Page 1

cimlap_hintas.qxd:Layout 1

2009.03.05

14:04

Page 3

Luxusszafari: egészen közel Afrikához ❊ A jövő a napenergiáé Elképesztően furcsa sportok ❊ Sebészeti alakformálás Elosztogatott dollármilliók ❊ Forma–1-es száguldás a válságba


Dr. Rose A család orvosa

25 szakterület

24 órás hotline telefonos szolgálat

Szakértelem és megbízhatóság

Professzionális ellátás barátságos - nem kórházi környezetben

Dr. Rose Medical Center

★★★★★ Budapest V., Roosevelt tér 7-8. ● Telefon: +36 (1) 377 6737 ● www.drrose.hu

01_RRMag_EdsLett1pK 2.indd 2

2008.06.12 15:42:36


3_szerkilevel_AK_.qxd:Layout 1

3/7/09

12:57 AM

Page 3

FOTÓ: SÁROSI ZOLTÁN

Zöld VONAL Az elmúlt száz évben a technikai fejlődés gyorsabb volt, mint az azt megelőző teljes évezredben, és a folyamat nem látszik lassulni. Úgy tűnik, ehhez épp ilyen iramban emésztjük fel a rendelkezésre álló energiaforrásokat, ásványi kincseket, szabad földterületeket, természetes vizeket. Egy kutatás szerint megvásárolt tárgyainknak 6 hónap után mindössze csak 1%-a van még használatban. A többi holmit egyszerűDr. Illanitz Elemér en eldobjuk – vagy azért, mert elavult, elromlott, vagy azért, mert mégsincs szükségünk rá. Nem meglepő, hogy ezekben a hónapokban minden fontos nemzetközi médium egyik fő kérdése a hogyan tovább? Új energiaforrások után kutatunk, ám legtöbbjük csak átmeneti megoldást jelent, ha felhasználásuk tempója nem csökken majd. Azt gondolhatjuk, a tudomány végül biztosan megtalálja a választ, de egyre többen beszélnek arról, hogy a megoldás kulcsa sokkal inkább a szemléletváltás lehet. A saját szemléletünk megváltoztatása arról, mire van szükségünk, és mire nincs. Ebben a számban több témánk is foglalkozik a környezetvédelemmel. Jelenleg mindenki csak jóslatokba bocsátkozhat azzal kapcsolatban, hogyan alakulnak át életkörülményeink az elkövetkező 50 évben. De az mindannyiunk érdeke, hogy a már említett 1%-nál jóval nagyobb esélyt adjunk magunknak és a következő generációknak.

Bleier Tibor


4-5_tartalom_kredit_K.qxd:Layout 1

3/3/09

1:49 PM

Page 4

12

Egészen közel Afrikához Luxusszafari, ahol a természet valóban csak egy karnyújtásnyira van a kalandvágyó vendégektől

6

Hírek színesben Hírek, érdekességek, újdonságok a világ minden tájáról

16

Az én mozim... Technikai újdonságok, melyekkel a mozi élményét varázsolhatja otthonába

18

Egy sima, egy fordított – Missoni módra A világ talán legszínesebb divatháza igazi családi vállalkozás

4 rosErEPorT 2009 MÁrCIUs

CÍMLAPFOTÓ: RED DOT

Ebben a számban


4-5_tartalom_kredit_K.qxd:Layout 1

22

3/3/09

1:49 PM

Page 5

Művészet-e a dizájn? Vajon túllépi-e a formatervezés az eddigi határokat, és teret enged-e a művészi ambícióknak?

24

Trend 2009 Öko-sikk és környezettudatos gondolkodás – mit hoz a jövő?

28

A Café del Mar életérzés Világhírű szórakozóhely, mely a nyugalom szigetét jelenti a betérők számára

30

52

Hivatása: séf

Találmányok, melyek utópisztikusnak tűnnek, nemsokára mégis mindennapjaink részévé válhatnak

Várvizi Péter még csak 30 éves, de már számos Michelin-csillagos konyhán dolgozott külföldön

34

54

Eszetlen versenyek

58

száguldás a válságba Hogyan hat a világgazdasági válság a Forma–1-re?

44

A legzöldebb városok

50 éven belül a napelemes technológia jelentheti az első számú energiaforrást

66

LAPUNK SZAKÉRTŐI:

Dr. Lelbach Ádám belgyógyász

rákszűrés kolonoszkópiával Napjaink egyik leggyakoribb betegsége a vastagbélrák, mely jó eséllyel gyógyítható, ha időben fedezik fel

A napos oldal

Dr. Molnár Miklós plasztikai sebész

Átalakítás Milyen esetekre jelent megoldást a sebészeti alakformálás?

62

14 világváros, ahol komolyan veszik a környezettudatos szemléletet

46

Pénzosztók Akik mindent megkaptak az élettől, gyakran érzik úgy, hogy vagyonukat mások megsegítésére szeretnék felhasználni

rendhagyó sportesemények, melyekre világszerte számos elszánt rajongó kíváncsi

38

A jövő technológiája

„Kulcslyuk” beavatkozások Mikrokamerás diagnosztikai és műtéti módszerek

SZERKESZTŐSÉG:

Dr. Pintér Zsolt gyermekorvos

Dr. Weszelits Viola radiológus

Budapest V., Roosevelt tér 7-8., +36 (1) 377-6737, www.drrose.hu Lapigazgatók Bleier Tibor, Dr. Illanitz Elemér Főszerkesztő Tomsits Timea Szerkesztők Dr. Lelbach Ádám, Dr. Pintér Zsolt Képszerkesztő Hanák Andrea Munkatársak Glódi Balázs, Sipos Zsolt, StudioLR, Lovászi Ildikó, Soltész Szilvia, Farkas Péter Layout, nyomdai előkészítés Huppán Barbara Képfeldolgozás Colorcom Media Nyomda Sprint Nyomda, www.sprintnyomda.hu Kapcsolat barbara.meth@drrose.hu

2009 MÁrCIUs rosErEPorT 5


6-11_hirek_kredit_K.qxd:Layout 1

2/26/09

1:03 AM

Page 6

 HÍREK

Új versace

ILLaT

FOTÓ: EuroprEss/GEtty ImAGEs BAnk

Donatella Versace bemutatta a divatház új parfümjét, melynek meglehetősen rendhagyó a csomagolása. A szokásos papírdoboz helyett a parfüm kis bőrtáskában vásárolható meg. Ezzel fejezi ki a Versace-ház üzenetét: eljött az ideje, hogy a brand visszatérjen a luxusszektor elitjébe. Az illat fő összetevői: bergamot, mandarin, jázmin, mandulavirág, tonkabab, pacsuli és szantál.

6 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS


6-11_hirek_kredit_K.qxd:Layout 1

2/26/09

1:03 AM

Page 7

DrÁGa, DrÁGÁBB, MÉG DrÁGÁBB... tárGyAk, tErmékEk, ALkotások, mELyEk A mAGuk nEméBEn A LEGDráGáBBAk. …az iráni almas kaviárt 24 karátos aranydobozban árulják, és 25 ezer dolláros ára is a nemesfémével vetekszik, a neve azonban ennél is magasabbra teszi a lécet, az ugyanis gyémántot jelent. A beluga kaviár sosem volt olcsó, ám amióta oroszországban betiltották a termelését, még becsesebb ínyencségnek számít. A kaviár egyébként annál drágább, minél világosabb, az Almas pedig szinte teljesen fehér.

…Hogy miért érzett késztetést Flavio Briatore F–1-mogul az esernyőtervezésre, nehezen érthető meg, mindenesetre Angelo Galasso dizájnerrel közösen alkották meg a világ legdrágább modelljét. A férfiak számára készült darab alapanyaga krokodilbőr, és egyéni megrendelésre szállítják. Az ára 50 ezer dollár.

…Hazánk egyik leghíresebb terméke a rubik-kocka. Bár az őrület a 70-es években indult útjára, úgy látszik, még most is sokakat mozgat a vágy, hogy színhelyesre tekergessék az örökzöld logikai játékot. Ezt most már luxuskivitelben is megtehetik: Fred Cueller gyémántmanufaktúrájából került ki az a darab, melyet 185 karátos gyémántok, ezenkívül ametiszt, rubin és smaragd kövek díszítenek. A kockát 18 karátos arany alkatrészek tartják össze. A mestermű ára 1,5 millió dollár.

LÁBBaL HajTÓs MerceDes A Bobby Benz sLk AmG pedálos kisautó tulajdonosa hamar hozzászokhat a jóhoz, és akár már 2 éves korában elkötelezheti magát kedvenc autómárkája mellett. Az eredeti modell kicsinyített mását természetesen sportkormánnyal szerelték fel, és a műszerfal is jóval kimunkáltabb, mint a hagyományos lábbal hajtósokban. A Direct-steer rendszernek köszönhetően a modell olyan halk „üzemmódú“, hogy senkit sem fog zavarni mondjuk az olvasásban a lakásban fel-le száguldozó csemete.

…Michael Marcovici a legegyszerűbb utat választotta, hogy létrehozza a világ legdrágább modern műalkotását. Dollárbankókból építette fel a „szobrot”. mivel a mű összesen 1 milliárd dollárból lett összeállítva – 100 dolláros címletekből –, nem kell sokáig számolgatnunk, mennyit érhet. mindenesetre a szemlélőt nem az készteti gondolkodásra, hogyan kezelte a művész a formákat, hanem az, mire költhetné el azt a köteget, amit egy mozdulattal kimarkolhatna a kupacból.

2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 7


6-11_hirek_kredit_K.qxd:Layout 1

2/26/09

1:03 AM

Page 8

 HÍREK

síszIMuLÁTor

KuTYa NeHÉz ÉLeT Andy ramus nemcsak sikeres építész, de nagy kutyabarát is. Ezért tervezett két kis kedvencének minden igényt kielégítő kennelt. sőt, a felszereltséget látva, az igények kielégítése messze túlmutat a kutyákén, hisz nem hinnénk, hogy ne tudnák nélkülözni a plazmatévét, a retinaszkenneres ajtónyitót vagy a fűthető, báránybőrrel borított ágyakat. Bár egy részlet van a kutyapalotában, amivel bizonyára minden gazdi kiegyezne: ez az automata etető-itató rendszer.

Akiket rosszul érint, hogy vége a síszezonnak, otthonukban gyakorolhatnak tovább az igencsak impresszív kis szerkezet segítségével. A ski Home simulator program csak pC-n futtatható, de 32 különböző helyzetet képes szimulálni, és 18, a valóságban is létező lesiklópályát képes megjeleníteni. A program tökéletesen alkalmas oktatásra, illetve versenyre való felkészítésre is.

képzeljen el egy házat, ami olyan automatizált felszereltséggel működik, hogy a benne lakóknak a kisujjukat sem kell mozdítaniuk, mégis minden vágyuk teljesül. Azért sokat ne fáradjon a képzelődéssel: már megtette ön helyett a Disneyland fejlesztőcsapata. A Dream Home projekt tavaly nyáron nyitotta meg kapuit, és az amerikai gyermekparadicsom egyik legkedveltebb látványossága lett. A microsoft közreműködésével létrejött házban minden szerkezet kipróbálható, ezt hívják a high-tech kifejezésből átültetve high-touch-nak. A virtuális Elias család otthonának még a külseje is gombnyomásra változtatható, például nincs szükségük rá, hogy több hónapos házfelújítással terheljék meg a családi kasszát.

FaGYLaLT BÉLYeG Az osztrák posta és a Häagen Dazs különleges bélyegsorozatot bocsátott ki. A bélyegek hátoldalát megnyalva megízlelhetjük a népszerű fagylaltmárka egyes ízeit. A tejszínes sütis, a makadámiadiós és az epres sajttortás ízesítésű küldemények így nemcsak a címzettnek, a feladónak is örömet szerezhetnek.

LapTop a zseBBeN A világ jelenlegi legkönnyebb notebookját mutatta be nemrégiben a sony. A mindössze 20 centiméter széles szerkezet 3G-s modemmel, wifivel, bluetoothszal és Gps-szel felszerelt pC, és a VAIo Lifestyle nevet kapta. A billentyűzet tervezésénél az volt a cél, hogy a felhasználó ne érezze a különbséget a hagyományos méretűekhez képest. Az akkumulátor 4 órán át bírja, de kiegészítésként vásárolható hozzá 8 órán át üzemképes változat is. 8 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

FOTÓ: EuroprEss/rEx FEAturEs, pr

a jövő HÁza


6-11_hirek_kredit_K.qxd:Layout 1

2/26/09

1:03 AM

Page 9

FOTÓ: EuroprEss/rEx FEAturEs, pr

BeToN, aMI aBLaKoT NYIT a vILÁGra

A fiatal magyar építész, Losonczi áron olyan építőanyagot alkotott, amely alapjában változtathatja meg az építészetet. A time magazin a 2004-es év egyik legjelentősebb találmányának minősítette a LitraCon-t. A fényáteresztő betonban optikai üvegszálak ezrei futnak egymással párhuzamosan, és pontonként továbbítják a fényt az építőblokk két oldala között. A szálak aránya és mérete igen csekély, így nem rontják a beton kedvező tulajdonságait, és akár húszméteres vastagságig szinte veszteség nélkül viszik a fényt.

vÉrNYoMÁscsIp A magas vérnyomás kezelésére fejlesztették ki azt a csipet, melyet a combverőérbe ültetnek be. A csip folyamatosan ellenőrzi a vérnyomást, és szükség esetén elektromos impulzusokkal szabályozza azt. Ez az eszköz azok számára jelent megoldást, akiknek rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükségük keringési elégtelenségük miatt. A tesztperiódus jelenleg az első klinikai szakasznál tart.

DIzÁjN raDIÁTor Lássuk be, a lakás nélkülözhetetlen része, ám egyik legotrombább felszerelési tárgya a radiátor. manapság több elegáns megoldás is létezik, ami vagy láthatatlanná teszi a fűtőegységet, vagy dizájnelemként értelmezi azt. utóbbi csoportba tartozik karim rashid modellje, a falra szerelhető kLoB radiátor, ami búcsút int az unalmas formáknak, és már-már a modern művészet szintjére emeli a fűtés kérdését. 2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 9


6-11_hirek_kredit_K.qxd:Layout 1

2/26/09

1:03 AM

Page 10

zöld vonal

 HÍREK

MaGYar HIDroauTÓ A solót az őriszentpéteri Antro kht. fejlesztői álmodták meg, és a modell azóta már megjárta a párizsi autószalont, de tavaly novemberben a millenárison is megtekinthették az érdeklődők. Az autó teljességgel új szemléletből született, így jött létre az extrakönnyű, buborékszerű külső, a padlószintre helyezett ülés, a kerékagymotor, a napelemmel felszerelt tető vagy az utaspedálzat, amellyel menet közben is lehet energiát termelni az autó számára.

We want your energy! a szlogenje annak a rotterdami, Club Watt nevet viselő ökodiszkónak, ahol a lelkes bulizók maguk ugrálják össze a fényekhez, hangokhoz szükséges energiát. A rugalmas, elektromágneses padlózattal ellátott helyiségben táncolók minden mozdulata, lépése energiát termel, nagyjából úgy, mint amikor a biciklin a dinamót működtetjük. ugyanezen az elven az utasokkal termeltetnek áramot tokió egyik legforgalmasabb pályaudvarán. A jegykapuk előtt a padlóba generátorpaneleket süllyesztettek, amelyek villanyárammá alakítják a lépések keltette rezgéseket.

pÁrIzs KÉT KerÉKeN

TrÁGYÁzzÁK a TeNGerT Az olvadó jéghegyekből kiváló apró vasrészecskék csökkenthetik az üvegházhatástól növekvő hőmérsékletet – állapították meg a leedsi egyetem kutatói. A méter milliomodrészét alkotó vasrészecskék ugyanis elősegítik a planktonok növekedését. Eddig a tudósok azt hitték, hogy a tengerekbe a szél viszi a kontinensekről a vasat, most azonban kiderült, hogy a jég sodorja magával, amint az antarktiszi szárazföldön áthalad a köveken. E kutatástól függetlenül németország hivatalosan is engedélyezte hétfőn a tenger kísérleti trágyázását: egy német kutatóhajóról vasszulfátot öntenek az Atlanti-óceánba, hogy fokozzák a növényi plankton fejlődését. 10 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

A francia fővárosban több mint egy éve dolgozták ki a bérbringa rendszerét, így szinte mindenhol kölcsönözhetőek biciklik városnézéshez vagy bevásárláshoz. A bérlők járműveiket 30 perc után a városszerte felállított 1450 bringaparkoló állomás közül bármelyiknél otthagyhatják, ha más közlekedési eszközre váltanának. A bringabérlés a világon mindenhol ismert, de a bérelhető biciklik száma és a kártyás fizetés, illetve a bérletvásárlási lehetőség teljesen egyedülálló. Az ezüstszürke bérbiciklik egyébként magyar gyártmányúak.

FOTÓ:GIuLIA mELLonI

MaGaD uraM…


6-11_hirek_kredit_K.qxd:Layout 1

2/26/09

1:03 AM

Page 11

TöLTÉsBőL öTös A telefontöltőket sokan tartják kényelmességből a hálózati csatlakozóban. A töltők azonban stand by üzemmódban is fogyasztanak. A nokia számításai szerint az elektromos hálózathoz csatlakoztatott, de mobilakkumulátor feltöltésére éppen nem használt töltőeszközök számlájára írható a mobiltelefonos kommunikáció során felhasznált villamos energia kétharmada. Az LG, a motorola, a nokia, a samsung és a sony Ericsson ez alapján elkezdte a töltőket ötcsillagos pontrendszerbe sorolni. Ha minden felhasználó csak 4-es és 5-ös pontozású töltőt használna, akkor évente két közepes méretű atomerőmű teljesítményével felérő energiát lehetne megtakarítani.

GIGa szÉLTurBINa

FOTÓ:GIuLIA mELLonI

Az angol királynő rendelte meg a világ legnagyobb szélerőművét. A 10 megawattos szerkezetet a kaliforniai Clipper Windpower of Cerpinteria építette. A lapátok fesztávolsága meghaladja két focipálya hosszát, a szerkezet teljes magassága pedig eléri a 175 métert. A szélerőmű 2012-től várhatóan kétmillió hordó olaj elégetésétől és 724 ezer tonna szén-dioxid levegőbe juttatásától kíméli majd meg a Földet, és több ezer szigetországi család elektromos igényét elégíti ki.

FOTÓ: FotoLIA.Com, EuroprEss/GEtty ImAGEs BAnk

GooGLe-vÉsz

HeTI FejaDaG A brit lakosoknak nem lenne szabad személyenként heti négy adag húsnál és egy liter tejnél többet fogyasztaniuk, ha küzdeni akarnak a klímaváltozás ellen – ezt állapította meg a surrey Egyetem egyik jelentése. A tanulmány azt is hangsúlyozza, hogy korlátozni kellene az összélelmiszer-fogyasztást, különösen az üres kalóriát jelentő cukor bevitelét. A kutatók azt javasolják, hogy térjünk vissza anyáink-nagyanyáink táplálkozási szokásaihoz: vásároljunk az évszaknak megfelelő alapanyagokat, főzzünk kuktában, élelmiszert ne dobjunk ki, és járjunk gyalog a piacra. és ezt a jó tanácsot nyilván nem csak a briteknek kéne megfogadniuk.

az oLDaL összeÁLLíTÁsÁBaN a

Hét gramm szén-dioxidot termel egy Google-keresés – jelentette be nemrég Alex Wissner-Gross, a Harvard egyetem professzora. Egy másik tanulmány szerint az internetet kiszolgáló infrastruktúra több energiát fogyaszt és jobban szennyezi a levegőt, mint a világ teljes légi közlekedése. A Google szóvivője azt nyilatkozta a sajtónak, tudatában vannak a problémának, és nagyon komolyan veszik azt, egyébként pedig az ő szerverközpontjaik a leggazdaságosabbak a világon: míg a felhasználó bepötyögi a keresőkifejezést a Google-be, és megkapja az eredményt, a gépe több energiát fogyaszt, mint amennyit a Google elfogyasztott a kérés kiszolgálására.

seGíTeTT. www.vegyelvissza.hu

2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 11


12-15_sabisabi_AK.qxd:Layout 1

2/26/09

1:11 AM

Page 12

SZÖVEG: LOVÁSZI ILDIKÓ

FOTÓ: SABI SABI PR

zöld vonal

 lifestyle

Vadkaland luxusba csomagolva: a nyolcadik volt tavaly a világ legjobb szállodáinak rangsorában a dél-afrikai Sabi Sabi vadrezervátum. A Johannesburgtól 500 kilométerre keletre található létesítményt uralkodók, sportolók és színészek is szívesen látogatják.

12 roserePort 2009 MÁrCiUs

egészen


12-15_sabisabi_AK.qxd:Layout 1

2/26/09

1:11 AM

Page 13

n kรถzel Afrikรกhoz 2009 MรrCiUs roserePort 13


12-15_sabisabi_AK.qxd:Layout 1

2/26/09

1:11 AM

Page 14

 lifestyle

Természetbe simuló, elegáns és kényelmes luxusvillák a vadon mélyén. Gasztronómiai élményt nyújtó éttermek, diszkrét kiszolgálás. Tapasztalt túravezetők, kényeztető wellness-szolgáltatások, saját medence a lakosztályban, és persze a vadállatok látványának semmihez sem fogható élménye – mindez ma már nem számít kuriózumnak, hiszen Afrikában számtalan luxusszafari közül választhatunk. Mitől különleges mégis a Sabi Sabi? A parkot egy exkluzív amerikai utazási magazin, a Travel + Leisure olvasói sorolták a 8. helyre a világ száz legjobb szállodáját bemutató listán. Az olvasók különösen a kiszolgálás kiemelkedően magas színvonalát és a luxuskörülményeket értékelték nagyra az ötcsillagos intézményben. A magazin olvasótábora a legnagyobb vonzerőnek azt tartotta, hogy a Sabi Sabi minden hangulathoz kínál lakosztályokat. A rezervátum „Tegnap, ma, holnap” filozófiájának megfelelően a Selati Camp nevű rész a múlt gyarmati pompáját tükrözi, a Bush Lodge és a Little Bush Camp a kortárs afrikai műalkotásokból ad ízelítőt, az Earth Lodge pedig az avantgárd organikus építészet és az öko-minimalizmus kiemelkedő példája. A Sabi Sabi másik különlegessége, hogy ez a világon az egyik legjobb hely a leopárdok megfigyelésére. A legerősebbnek számító macskaféle általában magányosan és éjszaka csatangol. Az 1978-ban létrehozott Sabi Sabi Park területén azonban a leopárdok hozzászoktak a körülöttük cirkáló szafaris terepjárókhoz, s nem zavarja őket az ember jelenléte. A leopárdon kívül a nagy ötös – így nevezik a vadászok a legnehezebben elejthető nagyvadakat – többi tagja, az oroszlán, az elefánt, a bivaly és az orrszarvú is mindennapos látvány errefelé – csakúgy, mint a vadkutya, a gepárd és még 200 másik őshonos állatfajta. Gyalogos szafarin is részt vehetnek a vendégek – ezek a túrák jóval kalandosabbak, hiszen akár 20 méterre is megközelíthető mondjuk egy árnyékban pihenő oroszlán. A napirend az állatok vonulásához és a helyi klímához igazodik: a reggeli szafaritúra fél hatkor kezdődik, délelőtt gyalogos bozóttúra van, majd a délutáni forróság alatt sziesztázva lehet erőt gyűjteni a nap második szafarijára. Évszakok szerint is változik, melyik arcát mutatja a szavanna. A csapadékos tavaszi–nyári hónapokban, szeptembertől februárig a dús, zöld bozótban sok kölyköt látni. A száraz őszi–téli hónapokban a bozót ritkább, ilyenkor az állatok gyakrabban tűnnek fel az itatók mellett. A Bush Lodge egy itatóra néz, az állatok szabadon bejárnak ide. Az elefántok előszeretettel mászkálnak a kétharmad részben földbe épített Earth Lodge villák betontetején. A Sabi Sabi egyik fő törekvése, hogy háborítatlan természetes élőhelyet biztosítson annak a növény- és állatvilágnak, melynek egyre csökken a területe. Az ökoturizmussal ráadásul a helyi közösséget is segítik. Az alkalmazottak többsége a környező falvak lakói közül kerül ki, és mivel a régióban az egy kenyérkeresőre jutó eltartottak száma átlagosan hét, a 170 dolgozó több mint 1200 embert tart el. Persze az utazók is jól járnak, hiszen hamisítatlan afrikai vendégszeretetet tapasztalhatnak meg, a túrákon pedig olyan vezetőkkel tölthetnek együtt napi 8 órát, akik úgy ismerik a bozótost, mint a tenyerüket. 14 roserePort 2009 MÁrCiUs


12-15_sabisabi_AK.qxd:Layout 1

2/26/09

1:11 AM

Page 15

A rezervátum „tegnap, ma, holnap” filozófiájának megfelelően a selati Camp nevű rész a múlt gyarmati pompáját tükrözi, a Bush lodge és a little Bush Camp a kortárs afrikai műalkotásokból ad ízelítőt, az earth lodge pedig az avantgárd organikus építészet és az öko-minimalizmus kiemelkedő példája.

2009 MÁrCiUs roserePort 15


16-17_technikakutyuk_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

5:31 PM

Page 16

 LIFESTYLE

BAng & oLUfsen BeoVision 4 és BeoLAB 10 A falra szerelhető, BeoVision 4 elnevezésű tévékészülék és a BeoLab 10 hangszórók nem egyidejű fejlesztésből születtek, de tökéletesen illenek egymáshoz. A rendszer az Acustic Lens Technologynak köszönhetően hibátlan minőségű hangot juttat el a helyiség bármelyik sarkába. Mindezt teszi úgy, hogy érzékeink szerint a film szereplőinek hangja még mindig a képernyő felől érkezik hozzánk. és a leghalkabb suttogást is meghalljuk...

Kicsitől a nagyig csupa olyan szerKezet, melyeKKel töKéletes minőségben élvezheti a filmeKet.

Az én

Pioneer PDP-LX 6090H KUro TV A Pioneer cég törekvése az abszolút fekete szín előállítása a plazmatévé képernyőjén. ennek érdekében új generációs modelljeiknél tovább csökkentették a nyugalmi fénykibocsátást, így a nagy felbontású színspektrumon belül pontosabbá válik a mélyebb színek reprodukálása. ezenkívül az új Kuro készülékekben is alkalmazzák már az optimum Mode elnevezésű egyedi automatikus beállítási lehetőséget, mely egyidejűleg figyeli a műsor tartalmát és a szoba fényviszonyait, hogy ezeknek megfelelően állítsa be a képet.

16 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

FOTÓ: pr

Loewe sPHeros r37 fULL HD+ 100 Dr+, PLATinUM egyike a legjobb formatervezésű LCD-knek a piacon. Aki a Loewe márka elkötelezettje, tudja, hogy egy ilyen készülék sokkal több, mint egy szimpla tévé. A német brand lassan, de biztosan építette fel hírnevét mestermunkának számító modelljeivel. Az r37 a dizájn mellett kitűnő hangzásával és ragyogó színeivel ígér többet a hasonló készülékeknél.


16-17_technikakutyuk_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

5:31 PM

PLAnAr PD8150 A full HD Dark Chip 3 Texas instruments csipszettel ez a modell a projektorok gyöngye. A nagyon impresszív 15 000:1-hez kontraszt – amely a színek mélységét garantálja – az 1000 lumennel együtt önmagáért beszél. A Planar PD8150 videoprojektorával egy igazi mozi minőségét varázsolhatja a nappalijába, hiszen a gép 1920x1080 pixeles felbontással rendelkezik. A Dynamic Black rendszer segítségével a készülék újra és újra igazít a színbeállításon – a bőrszínek végül valódibbnak tűnnek majd a valódinál.

Page 17

VUziX iweAr Vr920 A cég profiljába a virtuális játékok tartoznak, így ez a videoszemüveg természetesen nemcsak filmnézéshez ideális, de az olyan virtuális valóság megelevenítésére is, mint például egy 3D-s videó. A szemüveg érzékeli tulajdonosa mozgását – pl. mikor az körülnéz –, és közvetít, ha kommunikálni kíván másokkal. A Vr920 csodás új ajtót nyit a web világára.

mozim...

FOTÓ: pr

sony VPL-Vw200 ViDeoProjeKTor A full HD felbontáson túlmenően ez a videoprojektor a gyártó legjobb technológiáit egyesíti. A VPL-Vw200 gyönyörű színeket ad vissza: a hatást Xenon lámpával és Carl zeiss objektívvel éri el. A BrAViA engine Pro processzor éles, részletekben gazdag képeket produkál. A rövid fókusszal és 1,8-as zoommal ellátott objektív képes egy akár 80 colos képernyő lefedésére is mindössze 2,5 méterről.

Bose LifesTyLe V30 A Bose az intelligens rendszerkialakításnak köszönhetően a technológia nagy részét láthatatlanná tette. A LifesTyLe V30 házi szórakoztató rendszert úgy alkották meg, hogy tulajdonosaik csupán azt látják, amit feltétlenül látniuk kell: a kijelzőt és a távvezérlőt. A VirTUALLy inVisiBLe hangsugárzó rendszer négy, pontosan egymáshoz hangolt, mágnesesen leárnyékolt jeweL CUBe hangsugárzó dobozkából, egy új központi hangsugárzóból és egy, tulajdonképpen láthatatlanul elhelyezett ACoUsTiMAss modulból áll. Az elrejthető médiakonzolhoz könnyedén és rejtve csatlakoztathatja audio- és videoberendezéseit. A különálló kijelző egyszerű hozzáférést biztosít az összetett funkciókhoz. 2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 17


18-21_missioni_AK.qxd:Layout 1

 LIFESTYLE

Angela Missoni 20 évi közös munka után vette át szüleitől a divatház vezetését

18 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

2/26/09

1:09 AM

Page 18


18-21_missioni_AK.qxd:Layout 1

2/26/09

1:09 AM

Page 19

EGY SIMA, FORDÍTOTT

– Missoni módra

FOTÓ: europress, vándorkŐ/reuters, profimédiA.hu, missoni pr

A színekben dúskáló kötött csodák rajongói e ruhadarabokban a klasszikus, sötét üzleti öltözködés ideális ellenpontját látják. A Missoni stílus úgy játékos, hogy mégis hordoz valamiféle finom eleganciát. A márkaalapító házaspártól származik a gyakran idézett mondat, miszerint a divat az, „amit holnap már nem akarunk”. Ez a definíció teljes egészében ellentmond a klasszikus öltözködés szellemének, hisz az időtlen elegancia védelmezője még holnap is azt akarja, amit tegnap akart. Mindenesetre a Missoni név ma már nem csupán egy divatirányzatot fémjelez, hanem egyfajta filozófiát is. Az 1921-ben Dalmáciában született Ottavio Missoni eredetileg sportoló volt, 400 méteres síkfutó. Az 1948-as londoni olimpián Olaszország színeiben indult – és döntőbe jutott. A szurkolók tömegében ott volt egy iú lombardiai hölgy, aki Hampsteadben épp nyelveket tanult. Rosita Jelmini és Ottavio Missoni találkozásából szerelem lett: 1953-ban tartották meg az esküvőt. Olaszországba hazatérve még ugyanebben az évben kötödét nyitottak. A siker nem váratott magára sokáig. Az általuk készített kötöttáruk a hatvanas évek végére világhírűvé tették a Missoni nevet. Termékeik harmóniája, következetessége, eredetisége elismerést váltott ki, ugyanakkor garantálta a márka sikerét és tartós piaci jelenlétét.

SZÖVEG: sipos zsolt

Aki A pulóver szó hAllAtán vAlAmi v-kivágású dArAbot képzel mAgA elé, esetleg norvég kötésmintávAl, Az ottAvio és rositA missoni AvAntgárd kreációit nyilván mélységes gyAnAkvássAl fogAdjA. nem véletlen, hogy A missoni A klAsszikus divAtvilág egyik legvitAtottAbb márkájA.

A tervezőstúdió és a gyár egymás tőszomszédságában működik, egy kis faluban, Leganóban. A házaspár nagyon gyorsan megtanulta az arculattervezés receptjét, hogy termékeiket izgalmasabbá, választékukat pedig sokoldalúbbá tegyék. A feleség a formát vetette papírra, a férj a színeket tervezte meg: kettejük alkotókedvéből csillogó, vidám kollek-

2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 19


18-21_missioni_AK.qxd:Layout 1

3/6/09

4:46 PM

Page 20

 LIFESTYLE

Ottavio és Rosita Missoni rangot szerzett a kötött anyagoknak és a játékos motívumoknak

20 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS


18-21_missioni_AK.qxd:Layout 1

3/6/09

4:46 PM

Page 21

ciók sora született. Az anyagok kiváló minősége mindig érdekes színkompozícióval párosul. Mindez a kis szériában gyártott Missoni pulóvert igazi műremekké nemesíti. A falu lakossága egyébként jórészt náluk dolgozik – szakmunkás-generációk követik egymást a példaszerű vállalkozás műhelyeiben. Sorsfordító eseményt jelentett azonban a párizsi találkozás Emmanuelle Khannal. Az eredmény a közös munka lett, és az első Missoni-divatbemutató, amelyet Firenzében tartottak 1967-ben. A következő esztendőben már egy Missoni-modell szerepelt a francia Elle címlapján! Egy évvel később a cég debütált a Women’s Wear Daily-n is. 1970-re a Missoni organikus anyagainak, a mesteri színhasználatnak és az azonnal felismerhető motívumoknak – csíkoknak, cikcakkoknak, görögös mintáknak és a foltosan festett szövésnek – köszönhetően a kényelmes luxus meghatározó tényezője lett. A rendszerint laza kötéssel készült, réteges, összevissza illesztett színek és minták egyet jelentenek a Missonival: ezt a stílust nevezte el az amerikai divatsajtó „put-together”-nek. Három évvel később ugyanezek az újságírók a legjobb 20 közé sorolták a divatházat. Számos díj és kitüntetés következett, miközben a házaspár más területen is kamatoztatta kreativitását: fali- és bútorkárpitot, dekorszöveteket, harisnyát, nyakkendőt, fürdőruhát terveztek, sőt még saját parfümöt is alkottak. Azóta, hogy 1997-ben Ottavio és Rosita lánya, Angela vette át a kreatív feladatokat, nagy képzelőerővel teli, új mintákkal gazdagodott a kínálat. Angela húsz éven át dolgozott közösen az édesanyjával, majd 1993-ban mutatta be saját kollekcióját. Angela alkalmazni kezdte a virágmintákat, sőt a farmervásznat is, de mindezt úgy, hogy a Missoni semmit sem veszített klasszikus, lényegi eleganciájából. Angela a Missoni elbűvölő nőiességén finoman alakított: megjelentek a szabott vonalak és a merész, kihívóan testhez álló darabok. A márka kiállta az idők próbáját: a rajongók új generációját vonzotta magához, miközben megőrizte a dicsőséges 70-es években kialakított elegáns stílust. A divatház aktuális kollekciója mindig nagy hatással van a tömeggyártásra is, másfelől a Missoni divatbemutatói változatlanul népszerűek az előkelőségek körében. Termékeik természetesen megtalálhatók a modern bohémek ruhásszekrényeiben is.

2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 21


22-23_dizajn_uzenete_AK.qxd:Layout 1

2/26/09

1:06 AM

Page 22

 lifestyle

Művészet-e a dizájn? A dizájn mA már korántsem Azonos Az egykor forrAdAlmi jelentőségű formAtervezéssel, sőt A dizájner felAdAtA is sokkAl összetettebbé vált. A műfAj átlépte A művészet hAtárAit.

A porcelánnippek főszereplői Hayon bútorok közt élnek, Hayon tervezte cipőt viselnek, s természetesen gyermekük is Hayon babával játszik

A világ rangos bútorszalonjait látogatók rendre találkozhatnak olyan bútorokkal, tárgyakkal, amelyek limitált sorozatszámú szériában, sőt esetenként egyetlen példányban készülnek. Egyre több alkotó – de bátran nevezhetjük őket művésznek is – gondolkodik olyan koncepcióban, mely jóval túlmutat magán a tárgy primér funkcióján, illetve használati körén. Ezek az objektek kilépnek egykori szerepükből, s képzettársítások sorára késztetik a szemlélőt. Így egyfajta állásfoglalásként is felfoghatók, kíméletlenül pontos lenyomatát, esetenként sajátos kódrendszerbe áttett értelmezését adva a bennünket körülvevő világnak. A dizájn ezzel autonóm kifejezőeszközzé válik, mert olyan mögöttes tartalmakat hordoz, melyek azonos rangra emelik kortárs képzőművészeti alkotásokkal. A jó dizájn olyan minőség felmutatására képes, mely alkalmas az önreprezentációra, a társadalmi pozíció, a vagyoni helyzet, sőt akár a szellemi hovatartozás megjelenítésére. A brazil Campana fivérek világhírűvé vált, uszadékfából eszkábált Favella „fotele” például a Sao Paolo szegénynegyedeiben Zaha Hadid lenyűgöző élők mindent felhasználni kénytelen életmódjának elMesa asztala a Vitra szomorító, ugyanakkor méregdrága lenyomata, de a holbútorgyár felkérésére készült land–belga Studio Job tankokkal, fegyverekkel és koponyákkal dekorált takarója is egy meglehetősen apokaliptikus jövő lehetőségét vetíti előre. A kifejezetten galériák felkérésére készülő tárgyak szinte minden esetben drága és exkluzív anyagokból, nemesfémekből, egzotikus fafajtákból vagy értékes kristályokból készülnek, s szándékoltan a túlzásra, a látványra és a hatáskeltésre építenek. Marc Newson a New York-i Gagosian Galleryben kiállított, egyetlen márványtömbből faragott, méhsejtet idéző Voronoi könyvespolca valóban döbbenetet kiváltó, igazi dizájn haute couture, míg Jaime Hayonnak a spanyol Lludro porcelánmanufaktúra felkérésére készített nippjei a giccsművészet komplett kelléktárát felvonultatják, miközben nemcsak annak, de önmaguknak is paródiájává válnak.

Francesco Binfaré Gran Khan szófája

22 roserePort 2009 MárCiUs


22-23_dizajn_uzenete_AK.qxd:Layout 1

2/26/09

1:06 AM

Page 23

Fernando és Humberto Campana munkája, az Aguagpé hatalmas vízililiomot idéz

A progresszív Cappellini katalógusában szereplő, Massimiliano Adami tervezte sharpei szék

A Kalifornia színes forgatagára hajazó, színes anyagcsíkokból egyedi megrendelésre készült fotel valójában csupán bútornak látszó tárgy

A Campana színes plüssállatokból „összedobált” hencsergője a felpörgetett fogyasztói társadalmak éles kritikája

sZöVeG: studio lr

Yoshioka hatalmas virágra emlékeztető, Boquet nevű fotele egy papír zsebkendőkből készült installáció ötletén alapul

2009 MárCiUs roserePort 23


24-27_design_trend_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

5:39 PM

Page 24

zöld vonal

 LIFESTYLE

Öko-sikk és kÖrnyezettudatos gondolkodás. élet a farmon. vagy inkább az űrben? vajon mit hoz a jÖvő?

Trend 2009

Az olasz Riva 1920 kínálatának alapanyagait újraerdősített területekről származó természetes faanyagok alkotják. A Jake Philipps tervezte, szobrászi igénnyel megformált Loveseathez a cédrusfa törzsét, jobban mondva annak szívét használják fel – két, egymással szembefordított ülést formázva 24 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS


24-27_design_trend_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

5:39 PM

Page 25

Ezúttal a kérdést a dizájn, azon belül is a környezetünkhöz, otthonunkhoz erőteljesen kötődő tárgyak tekintetében vizsgáljuk. A nagy trendelőrejelző cégek a globális válsággal és az egyre súlyosodó ökológiai helyzettel összefüggésben a fogyasztás szűkülését, s ennek következményeként a formatervezés és a lakberendezés területén a természetes anyagok és formák előretörését prognosztizálják. És bár a hosszú távú előrejelzések cseppet sem derűlátóak, s talán egy kissé utópisztikusak is, maradjunk egyelőre a közeljövőnél! Úgy tűnik, 2009-ben joggal számíthatunk az utóbbi években egyre hangsúlyosabb ökotudatos szemlélet, és az ún. fenntartható fejlődés további erősödésére. Energiatudatos és környezetbarát, természetes és otthonos – talán ezek a legfőbb jelszavak.

A neves B&B Italia tavalyi újdonsága a francia Jean-Marie Massaud tervezte, seven nevű asztal, mely levélformájú, tölgyfurnérozású fedlapjával hívja fel magára a figyelmet

A Riva 1920 kínálatát erősíti Terry Dawn Bora Bora széke, melyet egyetlen, tömbszerű cédrustörzsből esztergálnak. A 73 cm átmérőjű ülőalkalmatosság egyaránt jól mutat kint és bent

szöveg: studio lr

vastalapzat és tömör cédrusfa. A Tobi3 asztal megtervezése során arra törekedett Terry Dawn dizájner, hogy a fa minden részét felhasználják (gyártó: Riva 1920)

Paola Navone játékos ülőkével lepte meg a Riva 1920 gyárat. Fungo névre keresztelt, gomba alakú „puai” cédrusból, illetve cédrus és dió kombinációjából rendelhetők

Miriam van der Lubbe Code fantázianevű padja a fa természetes szépségét sugározza. A tömör amerikai dióból készült darabot vonalkódot imitáló juharberakás gazdagítja (gyártó: Arco)

2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 25


24-27_design_trend_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

5:39 PM

Page 26

 LIFESTYLE

Az olasz minimál nagymestere, Piero Lissoni meglepő darabbal jelentkezett a tavalyi Milánói szalonon. A Living Divani standján láthattuk a rétegelt nyírrel borított, tölgyfa vázon nyugvó Jetty ülőrendszert, melyet vászonpárnák tesznek kényelmessé

A trenddiktáló olasz gyár, a B&B Italia az idei kölni bútorvásáron mutatta be Patricia Urquiola sokatmondóan Crinoline névre keresztelt kültéri bútorkollekcióját. A gyönyörű, csipkés hátú darab az egykori abroncsos szoknyákat idézi – a naturális külsőhöz ez esetben némi szintetikus anyag is társul, hiszen a természetes növényi rostokat és bronzszálakat színezett polietilén erősíti

Bertjan Pot tervezte az Arco számára a hajótestre emlékeztető padot, melyet íves tölgyszalagok borítanak

26 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

Nagyvárosi lét, high-tech enteriőr és egy szerethető darab – a neves olasz dizájner, Antonio Citterio olvasatában. A B&B Italia felkérésére 2005-ben készült JJ szék tavaly felújított, mongol szőrrel borított változatban jelent meg a kirakatokban


24-27_design_trend_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

5:39 PM

Page 27

Ami pedig a színeket illeti, 2009 árnyalata a PANTONE® 14-0848 Mimosa, azaz egyfajta élénksárga kolorit, a bizalom és a melegség sajátos kifejezése, mely amellett, hogy a napsugarak éltető erejét idézi meg, a kreativitás és a képzelet erejéről is mesél

1955-ben született a dán Arne Jacobsen mind a mai napig közkedvelt 7-es széke, mely nemrégiben speciális borításokat kapott. Divat és dizájn együttes erejét példázza ez a Birger Christensen sárga bundájával turbózott redizájn darab, mely a gyártó Fritz Hansen és a dán AIDs Alapítvány közös projektje keretében született

egy igazi klasszikust tisztelhetünk Arne Jacobsen egg székében. A bő öt évtizedes múltra visszatekintő darab tavaly a gyártói jogokkal bíró Fritz Hansen jóvoltából valósággal újjászületett, hiszen egy nemzetközi projekt keretében számos dizájner és divattervező készített új „köntöst” számára. Az élénksárga változat a japán Minagavát dicséri

A neves, olasz Cappellini kínálatában szerepel a könnyed, játékos Fish Chair (dizájn: satyenda Pakhale), amely nemcsak a Kelet és a Nyugat formakultúráját ötvöző megjelenése, de élénk színe révén is feltűnést kelt

Az őrületes darabjairól jegyzett olasz edra kollekciójában virít Francesco Binfaré elemekből összeállítható On The Rocks kanapéja, melynek izgalmas kárpitválasztékát Monica Mazzei tervezte meg 2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 27


28-29_cafedelmar_AK.qxd:Layout 1

2/26/09

1:23 AM

Page 28

 LIFESTYLE

A Café del Mar Mi történik, ha az éjszakai élet szenvedélyességét fuzionáljuk a napleMente festői szépségével és a nyugalMas szeMlélődéssel? létrejön egy legenda, a Café del Mar, Megnyitva előttünk egy elvarázsolt világ kapuját.

Sokan állítják, hogy a világon az egyik legihletettebb hely, ahol a nap a horizont mögé bukik, San Antonio ősi sziklái között található. Ez a látvány ejtette rabul a három spanyol barátot, Ramón Guirált, Carlos Andreát és José Lest is, amikor 1978-ban a Kanári-szigetekről Ibizára érkeztek. San Antonio városa már akkor is híres volt éjszakai életéről, mivel Ibiza szigetét tulajdonképpen elfoglalták a huszonévesek, akik számára az élet egyetlen hatalmas buli volt, és nem pazarolták a drága idejüket olyan felesleges dolgokra, mint például az alvás. Ramón, Carlos és José azonban egészen másképp képzelte a szórakozást, mint a többség: a túlfűtött táncpartik és a dübörgő ritmusok helyett inkább a szofisztikáltabb lazítást, az ambient zenét kedvelték. Pár méterre a tengertől, egy hűvös koktéllal a langyos éjszakában, chill-outot vagy lounge-ot hallgatva, csak úgy „lenni”… A Café del Mar rövid idő alatt művészek, bohémek és entellektüelek törzshelye lett. A semmihez sem hasonlítható hangulat pedig olyan tömegeket vonzott, hogy nemcsak a bár, de az előtte elterülő partszakasz is megtelt békés üldögélőkkel, akik először a naplementét nézték végig, de ha már ott voltak, általában megvárták a napfelkeltét is. 28 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

A Café del Mar színpadán egymást érték a zenekarok és előadók, akik a zenéjükkel inkább lecsillapítani szerették volna az érzékeket, nem pedig felkorbácsolni. Így a bárnak hamarosan lettek saját felfedezettjei is, mint például a DAB, a Rue de Soleil vagy a Caina, és egy idő után már kifejezett rangot jelentett itt fellépni. A naplementét aláfestő zenét a bár kezdetben magnószalagon kínálta vendégeinek, 1994-ben pedig megjelentették az első Café del Mar CD-t is, amiből sorozat lett. Ez napjainkig 15 részt élt meg, és a CD-k világ-


28-29_cafedelmar_AK.qxd:Layout 1

2/26/09

1:24 AM

Page 29

r életérzés

40 méterre hullámzik a terasztól, és jó zene szól. Az enteriőr egészen különleges, édeskés, éteri világot idéz. A belsőépítészeti munkák dizájnját Luis Güell, barokk irányvonalat képviselő építész álmodta meg: a végeredmény olyan, mintha egymásba folyatták volna Gaudí és Dalí stílusát. Az ibizai siker után újabb üzletek nyíltak – ma a Café del Mar franchise rendszerben üzemeltethető. A bárhoz általában tartozik egy butik is, ahol megvásárolhatóak a CD-k, plakátok, emléktárgyak, sőt akár pólók, pulóverek, nadrágok is. A SENSOMUSIC nemzetközi zenei eseményt a Café del Mar megnyitásának 25. évfordulóján rendezték meg. Az esemény bebizonyította, hogy ez alatt a negyedszázad alatt nemcsak egy összetéveszthetetlen hangzás jött létre a bárnak köszönhetően, de – ami ennél fontosabb – egy sajátos filozófia, életstílus, kikapcsolódási forma is. Ez volt az első chill-out kultúrfesztivál, melynek célja a test és lélek harmóniájának megtapasztalása volt az 5 érzéken keresztül. Így nemcsak koncertek, de kortárs művészeti programok, táncprodukciók, performanceok, kulináris és illatbemutatók, ill. relaxációs technikákkal foglalkozó előadók is színesítették a programot.

FOTÓ: CafedelMar.CoM

CSODÁLATOS PANORÁMA ÉS VONZÓ FILOZÓFIAI HÁTTÉR: NEM SZÁMÍT A FAJI, VALLÁSI, ETNIKAI ÉS KULTURÁLIS HOVATARTOZÁS, CSAK A LÉLEK SZABADSÁGA, AMI ITT MINDENKINEK MEGADATIK. szerte csaknem 10 millió példányban keltek el. A 15 kiadás mellett – a 12–15. már dupla lemez – különböző válogatások, remixalbumok, jubileumi kiadások és különlegességek is felkerültek a bár lemezboltjának polcaira. Ma már úgy 30–35 kapcsolódó albumuk létezik, leginkább chill-out, chill-house és lounge stílusban, melyek andalító, nyugodt dallamai gyakran világslágerek lettek. A bár vonzereje nem merül ki annyiban, hogy a tenger mindössze

„Az, hogy ugyanabban az épületben laktunk, ahol a bár üzemelt, biztonságossá tette számunkra a jövőt. Az egész életünket feltehettük erre az egyetlen ötletre. Amikor megkerestük Luis Güellt, és elmondtuk neki, hogy a naplementéhez szeretnénk zenét kapcsolni, azonnal értette, miről beszélünk. 15 nap múlva letette elénk a terveket. Az ötletei annyira lenyűgöztek bennünket, hogy csukott szemmel is igent mondtunk volna rá. Minden barátunk és üzleti tanácsadónk biztos volt benne, hogy teljesen elment az eszünk. De amikor egy évvel később megnyitottunk, a vendégek azonnal megértették, mi volt a célunk, és a bár az első pillanattól kezdve sikeres volt. Egyszerűen nem volt bevezető időszak, csak telt ház. Az ötlet a miénk volt, de a sikert azoknak az embereknek köszönhettük, akik szájról szájra adták a hírt, akik lelkesedéssel beszéltek a Café del Marról.” (Ramón Guiral) 2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 29


30-33_sef_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

5:50 PM

Page 30

 LÁTÓKÖR

hivatása:

SÉF A hivAtás jóvAl többet jelent pusztA munkánál: Azt jelenti, hogy vAlAki A felAdAtát szinte misszióként fogjA fel. várvizi péter 30 évesen már bejárAtos frAnciAhon jó néhány csillAgnyertes konyhájábA. Ő mégis hAzAtért, hogy itthon tegyen A hAzAi gAsztronómiA fellendítéséért.

30 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS


30-33_sef_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

5:50 PM

Page 31

2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 31


30-33_sef_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

5:50 PM

Page 32

 LÁTÓKÖR

névjegy: Várvizi Péter 30 éves, nős

32 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

FOTÓ: glódi bAlázs

MUNKAHELYEK: Rose Report: Honnan indult, töltöttem féléves időszakokat Frankistücsök étterem, bAlAtonszemes – szaktanácsadó és merre tart éppen? ciaországban dolgozva-tanulva. susogó étterem, pécs – szaktanácsadó/séf kogArt étterem – szaktanácsadó Várvizi Péter: Komlón nőttem fel. Diploma után felkértek oktatónak kodolányi jános fŐiskolA – gyakorlatvezető A érettségi után nem tudtam, a Kodolányi János Főiskola Tumerre tovább, leginkább kerestem risztikai Intézetének turizmus SZAKMAI GYAKORLATOK: a helyemet. Senki sem számított rá, tanszékére. ze kitchen gAlerie, michelin* – William ledeuil, paris hogy épp a vendéglátó szakra veszR.R.: Mit szeretne átadni a hall(Franciaország) www.zekitchengalerie.fr nek fel. Mivel nem szerettem volna gatóknak? Auberge de l’ill, michelin*** (haeberlin család) illhaeusern (Franciaország) www.auberge-de-l-ill.com úgy elkezdeni a főiskolát, hogy nem V.P.: Igyekszem azokat a dolgolA mAison de mArc veyrAt, michelin*** beszélek tökéletesen legalább egy kat megmutatni a szakmából, ami www.marcveyrat.fr nyelvet, és mindig is szerettem meghozza a kedvüket, nem pedig lA bittA nellA pergolA, michelin* www.labittanellapergola.com főzni, a két dolgot összekapcsolva elveszi. Franciaországban a szachAteAu d’hotel frAnce moulin d’orgevAl**** Franciaországba mentem tanulni. kácsmesterségnek egészen más a (Franciaország) www.moulindorgeval.com Azt mondtam, addig nem jövök megítélése, mint itthon. A szahaza, míg olyan szinten el nem kácsok – főleg a csillagosok, akiksajátítom a nyelvet, hogy szótár nélkül tudjak elolvasni egy Escoffierből akad bőven – sztárok. Ismert, tanult emberek, akik a szakkönyvet. (Georges Auguste Escoffier – 1846-tól 1935-ig élt – francia séflemájukat komoly hivatásként űzik. Sajnos az oktatás itthon erősen genda, sokak szerint a modern konyha megteremtője – a szerk.) elmarad a megfelelő színvonaltól. Célom, hogy a diákjaimnak R.R.: Vagyis halasztott a főiskolán… bemutassak egy, a franciához hasonló példát. Ehhez egyelőre hiányozV.P.: Igen. Franciaországban egy házaspárnál éltem, főztem rájuk nak a megfelelő tankönyveink, úgyhogy nagy hasznát veszem a nap mint nap, így megismertem az ottani háziasszonyok konyhai személyes tapasztalatoknak. fogásait, közben pedig az eragny-sur-oise-i Auguste Escoffier GimR.R.: Franciaországban miben különbözik az oktatás? náziumba jártam. A tanév végén munkát kaptam egy négycsillagos V.P.: Egy példán érzékeltetném: tematikus esteket dolgoznak ki – hotel éttermében, ahol életemben először végre igazi konyhán dolpéldául menüsort kell összeállítaniuk pezsgőhöz. A diákok felkészülgozhattam. Ezzel el is dőlt: ez az én utam. Itthon egyéni tanrendet hetnek, ötletelhetnek, majd oktatói segédlettel menüket kreálnak, kérvényeztem, de a vizsgáimat mindig letettem. Közben többször ezeket egy vacsoraest keretében megfőzik, és tálalják. Az ilyen vacso-


FOTÓ: glódi bAlázs

30-33_sef_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

5:50 PM

Page 33

raestekből az iskola eltartja magát. A francia diákok a tanítási szünetekben sztázsolnak, így válik apránként hivatásukká a szakma. (A sztázs jelentése: kosztért és kvártélyért dolgozni nagy nevű éttermek konyháján a szakmai továbbfejlődés érdekében – a szerk.) R.R.: Hogy nyíltak meg a komlói fiú előtt a csillagos konyhák ajtói? V.P.: A kinti iskolának, a nyelvtudásnak és a gyakorlatnak köszönhetően először a genovai La Bitta Nella Pergolában – ami egy Michelin-csillaggal rendelkezik – kaptam lehetőséget. Ezt követően a három Michelin-csillagos Marc Veyrat éttermébe kerültem. Végül az Auberge de l’Illben, az Haeberlin család éttermében tölthettem az első hosszabb stázsomat. Ez az étterem 1967 óta birtokol három csillagot, ami a Michelin világában igen komoly teljesítményt jelent. Ide többször is visszatértem és igen jó kapcsolatom alakult ki a családdal. Innentől kezdve pedig olyan lehetőségek találtak rám, melyekről álmodni sem mertem volna. R.R.: A csúcsgasztronómia elitjének kezei alatt dolgozott. De mit jelent önnek a stázs fogalma? V.P.: Alázatot, szakmát, fejlődést… Közben kiderül, hogy az ember képes-e hivatásaként megélni a mesterségét, hajlandó-e ennek alárendelni minden mást az életében. Aki bekerül egy ilyen helyre, vállalja a kőkemény munkát, a szinte lehetetlen teljesítményt, de akár a megaláztatást is. Folyamatos figyelem, koncentráció, keménység, fegyelem, szigorú szabályrendszer jellemzi a csillagos konyhák mindennapjait. Minden milliméter, minden másodperc számít. Munka közben teljes a csend: így tud mindenki a saját feladatára koncentrálni, hogy a tőle telhető legmagasabb fokon végezze el azt. Még az is öröm, ha ledorongolnak, hiszen ez azt jelenti, figyelnek rád, a munkádra. R.R.: Mik a tervei, folytatja a stázsolást? V.P.: Lassan nyolc éve járok ki stázsolni. A tudásom bővülésével a kint töltött idő mind rövidebb, a tevékenységem azonban egyre specifikusabb. Tudom, mely részfolyamatokban akarok fejlődni, mire akarok nagyobb figyelmet fordítani. R.R.: Van olyan séf, aki mellé szívesen állna be tanulni? V.P.: Az egyik példaképem Pierre Garnier. Az ő konyhájába szívesen beállnék dolgozni. Tervezem még, hogy ellátogatok Japánba, ott is gasztronómiai csodák születnek. De számomra a francia konyha, a francia miliő a leginspirálóbb. Legközelebb ismét Párizsba, a ZE Kitchen Galerie-be készülök, William Ledeuil-hoz, aki a fúziós konyha egyik nagymestere. R.R.: Itthon is egyfolytában utazik: Pécs–Budapest–Balatonszemes–Székesfehérvár–Siófok… V.P.: Feleségemmel Pécsett élünk, Székesfehérváron és Budapesten a Kodolányi Főiskolán oktatok, illetve a Csalogány 26 étteremben, valamint Balatonszemesen, a Kistücsök étteremben szakmai tanácsadóként tevékenykedem. Ez utóbbi igazán nagy élmény, mert példa értékű dolog alakult a Balaton déli partján. Igazi vidéki magyar vendéglátás valósul meg itt magas színvonalon, mindez úgy, hogy az étterem az év 365 napján nyitva van. Csapody Balázsék a régió alapanyagait felhasználva újraértelmezték a magyar konyhát. Közben nincs nagy varázslás, csak folyamatosan magas színvonalú munka.

R.R.: „A világhírű magyar konyha” kifejezés sajnos ma már erős túlzás. Hogyan maradhattunk le az utóbbi évtizedekben ennyire a világ gasztronómiája mögött? V.P.: Ez igen összetett kérdés, és nem is szeretném a múltat boncolgatni. A lényeg a jelenben van, az pedig biztató. Egyre több olyan étterem prosperál, amely egyfajta újhullámot képvisel. Én is éppen

azért jöttem haza, hogy a kint felszedett tudást, jó céhlegény módjára, a hazai gasztronómia megújításába fektessem. Előremutató, hogy ezt a missziót mind többen magunkénak érezzük. A magyar konyhának igenis vannak értékei. Gundel Károlyék korában teljesen természetes dolog volt külföldre járni, hogy a tudásunkat bővítsük. Kevés nemzet van azonban, ahol a tradíciót úgy tisztelik, mint a franciáknál – miközben állandóan újítják, finomítják a konyhájukat, új nyersanyagokat vezetnek be, vagyis lassú, de folyamatos evolúció zajlik. Idehaza is erre van szükség. Nyitnunk kell, különben végleg lemaradunk. R.R.: Nem szövöget terveket saját étteremről? V.P.: Ez most korai volna. Szeretnék még fejlődni, tanulni. De pontosan tudom, milyen éttermet A szerző további írásai szeretnék. Pár év, és remélem, meg is valósíta www.izbolygo.hu oldalon olvashatók. hatom az elképzeléseimet. 2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 33


34-36_hulyesportok_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

5:59 PM

Page 34

 LÁTÓKÖR

Eszetlen VERSENYEK Mi száMít sportnak? BárMilyen tevékenység, aMelynek elegendő elhivatott követője akad ahhoz, hogy évről évre Bajnokságokat rendezzenek Belőle. Bár kétségkívül a finnek viszik a pálmát az elképesztően furcsa sportok terén, azért még a szaunázóversenyen és a szúnyogölő-világbajnokságon túl is léteznek őrültebb sportágak világszerte. Például egyesek szerint a curling sem más, mint söprögetőverseny, mások viszont a bajusznövesztést veszik teljesen komoly sportnak. Mindenesetre ha eléggé őrült az ötlet, nemcsak versenyzők, de nézők, rajongók is akadnak majd szép számmal – és máris garantált a siker.

SAJTKERGETÉS Extrém sport brit módra. A Gloucestershire-ben évente megrendezett bajnokság résztvevőinek több mint fele kórházban végzi, ám ez sem tántorítja el őket a következő évi megméretéstől. A tizenöt kiválasztott atléta feladata az, hogy a dombtetőről lefelé rohanva elkapja a háromkilós, lefelé száguldó sajtot. A domb viszont igen meredek, és a sajt közel 100 km/h-val gurul – a közönség és a mentősök legnagyobb örömére. A versenyzők általában számos pohár itallal melegítenek be, majd egymás hegyén-hátán gurulnak lefelé a lejtőn, miközben a sajt nyomába igyekeznek. Valahogy mégis mindig a sajt nyer.

34 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

A hagyományos foci elnevezésű tradíció sokáig népi játéknak számított Firenzében. 1930 óta minden nyáron megrendezik a turistalátványosságnak is számító bajnokságot: a versenyt hatalmas felvonulás előzi meg, a résztvevők középkori jelmezt öltenek, és a versenyzőkön kívül zenészek, kézművesek és hivatalnokok is részt vesznek a menetben. Ilyenkor a Piazza Santa Crocét homokkal szórják fel: itt mérkőznek egymással a csapatok. Firenze négy részének legjobbjai állnak ki egymás ellen két elődöntő és egy döntő keretében, ahol a labdának viszonylag kis szerep jut, ellenben a pankrációra hasonlító elemeknek annál nagyobb. A csapatok szó szerint agyba-főbe verik egymást. Igazi, nyolc napon túl gyógyuló sérülésekkel járó sport ez, ahol a vér is nagy mennyiségben folyik. Ha ez nem volna elég, a győztes csapat a helyszínen elfogyaszt egy nagy adag véres húst is, mivel ezt valamiért nagyon férfias tevékenységnek tartják.

FOTÓ: vándorkő/reuters

CALCIO STORICO


34-36_hulyesportok_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

5:59 PM

Page 35

PÁRNACSATA-VILÁGBAJNOKSÁG Nem, ez nem az a piheviharos-csikizős párnacsata. A közel negyven évre visszatekintő múlttal rendelkező sportágban temérdek sár és egy-egy vizes párna kap szerepet. A versenyzők egy vízszintes rúdon ülnek, amiről nem ér le a lábuk, alattuk viszont sártenger terül el. A kezdő pozíció felvétele önmagában is küzdelem: a rúd kézzel való érintése nélkül kell középre csúszkálni. A párnát a versenyzők először csak egy kézben fogják, a másik kezükkel fogódzkodhatnak. Legalább félpercenként lendíteni kell a párnát, és aki a sárba küldi az ellenfelét, kap egy pontot. Három lendítésből két esés már győzelmet jelent. Ha egy percen keresztül senki nem esik a sárba, a résztvevők szabad kezüket a hátuk mögé teszik, és ha ez sem hoz eredményt, két kézzel foghatják a párnát, úgy püfölhetik az ellenfelet.

VÍZ ALATTI HOKI

FOTÓ: vándorkő/reuters

A víz alatti rögbit még talán értjük, hiszen ott meg lehet fogni a labdát. Itt viszont – a gravitációs problémák kiküszöbölésére – a sportolók egy 1,5 kilós ólomkorongot igyekeznek az ellenfél hálójába ügyeskedni egy rövid, hajlított ütővel. A játékosok maszkot és kesztyűt viselnek, ami védi őket a korong ütései és a medencefenék horzsolásai ellen. A stratégia egész más, mint a hagyományos hokiban, itt figyelembe kell venni azt is, hogy a játékosoknak időnként fel kell jönniük levegőért. A játékot az ötvenes években találták fel a brit haditengerészet búvárjai számára, ezzel óhajtván formában tartani őket békeidőben. Azóta Ausztráliában is hűséges követőkre lelt, és a világ több országában is kacérkodnak e sportággal.

EXTRÉM VASALÁS Vasalni legtöbben azért utálunk, mert unalmas. Ezt a problémát igyekszik orvosolni az a sport, ami mindössze annyiból áll, hogy a vasalót, a deszkát és a simítani való ruhadarabot kivisszük a szabadba – de nem akárhova. Az extrém vasalás helyszíne szabadon választott: leggyakrabban falmászás, snowboardozás, vadvízi evezés, ejtőernyőzés vagy jetskizés közben végzik, de hatalmas szobrok tetején, fagyos vízben jég alatt, vagy gyorsasági motoron is elképzelhető a mutatvány. Eleinte hosszabbítóval hajtották végre a feladatot, de a versenyzők hamar ráébredtek, hogy ha nem szeretnének egy generátort is magukkal cipelni a tett színhelyére, más megoldás után kell nézniük. A kihívásnak az akkumulátoros, valamint a geotermikus energiával működtetett vasalók igyekeznek megfelelni manapság.

2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 35


34-36_hulyesportok_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

5:59 PM

Page 36

 LÁTÓKÖR

SAKKBOKSZ Az ész és az erő hibrid sportja ez, ahol körönként felváltva püfölnek és sakkoznak az univerzális képességű versenyzők. Egy mérkőzés tizenegy menetből áll. Ebből hat, egyenként négyperces menet a sakké, ötször két perc pedig az ökölvívásé. Sakk-mattra és kiütésre egyaránt hajthatnak a versenyzők, de a pontozás vagy az időtúllépés is számít. Viszonylag komikus látvány, amikor a sakkasztalt beviszik a ring közepére, és a boksznadrágban levő versenyzők helyet foglalnak a táblánál. Iepe Rubingh, a sportág megálmodója szerint a jövő sakkbokszolója egy nagymester és egy profi öklöző kvalitásaival rendelkezik majd.

MOBILTELEFON-DOBÁLÁS Érezte már, hogy dühében legszívesebben elhajítaná a telefonját? A telefonhajigálás állítólag rengeteg feszültséget képes levezetni. Talán a sportág finn kieszelőit is ez motiválta, amikor 2000-ben először rendezték meg a nemzetközi mobiltelefonhajító bajnokságot. Három kategóriában lehet nevezni: a klasszikus, váll mögül indított hajítás mellett a freestyleban az egyedi koreográfiát és technikát is pontozzák, míg a csapatversenyben a három versenyző pontjait adják össze. A 2008-as bajnokság győztese 85 méterig jutott – biztosan jó régóta gyűjtögette a dühét…

FELESÉGCIPELÉS És megint egy finn találmány, aminek immár északamerikai változata is nagy népszerűségnek örvend. A hagyományos falusi asszonylopás sporttá avanzsált változatában a feladat egyszerű: megragadjuk életünk párját, és elrohanunk vele a célvonalig. A pálya 250 méter hosszú, és a vizesároktól a hegymenetig számos akadály nehezíti a futást. A feleség lehet másé is, és minimum 49 kilót kell nyomnia – más szabály nincs. A győztes nyereménye többek között annyi liter sör, ahány kilót a feleség nyom.

36 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS


Fotó: Opio, Alpes-Maritimes, Franciaország

MANDULA: MIST vagy MILK, FESZESÍT & TONIZÁL Fedezze fel az új Limitált Kiadású Mandula Mist Concentrate-t a L’OCCITANE-tól. Most két ínycsiklandó termék közül választhat, hogy visszaadja bõre rugalmasságát. Akár a habkönnyû mandula mist, akár a selymes mandula milk mellett dönt, teste bársonyosan sima és kellemesen tónusos lesz.

BUDAPEST: Arena Plaza, VIII. Kerepesi út 9-11. • Árkád, X. Örs Vezér tere 25. • Mammut II., II. Lövõház u. 2-6. • Váci u., V. Váci u. 11/b. • WestEnd, VI. Váci út 1-3. GYõR: Árkád, Budai út 1.

www.loccitane.hu


38-43_szaguldashonda_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:05 PM

Page 38

 LÁTÓKÖR

Száguldás a v

38 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS


38-43_szaguldashonda_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:05 PM

Page 39

válságba A pAtinás HondA kiszállásávAl HivAtAlossá vált: A FormA–1-re is lecsApott A gAzdAsági krízis. A világ legdrágább és egyik legexkluzívAbb sportjA elveszítette ugyAn egyensúlyát, de egyelőre úgy tűnik, e megingás nem lesz végzetes.

2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 39


38-43_szaguldashonda_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:05 PM

Page 40

 LÁTÓKÖR

Jóllehet nem volt teljesen váratlan, a Honda tavaly év végi bejelentése derült égből villámcsapásként érte még a Forma–1 legbelső közösségét is. Elvégre nem az autósport alkalmi kalandoráról van szó, hanem arról a legendás márkáról, amely a McLaren motorszállítójaként többek között a néhai Ayrton Sennát is világbajnoki címekhez segítette a 80-as és 90-es évek fordulóján. Az autógyártók igazgatótanácsainak szemében az F–1 persze mindenekfölött jó reklám és világméretű kirakat – a versenyzők, mérnökök és szerelők számára azonban őszinte szenvedély, s az ember ezt talán sehol sem érezte annyira, mint éppen a Hondánál.

A mostani helyzetben mégsem lesz könnyű vevőt találni, az új befektetőnek ugyanis alighanem vállalnia kell, hogy meghatározott ideig még biztosan életben tartja az istállót, amelynek éves költségei legalább 350 millió dollárra rúgnak.

Hogy megmentse a szakképzett munkaerőt, a Honda most megpróbálja értékesíteni F–1-es csapatát, amelynek központja az angliai Brackley-ben található. A vételár valószínűleg jelképes, pedig a bázis létesítményei – a kiválóan felszerelt tervezőirodák, az összeszerelő műhelyek, a számítógépes áramlástani modellezésre szolgáló CFD-labor, a két szélcsatorna – külön-külön is nagyon értékesek.

Egyesek szerint a válság hatására a Forma–1 végképp összeomolhat a saját súlya alatt, ám a kilátások talán mégsem ennyire borúsak. Igaz, hogy a csapatok döntően szponzori támogatásból tartják fenn magukat, és a sportban reklámlehetőséget látó befektetők jó részét – bankokat, autógyárakat – különösen érzékenyen érinti a pénzügyi krízis. Mivel azonban termékeiket ezután is el kell adniuk,

40 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

FOTÓ: vándorkő/reuters

Éppen ez a probléma valódi gyökere: az elmúlt évek során hiába próbálták megfékezni a csapatok versenyében mindinkább elharapózó kiadásokat. Ez a Takeo Fukui a könnyeivel fejlődés eleve fenntarthatatlannak tűnt. küszködik Ahogy Max Mosley, a Forma–1 felügyeleti szerveként működő Nemzetközi Automobil Szövetség sokat bírált elnöke régóta hajtogatta, semmiképpen nem volt normális, hogy az istállóknak 1000 alkalmazottra és egy kisebb magyarorszáA lépésre, amelyet egy sajtótájékoztatón a japán vállalat elnöke, gi minisztérium költségvetésére volt szükségük, ha két ütőképes Takeo Fukui is a könnyeivel küszködve hozott nyilvánosságra, versenyautót akartak eljuttatni a rajtrácsra. Az aerodinamikai főként az USA kulcsfontosságú piacán ijesztő gyorsasággal kialakult fejlesztésekhez nélkülözhetetlen – napi 24 órában, a hét mind a helyzet kényszerítette a Hondát. Novemberben több mint 30 száza7 napján működtetett – szélcsatornák áramszámlája egy teljes lékkal estek vissza a cég eladásai az egy kisvároséval összemérhető; a személyzet évvel korábbihoz képest, ezért a világszerte Ha a Honda racinget nem sikerül eladni, állandó utaztatása méregdrága; egy olyan felhalmozódó raktárkészletekre való tekin- a mezőny létszáma a 2008-as idény eleji 22- versenyző fizetése, mint amilyen a 2007tettel januárra és februárra a Honda nagy- ről 2009-ben 18-ra csökkenhet. Amikor három es világbajnok Kimi Räikkönen, 23 millió britanniai gyárát le is állították. A menedzs- évvel ezelőtt kiszállt a Forma–1-ből egy autó- dollár körüli; és akadt például olyan csamentben úgy érezték, ilyen körülmények gyár (a jaguar), csapatát megvásárolta a pat is, amely speciális anyaguk miatt között „nagyon visszás lett volna, ha red bull, most azonban merőben más a egyenként kb. 1200 dollárba kerülő egyfelől több hónapig szüneteltetjük a ter- gazdasági környezet. kerékanyákat vásárolt – évente mintegy melést, másfelől néhány kilométerrel arezer darabot. Az F–1 istállói együtt jóval rébb, a színfalak mögött elköltünk több több mint 2 milliárd dollárt költöttek el százmillió fontot a versenyzésre” – mondta Nagy Károly, a Honegy-egy esztendőben. Elkerülhetetlen volt, hogy ez a lufi előbbda magyarországi kommunikációs főnöke. utóbb kidurranjon.


38-43_szaguldashonda_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:05 PM

Page 41

Nehéz pillanatok a japán tőzsdén: a Honda részvényei zuhanóban 2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 41


38-43_szaguldashonda_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:05 PM

Page 42

 LÁTÓKÖR

várhatóan be fogják érni marketingbüdzséjük csökkentésével, amire a csapatok még viszonylag rugalmasan reagálhatnak. Egy olyan multi, mint az ING vagy a Vodafone, eddig akár 40–50 millió dollárt is kifizethetett évente azért, hogy a neve szerepeljen az általa támogatott istállóéban. Noha ez most megváltozhat, az F–1 továbbra is bombareklám: 2007-ben világszerte 597 millió tévénéző kapcsolódott be a nagydíjak közvetítésébe. A sportesemények közül csupán az olimpia és a futball-világbajnokság nézettsége hasonló nagyságrendű, ám azokat négyesztendőnként rendezik meg, míg F–1-es versenyből 17-18 van évente.

A sors iróniája, hogy az F–1-es csapatok idén alakított szövetsége, a FOTA éppen a Honda bejelentését megelőző napon állapodott meg egy olyan válságtervben, melynek segítségével már 2009-ben 50–60 millió euróval mérsékelhetik az istállók költségeit. Többek között betiltják a szezon közbeni tesztelést is, ami horribilis összegeket emésztett fel, mivel egy F–1-es autó üzemeltetése a személyzet fizetése és a Válságblues a Honda pályabérlet nélkül is több mint ezer dollárvisszalépésének bejelentésekor ba kerül kilométerenként. A csapatok eddig jóformán semmiben sem voltak képesek egyetértésre jutni, a közös fenyegetettség érzése azonban, úgy tűnik, egységbe kovácsolta őket, s ezzel új korszak kezdődött: Bernie Ecclestone mostantól nehezen tudja majd sakkban tartani a mezőnyt az „Oszd meg és uralkodj!” eddig oly sikeres elvével.

Az USA piacán jelenlévő többi európai és japán autógyártónak szintén 30 százalék körüli visszaesést kellett elkönyvelnie az eladásokban, amiből arra következtethetnénk, hogy rövidesen ők is felEz talán a válság örömteli hozadéka lehet, van azonban számtalan számolhatják sportprogramjukat. Valóban nincs rá garancia, hogy negatív is. A hagyományos versenypályák régóta súlyos anyagi neerre nem kerül sor. Ugyanakkor tény, hogy hézségekkel küzdenek, mert ki kell fizetniük a Honda különösen sebezhető volt, mert bajban vannak az F–1 tradicionális versenypá- Ecclestone-nak az évi 20 millió dollár körüli 2007 elején indított, „EarthDreams” nevű lyái is. A kanadai nagydíj hiába hozott évi jogdíjakat, és nem tudják tartani a lépést az zöld kampányának keretében csak a Föld 75–100 millió dolláros bevételt Quebec tar- olyan új helyszínekkel, mint Malajzia vagy képe díszítette a versenyautóját, szponzori tománynak, a montreali circuit gilles ville- Bahrein, amelyek nem ritkán 40–45 millió matricák nem voltak rajta. Habár a vál- neuve nem tudta fedezni a jogdíjakat. A For- dolláros állami támogatásból fejlesztenek. lalatnál határozottan tagadják, hogy ez a ma–1 súlypontja így lassan a nemzetközi rek- Habár a nagydíjrendezés nemzetgazdasági körülmény szerepet játszott a döntésük- lámra vágyó, feltörekvő – elsősorban arab és szinten mindenhol sokszorosan megtérül, az ben, sok elemzőnek meggyőződése, hogy a távol-keleti – országok felé tolódik át. európai kormányok némelyike vonakodik az Honda valójában azért szállt ki a sorozatadófizetők pénzéből áldozni a luxuskiadásból, mert alig voltak szponzori bevételei, miközben kiadásai a legnak tartott F–1-re. Két tradicionális pálya, a montreali és a magnymagasabbak közé tartoztak. Ráadásul a pályán sem tudtak elérni cours-i már kiesett a 2009-es versenynaptárból, és hasonló sors a Ferrarihoz, a McLarenhez és a Renault-hoz hasonló látványos sivárhat Hockenheimre is. Új jelentkező – India, Dél-Afrika, Katar, kereket – a Honda csapata a 2008-as pontvadászatban csak a 9. Dél-Korea, Oroszország – egyelőre akad elég, ám ha a jogdíjak nem helyen végzett a 11 induló team közül. Aligha véletlen, hogy már csökkennek, idővel elfogyhatnak azok is. A tesztelésre használt pá2007 decemberében is ők vetették fel a költségvetés maximalilyák pedig még nehezebben maradhatnak életképesek. zálásának ötletét. Ebben az értelemben igazuk lehet azoknak, akik A válság a jelek szerint a Forma–1-ben is csak régóta létező probszerint a gazdasági válság olyan, akár egy járvány: a leggyengébbeket lémákat hozott a felszínre, és felgyorsította azokat a folyamatokat, pusztítja el először. amelyek – észrevétlenül – már korábban elkezdődtek. 42 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS


38-43_szaguldashonda_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:06 PM

Page 43

2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 43


44-45_zoldvarosok_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:14 PM

Page 44

zöld vonal

 LÁTÓKÖR

A legzöldebb városok

Persze nem szó szerint zöldek, de a következő városok mindenkéPPen elismerést érdemelnek figyelemre méltó környezetvédelmi erőfeszítéseikért. VANCOUVER, KANADA British Columbia legnagyobb városa energiájának 90 százalékát megújuló forrásokból nyeri. Úttörő szerepe volt a vízienergia kiaknázásában, és a jövőben szél-, nap-, hullám- és ár-apály energiát is szeretnének hasznosítani, hogy jelentősen csökkentsék a fosszilis energiahordozók használatát. A város területén 200 park és 29 kilométernyi vízpart található.

PORTLAND, OREGON, EGYESÜLT ÁLLAMOK Az első amerikai város, amely átfogó intézkedéscsomagot léptetett életbe a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, és támogatja a zöldépítési kezdeményezéseket. Az autóhasználatot úgy próbálják meg visszaszorítani, hogy sok villamos- és autóbuszjáratot üzemeltetnek, illetve kerékpárutakat alakítottak ki. A város 150 négyzetkilométernyi zöldfelülettel és 118 kilométernyi túra-, futó- és bicikliútvonallal büszkélkedhet.

KAMPALA, UGANDA A hét dombra épült főváros fő problémája a nyomor és a hulladék mellett a városhatáron belüli mezőgazdasági tevékenység volt. Az utóbbit már sikeresen szabályozták – további terveik a taxik kitiltására, a dugódíj és a buszközlekedés bevezetésére vonatkoznak.

BARCELONA, SPANYOLORSZÁG

Enrique Penalosa, aki 1998 és 2001 között volt a bűnözéséről hírhedt város polgármestere, hatékonnyá tette a buszközlekedést, újjáépítette a járdákat a gyalogosoknak és 290 km-nyi kerékpárutat épített. Megemelte az üzemanyag árát és korlátozta az autóhasználatot csúcsforgalom idején. Minden évben tartanak autómentes napot is.

A katalán város arról is nevezetes, hogy különösen gyalogosbarát, előnyben részesíti a napenergiát, és forradalmi parkolási stratégiákat vezet be. A városvezetők a szegénységet csökkentő intézkedéseket és az elhanyagolt városrészek fejlesztését is a fenntartható fejlődés részének tekintik.

MALMÖ, SVÉDORSZÁG

CURITIBA, BRAZÍLIA

A skandináv ország harmadik legnagyobb városa kiterjedt parkjairól és zöldfelületéről híres. Céljuk, hogy Malmö ökováros legyen, ezért már több kerületét megújították, és igyekeznek fogékonyan hozzáállni a társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági kérdésekhez.

A buszjáratok rendszere az egyik legjobb a világon, a parkokban 30-30 birka „nyírja” a füvet – nem csoda, ha a dél-amerikai várost követendő példaként emlegetik. Lakóinak háromnegyede tömegközlekedéssel jár, és minden városlakóra 54 négyzetméternyi zöldterület jut.

44 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

FOTÓ: vándorkő/reuters, fotolia

BOGOTÁ, KOLUMBIA


44-45_zoldvarosok_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:14 PM

Page 45

SYDNEY, AUSZTRÁLIA A legkisebb kontinens lakói voltak az elsők, akik betiltották a régimódi izzókat, míg Sydney polgárai hozták divatba a márciusi Föld óráját, amikor a felhíváshoz csatlakozók nem használnak elektromos áramot. Céljaik között szerepel a szénsemlegesség elérése és egy új élelmiszerhulladék-feldolgozási program kidolgozása.

BAHÍA DE CARÁQUEZ, ECUADOR Mivel az 1990-es évek végén több természeti katasztrófa is sújtotta, az újjáépítésnél arra törekedtek, hogy Bahía de Caráquez fenntartható városként szülessen újjá. Terveket dolgoztak ki az elsivatagosodott területek beültetésére és az erózió megfékezésére. Elkezdték a piacok és a háztartások hulladékának komposztálását, valamint támogatják a bio-mezőgazdaságot és a bio-halgazdálkodást.

AUSTIN, TEXAS, EGYESÜLT ÁLLAMOK A város célja, hogy az Egyesült Államok első számú napelemgyártója legyen. Jó úton haladnak afelé, hogy 2020-ra elektromosáram-szükségletük 20 százalékát megújuló energiaforrásokból nyerjék. Austin területének 15 százaléka park, és 51 kilométernyi bicikliútja van.

BANGKOK, THAIFÖLD Ötéves tervükben szerepel, hogy biodízelként hasznosítsák a városlakók által felhasznált étolajat, csökkentsék a járművek károsanyag-kibocsátását és energiatakarékosabbá tegyék a középületeket. Az elmúlt évtizedben jelentősen csökkentették a légszennyezést.

REYKJAVÍK, IZLAND Az izlandi főváros utcáin hidrogénnel hajtott buszok közlekednek, és – az ország többi részéhez hasonlóan – a fűtést és az elektromos áramot teljes egészében megújuló geotermikus és vízienergiával állítják elő. Céljuk, hogy 2050-re kiiktassák a fosszilis energiahordozókat. A polgármester megfogadta, hogy Reykjavík addigra Európa legtisztább városa lesz.

SAN FRANCISCO, KALIFORNIA, EGYESÜLT ÁLLAMOK KOPPENHÁGA, DÁNIA Hatalmas partmenti szélerőművével és rengeteg kerékpárosával a város a zöldek álma. 2000-ben új metrórendszerrel tették még hatékonyabbá tömegközlekedésüket. Nemrégiben díjat is kaptak a nyilvános vízi utak megtisztításáért és a hosszú távú, teljes körű környezetvédelmi tervezésért.

Az itt lakók csaknem fele minden nap tömegközlekedést használ, gyalog jár vagy biciklizik, a város 17 százaléka pedig park vagy zöldterület. San Francisco példát mutat a zöldépítési technológiák alkalmazásában, s betiltották például a nem újrahasznosítható nejlonzacskókat és a kétes vegyi anyagokat tartalmazó, műanyag gyermekjátékokat is. 2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 45


46-50_napenergia_AK.qxd:Layout 1

zรถld vonal

 lรกtรณkรถr

46 roserePort 2009 MรกrCIUs

3/8/09

10:31 PM

Page 46


3/8/09

10:32 PM

Page 47

NaPos oldal NapféNyes. ezzel az egy szóval összefoglalható, milyeN jövő vár a NapeNergia-iparra.

FOTÓ: europress/getty images baNk, váNdorkő/reuters, pr

46-50_napenergia_AK.qxd:Layout 1

A gazdasági válság és a bolygónkat fenyegető veszély idején egy globális megújuló erőmű képe kezd körvonalazódni előttünk – éppen akkor, amikor a legnagyobb szükségünk van rá. A német kormány tudományos tanácsa előrejelzést készített arról, mekkora részét adja majd a napenergia a Föld energiatermelésének az elkövetkezendő száz évben. Az arány ma még elhanyagolható az olajhoz, a természetes gázhoz és a szénhez képest: 2006-ban az elektromos áram mindössze 0,04 százalékát állították elő napenergiával. Ám az előrejelzés szerint a következő húsz évben fokozatos növekedés indul meg, 2040 táján pedig jelentős változás következik be. A fosszilis energiaforrások aránya hirtelen csökkenni kezd, és 2060-ra a napenergia átveszi a vezetést, a század végére pedig egyeduralkodóvá válik. A napenergia mindig is biztató jövőképpel kecsegtetett, egészen azóta, hogy az első hasznosítócellákat létrehozták a Bell Laboratóriumban az 1950-es években. A napenergia bőséges, ingyenesen áll rendelkezésünkre, és mindannyiszor pótlódik, amikor a Föld megfordul a tengelye körül. A fotovoltaikus cella ötven évvel később is a leghatékonyabb eszköz, amely a napenergiát elektromos árammá képes alakítani. Minden fotovoltaikus cella magjában egy félvezető, vagyis egy kristályos poliszilikon-réteg található. Ha napfény éri a félvezetőt, atomjai gerjedni kezdenek, és ha elszabadulnak, a fotovoltaikus elem áramkörei összegyűjtik őket, ezzel elektromos áramot fejlesztve. Ha néhány ilyen cellát rögzítünk egy üvegre, és összekötjük az elektromos hálózattal vagy egy akkumulátorral, már kész is a napelem. 2009 MárCIUs roserePort 47


46-50_napenergia_AK.qxd:Layout 1

3/8/09

10:32 PM

Page 48

 látókör

Baloldali kép: Napfelkelte az űrben. Jobboldalt, felül: Fotovoltaikus szolárcella. Jobboldalt, alul: Napkollektorok a Q Cells németországi központja előtt.

a költségek A fotovoltaikus cella sikertörténete azonkosodott kis cég közül. 1985-ben alapígyorsaN CsökkeNNek: totta egy mérnök tanár a Stanford ban évtizedekig váratott magára: magas előállítási költségével szemben hatéegyetemen, és sokáig csak a NASA-nak 2012-re a NaPeNergIa konysága alacsony volt, és túlságosan készítettek napenergiával hajtott repüolCsóbb lehet, függött a kiszámíthatatlan napfénytől. lőgép-prototípusokat. Ám a 2003-ban MINt az egyéb Ám 2004-ben soha nem tapasztalt felkinevezett új ügyvezető igazgató, Tom lendülés következett be, amely azóta is Werner azt a célt tűzte ki, hogy alacsony MódoN előállított folytatódik. A költségek rohamosan költséggel, tömegtermeléssel állítsanak eNergIa. csökkentek, az elosztási lánc racionalielő korszerű, magas hatékonyságú napzálódott, a hagyományos kristályos szilikoncellák hatékonysága elemeket. A terv sikerült: a SunPower fotovoltaikus cellája (amely pedig rekordokat döntött. Ma egy új globális iparág bontakozik ki akkora, mint egy járólap) 22 százalékos hatékonyságával világa szemünk előtt. A napenergia titánjainak három generációja három csúcstartó. A költségek pedig olyan mértékben és sebességgel kontinensen szóródott szét: a kristályos fotovoltaikus cella gyártói csökkennek tovább, hogy 2012-ben elérkezhet a „grid parity” Kaliforniában találhatóak, az újabb vékonyfilmes cellák tömegtervarázslatos pillanata. Az angol kifejezés arra utal, amikor a napmelése Németországban kezdődött meg, végül pedig Ausztráliában energia ára egyenlő vagy alacsonyabb lesz, mint az egyéb módon állítják elő azokat a harmadik generációs alkatrészeket, amelyek előállított energiáé. építőanyagokba integrálhatók, és ezáltal sötétben is képesek áramot fejleszteni. A SunPower időzítése hibátlan volt. 2003 óta a globális napenergia-ipar évente legalább 40 százalékkal növekszik. 2007-ben a Árbevétel alapján Amerika legnagyobb fotovoltaikuscella-gyártónapenergia volt a Föld leggyorsabban növekvő energiaforrása, és ja a SunPower, amely kezdetben nem tűnt ki a sok napenergiára szamára a kereslet felülmúlta a kínálatot, vagyis egy cég sem képes elég 48 roserePort 2009 MárCIUs


46-50_napenergia_AK.qxd:Layout 1

3/8/09

10:32 PM

Page 49

Napelemek minőség-ellenőrzése a gyártósoron.

a NaPeNergIával napelemet gyártani ahhoz, hogy kieléban az Ambrian Capital nevű brit begítse az igényeket. A napenergia ma már foglalkozó Projektek fektetési cég szerint a globális meg13 milliárd dolláros globális iparág, 2012a legtöbb országbaN újulóenergia-ipar évente körülbelül 11 re pedig akár 40 milliárd dollárig is dollárnyi támogatást kap csak, kevesebb táMogatást milliárd kinőheti magát. míg a fosszilis energiahordozók 200 milkaPNak, MINt Az ellenzők azonban fanyalognak: szeliárdot. Mit érhetne el vajon a napenerrintük a fotovoltaikus elemet soha nem gia hasonló mértékű támogatással? Ha a fosszIlIs források tudják majd olyan olcsón és olyan gyors az Egyesült Államok elérné a 10 gigakUtatásaI. ütemben gyártani, hogy hosszú távon wattos termelést, azzal 3 millió házat felvehesse a versenyt más energiaforrásokkal. Erre rácáfolni látszik tudnának energiával ellátni, a károsanyag-kibocsátást pedig olyan az a gigantikus méretű fotovoltaikus erőmű, amely tavaly áprilismértékben csökkentenék, mintha 22 millió autó tűnne el az utakról. ban készült el Nevadában: a SunPower 5300 állványán a fénysugarakat 70 000 napelem követi percről percre GPS segítségével , 30 2000 óta több mint száz, napenergiára szakosodott német cég jött százalékra növelve ezzel a hatékonyságot – és ez csak egy a cég 185 létre – nagy részük az egykori NDK területén –, amelyek 57 000 emszabadalmaztatott újítása közül. bert alkalmaznak és 7,3 milliárd dolláros éves bevételt érnek el. A gyorsan terjeszkedő német napenergia-ipar földrajzi központja A kétkedők szerint a napenergia használata azért sem terjedhet el egy lerobbant ipari övezet Berlintől délre, Bitterfeld körül. Az isten széles körben, mert az előállítás csak töredékét teszi ki a költháta mögötti ipari park központjában működik ma a világ legségeknek, melyeket tovább növel a szállítás, az elosztás és a fennnagyobb kristályos fotovoltaikuscella-előállítója, a Q-Cells. Mindez tartás. Az ellenzők másik fő érve, hogy a napenergia-ipar feltalán nem is hangzik olyan furcsán, ha belegondolunk, hogy a emelkedése nagyrészt az állami támogatásoknak köszönhető. Azonkelet-német vegyipar olyan szakmunkásokkal volt tele, akik üveget 2009 MárCIUs roserePort 49


46-50_napenergia_AK.qxd:Layout 1

3/8/09

10:32 PM

Page 50

 látókör

A fotovoltaikus modulokat vékony szilikonfilm réteggel vonják be.

ez a jövő üzlete: a MásodIk geNeráCIós NaPeleMek gyártásáNak szUPersztárja, a fIrst solar INC. részvéNyeINek értéke 2007 folyaMáN ezerszeresére Nőtt.

szigeteltek vegyi anyaggal – ami a napelemek gyártásának is alapvető fázisa. Három német tudós ezt a képzett munkaerőt és a bőséges állami támogatást használta ki, amikor 2001-ben megkezdték itt a termelést – 19 emberrel egy kis faházban. Ma a Q-Cells évi 150 millió cellát állít elő, és szerepel a TecDAX 30-on, a német technológiai cégek részvényárfolyamának alakulását mutató tőzsdeindexen. A SunPower vagy a Q-Cells által előállított kristályos fotovoltaikus celláknak azonban magas az ára, így inkább csak kisebb tetőkön – például lakóházakén – kifizetődő az alkalmazásuk. A második generációs napelemek gyártásának szupersztárja az amerikai First Solar, amely wattonként 1,14 dollárért állítja elő kadmium-tellurid elemeit. A cég részvényeinek értéke 2007 folyamán az ezerszeresére nőtt! Nagyrészt a First Solarnak köszönhető, hogy a vékonyfilmes technológia várhatóan gyorsabban fejlődik majd, mint a kristályos, a piaci részesedés pedig előrejelzések szerint 14 százalékról 28-ra nő 2010-re. 50 roserePort 2009 MárCIUs

A harmadik generációs napelemek szintén lehangoló iparnegyedekben készülnek, de a helyszín már nem Németország, hanem Ausztrália. A Dyesol nevű vállalkozás napelemeit úgy állítják elő, hogy az üveglemezeket először áramvezető titánium-dioxiddal, majd ruténiummal vonják be, és összekötik egy elektrolitba mártott üveggel. A festékkel bevont napelemek minden irányból és mindenféle fényviszonyok között fogadják a fényt, így akár egy elsötétített szobában is képesek működtetni az elektromos berendezéseket. Másik nagy előnyük a gyártási folyamat: míg az első és a második generációs napelemekhez kifinomult felszerelésre van szükség, a festékkel érzékenyített napelemekhez még gyerekeknek való készleteket is árulnak. Európában, ahol az építőanyagok előállítóit és vásárlóit egyre több szabály köti a gyártásnál kibocsátott káros anyagokkal kapcsolatban, különösen vonzó lehet ez az abszolút tiszta energiatermelés. Úgy tűnik, a nem is olyan távoli jövőben erőműként is funkcionáló fémtetőkkel találkozunk majd mindenfelé a világon.


i n t e r i o r

d e s i g n

s e r v i c e s

home office club restaurant

FOTĂ“: TASCHEN.COM

studiolr.extra.hu 06 20 331 4033 06 30 274 1568

13_RRMag_Passiv3pK.indd Sec1:53

2008.06.12 15:09:59


52-53_jovotech_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:25 PM

Page 52

 látókör

A jövő technológiája Bár meglehetősen futurisztikusnak tűnnek, ezek a találmányok már néhány éven Belül megvalósulhatnak.

Űrhotel Sokan versenyeznek az űr benépesítéséért, de a legesélyesebbnek pillanatnyilag a Bigelow Aerospace tűnik. E cég már két felfújható űreszközt állított pályára, és 2010-re tervezik a személyszállításra is alkalmas modulok felbocsátását. Ha a tesztek sikeresek lesznek, 2012-ben szállodaként üzemelő egységeket is indítanak – nyilván csak a tehetős turistákra számítva.

Föld alatti stadion Katar is pályázik a 2018-as futball-világbajnokság rendezési jogára, ezért még a világ első föld alatti stadionját is megépítik. A laptopnak keresztelt sportlétesítmény 11 ezer férőhelyes lelátója szó szerint a földből nyílna fel, a világítást pedig a stadion tetejébe építenék be. A várhatóan 2010-re elkészülő különleges stadion biztosítaná, hogy a focipálya az elviselhetetlen katari hőségben is hűvös maradjon.

Luke távcsöve Az eszköz arról a látcsőről kapta a nevét, amelyet Luke Skywalker használt a Csillagok háborújában. A távcsőbe azonban egy olyan EEG-alapú jelzőrendszert is beépítettek, amely szó szerint letapogatja használója frontális agykérgét, és jelez minden veszélyt, amelyet a katona tudatalattija megsejt. Az Egyesült Államok védelmi minisztériumának kutatásokért felelős részlege előreláthatólag 2010-ben veti majd be a hatodik érzéket valósággá váltó távcsövet. 52 roserePort 2009 MárCIUs

Rákellenes nanorobotok Bár a tudósok ma még csak álmodhatnak a rák ellen harcoló nanorobotokról, létezik már egy nanorobot-szimulációs szover, amely teret enged a kutatók képzeletének. A szover segítségével modellezhetik, hogyan működnének a parányi robotok az emberi testben, és a lehetséges hibákat is kiküszöbölhetik. Így felkészülve várhatják, hogy elérkezzen a nanorobotok gyártásának ideje – 2025 körül.


52-53_jovotech_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:25 PM

Page 53

Léghajó

Immunrendszer-detektor

A jövő luxushajói nem a tenger hullámait szántják majd, hanem a levegőt. A két futballpálya hosszúságú luxusléghajó szárazföld és tenger felett egyaránt repíti majd 250 utasát, akiket elegáns szalonok, kaszinók, sportklubok és éttermek várnak majd. A jármű másfél millió köbméter héliumot szállít üzemanyagként, emellett 400 tonna hasznos súlyt bír el. A tervek szerint az első luxusléghajó 2010-ben száll fel – csak 2400 méterig, hogy a kabinokban ne legyen szükség túlnyomás létesítésére.

Akármilyen fejlett az orvostudomány, még mindig nincs eszköze arra, hogy felmérje az immunrendszer állapotát. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói egy olyan molekuláris szonda kifejlesztésén dolgoznak, amely az immunrendszer sejtjeinek működését jeleníti meg pozitron-emissziós tomográffal történő vizsgálat közben. Azt remélik, hogy a kutatások eredményeképpen nyomon tudják követni a kemoterápiára adott válaszokat, így megkímélhetik a betegeket a súlyos mellékhatásokkal járó, ám hatástalannak bizonyuló kezelésektől.

Kapszulaszerelvények Sofőr, sínek, emisszió és tülekedés nélkül szállítja majd az utasokat 2009 tavaszától Nagy-Britannia első személyi gyorsszállító rendszere. A könnyű és energiatakarékos kapszulák kényelmesek és biztonságosak lesznek, mivel a négyszemélyes szerelvényekben nem kell idegenekkel együtt utazni. A kapszulák kötött pályán közlekednek legfeljebb 40 kilométer/órás sebességgel. Az utasok a buszokhoz hasonlóan megállókban szállhatnak majd fel, és egy érintőképernyőn tudathatják az irányítóközponttal, hová szeretnének eljutni. Az első járat a londoni Heathrow repülőtéren szállítja majd az utazókat a terminál és a parkolók között.

Három terabájtos DVD Digitális fal A tervek szerint 2009-2010-ben dobják piacra ezt a hatalmas, interaktív, egész falat beborító képernyőt, amely televízióként, számítógépként és digitális tapétaként működik. Az ára valószínűleg csillagászati lesz, de új korszakot nyit majd a házimozizásban.

Már csak 2012-ig kell várnunk, és akár több száz filmet vagy több százezer MP3-as zenét tárolhatunk egyetlen lemezen. A Harvard mérnökei a kereskedelmi forgalomban kapható lézereket olyan nanoméretű optikai antennákkal látták el, amelyeknek köszönhetően a lézerek soha nem látott pontossággal összpontosíthatók.

Szervnyomtató Forgács Gábor magyar biológusprofesszornak sikerült ereket és szívszövetet létrehoznia egy olyan nyomtató segítségével, amely festék helyett sejteket bocsát ki. A kutató és munkatársai a University of Missouri-Columbián azon dolgoznak, hogy a páciensek szöveteiből egész szerveket alkossanak. Forgács cége néhány éven belül szeretné piacra dobni első termékét, a gyógyszerek tesztelésére alkalmas májat. 2009 MárCIUs roserePort 53


54-57_penzosztok_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:29 PM

Page 54

 LÁTÓKÖR

Pénzosztó

A keleti filozófiák szerint Ahhoz, hogy vAlAminek A birtoklásáról képesek legyünk lemondAni, először meg kell kApnunk Azt, és rá kell jönnünk: önmAgábAn ez sem tett boldogAbbá…

54 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS


54-57_penzosztok_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:29 PM

Page 55

filantrópok

FOTÓ: europress/getty imAges bAnk

A filantróp szó annyit tesz: emberbarát, jótékony. Ahhoz, hogy valaki filantrópként éljen, nem kell vagyont felhalmoznia, de kétségtelen: sok pénzből több rászorulót lehet segíteni. Így hát a milliomosok – milliárdosok – gyakran jutnak el arra a pontra, amikor úgy érzik, a tárgyi világból már mindent megszereztek, amit csak akartak, ezentúl másokat szeretnének hozzásegíteni egy jobb élethez. Olyanok is akadnak, akik teljes vagyonukat odaadják másoknak, mert ez hozza meg számukra az igazi elégedettséget. Az első híres adakozók egyike kétségtelenül ASSISI SZENT FERENC volt. Nem sokat kellett tennie azért, hogy pénzhez jusson: gazdag kereskedőcsaládba született. Kezdetben meglehetősen léha életet élt, két kézzel szórta apja vagyonát, akinek ez egyáltalán nem volt ellenére. Furcsa mód a szüAssisi Szent Ferenc lők sokkal elégedettebbek voltak fiukkal, amíg az éjszakákat végiglumpolta, rendre áthágta a törvény szabta határokat és a szoknyákat hajkurászta, mint amikor úgy döntött: a józan, szerény, önzetlen életformát választja. A család tehát csak addig szemlélte elnézően Ferenc féktelenségét, míg az legfeljebb trubadúri vagy lovagi pályára készült, ám amikor ugyanilyen féktelen adakozásba kezdett, először megpróbálták orvoshoz cipelni, majd kitagadták. Ferenc pálfordulása egyébként egy egyéves börtönbüntetéssel kezdődött, ezután kezdett visszafogottabb életet élni. Később egy betegsége során állítólag meghallotta Isten szavát, ami útmutatást adott számára. Egy mise után történt, hogy levette ruháit – még a cipőjét is –, és kiürítette a tárcáját. Azután eladakozta összes vagyonát. Apja árukészletének egy részét is eladta, amikor pénzre volt szüksége, hogy felújítsa a San Damiano-templomot. Bár sokan őrültnek gondolták az anyagi javak teljes megtagadásáért, lassanként számos követője akadt. 1209-

ben létrehozta a ferences rendet. A rend tagjai szegénységi fogadalmat tettek, és vállalták, hogy életüket Isten szolgálatára rendelik. Halála után furcsa mód Assisi Ferencből vált a kereskedők védőszentje. CHUCK FEENEY – a milliomos, aki nem is az. Inkább busszal jár, mint taxival, a repülőn is a turistaosztályra vesz jegyet, a karórája úgy 15 dollárba került, és mindig felszedi a szemetet az utcán. Nem sokan gondolnák róla, hogy ő alapította a Duty Free Shop hálózatot, ami aztán világméretű birodalommá nőtte ki magát, a hozzá kapcsolódó vállalkozásokkal együtt. A kékgalléros, katolikus ír családban nevelkedett Feeney 53 éves korában vagyona nagy részét szép csendben az általa létrehozott alapítványra ruházta. Az Atlantic Philantropies az alapító nevének titokban tartásával osztotta a pénzt, az alkalmazottak még a családtagChuck Feeney jaiknak sem árulhatták el, kinek dolgoznak. Feeney úgy döntött, még életében szeretné minden vagyonát szétosztani, hiszen a világ problémái égetőek, és most van szükség a segítségre. Alapítványa eddig 4 milliárd dollárt adakozott, és 2016-ig tervezik a maradék 4 milliárd elköltését is. Feeney nemrég 125 millió dollárt adományozott posztgraduális kutatásokra Írországban, ahol eddig összesen 1 milliárd dollárt költött el az alapítvány. Legnagyobb támogaAndrew Carnegie tottja a Cornell Egyetem, hajdani iskolája. Nekik az elmúlt negyven év alatt 588 millió dollárt utalt át az üzletember. Feeney konyakok, parfümök és márkás holmik vámmentes értékesítésével kereste meg vagyonát, mégsem hordott soha Her2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 55


54-57_penzosztok_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:29 PM

Page 56

 LÁTÓKÖR

més nyakkendőt vagy Gucci öltönyt. Egy alkalommal, amikor az ír miniszterelnökkel találkozott, gémkapocs tartotta össze a közértben vásárolt szemüvegét. És a vacsorák? „Vannak éttermek, ahol egy étel 100 dollárba kerül. Én pont ugyanolyan jól tudok lakni a húszdolláros ételtől is. És különösen szeretem a sajtos-paradicsomos melegszendvicset” – olvashatjuk egy tavaly megjelent, róla szóló könyvben. ANDREW CARNEGIE egy skót bevándorló szegénységéből indult, és hátrányos megkülönböztetéssel kezdte az életét. 12 évesen már napi nyolc órát dolgozott, míg végül egy teljes acélbirodalmat épített fel. Amikor eladta a cégeit és nyugdíjba vonult, 400 millió (akkori) dollárra becsülték vagyonát. Saját sikertörténete miatt szentül hitt abban, hogy Amerikában minden lehetséges, ha az ember keményen dolgozik, és némi szerencse kíséri az útján. Vagyonából ezért 333 millió dollárt osztott szét olyan tevékenységekre és intézményeknek, melyek a tanulást, a művelődést és a magasabb szintű képzettség megszerzését tették lehetővé szegény sorsú, ám ambiciózus fiatalok számára. Támogatta a művészeteket is, de a legnagyobb adományokat könyvtáraknak adta. 2059 könyvtárat építtetett az angol nyelvű országokban világszerte, beleértve Ausztráliát és Új-Zélandot is. 55 millió dollárt költött csak könyvtárakra, mert hitt abban, hogy az emigránsok vagy a nehezebb körülmények között élő emberek a könyvekből minden tudást meg tudnak szerezni, amire szükségük van ahhoz, hogy sikeresek legyenek – ha igazán akarják. A 64 évesen elhunyt DAME ANITA RODDICK a halála előtt azt nyilatkozta: „A pénz számomra nem jelent semmit. A legrosszabb dolog a kapzsiság, mikor a magunk hasznára halmozunk fel vagyont.” A természetes alapanyagú kozmetikumokat árusító üzletlánc, a Body Shop alapítója és egykori tulajdonosa élete utolsó húsz évét az adakozásnak szerette volna szentelni, ám sajnos jóval hamarabb elhunyt. Végrendelete által mégis beteljesedett a kívánsága: a cége eladásából befolyt pénz ráeső részét – megközelítőleg 51 millió fontot – a Roddick Alapítvány kapta, családjának mindössze 600 ezer fontot hagyott, az örökösödési illetékek fedezésére. „Szerintem 56 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

obszcén dolog az embernek a gyerekeire hagyni a vagyonát” – mondta korábban, és ebben két lánya is egyetértett vele. Mindkettő sikeres üzletasszony, akik büszkék arra, hogy – akárcsak anyjuk – a saját munkájuknak köszönhetik boldogulásukat. A Roddick Alapítvány olyan személyek és szervezetek számára nyújt adományokat, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek a globális etika, az emberi jogok és a környezetvédelem terén. Az angol Sainsbury’s élelmiszerlánc tulajdonosai a leggazdagabb brit dinasztiák egyikének tagjai. ANNABEL SAINSBURY a harmincadik

Dame Anita Roddick

születésnapján jelentette be, hogy teljes – 3 millió fontra rúgó – örökségét jótékony célokra ajánlja fel. „Időnként tényleg nehéz helyzetbe került a családunk, pontosan tudjuk, mit jelent meghúzni a nadrágszíjat. Nem engedhettünk meg magunknak semmilyen különleges kiadást, néha nyaralni sem tudtunk, de legalább mindig volt miért dolgoznunk. Soha nem bántam meg, hogy eladományoztam az örökségem. Úgy érzem, ezzel gazdaggá tettem mindannyiunk életét.” Annabel számára a fia harmincadik születésnapja hasonlóan kiemelkedő esemény lehetett volna. Jason néhány héttel az évforduló előtt kérte ki az örökségét, és bejelentette, hogy anyjához hasonlóan ő is jótékonysági célokra szeretné fordítani 2,5 millió fontját. Három héttel később az orvosok közölték vele, hogy már


54-57_penzosztok_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:29 PM

Page 57

csak hetei vannak hátra, a rák teljesen tönkretette a szervezetét. Sajnos a születésnapját sem érte meg, a diagnózis másnapján összeesett és meghalt. Minden befektetők példaképe, a világ jelenlegi leggazdagabb embere, WARREN BUFFET 2006-ban jelentette be, hogy vagyonának 85%-át osztja szét jótékonysági célokra. Cége, a Berkshire Hathaway befektetési társaság akkor több mint 44 milliárd dollárt ért. A részvények többségét, 30 milliárd dollárt a világ legnagyobb jótékonysági célú alapítványa, a Bill és Melinda Gates Alapítvány

Bill és Melinda Gates egy asztalnál Warren Buffet-vel

kapta, akik – bár nem adakozzák el mindenüket – innentől életük nagy részét már a jótékonyságnak szeretnék szentelni. Az összeg fennmaradó részén másik négy alapítvány osztozik, s mire minden pénzt elköltenek majd, Warren Buffet adománya lesz a történelem legnagyobb összegű jótékony cselekedete. Ami egyébként Gatest illeti: ő sokszor, sok helyen nyilatkozott már a kreatív kapitalizmus eszméjéről. Eszerint annak a kisebbségnek, amelynek kezében a világ legnagyobb vagyonai összpontosulnak, kötelessége hozzásegíteni a tömegeket a felemelkedéshez. A gazdagoknak a képzések finanszírozásával, munkahelyteremtéssel, a gyógyászat támogatásával kell emelniük az általános életszínvonalat. Amivel ráadásul új piacokat hoznak létre a kreatív kapitalizmus vállalkozói számára, tehát mindenki jól jár.

örökség nuku „A gyermekeim nem öröklik majd a 750 millió fontomat, mert szerintem dolgozniuk kell, hogy kialakuljon bennük a helyes munkamorál” – nyilatkozta a musicalkirály, SIR ANDREW LLOYD WEBBER. Webber azt reméli, ha anyagi téren szigorúbban bánik fiaival és lányaival, nem kallódnak majd el, nem végzik a bulvárlapok címlapján vagy elvonókúrán, mint más hírességek elkényeztetett gyerekei.

Andrew Lloyd Webber feleségével és gyermekeivel

„Nem csak én nem hiszek az öröklött pénzben, a gyermekeim sem foglalkoznak ezzel“ – vallja a brit sztár, ám annyi támogatást minden utódjának megad, amennyi szerinte a biztonságos kezdetekhez szükséges. vagyona tetemes részét viszont a rászorulók megsegítésére szánja. Andrew lloyd Webber nem az első sztár, aki nem kívánja pénzét gyermekeire hagyni. SEAN CONNERY sem szándékozik fiát megjelölni örököseként, s paris hilton nagyapja, BARRON HILTON és a sztárszakács NIGELLA LAWSON is úgy nyilatkozott, vagyonuk nagy részét jótékony célokra szánják. 2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 57


58-60_zsirleszivas_AK.qxd:Layout 1

 SZÉPSÉG

58 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

2/26/09

1:13 AM

Page 58


58-60_zsirleszivas_AK.qxd:Layout 1

2/26/09

1:13 AM

Page 59

Átalakítás Ha nem segített sem a torna, sem a diéta, a makacs zsírpárnáktól a plasztikai sebész szabadítHat meg. Jelenleg a Hazai toplistán a zsírszívás – Hivatalos nevén: liposuctio – a Harmadik leggyakrabban kért korrekciós beavatkozás.

FOTÓ: europress/getty images bank

A liposuctio ideális megoldás az ún. anatómiai zsírpárnák eltávolítására – ilyenek lehetnek a combok külső felszínén, a térdek belső oldalán, s ilyen az áll alatt kialakult helyi felesleg. Ezek mellett azonban legalább ilyen gyakran kérnek olyan páciensek zsírszívást, akik sikertelen fogyókúrás próbálkozásaik után választják e módszert. – A szkeptikusok szerint, akinek nem volt annyi akaratereje, hogy magától lefogyjon, annak nem lesz kitartása, hogy a zsírszívás után tartsa a súlyát – mondja dr. Molnár Miklós, klinikánk plasztikai sebésze. – A tapasztalat azonban az, hogy a visszahízás kifejezetten ritka eset. Sőt, sokszor épp az előnyösen megváltozott alak adja meg a motivációt a páciensnek, hogy elkezdjen sportolni és diétázni. A pozitívabb önkép Dr. Molnár Miklós, inspirációt ad a változtatáshoz. klinikánk plasztikai sebésze

csak bizonyos esetekben kezelhetők a problémás részek zsírszívással. A szülést követően megnyúlt, striás bőr korrekciójára sem alkalmas a módszer. A műtét altatásban történik, időtartama a területek számától függően 60–150 perc. Kis, rejtett helyeken ejtett, 1-1,5 cm-es bemetszéseken keresztül a plasztikai sebész először fellazítja a bőr alatti zsírszövetet – helyi érzéstelenítőt és vérzéscsillapítót is tartalmazó oldattal –, majd azt megtöri, és kanülökkel, vákuum segítségével kiszívja. A műtét után érzékenység, duzzanat, véraláfutások fordulnak elő, melyek rövid időn belül rendeződnek. Két hétig pihenés javasolt. Az operált területen 2 hónapon át rugalmas, könnyű anyagból készült testszorítót kell viselni, hogy a bőr esztétikusan és egyenletesen simuljon vissza.

A zsírszívás nem testsúlycsökkentő módszer, hanem annak csak A harmadik héttől elkezdett nyirokmasszázs és az LPG-kezelés segítkiegészítője – mondja dr. Molnár. – Túlsúly esetén elsősorban diéhet a felépülésben, a duzzanat csökkentésében. Végleges eredmény ta és testmozgás javasolt, és csak makacs, nem reagáló zsírpárnák 2-3 hónap után alakul ki. Ez az eredmény tartós, ellentétben a foeltávolítására ajánljuk a műtéti beavatkozást. gyókúrával. Amikor valaki hagyományos úton fogy le, csak zsírsejtA leggyakrabban a has, a csípő, a tomportáj, a deréktáj, a combok jeinek mérete csökken le, számuk nem. A zsírszívás során azonban belső, ill. külső felszínén felszaporodott zsírszövet, valamint a tokatáj zsírsejteket távolítanak el a kezelt területről, ezek pedig már nem feleslegének eltávolítását kérik. képződnek újra. A változás ez esetFontos tudni azonban, hogy a ben nem kg-ban mérhető, hanem az usa-ban a liposuctio a második leggyakoribb plasztikai sezsírszívás csak megfelelően jó körtérfogat-csökkenésben, cm-ben. bészeti beavatkozás (400 000 műtétet végeztek 2008-ban). bőrtónus mellett vezet kellő eredIsmételt elhízás esetén a kialakímagyarországon az emlő- és hasplasztikákat követően a harményre. Meglazult bőr, gyenge tott testarányok megmaradnak, a madik leggyakoribb műtéti típus. kötőszövet esetében bőrfelesleg kezelt területen nem jelentkezik gyakran kombinálják egyéb beavatkozásokkal, pl. az arcmaradhat vissza. A nőknél áltúlhízás, azonban a nem kezelt plasztikát tokazsírszívással, a mellimplantációt hasi zsírszívással, ill. talában 45–50 éves korig megfelelő területeken ehhez képest gyorsabb a testkontúr javítására a hasplasztikát deréktáji zsírszívással. a bőrtónus, ezen életkor felett már ütemben rakódhat le a felesleg. 2009 MÁRCIUS ROSEREPORT 59


58-60_zsirleszivas_AK.qxd:Layout 1

2/26/09

1:13 AM

Page 60

 SZÉPSÉG

A zsírszívás 3 legelterjedtebb műtéti típusA Az eltávolítás módjA szerint a leggyakoribb és a legkevesebb veszéllyel járó beavatkozás a hagyományos, vákuumvezérelt, mechanikus zsírszívás: a felduzzasztott zsírszövet fellazítása, majd kiszívása a sebész által, a kanülök segítségével történik. – vákuumvezérelt, vibrációs zsírszívás: ilyenkor a zsírszívó kanül feje rezeg, így lazítja fel a zsírszövetet, majd a kanülökön keresztül történik a kiszívás. – ultrahangos zsírszívás: ebben az esetben a kanül végén levő ultrahangos sugárzás lazítja fel a zsírszövetet, majd a kanülökön keresztül történik a zsír kiszívása. a vibrációs zsírszívás veszélye az, hogy a nem kontrollált, gépi rezgés a bőrfelszínhez túlságosan közel is kiszívja a zsírt, így a bőrön egyenetlenségek, hullámok keletkeznek. az ultrahangos zsírszívás hátránya pedig az, hogy az ultrahanghullámok olyan területre is eljutnak, melynek kezelése nem volt a műtét célja. emellett sokkal nagyobb területet érint a műtét utáni bevérzés.

A zsírszívás protokollja a konzultációval kezdődik. Ezt követi az előzetes kivizsgálás – labor és mellkasröntgen. A műtét vénás altatásban történik, és 60–150 percig tart. Ezt követően egy éjszakát a klinikán kell tölteni. Felszívódó fonalak kerülnek beültetésre, igy nincs varratszedés. A mélyvénás trombózis és a tüdőembólia megelőzésére a műtétet követően 5–10 napon át előírt a vérhígító injekció adása, és otthon a műtét után folyamatosan kell viselni a fűzőt. Az első pár napon átmeneti gyengeség, szédülés előfordulhat. Zuhanyzást követően a sebeket naponta kétszer kell fertőtleníteni, és duzzanatcsökkentő krémeket kell használni. Nem szükséges ágyban feküdni, aktívan elláthatók az otthoni teendők. Azonban nem javasolt tartósan egy helyben ülni vagy állni 2 óránál tovább. A műtét utáni napokban minimum 60 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

2-2,5 liter folyadékot kell meginni. A vérveszteség miatt a vas természetes úton való pótlására vörös húsokat, babot, lencsét, borsót, rozskenyeret érdemes fogyasztani, illetve vastartalmú készítmények szedése javasolt. Hét nappal a műtét után történik az első kontrollvizsgálat. 10–14 nap alatt a véraláfutások felszívódnak. Ezt követően már csak a műtét utáni duzzanat marad fenn. A második kontroll a 14. napon történik. A 3. héttől nyirokmasszázs javasolt vagy LPG-kezelés (endermológia) hetente kétszer, összesen 10 alkalommal: ez javítja a keringést, csökkenti a duzzanatot, egyenletessé teszi a bőrfelszínt. Aerobikedzés a 4. héttől, testedzés a 6. héttől javasolt. Szauna, napozás, szolárium, gőzfürdő 2 hónapig tilos. További kontrollok a 6. és a 12. héten, a 6. és a 12. hónapban szükségesek.


11_RRMag_Hacker4pK.indd Sec1:43

2008.06.12 14:55:03


62-64_vastagbelrak_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:39 PM

Page 62

 egészség

RákszűRés

Megdöbbentő adat: a felMérések szerint az 50 év felettiek akár 25–30%-ánál igazolható jóindulatú daganat a bélben, aMelyek jelentős részéből évek alatt rák alakul ki. A vastagbél- és végbélrák Magyarországon és a világon is a második leggyakoribb, mindkét nemet érintő daganatos halálozási ok. A férfiak esetében a tüdőrák, míg a nőknél a mellrák ma még gyakoribb, de nem sokkal maradnak le mögöttük a statisztikákban a vastagbéldaganatos megbetegedések sem. Magyarországon évente megközelítően 8500 vastagbél- és végbélrákesetet fedezünk fel, és több mint 5000 beteget veszítünk el. 62 RoseRePoRT 2009 MáRCIUs

Az esetek jelentős része valószínűleg környezeti tényezők hatására alakul ki, de kisebb részben családilag is hal- Prof. dr. Banai János mozódik, ami az örökletes, belgyógyászgasztroenterológus genetikai meghatározottságra utal. A genetika a vastagbélrák esetében is igen fontos, kutatása a mai tudomány forrongó témája. A rákos elváltozás fokozatosan, évek alatt fejlődik ki. Kezdetben csak a polipra vagy a nyálkahártyára korlátozódik, majd egyre mélyebbre hatol, átszövi a bél teljes falát, később a környező szövetekre és szer- Dr. Filiczky István vekre is ráterjedhet. Előrehala- belgyógyászgasztroenterológus dott állapotban – a véráram és a nyirokáram útján – távoli áttéteket is adhat, azaz a daganatos sejtek más szervekben is megjelennek. A daganatok a vastag- és végbél bármely szakaszában a belet bélelő nyálkahártya mirigyeiből alakulhatnak ki. A rosszindulatú daganatok kisebb része, megközelítőleg 5%-a látható előzmény nélkül az ép nyálkahártyában keletkezik, 95%-uk azonban az ún. polipokból fejlődik ki (polipnak nevezik a nyálkahártyából kiemelkedő, a szerv üregébe bedomborodó szövetnövedéket). A polipokat rákmegelőző állapotnak tekintjük, mivel jelentős részükből alakul ki rák. A kifejlődőben lévő vastagbélrák eleinte semmilyen tünettel nem jár, az előrehaladott daganat azonban már tüneteket okoz. Ilyen tünet például a fogyás, a görcsös hasi fájdalmak, a székelési habitus megváltozása, a hasfalfeszülés és egyéb diszkomfortérzet, illetve korai jel lehet a vér megjelenése a székletben, akár csak laboratóriumi módszerrel kimutatható formában.

FOTÓ: profiMédia.hu, vándorkő/reuters

kolonoszkópiával


62-64_vastagbelrak_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

A vastagbél jóindulatú daganatainak rosszindulatúvá alakulásának kockázata az ún. rizikópolipok esetén nagyobb. A rizikópolipok csoportjába a következő eseteket soroljuk: • 1 cm-nél nagyobb polipméret • bolyhos jóindulatú daganat (villosus adenoma) • sejtfejlődési zavart mutató jóindulatú daganat (súlyos dysplasia az adenomában) • többszörös adenoma (több mint 3).

FOTÓ: profiMédia.hu, vándorkő/reuters

A vastagbél- és végbélrák kialakulása többlépcsős, többtényezős folyamat. A jóindulatú daganat rákká történő átalakulása átlagos esetben 10–15 évet tesz ki. A kezdetben kisebb elváltozások fokozatosan nőnek, számuk is szaporodhat, ún. nagy kockázatú polipokká válnak. A polipok előfordulása az 55–60 éves korosztályban ugrásszerűen jelentkezik és emelkedik, míg a vastagbélrák gyakorisága a 65–75 évesek között a legnagyobb. A fentiekből következően egyértelmű, hogy megfelelően szervezett és kivitelezett szűrőprogramok segítségével a vastagbél- és végbélrák a legkönnyebben felismerhető daganatok egyike.

6:39 PM

Page 63

A MáR TüneTekkel jáRó szAkAszbAn dIAgnoszTIzálT vAsTAgbélRák eseTében Az öTéves Túlélés neM hAlAdjA Meg Az 50%-oT. hogy egyre több országban javasolják, illetve valósítják meg az ún. vastagbélszűrő programokat. Vastagbélrák szempontjából magas kockázatú minden olyan egyén, akinek a családjában a vastagbélrák halmozottan fordult elő, halmozottan távolítottak el még nem rosszindulatú polipokat, magának az egyénnek már volt vastagbélpolipja, ill. olyan betegsége van, ami rákra hajlamosít (pl. ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegség – Crohn-betegség, colitis ulcerosa). Biztosan vastagbélrák alakul ki az öröklődő családi poliposis betegségben (FAP), ha a vastagbelet időben nem távolítják el.

A népességet vastagbél- és végbélrák szempontjából kétfelé, alacsony (átlagos) és magas kockázatú csoportba sorolhatjuk. A rákos esetek 85%-a úgynevezett „sporadikus carcinoma”, azaz szórványos rák, amikor a betegek nem tartoznak a vastagbélrák szempontjából egyik magas rizikójú csoportba sem. A vastagbélrák-végbélrák tünetei gyakran csak a betegség késői szakaszában jelentkeznek és rendszerint nem specifikusak. A már tünetekkel járó szakaszban diagnosztizált vastagbélrák esetében az ötéves túlélés nem haladja meg az 50%-ot. Emiatt a korai diagnosztika rendkívül fontos, ugyanis teljes gyógyulási esélyt adó kezelés csak az időben diagnosztizált esetekben lehetséges. Ezek indokolják, 2009 MáRCIUs RoseRePoRT 63


62-64_vastagbelrak_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:39 PM

Page 64

 egészség

Mi a kolonoszkópia? a kolonoszkópia a vastagbél endoszkópos vizsgálatát jelenti. az endoszkópos vizsgálatot hosszú, vékony, rugalmas cső – az endoszkóp – segítségével végzik. ebben a csőben egy fényforrás és egy videokamera is található, melyek segítségével a vizsgált bélszakasz egy képernyőre kivetítve is követhető. a vastagbéltükrözés alkalmazható a vastagbél gyulladásos állapotainak diagnosztizálására, a vastagbél falán elhelyezkedő polipok eltávolítására, illetve szöveti mintavétel elvégzésére. segítségével megkereshetők a vérzések, illetve a fájdalom forrásai és okai, valamint diagnosztizálhatók a vastagbél és a végbél daganatai.

A jelenleg IsMeRT szűRőMódszeRek közül A legMegbízhATóbb, 90–95%-os PonTosságú eRedMényT A kolonoszkóPos vIzsgálAT hozzA. Vastagbélrákszűrés: Az elterjedt kétlépcsős szűrés alkalmazásáról – a székletből vett minta vér- vagy DNS-vizsgálata után, pozitív eredmény esetén műszeres vizsgálatot (tükrözés) is végrehajtanak – beigazolódott, hogy a vastagbélrákos esetek egyharmada rejtve maradhat. A Dr. Rose Medical Center gasztroenterológusa, dr. Filiczky István a Magyar Gasztroenterológiai Társaság állásfoglalását követve a kolonoszkópiára alapozott egylépcsős vastagbélrákszűrést részesíti előnyben: „Az 50 évnél idősebb, átlagos kockázatú, panaszmentes népesség részére a kolonoszkópia (a vastagbél teljes szakaszának tükrözése) a vastagbél vizs-

Tények a szűrésről

• a kolonoszkópia diagnosztikai pontossága 90–95%. • a vastagbél jóindulatú daganatának 60%-a 60 éves korig kialakul. ha 60 éves korig nem jelenik meg, akkor 75 éves korig már minimális a vastag- és végbélrák kockázata. • a kolonoszkópiaalapú szűrések több mint 90%-ában az egész vastagbél vizsgálható. • lehetőséget nyújt szövettani mintavételre és polipeltávolításra, magas érzékenységű és költséghatékony. 64 RoseRePoRT 2009 MáRCIUs

gálatának legjobb módszere. Önálló szűrőmódszerként, az 50 év feletti korosztály részére tízévente ismételt kolonoszkópia a legreményteljesebb. Az USA-ban, Olaszországban, Németországban és Lengyelországban a kolonoszkópián alapuló eljárás az ingyenes, javasolt nemzeti vastagbélrákszűrő módszerek közé tartozik. Sajnos Magyarországon ez a szűrési módszer nem finanszírozott.” A kolonoszkópiás szűrés hátránya lehet, hogy a beteg számára kissé megterhelő, minimálisan fennáll a szövődmények lehetősége (1:2000; vérzés, perforáció), ill. sajnos igen alacsony a lakosság részvételi hajlandósága. A beteget maximálisan lehet kímélni, ha a szűrést teljesen fájdalommentesen, bódításban vagy altatásban végzik. Dr. Filiczky István hozzáteszi: „A módszert már évek óta eredményesen alkalmazzuk a Dr. Rose Medical Centerben is. A vizsgálat feltétele a megfelelő endoszkópos eszközpark, és fontos, hogy a korszerű nyugtató-altató-érzéstelenítő lehetőségek mellé minél szélesebb körű tájékoztatást, információt biztosítsunk a betegek számára. Sajnos manapság az emberek nem is igen tudnak róla, hogy a második leggyakoribb halálozási ok kiszűrésére ma már vannak eszközök, ha időben fordulunk szakemberhez!” Amennyiben a szűrő kolonoszkópia során kis kockázatú polipot vagy polipokat ismertek fel vagy távolítottak el, az ellenőrző kolonoszkópia öt év múlva ajánlott. Ha a szűrő kolonoszkópia során rizikópolipot vagy -polipokat ismertek fel vagy távolítottak el, az ellenőrző kolonoszkópia három év múlva indokolt. Rák diagnózisának felállítása után a beteg számára a kezelőorvos megtervezi a legmegfelelőbb terápiát, melyben a legnagyobb szerepe a sebészeti beavatkozásoknak van. Korai stádiumban ez a beavatkozás kielégítő gyógyulást jelenthet a beteg számára. A vastagbél- és végbélrák kezelésében a sebészeti beavatkozások mellett a sugár- és kemoterápiának, valamint új ajánlások szerint a támogató (szupportív) kezelésnek is fontos szerepe van, ami egy speciális – onkológiai indikációban törzskönyvezett – tápszert jelent. Sugárterápiát főleg a végbélrák kezelésében alkalmaznak, míg a kemoterápiás kezelés a rákos sejtek gyógyszeres elölésére irányul.


57_agyutan_hirdetes.qxd:Layout 1

11/25/08

11:36 AM

Page 57

Teljes kivizsgálás

öt ór a alatt

+

BELGYÓGYÁSZAT

+

BŐRGYÓGYÁSZAT •

A-

+

SZEMÉSZET

+

FÜLORRGÉGÉSZET •

+

+

S  

R ADIOLÓGIA •

M 

H  

K ARDIOLÓGIA •

T EKG

 

+

SOMATOINFR A DIAGNOSZTIK A

+

GASZTROENTEROLÓGIA •

+

E   

LABORVIZSGÁLATOK •

, ,  

NŐKNEK: +

NŐGYÓGYÁSZAT

+

R ADIOLÓGIA •

     

 

FÉRFIAKNAK: +

UROLÓGIA

DR. ROSE MEDICAL CENTER +++++

1051 BUDAPEST, ROOSEVELT TÉR 7-8., TEL.: 36-1-377-6737, WWW.DRROSE.HU


66_uccsooldal_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:41 PM

Page 66

 DR. ROSE AJÁNLJA

„KULCSLYUK”

66 ROSEREPORT 2009 MÁRCIUS

beavatkozás Az artroszkópia olyan eszközös vizsgálat, mely az ízület belsejének – ízületi belhártya, porcfelszín, tok, szalagok – áttekintését teszi lehetővé a vizsgált területre bevezetett optika segítségével. Kisebb műtéti beavatkozások is elvégezhetők az ízület megnyitása nélkül, ilyen például a mintavétel, a leszakadt porcsarló részleges eltávolítása, a károsodott porcfelszín kezelése, pótlása, vagy például a sérült keresztszalag pótlása, a porcrészlet eltávolítása. Az endoszkópot a szájnyíláson (gasztroszkópia) vagy a végbélnyíláson (kolonoszkópia) keresztül vezetik be a szervezetbe, attól függően, mely szervek vizsgálata a cél. Az eszköz végén apró kamera található, amelynek a monitorra vetülő képe alapján diagnosztizálhatók egyes betegségek. Az endoszkópon keresztül bevezetett csipesz segítségével a szerv falából szövettani vizsgálatra (biopszia) minta nyerhető, sőt egyes elváltozások a csipesz segítségével el is távolíthatók. A laparoszkópia olyan műtéti beavatkozás, mely a hasüreg nagyobb metszéssel történő megnyitása nélkül teszi lehetővé a hasűri szervek, illetve – a nőgyógyászatban – a kismedencei szervek megtekintését, bizonyos betegségek diagnosztizálását, és egyes műtétek (pl. összenövések oldása, petefészektömlők leszívása stb.) elvégzését. Jelentős szereppel jár a meddőség okainak feltárásában is. A laparoszkóp 30–40 cm hosszúságú, 7–11 mm átmérőjű fémcső. Ebben van a lencserendszer és a megvilágító fény bevezetésére szolgáló üvegszáloptika. Az eszközt szükség esetén néhány, egyenként 5–10 mm-es metszésen át vezetik a testüregbe. Az egynapos sebészet keretében elvégezhető műtétek után betegeink posztoperatív megfigyelő helyiségben pihennek, vagy egy napig a klinikánkon tartózkodnak folyamatos megfigyelés alatt. Legkésőbb 24 órán belül távozhatnak, természetesen a műtéti utánkezelés (pihentetés, felpolcolás) szigorú otthoni betartásával. Rendkívüli esemény, hirtelen fellépő fájdalom, mellékhatás vagy szövődmény esetén napi 24 órás telefonos ügyeletünk segítségével azonnali orvosi ellátást biztosítunk.

FOTÓ: fotolia

Ma Már száMos esetben elkerülhető, hogy egy Műtét Miatt Maradandó heget okozó vágást kelljen ejteni a bőrön, de az ún. kulcslyuk beavatkozások igen hatékony diagnosztikai és terápiás Módszernek is bizonyultak.


66_uccsooldal_AK.qxd:Layout 1

2/22/09

6:41 PM

Page 67


FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES BANK

Eg ye s X-TY P E mo d el l ek má r

6 8 50 0 0 0 F t - t ó l a k é szle t erej éi g

Át l a gfo g ya s z t á s : 5 ,7- 10,3 l /10 0k m , CO 2 k i b o c s átás : 14 9- 2 4 4 g /km

CÉL Motors Kft. 1095 Budapest Soroksári út 138.

18_RRMag_Mezotheraphy1pK.indd Sec1:67

K Ö Z P O N T I ÉRTÉK ESÍTÉS: 10 9 7 B U DAP EST, SO RO K SÁ R I Ú T 1 38. TEL : ( 1 ) 347 61 5 1 TOV Á B B I B EMUTATÓTERMEK : 10 5 1 B U DA PEST, JÓ ZSEF A . U . 1 2 . TEL : ( 1 ) 31 8 1 972 1107 BUDAPEST, MÁZSA TÉR 5-7. TEL : (1) 347 6121 8000 SZÉKESFEHÉRVÁR , ALBA IPARI ZÓNA , TEL : (22) 507 427 762 1 P É C S , FEL SO M A LO M U . 1 6/2 . TEL : ( 72 ) 52 2 935

www.jaguar.hu

2008.06.12 15:36:13


Szakértelem és megbízhatóság a belvárosban

DR.ROSE MEDIC AL CENTER

★ ★ ★ ★ ★ Budapest V., Roosevelt tér 7-8. ● Telefon: +36 (1) 377 6737 ● www.drrose.hu

19_RRMag_ImgH_B4_new2.indd Sec1:2

2008.06.12 15:46:03

Rose Report  
Rose Report  

lifestyle magazine

Advertisement