Issuu on Google+

Casa Mea CÂȘTIGĂ un proiect de amenajare a grădinii

CONSTRUIEŞTE CASA VISURILOR TALE!

Casa Mea

CEA MAI VÂNDUTĂ REVISTĂ GLOSSY HOME&DECO

ANUL XVI, NR. 2, FEBRUARIE 2013

case și

ANUL XVI, NR. 2, FEBRUARIE 2013, PREŢ: 8 LEI

grădini

care te inspiră

CONSTRUIEŞTE CASA VISURILOR TALE!

CUM ALEGEM

O scară de interior utilă, sigură şi frumoasă TOTUL DESPRE...

Pavarea curţii – între practic şi estetic GRĂDINI

Apă, piatră şi lemn – elementele unei grădini de vis

SECRETELE CASELOR CONSTRUITE DIN BUŞTENI CASA MEA FEBRUARIE 2013, PREŢ: 8 RON

PLUS: INSPIRAŢIE TRADIŢIONALĂ, INSPIRAŢIE INTERNAŢIONALĂ, CUM FACEM


083 abonament.indd 84

1/22/13 6:56 PM


E DITOR IAL

Pe drumul către căminul visat Redactor-șef oana.weinstein@hiparion.com

Vă mulţumesc tuturor pentru mesaje şi vă aştept în continuare pe pagina noastră de Facebook: facebook.com/RevistaCasaMea

M

ă gândesc ca în această lună să mai păstrăm un pic din gustul sărbătorilor de iarnă şi să mai zăbovim în ambientul relaxant al unei vacanţe la munte. Sunt sigură că cel puţin o dată în viaţă aţi visat cu ochii deschişi să locuiţi într-o o căsuţă unde să vă simţiţi liberi şi să vă bucuraţi de fiecare moment petrecut acolo ca de cel mai frumos concediu. De aceea vă propunem în acest număr al revistei 12 proprietăţi cu aer de vacanţă, case şi grădini care sper că vă vor inspira. Iar dacă ideea voastră de relaxare este asociată în mod obligatoriu cu o căbănuţă din buşteni în munţi, vă recomand să nu treceţi cu vederea nici articolul care vă dezvăluie secretele realizării unei astfel de case. În ceea ce mă priveşte, februarie este, în general, luna în care fac primii paşi în concretizarea dorinţelor aflate în „wish list-ul” meu pentru anul ce tocmai începe. Aş vrea să vă transfer şi vouă o parte din entuziasmul meu şi din încrederea că ne putem îmbunătăţi viaţa, dacă ştim exact ce ne dorim. Sigur că da, am să pledez din nou pentru fericirea pe care cred că o poţi descoperi mai uşor trăind într-o casă cu grădină. Nu spun că e uşor să ajungi să construieşti un astfel de loc, dar ştiu sigur că începutul anului este momentul cel mai prielnic pentru a porni în această aventură. Va fi una plină de obstacole, vă asigur, dar la finalul ei vă veţi găsi tihna şi împlinirea, premisele unui trai fericit. “Vă citesc de multă vreme şi vă felicit pentru efortul pe care-l depuneţi în alegerea subiectelor interesante. Vă citeam cu prietena mea (acum îmi este soţie şi mama celor două fete) de pe vremea când locuiam într-o garsonieră confort II şi visam la casa noastră. Acum locuim într-un apartament superb lângă pădurea Băneasa şi ne pregătim să construim casa visurilor noastre în primăvară”. Este mesajul care mi-a adus multă bucurie la începutul acestui an, venit din partea unuia dintre cititorii noştri. Îmi doresc ca şi în 2013 să vă fim la fel de aproape, să găsiţi la noi inspiraţie şi ajutor în drumul către căminul la care visaţi.

Premii pentru casa şi grădina ta! Pentru a fi şi mai aproape de voi şi pentru a ne cunoaște mai bine, vă invit să daţi Like paginii noastre de Facebook, Revista Casa Mea (facebook.com/RevistaCasaMea), și patru dintre voi pot câştiga, prin tragere la sorţi un set de felinare decorative de grădină sau un set de coşuri din răchită. Vă aşteptăm cu drag!

FE BRUAR I E 2012 CASA M E A 3

002-003 editorial+bramac.indd 3

1/22/13 5:34 PM


SUMAR

februarie 2013

6

Reportaje Casele cititorilor 06. CONSTRUITĂ CU MULT SUFLET Proprietarii casei de la Snagov au visat mereu o locuinţă care să îi reprezinte, situată în mijlocul unei grădini mari, pline de copaci şi flori. În urmă cu doi ani, visul li s-a îndeplinit, iar acum se bucură de o proprietate superbă situată chiar pe malul unui lac, într-o zonă liniştită din apropierea pădurii.

14

14. STIL MEDITERANEAN CU ACCENTE PERSONALE Cadrul natural are un aport major în ceea ce priveşte frumuseţea exterioară a unei case. Gazdele noastre din Constanţa se pot considera norocoase pentru că, în fiecare dimineaţă, primul lucru pe care îl văd când deschid fereastra este albastrul nemărginit al mării. 20. REŞEDINŢĂ DE VARĂ PENTRU RELAXARE 100% Casa a fost construită cu scopul de a fi un loc de relaxare şi de petrecere a timpului liber în compania prietenilor, aşa că s-a pus accent pe asigurarea unui climat odihnitor şi confortabil atât la interior, cât şi la exterior. 26. LA DOI PAŞI DE PĂDURE Au visat să aibă o casă într-o zonă retrasă, la limita pădurii, iar pentru acest lucru au fost dispuşi să facă sacrificii.

54 32

32. NATURALĂ 100% Lemn, piatră naturală, şindrilă, decoraţiuni rustice şi obloane la ferestre – sunt elemente care ne amintesc de casa bunicii, dar care cu puţină îndemânare, imaginaţie şi bun-gust pot fi transpuse într-un proiect nou şi funcţional.

Inspiraţie internaţională 40. REALIZATĂ CU MULTĂ INSPIRAŢIE ŞI CU BUGET REDUS Situată pe o pantă a dealurilor West Linn, într-o suburbie din Portland, Oregon, această reşedinţă atrage atenţia tuturor trecătorilor. 4 CASA M E A FE BRUAR I E 2013

004-005 sumar FF+CMYK+T+c2.indd 4

1/22/13 5:35 PM


Top 5 case inspirate din arhitectura lumii 47. STILUL ITALIENESC, ELEGANT ŞI ROMANTIC Italienii au un stil arhitectural deosebit, cu note tradiţionale, dar totodată extrem de romantic, care poate fi adaptat uşor stilului propriu al oricărui proprietar.

50

48. ÎNDRĂGOSTIŢI DE ARHITECTURA INSULELOR GRECEŞTI Au ales să se simtă întreaga viaţă ca în vacanţă. Este povestea unui cuplu care s-a întors cu planul casei mult visate dintr-un sejur petrecut în Corfu. 49. ÎN STIL FRANŢUZESC, LA TIMIŞOARA Când ne hotărâm să ridicăm o casă, ne lăsăm pe mâna unor arhitecţi, constructori şi designeri. Dar ce se întâmplă atunci când un designer talentat îşi face o casă?

58

50. CASĂ AUSTRALIANĂ, ÎN OTOPENI Această casă trebuia să corespundă mai multor criterii. În primul rând trebuia să fie altfel, să iasă din rândul celor banale, atât de des întâlnite în peisajul arhitectonic românesc al ultimilor ani. Aşa se face că proprietarii şi-au găsit ca sursă de inspiraţie vilele spaţioase ridicate pe malul Oceanului Indian. 51. LOCUINŢĂ OLANDEZĂ ÎN MUNŢII ROMÂNIEI O familie de olandezi stabilită la Cisnădioara se simte aici ca acasă.

Ghidul Casa Mea 54. INSPIRAŢIE TRADIŢIONALĂ Secretele caselor din buşteni 58. CUM ALEGEM Zece sfaturi pentru o scară de interior utilă, sigură şi frumoasă

Exterior

72

64. CUM FACEM Cum forăm un puţ în curte? 68. TOTUL DESPRE... Pavarea curţii – între practic şi estetic 72. GRĂDINI Apă, piatră şi lemn – elementele unei grădini de vis 80. EVENIMENTE FE BRUAR I E 2013 CASA M E A 5

004-005 sumar FF+CMYK+T+c2.indd 5

1/22/13 5:36 PM


INFO

LOCALIZARE: TIMIŞOAR A SUPR AFAŢA UTILĂ: 180 MP SUPR AFAŢA TERENULUI: 2.000 MP NIVELURI: 1 STRUCTUR Ă: CADRE DE BETON ŞI CĂR ĂMIDĂ NUMĂR DE CAMERE: 3 ANUL ÎNCEPERII CONSTRUCŢIEI: 2010 ANUL FINALIZĂRII: 2011

20 CASA ME A FEBRUAR IE 2013

020-025 R CC Casa Vacanta FF+RGB+T+C2+PC.indd 20

1/22/13 5:49 PM


RE PORTAJ

casele cititorilor

Reședință de vară pentru relaxare 100% Casa a fost construită cu scopul de a fi un loc de relaxare şi de petrecere a timpului liber în compania prietenilor, aşa că s-a pus accent pe asigurarea unui climat odihnitor şi confortabil atât la interior, cât şi la exterior. TEXT: SIMONA POPA / FOTO: ALEXANDRU DAN

FEBRUARIE 2013 CASA ME A 21

020-025 R CC Casa Vacanta FF+RGB+T+C2+PC.indd 21

1/22/13 5:50 PM


RE PORTAJ

casele cititorilor

C A S E L E T I P B U N G A LOW au nevoie de o suprafaţă mare de

teren pe care să se desfăşoare. În plus, construirea unei astfel de locuinţe generează cheltuieli superioare, întrucât este nevoie de o fundaţie şi de un acoperiş de dimensiuni mai mari, acest lucru crescând cu până la 30 – 40% costul pe un metru pătrat locuibil.

Și-au dorit o casă care să nu iasă în evidenţă decât prin eleganţă şi bun-gust, care să nu epateze şi care să le dea sentimentul unui cămin cald, deşi nu este o reşedinţă permanentă, ci doar una de vară.

P

roprietarii casei de la Timişoara sunt o familie tânără cu doi copii mici şi obişnuiesc să îşi petreacă aici weekendurile şi după-amiezile de vară, atunci când vor să se deconecteze de la agitaţia vieţii cotidiene. Ei au ales să colaboreze pentru amenajarea acestei case de vacanţă cu designerul care a semnat şi proiectul locuinţei lor permanente, întrucât au fost, încă de la început, pe aceeaşi lungime de undă. La rândul său, designerul Corina Săftescu spune că proprietarii au fost extrem de deschişi la toate sugestiile pe care le-au primit din partea sa şi că

au acceptat imediat proiectul de amenajare propus. Casa este construită în formă de „L”, având pe toată faţada geamuri rabatabile de foarte mari dimensiuni. Accesul pe proprietate este asigurat de două intrări, una comunicând cu zona de Spa unde se află o piscină acoperită de mari dimensiuni, o saună şi o sală de sport, iar cealaltă cu livingul, care are o suprafaţă de 80 mp. Acest spaţiu înglobează o zonă de conversaţie, o masă din lemn masiv pentru 20 de persoane, cu scaune confortabile şi o bucătărie cu bar, amenajată în stil american.

22 CASA ME A FEBRUAR IE 2013

020-025 R CC Casa Vacanta FF+RGB+T+C2+PC.indd 22

1/22/13 5:50 PM


U N A D I N T R E L AT E R A L E L E C A S E I – adică jumătate din suprafaţa locuibilă – este

dedicată, în cea mai mare parte, activităţilor de relaxare. Aici au fost amenajate un bazin acoperit de dimensiuni mari, o saună şi o sală de fitness.

PI S C I N A ACO P E R I TĂ este gândită

ca un spaţiu care să impresioneze pe oricine. Printr-unul dintre pereţi, datorită zonelor vitrate de mari dimensiuni, se poate admira frumoasă curte. O astfel de piscină este construită cu costuri net superioare uneia în aer liber, însă în timp este mult mai uşor de întreţinut. În plus, vă puteţi bucura de ea în orice anotimp, chiar şi atunci când afară ninge.

SAUNĂ, ACASĂ Sauna se poate fabrica în diferite forme şi mărimi şi poate fi comandată împreună cu toate echipamentele necesare: sobă, pietre, panou de comandă electronic, sistem de ventilare, conducte pentru cablurile electrice etc. Cabina este asamblată din panouri de lemn de origine nordică – pin finlandez, cedru siberian sau molid nordic – care păstrează o aromă aparte. Într-o astfel de încăpere, temperatura poate ajunge şi până la 70-80 de grade Celsius, iar umiditatea variază între 5 şi 15%. Preţul unei saune din lemn este foarte variabil. El depinde de dimensiunile acesteia, dar mai ales de calitatea lemnului din care este fabricată, de aparatură şi de accesoriile cu care este utilată. Nu în ultimul rând, de firma producătoare. Astfel, pe piaţă se găsesc modele care costă 600 de euro, dar şi saune care ajung la 10.000 de euro.

FEBRUARIE 2013 CASA ME A 23

020-025 R CC Casa Vacanta FF+RGB+T+C2+PC.indd 23

1/22/13 5:50 PM


cum alegem

10 G H I DU L CASA M E A

SFATURI PENTRU O SCARĂ DE INTERIOR

utilă, sigură şi frumoasă

Scările interioare sunt elemente importante pentru orice construcţie, ce trebuie să asigure legătura dintre două niveluri și totodată să corespundă unor nevoi estetice și de rezistenţă. TEXT: COSTEL POPA

58 CASA M E A FE BRUAR I E 2013

058-063 GCM CA scara interioara FF+CMYK+T+C2+PC.indd 58

1/22/13 6:24 PM


L

e întâlnim deopotrivă la construcţiile vechi, dar şi la cele noi, având un rol tot mai însemnat din punct de vedere estetic. Însă, înainte de „a mobila” casa cu o scară, indicat ar fi să ţineți cont de faptul că aceasta trebuie să fie funcţională, facilitând accesul în interiorul locuinţei, şi să fie rezistentă la trafic. Iată câteva sfaturi importante de care să ţineţi cont în demersul vostru.

1

UN PROIECT BUN VĂ POATE SCUTI DE MULTE NEPLĂCERI Trebuie să reţineţi faptul că pentru construcţia unei scări veţi avea nevoie de un proiect prin care să stabiliți dimensiunile acesteia, în funcţie de locul unde urmează a fi amplasată, de forma şi de materialul din care va fi realizată. Pentru aceasta indicat ar fi să apelaţi la un specialist.

2

RESPECTAŢI CERINŢELE MINIME DE CONSTRUIRE Scara interioară trebuie să asigure confortul circulaţiei – asta însemnând că efortul de parcurgere a diferenţei de nivel trebuie să fie minim – şi să dea totodată senzaţia de siguranţă. În acest sens este bine să ştiţi că înălţimea treptelor trebuie să scadă pe măsură ce adâncimea de păşire a scării creşte. Apoi, dacă numărul treptelor este mai mare de 15, se prevede un podest pentru odihnă, situat la 8-9 trepte. O altă cerinţă importantă ține de

rezistenţă şi stabilitate. O scară trebuie să facă faţă tuturor solicitărilor la care este supusă (greutatea oamenilor, a propriilor elemente de structură, tensiuni determinate de aşezarea casei şi seisme).

3

NU UITAŢI DE CASA SCĂRII Casa scării ideală trebuie să fie bine ventilată şi pe cât posibil iluminată natural. De aceea, suprafaţa ferestrelor de aici ar fi bine să fie ¼ din suprafaţa orizontală a casei scărilor, pentru fiecare etaj în parte. În cazul în care nu puteţi asigura iluminarea naturală suficientă trebuie să recurgeţi la o iluminare artificială. Bine ar fi ca aceasta să fie automată, să intre în funcţiune în caz de incendiu sau cutremur.

4

DAŢI SCĂRILOR PANTA POTRIVITĂ De obicei, scările obişnuite încep de la o înclinaţie de aproximativ 20 de grade şi pot ajunge până la 45 de grade. Înclinaţia optimă pentru scări, indiferent de domeniul de utilizare şi de materialul din care sunt realizate, este de 30 - 35 de grade. Scările mai abrupte, cu o înclinaţie de 60-65 de grade, le puteţi folosi pentru accesul în pod sau mansardă, fiind vorba de conformaţii speciale (cu trepte balansate, în spirală etc.). În niciun caz însă nu sunt recomandate pentru spaţiile cu circulaţie intensă.

ELEMENTELE PRINCIPALE ALE UNEI SCĂRI CASA SCĂRII: pereţii care închid spaţiul scării RAMPA SCĂRII: element constructiv înclinat, cu sau fără trepte, care face legătura între planşeu şi podest PODEST: element orizontal care permite întoarcerea rampelor unei scări sau, în cazul rampelor foarte lungi, permite staţionarea persoanelor PARAPET, BALUSTRADĂ:

element de protecţie a persoanelor; evită riscul de cădere în gol

MÂNĂ CURENTĂ: element decorativ şi de protecţie aflat la partea superioară a unei balustrade sau a unui parapet, cu rol de sprijin pentru cei care circulă pe scară TREAPTĂ: element orizontal care permite circulaţia pe scară CONTRATREAPTĂ:

element vertical care face legătura între două trepte

OCHIUL SCĂRII: spaţiul cuprins între două rampe, spre interior VANG: grinda laterală sau centrală care permite susţinerea treptelor. Există cazuri de scări cu o grindă de vang sau două.

FE BRUAR I E 2013 CASA M E A 59

058-063 GCM CA scara interioara FF+CMYK+T+C2+PC.indd 59

1/22/13 6:25 PM


EXTE RIOR

grădini

72 CASA ME A FEBRUAR IE 2013

072-079 E G Gradina Isacescu FF+CMYK+T+C2+PC.indd 72

1/22/13 6:34 PM


Apă, lemn și piatră –

elementele unei grădini de vis Secretul unei grădini frumoase este, din punctul meu de vedere, acela ca, la sfârşit, să pară că omul nu a făcut nimic acolo. Este important să dai naturaleţe locului, să fie greu de remarcat influenţa omului”, ne-a mărturisit inginerul peisagist Dragoş Isăcescu, cel căruia îi aparţine această capodoperă de pe malul unui lac, la numai câţiva kilometri de Bucureşti. TEXT: SIMONA POPA / FOTO: ALEXANDRU DAN

FEBRUARIE 2013 CASA ME A 73

072-079 E G Gradina Isacescu FF+CMYK+T+C2+PC.indd 73

1/22/13 6:36 PM


EXTE RIOR

grădini

D E M U LT E O R I , OA M E N I I Î Ş I D O R E S C o grădină mai mare

decât au, dar alegerea unui peisagist talentat vă va ajuta să creaţi spaţiu la nivel vizual. “Este important ca în cazul unei grădini să fie evitate simetriile, liniile drepte şi reperele, întrucât, în lipsa acestora, ochiul se pierde şi se creează impresia unei grădini de dimensiuni mai mari”, a mai spus Dragoş Isăcescu.

T

toţi visăm la o casă, dar mai cu seamă la o grădină frumoasă şi plină de viaţă în care să ne refugiem pentru a ne relaxa şi pentru a ne bucura de după-amiezi liniştite în compania prietenilor. Mai mult decât atât, pentru a pune în valoare proiectul unei case este important să acordăm şi grădinii atenţia cuvenită. În acest caz, deşi suprafaţa proprietăţii este mare, peisagistul a avut grijă să valorifice fiecare centimetru, creând zone verzi, acoperite cu gazon, pâlcuri de arbuşti şi rocării, alei frumos pavate şi zone de relaxare dotate cu mobilier de exterior confortabil

şi elegant, în perfectă armonie cu întreaga amenajare. Priveliştea şi răcoarea oferite de lac sunt aspectele în jurul cărora a fost concepută întreaga amenajare. Arhitectul peisagist Dragoş Isăcescu a prevăzut grădina cu mai multe zone de recreere dispuse pe malul apei. Acestea suplinesc terasele exterioare ale casei şi continuă decorul rustic-elegant, de inspiraţie mediteraneană pe alocuri. Toate aceste stiluri care se împletesc armonios construiesc un întreg ce reprezintă stilul personal al peisagistului, care spune că lucrează respectând natura şi punând-o în valoare.

74 CASA ME A FEBRUAR IE 2013

072-079 E G Gradina Isacescu FF+CMYK+T+C2+PC.indd 74

1/22/13 6:36 PM


F O R M A U N E I BĂ RC I a fost cea care a inspirat aspectul foişorului. Aceasta se inte-

grează perfect peisajului care îl înconjoară, fiind poziţionat chiar pe malul lacului.

RO C Ă R I I L E sunt compoziţii artificiale

care au ca scop reproducerea la scară mică a unor peisaje. Acestea, asociate cu vegetaţia specifică, sugerează o scenă din natură, dând astfel curţii un aspect mai pitoresc. Este indicat ca rocăria să nu se poziţioneze niciodată în centrul grădinii, ci într-o zonă mai retrasă, constituind astfel un element surpriză în decor.

D E C K- U L este foarte rezistent la acţi-

unea razelor puternice ale soarelui, iar lemnul din care este fabricat are o mare rezistenţă la apă şi umiditate. Se poate spune că deck-ul este la fel de rezistent ca piatra sau un alt tip de pavaj. Printre esenţele de lemn cele mai utilizate pentru fabricarea deck-ului se numară ipe, angelim rajado, cumaru, teak sau iroko, merbao, garapa sau kempass. FEBRUARIE 2013 CASA ME A 75

072-079 E G Gradina Isacescu FF+CMYK+T+C2+PC.indd 75

1/22/13 6:37 PM


Câștigă un proiect de amenajare a grădinii! Abonează-te la revista Casa Mea pentru 1 an (10 ediţii) şi poţi fi printre câştigătorii unuia dintre premiile de mai jos: I. un proiect de amenajare până în 500 mp (proiectul va cuprinde randări şi prezentare video; plan de plantare în 2D; listă material săditor; schiţe şi indicaţii tehnice pentru realizarea proiectului; prezentarea unei noi variante, după discutarea variantei iniţiale propuse beneficiarului - o singura dată) II. un set complet pompă și filtru (produs de OASE, lider mondial în domeniu) pentru un volum de apă de până la 5 mc III. un aerator de iaz (produs de OASE, lider mondial în domeniu) pentru 2 mc de apă; Campania se desfăşoară în perioada 1 februarie – 30 aprilie 2013. Câştigătorii vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi. Lista completă a câştigătorilor va fi publicată în numărul din iunie al revistei Casa Mea. Premiile sunt oferite de KALUNA Kaluna Oradea / Inginer peisagist Corina Burca 0730 618 007 / office@kaluna.ro / www.facebook.com/KalunaLandscaping

COMPLETEAZĂ-ȚI COLECȚIA CASA MEA TALON DE ABONAMENT Doresc să mă abonez la revista Casa Mea pe o perioadă de:

o 3 luni (19 lei) o 6 luni (36 lei) o 1 an – 10 ediții (69 lei)

Datele mele sunt: NUME/PRENUME ________________________________________________________________ DENUMIREA INSTITUȚIEI (dacă este cazul) ________________________________________________________________ TELEFON __________________________________________________________ E-MAIL ___________________________________________________________ STRADA __________________________________________________________ NR ___________ BL _________ AP _________ SC ___________ ET ___________ LOCALITATE _______________________________________________________ JUD./SECTOR _________________________________________________________ DATA _________________________________________________________________ SEMNĂTURA ___________________________________________________________________

Completați spațiile, bifați perioada corespunzătoare și trimiteți talonul împreună cu copia documentului care certifică plata abonamentului pe adresa: S.C. MEDIA GAMMA PUBLISHERS S.R.L., OP. 33, CP. 52 BUCUREȘTI, pe fax: 021-202.82.69 sau pe abonamente@hiparion.com. Plata se va face către SC MEDIA GAMMA PUBLISHERS SRL, CIF RO 22254549 cont RO12RZBR0000060009757116 Raiffeisen Bank, Sucursala Unirii. În prețul abonamentului sunt incluse și taxele poștale. ATENȚIE! Nu expediați taloane mai vechi. Modificările ulterioare nu afectează abonamentul încheiat. Abonamentele se expediază prin poștă. Editura nu răspunde pentru întârzierea sau pierderea coletelor. Prin participare, persoanele în cauză acceptă în mod necondiționat și explicit ca datele personale de identitate să fie utilizate și stocate într-o bază de date, aceasta putând fi folosită de organizatori sau subcontractanți ai acestora, ulterior, în cadrul altor aplicații similare, de marketing direct etc., cu respectarea drepturilor prevăzute de Legea 667/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

FE BRUAR I E 2013 CASA M E A 83

083 abonament.indd 83

1/22/13 6:55 PM


revista casa mea februarie 2013