Page 1

december 2009, 18e jaargang nr. 4


Stobbenhaarweg 26 7791 HE Radewijk Tel.: (0523) 216128 E: info@foryoubruidsmode.nl

For You Bruidsmode

something old, something new, something borrowed , something blue

Schoonheidssalon Annegreet Waterink

Graag tot ziens bij: Schoonheidssalon Annegreet Waterink Behandeling op telefonische afspraak Tel: 06-22544789

Radewijkerweg 26 Radewijk


December 2009, 18e jaargang nr.4

Redactie – krabbels

Beste Roke-leu,

De zomer, met fantastisch weer, is weer voorbij, hopelijk heeft iedereen kunnen genieten van een welverdiende vakantie. De herfst heeft zijn intrede gedaan, de wind loeit om het huis, dan waardeer je de warme kachel des temeer. Alle jaarlijkse activiteiten hebben inmiddels weer plaats gevonden. Fijn dat er weer zoveel Radewijkers bij aanwezig waren. De acteurs van de toneelvereniging Roke hebben de eerste uitvoeringen alweer gehad, aan de reacties te horen is het een mooi stuk. Gaat u ook genieten van onze plaatselijke acteurs? In deze editie kunt u lezen hoe de eerste bungalow van De Hof van Radewijk feestelijk geopend zal worden. Jacqueline Beijlen (oud inwoner van Radewijk) schrijft over haar leven als campingeigenaar in Zuid-Frankrijk. Een aantal inwoners van Roke hebben deelgenomen aan een heuse boerengolf wedstrijd, uitkomend voor de Grenshoeve. Dit jaar wordt er ook weer een gezellige Kerstmarkt georganiseerd in en om de boerderij van Ramaker aan de Radewijkerweg. De redactie wenst u een fijn kerstfeest en alle geluk voor het jaar 2010.

kopij voor het volgende nummer graag inleveren vóór 25 februari 2009 en s.v.p. aanleveren in onze vaste lay-out per mail op jjwoertel@hetnet.nl.

1


Toneelvereniging

„Roke”

Beste mens‟n, De kop is d‟r of! Wej bint ‟t seizoen mooi begunn‟n. “Het Hoenderveld” blek inderdoad een blijspel te wezen. Wej, de toneelspöllers en de luu die in de zaal zaat‟n hebt geneut‟n! Tjonge, jonge wat giet ‟t d‟r mangs vrömd an toe bej de familie Ham op „r arf. De kipp‟n hokk‟n wöd um tovert tot zommerhuussies. De eerste gasten meldt zich en de ien noar de ander giet op de versiertoer. „t Lek wal een soort virus woar ze last van kriegt, ‟t versier-virus zulle wej ‟t maar nuum‟n. Maar luu iej hoeft niet bange te ween‟, ie wöd d‟r echt niet ziek van, ie kriegt hooguut de slappe lach! Dus wat dat betreft zok zegg‟n kom gerust kieken op ien van de volgende doatums. vrijdag 11 december, zaoterdag 16 januari, vrijdag 29 januari Kaarties kuj net as veurig joar reserveren bej Annie Veneman en Alie Reins. Veur de rest sol ik owleu will‟n adviseer‟n um oese advertenties in de Toren in de gaat‟n te hool‟n en de evenementen kalender op de internetsite van Roke, www.radewijk.eu. Zo blieft jullie altied op de heugte van de belevenissen van oes in De Heugte! Luu goet gaon en völle wille, Marchien.

2


Agrarisch loonbedrijf

Prenger Den Velde Tel.: 0524 - 561229 H.H. LANDBOUWERS: Voor al uw loonwerkzaamheden in deze omgeving moet u zijn bij : PRENGER’S LOONBEDRIJF Niet duur Wel beter !

Beleefd aanbevolen

Houthandel en Timmerbedrijf

WEERTS

Lindeldijk 5 7791 RD Radewijk Tel.: 0523 - 216238

CARTRIDGE-CENTER DRENTEN Printer-, copiër- en faxsupplies Cartridge-vulservice Gespecialiseerd in: Cartridges voor printers, copiers en faxen Cartridge-vulservice Printers van alle bekende merken Speciale papiersoorten

De Steenmaat 12 (bedrijventerrein) 7783 DE GRAMSBERGEN 0524 – 563275 www.cartridgecenter.nl


Nieuws van de Sportcommissie. De bingo was weer de laatste activiteit dit jaar van de sportcommissie en de opkomst was goed. Er werd weer fanatiek meegespeeld zodat veel mensen met een mooie prijs naar huis gingen. In januari hebben Bert, Harry en ondergetekende de periode van 6 jaar erop zitten in de sportcommissie. Wie de nieuwe voorzitter wordt is op dit moment nog niet bekend. We hopen u volgend jaar weer te zien bij onze activiteiten. Tot slot wenst de sportcommissie iedereen prettige kerstdagen en een goede jaarwisseling toe. Namens de sportcommissie, Henny Broekroelofs.

Nieuws van CBS â€&#x;t Kompas. Feestelijkheden Voor de herfstvakantie is juf Marije getrouwd met Remy. Voor de kinderen van groep 3 en 4 was het natuurlijk groot feest. Ze mochten eerst mee naar de kerk in Coevorden, tijdens de dienst zongen de kinderen een aantal liedjes. Na de dienst gingen we met zijn allen weer richting Hardenberg, daar wachtte de kinderen een feestelijk onthaal bij het Circus. Er is flink gedanst door de kinderen en door juf Marije en Remy. Fotoâ€&#x;s van het trouwfeest zijn te zien op onze website www.kompasradewijk.nl. Wisseling in personeel Juf Rianne is in verwachting en daarom gaat zij in november genieten van haar zwangerschapsverlof. Als alles goed gaat wordt de baby in december geboren.

3


De kinderen in groep 5 en 6 vinden het allemaal eigenlijk wel spannend, want: wat zal het worden: een meisje of een jongetje? De meningen hierover zijn erg verdeeld. Nu juf Rianne met verlof is wordt de groep overgenomen door twee juffen, juf Ingrid van Echten en juf Jeanet van Anneveld komen ons team tijdelijk versterken. We wensen beide juffen een fijne tijd toe bij ons op ‟t Kompas. Bloembollenactie Waarschijnlijk zijn er bij u ook kinderen aan de deur geweest om bloembollen te verkopen. Onder de slagzin: “ U straks een mooie tuin, wij een mooi, nieuw speeltoestel” hebben alle kinderen van ‟t Kompas een heleboel bloembollen verkocht. De actie was erg geslaagd en een nieuw speeltoestel komt er zeker! We willen iedereen bedanken die meegewerkt heeft om de actie tot een succes te maken. En natuurlijk alle kopers van de schitterende bollen. We houden u op de hoogte welk speeltoestel we hebben aangeschaft. Lustrum CHRONO Onze school hoort bij een vereniging namelijk CHRONO, binnen de vereniging horen 16 Christelijke basisscholen en 1 school voor speciaal basisonderwijs. Alle scholen staan in de gemeente Hardenberg. CHRONO viert in januari 2010 zijn vijf jarig bestaan, dit lustrum gaat natuurlijk niet zomaar voorbij. In januari staan er allerlei activiteiten op de agenda, daarnaast is er gekozen om een goed doel te ondersteunen. Een juf van CHRONO is voor een jaar werkzaam in een weeshuis op Guatemala, zoals u wel zult begrijpen zijn daar de omstandigheden niet zo optimaal als hier in Nederland. We houden op school geen speciale acties maar hebben besloten om ons zendingsgeld de komende periode in te zetten voor het weeshuis in Guatemala. Digitale schoolborden In groep 7 en 8 werken we al een poosje met een digitaal schoolbord, binnenkort krijgt groep 3 en 4 ook een digitaal schoolbord. Het krijtbord wat nu gebruikt wordt is dan niet meer nodig. Hebt u hier belangstelling voor of weet u iemand die een krijtbord zou willen gebruiken ( het oude krijtbord van groep 7 en 8 is naar een camping verhuisd) dan kunt u zich op school melden. Er zijn geen kosten aan verbonden, wel geldt dat u het gehele bord + ophangsystemen afneemt.

4


bouwbedrijf

ter voorde Westeindigerdijk 18 - 7791 RV Radewijk Tel : 0523 - 271144 Fax : 0523 - 271141

VOOR AL UW : Nieuw- en verbouw W.A. mestkelders

tapijten - meubelen bedden - gordijnen

Bouwmaterialen Carbolineum-produkten


5


G. Koenderink Kanaaldijk West 5 Loozen tel: 0524 - 561668

mob: 06 - 22657664


Toeslagweg 5, 7791 RS Radewijk. tel: 0523-216265. email: a.kelder-ranter@hetnet.nl Openingstijden: woensdag en vrijdag van 14.00 uur tot 17.00 uur, zaterdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Wilt u op andere tijden de firma Kelder bezoeken, maak dan vooraf even een afspraak. Verse asperges: seizoensverkoop vanaf eind april tot 24 juni. Waterbuffelproducten: mozzarella, vlees en waterbuffelroomijs, Aardappelen. Verse eieren.

Hoe goed kent u Radewijk? Onder deze kop beproeven we de Rokenaren over hun kennis van Radewijk. We plaatsen een detailfoto van een gebouw, voorwerp of uitzicht, en de mensen moeten raden wat of waar het onderwerp zich bevindt. Graag de oplossing sturen naar Giny Reins, Radewijkerweg 25d. Degene die eind 2009 de meeste oplossingen goed heeft krijgt een prijsje.

Redactie Roker Proat Herbert Lansink Jeanet Meijering Giny Reins Janny Woertel

216471 216518 216374

herbert@konict.nl J.Meijering18@kpnplanet.nl gerritenginy@hetnet.nl jjwoertel@hetnet.nl

Graag contact opnemen met een van de leden van de redactie voor alle opmerkingen, copy, etc. Al uw suggesties zijn van harte welkom .

6


Het is ons vak er iets moois van te maken

Albert Vasse

Tel

.:0 524

De Groente- en Fruitspecialist

Bloemenboetiek –5 610

“De Smidse” 20 Gra ms be

DAGELIJKS VERS GESNEDEN GROENTEN EN RAUWKOSTSALADES Tel. : 0524 – 561298 Gramsbergen

rge n


Een dringende oproep!! Meldt u aan als buurt-of straathulpverlener. Op dit moment zijn er in onze gemeente al een aantal AED`s geplaatst en we gaan naar 60 apparaten in 2009. Stichting Hartveilig Hardenberg is op dit moment dringend op zoek naar gecertificeerde AED-hulpverleners of iemand die hulpverlener wil worden. Bent u gecertificeerd en u kunt en wilt hulp bieden, meld u aan! Houd uw mobiele telefoon bij de hand voor het voltooien van de registratie via www.aedlocator.eu bij het burgernoodhulp systeem. De aedlocator is een speciaal alarmeringssysteem waarbij vrijwillige (leken) hulpverleners ingezet kunnen gaan worden wanneer een medeburger in de directe woonomgeving van deze vrijwilligers een hartstilstand heeft. Dit systeem kan via SMS berichtensysteem de vrijwilliger alarmeren en vragen gericht burgernoodhulp te verlenen, indien de persoonlijke omstandigheid dat toelaat. De oproep gebeurt volledig automatisch en wordt opgestart vanaf de Meldkamer Ambulancezorg. U bent nog geen hulpverlener maar wilt het graag worden? Een avond om te leren reanimeren en een avond om de AED leren te bedienen, het defibrilleren. Graag aanmelden op website www.reanimatiehardenberg.nl De opleiding gaat via de Hartstichting. Kosten â‚Ź 30,Voor vragen of inlichtingen kunt u zich wenden tot de coĂśrdinator van de regio Radewijk: Henk Reefman, tel 0523-216270. Mobiel 06 1096120. E-mail: derokerhof@rumaweb.nl

7


Service-onderhoud & handel Tractoren en machines Constructiewerken Mobiele hydrauliekservice

Landbouwtechnische handelsonderneming

Hardenbergerweg 20 7778 HP LOOZEN Tel/Fax 0524 – 562922 06-51011675

Voor een gezonde, heldere vijver Waterflora Ada Hofman Westeindigerdijk 3, 7778 HG Loozen, gem. Gramsbergen -Ruim 2 ha. - 30 tuinen met 50 vijvers – Daktuin van 600 m2 -Ruim 3000 verschillende soorten planten Geopend 1/4 - 1/11, di. t/m zo. Van 10:00 – 17:00 uur Kinderen tot 12 jaar worden niet toegelaten Entree fl. 12,50 p.p., groepen reductie


Bedankt….. Van harte wil ik iedereen bedanken voor alle steun en goede wensen die ik in het ziekenhuis kreeg en ook nu nog mag ontvangen. De warmte en het medeleven die hieruit spreken helpen me om verder te gaan met alle behandelingen. Het stemt me tot een dankbaar mens. Corrie van der Ree-Schiebaan, Radewijkerweg 20.

Plaatselijk Belang Radewijk Secretariaat: Elly Gort Noordoosterweg 30 7791 RA Radewijk Tel.0523-216541

Beste Rokenaren, De tijd gaat snel. Sinterklaas is weer in het land en over een paar weken is het al weer kerstmis. Zoals u dat van ons gewend bent volgt hieronder weer een kort verslag van onze activiteiten. Op donderdagavond 9 oktober namen de voorzitter en secretaris deel aan een overleg op het gemeentehuis over zogenaamde „inbreidingslokaties‟ (over woningbouw in kleine kernen). Deze bijeenkomst vond plaats onder voorzitterschap van wethouder Prinsse. Omdat hiervoor bij u altijd veel belangstelling is, besteden we in ons verslag hieraan de meeste aandacht. In oktober was er ook een bestuursvergadering en aan het eind van die maand hadden we het periodieke overleg met onze contactambtenaar van de gemeente. Hieronder in het kort de belangrijkste punten. 

De Duitse gemeente Wielen wil de Pekelbrug graag afsluiten voor vrachtverkeer en heeft daarover de gemeente Hardenberg benaderd. De gemeente H‟berg heeft Pl. Belang om advies

8


Q VERJAARDAGEN Q FEESTEN Q VERGADERINGEN

Afspraak: Fam. Lenters Tel 0523 – 216235 Bgg. Fam. Spijkers Tel. 0523 - 216243

HENRY ALFRING DE OOSTERMAAT 60 7783 BX GRAMSBERGEN TEL: 0524-562282

Opgeteld de beste!

TOYOTA Garage Reinders v.o.f. Telefoon: 0524 – 561275 7783 AM GRAMSBERGEN

\/\/\/\/\/\/\

\/\/\/\/\/\/\

Radewijkerweg 37 – Tel 0523 - 216497


 

 

  

gevraagd. Wij hebben de gemeente laten weten daar mee in te kunnen stemmen onder de voorwaarde dat landbouwers en loonbedrijven die grond aan beide kanten van de grens hebben liggen de mogelijkheid moeten houden daar langs te kunnen. Ook hebben we de suggestie gedaan verbodsborden te plaatsen voor zwaar verkeer met hoge asdruk. Er is weer iemand bijgekomen die kan reanimeren met behulp van de AED, het totaal aantal vrijwilligers is nu 11. Binnenkort wordt u benaderd door een bestuurslid van Plaatselijk Belang om uw contributie van € 10,- voortaan over te maken via automatische incasso. Het bestuurslid zal u vragen uw handtekening te zetten; betaalde u tot nu via een periodieke overschrijving dan moet u dat zelf stop zetten. We bedanken u al vast voor uw medewerking! In het overleg met de gemeente hebben we aandacht gevraagd voor het wandelpad; dit jaar zal daar weer gesnoeid worden; We blijven aandacht vragen voor de slechte toestand van de bermen langs de Westeindigerdijk tussen Ter Voorde en Bulthuis; Vanuit een eerder overleg met de wethouder hebben we al eens gemeld dat deze geen voorstander is van geconcentreerde woningbouw op één plek maar meer voelt voor „bouwen in het lint‟. Dat bleek ook in de bijeenkomst over de nota „Inbreidingslokaties in kernen en linten‟ (ook wel „lintennota‟ genoemd). Aan de hand van deze nota heeft de gemeenteraad besloten dat alleen in Rheezerveen, Hoogenweg, Schuinesloot, Radewijk en Ane eventueel medewerking kan worden verleend aan woningbouw voor lokale behoefte. De kern van de nota is dat er mogelijkheden moeten zijn tot uitbreiding van woningbouw en tegelijkertijd de landschappelijke waarde moet worden behouden. Onze indruk is dat in Radewijk in beperkte mate gebouwd kan worden. De wethouder heeft het dan over bijvoorbeeld het verbouwen van een boerderij tot meerdere woningen; inschakelen van de woningbouwvereniging zou daarbij ook kunnen worden overwogen. In alle gevallen geldt dat als iemand plannen heeft in die richting men al in een vroeg stadium moet gaan overleggen op het gemeentehuis; In de nota staat dat verdichting (extra nieuwe bouwwerken) aan de Radewijkerweg niet wordt toegestaan;

9


Heideweg 4 7793 HD Hoogenweg Tel: 0523 – 267780

Fax: 0523 - 677202 Mob: 0610255672

Landbouw- en Loonbedrijf

J.R. RAMAKER

Voor al uw Loonwerk en Kraanwerkzaamheden

Wielenweg 6 7791 HA Radewijk Tel. 0523 – 216362 Bgg. 06 5514 3504 Fax. 0523 - 216224

Fouragehandel

H. EGGENGOOR - RADEWIJK

HOOI En STRO

Mastdijk 2 7791 RN Radewijk Telefoon 0523 – 216440 Mobiel 0653118105


In de nota wordt van iedere kleine kern een korte schets gegeven van de ruimtelijke eigenschappen. Over ons dorp wordt het volgende gezegd. „Radewijk is een zwermesnederzetting langs de Radewijkerbeek. Op de hoger gelegen, drogere beekdalranden zijn langwerpig gevormde oude bouwlandgronden (essen) tot ontwikkeling gebracht. Op de kaart van omstreeks 1850 wordt de nederzetting Radewijk onderscheiden in: Voor in Radewijk, Midden in Radewijk en Achter in Radewijk. Het huidige Radewijk (bedoeld wordt hier de omgeving van de kerk en de nieuwbouw) betreft het oude Midden in Radewijk. Rond 1900 zijn er veranderingen waar te nemen. Er is een begin gemaakt met het ontginnen van veld- en veengronden. De eerste ontginningsboerderijen worden gebouwd en de toekomstige verkavelingsrichting wordt in het veld zichtbaar. Omstreeks 1950 is vrijwel de hele omgeving van Radewijk ontgonnen. De structuur van het oorspronkelijke Radewijk is nog intact: verkaveling, kleine essen en groenlanden. De hoeveelheid bebouwing is weinig toegenomen. In de periode 1950-2000 zijn een aantal veranderingen opgetreden: de verkaveling is gewijzigd, de percelen vergroot. De oorspronkelijke afwisseling van essen en groenlanden valt soms nog waar te nemen. Deze schaalvergroting heeft de begroeiing verder doen afnemen. Langs de Radewijkerweg, bij de aansluitingen van de Mastdijk en de Veldsinkdijk, is de hoeveelheid bebouwing toegenomen. Hierdoor is de kleine kern Radewijk ontstaan. In de nota staat verder dat bebouwingsstructuren die zijn getypeerd als essen- en kampenstructuur en verspreide agrarische bebouwing niet in aanmerking komen voor verdichting. De reden hiervoor is dat deze structuren als waardevol worden beschouwd. Met name het essen- en kampenlandschap is kleinschalig en reliëfrijk (Radewijk hoort hier ook bij); het is ongewenst deze cultuurlandschappen te verdichten door inbreiding met nieuwe woningbouw, hoe gering in aantal dan ook. Het huidige karakter is waardevol en moet worden gehandhaafd. Het uitgangspunt is dan ook: conserveren. Tot zo ver de belangrijkste punten uit de nota. Wie daarin is geïnteresseerd kan de nota lenen bij één van onze bestuursleden;

Tot zo ver ook onze mededelingen in deze laatste Roker Proat van dit jaar. Wij wensen u allen heel prettige feestdagen toe en al vast een heel goed Nieuwjaar!

10


Diverse meel mixen

Voor boeren, burgers en buitenlui

Alle soorten kunstmest

Gewasbeschermings middelen

Alle soorten diervoeders

Fa. Ter Voorde 0523 Âą 216285 Radewijk

Alle soorten maĂŻs- en graszaden en sportveld mengsels


Jongerenwerkgroep „Rokerjeugd‟. Misschien heeft u er nog wel nooit van gehoord en denkt u bij het lezen van de titel, bestaat er een jongerenwerkgroep in Radewijk dan? Ja zeker bestaat deze, al zo‟n 10 jaar zelfs. De Rokerjeugd is ongeveer 10 jaar geleden opgezet door jongeren en een aantal volwassenen uit Radewijk, dit ging in samenwerking met stichting de Stuw, Hardenberg. In het begin van deze 10 jaar was er een grote opkomst, het leefde onder de jongeren. Er werd voor 2 groepen georganiseerd, basisschoolleerlingen van groep 6 t/m 8 en voor het voortgezet onderwijs (jeugd in de leeftijd van 12 t/m 15jaar). Voor deze laatste groep worden er al geen activiteiten meer georganiseerd. Hier zijn we zo‟n 3 jaar geleden mee gestopt omdat er simpelweg geen belangstelling meer voor was. Waarschijnlijk omdat er al veel meer voor deze leeftijdscategorie georganiseerd wordt en onze activiteiten hier niet aan kunnen tippen (wij denken aan teenageparty, Podium Hardenberg). Voor de basisschooljeugd organiseren we nog wel activiteiten. Ook bij deze groep is er niet meer zo‟n grote opkomst als voorheen. Vandaar dit stukje om iedereen te laten weten wie we zijn en wat we doen. Wie zijn we? De Rokerjeugd is een groep enthousiaste mensen bestaande uit 8 personen, die graag voor de jeugd een disco/activiteit organiseert waar aan te zien is dat zij plezier hebben. Wat doen we precies? Zo‟n 1 x per twee maanden organiseren we een activiteit voor de jeugd. De meeste activiteiten worden in De Heugte gehouden zoals: - Disco - Dropping - Filmavond - Klootschieten - Halloween/ Carnaval - Jaarlijkse afsluiting met een Bbq. Op dit moment zijn we nog druk bezig met het bedenken van nieuwe dingen zodat het weer aantrekkelijk wordt voor de jeugd om te komen. Want het zou natuurlijk jammer zijn als we ook voor deze groep moeten stoppen door een teruglopende opkomst. Namens de Rokerjeugd: Xander van der Veen, Marinka Zuidema, Henriëtte Koenderink, Thea Eggengoor, Harm Snoeck, Eliza Altena en Katinka Kelder.

11


Voor al uw werkzaamheden

Schildersbedrijf

B. Kampherbeek

• schilderwerken • hout rot reparaties • glas werken • wandafwerking

Uw vertrouwen waard Tel: 0524 - 562215 Fax : 0524 - 563664 Hoge Holt 6 - Gramsbergen

Voor meer informatie: www.bkampherbeek.nl

Dalfsen - Gramsbergen - Kampen - Vriezenveen Doorbraakweg 16a - 7783 DC - Gramsbergen Tel.(0524)- 561234 Internet : www.morrenhof-jansen.nl

E -mail : info@morrenhof-jansen.nl

Uw tankstation met 24-uurs service middels de buitenpaal, tevens geschikt voor alle creditcards, bank en giro. En sparen met grote sprongen met de goldtygercard

DE ANERDIJK 20 – 7783 CN GRAMSBERGEN – TEL. 0524-562301


Wie is dit ?? Ook nu weer twee foto‟s “uit de oude doos”. Deze keer alweer een dame en een heer. Mocht u ze herkennen, meldt dit dan schriftelijk aan Giny Reins (Radewijkerweg 25d). Degene die na vier edities de meeste mensen heeft herkend wordt verblijd met een prijs.

Deze heer krijgt binnenkort AOW

Deze zeer sportieve dame is tussen de 40 en 50 jaar oud.

Noord-Oosterweg 25 Radewijk Vanaf medio april kunnen wij u weer de groene en witte asperges leveren. De openingstijd van onze winkel is elke dag van 7.00 tot 22.00 uur. www.aspergetuin.nl 12


met it kwalite ! r op de boe

Gesponsord door

Rabobank


Stichting Algemeen Belang Radewijk

* KERSTBINGO * Op vrijdag 18 december a.s. houden we weer onze jaarlijkse KERSTBINGO. Zoals u van ons gewend bent hebben we weer de vaste mooie/lekkere prijzen en aan het eind van de avond is er natuurlijk weer de superbingo. We beginnen om 20.00 uur. WIJ REKENEN OP UW KOMST * PRETTIGE FEESTDAGEN/ NIEUWJAARSBORREL * De beheerscommissie en het bestuur van De Heugte wil een ieder prettige kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar toewensen, en de donateurs bedanken die ook dit jaar weer hun bijdrage hebben gegeven en zo meehelpen dat we in Radewijk een dorpshuis kunnen blijven houden. Wij nodigen u uit om een nieuwjaarsborrel te komen drinken op zaterdag 9 januari 2010 van 15.00 – 16.00 uur in De Heugte. * PARKEREN BIJ DE HEUGTE * We hebben bij De Heugte ruime parkeerplaatsen, maar regelmatig komt het voor dat er autoâ€&#x;s geparkeerd staan in de berm bij de lantaarnpaal, ook als er nog voldoende ruimte is op de grote parkeerplaats. Dit komt natuurlijk de verkeersveiligheid niet ten goede. Wilt u daarom uw auto zoveel mogelijk op de daarvoor bestemde parkeerplaats zetten. U moet dan misschien een paar meter verder lopen, maar hij staat er wel veiliger. Als de parkeerplaats helemaal vol is, is de berm natuurlijk een alternatief.

13


Minikraanverhuur en grondverzetbedrijf

Guichelaar Radewijkerweg 22 7791 RG Radewijk Tel: 0523 – 216654 Mob: 06 29477432 Betrouwbaar in service en techniek


Sfeervolle kerstmarkt in Roke. Op 12 december vindt er opnieuw een Roker kerstmarkt plaats. De afgelopen twee jaar hebben we diverse acties gehouden om geld in te zamelen voor de inrichting van de kerk “De Opgang” en dit is de laatste actie daarvoor. In een sfeervolle omgeving aan de Radewijkerweg nummer 43 bij Erve Ramaker, kunt u diverse kerst-artikelen kopen zoals: kerstkransen, mooie kerst-bloemstukken in verschillende formaten, sieraden, glazen kralen worden ter plekke gemaakt, verschillende kado-artikelen en knieperties. Aan de inwendige mens is ook gedacht: u kunt koffie/thee met koek of taart kopen, glühwein en warme chocolademelk, broodje knakworst en snert. De handwerkgroep uit Radewijk werkt ook mee aan de kerstmarkt. En opnieuw is er een verloting van schitterende kerstbloemstukken. Uiteraard is er een kerststal aanwezig en is er live muziek, verzorgd door muzikale inwoners van Radewijk. De opbrengst van deze kerstmarkt is bestemd voor de inrichting van “De Opgang”, dus komt allen en noteer de datum alvast. Datum en tijd: 12 december 2009 van 14.00 uur tot 19.00 uur. Locatie: Erve Ramaker, Radewijkerweg 43, naast dorpshuis “De Heugte”.

BEDANKT. De Dorcas werkgroep wil iedereen in Radewijk heel hartelijk bedanken voor de bijdrage die u hebt gegeven n.a.v. onze oproep om mensen in Oost-Europa te helpen d.m.v. voedselpakketten. We hebben in totaal 21 dozen ingezameld. Het was fijn dat iedereen weer meedeed. De kinderen en personeel van de school „t Kompas willen we ook bedanken voor het meedoen aan deze actie. Er is ook veel geld gegeven. Hiervoor bedankt. De dames die voor Dorcas breien willen we ook hartelijk bedanken. U kunt nog altijd hele en schone kleding, mobieltjes, wol en keukengerei brengen bij Mevr. Oldehinkel, Mastdijk 1 in Radewijk. (tel: 0523-216377) Werkgroep Dorcas Radewijk.

14


Nieuws van het Comité Roke 2010. Sinds de Boerenmarkt bij de molen is het van onze kant een tijdje rustig geweest, maar we hebben achter de schermen niet stil gezeten. Rond de Pasen houden we nog 1 keer een koekactie. Dit zal de laatste huis aan huis aktie van het comité 2010 zijn. Op onze oproep in de Roker Proat voor muzikanten hebben we 13 reacties gekregen, die samen met Lodewijk ter Voorde proberen iets leuks neer te zetten. Nu zullen we in grote lijnen iets vertellen hoe het feest eruit zal zien: Vrijdagmiddag:  Programma voor senioren.  Programma voor kinderen van de basisschool.  Ballon oplaten. Vrijdagavond: * Klein optreden door de teams van de stratenmeerkamp van zaterdag. * Muziekavond verzorgd door de muzikanten uit Radewijk. Zaterdag van 10.00 uur tot 15.00 uur een stratenmeerkamp. Begin 2010 zullen we hiervoor van elke straat enkele mensen benaderen. Contact personen om dit door te praten zijn hiervoor: Elly, Herbert en Henk. Aan het eind van de middag zal er ook een Blaaskapel komen. Zaterdagavond:  Optreden van een koor.  Optreden van een bekende regio band met muziek voor jong en oud. Het geheel zal beide dagen ondersteund worden door een plaatselijke disco. De gehele dag staan er twee springkussens klaar. HOUDT DIT WEEKEND DUS VRIJ: 25 en 26 JUNI !!!

15


Stand van zaken ontwikkeling spiritueel recreatiepark

Hof van Radewijk. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de realisering van de demo bungalow op het park. Naar verwachting is de bungalow eind november af. De planning is om op 19 december de verkoop van de overige bungalows te starten nadat een vertegenwoordiger van het College van B&W van de gemeente Hardenberg de demo bungalow feestelijk geopend heeft. De verkoop van het park zal gaan lopen via de spirituele bladen zoals Happinez en Spiegelbeeld en via een netwerk van esoterische winkels in Nederland. Hof van Radewijk is een uniek bungalowpark dat wordt ontwikkeld rond het thema spiritualiteit en is daarmee het eerste park is in Nederland! Dit thema komt o.a. terug door gebruik te maken van de juiste milieuvriendelijke materialen, aardwarmte voor verwarming en warmwatervoorziening, het aanleggen van rieten daken en de specifieke inrichting van het park. Zo is bij de aanleg van wegen en woningen rekening gehouden met de bestaande beeldbepalende bomen en heeft het park direct een volwassen en rustgevende uitstraling. Tevens wordt een restaurant met een bescheiden kaart en een wellness gedeelte met verschillende saunaâ€&#x;s, whirlpools en een buitenbad gebouwd. Het spirituele karakter wordt voor een deel vorm gegeven door op het park een levenslabyrinth-tuin en een aantal meditatieplekken te realiseren waarbij natuur, rust en stilte centraal staan. Daarnaast is het park nauw verbonden met het spiritueel centrum Lichtkind, waar u terecht kunt voor heelings, consults en trainingen om u spiritueel verder te ontwikkelen. Daarbij kunt u denken aan chakra-meditaties, yoga, auraâ€&#x;s, shamballah, etc. Wij bieden met dit park in alles kwaliteit. Een park met woningen die uitsluitend bestemt zijn voor recreatief gebruik en niet voor permanente bewoning. We hopen dat de bungalows allemaal binnen 2 jaar zijn verkocht.

16


Van Kamerlid naar Campingboer, een boek van Jacqueline BeijlenGeerts Tussen 1987 en 2001 hebben mijn echtgenoot Rien en ik met heel veel plezier gewoond aan de Lindeldijk te Radewijk. Toen we in 1975 trouwden wilde Rien al weg uit Nederland. Zijn droom om een camping te beginnen in Frankrijk was voor mij een ware nachtmerrie. Banen zoals lid van de Tweede Kamer en vice-voorzitter van de Emancipatieraad kon ik wel vergeten. Toiletten schoonmaken en poetsen in de appartementen: ik vond het maar niks. Maar ja, de liefde: na 25 jaar tegenstribbelen ging ik toch overstag…. In de Drôme, een gebied ten zuiden van Lyon, vinden we een grote boerderij. Aan de rivier, vlakbij een historisch stadje en aan de voet van een uitgestrekt natuurpark. Dat bureaucratie van oorsprong een Frans woord is, daar komen we al heel rap achter. Om de haverklap gaan er dingen mis met het verkrijgen van de verschillende vergunningen. Gelukkig zijn er steeds mensen die ons door het woud van regels loodsen. We leren ook grappige dingen: als we nog geen drankvergunning hebben, mogen we geen biertje verkopen. Maar als we een pinda op tafel zetten, mag het wel: we hebben immers toestemming om voor mensen te koken? Als de vergunning voor de camping nog niet rond is, mogen we geen kampeerders ontvangen. Maar de burgemeester draagt zelf de oplossing aan: vrienden en familie mag je wel ontvangen. Je hebt zeker veel vrienden? Ze mogen niks betalen, maar wel een onkostenvergoeding… Vaak zit het tegen en twee keer gaan we bijna kopje onder. Maar we redden het, dankzij het opgebouwde netwerk.. Het bedrijf, met camping en appartementen, draait meteen en het zijn bijna allemaal plezierige gasten. We bieden niet alleen een plek om te slapen: mensen kunnen een paar keer per week mee-eten bij ons, de table d‟hôte. Soms zitten we met wel 45 man aan tafel. Rien doet bergwandelingen met gasten, ik leid mensen met een wandeling door de geschiedenis van het stadje Die. We hebben mappen met vertaalde bergwandelingen en uitgezette autotochten. Gasten waarderen dat en voor mij is dat een groot cadeau. “Thuis, ver van huis”, schreef iemand in het gastenboek… In het seizoen is het zo druk, dat we het allang niet meer met zijn tweetjes aankunnen. Vanaf 2004 hebben we hulp van vrijwilligers en betaalde schoonmaakdames. Hilarische voorvallen met gasten en vrijwilligers zorgen ervoor dat hier altijd iets te beleven is. Met de taal maken we grappige versprekingen en

17


echte blunders: ongewild stelt Rien de buurvrouw voor om met hem de liefde te bedrijven. Sindsdien is hij hier zeer populair… Maar dankzij de taal zijn we hier wel helemaal ingeburgerd. Van te voren leek het me een nachtmerrie,alles achter laten waaraan ik gehecht was. Maar de gebaande paden verlaten en een nieuwe wereld ontdekken, dat heeft uiteindelijk een grote meerwaarde opgeleverd. Van het toespreken van een volle zaal mensen naar het schrobben van de toiletten op de camping, dat is een veel langere reis dan alleen van Nederland naar Frankrijk. In mijn boek beschrijf ik die "reis" en ook de periode daarvoor met (zelf)kritiek, humor en een keur aan wetenswaardigheden. Bovendien staan er prachtige foto‟s van de Drôme in. Wilt u meer weten of bestellen? Klik op www.domainedumurier.com Via deze pagina kunt u ook doorlinken naar www.vitaal.nl , waar ik al 5 jaar een column schrijf over het leven in Frankrijk. Met vriendelijke groet, Jacqueline Beijlen.

Radewijk met twee teams vertegenwoordigt op het open N.K. Boerengolf Op 3 en 4 oktober werd in Beers (Noord-Brabant) het open Nederlands Kampioenschap Boerengolf gehouden. Twee teams (totaal 8 man) uit Radewijk hebben hieraan deel genomen op initiatief van Luuk Schrotenboer van boerencamping Grenszicht. Voor de meesten van ons was het de eerste kennismaking met boerengolf en daarom hebben we de afgelopen weken een aantal keren op de baan van camping Grenszicht geoefend. Na aankomst in Beers bleek dat de familie Gosens er in geslaagd was een uitdagend Boerengolf parcours uit te zetten op hun bedrijf de Tienmorgen. Ver slaan alleen was niet voldoende, er moest ook zuiver geslagen worden om de bal in de baan te houden. Op zaterdag was er veel wind en dat maakte het extra moeilijk. Nadat zaterdag de eerste 24 teams van 4 personen een kwalificatie ronde hadden geslagen, bleek Team Belgium met 81 slagen op kop te staan, team Grenszicht 2 stond op een verdienstelijke vierde plek met 90 slagen en team Grenszicht 1 stond in de middenmoot met 108 slagen.

18


34 teams konden zich nog kwalificeren op de zondagmorgen. Onder uitstekende omstandigheden werd er zeer goed geslagen. Uitschieters hierbij waren teams die in 70 slagen het parcours aflegden. In de finale streden de beste zestien teams uit de kwalificatie om de prijzen. Eigenlijk hadden we niet meer verwacht dat we nog verder zouden gaan, maar uiteindelijk bleek team Grenszicht 2 precies als zestiende geklasseerd en mocht dus meedoen in de finale. Tijdens de finale stak de wind op en werd de bal vaker buiten de baan geslagen. Het aantal slagen bij de top zes was ongeveer gelijk 73-75. Het aantal strafslagen bepaalde uiteindelijk grotendeels de uitslag. Helaas kon team 2 de goede vorm van zaterdag niet weer helemaal terugvinden, dat had misschien ook wel een beetje te maken met de gezellige zaterdagavond in de feesttent. Uiteindelijk hebben we onze eerste deelname aan de NK Boerengolf beloond zien worden met een veertiende plaats met 103 slagen. Al met al kijken we terug op een zeer geslaagd evenement en gaan we volgend jaar proberen om onze klassering nog te verbeteren.

Hierboven een foto van de deelnemers. Staand van links naar rechts: Wim Grendelman, Xander van der Veen, Luuk Schrotenboer, Arjan Mepschen en Freek Ridderman. Op de voorgrond van links naar rechts: Gerben Spijkers, Klaas Reins en Gert Hakkers.

19


Podiumplaats voor spurter Albert Oldehinkel 08-11-2009 Albert Oldehinkel bewijst wekelijks tot de top van Nederland te horen bij in de categorie mannen 50+. Tijdens de zware Gerrit Voortman Lemelerbergloop met veel klimmen en dalen wist hij achter zijn eeuwige rivaal, Willem de Weerdt, naar een tweede plaats te lopen. Zijn tijd over 10,8 kilometer was 43.11.

Recept: Appels onder hoedje van bladerdeeg met ijs Ingrediënten: 1 deciliter amaretto, 100 gram rozijnen, 4 goudrenetten, 50 gram amandelschaafsel, 2 eetlepels bruine suiker), kaneel, sap van een 1/2 citroen, 1 eidooier, losgeklopt, 6 plakjes bladerdeeg, 1/4 liter slagroom(stijf geslagen), roomijs Bereiding: Oven voorverwarmen op 225 °C. De amaretto verwarmen de rozijnen er aan toevoegen, even apart zetten. De appels schillen klokhuis verwijderen, en de appel in blokjes snijden. Meng de gesneden appel met de amaretto rozijnen, amandelschaafsel, suiker, kaneel en de citroensap. Doe dit alles in een ingevette platte ovenschaal. De lapjes blader deeg uitrollen tot één grote lap om de appel te bedekken. Snijd de overhangende rand af .Versier de taart met de restjes deeg in leuke figuurtjes. Deeg bestrijken met de opgeklopte eidooier. Bak de taart in 25 minuten mooi goudbruin. De taart iets laten afkoelen. Verdelen over de bordjes, leg er een bolletje ijs naast en garneer met de stijf geslagen slagroom. Eet smakelijk.

20


www.eggengoor.com Onze dagelijkse werkzaamheden omvatten een breed scala aan disciplines. Door onze jarenlange ervaring heeft Eggengoor veel kennis opgedaan in diverse werkgebieden en variëren van middelgroot tot grote projecten. Om u een indruk te geven van onze diensten, hebben we een aantal disciplines op een rijtje gezet: • Rioleringen • Bouwrijp maken bedrijventerrein en voor woningbouw • Natuurbouw • Cultuurtechnische werken • Graven van waterlopen ISO-, MILIEU-, VCA**gecertificeerd

• Dijkverzwaringen • Oeverbeschermingen • Natuurvriendelijke oevers • Waterpartijen • Kunstwerken • Betonwerken Radewijkerweg 13a 7791RJ Radewijk

Profile for Roelof Hagedoorn

Roker Proat 2009 Jaargang 18 nr. 4  

Nieuwsblaadje Radewijk

Roker Proat 2009 Jaargang 18 nr. 4  

Nieuwsblaadje Radewijk

Advertisement