Page 1

December 2017, jaargang 26 nr. 4

ROKER PROAT DORPSKRANT VOOR RADEWIJK EN OMGEVING


2


PROAT VEURAF BESTE ROKE-LEU, We blikken in deze Roker Proat terug op de feesten die gegeven zijn door basisschool ’t Kompas. De school in Radewijk bestond op 4 januari 2017 honderd jaar en dat is natuurlijk een feestje waard. In deze Roker Proat is ook het verhaal te lezen over het zwembad, dat Radewijk ooit had aan de Mastbrugweg. We hebben ook weer mooie dingen om naar uit te kijken. Sinterklaas bezoekt Radewijk in De Heugte op 2 december, de kerst- en paasbingo staan weer op de kaart en daarnaast gaat de toneelvereniging weer van start op 19 januari.

Vorig jaar rond deze tijd brachten wij voor het eerst de vernieuwde Roker Proat uit. We hopen dat jullie onze plaatselijke krant nog steeds met veel plezier lezen. Mochten jullie ideeën of kopij willen inbrengen, dan kan dat bij Doetsje Horstra, Radewijkerweg 46 of door een mail te sturen naar rokerproat@radewijk.eu. Kopij voor de volgende Roker Proat en oplossingen graag inleveren vóór 4 februari. Namens de redactie veel leesplezier en fijne feestdagen toegewenst!

Winnaar kleurplaat Dit keer is de kleurwedstrijd gewonnen door een jongeman. Bjorn Snijders kan binnenkort de prijs verwachten. Bedankt voor je mooie inzending! In deze Roker Proat staat, naast een kleurplaat, dit keer ook woordzoeker. De oplossing van deze woordzoeker kun je tot 4 februari inleveren bij Doetsje Horstra, Radewijkerweg 46. Bij meerdere correcte inzendingen loten wij een winnaar uit. Wie weet win jij die prijs! Zeker ook de kleurplaat inleveren! REDACTIE ROKER PROAT Roelof Hagedoorn Lidy Kremer Bertus Bosscher Doetsje Horstra 3


4


DORPS PROAT PLAATSELIJK BELANG RADEWIJK Secretariaat: Marlinda van Laar, Veldingerveldweg 30 7786 BE Den Velde, tel. 0523-216295

vroeg in de 16e eeuw met het weven van biezenmatten. Vanaf 1920 werden kokos- en sisalmatten gemaakt; eerst handmatig en vanaf 1926 in fabrieken op weefmachines. Later volgde de productie van geweven wollen tapijt. Momenteel wordt met tuftmachines kunststof tapijt en kunstgras gemaakt. Totaal 750 km, kamerbreed, per week! In de museumwinkel kocht menigeen nog een mooie ambachtelijk vervaardigde biezen deurmat of tas. Moe maar voldaan waren we omstreeks 18.15 uur weer terug bij De Heugte.

Busreis Plaatselijk Belang en Ouderengroep Kerk Met 52 enthousiaste Radewijkers vertrokken we dinsdagmorgen 3 oktober richting Drenthe. Via een mooie route wamen we terecht bij de ‘Rosinkhof’ in het idyllische Leggeloo bij Dwingeloo. De familie Rosink produceert hier onder de naam ‘Drents Roomkaatje’ heerlijke roomadvocaat in de smaken naturel, Amaretto, boerenjongens en mango. Ook worden er diverse likeuren gemaakt naar geheel eigen recept. Na een leuke presentatie over de geschiedenis van het familiebedrijf volgde er natuurlijk een proeverij van de verschillende roomadvocaten en likeuren. In het winkeltje was er volop gelegenheid om een flesje van ieders favoriete smaak te kopen om thuis nog ‘s na te genieten. In opperbeste stemming vervolgden we onze reis naar restaurant De Otterskooi in Dwarsgracht (bij Giethoorn), waar een heerlijk diner geserveerd werd. Daarna gingen we door naar Genemuiden, de tapijtstad van Nederland. In het ‘levende’ tapijtmuseum werd ons op boeiende wijze de geschiedenis over de productie van vloerbedekking verteld en getoond door vrijwilligers. Het begon al

Radewijk kijkt vooruit Op donderdagavond 19 oktober keken we met zo’n 40 belangstellende dorpsgenoten en medewerkers van de gemeente Hardenberg vooruit naar de toekomst van Radewijk. Een bouwtekening ‘Bouw je eigen buurt’ werd opgesteld aan de hand van de keuzes per groepje voor de deelgebieden: Mensen om mij heen Vrije tijd Fysieke leefomgeving Eigen huis en buurt Werk Hoe verplaats ik mij? Energie Iets wat erg belangrijk is, werd op de bouwtekening dichtbij eigen huis en buurt geplaatst. Hoe verder er vandaan, 5


6


des te minder belangrijk. De gemeente gaat nu verder aan de slag met alle input, wensen en ideeën en gebruikt deze mede voor het opstellen van de omgevingsvisie. Als bestuur Plaatselijk Belang houden we hierbij natuurlijk de vinger aan de pols.

ners op om woningen en schuren goed af te sluiten, eventueel een alarmsysteem te installeren en alert te zijn op onbekende personen en voertuigen.

OPROEP NIEUWE LEDEN HUISVROUWENGYM Wij zouden graag nieuwe leden willen verwelkomen bij onze huisvrouwengym. Door verhuizing enzovoort hebben we in het komende seizoen geen leden voldoende om deze activiteit draaiende te houden.

Ideeënwebsite buitengebied Hardenberg Inwoners en bedrijven in het buitengebied kunnen via de website www.mijnlandschapid.nl inspiratie en ideeën opdoen voor projecten in het buitengebied. De website biedt ook de mogelijkheid om zelf nieuwe plannen uit te werken en in te dienen bij de gemeente. Eind september is deze website gelanceerd door de gemeente en laat zien welke kansen en mogelijkheden er zijn in het gebied waarin men woont of werkt. Op de site staan inspirerende en vernieuwende voorbeelden van projecten, zoals Korenmolen Windlust (Radewijk), LTH Nijmeijer (Loozen) en Eiboerderij Smid (Heemserveen). Het is een interactieve site met veel beelden. Er kan worden gezocht op het eigen woonadres en via een moodboardmaker kunnen mensen zelf een plan of idee uitwerken en naar de gemeente sturen.

Het is een zeer enthousiaste groep, maar we willen wel rond de 15 leden hebben om te blijven gymmen. Er valt altijd wel iemand eens uit. Je hoeft niet te denken dat kan ik niet, wat je niet kunt hoef je niet te doen. Je staat versteld van wat je na een jaar nog wel kunt. De leeftijd speelt geen rol. En bewegen is goed voor de gezondheid. Kom gerust een keer kijken. Maandagmorgen half 10 tot kwart voor 11.

Pogingen tot inbraak Via de Radewijk Alert kregen we de afgelopen tijd melding van enkele pogingen tot inbraak in Radewijk en Wielen. Ook waren er weer meldingen van diefstal van zitmaaiers in de omgeving van Hardenberg. De politie roept inwo7


8


COMITÉ 2020 Comité 2020 bedankt aan alle sponsoren die een bijdrage hebben geleverd aan de bazaar. Een speciale dank aan dorpshuis De Heugte en hun medewerkers voor het beschikbaar stellen van hun diensten en tevens sponsoring.

Darten: 1) Herman Prenger 2) Riek Huisjes 3) Han Rigterink Raadspellen: Leeftijd van het Roker comite: 523 jaar precies geraden door Fenneke Muis Lotenkaart lootje getrokken: Ina Ridderman Gewicht zak geitenbrok was 16.8 kg: Xander van de Veen Kabouter naam raden was niet geraden dus lootje getrokken: Wiljan Roelofs, die heeft hem weer aangeboden om per opbod te verkopen. Roy Oldehinkel heeft hem voor 10 euro gekocht Erwten raden: 951 stuks Herma Guichelaar Boodschappen prijs: €33.24 Wiljan Roelofs

Prijswinnaars van de superrondes: 1e ronde: 1) Henk Eggengoor Mastdijk (diner voor twee bij de Waaijer) 2) Jenieke Broekroelofs 3) Ali Eggengoor 2e ronde: 1) Jan ter Voorde (30 min. paravliegen) 2) Ina Drenten 3) Gerrit Jan Waterink 3e ronde: 1) Freek Ridderman (half varken) 2) Rik Kiwiet 3) Riek Valk

Alle mensen van harte gefeliciteerd en veel plezier met jullie prijzen.

4e ronde: 1) Arjan Klokkert (grote koffer) 2) Hans Weiden 3) Ina Grendelman (2e en 3e prijzen taarten, vlees/wijn)

We willen de bazaar bezoekers heel hartelijk danken voor hun gezelligheid, vertrouwen en natuurlijk voor de financiële ondersteuning. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd evenement wat de kas zeker ten goede komt. Vele bezoekers gingen met een prijs naar huis waarvan we hopen dat die heelhuids thuis gekomen zijn want er stond een straffe wind.

Sjoelen: Dames: 1) Jannie Oldehinkel 2) Dinie Lenters Heren: 1) Herman Prenger 2) Jan ter Voorde Schieten: Dames: Jessica de Vries Heren: Jentila Guichelaar

Hopelijk tot een volgende keer!

9


10


KERSTPUZZEL (INLEVEREN BIJ DOETSJE)

ADVENT CHOCOLADEMELK DENNENAPPELS DRIEKONINGEN ENGEL EZEL GLAD GOURMETTEN HANDSCHOENEN IGLO

IJS KAARS KERSTBOOM KERSTMAN KERSTMARKT KERSTPAKKET KOUD KRIBBE LANGLAUFEN

MISTLETOE MUTS OORWARMERS RENDIER SJAAL SKIEEN SNEEUW SNEEUWSCHOENEN SNEEUWSCHUIVER

SNEEUWVLOK STER TRUI VORST VREDE WINTER WINTERPRET WINTERSLAAP WIT

Na het invullen van de woorden, blijven er letters over die een zin vormen. Lever de zin in bij Doetsje en maak kans op een prijsje! 11


Vanaf medio april kunnen wij u weer de groene en witte asperges leveren. De openingstijd van onze winkel is elke dag van 7.00 tot 22.00 uur. www.aspergetuin.nl Noord-Oosterweg 25 Radewijk

12


STICHTING ALGEMEEN BELANG RADEWIJK

Prettige feestdagen/nieuwjaarsborrel De beheers commissie en het bestuur van De Heugte wensen u allen prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar toe. In het bijzonder willen we de donateurs bedanken, die doormiddel van hun bijdrage ervoor zorgen dat we in Radewijk het dorpshuis in stand kunnen houden. Ook willen we nog een keer onder de aandacht brengen dat het aantal vrijwilligers dat De Heugte beheert terugloopt. Denk er eens over of u mee wilt helpen om De Heugte draaiende te houden.

Rabobank coรถperatieweken In november hebben we meegedaan aan de coรถperatieweken van de Rabobank om geld binnen te halen voor de beamer die we graag willen in De Heugte.

De eerste activiteit in het nieuwe jaar is de nieuwjaarsborrel. We willen u daarvoor uitnodigen om op zaterdag 6 januari 2018 van 15.00 tot 16.00 uur in De Heugte elkaar het goede toe te wensen en daarbij een glaasje te drinken op het nieuwe jaar.

Hoewel we op dit moment van schrijven nog geen uitslag hebben, hopen we dat we veel stemmen gekregen hebben van de leden van de Rabobank die op ons konden stemmen. We willen dan ook vast iedereen die op ons gestemd heeft en zo een bijdrage geleverd heeft aan het geldbedrag wat we ontvangen hebben hartelijk bedanken.

Om al vast te noteren De kerstbingo moet nog gehouden worden, maar we hebben vast een datum gepland om de paasbingo te houden. U kunt deze datum dan vast op uw kalender zetten zodat u deze avond in De Heugte aanwezig kunt zijn.

Kerstbingo Net als voorgaande jaren is er dit jaar natuurlijk weer een KERSTBINGO in De Heugte. Deze zal plaatsvinden op VRIJDAG 15 december om 20.00 uur. Er zijn weer mooie/lekkere prijzen om de feestdagen goed door te komen. Aan het eind van de avond is er de superbingo.

De paasbingo 2018 wordt gehouden op vrijdag 23 maart.

U KOMT TOCH OOK? 13


14


POTJAPPEL PROAT de eerste twee activiteiten van het nieuwe seizoen ontpopt tot een ware aanvulling van ons team.

NIEUWS VANUIT DE ROEVELZ Herinnert u zich onze oproep in de Roker Proat nr. 2 van juni 2017 nog? Daarin stond:

Jenieke: WELKOM! “Dan vraagt het Roevelz organisatieteam (Xander, Gerben, Gonnie, Liset en Edwin) nog dringend uw aandacht voor het volgende: Wij zijn op nog zoek naar TWEE VRIJWILLIGERS ter versterking voor ons team. Profiel: leuk, gezellig, creatief en liefst kindvriendelijk.”

Filmavond 29 september Bijeenkomst in de biljartzaal van De Heugte. Niet voor een versnelde opleiding “driebandenspel” gegeven door de 35-voudig wereldkampioen Raymond Ceulemans. Ook niet kijken naar überhaupt een biljartspel. Maar het ging wel om kijken, spieden en gadgets.

Welnu, er heeft zich een kandidaat gemeld. Tijdens het gezellige afscheid van Liset Hutten werd Jenieke Broekroelofs verwelkomt. Jenieke heeft zich tijdens

Het was tijd voor de ROEVELZ FILMAVOND! Met dertig kinderen werd gekeken naar de komische Nederlandse

15


Radewijkerweg 37 Tel. 0523-216497 • • •

VERJAARDAGEN FEESTJES VERGADERINGEN

Afspraak:

Herman Bulthuis Tel. 0523-216570 b.g.g. 06-15520539

16


familiefilm MeesterSpion. Het was Gonnie wederom gelukt om een boeiende film uit te zoeken. En niet alleen de kinderen waren enthousiaste kijkers in het

school ’t Kompas uit Radewijk. Hij legt het thema ‘ Goed gehoord’ uit. Goed gehoord De meester legt uit dat stilte er alles mee te maken en dat het gaat om de betekenis van geluid en woorden. Het is niet altijd makkelijk om te luisteren. Maar als je gehoor geeft aan het geluid, kun je ook gehoor geven aan wat anderen voelen.

donker đ&#x;˜Š Na een kort pauze, voor drinken, smarties en andere lekkere dingen, zat iedereen weer geboeid te kijken naar de afloop van deze toch ook wel spannende film. Halloween-disco 10 november Tijd voor een “griezeligâ€? feest De Roevelz Halloween-disco! Met zo’n dertig kinderen, waarvan de meesten zich hadden verkleed en uitgedost, hebben we een hele leuke discoavond gehad. Een aantal van de kinderen waren bijzonder mooi verkleed en waren getransformeerd tot ware Halloween verschijningen. Zo ontvingen vier kinderen een prijsje. Best geschminkt: Marit Snijders en Sytse van der Veen, mooiste outfit: Jade Polman en Stan Jurgens. Er werd gegriezeld, gedanst en gezongen. Kortom, het was een geslaagde avond en een supergezellig feest. De volgende activiteit is gepland op 19 januari 2018.

Uitleg dominee Halverwege de dienst geeft ds. De Lange zijn uitleg van het thema. God roept ook nu. Ook al horen mensen hem niet altijd. We zijn met heel veel dingen bezig, te druk om het te horen. Zo was het ook met Samuel. De zonen van Eli hebben een rommeltje gemaakt van de tempel en Eli is het contact met God verloren. Op een nacht hoor Samuel dat iemand zijn naam roept. Het is God die contact zoekt. Bijdrage schoolkinderen Iedereen heeft goed geluisterd tijdens de dienst, maar extra stil werd men van de mooie bijdrages van alle kinderen. Groep 1 en 2 hebben de mensen begroet met het zingen van ‘Goedemorgen dag’ en samen met de gemeente hebben ze ‘Als je bidt zal Hij je geven’ gezongen. Groep 3, 4 en 5 hebben voor in de kerk het verhaal van Samuel uitgevoerd; een overduidelijk verdrietige Hannah bidt dat ze kinderen mag krijgen en God geeft hier gehoor aan. Net als Samuel later in de Tempel ook gehoor geeft aan God. De kinderen

Xander, Gerben, Gonnie, Jenieke en Edwin

‘T KOMPAS Kerk- en scholendienst Op zondag 19 november stonden de deuren van De Opgang in Radewijk open voor iedereen die naar de kerk- en scholendienst wilde. De dienst is geopend door meester Erwin van basis17


van groep 6, 7 en 8 hebben met ons gezongen, gebeden en mooie teksten en een gedicht voorgedragen. Het lied ‘Dank U God voor deze dag’ dat alle kinderen samen hebben gezongen, heeft iedereen ook goed gehoord.

leerlingen zijn op deze dag nog een keer naar school gegaan. Het was een geweldig mooie dag, niet alleen vanwege het weerzien van oud bekenden, maar het weer werkte ook zeer goed mee. Terwijl iedereen buiten in het zonnetje of in de tent aan het bijpraten was onder het genot van koffie, een drankje en een hapje, werden er in het kleuterlokaal (wat ooit het oude gymlokaal was) klassenfoto’s gemaakt. In de andere klaslokalen kon men oude foto’s bewonderen. De oudste oud-leerling die op de reünie is geweest, was de 90jarige Ab Roelofs uit Duits-Wielen. Niet alleen deze leeftijd is noemenswaardig. Er zijn namelijk zelfs mensen speciaal uit Noorwegen naar Nederland gekomen om op deze dag aanwezig te zijn.

Circus 100-jarig bestaan Op donderdagavond 12 oktober hebben de kinderen van basisschool ’t Kompas hun ouders en andere belangstellenden een fantastische avond bezorgd. Ter ere van het 100-jarig bestaan van de school hebben de kinderen in een tijdsbestek van slechts vijf dagen een compleet circus weten te organiseren. De ene na de andere fantastische act werd uitgevoerd door de kinderen. Zo werden er onder andere leeuwen getemd, balanceerden acrobaten op een bal, dansten er knappe kindjes op een koord, werd er gejongleerd en lagen er fakirs op een heus spijkerbed. In de weken voorafgaand aan de circusvoorstelling zijn de kinderen volop bezig geweest met het thema circus. Op 2 oktober was de feestelijke opening van de projectweken over feest en circus. Er werd gedanst op het lief “Feest” van Kinderen voor Kinderen, zelfs de polonaise liep voorbij. Zoals het hoort bij een feest, heeft iedereen genoten van een gebakje, en zijn ze de jubileumweken in geknald met echte (alcoholvrije) champagne.

Ontstaan van de school Eind december 1915 werd onder leiding van C.C. Schot een eerste vergadering gehouden met als doel het oprichten van een School met den Bijbel. Tijdens deze vergadering werd een voorlopig bestuur gekozen. Op 4 januari 1917 werd de school feestelijk geopend. De school startte met vijfenveertig leerlingen onder leiding van schoolhoofd B. Schipper. Al snel was er plaats voor een tweede leerkracht, dit werd onderwijzeres Oelens. In 1930 werd de school uitgebreid met een derde lokaal. In 1963 is de school totaal gerenoveerd. Een kleuterschool werd in 1973 geopend. In 1985 fuseerden de kleuterschool en de School met de Bijbel tot Christelijke Nationale Basisschool 't Kompas.

Reünie Twee dagen later is de circustent achter de school goed gebruikt voor de reünie van de school. Bijna vijfhonderd oud18


19


20


21


22


TONEELVERENIGING ROKE

Beste mens’n,

of Alie Reins, telefoonnummer 0523216402.

In de veurige Roker Proat heb ik jullie wat verteld over ’t toneelstuk woar wej op dit moment heel drok met ant instudeer’n bint.

Tot slot nog eem ’t volgende goede nejs! Wej hebt twie neje leden waor wej heel bliede met bint Anouk en Maarten. Ge-wel-dig gezellig en mooi, van harte welkom en heel veul toneelplezier gewenst! Aj now van plan waar’n um ok is ff um de deur te kieken of een bakkie te doen….. veul oe niet bezwoard, kom gerust wej hebt nog lang gien ledenstop! Alles geheel vrijblijvend luu, de koffie is veur niks en lekt oe toch niet wat, geen probleem, eem goeie vrienden!

“Geef me nog een druppie!” Dat is de titel en ’t giet hier echt niet um een snoeppie of een druppie water luu dat kan ik oe wal a vast verklapp’n ha, ha. Wej hopt natuurluk dat jullie komt kieken in De Heugte, dan maake wej d’r saam een gezellige oamd van. Komische situaties, bijzundere grapp’n en groll’n zult d’r veur zorg’n dat de lachspier’n weer in beweging komt. De eerste daotums bint bekend dus ie kunt alvast een plekkie reserveer’n veur vrijdag 19 en 26 januari 2018! Ik nem an daj weet daj dan ff contact mut zuuk’n met Ria Vinke 0523-216476

Luu, goed goan en völle wille, tot ziens in De Heugte. Marchien 23


24


PROATPENNE EVEN VOORSTELLEN‌

Erik zijn onderneming bestaat ruim 11 jaar en hij gaat elke dag met plezier naar het werk. Mocht hij niet werken, dan geniet hij van motorrijden, varen of tennissen.

Aan ons de taak om ons voor te stellen als nieuwe adverteerders in de Roker Proat. Wij zijn Erik van Eerde (32), Judith Schilstra (31) Thijmen (2) en de 2e verwachten we medio december. Erik is geboren en opgegroeid in Witharen op een melkveebedrijf en heeft hier tot zijn 26e gewoond. Judith is geboren in Friesland en op haar zevende verhuisd naar Ommen. Thijmen is in de zomer van 2015 in Hardenberg geboren.

Judith werkt parttime bij Lensen Toppoint als Commercieel medewerker/ Management assistent. In haar vrije tijd stapt ze ook graag op de motor, is opgegroeid met varen in de omgeving van Giethoorn/ De Weerribben en is daar zomers graag te vinden en net als Erik beoefent ze tennis.

In 2011 zijn we gaan samenwonen op de Loswal 12 in Hardenberg. Hier huurden we een woning met bedrijfsruimte. De wens om een eigen plek te vinden en samen wat moois op te bouwen is gaan groeien. Graag een plekje buitenaf gezien Erik zijn eigen hoveniersbedrijf runt, zodat privĂŠ en werk makkelijk gecombineerd konden worden. Na ruim anderhalf jaar zoeken en een aantal woningen te hebben bezichtigd, kwamen we uit op de Volle Urenweg 1 in Hoogenweg. We waren gelijk enthousiast en zien mogelijkheden voor de toekomst. We wonen hier nu 2 jaar met veel plezier en gezellige buren. Het afgelopen jaar zijn we buiten druk bezig geweest en in de loop van de tijd willen we binnen de woning aanpakken en naar eigen wens en smaak gaan inrichten. Dit wordt waarschijnlijk een meerjarenplan. 25


26


KLEURPLAAT (INLEVEREN VOOR 4 FEBRUARI BIJ DOETSJE)

27


OALE PROAT

PIEREBADJE RADEWIJK Tijdens het inscannen van oude RPs kwam ik in het maart nummer van 2001 de melding van Plaatselijk Belang tegen dat het zwembad is geëgaliseerd. Reden om eens in de geschiedenis van het zwembad(je) te duiken.

Al in 1953 werd er tijdens een bestuursvergadering van PB gevraagd of er mogelijkheden waren om een zwembad te stichten. Men was destijds van mening dat uitvoering nog wel enige tijd in beslag zou nemen en dat had men goed ingeschat. In 1955 wordt er door het bestuur van PB een voorstel gedaan om te komen tot stichting van een zwembad en sportterrein. Het Rijk zou 50% bijdragen, de gemeente 25% en de provincie ook nog wat. Een ledenvergadering later bleek dat ijdele hoop te zijn geweest, want het bestuur deelt mee dat Radewijk niet op veel steun van de overheid bij het stichten van een zwembad hoeft te rekenen. Het moet door inwoners zelf aangepakt worden. Het blijft daarop een

De lezers die deze eeuw zijn geboren, zullen het wel denken: “zwembad?”, maar we hadden in Radewijk ooit een openbaar zwembad. Veel stelde het zwembad naar huidige maatstaven niet voor, maar heel wat jonge mensen hebben in mooie zomers vele uren in het badje doorgebracht.

28


aantal jaren stil. In 1960 wordt er weer over gesproken; "Als er straks in de Beek stuwen worden gebouwd, dan zijn er misschien mogelijkheden." In 1963 komt er dan eindelijk schot in de zaak en wordt er gesproken om een zwembad te maken voor de jeugd bij de Radewijkerbeek.

tal meldden zich. Wanneer het zwembad exact in gebruik is genomen, is niet bekend. Het zal waarschijnlijk in de zomer van 1965 zijn geweest. Mocht u hierover meer weten, meld het bij de redactie. In de jaren daarna kwam regelmatig het zwembad tijdens een vergadering van PB ter sprake. In het begin over het toezicht. Bouwmeester en Nijeboer stelden zich in 1968 beschikbaar om een oogje in het zeil te houden. In latere vergaderingen ging het voornamelijk over het onderhoud van de pompen.

Een jaar later wordt er tijdens de jaarvergadering een toelichting gegeven op de plannen. De heer Lutjeharms heeft een schets gemaakt voor toekomstig zwembad aan de Mastbrugweg en geeft een schatting van de kosten. Daar deze niet alleen uit de kas van PB kan komen wordt er besloten om te collecteren voor de kosten van het zwembad. Er wordt zelfs een advertentie in "De Toren" geplaats en gevraagd om een bijdrage voor een zwembad voor de Radewijker jeugd. Ook "Het Noord-Oosten" besteedt er aandacht aan en meldt op 6 augustus 1964 dat het waterschapsbestuur bereid is mee te werken aan een zwemgelegenheid naast de beek voor jonge kinderen. De collecte en oproep heeft succes gehad, het leverde bijna 5000 gulden op. Hetzelfde jaar werd 5 are grond gekocht van de familie Nijeboer.

In de jaren zeventig werd het zwembad uitgebreid met een fietsenstalling. En heeft de gemeente Hardenberg bijgedragen bij het aansluiten op waterleiding en later elektriciteitsnet. Uit een krantenknipsel is af te leiden dat in 1976 De Stavelij een actie hield en dat de opbrengst van 800 gulden (plus een donatie van 500 gulden van dokter Peters) werd aangeboden aan PB ter verbetering van het zwembad. Ook in de jaren tachtig werd het zwembad nog verbeterd door in 1984 een coating aan te brengen. In 1995 is het pierenbadje buiten gebruik gesteld en een zestal jaren later meldt het PB dat het zwembad is geĂŤgaliseerd. Daarmee kwam er na ruim 30 jaar een eind aan het openbare zwembad van Radewijk.

Begin 1965 krijg Eggengoor de opdracht het zwembad uit graven. Ook werd er met Ekkelenkamp en Ter Voorde gesproken over de bouw. Daaruit bleek al gauw dat het laten uitvoeren van het zwembad in loondienst te kostbaar zou zijn. Daarom werd er tijdens de ledenvergadering een oproep gedaan voor vrijwilligers. Een ruim aan-

P.S. Mocht u weten wie er op de ansicht staan, laat het weten! 29


30


GOEIE DOEL’N COLLECTANTEN GEZOCHT VOOR AMNESTY INTERNATIONAL De landelijke collecteweek 2018 van Amnesty International is van 11 t/m 17 maart. Tijdens deze collecteweek collecteert Amnesty voor mensenrechten wereldwijd. Al het geld dat tijdens de collecteweek wordt ingezameld komt Amnesty Nederland ten goede.

DORCAS De Werkgroep Dorcas Radewijk wil iedereen in Radewijk heel hartelijk bedanken voor de bijdrage die ze hebben gegeven aan onze oproep om mensen in Oost-Europa te helpen d.m.v. voedselpakketten. We hebben in totaal 11 dozen ingezameld. Per direct is het depot bij Mevr. Oldehinkel-Holtvlüwer, Mastdijk1 in Radewijk opgeheven. Helaas zijn wij er niet in geslaagd om iemand te vinden die dit wil overnemen. Dit houdt in dat er geen kleding en dergelijke meer ingeleverd kan worden. Onze werkgroep blijft bestaan en we zullen nog de overige activiteiten blijven doen.

Amnesty besteedt dit collectegeld niet aan één bepaald project of aan één bepaalde gevangene. Omdat er voor veel verschillende projecten geld nodig is, wordt de collecteopbrengst over deze projecten verdeeld. Jaarlijks zijn er in Nederland duizenden mensen op de been als collectant. Ook in Radewijk en Hoogenweg wordt weer gecollecteerd door een aantal vrijwilligers. Ik ben op zoek naar nog enkele vrijwilligers die in maart 2018 willen helpen met collecteren in Radewijk of Hoogenweg. Hoe meer vrijwilligers, hoe groter de opbrengst voor Amnesty International!

Werkgroep Dorcas Radewijk Fenneke Muis Ali Eggengoor (tel. 0523-216509, alieggengoor@gmail.com)

COLLECTES KOMENDE TIJD 28 jan - 30 feb Hersenstichting 04 mrt - 10 mrt Jantje Beton, St. 11 mrt - 17 mrt Amnesty Intern. 18 mrt - 24 mrt Reumafonds 25 mrt - 31 mrt ZOA, St. 01 apr - 07 apr Fonds Gehandicaptensport, St. 08 apr - 14 apr Hartstichting 15 apr - 21 apr Nationaal Fonds Kinderhulp, St.

Voor informatie en aanmelden: Jos Versteeg (collectecoördinator Amnesty voor Radewijk en Hoogenweg), Mastdijk 3, Radewijk, tel. 0523-270147, hcjversteeg@hotmail.com 31


32


HANDIG LIESIE POLITIE Spoed: 112 Geen spoed, wel politie? Bel dan: 0900-8844

SPORTVELD / PROAT POT Gerben Spijkers: 0523-216415 gerbenenjolanda@hotmail.com AED Contactpersoon: Henk Reefman 06-10961200 Locatie defibrillator: Hoofdingang De Heugte OBS Den Velde

BRANDWEER Spoed: 112 088-1197000 HUISARTSENPOST 0900-3336333

RADEWIJK ALERT Aanmelden vanaf 18 jaar, via 112hardenberg.nu/hardenbergalert

ZIEKENHUIS HARDENBERG 0523-276000 MELDING LICHTPUNT Limitec Helder Licht BV 0523-265111 http://www.geenlichtindestraat.nl/ MELDPUNT OPENBARE RUIMTE 14-0523 CHEMOKAR Iedere derde donderdag van de maand: Radewijk, Ned. Herv. Kerk (13.45 - 14.15 uur) Hoogenweg (14.30 - 15.00 uur) HUREN DE HEUGTE Herman Bulthuis: 0523-216570 b.g.g. 06-15520539

33


34


RECEPT

SPITSKOOL GEROOSTERD MET MOSTERD

4 Smeer de kwarten in met de dressing, gebruik je handen of een kwastje om het zoveel mogelijk tussen de bladeren te krijgen. Leg de spitskool in de ovenschaal en rasp er kaas over. Bak de koolkwarten 30 minuten in de oven of tot ze gaar zijn en de kaas krokant is.

INGREDIËNTEN • 1 Medium spitskool (500 gr) • 4 el olijfolie • 2 el mosterd naar keuze • 1 el citroensap • snufje zout • 75 gr kaas indien zelf geraspt • handje pijnboompitjes of noten, zaden naar keus

5 Rooster pijnboompitjes of andere noten of zaden naar keuze even in een droge koekenpan en hak ze grof.

1 Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in.

6 Strooi de geroosterde pitjes, noten of zaden over de kool vlak voor je het serveert.

2 Maak een dressing van olijfolie, mosterd, citroensap en zout.

EET SMAKELIJK!

3 Snijd de spitskool in de lengte doormidden en halveer zodat je mooie puntige kwarten krijgt. Verwijder lelijke bladeren en de harde kern. 35


36


AGENDA DATUM 01 december 02 december 15 december 06 januari 19 januari 19 januari 26 januari 26 januari 03 februari 15 februari 23 maart

WAT Noabermoaltied Sinterklaas Kerstbingo Nieuwjaarsborrel Toneelvereniging De Roevelz activiteit Noabermoaltied Toneelvereniging Toneelvereniging Agramsbergen Paasbingo

WAAR De Heugte De Heugte De Heugte De Heugte De Heugte

HOE LAAT 12.00u 14.00u 20.00u 15.00u 20.00u

De Heugte 12.00u De Heugte 20.00u De Heugte 20.00u kantine SV Gramsbergen De Heugte 20.00u

EERSTE DONDERDAG V/D MAAND Oud papier ’t Kompas deponeren in de container (kruising Mastdijk en Mastbrugweg).

ROKER PROAT CONTACTPERSOON Doetsje Horstra (06-45290265) Graag Doetsje bellen of mailen naar rokerproat@radewijk.eu voor het vermelden van uw activiteiten in deze agenda. En om te kijken of deze niet samenvallen met andere activiteiten.

EERSTE ZATERDAG V/D MAAND Oud papier OBS Den Velde. DERDE DONDERDAG V/D MAAND Chemokar voor het inleveren van klein chemisch afval bij De Opgang van 13.45 tot 14.15 uur.

KOPIJ Voor de volgende Roker Proat bij voorkeur aanleveren via e-mail op rokerproat@radewijk.eu.

NOABERMOALTIED Opgeven bij Geesje (0523-216566) of Rezina (0523-216237).

Inleveren kan ook bij Doetsje Horstra voor 4 februari 2018. 37


38


KIEK TOCH IS WIE IS DIT? Ook nu weer twee foto’s “uit de oude doos”. Deze keer twee heren. Mocht u ze herkennen, stuur dan een mail naar rokerproat@radewijk.eu of meld dit schriftelijk aan Bertus Bosscher (Radewijkerweg 30). Degene die na vier edities de meeste foto’s heeft herkend, wordt verblijd met een prijs.

WAS DA? Onder deze kop beproeven we de Rokenaren over hun kennis over oude gebruiksvoorwerpen. We plaatsen een detailfoto van een voorwerp uit vervlogen dagen en de mensen moeten raden wat het voorwerp is. Degene die eind 2017 de meeste oplossingen goed heeft krijgt een prijsje. Deze keer iets uit de touwfabricage.

Deze jongeman is nu begin 40

Deze jongeman loopt tegen de 50

39


40

Roker Proat 2017 Jaargang 26 nr. 4  

Nieuwsblaadje Radewijk

Roker Proat 2017 Jaargang 26 nr. 4  

Nieuwsblaadje Radewijk

Advertisement