Page 1

2016

GOUDEN PIJL. 9 AUGUSTUS 2016 - 39 STE EDITIE

AMUSEMENT EN SPORT

Gaan goed samen

TOP CRITERIUM

Ouderwets rondje om de kerk

En verder: 
 Greipel wint 39e Pijl

Emmen op de kaart GOUDEN PIJL FLIKT HET WEER: AANTREKKELIJK RENNERSVELD IN DE PIJL 1


DINSDAG 9 AUGUSTUS 2016

EMMEN CENTRUM Wielren- en amusementspektakel

MIS HET NI ET!

Kom naa r Raboban de Gouden k Pijl!

PROGRAMMA 09.00 uur     Gouden Pijl Markt, Centrum Noord 12.30 uur     Wielerkoers vrouwen 14.15 uur     Wielerkoers elite/beloften 16.30 uur     Reclamekaravaan 17.00 uur     Start Ploegenestafette 18.30 uur     Reclamekaravaan  19.30 uur     Wielerkoers mannen profs 21.45 uur     Huldiging winnaar mannen 22.15 uur Afterparty met live muziek

Toegang gratis! www.goudenpijl.nl

Facebook: DeGoudenPijl Twitter: @goudenpijl Instagram: goudenpijl


3


VOORWOORD Redactie en vormgeving:
 Roelie Lubbers-Hilbrands
 rlubbershilbrands@hetnet.nl Bronnen:
 www.goudenpijl.nl, Dagblad van het Noorden, Zuidoosthoeker, Emmen.nu, Coevorden Huis aan Huis, sociale media, diverse websites. Foto’s:
 Ko Oost (www.kiekko.nl), Paul Steenbergen en Onno van de Witte, tenzij apart vermeld.

HET IS ZOWEER VOORBIJ….. Een dag is maar kort, kent maar 24 uur, en gaat vaak veel te snel voorbij. Dat merken we jaarlijks weer in de voorbereiding van de Gouden Pijl. Hup, daar gaat weer een week, een maand, een half jaar…..De derde dinsdag na de Tour de France nadert met rasse schreden. Iedereen is druk en elk met zijn of haar eigen taak: parcours uitzetten, overleg met de gemeente voeren, en met de KNWU, maar ook met de sponsorpartijen als Rabobank, Dagblad van het Noorden, RTV Drenthe, en vele meer. Persberichten schrijven, sociale media bijhouden. Posters, banners, programmaboekje en advertenties maken. Dranghekken bestellen, electra, geluid, jurywagens. Overleg voeren met de cateraar. Het middagprogramma regelen. De administratie en correspondentie bijhouden, maar ook de financiën, de nota’s uitschrijven en betalen. Entreekaarten verzenden. De reclamekaravaan organiseren. Draaiboeken maken, een beveiligingsplan en calamiteitenplan. Spandoeken inzamelen en ophangen, vipdorp inrichten. En last but not least: renners contracteren. Soms goed om even bij stil te staan. Veel werk voor één dag feest. Maar o zo graag gedaan! Eén dag, die ook maar kort is en niet meer dan 24 uur heeft. Als een sprintend peloton van renners, zo snel is de 39ste editie van de Gouden Pijl voorbij gevlogen. Zoef, dat was het dan weer. 
 Wanneer je na afloop alles op je in laat werken, de kranten leest, de sociale media volgt, de foto’s ziet en bezoekers spreekt, dan weet je waar je het voor doet. Voor het plezier van velen. En dat is niet voor één dag. Nee, voor een lange tijd, een tijd van terugkijken en herinneren, tot in lengte van jaren. Dit magazine helpt daarbij…..

Aan dit nummer werkten mee: 
 Bestuur en vrijwilligers Rabobank Gouden Pijl. STICHTING 
 DE NIEUWE PIJL
 Postbus 133
 7800 AC Emmen
 info@goudenpijl.nl
 www.goudenpijl.nl Bank: NL41RABO0317042653 KvK: 040.58567 BTW: NL808568656B01 Copyright
 Het is niet toegestaan, om zonder voorafgaande toestemming van Stichting de Nieuwe Pijl in dit blad gepubliceerde eigen artikelen (buiten de krantenknipsels om) en foto’s of gedeelten daarvan over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen. Abonnementen
 Niet mogelijk. Nummer kopen?
 Neem hiervoor contact op met Stichting de Nieuwe Pijl. Productie & distributie
 In eigen beheer

Roelie Lubbers Hilbrands Voorzitter Stichting De Nieuwe Pijl 5


INHOUD 6

Algemene informatie

15

In de meda

36

Social media

44

Reclamekaravaan

50

Vrouwenkoers

62

Middagprogramma

66

Elite- en beloftenrijders

72

Bedrijvenestafette

78

Gouden Pijl Dorp

92

Profkoers

122

Feest in de stad

128

Vrijwilligers

Geschiedenis, organisatie, erelijsten en rondemissen Gouden Pijl vraagt en krijgt media aandacht

Hot topic op Twitter, Facebook en internet

Mooie exposure voor veel bedrijven

Elite vrouwen / vrouwen B

Netwerken en genieten tijdens het middagprogramma

Het ging er hard aan toe

Met collega’s in de baan

Top ambiance, genieten

Renners van naam aan de start

Entertainment en gezelligheid

Zonder hen geen Pijl 7


Het bestuur V.l.n.r.: Harm Wiekens (penningmeester), Nicole Stiekema (media, communicatie, commercieel), Ronald Klarus (secretariaat, parcours, juridisch), Simon van der Klei (penningmeester aftredend), Roelie Lubbers-Hilbrands (voorzitter), Anne Knol (koersdirectie, renners), Liesbeth Omvlee (secretariaat), Albert Scheper (veiligheid, operationele en technische zaken), Martin Vos (commercie). De technische (wieler)activiteiten zijn in handen van Karst de Vries, Jans Jeuring, Herman Ottens en Derk van Veenen.

foto: Ko Oost

W I E E N WAT I S D E GOUDEN PIJL De Rabobank Gouden Pijl is al sinds jaar en dag een aansprekend wielrenen amusementsspektakel in de binnenstad van Emmen. Duizenden mensen komen jaarlijks, de derde dinsdag na de Tour de France naar Emmen om de absolute wereldtop aan het werk te zien. De eerste Pijl werd gereden in 1976 en was een initiatief van de helaas overleden Drents Groningse Pers journalist, Peter van Putten. Inmiddels bijna 40 jaar later hebben heel wat beroemdheden hun rondjes in Emmen gereden. Kent u ze nog? Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann, Laurent Fignon, Guido Bontempi, Francesco Moser, Michel Pollentier. Frisser in geheugen staan vast de namen van alle wereldkampioenen zoals winnaar Samuel Sanchez, Cadel Evans, Lars Boom en Theo Bos die het criterium in Emmen reden.
 De Pijl wordt georganiseerd door het bestuur van stichting De Nieuwe Pijl, aangevuld met tientallen vrijwilligers. Het vrijwillige bestuur houdt zich bezig met aspecten als veiligheid van de renners en het publiek, wielrentechnische zaken, de communicatie met de pers, de financiën, juridische aangelegenheden en het werven van voldoende sponsors. De tientallen vrijwilligers helpen mee om de koers in goede banen te leiden maar zorgen er ook voor dat bijvoorbeeld alle spandoeken van sponsors op de goede plek hangen.


8

De Rabobank Gouden Pijl wordt dus georganiseerd door vrijwilligers, is gratis toegankelijk en heeft geen winstoogmerk. Wie betaalt dan de rekening? Het zijn de meer dan 100 sponsors, groot en klein, die het mogelijk maken dat het evenement elk jaar weer doorgaat. Organisaties sponsoren vanuit een betrokkenheid met de regio en het evenement, maar ook om hun eigen naamsbekendheid te vergroten of om hun zakelijke netwerk te versterken. De naamgever aan het evenement, de Rabobank Emmen-Coevorden is, als hoofdsponsor een hele bijzondere sponsor. Dankzij hen kon het evenement gestaag uitgroeien tot één van de meest aansprekende profcriteria van Nederland.
 Renners die goed presteren tijdens de Tour de France staan altijd hoog op het verlanglijstje van de organisatie. Maar het is niet eenvoudig om de meest begeerde renners te enthousiasmeren om na een lang en zwaar seizoen nog een criterium in Emmen te rijden. Het is vaak een kwestie van gunnen. Hiervoor is een aantal bestuursleden het hele wielerseizoen op pad om de relatie met de renners en hun management te onderhouden.


HISTORIE Pijl betekent wielerronde. Goud geeft aan dat Stichting De Gouden Pijl is opgericht in 1976 op initiatief van Peter van Putten (overleden februari 2002), Piebe Prins en Dick Keldermans (overleden). Deze allereerste Gouden Pijl in 1976 trok al 25.000 bezoekers! In de loop der jaren werd het steeds moeilijker mensen enthousiast te krijgen om mee te werken aan de Gouden Pijl. In 1994 en 1995 werd er mede daardoor geen pijl georganiseerd. Bovendien scoorden de Nederlandse wielrenners minimaal. Een jaar later zette Emmen Promotions de Gouden Pijl voort, met succes. In 1999 werd de Stichting De Nieuwe Pijl opgericht. Inmiddels behoort de Pijl tot de beste vijf criteria van Nederland en is De Gouden Pijl een evenement van naam!

In de loop der jaren verschenen zeer veel bekende namen zoals Sean Kelly, Laurent Fignon, Stephen Roche, Jan Raas, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann, Adri van der Poel, Erik Breukink, Guido Bontempi, Francesco Moser, Michel Pollentier, Leo van Vliet, Peter Winnen, Phil Anderson, Raul Alcala, Jelle Nijdam, Greg LeMond, Gert-Jan Theunisse, Miguel Indurain, Mario Cipollini, Claudio Chiapucci, Stuart O'Grady, Jeroen Blijlevens, Jan Ullrich, Servais Knaven, Erik Dekker, Michael Boogerd, Ivan Basso, Contador, en Louis Leon Sanchez aan de start van de Pijl.

Erelijst Peter van Putten prijs: 2016 Tom-Jelte Slagter
 2015 Wout Poels
 2014 Pieter Weening
 2013 Bauke Mollema
 2012 Aleksander Vinokourov
 2011 Samuel Sanchez 
 2010 Ivan Basso 
 2009 Alberto Contador 
 2008 Andy Schleck 
 2007 Michael Boogerd 
 2006 Servais Knaven 
 2005 Bram Tankink 
 2004 Addy Engels 
 2003 Rudie Kemna

P E T E R VA N P U T T E N Op initiatief van Peter van Putten, chef van de sportredactie bij de Drents Groningse Pers, werd in 1976 de Gouden Pijl opgericht. Vijfentwintig jaar lang was hij de drijvende kracht achter dit wielercriterium voor professionals. Na zijn overlijden (in februari 2002) werd in overleg met zijn vrouw Gerry en zijn beide zoons Maikel en Lennard, de "Peter van Putten Prijs" ingesteld. Deze prijs wordt jaarlijks tijdens de Gouden Pijl, door Gerry van Putten, uitgereikt aan de

meest strijdlustige renner van de dag. 9


DE ERELIJST

2015

10

2016: 1. Andre Greipel 2. Bert-Jan Lindeman 3. Bauke Mollema
 2015: 1. John Degenkolb 2. Bauke Mollema 3. Robert Gesink
 2014: 1. Laurens ten Dam 2. Rafal Majka 3. Lieuwe Westra
 2013: 1. Pieter Weening 2. Laurens ten Dam 3. Marcel Kittel
 2012: 1. Luis Leon Sanchez 2. Aleksander Vinokourov 3. Peter Sagan
 2011: 1. Alberto Contador 2. Addy Engels 3. Pieter Weening 
 2010: 1. Samuel Sanchez 2. Lars Boom 3. Cadel Evans 
 2009: 1. Andy Schleck 2. Robert Gesink 3. Albert Timmer
 2008: 1. Oscar Freire 2. Steven de Jongh 3. Servais Knaven 
 2007: 1. Danilo Di Luca 2. Karsten Kroon 3. Cadel Evans 
 2006: 1. Fränk Sleck 2. Michael Boogerd 3. Addy Engels 
 2005: 1. Ivan Basso 2. Karsten Kroon 3. Bart Voskamp 
 2004: 1. Robbie McEwen 2. Bram de Groot 3. Ivan Basso 
 2003: 1. Leon van Bon 2. Alexander Vinokourov 3. Michael Boogerd 
 2002: 1. Michael Boogerd 2. Rudi Kemna 3. Leon van Bon 
 2001: 1. Stuart O'Grady 2. Jans Koerts 3. Marc Wauters 
 2000: 1. Erik Dekker 2. Tristan Hoffman 3. Michael Boogerd 
 1999: 1. Peter van Petegem 2. Kurt v.d. Wouwer 3. Erik Dekker 
 1998: 1. Servais Knaven 2. Leon van Bon 3. Mario Cipollini (It) 
 1997: 1. Jan Ullrich (Dld) 2. Leon van Bon 3. Servais Knaven 
 1996: 1. Wiebren Veenstra 2. Jeroen Blijlevens 3. Jan Ullrich (Dld) 
 1993: 1. Frans Maassen 2. Gert Jakobs 3. Wiebren Veenstra
 1992: 1. Claudio Chiapucci (It) 2. Rob Harmeling 3. Miquel Indurain (Sp) 
 1991: 1. Gert-Jan Theunisse 2. Olaf Ludwig (Dld) 3. Jelle Nijdam
 1990: 1. Jelle Nijdam 2. Jan Siemons 3. Raul Alcala (Mex) 
 1989: 1. Greg LeMond (VS) 2. Claude Criquelion (B) 3. Gert Jakobs 
 1988: 1. Phil Anderson (Aus) 2. Adri van der Poel 3. Erik Breukink 
 1987: 1. Laurent Fignon (Fr) 2. Jos Lammertink 3. Joop Zoetemelk 
 1986: 1. Guido Bontempi (It) 2. Theo Smit 3. Johan van der Velde 
 1985: 1. Sean Kelly (Irl) 2. Adri van der Poel 3. Nico Verhoeven 
 1984: 1. Gerard Veldscholten 2. Leo van Vliet 3. Greg LeMond (VS) 
 1983: 1. Peter Winnen 2. Lucien van Impe (B) 3. Gerard Veldscholten 
 1982: 1. Leo van Vliet 2. Gregor Braun (Dld) 3. Jos Lammertink
 1981: 1. Jan Raas 2. Jos Lammertink 3. Walter Planckaert (B) 
 1980: 1. Joop Zoetemelk 2. Michel Pollentier (B) 3. Rudi Pevenage (B)
 1979: 1. Hennie Kuiper 2. Gery Verlinden (B) 3. Walter Godefroot (B) 
 1978: 1. Gerrie Knetemann 2. Marc Demeyer (B) 3. Jan Raas 
 1977: 1. Michiel Pollentier (B) 2. Wilfried Wesemael (B) 3. Gerard Vianen 
 1976: 1. Gerben Karstens 2. Albert Hulzebosch 3. José Decauwer (B)


DE RONDE MISS

2016: Dagmar von Pickartz (Miss Emmen) en Ellen Boskma
 2015: Kim Groen (Miss Emmen) en Carmen Nienhuis
 2014: Rowan Tromp (2e Miss Emmen)
 2013: Zoe Niewold (Miss Emmen)
 2012: Jill de Robles (Miss Nederland, uit Emmen)
 2011: Elisa Oostermeijer (Miss Emmen)
 2010: Lady Dooren (Miss Emmen)
 2009 (rondemiss): Fabiënne Junghans
 2009 (rondemister): Miroslav Koncalovic Nienke Sturing 
 2008: (miss Drenthe) (model van Emmen) (miss Butterfly)
 2007: Rosa Kuilder (miss Butterfly)
 2006: Elske Gort (miss Butterfly) 
 2005: Irene Nicolai (miss Butterfly) 
 2004: Marlayna
 2003: Marieke v. Ginneken
 2002: Nance 
 2001: Glennis Grace 
 2000: Tatjana 
 1999: Miss Holland Nerena Ruinemans 
 1998: Jessika Hendriks
 1997: Erikah Karst 
 1996: Patricia de Graaf 
 1993: Marcha Bults 
 1992: Hanny 
 1991: Mirella 
 1990: Miss Holland Stephanie Halenbeek
 1989: Donna Lynton 
 1988: Chess 
 1987: Marcha Bults
 1986: Glenda Peters 
 1985: Maywood 
 1984: José 
 1983: Bonnie St. Claire 
 1982: Corry Konings 
 1981: Anita Meijer
 1980: Ciska Peters 
 1979: Bonnie St. Claire 
 1978: Rita Hoving 
 1977: Imca Marina 
 1976: Ciska Peters

2015: Carmen Nienhuis (links`) en Kim Groen.

11


RABO DICHTERBIJ

12


RABO DICHTERBIJ

13


AAN DE KOPGROEP Beste liefhebber van de Gouden Pijl, Emmen is vernieuwd en het bruist van energie. U als betrokken ondernemer, inwoner en burger bent daar vast en zeker trots op. Net zo trots als wij zijn dat we in het prachtige vernieuwde Emmen voor de 39e keer de Gouden Pijl organiseren. Sport, amusement en netwerken. De 3e dinsdag na de Tour de France, 9 augustus 2016, staat wederom gereserveerd voor één van de grootste wielercriteriums van Nederland. Welbekend en zeer vereerd. Bij sporters, vrijwilligers, deelnemers, organisaties als de KNWU, de pers, bij bands en entertainers, bij het publiek en zeker ook bij ondernemers. Sport, amusement en netwerken gaan hand in hand. Rij met ons mee op kop! Ieder jaar doen wij ons uiterste best een hoogstaand evenement neer te zetten in het centrum van Emmen, gratis toegankelijk met zowel sportiviteit als entertainment. Wij denken dat u de Gouden Pijl net als wij een warm hart toedraagt en dat u ook goede ideeën heeft over het welslagen van dit prachtige gebeuren. Graag gaan we daarover met u in gesprek, samen met enkele andere ondernemers en enthousiastelingen. Ideeën brengen en halen, zoals ook het sponsorschap is bedoeld: iets brengen en in de plaats daarvan iets kunnen halen. We noemen dit illustere gezelschap:

DE KOPGROEP Zij rijden aan kop om de Pijl voor de toekomst te behouden. Geen bocht is te scherp, geen berg te hoog. Op maandagavond 4 april 2016 zien wij u graag vanaf 18.00 uur (start 18.30 uur) voor een maaltijd met een drankje. Goede ideeën en inspirerende gesprekken komen immers los wanneer de maag en het glas gevuld zijn. Plaats van handeling is De Deel in Sleen (Menso-Altingstraat 4). Graag zien wij u op 4 april aanstaande. Met sportieve groet, Roelie Lubbers Hilbrands Voorzitter Rabobank Gouden Pijl

14


15


H E T PA RC O U R S Dwars door het centrum, gratis voor publiek. Dat zijn de succescriteria voor De Pijl. Ook in 2016 is dat weer gelukt. Het rondje door het centrum van Emmen was weer als vroeger: Om de grote kerk, maar voor het tweede jaar door de mooie Hondsrugtunnel. Start/finish lag in de Hoofdstraat voor de entree van het oude dierenpark. Daar was eveneens het Gouden Pijl Vipdorp ingericht. De route van het parcours is tot stand gekomen in overleg met de gemeente Emmen en met goedkeuring van de KNWU.

16


IN DE KRANT

14-04-2016

17


18


19


IN DE KRANT 14-07-2016

20


IN DE KRANT 12-07-2016 07-07-2016

21


I N T E RV I E W

27-07-2016

22


23


24


25


GASTCOLUMN

26


IN DE MEDIA

DINSDAG 9 AUGUSTUS 2016

2016 PERS 27


28


29


30


31


IN DE KRANT

32


T E G O E D B O N

in te wisselen op je

VERJAARDAG

rit in volgauto temidden van de RONDE MISSEN Met de felicitaties voor je verjaardag

AANGEBODEN DOOR Je collega bestuursleden van de Gouden Pijl

9 Augustus 2016 DATE

VOORZITTER

33


Mepper Tagespost editie Emsland

34

IN DE KRANT


35


DINSDAG 9 AUGUSTUS 2016

EMMEN CENTRUM Wielren- en amusementspektakel

www.goudenpijl.nl

PROGRAMMA 09.00 uur     Gouden Pijl Markt, Centrum Noord 12.30 uur     Wielerkoers vrouwen 14.15 uur     Wielerkoers elite/beloften 16.30 uur     Reclamekaravaan 17.00 uur     Start Ploegenestafette 18.30 uur     Reclamekaravaan  19.30 uur     Wielerkoers mannen profs 21.45 uur     Huldiging winnaar mannen Afterparty met live muziek

Toegang gratis! 36

DeGoudenPijl

@goudenpijl

goudenpijl


HET PARCOURS Wielerkoers sinds jaren weer ‘rondje om de kerk’. Start/finish is in de Hoofdstraat ter hoogte van de ingang van het voormalig dierenpark. Daar wordt tevens het Gouden Pijl-dorp ingericht, waar partners en sponsoren onder het genot van een hapje en een drankje de wielerkoersen kunnen aanschouwen.

MIS HET NI ET! Ko

m naar d Raboban e Gouden k Pijl!

MUZIEKPODIA Op verschillende podia in Emmen centrum is live muziek tot circa 01.00 uur: Marktplein | Raadhuisplein | Willinkplein | Matissepassage

VLINDERMARKT Vanaf 09:00 uur is er een Vlindermarkt, of liever de Rabobank Gouden Pijl Markt! In de maanden juli en augustus staat de dinsdag in Emmen centrum voor gezellige Vlindermarkten, een vlooien- en warenmarkt. Tijdens De Pijl vindt er een ‘kleine’ Vlindermarkt plaats. De stadsvloer in centrum-noord staat dan vol marktkramen met antieke- en gebruikte spullen op de vlooienmarkt.

37


38


39


40


41


42


43


44


45


46


PARADEPAARDJE VAN DE PIJL EN EXPOSURE VOOR BEDRIJVEN

RECLAMEKARAVAAN DOOR ZUID OOST DRENTHE EN OVER HET PARCOURS

Overal stonden mensen langs de kant om de karavaan gade te slaan.


DEROUTE 
 9.30 uur Emmermeer - Westenesch
 10.00 uur Noordbarge
 10.30 uur Bargeres
 10.45 uur Delftlanden - Erm
 11.00 uur Sleen - Noord-Sleen
 11.15 uur ’t Haantje - Lijndijk
 11.30 uur Odoorn - Valthe
 11.45 uur Weerdinge - Emmerschans
 11.55 uur Erfscheidenveen
 12.15 uur Lunchpauze Veenpark Barger Compascuum
 13.00 uur Vertrek
 13.10 uur Barger Compascuum


48

13.15 uur Zwartemeer
 13.45 uur Klazienaveen
 14.10 uur Erica
 14.30 uur Nieuw-Amsterdam - Veenoord
 14.45 uur Rietlanden
 15.00 uur Nieuw Dordrecht - Barger Oosterveld
 15.15 uur Angelslo
 15.45 uur Terug in Emmen Contactpersoon voor de reclamekaravaan is 
 Jan de Haan
 Tel: 0591-616784
 Mobiel: 06-40336014
 E-mail: haandejan@gmail.com


49


DOOR DE HELE REGIO Sinds jaar en dag trekt een bonte stoet voertuigen op de dag van de Gouden Pijl door de regio. Je moet ze zien en horen! Al om 9.00 uur stelde de karavaan zich op bij het Hampshire Hotel in Emmen, waar de auto’s om 9.30 uur vertrokken. Ze maakten een lange route door Zuidoost Drenthe. Elk jaar weer een andere route. Rond 15.30 uur waren de deelnemers van de karavaan weer terug. Even konden ze bijkomen, maar om 16.30 uur reden ze alweer een ronde over het parcours in de binnenstad van Emmen. Dit werd na de Bedrijvenestafette om 18.30 uur nog eens twee ronden herhaald. Altijd weer leuk. Kinderen kijken er naar uit en staan vol verwachting aan de kant in afwachting naar wat hen toegeworpen wordt.

50


WIJ DOEN MEE! Reclamekaravaan Rabobank Gouden Pijl 2016 39e EDITIE OP DINSDAG 9 AUGUSTUS 2016

51


52


60 KM KOERSEN OP EEN PARCOURS VAN 2,2 KM

VROUWEN KOERS ELITE VROUWEN / VROUWEN B

Snelle rondjes en niet bang voor bochten of gladheid

53


LU C I N DA B R A N D SNELSTE BIJ DE VROUWEN De vrouwenkoers van de Gouden Pijl is gewonnen door Lucinda Brand. Na dertig ronden was de renster van de Rabo-Liv ploeg de snelste in de sprint. Brand verwees Nederlands kampioene en ploeggenote Anouska Koster naar de tweede plaats. Danique Braam legde beslag op de derde plaats.

54


55


56


57


58


UITSLAG 2016: VROUWEN

De jarige Martin Vos op het erepodium namens het bestuur naast winnares Lucinda Brand.

De finale van het VOW klassement over 5 criteriums (Surhuisterveen, Acht van Chaam, Tiel, Oostvoorne en Emmen) vond plaats in Emmen. Dus ook de prijsuitreiking, traditiegetrouw door de inmiddels 76jarige Femmie van Issum.
 59


S T R AVA Een mooie online manier om al je ritten en hardloop-sessies via Iphone, Android- of GPS-apparaat te registreren, te analyseren en te vergelijken met vrienden. Ook wielrenners van de Gouden Pijl deelden hun ritten, niet alle‌, maar wel veel‌. Helaas hebben we dit jaar geen registratie van de profs op Strava gevonden, maar wel van de beloften, de dames en de bedrijvenestafette.

60


61


62


63


Winnaar Nico Scheepmaker Beker 2015

Bouke Arends Nu in de boekhandel

I Nwegkomt SPIREREND ‘Geen schrijver die zo goed EN ' met koerslyriek als Ouwerkerk. – de Volkskrant INTERESSANT

We waren net als in 2015 te gast in wereldrestaurant PUUR van de gebroeders Hu. Een prachtige grote locatie aan het parcours. Henk ten Oever was onze dagvoorzitter. Openings- en welkomstwoorden waren er van Roelie Lubbers-Hilbrands, van de heer Ron Klitsie, directeur bedrijven van de Rabobank Emmen-Coevorden, en loco-burgemeester Bouke Arends. Herbert Dijkstra, verslaggever bij de NOS, kwam heel even voorbij via een door hem gemaakt filmpje vanaf de Copacabana in Rio de Janeiro waar de Olympische Spelen waren op dat moment. Daarna begon de Middagetappe met de gasten Rob Harmeling, oud grofwielrenner en vaste commentator bij de NOS in de Avondetappe, en Peter Ouwerkerk, oud journalist, auteur van diverse wielerboeken en redacteur van het wielertijdschrift De Muur.

Ron Kliste

Natuurlijk had Hennie Kuiper, vaste adviseur van De Pijl, ook een aandeel in het programma. Ten Oever gaf Renate Groenewold, oud schaatster, de gelegenheid om de plannen voor het WK Wielrennen 2020 in Groningen en Drenthe te etaleren. Traditiegetrouw lieten ook enkele renners zich zien in het programma: Albert Timmer en André Greipel. Deze laatste onderbrak er zijn training in Emmen even voor. De circa 140 gasten konden vervolgens genieten van een heerlijk buffet met gerechten uit alle delen van de wereld. 
 
 Henk ten Oever

64

De mooie muziek was van Irene Aalvink (zang) en Wouter Lorist (gitaar). Een duo uit Emmen.


INTERESSANTE THEMA’S, GEWELDIGE SPREKERS

MIDDAGPROGRAMMA NETWERKEN EN GENIETEN IN EEN PRETTIGE AMBIANCE

Ontmoeting, bezieling en culinaire verwennerij

65


Herbert Dijkstra

Roelie in gesprek met Marije Joling (links), Renate Groenewold en Roland Welles (Rabobank).

AndrĂŠ Greipel

66

De gastdames, v.l.n.r.: Bo Folkerts, Gerlin Mulder, Elsbeth Bos, Kristel Lubbers en Camille Verhaar.

Hennie Kuiper en Martin Vos


Muziek van Irene Aalvink en Wouter Lorist

67


68


80 KM KOERSEN OP EEN PARCOURS VAN 2,2 KM

ELITE / BELOFTEN HEREN AMATEURS

Rijden onder grote publieke belangstelling

69


RENS TE STROET WINNAAR ELITE / BELOFTEN Rens te Stroet uit het Gelderse Keijenborg heeft tijdens de 39ste Gouden Pijl in Emmen de wedstrijd bij de eliterenners en beloften gewonnen. De renner van de Jo Piels-ploeg was in de eindsprint de snelste van een kopgroep van drie man. Jasper Hamelink van de Metec-ploeg kwam als tweede over de finish, voor John Meeuwisse uit Leek.

Foto: Boudewijn Benting

70


71


72


UITSLAG 2016: BELOFTEN

73


74


STRIJD OM DAGBLAD VAN HET NOORDEN BOKAAL

BEDRIJVENESTAFETTE MET COLLEGA’S OVER HET WIELERPARCOURS

De estafette van Emmen, over een uniek parcours

75


B E D R I J V E N E S TA F E T T E Voor het eerst in de geschiedenis was er tijdens de Gouden Pijl een onderdeel Ploegenestafette voor bedrijven. Er deden 6 teams aan mee, te weten Fiets voor een Huis, Dagblad van het Noorden, Bikes4You, Deloitte, RTV Drenthe en Velo 51 (Broekhuis). Verzamelpunt was ’s middags het FC Emmen Stadion van waaruit ze een clinic kregen op de wielerbaan van de WSV Emmen. Rob Stiekema deed de coördinatie. 
 Elk team bestond uit 5 personen. Ieder teamlid kreeg een opvolgend rugnummer. Nadat teamlid 1 een ronde over het parcours in het centrum had gefietst, tikte hij teamlid 2 aan voor de start van zijn ronde. Dit herhaalde zich totdat alle teamleden 4 ronden hadden gereden. 
 De winst ging naar het team Fiets voor een Huis. Tweede werd Velo 51 en als derde eindigde RTV Drenthe.

76


77


78


79


80


NETWERKEN EN GENIETEN

GOUDEN PIJL DORP VOOR DE ENTREE VAN HET OUDE DIERENPARK

Beetje fris maar overwegend droog,, heerlijke gerechten en koele drankjes

81


GEZELLIGHEID TROEF Er werd wat afgepraat onder de door HB Systems verlichte bomen in het Gouden Pijl Dorp voor de entree van het oude dierenpark. De entourage was prachtig en het weer zat nog redelijk mee. De stemming was opperbest, geen onvertogen woord. Louter blijde gezichten. De gerechten smaakten voortreffelijk, net zoals ze eruit zagen, de bediening was gastvrij en de drankjes heerlijk koel. Het was er goed toeven, the place to be. Bestuurders uit de Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraad, Burgemeester en wethouders van Emmen, de crème de la crème van het bedrijfsleven uit de hele regio, de schrijvende pers van alle dag-, week- en huis-aan-huis bladen van naam, en van RTV Drenthe, de bestuurders van zusterorganisaties en goede relaties. Niemand ontbrak. De catering was dit jaar wederom in uitstekende handen van Striethouldt party en evencatering uit Westerbork. Complimenten alom.

82


83


84


85


VOOR ELK WAT WILS

RONDOM DE KOERS MARKT, KLEINE KERMIS, BIER, ETEN, MUZIEK EN VERTIER

De Gouden Pijl is van ons allemaal

86


Karin Mulder van RTV Drenthe in gesprek met Rob Harmeling

87


Aaf Albring van Muziekver. Crescendo Sleen verkoopt programmaboekjes

88


89


90


Schrijver van het jubileumboek, Klaas van der Meulen, in gesprek met de rondsmissen.

Hennie Kuiper met Ron Klitsie, directeur Bedrijven bij de Rabobank Emmen Coevorden

91


92


S TA RT S C H O T

OREN DICHT!! Traditiegetrouw gingen de profs van start na een daverend kanonschot van een prachtig oud kanon van de Kings German Artillerie uit Uelsen. De eer om het schot te lossen was aan loco burgemeester Bouke Arends en Hennie Kuiper.
 Het kanon werd goed met kruit gevuld, een heel ritueel. Daar was de klap ook naar. www.kga-uelsen.de

93


AndrĂŠ Greipel Duits Kampioen

Dylan Groenewegen, Ned. Kampioen

Gert-Jan Bosman

Kjeld Nuis

Bauke Mollema

Tom Jelte Slagter

Bert-Jan Lindeman

Martijn Keizer

Maarten Tjallingii

Albert Timmer

Gary Hekman, Europees kampioen Skeeleren

94


100 KM KOERSEN OP EEN PARCOURS VAN 2,2 KM

PROF KOERS HEREN PROFS

Grote namen aan de start

95


96


Marcel Sieberg

97


Bert-Jan Lindeman

98


Albert Timmer voorop

Gary Hekman

Greipel 99


100


RITZEGE NAAR DUITSER GREIPEL De Duitse wielrenner en sprinter André Greipel schreef de 39ste Gouden Pijl op zijn naam. De “Gorilla” klopte in de sprint Bert-Jan Lindeman (2e), Bauke Mollema (3e) en Pieter Weening (4e). Tom Jelte Slagter werd uitgeroepen tot meest strijdlustige renner en ging met de Peter van Putten trofee naar huis. De speakers Jannes Mulder en Andries

Mollema, Greipel, Nuis 101


Foto: Boudewijn Benting

102


UITSLAG 2016: PROFS

103


104


P E T E R VA N P U T T E N PRIJS

TOM JELTE SLAGTER MEEST STRIJDLUSTIGE RENNER De Groninger Tom Jelte Slagter, toonde volgens de jury de meeste strijdlust. Uit handen van mevrouw Gerry van Putten kreeg hij de prestigieuze Peter van Putten Prijs uitgereikt. Een mooie winnaar! Foto rechtsonder: de familie Van Putten, iedereen was er.

Foto: Boudewijn Benting 105


106


107


108


109


110


111


112


113


114


115


116


117


118


119


120


121


IN DE MEDIA

122


IN DE MEDIA

123


124


PODIA MET LIVE MUZIEK

FEEST IN DE STAD EMMEN BRUIST

Een drukte van jewelste

125


126


LINE UPS

127


128


129


Karst de Vries

130


GEEN PIJL ZONDER DEZE MENSEN

VRIJWILLIGERS DIENSTBAARHEID CENTRAAL

Dank aan alle Vrijwilligers, Werkcomité, Bestuur,. En ook aan de Wielrenners, Hardlopers, Deelnemers Reclamekaravaan, Politie, Brandweer, Ambulancezorg, Rode Kruis, Veiligheid en bewaking, Gemeente Emmen, Commandopost, Sponsors, IJsvereniging Hou Vol Barger Oosterveld, WSV Emmen, Pers, Media, Publiek, Bezoekers, Vele Leveranciers, Catering, Omwonenden, Horeca Emmen, KNWU, Jury, Gastdames, Rondemissen, Speaker Jannes en Speaker Andries, en alle andere medewerkers……. 131


W E LV E R D I E N D De Sligro bood de vrijwilligers weer een gezellige avond aan in het restaurant van de Sligro, op vrijdag 9 augustus.

132


133


134


135


DINSDAG 9 AUGUSTUS

EMMEN CENTRUM Wielren- en amusementspektakel www.goudenpijl.nl

Toegang gratis! DeGoudenPijl

136

@goudenpijl

goudenpijl

Gouden Pijl Emmen 2016  

Naslagwerk van de 39e editie van de Gouden Pijl op 9 augustus 2016

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you