Page 1

27 februari - 2 mars 2014 Svenska Mässan

teknik i ridsportens tjänst elin övervinner alla hinder hur mår hästen egentligen?

upptäck världen från hästryggen EuroHorse 2014

1


Äntligen! Scandinavium och Svenska Mässan av dofter av häst, hö och sadelläder. För alla hästfrälsta betyder det att spänningen stiger och att vi kan få försvinna in i en riktig ”hästbubbla” under några härliga dagar. Som vanligt kommer runt 90 000 mäss- och tävlingsbesökare att få se uppvisningar av alla slag, shoppa det senaste till sig själv och de fyrbenta vännerna samt ta del av en massa intressant kunskap om hästar och ridsport. Succén med de ridande poliserna fortsätter liksom Hästföretagarforum, westernridningen och mycket annat. Kolla in paddockprogrammet så att du inte missar något! De som vill bekanta sig med utbildningar och karriärmöjligheter som har med hästar att göra har också alla möjligheter. Det är mycket glädjande att vi har 50 procent fler föreningar som ställer ut, vilket återspeglar vårt rika föreningsliv. Vi hoppas också att du ska inspireras av Elin, som vi berättar om här i tidningen, en av ridsportens många eldsjälar, som har tuffare hinder att ta sig över än de flesta.

Snart fylls återigen

Välkomna till EuroHorse 2014! klas pettersson, Helle Dahlgren och Christian Pfolz Mässteamet bakom EuroHorse

Bli medlem i Agrias Ponnyklubb – klubben för alla ponnyälskare! Välkomstkit Exklusiva medlemserbjudanden Rolig och nyttig ponnyläsning Kom till Agria Djurförsäkrings monter så berättar vi mer om vår ponnyklubb! Blir du medlem under helgen får du ditt välkomstkit direkt. Vi har flera fina erbjudanden under Gothenburg Horse Show. Du får bland annat 20 procents rabatt på alla nytecknade försäkringar och vi har mässpriser på utvalda Agriaprodukter, så passa på!

Mässteamet, Christian Pfolz, Helle Dahlgren, Klas Pettersson och Türkan Yerlikaya laddar inför EuroHorse tillsammans med Mango, Honey och Charlie från Göteborgs Fältrittklubb.

Öppettider

BiljettPriser

Vuxen: 120 kr* (140 kr)** Barn 7-17 år/Pensionär: 100 kr* (110 kr)** Barn 0-6 år: Gratis * Pris via www.eurohorse.se ** Pris på plats Har du biljett till Gothenburg Horse Show ingår inträde till mässan samma dag. Torsdag 27 feb: Fredag 28 feb: Lördag 1 mars: Söndag 2 mars:

kl. 9.30 – 21.00 kl. 8.30 – 21.30 kl. 8.30 – 21.30 kl. 8.30 – 18.00

Entréer

Huvudentrén, Entré 5 (mitt emot korsvägen) Entré 2 (mitt emot Lisebergs huvudentré) Mer info: www.eurohorse.se

Red.

Varmt välkommen!

agria.se/ponnyklubben Agria Djurförsäkring är länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring.

Tidningen är producerad på uppdrag av EuroHorse, Svenska Mässan, 412 94 Göteborg, tel: 031-708 80 00, www.eurohorse.se. Produktion: Rivista AB, Mässans Gata 10, 412 51 Göteborg, tel: 031‑708  66  80. www.rivista.se. Projektledare EuroHorse: Klas Pettersson. Redaktör Rivista: Petra Hansson. Texter: Mats Ahlstedt, Petra Hansson. Redigering: Daniel Högberg. Foto förstasidan: Alexander Lagergren. Annonser: Annonsbokningen. Tryck: VTAB. Tidningen publiceras även på www.rivista.se.


Nyheter från utställarna 4 ton hästgodis intar Eurohorse Under förra mässan såldes det över 3 ton

nyttigt hästgodis under fem dagar. I år satsar företaget bakom godiset, PS of Sweden, ännu större och ökar med ett ton. Kön ringlade sig lång till ”candy wagon” och PS of Swedens monter under förra årets mässa. – Godiset innehåller inget socker utan enbart vitaminer och mineraler och kan alltså även ges till hästar med fång och diabetes, säger Karin Bjärle, vd. Konceptet med att plocka en hink full med godis, är helt nytt i Sverige och de erbjuder över 21 olika smaker. Nya smaker till Eurohorse är äpple/kan­ el, eukalyptus och hallon. Alla smaker har olika former och färger och uppskattas även av hundar och kaniner.

”Vi har kunder som tränar kaninhoppning med godiset som belöning, det är jätteroligt att godiset älskas av så många olika djur.”

Topplista När människor väljer: • äpple • morot • banan • lakrits • jordgubb

När hästar väljer: • örter • oregano • lakrits • nypon • banan

Bling

Testa din hästkunskap!

Tävlingskavaj med bling gör kanske inte att man rider snyggare, men man ser absolut snyggare ut. Här en som Sanna Nilsson visar på mässan.

Ökad kunskap är en bra investering för att din häst ska må bra. Testa din kunskap vid ett besök i HästSveriges och Svenska Djurskyddsföreningens monter. – Kunskapssajten HästSverige är den självklara webbsidan för dig som vill få bättre och djupare kunskap om hästar. Med goda insikter i skötsel, utfodring och träning, kan du se fram emot många roliga dagar med din häst eller ponny, säger Carin Wrange, redaktör för HästSverige. Hästens hälsa och prestation är beroende av balanserad utfodring och allsidig träning. Fel och misstag kan få förödande konsekvenser. www.hästsverige.se www.djurskydd.org Monter b08:52

Monter a01:16

Unik svensk ridsportprodukt Med ConnEqt TM stigbygeladapter tar du bort

båda stigbyglarna på 20 sekunder, och på samma tid sätter du dit dem igen. Det är perfekt för den som vill slippa ta isär och ta bort stiglädret. Det är en svensk, världsunik ridsportprodukt som underlättar rengöring och underhåll av stigbyglarna samt medger att ryttaren enkelt kan följa mod­ et. Det blir dessutom lätt att använda favorit­stigbyglarna på alla sadlar du rider i. Den finns i färgerna silver, svart, röd, blå, grön, orange, lila, samt lyx­modell med Swarovskikristaller. Monter B07:30

SvelandCup även i Norrland 2014 Den uppskattade cupen för både häst och ponny är tillbaka 2014 och har då utökats till Norrland. Cupen är en av de största i landet och under 2013 deltog runt 700 ekipage fördelat på 14 tävlingsplatser runt om i Sverige. SvelandCup arrangeras av Sveland Djurförsäkringar i samarbete med lokala ridklubbar och Betfor. – Vi startade tävlingen 2006 som en satsning på ungdomsridsporten. Det är roligt att intresset bara har vuxit sedan dess, och vi är glada över att även kunna ha tävlingen i Norrland nästa år, säger Joakim Bragée, affärsutvecklare på Sveland Djurförsäkringar. För ponnyerna avslutades cupen 2013 med en stor finalhelg för ekipagen som kommit på 1a, 2a och 3e placering i regionfinalerna. Vinnarna där samt de som vann regionfinalerna i kategorin häst belönades förra året med en exklusiv utbildningshelg på JumpClub med Sylve Söderstrand och Lotta Björe som tränare. Monter b02:36

Läsglädje för ryttare Författaren Pia Hagmar och förlaget B. Wahlströms är med på årets mässa och ger besökarna möjlighet att få med sig både nyheter och gamla favoriter. Denna produktiva författare ligger bland annat bakom de populära barnboksserierna Klara, Flisan och Millan. Men hon har även skrivit en hästbok för vuxna, Du och jag och vi. Hon finns återigen på plats på 2014 års EuroHorse. Även hästrelaterade faktaböcker kommer att finnas till försäljning. Monter B01:36

EuroHorse 2014 3


Ridresor blir allt populärare, såväl för att upptäcka spännande resmål, som för att förkovra sig inom olika ridsportgrenar.

Safari i Zanzibar eller terränghoppning på Irland För några år sedan visste ingen vad ridresor var för något. Idag är det popu­ lärare än någonsin. Många återvänder gång på gång. EuroHorse kollade med Viveca Lord på Häst & Sportresor, en av flera ridresearrangörer, vilka det är som reser och vart de åker. är tveklöst kvinnor mellan 35 och 65 år som åker ensamma eller tillsammans med sina döttrar eller vänner. Men ibland är det hela familjer. Ett resmål som seglat upp som något av en favorit är att åka på safari till Zanzibar och leta efter exotiska djur

– Den dominerande gruppen

till häst. Det är inte så dyrt som det låter men en fantastisk upplevelse, kommenterar Viveca Lord som själv gärna låter de egna hästarna vila några veckor under den svenska vintern för att njuta av sol, värme och ridning i sydligare länder. – Mexico är också ett populärt resmål och så naturligtvis Lissabon och Algarve där man kan ägna sig åt dressyr på Lusitanohingstar. På Mallorca handlar det i första hand om långritter, men även dressyr och hoppning. I Toscana blir det mest långritter. Det är bara välja. Gemensamt för alla resor är, enligt Viveca Lord, att de kombinerar spänn­ande ridning med en helhetsupplevelse av landet. Gästerna äter, dricker och bor förstklassigt. Många som inte känner varandra tidigare blir vän-

ner tack vare det gemensamma intresset hästar. – Det är faktiskt extremt många som kommer tillbaka efter att ha varit på en sådan resa, säger hon. För den som söker ännu tuffare utmaningar och inte bryr sig så mycket om sol och värme erbjuder Irland möjligheter att testa terrängridning och hoppning. Ett populärt resmål är numera Galway på den irländska västkusten 25 mil från Dublin, speciellt om man älskar skaldjur lika mycket som hästar. Här hålls årligen en ostronfestival. Och landskapet har gett upphov till en egen ras, Connemaraponnyn, som är väl lämpad för såväl dressyr som hoppning.

Möt hästbranschens fackförbund

Kommunal är hästbranschens fackförbund. Är du medlem eller har frågor om hur det är att arbeta med hästar som yrke, kom till vår monter B05:15 och prata med hästbranschens fackförbund.

Välkommen... 4

EuroHorse 2014

Monter A01:04 B02:26 Monter


De sätter snurr på svensk westernridning Älskare av westernridning kommer att få sitt lystmäte på EuroHorse. Det bjuds på högklassiga uppvisningar varje dag på mässan signerade Johan Fridberger och hans sambo Johanna Sköldheden. är western oerhört spretig och rasen vi använder, Quarterhästen, finns i många typer, så att täcka in allt som har med westernridning att göra på mässan är omöjligt, säger Johan. – Men grunden i all westernridning är samspelet och samarbetet mellan ryttare och häst. Det han och Johanna Sköldheden tänker visa upp är fyra av tävlingsgrenarna samtidigt som man går igenom grunderna för hur hästen utbildas. – Johanna kommer att visa pleasure, horsemanship och trail, kommenterar Johan och förklarar: – I Western visas alla tre gångarterna, men i ett samlat tempo och på lång tygel. Här bedöms hästens mjukhet och form. Hästen ska vara ett nöje (pleasure) att rida. Western Horsemanship innebär att man rider ett kort mönster mellan koner på olika avstånd i skritt, trav och galopp, gör stora och små volter och bakdelsvändningar. Allt med så minimala hjälper som möjligt. I trail testas hästens förmåga att ta sig över och igenom hinder (utan att hoppa). Hindren bygger på det man kan möta

Foto: Johanna Sköldheden

– Grenmässigt

Samspel mellan häst och ryttare är grunden för god westernridning.

fridberger quarterhorses Johan Fridberger och Johanna Sköldheden driver anläggningen Fridberger Quarterhorses på Hallagården utanför Tidaholm där de arbetar med uppfödning, inridning, träning, vidare­ utbildning av häst och ryttare, problemlösning och clinics.

ute i terrängen – broar, grindar, stockar med mera. Det är extremt trångt mellan bommarna och hästen ska även rygga igenom hindren. Här bedömer man både hästens förmåga att klara hindren och samarbetsförmågan med ryttaren. – Johanna Sköldheden visar upp sin häst i reining som är en lydnadsgren. Reining är ett dressyrmönster i galopp som innehåller olika stora och snabba volter i galopp, sliding stop, spin och rollback. – Sliding stop går inte att utföra på det underlag som finns i paddocken på EuroHorse, men i övrigt kommer Johanna att utföra alla rörelser som ingår, kommenterar Johan Fridberger. De kommer att ha med sig två amerikanska quarterhästar och alla som har sett Johan och Johanna i aktion tidigare kan garantera att det blir imponerande uppvisningar

Stöd svensk varmblodsavel Den ekonomiska krisen i Europa slår även mot hästaveln, men i ASVH, Avelsförening­en för Svenska Varm­ blodiga Hästen, sitter man inte still i sadeln och väntar på bättre tider. En intensiv medlemsvärvningskampanj får ett crescendo på EuroHorse. – Vi har en stark tradition att föda upp kvalitetshästar för ridsport i Sverige, men under senare år har uppfödningen minskat. Det vill vi ändra på, säger Karl-Henrik Heimdahl, VD för ASVH. Därför vill vi bredda medlemsbasen i föreningen. Vem som helst kan bli medlem, inte bara uppfödare. Alla som på något sätt vill stödja den svenska aveln av varmblod är välkomna. Till medlemskapet knyts ett antal erbjudanden som föreningen kommer att informera om på mässan. – Vi har ett antal företag som sponsorer och de erbjuder våra medlemmar rabatter på olika produkter. Det kan vara allt från ridkläder och utrustning till foder och hästförsäkringar, så medlemsavgiften kan snart betala sig, kommenterar Karl-Henrik Heimdahl.

– Men vi tänker framför allt på att man genom att bli medlem ska stödja den svenska varmblodsaveln som har mycket goda förutsättningar i en internationell jämförelse med stora ytor för hästarna att röra sig på, bra foder och ett genomtänkt system för utbildning, allt med ett djurskyddstänkande i botten. Där är vi bättre än många andra länder. Trots att den svenska avelsföreningen är en av de minsta i världen ligger den på tio i topp internationellt sett till De svenska varmbloden håller mycket hög klass i en internationell jämförelse. tävlingsprestationer i dressyr, hoppning och fältävlan. De svenska varmbloden fakta asvh håller generellt mycket hög kvalitet. I dag föds knappt 2 000 varmblodsföl om året. ASVH med 26 anslutna regionala avelsförASVH ser gärna en ökning av produktionen. eningarna arbetar aktivt för en stark varm– Det verkar ljusna lite nu. Vi ser att priserna blodsavel i Sverige som har en internationell ökar på auktioner runt om i Europa så förhoppkonkurrenskraft. ningsvis är den nedåtgående trenden bruten, säger Karl-Henrik Heimdahl som hoppas på ett starkt stöd från mässbesökarna.

EuroHorse 2014

5


Hur vet du att din häst är lycklig? Mår din häst bra? Bara för att en häst som fungerar bra i de flesta samman­ hang, behöver det inte betyda att den är lycklig. Om du är det minsta osäker – missa inte att ta del av paddock­ programmet i så fall. Det övergripande temat är ”hästens välfärd”. träna hästen för olika uppgifter och samtidigt främja dess hälsa och möjlighet att bete sig naturligt? En rad programpunkter ger svar på de flesta av dina frågor. Hästcentrum är ett nätverk av organisationer och utbildare i samarbete med SLU i Skara som tillsammans har en enorm kompetens. Den vill man förmedla genom seminarier, föreläsningar och inte minst genom att medverka på E ­ uroHorse varje år. Djurskyddsaspekter, kvalitetssäkring och säkerhet är begrepp som alltid står i fokus. – Hur vet du exempelvis att din häst är lycklig? Beteendeforskare och studenter från Skara lantbruksuniversitet kommer att visa och berätta vad som är viktigt att hålla koll på, berättar Vanja Sandgren som är kommunikatör på SLU och samordnare för paddockprogrammet.

Hur ska man

Din häst kan må dåligt fastän den fungerar väl i vardagen.

En viktig del är den dagliga visitationen och hullbedömning. Här medverkar elever från Naturbruksgymnasiet Uddetorp. – En häst behöver inte vara mager bara för att man kan känna revbenen, säger Vanja Sandgren. Men man måste tänka på vilken ras man har att hantera för att balansera utfodringen på rätt sätt. Enligt henne är det viktigt att ta hänsyn till att hästen är en gräsätare och behöver mycket stråfoder både för att äta sig mätt och hålla sig syssel­ satt. Ofta får våra hästar för mycket kraftfoder i förhållande till den arbetsinsats de gör. – Hovarna är viktiga. Vad har hästen på fötterna? Regelbunden verkning och skoning, med rätt skoning till rätt häst, påminner Vanja Sandgren. Det är skillnad på hur en ridhäst skos jämfört med en travhäst. Slarvar du med skoningen får du garanterat ingen lycklig häst. Biologiska Yrkeshögskolan håller i den programpunkten liksom den traditionella smidestävlingen. Exteriörbedömning - varför och hur det går till - samt utbildning för välbefinnande är andra intressanta programpunkter på temat hästens välfärd. Och så informerar medlemmar i organisationen Hästföretagarna hur det är att försöka leva på det som är en hobby för de allra flesta.

Full koll på

hästtransporter Vad är viktigt att tänka på för dig som ska köpa hästtrailer för första gången? Vi bollade frågan vidare till Henrik Mag­ nusson på VHTC, som jobbar med för­ säljning och uthyrning av hästtransporter. – Det första du ska fråga dig är hur ofta och hur långt du ska köra och om du ska transportera en eller två hästar. En häst får du dra med vanlig personbil och B-körkort om inte maxvikten för hela ekipaget över­stiger 3 500 kg. I år har det kommit nya regler som gör det möjligt att ha tyngre släp, upp till en totalvikt på 4  250 kg (för bil och släp). Men då krävs utökad behörighet på B-körkortet som man skaffar sig gen­om ett körprov, informerar Henrik Magnusson. Du kan också

6

EuroHorse 2014

skaffa BE-körkort genom att komplettera med teori- och körprov. Då kan du dra ännu tyngre trailers. Om du inte vet hur mycket du får dra med din egen bil – titta på registeringsbeviset, där står det angivet. På Transportstyrelsens hemsida finns en e-tjänst, släpvagnskalkylatorn, som du kan använda om du är osäker. – När man har klart för sig vilka basbehov man har inställer sig nästa fråga. Ska det finnas sadelkammare? Ska den vara fronturlastad? Hur mycket vill man kosta på trailern? Vet man med sig att man åker mycket och ofta är ute på träning och tävling är det värt att välja en robustare och mer påkostad variant som håller länge, är rymlig och bekväm för både häst som ryttare. Används den mer sällan kanske det räcker med en enklare och mindre tålig modell. Vi har nya vagnar från sju olika tillverkare med ett stort antal modellkombinationer som man kan välja mellan beroende på de krav man ställer, tycke och smak. Priset varierar kraftigt, från 50 000 för den enklaste varianten till 170 000 kronor för den mest påkostade. – En del vill ju att det ska se bra ut också, påpekar Henrik Magnusson. Även den billigaste modellen är en bra trailer ur alla synvinklar, men den kanske inte håller lika länge som de dyrare.

Det går hett till i hovslagarmästerskapet.

Mästerskap i smide Vilken av Sveriges hovslagarskolor tar hem priset för bästa smide? Det blir en glödhet kamp när studenter från BYS i Skara och hovslagarutbildningarna vid Flyinge, Strömsholm och Wången tävlar om yrkeshögskolemästerskapet vid EuroHorse. Ett lag från varje skola deltar med en student per dag från torsdag till söndag och det är ingen lätt uppgift de har. – Tävlingen genomförs som en ”eagle eye”, det vill säga deltagarna får under ett kort ögonblick se modellen av en hov som de sedan ska smida en sko till. De får ta hjälp av sina klasskamrater vilket kan behövas, förklarar Gunilla av Kleen, programansvarig på BYS hovslagarskola i Skara. Bäst passform på den sko som ska smidas till hoven/mallen vinner, en segrare utses varje dag. Tävlingen äger rum i paddocken så deltagarna utsätts för extra press. Inte nog med att de ska smida medan järnet är varmt. De kommer att ha många granskande ögon på sig.


Foto: Alexander Lagergren

Handikappet inget hinder för Elin

”Jag vill att fler rörelsehindrade ska rida – och inte bara som sjukgymnastik utan som fritidssysselsättning.”

Hårt prövad – ändå är 22-åriga Elin Holmér-Sundström full av tillförsikt inför framtiden. Själv menar Elin att livet i stall­et är en stor anledning till hennes inre styrka. Elin Holmér Sundström pysslar i spiltan hos Billy Ryan. Här i stallet som drivs av Vällingby Ridsällskap tillbringar hon mycket av sin lediga tid. Hon borstar den svarta hästen med långa, starka tag med vänsterhanden. Elin föddes med Goltz syndrom, en ovanlig sjukdom som kan yttra sig på många olika sätt. I Elins fall handlar det om att hon saknar höger hand och fot. Hon är också döv på ena örat och blind på ett öga. Men det är inget som stoppar Elin från att göra det hon föresatt sig. – Jag tar en dag i sänder, och jag tänker inte ge upp i första taget!

som habilitering när hon var sju år, och efter det var hon fast. Hon red ett par år i en handikappgrupp, tills en ridlärare såg hennes potential och föreslog att hon skulle rida i en vanlig grupp. – Eller vanlig och vanlig, det beror ju på hur man ser det, skrattar Elin. Gruppbytet blev en viktig vändning för Elin. Förutom att hon fick börja med mer avancerad ridning fick hon också möjlighet att vara mer i stallet, och kunde därmed knyta starkare relationer med andra hästintresserade. – Jag fick riktiga kompisar här. Min bästa vän idag träffade jag då, berättar Elin. Det jag gillar

Elin började med ridning

med gemenskapen i stallet är att det inte spelar någon roll om man är olika. Saker som ålder, kön eller egenheter betyder inget när man har samma intresse. Elin red två gånger i veckan och var i stallet nästan varje dag. Hon blev skötare och stallvärd och började hålla teorikurser för de yngre. För drygt ett år sedan valdes hon till ordförande för distriktets ungdomssektion i Stockholms Läns Ridsportförbund. Elin menar själv att ridningen har påverkat henne mycket. – Jag tror inte att jag hade varit den jag är idag om jag inte haft ridningen. Jag är trygg i mitt handi­kapp för jag vet att jag klarar ganska svåra saker, som till exempel att hantera en stor häst. I stallet har jag fått lov att känna mig som alla andra, och kunnat vara en del av gemenskapen på ett naturligt sätt. Det har gjort att jag inte känt mig annorlunda eller utanför. Elin menar också att hon har haft tur som fått rida för en duktig och engagerad ridlärare. – Jag har henne att tacka för mycket. Jag tror hon ser det lite som en utmaning att hjälpa mig att utvecklas precis som de andra i gruppen. Idag läser Elin till förskollärare. Tillsammans med uppdraget som ordförande tar det mycket tid och hon har fått dra ner på ridningen även om hon är i stallet ett par gånger i veckan. Hon arbetar också med att påverka andra med handikapp och tycker att det vore kul att se flera unga handikappade på aktiviteter och kurser. – Jag vill att fler rörelsehindrade ska rida – och inte bara som sjukgymnastik utan som fritidssysselsättning.

Elin vill också öka kunskapen om utbudet för

rörelsehindrade. – Jag funderade själv på att börja tävla för några år sedan, men det var till exempel väldigt svårt att hitta information om vilken klassificering jag skulle ha, berättar hon. Det är viktigt att det finns rutiner även för rörelsehindrade så att allt inte blir så komplicerat. Ridningen verkar påverka Elin i det mesta. Hon berättar att nästa gång det är dags för en ny handprotes ska hon ha en annan variant. – Jag behöver en som är lite mer stängd, så att man fästa ridspöet i den!

Ridning - Sveriges största handikappsport I Sverige finns en omfattande verksamhet för ryttare och kuskar med funktionshinder. Cirka 4 000 ryttare med funktionshinder får genom ridsporten möjlighet till en meningsfull fritids­ sysselsättning. Ridningen är inte enbart fysisk träning utan också viktig ur ett socialt och psykiskt samman­ hang. Rörelsen aktiverar en stor del av de muskel­grupper vi har, och många neuro­logiska funktioner börjar arbeta bättre. Det finns veten­skapliga bevis för att till och med tal­et blir bättre tack vare ridningen. Det går även att tävla i handikapp­ridning där programmen är spec­iellt utformade för att passa olika grader av funktions­nedsättning.

EuroHorse 2014

7


Foto: Claes Jakobsson

Den populära mångkampen med fjordingar kommer tillbaka 2014.

Marcus Ehning satsar i en snäv omhoppningssväng.

gothenburg Horse Show laddar om Efter fjolårets fantastiska tävlingar med dubbla världscupfinaler i dressyr och hoppning är GHS tillbaka på de ur­ sprungliga datumen. Men även 2014 års upplaga kommer att erbjuda täv­ lingar i på allra högsta nivå, spännande nyheter och fantastiska showinslag. – Även årets show erbjuder världscuptävlingar i både dressyr och hoppning och i hoppningen är det sista kvalet i den västeuropeiska ligan – vi kommer alltså att få veta vilka européer som går till final,

berättar Tomas Torgersen, tävlingsledare för GHS. En nyhet är en unghästklass där de som kvalificerat sig i Svenska Breeders möter inbjudna utländska deltagare. Denna hoppklass, Youngsters 7-åriga hästar, kan man se på torsdag, fredag och söndag. En annan nyhet är satsningen på Young Riders (18-21 år), vilken gör att tävlingarna smygstartar redan på onsdagen. Högtidsstunder för alla dressyrälskare blir det med Grand Prix på fredagen och Kür på lördagen. Och Patrik Kittel kommer att hålla en dressyrclinic om utbildning av unghästar på torsdagen. – Han är bra på att berätta och förmedla, så

den blir säkert mycket spännande, säger Tomas Torgersen. Det otroligt uppskattade showinslaget från

2012, där populära världsklassryttare möttes i mångkamp på fjordingar är tillbaka 2014 igen. Förra gången mötte svenska landslaget det tyska, till stor munterhet för publiken. Det är ännu hemligt vilket lag de möter i år. Tomas Torgersen ser fram emot ett späckat tävlings­program och är övertygad om att publik­ en i Skandinavium som vanligt kommer att lyfta fram ryttarna till fantastiska prestationer.

Nytt hästland på gång i Skara Förra året arrangerades den första Hästi­ valen i Skara. Det blev rena kickstarten för den nybildade föreningen Skara Hästland. förening som vill utveckla området kring Axevalla travbana och Skålltorps ridanläggning och skapa en ny typ av arena för olika typer av hästsport i samverkan med företagare, forskning och utbildning, berättar Vanja Sandgren på SLU. – Vi vill synas nationellt, men för en liten ort som Skara är det svårt att jämföra sig med de arenor som finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Därför har vi valt att vara betydligt bredare i vårt utbud och skapa en arena för olika typer av hästsportevenemang som ska locka hit både aktiva och turister. Vi vill tillsammans med kommunen

– Det är en ideell

8

EuroHorse 2014

utveckla området runt Axevalla till en möjligheternas arena för hästsport. På sikt vill föreningen och kommunen också utveckla ett hästnära boende. Basen i anläggningen är körhallen i anslutning till Axevalla travbana, stor som två ridhus. Axe­ valla arrangerar sedan lång tid Stochampionatet, en av Sveriges största travtävlingar. – Med kombinationen trav, ridsport samt hästrelaterad forskning och utbildning hoppas vi kunna skapa ett nationellt hästportcentrum som ska locka både turister och hästsportföretagare till Skara kommenterar Vanja Sandgren. Den 26-27 september arrangeras den andra ­Hästivalen med clinics, uppvisningar och föreläsningar. – Förra året kom över 2 000 personer. I år hoppas vi locka det dubbla – minst, säger Vanja Sandgren.

häststaden skara Skara har en lång hästtradition. Från 1775 för att vara exakt. Då anlades här Sveriges första veterinärskola, föregångaren till dagens djursjukhus i Skara, ett fullt utrustat hästsjukhus. I Skara finns SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, BYS, Biologiska Yrkeshögskolan och Naturbruks­gymnasiet Uddetorp. Det finns hästutbildningar och kurser från grundläggande till eftergymnasial nivå. Skara­ ortens Ryttarförening, Västergötlands Travsällskap och Skara kommun driver Skara Hästland.


www.areskoog.se

”Största vinsten är tiden jag spar vid mockning!” säger Viktoria Carlerbäck om SCAs Stallpellets Andra användare säger bland annat: ”Ömfotade hästar är ovanligt hos oss” ”Liggsåren är nästan borta” ”10 hästskor av 10 möjliga”

EuroHorse 2014

Prata häst med oss!

Se Stallpellets i Granngårdens monter på EuroHorse

Stallpellets – ett effektivt strömedel tillverkat av svenskt sågspån. www.stallpellets.com 0771-PELLETS

Välkommen till vår monter

B02:02

Med hästen i fokus • arbetade vi vid bildandet 1875 för att förbättra arbetshästens livsvillkor. •stödjer vi kunskapssajten HästSverige som förmedlar den senaste forskningen om häst. •delar vi ut utmärkelsen ”djurvänlig kusk” som premierar personer som gjort skillnad för hästen. •stödjer vi Svenska Hästars Värn som arbetar med hästar som råkat illa ut.

Stöd vårt arbete genom att bli medlem. Läs mer på www.djurskydd.org

EuroHorse 2014

9


PADDOCKPROGRAM UPPVISNINGARNA SKER PÅ EUROHORSE Med reservation för ändringar.

TORSDAG 27 FEBRUARI

FREDAG 28 FEBRUARI

LÖRDAG 1 MARS

SÖNDAG 2 MARS

10.00– 10.30 10.30– 11.00

09.30– 10.00 10.00– 10.30 10.30– 11.00

09.30– 10.00 10.00– 10.30

09.00– 09.30 09.30– 10.00 10.00– 10.30

11.00– 11.30

11.30– 12.00

12.00– 12.30 12.30– 13.00 13.00– 13.30 13.30– 14.00 14.00– 14.30 14.30– 15.00

15.00– 15.30

15.30– 16.00

16.00– 16.30 16.30– 17.00 17.00– 17.30 17.30– 18.00

Sv. Fjordhästföreningen – Rasvisning * Så skapar du en trygg och säker unghäst, från hantering och sadeltämjning till uppsutten ridning i de tre gångarterna. BYS unghästutbildning. * Mår din häst bra? Hullbedömning och daglig visitation. Elever från Naturbruksgymnasiet Uddetorp i Skara. * Lycklig häst, hur vet man det? Beteendeforskare och studenter visar och berättar, SLU. Sv. Lusitanosällskapet – Rasvisning Islandshäst clinic – Rasvisning Körsport – Karin Mårlind Strauss Western GFRK – Göteborgs Fältrittklubb * Utbildning för välbefinnande. Studenter från Hippologen ger ett smakprov, SLU * Exteriörbedömning av häst, varför och hur går det till? Svenska Hästavelsförbundet. * Vad har din häst på fötterna? Rätt skoning till hästen. BYS Hovslagarskola i Skara * Smidestävling. BYS Hovslagarskola i Skara * Mitt liv som hästföretagare. Hästföretagarna. POLISEN - Polisrytteriet Från lära till att leda. Kunskap och evenemang kring häst, dressyruppvisning. Skara Hästland och SkaraHästivalen Western

18.00– 18.30 18.30– Western – Reining, Trail, 19.00 Pleasure och allround grenar –Johan Fridberger 19.00– Western 19.30 – Birgitta Freter 19.30– Western 20.00 20.00– Western 20.30

11.00– 11.30

11.30– 12.00

12.00– 12.30 12.30– 13.00 13.00– 13.30 13.30– 14.00 14.00– 14.30 14.30– 15.00

15.00– 15.30

15.30– 16.00

16.00– 16.30 16.30– 17.00 17.00– 17.30 17.30– 18.00

18.00– 18.30 18.30– 19.00 19.00– 19.30

Körsport -Karin Mårlind Strauss Sv. Fjordhästföreningen – Rasvisning * Så skapar du en trygg och säker unghäst, från hantering och sadeltämjning till uppsutten ridning i de tre gångarterna. BYS unghästutbildning. * Mår din häst bra? Hullbedömning och daglig visitation. Elever från Naturbruksgymnasiet Uddetorp i Skara. * Lycklig häst, hur vet man det? Beteendeforskare och studenter visar och berättar, SLU. Sv. Lusitanosällskapet – Rasvisning Islandshäst clinic –Rasvisning Western Western GFRK – Göteborgs Fältrittklubb

* Utbildning för välbefinnande. Studenter från Hippologen ger ett smakprov, SLU * Exteriörbedömning av häst, varför och hur går det till? Svenska Hästavelsförbundet. * Vad har din häst på fötterna? Rätt skoning till hästen. BYS Hovslagarskola i Skara * Smidestävling. BYS Hovslagarskola i Skara * Mitt liv som hästföretagare. Hästföretagarna. POLISEN - Polisrytteriet Från lära till att leda. Kunskap och evenemang kring häst, dressyruppvisning. Skara Hästland och SkaraHästivalen Western

Sv. Fjordhästföreningen – Rasvisning Western – Reining, Trail, Pleasure och allround grenar – Johan Fridberger 19.30– Western 20.00 – Birgitta Freter 20.00– Western 20.30

Sv. Lusitanosällsakpet – Rasvisning Sv. Welshponny & Cobföreningen Rasvisning 10.30– FrieserHästSällskapet 11.00 – Rasvisning 11.00– Western 11.30 11.30– Western 12.00 – Birgitta Freter 12.00– * Så skapar du en trygg 12.30 och säker unghäst, från hantering och sadeltämjning till uppsutten ridning i de tre gångarterna. BYS unghästutbildning. 12.30– * Mår din häst bra? 13.00 Hullbedömning och daglig visitation. Elever från Naturbruksgymnasiet Uddetorp i Skara. 13.00– * Lycklig häst, 13.30 hur vet man det? Beteendeforskare och studenter visar och berättar, SLU. 13.30– * Utbildning för 14.00 välbefinnande. Studenter från Hippologen ger ett smakprov, SLU 14.00– Islandshäst clinic 14.30 – Rasvisning 14.30– POLISEN 15.00 – Polisrytteriet 15.00– FrieserHästSällskapet 15.30 – Rasvisning 15.30– GFRK 16.00 – Göteborgs Fältrittklubb 16.00– Sv. Fjordhästföreningen 16.30 – Rasvisning 16.30– Körsport 17.00 – Karin Mårlind Strauss 17.00– * Exteriörbedömning av 17.30 häst, varför och hur går det till? Svenska Hästavelsförbundet. 17.30– * Vad har din häst på 18.00 fötterna? Rätt skoning till hästen. BYS Hovslagarskola i Skara 18.00– * Smidestävling. BYS 18.30 Hovslagarskola i Skara 18.30– * Mitt liv som hästföreta19.00 gare. Hästföretagarna. 19.00– * Från lära till att leda. 19.30 Kunskap och evenemang kring häst, dressyruppvisning. Skara Hästland och SkaraHästivalen 19.30– Sv. Fjordhästföreningen 20.00 – Rasvisning 19.30– Western – Reining, Trail, 20.00 Pleasure och allround grenar – Johan Fridberger 20.00– Western 20.30

*SLU & Hästcentrum Tema 2014: Hästens Välfärd – kan det bli för mycket av det goda?

10.30– 11.00

11.00– 11.30

11.30– 12.00

12.00– 12.30

12.30– 13.00 13.00– 13.30 13.30– 14.00 14.00– 14.30 14.30– 15.00 15.00– 15.30

15.30– 16.00

16.00– 16.30 16.30– 17.00 17.00– 17.30

Sv. Fjordhästföreningen – Rasvisning Islandshäst clinic – Rasvisning Sv. Welshponny & Cobföreningen Rasvisning * Så skapar du en trygg och säker unghäst, från hantering och sadeltämjning till uppsutten ridning i de tre gångarterna. BYS unghästutbildning. * Mår din häst bra? Hullbedömning och daglig visitation. Elever från Naturbruksgymnasiet Uddetorp i Skara. * Lycklig häst, hur vet man det? Beteendeforskare och studenter visar och berättar, SLU. * Utbildning för välbefinnande. Studenter från Hippologen ger ett smakprov, SLU FrieserHästSällskapet – Rasvisning Sv. Lusitanosällskapet – Rasvisning GFRK – Göteborgs Fältrittklubb POLISEN - Polisrytteriet Western - Reining, Trail, Pleasure och allround grenar – Johan Fridberger * Exteriörbedömning av häst, varför och hur går det till? Svenska Hästavelsförbundet. * Vad har din häst på fötterna? Rätt skoning till hästen. BYS Hovslagarskola i Skara * Smidestävling. BYS Hovslagarskola i Skara * Mitt liv som hästföretagare. Hästföretagarna. * Från lära till att leda. Kunskap och evenemang kring häst, dressyruppvisning. Skara Hästland och SkaraHästivalen


Patrik Kittel kommer till Hästföretagarforum

inte att prata om sina framgångar till häst, däremot om hur han jobbar affärsmässigt. Hur bygger man lönsamhet och långsiktiga affärsrelationer? Hur undviker man dåliga affärer? Patrik Kittel tar oss med bakom kulisserna i den framgångsrike hästföretagarens värd. Seminariet med Peter Bollen följer samma spår. En belgisk entreprenör som byggt upp det internationella foderföretaget Cavalor och som patrik kommer

Patrik Kittel delar med sig av sina affärsmässiga erfarenheter.

Vår nya hästförsäkring tål att jämföras

idag lever på att arrangera tävlingar – från unghästtävlingar på vardagarna till världscupen på helgerna. Hur lyckas man med det? Hästjuridik och skatter står också på menyn. Hur ser Skatteverket på hästföretagandet – är det en hobby eller affärsverksamhet? Skatteverkets experter ger matnyttig information om vilka regler som gäller och hur man jobbar med tolkningarna. Södertälje ridklubb har valts till årets ridskola genom att kombinera ridskolan med tävlingsverksamhet på toppnivå, bland annat. Andrea Barth berättar om resan till målet att bli bäst. Och så blir det gödsel, vilket verkligen inte är en skitsak i sammanhanget. Hanteringen av gödsel är en stor kostnadsbörda för ridskolor och hästföretagare. Hela fredagsseminariet kommer att handla om detta problem som kan förvandlas till en möjlighet.

A2803 13-05 Foto: Benny Ottosson

Hästföretagarforum firar femårsjubileum på EuroHorse och Gothenburg Horse Show 2014 med ett program som inne­ håller det mesta en hästföretagare kan önska sig. Ett av dragplåstren blir utan tvekan Patrik Kittel, en av Sveriges och världens bästa dressyrryttare och mest meriterade hästföretagare.

Rab för dig att hemfö med rsäk hos os ring s

Vi med hjärtan som slår extra slag av stalldoft och klapprande hovar vet vad som krävs av en bra hästförsäkring. Vi vet också att alla hästar är unika. Så hos oss får du och din häst en försäkring som passar just era behov.

Kontakta våra duktiga djurombud via folksam.se/djurombud eller ring oss på 020-57 57 22.

EuroHorse 2014

11


High Chaparral och Team RHC presenterar

Ranch Horse Classic 25 -29 juni 2014

Est

200

3

all

politik

borde vara hållbar

Everything Else is Just a Horseshow www.teamrhc.se

tänk längre! Välkommen till Centerpartiets monter BO9:33 under EuroHorse och prata med oss om vad vi vill göra för hästnäringen.

JOBBA SOM SOLDAT!

Livbataljon söker män och kvinnor som vill arbeta med hedersvakt vid statsceremonier, bevakning och högvakt. Våra soldater utbildas även i att skydda Stockholm i händelse av krig. Gör tre månaders grundläggande militär utbildning (GMU) och bli en av oss! Vi söker även dig som vill jobba som soldat — ibland. Läs mer om att jobba deltid på webben. www.forsvarsmakten.se/jobba www.forsvarsmakten.se/livgardet www.facebook.com/livgardet

12

EuroHorse 2014


Welshponnyn – en ras för alla åldrar

Broddplattan – en prisbelönt uppfinning.

Flera rasföreningar visar upp sig på mässan. En av dem är Welshponny & Cobbföreningen. Vad är det då som gör Welshponnyn så populär? – Det är en ras man kan börja med som barn och hålla på med hela livet. Dess­ utom är Welshen vacker och klok, sund och stark, säger Aina Kjellstrand som är verksam i föreningen. Rasen delas in i fyra sektio-

Chalmers satsar på hästsport inom hästsport och tilldelades Chalmers teknikkonsulters pris för innovation och entrepenörskap. Vid sidan av Pia Sternbergs broddplatta visar Chalmers en rad andra intressanta projekt, exempelvis en textil EKG-sensor som kan mäta hästens hjärtfrekvens genom pälsen. En produkt som hål­ l­er på att utvecklas av Chalmersforskaren Johanna Ternström i samarbete med GU, Textilhögskolan i Borås och universitetet i Sydney. I samarbete med företaget Hot Disk AB undersöks också möjligheten att upptäcka placeringen och utbredningen av hovbölder, hovsprickor och keratom gen­ Pia Sternberg fick hjälp av de om att studera värmeledning fyra studenterna på Chalmers, och värmespridning i hoven. Mathilda Henriksson, Karin Hästsporten är en utpräglad Henriksson, Emilia Ingemarskunskapssport, där behovet dotter och Michaela Kjellander av forskning är både stort och med vidareutvecklingen av sin brett. Det har Chalmers tagit uppfinning i ett kandidatarbete. fasta på och tänker i montern – Efter exjobbet fortsatte jag även passa på att locka häst­ att utveckla den på egen hand tjejer att söka till någon av tillsammans med Fredrik Lintekni­ kutbildningarna man erdén. Nu är jag nöjd och tillbjuder. Det kan vara vägen till verkningen har kommit igång, Uppfinaren Pia Sternberg fick hjälp ett yrke inom hästnäringen. kommenterar Pia Sternberg. av Chalmers. I höst drar Chamlers för övUppfinningen fick pris vid en internationell innovations- och entreprenörmässa rigt igång en kurs i sportteknologi – ett led i satsarrangerad av Euwiin European Union Women ningen på att tillsammans med Göteborgs univerInventors & Innovators Network i november 2013. sitet bli Sveriges riksidrottsuniversitet. Dessutom utsågs den till årets kandidatarbete

Hur många gånger har du varit med om att det fattas en brodd? Eller att du pillat bort smuts i broddhålet med en hästsko­ söm för att du inte hittade gängtappen? Nu finns det en lösning: Broddplattan. Pia Sternberg är en av de uppfinnare som med benäget bistånd av studenter från Chalmers utvecklar produkter som underlättar vardagen för ryttare.

ner, eller fem om man så vill. Den minsta, sektion A, Welsh mountain ponnyn får vara högst 121,9 i mankhöjd. Den är pigg, godlynt och lättlärd – och söt. – Det är en idealisk ponny att börja med, tycker Aina Kjellstrand. Säker på foten, tålig och uthållig. Livfull och charmig. Den tävlar med framgång i både hoppning och dressyr. Sektion B, som bara kallas Welsh, är större, den får vara max 137,2 och går alltså i kategorin Cponnier till skillnad från Welsh mountain. – Det i grunden samma ponny, elegant, stark och tålig med goda hoppegenskaper, informerar Aina Kjellstrand. Har den lilla ryttaren växt ur sin B-ponny kan han eller hon alltså fortsätta med en större ponny av samma ras. Welsh ponny av cobbtyp tillhör sektion C. Den får inte heller vara högre än 137,2, men är betydligt maffigare med större massa och kraftfulla rörelser. – En idealisk familjeponny för både ridning och körning, säger Aina Kjellstrand. Den största heter Welsh cob och får inte ha lägre mankhöjd än 137,2 men obegränsat uppåt. Den kan alltså vara både ponny och stor häst och är ridbar även för vuxna. Även den alltså en idealisk familjeponny/häst. – Det är detta som gör welshen unik och så attraktiv, menar Aina Kjellstrand. Du kan ha samma ras från det du är liten tills du blir gammal, en ras som är känd för sin skönhet, klokhet och ridbarhet.

Göteborgs Fältrittklubb ställer ut Göteborgs Fältrittklubb, GFRK, som firar 120-årsjubileum ställer nu ut på ­EuroHorse för första gången. De kommer att berätta om klubbens spännande historia och om vad klubben sysslar med idag. Dessutom har de uppvisningar i paddocken. – GFRK hade redan 18 år på nacken när Svenska

Ridsportförbundet grundades, berättar Kristina Engberg som är klubbens verksamhetsansvariga. Som många andra riktigt gamla ridklubbar har den sina rötter i militären. För att sprida kunskap till allmänheten om ”god ridning” ordnades kadriljer (vilket fortfarande är en tradition varje julafton) och instiftades ryttarmärken, vilka används av Ridsportförbundet i uppdaterad version än idag. I GFRK:s barndom kallades ryttartävlingar för ryttarfest med prisridning (dressyr) och prishoppning. Annan verksamhet på den tiden var till exempel jaktridning och isgalopper på närbe-

lägna Delsjön. Redan tidigt insåg klubben vikten av att stödja unga ryttare och tack vare donationer kunde man erbjuda rabatterade ridlektioner för ungdomar. Mer ridsporthistoria kan man få sig till livs i GFRK:s monter. Idag är klubben en av landets tre största. Verk-

samheten spänner över såväl hoppning och dressyr som gymkhana och voltige. Medlemmarna är allt från tävlingsryttare på hög nivå till motionärer och barn. Klubben är också en flitig arrangör av tävlingar. Såväl ridskolan som voltige- och gymkhanasektionerna kommer att visa upp sig i paddocken.

fakta gfrk • Ca 1 000 medlemmar • 52 lektionshästar och 32 medlemshästar • Ligger på Töpelsgatan i Delsjöområdet i Göteborg • www.gfrk.se

EuroHorse 2014

13


utställare Företagsnamn Monter 3 (HI3G Access AB) B01:02 AB NIAN Hästsport B05:60 AB Stockholm Globe Arena Placering saknas Abetong AB B04:26 Agria Djurförsäkring B05:51 Ale Ridsport B06:73 ALFAB Service AB C01:32 ASVH Service AB A03:16 B. Wahlströms bokförlag B01:36 Back on Track AB D02:42 Bequine Professional Horse Care B09:86 Biltema Göteborg AB B07:68 Biolight AB B03:01 Biologiska Yrkeshögskolan B09:22 Björns Horse & Stuff - Höbjörn A02:22 Borga Steel Buildings B04:20 Brodyr & Design i Ekhult B09:82 Brogaarden AB B06:36 Bruno Delgrange (B & S Equistrian AB) B03:25 BTC (Euro) Limited B02:35 Busato Adriano B05:61 Böckmann Fahrzeugwerke GmbH C03:04 Börjes Tingsryd AB A01:50 Calvin Horse B03:02 Care of Ewards A02:32 Carlund Horse Equipment AB B04:39 Centerpartiet B09:33 Chalmers Tekniska Högskola B08:35 Charlies Häst & Hund B03:82/ B05:80 Cheval Liberte C03:10 Cheval Liberte Stallkompaniet C03:16 Cheval Ridsport B06:86 Distriktsveterinärerna B02:02 Djupedals Gård A02:21 Don Marc Sweden AB B01:22/ B07:27 Dressyr Catrin Henriksson B03:42/ B03:49 Dubarry of Ireland D04:52 EEImports- NATURAL WOOL & LEATHER B07:79 Elisabeth Ljungberg Art & Production B03:52 Equality Line AB C01:39 Equeen Häst & Hund AB B06:80 Equi Design A01.36 Equi Safe Försäljnings AB B03:28 Equipe Saddles Sweden AB B02:82 Equippo lab - maskkontroll AB B02:34 Equistro Sweden AB B03:72 EquKing AB B07:30 Excoria AB B07:36 Expåra AB B10:11 Ferro Di Cavallo di Formica Graziano B06:22 FilmMe B09:02 Filippa's Ridsport HB B02:12 Folksam C01:41 Forever Living Products B02:42 Forever living products - Catharina Andersson B02:28 Forzab Trailer AB C01:12 FrieserHästSällskapet Sverige A04:22 FRITIDSFABRIKEN B03:88 FSHS - Förbundet för Spanska Hästen i Sverige A02:16 Föreningen Tingvalla Travsällskap B01:23 Gococo AB B08:40 GPA & Top Reiter B05:41 Gpab Nordic AB B01:42/ D02:52

Företagsnamn Monter Granngården AB B09:52 Greenways Travel AB B03:41 Göteborgs Fältrittklubb A03:13 High Chaparral B06:02/ B07:02 Highridge Hounds & Horses B00:31/ B07:08 Hippovitae AB B03:21 Hisingens hästtrailercenter HB C01:02 HL Equipment ApS B06:35 Honda MC Svenska AB C05:22 Horse Farm Åsälv AB B07:16 Horse International B01:50 Horse Trainer C01:22 Horserail Scandinavia AB B05:27 Horze Sverige AB B08:72 HT Tvättmaskiner AB B02:52 HTM Hallsystem B04:21 Häst & Sport Resor Sverige AB B07:65 Hästkanalen AB B09:72 Hästshopen i Halmstad AB B01:28 HästSverige A01:16 Ja Aktiv Häst A02:34 JB Trailer AB C03:42 JEB KB A01:44 Jockey B05:88/ B05:89 Jordbruksverket B03:10 Jönköpings Import AB B08:90 K9 HORSE B03:26 Kikis.se B04:35 Kings-Net AB B05:82 Kjellstens Agenturer AB B08:68 kollamasken B05:28 Kommunal B05:15 Kraniosakrala Terapeuter B04:25 Kyro Riding Gear HB B04:71 Körsporten B09:24 Laessetovet.dk B03:22 Lantmännen KRAFFT AB B06:41 LENAGRETA AB B03:36 Lerbergsgården AB C01:42 Livgardet B09:16 Lone Star Konferenscenter B08:11 Marietorps Ridsport B04:36 MD Brodd Plugg B02:60 Memira AB B02:27 Merab Textil AB B05:34 MGS Horse Ware B07:80 Miaz Design Sweden AB B00:01 Moderatkvinnorna B02:26 Mustang Artykuly Jezdzieckie B07:82/ B07:90 Myone AB B05:52 Myrby Mekaniska Verkstads AB B05:20 Naturbruksgymnasiet Uddetorp B10:23 Nordic Sugar AB B03:21 Nykvarns Ridsport B03:51 OC Equestrian AB B07:75 OptiMia A02:26 Pavo B03:27 Perfect Sit of Sweden AB B07:40 Petex i Borås AB B05:79 Pioneer SRL B03:80 Piskmakaren D01:51 Plåt & Dekor Jernboden B03:40 Plönningegymnasiet B10:15 Pol-Horse B05:90

Företagsnamn Monter Polismyndigheten i Västra Götaland B02:54 Regiondjursjukhuset Helsingborg AB B09:12 Reitpol - Jabkowski B04:80 Reitsport Manski B01:01 Ricamissimo By Confezioni Filippi SRL B01:26 Riders Corner/Sverigetäcket B06:79 Romitelli Shoes SRL B01:20/ B02:22 Rytterriget B07:72 Safety System AB B06:82/ B06:88 Sanna Nilsson Dressyr AB B08:52 SEBOS B02:50 Sjöängens Stall & Ridshop B03:51 Skara Hästsport C05:41 Slottsgårdens Häst & Ridskola A03:21 ST Hippolyt Sverige AB B07:18 Stagava Studios AB A02:44 Stall Alfhem A01:34 Stall Liljegården B01:35 Stall Lyckås Ridsport AB B03:60/ B03:62 Stall Sonakull A01:20 Stallboken Förlag AB B05:42 Strömsbergsgård B06:34 Stockholm International Horse Show D04:21 Sundie AB B00:13 Sveland Djurförsäkringar B02:36 Svenljunga Sadelmakeri AB B04:28 Svensk Ridsport AB B05:62 Svenska Blå Stjärnan Göteborgs & Bohus Förbund A02:15 Svenska Djurskyddsföreningen A01:16 Svenska Fjordhästföreningen A04:24 Svenska Hästars Värn A01:14 Svenska Lottakåren B09:23 Svenska Lusitano sällskapet SLS A03:14 Svenska Ridsportförbundet B09:42 Svenska Welshponny & Cobföreningen A02:13 Sveriges Lantbruksuniversitet SLU A00:03 Sveriges Ridgymnasium AB B08:26 Säkra ridvägar i Ale A03:15 Telenor Sverige AB B06:21 Telnebackagård Foder & Strö B02:25 Thule Trailers AB C04:22 Tidningen Ridsport D03:11 TMAC Stallinredningar AB B00:17 Top Equestrian Wear AB B08:79 Top Rider B03:12 Tophorse B01:21 Treehouse Sporting Colours B02:09 Trikem AB B05:36 Uhip B07:32 Universalis International AB B00:07 Utbildningscentrum för Professionell Häst, Hund A01:22 WaterBoys AB B04:42 Vetlanda Gjuteri AB B04:62 Vidilab AB B05:28 Volkswagen Group Sverige AB C02:22 Wulff Import AB B06:28 Wärmagård B&B stall och stuteri A02:20 Västmanlands Hästtransportcenter VHTC AB C03:22 Ydre-Grinden AB B04:02 Z-täcket B04:52

Fest, mingel och eftersnack på Late Friday Party Succén från 2013, Friday Late

Party, återkommer till 2014. Förra gången, när Late Friday Party anordnades för första gången, kom hela 600 gäster. Platsen är Gothia Towers festvåning Estrad. En DJ ser till att hålla stämningen på topp. – Vårt mål är att skapa en mötesplats där alla enkelt kan mötas kring tävlingarna,

som en tradition vi kan se fram emot vid varje Gothenburg Horse Show, säger Lena Kallevik, Restaurant Event Manager. Till 2014 års upplaga hoppas

arrangörerna även kunna erbjuda eftersnack med kända ridsportprofiler. Det blir då kl 21-22 i form av intervjuer, analyser och stalltips inför återstående tävlingar. Läs mer om detta på hemsidan!

information: • Fri entré - åldersgräns 18 år. • Fredagen den 28 februari, kl 22-03. • Först till kvarn - begränsat antal platser.

För mer info: www.gothiatowers.com/late-friday-party

14 EuroHorse 2014


MIX Restaurant

Incontro Bar & Restaurant

Huvudentré 5 Main Entrance

Restaurangtorg/ Restaurant

GHS Pressrum/ Press Room

E

Entré

C01:02

C01:12

C01:22

C01:32

C

C03:22

C03:42

C02:02 C03:04

C03:16

C04:22

C04:42

D04:52

D03:11

Hiss till Heaven 23

C03:10

Fordon/Trailers

C02:22

C02:42

Gothia Towers

C01:01

C01:21

C01:39

C01:41

C01:42

Café/Restaurang/ Restaurant

Sittyta/ Relax Area

C05:02

C05:20

C05:22

C05:40

D01:51

B01:42

B01:50

D02:52

B01:01

B01:21

B01:23

B00:01 B00:05

B01:02 B02:01

B02:09

B01:12 B02:11

B01:20

B01:22

B01:26 B02:25

B02:82

B03:27

B03:11

B04:22

B04:26

B04:28 B05:27

B04:36

B04:42 B05:41

B04:52 B05:51

B04:62 B05:61

B04:80

B05:79

B05:89

B B05:22

B05:28

B06:21

B06:27

B05:34

B06:35

B06:41

B05:52

B05:60

B05:42

B05:36

B06:73

B06:79

B05:62

B05:80

B05:82

B05:88 B05:90

B06:22

B00:13

B03:02 B04:01

B03:10 B04:09

B03:12

B03:20

B00:17

B04:02

B04:12

B04:20 B05:15

Bankomat/ B06:01 ATM

B06:11

B07:40

B07:42 B08:41

B07:48

B07:54

B00:30

B06:02

B08:29

B08:31

B09:52

B08:26 B09:23

B09:22

B09:24 B10:23

B00:31

B07:02

b Cu

ad ic

sig De

n

B10:11

B10:15

B09:02

B09:12

B08:02

B09:16

B08:14

Utbildning

B08:22 B09:21

B10:25

B09:36

B09:42

B09:50

B09:19

B08:19

B09:33

B09:25

B08:36

B08:40

B08:52

B08:68

B09:72

B09:82

B08:90

B08:72

B09:86

B08:91

B08:12 B07:08 B07:14B08:11 B09:11

B07:16

B07:18 B08:21 B07:15

B07:30

B07:32

B08:33

B07:36 B08:35

B07:41

B07:49

B07:68

B07:72

B07:80 B08:79

Café Western

B06:12

B06:20 B07:19

23 21 B00:19 00: 00: B00:27 B00:29 B B

B05:02

B05:12

B05:20

B07:23

B07:25

B06:28 B07:27

B06:34

B06:36

B07:65

B07:75

B07:79

B07:82

B06:82 B06:86

B06:80

B07:90

B06:88 B06:94

Allt för hästgården/Horsefarm Equipment

B03:22 B04:21

B03:26 B04:25

B03:28

B03:40 B04:39 B03:36 B04:35

B03:42 B04:41

B03:52

B03:60

B03:62

West Coast

B00:07

B02:02 B03:01

B02:10

B02:12

B03:19

B02:22 B03:21

B02:26 B03:25

B02:28

B02:34

B02:36

B02:42 B03:41

B03:80

B03:82

B03:88

B03:72 B04:71

B02:50 B03:49

B02:60 B03:51 B02:52

B02:54

B01:28 B02:27

B01:37 B01:36 B02:35

B01:35

C05:41

D02:42

D

Service Center

Café

Café/Restaurang/ Restaurant

A01:50

A01:52

A02:63 A02:64

A02:68

A03:71

A03:69

A03:67

A03:73

Paddock

A04:06

Entré 2 Entrance no 2

Ståläktare/ A03:02 Stand A04:01 Bleachers

Föreningar

Boxar/ A04:20 Boxes

Hagar/ Enclosure A03:42

A 1 0 3:2 3:2 A04:21 A0 15 A0 3: A03:16 A0 3 A04:24 A04:22 3:1 A03:14 A0

A02:34 A02:44 A02:22 A02:32 0 2:2 A0 16 2: A0 4 2:1 A0

A00:01 A00:03

A01:16

1 2:2 A0 15 2: A0 3 A01:14 02:1 A

A01:34 A01:22

Hästföretagare

A01:20

A01:72

Café

A02:26

Gothenburg Horse Show

hallkarta

EuroHorse 2014

15


Elegance is an attitude Kate Winslet

Conquest Classic

16

EuroHorse 2014

EuroHorse 2014 Tidning  
EuroHorse 2014 Tidning