Page 1

Alle muligheter i

01 / 2013


Ringeriksregionen

Velkommen til kulturrike Ringerike

R

ingerike, med regionhovedstaden Hønefoss i sentrum, ligger vakkert plassert på det sentrale Østlandet. Her tilbyr vi et mangfoldig samfunn, med rikholdig kultur og fantastisk natur som gjør at vi kan by på noen helt enestående opplevelser.

Vi er stolte av hva regionen og byen kan tilby, og hvordan vi tar vare på mangfoldet gjennom å ta vare på hverandre. Med fokus på de nære ting, er det kanskje ikke så rart at mye av det Ringerike har å by på fremstår som en godt bevart hemmelighet for noen? Derfor gir vi ut dette magasinet, og derfor har vi nettstedet ringerike.no. Gjennom magasinet skal du bli inspirert, og du skal få en opplevelse av hva livet på Ringerike kan by på. På nettsiden vil du finne praktisk og nyttig informasjon om Ringerike – om du vil besøke, bo eller etablere virksomhet på Ringerike.  I denne utgaven av magasinet, ønsker vi å vise deg en side av Ringerike som vi kaller kulturriket; Vi ønsker å vise deg

hvordan samfunnet vårt yrer av initiativ, skaperkraft og ikke minst evnen til å samarbeide om de gode løsningene, slik at vi sikrer bærekraft og sterk forankring i alt vi gjør. Dersom du kommer til Ringerike vil du oppleve hvordan Askeladden fortsatt lever i Ringerikingen: Vi er tolerante, nytenkende, imøtekommende, godhjertede og ikke minst: Vi vet at det er gjennom samarbeid vi får prinsessen og halve kongeriket!   Velkommen til kulturriket på Ringerike!   Jørgen Moe Jr. Ringerike Utvikling AS

Jørgen Moe, biskopen, dikteren og eventyrsamleren fra Ringerike, skapte sammen med Peter Christen Asbjørnsen de banebrytende samlingene Asbjørnsen og Moes Norske folkeeventyr.

Hvorfor bjørnen er stubbrumpet Bjørnen møtte en gang reven, som kom luskende med et knippe fisk han hadde stjålet. ”Hvor har du fått det fra?” spurte bjørnen. ”Jeg har vært ute og fisket, herr bjørn!” svarte reven. Så fikk bjørnen også lyst til å lære å fiske, og ba reven si hvordan han skulle bære seg at. ”Det er en simpel kunst for deg,” sa reven, ”og den er snart lært. Du skal bare gå ut på isen, hugge deg et hull og stikke rumpa nedi; og så må du holde den der bra lenge. Du må ikke bry deg om at det svir litt i den; det er når fisken biter; dess lenger du kan holde den der, dess mer fisk får du. Og rett som det er, skal du tverrykke opp!” Ja, bjørnen gjorde som reven hadde sagt, og holdt rumpa lenge, lenge nedi hullet, til den var frosset vel fast; så tverrykket han den - tvert av, og nå går han der stubbrumpet den dag i dag. Snipp, snapp snute så var eventyret ute...

«Skal en gå på skier må en komma til Ringerike» Nils Wærstad kjent fra blant annet NRK-serien Walkabout, tar oss i kjent stil rundt på Ringerike.

Se våre filmer på www.ringerike.no

Her treffer du skiløperen Krister Sørgård og Nils på Ringkollen – ”hvor det er snø hele sommeren”, og barn som gladelig deler sine erfaringer. Du får også en kjapp innføring i hvordan komme deg til Oslo på et drøøyt kvarter!

Finn oss på

Ringeriksregionen består av kommunene Hole, Jevnaker og Ringerike.

facebook.com/ringeriksregionen

Besøk oss på: www.ringerike.no

Facebook

2

Utgitt av: Ringerike utvikling AS / Tekst og foto: Anette Marcelle Hallquist / Utforming: Idéverkstedet AS


Foto: Siri Selvig

Det aktive Ringerike

HBK-kaptein, rollemodell og motivator Frode Lafton mener det er viktig at alle føler de blir tatt vare på.

Fotballeventyr for barna Selv om toppfotballen krever sitt, synes Frode Lafton det er givende og artig å trene ungene på SFO-ordningen ”akademiet” så ofte han kan.

S

elv spiller han sin 20. sesong, toppspilleren og HBK-kapteinen som har spilt proff-fotball siden 2005. I tillegg trener han barnefotball, gutter seks og åtte år. Tidligere var det blandet gutte- og jentelag, men de senere årene har rekrutteringen vært så bra at de har egne lag. Totalt er det hele 120 barn tilknyttet akademiet, fotball er ”big business” – og kjempepopulært.

Sportslig sosial arena

– De som kommer hit tilhører mange forskjellige lokale fotballklubber, forteller Lafton. Akademiet har et aldersnivå på ungene som spenner fra ni til fjorten år, og alle er på forskjellige nivåer. Lafton har nok alle trenerne med seg når han sier at nettopp det er helt supert. Ungene får en sjanse til å bli kjent med hverandre på tvers av de sosiale gruppene som allerede er etablert, de skal lære av det, og akseptere at andre befinner seg på forskjellige ståsted i livet, både når det gjelder ferdigheter og mestring.

hva de har lyst til drive med, og la utviklingen gå i eget tempo. Det er viktig å ha det gøy! Alvoret i livet kommer fort nok, og da bør man være sterk nok så man kan takle det på en god måte. Det er bedre å drive med aktiviteter på et lavere nivå, og føle at man mestrer noe, enn at man ikke fikser det, og føler seg utilstrekkelig. – Det viktigste er ikke at ungene her blir toppspillere. Hvis disse barna går ut fra akademiet og føler at de har hatt mye moro og blitt tatt godt vare på i disse åra, ja, da har jeg lykkes i min rolle. Sånne ting er viktigere enn alt annet.

Liker å jobbe med barn

– Det føles utrolig godt å kunne hjelpe en pode som er usikker og sjenert, og plutselig en dag oppdage han har fått ny selvtillit, fordi han føler at han mestrer noe. Selv har jeg spilt 520 kamper og føler selvsagt at fotballen er min identitet, men innerst inne er jeg fortsatt den lille gutten som bare vil spille for det lokale laget mitt, sier Lafton ærlig. – Jeg var også en stille og forsiktig gutt. Og fryktelig beskjeden. Men med motiverende støtte, masse kjærlighet og ubegrenset tillit, så gikk det bra allikevel. – Bare se hva jeg har fått til, smiler han..

Ungene må være med å bestemme

– Det er nettopp dette som er det viktigste for meg, sier Lafton, å gi ungene en følelse av å mestre noe. Du må tro på deg selv, og aldri, aldri gi opp, uansett hvor mye motgang du møter. – Veldig mange foreldre stiller dessuten altfor høye krav til barna sine. La ungene selv være med på å bestemme

En flott og sporty gjeng samlet på fotball-SFO etter skoletid en onsdag ettermiddag, i plasthallen i Hønefoss Idrettspark. Frode Lafton ytterst til venstre, trener Morten Olsen ytterst til høyre.

3


Stikktittel Det aktive Ringerike

Ubegrensede muligheter på

Ringkollen I utkanten av eventyrriket, nærmere bestemt i naturriket Ringkollen, ligger det ubegrensede muligheter som strekker seg langt inn i Nordmarka og opp i Krokskogen. Legger du godviljen til, kan du kanskje få glimt av både tusser og troll, hvis du ferdes der en blå skumringstime.

4


Tunga rett i munnen! Fra barnehopprennet på Ringkollen i januar 2013.

R

ingkollen betegnes som et paradis når det kommer til naturopplevelser og aktiviteter. Om høsten er det bær- og soppsanking på kalenderen, og om sommeren kan du sykle milevis innover i marka. Matpakke og håndkle anbefales, i tilfelle det skulle friste med en dukkert i et usjenert, lite tjern underveis. Men det er nok Kong Vinter som allikevel gjør Ringkollen til det aller største eldorado. Mil på mil med ferdig preparerte løyper appellerer til skientusiaster og mosjonister i alle aldre, høyt hevet over hverdagens larm og mas. Enten du foretrekker langrenn, slalåm, snowboard, hopp, eller kanskje bare akebrett, så har Ringkollen alt på ett sted.

I Anders Jacobsens rike

Ringkollen har til og med eget hoppanlegg, med fire hoppbakker fra 10 til 40 meter. Det var her selve Anders Jacobsen begynte sin karriere. Jacobsen selv er stadig innom og gjør en god jobb som inspirator, motivatør og rollemodell for dagens unge rekrutter, noe man kan se resultatet av på medlemslistene.

Drømmeforhold i marka. Fra venstre: Hedvik Stevnebø Lie (6 år), Johanna Hval (6 år), Elias Hval (5 år) og Herman Lie (8 år).

Ut på tur, aldri sur

Det urnorske i oss våkner fort av dvalen når sola begynner å få tak, og snøen ligger gnistrende hvit. Det er så man kjenner at naturen kaller, i kropp og sjel. Frem med nikkers og skismøring, pakk sekken med varm kakao, matpakke, appelsin og kvikklunsj. Finn deg en fredelig, usjenert plett du også, hvor du kan fange øyeblikket og nyte hvor godt det er å være til – akkurat her og nå.

Ny, flott gapahuk med grill i leikeland, disponibel for alle som har lyst til å bruke den.

5


Det aktive Ringerike

Marka FOR alle Krister Sørgård. Dedikert skientusiast. Tidligere langrennsløper i Norgeseliten, deretter trener på herrelandslaget. Selv om han i dag bruker arbeidstid på andre ting, er han stadig å treffe løypelangs med god fart i skisporet. For Krister Sørgård finnes det ikke noen bedre plass på jorda, enn nettopp Ringkollen.

H

er er det fantastiske muligheter for alt, sier Sørgård og får ikke fullrost Ringkollen og marka godt nok. – Fra november til april er det alltid nypreparerte løyper og optimale forhold her. Og bare ett kvarter fra Hønefoss sentrum, tenk på det, sier han fornøyd.

Aktiviteter for alle

– De lokale skiklubbene og Ringkollen Skiklubb har et godt samarbeid seg i mellom, de har mange idealister og trofaste ildsjeler med en sjelden dugnadsånd. – Og de skal virkelig ha æren for at alt er så godt tilrettelagt her, fortsetter han. Listen over sesongaktiviteter er lang, og

6

det arrangeres i tillegg mange forskjellige skikurs. Super trening

– Alle løyper er godt merket, og du kan selv velge om du bare vil gå et par kilometer, eller om du har lyst til å gå til Lommedalen, eller kanskje helt til Oslo. Menneskekroppen er skapt for bevegelse! Og dette er super trening, enten du er proff og løper aktivt, eller en enkel mosjonist, avslutter han, og legger til at han har reist mye verden rundt opp gjennom årene, men er sikker i sin sak: – Ringerike står mitt hjerte nærmest. Dette er faktisk det aller beste stedet i verden.


Full fart i alpint

vinterland Alle snøentusiaster og barnefamilier landet rundt bør la seg friste til å besøke Ringkollen i løpet av en vintersesong.

M

ed bare en liten times kjøring fra Oslo, regnes Ringkollen for å være svært tilgjengelig for mesteparten av Østlandet. Ringkollen ligger så høyt over havet at det regnes som snøsikkert gjennom hele vinteren, selv om det kan være vårstemning i byen, er det ofte drømmeforhold i skimarka.

landet som har permanente hopp hele vinteren, og det er det mange som vet å sette pris på, sier daglig leder Martin Brodahl. – Vi ser dessuten at det har vært et generasjonsskifte på mange av hyttene i området, og disse har også blitt svært flinke til å benytte seg av fasilitetene. Vi kjører flere kurs i løpet av vintersesongen, fortsetter han.

Proff eller amatør

Leikeland for de små

Alpinanlegget er fast besøkt av Hønefoss Alpinklubb og Hønefoss Brettklubb, og det arrangeres både store og små kurs og stevner her. Alpinanlegget har heis på 400 meter og en gratis barneheis. – Anlegget er dessuten en av svært få i

Ringkollbakken er også et eldorado for slalåmkjøring og skileik, med kuler og hopp. Småbarnsfamilier kan kose seg med en akebakke på 200 meter, og et stort sletteområde som nettopp bare er beregnet på leik, moro, grilling og kos.

Her står en flott, ny gapahuk som også er til fri benyttelse for de som måtte ønske det. Spesialdesignet alpinbakke

Brettbakken, eller ”Parken” som den også kalles, er planlagt i samarbeid med kjente snowboardere og holder svært høy standard. Den er alltid nypreparert og nyfrest før hver åpningsdag og kveld. ”Parken” er full av funboxer, bigjumps, forskjellige rails, ”nosepress-boxer” og framstår som to snowboardparker i en og samme bakke. Ringkollen Alpin er faktisk kåret til en av Østlandets bedre brettparker, ikke mange kan skryte av det samme!

7


Det aktive Ringerike

Ringeriksbadet er en oase i hverdagen. Andrine (10 år) og Oona (16 år) kommer hit så ofte de kan.

Helse i hver dråpe Velkommen til Ringeriksbadet! Her er det full fokus på helse og velvære for liten og stor. Og med treningssenteret Actic på plass, kan man omsider tilby alt på ett sted. Snakk om oase i hverdagen!

U

ansett hva vi kaller det, kjenner de fleste til den deilige følelsen av å la seg senke ned i varmt vann, enten man som voksen bare skal kose seg, barna skal leke, tenåringen svømme, eller morfar trene. Og ingenting er mer optimalt enn å kunne kombinere dette med fysisk styrketrening. Med Treningssenteret Actic som nærmeste nabo kan Ringeriksbadet nå tilby publikum hele konseptet, og er det eneste stedet i regionen med samme tilbud. Ringeriksbadets mål er å være det triveligste og beste tilbudet i distriktet, og visjonene stopper ikke der.

Badeender i alle aldre

– Badeanlegget er bra besøkt, sier daglig leder, Sverre Haugli. Vi har besøk av skoleklasser som har obligatoriske svømmetimer på dagtid, babysvømming på kveldstid, familiedager i helgene og også populær dagtrening for seniorer. Har du ikke egen bil, går det ti bussavganger daglig fra Hønefoss, og flere

8

er under planlegging. Og at det snart blir splitter ny gang- og sykkelvei mellom Hønefoss og Helgelandsmoen Næringspark, gjør badeanlegget enda mer tilgjengelig for publikum. – På landsbasis er vi et lite badeanlegg, fortsetter Sverre, men vi kan tilby basseng med internasjonale mål. I tillegg har vi et varmt basseng, to store sklier og en for de litt mindre, samt stupebrett i mange høyder. Her har vi alt fra babysvømming til rehabilitering og opptrening, de yngste brukerne er omtrent seks måneder gamle, mens de eldste nærmer seg hundre. I fjor hadde vi 117.000 besøkende, og vi regner med enda flere besøk i år. Mye vil ha mer

– Vi ser det er stort behov for badeanlegg i distriktet vårt, og ønsker allerede nå å utvide. Vi har tegningene for utbyggingen klare, kan Sverre betro oss, og sier de bare venter på grønt lys fra høyere instanser, så kan de sette i gang.

– Da vil det bli et varme/terapibasseng til, et som ligger skjermet og usjenert til, slik at man kan nyte mer ro, hvis det trengs. Det blir basseng med ”strømvirvel” for de som liker fart og bevegelse, og det blir klatrevegg og en egen øy med boblebad. Dette skal vi få til, og vi håper det blir snart, sier Sverre med et stort smil.


Visste du at det er et over 70 kilometer langt løypenettverk i Hole?

PÅ ski i Holebygda I Hole kan du nemlig boltre deg i et uendelig langt og nypreparert løypenettverk. Et høyt verdsatt lavterskeltilbud som svært mange også vet å benytte seg av, skal vi tro løypebas Owe N. Thoresen.

P

å en vanlig kveld midt i uka kan du faktisk risikere å møte på over hundre mosjonister, som med hodelykt vet å gjøre nytte av mulighetene, selv etter mørkets frembrudd. Mange går faktisk rett ut av døra hjemme og rett ut i skiløypa. Det er nok denne tilgjengeligheten som gjør dette løypenettverket så populært. Man slipper å kjøre langt av gårde for å komme frem. – En annen ting som er tiltalende ved det, er at landskapet er så flatt, og man kan selv velge hastigheten. Man slipper bratte nedoverbakker, slitsomme oppoverbakker og kronglete svinger. Det vet vi mange av seniorbrukerne våre er fornøyde med, fortsetter Thoresen.

Til jobben på ski

Nytt av året er skiløype fra Norderhov til Statens Kartverk på Hverven. Mange ansatte har i lengre tid hatt et ønske om å bruke ski til og fra jobb, og nå er det en realitet. – Vi ønsker så klart at skoleungene også skal bruke ski i stedet for buss, og vil gjerne gjøre langrenn tilgjengelig for alle. Mange skoler har skidagene sine her, og vi vet naturbarnehagen på Røyse også

bruker dem flittig. Dette har igjen ført til god rekruttering til den lokale skiklubben, som er en av de aller største i Buskerud. Løypelag året rundt

Løypelaget består av totalt 20 personer som tilrettelegger over bekkefar, rydder stubber og stein både sommer og høst, samt driver med prepping og annet vedlikehold om vinteren. Laget har også egen seniorgruppe, som vet å sette pris på den sosiale delen ved det. Da blir det dugnad og hyggelige pauser med matpakke og kaffe på termos. Samarbeid og tillatelser fra hele 137 grunneiere må også til, for vedlikehold av løypene krever mye motorisert ferdsel. Men løypelaget skryter av at dialogen fungerer svært godt. – Uten alle grunneierne, hadde vi ikke fått dette til i det hele tatt, alle stiller opp, sier Thoresen. Morten Synstelien er også medlem av Løypelaget og har god teknisk innsikt. Han driver mye med prepping og vedlikehold av maskiner. – Men jeg går også ofte på ski, det gir en indre ro og lar meg oppdage bygda fra en annen side, samtidig som man er godt kjent, sier han.

Løypebas Owe N. Thoresen og teknisk alt-mulig-mann Morten Synstelien brenner begge for prosjektet med å ivareta skiløypene i Hole på best mulig måte.

Tur- og sykkelstier

– Vi jobber med å tilrettelegge tur- og sykkelstier her også, sier Thoresen entusiastisk, dette er under planlegging, og vi vil samarbeide med Steinsletta kulturlandskap. Det er veldig motiverende å ha så mange ildsjeler som støtter oss i driften, sier Thoresen, folk er flinke til å bidra, og vi har en felles glede og interesse i å ha så bredt tilbud som mulig. Det er godt å ha ambisjoner, når man sitter på et så fantastisk utgangspunkt.

Foto: Ragnar Braata

70 km med preparerte langrennsløyper i Hole, flatt landskap med vidstrakte sletter, ikke vanskelig å forstå at dette er et høyt verdsatt tilbud mange vet å benytte seg av.

9


Det aktive Ringerike

Ekstra moro på glattisen - med grønn miljøgevinst

Den flotte kunstisbanen på Jevnaker er blitt veldig populær, og svært godt besøkt. Prosjektet har også en grønn side midt i alt det kalde, til inspirasjon for andre store tenkere som planlegger å gjøre noe lignende.

På den nye kunstisbanen på Jevnaker er det plass til alle. Med sine 12.000 m2, kan man godt ha hockeykamp i den ene enden og familiehygge i den andre.

10


P

å den nye kunstisbanen på Jevnaker er det drømmeforhold uansett temperatur, og banen har vært superpopulær helt siden den åpnet før jul i 2012. Noe av hemmeligheten er det flotte isdekket som blir kontinuerlig ettersett av kommunens banemester, og på kveldstid er det eget banemannskap til stede. Iskvaliteten må være glatt og perfekt, og bør ikke inneholde sprekker du kan snuble i.

leie steiner som er innkjøpt til formålet, og det planlegges egen bandyskole, fortsetter en svært fornøyd banemester.

Sikkerhet og vedlikehold

Kuldemaskinene som fryser isen produserer varme. Denne overskuddsvarmen blir videreført blant annet til gressbanen, slik at denne er grønn året rundt. Men det er mye mer overskuddsvarme. Denne varmen ledes sammen med varme produsert på et bioanlegg som fyres med flis og olje, som også produserer varme. All varmen til sammen er nok til å varme opp idrettshallen, Jevnaker skole, svømmehallen, Bergerbakken skole, og Jevnaker omsorgs- og rehabiliteringssenter, samt mange bygninger på Nesbakken. Disse er nå forsynt med fjernvarme, og dette gir en betydelig miljøgevinst i forhold til redusert CO2-utslipp.

Nesten 90 % av all isbanebruk i Norge er uorganisert. – Mange isbaner har dessuten ikke tilsyn og kan ofte være farlige, særlig om isen er over vann og ingen har kvalitetssikret isens tykkelse. Slike bekymringer har vi heldigvis ikke her, sier banemester Bjørn Igelstad. Han er veldig fornøyd med at banen også er belyst frem til klokka 21 hver kveld, og han håper enda flere vil ta turen opp fra sofaen, og benytte seg av det flotte isanlegget. – Nå har driften vært i gang i snart tre måneder, og stadig dukker det opp nye idéer til bruk av banen. Det er blant annet tegnet opp curlingbaner, man kan

Varmestue

Blir du sliten og ønsker deg en pust i bakken er det få meter til varmestue og café. I Sportscaféen kan du kjøpe deg noe å drikke og litt å bite i, du kan skifte på bena eller bare varme deg litt, hvis du ønsker det. Grønn miljøgevinst

– Årlig er utslippene redusert med over 1.800 tonn bare her på Jevnaker, i forhold til før kunstisbanen ble bygget, forteller tidligere teknisk sjef i Jevnaker kommune, Asbjørn Moen. Han har sett hele prosjektet ta form fra det var en liten idé, og helt frem til anlegget sto ferdig. – Dette er et flott resultat modnet gjennom en god, kreativ planleggingsprosess. Vi håper mange generasjoner fremover kan ha glede av både den kalde og den varme siden av dette, smiler Moen fornøyd.

Plettfri skøyteis er moro for liten og stor. Den nye kunstisbanen ved Jevnaker stadion har blitt veldig populær på kort tid.

11


Det aktive Ringerike

Folkefest med Ringeriksmaraton Sjelden er det mer liv og røre i gatene enn på Ringeriksmaraton, da blir Hønefoss forvandlet til et sydende folkehav, hvor både store og små er ute til langt på kveld.

I Janniche Larssen Bockmann er hovedkoordinator ved Ringeriksmaraton.

12

år begynner forberedelsene ekstra tidlig med arrangerte etappetreninger for de som ønsker å bli ekstra godt kjent med maratonruten. Det er lagt opp til sammen åtte treningsøkter, og arrangørene stiller med kjente idrettsutøvere som proff-hjelp og motivatører, til dem som trenger gode råd og ekstra inspirasjon til treningen. Arrangørene er som alltid et samarbeid på tvers av hele regionen; Ringerikes Blad, IL Holeværingen, IL Jevnaker og Ringerike O-lag.

Sosial arena

– Sosialt sett betyr Ringeriksmaraton enormt mye for regionen vår, for dette engasjerer alle, sier hovedkoordinator Janniche Larssen Bockmann. Hun presiserer at dette er ment som et mosjonsløp som er åpent for alle, uansett hva slags form man er i. Her stiller bedriftslag, familielag, og lag fra foreninger, noen velger til og med å kle seg ut, andre har egne fanklubber langs ruten. Uansett hvem som passerer målstreken først, er


Foto: Wenche Skeie Tvenge

Foto: Ole Edvin Tangen

Familielaget “Svigersvina”.

“Kvikk Lunsj-jentene” fra Sokna.

dette en dag som inneholder aller mest fest og moro. Larssen Bockmann forteller at det er gått mye sport i dette, spesielt for de lokale bedriftslagene som trofast stiller hvert år. Her knives det internt i all vennskapelighet, med påfølgende revansjer så fort anledningen byr seg. Sammensveisede lag

Mange bruker Ringeriksmaraton som inspirasjon internt i bedriften, for å skape interesse og få alle i bevegelse. – Mange blir varme om hjertet når de ser fysioterapeuten ”Spina” stille lag, her er maratonkonseptet bakt inn som en del av den fysikalske behandlingen, sier hun, og forteller hvordan Spina deler hver etappe i to, slik at foreldrene løper etappen sammen med barna sine.

– Det kaller jeg samarbeid som inkluderer hele familien, ler Larssen Bockmann. Barneløp

Nytt av året er at det blir arrangert eget barneløp i sentrum. – Pågangen fra barn som ønsker å delta har vært stor, sier Larssen Bockmann, og legger til at hun synes det er en flott løsning med at det arrangeres et eget løp for barn fra seks til tolv år. Barneløpet blir en god runde i byens sentrum, og blir avviklet før selve hovedmaratonet. – Nå er det absolutt ingen grunn til å sitte inne å lure lenger, sier Larssen Bockmann, og ønsker alle som kan krype og gå, hjertelig velkommen til regionens største folkefest i august.

– Stolt bidragsyter til kultur- og idrettslivet i distriktet! www.honefossbank.no

13


SALGSTART byggetrinn 3, 15. mars 2013

I Hvelvenkroken bor du i rolige omgivelser men likevel behagelig sentrumsnært til Hønefoss. Enten du tar sykkelen eller spaserer gangveien, er det kort til det meste Hønefoss sentrum kan by på. Vil du ut i naturen er det kun et steikast til turstier i Sørumsmarka og på Eiklikastet.

Byggetrinn 1: 15 leiligheter ferdigstilt sommeren 2012, UTSOLGT Byggetrinn 2: 14 leiligheter ferdigstilles mai 2013, UTSOLGT Byggetrinn 3: Leiligheter med BRA fra 54 - 134 m2, salgstart 15.mars 2013 Kontakt: Thomas Rustad, Eiendomsmegler 1 tlf: 32109811 / 99796762


I over 35 år har jeg hatt dette skiltet på kontorpulten min. Hvis noen synes jeg har vært problemfiksert, har de kunnet peke på det. Andre ganger har jeg gjort det... I AKA tror vi på mulighetene - både på egne og andres vegne. Vi tror på Ringeriksregionen, og at mye mer kan skje - hvis man vil nok. Aage Thoresen


Det aktive Ringerike

Dansefeber i Hønefoss Det er over femti år siden Ringerike Ballettskole ble startet i Samfunnshuset i Hønefoss. I dag har ballettskolen igjen fast tilholdssted i samme bygning. Den er riktignok totalrenovert, dansestudioene og barna er nye, men gleden og idealismen er den samme. Ringen er sluttet. Små rosa ballettprinsesser har det bare gøy!

R

ingerike Ballettskole og Dance Center har mye morsomt å friste med på timeplanen. Klassisk ballett, moderne, hip hop (og egne klasser for gutta!), zumba, hip hop heels, lyrisk hip hop, lipstick, cheerdance freestyle, cheerdance hip, jazz fusion, house, ragga hip hop, magedans og dansefeber-klasser. Dansesenteret er tilknyttet RAD (Royal Academy of Dance) og elevene kan gå opp til eksamen i de forskjellige gradene. De aller minste begynner med litt danseteknikk, mye rytme, improvisasjon i leken form, og vil utvikle kroppskontroll gjennom forskjellige

type musikk og dansestiler. Selv om gutta har egne klasser i hip hop, blir de stadig flere i de øvrige timene også, og det er en fin blanding, i et allerede godt dansemiljø. Dansesenteret som fristed

– Vi opplever at elevene våre er glade for å komme hit, for mange er dette et fristed, sier daglig leder Anne Mette Brandenberger. Hun reflekterer et øyeblikk over den åpenbare gleden hun stadig ser i barnas ansikter. – Ofte kommer de inn av døren mens de bare smiler. Bedre reklame enn det finnes ikke, sier hun.

Dans for psykisk utviklingshemmede

– Det er så mye glede i dans og bevegelse, vi skal snart starte med klasser for psykisk utviklingshemmede, som vi vil kalle ”Torsdagsklubben”. Vi kommer til å ha en klasse for barn og en for de litt eldre. Konseptet med bevegelse til forskjellig musikk, fokus på balanse, styrke og rytme har hatt stor suksess andre steder i landet, og instruktørene gleder seg til å komme i gang. Ringerike Panthers Hip Hop Crew

Fra og med 2008 ble Ringerike Golden Panthers en undergruppe i Ringerike Panthers Ishockeyklubb. Samarbeidet har bestått av å stille opp på noen av
klubbens kamper med cheerleading og dans. Gjennom ishockeyklubben er gruppen organisert,
og kan være med å konkurrere i konkurranser som NM. Denne gruppen har gjort det svært bra i mange konkurranser. Klasser for voksne

– Vi har tilbud til de voksne også, sier Brandenberger. Klassisk ballett, magedans eller zumba. Herlig trening som bare er moro! Vi har en utrolig flink instruktør til disse klassene og håper det blir enda større oppslutning neste semester. Fordelen ved å ta klasser hos oss i stedet for på et treningssenter, er at du får kontinuitet i opplæringen og skikkelig progresjon i utvikling. Da blir det ekstra moro, sier Brandenberger. Midt i smørøyet

Ringerike Ballettskole og Dance Center har i dag omtrent 200 elever, fordelt mellom alderen 4–25 år.

16

Vi trives utrolig bra i lokalene våre, fortsetter Brandenberger, her er vi midt i sentrum, vi er der det skjer. Skal vi ha forestilling og finpusse på noe før sceneteppet går opp, er det bare å gå opp to trapper. Stort mer sentralt enn det, går det ikke an å få det. Her vil vi være!


Hockeyeventyr Hønefoss ishockeyklubb Ringerike Panthers, er kommet som en komet på hockeyhimmelen, her kan du bli kjent med klubben som vet hvordan man skriver eventyr med suksessfullt fortegn.

D

et var absolutt ingen som hadde tro på at vi skulle klare å klatre opp i første divisjon, sier styreleder i Ringerike Panthers, Tor Frithjov Nerby (bildet). Selv ble han involvert i klubben for mange år siden via to ishockeyspillende sønner. Nerby så fort utviklingsmulighetene og grep de begjærlig. – I dag kan vi si alt har gått akkurat slik vi drømte om, og enda bedre! Alt lå til rette for å utvikle klubben selv, den trengte en visjon, solid drivkraft, og klare retningslinjer. – Vi har klart å forene alt dette og skapt et solid fundament. Vi har hatt kjempesuksess så langt og samtidig gjort alle kritikere til skamme, sier Nerby stolt.

Egen supporterklubb

– Vi har bra besøk av publikum når vi spiller kamper, forteller Nerby. Det har vært hovedsaklig lokalt publikum, men det siste året er det registrert et stadig

økende antall tilreisende publikum. Nerby synes det er spesielt moro at Ringerike Panthers har egen supporterklubb, kalt ”5. Rekka”. – En idealistisk supportergjeng gjør utrolig mye med motivasjonen til spillerne, mener han. – Vi har en stor lagenhet, med omtrent 23 spillere og 3 keepere, og det er bra når man tenker på det intense spillet på isen, elitehockey medfører. – Hver spiller er på isen omtrent 45 sekunder, sier Nerby, deretter bytter vi. Med så intenst og krevende hardt spill, er det lett å bli stiv hvis det ikke gjøres på denne måten. Stor interesse for barnehockey

– Det er artig å trene de aller yngste spillerne våre, de er som blanke ark, og lette å forme. Vi har også en utrolig sterk jentegruppe i hockeyklubben vår, det største jentelaget i Norge, sier Nerby med et smil. Han mener det gir klubben en utrolig bra miks og balanse sosialt sett. Og foreldregruppa bak jentene kan ikke sammenlignes med noe sier han, de er nesten ivrigere enn ungene. Nei, det er ingenting å si på dugnadsånden her, den er helt unik, ler han.

Hockey-SFO

Klubben har eget opplegg som de kaller ”Akademiet”, et SFO-tilbud for de yngste på barneskolen. Akademiet har to fast ansatte, samt to spillere fra A-laget, som er tilstede etter skoletid hver dag. Her spises det mat og gjøres lekser, før det er på med skøytene og ut på isen. Tilbudet er svært populært. Bra rekruttering

– Vi mener det er viktig å tilrettelegge for de minste, da vil vi ha et godt grunnlag for rekruttering. Dette viser seg å være en smart tankegang. Alt fra elitespillerne til Akademiet er dessuten samlet på ett sted, og de store fungerer som rollemodeller og inspiratorer for de små. – Vi har over 40 unger tilsluttet Akademiet, i tillegg til 7 – 9 års laget, sier Nerby fornøyd. Iskald moro for alle

Det er ikke bare barna som kan prøve seg på isen. Klubben har også et eget old boys-system for de som har passert 34 og har lyst til å spille. Old Boys gruppa kan skryte av et godt sportslig miljø, og er åpent for alle som har lyst til å komme og ha det moro. – I tillegg er ishallen åpen for publikum hver søndag, til og med på sommeren, sier Nerby, da vil vi absolutt oppfordre flere til å komme. Jo flere, jo bedre, mener han. – Hele konseptet vårt er tuftet på idealisme, og legger til at han synes det er godt å ikke ha noen prislapp på det. – Vi ønsker å ha full fokus på selve idretten, og den sportslige gleden vi deler med hverandre. Vi opplever at folk er stolte over å tilhøre klubben vår. Det er nettopp dette som gjør oss til en litt bedre ishockeyklubb enn alle andre, smiler Nerby lurt.

Akademiet, populær hockey-SFO for 6 – 12 år.

17


Det kulturelle Ringerike

Teateroppsetningen ”Lovesong” på Byscenen, Ringerike Kultursenter.

Buddy Holly show med Heine Totland på Byscenen, Ringerike Kultursenter.

18

Show med Øyvind Blunck på Byscenen, Ringerike Kultursenter


Huset med hjerterom

for kultur

Ringerike kultursenter er det lokale knutepunktet for det kreative og kulturelle mangfoldet i regionen vår, og er etter hvert blitt en svært viktig møteplass som inkluderer ganske mange.

E

tter en omfattende restaurering og stor folkedugnad er kultursenteret siden oppstart i 2007, blitt et levende og attraktivt kulturhus, med to scener for musikk, dans og drama, rom for kurs, konferanser, møter og øving, og flotte fellesarealer med servering og utstillingsmuligheter.

Kulturformidleren

– Vi får svært gode tilbakemeldinger om at vi har god bredde i sortimentet vårt, forteller daglig leder for Ringerike kultursenter, Tage Hybertsen, men legger til at de har store ambisjoner om å tilby enda mer. I tillegg til å formidle kultur-produksjoner innen ulike sjangere har kultursenteret også en viktig funksjon i det ansvaret som følger med å utvikle det lokale kulturlivet. Både som kompetansesenter og samarbeidspartner med lokale krefter, som vertskap for større produksjoner og som produsent for egne forestillinger. Kulturhus og kraftsenter

Ringerike kultursenter er viktig som et kraftsenter for det lokale kulturliv. Senteret er ment å samle interessen på ett sted, ivareta den lokale identiteten, og bidra til utvikling av det lokale kulturlivet gjennom å tilby hensiktsmessige og vel utstyrte lokaler til både hverdag og fest, øvelser like mye som forestillinger og andre arrangementer. Kultursenteret i Hønefoss er et regionalt kulturhus, og er blitt et av de aller viktigste møtestedene for det lokale kulturlivet, som skal være en god miks av lokale, nasjonale og internasjonale utøvere.

Øvings- og treningslokaler

– Vi har flere faste brukere som benytter seg av øvings- og treningslokaler hos oss, Hønefoss Ungdomskorps, Ringerike Janitsjar, og Ringerike Ballettskole & Dance Center har fast tilhold her. I tillegg har vi faste leietakere som Artkompaniet i Sentrumskirken, og forestillingen ”Et juleønske”, som de tradisjonelt viser før jul. – Det er en flott forestilling på høyt nivå og kan anbefales på det sterkeste, sier Hybertsen med et smil. Omtrent 100 forestillinger av ulike karakter tilbys publikum hvert år. Nærmere 30.000 publikummere løser billetter til de ulike arrangementene.

– Vi har flere store prosjekter til høsten som vi gleder oss til å sette på plakaten. Byscenen har 530 sitteplasser, Amfiet har 260. Bare å følge med, og skynde seg å bestille billetter. Det er plass til mange, men det blir fort fullt, blunker han lurt. Overskuddet av driftsresultat går tilbake til kultursenteret, og vil komme til nytte og glede for kulturlivet, de som bruker det, og publikum. Hybertsen kan ikke snakke om kultursenterets drift uten å nevne næringslivets støtte. – Den har vært av avgjørende betydning for vår eksistens, sier Hybertsen, så takk skal dere ha!

Freezone for de unge

Stiftelsen Positiv oppvekst og Sentrumskirken flyttet ungdomsklubben ”Freezone” inn i nabolokalene i kulturhuset i 2009. Ungdomsklubben består av café, multimediarom og diskotek, og har åpent to dager i uka. Kulturell kvalitet

– I tillegg til nasjonale- og internasjonale artister, har vi heldigvis mange lokale utøvere, sier Hybertsen stolt. De siste årene har det vært en vanvittig fremgang å spore nettopp her. Det har skjedd noe med mentaliteten innen progresjon og utvikling, og folk er blitt perfeksjonister. Dette gjør virkelig noe med nivået, sier en entusiastisk Hybertsen. Spennende 2013

Det er grunn til å anta at Ringerike kultursenter vil få enda større suksess ved å velge en større bredde på tilbudet til publikum. Hybertsen har gode forventninger til 2013.

Travle dager for daglig leder Tage Hybertsen ved Ringerike Kultursenter. Kultursenterets program skal være attraktivt og variert, og alle arrangementer skal gjennomføres på en god måte.

19


Det kulturelle Ringerike

Revy og rock Det var en gang en gjeng idealister som hadde store visjoner om å spre glede... Og akkurat slik gikk det til også.

I

dag kan vi glede oss over mangfoldet i humor og musikk, og kan riktig boltre oss i revyer, show og konserter. Ikke minst gleder vi oss veldig til neste gjensyn med våre grønne venner i familieforestillingen ”Rockefroskene”. I år kan Hønefossrevyen feire hele 14 år som Norges største sommerrevy. Hønefoss-arrangøren TBA bestreber seg på fornyelse og kontinuitet. – Vi vil at folk skal glede seg til neste gang, og ønsker showet skal være minst like bra da, om ikke bedre, sier Bror Andersen. Han er regissør og insisterer på å kalle seg kulturarbeider... selv om vi heller ville kalle han kulturidealist. For det er han virkelig, et glødende oppkomme av fantastiske og elleville idéer. – Jeg har alltid hatt stor kreativitet og skaperevne, og sliter vel heller mer med å koble av, ler Andersen.

Kulturregionen

Hønefoss er etter hvert blitt en flott kulturby, med et rikt tilbud. Regionens kulturskoler svinger seg, det er revylinje på Folkehøgskolen, og flere store firmaer lager revyer med utgangspunkt i egen bedrift. – Også har vi russerevyen da, den pleier å score bra på popularitetsskalaen, og nivået ligger svært høyt, sier Andersen.

20

Kontinuitet i underholdningstilbud med høyt nivå gir også en god synergieffekt til andre næringer. Bare Hønefossrevyen for seg selv, passerer snart 18.000 publikummere. Må tørre å satse

– Ingen ambisjon er for stor, selv alle våre arrangementer har begynt med en liten idé. Man må tørre å satse, våge å gjøre noe nytt for å oppnå noe, sier Andersen. Han mener det i mange sammenhenger ofte blir mye diskusjon frem og tilbake, og lite konkret handling. – Men i TBA handler vi, og vi har bevist at vi får det til! Vi ønsker å være lydhøre for alle nye idéer, slik at vi kan ha god progresjon i vår utvikling, understreker han.

sier Andersen, og vi henter inn proff hjelp der vi trenger det. Skikkelig musikk, lyd og lys, gir god utførelse så showet flyter bedre. Folk er flinke til å møte opp, og stadig flere lager helaften ut av det, med show og middag ute, en skikkelig kosekveld for hele familien. Hønefossrevyen har premiere i slutten av mai, Rockefroskene i midten av juni, og Jailhouse Rock i slutten av juli. – Vi må ta vare på disse nære opplevelsene så vi kan skape en mer levende by, avslutter han fornøyd, man er da idealist og lokalpatriot!

Noe for enhver

Hønefossrevyen er kjent langt utover bygrensene og trekker mye folk utenbysfra. På en Jailhouse-kveld er det fest og stemning både inne og ute, hele kvelden. O´Jul med din glede trekker fulle hus i førjulstiden, og høster strålende kritikker. Rockefroskene er et utendørsarrangement for hele familien, med tilholdssted på Glatved Brygge. For det er jo nettopp der froskene bor! Showet har med barn helt ned i 10-års alderen på scenen, disse spiller rumpetroll. – Vi prøver å tenke nytt hele tiden,

Bror Andersen mener det er flott det skjer så mye i distriktet. - Mye aktiviteter gir litt konkurranse, og det er bare sunt, mener han.

Foto: Audun Haugen

på mange scener


Eventyr med

Bronsebukkene på Hadeland Friluftsteateret Bronsebukkene tar deg med på en uforglemmelig reise tilbake til bronsealderen, midt i det vakre og unike kulturlandskapet på Midtre Olimb Gård på Jevnaker.

T

eateroppsetningen begynner slik den virkelige historien begynte, med at elleve år gamle Ragna finner en stor bronseskatt i åkeren. Dette var på midten av 20-tallet i forrige århundre. Funnet besto blant annet av flotte smykker og to unike små bukker, og viste seg etter hvert å bli Nordens største og merkeligste bronsealderfunn. En mektig stamme bodde nok her på Hadeland i bronsealderen, men hvordan havnet skatten her? I vår forestilling følger vi Ragna på en reise tilbake i tid, der hun blir en del av bronsealderfolket i Leikvinstammen. Hun opplever maktkamp og broderdrap,

krig og kjærlighet – det hele ledsaget av Gisle Kverndokks uforglemmelige musikk. Oppsetningen er dramatisert gjennom en spennende kombinasjon av profesjonelle skuespillere og amatører, side om side. At forestillingen spilles utendørs, i hjertet av Hadelands dramatiske kulturlandskap på Midtre Olimb, er med på å forsterke den realistiske historien. Bronsefunnet er en sann historie og regnes i dag som et av de viktigste funnene fra bronsealderen. Friluftsteateret har fem spilledager i midten av juni måned.

Sjamanen fra”Bronsebukkene”. (Foto: Bronsebukkene) Foto: Audun Haugen

Underholdningsleverandøren Stadig flere ringerikinger utmerker seg nasjonalt innen kultur og musikk, eller ellers på underholdningsfronten.

T

rond Lien, kjent som kapellmester fra blant annet ”Beat for beat” på tv kjenner de fleste til fra før. Jørn Atle Støa like så, som nøkkelmann i egne produksjoner, artist, gitarist, idémaker låtskriver og komponist. Vi skjønner det blir mye fartsfylt energi når disse to slår seg sammen og starter eget byrå som spesialiserer seg på underholdningsproduksjon, skreddersydd for næringsliv og større eventer.

Underholdning og teambuilding

– Det handler om å lage mye uformell moro, men like mye om teambuilding. Spesielt hvis det ønskes arrangement for næringslivet. Vi har godt samarbeid med hotellene i distriktet. Vi kan presenterer et totalkonsept og lage en hel underholdningspakke, og foreslår gjerne artister som passer bra til opplegget.

Mange fordeler med Ringerike

– Det er mange fordeler med Ringerike, forteller Trond Lien. Alt er litt enklere her, samfunnet mer oversiktlig. Det er billigere å bo her, og vi har gode støttespillere i det lokale næringslivet, på grunn av personlige relasjoner. - Vi forsøker å bruke kreftene lokalt så langt det lar seg gjøre, men har påtatt oss jobber både på Svalbard og i Barcelona, smiler Lien, og vi forstår disse gutta sitter med et enormt nettverk i ryggen. - Vi er stolte av å ha eget lydstudio, og at vi drifter egne teknikere innen lyd og lys, sier Støa, og konkluderer med at de totalt sett sysselsetter fire personer. Fra korslag til sommerskole

– I tillegg til å skreddersy store og små arrangementer, og egne konsepter som korslag, musikkquiz med Lien & Støa, har vi de siste årene også arrangert som-

merskole for barn og ungdom mellom 10 og 18 år. Da leier vi inn forskjellige instruktører og har klasser som show/ musikal, eller band, forteller Lien. – Sommerskolen har vært veldig populær og det er tydelig et behov i regionen vår. Og det er ingenting som tyder på at etterspørselen blir noe mindre med det første, det er Lien og Støa enige i.

21


Det kulturelle Ringerike

JA til en levende kulturskole Rektor på Ringerike Kulturskole er nyansatt og kommer fra kulturjobb i Trøndelag. Marja Lyngra Høgås som opprinnelig er fra Oslo, føler at hun er kommet hjem.

J

eg er svært opptatt av en god dialog mellom kulturskole og hjem, sier Høgås. – En klar og tydelig kommunikasjon skaper bedre trivsel og større progresjon i elevenes utvikling. Foresatte kan være trygge på at alle får individuell oppfølging med tilpassede oppgaver innenfor samme gruppe. Man får tilbud om foreldresamtaler, men blir også oppdatert om elevens utvikling underveis. På tvers av kommunene

En fordel ved kommunesamarbeidet, er at søkerne selv kan velge hvilken kulturskole de ønsker å søke seg inn på. Hvis kulturskolen nær deg ikke har det tilbudet du ønsker, er det godt mulig en av de andre kulturskolene har det, selv om alle i hovedsak har tilbud om undervisning innen kunstfag og musikk. På kulturskolen i Ringerike er for eksempel undervisningen spisset mot enkeltinstru-

menter og band, Hole kulturskole har svært godt tilbud innen musikaloppsetninger og teater, mens kulturskolen på Jevnaker er kommet langt innen visuell kunst-grupper. Ringerike Kulturskole har eget storband som er et utrolig populært tilbud for de videregående elevene som ønsker å jobbe mer med jazz og improvisasjon. Mestring gjennom lek

– Det aller viktigste er at vi skaper en trygg og sosial arena som fører til våre hovedmål; lek, moro, motivasjon og mestring. Vi er opptatt av at alle får de samme mulighetene, og at vi tar barn og unge på alvor. Nyere talentforskning konkluderer med at det er mengdetrening som teller, ikke nødvendigvis bare talent. Det burde inspirere mange til å prøve nye muligheter, sier Høgås entusiastisk, vi vil ha et levende kulturengasjement i regionen vår!

Talentfabrikken i Hole Hole kommune ønsket å gi flere unge muligheten til å bli kjent med musikalverdenen. Flere idealister så mulighetene, og egen musikallinje på kulturskolen var etter hvert en realitet. Her er det høyt nivå, med egne auditions før hver eneste oppsetning.

M

ens dette skrives, er det straks klart for en ny stor musikaloppsetning. Denne gangen er det den evig aktuelle ungdomsmusikalen ”Fame”, som går av stabelen på Ringerike Kultursenter i mars. Tidligere har de satset stort med musikaler som ”Bakgårdskatter” og ”Løvenes Konge”, og høstet enestående kritikker i media. Gjennomføringen av et så stort arrangement krever mye innsats, men på øvelse er ingenting som tyder på at disse ungdom-

22

mene synes det er slitsomt, tvert i mot. Musikallinjen er et prosjektbasert undervisningstilbud for barn og unge mellom 10 og 25 år i Ringeriksdistriktet. Linjen driftes og administreres av Hole kulturskole, og de får støtte fra det lokale næringslivet. Musikallinjen er delt inn i scenekunst og orkester. Begge feltene er tiltenkt alle som har interesse og lyst til å være med på og utvikle sin egen personlighet i samspill med andre, innen sang, dans, drama og musikk. Opptak til musikal-

linjen skjer ved at det holdes en opptaksprøve. På musikallinjen er det Hilde Dahlen som er primus motor, men kulturskolen trekker også inn andre profesjonelle instruktører og koreografer, ved behov. Hole Kulturskole har som mål å utvikle elevenes kompetanse gjennom lek, fantasi og kreativ skaperevne. Undervisningen som tilbys, er musikk, dans, drama, litteratur og visuelle kunstfag, i tillegg til instrumentalopplæring.


Kunstneriske prosesser

PÅ Jevnaker – I dag skal vi begynne med ”stop motion”, sier glasskunstner og kulturskolelærer Inge Lauwers ved Jevnaker kulturskole.

V

i har fått være med på en time med ”Visuell kunst” ved Jevnaker kulturskole, og sitter spent som en fjær sammen med barna. Det er ikke mange hender som rekkes i været, og vi er egentlig ikke helt sikre på svaret selv. Lauwers forklarer grundig at ”Stop motion” er animasjonsfilm som er satt sammen av mange små bilder, og som ved hjelp av et dataprogram kan spilles av i sakte eller rask rekkefølge. – Vi må lage et storyboard først, fortsetter hun, deretter skal vi lage figurer som skal være med i filmen vår. Og så skal vi forfatte en skikkelig skummel påskekrim!

Visuell kunst

På kurset ”visuell kunst” handler det om å legge opp undervisningen slik at

barna får innblikk i tegning og maling som en kunstnerisk prosess. På en enkel måte skal de få forståelse for form og farge, gjennom alt fra å tegne, til å skape tredimensjonale ting. Elevene som velger denne linjen bør være dem som har glede av å ha ekstra tid til å tegne eller lage ting. Tegning, form og farge er prinsipper som står helt sentralt gjennom hele undervisningen, og dette blir vevet inn i alle prosjekter. Utforsker materialer

– I timene går vi på skapende oppdagelsesreiser i et utalls materialer, forteller Lauwers. – Vi jobber masse med musikk, og barna skisser det de opplever. Vi modellerer med forskjellig leire, vi lager smykker og figurer. Vi har laget flotte trykk med linosnitt. Vi har lekt med

Dana, 12 år (I rødt) har laget hovedrolleinnehaver til sin animasjons-påskekrim.

nanofilt, og nå skal vi lage vår egen animasjonsfilm. Ut på vårparten skal vi støpe betong, smiler Lauwers. Det gleder hun seg spesielt til, etter som hun selv er utøvende kunstner og skulptør. – Vi har et flott, kreativt miljø der alle inkluderes, skryter Lauwers og forteller at hun ofte opplever at barna uoppfordret hjelper hverandre. Grensebrytende effekt

Når vi introduserer et nytt materiale eller en ny teknikk, blir det lagt vekt på at eleven når en grunnleggende forståelse og selvstendighet. Her er redskap som fri eksperimentering elementært. Men dette er på ingen måte en prosess som går ubemerket hen. Kulturskolene burde kanskje hengt på en liten advarsel: Vær klar til å bli overrasket over den grensebrytende effekten!

Hole Kulturskoles Musikallinje setter opp ungdomsmusikalen ”Fame” våren 2013, og bilder fra prøvene viser en engasjert gjeng! På bildet helt til venstre ser vi de unike øvingslokaler for musikallinjen i Alexandergården på Vik.

23


Det kulturelle Ringerike

Kunstnerisk

hjerte i Hole

Hole Art Center ligger som en kunstperle i Holebygda, og er en vakker komposisjon av arkitektur, design og samtidskunst.

K

unstsenteret som er drevet av ekteparet Elenor Martinsen og Åsmund Bergwitz, ble startet i 2005. Elenor er selv billedkunstner, mens Åsmund er anleggsgartner, og har spesialisert seg på japansk hagedesign. Begge holder populære kurs og workshops innen sine fag.

seksåringene i Hole kommer årlig hit på kunstworkshop, og vi har eget juleverksted hvert år. Vår spennende atmosfære innbyr til mange slags arrangementer, sier Elenor, som ikke legger skjul på at kunstsenteret virkelig er deres kreative fristed og hjem – i glass og betong.

Internasjonal kunstarena

Hole Art Center har syv store utstillinger hvert år med forskjellige billedkunstnere fra inn- og utland. I tillegg har de innslag med skulpturer, installasjoner og film. Kunstsenteret vektlegger fornyelse og kvalitetskunst av høyt nivå. Skulle du få lyst til å kjøpe, men er litt usikker på hva som er riktig kunst for deg, er det trygg veiledning å få her.

– Vi ønsket å bli et moderne kunst- og inspirasjonssenter etter modell fra Louisiana i Danmark, og setter formidling av original og variert samtidskunst som vårt viktigste satsningsområde, sier Elenor Martinsen. Hun legger til at hun ønsker at kunstsenteret skal være både en nasjonal- og internasjonal arena, og håper publikum vil komme tilbake hit, finne ro, og oppdage nye ting hver gang de er her. En japansk hage med moderne lysdesign og skulptur, er også under oppføring. – Vi er også en sosial arena med mange faste tradisjoner sammen med lokalbefolkningen, i form av møtevirksomhet, bryllup, konfirmasjoner, konserter og andre arrangementer. Alle

24

Stadig fornyelse

Totalopplevelse

Du bør virkelig ta turen innom Hole Art Center. Sett av dagen og ta deg tid til en deilig, varm lunsj i den lille kaféen og nyt den totale atmosfæren. Japanskinspirert minimalistisk arkitektur og panoramaet mot den storslåtte naturen med himmelen, fjellet og vannflaten, gir lys og glød som fremhever alle kunstverkene.

Kunstsenteret har en innbydende kafé og kan friste med småretter, god kaffe, kunstnerisk atmosfære og en panoramisk naturopplevelse.


Kunstsenteret ligger midt i mellom Hønefoss og Oslo, godt integrert med dramatisk og storslått norsk natur. Panoramisk utsikt over Tyrifjorden trekker fjord og horisont inn i lokalene. Foto: Hole Art Center

Det er ekteparet Elenor Martinsen og Åsmund Bergwitz´s lidenskapelige forhold til arkitektur, design og samtidskunst, som er drivkraften bak Hole Art Center. Elenor er selv billedkunstner, mens Åsmund er anleggsgartner med spesialfelt innen japansk hagedesign.

25


Det kulturelle Ringerike

Kistefos-Museet klart for ny sesong med opplevelser Kistefos-Museet har alltid vært en spennende aktør som byr på unike opplevelser balansert mellom et moderne og historisk uttrykk. Det aller meste av det gamle fabrikkanlegget er godt bevart, her finner du Skandinavias største moderne skulpturpark, en liten café, butikk og spennende kunst i unike utstillingslokaler.

26


D

et gamle tresliperiet og produksjonen ble riktig nok lagt ned i 1955, og i mange år var det helt stille. Området ble åpnet som museum i 1996, og kjøperen, Christen Sveaas, var ingen ringere enn barnebarnet til mannen som en gang grunnla det.

Naturskjønt ved elva

Den industrielle historien som er fundamentert i tresliperiet, gir en deilig, visuell kontrast til den banebrytende samtidskunsten du finner ute blant trærne. Flere av verkene utendørs er såkalt ”site-specific” det vil si at de er laget spesielt til stedet der de skal være. Dette naturskjønne området med sine unike opplevelser utendørs, skaper igjen en perfekt ramme for det dynamiske og varierte mangfoldet som vises innendørs. Follums historie på sliperiloftet

Follum og Kistefos har alltid hatt nær tilknytning til hverandre gjennom mange års drift. Nå blir Follums historie ivaretatt på Kistefos, og en egen utstilling settes i

stand på det gamle loftet i tresliperiet. Her vil det vises gjenstander, fotografier og annet fra Norske Skog Follums 139-årige historie. Follum-utstillingen vil bli værende her på permanent basis. Stadig nye opplevelser

Hvert år er det nye utstillere på Kistefos. Sesongen 2013 er viet den kjente norske samtidskunstneren Fredrik Raddum, som med sin retrospektive utstilling vil vise sine samfunnskritiske og lekne skulpturer. På sesongens åpningsdag avdukes også en ny skulptur i museets skulpturpark, laget av den irske kunstneren John Gerrard. Familievennlig barnepark

I 2012 åpnet Kistefos Barnepark, et spennende og miljøvennlig aktivitetstilbud for barn mellom fire og åtte år, i et sikkert utendørsmiljø. Her er det lov å utfolde seg med mange morsomme fysiske aktiviteter som klatring, balansering og mye mer. Kistefos-Museet er åpent fra slutten av mai til begynnelsen av oktober.

27


Det kulturelle Ringerike

Visuelle opplevelser

i særklasse

V

i skal snart begynne med et helt nytt konsept, forteller Cecilie Laeskogen som sammen med sin ektemann Tord Laeskogen, eier og driver Sundvolden Hotel. Galleri Sundvolden ble åpnet for publikum da utbyggingen av Sundvolden Hotel sto ferdig høsten 2010. Førsteinntrykket og arkitekturen som møter deg ute er lekkert, og gir betrakteren et løfte om at solid, stilren modernisme også er å finne på innsiden. Og du blir ikke skuffet. Stilen er gjennomført i harmoni med godt ivaretatte antikviteter og en særdeles praktisk brukervennlighet. For det skal fungere i hverdagen, både for gjestene og de ansatte. Åpne flater, lyse rom, masse luft å puste i. Tid til å se, tenke, og bare være tilstede.

Investering i visuelle opplevelser

– Vi har alltid syntes det har vært en glede å investere i kunst, og mener dette er en investering som tilfører mye glede i hverdagen. Kunst er ofte ubevisst med å bygge opp under en totalopplevelse, selv om mange av våre gjester egentlig

28

- Vi ønsker å tilby våre gjester en kunstnerisk totalopplevelse, selv om det ofte kan være en ubevisst betraktning av selve kunstverkene, sier hotellvertinne Cecilie Laeskogen om Galleri Sundvolden. Det er blitt mye vekt på arkitektur, kunst og totalopplevelser. ikke er opptatt av kunst i det hele tatt. Vi håper folk vil komme tilbake til oss, og at de oppdager noe nytt hver gang. – Noe av kunsten vår er innkjøpt, og henger derfor på permanent basis, men hovedutstillingen vår blir byttet tre ganger i året. Folkelig kunst

– Vi ønsker å tilby folkelig, spennende kunst, noe for enhver smak, og får derfor hjelp til å velge det som skal stilles ut. Vi har alliert oss med gallerist Astrid Hilde Semmingsen, for å sikre kvaliteten. Semmingsen har mange store kunder i sin portefolio, hun er svært dyktig og finner alltid et sortiment med bredde som passer godt til oss, ler Laeskogen. Kunst for alle

Ønsket om å investere i kunst oppsto i forrige generasjon som drev hotellet. Den gangen var det hovedfokus på innkjøp av norske kunstnere. – Vi hadde et sterkt ønske om å videreføre dette, med en enda større bredde, og utvidet interessefeltet til internasjonal kunst også, for å kunne ha skikkelig

spennvidde i sortimentet. – Galleriet vårt er alltid åpent for publikum, og vi håper enda flere vil komme innom bare for å dele de visuelle opplevelsene med oss, sier hun åpenhjertig, og legger til at de får svært gode tilbakemeldinger om galleriet, fra mange forskjellige hold. Kunstnertriangelet

Det nye konseptet blir en pakketur innen kulturopplevelser, slik at man kan få med seg totalheten i regionen. Hun mener det er en opplevelse i seg selv, bare å være i nærområdet, og at det er så mye å oppleve her, i en så kort avstand fra Oslo. – Nå skal vi samarbeide i et kunstnertriangel som går mellom oss på Sundvolden Hotel, Kistefos Museet og Hadeland Glassverk. Våre gjester vil bli tilbudt godt håndverk, gode historiske- og særegne kunstopplevelser, innrammet med nydelig mat og overnatting på historisk grunn. Og uten at man trenger å planlegge noe selv, her får de alt i en pakke. Vi ønsker å dele eventyrrikdommen med alle, avslutter hun.


Kunstnerisk mangfold på

Helgelandsmoen Da billedkunstneren Thomas Klevjer først overtok bygg 6 og 9 på Helgelandsmoen, var det med tydelige visjoner for øyet; å skape et åpent kunstnerisk fellesskap, og et brennende ønske om å skape et blomstrende miljø for fremtiden.

I

dag huser Galleri Klevjer totalt 13 skapende mennesker som utøver hvert sitt felt. Mange har markert seg godt både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Kunstnerfellesskapet huser flere billedkunstnere, en skulptør, en silketrykker, en grafiker, to sølvsmeder, to personer innen reklame og design, og en innen tv og filmproduksjon. – Vi kaller det ateliér/verksted/kontorer, smiler Klevjer, for her er det kreativt mangfold så det monner, og nevner i fleng flere kjente navn fra både utstillinger og tv.

Café fra 1920

Thomas Klevjer ønsker å sette Helgelandsmoen på Norgeskartet. Det gamle kornmagasinet ble også snart erhvervet, og er ombygget over flere etapper. Snart står to etasjer (totalt over 500 m2) klare. Den ene er galleri med skiftende utstillinger, og i den andre er det blant annet tenkt å rekonstruere ærverdige gamle Café Narum, fremstilt med det autentiske interiøret, nøyaktig slik det så ut på 1920-tallet. Baker Narum var i mange år Hønefoss store møtested, en flott café i to etasjer, beliggende sentralt på Søndre Torv. I første omgang blir den rekonstruerte Café Narum en sommercafé i helgene, men det langsiktige målet er å holde åpent hver dag i sommersesongen, og hver helg gjennom vinterhalvåret.

Foto: Privat

Bilde fra Café Narum på 1920-tallet. I nøyaktig samme stil skal den nye caféen på Galleri Klevjer fremstå, når ombyggingen er ferdig.

Kunstnerisk attraksjon

Thomas Klevjer håper han i fremtiden kan knytte til seg entusiastiske kontakter som kunne tenke seg å videreutvikle konseptet i samarbeid med han. – Tanken er å gjøre huset om til en permanent attraksjon på Ringerike. Vi ønsker å ha utvidet åpningstid både for galleriet og caféen, og vi ønsker på sikt å utvikle en butikkvirksomhet integrert i samme konseptet. Jeg elsker å ha mange prosjekter i luften, men må nok delegere noe, innrømmer han, og legger ikke skjul på at det er i ateliéret sitt, blant pensler og malingstuber, at han virkelig er i kontakt med sjela si. Nydelig beliggenhet

Galleri Klevjer kan allerede skryte av å være en lokal attraksjon. Mange velger å legge turen innom i løpet av en lørdag, og folk tar med seg familie, venner og forretningsforbindelser. Nydelig beliggende langs elva, og kun ti minutters kjøretid fra Hønefoss sentrum, er kunstnerattraksjonen lørdagsåpen for publikum, og vel verdt et besøk, uansett årstid.

Noen av kunstnerne som er presentert på Galleri Klevjer, Ann Kristin Støveren (grafisk designer), Thomas Klevjer (billedkunstner), Tove Hirth (skulptør) og Grete Malmo (grafiker).

29


Det kulturelle Ringerike

Bli student på Ringerike! HØYT FAGLIG NIVÅ OG TETT OPPFØLGING GIR DEG KOMPETANSE SOM ER ETTERTRAKTET.

ØKONOMI & LEDELSE

JUS

Siviløkonomutdanning

Jus og ledelse – Bachelor

Master i bedriftsøkonomisk analyse

Jus - Bachelor

Master i informasjonssystemer

Jus – Årsstudium

Master i markedsføring Master i strategi og kompetanseledelse

IT OG WEBDESIGN

Master i industriell økonomi

IT og informasjonssystemer – Bachelor

Økonomi og ledelse - bachelor

IT og informasjonssystemer - årsstudium

Markedsføring – bachelor

Dynamisk webdesign – Bachelor

Bedriftsøkonomstudiet - årsstudium

PPU REISELIV

Praktisk pedagogisk utdanning

Reiselivsledelse – bachelor

Vi gir talentene en fremtid! - www.hibu.no 30


Ringerike i utvikling

Flerbrukshallen

– samarbeid gir muligheter Ringerike kommune og AKA har lenge hatt en drøm om å skape et idrettens Mekka i Hønefoss. AKA Arena ble ferdigstilt i 2008 og har siden den gang vært storstue for fotballglade ringerikinger, både små og store. Siste tilskudd til Idrettsparken er Flerbrukshallen, som skal huse hallidrettene.

V

i ser frem til å få samlet mer av idretten i Idrettsparken, og håper og tror at idretten både i og utenfor Ringerike kan nyte godt av å dette fellesskapet, sier Terje Dahlen. Et godt samarbeid mellom det offentlige og private har gjort det mulig å realisere et prosjekt som vil gjøre Schjongslunden i Hønefoss sentrum til en komplett idrettspark. Flerbrukshallen er et prosjekt utviklet i samarbeid mellom Ringerike kommune, Buskerud.

samarbeid gir muligheter

Fylkeskommune og Hønefoss Stadion AS/AKA. Ringerike kommune, Ringerike Idrettsråd og Hønefoss Stadion AS har gått inn med kapital, og opprettet et eget selskap som ledes av Terje Dahlen fra AKA AS. Buskerud fylkeskommune vil være leietaker i hallen og disponere denne på dagtid til sine videregående skoler. Det er planlagt byggestart høsten 2013 med ferdigstillelse årsskiftet 2014/2015. Unikt tilbud

Her skal elevene ved de to videregående skolene boltre seg på store hallflater på

dagtid. I helger og på kvelder blir det hallidrettene i regionen som får nyte godt av den nye hallen. Idrettslinjen ved Ringerike videregående skole vil også ha undervisningsrom tilknyttet hallen. Hallen vil også kunne brukes til messer og konserter. Mangfold, flerbruk og næring

Hallen vil inneholde tre spilleflater for håndball og tribuneanlegg for over 2000 tilskuere samt tilhørende garderober og toaletter. Det søkes også en løsning med VIP-avd. på et øvre plan for en felles løsning med tribunebygg på AKA Arena. Hønefoss Stadion AS har ansvar for en del av bygget hvor det skal tilbys helserelatert næring, f.eks treningssenter, fysioterapi med mer. Inne i hallen kan du ta deg en pause i kafeen mens barna prøver seg i klatreveggen. – Hønefoss og Ringerike vil med den nye hallen, fotballstadion, friidrettsstadion og ishockeyhallen ha en av de flotteste og mest komplette idrettsparkene i hele Norge, sier sier Arild Hungerholdt fra Ringerike kommune og Terje Dahlen.

31


Ringerike i utvikling

Regionshovedstaden

HØNEFOSS

med bærekraft inn i fremtiden Småbylivet i Hønefoss sentrum vil gjennomgå en omfattende ”makeover” innen få år, skal vi tro en av hovedpersonene bak Øya-utviklingen, entreprenør Haakon Tronrud.

H

ele prosjektet med byutviklingen er bevisste valg om moderne byplanlegging og utvikling, og vi som bor her, som skal løfte budskapet videre inn i fremtiden. Drømmen er å skape en spennende, urban elveby, et markert, sentralt knutepunkt på Østlandet. En by som er tilrettelagt for både for regionens innbyggere og alle dens besøkende, og

32

virkelig innbyr til sosiale aktiviteter, sier en entusiastisk Tronrud. Han legger til at han føler ydmykhet overfor et prosjekt av slike dimensjoner, og med så solide historiske røtter. Fremtidsambisjoner

– Det føles stort og ærefullt å få lov til å delta i et utviklingsprosjekt helt fra idéene kommer på tegnebordet,

til kvartalet skal stå ferdig. Det ligger mange utfordringer foran oss. Det skal tas hensyn til verneverdige fasader og brukervennlighet. Gammelt og nytt skal estetisk smelte sammen og integreres i fremtiden, og kvartalet skal kunne møte morgendagens behov på alle punkter. Vi har store ambisjoner om klare å oppfylle alt sammen, sier Haakon Tronrud med et stort smil.


Fra konseptworkshop’en på Snøhetta Arkitektkontor: Foto: Anne Gro Christensen

”Knutepunktet” forteller oss at historien ønskes knyttet sammen på en ny måte, representert i en ny drakt. Konseptet bør være så sterkt at det påvirker hele sentrum og Ringerike som region. Nøkkelord er kraftsentrum og knutepunkt.

Samarbeid og tilgjengelighet

Historiske røtter

Mange generasjoner før oss har tenkt store tanker om denne bydelen tidligere, og nå skal altså Hønefoss igjen få nyte godt av kreative initiativtakere.Livet og næringsvirksomheten rundt det gamle sagbruket og fossen skriver seg godt og

vel 500 år tilbake i tid. Det er viktig at vi tar vare på kjerneverdiene og tar med oss det historiske perspektivet om kulturarven hele veien. Samtidig ønsker vi å møte behovene til menneskene i dag og lage noe som vil være bærekraftig langt, langt inn i fremtiden. Hønefoss inn i fremtiden

Det begynte med samfunnshuset og sentrumskvartalet, fortsetter Haakon Tronrud. Etter mye planlegging og solid dugnadsinnsats hadde byen plutselig fått tre nye moderne kinosaler, nytt forretningsbygg, lekre kontorer og et kulturhus med mange bruksmuligheter. Og snart skal Brutorget også bygges ut. Øya-kvartalet vil binde det hele sammen og gi en flott ramme rundt elva, slik at man også i større grad kan ta i bruk denne. Da vil man vil få enda mer preg av en moderne elveby, tror Haakon Tronrud. Man må tørre tenke nytt og annerledes. – En av våre aller viktigste målsetninger, er nemlig at folk som bor her skal være kjempestolte av distriktet sitt, avslutter han med et stort smil, som tydelig avslører stolthet over å tilhøre regionen selv.

Modellen ”Skovhjulet” viser hvordan hjulet er symbolet på bindeleddet mellom naturen/fossen og energien som utvinnes, altså symbolet på kraft som genereres, nye muligheter og verdiskapning. Hjulet er samtidig symbolet på teknologi; fra historiens begynnelse og inn i fremtiden.

Foto: Anne Gro Christensen

Tett samarbeid med kommunen som planmyndighet, er viktig. En solid utfordring er å skape balanse og harmonisk fellesskap mellom bokvalitet, fellesskapsaktiviteter og næringsvirksomhet. – Et av spørsmålene vi jobber mye med, er hvordan vi kan få sentrum til å pulsere av liv både på dagtid og kveldstid. Første prioritet er å samle tettheten på ett sted og konsentrere det i ett sentrum, med de sosiale arenaene som spisesteder og kaffebarer, og ikke spre disse over et for stort område. Et godt byrom skal være et fristed, og tilgjengelig for alle. Det skal inneholde forskjellige opplevelser, næringsvirksomhet og møteplasser. Tilretteleggelse slik at man kan ta med barnevognen til trilletreff på café, er bare ett lite eksempel på hva vi synes er viktig for det sosiale livet, mener han.

Foto: Anne Gro Christensen

Med et godt og skrått blikk ned på byen skal man våge å tenke nytt og annerledes, sier en av Øya-utbyggerne, Haakon Tronrud.

”Ringeriksvirkninger” har tydelig symbolikk med grunnlag i kraften fra vannet, og de ringvirkninger som skapes som følge av den kraften vi kan utvinne.

33


Stikktittel Det kulturelle Ringerike

Helbredende kunst & moderne medisin

Omfattende endringer og utbygginger de senere årene har gjort Ringerike sykehus til flott, moderne sykehus. Spesielt utvalgte kunstverk og bevisst plassering av disse, er kanskje også med på å bygge opp under en helbredende effekt.

H

elt spesiell er ”glassgangen”, et travelt sted mellom ny og gammel del, og et flott sted og sette seg noen minutter. Det meste av utsmykningen i denne gangen er laget av glasskunstneren Maud Gjeruldsen Bugge ved Hadeland Glassverk, og er virkelig en visuell nytelse. Glassarbeidene fanger lyset utenfra og gir betrakterne en helt spesiell, individuell opplevelse. Det nyeste tilskuddet i glassgangen er 22.-juli minnesmerket, laget av samme kunstner. – Hvert hjerte på kunstverket representerer hver av pasientene vi behandlet etter tragedien på Utøya, forteller avdelingssjef kirurgi, May Janne Botha Pedersen, og legger til at hun synes kunstverket er en flott honnør til ofre, overlevende og pårørende, og ikke minst et viktig budskap til kommende generasjoner.

Moderne sykehus

– Det er hyggelig å vise frem et så flott sykehus som dette, sier avdelingssjef medisin, Oddmund Nestegard. – Her er det gjort omfattende grep ved utbygging, og dette kommer til syne selv på pasientrommene. Det skjer mye innen medisinsk forskning hele tiden. Nærhet til kunst blir også vektlagt i dag på en annen måte enn tidligere, fordi det ofte understreker en helhet. Balansen mellom medisin og kunst gir en gjennomført totalopplevelse, som de håper kan bidra i en helbredende prosess. – Flotte omgivelser har en positiv effekt på de ansatte som jobber her også, sier Botha Pedersen. Travle dager med mange utfordringer, og til tider, også tragiske hendelser, vil alltid kreve sin tid for refleksjoner. - Da er det er godt å hvile øynene på noe vakkert, noe meningsfylt, la utsmykkingen være et pusterom som gir deg ro til å undre litt over livet, og forhåpentlig tilføre indre fred, fortsetter hun. Stadig flere pasienter

– Vi opplever ofte at pasienter sier de gjerne tar en dag ekstra fordi de føler seg godt ivaretatt her. Det er selvsagt ment som tøys, men tilbakemeldingene er svært positive. Det er ikke tvil om at utsmykkingen vår har litt av æren for dette. De fleste pasienter har flotte enerom med eget bad, og det er kunstverk på hvert eneste rom. Vi ønsker at den visuelle opplevelsen skal fortelle om sykehusets modenhet og kompetanse. Ringerike sykehus er en solid institusjon, godt forankret i nærmiljøet. De siste årene viser jevn økning i døgnpasienter, mens det har vært enorm økning i polikliniske tilfeller. Det er ikke tvil om at behovet for et lokalt sykehus er sterkt tilstede, sier Nestegard. Tilstedeværelse Avd. sjef kirurgi May Janne Botha Pedersen og avd. sjef medisin Oddmund Nestegard foran 22.juli-minnesmerket, laget av Maud Gjeruldsen Bugge på Hadeland Glassverk. Symbolikken er det grønne Utøya midt i fjorden (bildet øverst), mens hjertene, som representerer hver pasient fra tragedien, henger på hver sin side.

34

Ingenting er bedre enn at regionens innbyggere føler trygghet og glede med den sikkerheten sykehusets tilstedeværelse gir. – Vi er her folk bor, og da kan vi ha fullt fokus på våre målsetninger som er helbred, støtte, beskyttelse og ivaretakelse, avslutter Botha Pedersen.


Jubileum for holeværingen

Jørgen Moe i 2013 Programmet for jubileumsåret 2013 16. april: ”Eventyrgutten fra Ringerike – Jørgen Moes oppvekst og tilknytning til barndommens bygd”. Foredrag på Ringerike Museum.

15. og 16. juni: Eventyrspillet om Jørgen Moe på Mo gård. Fire forestillinger, 150 aktører fra Ringeriksdistriktet.

22. april: Skole- og barnehagebarnas offisielle åpning av Jørgen Moe-jubileet.

31. august: Eventyrforestilling “Troll-natt”, i skumringen på Sundvollstranda.

22. april: Offisiell åpning av Jørgen Moe-jubileet på Hole bibliotek.

25. august: Kirkekonsert i Bønsnes kirke.

24. april: ”Jørgen Moe og hans samarbeid med Peter Christen Asbjørnsen om folkeeventyrene”. Foredrag på Ringerike Museum.

8. september: ”Jeg fant. Jeg fant!” Eventyrlig skattejakt for barn på Ringerike Museum.

28. april: Gudstjeneste i Hole kirke inspirert av Jørgen Moes prekener, salmer og sanger. 12. mai: ”Vil du være med så heng på – Jørgen Moe 1813–2013”. Åpning av årets utstilling på Ringerike Museum. 25. mai: Ringerike Turistforening inviterer til guidet tur med opplesning fra Norges første barnebok skrevet av Jørgen Moe. 26. mai: ”Hole-dagen”. Holebygda viser sitt kulturelle mangfold med hovedvekt på Jørgen Moe og folkeeventyrene.

17. september: ”Jørgen Moe som prest og biskop”. Foredrag på Ringerike Museum. 17. september – 27. oktober: ”Eventyrlig – Gamle fortellinger i ny drakt”. Kunstutstilling om eventyrillustrasjoner på Ringerike Museum. 22. september: Arrangement i Hole kirke med skuespiller Per Christian Ellefsen, sopran Marianne Hirsti, fiolinist Madeleine Ossum, korene Con Brio fra Krødsherad og Cantus Olavi fra Hole. 25. september: ”Jørgen Moe – en biografi”. Foredrag på Ringerike Museum.

I år er det hele 200 år siden Jørgen Moe ble født på Mo gård i Hole.

J

ørgen Moe var norsk dikter og biskop, men er nok mest kjent for sin samling eventyr, stev og folkeviser. Sammen med Peter Christen Asbjørnsen skapte han den legendariske samlingen ”Asbjørnsen og Moes Norske folkeeventyr”. Jubileumsåret skal feires med brask og bram, og det er planlagt arrangementer for store og små utover i 2013. Tekster om og av Jørgen Moe for både barn og voksne skal formidles i forskjellige former og uttrykk. Det blir blant annet stort spill om Jørgen Moe på Mo gård med mange medvirkende, og på Sundvollstranda skal eventyrene iscenesettes på en spektakulær måte. Jørgen Moe er både en nasjonal og lokal helt, og Ringeriksregionen med Hole kommune er svært stolte av å invitere hele landet til fest og jubel. Lurer du på hva som skjer, hvor og når det foregår, vil vi oppfordre alle interesserte i å følge med på nettsiden visitkrokskogen.no. Alt du trenger å vite om Jørgen Moes jubileumsår 2013 står her, datoer, arrangementer og videre informasjon. Det blir nyutgivelse av ”I brønnen og tjernet”, Norges første barnebok skrevet av Jørgen Moe. Illustrasjonene til boken er det bygdas barn som har bidratt med, gjennom en stor tegnekonkurranse. Det blir også en egen utstilling med alle innkomne illustrasjoner til konkurransen. Det blir også bokutgivelse av ny barnebok om Asbjørnsen og Moe. Boken har lokal vinkling med tanke på vår lokale kulturarv, forfatter heter Olav Norheim. Velkommen til å feire jubileumsåret sammen med oss!

35


Et boligprosjekt fra Block Watne

VED STEINSFJORDEN I HOLE KOMMUNE

20485 modul.no

Moderne eneboliger i kjede med store terrasser og utsikt Byggingen har startet! Priser fra kr 3.648.000,- til kr 4.498.000,+ lave omkostninger

Mer info: Trond R. Kristoffersen på 32 11 69 27 eller 990 40 150 Block Watne AS, Hønengaten 6, 3513 Hønefoss

Barneskole, ungdomsskole og barnehager i nærheten Kort gange til offentlig badestrand Kun 10 min med bil til Hønefoss, Ca 30 minutter til Sandvika BRA fra 128 m2 til 152 m2 Store terrasser fra 36 m2 til 61 m2

Magasinet Ringerike 01/2013  

Alle muligheter i Ringerike

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you