Page 1

Utgave 2 – 2018

Ringeriksregionen: Hole, Jevnaker og Ringerike

Ringerike har nok grønn kraft til å være med på

“Å REDDE VERDEN LITT”


Innhus Ringerike Din lokale forhandler av Norhus og Skalahus Innhus AS Ringerike | Tlf: 321 10 000 | norhuskjeden.no | skalahus.no


INNHOLD: Utgave 2 / 2018

SLÅR ROT PÅ RINGERIKE ..................................................................................................................................................................... 10

Hva trekker stadig flere flotte innflyttere hit til Ringerike? Svarene er ofte trefoldige, som i det velkjente kinderegget: Kjærligheten, jobben og bomiljøet. Ole Sannes Riiser og Stian Kristiansen er intet unntak.

SOUR TO THE PEOPLE............................................ 6

BARNA LAGER ROBOTER................................24

RINGERIKSMAT...........................................................14

GRØNT BOMILJØ VED ELVA..........................26

Håndverksbakeren Neil Allsopp behandler brøddeigene med respekt i mikrobakeriet i Hønefoss. Nettverket av lokalmat-produsenter lager popup-torg; her kan alle kjøpe rett fra produsent.

FLYTTELYKKE.................................................................18 Tre generasjoner flyttet til Jevnaker og fant det de lette etter – både hus og nærhet til hverandre.

GET-LIGAEN, ENDELIG! ....................................20 Ringerike ishockeyklubb har jobbet hardt de siste åtte årene. De nådde målet i 2018.

6

14

De bruker fritiden på å forberede seg til møtet med vårt stadig mer digitale samfunn.

Innbyggerne i det nye boligområdet Elveparken Benterud får Storelva som nærmeste nabo.

BYGGER NY BYDEL..................................................28 Området er på 38 mål, og blir i reguleringsplanen omtalt som Hønefoss’ nye bydel – Vestre torg.

BJERTNÆS SAG – 100 ÅR..............................32 Hele tiden har de skapt verdier og arbeidsplasser – til beste for Jevnakersamfunnet.

20

26

Utgiver: Ringerike utvikling AS Postboks 164 Sentrum, 3502 Hønefoss. Tlf: 975 36 463 Forsidefoto: Thomas Berger / Utforming: Idéverkstedet AS Opplag: 42.000 eks. Distribusjon: Ringeriksregionen, Oslo, Bærum, Asker, Modum

Magasinet Ringerike 2/2018

3


TEMA: Text LEDER: Kraft text til text endring text text

RINGERIKE HAR KRAFT TIL ENDRING Vår tids største utfordring har vist seg å være nok, klimavennlig energi. Norge har et enormt og økende kraftoverskudd, som verden trenger. Ringeriksregionen er alene om å kunne tilby denne kraften i kombinasjon med velegnede og etterspurte arealer for industrielle formål. Med hensiktsmessig utvikling, vil vi kunne redde verden – litt.

Regjeringens fire prioriterte hovedområder for energipolitikken mot 2030 er: • Styrket forsyningssikkerhet • Lønnsom utbygging av fornybar energi • Effektiv og klimavennlig bruk av energi • Næringsutvikling og verdiskaping basert på våre fornybare energiressurser. Fremtidig verdiskaping på dette feltet avhenger av evnen vår til videre innovasjon og kunnskapsutvikling, med en raskere flyt av kompetanse mellom næringer, som for eksempel transport/infrastruktur og energi. Det betyr nytenking også på regionalt nivå. ETT AV OMRÅDENE vi er særlig opptatt av, er datasenternæringen. – Her ser vi en næring som er grønn, smart og nyskapende, sa næringsministeren nylig under åpningen av datasenteret i Mo i Rana. Den globale datasenterindustrien er nok den raskest voksende

VENÅSEN RØRSERVICE AS Oppussing av bad • Vi tegner badet ditt og ordner med de håndverkerne du trenger Rehabilitering og nybygg • Levering og montering av alt VVS materiell • Installasjon av vannbåren varme Nytt kloakkanlegg • Vi ordner med grunnundersøkelser, søknadspapirer og de håndverkerne du trenger

SPØR OSS OM PRIS! Din lokale rørlegger

Tlf. 980 02 000

Døgnv akt

www.venaasen.no

industrien i verden, og gigantene ser stadig etter nye lokasjoner. Norge har hittil blitt slått på målstreken i konkurransen med sine nordiske naboer, men etter at Ringeriksregionen meldte seg inn i kampen om de internasjonale etableringene, har dette endret seg. Vi er med. Jeg tenker at vi er alle teknologer, eller i det minste brukerne av teknologi. Vi tar stadig i bruk nye systemer, kommunikasjonsmetoder og avanserte teknologier for å gjøre hverdagen lettere og bedre, og vår verden blir stadig mer sammenkoblet og digital. Felles for alle disse tjenestene er at de produseres i den digitale fabrikken, datasenteret. HER PÅ RINGERIKE har vi det meste på plass for datasenterindustrien og annen industri. Vi har tenkt og vi har planlagt. Med enorme, flate, byggeklare arealer og med Norges mest potente forsyningspunkt for betinget fornybar energi er vi langt framme. Nasjonale rammebetingelser som eiendomsskatt, el-avgift, fiber med mer, er også i ferd med å komme på plass, og slike tiltak bidrar til å gjøre Norge og Ringeriksregionen mer attraktiv for nye nasjonale og internasjonale etableringer. Vil du være med, så heng på! Jørgen Moe Jr Daglig leder, Ringerike utvikling

Velkommen til Regnskap Rådgivning Inkasso Bedriftshelsetjeneste

Hvervenmoveien 49, 3512 Hønefoss  32 17 91 70  post@sagaringerike.no  sagaringerike.no

Foto: Marianne Ramstad Malone

S

tortingsmeldingen «Kraft til endring. Energipolitikken mot 2030» ser klima, grønn vekst og forsyningssikkerhet i sammenheng. Denne meldingen gir en bred gjennomgang av utviklingstrekk og perspektiver i den innenlandske energiforsyningen. Økt bruk av fornybar energi forutsettes å gi bedre klima og næringsvekst. Meldingen balanserer hensynet til energiforsyning, klimautfordringer og næringsutvikling. Et slikt helhetssyn på tvers av politikkområder gir også et viktig grunnlag for planlegging og etablering av virksomhet ute i regionene. Også vi må se energi, klima og næringsutvikling i sammenheng i vårt arbeid innen de ulike samfunnssektorer.


ALMEMOEN landlig og sentrumsnært

Tomannsbolig over 2 plan P-rom: ca 124 kvm BRA: ca 133 kvm Carport: ca 17 kvm

PRIS: 3 990 000.-

Tomannsbolig over 1 plan P-rom: ca 74 kvm BRA: ca 78 kvm Carport: ca 13 kvm

PRIS: 3 650 000.- til 3 750 000.-

Enebolig P-rom: ca 99 kvm BRA: ca 102 kvm Carport: ca 17 kvm

PRIS: 4 100 000.-

Velkommen til visning hver mandag kl.17.00 Oppmøte i Havreslettskogen - se etter visningsskilt

I Havreslettskogen bygger vi koselige og praktiske hjem, sentralt plassert i et svært familevennlig område - Almemoen er attraktivt for både store og små. Samtidig er Hønefoss sentrum bare en svipptur unna, og du har alle tilbud rett i nabolaget.

Ta kontakt for mer informasjon eller prospekt:

tlf: 40 10 10 90 www.tronrudeiendom.no

Magasinet Ringerike 2/2018

5


RINGERIKSMAT: Sour to the people

DET BOR EN BAKER Et tegn på at stedet du bor i fortjener betegnelsen by, er at du ikke lenger vet hva som skjer i nabohuset. For hvem skulle trodd at Hønefoss var blitt hjembyen til en av de aller beste håndverksbakerne i landet?

N

TEKST OG FOTO: ERIK RØED

eil Allsopp, av kjærlighetsårsaker innvandret børsemaker fra millionbyen Birmingham i England, har virkelig håndlaget med brøddeigen, fra sitt mikrobakeri i Hofsfossveien, ved vestbredden av Begna. – You must be gentle, insisterer han lavmælt. – Brøddeigen må behandles med ordentlig respekt, den er tross alt levende!

JA, DEN ER LEVENDE. Og det som skjer er nærmest magisk: Når du baker framkalles aroma og konsistens fra tilsynelatende dødt materiale – mel og rent vann – med hjelp av mikrobiologi. I surdeigkulturen dyrker bakeren fram en blanding av gjærsopp og melkesyrebakterier. I samme sekund du blander litt av den sammen med mel og vann, starter helt eventyrlige prosesser. Deigen får vekselvis hvile, massasje og modning underveis, og etter 50 minutter kraftig varmebehandling mot slutten, står du med det vakreste brødet du kan tenke deg. Bare se. Og lukt! – THE PROOF IS IN THE PUDDING, sier Neil. – Juks viser seg! Brødindustrien har snudd på hver stein for å korte ned tiden de bruker på å bake brød, og resultatet blir deretter; mest luft, lite smak og allerede over natten begynner det å smake gammelt. Der trenger du egentlig ikke mye kunnskap, fordi formler og automatisering har overtatt for bakerhåndverket.

– Her i mitt mikrobakeri er ingenting datastyrt. Jeg har bare det helt grunnleggende verktøyet; en eltemaskin, et kjøleskap for å modne deigen, et stort bakebord og steinovn til å steke brødene i. Jeg klokker tiden med vanlig stoppeklokke, og har et digitalt kjøkkentermometer for å måle temperaturen inni deigen hele veien. Tid, temperatur og hvordan deigen kjennes å ta på gir meg de svarene jeg trenger for å bake gode brød. 1. Ved å snitte emnet får du både et vakkert utseende på brødet, men styrer også damp ut gjennom snittene under stekingen. 2. Her er brødet «slått opp», det vil si formet ferdig. Nå skal emnet bare heve litt mer, før det møter den glovarme bakerovnen. 3. Mel står gjerne i poser i uker og måneder før bakeren bruker det, men Neil mener at baksten hans får en helt spesiell smaksrikdom ved å male kornet rett før han blander deigen. 4. «Sour to the people». Det er en brødrevolusjon på gang! 5. Hvert brød får individuell behandling, fra deigen blandes til den er ferdigstekt i ovnen. Det er ikke plass til mange brød av gangen. 6. For å få til de vakre mønstrene på brødene, benytter Neil sjablonger han har skåret ut i papir.

I surdeigkulturen dyrker bakeren fram en blanding av gjærsopp og melkesyrebakterier. I samme sekund du blander litt av den sammen med mel og vann, starter helt eventyrlige prosesser. 1

6

Magasinet Ringerike 2/2018

2


3

4

5

6

Magasinet Ringerike 2/2018

7


RINGERIKSMAT: Sour to the people

Neils varemerke er også de kunstferdige mønstrene som han gir brødet rett før det går i ovnen. Her er det sirlig utskårne papirmaler som overdrysses med mel. Papirsjablongene skjærer han ut med skalpell. Fingerferdighetene fra tiden som børsemaker kommer godt med.

Tid, temperatur og hvordan deigen kjennes å ta på gir meg de svarene jeg trenger for å bake gode brød. NEIL FORTELLER AT ingen dager er like, temperatur og luftfuktighet varierer, og ikke minst: Ingrediensene har sin egen agenda. – Jeg bruker bare økologisk korn fra bønder i området. Kristin og Johan Swärd på Vestre Aschim gård på Brandbu dyrker flere forskjellige landsorter, som Dala landhvete, svedjerug, bygg og havre. Alt melet blir malt på denne lille mølla her, rett før det går i deigen. Mens mange bakere har en idé om at melet skal modnes i mange uker for å være bra å bake med, mener jeg at vi får mye mer smak – og sunnere brød attpå – hvis melet er helt nymalt. You know, fettet i kornet harskner veldig fort når det utsettes for luft!

Sour to the people selger baksten på kafeen Eger & co i Hønefoss og via REKO-ringen i Ringerike, et direktesalgsmarked via Facebook.

8

Magasinet Ringerike 2/2018

1. Ikke vær redd for å gjøre feil! Du lærer mye av å eksperimentere og prøve deg fram. Noter deg hva du gjør, og korriger neste gang. 2. Unngå å bli bitt av «brødsjalusi»! Vær stolt av dine egne brød, og ikke skjel til andres. 3. Bruker du økologisk mel, så gjør du både deg selv og miljøet en tjeneste. Du har vel ikke lyst på sprøytemiddelrester i nistepakka? 4. Gi deigen lang heve/modningstid. Det betyr at du må bruke betraktelig mindre gjær enn i oppskriften, og la deigen stå i kjøleskap eller kjeller noen timer før du baker ut. Da får du mer smak og bedre konsistens. 5. Vær kreativ, lek med tilsetning av nøtter, frukt og krydder. Ha det gøy med bakingen! FOTO: NEIL ALLSOPP

NEIL ALLSOPP LEVER OG ÅNDER for brødbakingen, og har tatt med seg børsemakernøyaktigheten inn i bakerfaget. Selve varemerket hans er også de kunstferdige mønstrene som han gir brødet rett før det går i ovnen. Her er det sirlig utskårne papirmaler som overdrysses med mel. Noen ganger bruker han også naturlige pigmenter i drysset, slik at mønsteret får lillatoner eller litt grønnfarge. Foreløpig ligger bakeriet Sour to the people i sokkeletasjen til svigerfars hus, men økningen i etterspørselen gjør at han snart må ta noen valg for framtiden. – Det som gjør at mange sier at de elsker brødene mine, er nok at hvert eneste eksemplar er behandlet som et eget individ, just like a little baby!

Surdeigsbakeren Neils beste tips til hjemmebakere:


NÆRINGSLIV: Koordinert samspill gir resultater

RINGERIKE REDDER VERDEN – LITT

N

Norge er en viktig energinasjon. Vi produserer i dag store mengder energi, og potensialet for økt produksjon er formidabelt.

orge er verdens 3. største gasseksportør og 8. største råoljeeksportør. Mer enn halvparten av Europas vannmagasinkapasitet ligger i Norge, noe som gjør oss til verdens 6. største vannkraftprodusent. Mens EU har satt seg mål om å øke andelen fornybar energi til 20 prosent i 2020, er strømproduksjonen i Norge nærmest 100 prosent fornybar fra vannkraft. Norge er ”powered by nature” – vi er allerede der EU ønsker å være i 2050 (NHO, 2017).

OLJEEVENTYRET ER IKKE OVER, men det verden etterspør og det som har startet «hjemflytting» av industri til Europa og Skandinavia, er teknologi, tilgangen til strøm – grønn strøm og høy kompetanse. Norge har en uttalt ambisjon om å ta en global posisjon som en pioner innen teknologiutvikling og bærekraftig industri. Skal vi lykkes med dette, må vi greie å tiltrekke oss kapital og bedrifter. Ringeriksregionen har slike ambisjoner, og vi ønsker å gjøre våre forutsetninger kjent. Invest in Norway, som arbeider med å trekke utenlandske direkte investeringer til Norge, løfter frem Ringerikes fortrinn for internasjonale, energikrevende kunder. Invest in Norway har egne representanter som jobber med å promotere våre næringsmuligheter mot Japan, Korea, Tyskland og USA. Datasenterindustrien er ett eksempel av mange mulighetsområder for internasjonal industrietablering, som allerede er i ferd med å materialisere seg her på Ringerike. NORGE ER I DAG et foregangsland for blant annet elektrisk mobilitet. Kjøpstallene viser at godt over halvparten av nybilsalget er elektrisk eller hybrid, og elektriske biler trenger naturlig nok batterier. Dette er derfor ett av områdene som Ringeriksregionen har gjort en mulighetsstudie og markedsframstøt på, da denne produksjonen også krever kraft og kompetanse. Gode alene, best sammen: Pelle Gangeskar, Claus W. Frølund, Rolf Jarle Aaberg og Kjell Baug er enige om at koordinert samspill gir gode resultater.

– Vi har allerede etablert dialog med flere av industriens største og mest fremtredende aktører. De bekrefter vår hypotese om at forutsetningen i Norge er gode, og at vår region er velegnet – spesielt på grunn av sentralitet og enkel tilgang til hele det globale markedet. Norge har allerede gjort mye for å tilrettelegge for internasjonale aktører, og enda mer er på gang. Jeg mener at Ringeriksregionen har de beste forutsetninger i Norge for å få en av de store fiskene på kroken i løpet av få år, sier Claus W. Frølund, som er forretningsanalytiker i Ringerike utvikling INTERNASJONALE INDUSTRIAKTØRER ser et enormt potensiale i skogressursene og skogkompetansen som finnes i vår region. På Treklyngen jobbes det målrettet med flere nyskapende trebaserte industriprosesser med internasjonalt nedslagsfelt. – Vi er et av få steder i Skandinavia hvor det er nok plass til industriformål og et dekket energibehov for fremtidens kraft-krevende, grønne industri, bekrefter Rolf Jarle Aaberg, daglig leder i i Treklyngen. RINGERIKS-KRAFT ER Ringeriksregionens eget energiselskap. De overtok i 2012 rettighetene til kraftdistribusjon på Follum. – Med en rekke datasenteretableringer kan vi endelig begynne å ta våre lokale energiressurser i bruk til industrietablering på Ringerike, sier viseadministrerende direktør i Ringerikskraft Kjell Baug. Sammen med Ringerike utvikling AS starter Ringeriks-Kraft nå en stor internasjonal satsing for å øke kjennskapen til etableringsmulighetene i Ringeriksregionen. – Med lang industritradisjon og kompetanse har Ringeriksregionen alt markedet krever av oss. Med umiddelbar nærhet til Gardermoen flyplass, hovedstaden, universitet og høgskoler og yrkes- og fagskoler har vi stor tro på at vår satsing vil bære frukter, sier Pelle Gangeskar, næringssjef i Ringerike utvikling AS.

FOTO: KRISTIN LEVY

Magasinet Ringerike 2/2018

9


LIVSSTIL: Fant kinderegget på Ringerike

SLÅR ROT PÅ RINGERIKE Hva trekker stadig flere flotte innflyttere hit til Ringerike? Svarene er ofte trefoldige, som i det velkjente kinderegget: Kjærligheten, jobben og bomiljøet.

D

TEKST OG FOTO: ERIK RØED

et sies at vi har to mennesketyper her i Norge: De som foretrekker å bade i ferskvann og de som ikke kan leve uten lukten av det ramsalte havet. I vårt distrikt finnes det jo flere innsjøer med fjord i navnet, men hva fikk larvikingen Ole Sannes Riiser (28) til å ofre Vestfoldskjærgården for hus-og-hagelivet på Tyristrand? VI FÅR SNURRE HISTORIEN LITT TILBAKE. Etter å ha lagt barndommens bøkeskog i Larvik bak seg, fristet Ole tilværelsen som nomadisk geologistudent i noen år; Ås, Trondheim, Bergen, Gjøvik. Et sted på denne ruten dukket Tyristrandgutten Stian Kristiansen opp i livet hans. Etter en lang periode med avstandsforhold, bestemte de seg for å flytte til Bergen sammen. Her ble det fire fine år, men da huset etter Stians besteforeldre ble ledig, ønsket Stian å flytte mot hjemtraktene. Ole ble selvsagt med. Det var fristende å skylde på det hustrige vestlandsværet, men valget å flytte fra et hektisk studentliv var ganske greit å ta.

10

Magasinet Ringerike 2/2018

– Vi er ikke de typene som henger rundt på byen til stadighet, så selv om de store byene har masse kulturtilbud og uteliv, ønsket vi oss en roligere tilværelse, forteller Stian. – Vi er jo typiske villaboere, vi. Dette gamle flotte huset er sakte, men sikkert pusset opp. Mye av arbeidet er egeninnsats, og selv om vi i utgangspunktet ikke var super-handy, har vi etter hvert blitt ganske gode på å legge gulv og pusse opp hus. – Men maling av vegg og tak kan du få billig av meg, skyter Ole inn. – Det er nesten det kjedeligste som fins! – Det har faktisk vist seg at vi har grønne fingre, ler Ole. – Selv om låven er borte for lengst er jo dette et gammelt småbruk, med en åkerlapp og et stykke skog attpå. Under: Ole og Stians prosjekt for sommeren er å flytte gamle kulturvekster fra hagens ytterkanter, inn til dyrkingsområdet foran huset. Til høyre: «American Gothic». Skal noe slå rot, må det muskelarbeid til. Uthuset er fullt av gamle, fine redskaper.


Magasinet Ringerike 2/2018

11


LIVSSTIL: Fant kinderegget på Ringerike

Ole Sannes Riiser og Hanne Wilhelmsen er plankontorets geologiske tospann. Og oppgavene er mange og spennende, ikke minst med tanke på de kommende vei- og banetraseene. Det er mange hensyn å ta, og grunnforholdene kan mange steder være utfordrende.

STIAN FORTELLER AT DE HAR som prosjekt å lete opp alle gamle bærbusker og vekster som finnes på tomten, og gi de et nytt liv på de mest solrike plassene. Dagens prosjekt er å la noen forkomne bringebærstiklinger fra nederst i hagen få plass høyere opp i terrenget. Ole medgir at han er mer opptatt av å forme en fin hage enn å plukke bær, for spiselige vekster, frukt og bær er mer Stians interesse. – Jeg elsker å dyrke ting vi kan spise, forteller kjæresten. Det hviler en god stemning på åskammen med utsikt nordvestover mot Holleia. Praten går om arbeidsmuligheter i distriktet, og for sykepleieren Stian er det greit: De som jobber i omsorgsyrker kan vel stort sett flytte hvor de vil. Men for Ole, som er geolog, er de fleste jobbene lagt til der oljenæringen finnes. Ringerikemagasinets utsendte prøver å kjekke seg litt med en skarve geologitrivia: – Er åskammen her en del av Oslofeltet, den geologiske spesialiteten som dette området har å by på? – Nei, vi er nok noen kilometer på utsiden av det, forteller Ole. – Jeg kan ikke identifisere alle typer steiner folk kommer for å vise fram, men jeg må innrømme at jeg er svak for noen av de lokale bergartene. Når vi senere er med ham på jobben på plankontoret til Ringerike kommune, viser han fram en halvkilos stein med ovale formasjoner i; rombeporfyr fra øst i distriktet. – Mange tror at en geolog kan alt om bergarter og steiner, men det er ikke nødvendigvis sånn. I Norge er det oljesektoren som sysselsetter flest geologer, og det betyr at det former faget og utdanningen mye. Mange velger derfor å spesialisere seg mot oljeindustrien i geologistudiet, meg selv inkludert. – SIDEN DET IKKE ER forferdelig mange karrieremuligheter innen offshoresektoren her på Ringerike, tok jeg kontakt med planetaten i kommunen da vi hadde bestemt oss for å flytte hit. Det viste seg at de akkurat da skulle lyse ut to geolog-stillinger, og jeg ble oppfordret til å søke. Vi var to som fikk jobb samtidig, geologkollega Hanne Wilhelmsen og jeg.

12

Magasinet Ringerike 2/2018

Det viste seg at Ringerike kommune akkurat da skulle lyse ut to geolog-stillinger, og jeg ble oppfordret til å søke. Nå deler de to på de mange oppgavene en kommunal planetat kan by to geologer. Hønefoss er en by i vekst, og Ringeriksregionen har store oppgaver foran seg med prosjektering av både jernbane og flerfeltsvei mot Sandvika. Det er mange geologiske utfordringer å ta tak i allerede fra planfasen. – Først og fremst er områdene med kvikkleire ganske viktig å ta hensyn til. Hele området rundt Hønefoss har også store forekomster av løsmasser i grunnen. Dette er etterlatenskapen etter siste istid, og det gjør at det kan være langt ned til fast fjell å forankre store konstruksjoner til. De store grus- og sandforekomstene er også en ressurs, som byggeråstoffer. En del av min jobb er å være med å forvalte kommunens verdier av ikke-fornybare råstoffer på en god måte! OLE FORTELLER OM EN arbeidsplass som gir mange faglige utfordringer, og også stort ansvar i prosjektene de jobber med. – Vi har et godt kollegium, og vi har også glede av hverandre etter jobbtid, sier han. Vestfoldingen gir uttrykk for at han trives godt her på Ringerike, og at Tyristrand er et sted med mange rause mennesker. – Bare ta forsamlingshuset vårt her i bygda, Klokkergården. Her deler bokkafé, ungdomsklubb og historielag hus med pensjonistlaget og andre. Det er et sted for alle! Solen synker ned over Holleia, og de omplasserte bringebærstiklingene får en kanne vann hver for å finne seg til rette på den nye plassen sin. Det er ikke vanskelig å slå rot på Ringerike.


Ingen har levert mer mat på Ringerike enn oss, og slik skal vi fortsette.

KOLDTBORD - TAPAS - SNITTER - JULEMAT - MIDDAG

- DU RINGER, VI BRINGER!  Lik oss på Facebook | rustadkafe.no | Tlf. 32 18 10 10

Medlemskap i Ringbo... ...gir deg gode tilbud, rabatt og bonus

på en rekke varer og tjenester hos utvalgte lokale samarbeidspartnere og flere landsdekkende leverandører. Medlemskapet i Ringbo gir deg kort og godt bedre boligøkonomi. Meld deg inn du også!

eg

for d l i t r e Vi

– med kvalitet som signatur Vår hverdag består av tett og god dialog med våre kunder. Kvalitet i alle ledd.  32 11 69 00  hvervenrevisjon.no

Hvervenmoveien 49, 3511 Hønefoss Tlf. 32 11 36 00 www.ringbo.no

SPLITTER NY LUFTEGÅRD !

Vil du vite hvordan Hadeland smaker? På Thorbjørnrud forvandler vi Hadelands fantastiske kulturlandskap til ren og velsmakende lokalmat! Vi har egen gård med utmarksbeitende dyr, bugnende kjøkkenhage og inhouseysteri på hotellet. Vi produserer fantastiske oster, og har endelig fått realisert drømmen om et eget hotellbryggeri! Thorbjørnrud ligger rett ved Hadeland Glassverk, har flotte selskapslokaler og leverer selvfølgelig catering. Velkommen! Thorbjørnrud Hotell 3520 Jevnaker 61 31 71 00 • booking@thorbjornrudhotell.no www.thorbjornrudhotell.no 3520 Jevnaker • Tel. 61 31 71 00 #mathotell #inhouseysteri #hotellbryggeri

booking@thorbjornrudhotell.no • www.thorbjornrudhotell.no

LUNCH • MIDDAG • DRIKKE BORDRESERVASJON: +47 32 12 39 70 post@brasseriefengselet.no brasseriefengselet.no

BRASSERIE


RINGERIKSMAT: Direkte fra produsentene

HØYKVALITETSMAT

– i liten eller middels stor skala Du har kanskje sett dem? Mystiske folk som ved mørkets frambrudd setter hverandre i stevne på Hvervenkastet? En krets av biler med åpne bakluker, og folk som strømmer til fra alle retninger.

V

TEKST: ERIK RØED / FOTO: KRISTIN LEVY

arer skifter hurtig hender, og så i løpet av en drøy halvtime forsvinner alle og plassen ligger øde igjen. Det er REKO-ringen på Ringerike du har observert. For å gi deg definisjonen med en gang: REKO står for «REjäl KOnsumption», indirekte oversatt til «rettferdig forbruk» på norsk. Dette er et nettverk for pop-up-torgvirksomhet av lokalmat, direkte fra matprodusenter til vanlige folk som deg og meg. Initiativet stammer fra Finland, og har spredt seg som en farsott over hele Skandinavia de siste årene. Og nå også her på Ringerike og Hadeland. Til høsten kommer Sandvika og flere nye steder til. Det du kan observere nå er nettverksbygging i sin egentlige betydning. SYSTEMET ER ENKELT: Småskalaprodusenter av alle slags landbruksvarer og matprodukter legger ut vareutvalget sitt på en lukket Facebook-gruppe. Her står det hva de selger, til hvilken pris, og betalingsinformasjon. Du bestiller via kommentarfeltet, og betaler med VIPPS eller på annet vis. Omtrent hver 14. dag er det utlevering av det du har bestilt, på faste oppmøtesteder. Ingen pengetransaksjoner skjer på hentestedet, bare utlevering av bestilte og på forhånd betalte matvarer. Det er førstemann til mølla som gjelder, for blir varelageret tomt må du vente til neste REKO-runde. DU SPØR DEG KANSKJE om hva vi trenger en slik ordning til, når de aller fleste typer matvarer finnes i de vanlige matbutikkene? Vel, for det første finnes ikke alt på super´n. Det å få en leverandøravtale med store grossister og kjedebutikker, krever svært mye, ikke minst en stor evne til å levere jevnt gjennom hele året. Det sjalter raskt ut mange småprodusenter. Dessuten har mange av de som lager mat i mindre skala spesielle ferdigheter og «smale» produkter, som uansett ikke lar seg produsere industrielt. I hvert fall ikke med samme kvalitet. 1. Arvid og Birgitte fra De Haes Gartneri stiller med bilen full av grønne saker. Arvid fisker frem et par six-packs med unge økologiske urter, klare for utplanting og videre vekst. 2. Ivar Viktil har kjøpt håndlaget kransekake fra Grini Hjemmebakeri, og er veldig glad for dette nye tilbudet. 3. Det dufter nydelig av både tomatplanter og urter!

14

Magasinet Ringerike 2/2018

Et eksempel på det er brødene til Neil Allsopp i mikrobakeriet Sour to the people, som du kan lese om et annet stedet i magasinet. Neils metode lar seg ikke industrialisere, for han behandler hvert enkelt brødemne håndverksmessig og individuelt. Dermed får også du som kjøper brød av ham en helt spesiell oppmerksomhet. Bestiller du brød som REKO-medlem får du også møte bakeren i egen høye person. En slik kontakt er bra, både for leverandør og mottaker. Har du spørsmål eller kommentarer til maten du kjøper, kan du ta det opp direkte med den som lager den! Matprodusenten får dermed tilbakemelding på hva som fungerer og ikke fungerer, og det er nyttig for alle parter.

Et nettverk for pop-up-torgvirksomhet av lokalmat, direkte fra produsenter til vanlige folk som deg og meg.


Magasinet Ringerike 2/2018

15


RINGERIKSMAT: Direkte fra produsentene 1. Røyse Frukt-og bærpresseri eies av ni glade bønder fra Røyse og Ringerike. Både utvalg og kvalitet er helt topp! 2. Hos Kanya og Svein Bryplass fra Skattebøl Fjellgard gikk nyfisket fjellørret unna fortere enn varmt hvetebrød. 3. Neil Allsop fra håndverksbakeriet Sour to the people leverer ut forhåndsbestilte surdeigsbrød. 4. Anders Lerberg Kopstad med egg fra Evig Grønne Enger.

DET SKJER NOE VELDIG SPENNENDE med vår region for tiden, som strekker seg bortenfor forventningene om Ringeriksbane og firefelts motorvei: Vi blir mer urbane. Det har blitt større rom for å produsere høykvalitetsmat i liten eller middels stor skala, og få avsetning for den lokalt. Vi som er kunder blir samtidig stadig mer kompetente og etterspør skikkelige varer. På et REKO-marked finner vi mye av det vi vil ha: Håndlagde makroner og kransekaker fra Grini hjemmebakeri, økologiske egg fra Evig grønne enger på Ask, urter og planter fra deHaes på Jevnaker, fantastisk mel, korn og poteter fra Johan og Kristin Swärd på Brandbu, landets beste meieriprodukter fra Olavsbråten ved Krøderen, vilt og kjøtt fra Jevnaker viltslakteri, samt surdeigsbaksten fra Neil i Sour to the people. Du kan til og med redde søndagsmiddagen med kaninkjøtt fra Øvre Ellingsrud gård! Flere produkter kommer stadig til, som villfisk og flere forskjellige kjøttprodukter. Vareutvalget endrer seg gjennom året, og det er en god ting å måtte forholde seg til årstider og sesonger. Det aller meste kommer fra økologisk produksjon. Maten fra REKO-ringene er ikke nødvendigvis mye billigere enn i vanlig butikk, men du får så mye mer på kjøpet. I samtalen med de som lager matråstoffene får du selv nye kunnskaper og et nærere forhold til maten du lager. Da smaker den også mye bedre.

1

2

MER INFORMASJON • De første to REKO-ringene i Finland ble etablert i 2013 av bonden Thomas Snellmann, som regnes som en pionér innen økologisk landbruk og lokalmat. • Snellmann var inspirert av en liknende fransk modell for å selge lokalmat, AMAP, og hensikten var å gi konsumentene bedre varer, og produsentene et sted å selge dem.

3 FOTO: ERIK RØED

• I dag finnes over 200 aktive REKO-ringer i Finland, med over 300 000 medlemmer, og i Sverige er det omtrent det halve. Som vanlig henger vi her i landet litt etter, men det etableres stadig nye ringer. • Søk på «REKO-ringen Ringerike» på Facebook, og kontakt en gruppe-administrator hvis du vil bli medlem eller leverandør. Administratorene kan også kontaktes for mer informasjon.

Er du nysgjerrig, kan du se et TEDx foredrag med Thomas Snellman her: 4

16

Magasinet Ringerike 2/2018


NÆRINGSLIV: Et løft for lokal verdiskapning

MÅLER VEKST Se for deg at du vil starte et firma i Ringeriksregionen og du lurer på hvordan regionen utvikler seg med befolkningsvekst, sysselsetting og verdiskapning. Et vekstbarometer for Ringeriksregionen overvåker nå denne utviklingen. TEKST: INGVILD DRANGE TRONHUS

S

REALISERINGEN AV NY E16 og Ringeriksbanen gir store muligheter for regionen til å realisere ønsket vekst. – Veksten vil være helt avgjørende for at Ringeriksregionen også i framtiden skal være et attraktivt sted å bo, jobbe og drive næringsvirksomhet, sier Aasnæss. Vekstbarometeret skal gi næringsliv, politikere, lokale myndigheter og andre de objektive opplysningene de trenger å vite om veksten i Ringeriksregionen. Barometeret presenterer nøyaktige tall og er tilgjengelige for alle gjennom vekstbarometeret.usn.no. – Ringeriksregionen trenger flere yrkesaktive som gjennom sitt arbeid, inntekt, og skatt bidrar til høyere verdiskapning og forbedrede kommunale tjenester og tilbud. Vi må trekke til oss talentene og ta vare på dem. Vi ønsker at de mellom 25 og 35 år ønsker å bruke sin utdannelse og sitt talent her i Ringeriksregionen i stedet for å reise til andre byer, sier Aasnæss. – Vi vil ha vann i badebassengene og gode skoler med kompetente lærerressurser. Målet må være at folk ønsker å bo, leve og jobbe her i stedet for å pendle til Bærum og Oslo, sier Aasnæss. Han mener det er den samlede verdiskapningen i privat næringsliv som danner grunnlaget for en region. – Verdiskapningen gir grunnlag for avkastning til eiere, lønn til arbeidstakere og skatt til det offentlige. For en region vil det også forenklet kunne sies at det er den private verdiskapningen som forteller oss hvor stor «kaken» blir som skal konsumeres i form av privat forbruk og offentlige tjenester, og som bidrar til privat velferd og gode levekår, sier Aasnæss. Han trekker fram tre forhold som vil være avgjørende for om Ringeriksregionen kan lykkes med å skape ny vekst og velferd: Nasjonale utviklingstrekk og politiske beslutninger, konkurrerende regioners tilrettelegging og vekst samt Ringeriksregionens egen tilrettelegging og vekstevne FABRIKKSJEF FOR SPENNCON AS på Hensmoen, Kjetil Gjerdalen, mener vekstbarometeret bidrar til å underbygge de positive holdningene for vekst i både kulturliv og næringsliv, som råder i Ringeriksregionen. Han ser på barometeret som et godt verktøy for blant andre industrivirksomheter som vil undersøke tilgang på reell kompetanse. Spenncon AS og Spenncon Rail AS tilhører hver sin divisjon i Consolis Group.

FOTO: KRISTIN LEVY

e for deg at du vil starte et firma i Ringeriksregionen og du lurer på hvordan regionen utvikler seg med befolkningsvekst, sysselsetting og verdiskapning. Et vekstbarometer for Ringeriksregionen overvåker nå denne utviklingen. Universitetet i Sørøst-Norge med, Steinar Aasnæss i spissen, har i samarbeid med Ringerike Næringsforening og Sparebank 1 Ringerike Hadeland utviklet et vekstbarometer for Ringeriksregionen. – Ringeriksregionen skal være et godt sted å leve, bo og drive næring. En del utviklingstrekk i vår region peker i feil retning, og det gjør at vi må bli mer bevisst den verdiskapningen regionen vår trenger, sier Aasnæss.

Nå skal vi slippe å synse, vekstbarometeret skal gi oss nøyaktige tall, sier universitetslektor Steinar Aasnæss ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Vekstbarometeret skal gi blant annet næringsliv, politikere, lokale myndigheter objektive opplysninger om veksten i Ringeriksregionen. – VEKSTBAROMETERET PEKER ut en forventning til aktivitet i nærområdet, gir vekstimpulser og kan hjelpe oss med tilpasning av kapasitet. Barometeret kan styrke Spenncon i konkurransen om investeringsmidler i Consolis. Det gir oss også bedre tilgang på nøkkelkompetanse. Vekstbarometeret gir et løft for lokal verdiskapning, mener Gjerdalen. Han har inntrykk av at mange er godt i gang med å bruke vekstbarometeret. Vekstbarometeret vil rede grunnen for økt vekst. Jeg syns jeg har sett en klar holdningsendring til verdiskapning i regionen, sier Gjerdalen. – Lokale virksomheter vil ha stor nytte av et Vekstbarometer for Ringeriksregionen. Transportkostnader utgjør en betydelig kostnad, og det er således viktig å kunne studere hvordan forventningene og utsiktene for det lokale markedet utvikler seg. Skal lønnsomheten opprettholdes, er det kun en ting som gjelder: Det er vekst, konstaterer han.

Magasinet Ringerike 2/2018

17


LIVSSTIL: Fra Nordstrand til Jevnaker

Tre generasjoners flyttelykke på Jevnaker

ET HUS FOR FREMTIDEN I mer enn 10 år gikk Grete og Yngve Midtfjell med et ønske om å flytte ut av Oslo. De saumfarte Østfold og andre sentrale deler av Østlandet, men de fant aldri helt det som de var ute etter. TEKST OG FOTO: TRUDE BERG HAUGE

L

øsningen kom først etter at datteren tok med seg familien og flyttet til Jevnaker. For flytteplaner bar også datteren Heidi Midtfjell Johansson og hennes mann på. Da de i 2010 besøkte Heidis venninne som hadde flyttet til Hønefoss, falt de umiddelbart for Ringeriksregionen. Dermed satte de i gang prosessen med å undersøke ulike områder og muligheter, før valget falt på Jevnaker – og da nærmere bestemt Toso. Og så ble adresse Søndre Nordstrand endret til Jevnaker, og rekkehusleilighet ble til enebolig med svømmebasseng. Eneste skår i gleden var den lange avstanden det ble til barnas besteforeldre, som barna Sanna (9) og Thea (11) var vant med å bo i nærheten av og ha et nært forhold til.

OM BARNA SAVNET besteforeldrene, så var ikke savnet mindre den andre veien. Det ble derfor mange turer til Jevnaker for Grete og Yngve for å besøke familien – før de i 2017 bestemte seg for at nok var nok og flyttet etter. Som selvstendig næringsdrivende med familiebedrift som leverer diverse anlegg til industrien, kunne de enkelt bare pakke ned hjemmekontoret og flytte seg selv og jobben til Jevnaker. Flyttedato ble 22. desember – akkurat i tide til å invitere hele storfamilien til juleselskap i nytt, flott hus. DET SOM TIL SLUTT BLE tungen på vektskålen, var at de fant drømmetomten i Rønnerudmarka med prosjektert hus fra BoligPartner som inneholdt alt de ønsket seg. – Det føltes virkelig som et stort privilegium å kunne flytte inn i et splitter nytt hus i så vok-

Når huset nå står ferdig, gleder de seg til å bruke sommeren på å anlegge hagen og pynte opp i de hyggelige uterommene. Og gjøre seg bedre kjent i lokalmiljøet. 1

18

Magasinet Ringerike 2/2018


Det føltes virkelig som et stort privilegium å kunne flytte inn i et splitter nytt hus i så voksen alder.

sen alder, og på en så fantastisk tomt da, forteller Yngve mens han skuer utover Jevnaker og Randsfjorden. – Bedre enn dette kan det jo ikke bli – vi føler oss utrolig heldige.

Oslo Data Center Location Oslo Data Center Location DMS 60o12.1’N 10o14.3’E DMS 60o12.1’N 10o14.3’E Follummoveien, Hønefoss, Norway Follummoveien, Hønefoss, Norway www.oslodclo.com www.oslodclo.com

Oslo Data Center Location DMS 60o12.1’N 10o14.3’E Follummoveien, Hønefoss, Norway NORWAY www.oslodclo.com

U.K.

catchmedia.no

THE NORDIC T H E N O R D I CR E G I O N REGION

NORTH SEA

Oslo International Airport

FINLAND

catchmedia.no

Mr. Pelle Gangeskar

business analyst

B A LT I C SEA

 (+47) 911 13 636

B A LT I C SEA

 pg@oslodclo.com

dabre@innovasjonnorge.no

B A LT I C SEA

ceo follum eiendom as

BELARUS LOCAL GOVERNMENT:

strategic development

 (+47) 934 07 021 LOCAL GOVERNMENT:

 gunn.edvardsen@ dabre@innovasjonnorge.no ringerike.kommune.no LOCAL GOVERNMENT:

dabre@innovasjonnorge.no

claus.frolund@ringerike-utvikling.no  gunn.edvardsen@ ringerike.kommune.no

ringerike.kommune.no

AFTER SALES / NEEDS ASSESSMENT:

INDEPENDENT SITE VISITS:

AFTER SALES / NEEDS ASSESSMENT:

invest in norway

business analyst

Dag Ivar Brekke Claus W. Frølund business analyst Dag Ivar Brekkeinvest in norway Claus W. Frølund  (+47) 477 04 998  (+47) 405 25 464  dabre@innovasjonnorge.no  claus.frolund@ringerike-utvikling.no  (+47) 477 04 998  (+47) 405 25 464 

dabre@innovasjonnorge.no

claus.frolund@ringerike-utvikling.no

catchmedia.no

ringerike.kommune.no rja@oslodclo.com

strategic development

 (+47) 934 07 021  gunn.edvardsen@

ringerike.kommune.no

AFTER SALES / NEEDS ASSESSMENT:

Claus W. Frølund business analyst

 (+47) 405 25 464 

claus.frolund@ringerike-utvikling.no

director general of strategic development

ceo follum eiendom as

Dag Ivar Brekke (+47) 977 08 138 Clausstrategic W. Frølund development  (+47) 934 07 021  (+47) 911 13 636 pg@oslodclo.com  (+47) invest in norway business analyst 977 08 138 rja@oslodclo.com  (+47) 934 07 021  gunn.edvardsen@  pg@oslodclo.com  rja@oslodclo.com  (+47) 477 04 998  (+47) 405 25 464 

claus.frolund@ringerike-utvikling.no BELARUS

Mr. Pelle Gangeskar Dr. Rolf Jarle Aaberg Mrs. Gunn Edvardsen chief business development ceo follum eiendom as director general of Mr. Pelle Gangeskar Dr. INDEPENDENT Rolf Jarle Aaberg Edvardsen SITE VISITS: AFTERMrs. SALES /Gunn NEEDS ASSESSMENT:

INDEPENDENT SITE VISITS:

RUSSIA

 (+47) 934 07 021  (+47) 977 08 138  gunn.edvardsen@

director general of

 (+47)477 977 0804 138 998  (+47)  rja@oslodclo.com

strategic development

LITHUANIA

LITHUANIA

TECHNICAL / COMMERCIAL ISSUES:

TECHNICAL / COMMERCIAL ISSUES:

director general of

RUSSIA

 (+47) 405 25 464 LATVIA

BELARUS investDr. inRolf norway Jarle Aaberg Mrs. Gunn Edvardsen

TECHNICAL / COMMERCIAL ISSUES:

Mrs. Gunn Edvardsen

ceo follum eiendom asof director general

Claus W. Frølund

LITHUANIA Dag Ivar Brekke

chief business development

Dr. Rolf Jarle Aaberg

AFTER SALES / NEEDS ASSESSMENT:

LATVIA

invest in norway

L A T V IVISITS: A INDEPENDENT SITE

DEN.

LOCAL GOVERNMENT:

ESTONIA

Dag Ivar Brekke  (+47) 477 04 998

DEN.

BELARUS

TECHNICAL / COMMERCIAL ISSUES:

rja@oslodclo.com

ESTONIA

ESTONIA

DEN.

Hønefoss – 3 km

LITHUANIA

Mrs. Gunn Edvardsen

RUSSIA

INDEPENDENT SITE VISITS: NORTH SEA

NORTH SEA

B A LT I C SEA

Dr. Rolf Jarle Aaberg

 pg@oslodclo.com

Oslo

LITHUANIA

Oslo – 60 km Hønefoss – 3 km Hønefoss – 3 km

LOCAL GOVERNMENT:

 (+47) 977 08 138

 (+47) 911 13 636  pg@oslodclo.com Oslo

Mr. Pelle Gangeskar

911 13 636

B AR ULSTS I IA C SEA

TECHNICAL / COMMERCIAL ISSUES:

ceo follum eiendom as

 (+47) 911 13 636

BUSINESS / HOSPITALITY:

chief business development  (+47)

DEN.

BELARUS

F I N L AFNI NDL A N D

chief business development chief business development

U.K.

BUSINESS / HOSPITALITY:

LATVIA

DEN.

BUSINESS / HOSPITALITY: Oslo International Airport

Oslo International Airport

Oslo International

Airport Oslo Data Center Location Oslo – 60 km Hønefoss – 3 km DMS 60o12.1’N 10o14.3’E Follummoveien, Hønefoss, Norway Oslo www.oslodclo.com

Oslo Data Center Location DMS 60o12.1’N 10o14.3’E Follummoveien, Hønefoss, Norway www.oslodclo.com

FINLAND

LATVIA

Mr. Pelle Gangeskar

NORWAY

BUSINESS / HOSPITALITY:

SWEDEN

SWEDEN

BUSINESS / HOSPITALITY:

RUSSIA

Oslo Data Center Location DMS 60o12.1’N 10o14.3’E Oslo Data Center Location Follummoveien, Hønefoss, Norway DMS 60o12.1’N 10o14.3’E www.oslodclo.com Follummoveien, Hønefoss, Norway www.oslodclo.com

Oslo – 60 km

NORWAY

Oslo Data Center Location DMS 60o12.1’N 10o14.3’E Follummoveien, Hønefoss, Norway www.oslodclo.com

– Det er selvsagt både stor nytte og glede for oss at jentene nå RUSSIA har fått besteforeldrene i nabolaget, sier Heidi, mens eldsteOslo Oslo – 60 km – 3 km mann Thea nikker bekreftende mens hunHønefoss krabber opp i besteSTONIA fars armer. Og slik endte altså tre Egenerasjoner fra Oslo opp på Jevnaker.

Oslo – 60 km NORTH SEA

FINLAND

Oslo International Airport

THE NORDIC REGION

NORWAY

NORTH SEA

N OData R Center W A Location Y Oslo DMS 60o12.1’N 10o14.3’E Follummoveien, Hønefoss, Norway www.oslodclo.com

ESTONIA

SWEDEN

U.K.

2/3. At Sanna og Thea er begeistret over at bestemor og bestefar til W E D E er N det ikke tvil om. Flere ganger i uken tar de slutt valgte å flytte Setter, turen innom etter skoletid.

Oslo

Oslo Data Center Location U.K. DMS 60o12.1’N 10o14.3’E Follummoveien, Hønefoss, Norway www.oslodclo.com SWEDEN

U.K.

catchmedia.no

Oslo Data Center Location DMS 60o12.1’N 10o14.3’E Oslo Data Center Location Follummoveien, Hønefoss, Norway DMS 60o12.1’N 10o14.3’E www.oslodclo.com Follummoveien, Hønefoss, Norway www.oslodclo.com

1. Yngve, Thea, Heidi og Grete (Sanna på ni år var ikke tilstede da bildet ble tatt). Tre generasjoner som alle er glade for endelig å være “naboer” igjen, og for at de byttet ut Oslo med Jevnaker.

catchmedia.no

GRETE OG YNGVE er tydelig, og med god grunn, stolte over sitt nye hus fra BoligPartner. De berømmer både byggeledere og håndverkere i Sandvold Boliger AS for et meget godt samarbeid THE NORDIC gjennom hele byggeprosessen. R EGION – 60 km Hønefoss – 3 km EkteparetOslo hadde noen få ønsker om endringer for å gjøre huset bedre tilpasset deres livssituasjon, og de er takknemlige for den hjelp og veiledning som de fikk i den prosessen. Når huset nå står ferdig, gleder de seg til å bruke sommeren på å anlegge hagen og pynte opp i alle de hyggelige uterommene – og ikke minst, gjøre seg bedre kjent i lokalmiljøet og med alle de mulighetene som finnes av rekreasjonsområder. For her blir de boende lenge – alderdommen har de allerede planlagt godt. I husets første etasje har de innredet et hjemmekontor som ved enkle grep kan endres til soverom. Dersom de på et eller annet tidspunkt ikke lenger kan benytte soverommene i underetasjen, har de dermed alt på ett plan. At Sanna og Thea er begeistret over at bestemor og bestefar T H E N O R D Itil C slutt REGION valgte å flytte etter, er det ikke tvil om. Flere ganger i uken tar de turen innom etter skoletid. En lapp på veggen inneholdende jentenes favoritt-middagsretter vitner om dette.

SIA

catchmedia.no

3

catchmedia.no

catchmedia.no

DET ER FLERE GRUNNER TIL at flyttingen utelukkende har vært en positiv opplevelse for Grete og Yngve; ikke minst en bevisst holdning til at skulle de trives – ja, så krevde det en solid egeninnsats. – Vi vet jo godt at folk ikke kommer strømmende til når det kommer innflyttere, så hilserunden sørget vi for selv. Og tidlig i vår inviterte vi alle naboene i gata over på grilling, noe som ble satt stor pris på. Vi føler allerede etter et halvt år at vi har fått flere venner og gode bekjente her. Det har naturligvis vært til stor hjelp at vi har datter, svigersønn og barnebarn her, forteller Grete. Selv går hun med planer om å melde seg inn i en lokal folkedansgruppe. Yngve har på sin side allerede tatt opp igjen sin ungdomshobby bordtennis og har meldt seg inn i Jevnaker Bordtennisklubb.

2

Oslo – 60 km

Hønefoss – 3 km

Os DM Fol ww


AKTIV: Hockeybyen Hønefoss

MÅLET ER NÅDD 20

Magasinet Ringerike 2/2018


Ringerike ishockeyklubb har gjennom hele åtte år arbeidet målrettet mot opprykk til GET-liga, og 22.mars 2018 nådde de målet. TEKST: TRUDE BERG HAUGE FOTO: OLE EDVIN TANGEN, RINGERIKES BLAD

Magasinet Ringerike 2/2018

21


AKTIV: Hockeybyen Hønefoss

D

et hadde gått 10 år siden et norsk ishockeylag sist rykket opp til GET-ligaen, ishockeyens toppdivisjon, basert på sportslige prestasjoner, og ikke som følge av at andre lag har måttet trekke seg. Så skjer det, at Ringerike Panthers kvalifiserer seg til kvalik for GET-ligaen. Det skulle vise seg å bli seks beintøffe kvalikkamper, men da dommeren blåser av tredje periode i siste kamp mot Narvik 22. mars i Schjongshallen – er ikke bare seieren et faktum; Ringerike Panthers hadde med det sikret seg en plass i GET-ligaen. LA OSS GÅ ÅTTE ÅR tilbake i tid. Hjemme i stua hos trener Martin Boork på Jevnaker, sitter trenere og klubbledelse samlet. Der pønsker de ut en langsiktig strategi mot et ”hårete” mål, under mottoet ”Det vi gjør, det gjør vi sammen”. Og målet var krystallklart – opprykk til GET-ligaen. Det viktigste var dermed på plass, nemlig trua. I tillegg hadde de på plass viktige elementer som heltente spillere, frivillige støttespillere, en bra hall med supre isforhold samt et solid og godt samarbeide med ishallens eiere Ringerike kommune og det lokale næringslivet. Med den inngangen startet den lange reisen – steg for steg, og med enkle midler. DE ER ORDKNAPPE, trenerne og styreleder, når det kommer til det store spørsmålet – hva er så strategien videre, og hvilke tiltak må nå gjøres for å kunne møte elitelagene i norsk hockey på et jevnbyrdig nivå? – De av dere som hadde forventet å få presentert noen store svar eller en detaljert strategiplan blir nok skuffet, sa leder Tor Frithjov Nerby da Ringerike Panthers inviterte sponsorer, støttespillere og presse til ”opprykksfest” på Klækken hotell i april. – Det vi har gjort så langt, er å ansette våre to elitetrenere Martin Boork og Per Braxenholm på heltid, noe vi anser som en absolutt nødvendighet for å kunne lykkes. Videre starter signeringer for neste år sakte men sikkert etter hvert som brikker faller på plass.

1

Det vi har gjort så langt, er å ansette våre to elitetrenere Martin Boork og Per Braxenholm på heltid, noe vi anser som en absolutt nødvendighet for å kunne lykkes. – Fokusområdene vil være de samme etter opprykk, som de som har brakt oss så langt. Vi har en kjerne av spillere som har gjort en kjempeinnsats, de har vi selvsagt fortsatt tro på videre. Her er det ingen stjerner, suksessen skyldes utelukkende et solid teamwork. Men utskiftinger skjer jo i alle klubber, også hos oss. Vi har noen fantastiske planer fremover – men de skal bygges på det vi allerede har. Det vi ønsker mest av alt, er å kunne glede publikum og spille god og underholdende hockey, forteller hovedtrener Martin Boork, som ikke får fullrost klubben, støttespillere og ikke minst spillerne sine nok.

2

22

Magasinet Ringerike 2/2018


1+2. Leder Tor Frithjov Nerby er glad for at målrette jobbing over lang tid nå har gitt resultater, og nyopprykkede spillere velter seg i ellevill seiersrus etter den avgjørende kampen. 3. Elitetrenerne Per Braxenholm og Martin Boork er nå ansatt på heltid – det vil bety veldig mye for veien videre. 4. Håkan Ahlstrand både leder og trener junioravdelingen i Ringerike Ishochockeklubb. Han er svært fornøyd med hvordan klubbens bevisste juniorsatsing og «Panthers-effekten» sørger for at juniorstallen stadig utvides på alle alderstrinn.

Ringerike Panthers består i hovedsak av tilreisende, ikke-proffesjonelle-spillere, som alle har opplevd å bli tatt godt i mot og raskt blitt integrert i lokalmiljøet. Det beror selvsagt mye på klubben i seg selv, men også mye takket være et godt samarbeide med det de selv beskriver som et imøtekommende, lokalt næringsliv. Ja, så bra trives spillerne i Ringeriksregionen, at flere av de er blitt boende i regionen – selv etter endt hockeykarriere. MEN DET ER IKKE BARE på elitenivå at klubben har lykkes. Aldri har tilstrømmingen av unge, håpefulle hockeyspillere vært større til Ringerike Ishockeyklubb, enn nå. Men det er det ikke elitelagets suksess alene som skal ha æren for, i følge Håkan Ahlstrand, ansvarlig for breddesatsingen til Ringerike Ishockeyklubb. – Det å satse på hockeyskolen, og å tilby et godt tilbud for de aldersbestemte klassene, har hele tiden vært en sentral del av den planen som ble lagt i 2010. Men vi merker jo naturlig nok en boost nå. Nøkkelen har vært et tett samarbeid innad i klubben. Panthers har fått mange nye tilskuere i Schjongshallen takket være klubbens yngste spillere, mens de igjen har mye glede av elitespillerne. RINGERIKE ISHOCKEYKLUBB er kjent for sitt åpne, folkelige og inkluderende miljø. De har blant annet lenge hatt tradisjon for å invitere skoler og barnehager inn til lek på isen i trygge rammer og med god veiledning. Hallen lånes ut gratis, det samme gjelder nødvendig utstyr. Dette er ett av flere bra tiltak for rekruttering til klubben, men også for å ivareta klubbens ambisjoner om å drive seriøs opplæring for barn innen hockeysporten.

3

Det vi ønsker mest av alt, er å kunne glede publikum og spille god og underholdende hockey. Siste nytt innenfor breddesatsingen, er ”Hockey for fun” – en begynneropplæring tilpasset tenåringer som lar seg friste av hockeysporten. – Dette er et lavterskeltilbud som har vist seg å bli veldig populært. Det treffer ungdom som enten har vært innom andre idretter tidligere, eller som kanskje aldri har drevet med noen form for organisert idrett. Felles for de alle, er at de har det utrolig morsomt. Vi arrangerer også kamper, slik at de som ønsker det får muligheten til å prøve seg med nummer på brystet, forteller Håkan. – Vi vil mye og er opptatte av å identifisere oss med regionen Ringerike. Det har derfor vært godt å føle at vi har hele regionen – med folket, kommunen og næringslivet – med oss. Den støttet har vært helt uvurderlig, avslutter en heltent hovedtrener, Martin Boork. FOTO: TRUDE BERG HAUGE

4

Magasinet Ringerike 2/2018

23


OPPVEKST: Programmering og roboter som hobby

TEKNOLOGI SOM VERKTØY Vet du hva koding er? Det vet barna i Kodeklubben Ringerike. Dermed er de godt forberedt til møtet med det digitale samfunnet vi lever i.

D

TEKST: INGVILD DRANGE TRONHUS

et er ikke alle som ønsker å være fotballtrenere. Dette er mitt bidrag til frivillig barneaktivitet, sier Jonas Gythfeldt, som var en av initiativtakerne til å starte Kodeklubben Ringerike. Marius Larsen (9) og Benjamin Fjellstad (9) fra Hønefoss har vært med på kurset fire ganger. – Det er gøy når vi kan lage ting selv, sier guttene som for anledningen har laget figurer med skumle lyder. Latteren sitter løst hos de to guttene. I dag får de lov å holde på litt på egen hånd og velge oppgave selv. Ved å programmere lærer barna at hvis det er noe de ikke liker, kan de endre det. Hvis de ønsker noe, kan de lage det. – Vi driver på et helt enkelt nivå, og de fleste er under 12 år. Vi lærer dem å bygge et program, og ønsker å gjøre barna «robotsikre». Roboter tar over fler og fler jobber. Vi ønsker at barna vet hva en robot kan gjøre og hva som kjennetegner en robot. Programmering og roboter henger sammen, forteller Gythfeldt. Han mener kunnskap om programmering er fine byggeklosser å ha for å forstå teknologi. – Det er mange som sysler med dette hjemme alene, men på et eller annet tidspunkt møter man veggen og får behov for litt drahjelp. Da er det fint å komme hit til Kodeklubben Ringerike, tilføyer han.

DE ALLER FLESTE som er med i Kodeklubben Ringerike har aldri før holdt på med koding. De som ikke har med seg egen datamaskin får låne her. Kodeklubben Ringerike holder til i læringssenteret for voksne på Aka Arena og er en undergruppe i paraplyorganisasjonen Kidsa koder. – Vi vil hjelpe de unge til ikke å bare bli brukere, men også skapere, med teknologien som verktøy. I tillegg til å øke den allmenne forståelsen av informasjonsteknologi, ønsker vi å bidra til rekrutteringen til IT-yrkene og realfagene, sier Gythfeldt. En viktig del av deres virksomhet er å arbeide for at alle unge i skolealder får mulighet til å lære programmering og bli kjent med informatikk som fag. Til høsten ønsker Kodeklubben også å starte en kodegruppe for de litt eldre barna, fra 12 år og oppover. – Vi håper mange tipser barna sine om dette. Med eldre barn vil vi også kunne bygge flere ting! Marius Larsen (9) og Benjamin Fjellstad (9) fra Hønefoss har vært med på Kodeklubben Ringerike fire ganger. Jonas Gythfeldt og Karen Langum veileder dem. FOTO: INGVILD DRANGE TRONHUS

24

Magasinet Ringerike 2/2018


1. Kidsa koder: Det kan være sosialt å holde på med koding. Latteren sitter løst når barna i Kodeklubben Ringerike forbereder seg på et stadig mer digitalt samfunn. 2. Ikke bare for gutter: Selv om det er overtall av gutter i Kodeklunnen, er det stadig flere jenter som interesserer seg for koding. 3. Roboter: Det blir mer og mer vanlig at roboter tar over jobbene våre. Da er det fint å kunne bygge roboter selv. FOTO: KODEKLUBBEN

Vi vil hjelpe de unge til ikke å bare bli brukere, men også skapere, med teknologien som verktøy. OSKAR FOSSAAS (15) er av de eldste deltakerne på kurset. Mamma, Ingunn Fossaas er svært fornøyd på sønnen vegne. – Han elsker å være her fordi han har stor interesse for koding og programmering. Vi hadde en fin ferie nettopp, men han lengtet tilbake til Kodeklubben, forteller moren til Oskar som selv er så opptatt med koding at han ikke har tid til å snakke med oss. Kodeklubben ønsker å bidra til at den digitale barrièren mellom foreldre og barn skal bli mindre samt sosial utjevning, blant annet ved at deres tilbud alltid skal være gratis og kreve lite eller ikke noe utstyr med hjemmefra. Kodeklubbens hovedmålgruppe er elever i grunnskole samt videregående skole i Ringeriksregionen.

1 2

Kodeklubben Ringerike har fått penger av Sparebankstiftelsen Ringerike. – Pengene brukes blant annet til å kjøpe inn litt «dippedutter» vi kan bruke å bygge ting med, forteller Gythfeldt som håper enda fler barn og unge får øynene opp for koding. Du finner mer info om Kodeklubben Ringerike her: www.kodeklubben-ringerike.no 3

Magasinet Ringerike 2/2018

25


BOLIG: Grønt bomiljø ved elva

TOMMEL OPP! Det nye boligområdet Elveparken Benterud får Storelva som nærmeste nabo. Elva renner sakte selv om livet er hektisk. Lyden av vannet som sildrer og fuglene som hekker dominerer i svingen som Storelva gjør etter brua ved Rådhuset. TEKST: PER ASBJØRN RISNES

P

å kartet ser denne tangen ut som en tommel-opp, eller en gammeldags puslespillbit. Det passer bra. For det er lett å like dette området som mange hønefossinger husker som plassen der det kom sirkustelt og markedsplass på somrene. Nå blir området hjem til mange familier i det nye boligprosjektet Elveparken Benterud som kommer her i elvesvingen. FOSSEN NOEN HUNDRE METER lenger oppe skapte denne byen. Men det er den flate elva som skaper det gode bomiljøet her. Elveparken ligger med utsikt til skogsområdet på andre sida av den 100 m brede elva som passerer på vei nedover til Tyrifjorden.

Elveparken ligger med utsikt til skogsområdet på andre sida av den 100 m brede elva som passerer på vei nedover til Tyrifjorden.

– I innersvingen av elva, der Elveparken ligger, er det sandstrand som gjør det fint å bade. Den merkede turstien Elvelangs går rett forbi, så det er utmerkete turmuligheter også, sier arkitekt Mari Hansæl i Nuno arkitektur som har tegnet prosjektet. I gamle dager var det mye båttrafikk på elva, med dampskipsanløp, før veien og jernbanen tok over. De siste årene har elva blitt mudret fra Tyrifjorden og opp til fossen, så nå har bruken av fritidsbåter økt i området. Benterud båtutsettingsplass, ligger like ved, og i tillegg kan det bli muligheter for å skaffe seg båtplass i elva og å lagre båter på land. Storelva er dessuten en av Norges største ørretelver, så her kan du fiske rett utenfor huset fra bryggene som skal bygges her. Den buktende 7-8 meter dype elva har få stryk, men fortsatt bittelitt strøm. Det gjør den perfekt for kajakk og kanopadling. Også for barn og nybegynnere. Et av de to hobbyhusene som kommer til å ligge mellom boligbyggene og elva, blir perfekt for nettopp å lagre kajakker og fiskeutstyr.

Illustrasjon: Rift.

26

Magasinet Ringerike 2/2018


Illustrasjon: Rift.

Alle husene har inntrukne hushjørner og balkonger som fortsetter langs hele fasaden. Balkongene har en annen vinkel enn husveggene.

I DAG PASSER STEDET veldig godt inn i en moderne hverdag. Fem minutters sykkeltur over Kvernbergsund bru, og så er du midt på Søndre Torv, og videre til Hønefoss Stasjon der Intercitytoget om noen år suser til Oslo sentrum på 30 minutter. Viktige arbeidsplasser som Rådhuset, Kartverket, Universitetet i Sørøst-Norge og Ringerike sykehus er innenfor 15 minutters sykkeltur. Det tar bare noen minutter å rusle til Hønefoss videregående skole, Eikli barneskole og Eikli barnehage. Og den nye Benterud barneskole kommer på nabotomta. –Det er veldig sentralt her. Kort vei til byen, Idrettsparken med fotballarena og ishockeyhall. Og om du vil lenger bort, så går bussen til Oslo rett borti veien, sier Haakon Tronrud i Tronrud Eiendom. BOLIGHUSENE I ELVEPARKEN nærmest skrur seg oppover mot himmelen. Alle husene har inntrukne hushjørner og balkonger som fortsetter langs hele fasaden. Balkongene har en annen vinkel. Stort sett alle leilighetene er plassert i hjørnet med utsyn og lys fra to sider. Og store fine balkonger. – Det blir et område med grønt og godt bomiljø. Leilighetene vil føles intime og private, sier Hansæl. Mellom de ni husene blir det en felles park som skal få bølgende gress, vannsprut-fontene og vannspeil. De har utløp i små bekker som sildrer forbi hobbyhusene til beboerne og ned til Storelva hvor turveien følger elvepromenaden og inviterer turgåere til å stoppe og nyte området. OMRÅDET BLIR NÆRMEST BILFRITT, spesielt ned mot elva og mot barneskolen. Parkeringen er derfor lagt i en felles parkeringskjeller under hele området. Her kan du parkere og ta heisen direkte opp til leilighetene. I garasjeanlegget blir det også planlagt en felles elbil til bruk for beboerne. Det vil si at delingsøkonomien har kommet til Benterud. Garasjeanlegget er i tillegg sikret mot flom og boligene er hevet for å ha god margin hvis elva skulle gå over. Første byggetrinn av de 200 leilighetene i Elveparken skal være innflyttingsklare til juni neste år, lover Haakon Tronrud, i god tid til å nyte sommeren ved elva. – Det blir perfekt å planlegge innflytningsfest og St Hans-feiring samtidig ved elvebredden, sier han.

Verdens viktigste avis

er den som skriver om det som skjer

der DU bor.

Kortreiste nyheter er de viktigste nyhetene. Som abonnent får du: n Tilgang til alle plussartikler på nett. n Tilgang til eAvisen – papiravisen i digitalt format fra kl 21.00 kvelden før. n Del abonnementet med inntil 4 i husstanden.

Ring 852 33 248 eller send e-post til abonnement@amedia.no


UTVIKLING: Kult, fremtidsrettet og energioptimalt

En helt ny bydel i Hønefoss:

VESTRE TORG For fem år siden startet Nils Kjetil Tronrud, gjennom sitt selskap Tronrud Holding AS, oppkjøpet av eiendommer rundt det gamle meieriet i Soknedalsveien. Siste del ble kjøpt i fjor. I dag utgjør området hele 38 mål, med en reguleringsplan som omtales som Hønefoss’ ”nye” bydel – Vestre torg. TEKST OG FOTO: TRUDE BERG HAUGE

S

iden prosjektet så dagens lys for første gang, har Tronrud Holding, med Morten Pettersen som operasjonell leder, brukt mye tid på å utvikle dette sammen med rådgivere og arkitekter. Resultatet er altså Vestre torg, med planlagt bygging av totalt 80.000-100.000 kvadratmeter. I alt 30.000 av dette er forbeholdt næringsvirksomhet, mens resten skal brukes til boliger. Prosjektkostnaden ligger på svimlende tre milliarder kroner, noe som utgjør 10 prosent av tilsvarende for Ringeriksbanen/ E16. Men – det er på ingen måte Ringeriksbanen alene som har vært motivasjonsfaktoren for Nils Kjetil Tronruds storsatsing på hjemmebane. I hvilken grad har Ringeriksbanen og nye E-16 påvirket prosjektet? – Vi hadde nok uansett realisert dette prosjektet, uavhengig av utfallet når det gjelder Ringeriksbanen. Men når det er sagt, så har prosjektet blitt videreutviklet, ja, jeg kan vel si radikalt forandret, ettersom Ringeriksbanen er blitt aktualisert. Vi føler oss nå trygge på å ha landet på den endelige, og ikke minst den beste, løsningen for prosjektet. Bane NOR og Statens vegvesen la i april ut til høring sitt forslag til reguleringsplan for Ringeriksbanen og ny E16. Reguleringsplanen for Vestre Torg vil følge like etter; det vil si før sommeren i år, mye takket være en solid jobb utført av Morten Pettersen. NORMALT SETT ØNSKER EN UTBYGGER å utnytte en tomt maksimalt; i dette tilfellet har det imidlertid vært motsatt. For å skape en utvikling som igjen vil kunne bidra til å rettferdiggjøre bygging av Ringeriksbanen og nye E16, har myndighetene her et ønske om at det skal bygges langt mer enn hva som lå inne i de opprinnelige planene. Vestre torg var i utgangspunktet prosjektert med 150 boliger. I dialogen med planmyndighetene, nådde tallet på det meste 800, men det landet til slutt på 600 – en løsning som anses som et bra skjæringspunkt mellom høy kvalitet og samtidig uten at det blir for tett. Fellesprosjektets mål er at reguleringsplanen skal endelig besluttes i løpet av inneværende år. Tronrud Holdings ønske er at Vestre torg skal være ferdig behandlet like etter. Behandlingstiden vil selvsagt være avhengig av hvor mange innspill saken får, men går alt etter planen, så satses det på byggestart allerede om to år. Veiløsningene ligger allerede klart gjennom Ringeriksbanen og E16 – fellesprosjektet.

28

Magasinet Ringerike 2/2018

Denne illustrasjonen gir et godt inntrykk av hvordan Hønefoss’ nye bydel, Vestre torg, vil komme til å se ut. Illustrasjon: Tronrud Holding AS


Vestre torg var i utgangspunktet prosjektert med 150 boliger. I dialogen med planmyndighetene, nådde tallet på det meste 800, men det landet til slutt på 600. ARBEIDSTITTELEN FOR DEN ”NYE” BYDELEN er altså Vestre torg. Når prosjektet blir igangsatt, vil imidlertid lokalbefolkningen bli invitert med inn i prosessen videre. – Vi har hele veien blitt møtt med stor positivitet, og vi føler at vi er aktører i en region med bra energi og i skikkelig modus. Det har hele tiden vært en enorm imøtekommenhet fra alle de ansvarlige innen offentlige reguleringer – fra en fremoverlent Ringerike kommune, til et offensivt Bane NOR. Gledelige er selvsagt også alle positive tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen. Det er utrolig inspirerende! Derfor ønsker vi

på et punkt at publikum skal kunne komme med idéer og innspill, både når det gjelder det endelige navnevalget men også når det kommer til hva bydelen bør inneholde. AV DE TOTALT 30.000 KVADRATMETERNE som er prosjekt til næring, er 10.000 planlagt som forretninger, og 20.000 til kontorer. I de 20.000 ligger også muligheten for å bygge et nytt sentrumshotell. Nils Kjetil og hans kolleger har hele veien fulgt nøye med på trender innen næringsbygg, og de har registrert en radikal endring

Magasinet Ringerike 2/2018

29


UTVIKLING: Kult, fremtidsrettet og energioptimalt

Nils Kjetil Tronrud og Morten Pettersen i Tronrud Holding AS ser frem til byggestart på den nye bydelen Vestre torg, et «steinkast» fra byens fremtidige trafikknutepunkt, nye Hønefoss stasjon.

Som gründer blir jeg trigget av å jobbe kreativt. Drivkraften er gleden av å få være med og skape noe, spesielt når jeg får muligheten til å gjøre det lokalt. i spesielt kontormarkedet. Dette er en trend som de ønsker å etterfølge når 20.000 kvadratmeter kontor, minus eventuelt et hotell, skal planlegges og etterhvert bygges. – De unge i dag er langt mer mobile og opptatt av levende miljøer med fleksible og tidseffektive løsninger, heller enn stasjonære kontorløsninger. Det skal være kult, fremtidsrettet, energioptimalt og, selvsagt, med det aller siste innen teknologi. Vestre torg skal bli kult og innovativt. Det skal representere en dynamisk måte å bo, jobbe og leve på. Samtidig skal det passe inn i byens nåværende identitet. – Signalene fra de hotellaktørene som vi er i dialog med, er at bygging av et nytt hotell i Hønefoss er langt mer aktuelt nå som Ringeriksbanen og E16 kommer, og at et nytt sentrumshotell i fremtidens Hønefoss må ligge nært trafikknutepunktet – og det er jo togstasjonen. Det vil da være snakk om et hotell på mellom 200400 værelser, som gjerne kan bygges i to byggetrinn etter hvert som markedet utvikler seg. Jeg vil samtidig få understreke at jeg er en stor fan av våre lokale hoteller og mener bestemt at et nytt sentrumshotell utelukkende vil bli et positivt supplement. PLANEN ER AT TRONRUD HOLDING selv skal sitte i førersetet gjennom hele prosjektet. Men med fire ansatte i selskapet, vil det åpenbart være behov for å knytte til seg solide partnere på flere områder – deriblant boligbygging, siden de selv primært har bakgrunn fra næringsbygg. Målet er selvsagt å holde prosjektet mest mulig lokalt. Med den størrelsesorden det her er snakk om, vil det imidlertid også bli nødvendig å gå ut og innhente anbud fra de store aktørene.

30

Magasinet Ringerike 2/2018

Hva er din personlige motivasjon bak et så omfattende prosjekt? – Som gründer blir jeg trigget av å jobbe kreativt. Selve drivkraften er den evinnelige gleden av å få være med og skape noe, og da spesielt når man får muligheten til å gjøre det lokalt. Det er fantastisk å kunne bidra med noe som vil bli et løft for en by og en region som på flere områder er i en rivende utvikling. Jeg gjør jo ikke dette utelukkende for å tjene penger. Faktisk er jeg mer opptatt av at det skal bli bra, skikkelig kult og noe vi alle kan være stolte av, enn selve profitten. Men en viss balanse må det jo selvsagt være. I SVÆRT UNG ALDER etablerte Nils Kjetil Tronrud sitt selskap Tronrud Holding AS. Mye har skjedd siden oppstarten i 1993.Den unge gründeren har vært flink og både sett og grepet muligheter. Selv mener han bestemt at han også har vært heldig på veien, og samtidig knyttet til seg kompetanse gjennom sine ansatte og forretningsforbindelser. 25 års-jubileet markeres blant annet med navnendring og en helt ny profil på selskapet. Dette er en prosess som har pågått i snart to år, i kreativt samarbeide med Catch media. Det nye navnet er XPND, som indikerer at en ny kurs nå er staket ut. Flere prosjekter er på blokka, men selve spydspissen fremover vil selvsagt være storsatsingen Vestre torg. – For å sitere ett av min mors favorittuttrykk: Det er ikkje berre ei ku som er laus…


Kunnskap for fremtiden

Kunnskap for fremtiden

Trenger du faglig påfyll? På Campus Ringerike kan du i tillegg til åpne studier, få skreddersydd etterutdanning i enkeltemner på bachelornivå. Vi tilbyr kompetanseheving med studiepoeng i form av oppdragsbaserte studier, og leverer innholdsrike og gode pakkeløsninger. Høst 2018 tilbyr vi følgende åpne samlingsbaserte studier på Campus Ringerike: • Service og informasjon, 10 studiepoeng (start uke 36) • Kommunikasjon og veiledning, 15 studiepoeng (start uke 37) • Endringsledelse, 10 studiepoeng (start uke 39) I 2017/18 har vi nærmere 500 studenter tilknyttet Campus Ringerike, som bl.a følger tre samlingsbaserte etterutdanningsprogrammer: • Årsstudier for saksbehandling og ledelse • Årsstudier for strategisk HR • Årsstudier for tillitsvalgte Eksempel på andre studier vi kan tilby: • Human Resource management (HRM), 15 stp • Jus i offentlig sektor, 15 stp • Grunnleggende arbeidsrett, 15 stp • Praktisk lederutvikling, 15 stp • Prosjektledelse,10 stp

usn.no

Universitetet i Sørøst-Norge opplever økende interesse for etterutdanning og behov for kompetanseheving innen ulike fagområder. Er du eller din bedrift interessert i å høre mer om hvilke muligheter som finnes ved Campus Ringerike, eller melde deg på et studium, ta kontakt med:

Elisabeth Klever +47 984 45 894 elisabeth.klever@usn.no Mer informasjon: www.usn.no/studier/videreutdanning Velg: Lederutdanning og økonomifag

usn.no

usn.no

Vi ønsker alle våre kunder usn.no en riktig god sommer!

Få en flying start på din bedrift med:

usn.no

Etablererfondet www.honefossbank.no

Søknadsfrist 10.08.2018


NÆRINGSLIV: Hjørnesteinsbedriften Bjertnæs Sag

TRADISJON & INNOVASJON Har skapt arbeidsplasser og verdier på Jevnaker i over 100 år Lokalt eierskap er viktig for at verdiskaping og skatteinntekter forblir i kommunen. Bjertnæs Sag er et godt eksempel på dette. I 100 år har de skapt verdier og arbeidsplasser – til beste for Jevnakersamfunnet. TEKST: STEINAR AASNÆSS

GJENNOM DE SISTE ÅRENE har bedriften investert over 75 millioner kroner for å øke produktiviteten. Ny beis- og maleavdeling, administrasjonsbygning og ikke minst et nytt høvleri som med helt ny teknologi gjør dette til landets mest moderne. Investeringene, legger Sverre Bjertnæs til, var helt nødvendige for at panelprodusenten fortsatt kunne ha lønnsom drift her på Jevnaker. Alt bygningsmessig og ventilasjon ble levert av lokale virksomheter som Mesterbygg, Randsfjord Rør, Jevnaker Elektriske og Nesset stål som har vært underleverandører. Investeringene har således også gitt betydelige ringvirkninger lokalt. Nå står nytt lagerbygg øverst på bedriftens investeringsplan. 1. Daglig leder Sverre Bjertnæs ser lyst på familiebedriftens fremtid, og gleder seg over å ha flyttet inn i nytt fint administrasjonsbygg. 2. Utsikten fra kontorsjef Per Stian Bakkens arbeidsplass er uslåelig; den vakre Randsfjorden speiler lyset og årstidene. 3+4. Ferdig overflatebehandlet panel i to forskjellige varianter.

32

Magasinet Ringerike 2/2018

FOTO: KRISTIN LEVY

D

aglig leder Sverre Bjertnæs ser lyst på fremtiden for familiebedriften i Jevnaker som med sine 36 årsverk også i 2017 leverte et godt overskudd. Målet for inneværende år, sier han, må være å opprettholde omsetningen og konsolidere driften etter flere store investeringer siste år. Bjertnæs Sag har solide tradisjoner på Jevnaker med over 100 års drift i familiens eie, og som fortsatt er en solid forankret hjørnesteinsbedrift i Jevnaker-samfunnet. Virksomheten ligger idyllisk til ved Randsfjordens bredd og er i dag en av landets ledende produsenter av innvendig panel. Fra å være et typisk kombinasjonsbruk med både sag og høvleri, har virksomheten siden 1987 i sin helhet omfattet produksjon av høvellast, med gradvis spesialisering på innvendig panel. Da de i 2004 også startet å overflatebehandle med beis og maling, ble det en viktig milepel i takt med produkt- og markedsutvikling. I 2017 hadde bedriften 104 millioner i omsetning som ga et resultat før skatt på fire millioner kroner. Bjertnæs uttaler at lønnsomheten har vist en positiv trend de siste årene. Det tok litt tid før det nye høvleriet fungerte som ønsket, men bidrar nå til god og lønnsom drift.

1

2


FOTO: NORDLYSHYTTER AS

3

KONKURRANSEN ER STOR og driftsmarginene små. Beliggenheten for en slik virksomhet er derfor ideell på Jevnaker. Veien er kort til de største markedene i Norge, samtidig som at vi har grei forbindelse til Midt-Sverige, hvor det meste av fururåstoffet kommer fra. Ny E-16 forbi Jevnaker vil også bety en betydelig logistikkforbedring. Bjertnæs forteller at fururåstoffet de årlig henter inn fra Sverige utgjør hele 500 trailerlass. Omtrent samtlige må i dag kjøre forbi bedriften. Turen går videre gjennom Åsbygda til Hønenkrysset, så via omkjøringsveien rundt Hønefoss og til Eggemoen, før de kommer inn til bedriften «på riktig side» av jernbaneundergangen ved tidligere Jevnaker stasjon. En solid «strafferunde» for de svenske trailerne. Ny E-16 betyr også at Jevnaker knyttes til en del av riksveinettet med høyere standard, noe som gjør det tillatt å transportere råvarene med modulvogntog helt inn på fabrikktomten. I dag kommer ikke disse vogntogene lenger enn til Lunner på Hadeland. 500 trailere i året med 40 M3 tømmer hver kan da bli erstattet av 330 trailere med 60 M3 hver. I tillegg til en enklere logistikksituasjon vil det også gi en betydelig lokal miljøgevinst.

FOTO: NORDLYSHYTTER AS

BJERTNÆS SAG DELTOK i det første programmet av Innovasjonsløft Ringeriksregionen. Gjennom programmet utviklet de i samarbeid med en av de andre deltakerbedriftene Tronrud Bygg en ny paneltype. Utvendig kledning med skjult innfesting har den kvalitetsforbedringen at malingsfilmen ikke blir punktert når kledningen spikres på veggen. Kledningen gis i tillegg fire solide lag med overflatebehandling – og blir da vesentlig mer robust, med større beskyttelse mot vær og vind. Sverre Bjertnæs fullroser også Innovasjonsløft-programmet som gjennomføres av rådgivningsfirmaet Innoco, der de lokale ildsjelene Sonja Bordewich og Sten Magnus er viktige drivkrefter. Nylig inviterte Bjertnæs Sag til Innovasjonsløft-frokost ved bedriften. Her delte de virksomhetens erfaringer rundt drift og utviklingen av virksomheten med et 30-talls fremmøtte personer. Nettverk som dette gir inspirasjon og motivasjon til videre innovasjon og utvikling, sier Bjertnæs. – Det er nyttig og hyggelig å ha kontakt med andre virksomheter i regionen. Holder du deg kun til egen bransje kan du lett bli blind for åpenbare ting som kan forbedres. Tiden som er investert i deltakelse på nettverkssamlinger og annet har vist seg i ettertid å ha gitt god uttelling.

Fra å være et typisk kombinasjonsbruk med både sag og høvleri, har virksomheten siden 1987 i sin helhet omfattet produksjon av høvellast, med gradvis spesialisering på innvendig panel. Da de i 2004 også startet å overflatebehandle med beis og maling, ble det en viktig milepel i takt med produktog markedsutvikling.

4

Magasinet Ringerike 2/2018

33


NÆRINGSLIV: Hjørnesteinsbedriften Bjertnæs Sag FOTO: KRISTIN LEVY

Ny E-16 betyr også at Jevnaker knyttes til en del av riksveinettet med høyere standard, noe som gjør det tillatt å transportere råvarene med modulvogntog helt inn på fabrikktomten. INVESTERINGER I NY TEKNOLOGI har vært avgjørende for å forbedre produktiviteten og lønnsomheten. Å være sagbruksarbeider var tidligere forbundet med mye tungt og risikofylt manuelt arbeid. I dag tar det om lag fire minutter fra bordstykket kommer inn i produksjonen til det kommer ut som ferdig produsert panel og da uten at noen ansatte fysisk har vært i kontakt med produktet. Før denne investeringen var det tilsammen 12 mann som betjente to produksjonslinjer, én på to skift og én på ett skift. I dag produseres samme volum av seks mann på to skift. Med skannere foran og bak er det ingen ansatte som lenger står i strengen og jobber, nå er det kun etterkontrollen som skjer manuelt. Hvert eneste bordstykke blir vurdert av to skannere i forhold til hvordan det best kan utnyttes i produksjonen. Jobben gjøres nå bedre enn hva som tidligere var mulig å gjøre med det blotte øye. Sverre Bjertnæs konstaterer med tilfredshet at eiendomsskatten på maskiner nå vil utfases over en fem-årsperiode. – For en virksomhet som vår, hvor maskinparken er så kostbar, får vi et skattegrunnlag som er langt på vei dobbelt så høyt i forhold til bare tomt og bygningsmasse. Bortfallet av eiendomsskatten vil gi oss bedre muligheter for fortsatt lønnsom drift og ytterligere investeringer.

MER INFORMASJON • Landets ledende produsent av innvendig panel. • Første produsent med komplett overflatebehandlings linje (2004) • Verdens mest moderne høvleri (2013) • Nytt high-tech overflatebehandlingsanlegg (2016) • Har investert om lag 75 millioner NOK siste fem år. • Omsetning på 104 millioner NOK (2017) • PEFC sertifisert, og medlem av Grønt Punkt Norge. • Har i dag 36 ansatte (2018) www.bjertnaes.no

REGISTRER DEG, OG BESTILL DIN FAVORITT PÅ:

www.pizzabakeren.no ELLER RING: 32 12 30 00 Hent selv, få levert på døren – eller spis her. Du velger!

NORDENS STØRSTE TAKE AWAY-PIZZA! Mix Ullerål Kiosk

YEN 0% storfekjøtt N E M 0 FRA RE av 1

E e BURG UET TER •Saf tig ne BAG taco lu g o lling og kte y te k s y d e N m • S e WRAP R •Deilig BIFFSNADDE ll u f k a •Sm K LØVSTE HIPS g ti f a S • &C isk FISH s s la K •

VI FORNYER OSS – HELE TIDEN! •FLERE SITTEPLASSER – NYE “SOFAKROKER”. •LADESTASJON OG WIFI VED BORDENE. •NY “MILKBAR” MED STORT UTVALG. 34 Magasinet Ringerike 2/2018

Hønengt. 80, Hønefoss Ring oss på 32 12 79 04 Ta kontakt for møte/overtidsmat.

SOFTIS

MILKSHAKE FRAPPÉ

KULEIS

SMOOTH

IE


BERGERMARKA PANORAMA 18 stk moderne boliger med store vindusflater

3D-illustrasjon

Blåværveien, 3520 Jevnaker Areal 69 - 112 m2 | Soverom fra 2-3 I Bergermarka er landskapet åpent med flott utsikt mot Randsfjorden, Nordmarka og Tyrifjorden med Gyrihaugen i det fjerne. Turstier ut i skog og mark finner du rett utenfor husveggen, likevel et det bare en liten spasertur ned til Jevnaker sentrum. Fra Bergermarka er det kort og trygg veg ned til Bergerbakken skole og en ny barnehage. Pris fra kr 2 250 000,- til kr 3 690 000,FINN-kode: 99407159

3D-illustrasjon

Tlf: 958 06 519 | Osloveien 67, 3511 Hønefoss

Pål Norderhaug Tlf: 958 06 519

Line Gjerald Tlf: 902 57 199

KJØKKEN, BAD OG GARDEROBE

Skreddersydde løsninger

LOKALT FRA TYRISTRAND

VI ER MED PÅ Å BYGGE FRAMTIDENS RINGERIKE. www.spenncon.no

Gode løsninger i moderne design til fornuftige priser!

nybokjokken.no

SE MER »

Tlf: 32 10 97 50

SKJÆRDALEN 2 • TYRISTRAND

fokusokonomi.no AUTORISERT REGNSKAPSFØRERSELSKAP


Noen veier skal du slippe å gå alene.

EKTE

ÆRLIG

PÅLITELIG

Hvervenmoveien 49, Hønefoss | Tlf. 32 12 32 12 | post@advb.no | www.advb.no

Magasinet Ringerike 2/2018  

Bli bedre kjent med Ringeriksregionen. Les vårt nyeste Magasin Ringerike

Magasinet Ringerike 2/2018  

Bli bedre kjent med Ringeriksregionen. Les vårt nyeste Magasin Ringerike

Advertisement