Magasinet Ringerike 2/2019

Page 1


Vi heier på Fontenehuset! Vi heier på dere som brenner for å gi alle mulighet til en trygg og god hverdag. Takk til Fontenehuset Hønefoss for jobben dere gjør i lokalsamfunnet! Vi setter stor pris på samarbeidet med overgangsarbeid, og det gode arbeidet som leveres hos oss hver eneste dag. I Ringeriksregionen er vi god alene, men best sammen, og for oss er det både viktig og meningsfullt å støtte lokalt engasjement.

Takk til alle dere som gir oss tips til nye funksjoner! Sjekk saldoen med et sveip Sperr og åpne kort Send papirfaktura inn i mobilbank Send regninger fra e-post til mobilbank Få varsel om ny eFaktura Del konto med hvem du vil Se kontoer fra andre banker Overfør penger med stemmen Logg inn med fingeravtrykk eller Face-ID Få oversikt på Apple Watch Søk lån/endre lån ... + mange flere muligheter!

Sammen lager vi Norges beste mobilbank 210x143.5_Magasinet Ringerike M 2019.indd 1

17.09.2019 13:53:30


«THE TWIST» PÅ KISTEFOS ER ÅPNET ...........................................................................................................................................................................................................................6

Den ett tusen kvadratmeter store kunsthall-broen danner en helt ny forbindelse mellom nord- og sørsiden av skulpturparken på Kistefos. Det vakre og helt unike skulpturelle bygget imponerer – og må oppleves!

VELKOMMEN TIL JULEBYEN!...................................................... 5

TURTIPS MED UNIKE HISTORIER......................... 22

RINGERIKSBANEN I RUTE ........................................................ 16

NYMERKEDE TURSTIER I BYEN................................. 25

OPTIMISME LEDET TIL HØNEFOSS................ 17

FLYTTET TIL RINGERIKE...................................................................... 28

UNIVERSITETSBYEN HØNEFOSS......................... 20

MÅLTIDETS MULIGHETER!........................................................ 32

6.–8. desember blir det ekte julemarked i Hønefoss med markedsboder, hesteridning og mye mer. Statsbudsjettet 2020 foreslår å bruke ytterligere 528 millioner kroner til planlegging neste år.

Ringeriksbanen og ny E16 var direkte årsak til at advokatkontoret LIGL etablerte seg på Ringerike. Etter en omfattende på- og ombyggingsperiode oppfyller nå Campus Ringerike forventningene.

5

20

Det nye nettstedet Ringtur.no gir inspirasjon og gode tips til fine turer på Ringerike.

Målet var enkelt nok; å tilrettelegge for idrett, fysisk aktivitet og friluftsliv for befolkningen.

Det nygifte og handlekraftige paret dro på motorsykkel tur og så nye muligheter – kjøpte gårdsbruk. Å lage god og næringsrik mat krever først og fremst mye kunnskap og faglighet.

22

28

Utgiver: Ringerike utvikling AS Postboks 164 Sentrum, 3502 Hønefoss. Tlf: 975 36 463 Forsidefoto: Kristin Levy Utforming: Idéverkstedet AS Opplag: 38.000 eks. Distribusjon: Ringeriksregionen, Oslo, Bærum, Asker


LEDER: Devil on my back

HVA ER DU REDD FOR? – DU ER JO BLANT VENNER!

God helse er FNs bærekraftsmål nummer tre, og en del av dette er god mental helse og livskvalitet. OnklP gav for noen år siden angsten vår et ansikt med sin sang om indre demoner, personifisert gjennom «Styggen på ryggen», som er den som hvisker deg ting i øret om hvor utilstrekkelig du er.

H

ønefoss-rapperen Damien, oversatte samme år sangen til «Devil on my back». Han og OnklP hører til de nye historiefortellerne og gatepoetene i det norske rapmiljøet som gjør det mindre kjedelig og mer interessant enn før å lytte til tekstene. STYGGEN PÅ RYGGEN, eller også den gamle nissen på lasset, er i OnklPs univers selve kjernen av alle hans indre demoner. I denne kjernen ligger angsten og panikken, framtidsredselen og egen udugelighet. «Kommer ingen vei her i livet» går som et mantra gjennom hele låten. Vi moderne mennesker gjør oss selv til gjenstand for løpende vurdering. Vi er kritiske og kanskje mest av alt selvkritiske. Å ha indre standarder og krav til seg selv er naturligvis viktig og nyttig. Å kjefte på seg selv innimellom kan være nødvendig. Men blikket på oss selv kan også bli for strengt, og tabbekvoten for liten. JEG TROR AT DET OFTE ER VÅRE EGNE demoner som holder oss tilbake fra handling. Du holder deg selv tilbake. Om du kaller det jantelov, stivnet kulturtradisjon eller mangel på tradisjon, er det vel som regel i deg selv denne «styggen på ryggen» ligger. Og det er du selv som må jobbe for å bli kvitt han – sammen med venner – de som vil deg vel.

4

Magasinet Ringerike 2/2019

GODE MILJØER SOM PREGES AV samarbeid og samhandling, har ofte en romslighet i seg og en forståelse for – ja nærmest dyrking av forskjeller og annerledeshet. Under fanen «nye, unike samspill» har vi i Ringeriksregionen lenge jobbet med å legge til rette for utvikling og vekst gjennom å skape møteplasser og arenaer for ulike interessenter. VI TROR AT GJENNOM SAMSPILL øker produktiviteten og reduseres risikoen. I samspillet samarbeider vi også i en vennlig og positiv atmosfære. Når vi er opptatt av samspill, blir vi automatisk opptatt av hverandres styrke. Vi er opptatt av samspill fordi vi er opptatt av mennesker. Vi tenker: Tar vi oss av folka våre, tar folka våre seg av verdiene. Slik jobber vi med den aller mest grunnleggende forutsetningen for verdiskaping og vekst. Blant venner er det ingen demoner. Styggen på ryggen er ikke en av våre nærmeste.

Jørgen Moe Jr Daglig leder, Ringerike utvikling


Julemarked 6.–8. desember:

Velkommen til julebyen!

Sammen skal vi skape en stemningsfull førjulstid i Hønefoss med julemarked, julehandel i gater og butikker, julesang og musikk, servering, aktiviteter og underholdning for små og store!

Fakkeltog

FREDAG 6.DESEMBER

Vi åpner denne førjulshelgen med et fakkeltog kl 17.00. Vi starter ved Sentrumskvartalet og går til Søndre torg. Der blir det offisiell åpning, før vi går videre ned til Fengselet.

Pepperkakeutstilling

6.-31.DESEMBER

Vi inviterer små og store pepperkakebakere til å bli med på byens pepperkakeutstilling. Bidragene blir samlet og vist frem i Hønefoss sentrum, og det blir premiering i ulike pepperkake-klasser.

Hesteridning

LØRDAG/SØNDAG 7. & 8. DESEMBER

Hestejentene kommer til Fengselshagen med hester og ponnier for barneridning også i år. Vi gleder oss til en koselig helg på julemarked, og håper mange vil besøke oss for en ridetur.

Markedsboder

6. - 8.DESEMBER

Jul i Hønefoss skal binde sammen juleaktiviteter, skape fellesskap og hyggelige opplevelser. Mange kommer til byen for å presentere ulike varer i sine markedsboder. Her blir det alt fra lokale matprodukter til fuglekasser, kranser og malerier. Markedsbodene vil være konsentrert på følgende områder: Sentrumskvartalet, Søndre torg og Kulturstiftelsen Fengselet, inne og i fengselshaven. Fredag 14:00 - 19:00 Lørdag 11:00 - 16:00 Søndag 12:00 - 17:00

Julemarked på Fontenehuset LØRDAG 7.DESEMBER KL. 11–16.

Tradisjonen tro arrangerer medlemmer på Fontenehuset Hønefoss sitt årlige julemarked og kafé med mye godt.

Et juleønske

LØRDAG/SØNDAG 7. & 8. DESEMBER

En familieforestilling som passer for alle aldersgrupper! Bli med på en musikalsk reise tilbake i tid, til barndommens jul med sin nostalgiske stemning. Publikum kan vente seg både spenning og mystikk på Byscenen i Ringerike kultursenter. Billetter på www.ringbillett.no

O’ jul med din glede! FREDAG 6. OG LØRDAG 7. DESEMBER

Marie Risan, Eivind Lien og Anne Sem-Jacobsen står på scenen på Gledeshuset med denne årlige suksessen. Med morsomme skråblikk på jul og juletradisjoner, kan du fort komme i «helt feil» julestemning. Husorkesteret «YangBreakers» bidrar til at dette blir et komplett juleshow – med masse god humor og musikk! Billetter på www.ringbillett.no

Se hele programmet på: www.hønefossjul.no I samarbeid med:

Julemarkedet arrangeres av:


KULTUR: Royal åpning av The Twist

6

Magasinet Ringerike 2/2019


THE TWIST TEKST: TRUDE BERG HAUGE / FOTO: KRISTIN LEVY

Magasinet Ringerike 2/2019

7


KULTUR: Royal åpning av The Twist

The Twist er langt mer enn en kunsthall og et museumsbygg – som om det ikke er nok i seg selv. Den føyer seg verdig inn i det gode selskap med de allerede eksisterende kunstneriske innslagene på Kistefos. I tillegg har den bidratt til å sette Jevnaker på kartet som en verdenskjent kulturdestinasjon.

I

blå himmel, og høstluften var frisk og skarp. Den nærmeste endeløse køen av lokalt fremmøtte ble holdt varme med nygrillede Kistefos-pølser, før de ble ønsket velkommen av avtroppende museumsdirektør Egil Eide og Christen Sveaas.

– ENHVER REGION TRENGER EN SEVERDIGHET – dere har nå fått The Twist. Det er jeg sikker på at dere vil få stor glede av i lang tid fremover, sa en begeistret statsminister Erna Solberg til Ringerike utvikling etter åpningen. Et imponerende bredt utvalg av norsk og utenlandsk presse var, ikke uventet, representert da The Twist åpnet sine dører 18. september. I tillegg kunne røde løpere, blomsteroppsatser og streng bevoktning vitne om en gjesteliste spekket med kongelige, statsråder, embetsmenn og andre prominente gjester. Men aller først i køen stod lokalbefolkningen, som ble de første til å slippe innenfor dørene til bygdas nye stolthet. Deretter holdt ordfører Lars Magnussen sin takketale og delte ut den velfortjente Jevnaker kommunes kulturpris til Christen Sveaas. Solen skinte fra

DRØMMEN OM ET NYTT MUSEUMSBYGG på Kistefos har Christen Sveaas båret på i 20 år. Gleden var lett synlig hos den ”kunstgale” finansmannen. I tillegg til hans egne rause bidrag, er prosjektet et spleiselag mellom private bidragsytere og det offentlige. For åtte år siden innledet Kistefos et samarbeid med den danske stjernearkitekten, Bjarke Ingels og hans medarbeidere i Bjarke Ingels Group (BIG). Resultatet ble en kaskade av spektakulære idéer og arkitektoniske krumspring, omtalt av Sveaas som ”crazy ideas”. Så da, endelig – 18. september 2019, åtte år og 200 millioner kroner senere, kunne en stolt Sveaas strekke hendene i været og rope av full hals: «Bjarke, we did it!». En tydelig imponert Dronning Sonja fikk det ærefulle oppdraget med å klippe over snoren sammen med Kronprins Frederik av Danmark, og med det befeste et kreativt og vellykket norskdansk samarbeidsprosjekt. Tilstede var også statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande.

ngen tegning eller illustrasjon i verden kunne rettferdiggjøre, eller forberede oss på, The Twist. Begrepet ”må oppleves” har vel sjelden passet bedre. Med sin vakre og helt unike skulpturelle form, skrur The Twist seg 90 grader over Randselva – med et spenn på seksti meter. Dermed er ringen sluttet. Den ett tusen kvadratmeter store kunsthallbroen danner en forbindelse mellom nord- og sørsiden av skulpturparken, og lager en naturlig rundtur og forlengelse av oppdagelsesferden gjennom denne.

En tydelig imponert Dronning Sonja fikk det ærefulle oppdraget med å klippe snoren sammen med Kronprins Frederik av Danmark, og med det befeste et kreativt og vellykket norsk-dansk samarbeidsprosjekt.

FOTO: TRUDE BERG HAUGE

8

Magasinet Ringerike 2/2019


FOTO: TRUDE BERG HAUGE

En svĂŚrt kunstinteressert dronning uttrykte stor beundring for Kistefos i sin helhet og for den nye kunsthallen, i sin ĂĽpningstale.

Magasinet Ringerike 2/2019

9


KULTUR: Royal åpning av The Twist

10

Magasinet Ringerike 2/2019


– Let’s do it! var Christen Sveaas’ umiddelbare reaksjon da den danske topparkitekten Bjarke Ingels presenterte sine ”crazy ideas” for den nye kunsthallen på Kistefos. På åpningsdagen slapp Sveaas jubelen løs, med et rungende: We did it!

Magasinet Ringerike 2/2019

11


KULTUR: Royal åpning av The Twist DET VAR STEDETS HISTORIE OG DE VAKRE og spennende naturomgivelsene på Kistefos som inspirerte Ingels – ikke bare når det kom til utforming, like viktig ble plasseringen. Det opprinnelige forslaget om plassering av den nye kunsthallen ble raskt forkastet av den prisvinnende arkitekten. Etterhvert som de på befaringen beveget seg nedover langs elvebredden, åpenbarte løsningen seg; det var en utsiktsbro over Randselva det skulle bli. En visuell bro mellom fjell og flatt landskap, mellom ulike kunstneriske uttrykk og mellom stedets industrihistorie og moderne samtidskunst. EKSTRAORDINÆRE TOALETTER var en del av bestillingen fra Christen Sveaas – og det fikk han! – Det perfekte arkitektoppdraget er når toalettene blir viet like stor oppmerksomhet som resten av bygget, sa Bjarke Ingels i sin åpningstale. – Nå har dere fått verdens råeste toaletter! Det er ingen overdrivelse. En glasstrapp, et lite kunstverk i seg selv, leder ned til byggets underetasje. Helt uventet åpenbarer der den nedre del av twisten seg, svevende over elven. Opplevelsen blir som en helhetlig og oppklarende forståelse av selve bygget og må på ingen måte gås glipp av. Inne på toalettene har hver enkelt bås fått sin helt unike kunstinstallasjon, som lett kan ta oppmerksomheten bort fra rommets egentlige hensikt. DET VAR DE TO BRITISKE SAMTIDSKUNSTNERNE Howard Hodgkin (1932–2017) og Martin Creed (1968–) som fikk det ærefulle oppdraget med å være de aller første til å bekle de unike galleriveggene. Et ikke helt tilfeldig valg; Hodgkin var den

1. Christen Sveaas hadde all grunn til å smile. Det samme hadde kurator Guy Robertson. 2. Endelig klart for å ta imot publikum. Arkitekt Bjarke Ingels og Christen Sveaas. 3. Martin Creeds karakteristiske “Live-action”-skulpturer setter sitt helt spesielle preg på utstillingen. 4. Hjertelig møte mellom tilfreds kurator, kunstner og eier.

første samtidskunstneren som Sveaas selv begynte å samle på. Åpningsutstillingen Hodgkin and Creed. Innside Out er kurartert av Guy Robertson og er den aller første utstillingen som fører disse to kunstnerne sammen. Utstillingen er en blanding av offentlige og private samlinger, inkludert Christen Sveaas’ egne verk. Konseptkunstneren Martin Creed var selv tilstede og kastet glans over utstillingen, som blant annet inneholder hans karakteristiske installasjoner og såkalte ”live-action”-skulpturer. Årets utstilling er åpen til og med 17. november.

Åpningsutstillingen ”Hodgkin and Creek. Innside Out” er kurartert av Guy Robertson og er den aller første utstillingen som fører disse to kunstnerne sammen. Utstillingen er en blanding av offentlige og private samlinger, inkludert Christen Sveaas’ egne verk.

1

12

Magasinet Ringerike 2/2019


3

2 4

Konseptkunstneren Martin Creed var selv tilstede og kastet glans over utstillingen, som blant annet inneholder hans karakteristiske installasjoner og sükalte �live-action�-skulpturer.


KULTUR: Royal ĂĽpning av The Twist

En glasstrapp, et lite kunstverk i seg selv, leder ned til byggets underetasje. Helt uventet ĂĽpenbarer der den nedre del av twisten seg, svevende over elven. Opplevelsen blir som en helhetlig og oppklarende forstĂĽelse av selve bygget.

14

Magasinet Ringerike 2/2019


Magasinet Ringerike 2/2019

15


UTVIKLING: Byggestart i 2021/ 2022 står fast

Enda nærmere realisering Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 (FRE16) rykker enda et stort skritt nærmere realisering, når Regjeringen i Statsbudsjettet 2020 foreslår å bruke ytterligere 528 millioner kroner til planlegging neste år. TEKST: RINGERIKE UTVIKLING / FAKSIMILE: ASKER & BÆRUMS BUDSTIKKE

I

følge Regjeringen skal planleggingen av FRE16 ferdigstilles i løpet av 2020. Alt bør dermed ligge tilrette for at byggearbeidene kan starte i 2021/ 2022, og at Ringeriksbanen og ny E16 står ferdige allerede i 2028/ 2029 – altså om mindre enn ti år.

DE TO STATSSEKRETÆRENE Anders B. Werp i Samferdselsdepartementet og Lars Jacob Hiim i Kommunal- og moderniseringsdepartementet forsikret også i Asker og Bærums Budstikke 4. september i år at: «Ringeriksbanen skal bygges, og byggestart i 2021/ 2022 står fast». Det er forventet at reguleringsplanen for FRE16 vil bli endelig godkjent i Kommunal- og moderniseringsdepartementet senest i løpet av november i år. I tillegg til den generelle viktigheten av å få planen formelt vedtatt, er det nok i Ringeriksregionen spesielt knyttet mest spenning til om den kommer til å inneholde et E16veikryss til Helgelandsmoen i Hole eller ikke.

Ringeriksbanen skal bygges, og byggestart i 2021/ 2022 står fast. 8

Etter at reguleringsplanen er vedtatt, er neste milepæl en ekstern, kvalitetssikring, såkalt KS2, av prosjektet. Denne forventes å bli igangsatt rimelig umiddelbart etter at reguleringsplanen foreligger. Alt vil da forhåpentligvis være duket for at Stortinget kan fatte den endelige investeringsbeslutningen for FRE16 enten sent 2020 eller tidlig 2021, slik at byggearbeidene raskt kan igangsettes. NÅR RINGERIKSBANEN ER FERDIG, vil man kunne reise med InterCity-tog mellom Hønefoss og Oslo sentrum på drøye 30 minutter. Ringeriksregionen vil bli en ny bo- og arbeidsmarkedsregion som i stor grad vil kunne bidra til å redusere presset på hovedstadsområdet. Reisetiden med Bergensbanen mellom Oslo og Bergen vil med Ringeriksbanen samtidig bli redusert med ca. én time. Miljøog klimavennlig tog vil etterhvert kunne konkurrere med fly på denne strekningen mellom Norges to største byer. I tillegg til i Ringeriksregionen, vil banen bidra til å skape etterlengtet vekst i hele Hallingdal samt på Vestlandet, inklusive Voss og Bergensområdet. Onsdag 4. september 2019

nyhet

Ringeriksbanen i rute Ringeriksbanen skal bygges, og byggestart i 2021/22 står fast. Samferdsel

a Nils Johan Dahl Det forsikret intet mindre enn to statssekretærer under en befaring ved det planlagte anleggsområdet på jordet ved Bjørnegård skole på Slependen mandag. Statssekretær Anders B. Werp (H) i Samferdselsdepartementet og statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet var begge klare da Budstikka spurte om Ringeriksbanen skal bygges og om byggestart i 2021/22 ligger fast. – Banen skal bygges, og vi skal holde fremdriftsplanen, forsikret Hiim. – Ingen regjering har kommet lenger med Ringeriksbanen enn denne. Det er fullt pådrag i planleggingen, fastslo Werp.

Avviser usikkerhet

Han avviste at striden om bompenger og store norske samferdselsinvesteringer skaper usikkerhet for Ringeriksbanen. – Den koblingen ser ikke jeg, sa Werp. Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16, som holder til i Sandvika,

16

og E16, som holder til i Sandvika, oversendte i midten av mai sitt endelige forslag til reguleringsplan til de to departementene. Prosjektdirektør Morten Klokkersveen har ønsket seg grønt lys fra regjeringen tidlig i høst. Hiim sa mandag at det er mer sannsynlig med behandling i regjeringen nærmere jul, men uten at det betyr at prosjektet skal forsinkes.

To og et halvt år

Knut Sørgaard fra Bane Nor opplyste på befaringen at arbeidene på Bjørnegård vil kunne starte i 2022/23 og pågå i cirka to og et halvt år. Herfra skal om lag 700.000 kubikkmeter stein tas ut. Det tilsvarer rundt 70.000 lastebillass. Etter anleggsperioden skal matjord legges tilbake på jordet, men det vil bli være rømningstunnel og et trafoanlegg for strømforsyningen til togtunnelen på oversiden av Jardars idrettsanlegg. Tidligere planer om anleggsområde på Kattås er skrinlagt, men det kan fortsatt være aktuelt med anleggsområde på Reverud litt opp fra Bjørnegård. – Vi tror vi kan klare oss uten Reverud, men vil regulere der

Magasinet Ringerike 2/2019

b Leder for planprosesser og samfunnskontakt i Bane Nor, Knut Sørgaard (til venstre), forklarer for (videre fra venstre) statssekretær Anders B. Werp (H) i Samferdselsdepartementet, Bærums varaordfører Ole Kristian Udnes (H) og statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. FOTO: TRINE JØDAL

Reverud, men vil regulere der også for sikkerhets skyld, sa Sørgaard. Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 består av 40 km dobbeltsporet jernbane mellom Sandvika og Hønefoss og 16 km ny E16 fra

og Hønefoss og 16 km ny E16 fra Sundvollen til Hønefoss. Kostnadene er beregnet til 33,9 milliarder kroner. Toget skal gå i en 23,5 km lang tunnel på strekningen Jong-Sundvollen, med stasjon på Sundvol-

vollen, med stasjon på Sundvollen. Planer om stasjon på Avtjerna er droppet.

a -NilsJohan.Dahl@budstikka.no


NÆRINGSLIV: Vender blikket mot Hønefoss

LIGL advokatkontor:

– OPTIMISME LEDET OSS TIL HØNEFOSS Ringeriksbanen og ny E16 var direkte årsak til at det Oslobaserte advokatkontoret LIGL snudde seg rundt og vendte blikket mot Hønefoss. TEKST & FOTO: TRUDE BERG HAUGE

N

år i tillegg rapporten Ringeriksregionen er rigget for vekst, utarbeidet av USN Campus Ringerike, dukket opp på skrivebordet, ble etableringen iverksatt umid-

delbart. – Vei- og baneutbygging, næringsetableringer og tilflytting er alle faktorer som utvilsomt vil øke behovet for advokatbistand i fremtidens Ringeriksregion. Dette gjelder for privatpersoner, så vel som for bedrifter og det offentlige, forteller Kjersti Fossum Engnæs, office managing partner i LIGL advokaters avdeling i Hønefoss.

Målet og ambisjonen med LIGLs etablering i Hønefoss, er å bygge opp et nytt, stort advokatkontor i regionen. Og behovet er der. Markedsundersøkelsene utført av selskapet, viser dette tydelig.

ETTER Å HA LEST RAPPORTEN fra USN Campus Ringerike, og i tillegg utført egne markedsundersøkelser, konkluderte LIGL raskt med at det på Hønefoss var plass til flere advokatkontorer. En som kan bekrefte dette, er Kjersti. De siste fem årene har hun sittet i kontorfellesskap i Hønefoss sammen med andre, lokale advokater. Nå har hun tatt med seg sitt nettverk og sin portefølje videre over til sin nye arbeidsgiver. Basert på overnevnte, kunne ikke timingen på nyetableringen vært bedre, ifølge Kjersti. – I Hønefoss opplever vi en optimisme som vi ønsket å være en del av, understreker hun. SOM NYETABLERT, SITTER KJERSTI foreløpig alene i advokatkontorets lokaler på Søndre Torg. Det vil si med unntak av de dagene hun har selskap av praktikant og jusstudent Gina Stensrud. Etter planen varer ikke dette lenge. Målet og ambisjonen med LIGLs etablering i Hønefoss, er å bygge opp et nytt, stort advokatkontor i regionen. Og behovet er der. Markedsundersøkelsene utført av selskapet, viser dette tydelig. ADVOKATKONTORET LIGL har fra før kontorer i Stavanger og Oslo. Nå har de altså funnet Hønefoss som et spennende satsingsområde. I tillegg til bred juridisk kompetanse, innehar de en teknisk kompetanse med sin spesialutviklede programvare som håndterer ulike arbeidsprosesser basert på kunstig intelligens. Med dette kan de tilby kostnadseffektivt og fokusert bistand. MED VÅR JURIDISKE KOMPETANSE og fremtidsrettede utvikling av programvare, ønsker LIGL nå å være med å skape noe på Ringerike. Ringeriksbanen og ny E16 gir betydelig vekstmuligheter for næringslivet. Det er få lokale bedrifter som har egen ”inhouse” advokat, så etterspørselen etter vår kompetanse er stor.

Kjersti trives med å ha kontor midt i sentrum av Hønefoss. Hun legger gjerne lunsj og uformelle møter til en av byens trivelige kaféer.

– Vi ønsker derfor å være en støtte for eksisterende, men også for de nye selskaper som vil poppe opp som følge av den spennende utviklingen i regionen. Vi har koblet oss på den optimismen som rår, forteller Kjersti.

Magasinet Ringerike 2/2019

17


NÆRINGSLIV: Vender blikket mot Hønefoss

LIGL ble døråpner for lokal jusstudent

D

Ringerikes Blad skrev tidligere i år en artikkel om at advokatkontoret LIGL skulle etablere en avdeling på Hønefoss. En av de som leste denne, var jusstudent Gina Stensrud. Uken etter sendte hun en åpen søknad, med håp om en praktikantstilling. Og det fikk hun!

a Gina startet på jusstudiet ved Universitetet i Oslo (UIO), gjorde hun som de fleste andre studenter; hun flyttet til Oslo. Etter noen år lengtet hun imidlertid hjem til Ringerike. Hun så både kostnads- og miljømessige fordeler ved å kunne bo hjemme på Ringerike og samtidig ha kort vei til Oslo. Det eneste hun savnet, var muligheten til en praktikantstilling hos et advokatkontor. – Praktikantstillinger og internships er nok et storby-fenomen i større advokatselskaper og offentlige etater, og ikke så vanlig her på Hønefoss. Derfor er jeg spesielt glad over å ha fått denne muligheten hos advokatkontoret LIGL, forteller Gina, som kombinerer praktikantstillingen med å skrive sin masteroppgave i rettsvitenskap. KJERSTI FOSSUM ENGNÆS, office managing partner i LIGL-advokatenes avdeling på Hønefoss, er vant til å veilede og gi råd til studenter. Det er noe hun trives godt med. – Det passet veldig bra at søknaden fra Gina dumpet ned på skrivebordet mitt, forteller Kjersti. Gina er superdyktig, og har stor interesse for eiendomsrett og miljørett, et felt som også hennes masteroppgave omhandler. Dette er temaer som er svært aktuelle med tanke på Fellesprosjektet Ringeriksbanen og E16 og på den utvikling som Ringeriksregionen nå står overfor.

Gina er superdyktig, og har stor interesse for eiendomsrett og miljørett, et felt som også hennes masteroppgave omhandler.

18

Magasinet Ringerike 2/2019

ARBEIDSOPPGAVENE TIL EN PRAKTIKANT er å bistå med diverse juridiske oppgaver, så som saksforberedelser samt oppgaver som innbefatter juridisk kildesøking. – Når det kommer til juridisk kildesøking, så er dette et viktig område som studentene blir drillet skikkelig på, og som vi som har holdt på en stund har behov for å få frisket opp litt. Ellers er jeg veldig opptatt av å gi studentene et litt annet innblikk i virkeligheten – og da ikke minst å forberede de på overgangen fra studie til det virkelige arbeidsliv. Det kan nemlig bli en sjokkartet opplevelse for mange, sier Kjersti. – Jeg er også opptatt av å spre kunnskap om hvordan man opptrer i rettssalen. Spesielt er dette viktig med tanke på normal folkeskikk, og hvordan man behandler mennesker i de vanskelige situasjonene som en rettssak for mange kan oppleves som. GINA ER INNE I EN AVSLUTTENDE FASE med å skrive sin masteroppgave. Den erfaringen hun nå opparbeider seg hos LIGL, er for henne helt uvurderlig. – Jeg har vært ekstremt heldig. Kjersti er veldig opptatt av, og villig til, å dele kunnskap. Vi diskuterer saker og bruker hverandre som ”sparringspartnere”. Og så oppnår jeg verdifull lærdom som ikke nødvendigvis ligger under noen av fagområdene i studiene. Det er jo også verdifullt for meg å kunne benytte kontoret som skriveplass i innspurten på masteroppgaven, avslutter Gina. Til jul leverer hun sin masteroppgave i rettsvitenskap – da blir hun gjerne boende i Ringeriksdistriktet dersom det skulle dukke opp en spennende jobbmulighet. Som nyutdannet jurist er hun imidlertid åpen for å flytte på seg.


Vi gjør det enklere for deg å drive selskap!

Verdens viktigste avis

er den som skriver om det som skjer

der DU bor.

Kortreiste nyheter er de viktigste nyhetene. Som abonnent får du: n Tilgang til alle plussartikler på nett. n Tilgang til eAvisen – papiravisen i digitalt format fra kl 21.00 kvelden før. n Tilgang til Nettavisen med nasjonale og internasjonale nyhetssaker. n Del abonnementet med inntil 4 i husstanden.

Ring 852 33 248 eller send e-post til abonnement@amedia.no

Ta de gode valgene og få oversikt over bedriftens økonomi med oss som regnskapsfører og rådgiver. • • • • •

Regnskapsføring Lønn og Personal Rådgivning Årsregnskap Skyløsninger

ecit.no/veibyakonto 32 12 32 12


KOMPETANSE: Studentlivet på nye Campus Ringerike

Beliggenhet, tilgjengelighet, engasjert næringsliv, bredt idrettstilbud, varierte rekreasjonsområder, kultur og byliv; jo visst kan Hønefoss tilby alle elementer som skal til for å fortjene benevnelsen ”en komplett universitetsby”.

C

TEKST & FOTO: TRUDE BERG HAUGE

ampus Ringerike har markert seg som et attraktivt og sentrumsnært universitetsområde med kort vei til det meste. Det er ikke tvil om at dette har satt et tydelig preg på byen – et udiskutabelt fremtidsrettet og positivt preg. Byen våkner virkelig til liv når 1.400 lærehungrige studenter inntar Hønefoss og Universitetet i Sørøst-Norge (USN) i august hvert år. TIRSDAG 13. AUGUST var det åpning av studieåret 2019/ 2020 ved Campus Ringerike. Starten på nytt semester for alle, starten på studentlivet for noen. – Vi stiller høye krav til våre studenter. Det skal også dere ha til oss. Vi er forpliktet til å tilrettelegge for et godt læringsmiljø, var ett av budskapene fra rektor ved USN, Petter Aasen, tydelig stolt og lettet over endelig å kunne ønske velkommen til et flunkende nytt Campus Ringerike etter en krevende byggeperiode. Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø bidro til kaste glans over åpningen. Det samme gjorde representanter fra regionens kommuner og fylkeskommune, ansatte, venner av Campus Ringerike samt sentrale personer fra et engasjert, lokalt næringsliv. Men selvsagt, i sentrum av begivenheten stod studentene selv.

I hjerte av Campus: Dagens studenter oppsøker i langt større grad sosiale arenaer når de skal arbeide. Det splitter nye og moderne biblioteket fungerer både som møtested og som aktivsone for gruppearbeider og selvstudium.

DET MANGLET IKKE PÅ konstruktive og nyttige råd til de unge studentene: – Bruk tiden godt til å tilegne dere kunnskap; kunnskap er makt!, var ett av rådene fra statsråden. Hun vektla også viktigheten av å bruke fritiden godt. – Engasjer dere i en av de mange studentorganisasjonene eller i et politisk parti. Det vil dere høste av både i studietiden, men også videre ut i arbeidslivet. – Studentlivet blomstrer på Ringerike og dere kommer til å få det fett, var til stor begeistring den klare melding fra campusleder, Jesper Bekkevold. STUDENTENE HAR TALT; det er mer attraktivt å gå på en skole som fremstår moderne. Etter et omfattende på- og ombyggingsperiode, oppfyller nå ”nye” Campus Ringerike de krav og forventninger som ligger i det som regnes som et moderne universitetsbygg – takket være at Kunnskapsdepartementet i 2017 ga sitt JA til et større ombyggingsprosjekt. Allerede ved ankomst, vises resultatet av et nylig oppgradert Campus Ringerike; ny adkomstvei med parkering, parkmessig opparbeidede fellesarealer samt torg med grøntarealer. Prislappen på ombyggingen lyder på 200 millioner kroner. Det er i dag ca. 1.400 studenter ved campus, fordelt på to fakulteter. En ny og arealfleksibel løsning gir mulighet for fremtidig vekst, både i antall studenter og ansatte. OMBYGGINGEN HAR GITT universitetsområdet flere bruksområder og dermed også økt stedsattraktivitet. Sentralt plassert i det nye bygget, finner man foajé, resepsjon, kantine, bokhandel, møtelokaler samt to nye kontoretasjer for de ansatte. Nye vrimlearealer fungerer etter sin hensikt. I foajéen er det til enhver tid et yrende liv av studenter. Noen av disse er kontaktsøkende og orienterende på søken etter kjente ansikter, mens andre velger å søke ro i en av salongene. Her finnes også den nye ”huskantinen”, Kafé Alma. De store vindusflatene slipper inn en majestetisk utsikt over skog, elv og by, mens endeveggen domineres av et mektig kunstverk signert kunstneren Per Inge Bjørlo.

20

Magasinet Ringerike 2/2019

De store vindusflatene slipper inn en majestetisk utsikt over skog, elv og by, mens endeveggen domineres av et gedigent kunstverk signert kunstneren Per Inge Bjørlo.


TOPPIDRETT OG STUDIER VED USN

Stipendet er en god nyhet dersom du er en av de som ønsker å satse på en idrettskarriere og samtidig sikre deg en høyere utdannelse. Universitetet i Sørøst-Norge (USN) tilbyr på sin side tilrettelegging av studiene som gir mulighet for nettopp å kunne kombinere toppidrettssatsing med studier.

F

UNDERVISNINGSROMMENE er utformet etter dagens behov med tanke på interaktive og innovative undervisnings- og læringsformer og elektroniske læringsarenaer. Sammen med fleksible grupperom med det aller siste innen tekniske løsninger, bidrar dette til å at skolebygget fra 1960-tallet nå fremstår som tidsriktig og moderne. Det er skjedd en radikal endring i studentenes hverdag og arbeidsmetoder. Dagens studenter oppsøker i langt større grad sosiale arenaer i stedet for stille lesesalsplasser når de skal arbeide – også for selvstudium. På Campus Ringerike er det nå lagt opp til flere grupperom og aktivsoner tilrettelagt for gruppearbeider. DET NYE MODERNE OG fremtidsrettede biblioteket er plassert i selve hjertet av campus og har raskt etablert seg som en aktiv arena, såvel som samlingssted for studentene. Her treffer man andre studenter, jobber med studiene og gruppearbeid, finner lett tilgjengelig informasjon, eller rett og slett tar en pause med aviser og tidsskrifter. Det ”nye” Campus Ringerike har helt klart økt attraktiviteten og stimulerer studentene til å oppholde seg på campus, noe som sikrer et godt faglig og sosialt miljø for studentene. Det er tilgjengelig for studenter og ansatte 24/7, via egne nøkkelkort. På campus kan studentene også nyte godt av tilbud som egen studentkro, treningssenter, studentidrettslag, studentsamfunn samt svært aktive studentforeninger i inspirerende omgivelser.

or første gang i år tilbys ”Ringeriksstipendet”. Dette er en stipendordning som tilrettelegger for å kunne kombinere studier ved USN Campus Ringerike med idrett på høyt nivå. Hvert år vil tre studenter motta inntil 50.000 kroner årlig. Det betyr at dersom du tar en bacheloreller mastergrad, så kan du potensielt få utbetalt henholdsvis 150.000 eller 250.000 kroner. Men – først må du søke studiet og sikre deg kontrakt med den aktuelle klubben. INITIATIVTAKER TIL stipendordningen er Sparebank 1 Ringerike Hadeland. Historisk sett har banken allerede lang og god erfaring med å rekruttere ansatte fra USN, og som sponsor for de aktuelle samarbeidsklubbene som foreløpig er Hønefoss Ballklubb (HBK) og Ringerike Panthers. En annen underliggende målsetning med stipendet, er å kunne bidra til vekst i regionen. Er man aktiv idrettsutøver og student i samme by, er sannsynligheten stor for at man også vil bosette seg i regionen og dermed bli en del av lokalmiljøet. ÅRETS STIPENDIATER er fotballspillerne Julie Simonsen og Synne Kristine Hamborg, samt hockeyspiller Dennis Ryttar. Julie og Synne er tilknyttet 1. divisjonslaget til HBK, mens Dennis spiller 1. divisjons ishockey i Ringerike Panthers. Felles for de tre, er at de er godt i gang med første semester på siviløkonomistudiet ved USN Campus Ringerike. De er ikke et øyeblikk i tvil om at stipendet vil kunne styrke den lokale idrettssatsingen – Dette gjør det lettere for oss å bli værende i klubbene våre og Hønefoss, samtidig som det vil kunne motivere spillere fra andre deler av landet til å komme hit.

Magasinet Ringerike 2/2019

21

FOTO: JAN-HENRIK KULBERG / USN

Ringeriksstipendet


FRILUFTSLIV: Turtips med unike historier

LOKALE TURTIPS

– litt utenom det vanlige Har du lyst til å dra på tur og ønsker påfyll av turtips? Friluftsentusiast Tommy Støa trives aller best når han ferdes i ulendt og ubeferdet terreng med løpeskoa på. Nå har hans eventyrbaserte tur- og utforskertrang resultert i nettstedet Ringtur.no. TEKST: TRUDE BERG HAUGE / FOTO: TOMMY STØA

H

an sier det rett ut, fra sitt lokalpatriotiske hjerte; Ringeriksregionen med alle sine fantastiske turmuligheter er kraftig undereksponert. Og det er nettopp denne erkjennelsen som er mye av drivkraften bak Tommys trang til å dele sine opplevelser. Det har han for så vidt gjort lenge, via egne sosiale medier. Og følgerne, de har etter hvert blitt mange. Takket være et raust bidrag fra Sparebankstiftelsen Ringerike, har Tommy nå kunnet ta prosjektet sitt et steg videre ved å lansere nettsiden Ringtur.no. RINGTUR.NO PRESENTERER turforslag med ulik lengde og vanskelighetsgrad, og disse er beskrevet med distanse, høydemetre og tidsbruk (i normal gangfart). Her finnes alt fra rolige turer til utfordringer med både adrenalin og spenning. Rutene går både skaulaus og på stier og veier, gjennom varierte skogs- og fjellterreng. Turene er nøye beskrevet og illustrert med bilder og videoer, noe som kan komme godt med da de gjerne beveger seg utenfor mer etablerte stier og ruter. Men, det unike med nettsiden, er historiene som fortelles. Dette er historier som Tommy har hentet fra bøker, historiske tidsskrifter og ikke minst fra mer eller mindre sannferdige vandrehistorier fanget opp på folkemunne.

Det er etterhvert mange som har fått glede av turtipsene til Tommy. På Ringtur.no deler han stadig nye opplevelser fra nærområdet.

22

Magasinet Ringerike 2/2019


Rutene går både skaulaus og på stier og veier, gjennom varierte skogs- og fjellterreng – og de er nøye beskrevet og illustrert med bilder og videoer.

Magasinet Ringerike 2/2019

23


FRILUFTSLIV: Turtips med unike historier

Kan ikke bedre ha det ... Når Tommy setter seg ned på utsiktspunktet mellom Tjuvenborgen og Hestebrenna og kan ta termosen opp av sekken, ja da smiler livet. Her nyter han utsikten utover Strømsoddbygda med Nautskardfjellet i det fjerne. Nå deler han disse turopplevelsene med sine følgere på Ringtur.no

BLI IKKE OVERRASKET NÅR DU støter på navn som Hakkimarihølet, Gunhildåsen og Klomshue – turmål du kanskje ikke hadde vurdert eller nådd uten en kjentmanns guiding. Det er nettopp de litt underfundige stedsnavnene som vekker nysgjerrigheten hos Tommy. Han elsker å utforske turkart for å finne utradisjonelle navn på jakt etter nye steder som han kan oppsøke. Det er etter hvert blitt mange som har gått og løpt i Tommys fotspor – spor som han selv har satt som en følge av en konstant løpetrang og interesse for gode lokalhistorier. Historiene og stedsnavnene har etter hvert fått like stor betydning for meg som selve turene. Eksempler på slike turer er å løpe langs den nedlagte Sperillbanen fra Hen til Finsand, den jernbanelinjen i Norge som visst nok har fraktet færrest passasjerer. Eller da jeg løp fra Damtjern og fant den innrissede bokstaven L fra Stubdalsforliket i 1759. Når jeg finner spennende nye turer som er fremkommelig for folk flest, så bare gleder jeg meg til å dele det på Ringtur. no, forteller Tommy, som lover at han fortsatt har mange turer på lager som bare venter på å deles.

Det er etter hvert blitt mange som har gått og løpt i Tommys fotspor – spor som han selv har satt som en følge av en konstant løpetrang og interesse for gode lokalhistorier. – Jeg er veldig fornøyd med endelig å ha lansert nettsiden. Det tror og håper jeg vil bidra til å få enda flere opp av sofaen og ut på tur i de fantastiske omgivelsene vi omgis av, sier Tommy, som påpeker at dette er noe han utelukkende gjør ulønnet på fritiden – og det gjør han med den største ”turglede”.

VENÅSEN RØRSERVICE AS Oppussing av bad • Vi tegner badet ditt og ordner med de håndverkerne du trenger Rehabilitering og nybygg • Levering og montering av alt VVS materiell • Installasjon av vannbåren varme Nytt kloakkanlegg • Vi ordner med grunnundersøkelser, søknadspapirer og de håndverkerne du trenger

SPØR OSS OM PRIS! Din lokale rørlegger

24

Tlf. 980 02 000

Magasinet Ringerike 2/2019

Døgnv akt

www.venaasen.no

Tlf: 32 10 97 50

fokusokonomi.no AUTORISERT REGNSKAPSFØRERSELSKAP


FRILUFTSLIV: Nymerkede turstier i Schjongslunden

BÆREKRAFTIGE, BYNÆRE TURSTIER Det første Olav Høgset, ildsjel og grunnlegger av Foreningen Schjongsløpene, gjør når han besøker en ny by, er å kartlegge turstier med mulighet for en treningsøkt. Dette var én av hans motivasjonsfaktorer for å lage de nymerkede turstiene i Schjongslunden – i tillegg til en 7,5 kilometer lang løpetur langs lagunen i Rio de Janeiro ...

D

TEKST & FOTO: TRUDE BERG HAUGE

a jeg besøkte Rio for noen år siden, kom jeg over en flott tursti langs byens lagune, som var merket for hver 100. meter. Det vrimlet av folk. Noen gikk mens andre løp. Da fór tankene mine hjem til Hønefoss og til de mulighetene som jeg visste at fantes der, forteller Olav. Vi møtte ham på hans (nesten) daglige tur innom Schongslunden – denne gang for å gjøre klart til høstens løp, Schjongstesten.

Da fór tankene mine hjem til Hønefoss og til de mulighetene som jeg visste at fantes der.

Den 1.700 meter lange stien rundt idrettsparken sørget han for å få merket for hver 100. meter i 2012, og han har besørget vedlikeholdet siden. Men han ga seg ikke der! OLAV HADDE LENGE LEKT MED en rekke ”kongstanker” for å utnytte potensialet for byens populære idretts- og rekreasjonsområde. Denne gang falt valget på merking av tre, fem og åtte kilometers turstier. I desember 2018 satte han, og hans gode hjelpere, i gang en innsamlingsaksjon. Responsen lot ikke vente på seg. Allerede etter et par uker kunne initiativtakerne registrere at målet var nådd og midlene på plass. Et drøyt halvår senere var prosjektet gjennomført og 150 blankpolerte skilt merket med rødt, grønt og blått var på plass.

Magasinet Ringerike 2/2019

25


FRILUFTSLIV: Nymerkede turstier i Schjongslunden STIKKORD FOLKEHELSE. Turer i Schjongslunden er ikke noen nyhet i seg selv; området har lenge vært et yndet rekreasjonsområde for byens innbyggere. Med merking, er området allikevel blitt mer brukervennlig samtidig som det har fått et utvidet bruksområde. Målet med prosjektet var enkelt nok; tilrettelegge for idrett, fysisk aktivitet og friluftsliv for befolkningen som helhet. Tilbakemeldingene viser at det å visualisere og bevisstgjøre turlengden, virker motiverende. For idrettsutøvere er det blitt enklere å gjennomføre løps- og intervalltrening mens mosjonistene blir motivert av å vite avstanden som de har tilbakelagt. – Jeg møtte noen som hadde begynt å ta runden tre ganger i stedet for én. De hadde aldri tenkt over hvor langt de gikk, mens nå kunne de tilfreds vite at de hadde tilbakelagt fem kilometer, sier Olav.

Treningsløyper i Schjongslunden

ALLEMANNSRETT. Om du ønsker å bare rusle deg en tur, jogge, gå tur med barnevogn, lufte hunden eller trene noen ”intervalldrag”, så er stiene både beregnet, og velegnet til formålet. Området brukes flittig av skoleklasser, idrettslag, toppidrettsutøvere, mosjonister, pensjonister og hundeeiere. Noen jakter den ultimate treningsøkten, mens andre søker rekreasjon, ro og harmoni. Du kan velge mellom rundturer på tre, fem eller åtte kilometer på underlag av sti og asfalt, alle med samme startpunkt. Løypene er markert med til sammen 150 skilt, festet til trær, gjerder og stolper. Et godt råd er å sette av litt ekstra tid på første runden. Det estetiske er godt ivaretatt i utforming av skiltene og plasseringen er gjort slik at de ikke skal forstyrre sine omgivelser unødig. Skiltene er i tillegg bærekraftige, støpt 100 prosent av ubehandlet stålavkutt fra industrien. HELSEBRINGENDE OG TRIVSELSKAPENDE. God tilgjengelighet til frilufts- og rekreasjonsområder, er en ettertraktet bykvalitet som ofte nevnes i forbindelse med byutvikling. Hønefoss er således heldig. – Jeg er utrolig fornøyd med resultatet og har så mange gode hjelpere og samarbeidspartnere som fortjener en stor takk. Ekstra hyggelig er det at traséene nå også blir brøytet på vinterstid, med unntak av Petersøya. Takket være frivillig innsats, ble Schjongslunden sist vinter også fremkommelig for skiløpere. Det må jeg si er nokså eksotisk i bybildet, forteller Olav Høgset, som på ingen måte har planer om å gi seg med dette. – Med så flotte turtraséer tilgjengelig, håper vi nå på litt godvilje fra ulike hold, slik at turstien også kan bli lyssatt.

Trenger du en pust i bakken, så har Foreningen Schjongsløpene sørget for å få på plass solide benker. Benkene er designet og produsert av Ungdomsbedriften ITA Engineering, bestående av elever ved Industriteknologi-linjen ved Hønefoss vgs. Sittende på benken, en smilende fornøyd Olav Høgset. Bak fra venstre: Lærer Tom Trelease, sammen med representanter fra ungdomsbedriften, Per Henrik Saastad som har designet og produsert benkene og markedssjef Anette Kjellås.

26

Magasinet Ringerike 2/2019

HVA: 3, 5 og 8 kilometers oppmerkede treningsløyper i Hønefoss. De tre løypetraséene er merket med skilter i fargene blått, grønt og rødt. HVOR: Løypetraséene går på delvis grus og asfalt rundt Schjongslunden, opp til Søndre Park, rundt Peters-øya og over til Glatved.


Familien Hamborg legger gjerne inn en felles løpeøkt på søndager – dersom ikke jentene har fotballkamp, skirenn eller friidrettsstevne som de skal delta på, da... Med de merkede turstiene i Schjongslunden, så å si rett utenfor døra, opplever de at familiens fellesøkter er blitt enklere å gjennomføre.

E

n stor del av livet til Hamborg-familien er viet idretten. Slik blir det gjerne når to aktive og treningsglade foreldre får to minst like aktive jenter. Søstrene Selma (13) og Wilma (11) satser begge på ikke mindre enn tre idretter; ski, friidrett og fotball. Ukeplanen fylles derfor raskt opp, noe som krever logistikk og planlegging. Da er det å bo tett på treningsfasiliteter en fordel, om ikke en forutsetning, mener familien, som er bosatt sentralt i Hønefoss. DE ER ALLE FIRE ENIGE; de kunne ikke ha bodd et bedre og mer egnet sted enn i Hønefoss. Det er sentralt i forhold til aktiviteter, med topp treningsforhold for alle de tre idrettsformene som familien er involvert i, og innenfor en relativt liten radius. Med den nye merkingen av Schjongsløypene, så har de nå også fått oppgradert treningsforholdene i nærmiljøet. – Vi merker at det er lettere for oss å ta på treningstøy og legge ut på en treningstur når vi har det så nært. Og mens jentene er på

Den spreke familien er godt kjent med løypene i Schjongslunden. Her får de godt løpeunderlag med en fin naturopplevelse langs elva med på kjøpet.

trening, så benytter vi gjerne muligheten til å legge inn litt egentrening rundt på stiene i Schjongslunden, forteller mor i familien. – Det er jo helt utrolig at det finnes slike treningsforhold innenfor bygrensen. Det eneste vi mangler nå er belysning langs traséen, noe som ville ha utvidet tilgjengeligheten betraktelig. JENTENE LEDER AN i det familien runder svingen ved bystranda. – Vi benytter oss ofte av runden med 100 meters merking når vi trener intervaller. Nå kan vi i tillegg planlegge inn lengre treningsrunder med oppstart hjemme, forteller Selma og Wilma. Jentene kan også fortelle at de har et helt spesielt forhold til løping, nettopp her i Schjongslunden. – Helt fra vi var små, har vi deltatt på alle løpene som er blitt arrangert her nede – alt fra barnedistansen og fem kilometeren i Schjongsfemmer’n, til Schjongstesten, sier de to søstrene som begge nå er opptatte av å legge et godt grunnlag foran en lang skisesong.

Det er lettere å ta på treningstøy og legge ut på en treningstur når vi har det så nært.

Magasinet Ringerike 2/2019

27


LIVSSTIL: Så nye muligheter på Ringerike

Det var den gode magefølelsen vi begge hadde kjent på da vi besøkte Ringerike. Da vi begynte å oppsummere plusser og minuser, så gikk det hele litt av seg selv.

28

Magasinet Ringerike 2/2019


Magasinet Ringerike 2/2019

29


LIVSSTIL: Så nye muligheter på Ringerike

Nyutdannede og godt etablerte i nyoppusset leilighet, levde Karin Synnøve og Lars Petter Lund det gode liv i Oslo. De var verken på hus- eller gårdsjakt. Nå lever de to sivilingeniørene gårdslivet på Hønefoss med sine karrierer, to barn, 34 kuer og en gårdskatt. Takket være en motorsykkeltur i strålende mai-sol tilbake i 2005. TEKST & FOTO: TRUDE BERG HAUGE

L

ars Petter vokste opp som odelsgutt i Rakkestad, på en gård med flere årsverk innen melkeproduksjon. Gårdslivet trivdes han for så vidt godt med – men ikke bedre enn at han valgte å starte på ingeniørstudiet ved NTNU i Trondheim. Det samme gjorde Karin Synnøve, som er født og oppvokst i Halden. FOR LARS PETTER BLE DET NOEN BESØK på slektsgården hos Astrid og Ola Dokken på Ringerike, nærmere bestemt på Knestang, i oppveksten. Men tanken om at han selv skulle bo der en dag, den hadde nok aldri streifet ham. Allikevel skjedde det noe med de begge da de gikk av motorsykkelen på tunet på den idylliske gården tidlig i mai 2005. Vel tilbake i Oslo, var det et samstemt par som tok en stor beslutning på rekordkort tid. Bylivet med trafikk, kaos, støy og forurensing var ikke et liv de ønsket, verken for seg eller fremtidige barn. De hadde kjent på roen denne dagen på Knestang. En uke senere, på selveste 17-mai, samlet de familien og presenterte ideen om å flytte til Hønefoss. Så reiste de tilbake til Hønefoss og kjøpte gården der. 5. november flyttet det nygiftede og ”småimpulsive” paret fra en nyoppusset leilighet i Oslo, til et gammelt gårdsbruk, vel preget av tidens tann, på Ringerike. HVA SKAL SÅ TIL DA, for at et nygiftet par i startgropa på familielivet skal bestemme seg for å flytte og etablere seg på et helt nytt sted? – Det er åpenbart noen praktiske ting som må være på plass. Utover det handler det vel egentlig bare om å kjenne på, og våge å følge magefølelsen, forteller Lars Petter. – Det var nettopp den gode magefølelsen vi begge hadde kjent på da vi besøkte Ringerike. Da vi begynte å oppsummere plusser og minuser, så gikk det hele litt av seg selv. Vi ble egentlig begge overrasket over at pilen så raskt pekte mot JA. Vi hadde begge jobber i Oslo som medførte en del reisevirksomhet. Her hadde vi kort, og ikke minst hyggelig kjørevei til både Oslo og Gardermoen. Dessuten visste vi at det fantes et spennende fagmiljø innen vår bransje i regionen.

Endeløse muligheter til lek og moro: Det er høyt aktivitetsnivå når Ola (venstre) og Even (høyre) får kamerater på besøk. Livet på gården er aldri kjedelig – verken for små eller store.

Jobbpendling til Oslo for begge to ble imidlertid en utfordring midt i en nøysom og arbeidskrevende restaurering av gården. De flyttet fra en nyoppusset leilighet i Oslo til et omfattende restaureringsprosjekt som krevde samarbeid og nødvendige godkjenninger fra blant andre kommune og fylkeskonservator. Så, en dag, fikk Lars Petter en telefonsamtale som endret mye. Nyheten om at en byggingeniør hadde flyttet til byen hadde nådd ledelsen i Spenncon på Hønefoss, ti minutters kjøring fra gården. De skulle ansette ny prosjektleder og ønsket en prat med bonden på Knestang. Kort tid etterpå hadde Lars Petter kortet ned pendlertiden sin med to timer daglig. Det kom godt med, spesielt da barna meldte sin ankomst.

Det skjedde noe med dem begge da de gikk av motorsykkelen på tunet på den idylliske gården. Vel tilbake i Oslo var det et samstemt par som tok en stor beslutning på rekordkort tid. Bylivet med trafikk, kaos, støy og forurensing var ikke et liv de ønsket, verken for seg eller fremtidige barn. De hadde kjent på roen denne dagen på Knestang.

30

Magasinet Ringerike 2/2019


Med god hjelp fra «farmor og farfar» og familievennen André fra Polen, er det Lars Petter og Karin Synnøve som selv tar seg av 34 kuer, av typen irsk Dexter. GÅRDEN ER PÅ TOTALT 700 MÅL, fordelt på 500 mål skog, 90 mål økologisk gress og resten kulturbeite. Det idylliske gårdstunet består av hovedhus, kårhus, låve og stabbur. Setra på Ringkollen er en kjærkommen bonus. Med god hjelp fra «farmor og farfar» og familievennen André fra Polen, er det Lars Petter og Karin Synnøve som selv tar seg av 34 kuer, av typen irsk Dexter, som brukes til kjøttproduksjon. – Da vi bestemte oss for å kjøpe gården, så var vi hjertens enige om at vi ikke skulle drive med dyrehold, forteller Lars Petter. – Det fikk holde med gårdskatten. Etter noen år forstod vi imidlertid at gården burde driftes for å kunne forsvare vedlikehold og oppgradering av både bygninger og beiter. I 2013 gikk de derfor til innkjøp av sine to første kuer. I dag er det 34 kuer som nyter godt av de velregulerte kulturbeitene som omgir gården. – SOM EN, NOE UNDRENDE, venn sa til oss: Er dere klar over at dere flytter fra en moderne leilighet i Oslo og rett tilbake til 1800-tallet. Det var nærmere sannheten enn han ante. Strømtilførselen bestod av tre 16-ampers sikringer, og brønnvannet var langt fra drikkendes. Det første vi derfor måtte gjøre, var å få lagt inn vann og strøm, forteller Karin Synnøve før hun fortsetter. – Men vet du hva, vi har ikke angret en dag. Gleden av å se Even (11) og Ola (9) vokse opp i disse trygge omgivelsene med gode venner og skole så nært, er helt uvurderlig. Det tok heller ikke lang tid før Lars Petter og jeg hadde etablert et nettverk av gode venner. – Like etter at vi hadde flyttet inn, ble vi invitert i selskap på nabogården. Først en stund senere innså vi at selskapet ble holdt for at vi skulle bli kjent med folk i bygda. Det er jeg ikke så sikker på ville ha skjedd i Oslo … så hvordan kan vi angre?

Magasinet Ringerike 2/2019

31


KOMPETANSE: God og næringsrik mat i alle livets faser

MÅLTIDETS MULIGHETER! Noe av det mest samfunnsnyttige vi kan gjøre her i verden, er å lage mat til folk. Å bringe mat til dem som av en eller annen grunn ikke klarer det selv lenger, gir dobbelt glede. TEKST & FOTO: ERIK RØED

V

i trenger alle mat, hver eneste dag, Ordentlig, næringsrik og god mat! Omar Viset lener seg over bordet og du ser på øynene hans at dette er alvor. Den klingende sunnmørsdialekten gir budskapet enda mer tyngde. – Å lage god og næringsrik mat til barn, eldre og andre som trenger det, krever først og fremst mye kunnskap og faglighet. For å understreke vår yrkesstolthet som kokker, kasserte vi i sommer de gamle «vaktmesteruniformene» med lommer, til fordel for ordentlige kokkehabitter og blått forstykke. Omar Viset ler godt: – I flere uker gikk vi rundt og lette etter lommene i arbeidsuniformene, haha. OMAR FORTELLER AT FRA NESTE ÅR ryker tittelen institusjonskokk ut av ordboka, for å bli erstattet av ernæringskokk. – Vi er kokker, og vi skal se ut som kokker og oppleve dette yrket som like verdifullt og på topp faglig, som en hvilken som helst kokk på en stjernerestaurant gjør! Omar vet hva han snakker om, for han har lang fartstid som kokk og matansvarlig på gourmetrestauranter, i hotellbransjen, for matfestivaler og på tv. I tillegg drev han et kurskjøkken for mat på Helgelandsmoen i flere år. Sjefsstolen på Ringerikskjøkken har han disponert siden våren 2018.

Ringerikskjøkken, kommunens sentralkjøkken – har bestått siden 2003. Hovedformålet er å produsere måltider til kommunens eldreomsorg og forskjellige bofelleskap, samt til barn i barnehager og skoler. Maten blir enten servert hjemme hos brukerne, eller på institusjonen der de bor. – Verdien av å ha et samlet fagmiljø er viktig! sier Omar Viset, og beskriver det daglige arbeidet på Ringerikskjøkken med stolthet. Veldig mange av de som får maten sin herfra trenger en eller annen form for spesialtilpasning, enten det er av helseårsaker eller annet, og å si at kundens behov settes høyt er ingen overdrivelse. – HER HAR VI UKESMENYER som følger råvaretilgang og sesonger. Vi kjøper inn veldig lite halvfabrikert mat, men lager all mat fra bunnen av her på Kilemoen. Og mer og mer fra lokale råvarer. Det er som et orkester, om du vil. På kjøkkenet står ti fagkokker og lærlinger som rullerer på oppgaver og instrumenter, med den erfarne kjøkkensjef Jon André Helland som dirigent. Omar guider oss gjennom de forskjellige arbeidsstasjonene på det store anlegget, fra varene kommer inn i den ene enden, til de ferdige produktene lastes på biler og kjøres ut i den andre. – Jeg må stadig kjøre ut mat til brukerne, jeg også, her må vi dele på oppgavene. Omar inviterer oss med på en matutkjøring, og i dag er det Rune Faksvåg ved Familiens hus i Vikenbygget i sentrum som har bestilt catering. – RINGERIKSKJØKKEN ER JO ET kommunalt eid non-profit foretak, og tilbyr cateringtjenester etter kommunalt satte takster, forteller Omar Viset. –Vi har ikke til hensikt å utkonkurrere private firmaer – og ofte henviser vi kunder til private tilbydere – men likefullt tilbyr vi de som trenger det en god tjeneste: Alle kommunens innbyggere kan bestille mat fra Ringerikskjøkken, til en overkommelig pris. Det er kanskje ikke alle kommunens eldre og pleietrengende som vet at dette tilbudet finnes? Mens han forteller dette, ringer det i mobiltelefonen. I andre enden er datteren til en av brukerne, som forteller at hennes far har byttet adresse, om de ikke kan sørge for at han får maten sin dit i dag? – Det er helt i orden, det skal vi fikse!, svarer Omar, og noterer den nye adressen. – Å ha kontakt med de som skal ha maten og de pårørende er viktig. Maten vi sender ut er ikke «sauset sammen», men må ofte ha en liten sluttilberedning. Derfor må vi også kommunisere med barnehageansatte, de som jobber i omsorgsbransjen og i hjemmehjelpstjenesten, slik at serveringen av måltidet blir så godt som mulig.

32

Magasinet Ringerike 2/2019


Omar inviterer oss med pü en matutkjøring, og i dag er det Rune Faksvüg ved Familiens hus i Vikenbygget i sentrum som har bestilt catering.

Magasinet Ringerike 2/2019

33


KOMPETANSE: God og næringsrik mat i alle livets faser

VISET LEGGER VEKT PÅ AT ET MÅLTID er mer enn bare god og næringsrik mat. Presentasjonen og settingen er også viktig, og også ofte deltakelse fra brukerne selv. – Vi legger stadig oftere opp matleveransen slik at barna i barnehagen kan lage råkostsalaten til fiskekakene selv, eller at brukerne av et bofelleskap setter sammen salaten til kyllinggryta. Omar Viset involverer seg i hvordan vi organiserer den offentlige mattjenesten. Han hevder at det er viktig å få på plass et godt opplegg for sluttilberedning og servering av maten, slik at det blir et ordentlig måltid av det. – Jeg er Buskerud fylkes representant i organisasjonen Kost- og ernæringsforbundet, forteller han. – Der jobber vi for at fagligheten også blir ivaretatt der maten blir servert, og det er på trappene en egen funksjon vi kaller matservicemedarbeider, rett og slett en som sørger for at matserveringen blir til et måltid. DET HANDLER ALTSÅ OM HELHET, og det er også hjemlet i Stortingsmelding nummer 15 i 2017/2018 om norsk eldreomsorg, at våre seniorer ikke bare skal eksistere, men virkelig leve hele livet. Et kapittel i denne Stortingsmeldingen handler om matstellet som viktig del av omsorgsarbeidet. – Vi får stadig tilbakemeldinger fra både ansatte i omsorgstjenesten og fra brukerne om at de setter pris på mattilbudet vi gir dem. Et godt matopplegg er like verdifullt i alle livets faser, fra vi er barn til vi blir gamle. Maten er en av våre viktigste kulturbærere, kanskje det som gir oss verdighet og trivsel aller mest!

Omar Viset involverer seg i hvordan vi organiserer den offentlige mattjenesten. Han hevder at det er viktig å få på plass et godt opplegg for sluttilberedning og servering av maten, slik at det blir et ordentlig måltid av det.

34

Magasinet Ringerike 2/2019


futuria.no

nybokjokken.no

kjøkken • bad • garderobe

«Vi hjelper deg med å finne de optimale løsningene. Og selvsagt alltid til fornuftige priser».

SKREDDERSYDDE LØSNINGER fra vår fabrikk lokalt på Tyristrand

• Berit Heggeseth, Kjøkkenkonsulent NYBO

NYBO KJØKKEN hjelper deg gjennom hele prosessen - fra valg av modell og design, til hvordan disponere plassen optimalt. Vi tegner løsninger og monterer til slutt skrogene ferdig. Om du ønsker, kan vi også montere alt på plass hjemme hos deg, skreddersydd! Skjærdalen 2 • Tyristrand • 91 99 20 86

Velkommen til Elvedalen Borettslag, Hallingby!

Bildene er illustrasjoner og vil avvike fra virkelig miljø og omgivelser

Sandvold Boliger er i samarbeid med Ringbo BBL stolte av å presentere to flotte lavblokker på tre etasjer i moderne stil på Hallingby i Ringerike. Leilighetene vil ha topp standard og med store valgmuligheter innen størrelse. Med alt på ett plan tilbyr vi her nye lettstelte boliger med livsløpsstandard, og til hver av boligene vil det være garasje og utvendig sportsbod. På Hallingby kan du bo sentralt og likevel landlig!

Jone Grime Prosjektselger/salgskonsulent Mobil 932 62 660 E-post: jone.grime@boligpartner.no

Tlf: 922 63 153 Osloveien 67, 3511 Hønefoss


Vi garanterer den beste totalopplevelsen: god hjemmelaget mat, uforglemmelig stemning og musikk i verdensklasse. Alt pĂĽ ett sted!

22 & 23/11 29/11 30/11 1/12 6/12 7/12 8/12 13/12 14/12 15/12 15/12

Rydell & Quick DJ | Snorre Alphaville Familiejulebord Wallmans on tour Yang-Breakers Familiejulebord DJ|Snorre 90`s party |Paradisio|Dr.Bombay Familiejulebord Him te jul |Vidar Johnsen & Peter Nordberg

sundvolden.no | sundvolden@sundvolden.no | ticketmaster.no | ringbillett.no | tlf: 3216 2100


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.