Lehti 2/2023

Page 1

Tuomas Syrjänen:

Tekoäly tarjoaa

tuottavuusloikan

Tuomas Pöyhönen:

Varas tulee nyt

verkon kautta

HR Legalin

Henna-Riikka Huhta:

Hyvä työnantaja on terveen itsekäs

Puhdasta sisäilmaa ekologisesti ja säästäen

Varmista raittiin sisäilman saanti taloyhtiössäsi ja paranna asumisterveyttä.

Maailmanlaajuinen pandemiatilanne on opettanut meille kuinka tärkeää raitis sisäilma on, monen viettäessä normaalia enemmän aikaa sisätiloissa. Raitis ja happirikas sisäilma parantaa asumisterveyttä ja viihtyvyyttä, mutta vaikuttaa myös esimerkiksi kotona työskentelevän vireystilaan.

On tärkeää varmistaa että ilmanvaihto toimii suunnitellusti. Hyvä ilmanvaihto takaa tarvittavan happi-

Air Termico on nyt

Air Termico tuloilmaikkunaventtiili on uudistunut!

tason sekä poistaa hiilidioksiidia ja epäpuhtauksia hengitysilmasta.

Juuri nyt on oikea aika tarkistaa tuloilmaikkunaventtiiliesi suodattimet ja vaihtaa ne tarvittaessa.

Mikäli taloyhtiössäsi ei vielä ole tuloilmaikkunaventtiileitä, otathan yhteyttä niin autamme tilannekartoituksessa!

Uudistettu malli on muotoiltu uudelleen ja sen ääni- ja ilmatekniikkaa on entisestään parannettu. Lisäksi Air Termico Superin asennus on helpompaa ja nopeam-paa. Uuden muotoilun ja ominaisuuksien ansioista venttiili ja suodatinpalkki ovat lähes huomaamattomia.

Uusi säätöominaisuus venttiilissä, sekä suodatinpalkissa mahdollistaa tarkan ilmamäärän säädön. Yhdessä suodatinpalkin ja venttiiliosan uusilla ominaisuuksilla saavutetaan parempi äänenvaimennus, sekä huippuunsa hiottu energian säästö.

SUPER!
Ota yhteyttä! Air Termico Oy / Dir Air Oy | Kivikonkierto 12, 05460 Hyvinkää www.airtermico.fi | asiakaspalvelu@airtermico.fi | +358 50 3005 474 www.dir-air.fi | asiakaspalvelu@dir-air.fi | +358 10 4215 700

Riihimäen-Hyvinkään KAUPPAKAMARI

www.rihykauppakamari.fi

PÄÄTOIMITTAJA

Marja Heinimäki

TOIMITUSSIHTEERI

Tuija Hämäläinen

TAITTO

Tuija Hämäläinen

Inka Hakala

PALAUTTEET:

tuija.hamalainen@rihykauppakamari.fi

ILMOITUSMYYNTI

Tuija Hämäläinen

Norcall

JULKAISIJA

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari

Kankurinkatu 4-6

05800 Hyvinkää

ILMESTYMINEN

Neljä kertaa vuodessa

PAINO

Japeri Oy, Hyvinkää

JAKELU 800 kpl

SELATTAVA SÄHKÖINEN VERSIO

www.rihykauppakamari.fi/viestinta

ISSN 2670-3394 (painettu)

ISSN 2670-3408 (verkkojulkaisu)

Työelämältä edellytetään uutta asennetta

Yhteiskunnan muutos yhdessä maailmanpoliittisten muutosten kanssa edellyttää työelämältä uutta asennetta. Muuttuva rakenne luo vaikutuksia työmarkkinoiden toimintaan ja sen kautta yritysten toimintaan ja prosesseihin.

Työelämän muutos

Keskeisin muutos työelämässä on työikäisten määrän pieneneminen ja toisena työvoiman kohtaanto. Molemmat ovat rakenteellisia haasteita, jotka aiheuttavat hyvinvointiyhteiskunnan pohjan heikentymistä ja haasteita yritysten menestymiselle.

Yritysten vetovoimatekijät ovat tärkeitä, mutta samanaikaisesti korostuvat yrityksessä olevien työntekijöiden pitovoimatekijät ja työurien pidentämisestä johtuva osaamisen ja työkyvyn ylläpitäminen.

Toimintatapojen uudelleen ajattelu

Muutos edellyttää myös useissa yrityksissä toimintatapojen uudelleenajattelua. Työperäinen maahanmuutto on mahdollisuus, mutta edellyttää uusia käytäntöjä niin osaamisen tunnistamiseen, räätälöityyn osaamisen päivittämiseen, perehdyttämiseen kuin itse työn tekemiseen.

Olemme digiosaamisessa EU-maiden kärkeä ja kielitaitomme on vahva. En näe syytä miksi epäonnistuisimme, ainoa tiellä oleva asia on asenne, halu tehdä eri tavalla.

Rekrytointiosaamisen merkitys

Yritysten kannattaa panostaa rekrytointiin ja rekrytointiprosessiin. Yritykselle rekrytointi on investointi ja sijoitus. Menestyksekäs rekrytointiprosessi perustuu yrityksen osaamistarpeisiin sekä strategisiin tavoitteisiin ja edellyttää huolellista nykytilatarkastelua ja kuvaa tulevaisuuden osaamistarpeesta. Rekrytointi on kokonaisuus, joka koostuu useista eri osa-alueista ja tekijöistä.

Onnistunut rekrytointi säästää aikaa ja rahaa, epäonnistunut aiheuttaa laajamittaista harmia niin henkilölle, yritykselle kuin muille sidosryhmille. Vaikutukset näkyvät myös työnantajakuvassa ja työnantajaimagossa. Muutos vaati myös rekrytointia tekevän ja rekrytointiin osallistuvan ammattitaidon päivittämistä toimintaympäristön muuttuessa.

PÄÄKIRJOITUS
TOIMITUSJOHTAJA RIIHIMÄEN-HYVINKÄÄN KAUPPAKAMARI KAUPPAKAMARI 3
MARJA HEINIMÄKI

HYVINKÄÄN NÄKYVIMMÄT TOIMITILAT

Hämeenkatu 18

- Katutasossa 145,5 m²

- Kellaritilaa 39,0 m²

- Sopii esim. toimistoksi tai liiketilaksi

- Jäähdytetty, tyylikäs tila

- 1930-luvun arkkitehtuuria

Uudenmaankatu 3

- Katutasossa 2170 m²

- Tila muuntuu esim.

liikuntatilaksi tai myymäläksi

- Alakerrassa n. 600 m² tila, joka soveltuu esim. varastomyymäläksi

- Remontoitu vuonna 2020 NÄMÄ JA KAIKKI MUUT

- Runsaasti asiakaspaikotustilaa

SOITA: EEVA VANHATALO 040 7070 868

YRITYKSESI TARVITSEMAT TILAT – RENTTO.FI/TOIMITILAT

RIIHIMÄEN-HYVINKÄÄN KAUPPAKAMARI

Lehti 2/2023 3

PÄÄKIRJOITUS

Kauppakamarin toimitusjohtaja

8 17 22 29 31

HYVÄ TYÖNANTAJA ON TERVEEN ITSEKÄS

HR Legalin toimitusjohtaja

Henna-Riikka Huhta

TEKOÄLY TARJOAA TUOTTAVUUSLOIKAN

Futuricen perustaja Tuomas Syrjänen

VARAS TULEE NYT VERKON KAUTTA Poliisihallituksen poliisitarkastaja

Tuomas Pöyhönen

SUOMEN VARAUTUMINEN ALKAA YRITYSTASOLTA

Euroopan hybridiosaamiskeskuksen johtaja

Teija Tiilikainen

ONNISTU REKRYTOINNISSA

Marja Heinimäki 7

KOULUTUS

Reka-Konsernin talousjohtaja, HRA, Sari Tulander 32 34 15 21

8 17

ILMOITUSTAULU

JÄSENEN KYNÄSTÄ:

EEZY

- valtakunnallisesti paikallinen työelämän asiantuntija

KALLIOINEN YHTIÖT

- nostureita, mutta mitä muuta?

TURBOTEAM GROUP - Yrittäjät ja Yritykset!

SISÄLTÖ
KAUPPAKAMARI 5

Eezy - valtakunnallisesti paikallinen työelämän asiantuntija

Työelämäyhtiö Eezy tarjoaa henkilöstövuokrausta ja työllistämisen palveluita. Toiminta käynnistyi vuonna 1988, kun Turkuun avattiin ensimmäinen silloisen Varamiespalvelun toimipiste. 1990-luvun puolivälissä vuokrahenkilöstön käyttö alkoi lisääntyä voimakkaasti ja Varamiespalvelu päätti luoda franchisekonseptin alan ensimmäisenä yrityksenä. Ensimmäiset franchiseyrittäjävetoiset toimipisteet avattiin vuonna 1997.

Itse aloitin yrittäjänä Hyvinkää–Riihimäki-akselilla kesäkuussa 2006. Nyt meillä on toimisto myös Järvenpäässä, ja toiminta-alueemme on laajentunut Tuusulaan, Keravalle, Nurmijärvelle sekä Mäntsälän seudulle.

Henkilöstövuokrauksen lisäksi autamme yrityksiä rekrytoinneissa. Olemme laajentamassa toimintaamme mm. suorahakuun, henkilöarviointeihin ja uravalmennuksiin keskittyvän Eezy Personnelin kautta. Näin pystymme vastaamaan asiakkaidemme ja työelämän muuttuviin tarpeisiin laaja-alaisemmin ja monipuolisemmalla ammattitaidolla.

Eezy-ketjussa on tällä hetkellä 21 franchiseyrittäjää 33 paikkakunnalla ympäri Suomen. Vahvuutemme on aina ollut paikallinen toiminta: tunnemme paikallisesti työmarkkinat, yritykset sekä eri sidosryhmät. Tämä avittaa työntekijöiden löytämisessä eri alan yrityksiin. Meillä on useita pitkäaikaisia kumppaneita, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä pisimmillään jo yli 15 vuoden ajan.

Toimistomme palvelevat työnhakijoita jokaisena arkipäivänä ja olemme helposti lähestyttäviä ilman ajanvaraustakin. Tämä takaa sen, että niin työnhakijoiden kuin työntekijöiden on mahdollisimman vaivatonta tulla asioimaan meillä tai piipahtaa muuten vain keskustelemassa työhön liittyvistä asioista.

Minut on kaksi kertaa palkittu Franny Awards -gaalassa Eezyn franchiseketjun vuoden yrittäjänä. Olen saanut myös koko Suomen Franchising-yrittäjän tittelin. Arvostan saamaani tunnustusta, mutta tärkeintä on toimiva arjen työ yhdessä tiimini ja asiakkaidemme kanssa.

JUKKA KORHONEN

YRITTÄJÄ

HR-PALVELUT OY / EEZY HENKILÖSTÖPALVELUT

Eezy Oyj on työelämän asiantuntijayhtiö, jonka tavoitteena on yhteiskunta, jossa kaikille löytyy elämänmittainen mahdollisuus työllistymiseen, ja jossa inhimillisesti johdetut, tulevaisuuskestävät yritykset luovat kasvua Suomelle.

Eezyn ketjuliikevaihto vuonna 2022 oli 351,6 miljoonaa euroa ja Eezyn osake noteerataan Helsingin Pörssin päälistalla. Eezyn franchiseketju valittiin vuonna 2022 Suomen parhaaksi ja Euroopan toiseksi parhaaksi.

Ketjussa työskentelee 21 yrittäjää 33 paikkakunnalla.

JÄSENEN KYNÄSTÄ
KAUPPAKAMARI 7

Hyvä työnantaja on terveen itsekäs

HR Legalin sielu Henna-Riikka Huhta kaipaa työnantajilta sekä inhimillistä otetta että tiettyä itsekkyyttä. Jos rekrytointi ei vaikuta onnistuneelta, peli on voitava viheltää saman tien poikki.

TEKSTI JA KUVAT JUKKA SAASTAMOINEN

Johan on karua luettavaa Tero-nimisestä sarjahuijarista kertova juttu, jonka Helsingin Sanomat julkaisi kotimaan sivuillaan toukokuun alussa.

Tero on jutun mukaan ammattirikollinen, joka on erikoistunut vedättämään työantajia ja näiden asiakkaita. Kerran hän esimerkiksi vaihtoi oman pankkitilinumeronsa kylmän viileästi työnantajan numeron tilalle. Toisen kerran hän ohjasi asiakkaiden tilittämiä koulutusmaksuja omaan pussiinsa peräti 70 000 euron edestä. Kaiken huippu oli se, kun hän onnistui kuittaamaan työttömyyskassasta ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa kaikkiaan 110 000 euroa huolimatta siitä, että hän kävi koko ajan töissä ja nosti säännöllistä palkkaa.

Koeaika käytettävä oikein

Mitä tuohon sanoisi HR- ja lakipalveluja tarjoavan HR Legal Services Oy:n toimitusjohtaja Henna-Riikka Huhta? Miten hän neuvoisi työnantajia varmistamaan, etteivät näiden rekrytoinnit muodosta turvallisuusriskiä yritykselle?

”Tärkeimpiä ennakoivia keinoja ovat hyvät henkilöarvioinnit. Niillä pyritään selvittämään hakijan ’työminää’ ja motivaation lähteitä. Toinen ehdottoman tärkeä tapa välttää riskejä on kysyä suosituksia. Niiden pyytäminen voi helposti kiireen keskellä unohtua”, Huhta sanoo.

Iso merkitys on Huhdan mukaan sillä, miten työnantaja hyödyntää koeajan ja pa-

nostaa perehdytykseen. Mitä paremmin työnantaja opastaa työntekijää tehtäviinsä ja mitä tehokkaammin he keskenään kommunikoivat, sitä varmemmin osapuolille selviää, onko paikka henkilölle sopiva vai ei. Siinä kohdassa työnantajan on osoitettava Huhdan mukaan sekä inhimillistä otetta että tervettä itsekkyyttä. Jos yhteistä säveltä ei ala löytyä, työnantaja voi käyttää laillista oikeuttaan ja purkaa työsuhteen koeajan puitteissa.

”Jos työnantaja on tarjonnut jollekin henkilölle täydet mahdollisuudet pärjätä uudessa tehtävässä ja jos tämä ei näytä siihen koeajan sisällä soveltuvan, tuskin tilanne myöhemminkään korjaantuu. Jos sitten yritykseen tulee työntekijä, joka ei selviydy tehtävistään tai ei osaa käyttäytyä, ongelmat vain kertautuvat, kun niiden vaikutukset lähtevät leviämään muihin tiimin jäseniin.”

Vaikka varotoimet olisivat kuinka tehokkaita tahansa, vahinkoja sattuu väistämättä. Erityisen hankalaksi väärä valinta äityy Huhdan mukaan silloin, kun se paljastuu vasta vuosien päästä. Pitkittyminen taas johtuu monesti siitä, että työyhteisö alkaa suojella liipaisimella olevaa kollegaansa.

”Ihmiset ovat saattaneet nähdä ja kuulla, että tilanne on kehittymässä vaikeaksi, mutta syystä tai toisesta he eivät ole halunneet tai uskaltaneet ottaa asiaa puheeksi työnantajan kanssa. Kun esihenkilöillä ei ole silmiä selässä eikä korvia joka

“Mitä paremmin työnantaja perehdyttää työntekijän tehtäviinsä, sitä varmemmin selviää, onko paikka henkilölle sopiva vai ei”, Henna-Riikka Huhta sanoo.

paikassa, olisi mahtavaa, jos työyhteisöstä löytyisi niin paljon siviilirohkeutta, että ongelmiin voitaisiin puuttua ajoissa.”

Pahimmillaan väärä rekrytointi voi johtaa rikoksiin. Huhtakin on törmännyt uransa aikana tapauksiin, joissa katala työntekijä on saattanut varastaa työnantajaltaan merkittäviä omaisuusmääriä monen vuoden ajan.

”Moni kuvittelee, että eihän sellaista kukaan oikeasti tee – mutta kyllä tekee. En silti sanoisi, että rikollinen toiminta olisi viime aikoina lisääntynyt. Sitäkin selvempää on se, että ihmiset tulevat yhä huonom-

Kuvat Riihimäen kaupunki
8 KAUPPAKAMARI

min toimeen keskenään. Se näkyy niin, että työyhteisöjen ristiriitatilanteet lisääntyvät, ja sovittelupalveluja tarvitaan koko ajan enemmän.”

”Se taas johtuu koronasta. Kaikki meni hyvin niin kauan kun oltiin eristyksissä ja etäällä toisista. Kun palattiin koronan jälkeen arkeen, kukaan ei osannut enää kommunikoida. Sen päälle tuli vielä Ukrainan sota ja korkea inflaatio, ja se lisäsi kollektiivista ahdistusta entisestään. Se on purkautunut niin, että työpaikoilla ovat hyvät käytöstavat unohtuneet.”

HR-maailma koukutti heti

Henna-Riikka Huhta syntyi ja varttui Tampereella ja lähti aikanaan lukemaan lakia Helsinkiin. 2000-luvun taitteessa, jolloin hänellä olivat vielä oikeustieteen opinnot kesken, hän hankkiutui palkanlaskijaksi tekstiileistään kuuluun Tamfeltiin. Siellä hän sai ensimmäisen kosketuksen HR-maailmaan ja jäi koukkuun heti. Hän hurahti työsuhdejuridiikkaan, ja kun hän valmistui, hän sai lakimiehen paikan silloisesta Palvelualojen Toimialaliitosta Helsingin Etelärannasta.

Sitten nuorta Huhtaa alkoi kiinnostaa bisnes. Hän siirtyi S-ryhmän leipiin, ensin työsuhdepäälliköksi pääkonttoriin ja sitten Pietarin hotellihankkeiden kautta henkilöstöjohtajaksi Maan Autoon ja Automaahan. Sieltä hän kiertyi henkilöstökonsultointia harjoittavaan HR4 Solutionsiin – vain huomatakseen, että hän voisi tehdä samaa työtä myös oman yrityksensä nimissä.

Näin syntyi HR Legal Services, joka tarjoaa Huhdan sanoin työsuhdejuridista konsultointia HR-näkökulmalla ja käytännönläheisellä otteella. Erilaisten HR-palvelujen

>>

Henna-Riikka Huhta

Kuka: HR Legal Services Oy:n toimitusjohtaja

Syntynyt: Tampereella 1975

Koulutus: Oikeustieteen maisteri

Ura: Tamfelt Oy:n henkilöstösihteeri 2000, Tampereen Syyttäjänviraston harjoittelija 2001, Metsähallituksen lakimiesharjoittelija 2003, Palvelualojen

Toimialaliitto ry:n asiamies ja lakimies

2003-2005, SOK:n työsuhdepäällikkö, Suomen Spar Oy:n työsuhdepäällikkö (oto), OOO Sokotelin HR Expert

Pietarissa sekä Automaa Oy:n ja Maan Auto Oy:n henkilöstöjohtaja 20052008, EK:n asiantuntija 2008, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinapäällikkö

2009, Kesko Oyj:n työsuhdepäällikkö

2009-2020, HR4 Solutions Oy:n Senior Consultant 2010-2011, HR Legal Services Oy:n toimitusjohtaja

vuodesta 2011

Perhe: Avopuoliso ja kultaisen noutajan pentu Osku

Asuu: Lopella

Harrastaa: Kestävyysliikuntaa, mm. juoksua, pyöräilyä, suunnistusta, hiihtoa ja uintia

HR Legal Services Oy

Mikä: HR- ja lakipalveluja tarjoava yhtiö

Perustettu: 2011

Kotipaikka: Helsinki

Toimipisteet: Helsingissä ja Tampereella

Liikevaihto 2022: 3,9 milj. euroa

Liikevoitto 2022: 145 000 euroa

Henkilöstö 31.12.2022: 30

Omistus: Henna-Riikka Huhta (63 pros.) ja 4 yrityksen avainhenkilöä

Toimitusjohtaja: Henna-Riikka Huhta

osuus yhtiön liikevaihdosta on 60-65 prosenttia ja kattavien työsuhdejuridisten palvelujen loput. HR:n siivu on Huhdan mukaan kasvamaan päin. Hyvässä huudossa ovat esimerkiksi HR-ihmisten vuokraustoiminta ja esihenkilöille järjestettävät valmennukset.

Huhta sanoo, että yksi HR Legaliin – hän jättää aina firmansa nimestä Services-sanan pois – ja koko toimialaan liittyvä harhaluulo on se, että HR-ihmiset ajavat työpaikoilla vain työntekijöiden asioita. ”Se ei pidä paikkaansa. Olemme henkilöstöasioissa aina työnantajan edustajia.”

Toinen yleinen väärinkäsitys on se, että työsuhdejuridiikkaa harjoittava toimisto ajaa juttuja oikeudessa. ”Emme istu oikeussaleissa. Juridinen konsultointi on ennakoivaa ja käytännönläheistä, arjen ratkaisuihin keskittyvää toimintaa.”

Nyt kysytään vastuullisuutta

Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, ja nyt, kesän kynnyksellä 2023, se on Huhdan mukaan normaaliakin vaativampaa. Esimerkiksi kolmen vuoden takainen koronativoli oli siinä mielessä selkeä, että se pysäytti koko yhteiskunnan. Nyt sitä vastoin yrityk-

set ja ihmiset ovat hyvin erilaisissa asemissa. Yhteistä kaikille on vain se, että näkymät ovat joka suunnassa sumuiset ja että lyhyenkin ajan ennakointi tuntuu välillä mahdottomalta.

”Tilanne on mielenkiintoinen, sillä samaan aikaan, kun esimerkiksi kuluttajakauppa kärsii inflaatiosta todella pahasti, monella muulla menee edelleen hyvin. Kaikki tosin varautuvat suhdanteiden heikentymiseen. Ristiriitaiseksi asian tekee se, että monilla aloilla on edelleen pulaa osaajista. Jos työvoimaa joudutaan vähentämään nyt, mistä sitä revitään sitten, kun nousukausi joskus alkaa?”

Yksi Huhtaa ja kumppaneita puhuttava asia on yritysten vastuullisuus – ja nimenomaan aito vastuullisuus. Oltiinpa somesta ja sen lieveilmiöistä mitä mieltä tahansa, se on saanut aikaan sen, että vastuullisuus ei voi jäädä enää juhlapuheiden asteelle. Jos hienot lupaukset ja käytännön toimet eivät kohtaa, some paljastaa totuuden varmasti.

”Sama koskee monimuotoisuutta. Enää ei riitä, että yritys julistaa olevansa suvaitsevainen. Nyt on osoitettava, että monimuotoisuus näkyy oikeasti yrityksen rakenteissa ja toiminnassa.”

Mestarisuunnistaja urheilee yhä

Kun HR Legalin perustaja ja toimitusjohtaja

Henna-Riikka Huhta sanoo, että hän on sielultaan urheilija ja potee edelleen urheilunarkomaniaa, vieressä seisova setämies ei voi kuin nyökyttää päätään ja vilkuilla hermostuneesti omaa pyknikkomaista varjoaan.

”Minulla oli lapsena kirja, johon merkitsin itselleni kaksi selkeää unelma-ammattia.

Niistä toinen oli ammattiurheilija. Carl Lewis ja Evelyn Ashford olivat kovia sanoja silloin”, sanoo Huhta ja viittaa yleisurheilun yhdysvaltalaiseen superkaksikkoon, joka teki selvää jälkeä muun muassa Los Angelesin olympialaisissa kesällä 1984. Ashford voitti kultaa 100 metrillä ja Lewis 100 metrin lisäksi 200 metrillä, pikaviestissä ja kaiken kukkuraksi pituushypyssä.

Huhta löysi oman lajinsa suunnistuksesta. Parhaassa vedossa hän oli vuonna 1994,

jolloin hän voitti ensin Tampereen Pyrinnön joukkueessa Venlojen viestin Pyhä-Luoston Jukolassa Lapissa ja sitten MM-hopeaa nuorten viestijoukkueessa Puolan Gdyniassa.

Epäilemättä Huhdan suunnistusinnostukseen vaikutti suuresti hänen isänsä Tapani Huhta Hänkin on Jukolan voittajia: kultaa tuli Tampereen Yrityksen joukkueessa Ruokolahdella vuonna 1977.

”Olimme pitkään ainoat isä ja tytär, jotka olivat voittaneet Jukolassa sekä miesten että Venlojen viestit. Nyt niitä on jo muitakin”, Henna-Riikka Huhta sanoo.

Yksi kysymys on vielä auki. Mikä oli se toinen lapsuusajan kirjaan merkitty unelma-ammatti?

”Juristi. Olin varmaan katsonut teeveestä jotakin lakisarjaa.”

>>
10 KAUPPAKAMARI

Ota vientiluotto osaksi viennin työkalupakkiasi

Olet laatimassa tarjousta laitteesi viennistä ulkomaille, mutta ostajalla on tarjolla muitakin vaihtoehtoja. Mikä kallistaisi vaakakupin sinun suuntaasi? Vaikuttaisiko ostajan päätökseen, jos vientikaupalle saisi rahoituksen?

Ratkaisu voi olla Finnveran vientiluotto, jos ostaja tarvitsee vientituotteen hankintaan yli kahden vuoden maksuajan. Vientiluotto hyödyttää sekä viejää että ostajaa ja parantaa rahoituksen saatavuutta pienempiin vientihankkeisiin.

Ota yhteyttä ja pyydä rahoitustarjous ostajallesi nnvera./vientiluotto

Hämeenkatu 44 11100 Riihimäki

Torikatu 6-8 05800 Hyvinkää

Uusimaa reilusti edellä

uudenmaanliitto.fi

Uudenmaan liitto

rakentaa tulevaisuutta 1,7 miljoonan asukkaan

Jukka Korhonen

Uudellamaalla

040 307 5701 jukka.korhonen@eezy.fi

Vuokra HR -palvelu

Työsuhdejuridinen konsultointi

Valmennus- ja kehittämispalvelut

Rekrytointipalvelu

ENEMMÄN KUIN LAKI ENEMMÄN KUIN HR w w w . h r l e g a l s e r v i c e s . f i H R L e g a l o n k u m p p a n i s i H R - j a l a k i a s i o i s s a .
Töitä ja tekijöitä paikallisesti ja ammattitaidolla

LUKUSUOSITUS

Kansainvälinen ja vetovoimainen Suomi

Julkaisu tarjoaa ajankohtaisen tilannekuvan osaamiseen perustuvasta maahanmuutosta ja viitoittaa tien sitä kohti, että Suomi olisi tulevaisuudessa osaamiseen perustuvan maahanmuuton huippumaa. Konkreettiset keinot tähän tarjoaa kymmenen uudistusta. Selvää on se, että jos mitään ei tehdä, ei maahanmuutossakaan tulla näkemään toivottua kasvua. Tällöin osaajapulasta tulee ylitsepääsemätön ongelma, joka johtaa koko Suomen näivettymisen tielle.

Mikko Valtonen, Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija

Naiset pörssiyhtiöiden

johdossa – kansainvälinen

vertailu

Keskuskauppakamarin tuoreimmassa naisjohtajakatsauksessa vertaillaan naisten osuuksia pörssiyhtiöiden hallituksissa, toimitusjohtajina ja johtoryhmissä eri valtioissa. Vertailumaina ovat pääasiassa muut EU- ja ETA-valtiot. Hallitusjäsenyyksien osalta vertailua tehdään myös muihin OECD-valtioihin.

Ville Kajala, Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija

Lue lisää kauppakamari.fi

2x

Tuoretta tietoa

VEROKIILALASKURI PALJASTAA TYÖLLISTÄMISEN KORKEAT

KUSTANNUKSET

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen korkea verokiila, eli työllistämisen kustannukset ovat korkeat suhteessa työntekijälle käteen jäävään palkkaan. Keskuskauppakamari on päivittänyt työllistämisen kustannuksia havainnollistavan verokiilalaskurin, jolla jokainen voi tarkastella omaa verokiilaansa ja katsoa paljonko palkankorotuksesta jäisi verojen ja maksujen jälkeen käteen. Verokiilalaskuri löytyy helposti Keskuskauppakamarin nettisivuilta.

Tomi Viitala, Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija

KAUPPAKAMARIKYSELY: YRITYKSET

KOKEVAT SAAVANSA ILMASTOTOIMISTA TALOUDELLISTA HYÖTYÄ

Kauppakamarien jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä selviää, että noin 90 prosenttia kaikista yrityksistä kertoo tehneensä ilmastotoimia. Reilu kolmasosa kaikista yrityksistä ja suurista yrityksistä yli 80 prosenttia on asettanut päästövähennystavoitteen. Lähes 60 prosenttia vastaajista arvioi, että ilmastotoimet ovat taloudellisesti kannattavia pitkällä tai jo lyhyelläkin aikavälillä.

Teppo Säkkinen, Keskuskauppakamarin elinkeinoja ilmastoasiantuntija

KATSAUS
KAUPPAKAMARI 13

LOGISTIIKKAPALVELUT PAIKALLISELTA OSAAJALTA!

• Maailmanlaajuiset meri- ja lentorahtipalvelut

• EU-alueen rekkarahdit (FTL, LTL, Groupage)

• Tullaus- ja huolintapalvelut

• Varastointipalvelut

OTA YHTEYTTÄ: HOLSHIP Suomi Oy Kerkkolankatu 17 05800 Hyvinkää www.holship.com jom@holship.com

HOLSHIP GROUP

GLOBAL TRANSPORT - LOCAL SERVICE

HYVINKÄÄ

Kallioinen Yhtiöt – nostureita, mutta mitä muuta?

Kallioinen Yhtiöt on hyvinkääläinen yritys, jonka alueella liikkuvat ihmiset ovat voineet huomata maantiellä -eikä niin positiivisissa merkeissä: Kallioisen ajoneuvonosturit kun eivät saa liikkua lain mukaan maatiellä kuin 60 kilometriä tunnissa poistuessaan työmaalta. Kallioisen nosturit ovat siinä suhteessa pahempia kuin karavaanarit. Jonoja syntyy.

Mutta mitä löytyy tuon sinivalkoisen Kallioisen nimen takaa, joka nosturin puomeissa loistaa? Kallioinen Yhtiöt on tänä vuonna 50 vuoden kunnioitettavan iän saavuttava monialaperheyritys.

Alueella asuvat rakentamisen kanssa tekemisissä olevat ovat varmasti tulleet tutuksi Kallioisen Rentin rakennuskonevuokraustoiminnan tai Kallioinen Infran maanrakennustoiminnan kanssa, mutta moni ei ole törmännyt tietoon, että Kallioinen tarjoaa myös laajaa ja monipuolista kiinteistövuokrausta yli 40 kohteen voimin: Kallioinen vuokraa monelle Hyvinkään tai lähialueen yritykselle toimitilat.

Moni hyvinkääläinen tuntee varmaan jonkun, joka on Kallioisella töissä. Työntekijöitä Kallioisella on kaiken

kaikkiaan 60: esimerkiksi nosturinkuljettajia, maanrakennuskoneenkuljettajia, asentajia, konevuokraamotyöntekijöitä, autonkuljettajia ja toimistotyöntekijöitä. Ja Kallioisella viihdytään: moni on tehnyt yli 20 vuoden uran ja muun muassa nosturinkuljettajiksi tullaan pitkänkin matkan takaa, kun porukkahenki on hyvä.

Kallioinen on siis välillä vähän tientukkeena nostureinensa, mutta paljon myös kehittämässä alueen yritystoimintaa!

www.kallioinenyhtiot.com

Metsämutilantie 1, Hyvinkää

JÄSENEN KYNÄSTÄ KAUPPAKAMARI 15

Tekoäly tarjoaa tuottavuusloikan

Tekoälyn kehitysvauhti on saanut monet innostumaan sen mahdollisuuksista, mutta joidenkin mielissä ovat myös synkät orwellilaiset uhkakuvat. It-yhtiö Futuricen perustajan Tuomas Syrjäsen mukaan tekoälyyn liittyvät riskit on hyvä tiedostaa.

Tekoäly ja etenkin Chat GPT ovat olleet kuluvan vuoden puheenaiheita. Moni meistä on toivottanut älykkäät tiedonhaku- ja -käsittelysovellukset tervetulleiksi, syntyväthän erilaiset yhteenvedot, raportit, kuvitukset tai sisältötekstit niiden avulla kädenkäänteessä.

Osa kuitenkin pelkää, että olemme hyvää vauhtia matkalla kohti tietokoneiden ylivaltaa – aivan kuten takavuosien scifi-klassikossa, jossa älykäs tietokone kaappaa kuin huomaamatta koko avaruusaluksen haltuunsa.

Avaruusseikkailu 2001 -tarina on tuttu myös helsinkiläisen konsultti- ja ohjelmistotalo Futuricen perustajalle Tuomas Syrjäselle. Nykyisin yhtiön data & AI-uudistumisohjelmasta vastaava it-alan moniottelija ei väheksy tekoälyyn liittyviä pelkoja ja epäluuloja. Samalla hän kuitenkin tähdentää, että tekoälyn nykyinen kehitys on ollut ennustettavissa jo vuosia sitten ja läpimurrostakin on puhuttu vuosikymmeniä.

”Nyt ollaan kuitenkin murroskohdassa ja tekoäly alkaa lunastaa niitä lupauksia, joita siihen on asetettu. Seuraavaksi meidän on vain opittava soveltamaan ja valjastamaan se entistä paremmin omaan käyttöömme”, Syrjänen muistuttaa.

Oikein hyödynnettynä tekoäly kuitenkin lisää prosessien läpinäkyvyyttä, parantaa tietopohjaista johtamista ja tarjoaa mahdollisuuden merkittäviin tuottavuusloikkiin.

Arjen kumppani koko organisaatiolle Vauhtiin päästyään Syrjänen puhuu edessä olevasta työelämän murroksesta ja tuottavuusloikasta, jonka tekoäly tuo mukanaan. Uusi teknologia tarjoaa päätöksenteon tueksi perinteisiä exceleitä laaja-alaisempaa ja analyyttisempää tietoa, olipa kyse tavallisesta työntekijästä tai uuden strategian parissa pakertavasta yrityksen johtoryhmästä.

”Tekoälystä tulee arjen kumppani, joka tarjoaa oikein hyödynnettynä mahdolli-

>> KAUPPAKAMARI 17
TEKSTIT TIMO SORMUNEN KUVA HENRI VOGT

TEKOÄLYSTÄ TULEE ARJEN

KUMPPANI, JOKA TARJOAA

MAHDOLLISUUDEN

MERKITTÄVÄÄN

TUOTTAVUUSLOIKKAAN

suuden merkittävään tuottavuusloikkaan etenkin tietotyössä ja it-sektorilla, joissa työn tuottavuus on junnannut vuosikymmenestä toiseen paikallaan. Esimerkiksi virtaustehokkuus on jäänyt tietoaloilla varsin tuntemattomaksi käsitteeksi”, Syrjänen pamauttaa.

Hän ennustaakin, että tietotyössä on edessä vastaava kehitys- ja tuottavuusloikka, joka nähtiin 1800-luvun lopulla höyrykoneen keksimisen myötä.

Esimerkiksi rakennusalaa on Syrjäsen mukaan usein arvosteltu tehottomaksi ja jämähtäneeksi, mutta petrattavaa kuuluu olevan riittämiin myös it- ja tietoaloilla. Projektien aikataulut ja kustannukset ovat varsin liukuvia käsitteitä, tutkimus- ja tuotekehityshankkeista lähes puolet valuu hukkaan ja organisaatioiden sisältä löytyy paljon tehottomuutta.

”Tekoälyn avulla tietoaloillakin siirrytään yksittäisprojekteista koko organisaation osaamisen hyödyntämiseen. Samalla paranee laatu, läpinäkyvyys ja kustannuskuri. Samalla päästään johtamaan työn tuloksellisuutta”, Syrjänen tiivistää.

Onnistumisen edellytyksenä tosin on, että uusi teknologia tuodaan jatkossa kaikkien tietoaloilla työskentelevien ulottuville, ei pelkästään erikoisosaajille ja esimerkiksi ohjelmistokehittäjille. Ja uuden teknologian myötä on organisaatioiden sisällä muutettava myös omia toimintatapoja, Syrjänen tähdentää.

”Henkilöstö on saatava muutokseen mukaan tekoälyn tuomien positiivisten mahdollisuuksien, ei pelkojen uhkakuvien kautta. Siksi ensimmäiseksi sovelluskohteeksi kannattaa valita jokin muu kuin vaikkapa työajan seuranta”, hän naurahtaa.

Strategiatyötä liki online-periaatteella

Mitä sitten olisivat tekoälyn konkreettiset käyttökohteet esimerkiksi yritysorganisaatioissa?

Futuricessa tekoälystä on tullut nopeasti tärkeä työkalu johtamisen apuvälineenä. Kun perinteisessä mallissa uuden strategian toteutumista ja tarvittavia muutoksia tarkastellaan yleensä vuoden välein, voi tekoäly tuottaa niitä vaikka viikon välein.

”Tekoäly voi toimia tässä kohtaa myös sparrauspartnerina ja päätöksenteon tukena”, Syrjänen toteaa.

Teknologiasta on hänen mukaansa apua myös entistä toimivampien asiakaspolkujen rakentamisessa tai vaikkapa softakehittäjien kumppanina.

”Harvassa organisaatioissa on myöskään kovin tarkkaa tietoa siitä, mitä kaikkea osaamista henkilöstön sisältä löytyy tai millaista koulutusta ja osaamista tarvitaan lisää. Tekoälyn avulla tämäkin data saadaan helposti esiin”, Syrjänen kertoo.

Parhaimmillaan tekoäly voi muuttaa koko toimialan bisneslogiikan. Esimerkiksi hän nostaa lakitoimistot.

”Niiden palvelut keskittyvät perinteisesti erilaisten lakiongelmien tai riitojen ratkomiseen. Tekoälyn avulla ne voidaan välttää jo etukäteen, jolloin koko liiketoimintalogiikka muuttuu ennaltaehkäisyn ja konsultoinnin suuntaan.”

Uhkat otettava todesta

Tuomas Syrjänen kiinnostui tekoälystä ensimmäisen kerran jo opiskeluvuosinaan 1990-luvulla.

Teema jäi pitkäksi aikaa mielestä, kunnes hän kiinnostui siitä uudelleen viime vuosikymmenen lopulla. Viimeiset kolme vuotta hän on pureutunut

Stanislava Belandina
Tämä kuva on tekoälyn luoma.
18 KAUPPAKAMARI

siihen lähes täyspäiväisesti ja vienyt tekoälyratkaisuja määrätietoisesti myös perustamansa Futuricen työkalupakkiin.

Vaikka uusi teknologia tarjoaa yrityksille monia kasvumahdollisuuksia, ei Syrjänen vähättele myöskään siihen liittyviä riskejä. Yksi suurimmista on se, että käyttäjäkunta jakaantuu kahtia – kuten diginatiivien ja tietotekniikkaa heikommin hallitsevien välillä on käynyt.

”Kaikki on pidettävä tällä kertaa kehityksessä mukana. Samalla on huolehdittava, että tekoäly pysyy vain hyvänä renkinä eikä ota isännän roolia”, Syrjänen painottaa.

Yksi iso haaste on datakeskusten myötä kasvava energiankulutus, joka on pystyttävä ratkaisemaan kestävällä ja vähäpäästöisellä tavalla. Uhkia liittyy myös tietoturvaan, jonka merkitys kasvaa jatkossa entisestään.

”Samalla on mietittävä entistä tarkemmin, minne dataa säilötään ja kenellä on siihen pääsy.”

KUKA: Tuomas Syrjänen

Yksi ohjelmistoyritys Futuricen perustajajäsenistä ja sen toimitusjohtaja vuosina 2008–2018.

Vastaa nykyisin yrityksen tekoälykyvykkyyksistä ja niiden kehittämisestä.

Mukana Taalerin, Vaisalan, WithSecuren, Flow Technologiesin, Vastuu Groupin ja Futuricen hallituksissa.

KOULUTUS: Diplomi-insinööri

PERHE: Vaimo ja kaksi lasta

HARRASTUKSET: Lukeminen, liikunta eri muodoissa ja matkustaminen

Ei ole yhtä tapaa johtaa?

Torstai 8.6.2023 klo 8:30 - 11:30 Hyvinkään

Osallistu juhlavuoden tapahtumaamme ja tule keskustelemaan siitä, missä kontekstissa johdetaan, ja onko johtaminen sittenkään niin erilaista, kun pelikenttä vaihtuu!

Tapahtumassa mukana:

Lue lisää ja ilmoittaudu: rihykauppakamari.fi/palvelut/tapahtumat/ Tapahtuma on maksuton Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin jäsenten henkilöstölle, muilta veloitamme 100 euroa.

Rautatiemuseo
Laura Vähähyyppä Krista Heinonen Mika Ikonen Timo Luotonen Johanna Luukkonen Erno Pakarinen
KAUPPAKAMARI 19

GLOBAL PLAYER IN

PROCESS TECHNOLOGY

POWER TRANSMISSIONS

MARINE PROPULSIONS

KULJETUSPALVELU

J.RAHKONEN OY

HYVINKÄÄ

Riihimäki Akaa Graz Kangasala Kokemäki Kunshan Molde Sandefjord Troisdorf

Yrittäjät ja Yritykset!

Tänä vuonna mennään monilla aloilla toiseen suuntaan ja lujaa! Kun meille tuli juttupyyntö jostain meille ajankohtaisesta aiheesta, totesimme tiiminä, että yrittäjien ja yritysten taloushaasteet ovat tämän hetken päivittäin esiintyvä aihe. Aiheesta voisi kirjoittaa mitä vain, mutta Turbotiimin käytäntöjen mukaisesti mennään asiaan!

Parempi siis ajoissa kuin myöhään! Yrittäjille ja yrityksille on monta kanavaa saada apua ja neuvontaa veloituksetta tai jäsenetuna. Esim.

Yrittäjän talousapu - Kaikille yrittäjille ja yrityksille veloituksetta. ELY-Keskus, yhteistyössä mm. Suomen Yrittäjät, www.yrittajantalousapu.fi, 029-5024880 (pvm./mpm) arkisin 9-16.15.

Pääosin lainattuna ”Heiltä saa luottamuksellista, maksutonta ja asiantuntevaa tukea ja neuvontaa. Yrittäjän talousavun neuvojat ovat yrityksen talouden ja terveyttämisen asiantuntijoita. Pääset alkuun soittamalla tai jättämällä yhteydenottopyynnön nettisivustolla olevan lomakkeen kautta!”

Veloituksetonta lakineuvontaa ja asiantuntija-apua - Suomen Yrittäjät -jäsenille, 09-229 222 arkisin klo 8-18.00, https://www.yrittajat.fi/ yhteystiedot/neuvontapalvelu. Huom. Yrittäjien jäsennumero pitää esittää puhelun alussa.

Pääosin lainattuna ”Huolia ja murheita? Yrittäjien jäsenenä et jää yksin pohdintojesi kanssa, sillä lähes sata asiantuntijaa (Suomen Yrittäjien omat asiantuntijat sekä kumppanien asiantuntijat) ovat apunasi vain puhelinsoiton päässä.”

Kauppakamareiden neuvontapalvelut - Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin jäsenet. Arkisin, asiantuntijakohtaisesti https://rihykauppakamari.fi/fi-fi/palvelut/lakineuvonta/29/. Yhteydenotot asiantuntijoille sähköpostitse tai puhelimitse.

Lainattuna ”Tarvitsetko tietoa verotuksesta, taloushallinnosta, työsuhdeasioista tai vaikka yrityksen kauppasopimuksista. Lakineuvontapalvelut sisältyvät Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin jäsenmaksuhintaan. Voit ottaa suoraan yhteyttä Helsingin seudun kauppakamarin lakimiehiin tai asiantuntijoihin. He vastaavat neuvontapalveluissa henkilökohtaisesti kysymyksiisi. Neuvontapalveluihin kuuluu: työsuhde- ja henkilöstöasiat, verotus, yhtiöoikeus, sopimusasiat, tilintarkastus, kirjanpito ja taloushallinto sekä kansainväliset asiat.”

Toivottavasti näistä lyhyistä muistutuksista ja vinkeistä on apua! Tsemppejä siis kaikille yrittäjille ja yrityksille vuoden 2023 muuttuviin tilanteisiin!

ERNO PAKARINEN TOIMITUSJOHTAJA

TURBOTEAM GROUP

JÄSENEN KYNÄSTÄ
KAUPPAKAMARI 21

Varas tulee nyt verkon kautta

Yrityksiin kohdistuva rikollisuus on ollut viime vuosina tasaisessa kasvussa ja iskut ovat päivä päivältä ovelampia –ja usein myös tuottoisampia. Varas vaanii entistä useammin verkossa ja useimmiten heikko lenkki löytyy työpöydän tai kiireessä avatun mobiililaitteen takaa.

TEKSTIT TIMO SORMUNEN

Takavuosina rikolliset iskivät yrityksiin suoraviivaisesti ovien tai rikottujen ikkunoiden kautta. Tänä päivänä sorkkaraudat on pantu pitkälti sivuun ja sen myötä alalla on siirrytty sisäsiististi sähköisiin kiristys- ja urkintakanaviin.

Trendi saa vahvistusta myös poliisin tilastoista. Pelkästään perusteettomien valelaskujen avulla suomalaisyrityksiltä vietiin vuonna 2021 noin 5,7 miljoonaa euroa. Se on lähes tuplasti enemmän edellisvuoteen nähden.

Nyt tuo summa on todennäköisesti entistä suurempi, sanoo poliisihallituksen poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen.

Hän perustaa ennusteensa sille, että erilaiset huijaus- ja tietojenkalasteluviestit sekä perusteettomat laskut alkavat olla arkea lähes jokaisessa yrityksessä kokoon katsomatta. Niitä suolletaan verkkoympäristöön taukoamattomana bittivirtana eri puolilta maailmaa ja joka päivä osa löytää myös maaliinsa.

”Kesän tullen nämä rikolliset aktivoituvat entisestään, sillä lomakuukausina huijaukset menevät myös paremmin läpi. Kaikki eivät jaksa lomalla ollessaan selvittää jonkin yksittäisen laskun tai viestin alkuperää. Helpompaa on painaa hyväksy-nappia”, Pöyhönen toteaa.

Vastaamo on herätyskello kaikille Vaikka perusteettomat laskut ovat jo klassinen huijauskikka, ne menevät poliisitarkastajan mielestä edelleen yrityksissä aivan liian helposti läpi.

Useimmiten laskujen loppusummat ovat kohtuullisia eivätkä herätä maksajassa ihmetystä. Laskuja voi kuitenkin tulla myös ison yhteistyökumppanin tai asiakkaan nimissä, jolloin euromäärät voivat olla hyvinkin huomattavia. Niiden menettäminen huijareille voi tietää etenkin pienemmälle yritykselle suoranaista talousahdinkoa.

”Tällaisissa tapauksissa rikolliset ovat yleensä päässeet käsiksi henkilökunnan puhelinnumeroihin ja sähkö-

posteihin. Tätä kautta on voitu saada selville tärkeimmät asiakkaat ja kauppakumppanit sekä päästy kiinni myös laskuliikenteeseen. Sen jälkeen tarvitsee vain vaihtaa laskun tilinumero”, Pöyhönen kertoo.

Verkon vetovoimasta ja tuottoisuudesta kertoo sekin, että perinteiset murrot ovat vähentyneet vuosi vuodelta. Viime vuonna niistä tehtiin 2055 rikosilmoitusta.

”Monessa yrityksessä suojakuori on kunnossa eli omaisuuden turvana ovat valvontakamerat, hälyttimet, aidat ja vartijat. Nyt sisään tullaan piuhoja pitkin ja useimmiten taustalla on löysä tietoturva ja yksittäinen työntekijä, jonka kautta päästään kiinni arvokkaaseen tietoon ja isompaan saaliiseen”, Pöyhönen toteaa.

Hän toivookin hartaasti, että Vastaamo-case ja siinä esille tulleet tietoturvakäytänteiden puutteet soittaisivat yrityskentällä kunnolla hälytyskelloja. Lepsuilu voi koitua etenkin haittaohjelmien ja kiristyksen kohdalla todella kohtalokkaaksi, sillä

TURVALLISUUS 22 KAUPPAKAMARI

vastapelureina ovat useimmiten ammattirikolliset.

”Riskien realisoituessa kyse on paitsi rahasta, myös yrityksen maineesta, uskottavuudesta ja asiakkaiden yksityisyyden suojasta. Vastuu yrityksen tietoturvasta sekä tietojen asianmukaisesta ja turvallisesta käsittelystä on yrityksen johdolla”, Pöyhönen toteaa.

Taustojen tarkastaminen kannattaa

Verkon lisäksi myös perinteisemmän tyylin rikollisuus on kasvussa. Esimerkiksi myymälävarkauksia tehtiin viime vuonna noin 60 000 kappaletta.

Pöyhösen mukaan ennuste on tässäkin synkkä.

”Nykysuhdanne todennäköisesti pahentaa tilannetta entisestään. Kaikki kallistuu ja jossain kohtaa rahat loppuvat. Sen myötä yksi varastaa elääk-

seen ja toinen myydäkseen tavaraa eteenpäin”, hän toteaa.

Tyypillistä yritysrikollisuutta ovat myös erilaiset petokset, joissa kohteena voivat olla autot, erilaiset tavaratilaukset, koneiden ja laitteiden vuokraaminen tai vaikkapa rakennustarvikkeiden ostot. Usein toimijana on petoksia varten perustettu tai hankittu yritys, jolla ei ole aikomustakaan maksaa tilaamiaan tai ostamiaan tavaroita.

Monissa tapauksissa petoksella hankittu omaisuus siirtyy saman tien ulkomaille, jossa se vielä kulkee omistajalta toiselle. Suurimmat petoskeikat ovat poliisitarkastajan mukaan yleensä ulkomaista käsialaa.

”Kumppaneiksi tai asiakkaiksi tarjoutuvien yritysten omistajataustat ja maksukyky kannattaa aina tarkastaa.

Etenkin vastuuhenkilöiden viimeaikaisiin vaihdoksiin on syytä kiinnittää huomiota. Ja jos jokin sopimus tai tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, on asia todennäköisesti juuri näin”, Pöyhönen tähdentää.

Sinisilmäinen suomalaisyritys on kiinnostava kohde

Oman varjonsa verkkorikollisuuteen heittää myös maailmanpoliittinen tilanne. Haastattelupäivänä Suomen Nato-jäsenyys sai lopullisen sinettinsä ja kuinka ollakaan, samaan aikaan takkuilivat muun muassa eduskunnan ja VTT:n verkkosivut.

Keskuskauppakamarin ja Huoltovarmuuskeskuksen hiljattain tekemän selvityksen mukaan etenkin suuriin yrityksiin kohdistunut hybridivaikuttaminen on lisääntynyt ja jopa kolmasosa on havainnut siihen viittaavaa

TURVALLISUUS
KAUPPAKAMARI 23
Kuva: Poliisi, Mika Pakarinen.

toimintaa. Useimmiten sen arveltiin tulevan Venäjältä tai Kiinasta.

Saman selvityksen mukaan suomalaisyritysten merkittävimmät heikkoudet ovat liika avoimuus ja sinisilmäisyys. Olemme myös varsin huonoja tunnistamaan vaikuttamisyrityksiä.

Erilaisiin kyberuhkiin on varauduttu myös poliisihallinnossa, sillä iskujen potentiaalisia kohteita ovat mm. veden ja sähkönjakelu sekä elintarvikeja logistiikkaketjut.

”Vielä 20 vuotta sitten oltiin pitkälti lankapuhelinten varassa, nyt käytössä ovat mobiililaitteet ja etäyhteydet. Jokainen voi miettiä, millaisia haavoittuvuuksia lepsut salasanat ja

heikko tietoturva voivat sen myötä aiheuttaa”, Pöyhönen muistuttaa.

Ennaltaehkäisy on poliisin avaintyötä

Verkkorikosten selvittäminen on poliisille huomattavasti haastavampaa kuin vaikkapa lähikaupasta janojuomia, savukkeita ja käteiskassan vieneen varkaan nappaaminen.

Ilman ennaltaehkäisevää otetta ja laajaa yhteistyöverkostoa tilanne olisi poliisitarkastajan mukaan paljon vaikeampi.

”Kuorma on kieltämättä iso, mutta emme ole sen kanssa yksin. Eri viranomaistahojen lisäksi yritykset, elinkeinoelämän järjestöt, teleope-

raattorit, pankit ja vakuutusyhtiöt ovat meille todella tärkeitä yhteistyötahoja”, Pöyhönen listaa.

Samalla hän tähdentää, että poliisin avaintehtävä on paitsi rikosten selvittäminen myös niiden ennaltaehkäisy ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen.

”Rikoksesta tai sen uhkasta pitää aina ilmoittaa poliisille. Useimmiten meihin kuitenkin ollaan yhteyksissä vasta sitten, kun omaisuus on jo menetetty tai rikos tapahtunut. Paljon tärkeämpää on tunnistaa uhkia etukäteen sekä varautua ja miettiä yhdessä, miten mahdollinen rikos voitaisiin kokonaan estää.

TURVALLISUUS
24 KAUPPAKAMARI
Kuva: Poliisi, Mika Pakarinen.

Vitosen pitsassa on harmaan talouden tuoksu

Yksi poliisin kasvavista haasteista on järjestäytynyt rikollisuus, joka kutoo verkkojaan myös meillä Suomessa.

Keskusrikospoliisin arvion mukaan Suomessa toimii lähes sata järjestäytynyttä rikollisryhmää, joissa on yhteensä noin tuhat jäsentä. Järjestäytynyt rikollisuus on vielä pääsääntöisesti kotimaista, mutta kansainvälistyy jatkuvasti. Lisäksi rikollisryhmät käyvät keskinäistä kisaa ja tekevät yhteistyötä erityisesti Venäjällä ja Baltiassa toimivien ryhmien kanssa.

KRP:n selvityksen mukaan ne perustavat työkaluikseen uusia yrityksiä, mutta hankkivat omistukseensa paitsi konkurssikypsiä myös hyvämaineisia yrityksiä.

Poliisitarkastaja Tuomas Pöyhösen mukaan esimerkkejä löytyy muun muassa autokorjaamoista, ravintola- ja rakennusalalta, vartiointipalveluista sekä partureista, joissa kaikissa hinnoittelu voi olla asiakkaan kannalta hyvinkin houkuttelevaa.

”Vitosen pitseria tai kympin parturi pyörivät todennäköisesti harmaan talouden pelisäännöillä. Toisaalta nykysuhdanne myös houkuttaa käyttämään niitä. Yksi merkittävä uhka on, että järjestäytyneen rikollisuuden toimijoiden hallitsemat yritykset soluttautuvat mukaan myös julkisen sektorin hankintoihin ja tätä kautta päätöksentekoon”, Pöyhönen varoittaa.

#HUPIVALLANKUMOUS
TURVALLISUUS
Tuomas Pöyhönen, Poliisiylitarkastaja, Poliisihallitus Kuva: Poliisi. KATSO MISSÄ HUPIKARAVAANI KULKEE: TIVOLISEITERA.FI
KAUPPAKAMARI 25

Elinkeinoelämällä on mahdollisuus olla osa ratkaisua ilmastonmuutoksen hillinnässä

Viime vuosien aikana keskustelu ilmastonmuutoksen vaikutuksista on lisääntynyt merkittävästi. Kysyimmekin maaliskuussa 2023 kauppakamareiden jäsenyrityksiltä suhtautumista ja toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hillintään. Kyselystä selvisi, että noin 90 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo tehneensä ilmastotoimia. Reilu kolmasosa kaikista yrityksistä ja suurista yrityksistä yli 80 prosenttia on myös asettanut päästövähennystavoitteen.

Selkeä enemmistö vastaajista nosti vastuullisuuden tärkeimmäksi motiiviksi yrityksen ilmastotoimille. Tämän voidaan katsoa sisältävän ajatuksen siitä, että yritykset haluavat olla mukana ratkaisemassa globaalia haastetta.

Vastuullisuuden lisäksi tärkeimpinä syinä ilmastotoimiin ryhtymiselle olivat niiden taloudellinen kannattavuus ja

yrityksen maineen vahvistaminen. Ilmastotoimien esteenä kyselyyn vastanneet yritykset puolestaan näkivät liiketoimintaan sopivien ratkaisujen puutteen, kustannukset, investoinnit muihin asioihin ja osaamisvajeen.

Keskuskauppakamari osaltaan kannustaa yrityksiä ilmastotoimiin käytännönläheisillä työkaluilla (Hiilijalanjälki laskettu -merkki ja Ilmastositoumus) ja päästövähennyskoulutuksilla. Lisäksi kauppakamarit ympäri maan aloittavat tänä vuonna pk-yrityksille suunnatut vastuullisuusvalmennukset.

Millaisia liiketoimintaan sopivat ilmastotoimet voisivat olla? Kyselyyn vastanneet yritykset kertoivat tyypillisimpinä ilmastotekoina energia- ja materiaaalitehokkuuden parantamisen ja jätteiden lajittelun.

Elinkeinoelämällä on paljon pelissä ilmastonmuutoksen suhteen. Ennen kaikkea elinkeinoelämällä on mahdollisuus olla osa ratkaisua ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa. Suomi on tässä vahvoilla. Elinkeinoelämän keskusliiton päivittyvä seuranta osoittaa jo nyt vihreän siirtymän suuren liiketoimintapotentiaalin. Suomessa on vireillä jo yli 15 miljardin euron edestä vihreän siirtymän investointihankkeita luoden samalla työpaikkoja eri puolille maata.

Kauppakamarien kysely osoittaa, että yritykset paitsi haluavat kantaa kortensa kekoon ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, toimenpiteille on olemassa myös vahva taloudellinen motiivi.

Kauppakamarien ilmastokysely tehtiin 14.-16.3.2023 ja siihen vastasi 1182 yritystä eri toimialoilta eri puolilta Suomea.

KAUPPAKAMARI 27
TEKSTI ANNE VANHALA, VASTUULLISUUSASIANTUNTIJA, KESKUSKAUPPAKAMARI

Hyvinkää

+358 40 844 1702

• Kuriiri ovelta ovelle

• Sopimuskuljetukset

Henkilökohtaisen palvelun pankki

Hyvinkää, Hämeenkatu 4. handelsbanken.fi/hyvinkaa

Tulosteet, kopiot ja painotuotteet sekä jälkikäsittelytyöt ammattitaidolla

• Digipainotuotteet

• Kopiointipalvelut

• Rakennuspiirustukset

Riihikatu 5

11100 Riihimäki

P. 010 666 8700

info@kopiopaja.fi

www.kopiopaja.fi

• Cad- tulostus m/v tai väri

• Skannaus m/v tai väri

• Vektorointipalvelu

• Julistetulosteet ja Esitteet

• Laminoinnit, myös isot

YRITTÄJÄ, OLEMME

PUOLELLASI - PAIKALLISESTI.

Yritysasiakkaanamme saat meiltä henkilökohtaista palvelua.

Tutustu asiantuntijoihimme osoitteessa saastopankki.fi/lammin-yrityspankki

&

JJ

Suomen varautuminen alkaa yritystasolta

Suomen turvallisuuteen on viime vuosina kohdistunut outoja uhkia. Samalla kun sota on tehnyt paluun Eurooppaan autoritääriset valtiot ovat osoittaneet kasvavaa mielenkiintoa myös oman kotimaisen yhteiskuntajärjestelmämme keskeisiin yksityiskohtiin. Häirintää on kohdistettu niin erilaisiin kriittisiin tietojärjestelmiin kuin GPS-paikannusjärjestelmäänkin. Ilmatilaa on loukattu ja itäraja avattu laittomille turvapaikanhakijoille. Venäjän hallinnon lausunnoissa maalataan varsin totuudenvastaista kuvaa Suomesta sekä erityisesti niistä syistä, jotka saivat Suomen hakemaan Naton jäsenyyttä. Suomen on vaikea tunnistaa itseään väittämistä, joiden mukaan Yhdysvallat olisi houkutellut sen mukaan Naton käymään Venäjän vastaiseen kampanjaan.

Venäjä käy taistelua lännen kanssa laaja-alaisin välinein pönkittääkseen omaa suurvalta-asemaansa ja nykyistä itsevaltaista hallintomalliaan. Suomi on osa länttä, jota Venäjä parhaillaan pyrkii heikentämään niin perinteisin kuin hybridiuhiksi kutsutuin välinein. Kiina on yllättänyt maailman jatkamalla tukeaan Venäjälle sodan pitkittymisestä ja Venäjän sotarikoksista huolimatta.

Tällaisessa ympäristössä suomalainen kokonaisturvallisuusajattelu on arvokas. Ulkovaltojen vihamielinen toiminta ei rajoitu valtioon ja sen rajoihin, vaan kohdistuu yhtä lailla

yrityksiin ja kansalaisyhteiskuntaan. Hybridiuhkien logiikkana on yllättää ja iskeä sinne, mistä on odotettavissa suurimmat vaikutukset ja vähiten vastareaktioita. Yhteiskuntamme kriittiset toiminnot ovat voittopuolisesti yksityisten yritysten käsissä. Moniin yhteiskunnan keskeisistä palveluista sisältyy suuria keskinäisriippuvuuksia: sairaalat ovat monien palveluntarjoajien monimutkainen kokonaisuus. Ne ovat tällä hetkellä myös yksi potentiaalinen kohde erilaisille hybridiuhkaoperaatioille. Suorien ulkomaisten sijoitusten alkuperää on usein vaikea jäljittää. Strategiset omistajuudet ovat väline riippuvuuksien luomiseksi tai puolustussektorin kannalta kriittisen tietotaidon hankkimiseksi.

Uudenlaista turvallisuustietoisuutta kaivataan nyt myös elinkeinoelämän piirissä. Geopoliittisen tilannetietoisuuden tulee olla kohdallaan yritysten johdossa ja oman yrityksen rooli alueen kriittisten toimintojen ja palveluiden tuottajana on syytä kirkastaa.

Tietojärjestelmien turvallisuus, hankintaketjujen haavoittuvuudet yhtä hyvin kuin haavoittuvuudet henkilöstön osaamispohjassa tulee paikallistaa.

Uhkia ei ole syytä ylikorostaa, mutta oman yrityksen rooli mahdollisten uhkien kohteena on silti hyvä tunnistaa. Varautuminen on hyvä aloittaa sieltä, missä haavoittuvuudet parhaiten tunnetaan.

KOLUMNI
KIRJOITTAJA ON EUROOPAN HYBRIDIOSAAMISKESKUKSEN JOHTAJA KAUPPAKAMARI 29
TEIJA TIILIKAINEN

harlekiini.com munckinkulma.fi astiavuokraus.com

26 vuoden kokemuksella vero- ja yritysjuridiikkaa, verokonsultointia, yritysjärjestelyjä ja riidanratkaisua

www.harlekiini.com ravintola, catering, kokoustilat, saunakabinetti, astiavuokraus, Hyvinkääsalin väliaikamyynti & arkisin lounasbuffet

p. 019 431 465, info@harlekiini.com Kauppatori 1, Hyvinkää

Marja Hokkanen

Asianajaja, OTT, KTL

Puhelin: 0400 439 855 www.marjahokkanen.fi

PÄIVITÄ YRITYKSESI TOIMITILAT

munckin kulma.fi

katsomyö s munckin kulma.fi

Villatehtaan toimitilat – helpoin ratkaisu hyvällä sijainnilla

Kankurinkatu 4-6, Hyvinkää www.villatehdas.fi

26 vuoden kokemuksella vero- ja yritysjuridiikkaa, verokonsultointia, yritysjärjestelyjä ja riidanratkaisua

26 vuoden kokemuksella vero- ja yritysjuridiikkaa, verokonsultointia, yritysjärjestelyjä ja riidanratkaisua

Marja Hokkanen, Asianajaja, OTT, KTL 0400 439 855, www.marjahokkanen.fi

Marja Hokkanen

26 vuoden kokemuksella yritysjuridiikkaa, yritysjärjestelyjä

Miten löydät sopivan? Onnistu rekrytoinnissa

Rekrytoinnissa tavoittelen aina sopivan henkilön löytämistä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on kaikkea muuta.

Millainen henkilö on sopiva? Usein olen matkan varrella kuullut kommentteja, että haetaan hyviä tyyppejä. Hyvä tyyppi ei kuitenkaan ole mikään tae, että henkilö olisi sopiva kyseiseen tehtävään kyseisessä yrityksessä ja tiimissä. Päinvastoin lopputulos voi olla huono, sillä tällaisissa hyvän tyypin rekrytointiprosesseissa on usein jäänyt tehtäväprofiilin määrittely sekä mahdollinen urapolku miettimättä. Sopivan määritelmä on siten aina tehtävä ja yrityskohtainen.

Aika muuttaa osittain sopivuuden vaatimuksia.

Edelleen on tärkeää, että rekrytointiprosessin aikana tunnistetaan henkilön kyky toimia tiimissä ja kyseisen yrityksen yrityskulttuurissa. Mutta esimerkiksi kielitaidon vaatimusten osalta maailma on ihan erilainen kuin joitakin vuosia sitten. Toki on tehtäviä, joissa Suomen kieli on edelleen vaatimus koska asiakas ei pysty kommunikoimaan muilla kielillä, mutta tyypillisen yrityksen maailmassa englannin kielellä pärjää. Työyhteisössä oppii kyllä mahdollisesti tarvittavat suomen kielen ilmaisut (usein No Niin, kiitos, kyllä, ei ja hyvää huomenta riittävät).

Yrityksen tilanne ja tavoitteet vaikuttavat sopivan määritelmään. Erityisesti voimakkaaseen kasvuun tai kansainvälistymiseen tähtäävis-

sä yrityksissä tulee arvioida, miten rekrytoitava henkilö tukee strategian mukaista muutosta. Usein rekrytoitavan henkilön odotetaan tällöin myös olevan enemmän tai vähemmän niin sanottu muutosagentti. Miten henkilön osaaminen, kysy vaikuttaa ja kehittää osuvat tarpeeseen ovat tällöin tekijöitä, jotka vaikuttavat arvioon henkilön sopivuudesta tehtävään.

Onko pätevin aina sopivin?

Ei ole. Osaamisen pystyy kehittämään, kunhan tietyt perusasiat ja henkilön motivaatio kehittyä ovat olemassa. Muiden elementtien muuttaminen on huomattavasti vaikeampaa ja osin jopa mahdotonta.

Sopiva nyt, mutta miten sopiva tulevaisuudessa?

Yritysmaailmassa useimmissa tehtävissä vain muutos on pysyvää. Pystyykö henkilö kehittymään ja mukautumaan muutoksen mukana? Pystyykö henkilö tukemaan muutosta? Pystyykö yritys tarjoamaan henkilölle kasvualustan ja kehittymisen polun, jota urapoluksi myös kutsutaan? Kaikkiin näihin kysymyksiin ei rekrytointitilanteessa välttämättä ole vastausta, mutta näitä kaikkia asioita on hyvä miettiä valittaessa sopivaa henkilöä.

Olen tiennyt rekrytoidessani, että kyseinen henkilö ei tule jäämään vuosikymmeniksi vaan tulee kehittyessään kurottamaan kohti haasteita, joita edustamani yritys ei pysty tarjoamaan. Ilolla olen tällöin rekrytointipäätöksen tehnyt, sillä yrityksen

SARI TULANDER TALOUSJOHTAJA,

tarjoama kasvualusta ja kehittymisen polku hyödyttävät sekä henkilöä että yritystä, vaikka yhteinen aika jäisikin vain muutamaan vuoteen.

Sopivan löytäminen vaatii rekrytointiprosessin kaikkien vaiheiden toteuttamisen.

HRA-koulutus on erittäin hyvä työkalu laadukkaan rekrytointiprosessin valmiuksien hankkimiseen, sudenkuoppien välttämiseen sekä osaamisen syventämiseen. Rekrytointi on aina investointi, joka pitää tehdä huolella. Vaikka haastattelussa tulisi tunne, että haastateltava henkilö on sopiva tehtävään, siihen ei pidä tuudittautua. Päätös on tärkeää tehdä vasta kaikkien vaiheiden ja hyvin tehdyn analyysin jälkeen. Vain näin voi löytää sopivan.

HRA
KAUPPAKAMARI 31
HRA REKA-KONSERNI

HHJ, HYVÄKSYTTY HALLITUKSEN JÄSEN -KOULUTUSKOKONAISUUS

Hallitusosaaminen koostuu useista eri osa-alueista. Näin ollen hallitustyöskentely ja varsinkin sen kehittäminen edellyttävät usein jo olemassa olevan osaamisen syventämistä, niin johtamisen, talouden, sopivien työkalujen löytämisen kuin myös esimerkiksi strategiatyön osalta. Juuri tämän hallitusosaamisen sekä hyvän hallitustyön kehittämisen ympärille on myös Hyväksytty Hallituksen Jäsen (HHJ) -koulutuskokonaisuus laadittu.

Lisätiedot HHJ-kursseista www.rihykauppakamari.fi

12.10. - 9.11. HYVINKÄÄ

Hallitustyöskentely avataan kurssilla erityisesti pk-yrityksen näkökulmasta hyvin käytännönläheisesti ja monipuolisesti. Samalla selvitämme asiantuntijoiden ja hallitusammattilaisten johdolla, mitä on hyvä hallitustyö ja millaisia työkaluja hallitustyöskentelyn kehittäminen vaatii.

• Hallitustyö rakentuu useista eri osa-alueista. HHJ-kurssilla käsitellään mm.

• hallituksen kokoonpano ja rooli

• vastuut ja riskienhallinta

• työskentelytavat (raportointi, strategiatyö, palkitsemisjärjestelmät)

Osallistumismaksu:

Kauppakamarin jäsenetuhinta 1950 € (+alv 24 %), normaalihinta 2350 € (+alv 24 %)

15.11.- 16.11. HYVINKÄÄ

HHJ-puheenjohtajakurssilla käsitellään hallituksen johtamista ja ryhmädynamiikkaa. Puheenjohtajan tulisi toimia kuten valmentaja, orkesterinjohtaja tai luotsi. Hänellä tulee olla kyky kehittää niin omaa kuin hallituksen muiden jäsenten hallitusosaamista.

Kurssi on tarkoitettu sekä hallituksen puheenjohtajina toimiville että puheenjohtajiksi aikoville. Osallistujilta edellytetään HHJ-kurssin käymistä tai vastaavien tietojen hallitsemista.

”Erittäin kokenut kouluttajaporukka, joka antoi hyviä käytännön esimerkkejä”

Osallistumismaksu: Kauppakamarin jäsenetuhinta 1650 € (+alv 24 %), normaalihinta 2300 € (+ alv 24 %)

KOULUTUKSET
32 KAUPPAKAMARI

HRA, Hyväksytty rekrytoinnin asiantuntija ® 24.10.-21.11.

Kauppakamarin HRA, Hyväksytty rekrytoinnin asiantuntija

-koulutus on luotu kehittämään yritysten rekrytoinnin prosessia ja rekrytointi- ja henkilöstöhallinnon tehtävissä työskentelevien henkilöiden ammattitaitoa ja suorituskykyä. Erityisesti koulutus soveltuu oman työn ohella rekrytointia tekeville ja uusille alalle tulijoille!

HRA tukee hyvän työnantajamielikuvan ja erinomaisen hakijakokemuksen rakentamista. Nämä auttavat onnistumaan rekrytoinneissa ja erottautumaan kilpailijoista.

HRA-koulutuksen suorittanut voi osallistua HRA-sertifiointitutkintoon ja on tutkinnon läpäistyään oikeutettu käyttämään

HRA-nimikettä. Yritys, jonka palkkalistoilla on HRA-sertifioituneita henkilöitä, viestii ulospäin eettisistä arvoistaan ja panostuksesta rekrytointiprosessin moderniin etenemiseen.

Koulutuspäällikkö: Pirjo Kurki, puh. +358 40 197 9823 pirjo.kurki@rihykauppakamari.fi

Seuraavan HRA-koulutuksen aikataulu:

• Moduuli 1: Orientaatio ti 24.10. klo 12 - 15

• Moduuli 2: Rekrytoinnin yleiset periaatteet ja prosessi ti 31.10. klo 12 - 16

• Moduuli 3: Rekrytoinnin juridiikka ti 07.11. klo 9 - 16

Ryhmätyöpäivä ti 14.11. klo 12 - 16

• Moduuli 4: Analysointi ja päätöksenteko ti 21.11. klo 12 - 17

Oletko jo rekrytoinnin ammattilainen? Järjestämme HRA seminaarin 05.10.2023, jossa käsittelemme rekrytoinnin ajankohtaisia asioita.

ILMOITUSTAULU Lisätiedot HRA-koulutuksesta www.hra.fi
KAUPPAKAMARI 33

TERVETULOA

Uudet jäsenet

• Torholan Takomo Oy, Oitti

• Sipeline Oy, Hyvinkää

• Kuljetusliike Arvi Venäläinen Oy, Hikiä

• Point of Sale Finland Oy, Hyvinkää

• Red Carpet Event, Helsinki

• Läyliäisten Sähkö Oy, Läyliäinen

• Rahabalanssi Oy, Hyvinkää

Aikoja allakkaan

2.6. Suuntana Saksa - ajankohtaista Saksan markkinoista ja vientimahdollisuuksista.

7.6. Leaders Cafe - juridiikan info johtajille ja asiantuntijoille. Teema: yrityskaupat

8.6. Ei ole yhtä tapaa johtaa? Onko johtaminen sittenkään niin erilaista, kun pelikenttä vaihtuu?

13.6. ValiokuntaForum: Miksi yritys menestyy

Jäsenemme tiedottavat

Jäsenemme tiedottavat on Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin jäsenille suunnattu kanava tiedottaa yrityksen hyvistä uutisista. Julkaisemme uutiset kotisivuillamme ja sieltä edelleen käytössämme oleville somekanaville.

KUUKAUDEN SITAATTI:

Henna-Riikka Huhta HR Legal Services Oy

”Jos työvoimaa joudutaan vähentämään nyt, mistä sitä revitään sitten, kun nousukausi joskus alkaa.”

Lue lisää: rihykauppakamari.fi

Jäsenille maksuttomat neuvontapalvelut

Kauppakamarin Jeesaajat Kauppakamarin Jeesaajat ovat kokeneita, aktiivisesti liike-elämässä toimivia henkilöitä, jotka haluavat jeesata Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin jäsenyrityksiä kasvun polulla.

Kauppakamarin First Aid tarjoaa jäsenistölleen oman asiantuntijaverkostonsa kautta ensiapua puhelimitse erilaisissa ongelmatilanteissa.

Lakimies- ja asiantuntijapalvelu Tarvitsetko lakineuvontaa verotuksesta, taloushallinnosta, työsuhdeasioista tai vaikka yritysken kauppasopimuksista. Helsingin seudun kauppakamarin asiantuntijat ja lakimiehet vastaavat kysymyksiisi.

KONEelle kyberturvallisuussertifikaatti

KONE on saanut IEC 62443 -kyberturvallisuussertifikaatin DX-sarjan hisseille ja ISO 27001 -sertifikaatin digitaalisille palveluilleen, sisältäen KONE 24/7 Connected Services -huoltopalvelut.

Kyseessä on ensimmäisen kerta kun hissi-ja liukuporrasalan yritykselle myönnettiin kyberturvallisuussertifikaatteja.

Lue lisää kotisivuiltamme www.rihykauppakamari.fi > viestintä.

Lehti 3/2023

Seuraava Kauppakamari-lehti ilmestyy 29.9.2023.

Kauppakamari-lehden voi lukea myös kotisivuiltamme rihykauppakamari.fi

ILMOITUSTAULU
34 KAUPPAKAMARI

Tutustu tuotteisiimme: www.flametower.fi Filius Oy, Temppelikatu 1, 11100 Riihimäki, p. 020 1551 800

6, 11710

716 620 tai 019 268 0800 info@autosorsa.fi

SINCE 1921

Tutustu Sakoon ja tuotteisiimme: www.sako.global

MEILTÄ SAAT VALMIIN JA TOIMIVAN KEITTIÖN SUUNNITTELUSTA ASENNUKSEEN. TAKUUTYÖNÄ.

Hyvinkään Puustelli, Suokatu 6 p. 010 277 7306

Terassilämmittimet ja Liekkipöydät
Tunnelmallisiin hetkiin
20 % ALENNUS Riihimäen-Hyvinkään Kauppakamarin jäsenille! Koodi verkkokauppaan: RIHYKK20
Puh 8,4 snt/min.
KEITTIÖREMONTTI
EDUT
Tehtaankatu
www.autosorsa.fi Täyden palvelun autotalo
PUUSTELLISTA ELÄMÄSI HELPOIN
YLI 100 ERILAISTA ETUA!
JOPA -50%
Riihimäki 019

TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ - Hyväntekeväisyys Gaala

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin 70-vuotisjuhla

Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari on toiminut 70 vuotta talousalueemme elinkeinoelämän ja seudun menetyksen eteen. Juhlitaan tätä matkaa yhdessä ja tehdään samalla hyvää!

Haemme yhteistyökumppaneita Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin Hyväntekeväisyys-gaalaan perjantaina 27.10.2023. Jokainen yhteistyökumppani mahdollistaa talousalueemme nuorten harrastamisen. Tehdään yhdessä hyvää - Gaalan tuotot jaetaan kunnan koon suhteessa ja korvamerkitään lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastamisen edistämiseksi.

Tervetuloa tekemään yhdessä hyvää!

MARJA HEINIMÄKI

Pääyhteistyökumppanimme

+358 40 547 8563