715-Periodistes matemàtics-1819

Page 1

Blog 715 Seminari de català i departament de matemàtiques

Periodistes matemàtics

Curs 2018-2019


Blog 715 https://sites.google.com/a/colegiosil.com/blog715

El Blog 715 és un nou espai web que s’ha creat aquest curs i que es divideix en tres àmbits: 1. Articles matemàtics 2. Periodisme jove 3. Els alumnes recomanen… En el primer trobareu articles sobre idees i conceptes matemàtics redactats pels alumnes. En el segon, descobrireu els nostres joves periodistes fent el seguiment de les diferents activitats que es realitzen al centre. Finalment, en l’últim apartat podreu llegir recomanacions de llibres fetes pels nostres joves lectors.

Codi QR — Blog 715 — Joves periodistes En aquesta revista podeu llegir els articles matemàtics que s’han anat publicant al Blog 715.

2

El codi QR que teniu a l’esquerra us condueix directament a l’espai del Blog 715 on podreu llegir els articles periodístics que s’hi han anat publicant sobre activitats matemàtiques.


Índex Contingut #PiDaySIL Alumnes del Col·legi SIL celebren el dia Pi Vivint les matemàtiques! #DiaDelCangurSIL Les proves Cangur al SIL Un dia complicat Participant a la 23a edició de les proves Cangur Les proves Cangur a 3r d'ESO Xifres i lletres al col·legi SIL Xifres i llestres, un concurs extraordinari! Taller de criptografia a 3r d'ESO Enigmes matemàtics (2a Guerra Mundial) Interessant Xerrada sobre Criptografia Criptografia al col·legi SIL El petit Tate Dia de jocs amb els infants de P3, P4 i P5 Un dia diferent i ple de matemàtiques 15 minuts per salvar-te! Problemes encadenats a 1r i 2n d’ESO #DEMSil Relació entre el DEM i Pere Puig i Adam El DEM al SIL

Pàgina 4 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 22 23

3


#PiDaySIL Alumnes del Col·legi SIL celebren el dia Pi Dijous catorze de març, 360 alumnes i professors del col·legi Sil van sortir al pati per realitzar un mosaic del número PI, que, com indica la seva valència (3,14), es celebra el catorze de març de cada any.

4

Els professors de matemàtiques de l’escola es van reunir al pati de l’escola dijous al migdia per començar a organitzar-ho tot: van preparar les diferents cartolines i van posar cinta adhesiva al terra indicant el lloc on s’hauria de col·locar l’alumnat. A dos quarts de cinc, alumnes, des de quart de primària fins quart d’ESO, van baixar al pati. Un cop allà, dos professors els repartien cartolines de dos colors i els deien on s’havia de col·locar cadascun. Llavors, un dels professors va entrar dins de l’edifici i des d’una finestra anava indicant quin color havien d’aixecar els alumnes. Després d’uns quinze minuts practicant, van gravar el vídeo definitiu on es pot observar el mosaic en què es representa el símbol del número Pi en negre damunt d’un fons blanc i després la xifra 3,14. Segons ha explicat la directora, el vídeo el va gravar una professora des de la finestra del laboratori, ja que és l’aula a més alçada de l’edifici i van pensar que es veuria millor la representació del número PI. Notícia de Judit Rodríguez Azuara (3r ESOB)


Vivint les matemàtiques! Què hi ha millor que celebrar les matemàtiques d'una manera única i especial? Doncs el col·legi SIL ha aconseguit que el dia PI (dia en què se celebra la trobada del número decimal més llarg de la història) sigui un dia màgic i interactiu per a tots els alumnes del seu centre. El dia 14 de març, a tres quarts de cinc de la tarda, 360 estudiants de l'escola SIL, situada a Avinguda Tibidabo, es van reunir en un dels patis principals i amb molta paciència i coordinació, van aconseguir fer (amb unes simples cartolines de diferents colors) un mosaic de dues etapes: en una d'elles es mostrava el símbol amb què es representa el número PI, i a l'altra es representava les tres primeres xifres del número, és a dir, 3,14. Jo, que estava en un dels àtics de l'edifici, vaig poder presenciar l'ambient i el resultat de l'activitat. I la veritat és que va ser molt satisfactori. Veure els estudiants rient i concentrats per saber quan i com havien de canviar el color de les cartolines, i els professors intentant fer-se càrrec de tota aquella aglomeració de nens i nenes feia una sensació agradable i divertida. Afortunadament, la cap d'estudis d'infantil Anna Vellvé va gravar tot l'espectacle, de manera que és a l'abast de tots aquells que estiguin interessats en veure el resultat. Així doncs, a què espereu? Entreu a la pàgina del centre o utilitzeu el QR de la dreta i gaudiu de la gran experiència! Crònica de Núria Pérez (3r ESOA)

5


#DiaDelCangurSIL Organitzar el dia del Cangur (una gran experiència!) Cada tercer dijous de març a l'escola se celebra el dia del Cangur, un dia ple d'activitats matemàtiques. Aquest any ens ha tocat a nosaltres, els alumnes de 4t d'ESO organitzar la jornada que ja havíem estat preparant durant un mes abans. Per això vam arribar ben aviat per començar els preparatius del dia, al matí un grup d'alumnes es va dedicar a ajudar a fer les activitats dels nens d'Educació Infantil sobre estadística, l'activitat consistia a col·locar els nens segons la seva data de naixement i crear així un gràfic de barres. Mentre la resta d'alumnes feien l'examen de matemàtiques de les Proves Cangur Després de l'esbarjo i un cop acabades les proves, ens vam dividir en més equips amb una tasca concreta. Els alumnes de 3r i 4t d'ESO van veure la pel·lícula Descifrando Enigma que tracta sobre el criptògraf Alan Turing que fou una figura clau en el desxifrat de la màquina Enigma durant la Segona Guerra Mundial. Mentre altres alumnes veien una altra pel·lícula. 6

A la tarda, els alumnes de 3r i 4t d'ESO van assistir a una xerrada de Julia Sánchez sobre la criptografia. Mentre els alumnes de primària van gaudir de l'Escape room. Més tard, els alumnes de classe de tecno-tic van fer una aplicació en l'App inventor que encripta i desencripta missatges. Reportatge d’Asal Mehrabi i Abuker Hernández (4t ESOB)


Les proves Cangur al SIL Avui, en el col·legi SIL s'han realitzat les proves Cangur (en anglès, International Mathematical Kangaroo i originalment en francés, Kangourou sans frontières). Aquests test sconsisteixen a realitzar un examen de matemàtiques als alumnes preuniversitaris que han d'intentar obtenir la màxima puntuació (150 punts). El test conté 30 preguntes, dividides en tres parts i ordenades per nivell de dificultat i amb un temps de durada de 75 minuts. Segons l'opinió dels organitzadors, les competències que es posen a prova en el Cangur són una combinació entre la lògica i les matemàtiques, no únicament el coneixement de fórmules. Ja que l'objectiu d’aquest test és apropar les matemàtiques als més joves i intentar despertar-los el seu interès. Per a dur a terme les proves, el centre ha comptat amb l'ajuda del departament de matemàtiques i els alumnes de 4t d'ESO de l'escola que han agrupat els concursants de secundària i batxillerat del col·legi SIL i el col·legi Sant Gregori a la sala d'actes per fer una breu presentació de la prova, concretament sobre les seves normes i el seu format. Després, els han acompanyat al menjador, on han fet l'examen i els alumnes han estat treballant i pensant per fer-ho el millor possible. Malgrat la dificultat de les proves, els alumnes les han sabut afrontar i fer-los anar endavant. Per això podem dir que aquest 21 de març del 2019 ha estat un autèntic èxit. Notícia d’Elena Vergé i Àlex Jové (4t ESOA)

7


Un dia complicat Aquest dijous 21 de març, al col·legi Sil s’ha realitzat el Concurs Internacional de les proves Cangur, un examen matemàtic que tracta d'animar els estudiants de 4t d'ESO i batxillerat a interessar-se per l'àmbit de les matemàtiques i que consisteix en 30 preguntes de diferents nivells de dificultat que els alumnes han de contestar en una hora i quart. Abans de començar, el professor de matemàtiques del col·legi Sil, el sr. Jaume Cubells, ha donat la benvinguda als alumnes del col·legi Sant Gregori que han estat invitats per a realitzar la prova a la nostra escola. L'activitat ha transcorregut sense incidències, ha començat a l'hora esperada i ha acabat tal i com estava programat. L'ambient de treball al llarg de l'examen ha sigut tranquil, tot i així, era fàcil percebre el nerviosisme dels participants. En el moment en què els supervisors dels centres m'han lliurat l'examen he sentit com el nerviosisme em dominava, la tensió ha començat a envair la estança on ens trobaven i en uns segons el soroll dels bolígrafs ha començar a sentir-se. He començat la prova molt nerviós, tot i així, he anat tranquilitzant-me a mesura que transcorria el temps. La dificultat de la prova era considerable, de fet, no tothom ha aconseguit respondre les últimes preguntes, és a dir, les de nivell més elevat.

8

Personalment, la experiencia ha estat divertida, hem viscut un dia diferent, tot i que difícil. En finalitzar la prova, els alumnes del col·legi Sant Gregori s’han fet una fotografia grupal abans de retornar al seu centre, després, el dia Cangur ha transcorregut amb les activitats programades. En conclusió, la prova ha estat prou interessant i ens ha ajudat a utilitzar tots els nostres recursos mentals i matemàtics per tractar d'arribar al màxim resultat. Crònica de Pablo Borque i Manuel Cortés (4t ESOA)


Participant a la 23a edició de les proves Cangur El passat dijous 21 de març, el col·legi SIL va celebrar El dia de cangur, un dia ple d'activitats i jocs relacionats amb matemàtiques. Per començar el dia, els estudiants que van treure les millors notes de les proves cangur de l'any passat, van poder accedir a les proves d'aquest any que presentaven molta més dificultat. A més van poder compartir l'experiència amb l'escola Sant Gregori de Barcelona. Les proves estaven dividides en tres exàmens diferents, un per a 4t d’ESO, un altre per a 1r de batxillerat i, finalment, un tercer per a 2n de batxillerat, per a cada grup a més hi havia diferents models d’exàmens, per així evitar còpies. L’examen consistia a respondre trenta complicades preguntes en un hora i quart de temps i cada pregunta tenia una puntuació diferent, començant des de 3 punts, les suposadament fàcils; després les de 4 punts, les intermèdies, i, finalment, les de 5 punts que eren les més complicades. Ara bé, si la resposta no era la correcta se’t descomptava la meitat de la puntuació, així doncs si tenies dubtes, era millor no respondre-la. Un cop acabada la prova, et regalaven com a premi un bolígraf i un imant amb el logo de les proves. Des del nostre punt vista, vam passar un gran dia, tot i que al municipi no estàvem gaire motivats, perquè no teníem gaire ganes de fer les, però finalment, ens vam sentir satisfets per les resultats obtinguts. Article d’opinió d’Anna Guiseris i Andrey Matikov (4t ESOA)

9


Les proves Cangur a 3r d'ESO

Cada tercer dijous del mes de març, s'organitzen a nivell internacional les proves Cangur i el col·legi SIL fa anys que hi participa. Les proves consisteixen en problemes matemàtics, adaptats a cada nivell escolar, que els alumnes han de resoldre. Enguany, a més de fer les proves, els alumnes de 4t d'ESO ens vam repartir la feina d'organitzar altres activitats que es realitzen el mateix dia relacionades amb les matemàtiques. A alguns alumnes de 4t d'ESO, els va tocar presentar les proves als alumnes de 3r d'ESO a partir d'un vídeo sobre el concepte de les matemàtiques i la seva importància en el dia a dia, a més d'interactuar amb ells i preguntar-los dubtes i la seva opinió. Un con acabada aquesta presentació, es va procedir a explicarlos les normes oficials de les proves i a repartir-los els exàmens. Mentre durava la prova, a més, es van quedar a resoldre dubtes lingüístics i passada l'hora i quart van recollir els exàmens en ordre alfabètic, donant per finalitzada la tasca. 10

Notícia de Victoria Porroche i Elena Varas (4t ESOA)


Xifres i lletres al col·legi SIL El passat dijous 21 de març, es van organitzar activitats diferents i lúdiques al col•legi SIL de Barcelona. Totes les activitats, però, estaven relacionades amb les matemàtiques, ja que era el dia del Cangur, unes proves internacionals d’àmbit matemàtic. Una de les activitats va ser el famós Xifres i lletres, un concurs que ja va celebrar la seva quarta edició i on participen alumnes de sisè d’EP i primer d’ESO. Primerament, es van organitzar les taules al saló d’actes per la realització del concurs, quan van estar tots els grups i el públic preparat, es va posar a prova als finalistes de l’edició. La primera prova va consistir a llegir unes lletres desordenades en castellà, català i anglès, respectivament, i els concursants havien d’ordenar-les formant una paraula que existís, i utilitzés, si era possible, totes les lletres. En canvi, per a la prova de xifres es feien diferents jocs amb números i equacions i va ser la part més difícil pels concursants. El concurs es va desenvolupar sense problemes, amb un bon ambient de treball i participació en equip i, gràcies a això, moltes vegades es van aconseguir els resultats esperats, a més cal destacar, que el públic va treballar molt bé, endevinant paraules i una equació que els concursants no havien estat capaços de desxifrar. Finalment, va guanyar el tercer grup i tots vam acabar el concurs amb una bona sensació. Notícia d’Irene Lavega (4t ESO A)

11


Xifres i llestres, un concurs extraordinari! Alguns alumnes de 6è d’EP i 1r d’ESO avui ens han deixat bocabadats amb les seves habilitats lingüístiques i matemàtiques. Xifres i Lletres és un concurs que va començar fa 4 anys i que es realitza cada 21 de març. Des del primer trimestre els alumnes de 6è d’EP i 1r d’ESO es preparen en les assignatures de català, castellà, anglès i matemàtiques, per poder participar al concurs, però finalment s’escull qui té més puntuació de cada assignatura i ell serà el representant de la seva classe. D’una banda l’apartat de lletres consisteix a treure una paraula amb sentit a partir d’unes lletres desordenades. D’altra banda, l’apartat de xifres consisteix d’esbrinar un resultat donat fent càlculs a partir de 5 números.

12

En aquesta 4a edició les puntuacions han sigut molt igualades, la qual cosa significa que el nivell ha estat molt alt. També hem comptat amb l’ajuda del públic que ens acompanyava, ja que han sigut capaços de resoldre la majoria de problemes. Han sigut 2h intenses i molt emocionants tant per a nosaltres, els alumnes, com per als professors i la direcció. Fins i tot la participació del públic ens ha sorprès a tots. Crònica de Daniel Romera i Alba Chaves (4t ESOA)


Taller de criptografia a 3r d'ESO El passat dijous 21 de març, al col·legi SIL, es va celebrar el dia del Cangur i en el seu honor es van organitzar diverses activitats, en el cas de 3r d'ESO totes estaven relacionades amb la criptografia, ja que, tot i que la criptografia consta bàsicament de lletres, per desxifrar els missatges ho hem de fer a través de les matemàtiques.

Per introduir el tema, van mirar la pel·lícula Descifrando Enigma de Mortem Tyldum basada en fets reals que els va aportar informació sobre Alan Turing, matemàtic que va treballar durant la 2a Guerra Mundial desxifrant els enigmes Nazis. Més tard van assistir a una xerrada de Júlia Sánchez, coordinadora de tecnologia de la Salle de Barcelona, sobre els diferents tipus de criptografia i els seus orígens. Per acabar, alguns alumnes de 4t d'ESO (Gina Solé, Sergio Sangil, Anna Guiseris, Íngrid Benet) van posar-los a prova i durant una hora van haver de posar en pràctica el que havien après a la xerrada; mitjançant un mètode de substitució anomenat César, que consisteix en dues circumferències de diàmetre diferent constituïdes per l'abecedari. havien de desxifrar els missatges encriptats que els seus companys els havien enviat. Paraules textuals dels alumnes de 3r : “ Hem descobert una manera súper divertida de passar missatges secrets entre amics i que així no els pugui entendre ningú més.” Reportatge d’Íngrid Benet, Gina Solé i Sergio Sangil (4t ESOA)

13


Enigmes matemàtics (2a Guerra Mundial) El passat 21 de març es van realitzar les proves Cangur, una trobada mundial en la qual els alumnes des de 5è de primària fins a 2n de Batxillerat tenen una hora i quart per resoldre 30 problemes matemàtics. Aprofitant aquesta data, els alumnes i el departament de matemàtiques del col·legi SIL van organitzar diverses activitats per a l’alumnat de tota l’escola. Nosaltres, alumnes de 4t ESO, vam fer l’activitat organitzada per 3r d’ESO que consistia en la criptografía. Vam introduir aquest tema a través de la pel·lícula Descifrando Enigma, dirigida per Morten Tyldum, que tracta sobre el matemàtic Alan Turing, famós per desxifrar el codi secret del nazis contingut en la màquina enigma. També vam posar un documental sobre la segona guerra mundial per aclarir d’una manera més profunda la situació d’aquella època. Abans de mostrar la pel·lícula, vam fer una petita introducció sobre la situació en què es desenvolupa la pel·lícula i una petita ressenya sobre què era la criptografía i en què consistia.

14

Aquest dia ple de diversos esdeveniments va concloure amb gran satisfacció dels alumnes ja que van afirmar que els havia semblat molt interessant i van passar una estona molt agradable. Per part del professorat ens van felicitar pel treball realitzat durant aquell dia matemàtic. Crònica de Zoe Álvarez i Estel·la Aleixandre (4t ESOB)


Interessant Xerrada sobre Criptografia La criptografia és definida tradicionalment com l'àmbit de la criptologia que utilitza les tècniques de codificació per alterar les representacions lingüístiques de determinats missatges amb l’objectiu de fer-los intel·ligibles a les persones no autoritzades per llegir-los. Aquestes tècniques són utilitzades en l'art, la ciència i la tecnologia i es tracta d'una ciència que cada vegada és més coneguda per la societat contemporània i desenvolupa un paper vital pel nostre futur. És probablement per aquesta raó per la qual el passat 21 de març va haver-hi en el nostre col·legi una xerrada sobre criptografia en què vam conèixer el funcionament d'aquest mètode de codificació de missatges. La xerrada va ser presentada per la coordinadora d'enginyeria telemàtica de la Salle, Júlia Sánchez. La xerrada va ser molt interessant i molt senzilla de comprendre i seguir pels alumnes de tercer i quart de l’ESO i la interacció de Júlia Sánchez amb el públic va ser dinàmica i molt interactiva. A més, l’estructura va ser molt adequada: començava amb una breu introducció sobre el funcionament de la criptografia, prosseguia amb l’explicació de diversos tipus de tècniques de codificació de representacions lingüístiques i,per acabar, hi havia un petit taller de criptografia. Finalment, Júlia Sánchez va informar sobre les diverses carreres possibles per estudiar al campus de La Salle, principalment les relacionades amb l’enginyeria, fet que va permetre als seus assistents començar a situar el seu objectiu laboral. En conclusió, la xerrada va resultar molt interessant i la informació donada va ser molt comprensible i probablement útil per al nostre futur. Júlia Sánchez va realitzar un gran treball, i, com van afirmar alguns alumnes: « Ha sigut un xerrada molt interessant». Pablo Borque i Manuel Cortés (4t ESOA)

15


Criptografia al col·legi SIL El dijous dia 21 de març va ser el dia internacional del Cangur, per aquest motiu el Col·legi SIL de Barcelona va decidir fer una sèrie d’activitats relacionades amb les matemàtiques.

Però abans de començar les activitats previstes, els alumnes de 4t i 3r de l’ESO van assistir a una xerrada, d’una hora de durada, sobre criptografía que Júlia Sánchez, coordinadora d'enginyeria telemàtica de la Salle va realitzar.

16

Posteriorment, els alumnes de 4t ESO que cursen l’assignatura optativa de Tecno-TIC van assistir a un taller a l’aula d’informàtica que consistia a crear una aplicació que els propis alumnes havien de programar per tal d’encriptar i desencriptar una sèrie de codis. Albert Pons i Rubén López (4t d’ESOB)


El petit Tate El petit Tate és una pel·lícula de 1991 que narra la història de Fred Tate, un nen prodigi de set anys d’edat, que lluita per integrar-se en una realitat social i psicològica en què la seva intel·ligència no és estimulada correctament. En la pel·lícula es fa especial èmfasi en la seva tristesa permanent i els seus problemes d’adaptació a l’escola normal on va i el grup en què s’ha d’integrar per presentar-se a unes proves per a nens superdotats. Aquest film va ser l’opera prima de l’exitosa actriu Jodie Foster, la qual a més interpreta el paper de mare del petit Fred. La pel·lícula conté missatges molt clars, però la necessitat d’alliçonar i l’estructura tan tancada li treu molts punts. Les escenes entre la mare i el fill són molt tendres i han estat un encert, però el didactisme ho contraresta bastant. Els actors i les actrius fan molt bon treball i els personatges principals tenen la capacitat d’apropar-se als foscos estats d’ànim del personatge, això fa que molts dels espectadors, jo inclosa, hàgim empatitzar amb els personatges i l’hàgim viscut d’una manera diferent. Per concloure, és un film molt complet i una bona elecció el fet de passar aquesta pel·lícula a 1r ESO. Crítica de Victòria Guaita i Nina Andgulatze (4ESOA)

17


Dia de jocs amb els infants de P3, P4 i P5 Amb l’objectiu que els alumnes de P3 i P4 de preescolar treballin de forma cooperativa, fomentin la imaginació i realcin la seva creativitat, avui, dia cangur els alumnes de 4t d’ESO han anat ha realitzar un taller de matemàtiques amb els més petits de l’escola. S’han fet diversos jocs entre ells el joc dels palets en què es treballa l'orientació espacial i la persecució visual, el joc de blocs lògics amb què es fomenta el raonament, les seqüències d’imatges que treballen els conceptes temporals com: abans, després o primer, segon, tercer… A les 10:45h s’han preparat una gimcana on han participat els alumnes de P3, anomenats dofins i girafes, i han utilizat el tangram, en què es treballa l’orientació espacial i la percepció visual; la taula de doble entrada, amb la qual es fomenta el raonament lògic i la classificació; els jocs d’empaquetat i daus, amb els quals es treballa el reconeixement numèric i les agrupacions; el joc de la xarranca amb què també es treballava el reconeixement numèric i les agrupacions.

18

Mentrestant, al pati, els alumnes de P5 han treballat l’estadística amb els conceptes de quantitat com: més que, menys que i també les agrupacions i les classificacions. Els alumnes de 4t d’ESO B han quedat molt satisfets amb el treball realitzat pels nens de P3, P4 i P5. Reportatge de Jeanette Kryachko i Ada Cobo (4t d’ESOB)


Un dia diferent i ple de matemàtiques El passat dijous 21 de març, l’escola SIL va celebrar El dia del Cangur del curs 2019 amb un munt d’activitats diferents. Albert Pons i Zoe Álvarez, alumnes de 4t d’ESO, amb supervisió del departament de matemàtiques, van dividir en grups els alumnes de la seva classe, per tal que cada grup s’encarregués d’alguna de les activitats previstes: veure pel·lícules, assistir a xerrades, organitzar un Escape Room, participar a les proves Cangur, col·laborar en els jocs matemàtics, entre d’altres, totes, és clar, relacionades amb les matemàtiques. Els jocs matemàtics consistien d'anar a classes de primària del col·legi i participar amb els nens i les nenes als jocs de taula relacionats amb les matemàtiques: el parxís, l’oca, el jenga, el mikado, etc. Els alumnes de 4t d’ESO van estar durant dues hores i mitja amb ells per ajudar-los a desenvolupar els jocs i aprendre més coneixements. Les professores de l’alumnat de primària van valorar les activitats positivament, l’únic inconvenient que van trobar és que els jocs haurien d’haver estat més variats. En conclusió, tant els professors com els alumnes van estar encantats d’haver tingut l’oportunitat de passar el dia Cangur d’una manera diferent i van considerar-la una experiència molt maca. Notícia de Gabriel Arango, Marta Grau, Júlia González i Inés Obiol (4t d'ESOB)

19


15 minuts per salvar-te! Els alumnes de 5 è de primària han hagut de fugir d’ una biblioteca a punt d’ esclatar com a activitat del dia de les matemàtiques. Aquest passat dijous 21 de març, finalment va ser el tan esperat dia de les matemàtiques. Un dia que l'alumnat de quart d’ESO esperava amb molta Il·lusió, ja que portava molt temps preparant un Escape room per a questa jornada. Un Escape room és un joc en el qual tanquen els participants en una habitació i han d'intentar sortir trobant pistes que et portin a la localització de la clau, en aquest cas estava ambientat en les matemàtiques, així, a mesura que resolien problemes trobaven pistes. Aquesta activitat anava dirigida als alumnes de 5è de primària i els resultats van ser molt bons, ja que alguns grups van aconseguir sortir, en concret van sortir 5 grups, dos més que l’ any passat.

20

En general l’activitat va agradar molt a 5 è de primària, però en referència a la dificultat, hi ha una gran diversitat d’opinions, ja que alguns diuen que va ser fàcil, però n’hi ha d’altres que diuen que no. Els nens en general també ens han parlat del cadenat i de la facilitat que hi havia a l’hora de forçar-lo, i tot i que alguns nens es van posar nerviosos en el moment de l’esclat, al final tots van gaudir de l’experiència. Notícia de Marc Bestué, Juan Magan, Nil Alexey Nolla (4t d'ESOA)


Problemes encadenats a 1r i 2n d’ESO Els nens i les nenes de 1r i 2n d’ESO van realitzar problemes encadenats amb l’ajut dels alumnes de 4t d’ESO. El passat 21 de març, alguns dels alumnes més grans van realitzar diferents activitats destinades als alumnes de tota la secundària entre elles, els problemes encadenats. Es tractava, doncs, d'ajudar els més petits a completar 20 proves, pensades pel Sr.Cubells, amb un objectiu i solució matemàtic. Per resoldre aquests problemes tenien un marge de temps , màxim d’una hora i mitja. Les tasques eren cada cop més dificultoses, d’aquí el seu nom, problemes encadenats i s’havien de completar en el menor temps possible aplicant la lògica i els conceptes matemàtics. Cada ajudant tenia assignat un grup de quatre persones a les quals havia de vigilar i ajudar amb l’objectiu que totes les respostes fossin correctes. Tot i el nerviosisme del principi grans i petits van gaudir d’una molt bona estona. Notícia de Bruno Guixà i Júlia Rouvidant (4t ESOA)

21


#DEMSil Relació entre el DEM i Pere Puig i Adam L’any 2000, declarat per la UNESCO Any Mundial de les Matemàtiques, es va instituir la celebració del dia 12 de maig com el Dia Escolar de les Matemàtiques (DEM) per la Federació Espanyola de Societats de Professors de Matemàtiques (FESPM). La data escollida per a aquesta celebració coincideix amb el naixement de l’insigne matemàtic català Pere Puig i Adam (19001960), gràcies al qual es va iniciar una renovació de la docència i la didàctica de les matemàtiques al nostre país a la dècada dels 50.

22

Va començar a estudiar Enginyeria Industrial i Ciències Exactes a Barcelona i va acabar el 1921 la carrera de Matemàtiques a Madrid amb un doctorat sobre "Resolució d’alguns problemes elementals en Mecànica Relativista Restringida". El 1926 va obtenir la càtedra de matemàtiques de l’Institut San Isidro de Madrid, on, entre altres, va tenir com a alumne Joan de Borbó i els seus fills Joan Carles, més tard Rei d’Espanya, i Alfons de Borbó-Dues Sicilies. Va ocupar aquesta càtedra fins a la seva mort i a l’Escola d’Enginyers Industrials de Madrid encara es conserva l’"Aula Puig Adam" en el seu honor.


A partir del 1928 va iniciar una col·laboració amb el seu mestre Julio Rey Pastor, que els va portar a la publicació d’una trentena d’obres didàctiques, en l’intent de contribuir a la renovació de la docència de les Matemàtiques a Espanya. El 1931 va acabar els estudis d’Enginyeria Industrial i, des del 1934 fins a la seva mort va ser professor de Càlcul a l’Escola d’Enginyers Industrials de Madrid. El 1952 va ingressar a la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals amb el seu discurs sobre "Matemàtica i Cibernètica". Ell es considerava deixeble d’Antonio Torroja i Esteban Terradas, a més del ja citat Julio Rey Pastor, i va mantenir relació amb la pràctica totalitat dels artífexs i grups d’idees més avançades sobre la didàctica matemàtica de l’Europa dels anys cinquanta: Gattegno, Fletcher, Servais, Castellnuovo, Campedelli, la Associació per a l’Estudi i Millora de la Docència de las Matemàtiques. La seva tasca ha estat més reconeguda a l’estranger que al seu propi país. Article del departament de matemàtiques

El DEM al SIL Pels voltants del DEM, al SIL, organitzem una exposició per mostrar tota la feina realitzada en els diferents projectes i activitats del curs a les assignatures del departament de matemàtiques. També aprofitem aquesta data per lliurar els diferents premis dels concursos que es realitzen durant tot el curs: el concurs matemàtic via Twitter, el de raonament familiar, el de fotografia matemàtica, el de dibuix matemàtic, el de relats matemàtics, el Xifres i lletres, les proves Cangur, etc. Una altra de les activats que fem pel DEM es la publicació de les diverses revistes que escriu el departament. Article del departament de matemàtiques

23


Departament de matemàtiques

Curs 2018-2019

Maquetació: JCS


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.