__MAIN_TEXT__

Page 1

Bulletin Kirjakevät 2017

Kuusi uutta laatupokkaria Runon juhlaa Girls’ Club Kanadasta Muistoja Karjalasta Elämää ennen 60-lukua Nikkaroi oma ruumisarkkusi! Bulletin 1


Kirjakevät 2017

Bulletin

Kevään uutuudet Kotimainen kaunokirjallisuus

6 ........ Tanja Kaarlela: Lasissa on tyttö 7 ........ Marjo Ojalammi: Nokinen sydän – Kirje isälle 8 ........ Jukka I. Mattila: Autuaita ovat rauhantekijät 9 ........ Mika Hentunen: Attan aarre 10 ........ Jasu Rinneoja: Kylmäkorpi – Kiristysruiske Runot

14 ........ Andrei Tarsalainen: Seitsemäs kukka 15 ........ Toivo Flink: Valkoinen vene 16 ........ Jenni Skyttä – Toni Forssell: Saippuakuplia Kaarlensillalla 17 ........ Markku Heino (toim.): RUNO100 Lasten- ja nuortenkirjat

18 ........ Catherine Bourgault: Girls’ Club – Unohtumaton ilta 19 ........ Asta Ikonen: Mintun ratsutalli Tietokirjat

22 ........ Kari Häkkinen: Sydänääniä Karjalasta 23 ........ Arvo Tuominen: Kannaksen kaleidoskooppi 24 ........ Aino Moilanen: Elämää ennen 60-lukua 25 ........ Osmo Perälä: Ruumisarkun ja tuhkauurnan valmistus 28 ........ E-kirjat

REUNA Bulletin REUNA Bulletin 1/2017, kevään uutuudet Julkaisija: REUNA Kustantamo ja kirjakauppa Oy, y-tunnus 2559085-2 Yhteystiedot: Rusutjärventie 125, 04370 Rusutjärvi (Tuusula), info@reunalla.fi Tilaukset puh. 040 578 8049, tilaukset@reunalla.fi, verkkokauppa reunalla.fi

REUNA Bulletin


Ikkunat auki maailmaan Lähes sata vuotta sitten kirjailijoiden uusi sukupolvi kutsui itseään Tulenkantajiksi ja otti tunnuslauseekseen ”Ikkunat auki Eurooppaan”. Nuoret kirjailijat halusivat uudistaa suomalaista kulttuuria ja ylpeinä esitellä sitä myös ulkomailla. Mikään ei ole muuttunut, mutta Eurooppa on laajentunut koko maailmaksi ja erottuminen joukosta käynyt yhä vaikeammaksi. Kirjailijan täytyy pitää ikkunat apposen auki, julistaa ohjelmaansa ja viihdyttää yleisöään. Hänen täytyy vakuuttaa meidät sekä tuotannollaan että persoonallaan. Aika vaativaa kokopäivähommaa! Meillä kustantamossa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä siitä, mitä käsikirjoituksia otetaan julkaisuohjelmaan. Hyvän käsikirjoituksen kirjoittajalta kysymme aina sen klassisen kysymyksen: ”Oletko valmis osallistumaan kirjasi markkinointiin?” Esikoiskirjailijan ura alkaa usein kirjaesittelystä oman paikkakunnan kirjastossa ja jutusta paikallislehdessä. Jos sanavalmiilla kirjailijalla on kiinnostavaa uutta sanottavaa, kustantaja auttaa raivaamaan tietä isommille estradeille.

Ikkuna Kanadaan Kanadalaisen L.M. Montgomeryn Anna-kirjat olivat ensimmäinen sarja, jonka halusin omaan kirjahyllyyn, ja sainkin kirjat yhden kerrallaan lahjaksi kummitädiltä. Luulin pitkään, että salaperäinen ”L.M.” on mies. Toinen järkytys oli vasta aikuisena kuulla, että kaikkia Anna-kirjoja ei ollut käännetty suomeksi. Tuntui kuin minua olisi huijattu kahdesti! Enpä olisi silloin arvannut, että olen itse vuosikymmeniä myöhemmin tuomassa Suomeen kanadalaista tyttökirjojen sarjaa. Suositulla kirjailijalla Catherine Bourgault’lla on kotisivut ja netti on täynnä kuvia hänestä – olisi tosi outoa, jos tyttökirjojen kirjoittaja tekeytyisi mieheksi. Ensimmäisenä suomeksi ilmestyvä Girls’ Club -sarjan kirja Unohtumaton ilta on myös ensimmäinen ranskaksi julkaistu sarjan kirja, ja netistä voi koska tahansa tarkistaa, mitä muita kirjoja sarjassa on ilmestynyt. Mikä olisikaan hienompaa kuin saada Girls’ Clubille yhtä uskollisia ystäviä kuin Vihervaaran Anna sai aikanaan. Tervetuloa Suomeen, Kanadan tytöt!

Tarja Tornaeus kustantaja

Bulletin

3


U U T I S I A R E U N A LT A

Kirjavuoden 2016 tunnelmakuvia Vuonna 2016 Reunan Kirjamobiili kiersi jälleen Suomen kesätapahtumissa, mm. Ämyrockissa Hämeenlinnassa ja Jättömaa-festivaaleilla Kouvolassa. Elokuussa kustantamo kokeili uudenlaista yhteistyötä Tuusulan kunnan kanssa. Nuorten avustuksella järjestetyssä Book-Up-tapahtumassa oli viikon jokaisena päivänä erilaista ohjelmaa.

4

Lasten kirjaillassa Reunan harjoittelija Kirsi Juvonen teki kasvomaalauksia.

Vuoden 2016 Joulukalenterin kirjoittajia Porin INFO-kirjakaupassa, vas. Arttu Tuominen, Harri V. Hietikko, Henry Aho ja Juha Mäntylä.

Top Models -teemaillassa kampaaja Marika Hyytiäinen teki kirjailija Teija Rekolalle kiharat ja kertoi hiustrendeistä.

Joulukalenteri-paneelikeskustelussa vas. Sonja Kinnunen, Samuel Monk, Riku Talvitie ja Jasu Rinneoja.


Jyväskylän kirjamessuilla

Jyväskylässä Reunan liikkuva kirjakauppa muuttui Lasten kirjamobiiliksi ja Reu-nalle jakoi lapsille herkkuja.

Mina Iranta yllätettiin kirjanjulkistuksessa Anne Rasinperän tekemällä korulla, joka oli miniversio hänen kirjastaan.

Literary Death Matchissa kirjailijat Matti Rautiainen (keltainen), Pasi Luhtaniemi (sininen), Kari Hanhisuanto (vihreä) ja Raimo E. Tikkanen (punainen) ottivat mittaa siitä, kuka vastaa nokkelimmin yllättäviin kysymyksiin.

Reuna on mukana Jyväskylän kirjamessuilla jälleen 25.–26.3.2017 Bulletin

5


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

”Tällä pysäkillä odotan vain minä” ILMEST YY KEVÄÄLLÄ 2017

O

n tavallinen maanantai, tai ainakin melkein. Tyttö lähtee kouluun uskoen, että tänään tapahtuu jotakin, joka muuttaa hänen elämänsä. Kaikki näyttäisi kuitenkin olevan ennallaan. Jääkaappi on tyhjä, isä makaa keittiön lattialla sammuneena ja pikkusisko menee menojaan. Äiti on lähtenyt lopullisesti, mutta se ei tunnu mitenkään ihmeelliseltä. Kavereista Terhi puhuu vain Masasta ja aikoo lähteä Saksaan. Mandi vihaa elämäänsä ja tappelee kaupungin kanssa surkeasta vuokra-asunnostaan. Rane haisee ranskanperunoilta eikä ajattele, mitä ihmiselle tapahtuu kuoleman jälkeen. Pahinta on, jos mikään ei muutu.

Lasissa on tyttö on 90-luvulle sijoittuva kertomus rikkinäisestä perheestä, turvaa etsivistä nuorista ja elämäntarkoituksen menettäneistä aikuisista. Teksti on rankkaa, mutta luottaa siihen, että lukija löytää pintakerroksen alle.

I S B N ................ N I M E K E ........ T E K I J Ä .......... K A N S I ............ TA IT TO ......... S ID OS ............ S IV U T ............ H I N TA ............ K L ......................

6

978-952-7028-90-2 Lasissa on tyttö Tanja Kaarlela Kirsi Juvonen Jaana Rautio Pokkari noin 180 14,50 I T84.2

Nivalassa asuva Tanja Kaarlela on julkaissut aiemmin kaksi romaania: Saara (2013) ja Menneen talven lumi (2014). Hän on viiltävän sarkasmin mestari, joka käsittelee taitavasti kaikkein vaikeimpia elämänalueita.


Isä on kuollut, minä elän

N

okinen sydän kertoo keski-ikäisen tyttären surutyöstä isän kuoleman jälkeen. Kirja rakentuu kuolemaa seuraavien kahdeksan päivän ajalle. Siinä käydään läpi vaiheet obduktiohuoneen pöydän äärestä arkun valintaan, vainajan pukemiseen, hautajaisjärjestelyihin ja muistotilaisuuteen, ja samalla käsitellään kuoleman mieleen nostamia muistoja. Isän ja tyttären suhde on ollut vaikea. Isä oli pohjalainen mies, maanviljelijä, hän ei koskaan pyytänyt anteeksi, ei päästänyt lähelle. ”Et koskaan ottanut kontaktia minuun, paitsi silloin, kun vihastuit. Silloin olit minulle hirmuinen rajumyrsky, joka pyyhkäisi kaiken tieltään ja laantui sitten äkisti purettuaan vihansa voiman.” Jo hyvin nuorena tytär ajatteli, että hänen maailmassaan oli oikeastaan kaikki hyvin, jos isä oli etäällä.

IS B N ................ 978-952-7028-91-9 N IM E KE ........ Nokinen sydän T E K IJ Ä .......... K A N S I ja TA I T TO ......... S I D OS ............ S I V U T ............ HIN TA ............ K L ......................

– Kirje isälle Marjo Ojalammi Paula Heiäng Pokkari noin 200 14,50 I T84.2

Marjo Ojalammi on koulutukseltaan teologi. Hän käsittelee kirjassa kuolemaa myös kristinuskon näkökulmasta. Isä yritti eläessään olla perheelleen pieni jumala, ja äidin kohdalla se onnistuikin, mutta tytär selviytyi sen oikean Jumalan avulla. Vaikka kirja kertoo surutyöstä, se on myös tarina selviytymisestä.

K U VA: TO N I F O R S S E L L

ILMEST YY KEVÄÄLLÄ 2017

Bulletin

7


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS • JÄNNIT YS

Sodan ja rauhan välimaastossa

K

esään 1944 sijoittuvan dekkarin miljöönä on kotirintaman elämä sodan ja rauhan välimaastossa. Helsinkiläinen rikoskomisario Ville Siirala määrätään tutkimaan murhaa, jonka jäljet johtavat asevarkauksiin, suomalaisen äärioikeiston kapinahankkeeseen ja saksalaisten suunnittelemaan vallankaappaukseen. Suomi aloittaa Mannerheimin johdolla suunnitelmat rauhasta Neuvostoliiton kanssa. Hitlerin Saksa käy vastaiskuun. Kun Siiralan morsian katoaa, alkaa henkilökohtainen etsintä, jossa rakkaus, kaipaus ja epätoivo limittyvät poliisityön ja valtakunnan turvallisuuden kanssa. Tutkimusten edetessä Ville Siirala päätyy luutnantiksi pääesikunnan valvontaosaston erikoisryhmään. Onnistuuko hän kollegoineen estämään rauhansuunnitelmien sabotoinnin?

Tarina kulkee Helsingin laitamailta sotalaitoksen hierarkioihin, ja kertomuksen ytimessä on epäilys ja uskollisuus. Kuten Ville Siiralan esimies, kapteeni Jalmari Linna toteaa, ”vastavakoilu oli tympäisevää kaksinaamaista petosten ja paljastusten maailmaa – eikä siinä ollut mitään erityistä gloriaa”.

ILMEST YY KEVÄÄLLÄ 2017

I S B N ................ 978-952-7028-92-6 N I M E KE ........ Autuaita ovat T E K I J Ä .......... K A N S I ja TA IT TO ......... S ID OS ............ S IV U T ............ H I N TA ............ K L ......................

8

rauhantekijät Jukka I. Mattila Jaana Rautio Pokkari noin 300 15,90 J T84.2

KTT Jukka I. Mattila on helsinkiläinen liikkeenjohdon konsultti ja sotahistoriaan perehtynyt tietokirjailija. Väkevä ja realistinen Autuaita ovat rauhantekijät on hänen esikoisdekkarinsa.


Kansainvälinen terroristijahti Saimaalla

K

esämökillään Saimaalla käväisevä Puutio tulee tahtomattaan paljastaneeksi Mossadin salaisen operaation. Maailman tiedustelupalvelujen huomio kiinnittyy paikkakuntaan, jonka nimi on Savitaipale. Sieltä saadaan havaintoja muukalaisesta, jolla on sama nimi kuin terroristilla, sekä sinappikaasu-Shurkovista ja korealaisesta Rocky Leestä, jonka pitäisi riutua venäläisessä vankilassa.

ILMEST YY KEVÄÄLLÄ 2017

Tarinan henkilöt tulevat eri kulttuureista. He kaikki kärsivät voimakkaasta turhaumasta. Toiset ovat väkivallan uhreja, toisilla se on omien valintojen seurausta. Aarteen löytäminen tarjoaa yllättävän mahdollisuuden kirouksen katkaisemiseen, vapauteen ja vaurauteen. Houkutus kasvaa sietämättömäksi, vaikka olosuhteet ovat arktiset. Jännitys tiivistyy syrjäisen linnakkeen ja hyisen lahden ympärillä.

I S B N ................ N I M E KE ........ T E K I J Ä .......... K A N S I ja TA IT TO ......... S ID OS ............ S IV U T ............ H I N TA ............ K L ......................

978-952-7028-93-3 Attan aarre Mika Hentunen Jaana Rautio Pokkari noin 280 15,90 J T84.2

Mika Hentunen on ulkomaantoimittaja, joka on raportoinut lukuisista suurista uutistapahtumista. Uutis- ja ajankohtaistyön lisäksi hän on käsikirjoittanut radio- ja tv-sarjoja sekä dokumentteja, suomentanut amerikkalaisen tietokirjan Käärmeet liituraidassa ja tehnyt omiin kokemuksiinsa pohjautuvan tietokirjan Oikeaan paikkaan.

K U VA: J U S S I N A H K U R I

Attan aarre on fiktiivinen tarina, joka nivoutuu viime vuosien todellisiin suuriin uutisiin. Sen tapahtumapaikkoja ovat Gaza, Washington D.C., Soul, Pietari, Tromssa ja Savitaipale. Se on tarina toivosta, jota ilman ihminen ei voi elää.

Bulletin

9


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS • JÄNNIT YS

Odotettu neljäs Kylmäkorpi-dekkari

D

ekkarisarjan neljännessä kirjassa komisario Kylmäkorven pitkäaikainen työtoveri Mauri Salo on joutunut sairaalaan. Kun Salon henkeä uhataan sairaalan osastolla ja välikohtaus päättyy ampumiseen, Kylmäkorpi haluaa selvittää, mistä on kysymys. Hän on myös pettynyt siitä, että vanha työkaveri selvästi välttelee aiheesta puhumista. Tutkintaa ollaan siirtämässä pois Kylmäkorven tiimiltä, mutta komisario jatkaa härkäpäisesti omia tutkimuksiaan. Vähitellen selviää, miten vanha, turmeltu valokuva ja punainen Plymouth liittyvät sairaalan tapahtumiin ja mitä tapahtui 70-luvulla Forssassa. Työkaverit joutuvat arvioimaan toisiaan uudessa valossa.

Jasu Rinneojan Kylmäkorpi-sarjan tutkijatiimissä ovat samat perusjäsenet Kylmäkorpi, Salo, Turunen, Rantanen ja Laatikainen, jotka letkauttelevat toisilleen työn lomassa. Rinneojan kerronta on tutun leppoisaa, vaikka Kiristysruiskeessa ollaankin välillä syvissä, tummissa vesissä elämän perusasioiden äärellä.

ILMEST YY SA KESÄKUUS 2017 I S B N ................ N I M E K E ........ S A R J A ........... T E K I J Ä .......... K A N N EN AU TO .............. TA IT TO ......... S ID OS ............ S IV U T ............ H I N TA ............ K L ......................

10

978-952-7028-98-8 Kiristysruiske Kylmäkorpi Jasu Rinneoja A-P Moisio Jaana Rautio Pokkari noin 280 15,90 J T84.2

Pieni erä jäljellä sarjan aiempia osia Katso tarjoushinnat sivulta 30.


Syksyn 2016 jännitystarinoita

K

olmannessa Joulukalenterissa teemana ovat joululaulut. Tarinassa Sinivuorten yö kerrotaan Sinivuoren perheestä, tarinassa Sika joulukinkkuun liittyy ikävä yllätys ja Saa joulu aikaan sen -tarinassa laulu alkaa pyöriä opettajan päässä joululoman lähestyessä. Jokainen kirjoittaja on kekseliäästi sijoittanut laulun joko juoneen tai dialogiin. Kaikkien Joulukalentereiden tekijänpalkkiot lahjoitetaan Tukikummeille.

IS B N ......................... 978-952-7028-74-2 N IM E K E ................. Joulukalenteri – Joku

voi tulla ikkunan taa TOIM I T TA J A ..... Juha Mäntylä S I V U T ..................... 358 HIN TA ..................... 20,50

S

amuel Monkin uudessa viikinkitrillerissä Jem Sepänpoika ajetaan kotikylästään ja hän joutuu taistelemaan Linnamäen vihollissukua ja sen kanssa liittoutuneita birkalaisia vastaan. Jemin pitkällä matkalla Finlandian eri kolkat tulevat tutuiksi Noisia (Nokia) ja Vanaita (Hämeenlinna) myöten. Kirjailijan vapaudella taistelukuntoa vahvistetaan 1100-luvun Finlandiassa olutruukulla, jonka kylkeä komistaa musta kukko.

ISBN ................ NIM EKE ........ TEKI JÄ .......... K ANS I ............ SIVUT ............ HINTA ............

978-952-7028-64-3 Jem Sepänpoika Samuel Monk Jaana Rautio 180 14,50

M

ikko Mejeleff on venäjää taitava pimeän tavaran välittäjä, joka junailee hämäriä liiketoimia pula-ajan Helsingissä. Hän teettää itselleen venäläisen upseerin univormun ja väärentää henkilöpaperit, joilla saa tavaraa tukuista. Kirjan värikkäässä henkilögalleriassa on mm. hyväntahtoinen kulkukauppias Lyytinen, salakaupalla lisätienestejä hankkivia autoilijoita, kovina kauppamiehinä tunnettuja romaneja ja virkaintoisia poliiseja.

IS BN ................ NIMEKE ........ TEKIJÄ .......... S IVUT ............ H INTA ............

978-952-7028-63-6 Salakauppaa Sörkassa Matti Tulonen 134 26,90

Bulletin

11


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS

Syksyn 2016 uutuusromaaneja

S

oittimesi on epävireessä”, sanoo klubiemäntä Lady Summertime nuorelle Miltille, joka käyttää koesoitossa isältä perimäänsä trumpettia. Isälle eivät konserttisalien ovet auenneet, mutta poika päättää onnistua paremmin. Menestyksen tiellä on kuitenkin monta mutkaa. New Orleansiin ja Suomen Tuorilaan sijoittuva jazzromaani on koruttoman kauniisti kerrottu tarina, jossa yliluonnollisesta tulee normaalia ja tuonpuoleinen sekoittuu reaalimaailmaan.

IS B N ................ N IM E K E ........ T E K IJ Ä .......... S I V U T ............ HIN TA ............

12

978-952-7028-73-5 Milt Juha Mäntylä 192 13,90 H

E

läkkeelle jäänyt insinööri Adhikara Patil on perustanut polkupyöräkorjaamon. Hän päätyy selvittämään naapurustonsa erikoisia ongelmia, joita poliisi ei tutki eikä edes määrittele rikoksiksi. Hän korjaa pyöriä ja epäoikeudenmukaisuuksia rauhalliseen tahtiinsa, arrakkia siemaillen ja mangopuun alla pohdiskellen. Kirja on eksoottinen kattaus Intian makuja, rakastettavia henkilöitä, koskettavia kohtaloita, elämänviisautta ja lempeää huumoria.

ISBN ................ NIM EKE ........ SAR JA ........... TEKI JÄ .......... SIVUT ............ HINTA ............

978-952-7028-66-7 Viallinen valkaisuvoide Herra Patil ratkaisee Jukka Behm 256 15,90 J

U

kko ja Hyrrä-kissa ovat tottuneet ja kiintyneet toisiinsa. Vuonna 1915 syntynyt ukko päättää ryhtyä kertomaan Hyrrälle elämäntarinaansa. Ja kyllä hänellä kerrottavaa riittääkin lähtien karusta lapsuudesta. Kohtalo heittelee ukkoa niin Amerikkaan kuin Neuvostoliittoonkin. Tarinoinnin lomassa ehtivät presidentit vaihtua ja ihminen lentää Kuuhun. Armoitettu kertoja Henry Aho kuvaa osuvasti, mitä ikääntyneet ajattelevat nykymaailman menosta.

IS BN ................ NIMEKE ........ TEKIJÄ .......... S IVUT ............ H INTA ............

978-952-7028-65-0 Ukko ja Hyrrä Henry Aho 460 28,90


K

iertelevän seurueen nuorallatanssija, mieheksi pukeutunut Tuuri, perii yllättäen aatelisen isoisänsä ja saa kreivittären arvon. Vähitellen Tuurille selviää, että hän on perinyt maallisen mammonan lisäksi myös vallan muuttaa asioita kreivikunnassa. Piikatytöt ja alustalaiset saavat kohennuksen työoloihinsa ja pröystäilevää puistoa rakentava arkkitehti saa potkut. Peruukkipäiden kapina on valmis, mutta Tuurilla on vielä monta temppua takataskussa.

IS B N ............. N IM E K E ..... T E K IJ Ä ....... S I V U T ......... HIN TA .........

978-952-7028-70-4 Nuoralla tanssiva kreivitär Helena Lapinniemi 300 15,90 J

T

anja saa kuukaudeksi käyttöönsä ystävien rantahuvilan, mutta ilo loppuu lyhyeen, kun hän huomaa että on tapahtunut kaksoisbuukkaus; huvilalle majoittuu myös itsevarma nuorimies, jonka kanssa Tanja on jo aikaisemmin joutunut törmäyskurssille. Kumpikaan ei halua antaa periksi ja lähteä huvilalta, vaan päättää savustaa toisen tiehensä keinolla millä hyvänsä. Yhteiselo ei suju ollenkaan kitkattomasti, ja molempien tyrmistykseksi Amor puuttuu lopulta peliin.

ISBN ............. NIM EKE ..... TEKI JÄ ....... SIVUT ......... HINTA .........

978-952-7028-69-8 Rakkautta rantahuvilassa Asta Ikonen 152 14,50 I

R

iina päättää toteuttaa unelmansa, perustaa lahjatavaraliikkeen ja pyytää veljenvaimoa Maaritia hoitamaan yrityksen kirjanpidon. Riina puhkuu intoa. Hän on täynnä uusia tuoteideoita, mutta riittävätkö tiedot ja taidot kannattavan yrityksen pyörittämiseen? Lähipiiriin kasautuu muitakin murheita ja sukulaisten välit kiristyvät. Romaanin pääteemaksi nousee kiperä kysymys siitä, pitääkö ahdinkoon joutunutta auttaa vain siksi, että ollaan samaa sukua.

IS BN ................ NIMEKE ........ TEKIJÄ .......... S IVUT ............ H INTA ............

978-952-7028-69-8 Samaa sukua Pirjo Mellanen 300 14,50 I

Bulletin

13


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS • RUNOT

Kauniita pieniä tunnelmapaloja ILMEST YY KEVÄÄLLÄ 2017

astu kevyin askelin elävien joukkoon, ainokaiseni kultakutrinen Filommeides, tuo hänet takaisin, sitä vain pyydän

K

I S B N ................ N I MEKE ........ T E KIJÄ .......... K A NSI ja TA IT TO ......... S ID OS ............

978-952-7028-99-5 Seitsemäs kukka Andrei Tarsalainen

Jaana Rautio Pehmeäkantinen, liepeet S IVUT ............ noin 60 sivua H I NTA ............ 15,00

14

Andrei Tarsalainen on kääntäjä, kirjailija ja toimittaja, joka on aiemmin julkaissut kaksi proosateosta Kuunlaaksot – Kirjeitä itärintamalta (2005) ja Lapsuuteni sillat – Muistoja lapsuuteni ja nuoruuteni Leningradista (2013).

K U VA: TO N I F O R S S E L L

okoelma sisältää koti- ja luontoaiheisia sekä antiikin mytologiaan liittyviä runoja, jotka ovat enimmäkseen haikumuotoisia. Mukana on myös muutama englanninkielinen runo. Kauniisti taitettu, harmoninen kirja sopii hyvin lahjaksi ja tuliaiseksi.


Tarkkanäköisiä havaintoja maailmanmenosta Katse Kaksi katseli maailmaa vuosien takaa. Oli kummankin ilme jo tyyni ja vakaa. Kuulsi katseiden valossa ilmeinen ero – niistä kuvastui elämän vaatima vero. Enää vähäksi jääneestä jaettavastaan näytti kumpikin tavallaan ottaneen vastaan. Toisen katsetta sävytti turhuuden toisto, toisen silmiä kirkasti tähtien loisto.

K

okoelma sisältää varmoin ottein hiottuja runoja kolmelta vuosikymmeneltä. Ohjelmallisissa runoissa on terävää sarkasmia, välillä kepeyttä ja huumoria. Kokoelman loppuosassa tunnelmoidaan onnesta, kaipuusta ja yhteiselosta.

I S B N ................ 978-952-7221-00-6 N I M E K E ........ Valkoinen vene – Runoja T E K I J Ä .......... K A N S I ja TA IT TO ......... S ID OS ............ S IV U T ............ H I N TA ............

vuosilta 1986–2016 Toivo Flink Paula Heiäng Pehmeäkantinen, liepeet noin 75 sivua 16,50

FT Toivo Flink on toiminut Karjalassa kulttuurilehden toimittajana ja julkaissut kaksi runokokoelmaa ja suomennoksia 1980-luvulla. Runokokoelma Tulla vapaaksi sisältää kaiken ilmestyi Suomessa 2007. Arvostettu tutkija on julkaissut useita tietoteoksia ja valmistelee Siirtolaisuusinstituutissa tutkimusta suomalaisen sivistyneistön kohtaloista Suomessa ja Venäjällä maailmansotien välisenä aikana.

K U VA: TO N I F O R S S E L L

ILMEST YY KEVÄÄLLÄ 2017

Bulletin

15


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS • RUNOT

Sitten kun ei enää löydetä koloja hiljaisuuden väleissä paina kasvosi lähelle

ILMEST YY KEVÄÄLLÄ 2017

Runoilija-valokuvaajapariskunnan tunteikas teos pitää sisällään runo- ja kuvapareja, jotka ruokkivat aisteja monella tasolla. Vaikka kirja on selkeä kokonaisuus, voi jokaisen runon tai kuvan nauttia myös itsenäisenä teoksena.

IS B N ........................ 978-952-7028-89-6 N IM E KE ................ Saippuakuplia RUNOT .................. VA LOKUVAT ..... TA I T TO ................. S I D OS .................... S I V U T .................... HIN TA ....................

Kaarlensillalla Jenni Skyttä Toni Forssell Jaana Rautio Pehmeäkantinen noin 100 sivua 18,00

Jenni Skytän (1981) helppolukuisten runojen teemat liikkuvat valon ja varjon ympärillä, sekä konkreettisesti että symbolisesti. Runot sisältävät ajatuksia irrallaan olemisesta ajattomuuteen. Alkupään varjoisista, itsensä kyseenalaistavista runoista käydään pohdiskeleva kasvu kohti valoa, rauhaa ja itsensä hyväksyntää. Toni Forssellin (1983) mustavalkoiset valokuvat punoutuvat runojen sekaan pysäyttäen vaikuttavia valon ja varjon hetkiä. Tarkkanäköisten tilannekuvien ja seesteisten maisemien avulla hän tallentaa arjen kauneuden ja ainutlaatuisuuden. Jennin ja Tonin esikoisteos on kaunis esimerkki kahden samankaltaisen sisäisen maailman kohtaamisesta, se on kuin rakkaustarina runo-kuvakirjana. Taide eri muodoissa on kulkenut näkyvästi kummankin elämässä lapsesta saakka. Runojen lisäksi Jenni myös maalaa ja kirjoittaa lyhyitä proosakertomuksia. Toni opiskelee Pekka Halosen akatemiassa ja työskentelee freelance-valokuvaajana.

16


RUNO100-kilpailu 12.2.2017 asti

31.5.1927–19.8.2016

Projektijuoksijat ry järjestää kesällä 2017 Suomi 100 -juoksun Nuorgamista Helsinkiin. Hankkeella kerätään rahaa hyväntekeväisyyskohteisiin. Samalla järjestetään runokilpailu, johon saapuneista runoista kootaan sadan runon kokoelma RUNO100. Myös kirjan tuotot ohjataan hyväntekeväisyyteen.

Päivi Virtasesta tuli esikoiskirjailija 87-vuotiaana. Hän on hieno esimerkki siitä, että koskaan ei ole liian myöhäistä toteuttaa unelmiaan. Päivi kuvasi, että kirjoittaminen ja sen myötä asioiden pohtiminen auttoi häntä oivaltamaan paljon omasta elämästään ja elämästä yleensä.

Runojen aihealueet ovat • Juokseminen • Kotimaa / Suomi • Luonto • Lapset • Rakkaus • Yhteisöllisyys ja auttaminen Lähetä max 5 runoa/aihealue osoitteeseen projektijuoksijat@gmail.com tai info@reunalla.fi. Kokoelma julkistetaan kesäkuussa 2017. Runoja julkaistaan myös Facebookissa ja sivuilla projektijuoksijat.fi/runokilpailu.

Päivi Virtanen in memoriam

Päivi oli ennen kaikkea hoivatyön tekijä ja äiti. Sen lisäksi hän oli luonnonmystikko ja omien sanojensa mukaan anarkisti. Päivi kuoli kotonaan Höplässä Sipoossa läheistensä ympäröimänä. Minulla oli ilo saada toimia hänen kirjakätilönään. Silja Mäki psykoterapeutti, kirjallisuusterapeutti

IS BN ................. 978-952-7028-72-8 NIMEKE ......... Löytöretkiä

– Tuusulanjärven toisenlaisia taideaarteita etsimässä TEKIJÄ ........... Päivi Virtanen S IVUT .............. 132 sivua H INTA ............. 14,50 I S B N .................................... N I M E K E ............................ TOI M I T TA JA ................ K A N S I ja TAIT TO ..... S ID OS ................................ S IV U T ................................ H I N TA ................................

978-952-7028-88-9 RUNO100 Markku Heino Jaana Rautio Pehmeäkantinen, liepeet noin 120 sivua 18,00

Postuumisti julkaistu Päivi Virtasen toinen kirja sisältää tarinoita 70-luvulta, jolloin hän kiersi rappioalkoholistien leireissä, vanhainkodeissa ja mielisairaaloissa tapaamassa heitä, jotka kaikki olivat unohtaneet. Yhtenä juonteena teksteissä kulkee Tuusulanjärven soutelijan ja löytöretkeilijän oma elämä, rakkaiden menetykset ja luja yhteys luontoon.

Bulletin

17


KÄÄNNETT Y KAUNOKIRJALLISUUS • NUORET

Kanadalainen suosikkisarja suomeksi!

U

uden kanadalaisen tyttökirjasarjan ensimmäisessä kirjassa Marguerite muuttaa vanhempiensa mukana Montrealista Île-Villen pikkukaupunkiin. Uudessa koulussa kolmen tytön Mimmijengi – Emma, Marilou ja Oćeane – ottaa uuden tulokkaan heti siipiensä suojaan. Suojelua tarvitaankin koulun kovista Rosiannea vastaan. Marguerite saa tietää, että koulussa on tanssiaiset jo kahden päivän kuluttua. Rosianne tekee heti selväksi, että hän ei tule sietämään kilpailijaa, jos kyse on Mike Lambertista. Ja kuinkas sattuukaan, Marguerite saa kaapin numero 138 Miken kaapin vierestä. Minkä hän sille voi, että viereisillä kaapeilla hän tulee väkisinkin jutelleeksi Miken kanssa. Hän on täysin ällikällä lyöty, kun Mike pyytääkin häntä parikseen tanssiaisiin! Rosianne aloittaa kampanjan, jolla koulun uusi tulokas joutuu huonoon valoon. Ensimmäinen pilkan aihe on nimi, Marguerite Lafleur, joka tarkoittaa päivänkakkaraa. Mimmijengin apua todella tarvitaan, jotta tanssiaisissa kaikki sujuu suunnitelmien mukaan. Sitä paitsi Mike vaikuttaa mukavalta, vanhemmalta ja fiksummalta kuin muut pojat…

ILMEST YY KEVÄÄLLÄ 2017

IS B N ................ N IM E K E ........ S A R J A ........... A L K U T E OS

978-952-7028-94-0 Unohtumaton ilta Girls’ Club Le Club des Girls – Un bal vraiment pas rêvé! T E K IJ Ä .......... Catherine Bourgault KÄÄNNÖS ... Helsingin yliopiston ranskan kääntämisen opiskelijat S A R J A I LME ja TA I T TO ... S I D OS ............ S I V U T ............ HIN TA ............ K L ......................

Jaana Rautio Pehmeäkantinen noin 180 18,90 N84.2

IKÄSUOSITUS 10–16 V.

18

Catherine Bourgault on Kanadassa suosittu kirjailija, joka on perustanut myös lukijayhteisön sarjojensa Le Club des Girls ja OMG ympärille. Kotisivut www.catherinebourgault.com. Sarjan seuraava kirja Veriviholliset ilmestyy syksyllä 2017.


KOTIMAINEN KAUNOKIRJALLISUUS • NUORET

Minttu ja Krista ikioman hevostallin perustajina

M

intun vanhemmat joutuvat lähtemään kahdeksi viikoksi silmälääkärikonferenssiin Berliiniin, mutta mummi on tulossa siksi aikaa Mintun seuraksi. Vanhemmat ehtivät jo lähteä eivätkä saa tietää, että bussi ajaa kolarin ja mummi joutuukin sairaalaan. Eikä vanhempien tarvitsekaan tietää, jos Mintulta ja hänen ystävältään Kristalta kysytään! Heille tapahtuu näet jotain ainutlaatuista. Herra Appelin huvilan pihalla seisoskelevat hevoset näyttävät nälkäisiltä eikä pihalla näy ihmisiä pitkään aikaan. Tytöt rohkaisevat mielensä ja menevät taloon katsomaan, onko kaikki kunnossa. He löytävät herra Appelin tuskissaan, lonkan tekonivel on mennyt rikki ja hänen on päästävä sairaalaan. Mutta kuka hevosia sitten hoitaa? ”Jos ne kelpaavat teille, saatte ne omaksi”, sanoo herra Appel. Aivan uskomatonta, Mintun omalla pihalla on nyt kaksi hevosta ja käyttämättömästä vajasta saa rakennettua niille tallin. Noh, vähän mutkia on matkassa, koska vanhemmat eivät tiedä hevosista eivätkä siitä, että mummi ei olekaan paikalla.

ILMEST YY KEVÄÄLLÄ 2017

Asta Ikosen uusimmassa heppakirjassa Minttu ja Krista ratsastavat samalla Kaviolan tallilla kuin Vikuri nostaa laukan -kirjan Venla. I S B N ................ N I M E K E ........ T E K I J Ä .......... KANNEN K U VA .............. TA IT TO ......... S ID OS ............ S IV U T ............ H I N TA ............ K L ......................

978-952-7028-97-1 Mintun ratsutalli Asta Ikonen Mikko Saxlund, kannessa Erika Mertjärvi Paula Heiäng Pokkari noin 180 13,90 H N84.2

IKÄSUOSITUS YLI 10 V.

Bulletin

19


L A S T E N  J A N U O R T E N K I R J AT

Syksyn 2016 uutuuksia

H

evoshullun Venlan luokalle tulevat uudet kaksostytöt, jotka kertovat omistavansa hevoset, mutta pian Venla tajuaa, ettei mikään ole niin kuin he väittävät. Kateellisesta juonittelusta seuraa myös, että Venla huomaa olevansa koulukiusattu. Ratsastuskoululle tulee samaan aikaan hankala hevonen Vikuri, jolla kukaan ei uskalla ratsastaa, mutta ainakin se on hyvä kuuntelija. Yhteinen sävel löytyy lopulta sekä Vikurin että kaksostyttöjen kanssa.

IS B N ................ N IM E K E ........ T E K IJ Ä .......... S I V U T ............ HIN TA ............

978-952-7028-76-6 Vikuri nostaa laukan Asta Ikonen 165 13,90 H

IKÄSUOSITUS YLI 10 V.

20

T

aneli on 16-vuotias helsinkiläispoika, jonka vanhemmat lähettävät kesäksi maalle. Taneli törmää salaperäiseen vanhukseen, jota kutsutaan nimellä Omituinen. Miksi erakko on niin kiinnostunut kesälomalaisesta ja tämän kulkupelistä? Vihdoin naapurin Pekka suostuu raottamaan vähän salaisuuden verhoa. Elämä maaseudulla alkaa maistua ja rakkauskin roihahtaa. Taneli viettää ikimuistoisen kesän, jonka jälkeen mikään ei ole entisellään.

ISBN ................ NIM EKE ........ TEKI JÄ .......... SIVUT ............ HINTA ............

978-952-7028-71-1 Erakon arvoitus Jasu Rinneoja 200 14,50 I

IKÄSUOSITUS YLI 12 V.

S

arjan kolmannessa kirjassa Teuvan kirjaston kolkossa mutta kodikkaassa kellarissa käy kova tohina. Minivampyyrit valmistautuvat vuoden tärkeimpään tapahtumaan, kauhutarinoiden yöhön. Tällä kertaa kuullaan viisi karmivaa tarinaa, jotka kertovat kangastuskamelista, valkopyykkäävästä kartanokummituksesta, Harrivainaan haitarista, puhisevista painajaismaisista pehmoeläimistä ja kreivi Hampulin tilanhoitajasta. Harri István Mäen mustavalkoinen piirroskuvitus. IS BN ................ 978-952-7028-78-0 NIMEKE ........ Minivampyyrit ja

kauhutarinoiden yö TEKIJÄ .......... Henry Aho S IVUT ............ 80 H INTA ............ 21,90 IKÄSUOSITUS YLI 8 V.


KIRJOITUSKILPAILU

Reuna-kustantamo ja Framery Oy järjestävät yhdess ä kirjoituskilpailun, joka on avoin kaikille. Kilpailun tarkoituksena on etsiä käsikirjoittajia uudell e lastenkirjasarjalle. Osanottajat saavat sarjan tausta tarinan sekä kuvat ja esittelyt hahmoista, joiden tulee esiintyä käsikirjoituksessa. 3\\GlRKMHHWRVRLWWHHVWDLQIR#UHXQDOODÀ Suomenkielisen tekstin pituus saa olla korkeintaan 10 000 merkkiä (noin viisi liuskaa) ja se tulee lähettää sähköpostin liitteenä RVRLWWHHVHHQLQIR#UHXQDOODÀPHQQHVVl 2WVLNRLYLHVWL OLIVER. Saat vahvistuksen, että viesti on tullut perille .

Palkinnot 1. sija: 1000 € ja kustannussopimus 2. sija: 50 € 3. sija: 50 € Framery Oy osallistuu kirjasarjan ja kirjoituskilpailu n suunnitteluun, rahoitukseen ja markkinointiin tukeakseen suomalaista lastenku lttuuria. Sillä on oikeus käyttää sarjan tekstejä ja kuvitusta omassa kansainvälisess ä liiketoiminnassaan. 5HXQDNXVWDQWDPRYDUDD DVWLRLNHXGHQVRS LDP\|VPXLGHQOlKHWHWW\MHQ käsikirjoitusten käyttämisestä sarjan kirjoissa. Reuna Oy varaa myös oikeuden myydä kirjakonsepti ulkomaisille kustantamoille.

Palkintoraati Anna Toni, tuottaja, Reuna Oy Krista Airola, kirjabloggari Taija Mård, kaunokirjallisuuden kääntäjä Kilpailun tulokset julkistetaan 4.3.2017. 6DUMDQHQVLPPlLQHQNLUMDLOPHVW\\6XRPHVVDV\NV\ OOl /LVlWLHGRWLQIR#UHXQDOODÀ

Bulletin

21


T I E T O K I R J AT • S U O M I 1 0 0 V U O T T A

Sotien ja evakkoretkien viimeiset kertojat

T

alvi- ja jatkosodan kokeneita ja Karjalan evakkotielle lähteneitä ei ole enää monia kertomassa omista kokemuksistaan. Jatkosodan päättymisestä on kulunut jo yli 70 vuotta. Kirjailija Kari Häkkinen etsi kuitenkin kymmenen haastateltavaa kertomaan oman tarinansa. Heidän keski-ikänsä on yli 90 vuotta. Nuorina rintamalla olleet miehet kertovat ennen julkaisemattomia tarinoita Raatteentieltä, Syväriltä ja Tali-Ihantalasta, lotat sotakokemuksia naisten näkökulmasta ja evakkotielle lähteneet muistoja menetetystä Karjalasta. Kirjassa esitellään kaikkien kertojien kotipitäjät Kannaksella. Kirjan kertojat pohtivat myös sitä, miten sodan kauhujen kokeminen, läheisten kuolema ja karkotus kotiseudulta vaikuttivat heidän myöhempään elämäänsä. Lukija voi seurata kauhistuneena ja liikuttuneena, mitkä yksityiskohdat ovat säilyneet muistissa kaikki nämä vuodet. Muistot ovat ainutlaatuista aineistoa sotahistoriasta kiinnostuneille ja karjalaisia juuria etsiville.

I S B N ................ N I M E K E ........ T E K I J Ä .......... KANNEN K U VA .............. TA IT TO ......... S ID OS ............

978-952-7028-86-5 Sydänääniä Karjalasta Kari Häkkinen

SA-kuva Jaana Rautio Kovakantinen, mustavalkokuvia S IV U T ............ noin 220 H I N TA ............ 32,90 K L ...................... 92

22

Kirjaan haastatellut henkilöt ovat Veikko Juvonen, Antti Henttonen, Helvi Frick, Pentti Karvonen, Pekka Päivänen, Aira Samulin, Lauraliisa Pitkänen, Raili Savolainen, Aino Mäntylä ja Toivo Virkki.

Kari Häkkinen on kirjoittanut kolme dekkaria. Sydänääniä Karjalasta on hänen ensimmäinen tietokirjansa, jonka nimessä on analogia myös hänen työhönsä anestesiahoitajana.

K U VA : TO N I F O R S S E L L

ILMEST YY KEVÄÄLLÄ 2017


Tarinoita ja kuvia Kannaksen kierrokselta

K

arjalankannaksella valtioiden, uskontojen ja ideologioiden rajat ovat jatkuvasti muuttuneet, joten ihmiskohtalotkin ovat usein muodostuneet joksikin muuksi kuin mistä haaveiltiin. Parhaimmillaan suomalainen, pietarinvenäläinen ja suomenruotsalainen kulttuuri ovat rikastuttaneet toisiaan. Pahimmillaan on sodittu. Alue on kuitenkin ollut pääasiallisesti suomalaisten asuttama, aina toiseen maailmansotaan saakka.

ILMEST YY KEVÄÄLLÄ 2017

Kannasta käsittelevä tietoteos on kuin kaleidoskooppi, jossa törmää eri suunnilta tuleviin näkökulmiin niin, että päässä pyörii kun todellisuus saa alati uusia versioita. Kirja tarjoaa nautinnollisen matkan läpi alueen kiinnostavimpien kohteiden ja mielenmaisemien. Siinä perehdytään mm. bandiittien Viipuriin, Taipaleen taistelupaikkoihin, Rakkauden hautaan, Kirjasalon postimerkkitasavaltaan ja vallankumoukselliseen Vammeljärveen.

IS B N ................ 978-952-7028-87-2 N IM E K E ........ Kannaksen T E K IJ Ä .......... K A N S I ............ S I D OS ............ S I V U T ............ K U VAT ........... HIN TA ............ K L ......................

kaleidoskooppi Arvo Tuominen Jaana Rautio Pehmeäkantinen noin 250 noin 60 32,90 40.71

Kirjoittaja tuo arkistojen kätköistä päivänvaloon paljon uutta tietoa. Henkilögalleriassa on esimerkiksi Mannerheim, Aleksandra Kollontai, Ilmari Kianto, Edith Södergran, Anna Ahmatova, Ilja Repin, Vladimir Lenin, Emmi Jurkka, Toivo Kuula, Anna Vyrybova, Arvo “Poika” Tuominen ja Olavi Paavolainen.

Arvo Tuominen on tullut rajan molemmin puolin tunnetuksi Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa käsittelevistä dokumenttielokuvista, mm. Kannaksen kierros, Salaiset pelit, Vodkaturistit, Laatokan ympäri ja Sota ilman voittoa. Erityisen hyvin hän on perehtynyt Karjalankannaksen historiaan ja nykyisyyteen. Pyrkimyksestään historialliseen totuuteen hänet on palkittu Ystävyyden mitalilla, joka on korkein ulkomaalaiselle myönnettävä venäläinen kunnianosoitus.

Bulletin

23


T I E T O K I R J AT • H I S T O R I A

Esineitä, murresanoja ja tarinoita lähihistoriasta

M

ikä on ransuunikortti, mitä tehdään koksarilla ja miltä näyttää kolipää? 60-luvulla syntyneet saattavat muistaa raappahousut ja käyttivät koulussa musteenkuivaajaa, mutta nuoremmille nämä vanhat esineet, materiaalit ja manuaaliset työtavat ovat jo tuntemattomia. Elettiin aikaa, jolloin kaupoissa ei ollut tavarapaljoutta eikä palveluita ollut tarjolla, vaan kaikki tehtiin itse. Kirjan tarinoiden ja piirrosten aiheina ovat mm. pihatyöt, puhdetyöt, navettatyöt, naisten ja miesten työt, rakennukset ja niiden sisustus, vaatteet ja ompeluvälineet, ruoanlaiton ja siivouksen välineet, vuotuiset tapahtumat, koulutarvikkeet, leikit ja pelit sekä kaupankäynti ja säästäminen.

ILMEST YY KEVÄÄLLÄ 2017

IS B N ........................ N IM E KE ................ T E K IJ Ä .................. P I I R R O K S E T ..... K A N S I ja TA I T TO ................. S I D OS .................... S I V U T ....................

978-952-7028-95-7 Elämää ennen 60-lukua Aino Moilanen Aino Moilanen

Jaana Rautio Pehmeäkantinen noin 250 sivua, runsas piirroskuvitus HIN TA .................... 26,90 K L .............................. 92

24

Aino Moilanen on 70-luvulla Ruotsiin Gävleen muuttanut lähihoitaja, joka on pitänyt koko ajan kiinteän yhteyden kotimaahan. Hän on haastatellut ihmisiä ja kerännyt muistitietoa ja murresanoja vuosien ajan erityisesti kotiseudultaan Kestilästä ja muualta Pohjois-Pohjanmaalta. ”Työssäni vanhusten hoivakodissa huomasin tällaisen kirjan tarpeen. Muistisairaat vanhukset halusivat puhua miellyttävistä muistoista, jotka ovat ajalta ennen nykyisiä koneita ja laitteita. Hoitajalla on hyvä olla edes perustiedot asioista, joista juttelemalla ja kyselemällä saa vanhuksen piristymään”, sanoo Moilanen.


T I E T O K I R J AT • K Ä Y T Ä N N Ö N O P A S

Puutyökurssille ja kotinikkarille ILMEST YY SA KESÄKUUS 7 201

IS B N ................ 978-952-7028-96-4 N IM E K E ........ Ruumisarkun ja

S

yntymästä puhutaan paljon etukäteen, sitä odotetaan, suunnitellaan ja juhlitaan. Kuolemasta ollaan vaitonaisempia. Sitä ei etukäteen innokkaasti odoteta, eikä sitä oikein juhlitakaan. Koska se kuitenkin on väistämättä jokaisella edessä, siihen voi tutustua etukäteen. Ei kuoleman kanssa tietysti kannata kiirettä pitää, mutta sen kanssa voi tulla sinuiksi. Ruumisarkku ja tuhkauurna liittyvät kiinteästi kuolemaan. Jokainen voi valita jomman kumman viimeiseksi leposijakseen. Ja miksipä sitä ei voisi rakentaa itse mieleisekseen: innokas puutarhuri kukkakoristeisen, purjehtija veneen mallisen jne. Kirja antaa seikkaperäiset ohjeet useamman mallisen arkun ja uurnan tekemiseen. Kirjan työpiirustukset ovat selkeitä ja havainnollisia. Ohjeet soveltuvat omatoimiseen nikkarointiin kevein jokamiehen työkaluin, mutta kirjassa esitellään myös raskaampien sähkötyökoneiden antamia mahdollisuuksia. Arkun valmistus soveltuu oivallisesti kansalaisopistojen puutyöpiireihin, joissa on yleensä käytettävissä monipuoliset puuntyöstökoneet. Eläkkeellä oleva ammattiopettaja Osmo Perälä on tehnyt yhdeksän puu-, metalli- ja konetekniikkaan liittyvää tietokirjaa ja vetänyt myös niihin liittyviä kursseja kansalaisopistossa.

tuhkauurnan valmistus Osmo Perälä Paula Heiäng Pehmeäkantinen noin 150 sivua, runsas työvaihekuvitus HIN TA ............ 28,90 K L ...................... 65.1 T E K IJ Ä .......... TA I T TO ......... S I D OS ............ S I V U T ............

Bulletin

25


T I E T O K I R J AT

Syksyn 2016 tietokirjoja

M

ina Iranta on suomalaisen äidin ja iranilaisen isän tytär, joka matkusti vasta aikuisena Iraniin. Kirja saa lukijan pohtimaan, millaista on rakentaa kaksikulttuurista identiteettiä, kun tv-uutiset ovat täynnä sodan kauhuja isän synnyinmaasta. Ja miltä tuntuu paikan päällä huomata, että se onkin aivan erilainen maa kuin oli kuvitellut. Tarinat tavallisten iranilaisten elämästä ja maan lähihistoriasta avaavat yhden näkökulman tähän monimutkaiseen valtioon. ISBN ................ NIMEKE ......... TEKIJÄ ........... SIVUT ............. HINTA .............

26

978-952-7028-79-7 Iran, isoäidin maa Mina Iranta 304 27,90

M

ontenegro on luonnoltaan jylhä maa, jolla on pieni rantakaistale Adrianmeren rannalla Kroatian ja Albanian välissä, mutta suurin osa valtiosta on vuoristoa. Maata halkovan Tara-joen kanjoni on Euroopan syvin. Uutuuskirjan tekijät kävivät matkallaan mm. UNESCOn maailmanperintökohteessa Kotorinlahdella, kansallispuistoissa ja vuoristojärvillä, luostareissa sekä rannikkokaupungeissa Budvassa ja Barissa.

ISBN ................ 978-952-7028-67-4 NIMEKE ......... Meren ja vuorten TEKSTI ........... KUVAT ............ SIVUT ............. HINTA .............

Montenegro Hannes Tiira Juha Haavisto 111 24,90

K

uvitettu yleistajuinen tietokirja kertoo tuhoisimmista tuntemistamme luonnonilmiöistä, taivaankappaleiden törmäyksistä maapalloon viimeisten 500 miljoonan vuoden aikana. Kirja antaa uutta tietoa sekä avaruuden uhkista että muuttuvasta maapallosta. Kirjan lähtökohta on Vaasan edustalla sijaitseva ikivanha Söderfjärden, ja siinä tutustutaan myös esimerkiksi Suomen suurimman kraatterin Lappajärven syntymähetkeen noin 76 miljoona vuotta sitten. ISBN ................ 978-952-7028-77-3 NIMEKE ......... Kun taivas putoaa.

TEKIJÄ ........... ALKUTEOS ... SIVUT ............. HINTA .............

Miljoonien vuosien törmäykset– milloin seuraava? Matts Andersén När himlen faller ner (2015) 156 24,90


SATTUVASTI SANOTTUA ■ ”Herätys kaikki televisiossa nähtyjen sairaalasarjojen fanit! Osataan sitä Kymenlaaksossakin. -- Paikka paikoin kirja muistuttaa James Bond -elokuvia. Rämäpäinen kirurgi tuntuu olevan erityisesti silloin vedossa, kun hän pääsee ulkomaille. Oltiin sitten kunnanhallituksen puheenjohtajana Kiinassa tai kongressiedustajana Brasiliassa, pääosaan joutuu aina Kontula.”

K

irurgian ylilääkäri kuvailee humoristisesti kohtaamisiaan julkimoiden ja lääkärikollegojen kanssa. Ennen kaikkea teos on kuitenkin hätkähdyttävää tosikuvausta sairaalalääkärin työstä, yksinäisistä kirurgin taisteluista ja kädenväännöstä kuoleman kanssa. Työssään Kontula kiertää maata Kiljavan parantolan, Jokilaakson aluesairaalan, Mäntyharjun terveyskeskuksen, Mikkelin keskussairaalan ja HYKSin kautta yli 30 vuodeksi Kuusankosken aluesairaalaan. ISBN ................ NIMEKE ......... TEKIJÄ ........... SIVUT ............. HINTA .............

978-952-7028-80-3 Provinssikirurgi Ilpo Kontula 297 32,90

K

ymenlaakson murteista väitelleen tohtorin sanakirja antaa vastauksen mm. kysymyksiin, miksi pyykkiä sotketaan, miten kaipaaminen voi olla rumaa ja pitääkö kala ruokkia ennen kuin se syödään. Ja miksi entisajan tytöt pitivät siitä, että heitä huiputettiin. Kirja perustuu suurimmaksi osaksi haastatteluihin 1960-luvulla. Sananparsiin kätkeytyy sukupolvien takaa perittyä viisautta, ja esimerkeissä on myös arvoituksia, loruja ja loitsuja.

ISBN ................ NIMEKE ......... TEKIJÄ ........... SIVUT ............. HINTA .............

978-952-7028-68-1 Sippolan sanat Matti Punttila 173 28,90

Matti Tieaho Kouvolan Sanomissa muistelmateoksesta Provinssikirurgi

■ ”Vilhunen pohtii esimerkein mallikkaan opettajan käytöstä ja liikemiehen supliikkia – entä miten käyttäytyy tällainen psykiatrisen hoitotyön ammattilainen? Kirja antaa vastauksia, mutta herättää myös keskusteluja ja kysymyksiä.” Marja-Liisa Vilhusen kirjasta Hoitajan arkipäivä Sivukirjoituksia-blogissa

■ ”Lähestymällä läpeensä koluttua ja tuttua genreä [Ante] Aikio onnistuu puhaltamaan siihen uutta eloa ja samalla siirtää saamelaista perintöä tuleville polville ja meille sivusta seuraaville.” Jari Tamminen Voima-lehdessä kirjasta Aigi II Lovi

Bulletin

27


E  K I R J AT

Kevään 2017 e-kirjat Lataa Reunan e-kirjat Elisa Kirjasta, eLibriksestä, Ellibsistä tai Storytelista ja seuraa myös jakelijoiden tarjouskampanjoita. Kevään aikana ilmestyy kuusi uutta kirjaa. Tekninen toteutus Kvaliti.

Asta Ikonen: Rakkautta rappukäytävässä

Roland Tõnisson: Toisella linjalla

Kevyttä romanttista viihdettä retrohengessä.

Virolaispappi filosofoi sporakuskina Helsingissä.

Teija Rekola: Top Models

Joulukalenteri – Lusijan tarinoita

Suomalaistytöt Pariisin mallimaailmassa.

24 minidekkaria adventtiajan iltoihin.

Pia Tervo: Vihdoinkin nukun hyvin

Satu-sedän kauheimmat sadut

Unettomuuden itsehoitoopas.

Petteri Hakkaraisen hävyttömät satuklassikot.

Aiemmin ilmestyneet Katariina Hakaniemi: Tahdoin – 17 tarinaa elämästä eron jälkeen Markku Keisala: Sinisilmät Pirjo Mellanen: Matkustin Albaniaan Samuel Monk: Palkkatappajan päiväkirja Juha Mäntylä: Audrey, rakkaani Juha Mäntylä (toim.): Joulukalenteri – 24 jännityskertomusta Janne Nevala: Kirjastonhoitaja Topi Mullo Jasu Rinneoja: Kylmäkorpi – Elä ja anna loisten kuolla Jasu Rinneoja: Kylmäkorpi – Karvasmantelin maku

28


TAR JOUKSET Tilaa tämän luettelon tarjoushintaiset kirjat takakannen kupongilla, sähköpostilla tilaukset@reunalla.fi tai puhelimitse 040 578 8049 (mainitse Bulletin-tarjous). T E K IJ Ä ja TEOS

OVH

TAR JOUS

Aaltonen, Katariina: Äidin 365 toivon päivää

21,90

8,00

Aho, Henry: Arvet. Romaani kiusatuista

15,90

8,00

Aikio, Ante: Aigi I Jänkäjärven syöverit

32,00

15,00

Aikio, Ante: Aigi II Lovi

15,90

10,00

Aikio, Ante: Fathoms of the Fenlake

15,90

10,00

Hakaniemi, Katariina: Kaksi kotia – 17 tarinaa elämästä vanhempien eron jälkeen

21,90

10,00

Hakaniemi, Katariina: Tahdoin – 17 tarinaa elämästä eron jälkeen

21,90

10,00

Hakkarainen, Petteri: Psykiatri Käävän vaimoharhat

26,90

10,00

Hakkarainen, Petteri: Satu-sedän kauheimmat sadut

11,90

10,00

Hanhisuanto, Kari: Pelkopeli

15,90

10,00

Hietikko, Harri V.: Insomnian ensioireet

15,90

8,00

Hietikko, Harri V.: Näkemiin Shosanna

15,90

8,00

Hyytiäinen, Annikki: Torvisoittoa Elias Nuppolan johdolla

28,90

20,00

Ikonen, Asta: deittaillaan.fi

15,90

5,00

Ikonen, Asta: Jennan heppakesä

14,50

10,00

Ikonen, Asta: Milla maalaismaisemissa

15,90

5,00

Ikonen, Asta: Rakkautta rappukäytävässä

15,90

8,00

Ikonen, Asta: Roosan rokkibändi

15,90

8,00

Ikonen, Asta: Sara ylittää esteet

15,90

8,00

Juvonen, Aila: Vihreä kivi

15,90

10,00

Kalima, Tom: Peilistä katsoo varis

18,90

10,00

Kettunen, Unto: Kajaanilainen rapsodia

26,90

8,00

Kinnunen, Sonja: Jääsielu

24,50

10,00

Kinnunen, Sonja: Tulisielu

26,90

10,00

Kivinen, AP: Tsernobylin kissat (runoja)

18,90

15,00

Laakso – Metsärinne: Puhtaat juuret – Muistikuvia ja reseptejä kymenlaaksolaisesta ruokakulttuurista

34,90

29,00

Lapinniemi, Helena: Heräteostona hevonen

28,90

10,00

Leivo, Seija: Kauluksessa kultainen hämähäkki

24,90

20,00

Läntinen, Anita: Iskusävelten lumoissa

26,90

15,00

Mattila, Marjo: Fanit

26,90

20,00

Mellanen, Pirjo: Hemskäriin, verkot on laskettava

15,90

8,00

Yritetään välttää, mutta vai■ ” – Älä tee juonipaljastuksia, Seija Leivo varoittaa. isoäiti Anni, josta Leivo on n Leivo keaa se on. Niin mielenkiintoisen elämän eli .” häkki hämä kirjoittanut romaanin Kauluksessa kultainen Sirpa Ylönen Warkauden Lehdessä

Bulletin

29


T E K IJ Ä ja TEOS

OVH

TAR JOUS

Mellanen, Pirjo: Matkustin Albaniaan

24,90

18,00

Monk, Samuel: Temudzin-trilogia (yhteisnide)

19,90

15,00

Myllymäki, Teresa: Karhulehto

28,90

20,00

Mäntylä, Juha: Audrey, rakkaani

15,90

8,00

Mäntylä, Juha (toim.): Joulukalenteri – 24 jännityskertomusta

19,90

10,00

Mäntylä, Juha (toim.): Joulukalenteri – Lusijan tarinoita

19,90

10,00

Nevala, Janne: Kirjastonhoitaja Topi Mullo

15,90

8,00

Numminen, Helena: Tarinoiden joella

26,90

20,00

Peltonen-Toni-Hyhkö: Knopit kaakkoon – Musakysymyksiä rockin juurilta listojen huipulle

15,90

10,00

Pitkänen, Eero: Kytevät hiilet (runoja)

18,90

10,00

Raninen, Tarja (toim.): Nummisuutareiden naapurit

40,00

25,00

Rekola, Teija: Top Models

15,90

10,00

Rinneoja, Jasu: Kylmäkorpi – Elä ja anna loisten kuolla

15,90

10,00

Rinneoja, Jasu: Kylmäkorpi – Karvasmantelin maku

15,90

10,00

Rinneoja, Jasu: Kylmäkorpi – Tuhlaajapojan meno-paluu

15,90

10,00

Rinneoja, Jasu: Myrkyttäjä

26,90

10,00

Soikkeli, Martti: Huijari ja muita yliopistotarinoita

24,90

20,00

Talvitie, Riku: Tappava formaatti Kuokkavieras

15,90

10,00

Tervo, Pia: Vihdoinkin nukun hyvin

22,90

18,00

Tervo, Pia – Ikonen, Asta: Kuonon kosketus

20,00

15,00

Tikkanen, Raimo: Yshaloon

15,90

10,00

Tähtisilmä, Ricky: Pyrypallo

24,90

18,00

Tõnisson, Roland: Osasto 26

15,90

8,00

Tõnisson, Roland: Toisella linjalla

15,90

10,00

Varis, Teija (toim.): Eetos Goes Paatos

24,90

15,00

Vilhunen, Marja-Liisa: Hoitajan arkipäivä

26,90

23,00

Virtanen, Päivi: Maria-perkele

15,90

8,00

■ ”Pelko peli-jännit ysromaan ta kutkutt isavan teke e se, että henkilöistä os a on oikeast ikin olema sa. Esimerk sik toimittajist si yksi tämän lehden a on anta nut nimen käyttöön.” sä Tiina Nuu tinen-Kall io Kari Ha suannon nhidekkarista Lapin Kan sassa

30

us nautoni vanh m a ik A etsään. ■ ”– pääsisi m pieni ä tt e , tä tisi sii lla kuin rvitsisi o sa] MyllyEi sen ta re etsä. [Te tnurkkam tokokemus väli n o is lu o n ik mäe n es na häne a v h a ” v . ty y lehto an Karhu teoksesta ehdessä kka-l

kangas Il

in Pasi Lap

oksi nou■ ”Kirjan tärkeäksi hahm ännöivä em ea see myös jazz-loung viskinko tte ule Lady Summertime. Ku iskaa ku n hä n karheuden äänessä, ku suoina Tar g? Play Misty for me, darlin aatism kar a, rastaan kihisee aistikast vin ise na an tista ja kopeaakin maailm ” lla. ika pa rettä, kun vain Lady on ta Juha Mäntylän Milt-kirjas sa gis -blo ja Tuhansia sivu


■ ”Erakon arvoitus on hyvän mielen kirjallisuutta myös meille aikuisille, mutta kannattaa vinkata kirjasta lähipiirin nuorille jos itseä ei nuortenkirjallisuus kiinnosta. Jospa vaikka tämä kirja saisi jonkun pojan innostumaan lukemisesta... ” Jasu Rinneojan kirjasta Lukutoukan kulttuuriblogissa

■ ”Rockin vaikuttajien läs näolo soi tekstin korvissa. Se tuotta a lyyrikon omaan ääneen sivukohinaa, mutta tehostaa volyymia.” Teppo Kulmala Keskisuomalaisessa AP Kivisen runokokoelmasta Tsernobylin kissat

leessä on ■ ”Parasta Maria-perke ailma on ma in an tunnelma. Roma aa ja hierm ha ahdistava, sumuisen n kaikike man kafkamainen. -- Ka esituu nis kiaan Päivi Virtanen on maani on koisteoksessaan hyvin. Ro oava kuvoimakkaasti tunteisiin vet vaus siitä, miltä tuntuu ols la ulkopuolinen. Siksi teo t on yhtä ajankohtainen ny kuin 1960-luvullakin.” Rosa Aphalo Lumoojakirjallisuuslehdessä

TILAUSKUPONKI Täytä kpl-määrä ja kirjan nimi _________ kpl ________________________________________________________________________________________ _________ kpl ________________________________________________________________________________________ _________ kpl ________________________________________________________________________________________ _________ kpl ________________________________________________________________________________________ _________ kpl ________________________________________________________________________________________ _________ kpl ________________________________________________________________________________________ _________ kpl ________________________________________________________________________________________ _________ kpl ________________________________________________________________________________________ _________ kpl ________________________________________________________________________________________ _________ kpl ________________________________________________________________________________________ Hinnat sisältävät alv 10 %. Laskuun lisätään todelliset postikulut.


Jos pidät blogia tai teet kirja-arvosteluja, tilaa Reunan kirjojen arvostelukappaleet osoitteesta info@reunalla.fi. Samaan osoitteeseen voit lähettää esiintymispyyntöjä ja terveisiä kirjailijoille sekä palautetta kustantamon kirjoista.

■ ”Sain joulun alla käteeni teidän kustantamon kirjan Audrey, rakkaani. Se lumosi minut, siinä oli jotain ylimääräistä latausta joka sinkosi sisääni kuin jokin ”vieras”. Kirjan hahmot olivat jollain lailla niin koskettavia ja itse tarina uskomattoman kaunis, herkkä, hmm… lumoava.” kustantajan saama palaute Juha Mäntylän kirjasta

Tee tilaus tällä kupongilla, verkkokaupassa reunalla.fi, sähköpostilla tilaukset@reunalla.fi tai puhelimitse 040 578 8049. Kirjat ja lasku lähetetään antamaasi osoitteeseen viikon kuluessa tilauksen saapumisesta.

Tilaan kääntöpuolelle merkitsemäni tuotteet. Postimaksu maksettu

Tilaajan nimi ___________________________________________________________________________ Toimitusosoite _________________________________________________________________________ Postinro ja -toimipaikka __________________________________________________________________ Laskutusosoite (jos eri kuin toimitusosoite) __________________________________________________ ______________________________________________________________________________________ Puh. _________________________________________________________________________________

Reuna Oy

Sähköposti ____________________________________________________________________________

Tunnus 5019562

❏ Haluan laskun sähköpostilla em. osoitteeseen. Allekirjoitus ____________________________________________________________________________

00003 VASTAUSLÄHETYS

Profile for REUNA Kustantamo ja kirjakauppa Oy

Reuna bulletin kevät 2017  

Reuna bulletin kevät 2017  

Advertisement