Page 1

REGIO MIDDEN-BRABANT

ZAKENMAGAZINE | JAARGANG 29 | NOVEMBER/DECEMBER 2013

Patrick en Dennis Pellikaan De meerwaarde van slimme partnerships

Wil Versteijnen Ik heb veel gelobbyd

Dennis van de Graaf Zet het puntje op de i BUSINESS

BOB Debat Bedrijfspand is meer dan een visitekaartje

BaM-topman nico de Vries We moeten het zelf doen


DE KRACHT ZIT IN ONZE MENSEN Duurzaam installeren, en met name het thema zonnestroom, leeft bij Hoppenbrouwers. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons erg belangrijk en we ontwikkelen ons graag als groene installateur. Hoppenbrouwers heeft inmiddels flink wat ervaring in het adviseren, installeren en gebruik van zonnepanelen. Ik ben zelf erg enthousiast over het product. Ook mijn eigen woning is voorzien van zonnepanelen. Hiermee wek ik in totaal 90% van ons energieverbruik op. De panelen installeerde ik zelf op mijn dak. Hierdoor kan ik klanten nog beter adviseren. En als techneut vind ik het ook leuk om zelf te doen. Intussen hebben ruim 30 medewerkers, waaronder directeur Henny de Haas, thuis zonnepanelen ge誰nstalleerd. Theo Raaijmakers

Kreitenmolenstraat 201 5071 ND Udenhout Tel.: (013) 511 72 27 algemeen@hoppenbrouwers.nl www.hoppenbrouwerselektrotechniek.nl


REGIO mIddEn-bRabant

Patrick en Dennis Pellikaan De meerwaarde van slimme partnerships

StrOnt aan De knIkker?

Wil Versteijnen Ik heb veel gelobbyd

Dennis van de Graaf Zet het puntje op de i

BOB Debat Bedrijfspand is meer dan een visitekaartje

BAM-topman Nico de Vries We moeten het zelf doen

Zakenmagazine voor ondernemers en managers in Midden-Brabant JAARGAnG 29 november/december 2013

KAnTOORAdREs Kobaltstraat 15 5044 JK Tilburg T 013 - 4631446 F 013 - 4634050 info@regio-business.nl www.regio-business.nl cORREsPOndEnTIEAdREs Postbus 82 5000 Ab Tilburg dIREcTIE Gian Ploegmakers Mariëlle Ploegmakers OFFIcE Anne van der Heijden sALEs Allison Kampen Annemiek slofstra bas Zonneveld TRAFFIc & cOnTEnT nicole severijns REdAcTIE Gerda baeyens, Henrike brouwer, Linda Groothuijse, Jeanette van Haasen, Elke van der Heyden, Ingrid Roets, Marjolein simons, sara Terburg en Karien vissers. FOTOGRAFIE Kees bennema, camiel donders, Raldo neven, Marjo van de Peppel en Jan sprij. vORMGEvInG/LAY-OuT Hans vermeulen Passionals dRuK Occ dehoog media partners

‘Ga niet met alle koeien (concurrenten) op een kluitje in de wei staan want daar ligt de meeste shit’, hield Jos Burgers, veelgevraagd spreker en bestseller auteur van diverse marketingboeken, onlangs de 300 bezoekers van de BOB Masterclass als metafoor voor. Hij gaf ons veel stof tot nadenken en kreeg er in ieder geval direct lachsalvo’s voor terug. Centraal thema van deze masterclass was dan ook ‘Alles wat je geeft, krijg je (ooit) terug’. Beetje Bijbelse stelling waarin vooral het woordje ‘ooit’ intrigeert. We zijn tegenwoordig nu eenmaal ongeduldig. Ook wij hameren erop dat het opbouwen van een duurzaam netwerk niet van de ene op de andere dag gaat en dat je vooral veel moet brengen voordat je iets terug krijgt. Ons 3D Business concept (offline met onze zakenmagazines, face2face via onze BOB events en online met het Business platform) helpt u daarbij maar u moet het natuurlijk wel zelf doen. Ook wij moeten ons blijven onderscheiden en onze propositie blijven doorontwikkelen. Dat kost tijd, energie en geld. En zoals Jos Burgers terecht stelt, geven wij geen korting maar liever wat extra’s. Sterker nog, wij hebben het lidmaatschap verhoogd want kwaliteit en prijs gaan nu eenmaal hand in hand. Daarvoor gaan we in 2014 wel weer veel bijzondere BOB Borrels en BOB Masterclasses organiseren, zullen we ons online platform versterken en onze zakenmagazines upgraden. We helpen u graag om uw unieke plek in de wei te vinden. Mocht u op weg daarnaartoe toch ergens intrappen, dan moet u maar denken ‘shit happens’, dat is ook ondernemen.

AdvERTEnTIEvERKOOP 013-4631446 LIdMAATscHAP Persoonlijk lidmaatschap, inclusief bOb activiteiten, per jaar: € 175,- (excl. btw). Bedrijfslidmaatschap, inclusief bOb activiteiten, per jaar: € 250,- (excl. btw). Aanmelden via www.regio-business.nl. Het lidmaatschap kan op elk gewenst tijdstip ingaan. Het lidmaatschap loopt tot 1 januari en wordt automatisch verlengd, tenzij het uiterlijk vóór 1 november opgezegd wordt. cOPYRIGHTs Het auteursrecht op de in dit tijdschrift verschenen artikelen wordt door de uitgever voorbehouden.

Gian Ploegmakers gian@regio-business.nl


Goed vast in vastgoed?

Vrijwel ieder bedrijf of persoon (ver)koopt of (ver)huurt ooit een perceel, kantoor of woning. Niet iedereen staat vooraf stil bij potentiĂŤle valkuilen. Is er een schriftelijk contract? Zo ja, is het een goed contract? Voor de verhuurder/ verkoper, voor de huurder/koper, of voor beide partijen? Zijn er kleine lettertjes? En zo ja, zijn die voor- of nadelig en indien nadelig, kan je er dan onderuit?

De Voort wijst u de weg

Prof. Cobbenhagenlaan 75 Postbus 414, 5000 AK Tilburg T +31 (0)13 466 88 88 E advocaten@devoort.nl @VoortAdvocaten

Angela Coppelmans

www.devoort.nl

Het is belangrijk te weten of de voorgenomen activiteit (wonen, werken, bouwen, of misschien wel varkenshouden) wel op de nieuwe locatie ondernomen mag worden. Bij welke (overheids)instanties moet dit worden gecheckt? Wanneer de voorgenomen activiteit niet is toegestaan, welke mogelijkheden zijn er dan om toch door te zetten? Welke mogelijkheden zijn er bij langdurige leegstand tot (tijdelijke) verhuur onder de Leegstandswet? Voor wie komt het risico van onderhuur? En wat als de onderhuurder een hennepkwekerij blijkt te zijn? Het (ver)huren en (ver)kopen van vastgoed roept veel vragen op. De ervaren advocaten van De Voort behandelen alle denkbare vastgoedkwesties. Zij hebben jarenlange proces- en advieservaring voor en tegen particulieren, rechtspersonen en overheidsinstanties. Kom kennismaken en neem contact op met Angela Coppelmans, angela.coppelmans@devoort.nl. Zij en haar team staan voor u klaar.


6 8 11 12 15 18 21 27 28 31 32 35

Club Pellikaan: Vasthouden aan familiewaarden rabobank tilburg en omstreken: Zorg dat u klaar bent. Voordat het te laat is. Féju Groep: aan service wordt niet getornd GVt Group of Logistics: Over weg, water en spoor Lasbedrijf Peijs: Verruimt mogelijkheden met coördinaten boormachine Mutsaerts: Stof tot verzekeren Column Jean Paul van Bavel: Simpel is niet eenvoudig La couronne du comte: Bijzondere penvriend Perfection automatiseringen: Perfection blues Bierens Machinefabrieken: Groter worden voor grotere voorspoed Ondernemen met visie: Patrick Villevoye Column ard Smulders: Het nieuwe Werken, Het nieuwe Inrichten?

busInEss nATIOnAAL

I

nederland moet ambitie tonen nico de vries (bAM) wil meer lef zien

VI

Schoenmaker blijf bij je leest

32

Hij wilde geen dingen doen waarvoor hij niet in de wieg was gelegd. daarom bedacht Patrick villevoye van te voren een groeistrategie. slim bekeken.

Facilitaire sector ziet inbesteding vooral als politieke zet

X

Green means business bREEAM maakt duurzaamheid inzichtelijk

37 39 40 43 44 46 48

technoprint: Showroom is niet meer nodig Garage Denissen: een hekel aan hokjesdenken Vrouw in Business: Hanane abdellaoui Column Marc Heuvelmans: Matroesjka in de polder HaVL kantoor & ICt: De regie behouden we liever zelf HeVO: Herbestemming biedt volop kansen Willem II: Beste Skybox van nederland

bOb KATERn

Met o.a. uitnodigingen voor de bOb Events, terugblikken, de agenda en leden in de spotlight: EF-FIs, Klussenbedrijf de bus, Hierenu - Tijd voor slapen, bAsEd bIM management & consultancy, Adviesbureau becks, bogers beroepscoaching, Marcel Willems Fotografie, Frasp bouwadvies constructies, blokland bedrijfsadvisering en vorstenbosch & van Tol.

50

63 65

Column albert Verschure: Uitspuiten is mijn advies Diamant-groep: Hoe sociaal ben jij?

bOb dEbAT

bedrijfspand is meer dan een visitekaartje Er liggen volop kansen voor ondernemers. Zo kan een nieuw pand extra business opleveren, kan verhuur het probleem van leegstaande ruimten oplossen en samenwerking stimuleren en komt er verplicht parkmanagement op alle bedrijventerreinen in Tilburg. Maar de aanwezigen benadrukken ook dat ondernemers zelf actie moeten ondernemen. Want wie op zijn luie krent blijft zitten, bereikt niets.

66

70

DekoVerdivas: Meer efficiency

40

Hanane Abdellaoui besefte dat ze als zelfstandige haar stempel op ondernemen kon drukken. ‘de manier waarop ik mensen begeleid, strookte vaak niet met de bedrijfsvoering waarmee ik te maken had.’


COVerStOrY

Luxe, gezondheid en schoonheid

vasthouden aan familiewaarden TEKsT MARJOLEIn sIMOns FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

Dennis en Patrick Pellikaan

Met dank aan Henk

Het verhaal van Club Pellikaan begint in 1947. Toen oud-international Henk Pellikaan na een blessure niet meer kon voetballen, startte hij zijn eigen bouwbedrijf. Sporten kon hij echter niet laten: hij werd fanatiek tennisser en bouwde in zijn eigen achtertuin een overdekte tennisbaan. ‘Hij wilde ook als het buiten nat en koud was lekker kunnen tennissen, zo simpel was het’, vertelt Patrick. Er bleek enorme belangstelling voor de binnenbaan en al snel verrees in Henks woonplaats Goirle een tennishal met negen banen. Een hal die Henks eigen bouwbedrijf bouwde en waar grote namen als Björn Borg en Tom Okker kwamen spelen. De combinatie van bouwbedrijf en sportclub was geboren. Inmiddels is de familie Pellikaan eigenaar van Bouwbedrijf Pellikaan en van Club Pellikaan. Die laatste heeft maar liefst zeven vestigingen verspreid door het land. Henks kleinzonen Patrick en Dennis staan er aan het roer, broer Roy runt het bouwbedrijf.

deel van de Pellikaanfamilie Ze zijn derde generatie eigenaren met een duidelijke visie en een slimme strategie: broers Patrick en dennis Pellikaan. vader Gerard liet ze van kinds af aan kennismaken met alle facetten van zijn bouw- en sportbedrijf. ‘daar stonden we dan, als zoontje van de baas, om vijf uur ’s ochtends zand te scheppen.’ Ook met de commerciële, financiële en administratieve kant maakten ze kennis. Inmiddels hebben ze het stokje van hun vader overgenomen: samen runnen ze de zeven vestigingen van de sportclub. En komt hun ervaring op de vloer ze goed van pas. 6

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

de familie breidt zich uit

Het familieaspect staat hoog in het vaandel en maakt een belangrijk deel uit van de bedrijfsvoering. ‘Je ziet het terug in ons sportaanbod maar bijvoorbeeld ook in ons personeelsbeleid’, vertelt Patrick. Zo is een groot deel van de vaste medewerkers al tien of zelfs vijftien jaar in dienst en zijn er volop volwassen leden die als kind al bij Pellikaan sportten. Dennis vult aan: ‘Familie


gaat bij ons verder dan een bloedband. Wij willen dat onze medewerkers én onze leden zich deel voelen van de Pellikaanfamilie. Hier binnenkomen moet voor iedereen voelen als thuiskomen.’ Het familiegevoel zit ‘m zeker ook in kleine dingen. ‘Een receptioniste die je naam kent, personeel dat je op ieder moment hartelijk ontvangt, rust en ruimte die de sfeer bepalen: allemaal zaken die de beleving enorm beïnvloeden en waarvan het belang eigenlijk niet te overschatten is.’

Lokaal netwerk Ieder z’n vak

Als het op die beleving aankomt, beperken Patrick en Dennis zich in hun sportcentra niet alleen tot sporten. ‘Sporten is een way of life, bezig zijn met je lijf en met je uiterlijk’, vertelt Patrick. ‘Wat wij onze leden willen bieden, zijn faciliteiten die aansluiten bij die leefstijl. Luxe, gezondheid en schoonheid: daar draait het hier om.’ Het is om die reden dat Club Pellikaan sinds enkele jaren verschillende partnerschappen is aangegaan. Zo vind je in alle vestigingen een paramedisch centrum met fysiotherapeuten en diëtisten. Maar het gaat verder: de vestiging in Tilburg verzorgt samen met Kinderstad een buitenschoolse opvang, in Breda is er samenwerking met tandheelkundig centrum Clineas, in Goirle met golfschool Trumpi. Dennis legt uit wat de gedachte hierachter is. ‘Neem fysiotherapie: dat heeft een nauwe relatie met sporten als het gaat om trainen en revalideren. Voor

onze leden is het dus een groot voordeel dat ze hier in een bekende, vertrouwde omgeving een beroep kunnen doen op zo’n specialist. De therapeut zelf profiteert van alle sportfaciliteiten die wij aanbieden. En wijzelf genereren dankzij de extra services weer nieuwe leden. Waardevermeerdering in alle richtingen dus.’

sterk door samenwerk

Dat ze niet zomaar met iedereen in zee gaan moge duidelijk zijn. De juiste partners vinden vraagt aardig wat voorwerk en marktonderzoek. ‘Het is een kwestie van veel praten, ervaringen verzamelen en goed weten wat je wilt’, aldus Patrick. En wat ze willen, daar hebben de broers goed over nagedacht. ‘We doen het liefst zaken met ondernemers uit de omgeving’, zegt Dennis. ‘Mensen die ‘like minded’ zijn, die begrijpen welk gevoel wij onze klanten willen meegeven en daaraan kunnen bijdragen. En die bovendien een lokaal netwerk hebben waar wij ons voordeel mee kunnen doen.’ Ook hier geldt weer dat het mes aan twee kanten snijdt: partners van Club Pellikaan kunnen het hele netwerk van de club aanboren voor hun eigen onderneming. Alleen aan leden zijn dat er in deze regio al zo’n 14.000. ‘Een partner die overigens ook nog altijd erg belangrijk voor ons is, is ons eigen bouwbedrijf’, vertelt Patrick. Het bedrijf van broer Roy wordt regelmatig ingeschakeld als het gaat om bijvoorbeeld kwesties rond inrichting of techniek. Zo is het dankzij het bouwbedrijf dat Club Pellikaan het BaOptsysteem heeft laten installeren, een klimaatsysteem dat zorgt voor een optimale menging van binnen- en buitenlucht. ‘Het systeem is relatief nieuw maar heeft zich nu al bewezen’, vertelt

Dennis. ‘Het is niet zo gek duur in aanschaf en onze energiekosten zijn sinds de installatie met ruim twintig procent gedaald. De investering meer dan waard dus!’ �

Club Pellikaan Rueckertbaan 219 5042 AE Tilburg T 013-4634746 E ppellikaan@clubpellikaan.nl I www.clubpellikaan.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

7


FInanCIeeL ManaGeMent

Het idee is…dat u nú in actie komt

Zorg dat u klaar bent. voordat het te laat is. TEKsT InGRId ROETs FOTOGRAFIE cAMIEL dOndERs

Rianne Hendriks en Erick de Veer

Is uw betalingsverkeer al aangepast naar Europese richtlijnen? bent u klaar voor sEPA met IbAn? Rianne Hendriks, adviseur Financiële Logistiek Rabobank Tilburg en omstreken, is onder de indruk van de aanpak van Erick de veer, plaatsvervangend teamleider control bureau Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). Hij geeft tips & tricks.

8

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013


Het hart van uw onderneming moet blijven kloppen. Het is daarom van groot belang dat uw betalingsverkeer tijdig voorbereid is op SEPA (Single Europe Payments Area) en over is op IBAN (International Bank Account Number). De deadline is 1 februari 2014. Rianne onderstreept dat het nu vijf voor twaalf is: ‘Ondernemers kunnen inkopen en verkopen, maar als het betalingsverkeer straks stil komt te liggen, gebeurt er niets meer. Dus ondernemer, neem uw verantwoordelijkheid en kom nú in actie!’

Impact

Brussel heeft de richtlijnen en bestandsformaten voor het Europees betalingsverkeer veranderd. Er gelden nieuwe spelregels. Iedereen moet op 1 februari over zijn op IBAN. Het grootste gedeelte van Nederland ervaart deze noodzaak niet, omdat het op de achtergrond gebeurt. Rekeningnummers van particulieren worden automatisch omgezet door de banken. Maar voor bedrijven verandert er veel. De spelregels voor het betalingsverkeer zijn veel strenger, de manier van verwerken is anders en de software moet worden aangepast. Rianne: ‘Ik hoor klanten wel eens zeggen: ‘Ik doe geen zaken met het buitenland, dus het raakt me niet.’ Maar dat is een misverstand! Doe de SEPA-Check op onze site.’ Ons Middelbaar Onderwijs verwerkt grote aantallen mutaties en daar is veel geld mee gemoeid. De vereniging van scholen heeft 6.500 personeelsleden, 63.000 leerlingen en verwerkt 100.000 inkoopfacturen. Na de eerste berichtgevingen in 2012 omtrent SEPA heeft Erick een werkgroep geformeerd met uit iedere discipline een vertegenwoordiger om deze implementatie succesvol uit te rollen. Erick: ‘We kunnen in dit traject geen risico lopen, wij

willen op 1 december aanstaande OMObreed overgaan. Wij zijn niet de eerste organisatie die overgaat op SEPA, maar zeker niet de laatste. Toch merk ik in mijn omgeving dat er maar weinig voorlopers zijn.’

dubbele controle

In samenspraak met de scholen, administratieve medewerkers en ICT beheerders, is het plan van aanpak opgesteld. Rianne is als adviseur Financiële Logistiek bij het traject betrokken. OMO schaft de acceptgiro’s af in verband met de grote administratieve lasten vanuit de SEPA-regelgeving. Erick legt uit: ‘Alle betalingen aan leveranciers binnen Europa lopen via de crediteurenadministratie en niet meer rechtstreeks via bankrekeningen.’ Gerenommeerde softwareleveranciers zijn goed voorbereid op SEPA en leveren conversietools om bankrekeningnummers om te zetten. ‘Toch is een dubbele controle raadzaam’, waarschuwt de plaatsvervangend teamleider, ‘OMO gebruikt www.ibanbicservice.nl. Met deze service, ondersteund door de Nederlandse banken, kun je de Nederlandse rekeningnummers omzetten naar de bijbehorende IBAN en BIC nummers.’

u bent aan zet! Laatste update

Erick is trots op de manier van aanpak. ‘Ik heb me minder zorgen hoeven maken omdat we het zo breed in de organisatie hebben getrokken. Er waren geen extra struikelblokken, we hebben vooruit gekeken en

Tips voor kleine en grote ondernemers van Erick de veer 1. Wacht niet langer! Dit is de laatste kans om vóór 1 februari 2014 klaar te zijn. 2. Informeer proactief bij softwareleveranciers en leveranciers naar de stand van zaken. Je bent baas over je eigen onderneming. 3. Doe na de softwareconversie een dubbelcheck op www.ibanbicservice.nl. 4. Informeer bij je accountant of administratiekantoor of zij SEPA proof zijn. 5. Zijn alle vrijwillige penningmeesters van stichtingen en verenigingen op de hoogte van de nieuwe spelregels? 6. SEPA biedt kansen: gemakkelijk zakendoen met het buitenland. bewuste keuzes gemaakt om tegelijk een efficiencyslag te maken. De overgang naar SEPA en IBAN kost veel tijd en vraagt gewenning in de eigen organisatie’, aldus Erick. Rianne attendeert tot slot op het aantal werkbare dagen tot 1 februari 2014 en de bulk eindejaarswerkzaamheden zoals eindejaarsuitkeringen, jaarbegroting en jaarrekening die op ondernemers afkomt. Sommige bedrijven hebben ook een aantal implementatieloze dagen. ‘Het is 1 februari 2014 voor je het in de gaten hebt. Wacht niet, doe de SEPA-Check op www.rabobank.nl/ sepacheck. U bent aan zet!’ �

rabobank tilburg en omstreken Spoorlaan 300 5017 JZ Tilburg T 013-5379660 E bedrijven@tilburg.rabobank.nl I www.tilburg.rabobank.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

9


NU IN DE SHOWROOM

AUDI A3 LIMOUSINE

De nieuwe Audi A3 Limousine. Sportief, ruimtelijk en elegant.

Interesse? Vraag onze verkopers naar de mogelijkheden of een offerte op maat!

Audi Centrum Tilburg • Kraaivenstraat 14 • T 013 750 07 77 • www.audicentrumtilburg.nl • audicentrumtilburg@van-mossel.nl


ICt & teLeCOMMUnICatIe

nieuwe salesmanager bij Féju waarborgt klantrelatie

Aan service wordt niet getornd TEKsT InGRId ROETs FOTOGRAFIE RALdO nEvEn

Adjunct-directeur stefanie Reiss verlaat Féju Groep en draagt haar relaties over aan Anton van dam. Afscheid en kennismaking van twee mensen met een hart voor Automatisering & Telecommunicatie.

de juiste klik

Anton van Dam, Albert Jakobsen en Stefanie Reiss

De zware beslissing om haar functie bij Féju neer te leggen is genomen. Stefanie vertrekt naar Zuid-Frankrijk en gaat bij haar vriendin wonen. ‘Persoonlijke redenen dus’, vertelt Stefanie, die nog duidelijk moeite heeft met haar afscheid van Féju. ‘Achtenhalf jaar heb ik meegebouwd aan Féju en heb de ups & downs van het groeiproces meegemaakt; van laagbouw naar dit pand met 26 medewerkers. Ik begon

Directeur Cas van de Luijtgaarden. Sales is overgedragen aan een nieuw gezicht: Anton van Dam (29).

als manusje van alles achter de schermen, volgde de leerschool van algemeen directeur Albert Jakobsen en groeide uit tot managementlid. Ik zal vooral de vertrouwdheid missen. Hoe mijn toekomst er zakelijk uit gaat zien, weet ik nog niet. Misschien zitten ze in Frankrijk wel te wachten op een Duitse die haar talen goed spreekt’, lacht ze. De managementtaken van Stefanie zijn verdeeld over Albert en huidig Adjunct

Stefanie had bij Anton de juiste klik. De jonge enthousiaste salesmanager heeft bijna tien jaar ervaring in ICT bij eenzelfde werkgever, hij is allround en heeft hart voor zijn vak. Anton was toe aan een carrièremove. Féju biedt hem sinds 1 oktober een nieuwe uitdaging, een ander werkgebied, een jong team en een groot, divers klantenbestand. De kernwaarden van Féju zijn hem op het lijf geschreven: Er altijd staan voor de klant, betrouwbaar, zaken regelen én afwerken. ‘In de afgelopen maand waarin Stefanie mij geïntroduceerd heeft bij klanten, heb ik Féju al leren kennen als een betrokken en betrouwbare partner op het gebied van automatisering en telecommunicatie. Een ICT dienstverlener die op niveau van de ondernemer praat. We maken het niet moeilijker dan het is. Service staat heel hoog in het vaandel en is orde van de dag; daar wordt niet aan getornd, ondanks de economische tegenwind. We denken met de ondernemer mee en denken zelfs verder dan alleen ICT en Telecom. Mijn missie is de intensieve klantrelatie te waarborgen en de groei van Féju voort te zetten’, besluit Anton gedreven. �

Féju Groep Nijverheidsweg 21 5071 NL Udenhout T 013-5115088 E info@feju.nl I www.feju.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

11


tranSPOrt & LOGIStIek

niet zonder slag of stoot

Over weg, water en spoor TEKsT HEnRIKE bROuWER FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

‘In de nieuwe economie is ook de logistieke markt enorm aan het veranderen. Omdat de productie in Nederland steeds meer is afgenomen, is de containerisatie automatisch toegenomen. We importeren veel meer. Onze rol in de zogenaamde supply chain is daarom anders geworden. Waren we ooit traditioneel wegvervoerder, inmiddels zijn we uitgegroeid tot volwaardig logistiek dienstverlener.’ Hoewel Wil Versteijnen met zijn Brabantse tongval en bescheiden manier van doen een erg gemoedelijke indruk maakt, is zijn nuchtere conclusie eenduidig: ‘GVT heeft zich tijdig aangepast en ondanks het feit dat we nog steeds met de flexibiliteit van een familiebedrijf werken, hebben we de professionaliteit van een multinational.’

verbinding met trein en schip

Wil Versteijnen: ‘Tilburg is wat mij betreft het hart van de wereld’

We drinken koffie op de tweede verdieping van een fris, net opgeleverd kantoorpand. Omringd door enorme ramen, kijken we uit op de bedrijvigheid onder ons. Hijskranen, vrachtwagens, containers en mannen met felgekleurde helmen bepalen het uitzicht. GvT Group of Logistics, een Tilburgs bedrijf in hart en nieren, is volop in beweging. En directeur/eigenaar Wil versteijnen beweegt actief mee.

12

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

Behalve de economische crisis, dirigeerden nog drie ontwikkelingen de klassieke transportbedrijven tot verandering: de afname van productiebedrijven in Nederland, ontwikkelingen betreffende duurzaamheid en de stijgende brandstofprijzen. GVT Logistics is op tijd grootscheeps gaan investeren op het gebied van intermodaal transport. ‘Alle modaliteiten bieden wij aan. Het wegverkeer, vervoer per vrachtwagen, wordt steeds meer aangevuld met vervoer per schip en trein. Belangrijk is ook dat wij de regie voeren. Bij een transportvraagstuk van de klant bekijken wij wat het beste past.’ Niet alle verandering ging zonder slag of stoot. Wil: ‘Ik heb persoonlijk veel moeite moeten doen om binnen de regio de infrastructuur sterker te maken. Gelobbyd met de gemeente en de provincie. Niet zonder resultaat! Inmiddels is er de railterminal van waaruit vervoer per spoor een directe verbinding


heeft naar Oost-Europa. En de nieuwe Barge Terminal, voor alle binnenvaart die via het Wilhelminakanaal koers zet naar Rotterdam en Antwerpen.’

verschillende disciplines

Vroeger Gebr. Versteijnen Transport, nu dus GVT Group of Logistics; een ambitieuze logistieke dienstverlener. Wat is er organisatorisch veranderd? ‘De Group of Logistics bestaat uit een aantal werkmaatschappijen. Gebroeders Versteijnen Distributie en Opslag, die dagelijks 1.900 adressen in de Benelux aandoen. We hebben moderne, beveiligde distributiecentra van in totaal 90.000 m2 in Tilburg en verder verdeeld over verschillende strategische locaties in België en Nederland. Een bijzondere tak is GVT Global Solutions, gespecialiseerd in transport van mode. Vanuit Portugal, Spanje en Italië vervoeren we mode en schoenen naar detaillisten in heel Europa. Onze binnenvaartafdeling valt onder Barge Terminal Tilburg. Producten van veel Europese multinationals worden in het Verre Oosten geproduceerd, komen in containers aan in Rotterdam en Antwerpen en worden nu vervoerd over water. Dat biedt veel voordelen, het is milieuvriendelijk en zeer efficiënt.’ Net als de vierde tak: Railport Brabant. Goederentreinen met een lengte tot wel 600 meter verlaten het hoofdspoor via de drie terminals. Die zijn inmiddels in Tilburg, Eindhoven en Bratislava-Slowakije. Een directe spoorverbinding tussen Tilburg en Slowakije? Wil Versteijnen licht toe: ‘Hierdoor is het mogelijk om goederen vanuit de Rotterdamse haven in twee dagen via Railport Tilburg naar Oost-Europa te vervoeren. Bratislava ligt aan de rivier de Donau, in het Engels ‘Danube’. Bereikbaar

dus voor boot, trein en truck, zoiets noemen we een trimodaal knooppunt. Door onze samenwerking met Danube gate vervoeren we vanuit Bratislava per schip, trein of truck goederen de omliggende landen in.’

Ik heb veel gelobbyd ‘We think future’

‘Omdat de logistieke markt niet stopt met veranderen, moeten we zorgen dat we steeds een stapje voor blijven. We werken samen met betrouwbare partners, hebben gedreven werknemers en blijven ons ontwikkelen. Onze slogan is niet voor niets ‘We think future’.’ De ingebruikname eind volgend jaar van de Tweede Maasvlakte, het uitbreidingsproject van de Rotterdamse haven waardoor die vijftig procent groter wordt -en de First call in Europa blijft-, zorgt voor nieuwe perspectieven. In Tilburg wordt in 2015 het Wilhelminakanaal verbreed, waarbij tevens een nieuwe sluis wordt aangelegd. Wil legt uit: ‘Zodoende kunnen grotere schepen ook ons terrein op industrieterrein Loven bereiken. En dat zorgt weer voor een betere verbinding naar de Tilburgse industrieterreinen, want ook in de binnenvaart is schaalgrootte een must.’

Trots op Tilburg

‘Ik ben chauvinistisch genoeg om te roepen dat Tilburg wat mij betreft het hart van de wereld is. Of in elk geval een groeiende logistieke hotspot. Het ligt zeer gunstig ten opzichte van Antwerpen en Rotterdam, toch de eerste stopplaatsen voor grote zee-

schepen in Europa.’ In het bedrijf werken nog steeds heel veel ‘echte’ Tilburgers. Een persoonlijke vraag: Wat is het mooiste van zijn ongelooflijk hectische beroep? Versteijnen: ‘Het is een dynamische wereld en alle dagen verschillen van elkaar. Mijn takenpakket is redelijk breed, het ene moment ben ik wegregisseur, het volgende spooroperator. En omdat we erop gebrand zijn om veranderingen de baas te blijven, zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren en uitdagingen.’ Dit jaar is GVT Group of Logistics één van de drie genomineerden voor de BOV trofee op 7 november (winnaar op dit moment nog niet bekend). Met als thema ‘Groeien tegen de stroom in’. Wil lachend: ‘Ja, daar ben ik best trots op.’ �

GVt Group of Logistics Gesworenhoekseweg 3 5047 TM Tilburg T 013-5838585 E info@gvt.nl I www.gvt.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

13


Je verdiepen in je klant is een kwestie van doen. MR. ROBERT VAN MUIJEN, HOOGST PERSOONLIJK BETROKKEN BIJ BRABANT WATER

Bij Holla Advocaten nemen we het graag persoonlijk. Dat betekent dat we betrokken zijn bij de zaken die we behandelen. Het houdt ook in dat we regelmatig contact hebben met onze klanten en op de hoogte zijn van wat er bij hen speelt. We stellen het belang van onze cliÍnt altijd voorop en hebben oog voor de mens achter de zaak. We horen tot de grootste advocatenkantoren van Nederland. Onze advocaten bieden, naast professionele juridische bijstand, advies op maat vanuit onze vestigingen in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Tilburg. Op www.holla.nl stellen we ons graag persoonlijk aan u voor en vindt u meer informatie over onze aanpak.


BUSIneSSFLItS

Lasbedrijf Peijs verruimt mogelijkheden met coördinaten boormachine sinds jaar en dag is Lasbedrijf Peijs een begrip in de wereld van het Rvs, staal en aluminium lassen. vele meubels, hekken, poorten en machineonderdelen zijn de fabriek uit gekomen. Lasbedrijf Peijs is, indien gewenst, partner van begin tot aan de levering van een product. Sinds een jaar maakt Lasbedrijf Peijs ook de zogenaamde Firedefender voor het nieuw opgerichte bedrijf Firedefender Systems van de gemeenschappelijke eigenaar Jurgen Peijs. Om producten efficiënt te kunnen maken, schafte Peijs de coördinaten boormachine aan. De aanschaf van deze machine verruimt de mogelijkheden van toeleverancier Lasbedrijf Peijs enorm.

Naast de Firedefender kan namelijk allerlei ander boor- en freeswerk op deze machine gedaan worden waardoor Peijs sneller en goedkoper kan produceren voor zijn huidige klantenkring. Ook heeft Peijs nu de mogelijkheid om voor derden boor-, frees- en flowdrillwerk aan te nemen. De machine heeft een bed van 5000 x 600 mm, waardoor lengten van 4500 mm in

één opspanning bewerkt kunnen worden. De machine is volledig CNC en wordt vanuit de tekenkamer met Solidworks tekeningen gevoed. Hierdoor is de kans op instelfouten nihil. �

Lasbedrijf Peijs Den Bulk 1A 5126 PW Gilze T 0161-452900 E info@laspeijs.nl I www.laspeijs.nl www.firedefender.nl

De Ruwenberg

Conferentie Hotel & Training Center verwelkomt vanaf nu ook individuele zakelijke reizigers.

www.ruwenberg.com


MKB‘ers hebben helaas steeds vaker te maken met klanten die niet betalen en komen hierdoor zelf in de problemen. Snelle actie is noodzakelijk. Flanderijn incasso en gerechtsdeurwaarders begrijpt dit als geen ander. Onze oplossingsgerichte methode resulteert in betere inningsresultaten. Dát is de Flanderijn aanpak. www.flanderijn.nl

…van nature gastvrij

De lekkerste koffie voor op het werk! Tevreden medewerkers en gasten, zonder dat het meer kost!

Heerlijke koffie, alles voor bij de koffie, apparatuur op maat, snelle service en inspirerende begeleiding.

Uitgerust inspannen

In een bosrijke omgeving tegen Nationaal Park ‘Loonse en Drunense Duinen’ vindt u Conferentiehotel Guldenberg, gunstig gelegen tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg. Dit voormalig Jezuïetenklooster is vandaag de dag een karakteristiek conferentiehotel met 14 conferentiezalen, 89 hotelkamers, uitgebreide culinaire arrangementen en diverse ontspanningsmogelijkheden. Persoonlijke aandacht voor u, uw groep en uw doelstellingen staat hoog in het vaandel.

Met Smit & Dorlas kiest u voor onbezorgd genieten van de lekkerste koffie bij op de zaak. Bel voor een advies en ervaar uw voordelen van de kwaliteit en het gemak van Smit & Dorlas.

Smit & Dorlas koffiebranders bv, Nijverheidsweg 1, 3641 RP Mijdrecht Postbus 24 - 3640 AA Mijdrecht, Telefoon (0297) 28 40 00, Fax (0297) 28 40 80 E-mail order@smitdorlas.nl, Internet www.smitdorlas.nl

regio business.indd 1

17-12-2012 10:07:07

Guldenberg 12, 5268 KR Helvoirt | T. 0411 - 64 24 24 | info@guldenberg.nl | www.guldenberg.nl


Werƒ

Kika!

...........................................................................................................................................

werft* voor ........................................................................................................................................... * WERÐ ƒ DANKT DE VOLGENDE SPONSORS VOOR HUN KIKA KINDERFONDSBIJDRAGE TIJDENS DE

2009 7 HEUVELENLOOP 2013

BDO Otto Buro

Accountants Bna & Adviseurs B.V. Architecten en Ingenieurs

LegalFiscuraat Experience advocaten Belastingadviseurs

Anna Ventura

Kledingaccessoires

CBA Consult

Mediavisie B.V. Vrijdag & De Bekker

full service multimedia Makelaardij en Hypotheekwinkel

van der Heijden Monnikenwerk

Bouw en ontwikkeling Grafisch ontwerp & Illustraties

G-Nius

detachering G-Nius IT

Werƒ is een erkende en ervaren onderneming gespecialiseerd in projectjonge frisse onderneming gespecialiseerd in Detachering matige Detachering en Werving & Selectie van financieel personeel en Werving & Selectie van financieel personeel en interim management en interim management op het&gebied van Finance & Credit Management. op het gebied van Finance Credit Management. Voor wij de hetbest bestpassende passendefifinancieel personeel op Voor onze onze klanten klanten zoeken zoeken wij nancieel personeel HBO/WO niveau. op HBO/WO niveau. Kijk informatie en mogelijkheden op werf.biz op werf.biz kijkvoor voor informatie en mogelijkheden


FInanCIeeL ManaGeMent

Professionals op het gebied van maatwerk

stof tot verzekeren TEKsT HEnRIKE bROuWER FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

Joost Tabbers, Freek Verhaaf en Michiel Dreesmann

Twee Tilburgse familiebedrijven met een rijke geschiedenis. nooteboom Textiles, 161 jaar jong en één van de grootste stoffengroothandels in Europa, heeft een nauwe band met Mutsaerts; al ruim 90 jaar specialist op verzekeringsgebied. beide bedrijven zijn succesvol en modern maar verder compleet verschillend, zo lijkt het ogenschijnlijk. Wat zijn hun overeenkomsten en drijfveren? Mutsaerts’ senior Accountmanager Freek verhaaf (39) praat met nootebooms algemeen directeur Michiel dreesmann (47) en financieel directeur Joost Tabbers (35) over gezamenlijke kernwaarden.

We hebben afgesproken bij Nooteboom, waar we vanaf de eerste verdieping uitkijken op één van de kleurrijke showrooms. Een adembenemend gezicht; kilometers en kilometers in de meest uiteenlopende kleuren en dessins. De groothandel heeft net een nieuwe hal in gebruik genomen en de volgende wordt alweer ingericht voor

18

nog meer opslagcapaciteit. Joost: ‘De stoffen die uiteindelijk tot dames- en kindermode of homedeco verwerkt worden, zijn geproduceerd in een gebied dat zich uitstrekt van Italië tot China.’ Directeur/eigenaar Sander Nooteboom is op dit moment met zijn team stoffen ‘on the spot’ aan het inkopen. Naast de eigen dessins, worden er met de klant

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

exclusieve ontwerpen gemaakt en uitgewerkt.

Meters maken

Nooteboom heeft twee takken van sport waarvoor export plaatsvindt in heel Europa en daarbuiten. Klanten zijn enerzijds collega groothandels, stoffenwinkels en markten. Anderzijds is er de directe verkoop aan


confectiebedrijven. Michiel: ‘Inkopers shoppen hier ter plekke hun zogenaamde meterwaren. Eén van onze sterke punten is dat we de mogelijkheid bieden om 10 meter stof te kopen, maar ook duizenden meters.’ Naast de standaard collectie, waarvan er altijd een paar miljoen meter op voorraad is, zijn er de seizoenscollecties. Die laatste zijn zeer actueel. Er vindt elke week een update plaats en er wordt nu alvast ingekocht voor de winter van 2014. Freek herkent het meedenken met de klant en het volgen van trends. Net als de stoffenhandel biedt Mutsaerts zowel standaard verzekeringspakketten als op maat gemaakt advies voor complexere vraagstukken. En wordt de actualiteit, bijvoorbeeld op het gebied van wetgeving, scherp in de gaten gehouden, om cliënten up-to-date te kunnen adviseren.

Faxen en cheques vertrouwen

Mutsaerts biedt ondernemingen zoals Nooteboom compleet advies op het gebied van verzekeren. Freek: ‘Elke medewerker heeft zijn of haar vaste klanten. Daardoor is de aandacht altijd persoonlijk en blijven de lijnen kort. Wij hebben geleerd om in heldere bewoordingen te spreken. Geen rookgordijnen door een jargon wat niemand begrijpt. Realistisch en eerlijk advies geven, betekent soms dat we de klant aanraden zaken juist niet te verzekeren.’ Zo ontstond ook de band met Nooteboom, twee jaar geleden. Joost: ‘Wij waren bezig met een

oriëntatie toen Mutsaerts ons benaderde met een voorstel voor een verzekeringsanalyse. Tot onze verbazing stelde Freek voor om een aantal zaken uit de verzekering te halen, omdat we bepaalde risico’s financieel best aankunnen. Zo’n voorstel schept vertrouwen.’ Toen een tijdje geleden een paar heftrucks botsten, bewees de verzekeraar het vertrouwen waardig te zijn. Joost: ‘Het werd vlot en geruisloos opgelost, door de speciale schadeafdeling van Mutsaerts.’ Freek: ‘Dat is in alle opzichten een speerpunt: in de huid van de klant kruipen en er zijn als het erop aankomt.’

Groeien tegen de stroom in

Zowel van toepassing op Nooteboom als Mutsaerts. Joost: ‘Wat de handel met andere landen bijzonder maakt is dat de norm soms compleet afwijkt van de onze. Frankrijk, Spanje en Portugal doen ook nog zaken via de fax en betalen soms met cheques. Ondenkbaar in Nederland.’ Maar de textielgigant is flexibel genoeg om daarin mee te gaan. ‘Flexibiliteit is één van onze kernwaarden en de klant, groot of klein, nieuw of bestaand, staat centraal.’ Freek valt bij: ‘Klanten, maar ook personeel op een voetstuk plaatsen en waarde hechten aan leveranciers. Betrokkenheid zorgt voor een positieve flow die van invloed is op het gehele bedrijf.’ Wordt deze typering veroorzaakt door de familiaire oorsprong van beide bedrijven? Michiel: ‘Wij hebben het geluk om voor een langere termijn beslissingen te kunnen nemen, omdat we niet afhankelijk zijn van externe financiers of aandeelhouders’. Weer een parallel met Nooteboom; dat maakt het ook eenvoudiger om snel beslissingen te nemen en te investeren’ legt Freek uit. Michiel: ‘Onder

meer door succesvolle investeringen vanaf eind 2005, namen wij de afgelopen jaren internationaal een enorme vlucht.’ Verhaaf herkent deze tendens. ‘Ook Mutsaerts groeit tegen de stroom in. In tegenstelling tot collega’s groeien wij nog steeds en nemen we nieuw, hooggeschoold personeel aan.’

de lange termijn

‘Integer zakendoen betekent soms dat je een ondernemer die al te risicomijdend wordt, tegen zichzelf moet beschermen. Verzekeren is namelijk niets meer dan je indekken voor dingen die je niet kunt betalen. Daarnaast houden wij voor de klant de markt in de gaten en kunnen we scherp voor hem inkopen’, legt Freek uit. Een realistisch, duidelijk overzicht en een vertrouwelijke band met de assurantieadviseur, betekent voor Nooteboom een zorg minder. Eén ding staat onbetwistbaar overeind: ‘Het gaat niet over vandaag, maar over de lange termijn. Over 20 jaar wil ik deze heren de hand net zo hartelijk kunnen schudden als vandaag’, besluit Freek. �

Mutsaerts Ringbaan West 240 5038 NX Tilburg T 013-5942828 E info@mutsaerts.nl I www.mutsaerts.nl nooteboom textiel Kranenberg 6 5047 TR Tilburg T 013-5711212 E info@ant1852.com I www.nooteboomtextiles.com

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

19


LIMITED EDITION

LIMITED

SEAT LEON EDITION

VANAF � 22.950,-

14% LING

BIJTEL

LIMITED EDITION

LIMITED EDITION

DIRERCR ATAD

UIT VOO

LE VERBA A R

SEAT LEON VANAF � 25.550,XE VOLLEDIG LU TE EN COMPLE GEN UIT VOERIN

DE COMPLETE LEON ECOMOTIVE LIMITED EDITION I IS LEVERBAAR VANAF € 22.950,voor de 3-deurs SC en € 23.300,- voor de 5-deurs en een bijtelling vanaf € 113,- per maand. DE FULLY-LOADED LEON ECOMOTIVE LIMITED EDITION II IS LEVERBAAR VANAF € 25.550,voor de 3-deurs SC en € 25.900,- voor de 5-deurs en een bijtelling vanaf € 126,- per maand.

AX

14%

LABEL

BIJTELLING

DE NIEUWE LEON ST DE MOOISTE STATION IN ZIJN KLASSE MET 14% BIJTELLING IN 2014

30

NOVEMBER IN DE SH OW ROOM

14% %

BIJTELLING

ENJOYNEERING SEAT.NL Gemiddeld brandstofverbruik SEAT Leon: 3,4 - 5,9L/100 km (1:29,4 - 1:16,9). CO2 emissie g/km 88 - 137. Er is al een SEAT Leon vanaf � 18.250,- inclusief BTW/BPM, exclusief kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Genoemde prijzen zijn vrijblijvende adviesprijzen ‘af importeur’ en zolang de voorraad strekt. SEAT-importeur Pon’s Automobielhandel B.V., Leusden. Getoonde afbeelding kan afwijken van de werkelijkheid. 14% bijtelling geldt voor 2013. Genoemde bijtellingsbedragen betreffen de netto bijtelling, gebaseerd op 42% tarief inkomstenbelasting. Prijzen zijn inclusief BTW. Aanbiedingen zijn geldig tot 31-12-2013. Vraag naar meer informatie bij je SEAT-dealer.

‘s-Her togenbosch Afrikalaan 5 • 073 - 644 25 58 Tilburg Mascagnistraat 531 • 013 - 547 00 40 Waalwijk Van Andelstraat 11 • 0416 - 65 15 90

www.noordhoekautogroep.nl


COLUMn

De crisis te lijf?

Incasseren is communiceren.

Stalman & Rijken Gerechtsdeurwaarders Al 40 jaar daadkracht.

stalman.nl Regelt het wél

Oranje Nassaulaan 1 | 5211 AR ‘s-Hertogenbosch | 073-6918182

Een smakelijk cadeau of Opvallende bedrijfspromotie ! Een logobonbon is de blikvanger op uw bedrijfspresentatie, feestje of bruiloft.

Op zoek naar een ludiek relatiegeschenk? Verras uw klanten, relaties en medewerkers met een origineel chocolade-cadeau!

Borneostraat 7a, 5215 VB 's-Hertogenbosch T 073 - 610 55 65 | 06 - 551 30 036 | F 073 - 610 55 67 E info@chocolaterievink.nl E info@choco-world.eu www.chocolaterievink.nl www.choco-world.nl

simpel is niet eenvoudig Laatst las ik een artikel over een vermogensbeheerder die een nieuw beleggingsmodel had ontwikkeld. Het model hield rekening met een groot aantal factoren zoals het algemene beleggers-sentiment, consumentenvertrouwen, kapitaalstromen, ontwikkeling van de inflatie en noem maar op. Als er een wijziging in een van deze factoren optrad werd hier direct op ingespeeld. vol trots meldde de beheerder dat hij op een dag wel dertig trades deed. bij beleggen spelen inderdaad vele factoren een rol. En toch denk ik niet dat bovenstaand model een succesvol recept is voor het behalen van een goed rendement op langere termijn. sterker nog, ik durf te stellen dat het onverstandig is je alleen maar te focussen op korte termijn trends. Het gevaar is dat het je blik vertroebelt op de totale structuur van de beleggingsportefeuille. En dat het je verleidt om veel te handelen om kleine winstjes proberen te pakken. veel onderzoeken hebben al aangetoond dat je door veel te handelen geen hóger, maar juist een láger rendement behaalt, alleen al door de kosten van de vele transacties. Als je een aandeel koopt, beleg je uiteindelijk in een onderneming, en niet in een trend of een economische variabele of iets dergelijks. En het is logisch dat uiteindelijk de prestaties van het bedrijf bepalen wat de koers van het aandeel van dat bedrijf zal doen. Ik ben daarom voorstander van een simpel beleggingsmodel: héél goed weten wat een bedrijf doet en wat de vooruitzichten zijn voordat je erin belegt. simpel bedoel ik hier in tegenstelling tot gecompliceerd. Maar simpel is zeker niet eenvoudig. Juist het goed leren kennen van een beursonderneming vergt veel werk en doorzettingsvermogen. En het consistent vasthouden aan je uitgangspunten en je niet van de wijs laten brengen door de stortvloed van dagelijkse informatie vraagt discipline en geduld. Ik ben ervan overtuigd dat juist deze kenmerken tot een mooi resultaat op langere termijn zullen leiden.

Jean Paul van Bavel | directeur vermogensbeheer capitalatWork nederland


A JAGUAR FOR THE PRICE OF A CAR. Standaard o.a. 8-traps automaat en Bi-Xenon met LED dagrijverlichting. JAGUAR.NL

JAGUAR XF VANAF

€ 49.900

lease vanaf € 978*

HOW ALIVE ARE YOU? Min./max. gecombineerd verbruik : 4,9 - 11,6 l/100km. CO2-uitstoot resp. 129-270 g/km. Vanafprijs is incl. BPM en BTW en excl. kosten rijklaarmaken. Zie voor kosten en voorwaarden www.jaguar.nl. *Leasen vanaf € 978 o.b.v. Full Operational Lease, 48 maanden, 20.000 km p.j, excl. 21% btw en brandstof. Jaguar Financial Services. Wijzigingen voorbehouden.

THE ADVENTURE Reitscheweg 35 – 5232 BX ‘s-Hertogenbosch Tel: +31 (0) 73 644 6779 – Fax: +31 (0) 73 644 9982 www.the-adventure.nl

JGRNGEN3W030_XF_Adventure_AutostadMag_148Hx210_IC.indd 1

DE NIEUWE RANGE ROVER SPORT

Land Rover Experience Centre The Adventure Reitscheweg 35, ‘s-Hertogenbosch

073 644 67 79 www.the-adventure.nl Min./max. gecombineerd verbruik: 7,3-12,8 l/100 km, resp. 13,7-7,8 km/l, CO2-uitstoot resp. 194-298 g/km.

Consumentenprijs vanaf € 83.500 incl. BTW en BPM en excl. kosten rijklaarmaken. Zie voor verkoopvoorwaarden www.landrover.nl. Leaseprijs vanaf € 1.702 p.m. excl. BTW (bron: Land Rover Financial Services, full operational lease, 48 mnd., 20.000 km/jr.). Wijzigingen voorbehouden.

18/09/13 09:33


58 TRADEPARK

Kavels aan het water... ...in het groen...

...én in het zicht.

UNIEKE LOCATIE AAN DE A58 NU AANTREKKELIJK GEPRIJSD! Meer informatie: www.t58.nl ˙ business@tilburg.nl ˙ bel 14013


Ben jezelf en blijf jezelf. Stel de waarheid niet mooier voor dan dat ze is. Want sterke merken zijn transparant. Ze communiceren eerlijk naar het personeel en eerlijk naar de klant, ze worden gebouwd op vertrouwen en dat maakt ze uniek. Hulp nodig? Wij creĂŤren, beheren en produceren eerlijke communicatie die organisaties inspireert en klanten activeert.

Ongeacht of het om online of offline communicatie gaat.

Bel Cees Drijvers 06-513 181 96, voor een eerlijk gesprek over communicatie.


BUSIneSSeVent

eenmalig en uniek optreden van Laura Jansen

Topbezetting op 23e nieuwjaarsconcert Lions club Tilburg Regte Heide organiseert op 12 januari voor de 23e keer haar nieuwjaarsconcert. Locatie is opnieuw de aula en foyer van de universiteit van Tilburg.

Programma

Paul Brouwers, president van Lions Club Regte Heide, glundert van trots als hij vooruitkijkt naar de 23e editie van dit traditionele concert. ‘Dit evenement rust op vertrouwde pijlers, maar het is een uitdaging om elk jaar te zoeken naar nieuwe elementen om dit evenement op topniveau te houden!’ Al vele jaren heeft het een vaste plek in de agenda van ondernemers uit de regio Tilburg. De alom bekende zangeres, songwriter en muzikant Laura Jansen zal met haar band een optreden verzorgen. Ze heeft furore gemaakt op grote internationale podia. ‘Daarnaast zal de locatiecommissie zorg dragen voor een sfeervolle aankleding en inrichting van de UvT en een originele invulling van de catering’, vult Brouwers aan.

voortgang volgen en uitgaven controleren Goede doelen

Met de opbrengst van het 23e concert zal een tweetal projecten ondersteund worden. ‘Allereerst hopen wij de bouw van een

multifunctionele ruimte op het terrein van het Medisch Centrum in Kibandaongo, Kenia, mogelijk te maken. Eerder hebben we hier de bouw van een basisschool en een verloskundige afdeling gerealiseerd. In dit gebied is de Tilburgse Lout MolkenboerKleintjes al jaren actief om de bevolking te voorzien van concrete hulp en financiële ondersteuning. Daarnaast zullen klaslokalen voor een technische school in Koudougo, Burkina Faso, worden gebouwd en ingericht.’ Voor dit laatste project wordt intensief samengewerkt met de stichting ‘Support Benebnooma’, die al jaren ter plaatse actief is. ‘Wij volgen de voortgang van de projecten intensief, controleren de uitgaven en bestedingen en koppelen dat terug naar onze sponsoren.’

Tilburg Regte Heide

Vanaf juni dit jaar mag Paul Brouwers een unieke club van 33 -mannelijke- leden voorzitten. Het Nieuwjaarsconcert loopt als een rode draad door zijn voorzittersjaar. ‘Het is mijn doel om alle leden een bijdrage aan de organisatie van het concert te laten leveren. Prachtig om te zien welke kwaliteiten de heren, naast hun specifieke vakgebied, in huis hebben!’ �

Paul Brouwers

nieuwjaarsconcert Lions Club tilburg regte Heide 12 januari 2014 universiteit van Tilburg Aanvang 14.00 uur met aansluitend een feestelijke nieuwjaarsreceptie. Sponsormogelijkheden Via een sponsorschap kunnen bedrijven een financiële bijdrage leveren aan de goede doelen projecten. Er is daarbij keuze uit een drietal sponsorpakketten. Uiteraard is een pakket op maat ook mogelijk. Contactpersoon sponsoring: Paul Vermee T 013-5800376 E paul.vermee@wxs.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

25


let’s stick

together Passionals Vormgeving Creatie & Styling www.passionals.nl

commercials | bedrijfsfilms | instructiefilms | dagreportages | impressiefilms | journalistieke producties

PLUGr.tv is een fullservice audiovisueel, communicatie & journalistiek productiebureau in Tilburg. Samen met opdrachtgevers maken wij videoproducties van creatief concept tot oplevering.

Moeilijke en ingewikkelde processen op een heldere, simpele en duidelijke wijze vertellen in beeld en geluid. Daar ligt onze kracht! Ook zij gingen u voor:

kiem

kracht in ieder kind

&

GODDING G C CO > C O R P O R A> T C EO R C >P C OO MRMA PUT ONE RI A C CT A OE TMI C M EO >UM NM I CUANTIICE>>T I E >

www.plugr.tv info@plugr.tv

PLUGr.tv is gevestigd in het Tilburg Innovation Center Maidstone 20, 5026 SK Tilburg


reLatIeGeSCHenken

De kroon op je werk

speciale lezersactie:

bijzondere penvriend

Om de aanschaf van een pen met inscriptie, een bijzonder eindejaarsgeschenk of een ander (cadeau) artikel van La Couronne du Comte nog aantrekkelijker te maken, krijgt u als lezer van Regio Business 10% korting. Die is zowel in de winkel als in de webshop geldig op alle artikelen! Zeg in de winkel eenvoudigweg dat u dit stuk gelezen hebt. Online gebruikt u de code REGIOBUSINESS.

TEKsT HEnRIKE bROuWER FOTOGRAFIE RALdO nEvEn

La couronne du comte betekent ‘de kroon van de graaf’. de naam verwijst naar de kroontjespen, de naam van de eigenaar (van de Graaf) en het edele karakter van de artikelen die de winkel verkoopt. dennis van de Graaf (35) zet het puntje op de i als het om pennen gaat. Luxe tassen van Montblanc, kleinlederwaren van S.T. Dupont of mooie manchetknopen. Als je iets bijzonders zoekt of je iemand eens echt wilt verrassen, dan kun je bij La Couronne du Comte je hart ophalen. De winkel is met name gespecialiseerd in pennen. Luxe pennen wel te verstaan, in prijsklassen variërend van tien tot vele tienduizenden euro’s en van kunsthars tot goud en email of met diamanten ingelegd.

verlengstuk

Achter de kassabalie staat een foto van Koning Willem-Alexander, die een document ondertekent. ‘Hij heeft daar een klassieke vulpen van het merk Pelikan, gebruikt voor het ondertekenen van het gastenboek van Noord-Brabant tijdens zijn kennismakingsbezoek aan de provincie.’ Van de Graaf, in een vorig leven webdesigner, is overigens niet wars van technologische ontwikkelingen. Sterker nog, hij zegt dol te zijn op zijn iPad en andere technische

snufjes. ‘Maar de pen blijft nodig’, aldus Dennis. ‘Er zijn allerlei situaties waarbij je haar kunt gebruiken. Net als met een auto of horloge, kun je een mooie pen zien als een verlengstuk van je persoonlijkheid.’

Prachtige kunststukjes

‘Er is een groep verzamelaars van limited editions en unieke merken. Zoals de handgemaakte pennen van het merk Nakaya, die door vier oude Japanse heren worden gemaakt. Deze unieke pennen zijn in Europa alleen in Parijs en bij La Couronne du Comte in Tilburg verkrijgbaar. De prijzen zijn vanaf 320 euro en er is heel veel vraag naar!’ Naast verzamelaars zijn er ook beroepsgroepen die de pen hoog in het vaandel hebben staan zoals notarissen, architecten of journalisten. Dennis besluit: ‘Een bijzondere pen is een fijne ijsbreker; je hebt altijd een boeiend gespreksonderwerp, letterlijk bij de hand.’ � Dennis van de Graaf: ‘De pen is een verlengstuk van je persoonlijkheid’

La Couronne du Comte Nieuwlandstraat 59 5038 SM Tilburg T 013-7501070 E info@lacouronneducomte.nl I www@lacouronneducomte.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

27


ICt & teLeCOMMUnICatIe

25 jaar Perfection – deel 4

Perfection blues TEKsT HEnRIKE bROuWER FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

Stef van der Steen en Patrick Kingma

In de voorgaande edities van Regio Business zag u een aantal hoofdrolspelers van Perfection Automatiseringen voorbijkomen. Allereerst Stef van der Steen, algemeen directeur. Vervolgens een klant van het eerste uur, MCAP uit Raamsdonksveer en als laatste Marian van der Steen, echtgenote en secretaresse. Vandaag geven wij u een inkijk in de samenwerking van Perfection met partner IBM, computerreus van het eerste uur. Stef van der Steen in gesprek met Patrick Kingma, MidMarket Leader Benelux bij IBM.

big blue

Het zilveren jubileum van Perfection Automatiseringen doet heel wat herinneringen herleven. En bevestigt tegelijkertijd de dynamiek en vooruitziende blik van het bedrijf, want de evolutie op het gebied van automatisering staat niet stil. Integendeel; het racet met een sneltreinvaart vooruit. Probleemoplossend werken en het ontzorgen van klanten zijn op zo’n snel changerend vakgebied dé speerpunten. Hoe belangrijk is het dan om betrouwbare partners te hebben? 28

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

‘International Business Machines Corporation’ kwam als allereerste met de Personal Computer in 1981 en behoort tot de grootste IT-bedrijven wereldwijd. Daarom en vanwege het blauwe logo, heeft het als bijnaam ‘Big Blue’ en voert het de even korte als bekende slogan: ‘Think’. Net als Perfection ziet ook IBM een grote verschuiving in de automatiseringsmarkt. Hardware, waar eens alles om draaide, vertegenwoordigt nu nog maar 15% van de totale omzet, aldus Kingma. Software staat op één en wordt met snelle schreden opgevolgd door Services. Stef beaamt dat. ‘Bedenk dat wij 1400 uur aan dienstverlening besteedden in het jaar 1994. Dat is nu opgelopen tot zo’n 20.000 uur. SaaS -Software as a Service- staat met stip op één. Een rap veranderende markt is het kenmerk van deze branche. Een betrouwbare partner en solide partij als IBM is dan bijzonder prettig.’

Ecosysteem

Stef herinnert zich dat rond 1994, toen de marges beduidend kleiner werden, IBM bijsprong met financiering. Nu gaat het in de samenwerking nog steeds om meedenken.


Het ligt in lijn met de strategie van IBM om te groeien in de MidMarket. Dat doet ze alleen via partners zoals Perfection. Door bijvoorbeeld samen marketingcampagnes te starten en eigen verkopers in te zetten om de partner te ondersteunen. Patrick Kingma: ‘Het zogenaamde co-selling model is key. We staan samen in de markt. Wanneer we samen marketing doen en klanten benaderen die een vraag hebben, creëren we mogelijkheden. Met het netwerk van de partner en de gezamenlijke ervaring en knowhow, bewerkstelligen we gecombineerde oplossingen voor de klant. En bouwen we zo aan zijn of haar ecosysteem.’ Verduidelijkend: ‘Binnen de IT noemen we een totaaloplossing met verschillende programmatuur en hardware, een ecosysteem. Wat werkt op het systeem van onze klanten? Welke services en software kunnen we combineren? Het gaat vooral ook om flexibiliteit en schaalbaarheid. De reken- en opslagcapaciteit moet kunnen meegroeien, en weer krimpen, met de klant.’

van jongs af aan blauw geverfd stinis on premesis

Wanneer de heren gaan praten over voorbeelden van gezamenlijke klanten van beide partijen, komt bij Patrick Kingma een grote smile op het gezicht. Hij heeft veel in het buitenland gewoond voor IBM en is trots op Nederland. ‘Overal ter wereld kom je Nederlandse ondernemers tegen. Er zijn hier zoveel inventieve ondernemers en mooie bedrijven!’ Een voorbeeld daarvan is Stinis

uit Krimpen aan de Lek, gespecialiseerd in containerspreaders die met name in havens gebruikt worden. Stef: ‘In zo’n spreader zit ongelooflijk veel techniek en Stinis heeft hiermee een uniek product.’ Perfection leverde een dichtgetimmerde cloud voor deze klant, zodat de geheime technologie geheim blijft. En omdat Stinis in Maleisië een tweede vestiging heeft, gebruiken ze daar exact hetzelfde. De twee locaties zijn verbonden met elkaar en zo’n totaaloplossing wordt een ‘On Premises Private Cloud’ genoemd. Extra veilig omdat, wanneer bij een van de vestigingen een ongeluk zou gebeuren, de technologie op de andere locatie bewaard blijft. Stef: ‘Hoe groot de afstanden tussen locaties ook zijn, binnen de IT maakt dat niet uit. De crux is dat de klant kan doen waar hij goed in is. Stinis’ volledige focus ligt op de grijper. Wij ontzorgen door de complete IT infrastructuur te organiseren.’ Storage en alle servers zijn van IBM.

en dat werkt super.’ Patrick Kingma’s enthousiasme is met de paplepel ingegoten: ‘Ook mijn vader heeft bijna 40 jaar bij IBM gewerkt. Ik ben van jongs af aan blauw geverfd!‘ �

virtuele servers

Stef geeft een tweede voorbeeld. ‘Sol Group produceert gassen die bijvoorbeeld als medicatie in beademingsapparaten gebruikt worden. Het gas komt uit de productie, via een cilinder, in het mondstuk van de patiënt. Sol Group had een zogenaamde trackingen traceability mogelijkheid nodig, om het proces van productie naar patiënt te kunnen volgen en eventueel in te grijpen. In het verleden konden we zoiets alleen testen in een live omgeving. Dankzij de virtuele servers van IBM is het nu mogelijk om naast de live omgeving een complete testomgeving in te richten.’ Tenslotte: is de bemoeienis van IBM nooit vervelend? Van der Steen: ‘Integendeel. Het is meedenken

Perfection automatiseringen Droogdokkeneiland 14 5026 SR Tilburg T 013-5362060 E info@perfection.nl I www.perfection.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

29


Snel, efficiĂŤnt & effectief... dat zijn onze speerpunten! | Edisonstraat 6-03 - 5051 DS Goirle | | Postbus 276 - 5050 AG Goirle | | Telefoon 013 - 220 11 09 | | info@vissersgerechtsdeurwaarders.nl |

Heerlijke wijnproefpakketten om zelf te proeven of cadeau te doen www.dewijnproeverij.nl

INCASSOTRAJECT - GERECHTELIJK TRAJECT - EXECUTIETRAJECT

www.vissersgerechtsdeurwaarders.nl

... een beleving


InDUStrIe

xxxxxxxxx

Markant familiebedrijf revitaliseert naar wereldwijd koploper

Groter worden voor grotere voorspoed TEKsT JEAnETTE vAn HAAsEn FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

Henk Meijer: ‘Ons doel is groter worden en hetgeen we doen nog beter doen’

Eentje dat in 2002 van de conventionele manier afstapte en als enige in de wereld met 5-assige freesmachines ging werken. Deze switch maakt haar uniek en in staat om alle soorten tandwielen te fabriceren voor bijvoorbeeld bruggen, sluizen en schepen. ‘Dit tekent de organisatie’, onderstreept Meijer, die recentelijk een samenwerkingsakkoord met een Chinees bedrijf sloot. ‘Bij ons vind je ervaren vakmensen met mooie concepten die het bedrijf naar een hoger plan willen tillen. Ook gaan we ons productenpakket verbreden en andere markten betreden.’

verandering zit in mensen zelf sinds bierens Machinefabrieken van de conventionele manier afstapte om tandwielen te vervaardigen, zijn ze uniek in de wereld. Een grote doorbraak voor een relatief klein bedrijf dat momenteel in een ingrijpende transformatie zit. In vele opzichten.

Vrij onopvallend aan de Ringbaan Noord bevindt zich een machinefabriek, sinds 1880, die tandwielen en tandwielkasten vervaardigt voor tal van sectoren. Vroeger heette die ouderwets ‘Stoomwerktuigen Herstelwerkplaats’, en nog steeds vind je in het gebouw lambriseringen en vloeren uit vervlogen tijden. ‘De hoogste tijd voor vernieuwing’, kondigt een enthousiaste Henk Meijer (55) aan die in 2012 bij Bierens Machinefabrieken als algemeen directeur aantrad. Het terrein wordt herontwikkeld; het pand wordt deels gesloopt en deels hergebruikt. Op het aangrenzende terrein dat we hebben

synergie

aangekocht komt onze nieuwe kantoor- en productieafdeling. We zitten nu in de voorbereidingsfase, maar hopen voor 2014 met de nieuwbouw te starten.’

niet-conventioneel

Het fabriceren van een core-component dat wereldwijd het meeste voorkomt op aarde, het tandwiel welteverstaan, is op zich al bijzonder. Maar dat dit door een vrij klein clubje mensen wordt gedaan is ronduit ongekend. We spreken over een hoogwaardig technisch bedrijf met in totaal zo’n 80 medewerkers in Tilburg en Gent.

Increasing the economy of scale. Daar focust de tandwielspecialist zich de komende jaren op. ‘Ons doel is groter worden en hetgeen we doen nog beter doen’, vat Meijer samen. ‘Het is een geweldige uitdaging om individuen tot een presterende eenheid te laten komen en ambachtelijk vakmanschap basis te laten zijn voor succesvolle innovatie. In die synergie ligt onze voorspoed. Verandering zit immers niet in het product, maar in mensen zelf.’ �

Bierens Machinefabrieken Ringbaan Noord 189 5046 AB Tilburg T 013-5360025 E info@bierens.com I www.bierens.com

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

31


Hij wilde geen dingen doen waarvoor hij niet in de wieg was gelegd. daarom bedacht Patrick villevoye (43) van te voren een groeistrategie. slim bekeken.

Patrick Villevoye: ‘Een verkeerde investering op z’n tijd hoort erbij’


OnDerneMen Met VISIe

afwijken van het gemiddelde

snel scoren is geen uitdaging TEKsT JEAnETTE vAn HAAsEn FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

Het moest een afwijkende manier worden, wist hij. Eentje die de groei van zijn bedrijf zou stimuleren, zodanig dat hij in zijn eigen kracht kon blijven. Dus selecteerde hij zo’n vijftien mensen die hij al kende uit het bedrijfsleven en maakte hen tot partner en aandeelhouder. ‘De partners hebben de kracht om deel te nemen en bij te dragen, maar ook om stukjes terug te ontvangen’, zegt de directeur, mede-eigenaar en oprichter van Logistic Force. ‘Zo creëer je een sterke bodem waarbij iedereen zelfsturend en eigen directeur is, en mede de koers bepaalt. Dat is binden en boeien, maar ook successen delen en dus vermenigvuldigen. Mijn partners hebben de ambitie om aan het roer te staan en teams te bouwen. Ik houd me liever bezig met visie en productontwikkeling.’

Ik geloof niet in concurrentie deelgenoot

Logistic Force werd in 2008 opgericht en is een snel groeiend bedrijf met zes vestigingen in Zuid-Nederland met groeiplannen voor heel Nederland. Het is gespecialiseerd in het uitzenden en opleiden van logistiek personeel en investeert in werving, selectie en begeleiding van potentiële werknemers. Villevoye: ‘Mijn enthousiasme zit niet in de wens om heel Nederland te bedienen, maar in de ambitie om mensen deelgenoot te maken van onze filosofie die inhoudt: macro bepaalt de richting, micro maakt het verschil. Zo geloven we ook in ‘delen is vermenigvuldigen’, zowel intern als

extern richting onze relaties en uitzendkrachten. Iedereen moet een duidelijke win hebben bij een samenwerking met Logistic Force. Daarin zit mijn bezieling.’

Klankbord

Makkelijk was het niet om van te voren het juiste ontwerp te construeren, spannend wel. Villevoye had namelijk geen model dat eventueel als voorbeeld kon dienen. ‘Dat is een kwestie van durven’, onderkent hij. ‘In een speelveld vol mannen loop je logischerwijze ook tegen haantjesgedrag aan. Iedereen heeft ideeën en wil daarin investeren. In die situaties treed ik op als klankbord. Ik ga hen niet in hun vrijheid beknotten, een verkeerde investering op z’n tijd hoort er bij. Door de positieve dynamiek en sterke bodem kan ik hen deze ruimte en vrijheid bieden. We zitten goed op koers doordat iedereen zich in onze visie kan vinden.’

Platte organisatie

Villevoye is een ondernemer die vooral van het proces zelf geniet. ‘It’s better to travel than to arrive’ is een uitspraak die hierdoor goed bij hem past. ‘Natuurlijk hebben we rendement nodig voor groei en continuïteit, maar dat is een gevolg van onze productmix en strategie’, legt hij uit. ‘Veel boeiender vind ik dat we elkaar ontwikkelen. Al mijn partners staan dicht bij de markt en hebben hun eigen netwerken waardoor we onze visies met elkaar kunnen delen. Dit kan vervolgens weer snel worden vertaald in producten, dankzij onze platte organisatie met een facilitaire en dynamische directie. We praten samen over producten, prijzen, marktontwikkeling, werknemers en werkgevers en een ieder neemt vanuit zijn eigen

kracht hierin zijn rol en ontwikkelt zich verder. Samen staan we sterk.’

Het maakt je scherp drive

In concurrentie gelooft hij niet. Die creëer je zelf als je niet onderscheidend bent, is zijn stelling. Zijn drive is daar onlosmakelijk mee verbonden: afwijken van het gemiddelde en daar vorm aan geven. Loopt iedereen rechts, dan vraagt Villevoye zich af wat er mis is met links. En bij al zijn keuzes en beslissingen staat voorop dat hij een toegevoegde waarde wil leveren en dat iedereen in dat speelveld er winst bij heeft. Villevoye: ‘We streven naar duurzame en aanvullende verbindingen. Snel scoren is voor mij geen uitdaging. De crisis geeft duidelijk uitdagingen, het maakt je scherp en boort creativiteit aan. Als er morgen geen olie meer zou zijn, kun je er zeker van zijn dat we over een half jaar nieuwe energiebronnen gebruiken en dan hoeven we het niet meer over CO2-uitstoot te hebben.’ �

Logistic Force Heraclesstraat 6 5048 CG Tilburg T 013-5717048 E info@logisticforce.nl I www.logisticforce.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

33


Het lekkerste weekend van Tilburg Bedankt de volgende sponsoren Borek

• Ambiance Zonwering van Steenoven

• Kristel’s Fashion

Brabants Dagblad

• Anggrek Decor & Styling

• LBB-Naber Bedrijfsmakelaars

• Aon Risk Solutions

• Leduc autoschades

Cardan - Talentflex

• Audi Centrum Tilburg

• Linco Baxo Benelux

CVT keukens & interieur

• Auto Blaschke

• Marree & Van Uunen Belastingadviseurs

• AutoRent Ad Melissant

• Medipoint| Harting-Bank

De T uitgaansmagazine

• BDO Accountants & Adviseurs

• Next Advocaten

De Tilburgse Koerier

• Be Choosy

• NOVAZ Media Group

• Bedrijventerrein TradePark 58 Tilburg

• P. Kuipers Bloemengroothandel

Event Support Group

• Beerens Winkelinterieurs

• P&M Express

Féju Automatisering & Telecommunicatie

• Bogaerts & Groenen Advocaten

• Perfection Automatiseringen

• Boom Advocatenkantoor

• Rabobank Tilburg en omstreken

• Bork Horeca

• Reframe Advies- en Trainingsburo

Fiori Project

• Brabantstad Verzekeringen

• Renova Tilburg

HLB Van Daal & Partners

• Broekhuizen Automaterialen

• Rots-Vast Groep Tilburg

• Claassen Logistics

• Rüttchen Tilburg

I Security

• Club Pellikaan

• Rutten Kappers

Joore Registeraccountants & Belastingadviseurs

• Daedalus Aviation Groep Tilburg

• Schildersbedrijf Ghering

• De Beer Accountants & Belastingadviseurs

• Schilderscentrum Tilburg

• De Kerf & Van Sprang notarissen

• Schilderwerken Schilders

• De Stip International

• Service Apotheek

• Driessen Verf

• Studiodet

• Elho

• Tandartspraktijk M.J.M. Naaijkens

• Erco

• Texaco Brands Ringbaan Oost

• FAES Online

• Van Amelsvoort Schilderwerken

• Fresh Food Service

• Van den Bersselaar Optiek

• Full Frame

• Van Lanschot Bankiers

• Gallery Van Loon & Simons

• Van Luxemborg en de Kok Accountants en Belastingadviseurs • Van Son Assurantiën • Veko Technology • Verhoeven • Versteijnen Logistics • Vrumona • Wilms Vlees • Witlox Van den Boomen

Kolibrie Horeca Payrolling Neptunus Remmers Bouwgroep Spare IT Tricorp Textiles Vitron

• Gebr. Versteijnen Group of Logistics • Gerritse Poelman Advocaten • Haans Autoschades

• 4Everyware Stocklots Holding

• HAVL Kantoor en ICT

• ’t Arendje

• Hormax Horecamakelaars

• Aangenaam Evenementen

• ING

• Aarts & Co Kantoor- en Projectinrichters

• Intermedia Groep

• ABN Amro Bank

• IoSono Marketingbureau

• Accountantskantoor van Belkom

• Jan de Cock Mode

Tot volgend jaar bij Tilburg Culinair 25 t/m 28 september 2014


COLUMn

Het nieuwe Werken, Het nieuwe Inrichten? nu mijn bedrijf 80 jaar jong is en we terugblikken op wat was en vooruitkijken naar de toekomst, valt op hoeveel er is veranderd in visie en mogelijkheden op het gebied van huisvesting. niet alleen mijn eigen kijk op flexibel werken (Het nieuwe samen Werken) en de wetenschap dat de huidige IcT het mogelijk maakt om overal plaatsonafhankelijk te kunnen werken, maar ook de visie van HAvL op ondernemen en medewerkers is debet aan een nieuwe ziens- en werkwijze ten aanzien van een inspirerende werkomgeving. Moesten medewerkers vroeger maar doen wat er gezegd werd, vandaag de dag vragen we veel meer eigen verantwoordelijkheid van medewerkers en waarderen we juist de ‘ondernemer’ in hen. ‘Zelfsturende teams’ is het antwoord. vanuit een gezamenlijke focus en doel, het gebruiken van passie, het verder ontginnen van kwaliteiten en vooral het stimuleren van samenwerking. deze manier van aansturing en werken vraagt om een andere werkomgeving. HAvL is zo’n 1,5 jaar geleden totaal verbouwd tot een inspirerende ruimte voor ontmoeten en werken. Alle muren zijn doorgebroken en medewerkers kunnen werken op de vele verschillende flexwerkplekken. Afhankelijk van het soort werkzaamheden dat gedaan moet worden is er altijd een geschikte werkplek te vinden. daarnaast zijn er diverse ruimten waar overleg kan plaatsvinden tussen twee of meer mensen of waar ruimte is voor een presentatie of workshop. naast het inrichten op functionaliteit is het ook belangrijk je medewerkers een mooie werkruimte te bieden. Mooie combinaties van vormen, kleur en fraaie beelden. Het creëren van sfeer komt immers de werklust echt ten goede.

Schoonmaak, Glasbewassing, Specialistische reiniging, Gladheidbestrijding.

Het is heel prettig om aan anderen te laten zien hoe ik mijn bedrijf heb ingericht, waardoor mensen ook geprikkeld kunnen worden om anders na te denken over werk- en ontmoetingsplekken. Tegenwoordig is het binnenkomen in een showroom met tafels en stoelen gelukkig niet meer van deze tijd. We kunnen hierin ook adviseren met onze eigen binnenhuisarchitect. Wij laten graag zien hoe onze medewerkers werken! En… hoe zit het met de inrichting van uw bedrijf, past die bij uw visie op ondernemen en medewerkers? Mail of bel me gerust. A.smulders@havl.nl

www.basschoonmaakdiensten.nl

ard Smulders | directeur HAvL Kantoor & IcT


TALENT&WERK Telefoon 013 46 41 140 talentenwerk@diamant-groep.nl

Jumbo Supermarkten is tevreden over Piet

OOK PERSONEEL NODIG?

Ziekteverzuim.

adv_Diamant_T+W_01-10.indd 1

Word er beter van!

17-12-2009 13:34:18

MORE CAR FOR LESS MONEY U heeft een auto via een Nederlandse onderneming en u woont in België? Dan kunt u middels IC®-Netto Operational Lease fors op autokosten besparen. Voordelen 1. Alle autokosten ten laste van de Nederlandse onderneming 2. Nederlandse BTW – 100% verrekenbaar 3. Geen BPM van toepassing 4. Aantrekkelijke koopoptie, zowel zakelijk als privé uitoefenbaar

OCA Tilburg Stuivesantplein 2 5021 GW Tilburg T 013 - 535 87 01 E info@oca-tilburg.nl I www.oca-tilburg.nl

Hoe werkt het? 1. De Nederlandse onderneming sluit een IC®-Netto Operational Lease contract af 2. De auto wordt ingeschreven op Belgisch kenteken

Meer informatie Neem contact op met één van onze medewerkers. Of bezoek onze website. Executive Car Lease & Renting BV Paardeweide 26a 4824 EH Breda

Tel : +31 76 548 25 00 Mail : salesnl@eclr.net WWW.ECLR.EU


reLatIeGeSCHenken

Het juiste promotieproduct via een goed gesprek

showroom is niet meer nodig

LOGO

LOGO

OR LASERENGRAVURE

OR LASERENGRAVURE

TOP

2

TOP

NEW

25/63

91672

ABS + PC

91670

91671

25/63

130/200

3

1680 D Polyester

4

TEKsT InGRId ROETs FOTOGRAFIE RALdO nEvEn

de klanten van bert Korremans zijn zeer te spreken over de nieuwe werkwijze van Technoprint. Onder het motto ‘Technoprint komt naar u toe’ worden in een persoonlijk gesprek de juiste promotieproducten en eindejaarsgeschenken gekozen.

Technoprint tot één van de snelste leveranciers behoort. Maandag bij de klant, vrijdag artikelen geleverd, bedrukt en wel’, lacht Bert trots. Het bestellen van promotieproducten of -kleding en eindejaarsgeschenken is binnen een bedrijf vaak een taak naast andere werkzaamheden. ‘Door drukte wordt wel eens vergeten op tijd te bestellen. Het voordeel van Technoprint is dat er altijd een manier gevonden wordt om, om wat voor reden dan ook, heel snel te leveren. Daar moet men natuurlijk gebruik, maar geen misbruik, van maken’, knipoogt Bert.

Gebruik, maar geen misbruik Trend

Bert Korremans: ‘Klanten missen de showroom allerminst’

Herkent u het: drie dikke catalogi met promotieartikelen voor uw neus en niet weten wat u moet kiezen? Of in een showroom rondlopen waar duizenden producten uitgestald zijn en uiteindelijk het relatiegeschenk willen dat er niet tussen ligt? Bert Korremans had er regelmatig mee te maken en gooide twee jaar geleden zijn werkwijze totaal om. ‘Klanten komen niet meer naar mij, maar ik ga naar de klant toe. In een persoonlijk gesprek komen we samen tot een beter resultaat. Het scheelt de klant veel tijd en geld. Klanten als Fuji Film,

Sensor Training, De Rooi Pannen en DB Schenker hebben dat als zeer prettig ervaren’, vertelt Bert tevreden.

Geen showroom, wel flexibel

‘Klanten missen de showroom allerminst. Ik neem een catalogus mee en in een goed gesprek kom ik tot het juiste product. Ik vraag een monster op en beoordeel dat samen met de klant. Mijn leveranciers garanderen een snelle en correcte levering. Dat is van wezenlijk belang. Door de korte communicatielijnen durf ik te stellen dat

Volgens Bert is er geen nieuwe trend in promotieland. Er is heel veel verscheidenheid in kleding en nieuwe producten, maar de meeste bedrijven houden vast aan het oude stramien. Kalenders en agenda’s zijn favoriet en een goede balpen is nog steeds zeer gewild. De ecoline blijft, maar wordt niet zo vaak gekozen. Tot slot demonstreert Bert het allernieuwste relatiegeschenk, de Touchspeaker voor smartphones, wireless en oplaadbaar via usb. Dit promotieproduct klinkt als muziek in de oren. � technoprint Abcoudestraat 20 5036 CM Tilburg T 013-5427374 E info@technoprint.nl I www.technoprint.nl / www.buttons.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

37

600 D Polyester


Als het echt rood moet zijn Of het nou gaat om PMS 032, vuurrood of een rode kaart Misschien moet het boek een pittig rood leeslint krijgen. Voor al het drukwerk is een oplossing, voor alles geldt...

T [013] 463 13 35 www.dekoverdivas.nl

E e n s c h o n e zaak Vanzelfsprekend wilt u uw pand helemaal perfect schoon hebben. Het is tenslotte het visitekaartje van uw bedrijf. Goed schoonmaken is echter wel een specialisme. CSS Schoonmaakdiensten beheerst dit specialisme en is al jarenlang expert in reinigen. Met een speciaal werkprogramma garanderen wij dat uw gebouw het hele jaar door van binnen én van buiten in perfecte conditie is. Schoon, verzorgd én hygiënisch.

Wilt u altijd op ieder moment van de dag informatie over of direct in contact komen met van Boekel?

Download dan nu onze gratis app.

Schoonmaken en schoonhouden CSS Schoonmaakdiensten is een full-service schoonmaakbedrijf:

De app is te downloaden via de app-store (i-phone

• interieur en exterieur

• gevelreiniging

en i-pad) of via Android Market (voor alle Android

• glasbewassing

• levering van sanitaire voorzieningen

telefoons en tablets).

Alle zaken die schoongemaakt moeten worden komen aan bod. Van gevel tot toilet en van kantoor tot raam. Zo bent u er zeker van dat alles op elkaar afgestemd is en uw pand het hele jaar door voortreffelijk schoon is. Bovendien heeft CSS Schoonmaakdiensten meer dan 25 jaar ervaring in de schoonmaakbranche, zodat u zeker niet voor verrassingen komt te staan.

CSS

Accountancy en advies Belastingadvies Financiële planning Personeelsadvies en salarisadministratie HRM advies

Ringbaan West 306, Postbus 413, 5000 AK Tilburg T. 013 463 35 33, F. 013 463 88 12, info@vanboekel.nl, www.vanboekel.nl Volg ons ook op Twitter

adv.vanBoekel_B4B.210x297.indd 1

en Facebook

en download onze app

Schoonmaakdiensten BV

interieurschoonmaak, gevelreiniging, glasbewassing, levering van sanitaire producten

Schijfstraat 24 5061 KB Oisterwijk Tel. 013-5331985 www.css-schoonmaak.nl info@css-schoonmaak.nl

op: www.vanboekel.nl/app

11-04-13 13:26


MOBILIteIt

xxxxxxxxx

De kracht van het bedrijf is het team

Een hekel aan hokjesdenken TEKsT sARA TERbuRG FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

Als bestuurder brengt hij de meeste tijd door in de elektrische nissan LEAF. ‘die rijdt heerlijk, is goed voor het milieu en gunstig voor de bijtelling’, vertelt Fons denissen. ‘Maar als echte autoliefhebber geniet ik ook van ritjes in de sportieve nissan GT-R en mijn datsun oldtimers.’ vorig jaar deed hij een stapje terug en is nu verantwoordelijk voor marketing en klanttevredenheid. Frans Koppens en Patrick diepstraten, beide 25 jaar in dienst, vormen sindsdien de dagelijkse leiding bij Garage denissen. deze nissanen KIA-dealer is al decennialang een vaste speler in de autobranche in Midden-brabant.

medewerkersteam. ‘De meesten zijn al tussen de acht en vijftien jaar in dienst en één van hen zelfs al 43 jaar’, zegt Fons trots.

Alle neuzen één kant op

Klein en zuinig

De automarkt draait op dit moment volledig om CO2-reductie. Met de LEAF loopt Nissan voorop in het segment elektrische auto’s. Fons: ‘Ook kiezen steeds meer mensen voor klein en zuinig en daarin zijn de merken KIA en Nissan heel sterk.’ Beide merken combineren Europees design met Aziatische kwaliteit. En bovendien zit op iedere nieuwe KIA maar liefst zeven jaar garantie. Na de Nissan NOTE verschijnen er komend jaar nog drie nieuwe Nissanmodellen in de showroom. Ook KIA heeft in 2014 veel op stapel staan. En met iedere aankoop (nieuw of occasion) kan men bij Garage Denissen uiteraard ook terecht voor onderhoud, verzekeringen, lease en schadeherstel. �

Fons Denissen (links in het midden met rode stropdas):‘Wij denken allemaal met elkaar mee’

Met de verschuiving van offline naar online veranderde het marketingvak het afgelopen decennium flink. ‘Mensen oriënteren zich via internet op tijdstippen dat wij gesloten zijn. Iedere ochtend is de eerste taak van onze verkopers om te reageren op offerteen andere aanvragen.’ De belangrijkste kracht van dit dealerbedrijf is het solide

hokjesdenken. Wij denken allemaal met elkaar mee, dit werkt prettig en maakt het mogelijk om topservice te leveren. Dat ‘top’ zit in net iets verder gaan, bijvoorbeeld door bestuurders die hun auto komen afleveren voor een onderhoudsbeurt thuis te brengen en op te halen. Onze medewerkers halen bijvoorbeeld ook auto’s uit omliggende dorpen voor onderhoud naar de werkplaats.’ En dat wordt enorm gewaardeerd zo blijkt uit klanttevredenheidsonderzoek dat Garage Denissen regelmatig uitvoert.

Hij benadrukt hoe belangrijk het is om de neuzen van de medewerkers dezelfde kant op te houden. ‘Ik heb echt een hekel aan

Garage Denissen Kraaivenstraat 18 5048 AB Tilburg T 013-4652011 E info@garagedenissen.nl I www.garagedenissen.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

39


VrOUW In BUSIneSS

Brabantse ondernemer met een sociaal hart

durf anders te denken TEKsT JEAnETTE vAn HAAsEn FOTOGRAFIE KEEs bEnnEMA

Ze had ook in de sociale sector terecht kunnen komen, gezien haar achtergrond. Want aan het Koning Willem I College studeerde ze sociaal cultureel werk en aan de Avans Hogeschool cultureel en maatschappelijk werk. Ook deed ze werkervaring op met kwetsbare allochtone jongeren. Toch kwam het moment dat ze besefte dat ze alleen als zelfstandige haar eigen stempel op ondernemen kon drukken. ‘De manier waarop ik mensen coach en begeleid, strookte vaak niet met de bedrijfsvoering waarmee ik te maken had’, legt de jonge onderneemster uit. ‘Ik wilde sociaal ondernemen, zag daarin veel potentie. Mijn hart ging speciaal uit naar mensen die zich aan de zijlijn van de maatschappij bevinden. Niet alleen omdat ik deze doelgroep aan een baan wil helpen, maar ook omdat deze keuze fundamenteel bijdraagt aan het verkleinen van de werkloosheid. Als elk bedrijf iemand uit deze doelgroep zou aannemen, waren we daar zo van af.’

voortrekkersrol voorbeeld Ze is eigenaresse van een schoonmaakbedrijf dat alleen jongeren en volwassenen aanneemt met een afstand tot de arbeidsmarkt. niet direct de makkelijkste doelgroep. ‘Maar wel een duurzame investering’, zegt Hanane Abdellaoui (28). ‘In mens en maatschappij.’ Hanane Abdellaoui: ‘Ik wil enthousiasmeren, niet ontmoedigen’

40

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

Hanane zette haar plan door en maakt haar idealen, samen met haar zakelijke partner, in 2003 waar met Just Clean, een schoonmaakbedrijf dat uit zes verschillende klusteams bestaat, zoals een schoonmaak-, schilder- en hoveniersteam, met in elk team ongeveer 35 medewerkers die de werkzaamheden uitvoeren. Het bedrijf telt 75 tot 100 klanten met als grootste klant de zakelijke markt met afnemers uit verschillende branches. Van scholen tot restaurants en ziekenhuizen. De zaken


Ondernemerstips van Hanane Abdellaoui • Zorg dat je medewerkers een voorbeeld aan je kunnen nemen • Dromen, durven, doen • Ben je bewust van je kwaliteiten • Omring jezelf met positieve mensen • Succes is geloven in jezelf

gaan goed. Voor de financiën hoeft ze het niet meer te doen, maar toch staat Hanane, die getrouwd is en moeder van twee kinderen, elke dag op de werkvloer. Samen met drie andere professionals coacht en begeleidt ze haar personeel. ‘Ik geloof niet dat je succesvol kunt zijn als je passief achter je bureau blijft zitten’, is haar standpunt. ‘Mijn medewerkers moeten een voorbeeld aan mij kunnen nemen. Niet door taken in theorie uit te leggen, maar door ze in de praktijk voor te doen.’

Zo ben ik opgevoed Gemotiveerde mensen

Verrijkt door Marokkaanse roots doch geboren en getogen in Brabant, heeft het sociale er bij Hanane altijd in gezeten. Toen ze als kind deelnam aan de hulpactie ‘Heitje voor een karweitje’, wees ze de beloning na gedane arbeid vriendelijk af met de mededeling dat ze dat deed om te helpen. ‘Zo ben ik opgevoed’, stelt Hanane. ‘Dit speelt automatisch door in mijn werk. Ik probeer mijn medewerkers te begrijpen. Ze moeten voelen dat je er voor hen bent. Zo kun je ook iets van hen verwachten. Die wisselwerking levert bijzonder gemotiveerde mensen op.’ Sommige worstelen met schulden of kampen met een verslavingsverleden. Niet direct de makkelijkste doelgroep, zou je denken. ‘Klopt’, geeft de directeur toe. ‘Juist daarom zo mooi om ze te zien groeien naar zelfverzekerde en betrouwbare werknemers die actief in de maatschappij staan.’ Niet voor niets kreeg Hanane in 2011 de prijs uitgereikt voor ‘Brabantse ondernemer met een sociaal hart’. Een onderscheiding die

ze zelf totaal niet zag aankomen, maar waar ze nog steeds erg trots op is.

Enthousiasmeren

Maatschappelijk ondernemen is volgens Abdellaoui anders durven denken en anders durven doen. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. ‘Ik maak in contact met andere ondernemers mee dat mijn visie voor sommigen een stap te ver is, hoe graag ze misschien ook die kant op zouden willen’, legt ze uit. ‘Je moet nu eenmaal een beetje lef hebben om met mensen te werken die al een poosje uit het arbeidsproces zijn. Zij verdienen goede begeleiding. Niet elke ondernemer wil en kan daarin investeren. Wil ik anderen meekrijgen in mijn verhaal, dan moet ik me ervan bewust blijven dat wat ik doe voor velen niet vanzelfsprekend is. Iemand riep eens dat het lastig is om aan gemotiveerde mensen te komen. Ik was geneigd te roepen: als je zo blijft denken, dan gaat ‘t vooral lukken. Maar ik hield dat wijselijk voor me. Ik wil andere ondernemers enthousiasmeren, niet ontmoedigen. Hen ervan overtuigen dat dit een duurzame investering is in mens en maatschappij.

Handyman

Op zakelijke bijeenkomsten is Hanane soms de enige vrouw. ‘Goed om te merken dat ik voor mannelijke collega’s niet onder doe’, reageert ze zelfverzekerd. ‘Van huis uit ben ik sowieso gewend dat mannentaken door vrouwen kunnen worden gedaan.’ Haar moeder was degene die de boormachine ter hand nam, want vader kampte met zijn gezondheid. Nu is Hanane de handyman in huis. ‘Ik wilde vroeger trouwens politieagent worden’, merkt ze spontaan op. ‘Niet alleen uit bewondering, maar ook omdat ik maar weinig vrouwelijke agenten zag. Maar succes zit niet in of je man of vrouw bent. Het is een kwestie van bewustzijn. Hoe bewuster je van je kwaliteiten bent, hoe meer kans op succes.’ �

succes is een kwestie van bewustzijn Ook incassobureaus werken mee omdat ze de voordelen zien, bijvoorbeeld door loonbeslagen in te houden. Dat is geweldig. Gemeentes moeten echter nog meer daadkracht tonen om mensen met inzet naar vermogen aan het werk te krijgen, vind ik. Zodra dat effectief gebeurt, zijn ondernemers eerder geneigd om met deze doelgroep te werken.’

Just Clean Ledeboerstraat 30 5048 AD Tilburg T 013-4638044 E info@justclean.nl I www.justclean.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

41


Mijn computer apparatuur veilig en zo dichtbij ondergebracht? Het kan dus wel.

Global-e Datacenter biedt colocatie centraal gelegen in de Benelux Onze relaties komen niet alleen voor de veilige omgeving Ên hoge beschikbaarheid. Onze klantgerichtheid, exibiliteit en technische know-how maken dat ze zich ook bij ons thuis voelen.

Global-e ICT solutions B.V. Raadhuisstraat 32 5126 CJ Gilze t 0161 - 88 88 88 e info@global-e.nl

Global-e Datacenter B.V. Haansbergseweg 12 5121 LJ Rijen t 0161 - 88 88 77 e info@global-datacenter.nl

www.global-e.nl


Bierens passion for gears Bierens mechanieken: ook in de Hogesluis te Amsterdam

COLUMn

Matroesjka in de polder Het begon zo aardig met het idee om 400 jaar handelsbetrekkingen tussen nederland en Rusland te vieren in het nederland-Rusland jaar. Maar het is helemaal geen feestjaar geworden. Integendeel, de jubilerende naties gaan rollebollend over straat, tergen elkaar met lullige incidenten en heffen spierballentaal aan om ieders gelijk te bepleiten.

Wist u dat 80% van alle bruggen en sluizen in Nederland beweegt dankzij Bierens tandwielen?

Bierens Machinefabrieken B.V. Postbus 4028, 5004 JA TILBURG (NL) Ringbaan Noord 189, 5046 AB TILBURG (NL) T +31 (0)135360025 | F +31 (0)135435550 E info@bierens.com | I www.bierens.com

Bierens reviseert en vernieuwt ook oude brugmechanieken, zoals hier in de Weerter Stadsbrug.

Er was de boycot van nederlandse pootaardappelen. niet zo gek in een land waar juist een antihomo wet is aangenomen. Er was een incident met Greenpeace, dat de noordpool probeerde te beschermen tegen oliewinning. begrijpelijk in een land waar de hele staatsinrichting gebaseerd is op oligarchie. En dan tot slot de blunder met de Russische diplomaat waarvan de onschendbaarheid geschonden werd. vanzelfsprekend in een land waar de premier meer te zeggen heeft dan de president met dank aan de complete democratische onderlaag die hij met corruptie en geweld omzeild heeft. Wie haalt het in godsnaam in zijn hoofd om op de tenen van meneer Poetin te gaan staan, de schouders ophaalt om de zaak ‘eerst maar eens te onderzoeken’ en vervolgens onder protest tandenknarsend een schamel excuus over zijn lippen perst. En dan met grote verontwaardiging opkijken als diezelfde premier zijn vrienden van de nasji langs stuurt om onze ambassadeur een pak rammel te geven. Kom nou toch op, zo doen ze daar zaken en dat weten we al 400 jaar. natuurlijk, dat is allemaal niet fijntjes en naar onze maatstaven keuren we dat af, maar laten we even niet al te hypocriet zijn. Al 400 jaar doen we zaken met Russen en verrijken we ons aan de handelsbetrekkingen, daar zijn we goed in. We exporteren voor zeven miljard naar Rusland en importeren voor twintig miljard uit Rusland. dat is maar een fractie van ons bnP, dus een handelsoorlogje overleven we wel, moet Frans Timmermans gedacht hebben. Wat hij vergeet is dat onze zeven miljard export bestaat uit aardappelen, vee, vlees, groenten en fruit. En dat naar een land waar zo veel grond beschikbaar is dat ze zichzelf eenvoudig kunnen bedruipen. Wat hij ook vergeet is dat onze twintig miljard import voor 90% bestaat uit olie en gas, dus als Rusland de kraan dicht draait, bevriezen we hier in de winter van de kou. En dat voor een land zonder eigen bronnen om de kachel op te stoken en dat zich op zon en wind door de globale energiecrisis heen wil bluffen. Wie heeft wie nou harder nodig? Laten we dus maar een beetje zuinig zijn op een 400 jaar trouwe handelspartner, ook al zijn we het met de interne strapatsen daar soms niet helemaal eens.

Nieuwlandstraat 59 Tilburg � 013 750 10 70 www.lacouronneducomte.nl

Marc Heuvelmans. Partner bogaerts & Groenen advocaten.


ICt & teLeCOMMUnICatIe

In de wolken met ‘de cloud’

de regie behouden we liever zelf TEKsT JEAnETTE vAn HAAsEn FOTOGRAFIE RALdO nEvEn

Voor diegenen die de cloud nog niet kennen: wie gebruik maakt van de cloud, huurt resources (capaciteit) van een datacenter voor zijn eigen IT-omgeving omdat hij zelf geen systemen meer in huis of op kantoor wil hebben. Bijvoorbeeld omdat men helemaal klaar is met de technische rompslomp bij stroomuitval of vastlopende systemen. Of omdat men, gebaseerd op Lean Management, geen investeringen meer wenst te doen. Maar ook doordat technische ontwikkelingen niet meer bij te houden zijn. Wat vandaag nieuw is, is morgen gedateerd. Met de cloud worden alle updates voor de gebruiker automatisch bijgehouden. Het is een manier van werken die ontzorgt en bedrijven de tijd geeft om te doen waar ze goed in zijn.

Eerst zelf proefdraaien controle

Ard Smulders: ‘Ik wil niet afhankelijk zijn van andere partijen’

cloud computing is niet meer te stoppen. Overal ter wereld werken met slechts een laptop en internetverbinding. HAvL faciliteert dit sinds kort zelf. ‘Omdat onze klanten er behoefte aan hebben en wij hen beloven dat ze kunnen werken, altijd en overal,’ aldus Ard smulders (42). ‘Zij willen een optimale ITomgeving.’

44

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

Een hoop partijen zijn figuurlijk al in de wolken. HAVL wilde aanvankelijk - zoals velen doen - cloudcapaciteit inkopen, maar koos ervoor die zelf te faciliteren. ‘Alleen zo behoud je de regie’, zegt Ard Smulders. ‘Als je klanten een veilig en stabiel product belooft, moet je daar ook de volledige controle over hebben. Onenigheid met een datacenter waar de omgevingen en data van 50 klanten aanwezig zijn, los je niet even met een USB-stick op. We huren daarom ruimte en faciliteren zelf de hardware die erin komt te staan. Gaat er iets niet goed, dan stuur ik mijn eigen mensen, die de klant ook goed kennen. Ik wil daarin niet


afhankelijk zijn van andere partijen. We hebben dankzij de kwaliteiten van onze eigen engineers een heel goed systeem ingeregeld.’

datacenters

Bij een dergelijke service ga je niet over een nacht ijs, zekerheid gaat voor alles. HAVL draaide zelf twee maanden lang proef met het innovatieve systeem om optimaal resultaat te verkrijgen. ‘Wij werken nu met twee datacenters. Een in Tilburg en een in Waalwijk’, legt de eigenaar van het kantoor- en ICT bedrijf uit dat maar liefst tachtig jaar geleden werd opgericht. Smulders trad daar - na zijn HBO studie in 1992 in dienst als chauffeur en orderpicker. ‘Onderaan beginnen’ vond zijn vader die toen directeur was. Hierna vervulde hij een functie binnen de IT en de verkoop. In 1999, op z’n 27e, werd hij eigenaar. Dat hij altijd met de tijd meegaat, bewijst ook weer zijn keuze voor het faciliteren van cloudcapaciteit voor de klanten.‘Het datacenter in Tilburg is het primaire datacenter waar de hardware en de storage staat’, gaat hij verder. ‘Daarin hebben alle klanten hun eigen stukje en maken ze zo gebruik van een gezamenlijke resource. In Waalwijk staat het tweede datacenter waar alle data naartoe gekopieerd wordt. Gebeurt er iets met de eerste, dan gaat er niets van de kostbare data van onze klanten verloren. Zie het als een back-up. Klanten kunnen overigens op beide datacenters draaien als ze daarvoor kiezen, in volledige synchroniciteit.’

cloudplatform

Stroomuitval op de zaak wil je niet meemaken. Een airco die er mee ophoudt en servers die bezwijken aan oververhitting

behoren echter tot reële mogelijkheden. Ook kan er door bouwwerkzaamheden zo maar een kabel worden kapotgetrokken dat het gehele bedrijf stillegt. De cloud van HAVL laat internet -ondanks denkbare grillen van buitenaf- onverstoord doorwerken. ‘Cloud computing is als het huren van stroom uit de muur’, maakt Smulders op eenvoudige wijze duidelijk. ‘Net als je stroomleverancier sturen wij ook maandelijks een rekening aan de klant. In dit geval voor het laten draaien van zijn omgeving en het beschikbaar stellen van de data. Voorheen stonden die bij de klant op locatie en vaak heeft men hier zelf nog een systeembeheerder voor in dienst, maar wij migreren ze naar ons cloudplatform. De cloud is een fenomeen dat niet meer te stoppen is. Klanten willen een optimale IT- omgeving.’

team gedeeld. Hoe ze dat onderling verdelen, daar bemoeit hij zich ook niet mee. ‘Ik geef mijn medewerkers veel vrijheid en verantwoordelijkheid’, zegt de voorstander van Het Nieuwe Werken. ‘Zij worden eveneens betrokken bij de besluitvorming. Deze cultuuromslag vraagt om veel vertrouwen in mijn medewerkers. Wat ik daarvoor terug krijg? Topmensen. Mensen die het HAVL DNA uitstralen. Dit recept resulteert weer in tevreden klanten.’ �

de cloud is als stroom uit de muur cultuuromslag

Ard Smulders en IT worden vaak in één adem uitgesproken, terwijl hij het zelf vooral een mooi concept vindt om te faciliteren. Reden: het voegt echt iets toe voor de klant. ‘Het geeft me plezier dat wij op locatie of via de cloud ervoor kunnen zorgen dat men het werk goed kan doen.’ Ard is geen traditionele directeur. Net als zijn medewerkers heeft ook hij geen vaste werkplek, laat staan een eigen directiekamer. Hij werkt gewoon tussen zijn mensen op een plek die steeds past bij het moment. Vrije dagen bepalen kunnen ze prima zelf, vindt hij. En een deel van de winst wordt met het hele

HaVL kantoor en ICt Ringbaan Oost 148a 5013 CE Tilburg T 013-5321486 E info@havl.nl I www.havl.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

45


BeDrIJFSHUISVeStInG

Inzetten op duurzaam presteren

Herbestemming biedt volop kansen TEKsT LIndA GROOTHuIJsE FOTOGRAFIE JAn sPRIJ

Ewoud van der Sluis en Marijn Dekker

de markt voor kantoren en bedrijfshuisvesting is zeer dynamisch. Allerlei politieke besluitvormingen, maatschappelijke ontwikkelingen en daarmee samenhangende nieuwe manieren van werken vragen om andere vormen van huisvesten. En hoe om te gaan met een overschot van ruim zeven miljoen m2 aan kantoorgebouwen in nederland? vastgoedspecialist HEvO helpt al 35 jaar landelijke opdrachtgevers in onderwijs, overheid, zorg en bedrijfsleven bij het creëren van oplossingen voor complexe huisvestingsvraagstukken. 46

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

Naast strategisch adviseur en sparringpartner is HEVO begeleider bij het ontwerpen en realiseren van huisvestingsdoelen. Uniek aan deze Bossche vastgoedspecialist is dat zij het projectmanagement ook risicodragend biedt, inclusief 100% garantie op budget, tijd en kwaliteit. Directievoorzitter Ewoud van der Sluis vertelt: ‘Omdat wij staan voor ons werk en risico’s goed weten in te schatten, kunnen we harde garanties bieden voor prijs en kwaliteit van de huisvesting. Daarbij behoudt de opdrachtgever maximale invloed in een transparant proces. HEVO neemt de centrale rol op zich en contracteert de ontwerpende en uitvoerende partijen. Daarbij zijn wij aanspreekpunt en eindverantwoordelijk, maar onze opdrachtgevers kunnen contact houden met alle partijen.’ De wijze waarop het projectmanagement door HEVO wordt uitgevoerd, bepaalt de klant zelf. Marijn Dekker, Manager herontwikkeling kantoren: ‘Onze opdrachtgevers kiezen de samenwerkingsvorm die het beste bij hun organisatie en vraagstelling past. Men kan ons voor het hele huisvesting- of ontwikkelingstraject of verschillende fases inschakelen: van bouw- en contractmanagement tot integraal ontwerp- en risicodragend projectmanagement.’

Garantie op budget, tijd en kwaliteit duurzaam presteren

De focus van HEVO ligt op onderwijs, overheid, zorg en bedrijfsleven. Ewoud: ‘Wij kennen deze markten goed en weten hoe de business- en verdienmodellen van onze


klanten in elkaar steken. Onze adviseurs zijn op de hoogte van de maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwste wettelijke regelgeving. Zo worden er bijvoorbeeld de afgelopen jaren steeds meer eisen op het gebied van duurzaamheid gesteld. Wij kunnen tips geven hoe een gebouw slimmer kan worden gebruikt of aanvullende maatregelen adviseren.’ HEVO staat voor huisvesting die duurzaam presteert en streeft als organisatie hetzelfde na. ‘Twee jaar geleden zijn wij vanuit Tradepark De Herven naar het Paleiskwartier verhuisd, zodat ons kantoor voor medewerkers en klanten beter met het openbaar vervoer bereikbaar werd. Daarnaast bieden we medewerkers een mobiliteitsregeling in plaats van een leaseregeling aan en neemt HEVO deel aan het project Paleiskwartier Elektrisch, onderdeel van het Bossche Energie Convenant (BEC)’, aldus de directievoorzitter. Ook Het Nieuwe Werken vraagt om andere oplossingen. Zo is het kantoor van HEVO ingericht met transparante open ruimtes en flexibele werkplekken. ‘Werken waar, wanneer en hoe we willen, sluit aan bij de wensen van huidige en toekomstige medewerkers. ICT en een flexibel ingericht kantoor kunnen daarbij optimaal ondersteunen. Maar het mentale aspect is eveneens van belang. Het is belangrijk om de medewerkers te betrekken in deze transitie. Voor onze opdrachtgever Ricoh hebben wij bijvoorbeeld de overgang naar een nieuw en duurzaam onderkomen begeleid’, vertelt Marijn.

Kansrijk of kansarm?

HEVO richt zich naast de thema’s duurzaamheid en Het Nieuwe Werken op herbestemming. Ewoud: ‘Nederland is praktisch volgebouwd, terwijl het aantal leegstaande

gebouwen groeit. Ook in ‘s-Hertogenbosch is er sprake van veertien procent leegstand. Niet alleen vanwege het financiële plaatje, maar ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid en ruimte biedt herbestemming veel kansen voor het onderbrengen van woningen, bedrijvigheid, zorg, educatieve en culturele functies.’ HEVO biedt bedrijven en organisaties een QuickScan waarmee onderzocht wordt of herstemmen kansarm of kansrijk is. Marijn legt uit wat dit inhoudt:

Mentale aspect belangrijk bij Het nieuwe Werken ‘In onze scan wordt de locatie en het gebied geanalyseerd, het gebouw getoetst op bouwkundige staat en de technische haalbaarheid en functionele mogelijkheden bekeken. Vervolgens brengen we de diverse (her)ontwikkelingsopties inclusief de investeringskosten en financiële risico’s in kaart. We kunnen al snel inschatten of de sloopkogel geadviseerd wordt of niet. De QuickScan voeren we in één dag uit, zodat de kosten niet onnodig oplopen.’ Indien het gebouw kansrijk is, kan ervoor gekozen worden om het pand een nieuwe functie te geven. Marijn haalt als voorbeeld Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch aan, dat onlangs een kantoorpand betrok. Voor dit project heeft HEVO het integrale projectmanagement op zich genomen. ‘De druk op het hoofdgebouw aan de Onderwijsboulevard moest verder worden teruggebracht. Daarom zijn twee academies verhuisd naar een nieuwe locatie aan het Hervenplein, nabij station

Oost. De nieuwe locatie is een bestaand gebouw dat van kantoorpand is omgebouwd tot onderwijslocatie. Het gebouw bood voorheen plaats aan 350 kantoormedewerkers, nu aan circa 2.000 studenten en medewerkers. Dat vraagt om de nodige aanpassingen: van de afvoer van (lichaams)warmte tot een compleet nieuwe indeling van het gebouw.’

Kenniskantoor

Als kennisorganisatie organiseert de vastgoedspecialist regelmatig kennissessies en mini-seminars, maar wil de kennisdeling verder stimuleren. Daarom stelt HEVO zich open voor externe partners zoals bijvoorbeeld architecten en business analisten. ‘Zij zijn welkom in ons Kenniskantoor: partners kunnen gebruik maken van onze werkplekken, projectruimtes en vergaderfaciliteiten. HEVO biedt hen een inspirerende omgeving aan, waarin mensen openstaan voor elkaars ideeën. Door ontmoeting en kennisdeling kan spontane samenwerking rondom specifieke thema’s ontstaan. Samen met onze partners willen wij continu blijven innoveren op het gebied van duurzame huisvesting- en vastgoedvraagstukken.’ �

HeVO Hugo de Grootlaan 11 5223 LB ‘s-Hertogenbosch T 073-6409409 E info@hevo.nl I www.hevo.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

47


reLatIeMarketInG

naamsbekendheid, relatiemarketing en business genereren

beste skybox van nederland TEKsT KARLIJn vAn HOEK FOTOGRAFIE TOIn dAMEn

Daarnaast willen Willem II en DPD Pakketservice gezamenlijk beter worden.’

Skybox DPD Pakketservice

uniek

voetbalclub Willem II heeft vijftien business Rooms, waarvan er één onlangs is verkozen tot beste skybox van nederland. Wat maakt het concept business Room bij Willem II zo uniek? We praten hierover met Robert van straaten, directeur Marketing en sales bij dPd Pakketservice -én eigenaar van de beste skybox van nederlanden Frank brugel, accountmanager van Willem II.

‘Ik kan elk bedrijf aanraden sponsor te worden van Willem II’, aldus Frank Brugel. ‘Je kunt het als platform gebruiken voor niet alleen regionale, maar ook nationale uitstraling.’ Op dit moment zijn er nog enkele Business Rooms vrij in het Koning Willem II stadion. ‘Het is een ideale mogelijkheid om gasten in een luxueuze en unieke omgeving te ontvangen. Bij andere clubs zie je vaak dichte skyboxen, bij Willem II is het heel open. Er hangt een bepaalde sfeer, uitstraling en traditie en er liggen veel commerciële mogelijkheden. Ik ben te allen tijde bereid potentiële sponsoren te woord te staan en uit te leggen wat het sponsorschap bij Willem II kan brengen.’ �

Robert van Straaten en Frank Brugel ‘We hebben de verkiezing gewonnen met de beste skybox en niet de mooiste skybox. Dat is voor ons belangrijk. Hoe mooi je box ook is, je moet hem wel gebruiken waar hij voor bedoeld is. Wij proberen het optimale te halen uit de mogelijkheden van de Business Room.’ Enthousiast vertelt Robert waar de skybox van DPD voor staat: ‘De skybox van DPD Pakketservice symboliseert de pakketten die dagelijks door ons worden vervoerd. De wanden zijn donker omdat die verwijzen naar de binnenkant van een gesloten pakket. De voetbal op de achterwand symboliseert de link naar de sportsponsoring en de betrokkenheid die DPD heeft met de sport. Dit zorgt voor een

48

optimale connectie tussen de skybox, het speelveld en de gasten.’

Gunfactor

De mogelijkheden van een Business Room zijn eindeloos. De belangrijkste doelstellingen van DPD Pakketservice zijn naamsbekendheid verhogen, relatiemarketing onderhouden en business genereren. Robert: ‘Als ik in contact kom met interessante bedrijven, probeer ik daar voor Willem II iets uit te halen. Dat werkt ook andersom. Ik doe zaken met sponsoren van Willem II, omdat ik het ze gun. De komende periode wil ik graag business genereren als ambassadeur vanuit de Business Room houders.

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

Willem II tilburg Goirleseweg 34 5026 Pc Tilburg T 013-5490590 E business@willem-ii.nl I www.willem-ii.nl


20% bijtelling

DE NIEUWE INSIGNIA

8 INCH TOUCHSCREEN MET 20% BIJTELLING. Alles draait om connecties. Dynamisch design en grensverleggende technologie. Dat is de nieuwe Insignia. U bent altijd en overal connected dankzij het unieke IntelliLink systeem met onder andere 8 inch touchscreen, touchpad met schrijfherkenning, satellietnavigatie voor heel Europa, inclusief snelheidssignalering en app support. De nieuwe Insignia is leverbaar vanaf € 27.995,- met een ruime keuze aan efficiënte motoren, ook met 20% bijtelling. Kom nu kennismaken in onze showroom.

’s-Hertogenbosch Afrikalaan 2, Tel. 073 - 6 463 463 Veghel, NCB - Laan 119, Tel. 0413 - 33 12 12 Tilburg Kraaivenstraat 28, Tel. 013 - 594 25 55

www.lathouwers.nl

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km: 3,7 -11,0; kms/liter: 27,0 - 9,1; CO2 gr/km 98 - 259. Prijs incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken. Zie verkoopvoorwaarden op www.opel.nl. Wijzigingen voorbehouden.

G A A N VO O R G AU D

In aanloop naar het WK 2014 zetten wij bij Gaud alle posities weer op scherp. Als totaalleverancier van Informatie- en Communicatietechnologie kennen wij het ‘ICT-spel’ als geen ander. Strategisch, aanvallend en sportief, zo kunt u onze service en dienstverlening het beste samenvatten. Niet de grootste, maar wel de meest betrokken partij uit de regio! Gaat u komend jaar met ons voor GAUD?

Akkerstraat 7 | 5084 HL Biest-Houtakker | T. 013 – 521 04 62 | gaud.nl


BOBKATERN BOB KATERN BOB katern

Strategie 2014: (nog) meer voor leden

Regio business in beweging Faciliteren van zakelijke contacten is wat we doen. dat doen we prima volgens onze leden. dit vinden we uiteraard heel fijn om te horen. We willen tevreden ondernemende mensen die energie halen uit de contacten die ze via het zakenmagazine, online of fysiek op de bOb Events opdoen. deze positieve tendens willen we dan ook doorzetten in 2014. Hoe we dit doen, lees je onder andere in dit intro van het bOb Katern.

Wat DOen We anDerS In 2014? • De BOB Masterclasses zijn exclusief toegankelijk voor leden; • Op elke BOB Borrel is er een kennissessie of activiteit waarbij men elkaar in kleinschaliger verband kan ontmoeten; • Verdere expansie en optimalisatie van het online platform; • Verdere uitbreiding en intensivering van promotiemogelijkheden voor onze leden via onze social media kanalen en nieuwsbrief; • Leden nog actiever informeren en enthousiasmeren om alles uit het lidmaatschap te halen. Leden wonen de BOB Masterclass van Jos Burgers bij

BUSIneSS OntMOet BUSIneSS Als sponsor of partner van diverse netwerkevents in brabant betrekken we ook onze leden door regelmatig kaarten beschikbaar te stellen voor deze events, bijvoorbeeld het business Open bij burgGolf Haverleij, de Koningshoevenontmoeting en de bOv-trofee. dit doen we omdat we onze leden graag iets extra’s bieden. vaak geeft het ook gelegenheid tot het opdoen van nieuwe contacten onder het genot van een verzorgde middag/avond. Houd de nieuwsbrief in de gaten voor verloting van aankomende events.

LIDMaatSCHaP

Jaarlijkse Koningshoeven-ontmoeting bij de trappistenabdij

Het een gaat niet zonder het ander. Het kunnen aanbieden van meer en betere middelen om duurzamer contact te leggen, vereist investering in tijd, aandacht en geld. dit heeft ook gevolgen voor de tarieven voor een lidmaatschap: in 2014 worden deze verhoogd met 25 euro per jaar. Hiermee kunt u profiteren van alle mogelijkheden die het lidmaatschap biedt: een tweemaandelijks magazine, toegang tot twaalf bOb borrels, vier bOb Masterclasses, het online platform met een eigen profiel en de mogelijkheid om agenda- en nieuwsberichten te delen. Regio business stelt ook in 2014 alles in het werk om uw doelen t.a.v. netwerken te realiseren!

50

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

Bezoekers van de BOB Borrel genieten van een uitgebreid buffet


LID In De SPOtLIGHt

ad eland EF-FIs Mijn bedrijf staat voor: Innovatie en lef! Het is voor ons een enorme uitdaging geweest om juist in een economisch lastige periode een nieuw bedrijf te starten en diverse sectoren kennis te laten maken met een grondstofbesparende innovatie. veel bedrijven en consumenten letten nu extra op service, onderscheidend vermogen en besparing. Hier maken wij dankbaar gebruik van.

Maarten kolen Klussenbedrijf ‘de bus’ Ik sta voor: Garantie en service. Ik denk voor zover mogelijk mee in oplossingen, ook als het bijvoorbeeld buiten de garantieperiode valt. Een fabrikant verschuilt zich snel achter regels, dat doe ik niet. Ik wil dat mijn klanten tevreden zijn en terugkomen en hanteer hierbij de hoogste kwaliteitsnormen.

albert van der Sanden Adviesbureau becks Mijn bedrijf staat voor: Het maken van installatietechnische ontwerpen voor de utiliteitsbouw, voor zowel nieuwbouw als renovatiepanden (zoals de brabanthallen). Alle kansen op het gebied van duurzaamheid worden bekeken en indien gewenst en financieel haalbaar geïntegreerd in het ontwerp. denk hierbij aan warmte koude opslag (WKO), zonnepanelen en windenergie.

Marcel van Bavel bAsEd bIM management & consultancy Mijn ambitie is: Een brug te slaan tussen bouw- en facilitymanagement. Met betere communicatie tussen bouw- en exploitatieteams kunnen we onze gebouwen namelijk niet alleen duurzaam ontwerpen en bouwen, maar ook daadwerkelijk duurzaam gebruiken!

Mijn ambitie: Mijn ambitie is om het ontwerp en de productie van het innovatieve fingerfoodservet Grippy’s zowel nationaal als internationaal in de disposable sector te implementeren. Mijn onderscheidend product: Iedereen kent de situatie dat je op een bijeenkomst bent en de lekkerste hapjes geserveerd krijgt zonder servet. Grippy’s biedt hier een hele goede oplossing voor. Een mooie uitdaging om dit eerste en unieke vormgegeven

Mijn werkwijze: Particulieren en bedrijven kunnen bij mij terecht voor alle werkzaamheden, van tegels zetten tot het plaatsen van complete badkamers. Maar ook voor specialistisch werk zoals elektrotechnische storingen. Ik wil te allen tijde mijn klant ontzorgen; als ik zelf iets niet kan, huur ik anderen in. uiteindelijk houd ik altijd de regie en directie over het werk. Mijn grootste uitdaging is: Je merkt toch dat vooral banken de handen

Mijn ambitie is: Om met het ontwerpteam gebouwen te realiseren die klaar zijn voor de toekomst. dus: een comfort dat aan de hoogste eisen voldoet, grote flexibiliteit, maximale duurzaamheid en waardebehoud voor de toekomst! Onze slogan is: van begin tot eind betrokken. Wij ontwerpen niet alleen de technische installaties, maar zien er ook op toe dat alles geschiedt zoals in het Programma van Eisen is vastgesteld.

Mijn core business is: Adviseren en ondersteunen van multidisciplinaire teams en de implementatie van de geschikte bIM werkmethodiek voor bedrijven binnen de bouw- en vastgoedsector. Ik help bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het managen van gebouwinformatie. Dit heb ik te bieden: vernieuwende ideeën en een transparante werkwijze. door mijn brede bouwkundige kennis kan ik als volwaardige gesprekspartner

Kijk voor alle leden op www.regio-business.nl

servet onder de aandacht te brengen en te leveren aan groothandels, disposablefabrikanten en grote accounts.

eF-FIS Molenakker 18 4911 BC Den Hout T 0162-433513 I www.grippys.nl

op de knip houden waardoor opdrachten moeilijker worden verstrekt. door te blijven netwerken en diversiteit in werk te bieden hoop ik meer klanten te kunnen bedienen.

klussenbedrijf ‘De Bus’ Busselakker 8 5056 LX Berkel-Enschot T 013-5336924 E debus@maartenkolen.nl

door ook na realisatie uitvoerig te testen, te monitoren en nazorg te verlenen wordt de opdrachtgever zoveel mogelijk ontzorgt.

adviesbureau Becks Ketelaarskampweg 9 5222 AL ‘s-Hertogenbosch T 073-6579030 I www.becks.nl

optreden voor alle lagen binnen de organisatie. samen met mijn klanten zoek ik naar de beste oplossing voor hun specifieke bedrijfsproces en het verhogen van hun klantwaarde.

BaSeD BIM management & consultancy Koopvaardijstraat 10 5017 BG Tilburg T 013-2600011 I www.based.co.nl


Impressie BOB Bourgondisch

Parade ‘s-Hertogenbosch 6 september 2013 500 bezoekers

Kijk voor meer foto’s op: www.regio-business.nl


BOBBORREL BORREL

Uitnodiging BOB Masterclass & BOB Borrel

Deze BOB Masterclass & BOB Borrel worden mede mogelijk gemaakt door:

bogaerts & Groenen advocaten Tilburg

bogaerts & Groenen is een full service advocatenkantoor met 25 advocaten en vestigingen in boxtel, Oisterwijk en Tilburg. Het kantoor bestaat bijna 40 jaar, is sterk in een aantal rechtsgebieden waar door de jaren heen veel expertise in opgebouwd is. Met name op het gebied van ondernemingsrechtelijke vraagstukken, reorganisaties en arbeidsrecht heeft bogaerts & Groenen veel ervaring. En dat geldt evenzeer voor vastgoed, overheid, IE/IT en echtscheiding. de cliënten zijn zeer divers en de omvang varieert van MKb tot landelijk opererende concerns. bogaerts & Groenen kiest voor een duidelijke marktstrategie. die laat zich kenmerken door een proactieve benadering, duidelijke afspraken vooraf, en de wens van de cliënt voorop. ’van halen naar brengen’ is een marketingtool waar al veel succes mee geoogst is, ook in de zakelijke dienstverlening. die benadering draagt bij aan het succes van bogaerts & Groenen, een kantoor waar cliënten zich thuis voelen.

Dinsdag 26 november Vanaf 15.00 - 23.00 uur

15.00 - 17.00 uur

17.00 - 18.00 uur

BOB Masterclass

Ontvangst BOB Borrel

door Carl Van de Velde

18.30 - 18.45 uur

19.00 - 21.00 uur

Feestelijke opening

Culinair genieten

Regio business nodigt u uit op dinsdag 26 november voor een bOb Masterclass & bOb borrel bij bogaerts & Groenen advocaten in het EnTrada kantoorgebouw in Tilburg. Het thema van deze bijeenkomst is 013. vanaf 13 november 2013 is het advocatenkantoor namelijk gevestigd in Tilburg op de 13e etage van EnTrada. Het thema 013 zult u in alle vormen tegenkomen tijdens deze bOb borrel. u kunt een kijkje nemen in het nieuwe kantoor van bogaerts & Groenen advocaten. Aansluitend nodigen wij u uit voor de bOb borrel op de 14e etage en het dakterras op de 15e etage. u bent van harte welkom om de opening mee te vieren en te genieten van het spectaculaire uitzicht.

Partner Marc Heuvelmans: ’EnTrada is een prachtig pand met goede faciliteiten en vooral een adembenemend uitzicht vanaf de 13e verdieping. dat uitzicht maakt werken op die plek ook zo inspirerend met zicht van breda tot den bosch en van Poppel tot Waalwijk. de A58 meandert onderlangs en rondom is bedrijvigheid op de bedrijventerreinen Katsbogten, Het Laar en T58. Ondernemers kunnen gemakkelijk even binnen lopen en de lift omhoog nemen. We nemen altijd de tijd voor een kennismaking of een goed gesprek. Hoewel we hoog gaan zitten, blijven we heel laagdrempelig.’ www.bgadvocaten.nl

BOB Masterclass Carl Van de Velde voorafgaand aan deze bOb borrel is er exclusief voor leden een bOb Masterclass met carl van de velde, de meest gevraagde spreker/coach in belgië met betrekking tot persoonlijke en professionele groei. Tijdens de masterclass krijgt u inzicht in de mindset van topondernemers. Hij doet dit in dermate praktische en bruikbare taal dat zijn concrete tips zullen bijdragen aan expansie van uw business, winstgroei maar vooral in persoonlijke drive. Facility partners bOb borrel:

Regio Business. Your Business! bOb staat voor business Ontmoet business; de bOb borrel is een levendige ontmoetingsplaats waar kennis en kaartjes volop worden uitgewisseld.

Aanmelden via www.regio-business.nl


LID In De SPOtLIGHt

aad Blokland blokland bedrijfsadvisering Wat heb ik te bieden: Ruim 20 jaar bancaire ervaring op het gebied van financieringen. Ook in deze tijd weet ik waar de financieringsmogelijkheden zijn. Of het een rekening courant is, een middellange lening, via crowdfunding of bij een particuliere investeerder. Het gaat nu niet alleen om wat je weet maar ook vooral om wie je kent!

Margaret van de Vorstenbosch & Gaby van tol vorstenbosch & van Tol Wij staan voor: Het terugpakken van regie op verzuim. Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van arbeidsongeschikte medewerkers. Onze uitdaging is om zo snel en duurzaam mogelijk een werknemer weer in het arbeidsproces te krijgen.

Mijn grootste uitdaging is: Elke ondernemer heeft een droom. Als basis heb je een plan nodig. Gedegen en goed onderbouwd. de volgende stap is de financiering. dat is een vak apart. Mijn uitdaging is om een passende financieringsoplossing te realiseren voor de betrokken ondernemer zodat deze zijn droom kan waarmaken.

het matige resultaat uit te leggen? Een partner die uw groei kan financieren? Een senior bankier die met uw bank gaat onderhandelen over een eventuele doorstart? bel mij!

Blokland Bedrijfsadvisering Borgvliet 29 5346 XD Oss T 073-6900444 I www.bloklandbedrijfsadvisering.nl

Wat zoekt u als ondernemer: Iemand met wie u wilt klankborden? Een adviseur die u begeleidt naar de bank om

nieuw dit jaar: begin 2013 hebben we een online-versie geïntroduceerd (www.vnvt.nl). Op een snelle en overzichtelijke manier wordt uw gehele verzuim geadministreerd en weergegeven. Hierdoor kunnen wij ons tevens focussen op het preventieve verzuim binnen uw organisatie.

voor de werkgever en werknemer. Laat u begeleiden in het web van regelgeving, een streng toetsend uWv en vage klachtenbeelden. door onze persoonlijke aanpak, heeft u uw regie op verzuim weer terug.

Onze werkwijze: Kennis, korte communicatielijnen, een professioneel (landelijk) netwerk en aandacht

Vorstenbosch & Van tol Veemarktkade 8, locatie A10 5222 AE ‘s-Hertogenbosch T 073–6235522 I www.vnvt.nl

Als eerste één oplossing op elk vlak: KPN ÉÉN.

KPN ÉÉN Eén zakelijke oplossing voor vast, mobiel en internet

Of uw organisatie nu groot of klein is, met KPN ÉÉN valt alles op z’n plek. Want daarmee heeft u internet, vast en mobiel bellen in één. Onder één contract en één factuur. Met één helpdesk, één telefoonnummer, één beheerportaal en één vaste prijs per medewerker. Voor wie u de ideale oplossing samenstelt, die u flexibel kunt uitbreiden of verminderen.

kpn doet ’t gewoon

Kortom KPN ÉÉN.

Maak nu een afspraak met uw business partner van KPN voor een persoonlijk advies.

BTC Teleconsult Tilburg | Kraaivenstraat 36-1 5048 AB Tilburg | T 088-4110035 | F 088-4110034 www.btcteleconsult.nl | info@btcteleconsult.nl


BOBKATERN BOB KATERN BOB katern

agenda, nieuws en reacties

Laat de regio weten wie en waar je bent nIeUWS en eVentS bent u lid van Regio business en heeft u relevant nieuws of organiseert u binnenkort een event? Mail ons uw informatie en wij publiceren het bericht op www.regio-business.nl. bent u actief op social media? volg ons dan op LinkedIn, Facebook en Twitter en wij volgen u terug. Interessante items die u publiceert verspreiden wij dan weer onder onze volgers. Word ook lid van onze groep op LinkedIn en volg/plaats interessante discussies.

reaCtIeS Top artikel en een mooie krachtige foto! Hanane Abdellaoui, Just clean. Hoe goed is @Regiobusiness bezig! #EigenInitiatief #shareAll. @share_on. Leuk idee, goed initiatief die wijnproeverij, Peter bevelander, AutoRedigo. de eerste keer bij de #bObborrel van @ Regiobusiness was geslaagd! Mooie locatie, leuke gesprekken, gezellige sfeer @suzanhamers. Inh. krachtige Masterclass met humor, culinair hoogstaand in mooi verbouwde Kentering te Rosmalen, gisteren! ok! #bObborrel @As50bernheze. Abc van Jos burgers: Aandacht, begrip, complimenten. Zaken die je gratis kunt geven ipv korting #bObborrel @JanWMverstijnen. Gunnen begint met geven! Inspiratie en humor Jos burgers #bObborrel @sonjadeLouw. bedankt @Regiobusiness en twitterloze #josburgers voor veel nieuwe inzichten en #energie! #65plus �@claudia_vanGorp. Jos burgers geeft nieuwe antwoorden op oude vragen #bObborrel Wet van snuf; Gunnen begint met geven @Wimschuurmans. vandaag aanwezig bij #bObdebat. Leuk debat over huisvesting. dank @RicohnL voor gastvrijheid @Mvervoor. dank je wel voor de mention! En voor het nieuwsbericht op jullie site! #blij @Lumintweet. de bOb Masterclass was in een woord: suPER !!! Joris van Oers, ProLease. Ik vond het erg interessant. Het was voor mij de eerste keer en heb meteen goed gebruikt gemaakt van jullie MeetingPoint: dit werkt erg goed voor mij. En de masterclass was ook interessant. Ik heb er een blog over geschreven! Yvonne van balkom, Allur.

aGenDa

14 november seminar banning Advocaten, noordbrabants Museum, ‘s-Hertogenbosch 18 november Prezi training share-all, Waalre 21 november seminar Modernisering Ziektewet, de Ideeënfabriek, uden 21 november Excellent Wonen & Leven beurs, beursgebouw Eindhoven

26 november bOb Masterclass & bOb borrel, bogaerts & Groenen advocaten, Tilburg

28 november Informatiemiddag scense Application delivery, dHs Informatisering, Oss 28 november Workshop Time Management 2.0, Een Helder Hoofd, schijndel 3 december bOb debat Midden-brabant, Tilburg 4 december bOb debat noordoost-brabant, ’s-Hertogenbosch 19 december bOb Kerstborrel, club Pellikaan, Tilburg

kijk op www.regio-business.nl voor de volledige agenda; agenda-items kunt u mailen naar info@regio-business.nl.

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

55


Impressie BOB Borrel

Meijs Wonen Tilburg 19 september 2013 400 bezoekers

Kijk voor meer foto’s op: www.regio-business.nl


LID In De SPOtLIGHt

nicole van den acker Hierenu stressreductie Tijd voor slapen Mij maak je wakker voor: stressreductie en hulp bij beter slapen. Hierenu startte vier jaar geleden met stressreductie en in de praktijk viel op dat veel mensen alleen al door beter te slapen weer overzicht krijgen van wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Als je

eric Bogers bogers beroepscoaching Je moet contact met mij opnemen als: Je het punt hebt bereikt dat je prima weet wat je wilt bereiken, maar constateert dat je niet snel genoeg vooruit komt. Mijn bedrijf staat voor: Het wijzen van de weg naar Zichtbaar succesvol Leidinggeven! dat doe ik door pro-

Marcel Willems Marcel Willems fotografie even voorstellen: dit is niet wat ik doe, dit bén ik: al ruim 30 jaar is fotograferen en filmen mijn grote passie. Met opdrachtgevers door heel nederland en daarbuiten wordt het maken van mooie foto’s nooit saai. Het is altijd weer een uitdaging om een uniek beeld te creëren en daar mijn handtekening in te leggen.

Frans Spermon Frasp bouwadvies constructies Wat doen wij: Wij adviseren hoe een nieuw gebouw, aanbouw, verbouwing in elkaar te zetten. vanaf het eerste ontwerp van de architect maken wij een constructie ontwerp om de beste, meest economische constructie te ontwerpen, zonder daarbij de veiligheid uit het oog te verliezen. samen met de klant in een bouwteam geeft dit het beste resultaat.

met mij over slaap praat, ben ik in ieder geval wakker! Waarom slapen? slapen is voor iedereen belangrijk. Een goede nachtrust maakt alles makkelijker en het houdt je gezonder. bovendien ben je effectiever. In alles. Mensen vertellen soms dat ze al jaren problemen hebben met slapen. Ik heb dan vaak bewondering voor hun doorzettingsvermogen terwijl ik zie dat er mogelijkheden zijn blijven liggen.

fessionele, to-the-point coaching van jouw medewerker, jouw team, of als het nodig is jouzelf. Ik fungeer daarbij als navigator: Jij bepaalt waar je naar toe wilt, ik bied de handvatten terwijl je zelf aan het stuur blijft. Waar ik in geloof: Is dat de antwoorden op jouw vragen niet te vinden zijn in boeken of in goed bedoelde adviezen. de beste antwoorden zijn de antwoorden die uit jezelf komen. Het is mijn werk en mijn ambitie om jou

Mijn bedrijf staat voor: Een creatieve, efficiënte aanpak waarin ik samen met de klant voor de mooiste foto of film ga. Mijn specialiteiten zijn het fotograferen van mensen op locatie of in de studio, voor interviews in bladen maar ook voor events, ronde tafel conferenties en openingen. daarnaast zijn de bouwwereld, industrie en architectuur bekende vakgebieden voor mij. Mijn onderscheidend vermogen: no-nonsense. 24/7 inzetbaar. staan voor wie

Wat hebben wij te bieden: Een jarenlange ervaring in het berekenen en tekenen van constructies voor onder andere kantoren, bedrijfshallen, parkeergarages en appartementen. Je kunt dus met al je constructievragen bij ons terecht! dit betreft zowel nieuwbouw als verbouwingen. Waar willen we naar toe: We willen groeien tegen de crisis in en 2014 nog succesvoller maken dan 2013. dit willen we verwezenlijken door samenwerkings-

Kijk voor alle leden op www.regio-business.nl

Mijn missie: Ik deel graag kennis en ideeën die kunnen helpen om beter te slapen. Een uitgeslapen gevoel voor iedereen!

Hierenu – tijd voor slapen Burg. Loeffplein 70 e-f 5211 RX ‘s-Hertogenbosch T 06-16044993 I www.tijdvoorslapen.nl

deze te laten ontdekken. niet meer, niet minder, maar wel blijvend! Mijn motto is: Wie je bent, zeg je zelf!

Bogers Beroepscoaching Zonnedauw 48 5731 TW Mierlo T 06-24686878 I www.bogersberoepscoaching.nl

ik ben en wat ik doe. Geen woorden maar beelden.

Marcel Willems Fotografie Van Broeckhovenlaan 91 5213 HZ ‘s-Hertogenbosch T 06-53269319 I www.marcelwillems.nl

verbanden met andere partijen aan te gaan, want samen sta je sterker.

FraSp bouwadvies constructies Eikenburglaan 14 5248 BK Rosmalen T 06-10865232 E frasp@kpnmail.nl


bob katern

Het hoe en waarom

Business ontmoet leden ‘We merken een verschuiving in de manier van netwerken’, begint Mariëlle Ploegmakers, eigenaar van Regio Business het gesprek. ‘Bezoekers van de BOB Borrels wisselen steeds minder vaak meteen visitekaartjes uit. Men beseft dat het eerst om aandacht en oprechte interesse gaat. Eventuele business volgt dan later. Kortstondig resultaat is niet wat je als ondernemer wenst. Je wilt duurzame contacten, daarvoor moet je samen de diepte in en weten wat je te geven hebt.’ Regio Business biedt leden de mogelijkheid hiertoe via BOB Borrels, masterclasses, zakenmagazines en het online platform. ‘Nog niet alle leden van Regio Business kennen de kracht van ons netwerk en de mogelijkheden die het biedt’, legt Mariëlle uit. Het online contactverzoek is een voorbeeld van zo’n mogelijkheid die Regio Business biedt. ‘Wat is makkelijker dan online contact te leggen om te kijken of je elkaar op de komende BOB Borrel kunt ontmoeten? Inmiddels zijn er 750 contactverzoeken tussen leden verstuurd en men reageert erg enthousiast. Ik wil leden dan ook oproepen hier echt gebruik van te maken want het werkt!’, vertelt Mariëlle. Naast informeren wil Regio Business haar leden, maar ook andere ondernemende mensen, enthousiasmeren voor de diensten die ze bieden. Mariëlle: ‘Onze leden zijn onze beste ambassadeurs. We horen regelmatig positieve verhalen en enthousiaste reacties. Waarom deze niet delen?’

Eerst contact, dan contract

‘Dat zijn voor mij de belangrijkste redenen om lid te zijn van Regio Business en naar de BOB Events te komen’, aldus Wim Schuurmans, directeur bij Experientis. ‘Ik heb zelf een keer een masterclass gegeven. Dit was mijn eerste kennismaking en ik ben daarna meteen lid geworden. Er is een bepaalde chemie met de organisatie.’ Wat betekent netwerken voor Wim? ‘Netwerken

58

betekent voor mij de passie voor ondernemen delen en het leggen van contact. Ik geloof eerst in een contact, dan pas een contract. Vroeger was het eerst handel dan binden, nu is het andersom. Steeds meer mensen komen tot dat besef.’ Wim vervolgt:

Wim Schuurmans, Experientis

‘Door de mensen die ik ontmoet en de kennis die ik opdoe, krijg ik heel veel energie en word mijn netwerk steeds weer uitgebreid. Tot slot vragen we Wim om zijn advies ten aanzien van netwerken. Wim: ‘Kom vooral naar de bijeenkomsten. Die eerste keer is vaak lastig of eng maar hoe vaker je komt hoe meer je ervan gaat genieten, hoe meer mensen je leert kennen en hoe meer energie je krijgt. Als je nog geen lid bent, doe dit dan! Deel met elkaar de passie voor ondernemen.’

Veel respons

‘Mijn broer schrijft al enige tijd columns in de editie Noordoost-Brabant, en met succes’, vertelt Laurette Westelaken, commercieel directeur bij GWS dé schoonmaker. ‘We krijgen veel respons, wat ons weer

R E G I O b u s i n e s s | n o v em b er / d e c em b er 2 0 1 3

naamsbekendheid oplevert.’ Deze naamsbekendheid is ook de voornaamste reden voor het lidmaatschap bij Regio Business. Laurette: ‘Door te netwerken kweken we vertrouwen omdat mensen je kennen en je gezicht terugzien. Na anderhalf jaar heb ik alleen nog maar positieve ervaringen, het is altijd gezellig op de BOB Borrels en goed verzorgd. Ik kijk vooraf online naar wie er komen, voor de nieuwsgierigheid en ook om het spotten van potentiële klanten. Mijn advies aan leden is dan ook: ga zeker zo vaak je kunt naar de BOB Borrels, werk op deze manier aan je bekendheid en ervaar dat dit in de toekomst echt iets oplevert.’ Laurette besluit: ‘Bijkomend voordeel is dan dat je veel mensen leert kennen, die je vervolgens ook weer kunt verbinden met elkaar.’

Laurette Westelaken, GWS dé schoonmaker

Concrete opdrachten

Regio Business biedt leden een platform met allerlei middelen. Maak hier dan ook gebruik van’, adviseert Peter Spruijt, Senior Management Consultant en Trainer bij Berendsen & Partners. ‘Als je je voorbereidt,


REGIO

R NOORd

REGIO er 2013 /oktob NOORd tember Rrga dngO29O| sep st | Jaa -bRa zine Raba| Jaargang 29 | september/oktober 2013 aga zakenmagazine Raba Nt REGIO NOOR NOORdOOst-bRabaNt OORdOO OOR OOst-b st-bR st-b R abaN aba N t zakenm Nt t N zakenm agazine Raba -bRa | Jaa rgang OOst 29

| sep tem

ber/ok

tober

2013

REG

IO m RE GI REGIO mI Id ddE O ddEn-bR n-b abant Rab mId d zakena nzine maga t | JaargEn

-bR

ang 29 | september/

a zake b

oktober

2013

aagnaz tine | Jaarga

nm

Xxx Ba BartXxx vxan De rt v De dr Xx de Xxx an dre em Bart van m der Meijs Xxpexxl is lage r JMeXxx ijs pel is der De drempel r dao Me lag ose Xxxx is lager J n sjee dan er Je Xxx de den ttnk ijs xx ktD eXx da Je be je tt e tD Xx nt ijkh beXxxx nt zo Josette Dij xn je z o u ve khuizen rvangeBO iz en verva ijkhu Xx denkt Xxxx Je bent zo n x ng O vervangB Ma B D Xxxx en izen en B D rke Xxx Mar tin eb ketin ebat a ga Xxxx g al BOB Deba ls m t s mot t or va oto Xxxx Marketing n de rv als mot

Van La nscho t XxxXxxxx emen Van Lanschot bt oChabo Xxxx Xxxx ChaChabot t t o Durf te ondernemen h c rgers Xxxx Jos Bu Lanemsen Xxxx X x Van rn de Jos Burgers xx te on or van de

an Xxxx de on ing d

onde

onderneming

rnem

Durf te ondern

n

Durf

telake

Loek De aanh Winter ouder wint Loek Winter De aanhouder wint intert win LoeknhW ouder De aa

ern

em

ing

Xxxx

Xxx

Xxx

eb

sp at x ree ree spreek punktpunktpu nt Xx

Loek Wi

nter DeLo aanh ekouder wint DeLaa o nhouWinte De e k der r aa nh Winwint ou de ter rw int

door bijvoorbeeld te kijken wie er aanwezig zullen zijn, kun je al een goede inschatting maken. En als je gebruik maakt van de middelen die er zijn om op voorhand al een afspraak in te plannen, dan kan je daar meer uit halen en met elkaar een beter resultaat halen.’ Peter is ervan overtuigd

Peter Spruijt, Berendsen & Partners

dat netwerken geen doel op zich is maar een middel om in contact te komen met mensen. Peter: ‘Ik heb geleerd dat het uitwisselen van visitekaartjes eerder een bevestiging is van een interactie dan een doel op zich.’ Concrete voorbeelden van succesverhalen heeft Peter wel: ‘Ik vind het belangrijk iets voor anderen te betekenen in zakelijk opzicht, bijvoorbeeld door het linken van mensen aan elkaar. Regio Business biedt hiervoor de juiste middelen. Daarnaast heb ik in een jaar tijd drie concrete opdrachten via het lidmaatschap binnengehaald, mijn ervaringen zijn dus positief. Momenteel bekijken we samen met Regio Business de mogelijkheden om het zakenmagazine in te zetten voor het vergroten van de naamsbekendheid.’ Peter sluit af met een tip: ‘Netwerken is iets waar je je op voor moet bereiden en doelen voor moet stellen.’

Actief aanwezig

De klanten van Bierens Machinefabrieken komen niet op een BOB Borrel. Waarom zijn ze dan wel lid? Anne-Mart Agerbeek,

CFO van Bierens Machinefabrieken: ‘Ons grootste doel hier is niet om klanten te scoren. We zijn lid geworden vanuit een bewuste beleidskeuze: het versterken van onze zichtbaarheid in de regio en het in contact komen met andere ondernemers. Door aanwezig te zijn op BOB Events krijg je een beter beeld van de regio, de ondernemers die hier zitten en wat er speelt. Voor mij persoonlijk is het vooral inspiratie opdoen, het delen van kennis en ervaringen. Ik heb nu vier BOB Borrels met veel plezier bezocht. Ik merk ook dat het heel laagdrempelig is, dus ondanks dat ik nieuw ben is het heel makkelijk contacten te leggen.’ Naast adverteren in het zakenmagazine, is Bierens actief aanwezig bij BOB Events. Ook via het online platform wordt Bierens gevonden. Anne-Mart: ‘Ik ben al een aantal keer benaderd via het online platform en dat gaat prima. Het waren allemaal keurige verzoeken, wie weet kunnen we wat voor elkaar betekenen.’ Voor leden heeft ze nog

Anne-Mart Agerbeek, Bierens Machinefabrieken

een advies: ‘Bezoek de masterclasses; dit werkt inspirerend en is erg leerzaam. Ga met een open blik naar netwerkborrels. Uit zoveel contacten is altijd iets te halen als je er maar voor openstaat.’

doen wat je belooft

Ik ben nu zes jaar lid van Regio Business en geloof dat je door actief deel te nemen,

jezelf te zijn en te doen wat je belooft een sterk netwerk kunt opbouwen’, aldus Aart Beukers, commercieel directeur spareIT.

Aart Beukers, spareIT

‘Ik heb goede ervaringen met Regio Business, vooral met de BOB Borrels: je leert er mensen kennen die je normaal niet treft, je leert op mensen afstappen en je leert ook hoe je dit niet moet doen. Sommige mensen wurmen zich in een gesprek en geven meteen hun visitekaartje. Zo moet het dus niet.’ Aart onderschrijft dat netwerken heel belangrijk is voor je business: ‘Afgelopen borrels heb ik regelmatig mensen ontmoet waar ik later zaken mee heb gedaan of contact mee heb gelegd.’ Heeft Aart nog een advies voor de netwerkende ondernemer? ‘Ben je actief in Brabant, dan zou ik zeker lid worden. Het regionale karakter is wat Regio Business sterk maakt. Verder moet je doen wat je belooft en beloven wat je doet. Krijg je een kaartje, onderhoudt dan het contact en vergeet het niet.’ �

Ook lid worden? Word lid van Regio Business en profileer uzelf en uw bedrijf. Wees welkom op alle BOB Events, maak gebruik van het online platform met een eigen profiel en blijf via het zakenmagazine op de hoogte van alle zakelijke ontwikkelingen in uw regio. Meer weten? www.regio-business.nl.

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

29

| se pt za

A Gaby Wes Jos Xxxx Burger en BAGaby s B Westelaken ABRA Debat elaB Ad GA abcyB e cWoestela iemA n cxxv sBO Xx ABA Adtcc an cio u ken RelaB A u e BOB Debat v a n n isou tiem Xxxx ent anttasn egu r a an ana rtsts en Adv rlssauaBO ger iseu ts ars lsXx Relatiema nspB D aaxx n nag er als aan

ng

59

ke

embe

nm

ag

r/o

azi

kto

ne

|


Impressie BOB Masterclass & BOB Borrel

De Kentering Rosmalen 23 oktober 2013 500 bezoekers

Kijk voor meer foto’s op: www.regio-business.nl


BOBBORREL BORREL

Uitnodiging BOB kerstborrel

Deze BOB kerstborrel wordt mede mogelijk gemaakt door:

club Pellikaan Tilburg

club Pellikaan is een exclusieve sportclub voor het hele gezin. Met alle luxe en service die eigenlijk heel vanzelfsprekend is, maar die u ergens anders niet vindt. van fitness tot een royaal zwembad. van tennis tot squash. u ervaart altijd het bijzonder prettige gevoel: club Pellikaan. For the healthy few. www.clubpellikaan.nl/tilburg bij Audi centrum Tilburg kunt u kennismaken met alle Audi-modellen. Het Audi belevingscentrum biedt plaats aan 25 nieuwe Audi’s en daarnaast een bijzonder uitgebreid aanbod jonge occasions. Audi centrum Tilburg is tevens nederlands grootste Audi A8 dealer. www.audicentrumtilburg.nl

Donderdag 19 december Vanaf 17.00 – 23.00 uur

18.30 - 18.45 uur

17.00 - 18.00 uur

Feestelijke opening

Ontvangst

17.00 - 23.00 uur

Ontmoeten, delen en ondernemen

18.45 - 21.00 uur

Winterse proeverij

FysioHolland bestaat uit ruim vijftig fysiotherapiepraktijken. bij FysioHolland werken professionals volgens een doelgroepgerichte benadering. Op meerdere vestigingen van club Pellikaan staan de fysiotherapeuten van FysioHolland voor u klaar. www.fysioholland.nl de wijn en spijs specialisten van dare Wines zijn ongekend enthousiast, zeer kundig en avontuurlijk. specialisme is het overdragen van hun wijnkennis en kunde op een manier die voor iedereen begrijpelijk is, voor horeca en particulieren. www.darewines.nl de shows van Exclusief.dJ maken uw feest helemaal compleet. Muziek is een van de belangrijkste onderdelen om de juiste sfeer te creëren. Laat de muziek en de lichtshow dan ook over aan Exclusief.dJ. www.exclusief.dj

EXCLUSIEF.DJ Dj’s voor exclusieve feesten

Op donderdag 19 december vormt club Pellikaan in Tilburg het sfeervolle decor voor onze laatste bOb borrel van 2013: de bOb Kerstborrel. de luxe sportclub staat bekend om haar familiaire karakter en de vele faciliteiten onder één dak. Wij ontvangen u in de sfeervolle lounge van de club. vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom. u wordt dan verwend met een heerlijk hapje en drankje waarbij tevens de Pellikaan clubs uit Goirle en breda worden gepresenteerd. Graag proosten we deze avond met u op een succesvolle afsluiting van het jaar en uiteraard op een positief 2014 met veel inspiratie en goede (sportieve) voornemens. dit alles in een warme kerstsfeer. de bOb Kerstborrel wordt u aangeboden door Regio business, club Pellikaan en haar partners. Alleen de drankjes zijn voor eigen rekening.

Regio Business. Your Business! bOb staat voor business Ontmoet business; de bOb borrel is een levendige ontmoetingsplaats waar kennis en kaartjes volop worden uitgewisseld.

Aanmelden via www.regio-business.nl

In een schone en hygiënische werkomgeving leveren medewerkers de beste prestaties. Met deskundigheid, innovatiekracht en gemotiveerde mensen beheerst van der Wekke diensten het vak van schoonmaakonderhoud tot in alle finesses. www.wekke.nl van Roessel heeft een unieke combinatie gemaakt van een boerderijwinkel en cateringbedrijf. Ze werken samen met boeren uit de omgeving. u kunt bij hen terecht voor een (h)eerlijk product dat volgens ambachtelijke recepten op moderne wijze geproduceerd is. www.vanroesselcatering.nl samen met Pellikaan bouwbedrijf creëert u een perfecte omgeving voor recreëren, werken en leren. Met unieke ervaring in design, build, Finance, Maintain en Operate realiseerden we honderden sportaccommodaties, utiliteitsgebouwen en scholen. www.pellikaan.com Facility partners bOb borrel:


Bekijk 620.000 ICT producten

Computers - Randapparatuur - Printers - Netwerk - Multimedia - Point of sale Componenten - Data Opslag - Telecom - Beeld en Geluid - Supplies - Presentatie Kabels – Software – Gaming – Huishoudelijk – Fotografie – Kantoorartikelen

Sterk in ieder merk.

Renova Lease | Robert Wielders | Huifakkerstraat 1 4815 PN Breda | Tel (076) 522 35 49

www.renovalease.nl


Afval: daar zit muziek in! Elk bedrijf heeft met afval te maken en de wettelijke verplichting om hier goed mee om te gaan. Het Brabants Afval Team (BAT) is gespecialiseerd in afval en terreinonderhoud. Afval zo behandelen dat het betaalbaar is en goed voor het milieu dat is een vak apart, ons vak. Het BAT creëert toegevoegde waarde uit afval door recycling. In afval zit namelijk muziek! Het BAT verzorgt de huis-aan-huis inzameling voor de inwoners van Tilburg én doet de afvalinzameling voor bedrijven in Tilburg en regio. Elk bedrijf of evenement, groot of klein is een uitdaging om op maat te bedienen.

COLUMn

uitspuiten is mijn advies Ik hoor ondernemers vaak zeggen dat hun bedrijfshuisvesting ‘vast’ staat. Om de doodeenvoudige reden dat ze jaren geleden een huurcontract hebben afgesloten. Oftewel: afspraak is afspraak. Maar de markt is intussen behoorlijk veranderd. Ga eens samen met uw verhuurder om de tafel zitten. vul niet op voorhand in dat hij hier geen oren naar heeft, want ook hij wil aan de gang blijven, net als u.

Kijkt u voor nog meer informatie op www.bat.nl of neem contact op met Ben Scheepers, accountmanager van het BAT, telefoon (013) 53 25 983.

de eerste gedachte om uw situatie te veranderen ligt voor de hand: huurverlaging. Maar er zijn meerdere varianten denkbaar, bijvoorbeeld een combi van huurverlaging en huurverlenging. dit houdt in dat u voorstelt om het contract - dat over een jaar of wat afloopt - met twee of drie jaar te verlengen. En wel tegen een lagere huurprijs. de verhuurder waarborgt zo zijn geldstroom én voorkomt leegstand. Immers, banken waarderen leegstaande panden heel anders dan panden waar huurders in zitten. Een andere variant is onderverhuur van de ruimte die u niet gebruikt. stel voor om er twee huurders in te zetten. Ook nu blijft de verhuurder cashen en drukt u de kosten. Kiest de verhuurder er om wat voor reden dan toch voor om uw huurcontract op te zeggen, is hij veel duurder uit. Zijn pand moet opnieuw in de markt en zal voor onbekende tijd leeg staan. En mocht hij vervolgens een nieuwe huurder vinden, zal hij iets weg moeten geven om de aanloopperiode aantrekkelijk te maken. u voelt ‘m al; ineens bent u daar aan tafel een verdomd interessante partij geworden en blijken gemaakte afspraken toch te kunnen worden aangepast. Ik ken geen verhuurders die hier in deze tijd voor weglopen, maar wel ondernemers die het als een drempel ervaren om open kaart te spelen. Jammer, want het enige dat u kan overkomen is dat de verhuurder nee zegt. Maar zo weet u wel meteen waar u aan toe bent tegen de tijd dat uw contract afloopt, ook handig.

HET SLUITSTUK VAN UW ONDERNEMING Als mkb-er verwacht u professionele passie én persoonlijke aandacht. U zoekt samenwerking en wil dat uw adviseurs uw team goed aanvoelen. Dat is exact ook onze werkwijze. Dit resulteert in een nuchter, persoonlijk én zakelijk doorgetimmerd advies. En op deze wijze werden wij een gerenommeerd kantoor voor het mkb. Wilt u ook een graantje meepikken van onze werkwijze? Maak dan een persoonlijke afspraak via +31(0)13 463 83 55.

Van Luxemborg & De Kok. Zakelijk, maar altijd persoonlijk

AC COUN TA NTS E N BE L A S T IN GA DV I S E U R S

Ringbaan West 328 5025 VB Tilburg Tel.: +31(0)13 463 83 55 Fax: +31(0)13 463 48 80 www.luxemborg.nl

blijf regisseur over uw bedrijfshuisvesting. Onderneem op tijd actie, want met een huurachterstand is het lastig zaken doen. natuurlijk is het niet leuk om hardop te zeggen dat de zaken minder goed gaan. Toch hoor ik ondernemers vaak zeggen dat openheid verder brengt. Kortom, de meeste drempels zitten tussen de oren. uitspuiten is mijn advies. Figuurlijk dan. Want zo’n behandeling bij de huisarts, dat is vele malen erger.

albert Verschure. van Luxemborg & de Kok.


PerSOneeL & OrGanISatIe

xxxxxxxxx

klim op de Prestatieladder Socialer Ondernemen

Hoe sociaal ben jij? TEKsT InGRId ROETs FOTOGRAFIE RALdO nEvEn

Etienne de Jong en Williane Verbakel

manier te laten zien. ‘PSO is geen intentie, maar hét bewijs van socialer ondernemen,’ benadrukt Willianne. Etienne legt uit: ‘Ieder bedrijf kan het PSO keurmerk behalen. Ook bedrijven die niet in de gelegenheid zijn om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen, te detacheren of een werkervaringsplek beschikbaar hebben. Zij kunnen bijvoorbeeld inkopen bij bedrijven die een PSO keurmerk hebben, zo stimuleren ze tevens de ketenwerking.’

Laagdrempelig

‘Tilburg, de stad met de meeste sociale ondernemers’, dat is de wens van Willianne verbakel en Etienne de Jong van diamant-groep. Klim met hun mee op de Prestatieladder socialer Ondernemen (PsO). diamant-groep is regio distributeur van dit meetinstrument en stimuleert ondernemers zich met PsO te onderscheiden.

Bent u een sociale ondernemer en wilt u die erkenning? Of doet u aan sociaal ondernemen, maar kan dit misschien nog beter? Dan is het keurmerk PSO dé uitgelezen kans om u te onderscheiden. De Prestatieladder Socialer Ondernemen is een nieuw, concreet meetinstrument en laat zien welke bedrijven meer dan gemiddeld bijdragen aan werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘De PSO is enthousiast ontvangen bij ondernemers en is ook door werkgevers zelf mee ontwikkeld’, vertelt Willianne gedreven. ‘Veel bedrijven ondernemen al maatschappelijk

verantwoord (MVO), maar PSO geeft concrete erkenning aan bedrijven die meer dan gemiddeld bijdragen op het gebied van people.’

‘Ondernemers zullen versteld staan hoe eenvoudig het instrument is toe te passen binnen hun bedrijf’, belooft Willianne. PSO heeft een lage drempel, is concreet en de kosten zijn beperkt. Via www.pso-nederland.nl is het PSO te behalen. Als distributeur kan Diamant-groep ondersteuning bieden, ondernemers helpen, begeleiden en eventueel een plan van aanpak maken om socialer te ondernemen. Willianne tot slot: ‘Onze wens is dat Tilburg uitgroeit tot de stad met de meeste sociale ondernemers. De eerste vijf bedrijven die met ons contact opnemen, krijgen gratis advies en ondersteuning bij het verkrijgen van het PSO-keurmerk.’ �

bewijs

Het doel van de PSO is het oplossen van een maatschappelijk probleem. Door het stimuleren van socialer ondernemen kunnen langdurig werklozen, mensen met een arbeidsbeperking én leerlingen BBL/BOL niveau 1 en 2 duurzaam aan het werk bij reguliere bedrijven. Het is tevens een mooi instrument om social return op een andere

Diamant-groep Zevenheuvelenweg 14 5048 AN Tilburg T 013-4641512 E willianne.verbakel@diamant-groep.nl I www.diamant-groep.nl

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

65


BOB DeBat

Het bedrijfspand is meer dan een visitekaartje

Wacht niet af en kijk vooruit TEKsT sARA TERbuRG FOTOGRAFIE RALdO nEvEn

Een belangrijk kenmerk van dit bOb debat over bedrijfshuisvesting was de bijzonder open sfeer die er heerste. Zo vertelden ondernemers Rob de Kok en Etiënne Luijten eerlijk over hun ervaringen rond hun verhuizing in crisistijd. Wethouders Rolph dols en Erik de Ridder gaven aan constructiever te gaan samenwerken met ondernemers, ontwikkelaars en bouwers. ‘Wij zijn geen ondernemers, maar kunnen wel ondernemend denken’, sprak dols.

66

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013


Hendrik Roozen, Roozen Van Hoppe

Rob Bosmans, TBB Gilze

Een positieve conclusie uit dit debat is dat er volop kansen liggen voor ondernemers. Zo kan een nieuw pand extra business opleveren, kan verhuur het probleem van leegstaande ruimten oplossen en samenwerking stimuleren en komt er verplicht parkmanagement op alle bedrijventerreinen in Tilburg. Maar de aanwezigen benadrukken ook dat ondernemers zelf actie moeten ondernemen. Want wie op zijn luie krent blijft zitten, bereikt niets.

pand aan te kopen. Dit geeft het een ruimtelijke uitstraling. De kwaliteit van het terrein blijft hoog door het soort huurders dat er toegelaten wordt.’

Geluk een beetje afdwingen Naar nieuwbouw

Iedereen aan tafel is het erover eens dat het visitekaartje van een onderneming niet alleen gevormd wordt door het bedrijfspand, maar een combinatie is van de uitstraling van het pand én die van het terrein. Zo verhuisde de gastheer van dit BOB Debat, Rob de Kok (Van Gerwen Installatiebureau voor elektrotechniek) naar Tilburgs trots T58. ‘Wij zitten hier nu ruim 4,5 jaar. Reden voor de verhuizing was ruimtegebrek. We hebben altijd flink gespaard dus we konden het betalen. De keuze viel op T58 vanwege de locatie dichtbij snelwegen en omdat we een mooi pand neer wilden zetten.’ Ook Etiënne Luijten (I&L Logistiek) kon na flink te hebben gespaard voor nieuwbouw kiezen. ‘We zochten een pand met goede ontsluiting en voldoende ruimte. Dat vonden we op het hoogwaardige bedrijventerrein EnschoT aan de Burgemeester Bechtweg. Ik heb zelf ook in de uitstraling van het pand geïnvesteerd door vijf meter extra grond voor mijn

Verhuizing biedt kansen

Rolph Dols, Gemeente Gilze en Rijen

Adviezen van de deelnemers: Etiënne Luijten: ‘Degenen die zich aan het oriënteren zijn op een nieuw pand, adviseer ik

Louter positieve ervaringen dus? Niet helemaal. Als Rob de Kok het over kon doen, zou hij het anders doen. ‘Ik zou wat soberder bouwen. Mijn bedrijf is na de verhuizing gekrompen. De ruimte die we over hebben, verhuren we sinds kort, maar in het oude pand had ik de krimp eenvoudiger op kunnen vangen.’ Hij vond deze huurder ‘per toeval’. ‘Ja, het is een partij die we al kenden en waar we meer mee wilden samenwerken. Toen bleek dat ze bedrijfsruimte zochten, was het snel geregeld.’ Dit kan een goede oplossing zijn voor andere ondernemers die (tijdelijk) ruimte over hebben. Raimond Weenink: ‘Er is inderdaad veel latente leegstand, terwijl complementair verhuren een goede kans is voor ondernemers.’ Rob Bosmans (TBB Gilze) heeft zijn voormalige bedrijfshuisvesting in de verhuur gedaan, de huurders vond hij zelf. ‘Al voordat we verhuisden naar de nieuwbouw op Midden-Brabant Poort, waren er drie panden verhuurd. Als je niets zegt, gebeurt er ook niets. Ik heb hier en daar verteld over mijn plannen en over de ruimten die vrij kwamen. Op deze manier kun je geluk een beetje afdwingen. Ik zie veel ondernemers die te afwachtend zijn.’ Etiënne Luijten hoort niet bij die groep. Ook hij heeft geen spijt van de keuze voor nieuwbouw, maar moest flink aan het roer draaien om de crisis het hoofd te bieden. ‘We werken nu door heel Nederland en hadden dit niveau nooit gehaald als we niet verhuisd waren, maar de combinatie

om zich goed voor te bereiden en de financiële kaders helder te hebben. Samen vormt dit de key to success.’ Peter Vermeer: ‘Niet alleen de buitenkant en omgeving van mijn pand zijn mijn visitekaartje. Onze kwaliteit tonen, begint bij de buitenkant. Als die niet op orde is, kan ik mijn medewerkers ook niet motiveren hun werk op een bepaalde manier te doen.’ Xxxx Rob

de Kok: ‘Ik wil ondernemers oproepen om,

als ze te maken krijgen met verplicht parkmanagement, daar niet tegen te ageren. Parkmanagement is echt een zegen; wat je erin investeert, krijg je dubbel en dwars terug.’ Hendrik Roozen: ‘Als je overweegt om nieuw te bouwen, probeer dan niet het wiel opnieuw uit te vinden, want zowel qua gebieds- als gebouwenontwikkeling is dat wiel er al. Dus maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn en houd je bezig met je core business, want daar verdien je je centen mee.’ Erik de Ridder: ‘Kom samen in beweging en zorg dat een bedrijventerrein de uitstraling krijgt die past bij jouw bedrijf.’

R E G I O b u s i n e s s | n o v em b er / d e c em b er 2 0 1 3

67


Erik de Ridder, Gemeente Tilburg

Raimond Weenink, Raimond Weenink Bedrijfsmakelaardij

Etiënne Luijten, I&L Logistiek

crisis en nieuwbouw was een lastige.’ Maar op de vraag of hij het terugkijkend heel anders zou aanpakken, antwoordt hij ontkennend. ‘Door onszelf opnieuw uit te vinden zijn we sterker uit de crisis gekomen. Door kwaliteitsniveau en door te doen wat we beloven, zien wij alweer een behoorlijk herstel.’

schadevrij. Dat geldt ook voor ons pand, zodra verf beschadigd is, werken we het bij.’

del is.’ Peter Vermeer beseft dat wel. ‘Ik ben het met Raimond eens. Mijn bedrijfspand is een middel om geld te verdienen.’ Het enige dat wel een zekere waarde behoudt, is de grond onder een bedrijfspand.

Het tij is gekeerd Op orde

Ook Peter Vermeer (VEKO Technology) ziet het bedrijf van hem en zijn broer nog wel een keer verhuizen, de keuze zal dan weer op nieuwbouw vallen. ‘Met ons eerste bedrijf op Loven verhuisden we in 1999 naar een groter pand op Loven, omdat we snel meer ruimte nodig hadden. In 2010 namen we een bedrijf over in Middelbeers. Sinds twee jaar zitten we zowel op Loven als in nieuwbouw op bedrijvenpark EnschoT. Als we blijven groeien, zullen we zeker overwegen beide vestigingen samen te voegen in een nieuw pand op een hoogwaardig terrein. Gespreksleider Leonie de Groot (Interselling) wil graag weten waarom. ‘Naar de schuur in Middelbeers nam ik geen klanten mee. De uitstraling van ons pand zegt namelijk iets over wat we binnen doen, dus de buitenkant moet er netjes uit zien. Binnen zijn medewerkers verantwoordelijk voor hun eigen deel, dat houden zij op orde.’ De andere ondernemers aan tafel herkennen dit. Etiënne Luijten geeft aan dat ook zijn bedrijfswagens ‘kleine bedrijfspandjes zijn’. ‘Daarom houden we die

68

Bedrijfspand is bedrijfsmiddel

Bedrijven die verhuizen, kiezen dus op basis van het pand en het terrein. Raimond Weenink: ‘Een lening krijgen bij een bank is onmogelijk, dus MKB’ers die op dit moment verhuisplannen hebben, gaan voor bestaande bouw. Zij kiezen op basis van uiterlijk en locatie, prijs volgt pas daarna.’ Het ene terrein is daarbij aantrekkelijker dan het andere en dat leidt tot leegstand op vooral de oudere terreinen zonder parkmanagement. Peter Vermeer schat dat op Loven minimaal 30% leeg staat. Doordat het aantal bedrijven afneemt en er nog steeds nieuwe terreinen bijkomen, zal die leegstand alleen maar toenemen. Weenink voorspelt dan ook dat er de komende jaren nog tal van bedrijfspanden afgewaardeerd en gesloopt moeten worden. De meeste leegstaande panden voldoen niet meer aan de huidige eisen en meestal is herbestemming ook onmogelijk. De Tilburgse wethouder van Economische Zaken, Erik de Ridder bevestigt: ‘Herstructurering is de weg van de meeste weerstand. Voor veel eigenaren is dit een te grote horde.’

Klant niet mee de schuur in En Raimond Weenink stelt dat te weinig ondernemers beseffen dat een bedrijfspand geen belegging meer is. ‘Het tij is gekeerd, ondernemers beseffen nog niet voldoende dat een pand een bedrijfsmid-

R E G I O b u s i n e s s | n o v em b er / d e c em b er 2 0 1 3

Tegen de verloedering

Toch zijn gemeenten niet van plan zich neer te leggen bij het aftakelen van bedrijventerreinen. Erik de Ridder: ‘T58 is hét voorbeeld van hoe het moet.’ Het is inderdaad een prachtig terrein met moderne panden die qua uitstraling bij elkaar passen. Iedere auto die het terrein op komt, wordt geregistreerd en parkmanagement houdt het groen bij. Volgens ontwikkelaar en bouwer Hendrik Roozen (Roozen Van Hoppe) draagt een dergelijke uniformiteit bij aan de waarde van een terrein. Op T58 en op andere nieuwere terreinen zorgt het verplichte parkmanagement hiervoor. Bedrijven die zich er vestigen betalen eraan mee. Maar op oudere bedrijventerreinen werkt dit vaak niet, daar zitten veel freeriders (nietbetalende gebruikers) of ontbreekt parkmanagement volledig. Erik de Ridder heeft een nieuwtje dat verloedering tegengaat en zal leiden tot een make-over van oude bedrijventerreinen. ‘Als gemeente hebben wij wel de mogelijkheid om alle ondernemers te committeren, bijvoorbeeld via de reclamebelasting. De gemeente Tilburg zal, op uitdrukkelijk verzoek van de ondernemers verenigd in het BORT, de belastingverordening aanpassen. Bedrijven op bestaande terreinen moeten hierna enkele honderden euro’s per jaar inleggen, wij leggen daar eenzelfde bedrag bij.’ Vervolgens wordt op ieder terrein door het BORT parkmanagement ingesteld dat zorg draagt voor het


Peter Vermeer, VEKO Technology

Rob de Kok, Van Gerwen

opkrikken van de uitstraling van het terrein en daarna op instandhouding van die nieuwe uitstraling. Dit nieuws kan de goedkeuring van de aanwezige ondernemers wegdragen.

andere ondernemers een poging gedaan Midden-Brabant Poort te realiseren, maar vergeefs. Uiteindelijk kwam het er toch en heeft het ons heel veel gebracht.’ Hij doelt op nieuwe klanten die in zijn nieuwe pand een betrouwbaar bedrijf herkennen. Rolph Dols gaf al aan dat de gemeente nog veel stappen kan maken in het luisteren naar ondernemers waar het gaat om huisvesting. ‘Bijvoorbeeld door bestemmingsplannen flexibeler te maken zodat het proces voor ondernemers sneller kan verlopen.’

Waarde van een terrein De flexibele gemeente

Ook de gemeente Gilze en Rijen denkt steeds actiever met ondernemers en projectontwikkelaars mee, meldt Rolph Dols (wethouder Economische Zaken gemeente Gilze en Rijen). ‘Ik wil toe naar hoogwaardige ontwikkeling op bedrijventerreinen. Door te bepalen wat voor soort signatuur, qua soort bedrijven, een terrein moet krijgen.’ Hiervoor zijn regels nodig, maar: ‘Als overheid moeten we ook een bepaalde flexibiliteit houden in toepassing van deze regels. Uiteindelijk moeten eigenaren op een terrein zelf zorgen voor kwaliteitsbehoud, maar de gemeente moet zorgen voor een goede basis.’ Hendrik Roozen geeft aan daar als gebiedsontwikkelaar erg aan toe te zijn. Hij zou het toejuichen als stedenbouwkundigen die namens de gemeente beeld- en kwaliteitsplannen voor bedrijventerreinen vormgeven, zouden overleggen met gebruikers en ontwikkelaars van een terrein. ‘De plannen zijn vaak namelijk veel te rigide’, geeft hij aan.

Doelstellingen versus regels Ook Rob Bosmans, met zijn bedrijf gevestigd op Midden-Brabant Poort in Gilze en Rijen, liep tegen een niet-meewerkende gemeente aan. ‘Al in 2002 heb ik samen met

Adviezen van de deelnemers: Rob Bosmans: ‘Als je pand vertrouwen uitstraalt, is het makkelijker zaken doen en kun je daadwerkelijk nieuwe klanten binnenhalen. ‘ Raimond Weenink: ‘Als je wilt verhuizen, neem dan geen korte termijn beslissing. Noodsprongen brengen een bedrijf vaak verder in de malaise. Er komen betere tijden, dus als je de stap naar een

Nieuw pand, nieuwe business

nieuw pand kan maken, neem die beslissing dan door verder te kijken dan de komende twee jaar.’ Rolph Dols: ‘Ik wil bedrijven oproepen meer

Erik de Ridder merkt op dat de overheid ook ondernemend kan zijn. ‘Zo hebben we in Tilburg een vergunning afgegeven tussen Kerst en de jaarwisseling, omdat op 2 januari de bouw zou starten.’ Raimond Weenink bevestigt: ‘Ik heb inderdaad ook positieve ervaringen met de gemeente, bijvoorbeeld toen een bedrijf zich snel in Tilburg wilde vestigen en de vergunning ook snel afgegeven is.’ Wethouder Dols schetst waarom dit soort zaken vaak zo complex zijn. ‘Bij Economische Zaken werken we met doelstellingen, terwijl het bij Ruimtelijke Ordening om regels gaat. Doelstellingen moeten ook daar belangrijker worden.’ Zijn collega De Ridder is het hier roerend mee eens. Dit BOB Debat sluiten we dus positief af. Met de wetenschap dat een nieuw pand ook nieuwe business op kan leveren, verloederde bedrijventerreinen aangepakt worden en de gemeenten Tilburg en Gilze en Rijen zich flexibeler opstellen. �

samen te doen, of dat nu in het onderhoud van een bedrijventerrein zit of in zaken doen met elkaar. Als overheid kunnen we stappen maken in wat we kunnen doen voor het MKB in het kader van leefbaarheid. We zijn geen ondernemer, maar kunnen wel ondernemend denken.’

Het volgende BOB Debat vindt plaats op dinsdag 3 december. Het thema is dan Financieel Management. Wilt u meepraten over dit onderwerp en in de volgende editie van Regio Business staan? Meld u dan aan via het contactformulier op www.regio-business.nl. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook: info@regio-business.nl.

R E G I O b u s i n e s s | n o v em b er / d e c em b er 2 0 1 3

69


MarketInG & COMMUnICatIe

In het spoor van Het nieuwe Werken

Pure efficiency TEKsT JEAnETTE vAn HAAsEn FOTOGRAFIE cAMIEL dOndERs

Jos Frijters en Marloes de Kok met Enrico van Wanrooij van GustoNL’

bij GustoNL, leverancier van delicatessen voor wie de twee productlabels creëren.

variabel

Marketingconcepten toepassen via een vernuftige opmaak- en bestelapplicatie. Folders en nieuwsbrieven zelf aankleden en beheren. de online ‘manager’ voor bedrijven met meerdere filialen, formules en merken, doet niets liever. Ze bedachten een handig en zeer klantvriendelijk marketingsysteem, de ondernemers Jos Frijters en Marloes de Kok. Namelijk eentje dat volledig is ingericht volgens de structuur van de organisatie van de klant.

Moderne cloudoplossing Waarbij medewerkers -denk ook aan flexwerkers en parttimers- niet meer locatieafhankelijk zijn, maar geheel afzonderlijk van elkaar kunnen werken wanneer ze zich met de opmaak van bijvoorbeeld een nieuwe

70

flyer of nieuwsbrief bezighouden. Van zorginstellingen tot advocatenkantoren, Myso drukwerk beheermodule haalt Het Nieuwe Werken dichterbij.

Opmaakmogelijkheden

Het bijzondere van de applicatie is dat hij de functies en taken van medewerkers in het systeem inregelt. Werkzaamheden blijven dus hetzelfde, maar worden nu gefaciliteerd. ‘De tool die wij in deze bestelomgeving aanbieden ondersteunt opmaakmogelijkheden voor organisaties’, zegt Jos Frijters. ‘Deze gaan tot en met een gedrukt product of een PDF. Wat we bij onze klanten waarnemen is een efficiënte keten tussen bedenkers, vormgevers en bestellers.’ Bijvoorbeeld

REGIO busInEss | nOvEMbER/dEcEMbER 2013

Omdat de producten met Myso altijd en overal beschikbaar zijn, ontstaat er een beheersbare werkomgeving. Het systeem creëert bovendien korte lijnen tussen medewerkers en biedt te allen tijde inzicht in voorraden en lopende orders. ‘Doordat het inkoopproces een vastgelegde structuur heeft die variabel is en op maat kan worden ontworpen, blijven marketingconcepten gewaarborgd’, licht Marloes de Kok toe. ‘Opmaak, lettertypes en uitvoering van een product, maar ook teksten, foto’s en logo’s plus gewenste kostenplaatsen, aflevergegevens en levertijden kunnen zo handig worden vastgelegd.’

stapsgewijs

Pure efficiency dus. Stapsgewijs. Beweeglijk en actueel als organisaties zelf. Gefaciliteerd door een altijd parate ‘manager’ die alle grafische wensen voor middelgrote tot grote bedrijven feilloos invoert, ordent, aanpast, berekent en bewaakt. ‘Met uiteindelijk een ruime besparing in tijd en kosten die in het proces zelf zit’, verzekeren de eigenaren van DekoVerdivas. ‘Myso gaat verder dan een webportal. Het is werkelijk een moderne cloudoplossing.’ �

DekoVerdivas de Posthoornstraat 9 5048 As Tilburg T 013-4631335 E info@dekoverdivas.nl I www.dekoverdivas.nl


Dankzij jullie staat ‘De beste Skybox van Nederland’ in Tilburg!

Willem II en de DPD Skybox verslaan de top van de Eredivisie. We zijn apetrots. Als enige Skybox uit de Jupiler League hebben we in de finale de volledige Eredivisie achter ons gelaten. Met veel dank aan alle supporters die ons zo goed hebben ondersteund. ‘De beste Skybox van Nederland’ staat dit seizoen officieel in Tilburg.

Regio Business Midden-Brabant nov-dec 2013  

In de zakenmagazines van Regio Business Midden-Brabant en Noordoost-Brabant lees je over weergaloze successen, zakelijke missers, doordachte...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you