Page 1

1 2009

connect magasin • värde 49:-

Sport + sprit

= sant

Byttans Viktor Hallberg lär dig blanda drinkarna som passar till fotboll, tennis och formel 1

nice Rivierans drottning

Stor guide till den franska ­kuststadens pärlor

Fest ­

eller kolera?

Hummer och champagne är ingen garanti för en lyckad personalfest

39 år och byggherre

Mikael Åhlund har gjort

Hansa Bygg till en storspelare – här avslöjar han hur

driven & dramatisk Angelina Jolie är lika känd för sina skandaler som för

sitt skådespeleri. Men hon är också en slipad affärskvinna som vet att använda sitt varumärke till max.

 Ett magasin för dig som är intresserad av både affärer och livskvalitet


Köp 2 betala för 1 Palett sittdynor

1–2009 ”Är DET EN LÄNGTAN EFTER 1900-TALET SOM GÖR DESIGN6 musik Syntlegendarerna står sig än. KLASSIKERNA SÅ EFTERTRAKTADE?” 8 film/tv s. 12 Ibland har bilen huvudrollen. 10 böcker i tiden

Är dagboken den ärligaste boken?

12 design

Suget efter en egen designklassiker.

”syntarna var androgyna tekniknördar” s. 6 knep och koll

32 klurigheter

Träna hjärnan med korsord och sudoku.

34 kalendarium

Kolla in vad som är på gång i sommar.

connect//innehåll

reportage och intervjuer

14

fotbollsspelaren som blev byggherre

Mikael Åhlund startade sitt företag i ett kontor ovanför garaget. Förra året omsatte Hansa Bygg 105 miljoner. För Connect berättar han om sin resa.

18

häng med till Rivierans drottning

Nice är så mycket mer än bara lyxliv och sandstrand. Connect hjälper dig att plocka russinen ur kakan.

20 22

bagage – mer än bara ­kalsonger Vissa saker är roligare att packa ner än andra.

möt affärskvinnan ­Angelina Jolie

Hon är lika känd för sitt privatliv som för sina insatser på vita duken. Men få vet att hon dessutom är ett av Hollywoods starkaste varumärken.

25

personalfester – flipp eller flopp?

Ordet personalfest klingar olika i olika öron, beroende på vad man varit med om. Det finns några gyllene regler för hur man lyckas – läs dem här.

28

bröllop på Törneby Herrgård

30

sprit + sport = sant

Att välja plats för sin stora dag är inte lätt. Ägarna till Törneby Herrgård vet vad som gäller. Restaurang Byttans bartender Viktor ­Hallberg tipsar om vilka drinkar som funkar bäst till några av sommarens stora sporter – ­tennis, fotboll och formel 1.

Enkel resa tur och retur. Kalmar–Köpenhamn på drygt tre timmar Tåget är ett enkelt sätt att ta sig till Köpenhamn. Åk tidig morgon från Kalmar och efter ett snabbt byte i Alvesta är du framme på Kastrup eller på Hovedbanegården redan vid halv nio. Ingen incheckning, inget krångel bara en bekväm och smidig resa. På X 2000 har

du tillgång till eluttag och internet ombord, vilket förvandlar restid till effektiv arbetstid. Du får också tillgång till vår trevliga bistro på X 2000, vilket bidrar till att din tågresa blir en avkopplande och skön stund. Resan mot ett bättre SJ har bara börjat.

SJS ELTÅG LEVER UPP TILL VÄRLDENS TUFFASTE MILJÖMÄRKNING. KÖP DINA bILJETTER VIA www.SJ.SE, 0771-75 75 75, DIN RESEbyRÅ ELLER I SJ RESEbUTIK.

Erbjudandet gäller så länge lagret räcker.


w

g in kn .se bo rt h o oc irp ll ra be a ta m id al r t .k FĂś ww

connect//ledare

Direkt frün hemmaplan ‌ Frün Kalmar Airport flyger du direkt till solen och värmen eller huvudstadens puls samt ett flertal av Europas storstäder. Det är enkelt att flyga frün Kalmar Airport; avstünden är korta och du slipper stress och lünga kÜer. Ska du mÜta nügon och vill veta när planet landar, surfa in pü vür hemsida www.kalmarairport.se. Här hittar du ankomst- och avgüngstider och sidan uppdateras var femte minut. Pü hemsidan finns ocksü information om parkering, bagage och allt annat du behÜver veta infÜr resan.

TILL 20 DESTINATIONER I EUROPA Europa har kommit närmare Kalmar. 20 destinationer. En incheckning – hela vägen fram.

ROM NICE ATEN RIGA

PRAG DUBLIN MILANO VILNIUS

BERGEN MALAGA TALLINN BRYSSEL

MĂœNCHEN FRANKFURT AMSTERDAM ST:PETERSBURG

HELSINGFORS RESTID: fr. 3.10 LONDON RESTID: fr. 4.10 enFrĂĽn 1 Ka kel .00 lm 0k ar res r PARIS RESTID: fr. 4.25 via a Ar lan da OSLO RESTID: fr. 2.50

Trevlig sommar med �nya� Connect! i är stolta Üver att kunna presentera �nya� Connect Och som grädde pü moset – lite hjärngympa i form av korsvüren 2009. Med nya menar jag att den har fütt en ord och soduko. rejäl ansiktslyftning, büde till form och till innehüll. FÜr Üvrigt tycker vi att det är viktigt att ha ett lite lyxigt I vürt fÜrsta nummer har vi en härlig blandning artiklar. Vi magasin pü länets flygplats där vi kan erbjuda besÜkare och har velat behülla den lokala fÜrankringen och bjuder bland anresenärer trevlig läsning. Hoppas att du kommer att gilla nya nat pü brÜllopsreportage frün TÜrneby Connect! Du für gärna hÜra av dig till oss Herrgürd, drinktips frün Viktor Hallberg �vi tycker att det är pü redaktionen och berätta vad du tycker pü restaurang Byttan och en intervju med om tidningen, och även komma med tips viktigt att ha ett framgüngsrike Kalmarsonen Mikael Åhlite lyxigt magasin och idÊer om vad du tycker vore intreslund, ägare av fÜretaget Hansa Bygg. pü länets flygplats� sant att läsa om framÜver. Ha nu en skÜn sommar och sü hÜrs vi Men vi har ocksü velat bredda tidningen och erbjuder därfÜr till hÜsten dü ett nytt nummer av Connect kommer ut! även artiklar om süväl musik och film som resor och personalMagnus Ericsson fester. Dessutom en intervju med Hollywoodstjärnan Angelina magnus@reklamfixarna.se Jolie. Connect är ett magasin som blandar livsstil med affärer. Den vänder sig till fÜretagare i Kalmar-regionen samt alla som vistas pü Kalmar flygplats. Tidningen distribueras pü Kalmar flygplats samt skickas till fÜretag i regionen. UTGIVNING 2009 Nummer 1 – maj Nummer 2 – oktober Nummer 3 – december ANSVARIG UTGIVARE Magnus Ericsson magnus@reklamfixarna.se

REDAKTĂ–R Viktoria SvanstrĂśm GRAFISK FORM Vendela Nylund Martin Genberg

MEDARBETARE I DETTA NUMMER Per NystrĂśm, Johan Thornton, Caroline Engvall, Hedvid Weibull, BjĂśrn Boode, Paul Madej, Robert LĂĽngstrĂśm, Robert Hilmersson, Carina Sabel, Mona

Gelebo, Johan Werkmäster, Ola Liljedahl och Terry Malloy TRYCK ?

ANNONSBOKNING Reklamfixarna Kalmar Airport 392 41 Kalmar Telefon: 0480-36 29 29 Fax: 0480-275 05 E-post: carina@reklamfixarna.se

KRONOCAMPING Ă–LAND BĂ–DA SAND OCH SAXNĂ„S

TILL SOL OCH BAD Chartersemestern har aldrig varit närmare eller enklare! Direkt frün Kalmar Airport till avkopplande solsemester.

TILL STOCKHOLM Snabbaste vägen till huvudstaden. Du kan välja att flyga med Kalmar Flyg till Bromma eller med SAS till Arlanda.

TILL HELA SVERIGE FrĂĽn Kalmar Airport, via Arlanda och Bromma, nĂĽr du snabbt och enkelt 13 destinationer i hela landet. FrĂĽn MalmĂś i sĂśder till Kiruna i norr.

www.kalmarairport.se

GRAN CANARIA MALLORCA THAILAND KRETA

\i_` @m]ep_ \-1% f\q`^f  =j `i `mqdk‡ n‡]ep_ g\q…m_ ndhnfj 5Ë /0+

Nq`mdb`n]…no\ n`h`no`mkg\on`m Ëjhq‡m\`sk`mo`m a‡mn…b\ndoo

BÜda Sand och Saxnäs är nügot alldeles extra. Det är svürt att sätta fingret pü vad det är som gÜr att det upplevs sü speciellt. Vüra gäster säger att det är den goda servicen, att det alltid händer nügot nytt och att det är sü rent och snyggt. Vüra smü gäster hävdar att det är fÜr att man alltid

har roligt hos oss. I sommar blir det ännu roligare! Dü hittar du poolanläggningar som fullkomligt sprudlar av liv hos oss büda. Välj mellan uppvärmda pooler, bastu, spabehandlingar, simskola, vattenlekar, gympa eller bara massor med bus! Kom och ha roligt med oss!

 Bjgak\f`oq‡mj^cc•noam‡i-0+5Ëdifgpndq`]j`i_`j^cbm``ia``) Kmdn`s`hk`g5>\hkdib`g'_pn^cam‡i-005(wi\oo)Nopb\/]…__\m_pn^c'r^am‡i40+5(wi\oo) * Erbjudandet gäller bokning av hel stug- eller campingvecka. Antalet platser är begränsat, sü det är fÜrst till kvarn som gäller. Prisexempel gäller boende under vecka 26 och varierar beroende pü anläggning.

Telefon 0485-22200 www.bodasand.se

Telefon 0485-35700 www.kcsaxnas.se


I tiden//musik

redaktör: per nyström

en sommar i syntens tecken festival­ klara

Depeche Mode

En syntsommar att minnas

Anton Corbijn

Killarna i Depeche Mode är inga barnrumpor längre. Sångaren David Gahan fyller 47 år nu i maj.

Den 20 april släppte Depeche Mode sitt nya album ”Sounds of the universe”. De svenska fansen har mer att glädjas över då de legendariska syntpopparna i sommar spelar på lilla Arvikafestivalen för första gången någonsin. En dröm som äntligen blivit sann, enligt festivalarrangörerna. I en intervju med Dagens Nyheter tidigare i vår sa bandmedlemmen Martin Gore: ”Mina svenska vänner skrattar när jag säger att vi spelar i Arvika, men jag vet att det är en väl etablerad festival”. Arvikafestivalen äger rum 2–4 juli, Depeche Mode spelar den 3 juli.

cirkus­ artister

Pet Shop Boys ”Yes” är den positivt klingande titeln på Pet Shop Boys nya album som släpptes den 23 mars. Det är den dansorienterade duons tionde album sedan Chris Lowe och Neil Tennant startade sin musikaliska mission i början av 80-talet. I sommar ger de sig ut på en stor Europaturné och har valt att göra ett efterlängtat stop i Sverige för en konsert på Cirkus i Stockholm. Boka söndagen den 28 juni redan nu.

Under våren har gamla syntgiganter som Depeche Mode och Pet Shop Boys släppt skivor och i sommar kommer de till Sverige för att spela live. Men har du koll på hur allting började?



pieimage – bytte ut sina gitarrer och trumset mot synthar och trummaskiner var detta startskottet för någonting nytt och revolutionerande.

Den verkliga syntboomen kom under det tidiga 80-talet. Vid denna tid hade syntarna blivit både billigare och mer lätthanterliga, vilket fick till följd att många experimentvilliga källarband valde att använda instrumentet för att skapa ett nytt och futuristiskt sound. I New Yorks förorter pågick samtidigt en annan revolution. Hiphopen hade på allvar börjat slå igenom och i sin iver att hitta nya samplingskällor sökte sig många hiphopare bakåt i musikhistorien. Electropionjären Afrika Bambaatas sampling av Kraftwerks ”Trans-Europe Express” markerade en ny fas i musikhistorien. Den ”vita” syntmusiken hade integrerats av svarta gatumusiker i New York.

Alasdair McLellan

n

i som växte upp på 80-talet minns kanske den livliga diskussionen som fördes mellan syntare och hårdrockare. Läsare av den då inflytelserika musik- och ungdomstidningen Okej fick lätt intrycket att hårdrockarna var pudelfriserade vilddjur i trikåer medan syntarna bestod av känslokalla och androgyna tekniknördar med symmetriska frisyrer. På ett märkligt sätt buntades nästan all 80-talsmusik som inte var ”hårdrock” in i syntkategorin. Riktigt så enkelt var det såklart inte i verkligheten. Redan på 60-talet använde sig flera psykedeliska rock- och popband av syntar för att skapa atmosfäriska ljudlandskap, men det skulle dröja till nästkommande decennium innan synthesizern på allvar började utmana gitarren som det bärande instrumentet inom modern popmusik. När tyska Kraftwerk – själva trötta på sin tidiga hip-


I tiden//film & tv

redaktör: johan thornton

filmbilar som gjort avtryck Alfa Romeo Spider Bilar i filmer har ofta hjälpt till att skapa en försäljningshype kring olika modeller. Efter att Dustin Hoffman jagat kärleken i kultfilmen ”Mandomsprovet” från 1967 sköt till exempel försäljningen av hans Alfa Romeo Spider i höjden.

Aston ­Martin Clint Eastwood regisserar sig själv i dramat ”Gran Torino”.

När bilen spelar huvudrollen

Detsamma kan sägas om de bilar den brittiske super­ agenten James Bond kör i sina filmer. För visst är det så att 007:s silvriga Aston Martin har lika hög ikonstatus som hans Walter ppk eller vodka martinis?

Genom åren har vi sett en rad filmer där en bil, eller flera, spelar en stor roll. Mest fascinerande är det när bilarna har en egen vilja – och ibland till och med kan tala.

å

ker ni häftiga racerbilar aldrig bara på en tur?” Citatet kommer från den animerade filmen ”Bilar”, där den vackra Porschen Sally försöker ta ner Blixten McQueen på jorden. Här är hela världen fylld av levande bilar. I filmens värld är det över huvud taget inte ovanligt att bilarna tar över. De glänser i biljakter, väcker längtan och begär och ibland rattar de hem hela föreställningen. I Clint Eastwood-rullen ”Gran Torino” fungerar bilen som en katalysator för att föra historien vidare. I andra filmer är bilen en förlängning av en karaktärs personlighet, som Magnums röda Ferrari, eller James Bonds Aston Martin. Ibland är den bara ett vackert objekt. De två fordon som haft störst filmroller genom tiderna är kanske Herbie och Chitty Chitty Bang Bang. Båda kan köra sig själv, har en egensinnig vilja och initierar spännande äventyr.



En inte lika charmig bil med egen personlighet är Christine, från John Carpenters skräckis från 1983. Den demoniska bilen skyr inga medel för att få vad den vill och lämnar spår av blod efter sig. I alla tre fallen har bilarna något okontrollerat över sig, något som gör att de påminner mer om djur än om människor.

Så är inte fallet med Kitt från tv-serien ”Knight rider” som hade nypremiär på TV6 i våras. Kitt är oförstörbar, har artificiell intelligens, kan tala och dyker alltid upp när du behöver honom − en räddare i nöden. Till skillnad från de andra bilarna tänker och uppför sig Kitt som en människa. Oavsett vilken roll bilen spelar är fenomenet bilar på film och tv något som lyckas fascinera åskådaren. Vare sig det är biljakter, glassiga ikoner eller bara en skruttig fyrhjulad vän. Vi bryr oss om bilar, och ibland bryr sig bilarna om oss.

mini

I 60-talsfilmen ”The italian job” får stjärnan Michael Caine se sig utkonkurrerad på duken av bilmodellen Mini. Efter den här filmen blev Minin en legend på vägarna i Europa.

de lorian

En bil som kanske inte blev en försäljningssuccé men som många trånade efter är Doc Browns De Lorian i ”Tillbaka till framtiden”. Det är kanske också den viktigaste roll som en bil spelat på film eftersom den extraknäcker som tidsmaskin. Utan bil, ingen resa och följaktligen ingen film.


I tiden//böcker

redaktör: caroline engvall

dyk ner i det mest privata KLASSIKER

Anne Franks dagbok

Dagboken – den bästa boken?

Lars Norén och Joyce Carol Oates gör det. Ger ut sina dagböcker och håvar in storkovan. Nu är det superhett att tjäna pengar på sina innersta tankar.

l

äst på trendbloggen Newsmill nyligen: (Skribenten Leo Lagercrantz): ”Frågade i dag Skugge om hur ofta hon skrev i sin superhemliga dagbok. Linda: ’Jag skriver inte dagbok.’ Jag: ’Skämtar du. Det är klart att DU skriver dagbok. Någon gång måste vi få veta vad som egentligen rör sig i din skalle.’ Linda (ser ut som något mittemellan ett frågetecken och ett dollartecken): ’Men jag kan väl inte skriva när jag inte får betalt?’” Sådan är trenden i bokbranschen just nu. Är du tillräckligt intressant kan du publicera dina gamla dagböcker och tjäna multum. För just nu är dagbokstrenden för författarna det samlingsplattorna är för artisterna. Ge ut något för att hålla lågan brinnande – och vad passar bättre än dina innersta tankar? Redan nedtecknade och lätta att tjäna pengar på när den nyfikna dokusåpagenerationen gottar sig. Bland de aktuella att ge ut sina gamla anteckningar är romangiganten Joyce Carol

10

Oates. Hennes dagböcker daterade mellan 1972 och 1982 släpps på Albert Bonniers förlag i maj, där hennes hängivna fans kan möta den privata Oates som älskar att spela piano, umgås med vänner och fundera kring sitt skrivande. ”I denna dagbok får läsaren fördjupa sig i en komplex, utforskande, fantasifull personlighet – en konstnär som fortsätter att förfina sitt sökande efter litterära uttryck”, skriver Publishers Weekly i sin recension.

Jeff Sciortino

Joyce Carol Oates är en av världens mest lästa författare och det spekuleras ständigt om att hon ska få Nobelpriset i litteratur. Det är troligen många som gärna vill ta del av hennes innersta tankar.

Den ultimata dagboksklassikern. Författades av den unga Anne under andra världskriget och gavs ut av fadern Otto 1947 (något redigerad – bland annat strök han delar från Annes pubertet). Dagboken har också blivit filmatiserad ett antal gånger.

Dag­böcker 1914–1923 Franz Kafkas dagböcker är en ångestkarusell av hans tankar om livets groteska krav. En samling novell- och romanutkast blandat med referat av drömmar och teaterrecensioner.

NYARE ­TANKAR

Min dagbok från ­Guantánamo. Fångarnas egna berättelser Juristen och skribenten Mahvish Rukhsana Khan gav i januari i år ut ”Min dagbok från Guantánamo. Fångarnas egna berättelser” där ett antal interner ger sin version av vistelsen på världens mest ökända fängelse.

Joyce Carol Oates

är långt ifrån först med att publicera sitt innersta. Lars Noréns avslöjande dagböcker är redan kult och klassiker i dagboksgenren – och han har sällskap av såväl andravärldskrigsikonen Anne Frank som tjeckiske författaren Franz Kafka. Men kanske sätter Linda Skugge trenden vi kommer att se i framtiden: Gärna mina privata funderingar till folket – men först ett rejält förskott.

Alla medel är tillåtna. Den 1 maj startar Mustaschkampen. Tävlingsreglerna är enkla: Anlägg en präktig mustasch och ragga sponsorer till ditt ansiktshår bland vänner och bekanta. Pengarna går till Cancerfondens kamp mot prostatacancer. Kom i gång direkt på cancerfonden.se / mustaschkampen Vi tänker besegra cancer. Vill du vara med?


Ny OptikPraktik på Malmen GLASÖGON KONTAKTLINSER

redaktör: hedvig weibull

d

Men efterfrågan

har också lett till att nyproduktionen av designklassikerna kommit i gång. Och det kan finnas fördelar med att köpa nyproducerat.

12

VAR RÄDD OM DINA ÖGON

NÄTBUTIKER

Nyproducerat och original

Hos Scandinavian Design hittar du både nyproducerade klassiker som Josef Franks bord ”Knappallen” och originalpjäser av formgivare som Signe Persson Melin. Scandinavian Design har säte i Malmö men fraktar inom hela Sverige. scandinaviandesign.com

Leg. optiker Lennart Nilsson

Leg. optiker Evert Sandell

Unna Dig en Riktig Synundersökning! Ring 0480-173 93 och beställ tid

Stil med Svenssons Arne Jacobsens ”Ägget” är kanske en av de mest populära designfåtöljerna just nu. Det här exemplaret klubbades för 54 000 kronor på Bukowskis Auktioner.

Allt fler vill pryda hemmet med en riktig designklassiker. De senaste decennierna har efterfrågan på möbler av formgivare som Bruno Mathsson och Arne Jacobsen ökat stort. Nu tas flera designklassiker upp till nyproduktion. römmen är att bjuda in gästerna i vardagsrummet och be dem slå sig ner i Josef Frank-soffan som står framför Alvar Aaltos soffbord. Helst vill man förstås bjuda på te i Stig Lindbergs servis ”Berså”. Då skulle allt vara på plats! Kanske är det en längtan efter 1900-talet som gör designklassikerna så eftertraktade i dag. Eller att de helt enkelt är oslagbart snygga. För de senaste åren har efterfrågan på klassisk inredningsdesign vuxit snabbt. Och det har gett resultat. Allt fler hemsidor förmedlar designmöbler runt om i Sverige och samtidigt har 1900-talsdesign blivit allt vanligare på auktionshusen.

klicka dig till din ­favorit

www.klarsynt.se

Den vilda jakten på designklassikern

Bukowskis Auktioner

I tiden//design

– Priserna på designmöbler har gått upp mycket de senaste åren. Riktigt fina exemplar från tiden kostar i dag betydligt mer än nytillverkade möbler, säger Helena Smedberg på Bukowskis auktioner i Stockholm. Vissa designfåtöljer har fortsatt varit så populära att de faktiskt aldrig har slutat produceras. En av dem är Arne Jacobsens fåtölj ”Ägget”. Utställningar runt om i landet har också hjälpt till att öka efterfrågan på mindre kända designmöbler. – Vi märker att det lämnas in mer designklassiker till auktion nu och att det finns en större efterfrågan bland köparna. I och med att våra kataloger når en publik utomlands ökar förstås intresset ytterligare, säger Helena Smedberg. Hur många designklassiker har du i ditt hem?

Svenssons säljer designklassiker i original. Här finns allt från Bruno Mathssons bord och fåtöljer till ljusstakar av George Jensen och Alvar Aaltos stolar. Svenssons har säte i Göteborg och Lammhult. svenssons.se/mobler Alvar Aaltos ”901 thevagn” finns hos Svenssons.

Hos oss får du kompetens, valfrihet och omtanke.

Ta med Dina vänner till en trevlig stund! FÖRST ÄTER VI NÅGOT GOTT, SEDAN PROVAR VI...

En kobratelefon kanske? Domino Antik säljer allt från originallampor av Östen Kristiansson till Miroslav Navratils fåtöljer. Här finns dessutom ett lager Kobratelefoner att välja ibland. Domino Antik finns i Stockholm. dominoantik.se

Direkt till källan För den som inte vill leta runt i bu­tiker nyproducerar Bruno Mathsson klassiska möbler som fåtöljen ”Jetson” och super­­ellipsbordet. Kan bli bil­ligare än möbler från tiden och är lätta att hitta hos återförsäljare. bruno-mathsson-int.se

VÅRENS NYHETER!

Hattar • Mössor • Baskrar • Väskor Halsdukar • Scarvsar • Vantar • Baddräkter m.m., m.m ...i timmar! (Men vi tar en välbehövlig kaffepaus.) FÅGELFORS HATT-ATELJÉ Bruksgatan 17 570 75 Fågelfors

tel 0491-515 99

GÄLLER MÅNDAG-SÖNDAG tid enl överenskommelse

OBS! Inget köptvång! Ring om menyförslag

BUTIKENS ÖPPETTIDER:

Onsdag-fredag kl 14.00-17.30 • Lördag kl 10.00-13.00

TOMTER PÅ ÖLAND till salu!!

Tveta bostadsområde Natursköna hagmarkstomter med kommunalt vatten och avlopp. I områdets centrum finns pool, tennisbanor, boule- och bollplan. Nära till 5 golfbanor bl a Ekerum. Välj själv hustyp och byggstart. Vägbeskrivning: Efter Ölandsbron, åk höger väg 136 mot Ottenby, efter ca 2 km sväng vänster, följ skyltar mot Gårdby till Tveta.

WLE Fastigheter AB För visning ring

0485-333 00, 0705-40 40 00, 0706-30 00 00


profilen//mikael åhlund

donald trump Kalmars egen

Med en brun Volvo 142 och ett kontor i garaget tog ­ Mikael Åhlund 1998 steget att bli egenföretagare. Det var ett bra beslut. De senaste fyra åren har hans Hansa Bygg i Kalmar ökat sin omsättning med 598 procent. av: björn boode foto: paul madej

istorien om Mikael Åhlund och byggföretaget Hansa Bygg är en riktig framgångssaga. Trots det är han ödmjuk. – Vårt arbete är uppskattat av kunderna och det beror på våra duktiga medarbetare, säger den 39-årige vd:n. Som artonåring gick Mikael Åhlund ut

drift- och underhållslinjen på gymnasiet. Året var 1988 och i Sverige var det byggboom. Han blev snickare men närde en dröm om att någon gång bli sin egen. 1998 tröttnade Mikael, som varit Kalmarbo sedan barnsben, på att flacka omkring på olika byggen i Sverige och Tyskland. – Det enda startkapitalet jag hade var Arbetsförmedlingens starta-eget-bidrag.

Första uppdraget var att renovera en sommarstuga. I början hade jag en brun gammal Volvo som firmabil. Fast jag hade inga dekaler på bilen där det stod Hansa Bygg. Då hade jag nog inte fått så många uppdrag.

Hansa Byggs kontor i norra Kalmar vittnar om en omsorg och noggrannhet i materialval. Mikael Åhlund berättar

Mikael Åhlund är mer än bara entreprenör. Han har tidigare spelat fotboll, men tränar numera triathlon i stället.

14

15


profilen//mikael ĂĽhlund

'8$%+86(7

Den 39-ĂĽrige vd:n bor ihop med sambo och tvĂĽ barn i Kalmar.

0$6.,1(5 0$6.,19(5.7<*7,///c*35,6

Maskiner till otroliga priser! KÜp era maskiner av oss till priser som tül att jämfÜras. Egen import bäddar fÜr rätt prisbild. Vi kan maskiner och ger er teknisk rüdgivning samt dimensionering av utrustningen. Montage, service - Egen serviceverkstad med kunnig personal.

ELVERK - bensin- och dieseldrivna upp till 2000 kVA

SVETSAR & BATTERILADDARE

&7#$219'4 59'&'0 ZZZGULIWXQGHUKDOOVH

SNICKERIMASKINER med tillbehĂśr att hans yrkeserfarenhet som snickare genomsyrar de kvalitetskrav som Hansa Bygg har när de gĂĽr in i projekt. Han tror att det kan vara en av fĂśrklaringarna till att hans fĂśretag har gĂĽtt sĂĽ bra. â&#x20AC;&#x201C; En annan är att vi är kostnadsmedvetna. Ett stort misstag är dra pĂĽ sig fĂśr hĂśga kostnader i bĂśrjan när man startar ett fĂśretag. Redan 1999 anställde han medarbetare och omsättningen lĂĽg stadigt kring tio miljoner om ĂĽret. Det stora genombrottet fĂśr Hansa Bygg kom 2005. â&#x20AC;&#x201C; DĂĽ byggde vi om Hotell Skansen pĂĽ Ă&#x2013;land ĂĽt Stefan NorĂŠn, ett projekt värt omkring 25 miljoner. Ă&#x2026;ret innan hade vi gjorde en mindre ombyggnad ĂĽt Stefan och han fick fĂśrtroende fĂśr oss. Genom den här byggnationen blev vi mer respekterade i branschen. Vi fick anställa fler och kunde ĂĽta oss stĂśrre uppdrag.

Sedan dess

har Hansa Bygg vuxit i expressfart. Affärstidningen Dagens Industri gav dem utmärkelsen Ă&#x2026;rets Gasell, ett pris som delas ut till de mest snabbväxande fĂśretagen i Sverige, bĂĽde 2007 och 2008.

Mikael Ă&#x2026;hlunds ­bästa tips till dig som vill starta eget 1. Var lyhĂśrd 2. Tro pĂĽ det du gĂśr 3. Ge inte upp 4. HĂĽll kostnaderna nere

16

FĂśrsta uppdraget var att renovera en sommarstuga Hansa Bygg har Kalmar kommun och Ă&#x2013;land som marknad. I december 2008 avslutades det nio mĂĽnader lĂĽnga renoveringsarbetet av Borgholms stadshus. FĂśretaget bygger nu kontor ĂĽt Runelands och fĂśr nĂĽgon vecka sedan fick de veta att de vunnit anbudsstriden om att bygga HanemĂĽlaskolan i Nybro. I oktober 2010 ska skolan stĂĽ klar. â&#x20AC;&#x201C; Det var väldigt roligt fĂśr oss eftersom det är ett stort jobb, värt cirka 35 miljoner, och fĂśr att det är svĂĽrt fĂśr utomstĂĽende byggfĂśretag att slĂĽ sig in i Nybro.

47 anställda

jobbar i dag pĂĽ Hansa Bygg. 2008 omsatte fĂśretaget 105 miljoner kronor. Trots den nuvarande lĂĽgkonjunkturen ser Mikael Ă&#x2026;hlund positivt pĂĽ sitt livsverks framtid. HĂśsten 2008 tvingades han varsla ĂĽtta anställda men de flesta av dem

fick ĂĽterkomma till Hansa Bygg. NĂĽgra planer pĂĽ att expandera nationellt har Mikael Ă&#x2026;hlund inte ännu. â&#x20AC;&#x201C; Bara om vi hittar en lämplig samarbetspartner som vi kan kĂśpa upp, säger han och fortsätter: â&#x20AC;&#x201C; VĂĽr organisation är slimmad, vilket gĂśr det hela lättare fĂśr oss att ställa om sig. Men jag tror att krisen i byggbranschen nĂĽr full effekt i slutet av 2009 och den fortsätter 2010. I slutet av nästa ĂĽr kan vi se en ljusning. Problemet i byggbranschen är att man inte har ett jämnt flĂśde av arbeten.

TRYCKLUFT Kolvkompressorer, skruvkompressorer, kyltorkar, ďŹ lter mm.

METALLBEARBETNINGSMASKINER

Ă&#x201E;ndĂĽ ser han

lĂĽgkonjunkturen som en utmaning. FĂśr att skapa en bättre kontinuitet i arbetsflĂśdet startade Hansa Bygg i bĂśrjan av fĂśrra ĂĽret en byggserviceavdelning. FĂśr närvarande jobbar 10 av de 47 anställda med att erbjuda en snabb och flexibel service när det gäller reparationer till hyresgäster inom bland annat fastighetsbolag och kommun. Att hans fĂśretag skulle nĂĽ en sĂĽdan stor framgĂĽng pĂĽ sĂĽ kort tid fanns inte pĂĽ Mikael Ă&#x2026;hlunds karta när han startade Hansa Bygg. Han ville i bĂśrjan främst skapa jobb till sig själv. Numera inriktar han sig mest pĂĽ att sy ihop affärer med olika aktĂśrer pĂĽ marknaden. â&#x20AC;&#x201C; Jag har hela tiden jobbat med delmĂĽl. Att ro i land affärer och säkra jobben ĂĽt gubbarna och att fĂĽ fĂśretaget att växa är en stor utmaning. Men det är viktigt att ta allt etappvis. PĂĽ frĂĽgan vilken byggnad i Kalmar som är hans egen favorit svarar Mikael Ă&#x2026;hlund â&#x20AC;?Kalmar slottâ&#x20AC;?. â&#x20AC;&#x201C; Det ligger sĂĽ vackert vid havet.

VĂ&#x201E;RMARE - dieseldrivna varmluftspannor

RENGĂ&#x2013;RINGSUTRUSTNING HĂśgtryckstvättar, vĂĽt- & torrsugar, sopmaskiner.

gSSHWWLGHU9DUGDJDU/|UGDJDU

ZZZGXDEKXVHWVH '8$%+XVHW6|GUDYlJHQ0|QVWHUnV


resa//nice

NICE I en annan del av

Bra boende och god mat SNABBGUIDE Resa dit

SAS flyger via Arlanda till Nice från Kalmar flygplats. Tio avgångar i veckan. Pris: från cirka 4 500 kr tur och retur. kalmarairport.se

BOENDE

Nice är så mycket mer än shopping, lyxrestauranger och exklusiva nattklubbar. Connect guidar dig till stadens vackra själ. text och foto: johan werkmäster, respress

Stranden i Nice är poppis, men är man morgonpigg kan man välja och vraka bland solstolarna.

Boule är populärt i Frankrike. Det var invandrade fransmän som introducerade sporten i Sverige på 1940-talet.

å som inte själva besökt Nice, Franska rivierans drottning, vet att staden är så mycket mer än bara är en glamorös, mondän metropol. Den är också en anspråkslös och trivsam småstad med glimten i ögat, och en perfekt plats att tillbringa en helg på i väntan på den svenska högsommaren. Nog finns här storstadens alla möjligheter och kännetecken, men vid behov kan man alltid vända larmet ryggen. Den legendariska strandpromenaden Promenade des Anglais löper parallellt med en livligt trafikerad gata, men slår man dövörat till och blickar ut över det turkosfärgade Medelhavet överröstar vågorna strax bilarnas brus. Längs strandpromenaden rör sig en ständig ström av människor och när benen tröttnar slår man sig ner på någon av de blå stolarna som finns överallt, och tittar ut över klapperstensstranden där lösspringande hundar ser ut att trivas tillsammans med alla gubbar med fiskespön.

Strax bortom

strandpromenaden ligger Gamla stan (Vieux Nice) med bilfria gator, slingrande gränder och ett färgsprakande, doftrikt folkliv. Det vimlar av människor på det långsmala marknadstorget Cours Saleya, som kantas av barer och restauranger. Här är det stor blomstermarknad, Marché aux Fleurs, varje dag utom måndag. På förmiddagarna säljs även grönsaker och

18

frukt. Ett stenkast bort, på torget Place Saint François, huserar fiskmarknaden. Det doftar och osar i de smala gränderna mellan 1600- och 1700-talshus i Gamla stan. Här trängs barer, kaféer, bagerier, slakterier, charkuterier, delikatessaffärer och enkla restauranger som serverar lokala specialiteter som pissaladière (en sorts pizza med lök, ansjovis och svarta oliver), socca (pannkaka gjord på kikärtsmjöl), tarte aux blettes (mangoldpaj) och den berömda salade niçoise med bland annat tonfisk, ägg och ansjovis. På Place Rossetti inhandlar man efterrätt hos Fenocchio Glacier, som under mer än ett halvsekel hantverksmässigt har tillverkat underbar glass.

På ett hus vid Rue de la Préfecture hänger en plakett som berättar att violinvirtuosen Paganini bodde där en tid i början på 1800talet. Upprörda grannar betraktade honom dock som djävulens avkomma eftersom han på ett så illusoriskt sätt kunde härma kåta katters jamanden med sin fiol. Bredvid Gamla stan reser sig kalkstensklippan Colline du Château 92 meter upp i skyn. Egentligen bör ett besök i Nice börja där – för överblickens skull. Slottet som givit kullen dess namn är försvunnet sedan länge, men utsikten över staden och havet är magnifik. Nedanför östra sidan av Le Château ligger hamnen, där fiskebåtar trängs med dyra lustjakter. Därifrån går också passagerarfärjorna till Korsika. I den yttre delen av hamnen lägger lastbåtar och stora lyxkryssningsfartyg till. Kajerna kantas av hus i milda terrakotta- och ockrafärger.

Det moderna konstmuseet, Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain, är en annan ypperlig utsiktspunkt om man vill betrakta Nice från ovan. I fyra betongtorn, sammanbundna med glasgångar, visas verk av främst franska och amerikanska avantgardekonstnärer. Museets takterrass är en sevärdhet i sig. Därifrån kan man på den ena sidan blicka ner mot Gamla stan och på den andra se ut över den moderna stadsdelen med dess affärsgator och shoppingstråk, exempelvis Avenue Jean Médecin och Rue Paradis. I söder glittrar Medelhavet och i norr, på böljande kullar, syns den fashionabla stadsdelen Cimiez med många palats från 1800-talet. Den engelska drottningen Victoria brukade i januari varje år dra till Nice med sitt hov. Hon fick ett helt hotell, kallat Regina, till sitt förfogande. I Cimiez finns även det sevärda Musée Matisse samt intressanta arkeologiska lämningar från romartiden. I parken Le Jardin des Arènes leker barnen tafatt samtidigt som gubbarna spelar boule. Det är som det ska vara i Frankrike.

I Cimiez

kan man också njuta av Nices mest betagande och behagliga oas: Le Jardin du Monastère – en gammal fridfull klosterträdgård med citronträd, klängrosor och annan skön blomsterprakt samt, inte minst, storslagen utsikt över stadens centrum och Medelhavet. Skymningen sänker sig. Ljusen tänds. Där nere ligger Rivierans drottning och väntar. Från Gamla stans gränder och strandpromenaden stiger förföriska dofter och ljud.

Villa La Tour. Trivsamt litet familjehotell i Gamla stan. Adress: 4 Rue de la Tour, tel: 04 93 80 08 15, villa-la-tour. com. Pris: från cirka 600 kr för dubbelrum med frukost. Hôtel Helvétique. Tvåstjärnigt hotell beläget i den moderna stadsdelen nära shoppingkvarteren. Adress: 47 Rue de l’Hôtel des Postes, tel: 04 93 62 15 55, helvetique. com. Pris: cirka 700 kr för dubbelrum med frukost. Hôtel Le Grimaldi. Fyrstjärnigt, centralt beläget, med lyxkänsla. Adress: 15 Rue Grimaldi, tel: 04 93 16 00 24, le-grimaldi.com. Pris: från cirka 1 300 kr för dubbelrum med frukostbuffé.

ÄTA UTE Oliviera. Egentligen en butik i Gamla stan där man provsmakar och köper Sydfrankrikes bästa olivoljor. I restaurangen erbjuds ett fåtal vällagade medelhavsrätter. Adress: 8 Bis rue du Collet, tel: 04 93 13 06 45, oliviera.com. Cave de la Tour. Genuin och mysig vinbar i Gamla stan. Lokala specialiteter samt ett rikt utbud av regionala viner. Adress: 3 Rue de la Tour, tel: 04 93 80 03 31. La Zucca Magica. Alldeles vid hamnen ligger denna originella, utmärkta vegetariska restaurang. Adress: 4 bis Quai Papacino, tel: 04 93 56 25 27.

MER INFO nicetourisme.com. Turist­ byråns informationsrika hemsida. Kontor finns vid strandpromenaden, 5 Promenade des Anglais, samt vid Nices flygplats och järnvägsstationen Avenue Thiers.

19


resa//favoritprylar

Det lilla extra till resan

Lättviktigt tidsfördriv

Flygresan blir så mycket trevligare när man har tidsfördriv. Och lövtunna iPod touch i rostfritt stål tar nästan ingen plats i packningen. Med den kan du både lyssna på musik, spela spel och kolla på film – och den nya förbättrade batteritiden innebär att den klarar upp till 36 timmar ljuduppspelning eller 6 videotimmar. En iPod touch kostar från 2 195 kronor och

Ok, underkläder och annat nödvändigt måste med. Men visst är det roligare att packa ner det där lilla extra som kan göra så stor skillnad. Connect tipsar dig om prylar som gör resan lite roligare. av: viktoria svanström

plåta med stil

Canon Digital Ixus 980 IS Red är inte bara snygg, den har även fått bra betyg i flera olika tester. Den anses vara både snabb och innehållsrik för att vara en kompaktkamera och ger överlag fina bilder. Och visst skulle den göra sig fin i handbagaget? Kameran kostar runt 3 500 kronor. canon.se

Rent hår på resan

Det är långt ifrån alltid hotellen bjuder på bra schampo och balsam. Med ett resekit är du på den säkra sidan. Detta från Åhléns rymmer 50 ml schampo och 50 ml balsam och kostar 18 kronor styck. ahlens.se

Packa snyggt

Snygg i solen

Solen kan lysa stark såväl på våren som under högsommaren. Och solglasögon kan vara allt från överkomliga till riktigt dyra. Dessa bågar i filmstjärnestil kommer från Åhlén och kostar 99 kronor. Skulle man tappa dem under båtturen i Nice är det inte hela världen … ahlens.se

20

En resväska behöver inte vara ful för att vara praktiskt. Denna godbit i retrostil kommer från Alstermo Bruk i Småland, där alla väskor är numrerade och handgörs i amo-fiber med läderdetaljer. Den finns i fem olika färger och kostar från 4 390 kronor och uppåt, beroende på storlek. alstermobruk.com

Snygg nertill

Vad man väljer för skor är av­görande för hur man uppfattas. Ett par festliga skor är därför alltid bra att ha med sig – man vet aldrig när jobbtrippen förvandlas till festresa … Herrskorna kostar 999 kronor och damskorna 599 kronor. Båda från Scorett. scorett.se

21


TVÅ NOMINERINGAR – EN OSCARsSTATYETT

intervju//angelina jolie

Det nummer av People Magazine som kom ut den 18 augusti 2008 var det bäst säljande på sju år. Tack vare Angelina Jolie – som håvade in ett antal miljoner själv. För vet man sitt värde så gör man …

Angelina Jolie är aktuell som Christine Collins i Clint East­ woods ”Changeling”. Hon blev Oscarsnominerad för rollen, men vann inte. Den gången. Däremot fick hon en Oscar för sin insats i ”Girl, interrupted” från 1999.

av: ola liljedahl och terry malloy foto: all over press

ngelina Jolie, och för all del maken Brad Pitt, sägs vara sten­ hård i förhandling­ ar. Hon vet att de film­er hon medver­ kar i drar in massor av pengar – och då vill hon ha del av kakan. Gärna en stor del. Och hon vet att tidningar tjänar jätte­ pengar på henne och hennes familj – och då vill hon ha del av den kakan också. Gärna en stor del. Vissa skådespelare och skådespelerskor blir större än de roller de gör. De blir varu­ märken. Angelina Jolie är ett bra exempel på det och anses dessutom vara ett bra ex­ empel på en skådis som väldigt medvetet styr bilden av sig själv. En chefredaktör för en stor amerikansk veckotidning har sagt: – Hon är skrämmande smart. Men att vara smart tar dig bara en viss bit. Angelina har också en otrolig känsla för hur man ska­ par en offentlig bild av sig själv. En klassisk historia är när hon sägs ha arrangerat paparazzibilder på sig själv le­ kande med sitt barn för att hon, efter en del stormar, behövde bilden av att vara en verkligt bra mamma. Kanske kan hon kne­ pen för att hon som dotter till skådespelarna Jon Voight och Marcheline Bertrand föddes in i det hollywoodska rampljuset? Från att ofta ha uppmärksammats för spektakulära kärleksaffärer – som att vara den som ”stal” Brad Pitt från Jennifer Anis­ ton – är hon numera i det offentliga rum­ met en ambassadör i humanitära frågor. Hon driver en rad välgörenhetsprojekt och skänker stora summor pengar genom bland annat The Jolie-Pitt Foundation. En del helt öppet – andra i det tysta. Det är där People Magazine och deras storsäljande nummer kommer in. Angelina

Jolie och Brad Pitt har sex barn numera. Tre biologiska och tre adopterade. När de senas­ te, tvillingarna Knox och Vivianne, föddes förhandlade Jolie stenhårt med flera tid­ ningar om ensamrätt på de första bilderna. People Magazine sägs ha betalat 14 miljoner dollar för bilderna. Pengar som paret Jolie och Pitt pumpade in i välgörenhetsprojekt i länder som Etiopien och Irak. Men många vittnar även om att Angelina Jolie inte bara ser till att få in pengar. Hon utnyttjar också media till att rikta strål­ kastarljuset från hennes Hollywoodliv till platser i världen hon anser behöver sättas i fokus mer. Som när hon och Brad Pitt sålde bilderna på sig och sonen Maddox för 1,1 miljoner kronor. Då var kravet att tidningen som publicerade dem också skulle skriva om situationen i Kambodja.

I det storsäljande

People-reportaget i somras pratades mycket välgörenhet och dessutom användes aldrig kvällstidningsut­ trycket Brangelina. Givetvis, säger ryktet, för att Angelina Jolie i långa förhandlingar ställt det som ett av kraven. Även som skådis har hon agerat smart. – Jag har haft en bra karriär och fått be­ rätta de historier jag ville få berätta. Även om jag aldrig mer skulle spela i en film skulle jag känna att jag varit konstnär. Många män­ niskor får aldrig den chansen, säger hon. Redan 1999 fick hon en Oscar för bästa kvinnliga biroll i ”Stulna år” och har sedan dess fått en rad Golden Globe-priser och andra utmärkelser. Bland ett 25-tal stora filmer märks titlar som ”Lara Croft: Tomb raider”, ”Gone in 60 seconds”, ”Mr & Mrs Smith”. Och nyligen ”Changeling”, en film om en ensamstående mamma vars nioårige son en dag försvinner. Han lämnas tillbaka en må­ nad senare – fast då visar det sig vara en an­

nan pojke vilket får mamman att kämpa för att få fram sanningen. Du tvekade innan du tackade ja till den här rollen?

– Det är en skräckfilm för föräldrar. Alla föräldrars mardröm. När jag läst manus kunde jag knappt sova. Jag kröp ihop i säng­ en med alla mina barn omkring mig. Att hon själv hade förlorat sin mamma i cancer strax innan bidrog till att hon ändå tackade ja. Men det måste ha varit tufft för dig att spela in filmen, med tanke på din mamma?

– Christine, rollfiguren, påminner myck­ et om min mamma. När mamma hade dött kunde jag inte se bilder på henne för de fick mig bara att gråta. Men när jag började göra den här filmen började jag se mig i spegeln, se min mamma där, hennes bruna hår… På något sätt spelade jag min mamma i den fil­ men, säger hon och fortsätter: – Det var väldigt läkande. Det var en skör tid för mig, men en bra tid.

HITTADE KÄRLEKEN på FILMINSPELNING När Angelina Jolie och Brad Pitt spelade mot varandra för första gången, i ”Mr & Mrs Smith” uppstod ljuv musik. Därmed blev de ett av världens mest kända par.

Angelina Jolie

pratar om att adoptera fler barn, utan att för den skull ge upp sin skådespelarkarriär. Hon säger att hon iden­ tifierar sig själv som en mamma numera, men en mamma som åker och jobbar några månader per år: – Brad och jag försöker hitta en balans i livet så att vi först och främst fostrar våra barn och finns där för dem så mycket som möjligt. Men vi försöker också se till att vi förverkligar oss både som konstnärer och som människor. När han jobbar är jag hem­ ma. Många av barnen går i skolan men vi har också förmånen att vi kan ha med dem på inspelningarna. Angelina Jolie är helt enkelt en kvinna som vet vad hon vill – och ser till att få det.

angelina affärskvinnan

22

Vissa skådespelerskor blir större än de roller de gör. De blir varumärken. Angelina Jolie är ett bra exempel på det. 23


festa finess koll på//personalfesten

Ansvaret är vårt Genom människans sätt att leva uppkommer farligt avfall. En del av det är radioaktivt. Svensk Kärnbränslehantering AB har i uppdrag att ta hand om detta. Det ska tas om hand i dag och inte lämnas till kommande generationer. Under 25 års tid har vi byggt upp ett system för att ta hand om Sveriges radioaktiva avfall. Nu förbereder vi oss på att bygga ett slutförvar för det mest radioaktiva avfallet – det använda kärnbränslet. Det ska vi göra djupt nere i berggrunden för att skydda oss människor och vår omgivande miljö på kort och lång sikt.

med

Läs mer på www.skb.se.

Ett kuddkrig kan höja din omsättning och exploderande bröst skicka dig i fängelse. Följ med på en djupdykning ner i personalfestens psykologi.

av: robert långström illustration: robert hilmersson

å Hotel Cala di Volpe på Sardinien står en halvnaken italienare och häller Stolitjnaja-vodka i ryggen på en replika av Michelangelos David-staty, gjord av is. Vodkan rinner genom statyn, ut genom dess penis och ner i gästernas drinkglas. Det är i mitten av juni 2001 och Dennis Kozlowski, vd på Tyco International, har flugit ner hela huvudkontoret från New Jersey för att fira hans fru Karens 40-årsdag – och ha den årliga sommarfesten. Vackra servitörer i toga bär omkring på stora fat med exotiska skaldjur. Vid swim-

” När affärerna går bra, lönar det sig med reklam. När affärerna går dåligt, är det nödvändigt med reklam.

mingpoolen har man byggt en romersk paviljong och alltihop ramas in av inhyrda fikonträd fyllda med hundratals små lampor. Fyra unga män iklädda endast svarta höftskynken bär in födelsedagstårtan som föreställer en halvliggande kvinna i naturlig storlek. Väl framme vid bordet exploderar kvinnans bröst samtidigt som en Elvis-kopia kickar i gång ”Burning love” på scenen bakom. Allt går enligt planerna. Problemet är bara att planerna är usla. Faktum är att Dennis Kozlowski plundrat Tyco under en längre tid och nu är verkligheten på väg att krypa upp och bita honom hårt i lönnfettet. En av tidernas mest skruvade personalfester blir symbolen för en pengakarusell som år 2005 placerar Dennis

Kozlowski bakom galler i åtta till tjugofem år för grovt bedrägeri. Födelsedagsfesten, förklädd till personalfest, blir känd som ”The Tyco roman orgie” och kostar två miljoner dollar. Dennis låter Tyco International betala hälften.

Ungefär samtidigt

har it-företaget Spray personalfest i Stockholm. Kontoret har genomgått en total makeover. Skrivborden och datorerna har skickats ut och lokalerna har förvandlats till kuddrum, hångelrum, dj-bås och bollhav upp till brösthöjd. Vid gränsen till festområdet tar man av skorna och sätter på sig speciella festtofflor. En granne i övre 60-årsåldern står i receptionen, högröd i ansiktet, och gestikulerar vilt mot en av Sprays che-

0480-36 29 22

25


koll på//personalfesten

fer. Det är för mycket oväsen. Men en kvart senare sitter ändå de båda männen på var sin ölback med färgglada drinkar i händerna och diskuterar Sprays goda aktievärde. Festen avslutas med ett kuddkrig på dansgolvet. Dun singlar som snö över kontoret och fastnar i kladdet från alla spillda drinkar. När ljuset släcks och musiken tystnar är det som att vandra hemåt efter en sen julafton. Två personalfester som i första anblick påminner om varandra. Extravaganta, vilda och med en budget över det normala. Det finns dock några viktiga skillnader.

Den första

är storleken. Det magiska numret är här 150. Så många personer kan du ha en social relation till, en relation där du vet vad den andra vet, och hur ni förhåller er till varandra. Helt enkelt så många du känner dig bekväm med på en personalfest. Det är den brittiska antropologen Robin Dunbar som kommit fram till vad som kallas ”150-regeln” genom att forska på apor. Det som avgör hur utvecklad en arts hjärna är beror på hur stora sociala grupper den lever i och hur många sociala kontakter den måste hålla ordning på. Genom att mäta hjärnans neocortex, den yttersta delen

26

av hjärnbarken, i förhållande till resten av hjärnan når man en siffra. I människans fall är den 147,8. Det är alltså inte en slump att mindre, mer intima fester ofta känns roligare än stora jättepartaj. Det är biologiskt cementerat i din neocortex. En personalfest på en arbetsplats med max 150 anställda har således mycket större chans att bli lyckad, oavsett hur bra eller dåligt arrangerad den är. Spray hade vid tidpunkten ungefär 100 anställda där många sökt sig till arbetsplatsen just på grund av företagskulturen, det

Personalfestens fyra budord

1 2 3 4

Gör medarbetarna delaktiga i festplaneringen Inled festen med en enkel aktivitet Om du är chef – bjud på dig själv Vad försiktig med spriten, skippa snapsen Källa: Eventarrangören och författaren Fredrik Erixon

nya, mystiska och udda företaget. Tyco var en multinationell jätte. Sprays fest anordnades av en intern liten festgrupp som alla kände till. Tycos var en förklädd födelsedagsfest, helt anonym för alla utom den innersta ledningsgruppen. Ska ledningen ge upp tanken på personalfester om företaget har fler än 150 anställda? Förstås inte, men de bör vara medvetna om att det kräver en mycket större ansträngning om de vill att festen ska stärka företagskulturen snarare än splittra den.

Den andra

skillnaden mellan Tycos och Sprays fester är situationen. Psykologer använder uttrycket ”det fundamentala attributionsfelet” när det kommer till hur vi människor bedömer varandra. För att slippa för mycket information i våra hjärnor säger den till oss att en person har en viss karaktär – som alltid gäller. Hon är smart, snäll, social, flexibel, lugn, elak, gnällig, rolig eller tråkig. That’s it. Sanningen är dock den att vi människor har ett antal olika karaktärer och de kommer fram i olika situationer eller sammanhang. En person är kanske planerad, lugn och tystlåten på jobbet, slarvig och sprallig hemma och en fantastisk underhållare på middagspartyt.

En personalfest är en förlängning av ­företagskulturen och blir bara så bra som de anställda mår på jobbet

Personalfesten blir därför en extra förvirrande tillställning eftersom den bakar ihop två olika sammanhang: jobbet och fritiden. Vilken karaktär kommer fram när bag-in-boxen börjar ta slut?

Här bygger

Sprays personalfest vidare på den gällande företagskulturen. Skill­ naden mellan den person du förväntas vara på jobbet och den person du förväntas vara när det är fest är relativt liten. Tyco drog sin fest ända tillbaka till Romarriket och det var troligtvis få som kände sig helt hemma med exploderande bröst och vältränade servitörer i höftskynken. Spännande och kul, ja kanske, men knappast något som stärkte företagskulturen. Till och med Donald Trump kallade Kozlowskis excesser för osmakliga. Fredrik Erixon är eventarrangör och

medförfattare till boken ”Värdens bästa bok: om att arrangera en företagsfest”. Hans tips är, som i fallet med Spray, att göra medarbetarna delaktiga i planeringen. Krångla inte till det som Tyco gjorde. Är ni fler än tio anställda? Utse en projektgrupp som ordnar festen och då gärna med ett enkelt tema, som vitt eller Hawaii – inte romersk orgie på Sardinien. Aktiviteter lindrar det fundamentala attributionsfelet. Lägg en enkel tävling i början av festen som ger gästerna något konkret att samlas kring. Rinner inte företagets kultur i de anställdas ådror bör aktiviteterna och tävlingarna vara varierande så att de lockar med sig alla. Blanda lugnt och enkelt med mer avancerat. Bjud på dig själv som chef. En sketch el-

ler ett peppande tal från hjärtat mjukar upp. Men gör det i så fall ordentligt, annars blir det bara pinsamt. Kom ihåg attributionsfelet. Att vodkan rinner ut genom Davids penis förändrar inte det faktum att den gör en full. Bjud inte på all sprit, skippa snapsen till maten och börja inte festen för sent (för då hinner många med den klassiskt svenska förfesten innan...). Och stäng inte ute de som inte dricker.

En personalfest är en förlängning av företagskulturen och blir bara så bra som de anställda mår på jobbet. Ett kuddkrig på dansgolvet är en succé på en arbetsplats och ett fiasko på en annan. Värna om arbetsmiljön, hylla kreativiteten och sprid glädje även på måndagar så slipper du chansa med exploderande bröst. 27


Festligt//bröllop

meny Maten är för många bland det viktigaste på ett bröllop. Så här kan en bröllopsmeny på Törneby Herrgård se ut.

Nästan alla bröllops­fester i Sverige avslutas med dans. Enligt tradition inleder de nygifta dansen med en ­bröllopsvals.

Förrätt ”Räksymfoni” med handskalade räkor och Törnebys citrusvinegrette, serveras med bakade oststänger. Vin: El Cortejo Sauvignon Blanc 2006

Huvudrätt Helgrillad ryggbiff med rödvinssås och potatisgratäng. Vin: Redrock Cabernet Sauvignon/Merlot 2004

Efterrätt Herrgårdens vita chokladmousse med hallon. Vin: Muscat de Rivesaltes 2003

Bröllopstårta, kaffe, avec

Fler populära festlokaler Kalmar slott

Bröllop i 1500-talsmiljö. Gästabudssalen har plats för 120 gäster och har en takhöjd på 4,5 meter. kalmarslott.kalmar.se

Restaurang Byttan Restaurang i modernistisk, vitkalkad 40talsbyggnad i Stadsparken som renoverades under 2008. byttan.nu

Det är mångas dröm att få fira den stora dagen i en miljö som andas romantik och gammeldags elegans

Söderports café och ­restaurang i Kalmar Restaurang med stor bar och fullt utrustad scen belägen nära Kalmar slott. ­soderportsgarden.se

Bo Pensionat på Öland Festlokal med övernattningsmöjligheter. Bröllopsrummet är inrett av Kanal 5:s ”Roomservice”. bopensionat.se Huvudbyggnaden fungerade som Kalmar flygflottilj F12:s officersmäss mellan åren 1942 och 1980. Sedan 1985 är Törneby Herrgård en hotell- och konferensanläggning.

bäddat för

bröllop Går ni i giftastankar? Osäkra på var ni ska ha festen? Connect ­ har besökt Törneby Herrgård – en av Kalmars mest ­populära platser för bröllopsfester. av: carina sabel foto: mona gelebo & niklas hellström

28

örneby Herrgård är ett hotell med anor från 1700-talet, och det är kanske därför så många väljer att ha sin bröllopsfest där. Det är ju mångas dröm att få fira den stora dagen i en miljö som andas romantik och gammeldags elegans. Den rosamålade herrgården är omgiven av en trädgård smyckad med blommor, lusthus, statyer och fontäner. Ägarna heter Johann och Gunilla Den gammaldags stilen genomsyrar både interiör och exteriör. Malmström. De har tagit fram ett helhetskoncept när det gäller bröllopsfester att långväga släktingar och vänner har någonstans att bo. och berättar att önskemålen ser väldigt olika ut från brudpar till brudpar. Men det vanliGifter man sig på sommaren får man champagnen serverad vid lusthuset, vintergaste är att man hyr hela herrgården, alltså både festlokal, hotellrum och bröllopssvit åt tid får man den i sällskapsrummet på andra de nyvigda. våningen. I matsalen finns plats för cirka 72 gäster. Herrgården består av 18 rum och har sammanlagt 31 bäddar. Brudparet bestämmer själva vilka färger de vill ha på blommor och dukning, men Gunil– Det är perfekt, säger Gunilla, för då finns det inga andra gäster inbokade samt la och Johann ger gärna tips om det behövs.

Själva dukningen står ägarna för enligt överenskommelse med brudparet så att allt ska vara så enkelt som möjligt för dem som ska gifta sig. Man kan även välja till om man vill ha ett band som spelar musik.

I konceptet kan man välja antingen trerätters middag, eller buffé, inklusive kaffe och bröllopstårta. Som tillägg kan man välja till vickning. En del brudpar vill även boka för brunch dagen efter då de gemensamt med släkt och vänner har paketöppning. I de gamla källarvalven från 1700-talet finns en relaxavdelning samt samlingsrum med pub. – Något som är att rekommendera när man har många gäster är att flanera runt från matsalen upp till sällskapsrummet, eller varför inte ned i källarvalvet och beställa en drink och sjunga karaoke, säger Johann.

29


RECEPT//SPORTSPRIT

Viktor Hallberg

Sprit är kanske inte det första man tän-

sprit var sport har sin

foto: paul madej

ker på när man hör ordet sport. Men när man tänker efter är faktiskt många idrotter starkt förknippade med en viss alkoholsort. För många fans vore till exempel inte en fotbollsmatch detsamma utan en kall öl i handen. Likaså skulle de flesta formel 1lopp inte kännas lika glamourösa om publiken inte sippade på ett glas champagne – för att inte tala om hur konstigt det skulle kännas om vinnaren inte sprutade bubbel från prispallen. Inom tennisen är signaturdrycken Pimms. Under anrika Wimbledon går det åt över 45 000 liter av den somriga, ginsmakande drycken – självklart uppblandat med lemonad och med en gurkstav som dekoration. Vi bad Viktor Hallberg, bartender på Restaurang Byttan i Kalmar, tipsa om sina tre favoriter på temat fotboll, formel 1 och tennis.

Ålder: 22 år Favoritdrink: Ginger Passion på Restaurant Umami i Köpenhamn. Det var när jag drack den som jag fann kärleken till soucho och andra japanska destillat. Favoritbar: Liberybar i Köpenhamn. Det är den skönaste baren jag varit i och en av Köpenhamns äldsta. Mitt inne på Plaza Copenhagen ligger den, bevarad i sitt originalskick. Favoritsport: Fotboll. Klart man älskar fotboll när Kalmar FF spelar i ens hemstad!

3x

pimms

Hardcore pimms night

Pimms cup

2 cl pimms 2 cl vodka nordic berries 2 cl tranbär 2 cl limejuice Skakas och serveras ur cocktailglas.

4 cl pimms 6 gurkkuber 2 klyftor lime 4 skivor citron 5 blad mynta Toppas med soda.

Amussia 2 cl pimms 4 cl mörk rom 4 cl passionfruktsjuice Toppas med soda.

3x

3x

3 tillfällen att testa ­Viktors tips

öl

champagne­ drinkar

Fotboll – allsvenskan drog igång den 5 april och under flera månader framöver kommer det finnas anledning att njuta av en god öl minst en gång i veckan. Kanske tycker du till och med att favoritlaget spelar lite bättre om du har en riktigt god öl i handen?

Raspberries in love

Tom collins royale 4 cl gin 2 cl sockerlag 2 cl citronjuice Skaka och toppa med champagne.

6 färska hallon 2 cl sockerlag champagne Muddla försiktigt hallonen och sockerlagen längst ner i ett champagneglas. Skikta på champagnen så den lägger sig ovanför hallonen.

Formel 1 – årets säsong inleddes med Australiens Grand Prix i slutet av mars. Under sommarmånaderna äger inte mindre än åtta tävlingar rum. Passande nog körs alltid det avgörande racet på lördagar – perfekt dag för en champagnedrink.

Kir royale 4 cl crème de cassis Toppa med champagne.

PAULANER HEFE-WEISSBIER Finstämt öl med mild och uppfriskande, något fruktig, smak.

30

Tennis – om du inte har möjlighet

SAMUEL ADAMS Boston lager

Red stripe

Lager i bärnstensfärg. Doftar nästan lite rostad, men med mycket smak och skön balanserad beska.

Ljus lager med mycket citrus och friska toner (går att dricka många av).

att åka till London för att vara på plats när Wimbledon spelas 22 juni–5 juli kan du alltid roa dig med att dricka Pimms framför tv:n. Vem vet, kanske blir den lättdruckna tennisdrinken en ny sommarfavorit?

31


connect//korsord

TILLHÖR LOTTA

SLÖA

KANTAR AVENY

HOCKEYBANA

SKAPADE TELEGRAFALFABET

svårighetsgrad: medium ▼

GRISPAPPA

UTEPLATS

Så här går det till: Varje vågrät och lodrät rad ska innehålla siffrorna 1–9. Varje liten 3x3-ruta ska också ha alla siffrorna 1–9. Varje siffra får finnas bara en gång per rad respektive 3x3-ruta. Lösningen hittar du på sidan bredvid.

-M

9

OSJÄLV- JORDISK LOTT

FULLFJÄDRAD KALLE

ÄR JU KNOPAR

EPOK LIGALAG

GRIPEN

™ VAR

˙

|

EN POPULÄR DANS PÅ 1700TALET

BITEN HÄFTAR FAST NORDLIG ÄLV TEORI

KÄNT SOLNALAG

*

BÅTSTOPP KVICKROT

LIKNAR RYSSJOR

NÅGRA LUSTIGA TYPER

BITTER SAMMANLAGT

3

3 7 1 8 5 2

3 7 1 8 5 2

ı

©GLAS BLOM-

DEN ÄR ELDIG GAV TRÄKOL

***

**

****

Hjärnan behöver gymnastik även under sommarmånaderna. Då kan ett korsord vara precis lagom. 1:a pris är två klassiska bäddset och en trisslott. 2:a pris är ett bäddset och en trisslott. 3:e pris är en trisslott. Svaren mailas till korsord@connectmagasin.se senast den 31 augusti. Glöm inte att fylla i ditt namn och din adress.

**

***

****

2 7 5 4 8 3 9 6 1

FÖRETAGARE! Lösen: 4688

9 4 8 7 1 6 3 2 5

ÄR VETERAN

METE

6 3 1 9 5 2 8 4 7

*

****

Lösen: LÄTT VIKT 4688I BETE

9 4 8 7 1 6 3 2 5

**** ****

Lösen:

Lösning:

© AB RIGNELL-ZANDER

Lösning:

Lösning till sudoku på nästa sida: 4688

6 7 1 7 3 5 3 6 Ett Sudoku Sudoku från från AB AB RIGNELL-ZANDER RIGNELL-ZANDER Ett

6 7 1 7 3 5 3 6

STIGER OM VÅREN

LYSER GUL PÅ VÅREN

kryssa & Vinn somriga bäddset

5 2 2 4 9

Lösen:

KUNDE VALAN

GREKISK Ö OCH BUKT

1

*** ***

**

|

Sommarlov i all ära, men ibland kan det vara kul med lite hjärngympa även när man är ledig. Om du lyckas lösa hela korsordet – skicka in det till tidningen Connect så kan du vinna en xxxxx. Adress: xxxxxxx

Ett Sudoku från AB RIGNELL-ZANDER

SMÅSKRÄP

5 8 7 6 4

** **

5 2 2 4 9

GRUPP

1VÅGAT BAND

*

ÄR EN ÄRTVÄXT GLATT

Sommarkryss för de små!

1

1

***

SAMMA ÅSIKT

DEN GAMLA HÄRDEN KÄNNER EJ VÅRDSLÖS TROSKYLDIGA WC

ÄDEL RAS FÖR NAZIST

ÄR EN LILJEVÄXT

5 8 7 6 AV 4SLÄKT-

HALA TYPER

VAKTAR KANSKE HUSET

ARTIKULATION

9

VANLIG FART YTVIDDER

SPORRA KANTON I SCHWEIZ

FÖLJSAMT TYG

STADSDEL DINGLA

]

SOM I MEN LÄNGRE

MED VERKLIGHETEN ÖVERENSSTÄMMANDE

]

SITTER HÖGT

π

|

SYRE FÖR KEMIST

©

HELT VANLIG

3

* * © AB RIGNELL-ZANDER

LYSANDE FRAMGÅNG

32

KRYPA

POMPEIJI ÄR MÅNGA SOMMARSTUGOR

Svårighetsgrad: MEDIUM

ÄR PÅ ENGELSKA FOTSTÖD ▼

RIKE

BRODERTITEL SKÄR I VÄNERN

©DRÄNKTE

œ

©

]

ROADE VID HOV PÅTALADE

Slug nog för sudoku?

SKRATT

SKISSLOKAL

KALLAS VINGLIG BÅT

SPÖA

Svårighetsgrad: MEDIUM

SJUNGIT UTAN ORD

KONDIS

STÄNKTE

π

STICKS PÅ ROS ▼

LÅNG KULLE

OGRÄS SOM EJ DANSAR BRUKAR POLITÄR VÄLSETT I UTE IKER TRÄDGÅRDEN KUNNA

TAR VANDRAREN

©

EN ANDFÅGEL SOM SES DYKA EFTER FISK

3 6 2 1 7 4 5 8 9

5 1 9 3 6 8 2 7 4

4 8 7 5 2 9 6 1 3

1 9 6 8 4 5 7 3 2

7 2 3 6 9 1 4 5 8

8 5 4 2 3 7 1 9 6

Så här går det till:

Varje vågrät och lodrät rad ska innehålla siffrorna 1-9. Varje liten 3x3-ruta ska också ha alla siffrorna 1-9. Varje siffra får finnas bara en gång per rad respektive 3x3-ruta.

6 3 1 9 5 2 8 4 7

Panik på jobbet? lita oss! n a , n g lu a r a B

2 3 5 4 1 7 8

Så här går det till:

Varje vågrät och lodrätkockar, rad ska Här hantverkare, 1 8revisorer, 9 2 5 kassapersonal, 7 6finns innehålla siffrorna 1-9. Varje 7 6 3 4 fastighetsskötare, 5 2 9sekreterare, IT-service... liten 3x3-ruta ska också ha 4 1 3 5 8 6 ...ja, 2 allt du kan behöva!! alla siffrorna 1-9. Varje siffra 8 7 6 2 4 9 3 får finnas bara en gång per 3 4 8 9 5 1 7 rad respektive 3x3-ruta. 9 5 2 6 7 4 1

50%

6 8 7 1 3 5 9 1 9 4 3 2 8 6

våra avdrag för alla ster än tj hushållsnära Ring nu så kommer vi!

Missa inte

ROT-AVDRAGET! Från Hus & Trädgård till allt när det gäller reparationer, installationer och tillbygge inom Bygg, Måleri, VVS & El.

0480-916 50 En kontakt - all komptens!


connect//kalendarium

missa inte! Saftmatiné

Diggiloo

Tomas Ledin

Även de minsta behöver underhållning. ”Lilla babyns hemliga liv” av Ulf Nilssonär en nyskriven pjäs för barn 3–5 år. Saft och bulle ingår.

För sjunde året i rad turnerar Diggiloo. I sommar ser och hör du artister som Brolle, Ola, Niklas Strömstedt, Jessica Andersson, Sara Löfgren och Arja Saijonmaa.

Tomas Ledin besöker Slottsruinen på sin sommarturné och lita på att han kommer bjuda på klassiska sommarlåtar.

BYTEATERN, KALMAR 23/5

Växjö rockfestival

Bao

Status Quo är ett av Storbritanniens mest långlivade band. I sommar kan du se dem live.

Evedal, Växjö 29–30/5

borgholms Slottsruin 9/7

Skälby, Kalmar 30/5

Sverige–Danmark

Falsterbo horse show Lika mycket horse som show är Falsterbo horse shows egen slogan. Tävlingarna är sommarens höjdpunkt för alla hästälskare. Falsterbo 12–19/7

Dags för VM-kvalmatch mellan Sverige och Danmark. Ska Zlatan och grabbarna lyckas vinna på hemmaplan?

Victoriadagen

Råsunda, Solna 6/6

Borgholm, Öland 14/7

1 2009

2#E

,' $

%

Status Quo

Benny Anderssons Orkes­ ter, Helen Sjöholm och Tommy Körberg spelar upp till dans i folkparks­anda.

Fira våren med barnunderhållning samt artister som Hammerfall, Mando Diao, Kevin Borg och Eldkvarn.

Borgholms Slottsruin 15/7

Ekerum, Öland 7/7

I år får Växjö sin egen rockfestival. Rock från 60-, 70- och 80-talen är temat och akter som Simple Minds och Pugh Rogefeldt är klara.

Springbreak 2009

CONNE

Allan Svensson och Suzanne Reuter.

Artister och idrottare samlas i Borgholm för att fira kronprinsessans 32:a födelsedag.

Piteå dansar och ler I juli fylls Piteå med marknad, tivoli och uppträdanden av bland andra Måns Zelmer­ löv, Orup och Lena Ph. Piteå 22–26/7

Stockholm pride Stockholm pride vill skapa en frizon för homosexuella, bisexuella och transpersoner, och paraden den 2/8 är den avslutande höjdpunkten. Tantolunden, Stockholm

kända från tv 1994 hade serien ”Svensson Svensson” premiär på tv. Få kunde då ana vilken succé historien om familjen Svensson skulle bli. I sommar blir tv-serien teater, på Krusen­ stiernska gården i Kalmar. Här har Lena och Gustav tagit in på ett idylliskt pensionat i Kalmar, men självklart blir inte vistelsen lika avkopplande och romantisk som det små­gnabbande paret tänkt sig… Krusenstiernska gården, Kalmar 1/7–8/8

27/7–2/8

Vill Du annonsera?

49:-

+ SPRIT SPORT

= SANT

allberg

H Viktor inkarna Byttansbl anda dr lär dig ssar till fotboll, som paoch formel 1 tennis

nice

HOTELLGUIDEN VÄLKOMMEN ATT BO HOS OSS NÄR DU ÄR PÅ BESÖK I KALMAR! Litet prisvärt hotell i hjärtat av Kalmar • • • • •

Larmtorget 2 • 392 32 KALMAR Tel 0480-152 30 • Fax. 0480-858 87 Vi är medlemmar i

Ring oss

or Stor guaid ens pärl kustst d

FEST

0480-36 29 22

A? KOLER är ELLERoch champagnckead er en ly Hummga ranti för ingen alfest person

CH 39 ÅR O ERRE t BYGGH lund har gjor are

Boka upplevelsepaketet redan nu på

visitse.se

l Åh orspel Mikae ygg till en st

B n hur Hansaav slöjar ha – här

EN TISK DRIV MA A R D & 1D ESSERA ÄR INTR ITET G SOM H LIVSKVAL FÖR DI RER OC AGASIN ETT M AV BÅDE AFFÄ

Såg din konferens ut såhär senast?

t en attsen! m m Välkvoa motsa pro

Gröndalsvägen 19, Kalmar • 0480 - 42 70 00 • www.brofastet.se

En mötesplats inom Sodexo Konferens

Lågprishotell och Vandrarhem

35 rum Konferens 30 pers. Bastu Centralt 4-stjärnigt hotell Garni

Nya Frimurarehotellet

NS IERA RIVO NING a DR TTe till den fransk

m för ndaleräso na sina ska ff rskvin känd föksr å en slipad a ka li r ä x. oc ma Jolie en hon är ll ti a e n li rk Ange espeleri. M sitt varumä sitt skådt att använda som ve

Borgholms Slottsruin 17/7

Slottsvägen 7, S - 392 33 Kalmar Phone +46 480 88 280 Fax +46 480 88 266 ˆ˜vœJϜÌÌŜÌiiÌ°ÃiÊUÊÜÜܰϜÌÌŜÌiiÌ°Ãi

Tel: 0480-255 60, Fax: 0480-882 93 Rappegatan 1, 392 30 Kalmar www.hotellsvanen.se e-mail: info@hotellsvanen.se

Välkommen!


bjuder in till nervkittlande spänning, glödheta upplevelser och magiska ögonblick

Spelplan 2009: 1-12 juli 25 juli - 9 augusti

Spelplats: Kosta glascenters hytta. I samarbete med: Regionteatern Blekinge Kronoberg, Orrefors Kosta Boda AB, Kosta glascenter Med stöd av: Lessebo kommun, Regionförbundet Södra Småland, Regionförbundet Kalmar, Kulturrådet, Dramatiska Institutet

Connect #1 2009  

Tidningen Connect ges ut av Reklamfixarna och distribueras till företag i Kalmarregionen med fler än fyra anställda samt i ställ på Kalmar f...