__MAIN_TEXT__

Page 1

Experten tips

ar:

RÄTTA VIRK E FÖR ALTANE T N

84

Ŗ

inspirerande sidor för hemmafixaren

En plats för alla väder

Uterum de t r ö G

själv!

BH_01_Omslag_skarpt.indd 1

Smart förvaring

Trädkoja för barnen

Nytt verandaräcke

En spång över dammen 2014-03-19 15.08


LÅT NATURLIGHETEN RÅDA Våra produkter av trä naturligaste val du kan göra. Hållbart i generationer och lika vackert idag som om femtio eller hundra år. Klimatsmart med närproducerad, förnyelsebar råvara. Vi har satsat på stor valfrihet vad gäller träslag, yta och färg för att du ska kunna hitta det som passar dig och ditt hem bäst. Naturligare än så blir det inte. På bilden syns vår vitmålade finsågade spontpanel. Besök din Bolisthandlare för att uppleva naturligheten, känslan, lystern och färgerna i våra högkvalitativa träprodukter. Eller låt dig inspireras av vackra produkter och miljöer på vår hemsida.

www.sodrainterior.com

2

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

Bättre hem hösten 13.indd 1 BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 2

2013-08-13 10:54:32 2014-03-20 14.54


Lättare. Starkare. Vackrare.

u .

10:54:32

Class

ic Te

Icopal Decra Taksystem ®

Ett tak ska uppfylla två krav. Det ska vara problemfritt. Och vackert! De kraven klarar Decra. Vikten är bara en sjättedel av betongpannans. Ändå är Decra extremt tåligt. Smidigt att hantera och perfekt för en lätt takkonstruktion. Med en stomme av stål och en yta av stengranulat får du dessutom ett tak som är tyst och i det närmaste underhållsfritt. Och så till det vackra: Decra, som är ett komplett system, finns i flera snygga designer. Vilken passar ditt hus?

Class

ic An

tikrö

d

gelrö

Class

ic An

Clas

sic S

vart

Clas

sic K

tikgr

rista

å

llsva

rt

Eleg

ance

Strat Räkn os S vart a själ v på d och få i t t mer i nya t a n www spiration k .decra på .se

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 3

d

3

2014-03-20 14.54


FÄRDIGT RUM PÅ 1-2-3

Bolist har det stora utbudet!

SAGA Classic Matt Oak

I SAGA Classic -serien finner du 9 traditionella 3 -stavsparkett med mattlackad eller oljad yta. SAGA Classic levereras med marknadens bästa klicksystem 5Gs och repfri lack. 5Gs klicksystemet har en smart spärrlist som gör läggningen snabbare och enklare utan användning av specialverktyg.

Smartpanel Takplatta Äggvit

Smartpanel Tak - traditionsrik färdigmålad takplatta som ger dig ett stiligt tak på kort tid. Takplattan har ett enkelt notoch spontsystem som gör monteringen lekande lätt och som dessutom döljer spikar. Ett lager UV-lack på toppen gör ytan enkel att hålla ren och extra motståndskraftig mot repor och slitage.

4

Ŗ Besök en2014 Bolist BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM VÅREN

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 4

butik eller titta in på sagaparkett.se eller smartpanel.se

2014-03-20 14.54


Lyft blicken

Ett lätt takval i nordisk design!

Närproducerat fr

ån Plannja    

Produkt:

Plannja Flex

         plannja.se

Ursprung: plannja.se Designad och utvecklad i Norden.

Beskrivning: Plannja Flex tillverka s i en enda hanterb ar storlek av mater eller supertålig alu ialet stålplåt minium. Takprofile n pa ssar alla typer av tak ger med sina skugg . Designen effekter både liv oc h karaktär åt huset smidigt förpackad . Plannja Flex är på pall, vilket betyd er att du kan köra från en bygghandel hem taket själv nära dig.

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 5

2014-03-20 14.54


INNEHÅLL

27

InnehållŖNšJ=FűůŰų

12 51

29 9 LEDARE

24 TVÄRSNITT

38 TRÄDGÅRDSLEK

Längtan efter nytt

Snickra altanen på egen hand

Skapa en trädgård för barnen

10 INSÄNDARE

27 PRYLAR

44 KOLONI

Hjälp! – Är det plastfärg?

Allt för gräsmattan

Smarta lösningar på liten yta

12 DRÖMMAR

Inspiration

51 DAMM

Bo i en bubbla

Intro

6

28 VERANDA

Dammen lyfte trädgården

När huset blev med veranda

Impuls

19 INTRO

36 HANDLAREN

57 IMPULS

Fixartips och trender

Virkestips från proffsen

Böcker, bloggar och poddar

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 6

2014-03-21 12.13


INNEHÅLL

61

för s p i T lilla den n! yta

38

64

44 61 RESAN Spektakulärt i Singapore

64 MITT HEM

Instruktion 71 INSTRUKTION START Komposten fixar avfallet

Stefans gröna oas

68 KORSORD

78 DAMM En spång över dammen

80 DIGITALA BUTIKEN Beställ varor med en knapptryckning

72 VERANDA En berså vid verandaräcket

Kryssa och vinn!

81 BUTIKSLISTA Här hittar du din butik

74 TRÄDGÅRDSLEK Bygg en trädkoja

76 KOLONI KRYSSA och

Smart hallförvaring

vinn en sekatör!

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 7

7

2014-03-21 12.14


Namnlöst-1 1

2014-02-25 07.39

Smaragdmuren glänser i alla miljöer! Att Smaragd gör skäl för sitt ädelstensklingande namn är inte svårt att förstå. Med hjälp av en patenterad klippteknik blir varje enskilt block ett smycke i mursidan. Det mjuka utseendet förstärks av den ljusa färgen som bidrar till det exklusiva intrycket. De ihåliga blocken är lätta att hantera och tack vare låsklacken i bakkant ligger blocken stadigt på plats utan lim. Med Smaragd stödmur skapas nivåskillnader som ger en vacker infattning av den övriga trädgården.

För mer information och aktuell produktdata besök www.steriks.se

8

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 8

2014-03-20 14.55


LEDARE

Inspiration & instruktion En tidning från BOLIST Tomas Fritzon Linda Reiman Frida Johansson Kolloch battrehem@ redaktorerna.se Grafisk form: Pia Constenius Ola Bergman

Ansvarig utgivare: Koordinator BOLIST: Redaktör: E-post:

Produktion: Redaktörerna, Box 27032, 102 51 Stockholm 08-562 086 90 Medarbetare: Anna-Charlotte Andersson, Anna-Klara Fresk Aspegren, Niklas Björling, Karin Cedronius, Peter Fredriksson, Anna Hedlund, Jessica Holm, Göran Ingman, Karin Johansson, Petter Lönegård, HC Nygårdh, Anna Sandelin, Leif Qvist, Sandra Qvist, Joakim Roos, Peter Wiklund Korrektur: Annonshantering och repro: Omslagsfoto: Internet:

Jenny Björck

Team Repro Johnér tidningenbattrehem.se www.bolist.se Tryck: V-Tab ISSN: 1653-9087

DET ÄR FÅ UPPTÄCKTER SOM SLÅR den av den allra första lilla

blomman i rabatten. Det är då man plötsligt inser att det kommer en vår även i år. När detta skrivs har våren precis börjat visa sig. Snödroppar och krokusar har slagit ut och små, små knoppar syns på buskar och träd. Och i samma stund som naturen vaknar till liv väcks det egna suget HIWHUQnJRWQ\WW)|UGHWÀQQVIDNWLVNWHQPD[JUlQVI|UKXUP\FNHW innemys man klarar av. Hur mycket man än gillar att tända brasan, sätta OnQJNRNSnVSLVHQRFKVWDQQDLQQHPHGHQEUDÀOPVRPVlOOVNDSVnWDU det till slut emot. Det är dags för något annat. Nu under våren är det uteliv som i alla fall jag törstar efter allra mest. Det behöver inte vara mer avancerat än att dricka morgonkaffet ute på altanen eller att gå en runda i kvarteret efter grillkvällen. Jag vill ut! En ny årstid föder ny energi och nya idéer. Det är då tankarna på förändring kickar i gång. Tänkbara vårprojekt i år: En odlingshörna i trädgården? Och kanske lite ny färg på mormors gamla rottingmöbler? Samma sak när sommaren sedan är här på riktigt. Om man skulle ta och hugga ner de där björkarna som skymmer kvällssolen. Och äntligen utöka kvadratmetrarna med en friggebod för gästerna på landet. Och trots att jag är evinnerligt trött på brasmys och långkok just nu vet jag att jag kommer att vara lika entusiastisk kring just detta när hösten nalkas igen. För det handlar om brytpunkter – om skiften och om förändringar. Tänk vad trist det vore utan dem. Det är verkligen tur att vi har årstider! Frida Johansson Kolloch

Annonsörer: Ahlsell AB, Division Gelia ArcelorMittal (Armat) Benders, Tak & Mark Berg & Berg, AB Bergs Timber Bitus AB Dolle Nordic Dooria Duri Svenska AB Finja Betong AB GG Carat Hafa AB Halleplast AB Henkel Herdins Icopal AB Isola-Platon AB Jackon AB Jeld-Wen (Swedoor) Lantmännen Doggy Lindab Profil AB

$™F?L9F =>L=JFQLL

Monier Roofing AB Moelven Outline (Allmogefönster) Plannja Paroc AB Press & Svets, Skeppshult AB RBI Interiör AB Rindi Pellets S:t Eriks AB Saint-Gobain Isover AB Saint-Gobain Weber AB Scando Setra Trävaror SP Fönster AB Starka Betongindustrier Södra Interiör T-Emballage AB Thermisol Norden AB Traryd Fönster AB

Bättre hem ges ut av BOLIST, en rikstäckande sammanslutning med omkring 200 järn- och bygghandlare.

!

Dela med dig av dina förändringar hemma! Mejla till oss på battrehem@redaktorerna.se eller lägg upp en bild på Instagram med hashtagen #Bolist så kanske ditt senaste projekt är med i nästa nummer av tidningen.

?

Bättre hem har genomgått en förändring. Ny fin form, och en hel del nytt innehåll. Vad tycker du om tidningen som du just nu håller i din hand? Hör av dig till oss och delta i utlottningen av boken Husets ABC av Per Hemgren & Henrik Wannfors.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 9

9

2014-03-20 14.55


BÄTTRE HEM våren 2014

Insändare

Skriv till oss med tips, idéer eller frågor om dina hemmaprojekt. Eller dela med dig av bilder på dina senaste förbättringar! mejl: battrehem@redaktorerna.se Instagram: # Bolist

FLER ÅRSTIDSTIPS! Tack för en mycket bra och inspirerande tidning, den ger både handfasta tips och spännande idéer! Som nybliven husägare så är ”gör det självtips” i enkla steg ovärderliga. Jag skulle gärna vilja att ni har med årstidstips i tidningen – så att man vet vad man ska tänka på årstid för årstid för att hålla sitt hus i trim. Och gärna fler tävlingar – det är alltid roligt!

Vinnarna av boken ”Husets ABC” är korade!

%9JA=%9?FMKKGFŖ#MF?K™F?=F

Svar: Hej Marie!

HJÄLP – ÄR DET PLASTFÄRG?! Vi ska måla om fasaden på vårt hus för första gången. När vi började slipa bort färg märkte vi att det gick att dra bort den i stora sjok. Kan det vara så att vårt hus är målat med plastfärg tidigare? Går fasaden att rädda? Och hur ska vi göra för att få bort färgen? Trät ser friskt ut under färgen, och verkar inte murket. /Nyblivna husägare

Tack för beröm och idéer kring tidningen! Vi försöker att hålla innehållet kopplat till den rådande årstiden – bland annat vänder vi blickarna mot husets yttre och miljön runt omkring i vårnumret, och fokuserar på inomhusprojekt när höstnumret kommer ut. Men fler tips på saker att tänka på årstid för årstid är definitivt en bra idé och något vi tar med oss till kommande nummer. Boken ”Husets ABC” kommer på posten. Vi hoppas att du ska ha stor nytta av den i samband med dina fixarprojekt! / Redaktionen

Svar: Hej, visst går träfasaden att rädda! Eftersom det är

/Leif Qvist

10

DRÖMMAR

Stenhuset i södra Österrike var arkitektens livsprojekt.

ARKITEKTUR SOM SKULPTUR ETT HUS – MEN INGEN BOSTAD

MARGHERITA SPILUTTINI

dags för första ommålningen är den väl inte äldre än ca 10 år. Träfasad betraktades ursprungligen som ett klimatskydd för husets trästomme och målades inte. Det var ett offerskikt och höll i ca 70–100 år, därefter sattes ny träfasad upp. Fasadmålning i dag har en träskyddande funktion men lika mycket en estetisk funktion. Vi vill att våra hus ska vara snygga och personligt färgsatta. Du skriver att den gamla färgen går att dra bort i stora sjok. Då är det förmodligen ”plastfärg” eller rättare sagt latexfärg, som blir som en sammanhängande elastisk stark film. Den tränger alltså inte in i träet utan det ska först grundmålas med en penetrerande grundolja som tränger in i träets porer och tätar mot fuktvandring. Virket hålls då torrt vid regn. Eftersom träytan ser frisk ut är det förmodligen gjort på detta sätt, sagt utan att jag varit på plats och sett fasaden. Hur ska du då få bort den gamla färgen? Ja det blir till att skaffa en bra tvåhandsskrapa, stålborste och kanske en liten handslipmaskin för att komma åt i vinklar och vrår. Ta med några bortrivna färgsjok till färghandlaren när du handlar utrustning och färg för att få färgtyp bekräftad. Välj samma färgtyp för ommålningen. Undvik stark sol eller regn vid sommarens målningsprojekt. Till sist återstår kulörvalet. Men det är ett annat och roligare val. Lycka till!

Effe

VAD ÄR EGENTLIGEN syftet med arkitektur? Det ligger nära till hands att tänka att det är att skapa byggnader som både ska vara funktionella och vackra. Men den österrikiske arkitekten Günther Domenig (1934–2012) ansåg att arkitektur kunde vara något frikopplat från funktion. Han hade en vision om en byggnad som skulle få vara en skulptur eller ett konstverk – och samtidigt kallas hus. Domenigs arkitektfirma hade fått sitt genombrott med banken Zentralsparkasses byggnad i Wien på fan1970-talet. Den böljande fasaden är tasifullt skulptural och rönte stor uppmärksamhet internationellt. Han var även en av arkitekterna bakom Grafer Schule – en utställning som ordnades av en grupp arkitekter i Graz 1984. I mitten av 1980-talet var det dags för Domenig att förverkliga drömmen om ett eget konsthus. Han började bygga det som skulle bli hans Steinhaus vid Ossiacher See i södra Österrike, helt tag. efter eget huvud – i alla fall efter ett Huset byggdes nämligen på en cirka 4 000 kvadratmeter stor sjötomt som Günther och hans tvillingbror Herbert hade fått av en rik släkting. Brodern Herbert hade tänkt sig ett vackert sommarhus på tomten, men skadade sig

på den lätt surrealistiska badbryggan som Günther började med att bygga där. Herbert insåg snabbt att han aldrig skulle kunna bo i det hus som Günther planerade, men hade inte heller hjärta att anlita en annan arkitekt för att få den typ av hus han själv föredrog. Så han lät Günther få fria händer. Det utnyttjade Günther till fullo under de kommande två decennierna. Han byggde vidare, så fort han hade idéer som han ville förverkliga – och när ekonomin så tillät. Det gick sakta, men så hade han heller ingen deadline för bygget. Här skulle han slippa tidspressen från de kommersiella uppdragen. Däremot satte han en annan press på sig själv, nämligen att huset skulle vara tekniskt och konstnärligt fulländat. Inget utrymme för några halvmesyrer sig alltså. Tur då att han också bestämt för att huset inte behövde vara funktionellt, eller ens kunna fungera som en bostad. Günther Domenig dog i juni 2012, vid 77 års ålder, men hans stenhus lever vidare. Nu fyller det nämligen en funktion, inte enbart som arkitektonisk inspiration, utan det har även använts i olika tv-sammanhang och för konserter. Text Peter Wiklund KÄLLA: THE ARCHITECT’S HOME (TASCHEN)

17

16

Suveränt reportage om arkitektur som skulptur. Mer sånt! .9D=FLAFG%9D<9F=JŖ.AC=F

Svar: Hej och tack för berömmet, Valentino! Boken ”Husets ABC” kommer på posten! / Redaktionen

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 10

2014-03-20 14.55

2014_0


Interiörpanel

Trend Slät, Vit.

Attityd Rough, Titansvart.

Effekt Tindra, brons.

Något att längta hem till!

Effekt Sjöbod, Sand.

Massiva träpaneler skapar känslan. Allt fler väljer träpanel för att skapa en speciell känsla av trivsel och naturlig värme i rummet. Valet av profil, färg och ytbehandling skapar det önskade intrycket. Valmöjligheterna är många. Välj mellan hyvlad, finsågad och borstad yta. Du hittar dem i serierna Trend, Attityd och Effekt. Alla paneler från Moelven är färdigbehandlade och ändspontade och ger ett snabbt och snyggt resultat.

Panelerna i serien Trend finns att beställa i valfri NSC-kulör.

Trend

www.moelven.se

2014_04_Bolist_BättreHem_Interiörpanel_205x285.indd 1 BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 11

2014-02-21 08:13:24 2014-03-20 14.55


vinjett/XXX DRÖMMAR

12

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 12

2014-03-20 14.55


DRĂ&#x2013;MMAR

F>J9FKC :M::D9J= ,=PLPeter WiklundGLGLouis-Philippe Breydel I OMRĂ&#x2026;DET kring Cannes pĂĽ franska

Rivieran lär det ha funnits gott om attraktiva hus i bĂśrjan av 80-talet. Men när den legendariske modeskaparen Pierre Cardin tittade runt bland dem rynkade han pĂĽ näsan. Han ville KDQnJRWVRPYDUH[WUDRUGLQlUWULNWLJW originellt och unikt. Vid en sluttning med vidunderlig utsikt upptäckte han att nĂĽgot var pĂĽ gĂĽng. Där hĂśll arkitekten Antti Lovag pĂĽ att konstruera ett märkligt hus ĂĽt en antagligen stenrik affärsman. Den som anlitade Lovag behĂśvde nämligen ha en rymlig plĂĽnbok, HIWHUVRPGHQQHH[FHQWULVNHDUNLWHNW hĂśll fast vid tre grundprinciper när han antog ett uppdrag: han visste inte hur det skulle komma att se ut, när det skulle bli klart eller hur mycket det skulle kosta â&#x20AC;Ś Ja, ett Ăśppet sinne och en hel del tĂĽlamod behĂśvdes alltsĂĽ ocksĂĽ. Tillbaks till Pierre Cardin, som fĂśll pladask fĂśr det som till slut kom att kallas â&#x20AC;?Palais Bullesâ&#x20AC;? â&#x20AC;&#x201C; Bubbelhuset. Affärsmannen som gett Lovag uppdraget gick bort innan huset hann slutfĂśras, och Pierre Cardin lär ha varit snabb med att hala upp plĂĽnboken och ta Ăśver det hela.

Och visst är det passande att mannen som redan pĂĽ 50-talet skapade en â&#x20AC;?bubbel-klänningâ&#x20AC;? â&#x20AC;&#x201C; utĂśver en mängd andra fantasifulla kreationer â&#x20AC;&#x201C; ska ha ett hus som ser ut som en blandning mellan Barbafamiljens hus och en futuristisk rymdstation. Han lĂĽter gärna besĂśkare ta del av huset, bĂĽde i form av publika visningar och genom att hyra ut det till olika sällskap. Närheten till Cannes gĂśr det givetvis till ett SRSXOlUWWLOOKnOOI|UĂ&#x20AC;OPEUDQVFKHQV hĂśjdare. HUSET HAR en yta pĂĽ cirka 1 200 kvadratmeter, fĂśrdelat pĂĽ 28 bubbelrum varav tio kan användas som sovrum â&#x20AC;&#x201C; självklart med runda sängar. UtanfĂśr KXVHWOLJJHUĂ HUDUXQGDSRROHUVRP fĂśrstärker helhetsintrycket. Arkitekten anses ha byggt huset PHGLQĂ XHQVHUIUnQVnYlOQRUGLVN funkis som kurvor och kupoler pĂĽ byggnader i Ryssland och Turkiet. Hans far var ryss, och själv bodde Antti Lovag i bland annat Sverige, Finland och Turkiet i unga ĂĽr. Pierre Cardin är lyrisk Ăśver alla runda inslag, som fĂĽr honom att associera till alltings ursprung, livmodern â&#x20AC;Ś Han trivs i sitt hus!

Â&#x2021;

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 13

13

2014-03-20 14.55


vinjett/XXX DRÖMMAR

+DAF?J9F<= <J«E@MK ,=PLPeter WiklundGLGRicardo Oliveira Alves VILKEN PLATS är den idealiska om man vill njuta av vilsam skogsmiljö? ”Inne i svalget på en orm” kanske inte är det självklara svaret, men i en park i norra Portugal går det i alla fall att prova det. Inte i några riktiga ormar dock, utan i arkitekterna Luís Rebelo de Andrade och Tiago Rebelo de Andrades slingrande trähus. Två ormhus slingrar sig ut i luften över en slänt i Pedras Salgadas Park, en friluftspark där samspråk med natur och miljö är ett genomgående tema. Den som besöker husen får traska OlQJVGHQÀNWLYDRUPHQVVYDQVI|UDWW komma in i det minimalistiskt möblerade boendet, som är anpassat för att rymma en eller två personer. Längst in i byggnaden – det som man skulle tänka sig är ormens gap – öppnar den sig i form av en glasvägg med trädstammarna utanför alldeles intill. 'HWÀQQV

14

ytterligare ett stort fönster, som sitter i taket så att man kan se ut på himlen när man ligger i sängen. Kommer man från andra hållet får man lätt känslan av två stora ormar som dyker upp mellan trädstammarna. Illusionen av enorma djur förstärks av att byggnaderna är klädda med skiffer som gör att de ser ut som … ja, någon sorts fjällbeklädda varelser. Pedras Salgadas är en kurort med anor från 1870-talet. Från början var det ett besöksmål för i första hand kungligheter, men numera lockar det turister från hela världen som vill njuta av spa och naturupplevelser. DE BÅDA ORMHUSEN – som rymmer

dubbelsäng, badrum, kokvrå och skrivbord – är ett av boendealternativen i parken, och för att följa den PLOM|YlQOLJDSURÀOHQlUDOODE\JJQDGVmaterial förstås noga utvalda och godkända. Detsamma gäller vattensystem och belysning – energisnåla LEDlampor är ett givet inslag i husen. Men det går faktiskt att bo i ett ormsvalg även på hemmaplan, meddelar arkitekterna: nu utvecklar de nya varianter – Mountain Snake House, River Snake House och Sand Snake House – som man ska kunna köpa själv och placera vid passande berg, ÁRGHOOHUVDQGVWUDQG

‡

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 14

2014-03-20 14.55


DRÖMMAR

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 15

15

2014-03-20 14.55


DRÖMMAR

16

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 16

2014-03-20 14.55


DRĂ&#x2013;MMAR

$QK9F<= MLKACL=J ,=PLAnna Sandelin GLGLeonardi Finotti EN PRISBELĂ&#x2013;NT arkitekt som lĂĽter

naturen och vyerna snarare än själva huset ta fĂśr sig. Det är Arthur Casas recept â&#x20AC;&#x201C; och det har han fĂśljt när han ritade sommarbostaden utanfĂśr megastaden SĂŁo Paulo i Brasilien. Huset ligger ett par timmars bilfärd utanfĂśr landets stĂśrsta stad och är ritat pĂĽ uppdrag av ett par i 35-ĂĽrsĂĽlden. De ställde bara tvĂĽ krav: mycket ljus, och utsikt. Och i MP Quinta da Baronesa, som blev klart 2012, strĂĽlar solljuset in genom en mängd fĂśnster och glasväggar. Det Ăśppnar upp fĂśr SDQRUDPDY\HUEODQGDQQDW|YHUO\[golfbanan utanfĂśr. Arkitekten ville att huset skulle vara osynligt frĂĽn gatuhĂĽll och tog därfĂśr stor hänsyn till topoJUDĂ&#x20AC;QUXQWRPNULQJ+XVHWVPlOWHULQ i landskapet och sticker samtidigt ut med sina djärva linjer. Den luftiga designen ger ett hus som är Ăśppet, bĂĽde inĂĽt och utĂĽt. GĂĽngen mellan byggnadens tvĂĽ huvuddelar har glasväggar och bjuder pĂĽ utsikt ĂĽt alla hĂĽll. MP Quinta da Baronesas egna vattenhĂĽl verkar dock mer lockande än golfbanans vatten-

hinder â&#x20AC;&#x201C; utanfĂśr tv-rummet glittrar poolen, inomhus jacuzzin. Väggen ut mot poolen är i glas och kan fällas upp. PĂĽ sĂĽ vis blir gränserna mellan XWHRFKLQQHĂ \WDQGH ATT NĂ&#x201E;STAN OnWDJU|QVNDQĂ \WWDLQ

är ocksĂĽ ett signum fĂśr mĂĽngfaldigt prisbelĂśnta Arthur Casas. Senast i januari vann hans arkitektbyrĂĽ det prestigefyllda uppdraget att designa Brasiliens paviljong till världsutställQLQJHQ([SR6WXGLR$UWKXU Casas lägger vikt vid hĂĽllbarhet, och MP Quinta da Baronesa är inget undantag. Här har man bland annat använt brasilianskt cumaru-trä och ĂĽtervunnen sten. Inredningen gĂĽr i QDWXUHQVIlUJHU²WUlVWHQRFKWH[WLOL brunt och vitt. Själv beskriver Arthur Casas sin arkitekturstil som ĂĽterhĂĽllen â&#x20AC;&#x201C; det monumentala är inte hans grej. Och GHWlUVQDUDUHGHPDJQLĂ&#x20AC;NDY\HUQD och de rena linjerna, det naturnära men samtidigt hĂśgst moderna, som är det slĂĽende med MP Quinta da Baronesa.

Â&#x2021;

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 17

17

2014-03-20 14.55


Värmande

kvalitétspellets

från Dalarna!

Tel: 0281-715 25

EN PERSONLIGARE BADRUMSUPPLEVELSE Klassiskt och stilrent eller mjukt och lekfullt. Generösa ytor för hela familjen eller smarta lösningar för små utrymmen. Mixa och matcha form, stil, färger och funktionalitet. Med vårt breda sortiment av designprodukter till hela badrummet ger vi dig oanade möjligheter att skapa ditt personliga badrum. Vi hoppas detta är starten på din nya badrumsupplevelse. Välkommen in på hafa.se

18

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 18

2014-03-20 14.55


Z BĂ&#x201E;TTRE HEM vĂĽren 2014

UNGDOMAR RITAR EGNA BOSTĂ&#x201E;DER

Fixartips och trender

Vid Telefonplan i sĂśdra Stockholm har Ericssons gamla lokaler tagits Ăśver av nya verksamheter. En stor tegelbyggnad ska fĂśrvandlas till 600 smĂĽ lägenheter fĂśr bland annat studenter. Elever pĂĽ HĂśgskolan Hyper Island fick uppdraget att vara med och bestämma hur de nya lägenheterna i â&#x20AC;?The Brickâ&#x20AC;? ska se ut. När huset stĂĽr klart 2017 ska det ha kollektivhuskänsla, odling pĂĽ taket och en egen digital valuta. KĂ&#x201E;LLA : D N

â&#x20AC;?Blir det fĂśr mĂĽnga saker omkring mig känns det som att min frihet beskärs.â&#x20AC;? Ernst Kirchsteiger â&#x20AC;&#x201C; gillar inte prylar. KĂ&#x201E;LLA : EXPRESSEN

Ă&#x2026;rets trender: historiskt och kollektivt SĂĽ mĂĽnga visningar hade Isabella â&#x20AC;?Blondinbellaâ&#x20AC;? LĂśwengrips lägenhetsannons pĂĽ Hemnet fĂĽtt efter tio dagar â&#x20AC;&#x201C; vilket är rekord.

TUSEN.

.ADD<M9LL<AFLJÂ&#x2122;<?Â&#x161;J<>ÂŤDB=JLJ=F<=JF9KC9<MAÂ&#x161;JK9LK9HÂ&#x161; =F@AKLGJAKCHJÂ&#x2122;?=DE=<?9ED9J=<KC9HG;@HDG;C9MHH?9ED9 CMFKC9H=JAFGEG<DAF?=KKMLGEÂ&#x2122;J<=LCGDD=CLANLG<D9F<= KGE?Â&#x2122;DD=JŹůŰų>Â&#x2122;J?G;@?DÂ&#x2122;<B=>9EADB=FA>GCMKG;@9LLALQ<=F 9LL9DD9>Â&#x161;JHD9LK!<=9D=L@Â&#x2122;JÂ&#x2122;J9LLLJÂ&#x2122;<?Â&#x161;J<=F:DAJDAL=NAD<9J= G;@EAF<J=LADDJÂ&#x2122;LL9D9?< : KĂ&#x201E;LLA ELMIA GARDEN/BLOMSTERFRĂ&#x201E;MJANDET

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 19

19

2014-03-20 14.55


Ny panel. Vilken årstid du vill! Dags för nybyggnation eller fasadbyte? Med Setras nya industriellt målade fasadpanel sparar såväl proffsbyggaren som hemmasnickaren både tid och pengar. Dessutom kan panelen sättas året om. Setra Fasadpanel är tillverkad av noga utvald råvara från ett av Sveriges bästa granområden. Den finns i fyra olika ytbehandlingar och kan beställas med valfri toppfärg. Om du vill ha en tidsbesparande och kostnadseffektiv panel – fråga efter Setra Fasadpanel i din byggvaruhandel. Läs mer på setragroup.com

20

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 20

WOOD FOR LIFE 2014-03-20 14.55


INTRO Ĺ&#x2013; TIPS

â&#x20AC;?Jag är väldigt stolt Ăśver att ha delat dassdĂśrren i tvĂĽ delar horisontellt. Jag kan Ăśppna Ăśvre delen och se ut Ăśver havetâ&#x20AC;Śâ&#x20AC;? Johnnie KrigstrĂśm, känd frĂĽn â&#x20AC;?Roomserviceâ&#x20AC;?.

SĂ&#x2026; MĂ&#x2026;NGA AV DE TILLFRĂ&#x2026;GADE ville helst bjuda hem Leif GW Persson pĂĽ grillfest fĂśrra sommaren. Därmed var han favoritgästen i landet, fĂśljd av kronprinsessan med familj (17 %) och Zlatan (16 %). KĂ&#x201E;LLA : KRONFĂ&#x2026;GEL

!

Artbestäm ditt ogräs â&#x20AC;&#x201C; och bekämpa det! MF<=J9J<MÂŤN=JN9<<=LÂ&#x2122;J>ÂŤJ:D9< KGE:ÂŤJB9JL9ÂŤN=JA<AFLJÂ&#x2122;<?Â&#x161;J< GK '?JÂ&#x2122;KJÂ&#x161;<?AN9J=FC9F<M9F?=@MJ G?JÂ&#x2122;K=LK=JMLN9<?Â&#x2122;DD=J>GJEDÂ&#x2122;F?< :D9<E=<E=J9Ĺ&#x152;KÂ&#x161;>Â&#x161;J<MK=<9F>J9E =FDAKL9E=<LÂ&#x2122;FC:9J99DL=JF9LAN#GDD9 NADC=LKGEÂ&#x2122;JE=KLDACLG;@DÂ&#x2122;K<= FG??J9FF9AFKLJMCLAGF=JF9GE@MJ <MNAFF=JC9EH=FÂŤN=J<=GNÂ&#x2122;DCGEF9 NÂ&#x2122;PL?Â&#x2122;KL=JF9Ĺ&#x2014; ograsradgivaren.slu.se

BESĂ&#x2013;K TUSEN TRĂ&#x201E;DGĂ&#x2026;RDAR

Smarta fÜnster reglerar värmen

NĂĽja, alla tusen hinner du nog inte med. Men ungefär sĂĽ mĂĽnga svenska trädgĂĽrdar, parker och andra grĂśnomrĂĽden hĂĽller i alla fall grindarna Ăśppna den 29 juni 2014. DĂĽ gĂĽr evenemanget Tusen TrädgĂĽrdar av stapeln fĂśr tredje gĂĽngen. Det arrangeras vartannat ĂĽr och startades pĂĽ initiativ av bland andra Gunnel Carlson, nu senast känd frĂĽn â&#x20AC;?TrädgĂĽrdskampenâ&#x20AC;? i tv. â&#x20AC;&#x201C; När jag var med fĂśrra gĂĽngen kom det 1380 besĂśkare pĂĽ sju timmar. SĂĽ det blev trĂĽngt i min 800 kvadratmeter stora trädgĂĽrd, säger hon glatt.

#AF=KAKC9>GJKC9J=@9JCGEEALHÂ&#x161;9LLGEE9FDÂ&#x2122;??=J =LLKH=;A=DDLÂ&#x2122;EF=Ĺ&#x152;N9F9<AMEGPA<Ĺ&#x152;KGE=F>ADEÂŤN=J=LL >ÂŤFKL=JC9F<=L9FNÂ&#x2122;F<9K>ÂŤJ9LLJ=?D=J9L=EH=J9LMJ=F AFF=A@MK=L.A<C9DDLNÂ&#x2122;<=JKDÂ&#x2122;HH=J>ÂŤFKLJ=L9MLGE9LAKCL A?=FGEAF>J9JÂŤ<KLJÂ&#x161;DFAF?G;@FÂ&#x2122;J<=L:DAJN9JELML= K=J<=LLADD9LLKGDKLJÂ&#x161;D9JF9KNÂ&#x2122;JE=L9KLADDN9J9AKGD;=DD=J JMFL>ÂŤFKL=JC9JE9JF9 : KĂ&#x201E;LLA EXPRESSEN

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 21

21

2014-03-20 14.56


Tjockisolering ett minne blott.

Nu sänker vi lambdavärdet från 36 till 35 på våra breda och storsäljande isolerprodukter. Senast det hände var 2006. Då som nu är det vi på ISOVER som leder

36

minskar. Tack vare sänkningen till lambda 35

35

kan du erbjuda större boyta, smäckrare tak och bättre byggekonomi.

utvecklingen och skapar en ny branschnorm.

Sänkningen gör vi för att bättre kunna möta de skärpta

Med våra nya och effektivare tekniska lösningar kan du

Det här steget innebär att premium blir vår nya standard

bygga tunnare väggar och tak utan att isolereffekten

krav som förväntas komma i Boverkets nya byggregler. och placerar ISOVER i en klass för sig.

Läs m er på!

www.isover.se

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 22

2014-03-20 14.56


VARFÖR ISOLERAR INTE ALLA MED PAROC® STENULL? En brand i en byggnad kan leda till dödsfall och stora skador på egendom. Ungefär hälften av försäkringsbolagens årliga utbetalningar utgörs av brandskador. Vattenskador står för ungefär 30% och inbrott för 20%. Både själva byggnaden och dess innehåll bidrar till att branden sprids. Med rätt brandskydd kan brandrisken minskas avsevärt. PAROC® Stenull är ett effektivt brandisolerande material som tål temperaturer över 1000ºC utan att smälta. PAROC® Stenull är klassificerad i Euroklass A1, obrännbart material, vilket är den högsta klassen för byggmaterials brandegenskaper. PAROC® PROTECTION™ är vårt koncept för svensktillverkad stenull, ett material som har överlägsna egenskaper när det gäller fukt och brandskydd. Så när du tänker isolera, tänk PAROC® PROTECTION™ som ger dig ett inbyggt skydd mot både fukt och brand. För mer information besök paroc.se

Shingeltak ett kreativt alternativ till pannor och plåt.

www.t-emballage.se/shingel www.t-emballage.se/shingel BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 23

23

2014-03-20 14.56


INTRO Ĺ&#x2013; TVĂ&#x201E;RSNITT

Snickra altanen pĂĽ egen hand

Tips!

Använd trycke impregnerat virk de r fÜ A R i klass NT bärande delarna.

Ett altanbygge är ett lagom projekt fĂśr den hugade hemmasnickaren. Det är inte särskilt svĂĽrt â&#x20AC;&#x201C; men inte heller gjort i en handvändning. SĂĽ se till att ha god tid pĂĽ dig! ,=PLPeter Fredriksson !DDMKLJ9LAGFPetter LĂśnegĂĽrd

E

n altan blir snabbt den naturliga samlingsplatsen, ett ställe där du kan sitta ner och njuta av varma sommarkvällar. Samtidigt är det inte speciellt svĂĽrt att bygga den pĂĽ egen hand, fĂśr mĂĽnga glada hemmasnickare är ett altanbygge det fĂśrsta stĂśrre projektet de ger sig i kast med. Det kanske viktigaste är att avsätta tillräckligt med tid. FĂśr även om det inte är svĂĽrt sĂĽ tar ett altanbygge ofta längre tid än du fĂśrst tror. Räkna med en veckas jobb om du snickrar ensam. GlĂśm inte att frĂĽga om du är osäker â&#x20AC;&#x201C; professionella byggmarknader bistĂĽr gärna med tips och rĂĽd. Som alltid är det bra att satsa pĂĽ virke av K|JVWDNYDOLWHWRFKLGDJĂ&#x20AC;QQVGHWHWW brett utbud av bĂĽde tryckimpregnerat och alternativa produkter. Med tanke pĂĽ att altanen utsätts fĂśr sĂĽväl slitage som vädrets makter bĂśr du genomgĂĽende Ăśverdimensionera konstruktionen. Ă&#x201E;ven om detta innebär Ăśkade materialkostnader vinner ditt altanbygge pĂĽ det i längden. Det blir bĂĽde rejälare och mer hĂĽllbart.

Inre bärlina Den inre bärlinan skruvas fast i huset, eller sü für den vara fristüende. Detta kan vara bra om det finns risk fÜr sättningar.

Kortlingar Montera kortlingar (skruvreglar) mellan bärlinorna, dessa blir sedan till stĂśd fĂśr trallvirket. En vanlig dimension är 45Ă&#x2014; 95 mm. Det gĂĽr även att ha bärlinor hela vägen.

Yttre bärlina Fäst den yttre bärlinan i de yttre stolparna. Bärlinorna är normalt 45 mm tjocka och i hÜjderna 145, 170 och 195 mm.

Â&#x2021;

Under mark Minska risken fÜr tjälskjutning med en betongplatta pü en isolerande platta under varje betongplint. Runt plintarna fyller du upp med singel och grus fÜr att fü en bra dränering.

24

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 24

2014-03-20 14.56


INTRO Ŗ TVÄRSNITT

Insynsskydd Ett galler av träribbor eller plast kan ge insynsskydd och vindskydd. Låt några vackra trädgårdsväxter klättra här.

Golv Bäst hållbarhet ger tryckimpregnerat trallvirke, men det finns även giftfria alternativ. Skruva fast trallvirket i kortlingarna, alternativt bärlinorna.

Justera Justera marknivåskillnaderna med stolpskon eller efter hur djupt plintarna grävs ned.

Har du allt hemma? Vattenpass Skruvdragare Tumstock Cirkelsåg/vanlig såg

Hörsel- och ögonsk

Plintar Placera plintarna så att de hamnar i våg och linje med varandra. Färdiggjutna betongplintar med justerbara stolpskor underlättar.

Trappa Det finns färdiga vagnstycken för dig som vill göra det enkelt för dig, men det är inte svårt att bygga trappan på egen hand.

ydd Hammare, skruvmejs lar Spade, spett, skottkä rra

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 25

25

2014-03-20 14.56


HOLLAND & PHILIPSON

vinjett/XXX

KnäckebrÜd, dalahästar och Vittingetegel V

ittinge tegelbruk grundades 1872 och är beläget pĂĽ en plats med perfekt lera, som inte är fĂśr fet och inte fĂśr mager, rik pĂĽ järn och fri frĂĽn kalk. Bruket ligger i Vittinge utanfĂśr Uppsala, i ett omrĂĽde som tidigare hade sĂĽ mĂĽnga tegelbruk att det kallades Tegelriket. ,GDJĂ&#x20AC;QQVEDUDHWWHQGDWHJHOEUXNNYDULGULIWL VnYlO7HJHOULNHWVRPLUHVWHQDY6YHULJHRFKGHW lU9LWWLQJH'HWEHW\GHUDWWGHWHQGDVYHQVNDWDNteglet som produceras idag är Vittingeteglet.

Ă&#x201E;kta taktegel frĂĽn Vittinge är en helt naturlig produkt och ingredienserna är desamma som YLGVWDUWHQ²OHUDYDWWHQRFKHOG0HGnUHQ KDU GHQQD QDWXUSURGXNW EOLYLW HQ GHO DY GHQ VYHQVND ODQGVNDSVELOGHQ RFK lU LGDJ OLND V\QRQ\PPHGGHWW\SLVNWVYHQVNDVRPNQlFNHEU|GHW dalahästen och Falu RĂśdfärg. Och det är framI|UDOOWWYnVDNHUVRPJMRUWWDNWHJOHWWLOOHQVnGDQ klassiker: hĂĽllbarheten och dess karaktäristiska U|GDIlUJVRPEDUDEOLUYDFNUDUHPHGnUHQ

VITTINGE A N N O 1 8 7 2

www.monier.se â&#x20AC;&#x201C; 08-555 660 60

Kontakta oss fÜr mer information om Vittinge samt hjälp med ditt nästa takprojekt. Tel: 08-555 660 61

26

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 26

2014-03-20 14.56


HOLLAND & PHILIPSON

INTRO Ŗ PRYLAR SPIRALSLANG Lobomatic. Perfekt för balkonger, terrasser, små trädgårdar, vid båtar eller på campingen. 10 meter spiralslang inklusive väggfäste och fästelement.

RÄFSA Fiskars. Lövräfsa med 20 flata pinnar och lackat träskaft.

HANDSKAR Fiskars. Trädgårdshandskar med halkskyddat grepp. Förstärkta och med extra skydd för tumme och pekfinger för att tåla tuffa tag.

GRÄSSAX Fiskars. Justerbar klippvinkel underlättar när du klipper gräskanterna.

NÄRING Tergent. Boosta gräsmattan tidigt på våren och ge den styrka nog att tränga undan mossan.

Grönt är skönt

Vem drömmer inte om en grön, skön gräsmatta? En som känns som en heltäckningsmatta under barfotafötter. Här får du tips på några prylar som gör gott för gräset.

GRÄSKLIPPARE AL-KO. Bensindriven gräsklippare där klippet finfördelas med specialkniv för att sedan hamna i gräsmattan som naturlig gödning.

Fler trädgårdsprodukter hittar du i din BOLIST-butik

SPRUTPISTOL Lobomatic. Ergonomisk sprutpistol med gummigrepp. Jet- eller spraystråle där flödet går att variera.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Framvagn_drommar_SKARP2 JB.indd 27

27

2014-03-24 13.36


TEMA ŖVERANDA

Att slå ihop en veranda är kanske ingen konst. Men att få den att smälta in i husets stil så att den känns som en naturlig del är betydligt svårare. Pia och Peter Gezelius hittade efter mycket förarbete rätt.

28

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_veranda_v2 JB.indd 28

2014-03-21 12.16


Vacker veranda

TEMA ŖVERANDA

i alla väder

Text & bildarrangemang Anna-Klara Fresk Aspegren Foto Emma Mattsson

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_veranda_v2 JB.indd 29

29

2014-03-21 12.16


TEMA ŖVERANDA

PIA OCH PETER har lagt mycket möda på att bygga verandan i samma stil som resten av huset.

P

ia och hennes man Peter har renoverat och byggt till i omgångar sedan de köpte villan i Gamla Enskede 1998. Huset är byggt 1926 och var från början på 100 kvadratmeter. Innan de tog över hade huset fått ett par ansiktslyft genom åren men inga större förändringar hade gjorts. ²3UHFLVQlUYLÁ\WWDGHLQJMRUGHYL själva en invändig ytrenovering. Vi målade och tapetserade så att huset kändes

30

fräscht och vårt, men inget mer. Men i takt med att familjen Gezelius växte så kom längtan efter större ytor RFKÁHUUXP – Sommaren 2003 drog vi i gång ett jätteprojekt. Vi bestämde oss för att förlänga huset i linje med gatan. För att få det symmetriskt och harmoniskt lät vi lYHQÁ\WWDI|QVWHUVnDWWGHVNXOOHVLWWDSn rätt plats. På samma sätt såg vi till att de två kuporna på övervåningen skulle sitta symmetriskt med den nya huskroppen. För oss var det viktigt att huset kändes lugnt och proportionerligt, säger Peter. Det var i samband med den stora

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_veranda_v2 JB.indd 30

2014-03-20 14.30


TEMA Ĺ&#x2013; VERANDA

DOTTERN AGNES gosar

med katten Harvey.

! Tipsi räcket

orna r att Bräd glest fÜ tigt r f sitte a ett lu skap ntryck. i

HELA FAM ILJEN gillar att

vara pĂĽ verandan â&#x20AC;&#x201C; fĂśr att fika, läsa eller umgĂĽs.

ombyggnaden som altanen kom till. Ett trädäck byggdes i jämnhĂśjd med entrĂŠplanet, i en vinkel som uppstod mellan den utbyggda hallen och det fĂśrlängda vardagsrummet. Det var en självklar plats och den vetter mot en allmänning i sydost. Redan dĂĽ fanns drĂśmmen om att täcka Ăśver den pĂĽ nĂĽgot sätt sĂĽ att platsen skulle gĂĽ att använda även om det smĂĽduggar, blĂĽser och är lite kyligt i luften. â&#x20AC;&#x201C;Vi hade funderingar pĂĽ ett tak, men vĂĽr budget hade ocksĂĽ ett tak, skrattar 3HWHU9LĂ&#x20AC;FNWDOLWHLWDJHWKHOWHQNHOW Sedan gick ĂĽren och vi har lagt pengarna pĂĽ resor och annat i stället.

HĂ&#x2013;STEN 2012

inspiration letade de pĂĽ nätet och promenerade runt i villakvarteren pĂĽ jakt efter grannar som gjort nĂĽgot liknande. Ă&#x201E;ndĂĽ hade de redan en ganska klar bild av vad de ville ha â&#x20AC;&#x201C; och vad de inte vill ha! â&#x20AC;&#x201C; Markiser gick bort direkt. LikasĂĽ korrugerad plast, som sĂĽ mĂĽnga faktiskt använder och sätter upp lite provisoriskt. FĂśr det är klart, alla vill ju njuta av sommaren trots att vädret brukar vara ostadigt, säger Pia och fortsätter: â&#x20AC;&#x201C; FĂśr oss var det viktigt att det skulle vara snyggt. Det skulle vara gediget byggt av bra material och ha en bra konstruktion. Och sĂĽ skulle det utseendemässigt passa in med husfasaden. Det skulle helt enkelt se ut som om den varit planerad och inritad redan frĂĽn bĂśrjan. Peter surfade pĂĽ nätet. Han tittade

â&#x20AC;?Det skulle helt enkelt se ut som om den varit planerad och inritad redan frĂĽn bĂśrjan.â&#x20AC;?

kände sig Pia och Peter redo igen. Men det skulle absolut inte vara en tillfällig lÜsning, det var de Üverens om. Det skulle vara nügot som diskret smälte in i husets Üvriga stil. Precis som vid renoveringen och tillbyggnaden av huset var det viktigt att taket blev en naturlig del av fasaden. FÜr att hitta

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_veranda_v2 JB.indd 31

31

2014-03-20 14.30


TEMA ŖVERANDA

PIA OCH PETER har själva satt ihop snickarglädjen som består av rundstav mellan två lister.

! Tiptsboccia-

fin anlig Ett v t blir en ndaklo å vera lj p deta räcket.

alldeles särskilt på stora amerikanska verandor som löper runt hela fasaden. ²'HWÀFNYLMXLQWHSODWVPHG0HQ vi kunde fånga en känsla av något liknande. Vi tänkte också en hel del på hur arkitekturen såg ut på den tiden när huset är byggt, under sent tjugotal. Då hade det snirkliga sekelskiftet börjat stramat upp sig mot ett rakare funkisideal. Utifrån det försökte vi göra vår egen tolkning av den stilen, berättar Peter.

D

et var många saker att tänka på. Hur skulle taket utformas för att det inte skulle bli för mörkt, vare sig under taket eller inne i huset, som ju skulle skuggas rejält? Vilket material skulle de använda för att taket inte skulle kännas för tungt? Och slutligen:

32

Z Personligt

Familjen Gezelius Pia, 43, och Peter, 45, barnen Alicia, 14, Oskar, 13, Agnes, 11, och katten Harvey. Bor Villa byggd 1926 i Enskede, från början 100 kvm, nu 200. Nya verandan Altanen byggd 2003 i samband med om- och tillbyggnad. Verandatak och förstärkningar gjorda 2013.

hur skulle det ritas för att passa in på platsen och i husstilen? –Vi kände bra hantverkare som skulle hjälpa oss och vi var helt trygga med dem. Vår främsta önskan var att det skulle vara snyggt, och de förstod oss med en gång när vi beskrev hur vi hade tänkt. Vi hade ritat en egen skiss, säger Pia. – Ingen av oss är byggtokig, men vi har båda tydliga idéer om hur vi vill ha det, fyller Peter i. Sagt och gjort, altanen skulle få ett tak och förvandlas till en veranda. Samtidigt skulle själva trädäcket få en uppfräschning. Stativet förstärktes, nya plintar göts och till det nya golvet valde Pia och Peter lite bredare plank för att InHWWµPDIÀJDUHµXWVHHQGH TAKET FICK EN FIFFIG och elegant konstruktion. Det är kvadratiskt med en bruten vinkel som löper diagonalt tvärs över. Innertaket är vitmålat och synliggör den brutna vinkeln, vilket ger

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_veranda_v2 JB.indd 32

2014-03-20 14.30


TEMA Ŗ VERANDA

Altan, terrass eller veranda –vad är vad? Kärt barn har många namn. Men vad är egentligen vad, och vad skiljer de olika typerna åt? EN ALTAN ÄR i korthet en konstruktion utbyggd från huskroppen i entréplan, med eller utan räcke men alltid utan tak. En terrass är en konstruktion som ligger ovanpå en del av huset eller på taket. Den har alltid ett skyddsräcke, men ofta inget tak – i stället en markis eller en annan lösning. Ordet veranda kommer från det bengaliska ordet ”barandah” och beskrivs i uppslagsverk som en balkong i markplan. Det är en utbyggnad på ett hus och har antingen tak och fönsterförsedda väggar eller enbart ett tak och i övrigt öppna sidor. I SVERIGE HAR verandan sitt ursprung i den

utsmyckade entrén. Under tidigt 1800-tal kunde det vara ett enkelt utskjutande tak över ytterdörren som stöttades av stolpar och som då kallades brokvist. Det var en konstruktion som gav en skyddad ingång. Runt 1860 slog schweizerstilen igenom i Sverige. Husen pyntades från grunden till nocken och man vältrade sig i excesser av lövsågade detaljer, spiror och utkrusade stolpar. Mot sekelskiftet 1900 nådde detta sin kulmen och den som hade råd glasade in sin veranda med spröjs och krusiduller och fick ett sommarrum. Många har hört talas om den under benämningen ”punschveranda”. Då försvann också huvudentrén från verandan och man gick in från andra sidan huset. PÅ 1930-TALET tog man avstånd från allt vad

krusiduller hette och ingen ville förknippas med den överlastade stilen. Bland arkitekter, ska sägas. Den folkliga smaken verkar alltid ha lutat mer åt det utsmyckade än det riktigt strama. När den dekorativa stilen återkom under 1970talet i och med de första postordervillorna var man inte sen med att sätta snickarglädje även på de stränga funkishusen. År 2014 finns alla dessa stilar parallellt. Numera är det heller inte många som invänder mot den ena eller den andra stilen, däremot mot materialet. Byggnadsvårdare påminner oss om att vi i vår hemmasnickariver i största möjliga mån ska använda oss av annat material än miljöskadligt tryckimpregnerat virke. Då kan vi med gott samvete njuta av en vacker, varm och skyddande veranda – med eller utan krusiduller.

OAVSETT OM det är en altan, terrass eller veranda så är det en perfekt plats för njutning.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_veranda_v2 JB.indd 33

33

2014-03-20 14.30


TEMA Ĺ&#x2013; VERANDA

FĂ&#x201E;RGSTARKA KUDDAR

skapar en ombonad känsla.

en skĂśn känsla av rymd pĂĽ verandan. Träreglarna pĂĽ undersidan skjuter ut som grenar frĂĽn en stam och alltsammans är mycket vackert att se pĂĽ. Yttertaket är täckt med svart plĂĽt fĂśr att VWlPPD|YHUHQVPHGEHĂ&#x20AC;QWOLJDSOnWarbeten pĂĽ skorsten, fĂśnsterbleck och takkupor. â&#x20AC;&#x201C; Sedan var det utformningen av räcket. Vi kĂśpte brädor och jag sĂĽgade

ut efter en mall vi själva gjort och som vi tyckte var lagom krusidullig. Vi satte dem med ganska stort avstĂĽnd mellan fĂśr att det skulle fungera som en avgränsning men ändĂĽ kännas luftigt. 'HWĂ&#x20AC;FNLQWHKHOOHUYDUDI|UK|JWI|UYL vill kunna se Ăśver det när vi sitter ner, berättar Peter. Slutligen hade Pia och Peter bestämt sig fĂśr att krĂśna alltsammans med en snickarglädje upptill. Tillsammans hittade de pĂĽ ännu en egen kreativ lĂśsning och numera pryder en nätt bĂĽrd takfoten som ett sĂśtt broderi. â&#x20AC;&#x201C; Ă&#x201E;ven snickarglädjen skulle vara lagom sirlig. Vi hittade rätt uttryck genom att mĂĽla och sĂĽga till bitar av rundstav och fästa mellan tvĂĽ trälister. Det tog litet tid, men det blev bra! Det är ocksĂĽ här bakom vi hänger upp draperierna som vi har runt verandan. Tygerna gĂśr det till ett ombonat rum och hĂĽller faktiskt lite värme. Det märkte vi i somras när vi kunde inviga vĂĽr nya uteplats, säger Pia. MITT UNDER SOMMAREN 2013 var allt de hade planerat pĂĽ plats och allt hade blivit precis som de hoppats.

Ă&#x201E;ndĂĽ saknade Pia och Peter en liten detalj, den där sista lilla pricken Ăśver i â&#x20AC;&#x201C; nämligen nĂĽgot som skulle avsluta räckesstolparna. De provade med allt mĂśjligt. Korgar, blomkrukor, lyktor, utsĂĽgade trädiamanter â&#x20AC;Ś men inget kändes bra. â&#x20AC;&#x201C; De stora, runda träknopparna vi hittade pĂĽ byggvaruhuset var riktigt snygga, men alldeles fĂśr dyra. Av en händelse var jag pĂĽ ett annat ställe och Ă&#x20AC;FNV\QSnHWWERFFLDVHW'nĂ&#x20AC;FNMDJHQ idĂŠ. Jag kĂśpte kloten och sĂĽ provade vi dem pĂĽ stolparna. Javisst! Vi var alla Ăśverens om att det sĂĽg bĂĽde roligt och Ă&#x20AC;QWXW-DJVDWWHIDVWHQSOXJJLVWROSHQ och trädde bara pĂĽ kloten. Där sitter de nu! berättar Peter.

Â&#x2021;

Inspirerad? PĂĽ sidorna 72â&#x20AC;&#x201C;73 visar vi hur du bygger ett verandaräcke som växterna kan klättra pĂĽ.

FM Mattsson 9000 E II

Om rÜrmokaren für bestämma ...

FM Mattssons produkter marknadsfĂśrs av

s 34

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_veranda_v2 JB.indd 34

2014-03-20 14.30


Byt till fönster med tanke bakom.

Som Balans och Stabil från SP Fönster. Ett bra fönster måste vara många saker. Energisnålt i vårt kalla klimat, vackert att se på och funktionellt att leva med. Det är därför vi tillverkar våra fönster i Hälsingland, i Sveriges modernaste fönsterfabrik, anpassade för svenska förhållanden. Med lång hantverkstradition, innovativ teknik och vacker form i skön förening. Och vi gör det med stor stolthet.

spfonster.se

Stolthet från Hälsingland. BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_veranda_v2 JB.indd 35

35

2014-03-20 14.30


TEMA Ĺ&#x2013;VERANDA

Rätta virket

Kvaliteten pĂĽ virket är avgĂśrande, enligt John Davidsson pĂĽ HarĂĽs Byggvaror. Som Ă&#x2026;rets BOLIST-handlare har han koll pĂĽ det här med trall och reglar. Text Peter Fredriksson Foto Joakim Roos

J

ohn Davidsson menar att det absolut viktigaste är att satsa pĂĽ kvalitet, även om det kan kosta nĂĽgra kronor extra. â&#x20AC;&#x201C; MĂĽnga tror att de sparar pengar genom att kĂśpa billiga produkter. Men jag menar att kvalitet betalar sig i längden, säger han och visar upp tvĂĽ sorters virke, norrländskt respektive sydsvenskt. Det fĂśrstnämnda har betydligt tätare mellan ĂĽrsringarna och känns mer gediget och tyngre än det sydsvenska. â&#x20AC;&#x201C; Vi lagerhĂĽller mindre mängder av det billigare virket mest fĂśr att kunderna själva ska kunna jämfĂśra. När vi visat pĂĽ skillnaderna satsar i stort sett alla pĂĽ kvalitetsalternativet, säger han. Vid utomhusprojekt, som till exempel ett verandabygge, är det extra viktigt att virket inte bara är av bra kvalitet, de delar som utsätts fĂśr väder och vind mĂĽste även ha rätt träskydd. Tryckimpregnerat virke är sedan länge en storsäljare, men nu Ă&#x20AC;QQVGHWlYHQVLELULVNOlUNROLNDKDUGZRRGWUlVODJHOOHUFRPposite trall. â&#x20AC;&#x201C; De är bra alternativ som dock är betydligt dyrare. Vi säljer mest tryckimpregnerat virke, som är en beprĂśvad produkt fĂśr svenska fĂśrhĂĽllanden.

IMPREGNERAT TRĂ&#x201E; är indelat i fyra träskyddsklasser: M,

A, AB och B. När det gäller bärande delar samt trä som har kontakt med mark är det NTR/A som gäller medan NTR/AB är fullt tillräckligt fĂśr delar ovan mark som till exempel golvtrall. I extremt utsatta miljĂśer, som i eller QlUDYDWWHQĂ&#x20AC;QQVGHW även NTR/M. â&#x20AC;&#x201C; Ett vanligt fel är att man dimensionerar fĂśr klent. Fortfarande använder mĂĽnga dimensionen 22x95 till golvet, vilket kan ge upphov till svikt. Genom att gĂĽ upp till 28x120 blir golvet mer stabilt och trevligare att gĂĽ pĂĽ. Som BOLIST-handlare fĂĽr John Davidsson ofta frĂĽgor frĂĽn framfĂśr allt hemmasnickare som vill ha tips och rĂĽd. Med hjälp av butikens datorprogram kan han räkna fram rätt dimensioner och spännvidder. â&#x20AC;&#x201C;Vi uppmuntrar vĂĽra kunder till att komma hit med enkla ritningar pĂĽ vad de vill bygga. Sedan ser vi till att deras idĂŠer blir genomfĂśrbara, säger han.

â&#x20AC;?MĂĽnga tror att de sparar pengar genom att kĂśpa billiga produkter.â&#x20AC;?

JOHNS TIPS FĂ&#x2013;R VERANDABYGGET COM POSIT bestĂĽr av träfibrer och plast och är i princip underhĂĽllsfritt.

TRYCKIM PREGNERAD FURU är det vanligaste

1. GÜr rätt frün bÜrjan, grunden är A och O. 2. Välj rätt träskyddsklass.

materialet fĂśr altaner.

3. Satsa pü kvalitet, det lÜnar sig i längden.

SIBIRISK LĂ&#x201E;RK fĂĽr en

4. SnĂĽla inte pĂĽ dimensionerna.

vacker silvergrü färg när det üldras.

5. Titta pü helheten och ta gärna hjälp av din BOLIST-handlare.

FĂ&#x2013;R BRYGGOR lämpar sig ett impregnerat trä som tĂĽl mycket väta.

Â&#x2021;

36

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_veranda_v2 JB.indd 36

2014-03-20 14.30


GET INTO CHARACTER Med Characterserien från Swedoor JW skapas nya möjligheter att inreda med ytterdörrar. Character är en serie unika dörrar med karaktär och nytänk, gjorda för dig som vill skapa en entré med ett personligt uttryck! Öppna möjligheternas dörrar på www.swedoor.se

BYA-STEN NOVA - PASSAR I VARJE TRÄDGÅRD Nya generationen av klassikern Bya-sten är något svagare i sin trumling och har distanser som underlättar fogning. Det finns flera färger och färgmeleringar att välja mellan. I sortimentet finns också en färdig stenmix med fyra format blandade på pallen för en livfull mönsterläggning. Bya-sten Nova passar alla trädgårdsmiljöer, uteplatsen, gången och garageuppfarten.

Starkas Bya-sten säljs hos Bolist, läs mer om produkterna och inspireras på www.starka.se

Starka skapar i betong för hus och mark. Ända sedan 30-talet har våra ledord varit kvalitet, engagemang och ett gediget hantverkskunnande. Med ett naturligt och återanvändbart material med lång livslängd bygger vi en hållbar framtid för oss, våra barn och miljön. Det är vi stolta över.

W W W. STA R K A . S E | I N F O @ STA R K A . S E

FAC E B O O K.C O M / STAR KAB ETO N G

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_veranda_v2 JB.indd 37

37

2014-03-20 14.30


Klassiker som sandlåda, gungställning och lekstuga i all ära, men nog finns det oändligt många fler och roligare barnprojekt i trädgården? Tänk en trädkoja högt uppe i det blå, en pinnstolsgunga eller varför inte en hemlig pilkoja att gömma sig i. Text Karin Cedronius

Skapa en lekfull trädgård 38

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Kojan JB.indd 38

2014-03-21 12.15


TEMA Ŗ TRÄDGÅRDSLEK

M ED LAGOM ambitionsnivå

kan även barnen vara med och bygga. Det finns sysslor som alla klarar av – och det behöver inte bli helt perfekt.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Kojan JB.indd 39

39

2014-03-20 14.33


TEMA Ĺ&#x2013; TRĂ&#x201E;DGĂ&#x2026;RDSLEK

S

äg barn och trädgĂĽrdsOHNRFKGHĂ HVWDDY oss fĂĽr en studsmatta SnQlWKLQQDQbYHQ klassiker som lekstuga, sandlĂĽda och gungor dyker nog upp i PnQJDVKXYXGHQ0HQ GHWĂ&#x20AC;QQVIDNWLVNWHQKHOUDGDQGUDUROLJD och lĂĽngt mer fantasifulla lekplatser fĂśr EDUQLWUlGJnUGHQ'HĂ HVWDDYGHPlU EnGHHQNODRFKELOOLJDDWWĂ&#x20AC;[DVMlOY -HDQHWWH%DXHUlUEORJJDUHWYnEDUQVmamma och inredningsfantast. Hon kom nyligen ut med boken â&#x20AC;?Finurliga EDUQUXPÂľRFKKRQKDUlYHQHQKHOGHO idĂŠer fĂśr barnens utelek. ²'HWĂ&#x20AC;QQVVnP\FNHWPDQNDQJ|UD fĂśr barn i trädgĂĽrden, ofta med smĂĽ medel. Och det uppskattas otroligt P\FNHW(WWDYYnUDElVWDXWHSURMHNWlU HQNLRVNYLE\JJWDYJDPODODVWSDOODU Jeanette tog helt enkelt tre lastpallar som lĂĽg och skräpade pĂĽ tomten, sĂĽgade ERUWGHQ|YHUVWDSODQNDQSnHQDYGHP VNUXYDGHGLWHQÂľGLVNÂľDYVSLOOYLUNHRFK VNUXYDGHLKRSSDOODUQDVRPHWW87UH SODQNRULHWW9PHGHQWYlUJnHQGHSODQND VRPVW|GVNDSDGHWDNHWgYHUGHWWDKlIWDGHKRQIDVWHQYD[GXN6HGDQPnODGHV KHODKlUOLJKHWHQPHG)DOXU|GIlUJLWYn strykningar.

²'HWlUVXSHUHQNHOWRFKEOLUVnĂ&#x20AC;QW 'HWlUEDUDDWWE\WDXWYD[GXNHQQlUGHQ KDUEOLYLWVOLWHQHOOHUPDQYLOOKDHWWQ\WW P|QVWHU%LOOLJWHQNHOWRFKHWWSURMHNW som barnen kan KMlOSDWLOOPHG säger Jeanette och berättar att kiosken DQYlQGVĂ LWLJWDY KHQQHVWYnG|WWUDU 4,5 och 6,5 ĂĽr, och deras kompisar. cWHUDQYlQGQLQJ JnULJHQLGHĂ HVWDDY-HDQHWWHVWUlGJnUGVSURMHNW+RQKLWWDUP\FNHWPDWHULDOSn ORSSLVWLOOH[HPSHOĂ&#x20AC;QQVHQSODQDWWOHWD efter en gammal eka som kan fĂĽ ny färg, segel DYYD[GXNRFKHQĂ DJJDLWRSSHQ9LSV sĂĽ fĂĽr barnen ett eget piratskepp i trädgĂĽrden.

NDQVNHLQWHNDQJHQRPI|UDDOOWH[DNWVn som det ser ut pü barnens skiss, men det J|ULQJHQWLQJ+XYXGVDNHQlUDWWGHInU YDUDPHGRFKEHVWlPPD Barnen kan YlOMDIlUJRFKW\J RFKKMlOSDWLOOSn VLQQLYn)|UGH yngre kan det handla om att stryka lite färg pü en planka medan GHlOGUHNDQYDUD PHGRFKVNUXYDRFKKDPUD ²6lQNDPELWLRQVQLYnQ5HVXOWDWHW PnVWHLQWHYDUDSHUIHNW'HWKDQGODUMX RPVDNHUVRPVNDVWnXWHLYlGHURFK YLQGVlJHU-HDQHWWH

â&#x20AC;?FrĂĽga barnen! De kan rita skisser och ha idĂŠer som är helt fantastiskaâ&#x20AC;?

â&#x20AC;&#x201C; ETT ANNAT TIPS är att kĂśpa en pinn-

VWROSnORSSLVVnJDDYEHQHQRFKERUUD I\UDKnOLVLWVHQ7UlLHWWSDUWMRFNDUHS kanske med pĂĽträdda plastblommor fĂśr den där riktiga prinsesslooken, sĂĽ har du GHQĂ&#x20AC;QDVWHJXQJDQLJUDQQVNDSHW 0nQJDDYKHQQHVSURMHNWlUIUnQE|UMDQLGpHUVRPEDUQHQKDUKDIW ²)UnJDEDUQHQ'HNDQULWDVNLVVHU RFKKDLGpHUVRPlUKHOWIDQWDVWLVND0DQ

Sju goda rĂĽd till barnens byggen LĂĽt barnen vara med! Ta vara pĂĽ

Korta av benen och mĂĽla en

deras idÊer, lüt dem skissa upp vad de vill ha och tänk gärna pü att även de yngsta kan müla eller hjälpa till att klippa till ett tyg.

begagnad trädgĂĽrdssoffa i roliga färger tillsammans med barnen. Lägg i lite färgglada kuddar sĂĽ har ni en perfekt utomhussoffa fĂśr barnen. Placera den gärna där det är lite â&#x20AC;?undangĂśmtâ&#x20AC;?.

Det mĂĽste inte bli perfekt â&#x20AC;&#x201C; huvudsaken är att ni har kul ihop! Ă&#x2026;teranvänd! Titta vad du har fĂśr material pĂĽ vinden och i källaren. Gamla lastpallar, spillvirke eller till och med en gammal säng kan man bygga de roligaste sakerna med.

Leta pü Blocket och pü loppisar efter material till dina projekt, men ocksü efter inredning till kiosker, kojor och trädhus.

40

Tänk pü att inga vassa skruvar ska sticka ut sü att barnen gÜr sig illa. Undvik även tryckimpregnerat virke och giftiga färger när du bygger fÜr barn.

Det viktigaste av allt är att barnen känner sig välkomna i trädgĂĽrden. Att de fĂĽr ta plats. LĂĽt dem krypa in bakom buskar, gĂĽ genom â&#x20AC;?hemligaâ&#x20AC;? passager och kryphĂĽl.

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_Kojan JB.indd 40

2014-03-20 14.33


PRODUKTEN ŖVERKTYG

ÉE R FLE R I D ress.com

p uer.word frokenba gspot.se .b cheira lo o is tt a c och

JEANETTE BAUER

byggde en kiosk av tre lastpallar för barnen att leka i.

Tips!

k som En vaxdu elt tak är enk en d fixat. Och byta tt a tt går lä blivit ut när den . sliten

STO L EN GAM MAL

förvandlas lätt

till en gunga.

HOS EIRA FOGELBERG

fick barnen en koja i ena änden av familjens trädäck.

BH1_2014_Kojan JB.indd 41

2014-03-20 14.33


TEMA Ĺ&#x2013; TRĂ&#x201E;DGĂ&#x2026;RDSLEK

â&#x20AC;?Det enkla är oftast det bästaâ&#x20AC;? ATT LEKA AFFĂ&#x201E;R

kan sysselsätta barn lüngt upp i üldrarna. Och det behÜver inte vara svürt att bygga sin egen variant.

(LUD)RJHOEHUJGULYHUWLOOVDPPDQV PHGNROOHJDQ&DWWLV/LQGHĂ&#x20AC;UPDQ &DWWLV (LUDV7UlGJnUGVGHVLJQ,KHQQHVWUlGJnUGNU\OODUGHWDYUROLJDSODWVHU I|UEDUQHQRFKGHUDVNRPSLVDUbYHQ KlUĂ&#x20AC;QQVGHWHQOLWHQNLRVNE\JJGDY VSLOOYLUNHPHGWDNDYQ\ORQW\J+HPOLJD JnQJDUEDODQVEUlGRURFKHQKlUOLJNRMDL HQDlQGHQDYIDPLOMHQVWUlGlFNlUDQGUD IDYRULWHU ².RMDQNRPWLOOQlUYLE\JJGHDOWDQ RFKLQVnJDWWYLNXQGHE\JJDHQGHODY GHQLWYnSODQVnDWWEDUQHQNXQGHNU\SD QHURFKJ|PPDVLJYLDHQVWHJH'HQ JMRUGHVXFFpRFKlUHQSODWVGlUEDUQHQ EnGHP\VHURFKOHNHU,EODQGlUGHQHWW

42

skepp, ibland är den ett hus, ibland ett VORWW,EODQGOlJJHUYLXWNXGGDURFK PDGUDVVRFKGnI|UYDQGODVGHQWLOOHQ XSSK|MGGLYDQ%DUDIDQWDVLQEHJUlQVDU säger Eira. )|UGHWSURMHNWHWDQYlQGHV I\UNDQWVOlNW[PPRFKUHMlOWEUHGD UHJODU[PPWLOOVMlOYDOLJJ\WDQ VDPWYDQOLJWUDOOVNUXY0HQWLOOPnQJD DQGUDSURMHNWI|UHVSUnNDU(LUDVSLOOYLUNH HOOHUPDWHULDOVRPQDWXUHQEMXGHUSn I SYRĂ&#x2030;NBUSKARNA har hon klippt upp

HQP\VLJNU\SWXQQHOLODJRPEDUQK|MG GlUWMHMHUQDNDQVP\JDUXQW1nJUD trampstenar pĂĽ marken, en handmĂĽlad

skylt med â&#x20AC;?Hemlig gĂĽngâ&#x20AC;? pĂĽ och leken är i full gĂĽng. Bakom ett annat buskage ligger en enkel spĂĽng där barnen balanserar och smyger fram pĂĽ en â&#x20AC;?hemlig broâ&#x20AC;? VRPHJHQWOLJHQEDUDlUWYnOnQJD EUlGRUPHGHWWSDUWYlUUHJODU som hĂĽller ihop dem. â&#x20AC;&#x201C; Det enkla är ofta det bästa. Ett anQDWNXOWLSVlUDWWWDHQWMRFNVWROSHHOOHU en trädstam, och sĂĽga upp i olika lĂĽnga ELWDUVRPPDQJUlYHUQHULPDUNHQRFK OnWHUVWLFNDXSSSnROLNDK|MGPHGMlPQD mellanrum. Det blir trampsteg som barnen kan balansera pĂĽ och hoppa mellan, tipsar Eira. $WWE\JJDNRMRUlUHWWSRSXOlUWQ|MH VRPNDQV\VVHOVlWWDGHĂ HVWDEDUQLĂ HUD timmar. Filtar, lakan och dukar i all ära PHQlQQXPHUVSlQQDQGHlUHQSLONRMD Om du inte har en egen pil kan du kĂśpa SLOVNRWWLHQKDQGHOVWUlGJnUG6WLFNQHU skotten i marken, lĂĽt dem rota sig och VlWWDEODGVRPELOGDUYlJJDURFKWDN .RMDQE|UVWnLVROLJWOlJHJlUQDLOHU-

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_Kojan JB.indd 42

2014-03-20 14.33


EODQGDGMRUGRFKLQWHQlUPDUHVWRUDWUlG än fem meter. Vattna rikligt fĂśrsta ĂĽret. ²'HWlUMlWWHHQNHOW$OOWPDQEHK|YHUJ|UDlUDWWULWDXSSHQFLUNHOSnPDUNHQJUlYDQHUVNRWWHQFLUND²FPL marken och knyta ihop dem upptill med HWWNUDIWLJWVQ|UH6HGDQNDQPDQĂ lWD LQHQVW|GEnUGPLWWSnNRMDQRFKNOLSSD XSSHQLQJnQJ(IWHUQnJUDYHFNRUVOnU SLOHQURWRFKNRMDQE|UMDUJU|QVNDVlJHU Eira. Blir du ändĂĽ sugen pĂĽ att sätta tänGHUQDLOLWHVW|UUHPHUWLGVNUlYDQGHSURMHNW"'nlUWUlGNRMDQJDUDQWHUDWSRSXOlU KRVEDUQLDOODnOGUDU0HQGHWĂ&#x20AC;QQV nĂĽgra saker att tänka pĂĽ innan du startar WUlGNRMHSURMHNWHW)|UDWWNRMDQVNDYDUD VlNHUNUlYVGHWHWWVWDGLJWJROYRFKHWW IULVNWRFKVWDUNWWUlGPHGK\IVDWWMRFND grenar, minst tio cm i diameter. Virket lULQWHOLNDYLNWLJW²lYHQKlUIXQNDU VSLOOYLUNHEUD*ROYHWE|UE\JJDVPHG EUlGRUVRPlUPLQVWFPWMRFNDRFK IlVWVJHQRPHWWDQWDOJU|YUHUHJODU%\JJ NRMDQSnSODWVI|UDWWNXQQDDQSDVVDO|VQLQJDUWLOOWUlGHWVIRUP,VWlOOHWI|UDWW VSLNDLWUlGHWlUHWWEUDNQHSDWWDQYlQGD PRQWDJHEDQGLPHWDOOVRPVlOMVKRVGH Ă HVWDE\JJKDQGODUH'HNDQGUDVUXQW JUHQDURFKVHQNDQGXVNUXYDHOOHUVSLND fast dem i grundens reglar. Lite färg, ett par gardiner och nĂĽgra mysiga kuddar sĂĽ har barnen ett perfekt klubbhus i mĂĽnga nUIUDP|YHU

Â&#x2021;

Inspirerad? PĂĽ sidorna 74â&#x20AC;&#x201C;75 visar vi hur du snickrar ihop barnens trädkoja.

TA AV DIG SKORNA

RĂĽvarans kvalitet, golvets finish, hur det blir skĂśnare med ĂĽren â&#x20AC;&#x201C; du upplever det bäst barfota. Just nu har vi tolv träslag i sortimentet. Se dem pĂĽ www.berg-berg.com

Var rädd om din familj! Infälld

stege Montera en utfällbar räddningsstege frün Scando!

k

Stegen monteras pĂĽ husfasader i direkt närhet till fĂśnster, balkonger etc fĂśr att fungera som extra utrymningsväg i händelse av brand. Stegen är lämplig fĂśr sĂĽväl villor som flerfamiljshus, hotell, kontorslokaler etc. Den fälls ut hela vägen ner till marken genom att en sprint enkelt frigĂśrs i utstigningsnivĂĽn. Stegen gĂĽr utmärkt att mĂĽla fĂśr att bättre smälta in i fasaden. STARKA FĂ&#x201E;RGER

piffar upp barnens lekhĂśrna.

www.scando.se | 021-10 37 00 | info@scando.se

BH1_2014_Kojan JB.indd 43

2014-03-20 14.33


TEMA Ĺ&#x2013; KOLONI

Smarta

lĂśsningar

pĂĽ liten yta Lottas koloni är beviset pĂĽ att allt är mĂśjligt â&#x20AC;&#x201C; även om man bor pĂĽ liten yta. Hon har renoverat, byggt, mĂĽlat och pysslat och kan njuta av sin oas frĂĽn mars till oktober. Text Jessica Holm Foto Karin Johansson

A

tt komma till Lotta Vesterbergs kolonilott känns som att ta steget in i en miniatyrvärld. Tänk vad man kan fĂĽ plats med pĂĽ nĂĽgra fĂĽ kvadratmeter om man inreder smart! Precis som i alla koloniomrĂĽden ligger de smĂĽ trädgĂĽrdarna tätt. Folk passerar fĂśrbi i en strid strĂśm och ljuden frĂĽn grannarna hĂśrs tydligt. Men sĂĽ fort man kliver in genom den lilla grinden fĂśrsvinner allt omkring. â&#x20AC;&#x201C; När jag kommer hit slungas jag direkt in i min lilla värld och tänker inte sĂĽ mycket pĂĽ vad som händer utanfĂśr, säger Lotta. PĂĽ hĂśrntomten ryms inte bara en liten stuga utan ocksĂĽ uterum, uteplats och Ă HUDWUlGJnUGVODQG$OOWNlQQVRWUROLJW ombonat och mysigt. Det märks att den som bor här trivs. â&#x20AC;&#x201C; NĂĽgot av det bästa är att jag har

44

UTERUM M ET är en medel-

havsdrÜm med den vackra vinrankan som klänger utanfÜr och in i rummet.

gjort allt här själv. Jag har inrett, renoverat, odlat och pysslat. Nu är det mesta ganska klart och jag njuter i fulla drag varje güng jag kommer hit. Lotta hade bra koll pü renovering

redan innan hon kĂśpte sin kolonilott i oktober 2009. Men arbetet med att rusta upp stugan kallar hon â&#x20AC;?en minst sagt intressant resaâ&#x20AC;?. Det dĂśk hela tiden upp nya frĂĽgor och saker att lĂśsa som Lotta SnHJHQKDQGĂ&#x20AC;FNKLWWDVPDUWDYlJDU I|U'HWKRQLQWHNRPSnVMlOYHOOHUĂ&#x20AC;FN VYDUSnIUnQYlQQHUĂ&#x20AC;FNKRQKHOWHQNHOW googla fram. ²'HWĂ&#x20AC;QQVLQWHHQĂ lFNLQYlQGLJW som jag inte har mĂĽlat om. Och kĂśket är helt utbytt, det var ett arbete som jag inte glĂśmmer i fĂśrsta taget. Jag kĂĽnkade med allt en kall vinter när det var helt dĂśtt här i omrĂĽdet, säger hon och skrattar. LOTTA HAR JOBBAT som kĂśkssäljare och har bra koll pĂĽ hur man planerar ett N|NVE\JJH+RQKLWWDGHĂ&#x20AC;IĂ&#x20AC;JDO|VQLQJDU fĂśr att inreda ett kĂśk pĂĽ en sĂĽ pass liten yta. Till exempel valde hon ett av Ikeas väggskĂĽp, avsett att ha ovanpĂĽ kylen eller frysen, fĂśr att fĂĽ plats med en ugn med kokplattor â&#x20AC;&#x201C; nedsänkt i bänkskivehĂśjd.

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 44

2014-03-20 15.49


LOTTA DUKAR ofta i uterummet när hon ska ha gäster. I taket hänger en lampa som hon gjort av en korg.

INNANFÖR KÖKET finns ett litet

sovrum som rymmer en stor säng och förvaring i form av hyllor och rullbackar under sängen.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 45

45

2014-03-20 15.50


TEMA ŖKOLONI

I UTERUM M ET förgror

Lotta plantor i det lilla växthuset.

FRÅN STUGAN kan man gå rakt ut på baksidan och in i uterummet.

I skåpet satte hon en utdragbar låda, i stället för en dörr på gångjärn, för att kunna få bättre överblick över innehållet. ²-DJÀFNRFNVnIXQGHUDSnKXUMDJ skulle kunna få mittgången tillräckligt bred. Jag löste det genom att kapa 10 centimeter på djupet på alla bänkskåp på den sidan där ugnen är, förklarar Lotta. Bredvid XJQHQÀFNGHW plats ett bänkskåp, där Lotta valde dubbla luckor. En enda stor dörr skulle ta mycket mer utrymme att öppna. Ovanför ugnen och bänkskåpet satte hon väggskåpen ända upp mot taket, det gav ett luftigare intryck än om de hade suttit närmare bänkskivan. Det stora utrymmet mellan bänk- och YlJJVNnSHQJMRUGHDWWKRQlYHQÀFNSODWV med en liten vägghylla med utdragbara lådor. I stället för kakel har Lotta fäst två hyllplan av glas på väggen. På baksidan har hon målat ett schackmönster i vitt och ljusblått med vanlig väggfärg. – Köksskåpen står på golvet utan socklar, med synliga ben, så att det ska bli

luftigt under dem. Det är viktigt att förhindra fukt och mögel eftersom stugan står ouppvärmd på vintern, säger Lotta. Mittemot har hon byggt en bardisk av väggskåp där det är möjligt att sitta vid bänkskivan som sticker ut på baksidan. På väggen över bardisken sitter en tallrikshylla som rymmer tallrikar, skålar, ljusstakar och annat. Ett perfekt sätt att utnyttja även väggen till förvaring. – Jag byggde den på fri hand. Jag googlade bilder på tallrikshyllor och måttade hur långt mellan spjälorna det bör vara så att inte tallrikarna halkar ur. Jag kom också fram till att det är smart att sätta en list i framkanten av hyllplanet. Och en list på framsidan av hyllan som tallriken kan luta sig mot, ungefär mitt på övre halvan av tallriken.

”När man har en liten yta att jobba med gäller det att tänka smart.”

46

LOTTA SÄGER att hon är väldigt nöjd

med just köksdelen – trots att ytan är liten får hon plats med allt hon behöver. – När man har en liten yta att jobba med gäller det att tänka smart. Jag känner att jag har lyckats och hela stugan känns

faktiskt större än sina 20 kvadratmeter, säger Lotta.

E

ftersom Lotta gillar att pyssla och sy ville hon absolut ha en skrivbordsdel. Men att få plats med såväl soffa som vardagsrumsbord, hylla och skrivbord kändes för tajt. Hon löste det hela genom att bygga en hyllösning med ett nedfällbart skrivbord som hon fäst i väggen. Hyllan byggde hon av köksstommar från Ikea. På båda sidor sitter två väggskåp på höjden och i mitten, längst upp mot taket, sitter ett väggskåp. Det gav ett utrymme på mitten där Lotta inredde en arbetsplats. – Vill man göra en liknande lösning skulle jag rekommendera att man använder två skåp ovanpå varandra som är cirka 60 centimeter breda och 100 centimeter höga och ställa dessa på sidorna. I mitten är det lämpligt med ett väggskåp som är 80 centimeter brett och 60 centimeter högt, säger Lotta.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 46

2014-03-20 15.50


TEMA ŖKOLONI

M y n t a ge

Lotta gillar att ta vara på det som växer i träd gården. H är är recep på hennes tet goda gelé som passa väldigt bra r till kött.

!

Tips

med ning rt s ö l l a y En h nedfällb arar ett ord sp b skriv plats.

Ca 10 port

ioner:

1 dl mynta blad 1 dl socker 2 dl vatten 2 gelatinbl ad

Gör så h

ISTÄLLET FÖR kakel an-

vände Lotta två glasskivor som stänkskydd. Bakom skivorna har hon målat rutor på väggen.

är

Plocka av bladen från den färska myntan oc h måtta up p dem när de är hårt sammanpr essade. Läg myntan oc g h vattnet i en kastrull. Värm upp långsamt. Låt det he inte börja lst koka. Upp värmningen ta minst 1 ska 0 minuter, m en inte mer än 15 min uter. Detta eftersom smakerna från bladen frigörs vid värme men avdunstar om det blir för varmt. F iltrera gen om en sil oc rör sedan h ner sockre t. Lös upp latinet i lite geav vätskan och blanda sedan med resten och rör om. Häl upp på rena l burkar och låt svalna.

perfekt som förvaring för mina tyger och lampskärmar. I skåpet tog jag ur hyllplanen och placerade en smal byrå. Den är perfekt förvaring för knappar, syrullar och annat smått. Den smarta hyllväggen gör att Lotta även får plats med en soffa, en smal matta, ett litet bord och en golvlampa – ett loppisfynd som hon själv klätt om med prickigt tyg.

Personligt Namn: Lotta Vesterberg Familj: Två vuxna barn. Var? På Lottas kolonilott i koloniområdet Valla i Linköping. Hörntomten är 280 kvm, stugan 20 kvm och uterummet 15 kvm. Gör? Lotta arbetar som avdelningschef på ett byggvaruhus. När? Lotta tillbringar helger, kvällar och semester på sin kolonilott, från mars till oktober. Det bästa med min kolonilott: ”Att jag har gjort allting själv. Målat, renoverat, snickrat, inrett och odlat.”

Även skrivbordet gjorde hon efter eget huvud. Själva bordsytan består av två limträskivor som Lotta sågade till i två olika storlekar. Den ena är 80 x 60 centimeter, den andra 80 x 20 centimeter. Dessa två delar fogade hon samman med ett pianogångjärn. Den smalare delen av skivan fäste hon i väggen med en regel. För att stödja upp skrivbordet i uppfällt läge byggde Lotta ihop två tillräckligt långa konsoler. Dessa fäste hon i väggen med ett gångjärn så att de kan fällas in mot varandra och skivan kan fällas ner. Hon satte den ena konsolen på en regel i väggen som är lika tjock som konsolen, så att de inte krockar när de är hopfällda. Därför är den konsolen också ett par centimeter grundare, för att de skulle sticka ut lika mycket från väggen. – Jag syr mycket, därför är hyllan

UTVÄNDIGT FICK STUGAN en mörkt grå nyans medan knutarna och den stora verandan är vitmålade. Genom att passera rakt igenom stugan kommer man ut på baksidan och det underbara uterummet. I taket klättrar en vindruvsranka, vilket ger hela rummet en oslagbar medelhavskänsla. – Här dukar jag gärna upp när jag får gäster. Jag har haft otaliga fester här på min kolonilott, som alltid innefattar grillning och en omgång krocket i trädgården. Även bordet i uterummet är ett resultat av Lottas skaparglädje. Skivan byggde hon av tre limträskivor som hon satte ihop med en list på baksidan. Benen består av två svartmålade träbockar. – Jag är uppvuxen med devisen att

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 47

47

2014-03-20 15.50


TEMA Ŗ KOLONI

BORDET VID SOFFAN

är ett loppisfynd som Lotta målat om.

Kolonilotten genom tiderna KOLONITRÄDGÅRDAR har funnits i vårt land

”det man vill ha ordnar man själv”. Vill man ha ett kuddfodral syr man ett sådant, vill man ha ett bord bygger man ett, säger Lotta och tillägger i RUNT STAM M EN på nästa andetag: äppelträdet växer rosa flox – Men det är också den typen av sysslor och marsipanros. som ger mig livskraft. När jag snickrar, OLJJHUPHGÀQJUDUQDLMRUGHQHOOHUVLWWHU vid skrivbordet och syr en lampskärm. Det är då jag mår som allra bäst. $WW/RWWDWULYVLVLQDOOGHOHVHJQDRDV råder det ingen tvekan om. Här har hennes kreativitet inga gränser och det händer något nytt varje år. Även om både stugan och uterummet NlQQVYlOGLJWµNODUDµÀQQVGHWDOOWLGQnJRW projekt att sätta tänderna i. Denna säsong är det till exempel dags att bygga ett växthus. Det kommer att stå i ena hörnet av WRPWHQGlUGHWQXÀQQVHQXWHSODWV – Jag har kommit fram till att jag knappt använder mig av uteplatsen. Därför kom jag på idén att bygga ett växthus där i stället. Då kan jag använda betongplattorna som golv. Även om jag har renoverat Inspirerad? RFKÀ[DWHQPDVVDKlUSn På sidorna 76–77 kolonin så är det lika kul visar vi hur du bygger en varje gång jag påbörjar nåsmart kombimöbel för got nytt. Detta är verkligen den lilla ytan. stället där jag mår allra bäst, avslutar Lotta.

‡

48

över 100 år, och ännu längre ute i Europa. Inspirationen till att anlägga små odlingslotter i städerna kom framför allt från Tyskland. I Sverige var Skåne först ut, där anlades de första lotterna 1895 i Malmö och 1901 i Landskrona. När första världskriget bröt ut med sin livsmedelskris fanns det i Sverige närmare 10 000 koloniträdgårdslotter i tjugosex städer, från Malmö i söder till Sundsvall och Falun i norr. Koloniträdgårdsförbundet bildades 1921. Inträdesavgiften var 10 öre och årsavgiften 25 öre. Koloniträdgårdarna fick en stor och ganska oväntad betydelse under början av 1900talet. Det rådde kristid, med krig och arbetslöshet, därför blev kolonilotterna viktiga för försörjningen. Enbart under 1917 skördade Stockholms koloniodlare 870 000 kilo potatis på 5 800 lotter. På Stockholms stadsmuseum finns propagandaskyltar från första världskriget bevarade med texter som ”Odla i vår, så slipper ni svälta i höst”. ÄVEN UNDER andra världskrigets brist på livsmedel fick odlingslotterna ett extra uppsving. I isolerade Storbritannien ökade till exempel antalet koloniträdgårdar snabbt. Under mellankrigstiden anlades också många nya koloniområden i Sverige. Men efter krigets slut 1945, då levnadsstandarden höjdes, bröts trenden. Tanken med kolonierna var att de skulle ligga på gång- eller cykelavstånd från bostaden. Men folk fick det bättre och skaffade bil. Bilen gjorde att stadsborna lätt kunde komma ut i naturen och de prioriterade de nya bilutflykterna framför koloniodlingen. I dag har koloniodlingen fått ett nytt uppsving. Vi har ett helt annat miljötänk och många är medvetna om nyttan med att odla sin egen mat. Att odla ekologiskt är en stark trend. Många forskare pratar om ”urban agriculture” och syftar på en sorts tillbakagång till forna tider då stadsbor odlade grönsaker och frukt i närområdet och även hade boskap.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 48

2014-03-20 15.50


NATURSTEN, BETONG OCH LERTEGEL

– tre naturmaterial i skön förening Vårt breda utbud av produkter i betong, lertegel och natursten kompletterar varandra på ett utmärkt sätt och förstärker varandras bästa egenskaper. Att blanda de olika materialen är ett smart sätt att hålla nere kostnaderna för din nya utemiljö – utan att pruta på vare sig funktion eller estetik. Grunda på marken med betongprodukter och skapa exklusivitet i detaljerna med granit och skiffer, krön sedan ditt verk med betong- eller tegeltak efter tycke och smak. Och du vet väl att vi dessutom har en rad andra kvalitetsprodukter som L-stöd, spikade kantstöd, sockelelement och lättklinkerblock? Mer inspiration och närmaste återförsäljare hittar du på www.benders.se!

NATURSTEN – BENDER IT BOHUSGRAN

LERTEGEL – KLASSISK LERTEGELPANNA MED FALS !

BENDER PALEMA – SVERIGES MES T SÅLDA TAKPANNOR!

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 49

49

2014-03-20 15.50


Jackon Superdrän För effektiv dränering av källarytterväggar med marknadens i särklass bästa isolervärde!

Jackon Superdrän är den enda typgodkända dräneringsskivan på marknaden tillverkad i högpresterande isolering, detta gör skivan till en unik produkt som klarar dagens krav på låg energiförbrukning och fuktsäkert byggande.

Jackon - lätta lösningar för ett bättre klimat!

ABIO HAR BYTT NAMN TILL DOLLE NORDIC AB Dolle vindstrappor clickFIX 76 silver ®

• monteras snabbt och lätt • har tidsbesparande ”ClickFIX”-system • kräver inga tunga lyft vid montering (högst 11 kg) • kan installeras av en enda person • har det patenterade ”ClickFIX”-systemet • minskade värmeförluster med upp till 87 %

Dolle räcken Prova är ett flexibelt och mycket funktionellt räckesystem med många möjligheter. Räckena finns i en rostfri version samt två versioner i aluminium. Alla tre modellerna är lämpliga för både inom- och utomhusbruk. Prova-räckena ger din entrétrapp en elegant utseende, och kombinera gärna med akryl eller laminerat glas som skydd för uteplatsen.

Dolle Nordic AB • Påskvägen 28 • 863 34 Sundsbruk • Tel. 060 - 19 09 19 • Fax 060 - 19 09 10 • info@dolle.se

50

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 50

2014-03-20 15.50


TEMA Ŗ DAMM

Porlande vatten ger liv åt hela trädgården. När Jan-Erik Svensson och hans fru Romana renoverade sitt hus i jugendstil var ett vattenarrangemang på havstomten ett måste. Text Jessica Holm Foto Anne-Charlotte Andersson

Dammen

—ett lyft för trädgården

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 51

51

2014-03-20 15.50


TEMA Ĺ&#x2013; DAMM

VIT NĂ&#x201E;CKROS trivs i den djupare delen av dammen.

Bra att tänka pü!

t bygga damm? Funderar du pü at s bästa tips: on ss Jan-Erik Sven er hela damRita upp en skiss Üv anget pü em ng rra na men eller vatte en bild Üver hur ett papper fÜr att fü det kommer att se ut.

trädgĂĽrd ial ec eller nĂĽgon dammsp res ans gĂĽng. kan rĂĽdfrĂĽga under kräver Tänk pĂĽ att en damm ngar. MĂĽnga pe h oc tid mycket, bĂĽde en fĂśr jobundersk att ar kostnad ett vattendrag bet och glĂśmmer att derhĂĽll. Växter, un t kräver regelbunde h fiskmat kostar pump, filter, fiskar oc ocksĂĽ en hel del. et och satsa Välj rätt pumpkapacit fĂĽr du ofta DĂĽ pĂĽ en kvalitetspump. ti. ran ga ĂĽrs 5 3â&#x20AC;&#x201C;

Anlita gärna en handels ist som du

52

N

är Jan-Erik och Romana kĂśpte sin jugendvilla 2005 var det med ett tydligt mĂĽl. De skulle i mĂśjligaste mĂĽn renovera upp och ĂĽterställa huset till originalskick. Detta gällde även den stora trädgĂĽrden. Villan och tomten är uppfĂśrda 1904, med mycket inspiration frĂĽn de engelska jugendträdgĂĽrdarna. Paret, som bĂĽda är väldigt intresserade av byggnadsvĂĽrd och trädgĂĽrd, hade under lĂĽng tid varit runt pĂĽ olika handelsträdgĂĽrdar, Ăśppna trädgĂĽrdar och liknande fĂśr att studera hur man anlade trädgĂĽrdar under bĂśrjan av 1900-talet. En stor inspirationskälla är Norrvikens trädgĂĽrdar utanfĂśr BĂĽstad VRPDQODGHVDY5XGROI $EHOLQ â&#x20AC;&#x201C; En typisk jugend- eller nationalromantisk trädgĂĽrd innehĂĽller olika avdelningar eller rum. Det kan handla om en kryddträdgĂĽrd och en rosenträdgĂĽrd. 0HQlYHQHQHOOHUĂ HUDGDPPDUI|UNODUDU Jan-Erik. När han och Romana studerade den stora trädgĂĽrden kändes det naturligt att använda sig av den naturliga sänkan i berget och själva kanten mellan berget och gräsmattan fĂśr att bygga tvĂĽ olika dammar, men med en fĂśrbindelse mellan dem. I och med att huset har en underbar havstomt ville de även ta tillfället i akt och lĂĽta ett vattenarrangemang spegla havets yta. â&#x20AC;&#x201C; Uppe pĂĽ berget fanns det redan en typ av damm, byggd pĂĽ 60-talet. Vi ville använda samma plats till en sĂĽ kallad spegeldamm, men även bygga ihop den Ăśvre dammen med en lägre.

Varken Jan -Erik eller Romana är pedanter. De älskar att jobba i trädgĂĽrden, speciellt efter en lĂĽng stillasittande dag pĂĽ jobbet. Men de är ocksĂĽ noga med att hinna njuta av sin trädgĂĽrd och har inget emot att det växer lite ogräs här och var. â&#x20AC;&#x201C; Det är kul att experimentera med växter. Eftersom vĂĽra dammar har allt frĂĽn 20 till 120 centimeters djup har vi testat att plantera lite olika sorter. Näckrosorna, till exempel, trivs allra bäst i det riktigt djupa vattnet. Längs med kanten mot gräsytan vid den nedre dammen har paret planterat olika sorters växtlighet som trivs vid vatten, exempelvis kaveldun. FĂśr att hĂĽlla trädgĂĽrden lättskĂśtt har de gjort en rejäl avgränsning mot vattnet med grus och storgatsten i kanten mot gräset. â&#x20AC;&#x201C; FrĂĽn att vi bĂśrjade planera bygget till att vi hade tvĂĽ färdiga dammar tog det egentligen bara nĂĽgra mĂĽnader. Det YDUP\FNHWMREEPHQDOOWĂ |WSnXQJHIlU som det skulle även om det självklart dĂśk

LĂ&#x2013;SNINGEN BLEV ett arrangemang där

en pump leder vattnet frĂĽn den nedre till den Ăśvre dammen och pĂĽ sĂĽ sätt skapar HWWQDWXUOLJWĂ |GH1XNDQPDQJnSn berget mellan de bĂĽda dammarna, blicka ut Ăśver havet och se det spegla sig i vattenytan pĂĽ den Ăśvre delen. â&#x20AC;&#x201C;Vi är väldigt nĂśjda med resultatet och kommer redan i vĂĽr att bygga ut och skapa en tredje damm med lite mer â&#x20AC;?vildâ&#x20AC;? växtlighet.

DEN TILLFĂ&#x201E;LLIGA SPĂ&#x2026;NGEN ska

ersättas av en klassisk välvd â&#x20AC;?Monetbroâ&#x20AC;?, den sortens bro man ofta ser pĂĽ konstnären Claude Monets mĂĽlningar.

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 52

2014-03-20 15.50


TEMA Ĺ&#x2013; DAMM

upp saker pĂĽ vägen som vi var tvungna att hantera, säger Jan-Erik. Ett exempel är att när de hade fyllt pĂĽ dammarna fĂśrsta gĂĽngen sĂĽ fĂśrsvann vattnet nästan lika snabbt. Det visade sig att berget hade sĂĽ pass djupa sprickor att paret var tvungna att täta dessa med cement. â&#x20AC;&#x201C; VĂĽrt dammbygge är speciellt eftersom vi var väldigt bestämda med att berget inte skulle täckas av nĂĽgon gummiduk. Vi ville till varje pris att berget skulle lysa igenom vattenytan och gĂśra dammen extra vacker. LĂśsningen blev att gjuta en klack mot berget i kanten mellan berg och gräsmatWD*XPPLGXNHQĂ&#x20AC;FNKHOWHQNHOWJMXWDV fast i klacken â&#x20AC;&#x201C; och det var extremt noga att skarven var helt tät.

â&#x20AC;&#x201C; Vi har gjort mycket av jobbet själva. Men vi tog hjälp av dammspecialister och en handelsträdgĂĽrd under arbetets gĂĽng. Ingen av oss hade byggt damm tidigare och det är bra att ha folk att bolla med.

â&#x20AC;?Vi ville till varje pris att berget skulle lysa igenom vattenytan och gĂśra dammen extra vackerâ&#x20AC;?

DAMMARNA HAR

gett hela trädgĂĽrden ett helt nytt utseende och är till stor glädje fĂśr familjen pĂĽ olika sätt. Den nedre är full av JXOGĂ&#x20AC;VNDUYLONHWWLOOtalar unga besĂśkare som gillar att gĂĽ dit och mata dem. â&#x20AC;&#x201C; Fiskarna är väldigt tama. De äter i stort sett ur händerna pĂĽ oss, säger Jan-Erik. Eftersom bĂĽde han och Romana gillar nya utmaningar har de planer pĂĽ att kĂśpa Ă HUĂ&#x20AC;VNDUGHQQDVlVRQJ ²9LVNDVDWVDSnNDUSĂ&#x20AC;VNHIWHUVRP

!

Tips

och filter üller a r b Ett äxter h ün v fr rätt men fri dam alger.

vĂĽrt mĂĽl är att bygga upp vĂĽr trädgĂĽrd sĂĽ tidstypiskt som mĂśjligt. Karp var vanligt i dammarna vid fĂśrra sekelskiftet. Det är lite knepigt att fĂĽ dem att Ăśverleva, men vi ska gĂśra ett fĂśrsĂśk. Jan-Erik säger att nĂĽgot av det roligaste är att en damm bara blir vackrare med ĂĽren. Växterna tar sig och sprider sig och Ă&#x20AC;VNDUQDEOLUI|UKRSSQLQJVYLV²RPGH LQWHInUEHV|NDYKlJHU²Ă HURFKĂ HU ²6DWVDUPDQSnHWWULNWLJWEUDĂ&#x20AC;OWHU som fĂśrhindrar algbildning, och bygger dammen noggrant sĂĽ att man slipper läckage, har man gjort en livslĂĽng investering, avslutar Jan-Erik.

Â&#x2021;

-

Inspirerad?

PĂĽ sidorna 78â&#x20AC;&#x201C;79 visar vi hur din damm lyfts ett extra snäpp med en spĂĽng Ăśver vattnet.

Personligt Namn Jan-Erik & Romana Svensson. Familj Tvü sÜner, 18 och 16 ür. GÜr Jan-Erik är professor i kemi, Romana är kvalitetsmiljÜchef. Intressen Golf, byggnadsvürd och trädgürdsarbete. Bor I en jugendvilla, byggd 1904, pü SärÜ utanfÜr Kungsbacka pü västkusten. Paret har renoverat upp villan och anlägger trädgürden i tidsenlig stil. Storlek, trädgürd och dammar Trädgürden är pü 6 400 kvadrat, den ena dammen pü 8 kubikmeter och den andra pü 32 kubikmeter.

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 53

53

2014-03-20 15.50


Z

TEMA Ŗ DAMM

g e t S g e t s r fö Så byggde familjen Svensson sin damm.

1. Först schaktades jordmassor bort för

att skapa utrymmet för den nedre dammen. Därefter lade man på sand för att få en jämn och bra grund.

2. Ovanpå en skyddsduk lades en gummiduk. Stora stenar höll duken på plats tillfälligt.

3. För att skapa en övergång mellan berget och gummiduken göts en klack mot berget där även gummiduken göts in.

4. Vattnet fylldes på med gummislangar. Familjen använde det kommunala vattnet för att kunna läsa av vattenmätaren och räkna ut hur många kubikmeter som gick i dammen/dammarna. Familjen beställde ett filter som var dimensionerat storleken på dammarna. 54

5. Med hjälp av stenar i olika storlekar dolde familjen gummiduken i botten. Arbetet påminner om ett pusslande där en person står på kanten och langar ner sten till en person i dammen.

6. Dags för plantering av växter! Först

när man bestämt placeringen tar man bort stenarna på botten och sänker ner en planteringspåse med specialjord och växter inuti.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 54

2014-03-20 15.51

PattexE


GIVES YOU THE POWER

SVÅRT OCH BESVÄRLIGT ATT FOGA I BADRUMMET?

INTE ALLS!

DET ÄR

ENKELT! PATTEX EASY SILICON

ENKEL ATT APPLICERA, JÄMNA TILL OCH RENGÖRA. VATTENTÄT & ANTIMÖGELBEHANDLAD.

WWW.PATTEX.SE

WWW.FACEBOOK.COM /PATTEXSVERIGE

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

PattexEasySilikon_205x285mm_OK.indd 1 55 BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd

55

2014-02-28 15.51 11.14 2014-03-20


Ge taket ett lyft

med Herdins Tak- och Panelvitt

Enkelt förarbete Finns i tre täckningsgrader Droppfri, vattenburen lasyr Passar både nytt och tidigare lackerat barrträ

På vår hemsida www.herdins.se finns mer information om produkten samt var du hittar närmaste återförsäljare.

En träprodukt med dubbla träskydd för garanterad livslängd och långa underhållsintervall, finns det?

·· DimensionsPEFC-certifierad svensk råvara och formstabil · 20 års rötskyddsgaranti · Redo att monteras direkt Läs mer på: www.linax.se

56

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 56

2014-03-20 15.51


Hemma bland böcker, bloggar och poddar

impuls

Tips på appar Ikea katalogen gratis, Iphone

Bläddra bland produkter, gör inköpslista, hitta närmaste varuhus. Ikea-appen funkar som papperskatalogen fast digitalt.

Bukowskis Market gratis, Iphone På Bukowskis Market kan man buda på antika

möbler och inredningsdetaljer från alla tänkbara eror. Med app-versionen håller du koll på budgivningen var du än är.

ETT RUM förändras lätt med nya textilier och detaljer.

Inredningshjälpen gratis, Iphone Det billigare alternativet till homestyling. Ta en bild på ett rum du vill ändra på och skicka till app-skaparna tillsammans med en beskrivning. Tips och råd kommer på mejlen.

Folkhemmet på Nordiska Museet Folkhemsentusiasten får inte missa Nordiska Museets utställningsserie om folkhemmet. Utställningen är fem separata fotoutställningar på temat folkhemmets rum, med foton på vardagsrum, kök, sovrum, badrum och tvättstuga ur museets arkiv. Först ut är Vardagsrummet, som pågår nu och tills vidare. Övriga fyra rum kommer att visas fram till 2015. När man ändå är på plats bör man inte missa ett besök i den specialuppbyggda folkhemslägenheten, som visar hur ett toppmodernt folkhem såg ut i slutet av 1940-talet.

Så gör du om hemma Text Anna K Hedlund

Du har sett henne i ”Arga snickaren”, ”Till Salu” och ”Hotellräddaren”. Nu bokdebuterar tv-inredaren Andrea Engsäll med plånboksvänliga tips för heminredaren. DET SKA INTE behöva kosta en förmögenhet att göra om hemma. Det var utgångspunkten när tv-inredaren Andrea Engsäll satte samman sin första bok. ”Gör om hemma” släpps i april. – Jag har ju haft min blogg ”Mellan Damm & Glam” på Amelia sedan augusti 2011 och där har jag fått mycket frågor om hur man ska tänka och göra med inredning. Boken fokuserar på hur man kan göra om så att det känns nytt och annorlunda hemma. Jag ville göra en bok med handfasta tips, säger Andrea Engsäll. I boken har hon fotat hemma hos folk som har gjort spännande lösningar

hemma. Men hon har även flitigt använt sitt eget hem till före- och efterbilder. – Det har sett ut på många olika sätt under tiden boken kom till. Mina barn kom hem varje dag och kände inte igen sig, säger hon. Har du något universaltips för den som vill göra om hemma utan att kosta på för mycket?

– Möblera om! Det absolut lättaste. Att måla om är också extremt effektfullt. Ett bra tips är också regeln om tre för att få till en stil som hänger ihop. Till exempel en gul kudde, en gul prydnad och en gul pläd.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 57

57

2014-03-20 16.47


IMPULS Ŗ KULTUR

Nya böcker Svenska stolar Dan Gordan, Norstedts

Referensverket ”Svenska stolar” gavs första gången ut 2002. 400 stolar och pallar av svenska designers har nu fått sällskap av ytterligare 100 i den reviderade upplagan som kom i januari.

”Det spelar ingen roll om man blandar gammalt och nytt, blandar möbelstilar, färger och mönster. Saker som man tycker om kommer ändå av sig själva att smälta samman till en lugn enhet.” Josef Frank i tidskriften Form 1958

Konsten att skapa ordning Ursus Wehrli, Kakao förlag

Den här kom redan i höstas, men är ändå rätt given som coffeetable-bok för den obotlige esteten. Röriga fenomen som parkeringsplatser, bollhav och fruktsallader har här koordinerats efter färg och storlek med otrolig effekt.

frågor till Bloggare Hildur Blad

Josef Frank – möbelformgivaren Kristina Wängberg-Eriksson & Jan Christer Eriksson, Carlsson förlag

Arkitekten och möbelformgivaren Josef Frank skapade möbler, lampor och tryckta tyger för Svenskt Tenn i över 30 år. Här är biografin om Frank, skriven av konsthistorikern och Josef Frank-specialisten Kristina WängbergEriksson. Utkom i mars.

58

Hildur Blad driver inredningsbloggen Fixaodona.se där hon ger praktiska inredningstips.

inspiration – det handlar mer om ”varför ställer jag lampan i hörnet” ? Det finns alltid en tanke bakom mina råd.

Vilka är dina besökare ?

Fixartips för våren 2014 ?

– Det är ganska gott och blandat, men överlag de som just skaffat sitt första hus eller bostadsrätt, så att de kan göra om mer hemma. Så oftast en familj. Vad frågar de mest om ?

– Jag är ju inriktad mot färg och tapet, så det är mycket sådana frågor; folk vill ha praktiska råd. Och det är det jag gillar. Jag gillar funktion snarare än

– Jag är ju väldigt mycket för funktion och att skapa struktur hemma, så rensa och röj är mitt råd. Det är befriande och ger en nystart inför våren. Och när det gäller tapeter, var inte rädd för mönster och färg på väggarna! Om man vågar tapetsera ett helt rum med en mönstrad tapet blir det väldigt ombonat. Det ställer heller inte lika stora krav på den övriga inredningen.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 58

2014-03-20 15.51


NYHET!

GRÄNSLÖS SVÄNGER SOM DU VILL

Gränslös är ett flexibelt och lättmonterat mursystem som gör det möjligt att bygga stilrena murar som ramar in, framhäver och skyddar. Med våra nya Gränslös radieblock kan du även skapa rundare former än någonsin tidigare. Med block, pelare och murkrön i färgerna grå och grafit kan du åstadkomma många olika utföranden vad gäller form, utseende och storlek. Det är bara fantasin som sätter gränsen för din mur. Läs mer på www.finja.se

Halle Uterum. Allt från enkla inglasningar till vinterträdgårdsystem och avancerade fasadsystem. Halle Fritid

Halle Mertid

Uterum för sommaren.

Halle Fasad

Uterum från vår till höst.

Skjutbart fasadparti i husväggen.

Halle Vikpartier

För vinterträdgård/fasad

Halle Alltid

Uterum året runt.

3D-ritprogram

Rita upp uterummet i 3D. Rita i 3D på www.halle.se

Mer information och 3D ritprogram på www.halle.se

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_Koloni_damm_impuls JB_NY.indd 59

59

2014-03-20 15.51


t Prisvärt t Enkelt t Hållbart

EN SMIDIG AFFÄR 'ÚSEJHTPNHJMMBSFOLFMIFU 0VUMJOFFSCKVEFSFUUSJLUJHUCSBTWFOTLUJMMWFSLBUGÚOTUFSTPNIÌMMFSWÊSNFOJOPNIVTPDILSÊWFS NJOJNBMUVOEFSIÌMM &UUGÚOTUFSTPNLBOWBSJFSBTPDIBOQBTTBTUJMMNÌOHBPMJLBIVT CÌEFHBNMBPDIOZB ÌSTHBSBOUJ CSBQSJTPDITOBCCMFWFSBOT &OSJLUJHUCSBGÚOTUFSBòÊS 60 BOLIST BÄTTRE HEM VÅREN 2014 Ŗ

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 60

Ŗ

-ÊTNFSQÌXXXPVUMJOFTF 2014-03-20 14.39


IMPULS ŖRESA

,

FOTO: MARINA BAY SANDS TIMOTHY HURSLEY

Svindlande Singapore Planetens mest storslagna hotell och en utomjordiskt prunkande park som tvingar blicken uppåt och hakan nedåt. Det är i korta drag Marina Bay i Singapore – stadsdelen som blivit en egen destination. Text Göran Ingman ETT DOPP M ED UTSIKT. Från poolen

på Marina Bay Sands har du 200 meter ner till Singapore.

TF

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 61

61

2014-03-20 14.39


g pü botaniska trädgürdar och stadsparker? Ingen fara, Gardens By the Bay gÜr ingen besviken.

IMPULS Ĺ&#x2013;RESA

E

tt hotell är bara ett hotell, eller? Fel. Marina Bay Sands i Singapore lyckas vara mycket mer än sĂĽ. 5HGDQSnEXVVHQIUnQĂ \JSODWVHQ&KDQJL ser du den, orimligheten som pĂĽ tre ben reser sig ur staden. Moderskeppet ur valfri VFLHQFHĂ&#x20AC;FWLRQĂ&#x20AC;OPKDUODQGDWL0DULQD%D\ Vi ĂĽterkommer till hotellet, fĂśrst nĂĽgra ord

om omrüdet. Vad gÜr ett av världens minsta länder när marken inte räcker till? Singapore vänder sig mot Sydkinesiska sjÜn. Vallar in och fyller ut delar av havet fÜr att skapa mer utrymme. En typ av landskapande som inte alls är ovanlig. Skillnaden mellan Singapore och alla andra? Hastighet och vision. När andra städer gÜr lite üt güngen drämmer Singapores stadsplanerare till med allt direkt. Där DQGUDE\JJHUOnJPlOWRFKIXQNWLRQHOOWOnWHU6LQJDSRUHYlUOGV arkitekter rita märkliga skapelser som aldrig tidigare byggts. )UlPVWDH[HPSOHWlUMXVW0DULQD%D\6DQGVHWWKRWHOO och kasinokomplex som fÜrt upp Singapore i samma liga

VRP/DV9HJDV0DFDXRFK$WODQWLF&LW\0HQGlU9HJDVOnQDW IUnQKLVWRULDRFKRPYlUOG²&HDVDUV3DODFH7KH9HQHWLDQRFK Luxor â&#x20AC;&#x201C; och där utmanaren Macau kopierade Las Vegas â&#x20AC;&#x201C; man E\JJGHHQVW|UUHPRGHOODY7KH9HQHWLDQ²YLOO6LQJDSRUHJ|UD nĂĽgot eget. MARINA BAY SANDS Ăśppnade i april 2010 efter att ägaren lagt astronomiska 36 miljarder svenska kronor pĂĽ mark och kon struktion. FĂśr att ge ett perspektiv kostade världens hĂśgsta skyskrapa, Burj Khalifa i Dubai 9,4 miljarder svenska kronor att bygga, och de skrinlagda planerna pĂĽ ett YLQWHU26L6WRFNKROPKDGHHQEXGJHWSn cirka 10 miljarder. Marina Bay Sands är en mastodont, pĂĽ alla plan. Hotellet har 2 561 rum fĂśrdelade pĂĽ 55 YnQLQJDULWUHROLNDVN\VNUDSRU3nWRSSHQ av de tre byggnaderna vilar en svagt bĂśjd, avlĂĽng park. Som en stĂĽlbanan skuren pĂĽ längden. Kika ut frĂĽn parken, mot havet, och du ser enorma trattfor made träd lĂĽngt där nere. Efter Marina Bay Sands är Gardens E\WKH%D\6LQJDSRUHVKlIWLJDVWHQ\DDWWUDNWLRQ2FKSUHFLVVRP hotellet liknar den ingenting du upplevt tidigare.

Skillnaden mellan Singapore och alla andra? Hastighet och vision.

MARINA BAY SANDS

 Att bo pü hotellet är inte billigt, men kanske inte heller sü dyrt som du tror. Frün 2 000 kronor natten für du räkna med, dyrare under vissa helger och säsonger. Hotellets egen flygbuss ingür i priset. I gallerian The Shoppes som tillhÜr hotellet finns nügra riktigt bra restauranger. Din Tai Fung serverar dumplings som utsetts till världens godaste. Beställ xiao long bao (üngkokta fläskdumplings) och du fÜrstür varfÜr. Andra säkra kort är stek pü Wolfgang Pucks CUT, avsmakningsmeny pü Daniel Bouluds db Bistro Moderne eller de fantastiska pizzorna pü Mario Batalis Pizzeria Mozza.

CHECKA IN. HĂ&#x201E;PNA.

Marina Bay Sands blir en hotellvistelse att minnas.

Kasinot pü Marina Bay Sands är enormt, 1600 maskiner och nästan 500 bord att spela vid.

SINGAPORES VĂ&#x201E;LKOM NANDE

hand har Art Science Museum kallats. Inspirationen till formen är hämtad frün en lotusblomma.

FOTO: MARINA BAY SANDS, TIMOTHY HURSLEY, SINGAPORES TURISTRĂ&#x2026;D, GĂ&#x2013;RAN INGMAN

62

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 62

2014-03-20 14.39


IMPULS Ĺ&#x2013;RESA

)|UGHQVRPVHWWĂ&#x20AC;OPHQÂľ$YDWDUÂľlUVNRJHQSnGHQĂ&#x20AC;NWLYD SODQHWHQ3DQGRUDGHQQlUPDVWHOLNQHOVHPDQNDQJ|UD$QGUD² verkliga â&#x20AC;&#x201C; städers botaniska trädgĂĽrdar och parker har fĂĽ gemen samma drag med Gardens by the Bay. 7UlGHQGHNDOODV6XSHUWUHHVVWUlFNHUVLJPHOODQRFKPH ter upp i himlen. Stammarna är konstgjorda, men träden är hĂśgst levande ändĂĽ, täckta av Ăśver 200 arter av ormbunkar, rankor och orkidĂŠer. PĂ&#x2026; OMRĂ&#x2026;DETĂ&#x20AC;QQVRFNVnWYnHQRUPDNXSROIRUPDGHLQRPKXV WUlGJnUGDU)ORZHU'RPHRFK&ORXG)RUHVW'HQVHQDUHYLVDU växtligheten i tropiska bergsregioner, komplett med ett 35 meter hĂśgt vattenfall. 7LOO*DUGHQVE\WKH%D\WDUGXGLJH[HPSHOYLVYLDHQJnQJ EURIUnQ0DULQD%D\6DQGV%RQnJUDGDJDUSnKRWHOOHWSURPH nera den nya gĂĽngvägen runt bukten, kika in i Art Science Museum som är format som en enorm lotusblomma och besĂśk trädgĂĽrden. Resten av Singapore kan du ta en annan gĂĽng.

Â&#x2021;

EN â&#x20AC;?STĂ&#x2026;LBANANâ&#x20AC;? skuren

pĂĽ längdenâ&#x20AC;? vilar hĂśgt Ăśver den nya stadsdelen Marina Bay.

BRUKAR DU inte gĂĽ igĂĽng pĂĽ botaniska

trädgürdar och stadsparker? Ingen fara, Gardens By the Bay gÜr ingen besviken.

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 63

63

2014-03-20 14.39


IMPULS Ĺ&#x2013; MITT HEM

Stefans sovrum gĂĽr i grĂśnt Trendspanaren Stefan Nilsson har fĂĽtt ett nytt intresse â&#x20AC;&#x201C; odling! Men hittills är det inte bara en dans pĂĽ rosor, det sätter ocksĂĽ tĂĽlamodet pĂĽ prov. Text Anna K Hedlund Foto Niklas BjĂśrling

Vad har vi här dü?

â&#x20AC;&#x201C; Jag hĂĽller pĂĽ att fĂśrbereda fĂśr sommaren. FĂśr nĂĽgot ĂĽr sedan skaffade vi sommarstuga, sĂĽ detta är en del av mitt nya OLY2FKGnPnVWHMDJI|URGODI|UDWWNXQQDQMXWDVnP\FNHWVRP mĂśjligt av trädgĂĽrden där. Du har placerat odlingshĂśrnan i ert sovrum, varfĂśr där av alla ställen?

â&#x20AC;&#x201C; Vi har ett Ăśverdimensionerat sovrum och dĂĽ kan man ju ha en aktivitet där bort sett frĂĽn sovandet. Det ger bra luft när man VNDVRYDPHGDOODYl[WHUQD3nGHWKlUVlWWHW ser man växterna hela tiden ocksĂĽ, sĂĽ att man inte glĂśmmer bort att vattna. Har du grĂśna fingrar?

â&#x20AC;&#x201C; Verkligen inte! Men jag hĂĽller pĂĽ att lära mig. Det är en Ăśvningsgrej. FrĂĽga mig ocksĂĽ varfĂśr jag har ställt växterna pĂĽ ett drinkbord! Jo, det är fĂśr att de är mo bila! Vill vi ha planteringen i vardagsrum PHWLVWlOOHWlUGHWEDUDDWWĂ \WWDGHP Var hittade du din inspiration?

²2GODQGHWVRPWUHQGlUMXJLJDQWLVNW VWRUW(IWHUPDWODJQLQJlUGHWHQOLIHVW\OH trend vi kommer att fü se mer av. Allt frün att odla mormorsblommor till mer DYDQFHUDGHJUHMHU¾8UEDQJDUGHQLQJ¾ som är sü hajpat, är däremot en grej vi JLOODUDWWOlVDRPPHQVRPYLLQWHHQJD gerar oss sü mycket i. Vi känner inte att vi äger de gemensamma ytorna längre.

64

Vi gür inte ut och planterar i en park till exempel, utan vi väljer i stället att odla pü vüra privata ytor. KÜksÜn kommer att fÜr svinna till fÜrmün fÜr odlarbänken. Hur gür det att gü in i rollen som odlare?

²'HWJnUEUD0HQGHWlUIUXVWUHUDQGH9LPRGHUQDPlQQL VNRUlULQWHYDQDYLGDWWVDNHUInUWDWLG3nODQGHWlOVNDUMDJMXVW att kratta, men det ger ett ganska snabbt resultat. Det här tar tid.

â&#x20AC;?Odlandet som trend är ju gigantiskt stort.â&#x20AC;?

Ă&#x201E;r detta din favorithĂśrna?

â&#x20AC;&#x201C; Ja, det känns jättespännande att se det här livet lĂĽngsamt fĂśrändras under de kommande veckorna. Jag kommer att stĂĽ här dagligen med min vattenspruta och min lilla sax. Detta är ĂĽrets nĂśrderi. Man tenderar ju att bli lite prylfixerad när man hittar ett nytt intresse. Vilken är din nyckelpryl?

²'XVFKĂ DVNDQ0DQPnVWHYDWWQD ODJRPP\FNHWKHODWLGHQ-DJlUIRUW farande rätt amatĂśrmässig när det gäller min nya hobby, men jag kĂśper ju träd gĂĽrdsbĂścker. Speciallampor fĂśr växterna KDUMDJLQWHE|UMDWPHGlQPHQYLVVWĂ&#x20AC;QQV det utrymme fĂśr att experimentera! Hur känns det att stĂĽ här i hĂśrnan och jobba?

â&#x20AC;&#x201C; Väldigt fridfullt. Man lägger bort tankarna pĂĽ annat. Man kan släppa jobb och stress och bara fokusera pĂĽ det medi tativa.

Â&#x2021;

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 64

2014-03-20 14.40


STEFAN NILSSONS sovrum är stort och rymmer därför en rejält tilltagen odlingshörna.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 65

65

2014-03-20 14.40


Ny he t!

Det allra senaste...

TA STEGET OCH KLICKA IN PÅ VÅR HEMSIDA! www.skeppshultstegen.se

Stil 370 Formpressad innerdörr med modernt uttryck. Kombinera med karm Kungsäter, kvistren karm med tätningslist.

I vårt sortiment finner du: www.dooria.se

Enkel-­, Utskjut-­ & Kombistegar Yrkestrappstegar Hushållsstegar & Stegstolar Bockar & Pallar

Aluminumtrappor Ställningar Stegtillbehör Tak-­ & Väggstegar Övriga Produkter

Glasfiberstegar

Skeppshultstegen |Telefon: 0371-­355 00

66

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 66

2014-03-20 14.40


Spara energi med en isolerad grund Weber lanserar nu en ny typ av kantelement av Leca®, med inbyggd isolering. Värmeförlusterna från husgrunden minskas med hjälp av den isolerade kärnan i både kantelementen och hörnelementet. Hörnelementet förhindrar även köldbryggor i hörnvinkeln. Kantelementen levereras kapade enligt ritning och dessutom färdigputsade, vilket gör att ni sparar på energikostnaderna såväl som tid och pengar i byggprocessen.

Produktinformation och filmer finns i weber.app.

AppStore

Leca® Kantelement i40 kan användas till alla typer av småhus, upp till 3 våningar. Läs mer på weber.se

weber.se

Google Play

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 67

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

67

2014-03-20 14.40


IMPULS Ŗ KORSORD

Vårkryss

Konstruktör: Hans Christian Nygårdh

korsord

HÄR KOMMER FACE TILL BRUK

MOSEBACKES ROAR

BORDSSPORT

KOOPERATION

PLÅGAR MAN OGRÄS FLINK

V

COCHISE

STRUKEN OCH TILLPLATTAD

PRON.

RÖDBESTÄMNING

BETE

EN ENDA RÖRA

LUMPEN ANSÅGS VARA SÅDAN PLIKT LAGD PÅ LÅDAN DESS VÅGOR VISAR AKTIVITET

SAGANS PETER

HALVNELSON HAR SIN TALARHÖRNA

SKIDORT

STÄPPMED K I VARGENS HIP-HOPEN HERMAN

KULTHANDLING

OBETECKNAS

PRONOMEN

TUTA

BLIR SKADAD?!

TRAKTORBESTÄMNING

+ HÖRS GRODA GUDOM

ÖKAR

LESOTHO

THURMAN

KAROLINSKA FINNS I SOLNA

STAVAR I GOLV

LAGER DÅLIGT OMDÖME

VÄDERENOK ASTAT MED PALO I KALIFORNIEN

SÄNDER I FINLAND

HAR BÖNDER LÄMNAT

SÄTT ATT HYVLA

DALLASMISS

Ö

ASKS MAKA NÅGOT OTÄCKT

HAR SIN BILLY

TORS VIV LOTTBESTÄMNING

KAPRIFOL

NORSKT VATTEN

AV BÄSTA MÖJLIGA SLAG

SILVERORT VIKTMÅTT

UNDERHÅLLEN

KAN SÅDAN HETA TERSELIUS

JAGBEGREPP

GANSKA LIVLIGT I MUSIKEN

GOTT OMDÖME

KÄRL

MULLER

BLIR BRÄDOR FLERA TJATA OM

ENLIK TRÄDGÅRDSVÄXT

USA:S MINSTA STAT

DEN ÄR AV YTLIGT INTRESSE

SPELNING

HALEYROMAN

FÖRE-KOMMANDE

KRYPIN

Å LDR IGA DOKTÄ R NOR drar sig gärna tillbaka till stadens omstuvningar och andra lummiga områden

ENORMT GOSIGA

HAR

GÖRS STAVAR SMÅ KAR FÖR GRISAR EN

TJÄNAR SÅDANA PÅ JOBBET

H

H

©N N

STJÄL UNDER HOT

Vinn verktyg! Skicka in rätt lösning till oss så är du med i utlottningen av fina priser. 1:a pris är en ogräsupptagare och 2:a pris är en sekatör. Båda från Fiskars. Posta din lösning till oss senast den 31 augusti. Adressen är Redaktörerna, Box 27032, 102 51 Stockholm. Märk kuvertet ”BOLIST”. Lösningen på korsordet presenteras på Bättre hems webbplats tidningenbattrehem.se i oktober samt i nästa nummer av tidningen. Lycka till! Namn: ................................................................................................................................................................ Adress: .............................................................................................................................................................. Postadress: ...................................................................................................................................................... Telefon/Mobiltelefon: ...................................................................................................................................... E-post: .............................................................................................................................................................. Vi behöver telefonnummer eller e-postadress enbart för att kunna skicka en paketavisering om du tillhör vinnarna.

68

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 68

2014-03-20 14.40


dh

Här är förra numrets lyckliga vinnare DESSA TVÅ VANN FÖRRA NUMRETS TÄVLING OCH FÅR TVÅ SKRUVDRAGARE MODELL RT-CD 10,8 LI KIT FRÅN EINHELL. Björn Andersson, Ålberg och Gudrun Håkansson, Stehag

Grattis

AM Galant

Plåttaket AM Galant finns i åtta kulörer och har ett smart klicksystem som gör monteringen barnsligt enkel. Vattenlås som hindrar att vatten tränger in under plåten och 15 års lackgaranti ger dig extra trygghet. Beställ ditt måttanpassade tak hos din bygghandlare redan idag! Starka tak-‐ & väggprofiler

Vår kraftiga profilerade plåt för tak och fasad klarar en hög belastning utan att tappa formen. Den har också ett tjockt zink-‐ skikt som förhindrar rostangrepp. Ett tryggt val i vårt nordiska klimat.

Ytskiktet förhindrar mossbildning och håller taket rent från smuts. Armat plåttak håller längre än de flesta takmaterial och när taket ska bytas lämnar du plå-‐ ten till återvinning. Ännu fler fördelar som gör valet av plåt från Armat barnsligt enkelt!

www.armat.se

Effektiva regnvattensystem ökar takets livslängd. Självklart är våra hängrännor, stuprör, beslag och övriga tillbehör lika lätta att montera som själva taket.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 69

69

2014-03-20 16.51


Byt till fönster med hemkänsla.

Som Optimal och Genuin från Traryd Fönster. Optimal och Genuin är svensktillverkade kvalitetsfönster med trygghet och omtanke inbyggda. Energisnåla när vinterkylan slår till, med modern design byggd på lång hantverkstradition. Och detta är bara några av många fördelar med Sveriges kanske modernaste fönsterserier. trarydfonster.se

70

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 70

2014-03-20 14.40


Instruktion

Gör det själv Komposten gör om avfall till näringsrik jord Med en kompost blir trädgårdsavfallet – gräsklipp och löv bland annat – näringsrik jord på en eller två säsonger. Håll komposten lite fuktig och rör om ibland så gör maskar, bakterier och småkryp jobbet.

Gör så här 1. UTSE en skuggig och undanskymd

plan plats i trädgården. Mät ut placering och gör hål med spett för stolpfötterna.

2. SÅGA till stolparna och montera fast dem i stolpfötterna. Slå ner stolpfötterna i marken. Kolla med vattenpass att det blir rakt och att höjden är rätt. 3. SKRUVA eller spika fast alla sidbrädor med ca 3 cm mellanrum. Såga till de lösa frontbrädorna som kan travas i vartefter som komposthögen växer.

4. SKYFFLA bort jord ca 15 cm djupt

för betongplattorna. Fyll i med grovt grus, trampa ner och fyll på ett ytlager med sand. Jämna av och lägg ut betongplattorna. Nu blir det lätt att hålla rent framför komposten.

Förberedelser MATE R IAL:

s ST STOLPFOTSSPETSAR s ST STOLPAR ˜ MM

höjd 900 mm s 3IDBRËDOR ˜ MM

längd 800 mm s 3KRUV ELLER SPIK LËNGD MM s 4RËDGÍRDSPLATTOR BETONG ˜ ˜ MM s 3AND OCH GRUS Ca 1500 kr, markplattor 500 kr.

KOSTNAD:

TID:

Två arbetsdagar.

Leif Qvist är Bättre hems instruktionsexpert, och

som sådan också din personliga guide till allehanda hemmaprojekt. Leif Qvist är arkitekt och författare. Under åren har han skrivit en rad böcker på temat gör-det-själv-projekt.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 71

71

2014-03-20 14.40


INSPIRATION Ŗ INSTRUKTION

Skapa en berså vid verandaräcket Vi pryder vår veranda med ett räcke som samtidigt fungerar som stöd för växter. Med höga stolpar kan klätterväxterna breda ut sig på ribbverket när de nått full höjd. Inspirationen kommer från italienska renässansträdgårdar som brukar ha en pergola övervuxen med slingrande grönt.

Förberedelser Materialmängd beräknas givetvis efter hur många meter du vill bygga. Vi föreslår alla dimensioner och mått på ritningen. Ta hem byggmaterialet och lägg upp det skyddat från fukt med presenning och ströläkt på mark undertill. Om inte stolparna kan fästas i trädäcket behövs betongplintar och stolpfötter. Mattvit utefärg behövs också.

MATE R IAL:

VE R KTYG: Här behövs stora snickarutrustningen: såg, hammare, måttband, snickarvinkel, vattenpass, borrmaskin/skruvdragare, stämjärn och kniv. KOSTNAD: Per löpmeter med en stolpe inräknat blir det ca 250 kr + eventuellt 200 kr för plint och stolpsko. TI D: Minst ett veckoprojekt för två personer om betongplintar behövs. Vänta in torrt och soligt väder. SMART: Hyr ett kapbord med ställbar elklinga så spar du in nästan halva arbetstiden.

72

VÅRT VE RAN DARÄCKE

är 130 cm högt, har ganska tätt mellan stående spjälverk och skyddar mot insyn. Stolparnas topp är lite extra fassågade och spårade. De har placerats med två meters avstånd. Det gör att det övre ribbkrysset kräver en ganska lång ursågning halvt-i-halvt där ribborna möts på

mitten. En god idé är att måla de tillkapade delarna före hopsättningen, för det är svårt att komma åt med penseln. Finns det ett trädäck med kraftig bärlina i ytterkant jackar du ur lite på stolpen och skruvar eller spikar fast. I annat fall blir det gropgrävning för betongplintar med stolpfötter.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 72

2014-03-20 14.40


INSPIRATION Ŗ INSTRUKTION

Gör så här 1. VI HAR TÄNKT oss ett halvrundat

3. ALLRA FÖRST, på nedre delen,

2. SPIKA FAST de dubbla överliggarna och sedan de fassågade tvärliggarna så är överdelen klar.

4. SÅ HÄR TÄNKER vi oss vår svängda pergolavariant med växter och en stenlagd gång på yttersidan.

trädäck med stolpar i ytterkanten, men det går lika bra med rak kant. Du startar med att måtta ut läge för stolparna. Såga till stolparna och skruva eller spika fast dem i träräckets yttre golvregel eller bärlina. Kolla ordentligt med vattenpass att det blir rakt åt båda hållen. Har du inget trädäck att fästa stolparna i så får det bli betongplintar. Det finns färdiggjutna plintar med fastgjutna stolpskor i bygghandeln att köpa men gräva plintgropar måste du göra själv.

sågar du till räcket/handledaren, som får en stödlist på högkant på undersidan för att bli stadig ifall någon sätter sig på den. Skråspika eller skruva fast dem i stolparna så ”osynligt” som möjligt. Den understa listen fästs på samma sätt. Sedan blir det lite pyssligt att såga till krysslisterna med sneda ytterkanter och urjack för halvt-ihalvt-sammanfogning i mitten. Såga till dem några cm för långa och håll dem på plats mot stolparna för att kunna rita på snedsågningen.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 73

73

2014-03-20 14.41


INSPIRATION Ĺ&#x2013; INSTRUKTION

Kojbygge pü hÜg hÜjd Nügra spillbitar virke, gamla filtar och grenar och kvistar frün träd funkar utmärkt som byggmaterial fÜr att fü till en egen, hemlig gÜmma i trädgürden. Vürt fÜrslag pü en trädkoja kräver lite extra koll pü bygget sü vi utgür frün brädgürdens sügade trävaror. FÜr att inte fÜrstÜra trädet som kojan ska vara i vill vi inte heller spika i trädets stam. Kojan ska ocksü vara svür att komma upp i fÜr smü barn som inte kan klättra i repstegen.

FĂśrberedelser MATERIAL:

s (ITTA FĂ&#x161;RST DET LĂ&#x2039;MPLIGA TRĂ&#x2039;det fĂśr kojbygget. Därefter beräknas materialmängden. s 2EGELVIRKE CA Â&#x2DC; MM s 'OLVBRĂ&#x2039;DOR Â&#x2DC; MM s 4AKLISTER Â&#x2DC; MM s 0LASTPRESENNING TILL TAKET s 2EPSTEGE DRYGT METER lĂĽng s ST mATA STENAR OCH SPIK SĂĽg, hammare, snickarvinkel, vattenpass, penna och mĂĽttband.

VERKTYG:

TID: 2â&#x20AC;&#x201C;3 dagar om materialet är hämtat â&#x20AC;&#x201C; och barn är med i bygget.

Trävirke ca KR PRESENNING Â&#x2DC; METER KR "ILLIGARE OM det gĂĽr att fĂĽ tag pĂĽ rivningsvirke.

KOSTNAD:

Taket av plastpresenning är lättbyggt, billigt och vattentätt.

SMART:

74

KANSKE KAN det vara bra att bĂśrja med ett lite enklare kojbygge, där barnen kan vara riktigt delaktiga. Här gĂĽr du frĂĽn start till färdig koja pĂĽ ca en timme. Bra fĂśr exempelvis utflykten â&#x20AC;&#x201C; snabbt byggd och lika lätt att plocka ner igen.

Det behÜvs en oÜm filt eller matta, en träläkt eller slana pü ca tvü meter, nügra kraftiga snÜren och fyra tältpinnar eller spetsade träpinnar att slü ner i marken. SnÜrena mellan filthÜrn och pinne ska vara väl sträckta. Lämplig barnhÜjd är ca 1 meter.

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 74

2014-03-20 14.41


INSPIRATION Ĺ&#x2013; INSTRUKTION

GÜr sü här 1. STOM M EN TILL KOJAN är konstru-

erad sü att ingen spik slüs in i och skadar trädet. BÜrja med de fyra stolparna som ska vila pü fyra platta markstenar eller tegelstenar. Stolparna hülls pü plats av en nedre och en Üvre stÜdram. Urjackningar fÜr ramvirket sügas i stolparnas Üver- och underkanter.

2. NU TILLVERKAR du bjälklagets ytterram som ska vara ca 150 x 150 cm. Palla upp den i vĂĽgrätt läge. Mät och sĂĽga till de fyra hĂśrnsträvorna som ska vila pĂĽ Ăśvre stĂśdramen. En stege och tvĂĽ händer till behĂśvs nog vid inpassning och fastspikning. Bjälklaget spikas fast och ytterligare ĂĽtta stĂśdsträvor sĂĽgas till och spikas fast i Ăśvre stĂśdram och ytterram. 3. GOLVBRĂ&#x201E;DORNA spikas pĂĽ bjälklaget. Du gĂśr ursparing fĂśr repstegshĂĽlet.

4. DE FYRA Ă&#x2013;VRE och ca 120 cm

lünga strävorna spikas fast i bjälklagets ytterhÜrn och lutas in mot trädstammen. De hülls pü plats av fyra sargar som spikas fast mitt pü strävorna.

5. NU Ă&#x2026;TERSTĂ&#x2026;R att knyta fast repstegen och att skära till fyra presenningsbitar som fästs med häftpistol eller pappspik. Presenningssidorna ska hänga ner ca 50 cm pĂĽ de fyra sidorna och dĂślja bjälklagskonstruktionen. Skarvarna pĂĽ presenningssidorna upptill gĂĽr omlott nĂĽgra cm och kan fixeras med fastspikaDE RIBBOR 2UNDA FĂ&#x161;NSTERĂ&#x161;PPNINGAR KLIPPS ut i presenningen ĂĽt alla fyra hĂĽllen.

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 75

75

2014-03-20 14.41


INSPIRATION Ĺ&#x2013; INSTRUKTION

Smart fĂśrvaring fĂśr den lilla ytan Till kolonistugan kommer man fĂśr att pyssla om sina odlingar, bär, frukter och blommor. Utelivet och odlandet stĂĽr i fokus och boytan är begränsad. Här kommer vĂĽr kombiskĂĽpidĂŠ in. KlädfĂśrvaring pĂĽ tvĂĽ skilda sidor â&#x20AC;&#x201C; en sida fĂśr stadskläderna och en sida fĂśr trädgĂĽrdsarbetskläderna. PĂĽ bĂĽda sidor finns sko- och hatthylla, och pĂĽ frontskivan plats fĂśr en helkroppsspegel och en liten sittbänk fĂśr skobyte.

FĂśrberedelser MATERIAL:

s SPĂ?NSKIVA Â&#x2DC; Â&#x2DC; CM räcker till allt utom pallen, men det gĂĽr säkert att hitta nĂĽgra kapspillbitar pĂĽ brädgĂĽrden. s (YVLAD FURULIST Â&#x2DC; MM

LĂ&#x2039;NGD  METER s 3PEGELGLAS Â&#x2DC; CM

beställs tillkapad hos glasmästaren. s KLĂ&#x2039;DHĂ&#x2039;NGARKROKAR s 3KRUV LIM FĂ&#x2039;RG OCH SNABBspackel. SĂĽg, elkapklinga, mĂĽttband, snickarvinkel, skruvdragare, penna, elslipmaskin och pensel.

VERKTYG:

"ESLAG KR

SPĂ?NSKIVA KR FĂ&#x2039;RG OCH SKRUV 120 kr, spegel 150 kr. Totalt ca KR

KOSTNAD:

TID: Snickrandet bÜr ta en dag med hjälp av elkapklingan. En halvdag till kanske med handsüg och efterputs. Mülningen torkar Üver natten.

Själva kombinationen av münga utrymmessnüla funktioner.

SMART:

76

kombisküpets alla mütt som behÜvs fÜr tillverkning. Att bygga den av spünskiva är det billigast alternativet men det kräver lite extra putsning av sügkanterna. MDF-skiva kostar det dubbla men har hÜgre ytfinish och

HĂ&#x201E;R FINNS

für fina sügsnitt. En spegel, müttbeställd hos glasmästaren, är inkomponerad men det gür ju ocksü att hänga upp en färdig mindre spegel. Klädkrokarna är av skolkorridorsmodell och blankfÜrnicklade.

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 76

2014-03-20 14.41


INSPIRATION Ŗ INSTRUKTION

Gör så här

1. ALLA SKIVBITAR kapas till först. Snabbt och rakt blir det med elkapklinga och fasttvingad styrlist. I vår modell har tre sidor en böjd linje. Putsa bara de sågytor som blir synliga utåt. Det är bara frontskivans ytterkanter och överkant, samt framkant på hyllplanen och två kanter på pallen.

2. MÄT UT LÄGEN och limskruva ihop bitarna.

3. NU ÄR VÄGGMONTERINGEN färdig och

4. MÖBELN ÄR KLAR ATT ANVÄNDA! Är

spegelglaset tryckt på plats med kontaktlim. Två klädkrokar är uppskruvade på varje sida.

Hyllplanen får en stödlist mot frontskiva och vägg. Sittbänken behöver också stödlister för att bli stabil. Spackla över skruvskallarna och putsa slätt samt måla allt före väggmonteringen.

kolonistugans golv känsligt för jordiga, fuktiga stövlar kan du komplettera med kontaktlimmade kakel- eller klinkerplattor på skoplatsen.

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 77

77

2014-03-20 14.41


INSPIRATION Ĺ&#x2013; INSTRUKTION

Njut av dammen frün en spüng Üver vattnet Med en spüng Üver trädgürdsdammen har du en perfekt utsiktsplats Üver trädgürdens vattenhül. Härifrün kan du mata dammens fiskar, eller bara njuta av att blicka ut Üver vattnet när solen gür ner. Och har du planterat växter i din damm für du extra bra utsikt Üver dem frün spüngen, en bit ovanfÜr marknivü.

FĂśrberedelser MATERIAL: VĂĽr spĂĽng ska gĂĽ Ăśver ett ca 2 meter brett ställe i en trädgĂĽrdsdamm. Den blir 60 cm bred och har ett räcke pĂĽ ena sidan. Vi behĂśver tvĂĽ TRĂ&#x2039;BJĂ&#x2039;LKAR Â&#x2DC; MM OHYVLAT och tryckimpregnerat klass A. Strandkanterna är stadiga sĂĽ vi lägger ut upplag med LECABLOCK Â&#x2DC; Â&#x2DC; CM OCH Â&#x2DC; Â&#x2DC; CM MOT Ă&#x2039;NDYTORna. Vidare behĂśvs golvbrädor, spikreglar samt nĂĽgra olika virkesdimensioner fĂśr räcket, se ritning. Till sist behĂśvs elfĂśrzinkad spik eller skruv och lite träskyddsolja fĂśr bjälkarnas ändträytor.

Spade och kratta fÜr att jämna ut strandkanterna. Süg, hammare, borrmaskin/ skruvdragare, müttband, snickarvinkel och vattenpass behÜvs fÜr snickrandet. Nügot att runda av handledaren med, till exempel fil, slippapper och putshyvel.

VERKTYG:

KOSTNAD:

Totalt 1200 kr.

TID: 'ANSKA ENKELT SNICKERI S� det behÜvs knappt en dag fÜr den som är van med verktygen, men hela dagen och kanske lite till om grundläggningen kräver detta.

Lägg ut bjälkarna pü plats och bygg upp lecastÜden pü büda strandkanterna. Lyft sedan bort bjälkarna och bygg hela spüngen pü land intill. Ta sedan hjälp att lyfta allt pü plats. Pü det här sättet slipper du att hänga Üver vattnet fÜr att montera räcken och strävor.

SMART:

78

projektidĂŠ med stor damm och lusthuspaviljong uppbyggd pĂĽ stora grundstenar. Paviljongen har landfĂśrbindelse med en kort bĂśjd gĂĽngbro.

HĂ&#x201E;R EN STĂ&#x2013;RRE

Den är lite i mĂĽlaren Monets anda med en bĂśjd â&#x20AC;?japanskâ&#x20AC;? träbro Ăśver näckrosdammen, PRECIS SOM I HANS BERĂ&#x161;MDA TRĂ&#x2039;DGĂ?RD I 'IVERNY

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 78

2014-03-20 14.42


INSPIRATION Ĺ&#x2013; INSTRUKTION

GĂśr sĂĽ här 1. FĂ&#x2013;RST BYGGER du upp de bĂĽda landfästena med de bĂĽda golvbjälkarna som vĂĽgrät mall. Ă&#x201E;r strandkanterna stabila kan det räcka med trädgĂĽrdsplattor i betong som upplag. Eller skyffla ur fĂśr lecablock pĂĽ stadig grusbädd.

2. BYGG FĂ&#x201E;RDIGT spĂĽngen pĂĽ land intill. MĂĽtta ut lika avstĂĽnd fĂśr spikreglarna och fäst de bĂĽda ytterändarna fĂśrst. Observera att varannan spikregel är ca 35 cm längre.

3. RĂ&#x201E;CKESSTOLPARNA och stĂśdsträvorna sätts fast. Kolla med vattenpasset sĂĽ att de hamnar rakt. 4. SPIKA FAST golvbrädorna med ca 5 mm mellan-

rum sü att regnvatten lätt rinner bort. Spika sedan fast

HANDLEDARE OCH RĂ&#x2039;CKEN 2UNDA AV KANTERNA PĂ? HANDLEDAren. Det behĂśvs ett par händer extra fĂśr att lyfta bygget pĂĽ plats. NĂĽgon fĂĽr kliva i vattnet ocksĂĽ. Lägg emellan nĂĽgra bitar takpapp vid bjälkändarnas upplag, det hindrar fukten frĂĽn att tränga in.

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 79

79

2014-03-20 14.42


BOLIST Ĺ&#x2013; DIGITALA BUTIKEN

MATS WIRSRTĂ&#x2013;M ser fram

emot att kunna erbjuda kunderna ett stĂśrre sortiment.

DEN DIGITALA butiken kommer att finnas i alla butiker i april.

16 000 produkter â&#x20AC;&#x201C; bara en knapptryckning bort Text Anna Sandelin Foto Sandra Qvist

Med start i mars kommer alla BOLIST:s butiker att kompletteras med en digital butik. Via en dataskärm kan kunderna klicka fram och beställa varor de är pĂĽ jakt efter, men som inte finns pĂĽ lager lokalt. â&#x20AC;&#x201C; Bakgrunden är att vi vill nĂĽ ut till vĂĽra slutkunder med ett P\FNHWGMXSDUHRFKEUHGDUHVRUWLPHQWVlJHU%2/,67VYG 7RPDV)ULW]RQRFKIRUWVlWWHU â&#x20AC;&#x201C; Ett tag pratade man om antingen fysisk eller digital han del, men vi tror pĂĽ att koppla ihop. Det handlar om att knyta samman det här till ett sĂĽ bra erbjudande som mĂśjligt fĂśr vĂĽra kunder. MARKNADSCHEF0LVFKD0RV]NRZLF]PHQDUDWWSUREOHPHWL

dag ofta är att man kommer till butiken med en lĂĽng lista men LQWHKLWWDUDOOWPDQEHK|YHU,VWlOOHWI|UDWWMDJDYLGDUHLĂ HUD affärer kommer det digitala konceptet att spara tid fĂśr kunden, som snabbt kan kolla upp och beställa allting direkt pĂĽ plats. â&#x20AC;&#x201C; Samtidigt som kunderna fĂĽr tillgĂĽng till det digitala fĂĽr de I\VLVNVHUYLFHLEXWLNHQVlJHU0LVFKD0RV]NRZLF] 9DURUQDNDQEHVWlOODVWLOOGHQORNDOD%2/,67EXWLNHQHOOHUGL

80

rekt hem, och leveranstiden blir 1â&#x20AC;&#x201C;3 dagar. De digitala butikerna NRPSOHWWHUDVPHGHQLQWHJUHUDGHKDQGHOVRPQnVYLDGDWRU surfplatta eller mobil. :LUVWU|PV-lUQL6WRFNKROPlUHQDYWUH%2/,67EXWLNHUGlU man redan har provkĂśrt det digitala butikskonceptet i liten skala. â&#x20AC;&#x201C; Det har varit lite justeringar fram och tillbaka, men pĂĽ det stora hela har det funkat bra. När det här rullas ut kommer det att bli ett fantastiskt gensvar och det kommer att synas pĂĽ ett KHOWDQQDWVlWWVlJHUYG0DWV&DUOVVRQ Han menar att det blir en positiv igenkänningsfaktor att det NRPPHUDWWĂ&#x20AC;QQDVOLNDGDQDGLJLWDODEXWLNHUKRVDOOD%2/,67 KDQGODUH0HQPHVWVHU0DWV&DUOVVRQIUDPHPRWDWWNXQGHUQD fĂĽr tillgĂĽng till ett mycket stĂśrre utbud â&#x20AC;&#x201C; totalt blir det cirka 16 000 produkter att välja bland. â&#x20AC;&#x201C; MĂĽngfalden i sortimentet, att fĂĽ den bredden sĂĽ att säga, det kommer att bli väldigt intressant, säger han. DEN DIGITALA BUTIKEN bestĂĽr av interaktiva skärmar och

pekskärmar och ger tillgüng till hela sortimentet, oavsett om butiksytan begränsar utbudet eller om varan är slut i hyllan. /DQVHULQJHQVWDUWDUGHQPDUV,VOXWHWDYDSULOVNDDOOD %2/,67EXWLNHUKDInWWVLQGLJLWDODEXWLNLQVWDOOHUDG/HYHUDQ serna sker frün ett gemensamt logistikcenter i Helsingborg.

Â&#x2021;

BOLIST Ĺ&#x2013; BĂ&#x201E;TTRE HEM Ĺ&#x2013; VĂ&#x2026;REN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 80

2014-03-20 14.42


BUTIKER

BOLIST– Från Alfta till Övertorneå

Ortsnamn i bokstavsordning …

Aldrig långt bort. Alltid bra pris och gedigen service. BOLIST – nu hos en handlare nära dig. A

Trävaruhuset i Alfta Alfta Gustis Alunda Arboga Byggtjänst Arboga

Fristads Byggvaror Fristad

HKB Ljungryda Jämshög

Lövånger Järn & Maskin Lövånger

Föllinge Såg Föllinge

Järpens El & Byggmaterial Järpen

M

G

Järnhuset Järvsö Järvsö

44:ans Bygghandel 'LEMMINGEBRO

Färg & Interiör Arlandastad

Bjäre Kvarn 'REVIE

B

Axel P Bengtsfors Lindbergs Bygg & Färg Bergkvara Bergshamra Såg- och Snickeri Bergshamra Bettna Såg Bettna Hjalmar Olssons Byggvaror Bleket JA Lidbergs Trä Boden Forssa Järn & Byggvaror Bollebygd Jonssons Trä Borgholm Benab Byggmaterial Borlänge Braås Järnhandel Braås Nordemans Jernhandel Bredbyn Bromölla Trävaror Bromölla Sedins Färg i Brunflo Brunflo

Gullmar Johansson Bygg Mariannelund

Grimslövs Järn & Bygg 'RIMSLÚV

Nords i Karlskoga Karlskoga

Järnboden i Mariefred Mariefred

G.R.G. Svensson Byggnad 'RUNDSUND

Torgnys Trä Karlstad

Balkheds Bygg & Foder Markaryd

Gråbo Trä 'RÍBO

Kils Trä & Byggvaror Kil

Bergom Såg Matfors

Räfsnäs Såg 'RËDDÚ

Svensk Entreprenad & Maskinservice Kilafors

Mattsons Bygg & Järn i Mora Mora

Trä-Bygg-Järn J. Ericsson 'RËNGESBERG Palms Järn & Bosättning 'RËNNA Grästorps Trävaruaffär 'RËSTORP Forshalls Bygglager 'RËSTORP Svartbäcks Byggvaror 'RËSÚ Kungsstens Byggvaruhus 'ÚTEBORG Partille Trä 'ÚTEBORG Götene Bygg & Fastigheter 'ÚTENE

H

Hagfors Trä Hagfors Allt i Bygg i Ronneby Hallabro

Bräcke Järn & Färg Bräcke

Hallens El & Byggmaterial Hallen

Lokalföreningen i Brösarp Brösarp

Hallstaviks Järnhandel Hallstavik

Bertil Norrby AB Burgsvik Burträsk Järn & Färg Burträsk

Hallstaviks Trävaruaffär AB Hallstavik

Bjäre Kvarn Båstad

D

Olsäter Såg Deje Docksta Järn Docksta

Malå Järn & Färg Malå

Kalix Bygg & Plåt Invest Kalix

Brålanda Trä Brålanda

Degerfors Järn & Färg Degerfors

K

Malungs Bygg & Järn Malung

Allert Järn & Bygg Kisa Kolmårdens Byggtjänst Kolmården Hilmer Bygg & Trä Koppom

Munka Lantmän Ek Förening Munka-Ljungby Byggvaruhuset i Mönsterås Mönsterås

N

Mobergs Bygghandel Nora

Kramfors Järnhandel Kramfors

Norbergs Bygghandel Norberg

Byggnadssnickerier i Krokom Krokom

Ringstads Bygghandel Norrköping

NT Byggmaterial Kvissleby

Roslagsjärn med Färg Norrtälje

L

Nylands Järnhandel Nyland

Skottorps Bygghandel Laholm Nya Lammhults Järnhandel Lammhult

O

Holje El Olofström

PMG Landvetter

Eliassons Järn Oxelösund

Lessebo Järn & Bygg Lessebo

P

Lidingö Järn & Färghandel Lidingö Likenäs Bygg o Färg Likenäs

Holmers Järnaffär Perstorp

R

Ramsele Järnhandel 2AMSELE

Gekå Byggnadsvaror Lilla Edet

Reftele Lantmannaförening 2EFTELE

Rari-Interiör Haparanda

Bygg In / Byggcenter i Limmared Limmared

Grandins Trä & Byggnadsmaterial 2IMBO

Byggman Gotland Hemse

Linderöds Träindustri Linderöd

Lasses i Ryd AB 2YD

Västanhede Trä & Järn Horndal

Danielssons Snickeri & Byggvaror

Rydaholms Järnhandel 2YDAHOLM

Hultsfreds Järnvaruaffär Hultsfred

Ljungaverk

S

Ragunda Bygg & Färg Hammarstrand

Hylte Lantmän Hyltebruk

Sören Svensson Byggvaror Ljusdal

Catrinelunds Hyvleri & Byggvaror Sala

Anders Trä i Loftahammar Loftahammar

Saltis Järn & Färg Saltsjöbaden

ABC Järn och Färg Lomma

Backabo Byggvaror Sandared

Citybutiken i Lycksele Lycksele

Järn o Fritid i Simrishamn Simrishamn

Lysekils Trä Lysekil

Byggfynd Byggmaterial Sjöbo Sjöbo

Jensens Byggland Löberöd

Edebo Såg AB Skebobruk

Idre Bygg & Järn Idre

Löderups Lokalförening Löderup

ByggUppMera i Skivarp Skivarp

Fjugesta Järn & Färg Fjugesta

J

Gekå Byggnadsvaror Lödöse Lödöse

Lindbro Såg och Byggvaror Sköldinge

Fleninge Byggmarknad Fleninge

Jokkmokk

Löttorps Snickeri och Byggvaror Löttorp

Byggman Gotland Slite

Dorotea Järnhandel Dorotea

E

Hällefors Bygg & Järn Hällefors

Mek-Service i Dals Ed AB Ed

Högsby Järn & Redskapshandel Högsby

Emmaboda Byggnadsvaror Emmaboda

Olinders Järn & Färg Hönö

Ny-Be Aktiebolag Eneryda

Hörby Lantmän Hörby

Mälarträ

I

Enköping

F

Bagge Bygg

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 81

81

2014-03-20 14.42


180x2

BUTIKER

Slöinge Trä & Bygg Slöinge

Svärdsjö Järn Svärdsjö

Hoganders Smedjebacken

JLB Bygghandel Säffle

S.O. Fritid & Bygg Sollefteå

Sälens Bygg & Järn Sälen

Spånga Järn & Färg Spånga

Harry Perssons Byggnadsvaror Sölvesborg

O.O. Byggnadsmaterial i Stehag Stehag

T

V Vallåkra Lantmannaaffär Vallåkra Vansbro Byggshop Vansbro

Älvkarleby Byggmarknad AB Älvkarleby Esperöds Byggshop Äsperöd

Ö

Vellinge Trävaror Vellinge

Bäck Såg & Byggmaterial Ödeshög

Vikens Lantmän Viken

Önne Trä- & Byggvaror Önnestad

Lindkvist Järn Taberg

Petterssons Järn Vilhelmina

Bert Fredrikssons Bygghandel Örebro

Tibro Byggvaror Tibro

Vingåkers Järn Vingåker

Örkelljunga Lantmannaaffär Örkelljunga

Material

Järn & Maskin i Uppland Tierp

Bygg & Handel Virserum

Nordemans Jernhandel Örnsköldsvik

Stockholm

Järrestads Härads

SMC Stockholms Maskincentral Stockholm

Lantmannaförening Tommarp

Österby Brädgård Visby

Österbybruks Järn & Bygg Österbybruk

Harås Byggvaror Stora Höga

Torups Byggshop Torup

Elmsta Färg & Järnhandel Väddö

Eskilstunaboden i Österbymo Österbymo

Hälle Såg & Byggvaror Strömstad

Trosa Järn och Färg, Intotec Trosa

Boströms Byggshop Vännäs

Östra Ljungby Lantmän Östra Ljungby

Lösvirkeshus i Strömsund Strömsund

J Gustavssons Byggmaterial Tvååker

Willmans Bygg & Trä Västerås

Övertorneå Järnhandel Övertorneå

Stuguns Bygg & Färg Stugun

U

Bygghuset Stockholm Wirströms Järn & Färg Stockholm

Lerans Bygghandel Sunne Byggbutiken I Svedala Svedala

Lantmännen Ullared Ullared

Räppe Såg & Byggnadsvaror Växjö

Risbergs Byggvaror i Umeå Umeå

Å

LL Byggforum Uppsala

Kinds Järn Svenljunga Byggvaruhuset i Svenstavik Svenstavik

Örns Byggvaruhus Västra Frölunda

Sävja Byggvaror Uppsala

Avskrapningsmatta Finnturf StegEtt Trapprenovering

Gropens Järn, Bygg & Färg Åtvidaberg

Ä Nya Byggvaruhuset i Älvdalen Älvdalen

Fönsterbänk Bovall Entrématta Eco

tel: 031-706 19 10 s www.duri.se s order@duri.se 82

BOLIST Ŗ BÄTTRE HEM Ŗ VÅREN 2014

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 82

2014-03-20 14.42


180x250 Isola S_Layout 1 18.02.14 14:21 Side 1

Produkter till tak, vägg, golv och grund!

TA K

VÄGG

Tätskikt och Underlagstäckning

Isola Tyvek® IsoSoft

Tätskikt för yttertak. Underlagstäckning för olika takmaterial.

Marknadens mest diffusionsöppna vindskydd. 100% Tyvek® membran.

G O LV

GRUND

System Platon Golv

System Platon Källarvägg

Fuktskydd för alla typer av golv. Marknadens mest använda fuktspärr.

Källarens räddning mot fukt och mögel. Originalet av luftspaltbildande fuktskydd.

www.isola.se BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 83

Torra och husVÅREN 2014 BOLISTsunda BÄTTRE HEM Ŗ

Ŗ

83

2014-03-20 14.42


0/344)$.).' " %#/./-)15% Bättre hem – en tidning från BOLIST

BH1_2014_NYResa-Bakvagn_JB.indd 84

2014-03-20 14.42

Profile for Baluba Branded Content

Bättre hem #1 2014  

Inspiration & instruktion. En tidning för hemmafixaren. Utgiven av Bolist, din lokala bygg- och järnhandel.

Bättre hem #1 2014  

Inspiration & instruktion. En tidning för hemmafixaren. Utgiven av Bolist, din lokala bygg- och järnhandel.

Advertisement