Page 1

nr 2 hösten 2013

kaSSanytt Smidig reklamationstjänst sid 3

Fördjupning presentkort – en lönsam affär sid 10–11

kampanj Sälj mer med rätt kampanj sid 14

g! Tävlin ken Vinn bo Lomelinos Glass

Alla tjänar på viktrabatt

En inspirerande tidning från

Kuponginlösen lanserar fyra nya rabattformer som gynnar butiker, leverantörer och kunder.


Innehåll #2 2013

Säg hej till våra nya kuponger olbrända, utvilade och fyllda av energi har vi börjat längta till jobbet – och nu är vi här! I år har fler kunder shoppat sommarmat med kuponger än tidigare år, det visar att kunderna gillar kuponger. Trenden håller i sig även in i augusti och säljarna är laddade med nya spännande kampanjer! Nu gäller det att få säljtryck kring skolstarten även om plånboken är lite tunnare efter semestern. Som vd får jag ta del av bankernas prognoser för utbetalningar via Värdeavier. De kommande veckorna ökar antalet utbetalningar kraftigt – så se till att ta hand om den ökade köpkraften genom att skylta upp att butiken löser in Värdeavier! 30 miljarder kronor har utbetalats via Värdeavier det senaste året, inte undra på att Kuponginlösen är så omtyckt i handeln. Det nya numret av Clear är fulladdat med tips på hur du lyckas sälja mer – och givetvis spännande reportage, bland annat om Jörgen Wennbergs start av ICA Banken. Vi berättar också om ett antal nya lönsamma rabattformer. Äntligen blir det möjligt med viktrabatt på exempelvis frukt och grönsaker. I början av min karriär var jag produktchef på Malaco med ansvar för flera kända varumärken – och givetvis Toy. Även om jag gillar fart före lugn så håller jag tummarna för att Toy lever vidare. Vissa varumärken går inte ur tiden, Kuponginlösen är ett annat exempel på en klassiker. Ladda hyllan med kuponger!

Pontus Ellefsson, vd Kuponginlösen

2

8

KaSSanytt 3 Ny smidig reklamationstjänst 4 Kontoinsättning – en populär tjänst 5 Full satsning på Victoriamässan för Unimon

I butIKen 6 Fyra nya rabatter ska lyfta försäljningen

FördjupnIng 8 Så blev ICA Banken en succé

FördjupnIng 10 Presentkorten laddade med mervärde

en anSvarSFull aFFär 13 Ombud fick en lektion om ekonomisk brottslighet

Kampanj 14 Unilevers kampanj sålde mer glass

KorSord 15 Vinn en härlig bok om glass

varumärKen vI mInnS 16 Toys resa från Alice Babs till i dag

En inspirerande tidning från Kuponginlösen för dig som jobbar i handeln Ansvarig utgivare: Pontus Ellefsson Projektledare: Marika Edberg Redaktör: Per Cornell Grafisk form: Malin Engman Produktion: Redaktörerna, www.redaktorerna.se

Omslagsfoto: Anna Rut Fridholm Medarbetare: Karin Cedronius, Magnus Hagström, Karin Nilsson, Yunin Ström, Nanna Brickman, Pär Krause Repro: Team Repro Tryck: Danagårds Litho

är marknadsledande inom clearingtjänster för den svenska handeln. Företaget hanterar merparten av kupongkampanjerna inom ICA, Coop, Axfood och övriga kedjor. Clearingnätverket, som består av 6 100 butiker, förmedlar årligen kuponger, presentkort, Värdeavier och betalningar för drygt fyra miljarder kronor. Kuponginlösen samarbetar med ledande företag såsom Nordea, Swedbank, Bankgirot, Western Union och Expressen TV4 och Mobilab. Genom Kassagirot erbjuder Kuponginlösen betaltjänster i cirka 400 butiker i handeln. Kuponginlösen är ett betalningsinstitut under Finansinspektionens tillsyn. Kuponginlösen etablerades 1969 och är ett helägt dotterbolag till Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF.


Nu blir hanteringen av reklamationer smidigare för leverantörerna, samtidigt som kunderna får snabbare service.

VA RU C HE C K

25:-

UN ILE VE R

Tjugofem kr onor

Denna varu check ger dig 25 kr rabatt, på produkter i valfri livsmede ur Unilevers lsbutik, sortiment.

Produktcheck

Gäller Kvibille® Cheddar till ett värde av 70kr.

Produktcheck Gäller som beta

NATURENS EGEN

!e(g07z"

Kod 2

Foto: Scanpix

OCR kod: 51398 122

lning för 1 liter

® k valfri Arla Ko mjöl

SPORTDRYCK

Produktcheck

Vi bjuder på en Billys Pan Pizza! Denna kupong ger dig en valfri Billys Pan Pizza 170 gr, helt utan kostnad. Lämna kupongen i kassan.

Värde

12:-

Namn: Till butiken: Inlöses av Kuponginlösen AB. Erbjudandet gäller fram t.o.m. 2014-05-31.

VA R U C H EC

Smidig och snabb reklamationstjänst Snabbare återkoppling till kund och mindre pappershantering. med nya tjänsten SayHey kan leverantörerna hantera varucheckar vid reklamationer lätt och smidigt via mejl.

■ Scan är en av de första leverantörerna som använder nya tjänsten SayHey. Deras avdelning för konsumentkontakt, Matforum, har sedan i våras använt SayHey för att skicka digitala varucheckar via mejl till kunder som ska kompenseras. – Det är väldigt smidigt att slippa skriva ut brev, kuvertera och lämna till Posten. I stället skriver vi bara ett mejl med en varucheck som kunden får direkt i sin inkorg. Det betyder att vi kan ge bättre och snabbare service till våra

kunder, säger Madeleine Kåhre på Matforum. Ungefär en fjärdedel av reklamationsärendena hos Matforum kommer in via mejl och resten kommer in via telefon eller brev. De flesta kunder får erbjudande om att få sin värdecheck per mejl. – De som föredrar att få sin värdecheck i vanliga posten kan fortfarande få det, men de flesta som hör av sig till oss uppskattar att kunna få checken via mejl, utan fördröjning, säger Madeleine Kåhre. SayHey är ett flexibelt system som ger direkt återkoppling till kunderna. Leverantören väljer själv vilken valör checken ska ha och lägger in kundens mejladress samt ett personligt meddelande i systemet.

Kunden får sin varucheck och kan använda den redan samma dag. Varje varucheck har en unik kod så att den bara kan lösas in vid ett enda tillfälle. – När konsumenten har använt sin värdecheck syns det i systemet. Det gör det möjligt att följa upp att kunden är nöjd, säger Pierre Gewerth, kundansvarig för Scan på Kuponginlösen. – Ett annat tänkbart användningsområde, utöver reklamationer, är utskick av värdecheckar i digitala nyhetsbrev. Eftersom varje check är unik och spårbar ger det stora möjligheter att följa kundernas köpmönster och skräddarsy erbjudanden till dem. Under hösten lanserar Kuponginlösen SayHey-tjänsten även för mobiltelefoner.

50:K

UN ILE VE R

Femtio kro nor

Denna var ucheck ge r dig 50 kr rabatt, i val på produ kter ur Un ilevers sor fri livsmedelsbutik , timent.

Fördelar med SayHey: • Snabb service och direkt återkoppling till kunden. • Mindre administration och pappershantering. • Unika checkar ger full spårbarhet, vilket gör att du kan följa upp att kunden är nöjd samt deras köpmönster. • Flexibelt system – leverantören bestämmer själv valör på checken.

bring texas home!

3


KaSSanytt

Femfaldig ökning av insättningar när Kassagirot växer sig större pengar från en loppisförsäljning, en gåva eller liknande, pengar som man vill få in på sitt konto. Här fyller våra ombud en viktig funktion eftersom de kan erbjuda kunderna den här servicen, säger Anna-Karin Anna-Karin Thunborg. Thunborg, För ombuden är det Kuponginlösen. ■ För två år sedan positivt att insättningstjänslanserade Kuponginlöten har ökat eftersom det sen tjänsten Kontoinsättning via leder till att fler kunder besöker butiken, vilket i sin tur kan leda till Kassagirot, som snabbt blev mycket merförsäljning. uppskattad av kunderna. – Så se till att skylta tydligt med – Det är en väldigt efterfrågad att du erbjuder tjänsten, så att tjänst, inte minst i dag när bankkunderna vet att de ska komma till kontoren ofta är kontantlösa och just dig när de vill sätta in pengar, det kan vara problematiskt för tipsar Anna-Karin Thunborg. den som vill sätta in kontanter på Förutom kontanter kan kunden ett bankkonto, säger Anna-Karin även sätta in pengar på sitt bankThunborg, affärsområdesansvarig konto direkt från en Värdeavi. för Betaltjänster på Kuponginlösen. Bara under det senaste året har användandet av tjänsten ökat femfaldigt. För trots att banker och handeln försöker minska kontanthanteringen så existerar det ändå en omfattande kontantvärld i dag. – Allt är faktiskt inte korthandel. Det florerar har Kuponginlösens kontoinsättningsfortfarande mycket kontjänst ökat det senaste året. tanter. Det kan handla om Kontantlösa bankkontor ökar efterfrågan på att kunna sätta in kontanter på sitt bankkonto på annat sätt. Kuponginlösens kontoinsättningstjänst har ökat femfaldigt bara det senaste året.

500%

Fattig augusti – en möjlighet för ombuden Semestern gräver djupa hål i plånboken. men för Kuponginlösens ombud kan augusti innebära möjligheter, eftersom många kunder får utbetalningar via värdeavier.

■ Under augusti och september ökar utbetalningarna via utbetalningskort med hela 25 procent. Det handlar om allt från studiemedel och skatteåterbäring till försäkringsåterbetalningar och annat. Cirka 85 procent av alla utbetalningar är på 2 000 kronor eller mindre, vilket innebär en stor potential för Kuponginlösens ombud.

4

– Många ser de här pengarna som en ”bonus” som de inte har räknat med, vilket gör att de gärna spenderar dem på något lite extra till sig själva. Det skapar möjligheter för butiken att merförsälja till kunden samtidigt som de löser in sin Värdeavi, säger Anna-Karin Thunborg, affärsområdesansvarig för Betaltjänster på Kuponginlösen. Värdeavierna reducerar kontanthanteringen genom att de fungerar som betalningsmedel,

men också genom att de kan användas för kontantuttag, vilket är en klar fördel för butikerna. Värdeavierna är populära och många kunder har hittat till ombuden för att lösa in dem, men det finns ännu fler att nå. – Se till att marknadsföra din butik och berätta för kunderna att du erbjuder tjänsten. Använd skyltmaterial och dekaler i fönstret, och kontakta gärna oss på Kuponginlösen om

du behöver hjälp med material för exempelvis annonsering, tipsar Anna-Karin Thunborg.

glöm inte dekalen i butiken: • Sätt upp entrédekaler som tydligt visar dina kunder att de kan lösa in Värdeavier från Bankgirot, Plusgirot, Swedbank och Sparbankerna i din butik. • Entrédekaler kan du beställa kostnadsfritt från vår webbshop på www.kuponginlosen.se.


KaSSanytt

Unimon får toppbetyg

Många nyfikna besökare i Unimons tält på Victoriamässan.

Foto: Kuponginlösen

Kunderna som testat unimon gillar tjänsten. 99 procent skulle rekommendera den till en vän.

bra respons för unimon positiv respons och många nyfikna besökare. det blev resultatet när unimon som huvudsponsor deltog på victoriamässan på öland i juli. många besökare från landsorten uttryckte sin glädje över att äntligen kunna beställa och hämta ut resevaluta på sin hemort. ■ Den 13–14 juli kunde glada semesterfirare på Öland träffa representanter för Unimon på Victoriamässan, som går av stapeln varje år i samband med firandet av kronprinsessans födelsedag. I Unimons monter kunde besökarna lära sig mer om Unimon, prova att beställa resevaluta på en iPad och tävla om fina vinster samt se trollkarlen Daniel Kane trolla med pengar. – Det var lyckade dagar med många besökare – cirka 10 000 personer per dag. Många var väldigt intresserade av Unimon och ville veta mer om tjänsten. Inte minst de som kom från mindre or ter där det tidigare inte har funnits någon valutaväxlingstjänst, säger Marika Edberg, marknadschef för Unimon. Flera av besökarna uttryckte sin uppskattning när de förstod

att Unimon finns hos 400 ombud runtom i landet. – Många blev glatt överraskade när de fick höra att just deras hemort har ett Unimon-ombud, trots att de bor på en liten ort på landsbygden. Det är just detta som är så unikt med Unimon. Vi tycker det ska vara lika enkelt att få med sig kontanter på resan som att handla tidningen, säger Marika Edberg. Generösa öppettider hos ombuden och möjligheten att beställa resevaluta på nätet när som helst på dygnet är två andra stora fördelar som flera av besökarna blev positivt överraskade av. – För Unimon och ombuden är deltagandet i Victoriamässan

ett utmärkt sätt att marknadsföra tjänsten och att möta nya kunder. Dessutom är tidpunkten – mitt i semestertider – ett perfekt tillfälle att prata resevaluta, eftersom många människor är på väg utomlands. – Vi ökar kännedomen om Unimon resevaluta och träffar också många presumtiva kunder som ska ut och resa under sommaren, säger Marika Edberg,. I år hade Victoriamässan och Victoriadagen i Borgholmsparken lite extra kunglig glans eftersom eventet firade 35-årsjubileum och större delen av de forna Victoriastipendiaterna var på plats för att fira kronprinsessan.

Kuponginlösen har gjort den första större NKI-undersökningen (nöjd kund-index) gällande valutaväxlingstjänsten Unimon. Resultatet talar för sig självt. 99 procent av de kunder som har testat tjänsten och svarat på undersökningen säger att de skulle rekommendera sina vänner att växla valuta via Unimon. Och cirka 95 procent av dem uppger att de kommer att använda tjänsten igen. Några av omdömena från kunderna låter så här: ”Mycket bra och smidigt. Billigare än att gå på banken och växla.” ”Bra för oss ute på landet!” Marika Edberg, marknadschef för Unimon, är förstås nöjd över resultatet: – Det här är ett kvitto på att det finns ett behov av den här typen av tjänst och att vi har utformat den på rätt sätt. Utifrån undersökningen kan vi göra den ännu bättre. Undersökningen gjordes under juni månad och besvarades av 1 000 personer. De som hade beställt valuta i butik fick undersökningen via mobilen och de som hade växlat via nätet fick den i ett mejl.

detta är unimon • Unimon är en valutatjänst där kunden beställer sin resevaluta via nätet eller i butik. Valutan levereras med Posten i rekommenderat brev till något av landets 1 600 postombud inom tre helgfria vardagar. • Att beställa valuta via Unimon är kostnadsfritt, endast en avgift om 35 kronor tas ut för det rekommenderade brevet. Minsta summa att beställa är 2 000 SEK och som mest kan kunden beställa valuta för 20 000 SEK under sju dagar.

5


I butIKen

viktrabatt, procentrabatt, mängdrabatt & multierbjudanden:

Säg hej till framtidens rabattkuponger! länge har en rabattkupong varit just ett erbjudande med fast kronrabatt, men nu är det nya tider. I år kommer du att se fyra nya rabattformer stoltsera bredvid butikshyllornas klassiker. Text: nanna brickman Foto: anna rut Fridholm

v

i är väldigt glada över att äntligen få presentera våra nya rabattformer. De kommer att göra helt nya produktgrupper tillgängliga för rabatterbjudanden och dessutom ge leverantörer och butiker

Pernilla Lindberg, butikschef för Coop Konsum i Södertälje, tror mycket på den nya viktrabatten som Coop nu testar.

6


I butIKen

Kunden Gunilla Holz vill gärna ha bättre rabatt på frukt och grönt.

chansen att skapa än mer spännande kampanjer, säger Pierre Gewerth, key account manager på Kuponginlösen. Han berättar att erbjudanden med fast kronrabatt länge har varit de enda man har kunnat hantera rent tekniskt, men att en ny och efterlängtad teknik nu är klar. – Det är ett jätteprojekt där nya plattformar måste integreras i kassasystemen. Men efter att ha sett en ökad efterfrågan på nya rabattformer har vi tagit fram tekniken som krävs, och två stora butikskedjor har redan implementerat tekniken i sina system. procentrabatt, mängdrabatt,

multierbjudanden och viktrabatt är de fyra nya rabattformerna, och var och en har sina egna fördelar, menar Pierre Gewerth. – Procentrabatt kan locka kunden vid lägre priser – för en vara som kostar 10 kronor är en kupong som ger 30 procents rabatt mer spännande än en som ger tre kronors rabatt. Mängdrabatt, som ger kunden en vara till på köpet, passar jättebra om man vill presentera en ny produkt eller samarbeta med en annan leverantör. Och med multierbjudande kan man säkerställa att kunden köper produkter som fungerar extra bra tillsammans. Sist men verkligen inte minst är viktrabatten. Med viktrabatten kommer varor som säljs i lösvikt – som frukt och

Här är de nya rabattformerna: viktrabatt: Kunden får rabatt baserat på den vikt hon eller han köper, till exempel tio kronors rabatt per kilo.

Flera provKampanjer har

grönsaker, nötter eller lösgodis – för första gången att bli tillgängliga för kupongkampanjer. pernIlla lIndberg, butikschef

på Coop Konsum Folkparken i Södertälje, tror att viktrabatten kommer att bli en hit. – Det är ett jättespännande koncept som fungerar väldigt bra. Kunderna kommer nog att haja till när de ser kupongerna vid frukt- och grönsaksdisken, och det är positivt. Det är lätt att bli överväldigad av mängden skyltning som finns i en butik, så det gäller att utnyttja sina ytor på ett smart sätt.

”Det blir en ’winwin-win’-situation för leverantör, butik och konsument.” procentrabatt: Kunden får procentrabatt på en vara, till exempel tjugo procents rabatt på en chokladkaka. Kombinationsrabatt: Kunden får en vara på köpet, till exempel en fikonmarmelad vid köp av en camembert-ost.

genomförts med de nya rabattformerna, bland annat av livsmedelsföretaget Procordia Foods. Jenny Evertsson, senior trade and action manager på Procordia, berättar mer. – Vi var nyfikna på att göra en mängdrabattskampanj med en ”Köp 3, betala för 2”-kupong och resultatet av kampanjen blev riktigt bra. Försäljningen överträffades jämfört med samma veckor föregående år och dessutom till lägre kostnad. Jenny Evertsson menar att kuponger med mängdrabatt eller multierbjudanden är otroligt volymdrivande jämfört med de klassiska rabattkupongerna.

– KonSumenterna bär ju med sig flera varor hem i stället för en enstaka som de har fått rabatt på. Eftersom butiken inte sänker några priser själva så blir det en ”win-win-win”-situation för leverantör, butik och konsument. Men den kanske allra största fördelen är de kreativa möjligheterna som de nya rabattformerna för med sig. – Att kunna jobba med olika typer av rabatter öppnar upp för helt nya kampanjer. – Det innebär dessutom att vi kan göra kampanjer oftare eftersom vi kan variera oss mer, och det är förstås välkommet. ■

multierbjudanden: Kunden får X kronors rabatt vid köp av flera specifika produkter, till exempel tio kronors rabatt vid köp av schampo, balsam och inpackning av ett visst varumärke.

7


FördjupnIng

vi befinner oss i ekonomikrisens 90-tal. Ica står inför stigande kostnader när allt fler plockar fram betalkort i kassan. Så vad gör de? jo, något som beroende på utfallet är briljant eller otroligt dumdristigt: Startar en egen bank. Text: nanna brickman Illustration: yunin Ström

Kundkortet som blev en hel bank d

u måste förstå bakgrunden till det här. Det var inte så att vi ville starta en bank, egentligen. ICA Bankens vd Jörgen Wennberg sitter i sin bil på väg från ett möte till ett annat samtidigt som han berättar hur matbutiken ICA blev en av de första verksamheterna i Sverige att starta en bank utan att vara ett helägt dotterbolag till ett finans- eller försäkringsbolag. – Historien sträcker sig tillbaka till slutet på 80-talet, när vi först såg kortbetalningen komma till Sverige. Det tog inte lång tid innan vi förstod att bankernas kortkostnader skulle bli för höga för oss om vi inte gjorde något – om vi inte kom med en motåtgärd. Motåtgärden som Jörgen Wennberg pratar om är förstås ICA-kortet.

– Man kunde till exempel inte se om ett kort var spärrat utan att gå igenom särskilda spärrlistor. Betalterminaler fanns inte heller – dem tog vi fram 1992. Vi byggde faktiskt en helt egen teknisk infrastruktur kring kortet för att inte sitta i bankernas knä. Med facit i hand kan vi konstatera att det var ett bra och strategiskt beslut.

90-talet, men inte lika mycket som man hade hoppats på. I stället såg man hur andra betalkort började stå för en allt större del av betalningarna. ICA frågade sina kunder vad de ville ha, och svaret blev: ”Vi vill inte ha en massa kort i plånboken.” – För att använda ICA-kortet ville man ha fler tjänster på det – banktjänster. Så ICA bestämde sig för att starta en Jörgen Wennberg, vd ICA bank och 2001 realiserades KundKortet presenterades Banken. visionen. 1990 och hade ett så kallat – Att ingen annan verksammatkonto kopplat till sig. Ett köp het som inte var närbesläktad med med ICA-kortet innebar inga kostnader bank- eller försäkringsväsendet hade alls för butiken. Men att ta fram det var gjort något liknande tidigare verkade ingen enkel sak. Liksom så många andra inte vara något hinder. Inte heller ville av dagens självklarheter hade tekniken man låta någon annan leverera bankbakom den här innovationen bara nått tjänsterna. fröstadiet för ett par decennier sedan.

8

Ica-Kortet växte under

”Det kan väl inte vara så svårt, tänkte vi. Men där hade vi förstås fel.” – De svenska bankerna satt med dyra lokaler och gamla system, så vi gjorde det hellre själva. Med vårt varumärke, vår transparens och våra korta beslutsvägar kan det väl inte vara så svårt, tänkte vi. Men där hade vi förstås fel. ICA Bankens första år var kantade med bekymmer. Detta berodde inte


FördjupnIng

Kundkortet banade vägen för visionen om ICA Banken. Nu kan kunderna utföra flera tjänster direkt i kassan, eller på internetbanken.

Kuponginlösen & ICA växlar dina semesterpengar varför nöja sig med banktjänster när man kan bli valutahandlare också? det tänkte Ica när Kuponginlösen i höstas föreslog ett samarbete kring sin nya tjänst unimon. anna-Karin thunborg på Kuponginlösen berättar mer. Vad är Unimon? – Unimon är en tjänst som låter kunder beställa resevaluta i butik eller via nätet. Valutan levereras med Posten i rekommenderat brev till kundens närmsta postombud. Varför har ni utvecklat tjänsten? – I dag görs drygt 18 miljoner utlandsresor per år och marknaden för resevaluta värderas till över 20 miljarder svenska kronor. Valutamarknaden domineras av en aktör och det finns en klar potential för ett alternativ som erbjuder tjänsten på ett nytt sätt. Unimon skapar en ny ”lättillgänglig” marknadsplats för resevaluta. Du beställer valutan på nätet eller i butik och hämtar sedan ut valutan hos någon av Sveriges 1600 postombud. Det innebär att man når alla svenskar, var de än bor. Varför tror ni att just ICA har nappat på Unimon? – Det är ett spännande komplement att addera till deras kunderbjudande. Sedan har vi på Kuponginlösen haft många riktigt bra samarbeten med ICA genom åren – det spelar nog också in.

minst på projektets tajming – många konsumenter hade fortfarande en misstro till banker efter 90-talets finanskris. – det var en rejäl uppförsbacke.

Men det är lyckligtvis historia nu. I dag har vi betalat tillbaka alla uppstartskostnader. Vi har ordning på våra processer och

system, vi har en internetbank, egna fonder och försäkringar. Det blev faktiskt en riktig solskenshistoria. I dag, 12 år efter starten, har nästan en halv miljon svenskar ICA:s bankkort. – Målet är att ha en miljon kunder 2016 – och det kommer vi att ha, säger Jörgen Wennberg innan han hastar i väg till nästa möte. ■

I maj 2013 lanserade ICA Banken valutaväxling via Unimon. Inom en snar framtid kommer även ICA-butiker att erbjuda tjänsten.

9


FördjupnIng

laddat med v

presentkort allt fler butiker får de laddningsbara presentkorten i och med att konceptet nu rullas ut över landet. För annelie Schedin är de ett sätt att komplettera utbudet i hennes direkten nöje-butik i Stockholm. Text: per cornell Foto: Karin nilsson

10

ideo- och spelbutiken Direkten Nöje vid Hornstull i Stockholm hörde till de första butikerna i landet som fick in de laddningsbara presentkorten via Kuponginlösens nya samarbete med Blackhawk Network. Annelie Schedin har stora förhoppningar på nytillskottet. – Jag ser ju att presentkort kommer stort i hela landet. Den här typen av nya tjänster är alltid intressanta för mig som Direktenhandlare. För Annelie Schedins del är det framförallt presentkorten för Ticnet som har saknats. Hon är Ticnetombud men har inte haft möjlighet att sälja presentkort på biljetter.


FördjupnIng

laddningsbara presentkort: • Marknaden värderas till 4 miljarder kronor • Tillväxttakten ligger på 10 procent per år • Laddas vanligen med 250-350 kronor • Totalt säljs 13 miljoner presentkort i Sverige per år. • De flesta givarna är 35–54 år medan mottagaren är 15–24 år. • Vanligaste gåvotillfällena är jul och födelsedagar.

Annelie Schedin var en av de första handlarna som testade Kuponginlösens nya smarta presentkort.

– Det har inte känts bra. Kunderna förväntar sig att vi ska sälja presentkort från Ticnet eftersom vi är ombud. Jag vet att det finns en stor efterfrågan på detta och på andra presentkort. Presentkorten representerar ett stort värde som exponeras på en liten butiksyta. Butiken har heller inga inköpskostnader eller lagerkostnader, korten tar liten plats och risken för svinn är obefintlig eftersom korten inte har något

värde förrän de är aktiverade. Presentkorten kan också locka en ny kundkategori till butiken genom att det är en annan aktörs tjänst som säljs. Det ökar inte bara omsättningen utan ger också goda chanser till merförsäljning. Korten kan också ge möjligheten att skapa en relation med nya kunder. – Då jag redan är Kassagiroombud och har systemet i min kassa så var det bara att upplåta plats och börja sälja, säger Annelie Schedin. En förklaring till framgången är den enkla hanteringen. För den som jobbar i kassan är det lika enkelt att sälja och aktivera ett presentkort som att cleara en rabattkupong. – Satsningen på presentkort är en god affär för butikerna. På sikt kommer presentkorten i allt högre grad att ersätta de klassiska ”gåbortpresenterna” som blommor, en flaska vin eller choklad. Men man vill fortfarande överräcka en fysisk present till värden eller födelsedagsbarnet, säger Johnny Lönnberg, försäljningschef på Kuponginlösen. För handelns del finns flera fördelar med presentkorten. Det har till exempel visat sig att den som fått ett kort i present besöker kedjan som utfärdat kortet i genomsnitt två gånger. Dessutom handlar kunden för 53

elva varumärken på direkten: • Bokia

• Spa

• Guldfynd

• Nilsson Group • Spotify

• Joycard

• Ticnet

• Itunes

• XL Bygg

• Filmnet

• Tidningskungen

procent mer än den uppladdade summan. – Presentkort ökar kedjans chanser att knyta relationer med nya kunder. Det ligger stort fokus i dag på att få in kunder i butiken. Försäljningen av ett presentkort innebär en ökad försäljning för handeln, säger Johnny Lönnberg. Sommaren är inte högsäsong för att sälja presentkort, men nu när skolorna är igång och hösten närmar sig kommer försäljningen att öka tror Annelie Schedin. – Dels tar det lite tid för kunderna att lära sig att vi har något nytt i butiken och dels är hösten och sen framförallt julen bästa tiden för presentkort. Visst är det många som behöver en present i sista minuten som handlar, men det är också många som gärna ger bort just ett presentkort för att den man ger det till ska få en present med valmöjlighet. Det finns några förbättringar i systemet som hon hoppas på ska komma. Det ena är att presentkorten ska gälla längre än tolv månader innan de går ut eller att kunderna i alla fall ska kunna förlänga tiden om så behövs. Hon skulle också gärna se att kunden själv ska kunna välja vilket belopp kortet ska laddas med. En annan förbättring är att hon och hennes personal på sikt hoppas kunna ladda upp korten i samtliga kassor i butiken. I nuläget behöver de ta med presentkortskunden till en speciell tjänstekassa, för att kunna ladda upp presentkortet. – Det här är inget stort problem och säkert något som kommer att utvecklas framöver. Men det vore praktiskt. ■

11


t o r i g a Kass u bättre! n n ä u n

Bli den ”nya banken”!

Nu erbjuder vi ännu fler tjänster tillsammans med våra starka samarbetspartners, Bankgirot, PlusGirot, Swedbank, Sparbankerna och Western Union. Som ombud för Kassagirot kan du erbjuda följande tjänster:

• Lösa in Värdeavier från Bankgirot, PlusGirot, Swedbank och Sparbankerna.

Nyhet i Kassagirot!

• Betala räkningar till PlusGirot och Bankgirot • Kontoinsättning till valfria svenska bankkonton • Resevaluta • Skicka och ta emot pengar genom Western Union

Nyhet i Kassagirot!

Beställning av resevaluta, kunden hämtar ut pengarna hos sitt närmaste postombud.

• Lösa in rabattkuponger

Smart lösning!

I servicestationen kan dina kunder uträtta de flesta ärenden själva.

Missa inte chansen till ökade intäkter, maila till info@kassagirot.se

Kuponginlösen är marknadsledare inom clearingtjänster i den svenska handeln. Nätverket med 7000 butiker clearar kuponger, presentkort, värdeavier och betalningar för mer än fyra miljarder kronor årligen. Företaget är i stark tillväxt och sysselsätter 50 medarbetare. Kuponginlösen utvecklar framtidens betaltjänster genom Kassagirot i cirka 500 butiker. KI Kuponginlösen AB etablerades 1969 av DLF - Dagligvaruleverantörers Förbund. Läs mer om oss på: www.kuponginlosen.se och www.kassagirot.se


en anSvarSFull aFFär Rebecca Johansson Stilli, Bengtsfors, lärde sig mycket under ombudsträffen i Karlstad.

viktig ombudsutbildning om penningtvätt genom att vara vaksam, förstå riskerna och våga ställa frågor kan vi gemensamt ta upp kampen mot penningtvätt. det är huvudbudskapet vid Kuponginlösens ombudsträffar som äger rum under året. Text: Karin cedronius Foto: ulla-carin ekblom

o

mbudsträffarna har varit välbesökta och lockat ett hundratal Kassagiroombud runt om i Sverige. Huvudsyftet med träffarna har varit att utbilda och informera om de risker som finns för att Kuponginlösens betaltjänster utnyttjas för penningtvätt och det ansvar butikspersonalen har som ombud. Penningtvätt innebär att föra in pengar från brottslig verksamhet i det finansiella systemet. – Vi vet att det dagligen tvättas pengar till mycket stora belopp, även i Sverige. Därför vill vi ge våra ombud stöd och förståelse för vad vi tillsammans måste göra för att förhindra att penningtvätt sker via oss, säger Christina Strandman Ullrich, Compliance Officer på Kuponginlösen. All kontanthantering kan innebära en risk att medverka till penningtvätt. Det gäller att arbeta riskbaserat och känna sina kunder, så att man märker om det dyker upp något misstänkt. Att ställa

frågor eller avbryta en misstänkt transaktion är inte bara en rekommendation, det är ett krav. – Om en kund vill sätta in ovanligt stora belopp i kontanter, eller om transaktionen verkar underlig på annat vis, då måste personalen fråga vad det handlar om och varifrån pengarna kommer. Är svaret otillfredsställande ska butiken säga nej, fortsätter Christina Strandman Ullrich. att medverKa tIll penningtvätt

är straffbart. Som ombud måste man rapportera misstänkta transaktioner till Kuponginlösen. – Ibland kan man komma på att något var konstigt först när transaktionen är genomförd. Då ska den rapporteras till oss så fort som möjligt. Rebecca Johansson Stilli från Shell i Bengtsfors var en av deltagarna på Karlstadsträffen.

var vaksam på: 1 Stora kontantbelopp. 2 Om kunden vill göra en transaktion för någon annans räkning. 3 Om kunden vill dela upp en betalning till samma mottagare i flera transaktioner. 4 Om du inte får trovärdiga svar från kunden. 5 Om du ser ett mönster relaterat till en kund över tid som inte har en trovärdig förklaring. Du ska inte genomföra transaktionen om du känner tveksamhet eller misstanke. Om du känner obehag inför kunden får du genomföra transaktionen men måste omedelbart efteråt rapportera den till Kuponginlösen.

– Eftersom vi blev ombud bara någon månad före träffen så var det perfekt timing. Det var intressant att få tips från dem som har varit med längre än vi. Jag gillar upplägget där presentationer blandas med erfarenhetsutbyte. Även Pia Gustavsson från ICA Supermarket i Haga var nöjd med dagen: – Vi är också nya som ombud, därför var det väldigt nyttigt för oss både att få information från Kuponginlösen och att lyssna på andra ombud. ■

13


Kampanj Glasskupongen som GB och Aftonbladet gjorde i samarbete med Kuponginlösen var en succé.

Kampanj sålde både pocketböcker och tidningar Köp expressen och få 20 kronors rabatt på valfri pocketbok från bonnier pocket eller månpocket.

GB-GLASS PÅ KÖPET

KUP ONG I TID NING EN

■ Kampanjen i tidningen Expressen, samt även i GT och Kvällsposten, pågick under två veckor i slutet av april och början av maj. – Vi såg det här som ett alternativ till en vanlig annonskampanj och att det var ett bra läge att prova. Tidningar och böcker hänger ju ihop, säger Marie Cavallin på Expressen. Annonserna med rabatterbjudanden fanns både i de fysiska papperstidningarna och på respektive tidningars webbsidor. På webben kunde besökarna fylla i sitt mobilnummer och på så sätt få en rabattkupong på 20 kronor skickad till sin mobiltelefon. Vid köp av en Expressen och uppvisande av rabattkupong fick kunden alltså 20 kronors rabatt på utvalda pocket- böcker vid något av köpställena, som bland annat var Pressbyrån, ICA, Coop, Willys, Hemköp och PrisXtra. Marie Cavallin säger att det är fullt möjligt att de genomför liknande kampanjer även i framtiden.

med Aftonb ladet i dag – värde: 25 kr ”s

Le t

Ma ia Montar zamis svar Till Tony irvinG

Slår tillbaka ef

aftonbladets glasskampanj gav 23 000 köp

■ Kampanjen pågick under tre

r Pocket eller från Bonnie a pocketböcker 2013 - 12 maj 2013. bok gäller samtlig 29 april , Hemköp, Tempo,och på valfri pocket posten från och med den Willys Hemma räcker 20 kr rabatt sen/GT/Kvälls butiker; Pressbyrån, Willys, gäller så långt lagret Erbjudandet vid köp av Expres ma. följande Erbjudandet Månpocket en gäller på ser kan förekom Coop och ICA. och kupong Lokala avvikel City Gross, Eko, Erbjudandet er rabatter. r´n, PrisExtra, nden och/ell Handla sh, erbjuda Euroca eras med andra kan inte kombin

14

Ku Ex pong Wi pres en oc llys, sen/ ger h ICA Wi GT 20 . Lo llys He/Kvä kr rab ka mm llspo att la av a, ste på vik He n frå pock els mk n etb er öp de ok ka , Te n 29 frå n för mp ek o, Eu april n Bo om roc - nn ma as 12 ma ier . Til h, j Pock l bu Ha 2013. et tik ndlar Er eller en : inl ´n, bjuda Må öses PrisE nd npoc av xtra, et gä ket Ku Cit lle vid po y r på kö ng Gr Pr p inl os es av ösen s, Ek sb AB o, Coyrån, . op

ce

ter brutala så gningen lördag 20 april

med hjälp av Kuponginlösen har aftonbladet och gb glace testat en kampanj som gjort att de som köpt tidningen samtidigt fått en gratis glasskupong.

att på och få 20 kr rab Köp Expressen tbok från Bonnier Pocket en valfri pocke t. eller Månpocke

da n

dagar tidigare i år. Liknande kampanjer gjordes under hösten förra året. – GB marknadsförde årets nya glassar samtidigt som vi gav våra läsare som köper papperstidningen ett mervärde som i sin tur ökar vår upplaga. Det är ett projekt som gynnar båda parter, säger Petra Loboda, som är säljare på Aftonbladet. Själva kampanjen gick ut på att konsumenter som var inne på Aftonbladets mobila sajt, det vill säga

de som läser Aftonbladet på sin smartphone, kunde skriva in sitt mobilnummer direkt i en annons från GB och via ett sms få sin mobila kupong som gav dem en valfri glass från GB. Enda villkoret för att kunna utnyttja kupongen var att de också köpte en Aftonbladet. Under tre dagar marknadsfördes kampanjen i Aftonbladet på nätet och i den vanliga papperstidningen. Erbjudandet fanns dessutom på Aftonbladets löpsedel. Kampanjen gjordes möjlig tack vare Kuponginlösens system. – Det är ju vi som ersätter butikerna med rabattvärdet som vi i vår tur har fått in från Unilever, säger Pierre Gewerth på Kuponginlösen. Unilever är det företag som äger GB. Resultatet av kampanjen

2013

var positivt. 111 000 mobilkuponger laddades ner under tre dagar. Totalt var det fler än 23 000 kuponger – både mobila och från papperstidningen – som löstes in i butikerna. Uppföljningar visar att det faktiskt var flest papperskuponger som löstes in, även om mobilen var med och skapade trafik till butikerna. Det här var inte den första kampanjen av det här slaget som Aftonbladet och GB gjor t tillsammans. Samma typ av kampanj genomfördes också i oktober förra året. – Då var det ett sätt att säga ”tack för sommaren”, säger Petra Loboda, som inte utesluter fler liknande kampanjer senare i år tillsammans med Unilever.

Den här bilden ska finnas ten för att en svart sida dold på dokumenska generera plåtar annars fyra blir det fel met. i överföringssysteHälsar Björne


KorSord PLAGG FÖR EFTER DUSCH

NÖJDA

ROYAL AIR FORCE

TIONDELS LITER

LÄKARPRAKTIK

SINGEL

GRUNDTON I STÅR PÅ EN DURRAD SKALA

3.

STÖRD DYGNSRYTM

I VATTEN HÖLL HEMLIGT ÄR ALLA ÄGG

MÅTTENHET

FOTBOLLSFÖRBUND YTA

VÅNINGS -PLAN

9.

HÖLJE KORT NUMMER

PARTI TILL VÄNSTER

PÅ FLASKOR

SOFIA K

PÅ FÖRSTA PLATS

KORSNING RESISTENS

2.

GÄNG DJUP SKED 6.

LÄTTANSES KONSTI- BALTVÄDER- TUTIONS- FOLK MÅNGEN ODLAD OCH MAN STRECK UTSKOTKAN MAN KVINNA VARA DEN SÄTTA TET TRÄDGÅNG

KÄKA! TRÄSK KORNSKAL GÖR MAN I EKA

VETT- 1. SKRÄMD SJUKDOM I NERVER

DASS FYSIK, KEMI, BIOLOGI

INTE VETA MEN ANA

ÄNGLAR -NAS STAD I VATTEN

FIK VAR HÄLSAD PÅ LATIN

KAN MAN RALLYESS HA OCH KÄNNA VERS

8.

PARDANS

MÖTESPLATS SENIOR

7.

PINNE MED LINA

SKÄRA

4.

RUM FÖR MATLAGNING EN PREMUFTIS POUTSITION LÅTANDE

TILLFÖRORDNAD

VÄTE

5.

FÄLTHÖNA

SCOUTLÄGER SATT I GRANEN

Lös krysset och hitta ordet nedan. Skicka lösningen till clear@redaktorerna.se eller Redaktörerna, Box 92170, 120 08 Stockholm. Märk kuvertet ”Clear, korsord”. Ange namn och adress. Tre vinnare med rätt svar får boken Lomelinos Glass. 1.

2.

3.

3.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

6.

8.

9.

lös krysset, vinn boken! upptäck hur gott och enkelt det är att göra din egen glass i linda lomelinos nya glassbok.

■ I boken Lomelinos glass finns gräddiga glassar, svala sorbeter, glassar med nötter och choklad och sommarens alla läskande frukter och bär. Här finns också floats,

desserter, glasstårtor och tillbehör som såser och maränger. Recepten presenteras med Linda Lomelinos omisskännliga stil där sockersött möter sparsmakat vemod. Hennes foton får det att vattnas i munnen och väcker ett begär som endast kan stillas av något svalkande. Linda Lomelino bjuder på

klassiska smaker i enkla recept. Dessutom är det enkelt beskrivet, vare sig du gör glassen i glassmaskin eller bara rörd i bunke. Glass passar både som findessert och till barnkalaset – och är så enkel att göra att du kan röra ihop den bara till dig själv.

Vi gratulerar tre vinnare som löste korsordet i förra numret. Rätt svar: Framtidskupongen. Birgitta Alm, Svärdsjö, Ylva Pettersson, Uddevalla och Carina Sjunnesson, Halmstad.

15


Avsändare: Kuponginlösen AB, 173 83 Stockholm

varumärken som håller

ta’t lugnt, ta en toy!

nostalgisk? Tipsa redaktionen så skriver vi om ett varumärke du minns! clear@redaktorerna.se

Klassiska toy återuppstod för två år sedan. vissa varumärken går inte ur tiden. och vissa reklamslogans sätter sig och får eget liv. Text: magnus Hagström

l

ångt efter att Alice Babs sjungit och pratat om tuggummimärket i bioreklamen kunde man höra Toys slogan som ett slags stridsrop bland levnadsglada ungar. Detta trots att barnen på 60- och 70-talen själva snarare tuggade Bugg – Toy var ett lite mer vuxet alternativ som ofta hittades i handskfacket i föräldrarnas bil. Men det var 1934 det började. Med inspiration från Amerika, där man börjat serietillverka tuggummi i slutet av 1800-talet, började Marabou saluföra det egna märket Toy. Det blev snabbt stort på den svenska marknaden. Framgången hade lika mycket att göra med smaken som med namnet och den snygga designen. Och efter att jazzsångerskan Alice Babs började sjunga om tuggummit i biograferna kände alla till slogans som ”Frisk i mun med Toy” och så småningom ”Ta’t lugnt, ta en Toy”. Allra störst var märket under 1960-,

70- och 80-talen då Toy hade en marknadsandel på makalösa 70 procent. Några varianter på originalsmaken som fanns under de här åren var Spearmint, Citron Mint och Lakrits Mint.

att kännedomen om märket var mycket hög trots tio års frånvaro på marknaden. Återlanseringen ses som lyckad, även om man är långt från marknadsdominansen som numera ligger ett halvsekel bort. Marknadsandelen är just nu 2,5 procent och byggd av en lojal och sakta ökande kundkrets.

popularIteten För toy höll

i sig tills det blev trend med sockerfria tugggummin. Märken som Stimorol, V6 och Wrigley’s tog över i skarven 80–90-tal. Lanseringen av sockerfria Toy blev aldrig någon succé och 1998 lade Malaco (som tagit över produktionen från Marabou) ned produktionen. 2004 gjordes en tillfällig och begränsad jubileumsupplaga om 700 000 paket och 2011 nylanserades Toy av Cloetta, en del av samma koncern som den tidigare tillverkaren. Företaget hade märkt

numera FInnS märKet i tre smaker. Den riktigt klassiska är peppermint – tuggummit i den vita förpackningen är Toy för de flesta. För den mer äventyrlige finns också spearmint och sweetmint. För att ingen ska behöva ta fel säljs dessa i förpackningar med den klassiska Toyloggan mot blå eller grön bakgrund. ■

toy genom åren 1934 Toy börjar tillverkas av Marabou.

1950-tal Jazzsångerskan Alice Babs figurerar flitigt i bioreklamen för Toy och dess slogan ”Frisk i mun med Toy” slår stort. 16

1956 Reklamfilm med Alice Babs som låtsas stå på gränsen mellan Norge och Sverige och berättar på båda språken om Toy-tuggummits förträfflighet. 1960-tal ”Ta’t lugnt, ta en Toy” blir ett begrepp.

1960–70-tal Glansåren, då Toy säljer 600–700 ton om året och märket dominerar i Sverige och Norge.

1976 Proggbandet Nationalteatern sjunger om Toy på LP:n ”Kåldolmar och kalsipper”.

1970 Stefan Demert sjunger om en myra som brottas med ett Toy på LP:n ”Musik för smutsiga öron”.

1998 Marabou förvärvas av Malacokoncernen.

2011 Nylansering av Toy, nu med Cloetta som producent.

2013 50-talsnostalgiska teaterföreställningen ”Ta’t lugnt, ta en Toy” turnerar i landet.

Clear #2 2013  
Clear #2 2013  

En inspirerande tidning från Kuponginlösen.

Advertisement