Realgymnasiet: Våra program 2024/2025

Page 1

Högskolebehörighet och yrkesexamen – dubbelt upp!

Plugga ditt intresse.

Bli vad du vill.

Våra program 2024/2025

Innehåll Hitta rätt!

Varför Real? 12 anledningar

Samarbetspartners

Internationell APL

Elevporträtt – Alice

Högskolebehörighet och lärling

Elevporträtt – Matilda

Yrkesprogram med högskolebehörighet

Naturbruksprogrammet

Sällskapsdjur & Djursjukvård

IT-Support

IT-Säkerhetstekniker

Fordon- och transportprogrammet

Fordon & Transport - ProMeister

Hotell- och turismprogrammet

Hotell & Turism - Strawberry

Högskoleförberedande program

2
Hund Ridning Trav Naturturism Hantverksprogrammet Hår- & Makeupstylist Frisör Barberare El- och energiprogrammet
Djurpark
IT-Tekniker
Teknikprogrammet Teknik Estetiska programmet Estetik & Media
finns våra programfördjupningar Våra skolor Kontakta oss 4 6 8 10 11 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 36 38 40 42 44 46 47 48
Här

Vår storlek – din trygghet

Realgymnasiet är störst i Sverige inom Naturbruksprogrammet och har ca 25 % av Sveriges naturbrukselever. Som elev hos oss får du ta del av ett enormt branschnätverk samt kompetens och erfarenhet från en stor lärargrupp, spridd över Sverige, som ständigt samverkar och bidrar till undervisningen för att skapa kvalitet, trygghet och utveckling.

Vi strävar alltid efter att vara ledande inom de program vi erbjuder och att leverera en utbildning av högsta kvalitet. Oavsett vad du drömmer om och vilket program du läser så vill vi ge dig de verktyg, kunskaper och branschkontakter just du behöver för att nå dina mål. Du hittar våra skolor centralt i städerna, så att du lätt ska kunna ta dig till oss.

3

VARFÖR REAL?

12 anledningar

1

Högskolebehörighet och yrkesexamen

Vill du börja jobba direkt efter studenten eller studera vidare? Hos oss får du både en yrkesexamen och högskolebehörighet – dubbelt upp helt enkelt!

3

Jobbgaranti hos samarbetspartners

Några av våra partners garanterar dig jobb direkt! Företagen vi samarbetar med erbjuder elever från Realgymnasiet provanställning i 6 månader efter avslutad yrkesexamen.

5

Diplomeringar och certifikat

I våra utbildningar ges du möjligheten att lägga till olika diplomeringar till din examen. Certifikaten är välkända i branschen och ökar dina möjligheter att få arbete och gör dig behörig till många vidareutbildningar i branschen.

2

Tillsammans med branschen i verkligheten

Alla våra utbildningar utvecklas och genomförs i nära samarbete med de bästa inom varje bransch. På så sätt får du de kunskaper som efterfrågas, tillsammans med insyn i det arbetsliv som väntar och dessutom ett nätverk för resten av livet.

4

Plugga ditt intresse. Bli vad du vill. På Realgymnasiet använder vi det som du tycker är intressant som en genväg till kunskap och färdigheter. Vi vet att det går så mycket lättare att lära sig nya saker när man har roligt.

6

Lärarsamarbeten

Inom Realgymnasiet finns ett stort och starkt nätverk av lärare samt interna och externa specialister som samverkar nära runt varje inriktning. Det gör att du får en utbildning som ständigt utvecklas för att hålla maximal kvalitet.

4

7

Mentorer

Hos oss får du en mentor som coachar och ger dig stöd genom hela din gymnasietid. Våra mentorer undervisar inte och sätter inga betyg.

8

Goda luncher

Hos oss får du riktigt bra och varierad skolmat. På flera skolor får du matkort på utvalda restauranger, på andra skolor äter du på en och samma restaurang men erbjuds alltid ett brett utbud av god och näringsriktig mat.

9

Möjlighet till APL i ett annat land

På de flesta programmen erbjuder vi varje år möjligheten att genomföra några veckor av din APL (arbetsplatsförlagt lärande) utomlands. Du kan se fram emot en spännande och utvecklande upplevelse!

10

Plugga som lärling

För dig som vill spetsa dig inom ditt intresse finns möjligheten att på vissa program läsa hela eller delar av utbildningen som lärling. Som lärling genomför du minst halva studietiden som APL. Som lärling får du 1000 kr extra varje månad till resor och mat från CSN.

11

Strålande sysselsättningssiffror år efter år Nästan 9 av 10 av våra elever jobbar eller studerar inom ett halvår efter examen. Vi är väldigt stolta över dessa fina siffror!

12

Personlig utveckling & Externa relationer

En unik satsning inom svensk skola där du som elev får jobba med kundbemötande, service samt medarbetarskap kopplat till din personliga utveckling och till våra samarbetspartners dagliga verksamhet. När du är klar får du ett diplom.

5

Vi jobbar med de främsta

En stor del av din studietid sker mitt i verkligheten. På så sätt får du inte bara insyn i branschen och arbetslivet utan också ett nätverk som du har nytta av hela livet. På alla våra yrkesutbildningar har du minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) beroende på hur du väljer att läsa din utbildning. Här är några av de samarbeten vi har med företag som vill arbeta med dig! Strawberry och ProMeister garanterar dig jobb om du tar din gymnasieexamen. Flera av våra partners ger eleverna jobbintervjugaranti med goda möjligheter till jobb.

Partnerskap är det som särskiljer Realgymnasiet från andra skolor! Vi arbetar målmedvetet med att utveckla samarbete med marknadsledande företag inom varje utbildning för att din APL ska bli så lärorik och utvecklande som möjligt. Du kommer att få värdefulla kontakter och flera partners ger dig jobbgaranti eller jobbintervjugaranti med goda möjlighet till jobb.

Vårt mål är att samarbeta både lokalt, regionalt och nationellt med de som ligger i framkant inom varje bransch, vi har hundratals partnerskap som vi är stolta och glada för. De ger dig de bästa förutsättningarna att lyckas i framtiden.

6

Nationella partners:

Utöver dessa samarbetar vi med hundratals lokala partnerföretag, både inom landet och utomlands.

Samarbetspartners med jobbgaranti efter godkänd gymnasieexamen:

Dogman expanderar och vi behöver ta ansvar för att utbilda framtidens medarbetare och valde Lärande som har lång erfarenhet av detta och är en stor aktör inom vårt område på gymnasienivå. Vi är mycket glada för vårt samarbete.

Anton Andersson, Retaildirektör på Dogman

7
8

internationell APL Ta chansen till

Vill du uppleva något extra spännande, roligt och utvecklande under din gymnasietid?

Realgymnasiet erbjuder varje år hundratals elever möjligheten till att genomföra några veckor av sin APL utomlands till exempel i Sydafrika, Tyskland eller på Irland.

Målet är att du som elev ska få internationella erfarenheter och kontakter under din skoltid och ett globalt perspektiv på din bransch. För att få åka på internationell APL genomgår du en uttagningsprocess. Fokus ligger på helheten i din utbildning och här tar man också hänsyn till att du som elev ska vara redo för utmaningen det innebär att åka hemifrån på egen hand under en längre tid.

Förutom alla kunskaper du får och kontakter du skapar får du dessutom språket på köpet och minnen för livet!

Hit kan du åka på APL:

• Irland

• Tyskland

• Sydafrika

Se filmer från APL på realgymnasiet.se och på vår YouTube­ kanal

Vi sov i ett camp och fick lära oss massor om djuren, naturen och hur turismen fungerar i Sydafrika. Vi var med på hikes i bergen, besökte hjälpcenter för skadade djur och deltog i safaris och bush walks. Jag känner mig tryggare i att uttrycka mig på engelska och har lärt mig att ta ansvar efter att ha rest över halva världen. Att få möjlighet att åka utomlands i tre veckor och lära känna en annan kultur är verkligen en once in a lifetime grej!”

9
Simon, elev på Naturturism, som gjort APL på African Dream Horse Safari, Sydafrika

När Alice Risenfors skulle välja gymnasieutbildning föll valet på Ridning hos Realgymnasiet i Göteborg. Efter tre års studier på yrkesprogrammet valde Alice att vidareutbilda sig och arbetar idag som jurist.

Mitt tips är att välja något som känns roligt och hållbart för dig personligen, snarare än något som känns strategiskt smart. Jag tror att om jag hade planerat min utbildning utifrån att jag skulle bli jurist så hade mina val sett annorlunda ut och jag hade nog inte vågat välja naturbruksprogrammet och ridning. Men det finns ju möjlighet till högskolebehörighet på alla utbildningar, så välj det som känns bäst för dig.

För mig var det en vinstlott att välja ett yrkesprogram eftersom det gav mig det praktiska jag längtade efter men också möjlighet till fortsatta studier när jag landat i vilken väg jag ville gå.

10
”Jag läste ridning – och blev jurist!”

Plugga ditt intresse.

Bli vad du vill!

Högskolebehörighet för alla

Från och med höstterminen 2023 får du som läser ett yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet inom ramen för ordinarie utbildning. Hos oss kan du även välja att läsa grundläggande högskolebehörighet inom 2500 p. Du som elev behöver inte välja extra kurser som ger grundläggande behörighet, det går dock att välja bort den grundläggande högskolebehörigheten.

Om du vill uppnå en särskild behörighet har du också möjlighet att läsa kurser inom Matematik och Samhällskunskap på alla våra skolor.

På flera skolor kan du också läsa kurser inom Naturvetenskap som utökat program inom programfördjupningen Sällskapsdjur & Djursjukvård.

Matematikkurser

• Matematik 2a

• Matematik 3c

Samhällsvetenskapliga kurser

• Samhällskunskap 1a2

• Historia 1a2

Naturvetenskapliga kurser

• Kemi 1 och 2

• Fysik 1b1, 1b2, och 2

• Matematik 2a, 3c och 4

Läs mer på www.realgymnasiet.se

Hög sysselsättning

89 % av våra elever jobbar eller studerar inom ett halvår efter examen (studenten 2022)

Lärling – för dig som vill fördjupa dig ytterligare

Är du motiverad att ytterligare fördjupa och specialisera dig inom ditt intresse?

Då finns det möjlighet att ansöka om att att läsa hela eller del av utbildningen som lärling. Skillnaden mot en vanlig gymnasieutbildning är att du genomför sammantaget halva studietiden, av de år du är lärling, på en arbetsplats, med tät uppföljning av din lärare som också har en nära kontakt med din handledare.

Lärling innebär att du möts av andra utmaningar och lär dig på riktigt i verkligheten. En lärlingsutbildning passar dig som vill ha mycket APL och skaffa dig ett nätverk inom arbetslivet redan under studietiden. Som lärling får du 1000 kr extra i månaden från CSN till resor och mat.

11
Läs mer på vår hemsida:
12

Med gästen i fokus!

Hotell & Turism - Strawberry på Realgymnasiet är en lärlingsutbildning där du läser mer än halva utbildningen på plats på ett hotell. Här får du testa att jobba på hotellets olika avdelningar och lära dig allt från att servera frukost och lunch till att arbeta med konferenser och i receptionen. Matilda Andersson läste Hotell & Turism - Strawberry på Realgymnasiet och jobbar idag som Guest Relation Supervisor på Clarion Hotel Malmö Live.

Här får jag verkligen jobba med att ge gästen den allra bästa servicen. Jag får vara gästens ögon och ha ett helikopterperspektiv på hotellet, med allt från frukost, bar och reception och se om något behöver förbättras och hur vi kan göra det, säger Matilda.

Utbildningen är utvecklad tillsammans med Strawberry, som också erbjuder jobbgaranti i 6 månader efter godkänd gymnasieexamen.

13
”Att jobba på hotellets alla avdelningar ger oändliga möjligheter”

Lär dig sköta djur och möta djurägare yrkesmässigt

Här får du lära dig att sköta, vårda, hantera och utfodra olika djurarter – på skolans egen djuravdelning och i nära samarbete med branschen. Du får lära dig på djupet om djuren och utveckla dina kunskaper inom yrket, samtidigt som du får grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet. Flera av våra skolor erbjuder dig som läser Sällskapsdjur & Djursjukvård möjligheten att läsa naturvetenskaplig behörighet.

Service och bemötande genomsyrar utbildningen och är en viktig och spännande grund i yrket. Du kommer att möta djur och människor inom exempelvis zoohandel och djursjukvård. Du erbjuds att gå grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) för att bli djurvårdare nivå 2 med speciell behörighet som gör dig efterfrågad hos de flesta veterinärkliniker.

Vi samarbetar med marknadsledande företag för att din APL ska bli så lärorik och utvecklande som möjligt. Nationella partners är bland annat Arken Zoo och Dogman, vilket ger dig värdefulla kontakter för att lyckas i framtiden. Även Zoorf, Zoobranschens Riksförbund, rekommenderar sina medlemmar att ta emot Realgymnasiets elever på APL. Vi har också internationella samarbeten och erbjuder dig som elev möjlighet till internationell APL i Sydafrika och på Irland.

Visste du att?

Vi är landets största utbildare inom djurvård.

Läs mer om Sällskapsdjur & Djursjukvård på vår hemsida:

14

Sällskapsdjur & Djursjukvård

PROGRAM: Naturbruk

INRIKTNING: Djurvård

PROGRAMKOD: NBDJR

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

15

Unik utbildning i samarbete med Sveriges största djurparker

När du pluggar Djurpark på Realgymnasiet sker din utbildning i nära samarbete med branschen, på plats i en av Nordens största djurparker.

Här får du får sköta, vårda och träna djur tillsammans med kunniga djurvårdare på Kolmården och Borås djurpark.

Utbildningen ger dig grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet för vidare studier, samtidigt som du fördjupar dig inom djurparkernas viktiga uppdrag att bevara artrikedomen, undervisa, informera och forska om världens djur och natur.

Under din utbildning får du också möta personal från flera avdelningar på djurparken så som veterinärer och personal inom forskning och undervisning. Du erbjuds att gå grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) för att bli djurvårdare nivå 2 med speciell behörighet som gör dig efterfrågad hos de flesta veterinärkliniker. Vi har också internationella samarbeten och erbjuder dig som elev möjlighet till internationell APL i Sydafrika och på Irland.

Visste du att?

Världens djurparker besöks av ca 600 miljoner besökare per år och varje år donerar parkerna ca 350 miljoner USD till fältprojekt världen över.

Läs mer om Djurpark på vår hemsida:

16

Djurpark

PROGRAM: Naturbruk

INRIKTNING: Djurvård

PROGRAMKOD: NBDJR

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

17

Bli djurvårdare med fördjupning Hund

Hundbranschen är en starkt växande marknad och idag finns över en miljon registrerade hundar i Sverige. Hundägare lägger både tid och pengar på sin fyrbenta vän och du får under din utbildning lära dig att möta både hundar och människor i nära samarbete med branschen. Utbildningen ger dig grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

Här får du fördjupade kunskaper om hundars beteende, hantering, hundraser, skötsel, friskvård och sjukdomar. Du erbjuds att gå grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) för att bli djurvårdare nivå 2 med speciell behörighet som gör dig efterfrågad hos de flesta veterinärkliniker. Du blir också utbildad hunddagisföreståndare och du får utbildningsintyg för bland annat pälsvård, djurträning, specialsök och hundunderstödda insatser.

Vi samarbetar med marknadsledande aktörer för att din APL ska bli så lärorik och utvecklande som möjligt. Nationella partners är bland annat Arken Zoo och Dogman, vilket ger dig värdefulla kontakter för att lyckas i framtiden. Även Zoorf, Zoobranschens Riksförbund, rekommenderar sina medlemmar att ta emot Realgymnasiets elever på APL. Vi har också internationella samarbeten och erbjuder dig som elev möjlighet till internationell APL i Sydafrika och på Irland.

Visste du att?

Du kan studera till hundfrisör på flera av Realgymnasiets orter. Utbildningen gör dig specialiserad inom hundfrisering och kvalitetssäkras av SKK.

Läs mer om Hund på vår hemsida:

18

Hund

PROGRAM: Naturbruk

INRIKTNING: Djurvård

PROGRAMKOD: NBDJR

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

19

Ta del av Sveriges största nätverk inom hästbranschen

Svensk ridsport är världsledande och väl ansedd internationellt i den globalt växande hästnäringen. Vårt sätt att sköta, utbilda och hantera hästar är erkänt och respekterat, varför du med en bred utbildning som denna blir eftertraktad även utanför Sveriges gränser. Detta samtidigt som du får chans till universitetsstudier via grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet. På köpet får du ta del av landets största nätverk inom hästbranschen.

Under dina år hos oss får du stor tillgång till hästar och stall, och utvecklas i bland annat hoppning, dressyr, hästkunskap och ledarskap. Du träffar ledande profiler inom branschens olika områden, entreprenörer och tränare som bland annat ger dig insyn och inspiration i att driva eget företag. Våra välutbildade hästlärare samarbetar nära branschen vilket ger dig en mycket aktuell utbildning med bas i vetenskaplig grund. Inom utbildningen erbjuds också möjlighet till internationell APL i till exempel Tyskland, Sydafrika eller på Irland.

I år 2 och 3 kan du få möjlighet att nischa dig inom något av specialiseringarna Ledarskap & Ridkonst, Ridsport eller Unghäst & Avel. Vi samarbetar med många av de främsta tränarna, ridanläggningarna och ridsporteventen i landet, för att ge dig fler värdefulla kontakter och kunskaper för att du ska lyckas i branschen.

Visste du att?

På Realgymnasiet erbjuder vi dig fler värdefulla branschdiplomeringar än andra gymnasieskolor.

Läs mer om Ridning på vår hemsida:

20

Ridning

PROGRAM: Naturbruk

INRIKTNING: Hästhållning

PROGRAMKOD: NBHAT

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

21

Specialisera dig inom

travsporten

Svenskt trav håller absolut världsklass. Sverige räknas, tillsammans med USA och Frankrike, som världens främsta travsportsnation. Här får du en gedigen utbildning inom trav som gör dig redo för framtiden oavsett om du vill fortsätta direkt ut i arbetslivet eller väljer att vidareutbilda dig. Utbildningen ger dig en bred kunskap i att sköta, hantera och träna hästar samt att utveckla entreprenöriella förmågor, men också grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

Under din utbildning får du breda kunskaper om hästen och mycket av din tid spenderas i stallet och i sulkyn vid ortens travanläggning. Du utvecklar din kompetens inom hästkunskap och körning, du lär dig av erfarna tränare och du får ett värdefullt nätverk inför framtiden.

Utbildningen erbjuder flera diplomeringar – bland annat diplomerad travhästskötare, B-tränarlicens samt kör- och montélicens. Dessutom gör utbildningen dig attraktiv att anställa på travanläggningar över hela världen.

Visste du att?

Det finns runt 75 000 travhästar i Sverige och branschen är i stort behov av utbildade hästskötare.

Läs mer om Trav på vår hemsida:

22

Trav PROGRAM: Naturbruk

INRIKTNING: Hästhållning

PROGRAMKOD: NBHAT

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

23

Ledarskap genom naturupplevelser och äventyr

Utveckla dina kunskaper inom naturturism, äventyr och ledarskap! Utbildningen ger dig grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet, samtidigt som du blir attraktiv för en mängd roller i en spännande framtidsbransch.

Här står ledarskap i fokus och du får utveckla din förmåga att leda, guida och handleda människor inom olika naturnära upplevelser och äventyrsaktiviteter.

Utbildningen ger dig möjlighet till många olika certifieringar för att bli redo för branschen, bland annat för skidlärare, klätterinstruktör, kajakledare, MTB (mountainbike) och livräddning. Du har också möjlighet att bli certifierad naturguide och få ett yrkesbevis för professionella naturguider, i slutet av utbildningen.

Vi samarbetar med de främsta inom branschen för att ge dig en värdefull utbildning och ett viktigt nätverk för framtiden. Bland våra branschsamarbeten finns bland annat Skistar, Naturturismföretagen, Klättercentret och WildSweden.

Visste du att?

En internationell undersökning av Visit Sweden visar att intresset för svensk naturturism är på topp! Sverige hamnade på andra plats när potentiella besökare fick uppge vilket land de spontant tänker på som erbjuder hållbara naturupplevelser.

24
Läs mer om Naturturism på vår hemsida:

Naturturism

PROGRAM: Naturbruk

INRIKTNING: Naturturism

PROGRAMKOD: NBNAT

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

25

Lär

dig ett kreativt hantverk inom modebranschen

När du läser Hår- och Makeupstylist får du en bred kunskap inom den ständigt omväxlande skönhetsbranschen. Du blir en kunnig och professionell hantverkare, redo att arbeta med mode och stil inom skönhet. Utbildningen ger dig grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet, och du får samtidigt utveckla dina yrkeskunskaper i nära samarbete med branschen.

Under din utbildning lär du dig hårstyling, makeup, klädrådgivning och hur du kan arbeta med färg och form. Du utvecklar dina kunskaper i att ge bra kundservice och bemötande, både i skolans salonger och genom APL. Inom utbildningen erbjuds också möjligheten till internationell APL på Irland.

Utbildningen ger dig möjlighet till flera olika diplomeringar, bland annat hårstylist och makeupartist, style advisor, frans- och brynstylist samt manikyrist och nagelterapeut. Dina färdigheter testar du på modeller och kunder, för vardags- och kvällsbruk samt vid speciella evenemang som till exempel events och tävlingar. Genom kursen Entreprenörskap får du dessutom lära dig hur du startar och driver företag för till exempel frilansarbete.

Visste du att?

Vi samarbetar med flera kända företag i branschen, som ger dig möjlighet till APL och tillgång till verktyg och produkter. Bland annat Åhléns, FÄRG, Lilly nails och Wella.

26
Läs mer om Hår­ & Makeupstylist på vår hemsida:

Hår ­ & Makeupstylist

PROGRAM: Hantverk

INRIKTNING: Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

PROGRAMKOD: HVFRS

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

27

Utvecklas till en skicklig frisör i riktiga salonger

Här får du alla de kunskaper du behöver för att bli en skicklig och professionell frisör med spetskompetenser inom mode, olika hårtekniker, färg och form. Du utvecklar dina kunskaper i riktiga salonger och får alla viktiga grunder för att lyckas inom yrket. Utbildningen ger dig också grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet för vidare studier.

Vi har ett nära samarbete med branschen och du får lära dig att ge dina kunder riktigt bra service – genom din APL och i skolans egen salong. Vi samarbetar med flera kända företag, där Wella är ett våra större samarbeten vars produkter används i undervisningen och du som elev kan få chans att assistera i deras studio. Genom kursen Entreprenörskap får du lära dig hur du startar företag, till exempel en salong. Under år 3 kommer du förberedas för och ha möjlighet att göra delprovet som är den första delen mot gesällbrevet.

Visste du att?

Gesällbrevet är branschens yrkesbevis som visar att du har gått en utbildning och fått godkänt på branschens behörighetsprov.

28
Läs mer om Frisör på vår hemsida:

Frisör

PROGRAM: Hantverk

INRIKTNING: Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

PROGRAMKOD: HVFRS

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

29

Utvecklas till en eftertraktad barberare i en växande bransch

När du läser Barberare får du de kunskaper du behöver för att bli en skicklig och professionell yrkesutövare samtidigt som utbildningen ger dig grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet för vidare studier. Du utvecklas till en kunnig barberare i riktiga salonger och får lära dig att ge dina kunder bra service. Vi samarbetar med flera kända företag, där Wella är ett av våra större samarbeten vars produkter används i undervisningen och du som elev kan få chans att assistera i deras studio.

Utbildningen ger dig spetskompetenser inom olika tekniker för rakning, föning, trimning samt hår- och hudkunskap. Genom din APL på professionella salonger möter du verkligheten direkt och du får också ta emot kunder i skolans egen salong. Under år 3 kommer du förberedas för att ha möjlighet att göra gesällprovet.

Visste du att?

Enligt Arbetsförmedlingen finns det idag en stor efterfrågan på herrfrisörer och barberare på arbetsmarknaden.

Läs mer om Barberare på vår hemsida:

30

Barberare

PROGRAM: Hantverk

INRIKTNING: Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

PROGRAMKOD: HVFRS

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

31

Bli en teknisk problemlösare på IT­Support

Välj IT-Support och ta steget mot en karriär där du får kombinera dina tekniska kunskaper med din förmåga att hjälpa kunder och bygga relationer.

Genom att studera IT-Support kommer du att utveckla värdefulla färdigheter inom försäljning och kundrelationer. Du kommer att lära dig hur man möter kundens behov och blir en professionell problemlösare, samtidigt som du lär dig arbeta praktiskt med nätverk, servrar och olika operativsystem. Det finns även möjlighet till eftertraktade certifieringar. Du får grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet för vidare studier på högskola och universitet.

Eftersom det råder stor kompetensbrist inom IT-branschen idag kommer du att vara eftertraktad på många olika typer av företag efter examen. Stora delar av utbildningen sker på en APL-plats där du får möjlighet att testa och fördjupa dina kunskaper i verkligheten.

Visste du att?

Enligt Arbetsförmedlingen kommer supporttekniker ha mycket stora möjligheter till arbete år 2026.

Läs mer om IT ­Support på vår hemsida:

32

IT­Support

PROGRAM: El- och energi

INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik

PROGRAMKOD: EEDAT

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

33

Bli en del av en bransch med ett enormt behov av IT­ kompetens

IT-Tekniker är utbildningen för dig som vill lära dig mer om hur datorsystem fungerar och är nyfiken på en framtid som nätverkstekniker inom en spännande och föränderlig bransch.

Utbildningen ger dig de praktiska och teoretiska kunskaper som efterfrågas på marknaden, men även möjligheter till fördjupande certifikat från etablerade aktörer. Du får också grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet som gör att du kan plugga vidare efter studenten.

Här får du bland annat lära dig att bygga säkra nätverk, installera olika operativsystem och att administrera servrar. För att göra dig redo för arbetslivet sker utbildningens sista år till stora delar på din APL-plats där du får utveckla dina kunskaper i verkligheten.

Visste du att?

Enligt Tech Sverige beräknas 70 000 IT-specialister saknas till 2024 inom techsektorn i Sverige.

Läs mer om IT­Tekniker på vår hemsida:

34

IT­Tekniker

PROGRAM: El- och energi

INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik

PROGRAMKOD: EEDAT

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

35

Bli en del av den växande säkerhetsbranschen

IT-Säkerhetstekniker är utbildningen för dig som vill specialisera dina IT-kunskaper mot säkerhet, larm och övervakning.

Här får du lära dig att planera, bygga och koppla ihop olika typer av säkerhetssystem samtidigt som du utvecklar din förmåga att skapa goda kundrelationer. Utbildningen gör dig redo för den växande säkerhetsbranschen men du får också grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet för vidare studier.

Under delar av utbildningen får du fördjupa dina praktiska och teoretiska kunskaper på en APL-plats, samtidigt som du har möjlighet att bygga ett värdefullt kontaktnät inför yrkeslivet.

Visste du att?

Kompetens inom brandlarm och övervakning bedöms vara mycket efterfrågade på arbetsmarknaden enligt Jobnet.

Läs mer om ITSäkerhetstekniker på vår hemsida:

36

IT­Säkerhetstekniker

PROGRAM: El- och energi

INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik

PROGRAMKOD: EEDAT

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

37

Utvecklas i en av Sveriges snabbast växande branscher

Genom vår unika fordonsutbildning får du möjlighet att utvecklas i en av Sveriges snabbast växande branscher. Fordon & Transport - ProMeister är en utbildning framtagen i nära samarbete med MEKO. Du läser som lärling, vilket innebär att du är minst halva gymnasietiden ute på APL i ProMeisters toppmoderna och kundorienterade bilverkstäder, genom våra samarbetspartners Meca, Mekonomen, OKQ8 och Speedy. Utbildningen ger dig grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet om du vill studera vidare efter gymnasiet.

Under din utbildning får du möjlighet att ta del av ny teknik i en bransch som ständigt utvecklas. Du har bland annat möjlighet att bli Diplomerad Högvoltstekniker (HVT) – ett krav enligt den relativt nya branschstandarden för säker hantering av elfordon.

De kommande tre åren beräknas behovet av nyanställningar i fordonsbranschen uppgå till 6 900 personer, varav 4 500 av dessa som bilmekaniker och tekniker (transportforetagen.se). Genom din utbildning får du en ingång till en fantastisk bransch i ständig utveckling och du är garanterad 6 månaders provanställning efter godkänd och avslutad examen, genom ProMeisters jobbgaranti.

Visste du att?

Våra elever på Fordon & TransportProMeister läser El- och hybridfordon 1 och 2 som programfördjupning. Kursen gör dig redo att hantera ett elfordon och gör dig väl rustad inför framtiden.

Läs mer om Fordon & TransportProMeister på vår hemsida:

38

Fordon & Transport ­ ProMeister

PROGRAM: Fordons- och transport

INRIKTNING: Personbil

PROGRAMKOD: FTPER0L

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

JOBBGARANTI: ProMeister erbjuder 6 månaders provanställning efter godkänd och avslutad gymnasieexamen samt godkänt i yrkeskurserna.

KÖRKORTSBIDRAG: Läs mer om vad som ingår på realgymnasiet.se

SAMARBETSPARTNER:

39

Sveriges främsta hotellutbildning

– coachas av de bästa

Hos oss hittar du Sveriges främsta hotellutbildning – framtagen tillsammans med Strawberry, före detta Nordic Choice Hotels. Utbildningen är unik i sitt slag och sker till stor del på några av Sveriges största hotell. Du läser som lärling vilket innebär att du är minst halva din gymnasietid ute på APL. Du coachas av din handledare på hotellet, där du har dina lärlingsdagar samt undervisas av din yrkeslärare och övriga lärare på skolan.

Här får du grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet, samtidigt som du blir attraktiv för en mängd roller i branschen. Efter godkänd gymnasieexamen erbjuder Strawberry dig 6 månaders provanställning.

Du kommer att träffa aktörer inom hela besöksnäringen och få chansen att bygga nätverk och fördjupa dig i de områden som du tycker är roligast i den breda hotell- och turismbranschen.

Visste du att?

Branschen har ett stort rekryteringsbehov, Strawberry erbjuder jobbgaranti för våra elever.

40
Läs mer om Hotell & TurismStrawberry på vår hemsida:

Hotell & Turism

Strawberry

PROGRAM: Hotell och turism

INRIKTNING: Hotell och turism

PROGRAMKOD: HTHUT0L

EXAMEN: Yrkesexamen. Grundläggande högskolebehörighet med möjlighet till särskild behörighet.

STUDIEORT: Se sida 46.

JOBBGARANTI: Strawberry erbjuder 6 månaders provanställning efter avslutad och godkänd gymnasieexamen samt godkänt i yrkeskurserna.

SAMARBETSPARTNER:

41

Utveckla dina ingenjörsmässiga färdigheter

Vill du vara med och skapa och utveckla framtidens tekniska lösningar?

Det här är utbildningen för dig som vill jobba kreativt med design och prototyper i digitalt skapande. Hela vägen från idé till färdig produkt. Programmet är högskoleförberedande och gör dig väl förberedd för vidare studier till exempelvis civilingenjör, arkitekt, industridesigner, robotoperatör eller systemvetare.

Under din utbildning kommer du att arbeta i projekt och få värdefull kunskap och förståelse för olika projektformer. Matematik och fysik är en stor del av utbildningen och du kommer att lära dig mer om problemlösning, framtidens teknik och om teknikens viktiga roll för en hållbar utveckling. Du får kunskaper om allt från speloch webbutveckling, gränssnittsdesign och 3D till arkitektur och industridesign.

Från hösten 2024 kan du också välja inriktningen Teknikvetenskap. Här får du lära dig mer om teknikvetenskapens arbetsmetoder och verktyg för matematisk modellering, simulering, styrning och reglering. Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper om teknik, matematik och fysik.

Visste du att?

För dig som söker större utmaningar under din studietid finns i regel möjlighet till flera certifieringar inom programmet.

Läs mer om Teknik på vår hemsida:

42

Teknik

PROGRAM: Teknik

INRIKTNING: Informations- och medieteknik, Teknikvetenskap

PROGRAMKOD: TEINF, TETEK

EXAMEN: Högskoleförberedande.

STUDIEORT: Se sida 46.

43

Utveckla din kreativitet inom mediavärlden

Estetik & Media är programmet som ger dig en bred kunskap inom ämnet och gör dig väl förberedd för många yrkesområden i framtidens mediebransch. Utbildningen ger dig högskolebehörighet som gör det möjligt för dig att studera vidare på universitet eller högskola.

Här får du stor frihet att utveckla dina kunskaper inom foto, film och grafiskt skapande. Kurserna är praktiska och du lär dig program som Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign, After Effects, Premiere Pro, Blender och Unity.

I årskurs två och tre finns möjlighet att göra skarpa uppdrag i samarbete med branschen, inom allt från fotografering och livesändningar till reklam- och informationsfilmer.

När du läser Estetik & Media får du utveckla din kreativitet inom mediavärlden och du får tillsammans med dina klasskompisar skapa, designa och göra era idéer till verklighet genom flera olika projektuppdrag i nära samarbete med branschen.

Visste du att?

I utbildningen får du jobba med aktuell teknik som du senare kommer att möta i arbetslivet.

Läs mer om Estetik & Media på vår hemsida:

44

Estetik & Media

PROGRAM: Estetiska programmet

INRIKTNING: Estetik och media

PROGRAMKOD: ESEST

EXAMEN: Högskoleförberedande.

STUDIEORT: Se sida 46.

45

Här finns våra programfördjupningar!

Sällskapsdjur & Djursjukvård

STAD

BORLÄNGE

BORÅS

ESKILSTUNA

GÄVLE

GÖTEBORG

HALMSTAD

HELSINGBORG

KARLSTAD

LINKÖPING

LUND

LULEÅ

MALMÖ

NORRKÖPING

NYKÖPING

SKÖVDE

STOCKHOLM

SUNDBYBERG

SUNDSVALL

UPPSALA

VÄSTERÅS

VÄXJÖ

TROLLHÄTTAN

ÖREBRO

Djurpark

Hund Ridning

Trav

Naturturism

Frisör

Barberare

Hår& Makeupstylist

ITSäkerhetstekniker

ITsupport

ITtekniker

Teknik: Teknikvetenskap

Teknik: Informations och medieteknik

Estetik & Media

Fordon & TransportProMeister

Hotell & TurismStrawberry

Med reservation för eventuella tryckfel och ändringar.

*Planerad start 2024. Se hemsidan för senaste information.

46

HÄR FINNS VÅRA SKOLOR:

Borlänge

Sveagatan 15 784 33 Borlänge borlange@realgymnasiet.se

Borås

Druveforsvägen 8 504 33 Borås (fr.o.m. HT24) boras@realgymnasiet.se

Eskilstuna

Gamla tullgatan 2a 632 20 Eskilstuna eskilstuna@realgymnasiet.se

Gävle

Drottninggatan 29 803 11 Gävle gavle@realgymnasiet.se

Göteborg

Pusterviksgatan 9 413 01 Göteborg goteborg@realgymnasiet.se

Halmstad

Skånegatan 59 302 38 Halmstad halmstad@realgymnasiet.se

Helsingborg

Järnvägsgatan 14 252 78 Helsingborg helsingborg@realgymnasiet.se

Karlstad

Drottninggatan 21 652 25 Karlstad karlstad@realgymnasiet.se

HUVUDKONTOR

Slottsgatan 105 602 22 Norrköping info@realgymnasiet.se

Du hittar fler kontaktuppgifter till varje skola på vår webb.

Är du intresserad av Natur vetenskap, Vård och omsorg, Samhällsvetenskap, Språk introduktion och Individuellt alternativ, kolla in vår fina systerskola Consensum i Lund på consensum.se!

Linköping

Alkagatan 4 582 77 Linköping linkoping@realgymnasiet.se

Lund

Sankt Lars väg 88 222 70 Lund lund@realgymnasiet.se

Luleå Stationsgatan 7B 972 38 Luleå lulea@realgymnasiet.se

Malmö

Carlsgatan 12 C 211 20 Malmö malmo@realgymnasiet.se

Norrköping

Kungsgatan 53 602 33 Norrköping norrkoping@realgymnasiet.se

Nyköping

Västra Trädgårdsgatan 39 611 32 Nyköping nykoping@realgymnasiet.se

Skövde Se info på realgymnasiet.se skovde@realgymnasiet.se

Stockholm Trekantsvägen 3 117 43 Stockholm stockholm@realgymnasiet.se

Sundbyberg Hallonbergsplan 5 174 52 Sundbyberg sundbyberg@realgymnasiet.se

Sundsvall

Rådhusgatan 14 852 31 Sundsvall sundsvall@realgymnasiet.se

Trollhättan

Lasarettsvägen 9 461 52 Trollhättan trollhattan@realgymnasiet.se

Uppsala

Kungsängsvägen 27 753 23 Uppsala uppsala@realgymnasiet.se

Västerås

Sigurdsgatan 14 721 30 Västerås vasteras@realgymnasiet.se

Växjö

Regementsgatan 9 352 36 Växjö vaxjo@realgymnasiet.se

Örebro

Aspholmsvägen 4 702 27 Örebro orebro@realgymnasiet.se

47

Välkommen att besöka oss!

Vi är måna om dig och vill att du ska få chansen att uppleva vår skola på det sätt som är bäst för dig. Därför erbjuder vi en rad olika aktiviteter som Öppet Hus, Prova pådagar och möjligheten att få gå vid sidan av en elev under en dag. Du kommer att träffa elever och lärare som vill visa dig sin skola och svara på alla de frågor du kan tänkas ha.

På webben kan du dessutom läsa mer om oss och se filmer från våra skolor.

Välkommen, vi ser fram emot att träffas!

E­post: info@realgymnasiet.se

Huvudkontor

Slottsgatan 105 602 22 Norrköping

Vill du komma i kontakt med någon av våra skolor?

Alla uppgifter hittar du på föregående sida och på vår webbplats.

www.realgymnasiet.se

Följ oss i sociala medier!

@REALGYMNASIET
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.