Realgymnasiet: Våra utbildningar 2023/2024

Page 1

2023/2024utbildningarVåra MöjlighetpåJOBBGARANTIflerautbildningaryrkesexamen,högskolebehörighettillochsärskildabehörigheterUtbildningaritoppklassmedledandeföretagiflerabranscher anledningar100attväljaRealgymnasiet! Kolla vad våra elever www.realgymnasiet.setycker

högskoleförberedandeyrkesprogrambådeochprogram!

Varför Real? Vi erbjuder

Detta tillsammans med flera olika högskolebehörigheter och våra mycket kompetenta lärare är hemligheten till varför så många av våra elever lyckas efter studenten.

Det som särskiljer Realgymnasiet är att vi har nära samarbeten med ledande branschföretag lokalt, regionalt, nationellt och internationellt och du får de branschdiplomeringar som efterfrågas.

Det gör att du som elev under din utbildning kommer in i arbetslivet på ett naturligt sätt.

"Vi har de bästa lärarna. De vill verkligen att vi ska lyckas.” Snabba fakta Våra TravRidningHundDjurparkSällskapsdjurRådEfterFramgångsriktInternationellBranschsamarbetensysselsättningssiffrorAPLmentorskapRealfrånSYV&Djursjukvård Innehåll HärHärEstetikTeknikNordicProMeisterGreatIT-TeknikerIT-SupportBarberareFrisörHår-Naturturism&MakeupstylistSecuritySäkerhetsteknikerFordonChoiceHotels&Mediafinnsvårautbildningarfinnsvåraskolor20.18.16.14.12.11.10.09.08.06.05.04. 45.44.42.40.38.36.34.32.30.28.26.24.22.Yrkesprogram högskolebehörighetinklusive Högskoleförberedande program

QR-kod poängplanertillpåwebben

TYP AV UTBILDNING Ridning Naturbruk Hästhållning NBHAT Ja Yrkesprogram Trav Naturbruk Hästhållning NBHAT Ja Yrkesprogram Hund Naturbruk Djurvård NBDJR Ja Yrkesprogram Sällskapsdjur & Djursjukvård Naturbruk Djurvård NBDJR Ja Yrkesprogram Djurpark Naturbruk Djurvård NBDJR Ja Yrkesprogram Naturturism Naturbruk Naturturism NBNAT Ja Yrkesprogram Hår- & Makeupstylist Hantverk Frisör HVFRS Ja Yrkesprogram Frisör Hantverk Frisör HVFRS Ja Yrkesprogram Barberare Hantverk Frisör HVFRS Ja Yrkesprogram

Våra programfördjupningar 80%

KORTFATTAT OM OSS:

SnabbaREALGYMNASIETfaktaom

Great Security Säkerhetstekniker El- och energi Dator och kommunikationsteknik EEDATOL Ja Yrkesprogram/lärling

IT-Support El- och energi Dator och kommunikationsteknik EEDAT Ja Yrkesprogram

Vill du utöka din behörighet kan du ansöka om att läsa kurser som ger dig särskild behörighet. På gymnasiet godkänns utökningar av rektor. För att få läsa utökat program krävs det att du klarar dina ordinarie kurser inom 2 500 p. På samtliga av våra orter erbjuds följande Samhällskunskapkurser: 1a2, Historia 1a2, Matematik 2a och Matematik 3c. Vi erbjuder Matematik 2a, Matematik 3c, Fysik 1b1, Kemi 1, Fysik 1b2, Kemi 2, Fysik 2 och Matematik 4 på flera av våra skolor. Kontakta rektorn på den skola du är intresserad av för mer information vad som gäller.

Särskild behörighet Samhälls- och matematikkurser Naturvetenskapliga kurser

• Alla elever har en mentor som stöttar och vägleder eleven under hela studietiden. Mentorn undervisar inte eller sätter betyg.

• Våra programfördjupningar sker i nära samarbete med branschen. Det ökar möjligheterna till jobb efter studenten. Flera av våra samarbetspartners erbjuder dessutom jobbgaranti*

ProMeister Fordon Fordon och transport Personbil FTPEROL Ja Yrkesprogram/lärling Estetik & Media Estetiska Estetik och media ESEST Ja Högskoleförberedande Teknik Teknik Informations- och medieteknik TEINF Ja Högskoleförberedande Nordic Choice Hotels Hotell och turism Hotell och konferens HTHUTOL Ja Yrkesprogram/lärling

4

PROGRAMFÖRDJUPNING PROGRAM INRIKTNING KOD INOMBEHÖRIGHETHÖGSKOLE2 500P

Ä Högskolebehörighet till alla. Alla elever kan läsa högskolebehörighet inom ordinarie 2 500 poäng – även på yrkesprogrammen. Ä Lärling. Alla elever på yrkesprogrammen har möjlighet att läsa som lärling efter rektors godkännande. Ä Diplomeringar. Yrkesprogrammen ger eleverna de certifieringar branschen efterfrågar.

IT-Tekniker El- och energi Dator och kommunikationsteknik EEDAT Ja Yrkesprogram

Sysselsättning efter examen Fler än 80% av våra elever jobbar eller studerar inom ett halvår efter examen.

• Vinst återinvesteras i skolan för att ge dig högsta kvalitet på utbildning. *Läs mer om förutsättningarna om jobbgaranti på www.realgymnasiet.se

På APL har jag fantastiska kollegor som är stöttande men som också hjälper till i min utveckling. Det är samma sak med mina lärare och mina kompisar i skolan, de får mig att skratta och må bra. Frisörelev, Hantverksprogrammet

Strålande sysselsättningssiffror år efter år – det gör oss stolta!

GODA LUNCHER!

"Superbra mat med flera valmöjligheter, det finns alltid något man vill äta."

Nyckeln till framgången är nära samarbeten med ledande aktörer inom olika branscher. Det ger dig en relevant och modern utbildning, goda nätverk både nationellt och internationellt och rätt bransch certifikat och diplom. På så sätt blir du attraktiv att anställa på arbetsmarknaden. Flera av våra partners erbjuder 6 månaders provanställning efter godkänd och avslutad gymnasieexamen!

”Vi är alltid uppdaterade på de senaste trenderna och lär oss det som är nytt inom branschen” Vi förbereder dig inför arbetslivet!

5

Detta tillsammans med flera olika behörigheter till högskola och universitet gör att du får de bästa för utsättningarna i livet efter studenten. Vill du plugga vidare eller jobba direkt? Valet är ditt!

En väldigt stor andel av våra elever jobbar eller studerar inom ett halvår efter examen. Hos oss får du riktigt bra och varierad skolmat. Du äter på någon av de restauranger i stan som vi samarbetar med. På flera skolor får du matkort som gäller på utvalda restauranger, på andra skolor äter du på en och samma restaurang men erbjuds alltid ett brett utbud av god och näringsrik mat.

Genom projektet Personlig utveckling & Externa relationer, förbereder vi dig optimalt för arbetslivet. Det ger dig ytterligare ett diplom till ditt CV! Läs mer på hemsidan.

TINA, ELEV

Lärande i Sverige och Nordic Choice Hotels med Petter Stordalen i spetsen har ett samarbete med ambition att gemensamt bidra till utvecklingen av branschen och att säkra framtidens kompetensförsörjning inom hotell branschen. Samarbetet innebär även att Nordic Choice Hotels erbjuder eleverna jobbgaranti. Nordic Choice Realgymnasiet=Hotels+

Åhléns+Realgymnasiet=

Vi har nära samarbeten med många olika branscher!

Vi är stolta över vårt samarbete med SkiStar – en av Sveriges absolut främsta aktörer inom fjällturism! Våra elever inom Naturturism erbjuds möjligheten att ha sitt arbetsplatsförlagda lärande (APL) på SkiStar i Sälen och Vemdalen. Eleverna lär sig arbetet genom handledning av Skistars instruktörer som kvalitetssäkrar APL-tiden och ger eleverna ett kontaktnät för framtiden. Samarbetet innebär även att SkiStar garanterar eleverna att komma på intervju, med goda möjligheter till jobb.

SkiStar+Realgymnasiet=

I vårt samarbete med Arken Zoo erbjuds elever inom Naturbruksprogrammet, fördjupning Sällskapsdjur & Djursjukvård samt Hund, APL i någon av Arken Zoos lokala butiker. De blir väl insatta i hur det är att arbeta inom branschen men får också erfarenhet av marknads föring, försäljning, relationer och bemötande av kunder. Samarbetet innebär även att Arken Zoo garanterar eleverna att komma på intervju, med goda möjligheter till jobb. Arken Zoo+Realgymnasiet=

6

Realgymnasiet har ett samarbete med Åhléns, som är ett av Sverige största detaljhandelsföretag, för alla elever som läser programfördjupningen Hår- & Makeupstylist. Eleverna får både insyn i Åhléns verksamhet och kunskap kring hur de driver ett modernt och innovativt arbete inom skönhet och mode, men även erfarenhet av marknadsföring, försäljning, relationer och bemötande av kunder under sin APL. Eleverna får även goda möjlig heter till att komma på jobbintervju.

Samarbetspartners – några med jobbgaranti

På alla våra yrkesutbildningar har du APL (arbetsplatsförlagt lärande) några dagar i veckan beroende på hur du väljer att läsa din utbildning.

Petter A Stordalen Nordic Choice Hotels ägare och styrelseordförande

En stor del av din studietid sker mitt i verkligheten. På så sätt får du inte bara insyn i branschen och arbetslivet utan också ett nätverk som du har nytta av hela livet.

7

"Tillsammans med det bästa utbildningsföretaget skapar vi Sveriges bästa hotellutbildning.”

*Ovanstående partners erbjuder jobbgaranti. Läs mer om vad som erbjuds och krävs av respektive samarbetspartner på www.realgymnasiet.se

Elev Naturturism, Realgymnasiet Nyköping, som gjort APL på Panzi Lodge, Sydafrika Mitt intresse för att jobba utomlands har vuxit otroligt mycket med tanke på att jag har växt som person under min APL.”

Elev Naturturism, Realgymnasiet Gävle, som gjort APL på Panzi Lodge, Sydafrika

Elev Ridning, Realgymnasiet Stockholm, som gjort APL på African Dream Horse Safari i Sydafrika Ta chansen till APL* i ett annat land!

Vill du uppleva något extra spännande, roligt och utvecklande under din gymnasietid? Realgymnasiet erbjuder varje år hundratals elever möjligheten till att genomföra några veckor av sin APL utomlands i tex Sydafrika, Irland, Tyskland och Litauen. Målet är att du som elev ska få internationella erfarenheter och kontakter under din skoltid och ett globalt perspektiv på din bransch. Dessutom får du språket på köpet och minnen för livet. Parallellt kan vi även erbjuda internationella projekt digitalt inom flera program. Det gör vi tillsammans med våra erfarna, internationella samarbetspartners, som komplement till APL på plats. Resorna finansieras i huvudsak via projektmedel från Erasmus+ och Atlas så det kostar ingenting för dig att åka. Min APL i Sydafrika har varit helt fantastisk. Det utvecklar en så otroligt mycket av att man får uppleva nya kulturer och liknande.”

*APL betyder Arbetsplatsförlagt lärande, dvs att du får lära dig direkt ute på en arbetsplats.

8

Så här i efterhand har man insett att det faktiskt är få förunnat att få den här chansen via sin skola.”

Se filmer från APL på YouTube-kanalvår realgymnasiet.seoch

Lär på riktigt. Mitt i verkligheten.

Eleverna ska veta att de kan prata med mentorerna om allt utan att bli bedömda, då mentorerna inte undervisar hos oss.

På Realgymnasiet får du på din mentorstid även ta del av en unik satsning inom Personlig utveck ling & Externa relationer. Tanken är att bättre möta den efterfrågan som finns ute i branschen, samtidigt som du förbereds för arbetslivet. Du kommer bland annat att få lära dig kundbemötande, service samt medarbetarskap.

11

På Realgymnasiet ser vi till helheten och erbjuder dig stöttning och vägledning via mentorer. Vi skiljer tydligt på under visning och mentorskap.

Vi jobbar mentorskapframgångsriktmed Är du motiverad att ytterligare fördjupa och specialisera dig inom ditt intresse? Då finns det möjlighet att läsa hela eller delar av utbildningen som lärling. Skillnaden mot en vanlig gymnasieutbildning är att du genomför minst halva studie tiden som arbetsplatsförlagt lärande, med tät uppföljning av din lärare som också har en nära kontakt med din handle dare. Som lärling förväntas du utveckla samma kunskaper som de elever som läser ett skolförlagt yrkesprogram, vilket innebär att du läser de gymnasiegemensamma ämnena och eventuellt vissa delar av yrkesämnena i skolan – samtidigt som du är en del av ett arbetslag och gör merparten av din yrkesutbildning på en arbetsplats. Lär ling innebär alltså inte att du går en annan utbildning utan att du lär dig i en annan miljö och på ett annat sätt, vilket också ställer andra typer av krav på dig som elev. Som elev får du 1000 kr extra av CSN varje månad till resor och mat när du läser som Lärling.

!

alla yrkesprogram

Lärling – gäller

Miranda Forsberg gick Nordic Choice Hotels på Realgymnasiet i Stockholm. En rolig studietid och möjligheten att skaffa bra kontakter som lett till jobb efter studenten är något hon uppskattar väldigt mycket.

– Det bästa med utbildningen var att vi fick träffa så mycket olika människor varje dag eftersom vi var ute i driften flera dagar i veckan. Det gjorde också att vi fick många kontakter i branschen och det var lätt att hitta jobb efter studenten.

Under utbildningen fick jag många kontakter i branschen”

– Utbildningen hjälpte mig supermycket i att förbereda mig för min nuvarande yrkesroll. På Realgymnasiet får man ofta prata inför människor i guidande moment och redan där fick jag lära mig hur det går till. Jag lever min dröm nu”

Joel Nylander, är tidigare elev på Realgymnasiet i Stockholm där han läste Naturturism. Idag jobbar Joel som platschef på STS Alpresor, senast var han i Sauze d’Oulx i norra Italien.

Miranda Forsberg, tidigare elev

Joel Nylander, tidigare elev efterhänderRealgymnasiet?

Vad

– Vad ska jag tänka på när jag ska välja till gymnasiet?

Utgå från dina egna intressen, något du tycker är roligt.

Studie- och yrkesvägledaren ger dig råd

Det är bra att välja något du har intresse för, något du tycker är roligt, då är det mycket större chans att du lyckas. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det du väljer till gymnasiet inte nödvändigtvis behöver vara det du sysslar med i framtiden.

@Digital SYV Tel: 0766–27 40 55 E-post: @realgymnasiet.seanna.lindgren

– Men om jag är osäker och inte alls vet vad jag är riktigt intresserad av?

ANNA LINDGREN

TIPS: Se Anna berätta om behörighet och vidare studier på YouTube.

Det ser mycket bra ut, väldigt många av våra elever kommer ut i arbetslivet direkt efter studenten tack vare den APL som ingår i alla yrkesprogram och vårt nära samarbete med branschen. Jag och mina kollegor finns på plats för att hjälpa till med jobbansökningar, sommarjobb och svara på alla frågor som väcks, under gymnasieåren och när studenten närmar sig.

Känner du att du vill göra något intressant under gymnasiet och ändå bli förberedd för vidare studier kan du läsa vilket som helst av Realgymnasiets program eftersom vi erbjuder högskolebehörighet på alla.

– Är det lätt att få jobb efter studenten?

Anna Lindgren, central studie- och yrkesvägledare, är en av de som gärna hjälper dig om du har något du undrar över, oavsett var du bor.

Sällskapsdjur & Djursjukvård PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Djurvård PROGRAMKOD: NBDJR EXAMEN: Yrkesexamen 1:a året 2:a året 3:e året Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Djurhållning • Djurskötsel • Sällskapsdjur • Etologi • Biologi • Djursjukvård • Service och bemötande • Etologi • Djursjukvård • Zoohandel

Lär dig sköta djur och möta djurägare yrkesmässigt Möjliga diplomeringar och intyg • Zoohandelsdiplom • Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) • Utbildningsintyg, pälsvård • Utbildningsintyg, djurträning • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer Det råder brist på legitimerade djursjukskötare. Arbetsmarknaden ser därför positiv ut för de som utbildar sig till veterinär, djurvårdare och djursjukskötare. Källa: Saco • Veterinär • Djursjukskötare • Djurskyddsinspektör • Zoolog • Yrkeslärare • m.m. Visste du att... Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • Efter----nivåDjurvårdare2inom:ZoobutikKlinikNaturbruks-gymnasiumDjurparkexamen: Gymnasietiden var den bästa tiden i mitt liv. Vi hade mycket APL som jag fortfarande har otrolig nytta av."

15 Hos oss får du sköta, vårda, hantera och utfodra djur av alla slag, det är utbildningen för dig som vill jobba nära alla sor ters djur. Service och bemötande genomsyrar utbildningen och är en viktig och spännande grund i yrket. Du kommer att möta djur och kunder i exempelvis djursjukvård, zoohandel och djurparker. Vår utbildning ger dig även ett försprång ut på arbetsmarknaden genom att du får möjlighet att ta ett Zoohandelsintyg och erbjuds Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) för att få behörighet som djurvårdare på nivå 2.

”Zoohandeln är så mycket mer än djur, det är service och kunskap, det är en bransch i utveckling med fokus på både djur och djurägare.”

Cecilia Dannborg Wilson Ordförande i ZOORF – Zoobranschens Riksförbund

Djurpark PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Djurvård PROGRAMKOD: NBDJR EXAMEN: Yrkesexamen 1:a året 2:a året 3:e året • Djurkunskap • Gröna näringar • Djurhållning • Sällskapsdjur • Djursjukvård • Djur inom naturbruk • Biologi • Service och bemötande • Arbete i djurpark och djurparksdjur • Bevarandebiologi • Etologi och träning • Utbildning & information Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet

Djurpark Unik utbildning i samarbete med Sveriges största djurparker Möjliga diplomeringar och intyg • Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) • Utbildningsintyg, djurträning • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer Sveriges djurparker har årligen ca 9 miljoner besökare. Tillsammans sysselsätter parkerna omkring 700 helårs anställda och 2 700 säsongsanställda. Källa: Svenska djurparksföreningen • Veterinär • Djursjukskötare • Djurskyddsinspektör • Zoolog Visste du att... Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • Djursjukvård • Djurpark • Zoohandel • Djurtekniker • Djurvårdare nivå 2 Efter examen: På Djurpark får du så mycket kunskap om både djur inom djurparker och om sällskapsdjur. Du har alltid kul och du har alltid härliga lärare!"

Bli djurvårdare med Kolmårdens Djurpark eller Borås Djurpark som utbildningsarena, där fokus ligger på bevarande, forskning, information och utbildning. Du får sköta, vårda och träna djurparksdjur samt lära dig hur de kommunicerar och lever i naturen. Det här är utbildningen för dig som vill lära dig om hur man arbetar med många olika slags djur, i djurparker runt om i världen, och sprider den kunskapen vidare till parkernas besökare.

17

”Vårt samarbete med Realgymnasiet är en unik möjlighet att få vara med och forma bran schens kommande medarbetare, där vi tillsammans kan utveckla vad djurvårdaryrket i djurpark kommer att innebära i framtiden. En yta där kunniga djurvårdare och nyfikna ungdomar möts i det gemensamma intresset för och bevarandet av djur.” Elisabet Nemeth Affärsområdeschef Djur/Forskning/Utbildning på Kolmårdens

Hund PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Djurvård PROGRAMKOD: NBDJR EXAMEN: Yrkesexamen 1:a året 2:a året 3:e året • Sällskapsdjur • Djurkunskap • Hund- och djurhållning • Hundskötsel • Entreprenörskap • Service och bemötande • Djursjukvård • Hundhållning • Hundträning • Beteende och mentalitet • Ledarskap Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet

19

Bli Djurvårdare med fördjupning Hund Möjliga diplomeringar och intyg • Intyg Hunddagisföreståndare • Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) • Utbildningsintyg, Pälsvård • Utbildningsintyg, Djurträning • Utbildningsintyg, Specialsök • Hundunderstödda insatser, kursintyg • Hundens beteende, kursintyg • Hunduppfödning, kursintyg • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hun dar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 1 044 000 hundar och 756 000 ägare registrerade. Källa: Jordbruksverket • Hundinstruktör • Hundfrisör • hundförareSocialtjänste• Vårdhundsförare • Hundfysioterapeut • Djursjukskötare Visste du att... Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • Hundtränare • Djurvårdare sjukvård,hundbranschen,(inomdjur-zoobutik) • Djurvårdare nivå 2 • ellerdarePersonal/förestånpåHunddagisHundpensionat • Hundfrisör (Sunds vall och Borlänge) Efter examen: ”Genom nära samarbete med branschen och teoretisk undervisning som varvas med APL, får Realgymnasiets elever stora möjligheter att kombinera intresse med anställningsbarhet och yrkeserfarenhet.” Sara Karlberg VD Svenska Terapiskolan Jag valde hundutbildningen för att jag alltid haft intresse för djur. Därför kändes det helt rätt att gå Hund."

Att arbeta med hundar innebär att du möter både hundar och människor. Hundbranschen är en starkt växande mark nad och hundägare lägger både tid och pengar på sin fyrbenta vän. Du får fördjupade kunskaper om hundars beteende, hantering, hundraser, skötsel, friskvård och sjukdomar. Du erbjuds Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) för att få behörighet som Djurvårdare på nivå 2. Du får utveckla praktiska färdigheter i nära samarbete med bransch. Under dina år hos oss tränar du din serviceförmåga för att på bästa sätt kunna jobba professionellt.

Ridning PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Hästhållning PROGRAMKOD: NBHAT EXAMEN: Yrkesexamen 1:a året 2:a året 3:e året Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Ridlära • Ridning/körning • Anatomi • Ridning • Biologi • Ridsport • Service och bemötande • Tömkörning • Avel • Träning av häst • Entreprenörskap Specialiseringar:• Ledarskap &Ridkonst• Ridsport• Unghäst & Avel

”Genom att jobba med grunderna och rida välutbildade skolhästar utvecklar du förståelsen för vad som är rätt. På så sätt får du bra verktyg för att utveckla hästarna du möter i framtiden.” Lotta Björe A-tränare, fd landslagsryttare och tränare på Realgymnasiet

Bli en del av Sveriges största nätverk inom hästbranschen Möjliga diplomeringar och intyg • Hästskötare, SvRF • Grönt kort, SvRF • Basutbildningen, SvRF • Ungdomsledarkurs, SvRF • Tappskokompetens, SvRF • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer Rapport från nov 2018 visar att landets cirka 360 000 hästar omsätter med alla positiva sprid ningseffekter hela 72 miljarder kronor. De skapar 38 000 jobb och levererar drygt 6 miljarder i skatt. Bidraget till bruttonationalprodukten (BNP) är 0,5 procent. Källa: www.tidningenridsport.se • Hästutbildare • Hippolog • Ridlärare • Hästtandläkare • Tränare • Ridande polis • Hovslagare • Seminassistent • Stallchef Visste du att... Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • Hästskötare inom: - Tävlingsstall - Ridskoleverksamhet - Hästutbildning - Försäljningsstall - Internationellverksamhet • Arbete ridsportbutikinom • EfterEgenföretagareexamen: Om du är genuint hästintresserad och vill skaffa dig en bra utbildning och möjlighet till vidare studier, så kommer du aldrig ångra att du valde Realgymnasiet."

När du läser Ridning tränar du hoppning och dressyr, fördjupar din hästkunskap och utvecklar ditt ledarskap. Du kommer att få träffa ledande profiler inom olika delar av branschen som entreprenörer, tränare med flera som ger dig insyn i att driva eget företag inom hästnäringen. Hästbranschen är en av de snabbast växande i landet och självklart samarbetar vi med några av de främsta tränarna, ridanläggningarna och ridsportseventen för att ge dig värdefulla kontakter och kunskaper för att lyckas i framtiden.

21

Trav PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Hästhållning PROGRAMKOD: NBHAT EXAMEN: Yrkesexamen 1:a året 2:a året 3:e året Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Rid-Körlära • Ridning • Körning • Inblick i bransch • Anatomi • Körning • Biologi • Travsport • Tempokörning • Avel • Träning av häst • Entreprenörskap

Vill du satsa på travsport? Den svenska travsporten håller absolut världsklass och Sverige räknas tillsammans med USA och Frankrike som världens främsta travsportnation. Hos oss har du möjlighet att kombinera ditt stora hästintresse med ett lockande yrke. Du utbildar dig på travanläggningen på orten och får på så vis de bästa förutsättningarna för din framtid i en bransch som erbjuder många arbetstillfällen. De travanläggningar vi samarbetar med är Rommetravet i Borlänge, Sundbyholm i Eskilstuna, Gävletravet i Gävle, Åbytravet & Åby travskola i Göteborg, Halmstad Travskola i Halmstad, Färjestadstravet i Karlstad, Jägersro Trav i Malmö, Linköping – Mantorps Travskola, Solvalla i Sundbyberg, Bergsåker i Sundsvall och Örebro/Linde travskola i Örebro.

Specialisera dig inom travsporten Möjliga diplomeringar och intyg • Diplomerad Travhästskötare, Svensk Travsport • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Tappskokompetens (Svenska Ridsportförbundet) • B-tränarlicens • Kör/montélicens • Personlig utveckling & Externa relationer • Travets ledarassistentutbildning (TLA), Svensk Travsport • Travets ledarutbildning (TLU), Svensk Travsport • Travtränare • Hippolog • Körlärare • Hästtandläkare • Tränare • Hovslagare • Seminassistent • Catchdriver • Travskoleinstruktör Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • Hästskötare inom: - Travskola - Ponnytravskola - Tävlingsstall - Uppfödning - travstallInternationelltEfterorganisationerTravsportensexamen: Enligt den senaste hästskattningen som Jordbruksverket och Hästnäringens Nationella Stiftelse gjort finns det cirka 63 000 varmblodiga travhästar och 12 000 kallblodiga trav hästar i Sverige. Källa: Svensk Travsport Visste du att... Att plugga Trav är det bästa som hänt mig! Jag har fått träffa så många underbara människor och utbildningen ger en djup inblick i hästsporten.

23

Naturturism PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Naturturism PROGRAMKOD: NBNAT EXAMEN: Yrkesexamen 1:a året 2:a året 3:e året • Introduktion till branschen • Gruppdynamik • Friluftsliv • Kommunikation • Naturmiljö • Ledarskap • Fördjupningäventyrssport • Entreprenörskap • Äventyrssport • Paketering av upplevelser och guidning Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet

25 Gillar du äventyr och naturupplevelser? Kan du tänka dig att jobba med ledarskap och människor? Kom och utbilda dig hos oss mot naturturism och bli attraktiv i en spännande framtidsbransch! Du får leda, guida och handleda människor inom olika naturupplevelser och äventyrsaktiviteter. Du får även möjlighet att gå STS reseledarutbildning i Alperna. Med en ny certifiering inom naturguidning blir du yrkesfärdig naturguide och attraktiv för en mängd roller inom den växande näringen. Andra exempel på diplomeringar på Naturturism är alpin skidåkning, klättring, paddling eller mountainbike. Ledarskap naturupplevelsergenomoch äventyr! Möjliga diplomeringar och intyg • Naturguidescertifiering • Skidlärarutbildning • Klättring Sv. Klätterförbundet • Paddling Sv. Kanotförbundet • Livräddning i fält NOLS WMI • STS Reseledarutbildning • Förarbevis Terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer Lokala avvikelser kan förekomma. Turismens exportvärde är högre än summan av den svenska järn- och stålexporten, varav naturturismen omsätter 3,6 miljarder kronor per år. Källa: Tillväxtverket, Turismforskningsinstitutet ETOUR • Viltmästare • Idrottslärare/Lärare • Polis • Yrkesofficer • Räddningstjänst Visste du att... Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • Skidlärare • Naturguide • Aktivitetsledare • Paddelguide • EfterKlätterinstruktörexamen: ”Sverige som resmål har blivit allt mera populärt och turismindustrin ses idag som en av Sveriges viktigaste näringar. Turismbranschen är under ständig utveckling och behovet av utbildad och kompetent personal är stort.” Simon Green Naturguide & instruktör, Wild Sweden En otroligt viktig del i utbildningen är den täta kontakten med yrkeslivet. Man skapar kontakter och erfarenhet för att få arbete efter examen."

Hår- & Makeupstylist PROGRAM: Hantverksprogrammet INRIKTNING: Frisör, barberare och hår- & makeupstylist PROGRAMKOD: HVFRS EXAMEN: Yrkesexamen 1:a året 2:a året 3:e året Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Proportioner • Färg och form • Optiska illusioner • Kundservice • Kreativitet • Fördjupning • Foto, TV, scen och catwalk • Färdighetsträning

Du kan t ex jobba på en salong där du möter kunder som vill ha en sminkning inför bröllop eller fest. Många hår- och ett eget företag och äger sin salong eller hyr in sig på någon annans. När du ett eget företag har du en frihet välja vad du mest på.

STYLING Lär dig ett kreativt hantverk inom modebranschen Möjliga diplomeringar och intyg • Frans- och brynstylist • Hårstylist Beauty • Hårstylist Fashion & Media • Makeupstylist • Makeupartist • Manikyrist • Nagelterapeut • Style Advisor • Personlig utveckling & Externa relationer

du vill fokusera

Källa: www.gymnasium.se • Spaterapeut • Maskperukmakareoch • Imagekonsult • Textilingenjör • Retuschör • Inköpare Visste du att... Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • Hårstylist • Makeupartist • Style advisor • Nagelterapeut • Butikschef • Butikskommunikatör • Inköpsassistent • Kosmetisk rådgivare Efter examen: • Frans- och Specialprojektbrynstyling Jag älskade när man fick jobba praktiskt. Det var lärorikt samtidigt som det var väldigt roligt, vilket gjorde det lättare att lära sig."

”Vi är tacksamma över vårt samarbete med Realgymnasiet! De är de i skolvärlden som kommit längst med att utveckla sina stylistprogram och lärarna är väldigt duktiga och kompetenta.” Mirjam Kellerman och Tommy Hellström S.M.A.R.T.

Vill du utveckla din kreativitet? På Hår- & Makeupstylist blir du en kunnig och professionell hantverkare, redo att arbeta med mode och stil inom skönhet. Kanske genom arbete i butik, sociala medier eller eget företag? Du lär dig hårstyling, makeup, naglar, klädrådgivning, färg och form – direkt från kunnigt branschfolk. Du tränar också på bra service och fram gångsrikt kundbemötande. Dina färdigheter testar du på modeller och kunder, till vardags samt vid speciella evenemang, tillställningar och i tävlingar.

viss

27

driver

makeupstylister driver

att

Frisör PROGRAM: Hantverksprogrammet INRIKTNING: Frisör, barberare och hår- & makeupstylist PROGRAMKOD: HVFRS EXAMEN: Yrkesexamen 1:a året 2:a året 3:e året Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Hårvård • Designtekniker • Stylingtekniker • Färgtekniker • Avancerad klippteknik • Frisyrdesign • Arbeta i salong • Starta eget företag • Kundservice

”Med Wella Professionals erbjuds du att praktisera de färdigheter du får lära dig på skolan. Du får vara med och jobba backstage på modeller och får möjlighet att bygga upp ditt eget nätverk av kontakter i skönhetsbranschen.”

Anette Svensson Education country manager Utvecklas till en skicklig frisör i riktiga salonger Möjliga diplomeringar och intyg • Delprov • Manikyrist • Nagelterapeut • Style Advisor • Personlig utveckling & Externa relationer

Som frisör möter

och behandlar du mängder av olika människor och får varje kund att lämna salongen stol tare och vackrare än innan. Om detta låter lockande har du tur – just nu finns det nämligen gott om jobb för behöriga frisörer och branschen behöver dig! Källa: www.frisorforetagarna.se • Yrkeslärare • Makeupartist • Spaterapeut • Nagelterapeut Visste du att... Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • Frisör • Barberare • Hårstylist • Tekniker • EfterEgenföretagareexamen: • Bröllop • Avancerad frisörteknik • Öva till delprovet • Frans- och Specialprojektbrynstyling Att plugga Frisör är en av de roligaste sakerna jag har gjort i mitt liv. Du får testa så många saker under tre år."

29

På Frisör får du de kunskaper du behöver för att bli en skicklig och professionell yrkesutövare med spetskompetenser inom mode, olika hårtekniker, färg och form. Genom din APL möter du verkligheten direkt och får lära dig ge dina kunder riktigt bra service. Du får också ta emot kunder i skolans egen salong. Detta är en stabil bransch som erbjuder gott om arbetstillfällen.

som samarbetspartner

Barberare PROGRAM: Hantverksprogrammet INRIKTNING: Frisör, barberare och hår- & makeupstylist PROGRAMKOD: HVFRS EXAMEN: Yrkesexamen 1:a året 2:a året 3:e året Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Hårvård • Designtekniker • Stylingtekniker • Färgtekniker • Avancerad klippteknik • Frisyrdesign • Arbeta i salong • Starta eget företag • Kundservice

Det är spännande att se förändringen hos kunder före

skäggtrend

Källa: www.studentum.se Visste du att... • Bröllop • Avancerad frisörteknik • Förberedelse för gesällbrevet • Frans- och Specialprojektbrynstyling

"Som barberare, även kallad ”herrfrisör”, får du möjlighet att släppa loss din inre kreativitet och sätta guldkant på människors vardag, men framför allt på deras ansiktsbehåring. En barberarutbildning är lika mycket ett hantverkaryrke som det är ett serviceyrke, och du kommer få möjlighet att bemästra båda!” karriärmöjlig heterna goda. Det har nog inte undgått många att en pågått under senaste tiden, och det finns inget som tyder på att den trenden är på väg bort.

31

www.studentum.se Utvecklas till en skicklig barberare i riktiga salonger Möjliga diplomeringar och intyg • Manikyrist • Nagelterapeut • Style Advisor • Personlig utveckling & Externa relationer • Yrkeslärare • Makeupartist • Spaterapeut • Nagelterapeut Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • Frisör • Barberare • Hårstylist • Tekniker • EfterEfterEgenföretagareexamen:avslutadbarberarutbildning är

Det bästa med utbildningen är att man lär sig något nytt hela tiden. och

På inriktningen Barberare får du de kunskaper du behöver för att bli en skicklig och professionell yrkesutövare. Du får både spetskompetenser inom olika tekniker för rakning, föning, trimning men och olika metoder för verktyg samt håroch hudkunskap. Genom din APL möter du verkligheten direkt och får lära dig ge dina kunder riktigt bra service. Du får också ta emot kunder i skolans egen salong. I och med att branschen för barberare har exploderat under senare år finns det därför gott om jobbtillfällen.

efter en behandling."

1:a året 2:a året 3:e året Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti efter godkänd gymnasieexamen om du väljer internationell APL hos Centric • Datorteknik och elektronik • Programmering • Sälj- och supportteknik • APL • Multimediasystem PROGRAM: El- och energiprogrammet INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik PROGRAMKOD: EEDAT EXAMEN: Yrkesexamen IT-Support Centric erbjuder 6 månaders provanställning efter APL i årskurs 3 i Litauen och godkänd och avslutad gymnasieexamen! En utbildning med 6 månaders jobbgaranti! • Fördjupning datorteknik och elektronik • Kommunikationsnät • Nätverksteknik • Webbutveckling

33

IT-Support ger dig specialkunskaper inom informationstekniska system och nätverkslösningar där du kan jobba direkt mot kunder inom IT-området. Det kan vara som säljare i butik, direkt mot företag eller med support och service av olika produkter. En del av utbildningen handlar om att möta kundens behov, i kombination med att bygga säkra nätverk, in stallera olika operativsystem samt bygga upp och driva servrar eller sitta i en helpdesk. Detta gör att du är eftertraktad på många olika typer av företag. ”Inom IT är det kompetensbrist! Vi är stolta och glada att tillsammans med Realgymnasiet er bjuda en ny spännande utbildningsform. I åk 3 kan du göra din APL hos oss i Kaunas i Litauen som lärling. Du tar ett flertal certifikat och efter avslutad gymnasieexamen erbjuds du jobbgaranti hos oss på Centric.”

Klas Bonde VD Centric Professionals AB Plugga IT-Support – bli eftertraktad inom IT-världen Möjliga diplomeringar och intyg • AcademyenligtDiplomeringar/certifieringarCiscoNetworking • IT-Specialist t ex Networking/ Security Fundamentals • Windows Operating System (Microsoft) • Windows Server Administration Fundamentals • Personlig utveckling & Externa relationer • Systemvetare • Webbutvecklare • Systemingenjör • Dataspelsutvecklare • Apputvecklare Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • IT-tekniker • PC-tekniker • Supporttekniker • Systemadministratör • Fibertekniker • DetEfterIT-säljareexamen:finnsdrygt 60 olika yrkesroller inom Data och IT-branschen. Från supporttekniker, via nätverks tekniker till säkerhetsexperter i en ständigt växande digitaliserad värld. Källa: Saco Visste du att... Det är bra att välja IT- Support eftersom det finns en mängd jobbmöjligheter samt många olika högskolor man kan söka till."

PROGRAM: El- och energiprogrammet INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik PROGRAMKOD: EEDAT EXAMEN: Yrkesexamen IT-Tekniker Centric erbjuder 6 månaders provanställning efter APL i årskurs 3 i Litauen och godkänd och avslutad gymnasieexamen! En utbildning med 6 månaders jobbgaranti! 1:a året 2:a året 3:e året • Datorteknik och elektronik • Programmering • Fördjupningnätverksteknik • APL • Nätverkssäkerhet • Fördjupning datorteknik och elektronik • Kommunikationsnät • Nätverksteknik • Webbutveckling Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti efter godkänd gymnasieexamen om du väljer internationell APL hos Centric

färdigheter

35

www.saco.se Sverige be räknas 70 000 it-specialister saknas till 2024 inom techsektorn i Sverige. Behoven av it-kompetens inom näringslivet och samhället i stort är betydligt myck et större än så. Källa:

Bli en del av en bransch med ett enormt behov av EnligtIT-kompetensentidigarerapportfrån Tech

”Kompetens inom IT efterfrågas i nästan alla branscher och det finns många olika yrken att välja mellan. Några av de vanligaste arbetsuppgifter är utveckling av programvara, system och hårdvara, datadrift, underhåll av system, utbildning av användare, projektledning, planering av IT-stöd och driftsäkerhet.”

Ny Teknik • Systemvetare • Webbutvecklare • Systemingenjör • Dataspelsutvecklare • Apputvecklare Visste du att... Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • IT-tekniker • PC-tekniker • Supporttekniker • Systemadministratör • Fibertekniker • EfterIT-säljareexamen: Är du intresserad av datorer, IT och framtiden så är det detta program man ska välja tycker jag." Möjliga diplomeringar och intyg • AcademyenligtDiplomeringar/certifieringarCiscoNetworking • IT-Specialist t ex Networking/ Security Fundamentals • Windows Operating System (Microsoft) • Windows Server Administration Fundamentals • Personlig utveckling & Externa relationer

IT-Tekniker är utbildningen för dig som vill lära dig mer om hur dator- och nätverkssystem fungerar och är nyfiken på en framtid inom en spännande bransch. Hos oss har du möjlighet att få diplomeringar och certifikat samt få kunskaper och som efterfrågas på marknaden. Du lär dig bland annat att bygga säkra nätverk, installera olika operativsystem samt bygga upp och driva servrar, men även programmering och webbutveckling.

PROGRAM: El- och energiprogrammet INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik PROGRAMKOD: EEDAT EXAMEN: Yrkesexamen Great Security Säkerhetstekniker Detta är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du läser en stor del av utbildningen på en arbetsplats. Great Security erbjuder 6 månaders provanställning. Läs mer om förutsättningarna för jobbgarantin på1:a6www.realgymnasiet.semånadersjobbgaranti!året2:aåret 3:e året Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti enligt aktuella förutsättningar • Datorteknik • Mekatronik • Elektromekanik • Passersystem • Inbrottslarmsystem • CCTV-system • Brandlarmssystem • Kommunikationsnät • Larm, övervakningsoch säkerhetssystem • Nätverksteknik • Dator- & nätverksteknik Nu körkortsbidrag!med

33 000

i Sverige och 400 anställda på företaget. Källa: www.framtid.se • säkerhetsanläggningarKonstruktör • Projektledare hetsinstallationersäker Visste du att... Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • Larmtekniker • Säkerhetstekniker • EfterLåsteknikerexamen: • Brandlarmsystem • Inbrottslarmsystem • Passersystem • SpecialiseringarCCTV-system Man får göra många praktiska saker istället för att bara sitta i en skolbänk. Man får lära sig om allt från att vara ute på en arbetsplats till kundbemötande."

37

Pontus Skårner VD Great Security En utbildning i branschen med professionella säkerhetstekniker Möjliga diplomeringar och intyg • Microsoftcertifieringar • Liftutbildning fallskyddsutbildningoch • Personlig utveckling & Externa relationer 2017

”Säkerhetsbranschen

Great Security är en ledande aktör inom säkerhetslösningar som tillsammans med Realgymnasiet ger dig den i särklass bästa utbildningen inom säkerhetssystem. Under första året läser du tillsammans med elever inom programmet på sko lan, för att under andra och tredje året läsa som lärling mot Säkerhetstekniker på Great Security. Efter avslutad utbildning kan du bland annat arbeta med planering, installation och service av olika typer av säkerhetssystem. Och det bästa av allt – Great Security erbjuder jobbgaranti.

övervaknings kameror i

växer och det är viktigt för oss att se att det finns en relevant utbildning som kan leda till fler passionerade medarbetare hos oss på Great Security. Därför är vi stolta att vi på Great Security tillsammans med Realgymnasiet startat en utbildning för att utbilda ungdo mar i den senaste teknologin inom säkerhet.” fanns det tillståndsgivna Sverige och behovet utbildade säker hetstekniker ökar. Great Security har 24 kontor och 18 butiker

av

PROGRAM: Fordons- och transportprogrammet INRIKTNING: Personbil STUDIEVÄGSKOD: FTPEROL EXAMEN: Yrkesexamen ProMeister Fordon Detta är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du läser en stor del av utbildningen på en arbetsplats. ProMeister erbjuder 6 månaders provanställning. Läs mer om förutsättningarna för jobbgarantin på1:a6www.realgymnasiet.semånadersjobbgaranti!året2:aåret 3:e året Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti enligt aktuella förutsättningar • Bromssystem • Däck och drivlina • Bensindieselmotornoch • Intervallservice • Pyroteknisk utrustning • Symptombaseradfelsökning • Alternativa drivmedel • El/Hybridfordon • Växellåda • Framvagn Nu körkortsbidrag!med

Stefan

39

Utvecklas i en av Sveriges snabbast växande branscher Möjliga diplomeringar och intyg • Utbildningsintyg AC Motorfordon • Elektriskt informerad person • Diplomerad högvoltstekniker • Första hjälpen • Personlig utveckling & Externa relationer • Säkra lyft verkstad Fordonsbranschen bedömer att de kommer att behöva 1070 fordonsmekaniker, 2780 fordons tekniker och 960 kundmottgare de tre kommande åren och att hela fordonsbranschen är i be hov av ca 6800 nya medarbetare inom samma period. Mekonomen Group utgör hälften av den märkesobundna marknaden och står därmed för en stor andel av aktuellt behov! Källa: www.transportforetagen.se • Bilskadetekniker • Diagnostekniker • Fordonstekniker för alternativa drivmedel • Kvalificerad fordonstekniker el/elhybrid Visste du att... Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • Personbilsmekaniker • Kundmottagare • EfterEgenföretagareexamen: På ProMeister Fordon får man en bra gemenskap, utbildning och många nya kontakter inom fordonsbranschen, som kan vara bra för framtiden."

ProMeister Fordon är en unik fordonsutbildning framtagen i nära samarbete med branschen. ProMeister är en del i Meko nomen Group, här ingår Mekonomen, MECA, OKQ8 och Speedy m.fl. och en stor del av utbildningen sker i ProMeisters toppmoderna verkstäder. Detta är en utbildning i framkant där du blir eftertraktad i en framtidsbransch direkt efter examen. Och det bästa av allt – ProMeister erbjuder jobbgaranti.

”ProMeister Fordon är framtagen i nära samarbete med mobilitetsbranschen för att möta dagens och morgondagens krav på fordonstekniker i en bransch som utvecklas i snabb takt.” Andersson Operativ chef ProMeister Sverige

PROGRAM: Hotell- och turismprogrammet STUDIEVÄGSKOD: HTHUTOL EXAMEN: Yrkesexamen Nordic Choice Hotels Detta är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du läser minst hälften av utbildningen på en arbetsplats. Nordic Choice Hotels erbjuder 6 månaders provanställning. Läs mer om förutsättningarna för jobbgarantin på1:a6www.realgymnasiet.semånadersjobbgaranti!året2:aåret 3:e året Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti enligt aktuella förutsättningar • Service och bemötande 1 • Besöksnäringen • Frukost bufféserveringoch • Våningsservice 1 • Konferens evenemangoch • APL 2 dagar i veckan • Moderna språk • Logi • Drycker och ansvarsfull alkoholservering • Entreprenörskap • Hållbar turism • APL på annat hotell inom kedjan • Reception 1 • Resmål och resvägar • Coachning till fördjupningskurser mot ditt egna val och intresse • APL 3 dagar i veckan

Välkommen till en unik utbildning i sitt slag. Här får du som brinner för service och besöksnäringen vara i daglig drift på några av Sveriges största hotell. Denna lärlingsutbildning är utvecklad av Realgymnasiet tillsammans med Nordic Choice Hotels. Här kommer du coachas in i det som du tycker är roligast i den breda hotell- och turismbranschen. Och det bästa av allt – Nordic Choice Hotels erbjuder jobbgaranti.

”Tillsammans med Realgymnasiet har vi startat en lärlingsutbildning som har målsättningen att bli landets främsta hotellutbildning. Det kommer ge oss den personal som vi behöver för att fortsätta växa på den nordiska marknaden och ge eleverna en utbildning som är modern, relevant och som garanterat kommer ge dem jobb.”

Sveriges främsta hotellutbildning – coachas av de bästa ochInternutbildningarintyg • Hotellbokningssystem • Motimate, NCH e-learningplattform • Brandsäkerhet • Penguin, miljö • GDPR • Second visit strategy • Skolverkets handledarutbildning • Första hjälpen • Personlig utveckling & Externa relationer Fram till 2025 behöver Nordic Choice Hotels rekrytera 45 000 nya medarbetare. Och du har stora chanser att bli en av dem. • Hotel management • Revenue Management • Food and ManagementBeverage • Supervisor reception & konferens Visste du att... Exempel på framtidsjobb! Efter vidare studier: • Reception • Konferens • Housekeeping • Bar • Servering • Försäljning Eftermarknadsföring&examen:

Petter A Stordalen Ägare och styrelseordförande Nordic Choice Hotels

Just nu jobbar jag som receptionist på Quality Hotel. Jag fick jobb direkt efter studenten och är så nöjd med det här branschvalet."

41

Teknik PROGRAM: Teknikprogrammet INRIKTNING: Informations- och medieteknik STUDIEVÄGSKOD: TEINF EXAMEN: Högskoleförberedande 1:a året 2:a året 3:e året Efter gymnasiet • Vidare studier på högskola eller universitet • Matematik • Teknikutveckling • Digitalt skapande • Webbutveckling • Programutveckling • Fysik och matematik • Fördjupning inom digitalt skapande • Fördjupning matematiknaturvetenskapinomoch

Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program för dig som vill studera vidare efter gymnasiet inom det tekniska och naturvetenskapliga området. Här lär du dig grunderna inom informations- och medieteknik och fördjupade kunskaper inom matematik och fysik. Här får du möjlighet att utveckla dina kunskaper om t ex spel- och webbutveckling, programmering, matematik, naturvetenskap och 3D samtidigt som du får en riktigt bra grund för vidare studier vid hög skola eller universitet. ”Nio av tio unga tror att ny teknik är viktigt för att lösa klimatutmaningen. Teknikprogrammet är en bra början!” www.teknikföretagen.se

43

Viktor Hedman, Talent Manager på Netlight Consulting Visste du att...

Utveckla ingenjörsmässigadina färdigheter!

Realgymnasiet är en familjär skola med modern utrustning och bra atmosfär som dessutom ligger väldigt centralt. Lärarna är kunniga och engagerade och gör kurserna intressanta." Civilingenjör inom t ex spelteknik, medieteknik, datateknik eller teknisk fysik vidare studier:

• Högskoleingenjör • Arkitekt • Lärare • Systemvetare • Programmerare Vad händer sen? Förslag på

"Vårt rekryteringsbehov är stort och ständigt växande. Vårt fokus är personer inom it med en bakgrund som civilingenjör eller motsvarande. Vi räknar med att anställa ett par hundra personer kommande år till vårt Stockholmskontor, drygt dubbelt inräknat våra internationella kontor."

Estetik & Media PROGRAM: Estetiska programmet INRIKTNING: Estetik och media STUDIEVÄGSKOD: ESEST EXAMEN: Högskoleförberedande 1:a året 2:a året 3:e året Efter gymnasiet • Vidare studier på högskola, universitet eller yrkeshögskola • Arbete i branschen • Foto, film & ljud • Digitalt skapande • 3D, Blender • Speldesign • Medieproduktion • Webbutveckling • Mediabranschen • Gränssnittsdesign • Portfolio • Gymnasiearbete

Utveckla din kreativitet inom mediavärlden Program du lär dig • Photoshop • Illustrator • InDesign • After Effects • Unity • Premiere Pro • Blender Efter

byråer, filmproduktionsbolag eller andra företag som arbetar med digital kommunikation. Digital kommunikatör är en roll som eftersöks alltmer inom flertalet branscher, både inom offentlig och privat sektor. • Fotograf  • Filmfotograf  • Projektledare inom TV  • Klippare/Redigerare  • Producent  • Ljudtekniker  • Filmarbetare • Speldesigner  • 3D-designer  • Grafisk Designer  • Art Director  • Illustratör  • Kommunikatör  • Journalist Visste du att... Vad händer sen? Förslag på vidare studier: Jag tycker det är extremt roligt och lärorikt. Jag skulle säga att det bästa är att vi får skapa så mycket vi vill, bara vår egen kreativitet sätter stopp!"

”På Estetik & Media får du utveckla dig själv och möjlighet att göra riktiga uppdrag tillsammans med branschen!” Åstrand Medialärare på Realgymnasiet i Gävle en utbildning på Estetik & Media finns det möjlighet att söka jobb på mediabolag, reklam-

Estetik & Media är utbildningen för dig som vill utvecklas inom en mångsidig bransch med breda möjligheter samtidigt som du får en bra grund för vidare studier. Du får använda din kreativitet genom att lära dig animering, 3D, speldesign samt fota och filma med mera. Du utbildas också inom app- och webbutveckling samt jobbar med projekt från idé till färdig produkt tillsammans med olika företag i skarpa projekt.

45

Mats

STADBORLÄNGEBORÅSESKILSTUNAGÄVLEGÖTEBORGHALMSTADHELSINGBORGKARLSTADLINKÖPINGLUNDLULEÅMALMÖNORRKÖPINGNYKÖPINGSKÖVDESTOCKHOLMSUNDBYBERGSUNDSVALLUPPSALAVÄSTERÅSVÄXJÖTROLLHÄTTANÖREBROÖRNSKÖLDSVIK

Djursjukvård&Sällskapsdjur Djurpark Hund Ridning Trav Naturturism Frisör Barberare Makeupstylist&Hår- SäkerhetsteknikerSecurityGreat IT-Support TeknikIT-Tekniker Media&Estetik FordonProMeister HotelsChoiceNordic

46 Här finns våra utbildningar! *Planerad start ht 2023

HÄR FINNS VÅRA SKOLOR: Norrköping Kungsgatan 53 602 33 Norrköping norrkoping@realgymnasiet.se Nyköping Västra Trädgårdsgatan 39 611 32 Nyköping nykoping@realgymnasiet.se Skövde skovde@realgymnasiet.se Adress presenteras under ht-22. Stockholm Trekantsvägen 3 117 43 Stockholm stockholm@realgymnasiet.se Sundbyberg Hallonbergsplan 5-7 174 52 Sundbyberg sundbyberg@realgymnasiet.se Sundsvall Kyrkogatan 3 852 31 Sundsvall sundsvall@realgymnasiet.se Trollhättan Lasarettsvägen 9 461 52 Trollhättan trollhattan@realgymnasiet.se Uppsala Kungsängsvägen 27 753 23 Uppsala uppsala@realgymnasiet.se Västerås Sigurdsgatan 14 721 30 Västerås vasteras@realgymnasiet.se Växjö Regementsgatan 9 352 36 Växjö vaxjo@realgymnasiet.se Örebro Aspholmsvägen 4 702 27 Örebro orebro@realgymnasiet.se Örnsköldsvik ornskoldsvik@realgymnasiet.se Adress presenteras under ht-22. Borlänge Sveagatan 15 784 33 Borlänge borlange@realgymnasiet.se Borås Viskastrandsgatan 3-5 506 30 Borås boras@realgymnasiet.se Eskilstuna Gamla tullgatan 2a 632 20 Eskilstuna eskilstuna@realgymnasiet.se Gävle Drottninggatan 29 803 11 Gävle gavle@realgymnasiet.se Göteborg Pusterviksgatan 9 413 01 Göteborg goteborg@realgymnasiet.se Halmstad Skånegatan 59 302 38 Halmstad halmstad@realgymnasiet.se Helsingborg Södra kyrkogatan 7 252 23 Helsingborg helsingborg@realgymnasiet.se Karlstad Drottninggatan 21 652 25 karlstad@realgymnasiet.seKarlstad Linköping Alkagatan 4 582 77 Linköping linkoping@realgymnasiet.se Lund Sankt Lars väg 88 222 70 Lund lund@realgymnasiet.se Luleå Stationsgatan 7 972 38 Luleå lulea@realgymnasiet.se Malmö Carlsgatan 12 C 211 20 Malmö malmo@realgymnasiet.se Är du intresserad av utbildningarna Samhällskunskap, Naturvetenskap eller Vård- och Omsorg, kolla in vår fina systerskola Consensum i Lund på consensum.se! HUVUDKONTOR Slottsgatan 105, 602 22 info@realgymnasiet.seNorrköping www.realgymnasiet.se På webben hittar du fler kontaktuppgifter till våra skolor.

47

@REALGYMNASIETVälkomnaatt träffa oss!

På webben kan du dessutom läsa mer om oss, se filmer från våra skolor och träffa elever, lärare, rektorer, mentorer och partners. Bra va?! Välkommen, vi ser fram emot att träffas! Med reservation för eventuella tryckfel och ändringar.

Vi är måna om dig och vill att du ska få chansen att uppleva vår skola på det sätt som är bäst för dig. Därför erbjuder vi en rad olika aktiviteter, både fysiska och digitala, för dig att välja bland. Alltifrån Öppet Hus, Prova på-dagar och möjlighet att få gå vid sidan av en elev under en dag/ skuggning. Den gemensamma nämnaren är att du kommer att träffa trevliga och hjälpsamma elever och lärare som vill visa dig sin skola och svara på alla de frågor du kan tänkas ha.

E-post: info@realgymnasiet.se Huvudkontor Slottsgatan 105 602 22 Norrköping Vill du komma i kontakt med någon av våra skolor? Alla uppgifter hittar du på föregående sida och på vår webbplats. www.realgymnasiet.se Se hur vi gör det roligt på Realgymnasiet, följ oss i sociala medier!