Realgymnasiet: Våra utbildningar 2023/2024

Page 1

Våra utbildningar 2023/2024

Utbildningar i toppklass med ledande företag i flera branscher Möjlighet till

yrkesexamen, högskolebehörighet och särskilda behörigheter

JOBBGARANTI på flera utbildningar

100

anledninga r att välja Realgymna siet!

Kolla vad vå ra elever tyck er www.realgy mnasiet.se


r både e d u j b r Vi e m och a r g o r p e yrkes redand e b r ö f e l högsko ! program

Varför Real? Det som särskiljer Realgymnasiet är att vi har nära samarbeten med ledande branschföretag lokalt, regionalt, nationellt och internationellt och du får de branschdiplomeringar som efterfrågas. Det gör att du som elev under din utbildning kommer in i arbetslivet på ett naturligt sätt. Detta tillsammans med flera olika högskolebehörigheter och våra mycket kompetenta lärare är hemligheten till varför så många av våra elever lyckas efter studenten.


"Vi har de bästa lärarna. De vill verkligen att vi ska lyckas.”

Innehåll 04. 05. 06. 08. 09. 10. 11.

Snabba fakta Våra sysselsättningssiffror Branschsamarbeten Internationell APL Framgångsrikt mentorskap Efter Real Råd från SYV

högskolebehörighet

22. 24. 26. 28. 30. 32. 34. 36. 38.

12. 14. 16. 18. 20.

40. 42. 44. 45.

Yrkesprogram inklusive Sällskapsdjur & Djursjukvård Djurpark Hund Ridning Trav

Naturturism Hår- & Makeupstylist Frisör Barberare IT-Support IT-Tekniker Great Security Säkerhetstekniker ProMeister Fordon Nordic Choice Hotels

Högskoleförberedande program Teknik Estetik & Media Här finns våra utbildningar Här finns våra skolor


om Snabba fakta REALGYMNASIET

QR-kod till på poängplaner webben

Ä Högskolebehörighet till alla. Alla elever kan läsa högskolebehörighet inom ordinarie 2 500 poäng – även på yrkesprogrammen. Ä Lärling. Alla elever på yrkesprogrammen har möjlighet att läsa som lärling efter rektors godkännande. Ä Diplomeringar. Yrkesprogrammen ger eleverna de certifieringar branschen efterfrågar.

: KORTFATTAT OM OSS

80%

• Våra programfördjupningar sker i nära samarbete med branschen. Det ökar möjligheterna till jobb efter studenten. Flera av våra samarbetspartners erbjuder dessutom jobbgaranti*

Sysselsättning efter examen

• Alla elever har en mentor som stöttar och vägleder eleven under hela studietiden. Mentorn undervisar inte eller sätter betyg.

Fler än 80% av våra elever jobbar eller studerar inom ett halvår efter examen.

• Vinst återinvesteras i skolan för att ge dig högsta kvalitet på utbildning. *Läs mer om förutsättningarna om jobbgaranti på www.realgymnasiet.se

Särskild behörighet

Samhälls- och matematikkurser

Vill du utöka din behörighet kan du ansöka om att läsa kurser som ger dig särskild behörighet. På gymnasiet godkänns utökningar av rektor. För att få läsa utökat program krävs det att du klarar dina ordinarie kurser inom 2 500 p.

På samtliga av våra orter erbjuds följande kurser: Samhällskunskap 1a2, Historia 1a2, Matematik 2a och Matematik 3c.

Naturvetenskapliga kurser Vi erbjuder Matematik 2a, Matematik 3c, Fysik 1b1, Kemi 1, Fysik 1b2, Kemi 2, Fysik 2 och Matematik 4 på flera av våra skolor. Kontakta rektorn på den skola du är intresserad av för mer information vad som gäller.

Våra programfördjupningar HÖGSKOLEBEHÖRIGHET INOM 2 500 P

PROGRAMFÖRDJUPNING

PROGRAM

INRIKTNING

KOD

Ridning

Naturbruk

Hästhållning

NBHAT

Ja

Yrkesprogram

Trav

Naturbruk

Hästhållning

NBHAT

Ja

Yrkesprogram

Hund

Naturbruk

Djurvård

NBDJR

Ja

Yrkesprogram

Sällskapsdjur & Djursjukvård

Naturbruk

Djurvård

NBDJR

Ja

Yrkesprogram

Djurpark

Naturbruk

Djurvård

NBDJR

Ja

Yrkesprogram

Naturturism

Naturbruk

Naturturism

NBNAT

Ja

Yrkesprogram

Hår- & Makeupstylist

Hantverk

Frisör

HVFRS

Ja

Yrkesprogram

Frisör

Hantverk

Frisör

HVFRS

Ja

Yrkesprogram

Barberare

Hantverk

Frisör

HVFRS

Ja

Yrkesprogram

Great Security Säkerhetstekniker

El- och energi

Dator och kommunikationsteknik

EEDATOL

Ja

Yrkesprogram/lärling

IT-Support

El- och energi

Dator och kommunikationsteknik

EEDAT

Ja

Yrkesprogram

IT-Tekniker

El- och energi

Dator och kommunikationsteknik

EEDAT

Ja

Yrkesprogram

ProMeister Fordon

Fordon och transport

Personbil

FTPEROL

Ja

Yrkesprogram/lärling

Estetik & Media

Estetiska

Estetik och media

ESEST

Ja

Högskoleförberedande

Teknik

Teknik

Informations- och medieteknik

TEINF

Ja

Högskoleförberedande

Nordic Choice Hotels

Hotell och turism

Hotell och konferens

HTHUTOL

Ja

Yrkesprogram/lärling

4

TYP AV UTBILDNING


”Vi är alltid uppdaterade på de senaste trenderna och lär oss det som är nytt inom branschen” På APL har jag fantastiska kollegor som är stöttande men som också hjälper till i min utveckling. Det är samma sak med mina lärare och mina kompisar i skolan, de får mig att skratta och må bra. Frisörelev, Hantverksprogrammet

Vi förbereder dig inför arbetslivet!

ig Genom projektet Personl ationer, utveckling & Externa rel för förbereder vi dig optimalt ytterligare arbetslivet. Det ger dig ett diplom till ditt CV! Läs mer på hemsidan.

ngssiffror Strålande sysselsättni s stolta! år efter år – det gör os En väldigt stor andel av våra elever jobbar eller studerar inom ett halvår efter examen. Nyckeln till framgången är nära samarbeten med ledande aktörer inom olika branscher. Det ger dig en relevant och modern utbildning, goda nätverk både nationellt och internationellt och rätt bransch­ certifikat och diplom. På så sätt blir du attraktiv att anställa på arbetsmarknaden. Flera av våra partners erbjuder 6 månaders provanställning efter godkänd och avslutad gymnasieexamen!

GODA LUNCHER! Hos oss får du riktigt bra och varierad skolmat. Du äter på någon av de restauranger i stan som vi samarbetar med. På flera skolor får du matkort som gäller på utvalda restauranger, på andra skolor äter du på en och samma restaurang men erbjuds alltid ett brett utbud av god och näringsrik mat.

"Superbra mat med flera valmöjligheter, det finns alltid något man vill äta."

Detta tillsammans med flera olika behörigheter till högskola och universitet gör att du får de bästa förutsättningarna i livet efter studenten. Vill du plugga vidare eller jobba direkt? Valet är ditt!

TINA, ELEV

5


Vi har nära samarbeten med många olika branscher!

SkiStar+Realgymnasiet=

Åhléns+Realgymnasiet=

Vi är stolta över vårt samarbete med SkiStar – en av Sveriges absolut främsta aktörer inom fjällturism! Våra elever inom Naturturism erbjuds möjligheten att ha sitt arbetsplatsförlagda lärande (APL) på SkiStar i Sälen och Vemdalen. Eleverna lär sig arbetet genom handledning av Skistars instruktörer som kvalitetssäkrar APL-tiden och ger eleverna ett kontaktnät för framtiden. Samarbetet innebär även att SkiStar garanterar eleverna att komma på intervju, med goda möjligheter till jobb.

Realgymnasiet har ett samarbete med Åhléns, som är ett av Sverige största detaljhandelsföretag, för alla elever som läser programfördjupningen Hår- & Makeupstylist. Eleverna får både insyn i Åhléns verksamhet och kunskap kring hur de driver ett modernt och innovativt arbete inom skönhet och mode, men även erfarenhet av marknadsföring, försäljning, relationer och bemötande av kunder under sin APL. Eleverna får även goda möjligheter till att komma på jobbintervju.

Arken Zoo+Realgymnasiet=

Nordic Choice Hotels+ Realgymnasiet=

I vårt samarbete med Arken Zoo erbjuds elever inom Naturbruksprogrammet, fördjupning Sällskapsdjur & Djursjukvård samt Hund, APL i någon av Arken Zoos lokala butiker. De blir väl insatta i hur det är att arbeta inom branschen men får också erfarenhet av marknadsföring, försäljning, relationer och bemötande av kunder. Samarbetet innebär även att Arken Zoo garanterar eleverna att komma på intervju, med goda möjligheter till jobb.

Lärande i Sverige och Nordic Choice Hotels med Petter Stordalen i spetsen har ett samarbete med ambition att gemensamt bidra till utvecklingen av branschen och att säkra framtidens kompetensförsörjning inom hotellbranschen. Samarbetet innebär även att Nordic Choice Hotels erbjuder eleverna jobbgaranti.

6


"Tillsammans med det bästa utbildningsföretaget skapar vi Sveriges bästa hotellutbildning.” Petter A Stordalen Nordic Choice Hotels ägare och styrelseordförande

En stor del av din studietid sker mitt i verkligheten. På så sätt får du inte bara insyn i branschen och arbetslivet utan också ett nätverk som du har nytta av hela livet. På alla våra yrkesutbildningar har du APL (arbetsplatsförlagt lärande) några dagar i veckan beroende på hur du väljer att läsa din utbildning.

Samarbetspartners – några med jobbgaranti

*Ovanstående partners erbjuder jobbgaranti. Läs mer om vad som erbjuds och krävs av respektive samarbetspartner på www.realgymnasiet.se

7


Ta chansen till APL* i ett annat land! Vill du uppleva något extra spännande, roligt och utvecklande under din gymnasietid? Realgymnasiet erbjuder varje år hundratals elever möjligheten till att genomföra några veckor av sin APL utomlands i tex Sydafrika, Irland, Tyskland och Litauen. Målet är att du som elev ska få internationella erfarenheter och kontakter under din skoltid och ett globalt perspektiv på din bransch. Dessutom får du språket på köpet och minnen för livet. Parallellt kan vi även erbjuda internationella projekt digitalt inom flera program. Det gör vi tillsammans med våra erfarna, internationella samarbetspartners, som komplement till APL på plats. *APL betyder Arbetsplatsförlagt lärande, dvs att du får lära dig direkt ute på en arbetsplats.

Så här i efterhand har man insett att det faktiskt är få förunnat att få den här chansen via sin skola.”

Resorna finansieras i huvudsak via projektmedel från Erasmus+ och Atlas så det kostar ingenting för dig att åka.

Elev Ridning, Realgymnasiet Stockholm, som gjort APL på African Dream Horse Safari i Sydafrika

Min APL i Sydafrika har varit helt fantastisk. Det utvecklar en så otroligt mycket av att man får uppleva nya kulturer och liknande.”

Mitt intresse för att jobba utomlands har vuxit otroligt mycket med tanke på att jag har växt som person under min APL.”

Elev Naturturism, Realgymnasiet Nyköping, som gjort APL på Panzi Lodge, Sydafrika

Elev Naturturism, Realgymnasiet Gävle, som gjort APL på Panzi Lodge, Sydafrika 8


Se filmer från APL på vår YouTube-kanal och realgymnasiet.se

9


Lär på riktigt. Mitt i verkligheten. 10


På Realgymnasiet ser vi till helheten och erbjuder dig stöttning och vägledning via mentorer. Vi skiljer tydligt på undervisning och mentorskap. Eleverna ska veta att de kan prata med mentorerna om allt utan att bli be­dömda, då mentorerna inte undervisar hos oss. På Realgymnasiet får du på din mentorstid även ta del av en unik satsning inom Personlig utveck­ ling & Externa relationer. Tanken är att bättre möta den efterfrågan som finns ute i branschen, samti­digt som du förbereds för arbetsli­vet. Du kommer bland annat att få lära dig kundbemötande, service samt medarbetarskap.

Vi jobbar med framgångsrikt mentorskap

!

Lärling – gäller alla yrkesprogram Är du motiverad att ytterligare fördjupa och specialisera dig inom ditt intresse? Då finns det möjlighet att läsa hela eller delar av utbildningen som lärling. Skillnaden mot en vanlig gymnasieutbildning är att du genomför minst halva studietiden som arbetsplatsförlagt lärande, med tät uppföljning av din lärare som också har en nära kontakt med din handledare. Som lärling förväntas du utveckla samma kunskaper som de elever som läser ett skolförlagt yrkesprogram, vilket innebär att du läser de gymnasiegemensamma ämnena och eventuellt vissa delar av yrkesämnena i skolan – samtidigt som du är en del av ett arbetslag och gör merparten av din r du yrkesutbildning på en arbetsplats. LärSom elev få CSN v a a tr ling innebär alltså inte att du går en 1000 kr ex resor ll ti d a annan utbildning utan att du lär dig i varje mån är du läser en annan miljö och på ett annat sätt, och mat n g. som Lärlin vilket också ställer andra typer av krav på dig som elev. 11


Under utbildningen fick jag många kontakter i branschen” Miranda Forsberg gick Nordic Choice Hotels på Realgymnasiet i Stockholm. En rolig studietid och möjligheten att skaffa bra kontakter som lett till jobb efter studenten är något hon uppskattar väldigt mycket. – Det bästa med utbildningen var att vi fick träffa så mycket olika människor varje dag eftersom vi var ute i driften flera dagar i veckan. Det gjorde också att vi fick många kontakter i branschen och det var lätt att hitta jobb efter studenten.

Miranda Forsberg, tidigare elev

Vad händer efter Realgymnasiet? Jag lever min dröm nu” Joel Nylander, är tidigare elev på Realgymnasiet i Stockholm där han läste Naturturism. Idag jobbar Joel som platschef på STS Alpresor, senast var han i Sauze d’Oulx i norra Italien. – Utbildningen hjälpte mig supermycket i att förbereda mig för min nuvarande yrkesroll. På Realgymnasiet får man ofta prata inför människor i guidande moment och redan där fick jag lära mig hur det går till.

Joel Nylander, tidigare elev

12


ANNA LINDGREN Tel: 0766–27 40 55 E-post: anna.lindgren @realgymnasiet.se

TIPS:

Se Anna berätta om behörighet och vidare studier på YouTube. @Digital SYV

Utgå från dina egna intressen, något du tycker är roligt.

– Men om jag är osäker och inte alls vet vad jag är riktigt intresserad av?

Studie- och yrkesvägledaren ger dig råd Anna Lindgren, central studie- och yrkesvägledare, är en av de som gärna hjälper dig om du har något du undrar över, oavsett var du bor. – Vad ska jag tänka på när jag ska välja till gymnasiet? Det är bra att välja något du har intresse för, något du tycker är roligt, då är det mycket större chans att du lyckas. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det du väljer till gymnasiet inte nödvändigtvis behöver vara det du sysslar med i framtiden.

13

Känner du att du vill göra något intressant under gymnasiet och ändå bli förberedd för vidare studier kan du läsa vilket som helst av Realgymnasiets program eftersom vi erbjuder högskolebehörighet på alla.

– Är det lätt att få jobb efter studenten? Det ser mycket bra ut, väldigt många av våra elever kommer ut i arbetslivet direkt efter studenten tack vare den APL som ingår i alla yrkesprogram och vårt nära samarbete med branschen. Jag och mina kollegor finns på plats för att hjälpa till med jobbansökningar, sommarjobb och svara på alla frågor som väcks, under gymnasieåren och när studenten närmar sig.


Sällskapsdjur & Djursjukvård PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Djurvård 1:a året • Djurhållning • Djurskötsel • Sällskapsdjur

2:a året • Etologi • Biologi • Djursjukvård • Service och bemötande

PROGRAMKOD: NBDJR EXAMEN: Yrkesexamen 3:e året • Etologi • Djursjukvård • Zoohandel

14

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet


Gymnasietiden var den bästa tiden i mitt liv. Vi hade mycket APL som jag fortfarande har otrolig nytta av."

Lär dig sköta djur och möta djurägare yrkesmässigt Hos oss får du sköta, vårda, hantera och utfodra djur av alla slag, det är utbildningen för dig som vill jobba nära alla sorters djur. Service och bemötande genomsyrar utbildningen och är en viktig och spännande grund i yrket. Du kommer att möta djur och kunder i exempelvis djursjukvård, zoohandel och djurparker. Vår utbildning ger dig även ett försprång ut på arbetsmarknaden genom att du får möjlighet att ta ett Zoohandelsintyg och erbjuds Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) för att få behörighet som djurvårdare på nivå 2.

Möjliga diplomeringar och intyg • Zoohandelsdiplom • Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) • Utbildningsintyg, pälsvård • Utbildningsintyg, djurträning • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • Djurvårdare nivå 2 inom: - Zoobutik - Klinik - Naturbruksgymnasium - Djurpark

Efter vidare studier: • • • • • •

Veterinär Djursjukskötare Djurskyddsinspektör Zoolog Yrkeslärare m.m.

Visste du att... Det råder brist på legitimerade djursjukskötare. Arbetsmarknaden ser därför positiv ut för de som utbildar sig till veterinär, djurvårdare och djursjukskötare. Källa: Saco ”Zoohandeln är så mycket mer än djur, det är service och kunskap, det är en bransch i utveckling med fokus på både djur och djurägare.” Cecilia Dannborg Wilson Ordförande i ZOORF – Zoobranschens Riksförbund 15


Djurpark PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Djurvård 1:a året • Djurkunskap • Gröna näringar • Djurhållning • Sällskapsdjur

2:a året • Djursjukvård • Djur inom naturbruk • Biologi • Service och bemötande

PROGRAMKOD: NBDJR EXAMEN: Yrkesexamen 3:e året • Arbete i djurpark och djurparksdjur • Bevarandebiologi • Etologi och träning • Utbildning & information 16

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet


På Djurpark får du så mycket kunskap om både djur inom djurparker och om sällskapsdjur. Du har alltid kul och du har alltid härliga lärare!"

Unik utbildning i samarbete med Sveriges största djurparker Bli djurvårdare med Kolmårdens Djurpark eller Borås Djurpark som utbildningsarena, där fokus ligger på bevarande, forskning, information och utbildning. Du får sköta, vårda och träna djurparksdjur samt lära dig hur de kommunicerar och lever i naturen. Det här är utbildningen för dig som vill lära dig om hur man arbetar med många olika slags djur, i djurparker runt om i världen, och sprider den kunskapen vidare till parkernas besökare.

Möjliga diplomeringar och intyg • Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) • Utbildningsintyg, djurträning • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • • • • •

Djursjukvård Djurpark Zoohandel Djurtekniker Djurvårdare nivå 2

Efter vidare studier: • • • •

Veterinär Djursjukskötare Djurskyddsinspektör Zoolog

Visste du att... Sveriges djurparker har årligen ca 9 miljoner besökare. Tillsammans sysselsätter parkerna omkring 700 helårsanställda och 2 700 säsongsanställda. Källa: Svenska djurparksföreningen ”Vårt samarbete med Realgymnasiet är en unik möjlighet att få vara med och forma branschens kommande medarbetare, där vi tillsammans kan utveckla vad djurvårdaryrket i djurpark kommer att innebära i framtiden. En yta där kunniga djurvårdare och nyfikna ungdomar möts i det gemensamma intresset för och bevarandet av djur.” Elisabet Nemeth Affärsområdeschef Djur/Forskning/Utbildning på Kolmårdens Djurpark

17


Hund PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Djurvård 1:a året • Sällskapsdjur • Djurkunskap • Hund- och djurhållning

2:a året • Hundskötsel • Entreprenörskap • Service och bemötande • Djursjukvård

PROGRAMKOD: NBDJR EXAMEN: Yrkesexamen 3:e året • Hundhållning • Hundträning • Beteende och mentalitet • Ledarskap 18

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet


Jag valde hundutbildningen för att jag alltid haft intresse för djur. Därför kändes det helt rätt att gå Hund."

Bli Djurvårdare med fördjupning Hund Att arbeta med hundar innebär att du möter både hundar och människor. Hundbranschen är en starkt växande marknad och hundägare lägger både tid och pengar på sin fyrbenta vän. Du får fördjupade kunskaper om hundars beteende, hantering, hundraser, skötsel, friskvård och sjukdomar. Du erbjuds Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) för att få behörighet som Djurvårdare på nivå 2. Du får utveckla praktiska färdigheter i nära samarbete med bransch. Under dina år hos oss tränar du din serviceförmåga för att på bästa sätt kunna jobba professionellt.

Möjliga diplomeringar och intyg • Intyg Hunddagisföreståndare • Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) • Utbildningsintyg, Pälsvård • Utbildningsintyg, Djurträning • Utbildningsintyg, Specialsök • Hundunderstödda insatser, kursintyg • Hundens beteende, kursintyg • Hunduppfödning, kursintyg • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • Hundtränare • Djurvårdare (inom hundbranschen, djursjukvård, zoobutik) • Djurvårdare nivå 2 • Personal/föreståndare på Hunddagis eller Hundpensionat • Hundfrisör (Sundsvall och Borlänge)

Efter vidare studier: • Hundinstruktör • Hundfrisör • Socialtjänstehundförare • Vårdhundsförare • Hundfysioterapeut • Djursjukskötare

Visste du att... Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 1 044 000 hundar och 756 000 ägare registrerade. Källa: Jordbruksverket

”Genom nära samarbete med branschen och teoretisk undervisning som varvas med APL, får Realgymnasiets elever stora möjligheter att kombinera intresse med anställningsbarhet och yrkeserfarenhet.” Sara Karlberg VD Svenska Terapiskolan 19


Specialiseri ngar: • Ledarskap & Ridkonst • Ridsport • Unghäst & Avel

Ridning PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Hästhållning 1:a året • Ridlära • Ridning/körning

2:a året • Anatomi • Ridning • Biologi • Ridsport • Service och bemötande

PROGRAMKOD: NBHAT EXAMEN: Yrkesexamen 3:e året • Tömkörning • Avel • Träning av häst • Entreprenörskap

20

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet


Om du är genuint hästintresserad och vill skaffa dig en bra utbildning och möjlighet till vidare studier, så kommer du aldrig ångra att du valde Realgymnasiet."

Bli en del av Sveriges största nätverk inom hästbranschen När du läser Ridning tränar du hoppning och dressyr, fördjupar din hästkunskap och utvecklar ditt ledarskap. Du kommer att få träffa ledande profiler inom olika delar av branschen som entreprenörer, tränare med flera som ger dig insyn i att driva eget företag inom hästnäringen. Hästbranschen är en av de snabbast växande i landet och självklart samarbetar vi med några av de främsta tränarna, ridanläggningarna och ridsportseventen för att ge dig värdefulla kontakter och kunskaper för att lyckas i framtiden.

Möjliga diplomeringar och intyg • • • • • • • •

Hästskötare, SvRF Grönt kort, SvRF Basutbildningen, SvRF Ungdomsledarkurs, SvRF Tappskokompetens, SvRF Första hjälpen Förarbevis terränghjuling Personlig utveckling & Externa relationer

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • Hästskötare inom: - Tävlingsstall - Ridskoleverksamhet - Hästutbildning - Försäljningsstall - Internationell verksamhet • Arbete inom ridsportbutik • Egenföretagare

Efter vidare studier: • • • • • • • • •

Hästutbildare Hippolog Ridlärare Hästtandläkare Tränare Ridande polis Hovslagare Seminassistent Stallchef

Visste du att... Rapport från nov 2018 visar att landets cirka 360 000 hästar omsätter med alla positiva spridningseffekter hela 72 miljarder kronor. De skapar 38 000 jobb och levererar drygt 6 miljarder i skatt. Bidraget till bruttonationalprodukten (BNP) är 0,5 procent. Källa: www.tidningenridsport.se ”Genom att jobba med grunderna och rida välutbildade skolhästar utvecklar du förståelsen för vad som är rätt. På så sätt får du bra verktyg för att utveckla hästarna du möter i framtiden.” Lotta Björe A-tränare, fd landslagsryttare och tränare på Realgymnasiet 21


Trav PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Hästhållning 1:a året • Rid-Körlära • Ridning • Körning • Inblick i bransch

2:a året • Anatomi • Körning • Biologi • Travsport

PROGRAMKOD: NBHAT EXAMEN: Yrkesexamen 3:e året • Tempokörning • Avel • Träning av häst • Entreprenörskap

22

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet


Att plugga Trav är det bästa som hänt mig! Jag har fått träffa så många underbara människor och utbildningen ger en djup inblick i hästsporten.

Specialisera dig inom travsporten Vill du satsa på travsport? Den svenska travsporten håller absolut världsklass och Sverige räknas tillsammans med USA och Frankrike som världens främsta travsportnation. Hos oss har du möjlighet att kombinera ditt stora hästintresse med ett lockande yrke. Du utbildar dig på travanläggningen på orten och får på så vis de bästa förutsättningarna för din framtid i en bransch som erbjuder många arbetstillfällen. De travanläggningar vi samarbetar med är Rommetravet i Borlänge, Sundbyholm i Eskilstuna, Gävletravet i Gävle, Åbytravet & Åby travskola i Göteborg, Halmstad Travskola i Halmstad, Färjestadstravet i Karlstad, Jägersro Trav i Malmö, Linköping – Mantorps Travskola, Solvalla i Sundbyberg, Bergsåker i Sundsvall och Örebro/Linde travskola i Örebro.

Möjliga diplomeringar och intyg • Diplomerad Travhästskötare, Svensk Travsport • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Tappskokompetens (Svenska Ridsportförbundet) • B-tränarlicens • Kör/montélicens • Personlig utveckling & Externa relationer

• Travets ledarassistentutbildning (TLA), Svensk Travsport

• Travets ledarutbildning (TLU), Svensk Travsport

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • Hästskötare inom: - Travskola - Ponnytravskola - Tävlingsstall - Uppfödning - Internationellt travstall - Travsportens organisationer

Efter vidare studier: • • • • • • • • •

Travtränare Hippolog Körlärare Hästtandläkare Tränare Hovslagare Seminassistent Catchdriver Travskoleinstruktör

Visste du att... Enligt den senaste hästskattningen som Jordbruksverket och Hästnäringens Nationella Stiftelse gjort finns det cirka 63 000 varmblodiga travhästar och 12 000 kallblodiga travhästar i Sverige. Källa: Svensk Travsport 23


Naturturism PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Naturturism 1:a året • Introduktion till branschen • Gruppdynamik • Friluftsliv • Kommunikation

2:a året • Naturmiljö • Ledarskap • Fördjupning äventyrssport

PROGRAMKOD: NBNAT EXAMEN: Yrkesexamen 3:e året • Entreprenörskap • Äventyrssport • Paketering av upplevelser och guidning

24

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet


En otroligt viktig del i utbildningen är den täta kontakten med yrkeslivet. Man skapar kontakter och erfarenhet för att få arbete efter examen."

Ledarskap genom naturupplevelser och äventyr! Gillar du äventyr och naturupplevelser? Kan du tänka dig att jobba med ledarskap och människor? Kom och utbilda dig hos oss mot naturturism och bli attraktiv i en spännande framtidsbransch! Du får leda, guida och handleda människor inom olika naturupplevelser och äventyrsaktiviteter. Du får även möjlighet att gå STS reseledarutbildning i Alperna. Med en ny certifiering inom naturguidning blir du yrkesfärdig naturguide och attraktiv för en mängd roller inom den växande näringen. Andra exempel på diplomeringar på Naturturism är alpin skidåkning, klättring, paddling eller mountainbike.

Möjliga diplomeringar och intyg • • • • • • • •

Naturguidescertifiering Skidlärarutbildning Klättring Sv. Klätterförbundet Paddling Sv. Kanotförbundet Livräddning i fält NOLS WMI STS Reseledarutbildning Förarbevis Terränghjuling Personlig utveckling & Externa relationer

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • • • • •

Skidlärare Naturguide Aktivitetsledare Paddelguide Klätterinstruktör

Efter vidare studier: • • • •

Viltmästare Idrottslärare/Lärare Polis Yrkesofficer

• Räddningstjänst

Visste du att...

Lokala avvikelser kan förekomma.

Turismens exportvärde är högre än summan av den svenska järn- och stålexporten, varav naturturismen omsätter 3,6 miljarder kronor per år. Källa: Tillväxtverket, Turismforskningsinstitutet ETOUR

”Sverige som resmål har blivit allt mera populärt och turismindustrin ses idag som en av Sveriges viktigaste näringar. Turismbranschen är under ständig utveckling och behovet av utbildad och kompetent personal är stort.” Simon Green Naturguide & instruktör, Wild Sweden

25


Hår- & Makeupstylist PROGRAM: Hantverksprogrammet INRIKTNING: Frisör, barberare och hår- & makeupstylist 1:a året • Proportioner • Färg och form • Optiska illusioner

2:a året • Kundservice • Kreativitet • Fördjupning

PROGRAMKOD: HVFRS EXAMEN: Yrkesexamen

3:e året • Foto, TV, scen och catwalk • Färdighetsträning

26

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet


Jag älskade när man fick jobba praktiskt. Det var lärorikt samtidigt som det var väldigt roligt, vilket gjorde det lättare att lära sig."

Lär dig ett kreativt hantverk inom modebranschen Vill du utveckla din kreativitet? På Hår- & Makeupstylist blir du en kunnig och professionell hantverkare, redo att arbeta med mode och stil inom skönhet. Kanske genom arbete i butik, sociala medier eller eget företag? Du lär dig hårstyling, makeup, naglar, klädrådgivning, färg och form – direkt från kunnigt branschfolk. Du tränar också på bra service och framgångsrikt kundbemötande. Dina färdigheter testar du på modeller och kunder, till vardags samt vid speciella evenemang, tillställningar och i tävlingar.

Möjliga diplomeringar och intyg • • • • • • • • •

Frans- och brynstylist Hårstylist Beauty Hårstylist Fashion & Media Makeupstylist Makeupartist Manikyrist Nagelterapeut Style Advisor Personlig utveckling & Externa relationer

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • • • • • • • •

Hårstylist Makeupartist Style advisor Nagelterapeut Butikschef Butikskommunikatör Inköpsassistent Kosmetisk rådgivare

Efter vidare studier: • Spaterapeut • Mask- och perukmakare • Imagekonsult • Textilingenjör • Retuschör • Inköpare

Visste du att... Specialprojekt • Frans- och brynstyling

Du kan t ex jobba på en salong där du möter kunder som vill ha en sminkning inför bröllop eller fest. Många hår- och makeupstylister driver ett eget företag och äger sin salong eller hyr in sig på någon annans. När du driver ett eget företag har du en viss frihet att välja vad du du vill fokusera mest på. Källa: www.gymnasium.se

”Vi är tacksamma över vårt samarbete med Realgymnasiet! De är de i skolvärlden som kommit längst med att utveckla sina stylistprogram och lärarna är väldigt duktiga och kompetenta.” Mirjam Kellerman och Tommy Hellström S.M.A.R.T. STYLING 27


Frisör PROGRAM: Hantverksprogrammet INRIKTNING: Frisör, barberare och hår- & makeupstylist 1:a året • Hårvård • Designtekniker • Stylingtekniker

2:a året • Färgtekniker • Avancerad klippteknik • Frisyrdesign • Arbeta i salong

PROGRAMKOD: HVFRS EXAMEN: Yrkesexamen

3:e året • Starta eget företag • Kundservice

28

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet


Att plugga Frisör är en av de roligaste sakerna jag har gjort i mitt liv. Du får testa så många saker under tre år."

Utvecklas till en skicklig frisör i riktiga salonger På Frisör får du de kunskaper du behöver för att bli en skicklig och professionell yrkesutövare med spetskompetenser inom mode, olika hårtekniker, färg och form. Genom din APL möter du verkligheten direkt och får lära dig ge dina kunder riktigt bra service. Du får också ta emot kunder i skolans egen salong. Detta är en stabil bransch som erbjuder gott om arbetstillfällen.

Möjliga diplomeringar och intyg • • • • •

Delprov Manikyrist Nagelterapeut Style Advisor Personlig utveckling & Externa relationer

Specialprojekt • • • •

Bröllop Avancerad frisörteknik Öva till delprovet Frans- och brynstyling

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • • • • •

Frisör Barberare Hårstylist Tekniker Egenföretagare

Efter vidare studier: • • • •

Yrkeslärare Makeupartist Spaterapeut Nagelterapeut

Visste du att... Som frisör möter och behandlar du mängder av olika människor och får varje kund att lämna salongen stoltare och vackrare än innan. Om detta låter lockande har du tur – just nu finns det nämligen gott om jobb för behöriga frisörer och branschen behöver dig! Källa: www.frisorforetagarna.se

”Med Wella Professionals som samarbetspartner erbjuds du att praktisera de färdigheter du får lära dig på skolan. Du får vara med och jobba backstage på modeller och får möjlighet att bygga upp ditt eget nätverk av kontakter i skönhetsbranschen.” Anette Svensson Education country manager

29


Barberare PROGRAM: Hantverksprogrammet INRIKTNING: Frisör, barberare och hår- & makeupstylist 1:a året • Hårvård • Designtekniker • Stylingtekniker

2:a året • Färgtekniker • Avancerad klippteknik • Frisyrdesign • Arbeta i salong

PROGRAMKOD: HVFRS EXAMEN: Yrkesexamen

3:e året • Starta eget företag • Kundservice

30

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet


Det bästa med utbildningen är att man lär sig något nytt hela tiden. Det är spännande att se förändringen hos kunder före och efter en behandling."

Utvecklas till en skicklig barberare i riktiga salonger På inriktningen Barberare får du de kunskaper du behöver för att bli en skicklig och professionell yrkesutövare. Du får både spetskompetenser inom olika tekniker för rakning, föning, trimning men och olika metoder för verktyg samt håroch hudkunskap. Genom din APL möter du verkligheten direkt och får lära dig ge dina kunder riktigt bra service. Du får också ta emot kunder i skolans egen salong. I och med att branschen för barberare har exploderat under senare år finns det därför gott om jobbtillfällen.

Möjliga diplomeringar och intyg • • • •

Manikyrist Nagelterapeut Style Advisor Personlig utveckling & Externa relationer

Specialprojekt • • • •

Bröllop Avancerad frisörteknik Förberedelse för gesällbrevet Frans- och brynstyling

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • • • • •

Frisör Barberare Hårstylist Tekniker Egenföretagare

Efter vidare studier: • • • •

Yrkeslärare Makeupartist Spaterapeut Nagelterapeut

Visste du att... Efter avslutad barberarutbildning är karriärmöjligheterna goda. Det har nog inte undgått många att en skäggtrend pågått under senaste tiden, och det finns inget som tyder på att den trenden är på väg bort. Källa: www.studentum.se

"Som barberare, även kallad ”herrfrisör”, får du möjlighet att släppa loss din inre kreativitet och sätta guldkant på människors vardag, men framför allt på deras ansiktsbehåring. En barberarutbildning är lika mycket ett hantverkaryrke som det är ett serviceyrke, och du kommer få möjlighet att bemästra båda!” www.studentum.se

31


IT-Support En utbildning med 6 månaders jobbgaranti!

Centric erbjuder 6 månaders provanställning efter APL i årskurs 3 i Litauen och godkänd och avslutad gymnasieexamen!

PROGRAM: El- och energiprogrammet INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik 1:a året • Datorteknik och elektronik • Programmering

2:a året • Fördjupning datorteknik och elektronik • Kommunikationsnät • Nätverksteknik • Webbutveckling

PROGRAMKOD: EEDAT EXAMEN: Yrkesexamen 3:e året • Sälj- och supportteknik • APL • Multimediasystem

32

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti efter godkänd gymnasieexamen om du väljer internationell APL hos Centric


Det är bra att välja IT- Support eftersom det finns en mängd jobbmöjligheter samt många olika högskolor man kan söka till."

Plugga IT-Support – bli eftertraktad inom IT-världen IT-Support ger dig specialkunskaper inom informationstekniska system och nätverkslösningar där du kan jobba direkt mot kunder inom IT-området. Det kan vara som säljare i butik, direkt mot företag eller med support och service av olika produkter. En del av utbildningen handlar om att möta kundens behov, i kombination med att bygga säkra nätverk, installera olika operativsystem samt bygga upp och driva servrar eller sitta i en helpdesk. Detta gör att du är eftertraktad på många olika typer av företag.

Möjliga diplomeringar och intyg • Diplomeringar/certifieringar enligt Cisco Networking Academy • IT-Specialist t ex Networking/ Security Fundamentals • Windows Operating System (Microsoft) • Windows Server Administration Fundamentals • Personlig utveckling & Externa relationer

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • • • • • •

IT-tekniker PC-tekniker Supporttekniker Systemadministratör Fibertekniker IT-säljare

Efter vidare studier: • • • • •

Systemvetare Webbutvecklare Systemingenjör Dataspelsutvecklare Apputvecklare

Visste du att... Det finns drygt 60 olika yrkesroller inom Data och IT-branschen. Från supporttekniker, via nätverkstekniker till säkerhetsexperter i en ständigt växande digitaliserad värld. Källa: Saco

”Inom IT är det kompetensbrist! Vi är stolta och glada att tillsammans med Realgymnasiet erbjuda en ny spännande utbildningsform. I åk 3 kan du göra din APL hos oss i Kaunas i Litauen som lärling. Du tar ett flertal certifikat och efter avslutad gymnasieexamen erbjuds du jobbgaranti hos oss på Centric.” Klas Bonde VD Centric Professionals AB 33


IT-Tekniker En utbildning med 6 månaders jobbgaranti!

Centric erbjuder 6 månaders provanställning efter APL i årskurs 3 i Litauen och godkänd och avslutad gymnasieexamen!

PROGRAM: El- och energiprogrammet INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik 1:a året • Datorteknik och elektronik • Programmering

2:a året • Fördjupning datorteknik och elektronik • Kommunikationsnät • Nätverksteknik • Webbutveckling

PROGRAMKOD: EEDAT EXAMEN: Yrkesexamen 3:e året • Fördjupning nätverksteknik • APL • Nätverkssäkerhet

34

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti efter godkänd gymnasieexamen om du väljer internationell APL hos Centric


Är du intresserad av datorer, IT och framtiden så är det detta program man ska välja tycker jag."

Bli en del av en bransch med ett enormt behov av IT-kompetens IT-Tekniker är utbildningen för dig som vill lära dig mer om hur dator- och nätverkssystem fungerar och är nyfiken på en framtid inom en spännande bransch. Hos oss har du möjlighet att få diplomeringar och certifikat samt få kunskaper och färdigheter som efterfrågas på marknaden. Du lär dig bland annat att bygga säkra nätverk, installera olika operativsystem samt bygga upp och driva servrar, men även programmering och webbutveckling.

Möjliga diplomeringar och intyg • Diplomeringar/certifieringar enligt Cisco Networking Academy • IT-Specialist t ex Networking/ Security Fundamentals • Windows Operating System (Microsoft) • Windows Server Administration Fundamentals • Personlig utveckling & Externa relationer

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • • • • • •

IT-tekniker PC-tekniker Supporttekniker Systemadministratör Fibertekniker IT-säljare

Efter vidare studier: • • • • •

Systemvetare Webbutvecklare Systemingenjör Dataspelsutvecklare Apputvecklare

Visste du att... Enligt en tidigare rapport från Tech Sverige beräknas 70 000 it-specialister saknas till 2024 inom techsektorn i Sverige. Behoven av it-kompetens inom näringslivet och samhället i stort är betydligt mycket större än så. Källa: Ny Teknik

”Kompetens inom IT efterfrågas i nästan alla branscher och det finns många olika yrken att välja mellan. Några av de vanligaste arbetsuppgifter är utveckling av programvara, system och hårdvara, datadrift, underhåll av system, utbildning av användare, projektledning, planering av IT-stöd och driftsäkerhet.” www.saco.se 35


Nu med rag! körkortsbid

Great Security Säkerhetstekniker 6 månaders jobbgaranti!

Great Security erbjuder 6 månaders provanställning. Läs mer om förutsättningarna för jobbgarantin på www.realgymnasiet.se

Detta är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du läser en stor del av utbildningen på en arbetsplats.

PROGRAM: El- och energiprogrammet INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik 1:a året • Datorteknik • Mekatronik • Elektromekanik

2:a året • Larm, övervakningsoch säkerhetssystem • Nätverksteknik • Dator- & nätverksteknik

PROGRAMKOD: EEDAT EXAMEN: Yrkesexamen 3:e året • Passersystem • Inbrottslarmsystem • CCTV-system • Brandlarmssystem • Kommunikationsnät

36

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti enligt aktuella förutsättningar


Man får göra många praktiska saker istället för att bara sitta i en skolbänk. Man får lära sig om allt från att vara ute på en arbetsplats till kundbemötande."

En utbildning i branschen med professionella säkerhetstekniker Great Security är en ledande aktör inom säkerhetslösningar som tillsammans med Realgymnasiet ger dig den i särklass bästa utbildningen inom säkerhetssystem. Under första året läser du tillsammans med elever inom programmet på skolan, för att under andra och tredje året läsa som lärling mot Säkerhetstekniker på Great Security. Efter avslutad utbildning kan du bland annat arbeta med planering, installation och service av olika typer av säkerhetssystem. Och det bästa av allt – Great Security erbjuder jobbgaranti.

Möjliga diplomeringar och intyg • Microsoftcertifieringar • Liftutbildning och fallskyddsutbildning • Personlig utveckling & Externa relationer

Specialiseringar • • • •

Brandlarmsystem Inbrottslarmsystem Passersystem CCTV-system

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen:

Efter vidare studier:

• Larmtekniker • Säkerhetstekniker • Låstekniker

• Konstruktör säkerhetsanläggningar • Projektledare säkerhetsinstallationer

Visste du att... 2017 fanns det 33 000 tillståndsgivna övervakningskameror i Sverige och behovet av utbildade säkerhetstekniker ökar. Great Security har 24 kontor och 18 butiker i Sverige och 400 anställda på företaget. Källa: www.framtid.se

”Säkerhetsbranschen växer och det är viktigt för oss att se att det finns en relevant utbildning som kan leda till fler passionerade medarbetare hos oss på Great Security. Därför är vi stolta att vi på Great Security tillsammans med Realgymnasiet startat en utbildning för att utbilda ungdomar i den senaste teknologin inom säkerhet.” Pontus Skårner VD Great Security

37


Nu med körkortsbid rag!

ProMeister Fordon 6 månaders jobbgaranti!

ProMeister erbjuder 6 månaders provanställning. Läs mer om förutsättningarna för jobbgarantin på www.realgymnasiet.se

Detta är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du läser en stor del av utbildningen på en arbetsplats.

PROGRAM: Fordons- och transportprogrammet INRIKTNING: Personbil 1:a året • Bromssystem • Däck och drivlina • Bensin- och dieselmotorn • Intervallservice

2:a året • El/Hybridfordon • Växellåda • Framvagn

STUDIEVÄGSKOD: FTPEROL EXAMEN: Yrkesexamen 3:e året • Pyroteknisk utrustning • Symptombaserad felsökning • Alternativa drivmedel

38

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti enligt aktuella förutsättningar


På ProMeister Fordon får man en bra gemenskap, utbildning och många nya kontakter inom fordonsbranschen, som kan vara bra för framtiden."

Utvecklas i en av Sveriges snabbast växande branscher ProMeister Fordon är en unik fordonsutbildning framtagen i nära samarbete med branschen. ProMeister är en del i Mekonomen Group, här ingår Mekonomen, MECA, OKQ8 och Speedy m.fl. och en stor del av utbildningen sker i ProMeisters toppmoderna verkstäder. Detta är en utbildning i framkant där du blir eftertraktad i en framtidsbransch direkt efter examen. Och det bästa av allt – ProMeister erbjuder jobbgaranti.

Möjliga diplomeringar och intyg

bb! Exempel på framtidsjo

Utbildningsintyg AC Motorfordon Elektriskt informerad person Diplomerad högvoltstekniker Första hjälpen Personlig utveckling & Externa relationer • Säkra lyft verkstad • • • • •

Efter examen:

Efter vidare studier:

• Personbilsmekaniker • Kundmottagare • Egenföretagare

• Bilskadetekniker • Diagnostekniker • Fordonstekniker för alternativa drivmedel • Kvalificerad fordonstekniker el/elhybrid

Visste du att... Fordonsbranschen bedömer att de kommer att behöva 1070 fordonsmekaniker, 2780 fordonstekniker och 960 kundmottgare de tre kommande åren och att hela fordonsbranschen är i behov av ca 6800 nya medarbetare inom samma period. Mekonomen Group utgör hälften av den märkesobundna marknaden och står därmed för en stor andel av aktuellt behov! Källa: www.transportforetagen.se ”ProMeister Fordon är framtagen i nära samarbete med mobilitetsbranschen för att möta dagens och morgondagens krav på fordonstekniker i en bransch som utvecklas i snabb takt.” Stefan Andersson Operativ chef ProMeister Sverige

39


Nordic Choice Hotels 6 månaders jobbgaranti!

Nordic Choice Hotels erbjuder 6 månaders provanställning. Läs mer om förutsättningarna för jobbgarantin på www.realgymnasiet.se

PROGRAM: Hotell- och turismprogrammet STUDIEVÄGSKOD: HTHUTOL 1:a året • Service och bemötande 1 • Besöksnäringen • Frukost och bufféservering • Våningsservice 1 • Konferens och evenemang • APL 2 dagar i veckan • Moderna språk • Logi

2:a året • Reception 1 • Resmål och resvägar • Coachning till fördjupningskurser mot ditt egna val och intresse • APL 3 dagar i veckan

Detta är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du läser minst hälften av utbildningen på en arbetsplats.

EXAMEN: Yrkesexamen

3:e året • Drycker och ansvarsfull alkoholservering • Entreprenörskap • Hållbar turism • APL på annat hotell inom kedjan

40

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti enligt aktuella förutsättningar


Just nu jobbar jag som receptionist på Quality Hotel. Jag fick jobb direkt efter studenten och är så nöjd med det här branschvalet."

Sveriges främsta hotellutbildning – coachas av de bästa Välkommen till en unik utbildning i sitt slag. Här får du som brinner för service och besöksnäringen vara i daglig drift på några av Sveriges största hotell. Denna lärlingsutbildning är utvecklad av Realgymnasiet tillsammans med Nordic Choice Hotels. Här kommer du coachas in i det som du tycker är roligast i den breda hotell- och turismbranschen. Och det bästa av allt – Nordic Choice Hotels erbjuder jobbgaranti.

Internutbildningar och intyg • • • • • • • • •

Hotellbokningssystem Motimate, NCH e-learningplattform Brandsäkerhet Penguin, miljö GDPR Second visit strategy Skolverkets handledarutbildning Första hjälpen Personlig utveckling & Externa relationer

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • • • • • •

Reception Konferens Housekeeping Bar Servering Försäljning & marknadsföring

Efter vidare studier: • Hotel management • Revenue Management • Food and Beverage Management • Supervisor reception & konferens

Visste du att... Fram till 2025 behöver Nordic Choice Hotels rekrytera 45 000 nya medarbetare. Och du har stora chanser att bli en av dem. ”Tillsammans med Realgymnasiet har vi startat en lärlingsutbildning som har målsättningen att bli landets främsta hotellutbildning. Det kommer ge oss den personal som vi behöver för att fortsätta växa på den nordiska marknaden och ge eleverna en utbildning som är modern, relevant och som garanterat kommer ge dem jobb.” Petter A Stordalen Ägare och styrelseordförande Nordic Choice Hotels

41


Teknik PROGRAM: Teknikprogrammet INRIKTNING: Informations- och medieteknik 1:a året • Matematik • Teknikutveckling • Digitalt skapande

2:a året • Webbutveckling • Programutveckling • Fysik och matematik

STUDIEVÄGSKOD: TEINF EXAMEN: Högskoleförberedande 3:e året • Fördjupning inom digitalt skapande • Fördjupning inom naturvetenskap och matematik 42

Efter gymnasiet • Vidare studier på högskola eller universitet


Realgymnasiet är en familjär skola med

modern utrustning och bra atmosfär som dessutom ligger väldigt centralt. Lärarna är kunniga och engagerade och gör kurserna intressanta."

Utveckla dina ingenjörsmässiga färdigheter! Teknikprogrammet är ett högskoleförberedande program för dig som vill studera vidare efter gymnasiet inom det tekniska och naturvetenskapliga området. Här lär du dig grunderna inom informations- och medieteknik och fördjupade kunskaper inom matematik och fysik. Här får du möjlighet att utveckla dina kunskaper om t ex spel- och webbutveckling, programmering, matematik, naturvetenskap och 3D samtidigt som du får en riktigt bra grund för vidare studier vid högskola eller universitet.

Vad händer sen? Förslag på vidare studier:

Visste du att...

• Civilingenjör inom t ex spelteknik, medieteknik, datateknik eller teknisk fysik • Högskoleingenjör • Arkitekt • Lärare • Systemvetare • Programmerare

"Vårt rekryteringsbehov är stort och ständigt växande. Vårt fokus är personer inom it med en bakgrund som civilingenjör eller motsvarande. Vi räknar med att anställa ett par hundra personer kommande år till vårt Stockholmskontor, drygt dubbelt inräknat våra internationella kontor." Viktor Hedman, Talent Manager på Netlight Consulting

”Nio av tio unga tror att ny teknik är viktigt för att lösa klimatutmaningen. Teknikprogrammet är en bra början!” www.teknikföretagen.se

43


Estetik & Media PROGRAM: Estetiska programmet INRIKTNING: Estetik och media 1:a året • Foto, film & ljud • Digitalt skapande • 3D, Blender • Speldesign

2:a året • Medieproduktion • Webbutveckling • Mediabranschen

STUDIEVÄGSKOD: ESEST EXAMEN: Högskoleförberedande 3:e året • Gränssnittsdesign • Portfolio • Gymnasiearbete

44

Efter gymnasiet • Vidare studier på högskola, universitet eller yrkeshögskola • Arbete i branschen


Jag tycker det är extremt roligt och lärorikt. Jag skulle säga att det bästa är att vi får skapa så mycket vi vill, bara vår egen kreativitet sätter stopp!"

Utveckla din kreativitet inom mediavärlden Estetik & Media är utbildningen för dig som vill utvecklas inom en mångsidig bransch med breda möjligheter samtidigt som du får en bra grund för vidare studier. Du får använda din kreativitet genom att lära dig animering, 3D, speldesign samt fota och filma med mera. Du utbildas också inom app- och webbutveckling samt jobbar med projekt från idé till färdig produkt tillsammans med olika företag i skarpa projekt.

Program du lär dig • • • • • • •

Vad händer sen?

Photoshop Illustrator InDesign After Effects Unity Premiere Pro Blender

Förslag på vidare studier: • • • • • • •

Fotograf Filmfotograf Projektledare inom TV Klippare/Redigerare Producent Ljudtekniker Filmarbetare

• • • • • • •

Speldesigner 3D-designer Grafisk Designer Art Director Illustratör Kommunikatör Journalist

Visste du att... Efter en utbildning på Estetik & Media finns det möjlighet att söka jobb på mediabolag, reklambyråer, filmproduktionsbolag eller andra företag som arbetar med digital kommunikation. Digital kommunikatör är en roll som eftersöks alltmer inom flertalet branscher, både inom offentlig och privat sektor. ”På Estetik & Media får du utveckla dig själv och möjlighet att göra riktiga uppdrag tillsammans med branschen!” Mats Åstrand Medialärare på Realgymnasiet i Gävle

45


BORLÄNGE BORÅS ESKILSTUNA GÄVLE GÖTEBORG HALMSTAD HELSINGBORG KARLSTAD LINKÖPING LUND LULEÅ MALMÖ NORRKÖPING NYKÖPING SKÖVDE STOCKHOLM SUNDBYBERG SUNDSVALL UPPSALA VÄSTERÅS VÄXJÖ TROLLHÄTTAN ÖREBRO ÖRNSKÖLDSVIK *Planerad start ht 2023

46

Nordic Choice Hotels

ProMeister Fordon

Estetik & Media

Teknik

IT-Tekniker

IT-Support

Great Security Säkerhetstekniker

Hår- & Makeupstylist

Barberare

Frisör

Naturturism

Trav

Ridning

Hund

Djurpark

STAD

Sällskapsdjur & Djursjukvård

Här finns våra utbildningar!


HÄR FINNS VÅRA SKOLOR: Borlänge Sveagatan 15 784 33 Borlänge borlange@realgymnasiet.se

Norrköping Kungsgatan 53 602 33 Norrköping norrkoping@realgymnasiet.se

Borås Viskastrandsgatan 3-5 506 30 Borås boras@realgymnasiet.se

Nyköping Västra Trädgårdsgatan 39 611 32 Nyköping nykoping@realgymnasiet.se

Eskilstuna Gamla tullgatan 2a 632 20 Eskilstuna eskilstuna@realgymnasiet.se

Skövde skovde@realgymnasiet.se Adress presenteras under ht-22.

Gävle Drottninggatan 29 803 11 Gävle gavle@realgymnasiet.se Göteborg Pusterviksgatan 9 413 01 Göteborg goteborg@realgymnasiet.se Halmstad Skånegatan 59 302 38 Halmstad halmstad@realgymnasiet.se Helsingborg Södra kyrkogatan 7 252 23 Helsingborg helsingborg@realgymnasiet.se Karlstad Drottninggatan 21 652 25 Karlstad karlstad@realgymnasiet.se HUVUDKONTOR Slottsgatan 105, 602 22 Norrköping info@realgymnasiet.se www.realgymnasiet.se På webben hittar du fler kontaktuppgifter till våra skolor.

Är du intresserad av utbildningarna Samhällskunskap, Naturvetenskap eller Vård- och Omsorg, kolla in vår fina systerskola Consensum i Lund på consensum.se!

Linköping Alkagatan 4 582 77 Linköping linkoping@realgymnasiet.se Lund Sankt Lars väg 88 222 70 Lund lund@realgymnasiet.se Luleå Stationsgatan 7 972 38 Luleå lulea@realgymnasiet.se Malmö Carlsgatan 12 C 211 20 Malmö malmo@realgymnasiet.se

47

Stockholm Trekantsvägen 3 117 43 Stockholm stockholm@realgymnasiet.se Sundbyberg Hallonbergsplan 5-7 174 52 Sundbyberg sundbyberg@realgymnasiet.se Sundsvall Kyrkogatan 3 852 31 Sundsvall sundsvall@realgymnasiet.se Trollhättan Lasarettsvägen 9 461 52 Trollhättan trollhattan@realgymnasiet.se Uppsala Kungsängsvägen 27 753 23 Uppsala uppsala@realgymnasiet.se Västerås Sigurdsgatan 14 721 30 Västerås vasteras@realgymnasiet.se Växjö Regementsgatan 9 352 36 Växjö vaxjo@realgymnasiet.se Örebro Aspholmsvägen 4 702 27 Örebro orebro@realgymnasiet.se Örnsköldsvik ornskoldsvik@realgymnasiet.se Adress presenteras under ht-22.


Välkomna att träffa oss! Vi är måna om dig och vill att du ska få chansen att uppleva vår skola på det sätt som är bäst för dig. Därför erbjuder vi en rad olika aktiviteter, både fysiska och digitala, för dig att välja bland. Alltifrån Öppet Hus, Prova på-dagar och möjlighet att få gå vid sidan av en elev under en dag/ skuggning. Den gemensamma nämnaren är att du kommer att träffa trevliga och hjälpsamma elever och lärare som vill visa dig sin skola och svara på alla de frågor du kan tänkas ha. På webben kan du dessutom läsa mer om oss, se filmer från våra skolor och träffa elever, lärare, rektorer, mentorer och partners. Bra va?! Välkommen, vi ser fram emot att träffas!

Med reservation för eventuella tryckfel och ändringar.

E-post: info@realgymnasiet.se Huvudkontor Slottsgatan 105 602 22 Norrköping

Vill du komma i kontakt med någon av våra skolor? Alla uppgifter hittar du på föregående sida och på vår webbplats.

www.realgymnasiet.se

Se hur vi gör det roligt på Realgymnasiet, följ oss i sociala medier!

@REALGYMNASIET