Realgymnasiet katalog 2022-23

Page 1

Våra utbildningar 2022/2023

Vi erbjuder dig diplomeringar som branschen efterfrågar

Flera utbildningar med JOBBGARANTI! Möjlighet till

Yrkesexamen, Högskolebehörighet och Särskild behörighet


Vi förbereder dig inför arbetslivet!

lig Genom projektet Person lationer, utveckling & Externa re för förbereder vi dig optimalt ytterligare arbetslivet. Det ger dig ett diplom till ditt CV!

Innehåll 03. 04. 05. 07. 08. 09. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 30. 31.

Våra sysselsättningssiffror Det här får du Nyheter! APL och samarbetspartners Internationell APL Framgångsrikt mentorskap Efter Real Vårt programutbud Sällskapsdjur & Djursjukvård Djurpark Hund Ridning Trav Naturturism Hår- & Makeupstylist Frisör Barberare IT-Support IT-Tekniker Great Security Säkerhetstekniker ProMeister Fordon Nordic Choice Hotels Teknik Estetik & Media Råd från SYV Här finns våra utbildningar Här finns våra skolor

Varför Real? Det som särskiljer Realgymnasiet är att vi har nära samarbeten med ledande branschföretag lokalt, regionalt, natio­ nellt och internationellt. Det gör att du som elev under din utbildning kommer in i arbetslivet på ett naturligt sätt. Detta tillsammans med högskolebehörigheter är hemligheten till varför så många av våra elever lyckas efter studenten.


ngssiffror Strålande sysselsättni s stolta! år efter år – det gör os En väldigt stor andel av våra elever jobbar eller studerar inom ett halvår efter examen. Nyckeln till framgången är nära samarbeten med ledande aktörer inom olika branscher. Det ger dig en relevant och modern utbildning, goda nätverk både nationellt och internationellt och rätt bransch­ certifikat och diplom. På så sätt blir du attraktiv att anställa på arbetsmarknaden. Flera av våra partners erbjuder 6 månaders provanställning efter godkänd och avslutad gymnasieexamen! Detta tillsammans med behörighet till högskola och universitet gör att du får de bästa förutsättningarna i livet efter studenten. Vill du plugga vidare eller jobba direkt? Valet är ditt!

Elever har ordet:

”Jag är mitt i en framtidsbransch” Elev som läst Naturbruksprogrammet Naturturism - Min tid på Realgymnasiet har varit fantastisk. Jag har lärt mig så otroligt mycket, inte bara studiemässigt utan även om mig själv. Under tiden så har vi haft enormt roligt med många äventyr. - Utbildningen har varit till stor hjälp för att bygga upp mitt personliga varumärke för att sedan kunna bli attraktiv på arbetsmarknaden. - Realgymnasiet gav mig kunskap om hur en grupp fungerar och hur man leder grupper, vilket jag bland annat har stor nytta av nu i mitt dagliga arbete. - Jag är väldigt glad att jag satsat på en utbild­ ning i en växande framtidsbransch!

”Vi lär oss alltid det senaste” Elev som läser Hantverksprogrammet Frisör - Det känns som att de på skolan bryr sig om eleverna på djupet. Därför tycker jag att min tid på Realgymnasiet hittills har varit fantastisk.

GODA LUNCHER! Hos oss får du riktigt bra och varierad skolmat. Du äter på någon av de restauranger i stan som vi samarbetar med. På flera skolor får du matkort som gäller på utvalda restaurang­ er, på andra skolor äter du på en och samma restaurang men erbjuds alltid ett brett utbud av god och näringsrik mat.

"Superbra mat med flera valmöjligheter, det finns alltid något man vill äta." TINA, ELEV

- På APL så är jag omringad av mina fantastiska kollegor som är både stöttande men också för­ söker hjälpa till i min utveckling. Samma sak med mina lärare, och även mina kompisar i skolan som får mig att skratta och må bra. - Det roligaste och viktigaste för mig är gemen­ skapen som vi har. - Vi är alltid uppdaterade på de senaste trenderna och och lär oss det som är nytt inom branschen.


Det här får du På Realgymnasiet får du en utbildning av hög kvalitet som leder till jobb och vidare studier, du får dessutom en rolig tid där du får utveckla just dina intressen och färdigheter tillsammans med de bästa i branschen.

Yrkesexamen och högskolebehörighet – dubbelt upp! Med en utbildning från Realgymnasiet behöver du inte välja bort någonting. Efter examen har du alla möjligheter att göra det du känner för just då, oavsett om du vill börja jobba direkt eller studera vidare. På våra yrkesprogram får du inte bara en yrkesexamen – du kan även välja grundläggande eller särskild högskolebehörighet.

Grundläggande högskolebehörighet

Välj Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6, 100 poäng per kurs.

För dig som vill plugga vidare Vill du utöka din behörighet kan du lägga till kurser nedan. Du kan välja att läsa alla kurser eller vissa kurser. På gymnasiet godkänns utökningar av rektor.

Matematikkurser Matematik 2a Matematik 3c

Du blir behörig till bland annat ett naturvetenskapligt basår som ger dig fullständig naturvetenskaplig behörighet. Då kan du söka till Veterinär­ programmet, Läkarprogram­ met eller dylikt som kräver naturvetenskaplig behörighet.

Erbjuds på alla orter.

Naturvetenskapliga kurser

Samhällsvetenskapliga kurser

Kemi 1, 2 Fysik 1b1, 1b2, 2 Matematik 4

Samhällsvetenskap 1a2 Historia 1a2

Du blir behörig till vidare studier inom det naturvetenskapliga området. Du har möjlighet att läsa upp till 2 850p. De praktiska erfarenheter du som naturbrukselev får, i kombination med de teoretiska kunskaper som kurser­ na ger, gör dig väl förberedd för exempelvis veterinärstudier. Erbjuds inom Naturbruksprogrammet i Borlänge, Eskilstuna, Karlstad, Malmö, Stockholm, Växjö och Örebro.

4

Du blir behörig till vidare studier inom samhällsvetenskap och sociologi eller dylikt. Det blir ett utökat program på 2 600p. De samhällsvetenskapliga kurserna erbjuds på alla orter!

Erbjuds på alla orter.


Nya nationella partnerskap!

SkiStar+Realgymnasiet=

Åhléns+Realgymnasiet=

Vi är stolta över vårt nya samarbete med SkiStar – en av Sveriges absolut främsta aktörer inom fjällturism! Nu erbjuds våra elever inom Naturturism möjligheten att ha sitt arbetsplatsförlagda lärande (APL) på SkiStar i Sälen och Vemdalen. Eleverna lär sig arbetet genom handled­ ning av Skistars instruktörer som kvalitetssäkrar APLtiden och ger eleverna ett kontaktnät för framtiden.

Realgymnasiet har inlett ett nytt samarbete med Åhléns, som är ett av Sverige största detaljhandelsföretag, för alla elever som läser programfördjupningen Hår- & Makeupstylist. Eleverna får både insyn i Åhléns verksamhet och kunskap kring hur de driver ett modernt och innovativt arbete inom skönhet och mode, men även erfarenhet av marknadsföring, försäljning, relationer och bemötande av kunder under sin APL.

Arken Zoo+Realgymnasiet=

Zoorf+Realgymnasiet=

I vårt nya samarbete med Arken Zoo kommer elever inom Naturbruksprogrammet, fördjupning Sällskapsdjur & Djursjukvård samt Hund att erbjudas APL i någon av Arken Zoos lokala butiker. De kommer att bli väl insatta i hur det är att arbeta inom branschen men får också erfarenhet av marknadsföring, försäljning, relationer och bemötande av kunder. Det nya samarbetet kommer även innebära att Arken Zoo garanterar eleverna att komma på intervju, med goda möjligheter till jobb.

Lärande i Sverige och Zoobranschens Riksförbund (Zoorf) har ingått i ett samarbete med ambition att gemensamt bidra till utvecklingen av branschen och att säkra framtidens kompetensförsörjning inom djurvård. Avtalet innebär en tätare samverkan mellan Realgymna­ siet och de lokala medlemsföretagen som får möjlighet att ta emot elever som läser Naturbruksprogrammet med inriktning Djurvård på APL (arbetsplatsförlagt lärande). 5


Våra lärare utvecklar ditt lärande tillsammans Genom det stora nätverk och nära samarbete som finns inom och mellan lärarna på alla våra skolor, höjer vi ständigt vår kvalitet och kompetens för att ge eleven bästa tänkbara utbildning.

6


LÄRANDE i verkligheten

Tillsammans med det bästa utbildningsföretaget skapar vi Sveriges bästa hotellutbildning.” Petter A Stordalen Nordic Choice Hotels ägare och styrelseordförande

En stor del av din studietid sker mitt i verkligheten. På så sätt får du inte bara insyn i branschen och arbetslivet utan också ett nätverk som du har nytta

av hela livet. På alla våra yrkesutbildningar har du APL (arbetsplatsförlagt lärande) några dagar i veckan beroende på hur du väljer att läsa din utbildning.

JOBBGARANTI hos samarbetspartners:

De garanterar dig jobb om du tar din gymnasiexamen!

Fler samarbetspartners!

7


Se filmer från APL på vår YouTube-kanal och realgymnasiet.se

* i ett annat land L P A ll ti Ta chansen Realgymnasiet vill erbjuda dig som elev ett globalt och internationellt perspektiv i undervisningen. Målsättningen är att fortsätta utveckla vägar för att du som elev ska få internationella erfarenheter och kontakter under din skoltid. Varje år erbjuds hundratals elever möjlighet att åka utomlands några veckor på sin APL. Några av de länder du kan resa till är Irland, Tyskland, Litauen och Sydafrika. Vi har även internationella projekt inom flera program och ser nya spännande möjligheter framåt för lärande i olika former, tillsammans med våra internationella samarbetspartners, som komplement till APL på plats.

En internationell APL är utvecklande och spännande på flera sätt

Du utvecklar till exempel din sociala kompetens och förståelse för olika kulturer. Du får också ett globalt perspektiv på din bransch, ett internationellt kontaktnät och minnen för livet. Dessutom får du språket på köpet! *APL betyder Arbetsplatsförlagt lärande, dvs att du får lära dig direkt ute på en arbetsplats.

Så här i efterhand har man insett att det faktiskt är få förunnat att få den här chansen via sin skola.”

Resorna finansieras i huvudsak via projektmedel från Erasmus+ och Atlas så det kostar ingenting för dig att åka.

Elev Ridning, Realgymnasiet Stockholm, som gjort APL på African Dream Horse Safari i Sydafrika

Min APL i Sydafrika har varit helt fantastisk. Det utvecklar en så otroligt mycket av att man får uppleva nya kulturer och liknande.”

Mitt intresse för att jobba utomlands har vuxit otroligt mycket med tanke på att jag har växt som person under min APL.”

Elev Naturturism, Realgymnasiet Nyköping, som gjort APL på Panzi Lodge, Sydafrika

Elev Naturturism, Realgymnasiet Gävle, som gjort APL på Panzi Lodge, Sydafrika 8


På Realgymnasiet ser vi till helheten och erbjuder dig stöttning och vägledning via mentorer. Vi skiljer tydligt på undervisning och mentorskap. -Att vara mentor är ett omväx­ lande och ibland utmanade jobb. Det roligaste är förstås kontakten och relationen man bygger med både elever, vårdnadshavare och kollegor. Eleverna ska veta att vi mentorer är "opartiska" och att de kan prata med oss om allt utan att bli be­dömda. Att inte vara lärare bidrar också till att man kan se sa­ ker ur ett annat perspektiv och få en an­nan helhetsbild, säger en av våra mentorer på Realgymnasiet. Mentorn utgår från din helhets­ upplevelse i skolan och vägleder dig till så bra re­sultat som möjligt, utifrån dina egna förutsättningar. Det här är en framgångs­rik metod, skapad av oss på Realgym­ nasiet redan 2003, som nu sprider sig inom den svenska skolan. På Realgymnasiet får du på din mentortid även ta del av en unik satsning inom Personlig utveck­ ling & Externa relationer. Tanken är att bättre möta den efterfrågan som finns ute i branschen, samti­digt som du förbereds för arbetsli­vet. Du kommer bland annat att få lära dig kundbemötande, service samt medarbetarskap.

Vi jobbar med framgångsrikt mentorskap

9


Jag älskar min nuvarande arbetsplats.” Emelie läste Naturbruksprogrammet med fördjupningen Sällskapsdjur & Djursjukvård på Realgymnasiet i Stock­ holm. Idag arbetar hon på Skansen som djurvårdare, ett jobb som hon verkligen älskar. -Jag har nästan bara positiva minnen från min utbildning. Jag tyckte det var roligt att gå i skolan, inte bara för att få träffa vänner utan för jag såg fram emot att få lära mig nya saker om djurvärlden! -Utbildningen på Realgymnasiet förberedde mig med goda kunskaper inom områdena djurhållning, djurskötsel och djursjukvård. - Skaffa kontakter inom djurparksvärlden! Det är även tack vare lärare på skolan som jag fick mitt jobb på Skansen. Att ha haft lärare som själva är det man pluggade till att bli var väldigt inspirerande då de berättade historier om deras tidigare arbetsplatser.

Emelie Adamo, tidigare elev

Utbildningen på Realgymnasiet har hjälpt mig mycket på jobbet.”

Artan Morina läste El- och Energiprogrammet på Realgym­ nasiet i Norrköping. Idag arbetar Artan som IT-tekniker på Neisa Services Sweden AB med välkända företag som Dell och HP. -Min tid på Realgymnasiet är en period jag saknar väldigt mycket idag, både utbildningen och klasskamraterna. -Min utbildning har hjälpt mig mycket på jobbet. Bland annat att förstå hur viss elektronik fungerar. Tror verkligen inte jag hade kunnat ha detta jobb idag utan min utbild­ ning jag fick på Realgymnasiet.

Artan Morina, tidigare elev

-Mitt tips för att jobba i IT-branschen skulle nog vara att man alltid ska ta varje chans man får för att lära sig något nytt.

10


Våra program och programfördjupningar Våra utbildningar bygger på verkliga behov i svenska framtidsbranscher och genomförs i nära samarbete med de bästa inom varje bransch. Flera av våra samarbetspartners erbjuder dessutom 6 månaders jobbgaranti efter godkänd och avslutad gymnasieexamen! Med en utbildning från oss lär du dig för framtiden, oavsett om du väljer att börja jobba direkt efter examen, eller plugga vidare. Här nedan ser du hela vårt utbud av program och programfördjupningar.

NB – Naturbruksprogrammet

Sällskapsdjur & Djursjukvård Hund

Ridning

Trav

Djurpark

Naturturism

HV – Hantverksprogrammet

Frisör

Barberare

Hår- & Makeupstylist

EE – El- och energiprogrammet

IT-Support

IT-Tekniker

Great Security Säkerhetstekniker

FT – Fordons- och transportprogrammet

ProMeister Fordon HT – Hotell- och turismprogrammet

Nordic Choice Hotels TE – Teknikprogrammet

Teknik EE – Estetiska programmet

Estetik & Media

6 månaders jobbgaranti efter godkänd och avslutad gymnasieexamen och minst E i yrkeskurserna.

11


Sällskapsdjur & Djursjukvård PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Djurvård

STUDIEVÄGSKOD: NBDJR EXAMEN: Yrkesexamen

Nya nationella samarbeten

r Lär dig sköta dju och möta djurägare yrkesmässigt Hos oss får du sköta, vårda, hantera och utfodra djur av alla slag, det är utbild­ ningen för dig som vill jobba nära alla sorters djur. Service och bemötande genomsyrar utbildningen och är en viktig och spännande grund i yrket. Du kommer att möta djur och kunder i exempelvis zoohandel, djurpark och inom djursjukvården. Vår utbildning ger dig även ett försprång ut på arbetsmarkna­ den genom att du får möjlighet att ta ett Zoohandelsintyg och erbjuds Grund­ kurs i läkemedelshantering (GKLH) "D9" för att få behörighet som djurvårdare på nivå 2. 12

Möjliga diplomeringar och intyg • Zoohandelsdiplom • Grundkurs i läkemedelshantering(GKLH) "D9" • Utbildningsintyg, pälsvård • Utbildningsintyg, djurträning • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer


Djurpark PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Djurvård

marbete a s i g in n d il b t u Unik med Sveriges största djurparker Plugga till djurvårdare med Kolmårdens Djurpark eller Borås Djurpark som arena, där fokus ligger på bevarande, forskning, information och utbildning. Du får sköta, vårda och träna djurparksdjur samt lära dig hur de kommunicerar och lever naturligt. Det här är utbildningen för dig som vill lära dig om hur man arbetar med många olika slags djur och anläggningar i djurparker runt om i världen.

13

STUDIEVÄGSKOD: NBDJR EXAMEN: Yrkesexamen

Möjliga diplomeringar och intyg • Grundkurs i läkemedelshantering(GKLH) "D9" • Utbildningsintyg, djurträning • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer


Hund PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Djurvård

STUDIEVÄGSKOD: NBDJR EXAMEN: Yrkesexamen

Nytt nationellt samarbete

syrken Här finns framtid inom den växande hundbranschen Att arbeta med hundar innebär att du möter både hundar och människor. Hund­ branschen är en starkt växande marknad och hundägare lägger både tid och pengar på sin fyrbenta vän. Du får fördjupade kunskaper om hundars beteende, hantering, hundraser, skötsel, friskvård och sjukdomar. Du får utveckla praktiska färdigheter i nära samarbete med bransch. Under dina år hos oss utvecklas du personligen och tränar din serviceförmåga för att på bästa sätt kunna jobba professionellt.

14

Möjliga diplomeringar och intyg • Intyg Hunddagisföreståndare • Grundkurs i läkemedelshantering(GKLH) "D9" • Utbildningsintyg, Pälsvård • Utbildningsintyg, Djurträning • Hundens beteende, kursintyg • Hunduppfödning, kursintyg • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer


Ridning PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Hästhållning

iges r e v S v a n e i s la k Utvec snabbast växande branscher

STUDIEVÄGSKOD: NBHAT EXAMEN: Yrkesexamen

Möjliga diplomeringar och intyg

På Ridning tränas du i hoppning, dressyr, hästkunskap, ledarskap och mycket annat. Du kommer att få träffa ledande profiler inom olika delar av branschen som entreprenörer, tränare med flera som ger dig insyn i att driva eget företag inom hästnäringen. Hästbranschen är en av de snabbast växande i landet och självklart samarbetar vi med några av de främsta tränarna, ridanläggningarna och ridsportseventen för att ge dig värdefulla kontakter och kunskaper för att lyckas i framtiden.

15

• Hästskötare, SvRF • Grönt kort, SvRF • Basutbildningen, SvRF • Ungdomsledarkurs, SvRF • Tappskokompetens • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer


Trav PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Hästhållning

STUDIEVÄGSKOD: NBHAT EXAMEN: Yrkesexamen

Möjliga diplomeringar och intyg

Specialisera dig inom travsporten Vill du satsa på travsport? Den svenska travsporten håller absolut världsklass och Sverige räknas tillsammans med USA och Frankrike som världens främsta travsportnation. Du utbildar dig på travanläggningen på orten och får på så vis de bästa förutsättningarna för din framtid i en bransch som erbjuder många arbetstillfällen. De travanläggningar vi samarbetar med är Rommetravet i Bor­ länge, Sundbyholm i Eskilstuna, Gävletravet i Gävle, Åbytravet & Åby travskola i Göteborg, Halmstad Travskola i Halmstad, Färjestadstravet i Karlstad, Jägersro Trav i Malmö, Solvalla i Sundbyberg, Bergsåker i Sundsvall och Örebro/Linde travskola i Örebro. 16

• Travhästskötare, Svensk Travsport • Yrkesprov för hästskötare, SvRF • Ponnytrav • Hästtrav • Monté • B-tränare • Tappskokompetens • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer


Naturturism PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Naturturism

STUDIEVÄGSKOD: NBNAT EXAMEN: Yrkesexamen

Nytt nationellt samarbete

Möjliga diplomeringar och intyg

Ledarskap genom naturupplevelser och äventyr! Brinner du för entreprenörskap, ledarskap och naturupplevelser? Vill du nyttja naturen som hållbar resurs och utveckla nya destinationer och upplevelser mot nationell och internationell marknad? Att utbilda dig mot naturturism innebär att du blir attraktiv i en framtidsbransch! Du får en bredd i att leda, guida och instruera människor inom olika naturupplevelser och äventyrsaktiviteter. Du fördjupar ditt ledarskap med diplomeringar inom t ex alpin skidåkning, klättring, paddling eller mountainbike. Du får möjlighet att gå STS reseledarutbildning i Alperna. Med en ny certifiering inom naturguidning blir du yrkesfärdig natur­ guide och attraktiv för en mängd roller inom den växande näringen. 17

• Naturguidescertifiering • Skidlärarutbildning • Klättring Sv. Klätterförbundet • Paddling Sv. Kanotförbundet • Livräddning i fält NOLS WMI • Dykning PADI • STS Reseledarutbildning • Förarbevis Terränghjuling • Personlig utveckling & Externa relationer

Lokala avvikelser kan förekomma.


Hår- & Makeupstylist PROGRAM: Hantverksprogrammet STUDIEVÄGSKOD: HVFRS INRIKTNING: Frisör, barberare och hår- och makeupstylist EXAMEN: Yrkesexamen

Nytt nationellt samarbete

t Lär dig ett kreativ hantverk inom modebranschen Vill du utveckla din kreativitet? På Hår- & Makeupstylist blir du en kunnig och professionell hantverkare, redo att arbeta med mode och stil inom skönhet. Kanske genom arbete i butik, i sociala medier eller i eget företag? Hos oss lär du dig direkt från kunnigt branschfolk. Du lär dig hårstyling, makeup, naglar, klädrådgivning, färg och form. Du tränar också på att ge bra kundservice och bemötande. Dina färdigheter testar du på modeller och kunder, till vardags samt vid speciella evenemang, tillställningar och i tävlingar.

18

Möjliga diplomeringar och intyg • Frans- och brynstylist • Hårstylist Beauty • Hårstylist Fashion & Media • Makeupstylist • Makeupartist • Manikyrist • Nagelterapeut • Style Advisor • Personlig utveckling & Externa relationer


Frisör PROGRAM: Hantverksprogrammet STUDIEVÄGSKOD: HVFRS INRIKTNING: Frisör, barberare och hår- och makeupstylist EXAMEN: Yrkesexamen

skicklig n e l il t s la k c e tv U frisör i riktiga salonger

Möjliga diplomeringar och intyg

På Frisör får du de kunskaper du behöver för att bli en skicklig och professionell yrkesutövare med spetskompetenser inom mode, olika hårtekniker, färg och form. Genom din APL på professionella salonger möter du verkligheten direkt och får lära dig ge dina kunder riktigt bra service. Du får också ta emot kunder i skolans egen salong.

19

• Delprov gesällbrev • Manikyrist • Nagelterapeut • Style Advisor • Personlig utveckling & Externa relationer


Barberare PROGRAM: Hantverksprogrammet STUDIEVÄGSKOD: HVFRS INRIKTNING: Frisör, barberare och hår- och makeupstylist EXAMEN: Yrkesexamen

skicklig Utvecklas till en barberare på riktiga salonger

Möjliga diplomeringar och intyg

På inriktningen Barberare får du de kunskaper du behöver för att bli en skicklig och professionell yrkesutövare med spetskompetenser inom olika tekniker för rakning, föning, trimning samt olika metoder för verktyg samt hår- och hudkun­ skap. Genom din APL på professionella salonger möter du verkligheten direkt och får lära dig ge dina kunder riktigt bra service. Du får också ta emot kunder i skolans egen salong.

20

• Delprov gesällbrev • Manikyrist • Nagelterapeut • Style Advisor • Personlig utveckling & Externa relationer


IT-Support PROGRAM: El- och energiprogrammet INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik

STUDIEVÄGSKOD: EEDAT EXAMEN: Yrkesexamen

En utbildning med 6 månaders jobbgaranti!

Centric erbjuder 6 månaders provanställning efter APL i årskurs 3 i Litauen och godkänd och avslutad gymnasieexamen!

rt – Plugga IT-Suppo bli eftertraktad inom IT-världen IT-Support ger dig specialkunskaper inom informationstekniska system och nätverkslösningar där du kan jobba direkt mot kunder inom IT-området. Det kan vara som säljare i butik, direkt mot företag eller med support och service av olika produkter. En del av utbildningen handlar om att möta kundens behov, i kombination med att bygga säkra nätverk, installera olika operativsystem samt bygga upp och driva servrar. Detta gör att du är eftertraktad på många olika typer av företag. Stora delar av utbildningens sista år sker på en APL-plats där du får testa och bygga på dina kunskaper i verkligheten hos företag. 21

Möjliga diplomeringar och intyg • Microsoftcertifieringar • Diplomeringar/certifieringar enligt Cisco Networking Academy • Personlig utveckling & Externa relationer


IT-Tekniker PROGRAM: El- och energiprogrammet INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik

STUDIEVÄGSKOD: EEDAT EXAMEN: Yrkesexamen

En utbildning med 6 månaders jobbgaranti!

Centric erbjuder 6 månaders provanställning efter APL i årskurs 3 i Litauen och godkänd och avslutad gymnasieexamen!

ransch Bli en del av en b som skriker efter IT-kompetens IT-Tekniker är utbildningen för dig som vill lära dig mer om hur datorsystem fungerar och är nyfiken på en framtid inom en spännande bransch. Hos oss får du de diplomeringar och certifikat, kunskaper och färdigheter som efterfrågas på marknaden. Du lär dig bland annat att bygga säkra nätverk, installera olika operativsystem samt bygga upp och driva servrar, men även programmering och webutveckling. Stora delar av utbildningens sista år sker på en APL-plats där du får testa dina kunskaper i verkligheten.

22

Möjliga diplomeringar och intyg • Microsoftcertifieringar • Diplomeringar/certifieringar enligt Cisco Networking Academy • Personlig utveckling & Externa relationer


Great Security Säkerhetstekniker PROGRAM: El- och energiprogrammet INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik

STUDIEVÄGSKOD: EEDAT EXAMEN: Yrkesexamen

En utbildning med 6 månaders jobbgaranti! Great Security erbjuder 6 månaders provanställning efter god­ känd och avslutad gymnasieexamen!

Möjliga diplomeringar och intyg

chen s n a r b i g in n d il b En ut med professionella säkerhetstekniker Great Security är en ledande aktör inom säkerhetslösningar som tillsammans med Realgymnasiet ger dig den i särklass bästa utbildningen inom säkerhets­ system. Under första året läser du tillsammans med elever inom programmet på skolan, för att under andra året läsa Säkerhetstekniker på Great Security. I år två och tre övergår utbildningen till lärling, där du 2-3 dagar per vecka utbildas på företaget. Efter avslutad utbildning kan du bland annat arbeta med planering, installation och service av olika typer av säkerhetssystem. Och det bästa av allt, du är garanterad jobb i 6 månader efter godkänd gymnasieexamen! 23

• Microsoftcertifieringar • Liftutbildning • Fallskydd • Personlig utveckling & Externa relationer

Detta är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du läser en stor del av utbildningen på en arbetsplats.


ProMeister Fordon PROGRAM: Fordons- och transportprogrammet STUDIEVÄGSKOD: FTPEROL INRIKTNING: Personbil EXAMEN: Yrkesexamen

Nu med körkortsbidrag!

En utbildning med 6 månaders jobbgaranti! ProMeister Fordon erbjuder 6 månaders provanställning efter godkänd och avslutad gymnasieexamen!

Möjliga diplomeringar och intyg • Utbildningsintyg AC Motorfordon • Säkra Lyft • Första hjälpen • Personlig utveckling & Externa relationer

iges r e v S v a n e i s la k Utvec snabbast växande branscher ProMeister Fordon är en unik fordonsutbildning framtagen i nära samarbete med näringslivet. ProMeister är en del i Mekonomen Group, här ingår Mekono­ men, MECA och Speedy m.fl. och en stor del av utbildningen sker i ProMeisters toppmoderna verkstäder. Du har också APL på produktionsverkstäder hos våra samarbetspartners. Detta är en utbildning i framkant där du blir eftertraktad i en framtidsbransch direkt efter examen. Och det bästa av allt, jobbgaranti. Detta är ingången till en fantastisk bransch i ständig utveckling.

24

ProMeister Fordon är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du läser en stor del av utbildningen på en arbetsplats.


Nordic Choice Hotels PROGRAM: Hotell- och turismprogrammet

STUDIEVÄGSKOD: HTHUTOL EXAMEN: Yrkesexamen

En utbildning med 6 månaders jobbgaranti! Nordic Choice Hotels erbjuder 6 månaders provanställning efter godkänd och avslutad gymnasieexamen!

Möjliga diplomeringar och intyg

dning – il b t u ll te o h a t s m Sveriges frä coachas av de bästa! Välkommen till en unik utbildning i sitt slag. Här får du som brinner för service och besöksnäringen vara i daglig drift på några av Sveriges största hotell. Den­ na lärlingsutbildning är utvecklad av Realgymnasiet tillsammans med Nordic Choice Hotels. Här kommer du tillsammans med din handledare coachas in i det som du tycker är roligast i den breda hotell- och turismbranschen. Och det bästa av allt, du är garanterad jobb i 6 månader efter godkänd gymnasieexamen.

25

• Hotellbokningssystem/Cenium • Brandsäkerhet • Hot och våld • Anti trafficking • Handledarutbildning • Penguin – ISO miljöcertifiering • HLR • Personlig utveckling & Externa relationer

Nordic Choice Hotels är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du läser en stor del av utbildningen på en arbetsplats.


Teknik PROGRAM: Teknikprogrammet INRIKTNING: Informations- och medieteknik

STUDIEVÄGSKOD: TEINF EXAMEN: Högskoleförberedande

la Skapa och utveck framtidens teknik

Möjliga diplomeringar och intyg

Teknikprogrammet är för dig som är nyfiken på att studera vidare efter gymna­ siet inom teknik och IT. Här lär du dig grunderna inom informationsteknik (IT), såväl som matematik och fysik. Hos oss jobbar du även kreativt med digitalt skapande, med prototyper och design, hela vägen från idé till färdig produkt. Här får du kunskaper om spel- och webbutveckling, gränssnittsdesign och 3D, samtidigt som du får en riktigt bra grund för vidare studier på teknisk högskola eller universitet.

26

• Microsoft • Certifiering inom Autodesk • Personlig utveckling & Externa relationer


Estetik & Media PROGRAM: Estetiska programmet STUDIEVÄGSKOD: ESEST INRIKTNING: Estetik och media EXAMEN: Högskoleförberedande

tivitet a e r k in d la k c e tv U inom mediavärlden

Program du lär dig

Estetik & Media är utbildningen för dig som vill utvecklas inom en mångsidig bransch med breda möjligheter samtidigt som du får en bra grund för vidare stu­ dier. Du får skapa och använda din kreativitet, lära dig foto, film, 3D, animering, speldesign med mera. Du får också testa app- och webbutveckling samt jobba med projekt från idé till färdig produkt tillsammans med olika företag i skarpa projekt.

27

• Photoshop • Illustrator • InDesign • After Effects • Unity • Premier • Blender • Personlig utveckling & Externa relationer


ANNA LINDGREN Tel: 0766–27 40 55 E-post: anna.lindgren @realgymnasiet.se

TIPS:

Se Anna berätta om behörighet och vidare studier på YouTube. @Digital SYV

Utgå från dina egna intressen, något du tycker är roligt.

Studie- och yrkesvägledaren ger dig råd Anna Lindgren, central studie- och yrkesvägledare, är en av de som gärna hjälper dig om du har något du undrar över, oavsett var du bor. - Vad ska jag tänka på när jag ska välja till gymnasiet? Det är bra att välja något du har intresse för, något du tycker är roligt, då är det mycket större chans att du lyckas. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det du väljer till gymnasiet inte nödvändigtvis behöver vara det du sysslar med i framtiden.

- Men om jag är osäker och inte alls vet vad jag är riktigt intresserad av? Då ska du se till att läsa ett program som ger dig högskolebehörighet. Känner du att du vill göra något roligt under gymnasietiden och ändå vara förberedd för vidare studier kan du läsa vilket som helst av Realgymnasiets program eftersom du har möjlighet att välja högskolebehörighet på alla.

- Är det lätt att få jobb efter studenten? Det ser mycket bra ut, väldigt många av våra elever kommer ut i arbetslivet direkt efter studenten tack vare den APL som ingår i alla yrkesprogram och vårt nära samarbete med branschen. Jag och mina kollegor finns på plats för att hjälpa till med jobbansökningar, sommarjobb och svara på alla frågor som väcks, under gymnasieåren och när studenten närmar sig.

28


!

Lärling – gäller alla yrkesprogram Är du motiverad att ytterligare fördjupa och specialisera dig inom ditt intresse? Då finns möjlighet att läsa en del av ut­ bildningen som lärling. Skillnaden är att du läser minst halva utbildningen ute på en arbetsplats, med tät uppföljning av din lärare. Genom att integrera praktisk och teoretisk undervisning får r du du en helhet av kunskaper, färdigheter Som elev få CSN v a a tr x och erfarenheter som ger dig en bra 1000 kr e är du n d a n grund för framtiden. Du kan välja att varje må Lärling. läsa som lärling på alla yrkesprogram läser som förutom ProMeister Fordon, Nordic Choice Hotels och Great Security Säkerhetstekniker som redan är lärlingsutbildningar.

Som elev på Realgymnasiet har du stora möjligheter att påverka både din skola och din utbildning. Hos oss har eleverna infly­ tande i undervisningen men Ebba kontaktar några också genom klassråd och elevråd. Man får även möjlig­ kollar upp het att få utbildning till att bli mer fakta skyddsombud och representera sitt program, vilket är merite­ rande när du söker jobb. Vi är lyhörda och utvecklar gärna utbildningen och skolan uti­ från dina idéer – i både stort och smått.

29

rektorer och

Elevpåverkan – vad du tycker är viktigt för oss


BORLÄNGE BORÅS ESKILSTUNA GÄVLE GÖTEBORG HALMSTAD HELSINGBORG KARLSTAD LINKÖPING LUND LULEÅ MALMÖ NORRKÖPING NYKÖPING STOCKHOLM SUNDBYBERG SUNDSVALL UPPSALA VÄSTERÅS VÄXJÖ TROLLHÄTTAN ÖREBRO *Planerad start 2022

30

Nordic Choice Hotels

ProMeister Fordon

Estetik & Media

Teknik

IT-Tekniker

IT-Support

Great Security Säkerhetstekniker

Hår- & Makeupstylist

Barberare

Frisör

Naturturism

Trav

Ridning

Hund

Djurpark

STAD

Sällskapsdjur & Djursjukvård

Här finns våra utbildningar!


HÄR FINNS VÅRA SKOLOR: Borlänge Sveagatan 15 784 33 Borlänge borlange@realgymnasiet.se

Malmö Carlsgatan 12 C, 211 20 Malmö malmo@realgymnasiet.se

Borås Viskastrandsgatan 3-5, 506 30 Borås boras@realgymnasiet.se

Norrköping Kungsgatan 53, 602 33 Norrköping norrkoping@realgymnasiet.se

Eskilstuna Gamla tullgatan 2a, 632 20 Eskilstuna eskilstuna@realgymnasiet.se

Nyköping Västra Trädgårdsgatan 39, 611 32 Nyköping nykoping@realgymnasiet.se

Gävle Drottninggatan 29, 803 11 Gävle gavle@realgymnasiet.se

Stockholm Trekantsvägen 3, 117 43 Stockholm stockholm@realgymnasiet.se

Göteborg Pusterviksgatan 9, 413 01 Göteborg goteborg@realgymnasiet.se

Sundbyberg sundbyberg@realgymnasiet.se Adress presenteras under ht-21.

Halmstad Skånegatan 59, 302 38 Halmstad halmstad@realgymnasiet.se Helsingborg Södra kyrkogatan 7, 252 23 Helsingborg helsingborg@realgymnasiet.se Karlstad Drottninggatan 21 652 25 Karlstad karlstad@realgymnasiet.se HUVUDKONTOR Slottsgatan 105, 602 22 Norrköping info@realgymnasiet.se

Du når oss även på chatten på webben, där du också hittar fler kontaktuppgifter till skolan.

Linköping Alkagatan 4, 582 77 Linköping linkoping@realgymnasiet.se Lund Sankt Lars väg 88, 222 70 Lund lund@realgymnasiet.se Luleå lulea@realgymnasiet.se Adress presenteras under ht-21.

31

Sundsvall Kyrkogatan 3, 852 31 Sundsvall sundsvall@realgymnasiet.se Trollhättan Lasarettsvägen 9, 461 52 Trollhättan trollhattan@realgymnasiet.se Uppsala Kungsängsvägen 27, 753 23 Uppsala uppsala@realgymnasiet.se Västerås Sigurdsgatan 14, 721 30 Västerås vasteras@realgymnasiet.se Växjö Regementsgatan 9 352 36 Växjö vaxjo@realgymnasiet.se Örebro Aspholmsvägen 4 702 27 Örebro orebro@realgymnasiet.se


Välkomna att besöka oss! Vi är måna om dig och vill att du ska få chansen att uppleva vår skola på det sätt som är bäst för dig. Därför erbjuder vi en rad olika aktiviteter, både fysiska och digitala, för dig att välja bland. Alltifrån Öppet Hus, Prova på-dagar och möjlighet att få gå vid sidan av en elev under en dag/ skuggning. Den gemensamma nämnaren är att du kommer att träffa trevliga och hjälpsamma elever och lärare som vill visa dig sin skola och svara på alla de frågor du kan tänkas ha. På webben kan du dessutom läsa mer om oss och se filmer från våra skolor. Bra va?! Välkommen, vi ser fram emot att träffas!

Med reservation för eventuella tryckfel och ändringar.

E-post: info@realgymnasiet.se Huvudkontor Slottsgatan 105 602 22 Norrköping

Vill du komma i kontakt med någon av våra skolor? Alla uppgifter hittar du på föregående sida och på vår webbplats.

www.realgymnasiet.se

Se hur vi gör det roligt på Realgymnasiet, följ oss i sociala medier!

@REALGYMNASIET