Realgymnasiet katalog 2021-22

Page 1

Våra utbildningar 2021/2022

Flera utbildningar med JOBBGARANTI!

Vi erbjuder dig de diplomeringar som branschen efterfrågar Hos oss får du både

YRKESEXAMEN & HÖGSKOLEBEHÖRIGHET Läs utökat

mot särskilda behörigheter


Det som särskiljer Realgymnasiet är att vi jobbar fokuserat med partnerskap lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Det gör att du som elev under din utbildning kommer in i arbetslivet på ett naturligt sätt. Det är hemligheten varför så många av våra elever lyckas efter studenten. Nyhet för i år är att vi tagit fram ett programgemensamt projekt där vi jobbar med Personlig utveckling & Externa relationer, för att förbereda dig optimalt för arbetslivet. Det ger dig ytterligare ett diplom till ditt CV!

26

18

22

Innehåll 04. 05. 06. 07. 08. 10. 11. 12. 14. 16. 18. 20.

Det får du Nyheter! APL och samarbetspartners Här finns jobben om 5 år Så jobbar vi Efter Real Internationell APL Sällskapsdjur & Djursjukvård Djurpark Hund Ridning Trav

22. 24. 26. 28. 30. 32. 34. 36. 38. 40. 42. 43.

Natur & Äventyr Stylist Frisör & Barberare IT Great Security Säkerhetstekniker Teknik Estet-Media ProMeister Fordon Nordic Choice Hotels Råd från SYV Här finns våra utbildningar Här finns våra skolor

28


Vi lyckas bättre! Mer än 82 procent av våra elever jobbar eller studerar inom ett halvår efter examen. Det är drygt 20 procent mer än motsvarande siffra för hela Sverige. Nyckeln till framgången är nära samarbeten med ledande aktörer inom tillväxtbranscher. De ger dig en relevant och modern utbildning, goda nätverk både nationellt och internationellt och rätt branschcertifikat och diplom. På så sätt blir du attraktiv att anställa på arbetsmarknaden. Flera av våra partners erbjuder dig till och med jobbgaranti 6 månader efter utbildningen. Detta tillsammans med behörighet till högskola och universitet gör att du får de bästa förutsättningarna i livet efter studenten. Vill du plugga vidare eller jobba direkt? Valet är ditt!

82,1 % Realgymnasiet*

61,5 % Riket**

*Från 2019, mäts sex månader efter examen. ** Från senaste mätning 2017, mäts ett år efter examen.

Oändliga framtidsmöjligheter! Makeupexpert på

Jobbar i branschen

Body Shop Sverige:

jag älskar tack vare

Karolin Rasmusson

min utbildning:

Vi frågade Karolin på vilket sätt hon känner att stylistutbildningen på Realgymnasiet hjälpt henne att komma dit hon är idag och då utbrister hon ”allt” med ett stort leende. – Det är detta jag utbildade mig till på Realgymnasiet. Jag blev färdig makeupartist, säger Karolin. Hon säger också att hon via skolan och sin APL kom i kontakt med The Body Shop. Karolins jobb innebär att hon är med på The Body Shops pressreleaser och lanseringar. Hon provar ny makeup inför lanseringar och är med som representant på olika event som The Body Shop håller i samtidigt som hon utbildar personalen och inspirerar inom företaget. Vid sidan av sitt jobb som Makeupexpert jobbar Karolin som frilansande makeupartist och driver sitt eget företag.

Tim Schüberg Tim Schüberg gick Natur & Äventyrsutbildningen på Realgymnasiet 2015-2018. – Det som lockade mig var att man fick en väldigt bred utbildning som både hade yrkesexamen och högskolebehörighet. Utbildningen passade mig bra då jag älskar att jobba i praktiskt arbete och det fick vi göra nästan hela tiden. Eftersom mitt stora intresse är natur- och äventyrsupplevelser så kändes det inte som man gick i skolan och vi lärde oss saker hela tiden utan att man tänkte på det! Idag jobbar jag för STF på Abisko turiststation och är inne på min andra säsong här. Tack vare min utbildning så jobbar jag på den plats som jag ALLTID har drömt om att åka till! Mina framtidsplaner är att resa runt till olika platser på jorden och jobba samt lära mig mer om andra kulturer.”


DET HÄR FÅR DU | REALGYMNASIET 2021/2022

Det här får du På Realgymnasiet får du inte bara en utbildning av hög kvalitet som leder till jobb och vidare studier. Du får också en rolig tid där du får utveckla just dina intressen och färdigheter tillsammans med de bästa i branschen.

Yrkesexamen och högskolebehörighet – dubbelt upp! Med en utbildning från Realgymnasiet behöver du inte välja bort någonting. Efter examen har du alla möjligheter att göra det du känner för just då, oavsett om du vill börja jobba direkt eller studera vidare. På våra yrkesprogram får du inte bara en yrkesexamen – du kan även välja grundläggande eller särskild högskolebehörighet.

Grundläggande högskolebehörighet

Välj Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6, 100 poäng per kurs.

Särskild högskolebehörighet Vill du utöka din behörighet kan du ansöka om att läsa något av våra behörighetspaket. Du kan välja att läsa alla kurser eller delar av paketen. På gymnasiet godkänns utökningar av rektor. För att få läsa utökat program krävs att du klarar dina ordinarie kurer inom 2 500p.

Mattepaketet Matematik 2a Matematik 3c

Du blir behörig till bl a ett naturvetenskapligt basår som ger dig fullständig naturvetenskaplig behörighet. Då kan du söka till Veterinärprogrammet, Läkarprogrammet eller dylikt som kräver naturvetenskaplig behörighet. För dig som vill plugga vidare mot exempelvis: • Hippolog • Djursjukskötare • Trädgårdsingenjör - odling • Naturvetenskapligt basår Erbjuds på alla orter.

Naturvetenskapligt paket Kemi 1, 2 Fysik 1b1, 1b2, 2 Matematik 2a, 3c, 4 Du blir behörig till vidare studier och jobb inom det naturvetenskapliga området. Du har möjlighet att läsa upp till 2 850p. De praktiska erfarenheter du som naturbrukselev får, i kombination med de teoretiska kunskaper som paketet ger, gör dig väl förberedd för exempelvis veterinärstudier. För dig som vill plugga vidare mot exempelvis: • Veterinär • Ingenjör • Jägmästare • Landskaps• Agronom arkitekt Erbjuds inom Naturbruksprogrammet i Eskilstuna, Malmö, Stockholm och Örebro.

4

Samhällsvetenskapligt paket Samhällsvetenskap 1a2 Historia 1a2 Du blir behörig till vidare studier inom samhällsvetenskap och sociologi eller dylikt. Det blir ett utökat program på 2 600p. Det samhällsvetenskapliga paketet erbjuds på alla orter! För dig som vill plugga vidare mot exempelvis: • Jurist • Polis • Sjuksköterska • Socionom • Lärare Erbjuds på alla orter.


REALGYMNASIET 2021/2022 | NYHETER

om Vi tar nya steg in IT-UTBILDNINGEN!

Nya partners!

Tre nya partnerskap tillsammans med branschledande företag är nu verklighet, med Atea och Centric inom IT och Great Security inom Säkerhetstekniker. Tack vare detta kan vi nu erbjuda dig allt ifrån traditionell yrkesutbildning till lärlingsutbildning med både nationellt och internationell APL. Och helt fantastiskt - både Centric och Great Security ger dig jobbgaranti! Läs mer på sidorna 28 och 30.

JOBBGARANTI hos våra partners: Centric, Great Security, ProMeister och Nordic Choice Hotels. Förutom Centric och Great Security har vi även två andra samarbetspartners som sedan tidigare erbjuder dig jobbgaranti efter studenten – ProMeister och Nordic Choice Hotels. Kolla in dessa utbildningar på sidorna 36 och 38.

Vad betyder Realgymnasiet för dig? Realgymnasiet betyder mycket för mig, det är en trygg arbetsgivare som ständigt utvecklas framåt!” Att som rektor få möjligheten att följa våra elever under 3 år är en stor drivkraft för mig.

sjuksköterska, reseledare ja, listan kan bli hur lång som helst. Många elever berättar då för oss om hur värdefull gymnasietiden var med tryggheten och så engagerad och kunnig personal.

Det handlar både om kunskapsutvecklingen men också den viktiga personliga utvecklingen. Under gymnasietiden händer det så mycket i livet, från ganska ”grön” årskurs 1 elev till anställningsbar, studieförberedd student med goda entreprenöriella förmågor. Titta gärna på vår fina statistik på sidan 3 gällande sysselsättningsgrad på våra studenter. Att träffa ”gamla” elever är så roligt! Så många olika vägar som elever tagit till att bli veterinär, tävlingsryttare, lärare, polis, djursjukskötare, läkare,

5

Anna Giljam Nilsson

Rektor på Realgymnasiet i Gävle


APL OCH SAMARBETSPARTNERS | REALGYMNASIET 2021/2022

Tillsammans med det bästa utbildningsföretaget skapar vi Sveriges bästa hotellutbildning.”

LÄRANDE i verkligheten

Petter A Stordalen

Nordic Choice Hotels ägare och styrelseordförande

En stor del av din studietid sker mitt i verkligheten. På så sätt får du inte bara insyn i branschen och arbetslivet utan också ett nätverk som du har nytta av hela livet. På alla våra yrkesutbildningar har du APL (arbetsplatsförlagt lärande) 1-3 dagar i veckan beroende på hur du väljer att läsa din utbildning.

Här är några av de samarbeten vi har med företag som vill arbeta med dig! Flera av dem garanterar dig jobb om du tar din gymnasiexamen.

Glädjeklick

6


REALGYMNASIET 2021/2022 | HÄR FINNS JOBBEN OM FEM ÅR

r å m e f m o n e b b jo s n n Här fi Flera av yrkesprogrammen på gymnasiet innebär goda eller mycket goda möjligheter till jobb efter avslutad utbildning. Här kan du ta del av hur arbetsmarknaden förväntas att se ut inom fem års sikt. (Källa: Arbetsförmedlingens rapport Var finns jobben? – bedömning för 2019 på fem års sikt).

DATA/IT Enligt Arbetsförmedlingen kommer det att finnas stora möjligheter till jobb en lång tid framöver. Utvecklingen av teknik gör att det är en stor efterfrågan på kompetens inom data och IT. På Realgymnasiet kan du läsa IT på följande orter: Norrköping, Linköping, Gävle och Stockholm.

SOCIALT ARBETE Exempel på yrken inom socialt arbete är kuratorer, socialsekreterare och personliga assistenter. Många av yrkena kräver fortsatta studier efter gymnasiet. På Realgymnasiet får du grundläggande högskolebehörighet och kan läsa in t ex samhällsvetenskaplig behörighet. EKONOMI, JURIDIK OCH ADMINISTRATION Enligt Arbetsförmedlingen väntas det bli hård konkurrens inom denna bransch. Detta beror på att det är många som väljer att utbilda sig inom ekonomi, juridik och administration.

HOTELL OCH RESTAURANG Intresset för resor, mat och dryck växer vilket enligt Arbetsförmedlingen skapar goda möjligheter till jobb inom fem års sikt. På Realgymnasiet kan du läsa Nordic Choice Hotels på följande orter: Lund, Linköping, Göteborg och Stockholm.

INSTALLATION, DRIFT OCH UNDERHÅLL Här ingår yrken som bilmekaniker, elektriker och fastighetsskötare. På fem års sikt finns det goda möjligheter till jobb inom denna bransch. På Realgymnasiet kan du läsa ProMeister Fordon på följande orter: Göteborg, Lund, Stockholm och Örebro.

NATURBRUK Inom naturbruk hittar du jobb som djurskötare, äventyrsturism etc. Arbetsförmedlingen ser att det kommer att finnas gott om jobb inom denna bransch bl a på grund av att medelåldern bland de yrkesverksamma idag är hög. På Realgymnasiet kan du inom Naturbruk läsa följande utbildningar: Sällskapsdjur & Djursjukvård, Djurpark, Hund, Ridning, Trav och Natur & Äventyr.

TEKNISKT OCH NATURVETENSKAPLIGT ARBETE Exempel på yrken är olika typer av ingenjörer, tekniker, arkitekter och lantmätare. Här kommer det att finnas goda jobbmöjligheter på fem års sikt. På Realgymnasiet har du möjlighet att läsa Teknikprogrammet i Norrköping, Linköping och Gävle eller komplettera din Naturbruksutbildning med full naturvetenskaplig behörighet i Eskilstuna, Malmö, Stockholm och Örebro.

SERVICE- OCH SÄKERHETSARBETE Exempel på yrken inom service- och säkerhetsarbete är bland annat olika typer av montörer, maskinoperatörer och tekniker. På fem års sikt väntas en fortsatt god arbetsmarknad inom denna bransch. På Realgymnasiet kan du bli säkerhetstekniker genom att läsa vår utbildning Great Security Säkerhetstekniker i Norrköping, Linköping och Stockholm.

7


SÅ HÄR JOBBAR VI | REALGYMNASIET 2021/2022

i

v r a b b o j r ä h å S

På Realgymnasiet utgår vi alltid från dina intressen. För vi vet att det är så mycket lättare att lära sig om man har roligt. Vi vet också att kunskap och färdigheter utvecklas när man får uppleva saker på riktigt, i verkligheten. Så här gör vi det roligt, så att du kan lära på riktigt!

STILBILDANDE MENTORSKAP SEDAN 2003 Med mentorer ger vi våra elever coachning och stöd genom hela studietiden. Våra mentorer undervisar inte och sätter inga betyg, på så sätt får eleverna stöd av en person som de kan ha en helt öppen dialog med. Våra lärare är i sin tur experter på att leda dig i din lärprocess och utveckla dina kunskaper. Det här är en framgångsrik metod, skapad av oss på Realgymnasiet sedan 2003, som nu sprider sig inom den svenska skolan. JAN VIKSTRÖM, GRUNDARE, LÄRANDE I SVERIGE AB

8


REALGYMNASIET 2021/2022 | SÅ HÄR JOBBAR VI

Vi står stadigt på vår pedagogiska grund • • • •

Utveckla dig och dina förmågor Vi tror på ett aktivt lärande. På Realgymnasiet får du öva på att ta initiativ och ansvar för ditt lärande. Du får öva på att omsätta idéer till handling, kommunicera och samarbeta. Du får också utveckla din nyfikenhet, självtillit och kreativitet och modet att ta risker. Oavsett vad du jobbar med i framtiden är det här förmågor du kommer att ha nytta av!

Lära att lära Lära i samarbete Lära i sammanhang Lära för framtiden

Personlig utveckling och kunskapsutveckling går hand i hand

Våra lärare delar dina intressen Vi vet att lärarnas förmåga att lära ut, inspirera och motivera är den allra viktigaste faktorn för att du ska ha roligt under skoltiden och få nya kunskaper. Därför satsar vi på att ha riktigt bra lärare, som brinner för det de gör, delar dina intressen och tror på just din förmåga.

Att du får utvecklas som person och lära dig nya saker under din skoltid är självklart för oss. Vi har höga förväntningar på att du uppnår bra skolresultat. Att vi tror på dig och din förmåga gör att du når längre. Eftersom vi följer upp resultaten noga vet vi att vi har en lyckad metod för lärande – och för dig.

"Superbra mat med flera valmöjligheter, det finns alltid något man kan äta." TINA, ELEV

GODA LUNCHER! Hos oss får du riktigt bra och varierad skolmat. Du äter på någon av de restauranger i stan som vi samarbetar med. På flera skolor får du matkort som gäller på utvalda restauranger, på andra skolor äter du på en och samma restaurang men erbjuds alltid ett brett utbud av god och näringsrik mat.

9


EFTER REAL | REALGYMNASIET 2021/2022

Medaljryttare som lever på hoppet! Är du genuint hästintresserad samtidigt som du vill skaffa dig en bra utbildning och möjlighet till vidarestudier, så kommer du aldrig ångra att du valde Realgymnasiet.” Emma Falk Så säger Emma Falk, nordisk mästare i laghoppning som från sin tid på Realgymnasiet tagit sig till hoppeliten i Sverige och internationellt. Emma läste utbildningen Häst på Realgymnasiet. Sedan

gymnasiet har hon kommit långt inom hästar och hoppning. Hon har bland annat ridit två EM, tre Nordiska Mästerskap och tagit ett SM-silver och ett SM-guld för Young Riders.

Från Realgymnasiet

Våga testa dig

till Star Wars:

fram och sätt upp

Hampus Larsson

mål för dig själv: Christian Hartmann

Från teknikstudent på Realgymnasiet i Linköping till 3Dstjärna på Ghost VFX i Köpenhamn. Här jobbar Hampus Eriksson med visuella effekter – bland annat för stora Hollywoodfilmer. På Realgymnasiet studerade Hampus på teknikutbildningen med inriktning IT och media.

Christian Hartman gick Natur & Äventyr på Realgymnasiet 2012 – 2015 i Göteborg. Han har sedan dess arbetat som reseledare och guide för STS Alpresor i både Österrike och Italien. På Realgymnasiet fick jag lära mig hur jag som guide hanterar och jobbar med grupper och även ett förstående för hur grupper fungerar. Detta har varit en tydlig hjälp i jobbet som både reseledare och vandringsguide. Även sjukvårdsutbildningarna har varit bra och förberedande för yrket, då situationer uppstår där jag haft hjälp av det jag tidigare lärt mig. Jag har också fått en bra grund att stå på och därifrån kunnat lära mig och utvecklas i min yrkesroll.”

Praktik på Ghost VFX Hampus hade turen att få APL på Ghost VFX i Danmark som gör visuella effekter till TV och film. Han gjorde ett så bra jobb att så han fick stanna kvar. Ghost VFX är ett av de företag som fick i uppdrag att ta fram visuella effekter till Star wars-filmen Rouge One. Hampus var med i teamet som arbetade med filmen. – Jag är stolt över att de drömmar jag hade när jag var 15 år har jag redan lyckats uppnå tack vare Ghost. Jag har fått jobba med Star Wars, en av de största filmserierna som finns. Det roligaste är att få se hur saker ta form, hela processen.

I framtiden har Christian planer på att utbilda sig vidare inom klättring och bergsguidning så att han kan fortsätta att jobba inom turistnäringen och göra det han älskar.

10


REALGYMNASIET 2021/2022 | INTERNATIONELL APL

Se filmer om vår APL på www.youtube.com Sök på "Realgymnasiet"

Ta chansen till internationell APL

Varje år erbjuder Realgymnasiet flera hundra elever möjlighet att åka utomlands några veckor på sin APL. Några av de länder du kan resa till är Irland, Tyskland, Litauen och Sydafrika.

En internationell APL är utvecklande och spännande på flera sätt

Du utvecklar till exempel din sociala kompetens och förståelse för olika kulturer. Du får också ett globalt perspektiv på din bransch, ett internationellt kontaktnät och minnen för livet. Dessutom får du språket på köpet!

Min APL i Sydafrika har varit helt fantastisk. Det utvecklar en så otroligt mycket av att man får uppleva nya kulturer och liknande.”

Resorna finansieras i huvudsak via projektmedel från Erasmus+ och Atlas så det kostar ingenting för dig att åka.

Charles Hallström

Natur och äventyrselev Realgymnasiet Nyköping

Mitt intresse för att jobba utomlands har vuxit otroligt mycket med tanke på att jag har växt som person under den här praktiken.”

Så här i efterhand har man insett att det faktiskt är få förunnat att få den här chansen via sin skola.” Elin Österlindh

Frida Olofsson

Hästelev Realgymnasiet Stockholm som gjort APL på African Dream Horse Safari i Sydafrika

Natur och äventyrselev Realgymnasiet Gävle

11


rd

å v k u j s r u j D & r u j d Sällskaps

r Lär dig sköta dju och möta djurägare yrkesmässigt Hos oss får du sköta, vårda, hantera och utfodra djur av alla slag - det är utbildningen för dig som vill jobba nära alla sorters djur. Service och bemötande genomsyrar utbildningen för att och är en viktig, spännande grund i yrket. Du kommer att möta djur och kunder i exempelvis zoohandel, djurpark och inom djursjukvården. Vår utbildning ger dig även ett försprång ut på arbetsmarknaden genom att får ett zoohandlarcertifikat och erbjuds Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH) "D9" för att få behörighet som djurvårdare på nivå 2.

12


REALGYMNASIET 2021/2022 | SÄLLSKAPSDJUR & DJURSJUKVÅRD

PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Djurvård

1:a året • Djurhållning • Djurskötsel • Sällskapsdjur

2:a året • Etologi • Biologi • Djursjukvård • Service och bemötande

3:e året • Djurparksdjur • Etologi • Djursjukvård • Zoohandel

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet

Möjliga diplomeringar • Zoohandelscertifikat • Grundkurs i läkemedelshantering(GKLH) "D9" • Utbildningsintyg, pälsvård • Utbildningsintyg, djurträning • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling

PROGRAMKOD: NBDJU EXAMEN: Yrkesexamen

”Behovet av personal inom djursjukvården är stort. Realgymnasiets elever kommer väl förberedda till klinikerna, med praktisk erfarenhet från djuravdelningar och APL samt möjlighet till GKLH.” Jesper Arnö Veterinär Blå Stjärnans Djursjukhus och Lärande i Sverige

Här finns utbildningen: • Borås • Eskilstuna • Gävle • Göteborg • Halmstad • Helsingborg

• Karlstad* • Linköping • Lund • Malmö • Nyköping • Stockholm

• Sundsvall • Trollhättan • Uppsala • Västerås • Örebro

*Planerad start 2021

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • Djurpark • Zoohandel • Djursjukvård • Djurtekniker

Efter vidare studier: • Veterinär • Djursjukskötare • Djurskyddsinspektör • Zoolog

”Zoohandeln är så mycket mer än djur, det är service och kunskap, det är en bransch i utveckling med fokus på både djur och djurägare.” Cecilia Dannborg Wilson Ordförande i ZOORF – Zoobranschens Riksförbund

Visste du att... Det råder brist på legitimerade djursjukskötare. Arbetsmarknaden ser därför positiv ut för de som utbildar sig till veterinär, djurvårdare och djursjukskötare. Källa: Saco

13


Djurpark

te e b r a m a s i g n i n d l Unik utbi med Sveriges största djurparker Plugga till djurvårdare på Kolmårdens Djurpark eller Borås Djurpark som arena, där fokus ligger på bevarande, forskning, information och utbildning. Du får sköta och vårda djur av alla de slag samt lära dig hur de lever och kommunicerar. Det här är utbildningen för dig som vill lära dig om hur man jobbar med många olika slags djur och djurparkernas arbete på riktigt.

14


REALGYMNASIET 2021/2022 | DJURPARK

PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Djurvård

1:a året • Djurkunskap • Gröna näringar • Djurhållning • Sällskapsdjur

2:a året • Djursjukvård • Djurparksdjur • Biologi • Service och kommunikation

3:e året • Arbete i djurpark • Bevarandearbete • Etologi och träning • Utbildning och information

PROGRAMKOD: NBDJU EXAMEN: Yrkesexamen

”Vårt samarbete med Realgymnasiet är en unik möjlighet att få vara med och forma branschens kommande medarbetare, där vi tillsammans kan utveckla vad djurvårdaryrket i djurpark kommer att innebära i framtiden. En yta där kunniga djurvårdare och nyfikna ungdomar möts i det gemensamma intresset för och bevarandet av djur.” Elisabet Nemeth, Verksamhetsområdeschef Edutainment på Kolmårdens Djurpark

Här finns utbildningen: • Norrköping • Borås

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet

Möjliga diplomeringar och intyg • Grundkurs i läkemedelshantering "D9" • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling

tsplatser & yrken! be ar da ti am fr på l pe Exem Efter examen: • Djurpark • Zoohandel • Djursjukvård • Djurtekniker

Efter vidare studier: • Veterinär • Djursjukskötare • Djurskyddsinspektör • Zoolog

Visste du att... Förra året hade Sveriges djurparker cirka 9 miljoner besökare. Tillsammans sysselsätter parkerna omkring 700 helårsanställda och 2 700 säsongsanställda. Källa: Svenska djurparksföreningen

”Vilket privilegium att få vara en del av unga människors utveckling! Tillsammans med Realgymnasiet och våra elever bidrar vi till hållbarhet för naturen och bevarande av världens djur.” Therese Hård, Zoologisk chef/Chefsveterinär/ Forskningsansvarig Borås Djurpark

15


Hund

n e k r y s d i t m a r f s n Här fin inom den växande hundbranschen Att arbeta med hundar innebär att du möter både hundar och människor. Hundbranschen är en starkt växande marknad och hundägare lägger både tid och pengar på sin fyrbenta vän. I början av din utbildning får du en bred bas inom anatomi, foderlära och avel i samläsning med Sällskapsdjur & Djursjukvård. Därefter får du fördjupade kunskaper om hundars beteende, hantering, hundraser, skötsel, friskvård och sjukdomar. Du får utveckla praktiska färdigheter i nära samarbete med bransch. Under dina år hos oss får du träna ditt ledarskap samt utveckla din serviceförmåga för att på bästa sätt kunna jobba professionellt.

16


REALGYMNASIET 2021/2022 | HUND

PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Djurvård

1:a året • Sällskapsdjur • Djurkunskap • Hund- och djurhållning

2:a året • Hundskötsel • Entreprenörskap • Hundhållning • Service

3:e året • Djursjukvård • Hundträning • Beteende och mentalitet • Ledarskap

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet

Möjliga diplomeringar och intyg • Grundkurs i läkemedelshantering "D9" • Djurträning, klicker • Utbildningsintyg, Pälsvård • Utbildningsintyg, Djurträning • Hundens beteende, kursintyg • Hunduppfödning, kursintyg • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling

PROGRAMKOD: NBDJU EXAMEN: Yrkesexamen

”Genom nära samarbete med branschen och teoretisk undervisning som varvas med APL, får Realgymnasiets elever stora möjligheter att kombinera intresse med anställningsbarhet och yrkeserfarenhet.” Sara Karlberg VD Svenska Terapiskolan

Här finns utbildningen: • Borås • Eskilstuna • Gävle • Göteborg • Halmstad • Helsingborg

• Karlstad* • Linköping • Lund • Malmö • Norrköping • Nyköping

• Stockholm • Sundsvall • Trollhättan • Uppsala • Västerås • Örebro

*Planerad start 2021

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • Hundtränare • Djurvårdare

(inom hundbranschen, djursjukvård, zoobutik)

• Personal/föreståndare på Hunddagis eller Hundpensionat

Efter vidare studier: • Hundinstruktör • Hundfrisör • Socialtjänstehundförare • Vårdhundsförare • Hundfysioterapeut • Djursjukskötare

Visste du att... Det finns cirka 833 000 hundar registrerade i Sverige och varje år nyregistreras 55 000 nya hundar. Källa: Jordbruksverket

17


Ridning

s e g i r e v S v a n e i s Utveckla snabbast växande branscher

Vi erbjuder fler diplomeringar än andra gymnasier.

På Ridning tränas du i hoppning, dressyr, hästkunskap, ledarskap och mycket annat. Du kommer att få träffa ledande profiler inom olika delar av branschen som entreprenörer, tränare med flera som ger dig insyn i att driva eget företag inom hästnäringen. Hästbranschen är en av de snabbast växande i landet och självklart samarbetar vi med några av de främsta tränarna, ridanläggningarna och ridsportseventen för att ge dig värdefulla kontakter och kunskaper för att lyckas i framtiden.

18


REALGYMNASIET 2021/2022 | RIDNING

PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Hästhållning

1:a året • Ridlära • Ridning • Körning

2:a året • Anatomi • Ridning • Biologi • Ridsport

3:e året • Tömkörning • Avel • Träning av häst • Entreprenörskap

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet

Specialiseringar År 2 väljer du en av följande: • Ledarskap & ridkonst • Ridsport • Unghäst & avel

Möjliga diplomeringar och intyg • Hästskötare, SvRF • Grönt kort, SvRF • Basutbildningen, SvRF • Ungdomsledarkurs, SvRF • Tappskokompetens • Första hjälpen • Förarbevis terränghjuling

PROGRAMKOD: NBDJU EXAMEN: Yrkesexamen

”Genom att jobba med grunderna och rida välutbildade skolhästar utvecklar du förståelsen för vad som är rätt. På så sätt får du bra verktyg för att utveckla hästarna du möter i framtiden.” Lotta Björe A-tränare, fd landslagsryttare och tränare på Realgymnasiet

Här finns utbildningen: • Borås • Eskilstuna • Gävle • Göteborg • Halmstad • Helsingborg

• Karlstad* • Linköping • Lund • Malmö • Norrköping • Nyköping

• Stockholm • Sundsvall • Trollhättan • Uppsala • Västerås • Örebro

*Planerad start 2021

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • Hästskötare inom: - Ridskoleverksamhet - Tävlingsstall - Hästutbildning - Försäljningsstall - Internationellt • Arbete inom ridsportbutik

Efter vidare studier: • Hästutbildare • Hippolog • Ridlärare • Hästtandläkare • Tränare • Ridande polis • Hovslagare • Seminassistent

Rapport från nov 2018 visar att; Landets cirka 360 000 hästar omsätter med alla positiva spridningseffekter hela 72 miljarder kronor. De skapar 38 000 jobb och levererar drygt 6 miljarder i skatt. Bidraget till bruttonationalprodukten (BNP) är 0,5 procent. Källa: https://www.tidningenridsport.se/ny-utredning-visar-hur-manga-miljarder-sveriges-hastar-omsatter/

19


Trav

Fördjupa dig inom travsporten Vill du satsa på travsport? Som en extra valmöjlighet inom vår hästutbildning kan du välja en programfördjupning inom trav på våra skolor i Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Halmstad, Malmö och Sundsvall. Du utbildar dig på travanläggningarna på orten och får på så vis de bästa förutsättningarna för en framtid i branschen. De travanläggningar vi samarbetar med är Sundbyholm i Eskilstuna, Gävletravet, Åbytravet i Göteborg, Halmstadtravet, Jägersro i Malmö och Bergsåker i Sundsvall.

20


REALGYMNASIET 2021/2022 | TRAV

PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Hästhållning

1:a året • Körlära • Ridning • Körning • Inblick i bransch

2:a året • Anatomi • Körning • Biologi • Travsport • Internationell APL

3:e året • Tempokörning • Avel • Träning av häst • Entreprenörskap • Internationell APL

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet

Möjlighet till licens: • Travhästskötarexamen • Yrkesprov för hästskötare • Ponnytrav • Hästtrav • Monté • B-tränare

PROGRAMKOD: NBDJU EXAMEN: Yrkesförberedande

”Travsporten har en fin framtid och är alltid beroende av bra personal. Går du en utbildning som denna och vill jobba inom travet får du garanterat jobb. Vi har precis anställt en jätteduktig elev från Realgymnasiet!” Markus Pihlström Proffstränare Team Pihlström

Här finns utbildningen: • Eskilstuna • Gävle • Göteborg*

• Halmstad • Malmö* • Sundsvall

*Planerad start 2021

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • Hästskötare inom: - Travskola - Ponnytravskola - Tävlingsstall - Uppfödning - Internationellt travstall - Travsportens organisationer

Efter vidare studier: • Travtränare • Hippolog • Körlärare • Hästtandläkare • Tränare • Hovslagare • Seminassistent • Catchdriver

Visste du att... Enligt den senaste hästskattningen som Jordbruksverket och Hästnäringens Nationella Stiftelse gjort finns det cirka 63 000 varmblodiga travhästar och 12 000 kallblodiga travhästar i Sverige. Källa: Svensk Travsport

21


Natur & Äventyr

m o n e g a d e l g i d r ä L äventyr och naturupplevelser

Nytt samarbete med Naturturism företagen!

Att arbeta med äventyrsturism innebär att du möter, leder och instruerar människor i olika äventyrssporter och guidar i grupper, i skiftande miljöer och under varierande förutsättningar. Du tränar ditt ledarskap, utvecklar dina praktiska och teoretiska kunskaper samt får kännedom om branschen ur ett företagsperspektiv. Beroende på vald specialisering får du även möjlighet att diplomera dig inom naturguidning och olika äventyrssporter och delta i STS reseledarutbildning i Alperna. Den breda basen i utbildningen, där grunderna inom bland annat guidning och ledarskap, pågår samtidigt som specialiseringarna genomförs. Du väljer att specialisera dig för att exempelvis bli skidlärare eller det bredare naturguide med innehåll från olika aktiviteter.

22


REALGYMNASIET 2021/2022 | NATUR & ÄVENTYR

PROGRAM: Naturbruksprogrammet INRIKTNING: Naturguide

1:a året • Äventyr • Gruppdynamik • Friluftsliv • Kommunikation

PROGRAMKOD: NBSKO EXAMEN: Yrkesexamen

”Sverige som resmål har blivit allt mera populärt och turismindustrin ses idag som en av Sveriges viktigaste näringar. Turismbranschen är under ständig utveckling och behovet av utbildad och kompetent personal är stort.” Simon Green Naturguide & instruktör, Wild Sweden

2:a året • Naturmiljö • Ledarskap • Fördjupning äventyrssport

3:e året • Entreprenörskap • Äventyrssport • Paketering av upplevelser och guidning

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet

Specialiseringar År 2 väljer du en av följande*:

• Alpin skidåkning • Klättring • Naturguidning *Lokala avvikelser kan förekomma.

Här finns utbildningen: • Borås • Eskilstuna • Gävle • Göteborg • Halmstad • Helsingborg

• Karlstad* • Linköping • Lund • Malmö • Norrköping • Nyköping

• Stockholm • Sundsvall • Trollhättan • Uppsala • Västerås • Örebro

*Planerad start 2021

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • Skidlärare • Naturguide • Aktivitetsledare • Paddelguide • Klätterinstruktör

Efter vidare studier: • Viltmästare • Idrottslärare/Lärare • Polis • Yrkesofficer • Räddningstjänst

Möjliga diplomeringar • • • • • • •

Naturguidescertifiering Skidlärarutbildning Klättring Sv. Klätterförbundet Paddling Sv. Kanotförbundet Livräddning i fält NOLS WMI Dykning PADI STS Reseledarutbildning

Visste du att... Turismens exportvärde är högre än summan av den svenska järn- och stålexporten, varav naturturismen omsätter 3,6 miljarder kronor per år. Källa: Tillväxtverket, Turismforskningsinstitutet ETOUR

23


Stylist

t v i t a e r k t t e g i d r Lä hantverk i modebranschen

Nytt rt pa nerskap med Åhléns!

Vill du utveckla din kreativitet? På Stylistutbildningen blir du en kunnig och professionell hantverkare inom modevärlden. Hos oss får du lära dig direkt från de som redan jobbar inom branschen. Du lär dig hårstyling, makeup, naglar, klädrådgivning och färg och form. Du tränar också på att ge bra kundservice och bemötande. Dina färdigheter testar du på modeller och kunder, till vardags samt vid speciella evenemang, tillställningar och i tävlingar.

24


REALGYMNASIET 2021/2022 | STYLIST

PROGRAM: Hantverksprogrammet INRIKTNING: Frisör, barberare, hår- och makeupstylist

1:a året • Proportioner • Färg och form • Optiska illusioner

2:a året • Kundservice • Kreativitet • Fördjupning

3:e året • Foto, TV, scen och catwalk • Färdighetsträning

PROGRAMKOD: HVSTY EXAMEN: Yrkesexamen

”Vi är tacksamma över vårt samarbete med Realgymnasiet! De är de i skolvärlden som kommit längst med att utveckla sina stylistprogram och lärarna är väldigt duktiga och kompetenta.” Mirjam Kellerman och Tommy Hellström S.M.A.R.T. STYLING

Här finns utbildningen: • Gävle • Lund

• Stockholm • Uppsala

• Västerås

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet

Specialprojekt • Kreativa tekniker inom make up och hår • Effektfulla nageltekniker • Skylt och dekor

Möjliga diplomeringar • • • •

Makeupartist Nagelterapeut Style advisor Hårstylist

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen:

Efter vidare studier:

• Hårstylist • Makeupartist • Style advisor • Nagelterapeut • Butikschef • Butikskommunikatör • Inköpsassistent • Kosmetisk rådgivare

• Spaterapeut • Mask- och perukmakare • Imagekonsult • Textilingenjör • Videograf • Retuschör • Inköpare

Visste du att... Redan 1300 f. Vt ansågs ögonen vara själens spegel. Både Cleopatra och Nefertiti använd eyeliner och kolsvart makeup för att förlänga ögonkonturerna.

25


e Frisör & Barberar

lig k c i k s n e l l i t s a d l Utbi frisör och barberare i riktiga salonger På Frisör och barberare får du de kunskaper du behöver för att bli en skicklig och professionell yrkesutövare med spetskompetenser inom mode, olika hårtekniker, färg och form. Genom din APL på professionella salonger möter du verkligheten direkt och får lära dig ge dina kunder riktigt bra service. Du får också ta emot kunder i skolans egen salong.

26


REALGYMNASIET 2021/2022 | FRISÖR OCH BARBERARE

PROGRAM: Hantverksprogrammet INRIKTNING: Frisör, barberare, hår- och makeupstylist

1:a året • Hårvård • Designtekniker • Stylingtekniker

2:a året • Färgtekniker • Avancerad klippteknik • Frisyrdesign • Arbeta i salong

3:e året • Starta eget företag • Kundservice

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet

Specialprojekt

PROGRAMKOD: HVSTY EXAMEN: Yrkesexamen

”Med Wella Professionals som samarbetspartner erbjuds du att praktisera de färdigheter du får lära dig på skolan. Du får vara med och jobba backstage på modeller och får möjlighet att bygga upp ditt eget nätverk av kontakter i skönhetsbranschen.” Anette Svensson Education country manager

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • Frisör • Barberare • Hårstylist • Tekniker • Egen företagare

Efter vidare studier: • Yrkeslärare • Makeupartist • Spaterapeut • Nagelterapeut

• Bröllop • Avancerad frisörteknik • Öva till delprovet

Möjliga diplomeringar • Delprov mot gesällbrev Delprovet är en del av gesällprovet som görs under/efter grundutbildning, delprovet ska vara godkänt innan färdigutbildning mot gesällprovet kan påbörjas. Gesällbrevet är branschens yrkesbevis som visar att du har utbildat dig och avlagt branschens behörighetsprov gesällprovet.

Här finns utbildningen: • Gävle • Lund *Planerad start 2021

• Stockholm* • Uppsala*

”Att arbeta som barberare handlar om mycket mer än bara teknik, metoder och verktyg. För att bli en skicklig yrkesutövare är det viktigt att lätt kunna få kontakt med människor och ge god service.” Källa: www.framtid.se

27


IT

Lär dig IT direkt från branschen IT är utbildningen för dig som vill lära dig mer om hur datorsystem fungerar och är nyfiken på en framtid inom en spännande bransch. Hos oss får du de diplomeringar och certifikat, kunskaper och färdigheter som efterfrågas på marknaden. Du lär dig bland annat att bygga säkra nätverk, installera olika operativsystem, bygga upp och driva egna servrar. Stora delar av utbildningen sker på en APL-plats där du får testa dina kunskaper i verkligheten. Nyhet: Centric ger jobbgaranti efter internationell APL i Litauen i årskurs 3!

28


REALGYMNASIET 2021/2022 | IT

PROGRAM: El- och energiprogrammet INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik

1:a året • Datorteknik och elektronik

2:a året • Fördjupning datorteknik och elektronik • Kommunikation • Nätverksteknik • Programmering

3:e året • Fördjupning nätverksteknik • Fördjupning sälj- och supportteknik

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti efter godkänd gymnasieexamen om du väljer internationell APL hos Centric.

Möjliga fördjupningar • Tekniker • Sälj och support

Möjliga diplomeringar & Certifikat • Operating System Fundamentals • Windows Server Administration Fundamentals • Networking Fundamentals • Security Fundamentals • Cisco Certified Entry Networking Technician – CCENT

PROGRAMKOD: EEDAT EXAMEN: Yrkesexamen

Inom IT är det kompetensbrist! Vi är stolta och glada att tillsammans med Realgymnasiet erbjuda en ny spännande utbildningsform. I åk 3 kan du göra din APL hos oss i Kaunas i Litauen som lärling. Du tar ett flertal certifikat och efter avslutad gymnasieexamen erbjuds du jobbgaranti hos oss på Centric.” Klas Bonde VD Centric Professionals AB

Här finns utbildningen: • Gävle • Linköping

• Norrköping • Stockholm*

*Planerad start 2021

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • IT-tekniker • PC-tekniker • Supporttekniker • Systemadministratör • Fibertekniker • IT-säljare

Efter vidare studier: • Systemvetare • Webbutvecklare • Systemingenjör • Dataspelsutvecklare • Apputvecklare

Visste du att... Det finns drygt 60 olika yrkesroller inom Data & IT-branschen. Från supporttekniker, via nätverkstekniker till säkerhetsexperter i en ständigt växande digitaliserad värld.

29


ker i n k e t s t e h r e k ä S Great Security

!

ke r y s d i t m a r f t t e – r Säkerhetsteknike med 6 månaders jobbgaranti!

Vill du jobba i en växande framtidsbransch? Realgymnasiet har i samarbete med Great Security, som är en ledande aktör inom säkerhetslösningar, tagit fram en ny teknikerutbildning med jobbgaranti! Under årskurs 1 läser du ett gemensamt basår med IT-eleverna för att under vårterminen välja om du vill läsa Great Security Säkerhetstekniker. I årskurs två och tre övergår utbildningen till lärling där du arbetar 2-3 dagar per vecka hos Great Security. Efter avslutat utbildning kan du bl a jobba med planering, installation och service av olika typer av säkerhetssystem. Och det bästa av allt, du är garanterad jobb i 6 månader efter godkänd gymnasieexamen. Detta är ingången till en fantastisk bransch i ständig utveckling.

30


REALGYMNASIET 2021/2022 | GREAT SECURITY SÄKERHETSTEKNIKER

PROGRAM: El- och energiprogrammet INRIKTNING: Dator- och kommunikationsteknik

PROGRAMKOD: EEDAT EXAMEN: Yrkesexamen

En utbildning med 6 månaders jobbgaranti! Detta är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du läser en stor del av utbildningen på en arbetsplats.

1:a året • Datorteknik • Mekatronik • Elektromekanik

2:a året • Larm, övervaknings- och säkerhetssystem • Nätverksteknik • Kommunikationsnät

3:e året • Passersystem • Inbrottslarmsystem • CCTV-system • Brandlarmssystem

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti efter godkänd gymnasiexamen

Specialiseringar • Brandlarmsystem • Inbrottslarmsystem • Passersystem • CCTV-system • Låssystem

Great Security erbjuder 6 månaders provanställning efter godkänd och avslutad gymnasieexamen!

”Säkerhetsbranschen växer och det är viktigt för oss att se att det finns en relevant utbildning som kan leda till fler passionerade medarbetare hos oss på Great Security. Därför är vi stolta att vi på Great Security tillsammans med Realgymnasiet startar en utbildning för att utbilda ungdomar i den senaste teknologin inom säkerhet.” Pontus Skårner VD Great Security

Här finns utbildningen: • Linköping • Norrköping

• Stockholm*

*Planerad start 2021

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • Larmtekniker • Säkerhetstekniker • Låstekniker

Efter vidare studier: • Konstruktör säkerhetsanläggningar • Projektledare säkerhetsinstallationer

Möjliga diplomeringar

Visste du att...

• Behörig Ingenjör CCTV • Behörig Ingenjör Inbrottslarm • Behörig Ingenjör Brandlarm • Certifierad Låstekniker

2017 fanns det 33 000 tillståndsgivna övervakningskameror i Sverige och behovet av utbildade säkerhetstekniker ökar. Great Security har 24 kontor och 18 butiker i Sverige och 400 anställda på företaget. Källa: www.framtid.se

31


Teknik

a l k c e v t u h c o a p Ska framtidens teknik Teknik är utbildningen för dig som är nyfiken, vetgirig och gärna studerar vidare efter gymnasiet. Här uppmuntras du till att skapa framtidens teknik. Du jobbar kreativt och digitalt med prototyper och design, i projekt, hela vägen från idé till färdig produkt. Här får du utvecklas inom spel- och webbutveckling, gränssnittsdesign och 3D, samtidigt som du får en riktigt bra grund för vidare studier på teknisk högskola eller universitet.

32


REALGYMNASIET 2021/2022 | TEKNIK

PROGRAM: Teknikprogrammet INRIKTNING: Informations- och medieteknik

1:a året • Kreativitet • Entreprenörskap • Digitalt skapande

2:a året • Programmering • Webutveckling • Speldesign

3:e året • Gränssnittsdesign • Digitalt skapande • Vetenskap • Programmering

Efter gymnasiet • Högskolebehörighet

PROGRAMKOD: TEINF EXAMEN: Högskoleförberedande

”Det är vår teknik som definierar vilken tidsålder vi lever i. Utan tekniska framsteg finns det ingen framåtrörelse i vår kollektiva strävan efter att må bättre, leva längre och öka vår samhörighet världen över. Om du är intresserad av att göra något beständigt och påverka inte bara samtiden utan också framtiden, då är det inom tekniksektorn du vill arbeta. Utvecklingen av nya tjänster, produkter och lösningar är en kreativ process som samhället förlitar sig på att den alltid ska finnas där, och därför kommer det alltid att finnas plats för mer jobb och nya idéer.” Magnus Engström CTO FpX

Här finns utbildningen: • Gävle • Linköping

• Norrköping

Specialprojekt • • • • •

My Digital Identity  VR och Augmented Reality  Energi  Teknikutveckling  Speldesign och spelutveckling • Smart hem

Möjliga fördjupningar • IT och media • Ingenjör

bb! Exempel på framtidsjo Efter vidare studier: • Civilingenjör • Högskoleingenjör • Apputvecklare • Gränssnittsdesigner

• Systemvetare • Spel- och webbutvecklare • Programmerare

Möjliga diplomeringar • Microsoft

Visste du att... Digitaliseringen i Sverige och globalt har gjort att den digitala sektorn har blivit näringslivets starkaste tillväxtkraft. Ett underskott på ca 70 000 personer med IT-relaterad kompetens befaras till år 2022. Källa: IT & Telecomföretagen

33


Estet-Media

t

e t i v i t a e r k n i d a l k Utvec inom mediavärlden

Estet-media är utbildningen för dig som vill utvecklas inom en mångsidig bransch med breda möjligheter samtidigt som du får en bra grund för vidare studier. Du får skapa och använda din kreativitet, lära dig foto, film, 3D, speldesign, m.m.

34


REALGYMNASIET 2021/2022 | ESTET-MEDIA

PROGRAM: Estetiska programmet INRIKTNING: Estet Media

PROGRAMKOD: ESEST EXAMEN: Högskoleförberedande

1:a året

”På Estet-media får du utveckla dig själv och möjlighet att göra riktiga uppdrag tillsammans med branschen!”

• Foto • Digitalt skapande

Mats Åstrand Medialärare på Realgymnasiet i Gävle

2:a året • Medieproduktion • Webbutveckling

3:e året

Här finns utbildningen: • Gävle

• Gränssnittsdesign • Portfolio • Gymnasiearbete

Efter gymnasiet • Högskolebehörighet

Möjliga fördjupningar • • • •

Fotografisk bild 2 Fotografisk bild 3 Film- och tv-produktion 1 Film- och tv-produktion 2

Program du lär dig • • • • • • •

Photoshop Illustrator InDesign After Effects Unity Premier Blender

bb! Exempel på framtidsjo Läs vidare på högskolan till: • Speldesigner • 3D-designer • Grafisk Designer • Art Director • Illustratör • Kommunikatör • Journalist

• Fotograf • Filmfotograf • Projektledare inom TV • Klippare/Redigerare • Producent • Ljudtekniker • Ljussättare

Visste du att... Efter en utbildning på Estet-Media finns det möjlighet att söka assistentjobb på TV-bolag, reklambyråer, filmproduktionsbolag eller andra företag som arbetar med digital kommunikation. Digital kommunikatör är en roll som eftersöks alltmer inom flertalet branscher, både inom offentlig och privat sektor.

35


n ProMeister Fordo

g n i n d l i b t u n r e d mo n e – k i n k e t s n o d For med 6 månaders jobbgaranti! ProMeister Fordon är en unik fordonsutbildning framtagen i nära samarbete med näringslivet. Här får du som har ett genuint intresse av fordonsteknik utmanas och utvecklas utifrån dina egna kunskaper. ProMeister är en del i Mekonomen Group där bland annat verkstadskoncepten Mekonomen, MECA och Speedy ingår. En stor del av utbildningen sker i ProMeisters toppmoderna verkstäder, samtidigt som du också har APL på produktionsverkstäder hos våra samarbetspartners. Med ProMeister Fordon får du en utbildning i framkant, där du som nyutexaminerad blir eftertraktad i en framtidsbransch. Och det bästa av allt, du är garanterad jobb i 6 månader efter godkänd gymnasieexamen. Detta är ingången till en fantastisk bransch i ständig utveckling.

36


REALGYMNASIET 2021/2022 | PROMEISTER FORDON

PROGRAM: Fordons- och transportprogrammet INRIKTNING: Personbil

PROGRAMKOD: FT EXAMEN: Yrkesexamen

En utbildning med 6 månaders jobbgaranti! ProMeister Fordon är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du läser en stor del av utbildningen på en arbetsplats.

1:a året • Bromssystem • Däck och drivlina • Bensin- och dieselmotorn • Intervallservice

ProMeister erbjuder 6 månaders provanställning efter godkänd och avslutad gymnasieexamen!

”ProMeister Fordon är framtagen i nära samarbete med mobilitetsbranschen för att möta dagens och morgondagens krav på fordonstekniker i en bransch som utvecklas i snabb takt.” Andreas Forslund Operativ chef ProMeister Sverige

2:a året • El/Hybridfordon • Växellåda • Framvagn

3:e året • Pyroteknisk utrustning • Symptombaserad felsökning • Alternativa drivmedel

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti efter godkänd gymnasieexamen

Möjliga fördjupningar • • • •

Fördjupad fordonselektronik Diagnostik och felsökning Hybridteknik Komfortsystem

Möjliga diplomeringar • Utbildningsintyg AC Motorfordon • Säkra lyft verkstad • Första hjälpen

Här finns utbildningen: • Göteborg* • Lund

• Stockholm • Örebro

*Planerad start 2021

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen:

Efter vidare studier:

• Personbilsmekaniker • Kundmottagare på verkstad • Egen företagare

• Bilskadetekniker • Diagnostekniker • Fordonstekniker för alternativa drivmedel • Kvalificerad fordonstekniker el/elhybrid

Visste du att... Mekonomen Group bedömer att de kommer att behöva 600 fordonstekniker och att hela fordonsbranschen är i behov av ca 6000 nya medarbetare inom 3 år.

37


s l e t o H e c i o h C c i Nord

ass l k p p o t i g n i n d l i En hotellutb med 6 månaders jobbgaranti! Välkommen till en unik utbildning i sitt slag. Här får du som brinner för service och besöksnäringen vara i daglig drift på några av Sveriges största hotell. Denna lärlingsutbildning är utvecklad av Realgymnasiet tillsammans med Nordic Choice Hotels. Här kommer du tillsammans med din handledare coachas in i det som du tycker är roligast mot din yrkesutgång. Och det bästa av allt, du är garanterad jobb i 6 månader efter godkänd gymnasieexamen. Detta är ingången till en fantastisk bransch i ständig utveckling.

38


REALGYMNASIET 2021/2022 | NORDIC CHOICE HOTELS

PROGRAM: Hotell- och turismprogrammet INRIKTNING: Hotell och turism

PROGRAMKOD: HTHOT EXAMEN: Yrkesexamen

En utbildning med 6 månaders jobbgaranti! Nordic Choice Hotels erbjuder 6 månaders provanställning efter godkänd och avslutad gymnasieexamen! Detta är en lärlingsutbildning, vilket innebär att du läser en stor del av utbildningen på en arbetsplats.

1:a året • Moderna språk • Service och bemötande • Besöksnäring

2:a året • Konferens och evenemang • Reception • Coachning till fördjupningskurser mot ditt egna val och intresse.

3:e året • Drycker och ansvarsfull alkoholservering • APL på olika hotell med andra brands.

Efter gymnasiet • Yrkesexamen • Högskolebehörighet • Jobbgaranti efter godkänd gymnasieexamen

Nordic Choice Academy • Hotellbokningssystem/Cenium • Culture Club • Brandsäkerhet • Hot och våld • Anti trafficking • Handledareutbildning • Penguin – ISO miljöcertifiering • HLR

”Tillsammans med Realgymnasiet har vi startat en lärlingsutbildning som har målsättningen att bli landets främsta hotellutbildning. Det kommer ge oss den personal som vi behöver för att fortsätta växa på den nordiska marknaden och ge eleverna en utbildning som är modern, relevant och som garanterat kommer ge dem jobb.” Petter A Stordalen Ägare och styrelseordförande Nordic Choice Hotels

Här finns utbildningen: • Göteborg • Linköping

• Lund • Stockholm

bb! Exempel på framtidsjo Efter examen: • Reception • Konferens • Våningsservice • Bar • Försäljning & marknadsföring

Efter vidare studier: • Hotel management • Revenue Management • Food and Beverage Management • Supervisor reception & konferens

Visste du att... Fram till 2025 behöver Nordic Choice Hotels rekrytera 45 000 nya medarbetare. Och du har stora chanser att bli en av dem. 39


RÅD FRÅN SYV | REALGYMNASIET 2021/2022

Studie- och yrkesd å r ig d r e g n e r a d le g vä Vår centrala studie- och yrkesvägledare Anna Lindgren hjälper dig gärna om du har något du undrar över, oavsett var i landet du bor. Fråga henne om allt som rör gymnasievalet, våra utbildningar, behörigheter till vidare studier och arbetsmarknaden. Du når henne smidigt via telefon, mejl eller Skype.

ANNA OM GYMNASIEVALET OCH FRAMTIDEN Vad ska jag tänka på när jag ska välja till gymnasiet?

ANNA LINDGREN

Det är bra att välja något du har intresse för, något du tycker är roligt, då är det mycket större chans att du lyckas. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det du väljer till gymnasiet inte nödvändigtvis behöver vara det du sysslar med i framtiden.

Tel: 0766–27 40 55 E-post: anna.lindgren @realgymnasiet.se Skype: realgymnasiet.syv

TIPS:

Se Anna berätta om behörighet och vidare studier på Youtube. @Digital SYV

Utgå från dina egna intressen, något du tycker är roligt. Men om jag är osäker och inte alls vet vad jag är riktigt intresserad av…? Då ska du se till att du läser en utbildning som ger dig högskolebehörighet. Känner du att du vill göra något roligt under gymnasietiden och ändå vara förberedd för vidare studier kan du läsa vilken som helst av Realgymnasiets utbildningar eftersom du har möjlighet att välja högskolebehörighet på alla.

Om jag väljer en utbildning men sedan känner att det är helt fel, vad gör jag då? Ju tidigare du kommer på det, desto bättre. Det mesta går att lösa med hjälp av din studie- och yrkesvägledare.

Hur ska jag göra om den utbildning jag vill läsa inte finns där jag bor? Vi har riksintag så du kan söka till våra utbildningar även om de inte finns på din ort.

Är det lätt att få jobb efter studenten? Det ser väldigt bra ut, många av våra elever kommer ut i arbetslivet direkt efter studenten tack vare den APL som ingår i alla yrkesprogram och vårt nära samarbete med branschen inom alla utbildningar. Och jag och mina kollegor finns på plats för att hjälpa till med jobbansökningar, sommarjobb och svara på alla frågor som väcks, under gymnasieåren och när studenten närmar sig.

40


REALGYMNASIET 2021/2022 | ELEVPÅVERKAN OCH LÄRLING

ELEVPÅVERKAN – VAD DU TYCKER ÄR VIKTIGT FÖR OSS Som elev på Realgymnasiet har du stora möjligheter att påverka din utbildning. Vi är lyhörda och utvecklar gärna utbildningen och skolan utifrån dina idéer – i både stort och smått.

!

lla Lärling – gäller a yrkesförberedande utbildningar För dig som vill fördjupa dig extra inom ditt intresse finns möjlighet att läsa en del av utbildningen som lärling. Skillnaden är att du läser minst halva utbildningen ute på en arbetsplats. Du kan välja att läsa som lärling på alla yrkesprogram r du förutom ProMeister Fordon, Som elev få SN tra i C Nordic Choice Hotels och 1000 kr ex ad när du Great Security Säkerhetstekniker varje mån g. läser Lärlin som redan är lärlingsutbildningar.

41


VÅRA UTBILDNINGAR | REALGYMNASIET 2021/2022

BORÅS ESKILSTUNA GÄVLE *

GÖTEBORG

*

HALMSTAD HELSINGBORG KARLSTAD*

*

*

*

*

LINKÖPING LUND MALMÖ

* *

NORRKÖPING NYKÖPING *

STOCKHOLM SUNDSVALL

*

UPPSALA VÄSTERÅS TROLLHÄTTAN *

ÖREBRO *Planerad start 2021

42

*

*

Nordic Choice Hotels

ProMeister Fordon

Estet- Media

Teknik

Great Security Säkerhetstekniker

IT

Frisör & Barberare

Stylist

Natur & Äventyr

Trav

Ridning

Hund

Djurpark

STAD

Sällskapsdjur & Djursjukvård

! r a g n i n d l i b t u Här finns våra


REALGYMNASIET 2021/2022 | HÄR FINNS VI

HÄR FINNS VÅRA SKOLOR:

HUVUDKONTOR Slottsgatan 105, 602 22 Norrköping Telefon 010-139 80 00 info@realgymnasiet.se

Med reservation för eventuella tryckfel.

Borås Viskastrandsgatan 3-5, 506 30 Borås Telefon 010-139 81 00 boras@realgymnasiet.se

Malmö Carlsgatan 12 C, 211 20 Malmö Telefon 010-139 84 10 malmo@realgymnasiet.se

Eskilstuna Gamla tullgatan 2a, 632 20 Eskilstuna Telefon 010-139 82 20 eskilstuna@realgymnasiet.se

Norrköping Kungsgatan 53, 602 33 Norrköping Telefon 010-139 84 60 norrkoping@realgymnasiet.se

Gävle Drottninggatan 29, 803 11 Gävle Telefon 010-139 82 50 gavle@realgymnasiet.se

Nyköping Västra Trädgårdsgatan 39, 611 32 Nyköping Telefon 010-139 84 40 nykoping@realgymnasiet.se

Göteborg Pusterviksgatan 9, 413 01 Göteborg Telefon 010-139 83 00 goteborg@realgymnasiet.se

Stockholm Trekantsvägen 3, 117 43 Stockholm Telefon 010-139 85 00 stockholm@realgymnasiet.se

Halmstad Skånegatan 59, 302 38 Halmstad Telefon 010-139 86 70 halmstad@realgymnasiet.se

Sundsvall Kyrkogatan 3, 852 31 Sundsvall Telefon 010-139 85 60 sundsvall@realgymnasiet.se

Helsingborg Södra kyrkogatan 7, 252 23 Helsingborg Telefon 010-139 83 40 helsingborg@realgymnasiet.se

Uppsala Kungsängsvägen 27, 753 23 Uppsala Telefon 010-139 85 90 uppsala@realgymnasiet.se

Karlstad Telefon, växel 010-139 80 00 karlstad@realgymnasiet.se Adress presenteras under ht-20.

Västerås Sigurdsgatan 14, 721 30 Västerås Telefon 010-139 86 20 vasteras@realgymnasiet.se

Linköping Alkagatan 4, 582 77 Linköping Telefon 010-139 83 60 linkoping@realgymnasiet.se Lund Sankt Lars väg 88, 222 70 Lund Telefon 010-139 83 90 lund@realgymnasiet.se

43

Trollhättan Lasarettsvägen 9, 461 52 Trollhättan Telefon, växel 010-139 87 20 trollhattan@realgymnasiet.se Örebro Aspholmsvägen 4 70227 Örebro Telefon 010-139 87 00 orebro@realgymnasiet.se


Välkomna att besöka oss!

Tel: 010-139 80 00 E-post: info@realgymnasiet.se Huvudkontor Slottsgatan 105 602 22 Norrköping

Vill du komma i kontakt med någon av våra skolor? Alla uppgifter hittar du på föregående sida och på vår webbplats.

www.realgymnasiet.se

Se hur vi gör det roligt på Realgymnasiet, följ oss i sociala medier!

@REALGYMNASIET