Page 1


Innehåll InsatseR Rais 5001 7 Rais 5002 8 Rais 5003 9 Rais 700 10 Rais 900 12 RAIS Q-Bic insats 14 Rais Q-Tee insats 16 Rais 2:1 17 BIONIC FIRE Bionic Fire

18

BRASKAMINER Rais Viva 98 23 RAIS Viva 120 24 Rais Rina 27 Rais Q-20 28 Rais Q-Tee 30 RAIS Q-Tee vägghängd 31 Rais Q-Tee 2 32 Rais Pilar 34 Rais Q-Bic 36 Rais Epoca 37

Symbolförklaring

TÄLJSTENSKAMINER Rais Juno RAIS Poleo täljsten RAIS Rina täljsten

39 40 41

Effekt (min-max)

Tillbehör 42

Kapacitet (v/-20o C)

Specifikationer 49

Verkningsgrad Partiklar Insatser: Ramens yttermått (B-D-H) Fristående braskaminer: Mått (B-D-H) Vridbar sockel


En RAIS kamin är mycket speciell. Den skiljer sig från mängden, skiljer sig från andra kaminer och den sticker ut i ditt hem. Vår filosofi är enkel och rak: En braskamin från RAIS ska vara mer än bara en värmekälla. Den ska förena estetik och teknik, form och funktion, design och hantverk. Vi kallar vår filosofi för Art of Fire. Det gör vi för att en RAIS kamin ska fungera både som en effektiv värmekälla, vilken utnyttjar eldens energi optimalt och som ett strömlinjeformat designobjekt - en skulptur integrerad i din bostad. Vårt sätt att kombinera design och funktion ställer höga krav på våra designers, på bearbetningsprocessen och på råvarorna - men det bidrar till att resultatet blir något utöver det vanliga. Våra kaminer kännetecknas av hög kvalitet – in i minsta detalj. Alla RAIS kaminer tillverkas utan onödiga skarvar, utan synliga svetsningar och andra detaljer som inte fyller en konkret funktion – praktiskt eller estetiskt. Kaminerna är miljövänliga värmekällor som har en effektiv förbränning även vid låg effekt och för att uppnå ett bättre inomhusklimat kan man hämta förbränningsluften utifrån. Vi har kaminer som passar i alla hem och till alla typer av inredning - allt från slott till koja - från nostalgi till modern minimalism.

RAIS betyder stark, nutida design. Därför kallar vi det ART OF FIRE

3


Elden är hemmets hjärta... Moderna kaminer bygger på ett högt designvärde och på höga miljökrav. Sedan tidernas morgon har människan haft ett nära förhållande till elden. Under en period hade bostäderna ett hål i taket, elden fanns mitt i rummet och man samlades omkring eldstaden - den varma mittpunkten. Så är det fortfarande - elden är densamma... Fast... Vi har förbättrat våra bostäder en hel del sedan dess. Först och främst är bostäderna mycket tätare än tidigare. Eldstaden har idag inte bara en egen rökkanal - i moderna lågenergihus finns även en kanal för luftintag.

Lågenergi och snabb värme Så är det även hos familjen Christensen - en mamma, en pappa och två barn som har bosatt sig i ett lågenergihus i Frederikshavn. Kaminen man samlas omkring är en av arkitekternas favoriter, en RAIS 2:1. Inomhusklimatet styrs av en teknik som inte påverkas av kaminen och vid behov ger den extra värme. RAIS 2:1 är en elegant panoramaformad insats med genomsyn så att du kan se elden från två håll. – Speciellt inmurningsramen ger arkitekten ytterligare en rad möjligheter, möjligheter som vi älskar att leka med när vi ska skräddarsy den inre arkitekturen enligt familjens önskemål, säger arkitekt Kim Bæk från ARKINORD, Fredrikshamn och Ålborg. 4

Imponerande förbränning En av våra välkända, danska designers, Mads Odgård, har en RAIS 700 centralt placerad på sitt svenska torp. Här regerar en känsla av ”back to basic” bland björkar, vedstaplar, stengärdsgårdar och trähus målade i klassiskt falu­ rött. Kaminen får fungera som enda skärmbild i rummet, den cirkulerande luften i kaminen ser till att glaset i den breda luckan förblir rent - vilket bidrar till att elden framstår med knivskarp skärpa. RAIS 700 har en imponerande förbränning - med en RAIS kan du elda med klass, anmärker designern. Och miljövänligt, naturligtvis.


Högteknologiskt hantverk Om eldstaden ska stå fritt i ett rum, klara ved som står på högkant och kunna konkurrera med en formidabel utsikt genom glasväggarna, ja då är RAIS Q 20 ett alternativ med förstklassig design. Och design ska det vara i ett hem som bebos av konstnärer som Inger och Jørgen Pedersen från Herning. Här lever man ut konsten och kreativiteten, och lusten att skapa driver paret att uttrycka sig i stål och fantasifulla färger. Även kaminen är ett hantverk - skapat av plåt, bockat och valsat, skarvat och monterat och efterbehandlat med stor omsorg och noggrannhet. Den utgör idag en levande mittpunkt i parets kök och allrum. 5


Svävande lätthet. Suverän värme. Oavsett om spisinsatsen är inmurad och medtagen i planeringen av din nybyggda bostad redan från början, eller är integrerad i en existerande spis i samband med renovering av ett 70-talshus så blir resultatet detsamma: Med en spisinsats skapar du en visuell och svävande lätthet i rummets inredning som du inte kan uppnå med en vanlig braskamin. Samtidigt får du en högteknologisk värmekälla som förmår att förena genomtänkt design med en enastående funktion. Kaminerna kan exempelvis hämta förbränningsluften utifrån för att inte påverka inomhusklimatet i din bostad, du kan även välja värmeförflyttning så att kaminens värme utnyttjas effektivt i flera rum.

6


Rais 500

1

En mycket stilren insats med en rad arkitektoniska möjligheter för att uppnå unika, klassiska lösningar i hemmet - även i befintliga eldstäder. Med en framträdande glasruta i fronten blir elden en attraktion i rummet, som livfullt samspelar med väggarnas ytor. Elegant och diskret handtag. Glaslucka eller klassisk lucka av stål som kan hängas till höger eller till vänster. Plats för stora vedträn, enastående förbränning och fina miljödata. Kan anslutas till friskluft med AIR-Box via undersida eller baksida.

4-8 kW (min-max) 60-120 m2 (v/-20o C) 80% < 1,8 g/kg 764-506 mm (B-H) 7


Rais 500 2 En version med glas på två sidor vilket skapar ett framträdande hörn av eld. Du kan själv välja om sidoglaset ska vara till höger eller till vänster. Den strömlinjeformade insatsen integreras på ett vackert sätt i ett modernt hem. Elegant och diskret handtag, enkel hantering via fronten. Klassisk lucka i stål som kan hängas till höger eller till vänster. Plats för stora vedträn, enastående förbränning och fina miljödata. Kan anslutas till friskluft med AIR-Box via undersida eller baksida.

4-8 kW (min-max) 60-120 m2 (v/-20o C) 80% < 1,8 g/kg 739-506-506 mm (B-D-H) 8


Rais 500 3 RAIS 500-3 med glas på alla tre sidorna ger hemmet en unik karaktär. En enastående insyn till elden från alla sidor bidrar till att eldstaden blir en central värmespridare i hemmet. Elegant och diskret handtag, enkel hantering. Glaslucka eller klassisk lucka av stål som kan hängas till höger eller till vänster. Plats för stora vedträn, enastående förbränning och fina miljödata. Kan anslutas till friskluft med AIR-Box via undersida eller baksida.

4-8 kW (min-max) 60-120 m2 (v/-20o C) 80% < 1,8 g/kg 714-506-506 mm (B-H) 9


Rais 700

3-7kW (min-max) En klassiker designad för det superminimalistiska, arkitektritade hemmet eller för en bostad med klassiskt tidlös inredningsstil. De rena linjerna fulländas av det speciella handtaget som endast vagt kan anas. Gott om plats för stora vedträn ger en imponerande eldupplevelse. Enastående förbränning. Klassisk lucka av stål och glas eller en lucka enbart av glas. Kan anslutas till friskluft med AIR-Box via baksida eller höger sida.

60-105m2 (v/-20o C) 80% < 2,59 g/kg 864-574 mm (B-H)

10 10


Det är GRÖN logik! Genom att värma upp din bostad med en braskamin har du fattat ett miljövänligt beslut. Enligt en rapport från Miljøstyrelsen 2012 har ved som energikälla ett CO2-utsläpp som ligger på noll. Konklusionen bygger på en logik som säger att träden under sin livstid upptar samma mängd koldioxid som senare avges vid förbränningen. Även om trä som bränsle i allmänhet är ett miljövänligt val så är det dock långt ifrån oväsentligt vilken typ av kamin eller insats du väljer att elda i. Det är faktiskt mycket stor skillnad på hur effektivt de olika kaminerna på marknaden utnyttjar veden - och även stor skillnad på hur mycket de förorenar.

RAIS kaminer är bland de allra bästa på marknaden - både vad gäller att utnyttja värmevärdet i veden och att minimera påverkan på miljön. Detta är inte bara tomma ord, vi har faktiskt något att grunda detta uttalande på. Du kan se det med egna ögon om du tar dig en titt under “Data” och finner talen för “Verkningsgrad” och “Partiklar” för varje kamin och insats. Talet för verkningsgrad anger hur många procent av värmevärdet i veden som utnyttjas. Talet för partiklar anger hur många gram oförbrända restpartiklar per kilo ved som leds ut med röken. Både när det gäller verkningsgrad och utsläpp av partiklar är talen för RAIS kaminer i en klass för sig.

11


Rais 900 Nytt format på en spisinsats: RAIS 900 kan med sin panoramaformade, breda elegans under­ stryka stilen i hemmet. Det finns något diskret markant och extravagant över den och insynen till lågorna är helt fenomenal. Den breda bilden av lågorna på väggen ger en unik och vacker upplevelse a la widescreen... Den stora brännkammaren till trots brinner elden lugnt, stilla och effektivt rent. Luckan finns i klassiskt stål med glasruta eller helt i glas med en svart kant. Diskret handtag i rostfritt stål.

RAIS LIGHTING

5-9 kW (min-max) 75-135 m2 (v/-20o C) 79% < 2,0 g/kg 1002-506 mm (B-H)

rais NyheT 12


Passivhus - med varmt RAIS-hjärta... När man bygger passivhus, antingen nytt eller genom renovering, får braskaminen ofta en noga utvald plats i hemmets inre. Här skapar man en mysig mittpunkt där kaminen snabbt kan ge extra värme när man känner för det. Övriga värmekällor är inställda på önskad temperatur, en inställning som man i vardagslag inte ändrar på eftersom det tar en stund innan man märker någon skillnad. På samma sätt är det med helrenoverade 60-talsvillan hemma hos arkitekt Mark Krebs, som arbetar för Bjerg Arkitektur och vars specialområde är just passivbyggnation. Här valde familjen en RAIS 700 för designen, strålningsvärmen och för trivselns skull.

Huset värms upp via solens strålningsvärme, en mikrojord värmeanläggning och en ventilationsanläggning med värmeåtervinning. – Insatsen är först och främst ett estetik- och trivselelement men kan med den behagliga strålningsvärmen bidra till att höja temperaturen i huset, säger Mark Krebs. Huset har dessutom mycket välisolerade väggar och en grundplan där fönstren vänder så att de utnyttjar ljusinsläppet på bästa möjliga sätt. RAIS-insatsen hämtar förbränningsluften utifrån via en luftkanal, genom detta så påverkar den inte inomhusklimatet i ett tätt passivhus. RAIS-insatserna är också kända för att brinna bra även vid låg effekt. – En RAIS 700 är precis en sådan insats som passar för vårt hus, säger Mark Krebs efter 3 år i huset.

13


Braskaminens kärna... Smyckesdesignern Mette Scherning och fotografen Jakob Valling har spenderat mycket tid och tankar åt att inreda sitt bostadsföreningshus på yttre Østerbro i Köpenhamn. Funktion och design skulle gå upp i en högre enhet - och det gör den. – Det gäller även för braskaminen som på ett mycket bra sätt har integrerats - både rent estetiskt och i vår vardag, berättar Mette Scherning som med man och tre barn har levt tillsammans med en RAIS Q-Bic i tre år. Braskaminen är centralt placerad i det som utgör kök/allrum vilket innebär att familjen har stor glädje av sin kamin. – Den passar in på ett jättebra sätt - utan att vara för dominerande. Man kan säga att den i sitt uttryck har kokats ner till det som är braskaminens kärna... Mette Scherning arbetar på samma sätt när hon designar smycken: inga krusiduller. Funktion och estetik utan omsvep, hitta idéns kärna... När familjen sent på eftermiddagen kommer hem slår man på ugnen i köket, tänder ett stearinljus och tänder en brasa i braskaminen. Då blir det snabbt en behaglig värme både på nedervåningen och på övervåningen. Det blir trivsamt...

14


Rais Q-Bic INSATS

2-6 kW (min-max) Denna vackra hörninsats skänker rummet karaktär och liv. RAIS Q-Bic hörninsats kan byggas in på ett flertal platser i bostaden – även i mindre rum. Två stora glasytor ger god insyn till elden – en förstklassig design. En genomarbetad, modern insats med enkel hantering. Q-Bic hörninsats är utformad med en ram av stål. Q-Bic hörninsats kan erhållas med AIR-Box, vilket innebär att förbränningsluften hämtas utifrån. En supermodern, miljövänlig eldstad som värmer upp till 90 kvadratmeter.

30-90 m2 (v/-20o C) 75% 3,4 g/kg 446/437-896 mm (B-H) 15


Rais Q-Tee

INSATS Q-Tee insats är helt enkelt en effektiv liten insats som kan fungera som eldstad där det nätt och jämnt finns plats - i köket, i en myshörna eller i en lägenhet. Varför inte i fritidshuset? Ofta kan den passas in i en befintlig skorsten. En av marknadens mest miljövänliga insatser. Finns med en lucka helt av glas eller med ram av stål. Inbyggnadsramen levereras i standardmått men kan måttbeställas efter önskemål.

2-6 kW (min-max) 30-90 m2 (v/-20o C) 80% 0,8 g/kg 489-629 mm (B-H) 16


Rais 2:1

En insats som ger hemmet en helt ny dimension. En genomgående eldstad för frimurning som har glasluckor på båda sidorna, vilket bidrar till att elden kan upplevas från två olika rum: njut av elden från köket – och från soffan. Enastående vackert bredformat - en design med rena linjer som smälter in i ett modernt hem. Högeffektiv förbränning som håller rutorna rena även vid låg effekt. Insatsen kan beställas med en eller två öppningsbara sidor. Inbyggnadsramen levereras i standardmått men kan måttbeställas efter önskemål.

3-9 kW (min-max) 60-135 m2 (v/-20o C) 79% 3.6 g/kg 746-489 mm (B-H) 17


En ny era

Förstklassig hållbarhet. Världen förändrar sig och det gör även kraven och förväntningarna som vi ställer på oss själva, varandra och saker och ting omkring oss också. När frågan om miljöhänsyn ökade i intensitet så tog vi på RAIS frågan på allvar. Vi gav oss själva ett uppdrag: att utveckla en braskamin som ingen hade sett maken till. En braskamin som rent tekniskt fyller sin uppgift som värmekälla - och samtidig lever upp till önskemålet att effektivt begränsa det som av naturliga skäl blir över efter förbränningsprocessen. Det lyckades. Hos RAIS är vi stolta över att vi nu kan dokumentera att vi har utvecklat en kamin som tekniskt, designmässigt och miljömässigt ligger helt i topp. Genom detta kan vi tillgodose behovet hos allt fler miljömedvetna användare, så att de i sin vardag kan minska förbrukningen av resurser och lämna färre spår efter sig i miljön. Även när det gäller uppvärmning. 18


Här är den supergröna braskaminen med miljödata som ingen trodde var möjligt: inget mätbart partikelutsläpp. Samtidig en rekord-effektiv kamin. Bionic Fire har dubbla eldstäder precis som vissa bränslepannor. Dessutom har den helautomatisk luftreglering - med andra ord en ytterst behaglig och enkel hantering. Kaminen vänder elden när rätt temperatur har uppnåtts. Då kan man se elden i båda eldstäderna - en imponerande syn. Allt sammantaget: känd teknik kombinerad på ett nytt sätt och med ett sensationellt resultat: den nya, enkla, miljövänliga braskaminen RAIS Bionic Fire.

rais NyheT 19


V erkningsgrad

intelligent TEKNIK MILJÖVÄNLIG FÖRBRÄNNING

enkel HANTERING Unika resultat Den nyutvecklade Bionic Fire sätter nya standarder för vad vi kan förvänta oss av en braskamin. Partikelutsläppet är inte mätbart och Teknologisk Institut har angett utsläppet med minsta måttet på skalan. Här finns inget noll eftersom man måste reservera sig mot vetenskapliga felaktigheter, därför anges 0,6. Det är också unikt att den samtidigt med den rena förbränningen har en mycket hög effektivitet, 86 procent. Slutligen kan förbränningen inte påverkas av användaren eftersom luftregleringen i kaminen sker automatiskt.

PA R T I K E L U T S L Ä P P

Se film med mera om den nya tekniken bakom RAIS Bionic Fire 20


Bionic Fire finns i två färger som på var sitt sätt passar perfekt till luckan. Den svarta står i skarp kontrast till det vita och framhäver verkligen luckans design på ett enastående sätt. En nickelfärg som är ny i RAIS sortiment signalerar renhet och uppvisar ett vackert färgdjup som smälter samman i en symbios med luckans vita och svarta färger.

Nytänkande design Bionic Fires design är unik. Den kraftigt avrundade formen signalerar innovation, mod och vilja att utmana konventionerna. Den vita kanten som omger glaset signalerar renhet och en tydlig miljöprofil. Coatingen ramar in kaminen så att den nära på liknar en skulptur i hemmet. Bionic Fire är inte bara en braskamin, den är en möbel som förskönar hemmet - oavsett om brasan är tänd eller inte så understryker den sin egen moderna arkitektur.

3,5-5 kW (min-max) 45-83 m2 (v/-20o C) 86% 0,6 g/kg 406-478-1252 mm (B-D-H)

21


Med fokus på design, funktion och miljö sätter RAIS nya standarder för hur du kan värma upp din bostad. Vi erbjuder ett brett urval av braskaminer som alla är unika designlösningar inspirerade av och rotade i en stark nordisk designtradition. Det är braskaminer som kombinerar gediget hantverk med ny teknik, innovativ funktionalitet och estetisk känsla som går på djupet. Vårt breda urval av modeller representerar en rad möjligheter för i stort sett alla behov. Från slott till koja. Alla våra modeller kan anslutas till Air-Box, vilket innebär att förbränningsluften hämtas utifrån.

22


Rais viva 98 Cirkelrund braskamin, enklare och mer stilrent kan det knappast bli. Helt slät yta och en stor lucka av glas. Viva finns med vridsockel så att eld­staden kan vändas enligt önskemål, vilket ger ett flertal placerings­ möjligheter. Finns även med sidoglas som ger insyn till elden från tre sidor - alla glas hålls anmärkningsvärt rena tack vare luftsystemet. Allt som allt så syns elden extra tydligt i en Viva. Kaminen har ett nyutvecklat, rostfritt handtag. Den har dessutom ett skakroster och en smart utformad asklåda. Skorstenen kan anslutas till kaminens ovansida eller baksida. Viva har AIR-Box som standard, vilket innebär att förbränningsluften kan hämtas utifrån. 2-6 kW (min-max) 30-90 m2 (v/-20o C) 79% 3,1 g/kg Ø452-975 mm (B-H) 360o

23


Rais viva 120 NU I FLERA FÄRGER

Båda modellerna har en rostfri topplatta, en elegant detalj som tillför ett stråk av lyx i kontrast till den patinerade kaminen. För finsmakare.

RAIS Viva 120 finns även i

UNIQ

- så kallar vi resultatet av vad fyrtio dagars väder och vind gör med obehandlat stål. Med andra ord oxidering som efterbehandlas med olja. Ingen kamin blir den andra lik.

MOCCA

- en intressant färg i skalan av jordtoner, med en mörk och djup glöd. Passar ofta mycket bra till nyanser i trä, t.ex. trägolv. Signalerar natur och enkelt leverne. Handtag i träslaget robinie.

24


Rais viva 120 Cirkelrund braskamin, enklare och mer stilrent kan det knappast bli. Helt slät yta och en stor lucka av glas. Finns med vridsockel så att eldstaden kan vändas enligt önskemål, vilket ger ett flertal placeringsmöjligheter. Finns även med sidoglas. Elegant, nydesignat, handtag i rostfritt stål. Den har dessutom ett skakroster och en smart utformad asklåda. Har AIR-Box som standard, vilket innebär att förbränningsluften kan hämtas utifrån. Bra miljödata. Kan förses med 30 kg natursten som håller värmen extra länge.

2-6 kW (min-max) 30-90 m2 (v/-20o C) 79% 3,1 g/kg Ø452-1218 mm (B-H) 360o

25


Rais viva 120

26


Rais rina Denna vackra och funktionella kamin har en elegant avrundad framsida, snedställda sidor och kräver inte mycket utrymme. Elden framträder tydligt genom det stora glaset. Rina passar lika bra i både villa och sommarstuga då storleken gör att den även lämpar sig för mindre utrymmen. Handtaget är behagligt att använda och stänger luckan perfekt. Kaminen har skakroster och en effektiv asklåda. Rökröret kan monteras på kaminens ovansida eller baksida. Till Rina finns även AIR-Box, vilket innebär att förbränningsluften kan hämtas utifrån.

2-6 kW (min-max) 30-90 m2 (v/-20o C) 79% 3,1 g/kg 464-410-902 mm (B-D-H)

27


Rais Q-20 En design i absolut toppklass. En kamin som ser stor ut men i verkligheten tar den inte mycket plats. Underbart vacker kamin som kombinerar det kubistiska med det organiska. De stora rutorna med dubbelglas omgärdar elden på tre sidor, vilket ser snyggt ut även när kaminen inte är tänd. Q-20 har ett stilrent, integrerat handtag med en anmärkningsvärd användarvänlighet. Finns med vridsockel som gör att man kan vrida kaminen i valfri vinkel upp till 360 grader och anpassa placeringen av elden efter var man befinner sig i rummet. Q-20 har Air-Box vilket innebär att förbränningsluften kan hämtas utifrån. Till Q-20 finns värmeackumulerande stenar som tillval.

3-7 kW (min-max) 45-105 m2 (v/-20o C) 79% 2,9 g/kg 426-426-1284 mm (B-D-H) 360o 28

RAIs tetra


Designikon

1970

2014

När designern Bent Falk 1970 skapade den första RAIS -kaminen på sitt skissblock anade han föga hur starkt den skulle komma att appellera till tidsandan under flera generationer.

Den funktionella aspekten avgjorde indelningen av kaminen i tre delar med värmeugnen överst - för att steka eller baka i, eller värma tekannan. När det senare blev modernt att grilla anpassades kaminen efter det.

Ambitionen var att skapa en braskamin som var genomtänkt i både funktion, form och design. Det lyckades.

I mittenpartiet fanns själva eldstaden med lucka och nederst vedmagasinet. De stilrena, runda och fyrkantiga braskaminerna blev de klassiker som många andra producenter senare har sneglat på. Sedan dess har RAIS utvecklat och designat kaminer i samma välkända, funktionella och klassiskt stilrena design.

Dittills påminde värmekällorna ofta på olika sätt om dekorerade möbler. Den ursprungliga RAIS -designen införde enkelhet och rena linjer.

29


Rais Q-Tee Det här är en liten, funktionell och enkel kamin med ett kubistiskt ut­seende. Q-Tee passar för ett lägre värmebehov och i mindre rum. Förnuftig, klassisk design. Den uppvisar fina data för effekt och förbränning. Nydesignat handtag och ett gediget stängningssystem samt skakroster och asklåda. Grundmodellen kan stå på golvet på en golvplåt, på en bänk eller varför inte på en betongsockel. Finns även som vägghängd modell. Q-Tee finns i tre olika höjder: 57 cm, 65 cm och 85 cm. Finns med lucka helt i glas eller lucka medstålram. Skorstenen kan anslutas till kaminens ovansida eller baksida. Q-Tee finns även med Air-Box, vilket innebär att förbränningsluften kan hämtas utifrån.

2-6 kW (min-max) 30-90 m2 (v/-20o C) 80% 0,8 g/kg 435-388-565/645/850 mm (B-D-H) 435-388-565 mm (vägghängd) 30


Rais Q-Tee

VÄGGhängd

Constant bänk 31


Rais Q-Tee 2 Kubistisk, elegant minimalistisk och funktionell. RAIS Q-Tee 2 är en lite mindre kamin med en mycket stor eldstad - och därmed en perfekt värmekälla då utrymmet är begränsat eftersom den dessutom är effektiv. I denna kamin kan man även elda med kol eftersom eldstaden har extra förstärkningar och lufttillförsel. Den stora rutan ger en fantastisk insyn till lågorna. Handtaget måste upplevas - ett mästerligt hantverk som skapats av de bästa av de bästa. Mycket bra miljödata. Det förskjutna vedmagasinet bryter symmetrin och ger en spännande effekt. Finns med och utan sockel. Air-Box som standard, vilket innebär att förbränningsluften kan hämtas utifrån.

rais NyheT

3-8 kW (min-max) 45-120 m2 (v/-20o C) 81% 1,8 g/kg 582-410-598 mm (B-D-H)

32


Tradition för tillagning på kaminen... Även om vi i många europeiska länder har någorlunda samma klimat och kultur gemensamt så har vi ofta egna speciella vanor och seder när det gäller traditioner och vardag.

De karaktäristiska murade eldstäderna försågs nu med moderna braskaminer. I dag står många effektiva RAIS Q-Tee 1 eller 2 fint på plats i öppningen och förser engelska hem med värme.

Detta gäller exempelvis det sätt på vilket vi väljer att värma upp våra hus. Det gäller även matlagning där vi ju mer än gärna låter oss inspireras av varandra.

Inte nog med det. De ser också till att man fortfarande kan tillaga mat på eldstaden, vilket engelsmännen fort­ farande gör. På Q-Tee är topplattan på kaminen även topplattan i själva brännkammaren, vilket gör att den blir tillräckligt varm för att laga mat på - inte bara för att hålla kaffet varmt utan även för att koka och steka, exempelvis biff stroganoff eller bacon och ägg.

I England använder man av tradition kaminen för att tillaga en rätt eller en pannkaka. I andra länder uppfattas detta säkert som en gammal vana - eller som en ny idé...

Man kan ju låta sig inspireras av andra. Vad sägs om en brunch eller nattvickning direkt från din RAIS? Fram till för ca femtio år sedan fick hemmen i England sin värme från en traditionell öppen eldstad där man eldade med kol. Detta ändrades med energikrisen, samtidigt som almsjukan frigjorde tonvis av billigt bränsle.

33


Rais Pilar Design med klass. Imponerande, cirkelrund braskamin som definieras av rena linjer och enkelhet. Manifesterar sig fint i rummet, speciellt om det är öppet upp till nock. Den reser sig närmast som ett monument och är i sig själv en skulpturell kreation. Slät och fulländad yta. En enorm välvd glaslucka markerar framsidan och ger en imponerande vy av elden. Kan vridas 70, 160 eller 360 grader. Finns i två höjder 152 och 172 cm. För att uppnå en extra lyxig prägel kan man välja en rostfri topplatta.

Vesta award 2009

2-6 kW (min-max) 30-90 m2 (v/-20o C) 76% 3,9 g/kg Ø456-1508/1708 mm (B-D-H) 360o 34 22


Rais Pilar uniq Som namnet antyder så är varje enskild kamin unik. Denna braskamin får sin unika yta genom en oxideringsprocess som sker under öppen himmel: vind, temperatur och regn skapar med förenade krafter ett underverk. Under upp till 5 veckor vrids kaminen manuellt för att patinering­ en ska bli jämn. Efter avslutad oxidering behandlas kaminen med en olja som framhäver den vackra och gyllene glöden - ännu en Pilar Uniq står redo att väcka begeistring och ge bostaden karaktär.

35


2-6 kW (min-max)

Rais Q-Bic 36

Kubformad kamin - en skulptur i vardagsrummet... Uppseendeväckande stora glasytor ger insyn till elden från två håll. Med sin utsökta design blir Q-BIC en dekoration i ditt hem, även utan eld. Fin och enkel design med en lucka som täcker hela sidoytan. Med vridsockel kan elden vändas mot världens alla hörn - allt efter humör. Med fast sockel lämpar sig kaminen för att stå i ett hörn. Inbyggt vedmagasin längst ner.

Foto lånat med tillstånd av Dinesen Gulve

30-90 m2 (v/-20o C) 75% 3,4 g/kg 404-404-1060/1270 mm (B-D-H) 360o


Rais EPOCA En kamin som förenar iögonfallande elegans och funktionalitet. Epoca kan med sin breda brännkammare producera värme på allvar eftersom det finns plats för stora vedträn. Den formidabla rutan gör att man verkligen kan se elden. Enkel och smidig eldning, elegant designat handtag. Praktiskt utrymme för redskap längst ner - öppnas enkelt med ett lätt tryck. Den koniska formen med den formgivna toppskivan ger ett smakfullt uttryck. Finns med glas- eller stållucka.

3-8 kW (min-max) 30-105 m2 (v/-20o C) 79% 2,9 g/kg 542-391-1095 mm (B-D-H) 360o 37


Ren magi. Rå naturkraft. Det ligger en dramatisk skapelseberättelse bakom den finska naturstenen. Det är en historia som handlar om extrema naturkrafter, förskjutning av landmassor, kyla och värme, eld och vatten. Ur detta inferno skapades en sten som tillskrevs magiska krafter, dåtidens människor trodde att stenen kunde hålla onda andar borta. Än idag är vi övertygade om att stenen har magiska egenskaper. Det är dock inte längre onda andar som vi fördriver med stenens kraft utan snarare vinterns kyla. Stenen har nämligen en helt unik och magisk förmåga att lagra värme. Därför är den ytterst lämpad för eldstäder då den lagrar värmen och sedan långsamt avger den igen - så att vi kan njuta av värmen under längre tid. Med sitt vackra yttre, dekorerat med fina markeringar och mönster, är stenen i sanning ett konstverk målat med naturens breda pensel.

38


2-6 kW (min-max)

Rais JUNO täljsten

En unikt skulpturell och slank design kännetecknar RAIS Juno täljsten, som samtidigt demonstrerar en helt suverän värmeackumulering. 255 kilo täljsten lagrar värmen så att kaminen fortfarande är över 60 grader varm nästa morgon. Den utsökt avrundade, ljusa naturstenen utgör en vacker kontrast mot elden och det blanka glaset och stålet. Elegant och stilren, imponerande enkelhet! Finns med vridsockel som bidrar till ett optimalt nyttjande av insynen till elden och den mysiga stämningen. Finns även utan sidoglas. Kan monteras med AIR-Box avsett för täta lågenergihus.

30-90 m2 (v/-20o C) 80% 3,1 g/kg Ø470-1654 mm (B-D-H) 360o

39


3-8 kW (min-max)

Rais Poleo TÄLJSTEN

40

Med sin vänligt avrundade, organiska form lägger sig RAIS Poleo till med en enkelhet som passar väl in i hemmiljön. Det tilltalande yttre matchas med en hög uppvärmningseffekt: kaminens stora eldstad rymmer stora vedträn, 77 kilo täljsten ackumulerar värmen och avger den under en längre tid. Enkel och smidig eldning, elegant designat handtag. Praktiskt utrymme för redskap längst ner - öppnas enkelt med ett lätt tryck. Finns även med glaslucka som bidrar med en mer modern prägel.

30-105 m2 (v/-20o C) 79% 2,9 g/kg 548-429-1090 mm (B-D-H) 360o


2-6 kW (min-max)

Rais RINA

TÄLJSTEN

Rina Täljsten sätter nya standarder vad gäller estetik och nytta med en mindre eldstad. 63 kg finsk natursten ger sidorna och överdelen en rustik, vitgrå karaktär som står i en markant kontrast mot den svarta glasluckan. Klass och stil. En av de mest miljövänliga braskaminerna på den Skandinaviska marknaden – håller värmen under ännu längre tid. Idealisk för både hem och stuga. Den stora glasrutan ger en imponerande insyn till elden. Skakroster och en effektiv asklåda. Kan anslutas uppåt eller bakåt.

30-90 m2 (v/-20o C) 79% 3,1 g/kg 464-429-969 mm (B-D-H)

41


VEDHYLLA Praktisk, enkel och användbar stålhylla för t.ex. ved. Tidlös och enkel. Hantverksmässigt tillverkad. Kan även läggas ned och användas som bänk, försedd t.ex. med kuddar. Finns i två modeller - med två eller tre fack. Vedhylla 2-fack (H-B-D 98x31x36) Vedhylla 3-fack (H-B-D 146-31-36) Färg: svart

Små detaljer. Stora skillnader. Vi vet att det är de små detaljerna som gör det - de stora skillnaderna. Att det är just detaljerna som skapar helhet, sammanhang och synergi. Därför har vi designat en serie tillbehör som kompletterar din braskamin och sätter pricken över i - både praktiskt och estetiskt. Serien innehåller allt som du behöver till din kamin – från varmluftsgaller till spisverktyg och vedkorgar.

42


RAIS TETRA

Minimalistiskt i stål, järn och betong. Spisverktyg i snygg design som framhäver din kamin. Fin matchningseffekt mellan materialen stål, järn och betong. För montering på vägg eller stående på golv. Med stabil fot som säkrar stabiliteten. Med eldgaffel, borste och skyffel.

CONstant BÄNK

RAIS BUTEO

Fiberbetong är ett supermodernt material som är både robust och slitstarkt. Den goda formbarheten gör det möjligt att skapa ett trendigt, minimalistiskt uttryck med hög stabilitet. Betongens naturliga färg är marmorvit och den har en intressant, slät struktur. RAIS Constant bänk kan även användas vid placering av en RAIS Q-Tee. RAIS Constant bänk kan stå antingen ute eller inne, även i badrummet. Höjd 45 cm Djup 50 cm Bredd 100 cm

Elegant RAIS -design där spisverktygen sitter i en organiskt formad hållare. Ger ett svävande intryck när den är monterad på vägg. Golvmodellen har en cirkelrund fot av betong för att den ska stå stabilt. Med eldgaffel, borste och skyffel.

43


WALL TOOLS

Skarpskuren i all sin enkelhet. Det nya spisverktyget från RAIS är superfunktionellt. Setet matchar de enkla linjerna från Woodwall. Skaften är av rostfritt stål och har silikonhandtag - med en liten elegant logotyp. Den stående modellen har en fot av lättbetong.

rais woodwall Elegant vägghållare i stål, med eller utan skyddande väggplåt så att veden inte vidrör väggen. Alltid torr ved nära till hands. Finns i vit eller svart. Enkel att montera. Två storlekar: 130 cm och 190 cm. Bredd: 25,0 cm Djup: 27,5 cm

44


rais carry Renodlad funktion.

Carry, superfunktionell och samtidigt en skulptur i vardagsrummet vackra färger, böljande former. Arkitektritad, stilren vedkorg av lättmetall. Passar in överallt. Bekväm att bära och enkel att fylla/tömma. Finns i krämvit, varmt röd och svart - alla med aluminiumbotten.

rais LIGHTING Lighting är en tillhörande, matchande behållare där du kan förvara tändblock. Utformad i samma eleganta och stilrena uttryck som Carry. Matchar i både färg och form.

45


VÄRMEACKUMULERING Finsk täljsten lagrar värmen... Sedan gammalt har man vetat att uppvärmda stenar lagrar värme. Denna effekt utnyttjas när man kombinerar en braskamin med finsk täljsten: kaminen ackumulerar värmen och avger strålningsvärme under en längre tid. Därmed utnyttjas veden optimalt. Exempel: om man eldar 4 kg trä i en RAIS Pilar 172 – försedd med 94 kg sten – avger kaminen eftervärme i 8 timmar. Värmeackumulerande stenar finns till RAIS PILAR, RAIS VIVA 120, RAIS Q-20 och RAIS JUNO.

GLASSKIVOR RAIS erbjuder eleganta golvskivor av härdat glas, som anpassats efter kaminens form. Observera att skivan ligger löst och skjuts in lite under kaminen vilket gör att den lätt tas bort vid rengöring. Det finns glasskivor till Q-20, Rina, Viva 98, Viva 120 och Juno. En vacker och enkel lösning - eller snarare en perfekt avslutning där inget är lämnat åt slumpen.

46


RAIS VARMLUFTSGALLER Alla RAIS -produkter är framtagna med omtanke för att uppnå en kvalitetsdesign. Detta gäller även våra tillbehör som t.ex. varmluftsgaller som muras in tillsammans med en insats. När vi talar om insatser representerar de två olika typer av konvektion. Dels den som är inbyggd i kaminen, dels den som etableras vid inbyggnad av kaminen - under och över kaminen. För insatser finns en rekommenderad konvektionsareal beroende på vilket material som kaminen är inbyggd i. Härmed säkerställer man att kaminen blir luftkyld och att väggen inte överhettas. För att enkelt kunna efterleva de kriterier som ställs har RAIS utformat konvektionslådor med galler som storleksmässigt passar till insatserna: Q-Bic insats, RAIS 2:1, Q-Tee, RAIS 700, RAIS 500 och RAIS 900. Härtill finns det konvektionsgaller som stämmer överens med kaminernas bredd, därmed får man en elegant helhet när gallren är lika breda som insatserna. Gallren finns i två modeller - med långa spår eller med hål. Gallret motsvarar höjdmässigt en tegelsten med bruk.

R500

Q-Tee 47

   

10 8 

5



76

86



82

4

 



123

 



R900

Q-BIC 24



8

76

 8 10

28 7

91





9

123

48

R2:1

R700 10 8

8

76



 

47


Alla kaminer från RAIS är konvektionskaminer som fördelar värmen med hjälp av luftcirkulation. Rumsluft värms upp genom att passera mellan eldstaden och kaminens ytterhölje, detta ger en jämn och behaglig värmefördelning i bostaden. Vid frimurning av en insats i tegelsten rekommenderar vi att etablera extra konvektion över och under kaminen för att kunna utnyttja värmen på bästa sätt och för att undvika att muren överhettas. Kommande sidor innehåller rekommendationer, specifikationer och tekniska data för varje enskild kamin. Detta gäller även mått, effekt, partikelutsläpp och avstånd till brännbart material. Upplysningarna är endast riktlinjer. Innan du installerar din braskamin bör du läsa kaminens bruksanvisning noga och sätta dig in i vilka rekommendationer som gäller för just din kamin. Uppmärksamma att du är skyldig att följa lokala och nationella lagar och bestämmelser.

48


Brännbar vägg

AVSTÅND

Brännbar vägg

Alla mått är kaminens mått utan handtag och ställskruvar. Placeras kaminen på ställskruvar/vridsockel påverkas höjden Avståndsmått till brännbar vägg avser oisolerad skorsten. Avståndsmått till brännbar vägg för isolerad skorsten anges inom parentes. Avståndsmått till vägg gäller för fasta modeller.

Brännbart tak

Hörnuppställning 45 o Kaminens mått

A: Möbleringsavstånd B: Golv framför C: Golv bredvid D: Till vägg baksida E: Till sidovägg (vägg, dörrkarm etc.) F: Till icke brännbar vägg: 0mm, men RAIS rekommenderar 50 mm pga. rengöring G: Till golv (endast angivet vid insatser och i speciella fall) H: Till tak (om måttet inte har angetts har avståndet inte testats) I: Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta J: Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida K: Avstånd från baksida till luftintag i botten (Air-box) L: Avstånd från golv till luftintag baksida (Air-box) M: Avstånd från centrum rökutgång i topp till topplattans bakkant N: Avstånd från sida till luftintag i botten (Air-box)

På grund av den tekniska utveckling som ständigt pågår förbehåller vi oss rätten att genomföra ändringar i såväl specifikationer som färger och utrustning utan varsel. Med förbehåll för fel i text, bilder och specifikationer.

specifikationer

SYMBOLFÖRKLARING Effekt (min-max) Uppvärmer (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

AIR-BOX - hämtar in luften utifrån... För att säkra ett optimalt inomhusklimat kan kaminer från RAIS hämta förbränningsluften utifrån. Denna teknik gör det möjligt att använda kaminer även i lågenergihus där det är viktigt att rent tekniskt kunna styra värme och luftkvalitet. Den så kallade Air-box monteras dolt i kaminen/insatsen. Air-box ingår som standard till vissa modeller, till andra finns det som tillval. Dessutom finns ett så kallat Air-Kit som monteras från kaminen och ut. En diskret kåpa döljer anslutningen på kaminens baksida och utifrån syns endast ett diskret ventilationsgaller (Inte alla modeller).

Ramens yttermått (B-D-H) Mått (B-D-H) Vridbar sockel Förklaring till de olika talen - se sidan 11 49


specifikationer insatser 8

TEKNISKA DATA: 718-452-470 556-306-295 732-550-474 764-506 Ø150

Inbyggnadsmått – frimurning

mm mm mm mm mm

EFFEKT 6 kW 4-8 kW 60-120 m 2

Spisinsatsens yttermått Brännkammarens innermått Inbyggnadsmått Ramens yttermått Rökutgång (diameter)

Inbyggnadsmått – frimurning

mm mm mm mm mm

Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 800 cm2 botten min 500 cm2

EFFEKT Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

6 kW 4-8 kW 60-120 m 2

200 100 850 150 400 300 900

VIKT

110 kg

mm mm mm mm mm mm mm

 Mi

n. 48 0m

m 2m m 73 2 m 5 n. Mi x . 7 Ma

m

SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör

VIKT

110 kg

Glaslucka Stållucka med glas Rökutgång: Topp Kallt handtag Air-Box Ram med specialmått

Inbyggnadsmått - icke brännbart material

200 100 850 200 400 300 900

mm mm mm mm mm mm mm

- x x x x - x - x

Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 800 cm2        botten min 500 cm2      

 

M Ma in. 4 x. 80 49 mm 0m m

SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör

- x x x x - x - x

E - Till vägg från sidan D - Till vägg baksida H - Till tak C - Till sida G - Till golv B - Golv framför A - Möbleringsavstånd

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL

E - Till vägg från sidan D - Till vägg baksida H - Till tak C - Till sida G - Till golv B - Golv framför A - Möbleringsavstånd

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL

Glaslucka Stållucka med glas Rökutgång: Topp Kallt handtag Air-Box Ram med specialmått

713-452-470 556-306-295 718-550-474 739-506-506 Ø150

Inbyggnadsmått - icke brännbart material



Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 800 cm2             botten min 500 cm2  

 



    

 









 452 

35  9 

 418

3 

 

    

452 

71







35 5

470



427

470 





Min. 474 mm Max. 494 mm

452 

 718 













     





n. Mi

81

3m

m













m 8 m mm 71 n. 30 Mi x. 7 a M

Min. 474 mm Max. 494 mm

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

MÅTT (B-D-H)

Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 800 cm2 botten min 500 cm2

Spisinsatsens yttermått Brännkammarens innermått Inbyggnadsmått Ramens yttermått Rökutgång (diameter)

Min. 474 mm Max. 494 mm

MÅTT (B-D-H)

 452 

0

Min. 474 mm Max. 494 mm

TEKNISKA DATA:

M ILJÖ ÄRK

05

05

0

M

T

8

2 57

Rais 500

M ILJÖ ÄRK T

M

57

Rais 500

1

  764

 

 452

506 

710 

m 2m m 73 2 m 5 n. Mi x. 7 a M

 739 

506 

506

Mi

n. 48 0

Mi Ma n. 48 0 x. 49 mm 0m m

 

 m 8 m mm 71 n. 730 i M x. Ma

mm  

50

 

 

 

  









  

 

  

     



 

 

  

 



 


specifikationer insatser

EFFEKT 6 kW 4-8 kW 60-120 m 2









  





 





 













     







 

 





















 





 





 

 m 0m m 84 0 m 5 n. Mi x. 8 ma

 Mi n.

48 5

mm

 



  

 



Min. 5 mm















 



Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 800 cm2 botten min 530 cm2



 



Inbyggnadsmått - icke brännbart material  (se även bruksanvisning)





506

714













m







 506 

m 8m m 70 8 m 0 n. Mi x. 7 Ma



Mi 48 n. 0m









470 



427



 







A-A

B-B



A-A



A-A



 

m



A





 48 5m



Mi n.

Min. 545 mm max. 560 mm







Min. 474 mm Max. 494 mm

Inbyggnadsmått - icke brännbart material



8



x - x  x - x  - x - x x -

 

m 0 m mm 84 n. 50 Mi x. 8 ma



Stållucka Glaslucka A Rökutgång: Topp B-B B-B B B  Air-Box            Ram med specialmått       Rekommenderad areal konvektionsgaller Adapter      topp min 800 cm2   Kallt handtag   botten min 500 cm2      

 452

7 0

125 kg

SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör

- x x x x - x - x

Glaslucka Stållucka med glas Rökutgång: Topp Kallt handtag Air-Box Ram med specialmått

Min. 5 mm



SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör

A



VIKT

A

A

 

 

mm mm A mm mm mm mm mm 

Mi Ma n. 48 x. 0 m 49 0mm m

B



300 110 850 200 400 300 700

B



110 kg

E - Till vägg från sidan D - Till vägg baksida H - BTill tak m m C - Till sida m 8 70 8 m 0 n. G - Till golv Mi x. 7 a M  B - Golv framför  A - Möbleringsavstånd B



VIKT

5 kW 3-7 kW 60-105 m 2

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL

mm mm mm mm mm mm mm



200 100 850 200 400 300 900

mm mm mm mm mm    

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL E - Till vägg från sidan D - Till vägg baksida H - Till tak C - Till sida G - Till golv B - Golv framför A - Möbleringsavstånd

825-485-535 562-286-300 840-545 864-574 Ø150

    EFFEKT

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

Spisinsatsens yttermått Brännkammarens innermått Inbyggnadsmått Ramens yttermått Rökutgång (diameter)

Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 700 cm2 botten min 400 cm2

mm mm mm mm mm

Inbyggnadsmått – frimurning

MÅTT (B-D-H)



708-452-470 556-306-295 708-550-474 714-506-506 Ø150

Spisinsatsens yttermått Brännkammarens innermått Inbyggnadsmått Ramens yttermått Rökutgång (diameter)

Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 800 cm2 botten min 500 cm2

Min. 474 mm Max. 494 mm

MÅTT (B-D-H)

 452 

0

TEKNISKA DATA: Inbyggnadsmått – frimurning

35 4

8

Min. 545 mm max. 560 mm

TEKNISKA DATA:

05

05

0

M ILJÖ ÄRK

57

8

M

T

Rais 700

M ILJÖ ÄRK T

M

57

Rais 500

3

 



51



 

  










specifikationer insatser M ILJÖ ÄRK

05

57

8

T

Rais 900

M

0

TEKNISKA DATA:

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

VIKT

mm mm mm mm mm mm mm

m 2m m 97 2 m 9 n. Mi x. 9 Ma

120 kg Mi 38 n. 0m m

- x x x x - x - x

E - Till vägg från sidan D - Till vägg baksida H - Till tak C - Till sida G - Till golv B - Golv framför A - Möbleringsavstånd

200 mm 300 mm 300 mm 750 mm

Min .3 80 mm

Rökutgång: Topp Luftkylt handtag Stållucka med glas Air-Box Ram med specialmått

-E

m 2m m 97 2 m 9 n. Mi x. 9 a M

140 kg 

x x x - x - x

D

-E

Mi Ma n. 41 7m x.  427 mmm m 5m m 42 5 m n. 3 Mi x. 4 Ma

B  B A A

 SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör

Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 500 cm2 botten min 250 cm2

C

200 mm   100  mm    500 mm

D

VIKT

 

SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör

D

4,5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL 250 50 1100 150 375 300 900

mm mm mm mm mm

C

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL

Glaslucka Stållucka med glas Rökutgång: Topp Kallt handtag Air-Box Ram med specialmått

426-418-850 288-288-500 417-425-858 446/437-896 Ø150

EFFEKT

6,9 kW 5-9 kW 75-135 m 2

E - Till vägg från sidan D - Till vägg baksida H - Till tak C - Till sida G - Till golv B - Golv framför A - Möbleringsavstånd

Inbyggnadsmått – frimurning

Spisinsatsens yttermått Brännkammarens innermått Inbyggnadsmått Ramens yttermått (B-H) Rökutgång (diameter)

A

B

A

B

 

Inbyggnadsmått icke brännbart material

Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 800 cm2 botten min 530 cm2

Inbyggnadsmått icke brännbart material

Min. 858 mm Max. 878 mm

EFFEKT

MÅTT (B-D-H)

H

Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 400 cm2 botten min 300 cm2

G

Inbyggnadsmått – frimurning

mm mm mm mm mm

962-380-470 700-200-230 479-972 1002-506 Ø150

Spisinsatsens yttermått Brännkammarens innermått Inbyggnadsmått Ramens yttermått Rökutgång (diameter)

Min. 479 mm Max. 496 mm

MÅTT (B-D-H)

Min. 479 mm Max. 496 mm

TEKNISKA DATA:

Rais Q-Bic Insats









 



      Rekommenderad areal konvektionsgaller  topp min 500 cm2     botten min 250 cm2     

E-E

 



D

E

D









 

 

  







  

 



 







H Min. 858 mm Max. 878 mm

 m

m  17 m . 4 27 m  Minax. 4 B M B 

     



E



M

Ma in. 4 x. 2 5 43 mm 5m  m







C-

  





-E



G

      





 







E

 B-B

A-A



C











Min. 479 mm Max. 496 mm







Min. 479 mm Max. 496 mm





A A

m 2m m 97 2 m 9 n. Mi x. 9 Ma

D m 2m m 97 2 m 9 n. Mi x. 9 Ma

 

 Min .3 80 mm

C

C

D

 

  

 

 







52











 












specifikationer insatser

Inbyggnadsmått – frimurning

463-375-603 mm 317-270-270 mm 473-425-613 mm 489-629 mm Ø150 mm

Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 600 cm2 botten min 350 cm2

EFFEKT 

807-466-910 500-244-374 736-479 746-489 Ø150

mm mm mm mm mm

Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 800 cm2 botten min 490 cm2

Inbyggnadsmått – frimurning

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL

E - Till vägg från sidan H - Till tak C - Till sida G - Till golv B - Golv framför A - Möbleringsavstånd

200 590 200 450 300 600

VIKT

87 kg

SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör Min .4

 25

mm

n. Mi 6 mm 46

140 kg

Ram med specialmått

-

Mi n.

73 6

mm

 

x

Inbyggnadsmått icke brännbart material

Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 600 cm2 botten min 350 cm2

Inbyggnadsmått - icke brännbart material

mm mm mm mm mm mm

 SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör Glaslucka x  Rökutgång: Topp x Air-Box x  Teleskopben och ben - x

mm m 73 . 4 80m Min x. 4 Ma

- x x x x - x - x

6 kW 3-9 kW 60-135 m 2

Min. 479 mm

200 mm 100 mm 800 mm 200 mm 400 mm 300 mm 650 mm

VIKT

Spisinsatsens yttermått Brännkammarens innermått Inbyggnadsmått Ramens yttermått (B-H) Rökutgång (diameter)

E - Till vägg från sidan D - Till vägg baksida H - Till tak C - Till sida G - Till golv B - Golv framför A - Möbleringsavstånd

MÅTT (B-D-H)

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

Min. 613mm Max. 620mm

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL

Rekommenderad areal konvektionsgaller topp min 800 cm2 botten min 490 cm2



 



614 med justerbara  Min. fötter och rökstos 

  





A-A

A



Mi



A



 





Min .4 75 mm

  

mm



n. 73 6

Min. 479 mm







  B

n. Mi 6 mm 46



 

 

B-B

 













 

Min. 613mm Max. 620mm

mm m 73 . 4 80m Min x. 4 Ma



  



0

EFFEKT

4,1 kW 2-6 kW 30-90 m 2

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

Glaslucka Stållucka med glas Rökutgång: Topp och baksida Skakroster och asklåda Air-Box Ram med specialmått

8

TEKNISKA DATA:

MÅTT (B-D-H) Spisinsatsens yttermått Brännkammarens innermått Inbyggnadsmått Ramens yttermått Rökutgång (diameter)

05

05

TEKNISKA DATA:

Rais 2:1

M ILJÖ ÄRK T

0

M

57

57

8

M ILJÖ ÄRK T

Rais Q-TEE Insats

M

53


specifikationer braskaminer TEKNISKA DATA:

8

0

TEKNISKA DATA:





918 mm 839 mm

E - Till vägg från sidan D - Till vägg från baksida Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas

 

VIKT





 

 

  









B



350 mm 100 mm

50 mm



 Glaslucka Rökutgång: Topp och baksida Skakroster och asklåda Air-Box Vridsockel rökstos   med vridbar B-B





x x x x - x

 





 







 



 



 





 

 





 







        





 

 



  

98 kg

 SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör 



  

 



A



x x x x -

B





50 mm

180 kg

4 kW 2-6 kW 30-90 m 2



200 mm 80 mm



   

 

120 mm

 AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD A-A A

  SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör

Glaslucka     Rökutgång: Topp och baksida Air-Box A-A Stålsockel

Brännbart tak



226 mm

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

  

VIKT



Brännbar vägg

Ø452-975 mm 300-225-385 mm Ø150 mm

EFFEKT 4,6 kW 3,5-5 kW 45-83 m 2

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD E - Till vägg från sidan D - Till vägg från baksida Till brandvägg och till sidor och baksida A A rekommenderas

Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida



 

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

MÅTT (B-D-H)

Brännbart tak





EFFEKT

Brännbar vägg



yttermått Braskaminens 406-478-1252 mm  Brännkammarens innermått 280-200-300 mm Rökutgång (diameter) Ø150 mm Avstånd från centrum till topplattans bakkant 207 mm Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning 100 mm Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta 1178 mm Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida 1088 mm



MÅTT (B-D-H)

 

05

05

0

M ILJÖ ÄRK

57

57

8

M

T

Rais VIVA 98 u/sidOglas

M ILJÖ ÄRK T

Rais Bionic Fire

M





 







 

     



 

 A









A-A

A

 A

A



  

 

   

  A-A



  

 

 

  









 

  



 

54





 





        



  



 





B-B





B



B





   

 

 






specifikationer braskaminer 05

TEKNISKA DATA: Ø452-975 mm 300-225-385 mm Ø150 mm

Brännbar vägg

MÅTT (B-D-H)



Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida

Brännbart tak

  

226 mm

  

120 mm 918 mm 845 mm

EFFEKT

226 mm

Brännbart tak



120 mm 1014 mm 935 mm



AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD



     

VIKT

A



350 mm 100 mm



E - Till vägg från sidan  D - Till vägg från baksida Till brandvägg och B baksida rekommenderas B till sidor och 

 

98 kg



50 mm  

104 kg

A



  SPECIFIKATIONER:



   



      

                 

 

      

 

 

         

 

 



B

  



  









 







 





     







A

   

B











A-A

B



A

 

 

  

 

A-A

A

B-B

 





 





 B

  



 A

 

 

 

 



 



 

 

 



  

 



 



Standard Tillbehör Glaslucka x Rökutgång: Topp och baksida x Skakroster och asklåda x Air-Box x    B-B Vridsockel med vridbar rökstos - x Värmeackumuleringssten - x



Standard Tillbehör  Glaslucka x Sidoglas x Rökutgång: Topp och baksida x Skakroster och asklåda x    Air-Box x  B-B B-B Vridsockel med vridbar rökstos - x



  SPECIFIKATIONER:    



4 kW 2-6 kW 30-90 m 2







B



 



B

VIKT

A-A



400 mm 100 mm 50 mm





 

E - Till vägg från sidan D - Till vägg från baksida Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas

Nominell effekt Effekt (min-max) A Uppvärmning (v/20 gr.)



4 kW 2-6 kW 30-90 m 2

A-A A-A AVSTÅND - RÄTVINKLAD ATILL BRÄNNBART MATERIAL A





Brännbar vägg

Ø452-1218 mm 300-225-385 mm Ø150 mm

EFFEKT

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

B

0



Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida

A

8

TEKNISKA DATA:

MÅTT (B-D-H)

B

Rais viva 120 u/sidoglas

T

0

M ILJÖ ÄRK

57

57

8

M

05

M ILJÖ ÄRK T

Rais VIVA 98 m/sidoglas

M



  

 

 

  



 









B-B



 





 





     



 









55


specifikationer braskaminer 05

TEKNISKA DATA:

Rais Rina

8

0

TEKNISKA DATA: MÅTT (B-D-H)

Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida

Ø452-1218 mm 300-225-385 mm Ø150 mm 226 mm

Brännbar vägg



Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida

Brännbart tak





120 mm 1014 mm 935 mm

EFFEKT

464-410-902 mm 300-225-385 mm Ø150 mm 179 mm



Brännbar vägg

Brännbart tak



119 mm 

MÅTT (B-D-H)

865 mm 786 mm

EFFEKT Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)



A



SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör  

B















  



 



x x x x -

 





B-B

 

 

 





 









 







 





 





902











  

B

A

 





 



B-B



  

 

 

  



 





 





 





     



 













 

B-B

 







A

 



  

  

B







A



B

  



A-A

A

B

 



     







 

A

Glaslucka Rökutgång: Topp och baksida Skakroster och asklåda Air-Box

 

 

105 kg

SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör 

Glaslucka x Sidoglas x Rökutgång: Topp och baksida x Skakroster och asklåda x   B-B   Air-Box x Vridsockel med vridbar rökstos - x Värmeackumuleringssten - x

B

VIKT









A-A

 

 

104 kg



50 mm



50 mm

350 mm 150 mm 

E - Till vägg från sidan D - Till vägg från baksida Till brandvägg och  till sidor och baksida rekommenderas



B



B

VIKT

A-A AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD  A

400 mm 100 mm 





E - Till vägg från sidan D - Till vägg från baksida Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas





AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD

4 kW 2-6 kW 30-90 m 2





A

4 kW 2-6 kW A-A 30-90 m 2



Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

56

T

0

M ILJÖ ÄRK

57

57

8

M

05

M ILJÖ ÄRK T

Rais viva 120 m/sidoglas

M


specifikationer braskaminer





Nominell effekt  Effekt (min-max)   gr.) Uppvärmning (v/20 A



5 kW 3-7 kW 45-105 m 2 

 

 





 

 

  







  





 

   









  



 

  









 













      



 



    













 

A

  

A

















B 

B

 





A

 

  

 

- x x x x x - x









      

 Glaslucka Stållucka med glas Rökutgång: Topp och baksida Luftkylt handtag Skakroster och asklåda  Air-Box

 







x x - x x - x

84 kg

SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör



A

 







 







Rökutgång: Topp och baksida   Stållucka med glas Vridsockel med vridbar rökstos Air-Box Värmesten



SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör 

 





VIKT

275 mm



155 kg 20 kg



VIKT - ackumuleringssten

E - Till vägg från sidan



A





B



AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD





A

600 mm 300 mm 150 mm





E - Till vägg från sidan (lucka) E - Till vägg från sidan (glas) D - Till vägg från baksida

4,1 kW 2 - 6 kW  30 - 90 m 2





se manual



1165 mm





EFFEKT



Brännbart tak

se manual



1243 mm

Ikke Brännbar vägg

435-388-565 mm 317-270-270 mm Ø150 mm



Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning (gulv) Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta



AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD



MÅTT (B-D-H) Braskaminens yttermått 

Brännbart tak





115 mm

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

B

0



213 mm



Brännbar vägg



EFFEKT

426-426-1284 mm 308-275-558 mm Ø150 mm



Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida



MÅTT (B-D-H)

A

8

TEKNISKA DATA:

Brännbar vägg

TEKNISKA DATA:

05

05

0

M ILJÖ ÄRK

57

57

8

M

T

Rais Q-tee VÄGGhängd

M ILJÖ ÄRK T

Rais Q-20

M

  

 

 

  









 





 





     



 







    





57


specifikationer braskaminer 05



EFFEKT

(D) 225 (175)

50 mm (2 25

)

(A )6

50

(E )

(L) 110

  



A-A

(M) 131

A

 

 

 

  







(J) 451 (L) 105





 





 





A

     



 





    



(K) 207 (steel door) (K) 201 (glass door)

SPECIFIKATIONER:(D) Standard Tillbehör 350 (275)  

 (N) 114,5





125 kg

Glaslucka Stållucka med glas Rökutgång: Topp och baksida Skakroster och asklåda Air-Box, air box

(E) 275 (225)

  

 

x - x x x - x



  

 

 

  















 





     



 









(H) 800

Q-Tee 57



(I) 557

388

(N) 114,5 - x x x x - x

565

(K) 207 (steel door) Glaslucka (K) 201 (glass door) Stållucka med glas 435 Rökutgång: Topp och baksida Skakroster och asklåda Air-Box

 



VIKT

SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör

C



E - Till vägg från sidan 400 mm D - Till vägg från baksida 450 mm Till brandvägg och  till sidor och baksida rekommenderas 50 mm

27 5

(J) 736

80/83/95 kg (L) 390

(I) 842

850 280

VIKT





AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD 

275 mm  350 mm





6,5 kW 3-8 kW 45-120 m 2

75

E - Till vägg från sidan C-C (M) 131 D - Till vägg från baksida Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas

(2 25 )

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD

C

Nominell effekt Effekt (min-max)  (v/20 gr.) Uppvärmning

(D) 225 (175)

Brännbart tak



 

A

4,1 kW 2 - 6 kW (N) 114,5 2 30 - 90 m

0



(H) 800

(E) 275 (225)

(E )2



Braskaminens yttermått 582-410-598 mm Brännkammarens innermått 446-277-265 mm Rökutgång (diameter) Ø150 mm Avstånd från centrum till topplattans bakkant 131 mm Avstånd från golv till centrum  Air-Box anslutning (vägg) 105 mm  Avstånd från golv till A centrum rökutgång topplatta 875 mm Avstånd från kaminens baksida till Air-Box (golv) 219/225 mm Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida 470 mm

(J) 451 (L) 105

Nominell effekt Effekt (min-max) (K) 207 (steel door) Uppvärmning (v/20 gr.) (K) 201 (glass door)

B

MÅTT (B-D-H) 

(L) 185

(J) 531

645

EFFEKT

(I) 637

565

(I) 557

Braskaminens yttermått 435-388-565/645/850 mm Brännkammarens innermått 317-270-270 mm Rökutgång (diameter) Ø150 mm Avstånd från centrum till topplattans bakkant 131 mm (N) 114,5 (K) 207 (steel door) A (K) 201 (glass door) Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning (vägg) 105/185/390 mm Avstånd från kaminens baksida till  Air-Box (golv) 201/207 mm till B-B  (M) 131 BAvstånd från golv centrum rökutgång topplatta 557-637-842 mm



Brännbar vägg



Brännbart tak

(D) 350 (275)





Brännbar vägg

(A) 650

MÅTT (B-D-H) (M) 131 A

TEKNISKA DATA: A-A

8



TEKNISKA DATA:



Rais Q-tee 2 UTAN SOCKEL

T

0

M ILJÖ ÄRK

57

57

8

M

05

M ILJÖ ÄRK T

Rais q-tee

M





(A) 650



(J) 531

645

(K) 207 (steel door) (K) 201 (glass door)

B





B-B

(L) 185

(M) 131

(I) 637

B

 A

(N) 114,5

(D) 225 (175)



75

(2 25 )



(D) 225 (175)







27 5

(2 25

50

(E )

(L) 110

(J) 736 (K) 207 (steel door) (K) 201 (glass door)

C

(L) 390

280

850

(I) 842

)

(A )6





C-C

(E )2

(M) 131

C



(N) 114,5

435

388

 

A



58





  

 

 

  









  

  

     



   




specifikationer braskaminer TEKNISKA DATA:

MÅTT (B-D-H)

   





 















  









 

 







      



 









B

 





A





 







A-A

 

A











  











 



  



  







 



B

A

 





  





























 





Topplatta rostfritt stål - x  B-B Glaslucka C: 218 H: 896 x  Rökutgång: Topp och baksida x Vridsockel/vridbar rökstos - x Air-Box x Värmeackumuleringssten - x 





100

 

2000 mm

Y:



 

  

SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör •

   

 

150 mm

 



 

VIKT 200/170 kg  

A

1875 mm

A

400 mm 150 mm 950 mm

B: 446

   

x -  x x x - x

1750 mm

 

SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör Glaslucka Stållucka med glas Rökutgång: Topp och baksida Skakroster och asklåda Air-Box

E - Till vägg från sidan D - Till vägg från baksida Avstånd till brännbart m/vridsockel X: 200 B B Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas



50 mm 147 kg

1625 mm



400 mm 450 mm

1500 mm

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD (låst modell)

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD E - Till vägg från sidan D - Till vägg från baksida  Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas

5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

1375 mm



1250 mm



1125 mm

6,5 kW kW 45-120 m 2  3-8

A-A

1370 mm

1000 mm

Nominell effekt A Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)



A

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

1270 mm

875 mm

EFFEKT



165 mm

750 mm

 

Brännbart tak



 

mm



Brännbar vägg

220 mm

625 mm



mm

500 mm

EFFEKT



mm

Ø456-1708/1508 mm 275-245-475 mm Ø150 mm

375 mm

mm

Brännbart tak

250 mm

mm

Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida



Brännbar vägg

125 mm



mm mm mm

0m



0

TEKNISKA DATA:

Braskaminens yttermått 582-410-883   Brännkammarens innermått 446-277-265 Rökutgång (diameter) Ø150 Avstånd från centrum till topplattans bakkant 131 Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning (vägg) 110/390  Avstånd från golv till centrum Arökutgång topplatta  875 Avstånd från kaminens baksida till Air-Box (golv) 219/225 Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida 755



8



MÅTT (B-D-H)

VIKT

05

05

0

M ILJÖ ÄRK

57

57

8

M

T

Rais Pilar

M ILJÖ ÄRK T

Rais Q-tee 2 med soCkel

M

B-B







  

 

 

  









 





 





     



 







 

59


specifikationer braskaminer TEKNISKA DATA: Brännbar vägg

mm mm mm mm





4,5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

 

 

  









  

 





     



 







 

 

 

 

 

 





A

   

 

 



 









  



B





B



 

 

  











 





 





  

  



 







  

 

 





      







B-B



  



A-A 



A

  

 

 

 



  







B











A





B

A







 











    



 

B-B



60













 





A

A-A





  











B





x x x x x - x x -



   



  

 



    

 



 



A

Glaslucka Rökutgång: Topp och baksida Luftkylt handtag Skakroster och asklåda Air-Box Vridsockel med vridbar rökstos B-B  Täckplåt vedmagasin





A-A



A-A



B







50 mm

SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör







A

A

mm

350 mm 150 mm







A

 

 

 

 

 

- x x x -

B

mm

A 120 kg VIKT





B

B-B













 

rökstos Air-Box Rökutgång topp

 





SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör  Vridsockel/vridbar

A-A



kg

A





A

 

153/143



B

Brännbart tak

mm

6 kW 3-8 kW 30-105 m 2

A-A

E - Till vägg från sidan D - Till vägg från baksida Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas

50 mm  

B

mm

Brännbar vägg 

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD

 

VIKT

Nominell effekt Effekt (min-max)  A Uppvärmning (v/20 gr.)



350 mm 350 mm 750 mm

 

 

E - Till vägg från sidan D - Till vägg från baksida Avstånd till brännbart m/vridsockel Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas

mm mm mm

EFFEKT



A

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD (låst modell)



A-A



A



EFFEKT Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

Braskaminens yttermått 542-391-1095 Brännkammarens innermått 360-240-327 Rökutgång (diameter) Ø150 Avstånd från centrum till topplattans bakkant 180 Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning 120 Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta 1026 Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida 939



mm

0

MÅTT (B-D-H)

Brännbart tak





 

 

 

A-A Braskaminens yttermått 404-404-1270/1060  A Brännkammarens innermått 288-288-500 Rökutgång (diameter) Ø150 Avstånd från centrum till topplattans bakkant 202 Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning 120

8



MÅTT (B-D-H)

05

TEKNISKA DATA:

T

Rais Epoca

M ILJÖ ÄRK

57

Rais Q-bic

M






specifikationer braskaminer

Ø470-1654 mm 300-225-385 mm Ø150 mm

A-A

1095 mm 1015 mm



E - Till vägg Bfrån sidan B D - Till vägg från baksida Till brandvägg och A till sidor och baksida rekommenderas

VIKT

  

 

















 

       



















 

 





 













 

       





B

A-A

B

B

B

   



Temp.CC Temp. 

60

    Tid   



 



 









 







40

20 

0 00





 



  

 





0304







 

05  06 07 08  09  

   

10



 















 

  

   



 







   

 B-B











 01 02



A

B-B

80

 





A



100





A

  

120







140

B-B



 

 Värmelagringseffekt RAIS JUNO  Varmelagringseffekt RAIS JUNO Temperaturutveckling i värmelagringssten  Temperaturudviklingen i varmelagringssten visat över ett dygn med 4 påfyllningar vist over et døgn med 4 påfyldninger

 B-B

 







 

x x x x - x - x x -











A

A



Glaslucka Rökutgång: Topp och baksida Skakroster och asklåda Air-Box Vridsockel med vridbar rökstos Värmesten Sidoglas







B



B





SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör



A-A

B

B



    



 

A-A

A



  





B-B 





   

x x A x x - x - x

254 kg 157 kg +74 kg



SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör

50 mm



A-A

   





A

Totalvikt med sidoglas - varav täljsten Extra värmemagasin (tillval) 









VIKT



  



50 mm

400 mm 100 mm



  





AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD

E - Till vägg från sidan D - Till vägg från baksida Till brandvägg och  till sidor B-B och baksida rekommenderas







4,5 kW 2-6 kW 30-90 m 2 

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

 AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD

275 kg 181 kg +74 kg



121 mm

EFFEKT



400 mm 100 mm



235 mm







1015 mm

Glaslucka Rökutgång: Topp och baksida Skakroster och asklåda Air-Box Vridsockel med vridbar rökstos Värmesten

Brännbart tak



1095 mm

Totalvikt utan sidoglas - varav täljsten Extra värmemagasin (tillval)

05

05

Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning Avstånd från golv till  centrum rökutgång topplatta A Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida



121 mm





235 mm





0

MÅTT (B-D-H)

A-A

4,5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

8



Brännbar vägg

TEKNISKA DATA:



Ø470-1654 mm 300-225-385 mm Ø150 mm

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.) A 

Brännbart tak

M ILJÖ ÄRK T

Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter)  A Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida

0

M

57

MÅTT (B-D-H)

B

57

Brännbar vägg

TEKNISKA DATA:

EFFEKT B

8



Rais juno m/glas

M ILJÖ ÄRK T

Rais juno U/glas

M

Påfyldning Påfyllning

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

Timer

Varmelagringssten

Värmelagringssten



21

22

23

61


specifikationer braskaminer TEKNISKA DATA:

150 mm

Brännbar vägg

Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida

Brännbart tak







120 mm 1010 mm 922 mm

469-429-969 mm 300-225-385 mm Ø150 mm



Brännbar vägg

Brännbart tak



178 mm 119 mm



548-429-1090 mm 360-240-327 mm Ø150 mm

EFFEKT

894 mm 818 mm

EFFEKT 6 kW 3-8 kW 30-105 m 2

Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)

B

  

VIKT

149 kg 63 kg

B

B

- varav täljsten A



Glaslucka Rökutgång: Topp och baksida  Luftkylt handtag Skakroster och asklåda Air-Box Vridsockel med vridbar rökstos Täckplåt vedmagasin

Sidobeklädnad täljsten Topplatta täljsten Rökutgång: Topp och baksida Vridsockel med vridbar rökstos  B-B Täckplåt vedmagasin Air-Box



 



 













 





 













A-A 

 



 

  





 









  



 





   

  

  

B

B

A







B-B

  

 

 

  









   

  

 

     



 

    











A



 







   



B-B





A-A



B





  



A

 

 

 



A

B









 

x x x - x - x x -

     



 

  

 

    



x x  x x x - x x -



SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör 

A SPECIFIKATIONER: Standard Tillbehör

B-B



50 mm 





  

350 mm 150 mm



B

178 kg 77 kg



E - Till vägg  från sidan  D - Till vägg från baksida Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas



- varav täljsten

A-A



VIKT

50 mm



 AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL - RÄTVINKLAD A

350 mm 150 mm

   

 

 

A E - Till vägg från sidan D - Till vägg från baksida Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas

4,5 kW 2-6 kW 30-90 m 2



A-A AVSTÅND TILL BRÄNNBART  MATERIAL - RÄTVINKLAD

  



Nominell effekt Effekt (min-max) Uppvärmning (v/20 gr.)



0

MÅTT (B-D-H)

Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-Box anslutning Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida



8

TEKNISKA DATA:

MÅTT (B-D-H)

62

05

05

0

M ILJÖ ÄRK

57

57

8

M

T

Rais rina TÄLJSTEN

M ILJÖ ÄRK T

Rais poleo TÄLJSTEN

M




Produktion RAIS är ett heldanskt produktionsföretag som tillverkar braskaminer, insatser och tillbehör i en modern produktionsmiljö som har det senaste inom robotteknik och mätutrustning. Kaminer som koncept och företaget RAIS har existerat i över 35 år – med sin början i det som tidigare var Ørskov Maskinfabrik i Fredrikshamn. Fabriken grundades av familjen Ørskov som senare även etablerade Ørskov Stålskibsværft, i dag Orskov Yard. Maskinfabriken producerade till en början traditionella maskinkomponenter men under mitten av 1990-talet avyttrades företaget och övertogs av det schweiziska företaget Attika och fick därmed ett nytt namn. Namnbytet till RAIS A/S markerade starten på en ny era. I dag sysselsätter RAIS omkring 90 medarbetare inom utveckling, design och produktion av braskaminer och tillbehör. All produktion och distribution världen över utgår från Fredrikshamn.

63


www.rais.com

RAIS katalog 2013/2014  

RAIS katalog for 2013/2014 Swedish

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you