Page 1

2011 - 2012


INNEHÅLL Insatser Rais 2:1 Rais 600 Rais 700 Rais 800 Rais Q-Bic insats

7 9 10 12 14

Braskaminer Rais Q-20 Rais Viva Rais Q-Tee Rais Rina Rais Palo Rais Pilar Rais Q-Bic Rais Rondo Rais Avant Rais Epoca Rais Poleo Rais Geo Rais Poleo täljsten

Tillbehör Specifikationer

2

19 20 22 24 26 28 30 34 35 36 37 38 39

40 - 43 44 - 51


Med en RAIS kamin får du - en unik design som skänker glädje i vardagen – även när det inte brinner i kaminen - god insyn till elden då glasen i en RAIS förblir rena - bekväm hantering med RAIS unika kalla handtag - glädjen som ligger i en kvalitet utöver det vanliga eftersom man har valt att utgå från de bästa materialen och de bästa lösningarna

RAIS är ett heldanskt produktionsföretag som tillverkar braskaminer, insatser och tillbehör i en modern produktionsmiljö som har det senaste inom robotteknik och mätutrustning. Kaminer som koncept och företaget RAIS har existerat i över 35 år - med sin början i det som tidigare var Ørskov Maskinfabrik i Frederikshavn. Fabriken grundades av familjen Ørskov som senare även etablerade Ørskov Stålskibsværft, i dag Orskov Yard. Maskinfabriken producerade till en början traditionella maskinkomponenter, under mitten av 1990-talet avyttrades företaget och övertogs av det schweiziska företaget Attika och fick därmed ett nytt namn. Namnbytet till RAIS A/S markerade starten på en ny era. I dag sysselsätter RAIS omkring 90 medarbetare inom utveckling, design och produktion av braskaminer och tillbehör. All produktion och distribution till hela världen utgår från Fredrikshamn.

3


rais design Från det allra första trevande strecket i skissblocket så kretsar våra tankar omkring kundens drömmar och vardag i bostaden. Vårt mål är alltid att skapa framsynta och innovativa värmekällor som bryter mot traditionerna och uppvisar suverän design. Med hjälp av enkla och gedigna medel kombinerar vi ett klassiskt snitt med nytänkande. RAIS erbjuder exklusiva och iögonfallande produkter som inte finns någon annanstans. I vår produktion sammanlänkar vi dåtid och framtid tack vare vår mångåriga erfarenhet, som är det fundament på vilket vi skapar nya produkter. En RAIS kamin borgar för en hög kvalitet både vad gäller design, materialval, tillverkning, värmeekonomi och miljöeffektivitet.

4


8

57

RAIS kaminer är märkta med det nordiska miljömärket Svanen. Det innebär att kaminerna tillhör de produkter som inom sin varugrupp belastar miljön minst. Kaminerna lever upp till stränga krav i hela processen från råvara till avfall, en process som kontrolleras och övervakas av de myndigheter som utfärdar miljömärket Svanen.

M ILJÖ ÄRK

T

M

05

SVANENMÄRKT

0

Detta garanterar att: - utsläppet av partiklar < 4 [g/kg] för fristående kaminer - utsläppet av partiklar < 4 [g/kg] för insatser - utsläppet av kolväten OGC är < 120 mg/m3 - verkningsgraden är minst 75 % Men Rais har gått längre än så och har verkningsgrader på upp till 80 %.

DU ELDAR MILJÖNEUTRALT NÄR DU ELDAR MED VED När du använder ren ved som är torr och tillför tillräckligt med luft kan man bara nätt och jämnt ana röken från skorstenen, vilket betyder att din eldning är miljöneutral. När träd växer upptar de CO2 från luften och när trädet sedan förruttnar eller förbränns avger det CO2 igen. Det går jämnt upp. Trä är en förnybar energiresurs och i Europa planteras det fler träd än det fälls. Försäljningen av ved ger en omsättning som även gynnar djur- och växtlivet i skogen. När man använder trä som bränsle sparar man på kol, olja och gas. Med en RAIS får du en förstklassig eldning där förbränningen ligger i topp, samtidigt som du tar extra stor hänsyn till miljön.

5


INSATSER 6

I ett modernt hus är eldstaden ofta en murspis, antingen diskret monterad i ett med väggen - eller utskjutande i rummet. En spisinsats kan även få en mer framträdande plats och bli en påtaglig del av arkitekturen. Några väljer till och med att placera den i väggen mellan två rum med en lucka i båda rummen. Det ger en speciell och iögonfallande eldstad och en varm mittpunkt i bostaden. Insatserna kan monteras med RAIS speciella Air-System vilket innebär att förbränningsluften till kaminen hämtas utifrån. Därmed påverkar kaminen inte klimatet inomhus i de lågenergihus där värme, fuktighet och frisk luft regleras med hjälp av intelligent teknik.. Det är även möjligt att installera ett system för värmeflyttning så att kaminen effektivt värmer upp flera rum.

rais2:1


En insats som ger hemmet en helt ny dimension, RAIS 2:1, är en insats med genomsyn för frimurning som har glasluckor på båda sidorna. Detta bidrar till att kaminen kan upplevas från två olika rum: njut av elden från köket – och från soffan. Elegant design i ett brett format med rena linjer som smälter in i det moderna hemmet. Högeffektiv förbränning som håller rutorna rena även vid låg effekt. Luckornas dubbelglas gör det möjligt att placera möbler nära kaminen. Handtaget på luckorna kan monteras till höger eller till vänster. Ena luckan kan eventuellt låsas. Ramen kan fås i olika storlekar.

Effekt

Rais 2:1

Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

3-9 kW 60-135 m2 79% 3,6 g/kg

MÅTT

(Ramens yttermått) (B-H)

746 - 489 mm

7


Lågenergihus - VI kunde inte undvara kaminen... I skrivande stund har familjen Christensen från Fredrikshamn bott i sitt nya lågenergihus klass 2015 i tre månader – tre vintermånader dessutom. I huset regerar en ny teknik som ser till att värmen från jord och sol håller temperaturen på 20 grader. - Men när vi kommer in från pulkabacken och vill ha det ett par grader varmare, ja då tänder vi upp en brasa, säger familjefadern Dan Christensen som bor i huset tillsammans med sin fru Charlotte och deras barn. RAIS-kaminen ger snabbt lite extra värme när familjen så önskar det – om morgonen, när det är mystid i soffan, vår och höst. Konvektionstekniken cirkulerar snabbt runt den varma luften i rummet, för andra värmekällor tar det upp emot ett dygn att ändra temperatur.

Rais 2:1

- När vi planerade det täta lågenergihuset fanns det en viss rädsla för att en eldstad skulle avge för mycket värme. Vi hade under en period bott i en sommarstuga där vi upplevde hur härligt det var med en kamin, så vi höll fast vid det. Den avger inte alls för mycket värme eftersom den kan brinna med låg effekt. Den är en jättemysig rumsavdelare så den lever mer än väl upp till förväntningarna, säger ägaren till det gröna huset. Arkitekten Kim Bæk från ARKINORD lägger stor vikt vid att insatsen, som är en RAIS 2:1, hämtar förbränningsluften utifrån via en luftkanal under golvet vilken etableras med standardiserade tillbehör. Jag är glad för alla de arkitektoniska möjligheter som finns med denna eleganta och strömlinjeformade insats, bland annat på grund av inmurningsramen. I det här fallet är murspisen placerad en liten bit inne i väggen och på ena sidan kompletterad med en murad vedhylla. Man blir inte besviken om man väljer en RAIS, säger han: ett dansk varumärke och en välbeprövad kvalitetsprodukt.

Rais 2:1 8


Rais 600 Arkitekternas klassiker, den ursprungliga RAIS-insatsen som producerats under många år men som idag är en tekniskt uppdaterad och modern insats. Ramen kan specialtillverkas och anpassas så att den passar i nästan alla öppna spisar eller uppfyller särskilda önskemål vid nybyggnation. Elegant, stilren framtoning. Finns även med glaslucka.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

3-7 kW 60-105 m2 75% 5,7 g/kg

MÅTT

(Ramens yttermått) (B-H)

750 - 636 mm

9


Rais 700

Denna nya klassiker har en design som passar i det superminimalistiska, arkitektritade hemmet eller i en bostad med klassisk inredningsstil. De rena linjerna fulländas av specialhandtaget som smälter in i designen. Gott om plats för stora vedträn ger en imponerande eldupplevelse. Enastående förbränning. Lucka i klassiskt stål och glas, eller enbart glas, i vitt eller svart.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

3-7 kW 60-105 m2 80% < 2,59 g/kg

MÅTT

(Ramens yttermått) (B-H)

864 - 574 mm

10


Odgård installerar en RAIS i sitt svenska torp När en av våra duktiga, danska industriella designers inreder rummen i ett svenskt torp, ja då kommer det nog inte som en överraskning för någon att både helhet och detaljer blir genomtänkta. Mads Odgård lever naturligtvis upp till sin egen slogan: design should be human and logical in form. Det är på inget sätt ologiskt att dra paralleller mellan Odgård och Raadvad, Holmegaard och Louis Poulsen. Men vilket blir svaret när Odgård får frågan om varför han väljer just RAIS, när han vill installera en eldstad? - RAIS 700 är en snygg eldstad. Ja, jag har naturligtvis valt den som enligt mitt tycke och smak är den vackraste som finns på marknaden. När Mads Odgård ska översätta ordet vacker, betyder det i detta sammanhang bland annat den mycket smala, minimalistiska ramen som inte ger många associationer till det traditionella begreppet insats. Inte för att det gör något, tvärtom: designern har även utvecklat en helt egen idé och murar in sin RAIS på ett helt eget sätt – genom att dra ut den tjugo centimeter in i rummet så att den går i linje med en golvplanka. Detalj och helhet. - När man tittar in i eldstaden ser man inte bara skivor utskurna i bestämda mått, nej de är utformade för att passa i eldstaden. Det lilla vågräta metallstycke som utgör handtag fungerar perfekt och har dekorerats med en liten pilsymbol - alla med känsla för stil och finess bara måste älska denna lösning...

Det som händer när gasen förbränns överst i eldstaden är hög teknologi – att förbränna den sista resten gas är något som andra producenter inte klarar av - det är imponerande, säger Mads Odgård. Det är det väl värt att tänka lite på... - Ja och dessutom, säger han, är det sällan som glaset sotar igen, förbränningen ser till att hålla den enormt breda luckan ren och man kan vid större vedinlägg få den att brinna väldigt länge.. En klar fördel när Odgård under den kalla, svenska vintern använder sitt torp. För att göra en lång historia kort så kan designern exakt tala om varför han valde sin RAIS. Och detta utan att ens nämna ordet design. Utsökt design är nämligen en självklarhet.

11


Rais 800

Insats i stående format som är enkel att placera. Smal ram som ligger i nivå med väggen, kan även monteras helt utan ram. Praktisk, stor brännkammare där veden kan stå eller ligga. Den stora, vackra glasluckan ger en elegant eldupplevelse. God förbränning och enkel hantering.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

3-7 kW 60-105 m2 77% 2,7 g/kg

MÅTT

(Ramens yttermått) (B-H)

502 - 822 mm

12


1970

2011

Designikon När designern Bent Falk 1970 skapade den första RAIS-kaminen på sitt skissblock anade han föga hur livskraftig hans design skulle visa sig vara. Han lyckades fånga ett uttryck som inte enbart exponerade tidsandan utan även uttryckte något som appellerade till människor i hela Europa under flera generationer. När den ursprungliga RAIS-designen introducerades var utgångspunkten en stark ambition att skapa en ny slags kamin som var helt och hållet genomtänkt – gällande både form, funktion och design. Och det lyckades.

Formen skiljer sig från utseendet hos tidigare värmekällor som ofta var dekorerade eller utformade så att de påminde om möbler. Alla dessa tokigheter lades åt sidan till fördel för en mer strikt stil utan överflödiga detaljer. Funktionen i sig avgjorde indelningen av kaminen i tre delar med värmeugnen överst, där det fanns ett inbyggt rörsystem för röken för att bättre utnyttja värmen. I ugnen kunde man även baka, steka eller värma tekannan. När det senare blev modernt att grilla anpassades designen efter det. I mittenpartiet fanns själva eldstaden med lucka. Längst ner fanns slutligen vedmagasinet.

Just den mycket funktionella och stilrena designen gällande både de fyrkantiga och de första runda modellerna skulle visa sig bli en förebild för de flesta andra kaminer som producerats sedan dess. Bent Falk skapade en klassiker. Designkollegan Erik Herløv sa: Du har designat en trendsättare. Att den dessutom var och blev en föregångare gällande kvalitet och hantverksmässigt utförande har inte gjort berömmelsen mindre. Sedan Bent Falk designade de första kaminerna har RAIS fortsatt utvecklingen med utgångspunkt i det funktionella och stilrena utförandet.

13


14

Rais Q-


Denna vackra hörninsats ger rummet både karaktär och liv. Kan passas in på ett flertal ställen, även i mindre rum. Två stora glaspartier ger en fin vy av brasan från båda sidorna. En modern insats med väl genomtänkt design av högsta klass. Enkel hantering.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

2-6 kW 30-90 m2 75% 3,4 g/kg

MÅTT

(Ramens yttermått) (B-H)

446/437 - 896 mm

Bic

Insats

15


K AMINER TILL NYA HUS Nybyggda bostäder är ofta välisolerade, täta och drivs med förnyelsebar energi från sol, vind, jord eller luft - plus eldstaden. Den levererar snabbt extra värme om och när det behövs, övriga energikällor kan man inte på samma sätt reglera med kort varsel. När man tänder upp i kaminen enbart för mysfaktorns skull måste den ha en god förbränning även vid låg effekt – och den måste kunna hålla rutan ren. Kaminer från RAIS har båda dessa egenskaper. Friskluftsanslutning underifrån

HÄMTAR LUFTEN UTIFRÅN...

Friskluftsanslutning underifrån

För att säkra ett optimalt inomhusklimat kan kaminer från RAIS hämta förbränningsluften utifrån. Denna teknologi gör det möjligt att använda kaminer även i lågenergihus där det är viktigt att kunna styra värme och luftkvalitet rent tekniskt. Vårt Air-System gör detta möjligt och det monteras dolt antingen i golvet eller i väggen bakom kaminen. Systemet ingår som standard till vissa modeller, till andra finns det som tillval. Friskluftsanslutning genom vägg

Dessutom finns ett så kallat Air-Kit som kopplar kaminen till uteluften. En diskret kåpa döljer anslutningen på kaminens baksida och utifrån syns endast ett diskret ventilationsgaller.

Air-Kit

16


DESIGN – I LINJE MED MODERNA HUS.. Tanken om Q-20 kom som en naturlig förlängning av den designmässiga andan i ett modernt hus. - Här ser vi att arkitekten normalt skapar en öppen planlösning med stora fönsterpartier som ger en vacker utsikt. Vi designade då en kamin som bygger på samma idé - stora enkla ytor och en öppen och vacker insyn till elden. En kamin som passar perfekt i de stora rum som finns i moderna hus, berättar Erwin Hauenstein, designer hos RAIS.

Den minimalistiska stilen i modern arkitektur, raka linjer och enkla detaljer, är med andra ord receptet även när det gäller en modern kamin? - Just precis. Enkla linjer. Den ståtliga höjden och den stilrena formen – även höjden och bredden på glasluckan bidrar. Till och med baksidan är fulländad. Det fanns även önskemål om att kaminen skulle kunna placeras mitt i ett rum och att den skulle kunna vändas efter behov.

- Vi ville inte enbart ha en genomförd design – form och funktion tillsammans skulle gå upp i en högre enhet. Därför fanns det ytterligare ett krav, att Q-20 skulle representera både bästa möjliga förbränningsteknik och lägsta möjliga mängd restpartiklar för att ta så stor hänsyn till miljön som möjligt. Plus att den skulle ha en bränsleeffektiv förbrukning, säger Erwin Hauenstein. Slutligen - efter en rad högteknologiska utmaningar – fanns det ett elementärt krav som måste

uppfyllas: handtaget skulle placeras så praktiskt som möjligt och leva upp till ambitionen gällande design och funktion. Det låter enkelt - men det är sällan lika enkelt som det låter... Men även det lyckades och det var verkligen ett nöje att kunna presentera den nya Q-20 för kunderna, säger chefsdesignern Erwin Hauenstein.

17


BRASKAMINER

Alla braskaminer från RAIS är framställda i en strömlinjeformad och klassisk design med tankarna riktade mot den moderna bostaden – funktionellt och enkelt. Vårt breda sortiment av modeller representerar ett spektra av valmöjligheter för alla typer av behov. Från slott till villa till lägenhet och till och med till den lilla sommarstugan. Se följande sidor. Hitta fler idéer på vår hemsida - www. rais.dk. Alla modeller kan anslutas till vårt Air-System så att kaminen hämtar förbränningsluften utifrån. Den optimerade förbränningen som en RAIS-kamin ger bidrar till en rad fördelar: ren ruta på grund av ett speciellt luftsystem och god nyttjandegrad - mäter man dessutom hänsynstagandet till miljön kan man nämna maximalt utbyte av veden och fin förbränning även vid låg effekt. Därtill tillkommer det behagliga och luftkylda handtaget som gör kaminen användarvänlig – det är inte nödvändigt att använda handske.

18


Rais Q-20 En design i absolut toppklass. Ser stor ut men i verkligheten tar den inte mycket plats. Underbart vacker kamin som kombinerar det kubistiska med det organiska. De stora rutorna med dubbelglas omgärdar elden på tre sidor, vilket ser snyggt ut – även när kaminen inte är tänd. Q-20 har ett integrerat, användarvänligt handtag. Möjlighet till vridsockel som gör att man kan vrida kaminen i valfri vinkel upp till 360 grader och anpassa placeringen av elden till var man befinner sig i rummet. Q-20 har ett integrerat Air-System, som hämtar förbränningsluften utifrån. Kan levereras med värmeackumulerande sten.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

3-7 kW 45-105 m2 79% 2,9 g/kg

MÅTT 426-426-1290 mm

(B-D-H)

19


20

Rais Viva


rais NYHET

Cirkelrund braskamin, enklare och mer stilrent kan det knappast bli. Helt slät yta och en stor lucka av glas. Viva kan fås med vridsockel så att eldstaden kan vändas enligt önskemål vilket ger ett otal placeringsmöjligheter. Finns även med sidoglas som ger insyn till elden från tre sidor - alla glas hålls anmärkningsvärt rena tack vare luftsystemet. Allt som allt så syns elden extra tydligt i en Viva. Kaminen har ett nyutvecklat, luftkylt handtag, skakroster och en smart utformad asklåda. Rökröret kan monteras ovanpå eller på baksidan av kaminen. Viva har Air-System som standard, dvs. att förbränningsluften kan hämtas utifrån.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

2-6 kW 30-90 m2 79 % 3,1 g/kg

MÅTT Ø444- 980 mm

(B-H)

21


rais NYHET Detta är RAIS´ nya förslag på en liten, funktionell och enkel kamin med ett kubistiskt utseende. Q-Tee passar för ett lägre värmebehov och i mindre rum. Snusförnuftig och klassisk design. En kamin som gränsar till gullig och som skänker rummet själ. Kaminen har ett luftkylt handtag, ett gediget stängningssystem samt skakroster och asklåda. Man kan antingen välja grundmodellen och ställa kaminen på golvet eller på en golvplatta – eller framhäva kaminen genom att placera den på en bänk eller t.ex. på en betongsockel. Q-Tee finns i tre olika höjder: 57 cm, 65 cm och 85 cm. Finns med lucka helt i glas eller lucka med stålram. Rökröret kan monteras ovanpå eller på baksidan av kaminen. Q-Tee kan fås med Air-System som tillval.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

2-6 kW 30 - 90 m2 80 % 0,8 g/kg

MÅTT 435 - 388 - 570/650/850 mm

22

(B-H)


Rais Q-tee

23


24

Rais rina


rais NYHET

Denna nya, vackra och funktionella kamin har en elegant avrundad framsida, snedställda sidor och kräver inte mycket utrymme. Rina har en stor glaslucka vilket betyder att elden framträder tydligt genom det stora glaset. Rina är ytterst lämplig i både villa och sommarstuga. Det nyutvecklade, luftkylda handtaget är enkelt och bekvämt att använda och stänger luckan perfekt. Kaminen har skakroster och en effektiv asklåda. Rökröret kan monteras ovanpå eller på baksidan av kaminen. Rina kan fås med Air-System som tillval, dvs. att förbränningsluften kan hämtas utifrån.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

2-6 kW 30-90 m2 79 % 3,1 g/kg

MÅTT Ø 461 - 410 - 900 mm

(B-D-H)

25


Vacker hög kamin med rena linjer i slimmat format som framhäver rummets volym. Den stora välvda glasdörren låter elden komma till sin rätt så att den kan beskådas från hela rummet. Lämpar sig extra bra för placering i ett hörn. Lucka av stål och glas, eller av enbart glas. Vridsockel och Air-System finns som tillval. Finns med öppet eller stängt vedmagasin.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

2-6 kW 30-90 m2 76% 3,9 g/kg

MÅTT 435 - 428 - 1240 mm

26

(B-D-H)

Rais Palo


Konstnärspar tände på dekorativ braskamin från Rais. Konstnärerna Inger och Jørgen Pedersen från Herning hade egentligen bara tänkt byta ut braskaminen i vardagsrummet. När de gick runt hos kaminåterförsäljaren bland de många olika modellerna tyckte de först att det kanske var lite hugget som stucket – den ena var väl lika bra som den andra? Men när återförsäljaren tände upp i en RAIS Pilar hände det något. - Den har ju en helt enormt insyn till elden, säger Inger Pedersen. Samtidigt fick de syn på ett foto av den oxiderade och därmed roströda varianten.

Där hemma hade paret just byggt sin ateljé på 450 kvadratmeter och med mellan tre och 6 meter i takhöjd, koppar utvändigt och en brunaktig stålkonstruktion invändigt. - Vi tände helt enkelt på just den kaminen. Vi övervägde priset en extra gång – men det fanns ingen återvändo... Nu är den en helt oumbärlig del av ateljéns miljö och jag är enormt fäst vid den. Innan Inger sätter igång i sin del av rummet tänder hon först en brasa i sin Pilar och vänder elden åt sitt håll. Det har nästan blivit en ritual. När flammorna rör sig bakom rutan både värmer det och skänker ro. Arbetsro. Välbehag.

- Inger vill gärna ha det lite varmare än jag vill, därför är det helt perfekt att vi kan vrida kaminen mot hennes hörn. När vi har en grupp gäster på besök för ett föredrag om konst, ja då vänder vi kaminen in mot rummet. Då får den stå där i bakgrunden och avge liv och värme, säger Jørgen Pedersen. Eftersom ateljén är välisolerad och har ett gott ljusinfall från de stora fönsterpartierna så räcker värmen från pelletskaminen och från Pilaren under en stor del av året – utan att använda golvvärmen. Braskaminen fyller alltså sin funktion både som värmekälla och som inspira-

tion i den kreativa miljön i rummet. Men inte nog med det. - Nej, jag tycker att den är så påfallande elegant och genialt konstruerad med sin höga, smäckra form och rör upp till taket att den blir en del av konsten - den är dekorativ i sig själv, säger Inger Pedersen. Till historien hör att paret senare valde en annan RAIS till vardagsrummet, en Q-20.

27


Vesta award 2009

Design med klass. Imponerande, cirkelrund braskamin som definieras av rena linjer och enkelhet. Manifesterar sig fint i rummet, speciellt om det är öppet upp till nock. Slät och fulländad yta. En enorm välvd glaslucka markerar framsidan och ger en imponerande vy av elden. Kan vridas 70, 160 eller 360 grader. Finns i två höjder 152 och 172 cm.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

2-6 kW 30-90 m2 76% 3,9 g/kg

MÅTT Ø440 - 1520/1720 mm

28

Rais Pilar

(B-D-H)


Som namnet antyder så är varje enskild kamin unik. Denna braskamin får sin unika yta genom en oxideringsprocess som försiggår under öppen himmel: vind, temperatur och regn skapar med förenade krafter ett underverk. Under upp till 5 veckor vrids kaminen manuellt för att patineringen ska bli jämn. Efter avslutad oxidering behandlas kaminen med en olja som framhäver den vackra och gyllene glöden. Ännu en Pilar Unik är redo att väcka begeistring och ge bostaden karaktär.

Rais Pilar uniq

29


Rais Q-Bic

30


Kubformad kamin - en skulptur i vardagsrummet... Uppseendeväckande stora glasytor ger insyn till elden från två håll. Med sin utsökta design dekorerar Q-BIC ett hem även utan eld. Fin och enkel design med en lucka som täcker hela sidoytan. Med vridsockel kan elden vändas mot världens alla hörn - allt efter humör. Med fast sockel är kaminen väl lämpad att stå i ett hörn.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

2-6 kW 30-90 m2 75% 3,4 g/kg

MÅTT 404 - 404 - 1060 / 1270 mm (B-D-H)

31


NYTTA OCH ESTETIK “Tendensen är helt klar: Kaminen är ett arkitektoniskt element i heminredningen. De nya inbyggda kaminerna är ett starkt arkitektoniskt redskap, som kombinerar den öppna spisens charm, kaminens nyttovärde och arkitektens estetik. Jag älskar möjligheterna att leka arkitektoniskt med eld överallt i bostaden”.

32

Mark Krebs, arkitekt, Bjerg Arkitektur www.bjerg.nu


Art of fire Design för det moderna hemmet är funktionell och enkel. Det är kvalitet i en exklusiv finish, i allt från minsta detalj till den stora helheten. Det klassiska formspråket är resultatet av dansk tradition, djupgående kunskaper och innovativt nytänkande. Det är dansk design skapad för att ge upplevelser, trivsel och effektiv uppvärmning. Vi kallar det ”Art of Fire” – ett kompromisslöst och estetiskt koncept baserat på 35 års engagemang att med nyfikenhet, mod och vilja utveckla något fulländat. Vi kompromissar aldrig med funktion, form eller kvalitet och vår bärande idé är att endast det bästa är gott nog vid inredningen av ett modernt hem.

33


Rais Rondo

The original. Fin och cirkelrund. Lika delar av modern klassiker och kulturarv. Tidlös kamin med bakfackshylla, eldstad och vedmagasin. Utformad med fina, rena linjer och dolda gångjärn. Toppmodernt luftsystem och förbränningsteknik. Vridsockel finns som tillval.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

3-8 kW 45-120 m2 80% 3,3 g/kg

MÅTT Ø 490 - 1030 mm

34

(B-D-H)


Rais Avant

Klassisk, robust kamin från RAIS! Enkel, elegant och funktionell. Tar minimalt med plats, slim line. Elegant framsida där den mycket stora glasrutan ger en fin vy över elden. Lätt rustik och raffinerad stil som passar i många hem. Stor eldstad där det kan eldas på riktigt. Klara, färdiga, elda! Brinner bra även vid låg effekt. God arbetshöjd. Vridsockel och värmeackumulering finns som tillval.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

2-7 kW 30-105 m2 76% 2,5 g/kg

MÅTT 510 - 440 - 1185 mm

(B-D-H)

35


Klassisk kamin med en design som står sig generation efter generation. Toppmodernt förbränningssystem, stor eldstad och plats för ved längst ned. Vedmagasinet kan täckas över med en plåt. Rustik gjutjärnslucka, stor glasruta och enkel hantering.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

2-7 kW 30-105 m2 76% 2,5 g/kg

MÅTT 510 - 408 - 1056 mm

36

Rais Epoca

(B-D-H)


Rais Poleo

Gedigen, organiskt utformad, klassisk kamin med stor eldstad. De rundade formerna gör den enkel att placera. Stor glaslucka som framhäver elden och sprider välbehag i rummet. Enkel hantering och toppmodern förbränningsteknik och luftsystem. Vedmagasinet kan täckas med en plåt. Finns i två höjder 95 cm och 106 cm.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

2-7 kW 30-105 m2 76% 2,5 g/kg

MÅTT 574 - 448 - 950 / 1058 mm (B-D-H)

37


Rais Geo Enastående kaminmodell med prisbelönt design, vackert utrustad med finsk natursten. Varje kamin har sin egen prägel, skapad av naturen själv... Fantastiska egenskaper eftersom det är en konvektionskamin som snabbt alstrar värme och har ett stenhölje som håller kaminen varm i upp till 15 timmar efter att förbränningen har upphört. Kan kombineras med Air-System, som hämtar luften utifrån, vilket gör den idealisk för passiv- eller lågenergihus. Finns i två höjder 126 cm eller 161 cm.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

3-8 kW 45-140 m2 79% 3,95 g/kg

MÅTT 450 - 450 - 1260 / 1610 mm (B-D-H)

38


TÄLJSTEN Klassiskt utformad kamin med rundad form som är lätt att placera. Sidor och topp är utrustade med karakteristiska, finska naturstenar som formats efter kaminen. De ackumulerar värmen och förlänger värmeavgivningen tre-fyra timmar efter att förbränningen upphört. Optimerad förbränningsteknik och stor brännkammare. Enkel hantering och användarvänlig höjd.

Effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/-20o C) Verkningsgrad Partiklar

2-7 kW 30-105 m2 76% 2,5 g/kg

MÅTT 574 - 448 - 1092 mm

(B-D-H)

Rais Poleo

39


Som bekant intresserar vi oss på RAIS mycket för både helhet och detaljer.

Därför ritar och tillverkar vi även funktionella och strömlinjeformade tillbehör till våra kaminer. Elegant och enkelt. Både våra varmluftsgaller, vedkorgar och spisverktyg är framställda i sedvanlig RAIS-kvalitet.

Praktisk, enkel och tidlös stålhylla för t.ex. ved. Gott hantverk. Kan även läggas ned och användas som bänk, försedd t ex med kuddar. Finns i två modeller - med två eller tre fack.

Vedhylla 2 fack H-B-D 98x31x36 Färg svart Vedhylla 3 fack H-B-D 149-31-36 Färg svart

Vedhylla

TILLBEHÖR

Helhet och detaljer

Värmeackumulering Finsk täljsten håller värmen... Sedan länge har man vetat att stenar som värms upp håller värme. Så fungerar det även när man fodrar en kamin med finsk täljsten: kaminen ackumulerar värmen och avger strålvärme under en längre tid. Därmed utnyttjas veden bättre. Exempelvis ger fyra kilo ved eftervärme i åtta timmar om man lägger den i en PILAR 172 försedd med 94 kg täljsten. Även till Q-20 och till Avant finns täljsten. Modellerna GEO och POLEO Täljsten har en utvändig kappa av sten. När exempelvis RAIS GEO är uppvärmd så avger den värme under 15 timmar.

40


rais tetra

rais NYHET

Spisverktyg i snygg design som pryder en strömlinjeformad kamin. Fin matchningseffekt mellan materialen stål, järn och betong. För montering på vägg eller stående på golv. Med stabil fot som säkrar stabiliteten. Med eldgaffel, borste och skyffel.

rais woodwall Elegant vägghållare i stål med väggplåt så att veden inte vidrör väggen. Alltid torr ved nära till hands. Enkel att montera.

41


rais carry

Smart, arkitektritad, stilren vedkorg i lättmetall. Passar in i de flesta miljöer. Finns i flera trendriktiga färger. Bekväm att bära och enkel att fylla/tömma.

rais NYHET

rais buteo Elegant RAIS-design där spisverktygen sitter i en organiskt formad hållare. Ger ett svävande intryck när den är monterad på vägg. Golvmodellen har en cirkelrund fot av betong för att den ska stå stabilt. Med eldgaffel, borste och skyffel.

42


RAIS VARMLUFTSGALLER Alla RAIS-produkter är framtagna med omtanke för att uppnå en kvalitetsdesign. Detta gäller även våra tillbehör som t.ex. varmluftsgaller som muras in tillsammans med en insats. När vi talar om insatser representerar de två olika typer av konvektion. Dels den som är inbyggd i kaminen, dels den som enligt reglerna ska etableras vid inbyggnad av kaminen - under och över kaminen. För insatser finns en angiven konvektionsareal som minimum beroende på vilket material som kaminen är inbyggd i och denna areal måste följas. Härmed säkerställer man att kaminen blir luftkyld och att väggen inte överhettas. För att enkelt kunna efterleva de kriterier som ställs har RAIS utformat konvektionslådor med galler som storleksmässigt passar till insatserna Q-BIC Insats, RAIS 2:1 och RAIS 700. Därtill kommer konvektionsgaller som stämmer överens med kaminernas bredd. Härmed får man en elegant helhet när gallren är lika breda som insatserna. Gallren finns i två modeller - med långa spår eller med hål. Gallret motsvarar höjdmässigt en tegelsten med bruk.

43


05

8

0

TEKNISKA DATA:  

6 kW 3-9 kW 60-135 m 2

 



140 kg  



B-B

B A-A



893

Hålets mått (BxH) 736 x 479 mm



 





FÖRKLARING TILL RITNING

A

Inbyggnadsmått – icke brännbart material  (se även bruksanvisning)















Tillbehör  -  x A x



Glaslucka Rökutgång: Topp Luftkylt handtag Air-System  och ben Teleskopben Ram med specialmått

Standard x x  x  x - -



SPECIFIKATIONER:

 

B





 Min. areal konvektionsgaller topp 800 cm2  botten 490 cm2

B

    

B-B





B F ramför golv som standard 30 cm om inte annat anges i bruksanvisningen.





V id installation ska bruksanvisning följas.



 

 













På grund av den tekniska utveckling som ständigt pågår förbehåller vi oss rätten att genomföra ändringar i såväl specifikationer som färger och utrustning utan varsel. Med förbehåll för fel i text, bilder och specifikationer.













A



E Avstånd till brännbart material till vägg på sidan. D Avstånd till brännbart material till vägg bakom kamin

Hålets mått (BxH) 736 x 479 mm



VIKT

Q Avstånd från centrum på rökutgången till topplattans bakre kant.





Se bruksanvisning

A-A

A



AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL

Min. areal konvektionsgaller topp 800 cm2 botten 490 cm2



Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)





EFFEKT

Inbyggnadsmått  frimurning





Spisinsatsens yttermått 807-466-910 mm Brännkammarens innermått  500-244-374 mm Inbyggnadsmått 736-479 mm Ramens yttermått (B-H) 746-489 mm Rökutgång (diameter) Ø150 mm

893

MÅTT (B-D-H)

B

44

T

Rais 2:1

M ILJÖ ÄRK

57

SPECIFIKATIONER

M


specifikationer INSATSER TEKNISKA DATA:

EFFEKT

B

Se bruksanvisning

VIKT

125 kg

Stållucka Rökutgång: Topp Air-System Ram med specialmått Adapter B

A

B



 

 



 

Hålets mått (BxH) 730 x 616 mm



 



Inbyggnadsmått – icke brännbart material  (se även bruksanvisning)   

 

Min. areal konvektionsgaller topp 800 cm2 botten 530 cm2







A

B

Hålets mått (BxH) 840 x 545 mm

A-A

B-B

A-A

B-B



























 





45 













  











B



























B



B

A



A





















A-A

B-B















Min. areal konvektionsgaller topp 700 cm2 botten 350 cm2







B-B









Inbyggnadsmått – icke brännbart material  (se även bruksanvisning) 



A



 

A-A

Tillbehör x  x x  x



Glaslucka

 

A-A

Standard x - x - - -



SPECIFIKATIONER:

Tillbehör x B x x

B-B

 



 



Stållucka, vänster- eller högerhängd Glaslucka, vänster- eller högerhängd Rökutgång: Topp B Luftkylt handtag A Air-System Ram med specialmått

Standard x - x x - -



SPECIFIKATIONER:

B-B



A-A



91 kg



VIKT

A

Hålets mått (BxH) 840 x 545 mm



 

A

B



AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL

Se bruksanvisning

Min. areal konvektionsgaller topp 700 cm2 botten 400 cm2



5 kW 3-7 kW 60-105 m 2

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL 

A

B

Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

Hålets mått (BxH) 724 x 586 mm

Inbyggnadsmått - frimurning 

825-485-535 mm 562-286-300 mm 840-545 mm 864-574 mm Ø150 mm



B

A

5 kW 3-7 kW 60-105 m 2



Spisinsatsens yttermått Brännkammarens innermått Inbyggnadsmått Ramens yttermått Rökutgång (diameter)



A

Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

MÅTT (B-D-H)

Min. areal konvektionsgaller topp 700 cm2 botten 350 cm2

Inbyggnadsmått frimurning



MÅTT (B-D-H)

EFFEKT

0

 



Spisinsatsens yttermått 700-480-570 mm Brännkammarens innermått 530-245-380 mm Inbyggnadsmått 724-545-586/730-580-616 mm Ramens yttermått 750-636 mm Rökutgång (diameter) Ø150 mm

8



TEKNISKA DATA:

05

Rais 700

57

Rais 600

M ILJÖ ÄRK T

M


specifikationer INSATSER 

C-C

 

TEKNISKA DATA: 



Se bruksanvisning 130 kg



Se bruksanvisning

Glaslucka Rökutgång: Topp och baksida Luftkylt handtag Air-System Ram med specialmått Ben

Standard x x x x - -

C-C

Tillbehör x x

VIKT B



 



A

Min. areal konvektions galler topp 1000 cm2 botten 660 cm2

A-A

A

E







B

A

B

Hålets mått (BxH) 425 x 858 mm

Hålets mått (BxH) 417 x 858 mm

140 kg

Rökutgång: Topp Luftkylt handtag Stållucka med glas Air-System Ram med specialmått

Min. areal konvektionsgaller topp 375 cm2 botten 225 cm2 Inbyggnadsmått – icke brännbart material (se även bruksanvisning)

A

E-E

E

SPECIFIKATIONER:







SPECIFIKATIONER:

Min. areal konvektionsgaller topp 500 cm2 botten 250 cm2

4,5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

A-A

A

mm mm mm mm mm

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL



VIKT

C

Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

Hålets mått (BxH) 492 x 810 mm

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL

426-418-850 288-288-500 417-425-858 446/437-896 Ø150

EFFEKT



5 kW 3-7 kW 60-105 m 2 

Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

Spisinsatsens yttermått Brännkammarens innermått Inbyggnadsmått Ramens yttermått (B-H) Rökutgång (diameter)



EFFEKT

Inbyggnadsmått - frimurning 

MÅTT (B-D-H)

B-B

 

A-A

Standard x x x - -

Tillbehör x x





 B-B

A-A



 A

B

A

 

B

 

B



 

541-490-948 mm 370-380-411 mm 492-810 mm 502-822 mm Ø 150 mm



Spisinsatsens yttermått C Brännkammarens innermått Inbyggnadsmått Ramens yttermått Rökutgång (diameter)

 

Inbyggnadsmått - frimurning

MÅTT (B-D-H)

 

A

 

TEKNISKA DATA:

Rais Q-BIC Insats





Rais 800

 



 





C





Min. areal konvektionsgaller topp 500 cm2 botten 250 cm2

E



C-C



 



A

B

C



  



D-D



 

C-C

 

D



 B

D

 

 



C

 

 

 





 

 







B



Hålets mått (BxH) 425 x 858 mm

B-B



46

D

 



 

D







C

Hålets mått (BxH) 417 x 858 mm



B-B











 B

C



E





C







A















B-B

A-A

896





 C

Hålets mått (BxH) 490 x 810 mm









 C





C-C







C



B-B





B



C



A





Inbyggnadsmått – icke brännbart material

 (se även bruksanvisning) 

E-E



 




specifikationer BRASKAMINER TEKNISKA DATA:

Rais Viva 98

05

05

0

M ILJÖ ÄRK T

57

8

M

8

57

Rais Q-20

M ILJÖ ÄRK T

M

0

TEKNISKA DATA:

MÅTT (B-D-H)

MÅTT (B-D-H)

Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-System anslutning Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta Avstånd från golv till centrum rökutgång baksida

426-426-1290 mm 308-275-558 mm Ø150 mm 213 mm 121 mm 1250 mm 1170 mm

EFFEKT Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

5 kW 3-7 kW 45-105 m 2

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL Till vägg från sidan ( lucka ) Till vägg från sidan ( glas ) Till vägg från baksida

600 mm 300 m m 150 mm

VIKT

155 kg 20 kg

- för ackumuleringssten

SPECIFIKATIONER: Rökutgång: Topp och baksida Stållucka med glas Vridsockel med vridbar rökstos Air-System Värmesten

Standard x x - x -

Tillbehör x x

Braskaminens yttermått Ø444-980 mm Brännkammarens innermåt 295/320-225-393 mm Rökutgång (diameter) Ø150 mm Avstånd från centrum till topplattans bakkant 220 mm Avstånd från golv till centrum Air-System anslutning 120 mm Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta 920 mm Avstånd från golv till centrum rökuttag bak 845 mm

EFFEKT Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

4,5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL Till vägg från sidan Till vägg från baksida Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas

VIKT

400 mm 100 mm 50 mm 98 kg

SPECIFIKATIONER:

Standard x - x x x x -

Glaslucka Sidoglas Luftkylt handtag Rökutgång: Topp och baksida Skakroster och asklåda Air-System Vridsockel med vridbar rökstos

Tillbehör x x

A









150



. 1290

426 .

600/300

A-A

.

A

.



47


specifikationer BRASKAMINER 0

Braskaminens yttermåt 435-388-570/650/850 Brännkammarens innermått 310-280-220 Rökutgång (diameter) Ø150 Avstånd från centrum till topplattans bakkant 131 Avstånd från golv till centrum Air-System anslutning (vägg) 110/190/390 Avstånd från kaminens baksida till Air-System (golv) 205 Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta 456-642-842

mm

Braskaminens yttermått 461-410-900 mm Brännkammarens innermått 295-225-393 mm Rökutgång (diameter) Ø150 mm Avstånd från centrum till topplattans bakkant 179 mm Avstånd från golv till centrum Air-System anslutning 119 mm Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta 786 mm

mm

EFFEKT

mm mm mm mm mm

Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

EFFEKT Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

4,1 kW 2 - 6 kW 30 - 90 m 2

Till vägg från sidan Till vägg från baksida Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas

VIKT

275 mm 350 mm 50 mm

SPECIFIKATIONER:

Standard - x x x x -

Tillbehör x x

Standard x x x x x



 



 

 



 A

48







 



 







 



A





A-A A A-A



 A

A

Tillbehör -





  A-A



105 kg



 A





VIKT

50 mm

A-A



A

A

350 mm 150 mm

Glaslucka Rökutgång: Topp och baksida Luftkylt handtag Skakroster och asklåda Air-System

A-A



Till vägg från sidan Till vägg från baksida Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas

SPECIFIKATIONER:

80/83/95 kg

Glaslucka Stållucka med glas Rökutgång: Topp och baksida Luftkylt handtag Skakroster och asklåda Air-System

4,5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL



0

MÅTT (B-D-H)

MÅTT (B-D-H)

A

8

TEKNISKA DATA:

TEKNISKA DATA:



05

Rais Rina

05

57

8

M ILJÖ ÄRK T

M

57

Rais q-tee

M ILJÖ ÄRK T

M

A














specifikationer BRASKAMINER Rais Pilar 172 / 152

8

0

Rais Q-BIC 127 / 106

TEKNISKA DATA:

TEKNISKA DATA:

TEKNISKA DATA:

MÅTT (B-D-H)

MÅTT (B-D-H)

MÅTT (B-D-H)

435-428-1240 mm 275-245-475 mm Ø 150 mm

207 mm

120 mm

1219 mm

H: 1720/1520

H: 1240

2000 mm

250 mm

125 mm

1875 mm

Tillbehör x x x

1750 mm

Standard - x x - x -

1625 mm

1500 mm

1375 mm

1250 mm •

375 mm

250 mm

mm mm

Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

4,5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL (låst modell) Till vägg från sidan 2000baksida mm Till vägg från 1875 mm Avstånd till brännbart m/snurrfot Till brandvägg 1750 vid mmsidor och baksida rekommenderas 1625 mm Till brandvägg baksida 1500 mm 1375 mm VIKT 1250 mm SPECIFIKATIONER: 1125 mm Luftkylt handtag 1000 mm Vridsockel med vridbar rökstos 875 mm Air-System 750 mm Rökutgång topp 625 mm 500 mm 375 mm 250 mm 125 mm 0m

350 mm 350 mm 750 mm 100 mm 300 mm •

B: 404 kg 153/143 •

D: 404

Standard x - x x

Tillbehör x -

125 mm

1750 mm

1625 mm

1625 mm

1375 mm

1250 mm

B:435 435

• •

1125 mm 1000 mm

D: 428

1375 mm 1250 mm

1250 mm

1125 mm

1125 mm

1000 mm

875 mm

H:1240 1240

750 mm 625 mm 500 mm

750 mm 625 mm 500 mm

375 mm 250 mm

125 mm

125 mm

202

350/750 750

C:

D: 404

125 mm

0m

0m

49

228

150/950

C:

Y:

50/950

207 C:

X: 400

• •

500 mm

250 mm

B:404 404

625 mm

250 mm

Y: 150

750 mm

375 mm

• •

875 mm

375 mm

0m

350 750

1500 mm

1375 mm

1000 mm

875 mm

1750 mm

1500 mm

H:1720/1520 1720/1520

1500 mm

1625 mm

Y:

Y:

750

02

C:

. Ø456 456 .•

1875 mm

1270/1060 H: 1270/1060

1875 mm

2000 mm

·228 220·

207

X: 400

2000 mm

1750 mm

150/950

C:

Y:

X:

0m

Y: 150

X: 150/950

0m

1875 mm

1375 mm

Topplatta rostfritt 1125 stål mm Glaslucka 1000 mm Rökutgång: Topp och 875baksida mm C: 218 H: 896 Vridsockel med vridbar rökstos 750 mm Air-System 625 mm Värmeackumuleringssten 500 mm

375 mm

200/170 kg

SPECIFIKATIONER:1250 mm

x x - x x

500 mm

1500 mm

B: 446

mm mm mm

EFFEKT

D: 428 Tillbehör •

100

B:Standard 435 •

VIKT

Y:

400 mm 150 mm 950 mm • Ø456 220 mm

1625 mm

125 kg

Rökutgång: Topp och baksida x 1125 mm Vridsockel med vridbar rökstos - 1000 mm Slutet vedmagasin - 875 mm Luftkylt handtag x 750 mm Air-System - 625 mm Glaslucka -

2000 mm

1125 mm

Till vägg från sidan Till vägg från baksida 2000 mm Avstånd till brännbart m/snurrfot 1875 mm Till brandvägg och 1750 mm X: sidor 200och baksida till rekommenderas

50 mm

1500 mm

SPECIFIKATIONER: 1250 mm

1000 mm

400 mm 150 mm

1625 mm 1375 mm

5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

Braskaminens yttermått 404-404-1270/1060 Brännkammarens innermått 288-288-500 Rökutgång (diameter) Ø150 Avstånd från centrum till topplattans bakkant 202 Avstånd från golv till centrum Air-System anslutning 120

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL (låst modell)

Till vägg från sidan 2000 mm Till vägg från baksida 1875 och mm Till brandvägg 1750 mm rekommenderas till sidor och baksida

VIKT

875 mm

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL

750 mm

Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

625 mm

5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

500 mm

EFFEKT

Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

375 mm

EFFEKT

250 mm

1111 mm

125 mm

Braskaminens yttermått Ø440-1720/1520 mm Brännkammarens innermått 275-245-475 mm Rökutgång (diameter) Ø150 mm Avstånd från centrum till topplattans bakkant 220 mm Avstånd från golv till centrum Air-System anslutning 175 mm Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta 1282 mm Avstånd från golv till centrum Rökutgång baksida 1386 mm

0m

Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-System anslutning Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta Avstånd från golv till centrum Rökutgång baksida

H: 1270/1060

0

05

05

57

8

M ILJÖ ÄRK T

M

57

Rais palo

M ILJÖ ÄRK T

M


specifikationer BRASKAMINER

mm mm mm

138 kg

1500 mm

H: 1030 •

Y: 100

255 245 •

C:

1625 mm

Tillbehör x • • x x -

X: 500

1750 mm

1375 mm 1250 mm 1125 mm

1000 mm

Ø490 Ø510 Ø490

1030 mm 943 mm

EFFEKT

4,5 kW 2-7 kW 30-105 m 2

1875 1875mm mm 1750 mm 1750 1750mm mm AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL 1625 mm Till vägg från sidan 350 mm 1625 mm 1625 mm Till1500 vägg mm från baksida 175 mm 1500 mm 1500 mm Till1375 brandvägg mm och 1375 mm till1375 sidormm och baksida rekommenderas 50 mm 1250 mm 1250 1250mm mm VIKT 138 kg 1125 mm 1125 1125mm mm 1000 mm • B: 1000 SPECIFIKATIONER: Standard 446 • •• Tillbehör 1000mm mm • • B: 875 mm Topp och baksida B:446 446 Rökutgång: x 875 875mm mm Vridsockel - 750 mmmed vridbar rökstos • x 750 750mm mm • • Luftkylt handtag x 625 mm Air-System x 625 625mm mm 500 mm Värmeackumuleringssten - x 500 500mm mm 375 mm 375 375mm mm 250 mm 250 250mm mm 125 mm 125 125mm mm • 0m • • 00mm Y: 100 Y:Y:100 175 100 •

H: 896 896 H: H: 896

50 mm

1875 mm

133 mm

Nominell effekt 2000 mm Effekt 2000(min. mm - max.) 2000 mm (v/20 gr.) Uppvärmning 1875 1875mm mm

4,5 kW 2-7 kW 30-105 m 2

1875 mm 1750 1750mm mm AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL 1750 mm Till vägg från sidan 350 mm 1625 mm 1625 mm 1625 Till väggmm från baksida 175 mm 1500 1500mm mm Till brandvägg 1500 mm och 1375 mm 1375 mm till sidor och baksida rekommenderas 50 mm 1375 mm 1250 1250mm mm 1250 VIKT mm 123 kg 1125 1125mm mm 1125 mm 1000 1000mm mm SPECIFIKATIONER: Standard • • Tillbehör • • B: 1000 mmTopp och baksida B:446 446 Rökutgång: x • B: 446 • 875 875mm mm 875 mm Luftkylt handtag x 750 mm 750 mm • • Air-System x 750 mm • 625 625mm mm Täckplåt vedmagasin - x 625 mm 500 500mm mm 500 mm 375 375mm mm 375 mm 250 250mm mm 250 mm 125 125mm mm 125 mm •• 00m m • 0m Y:Y:100 175 100 Y:

• •

C: 223 218 C: C:218 218

500 mm 100 mm

Nominell effekt 2000 mm Effekt 2000 mm 2000(min. mm- max.) 1875 mm (v/20 gr.) Uppvärmning

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL

Standard - x Ø490 - x - x x

223 mm

EFFEKT

5 kW 3-8 kW 45-120 m 2

Till vägg från sidan 2000 mm Till vägg från baksida 1875 och mm Till brandvägg 1750 mm rekommenderas till sidor och baksida 1625 mm VIKT 1500 mm 1375 mm SPECIFIKATIONER: mm Topplatta 1250 täljsten Bakfack 1125 mm 1000 mm Bakfacksplatta täljsten Rökutgång: Topp 875 mmoch baksida Vridsockel750 medmm vridbar rökstos Luftkylt handtag 625 mm Air-System 500 mm 375 mm 250 mm 125 mm 0 m mm 2000

H:896 896 896 H:H:

mm

Braskaminens yttermått 510-408-1056 mm Brännkammarens innermått 360-240-380 mm Rökutgång (diameter) Ø150 mm Avstånd från centrum till topplattans bakkant 121 mm Avstånd från golv till centrum Air-System anslutning 118 mm Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta 1015 mm Avstånd från golv till centrum Rökutgång baksida 928 mm

510-440-1185 mm 360-240-380 mm Ø150 mm

.

• • •

510

.

.

100

•• •

C: .181 218 . 218 C: C: 218

Braskaminens yttermått Brännkammarens innermått Rökutgång (diameter) Avstånd från centrum till topplattans bakkant Avstånd från golv till centrum Air-System anslutning Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta Avstånd från golv till center rökutgång baksida

EFFEKT Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

MÅTT (B-D-H)

MÅTT (B-D-H)

mm mm mm

•• •

.

510

.

.

625 mm 500 mm 375 mm

1056

H: 1030

750 mm

1185

875 mm

250 mm 125 mm 0m

245

: 500

50

Y: 100

.

05

8

TEKNISKA DATA:

X: 200 X: X:200 350 200

Braskaminens yttermått 490 - 1030 Ø Brännkammarens innermått 336-289-345 Rökutgång (diameter) Ø150 Avstånd från centrum till topplattans bakkant 255 Avstånd från golv till centrum Air-System anslutning 120 Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta 992 Avstånd från golv till centrum Rökutgång baksida 892

Rais Epoca

X: 200 X:X: 350 200 200

MÅTT (B-D-H)

05

TEKNISKA DATA:

0

M ILJÖ ÄRK T

TEKNISKA DATA:

8

M

57

Rais Avant

57

Rais rondo

M ILJÖ ÄRK T

M

0


specifikationer BRASKAMINER

EFFEKT 4,5 kW 2-7 kW 30-105 m 2

H:896 896 H:H: 896

1875 mm 1875 mm 1750 mm 1750AVSTÅND mm TILL BRÄNNBART MATERIAL 1750 mm vägg från sidan 350 mm 1625 mm 1625Till mm 1625 Till mm vägg från baksida 175 mm 1500 1500mm mm Till brandvägg och 1500 mm 1375 mm 1375till mm sidor och baksida rekommenderas 50 mm 1375 mm 1250 1250mm mm 1250 VIKT mm 131/137 kg 1125 1125mm mm 1125 mm 1000 mm 1000SPECIFIKATIONER: mm Standard Tillbehör • • B: 1000 Rökutgång: mm B:446 446 • • Topp och baksida • B: 875 446 • x 875mm mm 875 mm Vridsockel med vridbar rökstos - x 750 750mm mm Täckplåt vedmagasin - • • x 750 mm • 625 Luftkylt handtag x 625mm mm 625 mm Air-System x 500 500mm mm 500 mm 375 375mm mm 375 mm 250 250mm mm 250 mm 125 125mm mm 125 mm •• 00m m • 0m Y:Y:100 175 100 Y: 100

MÅTT (B-D-H)

MÅTT (B-D-H) Braskaminens yttermått 574-448-1092 Brännkammarens innermått 360-240-380 Rökutgång (diameter) Ø 150 Avstånd från centrum till topplattans bakkant 224 Avstånd från golv till centrum Air-System anslutning 120 Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta 1017 Avstånd från golv till centrum Rökutgång baksida 930

Braskaminens yttermått 490-490-1260/1610 mm Brännkammarens innermått 288-288-500 mm Rökutgång (diameter) Ø150 mm Avstånd från centrum till topplattans bakkant 225 mm Avstånd från golv till centrum Air-System anslutning 120 mm Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta 1039 mm Avstånd från golv till centrum Rökutgång baksida 1365 mm

EFFEKT Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

Nominell effekt Effekt (min. - max.) Uppvärmning (v/20 gr.)

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL Till vägg från sidan Till vägg från sidan (låge) Till vägg från baksida Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas

VIKT

-

Sidobeklädnad Sidobeklädnad täljsten Topplatta stål Ackumuleringssten Låge i stål Luftkylt handtag Air-System Rökutgång Topp och baksida (Geo 161) Rökutgång topp (Geo 126) Fönster

50 mm

Standard x x x x x x x x x x

-

mm

172 kg 75 kg Standard x x x - - x

Sidobeklädnad täljsten Topplatta täljsten Rökutgång: Topp och baksida Vridsockel med vridbar rökstos Täckplåt vedmagasin Luftkylt handtag Air-System

Tillbehör x x x -

175

224 .

574

H: 1610/1260

X:

225

Y: 300 •

C:

.

300

490 450 •

.

.

51

05

05

. 950/1058

mm

50 mm

varav täljsten

SPECIFIKATIONER:

Tillbehör -

C:218 C: C: 218 . .224 218

200

X:200 X:X: 200 350

.

mm

350 mm 175 mm

VIKT

•• •

.

574

mm

4,5 kW 2-7 kW 30-105 m 2

Till vägg från sidan Till vägg från baksida Till brandvägg och till sidor och baksida rekommenderas

330 / 450 kg 225 / 345 kg

SPECIFIKATIONER:

mm mm mm

AVSTÅND TILL BRÄNNBART MATERIAL

400 mm 300 mm 300 mm

varav täljsten

8

EFFEKT

5 kW 3-8 kW 45-120 m 2

•• •

.

05

TEKNISKA DATA:

350

Nominell effekt 2000 mm 2000Effekt mm (min. - max.) 2000 Uppvärmning mm (v/20 gr.) 1875 mm

TEKNISKA DATA:

täljsten

.

mm

Rais Poleo 106

1092

mm

0

.

mm

8

M ILJÖ ÄRK T

mm

Rais geo 126 / 161

M

57

mm mm mm

0

M ILJÖ ÄRK T

MÅTT (B-D-H)

M

57

TEKNISKA DATA: Braskaminens yttermått 574-448-950/1058 Brännkammarens innermått 360-240-380 Rökutgång (diameter) Ø 150 Avstånd från centrum till topplattans bakkant 224 Avstånd från golv till centrum Air-System anslutning 120 Avstånd från golv till centrum rökutgång topplatta 909/1017 Avstånd från golv till centrum Rökutgång baksida 822/930

8

57

Rais Poleo 95 / 106

M ILJÖ ÄRK T

M

0


På grund av den tekniska utveckling som ständigt pågår förbehåller vi oss rätten att genomföra ändringar i såväl specifikationer som färger och utrustning utan varsel. Med förbehåll för fel i text, bilder och specifikationer.

w w w. r a i s . c o m

Rais Katalog 2011-2012 SE  
Rais Katalog 2011-2012 SE  

Rais brændeovne og indsatse