Page 1

2012 - 2013


Indsatse 6 Rais 5001 7 Rais 5002 8 Rais 5003 9 Rais 700 10 Rais 2:1 12 RAIS Q-Bic indsats 14 Rais Q-Tee indsats 15

Brændeovne 16 Rais Viva 120 17 RAIS Viva 98 18 Rais Q-20 21 Rais Rina 23 Rais Q-Tee væghængt 24 RAIS Q-Tee 25 Rais Pilar 26 Rais Palo 28 Rais Rondo 29 Rais Q-Bic 30 Rais Epoca 32

FEDTSTENSOVNE 34 RAIS Poleo fedtsten RAIS Rina fedtsten Rais Juno

35 36 38

Tilbehør 40 Specifikationer 46

2

Vores løbende tekniske udvikling gør, at der kan ske ændringer i specifikationer, farver og udstyr. Og vi tager forbehold for evt. fejl i tekst, data og fotos.


BACK TO BASIC

du fyrer miljøneutralt med brænde Når du bruger tørt og rent brænde og giver luft nok, aner man kun lige akkurat røgen fra skorstenen. Og din fyring er miljøneutral. Når træer vokser op, optager de CO2 fra luften. Når træ forrådner eller forbrændes, afgiver det CO2 igen. Det går lige op. Træ er en fornybar ressource, og i Europa plantes der flere træer, end der fældes.

Salg af brændsel giver omsætning, der også gavner dyre- og plantelivet i skoven. Når der bruges træ som brænde, spares der på kul, olie og gas. Med en RAIS fyrer du på første klasse. Så er forbrændingen helt tip-top, og du tager ekstra godt hensyn til miljøet.

3


DESIGN - i tråd med moderne huse.. - et unikt design, til glæde i hverdagen - også når der ikke er ild i ovnen - flot udsigt til ilden, en RAIS holder ruderne rene - behagelig betjening, en RAIS har koldt håndtag - fornøjelsen ved den ekstraordinære kvalitet, fordi der altid er valgt de bedste materialer og løsninger · konstant visionære og innovative varmekilder, der bryder med traditionen og demonstrer suverænt design. Vi kombinerer et klassisk snit med nytænkning i kraft af enkle og gedigne virkemidler. · RAIS tilbyder eksklusive og iøjefaldende produkter, der ikke fås andre steder. Samtidig forbinder vi fortid og fremtid, da vores mangeårige erfaring er det fundament, vi skaber nye produkter på.

En RAIS brændeovn er garanti for høj kvalitet i design, materialevalg, fabrikation, varmeøkonomi og miljøeffektivitet.

Tanken om RAIS 500 kom som en naturlig forlængelse af den designmæssige ånd i det moderne hus. Den minimalistiske stil med rette linjer og enkle virkemidler i den nyere arkitektur er altså opskriften også for den helt moderne brændeovn? - Ja netop. De enkle linjer. Den flotte højde og lukkede form hele vejen op og ned. Bredde og højde på glaslågen.

4

- Vi ville ikke bare have et godt design. Form og funktion skulle gå op i en højere enhed. Ambitionerne om både design og funktion. Det lyder enkelt - men er det sjældent... Men også det lykkedes, og det var virkelig en fornøjelse, da RAIS 500 var en realitet og klar til kunderne, siger udviklingschef Villy Jacobsen.


RAIS er en gennemdansk produktionsvirksomhed, der skaber brændeovne, indsatse og tilbehør i et moderne produktionsmiljø med nyeste robotteknologi og måleudstyr. Men brændeovnskonceptet og virksomheden RAIS har eksisteret i mere end 35 år - med udspring i den tidligere Ørskov Maskinfabrik i Frederikshavn.

Fabrikken blev stiftet af Ørskov-familien, der senere også etablerede Ørskov Stålskibsværft, nu Orskov Yard. Maskinfabrikken producerede i begyndelsen traditionelle maskinkomponenter og blev i midten af 1990’erne afhændet og overtaget af det schweiziske selskab, Attika, og fik nyt navn. Skiftet til RAIS A/S markerede begyndelsen til en ny epoke.

I dag beskæftiger RAIS omtrent 90 medarbejdere inden for udvikling, design og produktion af brændeovne og tilbehør. Al produktion og distribution til hele verden foregår fra Frederikshavn.

5


INDSaTSE I arkitektegnede eller personligt designede nye boliger er ildstedet i dag typisk en indmuret pejs. Det samme gælder, når 60’er- eller 70’er-parcelhuset renoveres til en topmoderne bolig. Her er det snarere reglen end undtagelsen, at pejseindsatsen tænkes ind som et lunt og hyggeligt omdrejningspunkt for familiens liv og hverdag i huset. I den helt moderne bolig er der også tænkt energioptimering. Her sørger ildstedet for den hurtige varme efter behov. Brændeovne fra RAIS er højteknologisk kram, der - efter ønske - kan hente forbrændingsluften udefra, styret af snild teknik, så det ikke påvirker indeklimaet i huset! Man kan også vælge en løsning, hvor man effektivt udnytter pejsens varme i flere rum via varmeflytning.

6


rais Nyhed

Rais 500

DATA Effekt (min-max) Opvarmer (v/-20o C) Virkningsgrad Partikler Rammens ydre mål (B-H)

4-8 kW 60-120 m2 80% < 1,8 g/kg 764-506 mm

1

Ny super stilren indsats med en vifte af arkitektoniske muligheder for unikke, klassiske løsninger i hjemmet. Også i eksisterende ildsteder. Med en markant rude i fronten kan ilden leve flot og centralt i rummet i samspil med murenes flader. Elegant og diskret håndtag. Glaslåge eller klassisk låge i stål, der kan højre- eller venstrevendes. Plads til store brændestykker, enestående forbrænding og fine miljødata. Kan tilslutttes AIR-System via bund eller bagvæg.

7


Rais 500

2

Versionen med glas på to sider manifesterer et fremtrædende ildhjørne. Den strømlinede indsats integrerer sig smukt i det moderne hjem. Elegant og diskret håndtag, nem betjening via fronten. Glaslåge eller klassisk låge i stål, der kan højre- eller venstrevendes. Plads til store brændestykker, enestående forbrænding og fine miljødata. Kan tilslutttes AIR-System via bund eller bagvæg.

DATA Effekt (min-max) Opvarmer (v/-20o C) Virkningsgrad Partikler Rammens ydre mål (B-D-H)

8

4-8 kW 60-120 m2 80% < 1,8 g/kg 739-506-506 mm


RAIS 500-3 med glas på alle tre sider giver hjemmet en unik karakter. Der er indsyn til masser af ild, og ovnen vil blive en central hyggespreder i boligen. Elegant og diskret håndtag, nem betjening. Glaslåge eller klassisk låge i stål, der kan højre- eller venstrevendes. Plads til store brændestykker, enestående forbrænding og fine miljødata. Kan tilslutttes AIR-System via bund eller bagvæg.

Rais 500

3

DATA Effekt (min-max) Opvarmer (v/-20o C) Virkningsgrad Partikler Rammens ydre mål (B-D-H)

4-8 kW 60-120 m2 80% < 1,8 g/kg 714-506-506 mm

9


Rais 700 Klassiker designet til det superminimalistiske arkitekttegnede hjem eller den tidløse indretning. De rene linjer fuldendes af det særlige håndtag, man næsten kun aner. Plads til store brændestykker og giver et imponerende flammebillede. Enestående forbrænding. Klassisk låge i stål og glas eller ren glaslåge, i hvid eller sort. Kan tilsluttes Air-System via bagvæg eller højre side.

DATA Effekt (min-max) Opvarmer (v/-20o C) Virkningsgrad Partikler Rammens ydre mål (B-H)

10

3-7 kW 60-105 m2 80% < 2,59 g/kg 864 - 574 mm


DESIGN ER EN SELVFØLGE.. Når den danske industrielle designer Mads Odgård indretter sig i sin svenske ødegård, lever han naturligvis op til sit eget slogan: design should be human and logical in form. - Jeg har selvfølgelig valgt den flotteste på markedet, en RAIS 700... Mads Odgård fremhæver især den meget smalle, minimalistiske ramme. Han har indmuret RAISen sådan, at den trækkes lidt frem i rummet og flugter med en gulvplanke. Detalje og helhed.

- Når man så kigger ind i ovnen, er der ikke bare plader skåret ud i mål, nej de er formet til ovnen. Og det lille vandrette metalstykke, som udgør grebet, fungerer perfekt med en fin lille pil som symbol. Enhver Mercedesejer vil synes om den løsning... Og så sker der noget magisk, når gassen forbrændes øverst i brændkammeret - det med at afbrænde de sidste gasser, det kan de andre producenter ikke - men her er det imponerende, siger Mads Odgård.

Han siger også, at ovnen sjældent soder, og at forbrændingen holder glasset rent på den vældig brede låge. Desuden kan den brænde igennem - en god ting i den svenske vinter, når Odgård skifter til ødegård. Mads Odgård nævner ikke ordet design. Godt design er en selvfølge.

11


RAIS 2:1

..sørger for hurtig, ekstra varme efter behov I et helt nyt lavenergihus i Frederikshavn sørger RAISen for lidt ekstra varme, når familien ønsker det. Om morgenen. Når det er sofatid. Forår. Efterår. Efter en tur på kælkebakken. Konvektionsteknikken cirkulerer i en fart den varme luft i rummet. De andre varmekilder bruger et døgns tid for at skifte temperatur. - Og den giver ikke for meget varme den kan brænde med lav effekt, siger ejeren, Dan Christensen.

12

Arkitekt Kim Bæk fra ARKINORD lægger vægt på, at indsatsen henter forbrændingsluften udefra via en luftkanal under gulvet. Og på ovnens mange arkitektoniske muligheder, bl.a. på grund af indmuringsrammen. Og så går man ikke fejl af en RAIS, siger han: dansk varemærke, et gennemprøvet kvalitetsprodukt.


Rais 2:1

Her er ovnen, der tilfører hjemmet en ny dimension. Som gennemgående ovn til indmuring med rude til begge sider skaber den oplevelser i to rum: se ilden fra køkkenet - og fra sofaen. Enestående smukt bredformat - et design med rene linjer, som flot matcher det moderne hjem. Dertil kommer en yderst effektiv forbrænding, der tillige holder ruderne rene selv ved lav effekt. Og med dobbelte glas i lågerne kan man møblere tæt på ovnen. Lågen kan højre- eller venstrevendes. Den ene side kan eventuelt låses. Rammen kan tilpasses i størrelsen.

DATA Effekt (min-max) 3-9 kW Opvarmer (v/-20o C) 60-135 m2 Virkningsgrad 79% Partikler 3,6 g/kg Rammens ydre mål (B-H) 746 - 489 mm

13


INDSATS

Rais Q-bic Denne smukke hjørneindsats giver rummet karakter og liv. RAIS Q-Bic hjørneindsats kan indbygges mange steder - også i minde rum. To store glasflader giver et flot kig til ilden design på første klasse. Gennemført, moderne ovn med enkel betjening. Q-Bic hjørneindsats er udført med ramme af stål. Q-Bic hjørneindsats fås med AIR-System, der tilfører forbrændingsluften udefra. En supermoderne, miljørigtig ovn, der opvarmer op til 90 kvadratmeter.

DATA Effekt (min-max) 2-6 kW Opvarmer (v/-20o C) 30-90 m2 Virkningsgrad 75% Partikler 3,4 g/kg Rammens ydre mål (B-H) 446/437 - 896 mm

14


INDSATS

Rais Q-tee rais Nyhed Q-Tee indsats er simpelt hen en effektiv lille ovn, der kan være ildsted dér, hvor der kun lige akkurat er plads - i køkkenet, et hyggehjørne eller i lejligheden. Måske i fritidsboligen. Ofte kan den passe ind i en eksisterende skorsten. En af markedets allermest miljørigtige ovne. Har rysterist og et fikst luftkølet håndtag. Fås med låge helt af glas eller med ramme af stål. Indbygningsrammen kan passes til.

DATA Effekt (min-max) 2-6 kW Opvarmer (v/-20o C) 30-90 m2 Virkningsgrad 80% Partikler 0,8 g/kg Rammens ydre mål (B-H) 489-629 mm

15


BRÆNDEOVNE Alle brændeovne fra RAIS er udført i et strømlinet, klassisk design med tanke på den moderne bolig, funktionelt og enkelt. Vores brede udvalg af modeller repræsenterer en vifte af valgmuligheder til snart sagt ethvert behov. Fra slot over parcelhus og lejlighed til selv det lille træsommerhus. Se de følgende sider. Find flere ideer på vores hjemmeside - www.rais.dk. Alle modeller kan tilsluttes Air-System, så ovnen tager forbrændingsluften udefra. Den optimerede forbrænding i RAIS-brændeovne giver en række fordele: ren rude i kraft af et særligt luftsystem, flotte tal, når vi måler på miljøhensyn, god udnyttelse af brændet og fin forbrænding selv ved lav effekt. Dertil kommer det behagelige, luftkølede håndtag, som gør brændeovnen betjeningsvenlig - brug af handske er ikke nødvendig.

16


Rais viva 120 Cirkelrund brændeovn, enklere og mere stilrent kan det næppe gøres. Helt glat overflade og stor låge af glas. Fås med drejesokkel, så flammebilledet kan vendes efter ønske. Utallige placeringsmuligheder. Fås også med sideglas. Elegant, nydesignet håndtag i rustfrit stål. Desuden rysterist og en fiks askeskuffe. Født med AIR-System, så forbrændingsluften hentes udefra. Fine miljødata. Kan forsynes med 30 kg natursten, der holder ekstra længe på varmen.

DATA Effekt (min-max) 2-6 kW Opvarmer (v/-20o C) 30-90 m2 Virkningsgrad 79 % Partikler 3,1 g/kg Mål (B-H) Ø452- 980 mm

rais Nyhed 17


18


Rais viva 98

Cirkelrund brændeovn, enklere og mere stilrent kan det næppe gøres. Helt glat overflade og stor låge af glas. Viva kan fås med drejesokkel, så flammebilledet kan vendes efter ønske. Har utallige placeringsmuligheder. Fås også med sideglas så ilden kan ses fra tre sider - alle glas holdes bemærkelsesværdigt rene af luftsystemet. Alt i alt syner ilden ekstra meget i en Viva. Ovnen har et nyudviklet, rustfrit håndtag. Desuden rysterist og en fiks askeskuffe. Der kan etableres top- eller bagafgang til røgrøret. Viva er født med Air-System, så forbrændingsluften kan hentes udefra.

DATA Effekt (min-max) 2-6 kW Opvarmer (v/-20o C) 30-90 m2 Virkningsgrad 79 % Partikler 3,1 g/kg Mål (B-H) Ø452- 980 mm

19


Designikon

1970

Da designeren Bent Falk tegnede den første RAIS i 70’erne, anede han ikke, hvor stærkt den skulle komme til at appellere til tidsånden gennem mere end en generation. Ambitionen var en brændeovn, der var gennemtænkt i både funktion, form og design. Det lykkedes.

20

2013

Hidtil lignede varmeapparaterne typisk møbler med dekorationer på forskellig vis. Det originale RAIS-design indførte nu enkelhed og rene linjer. Det funktionelle dikterede tredelingen med varmekammer øverst - til at stege eller bage i eller lune tepotten. Senere kom grill-bølgen, og ovnen blev tilpasset herefter.

I midten var så ildsted med låge og nederst brænderummet. De stilrene runde og firkantede brændeovne blev klassikere, som mange andre producenter har mere end skelet til. Lige siden har RAIS udviklet og designet ovne i det kendte funktionsbestemte og klassisk stilrene design.


Rais Q-20 Absolut topklassedesign. Syner markant, men fylder reelt ikke meget. Fantastisk flot ovn, der kombinerer det kubistiske med det organiske. De store ruder med dobbelte glas omkranser ilden på tre sider. Ser godt ud - også når der ikke er tændt op. Q-20 har integreret håndtag med en bemærkelsesværdig brugervenlighed. Fås med en drejesokkel, så ovnen kan vendes i en valgfri vinkel hele kompasset rundt alt efter, hvor man opholder sig. Q-20 har Air-System, der tager forbrændingsluften udefra. Til Q-20 fås varmeakkumulerende sten.

DATA Effekt (min-max) 3-7 kW Opvarmer (v/-20o C) 45-105 m2 Virkningsgrad 79% Partikler 2,9 g/kg Mål 426-426-1290 mm

21


ART & fire Kunstnerne Inger og Jørgen Pedersen fra Herning ville egentlig blot udskifte brændeovnen i deres stue. I pejsecenteret blandt de mange modeller syntes de, at det måske nok sådan var lidt hip som hap. Den ene kunne vel være ligeså god som den anden? Men så tændte forhandleren op i en RAIS Pilar. - Den har jo et fantastisk flammebillede, siger Inger Pedersen. Samtidig så de et foto af den oxyderede udgave, der står rustenrød. Hjemme havde parret netop bygget deres atelier på 450 kvadratmeter med mellem tre og seks meter til loftet, kobber udvendig og brunlig stålkonstruktion indvendig. - Vi tændte så at sige på den ovn. Vi overvejede prisen en ekstra gang - men der var ingen vej tilbage. Nu er den en helt uundværlig del af miljøet i atelieret - jeg er ikke mindre end fantastisk glad for den. Når Inger går i gang i sit hjørne af rummet, tænder hun først op i Pilaren og vender ilden til sin side. Det er næsten et ritual. Når flammerne bevæger sig bag

22

ruden, luner det og giver ro. Arbejdsro. Velbehag. - Når vi så har en gruppe gæster inde til et foredrag om kunst, ja så vender vi den ud mod rummet. Så står den i baggrunden og giver liv og varme, siger Jørgen Pedersen. I kælderen under atelieret står et træpillefyr, der forsyner boligen og atelieret med varme. Da atelieret er grundigt isoleret og har et godt lysindfald fra store ruder, ja så er varmen herfra, fra pillefyrets skorsten og fra Pilaren tilstrækkelig i en stor del af året uden brug af gulvvarmen. Brændeovnen fungerer altså her både som en del af varmeforsyningen og giver sit bidrag til det kreative miljø i rummet. Men ikke nok med det. - Jeg synes, at den er så flot og markant, genialt konstrueret i sin høje, slanke form med rør til loftet, at den er en del af kunsten - den er skulpturel i sig selv, siger Inger Pedersen. Med til historien hører måske, at parret senere fik valgt en anden RAIS til stuen, en Q-20.


Rais rina

Denne flotte og funktionelle, nye ovn har en elegant afrundet forside, skrå sider og fylder ikke meget. Ilden fremtræder markant gennem den kæmpe rude. Rina er ideel til hjemmet, sommerhus eller hytte. Det nyudviklede, rustfri håndtag er behageligt at bruge og lukker perfekt. Der er rysterist og en effektiv askeskuffe. Ovnen kan fås med top- eller bagafgang til røgrøret. Til Rina fås også AIR-System, der tager forbrændingsluften udefra.

DATA Effekt (min-max) Opvarmer (v/-20o C) Virkningsgrad Partikler Mål (B-D-H)

2-6 kW 30-90 m2 79 % 3,1 g/kg Ø461-410-900 mm

23


Rais Q-tee væghængt

Q-Tee væghængt giver et anderledes moderne og elegant bidrag til indretningen. Dimensionerne tegner en enkelhed, så den indpasser sig uden at tage for megen plads og opmærksomhed. Det giver nye muligheder for at placere et ildsted. Nem at gøre ren omkring. Q-Tee er en af de allermest miljørigtige ovne på markedet og kan opvarme helt op til 90 m 2, hvis det skal være. Fås med låge helt i glas eller ramme af stål. Denne ovn har rysterist, en effektiv askeskuffe og et fikst luftkølet håndtag. Røgrøret kan vendes opad eller bagud.

DATA Effekt (min-max) Opvarmer (v/-20o C) Virkningsgrad Partikler Mål (B-D-H)

rais Nyhed 24

2-6 kW 30-90 m2 80 % 0,8 g/kg 435-388-570 mm


Rais Q-tee Her er RAIS´ nye bud på en lille, funktionel og enkel ovn med et kubistisk look. Q-Tee matcher typisk et mindre varmebehov og det mindre rum. Snusfornuft og klassisk design. Flotte data for effekt og ren forbrænding. Nydesignet, luftkølet håndtag og et gedigent lukkesystem. Desuden rysterist og askeskuffe. Grundmodellen her kan stå på gulvet, på en plade eller på en bænk eller fx en betonsokkel. Q-Tee findes i tre højder: 57 cm, 65 cm og 85 cm. Fås med låge helt af glas eller med ramme af stål. Røgrøret kan vendes opad eller bagud. Til Q-Tee fås også Air-System.

DATA Effekt (min-max) 2-6 kW Opvarmer (v/-20o C) 30-90 m2 Virkningsgrad 80 % Partikler 0,8 g/kg Mål (B-H) 435-388-570/650/850 mm

25


26


Rais Pilar Klassedesign. Imponerende, cirkelrund brændeovn, som er indbegrebet af rene linjer og enkelhed. Manifesterer sig flot i rummet ved åbent til kip. Glat og fuldendt overflade. En kæmpemæssig buet glaslåge tegner en markant front og åbner for et uhindret syn til ilden. Kan dreje 70, 160 eller 360 grader. Fås i to højder: 152 og 172 cm.

Vesta award 2009

DATA Effekt (min-max) 2-6 kW Opvarmer (v/-20o C) 30-90 m2 Virkningsgrad 76% Partikler 3,9 g/kg Mål (B-D-H) Ø456 - 1520/1720 mm

Rais Pilar uniq

Som navnet antyder, er hver enkelt brændeovn helt unik. Den rå stålovn får nemlig sin enestående overflade i kraft af en oxyderingsproces, der foregår under åben himmel: vind, temperatur og regn skaber i skøn forening den helt særlige overflade i en periode på op til fem uger, hvor ovnene manuelt bliver drejet, så patineringen sker jævnt. Efter endt oxydering behandles ovnen med en olie, der fremhæver den flotte, gyldne glød. Så er Pilar Uniq klar til at vække begejstring og sætte karakter på boligen.

27


Rais Palo

Denne smukke ovn er skabt i rene linjer via et slankt og højt design, som fremhæver stuens rumlighed. Den store, buede glasdør lader ilden komme til sin ret, så den kan opleves fra hele rummet. Specielt god til et hjørne. Låge i stål og glas eller låge helt i glas. Mulighed for drejesokkel og for Air-System. Fås med åbent eller lukket brænderum.

DATA

Effekt (min-max) 2-6 kW Opvarmer (v/-20o C) 30-90 m2 Virkningsgrad 76% Partikler 3,9 g/kg Mål (B-D-H) 435 - 428 - 1240 mm

28


Rais Rondo The original. Flot og cirkelrund. Lige dele moderne klassiker og kulturarv. Den velkendte, tidløse brændeovn med tre-deling: bagefags-hylde, brændkammer og brændemagasin. Skabt i fine, rene linjer med skjulte hængsler. Fantastisk luftsystem og forbrændingsteknik. Kan leveres med drejesokkel.

DATA Effekt (min-max) 3-8 kW Opvarmer (v/-20o C) 45-120 m2 Virkningsgrad 80% Partikler 3,3 g/kg Mål (B-D-H)

Ø 490 - 1030 mm

29


Rais Q-Bic Kubistisk brændeovn - en skulptur i stuen... Bemærkelsesværdigt store glasflader giver indkig til flammerne fra to sider - med det flotte design dekorerer Q-Bic dit hjem også uden ild. Ovnen har fine og enkle linjer, hvor lågen dækker hele sidefladen. Med drejesokkel kan ilden vendes mod ethvert verdenshjørne efter temperament. Med fast sokkel er ovnen perfekt i et hjørne. Indbygget brændemagasin i bunden.

DATA Effekt (min-max) 2-6 kW Opvarmer (v/-20o C) 30-90 m2 Virkningsgrad 75% Partikler 3,4 g/kg Mål (B-D-H)

Foto venligst udlånt af Dinesen Gulve

30

404 - 404 - 1060 / 1270 mm


31


Rais Epoca

Her er en ovn, der forener iøjnefaldende elegance med stærk funktionalitet. Epoca kan for alvor producere varme. Med det brede brændkammer magter den store brændestykker, og den formidable rude gør, at man virkelig kan se ilden. Enkel og smidig fyring, flot designet håndtag. Nederst praktisk rum til grej der åbnes med et let tryk. Den koniske form med den formgivne topplade giver et elegant udtryk. Fås med glas- eller stållåge.

32

DATA Effekt (min-max) 3-8 kW Opvarmer (v/-20o C) 30-105 m2 Virkningsgrad 79% Partikler 2,9 g/kg Mål (B-D-H) 542 - 390 - 1102 mm


Design til det moderne hjem er funktionelt og enkelt. Og det er kvalitet med gedigen finish fra detalje til helhed. Det er klassisk formsprog beriget med dansk tradition, dybtgående viden og innovativ nytænkning. Skabt til råhygge, oplevelse og effektiv opvarmning. Vi kalder det Art of Fire - et kompromisløst æstetisk koncept baseret på 35 års forpligtende nysgerrighed underbygget af mod og vilje til at udvikle det sublime. Ambitionsniveauet er helt i top, da vores bærende ide er, at kun det ypperste forslår, når nutidens og fremtidens bolig skal indrettes.

33


fedtsten NATURSTEN MED HEMMELIGHEDER... Der ligger en dramatisk skabelsesberetning bag den finske natursten. Den kan fortælle om vilde naturkræfter, som forskyder store masser af landskab, udøver kæmpe pres på geologiske lag, om kulde og varme, om ild og om vand og oceaner af tid. Nu da dette inferno omsider har fået ro over sig, står vi mennesker tilbage og undrer os over denne sten fuld af hemmeligheder. Natursten, fedtsten, sæbesten - kært barn, mange navne. Men vi ikke bare undrer os - vi tager den til os. Som en gave fra naturen. Denne fascinerende sten, som - ja - skulle kunne holde onde ånder borte... Gennem tiderne har den onde ånd måske især været kulden om vinteren. Det tror vi gerne med tanke på de vidtstrakte finske skove mod nord, de mange søer og en isnende vinterkulde. Så ikke noget at sige til, at finnerne har fundet denne uforlignelige sten frem, har løftet sløret for dens hemmelighed og vekslet den til livskvalitet i dagligstuen, dampbadet og køkkenet. For denne smukke og tunge sten har den helt særlige egenskab, at den holder længe på varmen. Derfor henter finske Tulikivi den fineste fedtsten frem fra minerne sådan, at vi dels får et smukt monument over naturens næsten kunstneriske formåen med ind i stuen, dels får fornøjelse af stenens helt særlige evne til at trække varmen i langdrag.

34


Rais Poleo Fedtsten

DATA Effekt (min-max) 3-8 kW Opvarmer (v/-20o C) 30-105 m2 Virkningsgrad 79% Partikler 2,9 g/kg Mål (B-D-H) 548 - 429 - 1097 mm

Med sin venligt afrundede organiske form byder RAIS Poleo sig til med en enkelhed, der tager sig flot ud i hjemmemiljøet. Det tiltalende ydre matches af høj opvarmningseffektivitet: ovnens store brændkammer kan rumme større brændestykker, og 77 kilo fedtsten akkumulerer varmen og afgiver den over længere tid. Enkel og smidig fyring, flot designet håndtag. Nederst praktisk rum til grej - der åbnes med et let tryk. Med glasdør fås et mere modernistisk præg.

rais Nyhed 35


36


Rais Rina Fedtsten Rina fedtsten sætter nye standarder for æstetik og nytte af en mindre ovn. 63 kg finske natursten giver sider og overdel en rustik, hvidgrå karakter i markant kontrast til den sorte glasdør. God stil. En af de allermest miljørigtige brændeovne på det Skandinaviske marked holder på varmen i endnu længere tid. Ideel til såvel hjemmet som sommerhus og hytte. Ilden syner imponerende gennem den markante glasrude. Lågen fås også med ramme af stål. Rysterist og effektiv askeskuffe. Røgrøret kan vendes bagud eller opad.

DATA Effekt (min-max) 2-6 kW Opvarmer (v/-20o C) 30-90 m2 Virkningsgrad 79% Partikler 3,1 g/kg Mål (B-D-H) 464-415-981 mm

rais Nyhed 37


rais Nyhed

Rais Juno

Fedtsten

Et unikt skulpturelt og slankt design kendetegner RAIS Juno fedtsten, der samtidig demonstrerer en suveræn varmeakkumulering. For 255 kilo sten gemmer fyringsvarmen, så ovnen stadig er over 60 grader næste morgen. Denne topmoderne ovn leverer altså både konvektionsvarme og fungerer efter masseovnsprincippet. De lækkert afrundede, lyse natursten tegner en flot kontrast til ilden og det blanke glas og stål. Elegant og stilren, imponerende enkelhed! Fås med drejefod for optimal udnyttelse af det flotte indsyn til ilden og hyggeeffekten. Bemærk de fine data for partikelafgivelse og miljøvenlighed. Kan etableres med AIR-system beregnet for tætte lavenergiboliger.

38

DATA Effekt (min-max) 2-6 kW Opvarmer (v/-20o C) 30-90 m2 Virkningsgrad 80% Partikler 3,1 g/kg Mål (B-D-H) Ø470-1660 mm


39


TILBEHØR Som bekendt går vi hos RAIS meget op i både helhed og detalje. Derfor tegner og producerer vi også et funktionelt og strømlinet tilbehør til vores ovne. Elegant og enkelt. Både vores konvektionsriste, brændekurve og pejseværktøj er udført i den sædvanlige RAIS-kvalitet.

40


brændereol

Mål Højde 45 cm Dybde 50 cm Bredde 100 cm VÆGT 30 kg

Praktisk, enkel og tidløs stålreol til f.eks. brændet. Tidløs og enkel. Godt kram. Kan også lægges ned som bænk, forsyn evt. med puder. Fås i to modeller - med to eller tre rum.

Brændereol 2-rums H-B-D 98x31x36 Farve sort Brændereol 3-rums H-B-D 149-31-36 Farve sort

Fiberbeton er et supermoderne materiale, som tillige er robust og slidstærkt. Den gode formbarhed giver mulighed for at skabe et trendy, minimalistisk udtryk med stor stabilitet. Betonens naturlige farve er marmorhvid, og den har en interessant, glat struktur. RAIS Constant bænk kan stå ude eller inde, også i badeværelset.

CONstant BÆNK

41


rais woodwall Elegant vægholder i stål med bagplade, så brændet ikke rører muren. Så er der altid rigeligt med tørt træ lige ved hånden. Let at montere.

rais tetra Flot designet pejseværktøj, som klæder en strømlinet ovn. Fin match-effekt mellem materialerne stål, jern og beton. Til montering på væg. Eller stående på gulv. Massiv fod sørger for, at den står stabilt. Med ildrager, kost og skovl.

42


rais carry Fiks, arkitekttegnet, stilren brĂŚndekurv i letmetal. Passer ind alle steder. FĂĽs i flere trend-farver. God at bĂŚre og nem at fylde og tage fra.

43


rais buteo Elegant RAIS-design, hvor pejseværktøjet sidder i en organisk formet holder, der virker næsten svævende, når den er monteret på væggen. Gulvmodellen har en cirkelrund fod i beton, så den står godt og stabilt. Med ildrager, kost og skovl.

Finske natursten holder på varmen... Fra gammel tid har man vidst, at sten, der bliver varmet op, holder på varmen. Sådan er det også, når man forer en brændeovn med finsk natursten: ovnen akkumulerer varmen og giver stråle-varme fra sig over længere tid. Dermed udnyttes brændet optimalt. Eksempelvis hvis man brænder 4 kg træ i en RAIS Pilar 172 forsynet med 94 kg sten - afgiver ovnen eftervarme i 8 timer.

VARMEAKKUMULERING

44


rais konvektionsriste Alle RAIS-produkter er skabt med stor omtanke for at opnå et kvalitetsdesign. Det gælder også for vores tilbehør - eksempelvis konvektionsriste, som indmures sammen med en indsats. Når vi taler om indsatse, repræsenterer de to typer af konvektion. Dels den, der er indbygget i ovnen, dels den, der etableres ved indbygning af ovnen - under og over ovnen. For indsatse er der angivet et anbefalet konvektionsareal, afhængig af type materiale, der indbygges i. Herved sikres det, at ovnen bliver luftkølet, så væggen ikke bliver overophedet. For at gøre det nemt at overholde kriterierne har RAIS designet konvektionskasser med riste, der passer i størrelsen til de enkelte indsatse: Q-Bic indsats, RAIS 2:1, Q-Tee, RAIS 700 og RAIS 500. Dertil kommer konvektionsriste, der passer i bredden til ovnene. Herved skabes en flot helhed, når ristene flugter med indsatsen. Ristene fås i to modeller - med lange riller og med huller. Risten svarer i højden til et skifte, mursten med fuge.  





 

 

8

76

47

10 8

9

123

48

45


specifikationer

Rais 500 1 TEKNISKE DATA:

Afstand til brændbart materiale

MÅL (B-D-H)

Q Toppladens bag Q Afstand fra center røgudgang i top til kant.

Pejseindsatsens ydre mål 718-452-470 Brændkammerets indre mål 556-306-295 Indbygningsmål 732-550-474 Rammens ydre mål 764-506 Røgafgang (diameter) Ø150

E Til væg ved siden

EFFEKT

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.) Virkningsgrad Partikler

D Til væg bag H Til loft      

7 kW 4-8 kW 60-120 m 2 80 % 1,8 g/kg

 Til væg ved siden   Til væg bag   Til loft    Til side   Til gulv   Foran gulv  Møbleringsafstand

B B Foran gulv 

C C Til side (eks. dørkarm)

 

 452 



Indbygningsmål brandhæmmet materiale

Anbefalet konvektionsristareal top min 800 cm2 bund min 500 cm2

452 

 718 





470 

     

 764

  

506 

710 

  

Vores løbende tekniske udvikling gør, at der kan ske ændringer i specifikationer, farver og udstyr. Og vi tager forbehold for evt. fejl i tekst, data og fotos.

 



Standard Tilbehør - x x x x - x - x

110 kg

SPECIFIKATIONER:

For at sikre et optimalt indeklima kan brændeovne fra RAIS tage luft ind udefra til forbrænding. Denne teknologi gør det muligt også at anvende brændeovne i lavenergihuse, hvor det er vigtigt at kunne styre varme og luftkvalitet teknisk. Det såkaldte Air-System monteres enten i gulvet eller i væggen bag brændeovnen. Dermed ses det ikke. Systemet er standard eller fås som tilbehør. Dertil kommer det såkaldte Air-Kit, som monteres fra ovnen og ud. En diskret kappe skjuler tilslutningen bag ovnen. Udefra ses blot en mindre rist i væggen.

46

  

VÆGT 

Glaslåge Ståldør med glas Røgafgang: Top Luftafkølet håndtag Air-System Ramme i specialmål

tager luften ind udefra...

   

A Møbleringsafstand

200 mm 100 mm 850 mm 150 mm 400 mm 300 mm 900 mm

AFSTAND til brÆndbart materiale

 452

G G Til gulv

Anbefalet konvektionsristareal top min 800 cm2 bund min 500 cm2



Indbygningsmål - mursten

mm mm mm mm mm



FORKLARING TIL SKEMA

   


specifikationer indsatse Rais 500 2

Rais 500 3 TEKNISKE DATA:

Pejseindsatsens ydre mål Brændkammerets indre mål Indbygningsmål Rammens ydre mål Røgafgang (diameter)

Anbefalet konvektionsristareal top min 800 cm2 bund min 500 cm2

713-452-470 mm 556-306-295 mm 718-550-474 mm 739-506-506 mm Ø150 mm

7 kW 4-8 kW 60-120 m 2 80 % 1,8 g/kg

 

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.) Virkningsgrad Partikler

EFFEKT

Til væg ved siden Til væg bag Til loft Til side Til gulv Foran gulv Møbleringsafstand

200 100 850 200 400 300 900

VÆGT

mm mm mm mm mm mm mm

    

110 kg Standard Tilbehør - x x x x - x - x

    

     

Indbygningsmål brandhæmmet materiale

Anbefalet konvektionsristareal top min 800 cm2 bund min 500 cm2

708-452-470 mm 556-306-295 mm 708-550-474 mm 714-506-506 mm Ø150 mm

EFFEKT Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.) Virkningsgrad Partikler

7 kW 4-8 kW 60-120 m 2 80 % 1,8 g/kg

AFSTAND til brændbart materiale Til væg ved siden Til væg bag Til loft Til side Til gulv Foran gulv Møbleringsafstand

200 mm 100 mm 850 mm 200 mm 400 mm 300 mm 900 mm

VÆGT

110 kg

SPECIFIKATIONER: Glaslåge Ståldør med glas Røgafgang: Top Luftkølet håndtag Air-System Ramme i specialmål

    

Standard Tilbehør - x x x x x - x - x

    

 

   

Indbygningsmål brandhæmmet materiale

Anbefalet konvektionsristareal top min 800 cm2 bund min 500 cm2

Anbefalet konvektionsristareal top min 800 cm2 bund min 500 cm2

Indbygningsmål - mursten

Pejseindsatsens ydre mål Brændkammerets indre mål Indbygningsmål Rammens ydre mål Røgafgang (diameter)

SPECIFIKATIONER: Glaslåg Ståldør med glas Røgafgang: Top Luftafkølet håndtag Air-System Ramme i specialmål

AFSTAND til brændbart materiale

MÅL (B-D-H)

Indbygningsmål - mursten

 

MÅL (B-D-H)

TEKNISKE DATA:

 452

7 0



8



 

427 

35 4

470

470

             

         

506

 



506

506

    

     

  

 



506

 739 



427

 



35 5

 452 



 418

3 

 

 

452 

71



 452 

35  9 

 

714

47


825-485-535 mm 562-286-300 mm 840-545 mm 864-574 mm Ø150 mm  



    

125 kg

A

A-A





 



Standard Tilbehør x x x x - x x -





     

Indbygningsmål brandhæmmende materiale (se iøvrigt brugermanual)





 

 

 A







 Anbefalet konvektionsristareal  top min 800 cm2 bund min 490 cm2

 





B

         





 







 







    



 

B-B





  









A-A

A

    



 



























Anbefalet konvektionsristareal top min 800 cm2 bund min 530 cm2





48

SPECIFIKATIONER: Glaslåge Røgafgang: Top Luftkølet håndtag Air-System Teleskopben og ben Ramme i speciaL-

 

 



    

140 kg



A-A

VÆGT

Indbygningsmål brandhæmmende materiale (se iøvrigt brugermanual)

200 mm 590 mm 200 mm 450 mm 300 mm 600 mm

 





  



A







Stållåge Glaslåge Røgafgang: TopB-B B Air-System Ramme i specialmål Adapter

Standard Tilbehør x - x x - x - x - x

  

SPECIFIKATIONER:

Til væg ved siden Til loft Til side Til gulv Foran gulv Møbleringsafstand

A

   

6 kW 3-9 kW 60-135 m 2

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE



VÆGT

Indbygningsmål - mursten

300 mm 110 mm A 850 mm 200 mm 400 mm 300 mm 700 mm

 

Anbefalet konvektionsristareal top min 800 cm2 bund min 490 cm2

 

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

AFSTAND til brændbart materiale B

mm mm mm mm mm

EFFEKT

5 kW 3-7 kW 60-105 m 2

Til væg ved siden Til væg bag B Til loft Til side Til gulv Foran gulv Møbleringsafstand

807-466-910 500-244-374 736-479 746-489 Ø150

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

Pejseindsatsens ydre mål Brændkammerets indre mål Indbygningsmål Rammens ydre mål (B-H) Røgafgang (diameter)

05

05

Anbefalet konvektionsristareal top min 700 cm2 bund min 400 cm2

  EFFEKT

Indbygningsmål - mursten

MILJØMÆ

NING

MÅL (B-D-H)

Pejseindsatsens ydre mål Brændkammerets indre mål Indbygningsmål Rammens ydre mål Røgafgang (diameter)



8

TEKNISKE DATA:

MÅL (B-D-H)



Rais 2:1

K

RK

TEKNISKE DATA:

0

57

57

8

N OR D IS

MILJØMÆ

NING

Rais 700

K

RK

N OR D IS

specifikationer indsatse 0


TEKNISKE DATA:

05

57

8

MILJØMÆ

NING

Rais Q-Tee indsats

K

RK

N OR D IS

specifikationer brændeovne 0

Rais Q-BIC INDSATS TEKNISKE DATA: MÅL (B-D-H)

463-375-603 mm 310-280-220 mm 473-425-613 mm 489-629 mm Ø150 mm

Anbefalet konvektionsristareal top min 600 cm2 bund min 350 cm2

Indbygningsmål - mursten

EFFEKT H

AFSTAND til brændbart materiale

4,5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

C

D

G

. 7 Min 4

Til væg ved siden Til væg bag Til loft Til side Til gulv Foran gulv Møbleringsafstand

200 mm 100 mm 500 mm 200 mm 300 mm 300 mm 750 mm

VÆGT

140 kg

Mi n.

42 5m m

SPECIFIKATIONER:

A

A

Anbefalet konvektionsristareal top min 600 cm2 bund min 350 cm2

Indbygningsmål brandhæmmet materiale

Standard Tilbehør x x x - x - x

Røgafgang: Topafgang Luftkølet håndtag Stållåge med glas Air-System Ramme i specialmål

B A

D

H

m 3mmm 77663

mm

33 4477 in.







B-B

A-A

 



C

-E  E C

G

G

mmm m



H





 





CC

D



m

in.

MMin

D

MMin

D

B

E

G



Min.613 613 mm Min mm

 

 

4Min. 47 75 5 m

Anbefalet konvektionsristareal top min 500 cm2 bund min 250 cm2

Min. 858mm

 

Min



B

A

Indbygningsmål brandhæmmende materiale (se iøvrigt brugermanual)



E

B

A

A

E-E



m 7m 41

B

E

H

n. Mi



B

B





E

G

CC

m m 3 mm 47 3

E

Standard Tilbehør - x x x x x - x - x

 



C-

-E



24 52 m5 mm

m

D

E

Glaslåge Stållåge med glas Røgafgang: Top og bagside Lufkølet håmdtag Rysterist og askeskuffe Air-System Ramme i specialmål

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)



in .4

86,5 kg

SPECIFIKATIONER:

D D

Min. 858mm

613 mm MinMin. 613 mm

Min M

Min

VÆGT

Anbefalet konvektionsristareal top min 500 cm2 bund min 250 cm2

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE 200 mm 100 mm 800 mm 200 mm 400 mm 300 mm 650 mm

G

Til væg ved siden Til væg bag Til loft Til side Til gulv Foran gulv Møbleringsafstand

mm mm mm mm mm

EFFEKT

4,1 kW 2-6 kW 30-90 m 2

H

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

Indbygningsmål - mursten

Pejseindsatsens ydre mål 426-418-850 Brændkammerets indre mål 288-288-500 Indbygningsmål 417-425-858 Rammens ydre mål (B-H) 446/437-896 Røgafgang (diameter) Ø150



Pejseindsatsens ydre mål Brændkammerets indre mål Indbygningsmål Rammens ydre mål Røgafgang (diameter)

H

MÅL (B-D-H)

B

E A

C

A

Mi n.

C

42

5

n. Mi

D

7 41

B

B A

A

49 




Brændeovnens ydre mål Ø452-1223 Brændkammerets indre mål 295/328-393 Røgafgang (diameter) Ø150 Afstand fra center til toppladens bagkant 226 Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning 120 Afstand fra gulv til center røgafgang top 1015 Afstand fra gulv til center røgafgang bag 935

mm mm mm mm mm mm mm

EFFEKT

Brændeovnens ydre mål Ø452-980 Brændkammerets indre mål 295/328-393 Røgafgang (diameter) Ø150 Afstand fra center til toppladens bagkant 226 Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning 120 Afstand fra gulv til center røgafgang top 920 Afstand fra gulv til center røgafgang bag 845

mm mm mm mm

4 kW 2-6 kW 30-90 m 2

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE

Til væg ved siden Til væg ved bagside Til ikke brandbar væg og ved sider og bagside anbefales

Til væg ved siden Til væg ved bagside Til ikke brandbar væg og ved sider og bagside anbefales

350/400 mm 100/250 mm 50 mm 104 kg

SPECIFIKATIONER: Standard Tilbehør Glaslåge x Sideglas - x Luftafkølet håndtag x Røgafgang: Top og bagside x Rysterist og askeskuffe x Air-System x Drejesokkel og drejelig røgstuds - x Varmeakkumuleringssten - x

213 mm 121 mm 1250 mm 1170 mm

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

4 kW 2-6 kW 30-90 m 2

5 kW 3-7 kW 45-105 m 2

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE

350/400 mm 100/250 mm 50 mm

VÆGT

Til væg ved siden (låge) Til væg ved siden (glas) Til væg ved bagside

600 mm 300 m m 150 mm

VÆGT

155 kg 20 kg

- for akkumuleringssten

98 kg

SPECIFIKATIONER:

Standard Tilbehør Røgafgang: Top og bagside x Stållåge med glas x Drejesokkel m/drejelig røgstuds - x Air-System x Varmesten - x

SPECIFIKATIONER: Standard Tilbehør Glaslåge x Sideglas - x Luftafkølet håndtag x Røgafgang: Top og bagside x Rysterist og askeskuffe x Air-System x Drejesokkel og drejelig røgstuds - x

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

.

mm mm mm

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE Til væg ved siden Til væg ved bagside Til ikke brandbar væg og ved sider og bagside anbefales

350 mm 100 mm

VÆGT

105 kg

SPECIFIKATIONER: Glaslåge Røgafgang: Top og bagside Luftkølet håndtag Rysterist og askeskuffe Air-System

50 mm

Standard Tilbehør x x x x x -





 



A

A



mm

4 kW 2-6 kW 30-90 m 2



.

150

mm mm mm

EFFEKT

1290

 





426 .

600/300

.



A

50

05

N OR D IS

Brændeovnens ydre mål 461-410-900 Brændkammerets indre mål 295-225-393 Røgafgang (diameter) Ø150 Afstand fra center til toppladens bagkant 179 Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning 119 Afstand fra gulv til center røgafgang top 860 Afstand fra gulv til center røgafgang bag 786

A-A

A

0

MÅL (B-D-H) 426-426-1290 mm 308-275-558 mm Ø150 mm

EFFEKT

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

8

TEKNISKE DATA:

Brændeovnens ydre mål Brændkammerets indre mål Røgafgang (diameter) Afstand fra center til toppladens bagkant Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning Afstand fra gulv til center røgafgang top Afstand fra gulv til center røgafgang bag

EFFEKT

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

VÆGT

mm mm mm

N OR D IS

N OR D IS

MÅL (B-D-H)

05

05

05

TEKNISKE DATA:

MÅL (B-D-H)

Rais Rina

NING

TEKNISKE DATA:

MÅL (B-D-H)

0

MILJØMÆ

RK

TEKNISKE DATA:

8

K

57

Rais Q-20

MILJØMÆ

NING

0

57

8

K

RK

NING

Rais Viva 98

MILJØMÆ

RK

0

K

57

57

8

NING

Rais Viva 120

K

RK

N OR D IS

specifikationer brændeovne MILJØMÆ




TEKNISKE DATA:

MÅL (B-D-H)

MÅL (B-D-H)

mm

Brændeovnens ydre mål 435-388-570 mm Brændkammerets indre mål 310-280-220 mm Røgafgang (diameter) Ø150 mm Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning (gulv) se manual Afstand fra gulv til center røgafgang top se manual

mm

EFFEKT

mm

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

Brændeovnens ydre mål 435-428-1240 Brændkammerets indre mål 275-245-475 Røgafgang (diameter) Ø150 Afstand fra center til toppladens bagkant 207 Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning 120 Afstand fra gulv til center røgafgang top 1219 Afstand fra gulv til center røgafgang bagside 1111

1625 mm

05

N OR D IS

·228 220·

. Ø456 456 .•

150/950

C:

1750 mm

1875 mm

X: 150/950

1750 mm

1500 mm •

• •

1250 mm 1125 mm

1000 mm

1000 mm

875 mm

875 mm

750 mm

750 mm

625 mm 500 mm 375 mm

625 mm 500 mm 375 mm 250 mm 125 mm

• •

0m

Y:

150/950

228

X: 400

Y: 150

C:

50/950

125 mm



1375 mm

1125 mm

250 mm 

D: 428

H:1720/1520 1720/1520

1250 mm

B:435 435

207

A

H:1240 1240





425

 





A

1375 mm

:



   

398,5     388

0m



H: 1720/1520

H: 1240

X: 400



A







A

A

  



585    471

435

 













A-A



A-A



A-A







2000 mm

1500 mm

 



 

 

 A



1625 mm

A

A

1875 mm

Y:

A







565 

A

A-A ( 1A-A : 5 )( 1 : 5 )

ø 



 

2000 mm

0 13

0m

Y: 150





0m

A

ø1 







 A

 



 A

205 205

A-A





456

736 736 390 390

120 110 110 120





456

 

 A

70

125 mm

125 mm

51

1625 mm

250 mm



1500 mm

375 mm

250 mm 

1375 mm

375 mm

 

1250 mm

A-A



A

131 131



1125 mm



388 388

B: 446

A



Standard Tilbehør 1125 mm Topplade rustfri stål - x 1000 mm Glaslåge x Røgafgang: Top og875 bagside mm C: 218 H: 896 x - Drejesokkel/drejelig x 750røgstuds mm Air-System x 625 mm Varmeakkumuleringssten - x 500 mm •



A-A

1375 mm

1250 SPECIFIKATIONER: mm

500 mm A-A

1500 mm VÆGT 200/170 kg •

• B: 435 • • D: 428 Standard Tilbehør Røgafgang: Top og bagside x - • 1125 og mmdrejelig røgstuds Drejesokkel - x mm Lukket 1000 brændemagasin - x 875 mm Luftkølet håndtag x Air-System - x 750 mm Glaslåge - x 625 mm

1250 mm

A-A ( 1 : 5 )

1375 mm

SPECIFIKATIONER:

100

Glaslåge Stållåge med glas Røgafgang: Top og bagside Luftkølet håndtag Rysterist og askeskuffe Air-System

125 kg

Standard Tilbehør - x x x x x - x

400 mm 150 mm 950 mm • Ø456 150 mm

1625 mm

Y:

SPECIFIKATIONER:

Til væg ved siden Til væg ved bagside 2000 mm Afstand til brændbart m/drejefod 1875 mm Til ikke brandbar væg og 1750 mm X: ved200 sider og bagside anbefales

50 mm

VÆGT 1500 mm

5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE (låst model) 400 mm 150 mm

1625 mm

1000 mm

80/83/95 kg

Standard Tilbehør - x x x x x - x

875 mm

VÆGT

Til væg ved siden mm Til væg 2000 ved bagside Til ikke 1875 brandbar mm væg og ved sider og mm bagside anbefales 1750

84 kg

SPECIFIKATIONER: Glaslåge Stållåge med glas Røgafgang: Top og bagside Luftkølet håndtag Rysterist og askeskuffe Air-System

50 mm

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE

50 mm

VÆGT

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

750 mm

275 mm 350 mm

275 mm 350 mm

5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

625 mm

Til væg ved siden Til væg ved bagside Til ikke brandbar væg og ved sider og bagside anbefales

EFFEKT

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

500 mm

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE

mm

375 mm

Til væg ved siden Til væg ved bagside Til ikke brandbar væg og ved sider og bagside anbefales

mm

EFFEKT

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE

4,1 kW 2 - 6 kW 30 - 90 m 2

mm

250 mm

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

mm

125 mm

EFFEKT

4,1 kW 2 - 6 kW 30 - 90 m 2

Brændeovnens ydre mål Ø456-1720/1520 mm Brændkammerets indre mål 275-245-475 mm Røgafgang (diameter) Ø150 mm Afstand fra center til toppladens bagkant 220 mm Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning 175 mm Afstand fra gulv til center røgafgang top 1282 mm Afstand fra gulv til center røgafgang bagside 1386 mm

207

mm

0

MÅL (B-D-H) mm mm mm

C:

mm mm mm

8

TEKNISKE DATA:

0m

Brændeovnens ydre mål 435-388-570/650/850 Brændkammerets indre mål 317-270-270 Røgafgang (diameter) Ø150 Afstand fra center til toppladens bagkant 131 Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning (væg) 110/190/390 Afstand fra bagside ovn til Air-System (gulv) 205 Afstand fra gulv til center røgafgang top 456-642-842

05

N OR D IS

N OR D IS

05

05

TEKNISKE DATA:

MÅL (B-D-H)

Rais Pilar

NING

TEKNISKE DATA:

0

MILJØMÆ

RK

8

K

57

Rais palo

NING

0

MILJØMÆ

57

8

K

RK

NING

0

MILJØMÆ

57

57

8

K

RK

Rais q-tee væg

NING

Rais q-tee

K

RK

N OR D IS

specifikationer brændeovne MILJØMÆ


specifikationer brændeovne Rais rondo

Rais Q-BIC

Rais Epoca

TEKNISKE DATA:

TEKNISKE DATA:

TEKNISKE DATA:

mm

Brændovnens ydre m. 404-404-1270/1060 Brændkammerets indre mål 288-288-500 Røgafgang (diameter) Ø150 Afstand fra center til toppladens bagkant 202 Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning 120

mm

EFFEKT

mm

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

255 245 •

C:

1125 mm

1125 mm •

750 mm

625 mm

625 mm

H: 1030

875 mm

750 mm

375 mm

50 mm

VÆGT 120 kg SPECIFIKATIONER: Standard Tilbehør Glaslåge x Røgafgang: Top og bagside x Luftkølet håndtag x Rysterist og askeskuffe x Air-System x Drejesokkel m/drejelig røgstuds - x Afdækning brændemagasin x -

202

• •

B:404 404

D: 404

541,5 541,5

A-A

500 mm 375 mm 250 mm

.

125 mm

125 mm 0m

• •

245

: 500

Y: 100

0m Y:

750

A

539 539

379 379

02

250 mm

390 390

A

1000 mm

875 mm

500 mm

D: 404

350 mm 175 mm

1500 mm 1250 mm

Til væg ved siden Til væg ved bagside Til ikke brandbar væg og ved sider og bagside anbefales

1625 mm 1375 mm

Ø490 Ø510 Ø490

350 750

6 kW 3-8 kW 30-105 m 2

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE

H: 1270/1060

1750 mm

1250 mm 1000 mm

52

1875 mm

1375 mm •

Y:

2000 mm

0

1500 mm

X: 500

1625 mm

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

C:

H: 1030

Til væg ved siden 500 mm 2000 mm Til væg ved bagside 100 mm 1875 mmvæg og Til ikke brandbar mm ved sider1750 og bagside anbefales 50 mm 1625 mm VÆGT 1500 mm 138 kg 1375 mm SPECIFIKATIONER: Standard Tilbehør mm Topplade1250 fedtsten - x 1125 mm Bagefagsrum x • Ø490 - • • 1000 mm Bagefagsplade fedtsten - x Røgafgang: x 875Top mmog bagside Drejesokkel og drejelig røgstuds - x 750 mm Luftkølet håndtag x 625 mm Air-System x 500 mm 375 mm 250 mm 125 mm 0 m mm 2000 •

Til væg ved siden 350 mm 2000 mm Til væg ved bagside 350 mm 1875 mm Afstand til brændbart m/drejefod 750 mm Til ikke brandbar væg ved sider 1750 mm og bagside anbefales 50 mm 1625 mm 1500 mm VÆGT 153/143 kg • B: 404 • 1375 mm • 1250 mm SPECIFIKATIONER: Standard Tilbehør Luftkølet1125 håndtag x mm Drejesokkel/drejelig - x 1000 mm røgstuds Air-System x 875 mm Røgafgang top x 750 mm 625 mm 500 mm 375 mm 250 mm 125 mm 0m •

1270/1060 H: 1270/1060

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE

Y: 100

EFFEKT

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE (låst model)

5 kW 3-8 kW 45-120 m 2

1875 mm

4,5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

750

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

mm

1033 1033 946 946

EFFEKT

mm

127 127

mm

Brændeovnens ydre mål 542-390-1102 mm Brændkammerets indre mål 360-240-380 mm Røgafgang (diameter) Ø150 mm Afstand fra center til toppladens bagkant 180 mm Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning 118 mm Afstand fra gulv til center røgafgang top 1026 mm Afstand fra gulv til center røgafgang bagside 939 mm

mm mm mm

1102 1102

mm mm mm

X:

Brændeovnens ydre mål Ø490 - 1030 Brændkammerets indre mål 336-289-345 Røgafgang (diameter) Ø150 Afstand fra center til toppladens bagkant 255 Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning 120 Afstand fra gulv til center røgafgang top 992 Afstand fra gulv til center røgafgang bagside 892

1750 mm

MÅL (B-D-H)

MÅL (B-D-H)

MÅL (B-D-H)

  





 




mm mm mm

mm mm mm

EFFEKT 6 kW 3-8 kW 30-105 m 2

05

05

mm mm mm

N OR D IS

Brændeovnens ydre mål Ø470-1660 Brændkammerets indre mål 295-225-393 Røgafgang (diameter) Ø150 Afstand fra center til toppladens bagkant 235 Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning 129 Afstand fra gulv til center røgafgang top 1103 Afstand fra gulv til center røgafgang bagside 1024

mm mm mm mm

EFFEKT

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

0

MÅL (B-D-H)

Brændeovnens ydre mål 464-415-981 Brændkammerets indre mål 295-225-395 Røgafgang (diameter) Ø150 Afstand fra center til toppladens bagkant 178 Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning 119 Afstand fra gulv til center røgafgang top 894 Afstand fra gulv til center røgafgang bagside 819

mm

8

TEKNISKE DATA:

MÅL (B-D-H)

Brændeovnens ydre mål 548-429-1097 Brændkammerets indre mål 360-240-380 Røgafgang (diameter) Ø150 Afstand fra center til toppladens bagkant 180 Afstand fra gulv til center Air-System tilslutning 120 Afstand fra gulv til center røgafgang top 1010 Afstand fra gulv til center røgafgang bagside 923

Rais JUNO

MILJØMÆ

NING

0

K

RK

MÅL (B-D-H)

8

57

TEKNISKE DATA:

NING

TEKNISKE DATA:

MILJØMÆ

RK

Rais Rina Fedtsten

K

57

Rais Poleo

N OR D IS

specifikationer brændeovne

mm mm mm mm Varmelagringseffekt RAIS JUNO Varmelagringseffekt RAIS JUNO Temperaturudviklingen varmelagringssten Temperaturudviklingen i ivarmelagringssten vist over et døgn med 4 påfyldninger vist over et døgn med 4 påfyldninger

mm mm

140

120

mm

100

EFFEKT

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

4,5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

Nominel effekt Effekt (min-max) Opvarmer (v/20 gr.)

4,5 kW 2-6 kW 30-90 m 2

80 Temp.CC Temp. 60

40

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE

Til væg ved siden Til væg ved bagside Til ikke brandbar væg og ved sider og bagside anbefales

350 mm 175 mm

VÆGT

178 kg 77 kg

50 mm

AFSTAND TIL BRÆNDBART MATERIALE

Til væg ved siden Til væg ved bagside Til ikke brandbar væg og ved sider og bagside anbefales

350 mm 175 mm

VÆGT

149 kg 63 kg

Til væg ved siden Til væg ved bagside Til ikke brandbar væg og ved sider og bagside anbefales

50 mm

350 mm 150 mm

20

0 00

50 mm

01

02

03

04

05

06

07

08

09

- heraf fedsten

- heraf fedsten

SPECIFIKATIONER: Standard Tilbehør Glaslåge x Røgafgang: Top og bagside x Luftkølet håndtag x Rysterist og askeskuffe x Air-System x Drejesokkel og drejelig røgstuds - x Afdækning brændemagasin x -

Med sideglas - heraf fedtsten Uden sideglas - heraf fedtsten Ekstra varmesten

SPECIFIKATIONER: Standard Tilbehør Sidebeklædning fedtsten x Topplade fedtsten x Røgafgang: Top og bagside x Drejesokkel og drejelig røgstuds - x Afdækning brændemagasin - x Luftkølet håndtag x Air-System x -

275 181 254 157 +74

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

Varmelagringssten

kg kg kg kg kg

A-A

415 

464 

428,5 428,5

548

12 Timer

Varmelagringssten

SPECIFIKATIONER: Standard Tilbehør Glaslåge x Røgafgang: Top og bagside x Luftkølet håndtag x Rysterist og askeskuffe x Air-System x Drejesokkel og drejelig røgstuds - x Varmesten - x Sideglas - x

A

548

11

Timer Påfyldning

VÆGT

10

Påfyldning

A-A

A

A-A

 1103  1024

119  A

A

385 

129 

A

894 

819 

 981  969

127 127

1017 1017 930 930

1097 1097

1660 

A

53


FASCINATION AF OG ÆRBØDIGHED FOR TRÆERNE I SKOVEN.... Her står de som solfangere og skaber energi som den naturligste ting i verden... Når man står med brændestykket i hånden parat til at fodre sin ovn med ny energi, ja så kan tanken godt vandre en tur ud i skoven, hvor energien kommer fra. Her står træerne og gør arbejdet. Smukke, grønne eller nøgne, rolige eller urolige alt efter årstid, vind og vejr. - Jeg, som færdes i skoven til daglig, er dybt fascineret af træerne som sådan. Disse solfangere, som optager lyset, binder CO2-en, henter stoffer op fra jorden og producerer energi i store mængder. Og står jeg over for en Douglasgran på snart tohundrede år, ja så er følelsen næsten ærbødighed, siger Erik Dalsgaard, skovfoged for statens del af Rold Skov og en række skove i Himmerland, i alt omtrent 4000 hektar. I klimadebatten har man talt om at opfinde den perfekte klimamaskine. - Men den står allerede ude i skoven, påpeger skovfogeden. Og tak for det. Så kan vi fortsætte med at udnytte brændet i harmoni med en af naturens helt perfekte cyklusser. Danmark var et skovland fra tidernes morgen, alt var dækket af skov. Omkring år 1800 havde man dog haft så meget brug for træet, at der kun var to-tre procent skov tilbage.

54

I dag dækker skoven tolv procent. Men flyttede vi alle til udlandet og lod landet gro til, ville alt igen blive skov i løbet af velsagtens tre hundrede år. Først ville de hurtige erobrere som pil, birk og rødel kapre plads. Men senere ville bøgen, og så egen, demonstrere sin territoriale grokraft. - I dag omlægger vi brugen af skoven fra en tilnærmelsesvis landbrugslignende omdrift til det, vi kalder naturnær skovdrift. Altså fra at have arealer med hver sin type træer til at lade økosystemerne virke med mange arter i området. Vi har givet noget af magten tilbage til naturen, siger Skov- og landskabsingeniør Erik Dalsgaard. Så foregår skovningen løbende i stedet for at fælde hele arealer på en gang. Men grokraften er den samme, og fra skovbruget har man altid leveret såvel tømmer som brændsel. - Siden 2009 har vi set en styrket interesse for selv at gå ud og skove sit træ. Det er hårdt arbejde, men en stor fornøjelse, når brændet er lagt på plads derhjemme, og vinteren bare kan komme an... Og det gode tip her er at give brændestakken den bedste plads i haven. Ikke gemt bag en nordmur. Men dér, hvor solen rigtig banker ind, og der samtidig er god luftning, så brændet kan blive klar til brug.

- Der er tre gode råd. Det skal være tørt. Og det skal være tørt. Og så skal brændet være tørt, inden stykkerne bliver lagt i ovnen, siger skovfoged Erik Dalsgaard fra Skørping. Fakta: Alle typer træ er godt brændsel. Det tunge træ har størst brændværdi. Men nåletræ som gran har til gengæld et godt indhold af harpiks. Bøg er bedst til at lave glødelag. Eg indeholder mere garvesyre, der kan tære på metallerne i ovnen, hvis ikke det er tørt nok. En fugtighedsmåler kan fås i ethvert byggemarked. Brændet er klar til brug, når måleren viser et vandindhold på 18 procent eller derunder. Det er mest effektivt at tørre brændet under et halvtag.


55


www. ra i s. co m

DANSK_LOW_15.8.2012  
DANSK_LOW_15.8.2012