Page 36

GAYGAL -36-

NOMINERADE TILL:

FOTO: MIKAEL SJÖBERG/EXPRESSEN

FOTO: VIKTORFRISK.NU

FOTO: CHELSEA LADIES

FOTO: PETER KNUTSON

FOTO: PETER KNUTSON

ÅRETS HOMO/BI

Oscar Zia

Edward Af Sillén

Hedvig Lindahl

Viktor Frisk

Magda Gad

Med sin Mello-tvåa Human, sjöng han att vi alla är lika och frågar varför man gör skillnader på folk. Som på grund av sexuell läggning, Och med tanke på hur avdramatiserad hans kommaut-stund blev, ser vi att vi faktiskt är på väg mot jämlikhet.

Vilket år! Manus för Mello och ESC, regi för Oscarsrevyn, och turnésuccén Alcazars Disco Defenders! Edwards fingertoppskänsla för succér och att han oftast smyger in regnbågsreferenser i sina verk är ett vackert och viktigt ställningstagande.

Hjälte-Hedvig var en stor anledning till Sveriges OS-silver. För oss är hon dubbelhjälte då hon stolt tackar sin fru på Fotbollsgalan. Det är ingen självklarhet, men har en väldigt stor betydelse för alla idrottare som inte vågat öppna garderoben ännu.

”Jag gillar både tjejer och killar. Jag är född till den jag är.” skrev Viktor på Insta och hans följare överöste honom med kärlek. Det gör vi med, för som ung bisnubbe är Viktor en förebild för många kids som ännu inte vågat ta steget ut.

Modiga Magda. Hennes rapporter från världens farligaste och mest utsatta områden får oss att fångas av omvärldsrapportering som aldrig förr. För Magda berättar historierna genom människorna, och det är alltid lika gripande, naket och engagerande.

FOTO: PRIVAT

FOTO: PRIVAT

ÅRETS HETERO

Victor Johansson

Peter Pettersson

Zara Larsson

Älvsbyns Viktor Johansson ville stötta gaykompisarna genom att låta sin tävlingsbil bära regnbågsfärger. ”Att sätta lite färger på bilen är ingen stor grej för mig. Men det visar att jag tagit ställning och kan betyda jättemycket för HBTQ-personer.” Ett litet men viktigt statement.

Civilkurage är viktigt för oss som minoritet. Att det finns hjätar bakom våra ryggar om vår regnbåge hotas. Under Rissne Pride misshandlades Peter inför sin fru när han stoppade ungdomar som slet ner Prideflaggor & skrek ”fuck Pride”, ”ni hör inte hemma här”. Heterohero.

Superstjärnan Zara Larsson fortsätter att ha nolltolerans för manlig härskarteknik, kvinnohat, våldtäktskultur och annat sunk, och visar gång på gång hur sociala medier kan göra en poppig prinsessa till en cool queen.

FOTO:BO HÅKANSSON/SVT

FOTO: SVT

FOTO: DANIEL OHLSSON/TV4

ÅRETS TRANS

Cameron jai

Vanessa Lopez

EricA Anderson

När Cameron intog Idol-scenen med sin kaxigt säkra rap var det bara att kapitulera. Hans öppenhet kring vem han är var lika befriande som den var viktig, och Camerons uppenbarelse i rutan gav hopp åt många unga T-personer i Sverige.

Självsäkra Vansessa Lopez var ett bekant namn redan innan Tjejer som oss. Men det var i programmet vi lärde känna den kloka unga kvinna som står för att hon ångrar sin könskorrigering, och vill visa att man inte behöver genom gå en sådan process för att leva som kvinna.

Allt för Sveriges klarast lysande stjärna fångade oss med sin story: Tvåbarnspappan och psykologiproffessorn som genomgick en könskorrigering som 60-åring letade nu sina rötter i Sverige, och med värme och skärpa gav hon oss tro att det aldrig är försent att leva som den man är.

QX januari 2017  
QX januari 2017  

I januarinumret av QX presenterar vi alla nominerade till QX-Galan 2017. Spana in de nominerade och fundera vem du ska lägga din röst på: I...