QX april 2020

Page 1

april 2020 #295

inga mammor i rotterdam 16 Serier i karantäntider

ingen är som fredrik andreas & tobias i let’s dance
renew europe.

Abir Al-Sahlani EU-parlamentariker

Kampen är inte vunnen.

vi måste alltid stå upp för rätten att du får vara den du är och älska vem du vill.


renew europe.

Fredrick federley EU-parlamentariker

Vi ligger i.

Vi taR kampen fÜr att du ska känna dig trygg utan hot, hat och diskriminering.


Kära QX-läsare. Jag heter Robin Delselius och driver flera bagerier i Stockholm. I dessa tuffa tider är det viktigt att stötta varandra då coronakrisen slår hårt mot oss alla. Jag vill dra mitt strå till stacken, dels med den här annonsen i tidningen QX som varit en viktig del för mig under alla år och vars arbete jag beundrar. Dessutom vill jag ge all vårdpersonal 50% rabatt när de handlar hos mig under hela april månad som tack för det fantastiska arbete de gör idag i dessa corona-tider, men även för den omsorg min cancersjuka mamma fick under sina sista två år i livet. Jag och min familj är evigt tacksamma för vad de gjorde för henne. Allt löser sig alltid, nu kämpar vi på tillsammans!

Robin Delselius Robin Delselius


5

r g the

vin

25 år!

y since 19 9

QX

QX ÄR EN NÖJESTIDNING SOM DISTRIBUERAS GRATIS PÅ 278 STÄLLEN I BL.A. STOCKHOLM, GÖTEBORG, MALMÖ, UPPSALA, HELSINGBORG, LUND, HELSINGFORS OCH KÖPENHAMN. QX, SOM UTKOMMER 12 GGR PER ÅR, KOM UT MED FÖRSTA NUMRET I OKTOBER 1995.

u

it

er

ow c o m m

n

a

b in

51

ISSUE NO.

295

Per Hagmans Pool

S

Per Hagmans bok Pool har blivit fi lm och utspelar sig på Franska Rivieran. gay, trans & Rob Lowe i ”9-1-1 Lone star”

april’20

18

Lundstedt i Let’s Dance Det blev rivstart och högsta betyg från tittarna för Andreas Lundstedt och Tobias Bader i säsongens första Let’s Dance - och historiens första samkönade par i det svenska succéprogrammet.

9-1-1: Lone Star är serien du missat, men som du genast måste se.

47 16 tv-serier du inte vill missa

Inga mamas i Rotter...damn

QX ger dig tipsen på 16 serier med hbtq-tema som fi nns på playkanaler och streamingtjänster.

Vem hade kunnat tro att Eurovison Song Contest skulle behöva ställas in på grund av ett virus? Vi har pratat med The Mamas, som nu får stanna hemma...

55 qruiserkillen joel

40

26 53

58

FLATROMANS på youtube Kontrola är mikroserien som satt sig i gränsle över Youtube med en enkel berättelse om lesbisk kärlek från Polen – helt politiskt okommenterat och ganska sexigt.

”Lojalitet är något som jag på senare tid insett betyder mycket för mig och som jag tror är en motpol till korta och tillfälliga chattar på appar”. Joel är Månadens Qruiserkille.

39 inställda pride Covid-19 sätter stopp för många av landets Pridefestivaler.

april 2020 #295

MÅNADENS OMSLAG

ALLTID I QX

MÅNADENS CITAT

PR-killen och fashionistan Fredrik Robertsson

10 Ledare 12 QX Gayskola 22 Krönika Mian Lodalen 24 EGO Stefan Nilsson 60 QX checkar in 62 FTM/MTF

”Det som förvånar mig är att de som dömer mig mest är andra homosexuella män. Det får jag inte ihop. Vi borde ju omfamna varandra”

inga mammor i rotterdam 16 Serier i karantäntider

ingen är som fredrik andreas & tobias i let’s dance

OMSLAGSFOTOGRAF Carl Thornborg

Fredrik Robertsson. s. 30


ingång

TACK! Först och främst - TACK! Den senaste tiden har QX bett er om hjälp. Corona-viruset drabbar alla, så även oss. När annonsörer avbokade sina annonser stod vi plötsligt utan intäkter. Då gick vi ut och bad er att börja prenumerera, inte att skänka pengar, utan att börja prenumerera. Och det gjorde ni. Ja, till och med våra partners, föräldrar, svärföräldrar och bästa vänner har börjat prenumerera. Vi har fått mail och meddelanden från nära och kära, från läsare vi aldrig träffat och från dem vi

Anders Öhrman och Ronny Larsson

tappat kontakt med, alla hörde av sig. ”Klart folk på mail, messenger och telefon. vi ska stötta er” skrev några. Någon annan Privat är det svårt att veta hur man ska skrev ”vi har läst QX gratis i 25 år och sett bete sig i denna märkliga tid. Hur man ska nästan lika många Gaygalor, det är dags att tänka? betala tillbaka”. Vi är så ”Titta gärna en extra För man ska ju stanna hemma, oerhört tacksamma. Ja, så gång på annonserna i akta sig för viruset, skydda där Askunge-tacksamma det här numret. De är föräldrar och alla gamla. men anledningen till att samtidigt rädda världsekonomin ni vet, ”hur ska jag nånQX kan leva vidare” sin…TACK”. genom att stötta alla företag och Och tack vare att företag och organisatioaffärsverksamheter som lider oerhört av det ner nu stödannonserar (titta gärna en extra ekonomiska bortfallet isoleringen skapar. gång på annonserna i det här numret, de är Det är en ekvation som är omöjlig att få anledningen till att QX kan leva vidare), ihop. så kan vi ge ut tidningen. Vi sju personer Vi lider med småföretagare, restauranger, som jobbar på QX och driver tidning, qx.se, barer och caféer som gapar tomma. Artister, Qruiser, gala, event, shop, Pridesatsningar skådespelare, fotografer, och frilansare som och Prideparadvagn framåt, hoppas att vi inte får jobb. Ja, alla drabbas i hela näringskan ta oss igenom den här krisen. Vi vill kedjan. ju fira vårt 25 års-jubileum som tidning i Visst, det klokaste är att stanna hemma i september med er. Se tillbaka, och vara stolta den mån det går, men försök att ge till dem över allt vi tillsammans åstadkommit genom du i vanliga fall håller i rullning: Kvaråren. Och visst vill vi att det ska bli ännu en terskrogen, caféet på hörnet, webbshopen, Gaygala 2021? frisören eller hotellet du hade en bra överMen då måste fi xa det här, tillsammans. nattning på i höstas. Vi checkade i det här De här veckorna har varit riktigt tuffa, det numret in på ett av alla hotell som har det har utan tvekan varit de märkligaste jobbminst sagt tufft just nu, priserna är sänkta veckorna någonsin för oss. Vi har jobbat till men vår vilja att supporta är det definitivt långt in på småtimmarna, vridit och vänt på inte. Tillsammans ska vi klara det här! utgifterna, haft Skypemöten och intervjuat Anders Öhrman & Ronny Larsson

ANDERS ÖHRMAN

Favoritbakverk: Chokladbollar. Bästa tv-tipset: The Morning Show (på Apple) Dofter jag inte får nog av: Sköljmedel (Comfort, sommarfrisk) Min hunds nos & nybryggt kaffe.

RONNY LARSSON

Favoritbakverk: Princesstårta. Bästa tv-tipset: Alla mot alla (Dplay) Dofter jag inte får nog av: Nytvättade lakan & utomhusgrillade hamburgare.

Redaktionen: Vad gör du av tiden du tidigare la på sociala aktiviteter?

Ulrika Lahne, Marknad – Vi jobbar från landet så det är enkelt att tillämpa social distans. Vi tvättar händerna, promenerar, tvättar händerna, mycket streaming av filmer och serier och tvättar händerna igen...

Jonas Persson, Annons – Jag har börjat ta dagliga promenader i Hagaparken. Dessutom har jag hunnit montera ihop alla möbler efter vår flytt för ett par månader sen.

Matilda Thorén, reporter – Tragiskt nog så är det inte så stor skillnad på en småbarnsförälders sociala liv innan och efter social distansering.

Ken Olausson, Frilans – Skulle vilja svara något kreativt som ”lär mig ett nytt språk”, men nä. Det är Netflix, Nintendo och Pornhub som alla andra.

Mian Lodalen, Krönikör – Jag har flyttat ut allt socialt liv till skogen och promenader. Det går skitbra. Sen gosar jag med min hund och skriver på ny roman, bästa distraktionen.

fakta: qx Ansvarig utgivare Jon Voss, jon@qx.se

Annonser Ulrika Lahne, ulrika@qx.se Jonas Persson, jonas@qx.se

Tryck: Printall RS distribution 2019: 31 100

Chefredaktör Anders Öhrman, anders@qx.se Ronny Larsson, ronny@qx.se

Distribution

ISSN–nummer: 1401–1794

Layout Anders Öhrman

Skåne/Köpenhamn/Göteborg Bring Express

Mätning KiaIndex QX/Qruiser unika webbläsare Vecka. 12 126 697

QX ges ut av QX Förlag AB Org.nr: 556525–6897 Box 17 218, 104 62 Stockholm Telefon: 08-7203001 www.qx.se redaktionen@qx.se

Prenumerera på QX 390 kr för 12 nummer inom Sverige. Tidningen sänds inplastad.

Bankgiro: 5977– 4950 /Qxtra

@qxse

@qxse


bli prenumerant


-10-

uqx GAYSKOLA – DEL 55

robinson-sophie

I varje nummer av QX gör vi små nedslag i historien och uppmärksammar stort och smått som på ett eller annat sätt haft betydelse för homo-, bi- och transpersoner genom åren. Robinson är i full gång på TV4 och i år är flera av deltagarna hbtq. Men först ut som öppet hbtq i programmets historia var Sophie Uppvik när hon var med i den andra säsongen 1998. Då var hon den 26-åriga öppet lesbiska mäklarassistenten från Bontofta som blev en av de första rikskända flatorna och nominerades till Årets Homo på den första Gaygalan som arrangerades 1999. Expedition Robinsons programledare var Harald Treutiger och Sophie var kvar på ön i 46 dagar och lyckades ta sig till final där hon slutade på en tredjeplats. Vann gjorde Alexandra Zazzi och finalen som sändes den 5 december 1998 på SVT sågs av 2 540 000 tittare.

Andra minnesvärda deltagare var Pål Hollender, Susanne Rittedal och jokern Jochen ”Det rycker i baguetten” Schützdeller. Sophie prydde omslaget av QX i november 1998 och intervjuades då av Mian Lodalen. Paret fattade tycke för varandra under intervjun och blev ett par och gifte sig senare. Idag är de dock skilda. I QX sa hon bland annat: – Jag är exhibitionist och det är inget att sticka under stol med. Jag tycker det är kul att synas, höras och vara på scen. Dessutom känns det som om kändisskapet kommer att öppna dörrar. Det kan bli

”Dessutom känns det som om kändisskapet kommer att öppna dörrar. Det kan bli lättare att söka jobb till exempel” lättare att söka jobb till exempel. Sophie var även med i programmet 2012, Robinson Revanschen, där före detta Robinson-deltagare deltog. Sophie åkte dock ut redan i tredje avsnittet. Idag är Sophie 38 år och jobbar som sjuksköterska i Stockholm.-12-

ICA Sveriges marknadschef Joakim Bengtsson om den hyllade reklamfilmen med en ung kille som bjuder hem pojkvännen på middag. FOTO: NETFLIX

INGEN STOCKHOLM RAINBOW WEEK I ÅR

PLASTFRITT GUMMI True Gum är ett plastfritt och 100 % biologiskt nedbrytbart tuggummi som finns i fyra olika smaker. Alla delar i gummit har naturligt ursprung - du kan alltså slänga det i komposten efteråt. Finns i fyra smaker: Ingefära & Gurkmeja, Mynta & Matcha, Hallon & Vanilj och Lakrits & Eucalyptus. I butik nu.

3 MEST LÄSTA PÅ QX.SE

..senaste månaden: 1. En tredjedel av Polen är nu en HBTQ-fri zon. 2. Nu behöver QX er. 3. Coronaviruset är Guds hämnd för Prideparader.

GOLDING GOES GAY

Henry Golding (Crazy Rich Asians & Last Christmas), spelar Kit, en 33-årig britt som återvänder till födelselandet Vietnam för att se hemlandet med nya ögon. Samtidigt hittar han kärleken i Lewis (Parker Sawyer). Filmen är skriven och regisserad av Hong Khaou (Lilting), och hyllas på filmsajter för sin realistiska skildring av hur en människas identitet påverkas av sitt ursprung. Filmens premiär är uppskjuten på grund av Coronavirusets utbredning, men håll koll på qx.se för info.

MÅNADENS INSTAGRAMKONTO @TWOFEMMEGEMS

FOTO: ANDERS ÖHRMAN

FOTO: PECCADILLO PICTURES

”Vi vill skildra Sverige som det faktiskt är”

Vi blir glad-i-magen-lyckliga av Cassie & Alexas gemensamma Insta med passande namnet Two Femme Gems. De blivande brudparet delar med sig av sin kärlek i massor av puss-bilder, och nästan 17 000 följare gillar att vara med på deras resa. Förutom kärleken så har de en shop på etsy.com där de säljer små egengjorda hantverk av ädelstenar. Spana in på https://www.etsy.com/ shop/ModernLittleMystics.

Navid Kabiri, du ställer in Stockholm Rainbow Weekend? – Vi hade planer på att köra för andra året i rad, men är ju en gratisfestival och är beroende av våra samarbetspartners. Nu ser vi utvecklingen med nedskärningar och indragna medel, så det bli svårt för oss att klara alla utgifter som krävs för att hålla festivalen öppen. Säkerheten för gäster, artister och personal är en annan oro som vi ser väldigt allvarligt på. Hur långt hade du kommit i arbetet, hade du redan bokat artister och fått in sponsorer? – Vi har haft en dialog med samarbetspartner och sponsorer redan från förra året efter festivalen med planer för 2020, men inga artister var bokade: Kommer Stockholm Rainbow Weekend tillbaka nästa år? – Ja, nu samlar vi krafterna inför 2021 och lovar en comeback utan dess like, säger Navid.

BARBIE JEAN KING - EN ÄKTA POWERPIONJÄR Vi älskar Barbie-företaget Mattels satsningar på kvinnliga ikoner. I dagarna släpptes tre nya powerpionjärer i serien Inspiring Women: Florence Nightingale, Billie Holliday och tennisikonen och favoritflatan Billie Jean King. 1973 blev King drottning då hon satte en manlig tennisspelare på plats och för alltid förändrade synen på kvinnligt idrottande. För 29.99 dollar finns Bille Jean King-Barbien på barbie.mattel.com


Barn och cancer hör inte ihop. Swisha till 90 20 900 och stöd forskningen.

Eston 7 år, neuroblastom.

Barn och cancer är två ord som aldrig borde nått varandra. Ändå bildar de den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige. Var med i kampen. Vi behöver all hjälp vi kan få för att hålla cancer borta från barn.


Rent & fräscht hemma! Välkomna vårljuset med ett nystädat och fräscht hem. Rensa ut gamla grejer och plocka fram dina vårfavoriter i garderoben. Tvätta och stryk vårens textilier så både du och ditt hem är redo för säsongen. På Elon har vi laddat upp med riktigt bra erbjudanden på produkter som underlättar vårstädningen!

SPARA 250:-

BOSCH Ångstrykjärn TDA102411C

449:(ord. pris 699:-) Art nr 114335

Vi har öppet som vanligt i dessa ovanliga tider. Vi kan hjälpa dig med hemleverans och tar beställningar över telefon och web.

Hitta din närmsta Elon butik på elon.se Erbjudandet gäller fr.o.m. 23/3 t.o.m. 19/4 2020 eller så långt lagret räcker och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Vi reserverar oss för ev tryckfel och slutförsäljning.


FOTO JESSICA AHLFONT

-15-

MIN KOMMA UT-

HISTORIA

Namn: Juliett Ålder: 28. Bor: Värmland Heter på Qruiser: Juliett

gaygalanominerade annas nya bok Anna Ahlunds nya bok Ganska nära sanningen handlar om Nico som har bytt namn, stad och skola och färgat håret rosa. Hen har blivit inneboende hos sin faster och tänker sig att det är nu det nya livet ska börja, och med rätt pronomen. Men det blir inte så enkelt som Nico hoppats... Hur föddes idén till boken? – När jag drömde om en person som doppade händerna i en fontän för att få tur. Då föddes Nico. Handlingen har ändrats, men kärnan är densamma. Nico har pronomenet hen, vilket för vissa fortfarande är lite kontroversiellt, vad säger du om det? – Var och en ska ha rätten att beskriva sig själv på det sätt som känns bra. För Nico känns hen bra. Det finns något

fint i att utvidga sitt språk för att fler ska att tänka på det, och min förhoppning få chansen att känna sig bekväma. Rätt är att väcka tankar hos läsaren runt det. pronomen kan göra att andra saker också Ganska nära sanningen handlar om identifaller på plats, den känslan tet och könsidentitet. Jag har lyft ”boken borde alla människor bort tvåkönsnormen, så samhället kom till i ifrågasätter inte Nicos pronomen unna varandra. en dröm” eller könstillhörighet. Nicos historia Varför är det viktigt att experimentera med handlar om att våga landa i att det är normer i ditt skrivande? okej att inte veta precis vem man är. – Normer är jättespännande! Min Du har varit gaygalanominerad, idé är att lyfta bort vissa normer för att vad har det betytt för dig? synliggöra dem för läsaren. En av mina – Det är ett fantastiskt fint erkännantidigare böcker,Du, bara, handlar om två de för att det inneburit att böckerna nått killar som blir kära, men ingen komut till fler läsare. Jag brukar gå från galan menterar eller värderar att båda är killar. helt varm i hjärtat av allt engagemang. Jag har tagit bort heteronormen, och Slutligen, finaste svenska ordet? ersatt den med en norm som innebär – Trädgård. För mig rymmer det att det förväntade är att folk gillar olika. ordet något lugnt och vackert och ljust, Vi reproducerar många normer utan där saker växer. Ronny Larsson

Hej Juliett, här brukar vi normalt sett ställa frågor till någon som kommit ut, men det har inte du gjort det än... – Nej, jag har inte kommit ut, jag har faktiskt inte berättat det för någon förutom min styvsyster, och jag funderar fortfarande på hur jag ska berätta för mina föräldrar. Och hur tror du att du kommer göra? ”jag har – Jag tänker inte kommit nog bara säga ut än” det rakt ut, snabbt (skrattar).Vid någon tidpunkt när de är på bra humör. Kanske bjuder jag över dem på mat och efter att vi ätit så säger jag ”Pappa och mamma, jag är bisexuell! Vill ni ha kaffe?” Och så går jag mot köket. Är du nervös? – Ja jag är lite orolig för vad de ska tycka, hur de ska reagera. Jag har ju alltid bara haft killar hemma och jag har pojkvän nu så det är lite Orange is the new black (skrattar). Och det var rätt nyligen som jag accepterade för mig själv att jag gillar tjejer, så jag tror det kommer ta ett tag innan jag vågar komma ut helt. – Men det är skönt att prata med andra här på Qruiser, här är jag rätt öppen. Anders Öhrman

qx tillbakablick vv 5 ÅR SEDAN April 2015. QX fokuserade på sport då EuroGames arrangerades i Stockholm.

10 ÅR SEDAN April 2010 Let’s talk hiv! 29-årige Joakim berättade om att att leva med hiv.

15 ÅR SEDAN April 2005. The L-Word är programmet alla pratar om, och QX hittade sitt eget L-word i Stockholm.

20 ÅR SEDAN April 2000. Alexandra Rapaport utsågs av en flatjury till Sveriges sexigaste tjej.


-16-

w månadens housewife

FUNDERINGAR KRING DROGER? Kontakta Sexperternas samtalsmottagning kostnadsfritt. Stöd utan pekpinnar. mottagning@rfslstockholm.se sexperterna.org/chemsex

Vill du också synas i

Lgbt-vännen Luann QX ringde upp Stjärnan i The Real Housewvies of New York City

Wallingatan 9, 1 tr. Stockholm

0706- 472 717

Kontakta annonser@qx.se

Stiftelsen Läkare Mot AIDS FORSKNINGSFOND HIV sprids fortfarande i världen och här hemma. Stöd Sveriges ledande AIDS-forskare i deras kamp mot AIDS. Du kan bidra genom att lämna ett enskilt bidrag eller göra en stående överföring per månad.

www.aidsfond.se Bankgiro 900-6958

Följ oss på Instagram

qxse

Plusgiro 900695-8

Swish 123 900 6958

Den 3 april startar nya säsongen av The Real Housewives of New York City. Serien finns på streamingsjänsten hayu som sedan tidigare i år också finns med i TV4/C Mores utbud så man kan se stora delar av deras material där. QX fick ett snack med en av realityns mest färgstarka karaktärer, Luann de Lesseps, också känd som ”The Countess” eller ”Countess Luann”. Ni är inne på tolfte säsongen och du har varit med från start, vad får dig att återvända säsong efter säsong? - Jag är en masochist (skrattar). Det här är min tv-familj och det är alltid kul att återse de andra. Även om vi inte alltid är överens är de för alltid en del av mitt liv. Visst, vi bråkar en hel del, men vem gör inte det? Jag ser dock inte mig själv som en bråkstake utan är mer defensiv. Du syns ofta i HBTQ-sammanhang, har många gaypolare och samlar in pengar till HBTQ-stöttande organisationen GLAAD, varför är det viktigt för dig? - Jag älskar mina LGBTQ-vänner och det är självklart att visa var ens sympatier ligger. Jag har alltid haft många bögar i mitt liv och jag tycker det är viktigt att stötta communityt. TV-Guide listade dig överst av alla Housewives, varför är du så populär? - Jag tror att jag är lätt att relatera till. Jag har gått igenom skilsmässor, blivit arresterad…jag är som jag är och tror att tittarna ser

att jag inte är en annan person i tv jämfört med verkligheten. Serien ger en rättvis bild av vem jag är. Vilken housewife är din egen favorit? - Lisa Rinna (The Real Housewives of Beverly Hills) är en god vän, liksom Cynthia Bailey (The Real Housewives of Atlanta).Vi är kvinnor som bjuder på oss själva. Bakom alla Real Housewives-serier står en av tv:s kanske viktigaste bögar, Andy Cohen, hur viktigt är det att hålla sig väl med honom? - Haha, det är viktigt kan jag säga. Jag har känt Andy sen starten och det har varit intressant att följa hans framgångar. Jag tror att den här typen av serier behövs. Vad vet du om Sverige? - Ingenting (skrattar). Jo, att serien är poppis där och att ni är snygga. Hur ser livet ut för dig just nu med tanke på allt som händer i världen? - Jag är lycklig som har mina två barn hos mig i vårt stora hus i Hamptons. Jag gör det bästa av tiden: Städar källaren, är med barnen, lagar mat och försöker att Instagramma. Nån kändis du misstagits för? - Sandra Bullock. Men ofta säger folk att de känner igen mig men inte kan sätta fingret på varifrån. Eller att jag ser bättre ut i verkligheten än i tv. Och det stämmer ju! (skrattar). The Real Housewives New York City startar på streamingtjänsten hayu den 3 april.


#stöttaqx Coronaviruset hotar inte bara människors liv. Det hotar även många av de kulturinstitutioner som driver frågor om hbtq. Därför är det viktigt att vi som kan fortsätter att stötta, till exempel genom att annonsera här i QX. Ta hand om er så ses vi snart! Och om ni behöver oss så finns vi som vanligt på familjensjurist.se.


FOTO MAGNUS RAGNVID/TV4/CMORE

-18-

andreas är favoriten i let’s dance

För första gången i svenska Let´s Dance femtonåriga historia är ett samkönat par med i leken. Och vilket par sen! Andreas Lundstedt dansar med Let´s Dance-veteranen Tobias Bader i årets stjärnspäckade 15:e omgång där de möter alltifrån fotbollsikonen Anders Svensson till politikern Jan Björklund.

betydelse för mig. Det här har inget Vilken härlig debut, ni fick flest med sexualitet att göra. Det handlar tittarröster av alla paren! om människan, och hade Tobias varit Andreas: Det känns helt otroligt homosexuell så hade det blivit han. bra! Jag vågade inte hoppas på att vi Han var den bästa dansaren, för mig. skulle få speciellt höga röster och nu Tobias, vad kände du när du fick vi högst! Det är ett kvitto på att fick frågan om att dansa med en vi gjort ett bra jobb. Tobias Bader kille? är en helt strålande koreograf. Hoppas Tobias: Jag blev lite överraskad, vi öppnar nya dörrar för kommande för det är en stor utmaning. Men det säsonger, och kanske finns det någon kändes helt rätt och är kille eller tjej där ute ”Jag ser det som verkligen på tiden, så som känner att ”kan att vi har alla jag sa ja ganska omgådom så kan jag”, ja då möjligheter i världende. Jag ser det som har jag redan vunnit en att inte stänga att vi har alla möjligdet största priset. Den in oss i kvinnligt heter i världen att inte lille killen som drömoch manligt” stänga in oss i kvinnligt de om att få dansa en dag var jag när jag var liten. Nu kanske och manligt, i några roller. Att föra och följa är en teknik som vi båda kan jag kan inspirera andra. använda. Men det gör det samtidigt Hur kommer det sig att du är svårare, att vi båda måste kunna stegen med i Let´s Dance i år? på det sättet. Andreas : Jag fick frågan av TV4 Och ni jämförs med varandra och sa ja på en gång. De sa att de ville på ett annat sätt än de andra ha med ett samkönat par i år och jag sa paren... yes, det här vill jag göra. Det har varit Andreas: Det är sant, att jag ska en dröm att vara med i Let´s Dance i hålla Tobias nivå! Vi är klädda på många år och jag har suttit i publiken samma sätt så det är ju lättare att flera gånger och alltid velat tävla. jämföra oss. Det hade jag inte tänkt på Varför just Tobias? (skrattar). Andreas: TV4 föreslog hans namn Andreas, vi har sett dig röra och jag sa ja. Vi har träffats ett par dig på scenen i många år, vad gånger, och Tobias har ju dansat med känner du när folk säger att det är mina vänner Pernilla Wahlgren lite fusk att du är med. Du kan ju och Sofia Wistam, så vi är bekandansa…. ta. Att Tobias är straight hade ingen

PRENUMERERA PÅ QX

lEsbiska lEsb iska LIgan LIga n nominera nerade nomi till gayg gaygalan till

redo för 20 re 2020 20

atooni ni följ följs s av atoo av 60K 60K

oktober 2019 #289

& en hi

Oktober 2019 no 289

d , Edwar malin ledin mla massa

mycket uppmärksamhet kring att ni är ett samkönat danspar? Andreas: Nej, jag fattar att folk är nyfikna. Jag har också insett att jag jobbar med egna fördomar, för jag har inte sett det här heller riktigt tidigare, och jag hajade till när jag såg oss. Men det är så häftigt att kunna visa yngre generationer att det inte spelar roll om man är kille med kille, tjej med tjej eller straight och gay. Allt är möjligt. Tobias, vad är Andreas styrka? Tobias: Han är bra i snabbare eller energifyllda danser. Andreas har så mycket kraft i sina rörelser. Och svagheter? Tobias: Att han har invanda rörelsemönster. Och att han pratar så mycket (skrattar). Ronny Larsson

#293 i 2020 februar

e ”Jag har int min fa fått träf ett år” dotter på

januari 2020 #292 januari 2020 #292

2019 #291 december

gaygala 2020

Andreas: Jag tar det som en komplimang, men sen blir jag lite ledsen för alla har olika styrkor. Det är ju så i alla säsonger, att en del en del har mer scenvana, har dansat mer och så vidare. Men här ska man till exempel ha raka ben och jag har nog inte sträckt mina ben på 47 år (skrattar). Tobias: …och du har dansat disco, som mest består av poser. Här är det massa olika steg som ska in, och det är inte alls så lätt. Det är så mycket teknik i de danser vi kommer att utföra. Var det snack om att du skulle dansa med Tobias Karlsson? Andreas: Nej, det har aldrig varit aktuellt för min del. Sen vet inte jag om TV4 och han har pratat om något annat. Känns det mossigt att det är så

Vår tid är nu

t is on The hea ark ande St skrämm 2020 är stivalen Melodife

Vi möter favoriterna inför säsong 3

12 nummer 390 kr 12 nummer inkl 1 års Qruiser guldmedlemskap 599 kr shop.qx.se


Jag lovar att alltid stå upp för hbtq-rättigheter i Sverige och i hela Europa. Det behövs. Tomas Tobé Europaparlamentariker


-20-

KRÖNIKA: MIAN LODALEN

FOTO: ANNA-LENA AHLSTRÖM

”Är det nån som inte är inbillningssjuk dessa dagar?”

min slående. Då fanns varken vaccin eller bot ”Hur mår du?” Frågan har väl aldrig förr känts och vi i gaysamhället kämpade hårt med att så så uppriktig. Och vad svarar man? Jo tack, frisk sakligt vi förmådde informera om forskning, so far, men psyket… Är det nån som inte är smittvägar och säkrare sex. Om vi var rädda? Så inbillningssjuk dessa dagar? Värmeökningen klart vi var. Men vi visste redan tidigt att rädslan om kvällarna, nattsvettningarna, illamåendet inte fick stoppa oss från att hålla flera bollar i lufsom kommer och går och den där klumpen i ten samtidigt: skaffa kunskap, knulla säkrare och halsen som vägrar ge med sig utan att något visa solidaritet med drabbade. bryter ut. Jag som vanligtvis är en dramaqueen av rang Sen gör världen utanför sig påmind. De gör numera inte mycket väsen av mig. Den här flesta som insjuknat i Covid 19 runt mig tragedin behöver inga yviga gester, den regissehar tack och lov lindriga symtom, andra rar sig utmärkt för egen maskin. kämpar i verkligheten. En kompis som Möter en bögbekant på gatan. Vi håller kör ambulans oroas för sinande skyddsutavstånd och måste ropa för att uppfatta varandras rustning. Min vän, socialarbetaren berättar hälsotillstånd. Han som annars lider av generell att kollegorna blir färre men klienterna fler. Min morbror som bor halva året i Spanien rapporterade dagligen hur res”Jag som vanligtvis är triktionerna kom slag i slag: nedstängning av skolor och affärer, undantagstill- en dramaqueen av rang stånd och utegångsförbud. Grannen fick gör numera inte mycket 600 euro i böter för att hon tog med sin väsen av mig” man till närbutiken, en annan en bot för att ha promenerat mer än femtio meter från hemmet med sin hund. Den som ångest säger att han mår bättre än någonsin. Han inte har kvitto från mataffären eller apoteket backas upp i morgontidningen av professorn i får böta. Du måste kunna bevisa att du inte klinisk bakteriologi, Agnes Wold, som menar varit borta längre än ärendet krävde. att vi med ångestsyndrom eller paranoia lugnas I ljuset av levnadsvillkoren för spanjorer, vid katastrofer som denna. ”De har ju alltid fransmän, tyskar, för att inte tala om italienarna vetat att den ska komma. Nu vet alla.” som riskerar skyhöga böter om de går ut, så Ett gammalt svårmodigt x till mig, som jag blir svenskgnället över uppmaningar att skydinte tänker diagnostisera men som knappast gick da sig själv och andra från smitta, vad ska under epitetet glitterpinnen när vi var ihop, gör man säga, aningen bortskämt? Eller som en patient sa till min vän som arbetar som en överraskande uppdatering som är så full av plötslig pepp och positivism att den kunde ha sjuksköterska ”nu får folk en inblick författats av självaste Kay ”Välj glädjen” Pollak. i hur det är att leva med cancer; att Jag har alltid haft svårt för det hurtfriska, tvingas undvika sociala sammanhang men när irritationen slår till, för det ska gudarna för att inte riskera smittas av andra veta att den gör numera, så försöker jag i sann och att aldrig veta hur något ska kristen anda vända andra kinden till. Tänker att bli från en dag till en annan”. alla just nu sliter så in i helvete för att hantera sin På kvällen går jag förbi oro, sin vardag, sitt liv. Vissa drar ner foliehatten min lokala bar. Det är fullt. över ögonen, en del sitter still i båten, andra Gästerna sitter nära och skratgnäller medan överfallande många andra kämtar in varandras fejs. Hindrar par för att hjälpa andra eller kommer upp med min inre polis att slita upp kreativa lösningar på hur vi ska fixa det här. De dörren och skrika: skärp sistnämnda kommer för alltid ha min djupaste er för helvete, men vet respekt. att spara på energin. När hivviruset löpte amok över världen så Så fort Corona hade vi ingen aning om att det en dag skulle gå förvandlades från favoritöl till pande- att leva med. Just nu vet lika lite som vi visste mi blev likheterna då. Vi har en tuff tid framför oss, men en dag kommer också detta att vara över. med hivepide


Trygga surrogatprocesser för dig som vill bilda familj.

Vi hjälper till med trygga surrogatprocesser grundat på vår egen erfarenhet och längtan efter barn och glädjen att få vara en familj. Vi samarbetar med världsledande kliniker och ligger i framkant gällande resultaten. Vi ger dig stöd och support genom hela processen. Dessutom har vi egen jurist som som är expert på familjerätt och surrogatprocesser som kan hjälpa dig - ovsett hur du väljer att bli förälder. Läs mer:

info@nordicsurrogacy.se www.nordicsurrogacy.se


-22-

EGO med stefan nilsson

Månadens kontakt

Banankontakt och andra kontakter. Alla behöver en snygg förgreningsdosa i hemmet. Svenska Avolt vann internationella designtävlingen Red Dot Award 2019 för sin design i kombination med produktion i delvis återvunnen plast. Kontakten är tillverkad av 20 procent återvunnen plast och kostar 399 kronor. www.avolt.com

Månadens homo

Homo och design funkar bra ihop. Kolla bara Jonathan Adler. Under våren lanseras ett nytt inredningsmärke där grundaren är snygg, trevlig och homosexuell. Detlef Klatt gör hållbara, miljösmarta och snygga inredningsdetaljer. Beställ på nätet innan det kommer i butik i Sverige. www.klatt-objects.com

Månadens blomster

Klart man vill piffa upp sig till våren med något blommigt. Den här nya t-shirten heter Darian och kommer från Tiger. Kostar 1199 kronor www.tigerofsweden.com

Månadens drag

En av världens största fotografer heter Martin Schoeller och han har gjort en fotosvit med några av RuPauls transor och dragqueens. Till exempel har Alaska Thunderfuck på samlartallrikar hos Rosenthal. Finkonst, läppstift och middagstallrik. Kostar 199 euro styck och fi nns bara i limiterad upplaga. www.rosenthal.de

Månadens mustig

Snart dags att öppna upp stugan efter vintern. Kanske en ny matta och nya kuddar från Missoni. Mönstret har inspirerats av trä, bark, kottar och rötter. Som Missoni själva säger så är mönstret ”mustigt”. En kudde kostar runt 2 000 kronor. www.missoni.com

Månadens nej, nej, nej

Nu räcker det. Jag fattar att det är superkul med ”boomerang” på Instagram men nu när alla klirrat i glasen, gjort piruett och allt annat töntigt – det räcker nu. Inget mer boomerang. Du blir inte roligare.


Upplev

avancerad högteknologisk hudvård från Exuviance resultat Exuviance är en hudvårdsserie som verkligen gör underverk med huden och många vanliga hudproblem. Fina linjer och oönskade åldersförändringar minimeras. Huden hålls fin och fräsch.

bakgrund

Det är två av världens främsta hudvårdsforskare som ligger bakom utvecklingen av Exuviance, professorerna Dr. Eugene Van Scott och Dr. Rue Yu, Princeton, USA.

attraktivt pris Du får fantastiska resultat till ett mycket rimligt pris.

prisbelönad

Professorerna bakom Exuviance har erhållit Discovery Honorary Award of the Dermatology Foundation för sin framstående forskning. Ett av världens finaste och mest prestigefyllda pris hudvårdsforskare kan få.

säkerhet

Exuviance bygger på mer än 50 års medicinsk forskning inom hudvård.

unik

Forskningsresultaten och produkterna är patenterade. Ingen har gjort detsamma tidigare. Exuviance har mer än 120 patent.

trygghet

Produkten säljs av utbildade hudterapeuter. Personlig, professionell rådgivning och originalprodukter är avgörande för bästa resultat.

EXPERTER PÅ HUDVÅRD Ta hand om din hud – köp dina Exuviance produkter hos en auktoriserad återförsäljare. www.exuviance.se | Instagram @exuviance_nordic | facebook.com/ExuvianceNordic Det finns cirka 1200 auktoriserade Exuviance kliniker i Norden. Hitta din närmaste på www.exuviance.se


-24-

nu vänder vi blad med pekka HEINO @pekkaheino

ingenstans levde man livet som här och då Bultande och poetiskt om att vara flata

Poeten och genusvetaren Lina Bonde utmanar både språket och läsaren i Tecknar snö (Förlaget), där lustfylld, lesbisk sex blandas med vardagsbetraktelser från uppväxtens snötäckta Österbotten i Finland och det mer tillåtande livet i Berlin. Det är ekologisk mjölk och tunga blygdläppar, om vartannat. Om att inte höra hemma, men kanske ändå hitta hem.

Att leva i Berlin för cirka hundra år sedan ter sig lätt som ett hedonistiskt paradis. Allt tycks ha varit tillåtet på det sena tjugotalet, tills nazisternas maktövertagande var ett faktum och nästa decennium blev en mardröm. En tid som fortsätter att inspirera såväl film- som serieskapare och författare. Elin Boardy placerar oss mitt i händelsernas

centrum i Nätterna på WinMina vägleder henne i terfeldtplatz (Wahlström & både lesbiskt umgänge och Widstrand). politisk aktivism. Hos det Tjugoåriga Hedvig har flyt”Mina vägleder henne i tat från Göteborg både lesbiskt umgänge till sin stränga och politisk aktivism” faster i den tyska huvudstaden, där lockelserna ganska snart gästfria paret Heinz och får familjeflickan att ge sig Florian övergår festerna hän. Kavaljererna avlöser nästan alltid i orgier och varandra och väninnan alla är välkomna. Homo, bi,

trans – ja, man får t o m vara straight! Fiktion och fakta i en medryckande berättelse om en spännande och skrämmande tid, som vi alla tål att bli påminda om.

Hyllad romandebut om förbjuden passion

Jag tipsade om Ocean Vuong redan i fjol, men eftersom hans bok En stund är vi vackra på jorden (Natur & Kultur) nu kommer ut på svenska, så påminner jag om denna djupt drabbande historia där en son skriver till sin mor. Om sin egen dysfunktionella relation med en äldre pojke, om klassklyftornas USA och om familjens trauman efter Vietnamkriget. Både poetiskt vackert och brutalt grymt på samma gång.

Allas vår 90-talshistoria i en sexig summering

Vilken är den ultimata hbtq-superkraften? Kanske att, på ett ögonblick, förvandlas från kille till tjej, eller tvärtom, beroende på vem du vill ha sex med just nu - och vilken slags sex det ska vara. Året är 1993 och vi följer den shapeshiftande titelpersonen i Andrea Lawlors bok Paul Takes the Form of a Mortal Girl (engelska) på sexodyssé från Iowa till New York, Provincetown och San Fransisco.

För dig som vill ha både text och bilder

Britternas hbtq-historia i ett lättsamt seriebokformat och med fokus på flatorna. Kate Charlesworth ger oss också sin egen komma ut-process och livet därefter, i humoristiska Sensible Footwear: A Girl´s Guide (engelska).


True Colours Cava Spring Edition

#stรถttaqx bli prenumerant


-26-

Min kändis-crush är: Robert De Niro såklart.

i t g od i Favor Choklad

i baren beställer jag: Ett glas vitt eller så viskar jag Loka lime. Fast oftast en Cola zero.

s:

n o s s n a m er kakan h

Parfym jag använder: En hermessens från Hermès, poivre samarcande

& hennes favoriter

Kakan Hermansson är feminist, kons tnär, programledare, dj och skribent. Hon är bland ann at känd från Sveriges radio, Idol, Talang & som konferen cier för Elle -galan.

TV-serie som gjort mig hooked: Robinson

onen: q-per s för t b h a er fiktiv går s ö n d B ä sta it t hjärta M . e s o P Blanca i henne.

Här bor jag om 10 år: I samma perfekta lägenhet som nu, plus en sommarstuga vid havet. Jag skulle aldrig klä mig i: Haha, såna låga jeans.

g r son ja HBTQ -pe : r a beundr dfar nner. Min gu Alla mina vä m alltid varit so Torsten som . ig lder för m en extra förä Favoritord: Perfekt realityserie jag skulle kunna vara med i: Nej men gud INGEN!

Det äter jag helst: Min flickväns mat, alltid gott. Och pommes. min första kärlek lärde mig: Att chilla. Du kan inte va ihop med nån bara för att du är kär, det måste funka också.

Favoritlåt: Kiss it Better med Rihanna.

g v ill soner ja t re per : g å midda y b j ud a p Bramme Se ie m A yman, Gudrun Sch Latifah. och Queen

jag klär mig helst i: Träningstights och dyra skor.

t mo m e n ; light lan h p g t i g li h n g perso M it t tt e å P lan, då ja : a ls de Elleg d lig k le h it t i l c y g rl ja g öv e gången llt blev ja re Senaste e n e g t . Re n briljerade n. ckeslage ty m av s a


Det är vår i luften och vi har ÖPPNAT vår uteservering och har öppet som vanligt Bee följer myndigheternas rekommendationer. Vi stannar hemma om vi är dåliga och låter kollegorna sköta jobbet. Vi hoppas att våra gäster förblir friska och vill komma till vårt Vardagsrum och umgås med God mat & dryck.

Var rädda om varandra!

Boka bord online på www.beebar.se Stora Saluhallen Göteborg, 031 13 38 39


! t e h y n


våren = solskydd Kontakta din lokala hudterapeut för rådgivning och för att handla produkter. När du handlar stöttar du den lokala näringen eftersom majoriteten av våra återförsäljare är småföretagare.

dermalogica.se


När jag träffade Fredrik Robertsson hade han precis kommit hem från Paris och skulle åka till Los Angeles dagen därpå. Vi pratade om resor, haute couture, röda mattan, Pride och festande bögar. Men bara några dagar efter vår lunch så stängde hela världen ner, Corona tog över och inget var sig likt. Allt handlade om smittspridning, dödsoffer, karantän och varsel. Ämnen som var ljusår från det som Fredrik och jag avhandlat. Men om du tror att det här är en intervju som bara handlar om yta och utseende så tror du fel... TEXT Anders Öhrman FOTO Carl Thorborg SMINK: Linda Hallberg HÅR: Björn Axén

Fredrik Robertsson är PR-konsulten och fashionistan som tagit röda mattan i Paris med storm och vars oufits hittat hela vägen till amerikanska Vogues modesidor. Dessutom är han inte bara Sveriges, utan kanske världens enda manlige couture-köpare. Men under den glamourösa ytan hittar man en hbtq-förebild med stort samhällsengagemang.

om skaffade jag mig en lägenhet i Tel Aviv eftersom jag träffade en snubbe där. Men precis när jag bestämt mig för att flytta dit var jag på en midsommarfest på Kajsa Bergqvists lantställe och där träffade jag min Johan och planerna ändrades helt. Jag blev kär och stannade kvar här hemma och nu har vi snart varit ihop i två år och livet är magiskt. Jag mår jättebra, jag jobbar mindre och tjänar mer (skrattar). Fredrik tittar igenom bilderna som Du gav även ut modemagasinet togs för QX ett par dagar innan vi ses. Boy Magazine under några år där – Jag tycker det är kul att fyra överskottet gick till Regnbågsfonstraighta stereotypiska machodudes den, hur gick det med den? ställer upp på en sån – Den är ned”För mig är det här plåtning med lagd, det blev fem någon som mig för en nummer. Sen insåg viktigt att man tidning som er, det är jag att det gick ska kunna vara så jävla coolt att det den man vill vara snabbare att dra in sker, säger Fredrik. pengar till Regnutan att bli dömd” bågsfonden om jag För fem år sedan gjorde jag en intervju med ringde och tjatade på mina rika vänner dig. Då var du singel men hade istället för att göra tidning (skrattar). precis börjat dejta en plåtslagare Berätta för de som inte vet, vad i Göteborg, du åkte till Paris två är Regnbågsfonden och vad är din gånger om året på modeveckorroll där? na, du drev en PR-byrå och gav – Regnbågsfondens uppgift är att ut Boy Magazine. Hur ser livet ut fi nansiellt hjälpa HBTQ-personer i just nu? hela världen, samt enskilda personer – Plåtslagaren är borta (skrattar). i länder där HBTQ-personer förföljs Något år efter vår intervju för fem år och trakasseras av myndigheter, polis sen sålde jag PR-byrån. Jag hade gjort och religiösa institutioner. Jag blev indet där i 14 år och kände någonstans vald i styrelsen efter rekommendation från min vän Kajsa Bergqvist som ockatt medielandskapet förändrats och att så sitter i styrelsen tillsammans med jag ville vidare. Jag jobbade för mycket Arto Winter, Jon Voss och Jonas och hade blivit utbränd två gånger. Jag

Fredrik går si var lite vilsen och trött på Sverige och Stockholm, men jag visste inte vad jag skulle göra, så jag var ledig ett tag. – Men mitt Instagram började växa och jag fick förfrågningar om jag kunde hålla i en del events. Jag tog fram ett nattklubbskoncept och hjälpte större företag som L’Oreal och Absolut Vodka med marknadsföring. Dessut-

Gardell. Min roll är att sprida budskapet om stiftelsen, samla in pengar och bidra med den kunskap jag har inom marknad och PR. Jag gör det jag kan för att bidra och påverka. Varför är Regnbågsfonden viktig för dig? – För att mitt vanliga jobb ofta är väldigt ytligt. Det handlar om

marknadsföring och paketering av produkter. Jag mår bra av att jobba med frågor som har en djupare mening i livet. Det är kontrasterna i livet är intressanta. Det är viktigt att vi stöttar och samlar in pengar till de som inte är lika priviligierade som vi är. Bland annat stöttar vi ett nätverk som ger flyktingar från Tjetjenien

skydd och stöd, vi lanserar tillsammans med Childhood ett initiativ för att uppmärksamma och stärka arbetet mot sexuella övergrepp på pojkar och vi arbetar med safe houses i länder som Uganda. Vill man läsa mer om våra projekt hittar man det på vår hemsida, där kan man även donera pengar.


-31-

in egen väg För något år sedan fick du stor uppmärksamhet på tidningen Vogues hemsida, det var bild på dig med rubriken, ”Who Was the Fabulous Mystery Man at Valentino’s Couture Show?” Berätta. – Jag var på Valentions couture-visning i Paris i en klänning av

Camilla Thulin och när jag gick ut efter visningen fotades jag av Vogues ’street style’-fotograf. I minglet som han la upp på nätet såg webredaktören min bild och skrev en artikel om mig: ”Vem är den mystiska mannen på röda mattan”, men mitt namn stod inte i artikeln. Men så började folk kommentera och skrev ”It’s

Fredrik Robertsson from Sweden”. Två månader senare var det dags för den årliga Met-galan i New York och då gjorde Vogue ett jättereportage om mig eftersom temat för galan var ”Camp”, vilket man skulle kunna kalla min stil. Och DÅ blev det ju helt galet, jag har aldrig fått så mycket mail och meddelanden som när

Vogue skrev den artikeln. Du åker ner till haute couture-veckorna i Paris två gånger om året, januari och juli, vad händer där? – Där går jag på haute couture-visningar, och jag gör en stor grej av det. Det har blivit lite av mitt


Vi stöttar QX! Tillsammans klarar vi detta!

info@simonscatering.se www.simonscatering.se

Moderaterna - partiet som står upp för HBTQ personers frihet Ett urval av alla beslut som Moderaternas partistämma 2019 har ställt sig bakom

“Utgångspunkten för Moderaternas HBTQ-politik är att alla ska ha rätt att leva sitt liv utifrån egna villkor - oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.”

“Unga transpersoners livsvillkor måste förbättras. Ett nationellt kunskapslyft till pedagoger, skolpersonal och personal inom socialförvaltningen.”

- Ulf Kristersson, Partiledare Partileda

- Kim Nilsson Ordförande Öppna Moderater

Min mage, mitt val, ert barn. Tillåt surrogatmödraskap!

Blodgivning på lika villkor, oavsett sexuell läggning

Det är dags att se över föräldraskapspresumtionen och göra den könsneutral samt underlätta för barn som fötts via surrogatmödraskap utomlands.

Våra äldre ska ha rätt till en likvärdig omsorg. Dags att se över rutiner för HIV-positiva och bemötande

ÖPPNA MODERATER Moderaternas HBT-förbund


Tack till modellerna: Simon Carlfjord August Strömberg Robert Roles Daniel Ångnell

hemma i hela ’circuit svängen’. – Jag startade eget bolag när jag var 20, jag har inte haft tid att festa. Visst har jag varit i Tel Aviv på Pride och dansat på stranden bland en massa bögar, men så fort folk börjar ta GHB så tappar man kontakt med alla, då går jag hem, höga bögar har inte varit något för mig. – Jag lever egentligen ett väldigt tråkigt liv jämfört med andra. Men skillnaden är att när jag väl hittar ett sammanhang där jag känner att det är tillräckligt knasigt för att jag ska bli utmanad, då tar jag i från tårna och gör det helhjärtat. Då går jag all in. Jag har varit med om så mycket så det måste vara maxat för att jag ska orka, det räcker liksom inte med ett pridetåg. Går du i Prideparaden i Stockholm? – Jag har gått en gång med min kompis Bea Szenfeld, när vi gjorde en välgörenhetskampanj, annars har jag mest tittat på. Jag är kluven till hela Pride. Vi kämpar för att vi ska bli behandlade som alla andra och allt

”Jag startade eget företag när jag var 20, så jag har inte haft tid att festa, och höga bögar har inte varit något för mig”

varumärke att vara den där galna modepersonligheten, och jag tycker det är kul. Jag har minst tre outfits per dag och jag gör det lite komplicerat för mig och försöker ha designerns egen design på visningen och byter om mellan varje visning eftersom det är samma fotografer på alla. – Det kan vara 80-100 stycken runt mig när jag lämnar en visning. Det är sånt tryck, en rockstjärne-vibe liksom. Och då är det viktigt att kunna ”äga rummet” och inte mesa ur. Det är en otrolig urladdning och det är enormt intensiva dagar. Men det är underbart och jag är helt odräglig, ’cause it’s all about me’. (skrattar)

Och hur är det att komma hem sen? – Då är jag trött, utmattad och pank (skrattar). Fredrik berättar att de flesta som handlar haute couture är från Saudiarabien, Kina och Ryssland, plus en del européer och några amerikaner. De flesta är fruar till rika män. – Jag är nog den enda manliga köparen i världen. Men det är som den svenska designern Per Engsheden sa till mig, ”du är den nya couture-kunden”. Det är ju en utdöende konstform om inte min generation börjar köpa det här.

– Folk tycker man är galen om man lägger stora summor på kläder medan det är helt okej att investera i bilar eller konst. Det tycker jag är intressant. Vad är din garderob värd? – Det vill jag inte säga, men det är sjusiffrigt iallafall. Folk har nog en bild av dig att du är en partykille, men det stämmer inte riktigt va..? – Nej, och det har jag aldrig varit, förutom några år i tonåren. Jag dricker knappt, jag kanske är full en gång i halvåret. Han säger att han aldrig känt sig

ska vara likvärdigt, men så stänger man av Kungsgatan och vi klär ut oss och åker i läderkläder på flak. Det blir lite motsägelsefullt, för mig blir det för mycket ”apa i bur”, hetero står och tittar på homo, och det är ju precis det vi inte vill. Men jag är också medveten om att det är provocerande att säga så och jag förstår att Pride är viktigt för många utanför Stockholm som kan komma hit och leva ut sin frihet och kunna vara öppen med vem man är i en vecka. Jag vet bara inte om det är rätt sätt, för det enda media ändå förmedlar är de mest extrema personerna och inslagen i paraden. Känner du dig som en del av gaycommunityt? – Nej, jag har inte riktigt hittat något i gayvärlden som tilltalat mig. Jag har knappt några gayvänner. Jag dömer ingen, men den är rätt stereotypisk och boxig. Man ska vara på ett speciellt sätt. Det som förvånar mig är att de som dömer mig mest är andra homosexuella män. Det får jag inte ihop. Vi borde ju omfamna varandra. Du känner dig inte hemma i gaycommunityt, har knappt några gaykompisar och tycker andra bögar är dömande gentemot dig, ändå engagerar du dig helhjärtat i Regnbågsfonden? – För mig är det två helt skilda


-34-

saker. Det community jag inte känner mig hemma i är i Stockholm. I en huvudstad där vi har friheten att vara den vi vill vara utan särskilda konsekvenser. De vi hjälper och de vi engagerar oss i via Regnbågsfonden är människor där frågor som dessa inte finns, det handlar om överlevnad. Att bögar dömer mig för att jag bär klänning på fest, det är ett lyxproblem. Möter du själv någon homofobi i vardagen? – Nej aldrig! Inte nånting. Det finns liksom inget att säga till mig som jag inte redan vet (skrattar). Jag tror jag utstrålar en självsäkerhet så det finns inget att säga. Var kommer den självsäkerheten ifrån? – En trygg barndom gjorde såklart mycket. Även fast jag fick kämpa med hur jag ville se ut och vem jag ville vara har jag alltid haft stöttande föräldrar vilket jag tror påverkat mig mycket. De lät mig plugga teater och musik och vara den jag ville vara. Men det har alltid känts självklart för mig att vara rak och tydlig med vem jag är. Jag har haft turen att vara omringad av människor som gjort det lätt för mig, och uppmuntrat mig. Vilken hbtq-fråga brinner du för? – För mig är det självklart viktigt att man ska kunna vara den man vill vara utan att bli dömd. För ett tag sedan skrev en mamma till mig att hennes son är född i fel kropp och att han har mig som största inspiration. Hon tackade mig för att hennes son såg en kille som bar klänning och som var populär och omtyckt. – Jag lägger ju aldrig ut vardagsbilder på instagram, jag vill vara så ’extra allt’ som möjligt, vidga folks ögon, provocera de som behöver provoceras - det är viktigt. Jag vet att ingen vill se mig normal, man vill se den galna Fredrik. Och förhoppningsvis vågar någon mer vara sig själv och ytterligare någon och så kommer Thomas Sekelius och så har någon grönt eller blått hår… och till slut blir det normalt. Tycker du att vi kommit dit? – Nej. Titta ut här på gatan så ser du. Alla ser likadana ut, alla tycker samma sak. Men ändå tycker vi alla att vi alla är tråkiga, varför? Vad kommer det sig att ingen vågar sticka ut eller ens bära lite färg? Folk brukar säga att jag är modig. För vad? Att jag klär mig i det jag vill klä mig i? Jag har aldrig känt mig modig, det här är fullt naturligt för mig. Min pojkvän Johan däremot, HAN är modig. Han, som tidigare var ihop med en ”vanlig dude” väljer nu att bli ihop med mig och hålla mig i handen på röda mattan på Elle-galan när jag har huvudbonad och klänning på mig. Han vet att det snackas en hel del, vissa förstår inte hans val, folk dömer,

”Det som förvånar mig är att de som dömer mig mest är andra homosexuella män. Det får jag inte ihop. Vi borde ju omfamna varandra”

men det rör honom inte i ryggen. Det är coolt. DET är modigt. Känner du att du måste leva upp till bilden av dig själv eller kan du gå ut i mjukisbyxor en söndag till ICA? – Jag vet att om jag dyker upp på en gala i svarta byxor och en kavaj blir människor förvånade och kommenterar att jag ser tråkig ut. “Vad du ser normal ut” får jag ofta höra. Men det är inget problem för mig. Min vardagsuniform är svarta baskläder för jag orkar inte med blickar. Jag är inte en person som behöver och kräver uppmärksamhet. Den kommer

på köpet när man är den som jag valt att vara. Sen handlar jag via mathem.se så just ICA slipper jag (skrattar). Några veckor efter intervjun och strax innan tidningen ska gå i tryck dominerar coronautbrottet all nyhetsrappotering, vi hörde då av oss till Fredrik för att höra hans syn på situationen. Hur ser du på framtiden i och med världsläget just nu? – Jag är extremt orolig. Jag tror vi kommer att hamna i en djup depression som värld och som land. Jag tror den ekonomiska situationen kommer

att bli katastrofal för människor. Och man ska inte underskatta vad det gör med ett samhälle. Jag hoppas vi lär oss något av detta. Vad vet jag inte just nu. Att ta hand om varandra, vår planet, inte plåga djur på matmarknader och respektera yrken som är livsviktiga för vårt samhälle. Samtidigt kan jag bli så frustrerad. Människor dör överallt, hela tiden. 100 000-tals i Syrien. Men när vi inte ser att det drabbar oss så bryr vi oss inte. Jag vet inte. Det är så många känslor samtidigt.


STOCKHOLM

GOES 10 MAJ MIDDAG & SHOW från

350 kr

Boka på wallmans.se

GAY


DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN PHILIP MORRIS

Därför stöttar vi HBTQ-communityt

Mexiko Text: MATHILDA STENMAN. Kommunikationschef på Philip Morris i Sverige och Island Mångfald är inte bara rätt och viktigt ur ett etiskt perspektiv, det är också en av grundbultarna för att såväl företag som samhälle ska utvecklas på bästa sätt. HBTQ-frågor är mänskliga rättigheter som vi stöttar helhjärtat över hela världen. HBTQ-communityt är en förebild och ett bevis på styrkan som finns i ett inkluderande mångfaldssamhälle där alla människor värdesätts och uppskattas för dem de är. Det är viktigt att stora, internationella företag som vi inte bara fokuserar och stöttar Pride-festivaler, HBTQ+-event och HBTQ+-nätverk i den del av världen där acceptansen är utbredd. Vår affärsverksamhet som är global. Då måste också vår inställning till mänskliga rättigheter också vara global. Därför stöttar vi HBTQ+-nätverk i samtliga världsdelar. Exempel på några av våra HBTQ+-intiativ världen över är Pridedeltagande i Mexico, Filippinerna och Sydafrika. Vi arbetar aktivt med att öka medvetandet för HBTQ+-rättigheter i Polen, Brasilien, Macau och Hongkong. Liknande initiativ finns även i många andra länder. Därutöver är vi också en Global Diversity Champion-medlem i STONEWALL, det största HBTQ+-nätverket i Europa.

Varför engagerar sig ett multinationellt företag i HBTQ+-frågor? Det är viktigt att komma ihåg att det inte är företag som driver på utveckling och förändring. Det är människor. Vi som företag är beroende av människor som utmanar status quo, som tänker annorlunda och som har olika bakgrund. Vi måste vara en attraktiv arbetsplats där alla kan utnyttja sin fulla potential. Vi menar att en medarbetare som inte kan vara öppen på jobbet inte är lika engagerad i sitt arbete och därmed förloras en viktig drivkraft för att driva företaget framåt. Det är en förlust för både medarbetaren och företaget. Öppenhet och acceptans måste vara en naturlig del av företagets kultur för att lyckas möta morgondagens utmaningar. Vi ser gärna att fler företag aktiverar sig i HBTQ+-frågor. Tolerans är en grundsten för såväl samhälle som näringsliv. Det gäller för både stora och små företag, partners och konkurrenter. Men inte bara i Sverige, utan även i andra delar av världen där tolerans och acceptans inte har kommit lika långt. För oss är det en självklarhet att delta i evenemang som QX Gaygalan, Pride och diverse HBTQ+-nätverk. Dels för att stötta våra egna medarbetare samtidigt som det ligger i linje med vårt företags värderingar om allas lika värde. Likaså är det en viktig signal till potentiella framtida medarbetare – hos oss är alla välkomna. Men viktigast av allt – vi står upp för HBTQ+personer för att det är det enda rätta!


Vi är ett multinationellt företag, det största i vår bransch, vi verkar i fler än 180 länder. Vi har ett ansvar att stå upp för mänskliga rättigheter, inte bara i Sverige utan runt om i världen. HBTQ+rörelsen representerar något vackert, något som vi strävar efter varje dag, på alla arbetsplatser, i alla länder. Människors unika egenvärde. Alla företag har ett ansvar att främja dessa värden. Vi vill verka som ett gott föredöme för våra samarbetspartners och leverantörer. Philip Morris vill också inspirera andra företag i samma riktning. Att göra affärer med Philip Morris förpliktigar. Genom att inspirera och ställa krav på samarbetspartners kan vi bidra till att andra bolag öppnar upp för alla människor. Vi kan visa att öppenhet inte bara är det enda moraliskt riktiga, det ger även bättre affärsresultat. Om andra företag inspireras av vårt arbete med HBTQ+-frågor på den globala arenan har vi gjort något fint. Mångfald kommer med frihet, glädje, tolerans och öppenhet. Med över 150 miljoner konsumenter och med närmare 80 000 anställda världen över står Philip Morris nu inför sin största utmaning – att sluta sälja cigaretter. Vi är en av världens största cigarettillverkare som håller på att helt lägga om vår affärsverksamhet. I dag råder stor medvetenhet om att bland det bästa man kan göra för sin hälsa är att aldrig börja röka. De som röker gör klokt i att sluta. De som ändå fortsätter att röka bör byta till ett rökfritt alternativ.

Schweiz

England

Brasilien

De senaste tio åren har vi investerat över 60 miljarder kronor i forskning och utveckling av nya, rökfria produkter. Vår vision är att dessa produkter en dag ska ersätta cigaretterna. För att vi ska lyckas med vår vision att skapa en rökfri framtid krävs en företagskultur som präglas av en dynamisk miljö med öppenhet och mångfald. Hos oss får alla plats. Det är styrkan i företaget. Och det är det som gör att vi kommer att lyckas.

Om Mathilda Namn: Mathilda Stenman Yrke: Kommunikationschef på Philip Morris i Sverige och Island Familj: Åsa och vår 8-årige son Benjamin Intressen: Familj, vänner, politik, och löpning

Filippinerna


Längtar du efter barn? Hos oss på Livio träffar du Nordens ledande specialister inom reproduktiv hälsa. Med korta väntetider erbjuder vi både landstingsfinansierade och privata inseminationsoch IVF-behandlingar med donerade spermier. Vi har spetskompetens inom fertilitetsbehandlingar för HBTQ-personer. Läs mer på www.livio.se

Livio 2019 QX 215x138.indd 1

2020-03-05 10:29


coronaviruset

sätter stopp för pridefestivaler

WIKSTROMPHOTO.SE

-39-

FOTO JONAS NORÈN

Till följd av det nya virusets framfart i Sverige så har flera Pridefestivaler tvingats ställas in för att minska smittspridningen. I QX Pridekalender på qx.se kan du hålla dig uppdaterad på den senaste informationen om Pridefestivaler nära dig. Här är de festivaler som i skrivande stund har meddelat att de ställer in eller skjuts upp.

Internationella inställda Pridefestivaler: Madrid Pride, Miami Pride, London Pride, Tokyo Pride, Los Angeles Pride Svenska påverkade Pridefestivaler: Järvsö Winter Pride 20 mars – inställt Boden Pride 26 mars – inställt Linköpings Regnbågsvecka 2 maj – inställt och uppskjutet till augusti/september Växjö Pride 4 maj – Ställer om till ”alternativ Pride” Katrineholm Pride 4 maj – inställt Mark Pride 9 maj – inställt Bollebygd Pride 15 maj – inställt och uppskjutet Lunda Pride / Lund Pride 22 maj – inställt Karlskrona Pride 25 maj – inställt och uppskjutet till augusti Sölvesborg Pride 29 maj – inställt och uppskjutet till 14 augusti Söderhamn Pride 4 juni –inställt och inväntar nytt datum Malmö Pride 11-14 juni – inställt nytt datum väntas Luleå Pride 12 juni – inställt / nytt datum 18 september

- Fredriks stora Pridesatsning tvingades ställas in – Det är klart att hela förskjutningen påverkar Fredrik Bromander är projektledare för vår synlighet och försvårar vårt arbete. Jag som Linköping Pride, eller som det heter i år: ansvarig försöker att inte lägga allt för mycket fokus Regnbågsveckan 2.0. Till QX berättar han om på senareläggningen, utan ser det som en öppning besvikelsen av att behöva ställa in efter allt hårt för fler aktörer att delta i en viktig händelse i staden. arbete, och hur festivalen påverkas av att skjutas upp Växjö Pride ställer om till augusti/september. ”Jag har arbetat otroligt till ”alternativ Pride”. – Jag har arbetat hårt med evenemanget Pridejätten i söder otroligt hårt med väljer att inte ställa in på och det gjorde ont i evenemanget och det grund av viruset. Istället gjorde ont i hjärtat att hjärtat att släppa satsar det på att göra en släppa alla timmars alla timmars arbete” ”alternativ Pride-vecka” arbete. den 4-10 maj. Det innebär att delar av festivalen För att Linköping Pride i år skulle lyfta till nästa ställs in. Till exempel kommer invigningen och nivå har Fredrik slagit på den stora trumman. Han paraden inte att genomföras eftersom det betyder har styrt samarbeten med lokala företagare och stora publiksammankomster. artister, sökt stöd från kommun och organisationer, Exakt hur den alternativa festivalen kommer han har skapat smycken, en egen Pride-öl och sett att se ut är i skrivande stund ännu oklart. Men till att festivalen fått en egen Pride-låt signerad Elin enligt Markus Emilsson som är projektledare för Saanuman. Växjö Pride handlar det i grunden om att lyfta och – Allt var satt. Proud dance, Proud music, synliggöra hbtq-frågor, vilket kan göras på många Regnbågsfamiljernasdag och Visit Linköping skulle olika sätt. stötta upp med scen i åtta dagar. Programmet var – I år behöver vi vara kreativa, nyskapande och genomarbetat och så gott som fullt. omvärdera hur en Pridefestival kan se ut. Hur känns det att Regnbågsveckan 2.0 måste Matilda Thorén flyttas till efter sommaren?


-24-24-

Loulou Lamotte, Ashley “Ash” Haynes och Dinah Yonas.


rotterdamn -41-

men The Mamas är ju ändå vinnare! Vi hade sett fram emot att se hela Europa sjunga loss i The Mamas ”Move”, men Covid-19 ville annat och Eurovision Song Contest 2020 ställdes in. Vi kollade läget med mammorna för att höra vad som händer nu.

Ashley “Ash” Haynes, Dinah Yonas Manna och Loulou Lamotte hittade varandra under körandet bakom John Lundviks Too Late for Love och sedan dess har det gått spikrakt uppåt. Efter succén med femteplatsen i Israel sjöng de sig direkt till final och fick där flest röster av svenska folket och vann den 65:e upplagan av Melodifestivalen. Tyvärr kommer trion inte att försvara de svenska färgerna i Rotterdam eftersom virusvågen med Covid-19 gjort att arrangemanget för första gången i tävlingens historia ställts in. Ash: Det viktigaste är att alla är friska och säkra, men jag erkänner att jag kände mig nedslagen och besegrad då mattan drogs bort under oss efter beslutet. Vi såg så mycket fram emot Rotterdam. Dinah: Det finns ingen att skylla på, och jag försöker vara positiv och hålla mig samman. Men när jag ser hur teamet och fansen känner så är det svårt att hålla tillbaka tårarna. Men vi sörjer och stöttar varandra. Kände ni direkt att Move var låten för er? Ash: Ja, det var vi alla eniga om. Vi fick andra låtförslag men när denna kom fick vi samma magkänsla som när vi hörde Too Late For Love. Det är en väldigt speciell låt med ett väldigt fint budskap. Trodde ni att ni skulle gå hela vägen?

Dinah: En del av mig är stolt, man tror på det man gör. Medan en del är ödmjukt svensk och tänker att alla har lika stor chans att vinna. Loulou: Jag var så jäkla överraskad att vi vann för jag satt och var helt förberedd på att gå över och gratulera Dotter. Det var också kul att kidsen älskar oss så mycket. Jag har märkt att de gillar ”movesen” och glädjen, och de äldre går igång på budskapet och låtens tidlöshet. Vad har The Mamas för koppling till LGBTQ communityt?

ihop är ett måste för familjen. Dinah: Samma här, men för mig fick Eurovision en ny innebörd efter att ha varit med förra året. Att se hur viktig tävlingen är för fansen och hur de skapar band och ger så mycket kärlek. Det är så kul att se hur ESC-fansen också omfamnar Mello. Vi har fått så mycket kärlek hela resan. Kommer ni att återvända till Melodifestivalen? Ash: Vi får se. Det är mycket arbete och vi måste brinna för låten. Dinah: Jag säger så här: När du precis brutit upp med

”när jag ser hur teamet och fansen känner så är det svårt att hålla tillbaka tårarna. Men vi sörjer och stöttar varandra ihop” Dinah: Många av våra älskade ingår i communityt, och vi är ”allies for ever”. Där finns en känsla av solidaritet som vi älskar och jag ser det är som ett syskoncommunity som förstår oss och vad vi går igenom som färgade kvinnor, som plus-size, som barn till invandrare …jag, vi, känner stor soldidariet. Det var så gulligt att min dotter i veckan fick syn på QX som vi hade hemma i badrummet och sa : ”Mamma, jag saknar Pride!”. Vad betyder ESC för er? Loulou: Jag har tittat varje år sen jag var liten. Det är en del av livet, att se tävlingen

någon måste du sörja att den relationen inte blev något mer innan du kastar dig in i en ny. Den liknelsen fungerar bra när det gäller det vi varit med om. Vad händer nu? Loulou: Move går bra på listorna, många tycker att det här är en upplyftande låt i dessa tider. Budskapet om att tillsammans är vi starka samlar. Dinah: Vi ska göra mer musik och i sommar har vi än så länge hemliga planer. Ash: Det nya materialet kommer att ge samma känsla som Move, men med en twist. The Mamas är här för att stanna.

FOTO MAGNUS RAGNVID

TEXT ronny larsson FOTO anna-lena ahlström

HBTQ-favoriterna Patrik Jean, Melanie Wehbe plus Herman Gardarfre skrev Move. Melanie: Vad är oddsen att få vinna Mello med sina bästa vänner? Det var en otrolig glädje och lättnad efter alla år av hårt arbete. Herman: Vi är också extra glada över att vi hade med oss svenska folket. Hur känns det att ESCresan ställs in? Patrik: Tråkigt, såklart. Men det var förväntat och rimligt med tanke på den rådande situationen. Både vi och The Mamas hade så gärna velat representera Sverige i världens största musiktävling. Men vi får hoppas att det hittas andra kreativa lösningar för att exponera årets låtar ändå. Hur känner ni inför att tävla i Mello igen, har luften gått ur eller känner ni revanschlust? Patrik: Nu när vi har vunnit så ser vi inte det som att behöva få revansch. Vi hade extremt roligt hela den här resan, och kan absolut tänka oss att gör om det.-43-

qx besökte inspelningen av ”sex education”

Låt andra säsongen av QX Gaygalanominerade ”Sex Education” bli din brygga till mänsklig kontakt i dessa coronatider. Eftersom vi inte får röra andra människor kan vi passa på att bli berörda av en serie istället, och då är ”Sex Education” helt rätt val. TEXT alfred jansson FOTO netflix

Det känns lite paradoxalt att sätta mig och skriva om mitt besök på inspelningen av Netflix originalserie Sex Education. Då, i september förra året, var det ett soligt Wales jag besökte. Hundratals statister och alla skådespelare hade samlats i en gammal kyrka vars lokal figurerar som aula i serien. Det var fnissig och förväntansfull stämning. Nu däremot. En apokalyptisk stämning hänger över hela världen. Världsekonomin står på randen till kollaps. Klubbar håller stängt. Folk bunkrar toapapper. Man får inte gå på längst fram i bussen i Stockholm längre, då fattar man hur illa läget är. Mitt i allt det ska jag skriva om nya säsongen av Netflix stora kioskvältare, en serie som handlar om sex, närkontakt och relationer. Själv får jag inte sitta

närmre än 1 meter till folk.

”Serien blev snabbt en av Netflix mest populära med sin unga cast, råa framtoning och öppna och progressiva syn på sex och sexualitete”

Andra säsongen av Sex Education var efterlängtad, minst sagt. Serien blev snabbt en av Netflix mest populära med sin unga cast, råa framtoning och öppna och progressiva syn på sex och sexualiteter. Jag själv vart helt hooked av första säsongen och därför galet peppad att få träffa delar av ensemblen.

det privat. Det syns långa vägar. De skrattar, fyller i varandras meningar och är väldigt oblyga i varandras sällskap. Typ som när de får frågan om vad de lärt sig från serien.. – Förutom det emotionella, har vi lärt oss mycket om sex såklart, berättar Asa. Vi fick bland annat en väldigt genomgående beskrivning om hur “douching” går till (skrattar).. Han fortsätter. – Det var en grej som var… ny för mig, minst sagt.

Asa Butterfield och Ncuti Gatwa slår sig ner vid bordet där jag och sju andra journalister sitter. I serien spelar de nära vänner och har också blivit

Ncuti bryter ihop i ett asgrav. Han själv vet exakt vad douching är. I serien spelar Ncuti karaktären Eric som är öppet gay. Men det är inte den vanliga


-44-

“komma ut”-problematiken som ett gäng killar för att han är uppklädd i porträtteras, utan fokus på andra saker. drag. För mig personligen var de en av Könstillhörighet, trans och drag är de starkaste scenerna under säsongen. några. Bland annat berättar Ncuti att – Jag tror den var det för många sen premiären har många personer från andra också. Responsen var helt otrolig. länder där hbtq är olagligt har hört av Folk var såpass engagerade att de hörde sig till honom och bett om tips. av sig till mig personligen och frågade – Jag har ännu inte lyckats hitta ett hur jag mådde. bra svar. Samtidigt som jag tycker att Hur var det att spela in den man ska vara så ärlig man bara kan, scenen? så finns det platser där man löper stor – Svårt. Mest för att jag hade sjukt risk att skadas om man berättar om sin höga klackar och gick ner för en sexuella läggning. Jag har som sagt inte jättebrant backe mitt i natten (skrattar). lösningen. Men försök att göra ditt bästa för att vara ”Det är trans, gays, i miljöer där du hyllas och lesbiskt, queers, bögar, inte bara tolereras. machokultur, drag...” Första säsongen bjöd på en hel del utbildningsmaterial, jag tror knappt någon visste vad till exempel vaginism/ slidkramp var innan de sett serien. nu vet typ halva världen om det. Och enligt skaparen Laurie Nunn så kommer säsong två bjuda på ännu mer fun facts och utbildning. En annan sak, förutom slidkramp, som också blev en snackis från första säsongen var en scen där Eric var på väg hem en kväll och blir påhoppad av

Men för personlig del var det tufft såklart. Jag har själv blivit påhoppad och attackerad. Att gräva bland de upplevelserna var tufft, men också terapeutiskt för mig. Och det blir väl där någonstans som serien landar. I en blandning av komik och allvar. För dig som inte tittat på Sex Education. Ta tag i ditt liv och gör det. Nu har du ett perfekt tillfälle att bingea serien.

Kanske blir det den enda närkontakt du får i eventuell hemkarantän och social isolering. Ur ett hbtq-perspektiv finns det flera element som gör den relevant. Det är trans, gays, lesbiskt, queers, bögar, machokultur, drag. En pout purri som jag inte tror kommer lämna någon hbtq-person oberörd. Alfred Jansson Sex Education visas på Netflix


Är du utsatt för sexuella kränkningar, hot eller övergrepp? I ECPATs stödlinje för barn och unga, för dig under 18 år, kan du få råd och hjälp. Ring eller kontakta oss. Helt anonymt om du vill.

020 - 112 100 ecpat.se/stodlinje

Just nu är det vikkgt aa vi hjälps åt aa stööa de som arbetar för sådant vi tror på. Tack QX för allt ni gör, vi gillar er!

#stöttaqx-47-

FOTO MAX RANGNER

pool -

premiär för filmversionen av Per Hagmans klassiker ”Du behöver inte jobba. Det här är franska rivieran. Här lever de unga på de gamla. Inte tvärtom.” Ett talande citat som beskriver premissen i filmen Pool, baserad på Per Hagmans 90-talsroman med samma namn. I filmen som har premiär i april flyr unge Johan Sverige efter en jobbig kärleksrelation och hamnar på Franska Rivieran där han flyttar in hos Celeste, en äldre skådespelerska, och försörjs av henne i utbyte mot sex. Samtidigt ligger Johans kompis Kurt med Celestes make Jules… Pool är ett drama, skriven och regisserad av Anders Lennberg, om trasiga vackra människor i en glamorös miljö och i huvudrollen som Johan syns manusförfattaren, regissören och skådespelaren Niclas Gillis. – Det är något masochistiskt med Johan, han har en självutplånande drivkraft och drar sig till destruktiva människor. Samtidigt är han väldigt ensam. Boken är ju skriven i ett förstapersonsperspektiv och han går djupt in på sin flickväns familj och barndom, men skriver inte ett ord om sitt egna liv, så kanske finns där något trauma som han försöker fly undan, berättar Niclas över telefonen från New York, där han bor sedan elva år tilbaka. Niclas hade inte läst Pool innan han blev erbjuden rollen så filmen blev första kontakten med Per Hagmans roman. – Johan är ju en blivande författare så på något sätt handlar Pool om skapandet av ”unge Johan flyr Sverige en konstnär, Per Hagefter en jobbig kärleksmans alter ego. Genom sitt yttre får han tillgång relation och hamnar på till den här världen, Franska Rivieran” men han hör inte riktigt hemma. Jag tror Nino Wongchaiseree spelar Kurt, han inträder den mer som en deltaganJohans nyfunna kompis. de journalist, eller voyeur. – Kurt beskrivs vara på en “utökad Känner du igen dig i Johan? semester” och vet att verkligheten tar – Jag flydde själv Sverige som tonvid när pengarna är slut. Han har inga åring då jag flyttade till New York för ”måsten” och varken jobb eller bekymatt bli manusförfattare och regissör.Väl mer. Jag som är från Thailand är där blev jag spottad som modell, vilket uppvuxen med att ha den attityden öppnade dörrar till en helt annan värld. omkring mig, då många lever så där. Som författare tror jag att man dras till Alltifrån backpackers till unga män och extremerna. kvinnor som vill njuta maximalt av sin utlandssemester lever i nuet, vilket Kurt Thailändske skådisen och modellen också gör.

Nino, varför tror du Kurt till den betydligt äldre Jules? – Kurt är smickrad av Jules uppvaktning och vet att han är nyckeln till pengar och lyx. Utan Jules skulle han och hans vänner knappast ha tak över huvudet. Med det sagt har jag inte sett Kurt som gay utan mer att han använder sitt yttre och sin charm oavsett om det är med män eller kvinnor. Filmen handlar om att vara ung, att experimentera och vara fri att göra vad man vill innan vuxenlivet tar vid. Varför tror ni Johan och Kurt är polare? – Jag tror att Johan dras till egna och udda karaktärer, men det betyder inte nödvändigtvis att han respekterar dem, säger Niclas.

– Kurt känner igen sig i Johan, båda är unga i främmande land och det enda Kurt kan ge Johan är kontakten till Celeste, vilket gynnar Kurt själv och det leder oss in i filmens kärna. Inspelningarna ägde rum på Franska Rivieran i ett hyrt hus som ska föreställa Celeste och Kurts, med en pool som syns frekvent i filmen. Regissören Anders Lennberg ville att det lilla teamet skulle komma så nära varandra som möjligt och under flera veckor bodde de ihop och filmade till sena kvällar. – Vi fick tid att utforska staden, karaktärerna och varandra. Det blev mycket whiskey och cigaretter. Anders prioriterade konstnärlig frihet, och jag tror att vi alla fick möjligheten att


FOTO MAX RANGNER

FOTO MAX RANGNER

-48-

verkligen finna våra roller.

”Med det sagt har jag inte sett Kurt som gay utan mer att han använder sitt yttre och sin charm oavsett om det är med äldre män eller kvinnor”

Nino håller med: – Det var en fantastisk upplevelse. Kurts scener spelades in under tre veckor efter noggranna förberedelser, då jag hade långa monologer på tre olika språk, vilket var extremt utmanande. Just nu håller Niclas Gillis på att flytta hem från New York för att regissera film i Sverige.

– Det är med lite blandade känslor. Nu har jag bott i Amerika i elva år och ser fram emot att bo i Sverige ett tag. Som Per känner jag mig som en ständig resenär; aldrig en konstant, alltid drivved, som LeMarc uttryckte det.

När Niclas flyttade till New York som 19-åring blev han upptäckt som modell och har plåtats för både Prada och Calvin Klein, en spännande kontrast mellan författarens djup och modellens yta han delar med Johan i Pool. Måste objektifiering alltid vara något negativt? – Ja, det tycker jag nog. Som människa bör man uppskattas för sina

intentioner och handlingar; inte det skal man fötts in i. Jag känner ofta att vi är fängslade själar: om ens yttre överensstämmer med dagens ideal blir man fördelaktigt behandlad, om inte blir man utfryst. Oavsett är det missvisande. Det är väl det Pool handlar om... flugorna runt ljuset. Ronny Larsson


Fรถlj med oss bakom kulisserna i Livet pรฅ Operan

OPERAN PLAY Samarbetspartner Wallenius Lines

operanplay.se


Andrew Christian Pridewear. shop.qx.se


-51-

9-1-1: Lone Star

- en oupptäckt HBTQ-diamant i tv-djungeln TV-kanalen FOX visar just nu ”9-1-1: Lone Star”. En Ryan Murphy-skapad actionserie med engagerande och trovärdiga HBTQ-karaktärer. QX Ronny Larsson säger: Missa inte! träffat en ny flirt, polisen Carlos (RaDen amerikanska SOS-action-serien fael Silva). Seriens tittare älskar paret 9-1-1 är gått i tre säsonger och gjort och har gett dem fan-namnet ”Tarlos” succé. Tidigare i år fick den Ryan - Jag älskar att manusförfattarna Murphy (American Horror Story, Glee, normaliserat deras relation. Ofta när Pose)- skapade serien en systerserie i man ser ett gaypar på tv så är det 9-1-1: Lone Star, om ett gäng brandväldigt dramatiska och sorgliga element män/sjukvårdare/poliser i Reno, Texas. inblandade. Det här var bara “det här är Seriens stjärnor är Rob Lowe och Liv helt normalt, exakt som det är I verkliTyler, men det är ett par regnbågskaga livet”, säger Ronen Rubenstein i en raktärer som blivit seriens favoriter. Åttiotalsstjärnan Rob Lowe spelar Owen, en brandman som ”Seriens stjärnor jobbar med sin son TK i New York, är Rob Lowe och när bådas liv raseras. TK:s pojkvän visar sig ha ihop det med spinningLiv Tyler, men det instruktören vilket får TK att ta en är ett par starka överdos, och Owen får reda på att regnbågskaraktärer han har lungcancer. Så far och son nappar på ett erbjudande om att som blivit favoriterna” flytta till Reno och starta upp en brandstation med helt ny personal. intervju med nöjessajten EtOnline. En av de nyanställda är transmannen Tarlos ”shippas” rätt hårt i sociala Paul, som spelas av just en transman, medier och redan i seriens andra avsnitt skådespelaren Brian Michael Smith. så bjuds vi en sexscen som sajten Serien har hyllats för sitt inkluhiddenremote.com hyllar som en av de derande persongalleri och trovärdiga hetaste på väldigt länge. rollporträtteringar där varken transbakgrunden eller homosexualiteten proBrandmannen Pauls introduktion i blematiseras. De är trans och gay, och har problem som de andra rollfigurerna serien är allt annat än lik den bild transpersoner brukar ges i tv-drama. Han också brottas med. presenteras som en hetlevrad machosTK:s (Ronen Rubenstein) har missnubbe som inte alls smyger med att han bruksbakgrund och vill inte binda sig för snabbt efter att ganska omgående ha är trans. Brian Michael Smith har själv

bidragit med sina egna erfarenheter när Paul utformats. Han kom ut som trans i serien Queen Sugar, där han spelade polisen Toine, och får nu äntligen gestalta en transperson som har ett kärleksliv. - Det var befriande att spela in scener som inte slutade i tragedi, och att få chansen att spela in söta scener och bara åka med på den resa min karaktär är på, berättar Smith för sajten tvinsider.com. - Svarta transmän marginaliseras ofta – särskilt i tv - så den här rollen (i 9-1-1: Lone Star) är väldigt viktig för mig. Serien har såklart fått skit i konservativa forum, och kristna tv-sajten Movieguide skriver att ”den progressiva, neo-marxistiska serien kunde ha varit bra om den inte pushat sin agenda

så hårt.” De skriver till exempel att ”4,5% av amerikanerna identifierar sig som LGBTQ (really?) men i 9-1-1: Lone Star är halva uppställningen LGBTQ. Det hade varit bättre om serien som utspelar sig i Texas skildrat att 77 procent av befolkningen faktiskt är kristen”, skriver Movieguide. Men tittarna ignorerar kritiken och serien har haft fina tittarsiffror i en tid då linjär tv sällan når upp i bra tittarantal. Alla väntar nu på att säsong två ska få grönt ljus, men tills dess rekommenderar vi er att upptäcka serien på kanalen FOX som visar den i Sverige. Ronny Larsson


Gör skillnad idag! - Bli medlem i HBT-socialdemokrater på hbts.se

Vi stöttar QX!

Daniel Andersson

Förbundsordförande

#stöttaqx

Gör det ni med!

VI STÅR PÅ RÄTT SIDA AV HISTORIEN GÖR DU?

Fått något i utbyte mot sex?

Du kan prata anonymt med Pegasus Råd och Stöd

www.pegasus.se


-53-

Polsk flatromans - på youtube ”Kontrola” är mikroserien som satt sig gränsle över Youtube med en enkel berättelse om lesbisk kärlek från Polen – helt politiskt okommenterat och ganska sexigt. ungt och obehärskat sätt och inleder Det är svårt att sätta fingret på vad det en relation som verkar gå i flattempo är med Kontrola och tjejerna. Men den med snabbt samboende och lika snabbt får mig att vilja gå tillbaka i tiden för hjärtekross. Men den där dragningen att återupptäcka lesbianismen. För vad bra de har de, Natalia och Majka – trots blir de inte av med så lätt. hjärtekross, förlorad kärlek och en kille ”Seriens stjärnor är som ställer till det. Rob Lowe och Liv Tyler, Första avsnitt är inte ens tre minumen det är ett par ter långt och kom ut på Youtube våren regnbågskaraktärer som 2018. Det har setts över 13 miljoner blivit seriens favoriter” gånger och är helt utsökt. Majka och Natalia utbyter inte ens en handfull Regissören Natasza Parzymies repliker, men med en snabb kroppsviskapade Kontrola som ett skolprojekt sitering i en säkerhetskontroll och ett på filmskolan i Warszawa. Efter det ordentligt ögonligg så är jag såld. Serien handlar om den lite mer ru- första avsnittet släpptes fick serien eget liv med en stark internationell tinerade Warszawa-lebban Natalia som snubblar in med sin flickvän på bensin- följarskara. Att serien inte alls rör vid det ökade homohatet i Polen och inte stationen där lantisen Majka jobbar en ens kommenterar att det är en lesbisk regnig kväll. De dras till varandra på ett

romans är avsiktligt. Enligt Parzymies behöver landet vardagliga berättelser där hbtq-personer står i centrum och upplever ordinära saker, som att få sitt hjärta krossat. Sedan premiären har sex fler avsnitt släppts sporadiskt under en två års period med varierad längd, den längsta

snuddar på 14 minuter. Säsongsavslutningen kom så sent som februari i år så nu är hela serien tillgänglig för en sprint-tittning. För här snackar vi ingen långvarig underhållning. Samtliga avsnitt kan man beta sig igenom på en timme. Men vilken mys-timme du har framför dig. Matilda Thorén


Poesi som känns inuti Jo, alla är lärare på Fridhems folkhögskolas sommarkurser! ANANDA DEVI Tidvatten, solskörd

249:–

ANNE CARSON

Sök till kursen i skrivande, skinnsömnad eller att teckna människan.

ERIK LINDMAN MATA PUR

199:–

ARAZO ARIF

Lediga män

Mörkret inuti och fukten

249:–

229:–

Eller någon av våra 75 andra!

fridhemsfolkhogskola.se

Mäster Samuelsgatan 28, Stockholm

Jag står upp varje dag mot homofoberna, rasisterna och sexisterna i EU-parlamentet. De ska inte få ta en tum av våra rättigheter. Malin Björk, EU-parlamentariker och hbtq-talesperson för Vänsterpartiet. Läs mer på eu.vansterpartiet.se.

V


-55-

Pose (HBO Nordic) 2 säsonger, 16 avsnitt, IMDB: 8,6 Ryan Murphy ligger bakom den här amerikanska serien som utspelar sig i New York och startar i mitten av åttiotalet. Karismatiske Billy Porter leder en ensemble som till stor del består av öppna HBTQ-personer, främst transpersoner som för en gångs skull spelar transkaraktärer. Ballroom/vogueing-kulturen utgör fonden under en tid då AIDS drabbade vårt community och lyx och flärd var viktigare än någonsin. Den till större delar afro-amerikanska casten var okända skådisar när serien började och har hyllats för sina starka porträtt.

Euphoria (HBO Nordic) 1 säsong, 8 avsnitt, IMDB: 8,4 überrealistisk teenserie om Rue som kommer tillbaka till familj och skola efter en överdos. Sångerskan Zendaya är magisk som deppiga återfallsknarkaren Rue som faller för sin bästa kompis, transtjejen Jules (galet stark skådisdebut av modellen och öppna transtjejen Hunter Schafer). Starka porträtt av hur många ungdomars liv ser ut i USA just nu, och lite som en Beverly Hills 90210 för en ny generation, fast i ett mörkt drogrus. Euphoria ryggar nämligen inte tillbaka för nåt ämne. Utan att för den sakens skull skriva tittaren på näsan.

Years & Years (HBO Nordic) 1 säsong, 6 avsnitt, IMDB: 8,4 Emma Thompson spelar en Trump-liknande populistisk politiker i den här skrämmande brittiska serien om familjen Lyons i Manchester, och hur deras liv tar en otäck riktning från en kväll 2019. Queer as Folk-skaparen Russell T Davies dramaserie utspelar sig från nu och femton år framåt i tiden och är ruggigare än vilken skräckfilm som helst. Den riktning samhället tar i den här dystopiska berättelsen är nämligen allt annat än orealistisk... Favoritbögen Russell Tovey spelar homosonen i familjen vars livsval inte alltid är så kloka.

Elitskolan (Netflix) 3 säsonger, 24 avsnitt, IMDB: 7,6 Den spanska serien om ungdomar på ett exklusivt elitgymnasium innehåller allt: trekanter, hemliga sexuella förbindelser, droger, religion, hiv och homosexualitet. Seriens favoriter är såklart Omar och Ander, två manliga studenter som kommer från olika bakgrund och en dag börjar chatta på en Grindrliknande app. Snart har de inlett en förbjuden romans som tittarna älskar så mycket att paret fått smeknamnet ”Omander”. Vi älskar att serien är så fylld av klassiska såpaingredienser men ändå aldrig blir lättviktig.

16 serier ni inte får missa I tider av isolering gäller det att fylla tiden med väsentligheter. QX har tittat igenom streamingstjänsternas tv-utbud och tipsar om 16 serier med bra HBTQ-karaktärer bortom Orange is The New Black, Looking och Will & Grace, som är värda att spana in. Och med BRA tittarbetyg i film/tv-databasen IMDB (ja, vi tittar på dig Catwoman, med IMDB-betyget 3,2 av 10). TEXT ronny larsson

The L Word: Generation Q (HBO Nordic), 1 säsong, åtta avsnitt, IMDB: 7,2 Vi fortsätter vi följa Bette, Alice och fanfavoriten Shane i Silver Lake, Los Angeles, nu med nya HBTQ+karaktärer som vävts in i deras liv. Tio år har gått sedan vi sist såg dem och nu satsar Bette på att bli borgmästare och Alice är tv-stjärna i sin egen talkshow. Den här satsningen skyggar inte på något sätt för heta flatsexscener och vi är så glada att se hur brudarna lever i dag.

Tales of The City (Netflix) 1 säsong, 8 avsnitt, IMDB: 7,4 Miniserieklassikern har fått en uppföljning där vi återvänder till San Franscisco och Armistead Maupins karaktärer på 28 Barbary Lane . Här samsas hippies, bögar, flator och transpersoner, och flerfaldigt Oscarsnominerade Laura Linney är tillbaka i rollen som Mary Ann som kommer tillbaka för att återförenas med sin dotter ,spelad av Ellen Page. Ett annat homo, Murray Bartlett (Looking) har också en stor bögig roll.

Gentleman Jack (HBO Nordic) 1 säsong, 8 avsnitt, IMDB: 8,2 Brittisk serie med skådisfavoriten Suranne Jones som godsägaren Anne Lister som levde under första halvan av 1800-talet. Serien bygger på Annes dagböcker och berättar den sanna historien om hur den här flatpionjären levde: Hon klädde sig maskulint, stod upp mot män i en tid då det var allt annat är accepterat, och förförde kvinnor. Bra serie av Sally Wainwright, som ligger bakom superhyllade Happy Valley.

9-1-1 (FOX) 3 säsonger, 46 avsnitt, IMDB: 7,7 Kunde vara en tradig basic-serie om brandmän/poliser/sjukvårdare, men HBTQ-kämpen Ryan Murphy ger oss intressanta regnbågskaraktärer. Lesbiska Hen (Aisha Hinds) är en skicklig sjukvårdare med fru och barn plus ett trassligt ex. Dessutom har två av seriens till synes straighta karaktärer, Eddie & Buck, fått till en sällan skådad kemi vilket gör att seriens fans hoppas att deras bromance utvecklas till något mer…


-56-

I am not okay with this (Netflix) 1 säsong, 7 avsnitt, IMDB: 7,7 Det-skådisen Sophia Lillis är 17-åriga Sydney som aldrig tagit itu med sorgen efter att ha förlorat sin pappa, vilket gör henne till en tonåring som bär på en stor frustration. När hon upptäcker att hon har en övernaturlig gåva blir hon både skrämd och nyfiken på hur hon kan använda detta. Vi adderar därtill att Sydney börjar få känslor för bästisen Dina vilket bidrar till att känslorna skenar ytterligare. Att serien bär vissa likheter med Stranger Things är inte konstigt då den seriens skapare The Duffer Brothers även producerat den här serien.

Special (Netflix) 1 säsong, 8 avsnitt, IMDB: 7,6 Ryan O´Connell spelar typ sig själv i den här hyllade komediserien om en man med en mild CP-diagnos som bestämmer sig för att bryta upp sitt inrutade liv med sin mamma och leva livet. O`Connell är superskön i den upplyftande berättelsen som bygger på hans egen memoarer och det är befriande med alla fördomar som smashas in en efter en. Det är bara lite trist att det är 15-minuters avsnitt, för man vill ha mer av Ryan och hans sköna polare och knäppa kollegor, men det kommer förhoppningsvis i säsong två.

Black Monday (HBO Nordic) 2 säsonger, 13 avsnitt, IMDB: 7,4 En ny komediserie om finansvärlden och händelser som leder fram till den där dystra måndagen i oktober 1987 då börsen i New York kraschade. Serien följer Blair, som spelas av favvobögen Andrew Rannells. Blair är en ung finansvalp som genom tur lyckas få jobb hos en finansjätte och vi får följa maktspelet som äger rum för att ro i land stora affärer innan allt brakar ihop. En av seriens karaktärer är Keith, som njuter av att mobba Blair. Han är smygbögen som har en romans med en Broadway-skådis. Snygg serie som visar en sjuk tid på ett intressant och galet sätt.

En engelsk skandal (SVT) Miniserie i 3 avsnitt, IMDB: 7,7 Den prisade serien med Hugh Grant och Ben Whishaw handlar om en verklig händelse: Thorpe-skandalen som ägde rum i Storbritannien under slutet av sjuttiotalet. Grant spelar partiledaren Jeremy Thorpe som har en manlig älskare under en tid då homosexualitet precis avkriminaliserats. Risken fanns dock att detta läckte ut vilket kunde krossa Thorpes politiska karriär, så snart kände han att det bara fanns en utväg att tysta ner detta. Spännande och välgjord serie från 2018 där romcom-mästaren Grant får visa en helt ny sida av sig själv.

Feel Good (Netflix) 1 säsong, 6 avsnitt, IMDB: 7,4 Kanadensiska ståupparen Mae Martin flyttar till London och träffar där sin flickvän Georgina som hon inleder ett förhållande med. Georgina, eller George som hon kallas, har inte haft relationer med tjejer förut vilket blir en utmaning, men inte lika stor som den att Mae också brottas med sin alkoholism och till slut tvingas inse att hon måste att söka stöd hos en lokal AA-grupp. Friends-Phoebe, fantastiska Lisa Kudrow, spelar Maes mamma, i den här delvis självbiografiska storyn av och med begåvade Mae Martin.

The Good Fight (HBO Nordic) 3 säsonger, 30 avsnitt, IMDB: 8,3 Man behöver inte ha sett fantastiska dramaserien The Good Wife för att gilla eller fatta den här systerserien. Serien tar avstamp i att en ny karaktär, lesbiska Maia fått sin advokatframtid nedsolkad av sin fars skumma affärer. Tillsammans med sin gudmor Diane Lockhart ansluter hon sig till en av Chicagos största advokatbyråer då Donald Trump precis blivit president. The Good Fight är en spännande, smart och skruvad serie som bara måste ses. Karaktärerna är likeable till max och visst gillar man flatan Maia, spelad av Game of Thrones Rose Leslie, men seriens andra kvinnliga stjärnor är lika underbara dom, främst Christine Baranski som powerladyn Diane Lockhart.

Cheer (Netflix) 1 säsong 5 avsnitt, IMDB: 8,2 Dokumentärserie om ett gäng cheerleaders på Navarro College i Texas. Serien ger en ny bild av sporten och dess utövare. Och om man bara tror att det handlar om att vifta med pompoms och skrika glada ramsor så kommer de tankarna på skam när vi får se elevernas hårda slit under tränaren Monicas hårda styre. Två av seriens stjärnor, bästa polarna La´Darius och Jerry, har blivt stora tittarfavoriter och är numer stora förebilder för unga afroamerikanska killar som inte nödvändigtvis vill hålla på med amerikansk fotboll, baseball eller hockey.

Hamilton (TV4/C More) 1 säsong 9 avsnitt, IMDB: 6,7 Denna superfärska serie med Jan Guillous klassiske agent Carl Hamilton är väldigt påkostad, och har värvat tunga skådisar som Suzanne Reuter, Krister Henriksson, Peter Andersson och Annika Hallin. Titelrollen spelas av danske hunken Jacob Oftebro, som gör Hamilton på klockren svenska och med stor trovärdighet. Mest intressant är dock Nina Zanjanis karaktär, polisen Kristin som redan i första avsnittet visar sig ha trubbel i sitt äktenskap då hon vaknar upp i säng med vad som verkar vara ett kvinnligt one night stand... Dessutom älskar vi 24-greppet med flera olika trådar som till slut ska flätas ihop.


EFTER KULTromanen av

per hagman

UN G D O M E N VA R D E RAS STÖ R STA TA LA N G en film av anders

lennberg

© 2020 Pool Productions. All rights reserved.

Biopremiär 17 april


-58-

”Att vara snäll är en underskattad egenskap som jag värdesätter högt” Då och då lyfter vi fram en av alla tusentals medlemmar från vårt community Qruiser.com. Den här gången säger vi hej till Joel! Joel, du är vår Qruiserkille denna månad, berätta, vem är du? - Jag är född och uppvuxen i Sundsvall, flyttade till Stockholm som 21-åring och här har jag bott sedan dess; bortsett från en åttaårig avstickare till Skåne. Jag har pluggat sång och sjungit hela livet, just nu i Rainbow Gospel – Sveriges enda HBTQ gospelkör. Jag har haft två längre förhållanden på totalt 19 år. Att omge mig med vänner och familj är viktigt. Att må bra och vara så lycklig jag kan är målet med livet. Dessutom blev jag vald till Mr Bear Sweden 2018 under Europride i Stockholm. Hur och när du kom ut? – Jag kom ut för 30 år sedan och berättade för min mamma över telefonen. Jag var kär i min första pojkvän och tänkte att det var tryggare att berätta då. Det var mitt under hiv-skräcken då bögar dog av aids. Mina föräldrar är bäst och efter att den första chocken lagt sig har de bara varit stöttande och öppna för mitt och mina vänners liv. Var ska man gå ut för att träffa dig? – Jag går inte ut så ofta, men jag går oftast till Sidetrack och på somrarna hänger jag gärna där på uteserveringen. Man hittar mig också på Björnfesterna som anordnas av Viking Bears & Nordic Bears. Vilken känd HBTQ-person beundrar du mest? – Madonna slog igenom när jag var tonåring och har haft stor påverkan på mitt gayliv och HBTQ-

världen i min generation. I dag finns många förebilder och som jag tror är en motpol till korta och tillfälliga inom de flesta olika branscher och organisationer, chattar på appar. vilket är viktigt och bra. Vad letar jag på Qruiser? Vad är den viktigaste frågan för HBTQ– Letar och letar (skrattar). Jag är öppen för att träffa personer? nya vänner och pratar gärna om allt mellan himmel – Att mänskliga rättigheter upprätthålls och att det och jord. Men visst hoppas jag på att träffa någon där inkluderar och skapas jämlikhet för alla personer inom ömsesidiga känslor kan utvecklas till en långsiktig och HBTQ-spektrat. Med det hårda politiska klimat meningsfull kärleksrelation. som råder i världen så är det viktigt att vi inte tar våra Känner du dig som en del av HBTQframsteg och rättigheter för givna. Om man inte är communityt? aktivist i övrigt, – Ja det gör jag, dels genom många av mina ”Med det hårda politiska vänner, men också genom Rainbow Gospelså kan man ta klimat som råder i ställning via sin kören och att vara en del av björncommunityt. världen så är det röstsedel vid Jag tycker också att det är viktigt att stötta viktigt att vi inte tar politiska val. communityt, till exempel prenumerar jag ju på våra framsteg och Vad har du för QX-tidningen och är guldmedlem på Qruiser rättigheter för givna” intressen? (skrattar). – Jag är nyfiken och Anders Öhrman intresserad av mycket, men mina största intressen är musik, sång, film, inredning, resa och människor. Jag tycker det är kul att pyssla med Sociala medier och Namn: Joel heter @joid_gaybear på Instagram. Heter på Qruiser.com: Tre viktiga egenskaper hos en partner? Cuddly Bear – Att vara snäll är en underskattad egenskap som Ålder: 48 år jag värdesätter högt och som innefattar ödmjukhet Yrke: Marknads- och säljansvarig och respekt för sig själv och andra. Humor med Bor: Björkhagen, Stockholm självdistans är supercharmigt. Lojalitet har jag insett på senare tid är något som betyder mycket för mig


BDSM SEXHÄLSA / PrEP BDSM / FETISCH FETISCH // SEXHÄLSA PrEP SEXHÄLSA // PrEP

SLM.SEXPERTERNA.ORG SLM.SEXPERTERNA.ORG


-60-

CHECKAR IN nobis hotel NORRMALMSTORG 2-4, STOCKHOLM ANTAL RUM: 201. PRIS: NU 895 KR/NATT INKL FRUKOST (NOBIS.SE/FAMILY)

GYM

POOL

BAR

REST.

FRUKOST RUMMEN

MYSFAKTOR PRISVÄRD

UPPLEVELSE

19

TÄNKBAR HOTELLGÄST MICAEL BINDEFELD

snygga nobis mitt i stan

Sist jag var på Nobis Hotel var när vi intervjuade Piper och Alex i ”Orange Is The New Black”. Nu är jag tillbaka, men corona-pandemin gör att jag nästan är ensam på hotellet. Ett lyxhotell helt för sig själv, sämre kan man ha det!

Trött på att vara hemma? Varför inte ta in på hotell en natt för lite miljöombyte? Hotellen har det minst sagt tufft för tillfället och just nu kan du bo på flera av Stockholms finare hotell till starkt reducerade priser. Som Nobis, det lyxigare alternativet i city. Det öppnade 2010 och har 201 rum, en stor lounge, en guldbar och ett enormt atrium som är en inbyggd innergård, möblerad med soffor, bord och snygg konst. Dessutom har hotellet en restaurang och en mindre bistro. Och ett gym. Ja, här finns det mesta du behöver för att slippa gå ut. Jag checkar in en måndag. City ligger öde och så gör även Norrmalmstorg där Nobis huserar i två magnifika byggnader, bland annat det gamla bankkontoret där Norrmalmstorgsdramat utspelade sig på 70-talet. Det var här som Bo Holmström brast ut i de legendariska orden ”Lägg ut, lägg ut, lägg ut” i direktsändning på SVT, mitt under kidnappningdramat. Den observante kan se spår av Norrmalmstorgdramat på hotellet, men då får

kt. Beställer en kyckling-, bulgur-, man ta sig till gymmet. När polisen avocado-, ägg-sallad och ett glas av skulle släppa ner gas i bankvalvet där husets röda (310 kr). Supergott och kidnapparen satt borrades det hål i riktigt trevligt, synd bara att en av golvet ovanför ner till valvet. Idag är köksmaskinerna bakom baren låter borrhålen igenfyllda men fortfarande högt och stör middagsmyset. Men det synliga inne vid duscharna på gymmet verkar bara vara jag som tycker det är på hotellet. störande. Sätter mig sen och jobbar Jag bor i ett tjusigt rum på andra i hotellets atrium en stund våningen och ”här finns det innan det är dags att gå upp har utsikt över mesta du behöver på rummet och sova i den 180 Berzelii Park. för att slippa cm stora Dux-sängen. Det är Det är högt i tak, gå ut” tyst och det enda som hörs då trägolv med soffa och då är spårvagnens dova och bord. mullrande, men det är inget som stör Eftersom mitt vanliga gym har stängt alls. Bara mysigt. tar jag mig till hotellets gym, positivtPå morgonen tar jag en powerwalk nog ordentligt utrustat med löpband runt Djurgården via Strandvägen innan och styrkemaskiner för hela kroppen, jag serveras frukost i restaurangen (man inget litet ‘hitte-på-gym’ här inte. kan få den till rummet om man vill) Tar en dusch på rummet och och allt är perfekt, från surdegsbrödet imponeras av att hotellet har tvålar och och gröten till juicen och äggröran. schampo från exklusiva Byredo. Så Innan jag avrundar vill jag ge en stor jag luktar sjukt gott när det är dags för eloge till all personal på hotellet som middag på Bistro Bino. Restaurangen trots motgångar, avbokningar och få Noi som ligger i bottevåningen på gäster var fantastiskt trevliga. hotellet har stängt på grund av corona, Tack! men Bino är öppet och duger perfe-Anders Öhrman


HBT-liberaler 40 år En stark röst för din frihet!

URPREMIÄR 17 JULI 2020

ZEBRAN Vi påverkar Liberalerna! Bästa parti i riksdagen 2014-2018 och bästa svenska parti i Europaparlamentet 2014-2019 gällande hbt-frågor. Bli medlem!

Swisha 100:- till 1231962596

PÅ VADSTENA SLOTT

NY OPERA AV TEBOGO MONNAKGOTLA OCH KERSTIN PERSKI

VADSTENA-AKADEMIEN.ORG BILJETTER FRÅN 25 MAJ

Ange bostadsort och e-post.

D Ä R S TA D & SKÄRGÅRD MÖTS Njut av en avkopplande hotellvistelse på Elite Hotel Marina Tower. Upplev den rogivande atmosfären och den underbara utsikten. E L I T E . S E / M A R I N ATO W E R


-62-

FOTO:VH1

FTM

RUPAULS DRAG RACE (VH1) Tolfte och senaste säsongen är oväntat vass med få irriterande deltagare och en massa fierce queens. Favoriten så här långt? Gigi Goode vars mamma hjälper till att fixa drugsonens outfits. Naaaw.

FILM TV MUSIK

ROBINSON (TV4/CMORE) Som vanligt briljant castat, och med rappt berättande plus smarta twistar håller Robinson fanan högt som bästa realityn just nu. Och med tre homos i leken så jublar vi såklart.

3. Roxen “Alcohol You” Rumäniens bästa ESCbidrag på år och dag fick aldrig tävla... 4. Gjon’s Tears “Réspondez-moi” ...och samma sak med denna ljuvliga ballad från Schweiz. Vinnare? 5. 500 Mil “Carpe Diem” Följer Kent-stigen & lämnar fler gitarrer för fler syntar. 6. Oscar Zia “Liten” Trots titeln snarare en av det unga pop-Sveriges största numera.

Missa inte jonas JONAS Felix Maritaud,Nicolas Bauwens

En fransk pärla där gaykillen Jonas står i centrum i två parallellhistorier som utspelas i dåtid och nutid. När Jonas börjar nionde klass börjar en ny kille i klassen, han är självsäker, snygg, gränslös och har ett ärr i ansiktet. Killarna börjar snabbt umgås och magkänslan säger direkt att det inte är helt lyckat. I den andra historien följer vi Jonas i nutid, vi träffar honom när han precis

varit i slagsmål på en gayklubb och slängts ut av sin pojkvän. Jonas åker till en annan del av staden där det bor en kille som han följt på sociala medier en tid. Men vem är killen? Och varför är Jonas så intresserad av en straight kille som har flickvän… Jonas är både en vacker och ledsam film där hemligheter kommer upp till ytan, filmen tar ett stadigt grepp om tittaren medan den sakta börjar knyta ihop berättelserna.

FOTO: SVT

2. Ava Max “Kings & Queens” Popmusik ska inte vara mer komplicerad än så här.

FILM

FOTO: TV4

1. Tove Lo “I´m Coming” Vårens mest oväntade cover ger oss sommarhopp.

FOTO: LINUS NILSSON/TV4/C MORE

QX SPELDOSA

Anders Öhrman BIG BROTHER (TV4/CMORE) Vi trodde aldrig att vi skulle fastna för den bedagade realityn men look at us now efter tio veckor i Corona-karantän. Heja Jasmine, dra upp byxorna Sami, och sluta gnäll, Amilia!

7. Victoria “Tears Getting Sober” Ännu en Eilish-variant som Eurovision aldrig fick höra.

10. Little Big “Uno” Ryktesvis orimliga homofober. Men låten hade vält Euroclub i Rotterdam. SPELDOSAN 10 år sen: Gravitonas “Kite” Suverän Kent-doftande danspop med sikte på internationella topplistor. Av Ken Olausson tinyurl.com/ QXSpeldosa2020

FILM

LOST GIRLS Amy Ryan, Gabriel Byrne Amy Ryan är lysande som Mari, trebarnsmamma med flera låginkomstjobb. När hennes tonårsdotter försvinner går hennes existens ut på att ta reda på vad som hänt. Netflix-filmen bygger på en verklig händelse som blev startskottet på en enorm

mordutredning på Long Island. Tyvärr är filmen, trots Ryans insats och det fina försöket att skildra prostituerade brottsoffer i ett medmänskligt sken, lite förutsägbar och ospännande. Karaktärerna lär vi bara känna på ytan vilket är ett no-no när man gör ”true crime”. Men nu när biograferna stängt funkar den som tidsfördriv. Ronny Larsson

FOTO: HBO NORDIC

8. The Weeknd “In Your Eyes” Nya albumet är fullt av sådana här Max Martin & Oscar Holter-hits. 9. Erika Vikman “Cicciolina” Kommer fortsätta fylla schlager-golven så fort de öppnar igen.

DEJTA (SVT) Denna mys-serie om mogna småbarnsmamman Ella gillar vi massor, och Maria Sundbom Lörelius är lysande i huvudrollen. Men Ellas tonårsdotter Siri borde få utegångsförbud forever. Fy satan vilken vidrig unge!

THE OUTSIDER (HBO NORDIC) Det är något som inte stämmer när man älskar ett pilotavsnitt men tappar intresset redan i avsnitt tre. Segt och oengagerande karaktärer.


Queer deckare Både H, B, T och Q i historisk tid, i alla tre böckerna.

Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är

kärleken 1 KORINTHIERBREVET 13:13

NU ÄR kÄRlekeNs tid – ta hand om dig själv, dina nära & kära, och din nästa med kärlek och omsorg. Nu är tid att tillsammans be och våga fortsätta hoppas på kärlek, kraft och framtid för oss alla. Nu är tid att låta hoppet gro och oron stillas. Prata om hur det känns, dela varandras oro och hopp. Du är inte ensam. Vi är alla tillsammans i detta nu. ❤ Håll dig uppdaterad om läget för vårens planerade regnbågsmässor (19 april, 10 maj) på vår facebook-sida, på www.regnbagsmassan.nu eller svenskakyrkan.se/sofia Följ oss på facebook.com/regnbagsmassan

En av Sveriges första trans-deckare

Pia Laskar, Fil dr i idéhistoria, docent i genusvetenskap. Deckarslukare.

Historisk deckare i 30-talets mörker. Våren 1937 skakar en explosion centrala Stockholm. I förstörelsen hittas kroppen av en ung kvinna. Samtidigt i ett bombsargat Barcelona väntar en konstnär på livstecken från sin dotter. Genom Europa flyr en man till synes jagad av alla. När polissyster Maria Gustavsson och kommissarie Carl Hell söker sanningen dras de in i ett maktspel som leder dem till världsutställningen i Paris. Den prisbelönta Carl Hell-serien fortsätter nu med förtätad spänning i atmosfärrik historisk miljö. Författarna Anna Lihammer och Ted Hesselbom skriver den fjärde fristående boken om Carl Hell och Maria Gustavsson, som denna gång nystar upp en laddad mordhistoria i Europas mörka 30-tal.

En tusenårig kärlekssaga om Sverige

Historiska Media

Historiska Media historiskamedia.se


Årets ställe

.

Vanadis-

g

gen

en

ata

väg

llsg

dis

Fre

jga

tan

Sur

back

gat

dm

ans

gata

n

n Teg Ka

riks kt E

stran

dsled

Tors g

en

atan

njärs

parken

an

2 1

arga

ingga

sholm

tan

sgata

n

Pipers

tan msga

Polhe

tverk

Flem

Kung

Sche elega tan gatan

n sgata

oberg

Kron

Ponto

Kronobergsparken

Ga

Ku

ngs

g.

T-CE

Kla

RÅDHUSET Berg sgata n

tan

18

m

an

Han

Rålambshovs-

H

Norra Bantorget

gat

Gjö

rwe

a Vas

Fridhemsplan

Drottningholmsv.

at llsg

Klara

San

n

THORILDSPLAN

Rålambsvägen

an

rgata

atan FRIDHEMSPLAN

n

en

tan

ta

gat

ga

14

nds

sväg

ns

n

gholm

ge

aga

ttnin

ha

tan

Dro

nd

KRISTINEBERG

t G öransg

öme

pla

sga

VIDEO

nk

nd

vatorie-RÅDM GA lunden

Up

mm

Alstr

ata

lda

US

Li

Sa

Stra

nga

ann

lms

tan

e SANKT Od ERIKSPLAN

lag

Ige

gsho

dsga

tan

stm

Kun

STADSHAGEN

stran

Obser-

Da

Rör

ODENPLAN

Karlbergsvägen

Norr

an

Tomtebogatan J

s Tor

agata

n

n

STOCKHOLM GAY GUIDE a Van

lunden

sla

s

avä

ion

n

rrtu

rra

at St

ta ga

No

No

rab

g. Norr

Mäla

rstra

nd

Vä ste rbr on

Söder Mälarstrand

Långholmen

ro sb ho Li

E4/

lje

en E20

MIDSOMMARKRANSEN

n ge vä on lef e T TELEFONPLAN

J

A club for women and queers who likes women and queers. Check facebook for next event! Search for Hotellhänget DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

.

ang.

lm

eled

to Tan

ASPUDDEN

CAFÉ

Skolg

ia B

Hotellhänget

RESTAURANT & BAR stockholm

J

Tantolunden

13

Konstfack

Maria Mar

Zinkens Väg

n

ing

KLUBBAR/CLUBS The Backdoor, stängt tills vidare. Se gaymap.qx.se för klubbinfo Patricia, Söder Mälarstrand Kajplats 19, sön 18-05. SLM, Wollmar Yxkullsg. 18, stäöngt tills vidare Se gaymap.qx.se för klubbinfo 10 Wallmans, Teaterg. 3, middag och show. Gaykvälll 10 maj. Rågsveds Krog, Sköllerstagatan 6, Rågsved. Onsdagar Queer Night till 01. Alla välkomna. Wish Wollmar Yxkullsg 18, Se gaymap.qx.se för klubbinfo

atan Hornsg atan akarg

Krukm

ägen

n

HORNSTULL

Hornstull

T Br

nsg. utsso n l Kn sgata nlund Rose

n agata Lund ZINKENSDAMM

Ringv

sgata

s Strand

Högalidskyrkan

atan

holm

nd

sg.

rgs u

sund

Be

sgatan

Varvsg

Lång

Berg

ad Verkst

n orgsgata

Högalidsgatan

e Tork

Heleneb

LILJEHOLMEN

11 Chokladkoppen, Stortorget 18, alla dagar 09-23. 12 Robin Delselius Bageri, Renstiernas gatan 19, 07.3018.30 )17.00 lörd/sön)

rra

Ro

No

VÄSTRA SKOGEN

n

Sve

Kolla öppettider på: sexperterna.org/chemsex

Norrtull e nk

riksg

Drop-in på Saltmätargatan 20 T-bana Rådmansgatan

S:t E

Sexperternas samtalsmottagning – gratis stöd utan pekpinnar

Ess

1 Mälarpaviljongen, Norr Mälarstrand 62. Alla dagar från 11 - sent, beroende på väder Restaurang, café och bar vid Riddarfjärden. Öppnar i april. 2 Secret Garden Kornhamnstorg 59 Alla dagar 12-03 3 The Green Queen, Norr Mälarstrand 64, Glutenfri restaurang · Vinbar · Smoothie- och juicebar. Öppnar i april. 4 SQ Bar & Restaurang, Saltsjöqvarns Kaj 25, Restaurang, bar och Elite hotell 5 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1. Restaurang och bar och hotell. 6 The Hills Götgatan 29. Restaurang och bar mån-tors, 17-01 fre och lör 17-23. 7 Side Track, Wollmar Yxkullsg 7, ons-lör från 18.00. Gaybar & restaurang. 8 Haga Schweizeri, NK, Hamngatan 18-20, café & bar. 9 Batteriet, Rindö Hamn, Rindö. Dagligen 12 - 16, 17 - 22 Vaxholmsbåt från Nybrokajen till Grenadjärbryggan Hasselbacken Hazeliusbacken 20, Restaurang, bar, hotell Urban Deli, Nytorget 4, Sön-tis 08-23, ons-tors 08-24, fre-lör 08-01 Kerstin & Britt, Strandpromenaden 61, Saltsjö-Duvnäs. Jukbord i december. Öppnar för säsongen 2020 i april.

FUNDERINGAR KRING DROGER?

Essingeleden E4/E20

BAR/ RESTAURANT

gata

n


NÄR PIRRADE DET TILL I DIG SENAST?

RESTAURANG DELI & BUTIK

– Besök Haga Schweizeris Champagnebar i ljusgården på NK.

TELEFON 08-22 08 28 ger Bir Jar tma kar

gården

gat an

19

n STADION

rega Stu

Lun

Humle-

Kom

men

dör

sga

tan

Lin

ge vä rta Vä

KARLAPLAN

Gre

Val ha

llav

n

Narv

lavä

gen

• Locate a date anywhere, anytime!

aväg

nearby!

man

Styr

ng

Djurgård

gat

an

svä ge n

lb ro n

n ata gg tan n lån yga ata N yg ter N Väs ra o St illa L

11 n

ke

3

GAMLA STAN

Österlånggatan

ra

in

Djurgården

Skansen

Storkyrkan

br

ETC & KULTUR

ård

nt

k Kå

6 pm - 1 am

urg Vasamuseet

Skeppsholmen

ägen

Dj

Ce

a

sbrunnsv

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community

Slottet

15

weds. to sat.

en

Norrlandsgatan

nadsgatan

ttni

Regeringsgatan

Malmskill

Dro

tg

5 Hotell Skeppsholmen Gröna gången 1. 4 Elite Hotel Marina Tower, Saltsjökvarns Kaj 25 Hotel Hasselbacken, Hazeliusb. 20.

gärdet Kar

Riksdagen

yn

HOTELL

Ladugårds-

10

M

Find your date on the move!

Saltmätargatan 20 T-bana Rådmansgatan Kolla öppettider på testpoint.se

2020-01-21 08:58

Lindarängsvägen

äge

9

tan

SVAR PÅ 20 MIN – GRATIS ANONYMT – INGEN FÖRBOKNING

en

Karlaplan

nég atan Stureplan ÖSTERMALMSKungsgatan HÖTORGET TORG S torg Höatan torget . rog R B . idda sg mla rgata rg. uel n gga Sam NybroBry r Sergels Hamngatan plan ste ä torg M KUNGSTRÄDGÅRDEN ✡ ENTRALEN Stora Strandvägen . Synagogan gsg ber n J ata n g ✞ u a t t S:t Jacobs K:a Vat lesga an rku gat Gustav He obs Adolfs Jak edsg. Torg Fr Tegelbacken

8

n

tan lber gsga

Dah

gata

väg

qruiser.com

Erik

lms

dds

NK Stockholm | Hamngatan 18–20 @hagaschweizeri | 08-19 34 34 GÄRDET

Haga_QX-Gaymap_62x42.indd 2

tan

rma

Ske ppa Gre rgata vga tan n sgata n

Öste

Sib yll Jun egatan gfr igata ugatan n

en

iller

rla g. väg

Eng

an

ung

ns ste

Bra heg atan v Tu rega tan Nyb roga tan

gat

an

lns

gat

5 Gröna Lund

Slussen

Bellm

Bastugatan tgatan Tavas rkagatan y Katarin rännk avägen SLUSSEN MariaStadsgå g. Mosetorget Pauls rdsham backe t nen Sank Torg Fjällgatan MARIATORGET . sg n ata gård ergsg Präst Högb tan MedborgarMaria ovsga tan Tjärh platsen ngaga Folku

sv

äg

wollmar yxkullsg. 7

tan

atan ängsg

parken

rd

Barn

alm

t-mariatorget

iksga

Sofia K:a

17VitabergsM

4

Fåfängan Danvikstull

13

Tege lv

ng n ata

Tegelviksplan

Erstagatan

.

en

ägen

Sickla Udde

Hammarby Sjöstad

kla

Ka

nal

NACKA

Sickla

gat

a

ets

Al

g. ps op

é

rph

mm

All

Ko

Joh

Ha

y arb

Sic

Lu gn

lsgatan

lna rg.

v Ring

Ba

dsgata

16

dsg.

ästarg

Ölan

Gata

SKANSTULL

n Gotla

Borgm

Eriksda

n

n

Nytorget

n sbro bron Skan anstulls Sk n bro ovs esh ann

nde

nag.

lslu

A

gegata Blekin . g a n o llheg

atan

sg.

sda

tan

Götg

Grind

Erik

ndsga

tan

Halla

rman

atan

12

rgsga

dulåsg

Söde

us La

tan s ga Kock gatan Åsö gatan e d Bon n egata Skån ÅsöKatari torget na

n

sg. Magn

tagata

enborg

MEDBORGARPLATSEN

Nyto

Östgö

Swed

J

iernas

n

atan

sgata

6

Renst

Götg .

agarg

rman

tan

Repsl

ansga

e Timm

7

öbe

e Tul

K

MANSATAN an gat s n a gat nér g. kar ma am

Ka

Jarlaplan

Art

n

hagaschweizeri.se Tegelu

gen

n

ata

vä ngö

gata

eng

n

ekts

Od

ata

elbr

n

nsg

i Lid

Va lha lla vä TEKNISKA gen HÖGSKOLAN

n

ata

ata

gsg

lsg

un rbr

TESTA DIG FÖR HIV OCH SYFILIS!

• Tre Kronors Väg 47, Nacka 07.30-18.30 (06-16 lör/sön) • Stora Gungans Väg 2, Enskede 07.30-18.30 (17.99 lör/sön) 13 RFSL-Stockholm, Alsnögatan 7: Seniorcaféet, ons från 15.00. För gaymän i mogen ålder. Egalia Ungdomshäng, Månd. och Torsd. 17-20, Se rfslstockholm.se Golden Ladies café Tis 17-18:30 För kvinnor 35 + För aktuell plats se goldenladies.nu Stiftelsen Noaks Ark, Eriksbergsgatan 46. Må-fre 9-16.

14 Testpoint, Saltmätargatan 20. Se testpoint.se för öppettider 15 Gamla Stans bokhandel, Stora Nygatan 7. Öppet 11.30-18, helger 11.30-15. 16 Platinum Ink&Piercing, Östgötagatan 79 17 Regnbågsmässan Sofia Kyrka, 19/4, 10/5 Beyond Retro Brännkyrkagatan 82, Second Hand-burik. Mån-Fre 11-19, Lör 11-17, Sön 12-16 Venhälsan, Södersjukhuset. Hiv/STI-mottagning Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28

EROS 18 Manhattan, Hantverkarg. 49, Dagligen 12-06. Stor videoklubb med shop. 19 US Video, Regeringsgatan 76. Öppet dygnet runt. Non Stop Crusing Area, Sex shop, Dark rooms Blue Vision, Fridhemsgatan 46, Månd-Tors 10-03 Fred 10-08. Lörd 12-08 Sönd 12-03. Cruising, backroom,

DAILY UPDATED GUIDE IN:

GULLMARSPLAN STIG SÖDE RLING KA RTOR & DIA GRA M

www.platinuminkpiercing.se östgötagatan 79, stockholm 08 702 06 54 T skanstull DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

• ENGLISH • • DEUTSCH • • DANSK • • NORSK • • SUOMI • • SVENSKA •

gaymap.qx.se


Hivtest med snabbsvar. Anonymt och gratis. checkpointgoteborg.org

CHECKPOINT GÖTEBORG

GÖTEBORG GAY GUIDE

1

2

3

Gretas Öppettider: Fredag 22.00 - 05.00 Lördag 22.00 - 05.00 4

5 6 S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

Göteborg

rfsl.se/goteborg

Fika och umgås varje onsdag.

ÖPPET HUS ONS 17-20. DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se

Sexualpolitik Prevention Stöd Arrangemang Information

BAR/CLUB

Vegan och laktovegetariskt, kaffe, öl och vin.

1 Bee Kök och Bar, Stora saluhallen, Kungstorget, Öppet varje dag från ÖVRIGT 11:30 fredag och lördag till 03. 5 HBTQ-mottagningen, 2 Gretas Bar & Nighclub, Chapmansgatan 6. 031-7661922. Drottningg. 35. stängt tills vidare. Se 6 Närhälsan. Fjärde Långg. 48, gaymap.qx.se för klubbinfo mån-fre 08-17. Vi erbjuder testning Queer, Park Lane, Kungsportsoch rådgivning avseende hiv och avenyn 38. stängt tills vidare. Se andra sexuellt överförda infektioner gaymap.qx.se för klubbinfo inklusive hivtest med snabbsvar, SLM,. Info via slmgbg.nu, gaymap. web-tidbokning via hemsida, www. qx.se. narhalsan.se/smc Haket, Första Långgatan 32. Beyond Retro, Arkaden, Extra fester då och då se gaymap.qx.se Drottninggatan 38-44. Öppet månfre 10-20, lör 10-18, sön 18-17.

CAFÉ/RESTAURANG

3 RFSL GBG. Stora Badhusgatan 6. Öppet hus/Café ons 17-20, Checkpoint, hiv- och syfelistestning, drop in tis. 18-20. 4 Crippas. Kusttorget 1, Majorna,

qruiser.com

Logga in gratis och spana in nya vänner nära dig!

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community


1

3

2

5

4

6

GAMLA NYHETER FÖR BRA FÖR ATT BYTAS UT Du vet friluftsbyxorna du köpte till den där fjällturen för länge sedan? De som har hängt med på både vandringar, skridskoturer och svampplockning sedan dess. Eller spritköket som trots lite sot och ett par bucklor funkar lika bra i dag som när det var nytt. Eller kängorna som du gör rent och vaxar in, och som känns skönare för varje säsong. Vi kallar dem trotjänare. Hos oss på Naturkompaniet finns de kvar i sortimentet år efter år – och de är många. Prylar som inte påverkas av modenycker eller säsongens färger. För oss handlar det om hållbarhet. Men också om tryggheten med beprövade och långtidstestade produkter för dig som behöver riktigt bra kläder, skor och utrustning. 1. Snusnäsduk Paisley, 2. Glaciärsolglasögon Julbo Vermont Classic Spectron 3 Cf, 3. Jacka Fjällräven Greenland Jacket, 4. Kniv Morakniv Scoutkniv Classic Nr 39, 5. Väska Fjällräven Pocket, 6. Byxa Tierra Lite Track Pant.

www.naturkompaniet.se


hiv-och syfilistest med snabbsvar drop in, tis 17-19 eller tidsbokning SNABBT – GRATIS – ENKELT

MALMÖ GAY GUIDE

CheckP nt Skane i

safe6.nu/checkpoint

3

shop-qx.se

2

Om du vill prata med en kurator, kontakta oss:

Nu har jag fått nog!

3 1

040-611 99 50 samtal@rfsl.se www.rfslskane.se Rådgivningen Skåne

Behöver du testa dig? Har du frågor om säkrare sex? Behöver du bara prata med någon? Drop in mottagning för män soom har sex med män och transpersoner, ons 14.00-15-45

Välkomna till oss på Centrum för sexuell hälsa!

Besök vår hemsida för mer information: www.skane.se/sus/sexuellhalsa

2 4

, Skånes universitetssjukhw DAILY UPDATED GAY GUIDE

gaymap.qx.se S T I G S ÖDE R L I NG K A R T OR & DI A GR A M

BAR/CLUB

shop.qx.se

1 Red Shoe Bar, Drottninggatan 36 1 X, Drottninggatan 36, Stängt tills vidare, se gaymap.qx.se. Livestreamar via facebook.com/xmalmo/ Le Couronne, Södra Förstadsgatan 36. Gayvänlig bar/restaurang SLM Leather Club, Sallerupsvägen 30. För öppettider se gaymap.qx.se Moriskan, Folkets Park. Bistro, klubbar.

Fre 09-12. 040-611 99 50. 4 Centrum för sexuell hälsa Claesgatan 7, plan 3, vid Möllevången / Södervärn Drop in mottagning för män som har sex med män och transpersoner. Ons. 14.00-15.45.

EROS Taboo, Sex Club. S. Förstadsgatan 81,

ÖVRIGT/OTHER

Original Jocks

2 Beyond Retro, Mitt Möllan, Claesgatan 8. Öppet mån-fre 11-19, lör 12-17, sön 12-16. 3 RFSL-Rådgivningen, Drottning. 36. Mottagning Mån-tors 09-16,

qruiser.com

Logga in gratis och spana in nya vänner nära dig!

www.qruiser.com Scandinavia’s biggest gay community


#stöttaqx bli prenumerant

Test på Checkpoint Skåne, vi finns på Drottninggatan 36 i Malmö. Helgfria tisdagar


-70-

QX Ledarstick: Jon Voss

”Det går att aktivt bidra till det som är av godo”

Den 12 mars kommer gå till historien för mig och oss här på QX. Det var den torsdag då det blev helt uppenbart att Covid-19 skulle förändra inte bara vår verklighet på QX Förlag, utan en hel värld.

ges och som liknar de som ges under övergått i något slags normalt stadie. influensatider. Att det är viktigare nu att verkligen följa dessa är eftersom det Som vid alla kriser uppstår nya fråär ett nytt virus som människan inte har geställningar och vi agerar på nya sätt. immunitet mot. Så var det under aids-krisen, så är det nu. 7. Denna första omgång av smittDet är intressant att notera hur, Det har gått galet snabbt sedan dess. spridning kommer ta några veckor och apropå olika vägval som görs i kampen På bara två veckor har hundratusentals vi kommer få leva med detta virus tills mot en sjukdom, Sverige och Danmark människor konstaterats smittade och ett vaccin kan tas fram. Vi kommer ännu en gång hamnat på ”olika” sidor. tiotusentals har dött. Ännu så länge konsumera, äta, dricka, betala hyra När aids, orsakat av viruset hiv, slog dock inte lika många som vid de inoch resa under tiden. Att ekonomin till bland annat mot gruppen män som fluensor vi blivit immuna eller kunnat för enskilda, företag och samhälle skall har sex med män, var det Sverige som vaccinera oss mot. falla ihop på grund av detta nya virus direkt agerade minst sagt auktoritärt, Men Covid-19 är inte en ”vanlig” är inte ett uns rationellt utan handlar med hårda, snabba och långtgående influensa. Viruset är nytt för människan om psykologi på en just nu hysterisk åtgärder. Danmark hade en annan, vilket innebär att vi idag saknar all form nivå. Andas och ta det lugnt även när mer ”harm reduction”-inriktad strategi av immunitetsskydd. det handlar om ekonomin så begränsas med insikten om att för mycket förbud skadeverkningarna. motverkar sitt syftet. På Facebook skrev jag en Med Covid-19, i alla fall än så tio-punktlista över hur jag en länge, är det omvända världen. sen kväll den 12 mars uppfattade ”Det kom ingenting bra ut av Hoppas forskare tittar på och budskapen. Skriven efter känsanalyserar denna radikala posiaids-krisen. INget. De såren lan att det är på väg åt fanders tionsförändring. kommer aldrig att läka” både med hälsa och ekonomin. Vare sig vi tror på hårda tag Det finns inte många likheeller ”harm reduction”, verkar detta 8. På sociala medier flödar det av ter mellan den nu pågående pandemin gälla även nu (den 27 mars) då sjukvår- rykten och trollerier. Skit i dem - det och det som drabbade oss med hiv på den på allvar sätts på prov i Sverige. enda viktiga nu är att ta personligt 80- och 90-talet. ansvar och bidra till att smittspridningMen då Svensk Somaliska Läkar1. Det har kommit ett nytt virus i en stoppas upp och så att den sprids ut föreningen den 24 mars larmade om en omlopp. Virus sprids. Alla vet inte allt över tid. överrepresentation av svensksomalier och kan inte ge exakta svar. Så enkelt bland de avlidna i Covid-19, slogs jag är det och inget att bli upprörd över. 9. Farliga politiker börjar nu av likheterna med vår situation då. försöka fiska och hitta vinklar till olika Ignorans och brist på engagemang 2. Viruset ger en influensaliknande mediautspel (misstänkt många på ytters- från samhället för en minoritetsgrupp sjukdom. Det verkar som att dödlighe- ta högerkanten både här hemma och gjorde att homosexuella läkare på eget ten är högre än för säsongsinfluensan, internationellt). Notera vilka de är och bevåg tog tag i arbetet och startade just nu antas det vara kring 1%. Det minns vad de gör och säger. Politiker Venhälsan i Stockholm och i Göteborg kan säkert ändras i takt med mer kunhar inte expertkompetens. De kloka av Gayhälsan. skap och erfarenhet. Antingen högre dem litar till de som har möjlighet att RFSL agerade snabbt och både eller lägre, men mänskligheten kommer hantera den nu ständigt nya informaPosithiva Gruppen och Noaks Ark inte att dö ut. tion som kommer genom sin kompebildades. Parallellerna till hur föreningar tens och sin erfarenhet. Och lita till de idag tillsammans med unga musiker 3. De allra flesta kommer att, som inte jagar billiga snabba poäng och och poeter snabbt svarar på krisen är innan det finns vaccin, bli smittade och vinklar mest skruvat. värmande att höra om. de allra flesta kommer att få lindriga Idag, liksom då, pågår parallellt symptom. 10. Så. Tvätta händer, nys i armmed att man agerar upphettade debatter vecket. Stanna hemma om du börjar få om problemen med att peka ut grupper 4. Det viktiga nu är att vi som indi- symptom på det du själv känner igen i samhället liksom kring orsaker och vider tar ansvar för att minska smittsom möjlig förkylning/influensa. Gå lösningar på problem och levnadsmönsspridningen så att inte för många blir INTE till vårdcentralen, RING eller sjuka samtidigt eftersom det därmed chatta med dem först. Kolla krisinforkommer bli flera svårt sjuka samtidigt. mation.se Det riskerar vården av dem som blir svårast sjuka. Skillnaden mellan det sätt Sverige hanterat pandemin på har debatterats 5. Framförallt skall vi ta ett indiflitigt senaste veckorna. Jag tycker att viduellt ansvar för att i möjligaste mån den ”svenska” linjen verkar klok. Trointe smitta de äldsta och de i riskgrupligen för att jag själv bor och lever här. per. Om det sätt experter, myndigheter och politisk ledning arbetat mot pandemin 6. Vi undviker att smittas/smitta här är bättre än det sätt våra granngenom att följa de hälsoråd som nu länder arbetat, lär vi få se när krisen

ter som ser ut att ha bidragit till lidande och död. Då en diskussion om utanförskap skapad av skam och skuld pådyvlad oss av ett hatiskt och fördomsfullt samhälle. Och problematisering av ett sexuellt beteende som behövde förändras med hiv i omlopp. Nu en liknande diskussion om utanförskap, exkluderande och ignorans och klassamhällets, eller så ingen tar anstöt, fattigdomens, destruktiva konsekvens. Och en diskussion om hur familjestrukturer med Covid-19 skapar möjligheter och problem som behöver hanteras. Det kom absolut ingenting bra ut av aids-krisen. Inget. För oss innebar det oro, lidande och för allt för många unga en smärtsam död. De såren kommer aldrig att läka. Men debatten som växte fram har ändrat både lagar och attityder i samhället. Vårt eget engagemang byggde och breddade Regnbågssamhället som påverkar en hel värld till det bättre. Covid-19 kan leda till att nationalismens splittrande fantasier växer än mer, arbetslöshet ökar och konflikter och fattigdom bryter ner våra länder. Men med ett engagemang med och för medmänniskor, öppenhet för nya insikter och en vilja till inkludering, kan även den kris vi nu upplever få vårt land att växa. Det stöd QX får nu av er läsare och annonsörer när vi går igenom en allvarlig ekonomisk kris och det stöd Regnbågssamhället får av gäster, festivalbesökare och medlemmar visar att det går att aktivt bidra till det som är av godo. Precis som rapparna Cherrie, Jireel, Dree Low, Yasin Byn och 1. CUZ nu visar i sitt engagemang för ”orten”. Jon Voss Förlagschef och ansvarig utgivare, QX Läs fler ledarstick på QX.se/tag/qx-ledarstick#stรถttaqx bli prenumerant

pappersprenumeration

digital prenumeration