Pyhäjoki - Kotisi vetten rannoilla

Page 1

KOTISI VET TEN RANNOILLA 64° 27’49.9 ”N

24 ° 15 ’ 29. 7 ”E


MEILLE Puhtaasta luonnosta ja energiasta tunnettu Pyhäjoki on rakentunut keskelle merellistä Pohjois-Pohjanmaata. Meren ja joen kainalossa elävässä kunnassa luonto on ihmistä lähellä ja arjen palvelut helposti saatavilla. Perämereen laskevassa Pyhäjoessa kuohuu lukuisia kalastajien ja melojien suosimia koskia. Merenrantakylistä sisämaahan kuljettaessa maisema vaihtelee laajoista peltoaukeista lähes koskemattomiin salomaihin ja näyttäviin tuulipuistoihin. Vireä kotipaikka työpaikkojen ja kehittyvien palveluiden keskellä, ystävällisiä, aitoja ihmisiä ja moderni tuulahdus kansainvälisyyttä. Tätä kaikkea on Pyhäjoki.

PYHÄ JOKI

2

KOTISI VET TEN RANNOILLA


VT8

PYHÄ JOKI

3

KOTISI VET TEN RANNOILLA


MEILLÄ

Kuva: Habita

MUKAVASTI Pyhäjoella voit hankkia kodin oman näköisestäsi maisemasta: kerrostalosta keskustan palvelujen ääreltä, Aatosvainion uuden omakotialueen idyllistä, merenrannalta Matinsaaresta tai aidosta maalaiskylän miljööstä. Työmatkat taittuvat nopeasti ruuhkattomilla teillä. Kunnan läpi kulkeva valtatie 8 vie Hanhikiven niemelle ja naapurikuntiin hetkessä. Lasten päivähoitopaikat ja koulut ovat lähellä, ja arjen ostokset nappaa helposti mukaan keskustan kaupoista. Sujuva pyhäjokinen arki suo enemmän yhteistä aikaa perheelle ja virkistäviä hetkiä harrastusten parissa.

PYHÄ JOKI

4

KOTISI VET TEN RANNOILLA


VEDEN ÄÄRELTÄ

Jos olet löytänyt kotisatamasi jo jostakin muualta, löydät Pyhäjoelta viehättävän paikan kakkoskodille. Kakkoskodissa on hyvä rentoutua arjen lomassa: suunnata luonnonhelmaan, harrastuksiin – tai olla vaan.

Pulahdus aamu-uinnille omasta rannasta tai syysmyrskyssä pauhaavan meren katselu kodin lämmöstä. Matinsaaren uudella asuinalueella nämä unelmat voi elää todeksi. Alueelle tulee tarjolle merenrantatontteja liki sadalle omakotitalolle ja vapaa-ajan asunnolle. Keskustan palvelut ovat kävelymatkan päässä. Virtaavan veden äärellä viihtyvä löytää unelmiensa kotipaikan Pyhäjoen vehmaalta rantatörmältä. Joenrantatontit sijoittuvat Pirttikosken maisemiin.

Työmatkalaisille ja vapaa-ajan matkailijoille Pyhäjoella on tarjolla majoitusvaihtoehtoja edullisista huoneistoista viihtyisiin mökkeihin. Voit vuokrata majoituksen yöksi, kuukaudeksi, tarpeesi mukaan. Lue lisätietoja lyhytaikaisesta majoituksesta VisitPyhäjoki-sivustolta.

Asuitpa missä päin Pyhäjokea tahansa, asut mukavien ihmisten parissa. Luonto pilkistää ikkunasta ja alkaa ulko-oven kynnykseltä. Se tarjoaa hengähdyshetken, kun sitä tarvitset. PYHÄ JOKI

5

KOTISI VET TEN RANNOILLA


PYHÄJOKISET Kodinomaiset hoitopaikat päiväkodeissa ja perhepäiväkodeissa, aamu- ja iltapäivähoitoa pienimmille koululaisille sekä kivoja leikkipaikkoja temmellettäväksi. Lasten Pyhäjoki on virikkeellinen ja turvallinen paikka kasvaa, oman ikäisten kavereiden parissa. Tulevaisuudessa juniorit voivat harjoitella uusia kieliä jo ennen kouluikää, kansainvälisessä päivähoidossa.

PENKILLÄ Koulua Pyhäjoella käydään kolmessa kyläkoulussa sekä keskustan Saaren koulussa, jossa opiskelevat myös 7–9 -luokkalaiset. Pienten ryhmien ja rauhallisen oppimisympäristön myötä lapset saavat yksilöllistä opetusta. Nuorimmille oppilaille kunta tarjoaa keskivertoa enemmän oppitunteja. Kouluihin kuljetaan turvallisesti laajaa pyörätieverkostoa ja rauhallisia kyläteitä pitkin tai koulukuljetuksen kyydissä.

PYHÄ JOKI

6

KOTISI VET TEN RANNOILLA


Kuva: Josefiina Nuorala

OMASTA LUKIOSTA Pyhäjoen ylpeys on yrittäjyyslukio, jossa opettajat kannustavat oma-aloitteiseen työotteeseen, yrittäjyyttä ja mediataitoja painottaen. Lukiolaiset toimittavat viikoittain ilmestyvää Pyhäjoen Kuulumiset -sanomalehteä, järjestävät syysmessut, osallistuvat säännöllisesti kansainvälisiin projekteihin ja suuntaavat opintomatkoille ulkomaille. Kodikkaasta ja innostavasta Yrttiksen hengestä kuulu lukio on saanut tunnustusta valtakunnallisesti.

Kuva: Sari Hidén

Ammatti läheltä. Naapurikunnissa, suoran bussiyhteyden päässä, on tarjolla monipuolinen kattaus toisen asteen koulutusta aina talonrakennuksesta matkailupalveluihin ja terveydenhuollosta sisustusalaan.

Musiikkia Pyhäjoella voi opiskella Ylivieskan seudun musiikkiopistossa, joka tarjoaa taiteen perusopetusta laajan oppimäärän mukaisesti.

KOULU Koulu 2022 -hanke tähtää uuden kansainvälisyyteen painottavan koulun ja tulevaisuuden oppimisympäristön rakentamiseen vuosina 2021–2022.

PYHÄ JOKI

7

KOTISI VET TEN RANNOILLA


Kuva: Fennovoima

Kuva: Fennovoima

LÄHELLÄ Pyhäjoella asutaan ystävällisten ja sujuvien arjen palveluiden parissa. Olipa kauppalistalla ruisleipää tai ruohonleikkuri, oman paikkakunnan liikkeistä löytyy. Lähiaikoina pyhäjokiset pääsevät nauttimaan entistä monipuolisemmasta palveluvalikoimasta. Ostoksia tehdään uudessa liikekeskuksessa ja seuraavakin on jo suunnitteilla.

PYHÄ JOKI

8

KOTISI VET TEN RANNOILLA


Kuva: Katri ja Aleksi Kuva: Katri ja Aleksi

Jos kaipaat putiikkeja ja palveluvalikoimaa vielä lisää, hurautat hetkessä naapurikaupunkien kauppakeskuksiin ja viihdepalveluihin. Tunteroisen ajettuasi olet jo yhdessä Suomen suurimmista kauppakeskuksista.

NOIN 45 MINUUTIN AJOMATKAN SISÄLLÄ

15

HYPERMARKETTIA

TERVEYDEKSI

PYHÄJOKI-TALO

Kun hammasta kolottaa tai flunssa ei taltu, apu löytyy läheltä. Lääkäri ja hammashoitola palvelevat arkisin Pyhäjoen omalla ruuhkattomalla terveysasemalla. Päivystykseen, lastenlääkärille ja erikoissairaanhoidon vastaanotolle Raahen sairaalaan ajaa alle puolessa tunnissa.

Keskustaan, joen rantaan on suunnitteilla Pyhäjoki-talo, joka tuo mieluisan lisän paikkakunnan palvelutarjontaan. Taloon on tulossa kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-ajan palveluita sekä majoitus-, koulutus- ja juhlatiloja. Yksi Pyhäjoki-talon käyntikohteista on Fennovoiman vierailukeskus.

Lähivuosina pyhäjokiset voivat kääntyä myös yksityisten hyvinvointi- ja terveysalan ammattilaisten puoleen.

20

VAATELIIKETTÄ

65

RUOKARAVINTOLAA JA PITSERIAA

25

YÖKERHOA, PUBIA JA TANSSIRAVINTOLAA

100

KAMPAAMOA

30

AUTOLIIKETTÄ

PYHÄ JOKI

9

KOTISI VET TEN RANNOILLA


7

5 6

7

5 4

8 6

3

1 5 5

5

2

1 7 5

2

1 3

1

2

3

6

4 3

2

Tutustu Pyhäjoen palveluihin www.visitpyhajoki.fi -sivustolla

5

TIE LTA A V

4

8

OU

LA

IS

TE

NT

IE

4


PALVELEVA LLE VE IN . I K HI 5 M N HA OIN N

7

8 OLETKO AINA HALUNNUT KALIFORNIAN AURINKOON? – Tervetuloa! Pyhäjoen kartalta todellakin löytyy Kalifornia. Saatat samalla kuulla tarinan Ameriikasta Pyhäjoelle kaupan pitoon tulleesta miehestä, jolla oli mukanaan vanhan kauppansa kyltti...

LÖYDÄ LÄHIPALVELUT 1

Kunnantalo, nuorisotila, paloasema

2

Terveyskeskus, hammaslääkäri

3

Päiväkoti

4

Saaren koulu

5

Keskustan liikkeet

6

Liikekeskus, Postin ja Matkahuollon toimipisteet

7

Majoituspalvelut

8

Seurakunnan nuorisotila

LIIKU JA HARRASTA 1

Kielosaaren liikuntapuisto: urheilukenttä, tenniskenttä, beach volley -kenttä

2

Monitoimitalo

3

Jäähalli

4

Rautiperän ulkoilualue, avantouintipaikka

5

Frisbeegolfrata

6

Kirkkopuisto

7

Uimaranta

8

Ampumarata, Pyhäjoen metsästysseura

KULTTUURIKIERROKSELLE

Katso palvelukarttaa netissä

1

Kirjasto

2

Pauhasali, lukio

3

Kirkko

4

Kesäteatteri, Annalan kotiseutumuseo

5

Etelänkylän Isosilta

6

Kaukon kalaranta

NAUTI LUONNOSTA 1

Kielosaaren luontopolku

2

Saaren penkkatie

3

Koskipuisto

4

Pohjoishaaran penkkatie

5

Tervon kalasatama UUDET ASUINALUEET


RIEMUA Pyhäjokiset ovat liikkuvaa kansaa. Olipa lajisi sitten frisbeegolf, jääkiekko, tennis, hiihto, avantouinti tai moottorikelkkailu, olet kaltaistesi joukossa. Pyhäjoki on luotu liikkumiseen! Kuva: Kusti Kittilä

Kielonsaaren monipuolinen liikuntapuisto liikuttaa kaikkina vuodenaikoina, sisä- ja ulkolajien parissa. Uudistetun Rautiperän ulkoilualueen hiihtoladuilla ja maastopyöräreiteillä viihtyvät kaiken tasoiset harrastajat. Moottoriurheilun ystävät pääsevät päristelemään niin kelkkailureitistöllä kuin motocrossradallakin.

NOIN 30 MINUUTIN AJOMATKAN SISÄLLÄ

4

UIMAHALLIA

2

GOLFKENTTÄÄ

12

FRISBEEGOLFKENTTÄÄ

10

HEVOSTALLIA


VIRKISTY Luontoliikkujalle Pyhäjoki tarjoilee neljän vuodenajan aktiviteetit. Ulkoilmaelämästä on lupa nauttia rauhassa kuulostellen tai vauhdinhurmaa kokien. Puitteita riittää jokaiseen makuun: valoisista kesäöistä raikkaaseen narskupakkaseen. Pyöräile, melo, narraa kaloja tai poimi metsästä talven vitamiinit talteen. Patikoi laavulle ja istahda nuotiotulille. Nauti luonnosta – tyyli on vapaa!

UUSILLE REITEILLE

LINTUBONGARIN PARATIISI

Pyhäjoen uusi retkeilyreitistö vie pyöräilijät ja patikoijat meren kohinaan ja metsien huminaan. Merkittyjä hoidettuja reittejä on yhteensä noin 160 kilometriä.

Keväisin Pyhäjoen ilmatilassa riittää siipien suihketta ja monenlaista viserrystä. Merenrantalahdet, laakeat peltoaukeat ja sijainti lintujen muuttoreitillä tuo vieraaksemme joka vuoksi satoja ja tuhansia muuttolintuja.

PYHÄ JOKI

13

KOTISI VET TEN RANNOILLA


KESKELLÄ Pyhäjoella saadaan nauttia vuosittain liki sadasta esityksestä ja taiteilijavierailusta. Kirjasto tarjoaa kulttuuritapahtumia ympäri vuoden konserteista nukketeatteriin ja sarjakuvatyöpajoista runoesityksiin. Pauhasali muuttuu kuukausittain elokuvateatteriksi, ja Pyhäjoen näyttelijöiden kesäteatteriesitykset viihdyttävät vuosittain Annalan näyttämöllä, viihtyisässä kotiseutumuseon pihapiirissä. Noin puolen tunnin ajomatkan säteellä on kolmen naapurikaupungin kulttuuririennot, taidenäyttelyistä Suomen nimekkäimpien artistien konsertteihin ja kaikkea siltä väliltä. Elämyksiin on helppo tarttua!

Kesäisin Merimaja kutsuu pyörähtelemään aitoon tanssilavan tunnelmaan.


PYHÄJOELLA TAPAHTUU

Pyhäjokiset tapahtumat ovat paikkakuntansa näköisiä: lämminhenkisiä koko kylän tapahtumia, joissa nähdään tuttuja ja vaihdetaan kuulumisia. Kylätapahtumat ja koko perheen karkelot laskiaisriehasta syysmessuihin värittävät arkea ympäri vuoden. Luonnon pariin vievät kevään Haukikuninkuuskisat ja Pyhäjoki-melonta. Pikantteja paikallisia erikoisuuksia ovat vappupäivän motoristiajot sekä heinäkuun merikirkko. Pääsiäislauantaisin ympäri kuntaa roihuavat pohjalaiseen perinteeseen kuuluvat pääsiäiskokot.

Tunnin etäisyydellä Pyhäjoelta järjestetään houkuttelevia suurtapahtumia joka makuun, erämessuista ja moottoritapahtumista musiikkifestivaaleihin.

Penkkiurheilijoiden äänijänteitä koettelevat jäähallilla PJK:n kotipelit sekä keväisin pelattava jääkiekon kyläturnaus, jossa Pyhäjoen kylät mittelevät toisiaan vastaan.

PYHÄ JOKI

15

KOTISI VET TEN RANNOILLA


Kuva: Fennovoima

PARISSA Pyhäjoki kuuluu harvinaiseen pienten kuntien joukkoon, jossa asukkaiden ja työpaikkojen määrä kasvaa voimakkaasti lähivuosina. Kehittyvä elinkeinoelämä ja Pyhäjoen sijainti lähellä suuria työllistäjiä takaavat asukkaillemme hyvät mahdollisuudet mielekkääseen työhön, vieläpä lähellä kotia. Noin 45 minuutin ajomatkan säteellä on 28 000 työpaikkaa. Lähivuosina niitä syntyy alueen suurhankkeiden myötä reilusti lisää.

PYHÄ JOKI

16

KOTISI VET TEN RANNOILLA


KEHITTYVÄT TYÖMARKKINAT Hanhikivi 1 -hanke näkyy jo nyt Pyhäjoella palvelu- ja matkailualan työpaikkojen ja investointien kasvuna. Oman kunnan työpaikkojen lisäksi pyhäjokisia työllistävät muun muassa Raahen terästehdas alihankkijoineen, hyvinvointi- ja koulutuspalvelut sekä Kalajoen Hiekkasärkkien matkailu. Noin sata maatilaa tuottaa pöytiin puhdasta ruokaa Pyhäjoelta.

TYÖPAIKAT TOIMIALOITTAIN 45 MINUUTIN AJOMATKAN SÄTEELLÄ PYHÄJOELTA 7 000 TEOLLISUUS 2 000 RAKENTAMINEN

7 500 MUUT AL AT Esim. muut palvelualat

5 000 SOSIAALI- & TERVEYSPALVELUT

750 MA JOITUS & RAVITSEMUS 2 500 KAUPPA

2 000 MAATALOUS 2 000 KOULUTUS

Valokuituverkon rakentaminen koko kunnan kattavaksi nostaa lähivuosina etätyömahdollisuudet huipputasolle. Etäpalaveri pääkaupunkiseudulle onnistuu sujuvasti vaikkapa Skype-yhteydellä – tosin paikan päällekin ehtii muutamassa tunnissa Suomen toiseksi vilkkaimman lentoaseman kautta.

Yrityksiä Pyhäjoella luotsataan kannustavassa ilmapiirissä ja hyvällä yhteishengellä. Elinkeinoelämän noste ja modernit yritysalueet vilkkaan kasitien varrella luovat oivat puitteet menestystarinoille.

Kuva: Letkiä Cloth

Pyhäjoelta lähtee maailmalle osaamista paperikoneiden kunnossapidosta katuvaatemuotiin ja ergonomiatuotteista puumattoihin.

PYHÄ JOKI

17

KOTISI VET TEN RANNOILLA


PYHÄ JOKISET Pyhäjoella asuu ystävällistä ja leppoisaa väkeä. Kaupan kassajonossa jutustellaan kuulumiset ja kylänraitilla tervehditään, vaikka ei vielä ihan tunnettaisikaan. Meillä autetaan, ollaan läsnä ja tehdään yhdessä. Samalla kun Pyhäjoella vaalitaan perinteitä, pidetään katse tulevaisuudessa. Laajan meren äärellä on aina oltu kansainvälisiä ja mieli avoinna maailmalle. Menneinä vuosisatoina ja -kymmeninä Pyhäjoelta seilattiin Amerikkaan ja muutettiin Ruotsiin. Nyt ympyrä sulkeutuu ja palataan takaisin kotikonnuille. Pyhäjokisuuteen on tullut ja tulee mausteita maailmalta.

PYHÄ JOKI

18

KOTISI VET TEN RANNOILLA


KUULUMISET Pyhäjoen Kuulumiset luetaan viikoittain kannesta kanteen. Lukiolaisten toimittamasta lehdestä voi tarkistaa, mitä kylänraitilla tapahtuu, lukea mielenkiintoisia artikkeleita ja bongata paikallisten yritysten tuoreimmat tarjoukset.

PENKKATIET Jokivartta kiemurtelevat penkkatiet ovat leppoisia lenkkipolkuja, passeleita pyöräilijöille ja erityisesti tuluvan kahteluun. Penkat rakennettiin 50-luvulla lapiovoimin estämään joen tulvimista.

Kuva: Letkiä Cloth

Kuva: Fennovoima

PUHDOT Kittipuhto, Teeripuhto, Pietipuhto... Meillä on puhto poikineen! Puhto tarkoittaa pyhäjokisittain kylänkulmaa, talorykelmää. Misä puhosa sää asut?

HANHI Pyhäjoen vaakunassa seisoo hanhi. Tunnus viittaa Hanhikivi-siirtolohkareeseen, joka sijaitsee Hanhikiven niemellä, johon rakentuu Hanhikivi 1 -ydinvoimala. Lieko suuri siirtolohkare saanut aikanaan nimensä kiven päällä muuttomatkallaan lepäilevistä hanhista? Hanhikiveä pidetään Pähkinäsaaren rauhan rajakivenä.

NAHKIAISET Puoli Pyhäjokea pitää näitä ympyräsuisia veden antimia vertaansa vailla olevina makupaloina. Loput eivät suostu maistamaan. Päätä itse!

ST. RIVER Nuorten Pyhäjoki on ollut St. River jo 1990-luvulta lähtien. Keksivätkö nimen skeittarit, lukiolaiset vai skeittaavat lukiolaiset... Pääasia, että keksivät!

PAUHA Pauha-sana vilahtelee Pyhäjoella monissa yhteyksissä: on Pauhasali ja Pauhalla-patsas ja vuosittain valitaan Pauha-Matti / Pauha-Maija. Vanha pyhäjokinen sana tarkoittaa silakkamatalikkoa, jossa aallot pahimmin myrskysäällä pauhaavat. Pauhalla käytiin pauhaveneellä ja sieltä tuotiin mukana runsaimmat saaliit. PYHÄ JOKI

19

KOTISI VET TEN RANNOILLA


PYHÄJOEN KUNTA Kuntatie 1, 86100 Pyhäjoki p. 040 359 6000 www.pyhajoki.fi

Tekstit: Pyhäjoen kunta ja Kuuma Kamina | Kuvat: Pyhäjoen kunta / Heini Kittilä ja Tiina Tiirola, ellei toisin mainita | Graafinen suunnittelu ja taitto: Kuuma Kamina | Painopaikka: Rannikon Laatupaino, Raahe


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.