Harrasta Pyhäjoella

Page 1


LÄHDE LUONTOON

Pyhäjoella luonto tarjoilee neljän vuodenajan aktiviteetit. Kaipaatko rauhallista hengähdyshetkeä? Vai sporttista menoa ja vauhdinhurmaa? Nauti luonnosta – tyyli on vapaa!

RETKEILE PENKOILLA

RETKEILE POLUILLA

Pyhäjoen penkkatiet rakennettiin 50-luvulla suojaamaan jokivarren alavia maita tulvilta. Penkkatiet ovat tulvasuojelun ohella mainioita retkeilyreittejä – ja osa kehitteillä olevaa retkeilyreitistöä. Hyppää pyörän selkään tai kulje jalan ja seuraa jokiluonnon vuodenkiertoa aitiopaikalta. Vinkkinä kesäretkeilijöille: penkkateiden varsilla kasvaa villivadelmaa!

Kielosaaren luontopolku, 600 m

Pohjoishaaran penkkatie Joen pohjoispuolella kulkevaa penkkatietä pääset Pirttikoskelle saakka. Reitti alkaa keskustasta Koskikujan päästä, jossa on autoille parkkipaikka. Reitin alkupäässä voit tulistella kodalla ja istahtaa penkeille tarkkailemaan jokivarren luontoa.

Palosaaren luontopolku, 2 km

Pirttikosken kierros, n. 19 km

Luontopolku kiertää metsämaisemassa, entisöidyn metsänvartijantilan ympäristössä. Polun varrella voit tutustua erilaisten metsätyyppien lintulajistoon ja puulajeihin. Marja-aikaan kannattaa tähyillä ympärille – Palosaaren lähimetsissä on hyviä marja- ja sieniapajia. Palosaarentie 107

Kulje Pohjoishaaran penkkatietä Pirttikoskelle, ylitä joki Kuusiniemen siltaa pitkin ja palaa takaisin Etelähaaran penkkatietä.

Ylimattila Arboretum – puulajipuisto

Saaren penkkatie, 1,5 km Saaren penkkatie kiertää nimensä mukaisesti saaressa, joen eteläja pohjoishaarojen välissä. Valtatie 8:lta lähtevän tien alkupäässä on parkkipaikkoja ja pieni laituri. Reitin varrelta löydät penkkejä sekä taukopaikan, johon kelpaa suunnata vaikka piknikille.

2

Kielosaaren leirintäalueelta lähtee viehättävä luontopolku, joka tutustuttaa monimuotoiseen jokiluontoon. Pienet sillat kuljettavat saaresta toiseen ja pitkospuut vievät pienelle lintutornille ja nuotiopaikalle saakka. Istahda polunvarren penkeille tai veden hiomille kallioille kuuntelemaan veden liplatusta ja nauttimaan maisemista. Vanhatie 73

Ylimattila Arboretumissa pääset ihailemaan yli 300 puun, pensaan ja perennan kirjoa. Puiston polkujen varrella kasvaa muun muassa eri koivulajeja, havukasveja, omenapuita ja pihlajia. Väriä puistoon tuovat koriste-, ruusu- ja marjapensaat. Vuonna 2010 perustettu puulajipuisto on avoinna ympäri vuoden. Vapaa pääsy. Ylimattilantie 9, Parhalahti


LAAVUT JA NUOTIOPAIKAT

LUONNONANTIMIA

TÄHYILE LINTUJA

Paista makkaraa, keitä nokipannukahvit tai nauti vain nuotion tunnelmasta. Kaikkien käytössä olevia tulistelupaikkoja löytyy eri puolilta Pyhäjokea: • Rautiperän ulkoilualueelta • Pyhäluodon uimarannalta • Tervon Kalasatamasta • Kielosaaresta + luontopolulta • Pirttikoskella Oravisjärveltä, Kuusiniemen uimapaikalta ja Kupuliskoskelta joen eteläpuolelta • Liminkakylällä Limingojan Ns:n pihalta • Yppärissä Pörkästä • Parhalahdella Liminkaojasuulta. Myös metsästysseuroilla on tulistelupaikkoja eri puolilla kuntaa.

Kesäisin ja syksyisin Pyhäjoen luonnossa on mistä ammentaa. Poimi vitamiinipitoiset marjat ja makoisat sienet talteen – saat herkutella talvella! Marjoista kypsyvät ensimmäisenä hillat, seuraavaksi mustikat. Syksymmällä pääset keräämään tyrniä, puolukkaa, karpaloita ja sekä kaarnikkaa eli variksenmarjaa. Sienestäjä saa Pyhäjoelta koriinsa esimerkiksi rouskuja, haperoita ja tatteja. Metsistä löytyy myös japanilaisten herkkua, matsutakea eli männyntuoksuvalmuskaa. Tarkkasilmäinen ja onnekas löytää alkukesän herkkuja, ryöpättynä maistuvia korvasieniä, sekä myöhemmin kesällä kanttarelleja eli keltavahveroita. Entä oletko kerännyt luonnosta kasveja? Esimerkiksi piharatamo, nokkonen, maitohorsma ja voikukka ovat helposti tunnistettavia ruokakasveja, joita voit kerätä keväällä ja alkukesällä. Makustele vain sellaisia kasveja, jotka varmasti tunnet ja tiedät syötäviksi! Seuraa ilmoittelua – Pyhäjoella järjestetään silloin tällöin villiyrttikursseja.

Pyhäjokisten metsien sydänmailla, vehmaissa jokirannoissa ja merenrannoilla elää monipuolinen pesimälinnusto. Sijainti arktisten lintujen päämuuttoreitillä taas tuo keväisin ja syksyisin meille tuhansia siivekkäitä vieraita. Pyhäjoki onkin linnustoltaan yksi Pohjois-Pohjanmaan lajirikkaimmista – kunnan alueella on havaittu hyväksytysti noin 280 lintulajia. Ota kiikarit matkaan ja lähde linturetkelle: rantaan, metsään tai vaikka kotipihalle. Tankokarin lintutorni on yksi PohjoisPohjanmaan tunnetuimpia muutonseuraamispaikkoja. Runsaslinnustoisin aika sijoittuu huhtikuun puolivälistä toukokuun loppuun. Vilkkaimpina muuttopäivinä voit nähdä tornista tuhansia metsähanhia, joutsenia ja kahlaajia sekä satoja petolintuja. Peippoja ja rastaita voi muuttaa päivässä kymmeniätuhansia! Torni menestyy vuosittain BirdLife Suomen järjestämässä valtakunnallisessa Tornien taisto -kilpailussa.

NAPPAA KARTTA MUKAAN Visitpyhajoki.fi -sivustolta voit tulostaa tai ladata mukaasi Pyhäjoen pyöräilykartan, Pirttikosken penkkareitit -kartan, Rautiperän latukartan sekä Pyhäjoen retkeilyreitistön, joka päivittyy reitistön toteutuksen edetessä. www.visitpyhajoki.fi

ETSI GEOKÄTKÖ Geokätköily on nykyajan aarteenetsintää! Teet Pyhäjoen alueella helposti ainakin 20 geokätköilyretkeä... Löydätkö kaikki kätköt?! www.geocaching.com

Lintujenseurantapaikkoja • Tankokarin lintutorni, Parhalahti • Elävisluodon lintutorni, Yppäri • Kielosaaren luontopolun lintutorni • Perilahden–Rajalahden lintuvesialue, Yppäri 3


SUUNTAA VESILLE Kuohuvia koskia, rauhallisesti virtaavia suvantoja, mutkittelevaa merenrantaa ja aavoja ulapoita – vesillä liikkujalle riittää Pyhäjoella vaihtoehtoja.

KOSKIEN KOHINAAN

MERENRANTAAN

Kun haluat kuunnella kosken kuohuja, suuntaa kulkusi Pyhäjoen kunnan suurimpien koskien, Hourunkosken, Ruukinkosken ja Kupuliskosken maisemiin. Mahtavimmillaan koskien jylinä on kevättulvien aikaan, jolloin joessa virtaa vettä parhaimmillaan yli 450 m³ sekunnissa. Tulvivaa jokea kelpaa katsella koskipaikkojen ohella myös Kuusiniemen sillalta Pirttikoskella. Kuivina kesinä virtaama jää murto-osaan, mutta silloinkin joen suvanto-osuudet sopivat hyvin souteluun ja suppailuun.

Pyhäjoella on merenrantaviivaa noin 90 kilometriä. Kahlaa suolaisessa vedessä, istu rannalla katselemassa horisonttiin tai tee hiekasta vaikka kokonainen linnoitus! Paikkakunnan erikoisuus ovat komeat rantakalliot. Hyytämän alueen kallioista voit löytää vanhoja nimikirjoituksia ja muita kaiverruksia. Rannalla oleilusta pääset nauttimaan parhaiten uimapaikoilla sekä satamissa.

Hourunkoskea voit ihailla eteläpuolelta Koskipuistossa, jonka kulkuväylät sopivat myös liikuntaesteisille. Joen pohjoispuolella, Hourunkosken rannassa, on laavu. Ota eväät mukaan ja istahda nauttimaan kosken kohinasta. Koskipuisto: Niskantie 15 Ruukinkoski pauhaa etelähaarassa. Kuohut näkyvät komeasti valtatie 8:n sillalle.

4

Kupuliskoski sijaitsee Pirttikosken kylällä, noin 9 kilometrin päässä keskustasta. Joen eteläpuolella on grillikota. Kuivina kesinä Kupuliskosken pohjoispuolella on nähtävissä komea hiidenkirnu.

Muista virtaavan veden voima – nauti kosken kohinasta turvallisesti!

PIENILLE VESILLE Kun isot vedet, joki ja meri, ovat tulleet tutuiksi, tee retki Pyhäjoen pienille vesille. Pirttikosken kylältä löydät virkistyskäyttöön hyvin soveltuvan Oravisjärven, Liminkakylältä Polusjärven, Pelkosjärven ja Liminkajärven. Liminkaoja laskee mereen Parhalahden kylän läpi, Yppärijoki taas Yppärissä.


KUVA: HEIDI MÄMMELÄ

PULAHDA UIMAAN

MELO & SUPPAILE

Pyhäjoen yleinen uimaranta on Etelänkylässä sijaitseva Pyhäluodon ranta. Hiekkapohjainen ranta sopii mainiosti myös lapsille. Veden laatua tarkkaillaan läpi kesän. Uimarannalla on pukuhuoneet, kuivakäymälä sekä jätehuolto. Huolehdi turvallisuudestasi – uimapaikalla ei ole valvontaa. Pyhäluodontie 144 Epävirallisia uimapaikkoja on jokivarressa, merenrannassa ja kalliolouhoksissa.

Vesiretki joelle Pyhäjoella joki tarjoaa erinomaisen melonta- ja suppailureitin kesäaikaan. Retkimelojan kannattaa lähteä matkaan esimerkiksi Pirttikoskelta, Kuusiniemen uimapaikalta. Myös Saaren penkkatien alussa on rantautumispaikka, josta on hyvä lähteä vesille kanootilla ja suppilaudalla. Koskimelojille Pyhäjoen Ruukinkoski on yksi alueen parhaita puljauspaikkoja. Merijärven puolella kuohuvassa Pyhänkoskessa on haastetta enemmänkin.

Uimapaikat merenrannalla • Parhalahdella Kultaranta Puustellintien varressa, hiekkaranta • Yppärissä Leton ja Merimajan hiekkarannat, Pylhyn ranta, Veteraanimajan ranta Uimapaikat jokivarressa • Keskustassa Kielosaaren ja Kittipuhdon uimapaikat sekä Hourunkosken ranta (pyhäjokisittain Lepikko) joen pohjoispuolella • Pirttikoskella Kuusiniemen uimapaikka sillan kupeessa Uimapaikat kalliolouhoksilla • Rautiperän uimapaikka, talvisin avanto • Yppärin Grekunperän uimapaikka Alavieskantien varressa.

Vesiretki merelle Meressä riittää vettä melottavaksi! Tee leppoisa lähiretki rantaviivaa seurailemalla tai ota suunta pidemmälle. Aloittelijalle parhaita lähtöpaikkoja ovat uimarannat sekä venevalkama- ja satama-alueet. Raahen Purjehdusseuran melontakarttasarja kattaa rannikon Pyhäjoen Yppäristä aina Lumijoen Varjakkaan saakka. Karttoihin on merkitty mm. laavut, tuvat ja vesillelaskupaikat. Kartat ovat saatavilla purjehdusseuran nettisivuilta: www.raahenpurjehdusseura.com Opastettuja melontaretkiä Pyhäjoelle: Botnia Outdoor, www.botniaoutdoor.fi

VENEET VESILLE Pyhäjoella on useita veneenlaskuluiskia eri puolilla kuntaa: • Tervon kalasatama, pienvenesatama pyhäjokisuulla noin 3 km keskustasta, Tervo 60 • Jokipuojin veneranta Kirkonkylällä, Jokipuojintie 87 • Kaukonranta, veneranta Kirkonkylällä, Kaukontie 29 • Tankokarin kalasatama Parhalahdella, Tankokarinnokka 83, Parhalahti • Elävisluodon kalasatama, Elävisluodontie 243, Yppäri • Yppärin Kalasatama Sahtelassa, Pörkäntie 116, Yppäri. 5


KIREITÄ SIIMOJA! Pyhäjoella pääset kalastuksen makuun niin merellä, joella kuin pienillä järvilläkin.

PYHÄJOKINEN KALANSAALIS Pyhäjoen varrelta voit saada esimerkiksi harjusta, taimenta, ahventa ja haukea. Onnekkaimmat voivat napata joesta nousulohen. Mainioita kala-apajia on pitkin jokivartta, esimerkiksi Kupuliskoskella. Pyhäjoella on voimissaan myös perinteinen siianpyyntitapa, lippoaminen. Pyhäjoen edustan merialueilta saat saaliiksi todennäköisimmin siikaa, haukea, ahventa ja silakkaa sekä maivaa eli Perämeren muikkua. Hauet voivat olla melkoisia vonkaleitakin. Vai onnistuisitko nappaamaan lohen – tai vaikka mateen?!

6

Kalastuspaikkoja • Kielosaari Vanhatie 73 • Kaukon kalaranta Kaukontie 34 • Tervon kalasatama Tervo 60 • Kupuliskoski Penkkatie 451, Pirttikoski • Liminkaoja Parhalahti • Elävisluodon kalasatama Elävisluodontie 243, Yppäri Kalastusmatkailupalvelut Aino Tuuttila 044 5264 656


JAHTIHOMMIIN Pyhäjoella toimii viisi metsästysseuraa. Alueella on pitkät perinteet erityisesti vesilinnustuksessa ja hirvenmetsästyksessä. Seurojen jäseneksi voi hakea toiminta-alueella asuva tai maata omistava. Vieraslupia on saatavilla muun muassa vesilinnustukseen ja pienpetopyyntiin.

Metsästysseurat • Pyhäjoen Metsästysseura • Parhalahden Metsästäjät • Pirttikosken Metsästysseura • Pyhäjoen Metsästysseura Tarmo (Liminkakylä, Keskikylä) • Yppärin Erämiehet

PILKILLE Talvikalastuksessa on aivan oma tunnelmansa. Pakkaa reppujakkaraan pilkkivapa, -siima, syötit ja eväät. Nappaa naskalit mukaan, kaira kainaloon ja suuntaa merenlahtiin narraamaan siikoja ja ahvenia. Pukeudu lämpimästi ja liiku jäällä turvallisesti!

Ampumaradat Pyhäjoen Metsästysseuran ampumaradalla voi harjoitella luodikkoradalla, hirviradalla sekä uudistetulla savikiekkojen ammuntaradalla. Ouluntie 155 Pyhäjoen Ampujilla on ilmaaserata. Ollinmäentie 39

MITÄ LUPIA TARVITSET KALASTUKSEEN Pilkille tai ongelle

Vesialuekohtaiset kalastusluvat

Kalastusluvat Pyhäjoella

Pilkkiä tai onkia saat ilman lupaa meressä, järvillä sekä virtaamattomissa vesissä.

Vesialuekohtaisen kalastusluvan tarvitset aina, jos haluat kalastaa • koski- ja virta-alueilla vesistöissä, jotka on merkitty vaelluskalavesistöiksi • usealla vavalla • pyydyksellä.

Vesialuekohtaisia kalastuslupia myyvät vesialueiden omistajat, esimerkiksi kalastusseurat, sekä valtion vesille Metsähallitus. Yhteystiedot: www.visitpyhajoki.fi

Valtion kalastonhoitomaksu Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos olet 18–64-vuotias ja kalastat vieheellä tai pyydyksellä tai ravustat. Kalastonhoitomaksulla saat kalastaa yhdellä vieheellä valtion yleisillä vesialueilla meressä sekä seisovilla vesillä eli järvillä ja lammilla. www.eraluvat.fi

Sivustolta www.kalastusrajoitus.fi voit tarkistaa, onko kohde merkitty vaelluskalavesistöksi.

• Pyhäjoen Kalastajainseuran vesialueet: virtaavien vesien viehekalastusluvat, kosket Vuotinperältä Pohjanlahteen: kalakortti.com • Parhalahden Kalastajainseuran vesialueet • Yppärin Kalastajainseuran vesialueet. 7


LIIKUNNAN ILOA Pyhäjoella liikutaan kesät talvet, sisällä ja ulkona!

REIPPAILE RAUTIPERÄLLÄ

KUNTOILE KUNTOLAATIKOLLE

YLEISURHEILUKENTÄLLE

Rautiperän uudistetut reitit soveltuvat mainiosti kaiken ikäisille liikkujille. Valaistuilla ja hyvin merkatuilla reiteillä on helppo liikkua myös lastenrattaiden kanssa. Huomioi, että frisbeegolfradan heittolinja ylittää paikoitellen kuntoradan! Hiihtomajantie 94

Pyhäjoen kunnan alueella sijaitsee noin 20 kuntolaatikkoa, joissa oleviin vihkoihin voit merkitä oman kuntoilusuorituksesi. Kirjaa vihkoon päivänmäärä, nimesi sekä suorite (kävely, pyöräily, rullaluistelu...). Hyvällä tuurilla voit voittaa pienen palkinnon!

Pururadalle (700 m) pääset myös Annalankankaalla. Annalantie 24

SUUNNISTUSMAASTOIHIN

Pyhäjoen yleisurheilukentällä voit hypätä korkeutta tai pituutta, harrastaa heittolajeja, juosta ja pelata jalkapalloa. Kenttä sijaitsee Kielosaaren liikuntapuistossa ja on kuntalaisten vapaassa käytössä aukioloaikojen ja varaustilanteen mukaan. Kenttä avataan alkukesällä ja suljetaan syys-lokakuussa. Ruukintie 37

PYÖRÄTEILLE Pyhäjoen pyörätieverkostolla saat kilometrejä mittariin. Pyöräile Pyhäjoella tai rullaluistele pyöräteitä vaikka Raaheen!

Pyhäjoen suunnistusalueet sijaitsevat Etelänkylässä ja Yppärissä. Kesäisin voit osallistua Pyhäjoella Saloisten Reippaan järjestämille Kuntorasteille.

Pienpelikentät ja pallokentät • Kielosaaren liikuntapuistossa • Saaren koulukeskuksessa • Parhalahden ja Pirttikosken kouluilla • Merimajalla – nurmikenttä soveltuu hyvin esim. jalkapalloon ja heittolajeihin. Rannanmäentie 70, Yppäri

NOIN 30 MINUUTIN AJOMATKAN SISÄLLÄ

8


PELAA TENNISTÄ Pyhäjoella kelpaa pelata tennistä – uusi tenniskenttä valmistui Kielosaaren liikuntapuistoon kesällä 2017. Pelivuoroja voit varata kunnan sähköisen varauskalenterin kautta tai Pyhäjoen Tennisseuralta. Ruukintie 42

FRISBEEGOLFIA Annalanpuistossa sijaitsee 12-väyläinen frisbeegolfrata. Lämmittelemään pääset kahdella harjoituskorilla. Annalantie 24 Rautiperän ulkoilualueella frisbeetä heitetään 18-väyläisellä radalla. Hiihtomajantie 94

BEACH VOLLEY -KENTÄLLE Haasta pelikaverit tosissaan tai pelaile leppoisasti – rantalentopallossa kumpikin tyyli toimii. Mukaan tarvitset vain pari kaveria ja pallon. • Kielosaaren liikuntapuiston kenttä Ruukintie 42. Varaukset: www.pyhajoki.fi • Yppärin Leton kenttä Rannanmäentie 70, Yppäri

Liiku sisähallissa Saaren koulukeskuksen yhteydessä sijaitseva Monitoimitalo tarjoaa oivat puitteet sisäliikuntaan. Kolmen lohkon liikuntasalissa voit pelata esimerkiksi lentopalloa, salibandya tai sulkapalloa. Peileillä varustettu näyttämö sopii tanssiharrastuksiin. Lohkovuoron varanneet, poletin lunastaneet kuntoilijat pääsevät liikkumaan Monitoimitalolle myös loma-aikoina ja iltaisin. Koulutie 7 Sisäliikuntatiloja on myös Pirttikosken ja Yppärin kouluilla.

LIIKUNNANRIEMUA RYHMÄSSÄ

KOIRAHARRASTUKSIA

Pyhäjoella toimii useita erilaisia liikuntaryhmiä, joiden kalenterit löydät kunnan nettisivuilta. www.pyhajoki.fi/liikunta

Pyhäjoella riittää maastoa kuljettavaksi koirien kanssa ja ilman. Yhteislenkeistä ja muista koiraharrastuksista sovitaan Pyhäjoen koiratreffit -Messenger-ryhmässä. Jos haluat liittyä ryhmään, ota yhteys vapaa-aikatoimeen! Nelijalkaisilla ystävillä on lupa ulkoilla kesäkaudella myös Rautiperän maastoissa kiinnikytkettyinä. Talutushihnan toisessa päässä ulkoileva luonnollisesti huolehtii karvakuononsa jätökset roskikseen.

ENERGIAA KUNTOSALILTA Monitoimitalon kuntosalilla on laitteita niin aloittelijalle kuin aktiiviharrastajallekin. Salin viikko-ohjelmaan on varattu naisten kuntosalivuoro, nuorten kuntosali sekä senioreiden ja työttömien maksuttomat vuorot. Pääset treenaamaan kuntosalille lunastamalla poletin, katso ohjeet: www.pyhajoki.fi/liikunta Ikäihmisten käytössä on myös Jokikartanon kuntosali. Pajahaantie 6

PERSONAL TRAINER -PALVELUT Kaipaatko henkilökohtaista tsempparia tai ohjaajaa kuntoiluharrastuksen tueksi? Pyhäjoella PT-palveluja tarjoaa useampikin yksityinen toimija, mm. Tarja Raivio, Vilja Romppainen ja Tuulanvire.

MOTOCROSSIN PARIIN Motocrossradalla saat vääntää koneeseen kierroksia! Pyhäjoen Moottorikerhon ylläpitämä rata sijaitsee Viirteessä, noin 5 km Pyhäjoen keskustasta etelään. Radan pituus on 1.400 metriä. Kokkolantie 606

AIRSOFT Oletko pelannut airsoftia? Pyhäjoella pelipaikka löytyy Motocrossradan yhteydestä.

VARAA LIIKUNTAPAIKKOJA NETISSÄ Voit varata liikuntapaikkojen vapaita vuoroja kunnan sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä. Varattavana ovat mm. Monitoimitalon tilat, tenniskentät sekä urheilukentän suorituspaikat. 9


KUVA: KUSTI KITTILÄ

NAUTI TALVESTA! HIIHDÄ

SUUNTAA JÄÄHALLILLE

Rautiperän uudistetuilla laduilla kelpaa hiihtäjän hiihdellä! Alueella on 1 km:n, 2,5 km:n, 4 km:n ja 5 km:n pituiset valaistut reitit. Valot toimivat hämärätunnistimella ja sammuvat iltaisin automaattisesti klo 22. Ajantasaiset latutiedot saat Rautiperän ulkoilualue -Facebook-ryhmästä. Rautiperällä on tilava paikoitusalue sekä aikalukolla toimiva WC, joka on käytettävissä klo 8–22. Hiihtomajantie 94

Pyhäjoen jäähallissa pääset luistimille aina syksystä pitkälle kevääseen. Voit käydä luistelemassa vaikka vapaa-aikatoimen yleisöluisteluvuorolla, joka on kaikille ilmainen. Jääkiekkoa pelataan useissa harrastusporukoissa sekä Pyhäjoen Joki-Kiekon riveissä. Jäähallille kannattaa suunnata myös penkkiurheilijan: PJK:n kotiotteluissa ja jokakeväisessä jääkiekon kyläturnauksessa on tunnelma kohdillaan! Ruukintie 42 B

AVANTO KUTSUU Kun haluat virkistyä pulahtamalla avantoon, suuntaa kulkusi Rautiperän uimapaikalle. Pukukopin avaimen voit lunastaa käyttöösi kunnantalon neuvonnasta.

KEVÄTHANGILLE Talvella pyhäjokiset pääsevät nauttimaan ulkoilusta meren ja joen jäällä. Luonnonjäällä hiihtämisessä, potkukelkkailussa ja kävelyssä on aivan oma tunnelmansa. Liiku turvallisesti: varmistu aina jään kestävyydestä. 10

LUISTELE ULKOJÄÄLLÄ Ulkojäälle pääset luistelemaan Parhalahdella, Pirttikoskella ja Yppärissä, joissa on valaistut kaukalot tai luistelualueet kyläkoulujen pihoissa. Ulkojäät ovat vapaasti kaikkien käytössä.

PULKKAMÄKEEN Pulkkamäessä viihtyvät perheen pienimmät – ja vähän suuremmatkin. Pulkkailun makuun pääset Rautiperällä ja Parhalahdella koulun pihassa. Myös Pirttikosken koulun viereisessä metsässä on pieni liukumäki.


ELÄMYKSIÄ KULTTUURISTA Kirjallisuutta, teatteria, musiikkia, taidenäyttelyitä... Pyhäjoella kulttuurinälkään on tarjolla vuosittain liki sata esitystä tai taiteilijavierailua.

KIRJASTOON

TEATTERIN PARIIN

Pyhäjoen kirjasto on kohtaamispaikka, joka tarjoaa tiedon lisäksi avaimet viihtymiseen ja oleskeluun. Käytössäsi ovat asiakastietokoneet ja langaton nettiyhteys. Kirjaston tapahtumatarjonnasta löytyy ohjelmaa aina nukketeatterista lukupiiriin ja konserteista poistokirjamyyjäisiin. Ruukintie 1 • www.pyhajoki.fi/kirjasto

Pyhäjoen Näyttelijöiden teatteriesitykset viihdyttävät kesäisin Annalan kotiseutumuseon pihapiirissä ja pikkujoulukaudella Pauhasalissa. Tarjolla on draamaa, komediaa, improa, monologia... yhdistettynä ja ilman. Vai olisiko paikkasi yleisön sijasta näyttämöllä tai esityksen työryhmässä – lähde tekemään teatteria iloiseen joukkoon! www.pyhajoennayttelijat.net

KULTTUURIA PAUHASALISSA Pyhäjoen lukion 150-paikkaisessa Pauhasalissa tapahtuu ympäri vuoden. Salissa pidetään konsertteja, teatteriesityksiä, luentoja ja muita tapahtumia. Seuraa tapahtumatiedotusta Pyhäjoen Kuulumisista ja Visit Pyhäjoki -Facebook-sivuilta. Koulutie 8

MERIMAJAN TANSSIT Kesäiltaisin pyörähdellään tanssin tahtiin Yppärin Merimajalla. Perinteikäs kesälava, merenranta, Suomen ykkösrivin tanssiorkesterit ja juuri tanssin harrastamiseen soveltuva puulattia – Merimajalla on lavatanssikulttuuri kohdillaan. Rannanmäentie 70, Yppäri

LAULA PORUKASSA Lauluharrastusten pariin pääset Pyhäjoella Viihdekuoro Solisevassa sekä Kirkkokuorossa. Soliseva: www.raahe.fi/raaheopisto Kirkkokuoro: www.pyhajoenseurakunta.fi Eläkeliiton Pyhäjoen paikallisyhdistyksellä on lauluryhmä Harmaahapset sekä karaoketoimintaa. www.elakeliitto.fi/yhdistykset/pyhajoki

11


ANNALAN KOTISEUTUMUSEO

TAIDENÄYTTELYYN Kirjaston galleriassa vaihtuvat näyttelyt kuukausittain: maalauksia, valokuvataidetta, muotoilua, käsitöitä, oppilastöitä. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloaikoina. Vapaa pääsy. Ruukintie 1 Kesäisin taidenäyttelyistä pääsee nauttimaan myös Annalan museolla.

Annala on yksi Pohjois-Suomen suurimmista kotiseutumuseoalueista. Museoalueella on ihmeteltävänä 22 rakennusta ja liki 8 000 esinettä. Annalasta löytyy niin pula-ajan kyläkauppa, putka, sotilastorppa kuin tuulimyllykin. Nähtävillä on laaja kirjo esineitä aina pankinjohtajan hatuista metsurin työvälineisiin. Annalan tilan syntyvaiheet ulottuvat 1500–1600 -luvulle saakka. Iso maatila siirtyi kunnan omistukseen 1930-luvulla, jonka jälkeen tilalla toimi kunnantoimisto, sodan ajan kansanhuolto ja kunnallinen keskikoulu. Annalan kotiseutumuseo syntyi vuonna 1963, Pyhäjoella vuonna 1957 pidetyn pitäjännäyttelyn museo-osaston esineistä. Annalantie 20

TAIDETTA LAINAKSI Pyhäjoen taidelainaamo oli perustamishetkellään tiettävästi Suomen ensimmäinen kunnallinen taidelainaamo. Voit lainata taidetta OUTI-kirjastokortilla samaan tapaan kuin kirjastokirjoja, maksutta. Katso taidelainaamon teokset: pyhajoki.fi/ kirjasto/taidelainaamo

KARI JUVAN VEISTOKSET

ETELÄNKYLÄN ISOSILTA

Kuvanveistäjä Kari Juva (1939–2014) vietti lapsuus- ja nuoruusvuotensa Pyhäjoella, Raahessa ja Iisalmessa. Juvan teoksia ovat Pauhallapatsas Pyhäjoen kunnantalon edessä, Kymmenen neitsyttä -tiilireliefi kirkossa sekä He näkivät Kristuksen -puureliefi seurakuntatalolla. Pronssiveistokseen Runoilija ja muusa voit tutustua kirjastolla. Kari Juva on haudattu Pyhäjoelle. Hänen haudallaan on pienoisveistos.

Etelänkylässä voit ylittää joen Suomen vanhinta käytössä olevaa puista tukiansassiltaa pitkin. Keväällä 1837 valmistunut silta on valtakunnallinen tiemuseokohde. Se on 77,5 metriä pitkä ja 5,8 metriä leveä. Sillan kunnosta on huolehdittu säännöllisin huolloin ja korjauksin – tuorein remontti tehtiin 2018–2019. Vuonna 1987 tehdyissä tutkimuksissa selvisi, että sillassa oli edelleen alkuperäisiä hirsiä, jotka olivat kannattaneet siltaa tuolloin jo 150 vuoden ajan. Vanhatie 73

ISOVIHAN MUISTOMERKIT Oskari Jauhiaisen suunnittelema betonista ja kivestä tehty Liekki-patsas valmistui juhannuksena 1937. Vanhamaantie, Yppäri Pirttikoskella Ruumiinristinkankaalla on vuonna 1996 pystytetty Ruumiin ristin muistomerkki. Muistomerkki sijaitsee paikalla, jossa Isovihan aikana poltettiin piilopirtillinen ihmisiä. 64.24655°/024.25705°

12


PALOSAAREN METSÄNVARTIJAN TILA Pyhäjoen ja Vihannin rajamailla sijaitseva Palosaari toimi metsänvartijan tilana 1861–1975. Entisöity tila 1800-luvun tupamiljöineen kuuluu Metsähallituksen vanhimpien metsänvartijatilojen joukkoon. Nykyään Palosaari on Eräpalvelujen mallitila, jonne on perustettu 27 ihannealuetta eri riistalajeille. Tilalle myönnettiin vuonna 2009 kansainvälinen Wildlife Estates -tunnus. Palosaarentie 107

PYHÄJOEN KIRKKO Pyhäjoen moderni kirkko valmistui vuonna 1977. Kirkon on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Karvala & Silvennoinen. Valoisan kirkkosalin seinää koristaa kuvanveistäjä Kari Juvan tiilireliefi Kymmenen neitsyttä. Kirkko on järjestyksessään Pyhäjoen kolmas: Ensimmäinen kirkko rakennettiin jo 1500-luvulla. Sieltä peräisin olevat kynttiläkruunut ja kastemalja koristavat Pyhäjoen nykyistä kirkkoa. Ensimmäisen kirkon yhteyteen 1736 rakennettu Simon Knupin suunnittelema kellotapuli palvelee seurakuntalaisia edelleen. Pyhäjoen toinen kirkko oli C.L. Engelin piirtämä suuri 1200-paikkainen empiretyylinen ristikirkko, joka valmistui 1844. Salamaniskusta syttynyt tulipalo tuhosi tämän upean rakennuksen juhannuskesän yönä vuonna 1974. Nykyisen kirkon katoksen alla seisoo perinteinen vaivaisukko, joka pelastettiin palaneen kirkon oven pielestä. Ukon veisti vuonna 1855 ruotusotamies Kalle Närki. Vanhatie 27 Kirkkopihan yhteydessä on Pyhäjoen Vanha hautausmaa laajennusosineen. Toinen hautausmaa sijaitsee Vihannintien varressa.

VANHAT MYLLYT Vanhaa myllyperinnettä Pyhäjoella edustavat Tekevän mylly Yppärissä ja Ruukin mylly Pyhäjoen etelähaaran Ruukinkoskessa. Myllyt ovat yksityisessä omistuksessa.

VANHAT KALARANNAT Pyhäjoen vanhat kalarannat kertovan menneiden vuosisatojen kalastusperinteestä. Kalarannoista lähdettiin pauhaveneillä merelle, sen vajoissa kuivatettiin verkot ja tervattiin veneet. Pyhäjoen kolmessa kalarannassa on kymmeniä suojeltuja vene- ja verkkovajoja sekä kala-aittoja. • Kaukon vanha kalaranta Pyhäjokisuulla, Kaukontie 34 • Jokipuojin kalaranta Pyhäjoen etelähaaran varrella, Jokipuojintie • Parhalahden vanha kalasatama Liminkaojan varrella, Kalarannantie, Parhalahti 13


KUVA: KAISA LUOTO

LAPSILLE & NUORILLE LEIKKIPUISTOT Kielopuiston uudessa leikkipuistossa ja hiljattain uudistetussa Kirkkopuistossa kelpaa pienempien leikkijöiden temmeltää. Kirkkopuistosta löytyy liikuntalaitteita vanhemmillekin – mikä oiva tilaisuus kohottaa kuntoa lasten leikkien lomassa! Kielopuisto: Ruukintie 42 • Kirkkopuisto: Vanhatie 27 Lisää mukavia leikkipaikkoja löytyy koulujen pihoista Parhalahdelta, Pirttikoskelta ja Yppäristä. Tee vaikka kokonainen leikkipuistokierros!

OHJATTU LEIKKIKENTTÄTOIMINTA Pyhäjokisille lapsille on tarjolla joka vuosi kesäkuussa ohjattua leikkikenttätoimintaa. Leikkikentillä pelataan, piirretään ja leikitään yhdessä joka arkipäivä 3–4 tunnin ajan. Ohjattua toimintaa on keskustan Kirkkopuistossa ja Kielopuistossa sekä Parhalahden, Yppärin ja Pirttikosken kouluilla.

KERHOJA JA MUUTA MUKAVAA Lasten ja nuorten kerhotoimintaa järjestävät muun muassa Pyhäjoen seurakunta, Pyhäjoen 4H-yhdistys, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pyhäjoen yhdistys, Pyhäjoen Moottorikerho sekä Pyhäjoen Tulitaistelijat / Paloaseman nuoriso-osasto.

MUSIIKKILEIKKIKOULU Ylivieskan Musiikkiopistolla on Pyhäjoella musiikkileikkikouluryhmiä, joissa 0–6-vuotiaat lapset saavat leikinomaista varhaista musiikkikasvatusta. Ylivieska.fi/musiikkiopisto 14

PARTIO Pyhäjoella toimii sekalippukunta Hanhikiven Kiertäjät, jossa on toimintaa kaikenikäisille. Ryhmät kokoontuvat kerran viikossa ja joka vuosi järjestetään useampia leirejä ja erilaisia tapahtumia. Partioon voivat liittyä kaikenikäiset – myös aikuiset. sites.google.com/site/ partiohaki

LAPSIKUOROT Seurakunnan lapsikuoroissa lauletaan sekä keskustassa seurakuntatalolla että kouluilla. Myös Saaren koululla toimii oma kuoro.


YHDISTYKSIÄ URHEILUSEUROJA

NUORISOTOIMI

NUORISOTILA SARPATTI

Pyhäjoen kunnan nuorisotoimi järjestää lapsille ja nuorille leirejä, retkiä, kursseja ja tapahtumia yksin ja yhteistyössä alueen monien toimijoiden kanssa. Tietoa tapahtumista saat nuorisotoimen sometileiltä, kunnan nettisivuilta sekä Visit Pyhäjoki -Facebook-sivulta.

Pyhäjoen seurakunnan nuorisotila Sarpatti sijaitsee kirkon pihapiirissä. Lauantai-iltaisin Sarpatissa on nuorille suunnattu Gospelcafe. Kouluikäisten toimintaa ovat SarpattiÄxön -tapahtumat. Vanhatie 27 C www.pyhajoenseurakunta.fi

NUORISOTILA KAHAVELI Kunnan nuorisotila Kahaveli on nuorten kohtaamispaikka, jossa tavataan kavereita, katsotaan televisiota ja pelataan biljardia tai pleikkaria. Kahvinkeitin porisee – ja kahvia saa juoda ihan ilmaiseksi. Paikalla on kaksi aikuista valvojaa. Nuorisotila piha-alueineen ovat savuttomia ja päihteettömiä.

PIRTTIKOSKEN HARRASTETILA Koulun alakerran harrastetilassa on kuntosalivälineitä. Pirttikoskentie 585, Pirttikoski

NUORISOVALTUUSTO Nuorisovaltuusto edustaa pyhäjokisten nuorten ääntä päätöksenteossa. Valtuusto koostuu yhdeksästä 13–20-vuotiaasta nuoresta, jotka asuvat, ovat kirjoilla tai opiskelevat Pyhäjoella. Enemmistövaaleilla valittavan nuorisovaltuuston toimikausi on kaksi vuotta.

• Pyhäjoen Ampujat • Pyhäjoen Frisbeeseura • Pyhäjoen Joki-Kiekko • Pyhäjoen Moottorikerho • Pyhäjoen Nuorisoseura (skeittaus) • Pyhäjoen Pauhu (voimanosto) • Pyhäjoen Tennisseura • Pyhäjoen Wirta (yleisurheilu) • Yppärin Urheilijat (aikuisurheilu, tanssi)

KYLÄYHDISTYKSIÄ • Liminkakylän kylätoimikunta • Parhalahden kyläyhdistys • Pirttikosken kyläyhdistys • Yppärin kyläyhdistys

MUUTA TOIMINTAA • Eläkeliiton Pyhäjoen yhdistys • LC Pyhäjoki-Merijärvi • Operaatio Ruut • Parhalahden Puutarhayhdistys • Pirttikosken maaseutunaiset • Pyhäjoen Kotiseutuyhdistys • Pyhäjoen Maa- ja kotitalousnaiset • Pyhäjoen Martat • Pyhäjoen Meripelastusyhdistys • Pyhäjoen Näyttelijät • Pyhäjoen Yrittäjät • Pyhäjokialueen Luonnonsuojeluyhdistys • Raahen seudun Omaishoitajat ja Läheiset • Rannikon Venäjä-seura • SPR:n Pyhäjoen osasto • Yppärin maa- ja kotitalousnaiset

PYHÄJOEN YHDISTYSTUPA Pyhäjokisten yhdistysten, järjestöjen ja muiden toimijoiden käytössä on kunnan ylläpitämä yhdistystupa. Yhdistystuvan tilat voi varata käyttöön sähköisestä varausjärjestelmästä ja avaimet saa kunnantalon infosta tai vapaa-aikatoimesta. Vanhatie 80 C 3

OPPIA IKÄ KAIKKI MUSIIKKIOPISTO Ylivieskan musiikkiopisto tarjoaa Pyhäjoella taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän mukaista musiikinopetusta. Huilu, kitara, piano, viulu, sähköbasso... mikä on sinun soittimesi? Musiikkiopiston pääsykokeet järjestetään keväisin ja niistä ilmoitetaan paikallislehdessä. www.ylivieska.fi/musiikkiopisto

RAAHE-OPISTO Raahe-opiston kursseilla voit harrastaa taidetta, käsitöitä ja liikuntaa tai opiskella kieliä. Tutustu kansalaisopiston ajankohtaiseen kurssitarjontaan netissä! www.raahe.fi/raaheopisto Lyhyempiä kursseja järjestävät mm. Pyhäjoen Martat ja maa- ja kotitalousnaiset. Seuraa ilmoittelua Pyhäjoen Kuulumisissa! 15


PERINTEISIÄ TAPAHTUMIA PYHÄJOELLA MAALIS-HUHTIKUUSSA:

ALKUVUODESTA:

Pääsiäiskokot

Nuorten LANIT

TOUKOKUUSSA:

HUHTIKUUSSA:

VAPPUNA:

Jääkiekon Kyläturnaus

Motoristikirkko

Lasten kuvataideleiri, Pyhäjokimelonta, Iltavilli-iltamat Pirttikoskella, Neljäsosamaraton Yppärissä, Kesäasukastapaaminen KESÄKUUSSA:

Valtakunnallinen Tornien taisto

Perheviikko

HUHTIKUUSSA:

TOUKOKUUSSA:

KESÄ-HEINÄKUUSSA:

Haukikuninkuuskilpailut

Kesäteatteria

KESÄ-ELOKUUSSA:

Merimajan tanssit

KESÄKUUSSA:

Parhalahtipäivä HEINÄKUUSSA:

Merikirkko

HEINÄKUUSSA:

ELOKUUSSA: Lasten rantaleiri,

Yösyödään yhdessä

Kotiseutuviikko ja Kotiseutupäivä

SYYSKUUSSA: Vanhusten viikko,

Uusien pyhäjokisten ilta

Heinäkuussa Kotiseutuviikko Kotiseutupäivä Kesäteatteria Merikirkko ELOKUUSSA: Merimajan tanssit

Venetsialaiset – mökkeilykauden päättäjäiset 16

MARRAS– JOULUKUUSSA:

Pikkujoulukauden teatteri

UUDEN VUODEN

vastaanotto

SYYSKUUSSA:

Pyhäjoen Syysmessut

MARRAS-JOULUKUUSSA:

Joulun avajaiset


PYHÄJOELTA LÄHTÖISIN

Kaarlo Isotalo (1918–1989) Kirjailija, mm. työläisromaanit Telakka (1960) ja Maantie (1961). Myöhempi laaja tuotanto käsitteli heikoimmassa asemassa olevia.

Anna Luoto (1922–2014) Kunnankätilö, kirjoitti eläkevuosinaan tunnelmallisia, tyyliltään rehellisiä muistelmia kätilöajoista, sodasta ja lapsuusvuosista.

Kari Juva (1939–2014) Kuvanveistäjä, mm. Pauhallapatsas sekä yli 30 muuta julkista teosta. Tasavallan presidentti myönsi Juvalle professorin arvonimen 2009.

Petter Niklas Mathesius (1711–1772) Pyhäjoen kirkkoherra ja yksi vapaudenajan merkittävimpiä poliitikkoja. Kirjoitti varhaisimman kuvauksen Pohjanmaasta.

Valter Juva (1865–1922) Yksi ensimmäisiä suomenkielisiä runoilijoita. Tunnetuin oma runo Jo karjalan kunnailla lehtii puu (1901). Käänsi Topeliusta, Runebergia ja maailmanrunoutta.

Jorma Puranen (s. 1951) Valokuvataiteilija. mm. teossarjat Kuvitteellinen kotiinpaluu, Reflections ja Icy Prospects. Voitti Fotofinlandian 1992 ja palkittiin Pro Finlandia -mitalilla 2005.

Olli Kangas (s. 1953) Dosentti, professori. Tuli tunnetuksi Kelan yhteiskuntasuhdejohtajana perustulokokeilussa. Työskennellyt yliopistoissa ympäri maailman.

Juha Röning (s. 1957) Oulun yliopiston tietotekniikan osaston johtaja ja Euroopan johtavia robotiikan asiantuntijoita.

Jorma Keskitalo (s. 1949) Filosofian tohtori, Helsingin yliopiston projektitutkija ja tietokirjailija, joka on perehtynyt laaja-alaisesti ekologiaan ja ympäristönsuojeluun.

Anneli Sauli (s. 1932) Näyttelijä mm. elokuvissa Hilja, maitotyttö (1953) ja Mies vailla menneisyyttä (2002) sekä useissa kaupunginteattereissa.

Margareta Keskitalo (1921–1999) Kirjailija, runoilija, mm. romaani Tabut. Toi ensimmäisten joukossa 1960-luvulla nuortenkirjallisuuteen yhteiskunnallisen tiedostavuuden.

Elias Seppälä (s. 1955) Musiikkieverstiluutnantti, tullut tutuksi mm. Linnan juhlien kapellimestarina. Puolustusvoimien ylikapellimestari 2008–2015.

Karoliina Kudjoi (s. 1962) Näyttelijä mm. elokuvassa Aleksis Kiven elämä, tv-sarjoissa Salatut elämät ja Teletapit sekä useissa kaupunginteattereissa.

Leo Viirret (s. 1967) Käsikirjoittaja ja dramaturgi useissa televisiosarjoissa ja elokuvissa. Mm. Putous, Salatut elämät, Downshiftaajat, Itsevaltiaat sekä Harjunpää ja pahan pappi.

17


18

7 9

6

Kalifornia hj Po

oi sh aa

ra

11

20

24 26 25

Pohjankylä

27

3 19

PYHÄJOKI 1 Pohjoishaaran penkkatie 2 Saaren penkkatie 3 Kielosaari 4 Ruukinkoski 5 Hourunkoski, Koskipuisto 6 Hyytämän kalliokaiverrukset 18

16 28

2

e nti ylä k n lä Etelänkylä Ete

4

E8

Kalastus, veneily

7 Tervon kalasatama 8 Jokipuojin veneranta 9 Kaukon kalaranta

Uimapaikat

10 Pyhäluodon uimaranta 11 Kittipuhdon uimapaikka 12 Rautiperän uimapaikka

5

22

15 13

12

Retkeily

1 21

e

Van hati

14

790

An na lan tie

8

23

17 Van hat ie

10

Ete

lähaa ra

Ka uko ntie

Liikuntapaikat

787

12 Rautiperän ulkoilualue 13 Jäähalli 14 Urheilukenttä 15 Tenniskenttä Beach volley -kenttä 16 Monitoimitalo 17 Annalan frisbeegolf-kenttä 18 Ampumarata

Historia, kulttuuri

8 Jokipuojin veneranta 9 Kaukon kalaranta 19 Etelänkylän Isosilta 20 Annalan museo 21 Pyhäjoen kirjasto 22 Pauhasali 23 Pyhäjoen kirkko Nuorisotila Sarpatti

Leikkipuistot 15 Kielopuisto 24 Kirkkopuisto

Muita kohteita 25 Kunnantalo 26 Paloasema 27 Terveyskeskus 28 Saaren koulu


Hanhikivi 36

Lisää vinkkejä ja paikallisia palveluja:

33

www.visitpyhajoki.fi www.pyhajoki.fi/yrityshakemisto

47 44 29 10

Parhalahti

18

7

PYHÄJOKI 790

Viirre

40

12

7891

E8

43

37

34 39

35

38

31

48 46 49

41

Yppäri

Pirttikoski

7840

42

Retkeily

29 Ylimattila Arboretum 30 Palosaaren luontopolku 31 Oravisjärvi 32 Kupuliskoski 33 Tankokarin lintutorni 34 Elävisluodon lintutorni

30

Keskikylä Liminkakylä

787

Kalastus, veneily

7 Tervon kalasatama 32 Kupuliskoski 33 Tankokari 34 Elävisluoto 35 Yppärin kalasatama

Uimapaikat

10 Pyhäluodon uimaranta

45 50 32

Uimapaikat

12 Rautiperän uimapaikka 36 Kultaranta 37 Leton ranta 38 Merimajan ranta 39 Pylhyn ranta 40 Veteraanimajan ranta 41 Kuusiniemen uimapaikka 42 Grekunperän uimapaikka

Liikunta- ja leikkipaikat Historia, kulttuuri

12 Rautiperän ulkoilualue 43 Motocrossrata 44 Parhalahden koulu 45 Pirttikosken koulu 46 Yppärin koulu

30 Palosaari 47 Parhalahden kalaranta 48 Merimajan tanssilava 49 Liekkipatsas 50 Ruumiinristinkankaan muistomerkki 19


MITÄS SEURAAVAKSI? LÄHDE LUONTOON, KESKITY KULTTUURIIN, VIIHDY VESILLÄ, HARRASTA HYVÄSSÄ SEURASSA.

Loistovinkkejä ja ajankohtaisia tärppejä löydät täältä: VisitPyhajoki.fi | facebook.com/visitpyhajoki | pyhajoki.fi > Tapahtumakalenteri


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.