Memòria Punt de Referència 2020

Page 1

MEMÒRIA 2020


ÍNDEX 1. CRÉIXER EN COMPANYIA 4 2. EL 2020 A COP D’ULL 8 3. JOVES A QUI ACOMPANYEM 10 4. PROJECTES 12 - REFERENTS 13 - ATENEA 14 - GR 16-18 15 - PISOS ASSISTITS 16 - ACULL 17 - LLARS EL PAS 18 - TRAJECTE 19 - J0VES X JOVES 19

5. TREBALL EN XARXA 20 6. GESTIÓ 24 7. DIFUSIÓ I COMUNICACIÓ 26 8. JUNTA DIRECTIVA I EQUIP PROFESSIONAL 30


Siham · Elisabet · Jesús · Adama · Zobair · Fundació Mambré · Lamine · Adrià · Mohamed · Oumar · Alfred · Said · Sílvia · Abdelkarim · Ineva · Institut Català de les Dones · David · Amdu · Ferran · Montserrat · Numan · Yasmin · Judit · Magic Line Sant Joan de Déu · Liliana · Anna · Coordinadora de Mentoria Social Santi · Younes · Dansh · Ignasi · Tallers Soteras · Gisela · Juan Manuel · Diputació de Barcelona · Henry · Cargill Cares · Aicha · FEPA · Àngela · Anouar · Sergi · Lachen · Laura · Kaoutar · Saidou · ZerosetBCN · Alejandra · Sadat · Alba · Jamal · Ammar · Charo · Domènec · Fundació CMJ Godó · Montse · David · Diego · Elena · Coral · Sergi · Eloi · Aya · Àlex · Aboubacar · Ahmed · Farah Francesc · Lali · Fundación Torres · Ajuntament de Barcelona · Brahim · Marta · Pablo · Pere · Xaxa d’Habitatges d’Inclusió · Lucía · Isabel · Mamourou · Jordi · Marina Olga · Clàudia · Ibrahim · Fons Cooperatiu per l’Emergència Social i Sanitària · Sekhou · Omar · Carmen · Mhamed · Carles · Alexandra · Hicham · Núria · Joan King Badouin Foundation · Mohamed · Alícia · Jalal · Enrique · Rita · Esperança · Fundación grupo Sifu · Mariona · Carlos · Sostre Cívic · Youssef · Joan · Segimon · Abdelbari · Bea · Marcelino · Núria · Marisa · Toumani · Ayoub · Fundació Agbar Oriol · Gràcies a l’equip professional per no Antònia · Daniel · Juanjo · Clinton · Patricia fallar ni un dia, surfejant totes les onades. Gràcies al jovent que ha seguit · Roser · Ibrahim · Lourdes · Guillem · lluitant en les condicions més adverses. Youness · European Center for Evidence-based Gràcies a les persones voluntàries, per ser-hi a prop, també des de casa. Gràcies Foundation · Eloi · Nico · Imad · Ma Dolors · a les persones sòcies i a les empreses i Xavier · Yolanda · Isidre · Bàrbara · Consorci entitats que aporten finançament, per oferir-nos el millor salvavides. Així hem de Serveis Socials de Barcelona · Yasmina · aconseguit sortir-nos-en l’any de la Mònica · Sandra · Maria · Dragos · Ramón · Covid-19, un dels més complicats en la història de l’entitat. Diana · Abdelhafid · Cori · Kilian · Roger · UPF Solidària · Hendaya · Fundació Bancària La Caixa · Rebeca · Enric · Mariona · Òmnium Cultural · Yudi · Teresa · Mireia · Ismail · Alfredo · Valeria · Houssam · Joana · Rachid · Omrane · Carme · Alexandre · Fundació Nous Cims · Marc · Natàlia · Immaculada · Khalid · Thaïs · Abouali · Camara · Rachid · Moha · Pilar · Youcef · Eduard · Mohamed · Neus · Federació Catalana de Voluntariat Social · Mourad · Ma Jesús · Soriba · Francesc · Caridad Echahid · Ismail · CCCB · Hamza · Daoud · Berta · Abderrahman · Jordi · Rotary Club Barcelona Millenium · Marina · Taha · Josep Anouar · Malick · Abderahmane · Felix · Aymane ·Jose Luis · Ester · Cristina · Mariam · Said · Concepció · Generalitat de Catalunya · Martí · Ashish · Helena · Carla · L’Houssaine · Carles · Sarfraz · Carmen · Pere · Abdelkader · Harsh · Elba · Martina · Arantxa · Fundación Roviralta · Ismail · Mariatou · Eva · Antoni ·

GRÀCIES!

3


1. CRÉIXER EN COMPANYIA

Fem costat al jovent tutelat i extutelat perquè tingui acompanyament i suport durant el seu procés d’emancipació. A Punt de Referència hi troben els vincles, els recursos i el seguiment que els permetrà ser autònoms. 4


COM HO FEM?

Posant les persones al centre, i vetllant per la construcció de vincles afectius entre elles

Els nostres valors: proximitat, confiança, cura, compromís, innovació i participació

PRINCIPALS FITES

XARXA DE SUPORT Treballem per tal que el jovent pugui establir vincles amb persones adultes que conformin un nou cercle confiança, i una xarxa més enllà dels recursos d’atenció al jovent tutelat i extutelat.

OPORTUNITATS PER A L’EMANCIPACIÓ El punt de partida del jovent tutelat i extutelat els exigeix més esforç per emancipar-se que a altres joves de la seva edat. Reivindiquem una societat que els brindi oportunitats, a l’hora que els animem a responsabilitzar-se de les decisions a prendre en el seu camí cap a l’emancipació.

DRETS FONAMENTALS Defensem el dret del jovent tutelat a ser atès/a més enllà dels 18 anys, i fins la plena emancipació, el dret a la migració, el dret d’accés a l’habitatge, a la salut, a l’educació i al treball.

OBJECTIUS DE DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE Punt de Referència contribueix a l’assoliment de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2015. Acompanyem el jovent tutelat i extutelat fent incidència en els següents objectius:

5


ELS PROCESSOS D’ACOMPANYAMENT .

Persones interessades en el

JOVES

que demanen suport

VOLUNTARIAT

d’acompanyament al jovent

PRIMERES ACOLLIDES S’ informa a les persones S’inicia la seva participació al projecte adequat

Projectes d’habitatge PISOS ASSISTITS

Hi conviuen joves d’entre 18 i 21 anys, acompanyats per una educadora. L’ estada els permet adquirir hàbits per l’emancipació.

ACULL

Acolliment de persones joves migrades d’entre 18 i 21 anys, a la llar de persones voluntàries, durant 9 mesos.

LLARS EL PAS

Circuit d’habitatges per joves majors de 19 anys que requereixen una continuïtat i seguiment professional per assolir l’emancipació.

Projectes de mentoria REFERENTS

Facilitem la creació d’un vincle de confiança entre un/a jove i una persona voluntària adulta, que permeti al jovent sentir-se acompanyat per afrontar l’emancipació.

ATENEA

Mentoria per l’èxit educatiu, que combina la mentoria 1 a 1 amb trobades grupals i un espai d’estudi, per potenciar la trajectòria formativa.

GR 16-18

La mentoria grupal, la fotografia i la creació en grup per a preparar l’emancipació de jovent encara tutelat (16-18 anys).

Projectes de suport socioeducatiu i participació TRAJECTE

Acompanyament a les necessitats d’emancipació del jovent. Permet atendre les seves demandes en l’àmbit tècnic a través de l’elaboració del seu pla de treball.

6

JOVESXJOVES

Fomentem la participació comunitària amb un grup de joves que s’organitzen i fan activitats d’implicació ciutadana i de socialització, claus per l’emancipació.


7


2. EL 2020 A COP D’ULL

8


AVANCEM EN LA REGULARITZACIÓ DEL JOVENT MIGRAT Aquest any ha vingut marcat per l’angoixa que ha patit jovent migrat. Un nou reglament de la Llei d’Estrangeria els ha dificultat enormement les possibilitat de renovar el permís de Residència. Per demanar-ne la reforma, hem participat a la campanya de FEPA #UnCallejonSinSalida

ADAPTEM L’ACOMPANYAMENT A LES NECESSITATS DEL JOVENT DAVANT LA PANDÈMIA La pandèmia ha abocat el jovent a perdre la feina, a més soledat, a menys salut mental i fer-se adults en una situació de crisi socioeconòmica. Per revertir-ho, hem seguit a prop gràcies a les trobades virtuals i a la intensitat del suport en salut mental i en tràmits administratius.

MILLOREM L’ACOMPANYAMENT AL JOVENT Ampliem la durada de les relacions de mentoria de 6 a 10 mesos en el projecte Referents i de 6 a 8 mesos al projecte Atenea. Referents obté els millors resultats en l’impacte de l acompanyament mitjançant la mentoria social, d’entre tots els projectes de mentoria participants a la recerca Applying Mentoring liderada per la Universitat de Girona.

161 joves acompanyats

INNOVEM AMB LA POSADA EN MARXA DE PROJECTES Estrenem el projecte de pisos d’autonomia ‘LLARS EL PAS’ per atendre la darrera fase de l’emancipació del jovent que participa als projectes d’habitatge, donant resposta a itineraris que demanen d’un acompanyament professional, a més llarg termini.

358 interessats en voluntariat

151 SUMEM EN FORMACIÓ I CONSULTORIA PER ORGANITZACIONS Consolidem l’àrea de formació I consultoria i arribem a atendre entitats d’arreu de l’Estat Espanyol i també oferim acompanyament a les Administracions públiques que impulsen programes de mentoria.

voluntaris participants

112 socis

GUANYEM RECONEIXEMENT La Generalitat de Catalunya ens atorga el Premi Civisme a la Cohesió Social 2020 pel nostre programa de mentoria social.

15 professionals

9


3. JOVES A QUI ACOMPANYEM

El jovent tutelat són noies i nois que han viscut part de la seva infància o adolescència en un centre de menors, degut a la pèrdua de lligams familiars. Fer els 18 anys significa deixar aquest recurs de tutela d’una forma automàtica i fer front al repte d’emancipar-se. 10


Què els fa més vulnerables?

I quines són les seves fortaleses?

- Falta de xarxa familiar de suport - Estabilitat emocional debilitada - Manca d’experiència professional - Poca estabilitat en els recursos dels que disposen - En alguns casos, manca de coneixement de l’entorn (llengua, ciutat...)

Edat

16-17 anys

17%

18-19 anys

51%

20-21 anys

23%

21-22 anys

8%

Més de 23 anys

1%

- Joves més implicats/des en la construcció del seu futur - Ganes de teixir una xarxa d’amistats i de suport al seu voltant - Gran capacitat d’aprenentatge - Alta resiliència i capacitat d’adaptació davant dels reptes

Gènere 6%

Noies

94%

Nois

Orígens

2% 5% EUROPA DE L’EST ESPANYA

2%

MAGREB

SUD-EST ASIÀTIC

ÀFRICA SUBSAHARIANA AMÈRICA LLATINA 67%

3%

21%

Situació administrativa 17%

1%

No documentació

26%

24%

22%

4%

Permís de residència (NIE)

Passaport

6% DNI

Renovació NIE

Demandant asil

Permís de residència i treball

Formació assolida

19%

34%

27%

13%

5%

1%

1%

Sense formació

Primària

Secundària

Programes de formació i inserció PFI

Cicle Formatiu Grau Mitjà

Cicle Formatiu Grau superior

Batxillerat

11


4. PROJECTES

12


REFERENTS La relació de mentoria anirà naturalitzant el vincle entre la persona jove i la voluntària fins a ser significativa pel creixement dels dos. Les trobades setmanals entre jove i mentor/a tenen una durada de 10 mesos dins el projecte, i es complementen amb la supervisió d’ una professional, per assegurar que la relació sigui positiva per les dues parts.

NOVETATS DEL PROJECTE

• Finalitzen les primeres relacions de mentoria de 10 mesos de durada, amb resultats molt positius, tenint en compte que s’han donat en temps de confinament pel coronavirus. • Referents obté els primers resultats molt positius de la recerca Applying Mentoring de la Universitat de Girona sobre l’impacte de la mentoria en les vides del jovent tutelat i extutelat.

RESULTATS • El 87% del jovent considera que ha millorat considerablement el seu coneixement del territori i dels seus recursos. • El 81,5% del jovent valora que ha millorat de manera notable la seva capacitat de relacionarse i demanar suport a través de la participació al projecte. • El 74% del jovent ha definit millor els seus objectius en relació a la seva emancipació.

5 grups G42

És increïble. Aprens coses noves de la vida. Tens gent amb qui pots parlar, es crea confiança, practiques l’idioma. Ara conec molts llocs, com el Camp Nou (feia molt que hi volia anar).

G43

G44

G45

G46

73 relacions de mentoria

Sadat 13


Lo que más me ha gustado del proyecto de Atenea es que me han motivado y también me han ayudado a conocerme más a mi mismo.

ATENEA L’objectiu és el d’acompanyar al jovent mitjançant la figura del/la mentor/a a desenvolupar eines i competències per finalitzar els seus estudis, un àmbit que serà clau per determinar el seu futur. El jovent i les seves persones mentores es veuen un cop a la setmana amb l’objectiu d’acompanyar la trajectòria formativa del jovent, en trobades individuals o bé en activitats grupals, enguany combinant activitats presencials en petits grups i virtuals. El projecte també inclou un espai d’estudi setmanal en el qual persones voluntàries amb trajectòries professionals diverses donen suport al jovent en les seves tasques d’estudi.

Hamza

NOVETATS DEL PROJECTE

• Hem consolidat les relacions de mentoria de 8 mesos de durada, fent-les coincidir amb el curs escolar, amb la mirada posada en oferir millor suport a la formació del jovent. • La covid-19 no ha pogut aturar el projecte, però si que ens ha fet replanteja la formació, les sessions de seguiment, i les activitats que han passat a fer-se de manera virtual. • Hem convidat a alguns joves a repetir la seva participació al projecte, per atendre trajectòries de llarga durada i acompanyament a l’estudi prolongat.

RESULTATS • El 83% de les relacions de mentoria han tingut una durada de 8 mesos, tot i el confinament.

• El 100% de jovent considera que participar a Atenea l’ha motivat a no deixar els estudis. El 91% d’ells ha acabat el curs, i el 70% seguirà cursant estudis superiors. • El 89% del jovent ha millorat en el treball en equip, l’autoconeixement, la consciència emocional, la iniciativa i l’autonomia. • El 89% del jovent ha millorat la definició dels seus objectius personals en relació a l’emancipació. 14

2 grups G5

G6

49 Joves 52 persones voluntàries D’elles, 26 joves i persones voluntàries han establert una relació de mentoria.


GR 16-18 Els vincles generats a través de la mentoria grupal i la fotografia com a eina comunicativa, han demostrat ser elements clau per millorar els recursos del jovent 16 a 18 anys que aviat haurà de fer front a la sortida del sistema de protecció de menors. Setmanalment el grup de joves i mentors realitza activitats dirigides, en les quals aprenen a descobrir-se, a relacionar-se, a expressar-se, i finalment, a construir la seva pròpia narrativa mitjançant la fotografia. El gran grup s’organitza, a la vegada, en petits grups de mentoria formats, cada un, per una persona referent i dos joves.

Saikou

NOVETATS DEL PROJECTE Aquest ha estat el projecte més afectat per la Covid19, i especialment pel confinament. Vàrem haver d’interrompre l’activitat setmanal, ja que les trobades grupals i les sortides fotogràfiques eren un fonament important pel projecte. Vàrem posar tots els esforços en …Em sento orgullosa adaptar el projecte a la nova realitat, prioritdelelcamí qued’autoconeixement, estic seguint. zant procés autoconMe’n vaig adonar fent les fiança i sentiment de pertinença per ampliar del dia a dia i oportunitats lesfotografies competències personals Lorence d’emancipació del jovent participant; així com donant resposta i acompanyant les noves situacions d’incertesa i necessitat d’adaptació que varen sorgir en aquest context. L’aturada temporal del GR16-18 ens ha permès replantejar el disseny del projecte de cara al proper curs. El NouGR fomentarà la participació del jovent, convidant-lo a fer un treball de reflexió sobre Drets Humans, per fer-ne difusió mitjançant eines audiovisuals.

He tingut moltes experiències; com fer fotos de manera diferent, poder parlar sense por i relacionar-me amb genT

1 grup G4 14 Joves 11 mentores 15


Los jóvenes que vivimos en estos pisos, podemos estudiar para conseguir una formación que nos ayude a conseguir un trabajo que nos haga felices y nos haga estar contentos con nuestro futuro. Aquí tenemos todas las necesidades cubiertas, y también está con nosotros una educadora que nos ayuda en muchas cosas, nos anima para tirar para adelante y ser fuertes para poder conseguir todo lo que nos propongamos.

PISOS ASSISTITS Una llar on el jovent pot conviure amb altres joves durant 3 anys. Els pisos assistits permeten assajar els hàbits de convivència i d’autonomia, personals, la gestió emocional, econòmica, i finalitzar els itineraris de formació i d’inserció, en un entorn estable i amb suport professional. Fer la compra, netejar, administrar els ingressos i les despeses, ser respectuós/a amb els companys de pis,... són algunes de les competències necessàries per a l’autonomia que el jovent dels pisos treballa durant el temps de convivència.

NOVETATS DEL PROJECTE Youssef

• La intensitat de la convivència durant confinament provocat per l’arribada del Covid-19 va provocar que el jovent que vivia als pisos es fes l’espai més propi i compartissin totes les hores del dia, fet que ha incrementat el seu sentiment de pertinença. • El pis ‘Fent Camí’ s’ha traslladat de Cornellà, a l’Av. Roma de Barcelona.

3 pisos

RESULTATS • El 100% del jovent destaca amb nota el suport rebut pel que fa a gestió de temes jurídics o administratius (tots han millorat la seva situació documental) i en segon lloc el suport de l’educador/a per atendre preocupacions i dubtes personals.

17 Joves d’entre 18 i 21 anys.

16

• El 100% d’ells valora haver assolit notablement els seus objectius en relació a l’emancipació i haver millorat en aspectes com la perseverança i planificació per aconseguir-ho. • La mitjana de temps d’estada als pisos es situa en als 16 mesos.


ACULL Acollida d’una persona migrada d’entre 18 i 21 anys en una llar, una atenció transversal en tots els àmbits de l’emancipació durant 9 mesos.

Acollir una persona jove migrada durant 9 mesos va més enllà de compartir una llar. Els espais de suport en el dia a dia faciliten al/la jove aprenentatges d’hàbits, de llengua i d’intercanvi cultural. A la vegada, la cura que rep del nucli acollidor i l’acompanyament professional permet atendre les situacions emocionalment complexes que puguin sorgir durant l’estada i li faciliten sostenir l’estat d’ànim i avançar en el seu pla cap a l’emancipació.

NOVETATS DEL PROJECTE • Per primera vegada els participants han conviscut durant un confinament domiciliari, una situació imprevista que tant acollidors com acollits van convertir en oportunitat: van poder passar més temps junts i reforçar així els vincles entre ells.

Ashish Valoro molt positiu l’acompanyament que estic rebent de la família i de la Bàrbara, l’educadora. Durant aquests mesos d’acollida he conegut nous llocs i persones, m’ajuden amb els estudis, he après a cuinar, a ser curós amb les recomanacions sanitàries i fins i tot he après a nadar. Ah, i ja parlo castellà i una mica de català i a principis d’any només em comunicava en anglès. L’Acull és una oportunitat que no et dona qualsevol recurs d’habitatge

RESULTATS • El 100% del jovent que ha participat ha valorat l’experiència d’acolliment amb una puntuació superior a 9 el vincle que han generat. • Tot el jovent participant considera haver conegut recursos del territori i haver participat en ells. • El 100% del jovent acollit destaca haver rebut un gran suport dels seus acollidors per afrontar els estudis. • El 100% del jovent considera haver millorat notablement les seves habilitats personals (expressió oral, expressió de les emocions, capacitat de planificació i perseverança, entre d’altres).

6 famílies acollidores

6 Joves d’ entre 18 i 21 anys Provinents de Mali, Marroc, Senegal i Índia.

17


LLARS EL PAS Un nou projecte d’habitatge pensat per donar continuïtat a l’itinerari d’habitatge del jovent que participa als projectes Acull i Pisos assistits, que es troben en una situació de vulnerabilitat i no poden accedir al mercat privat d’habitatge, i que a més, tenen una manca de xarxa social, més enllà dels iguals i dels professionals, que els hi pugui oferir el suport necessari per al seu itinerari de vida.

Pisos compartits

Disposem d’11 places per a joves que conviuen en 4 pisos de la Fundació Mambré, on poden consolidar la seva autonomia i finalitzar el seu procés d’emancipació. Durant aquests anys, Punt de Referència els ofereix seguiment i suport socioeducatiu.

RESULTATS

Un dels pisos està reservat pels joves que participen al projecte Acull, i que en molts casos no disposen de recursos econòmics propis, per això el projecte assumeix les despeses d’habitatge, manutenció, estudis, desplaçaments,... fins aconseguir que tinguin més estabilitat.

• El 90% dels nois opina que és autosuficient per tenir cura d’ell mateix, de la seva gestió econòmica i de la llar.

• La pandèmia del COVID-19 ha fet que el jovent sol·liciti més acompanyament, sobretot en l’àmbit de la formació i davant de les dificultats per continuar els estudis i la incertesa laboral.

“en llars el pas me han ayudado mucho, sobretodo con los papeles y a saber buscar un trabajo” Muhammad Ibrar

PISOS ASSISTITS

LLARS EL PAS PISOS COMPARTITS

HABITATGE COOPERATIU

19 i 25 anys

22 i 29 anys

18 i 21 anys

PROJECTE ACULL 18 i 21 anys

18

Habitatge Cooperatiu

Hem apostat per apropar el jovent a un model d’habitatge que els permet formar part d’una comunitat veïnal auto Gracias por vuestro apoyo, organitzadapor i que s’implica vuestro tiempo, yen porlalosvida comunitària. El 2021, 2 joves Llars El buenos momentos quede hemos pasado juntos Pas entraran a viure a un habitatge al barri del Poblenou, gràcies a un acord Abdelkadar de Punt de Referència amb la Cooperativa Sostre Cívic, que destina un dels habitatges d’aquest edifici cooperatiu a persones en risc d’exclusió, i al suport econòmic del projecte Lliures (Coop57, ECAS i Òmnium Cultural).


TRAJECTE El camí cap a l’emancipació és llarg i el jovent necessita acompanyament professional inserció laboral, el lleure, la salut,... El pro-

JOVESXJOVES

jecte Trajecte els ajuda a resoldre necessitats

Un espai de trobada de joves que promou

concretes dels seu procés d’emancipació, més

i facilita la seva participació a l’entitat i en

enllà de la participació als projectes de men-

societat. El projecte preveu espais de debat,

toria o habitatge.

activitats de descoberta i tallers que els

continuat en els àmbits jurídics, de formació,

permetin créixer i generar accions en relació a aquelles temàtiques que els motiven o preocupen.

RESULTATS Més del 80% de jovent participant ha millorat en la planificació d’objectius per assolir l’emancipació. Els nois i noies han valorat molt positivament el suport rebut en els diferents àmbits, tant a les tutories individuals com per haver estat derivats a altres recursos en funció de les seves necessitats. Aquest any destaquem el suport emocional en les situacions d’angoixa i preocupació provocades per la pandèmia. ficient per tenir cura d’ell mateix, de la seva gestió econòmica i de la llar.

Aquest any el grup de joves es va involucrar en formar-se en un taller de masculinitats, també van fer una descoberta als búnquers del Carmel, i a l’estiu, van participar a les activitats organitzades pel CCCB ‘Creant des dels Afrobeatz’ de danses africanes, ‘Prendre la paraula en temps de pandèmia’ per endinsar-se en el món del rap i ‘Oh my goig’ de creació d’una peça audiovisual sobre el gènere com a temàtica.

15 Joves

45 Joves

19


5. TREBALL EN XARXA

20


ÀREA DE FORMACIÓ I CONSULTORIA

ACOMPANYEM A REPLICAR EL PROJECTE REFERENTS Formem a professionals en el disseny del seus projectes de mentoria dirigits a jovent tutelat i extutelat i acompanyem a la seva implementació. Aquest any hem finalitzat l’acompanyament a l’Associació Quilòmetre Zero de Tarragona, que ha posat en marxa el projecte AmbTu.

INCORPORA JOVE DE LA FUNDACIÓ LA CAIXA Per tercer any consecutiu ens hem encarregat d’acompanyar, formar i supervisar el projecte de mentoria dins el programa Incorpora Jove. Aquest any hem format a 21 entitats que participen al projecte, a les comunitats d’Andalusia, Catalunya i Madrid.

INSTITUT CATALÀ DE L’ACOLLIMENT I L’ADOPCIÓ Generalitat de Catalunya

Hem format i iniciat l’acompanyament a l’equip tècnica de l’ICAA, per redissenyar el programa de mentoria per jovent tutelat migrant sol, i reforçar la seva expansió territorial.

XARXES VEÏNALS D’ACOLLIDA Hem compartit els aprenentatges del nostre model d’acolliment de jovent migrat, amb grups veïnals i persones acollidores de diferents comarques de Catalunya (Osona, Garrotxa, Vallès Occidental i Oriental, Maresme, …) fomentant la creació d’una xarxa de xarxes acollidores.

21


ÀREA INTERNACIONAL Seguint la línia de treball dels darrers anys, hem apostat per l’enriquiment mutu amb entitats d’altres països tot i que la Covid-19 no ens ha permès trobar-nos presencialment. La mirada internacional ens ha permès millorar els projectes i incorporar amb més èmfasi la perspectiva dels Drets Humans. A la vegada, Punt de Referència hem aportat la nostra expertesa a l’esdeveniment de l’any: L’European Mentoring Summit.

RE-GENERATIONS Hem continuat la formació i la supervisió dels projectes de mentoria que el 2019 van impulsar Defence for Children (Itàlia) i ARSIS (Grècia) sota el projecte comú Re-Generations, que té per objectiu millorar l’acollida de jovent migrat i refugiat als dos països. Aquest any hem fet el seguiment dels seus projectes Re-generations, en la seva fase pilot.

EUROPEAN MENTORING SUMMIT Hem format part del Comité Executiu de l’European Mentoring Summit, un esdeveniment bianual que té per objectiu connectar persones i projectes d’Europa i de l’estranger que treballen amb la mentoria per establir-hi connexions i compartir experiències de recerca i pràctica. Vam organitzar la tercera edició del Congrés (que havia de celebrar-se a Barcelona però es va acabar celebrant virtualment) per mitjà de la Coordinadora de Mentoria Social. També vam col·laborar en la dinamització de 3 tallers ‘Aliances i xarxes per la mentoria’ ‘Els Drets Humans com a guia transcultural per dissenyar programes de mentoria amb joves no acompanyats’ i ‘implicacions i reptes per les associacions d’investigació-pràctica’ i una taula rodona sobre polítiques públiques per la inclusió social.

PROJECTES EN ALIANÇA

22

APPLYING MENTORING

ÒMNIUM CULTURAL

El projecte Referents ha obtingut els millors resultats d’impacte de la mentoria en el benestar de jovent migrat sense xarxa al territori: un increment notable de l’autoestima i de la resiliència i més autoconfiança i millors perspectives de futur. Aquests i altres resultats formen part de la recerca Applying Mentoring, que lidera la Universitat de Girona.

Continuem la col·laboració iniciada el 2019 amb l’àrea de Cohesió Social d’Òmnium Cultural. L’aliança ens permet fer extensiu el nostre model de mentoria a les persones que formen part de l’entitat que defensa els drets i la cultura catalana. 20 persones de la seva base social han estat mentors i mentores del grup nº46 del Projecte Referents.


FORMEM PART DE… FEPA Sumem forces amb altres entitats per treballar pels drets del jovent extutelat. • Hem entrat a formar part de la Junta de la Taula del Tercer Sector, com a representants de FEPA. • Hem participat activamebt a la campanya #UncallejonsinSalida per demanar un canvi de reglament de la llei d’estrangeria. • Hem assistit a espais de formació per a professionals i a les Jornades per educadors de pisos assistits que van tenir lloc a Sevilla. També el jovent ha assistit als tallers sobre àmbit jurídic: estrangeria, laboral, fiscal, entre d’altres.

COORDINADORA DE MENTORIA SOCIAL Seguim impulsant la mentoria social i promovent el treball col·laboratiu amb altres entitats que treballen amb aquesta metodologia. • Com a membres de la Junta Directiva hem participat en la creació del Pla Estratègic i hem donat suport a entitats mitjançant webinars formatius sobre mentoria i la campanya #LaMentoriaNoPara. • Formem a professionals d’altres organitzacions mitjançant el “Curs de formació inicial en la gestió de projectes de mentoria social”. • Hem estat membres del Comitè Executiu de l’European Mentoring Summit on hem aportat el nostre coneixement en el disseny dels continguts del congrés, en debats i tallers.

EUROPEAN CENTER FOR EVIDENCE-BASED MENTORING Som membres fundacionals de la xarxa europea de mentoria, fet que ens ha permès participar en trobades formatives, aquesta vegada centrades també en com abordar la digitalització de la mentoria degut al confinament. Els webinars han estat un enriquidor espai d’intercanvi de bones pràctiques i d’aprenentatge.

Cens d’entitats de foment de la llengua catalana

XHIB - Xarxa d’Habitatges d’Inclusió

ECAS - Entitats catalanes d’acció social

Xarxa BCN antirumors

Federació Catalana de Voluntariat Social

Xarxa de joves de la ciutat de Barcelona

23


6. GESTIÓ

En un any extraordinàriament difícil la solidaritat ha estat més alta que mai. Hem sumat 20 noves persones sòcies, hem rebut un 84% més de donatius particulars i 6 noves entitats s’han vinculat a Punt de Referència oferint suport econòmic al jovent i als projectes de l’entitat. Gràcies a aquests suports hem pogut atendre les noves situacions d’emergència que ha generat la pandèmia en àmbits com l’habitatge, l’alimentació i la bretxa digital. 24


RESULTATS ECONÒMICS El resultat d’aquest exercici ha estat de 43.818,82€ en positiu.

20,2 %

61,15 %

81,48 % 11,50 %

18,65 %

5,80 %

INGRESSOS TOTALS // 611.190,28 €

DESPESES FINALS // 567.371,46 €

Fons propis 113.967,49 €

Projectes 462.311,10 €

Fons privats 123.466,54€

Gestió 65.245,49 €

Fons públics 373.749,59€

Sensibilització i difusió 32.851,13 €

(donants, socis, formacions i consultories…) (subvencions i ajudes de Fundacions i entitats privades, beques…) (subvencions públiques…)

1,22 %

(equip professional, despeses de projectes…) (equip professional, despeses de gestió i impostos…) (equip professional, despeses de comunicació…)

Despeses extres Covid 6.963,74 € (amortitzacions i altres…)

COL·LABORACIONS I SUPORTS AJUDES ECONÒMIQUES DE PARTICULARS Les quotes de les 112 persones sòcies de Punt de Referència i els donatius de persones particulars signifiquen 35.815,48 €, un 31,42% dels ingressos propis de l’entitat. .

AJUDES D’ INSTITUCIONS, FUNDACIONS I EMPRESES Són suports estratègics pels projectes de Punt de Referència:

Hem rebut suport econòmic de:

Han facilitat recursos o serveis:

25


7. DIFUSIÓ I COMUNICACIÓ

L’àrea de comunicació estableix un diàleg entre les persones que participen a Punt de Referència i la ciutadania, amb l’objectiu de donar visibilitat al dia a dia dels projectes i a la realitat del jovent que acompanyem, de fer denúncia, i de mobilitzar persones i entitats a sumar-se en la tasca d’acompanyament. 26


Aquest any ha estat rellevant el paper de la comunicació en les relacions de mentoria: el jovent, el voluntariat i l’equip de treballadores hem trobat nous canals per sentir-nos a prop i continuar el contacte.

PREMI DE CIVISME A LA COHESIÓ SOCIAL El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha guardonat Punt de Referència amb el primer Premi Civisme a la Cohesió Social 2020, pels nostre programa de mentoria social. Aquest és un reconeixement que premia projectes que tenen per finalitat, generar una millor convivència en diferents àmbits de la societat, i el premi ha posat en valor la mentoria, com a enllaç que permet als nois i noies formar part de la societat més enllà dels circuits d’atenció al jovent vulnerable.

27


EXPOSICIÓ ITINERANT MIRADES DE FUTUR Portem la veu del jovent tutelat a diverses poblacions, donant a conèixer l’exposició que van realitzar els participants del projecte GR16-18 ‘Mirades de Futur’. La Diputació de Barcelona ha promogut que diverses biblioteques gaudeixin d’aquesta exposició temporal que recull els neguits del present i el futur del jovent a qui acompanyem.

L’ESPAI DE DEBAT: EL BERENAR A PUNT Després dels 4 debats que van iniciar l’espai ‘El Berenar a Punt’ el 2019, aquest any només vam poder celebrar una trobada, ja que les posteriors van quedar cancel·lades per l’arribada de la pandèmia. El Berenar a Punt va reunir diverses veus de l’Administració Pública, d’una cooperativa d’habitatge, d’Administradors de Finques i de jovent extutelat per trobar respostes conjuntament al repte d’accés a l’habitatge.

28


INICIATIVA ANTIRACISTA I SOLIDÀRIA Ja tens la teva samarreta, dessuadora o bossa amb el missatge ‘One Human Race’? Moltes persones es van sumar a aquesta campanya per dur un missatge contra el racisme i col·laborar amb part de l’import de la seva compra a ajudar els projectes de Punt de Referència. L’elaboració del marxandatge el va dur a terme solidàriament l’equip de l’empresa Arpuba.

PRESÈNCIA ALS MITJANS Hem estat presents en diversos mitjans de comunicació al llarg de l’any. Podeu consultar les darreres notícies a www.puntdereferencia.org/sala-de-premsa

29


9. JUNTA DIRECTIVA I EQUIP PROFESSIONAL JUNTA DIRECTIVA President: Juanjo Ortega Secretari: Joan Prat Tresorera: Mònica Arús Vocals: Isidre Carbonell, Carmen Netzel, Eloi Jerez i Maria Iglesias.

EQUIP TÈCNIC Direcció: Rita Grané Coordinació de Projectes: Laura Terradas Projectes: Teresa Rodríguez, Alba Pi, Núria Martínez, Marta Roda, Cristina Ruano, Coral Escobar, Bàrbara Bort, David Marmolejo, Marina Nadal, Mariona Sementé i Alicia Garcia Gestió: Thaïs Ruiz Comunicació: Berta Roig Pràctiques: Carlos Pérez

30Associació Punt de Referència Entitat declarada d’utilitat pública

C. Sant Antoni Abat, 10, 2n pis 08001 Barcelona T. 93 329 74 27 www.puntdereferencia.org


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.