Page 1

Inledning lla önskar vi ha en hälsosam livsstil med god och nyttig mat, bra sömn, massor av energi och ett allmänt välbefinnande. Men hur uppnår man detta i vårt moderna hektiska samhälle? Det är lätt att slarva med maten på olika sätt: äta oregelbundet, småäta mycket, äta onyttigt och så vidare. I längden är inte det bra för kroppens balans. Därför är jag så förtjust i smoothies och juicer! Det är ett enkelt och smidigt sätt att ladda kroppen med massor av nyttigheter och få en må bra-kick. Att finfördela råvaror i mixern ger också många fördelar! Förutom att näringen tas upp direkt av kroppen så kommer även många nya smaker fram. Råvarorna smakar helt enkelt mer och nya oväntade smaksensationer uppstår. Karl-Alfred-smoothien är en sådan hit som blev otroligt god fast det inte lät så på innehållet. Som biokemist i grunden tycker jag att detta är oerhört fascinerande, och jag är glad att få dela dessa smaker med dig! När jag reser har jag alltid med mig en stavmixer, en doppvärmare och en rostfri värmekopp så att jag lätt kan göra den powerdryck jag önskar. Oftast låter jag mig inspireras fritt av de råvaror som finns där jag befinner mig, vilket alltid resulterar i nya varianter. Nästa gång du går in i en matbutik rekommenderar jag dig att göra samma sak. Kolla till exempel vilka varor de har för säsongen eller till extrapris – ibland kan det vara så enkelt som att

A

bara köpa en halv papaya och en lime för att få till en himmelskt god smoothie eller juice! Möjligheterna till kombinationer är ju oändliga! Den här boken innehåller andra generationens smoothies och juicer, vilket innebär att jag har tillsatt olika kosttillskott och stärkande medel eller örter för att förhöja effekten av dryckerna. Det handlar inte längre bara om något läskande med fruktig smak, utan det är koncentrerad näring i dryckesform, som ger kraft och energi, balanserar kroppen och hjärnan och ökar välmåendet! Därför har jag lagt in ett veckoprogram som man kan följa för att lätt komma igång och uppleva de positiva hälsoeffekterna. Det finns även ett kort kapitel om olika tillskott och deras effekter. Dem kan du tillsätta efter behov till vilken smoothie som helst för att stärka det friska och höja energin. Därefter kommer 43 goda recept som kan göras i oändliga variationer – det är bara din egen fantasi som sätter gränserna när det gäller att testa nya smoothies och juicer. Du kan även variera måtten så att du får den konsistens du önskar. Där inget annat anges har jag utgått ifrån en portion. Jag önskar dig en smakrik och näringsrik upplevelse som förhoppningsvis ger dig god och positiv energi!

Sanna Ehdin


Juicer dag för dag Här är bra juicer att börja dagen med, och när det är en smoothie tar du bara bort proteinpulvret för första glaset. Du kan variera vad du tar helt efter eget önskemål, det här är endast förslag: Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5 Dag 6 Dag 7

Korianderjuice à la mousse (recept sidan 97) Ananasglädje (recept sidan 32) Karl-Alfred (recept sidan 42) Gurkcocktail (recept sidan 94) Papaya delight (recept sidan 32) Basilonjuice (recept sidan 97) Tranbärsdröm (recept sidan 99)


Smoothies moothies är glädje och mjukhet. En snäll och god energi som ger välbehag, piggar upp och skapar vitalitet. Det är naturens energi kärleksfullt serverat i en läskande och krämig dryck. Varför inte servera dessa smoothies i små glas som entrédrink på middagen eller festen – det blir ett friskt och överraskande alternativ. Viva vitalis!

S

28

Sannas smoothies


Juicer uicer är som smoothies fast utan proteinpulver och oftast utan tillsatt fett. I mina recept använder jag främst färska grönsaker, frukt och örter som blandas i mixer med vatten till en dryck som är lite matigare än vanlig juice. Jag rekommenderar det som ett alternativ till smoothie. Det är verkligen friskt och gott!

J

92

Sannas smoothies


Grön energi Den här sköna, gröna smoothien är proppad med immunstärkande nyttigheter som skyddar mot förkylning. Den funkar också som frukost. Persiljan är rik på järn, folsyra, betakaroten, C- och K-vitamin som är bra mot högt blodtryck. Den stärker dessutom immunförsvaret och skyddar mot virus. Linfrön tillför omega-3-fettsyror som stärker immunsystemet och hjälper mot smärta och inflammationer. Spenat innehåller mycket järn, folsyra, omega-3-fettsyror samt vitaminer och antioxidanter! Med andra ord, en superbra kur för att hålla förkylningen borta. 1 liten knippa persilja 1 dl färsk spenat eller rucola 1–2 tsk chlorella 1 tsk nymalda linfrö en nypa havssalt 2 tsk olivolja 2 dl vatten Klipp ner persiljan och spenaten eller rucolan i mixern. Lägg i övriga ingredienser och mixa väl. Avnjut drycken med en gång.

Korianderjuice à la mousse 2 portioner Den här läckra, friska juicen är full av nyttigheter och kan ätas som förrätt. Avokado är en mycket bra källa till vitamin E, vitamin B3 och många mineraler. Koriander kan hjälpa kroppen att rensa ut aluminium och tungmetaller som kvicksilver och bly. Och selleri verkar kylande på kroppen och främjar matsmältningen.

94

1/2 grapefrukt 1/2 avokado 1 stor stjälk selleri 1 knippe korianderblad (cirka 1 dl och bryt stjälken i delar) 4 dl vatten Skala grapefrukt. Skär grapefrukt, avokado, och selleri i bitar. Lägg bitarna och alla de andra ingredienserna i en mixer och kör tills det blir en slät dryck. Häll upp och servera i glas med en liten sked. Njut! Sannas smoothies


9789174240825  

Sanna Ehdin Dag 1 Korianderjuice à la mousse (recept sidan 97) Dag 2 Ananasglädje (recept sidan 32) Dag 3 Karl-Alfred (recept sidan 42) Dag...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you