Page 1

Σιδηρόδρομος, Αεροδρόμιο, Σχέδιο Ανασυγκρότησης, Λιμάνια, Ολυμπία Οδός,Ταμείο Μολυβιάτη...Πόσες ακόμη ήττες;

ÄÅÕÔÅÑÁ 28 ÏÊÔÙÂÑÉÏÕ 2013

Ετος 12o

/

ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ: 3471

/ Τιμή: 50λ. / (Eκτός Νομού 1 Ευρώ)

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΛΕΧΑΙΝΩΝ

ΖΟΥΝ

μέσα στα λύματα Ζητούν μέσω της "ΠΡΩΤΗΣ" την παρέμβαση του υγειονομικού

Συνεχής αλληλογραφία Δήμου - ΟΕΚ >> Ó.8-9

ΜΟΥΖΑΚΙ

IΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΗΛΕΙΑΣ

Αδυνατούν να γράψουν τα φάρμακά τους

Τιμήθηκε o Άρχων Πρωτοψάλτης Λ. Αγγελόπουλος

>>

>>

Ó.13

Ó.16

Γ Εθνική

Έχασαν κι οι τρείς… >>

Ó.24-25


2

w w w . p r o t i n e w s . g r

Ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης και η Ελληνική προεδρία στην ΕΕ

Σχόλια-Άρθρα

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Στις γειτονιές της Ηλείας ΠΥΡΓΟΣ

ΠΥΡΓΟΣ

Στην οδό Κατακόλου στο ύψος του κόμβου, τα φρεάτια των όμβριων υδάτων έχουν κυριολεκτικά βουλώσει από το χώμα αλλά και από τις πευκοβελόνες. Οι πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν στο σημείο μικροπροβλήματα καθώς υπήρξε μόνο μία διέξοδος διαφυγής των νερών.

Μπορεί στην είσοδο της πόλης του Πύργου να μην κάνουν πια "κατάληψη" αθίγγανοι όμως δεν είναι εικόνα αυτή που εμφανίζει. Η πρώτη εντύπωση ενός επισκέπτη σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη και κανένας δε δείχνει να ενδιαφέρεται για αυτό!

ΑΜΑΛΙΑΔΑ

ΦΛΟΚΑ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Όταν κλείνει ένα στέκι τότε "αδειάζει" από κόσμο η περιοχή. Μιλάμε για το καφέ ΡΟΠΤΡΟΝ στην κεντρική πλατεία του Αγίου Αθανασίου στην Αμαλιάδα, που πριν από 2 μήνες σταμάτησε τη λειτουργία του. Ένα καφέ σημείο αναφοράς για την πόλη και στέκι. Επίσης ένας χώρος που γίνονταν οι περισσότερες πολιτικές συζητήσεις. Έκλεισε το καφέ, ερήμωσε η περιοχή.

Πάνω από τα κεφάλια των διερχόμενων κυριολεκτικά κρέμεται ένα μεγάλο πεύκο στο δρόμο που συνδέει το Φλόκα με την Αρχαία Ολυμπία. Εκτός αυτού, ακριβώς μπροστά υπάρχει ηλεκτροφόρο καλώδιο, το οποίο εγκυμονεί επιπλέον κινδύνους από μια πιθανή πτώση του. Ας μεριμνήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι για την απομάκρυνσή του, πριν υπάρξουν δυσάρεστες καταστάσεις…

Του Άγγελου Τσιγκρή Δικηγόρου - Καθηγητή Εγκληματολογίας

Η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να αναχαιτίσει τις στρατιές των εξαθλιωμένων μεταναστών που περνούν από τα ανατολικά -χερσαία και θαλάσσια- σύνορά μας. Η χώρα μας -στο πλαίσιο της επικείμενης ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014- θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι: 1) η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και συνεπώς χρειάζεται κοινή και ριζική αντιμετώπιση, 2) απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών από όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει, 3) η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία που συνυπέγραψε το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών και 4) να ενισχυθεί -με προσωπικό και μέσα- η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή (Frontex). Μεταξύ των προτάσεων που πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι: 1) Η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες. 2) Η ενίσχυση των ελέγχων. 3) Η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων. 4) Η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς τα κράτη του μεσογειακού νότου. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα: 1) Ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών σε ζητήματα μετανάστευσης. 2) Περιθωριοποίησης των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού. 3) Ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των νόμιμων μεταναστών στην απασχόληση. 4) Ενημέρωσης των νόμιμων μεταναστών σε ζητήματα εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ένταξης. 5) Εκπαίδευσής τους και στοιχειώδους εκμάθησης της γλώσσας των κρατών υποδοχής. 6) Υγειονομικής περίθαλψης των νόμιμων μεταναστών. 7) Εξέτασής τους για τυχών μεταφορά μολυσματικών ασθενειών και επιδημιών. 8) Επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος των νόμιμων μεταναστών και διευκόλυνσής τους στην απόκτηση στέγης. 9) Πάταξης των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών. 10) Θωράκισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 11) Επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Μόνο η ταυτόχρονη εφαρμογή του συνόλου των παραπάνω προτάσεων θα μπορούσε να αποτελέσει πειστική απάντηση στη σημερινή απουσία μεταναστευτικής πολίτικής στο τόπο μας.

Ιδιοκτησία: ΠΡΩΤΗ Εκδοτική ΑΕ Εκδότης: Περικλής Μεταξάς Διευθυντής: Δημήτρης Ζιάκας Δημοσιογράφοι: Αννα Αγγελίδου, Κώστας Γιάλπας, Βάσω Κοκκινογένη, Θοδωρής Λάμπρος Αθλητικό: Μιχάλης Δημητρόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος Διεύθυνση Eμπορικού Τμήματος: Γιάννης Βενιζέλος Πύργος - Ρήγα Φεραίου 113 (έναντι Δ.Ο.Υ. Πύργου-Πάροδος Forum) ΤΚ: 27100 - Κωδικός:6603 Τηλ.: 26210-40100, Fax: 26210-40107 Fax Συντακτών: 26210-40106 E-M Mail: protinews@otenet.gr, protisales@protinews.gr website:www.protinews.gr Αμαλιάδα - Καποδιστρίου 2, ΤΚ: 27200 Τηλ.: 26220-38290-1, Fax: 26220-38291 E-M Mail: protiama@otenet.gr Στο λογότυπο της εφημερίδας απεικονίζεται ο Δίας του Φειδία, από νόμισμα των Ηλείων. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα. Χειρόγραφα συνεργατών και επιστολές που δημοσιεύτηκαν ή όχι, δεν επιστρέφονται.

-ολογήματα Έστιν ο πόλεμος ουχ όπλων το πλέον, αλλά δαπάνης απόδοση: το πλεονέκτημα στον πόλεμο δεν το δίνουν τα όπλα αλλά τα χρήματα που δαπανώνται Θουκυδίδης ( 460-394 π.Χ. , Αθηναίος ιστορικός) Ο συγγραφέας της ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου

Πάνω Ανδρέας Γούρμος Δημ. Σύμβ. Ανδραβίδας- Κυλλήνης "Γιατί αν και νέος ασχολείται με την πολιτική και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην τοπική κοινωνία, ενώ καταφέρνει να συνδυάσει την πολιτική με το ποδόσφαιρο"

Κάτω Μιχάλης Κατρίνης Πρώην Βουλευτής Ηλείας "Γιατί έχει χαθεί από προσώπου γης από τότε που δεν επανεξελέγη βουλευτής ακόμη και φίλοι του στην Ηλεία κάνουν "μαύρα μάτια" για να τον δουν"


/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Σχόλια-Άρθρα

Το Βήμα του ΠΟΛΙΤΗ Τι λένε για:

το αν χρειάζονται νέα πρόσωπα για τους Δήμους της Ηλείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και γιατί;

Ι. Αγγελόπουλος

Νικόλαος Μερεσιώτης

Διονύσης Καζέλης

Μίκα Μαστροδημητρίου

"Ο Δήμαρχος δεν έχει κάνει τίποτα. Όλο ναι και όχι είναι. Θεωρώ ότι χρειάζονται νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά και να μην κοιτάνε μόνο το πώς θα πάρουν μία καρέκλα για να κάτσουν".

"Δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος γενικά από την διοίκηση, τόσο των δήμων όσο και της Περιφέρειας. Οι παλιοί θα πρέπει να φύγουν, ας βγουν στην σύνταξη και να πάνε στις θέσεις τους άνθρωποι που να αγαπούν τον τόπο τους με όρεξη για δουλειά".

"Πιστεύω ότι χρειάζεται να μπουν νέα πρόσωπα, άνθρωποι μορφωμένοι με ιδέες και όρεξη σε θέση διοίκησης. Μόνο έτσι θα μπορέσει να πάει μπροστά τόσο η χώρα όσο και ο νομός. Οι μεγαλύτεροι δοκιμάστηκαν ώρα να δούμε τι μπορούν να κάνουν οι νέοι".

"Βεβαίως χρειαζόμαστε αλλαγές κυρίως σε πρόσωπα. Θα πρέπει να αναλάβει νέο "αίμα" με όραμα και ιδέες. Μόνο έτσι ίσως μπορέσουμε να κάνουμε μια μικρή πρόοδο και να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο".

Τα παράπονα στον Δήμαρχο και όχι μόνο... ΠΥΡΓΟΣ: Τη ζημιά ποιος την πληρώνει Σπάνε οι αγωγοί ύδρευσης μέσα στα σπίτια του Πύργου από την αυξημένη πίεση στο νερό. Κάποιοι έχουν ήδη φροντίσει να βάλουν σταθεροποιητές- εκτονωτές πίεσης προκειμένου να γλιτώσουν από τις βλάβες. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι οποίοι πριν προλάβουν να κάνουν κάτι βλέπουν τους αγωγούς να σπάνε και τα σπίτια τους να γεμίζουν νερά. Το πρόβλημα ολοένα και αυξάνει και θα πρέπει να βρεθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα, αλλιώς κάποιος θα πρέπει να αναλαμβάνει και τη ζημιά από την πίεση μέσα στα σπίτια.

ΒΑΡΔΑ: Λακκούβες σε 3D Αγανακτισμένοι είναι οι κάτοικοι της Βάρδας καθώς η κατάσταση με τις λακκούβες επί της οδού Αρχαίας Ολυμπίας έχει φθάσει στο απροχώρητο. Όπως ανέφερε στην

"ΠΡΩΤΗ" κάτοικος της περιοχής πρόσφατα η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου "έστρωσε" κομμάτι του δρόμου που ήταν σε καλύτερη κατάσταση και άφησε τις λακκούβες που βρίσκονται εκεί. Όπως σημείωσε "ενώ στο εξωτερικό χρησιμοποιούν ειδικά αυτοκόλλητα στους δρόμους που μοιάζουν με λακκούβες προκειμένου να κόψουν ταχύτητα οι οδηγοί, εμείς εδώ στη Βάρδα τις έχουμε σε 3D!"

ΠΗΝΕΙΑ : Θα ξεκινήσει ο δρόμος; Τα παράπονα είναι προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι πινακίδες τοποθετήθηκαν, οι μετρήσεις έγιναν αλλά μηχανήματα δεν έχουν μπει για να ξεκινήσουν οι εργασίες στο δρόμο της Πηνείας. Υπάρχει πιθανότητα το έργο να ξεκινήσει πριν τις βροχές ή περιμένουν να μπει η προεκλογική περίοδος για να εγκαταστήσουν τον εργολάβο;

Στείλτε και εσείς τα παράπονά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση paraponadimarxos@gmail.com ή τηλεφωνείστε μας στα τηλ. 26210-40100 (ΠΥΡΓΟΣ), 26220-38290 (ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΚΑΜΠΟΣ) και η “ΠΡΩΤΗ” θα τα δημοσιεύσει

w w w . p r o t i n e w s . g r

3

Το έπος, η αντίσταση και η λαϊκή συνείδηση Γράφει ο Παναγιώτης Παυλόπουλος Δημοσιογράφος ileiapost.gr

Η αναβίωση των κατορθωμάτων των Ελλήνων του ιστορικού παρελθόντος ως κοινωνικά γεγονότα ύψιστης σημασίας, αποτελεί αναγκαιότητα για την διατήρηση της πυξίδας της πορείας του έθνους προς συγκεκριμένη κατεύθυνση που ορίζεται από την ποιότητα των συστατικών που συνέβαλλαν στην πραγμάτωσή τους. Σήμερα το μόνο που γίνεται είναι μία αναφορά σε όσα διαδραματίστηκαν πριν και μετά από ένα τέτοιο γεγονός, χωρίς την μετουσίωση των κοινωνικών παραμέτρων που τότε διαμόρφωναν την λαϊκή έκφραση στο σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι. Η αντίσταση στο έπος του 40 που ως σημείο αναφοράς στην ιστορία χαρακτηρίστηκε από την ένοπλη αντιπαράθεση με τον εχθρό και εξελίχθηκε στα μετέπειτα χρόνια σε ιδεολογικοπολιτική συνισταμένη με την οποία ταυτίστηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτών, σήμερα έχει αποδομηθεί ως κίνημα για την διατήρηση των δικαίων κεκτημένων ενός λαού. Και αυτό γιατί η φιλοσοφική παρουσίαση στο σήμερα του άυλου αυτού ιδεολογικού εφευρήματος στερείτε της ανάλυσης των παραμέτρων που το έκανε ένα δυνατόν όπλο ένωσης της κοινωνίας για το κοινό σκοπό. Η αντίσταση κατά του κατακτητή, ήταν αντίσταση κατά της καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κατά του ευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης, κατά της ιδεολογικής απαξίωσης για την ζωή, κατά της επιβολής της θελήσεως του δυνατού με αυταρχικό τρόπο, υπέρ της προστασίας του αδυνάτου, υπέρ της οικογενειακής επιβίωσης, υπέρ του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής του ανθρώπου. Τα συστατικά αυτά που συνθέτουν ένα αξιακό σύστημα μέσα στο οποίο ο άνθρωπος, ο πολίτης μπορεί να επιβιώσει με αυτενέργεια και να προοδεύσει είναι και σήμερα ζητούμενα, μόνο που σήμερα το κίνημα της αντίστασης έχει παραμείνει ένα απλό σύνθημα στα στόματα των διαδηλωτών… Γεγονός που έχει συμβάλει στην απώλεια της ουσίας της λαϊκής συνείδησης, μία αξία κινητήριος μοχλός για την κοινή έκφραση της αντίδρασης κατά όλων αυτών που παίζοντας με το μυαλό μας έχουν φέρει μία άυλη κατοχή στην κοινωνίας μας που έχει δεσμεύσει ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε. Η μοναχική αντίληψη με την οποία διεκδικούμε την επίλυση των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί διευκολύνει αυτούς που έχουν στόχο να μετατρέψουν τους λαούς σε μάζα χειραφετημένη που το ΌΧΙ θα το τιμά ως ένα μακρινό ιστορικό γεγονός και δεν θα το μετουσιώνει σε πραγματικότητα…


4

w w w . p r o t i n e w s . g r

Σχόλια / Παραπολιτικά

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Τον ξάφνιασαν ευχάριστα… Του Θοδωρή Λάμπρου thlabros@hotmail.com Σήμερα οι πολίτες αυτής της χώρας πρόκειται να εορτάσουν την 73η επέτειο του "ΟΧΙ". Αλήθεια πόσοι από τους σημερινούς νεοέλληνες γνωρίζουν για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου; Αν κάνεις κανείς ένα γκάλοπ και ρωτήσει τις νέες κυρίως ηλικίες τι έγινε την 28η Οκτωβρίου 1940 είτε δεν θα ξέρουν να απαντήσουν είτε θα λένε την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους. Βεβαίως δεν είναι μόνο οι νέες ηλικίες το ποσοστό των οποίων έχει μαύρα μεσάνυχτα για τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής αλλά και οι ποιο μεγάλοι σε ηλικία νεοέλληνες που έχουν ξεχάσει ή αδιαφορούν για την ιστορία αυτής της χώρας. Βεβαίως την μεγαλύτερη ευθύνη για αυτό μας το κατάντημα, την έλλειψη δηλαδή της ιστορικής γνώσης και την επιθυμία να μάθουμε την ιστορία μας την έχει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τα τελευταία τριάντα χρόνια τα εκάστοτε υπουργεία παιδείας έκαναν ότι πέρναγε από το χέρι τους για να μισήσουν τα Ελληνόπουλα το μάθημα της ιστορίας και να τους είναι παντελώς αδιάφορο. Ποτέ η Ελληνική μας ιστορία δεν διδάχτηκε με τον τρόπο που έπρεπε να διδαχθεί. Δηλαδή όχι σαν μάθημα αγγαρείας για τα παιδιά αλλά σαν μάθημα ουσίας και σαν ένα μάθημα διαφορετικό απ' τα άλλα. Η Ιστορία δεν είναι στείρα παπαγαλία και αποστήθιση ημερομηνιών.Είναι κριτική, είναι πηγές, είναι ουσιαστική και αντικειμενική όσο γίνεται ανάλυση των ιστορικών γεγονότων. Αυτή λοιπόν η ανικανότητα από την πλευρά του Ελληνικού κράτους οδήγησε τους κάθε λογής "ιστορικούς" τύπου Ρεπούση να βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα των διαφόρων ιδιωτικών καναλιών και να "μπουρδολογούν" για την Ελληνική ιστορία.Να μιλούν για "συνωστισμούς" στην Σμύρνη, για Αρχαία Ελληνικά ως μια "νεκρή" γλώσσα", κ.α. Όπως είπε και ο Αμερικανός συγγραφέας Michael Crichton (1942 - 2008) "Αν δεν ξέρεις την ιστορία σου, δεν ξέρεις τίποτα. Είσαι σαν ένα φύλλο που δεν ξέρει ότι είναι μέρος ενός δέντρου".

Στην ονοματολογία έχουμε περάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη την Ηλεία. Ο τάδε ενδιαφέρεται ο δείνα "ψάχνεται" για το δήμο και πάει λέγοντας. Η ερώτηση που τίθεται από τους πολίτες είναι απλή. Γιατί όλοι αυτοί δεν βγαίνουν ανοιχτά να πουν τι ακριβώς θέλουν; Τι θα κάνουν; Όχι βέβαια πως είναι το ζήτημα που τους απασχολεί στη ζωή τους αλλά γιατί οι κοινωνίες είναι μικρές και τους αρέσει να συζητούν τα της πολιτικής. Κ. Γιάλπ.

"Θα μπορούσατε και κάποιος από εσάς να γίνει αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ" είπε ο κ.Δημήτρης Φατούρος στις ενημερωτικές ομιλίες που είχε πρόσφατα σε σχολεία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Οργανισμού. Άλλωστε και ο ίδιος ξεκίνησε από την περιοχή των Ιωαννίνων και εξελίχθηκε σε αυτή τη σημαντική θέση του υπεύθυνου του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες. Στη συνέχεια ωστόσο οι μαθητές της περιοχής τον ξάφνιασαν ευχάριστα με τις ερωτήσεις και τις καίριες παρεμβάσεις τους… Κ. Αντ.

Το συνέδριο και η INTERPOL… Το θέμα της επιστροφής των αρχαίων αλλά και της αρχαιοκαπηλίας που αποτελεί πραγματική μάστιγα για την πολιτιστική μας κληρονομιά, έτυχαν ευρείας αναφοράς στο διεθνές συνέδριο που ολοκληρώθηκε στην Αρχ. Ολυμπία. Άλλωστε η σπουδαιότητα του ξενόγλωσσου συνεδρίου, φαίνεται και από τους συμμετέχοντες που ήταν από κορυφαίους επιστήμονες , κυβερνητικούς παράγοντες μέχρι εξειδικευμένα στελέχη της INTERPOL… Κ. Αντ.

Tou Πάνου Μαραγκού από το “Εθνος”’

Καθαρές κουβέντες

Τον Ιούνιο του 1996 όταν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Αρχαία Ολυμπία, οι Ηλείοι πανηγύριζαν. Πρώτοι από όλους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αφού η Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη ήταν αυτή που υλοποίησε το αίτημά μας. Τότε ελάχιστοι ήταν αυτοί που δεν είδαν " τη φάκα". Δηλαδή πως θα πρέπει να δημιουργηθεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Κάτι που το Σύνταγμα της Χώρας μας δεν το επιτρέπει. Έτσι για να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της Χώρας μας. Κάτι που συμβαίνει ανά μια δεκαετία. Και βέβαια δεν μπορεί να πιστέψει κανείς πως θα γίνουν οι αλλαγές μόνο για την Ηλεία. Με λίγα λόγια η τότε Κυβέρνηση και ο τότε Υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, "εντέχνως" μας κορόιδευε. Κ. Γιάλπ.

Χωρίς περιστροφές

Σε μία εποχή που οι φτωχοί αγρότες της Ηλείας γίνονται φτωχότεροι και η οικονομική κρίση γονατίζει όλο και περισσότερες οικογένειες θα έπρεπε να αναζητούνται τρόποι στήριξης. Δεν είναι μόνο το κράτος, που θα έπρεπε να ενδιαφερθεί, αλλά και όλοι όσοι εκλέγονται για να υπηρετούν τον πολίτη. Δεν είναι δυνατό να έχουν περάσει περισσότερο από τρία χρόνια και οι κτηνοτρόφοι στην Κουτσοχέρα να αναγκάζονται να κουβαλούν στην πλατεία το γάλα για να το πάρουν οι εταιρίες, γιατί δεν έχει αποκατασταθεί ο παραποτάμιος δρόμος. Δεν γίνεται να πάνε οι αγρότες να πάνε να μαζέψουν τις ελιές για να βγάλουν λάδι για την χρονιά τους και να μην μπορούν να περάσουν από τους αγροτικούς δρόμους, οι οποίοι αμέσως μόλις βρέξει γίνονται αδιάβατοι. Πως μπορούν οι αγρότες να ανταπεξέλθουν όταν τα ορμητικά νερά των χειμάρρων και των ποταμών μπαίνουν μέσα στις περιουσίες τους, καταστρέφοντας τη σοδειά τους και πνίγοντας τα ζώα τους. Εάν δεν θέλουμε οι φτωχοί Ηλείοι να γίνουν ακόμα φτωχότεροι θα πρέπει η πρωτογενής παραγωγή να στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη φάση. Α. Αγγελ.


/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Σχόλια / Παραπολιτικά

w w w . p r o t i n e w s . g r

5

Ψιθυριστά ...και άλλα

Τρία αγγελούδια. Τρία αδέλφια. Εντοπίσαμε την τριάδα το πρωί της περασμένης Παρασκευής στην Αμαλιάδα. Στο μνημείο των Ηρώων. Με τις Ελληνικές σημαίες στα χέρια τραγουδούσαν τον Εθνικό Ύμνο. Περήφανα. Όπως περήφανοι ήταν και οι γονείς τους. Κ. Γιάλπ.

Εμφανίζονται έτοιμοι Με τα "ψηφοδέλτια" στην τσέπη κυκλοφορούν δύο εκ των υποψηφίων για τον δημαρχιακό θώκο της Αρχαίας Ολυμπίας θέλοντας να δείξουν ότι είναι καθ’ όλα έτοιμοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι δύο τους παιδιά της "μπλε" παράταξης, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εκφράσει επίσημα την υποψηφιότητα τους, έχουν βαλθεί σε πρώτη φάση να κερδίσουν τις εντυπώσεις.

"Ψαρεύουν ψηφαλακια"

Η ιστορία δείχνει πως επαναλαμβάνεται σε δήμο της Ηλείας, όπου ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης φέρεται να "συναινεί" σε μεγάλο βαθμό με την πλειοψηφία. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από την παντελή απουσία δημόσιων παρεμβάσεων για τα δρώμενα στο δήμο, όπως άλλωστε επιβάλλει ο θεσμός της αντιπολίτευσης… Λέτε να έχουμε και προσχωρήσεις στον αντίπαλο συνδυασμό όπως έγινε στο παρελθόν; O Ωτακουστής

Εξορμήσεις ακόμη και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα κάνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι πιθανότατα για να "τσιμπήσουν" υποψηφίους και να "ψαρέψουν ψηφαλάκια"! Στα παιχνίδια του Σαββάτου παίκτες και φίλαθλοι είδαν υποψήφιους να κάνουν την εμφάνιση, ενώ ποτέ πριν δεν είχαν παρακολουθήσει ματς! Άντε σε λίγο θα τους δούμε και στις λαϊκές αγορές!

Η ιστορία επαναλαμβάνεται!

Ουσιαστική ιστορική γνώση και όχι επιλεκτική… Η χαρά του υποψηφίου, είναι η σημερινές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί ήταν αυτοί που δεν εμφανίζονταν σήμερα αναμένεται να δούμε πολλούς περισσότερους να δίνουν το "παρών"! Θα πρέπει όμως αγαπητοί υποψήφιοι να προσέχετε λίγο παραπάνω γιατί η οργή του κόσμου έχει "χτυπήσει κόκκινο" και οι εκπρόσωποι του Α' και Β' βαθμού αυτοδιοίκησης είναι οι πιο κοντινοί στην κοινωνία πολιτικοί και είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν πολίτες που θα ξεσπάσουν! Βασ. Κ.

Σήμερα πρόκειται να εορτάσουμε την 73η επέτειο του "ΟΧΙ".Οι Έλληνες έγραψαν ιστορία στις έπος του 40, στην Πίνδο και σε άλλες περιοχές της χώρας ενάντια στους Ιταλούς στην αρχή και τους Γερμανούς κατακτητές στη συνέχεια. Μόνο που το έπος του 40 δεν περιορίζεται στο ιστορικό "ΟΧΙ" του Μεταξά. Συνεχίζεται με τον αγώνα και τις θυσίες των Ελλήνων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που πολύ λίγα έως ελάχιστα έχουν γραφεί στα σχολικά εγχειρίδια. Η Εθνική Αντίσταση ήταν αυτή που πέτυχε καίρια πλήγματα στην Γερμανική πολεμική "μηχανή" του Χίτλερ και έγραψε την δική της ιστορία στα βουνά της Ελλάδας. Την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης πρέπει να την μάθουν τα Ελληνόπουλα. Γιατί απλά η ιστορία μας θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι επιλεκτική… Θ. Λαμπ.

Επισημάνσεις

Δεν πρόκειται να θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως ισχύουν σήμερα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Επίσης ανέφερε ότι δεν πρόκειται να περικοπούν οι συντάξεις στα ευγενή ασφαλιστικά ταμεία, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους στα επίπεδα του ΙΚΑ. "Η εξίσωση είναι δύσκολη, θα εξαντλήσω τις προσπάθειες να μη θιγούν οι συνταξιούχοι αυτής της ομάδας". Ας ελπίσουμε ο υπουργός Εργασίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να μην αιφνιδιάσει στο παραπέντε για τα παραπάνω θέματα… Θ. Λαμπ.

Νέο πρόσωπο Άκουσα πως δικηγόρος της Αμαλιάδας, δεν θα έλεγε όχι στην πιθανότητα να ηγηθεί σχήματος που θα διεκδικήσει το δήμο Ήλιδας. Και δεν μιλάμε για άτομο που το όνομά του έχει ήδη ακουστεί. Ο εν λόγω κύριος δεν είναι άσχετος με την τοπική αυτοδιοίκηση έχει και στο παρελθόν ασχοληθεί, όχι όμως έντονα. Εάν τώρα τρέξει η υποψηφιότητα του ο καιρός θα δείξει.

Η τοπική κοινωνία της Βάρδας είναι "σε αναμμένα κάρβουνα" για το θέμα της μίσθωσης σε ιδιώτη του πρώην Γηροκομείου της πόλης και αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν στην "ΠΡΩΤΗ" ότι περιμένουν και την τοποθέτηση των τοπικών αρχόντων. Όπως ανέφεραν θα περίμεναν τουλάχιστον από το Δήμαρχο ΑνδραβίδαςΚυλλήνης να τοποθετηθεί επί του θέματος δημόσια και όπως σημειώνουν ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια. Βασ. Κ.


6

w w w . p r o t i n e w s . g r

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Το έπος του '40 πηγή δύναμης για τους σύγχρονους Έλληνες Η Ελλάδα βιώνει τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Ως πολιτεία οφείλουμε να μην επιτρέψουμε οι δυσβάσταχτες θυσίες που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός να πάνε χαμένες και να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις συνθήκες που θα επιτρέψουν στα παιδιά μας να ζήσουν σε μια χώρα αντάξια της ιστορία και των αγώνων των προγόνων της.Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το μήνυμα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Το ιστορικό ΟΧΙ και οι αγώνες των Ελλήνων αποτελούν και σήμερα φωτεινό παράδειγμα αγωνιστικότητας, αυταπάρνησης, πίστης και αποδεικνύουν πως οι Έλληνες μπορούν ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες να καταφέρουν πολλά, εφόσον είναι μονιασμένοι κι έχουν ένα κοινό όραμα. Το έπος του '40 αποτελεί πηγή δύναμης και πίστης πως όσο δύσβατος κι αν είναι ο δρόμος που διανύουμε στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

Μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου του 1940 Γιορτάζοντας φέτος 73 χρόνια από την εποποιία του 1940, περηφάνεια και δέος φουσκώνει στα στήθια μας για την αδούλωτη ελληνική ψυχή, για την άρνηση στην υποταγή, για την αντίσταση που έδειξαν οι πρόγονοί μας στη βία και στον φασισμό. Το ιστορικό και μυριόστομο "ΟΧΙ" του Ιωάννη Μεταξά που έπεσε σαν αστραπή μέσα στην σκοτεινή ατμόσφαιρα της Ευρώπης και γέμισε ελπίδα και θαυμασμό τους συμμάχους, αντηχεί ακόμα στα αυτιά όλων μας, για να μας θυμίζει πως ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε στα χιονισμένα βουνα της Ηπείρου με σθένος και αυτοθυσία γράφοντας έτσι σελίδες δόξας για το ελληνικό έθνος.Ειδικά σήμερα οι ήρωες είναι οι ίδιοι και δεν είναι άλλοι από τους Έλληνες που δοκιμάζονται και " μάχονται" καθημερινά προκειμένου να δαμάσουν τα γιγαντιαία "κύματα" ματαιοδοξίας και απελπισίας που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση, γιατί ο ιστορικός και ένδοξος ετούτος τόπος καλείται να δώσει το δικό του "ΟΧΙ" ενάντια στις συνεχόμενες απαιτήσεις της Τρόικα και της βίας απ' όπου αυτή και αν προέρχεται. Έχοντας όμως ως παράδειγμα τους ήρωες του '40 θα πρέπει ο Έλληνας να ανυψώσει και πάλι το ανάστημά του και να θυμάται πως όταν ο ελληνικός λαός είναι ενωμένος βγαίνει πάντα νικητής. Μνημονεύοντας λοιπόν σήμερα την 28η Οκτωβρίου του 1940 οφείλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς ήρωες που γνώριζαν ότι μεγαλύτερο αγαθό από το αγαθό της ελευθερίας δεν υπάρχει. Ας δώσουμε όλοι μαζί την δική μας υπόσχεση ότι τα κατορθώματα των εθνικών ηρώων και ευεργετών του ελληνικού έθνους θα αποτελούν για εμάς οδηγό φάρο στην δύσκολη πορεία της πατρίδας.

Eπικαιρότητα

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

"Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή Π/θμιας &Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος Γιώργου Παναγιωτόπουλου για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940”

“Η ιστορική σημασία της επετείου ης της 28 Οκτωβρίου 1940” Αγαπητοί Εκπαιδευτικοί, Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, Αγαπητοί γονείς Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί για τον Ελληνισμό μια από τις πλέον σημαντικές και ένδοξες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας. Ακατάλυτο ιστορικό ορόσημο για κάθε Έλληνα, αλλά και σύμβολο αυταπάρνησης και θυσίας των εθνών που επιλέγουν να ζουν ελεύθερα. Επέτειος πολύσημη η σημερινή, διασαλπίζει τις ηθικές ορίζουσες της ομοψυχίας, της ενότητας, της θέλησης, του αγώνα, και συναρθρώνει την ιερή παρακαταθήκη του εθνικού μεγαλείου, της ενότητας πνεύματος και πράξης, της Αθανασίας, της αγέρωχης και αδούλωτης ψυχής, με δύναμη ζωής και περίσσευμα καρδιάς. Η ελληνική αντίσταση ανα-

νέωσε και προσεπικύρωσε την εγγύηση της Εθνικής Συνείδησης, που προστάζει τα έργα, διαμορφώνει τους στοχασμούς, υπαγορεύει τα διαχρονικά συνθήματα της τιμής, της ζωής, της ελευθερίας και του πολιτισμού, στο ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Το ηχηρό μήνυμα της αντίστασης στον ολοκληρωτισμό, επιβεβαιώνει την αντίσταση στην ολοκληρωτική απειλή της ψυχικής διάβρωσης, της διαστρέβλωσης της αλήθειας, της καταστρατήγησης του κράτους δικαίου, της παραβίασης των αρχών και αξιών, της εσωτερικής εκβαρβάρωσης. Το έπος του '40 προσλαμβάνει οικουμενικές διαστάσεις. Ο στοχασμός και η ανάκληση του ιστορικού και ηρωικού παρελθόντος στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα, ενσπείρουν

τον προβληματισμό για την επιδίωξη της ειρήνης ως αυτοσκοπού της ανθρώπινης ύπαρξης. Υπογραμμίζουν τον αναπροσδιορισμό της αρμονικής συνύπαρξης μέσα σε υπερεθνικούς σχηματισμούς και προδιαγράφουν ένα ανάλογο ΟΧΙ προς εκείνη την κατεύθυνση που ρητορεύει υποκριτικά υπέρ της ελευθερίας, απεργαζόμενη ουσιαστικά την ισοπέδωσή της. Μεγάλος είναι ένας λαός, όταν διακυβεύει πρακτικά συμφέροντα για να υπηρετήσει ακατάλυτες αξίες. Μεγάλος είναι ένας λαός, όταν πιστεύει σε μεγάλες ιδέες και έχει υψηλά οράματα. "Σε μια ώρα που κανείς δεν ξέρει, σε μια στιγμή που μόνο ο θεός ορίζει, μέσα στο ναό της Ιστορίας, σημαίνει ξαφνικά η βαθειά καμπάνα της Μοίρας, πάνω στα ριζικά των λαών. Τότε τα άτομα που

αποτελούν την εθνική ολότητα, πετούν θεληματικά ένα μεγάλο μέρος από τα πιο ακριβά προνόμιά τους και υποταγμένα σε μια ακατανίκητη κεντρομόλο δύναμη, αναζητούν τον πυρήνα της ομογένειας, για να δώσουν, όσο γίνεται πιο υπεύθυνα, το μεγάλο "παρών" της φυλής. Μπροστά στο κάλεσμα της Μοίρας". Το απόσπασμα αυτό του Στρατή Μυριβήλη, συμπυκνώνει τη νοηματική κληρονομιά του τέλεια οριοθετημένου πυρήνα ατομικής και συλλογικής δράσης που φωτίζει το δρόμο του Έθνους στις ατραπούς της διεθνούς συγκυρίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ

Για την 28η Οκτωβρίου - Επέτειο μνήμης και σκέψης… Για άλλη μια φορά η μνήμη μας γυρνά στο ηρωικό καθολικό "ΟΧΙ" του λαού μας στον φασισμό και το ναζισμό με αφορμή την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Ένα "ΟΧΙ", στηριγμένο στις διαχρονικές και πάντα επίκαιρες αρχές και αξίες του έθνους και του λαού μας. Η εθνική Υπερηφάνεια, η Φιλοπατρία, η προάσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας, η βαθειά πίστη στη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη. Αυτές οι αρχές και οι αξίες, ενέπνευσαν και γιγάντωσαν ένα από τα πιο μαζικά και αποτελεσματικά, σε ολόκληρη την Ευρώπη, Κίνημα Αντίστασης απέναντι στην στρατιωτική αλλά και οικονομική κατοχή της Πατρίδας μας από τις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού, τις δυνάμεις της βίας, του ρατσισμού, σ' αυτές που βασισμένες σε "νόθες" ιδέες, στην προπαγάνδα και σε

κίβδηλα θέσφατα, αιματοκύλισαν την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Είναι πέρα για πέρα αληθινή η ρήση ότι "όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει". Είμαστε βέβαιοι ότι και κατά την σημερινή κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη χώρα και το λαό μας, αλλά και σε ένδειξη αλληλεγγύης για πολλούς άλλους λαούς στον πλανήτη, διατηρείται επίκαιρη και ζωντανή η συλλογική Ιστορική Μνήμη με τον ή τους συμβολισμούς της. Φάρος και οδηγός για να γράψει τούτος ο λαός, νέες σελίδες κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων που θα στηρίζονται στις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά του Ελληνισμού αλλά και των "ελεύθερων" και κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων. Το Έπος του ΄40 είναι σύμβολο αντίστασης του λαού μας, αλλά και σύμβολο ελευθερίας της σκέψης και της ψυχής, που δε νογά τους "δύσκολους και-

ρούς" και δε συναινεί στο να' ναι "υποταγμένος" και "παραδομένος"! Θυμόμαστε αυτό που είπε ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης που πολέμησε ως Ανθυπολοχαγός στα βουνά της Πίνδου : "…είδα στο πρόσωπο των στρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός ν' αναδύσει όταν πιστεύει στο δίκιο του. Και γνώρισα από πολύ κοντά την αψηφισιά του θανάτου, την ακατάβλητη θέληση της ζωής που έγινε τελικά και δική μου." Είναι καιρός…, αλήθεια είναι καιρός, οι εκπαιδευτικοί να συνειδητοποιήσουμε, πέρα από τα αναμενόμενα του ρόλου μας, το δικό μας ρόλο στο σχολειό και στην κοινωνία για να δικαιώσουμε τη ζωή μας, στις συνθήκες που μας επιβάλλονται και να την κάνουμε δική μας ζωή, όχι μόνο για μας αλλά και για τους μαθητές μας που τους το οφείλουμε… Τα Δ.Σ του Συλλόγου


/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Eπικαιρότητα

Το πρόγραμμα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

Καγκελόφρακτος ο σημερινός εορτασμός Κ

αγκελόφραχτος θα είναι ο φετινός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη του Πύργου, για λόγους ασφαλείας και βάση των μέτρων που έχουν σχεδιάσει για να εφαρμόσουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Α.Δ. Ηλείας. Χθες τα φορτηγά του δήμου Πύργου φορτώθηκαν με κάγκελα, τα οποία τοποθετήθηκαν στην οδό Μανωλοπούλου νωρίς σήμερα το πρωί. Το πρόγραμμα εορτασμού Στις 7:00 το πρωί θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών, ενώ μία ώρα αργότερα θα γίνει έπαρση της σημαίας στο μνημείο των Ηρώων με τη συμμετοχή τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και της φιλαρμονικής Πύργου "Απόλλων". Η αρχιερατική Θεία Λειτουργία και δοξολογία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Στις 10:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η επίσημη δοξολογία χοροστατατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού. Μετά τη δοξολογία θα ακολουθήσει ομιλία στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου, από τον φιλόλογο-καθηγητή του 1ου Λυκείου Πύργου κ. Χρήστο Σαργέντη. Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Ηρώων και κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, τον Ανώτε-

ρο Διοικητή Φ.Ν. Ηλείας, τον Δήμαρχο Πύργου, τον Πρόεδρο του παραρτήματος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών, τον Πρόεδρο της ένωσης Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου, τον Πρόεδρο Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματι-

7

Μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου 1940 Μέσα από την εποποιία του 1940 που γιορτάζουμε και φέτος με τιμή και εθνική υπερηφάνεια, βγαίνουν πολλά και σημαντικά διδάγματα, που μας δείχνουν το δρόμο προς το πεπρωμένο του έθνους μας. Θα σταθώ σε μια περίπτωση μόνο: οι Έλληνες πατριώτες που πορεύονταν προς το μέτωπο, μέσα σ' εκείνο το ζοφερό κλίμα του πολέμου, δεν ήταν σκυθρωποί, κατσούφηδες και φοβισμένοι, όπως θα περίμεναν κάποιοι. Ήταν γελαστοί, αισιόδοξοι, γεμάτοι ελπίδα και πίστη ότι θα τα καταφέρουν. Αυτή η αισιοδοξία οδήγησε γρήγορα στις πρώτες νίκες κατά των Ιταλών εισβολέων, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, στα δυσπρόσιτα βουνά της Αλβανίας. Εύχομαι, η ίδια αισιοδοξία, η ίδια πίστη και ελπίδα να καθορίζουν πάντα τη στάση του Ελληνικού λαού μπροστά σε δύσκολες και επίπονες καταστάσεις, ώστε με γενναιότητα και ψυχραιμία να τις αντιμετωπίζει και να νικά πάντα. Δημήτριος Αρβανίτης Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ένταση μετά τη λήξη της μαθητικής παρέλασης

Ïé åèåëïíôÝò ôïõ äÞìïõ Ðýñãïõ öüñôùóáí ôá êÜãêåëá ãéá ôçí óçìåñéíÞ ðáñÝëáóç.

κών, τον Εκπρόσωπο Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, τον Εκπρόσωπο Προσκόπων και Οδηγών, τους Προέδρους Σωματείων και Συλλόγων. Στις 11.30 στην οδό Μανωλοπούλου θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση αναπή-

w w w . p r o t i n e w s . g r

ρων πολέμου, μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ. Μετά την παρέλαση τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων της περιο-

χής θα παρουσιάσουν εθνικούς χορούς στην κεντρική πλατεία Πύργου.

Ενταση επικράτησε στη λήξη της μαθητικής παρέλασης, όταν εκπαιδευτικοί και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και του ΣΥΡΙΖΑ, που διαδήλωναν πριν από την παρέλαση στο κέντρο της πόλης, διανέμοντας έντυπο υλικό στην οδό Εθνικής Αμύνης, κινήθηκαν προς την οδό Τσιμισκή, επιδιώκοντας να κάνουν πορεία μετά τη λήξη της παρέλασης. Η αστυνομία εμπόδισε τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιήσουν πορεία μετά το τέλος της παρέλασης και οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να προχωρήσουν στη διαμαρτυρία τους από παραδρόμους


8

Θέμα

w w w . p r o t i n e w s . g r

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Εργατικές Κατοικίες Λεχαινών

Τα λύματα βγαίνουν στα σπίτια τους Τ

ην παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών και του υγειονομικού ζητούν οι πενήντα οικογένειες που ζουν στις εργατικές κατοικίες Λεχαινών, αφού όπως περιέγραψαν μιλώντας στην "ΠΡΩΤΗ" βιώνουν μία κατάσταση ανυπόφορη. Μια κακοτεχνία - όπως εξηγούν- στο δίκτυο αποχέτευσης έχει κάνει την καθημερινότητά τους μαρτύριο. Η δυσοσμία στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονη και όταν βρέχει η κατάσταση γίνεται δραματική, αφού όπως τονίζουν δεν είναι λίγες οι φορές που τα λύματα βγαίνουν στους κήπους τους, ακόμη και στους νεροχύτες των σπιτιών τους. Τις περισσότερες φορές που το δίκτυο "φρακάρει" τα πεζοδρόμια γεμίζουν λύματα, ενώ σημειώνουν ότι η παιδική χαρά που βρίσκεται δίπλα στην εγκατάσταση του βιολογικού μόνο κατάλληλη δεν είναι για να παίξουν τα παιδιά τους, αφού αναφέρουν ότι δεν υπάρχει στεγανότητα και η ατμόσφαιρα είναι τουλάχιστον αποπνικτική.

Ζητούν μέσω της "ΠΡΩΤΗΣ" την παρέμβαση του υγειονομικού

Βάσω Κοκκινογένη bkokkkinogeni@yahoo.gr

"Θα αρρωστήσουμε όλοι" Οι κάτοικοι του συγκροτήματος εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση και την ανησυχία τους τόσο για την υγεία των ίδιων όσο και για αυτή των 35 περίπου παι-

διών τους που είναι αναγκασμένα να εισπνέουν βλαβερά για τον οργανισμό τους αέρια. Στις εργατικές κατοικίες των Λεχαινών ζουν και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την υγεία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η 48χρονη Γιάννα Βαρθάλη που όπως ανέφερε το μόνο που χρειάζεται είναι καθαρός αέρας κάτι που δε μπορεί να έχει στο ίδιο το σπίτι της.

Τεχνικό κλιμάκιο του ΟΕΚ επιβεβαίωσε το πρόβλημα Όπως εξήγησαν οι κάτοικοι πριν το "λουκέτο" στον ΟΕΚ επισκέφθηκαν το κτιριακό συγκρότημα ο Διευθυντής Κατασκευών του Οργανισμού και ο μηχανικός του έργου που διαπίστωσαν το πρόβλημα και είπαν ότι το δίκτυο πρέπει να μεταφερθεί στους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Όπως επεσήμαναν οι κάτοικοι έγινε η απαραίτητη μελέτη αλλά οι αρμόδιες αρχές δεν εξασφάλισαν την απαραίτητη χρηματοδότηση και είναι αναγκασμένοι εδώ και 13 χρόνια να ζουν αυτήν την ανυπόφορη κατάσταση.

×áñáêôçñßæïõí ôçí ðáéäéêÞ ÷áñÜ áêáôÜëëçëç ãéá ôá ðáéäéÜ ôïõò áöïý âñßóêåôáé äßðëá óôçí åãêáôÜóôáóç ôïõ âéïëïãéêïý

Ôá ëýìáôá óå áñêåôÝò ðåñéðôþóåéò âãáßíïõí óôá ðåæïäñüìéá êáé óôïõò êÞðïõò ôùí óðéôéþí ôïõ


Θέμα

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

w w w . p r o t i n e w s . g r

9

Δημήτρης Δημητρόπουλος

Παναγιώτης Αλεξόπουλος

Τίμος Τσουμπελής

Κωνσταντίνος Κατσίγιαννης

"Êáëïýìå ôï õãåéïíïìéêü íá Ýñèåé åäþ ãéá íá êéíçèïýí ïé áðáñáßôçôåò äéáäéêáóßåò äå ãßíåôáé áëëéþò. Æïõí åäþ ðïëëÜ ðáéäéÜ êáé áðü üôé Ý÷ù êáôáëÜâåé äåí õðÜñ÷åé ó÷Ýäéï óôï ìÝëëïí íá åíùèåß ôï äßêôõï ìå ôï âéïëïãéêü ãéáôß äåí õðÜñ÷åé åãêáôÜóôáóç. Èá áññùóôÞóïõìå, ðñÝðåé íá Ýñèïõí íá åëÝãîïõí êáé ï âéïëïãéêüò ôùí åñãáôéêþí ëåéôïõñãåß ðáñáíüìùò äåí åßíáé êáôáãåãñáììÝíïò óôá ìçôñþá"

"¸÷ïõìå ìéêñÜ ðáéäéÜ êáé ç êáôÜóôáóç åßíáé áðåëðéóôéêÞ, ôéò ðñïÜëëåò âãÞêáí ôá ëýìáôá ìÝóá óôïí êÞðï ìïõ. ¹ñèå ðñï÷èÝò Ýíá ìç÷Üíçìá ôïõ ÄÞìïõ íá êáèáñßóåé êáé ìåôÜ áðü ìéóÞ þñá ÷Üëáóå êáé ìáò åßðå üôé èá Ýñèåé ôçí åðüìåíç ôï ðñùß êÜôé ðïõ äåí Ýãéíå êáé åßìáóôå áíáãêáóìÝíïé íá æïýìå ìå áõôÞ ôçí êáôÜóôáóç. Íá âñåèïýí ïé õðåýèõíïé êáé íá ëýóïõí ôï ðñüâëçìá"

"Ç êáôÜóôáóç åßíáé áíõðüöïñç. Äå ìðïñïýìå íá áíïßîïõìå ïýôå ôá ðáñÜèõñÜ ìáò. ÐñÝðåé íá äéïñèùèåß áõôÞ ç êáôÜóôáóç ãéáôß èá áññùóôÞóïõìå üëïé ìáò. ÕðÜñ÷ïõí ðåñéðôþóåéò ðïõ ôá ëýìáôá âãáßíïõí óôïõò êÞðïõò ìáò Þ áêüìç êáé óôïõò íåñï÷ýôåò ôùí óðéôéþí ìáò"

"ÐñÝðåé íá Ýñèåé ôï õãåéïíïìéêü åäþ ãéáôß äå ìðïñïýìå íá æïýìå ìå áõôÞ ôçí êáôÜóôáóç. ¸÷ïõìå áðåëðéóôåß äåí åßíáé äõíáôüí íá æÞóïõìå Ýôóé. Âïõëþíåé ôï êåíôñéêü óýóôçìá êáé ôá öñåÜôéá âñßóêïíôáé óôïõò êÞðïõò ìáò ìå áðïôÝëåóìá íá âãáßíïõí ôá ëýìáôá" .

Συνεχής αλληλογραφία Δήμου- ΟΕΚ Ερωτηθείς σχετικά από την "ΠΡΩΤΗ" ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης ανέφερε ότι αν και είναι υποχρέωση του ΟΕΚ η συντήρηση του δικτύου από πλευράς δήμου έχουν γίνει προσπάθειες για τη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών Λεχαινών. Όπως εξήγησε ο κ. Αρβανίτης ο ΟΕΚ είχε παραχωρήσει στο Δήμο κάποια κτίρια όπως αυτό που στεγαζόταν ο Ερυθρός Σταυρός και αντ΄ αυτού ο Δήμος φρόντιζε για την καθαριότητα στην περιοχή. Εδώ και αρκετό καιρό ο δήμος με αλλεπάλληλα έγγραφα ζητά

εκ νέου την παραχώρηση και ο νέος πλέον Οργανισμός στον οποίο υπάγεται ο ΟΕΚ φαίνεται να μη γνωρίζει για την παλαιότερη συ-

νεργασία αφού όπως απαντά βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία καταγραφής της περιουσίας του παλιού Οργανισμού.

Æçôïýí ôçí ðáñÝìâáóç ôïõ õãåéïíïìéêïý ãéá íá ìðåé ôÝëïò óôçí áíõðüöïñç êáôÜóôáóç ðïõ âéþíïõí

Ïé êÜôïéêïé áíçóõ÷ïýí ãéá ôçí õãåßá ôùí ðáéäéþí ôïõò


10

w w w . p r o t i n e w s . g r

Ρεπορτάζ

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:

Τέσσερα άγρια πτηνά που περιέθαλψε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου

Χειμώνας με αιθαλομίχλη και ο φετινός

Επέστρεψαν στο “σπίτι” τους…

Μπορεί ο καιρός να καθυστερεί το χειμώνα, αλλά όταν εκείνος τελικά έρθει, θα φέρει μαζί του -και πάλικαι την αιθαλομίχλη. Στο φουλ αναμένεται να δουλέψουν και τον φετινό χειμώνα τζάκια και σόμπες, αφού το επίδομα θέρμανσης δε φαίνεται ότι μπορεί θα βοηθήσει τα νοικοκυριά ώστε να αγοράσουν πετρέλαιο, όπως εκτιμά η εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".Η αιθαλομίχλη να ετοιμάζεται να κάνει την επανεμφάνισή της στα αστικά κέντρα, με τα πρώτα κρύα. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη το καλό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία θα θέσουν σε εφαρμογή ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχων όσον αφορά την καταλληλότητα των συσκευών θέρμανσης και καύσιμης ύλης, η αιθαλομίχλη δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Αντιθέτως, οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων από τζάκια και σόμπες, ακόμη και στην περίπτωση που φέρουν τις καλύτερες προδιαγραφές, είναι 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές που εκπέμπει ένας συμβατικός λέβητας πετρελαίου. "Η δημόσια υγεία και το περιβάλλον γίνονται θυσία στις απαιτήσεις της τρόικας", καταλήγει το δημοσίευμα.

Σ

την απελευθέρωση άγριων πτηνών που φιλοξενούσε το τελευταίο διάστημα στις εγκαταστάσεις του εκτροφείου θηραμάτων της, προχώρησε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου. Πρόκειται για δύο μπούφους, έναν ψαραετό (που σημειωτέον είναι σπανιότατο είδος) και ένα γεράκι τα οποία επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον, ύστερα από την πλήρη ανάρρωσή τους και ανάκτηση των δυνάμεών τους. Η επαναφορά αυτών των προστατευόμενων ειδών στο φυσικό τους περιβάλλον, ήταν ένα ανεπανάληπτο και ευχάριστο γεγονός για όλους τους παρευρισκόμενους που συμμετείχαν στην απελευθέρωση. Τα προστατευόμενα είδη είχαν βρεθεί από κυνηγούς ανήμπορα να πετάξουν, ο ψαραετός και το γεράκι λόγω τροφικής δηλητηρίασης και οι μπούφοι λόγω χτυπήματος σε καλώδια κατά την προσπάθειά εξασφάλισης της τροφής τους. Φαρμακευτική αγωγή Αμέσως μετά τον εντοπισμό τους και την παροχή των πρώτων βοηθειών, τους χορηγήθηκε η συνιστάμενη φαρμακευτική αγωγή από τους συνεργαζόμενους με την Γ΄ Κ.Ο.Π. κτηνιάτρους, ενώ με

Áðü ôç óôéãìÞ ôçò áðåëåõèÝñùóçò ôùí Üãñéùí ðôçíþí ðïõ ðåñéÝèáëøå ç Ã' ÊÏÐ, ç ïðïßá Ýãéíå ðáñïõóßá ôïõ ðñïÝäñïõ ôçò Ïìïóðïíäßáò ê. Êþóôáò Ìáñêüðïõëïõ.

την αμέριστη φροντίδα των υπαλλήλων του εκτροφείου της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου οι οποίοι κυριολεκτικά υιοθέτησαν τα άγρια πτηνά, εκείνα κατάφεραν να επανέλθουν στην πρότερη καλή φυσική τους κατάσταση. Σημειωτέον ότι η Γ΄ Κ.Ο.Π. έχει δημιουργήσει ειδικές εγκαταστάσεις στο εκτροφείο της για τέτοιου είδους περιπτώσεις. "Θεωρούμε δε ως κυνηγετική οι-

κογένεια ότι είναι χρέος μας από την στιγμή που βρισκόμαστε νυχθημερόν στο φυσικό περιβάλλον να παρέχουμε ιπποτικά την βοήθειά μας σε όσα είδη της άγριας πανίδας μας χρήζουν την συμπαράστασή μας, ιδιαίτερα δε για τα προστατευόμενα" ανάφερε ο πρόεδρος της Γ' ΚΟΠ κ. Κώστας Μαρκόπουλος. Να τονιστεί ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, έχει κατά

το παρελθόν προβεί αρκετές φορές σε παρόμοιες ενέργειες απελευθέρωσης ειδών της άγριας πανίδας, τα οποία βρέθηκαν τραυματισμένα από διάφορες αιτίες και τα οποία αφού περισυνελέγησαν και περιθάλφθηκαν με φροντίδα από τους ανθρώπους της Γ΄ Κ.Ο.Π., στη συνέχεια απελευθερώθηκαν και εντάχθηκαν αρμονικά στο φυσικό τους περιβάλλον. Κώστας Αντωνόπουλος


/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Ρεπορτάζ

w w w . p r o t i n e w s . g r

11

Εξακολουθούν να ρίχνονται στον Καϊάφα και ν' αποτελούν πεδίο αντιδράσεων και προβληματισμού…

Σκουπίδια και λύματα Ε

Κώστας Αντωνόπουλος

Ï äÞìáñ÷ïò Æá÷Üñùò ê. Ãéþñãïò ÌðÜìçò.

ξακολουθεί να είναι έντονο το πρόβλημα της ρύπανσης στον Καϊάφα από μπάζα , σκουπίδια και άλλες εστίες , που υποβαθμίζουν σε σημαντικό βαθμό την περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.Όπως κατέγραψε ο φακός της "ΠΡΩΤΗΣ", οι "γνωστοί-άγνωστοι" συνεχίζουν να μολύνουν το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, Όσο προ βληματίζει η εναπόθεση το οποίο είχε δεχτεί μεγάλο πλήγμα και από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. σκουπιδ ιών σε χώρους ανεξέλεΓια κάποιο χρονικό διάστημα το πρόβλημα είχε περιοριστεί λόγω διακοπής της κυ- γκτης διάθ εσης απορριμμάτων(ΧΑκλοφορίας σε χωμάτινους δρόμους που οδηγούν στον Καϊάφα, αλλά η λύση αυτή δη- ΔΑ), άλλ ο τόσο αποτελεί οικολογικό μιούργησε προβλήματα όσον αφορά τη διέλευση των περίοικων, κυνηγών κ.α. έγκλημα και η συνεχιζόμενη ρίψ η άχρηστων αντικειμένων και οργανικών ουσιών, σε περιοχές ιδιαίτερου Åîáêïëïõèåß íá åßíáé Ýíôïíï ôï ðñüâëçìá ôçò ñýðáíóçò óôïí ÊáúÜöá áðü ìðÜæá , óêïõðßäéá êáé Üëëåò åóôßåò. φυσικού κάλλους. Ανάμεσα στου ς χώρους που επί σειρά ετών επιβαρύνονται όχι μόνο με σκουπίδια, μπάζα κλπ. αλλά και με λύματα, είνα ι το οικοσύστημα του Καϊάφα, το οποίο υποβαθμίζεται αντί ν' αξιοποιείται. Και επειδή τόσα χρόνια έχουμε μάθ ει να βάζουμε τα λογής προβλήματα "κάτω από το χαλ ί", θα πρέπει επιτέλους οι υπεύθυνοι αλλά και οι πολ ίτες που ρυπαίνουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα δεινά που προκαλούνται στο περιβάλλον…

Ï ðñüåäñïò ôïõ ðåñéâáëëïíôéêïý óõëëüãïõ Æá÷Üñùò ê Êþóôáò ÁãñáðéäÜò.

Όπως επεσήμανε ο Δ/ντης στις τουριστικές εγκαταστάσεις του Καϊάφα κ. Νικ. Λευκαδίτης το πρόβλημα εκτός από τη ρίψη άχρηστων αντικειμένων σε σημεία του υδροβιότοπου, έχει να κάνει και με την εναπόθεση απορριμμάτων από την πλευρά του δήμου

Ζαχάρως, λόγω της εύκολης πρόσβασης που υπάρχει στην περιοχή. Ωστόσο από την πλευρά του ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Γιώργος Μπάμης έκανε λόγο γι' αναρμοδιότητα του δήμου και συγχρόνως υπογράμμισε στην "ΠΡΩΤΗ" πως εφόσον περιέλθει η

ευθύνη εγκαταστάσεων στο δήμο, τότε θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προστασία του οικοσυστήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που έγιναν καταδιώξεις άγνωστων ατόμων, που επιχειρούσαν να ρίξουν σκουπίδια και μπάζα στο παραπάνω μέρος.

Λύματα Εξάλλου κοντά στο πρόβλημα των σκουπιδιών στον Καϊάφα, έρχεται να προστεθεί και η ανεξέλεγκτη ρίψη λυμάτων σε ση-

μείο που επικοινωνεί με τη λίμνη. Το ζήτημα αυτό το χαρακτήρισε ως "εκρηκτικό" ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου Ζαχάρως κ. Κώστας Αγραπιδάς λέγοντας πως "εξακολουθούν να ρίχνονται λύματα στην περιοχή". Το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε προγραμματιστεί ν' αναφερθεί και στη χθεσινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση του εν λόγω συλλόγου, με σκοπό να δοθεί ένα τέλος στο χρόνιο αυτό φαινόμενο, που έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρο το οικοσύστημα της περιοχής.


12

w w w . p r o t i n e w s . g r

Ρεπορτάζ

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Κομμένος εδώ και τέσσερα χρόνια ο παραποτάμιος στην Κουτσοχέρα

“Μάχη” με τον χειμώνα και την αδιαφορία Άννα Αγγελίδου anagelidou@yahoo.gr

Τ

ην μάχη με την καθημερινότητα δίνουν οι κάτοικοι της Κουτσοχέρας καθώς όλοι τους στηρίζονται στον αγροκτηνοτροφικό τομέα. Ο χειμώνας που μπαίνει αναμένεται να βρει ακόμα ποιο φτωχούς τους κατοίκους οι οποίοι μάχονται προκειμένου στο τραπέζι τους να μπαίνουν καθημερινά έστω και τα απαραίτητα. Κάθε χειμώνα οι κάτοικοι κοιτούν με δέος το ποτάμι το οποίο φουσκώνει και παίρνει μέρος από την περιουσία τους.. Δεκάδες στρέμματα σταφίδας χάνονται καθώς δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα ενώ εδώ και χρόνια παρακαλούν την Περιφερειακή Ενότητα να μεριμνήσει για την αποκατάσταση του παραποτάμιου δρόμου. Αγανάκτηση Το 90% των κατοίκων είναι κτηνοτρόφοι οι οποίοι αναγκάζονται να μεταφέρουν από τις στάνες το γάλα έως την πλατεία για να το παραλάβουν οι εταιρίες οι οποίες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις στάνες. "Πάντοτε υπήρχε πρόβλημα με την αγροτική οδοποιία στην περιοχή" τόνισε μιλώντας στην "ΠΡΩΤΗ" ο Ηλίας Λύκουρας ενώ υπογράμμισε οτι "Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας το χειμώνα είναι το ποτάμι. Έχει ήδη "φάει" τριάντα στρέμματα από την δική μας πλευρά. Αλλά έργα δεν έχουν φροντίσει για να κάνουν. Εδώ και τέσσερα χρόνια έχει

κοπεί ο δρόμος αλλά δεν έχουν ενδιαφερθεί για να την αποκατάσταση του". Ο Γιώργος Κασκούρας είναι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφος. "Τα τελευταία χρόνια ο δρόμος δεν περνάει και τα φορτηγά των εταιριών φτάνουν μόνο μέχρι την πλατεία. Αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε το γάλα έως την πλατεία κάτι που σίγουρα είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς". "Όλο το χωριό βασίζεται στην αγροτική παραγωγή. Οι περισσότεροι είναι κτηνοτρόφοι οι οποίοι πασχίζουν να φτάσουν στα ζωντανά τους. Το να ανεβάζεις το γάλα μέ-

Óôçí ðëáôåßá ãßíåôáé áíáãêáóôéêÜ ç ìåôáöïñÜ ôïõ ãÜëáêôïò áðü ôïõò êôçíïôñüöïõò êáèþò ïé åôáéñßåò äåí Ý÷ïõí ðñüóâáóç áðü ôïí ðáñáðïôÜìéï.

Êáèçìåñéíü áãþíá äßíïõí ïé êôçíïôñüöïé Ð. Áëåîüðïõëïò êáé Ã. Êáóêïýñáò.

χρι την πλατεία είναι και ταλαιπωρία αλλά έχει και κόστος για εμάς τους ίδιους. Το χειμώνα κινδυνεύ-

ουμε να φτάσουμε μέχρι τα πρόβατα καθώς οι αγροτικοί δρόμοι δεν περνάνε. Το θέμα είναι ότι κανείς

"Ôï ìåãáëýôåñï ðñüâëçìá ìáò ôï ÷åéìþíá åßíáé ôï ðïôÜìé" ôüíéóå ï Ç. Ëýêïõñáò.

δεν νοιάζεται για τον αγρότη και το πώς αυτός θα ζήσει".


Ρεπορτάζ

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

w w w . p r o t i n e w s . g r

13

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι κάτοικοι στο Μουζάκι

Αδυνατούν να γράψουν τα φάρμακά τους Μ

πορεί το internet- διαδίκτυο να μπήκε στη ζωή μας δειλά, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, για να κυριαρχήσει πολύ γρήγορα και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, ωστόσο οι κάτοικοι στο Μουζάκι του Καλλικρατικού Δήμου Πύργου ακόμα δεν έχουν καταφέρει να συνδεθούν Άννα Αγγελίδου με την τεχνολογία. Πριν από αρκετά μεγάλο χρονικό anagelidou@yahoo.gr διάστημα ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος ΟΤΕ- πέρασε από το χωριό οπτικές ίνες, προκειμένου οι κάτοικοι να μπορούν να συνδέονται με την τεχνολογία. Αυτό δεν ήταν αρκετό όμως για να έχει το χωριό σύνδεση με το διαδίκτυο, κάτι το οποίο έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Η γιατρός φτάνει δύο φορές την εβδομάδα,

αλλά τις περισσότερες φορές είναι αδύνατο να συνταγογραφήσει τα απαιτούμενα φάρμακα για τους ασθενείς. Έτσι οι κάτοικοι αναγκάζονται να πηγαίνουν στον Πύργο και να δαπανούν χρόνο και χρήμα για να εξυπηρε-

τηθούν. Ο "προνομιούχος" κάτοικος στο Μουζάκι είναι ένας ιδιοκτήτης καφενείου, ο οποίος πληρώνοντας κάτι παραπάνω κατάφερε να έχει internet μέσω δορυφόρου και εξυπηρετεί όσο είναι δυνατόν την κατάσταση.

Ï ÷þñïò ôïõ êáöåíåßïõ óôï ÌïõæÜêé ëåéôïõñãïýóå ùò éáôñåßï ëüãù Ýëëåéøçò internet óôï ÷ùñéü.

Τι δηλώνουν οι κάτοικοι Λευτέρης Ασημακόπουλος

Βασίλης Κουλοχέρας

Γιώργος Βούλγαρης

"Η κατάσταση στο Μουζάκι είναι πραγματικά πάρα πολύ άσχημη. Όταν βρέχει δεν έχουμε δρόμους για να περάσουμε. Από την άλλη έρχεται η γιατρός δύο φορές την εβδομάδα και δε μπορεί να μας εξυπηρετήσει, καθώς είτε έχει πέσει το σύστημα συνταγογράφησης είτε δε μπορεί να συνδεθεί με το internet και αναγκαζόμαστε να φτάσουμε μέχρι τον Πύργο για να εξυπηρετηθούμε. Μας έχουν ξεχάσει εδώ και ούτε που νοιάζονται το τι γινόμαστε."

"Ούτε αγροτική οδοποιία υπάρχει και με τις βροχές η κατάσταση χειροτέρεψε και οι δρόμοι είναι πλέον απροσπέλαστοι. Τώρα το πώς θα φτάσουμε μέχρι τα χωράφια μεθαύριο που θα πιάσει ο χειμώνας, μόνο ο Θεός γνωρίζει. Μέσα στην εβδομάδα η γιατρός ήρθε δύο φορές αλλά δεν κατάφερε να γράψει τα φάρμακα των ηλικιωμένων, καθώς δεν έχει internet να συνταγογραφήσει. Οι γραμμές έχουν περαστεί από τον ΟΤΕ, ωστόσο μας είπαν ότι για να έχει δίκτυο το χωριό θα πρέπει να μπει μία πλακέτα. Ο ΟΤΕ δε φροντίζει να τη βάλει και ο Δήμος, αν και γνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει, δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα."

"Δύο φορές πήγα στον γιατρό προκειμένου να γράψω τα φάρμακά μου, αλλά δε γινόταν. Αναγκάστηκα να πάω στον Πύργο στις 8:30 το πρωί για να εξυπηρετηθώ στις 12:00 το μεσημέρι. Δυστυχώς, όπου και να γυρίσουμε το κεφάλι μας υπάρχουν προβλήματα, αλλά εκείνοι που είναι από πάνω το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να βάζουν χέρι στις συντάξεις μας και όχι να κοιτούν τι θα γίνει με τον κόσμο που υποφέρει."


14

w w w . p r o t i n e w s . g r

Αριστερός προσανατολισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: πρόκληση για άμεση λαϊκή δημοκρατία

Άρθρα

Λογοτεχνικά περιγραφικά και άλλα

“Μια φορά και ένα καιρό Η τηλεόραση"

Του Ανδρέα Καρατζά Οι διεθνείς εξελίξεις και η οικονομική κρίση του καπιταλιστικού μοντέλου δημιουργούν την εξαιρετική ιστορική στιγμή για τη στροφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τα αριστερά και την υλοποίηση της άμεσης λαϊκής δημοκρατίας. Σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει χάσει τον αυτοδιοικητικό της χαρακτήρα και έχει γίνει εργαλείο επιβολής των επιλογών της κεντρικής εξουσίας. Ουσιαστικά λειτουργεί ως τον τελευταίο κρίκο της όποιας κομματικής αλυσίδας κλειδώνει την αυλόπορτα του κάθε κόμματος. Όπως δηλώνει ο όρος αυτό-διοίκηση κάθε Τοπική Αρχή θα πρέπει να διοικείται με επιλογές, διαδικασίες, αποφάσεις και δράσεις που απορρέουν από τους ίδιους τους πολίτες στους οποίους απευθύνονται. Ωστόσο, είτε με το κομματικό χρίσμα είτε με το προσωπείο του "ανεξάρτητου συνδυασμού", που όμως υπόγεια στηρίζεται από κάποιο κόμμα, αναδεικνύονται Τοπικές Αρχές δεσμευμένες στους κομματικούς μηχανισμούς, ανίκανες να ασκήσουν αυτό-διοίκηση, αδιάφορες να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών, κενές οράματος για την τοπική ανάπτυξη και στην καλύτερη περίπτωση απλοί διαχειριστές με τάσεις μεγαλομανίας. Τα αποτέλεσμα τέτοιων Τοπικών Αρχών είναι η οπισθοδρόμηση, η υπανάπτυξη, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η διχόνοια μεταξύ των πολιτών. Τέτοιες Τοπικές Αρχές (είτε Δημοτικές είτε Περιφερειακές) χωρίζουν τους πολίτες αντί να τους ενώνουν, κομματικοποιούν τους Δήμους, κατακερματίζουν τον κοινωνικό ιστό των τοπικών κοινωνιών και συμβάλλουν στην απαξίωση της πολιτικής, στρέφοντας κάθε υγιή δύναμη της τοπικής κοινωνίας μακριά από τα τοπικά δρώμενα. Ενώ αρχικά ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε στόχο την αύξηση της λαϊκής συμμετοχής στη διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών και την άμεση λαϊκή δημοκρατία για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων, κατέληξε στην "ενός ανδρός αρχή" με τον εκάστοτε Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη να εκφράζει είτε το κόμμα που τον έχρισε, είτε το κόμμα που τον στήριξε, είτε, τέλος, τον ίδιο του τον εαυτό. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου συνδυασμοί που επικράτησαν στις προηγούμενες εκλογές μέσα σε λίγους μήνες αποψιλώθηκαν από τους συμβούλους της συμπολίτευσης αφήνοντας τη διοίκηση ουσιαστικά στον Δήμαρχο ή τον Περιφερειάρχη και στην αυλή των συνεργατών που είχε δημιουργήσει. Επίσης, δεν στερούμαστε και παραδειγμάτων όπου η μείζονα αντιπολίτευση μη έχοντας πάρει την εξουσία αδιαφορεί για τα τοπικά προβλήματα με τους επικεφαλείς τους να είναι άφαντοι, κάτοικοι κάποιου άλλου Δήμου.Η αυτοδιοίκηση είναι καιρός να αποκτήσει αριστερά χαρακτηριστικά όπως: ριζοσπαστικότητα, μεταρρυθμιστικό πνεύμα, άμεση εκπροσώπηση και δημοκρατική αυτοδιαχείριση. Μόνο έτσι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να συμβάλει στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση, στη διεύρυνση της αλληλεγγύης, στον κοινωνικό έλεγχο, στη στήριξη του πολιτισμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Μια γνήσια Τοπική Αυτοδιοίκηση με λαϊκό πρόσωπο και συμμετοχική δημοκρατία δεν μπορεί να είναι το καλαφάτισμα του νεοφιλελευθερισμού ή το φτιασίδωμα του στατικού σοσιαλισμού. Πρέπει να εκφράζει τον μετασχηματισμό προς μια ανθρώπινη κοινωνία που σέβεται τον άνθρωπο, που υπηρετεί τις βασικές του ανάγκες, που δημιουργεί κοινωνική υπεραξία με τις αλληλέγγυες επιλογές της.Αν θέλουμε η Ηλεία να μπει δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης με κοινωνικό και οικολογικό πρόσωπο πρέπει οι συνδυασμοί για τις επερχόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ανοιχθούν προς τα αριστερά και να συμπεριλάβουν όλες τις αντιμνημονιακές, δημοκρατικές, προοδευτικές, οικολογικές δυνάμεις με προγραμματικές συμφωνίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Να αγκαλιάσουν πολίτες, προσωπικότητες, συλλογικότητες και κινήματα που έχουν όραμα για τον τόπο τους και ήθος για την πραγματοποίησή τους.

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Γράφει: ο Αγησίλαος. Γεωργούλιας

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια τηλεόραση που δεν ήθελε να έχει φωνή και εικόνα. Παιδί μονάκριβο του 20ου αιώνα. Μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του ανθρώπου . O πραγματικός της πατέρας ήταν ο Μπραίντ, βασανίστηκε να την φέρει στο κόσμο. Δούλεψε, κουράστηκε, ίδρωσε, ώσπου τα κατάφερε. Την παρουσίασε με καμάρι στους συνανθρώπους του και εκείνοι γεμάτοι απορία και έκπληξη τη θαύμασαν. Χωρίς να μπορούν να το εξηγήσουν, είχαν στο σπίτι τους εικόνα. Σε λίγο χρόνο άρχισε η μαζική παραγωγή της. Σιγά- σιγά οι άνθρωποι είχαν εικόνα στο σαλόνι, στη κουζίνα, στη κρεβατοκάμαρα, στα μαγαζιά, παντού. Ένα μαγικό κουτί με μια γυάλινη πρόσοψη που τους ταξίδευε σε μακρινά μέρη, τους έφερνε δίπλα-δίπλα με εκείνους που δεν μπορούσαν να δουν από κοντά και τόσα άλλα. Στην αρχή η εικόνα της ήταν ασπρόμαυρη. Δεν είχε όμως σημασία, ήταν μαγική. Όταν ενηλικιώθηκε, έγινε και έγχρωμη, ακόμα καλύτερη, ακόμα πιο φανταχτερή, ακόμα πιο παραστατική. Ο πατέρας της ήταν περήφανος για το παιδί του. Ήταν ευτυχισμένος που οι άνθρωποι το αγκάλιασαν με ενθουσιασμό. Όλοι τον ευχαριστούσαν για το όμορφο δώρο στην ανθρωπότητα. Όσο όμως περνούσαν τα

χρόνια, έβλεπε κάποιους να την χαϊδεύουν πολύ, να την νταντεύουν σαν να ήταν δικό τους παιδί. Κάποιοι του ζήτησαν επιτακτικά να την υιοθετήσουν με το 'έτσι θέλω', να την διαπαιδαγωγήσουν έτσι όπως αυτοί ήθελαν. Προσπάθησε να τους πείσει πως αυτό ήταν ένα δώρο στους ανθρώπους, αλλά εκείνοι δεν πείστηκαν, βρήκαν τον τρόπο και την υιοθέτησαν: την έκαναν δικό τους παιδί κι άρχισαν να την εκπαιδεύουν όπως αυτοί ήθελαν. Την μάθαιναν να κάνει όσα εκείνοι προγραμμάτιζαν, να δείχνει στο γυαλί της ό,τι και όπως εκείνοι ήθελαν. Σκηνοθετούσαν με ταλέντα ότι ήθελαν να κρύψουν, όπως και ότι ήθελαν να δείξουν. Σιγά-σιγά κατάλαβαν πόσο εύκολο ήταν να διαμορφώνουν συνειδήσεις, αφού μπορούσαν να μπουν κάθε μέρα στα μάτια, στα αυτιά και στο μυαλό των ανθρώπων. Ήταν το μεγάλο όπλο στην πολιτική, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στη θρησκεία, στο ήθος, στη παιδεία, στα συμφέροντα. Συντόνιζαν κάθε τους σχέδιο με αυτό που θα πέρναγε μέσα από την εικόνα της τηλεόραση, διαμορφώνοντας την κοινωνία όπως αυτοί ήθελαν. Η τηλεόραση δεν μπορούσε να αντιδράσει, έκανε ότι μπορούσε, αλλά τίποτε. Δεν ήταν στα χέρι του πατέρα της. Αυτός ήταν μακριά της, ανήμπορος να βοηθήσει. Έ-

βλεπε την ψευτιά και την προπαγάνδα να περνούν από μέσα της και απογοητευόταν. Κάτι έπρεπε να κάνει, δεν άντεχε άλλο. Ώσπου πήρε την απόφαση: " θα πέσω να σπάσω, να γίνω χίλια κομμάτια " σκέφτηκε. " έτσι δεν θα δείχνω τίποτα, δεν θα μπορούν να μου περάσουν αυτό που θέλουν ". Κι εκεί, ένα βράδυ στο ψηλό ράφι καθώς ήταν, δίνει μια και πέφτει κάτω με δύναμη. Οι άνθρωποι στο σαλόνι ενώ παρακολουθούσαν μια προεκλογική ομιλία, τρόμαξαν όχι από θόρυβο, μα γιατί σταμάτησε να δείχνει εικόνα. " Πω, πω τώρα τι θα κάνουμε χωρίς τηλεόραση! " , ακούστηκε μια φωνή, μα αυτή χαμογέλασε από ευχαρίστηση γιατί ήξερε κάτι που δεν ήξεραν αυτοί: πόσο μεγάλο καλό τους έκανε! Εκείνο το βράδυ το πέρασε ευτυχισμένη, αφού είχε κάνει αυτό που έπρεπε. Σταμάτησε αυτούς που την χρησιμοποιούσαν, μπαίνοντας στα σπίτια του κόσμου όπως τους συνέφερε. Το πρωί που ξύπνησε- λίγο αργά- ήταν

σε ένα εργαστήριο γεμάτο κατσαβίδια, βύσματα, πρίζες, πένσες, καλώδια… κοίταξε με απορία! " τι είναι εδώ άραγε; " αναρωτήθηκε, "τι έχει μάστορα; ", άκουσε μια φωνή, γνωστή. " α, τίποτα μην ανησυχείτε ", απάντησε ο μάστορας, " ένα μικρό βυσματάκι βγήκε από τη θέση του και το ξανάβαλα, όλα εντάξει και η οθόνη αθάνατη ". Η τηλεόραση δεν πίστευε στ' αυτιά της. "Είναι δυνατόν;" , αναρωτήθηκε, " ύστερα από τέτοιο πέσιμο; Πάλι τα ίδια; Πάλι ψευτιές, πάλι υποκρισία, πάλι κούφια λόγια, πάλι ψεύτικες εικόνες, πάλι διαμόρφωση συνειδήσεων, πάλι βήμα για πολιτικούς με ψεύτικες υποσχέσεις, πάλι εικόνες με ψεύτικους παραδείσους, πάλι αποκρουστικές εικόνες με αίματα και βία, πάλι ψευτοήρωες, πάλι ψευτοσωτήρες πάλι ένα καλό εργαλείο να κερδίσουν κάποιοι εκατομμύρια: μια φορά και έναν καιρό…


Ιστορικές Ματιές

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

w w w . p r o t i n e w s . g r

15

Επιμέλεια: Θοδωρής Λάμπρος BA Modern History MA Mediterranean Studies thlabros@hotmail.com

Σαν σήμερα

28η Οκτωβρίου 1940

1822: Στολίσκος των Ψαρών, αποτελούμενος από δύο πλοία και δύο πυρπολικά, επιτίθεται στον τουρκικό στόλο στο λιμάνι της Τενέδου. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάζει ένα δίκροτο, που είναι η υποναυαρχίδα του στόλου τους.

1912: Η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στους Έλληνες. Επίσημη είσοδος του διαδόχου Κωνσταντίνου στην πόλη, όπου του επιφυλάσσεται παλλαϊκή υποδοχή.

1914: Γεννιέται ο Γιόνας Σαλκ, αμερικανοεβραίος βιολόγος, που ανακάλυψε το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. (Θαν. 23/6/1995)

Φωτογραφίες που έμειναν στην ιστορία Βερολίνο 1936 Ο Χίτλερ βραβεύει τον Σπύρο Λούη, ο οποίος παρέλασε με φουστανέλα, ως επίτιμο μέλος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου στη Γερμανία.

Περού 1939 Η Lina Medina γίνεται η νεαρότερη μητέρα στον κόσμο που έχει καταγραφεί στα ιατρικά χρονικά, σε ηλικία 5 ετών, 7 μηνών και 21 ημερών. Η ίδια δεν αποκάλυψε ποτέ τον πατέρα του παιδιού. Ο πατέρας της συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω έλλειψης στοιχείων.

15 Ιουνίου 1945 Ο Άρης Βελουχιώτης παγιδευμένος από την Εθνοφυλακή αυτοκτονεί.Αποκεφαλίζεται και 3 ημέρες αργότερα το κεφάλι του, μαζί μ' αυτό του συντρόφου του Τζαβέλα, βρίσκονται στα Τρίκαλα όπου και κρέμονται σε έναν φανοστάτη της κεντρικής πλατείας σε δημόσια θέα για 2 ημέρες.

Ινδία 1946 Ο Μαχάτμα Γκάντι διαβάζει δίπλα στην ανέμη του. Ο Γκάντι επέτρεψε στην δημοσιογράφο Margaret Bourke-White να τον φωτογραφίσει, με την προϋπόθεση να μάθει να χειρίζεται την ανέμη.

73 χρόνια από το ιστορικό "ΟΧΙ"

Σ

ήμερα συμπληρώνονται 73 χρόνια από την ημέρα (28η Οκτωβρίου 1940) που ο Ελληνικός λαός βροντοφώναξε το "ΟΧΙ" στους Ιταλούς του Μπενίτο Μουσολίνι. Όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος (Σεπτέμβριος 1939) μεταξύ των δυνάμεων του Άξονα (Γερμανία - Ιταλία Ιαπωνία) και των Συμμάχων (Αγγλία Γαλλία - Σοβιετική Ένωση, Η.Π.Α.) η Ελλάδα κράτησε στάση ουδετερότητας. Ωστόσο αυτή η ουδετερότητα δεν έμελλε να κρατήσει πολύ αφού στις 15 Αυγούστου του 1940 οι Ιταλοί βύθισαν στο λιμάνι της Τήνου το Ελληνικό πολεμικό πλοίο "Ελλη". Οι επιθετικές βλέψεις των Ιταλών φάνηκαν λίγες εβδομάδες αργότερα όταν στις 28 Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Γκράτσι ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό της χώρας Ιωάννη Μεταξά την παράδοση της Ελλάδας στις δυνάμεις του Άξονα. Τότε ήταν που ολόκληρη η Ελλάδα βροντοφώναξε το ιστορικό "ΟΧΙ".

Ο Ελλνοϊταλικός πόλεμος (Οκτώβριος 1940) Το έπος του 1940 στην Αλβανία απέδειξε για μια ακόμη φορά την αυτοθυσία και τα τεράστια αποθέματα σθένους και θάρρους του Ελληνικού λαού. Στις 28 Οκτωβρίου του 1940, οι Ιταλοί έκαναν εισβολή στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. Τις πρώτες πέντε ημέρες και μέχρι να φτάσουν οι Ελληνικές εφεδρείες οι Ιταλοί είχαν φέρει καίρια πλήγματα στο Ελληνικό μέτωπο και προχωρούσαν απειλητικά στο εσωτερικό της χώρας.Απελπιστική δε υπήρξε η κατάσταση στο μέτωπο της Πίνδου, όπου Ιταλοί Αλπινιστές απειλούσαν να κυριεύσουν το Μέτσοβο. Παρόλα αυτά οι Έλληνες στρατιώτες επέδειξαν μεγάλο θάρρος και με το σύνθημα "αέρα" απέκρουσαν τους εχθρούς και προέλασαν μέσα στα εδάφη της Αλβανίας, κατατροπώνοντας τους Ιταλούς και απελευθερώνοντας τα Ελληνικά εδάφη της Βόρειας Ηπείρου.Τα υποβρύχια μας έδρασαν και αυτά και τορπίλισαν πολλά Ιταλικά μεταγωγικά πλοία. Θα πρέπει να τονισθεί η μεγάλη και σημαντική προσφορά των Γυναικών της Πίνδου που βοήθησαν σημαντικά τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο της Αλβανίας κουβαλώντας τους πυρομαχικά και φάρμακα. Σε λίγο η Κορυτσά και η Μοσχόπολη έπεσαν.Ο Ελληνικός στρατός προχωρούσε από νίκη σε νίκη και έγραφε ιστορία στα βουνά της Αλβανίας. Οι Ιταλοί που πίστευαν πως μέσα σε λίγες μέρες θα καταλάμβαναν την Ελλάδα, κατατροπώθηκαν κατά κράτος.

Η Γερμανική εισβολή Απρίλιος 1941 Οι Γερμανοί, βλέποντας την ήττα των συμμάχων τους, εισβάλλουν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν γενναία αλλά οι δυνάμεις τους ήταν πολύ λίγες μπροστά στην προηγμένη και αριθμητικά μεγαλύτερη πολεμική "μηχανή" των Γερμανών. Το αποτέλεσμα ήταν η συνθηκολόγηση της Ελλάδας στους Γερμανούς στις 24 Απριλίου 1941. Ο αγώνας των Ελλήνων συνεχίζεται στην Κρήτη όπου αποσύρονται πολλές δυνάμεις Ελλήνων υποβοηθούμενες από τις συμμαχικές δυνάμεις Άγγλων και Νεοζηλανδών. Παρά τη μεγάλη αντίσταση που επέδειξαν οι Κρήτες αγωνιστές και οι σύμμαχοί τους, η Κρήτη έπεσε στα χέρια των Γερμανών. Από την στιγμή εκείνη ξεκινά για την Ελλάδα μια από τις σκληρότερες περιόδους της ιστορίας της, αυτή της Γερμανοϊταλικής κατοχής. Εκτός από τους Γερμανούς, οι Έλληνες είχαν να αντιμετωπίσουν και τους Βούλγαρους που είχαν υπό την κατοχή τους εδάφη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (εκτός από το νομό Έβρου). Το Ελληνικό κράτος υπέφερε αρκετά την περίοδο (1941 - 1944). Όμως δεν λύγισε και αντιστάθηκε στους Γερμανό - Ιταλούς. Στις πολιτείες ο λαός πολεμούσε τους κατακτητές με απεργίες και στα βουνά με την δημιουργία αντάρτικών σωμάτων. Οι αντάρτικες δυνάμεις τέθηκαν κάτω από την αρχηγία του συμμαχικού στρατηγείου, που είχε έδρα την Αίγυπτο.

Η Εθνική Αντίσταση έγραψε ιστορία Η Εθνική Αντίσταση έγραψε την δική της ιστορία εναντίον των Γερμανοϊταλών. Στις 30 Μαϊου του 1941 ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατεβάζουν τη Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη και

στέλνουν το δικό τους μήνυμα αντίστασης και πάλης εναντίον των κατακτητών. Σπουδαίο επίσης κατόρθωμα της Εθνικής Αντίστασης υπήρξε η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου (25 Νοεμβρίου 1942), ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έκρινε σε μεγάλο ποσοστό και την ήττα των στρατευμάτων του Ρόμελ στην Βόρειο Αφρική αφού με την ανατίναξη της Γέφυρας καθυστέρησε για δυο εβδομάδες ο ανεφοδιασμός στρατιωτικού υλικού στους Γερμανούς.

Η απελευθέρωση Μετά τις ήττες της στα κύρια μέτωπα από τις συμμαχικές δυνάμεις, η Γερμανική "Μηχανή" αναγκάζεται να συνθηκολογήσει. Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής κατοχής η Ελλάδα είναι ελεύθερη. Η αντίσταση των Ελλήνων βοήθησε σημαντικά τις συμμαχικές δυνάμεις στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αφού καθυστέρησε την επίθεση των Γερμανών ενάντια στην Σοβιετική Ένωση που οδήγησε στην ήττα των Γερμανικών "Πάντσερ" που δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στο βαρύ Ρώσικο χειμώνα. Οι Συμμαχικές δυνάμεις, μαζί τους και η Ελλάδα είχαν καταφέρει να νικήσουν το Φασισμό της Γερμανίας και του Χίτλερ και το Ελληνικό έπος του 1940 στη Αλβανία εξυμνήθηκε από τις Συμμαχικές δυνάμεις. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Άγγλου Πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ: "Οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες και οι ήρωες σαν Έλληνες". ΠΗΓΕΣ: 1)Ε-Ιστορικά - Κατοχή και Αντίσταση (Μέρος 1ο και 2ο ) 2)Richard Clogg - A Concise History of Greece (Εκδόσεις University Press, Cambridge) 3)Μηχιώτης Χαράλαμπος "ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ".


16

w w w . p r o t i n e w s . g r

Πολιτισμός

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Ιερά Μητρόπολη Ηλείας

Τιμήθηκε ο Πύργιος Άρχων Πρωτοψάλτης Λυκούργος Αγγελόπουλος Έ

να άξιο τέκνο της πόλης του Πύργου τιμήθηκε χθες το απόγευμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας Πύργου. Ο Άρχων Πρωτοψάλτης Λυκούργος Αγγελόπουλος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της χθεσινής εκδήλωσης, στον οποίο και απονεμήθηκε πλακέτα για την προσφορά του στην Ι.Μ Ηλείας καθώς και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της οποίας διετέλεσε διευθυντής. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, του Θεοφιλέστατου επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, εκπροσώπων του ιερού κλήρου της περιοχής, όπως και πλήθους κόσμου που χειροκρότησε το τμήμα παραδοσιακών οργάνων της Ι.Μ Ηλείας. Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος έχει ασχοληθεί και με τη σύγχρονη μουσική, ενώ είναι μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του ΥΠΕΠΘ για τα μουσικά σχολεία από το 1998, από το 2005 πρόεδρος του ΚΣΥΜΕ καθώς και ιδρυτικό μέλος

Áðü ôçí âñÜâåõóç ôïõ Ëõêïýñãïõ Áããåëüðïõëïõ áðü ôïí Ìçôñïðïëßôç Çëåßáò ê.ê Ãåñìáíü.

της "Χάρτας του Ρήγα". Το

1994 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Έχει επίσης τιμηθεί από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, από την Εκκλησία της Φιλανδίας, ενώ η σεπτή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος του έχει

απονείμει την ευαρέσκειά της και τον Χρυσούν Σταυρόν του Αποστόλου Παύλου. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος του απένειμε το 2004 την τιμητική διάκριση του Αργυρού Σταυρού του τάγματος του Φοίνικος. Βάσω Κοκκινογένη


/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Πολιτισμός

w w w . p r o t i n e w s . g r

17

Προχωρούν οι ανασκαφικές εργασίες στο αρχαίο Γυμνάσιο Αρχ. Ολυμπίας

Επιστημονικό “πλούτο” φέρνει στο φως η σκαπάνη

Έ

ντονο επιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής στις ανασκαφικές εργασίες, στο αρχαίο Γυμνάσιο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχ. Ολυμπίας, οι οποίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Ζ' Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Γεωργία Χατζή , τα ευρήματα από το αρχαίο Γυμνάσιο αφορούν διάφορα νομίσματα καθώς και κεραμικά αντικείμενα , τα οποία και συντηρούνται από τα ειδικά συνεργεία της υπηρεσίας. Ωστόσο ολόκληρο το έργο της αρχαιολογικής σκαπάνης και ανάδειξης του Γυμνασίου του οποίου το κτίριο που σώζεται σήμερα χρονολογείται στο 2ο αιώνα π.Χ. ,είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού όπως ανέφερε πρόσφατα η γενική γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ. κ. Λίνα

Μενδώνη "μετά το πέρας των ερευνών, ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας θα έχει διαφορετική εικόνα από τη σημερινή, η οποία όμως θα είναι πιο κοντά με εκείνη της αρχαιότητας". Οι εργασίες Οι εργασίες εξάλλου που βρίσκονται σ' εξέλιξη αυτή την εποχή έχουν να κάνουν με αποχωματώσεις και κοπή των δέντρων, προκειμένου το έργο να προχωρήσει πιο Βόρεια και συγκεκριμένα στη σημερινή είσοδο , η οποία θα μετατοπιστεί προς Ανατολικά. "Το έργο προβλέπει την παράκαμψη της εισόδου των επισκεπτών από τον Κλαδέο, προκειμένου να μη διασαλευτεί η τάξη στη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου" είπε στην "ΠΡΩΤΗ" η κ. Χατζή. Να σημειωθεί ότι το αρχαίο Γυμνάσιο βρίσκεται στα βορειοδυτικά του ιερού της Ολυμπίας, δίπλα στην κοίτη του ποταμού Κλαδέ-

Ìå ãïñãïýò ñõèìïýò ðñï÷ùñïýí áðü ôç Æ´ Åöïñåßá Áñ÷áéïôÞôùí , ïé áíáóêáöéêÝò åñãáóßåò óôï áñ÷áßï ÃõìíÜóéï Áñ÷áßáò Ïëõìðßáò.

ου, ο οποίος έχει καταστρέψει μέρος του μνημείου. Πρόκειται για ένα μεγάλο μακρόστενο κτίσμα, με ευρύχωρη αυλή στο κέντρο και δωρικές στοές στις τέσσερις πλευρές του.

Το Γυμνάσιο εξυπηρετούσε τις προπονήσεις των αθλητών στα αγωνίσματα δρόμου και στο πένταθλο, ενώ στον μεγάλο υπαίθριο χώρο του, μήκους περίπου 220 μ. και πλάτους 100 μ., γινόταν

η προπόνηση στο ακόντιο και τον δίσκο, αγωνίσματα που απαιτούσαν μεγάλο χώρο. Κώστας Αντωνόπουλος


18

Nεολαία

w w w . p r o t i n e w s . g r

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Δικαιοσύνη και Ελλάδα της Κρίσης Γράφει ο Κωνσταντίνος Κουτρουλής Δικηγόρος

Ο λόγος στους νέους

Πολύχρωμοι Άγγελοι Γράφει ο Λουί - Χάρης Ραμαροσόν Με πρωτοφανή σπουδή πολλά ΜΜΕ και διάφοροι έγκριτοι αναλυτές και επαΐοντες επιδόθηκαν σε μια προσπάθεια να αναλύσουν εμβριθώς το ζήτημα του ξανθού κοριτσιού, το οποίο ,μετά βεβαιότητος, απήχθη από τους κακούς αθίγγανους. Σε ρεπορτάζ εκτενή, παρήλαυναν αρκετοί ειδικοί προκειμένου να μας πείσουν ότι στους καταυλισμούς αυτής της φυλής ευδοκιμούν σκιώδεις μηχανισμοί ανθρώπινου εμπορίου και άλλα συναφή "επαγγέλματα". Η εικόνα ενός κοριτσιού με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά να συμβιώνει με τους τσιγγάνους δεν ήταν καλαίσθητη για πολλούς, μιας και χαλάει τη μόστρα του πολιτισμένου κόσμου. Έτσι, έσπευσαν να αποφανθούν για την καταγωγή του ,όμως οι έρευνες τους χάλασαν τους συλλογισμούς τους. Είχαν προκαταβολικά καταδικάσει το ζευγάρι που κρατούσε το κοριτσάκι δείχνοντας πως πιο πολύ ενοχλούνται από το γεγονός ότι ήταν ένας ξανθός "άγγελος" σε έναν καταυλισμό Ρομά, παρά το ότι κάποιος το παράτησε εκεί. Εν τέλει το DNA αποκάλυψε πως οι βιολογικοί γονείς του είναι επίσης της ιδίας φυλής, καταρρίπτοντας όλες τις γελοιότητες των εκπροσώπων του "καθαρού" γένους. Είναι γεγονός ,όμως, πως είναι έντονη η προσπάθεια να κατηγορηθεί συλλήβδην μια μερίδα συνανθρώπων μας εξαιτίας ενός γεγονότος, το οποίο απαντάται σε όλον τον κόσμο. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια έκφραση ρατσισμού, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με νοοτροπίες και προκαταλήψεις χρόνων. Η γκετοποίηση και περιθωριοποίηση των αθίγγανων είναι γνωστή και έτσι δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και παρερμηνείες. Όλοι ψάχνουμε να βρούμε κάποιον υπαίτιο για τα δεινά και τον βαπτίζουμε είτε μετανάστη είτε παρείσακτο γύφτο. Μιλούν και βοούν οι άσπιλοι και άμεμπτοι "δημοκράτες" της χώρας μας, στιγματίζοντας μερίδες ανθρώπων, εθελοτυφλώντας μπροστά στην πραγματική αλήθεια. Μια παρωδία αποκαλύψεων βρίσκεται σε εξέλιξη , με σκοπό την ανάδειξη κακών και καλών, όπου οι άγγελοι είναι συγκεκριμένης ράτσας και όχι όλα τα παιδάκια του κόσμου. Βέβαια, υπάρχουν και χειρότερα σενάρια. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε στη συγκεκριμένη περίπτωση εάν δεν είχε συλληφθεί η ηγεσία της Χρυσής Αυγής..;

Η δυσπιστία του μέσου Έλληνα απέναντι στον ευρύτερο θεσμό της Δικαιοσύνης δεν αποτελεί σύγχρονο φαινόμενο πλην κατά τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχει ενταθεί ιδιαίτερα. Αναζητώντας τις ρίζες του, μπορεί κανείς να φέρει στο μυαλό του από την καταδίκη του Σωκράτη κατά την αρχαιότητα μέχρι και τη νεότερη ιστορία και τη φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η ευρύτερη κρίση που διέρχεται η χώρα μας -κάποιοι την χαρακτηρίζουν απλά ως οικονομική- χαρακτηρισμός, που κατά την γνώμη μου, περιγράφει ένα μικρό μέρος του προβλήματος, έχει παίξει φυσικά τεράστιο ρόλο στην υποβάθμιση της ελληνικής δικαιοσύνης στα μάτια του μέσου Έλληνα. Είναι μόνο αυτό όμως; Ας αναλογιστούμε πώς ερμηνεύεται η ορθή ή μη λειτουργία της δικαιοσύνης από τον εκάστοτε πολίτη ανάλογα με τις εξατομικευμένες απόψεις του. Για τους μεν έπραξε σωστά η δικαιοσύνη προφυλακίζοντας κάποια μέλη της Χρυσής Αυγής, για τους δε έπραξε σωστά όταν δεν προφυλάκισε Κασιδιάρη και Παναγιώταρο, για κάποιους άλλους που "λατρεύουν τις συνωμοσίες", η δικαιοσύνη αδρανεί σκόπιμα να βρει τους δολοφόνους της MARFIN (ας μην ξεχνάμε ότι και η αστυνομία αποτελεί τμήμα της δικαιοσύνης με την ευρύτερη έννοια), ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που θα θεωρούσε ως ορθή απονομή

δικαιοσύνης τον βασανισμό και μετά την εκτέλεση ποινικές περιπτώσεις σοβαρών (οικονομικών κυρίως) αδικημάτων τύπου Τσοχατζόπουλου, υιοθετώντας εν αγνοία του τακτικές Ισλαμικού Νόμου! Η έκφραση μιας αμερόληπτης κρίσης προϋποθέτει πάντα ένα πράγμα: ανοιχτό μυαλό. Η ευκολία του να κατηγορήσεις κάποιον λειτουργό της δικαιοσύνης, τη στιγμή μάλιστα που ο νόμος δεν είναι με το μέρος σου είναι δεδομένη. Αυτό γιατί απαραίτητα πρέπει να σημαίνει εσφαλμένη ή πλημμελή απόδοση δικαιοσύνης; Μήπως γιατί, τελικά, έχουμε ταυτίσει τη δικαιοσύνη στο μυαλό μας με αυτό που κάθε φορά μας συμφέρει, μας βολεύει, ή απλά αυτό που μέσα στην αγανάκτηση μας θα θέλαμε να δούμε, έστω και αν είναι προδήλως αντίθετο με το Σύνταγμα και την ευρύτερη έννοια του Κράτους Δικαίου; Σίγουρα υπάρχουν πολλά προβλήματα στον ευρύτερο τομέα της δικαιοσύνης που δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την απαξίωση στα μάτια των πολιτών. Τα κυριότερα, κατά την άποψη μου, συνοψίζονται στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης (Ειρηνοδικεία στην Αθήνα προσδιορίζουν υποθέσεις για συζήτηση το 2023!!!), στην "αποξένωση", ίσως, μερίδας δικαστικών λειτουργών από τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και ΚΥΡΙΩΣ στην αδυναμία των πολιτών να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κυρίως γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς να αυξήσει το κόστος απονομής της δικαιοσύνης κυρίως δια της αύξησης τελών και φόρων απονομής της. Κλείνοντας, ας αναλογιστούμε εάν είναι δυνατόν να απαιτούμε μια λειτουργούσα άψογα Δικαιοσύνη λες και όλοι οι υπόλοιποι θεσμοί στην ευρύτερη κοινωνία λειτουργούν άψογα… Και δεν εννοώ μόνο αυτούς που συνδέονται με κρατικές λειτουργίες.

Στιγμές που μας έχουν σημαδέψει … Η ζωή μας είναι γεμάτη από στιγμές. εαυτό μας. Ζούμε την κάθε στιγμή Στιγμές που μας έχουν σημαδέψει όχι σαν να είναι η τελευταία αλλά όάλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. ντας για μας η αρχική. Η θέληση Στιγμές που μας έχουν απογειώσει μέσα από τις πράξεις μας ακόμα και στον ουρανό και άλλες που μας αν είναι λάθος αυτό που κάνουμε προσγειώσει "ανώμαλα" στην πραγείναι μια εμπειρία βαθιά για την ματικότητα. Αυτές οι στιγμές είναι προσωπικότητα μας. Οι στιγμές που ξεχωριστές για κάθε άνθρωπο και ζούμε δεν είναι αποτέλεσμα μόνο αντιπροσωπεύουν το σύνολο της των πράξεων μας αλλά και άλλων ζωής του. Η λύπη , η χαρά, ο έρωπαραγόντων όπως της τύχης. Οι άντας, ο φόβος είναι μερικά μόνο συθρωποι που είναι δίπλα μας και οι Γράφει ο Διονύσης ναισθήματα που έχουν οι στιγμές οποίοι μας αγαπούν πραγματικά αΝταούρος της ζωής μας. Αυτές λοιπόν τις στιγποτελούν μέρος των στιγμών μας. Πτυχιούχος Τμήματος μές δεν θα πρέπει ούτε να τις ληΑυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν Πληροφορικής σμονούμε αλλά να τις ζούμε ολοείναι να εκμεταλλευτούμε τις στιγκαι ΜΜΕ κληρωτικά. Μόνο με την ολοκλήρωμές μας έχοντας πλάι ανθρώπους ση των στιγμών μας μαθαίνουμε περισσότερο τον που θα μας γεμίζουν..


Πανηλειακός

Περιμένει

Αρχίζει δουλειά για Φωκικό

επιστροφές ο Δημητρίου

Την προσεχή Παρασκευή ο οικονομικός απολογισμός της ΠΑΕ

>> ÓÅË. 21

w w w . p r o t i n e w s . g r

ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

ÐÑÙÔÇ Ã’ ÅÈÍÉÊÇ - 4 ïò ÏÌÉËÏÓ

¹ôôá Χ 3 Παναρκαδικός-ΠΑΟ Βάρδας 1-0

>> Ó. 24 - 25

Δεν κατάφεραν να συλλέξουν ούτε ένα βαθμό οι ηλειακές ομάδες στην 5η αγωνιστική του 4ου Ομίλου της Γ' Εθνικής. Η Δόξα έχασε εντός από τον πρωτοπόρο Παναργειακό. Το πάλεψαν Αστέρας και Βάρδα, αλλά δεν τα κατάφεραν σε Ναύπλιο και Τρίπολη αντίστοιχα.

Αν έληγε τώρα το πρωτάθλημα θα έπεφταν και οι τρεις… Πανναυπλιακός-Αστέρας Αμ/Παν. 1-0

Δόξα Ν.Μ.-Παναργειακός 0-2

Τοπικό Ποδόσφαιρο

“Καλπάζει” το Τραγανό

Ίκαροι - Κόροιβος 62-70

Κοιτάζει ψηλά!

Σε απόσταση βολή ο Άρης Σπουδαίο παιχνίδι σήμερα στη Γαστούνη Αποτελέσματα - Βαθμολογίες σε Α1, Α2, και Β >> Ó. 22 - 23

>> Ó. 20


20

p r o t i s p o r t @ p r o t i n e w s . g r

Ίκαροι Σερρών - Κόροιβος Αμαλιάδας 62-70

Α2 ΕΘΝΙΚΗ 3η αγωνιστική Ίκαροι Σερρών - Κόροιβος 62-70 Αρκαδικός - Φιλαθλητικός 71-59 Ερμής Λ.- Ηρακλής 73-70 (65-65) Αγ. Παρασκευή - Φίλιππος Β. 57-59 Καβάλα - ΑΕΚ 66-72 Παγκράτι - ΟΦΗ 66-78 Ψυχικό - Λαύριο 77-72

Βαθμολογία 1.ΑΕΚ 2.Ψυχικό 3.Κόροιβος 4.Λαύριο 5.Φίλιππος Βέροιας 6.Καβάλα 7.Ηρακλής 8.ΟΦΗ 9.Αγία Παρασκευή 10.Φιλαθλητικός 11.Αρκαδικός 12.Ερμής Λαγκαδά 13.Παγκράτι 14.Ίκαροι Σερρών

6 6 6 5 5 4 4 4 4 4 4 4 4 3

Επόμενη αγωνιστική (2/11): Φιλαθλητικός - Ίκαροι Ηρακλής - Αρκαδικός Φίλιππος Β.- Ερμής Λ. ΑΕΚ - ΚΑΠ ΟΦΗ - Καβάλα Παγκράτι - Ψυχικό Κόροιβος - Λαύριο

ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

ÂÜóåéò ãéá ìéá ìåãÜëç ðïñåßá Ο Κόροιβος πέρασε νικηφόρα μέσα από τις Σέρρες και κοιτάζει ψηλά Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Ν

έα μεγάλη νίκη, δεύτερη σερί εκτός έδρας για τον Κόροιβο, ο οποίος δεν έχει ηττηθεί μέχρι στιγμής από καμία ομάδα της Α2 τη φετινή σεζόν, μετρώντας 40 σε βάρος των ομάδων της ίδιας κατηγορίας σε κάθε επίσημη διοργάνωση, 3-0 στο πρωτάθλημα και 2-0 εκτός Αμαλιάδας. Αυτή τη φορά, βρέθηκαν στο διάβα του οι Ίκαροι Σερρών, τους οποίους οι παίκτες του Νιπεργιάλη υπέταξαν στο Σαββατιάτικο ματς, βασιζόμενοι στο καλό τους ξεκίνημα, στην άμυνα, αλλά και στον επιθετικό τους πλουραλισμό. Ο Κόροιβος είχε σε μεγάλη μέρα τον Κακλαμάνο, ο οποίος έδωσε τις λύσεις από την περιφέρεια, σημειώνοντας 16 πόντους, με τέσσερα τρίποντα. Αυτή τη φορά ο Κόροιβος ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι και δεν χρειάστηκε να κυνηγάει στο σκορ. Αν και προερχόμενοι από τραυματισμό οι Καρύδας και Τσόσιτς, τελικά αγωνίστηκαν, δίνοντας πολύτιμες λύσεις στα χέρια του Βασίλη Νιπεργιάλη. Ο Κό-

ροιβος πήγε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με προβάδισμα 2838.Οι γηπεδούχοι ανέβασαν στροφές στο δεύτερο ημίχρονο, πίεσαν στην άμυνα με αποτέλεσμα να ροκανίσουν τη διαφορά και 6? πριν το φινάλε να φέρουν το ματς στα ίσια (55-55). Ομως, ένα γκολ φάουλ του Νοέα και ένα τρίποντο ανέβασαν εκ νέου τη διαφορά για

τον Κόροιβο την οποία και διατήρησε έχει τέλους κατακτώντας τη νίκη. Τα δεκάλεπτα: 16-17, 12-21, 1914, 15-18. Ίκαροι Σερρών (Οικονόμου): Σταμπουλής 1, Δήμας 9 (1), Γεωργιανός, Λυμπερόπουλος 18 (3), Κουτίνας 8, Συμεωνίδης 10, Σιώπης 1, Τράκας, Ναούμης 8 (2), Κίντερ

Κόροιβος Αμαλιάδας (Νιπεργιάλης): Σεϊντής, Νοέας 10 (1τρ., 6 ριμπ.), Κλάδης, Καρύδας 11 (8ασ), Γκιουλέκας 6 (2), Θανόπουλος, Κακλαμάνος 19 (4), Δημάκος, Στυλιανού 8 (2), Χαρισμίδης 4 (6 ρ.), Λυμπάρης 2 (3κοψ.), Τσόσιτς 10 (4/4 διπ.). Διαιτητές: Παφίλης-ΛαζαρίδηςΘωμόπουλος

Α1 ΕΣΚΑΗ

Δύσκολοι αγώνες για Πανηλειακό και Ολυμπιονίκη Η τέταρτη αγωνιστική της Α1 ΕΣΚΑΗ διεξάγεται σήμερα και οι Πανηλειακός ΓΑΣ και Ολυμπιονίκης αντιμετωπίζουν Γλαύκο και Κεραυνό αντίστοιχα. Οι "ερυθρόλευκοι" θα προσπαθήσουν να πετύχουν την πρώτη τους φετινή νίκη στην κατηγορία απέναντι σε μία από τις καλές ομάδες της Α1, τον Γλαύκο που υποδέχονται στις 19:00 στο "Γ. Βασιλακόπουλος". Ο αντίπαλος που έχει κάνει το

"τρία στα τρία", διαθέτει έμπειρους παίκτες, ενώ έχει διατηρήσει το ίδιο σχεδόν ρόστερ τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη ο Πανηλειακός κατεβαίνει στον αγώνα με Κωνσταντόπουλο, Κιούφη και Μπακόπουλο να αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι, αλλά το πιο πιθανό είναι οι παίκτες να "σφίξουν τα δόντια" και να αγωνιστούν. Ο Ολυμπιονίκης

υποδέχεται στο κλειστό της Αρχαίας Ολυμπίας στις 21:00 ένα από τα φαβορί της κατηγορίας, τον Κεραυνό που έχει επίσης "τρία στα τρία" και διαθέτει ένα αξιόμαχο ρόστερ. Το έργο της ομάδας του Τάσου Σκίπη σαφώς και δεν είναι εύκολο, αλλά η έδρα του Ολυμπιονίκη μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Μιχάλης Δημητρόπουλος


21

p r o t i s p o r t @ p r o t i n e w s . g r

ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Την Παρασκευή ο οικονομικός απολογισμός της ΠΑΕ

Πανηλειακός

ÅâäïìÜäá… Öùêéêïý Του Μιχάλη Δημητρόπουλου

Δ

ιήμερο ρεπό είχαν το Σαββατοκύριακο οι ποδοσφαιριστές του Πανηλειακού, ύστερα από το 1-1 της Παρασκευής απέναντι στα Χανιά. Ο Πέτρος Δημητρίου, που το Σάββατο βρέθηκε στην Καισαριανή για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση Γλυφάδα - Επισκοπή, στην οποία οι "Κρητικοί" επικράτησαν με 2-0, ξεκινά από σήμερα την προετοιμασία της ομάδας για τον εκτός έδρας αγώνα με τον Φωκικό. Ο τεχνικός του Πανηλειακού μέσα στην εβδομάδα θα έχει την ευκαιρία να δει εάν θα του "λυθούν τα χέρια" με επιστροφές τραυματιών. Στις απουσίες των οποίων στάθηκε και στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής: "Ο Καραπέτσας που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από το ξεκίνημα, τελικά θα χρειαστεί να κάνει αρθροσκόπηση. Και τουλάχιστον δεν θα χρειαστεί επέμβαση αποκατάστασης χιαστών συνδέσμων. Ο Σταματής έχει υποστεί θλάση και θα λείψει 3-4 εβδομάδες ακόμα. Ο Κωνσταντινίδης, αναρρώνει, δύσκολα

να προλάβει το Φωκικό, αλλιώς τον υπολογίζουμε από την έβδομη αγωνιστική με την Παναχαική. Ο Θωμόπουλος έχει βαρύ διάστρεμμα από το ματς στην Καλλιθέα και θα δούμε πλέον από Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) πως εξελίσσεται και από πότε μπορεί να υπολογίζεται πάλι".

Ο οικονομικός απολογισμός της ΠΑΕ Την ερχόμενη Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, η ΠΑΕ Πανηλειακός προχωρά σε μία πρωτόγνωρη κίνηση, καθώς με ανακοίνωσή της προσκαλεί κάθε ενδιαφε-

ρόμενο να παρακολουθήσει τον οικονομικό απολογισμό Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο απέστειλε η Διοίκηση του Πανηλειακού. Αναλυτικά η ανακοίνωση: "Η Π.Α.Ε. ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ καλεί όλο το φίλαθλο κόσμο του Πανηλειακού για τον οικονομικό απολογισμό του 2μήνου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2013 την Παρα-

σκευή 1 Νοεμβρίου στο Λάτσειο Μέγαρο ( Δημαρχείο ) στον 2ο όροφο στην αίθουσα εκδηλώσεων στις 8:30 το βράδυ. Ομιλητής και συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Βασίλης Γκαγκάτσης Γενικός - Εκτελεστικός διευθυντής της ΠΑΕ Πανηλειακός. Σας προσκαλούμε όλους σε αυτή τη συνάντηση. Η παρουσία όλων είναι πολύ σημαντική για την ομάδα μας".

Ανακοίνωση Σ.Φ. Πανηλειακού Ακόμα μια φορά, στον αγώνα ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - Χανιά, γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα βλακώδους ενεργείας, από πλευράς των υπεύθυνων, για την τήρηση της τάξης της και ασφάλειας του αγώνα!! Σε ένα ακόμα αγώνα της αγαπημένης μας ομάδας, και ύστερα από επίδειξη απολύτως κοσμίας συμπεριφοράς, και δημιουργία φανταστικής ατμοσφαίρας, δεχτήκαμε προκλήσεις από πλευράς αστυνομίας, με αποτέλεσμα να χαλάσει, έστω και για λίγο η "γιορτή" που κάνουμε όταν αγωνίζεται η ομάδα μας!! Ύστερα από τη διεξαγωγή 6 παιχνιδιών μαζί με τον αγώνα κυπέλλου, με μεγάλη παρουσία εντός και εκτός έδρας, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό, είδαμε να μπαίνει στη θύρα μας, μια διμοι-

ρία ΜΑΤ , προφανώς με σκοπό τη διατάραξη της ηρεμίας της κερκίδας μας...! Αποτέλεσμα αυτής της ενεργείας ήταν ο εκφοβισμός, φιλάθλων μικρότερης ηλικίας, και η εξόργιση, των μεγαλύτερων σε ηλικία φιλάθλων, λόγο προσβολής της προσωπικότητας μας!! Σε αυτό το σημείο, θέλουμε να ρωτήσουμε τον υπεύθυνο των μέτρων, ποιο το νόημα μιας απρόκλητης παρουσίας των ΜΑΤ μέσα σε κερκίδα, που δεν έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, και χωρίς καν οργανωμένη παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών, έστω με την υποψία του φόβου επεισοδίων; Και ένα δεύτερο είναι, ότι θέλουμε να κάνουμε γνωστό στο συγκεκριμένο κύριο, ότι στη συγκεκριμένη θύρα, υπάρχουν παιδιά του λυκείου που έχουν σαν μόνη διέξοδο από τα υπερφορτωμένα μαθήματα το γήπεδο, άτομα με πτυχία τριτοβάθμιας εκπαί-

δευσης, οικογενειάρχες, και εργαζόμενοι, ή άνεργοι με καθαρό μητρώο και κούτελο... και κλείνουμε με μια ακόμα ερώτηση προς όλους. .. Μήπως το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη θύρα μαζεύει νέους με καθαρή σκέψη, όχι λερωμένο παρελθόν, αυτόνομους, και σιγά-σιγά φουντώνει, γιατί είναι λίγοι οι "καθαροί" χώροι πλέον, αρχίζει να ενοχλεί κάποιους, και ίσως τους φοβίζει ότι αυτούς δεν μπορούν να τους μαντρώσουν, και να τους έχουν του χεριού τους; Μήπως στη κοινή γνώμη πρέπει να περάσει ότι όλοι αυτοί είναι αλήτες, τοξικομανείς και δημιουργούν επεισόδια για ασήμαντους λόγους; ΕΜΕΙΣ ΗΜΑΣΤΑΝ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ RED BOYS ΞΕΡΟΥΜΕ!

Β' ΕΘΝΙΚΗ 5η αγωνιστική Πανηλειακός - ΑΟ Χανιά Ολυμπιακός Βόλου - Φωκικός AO Γλυφάδας - Επισκοπή Αστέρας Μαγούλας - Φωστήρας Βύζας Μεγάρων - Αχαρναϊκός Παναιγιάλειος - Καλλιθέα Ηρακλής Ψαχνών - Παναχαϊκή 2005

1-1 1-0 0-2 0-1 0-3 1-1 0-1

Βαθμολογία 1. Επισκοπή 2. Παναιγιάλειος 3. Ολυμπιακός Βόλου 4. Ηρακλής Ψαχνών 5. Πανηλειακός 6. Χανιά 7. Φωστήρας 8. Καλλιθέα 9. Παναχαϊκή 2005 10. Αχαρναϊκός 11. Φωκικός 12. Αστέρας Μαγούλας 13. AO Γλυφάδας 14. Βύζας Μεγάρων

13 13 10 10 10 8 8 7 6 4 4 1 1 0

Επόμενη αγωνιστική (03/11) Φωκικός - Πανηλειακός Αχαρναϊκός - AO Γλυφάδας Επισκοπή - Αστέρας Μαγούλας Βύζας Μεγάρων - Ηρακλής Ψαχνών Παναχαϊκή 2005 - Ολυμπιακός Βόλου ΑΟ Χανιά - Παναιγιάλειος Φωστήρας - Καλλιθέα

5, 27, 36, 38,40 11

9972772


22

p r o t i s p o r t @ p r o t i n e w s . g r

Α1 Βέρροιος 7η αγωνιστική Αποτελέσματα Ενιπέας-Χάβαρι 3-1 Ολυμπιάδα-Άρης 0-4 ΠΑΟΚ-Κουρτέσι 1-4 Σκουροχώρι-Ολυμπιακός Σ 0-1 Δάφνη-Μαγούλα 1-1 Ξενοφών-Προοδευτική 1-1 Χειμαδιό-Τραγανό 1-5 Παλαιοχώρι-Αίας ( Σ ή μ ε ρ α 15:15) Η βαθμολογία Σε 7 αγώνες Τραγανό 19-6 Άρης 12-2 Δάφνη 13-3 Ολυμπιακός Σ. 10-6 *Αίας 18-10 Μαγούλα 12-6 Χειμαδιό 11-10

19 17 15 15 13 13 11

Ξενοφών 20-12 11 Κουρτέσι 10-13 9 Ενιπέας 5-9 6 ΠΑΟΚ 10-17 6 Χάβαρι 10-19 5 Σκουροχώρι 5-10 5 *Παλαιοχώρι 6-8 5 Ολυμπιάδα 6-18 2 Προοδευτική 2-16 1 *Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο Η επόμενη Ολυμπιάδα-Ενιπέας Χάβαρι-Χειμαδιό Άρης-ΠΑΟΚ Νίκη-Παλαιοχώρι Κουρτέσι-Σκουροχώρι Αίας-Δάφνη Ολυμπιακός Σ.-Προοδευτική Μαγούλα-Ξενοφών

Α2 ACS 4η αγωνιστική Αποτελέσματα Βαρβάσαινα - Καλλίκωμο 0-5 Καβάσιλα - Ηρακλής ΠΒ 0-1 Ηλειακός Β- Πέλοπας 3-0 Μυρσιναϊκός- Λαμπέτι 5-2 Αργοναύτης - Αλφειονίδα 1-0 Αετός - Αλφειός 0-3 Ν. Απόλλων ΔΗλειακός Λεχ 1-1 Χελιδόνια - Μυρτιά (Σήμερα 15:15) Η βαθμολογία Σε 4 αγώνες Αργοναύτης 12 Μυρσιναϊκός 12

*Χελιδόνια 9 Ηλειακός Β. 9 Καλλίκωμο 7 Ηλειακός Λεχ. 7 Δουνέικα 7 Αλφειός 6 Ηρακλής ΠΒ 6 Καβάσιλα 6 Αλφειούσα 4 *Μυρτιά 3 Πέλοπας 3 Λαμπέτι 0 Βαρβάσαινα 0 Αετός 0 *Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

Β SM TΕΡΖΗΣ 4η αγωνιστική Αποτελέσματα 1ος όμιλος Πηνεία - ΑΕΚ Μακρίσια - Θρίαμβος Αγ. Γεώργιος - Νεοχώρι Θύελλα - Πήγασος Λαστέικα- Ωλενιακός Καράτουλα - Νέδας Ν. Φιγαλεία - Δόξα Ελ Ολυμπιακός Ζ- Λάνθι

0-1 1-0 2-4 4-1 1-1 2-1 2-3 2-0

2ος όμιλος Καπελέτο - Ν. Κόροιβος Ηρακλής Π- Άρης Δ Κέντρο - Καρδαμάς Λέοντες - Φίλιππος Σώστι - Πηνειακός Αχιλλέας - Εθνικός Αμ Ελπίδα Β-Πάνθηρες Αμπελόκαμπος - Γεράκι

1-5 2-1 2-1 5-2 0-0 1-0 2-0 3-0

Β' κατηγορία Σε 4 αγώνες 1ος όμιλος Δόξα Ελ. 12 Πανωλενιακός 10 10 ΑΕΚ Νεοχώρι 9 Ολυμπιακός Ζ. 9

Θύελλα Νέδας Ν. Φιγαλεία Λάνθι Πηνεία Μακρίσια Ωλενιακός Αγ. Γεώργιος Πήγασος Λαστέικα Θρίαμβος

8 7 6 4 4 4 2 1 1 1 0

2ος όμιλος Φίλιππος 9 Αμπελόκαμπος 8 Καρδαμάς 7 Άρης Δ. 7 Ν. Κόροιβος 7 Κέντρο 7 Ηρακλής Π. 6 Γεράκι 6 Λέοντες 5 Καπελέτο 4 Ελπίδα 4 Εθνικός Αμ. 3 Πηνειακός 3 Πάνθηρες 2 Σώστι 1 Αχιλλέας 0

ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

ÊáëðÜæåé ôï Ôñáãáíü Επιβλητικό διπλό 1-5 στο Χειμαδιό

Ε

ξαιρετικό πρόσωπο παρουσίασε η Νίκη Τραγανού , που επικράτησε μέσα στο Χειμαδιό του τοπικού Κεραυνού με σκορ 5-1. Έτσι με απολογισμό έξι νίκες και μια ισοπαλία στις εφτά πρώτες αγωνιστικές, η ομάδα του κάμπου οδηγεί την κούρσα στο μεγάλο τοπικό πρωτάθλημα βάζοντας τον πήχη πολύ ψηλά. Στο χθεσινό ματς, η Νίκη ήταν εξαιρετική καθαρίζοντας το παιχνίδι από το πρώτο μέρος όταν και προηγήθηκε με σκορ 0-4. Το σκορ για τη Νίκη άνοιξε ο Παναγόπουλος στο 5' με σουτ 0-1, ενώ έξι λεπτά αργότερα ο Μαρκόπουλος

με πέναλτι που κέρδισε ο Παναγόπουλος διεύρυνε το δείκτη του σκορ στο 02. Το τρίτο τέρμα για την ομάδα του Τραγανού σημείωσε ο Νικολόπουλος στο18', ενώ με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα ο Δούλος έκανε το 0-4 που ήταν και σκορ ημιχρόνου. Το Χειμαδιό που χθες παρουσιάστηκε πολύ μέτριο μείωσε στο 60' με πέναλτι του Δ. Γαλανόπουλου σε 1-4, ενώ το τελικό 1-5 διαμόρφωσε ο Παναγόπουλος μέσα σε αποθέωση για τη Νίκη που φέτος δείχνει πανίσχυρη. Χειμαδιό: Π. Μπουλούμπασης, Ν. Μπουλούμπασης, Μαραθιάς(85' Μαργαρώνης), Κατσίκης, Ξουλεής(70' Πικέας), Χριστακό-

πουλος, Γιαννακόπουλος, Ν. Κωνσταντόπουλος, Μανδαράκης(46' Αγγελακόπουλος), Αγριδιώτης, Δ. Γαλανόπουλος Τραγανό: Χρ. Ψυχογιός, Κ. Κολοτούρος, Εργκέστ,

Μπαρδούσης, Στ. Κολοτούρος, Βουρτσάνης, Δούλος, Δ. Κολοτούρος(80' Χ. Κολοτούρος), Νικολόπουλος(55' Ψυχογιός Δ), Μαρκόπουλος(65' Μπακίου), Παναγόπουλος

ΠΑΟΚ - Κουρτέσι 1-4

Δίκαιη επιτυχία Σπουδαίο διπλό για τον ΑΠΟ Κουρτεσίου μέσα στον Κακόβατο επί του τοπικού ΠΑΟΚ με σκορ 4-1, αποτέλεσμα που δίνει άλλον αέρα στην ομάδα της Βουπρασίας ενόψει της συνέχειας σε αντίθεση με τους γηπεδούχους που προχθές προβλημάτισαν. Για τον ΑΠΟΚ το σκορ άνοιξε μόλις στο 10' ο Παρασκευόπουλος 0-1, με τους γηπεδούχους να ισοφαρίζουν στο 30' σε 1-1 με τον Κανέλλο. Το ημίχρονο βρήκε την ομάδα του Κουρτεσίου να προηγείται με 1-2 χάρις σε τέρμα του Χαματάι στο 42', ενώ στο 73' ο Α. Κωστόπουλος έκανε το 1-3 βάζοντας στέρεες τις βάσεις για μια σπουδαία επιτυχία σε ένα κρίσιμο παιχνίδι. Το τελικό 1-4 διαμόρφωσε ο Παρασκευόπουλος, πέντε λεπτά πριν από το φινάλε. Οι νικητές αγωνίζονταν από το 65', με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Χαματάι με δεύτερη κίτρινη. ΠΑΟΚ: Θάνος, Γκούσκος, Α. Κουρούβανης, Σαϊνης, Νικολακόπουλος, Τριγάζης, Κωνσταντινέσκου(15' λ.τ Γουργούλης), Παναγόπουλος(46' Πρίνος), Μπάρκας, Γ. Κου-

ρούβανης(75' Μπακάλης), Κανέλλος Κουρτέσι: Σπατιώτης, Φιλιππακόπουλος(76' λ.τ Λυκουργιώτης), Χαματάι, Α.Α. Καπόνης, Π. Κωστόπουλος, Σιδηρόπουλος, Α. Κωστόπουλος, Κανελλόπουλος, Παρασκευόπουλος, Α.Σ Καπόνης(75' Γ. Καλογερόπουλος), Θ. Καλογερόπουλος(80' Κουργιαλάς).


p r o t i s p o r t @ p r o t i n e w s . g r

Δάφνη - Μαγούλα 1-1

Ε

νδιαφέρον παιχνίδι διεξήχθη προχθές στο Κουρτέσι, όπου η Δάφνη Ανδραβίδας και ο Κένταυρος Μαγούλας αναδείχθηκαν ισόπαλοι με σκορ 1-1. Αποτέλεσμα που ικανοποιεί περισσότερο τους "πράσινους" της Ωλένης, απέναντι στη Δάφνη που μέχρι τώρα είναι αήττητη στο πρωτάθλημα. Στο ματς του Σαββάτου ο Κένταυρος προηγήθηκε στο σκορ μόλις στο 7' με τον Οκόρο (0-1) ενώ στο 16' ο Χρονόπουλος είχε σουτ για τους "πράσινους" που βρήκε το κάθετο δοκάρι του Κύργιου. Η Δάφνη στο 19' ισοφάρισε σε 1-1 με ωραίο σουτ του Σωτηρόπουλου, ενώ στο 32' ο Λαμπρόπουλος είχε κεφαλιά που πέρασε λίγο άουτ για την ομάδα της Ανδραβίδας.

ÖÜóç áðü ôï ìáôò ôïõ ÓáââÜôïõ Όσον αφορά την επανάληψη η Δάφνη μπήκε πιο δυνατά, πιέζοντας για τη νίκη χάνοντας ορισμένες πολύ καλές φάσεις. Στο 48' σε φάουλ του Σωτηρόπουλου ο Τσάμπρας αντέδρασε σωτήρια, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό πάλι ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων αντέδρασε σω-

στά σε προβολή του Λαμπρόπουλου. Στο 52' νέα φάση για τη Δάφνη αλλά την κεφαλιά του Γεωργιόπουλου εξουδετέρωσε ο Τσάμπρας, ενώ στο 58' ήταν η σειρά του Κενταύρου να απειλήσει αλλά ο Οκόρο είχε σουτ που έφυγε λίγο άουτ. Στο 66' ο Σωτηρόπουλος είχε ένα πολύ καλό

ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Ολυμπιάδα - Άρης 0-4

ÌïéñÜóôçêáí âáèìïýò Του Πάνου Ηλιόπουλου

23

σουτ που "έβγαλε" ο Τσάμπρας, με τον Κένταυρο να διαμαρτύρεται "χλιαρά" στο 90' υποστηρίζοντας πως η μπάλα βρήκε το χέρι του Γιαννακόπουλου μέσα στην περιοχή. Η ομάδα της Ανδραβίδας τελείωσε το ματς με 10 παίκτες, καθώς στο 92' αποβλήθηκε με 2η κίτρινη ο Σωτηρόπουλος. Δάφνη: Κύργιος, Γιαννακόπουλος, Κλαμπάνος(86' Βάσσος), Διαμαντόπουλος, Τσίμπιτσης, Κωστόπουλος, Σωτηρόπουλος, Χοντζάι, Πετρόπουλος(76' Παπαχριστόπουλος), Γεωργιόπουλος(74' Λάβδας), Λαμπρόπουλος Μαγούλα: Τσάμπρας, Βαγγόπουλος, Ν. Χριστόπουλος(56' Τριανταφύλλης), Τσαντίλης, Τσίτσος, Ψάρρης(80' λ.τ Δημητρουλόπουλος), Κλάδης, Κωτσάκης, Οκόρο(86' Ζαφείρης), Χρονόπουλος, Κατσιώλης

Ξενοφών - Προοδευτική 1-1

Ενιπέας - Χάβαρι 3-1

Ισοπαλία στη Ζαχάρω

Δεύτερο τρίποντο

Ισόπαλοι με σκορ 1-1 αναδείχθηκαν Ξενοφώντας και Προοδευτική. Η ομάδα της Μανολάδας που παρουσιάζοντας ένα πολύ καλό πρόσωπο παίρνοντας τον πρώτο της βαθμό στο πρωτάθλημα, προηγήθηκε στο 20' με κεφαλιά του Τσιχλιά μετά από σέντρα του Πατσούρα ενώ έχασε και άλλες φάσεις με τον σκόρερ αλλά και τον Μπάρδη. Η ομάδα των Κρεστένων ισοφάρισε στο 70' με πέναλτι του Ζαπάντη. Η ποινή καταλογίσθηκε όταν σε κεφαλιά του Τσαγκάρη ο Μπιτούνης απέκρουσε τη μπάλα με τα χέρια πάνω στη γραμμή παίρνοντας την άγουσα για τα αποδυτήρια με κόκκινη κάρτα. Ο Ξενοφών είχε δοκάρι στο 40' με τον Τσαγκάρη και φάσεις με τους Μυλωνά και Β. Διονυσόπουλο στην επανάληψη. Ξενοφών: Καπιζιώνης, Πρίνος, Κωλέττης, Λώλης, Γ. Διονυσόπουλος, Μπασκόζος, Β. Διονυσόπουλος, Κουτσογιαννάκης(55' Ζαπάντης), Μυλωνάς(46' Χρονόπουλος), Παναγιωτακόπουλος(60' λ.τ Βουρλιάς), Τσαγκάρης Προοδευτική: Ρουτζαμάνης, Πατσούρας, Π. Παλούκος, Μ. Βαλογιάννης, Μπιτούνης, Κασσιάρας, Δημητρόπουλος(70' Γ. Πέρδικας), Σάμαρης Λ(46' Χαματάι), Τσιχλιάς, Μπάρδης, Τ. Βαλογιάννης.

Δεύτερη νίκη στο πρωτάθλημα για τον Ενιπέα Λαντζοϊου που επικράτησε του ΑΟ Χαβαρίου με σκορ 3-1 αποτέλεσμα που δίνει άλλον αέρα στους γηπεδούχους, ενώ οι φιλοξενούμενοι καλούνται άμεσα να συνέλθουν. Στο ματς του Σαββάτου ο Σπηλιόπουλος στο 21' έκανε το 1-0, ενώ το 2-0 σημείωσε ο Μακρής στο 65'. Ο ΑΟΧ μείωσε σε 2-1 με τον Δόση στο 70', ενώ το τελικό 3-1 διαμόρφωσε ο Στροφύλλας έξι λεπτά πριν τη συμπλήρωση του 90'. Ενιπέας: Βυτόπουλος, ,Μανοδήμος, Μπουρνέλης, Κουτσογιαννόπουλος, Μπουντόπουλος, Ν. Τεκερλέκης, Νεοφώτιστος(59' Ηλιόπουλος), Τσίγκριλας(54' Χρ. Αγγελόπουλος), Μακρής, Στροφύλλας, Σπηλιόπουλος(73' Καραγιαννόπουλος) Χάβαρι: Ρούνης, Μπίρμπας, Μαργαρώνης, Διαμαντόπουλος, Μπουντουβής, Βυθούλκας, Δόσης, Καράμπελας(76' Κοκκώνης), Γεωργίου, Ν. Αργυρόπουλος, Β. Αργυρόπουλος(46' Ζαπάντης)

“Καθάρισε” στην επανάληψη Νέα νίκη για τον Άρη Αρχαίας Ολυμπίας, που προχθές επικράτησε εκτός έδρας της Ολυμπιάδας Γουμέρου με σκορ 4-0 αποδεικνύοντας πως βρίσκεται σε αγωνιστική άνοδο το τελευταίο διάστημα. Τα ακριβώς αντίθετα ισχύουν για την ομάδα του Γουμέρου που πάλεψε για ένα ημίχρονο. Χαρακτηριστικό του ματς είναι πως και τα τέσσερα τέρματα σημειώθηκαν στο δεύτερο μέρος. Τον χορό άνοιξε ο Παπαγεωργίου στο 55' 0-1, ενώ στο 66' ο Μπρης έκανε το 0-2 για τον Άρη βάζοντας στέρεες τις βάσεις για τη νίκη. Το τρίτο τέρμα για την ομάδα της Αρχαίας Ολυμπίας σημείωσε ο Μπρης στο 80', ενώ το τελικό 0-4 διαμόρφωσε εφτά λεπτά πριν από το φινάλε ο Τζούβαλης με πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος. Η Ολυμπιάδα απείλησε στο πρώτο μέρος, ενώ από το 65' αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Αγ. Νικολόπουλου με δεύτερη κίτρινη. Ολυμπιάδα: Γρ. Νικολόπουλος, Μπίρμπας Γ., Καλαντζής(64' Διονυσακόπουλος), Αγ. Νικολόπουλος, Π. Φωτακόπουλος, Ψιχούλας, Γιαν. Φωτακόπουλος, Παπακωστόπουλος, Μαντάς(72' Κακαλής), Σίνος(75' Ροδόπουλος), Κολοβάδης Άρης: Αλεξανδρόπουλος, Γαλανόπουλος, Οικονομίδης(72' Τζούβαλης), Καρύδης, Δημητρουλόπουλος, Πανάκης, Μπρης, Αναμουρλίδης, Καπατσούλιας(46' Παπαγεωργίου), Σπηλιόπουλος(46' Αγριδιώτης), Μπακάλης

Σκουροχώρι - Ολυμπιακός Σαβαλίων 0-1

Σπουδαίο διπλό Σημαντικό διπλό για τον Ολυμπιακό Σαβαλίων που επικράτησε μέσα στο Σκουροχώρι του τοπικού Λευκού Αστέρα με σκορ 1-0, αποτέλεσμα που εδραιώνει τους "ερυθρόλευκους" στις υψηλές θέσεις. Σε ότι έχει να κάνει με τον Λευκό Αστέρα, ηττήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο ματς μένοντας πίσω βαθμολογικά. Το τέρμα που έκρινε το ματς χαρίζοντας μια σημαντική νίκη στους "ερυθρόλευκους", σημείωσε ο Ρούνης με πέναλτι στο 41' πέναλτι που κέρδισε ο Καραγιάννης. Οι νικητές πέρα από το γκολ είχαν και άλλες φάσεις με τους Χαραλαμπόπουλο, Βαρβαρέσο, Χατζηαράπη, ενώ ο Λευκός Αστέρας απείλησε με τους Ν. Σταματελάτο και Μπούτσκα. Σκουροχώρι: Τσαούσης, Δ. Σταματελάτος, Τζίφας(77' Μαργαρώνης), Βασιλακόπουλος, Μαχαίρας(70' Ακρίβος), Δ. Παναγιωτόπουλος(46' Κακαλής), Μοσχογιάννης, Παρασκευούδης, Ν. Σταματελάτος, Σπηλιωτόπουλος, Μπούτσκα Ολυμπιακός Σ: Κόλλιας, Ν. Μπουγονικολός, Κύτταρης, Καραφλός, Ρούνης, Καραγιάννης(75' Χαμζάι), Χαραλαμπόπουλος, Χατζηαράπης, Μιλοσέσκι(85' Δ. Μπουγονικολός), Παναγιωτόπουλος, Βαρβαρέσος(65' Βουρλιώτης).


24

p r o t i s p o r t @ p r o t i n e w s . g r

ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Παναρκαδικός-ΠΑΟ Βάρδας 1-0

¢ôõ÷ïé ïé “ðñÜóéíïé”… Μ

ε γκολ που σημείωσε ο Μπεντεβής στο 21΄ με κεφαλιά έπειτα από ωραία σέντρα του Χατζόπουλου, ο Παναρκαδικός λύγισε την αντίσταση του ΠΑΟ Βάρδας, με τους "πράσινους"της Βουπρασίας να τα βάζουν με την ατυχία τους καθώς έχασαν πλήθος ευκαιριών ειδικά στο δεύτερο μέρος. Μετά τη χθεσινή νίκη η ομάδα του Βαγγέλη Γούτη σκαρφάλωσε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, την ίδια ώ- Πρ οβληματισμός ρα που ο ΠΑΟ Βάρδας, παρέμεινε στους εφτά βαθμούς, με τα δυο απανωτά εμε Ντεντόπουλο, ντός έδρας ματς με Ατρόμητο και Αστέρα να θεωρούνται καθοριστικά για τη συνέχεια. πο Η "Μπάρτσα" στο χθεσινό παιχνίδι έχοντας τη συμπαράσταση περίπου 50 οπαδών της, ξεκίνησε πολύ δυνατά και στο 10' είχε σουτ με τον Δ. Τσουκαλά που έφυγε άουτ. Στο 21' ο Παναρκαδικός σημείωσε τέρμα με κεφαλιά του Μπεντεβή 1-0, με τον ΠΑΟΒ να απειλεί στο 30' αλλά ο Πασπαλιάρης σούταρε άουτ. Στο 34΄, ένα σουτ του Γαλάνη, απέκρουσε ο Καπετανάκης σε κόρνερ σε μια

καλή φάση για τους Αρκάδες.

Πλήθος χαμένων ευκαιριών Όσον αφορά το δεύτερο μέρος και ειδικότερα μέχρι το 70', η Βάρδα ήταν εξαιρετική. Στο 52' ο Ντεντόπουλος είχε τετ- τετ που έδιωξε ο Ανδριόλας κρατώντας το 1-0, ενώ οχτώ λεπτά αργότερα μετά από πάσα του Ντεντόπουλου ο Μπουλούμπασης

υ αποβλήθη

κε έχασε νέα μεγάλη για αγκωνιά ευκαιρία. Στο 68' ο Π. Πολίτης από σε αντίπαλο πλάγια ενώ μπορούσε να σουτάρει προτίμηαποβολή του σε να κόψει την μπάλα, με Ντεντόπουλου στο 92'. Ειδιτους αμυντικούς να διώχνουν κότερα ο έμπειρος επιθετισωτήρια τη στιγμή που οι Ανκός που είχε μόλις επιστρέδριτσόπουλος, Τσουκαλάς ήψει μετά από ποινή τριών αταν έτοιμη να κάνουν το 1-1. γωνιστικών αποβλήθηκε αποβλήθηκε με απευθείας Απαράδεκτη ενέργεια κόκκινη για αγκωνιά στο ΧαΝτεντόπουλου τζόπουλο. Ενέργεια απαράΜοναδικό μελανό σημείο, η δεκτη, καθώς η Βάρδα χάνει

την πιο αξιόπιστη λύση της στην επίθεση σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή. Παναρκαδικός: Ανδριόλας, Γ. Κυριακόπουλος, Μπούτας, Χατζόπουλος, Μπεντεβής, Παπαζούδης, Μουστόγιαννης ( 79΄Μέλλος), Ντινιωτάκης, (69΄Σαλαπάτας), Γαλάνης (57΄Δήμος), Σκάρος, Σκού-

φαλης ΠΑΟ Βάρδας: Καπετανάκης, Π. Πολίτης ( 64΄Ανδριτσόπουλος), Παναγόπουλος, Τσολόπουλος, Βραχνής, Τσουκαλάς, Καραχάλιος, Ανδριέλος ( 76΄Μπισμπάρδης), Ντεντόπουλος, Πασπαλιάρης ( 86΄Δ. Παναγιωτόπουλος), Μπουλούμπασης.

Μεσσηνιακός-Καλαμάτα 1-1

Πανναυπλιακός-Αστέρας Αμ/Παν. 1-0

Ισόπαλο το τοπικό ντέρμπι

Ξανά γκολ από στημένη φάση

Ισόπαλοι αναδείχθηκαν Μεσσηνιακός και Καλαμάτα στο τοπικό ντέρμπι, μπροστά σε 2.000 θεατές. Στο πρώτο μέρος η Καλαμάτα είχε μια υπεροχή και προηγήθηκε στο σκορ με πλασέ του Καραχάλιου στο 14'. Στο β' μέρος ο Μεσσηνιακός έφτασε στην ισοφάριση με γκολ του Αργυρόπουλου στο 82'.

Κόρινθος-Αχαϊκή 2-0

Πρώτη ήττα τα Καναρίνια Η Κόρινθος γκρέμισε την Αχαϊκή από την πρώτη θέσης της βαθμολογίας. Προηγήθηκε 1-0 στο 23' με τον Κερμενίδη. Η Αχαϊκή απείλησε με οριζόντιο δοκάρι του Μπουρδανιώτη (63' ). Οι Κορίνθιοι το 2-0 στο 69' με τον Κερμενίδη.

Διαμαρτύρεται ο Αστέρας για φάουλ του Τσακνάκη πάνω στον Σταματέα Είχε τις ευκαιρίες να φύγει με μια σπουδαία νίκη μέσα από το Ναύπλιο ο Αστέρας. Δεν κατάφερε να βγάλει το γκολ και σαν να μην έφτανε αυτό, πλήρωσε για άλλη μια φορά την αδυναμία του στις στημένες φάσεις. Ηττήθηκε με 1-0 και πλέον έχει χάσει πολύτιμο έδαφος, τη στιγμή που ο Πανναυπλιακός, με τη νίκη του αυτή, ξεκόλλησε από το βυθό της βαθμολογίας. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία ΓΙΑ τους "βυσσινί" ήρθε στο 59'. Ο Λυμπέρης έκανε κάθετη μπαλιά προς τον

διαμαρτύρεται για επιθετικό φάουλ πάνω στον Σταματέα. Στο 74' ο Αστέρας είχε την ευκαιρία να "απαντήσει", αλλά η κεφαλιά του Λαμπρογεώργου μετά από φάουλ έστειλε τη μπάλα λίγο άουτ.

Ï ÖÜíçò Ëáìðñïãéþñãïò ÷Üíåé ôç ìåãÜëç åõêáéñßá ãéá ôçí éóïöÜñéóç óôï 74ï ëåðôü. Λαμπρογεώργο, πρόλαβε όμως ο Κατσαούνης. Στη συνέχεια σούταρε ο Κωνσταντινίδης και ενώ η μπάλα πήγαινε στα δίχτυα πρόλαβε και έδιωξε . ο Κάπλατζης.

Το γκολ της νίκης για τον Πανναυπλιακό, σημείωσε ο Τσακνάκης στο 72' με κεφαλιά έπειτα από φάουλ που εκτέλεσε ο Ευθυμίου στο πίσω δοκάρι, με τον Αστέρα να

Πανναυπλιακός: Κατσαούνης, Καπλατζής, Τσακνάκης, Θ. Γκολέμης, Ευθυμίου, Καραμάνος, Δριμούρας, Μουσταφά, Γκολέμης, Γεωργόπουλος, Κετσέτσογλου. Αστέρας Αμ/Παν: Αντωνόπουλος, Γερασιμόπουλος, Παϊκόπουλος (46΄Βατσής), Σταματέας (80΄Παπακωνσταντίνου), Σιούλας, Κουτελιέρης, Οικονομόπουλος (75΄Αλαϊμπέου), Λυμπέρης, Κωνσταντινίδης, Παπαθεοδώρου, Λαμπρογεώργος.


p r o t i s p o r t @ p r o t i n e w s . g r

Δόξα Νέας Μανολάδας-Παναργειακός 0-2

“ÄÜãêùíáí” ïé Ëýêïé Του Σοφοκλή Φραγκογιαννόπουλου

Μ

ε τέρματα που σημείωσαν οι Αγγελόπουλος και Καπλατζής, ο Παναργειακός πέρασε νικηφόρα μέσα από τη Νέα Μανολάδα, διατηρήθηκε στο ρερτιρέ της βαθμολογίας και παράλληλα έδειξε ότι είναι μια ομάδα που κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει, καθώς παρά το ξεπερασμένο στιλ ποδοσφαίρου της, δείχνει ότι το γνωρίζει καλά και το εφαρμόζει στην πράξη με υποδειγματικό τρόπο. Αντίθετα με τον Παναργειακό, η Δόξα ήταν μια ομάδα με προβλήματα στην ανάπτυξη, μια ομάδα που δεν γνώριζε πώς ακριβώς θα πάρει αυτό που ζητούσε. Παρασύρθηκε στο παιχνίδι του αντιπάλου της, αυτά τα ασταμάτητα γεμίσματα μέσα στην περιοχή που προκαλούσαν τον πανικό και με τους αντιπάλους να μένουν ψηλά και να πρεσάρουν προκειμένου να πάρουν το ριμπάουντ και να συνεχίσουν την πίεσή τους. Έτσι φάγαμε ένα πρώτο μέρος με τη Δόξα να περνάει ελάχιστες φορές τη μεσαία γραμμή. Όποτε ανακτούσε τη μπάλα, δεν είχε τη σωστή πρώτη πάσα, με αποτέ-

ÖÜóç áðü ôï ÷èåóéíü ðáé÷íßäé

Το physical game του Παναργειακού θριάμβευσε μέσα στη Μανολάδα λεσμα να βρίσκεται και πάλι σε θέση άμυνας. Μια-δυο φορές έσπασε το αντίπαλο πρέσινγκ και έφτασε σε ένα σουτ του Νιφορόπουλου από το ύψος της περιοχής. Τα γκολ στην επανάληψη Η ομάδα του Δουβίκα, ο Παναργειακός, συνέχισε με τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού, με υπομονή, να εκμεταλλευτεί το παραμικρό λάθος της αντίπαλης άμυνας. Όπερ και εγένετο σε μια στιγμή έντονης πίεσης στο

56΄, ο Νιφορόπουλος έχασε την ισορροπία του, επωφελήθηκε ο Αγγελόπουλος και με σουτ μέσα από την περιοχή έκανε το 0-1. Το physical game του Παναρκαδικού, είχε επιβραβευτεί με τον καλύτερο τρόπο. Μάλιστα στο 70΄, το παιχνίδι έλαβε τέλος όταν σε μια αντεπίθεση, η αλλαγή του Δουβίκα, ο Καπλατζής, έκανε σε μια αντεπίθεση με νέο σουτ, το 0-2, δίνοντας ένα τέλος στο παιχνίδι. Η Δόξα στο υπόλοιπο του αγώνα προσπάθησε χωρίς

προσανατολισμό, χωρίς δυνάμεις, χωρίς ψυχολογία, να αντιδράσει, ωστόσο η προσπάθειά της ήταν χωρίς αντίκρισμα. Δόξα: Τσάκωνας, Μιχαηλίδης (73΄Κυριαζόπουλος), Μπίζος, Σανδραβέλλης (56΄Μελετίδης), Καλλιβωκάς, Δαβουρλής, Νικολόπουλος, Νιφορόπουλος, Κωστής, Σεϊτάι, Γούρμος. Παναργειακός: Μένιος, Νότης, Φλώρος, Μπόμπος, Φίλης, Παπαϊωάννου, Αγγελόπουλος (80΄Σιώκος), Λουμπαρδέας, Τριμπόνιας (55΄Κάπλατζης), Καραγκούνης (70 Ίσούφι), Μακρίδης.

25 ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

Γ' Εθνική 5η αγωνιστική Αποτελέσματα Κόρινθος-Αχαϊκή ΑΕ Καραϊσκάκης-Ένωση Ερμιονίδας Δόξα Νέας Μανωλάδας-Παναργειακός Μεσσηνιακός-Καλαμάτα ΑΕ Μεσολογγίου-Άρης Αιτωλικού Παναρκαδικός-ΠΑΟ Βάρδας Πανναυπλιακός-Αστέρας Αμαλιάδας/Πανόπουλο Εθνικός Σαγέικων-Ατρόμητος Αχαΐας Η βαθμολογία (Σε 5 αγώνες) Παναργειακός Παναρκαδικός Αχαϊκή Ερμιονίδα Καραϊσκάκης Κόρινθος Μεσολόγγι Μεσσηνιακός ΠΑΟ Βάρδας Ατρόμητος Αχαΐας Δόξα Ν. Μανολάδας Καλαμάτα Πανναυπλιακός Αστέρας Αμ/Παν Άρης Αιτωλικού Σαγέικα

13 11 10 10 10 9 9 8 7 6 5 4 4 1 1 1

Η επόμενη Καραϊσκάκης - Κόρινθος Αχαϊκή - Δόξα Ερμιονίδα - Μεσσηνιακός Παναργειακός - Μεσολόγγι Καλαμάτα - Παναρκαδικός Άρης Αιτωλικού - Πανναυπλιακός ΠΑΟ Βάρδας - Ατρόμητος Αστέρας - Εθνικός Σαγέικων

2-0 0-0 0-2 1-1 1-0 1-0 1-0 0-0


26

w w w . p r o t i n e w s . g r

Από την Παρασκευή σε πλήρη λειτουργία

Άνοιξε το Taxisnet για το επίδομα θέρμανσης

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από την Παρασκευή η λειτουργία του Taxisnet που αφορά στις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Μέσω Twitter ο γενικός γραμμαH καταβολή τέας Δημόσιων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης ενημέρωσε ότι: του επιδόματος "Το Α21 (τροποποιητικές) θα γίνεται το πολύ και το επίδομα θέρμανσης σε 20 μέρες από άνοιξε! Μπράβο σε όσους την υποβολή δούλεψαν για τις αλλαγές της αίτησης στις εφαρμογές". Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση του υπουργείου, η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται το πολύ σε 20 μέρες από την υποβολή της αίτησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις διορθώσεις στην Αίτηση-Δήλωση Α21, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Taxisnet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Στην συνέχεια, οι αιτούντες θα πρέπει να προσκομίσουν άμεσα στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ, του Δήμου κατοικίας τους, τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πλην του εντύπου Ε1) που έχουν επιλέξει κατά τη συμπλήρωση της Αίτησης-Δήλωσης Α21, προκειμένου να ελεγχθούν από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΓΑ.

Ψαλιδίστηκαν 1 Δισ. Ευρώ οι καταθέσεις το Σεπτέμβριο

Στους φόρους τα λεφτά της αποταμίευσης Υποχώρηση για τέταρτο συνεχή μήνα σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Σεπτέμβριο, με τις εκροές να προέρχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα νοικοκυριά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας την Παρασκευή. Οι ελληνικές οικογένειες απέσυραν τον περασμένο μήνα 956 εκατ. ευρώ για να καλύψουν πάγιες και τρέχουσες δαπάνες, αλλά και τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαία βάση, στα 161,35 δισ. ευρώ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΑΒ: 166 Κέντρο Δηλητηριάσεων: 210-7793777 Νοσοκομείο Πύργου: 26210-82300, 82360 Νοσοκομείο Αμαλιάδας: 26223 60100 Κέντρο Υγείας Κρεστένων: 26250 22222 Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας: 26260 22222 Κέντρο Υγείας Βάρδας: 26233 60000 Κέντρο Υγείας Γαστούνης: 26233 60300 Κέντρο Υγείας Σιμόπουλου:

Γνώμες - Ειδήσεις

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ Η κρίση έχει φέρει τα πάνω κάτω. Υπονόμευσε κάθε σαθρό διανοητικό οικοδόμημα και ακύρωσε κάθε εικονική οικονομική πραγματικότητα . Γεννάει όμως και φαντάσματα. Ορθώνει μπροστά μας, ως σκληρή πραγματικότητα, την εικόνα μιας κοινωνίας εύκολης σε απαντήσεις, ανίκανης σε αναλύσεις του πραγματικού και επιρρεπή σε ταυτίσεις του θέλω με την πραγματικότητα Ορθώνει μπροστά μας ως φαντάσματα την αθεμελίωτη ανάπτυξη, την επιφανειακή Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την τριτοκοσμική παραγωγική οργάνωση τους κράτους. Χαράσσει με τα χειρότερα χρώματα την ανύπαρκτη συλλογική αλληλεγγύη, την ανύπαρκτη πρωτογενή ελληνική (εκτός 4-5) διανόηση και την ερημιά που υποδυόταν τον πλούτο . Αυτά δεν είναι φαντάσματα. Είναι η σκληρή πραγματικότητα. Όλα αυτά, μαζί με την έλλειψη βάθους και κριτικής σκέψης του εκπαιδευτικού μας συστήματος τα τελευταία 40-50 ή και 200 χρόνια, οδήγησαν και κάποιους να βάλουν στο τραπέζι, ως λύση, τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, το Λεωνίδα, το Δαβάκη και άλλους που τίμησαν με τη ζωή τους, τη ζωή των άλλων και όλων μας. Παράγει όμως η ιστορία μέσα από τα πρόσωπα ή τα γεγονότα ιδεολογία; ΟΧΙ. Η ιστορία, ως αλληλουχία προσώπων και γεγονότων, παράγει ένα συλλογικό DNA, εμπλουτίζοντας τη φυσική κληρονομιά του καθενός μας, αλλά δεν παράγει την πρόταση αναδιανομής του πλούτου. Ο Κολοκοτρώνης και οι υπόλοιποι απελευθέρωσαν την Χώρα αλλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι για την ελληνοποίηση των Εξοπλιστικών

δαπανών . Μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε. Η ιστορία παράγει εμπειρία που μένει μόνο σε μια γενιά, αφού δεν κληρονομείται και δεν μεταβιβάζεται . Εάν η εμπειρία μεταβιβαζόταν από γενιά σε γενιά, δε θα είχαμε πολέμους. Η Ιστορία παράγει συναισθηματικές και διανοητικές αναφορές, σημεία στήριξης( όπως και η ιστορία της οικογένειας του καθενός μας), αλλά δεν παράγει πρόταση συλλογικής οικονομικής δράσης , διότι εάν συνέβαινε αυτό, όλη η Ελλάδα θα ήταν γεμάτη "Αμπελάκια" . Αυτοί λοιπόν που χρησιμοποιούν την Ιστορία ως μοχλό παραγωγής απαντήσεων στο σημερινό δράμα, καλό είναι να μπούνε στον κόπο να μας πουν πρώτα από όλα , ποιος Λαός , χιλιάδες χρόνια τώρα, διδάχτηκε ποτέ από την Ιστορία του; Εγώ με τα πέντε κολλυβογράμματα που έμαθα δεν το είδα πουθενά . Η ιστορία (με τις εκδηλώσεις της) όπως και η θρησκεία ,απλά δηλώνουν ως οφείλουμε όλοι, τον σεβασμό σε αυτούς που την έγραψαν η την εμπνεύστηκαν . Δεν δηλώνουν την πηγή του καλού η του κακού για το σήμερα.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ Πυροσβεστική Πύργου: 199 Πυροσβεστική Αμαλιάδας: 26220-

22199 Πυροσβεστική Λεχαινών: 2623022199 Πυροσβεστική Κρεστένων: 2625022199 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ Κατάκολο: 26210-41206, 41500 Κυλλήνη: 26230-26230, 92211 Πάτρα: 2610-341204

Του Αργύρη Σαλπέα σιωπηλούς αγωνιούντες , για να παραχθεί από το σήμερα η αναγκαία ιδεολογία της καθολικής συμμαχίας των ήρέμων, επαρκών, ψύχραιμων και χρήσιμων μελών της κοινωνίας, η οποία οφείλει να συνθλίψει , για να σώσει τη χώρα, τη συνεχιζόμενη ανίερη συμμαχία των ιδιοτελών ανεπαρκών μηρυκαστικών, μετρίων λαμογιών, ανικάνων να προσφέρουν οτιδήποτε πέραν των υπηρεσιών στον εαυτό τους. Σε αυτή την ανίερη συμμαχία , που οφείλουμε να συνθλίψουμε , δεν είναι μόνο Μνημονιακοί η αντιμνημονιακοί. .Είναι φρούτα όλων των κήπων της Πολιτικής ζωής. Ίσως τότε η ιστορία θα μας έχει διδάξει έστω και εμμέσως και η ιδεολογία θα έχει παραχθεί υγειώς ,και όχι με όρους ντόπινγκ χωρίς προοπτική και περιεχόμενο . Οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα δείξουν εάν έχω δίκιο η όχι..

KHΔΕΙΑ Ôïí ðïëõáãáðçìÝíï ìáò

ΙΩΑΝΝΗ του Διονυσίου ΝΑΝΟ Åôþí 70 Èáíüíôá êçäåýïìå óÞìåñá ÄåõôÝñá 28/10/2013 êáé þñá 3:00 ì.ì. åê ôïõ Éåñïý Íáïý Áãßïõ ÍéêïëÜïõ ÍÝáò Öéãáëåßáò, êáé ðáñáêáëïýìå óõããåíåßò & ößëïõò üðùò ðáñáêïëïõèÞóïõí ôçí åêöïñÜ ôïõ. ÍÝá Öéãáëåßá 28/10/2013 Ç ÓÕÆÕÃÏÓ: Áíáóôáóßá. ÔÁ ÔÅÊÍÁ: Äéïíýóéïò, ÈåïöÜíçò. ÔÁ ÁÄÅËÖÉÁ: ÁããåëéêÞ & Íéêüëáïò ÊïõêÜò, ×ñÞóôïò & ×ñéóôßíá ÍÜíïõ. ÔÁ ÁÍÉØÉÁ, ÏÉ ËÏÉÐÏÉ ÓÕÃÃÅÍÅÉÓ. ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÅËÅÔÙÍ: ÄÑÏÃÃÉÔÇÓ, Ìáíùëïðïýëïõ 58, Ôçë. üëï ôï 24ùñï: 26210-34017, 30730, 34217, 27158, 25223, ÐÕÑÃÏÓ, Êéíçôü 6944342471 Ïéêßáò: 25223

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ¼ëïõò üóïé ìáò óõìðáñáóôÜèçêáí óôï ðÝíèïò ìáò ãéá ôï ÷áìü ôçò ðïëõáãáðçìÝíçò ìáò

ΑΘΗΝΑΣ χα ΘΕΟΔ. ΒΑΛΚΑΝΑ ÅÔÙÍ 84 Èåñìüôáôá åõ÷áñéóôïýìå ÔÁ ÐÁÉÄÉÁ: ¢ããåëïò ÂáëêáíÜò, ÐáñáóêåõÞ ÊïéëéïìåíéÜôç, ÅëÝíç ÂáëêáíÜ. Ç ÅÃÃÏÍÇ: ÁèçíÜ. ÔÁ ÁÄÅËÖÉÁ ÔÁ ÁÍÉØÉÁ ÏÉ ËÏÉÐÏÉ ÓÕÃÃÅÍÅÉÓ ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÅËÅÔÙÍ Á. ÁÓÇÌÁÊÏÐÏÕËÏÓ Þ ÆÅÕÊÁÓ, ÔÇË. ÃÑÁÖÅÉÏÕ: 26210 28361 33119, ÏÉÊ. ÄÉÁÍÕÊÔ. 22283, ÊÉÍÇÔÏ: 6944296706 & 6932234896, ÊÏËÏÊÏÔÑÙÍÇ 11 ÐÕÑÃÏÓ ÇËÅÉÁÓ

26223 60400 ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Άμεση δράση Πύργου: 100 Αστ. Δ/νση Ηλείας: 26210-81730, 81731 Τμήμα Τροχαίας Πύργου: 2621081742 Αστυνομικό τμήμα Πύργου: 2621081734 Ασφάλεια Πύργου: 26210-81740 Τροχαία Πύργου: 26210-22100 Αστυνομία Αμαλιάδας: 26220-38210 Ασφάλεια Αμαλιάδας: 26220-38232

Η πηγή του καλού η του κάκου του σήμερα είμαστε εμείς και εμείς έχουμε ανάγκη άμεση και επείγουσα ενός επαναπροσδιορισμού της ατομικής και συλλογικής μας ταυτότητας σε μηδενική βάση. Διότι το χθες δεν είναι σήμερα και το αύριο δεν θα είναι σήμερα .Θα είναι διαφορετικό ,χειρότερο η καλύτερο , από εμάς εξαρτάται ,αλλά δεν θα είναι ούτε σήμερα ούτε χθες. Οφείλουμε λοιπόν πρώτα από όλα, με ιδεολογικούς όρους, δηλ.διανοητικής αναπαράστασης των πραγματικών συνθηκών σε συνδυασμό με τα υλικά ,συναισθηματικά και ψυχολογικά αναγκαία μας ,σε ατομικό αλλά πρωτίστως δε συλλογικό επίπεδο, να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους των αναγκαίων συμμαχιών με νέα κριτήρια. Κριτήρια χρησιμότητας ,αποτελεσματικότητας ανιδιοτέλειας, επάρκειας και ας αφήσουμε τις κραυγές των λαμογιών που εκμεταλλεύονταν πάντα την ιστορία (σχέδιο Μάρσαλ, εμφύλιος,22,Αθηναική Συμμαχία ,Πτώση της Κων/λης, Πολυτεχνείο κ.λπ.) να αποτελούν μια απελπισμένη ηχώ ενός καιάδα της ιστορίας. Ας δώσουμε φωνή στους

ΒΛΑΒΕΣ ΟΤΕ: 13888 ΔΕΗ: 1050 ΔΕΥΑΠ Πύργου: 26210-33702 ΔΕΥΑΠ Αμαλιάδας: 26220-23923 Επιμελητήριο Ηλείας: 26210-34154, 22541, 32225 Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πύργου: 26210-22707, 81117, 22088 Οργανισμός Εργατικής Εστίας: 26210-

34797 Μητρόπολη Ηλείας: 26210-22527 ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΤΕΛ Πύργου: 26210-20600 έως 20608 Αμαλιάδας: 26220-28892 Αθηνών: 210-5134110-1 Θεσσαλονίκης: 2310-595406 Ιωαννίνων: 26510-41248 Λεχαινών: 26230-22219 Κρεστένων: 26250-22228 Σαβαλίων: 26220-61211 Λάλα: 26240-41213 Βασιλακίου: 26240-71300 Κάμενας: 26240-71330 Γούμερου: 26210-93521 Κουτσοχέρας: 26210-61024 Μουζακίου: 26210-61220

Καράτουλα: 26210-61458 Μαγούλα: 26210-61266 Χελιδόνι: 26240-51204 Λαντζόι: 26240-69049 Νεράιδα: 26240-51350 Πελόπιο: 26240-31405 Ανδραβίδα: 26230-54225 Καβάσιλα: 26230-33202 Νέα Μανωλάδα: 26230-71374 Καρδαμάς: 26220-29560 Επιτάλιο: 26210-71448 Κυπαρισσία: 27610-22260 Ανδρίτσαινα: 26260-22239 Ζαχάρω: 26250-31219 Γιαννιτσοχώρι: 26250-61468 Φιγαλεία: 26250-41696 Βάρδα: 26230-73014 Γαστούνη: 26230-35115


ψάχνετε για... δουλειά/σπίτι/οικόπεδο/αγροτεμάχιο/επαγγελματικό χώρο/μοτοσικλέτα/έπιπλα/ηλεκτρικές συσκευές/τεχνίτη/το χαμένο σας ζωάκι/το μελλοντικό σας σύντροφο ÐÙËÇÓÅÉÓ ÁÊÉÍÇÔÙÍ Πωλείται αγροτεμάχιο 6.100 τ.μ. άρτιο και οικοδομήσιμο, αμφιθεατρικό, με θέα το πέλαγος του ιονίου,500 μ από τη θάλασσα. Περιοχή Κάστρο Κυλλήνης. τηλ: 6936 699137, 6944566837 (ΜΑ8574) Πωλείται οικεία στον Άγιο Ηλία παραθαλάσσια σε απόσταση 500μ. απο τη θάλασσα, σε τιμή ευκαιρίας.Τηλ.:6977013128, 6979 352471 (8433) Πωλείται οικόπεδο 275τ.μ επι του κεντρικού δρόμου στην Αλφειούσα άρτιο και οικοδομίσιμο. Τηλ.:6947 603003 (8429) Ζαχάρω:Πωλείται στην παραλία ΖΑΧΑΡΩΣ οικία 100 τ.μ. σε οικόπεδο320 τ.μ. με πλήρη και μοντέρνο εξοπλισμό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σε λειτουργεία λόγω αναχώρησης.120.000 Ε.Τηλ.:6981 705054 (8413) Πωλούνται δυο διαμερίσματα 90 τμ. στη Γαστούνη 200 μέτρα από το κέντρο .Τηλ.:26230 54767 (8404) Πωλείται οικόπεδο 5,746 τ.μ. στο Κολύρι εντός οικισμού όπισθεν Δημοτικού Σχολείου. Με οικοδομησιμότητα στα 800 τ.μ. με δικό του αρτεσιανό με άδεια, περίφραξη, ελαιόδεντρα και πολλά καλλωπιστικά φυτά. Πωλείται ολόκληρο ή τμηματικά. Πληροφορίες:6930 838087 (8387) Πωλούνται: αγροτεμάχιο 3.620 τ.μ. εντός οικισμού και αναδασμού στο 7ο χλμ. της Ε.Ο. Πύργου - Αρχ. Ολυμπίας. και ελαιοστάσιο 3 στρεμμάτων δίπλα στον Άγιο Δημήτριο Παλαιοβαρβάσαινας. Τηλ.: 6973 0522133 (8334)

ÅÍÏÉÊÉÁÓÅÉÓ ÁÊÉÍÇÔÙÍ Ενοικιάζεται τριάρι 75τ.μ , 2 υπνοδωμάτια ,κουζίνα, σαλόνι, χωρίς κοινόχρηστα στον πρώτο όροφο ,διώροφης οικοδομής , περιοχή Δεξαμενής .Τιμή προσιτή. Ώρες επικοινωνίας πρωινές και 16:0019:00 το απόγευμα. Τηλ 26210 28702 (ΜΑ 8600)

Ενοικιάζεται δυάρι , φρεσκοβαμμένο επιπλωμένο με κουζίνα, ψυγείο και κλιματιστικό με μεγάλη βεράντα, ηλιόλουστο στο κέντρο του Πύργου, πλησίον Εμπορικής τράπεζας και β)γκαρσονιέρα 4ου ορόφου φρεσκοβαμμένη και κλιματιστικό Τηλ.: 6932 924343, 6938 990613 (8307) Ενοικιάζονται δυάρια 50 και 70 τ.μ. αντίστοιχα επιπλωμένα με ηλεκτρικές συσκευές και χωρίς κοινόχρηστα κατάλληλα για φοιτητές και όχι μόνο.Αξίζει να τα δεις.Τηλ,:6937144851(8401) Ενοικιάζεται τριάρι 100 τ.μ. σε νεόκτιστη οικοδομή, αυτόνομη θέρμανση, 3ος όροφος, Πέλοπος και Γορτυνίας γωνία. Τηλ.: 6946 272479 (8470) Ενοικιάζεται καινούργιο διαμέρισμα 90 τ.μ. απέναντι από τη ΔΟΥ Πύργου. Τηλ.: 6934 038183 (8572) Ενοικιάζεται διαμέρισμα διαμπερές 110τ.μ. με αυτόνομη θέρμανση. Αποτελείται από καθιστικό με κουζίνα, δύο κύρια υπνοδωμάτια με μεγάλες ντουλάπες, μεγάλες βεράντες, δύο τουαλέτες και βοηθητικό χώρο (αποθήκη), στην οδό Μπελούση αρ. 6Α 1oς όροφος. Τηλ. 6936 547900 (8583) Στην Αθήνα ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στην Κυψέλη πλήρως επιπλωμένη στον 5ο όροφο, κοντά σε συγκοινωνίες. Τιμή 200€, κατά προτίμηση για εκπαιδευτικούς και στρατιωτικούς. τηλ επικ.: 6938 990613, 6932 924343.(MA8596). Ενοικιάζεται γραφείο 30 τ.μ. 2ου ορόφου, επιπλωμένο, με κλιματισμό, κουζινάκι με ψυγείο, σε άριστη κατάσταση στην οδό Λετρίνων 5, Πύργος. Πληρ. τηλ. 6976

Ενοικιάζεται δυάρι στον 2ο όροφο επιπλωμένο με κλιματιστικά,μεγάλη βεράντα,ηλιόλουστο.Κατά προτίμηση εκπαιδευτικούς,φοιτηυές,στρατιωτικούς.Στο κέντρο του Πύργου πλησίον εμπορικής τράπεζας.Τιμή λογική.Τηλ.:2621025011, 6938990613,6932924343(8435) Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 4σος όροφος επιπλωμένη,μεγάλη βεράντα,κλιματιστικό,ηλιόλουστο.Κατά προτίμηση εκπαιδευτικούς,φοιτηυές,στρατιωτικούς.Στο κέντρο του Πύργου πλησίον εμπορικής τράπεζας.Τιμή λογική. Τηλ.: 26210 25011, 6938 990613, 6932 924343 (8436) Ενοικιάζεται δυάρι ημιόροφος για επαγγελματική στέγη στο κέντρο του Πύργου . Τηλ.:2621025011, 6938990613,6932924343(8437) Ενοικιάζεται δυάρι 60 τ.μ. στη πάροδο Μπελούση απέναντι απο τα ΚΕΚ consul με αυτόνομη θέρμανση και λίγα κοινόχρηστα, σε χαμηλή τιμή. Τηλ.: 26210 32973, 6997 794912, 26210 61403, 6977 403843 (8453) Ενοιάζεται 4άρι με δύο μπάνια,διαμπερές, αυτόνομη θέρμανση στη πάροδο Μπελούση (περιοχή Πύργου) , λίγα κοινόχρηστα,χαμηλό ενοίκιο. Τηλ.:26210 32973, 6997 794912, 26210 61403, 6977 403843 (8453) Ενοικιάζεται δυάρι 50 τ.μ. στη πάροδο Μπελούση απέναντι απο τα ΚΕΚ consul με αυτόνομη θέρμανση και λίγα κοινόχρηστα, πλήρως επιπλωμένο σε χαμηλή τιμή, από 1η Νοεμβρίου. Τηλ.: 26210 32973, 6997 794912, 26210 61403, 6977 403843 (8453) 992785. Ενοικιάζεται γραφείο στην Αμαλιάδα, Καποδιστρίου και Φιλικής Εταιρείας (έναντι δημαρχείου). Ιδιοκτήτης 6977 794926 (ΜΑ 8586) Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρισμα, σε νεόκτιστη οικοδομή, με αυτόνομη θέρμανση, προσόψεως, μεγάλη βεράντα, ηλιόλουστο, χωρίς κοινόχρηστα κοντά στο κέντρο του Πύργου. Τηλ. 26213 00895 ώρες 912μ. Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 30 τμ πλησίον Επαρχείου ,επιπλωμένη , χωρίς κοινόχρηστα. τηλ 6944 755055 (ΜΑ8578) Ενοικιάζεται διαμέρισμα δυάρι στον Πύργο Ηλείας οδός Ελλήνων Ολυμπιονικών 19.Τηλ.:26210 29029, 6988 233011 (8531) ΠΥΡΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΥΑΡΙ (μια κρεβατοκάμαρα, κουζινοσαλονοτραπεζαρία) διώροφης οικοδομής, ισόγειο,πλήρης εξοπλισμένο (ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο)

αυτόνομη θέρμανση, διπλά οικολογικά κουφώματα, τζάκι, βεράντα με τέντα χωρίς κοινόχρηστα. Νέας Αρτάκης 12 πλησίον 3ου Λυκείου . Τηλ.:6971 698962 (8491) Στη Ζάκυνθο κοντά στα ΤΕΙ ενοικιάζονται γκαρσονιέρες για εκπαιδευτικούς και φοιτητές.Τηλ.:6936 327447 (8489) Eνοικιάζεται στο Κάτω Σαμικό σε κεντρικό σημείο 45τ.μ. ισόγειο διαμέρισμα,επιπλωμένο, υπνοδωμάτιο, μπάνιο , κουζίνα. Τηλ.:6974 502409 (8486) ΠΥΡΓΟΣ ενοικιάζεται τριάρι στο με 2 κρεβατοκάμαρες κουζινο-σαλονοτραπεζαρία , γωνιακό ηλιόλουστο, 1ος όροφος σε διώροφη οικοδομή με οικολογικά ανακλεινόμενα κουφώματα και αυτόνομη θέρμανση. χωρίς κοινόχρηστα, Νέας Αρτάκης 12 πλησίον 3ου Λυκείου Πύργου.Τηλ.:6971 698962 (8480) Ενοικιάζεται στη Πάτρα γκαρσονιέρα επιπλωμένη δίπλα στα ΤΕΙ. Τηλ.:6946 200460 (8472)

Ενοικιάζεται τριάρι στην Αθήνα (πλατεία Βικτώριας) 5ος όροφος, διαμπερές πλήρες επιπλωμένο, κατάλληλο για φοιτητές.Τηλ.:26215 00328, 6930 686506 (8465) Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα σε νέα οικοδομή 30τ.μ. 2ος όροφος , δίχωρη, επιπλωμένη, με αυτόνομη θέρμανση, κλιματιστικά, στη Πάτρα. Περιοχή Έξω Αγιά (πλησίον πανεπιστημίου) .Τηλ.:6973339194. Τιμή συζητίσιμη. (8466) Eνοικιάζεται διαμέρισμα 75 τ.μ. (1ος όροφος) επιπλωμένο,Δραγατσανίου 24 (έναντι Νομαρχίας) Τηλ.:6974 796644 (8438) Ενοικιάζεται ένα οροφοδιαμέρισμα 75 τμ. επί της οδού Σταχτούρη 91 με τζάκι.Τηλ.:26210 34670 (8434) Ενοικιάζεται τριάρι στην Αθήνα(πλατεία Βικτώριας) 5ος όροφος, διαμπερές πλήρες επιπλωμένο, κατάλληλο για φοιτητές. Τηλ:2105154862 και 6930 686506 (8399) Ενοικιάζεται δυάρι 50 τ.μ. σε καινούργια οικοδομή, με αυτόνομη θέρμανση στην οδό Σαρανταπόρου 4, Πύργος. Τηλ. 6936 985212 (8384) ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ,στον Πύργο, 42 τμ, 1ου ορόφου, 2 αίθουσες, πλησιον κεντρικης πλατειας, οδος Μιαουλη 1.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: 6970863245 (μονο πρωινές ώρες 9 - 12) (MA8357) Ενοικιάζεται επιπλωμένο τριάρι χωρίς κοινόχρηστα δίπλα στο ΤΕΙ Πύργου. Δεκτή η συγκατοίκηση. Τηλ.:6976 802842 (8014)

ÅÐÁÃÃÅËÌÁÔÉÊÇ ÓÔÅÃÇ Ενοικιάζονται καταστήματα α) 36 τ.μ. με wc. Τιμή: 300 ευρώ, β) 29 τ.μ. Τιμή: 220 ευρώ γ) 28 τ.μ. Τιμή: 200 ευρώ. Τηλέφωνα για πληροφορίες: 6972 871518 και 6993 095327 Eνοικιάζεται στα Λεχαινά κτίριο 180 τ.μ και πατάρια, σε κεντρικό σημείο στα Λεχαινά (ΟΔΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΝ ΛΕΧΑΙΝΩΝ) Τηλ.:6977 601313 (8309) Λεχαινά: ενοικιάζεται στην κεντρι-

Πωλείται καφέ-ουζερίί(Το Μεζεδάκι), λόγω συνταξιοδότησης.Αλφειού 29 , τηλ 6980 251588 (ΜΑ8545) Ενοικιάζεται χώρος στεγασμένος στο 3,5 χλμ Πύργου Αρχαίας Ολυμπίας Βαρβάσαινα, 1838 τ.μ. Πληροφορίες Κακαλής Κώστας.Τηλ.: 26210 44966, 6932 233357 (8490)

Ενοικιάζονται στη Ζάκυνθο σε τουριστική περιοχή 2 καφετέριες και 2 γκαρσονιέρες,όλα εξοπλισμένα με τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν.Τηλ.: 6936 327447 (8293) Ενοικιάζεται στη Ζάκυνθο ένας όροφος εμπορικού κέντρου που λειτ ο υ ρ γ ο ύ σ ε σ α ν εσ τ ι α τ ό ρ ι ο . Τ η λ . : 6936 327447 (8294)

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ επιπλωμένο διαμέρισμα με ηλεκτρικές συσκευές πλησίον Ταχυδρομείου Πύργου επίί της Μανωλοπούλου. Κατάλληλο και για γραφείο Τηλ: 6977 661970 (ΜΑ8226) κή πλατεία κατάστημα 30τ.μ Τηλ.: 6971 698962 (8283) ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στο κέντρο της Αμαλιάδας μεγάλο διαμπερές κατάστημα, δίπλα απο το Δημαρχείο, με δύο εισόδους, μία σε κεντρικό δρόμο και μία στην πλατεία που βρίσκεται το ΚΕΠ. ΤΗΛ. 26220 28540, 6972 807180, 6932 398760 (ΜΑ 8237) ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ κατάστημα 40τμ. επί της Ρήγα Φεραίου στον Πύργο με αποθηκευτικό χώρο 70τμ. Τηλ: 26210 28307-6977 930724 (ΜΑ8231) ΛΕΧΑΙΝΑ - Ενοικιάζεται κατάστημα 85 τ.μ. αυτόνομη θέρμανση, WC, τρίφατσο, κατάλληλο για γραφείο, ιατρείο, φροντιστήριο, γυμναστήριο, πιτσαρία κλπ., οδός Ελ. Δημάκη 27, πλησίον ΙΚΑ. ΤΗΛ: 6971 698962 (ΜΑ 8222)

ÌáèÞìáôá Φιλόλογος με πολυετή εμπειρία, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού (όλα τα μαθήματα), Γυμνασίου, Λυκείου (Αρχαία Ελληνικά, Νεοελληνική Γλώσσα-Έκθεση, Λογοτεχνία, Ιστορία). Εγγυημένα αποτελέσματα στην αφομοίωση της διδακτέας ύλης. Τιμές χαμηλές. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946537089

Δασκάλα παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνάσιου. Ακόμα αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών. Τιμές εξαιρετικά χαμηλές. Τηλ: 6987382354, 26220 26931(ΜΑ8601) Καθηγήτρια Ιταλικών, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Perugia παραδίδει μαθήματα ιδιαίτερα και σε γκρουπ και προετοιμάζει επιτυχώς για εξετάσεις όλων των διπλωμάτων. Τιμές προσιτές. Τηλ. 6977 698982 (ΜΑ 8587) Μαθήματα Γερμανικών, παραδίδει έμπειρος καθηγητής, όλα τα επίπεδα, τιμές προσιτές. Τηλ. 6947776058 / 6983-468489.(ΜΑ 8575) Φυσικομαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές γυμνασίου-Λυκείου. Τιμή 10 Ε την ώρα και το πρώτο δίωρο διδασκαλίας δωρεάν. Τηλ.:6979 055712 (8510) Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου .Τιμές Προσιτές τηλ.6979 132515 (ΜΑ 8568) Καθηγήτρια Φιλόλογος με πολυετή διδακτική εμπειρία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Παρέχονται προσωπικές σημειώσεις. Τιμές προσιτές τηλ. 6980 325696 (ΜΑ 8560) Καθηγήτρια Βιολογίας Απόφοιτος

Καθηγήτρια κλασικής φιλολογίας,με 5ετή διδακτική εμπερία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου μεμονωμένα ή σε γκρούπ στις περιοχές: Πύργος, Λαστέικα, Βούναργο.Αναλαμβάνει φυσικά και την προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλήνιες. Παρέχονται σημειώσεις. Τιμές λογικές.Τηλ.:6938849132(8374)

Σχολής Θετικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παραδίδει ιδιαίτερα μα2θήματα Μαθηματικά-Βιολογία Χημεία .10ετη Εμπειρία,Τιμές προσιτές .τηλ 6976 662375 (ΜΑ 8553) ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ-ΦΥΣΙΚΗ-ΧΗΜΕΙΑ παραδίδονται από καθηγήτρια με αρκετή φροντιστηριακή πείρα και μεταπτυχιακό σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Επίσης παραδίδονται μαθήματα και σε μαθητές με εκπαιδευτικές ανάγκες λόγω εξειδίκευσης και εμπειρίας και στην ειδική αγωγή. Τιμές προσιτές και συζητήσιμες. Τηλ. 6980 721370 (ΜΑ8540). Καθηγήτρια μαθηματικός παραδίδει μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου . Σε προσιτές τιμές. Τηλ. 6973 796710 (ΜΑ 8544). Απόφοιτη Παιδαγωγικού παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε παιδιά Δημοτικού. Επίσης παραδίδονται μαθήματα Ισπανικών σε πολύ χαμηλές τιμές. Το πρώτο μάθημα ΔΩΡΕΑΝ!! Τηλ.6975 600263 (ΜΑ 8538) Μαθηματικός παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τιμές προσιτές. Τηλ.:6934262131, 6981 136330 (8536) Καθηγήτρια Αγγλικών, Πτυχιούχος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και φιλολογίας του Πανεπιστημίου

Καθηγήτρια Αγγλικών με μεγάλη φροντιστηριακή πείρα παραδίδει μαθήματα σε όλα τα επίπεδα με επιτυχίες σε όλα τα πτυχία.Cambridge,Μichigan, ESD, EDI, Edexcel. Ειδικές τιμές σε αδέρφια και πολύτεκνους.Τηλ.:6979 865756(8494)

Καθηγήτρια φιλόλογος αναλαμβάνει την προετοιμασία μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου στα φιλολογικά μαθήματα στη περιοχή της Αμαλιάδας. Τιμές προσιτές. Τηλ.:6974 327887 (8503)

Αθηνών με φροντιστηριακή εμπειρία, παραδίδει μαθήματα Αγγλικών σε παιδιά και ενήλικες.(όλα τα επίπεδα) Τιμές προσιτές. Τηλ.6981 472568 (8528) Καθηγήτρια Ιταλικής φιλολογίας απόφοιτη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Τηλ.:6986 113023 (8528) Καθηγήτρια Φιλόλογος απόφοιτος Πανεπιστημίου Πατρών παραδίδει μαθήματα σε μαθητές ΔημοτικούΓυμνασίου-Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ.:6986 834517 (8526) Καθηγήτρια Γαλλικών παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ 6988 205588 (8520) Καθηγήτρια φιλόλογος Αγγλικής Γλώσσας απόφοιτη του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ με φροντιστηριακή πείρα, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού Γυμνασίου Λυκείου και φοιτητές. Τιμές προσιτές και συζητήσιμες ιδιαίτερα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους. Τηλ.:6983 949504, 26210 37235 (8516) Καθηγήτρια μαθηματικός με φροντιστηριακή πείρα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου - Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ.:6970 739384(8511) Καθηγήτρια κλασσικής φιλολογίας, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πα-

τρών παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου. Τιμές προσιτές. Τηλ.:6944 983744 (8508) Καθηγήτρια φιλόλογος πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου-ΕΠΑΛ. Τιμές προσιτές. Περιοχή Αμαλιάδας. Τηλ 6972 153993 (8505) Φυσικός αναλαμβάνει την προετοιμασία μαθητών Λυκείου με το νέο σύστημα σε Φυσική-Χημεία. Τηλ.:6942281948(8496) Φιλόλογος πτυχιούχος Πανεπιστημίου Πατρών με φροντιστηριακή εμπειρία, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου.Τιμές λογικές. Ειδικές τιμές για γκρουπ και αδέρφια.Παροχή σημειώσεων. Τηλ.:6944243549 (8500) Φυσικός αναλαμβάνει την προετοιμασία μαθητών Λυκείου με το νέο σύστημα σε Φυσική-Χημεία. Τηλ. 6942281948 Καθηγήτρια φιλόλογος παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα, σε μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου. Αναλαμβάνονται και γκρουπ 2-3 ατόμων, τιμές πολύ χαμηλές. Τηλ.:6934 265950 (8492) Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα στα μαθηματικά-φυσική-χημεία από απόφοιτο Α.Π.Θ. σε μαθητές γυμνασίου-λύκειο-ΕΠΑΛ σε λογικές τιμές. Δυνατότητα δημιουργίας γκρουπ. Τηλ.:6983 516638(8493)

Καθηγήτρια Αγγλικών με φροντιστηριακή πείρα αναλαμβάνει μαθητές και ενήλικες όλων των επιπέδων. Τιμές προσιτές.Επίσης αναλαμβάνει μεταφράσεις κειμένων. Τηλ. επικοινωνίας: 6979003850 (8472)

Μεταπτυχιακή απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών και της τεχνολογίας, παραδίδει μαθήματα σε μαθητές όλων των επιπέδων καθώς και σε φοιτητές ΑΕΙ, ΕΑΠ, ΤΕΙ. Επιπλέον παρέχεται συμβουλευτική υποστήριξη και συγγραφή πρωτότυπων πτυχιακών και διπλωματικών εργασιών. Τηλ.:6946 044304 (8482) Απόφοιτος ΑΤΕΙ Αθηνών παραδίδει μαθήματα Χημείας και Βιολογίας σε μαθητές Γυμνασίου Λυκείου. Τιμές συζητήσιμες. Τηλ.:6972716785 (8483) Φιλόλογος παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου καθώς αναλαμβάνει και την προετοιμασία μαθητών του Λυκείου. Τιμές προσιτές και κατόπιν συνεννοήσεως. Τηλ.: 6976 017837 (8476) Καθηγήτρια Γαλλικών παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα και σε γκρουπ 2 ατόμων και προετοιμάζει για εξετάσεις όλων των πτυχίων στον Πύργο.Τηλ.:6932 266843 (8479) Φιλόλογος με 15ετή φροντιστηριακή εμπειρία παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου (Αρχαία, Έκθεση, Ιστορία, Λατινικά, Λογοτεχνία). Δωρεάν παροχή σημειώσεων και επαναληπτικών διαγωνισμάτων στη περιοχή Πύργου Αμαλιάδας.Tηλ.:6932 266843 (8479) Kαθηγήτρια φιλόλογος με φροντιστηριακή πείρα παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου. Παρέχονται προσωπικές

σημειώσεις σε όλα τα μαθήματα. Προετοιμασία Πανελληνίων. Τηλ.:6973 793774 (8471) Καθηγήτρια Αγγλικών με μητρική γλώσσα την Αγγλική, παραδίδει μαθήματα σε όλα τα επίπεδα. Τηλ.:6932 043162 (8469) Φυσικομαθηματικός παραδίδει μαθήματα φυσικής-μαθηματικών-χημείας σε μαθητές γυμνασίου-λυκείου..Τιμές προσιτές.Τηλ.:6978 550387 (8459) Δασκάλα με εμπειρία παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού όλων των τάξεων. Το πρώτο μάθημα δωρεάν. Τιμές λογικές. Τηλ.:6986857327(8460) Πτυχιούχος κλασικής φιλολογίας απόφοιτος πανεπιστημίου Αθηνών παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Τηλ.:6987 706364 (8457) Καθηγήτρια Αγγλικών-κοινωνική λειτουργός παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών για όλα τα επίπεδα σε πολύ προσιτές τιμές. Τηλ.:6937080543(8442) Καθηγητής φιλόλογος παραδίδει μαθήματα σε μαθητές δημοτικού , γυμνασίου , Λυκείου. Τηλ.:6942 530185 (8439) Πτυχιούχος καθηγήτρια με εμπειρία, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών και γαλλικών σε νήπια, παιδιά και ενήλικες. Τιμές προσιτές. Προσφορές: 50% έκπτωση στη δεύτερη ξένη γλώσσα, 50% έκπτωση για το δεύτερο παιδί και 80% έκπτωση για το τρίτο. Επίσης συνεργάζεται με ειδικό λογοθεραπευτή αναλαμβάνει παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Τηλ. Επικοινωνίας: 6979 781335 (8420) Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα Ισπανικών όλων των επιπέδων,είτε μεμονομένα σε κάθε άτομο είτε σε ολιγομελή τμήματα με ειδικές τιμές.Τηλ.:6975 600263 (8414)


28

w w w . p r o t i n e w s . g r

ÆÇÔÏÕÍÔÁÉ Ζητείται ελεγκτικό προσωπικό για το ιδιωτικό ΚΤΕΟ Απαιτούμενα προσόντα : -Απόφοιτος ΑΤΕΙ/ΑΕΙ Μηχανολογίας /Ηλεκτρολογίας -Άδεια οδήγησης στις κατηγορίες Α,Β,Γ -Πιστοποιητικό ελεγκτή ελαφρών, βαρέων και δικύκλων -Πιστοποιητικό ελεγκτή ADR και ΑΤΡ. Ι.ΚΤΕΟ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ στην περιοχή στην Ανδραβίδα - Κυλλήνη. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26230 54071 , 6932 589812Email:ikteokarapanos@gmail.com (8446)

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ Ζητούνται από μεγάλη τραπεζοασφαλιστική εταιρεία άτομα επικοινωνιακά για την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων (νοσοκομειακών, συνταξιοδοτικών, ασφαλειών κατοικίας κ. α ) Παρέχεται συνδυασμός χρηματοδότησης προμηθειών και μπόνους. Γραφείο πωλήσεων Βάρδας τηλ. 26230 72145 e-mail : varda8706 @yahoo.gr (ΜΑ8561)

Ζητούνται:

Νέοι και νέες που έχουν επιλεγεί στο πρόγραμμα 18-29 ετών(voucher) ειδικότητας οικονομολόγος (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) και κοινωνικοί λειτουργοί ή κοινωνιολόγοι για την πρακτική τους άσκηση με προοπτική μελλοντικής μόνιμης απασχόλησης. Πληροφορίες: 6944782192 (ΜΑ8341) Θέλετε επιπλέον εισόδημα άμεσα και με προοπτικές εξέλιξης; Είστε δυναμικό άτομο με θέληση να πετύχεις; Εμείς σας παρέχουμε τη λύση.Εσείς παρέχετε ευκαιρία στη ζωή σας.Τηλ.:6981 750804 (8405)

Ζητείται από Επιχείρηση Παροχής Οικονομικών και Ελεγκτικών Εργασιών Πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής με κατεύθυνση Λογιστική, Ελεγκτική, Φοροτεχνική. Πληρ . 6976 869569. Και βιογραφικά στο e-mail: klampros@mhx.gr (ΜΑ 8235) ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για καφέ - ίντερνετ με ασφάλιση στη Μυρσίνη. Τηλ. επικ. 6934 599451 (ΜΑ 8595). Ζητείται κοπέλα για καφέ-ουζερί στον Πύργο. τηλ 697 5641974 (ΜΑ 8594)

Μικρές Αγγελίες

Ζητείται κοπέλα για καφετέρια Πατρών 24 Πύργος. CAFE ΑΠΑΓΚΙΟ Κιν.:6974 807041, 26210 28863 (8463) Από ξενοδοχειακό όμιλο ζητείται υπεύθυνος ξενοδοχείου με εμπειρία τουλάχιστον 5 ετών , οργανωτική και δυναμική προσωπικότητα, άριστη γνώση αγγλικών και κάτοχος ΙΧ. Βιογραφικό στο e-mail: office@epihotels.gr (ΜΑ8589) Ζητείται αρτεργάτης στην Ανδραβίδα. τηλέφωνο επικοινωνίας :697 6172482. ΜΑ(8592) Ζητείται κοπέλα με γνώσεις Η/Υ χωρίς υποχρεώσεις για εμπορική επιχείρηση στον Πύργο.Tηλ.επικοινωνίας 26210 22380 (ΜΑ 8591) Ζητείται ΟΔΗΓΟΣ με απαραίτητη επαγγελματική άδεια οδήγησης Δ'-Ε΄ Κατηγορίας, απόφοιτος Λυκείου, με υπευθυνότητα και αγάπη για τα παιδιά για πλήρη απασχόληση. Απαραίτητη προϋπηρεσία σε αντίστοιχη θέση και συστάσεις. Αποστείλατε βιογραφικό στο Fax 2103843038 ή με e-mail: ergasia.smile @yahoo.gr αναγράφοντας τον κωδικό 84. Περιοχή Κυλλήνη Ηλείας.(ΜΑ8576) Ζητείται κοπέλα να εργαστεί ως

τυλίχτρια από το “ΕΛΑ ΣΤΟ ΨΗΤΟ” στην Αμαλιάδα.Τηλ.:6975 574851 (8547) Ζητείται Ειδική παιδαγωγός.Πτυχιούχος Σχολής Ειδικής Αγωγής, με υπευθυνότητα και αγάπη για τα παιδιά, ικανότητα να διαμορφώνει σχέσεις ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά και συνεργασίας -επικοινωνίας, Γνώσεις Αγγλικών, Γνώσεις Η/Υ, Κάτοχος άδειας οδήγησης. Απαραίτητες συστάσεις.Αποστείλατε βιογραφικό με mail: ergasia.smile @yahoo.gr αναγράφοντας τον κωδικό 105. Περιοχή Κυλλήνη.(MA 8534) Ζητείται παιδαγωγός.Πτυχιούχος Σχολής Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας, με υπευθυνότητα και αγάπη για τα παιδιά, ικανότητα να διαμορφώνει σχέσεις ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά και συνεργασίας -επικοινωνίας, Γνώσεις Αγγλικών, Γνώσεις Η/Υ, Κάτοχος άδειας οδήγησης. Απαραίτητες συστάσεις.Αποστείλατε βιογραφικό με mail: ergasia.smile@yahoo.gr\ αναγράφοντας τον κωδικό 104. Περιοχή Κυλλήνη.(ΜΑ 8535) Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων γυναικών τις βραδινές ώρες φύλαξη παιδιών και οι-

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

κιακές δουλειές. Τηλ.:6934395721 (8532) Ζητείται κοπέλα με γνώσεις Λογιστικής και υπολογιστή και νεαρός με τεχνικές γνώσεις για επισκευές μηχανημάτων μαζικής εστίασης.Τηλ.: 26210 22380 (8509) Ζητούνται άτομα για ανάπτυξη δικτύου-πωλήσεων σε νέα καινοτόμα προϊόντα. Χωρίς κόστος εγγραφής, χωρίς κεφάλαιο. Προσφέρουμε πλήρη υποστήριξη-συνεχής εκπαίδευση. Τηλ.:6986 798801 (8513) Ζητείται πιστοποιημένος-η ασφαλιστικός σύμβουλος, για ασφαλιστικό γραφείο. Πληρ. τηλ. 6978 800381 (8417) Χρειάζεστε γυναίκα για βοήθεια στο σπίτι, για ανάπηρα άτομα (γιαγιά-παππού), για άτομα με προβλάματα στη κίνηση, κλπΤηλεφωνήστε στο γραφείο της κας ΝΤΟΝΑΣ να σας στείλει το κατάλληλο άτομο.Επίσης σερβιτόρες,καμαριέρες, λατζιέρες, καθαρίστριες ολοήμερες ή ωρομίσθιες.Τηλ.: 26220 40041, 6936 529012, 6988 800814 (8406) ΖΗΤΕΙΤΑΙ κοπέλα για σέρβις από καφετέρια στην Αμαλιάδα. Πληρ. 6980 671054 (ΜΑ 8359) Zητείται κοπέλα ευπα-ρουσίαστη για βράδυ στο ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ-

ΑΡΓΩ στα Μακρίσια. Τηλ.:26250 24411 (8369) Ζητείται κοπέλα ευπαρουσίαστη άνω των 18 ετών, με εμπειρία για μπουφέ στο coupa cafe στον Πύργο για απογευματινή εργασία .Τηλ.:6986 954000 (8295) Ζητείται κοπέλα εμφανίσιμη να εργαστεί σε cafe-bar στη Βάρδα.Προυπηρεσία θα εκτιμηθεί. Απαραίτητη γνώση coctail.Αποδοχές ικανοποιητικές.Τηλ.:26230 72284, 6971 552909 (8347) Μεγάλος ασφαλιστικός όμιλος που δραστηριοποιείται στις ασφαλιστικές τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες λόγω της συνεχούς ανάπτυξης στο νομό Ηλείας ζητά συνεργάτες 2540 ετών με προϋπηρεσία στις πωλήσεις. Τηλ.: 26210 29192 και 26210 34926(8275) Ζητείται κοπέλα για απογευματινή εργασία σε καφέ στον Πύργο. Τηλ.:6986 876014 (8303) Ζητείται σερβιτόρα για καφενείο. Τηλ.:6983 162555(8274) Από πρότυπο εκπαιδευτήριο ξένων γλωσσών ζητούνται καθηγήτριες /ες ξένων γλωσσών :γερμανικών, ιταλικών, γαλλικών, ρώσικων, με ωρομίσθια απασχόληση. τηλ 6975959162 (ΜΑ 8557)


/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

ÆÇÔÏÕÍ Οικονομολόγος με μεταπτυχιακό στο strategic management και με πείρα 8+ χρόνων παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας ιδιωτών και επιχειρήσεων, στρατηγικές υποδείξεις για την διαχείριση και τη διατήρηση της περιουσίας σας, συστάσεις σχετικά με τον περιουσιακό σχεδιασμό, τη μεταβίβαση περιουσίας με εύτακτο και φορολογικά αποδοτικό τρόπο, το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, τα επενδυτικά κεφάλαια, καθώς και προσωπικό φορολογικό σχεδιασμό. Τηλ επικοινωνίας 6948370012(8447) Κυρία ελληνίδα ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων και οικιακές εργασίες στον Πύργο και στα περίχωρα. τηλ επικοινωνίας 694 4695570 (ΜΑ 8603) Πτυχιούχος κοινωνική λειτουργός αναλαμβάνει φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας μέχρι 12 ετών. Εξυπηρετώ τις εξής περιοχές: Κάστρο, Κυλλήνη, Κάτω Παναγιά , Νεοχώρι , Μυρσίνη ,Λεχαινά ,Γαστούνη, Ανδραβίδα ,Βαρθολομιό. ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ . Τηλέφωνο: 698 7071339.(ΜΑ8593) Κυρία ζητάει εργασία ως εσωτερική για φύλαξη κατάκοιτων ηλικιωμένων στην περιοχή της Αμαλιάδας. Μόνο

σοβαρές προτάσεις! τηλ 6938 893511 (ΜΑ8585) Κυρία Ελληνίδα ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένης ,καθώς και παιδιών. Πρωινές ώρες, στην περιοχή του Πύργου και των γύρω χωριών. τηλ 6985 970264 (ΜΑ 8582) Κυρία ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ,παιδιών και καθαρισμό οικιών στην περιοχή του Πύργου και των γύρω χωριών.τηλ 6994 010870 (ΜΑ8581) Κυρία από Βουλγαρία ζητάει εργασία ως εσωτερική ή μη για φύλαξη ηλικιωμένων στην περιοχή της Αμαλιάδας και γύρω χωριών Πύργου. τηλ 6993 037376 (ΜΑ8580) Κυρία ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων. Περιοχές Αχαΐα μέχρι Βάρδα. τηλ 6999 407165 (ΜΑ8577) Κυρία από Βουλγαρία ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων (ως εσωτερική) στην περιοχή της Βάρδας και των Λεχαινών. τηλ 6997 517197 (ΜΑ8573) Νοσηλεύτρια αποκλειστική ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων κατάκοιτων ή μη. τηλ 6943 050759 (ΜΑ8571) Ζητώ εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων και οικιακά. τηλ 6980 379048( ΜΑ8569) Ζητώ εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων και παιδιών τηλ 6997 4361589 (ΜΑ8570) Κυρία ζητάει τετράωρη εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων εντός περιοχής Πύργου και γύρο περιχώρων, καθώς επίσης αναλαμβάνει και καθαρισμό

Μικρές Αγγελίες

μαγαζιών και γραφείων. τηλ 6978 382711 (ΜΑ8546) Κυρία ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων και οικιακές εργασίες. τηλ 6999 745793, 69472 25597 (ΜΑ 8565) Κυρία ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων και οικιακές εργασίες.τηλ 6996 715263(ΜΑ 8566) Ζητώ εργασία σε εστιατόριο, ταβέρνα, ψησταριά, ξενοδοχείο. Μόνο σοβαρές προτάσεις. τηλ 6972 261508 (ΜΑ 8567) Σοβαρή κοπέλα ψάχνει για δουλειά (σερβιτόρα ,καθαρισμό σπιτιών, φύλαξη ηλικιωμένων )στον Πύργο. Παρακαλώ μόνο σοβαρές προτάσεις τηλ.6978176449 (ΜΑ8555) Κυρία από Βουλγαρία ζητάει εργασία για οικιακές εργασίες και φύλαξη ηλικιωμένων στην περιοχή του Πύργου, από 8 -14:30 το μεσημέρι. τηλ.6981 029654 (ΜΑ8548) Κυρία από Βουλγαρία ζητά εργασία ως εσωτερική τηλ 6939 007181, 6999 898113 (ΜΑ8550) Κυρία ζητά εργασία ως εσωτερική τηλ.6940734959 (ΜΑ8551) Κυρία ζητάει τετράωρη εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων εντός περιοχής Πύργου και γύρω χωριών, καθώς επίσης αναλαμβάνει και καθαρισμό μαγαζιών και γραφείων. Τηλ 6978382711(ΜΑ8546) Κυρία Ελληνίδα έμπειρη, αποκλειστική ζητεί εργασία για 2ωρο πρωινές ώρες 8 -10 ή βραδινές 7 -11, για φύλαξη ηλικιωμένων στην περιοχή του Πύργου. τηλ 6975 707157(ΜΑ8539) Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλι-

κιωμένων ως εσωτερική στην περιοχή του Ν. Ηλείας. τηλ 6984 965618 (ΜΑ8541) Κυρία Ελληνίδα ζητά εργασία για φύλαξη παιδιών σε περιοχές μεταξύ Βάρδας έως Αμαλιάδα. τηλ 6994258736(ΜΑ8543) Κυρία ζητά εργασία περιοχή Πύργου για φύλαξη ηλικιωμένων. Τηλ.:6980 863555 (8530) Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη παιδιών , καθαρισμό μνημείων ,οικιακές εργασίες, καθαρισμό γραφείων και ότι άλλο χρειαστεί. Στη Βάρδα. Τηλ.: 6971 581388 (8523) Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων ως εσωτερική και οικιακή. Τηλ.:6971505676 (8497) Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων , περιοχή: Λεχαινά και περίχωρα.Τηλ.:6977027054 (8524) Κυρία από Βουλγαρία ζητάει εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων στην περιοχή του Πύργου. Τηλ.:6993 585490 (8498) Ελληνίδα κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών και ηλικιωμένων με εμπειρία στο χώρο.Τηλ.:6937 980738 (8502) Υπάλληλος τουριστικών επαγγελμάτων (ρεσεψιον, σερβιτόρος κλπ) ζητώ εργασία 3-4 φορές τη βδομάδα, από τέλος Σεπτέμβρη. Γνωρίζω Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά. Τηλ.:6976 079219 (8478) Καθηγήτρια αγγλικών με μεταπτ/κό & πολυετή πείρα στις τάξεις πτυχίων αναζητά εργασία σε ΚΞΓ. Κιν. 6980 420705. (8458)

w w w . p r o t i n e w s . g r

Qualified teacher of English with PG degree and long experience in teaching exam courses is seeking a position at a Centre of Foreign Languages. Pls call 6980 420705 (8458) Σοβαρή κυρία, από καλή οικογένεια και με προυπηρεσια σε παιδικό σταθμό αναλαμβάνει τη φύλαξη παιδιών, καθώς και τις οικιακές δουλειές.Μόνο σοβαρές προτάσεις.Τηλ.:6934395721(8455) Κυρία αναλαμβάνει φύλαξη ηλικιωμένων και παιδιών. Τηλ.:6949 711761(8440) Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων(όχι κατάκοιτους) στις περιοχές:Πύργου, Ζαχάρω, Κρέστενα, Αρχ. λυμπίας. Τηλ.: 6944 853360 (8432) Κυρία αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων μόνο στη περιοχή του Πύργου.Τηλ.:6979 681984 (8448) Ζητώ εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων , παιδιών και καθάρισμα.Τηλ.:6982 413156 (8450) Τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός, (απόφοιτη ΤΕΙ Αθήνας - Πολιτικών Έργων Υποδομής) με μεταπτυχιακό στη διοίκηση και διαχείριση έργου, 8ετή εμπειρία στο σχεδιασμό ιδιωτικών και δημοσίων έργων - σύνταξη προμετρήσεων, πολύ καλή γνώση Η/Υ (Αutocad 2010,Autocad Architecture 2012, MSoffice, Internet) και Aγγλικών ζητά πλήρη ή μερική απασχόληση τηλ: 6939.242400, e-mail: deleni1 @yahoo.gr (8415)

29

Νεαρός κάτοχος διπλώματος Ι.Χ. και μοτοσυκλέτας ζητά εργασία σε επιχειρήσεις ή ξενοδοχεία,ως ντελιβεράς,ψήστης, αποθηκάριος ή διανομέας. Τηλ.:6980 654632 (8402) Κυρία ζητά εργασία για σερβιτόρα ή λατζέρισα και φύλαξη ηλικιωμένων Πύργου και γύρω χωριών. Τηλ.:6978 382741(8412) Δεν έχετε χρόνο με την καθαριότητα του σπιτιού σας;Κανένα πρόβλημα...αφήστε τη λύση στα ελληνικά χέρια.Τα κορίτσια σίφουνας βγάζουν 8ωρο σε 3ωρο χωρίς να χάνετε την μέρα σας και προπαντός οικονομικά...Τηλ.:6983 705941 (8403) Νέος ζητά εργασία ως ψήστης καθώς και για ντελίβερι με δίπλωμα αυτοκινήτου και μοτοποδηλάτου με πενταετή εμπειρία.Τηλ.:6984 348380 (8388) Κυρία ζητά εργασία για φύλαξη ηλικιωμένων ατόμων. Τηλ.:6994 356828 (8379) Νεαρός αναλαμβάνει κόψιμο χορταριών με μηχανάκι δικό του, εκτός βενζίνης δικής του με 5 ευρω την ώρα.:Τηλ.:6976 873376 (8380) Σοβαρή οικογενειάρχης νέα κοπέλα ψάχνει για δουλειά ( ξενοδοχοϋπάλληλος, σερβιτόρα πωλήτρια, καθαρισμό σπιτιών, φύλαξη ηλικιωμένων)στη περιοχή του Πύργου. Παρακαλώ μόνο σοβαρές προτάσεις.Τηλ.:6984560054 (8360) Κυρία ελληνίδα ζητά εργασία για οικιακές δουλειές.Τηλ.:6934 395725 (8353)


30

w w w . p r o t i n e w s . g r

Μικρές Αγγελίες

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

ÄéÜöïñá Πωλούνται σκυλιά ράτσας Λαμπραντόρ. Τηλ.: 6984 504154 (8514)

Πωλούνται ξύλα από πορτοκαλιές και ελιές. Τηλ επικ.6978 949165(ΜΑ 8597) Για να ζεστάνετε όλο το σπίτι με καλοριφέρ χωρίς σταγόνα πετρελαίου, υπάρχει λύση. Πωλούνται : - Ξυλολέβητες 40 χιλ. θερμ. μόνο 1.200 €, 60 χιλ. θερμ. μόνο 1.300 €. - Πυρονολέβητες 40 χιλ. θερμ. μόνο 1.800 €, 60 χιλ. θερμ. μόνο 2.000 €. Τηλ. Επικοινωνίας 6981 297218, 6930 739733 (ΜΑ 8562)

Πωλούνται κυπαρίσσια σε μεγάλες ή μικρές ποσότητες. Κατάλληλα για ξυλουργικές εργασίες .τηλ 694 2779099 (ΜΑ 8602 Πωλούνται καυσόξυλα ελίτικα. τηλ επικοινωνίας 6978 799827 (ΜΑ 8599) ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΑΛΟΙΦΕΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ: Ψωρίαση, ακμή ρυτίδες προσώπου, χοληστερίνη, παχυσαρκία, πονοκεφάλους, υπερπλασία προστάτη, αιμορροΐδες, δυσκοιλιότητα, διάρροια, κατάθλιψη, αϋπνία, πέτρες χολής και νεφρών. ΠΟΝΟΥΣ: αυχένα, ώμου-χειρός, μέσης, γονάτου Με γρήγορα αποτελέσματα από έμπειρη βοτανολόγο τηλ.6976 855625 (ΜΑ 8598) Πωλείται βυτίο καυσίμων 200 λίτρων σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ. 6976 538804 (ΜΑ8588)

Πωλούνται είκοσι γίδες διαλεκτές στον Πύργο.Τηλ.:6974 001344 (ΜΑ8590) Πωλούνται κουτάβια 50 ημερών Λαμπραντόρ μαύρα-γνήσια-σπάνια τηλ 6980 295703 (ΜΑ8553) ΠΩΛΕΙΤΑΙ TABLET SAMSUNG 9 ίντσες, σχεδόν καινούριο, μαζί με τη θήκη και το πληκτρολόγιο 300 Ε. Τηλ.:6946 200460 (8556) ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ απορροφητικά μεγάλης Hp σε χαμηλές τιμές.Τηλ. 26210 44966, 6932 233357 (ΜΑ 8537) Πωλείται δάδα Ολυμπιακών Αγώνων Μοναχό 1972 σε άριστη κατάσταση. Τηλ.:6942210079 (8533) ΛΕΧΑΙΝΑ: Πωλούνται αυτόματη ζυγαριά νέα κιλών , ζαμπονομηχανή, δύο γόρδολες τρία μέτρα η καθεμία, ράφια τοίχου 18μ Χ 2,30. Τηλ.:6971 698962 (8529) Πωλούνται κουτάβια Τζάκ Ράσελ μίνι καθαρόαιμα από εξαιρετικά μορφολογικά γονείς, καθώς επίσης και κουτάβια πίτμπουλ, ποικιλία χρωμάτων, καθαρόαιμα και εμβολιασμένα. Τηλ.:6984 547823 (8525) Πωλούνται δύο σκύλες κυνηγιάρικες, ξεκινημένες.Τηλ.: 6987 9403001 (8522) Πωλείται πόνυ λευκό, αρσενικό. Τηλ.: 6973 723430. (8515) Πωλείται ηλεκτροκίνητο αμα-

ÁÕÔÏÊÉÍÇÔÁ ξίδιο κατάλληλο για άτομα με ειδικές ανάγκες, άριστης ποιότητας, καινούριο. Τιμή προσιτή. Τηλ. επικοινωνίας :πρωί 9 με 2 και απόγευμα -10. 26210 23382 (8504) Πωλείται κουκούλα πολυεστερική με παράθυρα και πόρτα για ΝΙSSAN D21 και D22 κατάλληλο για κυνηγούς, ψαράδες και αγρότες. Τηλ.:6978 949165 (8488) Πωλείται εξοπλισμός επιχείρησης με τουριστικά είδη στην Αρχαία Ολυμπία κάτω από το ξενοδοχείο ILIS. Παναγιώτης. Τηλ.:6974133527 (8487) Πωλείται πλήρης σειρά ελαιωργικών μηχανημάτων δύο και τριών φάσεων από πρώτο χέρι.Πωλούνται όλα ή και ξεχωριστά.Τηλ.:6977 637598 (8462) Πωλείται αγγλικό σέτερ 6 μηνών λευκό-πορτοκαλί.100Ε. Τηλ.: 6936 868645 (8456) Πωλείται πλατφόρμα 4 μέτρων για τρακτερ με ανατροπή. Τηλ:6944 418676 (8445) Χάθηκε δίπλωμα γεωργικού ανελκυστήρα στν περιοχή Ανεμοχωρίου.Όποιος το βρεί να επικοινωνήσει στο τηλ.:6984 455928 (8416) Πωλείται μέλι γνήσιο παραγωγής μας. Τηλ.: 6972 864270 (8355) Πωλείται ρυμουλκούμενη καντίνα. Τηλ.: 6973 383980 (ΜΑ8340) ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ μεταχειρισμένα ελαστικά όλων των τύπων σε τιμή ευκαιρίας. Τηλ: 6939 854628-6977 647059 (ΜΑ8250) ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ λυκόσκυλα από εξαιρετικά μορφολογικά γονείς με τα PEDIGREE. Πληρ. Τηλ. 6972 034076 (ΜΑ 8227)

Πωλείται peugeot scooter jet force 125 με όλα τα service.Τιμή συζητήσιμηΤηλ. :6945661936 (8265) Πωλείται MERCEDES μοντέλο 123, χρονολογίας 1985 ,2000cc ,extra μηχανή 123/2000cc τηλ 6974 905646(ΜΑ8559) Πωλείται VW Γκόλφ Μανχάταν Μοντέλο 1992,1600 cc ,τιμή 650€ τηλ.6977 659672 (ΜΑ 8554) Πωλείται ΤΟΥΟΤΑ AURIS 1,6-124ΗΡ μοντέλο 2008, FULL EXTRA. Τηλ.:6947891058(8517) Πωλούνται μηχανή deutz turbo

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΚΗΠΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΑΦΙΑ. ΤΗΛ. 6984768540, (ΜΑ 8268)

intercooler κατάλληλη για τρακτέρ και θεριζοαλωνιστικές μηχανές και I.X Suzuki atos, 1000 cc, σε τιμές προσιτές. Τηλ 6937094199 Πωλείται μηχανή δρόμου - YAMAHA FZR-600-100HP σε υπεράριστη κατάσταση με foul service και full extra. Τιμή 1,250 Ε, ευκαιρία. Τηλ.:6980295703 (8467) Πωλείται αυτοκίνητο BMW-316175HP υπεράριστο - χρώμα άσπροπέρλα - 6 κύλιδρο - πολλά extra,super ευκαιρία.Τιμή 3,000 Ε. Τηλ.: 6980 295703 (8468) Πωλείται OPEL VECTRA 1998 υδραυλικό τιμόνι αερόσακος οδηγού ηλεκτρικά παράθυρα ABS ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές A/C 167,500κμ 800 Ε. Πωλείται MAZDA 323 F 1998 υδραυλικό τιμόνι, ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικές κλειδαριές αερόσακος οδηγού συνοδηγού 1000 Ε. Τηλ.:2621036806(8368) Πωλείται Peugeot 307 cc cambrio 1.600 2005 μοντέλο σε άριστη κατάσταση, χρώμα ανθρακί, service αντιπροσωπεία , φυλλάσεται σε γκαράζ. Τιμή 5,800 συζητίσημη. Τηλ.:6978949165(8306) ΠΩΛΕΙΑΤΙ BMW X3 μοντέλο 2007

(μαύρο με μπεζ σαλόνι) 2000cc πρ'ωτο χέρι. Τηλ: 6984523741 (ΜΑ 8221) ΠΩΛOYNTAI Renault kangoo και peugeot 106 και Opel Astra station Diesel 1.700cc. ΤΗΛ. 6979020651 (ΜΑ8190) ΠΩΛΕΙΤΑΙ ALFA ROMEO μοντέλο 2002 φουλ-έξτρα, μαύρο χρώμα, αγρατζούνιστο, φυλασσόμενο σε κλειστό γκαράζ. Μόνιμος 1600cc ΤΙΜΗ 3.350 ευρώ, ιδιώτης. ΤΗΛ. 6973424925 (ΜΑ8179) Πωλείται κλούβα VW TRANSPORT '94 μοντέλο, 2400cc DIESEL μακριά καρότσα. ΤΙΜΗ 2.500€. Τηλ. 6946874959(ΜΑ8162) ΠΩΛEIΤΑΙ Ford Maveric, μοντέλο 2005, 2261cc ατρακάριστο. Δεκτός έλεγχος από την Ford τιμή 7.000€. Τηλ: 2621044966-292496932233357-6944 989840 (ΜΑ8084) Πωλείται TOYOTA AVENSIS 2005 μοντέλο, 120.000 χιλιόμετρα, 1600 κυβικά, φουλ εξοπλισμό σε αρίστη κατάσταση.Τηλ 6945582556(8392) Πωλείται CITROEN C3 μοντέλο 2002,μεταχειρισμένο,δεκτός έλεγχος, τιμή.:3000Ε (συζητήσιμη). 26210 36806(8441)

BEST MOTORS ΛΟΥΤΑΣ ΕΓΓΥΗΜΕΝΑ ΜΕΤΑXΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ÁËÖÅÉÏÕ 38, Ýíáíôé Lidl

SCODA OCTAVIA 1.4 16V 2007 με 35000 χλμ πρώτο χέρι αντιπροσωπείας 5θυρο, με 12μηνη εγγύηση σα καινούριο προσφορά.

GRANDE PUNTO MAYΡO ΤΟΥ

HYUNDAI ACENT 1300CC 1996 με ac Υδρ. - τιμόνι, ηλεκτρικά παράθυρα 104,000 χλμ πρώτο χέρι άριστη κατάσταση, ατρακάριστο 1990Ε

OPEL CORSA 1245 DIESEL 18-607 91.000 χμ book service 5πορτο full extra 6990ευρώ

2008 ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 98000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ 5 ΘΥΡΟ ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΙΜΗ 6990 ΕΥΡΟ

FIAT FIORINO ΜΕ ΨΥΚΤΙΚΟ ΘΑΛΑΜΟ 1997, 1400 CC 1.750E

AUTO SAME ΛΑΜΠΡΟΠ0ΥΛΟΣ

ÁÃÑÏÔÉÊÁ ÅÔÏÉÌÏÐÁÑÁÄÏÔÁ ÓÅ ÊÁËÅÓ ÔÉÌÅÓ 1) MAZDA 4X4 1 ½ CAB ´99 diesel 7.300E 2) FORD RANGER 2008 åëëçíéêü 1 ½ CAB, 13.500E

3) MITSUBISHI L200 2000 4X4 4ðïñôï, 7.800E 4) ÍÉSSAN NAVARA 4X4 1 ½ CABINA 2007,174HP, 13500E 5) NISSAN NAVARA 4X4 4ðïñôï 2000 7.300 Å

FIAT PUNTO SPORTING 1240CC , A/C, Υ/Τ 2ΠΟΡΤΟ, ΖΑΝΤΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 1,990Ε

L 200 2004 TDI 4X4 MΙΑΜΙΣΗ ΚΑΜΠΙΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

SEAT CORDOBA 1996 1.400CC ΜΕ ΚΤΕΟ ΚΑΙ ΤΕΛΗ 450Ε

Hyundai 100 2001 πετρέλαιο διπλά λάστιχα MITSUBISHI μηχανικά 110000χμ 330 καρότσα 5450 ΕΥΡΟ

BEST MOTORS ΛΟΥΤΑΣ RENAULT KANG00 1200cc, μοντ. 2006 full extra, ανοιγόμενες πλαϊνές, συρόμενες πόρτες, 5.300Ε

SMART μαύρο 1000cc ελληνικό 71HP αυτόματο - σειριακό, υδρ. τιμόνι, ηλεκτρ. παράθυρακλειδαριές, ζάντες αλουμινίου, a/c, πρώτο χέρι, άριστο, 7.490Ε

FIAT PUNTO λευκό 1400cc, 11ος 2008, πρώτο χέρι, clima, ABS,αερόσακους, ηλ. παράθυρα-κλειδαριές, 5πορτο. Προσφορά 5.200Ε

ΤΗΛ.: 26210 30116, 6945227761

ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΗ 6 -12 μηνες ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΟ SITE: www.car.gr/bestmotors

SMART DIESEL 799CC 44.000KM, 2009 ΜΑΙΟΣ,ABS, AIR BAGS,ΑΥΤΟΜΑΤΟ, ΖΑΝΤΕΣ ΑΛΟΥΜΙΝΟΥ, 7,450Ε

ΛΑΪΚΕΣ

Cinema

Βαρθολομιό

SKODA FABIA 1200cc μοντ. 2009 full extra, 5.200Ε

ΤΟΥΟΤΑ COROLLA ασημί 1.600cc, 6τάχυτο, 120HP, a/c,υδρ. τιμόνι, airbags, ζάντες αλουμινίου όλα ηλεκτρικά, 3.500Ε

ALFA ROMEO GT 1800cc, μοντ. BMW 330i 2900cc, μοντ. 2008, full extra, δερμάτινο ηλεκτρικό 2005 ΑLCANTARA σαλόνι, full σαλόνι ελληνικής αντιπροσωextra, καινούργια λάστιχα, πείας , 24.000χλμ., βιβλίο φιμέ παράθυρα, ζάντες σέρβις, 19άρες ζάντες, 19.900E αλουμινίου, 7.000Ε KENTΡΙΚΟ: ΑΛΦΕΙΟΥ 69, ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ (έναντι EXPRESS SERVICE)YΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ: ΑΛΦΕΙΟΥ 23 έναντι S.M. LIDL, Τηλ.: 2621 400389, κιν.: 6976-642004, 6979-677766 –glampropoulospyrgos@yahoo.grΠλήρης γκάμα των αυτοκινήτων θα βρείτε στo www.auto-same.gr

ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΡΑΚΤΕΡ - ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Όλες οι τιμές διαπραγματεύσιμες…

ΟΡΦΕΑΣ ΠΥΡΓΟΣ

Καιρός αίθριος. 15°C έως 22°C. Άνεμοι ασθενείς βόρειοι και στη συνέχεια ασθενείς δυτικοί έως 2 μποφόρ.

TERRIOS 1999, 1300CC, A/C, Υ/Τ, 3,450 ε

Α΄ΠΡΟΒΟΛΗ: “CΑPTAIN PHILLIPS” ΩΡEΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 19:30, 22:00 “PRISONERS” ΩΡEΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 21:45 ΠΑΙΔΙΚΌ “BΡΕΧΕΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ 2” 3D ΩΡEΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 18:10,20:00 “ΕΓΩ Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ” ΩΡEΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα 17:45

CINEMA AMAΛΙΑΔΑ ΕΓΩ, Ο ΑΠΑΙΣΙΟΤΑΤΟΣ 2" ΩΡΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 17:15 “BΡΕΧΕΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ 2” ΩΡΕσ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 17:45 “PRISONERS” ΩΡEΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 19:00,21:45 “CΑPTAIN PHILLIPS” ΩΡEΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ: 19:30, 22:00


Ιατροί

/ ÄåõôÝñá 28 Ïêôùâñßïõ 2013

w w w . p r o t i n e w s . g r

31

ÉáôñéêÜ - ÐáñáúáôñéêÜ ÅðáããÝëìáôá ΜΑΙΕΥΤΗΡΕΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ÐÅÔÑÏÐÏÕËÏÓ ×Ñ. ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÓ

ÅÍÁÑÎÇ ÍÅÏÕ ÉÁÔÑÅÉÏÕ

ÓÐÕÑÏÐÏÕËÏÓ ×. ÍÉÊÏËÁÏÓ

ÌÁÉÅÕÔÇÑÁÓ ×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ ÃÕÍÁÉÊÏËÏÃÏÓ ÄÝ÷åôáé ìå ñáíôåâïý ÄåõôÝñá - ÐáñáóêåõÞ Ðñùß: 9.00 Ýùò 1.30 Áðüãåõìá: 17.30 Ýùò 20.30 (Åêôüò ÔåôÜñôçò áðüãåõìá) Ìáíùëïðïýëïõ 46 / 2ïò Ïñïöïò Ðýñãïò Ôçë./Fax.: 26210 32010, êéí.: 6972 857 557

Eéäéêüò Oñèïäïíôéêüò D.D.S, MED, Dent , Dipl. Orth. Åéäéêåõèåßò Ðáíåðéóôçìßïõ Frankfurt Ì. Ãåñìáíßáò Ðôõ÷éïý÷ïò Ðáíåðéóôçìßïõ Giessen Ãåñìáíßáò ÈåìéóôïêëÝïõò & Ì. ÁëåîÜíäñïõ 1 (Ýíáíôé ÏÔÅ) Ðýñãïò Çëåßáò Ôçë.: 26210 30004 fax: 26210 30024 e-mail: nspyrospoulos@hotmail.com

***

ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ÅÍÁÑÎÇ ÍÅÏÕ ÃÕÍÁÉÊÏËÏÃÉÊÏÕ ÉÁÔÑÅÉÏÕ

Aðüóôïëïò Ã. Ðáôñßêéïò

ÌáéåõôÞñáò - ÷åéñïõñãüò Ãõíáéêïëüãïò (ô. éáôñüò Á´ÌáéåõôéêÞò êáé ÃõíáéêïëïãéêÞò ÊëéíéêÞò Ðáíåðéóôçìßïõ Áèçíþí Íïó. ÁëåîÜíäñá) Êéí.: 6936 086168

Ãåþñãéïò Í. ÐëÜêáò

ÌáéåõôÞñáò - ×åéñïõñãüò Ãõíáéêïëüãïò (ô. éáôñüò Á´ÌáéåõôéêÞò êáé ÃõíáéêïëïãéêÞò ÊëéíéêÞò Ðáíåðéóôçìßïõ Áèçíþí Íïó. ÁëåîÜíäñá) Kéí.: 6975 618740  Ðáñáêïëïýèçóç êõÞóåùí õøçëïý êéíäýíïõ Õðïãïíéìüôçôá - ÉVF Ðáèïëïãßá ôñá÷Þëïõ, êïëðïóêüðçóç Åììçíüðáõóç - ïóôåïðüñùóç Ëáðáñïóêüðçóç ñïìðïôéêÞ ÷åéñïõñãéêÞ Ðáèïëïãßá ìáóôïý ÐáéäéêÞ / ÅöçâéêÞ Ãõíáéêïëïãßá ÄÝ÷ïíôáé êáôüðéí ñáíôåâïý. ÙñÜñéï: ÄåõôÝñá - ÐáñáóêåõÞ 9.00-13.30ì.ì., 17.00-21.00 Äéåýèõíóç: Êáóôüñ÷ç 1 êáé 28çò Ïêôùâñßïõ (ÊåíôñéêÞ Ðëáôåßá) Ô.Ê. 27100 ÐýñãïòÔçë.: 26210.32016, fax: 26210.32017, email: info@2care.gr

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ

ÅÍÁÑÎÇ ÍÅÏÕ ÏÄÏÍÔÉÁÔÑÅÉÏÕ ÓÔÏ ÊÁÑÁÔÏÕËÁ

ÄÉÏÍÕÓÉÏÓ ÂÁÓÉËÅÉÏÕ ÓÔÁÓÉÍÏÐÏÕËÏÓ ÐÔÕ×ÉÏÕ×ÏÓ ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏÕ ÁÈÇÍÙÍ ÄÅ×ÅÔÁÉ: ÊáñÜôïõëá ðñùß 9.00-13.00ì.ì. êáé áðüãåõìá ìå ñáíôåâïý Ôçë.: 26210 -61182, êéí. 6980-619614 Ðåëüðéï: ÄÝ÷åôáé ìüíï ìå ñáíôåâïý Ôçë.: 26240-31472, 6976-023365

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

ÐÅÔÑÏÓ ÊÙÍ ÓÐÉÍÏÓ ×åéñïõñãüò Óôüìáôïò

Ðôõ÷éïý÷ïò Ðáí/ìßïõ Èåóóáëïíßêçò

DDS, MSc ×ÅÉÑÏÕÑÃÉÊÇ ÓÔÏÌÁÔÏÓ ÅÌÖÕÔÅYÌÁÔÁ, ÁÊÔÉÍÏËÏÃÉÁ Ô. Ðåôñïðïýëïõ 12 & Êïêêßíïõ, 2ïò üñïöïò Ðýñãïò Çëåßáò, Ôçë. 26210 34600 Fax: 26210 34166

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

ÅÍÁÑÎÇ ÍÅÏÕ ÉÁÔÑÅÉÏÕ

ÖÙÔÇÓ ÁÍ. ÌÐÁ×ÏÕÑÏÓ

Eéäéêüò Oñèïäïíôéêüò D.D.S, MED, Dent , Dipl. Orth. ÏÑÈÏÄÏÍÔÉÊÇ ÃÉÁ ÐÁÉÄÉÁ ÊÁÉ ÅÍÇËÉÊÅÓ ÙÑÅÓ ËÅÉÔÏÕÑÃÉÁÓ ÉÁÔÑÅÉÏÕ ÄÅÕÔÅÑÁ Ýùò ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ ÐÑÙÉ 9.00 -13.00 ÁÐÏÃÅÕÌÁ 16.00- 20.30 ÓÁÂÂÁÔÏ ÊÁÔÏÐÉÍ ÑÁÍÔÅÂÏÕ ÌÁÍÙËÏÐÏÕËÏÕ ê' ÃÊÏÔÓÉÍÁ 12 ÐÕÑÃÏÓ ÇËÅÉÁÓ Ôçë. Fax.: Éáôñåßïõ 26210-25959 Êéíçôü ôçë.: 6978222848 e- mail: fotismpaxouros@yahoo.com ***

ÅÍÁÑÎÇ ÍÅÏÕ ÉÁÔÑÅÉÏÕ

ÊÁÍÅËËÁ Ä. ÊÑÁÍÉÔÇ

ÃÍÁÈÏ×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ Ðôõ÷éïý÷ïò ÉáôñéêÞò & ÏäïíôéáôñéêÞò Ó÷ïëÞò Á.Ð.È. Åéäéêåõèåßóá óôç ÓôïìáôéêÞ & ÃíáèïðñïóùðéêÞ ×åéñ/êÞ óôï Ã.Í.Á. “Ï Åõáããåëéóìüò”  ÓôïìáôéêÞ ×åéñïõñãéêÞ - Åìöõôåýìáôá  Ôñáýìá ðñïóþðïõ  ×åéñïõñãéêÞ ðñïóþðïõ êáé ôñá÷Þëïõ Ìáíùëïðïýëïõ & Ãêïôóßíá 10, Ðýñãïò Çëåßáò Ôçë. 26213 01410, 6940 409071 e-mail:nkraniti@yahoo.gr

ΟΥΡΟΛΟΓΟΙ

ËÅÏÍÁÑÄOÐÏÕËÏÓ ÉÙÁÍ. ËÅÙÍIÄÁÓ ×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ ÏÕÑÏËÏÃÏÓ ÙÑÅÓ ËÅÉÔÏÕÑÃÉÁÓ: 10:00 - 14:00, 18:00 - 20:00 ÔÅÔÁÑÔÇ ÁÐÏÃÅÕÌÁ ÊÁÉ ÓÁÂÂÁÔÏ ÐÑÙÉ ÌÅ ÑÁÍÔÅÂÏÕ ÄÅÊÔÁ ÔÁÌÅÉÁ Ìáíùëïðïýëïõ & Ðñïýóóçò 2 (1ïò üñïöïò-Üíùèåí ÄÏÕ) Ðýñãïò Çëåßáò 27100 ôçë./fax 2621300481, êéí. 6974149524 e-mail: leoleonardopoulos@yahoo.com

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ ÍÅÏ ÏÖÈÁËÌÉÁÔÑÅÉÏ

ÄÇÌÇÔÑÉÏÓ ×. ÌÉÊÅËÏÐÏÕËÏÓ

ÐÔÕ×ÉÏÕ×ÏÓ ÐÁÍÅÐ. ÁÈÇÍÙÍ 28çò ÏÊÔÙÂÑÉÏÕ 5 - ÐÕÑÃÏÓ (Êåíôñ. Ðëáôåßá) ÐÑÙÉ: ÄÅÕÔÅÑÁ - ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ 9-2 ì.ì. ÁÐÏÃÅÕÌÁ: ÊÁÈÇÌÅÑÉÍÁ 6-8 ì.ì. (ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ ÁÐÏÃÅÕÌÁ ÌÅ ÑÁÍÔÅÂÏÕ) ÔÇË. 26210-33990, êéí. 6942217262

MIKΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ

ÊÙÍÓÔÁÍÔÉÍÏÓ ÈÅÏÄ. ÓÁÌÁÍÔÁÓ ÉÁÔÑÏÓ ÌÉÊÑÏÂÉÏËÏÃÏÓ (ÂÉÏÐÁÈÏËÏÃÏÓ) ô. Éáôñüò Íïóïêïìåßïõ Ðáßäùí "Ç ÁÃÉÁ ÓÏÖÉÁ" *Áíáëýóåéò - ÁéìáôïëïãéêÝò, Âéï÷çìéêÝò -ÁíïóïëïãéêÝò, ÏñìïíïëïãéêÝò Áéìïëçøßåò - Íåïãíþí, Âñåöþí - Ðáßäùí, Åíçëßêùí *ÓðåñìïäéÜãñáììá *Åëåã÷ïò õðïãïíéìüôçôáò Ôçë. Éáôñåßïõ: 26211 01379 - Êéíçôü: 6944 637365

ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ Dr. ÊÙÓÔÁÓ É. ÁËÅÎÁÍÄÑÏÐÏÕËÏÓ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ - ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

τ. Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικού Τομέα ΓΝΑ “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” Μανωλοπούλου & Γκοτσίνα 10 άνωθεν “ΓΕΡΜΑΝΟΣ” Δέχεται με ραντεβού: 10π.μ.-55μ.μ Τηλ.: 26210-331410, & 6970 019031

Πύργος: Βαρδαμίδης Νικόλαος, Ερμού 2, 26210 34655 (εφημερεύει-διανυκτερεύει) Αμαλιάδα: Βλαγκούλης Πέτρος Αρχ. Ηλιδος 17, 26220 27979 (εφημερεύει-διανυκτερεύει) Παναγοπούλου Αικατερίνη, Ερμού 49 26220 28290, (εφημερεύει-διανυκτερεύει) Βάρδα: Μάρκος Αλέξανδρος 26230-71988 Κρέστενα: Σπυρίδης Αργυρός 26250 22806) Ανδραβίδα: Κορομηλάς Νικόλαος 26230 54714

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΙ NIKOËÁÏÓ Ð. ÓÁÑÁÍÔÇÓ

×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ ÙÔÏÑÉÍÏËÁÑÕÃÃÏËÏÃÏÓ ÓÔÑ. ÓÉÓÉÍÇ & ÅË. ÂÅÍÉÆÅËÏÕ 1 ÃÁÓÔÏÕÍÇ ÇËÅÉÁÓ Ô.Ê. 27300 ÔÇË.: 2623400580 - ÊÉÍ.: 6979784020

ÍÉÊÏËÁÏÓ ×ÁÑÄÁÓ

×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ Ù.Ñ.Ë. ÄÝ÷åôáé êáèçìåñéíÜ áðü 8 ð.ì. - 1.30 ì.ì. êáé 6.00 ì.ì. 8.00 ì.ì. áðüãåõìá ðëçí ÔåôÜñôçò êáé ÓáââÜôïõ Åñìïý 5, ôçë. 26210 29239, Êéí.: 6945232529

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ

Äñ. ÃÅÙÑÃÉÏÓ Ð. ÊÏÕÑÅÁÓ

ÏÑÈÏÐÅÄÉÊÏÓ ×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ ÄéäÜêôùñ Ðáíåðéóôçìßïõ Ðáôñþí Êïêêßíïõ 12-14 & ÆáÀìç 1ïò üñïöïò (ðëçóßïí Äçì. ÐÜñêïõ), Ðýñãïò ôçë: 26210 35800 Êéí.: 6932566996 ¿ñåò ëåéôïõñãßáò ÊáèçìåñéíÜ Ðñùß: 8:30 - 13:30 Áðüãåõìá: Êáôüðéí ñáíôåâïý 18:00 - 20:30 Ðëçí ÔåôÜñôçò

ÅÕÁÃÃÅËÏÓ Ã. ÖÙÔÅÉÍÏÐÏÕËÏÓ

×ÅÉÑÏÕÑÃÏÓ ÏÑÈÏÐÅÄÉÊÏÓ ô.Åð. Åðéìåë. Ã.Í. Ðáßäùí “ÊáñáìáíäÜíåéï” ÐáéäïïñèïðáéäéêÞ ÁèëçôéêÝò êáêþóåéò Ôñáõìáôïëïãßá ÐáèÞóåéò óðïíäõëéêÞò óôÞëçò Ïóôåïðüñùóç ÅêöõëéóôéêÝò ÐáèÞóåéò Óéóßíç 165 - Ãáóôïýíç (Ýíáíôé ÊÝíôñïõ Õãåßáò) ÔÞë.:(26230) 35336 êéí.:693 2304243

ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΙ

ÅÍÁÑÎÇ ÍÅÏÕ ÍÅÕÑÏËÏÃÉÊÏÕ ÉÁÔÑÅÉÏÕ

ÌÁËÁÌÙ (ÔÅÍÉÁ) Äçì. ÖÑÉÌÁ Éáôñüò - Íåõñïëüãïò ÄÝ÷åôáé êáèçìåñéíÜ ÐÑÙÉ: 8.30 - 13.30 ÁÐÏÃÅÕÌÁ: 17.30 - 20.30 (ðëÞí ÔÅÔÁÑÔÇ - ÐÁÑÁÓÊÅÕÇ áðüãåõìá ìüíï ìå ñáíôåâïý) Ìáíùëïðïýëïõ 63 - Ðýñãïò Ôçë. 26210 30918, Êéí.: 6944735548 e-mail:malfri@otenet.gr

ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤEΣ

Ó×ÉÆÁ ×. ÌÁÑÉÁ

Πτυχιούχος ΑΤΕΙ ΠΑΤΡΩΝ Κινητοποίηση σπονδυλικής στήλης και άκρων Myofascial therapy Αθλητικές κακώσεις Νευρολογικές παθήσεις Αναπνευστική και ορθοπεδική Φ/Θ Κατ’ οίκον θεραπείες Δεχόμαστε ασθενείς του ταμείου ΕΟΠΥΥ (δηλ. ΙΚΑ, ΟΠ ΑΔ- ΤΥΔΚΥ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) Ωράριο λειτουργίας: Πρωί: 8.30 - 13.30 Απογ.: 17.30 - 20.30 Κοκκίνου 12-14 2ος όροφος ΠΥΡΓΟΣ Τηλ.: 26210 33730, κιν.: 6939369774 e-mail: mariasxiza@yahoo.gr

ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ÍÉ×ÙÑÉÔÇ ÅËÅÍÇ

Øõ÷ïëüãïò Ðáíåðéóôçìßïõ Áèçíþí *ÓõìâïõëåõôéêÞ óôÞñéîç ðáéäéþí êáé åíçëßêùí *ÁôïìéêÞ øõ÷ïèåñáðåßá äéáôáñá÷þí Üã÷ïõò, êáôÜèëéøçò, öïâéþí *ÐñïâëÞìáôá óõìðåñéöïñÜò ðáéäéþí êáé åöÞâùí *ÁðïêáôÜóôáóç ìáèçóéáêþí äõóêïëéþí *ÅíçìÝñùóç êáé åðáããåëìáôéêüò ðñïóáíáôïëéóìüò Ôçë. Ãñáöåßïõ: 26220 24822 Êéí.: 6937 146439 Äéåýèõíóç ãñáöåßïõ: ÊáñáúóêÜêç 6, ÁìáëéÜäá

ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΙ ÂÁÓÉËÅÉÏÓ Ã. ÐÉÔÓÁÓ

ÅÉÄÉÊÏÓ ÁËËÅÑÃÉÏËÏÃÏÓ ÐÁÉÄÙÍ & ÅÍÇËÉÊÙÍ ÄÉÐËÙÌÁÔÏÕ×ÏÓ ÅÕÑÙÐÁÚÊÇÓ ÁÊÁÄÇÌÉÁÓ ÁËËÅÑÃÉÁÓ ÊÁÉ ÊËÉÍÉÊÇÓ ÁÍÏÓÏËÏÃÉÁÓ ÉÁÔÑÅÉÏ: Åë. ÂåíéæÝëïõ 12 - ÁìáëéÜäá 2ïò üñïöïò ÔÇË.: 26220 20044, ÊÉÍ.: 6972 220229 Å-mail:vasiliospitsas@yahoo.com

Πελόπιο:Διαμαντόπουλος Βασίλειος 26240 31489 Γαστούνη:Κυπριώτης Παναγιώτης 26230 32715 Λεχαινά Λευκαδίτη Γεωργία 26230 22686 Τραγανό Κωνσταντίνου Διονύσιος 26230-61006 Αρχαία Ολυμπία Παπαβασιλείου Δημήτριος 2624022000 Βαρθολομιό Μακρυδήμα Χαραλαμπία Α. Παπανδρέου 28, 26230 41241

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ

ÖÙÔÏÐÏÕËÏÕ ÅÕÁÃÃÅËÉÁ

Ëïãïðáèïëüãïò - Ëïãïèåñáðåýôñéá ÌÝëïò ôïõ Óõëëüãïõ Ëïãïèåñáðåõôþí ÅëëÜäïò Åéäßêåõóç: ÅéäéêÝò ÌáèçóéáêÝò Äõóêïëßåò - Äõóëåîßá ÄåêôÜ üëá ôá áóöáëéóôéêÜ ôáìåßá Äéåýèõíóç: Ìáíùëïðïýëïõ & Ãêïôóßíá 11 Ðýñãïò Ôçë.: 26210 20468 - Êéí.: 6977 454339 e-mail:midiaeva@yahoo.gr

ÆÁ×ÁÑÏÕËÁ ÄÉÏÍ. ÁÂÑÁÌÏÐÏÕËÏÕ ÐÔÕ×ÉÏÕ×ÏÓ ÔÌÇÌ. ËÏÃÏÈÅÑÁÐÅÉÁÓ Á.Ô.Å.É. ÐÁÔÑÙÍ ÌÅËÏÓ ÓÕËËÏÃÏÕ ÅÐÉÓÔÇÌÏÍÙÍ ËÏÃÏÐÁÈÏËÏÃÙÍ ËÏÃÏÈÅÑÁÐÅÕÔÙÍ ÅËËÁÄÏÓ ÅÐÉÓÔÇÌÏÍÉÊÏÓ ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ ÊÅÊÕÊÁÌÅÁ ÍÏÌÏÕ ÇËÅÉÁÓ ÄÝ÷åôáé ìå ñáíôåâïý ÍÅÁ ÄÉÅÕÈÕÍÓÇ - Ìáèéïý 5, Ðýñãïò ÄåõôÝñá - ÐáñáóêåõÞ, ôçë.: 26210 34610 / 6971 993126 Óýìâáóç ìå üëá ôá ôáìåßá

ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΟΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÁÊÇÓ ÅÊÐÁÉÄÅÕÓÇÓ

ÊÝíôñï ËÏÃÏÈÅÑÁÐÅÉÁÓ ðáéäéþí, åöÞâùí, åíçëßêùí ÅÑÃÏÈÅÑÁÐÅÉÁ - ÅÉÄÉÊÇ ÁÃÙÃÇ - ØÕ×ÏËÏÃÉÊÇ ÕÐÏÓÔÇÑÉÎÇ ÓÕÌÂÏÕËÅÕÔÉÊÇ ÏÉÊÏÃÅÍÅÉÁÓ - ÌÁÈÇÓÉÁÊÇ ÕÐÏÓÔÇÑÉÎÇ

ÐÁÍÁÃÉÙÔÇÓ ×Ñ. ÓÔÁÈÏÐÏÕËÏÓ

ËÏÃÏÐÅÄÉÊÏÓ - ËÏÃÏÐÁÈÏËÏÃÏÓ Ð.Å. DIPLOMA ÅÉÄÉÊÇÓ ÁÃÙÃÇÓ ÐÔÕ×ÉÏÕ×ÏÓ ÈÅÑÁÐÅÕÔÇÓ ÃÉÁ ÁÔÏÌÁ ÌÅ ÅÉÄÉÊÅÓ ÁÍÁÃÊÅÓ ÐÁÍÅÐÉÓÔÇÌÉÏÕ ÅÎÙÔÅÑÉÊÏÕ (Speech and Language Pathologist) ÌÝëïò ôïõ Ðáíåëëçíßïõ Óõëëüãïõ Ëïãïðåäéêþí, ÌÝëïò ôïõ Åëëçíéêïý Óõëëüãïõ ãéá ôçí Áöáóßá, ÌÝëïò ôçò ÅëëçíéêÞò åôáéñåßáò Äõóëåîßáò, ð. Åðéóôçìïíéêüò ÓõíåñãÜôçò ÊÅÊÕÊÁÌÅÁ Í. ÇËÅÉÁÓ ÅÑÃÁÓÉÁÊÇ ÅÌÐÅÉÑÉÁ ÓÅ ÊËÉÍÉÊÅÓ ËÏÃÏÈÅÑÁÐÅÉÁÓ ÔÏÕ ÅÎÙÔÅÑÉÊÏÕ ÊÁÉ ÊÅÐÅÐ ÈÅÓÓÁËÏÍÉÊÇÓ Åéäéêüò óôç äéÜãíùóç èåñáðåßá äéáôáñá÷þí Ëüãïõ, ÖùíÞò, Ïìéëßáò, ÁêïÞò, Åðéêïéíùíßáò, ÃñáöÞò, ÁíÜãíùóçò ÄÅ×ÅÔÁÉ ÌÅ ÑÁÍÔÅÂÏÕ Óýìâáóç ìå üëá ôá ôáìåßá Óõíåñãáóßá ìå üëåò ôéò éáôñéêÝò åéäéêüôçôåò 28çò Ïêôùâñßïõ êáé Ìéáïýëç 1 Ðýñãïò (Â' Ïñïöïò) Ôçë./fax: 2621033880, 2625022285, Êéíçôü: 6977905430

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΙ ÁÐÏÓÔÏËÏÐÏÕËÏÕ ÁËÅÎÁÍÄÑÁ

ÄÉÁÉÔÏËÏÃÏÓ-ÄÉÁÔÑÏÖÏËÏÃÏÓ -Ðôõ÷éïý÷ïò Á.Ô.Å.É. Èåó/íßêçò - ÅîåéäéêåõìÝíç óôéò äéáôñïöéêÝò äéáôáñá÷Ýò êáé ôçí ðá÷õóáñêßá (NCFED) - ÅðéóôçìïíéêÞ óõíåñãÜôçò ôçò ïìÜäáò Ìed-Nutrition - ÌÝëïò ôçò ¸íùóçò Äéáéôïëüãùí/Äéáôñïöïëüãùí ÅëëÜäïò ÄÝ÷åôáé ìå ñáíôåâïý: Ðñùß: êáèçìåñéíÜ Áðüãåõìá: Ôñßôç, ÐÝìðôç,ÐáñáóêåõÞ Äéåýèõíóç: Êïõñïãéáííïðïýëïõ 33 (ÁìáëéÜäá) Ôçë: 26220 38380 Êéí: 6937239362 www.apostolopoulou.gr, alnutric@gmail.com

KYTTAΡΟΛΟΓΟΙ ÓÏÖÉÁ ÊÁÔÓÁÑÏÕ - ÁËÔÁÍÇ

ÉÁÔÑÏÓ ÊÕÔÔÁÑÏËÏÃÏÓ ô. Éáôñüò Áíôéêáñêéíéêïý Íïóïêïìåßïõ Áèçíþí «ÁÃÉÏÓ ÓÁÂÂÁÓ»  Ôåóô ÐáðáíéêïëÜïõ ÊõôôáñïëïãéêÝò åîåôÜóåéò ðôõÝëùí, ïýñùí & õãñþí ÐáñáêåíôÞóåéò ïñãÜíùí (èõñåïåéäïýò, ìáóôïý, ëåìöáäÝíùí, óéåëïãüíùí ê.ë.ð.) ÉÁÔÑÅÉÏ ÄåëçãéÜííç 17, ÁÌÁËÉÁÄÁ Ôçë. éáôñ.: 26220-38360, Êéíçôü: 697-2305520

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ ÓÁËÉÌÐÁ ÍÉÊÏËÁÏÓ

ÅÉÄÉÊÏÓ ÃÁÓÔÑÅÍÔÅÑÏËÏÃÏÓ ÃÁÓÔÑÏÓÊÏÐÇÓÅÉÓ - ÊÏËÏÍÏÓÊÏÐÇÓÅÉÓ ÊÁÈÇÌÅÑÉÍÁ 9-2 ðñùß, 6-8 áðüãåõìá åêôüò ÔåôÜñôçò, ÐáñáóêåõÞò ÄÅËÇÃÉÁÍÍÇ 23 (1ïò üñïöïò, ÁÍÙÈÅÍ ÊÔÅË) ÁÌÁËÉÁÄÁ - ÔÇË.: 26220 38060


ΔΕΥΤΕΡΑ

"Κανείς δεν φτιάχνει την ιστορία ούτε τη βλέπει να γράφεται, όπως δεν βλέπει κανείς το χορτάρι να μεγαλώνει"

28

Μπορίς Πάστερνακ, 1890-1960, Ρώσος συγγραφέας, Νόμπελ 1958

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

Γέμισαν το Επαρχείο μέλη και φίλοι του Παραρτήματος Πύργου Ο

λοένα και περισσότεροι κάτοικοι του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής στηρίζουν το έργο του Παραρτήματος Πύργου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα πριν λίγες ημέρες που δεκάδες μέλη και φίλοι βρέθηκαν στο Καφέ Επαρχείον για να αποδείξουν και έμπρακτα τη διάθεσή τους να βρεθούν δίπλα στα μέλη και το έργο που επιτελούν. Πρόκειται για τον καθιερωμένο πλέον καφέ που προγραμματίζουν οι εθελόντριες του Παραρτήματος του Πύργου που

συνεχίσουν να δίνουν το "παρών" στις Εθνικές Επετείους και θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο πλευρό του πάσχοντα συνανθρώπου με όποιο τρόπο μπορούν. Βάσω Κοκκινογένη

είχαν την ευκαιρία να βρεθούν όλες μαζί και να προγραμματίσουν τις επόμενες δράσεις τους. Η συμμετοχή των εθελοντριών στη σημερι-

νή παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης και τα μέλη του Παραρτήματος δήλωσαν ότι όσο θα έχουν δυνάμεις θα

28 οκτωβριου 2013  

Proti tis ilias

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you