Page 1

Nr 2/2015

Ohoj

Nyheter från Poseidon Travel

Den marina resebyrån

Expedition till Antarktis, den vita skärgården vid världens ände Antarktis är en storslagen, orörd kontinent - 10 ggr större än Frankrike, Tyskland och Spanien tillsammans, omsluten av kalla havsströmmar och drivis, bitvis täckt av 2000 meter djupt islager. En hänförande, vit vildmark, utan människor men bebodd och besökt av miljontals pingviner, sälar, valar och många andra djurarter. Vi seglar i kölvattnet efter de historiska upptäcktsresandena in i Weddelhavet där Sir Ernest Shackeltons fartyg Endurance krossades och där den svenske polarforskaren Otto Nordenskjöld blev infrusen med sitt fartyg Antarctic 1901. Vi reser dock tryggt med Hurtigrutens expeditionsfartyg M/S Fram. Ombord lever vi komfortabelt och under dagarna till havs kan vi lyssna till intressanta föredrag om de stora upptäcktsresorna och de platser vi ska besöka. Följ med på den intressanta expeditionen mellan den 25/1 och 14/2 2016. Vi flyger till Buenos Aires där vi bor två nätter och ser staden innan vi flyger till Eldslandet. Expedi-

..... fortsättning på sid 2

Dags att boka vinterns långkryssning

Inför vintersäsongen 2015-16 har vi flera spännande och intressanta temaresor. Vi arrangerar bl.a. en nyårskryssning utefter den arabiska halvöns kust med besök på platser som det annars inte är så lätt att resa till. Vidare har vi en kryssning runt Sydamerika från Chile till Buenos Aires, med många spännande anlöp. På det östra halvklotet har vi också flera exotiska kryssningar; från Sydney till Nya Zeeland, både till nordön och sydön. En annan kryssning går från Hong Kong och ner utefter Vietnams vackra kust. På närmare håll har vi en expeditionskryssning till Svalbard och Lofoten. Läs mer om dessa temakryssningar på sidan 3 och på poseidontravel.se/temaresor.

Segling är inte bara för seglare Kanske tror du att segling inte är något för dig om du inte har erfarenhet? Segling är något som alla kan och ska uppleva. De ”rutinerade” seglarna hyr sin båt och seglar själva men det finns många andra varianter. Man kan t.ex. hyra sin segelbåt med besättning t.ex. en skeppare och kanske också en kock. Då kan man koppla av och njut av seglingen med förvissning att du alltid hamnar i rätt lunchvik och i den bästa kvällshamnen. Våra skeppare är alla erfarna och välutbildade med stor lokalkännedom. Du kan delta i seglingen så mycket du själv vill och har goda chanser att utveckla din egen färdighet. Många väljer skeppare även om man är erfaren, speciellt i tropiska farvatten där det kan vara både svårt och kännas osäkert att hitta in mellan öar och korallrev. Se också skepparen som en guide som bor i landet och kan öarna utan och innan. Du får på köpet en helt annan upplevelse och lär känna områdets natur och kultur på ett annorlunda och djupare sätt. Väljer ni att ha en kock ombord får ni den maximala avkopplingen – ni kan koncentrera er på att ha semester och samtidigt bli serverade alla måltider ombord.

Cabin Charter Ett annat sätt att segla är att boka Cabin Charter. Då får du en hytt på en större segelbåt/katamaran med besättning. Det kan liknas vid en segelkryssning; du behöver inte delta i seglingen (om du inte vill) och kan njuta fullt ut av seglingen. Du kommer att lära känna andra trevliga människor som också valt Cabin Charter på din båt. Cabin Charter kan du få på de alla våra destinationer i världen. Kontakta oss för mer utförlig information.

I år arrangerar vi två unika gruppresor till Fjär�ran Östern och Indien. Vi reser med lyxiga Azamara Club så det blir två exklusiva kryssningar med komfort, underhållning, mat och service utöver det vanliga. Kan du, så måste du följa med på en eller båda dessa upplevelser. Bilden är från restaurangen på Royal Clipper Segelkryssning med Star Clippers Det mest komfortabla och exklusiva sättet att segla är med Star Clippers eller något annat av våra mäktiga segelfartyg. Det är som att resa med ett kryssningsfartyg men här är det ett mindre fartyg med endast ca 150 passagerare - och vi seglar varje dag. Den som vill får delta aktivt i seglingen och hjälpa till med arbetet på däck. Stämningen ombord blir speciell och intim, man lär snabbt känna många andra gäster och besättningen. Hela däcket är som en stor balkong, här är man gärna hela dagarna och även under en stjärnklar kväll efter en gourmetmiddag. Det finns all komfort ombord, bekväma hytter, utsökt mat, underhållning och aktiviteter. Vi arrangerar årligen flera tema/gruppresor med Star Clippers i Medelhavet, Västindien och över Atlanten.

Eskadersegling är bäst......sid 2 Temakryssningar......sid 3 Kanalbåt för alla......sid 4 www.poseidontravel.se

Star Clippers......sid 4


Hög tid att boka din segling i Västindien

höst/vinter/vår 2015-16. Du får bättre pris på hyra och flyg. Vi kan segling i Västindien sedan mer än 30 år tillbaka, och kan hjälpa dig med att planera drömresan oavsett var du vill segla: - Virgin Islands, starta från Tortola (BVI) eller St Thomas - Leeward Islands, starta från St Martin eller Antigua - Windward Islands, starta från Guadelope, Martinique eller St Lucia - Grenadinerna, starta från St Lucia, St Vincent eller Grenada Vi hjälper er med att boka flyg, hotell, transfer, ordna proviantering och boka båt med eller utan besättning. Vi har ett flertal båtmodeller att välja bland. Om du vill söka dig utanför de vanligaste seglingsområdena ovan, så kan vi även erbjuda segling i Belize, Mexico eller Puerto Rico. Varje område och ö i Västindien har sin egen speciella och oftast våldsamma historia från tiden då kolonialmakterna Spanien, Frankrike, England och Holland slogs om öarna. Man eftersträvade kontroll över sjöfarten från Central- och Sydamerika och dess rikedomar. Också Sverige gjorde ett försök att etablera sig i området under åren 1784-1878 då

ön St Barthélemy var svensk koloni. Tanken var att hamnen Gustavia, uppkallad efter Gustav III som förhandlade till sig ön från Frankrike, skulle bli en lysande affär som tullfri hamn på rutten till Europa. Vi har själva under 30 års seglingar besökt alla Västindiens seglingsområden från Cuba’s orörda skärgård i väster till Grenadinera längst i söder skaffat den erfarenhet som krävs för att kunna arrangera din egen drömsegling i hyrd båt. Det bästa är att här kan du segla året om. Läs mer om våra seglingsparadis på hemsidan www. poseidontravel.se/vastindien Där kan du se priser och även reservera båt online.

Antarktis...fortsättning fr. sid 1: tionen utgår från Ushuaia, som är världens sydligaste stad. Vi kommer att angöra Falklandsöarna, Sydgeorgien och Sydorkneyöarna innan vi når Antarktis. Platser med dramatisk historia, unikt djurliv och vacker natur. Färdledare på expeditionen är Carina och Erling Matz som är väl förtrogna med Antarktis. - Det är trettio år sedan vi första gången kom hit ner. Då blev det närkontakt med vikval och nyfikna hakremspingviner. Vi beundrade stora vandringsalbatrosser som svävade ovanför havsytan och vi rundade Kap Horn i en fyra och en halv meter lång gummibåt. Det hade ingen gjort tidigare. Sedan dess har det blivit två seglingar ner till Antarktis – dock inte i gummibåt. Starkaste minnet från Antarktis är möte med knölvalar. Vi satt i en ribbåt och var så nära att vi hade ögonkontakt med det gigantiska, graciösa däggdjuret. Kontakta oss för utförlig information om detta fantastiska äventyr! Paketpris från 98.900 kr/pers.

Eskadersegling är det roligaste I sommar är det det 30:e året som vi arrangerar segling med charterbåtar i varmare farvatten. I Turkiet har vi tillsammans med Kryssarklubben arrangerat eskadersegling de senaste 11 åren. I år omfattar seglingen två eskadrar med 10 dagars segling för varje. Med 10 dagars segling får vi mer tid att stanna på intressanta platser och kan koppla av på ett helt annat sätt. Eskaderprogrammen avslutas med två dagar i Antalya. Den första eskadern utgår från Göcek den 19/9 och avslutas i Kas den 30/9 med hemresa från Antalya den 2/10. Den andra eskadern utgår från Kas den 30/9 och avslutas i Göcek den 10/10 med hemresa 12/10 från Atnalya Vi kommer att disponera samma 5 båtar för max 30 personer under båda eskadrarna. I vanlig ordning har vi skepparmöte vid niotiden på morgonen och under dagen är det fri segling till dagens hamn. Dagsetapperna är lagom långa. Det är olika karaktär på de hamnar och platser vi kommer att möta. Från en vik med en restaurang och en brygga till litet större samhällen och någon stad.

Dagens och gårdagens historia är närvarande överallt och att uppleva Turkiet är som den yppersta historie- och kulturlektion. Frukost och lunch brukar vi äta ombord men på kvällen går vi till någon bra restaurang. Det turkiska köket anses tillhöra de bästa i Medelhavet.

Nyhet: Vin- och kulinarisk eskadersegling i Kroatien Kusten och öarna kring Split är seglarnas paradis med många moderna marinor och charmiga hamnar. Navigationen är enkel och väder och vindar bjuder sällan på några överraskningar. Sammantaget är det ett behagligt område fullt av vänliga människor som är angelägna att välkomna alla turister och seglare. Här anordnar Sunsail i år två eskaderseglingar med fokus på mat och vin. Den första startar 6 juni och den andra 19 september. Båda är med en veckas segling. Rutten blir Trogir utanför Split- Solta - Vis - Hvar - Brac och åter till Togir och det kommer att bli många båtar i eskadern med seglare från flera olika länder. Vi kommer att besöka vingårdar med

www.poseidontravel.se

vinprovning, goda restauranger samt se och höra om lokal kultur och historia. På öarna Vis och Hvar gör vi en intressant utflykt. Är ni ett sällskap som vill hänga med på eskaderseglingen, så ordnar vi en båt som passar i storlek och komfort. Är ni ett par eller du själv, så bokar vi in er på en båt med andra gäster.

Eskadersegling, Franska Polynesien 33 av våra gäster har nyss kommit hem från Söderhavet. I april 2016 arrangerar vi en ny eskadersegling i detta underbara paradis. Endast 24 platser, så anmäl dig nu.

Seglingskurs med instruktör ombord Om du inte kan segla så har vi bra sätt att lär: Hyr en 47 fots segelbåt med skeppare/seglingsinstruktör ombord. Följ någon av våra eskaderseglingar Hvar Flotilla (söderut) eller Krka Flotilla (norrut) från Trogir. Tre i besättningen får ett internationellt gångbart certifikat (ICC - International Certificate of Competence) som gäller för hyra av båt i de fletsa länder. Alla i besättningen får efter seglingsveckan ett RYA Start Yachting Course Certificate. Split är den idealiska utgångspunkten för segling utmed Kroatiens långa kust. Det är lätt att ta sig hit med flyg, bil eller färja och det är i närområdet som de flesta charterföretag har sina baser. Med Split som utgångshamn kan man välja mellan att segla söderut bland Dalmatiens större öar ner mot Dubrovnik eller norrut till den naturparken Kornati. Med Split menar vi många olika marinor inom 15-45 minuters transfer från Splits flygplats, såsom Trogir där vårt systerföretag Croatia Yacht Club har sina båtar, Agana Marina utanför Trogir där SUNSAIL och MOORINGS har sina båtar samt Trogir, Kastella och Split stad. Dream Yachts som vi också samarbetar med, har sina båtar i Sibenik och Trogir. I området finns två städer som är med på UNESCO:s världsarvslista, Split och Trogir. De centrala delarna av Split är från 300-talet e.Kr då den romerske kejsaren Diocletianus byggde sitt sommarresidens här. Sedan dess har öarna varit viktiga handelsplatser, Marco Polo kommer från Korcula och Brac, Solta, Hvar och Vis har alla historiska städer från tiden då området hörde till republiken Venedig.


Nyårskryssning ”Tusen och en natt” till Dubai Vi gör en unik kryssning längs med arabiska halvön med start i Dubai där vi bor en natt på 4*-hotell före kryssningen. Sedan angör vi Abu Dhabi, Muscat i Oman, Khasab och Khor al Fakkan - mytomspunna platser med spännande historia. Vi reser med KLM från Köpenhamn, Göteborg eller Stockholm via Amsterdam till Dubai den 25/12, och bor en natt på 4-stjärnigt hotell före kryssningen. Vi kopplar av på hotellet och bekantar oss med Dubai, dit vi återkommer både under och efter kryssningen. Dag två åker vi till hamnen i Dubai där vi går ombord på MSC Musica under eftermiddagen. Fartyget avseglar från Dubai på kvällen och når nästa morgon vårt första stopp som blir Abu Dhabi. Dagen

efter är en skön dag till havs att njuta av fartygets faciliteter. Det blir spännande stopp i bla. Muscat som ligger i Oman. Andra stopp är Khasab och Khor al Fakkan. Vi avslutar kryssningen i Dubai där vi ligger näst sista dagen med övernattning och bor ombord på fartyget. Du är åter på svensk mark den 3/1 2016. Vi kryssar bekvämt på ett lite mindre och intimare fartyg, MSC MUSICA. Vi har inkluderat det mesta i priset; alla måltider och all inclusive dryckespaket, välkomstdrink, en gemensam utflykt i Dubai och dricks. Vår färdledare ser till så att alla har det bra och trivs ombord. I resans pris ingår givetvis även flyg, alla transfers, 4-stjärnigt hotell i Dubai före samt efter kryssningen och mycket mer. Pris från 22.900:-/person.

Lyxkryssning från Sydney till Nya Zeeland 2 - 19 december

När kylan lägger sig som en slöja över Sveriges land har ni möjlighet att följa med på en upplevelserik kryssning från Australien till Nya Zeeland med Princess Cruises. På vägen till Australien stannar vi i Bangkok en natt. Vi ser traditionellt klädda munkar, förgyllda tempel och upptäcker Bangkoks kulinariska traditioner. I Sydney, Australien, ser vi kända Bondi Beach, The Rocks och det fantastiska Sydney Opera House, ritat av den

danske arkitekten Jörn Utzon och täkt av kakelplattor från Höganäs! En av dagarna besöker vi Blue Mountains med sin fantasieggande natur. I Sydney ges även tid för egna upptäckter. Kryssningen tar oss över det Tasmanska havet till Nya Zeeland där vi gör en rad anlöp med möjlighet till utflykter. Princess Cruises är ett anrikt rederi med mer än 50 års erfarenhet av kryssningar i världens

alla hörn. I flottan ingår både stora traditionella kryssningsfartyg samt lite mindre intimare fartyg. Ombord kan du självklart njuta av allt som man kan förvänta sig på ett modernt kryssningsfartyg med stort urval av restauranger, kaféer, live musik och shower. Stämningen ombord är avslappnad och när du inte njuter av kulinariska höjdpunkter av ett eller annat slag kan du gå på utomhusbio under stjärnorna, självklart med popcorn till! Du kan välja att skämma bort dig med en härlig massage, ta ett träningspass i fartygets gym, koppla av vid något av poolområdena eller varför inte avnjuta ett gott vin i den italiensk inspirerade Piazzan. Du kan även delta i olika kurser ombord som t ex det marina livet, datorkunskap, matlagning. Det mesta du behöver ombord är inräknat i priset, även fickpengar till drycker och dricks. Har du tid att följa med, så meddela oss i god tid, det blir bara en kryssning och antalet platser är begränsat. Pris från 49.300 kr/person.

Kryssning från Santiago de Chile till Buenos Aires runt Kap Horn Följ med på en riktig drömresa till spännande Sydamerika! Känn dig som en riktig globetrotter och pricka av en kryssning runt Kap Horn, Sydamerikas sydligaste spets! Vi flyger till Santiago de Chile där vi får bekanta oss med staden och kulturen ett par dagar innan vår kryssning börjar. Från Valparaiso tar vi oss söderut längs kusten och in i vackert fjordlandskap, genom Magellans sund, Punto Arenas, Eldslandet och exotiska Ushuaia i Argentina. Vi seglar runt den legendariska Kap Horn till Falklandsöarna och upp längs med Sydamerikas östkust till pingvinerna i Puerto Madryn, upplever storstadsliv i Montevideo innan vi når den stora finalen i tangons hemstad Buenos Aires. Princess Cruises är ett anrikt rederi med mer än 50 års erfarenhet av kryssningar i världens

alla hörn. I flottan ingår både stora traditionella kryssningsfartyg samt lite mindre intimare fartyg. Ombord kan du självklart njuta av allt som man kan förvänta sig på ett modernt kryssningsfartyg med stort urval av restauranger, kaféer, live musik

och shower. Stämningen ombord är avslappnad och när du inte njuter av kulinariska höjdpunkter av ett eller annat slag kan du gå på utomhusbio under stjärnorna, självklart med popcorn till! Du kan även välja att skämma bort dig med en härlig massage, ta ett träningspass i fartygets gym, koppla av vid något av poolområdena eller varför inte avnjuta ett gott vin i den italieninspirerade Piazzan. Du kan delta i olika kurser ombord som t ex det marina livet, datorkunskap eller matlagning. Ombord bor vi mycket bekvämt i vald hyttkategori; insides- utsides- eller balkonghytt. Samtliga med mycket god service. Stilen ombord är ledig och klädseln ”Smart Casual” gäller dagsom kvällstid förutom två kvällar då det är s.k. ”formal nights” då vi klär vi upp oss lite extra innan vi sätter oss till bords för vår festmiddag. Kryssningen varar mellan den 15/1 och 2/2 2016. Pris från 55.100 kr/person. Det mesta du behöver ombord är inräknat i priset, även fickpengar till drycker och dricks.

Har du sett vår nya hemsida? www.poseidontravel.se har fått nytt utseende och flera nya funktioner. Du kan t.ex. chatta med oss och få svar på dina frågor direkt. Vidare kan du få priser och tillgång på båtar samt boka dirtekt online kanalresor och segling i hela världen. Gå in och kolla! www.poseidontravel.se


Alltfler upptäcker tjusningen med att åka kanalbåt. Man har generöst med plats ombord att röra sig på, det är lätt att laga till en lunch under gång och man får hela tiden nya intryck. Man lägger till var man vill. Kort sagt; det är ett bekvämt, avkopplande och stressfritt sätt att resa. Kul för alla åldrar.

Kanalbåt är kalasbåt för alla

Ingen erfarenhet eller intyg krävs Båtarna är lätta att hantera, komfortabelt inredda med kök och salong, 2-4 dubbelhytter med WC och dusch. Om du så vill, provianterar vi båten och lastar på cyklar, fiskeutrustning eller annat som du vill ha.

Semester för mat- och vinälskare De franska kanalerna kantas av vingårdar och du kan se vinodlingar på nära håll samt smaka och köpa vin med hem. En av våra favoriter är Homps i Languedoc, en vinproducerande by där kooperativen och gårdarna ställer ut sina viner mitt i byn. I Bourgogne är det inte långt till Irancy, Chablis och vinets huvudstad, Beaune. Andra vinregioner är givna som Alsace, Loire, Cognac och Minervois. Men inte bara Frankrike bjuder på goda drycker. På Irland och i Skottland gäller whisky och Ale. I Belgien, Holland och Tyskland finns otroliga bryggerier och i Italien är det aldrig långt till ett vinhus eller en grappa. Förslag på rutter med fokus på mat & dryck: Bourgogne, Frankrike Chablis, Frankrike Loire dalen, Frankrike Aquitaine, Frankrike Canal du Midi, Frankrike Collio, Italien Caledonian Canal, Skottland Friuli Venedig, Italien Bretagne, Frankrike Alsace, Frankrike

Inte bara kul - även historia & kultur Att färdas på Europas vattenvägar är också en resa bakåt i tiden. Våra rutter innehåller mängder av kända och mindre kända historiska platser att besöka. Det finns inte mycket som slår att se en antik borg, ett medeltida Chateau eller en gotisk katedral som kommer fram efter nästa flodkrök. Möjligtvis slaget av att få utforska Italiens renässanskonst eller Berlinmuren från den egna båten. Alla våra destinationer har mycket historia och kultur att upptäcka!

Att köra kanalbåt är enkelt och erbjuder roliga och trevliga upplevelser för alla åldrar. Pris från 8 900 kr/person, baserat på 4 personer, en vecka i juni 2015. Båten är 4-stjärnig, ni bor i 2 dubbelhytter med dusch, wc, salong och komplett pentry. I priset ingår flygresa. I tillägg kan vi boka transfer, cyklar ombord, förbeställa mat o dryck.

Naturupplevelser på nära håll

Långhelg med romantik

Underbara trädgårdar och storslagen natur. Våra vattenvägar innehåller några av Europas bästa naturupplevelser och naturparker såsom Caledonian Canal i Skottland, Spreewald i Tyskland eller Norfolk Broads i England. Upptäck flamingos, hägrar och vildhästar i Camargue, botaniska trädgårdar i La Gacilly, Bretagne eller rosenträdgårdar i Saverne, Alsace Förslag på resmål för naturälskaren: Frankrike & Tyskland, Saar & Alsace Stora Höglandet, Skottland Keltiska vattenvägar, Irland Vogeserna och Saone, Frankrike Spreewald, Tyskland Norfolk Broads, England Floden och dalen Lot, Frankrike Masuriens sjöar, Polen Venedig och Veneto, Italien

Oavsett om ni vill göra ett avbrott över en långhelg för att ladda batterierna eller vill åka på en romantisk resa, är en resa med kanalbåt ett perfekt alternativ. Välj några av våra mindre båtar som Cirrus eller Sheba som är enkla att hantera för endast två ombord. Tänk också på att välja ett område med lite slussar och enkel navigation. Lämpliga destinationer för en långhelg: Venedig, Italien Amsterdam, Holland Brügge, Belgien Charente, Frankrike Nivernais, Frankrike Loire, Frankrike

Once in a lifetime: Några platser kvar till Atlantseglingen med Royal Clipper I november 2014 var vi en grupp på 32 glada personer som seglade över Atlanten med Royal Clipper. Fina akterliga vindar, god mat, sång och musik och glad samvaro. Vår reseledare Erling Matz och hans fru Carina berättade sjöhistoria och spelade gitarr. För er som missade denna härliga seglats blir det en ny chans. Den 4 november 2015 gör vi om resan och går ombord på Royal Clipper i Lissabon. Först seglar vi en vecka söderut till Teneriffa, med strandhugg i Marocko. Efter Teneriffa väntar 12 dagar i den ljumma passadvinden, över Atlanten till Barbados. Vi avslutar med tre sköna dagar på hotell på Barbados. Vi har fortfarande några hytter kvar i kategori 2 och 3, så skynda att boka om du vill korsa Atlanten i Columbus kölvatten. Paketpris från 49 900 kr/person.

Kortkryssning med Star Clipper till förmånligt pris 18.500 kr. Den 6 till 10:e oktober gör vi en segelkryssning i Grekiska övärlden från Athen med Star Clipper. Vi besöker några av Greklands mest fascinerande öar; vulkanön Santorini, charmiga och lyxiga Mykonos och genuina hamnstaden Hydra. Dagarna ombord är lättsamma och vi njuter av Egeiska havets ljumma vindar, vågor och soldis. Ombord serveras gourmetmat till frukost middag och kväll. Det mesta är inkluderat på denna lyxiga kryssningsresa. Ett perfekt tillfälle för dig som vill prova på Star Clipper till ett mycket attraktivt pris: 18.500 kr inkl. flyget!

Nyhetsbrevet Ohoj utges av Poseidon Travel AB, Kajpromenaden 22, 252 67 Helsingborg. Ansvarig utgivare: Lars Linderot Tel 042-37 40 00, info@poseidontravel.se - www.poseidontravel.se Återgivande av innehållet tillåts med angivande av källan. Poseidon Travel ingår i resebyråkoncernen Intoit Holding AB - www.hummingbirdtravel.se

Ohoj nr2  
Ohoj nr2  
Advertisement