Pyry 2/2024

Page 10

Työyhteisökonfliktien purkaja

sivu 8

Ravintola Liisanpuisto

lounas, kokous, juhlat, catering Liisankatu 20, Pori puh. 02 5388 387 www.liisanpuisto.fi

Kokous, koulutus, aamiaistilaisuus, juhlat tai muu yrityksesi tilaisuus?

Liisanpuistossa toimivat ja muuntautumiskykyiset tilat tarpeidesi mukaan. Tarjoilut järjestyvät tilaisuuden mukaisesti. Ota yhteyttä, niin järjestetään teidän näköinen tilaisuus!

TURVAA YRITYKSESI JA KESKITY TÄRKEIMPÄÄN

Lukitus- ja turvallisuusratkaisut yrityksesi tarpeisiin

Keskuskartano (Rautatienpuistokatu 2) 28130 PORI posti@lukkotalo.fi (02) 6336 511 www.lukkotalo.fi

Porin Eko-Rakennus Oy

Varpushaukantie 3, Pori • puh. 050 433 7227 www.ekorakennus.fi

PALVELUITAMME

• Kantavuusmittaukset pudotuspainolaitteella, levykuormituslaitteella sekä Loadmanilla

• Rakennekerrostutkimukset ja näytteenotto

• Päällysteporaukset

• Tie- ja katuverkon inventoinnit

• Yksityisteiden perusparannusten suunnitteluun kantavuusmittaukset ja kuivatusinventoinnit

• Siltojen kuntoarviot yksityisteille, metsäteille ja kuntien kaavateille

• Törmäysvaimennin ja liikenteenohjaukset

• Uusien päällysteiden kitkanmittaus

Kiinteistökonsultointi ja neuvonanto www.kliktoimitilat.fi • VAHINKOSANEERAUKSET

Kauttamme löydät toimi- ja liiketilat Satakunnan alueelta.

Palvelemme monipuolisesti eri toimitila asioissa: Vuokravälitys

Tarvekartoitukset ja relocation

Vuokra- ja myyntikohteiden etsintä

Ostajakandidaattien etsintä

Etsitkö toimitilaa tai vuokralaista? Ota yhteyttä Vuokralaiset: 040 142 1590 Vuokranantajat: 044 414 2743 Avoinna ma-pe 9-17
• UUDISRAKENTAMINEN
KORJAUSRAKENTAMINEN
LINJASANEERAUKSET
2 – Pyry 2/2024

Menihän se talvi - nyt suuntaamme kesää kohden

TÄTÄ KIRJOITTAESSANI työmarkkinoiden kuukauden ajan käynnissä olleet lakot ovat päättyneet. Merkityksellinen maanantai on siis käsillä ja työntekijät suuntaavat työhön. Poliittisten lakkojen kevät on ollut pitkä ja monivivahteinen, yrityksille myös erittäin kallis. Toivottavasti lakkokevät on nyt päättynyt ja yrittäjille ja yrityksille aiheutuneet taloudelliset ja toiminnalliset vahingot saadaan korjattua. Tulevien viikkojen vuorovaikutus auttanee mahdollisten tulevien työtaistelujen ehkäisemisessä.

Porin Yrittäjien kevät on myös ollut aktiivinen ja vuorovaikutusta laajalti arvostava. Porin Yrittäjät ry:n hallitus on kokoontunut kevään ajan kokouksiinsa yritysten tiloissa tiiviissä vuoropuhelussa. Tavoitteena tälle on ollut yrittäjäjärjestön toiminnan kehittäminen saadun palautteen perusteella. Toki merkityksellistä on saada ajankohtaista tietoa yritysten tilanteesta vierailemalla heidän tiloissaan ja lisäämällä keskustelua yrittäjien kanssa.

Maaliskuussa yrittäjäaktiivit tekivät edunvalvontamatkan Helsinkiin eduskuntaan. Matkassa mukana oli yhteensä 30 yrittäjähenkistä toimijaa. Isäntinä eduskunnassa toimivat satakuntalaiset kansanedustajat

Petri Huru, Eeva Kalli, Matias Marttinen sekä Juha Viitala. Oli ilo kuulla aktiivisesta edunvalvontatyöstä Satakunnan ja yrittäjienkin hyväksi.

Porin Yrittäjät oli mukana 20.–21.4.2024 Koti ja Piha -messuilla Porin

Karhuhallissa. Messuympäristö tarjosi hyvän mahdollisuuden tavata sekä yrittäjäaktiiveja että tuttuja ja jutella ajankohtaisista asioista.

Maakunnallista yrittäjäasiaa edistetään myös 25.4.2024 paikallisyhdistysten historiallisella yhteisella kevätkokouksella. Mukana ovat ovat Eurajoen, Lavian, Noormarkun, Porin, Rauman ja Ulvilan yrittäjäyhdistykset.

Muista jo merkitä kesäkalenteriin 13.7.2024 perinteinen Pyry Jazz Porin Suomalaisella klubilla. Etuhintaisia lippuja on saatavilla 31.5.2024 asti.

Kevät on ollut ja on aktiivista tekemisen aikaa. Hienoa, että olette olleet mukana. Tervetuloa mukaan aktiiviseen toimintaan myös uudet jäsenet ja aktiivit. Nähdään keväällä ja kesällä tilaisuuksien sekä erilaisten tapahtumien parissa. Näistä löytyy parhaiten tietoa porinyrittajat.fi -sivustoltamme.

Mika Tuovinen

Porin Yrittäjät puheenjohtaja

Kuriirintie 3, Pori I 010 501 3281 , 0400 592 637 Monikäyttöiset asennustilat erilaisille ajoneuvoille. Pyry 2/2024 – 3
PÄÄKIRJOITUS

Kustantaja

2/2024

Porin Yrittäjien jäsentiedotuslehti

40. vuosikerta

Päätoimittaja

Mika Tuovinen puh. 0400 535333 mika.tuovinen@ mikatuovinen.fi

Julkaisija

Oy BM&M Ab Pori

Altti Papinsaari puh. 0400 594534 altti.papinsaari@ pyrylehti.fi

Toimitus

Oy BM&M Ab Itsenäisyydenkatu 50 B, 28130 Pori

toimitus@pyrylehti.fi www.pyrylehti.fi

Mediamyynti

Merja HietarantaMäkinen puh. 040 416 3184 merja.hietaranta@ pyrylehti.fi

Painopaikka Plusprint

Reklamaatiot

Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan.

Kannessa

Miia Lindström Novelty Oy:stä

Kuva

Hannu Ikonen

Seuraava lehti

ilmestyy

26.6.2024

Postiosoite

Porin Yrittäjät ry, PL 45, 28101 Pori

Käyntiosoite

Isolinnankatu 24, Herttuantori, 4. krs.

Sihteeri

Nita Vallimäki puh. 044 3497 111 nita.vallimaki@yrittajat.fi

Ville Kauvo tutulla huoltokeikalla, tällä kertaa Konepajanrannan isossa varastohallissa.

Lue tuoreimmat yrittäjäuutiset ja tiedot tapahtumista: porinyrittajat.fi

Sosiaalisessa mediassa

PorinYrittajat @porinyrittajat

4 – Pyry 2/2024

Kauvo pitää trukit toimintakunnossa

Isä, äiti ja poika. Siinä perheyrityksen toimiva konsepti. Tämä koskee myös porilaista

Kauvo Oy:tä. Yrityksen toimiala ovat trukit. Niitä myydään, vuokrataan, huolletaan ja korjataan.

ISÄ MARKKU KAUVO perusti yrityksen vuonna 1993. Poika Ville teki kesätöitä 14-vuotiaasta alkaen. Vähän vanhempana hän auttoi isäänsä joskus myös isän lomapäivinä koulupäivän jälkeen ja viikonloppuisin. Käytyään ammattikoulun ja armeijan Ville aloitti kokopäivätyöt vuonna 2001. Samana vuonna äiti Päivi ryhtyi hoitamaan firman laskutusta ja muita toimistotehtäviä. Tällä konseptilla on menty siitä lähtien.

Pääasialliset asiakkaat tulevat suurteollisuudesta ja logistiikasta. Asiakkuuksia on myös PK-sektorilla pienistä keskisuuriin unohtamatta lainkaan maanviljelijötä. Toiminta-alue yrityksellä on aina ollut Satakunta. Kysyntää on ollut paikoitellen todella paljon aina pääkaupunkiseudulle asti, mutta näin pienellä yrityksellä ei ole resursseja lähteä merta edemmäs kalaan.

– Meillä on noin 70 vuokratrukkia. Näistä tällä hetkellä noin 60 on pitkäaikaisessa vuokrauksessa ympäri Satakuntaa, mutta nämä määrät vaihtuvat jatkuvasti, sillä tämä kenttä elää todella paljon. Kesä on monella tapaa meille sesonkiaikaa näissä vuokrauksissa. Tällä hetkellä korjaamolla on valmiina vuokraukseen tai vaikka omaksi pumppukärrystä aina 8000 kiloa nostavaan dieseltrukkiin sekä lavansiirtovaunusta työntömastotrukkiin aina 3000 kiloa nostavaan sähkövastapainotrukkiin. Kaasukäyttöiset trukit ovat vähenemään päin, mutta niitäkin on meillä vapaana yksi tällä hetkellä. Sähkökäyttöisten trukkien kysyntä kasvaa koko ajan. Tämä lienee sitä kestävää kehitystä eli ekologista ajattelumallia, mikä on alallamme ollut trendinä jo melko pitkään. Dieselkäyttöisiä trukkeja puolestaan vuokrataan edelleen tasaiseen tahtiin, Ville ja Markku kertovat.

Vuokraustoiminta

Yleensä isojen toimijoiden kanssa vuokrauksesta tehdään kirjallinen sopimus, mutta pääsääntöisesti pikavuokrauksiin ja myös pidempikestoisiin riittää suullinen sopimus. Joustavuutta toimintaan tuo se, että ympyrät ovat kuitenkin melko pienet täällä

Porin seudulla, eli monesti nämä vuokraajat ovat jo entuudestaan tuttuja.

Trukit Ville Kauvo sanoo ostavansa pääsääntöisesti

Saksasta, mutta paljon tehdään kauppaa lisäksi suomalaisten maahantuojien kanssa. Yritys suosii mielellään yhtä trukkivalmistajaa. Tämä helpottaa monella tapaa huoltotöitä ja pitää varaosavaraston maltillisen kokoisena. Tämä varmistaa samalla töiden ripeyden ja sen, että tarvittavia osia löytyy aina varaston hyllyillä. Saksan lisäksi varaosia hankitaan myös Belgiasta ja jonkin verran Ruotsista.

Työturvallisuus huoltojen keskiössä

Trukkeja Kauvo Oy myy tasaiseen tahtiin jonkin verran, mutta huolto on selvästi se suurin työllistäjä. Miehet tekevät vuosihuoltoja ja vuositarkastuksia koko ajan kalenterivuosittain eri teollisuuden toimijoille. Lähes aina pienimmille yrityksille huollot muuttuvat niin sanotuiksi käyttötuntimallisiksi.

Tämän lisäksi tulee lähes päivittäin yhteydenottoja pienistä, kiireellisistä huolto- tai korjaustehtävistä. Pienen yrityksen kilpailuvalttina on se perinteinen joustavuus, mutta resurssipula sääntelee toimintaa.

– Kahdessa paikassa samaan aikaan ei vielä teknisesti ole mahdollista olla, mutta valmiina ollaan, jos se päivä vielä tulee, Ville Kauvo sanoo.

– Huolloissa kaikki keskittyy työturvallisuuden ympärille. Kun teemme huoltoa ja trukki täyttää kaikki säädetyt turvallisuusmääräykset, voivat kuljettajat käyttää trukkia turvallisin mielin. Toimiva ja asiakasystävällinen konsepti Kauvon vuokratrukeissa huolto ja korjaaminen sisältyvät trukista maksettavaan vuokraan. Tällainen tapa toimia on otettu hyvin vastaan, ja näin on pystytty säilyttämään paljon pitkäaikaisia asiakkaita. Toki pitää muistuttaa, että jos trukki vahingoittuu esimerkiksi ajovirheen tai virheellisen käytön takia, on asiakas maksuvelvollinen. – Hyvä esimerkki väärästä käyttötavasta on taakan nosto yhdellä haarukalla. Tämä tapa on yllättävän yleinen ja ennen kaikkea väärä tapa nostaa. Meiltä trukkiin saa lisälaitteita kuten nostokoukkuja ja -puomeja sekä jatkohaarukoita, jotka on tehty erikoisempia nostoja varten. Vuokrausvaiheessa kannattaa siis kertoa tarkkaan, mitä on nostamassa, Ville Kauvo muistuttaa.

Trukin käyttötarve selvitetään aina

Trukkia hankkiessa, oli kyse sitten vuokraamisesta tai ostamisesta, tulee huomioida sen käyttötarve. Tällöin esille nousevat sellaiset tekijät kuin nostoteho, korkeus ja ajokorkeus eli oikea trukki oikeaan paikkaan. Lähes poikkeuksetta asia pystytään selvittämään puhelimessa. Tämän jälkeen, jos kauppa tai vuokraus saadaan sovittua asiakkaan kanssa, Kauvo Oy on yhteydessä yhteistyökumppaniinsa, joka kuljettaa trukin asiakkaan määräämään paikkaan. Kaiken mennessä hyvin trukki toimitetaan asiakkaalle jo saman työpäivän aikana. Ville Kauvon mukaan trukkien tarve on ollut hidasta mutta nousujohteista. – Oman konseptimme avulla olemme pystyneet luovimaan isompien toimijoiden seassa todella hyvin. Ensiarvoisen tärkeää on ollut se, että kun olemme pitäneet toimintamallin yksinkertaisena ja todella joustavana niin hyvä tulee.

Edessä sukupolvenvaihdos

Kauvo Oy:n tulevaisuus näyttää siis hyvältä, mutta muutoksen tuulet ovat puhaltamassa tässäkin pitkän linjan perheyrityksessä, Ville kertoo. – Jo vuoden päivät on menossa ollut sukupolvenvaihdosprojekti. Näyttäisi siltä, että ensi kesänä vanhemmat pääsevät nauttimaan ansaituista eläkepäivistä, ja vastuu siirtyy minulle. Lisätyötä se tietysti tarkoittaa, mutta työ itsessään ei suoranaisesti muutu. Kai sitä pitää uskoa omaan osaamiseen ja jaksamiseen.

Sitä kyllä tarvitaan, sillä lisäkäsien saaminen ei ole helppoa. Ala vaatii tietoa monesta eri osa-alueesta, kuten sähköpuolesta ja hydrauliikasta. Alan koulutusta ei suoranaisesti ole ollenkaan vaan täälläkin työ tekijäänsä opettaa. Ammattitaitoisista työntekijöistä on kova pula, ja tämä koskee myös isompia yrityksiä. Kauvon kaltaiselle pienelle firmalle ei ole kovinkaan todennäköistä ottaa työntekijää, joka kulkisi mukana ja jota opettaisi. Aika ei yksinkertaisesti riitä. Villen mukaan pitää myös muistaa , että alalla vastuu tehdystä työstö on melkoinen, sillä trukin on oltava varmasti käyttöturvallinen korjauksen jälkeenkin.

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ Pyry 2/2024 – 5
Teksti Jorma Vesterholm | Kuva Hannu Ikonen

U H DEP YÖR ÄT

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto

A L AN S A AMM ATT I L A ISE LTA .

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto

Koo-Tilit Katja Nordström

Tommilantie 2, 28400 ULVILA 041-3131 005 katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

Koo-Tilit Katja Nordström Tommilantie 2, 28400 ULVILA 041-3131 005 katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

Koo-Tilit Katja Nordström Tommilantie 2, 28400 ULVILA 041-3131 005 katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

Koo-Tilit Katja Nordström Tommilantie 2, 28400 ULVILA 041-3131 005 katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

Kirjaimellisesti

Kiva!

Nykyaikaiset web-sivut suunnittelusta toteutukseen

Kirjaimellisesti Kiva!

Kirjaimellisesti Kiva!

Kirjaimellisesti Kiva!

Nykyaikaiset web-sivut suunnittelusta toteutukseen

Nykyaikaiset web-sivut suunnittelusta toteutukseen

Nykyaikaiset web-sivut suunnittelusta toteutukseen

jäähdytyslaitteiden ja lämpöpumppujen myynti • asennus • huolto

Maalaiskunnantie 14, 28760 Pori • P. 050 303 3247, 0400 654 222 www.porinkylmaasennus.fi

puh. 0400 324 857 j.halme@dnainternet.net www.porinparveke.fi

050 324 9868

Kissanmäentie 21, Noormarkku kaikki rakennusalan työt

Avoinna ark. 8-17, la 8-15

Avoinna ark. 8-17, la 8-15

Puh. 02 6411 977

Puh. 02 6411 977

Yrjönkatu 15, Pori

Yrjönkatu 15, Pori

Kalustoomme kuuluu 6 autoa, 1 Mercedes Benz eqs täyssähköauto, 1 tila-auto1+8 hlö ja 4 farmariautoa

Lounaskahvila, sauna- ja kokoustilat

Pohjoispuisto 4 sisäpiha, Pori Puh. (02) 646 9597 / 0500 510 844

puh. 0400 593940 Anne Heilimä www.ahlaistenkievari.fi

A vo inna : Ma - P e 1 0- 1 7 S ata ku nnan k at u 3 2 P. 040- 1 6 279 0 4 T YÖS
OTA YHTEYTTÄ! (EXC 1-4)
Satakunnan Pitopalvelu Oy Juhlat
kuin juhlat
Porin Hitsauslaite Oy Eteläväylä 20, Pori Puh. 02 635
9002 www.phloy.fi
KYMPPI LA VA OY Puh. 050 367 1363
HENKILÖKOHTAISTA, LAADUKASTA TAKSIPALVELUA
www.kymppilava.fi
SOITA 050 354 0236 RYHMÄKULJETUKSET • LENTOKENTTÄKULJETUKSET • YRITYKSILLE JA YHTEISÖILLE PIENTAVARAKULJETUKSET • TILAUS- JA SOPIMUSAJOT mikontaxi.fi • mikko.koskinen@mikontaxi.fi • Pori

• Kylvölannoittimen täyttöruuvit

• Nestepeittaimet

• Tasokuljettimet

• Viljakanuunat

• Viljaruuvit

• Kauhahiekoitin

• Siilonpohjan tyhjennysruuvit

valmistaja: JUSSI-TUOTE

Lyttyläntie 2, Pori puh. 02 6393177 www. jussi-tuote.fi

Autohuolto RAHTU

Karjasillantie 12, Pori 0400 530118 rahtu@autohuolto.eu

ILMASTOINTI SALMINEN OY

www.ilmastointisalminen.fi

JUHLATALO

Satakunnankatu 44, Pori puh. 0400 468 801

AJANVARAUKSET

puh. 02 641 3890

Itsenäisyydenkatu 33, Pori

www.satakuulo.fi

Ammattipätevyyskoulutukset. Henkilö- ja kappaletavarakuljetukset.

PALKINNOT JA KAIVERRUSPALVELUT

Gallen-Kallelankatu 13 28100 Pori puh. 040 720 6770

www.100palkinnot.fi

Teemme 20 vuoden työkokemuksella ja ammattitaidolla kattotyöt pohjatöistä peltikatteisiin

puh. 0405781272

www.porinpeltityo.fi

PUHDASTA PINTAA YLI 25 VUOTTA

02 649 8010

0400 592 922

Ojantie 8, Pori

Citysiivous

scenegroup.fi

Vanhakoivistontie 14, Pori

Myynti/huolto 045 1951 788

www.kylmäkarhut.com

Ruosniemen Koitto vuokrattavana häihin, syntymäpäiviin, ym. tilaisuuksiin

Toimi nopeasti ja kysy heti vapaita paikkoja!

Puh. 0445639329

Varaa

- Puhdasta palvelua0440-831245 | Rautatienpuistokatu 2 C | www.citysiivous.fi

aikasi
Oy
Yrjönkatu 8, Pori • p. 02 637 6061 hyvinvointicenter.fi Kaikki kehon ja mielen hyvinvointiin HYVINVOINTICENTER

– Kun työyhteisöä seuraa jonkin aikaa, alkaa hahmottaa asioita, sanoo terapeutti Miia Lindström. Hänen erikoisalaansa ovat työyhteisöjen konfliktit, joihin hän ei pelkää mennä. Hän on työssään huomannut, että asioihin puuttuminen lisää hyvinvointia työssä ja sitä kautta koko yhteisössä.

8 – Pyry 2/2024

Työyhteisön konflikteihin puuttuminen

lisää työhyvinvointia

Miia Lindström on gestalt-terapeutti, työnohjaaja ja kouluttaja sekä terapiayritys Novelty Oy:n yrittäjä. Moni tunnistaa hänet kadulla, sillä vuosikymmenten näyttelijäntyö on tehnyt hänet teatterilavoilta tutuksi. Nyt puhutaan kuitenkin työyhteisöjen konfliktien purkamisesta.

Siitä, miten ne syntyvät, mihin konfliktit johtavat ja miten niistä päästään yli.

– HUONOSTI VOIVA TYÖYHTEISÖ on myös huonosti tuottava yhteisö, kertoo Lindström kokemuksistaan.

Työssään hän käyttää hahmoterapian menetelmiä sekä vuorovaikutusosaamista.

– Ja tietysti oma työhistoria tuo ymmärrystä ja välineitä. Koska kuitenkin olen myös näyttelijä, on huumori ja ilo aina mukana.

Lindström toimi myös 1,5 vuotta lastensuojeluyksikössä, jossa ongelmat ja niiden ratkaisu olivat arkea.

Vuorovaikutustaidot kehittyvät vuorovaikutuksesta

Kun toimimme työyhteisössä, meillä jokaisella on matkassa oma elämänkokemuksemme ja sen myötä taustamme.

– Se kaikki vaikuttaa siihen, millaisia olemme työssämme, miten käyttäydymme ja miten osaamme olla.

Vuorovaikutus toistemme kanssa on moninaista. Työpaikoilla syntyy helposti kuppikuntia, joku pahoittaa mielensä, toinen ei edes hoksaa sitä, joku kokee jääneensä ulkopuolelle. Syntyy uusia rooleja.

– Iso ongelma on monessa tilanteessa se, että tilanne on valunut ajan kanssa olettamuksiin. Aletaan tietää, mitä toinen ajattelee eikä anneta sen toisen puhua itse. Puhutaan ohitse, luullaan asioita, jotka voisi kysyä työkaverilta suoraan.

– Tällaista ei tehdä useinkaan tiedostaen, vaan roolit ovat muodostuneet pidemmällä aikavälillä.

– Kun työpaikalle syntyy uhri, samassa paikalla ovat myös syyttäjä ja puolustaja. Mekaniikka toimii nimenomaan näin, aina. Kun yksi uhriutuu tai kokee olevansa uhri, kaksi muuta roolia täyttyy kuin itsestään. Nämä ovat asioita, joita joskus työpaikoilla

käydään yhdessä selvittämässä. Se vaatii rohkeutta molemmilta osallistujilta ja antaa kyllä palkinnoksi paljon hyvää.

Lindströmin mukaan myös uhri voi käyttäytyä työyhteisöä kuormittavasti.

– Uhri saattaa hoitaa itseään ikään kuin työyhteisön kustannuksella. ”Minä nyt olen tällainen, eihän sille mitään voi.” Eihän se niin ole, että muu työyhteisö joutuu taipumaan kerta toisensa jälkeen. Itsellemmehän me juuri jotain voimme.

Myös suorapuheisuudesta Lindström antaa napakan esimerkin:

– Ei se ole suorapuheisuutta, että julistaa omaa agendaansa eikä kuuntele muita. Suorapuheisuus on sitä, että sanotaan asia toiselle ystävällisen suoraan. Ei kenenkään kautta, ei olettaen ja ollaan valmiina kuulemaan, mitä toinen vastaa.

– Hyvää vuorovaikutusta voi oppia, kun ensin pysähtyy havainnoimaan omaa käytöstään. Syyllisten etsintä ei ole oleellista, se on tarpeetonta. Konfliktisolmuista hyvään työympäristöön Miia Lindström antaa esimerkin tyypillisestä tilanteesta, jossa ohitetaan toinen, oletetaan eikä malteta kuulla.

– Ajatellaan, että kahden työkaverin välillä on sellaista kitkaa, mikä vaikeuttaa jopa koko työryhmän toimintaa. Kun sitten lähdetään selvittämään tilannetta, toinen alkaa puhua työkaverinsa puolesta: ”Kyllä Maija itsekin tietää, mitä tästä ajattelen.” Oletetaan siis, mitä työkaveri asiasta ajattelee. Kun siinä tilanteessa muistutan, että Maijalta voi itseltäänkin kysyä, tilanne lähtee muuttumaan. Tämä vaatii rohkeutta todella sanoa oma ajatuksensa ääneen.

– Joskus pelkästään yksi koulutus voi laukaista tilanteen. Se on mahdollista silloin, kun työyhtei-

sön jäsenet kuulevat ja tunnistavat luennolla asioita omasta ympäristöstään. Vuorovaikutuskoulutuksessa asioihin perehdytään syvemmin.

– Erikseen on sitten säännölliset, kerran kuussa olevat työnohjaukset, joissa voidaan tietysti pureutua yksittäisiinkin konflikteihin.

Mahdollisiin konflikteihin tarttuminen ei ole helppoa ja siksi ne jätetään helposti olemaan.

– Kun saan puhelun, tilanne on usein jo hyvin huono. Kriisiä vältellään, pelätään ja vuorovaikutuksessa voi olla haasteita. Onneksi ne ovat asioita, joita voi muuttaa.

– Me ihmiset pelätään luonnostamme, että toinen loukkaantuu tai suuttuu. Pelkästään niiden välttely voi aiheuttaa pidemmän päälle ongelmia.

– Vaikein vaihe on se, kun lähestytään ydintä, haavaa, josta ongelmat kumpuavat. Kun asiat alkavat ratketa, se on silminnähtävän rentouttavaa.

Ihminen on loputtoman kiinnostava

Gestalt-terapia on hahmoterapiaa, jonka perusajatuksena on ihmisen oma oivallus, mikä johtaa ymmärrykseen.

– En pelkää mennä työympäristöön, jossa on konflikti. Se inspiroi minua ja tiedän voivani olla avuksi.

– Kaikki se, mitä työnantaja investoi työntekijöihinsä, on investointi tuottavuuteen. Kun työyhteisössä alkaa hiertää, se kasvattaa ensin ”kuonaa”, mikä aiheuttaa lisää haasteita. Kun työntekemisen innostus laskee, vaikuttaa se nopeasti työn jälkeen. Tulee väsymystä ja matalaa kynnystä jäädä sairauslomalle.

– Mitä paremmin työkaverit tuntevat toistensa toimintatapoja, sen paremmin osataan toimia yhteen. Siksi olen TYKY-päivien vankkumaton kannattaja, Lindström kiteyttää.

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
Teksti
Pyry 2/2024 – 9

Kolmekymppinen laajensi

shop-in-shopilla

VäriÄssien piti olla kaveruksille, Vesalle ja Saulille, yritys jolla työllistää itsensä. Siinä se onnistuikin. Oheen on kylläkin tullut iso ammattilaisten tiimi ja nyt uusimpana Suomen suurin Laattapiste-Pukkilan shop-in-shop niin kuluttaja- kuin ammattilaismyyntiäkin varten.

– TÄSSÄ AJASSA, kun otsikot rakentamisen ahdingosta kirjoitetaan isoilla kirjaimilla, on yksityisen maaliliikkeen elo ja olo joustavaa, kertoo Vesa Alanko.

Vesa Alanko ja Sauli Haapasalo tutustuivat 1980luvulla ollessaan molemmat samassa rautakaupassa töissä. Sieltä tiet veivät eri työnantajille, mutta kuten monelle yritykselle lamavuosina kävi, miesten palkanmaksajat menivät konkurssiin ja hetken työttömyyttä katseltuaan päättivät lyödä hynttyyt yhteen.

– Teollisuusmaalien myynnistä kaikki alkoi, Alanko toteaa.

Työnantajaksi alkumetreillä

Vaikka VäriÄssien piti työllistää ensisijaisesti vain yrittäjänsä, kävi jo ensimetreillä selväksi, että töitä on enemmän kuin kahdelle miehelle.

– Ensimmäinen työntekijä palkattiin jo heti alussa. Ei sitä siinä sitten sen enempää emmitty, kun näytti, että töitä riittää, hän muistelee.

Tällä hetkellä yritys työllistää reilut kymmenen remonttialan ammattilaista.

Tyhjentyvä halli käynnisti dominon

VäriÄssien tontilla on halli, jossa viimeksi sijaitsi lounasruokala. Kun tila tyhjeni, alkoi mielessä hyrrätä suunnitelma. Taustalla oli ajatus laattaosaston muutostarpeesta.

– Mietimme, että jos siirretäänkin yksi lohko meidän varastosta siihen halliin. Tällöin 200 neliötä vapautuisi myymäläkäyttöön. Se olisi vastaus moneen tarpeeseen, sillä myös myymälässä on koettu seinien olevan jo kovin lähellä.

Hallitilaa tuli varastokäyttöön tällä muutoksella 400 neliötä.

– Teimme investointipäätöksen viime vuonna ja hommiin alettiin syksyllä.

Hallin toisessa päässä toimii vuokrayrittäjän toimesta tilaussauna ja kokoustilat The Sauna Pori. Tämän muutosruljanssin myötä tuli eteen myös yhtiöjärjestelytarpeet, kun hallista tuli tilat omaan käyttöön. Sauli Haapasalo ja Vesa Alanko jakoivat Porin VäriÄssät Oy:n kahteen uuteen yritykseen, toimintaa pyörittävään VäriÄssät Oy:öön sekä kiinteistöistä vastaavaan SaVe Invest Oy:öön.

Pitkä yhteistyö poiki suuren näyttelytilan Toimintansa ensimmäiset vuodet VäriÄssät sijaitsi Ojantiellä. Siellä alkoi myös yhteistyö Pukkilan laattojen jälleenmyyjänä. Kun seinät tulivat vastaan, uusi toimipiste löytyi Karjarannasta Puunaulakadulta vanhasta Agan happitehtaasta ja kaasuvarastosta. Yhteistyö Pukkilan kanssa ei kuitenkaan katkennut. – Kun perheyhtiö Laattapiste osti Pukkilan viime vuonna, molemmin puolin oli selvää, että yhteistyötä

”– Kun perheyhtiö Laattapiste osti Pukkilan viime vuonna, molemmin puolin oli selvää, että yhteistyötä syvennetään entisestään.

Teksti Elina Wallin Kuva Hannu Ikonen
JUHLIVA PYRYLÄINEN
10 – Pyry 2/2024

Yrittäjä Vesa Alanko on iloinen juuri auenneesta esittelymyymälätilasta.

– Tämä oli luonteva jatkumo yhteistyölle ja meille juuri sellainen tärkeä lisä, jota on kaivattu, hän pohtii.

syvennetään entisestään. Meillä laatat ovat olleet vuosikausia yläkerrassa sillä seurauksella, että osa asiakkaista ei ole edes tiennyt, että meiltä saa laattoja.

Nyt sitä huolta ei enää ole. VäriÄssien myymälätilaa laajennettiin 200 neliöllä hiljattain ja Laattapiste-Pukkilan shop-in-shop avattiin kaikille. Nyt samassa tasossa myymälän kanssa on valtava valikoima laattoja sekä kylpyhuonekalusteita.

– En edes muista kumpi osapuoli tätä ehdotti. Selvää oli, että jotain muutosta meidän pitää omalle laattavalikoimallemme tehdä ja tämä muutos tuotti myös henkilökunnalle oman, rauhallisen taukotilan

sekä neuvotteluhuoneen.

Investointeja sujuvuutee

Kun Alanko miettii aikaa taaksepäin, hän muistaa elävästi ajatuksensa Karjarantaan muuttamisesta: – Ajattelin vain, että mikään muu ei muutu paitsi osoite. En osannut ajatella isosti, kuten nykyään sanotaan. Nuukailtiin investoinneissa. Jossain vaiheessa ymmärsin, että tämä homma ei voi olla näin raskasta ja hankalaa.

– Sen jälkeen hankittiin kuorma-auto kuljetuksiin, trukki tavaroiden siirtämiseen ja tehtiin laajennukset, kuten ne nyt ovat. Isoin muutos työkuormaan

oli lisähenkilöstön palkkaus.

– Meillä on nyt paljon väkeä töissä ja kaikilla sopiva työkuorma, Alanko pohtii.

Samaan hengenvetoon hän myös kiittelee työntekijöiden suurta pysyvyyttä. Myös tulevaisuuteen Alanko katsoo valoisasti.

– Vaikka rakentaminen on nyt jäissä, remontointia ja saneerauksia tehdään. Ja koska olemme pieni, riippumaton toimija, pystymme tekemään joustavia muutoksia tarpeen niin vaatiessa. Kaikki meitä koskevat päätökset tehdään täällä meillä, hän tuumailee.

30
Pyry 2/2024 – 11

Rakennusliike

Rakennusliike

Rakennusliike Haapa-aho

Rakennusliike

Kotirannantie 2 28330 Pori puh. 044 589 4940

Rakennusliike

Rakennusliike

Haapa-aho

Haapa-aho

Haapa-aho

Haapa-aho

Haapa-aho

jarmo.rantamaki@hotmail.com www.jarmorantamaki.fi

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

KATTOREMONTIT

ULKOVERHOUSREMONTIT

KATTOREMONTIT

KATTOREMONTIT

KATTOREMONTIT

KATTOREMONTIT

• IKKUNA- JA OVIREMONTIT

KATTOREMONTIT

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

KATTOREMONTIT

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

TILAA ILMAINEN ARVIOKÄYNTI!

Mikkolantie 14, 28130 Pori

Esa 044 0590867

Samuli 045 2243577 www.teljanet.fi

ULKOVERHOUSREMONTIT IKKUNA- JA OVIREMONTIT

ULKOVERHOUSREMONTIT IKKUNA- JA OVIREMONTIT

ULKOVERHOUSREMONTIT IKKUNA- JA OVIREMONTIT

ULKOVERHOUSREMONTIT IKKUNA- JA OVIREMONTIT

KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN

ULKOVERHOUSREMONTIT IKKUNA- JA OVIREMONTIT

ULKOVERHOUSREMONTIT IKKUNA- JA OVIREMONTIT

KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN

KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN

KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN

Tilaa ilmainen arviokäynti!

KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN

KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN

KAIKEN KOKOISIIN KOHTEISIIN

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

Veikko Haapa-aho  040 723 7841

Puh. 050 3586533, 050 3663843 www.evesaneeraus.fi

FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

Remontille tarvetta? Tarjoamme ammattitaidolla • kylpyhuoneet ja saunat • lattiatyöt • pinnoitustyöt • keittiöt ja muut kalusteet myös julkisivujen ja kattojen pinnoitukset

MIKA LEHTONEN

Maa- ja kiviainesmyynti, kuljetukset: 0400 721974 kuljetusmakivaara.fi

puh. 040 512 0134 mikahjlehtonen@gmail.com

Tyvenentie 2 B 1, Pori

www.leworks.fi

Hannu Knuutila asianajaja, varatuomari

0400 530 835, hannu.knuutila@kvi.fi www.kvi.fi

ASIANAJOTOIMISTO HANNU KNUUTILA KY
Porin Vesibussiristeilyt • risteilypori.fi • P. 044 5879 900 0400 591023 /
RUOPPAUKSET JA VESISTÖKULJETUKSET AMMATTITAIDOLLA
14 B, 28240 Pori
645314
Puh. (02) 631 3900 Kielokatu 108, Pori www.vk lampo.fi LV-MYYNTI • ASENNUS • HUOLTO Tukesin hyväksymä toiminnanharjoittaja Putkityöt, ilmalämpöpumput, ilmavesilämpöpumput
Ilmoittautumiset
tiedustelut 040 592 4455 tai
ADR-KOULUTUS JA KULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYS -JATKOKOULUTUS AJOKORTTILUOKAN C:STÄ CE:HEN KOULUTUS yhteistyössä Ulvilan Ajo-Opiston kanssa
Rantanen Oy
Vesillä on ihan kuin maissa, paitsi mukavampaa!
Hannu 0500 223400 / Seppo h.tervamaki@gmail.com lr.saaristopalvelu.fi RANTOJEN
Laituritie
Puh. 0400
luotettavasti paikalliselta
ja
timo.kallionpaa@adrkoulutus.com tai adrkoulutus.com
Rakennusliike
IKKUNA- JA OVIREMONTIT FACEBOOK.COM/KATTOREMONTIT
WWW.RAKENNUSHAAPA-AHO.FI

Korkealla tasolla jo neljällä vuosikymmenellä.

Katso Facebookista, kuinka

työt sujuvat myös talvella.

Tyvenentie 1, Pori • Puh. 02 634 6100 • www.prm.fi

IKKUNAMIES OY

Esa Elo

Mäntysalontie 39, 28800 Pori

Puh. 040 7589 668 www.ikkunamies.com

ILMALÄMPÖ- ja VESI-ILMALÄMPÖPUMPUT, AURINKOSÄHKÖJÄRJESTELMÄT - asennukset ja huollot Satakunnan LämpöaSennuS OY

Satakunnan

Puh. 040 087 6887 • Puutarhakatu 22 A, Pori

LämpöaSennuS OY

FRIITALA TALO - YRITYSTEN KOTI -

Varaa aikasi toimitilaesittelyyn Ari Grahn puh. 044 356 5865 friitalatalo.fi

Porin toiseksi vanhin apteekki

SIJAITSEE NYT TIKKULASSA

Tuskin tiesi apteekkari Karl Bonsdorff, että hänen johdollaan vuonna 1857 avattu Porin 2. apteekki elää ja voi hyvin edelleen 2020-luvulla. Apteekki toimi yli sata vuotta lähellä Keski-Porin kirkkoa, ensin Petrellin talona nykyään tunnetussa rakennuksessa ja sitten tien toisella puolella Yrjönkadun ja Hallituskadun kulmassa, jolloin se tunnettiin Kirkkoapteekkina. 1980-luvulla apteekki muutti Maantiekadulle ja nimi vaihtui Maantiekadun apteekiksi. Toisen kerran apteekin nimi muuttui tänä vuonna, kun apteekki muutti Tikkulaan. Tikkulan Apteekki palvelee nyt uuden apteekkarin johdolla ja vahvalla ammattitaidolla.

JOHANNA KANGAS on työskennellyt apteekissa käytännössä koko työikänsä, apteekinhoitajana, johtavana proviisorina, sivuapteekin hoitajana sekä farmaseuttina.

– Olen aina inspiroitunut työstäni ja tehnyt sitä yrittäjähenkisesti. Lasten syntymän myötä kypsyi ajatus, että haen proviisoriopintoihin.

Niin Kangas myös teki: hakeutui opiskelemaan silloisen Kuopion yliopiston farmaseuttiseen tiedekuntaan.

Pitkän taipaleen takaa apteekkariksi – Apteekkilupa myönnetään kyseisen apteekkiluvan hakijoista ansioituneimmalle ja työkokemusta pitää olla keskimäärin 15 vuotta lääkehuollon eri sektoreilta. Lisäksi tarvitaan johtamisen ja liiketalouden täydennysopintoja. Edelleen apteekkiluvan hakijalta vaaditaan aktiivisuutta luentotoiminnassa, kirjallisessa toiminnassa, luottamustoimissa sekä asiantuntijatehtävissä.

Kangas toimii apteekkariyrittäjyyden ohella Apteekkien työnantajaliiton hallituksen jäsenenä ja Turun Apteekkariyhdistyksen johtokunnan jäsenenä, johon Satakuntakin kuuluu.

– Työnantajani ovat olleen äärimmäisen suopeita ajatukselle opiskella työn ohessa. Niinpä olen lukenut muun muassa kauppatieteiden maisteriksi ja halunnut käyttää aina koko kapasiteettini kulloisenkin työpaikan tarpeisiin.

Aikaa kului aina 2020-luvulle saakka.

– Seurasin tiiviisti haettavia apteekkilupia ja kun sitten alkoi näyttää siltä, että tämän apteekin lupa on tulossa hakuun, tähtäsin siihen.

– Kun tulin Maantiekadulle vuosi sitten, oli alusta saakka selvää, että niistä nykyaikaiseen apteekkitoimintaan soveltumattomista tiloista siirrytään uuteen paikkaan. Tikkula valikoitui paikaksi sen vetovoiman vuoksi, Kangas kertoo.

Apteekkari Johanna Kangas iloitsee Tikkulan Apteekin sijainnista ja reippaasta henkilökunnasta muuttoruljanssin jälkeen. Uusissa tiloissa on paljon asioita, joita Kangas on kerännyt mieleensä vuosien saatossa. Nyt hän pääsi toteuttamaan ne asiakkaiden ja henkilökunnan iloksi.

”– Kun apteekki ilmoitti muutostaan, asiakkaat kyselivät ensin, että miksi. Aika pian muoto muuttui, että milloin muutatte.

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
14 – Pyry 2/2024

Apteekit osana terveyshuoltoa

Apteekit eivät ole vain lääkekauppoja, vaan olennainen osa terveydenhuoltoa.

– Apteekki lienee ainoa paikka, missä pääsee terveydenhuollon ammattilaisen kanssa kasvotusten, maksutta ja ilman ajanvarausta puhumaan omista lääketarpeista. Sillä helpotetaan muun terveydenhuollon palveluiden kuormitusta, Kangas pohtii.

Tämä korostuu varsinkin nyt, kun hyvinvointialueilla suljetaan tai suunnitellaan terveysasemien sulkemisia.

– Farmaseuttista ammattitaitoa voisi hyödyntää paljon enemmänkin. Apteekkien lääkehuollon osaamisen hyödyntäminen esimerkiksi lääkitysongelmien tunnistamisessa, lääkehoitojen onnistumisen seurannassa, riskipotilaiden seulonnassa ja hoitoon

ohjaamisessa.

– Ihmiset tarvitsevat edelleen paikan, jonne on helppo tulla sisään ja saada neuvoja ja ohjeita oman sairauden ja terveyden hoitoon, Kangas sanoo.

Ensin miksi ja kohta jo, että milloin?

Kun apteekki ilmoitti muutostaan, asiakkaat kyselivät ensin, että miksi.

– Aika pian muoto muuttui, että milloin muutatte. Odotus nousi pintaan niin meillä kuin asiakkaillakin, Kangas kertoo.

Tikkulassa tehtiin perinpohjainen myymäläremontti kuluneena keväänä. Siitä Kangas jakaa varauksettoman kiitoksen myymäläsuunnitteluun ja remonttiin osallistuneille yhteistyötahoille.

– VMP-interior valikoitui kalustetoimittajaksi, sillä heidän kanssaan olen toiminut jo kolmessa

apteekkiremontissa tätä aiemmin. Suunnittelija Emmi Vappulan kanssa yhteistyö sujui luonnikkaasti ja hänellä oli kärsivällisyyttä pallotella eri vaihtoehtoja kanssani. Myös satakuntalaisuus on ilman muuta plussaa, Kangas kiittelee.

Tikkulan Apteekki sijaitsee lähellä parkkipaikan puoleisia pääovia. Yksi pitkä ulkoseinä on suojeltua, alkuperäistä tehdasseinää. Tilana uusi apteekki on kaunis ja helppokulkuinen.

– Muutto tehtiin täsmällisesti kahdessa päivässä niin, että yksi porukka pakkasi hyllyiltä suoraan tavarat laatikoihin, yksi porukka kuljetti ja kolmas nosti tavarat laatikoista suoraan hyllyyn Tikkulassa, Kangas jakaa kiitosta.

– Tervetuloa tutustumaan, huikkaa Kangas vielä lopuksi.

Pyry 2/2024 – 15

Työnhaun tehostartti

JULKISEN JA YKSITYISEN SEKTORIN KUMPPANUUTTA

Kun työllisyyden kuntakokeilu alkoi vuonna 2021, oli tiedossa, että kuntien ja valtion toimintoja ja resursseja pitää liittää toisiinsa.

Alkoi vuoden 2025 alkuun tähtäävä pilotti, jossa myös Porin kaupunki on ollut mukana. Huhtikuussa alkanut Työllisyyden tehostartti tuo entistä tiiviimmin yhteen myös yksityisiä alan yrityksiä.

Teksti Elina Wallin

Kuva Anssi Valkama

PORIN KAUPUNGIN työllisyyspäällikkö

Jenni Ketonen on aattopäivän tunnelmissa, kun haastattelua tehdään päivää ennen Työllisyyden tehostartin alkua.

– Tämän suunnittelu aloitettiin viime vuonna, koska kuntakokeilussa toimintamalleja saa ja pitää kokeilla, testata, pilotoida.

Hallitusohjelmasta ponnistettu

Porin seudun kuntakokeilu käsittää Porin lisäksi Ulvilan ja Kokemäen alueet.

– Kuntakokeilussa tehdään pitkälti samaa työtä kuin TE-toimistoissa. Lähtötilanteessa oli tiedossa, että työmme sivuaa toisiaan ja päällekkäistäkin tekemistä oli. Tällä kuntakokeilulla tähdätään tulevaan isoon muutokseen vuoden 2025 alussa, jolloin valtion järjestämisvastuulla olevat TEtoimistot katoavat ja kunnat ottavat hoitaakseen työllisyysasiat, Ketonen alustaa.

Kaikki käynnistyi koronan keskellä hallitusohjelman kirjauksesta vuonna 2021.

– Kuntakokeilussa asiakkainamme ovat kaikki Kelan työttömyysturvaa nostavat, iso osa alle 30-vuotiaista työttömistä sekä vieraskieliset työnhakijat. Heitä on Porissa kaikkiaan noin 5500 henkilöä. TE-toimistossa ovat asiakkaina edelleen muun muassa ansiosidonnaisella päivärahalla olevat asiakkaat.

– Meidän työhömme kuuluu paljon viranomaisvelvoitteita sekä palvelutarpeen arviointia,

työllisyyssuunnitelmaa, töihin ja koulutukseen ohjausta ja tarvittaessa ohjaamme sote-puolen palveluihin.

Kokeilun tavoitteena on yhdistää valtion ja kunnan resursseja ja ketteröittää palvelua.

– Aiemmin tämä oli osittain päällekkäistä tekemistä ja sitä on pyritty nyt yhdistämään. Noin 40 henkilöä siirtyi meille TE-toimiston palveluksesta ja lisäksi kunnat resurssoivat henkilöstöä työvoimapalveluihin.

Tehostartti kokeilun huipentumana

Viime vuoden lopulla virisi ajatus vielä testata, miten yksityisiä henkilöstövuokrausyrityksiä ja työllisyyspalveluja saataisi tiiviimpään kimppaan.

– Onhan meillä ollut tilaaja–tuottaja-mallilla yhteistyötä pitkään. On kuitenkin muitakin toimintatapoja.

Sen kokeilemisesta innostuivat myös porilaiset HR-yritykset Go On Pori Oy, Aputeam Pori Oy sekä HR Sata Henkilöstötalo Oy. Porin kaupungin työllisyyspalvelut ja edellä mainitut yritykset ovat huhtikuussa käynnistäneet Työllisyyden tehostartti -kokeilun, jossa pyritään joustavasti ja nopeasti saamaan työttömäksi ilmoittautuvat uudelleen töihin.

– Olimme saaneet ennakkotietoja Tampereella ja Rovaniemellä olleista vastaavista kokeiluista ja ajattelimme, että sitä voisi aivan hyvin kokeilla myös meillä Porissa.

16 – Pyry 2/2024

Yhteistyössä on voimaa!

Yhteistä uutta toimintatapaa ovat luomassa Kim Virtanen (vas.), Minttu Porri, Jenni Ketonen ja Mikko Virtanen.

– Koen, että nyt ollaan aidon yhteistyön, kumppanuuden äärellä. Tässä toimintamallissa ei tilata vain palvelua, vaan työskennellään kumppaneina yhteisen asiakkaan apuna.

Aputem Pori Oy:n Kim Virtanen on yhteistyöstä mielissään:

– Hyvällä ja innostuneella fiiliksellä ollaan. Toiveena on, että tästä tulisi pidempi kumppanuus, jonka hyödyistä pääsisi nauttimaan kaikki mukana olevat tahot, ensisijaisesti työnhakijat. Yhteistyö toimii hienosti ja kaikilla osapuolilla on samanlainen ajatus siitä miksi ja miten tätä tehdään.

Myös Go On Pori Oy:n Minttu Porri uskoo yhteistyön tuovan menestystä kaikille osapuolille.

– Alusta saakka fiilis ja yhteishenki on olleet todella hyvät, asiat ovat sujuneet luonnikkaasti. Olemme innoissamme ja odotamme, mitä kaikkea pilotin aikana saamme aikaan. Tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä, pystymme konkreettisesti auttamaan työnhakijoita työnhaussa. Toivomme ehdottomasti, että voimme toimia jatkossakin kumppaneina ja auttaa työnhakijoita työnhaussa! Olen iloinen, että meillä on tällainen tiimi, puhumattakaan kuinka Mikon ja Kimin kanssa jaamme samat arvot ja toimintatavat.

HR Sata Henkilöstötalo Oy:n Mikko Virtanen on samoilla linjoilla.

– Hienoa päästä tekemään yhteistyötä kuntakokeilussa mukana olevien ihmisten ja yritysten kanssa. Palavereissa on hyvä fiilis, kaikki haluavat olla mukana ja olemme todella innostuneita.

– Toiveissa on, että pystymme pitkällä aikavälillä auttamaan kuntakokeilun piirissä olevia työnhakijoita työllistymään ja yleisellä tasolla työnhaussa. Yksityiset henkilöstöalan yritykset pitävät aktiivisesti yhteyttä paikallisiin yrityksiin. Uskomme, että pystymme tuomaan hakijat lähemmäs yrityksiä ja sitä kautta löytämään yrityksille potentiaalisia tekijöitä.

Porin Leijonaan työpisteet

Vastavalmistunut yhteinen palvelupiste Porin Leijona on kokeilun tapahtumapaikka.

– Me olemme varanneet täältä tiloistamme Porin Leijonasta työhuoneet näiden kolmen yrityksen asiantuntijoille kerran viikossa kesäkuun loppuun. On tarkoitus, että meidän työllisyysasiantuntijamme pystyvät asiakasta haastateltuaan ohjaamaan hänet suoraan rekrytointiasiantuntijan puheille. Keskustelujen aiheet voivat vaihdella vaikkapa ihan CV:n kokoamisesta lähtien.

– Koen tämän kokeilun hyvin mielenkiintoiseksi, sillä meidän työssämme viranomaisvastuuta on niin paljon, että itse työnvälitys voi hyvin jäädä toissijaiseksi, Ketonen pohtii.

– Tämä synergia, mikä saadaan innostuneiden yritysten kanssa, on todella hienoa.

– Kun tätä tehostarttia ollaan tiiviisti suunniteltu nyt alkuvuoden aikana, olen ilokseni huomannut HR-yritysten keskinäistä kollegiaalisuutta. Tunnelma on ollut leppoisa ja asioita eteenpäin vievä. Olen hyvillä mielin kaikkien kolmen yrityksen kanssa liikkeellä, Ketonen kiittelee.

Pyry 2/2024 – 17

Lahjakortit hierontaan sekä myymälään!

Koulutettu hieroja Johanna Salmi

Otavankatu 11, Pori

Puh. 044 2306260

Avoinna ma-to 9.30-17, pe 9.30-15 sekä sopimuksen mukaan www. hyvinvointisara.fi

Kehon hyvinvointia

Porissa

Tmi Anne Saariketo

Länsipuisto 26 A 1, Pori

Ajanvaraus www.vello.fi/annesaariketo www.rosenpori.com

Porin Invataksi Oy

Porin Invataksi Oy

Ari Rönni

Ari Rönni

02 633 5871 0400 228 287

02 633 5871 0400 228 287 TAKSI

SporttiVekarat

Yksityinen ryhmis Porissa Tervetuloa tutustumaan!

Lyhteentie 9, Pori p. 040 482 4182

Teollisuuden koneasennukset, laiteasennukset ja huoltotyöt ammattitaidolla

www.lstoy.fi

Satakunnankatu 32, Pori

Varastohotelli Pori

0400 728091, 050 573 3830

MUUTOT JA KULJETUKSET EDULLISESTI Vuokrataan muovisia muuttolaatikoita, lisäkantoapu www.jms-kuljetus.fi

Eteläpuisto 12, Pori • 044 288 3990 www.hoitolaetelatuuli.fi

Porin Linjuriauto Oy / Satabus

puh. 0400 591 243 • tilausajot@satabus.fi www.satabus.fi

VENERETKET SELKÄMEREN KANSALLISPUISTOON

Timo Lokki puh. 044 500 4142 lokkitimo@hotmail.com selkamerenveneretket.fi

lansirannikonremontointi.fi

Verhoomo Nupi ja Nappi

Minna Nordlund-Koivula

Herralahdenraitti 1, Pori

Puh. 040 583 8644 www.verhoomonupijanappi.fi

Länsi-Suomen Teollisuuspalvelu Oy
TAKSI

Vauriokorjaamo Selivaara Oy

JO NIMI TAKAA LAADUN

Antti Selivaara on ollut vauriokorjaamoalalla jo 16-vuotiaasta lähtien eli kolmisenkymmentä vuotta ja tästä suurimman osan, 25 vuotta, itsenäisenä yrittäjänä. Eipä ole siis ihme, että miehen yrityksestä on tullut käsite, takuuvarman työn tekijä, jonka sanaan voi luottaa.

Teksti Jorma Vesterholm

Kuva Altti Papinsaari

ANTTI SELIVAARA korjasi ensin alkuun kavereiden autoja omissa nimissään. Ainoa firma, jossa hän työskenteli palkollisena, oli Mattilan Autopeltikorjaamo. Siellä hän toimi myös armeijasta tulon jälkeen vuonna 2000, mutta hyvin pian eli saman vuoden kesällä oli selvää, että mies halusi perustaa oman yrityksen. Sen nimeksi tuli Autopeltikorjaamo ja maalaamo Selivaara Ky. Toimitilat rakennettiin Ahlaisiin, miehen kotipaikkaan. Siellä on edelleenkin täysin toimintakuntoiset tilat, missä Antti on tehnyt erilaisia harvinaisempia klassikkoautojen entisöintikorjauksia sekä maalauksia. Viitisen vuotta myöhemmin, vuonna 2005, yrityksen pääpaikaksi vakiintui Mikkolan Itäkeskus, jossa maalauksia suoritettiin viiden vuoden ajan. Vuodesta 2010 lähtien on oltu nykyisellä paikalla Karjasillantiellä Isojoenrannan teollisuusalueella, samassa yhteydessä yhtiömuoto vaihdettiin osakeyhtiöksi ja nimi muutettiin Selivaara Group Oy:ksi. Vuoden 2019 alussa Antti myi liiketoiminnan uudelle toimijalle, joka vuokrasi toimitilat ja jatkoi samalla nimellä. Muutettuaan Helmentielle tammikuussa, on nimi muuttunut Satakunnan Autopinnaksi. Antti aloitti yritystoiminnan taas itse tutuissa tiloissa Vauriokorjaamo Selivaara Oy:n nimellä tämän vuoden helmikuussa.

– Viime vuoden kesäkuussa aloin kartoittaa erilaisia käyttötarkoituksia tyhjeneville tiloille. Aika nopeasti selvisi, ettei tässä markkinatilanteessa ole muita todellisia vaihtoehtoja kuin aloittaa jälleen itse yritystoiminta.

Rekrytoin väkeä ja onnistuin saamaan kasaan todellisen huipputiimin, joka puhaltaa yhteen hiileen ja homma käy. Mukana on nyt kaksi maalaria, kaksi peltiseppää eli korimekaanikkoa ja kaksi pesijää, kolmas maalari on aloittamassa huhtikuun–toukokuun aikana. Porin seutu on pääaluettamme. Pohjoisessa palveluita käytetään aina Merikarvialta asti, etelässä Luvialta. – En loikoillut laakereillani noina välivuosina vaan opiskelin vuoden Jyväskylässä. Siellä vankistin peltisepän taitojani. Lisäksi kunnostin keräilijöiden arvoklassikkoautoja ja teen tätä hommaa pienimuotoisesti edelleen. Komeita kaaroja kannattaa käydä vilkaisemassa Selivaara Classic -sivustolla, Antti kehottaa.

VAURIOKORJAAMINEN ON edelleen yrityksen peruspilari. Asiakas voi ajaa suoraan pihaan, tästä eteenpäin Antti hoitaa loput. Hän tekee vaurioanalyysin ja laatii korjauskustannuslaskelman vakuutusyhtiölle. Vahinkotarkastukseen voikin tulla ihan milloin vain ilman ajanvarausta. Toimenpiteeseen menee yleensä noin 15 minuuttia. Yrityksen kahdessa työhallissa pystytään hoitamaan kaikenlainen kevytkalusto, niin henkilö- kuin pakettiautotkin sekä matkailuautot. Maalaustyöt ovat firmassa olleet kasvussa. Auto maalataan lähes aina korjauksen yhteydessä, mutta pelkkiä maalauspalveluitakin on tarjolla. Täysin uutena konseptina on PDR-oikaisu, joka sopii erittäin hyvin pienten lommojen korjaamiseen. Siinä oikominen

– Rekrytoin väkeä ja onnistuin saamaan kasaan todellisen huipputiimin, joka puhaltaa yhteen hiileen ja homma käy.

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ
20 – Pyry 2/2024

Antti Selivaara työskentelee todella mielellään korjaamohallissa aina, kun vain muilta töiltään ehtii.

tapahtuu niin, että maalausta ei tarvita ollenkaan. Tapa on hyvin edullinen, sillä se maksaa parhaimmillaan vain sadan euron kieppeillä.

– Tämän alan osaajia on todella vähän eli taidon oppii vain tekemällä. Itse olen huomannut, että osaaminen menee eteenpäin päivä kerrallaan. Jos korjaustapa osoittautuu mahdottomaksi niin sitten pelti oiotaan ja maalataan tutulla tavalla, Antti Selivaara rauhoittelee.

TUULILASIEN KORJAAMISESSA ja vaihtamisessa yritys käyttää täysautomaattikonetta. Siinä lasia kuivataan ja ylipaineistetaan sekä käytetään hartsia. Kone toimii täysin itsenäisesti, ja tätä aikaa voi käyttää sitten johonkin muuhun. Autojen pesussa on kiinnitetty vahvasti huomiota ekologisiin seikkoihin. Täällä käytetään pelkästään ympäristöystävällisiä pesuaineita.

Vauriokorjaamo Selivaaralla on käytössä myös sijaisautopalvelu korjauksen ajaksi. Mikäli asiakkaalla on keskeytysvakuutus tai liikennevakuutuksen perusteella oikeus sijaisautoon, niin toimimme yhdessä autovuokraamojen kanssa siten, että autovuokraamo toimittaa sijaisauton yrityksen pihalle asiakkaan käyttöä varten. Firmalla on itselläänkin tarjolla muutama sijaisauto, nämä ovat edullisesti asiakkaidemme käytössä, mikäli ei ole oikeutettu vakuutusyhtiön maksamaan sijaisautoon.

VAURIOKORJAAMO SELIVAARA OY:ssä pyritään aina mahdollisimman lyhyeen korjausaikaan, ja siksi tilaammekin osat aina etukäteen, ettei auton tarvitse turhaan odotella osia vaan voimme tehdä korjauksen tehokkaasti ja nopeasti. – Varaosien saatavuudessa on nykyään jonkin verran ongelmia. Korona jätti niin sanotun ”uuden

normaalin” eli kaikki ei toimi niin jouhevasti kuin ennen epidemiaa. Mikäli työt jostain syystä joskus viivästyvät, niin minä otan yhteyttä asiakkaaseen ja asia hoidetaan kuntoon mahdollisimman nopeasti, Antti Selivaara vakuuttaa.

Yrittäjä muistuttaa, että firma on kaikkien vakuutusyhtiöiden hyväksymä korjaamo. Yrityksen kilpailuvaltit Antin on helppo kiteyttää.

– Kuten jo mainitsin, tiimi on kerrassaan erinomainen. Asiakas saa mitä tilaa ja odottaa saavansa. Toimistotehtävien ohella olen osan ajasta itse hallien puolella tekemässä töitä käsilläni. Yrityksen nimi velvoittaa ja saa meidät tekemään parastamme, joka päivä. Aika usein asiakkaan hakiessa menopeliään hän tokaisee, että autohan on paljon parempi kuin se oli ennen vaurioita.

Pyry 2/2024 – 21

Kun pankkiura on jäämässä taakse

on aika katsoa muuttunutta maailmaa

Länsi-Suomen Osuuspankin varatoimitusjohtaja Esa Sainio astui pankkimaailman ovesta sisään kesäapulaiseksi vuonna 1983. Tulevana kesänä eläköityvä Sainio näkee pankkialan muutokset päivittäisenä ja isot muutokset muutoksina vasta, kun niitä pysähtyy tutkailemaan.

Teksti Elina Wallin

Kuva Harri Havulinna

– KUN MUUTOS ASTUU kynnyksen yli, sitä ei välttämättä tiedosta niin suurena kuin mitä se mahdollisesti lopulta kuitenkin on. Digitalisaatio on nyt tietysti sellainen, mikä on muuttanut paljon asioita kautta linjan.

Esa Sainio kertoo kuvaavan esimerkin pankkiarjesta:

– Ajatellaan vaikkapa lipaspäiviä, palkkapäiviä tai vastaavia, jolloin asiakkaat kävivät pankissa ahkerasti. Nyt taas pankissa käydään vain, kun on välttämätön pakko, hän kuvailee nykytilannetta.

Pankkityöhön sattumalta, kokemusta koko rahalla

– Armeijan jälkeen piti jostain keksiä töitä. Hain kesätöitä pankista kaupallinen koulutus takataskussa, Sainio kertoo.

– Olin ehkä nuorempana haaveillut jostain urheiluohjaajan työstä tai vastaavasta. Itselläni tai lähipiirissä ei ollut kokemusta pankista, mutta sinne mentiin, kun töitä saatiin.

Kesä 1983 muutti Sainion tulevaisuudensuunnitelmat ja johti lisäkoulutukseen, eri pankkitehtäviin sekä pankinjohtajan uralle.

– Jo silloin kesällä minulle vinkattiin osuuspankkiryhmän sisäisestä esimieskoulutusohjelmasta. Kun se tuli kesän aikana hakuun, sain työkavereilta kannustusta hakemiseen, hain ja pääsin. Vuoden koulutus alkoi kesä-

töiden jälkeen lokakuussa.

Yritysasiakkaat erityisen pankkiuskollisia – Kun vuoden esimieskoulutus oli takana, edessä olikin siirtyminen Poriin. Tulin valituksi Porin Seudun Osuuspankin Vähärauman konttorin konttorinjohtajaksi.

Alkujaan Laitilasta kotoisin oleva Sainio viihtyi Porissa, sillä satakuntalainen mentaliteetti on hänelle mieleen. Myöhemmin hänelle kertyi kokemusta myös Harjavallasta, josta matka jatkui Turun ja Helsingin kautta Raumalle ja sitä kautta Länsi-Suomen Osuuspankkiin, josta eläköityy ensi kesänä.

– Satakunnassa on yrityspuolella hyvin vientivetoista. Toisaalta myös elintarviketuotantoa on paljon. Kirjo on laaja sen suhteen, millaisia aloja pankin asiantuntijoiden tulee tuntea.

Sainio on hoitanut pitkän uransa aikana paljon nimenomaan yritysrahoituksia.

– Suurteollisuus synnyttää ympärilleen pienteollisuutta. Satakunnassa yritysten määrä on suuri. Se johtaa siihen, että pankit tuntevat myös asiakasyritysten alojen erityispiirteitä.

– Sekin on tärkeää, että pankki tuntee asiakasyrityksensä liiketoiminnan lisäksi toimitilat ja henkilöt. Kaikki se rakentaa luottamusta. Luottamuksesta kertoo nimenomaan se, että kaikkein sitoutuneimpia ovat juuri yritys-

”– Digitalisaatio on tehnyt paljon, joskin vielä suurempia muutoksia työhön on tuottanut pankkeihin kohdistuva sääntely.

ASIANTUNTIJAPALSTA
22 – Pyry 2/2024

Vaikka Esa Sainiolla siintää edessä eläkepäivät, hän ei aio sammaloitua.

– Jotain hallitustyöskentelyä voisi ajatella, hän pohtii. Pitkän pankkiuran tehneellä Sainiolla on perspektiiviä, josta katsoa tulevaan.

asiakkaat. Vaikka vuosien yhteistyöhön mahtuisikin erimielisyyksiä, ne saadaan selvitettyä ja yhdessä tekeminen jatkuu. Se on useimmiten myös molempien osapuolten tahtotila.

– Siksi myös me pankissa haluamme pitää omista toimihenkilöistämme kiinni ja ylläpitää pitkiä asiakassuhteita.

Muutoksia niin pankissa kuin yrityksissäkin

Kun Esa Sainio pysähtyy miettimään pankin muutoksia vuosien saatossa, hän nostaa esiin kriiseistä suurimman.

– Kyllä se 90-luvun lama ja sen seurannaisvaikutukset olivat valtavat. Se oli raskasta aikaa tiskin molemmilla puolilla, hän huokaisee.

– Jos siitä jotain hyvää voi sanoa, on se muuttanut yritysten taloudellista vahvuutta oleellisesti. Omavaraisuusasteet ovat nousseet hyvälle tasolle ja se antaa puskuria kokea vastoinkäymisiä.

– 1980-luvulla Suomen Pankki määritti luottoihin koron ylärajan. Se johti siihen, että luottoa oli vaikea saada ja jaettiin lähinnä niukkuutta. Kun korko sitten vapautettiin, alkoivat pankit kilpailla luotonannolla ihan kunnolla. Seurauksia kannettiin pitkään. Silloin sekä yksityisten että yritysten luotonanto perustui vakuuksien määrään.

– Kaikki tämä on kääntynyt päälaelleen, joskin lopputulos on paljon entistä parempi. Nykyisin maksukyky on tärkeässä roolissa ja vakuudet painavat vähemmän. Se on parempi näin, sillä yritysten tulee luottoa ottaessa olla taloudellisesti vahvempia kuin

mitä vuosikymmeniä sitten.

Tehtäväkenttä on kaikkineen muuttunut paljon. On tullut uusia työnkuvia, vanhojen väistyessä.

– Digitalisaatio on tehnyt paljon, joskin vielä suurempia muutoksia työhön on tuottanut pankkeihin kohdistuva sääntely. Se tuskin tulevaisuudessa mitenkään vähenee, Sainio pohtii.

– Uskomme täällä pankissa, että sääntely on kuitenkin hyväksi pidemmällä aikavälillä sekä pankeille että asiakkaille.

Kun ajatukset siirtyvät tuleviin eläkepäiviin, Sainiolla ei ole suuria suunnitelmia.

– Kalenteri on melko tyhjä, mutta olen kuullut sen täyttyvän yllättävän helposti, hän nauraa.

– Hallitustyöskentely kiinnostaa, sillä laakereilleni en aio täysin jäädä, hän päättää.

Pyry 2/2024 – 23

Klassikon paluu!

Jazz

La 13.7.2024

Klo 18.00 –Porin Suomalainen Klubi, Eteläranta 10, Pori

Taattua fiilistä, loistavaa jazzahtavaa musiikkia, tanssia, hyvää ruokaa ja yrittäjäystäviä!

Early Bird -liput 31.5.2024 asti 65 €/hlö, sis. ruokailun. 1.6. – 6.7. 80 €/hlö.

Osta liput ja lue lisää: www.lyyti.in/pyryjazz2024

Pyry Jazz Pyry

PORIN YRITTÄJIEN

TAPAHTUMAKALENTERI

HUHTIKUU

Kevätkimppa

25.4. klo 17.30 Suomalainen Klubi

Kuuden paikallisyhdistyksen sääntömääräiset kevätkokoukset ja yhteinen illanvietto

TOUKOKUU

Aamukaffeet SKiB-kampuksella 22.5. klo 8.30

Tervetuloa tutustumaan Svenska Kulturfonden i Björneborg -säätiön SKiB-kampuksen Kulttuuritalon toimintoihin

KESÄKUU

Porin Yrittäjien keskustelupaneeli pe 28.6. klo 12.00-12.45

SuomiAreena, kaupungintalon piha

Nuoret rohkeasti yrittäjiksikokemuksia ja kasvutarinoita

HEINÄKUU

Pyry Jazz

13.7. Suomalaisen Klubin terassilla

ELOKUU

Yrittäjägolf

7.8. klo 8.30 alkaen Yyteri Golf Links

SYYSKUU

Satakunnan Yrittäjien perinteinen Yrittäjän päivän aamubrunssi

5.9. klo 8.00 Ravintola Klubi

Satakunnan Yrittäjien Yrittäjäminiristeily lauantaina 14.9.

Tku-Tukholma-Turku m/s Viking Gracella

Porin päivä 27.-29.9.

Porin Yrittäjät ovat mukana Porin päivän torijuhlassa, palkitsemalla Vuoden porilaisen yrityksen.

Seuraa PYRYn uutiskanavia Instagramissa ja Facebookissa, joista saat lisätietoa tulevista tapahtumista.

Kaffeella

Kun Talviklassikosta uutisoitiin alkuvuodesta, taustalla oli jo toista vuotta kestänyt selvittelyprosessi. Kun Ässät ja Lukko kohtaavat toisensa Porin tekojääradalle rakennetulla kentällä, on kaupungissa niin paljon väkeä liikkeellä, että eri alojen yrittäjien tulee olla hereillä ja nostaa omia palvelujaan esiin, tarjolle ja olla valmiina palvelemaan.

Teksti Elina Wallin

Kuva Hannu Ikonen

TALVIKLASSIKOKSI KUTSUTAAN Ässien ja Lukon back–to–back-otteluita 24. ja 25.1. ensi vuonna. Tällä hetkellä majoituskapasiteettia on jo pitkälti varattu.

– Kannustan kaikin tavoin alueen yrittäjiä olemaan innovoinnissa rohkeita ja ottamaan taloudellinen hyöty irti tapahtumapäivistä, Ässien toimitusjohtaja Mikael Lehtinen sanoo.

Orastavasta ajatuksesta lopulta toteutukseen

Jo kahdeksan vuotta sitten, vuonna 2016, Talviklassikkoajatukset pyrkivät pintaan, mutta laihoin tuloksin.

– Silloin tulin antaneeksi haastattelunkin aiheesta ja sain siitä sitten kyllä kuulla. Ei siihen ollut innokkuutta meidän tai Lukonkaan taustoissa. Se oli klassinen ”ei”, ilman halukkuutta miettiä, miten voisimme saada asian toimimaan.

Ajat kuitenkin muuttuvat ja asia ei ehkä milloinkaan unohtunut täysin.

– Lukon mestaruuden jälkeen asia nousi uudestaan esiin. Kun tutkittiin muiden kaupunkien Talviklassikkootteluita, totesimme ne raskaasti tappiollisiksi. Emme kuitenkaan tyytyneet siihen.

– Lähdimme perkaamaan lukuja. Mikä on kaikkein kalleinta, mikä mahdollista, mihin pelikenttä voitaisi rakentaa, mikä on järkevintä missäkin. Tutkimme taustoja ja asioita paljon, Lehtinen avaa.

– Selvisi, että kaikkein kalleinta on jään rakentaminen. Halpaa toki ei ole katsomokapasiteetinkaan pystytys.

Kun sitten alkoi hahmottua, että jollain tavalla järkeviin lukuihin voisi päästä, mikäli peli järjestettäisi tekojäällä, alkoivat asiat loksahdella.

#Yhdessä raumalaisten kanssa Mikael Lehtinen puhuu paljon ja monesta näkökulmasta. Hän mielellään nostaa esiin nimiä tehtäviensä takana. – Tapahtuman projektipäällikkönä toimii kollegani Jukka Kunnas Lukosta. Isossa, isossa työroolissa ovat myös keskinäiset kollegat Ässien Niklas Ikonen ja Lukon Sasu Eronen

– Kaikki tehtävät on vastuutettu ja jaettu suunnitellun organisaatiokaavion mukaan. Ikään kuin yritys yrityksessä, hän kertoo.

– Mielestäni olemme löytäneet hyvän toimintatavan ja sillä valitulla tiellä nyt mennään. Se auttaa myös pysymään budjeteissa. On sovittu, että kaikki jaetaan tasan, tulee sitten voittoa tai tappiota. Vaikka kaukalossa ollaankin vihollisia, kaukalon ulkopuolella kaikkea muuta, hän kertoo.

Äänestä kuulee, että kissanhännänveto porilaisten ja raumalaisten välillä on pelkkää sanahelinää. Kun hihat on kääritty, sitten huhkitaan yhteisen tavoitteen eteen. – Sovittiin joitain vuosia sitten, että derbyt halutaan nostaa uuteen loistoonsa. Että tehdään joka vuosi

26 – Pyry 2/2024

joku yhteinen juttu. Sitten alettiin panostaa ja nyt derbyt ovat aina molemmissa kaupungeissa loppuunmyytyjä.

Yhteistyötä moneen suuntaan

Mikael Lehtinen muistuttaa, että Talviklassikko on lopulta vain yksi tapahtuma muiden joukossa, vaikkakin kruununjalokiven luokkaa.

– Kauden aikana meillä on 30 liigaottelua, jonka lisäksi konsertit ja muut tapahtumat Enersense Areenalla. Meidän peleissämme yleisökeskiarvo on 4600 katsojaa. Missä muualla järjestetään vuodessa yhtä monta, yhtä suurta tapahtumaa?

Tällä Lehtinen haluaa herätellä alueen yrittäjiä.

– Paljon tehdään yhteistyötä, kyllähän jääkiekkootteluilla on valtavasti kerrannaisvaikutuksia alueen yrityksiin. Tätä yhteistyötä voisi olla vieläkin

enemmän.

– Se vaatii myös yrittäjiltä itseltään kekseliäisyyttä ja sen jälkeen rohkeutta lähteä toteuttamaan, hän kannustaa.

– Ravintolat, hotellit, taksit, kuljetusyritykset ja muut ovat merkittävässä roolissa, kun mietitään Ässien työllistävää vaikutusta seudulle. Kannustan pitämään mielen auki, kun mennään kohti seuraavaa kautta ja Talviklassikkoa.

Mikael Lehtinen puhuu asioista hyvin valoisasti, kuin kannustaen.

– Ajattelen, että tehtäväni täällä olla luoda sellainen joukko, jonka osaaminen yhdessä on yksilöä suurempi. Se kasvattaa innostusta.

Tätä samaa ajatusta voisi aivan varmasti ajatella laajemminkin. Miten yritykset yhdessä voisivat tuottaa valmiin tapahtuman ympärille lisäarvoa, jolla

HC Ässät Pori Oy:n toimitusjohtaja Mikael Lehtinen suhtautuu hyvin toiveikkaasti ensi talven suunnitelmiin Ässien ja Lukon kohtaamisesta legendaarisessa Talviklassikossa. Koska kaupungissa on silloin viljalti väkeä, hän innostaa myös alueen yrittäjiä valmistautumaan tapahtumaviikonloppuun.

olisi yritykselle itselleen taloudellisesti merkittävä vaikutus?

Intohimosta lajiin

Lehtinen on tullut lajin pariin turva-alalta. Nyt hän on ollut Ässien palveluksessa yli kymmenen vuotta ja siitä kuusi toimitusjohtajana. Se on pisimpiä tämänhetkisiä toimitusjohtajauria liigaseuroissa.

– Vuosittain teen itsetutkiskelua ja puntaroin, kuinka paljon innostusta vielä löytyy. Tällaiset Talviklassikon tapaiset ponnistukset tuovat loistavaa lisäbuustia. Tekemisessä pitää olla paloa.

Sitä paloa hänen puheestaan virtaa. Nyt on yrittäjien hyvää aikaa pohtia ennen ensi talvea, miten oman yrityksen palveluja voisi hyödyntää yhdessä Porin ja Satakunnan alueen hyväksi, #yhdessä.

Pyry 2/2024 – 27

Porin Yrittäjien keskustelupaneeli

NUORET ROHKEASTI YRITTÄJÄKSI –

KOKEMUKSIA JA KASVUTARINOITA

Pe 28.6. klo 12.00–12.45

Porin kaupungintalon piha

Panelisteina

Ida Aaltonen

Deva Lingerie Oy

Emmi Lehtomaa Fament Oy

Toteuttaessaan omia intohimojaan ja ideoitaan yrittäjyys avaa ovia aivan uudenlaisiin tuotteisiin ja palveluihin.

Yrittäjänä toimiminen tarjoaa valtavan oppimisja kasvukokemuksen, jossa haasteita tulee, mutta niiden voittaminen on erittäin palkitsevaa.

Paneelissa kuulemme nuoria yrittäjiä, jotka jakavat omat kokemuksensa yrittäjyydestä ja kasvutarinansa.

Mikael Ropo

Ropo Garden Oy

Ville Santaharju Kelloseppä V. Santaharju Oy

Juontajana

Minttu Porri Go On Pori Oy

KENKÄKAUPPAA VUODESTA 1972

Teljäntori, Pori • Puh. 02 6338225

Ma-pe 9.30-17.30, la 10-15

MERKITTÄVÄN
TYYLIKÄSTÄ

isännöintipalvelua www.balanssi.name

Talouden ja kirjanpidon ammattilaiset palveluksessasi

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

ÄTYKSILÖLLIS tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

Valtakatu 6, 3. krs. Pori puh. (02) 630 8500 www.balanssi.name

Valtakatu 6, 3. krs. PORI puh. (02) 630 8500 www. balanssi. name

6, 3. krs. oriP .puh (02) 630 0850 www.balanssi.name

PYYDÄ TARJOUS

KIINTEISTÖKIRJANPITO referenssit

Valtakatu
| |
PORI & NOORMARKKU 050 3129 306 · www.satakunnanyritystili.fi PORI & NOORMARKKU 050 3129 306 www.satakunnanyritystili.fi

Kestävät rahoitusratkaisut pk-yrityksille

Vastuullisuuden merkitys pk-yritysten toiminnassa korostuu jatkuvasti. Kestävät rahoitusratkaisumme sopivat sinulle, jos yrityksesi suunnittelee investointia esimerkiksi:

• energiatehokkuutta parantaviin remontointi- ja peruskorjaushankkeisiin,

• energiatehokkaaseen uudisrakentamiseen,

• uusiutuvien energialähteiden hyödyntämiseen,

• vähäpäästöisyyteen,

• kiertotalouteen,

• vähäpäästöisen liikenteen infrastruktuurin rakentamiseen (esimerkiksi sähkölataustolppien asennus ja niihin liittyvät sähkötyöt).

Lue lisää yrityksille ja taloyhtiöille suunnatuista palveluistamme ja ole yhteydessä paikalliseen asiantuntijaan op.fi/web/op-lansi-suomi/yrityspankki

Rahoituksen myöntää osuuspankki.

Arvon johto.

Oomi on luottopakkisi sähkö- ja aurinkoasioissa, sähköauton latauspisteissä sekä työsuhdepolkupyörissä.

Olemme sydämeltään paikallinen, mutta lihaksiltaan valtakunnallinen, luotettava myyntiyhtiö, jolla on yli 400 000 tyytyväistä asiakasta.

Yrityksesi arvoiset diilit löydät osoitteesta oomi.fi/porinyrittajat.

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.