__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PORIN YRITTÄJIEN JÄSENLEHTI 1/2020

Yrityksen Tähtiterveysvakuutus henkilöstösi turvaksi

PANNAANKOiimaa, Pr

Tosihyvää

www.pohjantahti.fi

VAI Perusvarmaa ?


Yli 30 vuoden kokemuksella • kantavuusmittaukset

pudotuspainolaitteella, levykuormituslaitteella sekä loadmanilla

• Rakennekerrostutkimukset

ja näytteenotto

• Päällysteporaukset • Tie-

ja katuverkon inventoinnit

• Yksityisteiden

perusparannusten suunnitteluun kantavuusmittaukset ja kuntoarviot

• siltojen

kuntoarviot yksityisteille, metsäteille ja kuntien kaavateille

• Törmäysvaimennin • uusien

ja liikenteenohjaukset

päällysteiden kitkanmittaus

OP-Ilmasto - Sijoita ilmastonmuutoksen hillitsemiseen Kasvihuonepäästöjen sääntelyn tiukentuminen ja valtioiden hiilineutraalit tavoitteet edistävät rahaston sijoituskohteena olevien tuotteiden ja palveluiden kysyntää. Rahastoon valitaan yrityksiä, jotka voivat esimerkiksi kehittää tai toimittaa energiaa säästävää teknologiaa, uusiutuvia energianlähteitä sekä erilaisia jäte- tai vesihuollon ja kierrättämisen ratkaisuja.

OP-Puhdas Vesi - Sijoita puhtaan veden riittävyyteen Rahastoon valitut yritykset hyötyvät, kun panostukset puhtaan veden riittävyyteen kasvavat vesivarantojen huvetessa ja veden kysynnän kasvaessa. Rahastoon valitaan erityisesti vesihuoltoinfrastruktuurin toimittamiseen tai vesiteknologioiden kehittämiseen keskittyviä yrityksiä ja monialayrityksiä, jotka ovat markkinajohtajia jollakin vesitoimialaan kuuluvalla alasektorilla.

OP-Kestävä Maailma - Sijoita hajautetusti kaikkein vastuullisimpiin yhtiöihin

Rahasto ei sijoita yhtiöihin, joiden toiminnalla voi pitkällä aikavälillä olla haitallisia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Poissuljettuja aloja ovat esimerkiksi alkoholin ja tupakan tuotanto. Jäljelle jäävien yhtiöiden joukosta, rahastoon valitaan vain toimialojensa vastuullisimmat.

OP-Vähähiilinen Maailma - Osakemarkkinatuotot selvästi alhaisemmalla hiilijalanjäljellä Rahasto poissulkee sijoituksistaan fossiilisista polttoaineista riippuvaisia yhtiöitä, joilla on korkea hiilijalanjälki tai suuret fossiilisten polttoaineiden varannot.

OP:n Vastuullisen sijoittamisen rahastot Tiesitkö, että OP:n omistaja-asiakkaana ostat, myyt ja vaihdat vastuullisen sijoittamisen rahastoja ilman kuluja? Kysy lisää! Löydät asiantuntijoidemme yhteystiedot osoitteesta op.fi/lansi-suomi/soitasuoraan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Rahastojen avaintietoesite, säännöt ja rahastoesite ovat saatavissa OP Ryhmän toimipaikoista ja www.op.fi.


PÄÄKIRJOITUS

20-luvun Porin Yrittäjät ry

O

lemme siirtyneet iloiselle 20-luvulle, joka on toki kovin toisenlainen kuin vuosisata sitten. Porin Yrittäjissä uudelle vuosikymmenelle lähdetään tukevista asetelmista yrittäjyyttä edistäen ja jäseniä tukien. Suomen hallituksen poliittinen linja ei välttämättä ole tällä hetkellä yrittäjäystävällisin. Edunvalvontaa tarvitaan siis paitsi paikallisesti Porissa, myös järjestömme kautta rakenteissa aina Arkadianmäelle asti. Pyryn uutena puheenjohtajana perin isot ja vaativat saappaat pitkäaikaisimmalta puheenjohtajaltamme Jari Taimilta. Hänen kanssaan yhdistys on kehittynyt ja kasvanut yhdeksi tärkeimmistä elinkeinoelämän vaikuttajista Porin talousalueella. Olen saanut toimia yhdistyksen hallituksessa koko tämän ajan ja nyt aika tuntui oikealta ottaa lisää vastuuta. Kiitos tulee kuitenkin osoittaa Jarille siitä pyyteettömästä työstä, minkä hän on yhdistyksemme eteen tehnyt menneenä vuosikymmenenä. Uusi kymmenluku alkaa yhteistyön ja huolenpidon merkeissä. Koko hallitus on sitoutunut vastuun kantoon ja tulemme jalkautumaan näkyvästi jäsenten pariin aina tekemiseen asti. Vaikuttaminen maakunnan pääkaupungissa yrittäjyyden puolesta tarvitsee yhteistyötä ja yhteisten asioiden löytämistä ympärillä olevien verkostojen kanssa. Tässä hyvä yhteistyö Porin kaupungin kanssa on vahvasti keskiössä. Olemme tarvittaessa kriittisiä, mutta päätarkoitus on toimia rakentavasti koko hallituksen voimalla, tehden Porista talousalueineen paremman paikan yrittää ja menestyä. Kilpailutus julkisella puolella ja sen entistä parempi avaaminen kaikille jäsenillemme yksinyrittäjästä satoja työllistävään jäsenyritykseen on edunvalvonnallisesti haaste ja samalla mahdollisuus. Asiassa on kuulunut kaupungilta myös

toiseen suuntaan olevia avauksia, joihin tulemme ottamaan kantaa. Vahva näkemykseni on yksityisen sektorin laajempi käyttäminen, mikä parantaa tehokkuutta ja lisää palvelua monella alalla. Tässä meillä on yrittäjinä paljon tekemistä ja näytön paikka eri aloilla. Kantava ajatuksemme on, että menestyvät yrittäjät luovat menestystä ja hyvinvointia alueelle. Tämä on edelleen Porin alueen avaintekijä taloudellisen hyvinvoinnin jatkumon kannalta. Yrittäjän arjen tukemiseen tarvitaan myös annos juhlaa. Toivonkin näkeväni teitä kaikkia useissa tulevissa tapahtumissamme, joita hallitus tänäkin vuonna järjestää. Olen ylpeä yhdistyksestämme ja sen hallituksesta! Tehdään alkaneesta vuosikymmenestä entistä parempi. Porilaisia yrittäjiä tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan sekä työnantajina että taloudellisen kasvun mahdollistajina.

MIKKO SUNDELL Porin Yrittäjät ry puheenjohtaja mikko@ sundell.fi

Näyteikkunateippaukset Autoteippaukset Mainostaulut Julisteet Roll Up telineet


4

väliotsikko tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstitekstiv tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti tekstitekstitekstiteksti

Pitkänlinjan painomies Harri Räikkösellä on yksi harvoista kaupungissa löytyvistä silkkipainokoneista. – Tosin suurin osa painotuotteista tehdään näillä muilla, digilaitteilla. Mutta eipä vaan nykyajan laitteistot pärjää niihin töihin, kun tarvitaan suuria määriä ja paljon kestävyyttä vaativia tarratuotteita, hän kertoo.

1/2020 Porin Yrittäjien jäsentiedotuslehti 36. vuosikerta Päätoimittaja Mikko Sundell puh. 0400 592 898 mikko@ sundell.fi Julkaisija Oy BM&M Ab, Pori

Kustantaja Altti Papinsaari puh. 0400 594534 altti.papinsaari@ pyrylehti.fi Toimitus Oy BM&M Ab Itsenäisyydenkatu 50 B, 28130 Pori toimitus@pyrylehti.fi www.pyrylehti.fi

KANNESSA: Mediamyynti Jorma Viljanen 0400 560506 ilmoitukset@pyrylehti.fi Painopaikka Printhaus Oy, Pori Reklamaatiot Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan.

Bowling 4 You:n Tuire ja Ilkka Nenonen Kuva: Aleksi Rimpiläinen

PYRY-LEHTI ILMESTYY SEURAAVAN KERRAN 24.4.2020


Elämä se on kuin SILKKIÄ VAAN!

5

Tai oikeastaan se on myös digiä, varsinkin painoalalla. Harri Räikkönen on Silkkipaino Nisserin yrittäjä ja pitkän linjan painoammattilainen. 13 vuotta on sujahtanut yrittäjänä ja sitä edelsi reilut pari vuosikymmentä painajana. Nisserin tiloista Porin Tiiliruukista löytyy edelleen silkkipainokone. Haastattelupäivänä silkkipainotarrat kuivuvat ritilöillä ja digilaitteet laulavat.

TEKSTI: ELINA WALLIN, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

Digidigi – Tuotteita tehdään koko ajan enemmän ja enemmän diginä, Harri Räikkönen toteaa. – Ja onhan se helppoa syöttää tarrat työn alle tietokoneelta ja lopputulos on sama kuin näytöltä katsottuna. Se on myös mahdollistanut monia asioita. Kuten sen, että nykyisin toimitusajat ovat hyvin lyhyet. Moni tilaus tulee sillä kiireellä, että valmista olisi tarvinnut olla jo eilen, Räikkönen nauraa. – Urani alussa vedokset lähetettiin postitse asiakkaalle. Silloin oli moni asia toisin, hän jatkaa. Harri Räikkönen pitää itsensä hyvin kiinni ajassa. Alan lehdet saavat miehen innostumaan. – Kyllä mä innostun niistä kuin lapset lelukuvastosta. Ja kun laite-edustaja tulee meidän ovesta sisään ja alkaa kertoa uudesta laitteesta, tiedän jo mistä hän puhuu. Ostaisin tänne vaikka kaikki vempeleet, jos se olisi mahdollista! – Digitaalisuus lisääntyy edelleen tulevaisuudessa ja laitteet kehittyvät entisestään. Meillä on tällä hetkellä 5 digipainokonetta. Yksi laite Nisseristä kuitenkin löytyy, jollaista ei juuri muissa painoissa Porissa ole. Se on silkkipainokone. Sen ympärille kaikki on vuosien saatossa rakentunut. Eikä laite ole mitenkään vielä eläkeiässä. Sillä valmistetaan kaikki kestävyyttä vaativat suuret 1- ja 2-väritilaukset. Lopputulos on erinomainen ja asiakkaalle edullisempi. Ja tarkalleen ottaen meillä on

Postiosoite Porin Yrittäjät ry, PL 45, 28101 PORI Käyntiosoite Isolinnankatu 24, (Herttuantori, 4 krs.) info@porinyrittajat.fi Toimisto arkisin klo 9–15 Sihteeri Nina Huhtamäki Puh. 050 3129 315 nina.huhtamaki@porinyrittajat.fi

silkkipainokoneita kaksi. Nykyisin silkki- ja digipainotyöt jakautuvat 20/80 periaatteella.

Laitteet kehittäneet alaa Alalla kuin alalla puhutaan nykyisin paljon ympäristöarvoista. Ekologinen ajattelu ulotetaan laitteiden valmistuksesta lopputuotteeseen. Painoalaa on totuttu pitämään vähemmän luontoystävällisenä jo yksistään entisajan silkkipainovärien voimakkaista tuoksuista johtuen. – Kyllä silkkipainossa edelleen käytetään liuotinpohjaisia värejä, Räikkönen kertoo. Ja miten värikasetit hävitetään, se on kiinni niin valmistajasta kuin painoyrityksen omasta aktiivisuudestakin. Toisaalta myös itse tarramateriaaliakin on saatavilla luontoystävällisempänä kuin perinteinen PVC-tarra. Joskin jälkimmäinen on huomattavasti edullisempaa. Digilaitteiden toiminta on kehittynyttä ja niiden ympäristöystävällisyys on laitevalmistajien arvo. Laite kuluttaa vähän, värit ovat vesiliukoisia ja kierrätykselle on oma systeeminsä. Digipainolaitteet mahdollistavat myös pienten erien painamisen. Senkin voi ajatella ympäristötekona. Nykyisin voi tilata juuri tarvittavan määrän eikä ylimääräisiä kappaleita jää välttämättä yhtään.

Lue tuoreimmat yrittäjäuutiset ja tiedot tapahtumista: porinyrittajat.fi

Ammattilaisuus kunniaan Painoala on ollut koko digitalisoitumisensa ajan murroksessa. Uusia yrittäjiä tulee markkinoille. – Kilpailu on kilpailua, se kuuluu asiaan, Räikkönen toteaa asiallisesti. Painotalon pitää osata auttaa asiakasta, vaikka asiakas itse ei tietäisi tarvitsevansa apua. Mitä paremmin painossa tiedetään tuotteen käyttötarkoitus, sen parempaan lopputulokseen päästään. Esimerkkinä Räikkönen sanoo ikkunateippaukset. Onko tarroitettava pinta ulkona vai sisällä, osuuko siihen suoraan sään vaihtelut ja UV-valo, kuinka pitkään tarran pitää kestää ja niin edelleen. Samaan ammattitaitoon liittyy myös värien tunnistaminen ja niiden käyttäytyminen. – Digimaailmassa ei ole vastaavanlaista tarvetta tuntea värien sekoitussuhteita ja niiden sielua, toisin kuin vanhan maailman offset- ja silkkipainotekniikoissa. Se saattaa joskus myös aiheuttaa yllätyksiä. – Kaiken kaikkiaan niin meillä kuten monella muullakin alalla osaaminen tulee tekemisen mukana. Niin se on ollut myös Nisserin yrittäjällä itsellään. Työ on opettanut tekijäänsä ja 13 vuotta sitten yrityskaupassa ostettu painoyritys vaihtoi omistajaa siten, että entinen ja tuleva yrittäjä toimivat jonkin aikaa samalla puolella pöytää, jolloin toimintatavat ja kantapään kautta opitut niksitkin vaihtoivat omistajaa.

TURVAA YRITYKSESI JA KESKITY TÄRKEIMPÄÄN Lukitus- ja turvallisuusratkaisut yrityksesi tarpeisiin

Keskuskartano (Rautatienpuistokatu 2) 28130 PORI posti@lukkotalo.fi

(02) 6336 511

www.lukkotalo.fi


6

Fysioterapeutti ja kouluttaja Nina Kivelä haluaa auttaa ihmisiä jo ennen kuin ongelmat selkärangan kanssa tuottavat kipua. Siksi hän on mukana kehittämässä Power Break -menetelmää.


7

Rakkaudesta RANKAAN Yli kolme vuosikymmentä alalla toiminut työfysioterapeutti ja kouluttaja Nina Kivelä on kehittänyt yhdessä muiden alan ammattilaisten kanssa PowerBreak-session kaikenlaisille yrityksille, kaikkien työntekijöiden hyväksi.

TEKSTI: ELINA WALLIN, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

Fysioterapeuttinen tehotauko PowerBreak on sananmukaisesti fysioterapeuttinen tehotauko työpaikoille. – Sen tarkoituksena on kiinnittää huomiota rankaan, sen käyttöön ja asentoihin, ja sitä kautta koko kehon huoltoon. Esimerkiksi olkanivelen oikea työasento on tärkeä, Nina Kivelä kertoo. – Sillä haetaan asennonhallintaa työpisteissä, koska selkärangassa piilee terveys. Tavoitteenani on, että jokainen rakastaisi rankaansa niin, että siitä myös tulisi huolehdittua, hän jatkaa. Moni huoltaa autoaan, vaihdattaa renkaita ja öljyjä. Mutta miten on oman kehon laita? Eihän autoonkaan renkaita vinoon asenneta. Tai jos asennetaankin, kyllä se korjataan nopeasti oikeille urille. Samaa pitäisi noudattaa oman selkärangan suhteen. – Totta kai on hyvä, että käydään liikkumassa ja harrastetaan liikuntaa. Sen lisäksi pitäisi muistaa huolehtia rangasta joka päivä, edes vähän. Hampaitakaan ei pestä yhtenä päivänä puoltatoista tuntia putkeen ja sillä olisi hoidettu koko viikon pesut, Kivelä muistuttaa pilke silmäkulmassa.

Paljon voidaan ehkäistä jo ennalta Ihmisellä on 24 nikamaa, joista viisi alinta on vahvoja ja niissä paksut välilevyt. Alaselkä toimii ikään kuin iskunvaimentimena. Asiantuntija muistuttaa, että selkä on kestävä ja siinä on paljon voimaa: – Selkä on silloin hallinnassa, kun voiman lisäksi on liikkuvuutta. Ja ennen kaikkea, sitä pitää käyttää. Toki yksilöllisiä eroja on, kuten aina. – Jos lantio on aivan vinossa, kyllä se ajan saatossa siihen asentoon kuluu. Sen myötä tulee helposti kai-

kenlaisia muita vaivoja. Tämä on se kohta, johon haluan tarttua. Ennaltaehkäisy! Balanssilla ja tasapainolla pystyy hyvin välttymään monelta vaivalta. PowerBreakiin sisältyy kehon oikeinkäyttäminen. Nyt seisotaan paljon työpisteissä. Se ei yksin tee autuaaksi. Hyvä on kiinnittää huomiota siihen, etteivät polvet ole lukittuna tai lantio sivulla, vaan painon tulee kohdistua oikein. Paras työasento on aina se seuraava asento.

Kaikki mukaan, tittelistä riippumatta Nina Kivelä tekee PowerBreakiä tällä hetkellä tiiviisti yhdessä australialaisen Kyle Mullhollandin kanssa. Kyle oli Porissa opiskelemassa ja oli mulla harjoittelussa. Valmistuttuaan hän muutti takaisin kotimaahansa. Siitä huolimatta teemme hänen kanssaan nyt yhteistyötä, Kivelä kertoo. Minä myyn, luennoin ja koulutan. Kyle puolestaan valmistaa joka kuukaudelle oman teemaharjoituksensa. Hän perustaa harjoituksen tutkittuun tietoon kehon hyvinvoinnista. PowerBreakissa edetään aina aihe kerrallaan. Tällaisia ovat esimerkiksi someniska ja hiirikäsi. Nykyisin työpisteissä ergonomia on jo hyvin kunnossa. Emme siis puutu siihen, vaan keskitymme katsomaan, miten työntekijä sijoittuu työpisteeseensä.

Miten kannat itseäsi? Nina Kivelä katsoo suoraan silmiin ja luettelee juuri ne kysymykset, jotka pyörivät mielessä itse kullakin säännöllisin väliajoin. – Miten kannat itseäsi? Miten seisot? Miten

kävelet? – Moni juttu on hyvin pienestä kiinni ja se korjaamalla, voi välttyä monelta tulevan vuoden harmilta. Haluan auttaa ennalta ehkäisevästi, hän muistuttaa. Ja alkaa muistella: – Kun asuin Jenkeissä 1990-luvun alussa vastavalmistuneena, multa kysyttiin, mihin tähtään. Vastasin, että haluan tehdä töitä selkäongelmien parissa ja tässä sitä nyt ollaan mitä suuremmassa määrin. – Valitettavan usein näkee jo nuorilla luontaisia virheasentoja. Se on seurausta siitä, että moni liike on poistunut. Ei pyöräillä, kävellä, juosta ja hypitä niin paljon kuin ennen. Suorassa seisominenkaan ei ole itsestään selvyys. Eikä sekään tarkoita rangan jännittämistä suoraksi, vaan kannattelua.

PowerBreak ja puhallat yhteen hiileen Nina Kivelä ryhmineen haluaa auttaa ranka-asioiden lisäksi myös työpaikan henkeen. Onhan se selvä, että yhteishenki kasvaa, kun kahdesti viikossa fysioterapeutti nostaa kaikki ylös tuoleistaan, että oman kehontuntemuksen lisäksi kasvaa luottamus työkavereihin ja –ympäristöön. PowerBreak toimii ympäri vuoden, lomakuukaudet pois lukien. – Tällainen kymmenen kuukauden jakso on helppo aloittaa vaikka juuri näin alkuvuodesta. Ja meillä on kolmen kuukauden tutustumisjakso myös tarjolla. Nina Kivelän mukaan PowerBreak-sessio auttaa vähentämään tuki- ja liikuntaelinvaivoja sekä sairauspoissaoloja.

”Tavoitteenani on, että jokainen rakastaisi rankaansa niin, että siitä myös tulisi huolehdittua”


8

KEILAHALLIEN henkiinpuhaltajat

Tuire Nenonen kantoi vuorollaan kutakin kolmea lastaan keilahallille, menestyi isänsä lailla keilauksessa 1980-luvulla, mutta ei tiennyt mitä tulevaisuudella on häntä varten varattuna. Yksi kantokassin aarteista, Ilkka Nenonen, on kasvanut isoisänsä, äitinsä ja enonsa jalanjäljissä ja toimii nyt Porin keilahallin eli Bowling 4 You:n toimitusjohtajana.

TEKSTI: ELINA WALLIN, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

Lajin rakastajia Parikymmentä vuotta sitten maajoukkuekeilauksen taakseen jättänyt Tuire Nenonen yhdessä miehensä Karin ja veljensä Antti-Pekka Laxin kanssa alkoi saada yhteydenottoja, että keilahalliin pitäisi saada uutta puhtia. Kilpakeilaus alkoi hiipua silloin vuosituhannen vaihteen tienoilla takavuosien tasosta. Porin keilahalli oli ollut yhdistyksen ylläpitämä ja se on selvää, että jossain vaiheessa se käy raskaaksi. – Bowling 4 You perustettiin 2000 yhdessä veljeni kanssa. Nykyisin A-P vastaa Rauman keilahallista, joka tuli meille vuonna 2014. Antti-Pekka Lax on tuttu keilauksen maajoukkunimi. – Me ollaan niin sisällä tässä touhussa ja tämä halli on itselleni niin läpeensä tuttu vuosikymmenien ajalta, että tämä on melkein tutumpi kuin koti, Tuire nauraa. Jo pitkään yrityksen palkkalistoilla erilaisia töitä paiskinut Ilkka Nenonen nimitettiin muutama vuosi sitten yrityksen toimitusjohtajaksi. Forssan keilahalli on kuulunut myös Bowling 4 You:n konserniin, mutta siitä luovuttiin viime vuonna. Päätösvaltaa käyttää kuitenkin edelleen sisarukset Tuire Nenonen ja AnttiPekka Lax.

Töissä kuin kotonaan Vaikka Ilkka Nenonen on kuin kotonaan keilahallilla, ei se ollut hänellä ensimmäisenä suunnitelmissa: – Kovasti pohdin nuorempana, että mitä sitä sitten opiskelisi. Lukion jälkeen kävin armeijan ja suoritin sen jälkeen yrittäjän ammattitutkinnon. – Tietysti olen lapsesta saakka pyörinyt täällä jaloissa ja 15-vuotiaasta saakka tehnyt kaikenlaisia apuhommia, hän kertoo.

– Niin kuin varmasti aika monen yrittäjän lapset, Tuire nauraa vieressä. – Mutta sitten vakituisesti olen ollut täällä töissä vuodesta 2013. Urakehitys on ollut melkoinen, kun viiden vuoden kuluttua olinkin sitten jo toimitusjohtaja, Ilkka hymyilee. Kun yrittäjäksi päätyy harrastuksensa kautta, menettää siinä hyvän harrastuksen. Nenoset eivät kuitenkaan vaikuta siltä. Kun omista harrastuksista tulee puhe, Ilkka katsoo pilke silmäkulmassa ja toteaa: – Mulla on kotona kaksi lasta. Noniin. Se niistä harrastuksista sitten, vaan ei sittenkään. – Itse en ole keilannut koskaan maajoukkuetasolla, mutta kilpailen kyllä edelleen, sen minkä tosiaan aikataulu antaa myöden. – Olen mukana erilaissa luottamustoimissa, kuten Suomen keilailuliiton kilpailuvaliokunnassa ja Länsirannikon Keilailun tuen hallituksessa. Niin ja Porin keilailuliiton hallituksessa ja sen kilpailuvaliokunnassa. Ja tietysti omassa seurassa, Keilailuseura Giantsissa. Ja sitten vielä Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toiminnassa. – Täällä töissä vastaan välinemyymälästä ja meidän ratakoneista.

Monipuolinen keilahalli Porin keilahallissa on 16 rataa, kaksi snookerpöytää, 1 biljardipöytä, darts ja shuffle board eli pöytäcurling. Talosta löytyy kahvio, ammattikokin keittiö, A-oikeudet ja kesäaikaa terassi. Kattaus on mahdollistanut yhtä ja toista. – Meillä on ollut kaikenlaisia juhlia 3-vuotissynttäreistä 80-vuotisjuhliin, on oman hallisarjan bankettia,

työporukoiden tyky-päiviä ja mitä vaan kukakin keksii järjestää, Tuire kertoo. – Ja kaikkea koitetaan järjestää, mitä pyydetään, Ilkka jatkaa. – Paitsi karaokelaitteita emme ole hommaamassa. Vaikka toisaalta, eräs työporukka toi ne itse meidän saunatiloihimme. Äänieristys hallin puolelle on niin hyvä, että viedessäni ruokia heille, loksahti leukani auki, kun hallin puolelle ei kuulunut mitään, Tuire nauraa. Keilahallista löytyy siis myös siistit saunatilat kokouspöytineen. Hallinsa etuihin Nenoset lukevat myös hyvin hoidetun varustevuokrauksen. – Meillä on laaja valikoima keilakenkiä ja jokaisen käytön jälkeen kengät suihkutetaan hygienisiksi seuraavan käyttäjän jalkaan. Nenoset ovat kehittäneet itse erilaisia kilpailumuotoja, joista osa on päätynyt muidenkin hallien käyttöön. – Meillä on esimerkiksi oma hallikilpailu, 24h-kisat ja hohtokeilailua. Tänä vuonna järjestimme myös Firmakeilailun SM-kisat. Halli- ja 24h-kilpailut ovat meidän kehittämiämme. Ensin mainitussa kaikki taitotasot ovat tervetulleita ja tasoitusta saa taidon mukaan. Siten mestarikeilaaja joutuu tekemään enemmän töitä voittaakseen vasta-alkajan. 24h-keilailu synty kaveriporukan innostuksesta ja nyt sitä on järjestetty jo muutamana vuonna. Siinä tietyn kokoiset joukkueet keilaavat tauotta 24 tuntia kuitenkin niin, ettei kukaan joudu valvomaan koko aikaa, Ilkka selvittää. Keilahalli vetää siis puoleensa kaikkia lähes vauvasta vaariin.


9

Porin keilahallia pyörittävä Bowling 4 You näki päivänvalon 20 vuotta sitten Tuire Nenosen (takana) ja hänen veljensä yhteistyöllä. Nykyisin yrityksen toimitusjohtajana on Tuiren poika Ilkka (edessä).


Ammattipätevyyskoulutukset. Henkilö- ja kappaletavarakuljetukset.

p. 02 6332 707 Itäpuisto 12, 28100 Pori www.rantasenhautaustoimisto.fi

Porin Hitsauslaite Oy Eteläväylä 20, Pori Puh. 02 635 9002 www.phloy.fi

Citysiivous Oy - Puhdasta palvelua -

0440-831245 | Rautatienpuistokatu 2 C | www.citysiivous.fi

(EXC4)

S ÄHKÖPOLKUPYÖRIEN ERIKOISLIIKE Tarvikkeet

Polkupyörät

Polkupyörähuollot

Avoinna: Ma-Pe 10-17 Satakunnankatu 32


12

40

Antti Hacklinin on hyvä johtaa Porin Puukaluste Oy:tä tuotantotiloissa, joissa on hyväksi hiottu toimintaympäristö, osaava henkilökunta ja huippuluokan koneet.


13

PORIN PUUKALUSTE – ketterä keski-ikäinen Porin Puukaluste Oy:lle 20.2. 2020 on erittäin tärkeä päivä. Yhtiö on tuolloin 40-vuotias. Leikkisästi voisi sanoa, että kyseessä on ketterä keski-ikäinen: se on hyvässä kunnossa, satsaa omaan hyvinvointiinsa, on ajan hermolla, pitää yllä ammattitaitoaan ja tulee hyvin toimeen ystäviensä eli yhteistyökumppaniensa kanssa.

TEKSTI: JORMA VESTERHOLM, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

P

orin Puukaluste Oy on toiminut samoissa tiloissa Eteläväylällä jo miltei 30 vuotta. Itse asiassa se oli ensimmäisiä Tiiliruukin alueelle kohonneita tuotantohalleja. Tiloissa valmistetaan erikoiskalusteita, kuten asiakaspalvelutiskejä sekä kiintoja laivakalusteita. Kuten usein, firma alkoi haaveesta sekä lujasta uskosta omaan kykyyn ja ammattitaitoon. Mikko Virtanen alkoi vaimo Raili tukenaan valmistaa kalusteita Käppärässä, Sirkankadun omakotitalonsa alakerrassa. Muutaman vuoden kuluttua yhtiöllä oli jo neljä työntekijää. Tuotantotilojen valmistuminen toi mukanaan lisää isoja hankkeita. Tilaajalistalle ilmaantuivat mm. BePop ja Satakunnan sairaanhoitopiiri. Myös seuraavan vuosikymmenen alussa oli paljon isoja urakoita. Valitettavasti Mikon kunto alkoi heiketä, ja mies ryhtyi jo hiljaa laskemaan yritystä alas. Vuonna 2006 hän tapasi nykyisen toimitusjohtajan, Antti Hacklinin. – En ollut hetkeen aikaan ollut enää yrittäjänä, mutta Puukaluste sai intoni heräämään uudelleen. Tapasin Mikon vuoden 2006 keväällä, ja jo heinäkuussa kaupat oli tehty. Tuolloin yhtiössä oli enää kaksi puuseppää. No, nythän meitä puukalustelaisia on jo 14, yhdeksän tuotantotyöntekijää ja viisi toimihenkilöä, Antti myhäilee tyytyväisenä.

Maa- ja meripuoli muodostavat toimivan kokonaisuuden Puukalusteen toiminta jakautuu karkeasti kahteen osa-alueeseen eli maapuoleen ja meripuoleen. Maapuolella on paljon julkisia kohteita. Näihin lukeutuvat mm. sairaalat, koulut ja päiväkodit. Näissä työtilaisuudet pääosin kilpailutetaan. Yksi tärkeimpiä asiakkaita tällä saralla on MVR-Yhtymä. Maapuolen asioista päävastuun kantaa Tomi Vikström. Meripuolella hyviä yhteistyökumppaneita ovat Meyer eli Turun telakka sekä niinikään turkulainen I. S. Mäkinen. Meyerin uuteen Carnival-risteilijään Puukaluste rakensi viime syksynä 250 hytin kalusteet, ja uusiin, vastaavanlaisiin optioihin on vahva usko ja luottamus. I. S. Mäkisen viimeisin tilaus on puolestaan saneerauskohde. Vanhempaan risteilijään uusitaan peräti tuhannen hytin kalustesarja. Työn pitäisi olla valmiina maaliskuussa. – Nämä kalusteet toimitetaan tilaajalle samanaikaisesti. Koska meillä ei ole isoja varastotiloja, vuokraamme niitä kaupungista. Koko tuotanto lähtee

sitten matkaan tukevasti merikontteihin pakattuna, Antti Hacklin valottaa yhtiön toimintatapoja. Myös Viking Linen kanssa tehdään hyvää yhteistyötä. Viking Gracen kohdalla valmistui peräti 900 hyttiä vuonna 2014. Nyt työn alla on Mariellan 150 hytin kalusteurakka. Toimitusjohtajuuden ohella Antti vastaa juuri meripuolen tilauksista. Eikä satakuntalaisia rakennusyhtiöitä pidä missään nimessä unohtaa, sillä ne ovat tärkeä osa sitä selkärankaa, johon yhtiö voi toimintansa pohjata. Sairaaloiden kalusteurakat puolestaan ovat julkisia hankintaurakoita, joissa halvimman hinnan tarjonnut urakoitsija yleensä saa työtehtävät itselleen. Näissäkin kohteissa yhtiö on pärjännyt hyvin, sillä mm. Naisten- ja Lastensairaalan sekä H-rakennuksen kalusteurakat ovat olleet juuri Puukalusteen toimituksia. – En voi myöskään olla tyytyväisenä sanomatta, että useimmiten kaupat ja tilaukset syntyvät niin, että asiakas ottaa yhteyttä meihin. Kyse on imagosta. Emmeköhän me ole silloin tehneet jotain oikein. Imagokaan ei kuitenkaan synny tyhjästä, joten aikataulutus, toimitusvarmuus ja laatu nousevat tässä tärkeään rooliin. Aikataulutuksen varmistamiseksi Porin Puukaluste käyttää toisinaan myös kiireapulaisia. Osaavia henkilöitä on saatu hyvin Varamiespalvelun kautta. Myös alihankkijoilla on oma merkityksensä yhtiön toimintavarmuuden takaamisessa. Yhtenä esimerkkinä Antti mainitsee entisen työntekijän, joka pitää tällä hetkellä yhden miehen verstasta Raumalla. Lisäksi oma porukka tekee mielellään ylitöitä, jos tarve vaatii. Antti nostaa esille sen, että tämä ala on nopeatempoista, eikä tilauskanta välttämättä ulotu kovin pitkälle. Hyvällä osaamisella ja uskolla tekemiseensä voi tulevaisuuteen kuitenkin katsoa luottavaisin mielin.

Taitavaa väkeä ja hyviä koneita Pitkään yhtiön palveluksessa pysyneet työntekijät yhdistettynä nuorempiin osaajiin takaavat toimivan konseptin. Tällä hetkellä pisimpään yhtäjaksoisesti palvellut on 32-vuotisen uran tehnyt Harry Lepistö. Kun väki on vielä valmiina koulutukseen, on toimintaa hyvä pitää yllä ja kehittää. Puukalustelaisia käy esim. ELY-keskuksen järjestämillä kursseilla ja myös työsuunnittelun koulutus kiinnostaa. Työturvallisuus on tietysti myös aina ajankohtainen asia. Kun yhtiö oli hankkimassa Itävallasta uutta

listoituskonetta, mukaan lähti heti tutustumaan ja oppia saamaan myös yksi puusepistä. Näin varmistettiin samalla, että kone on varmasti hyvä. – Konekanta on asioita, joista meillä ei ole koskaan tingitty. Osaavalla henkilökunnalla pitää olla parhaat laitteet, se on totta kai myös asiakkaan etu. Meillä on mm. kolme huippuluokan CNC-konetta ja palkkisaha. Erittäin tyytyväinen olen myös työtä edistävään levyautomaattivarastoomme.

Yhtiö satsasi toimivuuden lisäämiseen Asioiden entisestään parantamiseksi Porin Puukaluste Oy toteutti vuosina 2017-18 ns. 5S-projektin, jolla toimintaa tehostettiin ja järkiperäistettiin. Ensin käytiin tutustumassa yhtiöön, joka oli jo tehnyt vastaavanlaisen projektin, ja sitten palkattiin konsultti. Hänen johdollaan käytiin monia asioita läpi. Kaikki työpisteet arvioitiin yhdessä. Työkalujen tarpeellisuus varmistettiin. Turhat poistettiin ja jääneille määrättiin tarkat säilytyspaikat. Lisäksi halli siivottiin niiltä osin kuin tarve vaati, ja se on pidetty tiptop-kunnossa siitä lähtien. Toimitusjohtaja Antti Hacklin kiittääkin, että väki on toiminut hienosti projektissa sovittujen asioiden osalta.

Pitkän linjan yrittäjä Hallin osalta on sanottava, että paikka on siisteimpiä ja toimivamman näköisiä, joihin itse olen yritystapaamisissani törmännyt. Tehdessäni lähtöä pyydän Anttia vielä kertomaan taustoistaan enemmän. Nuorena miehenä hän kävi ammattikoulun puusepänlinjan Porissa. Sieltä tie vei raumalaiseen firmaan töihin. Koulutus kuitenkin kiinnosti, ja teknisen alan opinnot Antti suoritti Seinäjoella. Sitten paluu joksikin aikaa työnjohtajaksi tuttuun raumalaisyritykseen. Raumalle hän myös perusti vain 23-vuotiaana yhdessä Eero Kemppisen kanssa Rauma-Kaluste Oy:n. Yrittäjänä mies on ollut jo yli 25 vuotta, niistä 14 vuotta juuri Porin Puukaluste Oy:ssä. Työ vie ison osan aikaa, mutta mahdollisuuksien mukaan hän lähtee vaimonsa kanssa mielellään etelän lämpöön. Vielä tiukka kädenpuristus ja toivotan Antille onnea niin yrittäjänä kuin elämässä muutenkin. Kun suljen oven minulle tulee tunne, että Porin Puukaluste toimii vielä seuraavan 40 vuoden päästäkin. Tällä samalla paikalla.


14 ESITTELYSSÄ HALLITUKSEN JÄSEN: KARI VARIS

YRITTÄJYYTTÄ talon täydeltä Porin Yrittäjien hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Kari Varis on toiminut yrittäjänä lähes 20 vuotta. Vuoteen 2017 saakka autopesuloiden parissa ja sen jälkeen kutsuivat siistit sisätyöt ekonomin papereiden myötä ja Varis alkoi toimia yritysvälittäjänä. Samaan ruuhkaan iski perhekuviot, kun rinnalle tanssi tanssikouluyrittäjä Kati Koivisto. TEKSTI: ELINA WALLIN, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

Porin Yrittäjien hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Kari Varis työskentelee yrityksensä kanssa samassa kiinteistössä eli Vanhalla Kauppiksella yhdessä puolisonsa Kati Koiviston oman yrityksen kanssa.


15 Yksiköt myyntiin, maisterin paperit valmiiksi ja uuden kimppuun – Minulla oli opiskelupaikka koneinsinööriksi Satakunnan Ammattikorkeakoulusta. Kun tammikuussa pääsin armeijasta, päädyin töihin Autopesula Juha Hyytiäiselle, Kari Varis aloittaa. – Ostin pesulan itselleni melko pian ja jäin sille tielle 17 vuodeksi. Sinä aikana pesuloita oli eri kaupungeissa parhaimmillaan viisi. Jossain kohtaa kuitenkin myin niitä yksitellen, kunnes 2017 myin kerralla viimeiset kolme pesulaa pois. Samana vuonna valmistuin kauppatieteiden maisteriksi. Yrittäjyydestä Varis ei kuitenkaan päässyt. MEMOR Oy, jonka omistaja Varis on, toimii Yritystalon Partneri-yrittäjänä. Yritysvälitys on omanlaisensa ala. Verkosto on A ja O, kun etsitään ostajalle sopivaa yritystä tai myytävälle yritykselle ostajaa. Aina ei siis yrittäjäksi tarvitse luoda kaikkea tyhjästä. – Tehtäviini kuuluu myös omistajanvaihdospalvelut. Keskitymme nimenomaan mikro- ja pk-yrityksiin. Ala on haastava, sillä asiat muuttuvat koko ajan. Pitää olla koko ajan hyvin skarppina, kun toimitaan ihmisten elämäntöiden kanssa. Kunnioitusta ei koskaan voi olla liikaa.

Yrittäjyys tuo vapautta Samaan ruuhkavuoteen mahtuu myös tunnemaailman myllerrystä, kun Variksen ja Kati Koiviston askeleet osuivat samalle polulle. Koivisto tunnetaan Porissa tanssikoulu Happy Dancestaan ja valtakunnallisesti hänet muistetaan tanssiopettajana Tanssii Tähtien kanssa -ohjelmasta. Viime vuonna tanssikoulu sai vihdoin pysyvät tilat. Olen opettanut tanssia Mies-Laulun talossa vuosia. Kun sitten tuli mahdollisuus vuokrata Vanhasta Kauppiksesta tanssisali ja muitakin tiloja, oli selvää, että siihen tartutaan. Happy Dance täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. – Olen haaveillut pikkutytöstä saakka omasta tanssikoulusta. Yrittäjyys ei pelottanut, olen läheltä nähnyt, mitä touhua tämä on. Myös Kari Variksen Yrityskauppatalo sijaitsee Kauppiksella. – Tämähän on ihan täydellistä! Me voimme käydä päivällä lounaalla yhdessä ja kesken päivän voi kavuta toiseen kerrokseen moikkaamaan Karia, Kati nauraa. – Kyllä yrittäjyys antaa vapautta, Kari toteaa. – Meillä on yhteensä kolme lasta ja jos joku sairastuu tai tulee jotain muuta yllättävää, pystyn helposti siirtämään toimistoni kotiin, hän jatkaa. Vaikka molemmat ovat yrittäjiä, se ei vaikeuta arjen

pyörittämistä. – Meillä on kovassa käytössä perhekalenteri. Olemme järjestelmällisiä ja aikataulutamme kaikki menemiset siten, että lasten harrastukset onnistuvat kuljetuksineen kaikkineen. Yrittäjäpariskuntaa seuratessa tulee väistämättä mieleen, että lapset saavat hyvän yrittäjyyden mallin kotoa.

Yhdessä eteenpäin Varis on ollut yrittäjäjärjestön hallituksessa nyt toista vuotta. – Yhdessä tekeminen on tärkeintä. Odotan innolla alkavaa vuotta kaikkine tapahtumineen ja ihmisineen. – Tykkään tavata ihmisiä ja olla sosiaalisessa kontaktissa. Arvostan yrittäjyyttä todella paljon. Ja koska olen tullut valituksi tähän tehtävääni hallituksessa, koen, että olen enemmän muiden asialla. Siihen lähtiessä pitää sisäistää, että pitää olla valmis sijoittamaan aikaresurssejaan siihen. – Olemme Katin kanssa liikkuneet paljon yhdessäkin tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Aina tutustuu uusiin mielenkiintoisiin tuttavuuksiin, Kari kiittelee. Vaikuttaa siltä, että yrittäjäpariskunta Koivisto-Varis nähdään tänäkin vuonna lukuisissa yrittäjätapahtumissa. Henkeen ja vereen yrittäjiä kun ovat, sopii heitä molempia nypätä hihasta milloin tahansa.

Tällä palstalla esitellään jokaisessa Pyry-lehden numerossa yksi hallituksen jäsen. Kukin saa vuorollaan kutsua haastatteluun mukaan toisen yrittäjän. Vuoden ensimmäisessä numerossa esittelyssä on Porin Yrittäjien ensimmäinen varapuheenjohtaja Kari Varis, joka kutsui haastatteluun mukaansa puolisonsa, tanssikouluyrittäjä Kati Koiviston.


Juhlivat yritykset FYSIOTERAPEUTTI MAARIT VIIKILÄ

20 Vuotta

AUTOKORJAAMO

Kauppatie 45B, Merikarvia Puh. 040 517 4656 | maarit.viikila@luukku.com www.fysioterapiaviikila.fi

Punnintie 23, Pori • Puh. 0400 825270

JORMA LAMMINEN 40 Vuotta

Vuotta

ratsastusvaruste.fi

20 Vuotta

Eteläranta 8 B 10, 28100 PORI puh. 0400 793 893

ESA VIDLUND

30 Vuotta

Puh. 0400 862 612

Parasta satakuntalaista työkonehuolto-osaamista

30 Vuotta

Puh. 0500 123440

IKKUNAMIES OY Esa Elo Mäntysalontie 39, 28800 Pori Puh. 040 7589 668

10 Vuotta

www.ikkunamies.com

www.rautanen.fi

Liikenteenharjoittaja

Vuotta

Liikenteenharjoittaja

30 Itsenäisyydenkatu 68, PORI, Puh. 02 633 2489

10

AK Relaxing Koulutettu hieroja Anitta Kerminen puh. 040 533 8071

10 Vuotta

www.anittakerminen.fi

10 Vuotta


Jo 10 vuotta reilun katsastuksen puolesta

20 Vuotta

Eteläväylä 5, Pori • p. 040 1899899 • ma-pe 9-17, la 9.30-14 Puinnintie 12, Pori • p. 020 7229610 • ma-pe 8-17 Friitalantie 9, Ulvila • p. 044 7653000 • ma-pe 8.30-16.30

20 Vuotta

• SÄHKÖASENNUKSET • SÄHKÖSUUNNITTELU • VALOMAINOKSET • AURINKOSÄHKÖ Karjarannantie 18, 28100 Pori puh. 040 512 9666

sahkoasennuspohjola.fi

40 Vuotta


18

Porilaiset puukaupan ja metsänhoidon ammattilaiset, Mikko-Joonas ja Jesse Kuuminainen toimitiloissaan Karjarannassa


19

Perusporilaista

PUUKAUPPAA JA METSÄNHOITOA Kuuminaisen veljekset Mikko-Joonas ja Jesse saivat vielä reilut kymmenen vuotta sitten elantonsa metsäkoneiden avulla. Asiakkaina olivat mm. metsänhoitoyhdistykset ja Pihlavan Saha. Kuuminaisten metsäkoneistahan tuo yhtiön nimikin juontaa, KuMeKo. Puukauppa alkoi kuitenkin kiinnostaa entistä enemmän. Kun fuusio tapahtui viitisen vuotta sitten Forestin kanssa, oli nykyinen nimi totta: KuMeKo Forest Oy.

TEKSTI: JORMA VESTERHOLM, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

Y

htiön konttori sijaitsee Karjarannantiellä. Firman palveluksessa on tällä hetkellä kymmenkunta henkeä. Lisäksi mukana on muutamia provisiopalkattuja henkilöitä sekä autonkuljettajia. Kuljettajista ollaan tällä hetkellä tekemässä itsenäisiä yrittäjiä, jotka autetaan taloudellisesti alkuun ja toimimaan alihankkijoina. Omia metsäkoneita KuMeKolla ei enää ole, joten ne tulevat yhtiön ulkopuolelta. Hakeautoja puolestaan on muutama. Toiminta jakaantuu viiteen pääluokkaan, jotka tukevat toisiaan ja limittyvät hyväksi kokonaisuudeksi. Näitä ovat puukauppa, metsänhoitopalvelut, infra ja rakentaminen, kierrätys ja kiertotalous sekä polttoaineet.

Puukaupoissa on logistinen ketju Puukauppojen hankintaesimiehenä toimii veljeksistä nuorempi eli Jesse. – Karkeasti sanottuna me ostamme metsänomistajalta erilaista puutavaraa ja toimitamme sen energiapuuterminaaleihimme. Näissä asfalttipohjaisissa terminaaleissa puut kuivatetaan, jonka jälkeen niistä jalostetaan haketta. Se myydään sitten eteenpäin, lähinnä teollisuuden ja lämpölaitosten käyttöön. Haketta on useampaa eri laatua riippuen siitä, minkälaisesta puusta se on tehty. Puhutaan ranka-, kokopuu-, kanto-, metsätähde- ja kierrätyspuuhakkeesta. Näistä pieniin kattiloihin soveltuu parhaiten rankahake. Kun listaan lisätään vielä sahojen sivutuotteet ja turpeet, saadaan samalla kerrottua yhtiön tarjolla olevat polttoainevaihtoehdot. – Näitä energiaterminaaleja meillä on tällä hetkellä kolme. Ne sijaitsevat Porissa Mäntyluodontien varrella, Niinisalossa ja Uudessakaupungissa. Neljäs terminaali on suunnitteilla Pirkanmaalle. Tavoitteena on, että ne ovat mahdollisimman lähellä kaadettavia

metsiä ja käyttöpaikkoja. Näin kuljetusmatkat ovat lyhyimpiä mahdollisia, sillä haluamme toimia mahdollisimman ekologisesti ja tehdä mahdollisimman lyhyen hiilijalanjäljen polttoaineessa, toimitusjohtaja Mikko-Joonas Kuuminainen kertoo KuMeKon toimintaperiaatteista. Tärkeää on myös toimitusvarmuus, joka saavutetaan varastoinnilla. Tavaraa on saatavilla silloin, kun sitä tarvitaan. Yhtiö on panostanut ja panostaa yhä enemmän myös logistiikkapalveluihin. Niitä ja varastointimahdollisuuksia on tarjolla myös muille yrityksille. Toiminta on vielä keskittynyt pääosin Satakuntaan, mutta kyllä yhtiö tekee puukauppaa myös mm. Parkanossa, Ylöjärvellä, Lempäälässä ja Mynämäelläkin asti. Jesse muistuttaa, että hän on aktiivisesti yhteydessä metsänomistajiin, mutta sieltäkin suunnasta on alkanut tulla yhä enemmän yhteydenottoja häneen. Tärkeintä puukaupassakin on nopea reagointi.

Metsänhoito limittyy mukavasti puukauppaan Kaupanteon yhteydessä yhtiö tarjoaa myös metsänhoitopalveluita. Puukauppojen yhteydessä voidaan suorittaa taimikonhoitoa tai istuttaa uutta metsää. Yhtenä tärkeänä kokonaisuutena ovat uudistuspalvelut. – Varsinkin kaupunkilainen metsänomistaja ei välttämättä tiluksillaan pääse tai ehdi käymään. Hän ottaa mielellään meiltä kokonaisvaltaisen palvelun. Puut kaadetaan, pinotaan, kuutioidaan ja kaukokuljetetaan. Päätehakkuun jälkeen pannaan uutta metsää kasvamaan. Harvennushakkuuta tehtäessä puolestaan poistetaan huonot puut ja paremmat jätetään kasvamaan tukkipuiksi. Näin molemmat saavuttavat maksimaalisen hyödyn, niin metsänomistaja kuin mekin, Mikko Joonas Kuuminainen korostaa.

– Meiltä on lähtenyt metsänomistajille jo 30 000 ja lähiaikoina lähtee taas 20 000 henkilökohtaista kirjettä, joissa kerromme palvelumuodoistamme ja ostohaluistamme. Voisi sanoa, että tämä on puukauppaa eikä nappikauppaa, Mikko-Joonas toteaa pilke silmäkulmassaan. – Pidämme myös siitä, että kauppaa tehdään enenevästi sähköisessä muodossa. Se on sekä helppoa, että riittävän henkilökohtaista.

Infraa, rakentamista ja kierrätystä Selkeä esimerkki infrasta ja rakentamisesta ovat junaradan sähköistystyöt, voimalinjojen suojavyöhykehakkuut ja kaikenlainen väylärakentaminen. Niissä metsää kaadetaan, ja puita pitää poistaa nopeallakin aikataululla seuraavan työvaiheen tieltä. Liittymien ja ajoramppien puunpoistot tuovat turvallisuutta ja parantavat näkyvyyttä. Lisäksi yhtiö huolehtii mielellään tienvarsien ja ojien sekä piennarten puhdistus- ja hoitotöistä. Selkeistä rakennustyömaista esimerkkinä nousee esille Porin Väinölän palvelukodin työkokonaisuus, jossa puut, risut ja kannot kerättiin kaikki energiakäyttöön. Tämän jälkeen rakennustyöt oli hyvä aloittaa. Veljekset Mikko-Joonas ja Jesse Kuuminainen korostavat lopuksi vielä heille tärkeitä arvoja tulevaisuuden puukaupassa. Vastuulliseen sekä kokonaisvaltaiseen puukauppaan ja metsänhoitoon kuuluu ajatus Suomen omavaraisemmasta energiatuotannosta. Metsänomistajan myydessä puunsa KuMeKolla hän tietää, että puu päätyy lähialueen voimalaitoksen sähkön- ja lämmöntuotantoon. Se vasta on paikallista, jos mikä. Suomen tavoitteena on nostaa puun osuutta energiantuotannossa, johon voi hyvin turvata tämän hetken ja tulevaisuuden mukanaan tuomat kasvumahdollisuudet.


20

OP Länsi-Suomen varainhoitaja Johanna Santonen ja yrityspankinjohtaja Vesa Rosendahl kertovat, miten vastuullisuus liittyy niin sijoittamiseen kuin rahoittamiseenkin.


21 ASIANTUNTIJAPALSTA

VASTUULLISUUS

nivoutuu myös sijoittamiseen ja rahoittamiseen Nykyään puhutaan paljon ympäristöarvoista ja ilmastonmuutoksesta. Vastuullisuus on muutakin, esimerkiksi vastuuta hyvästä hallintotavasta, ihmisarvoista ja vaikkapa vastuuta tietoturvasta. Vastuullisuus on noussut yritysten arvokeskusteluihin ja sieltä tekoihin. OP Länsi-Suomen varainhoitaja Johanna Santonen ja yrityspankinjohtaja Vesa Rosendahl kertovat miten pankki voi huomioida vastuullisuuden sijoitus- tai rahoitustoiminnassa.

TEKSTI: ELINA WALLIN, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

Vastuullisuus tulee, oletko valmis? – Vastuullisuus on tiivis osa OP:n liiketoimintaa ja strategiaa, Johanna Santonen sanoo. – Vastuullisuus sisältyy jo nyt sijoittamista koskeviin prosesseihin, mutta se tulee jatkossa entistä tiiviimmin osaksi kaikkia sijoituspäätöksiä, varainhoitaja muistuttaa. Pankit arvioivat ESG-analyysillä suurimpien yrityksien vastuullisuutta eri osa-alueilla. Analyysissä tarkastellaan yrityksien vastuullisuutta ympäristöasioiden (Environment), sosiaalisen vastuun (Social) ja hallintotavan (Governence) suhteen. – Vastuullisesti toimiva yritys on pitkällä tähtäimellä houkuttelevampi sekä sijoittajille että rahoittajille, Vesa Rosendahl jatkaa. Rahoituksia myönnettäessä pyritään analysoimaan, miten yritykset ottavat vastuullisuusasiat huomioon. Se on osa riskianalyysiä ja sitä kautta saattaa luonnollisesti vaikuttaa rahoituksen hintaan tai saatavuuteen.

Vastuullisuusasioiden huomioiminen vaikuttaa moneen – Pankin näkökulmasta vastuullisuusasioiden huomioinnin tulisi olla jollakin tavoin mitattavissa, jotta se voisi vaikuttaa vaikka luoton hinnoitteluun. Esimerkiksi yritys määrittää itselleen vastuullisuus-

tavoitteet, joita vuosittain seurataan. Rahoittaja voi antaa helpotuksia tai kiristyksiä joko luoton ehtojen tai hinnoittelujen suhteen sen mukaan, miten tavoitteet on saavutettu ja mitä niistä on luottojärjestelyssä sovittu, Rosendahl selventää kuviota. – Ja tämä ei ole vain meidän pankkiryhmämme toimintatapa, vaan on tullut pikkuhiljaa käyttöön pääosalla rahoittajista. Samaa ajattelua sovelletaan sijoittamisessa: – Vastuullisuutta mitataan, eikä se saa olla pelkkää sanahelinää. Yrityksen toimialasta riippuu, mitä vastuullisuuden osa-alueita arvioidaan. Yleensä yhtiölle arvioidaan neljästä kymmeneen ESG-aihealuetta, joilla nähdään olevan olennaista vaikutusta yhtiön kykyyn toimia tuottavasti. Esimerkiksi ilmastonmuutos on isompi riski korkeapäästöisille yhtiöille, kuten paljon hiiltä käyttävät sähköyhtiöt ja terästeollisuus, kuin vaikkapa pankeille ja it-yhtiöille, joiden suorat kasvihuonepäästöt ovat vähäisemmät. Päästöjä vähemmän tuottavalla toimialalla taas tietoturvariskit voivat olla suuremmat, Santonen selventää. Vastuulliset yritykset ovat useiden tutkimusten mukaan pitkällä aikavälillä kannattavampia ja vakaampia kuin vähemmän vastuulliset yhtiöt.

Case: Kiroileva hiili Viime syksynä Kauppalehti (7.10.2019) kirjoitti Keskon sopimasta 600 miljoonan euron lainasta, jonka

hinta riippuu nimenomaan vastuullisuusteoista. Viime viikkoina kadun varsiin ja lehtiin on ilmestynyt Keskon valtakunnallinen mainoskampanja hiilijalanjäljen pienentämiseksi muun muassa ruokahävikkiin vaikuttamalla. Kiroileva hiili kampanjoi suoraan kuluttajille, mutta taustalla on edellä mainittu lainaraha. Lainan antajina on OP Yrityspankin lisäksi Nordea ja SEB. – Rahoituksella tuetaan yrityksen itselleen asettamia vastuullisuustavoitteita. Keskon tapauksessa mittareita on kolme, Rosendahl avaa tapausta. Kesko pyrkii nyt vaikuttamaan esimerkiksi ruokahävikkiin, ei vain kaupparyhmän sisällä, vaan ulottaa vaikutukset kuluttajaan saakka. Esimerkki on kuvaava yrityksen itselleen asettamista tavoitteista, joita rahoittajat tukevat tavoitteiden toteuduttua. – Pääsääntöisesti vastuullisuusasiat ovat isompien yritysten rahoittamiseen ja sijoittamiseen liittyviä, mutta koko ajan myös pienemmän kokoluokan yritykset aktivoituvat, Rosendahl toteaa. – Ja toisaalta vastuullisuutta on monella sektorilla. Sen ei tarvitse liittyä aina suuriin muutoksiin. Jossain yrityksessä voidaan kiinnittää huomiota muovin käyttöön ja siirtyä kestävämpien tai kierrätettävien materiaalien käyttöön, Santonen täydentää.


22

Kaffeella Porin kaupungin hankintapäällikkö Outi Karinharju ja Satakunnan Yrittäjien hankintaneuvoja Jarkko Koskinen ovat istahtaneet Gomee Ratsulan sohville kaffeelle keskustelemaan yrittäjien hankinta-asioista. Kuka voi osallistua? Mistä hankinnat löytää? Onko se vaikeaa? Onko yritykseni riittävän iso? Kysymykset kaikuvat ja hankinta-ammattilaiset vastaavat.

TEKSTI: ELINA WALLIN, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

Satakunnan Yrittäjien hankintaneuvoja Jarkko Koskinen ja Porin kaupungin hankintapäällikkö Outi Karinharju ovat innoissaan yhteistyöstä sekä uudesta sähköisestä kilpailutuskalenterista.


23 Mahdollisimman moni mukaan Hankintaneuvoja Jarkko Koskinen on toiminut neuvojana nyt kolmisen vuotta. Tasaisesti on asiakkaita, mutta kalenterissa on kuulemma silti oikein hyvin tilaa. Hankintalain henki on se, että mahdollisimman moni pk-yritys pääsisi mukaan, hän alustaa. Laissa on määritelty, että maksutonta neuvontaa pitää alueellisesti olla tarjolla. TEM rahoittaa tätä ja Suomen Yrittäjät koordinoi, mikä onkin varsin luontevaa, Koskinen jatkaa. Hankintalakiin on sisäänkirjoitettu määritys, että hankinta on jaettava osiin, jos se on sisällön puolesta tehtävissä. Lisäksi laki antaa yrityksille mahdollisuuden tarjota myös ryhmittymänä, eli useampi pienempi yritys voi tehdä tarjouksen yhdessä ja näin päästä mukaan isompiinkin tarjouspyyntökokonaisuuksiin. Porin kaupungin hankintapäällikkö Outi Karinharju täydentää: – Jo tarjouspyynnöt siis tehdään sellaisiksi, että mahdollisimman moni pystyy osallistumaan. Se on myös kaupungin etu, kun saadaan uusia yrityksiä mukaan.

Sähköinen kilpailutuskalenteri Tammikuussa Porin kaupunki julkaisi verkkosivuillaan kilpailutuskalenterin, jonka avulla yrityksille tarjotaan ennakkotietoa kaupungin kilpailutukseen tulevista hankinnoista. Siten potentiaalisten tarjoajien on entistä helpompi varautua tuleviin tarjouskilpailuihin. – Aiemmin meiltä saattoi lähteä kilpailutus käyntiin niin, että aikaa tarjousten tekoon oli vain kaksi viikkoa. Se voi monessa kohtaa olla liian tiukka aikataulu yrittäjille, Karinharju selventää. – Se helpottaa myös neuvontaan hakeutumista.

Eihän mikään estä olemasta hyvissä ajoin yhteydessä minuun, kun on löytänyt oman toimialan kilpailutuksen kalenterista. Se on hienoa, jos ollaan tarpeeksi ajoissa liikkeellä ja on aikaa valmistella tarjousta, Koskinen jatkaa. Kalenteri on ominaisuuksiltaan tiettävästi ainoa laatuaan kunta-alalla Suomessa, se on lähes reaaliaikaisesti päivittyvä. Siitä on mahdollista hakea tulevia hankintoja niin toimialan, hankintalajin kuin kvartaalienkin eli vuosineljännesten mukaan.

ja palveluiden saatavuus koko sopimuskauden ajan ja se saattaa aiheuttaa haasteita tarjousta tehtäessä, Koskinen avaa taustoja. Kaupungin hankinnoilla on iso merkitys. Karinharju tekee kuvaavan vertauksen: – Hankintojen osuus on puolet Porin kaupungin kokonaisbudjetista eli ihan pienistä rahoista ei tosiaankaan ole kyse. Siksi haluamme helpottaa myös pienempien yritysten mahdollisuutta päästä kaikenkokoisiin kilpailutuksiin ja hankintasopimuksiin kiinni.

Paikallisuudella on merkitystä

Pori hankintojen edelläkävijä

Outi Karinharju kertoo, miten usein kuulee sanottavan, että kaupunki ikään kuin sorsii paikallisia tarjoajia. – Kumoan väitteen täysin. Meillä on yli sata kilpailutusta vuodessa ja niistä karhun osan saa paikalliset toimijat. Toki on sellaisia hankintoja, joissa tarjoajat ovat valtakunnallisia. Tällöin on järkevä hakeutua yhteishankintayksiköiden kimppaan ja säästää omat resurssit kilpailutuksiin, joissa on paikallisesti enemmän merkitystä ja mahdollisuuksia. Tällaisista hyvä esimerkki on vaikkapa kalustehankinnat. Porissa toimivat samat valtakunnalliset myyjät kuin muissakin kaupungeissa, joten siinä ei paikallisuus ole kovin merkittävässä roolissa. Mutta sitten jos miettii, teollisia elintarvikkeita lukuun ottamatta, valtavaa määrää elintarvikkeita jotka kaupungin hankinnan läpi kulkee. Valtaosa tulee läheltä. – Emme ole sokeita sille, että kaikkein suurin hyöty myös yhteiskunnallisesti, on hankkia paikalliselta, oli kyse mistä tahansa palvelusta tai hyödykkeestä, hän jatkaa. Tietysti kaupunki tekee monesti pitkiä sopimuksia. Siitä toimittajan pitää pystyä takaamaan tuotteiden

Pitkin haastattelua Jarkko Koskinen antaa tunnustusta kaupungin suuntaan: – Sähköiset järjestelmät tekevät tästä työstä hyvin läpinäkyvää. Sanoisin, että Pori on Satakunnassa edelläkävijä näissä asioissa. – Kyllä viime vuosien aikana edistystä on tullut, Karinharjukin sanoo. – Takavuosina tarjoukseen saattoi jäädä muotovirheitäkin, jotka hylkäsivät koko tarjouksen. Nykyisin käytössä on sähköinen järjestelmä, joka ohjaa koko ajan eteenpäin. Käytännössä sen kaltaisia virheitä ei enää voi edes tulla, hän jatkaa. Jarkko Koskinen muistuttaa myös yrittäjiä omasta vastuustaan: – Onhan yrittäjillä vastuu olla itsekin aktiivinen. Vastaan on tullut sellaisiakin, jotka eivät ole mitenkään tietoisia mahdollisuuksistaan osallistua julkisiin hankintoihin. – Pitää sanoa, että tällä hetkellä on erittäin hyvä draivi kentällä, Outi Karinharju tiivistää. Keskustelua käydään jatkuvasti markkinoille päin ja se pitää meidätkin ajan tasalla. Puolin ja toisin ollaan menossa samaan suuntaan. Tässäkin toimii kumppanuusajattelu. Hyvät kilpailutukset sopimuksineen ovat kaikille osapuolille kannattavia. Porin kaupungin hankintayksikkö pyörii viiden henkilön voimin ja hoitaa kahdeksan muunkin kunnan hankintoja. – Osaaminen keskittyy. Monessa kohdin meillä on tehty ensin ja sitten lähikunnat ovat voineet hyödyntää saatua kokemusta. Toki myös päinvastoin, Outi Karinharju kertoo.


Talouden ja kirjanpidon ammattilaiset palveluksessasi

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua www. balanssi. name Valtakatu 6, 3. krs. PORI

puh. (02) 630 8500

PORI & NOORMARKKU 050 3129 306 · www.satakunnanyritystili.fi

SE TUNNE, KUN TILITOIMISTOSI ON FESTUM ACCOUNTING

Autamme parantamaan yrityksesi kilpailukykyä ja luomaan kestävää kasvua jo tänään! Tilintarkastus-, vero- ja lakipalvelut Liikkeenjohdon konsultointi Yritys- ja rakennejärjestelyt

=hWW\_d[de^`[JWbeki^Wbb_djeb__jed`i[d_bb[

?~hZcijccj`hZi_Vc^^YZcZg^kZgh^dihjdbZc`^Za^ 6j`idg^hd^Yji_~hZcZi

I6ATVj`T`Zh`

Valitse ystävällinen, luotettava ja joustava taloushallinnon kumppani.

KPMG Oy Ab Gallen-Kallelankatu 8 Pori P: 020 760 3000 E: pori@kpmg.fi

I6ATVj`TkVhZc

Festum Accounting Oy Isolinnankatu 22 B, Pori I6ATVj`Td^`ZV

6j`idg^hd^bViidbVi_~hZcZi

I6AT_VhZcT`Zh`

kpmg.fi festum.fi


Taloushallinnon palat paikoilleen ammattilaisen avulla fi

yritysohjaus. Sanna Valkeejärvi, vastaava hoitaja, KTM, KLT-kirjanpitäjä

 Kirjanpito

ja tilinpäätöspalvelu

Pripoli, Tiedepuisto 4, 28600 Pori • p. (02) 641 2711, fax (02) 641 2712 • yritysohjaus@yritysohjaus.fi

• •

Porin Tilitieto Oy Uusikoivistontie 40 C 11, 28130 Pori puh. 02-635 2997 info@porintilitieto.fi

Teljänkatu 8 D 1, 28130 PORI

HT –

puh (02) 641 8500 www.pk-laskenta.fi

toimisto@tilikuukkari.fi

etunimi.sukunimi@pk-laskenta.fi

Paikka vapaana pätevälle tilitoimistolle! SOITA JORMALLE 0400 560 506


26

Toimitusjohtaja Ville Hietanen silmäilee ilmeisen tyytyväisenä Länsirannikon Öljytukku Oy:n uusia toimitiloja Harmaalinnassa


Verratonta VOITELUA

27

Tunnetko miestä, joka vastaa myöntävästi ystävänsä ehdotukseen lähteä yhtiökumppaniksi alalle, josta ei tiedä oikeastaan yhtään mitään. Ja tekee tämän päätöksen tietysti paikassa, jossa isoja päätöksiä yleensäkin tehdään eli saunassa. Ja pyörittää firmaa kaverinsa kanssa jo parin kuukauden kuluttua omissa toimitiloissa. En minäkään tuntenut ennen, mutta nyt tunnen. Hän on Länsirannikon Öljytukku Oy:n nykyinen omistaja Ville Hietanen.

TEKSTI: JORMA VESTERHOLM, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

V

ille Hietasen kaveri on Hannu Marjaniemi, joka pyöritti öljyalan tukkuliikettä Kankaanpäässä lähes 20 vuotta. Sitten lonkka pamahti pahasti, ja mies joutui sulkemaan liikkeensä ovet. Hannu hoiteli toimitusmyyntiä tämän jälkeen kotoa käsin parin vuoden ajan. Vuonna 2005 hän halusi perustaa uudelleen kivijalkamyymälän, nyt Poriin. Tässä kohtaa mieleen tuli Ville. Miehet avasivat liikkeen Ojantielle, jossa toiminta jatkui 15 vuotta. Tammikuun lopulla avattiin uusi myymälä ja varasto Harmaalinnaan. Nyt tilaa on yhteensä lähes 280 neliötä. – Kyllä tuo ensimmäinen reilu vuosi oli melko hurjaa aikaa. Firman pyörittämisen ohella olin kaksivuorotöissä ja rakensin omakotitaloa. Kaksi urakkaa tuli sitten tiensä päähän. Kämppä valmistui, lopetin työt ja keskityin ainoastaan Länsirannikon Öljytukun asioihin, Ville muistelee päätään pyöritellen. – Alku oli pelkkää opettelua. Ville muistaa ensimmäisen asiakkaansa. Puhelu tuli Hannulle, joka siirsi luurin kaverilleen ja tokaisi, että siitä se nyt alkaa. Ville kuunteli sujuvasti asiakkaan toiveet ja siirsi sitten luurin takaisin Hannulle. Ala alkoi kuitenkin nopeasti tulla tutuksi miehelle, joka oli siitä kiinnostunut. Hannu jäi eläkkeelle kolmisen vuotta sitten. Viimeisen vuoden hän otti rauhallisemmin. Tänä aikana hommia opetteli Tuomo Hassi, joka on nyt Villen kumppani. Miehet pyörittävät firmaa kahdestaan tutulla konseptilla.

Laaja-alaista tukkutoimintaa Länsirannikon Öljytukun päätuotteita ovat erilaiset voiteluaineet. Lisäksi listalta löytyy vähän kemikaaleja, jäähdytin- ja lasinpesunesteitä sekä joitakin tarvikkeita. Hyllyiltä ja varastosta saa lähes kahtakymmentä eri merkkiä. Öljyä tulee monesta eri

maasta: Yhdysvalloista, muista Pohjoismaista, Saksasta, Virosta ja muualtakin. Tärkeimpiä asiakkaita ovat teollisuus ja satamat. – Ostimme juuri Nesteeltä 18 tynnyriä tiettyä öljyä, jonka myimme ja lähetimme Abu Dhabiin postikuljetuksena. Käytämme kuljetuksissa myös mm. Kaukokiidon palveluita. Jonkin verran kuljetamme lähelle myös itse, ja lisäksi asiakkaat hakevat tuotteitamme varastosta. Usein tilaukset liikkuvat muutamassa 20 litran kanisterissa. Yksityisasiakkaille riittävät toki pienemmätkin määrät. Voikin sanoa, että myymme litrasta tuhanteen litraan, Ville Hietanen haarukoi. Oppia alasta saa koko ajan käyttökokemusten pohjalta. Asiakas kysyy jostain tuotteesta, Öljytukku selvittää asian nopeasti, hankkii tuotteen ja kirjaa tiedot ylös. Näin kyseisen tuotteen sopivuus on tarkistettavissa helposti, kun asia tulee seuraavan kerran esille. Vielä kymmenisen vuotta sitten öljy-yhtiöt järjestivät alan koulutusta, mutta eivät enää. Tämä on korvaantunut läheisellä yhteistyöllä yhtiöiden edustajien kanssa. – Voi sanoa, että edustajista on tullut hyviä ystäviä. Jos huolestunut asiakas soittaa vaikka lauantaina pulmastaan, voin hyvin ottaa yhteyttä tuttuun edustajaan, saada asian selväksi ja ratkaisun ongelmaan, Ville Hietanen ylistää yhteistyötä. Toinen toimiva yhteistyön muoto on olemassa Länsirannikon Öljytukun kaltaisten, satakuntalaisten ja pirkanmaalaisten yhtiöiden välillä. Ei ole aikaakaan, kun nokialaisfirman työntekijä kävi hakemassa myyntikäyttöönsä voiteluainetta Porista, kun sitä omasta varastosta ei löytynyt.

Nopeaa palvelua ja riittävästi tuotemerkkejä Tärkeintä asiakassuhteiden saamisessa ja ylläpitä-

misessä on se, että asiat hoidetaan rivakasti loppuun asti. Tässä auttavat tieto sekä riittävän monipuolinen ja runsas tuotevalikoima. Näin varmistetaan oikea aine oikeaan koneeseen. Tällä tavalla on helpompi myös perustella, miksi kannat-taa valita hieman kalliimpikin vaihtoehto. Se on paras ja takaa luotettavimman toimivuuden. Kaiken kaikkiaan voiteluaineiden hinnat ovat pysyneet jo vuosia hyvin vakaina, eivätkä niihin juurikaan vaikuta esimerkiksi raakaöljyn hinnan vaihtelut. Ville Hietanen uskoo, että uusien, laajempien toimitilojen kautta Länsirannikon Öljytukku Oy pystyy yhä parantamaan palveluitaan ja niiden saatavuutta. Muut tätä tukevat asiat ovat yhtiön pitkä elinkaari ja jatkuva innostus alaa kohtaan.

Lomalla, mutta vähän myös töissä Voitelualan lisäksi Ville Hietasen sydäntä lähellä on Lappi. Sinne perhe, johon kuuluvat vaimo ja kolme lasta, suuntaa pari kertaa vuodessa. Laskettelua, hiihtoa, kelkkailua ja rentouttavaa yhdessäoloa. Myös etelän lämpöön suunnataan aina silloin tällöin. Lisäksi isä kuljettaa lapsiaan harrastuksiin, joita ovat ratsastus, pesäpallo, jalkapallo ja salibandy. – Pakko sanoa, että lomailu onnistuu parhaiten, kun lähtee pois kotoa. Silloin on helpompi irtaantua arjesta. Pitää kyllä tunnustaa, että pidän työpuhelimen auki reissullakin. Eihän sitä voi olla antamatta apua, jos asiakas sitä haluaa, Ville korostaa. Mitä tuohon nyt voisi sanoa. Kuin että yrittäjän prototyyppi. Tämä Länsirannikon Öljytukku Oy:n verraton voitelumies.


28

T U N T UVAA E TUA J ÄS E NYY DESTÄ Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä puolet on yksinyrittäjiä ja puolet työnantajayrittäjiä.

YRITTÄJIEN JÄSENENÄ SAAT PALJON PALVELUITA JA ETUJA. TÄSSÄ TÄRKEIMMÄT:

1

MAKSUTON LAKINEUVONTA

Ongelmia? Soita 09 229 222 Neuvontapalvelusta saat avun nopeasti – monipuolista opastusta ja neuvontaa yritystoimintaan. Niillä voit säästää pitkän pennin. yrittajat.fi/neuvonta

2

RAHANARVOISET JÄSENEDUT

Kumppaniemme tarjoamista jäseneduista saat jopa tuhansien eurojen hyödyn. yrittajat.fi/jasenedut

3

4

VALVOMME ETUASI

Kun liityt Yrittäjiin, olet yksi 115 000 jäsenestämme. Joukossamme on kaikenkokoisia yrityksiä kaikilta toimialoilta. Tässä joukossa on voimaa. Yrittäjät on maamme suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän järjestö.

5

• uutiset

Verkostoituminen on yrittäjälle tärkeää. Meiltä saat verkostot valmiina – löydät kumppaneita ja voit tarjota palveluitasi ja pitää hauskaa.

Jäsenenä saat • jäsenlehden • päivittäiset yrittäjäuutiset osoitteesta yrittajat.fi • rautaista tietoa yritystoimintaan yrittajat.fi/yrittajan-abc • yrittäjien asiakirjapankin käyttöösi yrittajat.fi/asiakirjapankki

Yrittäjän Mobiilijäsenkortti on jäsenille tarkoitettu, aina mukanasi kulkeva Yrittäjien jäsenkortti. Lataa se maksutta älypuhelimeesi. Käytettävissäsi on runsaasti etuja, palveluita ja verkostoitumismahdollisuuksia: • valtakunnalliset jäsenedut • alueelliset jäsenedut

VALMIIT VERKOSTOT

KONKREETTISTA HYÖTYTIETOA

6

MOBIILIJÄSENKORTTI

• tapahtumat alueellisesti • yhteystiedot.

LATAA JA VARMISTA ETUSI: YRITTAJAT.FI/ MOBIILIKORTTI


29

PORI TUKEE NUORTEN P KESÄTYÖLLISTÄMISTÄ - kaupunki haastaa yritykset tarjoamaan töitä koululaisille ja opiskelijoille

Pori tukee nuorten kesätyöllistymistä monilla tavoilla. Jokaiselle porilaiselle yhdeksäsluokkalaiselle jaetaan kesätyöseteli ja työnantajille tarjotaan mahdollisuus hakea kesätyöpaikkatukea nuorten työllistämiseksi. Kuva: Anu Lindfors

orin kaupunki on mukana myös Ysit kesäduuniin -kampanjassa, jonka tavoitteena on työllistää kaikki peruskoulunsa päättävät porilaiset nuoret kesätöihin. Nuoria tuetaan kesätöiden hankinnassa jakamalla jokaiselle porilaiselle ysille 170 euron arvoinen kesätyöseteli, jonka toivotaan helpottavan kesätöiden saantia. Ysit kesäduuniin -kampanja on Talous ja nuoret TAT:in ja Porin kaupungin yhteinen kampanja nuorten työllistämiseksi. Kampanjan aikana Porin koulujen yhdeksäsluokkalaisille jalkaudutaan kertomaan kampanjasta ja kesätöistä ja järjestetään myös muun muassa CV-työpaja sekä työnhakuopastuksia.  – Kampanjan tavoitteena on saada jokainen porilainen ysiluokkalainen kesätöihin kerryttämään työkokemusta. Mitä aiemmin nuori saadaan mukaan työelämään, sitä enemmän se tuottaa positiivisia vaikutuksia hänen myöhempään työelämäpolkuunsa, kertoo Ysit kesäduuniin -kampanjan projektityöntekijä Jonna Kuparinen.  Valtakunnallisessa kampanjassa on mukana myös muita kaupunkeja. Porissa kampanja haastaa sekä porilaiset peruskoulun päättävät nuoret hakemaan kesätöitä, että alueen yritykset, yhdistykset ja muut työnantajat palkkaamaan nuoria. Kun organisaatiot palkkaavat tänä kesänä porilaisen yhdeksäsluokkalaisen, maksaa Porin kaupunki osan nuoren palkasta.  – Työnantaja voi käyttää yhdeksäsluokkalaiselle jaettavan kesätyösetelin nuoren palkkakustannuksiin, selventää työllisyyden hoidon päällikkö Juha Laine.  Kesätyösetelin voi käyttää vähintään kaksi viikkoa kestävään kesätyöhön Porin alueella ja muualla. Ainoastaan Porin kaupungin kesätyöpaikkoihin seteli ei ole käytettävissä, sillä Pori on itse mukana Ysit kesäduuniin -kampanjassa palkkaamalla kymmenittäin yhdeksäsluokkalaisia eri toimialoille. 

Pori myöntää lisäksi kesätyöpaikkatukea Palkatessaan nuoria kesätöihin kahta viikkoa pidemmäksi ajaksi, on työnantajilla mahdollisuus hakea  myös kesätyöpaikkatukea kesätyöntekijöiden  palkkaamiseen. Pori myöntääkin tänä vuonna  yhteensä 300 000 euroa kesätyöpaikkatukea Porissa toimiville työnantajille. – Investoinnilla arvioidaan tuettavan noin 700 koululaisen ja opiskelijan kesätyöllistymistä, kertoo Laine. Tukea myönnetään vuosina 2000–2005 syntyneiden porilaisten koululaisten ja opiskelijoiden palkkaamiseksi vähintään 1–6 viikon ajaksi. Lisäksi tukea voidaan myöntää iästä riippumatta porilaisesta tai Porista kotoisin olevasta opiskelijasta, joka suorittaa opiskeluunsa liittyvää pakollista harjoittelua.  Jos nuorella on käytössä 9. luokkalaisille tarkoitettu kahden viikon henkilökohtainen kesätyöseteli, hänestä voidaan kesätyösetelin lisäksi myöntää enintään neljän viikon kesätyöpaikkatuki.  Palkkaamalla nuoren kesätöihin ennaltaehkäistään nuorisotyöttömyyttä. Samalla työnantajalle tarjoutuu mahdollisuus luoda nuorelle positiivinen kuva työelämästä ja kertoa omasta alasta sekä siihen liittyvistä ammateista ja työtehtävistä. 

Lisätietoja:

Projektityöntekijä Jonna Kuparinen opastaa nuoria kesätyön haussa.

pori.fi Jonna Kuparinen, projektityöntekijä, puh. 044 701 1236 (Ysit kesäduuniin -kampanja) Auli Frondelius, toimistosihteeri, puh. 044 701 9029 (kesätyöpaikkatuki)


KUTSU

Tiedätkö, miten saat kunnan tai kaupungin asiakkaaksesi?

YRITTÄJIEN HANKINTAILTA keskiviikkona 11.3. klo 17.30 – 20.00 Porin kaupungintalon valtuustosalissa

JÄÄHDYTYSKONEISTOJEN myynti • asennus • huolto

Osoite: Hallituskatu 12, Pori Tule Yrittäjien hankintailtaan tapaamaan tulevien kilpailutusten sisällöstä vastaavia henkilöitä ja saamaan tietoa, miten voit vaikuttaa tulevien kilpailutusten sisältöön.

Preiviikintie 442, 28660 Pori • P. 050 303 3247, 0400 654 222 www.porinkylmaasennus.fi

Tapahtuma on maksuton. Kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen.

OHJELMA Tervetuloa! Jukka Hurrila, Satakunnan Yrittäjien puheenjohtaja Julkista hankintaa Porin kaupungissa – mitä ihmet ja mist tietoo? Outi Karinharju, Porin kaupungin hankintapäällikkö Uudistettu hankintailmoitukset.fi-palvelu: mistä ja miten saan julkisen hankkijan tarjouspyynnöt itselleni? Jarkko Koskinen, Satakunnan Yrittäjien hankintaneuvoja Vapaata keskustelua

Lue lehti netissä:

pyrylehti.fi

- Kaikki rakennusalan työt - Vesi- ja palovahinkokorjaukset - Saneeraustyöt - Linjasaneeraukset

PORIN EKO-RAKENNUS OY Varpushaukantie 3, Pori

kari.sillanpaa@ekorakennus.fi puh. 050 557 4494

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 6.3. lyyti.in/hankintailta2020

mikko.sillanpaa@ekorakennus.fi puh. 050 433 7227

www.ekorakennus.fi

PORIN YRITTÄJIEN

TAPAHTUMAKALENTERI HELMIKUU

HUHTIKUU

KESÄKUU

LOKAKUU

29.2. Satakunnan Nuorten Yrittäjien karkajaiset & Ässät-Lukko-matsi

14.4. Porin Yrittäjien hallituksen kokous

9.6. Porin Yrittäjien hallituksen kokous

13.10. Porin Yrittäjien hallituksen kokous

HEINÄKUU

MAALISKUU

23.4. Porin Yrittäjät sääntömääräinen kevätkokous

5.3. Yrittäjäaamukahvit Yyterissä: Matkailusta lisää elinvoimaa ja tuloja Poriin ja maakuntaan.

TOUKOKUU 12.5. Porin Yrittäjien hallituksen kokous

10.3. Porin Yrittäjien hallituksen kokous 11.3. Yrittäjien hankintailta 21.-22.3. Yrittäjäristeily Suomen suurin yrittäjäristeily Silja Europalla 26.-29.3. Yrittäjämatka Porin ystävyyskaupunkiin Riikaan

15.–16.5. Get Together 2020 nuorten yrittäjien tapahtuma Rantasalmella 19.–20.5. Kunnallisjohdon seminaari Finlandia-talolla 22.5. Satakunnan Yrittäjien Yrittäjäravit Porin Ravirata

13.7. Porin Yrittäjien Pyryjazz 25 vuotta 14.7. Yrittäjät SuomiAreenalla

16.-17.10. Valtakunnalliset yrittäjäpäivät MARRASKUU 3.11. Omistajanvaihdos-konferenssi

ELOKUU

10.11. Porin Yrittäjien hallituksen kokous

11.8. Porin Yrittäjien hallituksen kokous

24.11. Porin Yrittäjät sääntömääräinen syyskokous

SYYSKUU 11.9. Porin Yrittäjien hallituksen kokous ja syyskauden avaus

JOULUKUU 5.12. Satakunnan Yrittäjien Yrittäjägaala 8.12. Porin Yrittäjien vanhan hallituksen kokous ja uuden hallituksen järjestäytymiskokous.

Porin Yrittäjien tapahtumakalenterin löydät myös: www.porinyrittajat.fi


SAMI HAAPANEN 040 171 0600 ANTINKATU 26, PORI


Profile for Porin Yrittäjät

PYRY 1/2020  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 1/2020

PYRY 1/2020  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 1/2020

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded