Page 1

―Een echte pageturner. Volgende keer lees ik het‖ - (Dick Weyls van A Bearhole Engagement)

―Ik kon het niet wegleggen, ik woon te klein‖ (Meneertje Zoënzo)


Waarde lezer, Welkom in de eerste gedrukte versie van Polstok in het academiejaar 2011-2012. Na enkele maanden vertoeven in de luchtledige blogosfeer zijn wij verheugd nog eens op papier te staan, onder meer door geapprecieerde creatieve bijdrages van het vaste groepje getrouwen, in vruchtbare coalitie met niet nader genoemde sterreporters werkzaam bij radioprogramma ‗Oh Oh Studentiko‘. Deze gedrukte Polstok, in mediatieke kringen inmiddels ook wel bekend als ‗De Blokpolstok‘, zal geen pogingen ondernemen de hachelijke situatie van ons studentikoos ritme te ontkennen. Integendeel, met ‗Moppen voor bij ‗t Blokken‘, het betere sog-werk en de Gouden Examentips van Sam Pless streven wij naar een leefbaar examenregime voor elkeen. Reken hierbij de tierlantijntjes, de spielerei, en de occasionele nitwitterij van ons beslagen redactieteam en u weet dat u de komende zesentwintig pagina‘s vogelvrij bent.

Veel leesplezier, Wim Conings

2


Polstok Professoren Marc Hooghe, Jan Van den Bulck, Rudi Laermans en Jos Berghman over 2012 4 Immens populair tijdens het blokken: ‗Moppen voor bij ‗t Blokken‘. Een interview met de bedenkers. 8 ―Doodgemasturbeerd‖

11

Vooruitblik op de IFS-finale met Stereofunk

15

To sog or not to sog?

De wonderen van studieontwijkend gedrag 19

De Gouden Examentips van Sam Pless. Inkaderen, die handel! 23

3


Om de goden van onze faculteit gunstig te stemmen voelde Polstok vier tenoren in de sociale wetenschappen aan de tand over de jaarwisseling. 1. Wat vond u het meest markante

2. Hoe heeft u de

moment van 2011?

overgang naar het nieuwe jaar gevierd?

Professor Marc Hooghe

De omwentelingen in de Arabische we- Goede

vrienden,

reld. In het onderzoek naar democra- en een goed glas tie gingen we er tot nu toe van uit dat champagne, meer democratie niet zo goed gedijt in de moet dat niet zijn. Arabische wereld, om een geheel van historische en culturele redenen. Nu bleek dat de Egyptenaren, Tunesiërs, Libiërs en Syriërs eigenlijk net zo zeer naar vrijheid en democratie verlangen als iedereen anders. Het is nog maar een heel prille democratie, maar vanuit historisch perspectief gaat het wel om een enorme verandering voor die landen.

Professor Jan Van Ik was in november te gast bij de Be- Thuis, met vrouw den Bulck havioral Analysis Unit van het FBI in en kinderen en de VS, waar ik gevraagd was mee te een

paar

vrien-

brainstormen over verschillen in com- den. municatie- en media-aspecten van het werk van de "profilers" die achter seriemoordenaars,

kinderontvoerders,

brandstichters en dergelijke aan gaan. Dat was inhoudelijk interessant, maar het was voor mij, als iemand gefascineerd door de wisselwerking tussen fictie en realiteit, ook bijzonder om de realiteit te zien achter de hype van de FBI-profilers. Op privé-vlak stierf mijn vader, wat toch wel een hele diepe indruk op mij gemaakt heeft.

4


3. Waarmee houdt u zich veelal bezig 4. Wat wenst u zichzelf en uw stutijdens de blok– en examenperiode?

denten toe voor 2012?

Vooral met het proberen wegwerken van de stapel werk die nog op mijn bureau ligt. Zoals daar zijn: het opstarten van een nieuw Europees onderzoeksproject, het afwerken van enkele artikelen, het lezen en beoordelen van vijf doctoraten, enzovoort. Oh, en tussendoor ook nog examens opstellen en verbeteren, natuurlijk. Wat studenten soms niet helemaal door hebben is dat onze onderwijsopdracht maar één derde uitmaakt van onze totale opdracht. Wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke dienstverlening zijn de andere twee pijlers. De blokperiode is voor de meeste proffen het ideale moment om meer tijd te kunnen spenderen aan onderzoek en dienstverlening.

Toch wel het besef dat we in WestEuropa het eigenlijk zeer goed hebben. Een hoge levensstandaard, vrede, sociale bescherming, prima onderwijs en gezondheidszorg… Als ik mensen voortdurend hoor klagen en zeuren over allerlei pietluttigheden, dan denk ik dat we dat eens mogen vergelijken met de situatie in de rest van de wereld. Ik herinner me een nieuwsuitzending waarin eerst heel dramatisch werd gedaan over de politieke en economische crisis. Het volgende nieuwsitem was het feit dat een restaurant in Brugge een derde Michelin-ster had gekregen. Dat plaatst de zaken toch een beetje in perspectief.

Met het schrijven van onderzoeksaan- De discipline om het verschil te zien vragen en het schrijven van een paar tussen wat belangrijk is en wat dat artikels.

niet is en de kracht om meer met de hoofdzaken en minder met de bijzaken bezig te zijn.

5


1. Wat vond u het meest markante moment van 2011?

Professor Rudi Laermans

2. Hoe heeft u de overgang naar het nieuwe jaar gevierd?

De zgn. Arabische Lente, die Samen kokerellen met mijn ook dit jaar de geopolitieke partner, en vervolgens saverhoudingen zal blijven kleu- men kijken naar een dvd ren, was en is veel belangrijker ('The

Conversation'

dan de Eurocrisis, de vorming Coppola)

die

van de regering Di Rupo I of de jaarwende

we

even

bij

van de

stopten

scheiding tussen Kim Gordon om de champagne te onten Thurston Moore (ik ben een kurken. Geen sociale vereeuwige Sonic Youth fan). Ze plichtingen

(die

werden

toont ook, voor wie het nog voor- of achteraf vervuld), niet wist, dat democratie geen en ook niet het opgaan in gegeven maar een werkwoord de massa dat we tijdens is: een altijd opnieuw te be- vorige jaren beleefden in vechten realiteit. Dat leerde bijvoorbeeld Napels, Lonook de Occupy-beweging, die den of Barcelona. Of in in mijn lijstje van verrassende Brussel, mijn thuisstad. gebeurtenissen op twee staat.

Professor Jos Berghman

Internationaal en globaal vond Zoals we al een tiental jaar ik de lente in Noord-Afrika het doen: rustig met een langmeest markant, in Europa de gerekt maar licht diner met Eurocrisis en in BelgiĂŤ de rege- mijn vrouw, broer en zus ringsvorming.

Dus

eigenlijk en vrienden.

geen momenten, maar ontwikkelingen.

6


3. Waarmee houdt u zich veelal bezig tij- 4. Wat wenst u zichzelf en uw studens de blok– en examenperiode? denten toe voor 2012?

Schrijven en lezen, met of zonder ach- Openheid.

Onbevangenheid.

Het

tergrondmuziek die afwisselend afleidt, vermogen om zich te verbazen, decoreert en inspireert.

vooral ook wanneer die verwondering serieus irriteert en daarom aanzet tot dimmen. Geen beter oordeel dan een herzien vooroordeel.

Met een laatste check van de examen- Naast gezondheid die men traditiovragen en met mijn onderzoekers en de neel en terecht toewenst, denk ik lopende onderzoeksprojecten. Dit jaar dat mensen vooral nood hebben vooral met de voorbereiding van een aan waardering en schouderklopworkshop met de nationale verantwoor- jes. Die wens ik alle studenten ondelijken van het pensioensbeleid.

der één of andere vorm en in grote getale toe.

7


Moppen voor bij ‗t Blokken Kent u Maarten De Clippeleir (21) en Evelien Van Poucke (20), derdejaars orthopedagogie aan de Hogeschool Gent? Nee? Think again. U heeft dag in dag uit met hen te maken. Meer zelfs, u lag al meer dan eens in een deuk van het lachen dankzij hen. Zij runnen namelijk met een aantal compagnons de Facebook-pagina ‘Moppen voor bij ’t Blokken’. Maarten: ―We zijn begonnen op 27 mei. Evelien en ik verwachtten er niets van, wij wilden ons gewoon wat amuseren.

Op een aantal Facebook-

pagina‘s heb ik reclame gemaakt, maar het is in de vorige blokperiode van onderuit gegroeid. Van 50 naar 1.000 fans, dat was echt spectaculair!” ‘Moppen voor bij ’t Blokken’ heeft intussen meer dan 96.000 fans, and counting. Ter vergelijking: da’s meer volk dan een dag op Rock Werchter. ―Ongelooflijk hé,‖ blaast Maarten, ―en dat blijft maar komen! Het lijkt alsof het heel gewoon is. We kijken al niet meer naar het aantal mensen. De laatste keer dat ik keek, stond de teller op 70.000. In november, december is er een grote vooruitgang geweest. Ook middelbare scholieren hebben onze pagina ontdekt.‖ Wie tijdens zijn of haar pauze achter de computer kruipt, kan altijd rekenen op een verse dosis moppen. Vanwaar komen die allemaal? ―Wij schuimen elke dag zelf het internet af op zoek naar leuke plaatjes. Dat kan iets zijn dat vrienden posten op Facebook, of we gaan gewoon via Google op zoek naar demotivationals… We krijgen af en toe een mailtje van dit of dat is leuk, heel wat studenten posten ook moppen, maar we gaan toch ook vaak zelf op zoek.‖ Een goede manier om je pauze op te vrolijken, blijkt. ―Ik amuseer me rot met het zoeken alleen al. Ik vind niet noodzakelijk alle cartoons grappig, ieder heeft een andere stijl van humor, maar in de examenperiode werkt droge humor. Hoe lager het niveau, hoe beter! Een mop over seks werkt altijd.‖

8


En vooral de plaatjes - instant smile na één oogopslag – zijn populair. ―Een cartoon is makkelijker en valt ook meer op. Het is minder werk ook (lacht). We krijgen wel al eens commentaar dat de mop van die en die site komt, maar het ligt allemaal voor het grijpen. Onze pagina is uiteindelijk een bric-à-brac met filmpjes, tekstuele moppen… Die mengeling werkt: er zijn heel veel reacties en het wordt dan op hun beurt weer gedeeld.‖ Lijden jullie studies daar zelf niet onder? ―We zijn met een aantal beheerders. Tijdens de pauzes gaat iemand dan kijken en wonder boven wonder komt dat altijd uit, zo ongeveer op het uur. Er is onlangs ook een middelbare scholier bijgekomen en die zorgt er dan voor dat wij rustiger kunnen blokken.‖ Toch is het succes het resultaat van noeste arbeid. ―We hielden de pagina up to date in het jaar. We wisten dat onze pagina anders zou vergeten worden. Het is dan wel iets minder, één keer per dag ofzo, maar de reacties bleven wel binnenstromen. Zo kwamen we telkens opnieuw in mensen hun nieuwsoverzicht.‖ Maarten houdt niets over aan de uren werk die hij steekt in ‘Moppen voor bij ’t Blokken’. ―We hebben een tijd geleden een aanbieding gekregen van iemand die beheerder wou worden en ons daarvoor wou betalen. We hebben dat echter geweigerd, ook al was het fijn geweest om bijvoorbeeld wedstrijden te kunnen houden. Facebook heeft namelijk strikte regels voor wedstrijden, waar we ons dus aan moeten houden en dat geeft ons weinig speelruimte. Maar wij doen het echter gewoon voor de fun, ik heb geen spijt van het feit dat ik die centen naast mij heb neergelegd. Vanaf het moment dat iemand een mop leuk vindt, zit ons werk erop.‖ 9


Waar eindigt dit dan? ―Ik zie dit niet snel eindigen, wij gaan zeker door tot juni. Er is wel wat concurrentie van andere Facebook-groepen zoals Bloktroost, maar de reacties blijven binnenlopen en wij kunnen perfect naast elkaar bestaan. Prima site trouwens ook, Bloktroost.‖

Als u zich nog afvraagt wie de Moppen voor bij ‟t Blokken leest: de verdeling man-vrouw is fifty-fifty. 95 procent van alle fans is tussen 13 en 27 jaar oud en wat geografie betreft: humor is universeel. De meeste fans komen evenwel uit Gent, Brussel en Antwerpen. Leuven moet dus nog een inhaalbeweging maken! Pieter Rombouts

10


―Doodgemasturbeerd‖

In de examenperiode zitten we meer dan wanneer ook achter de computer. We checken de onnozelste dingen eerst, dus het zou me verwonderen moest u dit nieuwtje niet hebben opgevangen. Het betreft een artikel dat verscheen op HLN.be. -—————————————————————--——— Doodgemasturbeerd In Brazilië heeft een jongen zodanig veel gemasturbeerd dat hij er het leven bij ingeschoten is, om het zo maar eens te zeggen. Volgens een lokale krant heeft de zestienjarige jongen 42 keer na elkaar een ritje met de handkar gemaakt. Tot de dood er op volgde. Pastoor Zijn moeder was zich bewust van de verslaving van haar zoon. Ze zocht professionele hulp voor haar spruit en ging zelfs te rade bij de pastoor van het dorpje Rubiato. Daar was ze blijkbaar ook niet veel mee opgeschoten. Rukmarathon Naar verluidt is de tiener omstreeks middernacht aan zijn 'rukmarathon' begonnen. Zijn 42ste zaadlozing zou hem fataal geworden zijn. De jongen werd dood aangetroffen in zijn bed. In zijn kamer werd een grote verzameling porno gevonden. ———————————————————————————— No—way. Toch? Doodgemasturbeerd? Toegegeven, de examenmaanden staan gelijk aan de rukmaanden – ik spreek bewust over de mannen, maar kan niet geloven dat dit niet geldt voor vrouwen. Al zijn er een aantal vriendinnen van mij die bij hoog en bij laag beweren dat ze niet masturberen. Maar dus: doodgemasturbeerd? Tweeënvéértig keer? Hoe is dat vastgesteld, bij de AUTOPSIE? U moet me even excuseren voor mijn taalgebruik, maar daar geloof ik dus den hond zijn kloten van (no pun intended). 11


Zo‘n artikels verschijnen namelijk te pas en te onpas op het internet en worden voor waar aangenomen als één van de bekendere media ze overneemt. In dit geval: het Laatste Nieuws. En het ergste van het verhaal is: we nemen het nog voor waar aan ook. Ik neem u even mee naar de redactievloer waar ik vier jaar mijn broek versleet. Op onze site verschijnt een artikel in de rubriek ‗In de rand‘. Betreft de Braziliaanse scheidsrechter Carlos Jose Figueira Ferro die in plaats van een rode kaart een rood… vrouwenslipje uit zijn achterzak trok. ―De man legde de wedstrijd twintig minuten voor tijd stil. Zijn echtgenote, die in de tribune zat, heeft na de wedstrijd alvast een echtscheidingsprocedure op gang gefloten. Het betrof namelijk geen slipje van vrouwlief.‖ Eerste reactie? Lachen! Wou dat ik erbij was. Tot één van de intelligentia, aan het eiland waar ik zit, zegt: ―Daar geloof ik nu eens echt niets van, zie.‖ Hij beargumenteert: zo‘n verhaal is gewoon te mooi om waar te zijn. Akkoord, er staat een plaatsnaam bij, enkele namen, maar er worden geen ploegen in vernoemd. Geen exacte datum. Er is geen foto van. Enfin, ik spreek mijn collega aan die het artikeltje geschreven heeft. ―Dat staat op De Telegraaf, en op HLN.‖ Publiek geheim: media schrijven elkaar na. En waar het verhaal vandaan komt? Wat ons betreft van De Telegraaf, en van Het Laatste Nieuws. The Weekly World News Even, heel even nam de onderzoeksjournalist in mij het commando. Carlos Jose Figueira Ferro, even in de zoekmachine.. Kijk eens: De Telegraaf, Het Laatste Nieuws, Voetbal International... Wacht even, op Voetbal International betreft het een artikel van 2004?! Nu wordt het écht interessant. Vierde hit: the Weekly World News.

12


Voor wie daar nog nooit van gehoord heeft: het betreft een nonsensiaal tijdschrift dat fictieve berichten de wereld instuurt. Allemaal uit de duim gezogen, allemaal om te lachen. Die week (in april 2004) op de cover: ―Angel shot down by U.S. Troops‖. Iets verderop het artikel over onze scheidsrechter. En als u een link wil met ons land: België is in the Weekly World News ooit vernietigd verklaard na… een meteorietinslag. Conclusie? Quatsch dus. Artikel offline gehaald, hoewel dat van Het Laatste Nieuws er blijkbaar nog altijd prijkt. Zaak gesloten. Foutje, kan gebeuren. Copy/paste-gedrag Niet dat media geen deftig werk leveren, integendeel. Maar het copy/paste-gedrag, dat zit er de laatste jaren wel meer dan ooit in. Het is allemaal eenheidsworst, zo u wil – zeker op het internet. En dan treedt het sleeper effect in werking, zo mogelijk tot in het kwadraat. Voor zij die zich nog door hun cursus communicatiewetenschappen moeten ploeteren: het sleeper effect houdt in dat je noties hebt van iets, maar niet precies meer weet wat de bron (en diens bedoeling) was. Bijvoorbeeld: je herkent iemands gezicht en denkt dat je met die persoon op sportkamp bent geweest. Blijkt nadien dat het het lief van één van uw vrienden is, die hij een half jaar geleden één keer mee heeft genomen naar het café. Een blauw oog verder weet ge dat weer wel, en zult ge dat ook nooit meer vergeten. Komen we terug tot het artikel rond de jongen die zich doodmasturbeerde. SERIOUSLY, 42 KEER? 13


Ik weet niet hoe dat met u zit, maar ik denk niet dat ik op 24 uur tijd een tiende daarvan haal. We zijn allemaal hoogopgeleid (of van plan dat te zijn) en pikken dat op. Maar niemand van ons die er vragen bij stelt? Het is ver gekomen. En als u me nu excuseert, ik ga even… Facebook checken. Of wat had u gedacht? Pieter Rombouts

Luistert allen naar het onvolprezen “Oh Oh Studentiko”! Voor den progressieven Vlaemschen student Elcke maandag van zeven tot acht uur na de noen

14


Stereofunk in de finale van IFS België heeft bakken muziektalent, dat is al vaak gebleken in het verleden. Studentenstad Leuven wil daarom opkomend talent een duwtje in de rug geven. Op 21 maart is er het InterFacultair Songfestival. De Leuvense faculteiten nemen het tegen elkaar op met hun zelfgekozen inzendingen. Politika doet het al enkele jaren op rij niet slecht in de wedstrijd. Dit jaar sturen we Stereofunk: 4 dynamische jongemannen met heel wat lawaai, die het meteen tot de finale schopten. Maar zijn ze er klaar voor? Als ik Stereofunk hoor, denk ik funky en swingend: BeeGees, Jackson 5, etc. Toeval of zijn jullie zo'n swingende bende? ―We zijn wel een swingende bende, maar onze voorbeelden vind je toch eerder in andere genres. Onze voorbeelden liggen eerder bij Triggerfinger, Black Box Revelation, Led Zeppelin, Arctic Monkeys, dEUS, Queens of the Stone Age, Foo Fighters etc. De Gazet van Antwerpen, omschreef ons eens als alternatieve rock tot hardrock met een vleugje funk. We denken dat De Gazet van Antwerpen wel gelijk heeft.‖ Hoe is het allemaal begonnen voor Stereofunk? ―Gitaristen Bram en Gil hebben elkaar leren kennen op een verjaardagsfeest van een gemeenschappelijk vriendin. Een niet onknappe vriendin, maar dat terzijde. Stereofunk is eigenlijk ontstaan in het toilet van Villa Ernesto! Van het één kwam het ander en zij zijn dan samen beginnen jammen. Ze hadden ook een drummer nodig, maar nodigden toetsenist Wietse uit op hun jamsessies. Wietse drumde dan tijdens het jammen wat er voor zorgde dat hij snel permanent naar het drumstel verhuisde.‖

15


―Nu nog een bassist! Gil vroeg aan een oude gitaarleraar van hem als hij het misschien zag zitten om bassist te worden. Ewoud zei ja en zo ging de bal aan het rollen! Met deze bezetting zijn we nu ongeveer anderhalf jaar aan het spelen.‖ "Beer, gigging, parties, more gigging, more beer, also some partying, and last but not least GIGGING" staat letterlijk te lezen op jullie Facebook. Als jullie mochten kiezen, in jullie stoutste dromen: op welk podium zouden jullie nog willen staan, vergezeld van welk bier? Ewoud, Gil en Wietse: ―Wij zouden zeer graag op Rock Werchter staan: we repeteren namelijk naast de weide dus dat zou extra cool zijn! Vergezeld van alles behalve Maes en Primus (sorry, Politika...).” Gil: ―Voor mij mag er nog vodka of whiskey bij.‖ Bram: ―Ik zou graag op Boerenrock staan met een Duvel!‖ Jullie moeten voor de IFS-finale een cover brengen, en daarbij dachten jullie eraan om Gotye’s wereldhit te gebruiken. Is Gotye iemand met wie jullie zouden willen samenwerken, of staan er andere helden hoger op jullie lijstje? ―Nee, en we zijn ook van dat plan afgestapt, ook al had Gotye‘s hit de hoogste poll rating op onze Facebook-pagina. We gaan jullie verrassen met iets leuks!‖ ―Als we met iemand zouden mogen samenwerken, zouden we liever met andere artiesten, meer ons genre, samenwerken. ‗Somebody that I used to know‘ wilden we gewoon eens in een nieuw jasje steken, maar misschien een andere keer!‖ Of gaan jullie nummers, net als die van Gotye, ook misschien over stukgelopen relaties? Wie schrijft jullie nummers? 16


―Goh, onze liedjes gaan over vanalles en nog wat. Meestal gewoon dingen uit het leven gegrepen. We werken hier meestal samen aan. Het begint met iemand die een ideetje heeft of iemand ‗jamt‘ een stukje. Dan groeit het meestal tot iets waar we allemaal tevreden over zijn. Het kan wel zijn dat dit bijgeschaafd wordt ‗on the go‘.‖

Wat zijn jullie verwachtingen voor het InterFacultair Songfestival? De bands van Politika deden het de afgelopen jaren niet slecht! ―We hopen zeker niet onder te doen en Politika niet teleur te stellen. Het is ook onze eerste echte wedstrijd en we zijn ook nog redelijk jong als groep. Maar we zijn gemotiveerd en we gaan alles geven! Jullie mogen daar natuurlijk mee aan helpen door een enorm feestje te bouwen!‖ Jana Maggen De finale van het InterFacultair Songfestival vindt plaats op 21 maart op het Hogeschoolplein (bij De Werf). Be there or be square! 17


Meer lezen van Polstok? www.politika.be/polstok

18


To sog or not to sog? Ken je dat gevoel dat dingen tijdens de blok of onder de examens ineens honderd keer interessanter worden dan ze voorheen waren? Waardoor je je ineens belachelijk lang gaat bezighouden met dingen die je normaal gezien nooit zou doen? Soggen (bezig zijn met andere zaken dan studie (s‘tudie o‘ntwijkend g‘edrag), manifesteert zich in allerlei vormen. Uw favoriete studentenmagazine deed navraag bij de eerstejaars over hun sog-gedrag. Aanschouw een kleine bloemlezing. Sog-gedrag bij de eerstejaars “Een

streepje

trekken

telkens

ik

het

woord

„geïnstitutionaliseerd‟ zie staan in de cursus sociologie” (Hans) “Op Guitar Hero 99% halen. Mijn sog stopt als me dat lukt” - (Stijn) “Tellen hoeveel pagina‟s ik al geleerd heb, fier zijn op mezelf en uit fierheid even stoppen met leren” - (Kathy) “Naar de Delhaize gaan voor dingen die je de komende twee weken zeker niet nodig zal hebben” - (Thomas) “Absoluut Facebook checken. En „Moppen voor bij „t Blokken‟ en „Bloktroost‟ volgen” - (Kelly) “Spontaan beginnen afwassen. Mama is zo blij met de blok” - (Gil) “Om de vijf minuten de Eerste Bach-facebookgroep checken, terwijl het mij al drie weken irriteert” - (Elise) 19


“Twee uur lang zoeken naar mijn klavertje vier van het middelbaar als ultieme reddingsboei voor sociologie” (Nina) “De lay-out van mijn blog minstens zeven keer veranderen—om uiteindelijk terug te gaan naar de oude lay-out, want die was toch echt wel de beste” - (Thomas) “Elke keer als ik mijn mama voorbij mijn kamer hoor lopen haar met een irritant stemmetje roepen, en blijven roepen tot ze me aandacht komt geven, om haar dan gewoon „hallo‟ of iets anders compleet nutteloos te zeggen. Just checkin‟ if she‟s still alive” - (Aline) “Mijn boeken mooi openleggen op mijn bureau, er tevreden op staan kijken alvorens mijn kamer uit te wandelen om te eten, TV te kijken.. Want „ik heb al keiveel gedaan‟‟” - (Soraya) “Veel meer eten dan eigenlijk nodig/nog gezond is” - (Hanne) “Nieuwe liedjes schrijven voor Stereofunk” - (Gil) “Te voet naar de boekenwinkel gaan voor De Standaard, en een grote omweg nemen „want frisse lucht is goed voor de hersenen‟ - (Celine) “Experimenteren met mijn radiator, er vanalles opleggen en zien wat de effecten zijn” - (Axel) “Mij kostelijk amuseren met sommige commentaren van de groep van de Eerste Bach” - (Gerrit) 20


“Overdag niets doen met als geruststelling dat ik „s nachts leer” - (Tom) “‟s Nachts tijdens mijn pauze op de pc gaan en uren beginnen gamen” - (andermaal Tom) “The Mentalist/Dexter/Blue Mountain State/Hawai Five-O kijken. Once u start a season u got to finish it” - (weer Tom) “Aan het denken aan een nieuwe studierichting voor volgend jaar: geschiedenis lijkt me wel iets” (Tom, wie anders?) “Glee kijken en af en toe als pauze twee

pagina‟s

studeren”

-

(Amber) “Samen met de buren eten op kot laten leveren, „omdat je met koken en afwassen te veel tijd verliest‟, en na het eten een uur blijven doorpraten, „want die tijd was je anders ook wel kwijtgeweest‟ - (Celine) “Al het bovenstaande lezen” - (Davy) “Andere mensen hun sog lezen en dat vervolgens ook proberen” - (Stijn) “‟Eventjes gaan wandelen‟ en een halve dag wegblijven” (Thomas) “Mijn markeerstiften, pennen en potloden sorteren op kleur, en daarna op lengte, en dan op mooiheid” - (Celine) “Opeens veel meer ontevreden zijn met de shuffle-functie en alle liedjes zelf willen kiezen” - (Axel) 21


“Heel het huis afspeuren op zoek naar iets eetbaars, om dan na een halfuur tot de conclusie te komen dat ik geen honger heb” - (Amber) “Alvast je zomerplanning maken, en nagaan hoeveel festivals je zal missen door de herexamens” - (Celine) “Polstok—Studentenmagazine Sociale Wetenschappen lezen” - (Anoniempje) Wim Conings Wist je dat.. het begrip ―soggen‖ wel degelijk een erkend woord is (http://www.encyclo.nl/begrip/soggen) en het zelfs haar eigen website heeft (http://www.soggen.nl/)?

Kort samengevat denk ik dat we kunnen stellen dat de vier heren aan het begin van dit boekje weinig redenen hebben om trots te zijn op hun koters. Gelukkig staan er op de de volgende pagina studietips van ‗mister onderwijs‘ Sam Pless! 22


De Gouden Examentips van Sam Pless 1. Zoek naar het blokritme dat jou het best past. Een ijzeren regime van 8u ‘s ochtends tot 18u ‘s avonds, studeren tussen de soep en de patatten of des nachts de boeken openen: de opties zijn legio. 2. Zorg dat je zo weinig mogelijk bijkomstige zorgen aan je hoofd hebt. Enkele lichaamsfuncties behoeven een minimaal onderhoud om de blok- en examenperiode te overleven. 3. Voorzien in eten (ontbijt, lunch, avondeten, vieruurtje en andere tussendoortjes), inplannen van hygiënische tussenstops en slaap zijn relatief essentieel. 4. Maar ook pauze is überbelangrijk. Lukt het je niet je strakke studieschema aan te houden? Plan dan enkel de pauzes! Overdag af en toe de nieuwste aflevering van je favoriete serie, ‘s avonds quality time op café met één enkel pintje (echt waar, mama) of gezelschapsspelletjes op kot – meer moet dat niet zijn. 5. Principes zijn natuurlijk mooi in theorie, maar eens plaatsgenomen in de biechtstoel heb ik steeds een overdaad aan pauzes te bekennen. Als het echt de spuigaten uitloopt, spreek dan met een kotgenoot af dat je mekaar controleert, zoek de groepsdruk van de bibliotheek op of ga op retraite in een abdij/bij de grootouders op het stille platteland. 6. En verbrand je laptop. 7. Studeren wordt door sommige studenten opgevat als een magisch proces waarbij leerstof vanzelf je hoofd inspringt, als je maar lang genoeg naar je cursus staart. Zo efficiënt als een zak frieten in de grond steken in de hoop dat er een heuse frietboom uit zal groeien. Ain‘t gonna happen. 23


8. Studeren = bezig zijn. Tegen jezelf (of nog beter: studiegenoten!) praten, ijsberen, googlen, schrijven, schema’s maken, droodlen, knutselen, papier-machéwerkjes maken, origamikunstwerken, haiku‘s, houtskooltekeningen, acrylschilderijen, neuskeutelstandbeelden en dies meer. Ik heb misschien wat overdreven, maar je vat de essentie. Studeren is ondervinden, iets be-grijpen – met de handen uit de mouwen! 9. Maak het jezelf gemakkelijk. Letterlijk en figuurlijk. Zorg dat je comfy zit, maar ook je studieproces kan je veraangenamen. Check de inhoudstabel van een cursus om je erin te kunnen oriënteren, leg het boek naast de powerpoints, schrap al wat overbodig is. 10. Net zoals schrijven, is leren schrappen. Liefst zoveel mogelijk. A.k.a.: verlies je niet in de onmetelijk grote zee der details. 11. Begin eens achteraan in de cursus. Een vogeltje heeft me ooit ingefluisterd dat er disproportioneel meer vragen uit de laatste hoofdstukken komen om te testen of je het hele boek wel doorworsteld hebt. Terwijl die natuurlijk net vaak door tijdsnood in sneltempo afgehandeld dienen te worden… 12. Eet. Veel. Met een knorrende maag die je gedachten overstemt kom je niet ver in de zes weken durende studiemarathon getiteld blok- en examenperiode. Een stevig ontbijt, een tweede ontbijt, middag, vieruurtje, avondmaal, middernachtsnack en tussendoortjes: er is één dikke maand (no pun intended) in het jaar waar je schaamteloos voor de all-inclusive en à volonté variant van je gebruikelijke eetpatroon mag kiezen. Hiermee herhaal ik punt 3 deels, kwestie van te laten zien hoe belangrijk dit is. 24


13. Over het algemeen laat de nacht vóór een examen zich in drie classificaties vangen. Eén, je slaapt lang en zacht tot de wekker je zoetjes wekt om goedgemutst naar de aula des oordeels te trekken. Twee mogelijke redenen voor die zelfverzekerdheid: of je kent de cursus door en door, of je bent de ultieme chillaxer in eender welke omstandigheid. 14. Tussenclassificatie betreft degene waarin je vroeg gaat slapen, maar ook vroeg genoeg opstaat om alles een allerallerlaatste keer te herhalen. 15. Het orgelpunt van deze typificatie ziet u al van ver aankomen: een nachtje door blokken. In uiterste nood, met de bibber op het lijf en koffie in de aderen wordt de leerstof dan je mentale ruimte ingestoempt. Geen aanrader, but a man‘s got to do what a man‘s got to do. (Zie je de bui op voorhand al hangen? Anticipeer dan op het nachtje door middels uitslapen tot de late middag de dag voordien!) 16. Het examen zelf zou de bekroning moeten zijn van al je noeste arbeid. Helaas blijft het vaak tot het louter reproduceren van kennis, het inkleuren van bolletjes bij meerkeuzevragen of het sprokkelen van punten op veel te moeilijke vragen als ware het kreupelhout in het bos tijdens de strengste winter in twee eeuwen. Hou daar rekening mee.

25


17. Vat je “efficiënt studeren” op als: ik doe wat nodig is, met overschot ben je niks, zoek dan examenvragen van voorgaande jaren op. Niet alleen durven die soms elk jaar opnieuw op het vragenblad verschijnen, bovenal geven ze een indicatie van hoe hoog de verwachtingen liggen en wat die inhouden. Politika‘s forum helpt je daarbij graag uit de nood! 18. Of zie je studeren eerder als een zin- en zijnsbevredigende queeste naar mentale verlossing? Zo’n mensen bestaan ook. Maar check die examenvragen toch best echt een keertje als je er door wil zijn. 19. Tot slot: maak een kalender. Zo eentje waar je dagen op kan doorstrepen. Eentje om je te doen denken aan het doel dat volgt. Het licht aan het einde van de tunnel, pot goud aan de einder van een regenboog, druppel water in de woestijn, Jezus zelfkes aan het kruis: de dag dat Politika Kaffee zijn deuren terug opent. Behalve voor de zielenpoten zoals mij die daarna nog examen hebben. Of, ja, één pintje misschien, bij wijze van voorschot op de beloning na al het harde werk. Veel succes ermee! Sam Pless Politika Onderwijs Baken van Gemoedsrust in Academisch Bange Dagen

26


Polstok—Studentenmagazine Sociale Wetenschappen 2011 -2012. © All rights reserved. www.politika.be/polstok

Meewerken? Mail naar polstok@politika.be In de volgende gedrukte Polstok: Een interview met Tom Naegels, de gevleugelde woorden van Arnold Kraayvelts - de meest haatdragende societywatcher in het Leuvense, een gesprek met de studenteninspecteur van de Politie Leuven, en een exclusieve terugblik op een reeds lang vergeten emeritus. Met dank aan Professor Marc Hooghe, professor Jan Van den Bulck, professor Rudi Laermans, professor Jan Berghman, Maarten De Clippeleir, Evelien Van Poucke, de mannen van Stereofunk, Stijn Bex, Hans Conings, Kathy Galloy, Thomas De Clercq, Kelly Voet, Gil Persoons, Elise Stévens, Nina Vanschoonlandt, Aline Hasevoets, Soraya Driessen, Hanne Castermans, Celine Duchateau, Axel Aerts, Gerrit Willems, Tom Coenen, Amber Brouns en Davy Dirix. Dankzij de tomeloze inzet en creativiteit van Pieter Rombouts, Jana Maggen en Sam Pless. Eindredactie Wim Conings Lay-out Dieter Vangeel & Wim Conings 27


28

Blokpolstok  
Blokpolstok  

De gedrukte versie van Polstok, het studentenmagazine Sociale Wetenschappen, verschenen op 19 januari 2012.

Advertisement