Sommarkommunen Arjeplog 2021

Page 1

Arjeplog Sommarkommunen

2021

(Sommararjeplogar’n)

Varsågod, här är ditt gratisexemplar!

Upplevelser • Möten • Äventyr • Livskvalitet • Minnen


OMSLAGET

Niebsourte våren 2021

Arjeplogs kommun består till stor del av vatten (läs mer nedan) och symboliseras här av Hornavan - Sveriges djupaste insjö.

Denna tidning ges ut av: Piribauer Media Ansvarig utgivare: Mona Piribauer Tel: 070-669 29 48 mona@arjeplogarn.se www.arjeplogarn.se Text & foto där inget annat anges: Mona Piribauer

10 maj kl. 20.30 +2 grader. Isen och flera skoterleder är fortfarande körbara. Efter några dagars regnande förstördes föret snabbt.

LITE FAKTA OM ARJEPLOGS KOMMUN 66°02'00"N 17°57'00"Ö Folkmängd: 2 710 (2021) Area: 14 494,08 km² varav land: 12 556,73 km² varav vatten: 1 937,35 km² Arjeplogs kommun är till ytan landets fjärde största kommun, lite större än landskapet Skåne.

18 maj kl. 14:00 +10 grader. Det ligger fortfarande kvar snö på många ställen och isen på Laisan ligger också kvar.

SOLENS UPP- OCH NEDGÅNG 27 MAJ Beräknad uppgång kl. 02.21 Beräknad nedgång kl. 23.11

Skulle alla invånare bo jämnt fördelade i kommunen skulle detta innebära att varje person skulle bo drygt två kilometer från närmaste granne.

Dagens längd: 20 timmar 50 minuter Förändring sedan vintersolståndet: +8 timmar 32 minuter

Källa: Wikipedia

Midnattssol beräknad 12 juni - 1 juli

Läs mer om Arjeplogs kommun: arjeplog.se

Källa: vackertvader.se

2

Sommar 2021


Sommar i Arjeplogs kommun! Varmt välkomna att ta del av aktiviteter och evenemang som erbjuds i Arjeplogs kommun under sommaren. Här kan ni läsa om och ta del av alla fantastiska företagsamma personers engagemang, vilket gör kommunen till vad den är. Vi får hoppas att smittspridningen kommer ner till förra sommarens nivåer så det mesta går att genomföra. Ta hand om er själva och alla andra! Vi ses i nästa nummer 26 augusti (OBS! Ändrat datum).

Välkommen till Arjeplog - en vacker, vild och vänlig plats Vi är glada att få välkomna dig till vår fina kommun, oavsett om du besöker Arjeplog för första gången eller om du återvänder till oss gång på gång.

Trevlig sommar!

//Mona Piribauer Piribauer Media 070-669 29 48 mona@arjeplogarn.se

Arjeplogar'n

Smått & gott • "HÄNDELSER VID VATTEN" SPELAS IN I ARJEPLOG I SOMMAR OCH UNDER HÖSTEN Kerstin Ekmans deckare och roman "Händelser vid vatten" från 1993 kommer att bli en TV-serie i sex delar som ska spelas in under sommaren och hösten till största delen i Arjeplogs Arkivbild kommun. Boken har blivit flerfaldigt Medborgarhuset i Laisvallby kommer att prisbelönt och en av rollerna kommer användas vid inspelningarna. Där har taket lagats efter att det rasade in i februari. att spelas av Rolf Lassgård.

Innehåll Lite av innehållet i 2021 års ”Sommarkommunen Arjeplog”: TOP OF ARJEPLOG firar 10 år. Läs mer på sidan 6. ARJEPLOGS FÖRSAMLING ordnar sommarevenemang. Läs mer på sidorna 10-11. Följ med till Ninas och Leifs trädgård, på sidorna 20-21. Lotta öppnar gårdsbutik, läs mer på sidorna 22. Konstföreningen arrangerar "Konst i det gröna" för första gången, läs mer om evenemanget på sidan 23.

KOM IHÅG! Dubbelkolla innan ni åker på något evenemang så inte förutsättningarna har ändrats. Sommar 2021

Isak Utsi, kommunalråd.

Corona-pandemin har format mycket av vår vardag och våra liv det senaste året och när den här texten skrivs vet vi inte riktigt ännu hur sommaren kommer att se ut. Det vi lärt oss är att pandemin låter oss hitta nya sätt att upptäcka och se oss omkring i vårt land. Oavsett om man är en veteran inom ”hemester” eller provar det för första gången så vet vi att det finns mycket att vinna på att resa på hemmaplan. Det ger nya perspektiv och intryck, vi lär känna nya människor och vi kanske provar något nytt som sår ett frö i våra liv. Här i Arjeplog är mycket av vardagslivet, kulturen och näringarna byggda på det vi har runt knuten. Vår kommun är stor till ytan, samtidigt som vi är den mest glesbefolkade kommunen i Sverige. Det finns alltid en plats för dig, oavsett om du stannar en kort stund eller om du vill stanna här längre. Här finns det goda livet– med närheten till naturen, de tusentals (8727) sjöarna som är vår fjällnära skärgård, de tre älvarna och vårt klimat. Passa gärna på att ta del av det och lär känna det vi ser som livskvalitet. Vår turistinformation hjälper dig gärna med tips och vägledning, exempelvis till något smultronställe eller varför inte en aktivitet, en bit mat eller en topptur under en av våra många ljusa sommarnätter? Med önskningar om en god sommar och en trevlig vistelse! Välkommen till Arjeplog!

Isak Utsi, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplogs Kommun 3


Laisvallvägen 10, Arjeplog 0961-100 40

Allt under samma tak! VÄLSORTERAD BUTIK MED SMIDIG DRIVE IN

Besök vår hemsida: www.a-tra.se

FRITIDSHUS & EGNAHEM Försäljning - Uthyrning - Service Mobil: 070 – 386 12 72 www.campgauto.se info@campgauto.se

Fjällstuga på Galtis

MÅNADENS ENERGISPARTIPS BYGG Egna husmodeller, utbyggnad, renovering, betongarbeten

PROJEKTERING Från idé till färdiga bygglovshandlingar

ROT Alla sorters uppdrag inom reparation & tillbyggnadsarbeten

Trevlig sommar! A-trä Byggvaruhandel för fler erbjudanden

Sommaröppet vardagar 7.00-17.00 Lördag 10.00-13.00 4

Nu är det enklare än någonsin för privatpersoner att få bidrag för att sätta upp solceller på taket eller installera en laddbox till elbilen. Från och med år 2021 får privatpersoner skattereduktion för installation av grön teknik. Det fungerar på samma sätt som ROT och RUT. Skattereduktion för grön teknik får göras för installationer i ditt eller dina föräldrars hushåll. Du som gör avdraget måste äga bostaden där installationen görs. Avdrag får göras för arbete och material, men inte för enbart inköp av material. Om du köper installationen som en totalentreprenad till ett förbestämt fast pris som inkluderar alla kostnader anses arbete och material utgöra 97 procent av totalpriset. Skatteavdraget för grön teknik får vara maximalt: • 15 procent för installation av elnätanslutna solceller, • 50 procent för installation av system för lagring av egenproducerad el (t.ex. batterier), och • 50 procent för installation av laddningspunkt för elfordon. Totalt får man maximalt 50 000 kr i skattereduktion för grön teknik per person och år. Arjeplogs, Arvidsjaurs och Älvsbyns kommuner erbjuder gemensam kostnadsfri energi- och klimatrådgivning till privatpersoner, företag och föreningar. Kontaktuppgifter till din kommunala energi- och klimatrådgivare: Erika Groth 0929-170 63 erika.groth@alvsbyn.se

Sommar 2021


Leon´s Steakhouse Vi erbjuder lunchbuffé på vardagar. À la carte och pizza på eftermiddagar.

Öppet mån-fre 11.00-21.00 lör-sön kl. 12.00-21.00 leonssteakhouse.se Tel: 0961-614 44 Välkommen!

@s ilve rm use et

Kunskapsportalen till arktiska landskap

Välsorterad butik & däckverkstad. Vi säljer däck och lagar punkteringar

SILVERMUSEET Industrivägen 6 Tel: 0961-615 09 info@bauab.nu

Torget 1, 938 31 Arjeplog +46 (0)961 145 00 www.silvermuseet.se

Butik Bildspel Utställningar Turistinformation Aktuella öppettider +46 (0)961 145 20 turist@arjeplog.se

Grattis Eva Karlberg, Årets Arjeplogare! Eva Karlberg har av Arjeplogs kommunfullmäktige utsetts till årets Arjeplogare, för år 2020, för hennes fleråriga arbete med bland annat Världens barn-insamlingen. Eva har sedan hon flyttat hit haft ett ständigt inspirerande engagemang för samhället och våra ungdomar. - Det känns otroligt hedrande, så jag blir alldeles mållös. Jag hoppas att jag har inspirerat till ett engagemang i Arjeplog, det vore roligt. Världens barn ligger mig varmt om hjärtat och det blir ju roligt när man får vara med och sätta Arjeplog på kartan, säger Eva Karlberg. Kommunfullmäktiges formulering lyder enligt följande: ”Eva Karlberg är en person som inspirerar sin omgivning, visar ett stort samhällsengagemang och är en utmärkt ambassadör för Arjeplogs kommun och alla Arjeplogare. Hon har bland annat genom sitt långvariga engagemang för insamlingen för Världens barn inspirerat många människor och utfört insatser som bidrar till att sätta Arjeplog på kartan. Eva Karlberg har i sitt engagemang gjort berömvärda insatser för vår kommun och är väl förtjänt att utses till årets Arjeplogare.” Sommar 2021

5


Top of Arjeplog 10 år Att vandra upp på fjälltoppar har man gjort i alla tider, men de senaste tio åren har det gjorts av desto fler i Arjeplogs fjällvärld. Man har tävlat med sig själv om att gå upp på så många toppar som möjligt och kunna kryssa för de toppar man besökt på årets ”Top of Arjeplog-kort” som varje år innehållit 10 toppar. Maria Söderberg berättar hur allt startade: - Rikard Hedman hade haft en idé kring besöksnäringen om att turister skulle gå upp på höjderna. Det lät intressant. Jag tog kontakt med Björn Sundqvist på Granns Järn & Bygg om att vi skulle göra en friluftssatsning kring toppvandring. De hade ju friluftskläder. Loggan gjorde jag en afton och döpte satsningen till Top of Arjeplog. I början av maj 2012 startade allt i liten skala. Björn, Rikard och jag ställde oss framför kameran på Öberget. Sedan var allt igång. Det är fler än tusen personer som går på toppar varje år, unga som gamla. Några har varit med från allra första början och tillsammans har toppvandrarna gått flera varv runt jorden. – Som född plassare så har jag väl aldrig gått på nåt berg för att nå upp till en topp, säger Johan Fjellström. När jag var liten så hände det att vi gick upp på Galtis på midsommar eller åkte skidor upp på Peljekaise kring påsk. - Andra året av Top of Arjeplog så ville André Karlberg och Nenne Åman att jag skulle följa med till Ájlisvárre, berättar Johan. Det är ett litet berg sa de och lätt att gå. Så de ”lurade” mig. - Men när jag kom upp på toppen och såg utsikten så blev jag fast, berättar Johan. Sen dess har jag gått på toppar varje år. Jag gillar att vara ute i naturen och tycker om den där extra kicken man får när man

André, Maria och Johan brinner för toppvandring. Här är dom där allting började för tio år sedan - på Öberget.

kommer upp på toppen. Sen är det ofta någon där som man kan prata med och fika tillsammans med. André Karlberg har varit med från första året och jag frågar varför han går på toppar? - Det är bra motion, trevlig gemenskap och fin utsikt, tycker André. - Sen är ju fikastunderna på toppen det bästa, menar både Johan och André. André var den som kläckte idén med 100 toppar under jubileumssommaren. Tio fasta toppar, men man får byta ut dom mot 90 andra toppar om man vill. - Man kan ta 100 toppar om man känner för det, menar Maria skrattande. Men det blir lite körigt.

Akkelis 22 augusti 2020. Foto: Maria 2021 Söderberg Sommar


Fjällvedel FOTO MARIA SÖDERBERG

Sommar 2021, kom!

Det finns alltid så mycket att se och upptäcka i Arjeplogs kommun. Här är ett urval. Välkommen! Torsdag 17 juni kl. 17 Botanisk vandring i Märkforsen med Mats Nettelbladt och Elisabet Arvidson. Lördag 26 juni kl. 13 Midsommardagen med Top of Arjeplog till Stiephaltjåhkkå. Naturquiz & grill.

23–25 juli kyrkogårdsvandringar Tema spanska sjukan i Arjeplog med Carl-Oskar Lundström och Maria Söderberg.

Lördag 3 juli Arctic Circle Race Long Spring från Mávasjávrre till Guoledis vid Silvervägen. 27 km. www.arcticcirclerace.se

30 juli–1 augusti Topphelg på Kraja Guidade turer i olika tempo och svårighetsgrad med bekvämt boende och midnattsbuffé. FOTO GRIT MARTIN

1-4 juli Njutvandra med Amelia Adamo Enstaka biljetter att boka för tur till Måffe och Veälbmábuovđđa.

Vandrarvecka 6-12 juli Introduktion & tips varje dag till korta och långa turer i Arjeplogsfjällen. Specialerbjudande från Simloc Hotell, Silver Resort och Hornavan Hotell. Lördag 10 juli Gájssienjuönnie / Laisdalen Start kl. 10 i Gautosjö. Till toppen 1 076 m ö.h. ca 10 km t o r. Båtskjuts över Gautosjön.

Läs mer & boka: www.silvervagen.com www.topofarjeplog.org LAISVIKSBERGE T MARIA SÖDERBERG SommarFOTO 2021

15–19 juli Bok & Vandring i Jäckvik Ett urval från våra dagar: l 15/7 kl. 18 Lilian Ryd / Curt Persson l 16/7 kl. 11.30 Naturvandring Mats Karström l 16/7 Hornavans strand kl. 19 med Daniel Wikslund, Elin Anna Labba och David Väyrynen. l 17–18/7 Maria Broberg, Ylva Mårtens, Linda Jones, Magnus Bard, Mathilda Marklund, Majlis Granström, Peder Lundkvist m fl. l 18/7 kl. 18 vilstugan som spioncentral. Lars Gyllenhaal berättar. Middag utomhus.

Lördag 31 juli Själbmátjåhkkå Gemensam tur till gruva och topp. Start kl. 13. Lördag 7 augusti Vuoggatjålme Seminarium om den mångåriga inventeringen av riksintresseområdet Nasafjäll och frågeställningar om den historiska gruvdriften. Start kl. 9.30 i restaurangen. Lunch ingår. Söndag 8 augusti Nasafjäll Guidad visning med start vid gruvstugan kl. 13. Expedition Nasafjäll deltar med arkeologerna Lena Berg Nilsson, Ola Nilsson och Lennart Klang. Introduktion Maria Söderberg. Lördag 14 augusti Arctic Circle Race Spring från Guijaure till Polcirkeln! 18 km. Torsdag 19 augusti Sállajiegŋa Guidad tur heldag med glaciolog Per Holmlund till Sulitelmaglaciären. Även föredrag kl. 18.

Covid-19: Vi anpassar alla evenemang efter de regler och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten lämnar. Säkerheten först.

7


Välkommen till Gautosjö och B. Wennströms

STUGBY • CAMPING • KIOSK Vackert beläget vid Gautoforsen i Laisälven 7 mil väster om Arjeplog

Stugor 4-6 bäddar • Öring & Rödingfiske Båtuthyrning • Vandringsleder

Berit & Berndt Wennström 073-6428040 www.gauto.se

Björkliden

Laisälven Stugor & fiske

www.bjorkliden-laisälven.info

E-mail: info.arjeplog@abf.se Hemsida: www.abf.se/norrbotten/norr Telefon: 0961-612 67, 076-5257029

Kjell Wallström Tel 070-297 28 80 0961-300 24

Öppettider:

Månd.—torsd. 9-15 Lunch 12-13 Fredag stängt

FJÄLLFLYGARNA Flyg - Fiske - Upplevelser www.fjallflygarna.se 072 - 522 30 40

Bagageluckeloppis Onsdag 7, 14, 21 & 28 juli, kl. 12-17

Medlemskapets värde i ABF Norr

ABF Norr har i uppdrag att bilda, stödja och hjälpa sina anslutna medlemsorganisationers medlemmar för uppgifter i föreningslivet, arbetslivet och samhället. Skapa förutsättningar för ett rikt kulturliv. Allt inom ramen för arbetarrörelsens grundläggande värderingar som solidaritet, jämlikhet, rättvisa, demokrati. …...

Konst i det Gröna

17-18 juli anordnar Arjeplogs konstförening Konst i det Gröna. Se senare annonsering. ……..

Skriv ditt Liv!

Digital studiecirkel i Skriv ditt Liv! Intresserade hör av er till ABF Arjeplog 0961-61267 eller 076-5257029 för mer information 8

Alla är välkomna att vara med och det är viktigt att hålla avstånd. Det är kostnadsfritt och anmälan görs till: 070-266 15 97 eller 072-341 50 24

Vi serverar våfflor med hjortronsylt och grädde. Glass från

, gobitar, festis,

kaffe och annat gott. Även nyrökt röding direkt från röken. Affären öppen onsdagar kl. 12-17.

Välkommen till oss på Öberget!

Sommar 2021


FAMILJERÅDGIVNING

Du kan söka familjerådgivning: I dessa Coronatider är det många människor som upplever större stress i sina nära relationer. Det finns tillfällen när man kan behöva professionell hjälp oavsett om man lever ensam eller i en parrelation. Familjerådgivningen arbetar med relationsproblem. Samtalen sker under sekretess och ingen dokumentation sker. Vi utför fysiska besök i dagsläget men om Coronapandemin ökar kan vi erbjuda digitala möten. Samtalen är kostnadsfria. För mer information/tidsbeställning: Familjerådgivare, Solweig Öjebrandt, 072-564 57 60

Din lokala bärgare i Arjeplog och Arvidsjaur

Ring rätt när det gått snett 020-912 912 Westerbärgar'n

Heli Hike Krappes 2021

Från 750 kr per person. Inkluderar helikopter, båttaxi och måltid vid Camp Gauto. Välkommen med din bokning via: info@campgauto.se Sommar 2021

SOMMARTIPS UTFLYKTSMÅL I ARJEPLOGS KOMMUN

VAUKARUNDAN Trevligt promenadstråk runt Vaukaströmmarna med rastplatser, ca 8 km totalt. RAPATJÄRN/ÅSARNA Här finns möjlighet till fiske och fika eller promenader. Ca 6,5 km från samhället. GALTISPUODA Hit upp kan man vandra eller köra bil för att se den underbara och lättillgängliga utsikten. Ca. 13 km från samhället. FORSARNA EFTER LAISÄLVEN Längs Laisälven finns ett flertal forsar utmärkta för fiske, promenader eller bara att sitta och fika vid.

DELLIKNÄS Ett gammalt fjällhemman i vacker miljö. Promenaden dit börjar vid Hästskoforsen och är ca 4 km lång. 9


Sommar i Arjeplog kommu Kalender för tiden 27 maj-2 september Med reservation för ändringar pga rådande omständigheter, för löpande information besök oss på Facebook eller vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/ arjeplog-arvidsjaurs-pastorat

Söndag 4 juli

11.00 Gudstjänst med Margareta Andersson, musik Natalya Ivanova.

Söndag 11 juli

11.00 Gudstjänst med Johan Sundbäck, musik Natalya Ivanova.

Fredag 16 juli

18.00 Gitarrduo Cecilia Edman Bergman och Fred Holmlund.

Söndag 18 juli 15.00 Gudstjänst.

Söndag 25 juli

11.00 Söndagsmässa med Kristina Andersson, musik Natalya Ivanova.

Fredag 30 juli

Arjeplogs kyrka

18.00 Violin och piano med Gustav och Ramona Jannert-Telcian.

12.00 "Ro för själen", orgelmusik för bön och meditation, Natalya Ivanova.

Söndag 30 maj

11.00 Söndagsmässa med Kristina Andersson, musik Magnus Karlsson.

11.00 Samisk konfirmation med Jan Persson, musik Magnus Karlsson.

Fredag 2 juli, Musik i sommar

18.00 ”En salig blandning” Tatiana Zhegalovaviolin, piano, sång. Natalya Ivanova piano, orgel, gitarr, balalajka. 10

Söndag 29 augusti

11.00 Gudstjänst med Kristina Andersson.

Norra Bergnäs kapell

Söndag 27 juni

Söndag 13 juni

Söndag 20 juni

11.00 Högmässa med Magnus Aasa.

17.00 Helgmålsbön med Anders Mattson, musik Natalya Ivanova. Båtskjuts från 16.00. Medtag flytväst och fika.

Söndag 6 juni

10.00 Konsert med Magnus Karlsson.

Söndag 22 augusti

Lördag 26 juni

11.00 Gudstjänst med Anders Mattson, musik Natalya Ivanova.

Lördag 19 juni

18.00 ”Swing it” med Mikael Börresen-klarinett, Robert Pauker-orgel.

I Norra Bergnäs finns kyrkbåt med åror och flytvästar som kan lånas för att ro över till kapellet. Sommartid hänger nyckeln vid dörren.

Torsdag 27 maj

11.00 Gudstjänst med Anders Mattson, musik Natalya Ivanova

Fredag 20 augusti

Söndag 1 augusti

11.00 Gudstjänst med Kristina Andersson, musik Magnus Karlsson.

12.00 Gudstjänst med Anders Mattson, musik Natalya Ivanova. Båtresa från 11.00, medtag flytväst. OBS! Ingen gemensam buss. Medarr: BIAK. Gratis båtskjuts både lördag och söndag. Medtag flytväst!

Söndag 8 augusti 11.00 Söndagsmässa med Anders Mattson.

Majorsgården Adolfström

Fredag 13 augusti

18.00 Klassiska pärlor med Duo dialog. Dan Larsson-klarinett, Magnus Grönlund – gitarr.

Söndag 15 augusti

11.00 Gudstjänst med Kristina Andersson.

Onsdag 14 juli

18.00 Sommargudstjänst UTOMHUS, servering. Medarr: BIAK. Sommar 2021


uns vackra församling Södra Bergnäs Kyrka

Välkommen att söka ur Berta Bissmarks fond Fonden är öppen för ansökan för personer boende inom Arjeplogs kommun/församling med intellektuell funktionsnedsättning.

Ansökan skickas till: Arjeplogs församling Kyrkvägen 6, 938 31 Arjeplog eller mail: arjeplog.forsamling@svenskakyrkan.se Senast 31 augusti 2021

Bergnäsuddens kyrka ligger vid vägens slut, vid Storavans strand. Lördag 26 juni

11.00 Gudstjänst med Anders Mattson, musik Natalya Ivanova.

Lördag 10 juli

18.00 Helgmålsbön med Johan Sundbäck, musik Natalya Ivanova.

Lördag 24 juli

18.00 Helgmålsbön med Kristina Andersson, musik Natalya Ivanova.

Kyrkogårdens dag! Lördag 12 juni 12.00-14.00

Jäckviks kapell

Varmt välkomna!

Söndag 18 juli

11.00 Gudstjänst. Bok och vandringsmässa.

Pastorsexpeditionen Tillsvidare håller vi pastorsexpeditionen/ Kyrkströmsgården stängd för spontanbesök på grund av smittspridning i kommunen. Kontakta oss gärna via telefon eller mail. Vi finns tillgängliga: Helgfria måndagar, tisdagar och torsdagar kl 10.00-12.00. Sommartider 28/6- 31/8: måndagar och torsdagar 10.00-12.00. 0961-612 50, 612 52 arjeplog.forsamling@svenskakyrkan.se Vid bokade besök; ring på klockan vid dörren.

Västerfjälls kapell Lördag 31 juli

14.00 Gudstjänst med Kristina Andersson, musik Magnus Karlsson. Båtskjuts från Örnvik ca 12.00 för 100 kr/person, anmälan till pastorsexp 0961-612 50, 612 52, arjeplog.forsamling@svenskakyrkan.se. Medtag flytväst och eftermiddagsfika. Se vidare annonsering. Medarr: Västerfjälls kapellstiftelse och BIAK. Sommar 2021

Vi önskar bortstädning av vinterutsmyckningar på våra kyrkogårdar. Senast fredag den 4 juni!

Bokbordet Kolla in bokbordet i kyrkan.

Tack för visad hänsyn!

Varmt välkomna! Önskar Arjeplogs församling 11


ARVIDSJAUR Vi har hantverk, Välkommen till Arvidsjaur! heminredning,

Hos oss kan du köpa renskinn, torkat renkött, kosor, souvenirer m.m. knivar, hantverk, heminredning & souvenirer förstås!

Besök Vi finns ett stenkast från järnvägsstationen.

gärna vår hemsida: www.presentbutiken.se

Tina

070 633 88 57 Friskvård

Muskler & leder

Kroppsbalansering Öppettider: Varmt välkomna till oss! Öppettider: Mån fre: 09:30 17:30 Stationsgatan 3 Måndag - Fredag: 09.30 - 17.30 Lördagar: 09.30 - 14.00 Lör: 09:30 - 14:00 Arvidsjaur

Tidsbokning:

Piribauer Entreprenad AB UTFÖR: Diverse arbeten med grävmaskin, hjullastare och flakväxlare

070 633 88 57 SOMMARTIPS PÅ UTFLYKTSMÅL I ARVIDSJAURS KOMMUN

HYR UT: Bandschaktare Case 1150C, minigrävare Volvo EC15B, hjullastare Volvo L350F Ring för prisuppgifter och mer information

Grodkällan nära Lomträsk Här finns en stor kallkälla med fantastiskt klart vatten endast ca 1 km från bilväg. Det finns en bakval där man kan sitta och fika samt ett nybyggt trädäck gjort för att skydda marken vid den välbesökta källan. Ca. 30 km från samhället. Reivo naturreservat Området är naturskyddat sedan 1997 och är 93,7 kvadratkilometer stort. Här kan man se gammal urskog, fiska, vandra, tälta eller sova i övernattningsstuga. Ca. 20 km från samhället.

Tel: 070-305 58 63 Marcus Piribauer Arvidsjaur 12

Vittjåkk - Akkanålke naturreservat Fina vandringsleder och fantastisk utsikt bjuds. Ett flertal rastplatser/vindskydd finns uppställda runt omkring i reservatet. Vittjåkk ligger ca. 10 km från samhället. Sommar 2021


Välkommen till en direktsänd medborgardialog!

Vad är egentligen kommunens uppdrag? Vad krävs av kommunen enligt lag? Vad innebär politiska prioriteringar? Detta är exempel på frågor du kommer kunna ställa och få svar på under en digital medborgardialog som anordnas tisdagen den 1 juni. Den pågår från kl. 18:00 till senast 20:00. Håll utkik på fb.com/arjeplogskommun när det är dags. Skicka gärna in dina frågor i förväg till kommun@arjeplog.se. Välkomna! Demokratiberedningen Arjeplogs kommun

Sommar 2021

13


ÖPPNA LAPPLANDSMÄSTERSKAPET I TROLLING, ARJEPLOG 1-3 JULI Torsdag 1 juli - lördag 3 juli i HORNAVAN Start och mål i Skeppsviken Torsdag - fredag: 7.30 - 17.00, invägning 17.30 Lördag: 7.30 - 16.00 invägning 16.30 OBS! Invägningen kommer att livesändas och endast lagkaptenen i båtarna som fått fisk, får vara på plats. Välkomna med er anmälan senast tisdag 29 juni kl. 16.00 till Arjeplogs båt- och trollingklubbs hemsida: www.arjeplogstrollingklubb.com

STÖRSTA FISKEN!

Fina pengapriser!

1:a pris 20 000 kronor 2:a pris 10 000 kronor 3:e pris 5 000 kronor Årets tävling är den 20:e i ordningen. Men jubileet skjuts upp och firas ett annat år!

Största fisken varje dag ger 1000 kr Tävlingens största fisk ger 5000 kr Sponsor av prispengar:

Under tävlingsdagarna kommer ett lotteri med en kniv gjord av Urban Widman och ett fruktfat gjort av Leif Sjöblom att pågå. Lottpris 100 kr, kontant eller swishbetalning. Intäkterna går oavkortat till välgörande ändamål. Detta år får Diabetesförbundet 20 000 kr.

TROLLINGTÄVLINGAR ARJEPLOGSMÄSTERSKAPET Deltävlingar på Hornavan Start 7.00 och invägning 17.00 (undantag deltävling 1: 17.00-17.00)

Deltävling 3 på Tjeggelvas start 8.00 Deltävling 1. Hornavan Fre-lörd 11-12 juni Detta är en “catch & release” tävling Läs mer information på vår hemsida. Deltävling 2. Hornavan Lördag 17 juli Deltävling 3. Tjeggelvas Lördag 24 juli Deltävling 4. Storavan Lördag 31 juli Deltävling 5. Hornavan Lördag 7 augusti Deltävling 6. Hornavan Lördag 21 augusti & medlemsmöte. Vi tackar våra sponsorer!

Arjeplogs Båt & Trollingklubb www.arjeplogstrollingklubb.com

14

Tävlingen kommer att kunna genomföras under rådande omständigheter. Om förutsättningarna ändras kommer vi att ompröva beslutet. Håll er uppdaterade på vår Facebooksida eller hemsida.

Vi tackar alla våra sponsorer!

Arjeplogs Båt & Trollingklubb www.arjeplogstrollingklubb.com

Sommar 2021


Nationaldagsfirandet och Arjeplogsdagen ställs in

Här hittar du allt för en trevlig utflykt! Allt för sommarens grillkvällar Stor frukt & grönsaksavdelning Bad & sommarleksaker Varma, nygrillade delikatesser varje dag

Välkommen in till oss! Ordinarie öppettider: Mån-fre 9.00 - 20.00 Lör 9.00 - 18.00 Sön 9.00 - 18.00

Förlängt öppethållande juli och augusti! Vardagar 8.00-21.00 helger 9.00-18.00 ICA nära,Drottninggatan 9, Arjeplog. Tel 0961-103 95 Sommar 2021

15


Arvidsjaur 0960- 558 50 arvi arvidsjaur@lansfast.se www.lansfast.se/arvidsjaur www.lan

i Svannäs, äs, Timrat fritidshus Fritidshus i Flygsundet, Arjeplog Arjeplog

Fritidshus i Flygsundet, Tomt i Galtisjaur, Arjeplog Arjeplog

SvannäsAdress: 15 och Svannäs 30 näs Adress: 30 Flygsundet Pris: 775 000 kr Pris: 550 000 kr Utgångspris Boarea: 82 kvm Antal rum: Boarea: 25 3kvm Biarea: 10 kvm 1937Tomtarea: 9 130 kvm AntalByggår: rum: 1 1937

Tomt i Galtisjaur, Fritidshus i Västra Korsträsk,Fritidshus i V Arjeplog Arjeplog Arjeplog

Adress: Flygsundet Adress: Galtisjaur 15 Adress: Västra Adress: Galtisjaur 15 Adress: Västra Korsträsk 50 Pris: 550 000 kr Pris: Utgångspris Pris: 195 000 kr Utgångspris Pris: 275 000 k 195 000 kr Utgångspris Pris: 275 000 kr Utgångspris Boarea: 25 kvm Biarea: 10 kvm Tomtarea: 1 276 kvm Tomtarea: 1 276 kvm Boarea: 72 kvm Biarea: 72 kvm Boarea: 72 kvm Antal rum: 1 Antal rum: 2 Antal rum: 2 Mäklare: Mäklare: Daniel Nyström, 073-800 87 87 Daniel Nyström, 073-800 87 87 Tomtarea: 5 775 kvm Byggår: 1952Tomtarea: 5 77 Visas: Kontakta mäklaren för visning Visas: Kontakta mäklaren för visning visning Visas: Kontakta mäklaren för visning Mäklare: 87 87 073-800 Mäklare: Visas: Kontakt 3-800 87 87 Daniel Nyström, Mäklare: 073-800 Daniel Nyström, 87 87 Daniel Nyström, 073-800 87 87 Visas: Kontakta mäklaren för visning Mäklare: Mäklare: Daniel Nyström, 073-800 87 87 Danie

Visa upp din bostad från sin bästa sida. Med Försprång förbereder du försäljningen i lugn och ro.

Fundera Funderar på att sälja vet inte när?men ve Är din bostad men som finast under sommaren? Tomt i Kallön, Tomt i Kallön, Arjeplog Arjeplog

Tomt i Kallön, Arjeplog

Adress: Kallön 24Adress: Kallön Pris: 145 000 kr Utgångspris Pris: 145 000 kr Utgångspris Tomtarea: 2 246 kvm Tomtarea: 1 259 kvm

Adress: Kallön Pris: 145 000 kr Utgångspris Tomtarea: 1 259 kvm

Mäklare: 87 87 073-800 Mäklare: 3-800 87 87 Daniel Nyström, Mäklare: 073-800 Daniel Nyström, 87 87 Daniel Nyström, 073-800 87 87

Med vår tjänst Försprång ser vi till att all Skaffa Skaffa - av dokumentation och bilder Försprång finns på plats aldrig en affär. din bostad, heltmissa kostnadsfritt. Dåbra är du alltid missa ald redo att visa upp din bostads bästa sidor oavsett när du väljer att sälja. Kontakta oss så berättar vi mer. Läs mer på Läs mer på lansfast.se/skaffa-forsprang

lansfast.se/forsprang

L lansfas

Vi kan Arjeplog

Med god lokalkännedom och gedigen erfarenhet av fastighetsförmedling i Arjeplog är vi det självklara valet för dig som funderar på att byta bostad. Kontakta oss för att boka ett rådgivningsmöte. Läs mer på www.lansfast.se/arvidsjaur

16

Sommar 2021


Annas Boktips & Sommarutmaning! Anna Blomgren. Bibliotekarie vid Arjeplogs kommunbibliotek

Foto: Bonnier

Det är dags för svenska folket att utse Årets Bok 2021! Nu presenterar Bonniers Bokklubbar de 12 nominerade titlarna och bjuder samtidigt in alla i hela landet till att rösta fram en vinnare på www.aretsbok.se. Vi på Arjeplogs kommunbibliotek är nyfikna på vad just våra låntagare tycker och kör därför en omröstning lokalt. Så min utmaning till er i sommar är att läsa böckerna och sedan rösta på den bok du tyckte var bäst. Röstningen sker på biblioteket. Böckerna finns att låna hos oss och du kan rösta fram till 12 september 2021. Trevlig sommar! Anna

De nominerade till Årets Bok 2021 är: • Amerikansk jord, Jeanine Cummins • Brinn mig en sol, Christoffer Carlsson • De kapabla, Klas Ekman • Flickan som fick en röst, Abi Daré • Hoppets tåg, Viola Ardone • Je m’appelle Agneta, Emma Hamberg • Rotvälta, Tove Alsterdal • Samtal från en ängel, Guillaume Musso • Shuggie Bain, Douglas Stuart • Stöld, Ann-Hélen Laestadius • Vänligheten, John Ajvide Lindqvist • Älskade barn, Ashley Audrain

Sommar 2021

17


Hantverk & Service ARJEPLOGS CEMENTGJUTERI

Betong och betongvaror, för mer information och beställning, kontakta Thomas Winnberg:

070-350 12 50

c.gjuteri.arjeplog@telia.com

ARJEPLOGS ELTJÄNST El-installationer, elmaterial. Installation av tele- & datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror mm.

Drottninggatan 13 Tel 102 40

HÄR FINNS PLATS FÖR ERT FÖRETAG ATT BERÄTTA OM ERT HANTVERK & ER SERVICE

DIKKS TVÄTT

Vi tvättar och manglar mattor, säng­kläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg.

Drottninggatan 13 Hantverkshuset Tel/fax 105 00, 070-256 13 28

FIXAR’N I ARJEPLOG AB Diverse grävarbeten, stolpslagning och röjningsarbeten.

info@fixarn.se Tel 615 09

FLINKFELDTS BUSS Bussresor av alla de slag.

Tel 104 25 flinkfeldtsbuss.se GRANLUNDA SERVICE Däckservice, stora och små däck.

granlunda.service@gmail.com

ARJEPLOGS MASKINENTREPRENAD Vi utför små och stora entreprenadarbeten så som grävmaskinstjänster, hjullastartjänster och lastbilstransporter. Uthyrning av div. utrustning som paddor, avvägningslaser o dyl.

Per 070-298 79 41

ACTIVE NORTH GYM www.activenorthgym.se

Storgatan 2 Tel: 070-362 53 78 BERGMANS ALLUTHYRNING AB

Däckservice, välsorterad butik. Uthyrning av vägskyltar, diverse småmaskiner m.m.

info@bauab.nu Tel 615 09

18

Pontus: 070-282 12 41 HEIKKI´S GOLV AB

Golv, kakel & klinker, badrum, slipning & lackning av trägolv m.m.

Daniel Heikki 070-678 64 06

JimmyB:s Rör AB VVS-arbeten utföres

jbsror@gmail.com Industrivägen 6 Jimmy 070-355 27 77 HÄR FINNS PLATS FÖR ERT FÖRETAG ATT BERÄTTA OM ERT HANTVERK & ER SERVICE

LINDAHLS RÖRSERVICE

Vi ordnar allt inom rör-arbeten! Alla typer av VVS installationer.

Maskinvägen 4 Simon 070-293 48 11

MARTINS BILMEK AB Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service.

Drottninggatan 11 Hantverkshuset Tel 290 60 RR-BYGG

Nybyggnationer, ombyggnationer, mattläggning, kakel & klinker

Ricke: 070-535 38 81 Ronny: 070-661 80 40 UFFE’S POLARBYGG

Ny- till- och ombyggnad.Vattenskador & reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget!

Tel: 220 22, 070-250 77 26

HÄR FINNS PLATS FÖR ERT FÖRETAG ATT BERÄTTA OM ERT HANTVERK & ER SERVICE

HÄR FINNS PLATS FÖR ERT FÖRETAG ATT BERÄTTA OM ERT HANTVERK & ER SERVICE Sommar 2021


Hantverk & Service WESTERBÄRGAR’N

Din lokala bärgare 0961-106 06, 0960-211 04 020-912 912

Byggnationer, byggvaruhandel, hyresmaskiner m.m. www.a-tra.se Laisvallvägen 10, Tel 100 40

Allt inom elinstallationer och service. info@jaelservice.se Jonatan 070-219 20 24 Andre 073-816 39 25

Kom ihåg mamma på morsdag! Söndag 30 maj ARJEPLOGS KOMMUN INFORMERAR Bibliotekets öppettider Fram till och med 14/6 Måndag Stängt Tisdag Stängt Onsdag 12.00 - 15.00 Torsdag 12.00 - 19.00 Fredag 12.00 - 15.00

15/6 – 22/8 Måndag 12.00 - 15.00 Tisdag 12.00 - 15.00 Onsdag 12.00 - 15.00 Torsdag 12.00 - 18.00 Fredag 12.00 - 15.00 Midsommarafton stängt. Trevlig sommar, önskar Bibliotekspersonalen!

Arjeplogs kommunbibliotek • Strömvägen 21 0961-141 98 • biblioteket@arjeplog.se • bibblo.se

Sommarlovsaktiviteter! Håll utkik efter information om sommarens aktiviteter. Bland annat blir det ett nytt Lego-event och Reporterskola.

SAMISKA VECKAN & HÖSTMARKNAD

Vecka 40 4-10 okt

Föreningsbidrag Ansökan om Grundbidrag och Särskilda bidrag för föreningar i Arjeplogs kommun är förlängt från 30 april till den 30 juni i år. Ansökningsblanketter finns på Arjeplog kommuns hemsida eller att hämta på Biblioteket.

Arjeplogs Kommun, 938 81 Arjeplog, • växel: 0961 - 14000 • kommun@arjeplog.se • arjeplog.se Sommar 2021

19


Kika in på gården hos Nina & Leif På Kyrkholmen hos Nina Rönnholm och Leif Johansson finns en prunkande och härlig trädgård. Nina berättar att det var trädgården hon fastnade för när dom för 30 år sedan köpte huset. - Jag vill inte ha för perfekta och välansade rabatter, berättar Nina. Vilt och vackert vill jag ha det och många växter har flyttat in och valt plats själva. En trädgård ska ge, inte kräva ständig skötsel. Drömträdgården är en lugn plats med skrymslen och vrår för oss, för fåglar, fjärilar, humlor och grodor. Nina menar att blåsten är största boven när det gäller växtligheten i hennes trädgård, så därför har hon många träd och buskar samt stenar som håller värmen och hjälper till att få ett bättre klimat. - Trädgård för mig är en avkoppling även om det innebär mycket hårt kroppsarbete som att rensa eller kånka på jord eller stenar, säger Nina. Här får jag skapa och vara kreativ samtidigt som det är lugnande. I trädgården har jag under åren hämtat kraft och tröst när jag gått igenom tider av oro, sorg eller saknad. Den har också varit värdefull som kraftkälla och avkoppling när jag hade butiken och inte hann iväg på utflykt eller semester.

Det finns många vackra blommor i trädgården. Här en akleja. 20

I trädgården finns flera olika sittplatser och rabatter, en hel del sten och en fantastisk damm. - En trädgårdsdamm, gärna med porlande vatten, är ett måste, menar Nina. Det är ett grovjobb på våren med att rensa, byta vatten och kanske laga dammduken, men det är värt allt slit. Sittplatsen vid dammen är min absoluta favoritplats. - Gräsmattan blir mindre och mindre för varje år. Mer blomsteräng och fler perenner ska det bli. Jag har börjat med bokashi för att få bra gödsel och för att ta tillvara på växtrester, kaffesump, äggskal m.m. Det blir nytt och spännande i trädgården i år, avslutar Nina. Sommar 2021


Sommar 2021

21


Lotta öppnar gårdsbutik i Radnejaur I sommar planerar Lotta Eriksson att öppna en gårdsbutik hemma på Radnagård i Radnejaur. Det kommer att vara en butik som viss tid är obemannad, men ändå möjlig att besöka och betala med kontanter eller med Swish. - Grunden är torvtaksladan som står närmast vägen och är så fin. Det är tack vare den som idén till en butik har väckts, berättar Lotta. Jag såg att det skulle bli så bra och miljön är ett sånt fint besöksmål. Dessutom kan man sitta ute och fika och se dom andra timringarna och kanske hönsen. - Det blir till en början småskaligt och jag vill bygga upp verksamheten allt eftersom och se vad besökarna vill ha för sortiment, säger Lotta. - Jag försöker se vad som saknas i Arjeplog och Arvidsjaur och komplettera utbudet. Till att börja med kommer jag att sälja hem- och trädgårdsinredning, ägg från egna gården, ostar från Mathantverket Vuollerim och Svedjan Ost i Kåge, fika samt glass. Några gånger kommer det att finnas hembakt fikabröd och jag går kurs i vidareförädling av olika produkter, så vi får se vad det blir av det i framtiden.

I den gamla ladan som ligger närmast vägen, kommer butiken med hem- och trädgårdsinredning, loppis och fika m.m. att finnas.

Utbudet i butiken är mest inom hem- och trädgårdsinredning. Foto: Privat @radnagard

Lotta har även tänkt att en del av ladan ska innehålla en loppis. - Min tanke är att det ska vara en kvalitetsloppis med gamla redskap, möbler m.m. - Jag älskar verkligen butiksarbete, menar Lotta som till vardags är butiksansvarig i Silvermuseets butik. - Jag hoppas att arjeplogarna tycker det är roligt att det händer nåt. Om jag går nån krona i vinst, så kommer jag att investera den i utveckling av gården, säger Lotta bestämt.

Lotta kommer att sälja ägg som hennes höns producerar. De vackra timringarna på gården kan man se när man sitter ute och fikar.

På gården finns för närvarande förutom hönsen både kaniner och getter samt en hund och en katt.

Välkommen till Radnagårdsbutik, 15 minuters bilväg från Arjeplog mot Arvidsjaur, intill riksväg 95 - Silvervägen.

Här hittar du: • Hem- och trädgårdsinredning • Loppis • Ägg från gården • Ostar från Mathantverket Vuollerim och Svedjan Ost i Kåge • Glass • Kaffe, läsk och fikabröd 22

Betala kontant eller med Swish även när butiken är obemannad. Varmt välkommen att besöka Radnagårdsbutik, för öppettider och annan information följ oss på Instagram och Facebook. Ring eller mejla; 070-365 56 20 www.radnagard.se mejl: info@radnagard.se Hälsningar Lotta Sommar 2021


Konst i det gröna Arjeplogs konstförening är en väldigt aktiv förening. De anordnar utställningar och har många andra idéer. Under pandemin har de fortsatt med sina möten digitalt varje månad och även genomfört sitt årliga konstlotteri via Internet. Nu har dom bestämt sig för att anordna ”Konst i det gröna” - en konstutställning utomhus en helg i juli. - Vi hoppas att utställningen går att genomföra med tanke på aktuella restriktioner kring pandemin, säger Nina Laestander och Barbro Holmström. Det är på Torget under två dagar 17-18 juli och utomhus, så vi hoppas att det fungerar. Planerna är även att det ska finnas någon aktivitet för barn dessa dagar.

Silvermuseet arbetar med ett flertal projekt, ett av dessa är "Skärrim" som är ett trevligt vandringsmål. Dock finns gamla skyltar kvar fortfarande men under sommaren kommer nya att sättas upp. Här berättar Silvermuseet om sitt projekt: I Skärrim, uppe vid den gamla Vilstugan nära den norska gränsen, finns ett fornlämningsområde med härdar, stalotomter, förvaringsgropar och andra lämningar som berättar om människans tidigare liv. För Silvermuseet är det viktigt att ge röst åt den tysta berättelsen som finns där, så att vi bättre kan förstå de människor som levt på platsen men även dem som fortfarande använder området. Genom det informationsprojekt som Silvermuseet kort och gott kallar Skärrim, ska det skyltas vid fornlämningarna. Här kommer det att berättas om livet 1000 år tillbaks i tiden, hur fjällen var en knutpunkt och centralt beläget för handel mellan kust och kyst. – Vi tycker det är spännande att visa på det ”gränslösa”, säger Gry Helen Sivertsen som jobbar i projektet. – I dag styrs vi i stor grad av nationsgränserna, något vi verkligen har fått känna på nu under pandemin. För människorna som levde i Skärrim för 1000 år sedan fanns inga gränser så som vi ser på dem i dag utan detta var helt enkelt en del av världen, varken mer eller mindre.

Nina och Barbro ser fram emot "Konst i det gröna" i sommar.

- Konst är ju så mycket mer än bara måleri, menar Nina. Det kan även vara fotografering eller konsthantverk av olika slag. På vår hemsida finns mer information och ett anmälningsformulär, annars går det bra att kontakta nån av oss i styrelsen. - Det ryms tjugo utställare och fem har hittills anmält sig så det finns plats för fler, berättar Nina som tillsammans med Gunilla Lindfors arrangerar utställningen. Man behöver inte vara bosatt i Arjeplog för att vara med, utan alla är välkomna. - Det vore väldigt trevligt om det är varierande konst, tycker Barbro. Det här är ju nåt speciellt och nåt man ser fram emot. Inget liknande har tidigare anordnats här i Arjeplog. UTSTÄLLNINGEN KÄLLAN - Tidigare arjeplogaren och kände konstnären Staffan Westerlund som numera bor i Härnösand samt Krister Nilsson, bosatt i Simrishamn på Österlen, ställer ut sin konst på Silvermuseet hela sommaren. Den utställningen är också värd att besöka, tycker Barbro och Nina. En digital vernissage och invigning av utställningen gjordes i början av maj.

Barbro har varit konstnär hela livet och gjort mängder av tavlor och förlagor till vävnader. Här har hon målat av sin pappas båt. Sommar 2021

Tydliga spår efter bosättningen som fanns här för ungefär 1000 år sedan. I förgrunden en förvaringsgrop och längre bak vallen efter kåtan. Foto: Silvermuseet.

Skyltarna planeras komma på plats under årets barmarkssäsong, och beroende på läget med Coronaviruset kommer en invigning att ordnas. Förutom skyltarna kommer också ytterligare en bok i skriftserien Anvarat att ges ut inom ramen för projektet. I boken beskrivs de kulturmiljöer som finns i Skärrim och fjällområdena. Informationsprojektet är ett led i att utveckla Kunskapsportalen, där Silvermuseet genom den forskning som bedrivs vill förmedla den kunskap som finns om landskapet och människornas historia. Arbetet innebär att museibesökarna kommer att vägledas från museet ut till olika platser i Arjeplogs kommun där man kan få lära sig mer om de kulturmiljöer som finns här. – Vi har märkt att både arjeplogare och besökare utifrån vill veta mer om vårt gemensamma kulturarv, och vi ser detta som ett sätt att bidra till att utveckla turismen i Arjeplog, säger Gry Helen Sivertsen.

23


Ulrikas krönika "Livet skriver kapitel"… var förra årets rubrik på sommarkrönikan. …å i år blir det ännu ett ovisst sommar-kapitel

Galtispuoda

I skrivande stund lördagen 15e Maj är det fortfarande is på sjön här i Jutis. Inte sån is som någon människa ger sig ut på (hoppas jag i alla fall) men det är nog bara en tidsfråga innan jag ser öppet vatten här hemma. Bäckar och älvar öppnas mer och mer, vattnet rinner för fullt, snön smälter undan och lovar att våren är här. Hemma och hemma förresten. Jag är ganska lyckligt lottad som kan känna mig hemma både här och där. Jutis, Arjeplog, Junosuando, home is wherever I lay my hat. Nä, jag använder ju inte hatt, använder knappt mössa men känner mig hemma på många ställen ändå. Rabarber, ett hem utan rabarber är inte riktigt ett hem för min del. Känslan av årets första rabarberkräm… det är sommarkänsla på riktigt. För att omväxla mig så häller jag ibland i en näve blåbär i rabarberkrämen, eller lite jordgubbar skurna i småbitar när krämen kokat klart. Förra sommaren kokade jag ofta rabarberkräm på äldreboendet i Junosuando. I samråd med två äldre damer på Asphemmet provade jag att ha i en kanelstång i krämen och det blev också gott. Om det skulle råka bli över lite rabarberkräm så passar den också utmärkt som tårtfyllning i en sommartårta. Nästa sommarkänsla är när rallarrosen blommar, rallarros låter mycket finare än mjölkört, eller almycke som vi säger i Arjeplog. Det allra bästa med dom är förstås att dom är väldigt lättskötta. Dom sköter sig helt och hållet själv. Det värsta med dom är luddet som flyger omkring när dom blommat ut, men det är väl smällar man får ta. När vi hade höns brukade jag dra upp en hel del rallarrosor innan blomning och ge hönsen. Det tog inte lång stund innan dom ätit upp bladen och det var bara pinnen kvar.

Jutis

En sommarkrönika av mig utan svamp-prat lär inte vara möjlig. Förra sommaren var ett riktigt goliatmusseron-år. Dessvärre hittade jag inga i Arjeplog då, men jag insåg sedan att jag letat i för ung skog. Det var rätt slags skog, men för ung. Den var riktigt god, och inte överreklamerad som jag hade trott. Dessutom hittade jag mycket fläckkantareller också. Det är alltid roligt att lära sig nya sorter och bli riktigt bekanta med dom. Frostvaxing blev också en ny bekantskap för mig i svampriket. Det räcker ju inte med att se en bild och hitta en svamp för att bli säker på den. Att lära sig känna igen en svampart och kunna skilja den från eventuell förväxlingssvamp är viktigt. Att inte chansa är ännu viktigare. Bättre fälla än fria vid minsta osäkerhet. Använd en aktuell svampbok, uppgifter om giftighet kan ändras pga ny forskning. Så har skett med stenmurklan, ät den inte! Repris på fjolårets sommartips: Håll avstånd Tvätta händerna Ät inte stenmurklor Lär dig minst en matsvamp Njut av livet

Hornavan 24

Foton: Ulrika Westerlund

//Ulrica Sommar 2021


På Arjeplogs Turistinformation arbetar Mattias Eriksson som besöksvägledare. Här delar han med sig av två smultronställen som han tycker är väl värda ett besök i sommar. Märkbergets Naturreservat: Märkbergets Naturreservat är ett intressant område där man dels kan uppleva kraften i vattnet eller vandra upp på Märkbergets topp och blicka ut över den imponerande klyftbildningen där vattnet forsar fram. Men här finns så mycket mer att se om man är intresserad av djur och natur. Klimatet i området är gynnsamt för en mängd olika växter och över 270 växtarter har hittats i reservatet. Området har även ett rikt fågelliv med bland annat rovfåglar som häckar på avsatser i de branta klipporna. En liten parkering och informationsskylt över naturreservatet finns längs vägen mot Adolfström. Det kommer även att vara en botanisk vandring i området i mitten på juni. Kolla in eventkalendern på www.arjeploglapland.se för mer information. Fjällsippa via Märkforsen. Foto: Maria Söderberg

Ikkesjávrre Foto: Maria Söderberg

Sandstranden vid sydöstra Ikkesjávrre: Om man tar bilen längs med Silvervägen upp till sjön Guoledisjávrre finns det en rastplats på norra sidan av sjön. Där börjar leden mot Ikkesjávrre. Härifrån går det en väl synlig led mot nordost som kommer ta dig över ett småbrutet kalfjällsområde med små sjöar och jokkar. Vandringen bjuder på fin utsikt vid högre terräng och en varierad vandring med gles fjällbjörkskog i dalgångarna. När ni kommer fram till Jurun finns en raststuga innan man passerar hängbron över Seldutjåhkå. När du kommit över bron väljer du leden som går norrut mot Ikkesjávrre. Under din vandring kommer du ha chans att se t.ex. Fjällsippa och orkidéer men också en hel del djurliv. Glöm inte ta med kikaren då de kan vara skygga. Vandringen enkel väg är ca 20 km.

Försäljning, service & reparationer Motorsågar • Röjsågar • Fiskeredskap • Båtar Båtmotorer • Gräsklippare 4-hjulingar • Släpvagnar • Båttrailers • Tillbehör

Nyhet till hösten: Panorama pulka

Trevlig sommar!

Gruvvägen 2, LAISVALL 0961-200 44 www.brodernasundstrom.se Sommar 2021

25


Föreningsannons

Privat

LOPPIS

ARJEPLOGS KONSTFÖRENING

KONST

Bredvid Pizzeria Verona

I DET GRÖNA

Juni öppet fre-lör kl:12-17

GULD-KLAS TORG 17-18 JULI KL. 12-17

Ej midsommarafton och midsommardagen.

Välkommen till Arjeplog och träffa konstutövare i olika genrer under en helg i konstens tecken!

Juli öppet tis-lör kl:12-17 Augusti öppet tors-lör kl:12-17 Är ni sjuka? Vänligen stanna hemma! Plasthandskar och handsprit finns.

vill du ställa ut? läs mer: artworks.se/arjeplogskonstforening

Greger Öberg kommer att vara här sista lördagen varje månad för byte av klockbatterier.

För information: Ulrica 073-025 52 29

Välkomna!

Byautveckling i Arjeplogs kommun - BIAK

Njut av sommaren och ta vara på tiden. Du väljer själv hur du vill använda den!

Rappen-Labbas intresseförening P.G.A rådande läge med Corona, så planeras årsmöte och kulturdag under sommaren. Meddelande sker via hemsidan: www.rappenlabbas.se

Föreningsannons

Arjeplogs Glesbygdsförening hotas av nedläggning pga minskat antal medlemmar

de sista åren. Detta eftersom många äldre har gått ur tiden och inga unga eller åtminstone yngre, har anmält sitt intresse att gå med. Föreningen har under åren som gått sen starten, verkat för lokalbefolkningens rätt till jakt och fiske samt bosättning inom kommunen. Eftersom vi har en del pengar i föreningskassan, så välkomnar styrelsen förslag på vad dom bäst ska användas till för att komma bygden till godo.

OBS!

Alla som nån gång varit medlem i föreningen, är välkomna med förslag senast 30/6! Skriftliga förslag: Håkan Sundström (Ordförande) Vuonatjviken 4 938 96 Arjeplog Eller via telefon: 070-212 93 20, 070-558 88 69

SISTA ÅRSMÖTET FÖR ATT AVSLUTA FÖRENINGEN Söndag 15/8 kl. 17.00 på Hantverkshuset Anmäl er senast 12/8 till Karl-Gunnar Westerlund Telefon: 073-823 81 99

Eller till: Karl-Gunnar Westerlund (Kassör), på Martins Möbler. Telefon: 073-823 81 99 26

Sommar 2021


Byautveckling i Arjeplogs kommun - BIAK

Sommar i Slagnäs miär e r p e Fi s k sen r o f s ä i Slagn Lördag 12 juni Kl 00.01 Besök Slagnäs Hembygdsgård! Här finns loppis, museum och servering.

Öppet 20/6-15/8, torsdag-tisdag kl. 12-17. Onsdagar stängt.

Slagnäsveckan 3-10/7 Se anslag på FB:sidan Slagnäs Allhanda & på anslagstavlor.

Varmt välkomna! Sommar i Mellanström LOPPIS - PREMIÄR lör 3/7 kl 11 -16 & sön 4/7 kl 12-15 med servering Därefter onsdagar i juli kl 18-21 med fikaförsäljning Planer finns för BIL-Bingo datum ej spikat

Tack Ett varmt tack

till er alla som på olika sätt hedrat minnet av vår kära

Elsa Karolina Andersson

vid hennes bortgång och begravning, för blommor, telegram och gåvor till olika fonder.

Karl Gustav

Gunilla och Janne med familj

Håll utkik efter info på hemsidan och på Facebook "Vi som gillar Mellanström".

Varmt välkomna!

Sommar i Adolfström Vårt varma tack Välkomna att besöka den lilla Silverbyn!

till er alla som på olika sätt hedrat minnet av vår kära

FRILUFTSGUDSTJÄNST 14 juli kl. 18.00 vid Majorsgården, kaffeservering. Arr: Arjeplogs församling

Sonja Rankvist

MAJORSGÅRDEN öppen för visning kl. 13.00 lördagar och söndagar veckorna 28, 29, 30. Inträde 20 kr. För information: 070-617 30 41

Ett särskilt tack till Hemtjänsten och Hemsjukvården som tagit god hand om min älskade mamma. Vájmos gijjto!

VISNINGSHUSET öppet alla dagar fr.o.m. 1 juli.

Elsy med familj

Varmt välkomna!

Sommar 2021

vid hennes bortgång och begravning.

27


Karta över Arjeplogs Kommun Mavas

Miekak

Västerfjäll

Sandviken

Örnvik Vuoggatjålme Norra Bergnäs

Stenudden

Tjärnberg

Sundnäs

Bäverholm

Svartberg

Hällbacken

Gautosjö

Långudden Lövnäs

Suppevare Gitton

Jutis Rio

Laisvik

Videbacken

Laisvallby

AVSTÅNDSTABELL FRÅN ARJEPLOG TILL ADOLFSTRÖM 75 KM ARVIDSJAUR 87 KM JÄCKVIK 60 KM LAISVALL 37 KM MELLANSTRÖM 27 KM NORSKA GRÄNSEN 135 KM ÖRNVIK 75 KM POLCIRKELN 105 KM SLAGNÄS 59 KM

Racksund Östra Mullejaur

Ånge

Myrås Marielund

Södra Bergnäs

Denna tidning ges ut av Piribauer Media. Ansvarig utgivare: Mona Piribauer • Korrekturläsare: Marcus Piribauer. Mona: 070-669 29 48 • mona@arjeplogarn.se • www.arjeplogarn.se Nästa nummer av Arjeplogar'n distribueras 26 augusti. Sommar 2016 Tryck: Lule Grafiska, för distribuering fr.o.m. 27 maj 2021. Sommar 2021

48

28