Sommarkommunen Arjeplog 2023

Page 1

Arjeplog 2023

(Sommararjeplogar’n)

Varsågod, här är ditt gratisexemplar!

Sommarkommunen
Välkommen! Buris Båhtem!
Upplevelser • Möten • Äventyr • Livskvalitet • Minnen

OMSLAGET

Fjäll och vatten, två beståndsdelar som är väldigt talande för Arjeplogs kommun. Fotot är taget i närheten av Vuoggatjålme.

Sommar i Arjeplogs kommun!

Sommaren är i antågande och förutspås bli den varmaste på länge.

I Arjeplogs kommun pågår som vanligt mängder av aktiviteter för stora och små. Förhoppningsvis hittar alla något som passar att vara med på. Annars går det ju bra att bara ta det lugnt och njuta av ledighet, värme eller annat man tycker om.

Denna tidning ges ut av

Ansvarig utgivare:

Mona Piribauer

Mona: 070-669 29 48

mona@arjeplogarn.se

www.arjeplogarn.se

Arjeplog är fantastiskt på många sätt!

Berätta gärna för alla du känner om denna trevliga kommun!

Vi ses i nästa nummer av Arjeplogar'n 31 augusti.

Trevlig sommar!

//Mona Piribauer

Piribauer Media

070-669 29 48 mona@arjeplogarn.se

Arjeplogar'n

Fakta om Arjeplogs kommun

Folkmängd: 2660 personer (2023-03-31)

Yta: 14 494 km²

Sulitelmamassivet i kommunens nordvästra hörn inhyser Sveriges största glaciär Sállajiegŋa.

År 2021 fanns 25 naturreservat i kommunen varav reservaten Hornavan-Sädvajaure fjällurskog och Laisdalens fjällurskog var länets största. Dessutom fanns nationalparken Pieljekaise, som inkluderar berget med samma namn och når 1138 meter över havet.

Källa: Wikipedia

INNEHÅLL

Lite av innehållet i Sommarkommunen Arjeplog 2023:

Missa inte allt som FÖRENINGARNA erbjuder.

I kommunens byar händer massor. Läs mer på sidorna 18-19.

KORSORD m.m. finns på sidan 24.

Vad finns det att UPPLEVA? Se bl a sidan 27.

Trevlig läsning! Ta gärna en promenad runt Vaukarundan.

Sommar 2023
2
• Arjeplog

Välkommen! Magasin Silvervägen bjuder in:

Midsommardagen: Ávnasvárrie 625 m ö.h.

Historia: Uddjaur med omgivningar med Maria Söderberg. Ca 4 km t o r. Lugnt tempo. Kl. 19 lördag 24 juni. Samling Slagnäsvägen. Pris 100 kr inkl. fika, under 12 år gratis.

25 juni: Händelser vid vatten / Laisdalen

Succéseriens platser i Laisdalen i vår guidade tur. Skådespelaren Harleen Kalkat deltar. Start Laisvallby kl. 15 och Viejenäs kl. 17. Pris 100 kr. Middag i Märkforsen för den som vill.

27 juni: Botanisk vandring Märkforsen

Finn hundra växter med oss. Start kl. 17. Guide Roger Marklund, Föreningen Pite lappmarks flora. Vi grillar & fikar vid Sikselet. Även vandring till Märkberget kl. 13 samma dag.

14 juli: Tacos & Naturquiz Renbergsstugan

Tacos serveras kl. 18.00–18.30. Även veg. Pris 100 kr för vuxna och 50 kr för de som är 12 år och yngre. Ta med egen dricka. Ingen föranmälan. Start Djuptjärn. 7,6 km t o r.

14–15 juli: I nöd och lust på kyrkogården

Kyrkogårdsvandring. Årets tema är tragedier och lycka, livsöden på den äldre delen av Arjeplogs kyrkogård där de flesta är födda på 1800-talet. Guidning av Carl-Oskar Lundström och Maria Söderberg. Pris 100 kr inkl. fika. I samarbete med Arjeplogs församling.

16 juli: Grottorna vid Mierkenis

Storslagen natur med Top of Arjeplog! Start i Mierkenis kl. 9.30. Guide Maria Söderberg. Ta med egen matsäck. Lugnt tempo. Pris 200 kr, men om du är 15 år eller yngre = gratis.

20–23 juli: Bok & Vandring Jäckvik / Jäggeluaktta

Bokfest! Ett 20-tal medverkande författare och guidade vandringar om historia och botanik. Musikkväll vid Hornavan fredag 21/7. Buss erbjuds lördag 22/7 från Arjeplog kl. 18.30 till Stiephaltjåhkkå. Extra dag 24/7 till Nasafjäll med guide Sergej Lebedev, geolog. Det går utmärkt delta alla dagar eller enbart vid ett tillfälle. Se programmet!

29 juli: Händelser vid vatten / Laisdalen

Succéseriens platser i Laisdalen i vår guidade tur. Skådespelaren Harleen Kalkat deltar. Start Laisvallby kl. 15 och Viejenäs kl. 17. Pris 100 kr. Middag i Märkforsen för den som vill.

4 augusti: Visning Adolfström

Arkeologerna Lena Berg Nilsson och Lennart Klang vid den gamla smälthyttan kl. 14. Även föredrag kl. 16 i Majorsgården. I samarbete Majorsgårdens bruksförening.

6 augusti: Visning Nasafjäll

Guidad visning med arkeologer i det gamla gruvområdet i 1,5 timme. Start kl. 13 vid gruvstugan. Pris 400 kr för visning & rejäl måltid med fika. Ta med varma kläder.

11–12 augusti: Guijaure / Arctic Circle Race

Vandring till Guijaure med start kl. 9.30 den 11 augusti. Middag kl. 19.30 i Guijaurestugan. Dagen efter start från kl. 8 i Arctic Circle Race mellan Guijaure – Polcirkeln med flera hundra löpare. I samarbete med Experience Arjeplog och Arctic Air. Välkommen!

Oavsett om det är första gången du besöker vår kommun eller om du återvänder till oss gång på gång, så vill vi hälsa dig varmt välkommen till oss!

Vi är stolta över vår kommun och vårt goda värdskap, och vi är måna om att du som besöker oss ska ha en trevlig och minnesvärd vistelse här.

Vi brukar säga att vår kommun har mycket att erbjuda. Med vår fjällnära skärgård, tre älvar och närmare 9000 sjöar, har naturen blivit en viktig del av det liv vi lever här. Vi är stolta över att våra landskap är levande och har varit brukade och bebodda sedan tusentals år tillbaka.

Vår kommun är en av Sveriges största, till ytan lika stor som Skåne och Blekinge tillsammans, vilket betyder att det finns mycket att utforska här, och vi vill gärna att du ska få möjligheten att uppleva det vi kallar det goda livet och livskvalitet. Vi vill att du ska få ta del av vår plats med vänliga, initiativrika och kreativa människor.

Oavsett om du är intresserad av friluftsliv och kultur eller bara vill koppla av och njuta av vår fantastiska natur – kanske med en bit mat, finns här flera aktiviteter och besöksmål att ta del av. Vår turistinformation vägleder dig gärna och ger råd och tips för ditt besök.

Vi vill att du ska känna dig som en del av vår gemenskap och ta del av vårt sätt att leva här i Arjeplog. Vi är övertygade om att du kommer att trivas här, oavsett hur länge du stannar. Vi hoppas att du får en trevlig och minnesvärd vistelse här hos oss och att du tar med dig positiva upplevelser och minnen hem.

Välkommen till Arjeplog!

Isak Utsi, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplogs Kommun

Sommar 2023 3
Välkommen till Arjeplog! Irene Larsen TROMSÖ Gunnar Wetterberg STOCKHOLM Tina Harnesk ARVIDSJAUR Diamant Salihu STOCKHOLM
www.topofarjeplog.org Berglund ABF Norr Arjeplog Nytt nummer ute!
Isak Utsi, kommunalråd.

Vi finns här när sommarens projekt kommer igång!

S. Lestanders Entreprenad AB

Vi utför alla typer av arbeten med grävmaskin, både stora och små. Med grävmaskiner från

8-40 ton och hjullastare, så fixar vi allt från trädgårdsarbeten till väg- och tomtplanering.

Tveka inte att höra av dig med pris- och offertförfrågningar!

Hoppas vi syns i sommar!

//Samuel Lestander 070-515 66 84

TRÄDFÄLLNING

Ett träd som skuggar er uteplats, ett träd som har börjat luta betänkligt eller ett träd som skräpar ner på tomten? Då kan jag vara lösningen på ert bekymmer.

Intresseanmälan: info@agardan.se eller PM på Facebook: Agardans trädfällning AB Boden

Jag kommer förbi på ett kostnadsfritt hembesök för att ge er en offert.

Jag har behörighet att fälla riskträd samt klättra och sektionsfälla där det är trångt.

Som seriös företagare har jag naturligtvis ansvarsförsäkring och F-skattsedel.

Mats Drugge

Louise är med och delar på 1 miljard

Grattis Louise!

Som medlem och delägare i Norra Skog är du, tillsammans med föreningens 27 000 övriga medlemmar, med och delar på en rekordstor vinstdelning.

Vill du veta mer?

Kontakta din skogsinspektor

Jakob Rehult 073-719 15 25

Sommar 2023 4
info@bauab.nu Välsorterad butik Vi säljer däck Vi lagar punkteringar
Industrivägen 6 Tel: 0961-615 09

Välkomna på Nationaldagsfirande tisdag 6 juni kl. 13.00

i kyrkan

Program kommer att ligga på arjeplog.se

Välkomna även till Arjeplogsdagen

lördag 15 juli på

Guld-Klas torg

Bibliotekets öppettider

1/6-4/9

Måndag 12.00 - 15.00

Tisdag STÄNGT

Onsdag 12.00 - 15.00

Torsdag 12.00 - 18.00

Fredag 12.00 - 15.00

SAMISKA VECKAN & HÖSTMARKNAD

Vi har stängt nationaldagen och midsommarafton.

Sommarstängt vecka 29.

Trevlig sommar, önskar Bibliotekspersonalen!

Arjeplogs kommunbibliotek • Strömvägen 21

0961-141 98 • biblioteket@arjeplog.se • bibblo.se

Vecka 40

2 2-8 okt

Sommarlovsaktiviteter!

skola för barn 9-12 år Datum19/6-22/6kl.10-15medlunchrast(vibjuderpålunch).

I sommar kör vi reporterskola via biblioteket för barn 9-12 år, vi bygger upp en redaktion på biblioteket, ungdomarna får lära sig hur man jobbar som reporter och tillsammans sätter vi ihop en tidning ”Minibladet” som sedan publiceras i olika dagstidningar runt om i Sverige.

Anmälan via kommunens e-tjänst senast den 5:e juni.

Ö Övriga sommarlovsaktiviteter

Biblioteket öppnar upp Makerspace på biblioteket. Kom och testa våra teknikprylar under våra ordinarie öppettider. Barn under 8 år i sällskap med vuxen person.

Sommar 2023 5
ARJEPLOGS KOMMUN INFORMERAR
Arjeplogs kommun, 938 31 Arjeplog • växel 0961-140 00 • kommun@arjeplog.se • arjeplog.se

Hej!

Vi har några glädjande nyheter att dela med oss av. Arjeplogs kommun och Polismyndigheten har tagit fram medborgarlöften för 2023-2024, med syftet att öka tryggheten, minska brottsligheten och stärka er möjlighet till delaktighet i det brottsförebyggande arbetet.

I vårt arbete med att rekrytera nya arjeplogsbor deltog kommunen i Emigratiebeurs, Europas största mötesplats för emigration, i Houten, Nederländerna. Emma Eriksson var på plats och vi kan konstatera att det var en lyckad satsning!

Här hemma har Silverskolan nyligen avslutat ett framgångsrikt läsprojekt för elever i årskurs 1-8. Det är kul att höra att alla elever rapporterade att de läste mer och arbetade mer med läsning i skolan!

Sist, men inte minst ser vi fram emot en skön och varm sommar. Krajabadet öppnar för sommarsäsongen den 26 juni, där ni kan koppla av vid poolen och njuta av glass och fika. Om allt detta kan ni läsa mer om här till höger.

Ha en härlig sommar!

Gemensamma medborgarlöften för ökad trygghet

byggande arbetet i vår kommun, där god dialog och samarbete är en nyckel för att nå goda resultat och främja tryggheten, säger Isak Utsi, kommunalråd i Arjeplogs kommun.

Arjeplogs kommun och Polismyndigheten har presenterat medborgarlöften för 2023-2024. Med löftena vill vi förbättra tryggheten, minska brottsligheten och stärka invånarnas delaktighet i det brottsförebyggande arbetet.

- Det är positivt att kommunen och polisen förnyar sitt engagemang för det gemensamma brottsföre-

Under avtalets tid lovar polisen och Arjeplogs kommun att arbeta med brottsförebyggande arbete, bättre tillgänglighet och närvaro, tydligare information och kommunikation, ökad trafiksäkerhet och regelbunden uppföljning.

- Det handlar om att öka tryggheten men också om att stärka förtroendet för kommunens och polisens samarbete i brottsförebyggande frågor, säger Andreas Nyberg, lokalpolisområdeschef Piteå Älvdal.

Krajabadet öppnar 26 juni

Krajabadet kommer att hålla öppet under sommarsäsongen från och med 26 juni. Badets gäster kan se fram emot att koppla av vid poolen med tillgång till glass- och fikaförsäljning.

Personal och sommarjobbare från kommunen kommer att vara på plats för att se till att allt fungerar smidigt.

En uppmuntrande nyhet är att inträdet till Krajabadet är kostnadsfritt denna sommar.

- Vi är glada att kunna erbjuda gratis inträde till Krajabadet i sommar. I sommar kommer badgästerna att ansvara för sin egen säkerhet, eftersom det inte kommer att finnas några egentliga badvakter på plats, säger Nina Lango, enhetschef.

Badet har öppet alla dagar, 11.0018.00, 26 juni till 21 augusti.

Foto: Silver Resort 6

Krajabadet kommer att vara öppet för badgäster dagligen mellan kl. 11:00 och 18:00, från 26 juni till 6 augusti. Nu hoppas vi på en varm och skön sommar!

Sommar 2023
T.f. kommunchef

Lyckat deltagande på nederländsk inflyttningsmässa

Arjeplogs kommun lät sig representeras på Emigratiebeurs, Europas största mötesplats för emigration, i Houten, Nederländerna. Under två dagar i början av april samlades över 200 nationella och internationella utställare.

Tillsammans med 10 andra kommuner och Region Norrbotten, er-

bjöd Arjeplog möjligheter och information till dem som vill arbeta och uppleva livet i norra Sverige. Med vårt deltagande vill vi bidra till att stärka regionens strävan efter hållbar tillväxt och utveckling. Swedish Lapland är arrangör för vår gemensamma monter.

På plats från Arjeplog fanns Emma Eriksson, som var glad

Läsprojekt visar positiva resultat

Silverskolan har nyligen avslutat ett framgångsrikt läsprojekt som sträckte sig från vecka 8 till 14. Projektet involverade elever från årskurs 1 till 8 och syftade till att förbättra och bedöma elevernas läsförmåga. Projektet resulterade i att samtliga elever rapporterade att de läste mer i skolan och arbetade mer med läsningen under lektionerna.

Resultaten från projektet visar att elevernas läsförmåga har förbättrats under projektets gång. Antalet korrekta svar på frågorna ökade efter projektet, vilket indikerar en förbättring i elevernas läsförståelse. Dessutom visar antalet elever på varje läsnivå en positiv utveckling.

Elevernas läsförmåga utvärderades med hjälp av ett digitalt tes-

tverktyg, Lexplore, som läser av ögonrörelser under läsning. Med hjälp av artificiell intelligens utvärderade verktyget sedan elevernas läsförmåga och presenterar resultatet i fem olika nivåer.

” ... elevernas läsförmåga har förbättrats under projektets gång.

Före projektet hade Silverskolan en elev som inte läste ännu, 18 låg på låg nivå, 37 under medel, 93 på medel, 24 över medel och 7 på hög nivå. Efter projektet läste alla elever och antalet elever på medel, över medel och hög nivå hade ökat.

- Läsprojektet är ett fint exempel på en riktad insats där vår elevhälsa krokar arm med rektor och

Emma Eriksson och Koen van Hees var våra utmärkta ambassadörer på mässan.

över det stora intresset på mässsan.

- Det är så trevligt att se att människor är nyfikna på att upptäcka och bidra till vårt unika hörn av världen. Vi har redan fått många positiva reaktioner!, sade Emma med entusiasm under mässans första dag.

Flertalet personer har hört av sig efter mässan om mer information om hur det är att leva och bo i Arjeplog.

På bild syns vår Emma Eriksson tillsammans med Koen van Hees, en av våra nya nederländska arjeplogare som köpte hus i Arjeplog i somras. Han har tidigare arrangerat trailrunninglopp i arjeplogsfjällen.

Samtliga elever läste mer i skolan efter att läsprojektet genomförts.

Foto: Anna Stråmo

pedagoger för att höja elevernas intresse och förmåga. Det är roligt att se att det så snabbt ger så goda resultat och vi ser redan fram emot nästa läsprojekt, säger Fredrik Westerlund, utbildnings- och kulturchef.

Sommar 2023 7
an.

Fjällflygarna AB

Adolfström tel. 072-522 30 40 boka@fjallflygarna.se www.fjallflygarna.se

Välkommen till fjällbyn Adolfström!

Rödings- och öringsfiske, flugfiskevatten, vandringsleder, intressanta historiska lämningar från Nasafjällsepoken. Bara en timmes bilfärd från Arjeplog.

Med våra helikoptrar flyger vi dig till fjälls eller varför inte ett rundflyg över fjällvärlden?

Prova gärna dagsturen Heli Hike Krappes, info och bokning för denna tur sker via vår samarbetspartner Camp Gauto.

Sommar 2023 8

Vad händer i Arjeplog i sommar ?

Gå in på evenemangskalendern på arjeploglapland.se

Vart nappar det ?

Gå in på kartan över fiskeområden på arjeploglapland.se

Sommar 2023 9 Vill du veta mer om hur det är att leva, bo eller driva företag i Arjeplog Kontakta oss via info@argentis se, www argentis se T R E S K Ä L T I L L V A R F Ö R T R E S K Ä L T I L L V A R F Ö R D U S K A F L Y T T A T I L L A R J E P L O G D U S K A F L Y T T A T I L L A R J E P L O G N ä r a t i l l d e t s o m ä r v i k t i g t F ö r a t t d u b e h ö v s
Starta... utveckla... etablera... A R G E N T I S N Ä R I N G S L I V S B O L A G H J Ä L P E R D I G A T T K O M M A I G Å N G

Kalender för tiden 25 maj-31 augusti Med reservation för eventuella ändringar, för löpande information besök oss på Facebook eller vår hemsida: www.svenskakyrkan.se/arjeplogarvidsjaurs-pastorat

Sommar i Arjeplog

Söndag 11 juni

11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka.

Onsdag 14 juni

Arjeplogs kyrka

11.00 - 12.00 Skolavslutning årskurs 9.

13.00 - 14.00 Studentexamen.

Söndag 18 juni

11.00 Högmässa i Arjeplogs kyrka.

Onsdag 21 juni

13.00 Öppet café på Kyrkströmsgården, en mötesplats för alla!

I samverkan mellan SFI, Lärcentra, Vuxenskolan och Arjeplogs församling.

Onsdag 28 juni

18.00 Musik i sommarkväll i Arjeplogs kyrka med Julia Gorokhovska konsertpianist, fri entré.

Söndag 2 juli

Onsdag 26 juli

19.00 Sommarkonsert i Arjeplogs kyrka med jazzbandet Gospel Stompers. Arrangör Göran Wemmenborn, fri entré eller valfritt bidrag till Världens barn. Se kommande annonsering.

Söndag 30 juli

18.00 Kvällsmässa i Arjeplogs kyrka.

Onsdag 2 augusti

18.00 Musik i sommarkväll i Arjeplogs kyrka med Björn Larsson & Robert Pauker: "Bland skogens höga furustammar", fri entré.

Söndag 6 augusti

11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka.

Söndag 13 augusti

18.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka.

Söndag 20 augusti

Söndag 28 maj

11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka.

15.00 Söndagsmässa i Slagnäs kyrka.

Måndag 29 maj

17.00 Mammas blombord i Kyrkströmsgården med Anders Mattson. Samarr: Arjeplogsnytt. Se vidare annonsering.

Söndag 4 juni

17.00 Sinnesrogudstjänst i Arjeplogs kyrka.

Tisdag 6 juni

13.00 Nationaldagsfirande i Arjeplogs kyrka.

Onsdag 7 juni

13.00 Öppet café på Kyrkströmsgården, en mötesplats för alla!

I samverkan mellan SFI, Lärcentra, Vuxenskolan och Arjeplogs församling.

Vi önskar bortstädning av vinterutsmyckningar

på våra kyrkogårdar. Senast fredag den 9 juni!

18.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka.

Onsdag 5 juli

18.00 Musik i sommarkväll i Arjeplogs kyrka med Kaya Ålander: "Kärleken – jordens salt", fri entré.

Söndag 9 juli

11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka.

Söndag 16 juli

18.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka.

Kyrkogårdens dag!

Arjeplogs kyrkogård.

Lördag 10 juni 12.00-14.00 Varmt välkomna!

11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka.

Tisdag 22 augusti

13.00 - 14.30 Tisdagsträffen på Kyrkströmsgården med Jenny Karlsen.

Söndag 27 augusti

18.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka.

Torsdag 31 augusti

15.30 - 16.15 Uppstart Barnkören med Veronica och Ludwig, i ABFs lokaler. Se kommande annonsering.

Onsdag 19 juli

18.00 Sommargudstjänst. Medarr: BIAK.

Sommar 2023
Majorsgården Adolfström

kommuns vackra församling

Södra Bergnäs Kyrka

Bergnäsuddens kyrka ligger vid vägens slut, vid Storavans strand.

Lördag 24 juni

11.00 Gudstjänst.

Lördag 12 augusti

18.00 Helgmålsbön. Medarr: BIAK

Jäckviks kapell

Söndag 23 juli

11.00 Gudstjänst.

Bok- och vandringsmässa, sång och musik GRUS.

Medarr: BIAK

Välkommen att söka ur Berta Bissmarks fond

Fonden är öppen för ansökan för personer boende inom Arjeplogs kommun/församling med intellektuell funktionsnedsättning.

Ansökan skickas till: Arjeplogs församling

Kyrkvägen 6, 938 32 Arjeplog eller mail: arjeplog.forsamling@ svenskakyrkan.se

Senast 31 augusti 2023

Pastorsexpeditionen

Vi finns tillgängliga: Helgfria måndagar, tisdagar och torsdagar kl 10.00-12.00.

Norra Bergnäs kapell

I Norra Bergnäs finns kyrkbåt med åror och flytvästar som kan lånas för att ro över till kapellet.

Sommartid hänger nyckeln vid dörren.

Lördag 24 juni

18.00 Helgmålsbön. Medtag fika.

Söndag 25 juni

12.00 Högmässa

Medarr: BIAK.

Gång till Hälsa

13 juni-27 juni samt 1 augusti -15 augusti tisdagar kl 13.00.

Uppehåll under juli månad. Vi träffas utanför Kyrkströmsgården för en kort andakt och en promenadrunda. Efteråt stretchar vi och dricker kaffe.

Västerfjälls kapell

Lördag 5 augusti

14.00 Föredrag: "Bön och botanik", med Bröderna Björk.

15.00 Helgmålsbön med Mats Björk. Vi grillar tillsammans innan hemfärd, medtag eftermiddagsfika.

Se vidare annonsering.

Medarr: Västerfjälls kapellstiftelse och BIAK.

Bokbordet

Kolla in bokbordet i kyrkan.

Kyrkogårdsvandringar

"I nöd och lust"

Fredag 14/7 kl. 15.00 & 17.00

Lördag 15/7 kl. 13.00 & 15.00

Guidning ca 1 timme med Carl-Oskar Lundström och Maria Söderberg. Pris 100 kr inkl. kaffe/te/ bullar. Se kommande annonsering.

Samarr: Magasin Silvervägen, ABF Norr Arjeplog

Sommartider 19/6- 31/8: måndagar och onsdagar 10.00-12.00.

0961-612 50, 612 52 arjeplog.forsamling@svenskakyrkan.se

Kyrkis på Kyrkströmsgården

Uppstart för hösten!

Måndag 28 augusti kl. 9.30-12.00

Här träffas föräldrar och barn för lek och gemenskap. Det finns fika och möjlighet att värma medhavd lunch.

/Veronica

Trevlig sommar och varmt välkomna! önskar Arjeplogs församling

Sommar 2023 11
Sommar 2023 12 Gruvvägen 2, LAISVALL 0961-200 44 www.brodernasundstrom.se Motorsågar • Röjsågar • Fiskeredskap • Båtar Båtmotorer • Gräsklippartraktorer 4-hjulingar • Släpvagnar • Båttrailers • Tillbehör Försäljning, service & reparationer Trevligsommar!

SILVER MUSEET

Besök våra utställningar!

Att leka är att lära! Under marknadsveckan öppnades äntligen en barnutställning hos oss! Hemma hos Plupp kan du leka i kåtan, läsa om några av Plupps spännande äventyr och hälsa på björnen. Är du snäll kan du få sitta på ryggen, men akta så den inte biter dig i tån!

50 Winters of Testing - utställningen

där snökäppar och däck får chansen att glänsa! Genom texter, bilder och föremål har du möjlighet att ta del av den iskalla historien om fordonstestindustrins 50-åriga verksamhet i kommunen!

+46(0)96114520turist@arjeplog.se

Sommar 2023 13 SILVERMUSEET Torget 1, 938 31 Arjeplog +46 (0)961 145 00 www.silvermuseet.se SOMMARTIDER 19/6- 6/8 Öppet
9-17 @silvermuseet
alla dagar
Aktuella öppettider
TURISTINFORMATION
BUTIK BILDSPEL UTSTÄLLNINGAR
Här kan du läsa om de två senaste:
ÖPPET HELA ÅRET!
Välkommen!

Dekaler till skyltfönstret eller fiskebåten?

Tryck på kläder till arbetet eller 50-års festen?

Det fixar vi! Hör av dig så hjälper jag dig med plane- ring och eventuell design.

Ha en trevlig sommar /Lina Ögren

Kaffetåren

Kaffe med rentunga, torrkött & kaffeost!

ÄLG, REN, FISK & ANDRA DELIKATESSER

HANTVERK & SOUVENIRER

Välkommen in till oss!

Torget, Arjeplog. 0961-100 01

Allmänningen Arjeplog

FOLKINITIATIVET Arjeplog

bjuder in till grillning och samkväm

på Kyrkströmsgården

tisdag 20 juni, kl. 17:30

Välkomna!

folkinitiativet_arjeplog

www.folkinitiativetarjeplog.se

Dam- herr- och barnkläder, väskor, smycken och makeup

Sommaröppet v 27-34:

Mån-fre 10.00-17.00

Lunchstängt 13.00-14.00

Lördag 10.00-13.00

Välkommen till Storgatan 1A

27 maj kl. 13.00

ÖPPET HUS

på kraftstationen Sälla 2

10-års jubileum

Vi bjuder på fika och rundvandring

Stämmor 8 juni

på Hotell Lyktan:

Kl. 18.00 Nybyggesallmänningen

Kl. 19.00 Skogsallmänningen

Sommar 2023 14
nannas.butik Nannas
Sommar 2023 15
Sommar 2023 16

Sommartips från din hälsocentral

Glöm inte att förnya dina recept/preventivmedel innan midsommar. Det gäller även för dig som beställer inkontinenshjälpmedel och tappningskatetrar.

För att besöka oss i sommar måste du ha en bokad tid. Du kan kontakta oss digitalt via 1177.se eller telefon 0961-148 01

Våra öppettider är 08.00-17.00, vi har jour övrig tid men är inte alltid på plats. Vid akuta händelser, som inte kan vänta till nästa dag, ring 0961-148 02.

Hälsningar från oss på hälsocentralen i Arjeplog

Sommar 2023 17

Varmt välkomna till byarna

BIAK - BYAUTVECKLING I ARJEPLOGS KOMMUN. FÖR INFO: TURISTINFORMATIONEN 0961-145 20

ADOLFSTRÖM

Välkomna att besöka den lilla Silverbyn Adolfström!

MAJORSGÅRDEN

öppen lördag - söndag vecka 29-30-31, 13.00.

SOMMARGUDSTJÄNST

19 juli 18.00 Majorsgården.

Medarr: Arjeplogs församling

SLAGNÄS

•Gå Lunka Löp 1 gång/vecka, 24/5-23/8, ev uppehåll juli.

•Slagnäs Hembygdsgård med café och loppis. Öppet 15/6 - 15/8, onsdagar stängt

SLAGNÄSVECKAN 3-9/7 med bl a grillafton, quiz och gemensam vandring till Gimegolts.

•Surströmmingsfest i augusti. Med reservation för ändringar. Se lokal annonsering för mer utförlig information.

MELLANSTRÖM

FISKEPREMIÄR lördag 3 juni 12.00 - 14.00. Mellan broarna

LOPPIS i Folkets hus. Premiärhelg 1-2 juli.

Lördag 11.00-16.00. Söndag 12.00-15.00.

Sedan öppet varje onsdag i juli 18.00-21.00: 5/7 & 12/7 & 19/7 & 26/7

BILBINGO söndag 11 juni, 2 juli och 6 augusti 17.00 vid Festplatsen. Insläpp från 15.30.

Välkommen!

SÖDRA BERGNÄS

Lördag 24 juni 11.00 Gudstjänst

Lördag 12 augusti

18.00 Helgmålsbön

Medarr: Arjeplogs församling.

RACKSUND

RACKSUNDSNAPPET 19 - 22 JULI

Onsdag 19 juli 12.00 - lördag 22 juli 15.00.

Fisket bedrivs i sjöarna Uddjaur, Aisjaur, Fluka, Akkelisjaur och Varrajaur.

Godkända fiskar är: öring, abborre, harr och gädda.

Invägning dagligen 09.00-10.00 och 20.00-21.00.

Lördag endast 13.00-15.00.

Startkort finns att köpa hos XL-bygg, GKs fiske och på plats i Racksund.

Information: Facebook-sidan "Racksundsnappet" och Tom Nilsson 070 - 513 26 20.

Arr: Racksunds Byaförening

NORRA BERGNÄS

Lördag 24 juni

18.00 Helgmålsbön

Medtag fika.

Söndag 25 juni

12.00 Högmässa

Medarr: Arjeplogs församling.

i områden. Varje område väljer sin representant som sedan ingår i BIAK:s styrelse.

Sommar 2023 18
BIAK
är en ideell opolitisk förening som arbetar för en ökad samverkan och en positiv utveckling för byarna i Arjeplogs Kommun. Kommunen är indelad

i Arjeplogs kommun!

SÅ HITTAR DU TILL OSS! KARTA PÅ SIDAN 36

LAISÄLVEN LAISÄLVENS FISKEVÅRDSOMRÅDE

17 juni FISKESTÄMMA

18 juni GÄDDTÄVLING MULLBACKEN (se separat annons)

Boende nära fisket i sommar?

Vi hyr ut boende vid älven!

Stugor för uthyrning:

Dellikkojan 4000 kr per natt, inklusive egen fiskesträcka på 400 meter av älven

Granselkojan 800 kr per natt

FISKEKORT KÖPER DU HOS:

Kerstin Holmgren, Marielund

Bröderna Sundström, Laisvall

Gks Fiske, Arjeplog

Hook & Cup, Sorsele

Online på www.laxportalen.se

Läs mer på vår hemsida www.laisalven.se

JUTIS

LOPPIS OCH CAFÉ

29 juni till 29 juli

ÖPPET

Öppet måndag-lördag 10.00-18.00. Det kan förekomma öppethållande även söndagar, då sitter skylten uppe.

VÄSTERFJÄLL

LÖRDAG 5 AUGUSTI

I KAPELLET

14.00 Föredrag: Bön och botanik med bröderna Björk.

15.00 Helgmålsbön med Mats Björk. Vi grillar tillsammans innan hemfärd, medtag eftermiddagsfika

Medarr: Arjeplogs församling

TJEGGELVASTRÄFFEN

Trollingtävling lördag 29 Juli, 8.00-17.00 Ingår som deltävling 3 i Arjeplogsmästerskapen.

Fina priser! Info: Stefan Flinkfeldt 070 - 570 71 91

Arr: Västerfjälls samfällighetsförening

LAISVALL

LAISÄLVENLOPPET LÖRDAG 5 AUGUSTI

Cykel 75 km start kl. 12.00 i Laisvall.

Cykel 17 km start kl. 13.00 i Hällbacken.

Löpning 17 km start kl. 13.00 i Hällbacken.

Gruvrundan promenad 5 km, löpande starter.

Anmälan och betalning från 10:00 vid Laisvall Fjällcamp. Målgång och prisutdelning vid Fjällcampen.

Matservering och fika under dagen!

RAPPEN-LABBAS INTRESSEFÖRENING

KULTURDAG 22 JULI för medlemmar. Program meddelas senare.

JÄCKVIK

BOK- OCH VANDRING 20-23 JULI

23 juli 11.00 Gudstjänst i Jäckviks kapell. Sång och musik GRUS. Medarr: Arjeplogs församling.

Styrelsen har regelbundna sammanträden och är remissorgan i övergripande frågor som rör kommunmedborgarna. BIAK har under flera år samordnat och marknadsfört byarnas kulturaktiviteter.

Sommar 2023 19
För mer information, ring Mikael Lundgren 070-691 23 09.

Tyska ingenjörer på plats i närmare 400 år

Testverksamheten firar 50 år i Arjeplog, men det råder brist på ingenjörer i dagens Sverige vilket för tankarna till vilken roll just denna kår haft för Arjeplogs kommun. Startpunkten var Nasafjäll 1635.

Bilderna visar tillmakning vid en gruva, begravningsplatsen på Nasafjäll och

KRÖNIKA. Fordonstestverksamheten firar 50 år i Arjeplog. Det får mig att tänka på hur just tyska ingejörer lämnat tydliga avtryck i fjällkommunen. Gemensam nämnare är förstås metall; alltifrån de fordon som testas på isarna, till blygruvan i Laisvall och de många årens försök att få ut malm i Nasafjäll. Därtill krävde smälthyttan i Silbojokk 1635–1659 och drivhuset i Arjeplog på 1640-talet kunniga yrkespersoner vars arbetsledning ofta var tyskar eller tyskättade. Hyttmästare Hans Köhler var en av dem, liksom Hans Lybecker som 1637 utsågs till bergmästare i det nyinrättade tionde bergmästardömet. Båda var bosatta i Piteå med sina familjer, men gjorde många resor till Arjeplogsfjällen där de stannade under längre perioder. Vid den här tiden, när Sverige kan beskrivas som en militärmakt, togs besluten dessutom i tyska Magdeburg. Där satt rikskanslern Axel Oxenstierna och gav anvisningar om hur silvermalmen skulle plockas fram. Kastar man en blick på Adolfströms smälthytta åren 1770–1810 är det svårt komma runt Georg Bogislaus Staël von Holstein, som visserligen inte var ingenjör men tyskättad.

I denna sena medeltid rådde silverfeber i världen och statsmakten var beredd att utmana både ärkefienden Danmark (som ingick i ett kungadöme med Norge) vid den oklara gränslinjen vid Nása och utsätta den samiska befolkningen för pålagor. Om man gick för hårt fram skulle samerna vägra renskjutsar eller göra sig oanträffbara, kanske flytta till annat land. Men flera samer engagerades 1635 för det nya projektet och även tyska bergsingenjörer rekryterades. Inte minst var en viktig uppgift att introducera krut vid brytningen. Vi har namnen på åtta av dem: Julius Lambertus, Christiern Mansfelder, Christiern Kitzfelder, Anders Kiellingh, Anders Bach, Anders Senker, Daniel Remart och Conrad Miechel.

Sex av dem dog på fjället och begravdes på Skandinaviens högst belägna begravningsplats, 1 086 m ö.h. Här är det svårt exakt veta vilka som avled, men det är högst sannolikt att Julius Lambertus överlevde eftersom han och hans hustru senare uppges ha besökt Kammarkollegiet i Stockholm. Vad dog de av? ”Rödsot” anges, vilket skulle kunna vara dysenteri. Det är en akut tarminflammation som beror på att man fått i sig infekterad mat eller dryck. En gång drabbades jag av dysenteri i Afghanistan. All vätska rann rakt igenom kroppen. På två veckor försvann 12 kg. Men till skillnad från tyskarna på Nasafjäll 1636 fick jag adekvat läkarhjälp. Geologen Fritz Kautsky tillskrivs det avgörande fyndet när Laisvallgruvan öppnade. Han var tysktalande, men född i Österrike. Malmblocket hittades 1938 och i april 1943 gick det första malmlasset till Slagnäs. Det är ingen hemlighet att en del av blymalmen exporterades till Tyskland. Under åren kom många tyskar, varav flera ingenjörer, att arbeta och bo i Laisvall. I början av 1950-talet arbetade tolv olika nationaliteter i gruvan och det växte fram ett mångkulturellt samhälle. 1951 uppgav Bolidens egen tidning Smältdegeln att 17 arbetare med familjer från Tyskland rekryterats och anlänt. De omtalades som den ”tyska kolonin”.

2023 är det jubileum för Janrik Bromés faktarika bok Nasafjäll, ett norrländskt silververks historia som fyller 100 år. Mellan dessa pärmar berättas den osannolika historien om silverdrömmen. Osannolik – men oerhört innovativ – kan man även tillskriva dagens fordonstestindustrin i Arjeplog där just tyska ingenjörer haft en avgörande betydelse. Was darf in Zukunft nicht passieren? Vad kan inte hända i framtiden?

Sommar 2023 20
Laisvall gruva 1946. GEORGIUS AGRICOLAS DE RE METALLICA (1556). FOTO MARIA SÖDERBERG FOTO BOLIDENS ARKIV
→ → N a m n : Å l d e r : T e l e f o n : E v e n t u e l l v i n s t m e d d e l a s p e r t e l e f o n ! S k i c k a i n d i t t b i d r a g t i l l o s s ! A r j e p l o g s T u r i s t i n f o r m a t i o n e p o s t : t u r i s t @ a r j e p l o g s e t e l e f o n : 0 9 6 11 4 5 2 0 a d r e s s : T o r g e t 1 9 3 8 3 1 A r j e p l o g
Arjeplogs Turistinformation i samarbete med:

Hantverk & Service

Allt inom elinstallationer och service.

info@jaelservice.se

Jonatan 070-219 20 24

Andre 073-816 39 25

ELISABETH LESTANDER AB

Barrgatan 13 070-363 36 88

Egna fritidshusmodeller, ny- till- och ombyggnationer, pelletsförsäljning.

www.a-tra.se

Laisvallvägen 10, Tel 100 40

Mattläggning, kakel och klinker. Daniel Heikki 070-678 64 06

RR-BYGG

Nybyggnationer, ombyggnationer, mattläggning, kakel & klinker.

Ricke: 070-535 38 81

Ronny: 070-661 80 40

UFFE’S POLARBYGG

Ny- till- och ombyggnad. Vattenskador & reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget!

Tel: 220 22, 070-250 77 26

LINDAHLS RÖRSERVICE

Vi ordnar allt inom rör-arbeten!

Alla typer av VVS-installationer.

Maskinvägen 4

Simon 070-293 48 11

JimmyB:s Rör AB

VVS-arbeten utföres

jbsror@gmail.com

Industrivägen 6

Jimmy 070-355 27 77

FLINKFELDTS BUSS

Bussresor av alla de slag. Tel 104 25

flinkfeldtsbuss.se

DIKKS TVÄTT

Vi tvättar och manglar mattor, sängkläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg.

Drottninggatan 13

Tel/fax 105 00, 070-256 13 28

ACTIVE NORTH GYM www.activenorthgym.se

Storgatan 2

Tel: 070-362 53 78

Arctic AyurVeda

Hälsorådgivning, behandlingar, yoga & friskvård m.m. 070-554 04 55

arcticayurveda.info

BERGMANS

ALLUTHYRNING AB

Däckservice, välsorterad butik. Uthyrning av vägskyltar, diverse småmaskiner m.m. info@bauab.nu

Tel 615 09

ARJEPLOGS

CEMENTGJUTERI

Betong och betongvaror, för mer information och beställning, kontakta Thomas Winnberg: 070-350 12 50

c.gjuteri.arjeplog@telia.com

Din lokala bärgare 0961 - 106 06, 0960 - 211 04

Skorstenar, plåttak, papptak reparationer & nybyggnationer. 070-390 12 20

SAMUEL LESTANDERS ENTREPRENAD AB

Vi tar på oss markarbeten med grävmaskiner på 8-40 ton och hjullastare. Ring för mer information.

Samuel: 070-515 66 84

ARJEPLOGS

MASKINENTREPRENAD

Vi utför små och stora entreprenadarbeten så som grävmaskinstjänster, hjullastartjänster och lastbilstransporter.

Uthyrning av div. utrustning som paddor, avvägningslaser o dyl. Per 070-298 79 41

FIXAR’N I ARJEPLOG AB

Diverse grävarbeten, stolpslagning och röjningsarbeten. info@fixarn.se Tel 615 09

MARTINS BILMEK AB

Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service.

Drottninggatan 11

Hantverkshuset Tel 290 60

GRANLUNDA SERVICE

Däckservice, stora och små däck. granlunda.service@gmail.com

Pontus: 070-282 12 41

Sommar 2023 22
Sommar 2023 23

Korsord och pyssel som f.d. Slagnäsbon

Lars Burman gjort

De ungas kryss

Kasta om bokstäverna för att se ortsnamnen på vägskyltarna!

Sommar 2023 24

Tre armbrytare

När EM i armbrytning gick av stapeln i Laukka i södra Finland i mitten av maj, så fanns tre armbrytare från Arjeplogsföreningen Northern Arms, på plats. Det var Pirjo Holmström, Lisa Oskarsen-Lundberg samt junioren och den unge lovande armbrytaren Jakob Marklund, som kvalificerat sig.

Redaktör'n fick en pratstund med dem innan de åkte.

Jakob har tränat armbrytning i två år och berättar att han även skruvar i fordon och menar att det är bra träning för underarmen. Han tävlar i klassen 15 år och -57 kilo.

Hur känns det att åka på EM och vad är din målsättning?

- Nu känns det inget särskilt, men sista veckan brukar det vara nervöst, berättar Jakob. Jag hoppas kunna bli åtminstone tvåa.

Vad är det som är så roligt med armbrytning?

- Att få känna sig helt slut efteråt, tycker Jakob.

VARMT

till EM i Finland

Och vad är det svåraste?

- Att träna alla små muskler som man använder. Det viktigaste när man bryter

är tekniken och det är t ex viktigt att hålla armen så nära kroppen som möjligt.

Lisa tycker att det ska bli jättekul att åka på EM.

- Jag känner mig mer trygg och avslappnad än tidigare med själva tävlingsmomentet. Jag skulle vilja ha en stor vinnarskalle, men det har jag inte riktigt. Men jag har ändå kommit till den punkt att jag känner när jag står på tävling att jag ska inte förlora.

Pirjo berättar att hon la av före jul och skulle inte tävla mer. - Jag har inte samma tävlingsinstinkt längre, men det ska bli kul att åka på EM, särskilt eftersom det är i Finland. Det går som det går, jag känner ingen press.

Resultat EM: Jakob ett silver och ett brons, Pirjo ett guld och två silver, Lisa två silver och två brons.

VÄLKOMNA

till fisketävlingarna som Arjeplogs båtoch trollingklubb anordnar sommaren 2023:

ARJEPLOGSMÄSTERSKAPET:

Deltävling Var? När?

1 Hornavan 16/6 kl. 17.00-17/6 kl. 17.00

Catch and release

2 Hornavan 15/7 & gäddtävling ungdom

3 Tjeggelvasträffen 29/7

4 Hornavan 5/8 & gäddtävling ungdom

5 Hornavan 19/8

6 Hornavan 26/8 & gäddtävling ungdom samt medlemsmöte

Kom ihåg att köpa fiskekort!

NYHET!

Gäddtävlingen är en tävling för underungdomar 18 år. Den bedrivs som "Catch and release" och i Stora sjöarnas vatten, under tre av deltävlingarna. Mer information finns på vår hemsida och Facebook.

Öppna Lapplandsmästerskapet 29/6-1/7

Läs mer på vår hemsida: arjeplogstrollingklubb.com

Sommar 2023 25
Lisa Jakob Pirjo

Gospel Stompers på besök

Många känner säkert till läkaren Göran Wemmenborn som bodde och arbetade i Arjeplog under 60- och 70-talet. Han berättar att trots att han och familjen för länge sedan flyttat från Arjeplog och numera bor i Skåne, så tycker de väldigt mycket om kommunen och kommer på besök så ofta som möjligt.

För några år sedan anordnade Göran en läkarkonferens för "Seniora läkare" i Arjeplog och nu är det dags för hans engagemang igen. Han har samlat ihop pengar så att hans vänner i det sjumanna jazzbandet "Gospel Stompers"ska kunna komma till Arjeplog och ge en gratiskonsert den 26 juli. De kommer även att ge konserter i Arvidsjaur och Tärnaby.

- Orkestern har spelat tillsammans under många år och är känd i södra Sverige, Tyskland, Danmark och USA, berättar Göran. De har även en trombonist som räknas som en av de främsta i Sverige.

- Alla är välkomna till denna unika konsert i Arjeplogs kyrka, som kommer att bli något alldeles extra, hälsar Göran.

Övre raden: Vincent Nilsson (trombon), Bernt-Ove Kroon (piano), Lars-Åke Martinsson (bas).

Nedre raden: Jörgen Grimberg (gitarr), Bengt Svensson (trummor), Uno Hellgren (trumpet), Loffe Sturesson (saxofon).

Foto: Privat.

Bandet skriver om sig själva på sin hemsida: Gospel Stompers Jazzband är sjumannabandet som spelar en blandning av gospel, trad- och gladjazz i kyrkor, jazzklubbar och festivaler eller där det bjuds att spela! Gospel Stompers startade 1983!

Smått & gott

Smått & gott

• RACKSUNDS FISKEFESTIVAL BLIR RACKSUNDSNAPPET

- Vi har beslutat att ändra på fisketävlingen, bl a på grund av att kostnaderna att anordna tävlingen, har blivit för höga. Därför gör vi om tävlingen från Racksunds fiskefestival till Racksundsnappet. Det innebär att vi tar bort lotteriet, men i övrigt blir allt detsamma, berättar Tom Nilsson.

• BILSEMESTER?

Om ni ska ut på de svenska vägarna i sommar, så finns flera bra informationssidor på Internet. Bl a kan man gå in på trafikverket.se och välja "Väg". Där finns information om var det är vägbyggen m.m.

• GUDSTJÄNST - HÖGMÄSSA

Vad är skillnaden på gudstjänst och högmässa? Jag frågade prästen Kristina Andersson om hon kunde förtydliga:

- Gudstjänst kontra högmässa?!

Båda är en gudstjänst men så fort vi använder begreppet mässa så innebär det att vi firar nattvard. Du får då ta emot bröd och vin medan du hör orden ”för dig utgiven”, ”för dig utgjutet”. Det är en påminnelse om att Jesus gav sitt liv för hela mänskligheten. En festmåltid som vi firat i över 2000 år.

• GUIDO BLIR TV-KÄNDIS I HOLLAND

Guido van den Berg, ursprungligen från Nederländerna, bor sedan flera år tillbaka i Jutis. För ett tag sedan deltog han i ett holländskt dating-program där deltagarna är holländare som bor i vinterområden.

Under våren filmades Guido 12-15 timmar varje dag hemma i Jutis och runt om i Arjeplogs kommun, under nästan tre veckor.

- Under december kommer sjutton avsnitt att börja sändas, med en miljon tittare varje gång, berättar Guido. När jag presenterades som deltagare på holländsk TV, var det 1,7 miljoner tittare.

- Tänk vilken bra reklam för Arjeplog!

- Jag har skrivit under ett sekretessavtal, så resultatet och detaljerna får alla veta senare, menar Guido. Nu blir det några lugna månader, men när TV-programmet börjar sändas så kommer den riktiga cirkusen igång. Då kommer jag att vara med i olika talkshows m.m. Det är helt otroligt att jag bor i en by i Lappland med mindre än tjugo bofasta personer och blir kändis i Holland. Livet kommer nog aldrig att bli detsamma efter det här.

Sommar 2023 26

Att uppleva sommartid i Arjeplogs kommun

Det finns mängder av platser att besöka och aktiviteter att göra i kommunen. Här är endast några exempel.

ÖBERGASPÅRET

På västra sidan av Öberget finns elljusspåret som även sommartid går att använda som promenadstråk. Fantastiskt fina vyer utlovas på en del av sträckan och det går även att ta en paus på nån av bänkarna efter spåret.

FISKE

I Arjeplogs kommun finns många fina fiskevatten som är lättillgängliga. Det går t ex att flugfiska, meta, kasta eller trollingfiska. Av alla 8727 sjöar och vattendrag som finns, hittar ni säkert nåt som passar. Fråga Turistinformationen.

HORNAVAN

Om ni har möjlighet att komma ut på Hornavan, så visar sig några mil upp efter sjön, siluetten av en fågel. Håll utkik på den norra sidan efter Rossneviken.

MTB - Mountainbiking

I Arjeplogs kommun finns fina möjligheter att cykla. När det gäller mountainbike så finns flera stigar och en ny downhill-bana nerför Öbergabacken. Info: Facebook-gruppen MTB Arjeplog eller APPen trailforks.com

ÄT UTE

Det finns oändligt många platser att sitta på och njuta av sin måltid. Antingen kan man laga till sin mat på plats, eller äta medhavd matsäck.

Här är ett exempel på rastplats vid sjön Aisjaur efter väg 95 mot Norge.

PLOCKA BÄR

Exempel på bär och väldigt ungefärliga tider att plocka: Hjortron - juli/augusti. Blåbär - juli/augusti Vildhallon - juli/augusti. Lingon - augusti/september/oktober

VANDRINGSLEDER

Förutom att gå upp på höga toppar, så kan man även gå lättare promenader. Här vid norska gränsen, finns utgångspunkten till flera platser, både lättare och svårare vandring beroende på hur långt man väljer att gå.

RAPATJÄRN

6 km från samhället finns Rapatjärn där man kan fiska eller t ex fika i fin miljö. Fiskepremiären är på midsommarafton. Under sommaren kommer renovering av byggnader m.m. att påbörjas av Arjeplogs snöskoterförening.

Besök Arjeplogs Turistinformation i Silvermuseet, för mer information och fler förslag på aktiviteter.

Sommar 2023 27
Foto: Maria Söderberg Foto: Johan Sadelius

Ulrika fotograferar fjärilar

Arvidsjaurbon Ulrika Bäcklund tycker om att fotografera fjärilar och berättar här varför och hon berättar även lite om varje foto.

- Att fotografera fjärilar med mobilen är lite som att spela Pokemon Go! Jag tycker att det är häftigt att fjärilens liv som vuxen (imago) har föregåtts av månader eller år som ägg, larv och puppa. Extra häftigt att en del arter övervintrar som vuxen fjäril, exempelvis Nässelfjäril. Sedan är det fascinerande och lite skrämmande att många fjärilar lägger ägg på endast en eller ett par specifika växtarter. Försvinner växten så försvinner även fjärilen.

Sommar 2023 28
- Vår största dagfjäril och kanske den vackraste? Makaonfjäril. Puktörneblåvinge, vår vanligaste blåvinge. En av vårens första fjärilar Grönsnabbvinge. En brun blåvinge (hona). Turkos blåvinge (hane), den är rödlistad som sårbar. Extra kul att ha fångat den på bild. Vitfläckig guldvinge (hane).

"Där alla vet vem *** du är"

Det blir revy även i år. Revygänget är laddade och förväntansfulla.

- Jag har aldrig hållit på med nåt sånt här, berättar Bitte Westerlund. Jag och Thomas Sundsten kom in i gänget i slutet innan förra revyn. Det roliga är att det är så blandat, vi gör sketcher, vi dansar och sjunger. Dessutom är vi en sån härlig grupp och har även fått tillökning med ytterligare två personer i år, säger Bitte.

Revygänget berättar att många kommer att känna igen sig i årets revy. En del kommer att känna igen sig ganska väl till och med.

- Vi är inte elaka med nån, menar Thomas. Men vi har försökt hitta den där igenkänningsfaktorn.

- Det är väl mer företeelser som många kommer att känna igen sig i, säger Tove Andersson.

Flera ur ensemblen har varit med och skrivit materialet.

- Allt material är eget förutom en sketch som vi köpt in men ändå gjort om. Men den stora sångtextförfattaren, det är Stina Ederlöv, säger Bitte.

Gruppen är överens om att det är jobbigt och svettigt, men väldigt roligt.

- Vi har även ett nytt husband för i år med bland andra Ludwig Wetterberg och Erik Quist, berättar Magnus och Harleen.

Arjeplogs lokalrevy leds av Musikteatern, Harleen Kalkat som regissör och Magnus Karlsson som övergripande musikalisk ledare.

Ensemblen:

Tove Andersson

Helen Sterner

Thomas Sundsten

Bitte Westerlund

André Karlberg

Stina Ederlöv

Maria Eklind

Ekaterina Karlsson

Harleen Kalkat

Magnus Karlsson

Buggkursen lockade många

Trevlig och uppsluppen stämning möter en när man besöker buggkursen som genomförts under några veckor på Medborgarhuset.

- Jag blev sugen på att dansa och hörde av mig till André för att fråga om han ville vara hjälpledare, berättar Sigrid Granström.

- Det är stort intresse, menar André Karlberg. Totalt är det drygt 25 personer som varit med.

- Flera har dansat tidigare och några är nybörjare. Det är bra med en blandad grupp, menar Sigrid och André.

- Vi lär ut grunderna och lite enklare turer och jag tror att de flesta kan lära sig ganska snabbt, säger André. Det vi lär ut räcker gott och väl för en danskväll.

Jag frågade några av deltagarna vad det är som är så roligt med kursen?

- Att röra sig till musiken och prata med folk, menar AnnSofi Lövbom och Ylva Dahlberg. Det är en höjdpunkt, man längtar till torsdagar och buggkursen.

- Det är ju aldrig nån vanlig dans nuförtiden, menar Ylva. - Precis, det är säkert femton-tjugo år sen jag var på dans sist, säger Ann-Sofi. På 70-talet när jag och Leif flyttade tillbaka, då hade vi danskurser och det var obligatoriskt att lära sig dansa i skolan.

- När vi gick i tre-fjärdeklass så fick vi dansa ”styrdans” varje fredag eftermiddag, berättar Ylva. Fröken tvingade alla att dansa, vilket gjorde att klassen blev väldigt dansant. Det blev ett naturligt sätt att umgås.

Sommar 2023 29
Tove och Helen övar på en av danserna. Det gör Bitte och Thomas också. Petronella och Alf Bildcollage på några av deltagarna. De byter partner efter varje dans. Markus och Ylva Sigrid och André visar en ny tur Åse och Mattias Elisabeth och Stefan Mikael och Ann-Sofi

Tina Harnesk till Bok- och vandring

tänka på alla som var avskurna från sina äldre och hur hemskt det var för en själv. De äldre samerna har en väldigt central roll i sina familjer och är väldigt viktiga. Det måste varit förödande att inte kunna träffas och då skulle de lära sig Skype och Facetime m.m. Jag hade ganska roligt åt tanken på hur de mötena kunde bli och även mötet med ”Siri”, vilket är en del av boken.

- Sen lovade min man mig även en hund om jag skulle skriva färdigt boken, skrattar Tina.

Är boken verklighetsförankrad eller är den påhittad?

En av deltagarna på årets "Bok- och vandring" är Tina Harnesk, som bor tillsammans med sin familj i Rönnberg utanför Arvidsjaur. Tina gav under fjolåret ut sin debutbok "Folk som sår i snö". Den har nu blivit nominerad till "Årets bok" bland tolv andra böcker, av litteraturredaktörerna på Bonniers Bokklubb och Månadens Bok.

Tina spås en lysande framtid och berättar att hon redan skriver på sin andra bok.

- Jag har hur mycket idéer som helst i huvudet till flera böcker, säger Tina.

Rättigheterna till boken ”Folk som sår i snö” har redan sålts till sexton länder. Tina sa upp sig från sitt heltidsarbete på Biblioteket i Arvidsjaur i början av året, för att hinna med allt arbete kring boken och för att lägga tid på att skriva fler böcker.

- Det har varit ett enormt tempo med allt arbete kring boken efter att den kom ut. Det var jag inte riktigt beredd på, menar Tina. Jag hade t ex aldrig kunnat drömma om att boken skulle säljas till flera länder.

Har du alltid varit intresserad av att skriva?

- Ja, jag har alltid skrivit jättemycket. Men jag trodde inte att jag hade det i mig att jag skulle kunna skriva en bok.

Hur lång tid tog det att skriva första boken?

- Det tog några månader och jag kunde inte tänka på annat än boken under tiden jag skrev. Jag fick hela tiden idéer och antecknade på allt jag hade omkring mig. Dessutom arbetade jag heltid samtidigt, men har en man som ställer upp och tog hand om barnen väldigt mycket under tiden.

- Sen tog redigeringen ett bra tag och det dröjde ytterligare innan den blev tryckt och kom ut i handeln.

Var fick du inspiration ifrån?

- Eftersom jag har samiskt ursprung så brinner jag för samisk litteratur och anser att berättelser och jojker är en del av den samiska litteraturen. Jag kommer från en berättarfamilj som även jojkar mycket och tänkte att det skulle vara så fantastiskt att få glänta på dörren till den världen. Sen började jag under pandemin att

- Berättelsen som inleder boken och som är en röd tråd, den har jag ärvt och fått. Jag vet inte var den ursprungligen kommer ifrån eller hur gammal den är, men den tycker jag själv om så mycket så jag valde att spinna vidare på den. Sen är flera händelser faktiska historiska händelser, som t ex en av ättlingarna som är en tvångsförflyttad Karesuando-same. Hans hustru är en av de samer som blev undanträngda. Jag har däremot struntat fullständigt i geografiska aspekter, men i mitt huvud utspelar sig boken ungefär i trakterna kring mitt hem, men ortsnamnen heter annat. Man tar ju ur sig själv, så det är svårt att inte vara självbiografisk i viss mån.

Du har fått strålande recensioner och beröm för den bakomliggande humorn i boken.

- Jag kände att jag inte behövde bry mig om hur en bok SKA skrivas utan jag kunde bestämma det själv. Tidigare kunde jag inte bestämma mig för om jag skulle skriva humoristiskt eller allvarligt och högtravande. Men jag bestämde mig för att jag skriver både och för så pratar jag och så är jag. Jag tycker ofta att vi samer skrattar och skojar om det som är svårt. När det är för svart, då blir man sarkastisk. Jag undrar om det kanske är det som lyser igenom. Det behöver inte vara så, det kanske är en jokkmokksgrej för i Jokkmokk är man väldigt sarkastiska. Jag har också insett efter att jag flyttade till Arvidsjaur från Jokkmokk, att den samiska kulturen i Jokkmokk är så mycket starkare.

Du blev utsedd till årets arvidsjaurbo 2022.

- Det var jag inte beredd på. Jag älskar att bo i Arvidsjaur, det är världens bästa kommun att bo i. Jag var egentligen inte flyttbar från Jokkmokk när jag träffade min man Ludvig, men jag trivs så bra i Arvidsjaur. Det är precis lagom stort och det finns så mycket fördelar med att leva här.

Du fick också äran att vara vårtalare i Arvidsjaur på valborgsmässoafton och har nu även nominerats till "Årets bok" för din debutroman. Berätta vad du tänker om det.

- Jag är tacksam och förvånad över vägarna livet tagit, oavsett om det kommer något pris ur Årets boknomineringen så gläds jag över den ärofulla utmärkelsen och förtroendet att få hålla kommunens vårtal. Skulle min bok vinna så skulle jag troligen dö av chock, så det kanske är lika bra att de andra nominerade titlarna är så starka. Jag har redan läst och älskat flera av dem!

Sommar 2023 30

GIMEGOLTS

Välkommen till Arvidsjaur!

Hos oss kan du köpa renskinn, torkat renkött, kosor, hantverk, heminredning & souvenirer förstås! från järnvägsstationen.

Vi har hantverk, heminredning, souvenirer m.m. Besök gärna vår hemsida: www.presentbutiken.se

Öppettider:

Mån - fre: 09:30 - 17:30

Öppettider:

Måndag - Fredag: 09.30 - 17.30

Lör: 09:30 - 14:00

I grannkommunen Sorsele finns Naturreservatet Gimegolts, en sevärd dalgång som bildades för 9000 år sedan. Gimegolts ligger ganska nära kommungränsen och strax norr om Heden.

Lördagar: 09.30 - 14.00

Varmt välkomna till oss! Stationsgatan 3 Arvidsjaur

PITEÄLVSBRON

Piteälven rinner även genom grannkommunen Arvidsjaur. Norr om Moskosel vid Hundforsen, finns en av få numera kombinerade väg- och järnvägsbroarna, som fortfarande används.

Sommar 2023 31 SORSELE
ARVIDSJAUR

Tumultet på ”luffarhotellet”

Här kommer fortsättning på tidigare arjeplogaren Carl-Oskar Lundströms genomgång av berättelser från domstolsprotokoll m.m. för Arjeplog från 1640-talet och framåt.

Den här berättelsen kommer från polisprotokoll ur länsmannens arkiv.

Hos skomakarparet Adam och Karolina Lundström var alla välkomna. Stugan var liten och bestod av två rum med var sin ingång. Där var en fristad för en mängd tillfälliga arbetare, luffare och andra. Hur fattigt och eländigt det än var så välkomnades besökarna och det ordnades kaffe ur den redan urkokta sumpen och där erbjöds ofta tillfällig bostad. Hemmet fick tidigt ett dåligt rykte och lite föraktfullt sades det att gården var ett ”luffarhotell”.

Bostaden var på Framnäsholmen, senare i dagligt tal kallad ”Skomakarholmen”. På platsen ligger i dag Arjeplogs kommunbibliotek och Hornavanskolan.

Hot, slag och hemfridsbrott

Tidigt på måndagsmorgonen den 10 juli år 1899 gjorde två tillfälliga arbetare sig skyldiga till hemfridsbrott hos Lundströms på Framnäsholmen. Det var vägarbetarna

Erik Danielsson (33 år) från Svärdsjö i Dalarna och Konrad Fritiof Andersson (24 år) från Östmark i Värmland.

Danielsson hade dessutom våldfört sig mot Karolina Lundström ”…med hot, slag och resande af lifsfarligt vapen…”.

De båda männen hade under söndagen tillbringat stor tid i stugan, där de drack kaffe och sprit och blev så småningom kraftigt berusade. Vid halv fem-tiden på morgonen var de båda männen utanför stugan och skrek och bråkade. Adam Lundström låg och sov i ett uthus och märkte inte av det som hände på gården, men Karolina Lundström som låg i stugan vaknade av oljudet. Hon såg när männen gick i väg och tog sig in i en kyrkstuga i närheten, som paret Lundström hyrde av en familj Karlberg. I den stugan låg tre timmermän från Malå och sov. Karolina följde efter männen till kyrkstugan och sa med sträng röst att de båda genast skulle avlägsna sig därifrån.

Erik Danielsson sprang då fram till Karolina Lundström, slog till henne under hakan och hotade med stryk om hon inte skulle vara tyst. En av malåborna, Samuel Ludvig Karlsson, hade vaknat och sett Erik Danielssons framfart och sprang tillsammans med Karolina Lundström till hennes stuga och låste om sig. Erik Danielsson och hans kumpan sprang efter och stod och slog kraftigt på dörren och ryckte så hårt att handtaget lossnade på utsidan. Därefter slog Erik Danielsson sönder ett av fönstren och hotade att om inte dörren genast skulle öppnas så skulle han slå sig in genom fönstret.

Karolina blev mycket rädd och Karlsson försökte lugna henne och sa att de kunde ta skydd hos vännerna i Karlbergarnas kyrkstuga. Karolina låste då upp dörren så att

de båda kunde fly tillbaka till kyrkstugan och låsa in sig där. De båda vildsinta männen sprang efter och ryckte så hårt i handtaget att låset gick sönder och dörren for upp. Väl inne i stugan kastade Konrad Fritiof Andersson av sig rocken och hotade de innevarande med slagsmål. Erik Danielsson fick tag i en omkring tre alnar (cirka 1,8 meter) lång stenborr som han hotade alla i stugan med. Karolina Lundström sprang ut ur stugan, tätt följd av Erik Danielsson med stenborren i hand. Hur dramat därefter slutade framgår inte av protokollet, men tydligen lugnade de sig strax därpå. Möjligen var det de två andra malåbornas förtjänst, två bröder med släktnamnet Lundgren.

Dagen efter betalade Erik Danielsson för den ruta han krossat. Vid polisförhöret erkände han endast det krossade fönstret och menade att han inte varit mer onykter än att han visste vad han gjort. Han nekade till att han hotat eller slagit någon. Konrad Fritiof Andersson sade sig inte minnas något eftersom han varit så full. Vittnesmålen vid polisförhöret talade sitt tydliga språk och de båda infördes i häradshäktet i Arjeplog i väntan på rättegång som skulle hållas den 9 augusti.

Rymning

Natten till den 9 augusti rymde emellertid de båda från häktet. Rymningen blev omskriven i flera nyhetstidningar. I Norrbottens-Kuriren uppgavs den 11 augusti att fångarna ”… medels ett trubbigt instrument lösbrutit en bjälke i taket och på denna väg återfunnit den kära friheten. I ett å bordet i förvaringsarresten liggande exemplar af nya testamentet hade rymmarne före sin sortie skrifvit följande: ’Tack för gått logi, men här vill vi inte vara längre ajö’.”

Männen efterlystes, dock utan resultat. Båda levde därefter ett flyktigt leverne och kom aldrig att ställas inför rätta i Arjeplog. Erik Danielsson bodde sista tiden i Jämtland och dog ogift 1948 i Backen i Föllinge. K F Andersson kom senare att kalla sig Flod och noteras som sinnessjuk och intogs på Gådeå mentalsjukhus i Härnösand. Där avled han 1936.

Källor: Länsmannens i Arjeplogs distrikt arkiv, A1:1, polisförhör den 14 juli 1899. Norrbottens-Kuriren, 18990811.

Sommar 2023 32

PRISINFORMATION Helpension

Axplock från dagarna på resan:

DAG 1 Arjeplog - Svolvaer

Avresa från Arjeplog kl 08 00

DAG 2 Utflykt ute på Lofoten

Besök på bland annat Vikingmuseet i Borg

DAG 3 Svolvaer - Narvik

Gemensam utelunch och besök vid Krigsmuseet

DAG 4 Narvik - Kiruna

Rundtur med lokal guide i Kiruna

DAG 5 Kiruna - Jukkasjärvi

Besök på Icehotel i Jukkasjärvi, sedan vidare till Jokkmokk och besök på Jokkmokkstenn.

Åter i Arjeplog ca kl. 19.30

Sommar 2023 33 Anmälan
mobilnr:
senast tisdag den 30 maj till Karen Ingebrigtsen
070 - 252 63 91 Sommarresa till LOFOTEN 5 dagar 30 juni - 4 juli 2023
10200SEK/person i tvåbäddsrum vid 35 resenärer, enkelrumstillägg 3490SEK Avbeställningsskydd 250SEK som gäller vid sjukdom mindre än 30 dagar före avresan och måste bokas och betalas vid anmälan ARJEPLOG ANORDNAR
En resa med Lestanders buss
Föreningsannons
ANMÄLDIGNU!

Laisälvens FVO bjuder in till GÄDDTÄVLING

Ulrikas krönika

Sommarkrönika med spår av nostalgi

Det mesta blir enklare på sommaren. Mindre kläder att dra på sig, inga bilrutor att skrapa, kort sagt hä ä gött å leva. I skrivande stund (fem-tiden 4e maj) är det sju minusgrader ute och igår hade det snöat i Arjeplog. Det upptäckte jag när jag kom dit för att byta till sommardäck. Hade dagen till ära tagit på mig mina sommarskor också.

Ibland lever man lite mer primitivt på sommaren, i stugor utan el och/eller vatten, camping i husvagn eller tält, på vandring. När jag var barn och vi var i stugan i Bukt (på en holme i Hornavan) hämtade min pappa vatten ute på sjön, i två hinkar. Då fick man vara rädd om vattnet. När vi långt senare fick rinnande vatten i stugan kändes det oerhört lyxigt att bara skruva på kranen så kom det vatten! Att det bara var kallvatten gjorde absolut ingenting, rinnande vatten ur kranen är enklare än att hämta vatten från sjön.

För länge sen i en annan del av Arjeplog, i väglöst land, blev jag nerskickad i källaren, en sån där källare med lucka i köksgolvet. Jag skulle hämta en konservburk med köttbullar var det sagt. Jag tittade och tittade på alla hyllor men inte en enda konservburk med köttbullar såg jag. Det finns inga köttbullar sa jag. Jodå, det finns det. Jag tittade igen men sen sa frun i huset att det var en glasburk med konserverade köttbullar. Konservburkar i glas var inget jag var van vid eller knappt ens hört talas om på den tiden (tidigt 80-tal).

När jag reser omkring efter grusvägar och ser telefonstolparna och elledningarna, fascineras jag av allt arbete som var nedlagt för att de som bodde långt från centralorter skulle ha elström och telefonförbindelse. Ännu mer fascinerande är att det finns telefoni och elström långt bortom allfarvägarna. Vissa saker var kanske bättre förr.

Eftersom vi blev med katten Kavat förra sommaren så blir det en hemestersommar igen. Kavat har inte visat nåt större intresse av att åka bil i sin bur och lämna friheten i Jutis. I sommar blir vi grannar med en loppis, det blir loppis i bystugan i Jutis. Min målsättning är som vanligt att jag ska sälja mer än jag köper, när jag är inblandad som säljare på en loppis. Det har funkat hittills. Dessutom kommer det att finnas gofika där, så jag ser fram emot trevliga fikastunder. Att gå på loppis är lite som att vandra i minnenas allé. Känna igen porslin, dukar, husgeråd osv. Minnas vem som hade såna kaffekoppar, drömma sig bort lite grand. Det är roligt att sånt som inte längre behövs i ett hem kan få ett nytt liv hos nån annan istället för att hamna i en skrubb eller på återvinningen.

Önskar alla en trevlig sommar med små eller stora utflykter.

Anmäl erat lag till info@laisalven.se

Läs mer på www.Laisalven.se

Fina priser utlovas!

Artister från när och fjärran medverkar

För 16:e året åker artister längs Inlandsbanan för att ge er en fantastisk upplevelse.

Varmt välkomna!

till Folkets Hus i Slagnäs

Lördag 26 augusti

kl. 12:00

Fritt inträde!

Sommar 2023 34 Föreningsannons
Båtklass Max 3 personer per lag Start kl. 10.00 Mål kl. 14.00 Enbart gädda Anmälningsavgift 600 kr Barnklass Fiske från land Start kl. 13.00 Mål kl. 14.00 Gädda och abborre Ingen anmälningsavgift 18
juni i Mullbacken. Vinner gör det lag som fiskat upp de fem längsta gäddorna. Även pris till det lag som fått den längsta gäddan. Enbart catch & release!
Mullbacken
Text och foto: Ulrika Westerlund Arr: Inlandskult med hjälp av medarrangörer och stödgivare

Kallelse till IBF Argentum91s

ÅRSMÖTE 2023 /2024

Ett varmt

tack

till alla er som på olika sätt hedrat minnet av vår käre

Datum:

Tid:

Var:

Kallade:

Tisdag 2023-05-30

18.00

Kalasrummet, Sporthallen

Medlemmar över 16 år. Via laget.se, Facebook, e-post till tränare och lagansvariga.

Gunnar Laestander

Ett stort tack även till personalen på Tallbacken, för fin omvårdnad.

Underlag:

Tillgängliga vid förfrågan, ca 1 vecka innan mötet, via e-post till kansli@argentum91.se eller digitalt

under Dokument på laget.se

Rigmor, Ola och Anna

Anmälan:

Anmäl deltagande till kansli@argentum91.se senast 28/5

Välkomna!

Fotbollsskola 19-22 juni

Anmälan senast 26 maj på: svenskfotboll.se/fotbollsskolan

Fotbollsskolan är gratis och för barn födda 2010-2017.

Vårt varma tack

Nytt

Nytt medlemsår 20220401-20230331

Alla medlemmar och stödmedlemmar betyder mycket för oss.

Alla medlemmar och stödmedlemmar

betyder mycket för oss.

Tack för ert stöd //ASK

Tack för ert stöd //ASK

till er alla som på olika sätt hedrat minnet av vår älskade

Medlemsavgift

Medlemsavgift

Sven Hällerstrand

Familj 350 kr

Familj 350 kr

Medlemsavgift

vid hans bortgång och begravning.

Enskild 200 kr

Enskild 200 kr

Familj 350 kr

Stödmedlem 100 kr

Stödmedlem 100 kr

Enskild 200 kr

SWISH 123 121 90 47

Swish 123 121 90 47

Ett särskilt tack till hemtjänsten och personalen på Tallbacken, för god vård och omsorg.

BG 5076-1600

Stödmedlem 100 kr

BG 5076-1600

Skriv ditt namn som meddelande.

SWISH 123 121 90 47

Skriv ditt namn som meddelande.

BG 5076-1600

Skriv ditt namn som meddelande.

Charlotta & Christina

Sommar 2023 35 Tack Föreningsannons
medlemsår 20220401-20230331

Kar ta över Arjeplogs Kommun

Varmt välkomna till Sommarkommunen Arjeplog!

Denna tidning ges ut av Piribauer Media.

Ansvarig utgivare: Mona Piribauer • Korrekturläsare: Hanna Piribauer.

Mona: 070-669 29 48 • mona@arjeplogarn.se • www.arjeplogarn.se

Nästa nummer av Arjeplogar'n distribueras 31 augusti.

Tryck: Lule Grafiska, för distribuering fr.o.m. 25 maj 2023.

Vuoggatjålme Mavas Miekak Örnvik Stenudden Sandviken Tjärnberg Bäverholm Gautosjö Jutis Racksund Västerfjäll Videbacken Sundnäs Långudden Ånge Laisvallby Marielund Myrås Rio Laisvik Lövnäs Gitton Suppevare Hällbacken Svartberg 75 KM 87 KM 60 KM 37 KM 27 KM 75 K M 105 K M A V S TÅ NDS TA BELL FRÅN ARJEPLOG TILL A DOLFSTRÖM A RVIDSJAUR JÄCKVIK LAISVALL M ELLANSTRÖM 135 KM NORSKA GRÄNSEN ÖRNVIK POLCIRKELN S LAGNÄS 59 KM Östra Mullejaur Norra Bergnäs Södra Bergnäs
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.