Arjeplogar'n nr 3, 2023

Page 1

Arjeplogar’n

Nr 3 - 2023

2 mars - 3 april

Sportlov

Vintermarknad

REKLAM • INTRESSANT LÄSNING • DELAS UT GRATIS TILL ALLA HUSHÅLL & FÖRETAG I ARJEPLOGS KOMMUN • UTGIVEN SEDAN 1992
Årsmöten

MEJA I RADION

Förra veckan var Meja Aheinen Vesterlund ”Veckans färsking” i P4 med låten Make up.

- Att vara veckans färsking har varit otroligt spännande, säger Meja. Att bli spelad på radion är som en liten dröm som gått i uppfyllelse. Eller egentligen att överhuvudtaget kunnat skriva och släppa musik är i sig något som jag alltid drömt om att göra.

- Känns lite skönt men ändå väldigt tråkigt att jag inte kunnat springa in i folk i Arjeplog som nyss hört låten på radion och så. Istället har det ju varit på sociala medier som jag fått ”feedback” och vänner och bekanta som har hört av sig.

HUR VAR ÅRETS FILMFESTIVAL?

- Det blev en jättelyckad ”come back” efter några år med en annorlunda festival, berättar Olivia Karlberg. Den blev som en filmfestival ska vara och publiken var aktiv och jätteglad.

De musikaliska arrangemangen lockade fram både skratt och tårar, precis som variationerna i filmerna.

Filmgästerna var överväldigade över Arjeplog och som kronan på verket fick de se norrsken som dansade fram på himlen.

- Vad är väl en bal på slottet... menar Olivia.

KONSTUPPLEVELSE

Piteå Science Park skriver i ett pressmeddelande:

”Under biltestbranschens 50-årsjubileum kommer publiken att få uppleva något helt nytt. Då är det premiär för performanceverk som skapats av konstnärerna Linda Remahl, Harleen Kalkat och Jenny Schinkler från Norrbotten tillsammans med de anställda inom biltestindustrin. . .

– Det här blir något utöver det vanliga. Jag vågar påstå att det är första gången som vi får se det dagliga arbetet inom biltestbranschen i norr förhöjt till en konstupplevelse, säger Michael Lindeman, CEO, Icemakers Test AB i Arvidsjaur. . .

– Tanken med det här projektet är att förena en kär industri med konst och på så sätt få fler norrbottningar att få upp ögonen för och förstå konstuttrycket performance art bättre. Det kändes som en perfekt tajming att göra det i samband med biltestbranschens 50-årsjubileum, säger konstnären Harleen Kalkat.”

Vi närmar oss slutet på årets testsäsong - det år som fordonstestningen i Arjeplog firar 50 år. Det uppmärksammas på olika sätt runt om i kommunen.

Vi närmar oss även det datum då vi går in i sommartid och klockan ställs fram en timme.

Innan dess infaller årets sportlov och även årets vintermarknad. Mycket är alltså som vanligt på gång i kommunen och jag hoppas att ni lusläser Arjeplogar’n så ni inte missar något.

Vi ses i nästa nummer som delas ut strax före påsk.

//Mona Piribauer

Kommande utgivning 2023

Utgivningsdatum

4 april

25 maj

Sommaruppehåll

Manusstopp

24 mars

24 april

Redaktör’n har ordet Arjeplogar’n

2 Arjeplogar’n Smått & gott mona@arjeplogarn.se, 070-669 29 48
Kom ihåg! Vi ändrar till sommartid söndag 26
mars

Till dig som vistas nära vår vindkraftpark

Vindkraftparker är generellt en säker omgivning att vistas i men det kan förekomma iskast och snöras i en radie av 300 meter från respektive vindkraftverk.

Det är störst risk vid kyla tillsammans med fuktig luft eller nederbörd. Var också uppmärksam på att turbinerna kan stoppa och återstarta utan förvarning.

För att minska riskerna har vi:

• Varningsskyltar i området.

• Ett automatiskt system som stänger av vindkraftverken vid obalans, vibrationer eller annan driftstörning.

• Kontinuerlig kontroll och service.

Planerar du att besöka området?

Kontakta gärna samordningsansvarig på 070­206 90 26.

skekraft.se

3 Arjeplogar’n

Nu när vi tagit klivet från februari till mars månad kan man nog säga att vi formellt befinner oss i mångas favoritårstid – våren!

Och på tal om våren, här om dagen besökte jag ett av kommunens senaste tillskott, nämligen pulkabacken för barn på Öberget. Där finns det nu också en grillplats och tillsammans med utsikten över samhället och Galtispuoda är jag säker på att backen kommer uppskattas av både barn och vuxna, särskilt under soliga dagar!

En annan aktivitet jag vill passa på att slå ett slag för, och som kanske passar extra bra mulna vårdagar, är läsning! Vi vet att forskningen sett flera positiva effekter av läsning (exempelvis utökat ordförråd), och jag tycker det är både bra och roligt att Silverskolan nu satsar på att inspirera fler barn och unga till just detta (som vi kan läsa mer om här intill). För oss som är lite äldre och lässugna kan jag tipsa om ett besök till biblioteket där våra duktiga medarbetare gärna vägleder i utbudet.

Med det önskar jag dig en fin dag!

Isak Utsi (S), kommunstyrelsens ordförande

Silverskolan inleder läsprojekt

Grundskolans läsprojekt har nu inletts och kommer att återkomma varje termin framöver. Detta spännande projekt kommer att uppmuntra eleverna att läsa både i skolan och hemma, utifrån deras ålder och förutsättningar.

Mentorer och ansvariga lärare kommer att planera läsningen och uppföljningen i form av bland annat bokrecensioner och boksamtal.

För att underlätta läsandet och ge stöd och tips till eleverna kommer regelbundna biblioteksbesök att arrangeras med hjälp av bibliotekspersonalen. Varje vecka kommer eleverna också att få boktips. Som avslutning på projektet pla-

neras lite festligheter i form av teater eller biobesök beroende på ålder och klass. Projektet är utformat för att väcka läsglädje hos alla elever, från förskoleklassen och eleverna på fritidshemmet, ända upp till klass 9.

-Vi på Silverskolan ser fram emot en termin full av spännande läsupplevelser och vi hoppas att detta projekt kommer att inspirera våra elever att fortsätta läsa och utforska nya världar genom böcker, säger Helen Lindberg, rektor för Silverskolan.

Anna Kaltenegger blir tillförordnad kommunchef

Allmänna utskottet har nu med delegation från kommunstyrelsen utsett Anna Kaltenegger till Arjeplog kommuns tillförordnade kommunchef. Peter Andersson gör sin sista tjänstgöringsdag den 15 mars och dagen efter tar Anna över.

- Jag har haft några helt fantastiska och ytterst lärorika år som kommunchef i Arjeplog och tillönskar mina medarbetare och den politiska ledningen stort lycka till med kommunens framtida utmaningar, säger Peter Andersson, kommunchef.

Anna är idag chef över kommunens administrativa avdelning, en roll som hon kommer att bibehålla parallellt med uppdraget som tillförordnad kommunchef.

-Jag ser fram emot att ta på mig rollen som tillförordnad kommunchef och fortsätta arbeta för Arjeplog kommuns bästa. Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften och ser fram emot att arbeta tillsammans med våra medarbetare och den politiska ledningen för att möta kommunens framtida utmaningar, säger Anna Kaltenegger, idag administrativ chef.

Arbetet med att rekrytera ny kommunchef pågår.

4 Arjeplogar’n Hej!
en plats för hela familjen
Anna Kaltenegger, snart tillförordnad kommunchef. Foto: Martin Stråmo Foto: Greger Öberg

Välkommen till Medborgarservice

Undrar du vad som sker bakom disken på Medborgarservice?

Här finns en viktig funktion för alla invånare i kommunen. Medborgarservice består av två delar - en kundtjänstdel som finns till för medborgarna och en del som hjälper till internt med bland annat administration och sekretariat.

På kundtjänstdelen kan du få hjälp med alla möjliga frågor som till exempel ägarbyten, blanketter, slamtömning, soptunnor och mycket mer. Där kan du också få hjälp med att komma i kontakt med personer på kommunen.

Kundtjänsten är tillgänglig för medborgare genom telefon, mail

Kommunen investerar i språkträning

Kommunen har tagit ett steg för att höja språknivån inom några av våra verksamheter genom att använda Lingio, en plattform för språkinlärning. Med hjälp av Lingio kan vi nu erbjuda kurser i yrkessvenska för anställda inom bland annat kostservice, lokalvården och äldreomsorgen.

Kommunen ser satsningen på språkträning som en kraftfull åtgärd för att höja språknivån inom bland annat vården. Lingio har blivit väl mottaget bland personalen. Kurser som bör ta flera månader har några klarat av på ett par veckor. Efter avklarade kurser får användarna ett diplom som intygar deras språkkunskaper. Kursen omfattar allt från uttalsövningar till ordförståelse.

Projektet är en del av kommu-

nens satsning på att höja kvaliteten inom vården och se till att de anställda har de nödvändiga färdigheterna som behövs för att utföra sitt arbete på bästa sätt.

- Vi vill få upp språknivån för de som arbetar inom vården. Vi har tre på Vauka som har börjat använda Lingio nu. Det är tre olika delkurser och klarar man av dessa tre så har man ett väldigt bra yrkesspråk för att arbeta i äldreomsorgen, säger Elisabet Angberg, arbetsmarknadsstrateg på Lärcentra.

- Vi står inför en kompetensutmaning precis som andra kommuner och vi behöver hjälpa till med det vi kan för att våra medarbetare ska få de bästa försättningarna att lära sig det svenska språket. Lingio är en bra hjälp längs vägen,

Sanna Strand och André Fredriksson, två av våra trevliga medarbetare på Medborgarservice.

Foto: Martin Stråmo

och även på plats, alldeles innanför Tingsbackas entré.

Men det är inte allt. Medborgarservice hjälper också till internt med administration, såsom registrering av handlingar och sekretariat för utskott och nämnder. Utöver det sköter de också inflyttarservicen, kommunens hemsida och sociala medier, så att alla kan hålla sig uppdaterade om vad som händer i kommunen.

Nästa gång du har frågor eller funderingar kring kommunen, tveka inte att vända dig till Medborgarservice - de finns där för dig!

Hanifah Rezai har genomgått Lingios kurs i generell svenska nivå 1, med bravur. Bravo!

Foto: Arjeplogs kommun

För mer information om Lingio, besök www2.lingio.com/sv.

5 Arjeplogar’n
säger Veronica Svalenström, socialchef.
Är du entreprenör inom gallring och slutavverkning i Arvidsjaur/Älvsbyns kommun. Hör av dig till oss! Kontakta Hanna Eriksson för mer info. Ring 072-142 09 68 eller mejla hanna.eriksson@norraskog.se norraskog.se Söndag 12 mars kl. 10-15 Välkomna till Laisvall BRP Roadshow Ski-doo och Lynx 2024 visas
Vi söker entreprenörer

Sommarjobba inom vård och omsorg i Arjeplogs kommun

Vill du ha ett meningsfullt och givande sommarjobb? Då är du välkommen att bli en del av vårt team inom vård och omsorg i Arjeplogs kommun!

Vi söker nu efter personer som vill jobba som vårdpersonal inom särskilt boende, vård- och servicepersonal inom hemtjänsten, personliga assistenter och stödpersonal inom personlig assistans och LSS, samt sjuksköterskor och arbetsterapeuter/fysioterapeuter inom hemsjukvård och särskilt boende. Varaktighet 2023-06-12 – 2023-08-20, hel eller deltid.

Som sommarvikarie kommer du inte bara att få en meningsfull uppgift, utan också chansen att utveckla kompetenser som är viktiga för alla typer av framtida karriärer och livet i allmänhet - som flexibilitet, empati och ansvar. Vi erbjuder en sommarvikariebonus som betalas ut beroende på hur många veckor du jobbar, och om du behöver boende över sommaren så tillhandahåller vi det.

Som en del av vårt team får du möjlighet att arbeta i en stimulerande och omväxlande miljö med varierande arbetstider, vilket ger dig möjlighet att utforska allt vad Arjeplogs natur har att erbjuda - vandra, bada eller fiska mellan arbetspassen. Om du trivs hos oss finns det möjligheter att fortsätta jobba och utvecklas med oss efter sommarvikariaten.

Varmt välkommen att kontakta våra enhetschefer:

Särskilt boende:

Jill Persson Nilsen 0961-141 81 jill.nilsen@arjeplog.se

Hemtjänsten:

Bitte Westerlund 0961-141 31 bitte.westerlund@arjeplog.se

LSS och personlig assistans

Anna-Maria Fransson 0961-141 90 anna-maria.fransson@arjeplog.se

Sjuksköterskor och arbetsterapeuter/fysioterapeuter

Görgen Åberg 0961-142 52 gorgen.aberg@arjeplog.se

Journummer till våra entreprenörer:

Hjärtligt välkomna med ert annonsmaterial senast 24 mars.

mona@arjeplogarn.se

070 - 669 29 48 //Mona Piribauer

7
Arjeplogar’n
Din LOKALA bärgare
0960
0961 - 106 06
- 211 04
Nästa Arjeplogar’n delas ut tisdag 4 april.
8 Arjeplogar’n

Med reservation för eventuella ändringar.

För löpande information, besök oss på Facebook eller vår hemsida www.svenskakyrkan.se/arjeplogarvidsjaurs-pastorat

Torsdag 2 mars

14.45 - 15.20 Barnkören övar i Medborgarhuset, med Veronica och Ludwig.

Söndag 5 mars

11.00 Högmässa i Arjeplogs kyrka med Anders Mattson, musik Magnus Karlsson.

Tisdag 7 mars

13.00-14.30 Hela livet! Samtalsgrupp på Kyrkströmsgården med Jenny Karlsen.

18.00 Musikcafé i Slagnäs Församlingshem med Kristina Andersson, musik Sorsele dragspelsklubb, servering.

Detta händer i Arjeplogs församling

2 mars - 4 april

Söndag 12 mars

17.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Mats Björk, musik Ludwig Wetterberg.

Tisdag 14 mars

13.00-14.30 Tisdagsträffen i Kyrkströmsgården med Jenny Karlsen.

Torsdag 16 mars

14.45 - 15.20 Barnkören övar i Medborgarhuset, med Veronica och Ludwig.

Söndag 19 mars

11.00 Gudstjänst i Arjeplogs kyrka med Kristina Andersson, musik Magnus Karlsson.

Tisdag 21 mars

13.00-14.30 Hela livet! Samtalsgrupp på Kyrkströmsgården med Jenny Karlsen.

18.00 Musikcafé i Laisvalls Klubbstuga med Anders Mattson, servering.

Torsdag 23 mars

14.45 - 15.20 Barnkören övar i Medborgarhuset, med Veronica och Ludwig.

Söndag 26 mars

12.00 Konfirmationsgudstjänst i Arjeplogs kyrka med Kristina Andersson, Veronica Rönnqvist och Jenny Karlsen, musik Lillemor Zielinski.

Tisdag 28 mars

13.00-14.30 Tisdagsträffen i Kyrkströmsgården med Jenny Karlsen.

Torsdag 30 mars

14.45 - 15.20 Barnkören övar i Medborgarhuset, med Veronica och Ludwig.

Söndag 2 april

15.00 Gudstjänst med små och stora i Arjeplogs kyrka med Mats björk, Veronica Rönnqvist och Barnkören, musik Ludwig Wetterberg.

Tisdag 4 april

13.00-14.30 Hela livet! Samtalsgrupp på Kyrkströmsgården med Jenny Karlsen.

Bokbordet

Fynda böcker på bokbordet i kyrkan.

Varmt välkomna!

Sommarjobb på våra kyrkogårdar

Du som är född 2005 – 2007 kan ansöka om sommarjobb på våra kyrkogårdar i tre veckor under sommaren.

Du kan välja en av följande perioder: 12/6-30/6, 3/7-21/7, 24/7-11/8

Arbetstid: mån-fre 07,00-16,00 inkl. rast.

Arbetsuppgifter: Trädgårdsarbete som lövräfsning, gräsklippning o.dyl.

I övrigt lätt arbete enligt handledares instruktioner.

För anmälan och mer information:

Arjeplogs kyrkogård: kontakta Anders Nilsson Stokki 0961-617 15 eller anders. nilsson.stokki2@svenskakyrkan.se

Slagnäs/Södra Bergnäs kyrkogård: kontakta Anders Burman 070-271 57 83 eller anders.burman2@svenskakyrkan.se Din intresseanmälan måste ha kommit in senast 31 mars. Skriv namn, personnummer, kontaktuppgifter, skostorlek samt önskad period att arbeta (rangordna gärna dina önskemål om arbetsperiod med 1, 2 och 3).

Kyrkis på Kyrkströmsgården

kl. 9.30-12.00 måndagar (vecka 10 lov och avslutning 27/3)

Här träffas föräldrar och barn för lek och gemenskap. Det finns fika och möjlighet att värma medhavd lunch.

Varmt välkomna!

//Veronica

Arjeplogs Församling 0961-612 50, Kyrkvägen 6, 938 31 Arjeplog

Här kommer fortsättning på tidigare arjeplogaren Carl-Oskar Lundströms genomgång av berättelser från domstolsprotokoll m.m. för Arjeplog från 1640-talet och framåt.

Sara Maria Jonsdotter, som förefaller allmänt ha kallats Sara, var 22 år då hon för första gången gifte sig. Maken var 37-årige Anders Andersson Bessett, kallad Spiiro, i Mahasvuome. Då Spiiro avled av lunginflammation vid endast 53 års ålder efterlämnade han änkan och deras fyra barn i åldrarna 15, 13, 10 och 5 år. Enligt sägnen ska Spiiro ha gömt en stor silverskatt i en grotta bland fjällen.

Änkan Sara Jonsdotter stod därefter ensam med barn som behövde försörjning. Ett drygt år efter makens död vigdes den då 40-åriga Sara med 42-årige Per Jonsson, kallad ”Peljon” (vilket samiska namn skvallrar om att han var lomhörd). Äktenskapet med Peljon (eller Beljon, som namnet stavas i kyrkböckerna) synes ha blivit mycket turbulent och det är högst osäkert om det baserat sig på kärlek. Arjeplogfödde missionären Petrus Læstadius skrev 1831 om att det bland fjällsamers giftermål ofta var ”bedröfligt” eftersom ”Hjertat eger dervid nästan ingen röst.”

Skuffande, skällsord och högljudda otidigheter

Mindre än ett år efter bröllopet hade Sara Jonsdotter lämnat maken och bodde då tillsammans med 33-årige ogifte Anders Emanuelsson. På grund av detta var makarna och Anders Emanuelsson kal llade till ett möte med kyrkorådet för att allvarligt varnas. Med vid kyrkorådet var även Saras bror ”Läuron”, Lars Jonsson, möjligen på uppmaning av Sara. Kyrkorådet bestod av kyrkoherden P. T. Winnberg, klockaren David Læstander och kyrkvärdarna Frans Karlberg i Galtisjaur och Johan Sundström i Racksund. Kyrkoherde Winnberg, som hade vigt Peljon och Sara, försökte övertyga makarna att åter flytta ihop och leva tillsammans. Peljon svarade att han var beredd att försöka detta, men Sara däremot ”… var hård och obeveklig, samt bemötte sin man endast med skuffande, skällsord och högljudda otidigheter, och vägrade all sammanflyttning”.

Mitt under det kyrkorådet höll sina förmaningar och det Sara och Peljon bråkade så slog Saras bror Läuron till Peljon i huvudet, vilket skulle få rättsliga följder. Vad som föranledde slaget framgår inte av handlingarna. Vid häradsrätten nekade emellertid Läuron till misshandel. Kyrkoherde Winnberg vittnade och sa att Läuron slagit Peljon ”… minst fyra slag, tätt på hvarandra med flata handen …” men inte så att det börjat blöda. Johan Sundström vittnade också men sa att det var ett enda slag men däremot ett flertal knuffningar. Båda vittnade även om att Läuron varit onykter och han dömdes därför att böta 40 riksdaler för misshandel och 10 riksdaler för fylleri.

Misstanke om äktenskapsbrott

Vid kyrkomötet framkom misstanken att Anders Emanuelsson och Sara Maria Jonsdotter haft sexuellt umgänge, vilket var straffbart eftersom hon var gift. Om ena parten var gift och inte den andra kallades brottet ”enkelt hor” och enligt 1864 års strafflag straffades den gifta parten med fängelse eller böter och den ogifta parten med böter. Anders Emanuelsson ansågs vara huvudorsaken till makarnas osämja. Inför kyrkorådet nekade han till hor och förklarade att han endast skötte om hennes renar. Kyrkorådets ”… alla föreställningar och gifna goda råd voro fruktlösa och utan all verkan …” och därför överlämnades saken i stället att prövas i häradsrätten.

I en inlaga till tinget som Peljon undertecknat

framhåller han önskan att häradsrätten skulle se till att skilja på hustrun Sara Jonsdotter och Anders Emanuelsson, som hon ”… börjat älska …”. Han framhåller att han kände sig hotad, att han ”… ej få vara säker för min person …” och vill att tinget ska ålägga Anders Emanuelsson med ”… ansenligt vite förbjudas att med min hustru hädanefter sammanbo …”. I samband med att tinget skulle ta upp målet så begärde emellertid Peljon byta stämningstalan och i stället yrka på skilsmässa.

Vid tinget noterades att Anders Emanuelsson sedan tidigare varit straffad för stöld i både Sverige och Norge. År 1858 straffades han för inbrottsstöld och renstöld med ett års straffarbete vid Luleå länscellfängelse och år 1863 för renstöld med 2,5 års fängelse vid tukthuset i Trondheim.

Häradsrättens dom

Häradsrätten höll enskild överläggning och meddelade sedan sitt utslag. Makarna dömdes att flytta från varandra över en viss tid: ”… till skillnad på ett år till säng och säte.” Skulle makarna fortfarande vilja skiljas efter ett år så skulle parterna ansöka hos Kunglig Majestät om äktenskapsskillnad.

Någon hopflyttning eller formell skilsmässa kom emellertid aldrig till stånd. Peljon avled nämligen den 4 augusti 1869, endast ett knappt halvt år efter tinget. Han noteras ha dött av lungsot, vid endast 42 års ålder.

Sara Jonsdotter och Anders Emanuelsson flyttade till Saltdal och gifte sig där i september 1870. Denna gång får man anta att det handlade om kärlek. Saras barn från första äktenskapet kom också att bosätta sig i Norge.

/Carl-Oskar Lundström

Källor: Arjeplogs tingslags häradsrätts dombok, 1869 02 15 mål nr 20 med bilagor och mål 21. Arjeplogs kyrkoarkiv, AI:4, s.145. E. Wallquist: ”De kranka och de uslingar” (1968, s.223). Saltdal prestegjelds ministerialprotokoll, vigda 1870 s.293.

10 Arjeplogar’n
”Hon vägrade bo tillsammans med sin make”

Sommarjobba hos Arjeplogs kommun

Är du född 2005–2008 så har du möjlighet att söka sommarjobb i Arjeplogs kommun. I första hand prioriteras du som är 16 och 17 år gammal. Du som är född 2006 tilldelas sommarjobb i mån av plats och i sista hand du som fyllt 18 år.

Du kan söka jobb inom någon av de kommunala verksamheterna. Observera att fördelningen görs i den ordning som ansökningarna kommer in. Sista ansökningsdag är 31 mars.

Sommaren är uppdelad i två perioder med start den 26 juni 2023: Första perioden: 26 juni - 14 juli

Andra perioden: 17 juli - 4 augusti

Besök arjeplog.se/sommarjobb för mer information. Där hittar du också kontaktuppgifter till Lärcentra.

Välkommen med din ansökan!

Välkommen till oss!

Vi har ett kåpsläp för uthyrning.

Kontakta oss för mer information.

Industrivägen 6 Tel: 0961-615 09 info@bauab.nu

Goda råd för ett värdefullt skogsägande

Med planering av rätt åtgärder i rätt tid lägger du en bra grund för en god tillväxt, där din skog får möjlighet att växa som du vill.

Ring Felix så hjälper han dig 073-064 94 62

11 Arjeplogar’n

Månadens Ulrika

Det verkar inte bättre än att jag får ta mer och mer ansvar i hushållet. T.ex skriva krönikor (hur många Dreamisar är en krönika värd???) och inspektera islyktorna. Det är husse som gör dom och pysslar med dom, tänder ljusen osv. Det enda matte gör är att bli glad över dom och fotar dom.

Nu säger hon att hon ser ljuset, men det är oklart om det är dagsljuset eller ljuset från islyktorna. Hon gnäller i alla fall mindre över vintern nu och det är skönt för mina öron och troligen för husses öron också.

Jag har det nog bättre än husse för jag har päls i mina öron som ljuddämpare men det har inte han. Däremot har han lite päls på hakan, eller päls å päls, det är inte alls lika mjukt som min päls. Nåt slags hårväxt är det då. Jag brukar nafsa honom lite lätt i hakan för att visa honom min kärlek.

Och vet ni vad? När jag tog en selfie, tror ni inte att husse var där i bakgrunden. Jösses så förvånad jag blev när jag upptäckte det!

Jag har hört att det snart är vintermarknad. Det verkar inte vara nåt för mig, utan det är tydligen nåt slags människo-event som pågått i flera hundra år. Alltså inte i sträck utan det är en helg i mars.

Undrar om det finns katt-godis där, för människogodis av en massa sorter finns visst där; kaffeost, mjukkakor, munkar m.m.

Strax efter marknaden är det min 1-årsdag och det tycker jag är mycket viktigare, så jag hoppas på bra katt-event den dagen och mycket Dreamisar. Om det inte blir nån renbäddning den dagen så har jag kommit på att jag kanske borde försöka göra en hårboll och kräkas upp i sängen. Renbäddning är ett av dom bättre katt-eventen helt klart.

/Kavat, med mer och mer ansvar.

P.S Dreamisar är kattgodis, goda kattgodisar.

Jag tänkte berätta vad som hände en fredagkväll i februari på Centrumbiografen i Arjeplog. Det var Elvisafton, en lyckad kväll för hängivna Elvisfans:

Ett tjugotal personer dök upp på Elvisaftonen som arrangerats av de hängivna Elvis-fansen Mona Nilsson, Anne-Lie Wallström och mig - Greger Öberg. Mona hade plockat fram sina många tidningsurklipp och ”filmisar”, jag fick med mig mina Elvisskivor samt en grammofon och Annelie hade piffat till sig för att passa Elviseran.

Filmen om Elvis skulle visas och trots att filmen släpptes på bio och strömningstjänster för ett drygt halvår sedan, så kom det ändå med Arjeplogsmått mätt många besökare. Mona berättar att filmen efterfrågats länge och att det alltid är en chansning när man bokar en äldre film.

Filmen var egentligen planerad till den 19:e februari men på grund av strul med tekniken så kunde man inte visa den förrän på fredagen veckan därpå. Det var många samtal till distributören och trots många timmars jobb blev man tvungen att ställa in söndagens visning. Biografföreningen ber om ursäkt för det inträffade och vet att många fler hade nog kommit om inte söndagens visning hade ställts in.

Publiken var märkbart tagen efter visningen av filmen och många satt kvar långt in i eftertexterna. Filmen är en dramatisering av Elvis liv från barndom fram till hans tragiska död blott 42 år gammal. Filmen är regisserad av Baz Luhrman och som Elvis manager ser vi Tom Hanks och i rollen som Elvis ser vi Austin Butler.

12 Arjeplogar’n
Text Ulrika Westerlund. Foton: Dumitru Aioanei Hej igen, Kavat här.
Elvisafton på Centrumbion
Mona Nilsson och Anne-Lie Wallström. Foto: Greger Öberg.

Unga Örnar Arjeplog

Unga Örnar är en organisation där barn, unga och vuxna kämpar för barns rättigheter. Vi vill skapa ett samhälle där alla barn och unga har en meningsfull, rolig och trygg fritid samt en jämlik barndom.

Vi har bland annat läger, grillning, filmvisning och annan rolig fritidsverksamhet för barn och unga. Det bästa är att det inte kostar någonting alls att delta!! Det enda som behöver göras är att bli medlem men även det är gratis. Det är bara att gå in på Unga örnars hemsida och anmäla sig. Tänk på att man måste göra om det varje år på nytt.

Vi kämpar för att alla barn i Arjeplog ska ha det bra. Vi tycker att det är viktigt att vi vuxna lyssnar på barn och unga och låter dom vara med och bestämma. Vi är en grupp engagerade volontärer i Arjeplog som verkligen brinner för att anordna aktiviteter. Tänk att vi hade mer än 40 ungdomar som var med på tältlägret ifjol och alla kommer säkert ihåg spökvandringen. Tisdagen under sportlovet (7e mars) kommer vi vara på Galtis från och med kl 11.30 och grilla hamburgare till alla medlemmar som är hungriga.

Vi vill tacka alla företag och privatpersoner som tidigare har bidragit med godis, läsk, chips, pengar, lokaler o.s.v. Det har verkligen gjort skillnad för oss och alla barn. Eftersom vi jobbar ideellt så behövs det alltid sponsorer.

Känner du/ni att ni vill bidra då är det möjligt att Swisha eller överföra en slant till följande nr: BG 298-6131 eller Swish 1236997845, Unga Örnar

Arjeplog.

Kontaktperson i Arjeplog är Ellinor Bissmark. E-post: ellinor.bissmark@hotmail.com

Hoppas vi syns på Galtis!!

/Guido van den Berg

Arjeplogs Sportklubb bjuder in till Årsmöte

28:e mars kl 18:30

i klubbstugan vid fotbollsplanen

Besök ASK på marknaden

- tävlingar, lotteri och godisförsäljning

Följ oss på vår nya Facebooksida: Arjeplogs Sportklubb

Västerfjälls kapellstiftelse

kallar till ÅRSMÖTE

Vi träffas på Kyrkströmsgården

onsdag 22 mars kl. 19:00

Deltagarna vid Unga Örnars tältläger i

Foto: Guido van den Berg

VÄLKOMNA!

13 Arjeplogar’n
Föreningsannons
somras.

Hantverk & Service

Din lokala bärgare

0961 - 106 06, 0960 - 211 04

Egna fritidshusmodeller, ny- till- och ombyggnationer, pelletsförsäljning. www.a-tra.se

Laisvallvägen 10, Tel 100 40

ARJEPLOGS

CEMENTGJUTERI

Allt inom elinstallationer och service. info@jaelservice.se

Jonatan 070-219 20 24

Andre 073-816 39 25

BERGMANS

ALLUTHYRNING AB

Skorstenar, plåttak, papptak reparationer & nybyggnationer. 070-390 12 20

ACTIVE NORTH GYM www.activenorthgym.se

Storgatan 2

Tel: 070-362 53 78

Arctic AyurVeda

Hälsorådgivning, behandlingar, yoga & friskvård m.m. 070-554 04 55

arcticayurveda.info

Här finns plats

för ert företag

Betong och betongvaror, för mer information och beställning, kontakta Thomas Winnberg: 070-350 12 50 c.gjuteri.arjeplog@telia.com

ARJEPLOGS ELTJÄNST

El-installationer, elmaterial. Installation av tele- & datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror mm. Drottninggatan 13 Tel 102 40

ARJEPLOGS MASKINENTREPRENAD

Vi utför små och stora entreprenadarbeten så som grävmaskinstjänster, hjullastartjänster och lastbilstransporter.

Uthyrning av div. utrustning som paddor, avvägningslaser o dyl. Per 070-298 79 41

Däckservice, välsorterad butik. Uthyrning av vägskyltar, diverse småmaskiner m.m. info@bauab.nu Tel 615 09

DIKKS TVÄTT

Vi tvättar och manglar mattor, sängkläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt. Dick Karlberg. Drottninggatan 13

Tel/fax 105 00, 070-256 13 28

FIXAR’N I ARJEPLOG AB

Diverse grävarbeten, stolpslagning och röjningsarbeten. info@fixarn.se Tel 615 09

Kalender - vad

Din guide i redovisnings- och deklarationsdjungeln!

Bokslut, redovisning och deklarationer

Redovisningskonsulten som alltid jobbar för dig!

Evenemang och övriga händelser som annonserats om Arjeplogar’n:

Företagsfrukost med Årsmöte och middag med Socialdemokraterna på Hornavan hotell.

Fredag 10 - söndag 12 mars

Arjeplogar’n

Hantverk & Service

ELISABETH LESTANDER AB

Barrgatan 13

070-363 36 88

FLINKFELDTS BUSS

Bussresor av alla de slag. Tel 104 25

flinkfeldtsbuss.se

GRANLUNDA SERVICE

Däckservice, stora och små däck. granlunda.service@gmail.com

Pontus: 070-282 12 41

JimmyB:s Rör AB

VVS-arbeten utföres jbsror@gmail.com

Industrivägen 6

Jimmy 070-355 27 77

LINDAHLS RÖRSERVICE

Vi ordnar allt inom rör-arbeten!

Alla typer av VVS-installationer.

Maskinvägen 4

Simon 070-293 48 11

Söndag 12 mars

Redovisning, konsultation och digital bokföring. 073 - 829 66 61 jonas@flofinans.se

MARTINS BILMEK AB

Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service. Drottninggatan 11

Hantverkshuset Tel 290 60

SAMUEL LESTANDERS

ENTREPRENAD AB

Vi tar på oss markarbeten med grävmaskiner på 8-40 ton och hjullastare. Ring för mer information.

Samuel: 070-515 66 84

UFFE’S POLARBYGG

RR-BYGG

Nybyggnationer, ombyggnationer, mattläggning, kakel & klinker.

Ricke: 070-535 38 81

Ronny: 070-661 80 40

10.00 - 15.00 BRP Roadshow hos Bröderna Sundström i Laisvall.

Onsdag 22 mars

19.00 Årsmöte Västerfjälls kapellstiftelse, på Kyrkströmsgården.

Fredag 24 mars

Manusstopp för Arjeplogar’n nr 4.

Söndag 26 mars

10.00 - 16.00 Icemakers firar 50 år med veteranbilsrally

m.m. på Pipudden.

Måndag 27 mars

18.00 Årsmöte Sameföreningen, på Vuxenskolan.

Tisdag 28 mars

Ny- till- och ombyggnad. Vattenskador & reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak. Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget!

Tel: 220 22, 070-250 77 26

18.30 Årsmöte Arjeplogs Sportklubb, i Klubbstugan vid fotbollsplanen.

Tisdag 4 april

Arjeplogar’n nr 4 börjar delas ut.

Onsdag 5 april

07.30 - 09.00 Företagsfrukost med Argentis.

Tisdag 16 maj

11.30 - 12.30 Företagslunch med Argentis.

Fredag 16 juni

09.00 - 11.30 Företagsfrukost med Argentis.

Läs annonserna för mer information. Med reservation för ändringar.

15 Arjeplogar’n
Mattläggning, kakel och klinker. Daniel Heikki 070-678 64 06
Här finns plats för ert företag Här finns plats för ert företag

SCB skriver i ett pressmeddelande:

”Antalet nyfödda minskade stort i Sverige under 2022 jämfört med tidigare år. Men Arjeplogs kommun gick mot strömmen. Där föddes det fler barn under 2022 än året före, visar ny statistik från SCB. Den totala folkmängden i kommunen minskade dock med 40 invånare.

I Arjeplogs kommun bor numera 2 667 personer. Det är en minskning med 40 personer, motsvarande 1,5 procent, jämfört med år 2021. Och det innebär att Arjeplog är den fjärde minsta kommunen i landet.

– Det är framför allt utflyttningen som gör att folkmängden i Arjeplog minskar jämfört med året innan. 118 personer flyttade från kommunen medan 96 flyttade dit, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB. . .

– Arjeplog är en av 71 kommuner där antalet födda ökade jämfört med 2021, säger Lovisa Sköld. . .

Ökning i flera kommuner

I hela Sverige är vi, enligt den senaste befolkningsstatistiken, 10 521 556 invånare. Det är en ökning med 0,7 procent jämfört med 2021.

Folkmängden ökar på flera håll. Jämfört med året innan har 159 kommuner vuxit och 131 krympt, när även förändringar mindre än 0,2 procent räknas med.

Den största befolkningsökningen i hela landet hittar vi i Sigtuna kommun i Stockholms län. Här har folkmängden vuxit med 3,2 procent på bara ett år.

Under samma period har befolkningen i Överkalix kommun i Norrbottens län krympt med 2,8 procent.

– Att befolkningen i Sverige ökade förra året förklaras till viss del av att det föddes fler än det dog, men främst av att det invandrade fler än det utvandrade, säger Lovisa Sköld.”

Nästa Arjeplogar’n kommer tisdag 4 april 2023. Manusstopp fredag 24 mars. Välkommen med er annons!

Redaktör och ansvarig utgivare: Mona Piribauer, Piribauer Media. Korrekturläsare: Marcus Piribauer. mona@arjeplogarn.se, 070-669 29 48, www.arjeplogarn.se

Tryck: Lulegrafiska, 0920-24 77 90

Färre nyfödda i Sverige – men fler i Arjeplog