Den Sidste Rejse - Oktober 2019

Page 1

Annoncetillæg · Oktober 2019

Den sidste Bæredygtig efter livet Skovbegravelse og miljøvenlige kister og urner vinder frem

Et sted at sørge og mindes Kirkegården er stadig vigtig i sorgprocessen

Det fysiske minde gør en forskel En mindebog eller et smykke kan lindre savnet

En sidste god gerning Betænk en velgørende organisation og øg samtidig arven til dine arvinger

• Stilfuldt • Personligt • Professionelt

• En smuk ceremoni med en Vintage US Herse • Ceremoni tilpasset det enkelt menneske • Vi tager os tid til den enkelte

• Alle trosretninger samt ikke religiøse handlinger • Bedemænd af begge køn • Kører over hele landet

www.begravelsesbureauet.dk Telefon 59 36 34 00


2 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

PÅ GENSYN…

Næste nummer udkommer ultimo maj – 2020 Vi må alle indstille os på, at vi kommer til at miste betydningsfulde mennesker i vores liv. Hvilket gør sorg til et grundvilkår for os alle. Tillægget Den Sidste Rejse italesætter et område, som for mange mennesker er forbundet med tabu, og det sætter fokus på b.la. sorg, begravelse og de tanker som det fører med sig. Har du gode ideer til indholdet eller ønsker du at annoncerer i tillægget, så er du meget velkommen til at kontakte os.

Bliv sorg- og kriseterapeut på vores 1-årige uddannelse i København: Bliv bedre til at træde ind i samtaler om døden og de døde. Få de nyeste sorgteorier og effektive redskaber til arbejdet med alle forhold omkring døden og livskriser. Læs mere om indholdet og om vores gratis introaftener i København d. 5.11., 3.12.2019 og 7.1.2020 på www.skolenforsorgogkriseterapi.dk eller ring på 26 66 62 88. Denne uddannelse henvender sig til bl.a. behandlere, terapeuter, socialrådgivere, socialpædagoger, pædagoger, lærere, sygeplejersker, bedemænd, sundhedsplejersker og andet sundhedsfagligt personale.

En grønnere afsked Vi ønsker i stigende grad at efterlade et positivt aftryk på Jorden, når vi forlader denne verden Tanker om bæredygtighed i forbindelse med livets afslutning fylder stadig mere. Både i de mennesker, der i god tid tænker på deres egen begravelse eller bisættelse, og i de familier, der skal tage afsked med en kær. Derfor sætter vi i denne udgave af Den Sidste Rejse fokus på bæredygtighed og miljøvenlige løsninger i forbindelse med begravelser og bisættelser.

Grønne krav Stadig flere danskere ønsker at gå i ét med naturen, når de dør – enten ved askespredning eller urnenedsættelse på en af landets nye skovbegravelsespladser. Samtidig sker der en stor udvikling indenfor kister og urner, der bliver mere og mere miljøvenlige. På baggrund af den generelt stigende miljøbevidsthed blandt forbrugerne forventer producenter og bedemænd, at den grønne efterspørgsel blot vil stige i de kommende år. Ikke mindst fordi næste generation af pårørende – nutidens unge – er mere miljøbevidste end nogensinde og finder det helt almindeligt at stille grønne krav til varer og ydelser.

Et positivt aftryk Du kan sætte et positivt aftryk på verden på mange måder. En sidste god gerning kan også bestå i at betænke en velgørende organisation, når du udfærdiger sit testamente. Med en såkaldt testamentarisk gave kan du på samme tid støtte et godt formål og øge arven til dine arvinger, fordi den organisation, du støtter, påtager sig at betale boafgiften for dine arvinger

Peter Klar, journalist

Ansvarshavende redaktør Henning Andersen · henning@partnermedier.dk

Grafisk Design Mogens Lauridsen · mogens@partnermedier.dk

Projektleder Cita Hansen · cita@partnermedier.dk Fotografer Colourbox, Unsplash m.fl. Journalist Peter Klar

Udgiver Distribueret i samarbejde med Berlingske Media

Kære læser. Indholdet i denne udgivelser er bl.a. blevet til i samarbejde med vores mange sponsorer og annoncører. Vores tekstforfatterer og journalister har gjort sig umage med at finde og skrive indhold til dig, som vi håber vil gide dig god information og inspiration. God læselyst!

Vi tager forbehold for evt. trykfejl og farveafvigelser.

KOLOFON


3 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

ET SIDSTE HVILESTED I SKOVEN

Skovbegravelse Personligt, enkelt og naturligt Nu er det muligt at blive begravet i naturen under træernes kroner. Stensballegaard ved Horsens har udlagt et stykke fredskov som skovbegravelsesplads for urner. Pladsen ligger i en fredfyldt bøgeskov med udsigt til Horsens Fjord. Ligeledes har Lejre- og Næstved Kommuner godkendt skovbegravelsespladserne på Ledreborg og Saltø. Alle kan, uanset bopæl og trosretning, erhverve et gravsted. Pårørende kan deltage i urnenedsættelsen, selv nedsætte urnen og der er frihed til at gennemføre en ceremoni efter eget ønske. Man kan vælge forskellige former for gravsteder; en enkelt plads, en dobbelt plads eller et familietræ. Urnerne placeres rundt om de store træer på skovbegravelsespladsen og der kan placeres en neutral flad mindeplade i skovbunden. Gravstedernes pasning varetages udelukkende af naturen selv, så man får et sidste hvile i et med naturen. Læs mere på hjemmesiden eller kontakt os gerne for yderligere oplysninger.

BESØG

STENSBALLEGAARD SKOVBEGRAVELSESPLADS

Læs mere på: www.skovbegravelse.nu eller kontakt os på telefon eller mail

Kom til rundvisning på skovbegravelsespladsen

19/10, 16/11 2019 og 25/1 2020 kl. 14 Bygaden 70, 8700 Horsens. Efterfølgende byder vi på kaffe og kage.

Stensballegaard

Ledreborg

Saltø

Følg os på Facebook og Instagram og tilmeld dig vores nyhedsbrev på: www.skovbegravelse.nu

Skovbegravelse ApS (administration) I Bygaden 70 I 8700 Horsens I T: +45 4290 9062 I info@skovbegravelse.nu


4 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Tre generationer i Bispebjerg. Aage Bruun, Lotte Søgaard og Linea Søgaard. De er hhv. søn, barnebarn og oldebarn af Carl Alfred Bruun, der stiftede virksomheden i 1924.

Døden er en del af livet

I fire generationer har familien bag Bispebjerg Begravelsesforretning i Storkøbenhavn hjulpet familier gennem svære tider med empati, service og mod til at tale om døden som et vilkår. Hos familien Bruun har døden aldrig været tabu. I generation efter generation er der blevet talt om døden – og alle formaliteterne forbundet med den – ved middagsbordet. Men der er også blevet talt om alle bedemandsfagets glæder og dyder, og de har vist sig at sætte sig som dna i blodet på hver ny generation. Familievirksomheden Bispebjerg Begravelsesforretning blev stiftet af bedemand Carl Alfred Bruun i 1924, og i dag er fjerde generation også kommet med i skikkelse af det 23-årige oldebarn Linea, der er Danmarks yngste eksaminerede bedemand hos Danske Bedemænd. ”Jeg var overrasket over, at Linea ville være bedemand i så ung en alder, men vi har rigtig gode erfaringer med hende, og familierne er glade for hende, selv om hun er så ung,” siger mor og direktør Lotte Søgaard. Linea har vist sig at besidde den samme afgørende egenskab som sine slægtninge: Evnen til at aflæse de pårørendes helt individuelle behov. ”Den kvalitet skal du have for at kunne være her som bedemand, for ikke to samtaler med efterladte er ens. Vi skal måske igennem de samme ting, men der

Som borgere og som samfund er det vigtigt, at vi får talt om døden Lotte Søgaard Bispebjerg Begravelsesforretning drives i dag af ægteparret Lotte og Lars Søgaard, her sammen med Lottes far Aage Bruun. Begravelsesforretningen er her fotografereret ved 90 årsjubilæet i 2014.

er mange måder at gøre det på,” siger Lotte Søgaard, der er barnebarn af stifteren.

Grebet af faget som ung Med udspring i Bispebjerg Begravelsesforretning står virksomheden i dag bag otte begravelsesforretninger i Storkøbenhavn, nærmere bestemt Bispebjerg (to), Enghave, Herlev, Værløse, Ballerup, Farum og Valby. Lotte Søgaard, der driver virksomheden sammen med sin mand Lars Søgaard, kom selv ind i firmaet for 16 år siden.

”Jeg blev selv grebet af faget som ung, da jeg skulle hjælpe til i en periode hos min far Aage Bruun, inden jeg skulle begynde på sygeplejerskeuddannelsen. Jeg tog min uddannelse og arbejdede i 10 år som sygeplejerske, men endte alligevel i virksomheden. Jeg synes, bedemand er det mest fantastiske job, man kan have. Det er en stor drivkraft for os alle sammen, at vi med vores empati, respekt og service kan hjælpe familier igennem en af de sværeste stunder i livet.” ”Vi hverken kan eller skal tage sorgen

De enkelte afdelinger (her Farum) er indrettet med farver og et mere hjemligt look, så det er mere indbydende for både medarbejdere og pårørende.

fra dem, men vi kan hjælpe dem så godt som muligt med det, vi kan, og hos os er der ikke noget, der ikke kan lade sig gøre inden for fagets etiske rammer. De pårørende og afdøde skal have, hvad de ønsker. Det princip har vi arbejdet efter i nu fire generationer for at hjælpe familierne med at få det gode, stærke minde, som en smuk afsked kan give,” siger Lotte Søgaard.

Døden skal ikke være tabu Samtidig ser hun og hendes medarbejdere en mission i at være åbne omkring døden. ”I min familie er vi flasket op med, at døden er en del af livet. For os er døden ikke noget tabu. Som borgere og som samfund er det vigtigt, at vi får talt om døden, mener jeg. Det hjælper de pårørende meget, når man tør tage stilling til sin egen død, mens man lever, og får skrevet sin sidste vilje.” ’Min sidste vilje’ har ikke noget med testamentet at gøre. Dokumentet handler alene om, hvad der skal ske til begravelsen. ”Vi har mange, der kommer og laver det. Vi har f.eks. hjulpet familien til et ældre ægtepar, der havde skrevet deres sidste vilje sammen. Ikke bare hjælper det børnene og

den efterladte ægtefælle til at komme igennem begravelsen. Det gør også livet lettere senere hen, fordi der ligger en tryghed i at vide, at begravelsen foregik, som afdøde ønskede,” siger Lotte Søgaard.

Kvalitet på alle måder Hun har forsøgt at ruske lidt op i branchen med flere farver og et mere hjemligt look i indretningen af de enkelte afdelinger. ”Min farfar og far var helt sikkert gode arbejdsgivere, men jeg har nok i højere grad end dem blik for, at pæne og knapt så bedemandsagtige omgivelser gør det mere indbydende at komme her både for medarbejdere og familier. Når det er en glæde for os at komme på arbejde her, er det ofte også en glæde for pårørende at komme her som kunder. Vi får mange komplimenter fra pårørende, der bemærker, at her slet ikke er så trist og bedemandsagtigt!” Til kundeoplevelsen hører også et stort fokus på kvalitet. Virksomheden har været ISO 9001-certificeret siden 2015. Derfor er alle firmaets bedemænd uddannet som eksaminerede bedemænd. Lars er udover det også diplomuddannet bedemand og Lotte er ved at færdiggøre uddannelsen som diplom-bedemand. Priserne lægges også åbent frem, så gennemsigtigheden på prisen er tydelig. ”Vi ønsker kort og godt at levere en høj kvalitet. Certificeringen stiller store krav til vores systematik, som vi altid er gået op i. Alt – kisten, papirarbejdet og vores altid friske blomster fra Holland – skal så at sige stå snorlige. Det kan jo ikke gøres om.” En dresscode sørger for, at alle kunder serviceres ens af bedemænd i hvide eller blå skjorter og mørke jakker. ”Uanset hvem man er, er man lige meget værd herinde. Vi har dresscode, så vi passer ind alle steder. Folk skal ikke have en mening om os. Vi skal være neutrale og have fokus på det væsentlige: afdøde, de efterladte og deres behov.”


5 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Bæredygtighed i livet såvel som i døden - omtanke for mennesker og miljø

På Fuglebjerg Kistefabrik tænker vi klimaet ind i hele produktionen. Vi ønsker som en naturlig del at passe på vores alles klode og hjælpe med at skabe en grønnere fremtid. Det gør vi blandt andet ved at være en del af Our Climate, som planter træer, der reducerer CO2-belastningen. Herudover får du hos os danskproducerede kister, hvilket nedsætter transportbehovet og dermed CO2–udledningen,


6 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Har du taget stilling? Måske det ikke betyder noget for dig, hvad der skal ske, når først du er død. Men du kan faktisk hjælpe dine pårørende i en svær stund, hvis du gør dig nogle tanker og et par enkelte forberedelser til din egen sidste rejse. Døden kommer til os alle. Det er en naturlig del af livet. De fleste af os har bare ikke lyst til at blive konfronteret med den, men vi ved jo godt, at vi – eller vores kære – en dag skal herfra. Alle, der har mistet nogen, ved også, at det er en sårbar situation, som kan være svær at overskue med en masse praktiske detaljer. Hos brancheforeningen for bedemænd i Danmark er oplevelsen, at mange faktisk er ret usikre på, hvordan de bedst får sendt deres kære afsted på en god måde, men hvis de efterladte på forhånd ved, hvilke ønsker den afdøde havde, kan det i den grad lette den svære situation – og komme eventuelle familiestridigheder i forkøbet. -Derfor anbefaler vi at nedfælde dine tanker i Min Sidste Vilje. Det er en kæmpe hjælp for alle parter, at der er denne rettesnor. Afskeden vil på den måde kunne foregå i respekt for den afdøde og også hjælpe de efterladte til bedre at håndtere sorgen ved at have en vished om, at afskeden blev så fin, som den kunne blive – og i afdødes ånd,

forklarer Ole Roed Jakobsen, direktør for Brancheforeningen Danske Bedemænd.

Alle rejser koster noget Vi er gode til at spare op til børnenes konfirmation, de store udlandsrejser og til at forsøde pensionisttilværelsen, ligesom vi også tegner alle slags forsikringer, men hvorfor ikke også spare op til denne afgørende begivenhed i livet? Mange siger, at de er ligeglad med, hvad der sker med dem, når de er døde. De er her jo ikke mere. Jo, du er her faktisk stadig. Om vi tror på himmel og helvede, reinkarnation eller intethed efter døden, efterlader vi os en krop, som nogen skal tage hånd om. Og vi kan ikke komme udenom, at der er udgifter ved at komme herfra. Ole Jakobsen forklarer, at der er lovbundne krav, og der vil være transport af din krop fra, hvor du dør til, hvor du skal lægges til hvile. Begraves du, er der udgifter til det sted, hvor du kommer i jorden. Bisættes du, er der udgifter til krematoriet og en urne, der skal nedsættes

Bedemænd i Danmark I Danmark er der ca. 55. 000 dødsfald om året. Det vil sige, at i gennemsnit 150 gange om dagen bliver landets bedemænd kontaktet for at bistå med håndtering af den afdøde. Medlemmerne af brancheforeningen Danske Bedemænd har godt 300 forretninger fordelt over hele Danmark, og de er underlagt foreningens uddannelseskrav, etiske regler samt tilknyttet en garantiordning. Begravelsesopsparinger I Danmark er der to offentligt godkendte opsparingsordninger til at sikre økonomiske midler til egen (eller andres) begravelse. De er Elysium Begravelsesopsparing og Begravelseskassen Danmark. De har forskellige vilkår og forudsætninger, og du kan læse mere om dem begge på bl.a. Ældresagens hjemmeside. Søg på begravelsesopsparing. Elysium Begravelsesopsparing er for alle over 18 år. For Begravelses-kassen Danmark gælder, at man skal være mindst 40 år eller 50 år afhængig af den ordning, man vælger. Hvem er det, der sparer op – og hvor meget? Elysium Begravelsesopsparing har lige knap 3.000 aktive opsparere, der sammenlagt har sparet godt 45 millioner kroner op. Der blev udbetalt fire millioner kr. fra opsparinger sidste år. 65 procent af opsparerne er kvinder, og 35 procent er mænd. Opsparerne er både folk med få midler til rådighed og med betydelige formuer. Nogle vælger at betale 500 kr. om måneden, mens andre sætter f.eks. 1.000 kr. ind én gang om året. En del indbetaler et engangsbeløb på f.eks. 20.000 kr. eller maksimumbeløbet 35.000 kr. – det er helt frivilligt.

i jorden – enten på kirkegården, i skoven eller få asken spredt ud over havet. Dertil kommer så helt enkle tilvalg som f.eks. blomster, evt. gravsten, dødsannoncer, mindesammenkomst, rustvognskørsel mv. -Det er yderst ansvarligt at have udfærdiget en Min Sidste Vilje og sørge for de økonomiske midler til at opfylde ønskerne. Derfor er der også flere og flere, der etablerer en begravelsesopsparing, siger Ole Roed Jakobsen.

To godkendte opsparingsordninger I Danmark er der to godkendte opsparingsordninger for begravelsesudgifter. Brancheforeningen Danske Bedemænds medlemmer formidler Elysium Begravelsesopsparing, og de oplever ganske ofte, at voksne, der lige har stået for at begrave den ene eller den sidste af forældrene, ønsker, at deres egne børn ikke skal stå i samme situation, hvor de ikke kender til eventuelle ønsker og herudover står med regningen bagefter. Det er også derfor, at brancheforeningen anbefaler at benytte Min Sidste Vilje og bruge en af de godkendte opsparingsordninger. Det kan ikke anbefales f.eks. at betale forud hos en bedemand med den usikkerhed, det kan indebære om forretningens fremtid på længere sigt.


7 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Grøn omtanke bag natur-gravsten

Mathias Nielsen (t.h.) og Christian Nielsen (t.v.) er 5. generation i firmaet. Mathias og Christian fortæller her om de tidligere generationer: fra venstre 1. generation Christian Nielsen, 2. generation Johannes Nielsen og 3. generation Jørgen Nielsen. Christian og Mathias driver firmaet sammen med 4. generation Niels og Henrik Nielsen, som dog ikke er vist på væggen, da de begge stadig er meget aktive i firmaet.

Danstein prøver at arbejde så miljøvenligt som muligt, når stenhuggervirksomheden i Jyderup laver sine gravsten af natursten til hele landet I mere end 115 år har stenhuggervirksomheden Danstein i Jyderup mellem Kalundborg og Holbæk skabt gravsten ud af naturens eget materiale, og i de seneste år er det sket med stort fokus på at skåne miljøet mest muligt under produktionen. Danstein iværksatte for to år siden en grøn omstilling på stort set alle virksomhedens områder. ”Ud over at det giver os alle en bedre grøn samvittighed, er omlægningen også en økonomisk fordel på sigt. De mange små og store tiltag gør tilsammen en væsentlig forskel og styrker bevidstheden om at tænke grønt i hele virksomheden, så vi kan tage et medansvar for udviklingen,” siger Christian Nielsen, der driver Danstein sammen med sin bror Mathias Nielsen. De er femte generation i virksomheden, der blev stiftet af stenhugger Christian Nielsen i 1904.

Danstein bruger store mængder vand til slibning og skæring af gravsten og har gjort meget for at undersøge, hvordan der kan spares på vandet i produktionen, både ved genanvendelse af vandet og ved brug af regnvand. Før vandet kan genbruges, skal slam og stenmel udledes. Stenmel kan for eksempel genbruges som afretningsunderlag, når der skal lægges fliser.

LED-belysning. ”Lyskvaliteten er vigtig for os, så det handler ikke kun om at gøre noget grønt. Lys har både betydning for sikkerheden og for kvaliteten af det præcisionsarbejde, vi udfører,” siger Mathias. Dansteins seks lastbiler er blevet udskiftet med nye modeller, der bruger mindre brændstof og udleder mindre CO2.

Nye LED-pærer og lastbiler

Lugejern afløser sprøjtemiddel

Omkring 500 pærer og lysstofrør er blevet udskiftet med moderne, energibesparende

Danstein råder over store produktions- og udstillingsarealer og har mange afdelinger

rundt omkring i landet, der skal holdes fri for ukrudt. Derfor var det en tung beslutning ikke at anvende sprøjtemidler mere for at holde ukrudtet væk. ”Beslutningen er ikke en økonomisk fordel, men alene udtryk for virksomhedens holdning. Faktisk skal der sættes mange mandskabstimer ind på at bruge lugejern og rive. Den nemme løsning ville være at sprøjte mod ukrudt et par gange om året. Det kræver lidt arbejde, og det er lige som på kirkegården: jo oftere du river, jo bedre holder du ukrudtet nede,” siger Christian.

Danske natursten fra grusgrave Produktionen i Jyderup blev i 1973 startet af 3. og 4. generation grundet de mange omkringliggende grusgrave i nærområdet. I grusgravene er der et utal af ru natursten i alle størrelser. Disse natursten er transporteret hertil siden istiden og er særligt interessante, da de er helt unikke i både farve, struktur og facon. Ikke 2 sten er ens. Danstein kører selv ud til grusgravene, besigtiger stenene og får dem transporteret til produktionen i Jyderup.

I sorg tænker kunden ikke altid grønt Der er forskel på, hvor meget køberne af gravsten tænker på bæredygtighed. ”Det er ikke i sorgen umiddelbart efter et dødsfald, at folk tænker grønt. Derimod tænker stadig flere på miljøet, når de er i søgefasen og leder efter en gravsten til senere brug. Vi er blevet spurgt, om vi har bæredygtige gravsten, og det har vi jo pr. definition, da vi kun arbejder med natursten. Til gengæld kan vi så fortælle om alt det, vi gør udenom for at blive så miljøvenlige som muligt,” forklarer Mathias Nielsen.

Naturstenene behandles på forskellige måder. Nogle skæres og poleres andre bibeholdes det rustikke ydre og klargøres til inskription. Naturstenene skal transporteres meget få kilometer fra de omkringliggende grusgrave til produktionen, og dermed må gravsten af denne type bestemt betegnes som værende med omtanke for miljøet.

Ny udstilling på vej Om kort tid åbner Danstein en ny stor indendørs udstilling på 200 kvadratmeter ved hovedsædet i Jyderup. ”Helt fra vores farfars tid har det været virksomhedens ambition at kunne præsentere kunderne for Danmarks største udstilling af gravsten i Jyderup. Nu går vi et skridt videre og laver en tilsvarende indendørs udstilling. Her kan kunderne gå rundt i tørvejr og god belysning og se på gravsten og gravdekorationer i ro og mag,” siger Mathias. Målsætningen er, at den nye udstilling i Jyderup skal tiltrække interesserede fra hele Sjælland, der gerne vil køre et stykke vej for at få professionel rådgivning og nærstudere landets største udvalg af naturlige gravsten skabt med grøn omtanke.

Eltrucks og vand-genbrug For eksempel har Danstein skiftet dieseltrucks ud med eltrucks. En stor beslutning, fordi trucks er afgørende for den daglige arbejdsproces på stenhuggeriet. ”Vi er dybt afhængige af trucks, så kvaliteten af batteriet er meget vigtigt. Før kunne vi bare tanke op og køre videre. Nu skal trucken stå til opladning og helst med et batteri, der er kørt godt ned, så det vil leve længere. Det har krævet nye vaner og rutiner, så vi kan lade op uden at sænke vores produktivitet,” siger Christian.

Dansteins nye el-trucks foran et lille udvalg af de mange granitblokke.

Mathias og Christian foran den genkendelige store Halmstad søjle ud mod Skovvejen

Et lille udvalg af de forarbejdede natursten fra Danstein.


8 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Eksempel på reportagebillede til mindebogen om begravelsen. Foto: De Sidste Billeder.

Et fysisk minde lindrer savnet

Det fysiske minde gør en forskel for de efterladte. Som smykket med det unikke præg af afdøde eller mindebogen, der foreviger begravelsen, man ikke kan huske på grund af sorg Vi mindes afdøde slægtninge og nære venner på mange måder. De fleste minder bærer vi med os i erindringen, men nogle er knyttet til bestemte effekter, vi bevarer eller har fået fremstillet som et varigt fysisk minde om den kære. Ifølge sorgforsker ved Aarhus Universitet Mai-Britt Guldin iværksættes minderne af al den kærlighed, der er til det menneske, man har mistet. ”Kærligheden stopper jo ikke, fordi vedkommende er død. Minderne er et udtryk for, at vi savner rigtig meget, og derfor er afdøde i vores tanker. Og de er en måde at ære vedkommende på. Minderne udtrykker det kærlighedsbånd, der fortsat er til afdøde. På den måde vil minder kunne lindre noget af det savn, der er,” siger hun i et interview til Landsforeningen Liv&Død.

Fingeraftryk i smykke Det fysiske minde gør en forskel for efterladte. Hvad enten det har form af billeder i en mindebog, er tatoveret på kroppen eller bæres om halsen i form af et smykke med emotionel værdi. Et eksempel er Jewel Concepts, der er specialiseret i at fremstille håndlavede smykker med fingeraftryk fra afdøde i størrelse 1:1. Bedemanden sørger for fingeraftrykket, og de efterladte får både fingeraftrykket udleveret på et lille kort til minde og som elektronisk fil til brug ved bestilling af smykket, når de føler sig parate til det. Konceptet blev udviklet af en

En mindebog med billeder fra begravelsen hjælper efterladte med at huske dagen. Foto: De Sidste Billeder.

hollænder for 15 år siden, og i dag er Jewel Concepts at finde i paletten af ydelser hos cirka 1.000 bedemænd i Tyskland.

Stærk relation I Danmark er Jewel Concepts endnu et nyt fænomen. ”I Tyskland er mindesmykker en del af det, efterladte forventer at tale med bedemanden om. Dér er vi ikke endnu herhjemme. De bedemænd, vi samarbejder med her i Danmark, bekræfter dog, at smykket med det helt unikke præg af afdøde taler til efterladte på en anden måde end andre former for minder, og om fem år tror jeg, at det er blevet lige så udbredt og normalt at tale om hos bedemanden i Danmark som i Tyskland.” ”Smykket gør typisk en positiv forskel for efterladte, når der har været tale om en meget stærk relation, fordi man kan røre ved det og bære det på sig hele tiden,” siger

Folk er som regel så opslugt af deres sorg, at de bagefter ikke kan huske detaljer fra dagen Hallur Markvig, De Sidste Billeder

direktør for Jewel Concepts Danmark, Nico Colijn.

Detaljer fra dagen Fotograf Hallur Markvig driver virksomheden De Sidste Billeder og hjælper efterladte med at huske begravelsen af deres kære. Han tager billeder fra hele begravelsen eller bisættelsen fra kisten med blomster

i kirken til gravkaffen, hvor stemningen ofte er mere lettet. Efterfølgende samles billederne fra den sørgelige, men også smukke, dag i en mindebog. ”Folk er som regel så opslugt af deres sorg, at de bagefter ikke kan huske detaljer fra dagen: kisten, blomsterne, gæsterne og vejret udenfor. De vil gerne være sikre på at have gode, professionelle billeder, de

kan sidde og kigge tilbage på, når de er klar til det,” siger Hallur Markvig. Mindebogen bruges også af børn, der har mistet deres bedsteforældre, og demente, der skal have hjælp til at huske.

Godt modtaget Hallur Markvig fik idéen til De Sidste Billeder for cirka 10 år siden, da hans daværende kone ærgrede sig over ikke at have billeder fra begravelsen af sin mor, som hun mistede som teenager. Selv om flere familier i dag hyrer professionel fotograf til begravelsen, sker det, at Hallur Markvig bliver spurgt, om han ”kommer fra pressen”, når han udfører en opgave. ”Men generelt bliver det godt modtaget, at jeg er til stede efter ønske fra familien. Langt de fleste synes, at det er en god idé. De ville ønske, de havde haft muligheden, da de selv mistede nogen,” siger han. Eksempel på reportagebillede til mindebogen om begravelsen. Foto: De Sidste Billeder.

Bedemanden tager fingeraftrykket, som den efterladte kan bære på sig i form af et smykke. Foto: Jewel Concepts.


9 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

At være bedemand er aldrig bare et arbejde, men et møde med et liv der er levet, og med stor respekt for døden, som med livet Anna Rubin

Et positivt aftryk på jord og efterladte ”Den afdøde og de efterladte kan ved at vælge bæredygtige kister og urner være med til at passe på vores jord, og vi kan overlevere det bedste til vores næste generationer,” siger bedemanden Anna Rubin. ”Og er det ikke det, vi skal bevæge os hen imod?” ”I tidernes morgen, da jeg startede som bedemand, bad jeg de pårørende om at tage et billede med af afdøde som han/hun så ud i levende live. Billedet og samtalen med de pårørende om afdøde giver mig et indtryk af, hvem afdøde var i livet. Jeg hører lidt om afdødes livshistorie for på den måde at hjælpe familien med at træffe de rigtige valg. Når jeg så lægger afdøde i kiste, er det billedet af det levende menneske, der kommer frem for mit indre – på den måde bliver det at være bedemand aldrig bare et arbejde, men et møde med et liv, der er levet, og med stor respekt for døden som livet,” siger Anna Rubin, indehaver af Rubin Begravelser i Charlottenlund.

Respekt, værdighed og integritet Værdigheden består blandt andet i at være iført sit eget tøj i kisten og ikke hospitalstøj. ”Jeg synes, folk skal give afdøde det tøj på, der bedst viser, hvem personen var. Hvis jeg har gået meget i jeans og skjorte, vil jeg gerne have det på. Jeg synes, hensynet til afdødes værdighed og integritet også bør omfatte at have undertøj, strømper og sko på og ikke tøj fra hospitalet. Det er vigtigt, at afskedsceremonien bliver et smukt og værdigt minde for familien, og at pårørende og afdøde får det, de ønsker,” siger Anna Rubin. Hun opfordrer som ofte de pårørende til at se afdøde, når de er lagt i kiste, da hun oplever, at det kan give noget ro at vide, hvordan vedkommende ser ud i eget tøj. ”Hvis du ligger på et hospital, er du

iført hospitalstøj. Du er patient. Når du får dit eget tøj på, bliver du sig selv. Det er det menneske, jeg forsøger at få frem, så de pårørende kan tage afsked med det liv, der har levet iblandt dem.” Det er ved denne lejlighed også muligt at lægge personlige ting i kisten. Kisten lukkes, mens de pårørende er til stede, hvis de ønsker det.

pårørende skal vi se lige så pæne ud. Den dialog bliver nemmere med et billede af afdøde. Billedet og samtale, giver mig også det bedste indtryk af afdødes personlighed og de pårørendes relationer til afdøde. Det kan lette den til tider svære dialog, hvis afdøde har haft ønsker, de efterladte måske har svært ved at leve med,” siger Anna Rubin.

Et billede giver bedre dialog

Fokus på bæredygtighed

Generelt er pårørende meget positive over for at tage billeder frem, mener Anna Rubin. Før hun blev bedemand, arbejdede hun i mange år med pleje af døende. ”Vi udviser enormt meget respekt for døende mennesker. Vi vil gerne hjælpe dem med at se pæne ud, når de ligger der og er ved at dø. I afskeden med vores

Som en af de få bedemænd benytter hun udelukkende bæredygtige og danskproducerede kister og urner. ”Det var sådan set bare et valg, jeg traf fra den ene dag til den anden. Det har betydet at jeg har færre produkter at vælge imellem. Til gengæld kan jeg stå inde for de produkter jeg har og færre muligheder, kan gøre det nemmere for

Bæredygtigt træ FSC-certificering • En non-profit mærkningsordning til træ. • Der bliver ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. • Beskyttelse af dyr og planteliv • Menneskerne der arbejder i skovene, får ordentlig sikkerhed og løn • Træ du kan købe med god samvittighed.

de pårørende at træffe de rigtig valg, i en sårbar situation. Nogle pårørende har aldrig tænkt over muligheden for

bæredygtighed i forbindelse med døden, men synes, det er en god idé. Andre siger, at det også var afdødes ønske,” siger Anna Rubin. Alle kister hos Rubin Begravelser kommer fra Fuglebjerg Kistefabrik, der udelukkende producerer bæredygtige kister, og anvender FSC-certificeret træ fra svenske skove. De anvendte kister er polstret med hør. Anna Rubins urner er alle af nedbrydelige materialer og valget kan være en smuk ler urne lavet af Bornholms ler, en håndlavet filt urne lavet af dansk uld eller en Beyond Life urnen lavet af kartoffelstivelse og træfibre. Beyond life urnen har et lille blad, hvori der ligger blomsterfrø og et træ det er muligt at plante ud til at minde om afdøde, der på den måde kan være med til at sætter et positivt aftryk på Jorden.

Vi passer på jorden – også i døden

Beyond Life.

”Man er nødt til at være bevidst om logistikken. For mig er det afgørende, at mine produkter er produceret her i Danmark. Hvad hjælp det, at jeg har bæredygtige kister og urner, hvis de skal flyve flere tusinde kilometer?” Anna Rubin tror, at stadig flere begravelser og bisættelser vil foregå bæredygtigt i fremtiden. ”Bæredygtighed er meget oppe i tiden, og det er kommet for at blive. Folk bliver mere opmærksomme på miljø- og klimaspørgsmål og nødvendigheden af, at vi passer på vores jord. Også når det gælder afskeden med vores kære.”


10 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Ved du hvem, der arver dig? Med et testamente har du selv indflydelse på, hvordan din arv skal fordeles. Det samme gælder, hvis du driver selvstændig virksomhed, og ikke har tænkt på virksomhedsoverdragelse eller generationsskifte. Et testamente betyder også, at behandlingen af dødsboet kan foregå problemfrit, og at din arv ikke belastes af afgifter. Få medbestemmelse over fordelingen af din arv. Kontakt din arveretsadvokat i dag på 70 20 70 70.

Advokat Lisbeth Wegener Ret&Råd Slagelse ldw@ret-raad.dk

Advokat Sajitha Sureshkanna Advokat (H) Claus Rehl Ret&Råd Glostrup Ret&Råd Greve ssu@ret-raad.dk rehl@ret-raad.dk

Advokat (L) Dorte Bytoft Ret&Råd København dby@ret-raad.dk

Advokat Betina Boysen Ret&Råd København bbo@ret-raad.dk

Advokat (L) Stine Kulmbak Ret&Råd København smi@ret-raad.dk

Advokat Helle Haxgart Ret&Råd København hax@ret-raad.dk

Advokat (L) Anne Øvlisen Ret&Råd København aov@ret-raad.dk

Advokat (H) Per Andreasen Ret&Råd København pan@ret-raad.dk

Advokat (H) Anne Broksø Ret&Råd København abr@ret-raad.dk


11 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Hos Elholm skal enhver afsked være unik Hver dag arbejder de kvindelige bedemænd i Elholm Begravelse for at hjælpe familier med at gøre begravelsen eller bisættelsen til en personlig, smuk og minderig afsked med den kære, der er gået bort. Når de to kvindelige bedemænd i Elholm Begravelse, Christina Gauguin og Lone Andersen, tager på arbejde hver dag, er det med missionen om at gøre en forskel i andre folks liv. ”Vi ønsker først og fremmest at hjælpe de familier, vi møder, med at gøre begravelsen eller bisættelsen af deres kære til en minderig og personlig afsked, de forhåbentlig vil tænke tilbage på med følelsen af, at den afspejlede det liv den afdøde havde levet,” siger Christina Gauguin. Derfor kan det første møde med bedemanden hos Elholm både finde sted i eget hjem, på hospitalet, hospice eller i et af Elholms kontorer. Det kommer helt an på, hvor pårørende føler sig mest tryg. Elholm Begravelse har afdelinger i Hellerup, Virum og Allerød, og med til sammen næsten 40 års erfaring har de to bedemænd et indgående kendskab til kirker, kapeller, muligheder og skikke i blandt andet Rudersdal, Lyngby, Sorgenfri, Virum, Allerød og Hellerup.

Fokus på at opfylde ønsker ”Vi ser os selv som familiens bedemand og hjælper alle uanset trosretning. Der er stor variation i begravelser og bisættelser i dag. Selv om det måske skal være meget traditionelt, kan vi stadig hjælpe med at gøre det til en personlig begivenhed. Det kan for eksempel ske gennem valget af blomster, ting til kistepynten, sang og musik. Vi kan også bistå med udarbejdelse af et pænt programhæfte for ceremonien,

og vi kan hjælpe med at få lavet en mindebog med familiens billeder fra afdødes liv og begravelsen eller bisættelsen. De kan være rare at kigge i senere hen,” siger Lone Andersen. Moderne bisættelser kan i dag holdes mange forskellige steder. ”Hvis ikke man er medlem af folkekirken, kan man for eksempel holde bisættelsen hjemme i sit eget hus eller haven. Det er vi meget åbne over for. Det eneste, vi har fokus på, er at hjælpe folk til at få deres ønsker opfyldt,” siger Lone Andersen. Dette er også baggrunden for, at Elholm Begravelse har udviklet en meget personlig ”Min sidste vilje”, som uden beregning og forpligtelse kan rekvireres ved at rette henvendelse til en af deres forretninger.

mennesker, der har det svært, med at løfte en stor opgave, der på samme tid er meget praktisk og meget følelsesladet. Det er også en spændende faglig udfordring, at vi som bedemænd skal få ting til at ske her og nu. Der er en begrænset periode til at gøre det, der skal gøres. Og ikke

Lone Andersen og Christina Gauguin brænder for at hjælpe familier med at gøre begravelsen eller bisættelsen af deres kære til en minderig og personlig afsked.

”Som mange andre vil vi også gerne være med til at passe på vores miljø, og når nu vi er bedemænd, synes vi, det er naturligt at have fokus på bæredygtige kister af certificeret træ. Nogle kunder går meget op i det, mens andre ikke tænker så meget over det. De er jo også ofte i en

Som kunde skal du føle og mærke, at du trygt kan overlade alle de mange opgaver forbundet med begravelsen eller bisættelsen til os

Alvorligt og positivt job Elholm Begravelse blev etableret i 1993 af Ernst Elholm. I 2004 overtog hans to medarbejdere Christina Gauguin og Lone Andersen firmaet og drev det videre i stifterens ånd. Christina kan nu fejre 20 års-jubilæum som bedemand, mens Lone har været bedemand siden 2003. Hvad er det ved bedemandsfaget, der tiltaler dem? ”Som bedemænd møder vi mange forskellige mennesker, som vi med vores indsats kan gøre en stor forskel for. Derfor ser vi det både som et alvorligt og positivt job at være bedemand. Vi hjælper

to bisættelser er ens. De er alle sammen unikke,” siger Christina.

Bæredygtige kister og urner Elholm Begravelse forhandler udelukkende miljøvenlige kister fra to danske kisteproducenter Tommerup Heilskov og Fuglebjerg Kistefabrik samt biologiske og økologiske urner fra Nordic Funeral. Udover at lave bæredygtige kister planter begge kisteproducenter træer rundt omkring i verden som kompensation for det nordiske træ, de forbruger.

situation, hvor de måske ikke synes, at bæredygtighed er det vigtigste i verden. Men så har vi altså tilladt os at træffe et valg på deres vegne,” siger Lone. Elholm Begravelse fører et bredt udvalg af kister, der er designet og produceret i Danmark, og tilbyder også kister i ekstra bredde og længde. Hos Elholm Begravelse kan du også vælge mellem et bredt udvalg af urner, både designede urner og urner med bæredygtige profiler. Christina og Lone undersøger hele

tiden markedet for at kunne tilbyde familier et tidssvarende sortiment af både kister, urner mm.

Kundens tryghed Elholm Begravelse er ISO 9001-certificeret og har således papir på sin kvalitetssikring og bliver dermed officielt anbefalet af Forbrugerstyrelsen. Certificeringen betyder, at du som kunde hos Elholm Begravelse møder uddannede bedemænd, der leverer faglig korrekt betjening og vejledning af høj kvalitet. Elholm Begravelse bliver løbende kvalitetskontrolleret for at sikre, at branchens etiske regelsæt bliver overholdt 100 procent, at de aftalte ydelser udføres, og at den aftalte prisramme overholdes. ”Certificeringen er et godt arbejdsredskab, fordi den gør, at vi altid har helt styr på, hvordan vi skal arbejde. Vi ved hele tiden, hvad den anden laver. Det sikrer, at der ikke sker fejl, og det vigtigste formål med certificeringen er jo også at skabe de bedste rammer for kunden. Som kunde skal du føle og mærke, at du trygt kan overlade alle de mange opgaver forbundet med begravelsen eller bisættelsen til os. Så har du ro til at tage dig af alle de andre ting, du skal klare i din svære situation. I sidste ende skulle resultatet gerne blive en unik begravelse eller bisættelse, som du vil tænke tilbage på som en smuk og minderig afsked med din kære,” siger Christina.


12 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Blot fordi vores tro, levevis og værdier ændrer sig, sætter vi fortsat gravminder

Kirkegården er stadig vigtig i sorgprocessen

Kirkegården giver efterladte mulighed for at markere, mærke og bearbejde tabet og sorgen.

Individualiseringen er også slået igennem på kirkegården, hvor inskriptionen på gravstenen ikke længere udtrykker gudfrygtighed, men afdødes personlighed og de efterladtes tab og situation. Forandringen vinde blæser – også på landets kirkegårde. Dels på grund af det nye princip om fuld omkostningsdækning, som gør det dyrere for efterladte at vedligeholdet et gravsted. Dels på grund af et generelt skifte i tidsånden, når det gælder det sidste hvilested for vores slægtninge og venner. Skiftet ses tydeligt i de tekster, danske stenhuggere mejsler ind i gravsten. I forrige generation stod der typisk ”Hvil i Fred” nederst på gravstenen. Nu er det almindeligt med ”Elsket og savnet”. Forskellen er større, end ordene umiddelbart viser.

Elsket og savnet ”Hvil i Fred” fokuserede på den afdøde og udtrykte de pårørendes ønske om, at deres kære ville få en sikker rejse ind i Guds himmel og evig frelse. ”Elsket og savnet” handler først og fremmest om de pårørendes tab og situation. Vi ser et skift fra bekymring om det hinsidige på afdødes vegne til en spejling af de efterladtes følelser i det fortsatte liv,” siger Michael Rohde-Petersen. Han er kommunikationschef i Danske Stenhuggerier og hyppigt involveret i dialog med kunder om løsninger til individuelt udformede gravsteder.

Væsentligt og værdifuldt De nye inskriptioner afspejler et skift i, hvad vi anser for væsentligt og værdifuldt. ”I lokalsamfundet mødes vi ikke længere til højmesse om søndagen. Vi

går dermed heller ikke ned gennem kirkegårdens stier og hilser på andre. Derfor giver det ikke længere mening for os at opsætte gravmæler, som markerer familiens sociale status og synliggør vores gudsfrygt for andre. Tidligere skulle gravsteder helst være så ens som muligt og uden personlige kendetegn. Nu ser vi en markant stigende individualisering. Konformitet er for mange blevet afløst af frit valg på alle hylder, når gravstedet skal udformes.” Nogle vælger discount, andre vil have plads på en skovkirkegård, og andre igen vælger markante og meget individualiserede gravsteder, som udtrykker essensen af den afdødes liv for de efterladte.

Vigtigt værktøj for pårørende Trods individualiseringen har der aldrig været større behov for kirkegårdene, understreger Michael Rohde-Petersen. ”Blot fordi vores tro, levevis og værdier ændrer sig, sætter vi fortsat gravminder. Det vil vi blive ved med at gøre, men nu af mere personlige grunde. Når tabet og smerten melder sig, opdager vi, at alle de super-egenskaber som effektivitet,

hurtighed og rationalitet, vi bliver målt på i arbejdslivet, ikke kan bruges til ret meget i sorgen. Det peger på, at kirkegården både nu og måske endnu mere i fremtiden kan være et vigtigt værktøj for pårørende, for her er der et åbent og samtidig beskyttet rum, som giver efterladte mulighed for at markere, mærke og bearbejde tabet og sorgen.”

Kirkegården som sorgterapi ”På Kirkegården udvider og bearbejder man sit farvel til den afdøde i en proces, som på mange måde minder om det, ser sker i sorgterapi. Men på kirkegården sker det inden for en kulturelt båret form, uden at man behøver gøre det store ud af det. Når man igen forlader kirkegården, har man det bedre. Sorg gør ondt, men et gravsted gør godt.”

Kirkegårdens nye funktion ligger ifølge Michael Rohde-Petersen i naturlig forlængelse af Folkekirkens stigende antal sorggrupper under ledelse af en præst. I dag tilbyder danske folkekirker omkring 190 sorggrupper – en stigning på 52 procent siden 2013.

Nye muligheder Det er en opgave for Folkekirken, kirkegårde, bedemænd og stenhuggere at formidle de nye muligheder, kirkegårde giver moderne mennesker. ”Det skal italesættes og almengøres, at pårørende kan bruge

”Pårørende kan bruge kirkegården som en gør-det-selv-metode til sorgbearbejdning,” siger Michael Rohde-Petersen, Danske Stenhuggerier.

Kirkelige begravelser i DK I folkekirken blev der i 2018 foretaget 45.324 kirkelige begravelser. Kirkelig begravelse vil sige, at en præst medvirker ved en højtidelighed og bl.a. foretager jordpåkastelse, før kisten begraves eller kremeres.

Kilde: Kirkeministeriet.

kirkegården som en gør-det-selv-metode til sorgbearbejdning, så de ikke ud fra effektivitet, hurtighed og rationalitet vælger løsninger som askespredning eller anonymitet, der aldrig kan omgøres og senere kan føre til stor fortrydelse. I et bredt kulturelt perspektiv er det også en opgave at italesætte, at en vigtig del af vores fælles historie er, at afdødes og familiernes historie er at finde på de danske kirkegårde,” siger Michael Rohde-Petersen.

Stenens meningsfulde formål Stenhuggernes svar på udviklingen består i at fokusere på de pårørendes minder. Danske Stenhuggerier tilbyder over hele landet udstillinger, hvor pårørende kan hente inspiration til personlige og individuelle løsninger. ”Som håndværkere er vi glade for det øgede fokus på individualisering og specielle løsninger. Stenhuggeren er rykket tilbage til værkstedet, og de pårørende har mulighed for at møde en engageret rådgiver, der er trænet i den vigtige samtale, som i sidste ende skal reflektere, hvem afdøde var på mindestedet. Der er fortsat behov for kirkegårdene i Danmark, selv i den øgede konkurrence med virtuelle mindesteder på internettet og flygtige ceremonier over det åbne hav.” ”I fremtiden vil stenene– selv med den mere verdslige udformning, som mange af dem nu får – være med til at opfylde et fornemt og meningsfuldt formål: At hjælpe de pårørende videre og give den afdøde en ny placering i deres liv.”


13 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold


14 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

En sidste god gerning til glæde for alle Ved at betænke en velgørende organisation med en del af din arv kan du samtidig øge arven til dine arvinger. Vi danskere er gavmilde i levende live, når der er velgørenhedsshows på tv. Det kniber mere med at betænke de gode formål, når vi er gået bort. Kun omkring to procent indsætter velgørenhed i deres testamente. Det skyldes ikke manglende vilje, men snarere manglende kendskab til de fordele, der er forbundet med at give testamentariske gaver. Med en helt legal manøvre, den såkaldte ’30 procents-løsning’, der har

være benyttet i mange år, kan testamentariske gaver reducere den boafgift, arvinger ellers skal betale, og dermed øge arven til arvingerne, forklarer advokat Lisbeth Darling Wegener fra Ret&Råd i Slagelse.

Organisationen betaler ”I Danmark betaler vores børn og børnebørn 15 procent i boafgift, mens niecer, søskende og en god ven betaler 36,3 procent. Deres arv kan optimeres, hvis man

indtænker en velgørende organisation og som minimum donerer 30 procent.” Velgørende organisationer er fritaget for at betale boafgift, men betaler gerne andres, fordi de stadig får et bidrag ud af det. ”Alternativet er, at organisationen slet ikke får penge. Det er en win-win situation for arvingen og organisationen.” Et eksempel: En formue er på 1 mio. kroner. Den velgørende organisation får 30 procent og betaler ud af dem arvingens boafgift. I runde tal får organisationen ca. 80.000 kroner ud af manøvren, mens arvingen får ca. 30.000 kroner mere,

end hvis organisationen ikke havde været begunstiget med en testamentarisk gave.

Det gode testamente Testamentariske gaver til velgørende formål er især en oplagt løsning for personer, der hverken er gift eller har børn. ”Hvis ikke de gør noget aktivt, er der stor risiko for, at deres formue ellers går til parter, de måske ikke havde ønsket – for eksempel forældre, søskende eller staten, hvis ikke der er legale arvinger,” siger Lisbeth Darling Wegener. Mange tror fejlagtigt, at det er kompliceret eller svært, eller at det kun giver mening, hvis man har en meget stor formue.

DER ER LIV efter livet Emma og Bernhard drømmer ligesom mange andre børn om et langt og lykkeligt liv som lærer, sygeplejerske, landmand eller noget helt fjerde. Du kan give liv til de drømme og sikre deres fremtid ved at skrive PlanBørnefonden ind i dit testamente.

Spar arveafgiften Som humanitær organisation skal PlanBørnefonden ikke betale boafgift. Derfor går dine penge direkte til at sikre skolegang, sundhed og ligestilling for nogle af verdens mest udsatte børn. Vi er en del af Plan International, som er en af verdens ældste og største organisationer med fokus på børn og unge. Vi er til stede i flere end 70 lande i Afrika, Asien og Latinamerika. Her hjælper dit bidrag os med at forbedre lokalsamfund. Her og nu – og på langt sigt.

se mere på planbØrnefonden.dk/arv eller Ring 70 22 12 11.

Få gratis advokatbistand Overvejer du at skrive PlanBørnefonden ind i dit testamente, tilbyder vi gratis bistand og rådgivning hos Rovsing & Gammeljord ved Mette Sheraz Rovsing. Du kan kontakte hende direkte på: mr@rglaw.dk.

”Det er en win-win situation for arvingen og organisationen,” siger advokat Lisbeth Darling Wegener fra Ret&Råd.

Men det er altså ikke sandt. Der skal blot oprettes et testamente, og i nogle tilfælde dækker organisationen omkostninger ved udfærdigelsen af testamentet. Læs mere på detgodetestamente.dk, der er et samarbejde mellem cirka 35 velgørende organisationer.


detgodetestamente.dk

15 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Giv dit livs gave til Giv dit livs gave til børn i Danmark udsatte børn i Danmark

Mange børn kæmper med mobning, ensomhed og lavt selvværd. På

Mange børn kæmper hver dag med mobning, ensomhed og lavt selvværd. På Julemærkehjemmene får børn Julemærkehjemmene får børn hjælp til at tackle problemerne og hjælp til at tackle problemerne og genvinde troen på sig selv og livet. Og der er hårdt brug for hjælp. Flere genvinde på kan livet. Og deres der liv ertilhårdt brug for hjælp. Din arv kan hundrede børn venter på et troen ophold, der forandre det bedre.

give endnu flere børn en god barndom og en lysere fremtid – og alle

Du er altid velkommen til at kontakte direktør Søren Ravn Jensen på tlf. 33 13 37 45 beløb gør en forskel. for at høre mere om Julemærkefondens arbejde og hvordan du kan hjælpe børnene.

Vil du høre mere om vores arbejde, er du altid velkommen til at ringe til direktør Søren Ravn Jensen på 33 13 37 45.

www.julemaerket.dk/arv

her bliver børn - børn igen

www.julemaerket.dk/arv

Din arv kan give endnu flere børn en god barndom og en lysere fremtid ♥ Du kan betænke Julemærkefonden i dit testamente – uden at din familie eller pårørende får mindre arv. Det skyldes, at velgørende organisationer er fritaget for arveafgift. Vi anbefaler, at du får en advokat til at hjælpe dig med at oprette testamentet. Vi giver et tilskud på op til 5.000 kr. til udgiften til advokat.


16 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Det tager vores urne mellem to og ni år at blive brudt ned

Claus Jacobsen (th.) driver Nordmark Jacobsen ApS med sin bror Rolf Nordmark Jacobsen (tv.).

Tilbage til naturen med stil Designet er tidløst, mens selve urnen forgår på under 10 år. Den bionedbrydelige danske urne NatureUrn er på få år blevet meget populær i Danmark og vinder frem ude i verden Da Claus Jacobsen fra virksomheden Nordmark Jacobsen ApS ved et tilfælde mødte den danske industrielle designer Timothy Jacob Jensen på en messe i Paris, blev han bekræftet i, at virksomhedens nye banebrydende urne, han selv havde designet, havde en lovende fremtid foran sig. ”Timothy sagde lige ud, at mit design var uopslideligt og ville holde i mindst 50 år, så det var en anerkendelse,” siger Claus Jacobsen. Foreløbig har hans revolutionerende, bionedbrydelige NatureUrn eksisteret i 10 år, og den er blevet modtaget bedre end godt af familierne og andre efterladte, der skal tage afsked med en kær. I dag er knap 45 procent af de urner, der sælges i Danmark, en NatureUrn. ”Derudover eksporterer vi til 11 lande og arbejder på at komme ind på nye markeder. Vi har blandt andet kunder i lande som USA, Canada, Rusland og Australien. Generelt har katolske lande en væsentligt lavere kremeringsprocent end

andre kristne lande, men på verdensplan er kremeringsprocenten stigende,” siger Claus Jacobsen.

Tidløst design NatureUrn blev designet i 2009. Med sine tidløse former kan den minde om en klassisk vase fra det antikke Grækenland. Men dens funktionalitet er moderne. Således er den fortsat den eneste biourne på verdensplan med skruelåg, der er praktisk i en tid, hvor askespredning bliver mere og mere udbredt. NatureUrn fremstilles i syv forskellige farver og fire størrelser. ”Farver er jo smag og behag, så vi lavede en bred vifte. Jeg havde egentlig forventet, at vi efter nogen tid ville kunne droppe produktionen af et par af farverne, men de sælger godt alle sammen,” siger Claus Jacobsen.

Klæb dekoration på Hvis kunden ønsker det, kan NatureUrn udsmykkes med en grafisk dekoration,

Idéen med NatureUrn var fra starten at skabe en bionedbrydelig urne, der skulle være både stilfuld og meget let nedbrydelig i jorden.

der klæbes på. Der er ni dekorationer at vælge imellem, blandt andet en rose og livets træ. Dermed er der i alt 69 varianter af NatureUrn at vælge imellem. ”Det ville være en stor logistisk opgave at lagerføre alle de varianter. Vi har løst det med påklæbning. Bedemanden, som forhandler urnen, har dekorationerne liggende og kan sætte dem på efter kundens ønske,” forklarer Claus Jacobsen.

at skabe en bionedbrydelig urne, der skulle være både stilfuld og meget let nedbrydelig i jorden. ”Vi gjorde et stort forarbejde og fik analyseret materialerne i alle de biourner, der var på markedet. Vi kom frem til, at det eneste rigtige var at bruge bioplasten MaterBi, der ellers hovedsageligt benyttes til bionedbrydelige plastposer.” MaterBi er fremstillet af planteolier og er 100 procent nedbrydelig i naturen. For at skabe materialet til NatureUrn har Nordmark Jacobsen valgt at blande 20 procent træfiber i. ”Det fremmer nedbrydeligheden af vores urne til under det halve. Det tager vores urne mellem to og ni år at blive brudt ned, afhængigt af om den er nedsat i tør sandjord eller fugtig, fed muldjord,” siger Claus Jacobsen. Iblandingen er træfiber er en kompliceret, beskyttet proces, Nordmark Jacobsen har udviklet, og virksomheden er alene om at fremstille urner på denne måde i hele verden. Selve produktionen af urnerne sker i Aarhus.

Unikt materiale

Kæmper for godkendelsesordning i DK

Idéen med NatureUrn var fra starten

Den bionedbrydelige NatureUrn er

eneste urne i verden, der har modtaget begge de internationale grønne stempler 'Green Burial Council' for bæredygtig begravelse og 'OK Biodegradable SOIL' for total nedbrydelighed i kold jord. Nordmark Jacobsen har også investeret i en uvildig rapport, der dokumenterer NatureUrns hurtige nedbrydelighed. Den tekniske rapport er lagt frem på firmaets hjemmeside. ”Vi gør meget ud af vores dokumentation, fordi vi er på et marked, hvor en del konkurrerende urner efter vores mening lover mere, end de kan holde. På de fleste danske kirkegårde skal urnen være nedbrudt på 10 år, og det kan mange af de materialer, som andre urner fremstilles af, ikke overholde,” siger Claus Jacobsen. For at forbedre kvaliteten af urnenedsænkningerne på danske kirkegårde samarbejder Nordmark Jacobsen med Danske Bedemænd og Danske Krematoriers Landsforening for at få skabt ensartede krav til urnerne for hele landet, lige som man har i Sverige, hvor NatureUrn er godkendt. I dag er det de enkelte menighedsråd, der vurderer, om et urnemateriale nedbrydes inden 10 år på landets cirka 1.300 kirkegårde.


17 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

TRÆD VARSOMT PÅ DENNE JORD

- også når du går herfra

Vi bor op ad skoven og kan se den fra kontoret. Derfor tænker vi naturen ind på en anderledes måde, end hvis vi lå i et industrikvarter. Min vej til arbejde om morgenen er stille og fredelig, og jeg tror det afspejler sig i vores verdenssyn. - Ulrich Hein Boe Nielsen, Direktør hos Tommerup Heilskov

Hos Tommerup Heilskov bekymrer vi os om verden og vil gerne inspirere andre gennem konkrete handlinger. Vi har derfor besluttet at sætte handling bag vores motto: Hvad vi låner af naturen, leverer vi tilbage til naturen. Vi planter et træ for hver kiste, vi bringer. Eftersom vi bruger nordisk træ på vores kistefabrik i Glamsbjerg, ser vi det som vores pligt at give noget igen, og derfor har vi i samarbejde med Growing Trees Network plantet mere end 82.000 træer siden 2014. Vi planter i gennemsnit 20.000 træer om året og har både doneret til folkeskove i Danmark og i Ghana. Til den miljøvenlige begravelse har vi arbejdet på, at finde materialer som nedbrydes hurtigere og derfor lettere indgår i naturens kredsløb. Vi baserer f.eks. vores kistefor på papir i stedet for polyester, og vi har for nyligt introduceret en serie nye, let nedbrydelige urner.

T O M M ER U P H EI L S KOV A P S +45 6372 0005 | S ERV I C E C EN T ER H A R LEV + 4 5 6 3 7 2 0 0 0 5 KRENGERUPVEJ 84, 5620 GLAMSBJERG | LI LLER I N G V EJ 2 , 8 4 6 2 H A R LEV I N F O @ T O M M ER U P H EI L S KOV. D K | W W W. T O M M ER U P H EI L S KOV. D K


18 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

I begyndelsen af 2018 åbnede Stensballegård Gods ved Horsens den første skovbegravelsesplads i privatejet skov.

I ét med naturen efter livet Miljøvenlige kister, urner og begravelsesformer vinder frem. Skovbegravelsespladser er på vej i hele landet, og forbrugernes generelle fokus på bæredygtighed præger nu også deres valg, når de skal tage afsked med deres kære Vi sætter spor efter os selv gennem livet, men i døden ønsker stadig flere danskere – eller deres efterladte på afdødes vegne – at gå i ét med naturen, når de skal bort herfra. Bæredygtige begravelser og bisættelser, hvor kiste eller urne er af nedbrydelige materialer og indgår i naturens eget kredsløb, bliver mere og mere udbredt – for eksempel i form af skovbegravelse.

Til hvile i skovbunden Urnenedsættelse i skoven har været tilladt i Danmark siden en lovændring i 2008. Første skovbegravelsesplads i Danmark åbnede i 2014 i den kommunale Kohaveskov ved Odense, og i begyndelsen af 2018 åbnede Stensballegård Gods ved Horsens den første skovbegravelsesplads i privatejet skov. I dag arbejdes på at åbne skovbegravelsespladser en håndfuld andre steder i Danmark. ”Der er en mærkbar interesse. Vi får mange henvendelser, og bedemændene har generelt været meget positive. Til dato (oktober 2019, red.) har vi haft cirka 40 urnenedsættelser, og på nuværende

tidspunkt har vi haft flere i 2019 end i hele 2018. Derudover har vi cirka 125 reservationer,” fortæller Jannik AhlefeldtLaurvig, direktør i Skovbegravelse ApS. Vi rk som hedens hjem meside skovbegravelse.nu giver overblik over nuværende og måske kommende skovbegravelsespladser i Danmark.

Alternativ til askespredning Jannik Ahlefeldt-Laurvig ser skovbegravelse som et godt alternativ til askespredning til søs, som mange vælger, fordi de gerne vil tilbage i naturen, når de dør. ”Problemet med askespredning kan være, at de efterladte ikke på samme måde som på en kirkegård eller skovbegravelsesplads har et sted at søge hen og mindes afdøde.” En skovbegravelse sker i uindviet jord, og skovbegravelsespladsen er således tilgængelig for alle trosretninger, men to ud af tre, der er nedsat i Stensballegaard

Håndlavet urne filtet af ren uld fra Uurna.

Skovbegravelsesplads, var medlemmer af folkekirken. Gravstederne er placeret i ringe omkring de store bøgetræer. Hvis det ønskes, kan gravstedet blive markeret med en mindeplade i natursten i A5størrelse, der ligger fladt i skovbunden og ikke kan ses på afstand. Folk kan selv vælge, om de vil nedsænke urnen selv eller lade skovens personale gøre det. Hidtil har alle valgt selv

Studier viser, at det er godt for sorgbehandlingen selv at sænke urnen i jorden Jannik Ahlefeldt-Laurvig, Skovbegravelse ApS.

at gøre det ved en lille privat ceremoni. ”Studier viser, at det er godt for sorgbehandlingen selv at sænke urnen i jorden. De pårørende er alene og kan gøre det på den måde, de ønsker,” siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig. Urnen skal være biologisk nedbrydelig, hvilket langt de fleste urner også er i dag. I skoven er der ingen plæne eller hække, der skal klippes. Naturen står selv for udsmykning og pasning af gravstedet i takt med årstiderne.

skovbegravelse har været i vækst i en årrække. Sidste år blev 20 procent af tyskerne begravet på landets skovkirkegårde, og andelen ventes at stige de kommende år. Er danskernes valg af skovbegravelse bestemt af alder eller kultur? "Det korte svar er nej, men der er sikkert flere i segmentet +50, som gør noget ved det, end blandt de yngre årgange. Men med de unges stærke klimaengagement kan man måske forvente, at det ændrer sig," siger Peter Thomasen.

Ingen byrde for efterladte

Bambus er populært

En af de bedemænd, som tilbyder skovbegravelse, er Begravelses Service. "Vi vurderer, at skovbegravelse sammen med askespredning over havet er den mest klimaskånsomme måde at forholde sig med asken efter en afdød. Den omstændighed, at det i begge tilfælde er naturen, der står for vedligeholdelsen af gravstedet, tiltaler mange, der ikke ønsker, at de efterladte skal have den byrde. Samtidig vil det for nogen være mere naturligt at besøge et gravsted i naturen end at komme på en kirkegård," siger indehaver Peter Thomasen. Han gør opmærksom på Tyskland, hvor

På Fuglebjerg Kistefabrik stræber direktør Hanne Tvedebrink Elsner efter, at virksomhedens kister og urner fremstilles så bæredygtigt, som det er praktisk muligt. ”Folk ønsker at gøre en forskel, og især den generation af pårørende, som kommer nu, tænker rigtig meget på miljøet. Vi vil gerne prøve at imødekomme deres ønsker på bedst mulig måde,” siger hun. Virksomhedens bambuskiste er 100 procent bæredygtig, inklusive dens naturlige polstring af fåreuld. ”En bambusskov vokser op i fuld højde på tre-seks år. Det startede med, at vi forhandlede en bambus-urne, som solgte helt vildt. Så tænkte jeg, at vi måtte kunne lave en bambuskiste. Vores leverandører tvivlede på projektet, men det lykkedes,


19 · Annoncetillæg · Sponsoreret indhold

Mindesmykker

Folk ønsker at gøre en forskel, og især den generation af pårørende, som kommer nu, tænker rigtig meget på miljøet

ewel ewel

Hanne Tvedebrink Elsner, Fuglebjerg Kistefabrik.

og den er blevet meget populær,” siger Hanne Tvedebrink Elsner. For at kompensere virksomhedens C02-udledning i forbindelse med produktion og transport, er Fuglebjerg Kistefabrik tilknyttet organisationen Our Climate, som hvert år planter 365 træer på kistefabrikkens vegne rundt omkring i verden. Fabrikkens kister fremstilles fra bunden i Danmark af svanemærket og FSC-certificeret træ fra Sverige, og den naturlige lim, der benyttes, kan i princippet spises. ”Vi køber så meget som muligt i Danmark for at reducere CO2udledningen fra transport, men vi kan dog ikke få træ herhjemme.”

Nedbrydelige urner De danske kirkegårde har forskellige krav til, hvor nedbrydelige urner skal være. Efterspørgslen på bæredygtige urner er dog stigende, og de fremstilles rundt omkring i landet i forskellige materialer. I Hørsholm har Nordmark Jacobsen ApS udviklet den danske Natur Urne®, der er fremstillet af et nyt plantebaseret

Flere begraves borgerligt Antallet af såkaldt borgerlige begravelser i Danmark er steget fra 5.184 i 2008 til 8.622 i 2018, viser tal fra Danmarks Statistik. Det svarer til hver sjette begravelse. En borgerlig ceremoni afholdes uden deltagelse af en præst, og familien bestemmer selv forløbet.

materiale og designet til at blive nedbrudt i kold jord. Nogle bæredygtige urner har karakter af kunsthåndværk. Det gælder for eksempel det unge Odense-firma Uurna, som er startet af tre kvinder med baggrund i grafisk design, keramik og filt. Uurna laver håndlavede urner filtet af ren uld, gerne med en dekoration efter kundens ønske og i et individuelt design, der udtrykker afdødes personlighed. Uld nedbrydes fuldstændigt i jorden og efterlader endda jorden beriget, fordi uld indeholder nyttige mineraler og organiske stoffer. ”Vi er på den anden side af 50 urner, der er kommet i jorden, og det er flere, end vi havde turdet håbe på. Nu begynder vi at få henvendelser fra folk, der har hørt om os og gerne vil i en bæredygtig urne, når de dør. En urne er jo ikke en vare, man typisk går ud og køber på forhånd. I øjeblikket er det mest kvinder, der tager stilling til sådan nogle ting,” siger en af kvinderne bag Uurna, Mette Østman.

Bæredygtig afsked Forbrugernes fokus på klima- og miljø vil sprede sig mere og mere til deres valg i forbindelse med begravelser. Det mener bedemand Anna Rubin, indehaver af Rubin Begravelser, som udelukkende benytter bæredygtige kister og urner. ”Fokus på bæredygtighed er kommet for at blive. Det er kun naturligt, at vores øgede opmærksomhed på vigtigheden af at passe på vores klode også spreder sig til afskeden med vores kære,” siger hun.

baby footprint

ewelSmykker med et personligt touch

Jewel Concepts Denmark E info@jewel-concepts.dk W www.jewel-concepts.dk

ewel

ewel

Ring 8877 5760

ewel

Mind en du savner Når vi tager afsked med vores kære, får vi ikke altid taget billeder fra dagen. De Sidste Billeder tilbyder forskellige typer mindebøger. F.eks. med billeder fra begravelsen, mindehøjtideligheden, urnenedsættelsen, mindeord, samler mm.

Læs mere på desidstebilleder.dk

Bæredygtig bambuskiste og urne fra Fuglebjerg Kistefabrik.

Møllehaven 12A · 4040 Jyllinge · Telefon: 8877 5760 E-mail: info@desidstebilleder.dk


BSE BEGRAVELSES SERVICE hjælper med:

• Begravelse eller bisættelse fra kirke eller kapel Den helt traditionelle bisættelse som mange fortsat foretrækker. • Begravelse uden kirke, med hjælp til at arrangere og gennemføre Ceremonien Kan arrangeres som en traditionel bisættelse fra et kapel, men kan også arrangeres i andre lokaliteter og helt som I selv ønsker det. • Kontakt til skifteretten og rådgivning om alle de økonomiske og juridiske spørgsmål, som skal løses efter et dødsfald Vores erfarne juridiske rådgivere hjælper med den rådgivning I har brug for i hele forløbet. • Transport til- og fra udlandet Vi hjælper med alt i forbindelse med transport af afdøde til eller fra udlandet. • MC begravelse www.mcbegravelser.dk • Mine sidste vilje og opsparing til betaling af begravelse BSE Begravelses Service anbefaler, at al opsparing til begravelse, foretages i et pengeinstitut hvor man ikke har gæld.

Du kan læse mere på www.bse.dk

Skovbegravelse - et naturligt valg • I 2008 blev begravelsesloven ændret, sådan at det er muligt at blive begravet i naturen. • I 2018 indviede Skovbegravelse den første skovbegravelsesplads i privatejet skov, Stensballegaard Skov ved Horsens, som begravelsesplads. • En skovbegravelse er et naturligt valg for naturelskeren og de mennesker, der ønsker et alternativ til kirkegården. Ved en skovbegravelse bliver urnen nedsat i jorden for foden af et træ. • Begravelses Service hjælper med at arrangere forløbet ved en skovbegravelse.

Læs mere på www.bse.dk

BSE BEGRAVELSES SERVICE Kontakt os døgnet rundt på 70 11 24 07

Vi fraråder forudbetalt begravelse og råder til at alt opsparing til begravelse sker gennem pengeinstitut. Kontakt os for vejledning


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.