AMIS-lehti 1/2016

Page 1

Laulaja Ellinoora: ”Pitää olla vain sinä, ja se riittää” Miten amiksia uudistetaan, opetusministeri Grahn-Laasonen? Opiskella voi myös ulkomailla Netflixin parhaat


SUPER ON LÄHIHOITAJIEN OMA LIITTO. SuPeriin kannattaa liittyä jo heti opiskelun alussa. Maksuttomasta opiskelijajäsenyydestä on paljon hyötyä: • • • • •

loistavat jäsenedut jäsenkortilla ammatillinen SuPer-lehti ja jäsenkalenteri hyvät vakuutukset vapaalle ja töihin työttömyyskassan jäsenyys liiton toimiston, SuPer-opon, yhdysjäsenen ja luottamusmiehen tuki ja apu

LUE LISÄÄ JA LIITY: www.superliitto.fi tai skannaa koodi

www.superliitto.fi

facebook.com/superliitto

@superliitto


NUORI JA KETTERÄ Kun minä olin 15-vuotias, maailma näytti erilaiselta kuin nyt. Ajelin ruuhkatukka hulmuten skootterilla, opettelin juomaan kahvia ja harjoittelin valokuvaamista. Hengasin kavereiden kanssa Mäkkärissä ja harrastin pituushyppyä. Ammatinvalinta tuntui aika kaukaiselta ajatukselta. Tätä lehteä julkaiseva OSKU ry täyttää tänä syksynä 15 vuotta. Kysyin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselta (s. 8), millaisena hän näkee 15-vuotiaan OSKUn. "Vahva toimija, mutta myöskin nuori ja ketterä", kuului vastaus. Se oli mukavaa kuulla, sillä juuri tuossa ketteryydessä, vapaudessa ja miljoonissa mahdollisuuksissa on mielestäni nuoruuden hienouden ydin. Vapaus tuo kuitenkin aina mukanaan myös vastuita ja oikeudet velvollisuuksia. 15-vuotiaana tehdään merkittäviä päätöksiä oman tulevaisuuden suhteen. Ei ole täysin yhdentekevää, päätyykö esimerkiksi amikseen lähihoitajalinjalle vai musiikkiluokalle lukioon. Tässä lehdessä tarinansa kertova laulaja Ellinoora (s. 20) kuvailee kouluvuosiensa tunnelmia osuvasti ”alien-fiilikseksi” – oman jutun etsiminen saattaa vielä hämmentää, puhumattakaan mahdollisesta uudesta kaveriporukasta, kouluympäristöstä tai jopa paikkakunnasta. Nuorena tehtävät päätökset eivät enää nykyään ole onneksi ihan kiveen kirjoitettuja. Digitalisaatio, pitkät työurat ja muut aikamme ilmiöt pitävät huolen siitä, että ammatillisessa mielessä jatkuva muutos on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Yhä useampi keksii jatkossa itse oman ammattinsa. 15-vuotiaana ei siis enää todennäköisesti tiedä, mitä työtä tekee vaikkapa 50-vuotiaana. Siinä riittää haastetta myös ammatilliselle koulutukselle, jota uudistetaan seuraavina vuosina melkoisesti.

Mitä minä itse sitten tekisin toisin, jos saisin palata vuosien taa ja olla uudestaan 15-vuotias? Ainakin aloittaisin jonkin liikuntaharrastuksen, opiskelisin enemmän kieliä ja ajaisin vielä enemmän huolettomasti skootterilla. Nauttisin siis vähän enemmän nuoruudesta ja murehtisin vähemmän turhaan tulevasta. Amisreformi pyrkii varmistamaan, että jatkossa yhä useampi amis voisi tehdä samoin koulun valmistaessa muuttuvaan työelämään. Tulevaisuuteensa voi tietysti vaikuttaa myös ihan itse: lähtisitkö vaikkapa ulkomaille harjoitteluun (s. 10), perustaisitko yrityksen (s. 30) tai aloittaisitko uuden urheiluharrastuksen, esimerkiksi frisbeegolfin (s. 32) tai purjelautailun (s. 28)? 15-vuotias OSKU on kenties jo voittanut pahimman murrosiän ja tietää paikkansa melko hyvin. Päätökset tulevaisuuden suhteen se ottaa vakavasti, muttei turhasta stressaten. Lisäksi nuoruudesta voi onneksi nauttia 15. ikävuoden jälkeenkin: minä itse toteutan tänä syksynä kouluaikaisen haaveeni opiskelusta ulkomailla, vaikka skootterini myytiinkin pois jo viisi vuotta sitten.

Joonas Lehtonen Päätoimittaja


SISÄLLYS Pääkirjoitus / 3 Tykit amistyylit / 6 Sanni johtaa suurta uudistusta / 8

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kertoo, mistä ammatillisen koulutuksen mullistavassa amisreformissa on kyse.

Oppimassa ulkomailla / 10

Haastattelimme kolmea ulkomaanjakson opintoihinsa sisällyttänyttä amista.

Unelmien amis / 14 Ammatinvalintaa tulevaisuuden alalla / 16 Esittelyssä parhaat lautapelit – klassikot ja uutuudet / 18 Leijonakuningatar / 20

Matka artistiksi on vaatinut uhrauksia, riskinottoa ja paljon työtä, mutta nyt laulaja Ellinooran unelmat ovat käymässä toteen.

”OSKU on lupaus seikkailusta” / 24 Asennetta isolla A:lla – työssäoppimassa mallitoimistossa / 26 Hyvän tuulen elämäntyyli / 28 Euroopan mestari Aleksandra Blinnikka on omistanut elämänsä purjelautailulle yo-merkonomiksi valmistuttuaan.

Kuuleeko maa? Miles Ahead laskeutuu! / 30

Yrittäjän ammattitutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella omaa yritystä pyörittäen.

Esittelyssä frisbeegolf / 32 OSKUn liittohallitus 2016 / 34 Netflixin syövereissä / 36

AMIS 2016 www.osku.info

Päätoimittaja: Joonas Lehtonen • Ulkoasu: Ribal Chanin, Joonas Lehtonen ja Aleksi Seppä • Toimittajat: Paulus Grupmann, Mikaela Jalanne, Maiju Korhonen, Joonas Lehtonen, Maria Neal, Anette Pakarinen, Rene Stolt • Kuvaajat ja kuvittajat: Pasi Järvenpää, Mirva Laaksonen, Joonas Lehtonen, Erik Lähteenmäki, Maria Neal, Aleksi Seppä, Jani Tuovinen, Julia Toivonen • Kustantaja: Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry • Mainosmyynti: Joonas Lehtonen • Painos: 15 000 • Painopaikka: SYS Print • Jakelu: Valtakunnallisesti ammatillisiin oppilaitoksiin • ISS: 2242-4334 • Julkaisija: Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry, Opastinsilta 8 B, 00520 Helsinki, 045 137 7507, osku@osku.info

Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry on ainoa amisten omistama ja perustama II-asteen ammatillisten opiskelijoiden edunvalvonta-, palvelu- ja harrastejärjestö. Se on perustettu vuonna 2001.


Ilmoitus

Dubaista Jätkäsaareenkaverukset kämppiksinä Tilla Ketonen ja Meri Mustakallio ovat löytäneet maukkaan reseptin harmoniseen yhteiseloon kavereiden kanssa. Dubaissa jaetun au pair -kokemuksen jälkeen Tilla, Meri ja heidän ystävänsä Nina saivat opiskelupaikat Helsingistä ja hakivat yhdessä Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin kaveriasuntoa.

Kolmen huoneen valtakunta Kolmistaan jaetut matalat asumiskulut ja yhdessä uuteen kaupunkiin tutustuminen tuntui kaveruksille parhaalta tavalta aloittaa opiskelijaelämä Helsingissä. Tytöt löysivät kolmen huoneen kotinsa aivan Helsingin keskustan tuntumasta, Hoasin kaveriasunnosta Jätkäsaaresta. Tillan ja Merin lempipaikka asunnossa on keittiö, joka laajentuu kesäisin viihtyisällä parvekkeella. Parvekkeen tytöt ovat sisustaneet pehmoisella sohvalla ja Dubaista tuoduilla kirjavilla istuintyynyillä ja vesipiipuilla. Eniten yhteistä aikaa Tilla ja Meri viettävät kuitenkin keittiönpöydän äärellä kerraten kuulumisia pitkän päivän jälkeen. Parasta tyttöjen mukaan kavereiden kanssa asumisessa on se, että pääsee jakamaan arjen ilot ja surut jonkun kanssa. “Me monesti vaan jämähdetään illalla tähän keittiönpöydän ääreen ja jutellaan kaikki läpi, kun ei olla koko päivänä nähty”, Tilla kertoo.

Unisport, Netflix-maratonit ja maailman meno Tillan ja Merin arki on huumorilla, kepposilla ja hauskanpidolla höystettyä. Tavalliseen arkeen kuuluu myös muun muassa yhdessä kuntoilu Unisportilla, pitkät keskustelut maailman menosta ja Netflix-maratonit Tillan huoneessa. Arjen jakaminen ystävien kesken vaatii Merin ja Tillan mukaan rentoa asennetta ja ymmärtäväisyyttä toista kohtaan. “Pitää muistaa, että me ollaan vähän niinku yksikkö missä kaikkien pitää puhaltaa yhteen hiileen, että se toimii”, Meri tuumaa. Yhdessä käytännön askareet ja kodinhoito sujuvat myöskin lennokkaammin. Kokemuksia tytöiltä löytyy esimerkiksi tukkeutuneen viemärikaivon puhdistamisesta ja väärien johtojen yhdistämisestä lamppua asentaessa. “Onneksi siinä on ollut aina toinen tukemassa”, Tilla toteaa nauraen.


TykIt ami 1. Kuka olet? 2. Millä sanalla kuvailisit tyyliäsi? 3. Mikä inspiroi tyyliäsi? 4. Lempivaate? 1. Abdulkadir Said Ahmed, menossa Helmen Liiketalousopistoon urheiluakatemia-polulle.

2. Ihan magee. Kaverit tykkää ainakin ja tytöt tykkää myös! 3. Hakeem Lyon inspiroi, se on Empire-sar-

jassa mitä katon. Viiden vuoden päästä se tunnetaan paremmin! 4. Lempivaate on valkoinen farkkutakki Zarasta, jossa lukee selässä "new culture".

1. Elisabeth Keinänen, 17, Lohjan Luksiasssa audiovisuaalisella linjalla. 2. Tyylini on aika yksinkertainen, josta löytyy kuitenkin hienoja yksityiskohtia. Mä tykkään mun Martenseista! 3. Katon paljon YouTubesta lifestyle-videoita eri maista ja niissä ihmisillä on hirveen kiva tyyli. Tykkään myös Monkista, pelkästään se vaatekauppa inspiroi mua. 4. Niitä on niin paljon! Mut mul on yks pitkä musta tyköistuva mekko Monkista, joka sopii kaikkeen. Yksinkertainen, mut siihen saa hirveesti kivoja yksityiskohtia, mikä on mun mielestä parasta vaatteissa.

-


is tYYLiT Kirjoittanut ja kuvannut: Maria Neal

1. Leevi Pellas, 15, Pasilan Suomen liikemiesten kauppaopistoon oon menossa. 2. Suhtkoht rento tyyli! 3. Hiphop inspiroi. 4. Lempivaatekappale on ehdottomasti valkoiset merkkikengät ja sneakerit.

1. Eerika Immonen, 16, Varian

Ammattiopisto. 2. Omaperäinen tyyli. 3. Goottityyli inspiroi. Tykkään pukeutua mustaan ja käyttää esimerkiksi niittejä mun vaatteissa. 4. Mul on semmonen musta hame, jossa on valkoisia ruusuja. Harmi, että siitä meni just vetoketju rikki, pitää yrittää korjata se!

1. Karzan Jawanmiri,

17, Vaasan ammattiopistossa. 2. Tyylikäs ja yritän pukeutuu niin hyvin, kuin pystyn. 3. On kiva olla freshi, ettei ihmiset puhu mitään huonoa! 4. Mun lempivaate on varmaan ihan kauluspaita.


Nimi: Sanni Grahn-Laasonen Ikä: 33 Asuinpaikka: Helsinki Ammatti: opetus- ja kulttuuriministeri Koulutus: valtiotieteiden maisteri


Sanni johtaa

SUURTA UUDISTUSTA

Mikä ihme on ammatillisen koulutuksen reformi, josta puhutaan nyt kaikkialla? Päätimme selvittää vastauksen kysymykseen suoraan reformia luotsaavalta opetus- ja kulttuuriministeriltä. teksti ja kuva: Joonas Lehtonen

tuvan oppimisen. - Moni oppisi paremmin käytännössä työpaikoilla tekemällä. Siitä on hyviä kokemuksia myös muualta Euroopasta: työssäoppiminen lisää opiskelijoiden motivaatiota ja edistää työllistymistä, ministeri kertoo. Uudistuksia tehdessä ei unohdeta myöskään koulutuksen saavutettavuutta ja jatko-opintokelpoisuuden säilyttämistä. Ministeri toivoisi mahdollisimman monen pystyvän suorittamaan ammatillisen koulutuksen kotoa käsin, vaikka aina se ei tietenkään ole mahdollista. Hän pitää myös ehdottoman tärkeänä, että ammatillisesta koulutuksesta pääsee jatkossakin etenemään niin halutessaan korkea-asteen opintoihin. - Se on tekijä, jota myös kansainvälisesti meidän ammatillisessa koulutuksessamme ihaillaan, Grahn-Laasonen kertoo. Kiinnostus suomalaista ammatillista koulutusta kohtaan on ollut huimaa jopa toisella puolella maailmaa, Brasiliassa saakka.

Isoja valintoja

O

petus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen pitää kaikista neljästä vuodenajasta, mutta tähän syksyyn hän suhtautuu erityisen valoisin mielin. Syksy on nimittäin tärkeää aikaa useiden koulutusuudistusten kannalta – ja erityisesti ammatillisen koulutuksen reformin. Pitkään valmisteltu reformi on tämän hallituskauden suurin koulutuksen uudistus, jossa uudistetaan käytännössä koko amiskoulutuksen kenttä. - Suomen tulevaisuus riippuu vahvasta ammattiosaamisesta ja siitä, että pystymme kouluttamaan kaikki nuoret vähintään toisen asteen tutkintoon, Grahn-Laasonen aloittaa. Hänen mukaansa suomalaista koulutusjärjestelmää pitää uudistaa jatkuvasti, jotta se eläisi ajassa. Ammatillisen koulutuksen reformissa tavoitteena on valmistaa tulevat ammattilaiset mahdollisimman hyvin tulevaisuuden työmarkkinoille. Niillä tärkeitä ovat esimerkiksi vahva ammattitaito, kyky ratkaista ongelmia, kansainvälisyys ja hyvät sosiaaliset taidot. Näiden opettamiseen panostamalla pidetään huolta

siitä, että ammatillinen koulutus pysyy vetovoimaisena ja korkeatasoisena. Suomessa on tällä hetkellä noin 360 erilaista tutkintoa ammatillisella toisella asteella. Reformissa tavoitteena on luoda laaja-alaisempia tutkintoja, joissa on erikoistumisväyliä. Tutkintoja kehitetään osaamisperusteisuuden ja opiskelijalähtöisyyden pohjalta. Opiskelijoita on kuultu jo reformin valmisteluvaiheessa laajasti.

Lisää työssäoppimista ja digitalisaatiota Reformin myötä amikset tulevat näkemään hyvin monenlaisia muutoksia, joista monet ovat tosin jo nyt arkipäivää useissa oppilaitoksissa. Grahn-Laasonen nostaa esille esimerkiksi digitalisaation tarjoamat mahdollisuudet: muun muassa erilaiset simulaattorit ja uudenlaiset oppimisympäristöt on hyödynnettävä aiempaa tehokkaammin. Työpaikoilla tapahtuva oppiminen lisääntyy reformin myötä. Täysin uusi koulutussopimus tulee korvaamaan kaiken tällä hetkellä työpaikoilla tapah-

Grahn-Laasonen itse päätyi peruskoulun jälkeen lukioon, koska hänelle oma polku yhteiskunnallisten asioiden parissa oli jo varhaisessa vaiheessa selkeä. Hän tiesi haluavansa opiskelemaan valtiotieteitä ja näki lukion parhaana väylänä tähän. Perheessä kannustettiinkin aina vahvasti tekemään omia valintoja. - Molemmat veljeni menivät ammatilliseen koulutukseen, toinen logistiikka- ja toinen sähköalalle. Pidän ammatillista koulutusta senkin takia suuressa arvossa, ministeri kertoo. Hän oli lukioikäisenä hyvin aktiivinen sekä koulussa että sen ulkopuolella. Oppilaskuntatoiminnassa herännyt yhteiskunnallinen kiinnostus vei Grahn-Laasosen sittemmin politiikan ja nykyisten työtehtävien pariin. Ministeri kehottaakin amiksia ottamaan elämänvaiheestaan kaiken irti. - Se on monella tavalla elämän parasta aikaa: silloin kaikki on avoinna ja elämän isoimmat valinnat ehkä vasta edessä, Grahn-Laasonen hymyilee. Hänellä itsellään on edessä isoja valintoja jo melko piakkoin, sillä ammatillisen koulutuksen reformin uudistukset tulevat voimaan vuoden 2018 alusta.


Oppimassa ulkomailla Kansainvälisyyttä ja kielitaitoa arvostetaan työmarkkinoilla koko ajan enemmän, mutta mitä niiden oppiminen oikeasti vaatii? Haastattelimme kolmea ulkomaanjakson opintoihinsa sisällyttänyttä amista: Yhdysvalloissa opiskellutta Ainoa, Englannissa työssäoppinutta Elleniä sekä Saksassa harjoittelussa ollutta Saraa.

B

iini erl

n n e o ctic C

Lo

o nto

t u


THE

AMERICAN

DREAM Teksti: Anette Pakarinen Kuva: Hannah Gilman

Aino Jääskeläinen, 22 vuotta, lähti 17-vuotiaana vaihtoon Karkkilan pikkukaupungista “isoon maailmaan”. Aino opiskeli Forssan ammatti-instituutissa media-assistentiksi ja päätyi vaihtoon Yhdysvaltojen Connecticutiin, Stonington High School -nimeä kantavaan lukioon. Hän halusi kokeilla millaista olisi asua Yhdysvalloissa ja oppia sujuvan englannin kielitaidon. Kumpikin on osoittautunut erittäin arvokkaaksi: Aino työskelee tänä päivänä lentoemäntänä ja hän kuvailee vaihtovuotta yhdeksi elämänsä parhaista vuosista.

“Cause I got something to believe in, as long as I’m breathing there is not a limit to what I can dream cause I got something to believe in. Mission to keep climbing, nothing else can stop me if I just believe and I believe in me’’ - Dima Bilan Vaihtoprosessi alkoi vuonna 2010 ja Aino sai vihdoin perheen kesällä 2011. Ammattikoulusta vaihtoon pääseminen ei ollut sen ihmeellisempää kuin lukiostakaan. Aino haki vaihtoon STS:n kautta ja ainoat hankaluudet olivat kyllästyttävien paperitöiden kanssa. Kohdemaita nuorella ei ollut kuin Yhdysvallat. Osavaltioista Aino toivoi pääsevänsä New Yorkiin, Connecticutiin tai New Jerseyhyn. Nuoren ensimmäinen isäntäperhe oli väliaikainen, kunnes Aino sai vakituisen perheen. Kuitenkaan perheen kanssa asiat eivät sujuneet mutkattomasti ja perheen lapset puhuivat hänestä pahaa. Aino sai kuitenkin järjestettyä asiat niin, että hän pääsi muuttamaan parhaan ystävänsä Hannahin luokse vaihdon loppuun asti. - Jenkeissä mulle tuli vaan kaksi kertaa koti-ikävä ja se meni aika nopeasti ohi. Kun tulin takaisin Suomeen, makasin vaan viikon himassa ja halusin ostaa lentolipun takaisin. Koti-ikävä Jenkkeihin alkoi vähän laantua yli puolen vuoden jälkeen, Aino muistelee. Yhdysvalloissa Ainoa viehättivät ihmisten käyttäytyminen, positiivisuus ja avoimuus. Hänen noin 1 000 oppilaan koulunsa oli ihana ja opettajat sekä oppilaat tekivät vaihtovuodesta mahtavan. Aino sai Yhdysvalloissa paljon kavereita, joihin on vieläkin yhteydessä. Maan hintataso ja laaja kauppavalikoima olivat myöskin naisen mieleen. - Jenkeissä mentiin kaikkialle autolla ja kaikkeen piti kysyä lupa, et voinut vaan: “Äiti, mä meen nyt keskustaan, moikka.” Koulutussysteemin hän vaihtaisi suomalaiseen, laadukkaaseen ja ilmaiseen. Ikärajoihinkin oli totuttelemista. Aino lähtisi vaihtoon milloin vain uudestaan.


Hej, Hello, Moi! Teksti: Mikaela Jalanne Kuva: Ellen Lindvall

Toisena opiskeluvuotenaan Turun ammatti-instituutin merkonomiopiskelija Ellen Lindvall ilmoitti halukkuutensa osallistua ulkomailla suoritettavalle työssäoppimisjaksolle. Ammatti-instituutti oli järjestänyt opiskelijoille työssäoppimispaikkoja Ranskaan. Ranskassa työskenteleminen ei kuitenkaan kiinnostanut Elleniä, joten hän haki työssäoppimispaikkansa itse, Englannista.

18 years old meatball lover

from Finland Lontoon vilkkaalla ostoskadulla sijaitseva Scandinavian Kitchen löytyi oikeastaan vahingossa googlaten. Valintakriteerit olivat ehdottomasti mieleenpainuvia: rakastat skandinaavista ruokaa (lihapullia), etkä kyllästy kuuntelemaan ABBAa päivästa toiseen. Valintakriteerien innoittamana Ellen laittoi humoristisen hakukirjeen yritykselle. Vastauksen hän sai jo heti seuraavana päivänä. Eniten Ellen yllättyi siitä, kuinka kiinnostunut yritys oli hänestä ja työssäoppimisjaksosta. Työpäivät olivat kahdeksantuntisia ja todella kiireisiä. Paljon asiakkaita kävi aamusta iltaan kahvilla tai syömässä. Ellenin vastuualueena oli ruoka- ja juoma-annosten valmistaminen. Työkaverit Scandinavian Kitchenillä olivat Elleniä hieman vanhempia, mutta jokaisella heistä oli sukujuuret Pohjoismaissa. Yhteistyö oli saumatonta. - Välillä työpäivämme jatkuivat afterworkien merkeissä Lontoon yöelämäänkin, kertoo Ellen.

Brittiläinen työmoraali oli suomalaisesta Ellenistä ihailtavaa. Työkavereista välitettiin aidosti, oli kuinka kiire tahansa. - Pidimme tsemppipalavereita kaiken touhotuksen keskellä, heittelimme ylävitosia ja kannustimme toisiamme. Siitä jäi aina niin hyvä fiilis, tuumaa Ellen hymyillen.


Suurkaupungin suunnistaja

Kolmoistutkinnon suorittanut valokuva-artesaani Sara Aaltio, 19, lähti hakemaan toisena opiskeluvuotenaan uusia kokemuksia ja kansainvälistä meininkiä työssäoppimisesta ulkomailla. Pekka Halosen Akatemiasta vastavalmistunut valokuvaajanalku löysi harjoittelupaikkansa sattuman kautta Saksasta.

Guten morgen

Berliini! Teksti: Maria Neal

Työssäoppimispaikka ulkomailla oli ollut Saran mielessä jo koulun alusta lähtien. Kolmen kuukauden mittainen harjoittelujakso tuntui juuri sopivan pituiselta ajalta kokeilla omia siipiään ulkomailla. Sara lähetti aluksi paljon hakemuksia, joihin ei ikinä vastattu, mutta yhtäkkiä paikka löytyi äidin tutun tuttujen kautta startupyrityksestä, Berliinistä. Tuore kiinteistönvälittäjäyritys Lifelife palkkasi tytön valokuvaamaan myyntiin tulevia asuntoja ja Berliinin kauniita katuja uusia nettisivujaan varten. Työpäivät koostuivat lähinnä itsenäisestä kaupungin kuvaamisesta ja päivän päätteeksi kuvien läpikäynnistä. - Osaan nykyään suunnistaa Berliinissä paremmin kuin Helsingissä, Sara nauraa. Vuokra-asunto löytyi Facebookin kautta Itä-Berliinistä, katukulttuurin kehdosta. Tärkein kriteeri asumiselle oli kivat kämppikset, joiden kanssa voisi viettää aikaa ja tutustua kaupunkiin. - Tutustuinkin kämppisteni kautta tosi moniin ihmisiin ja vietettiin paljon aikaa yhdessä, Sara kertoo. Matkustelun kautta avartuvat mahdollisuudet ja itsenäistyminen olivat Saralle suurempia motiiveja lähteä ulkomaille kuin itse työharjoittelupaikka. - Opin paljon muista kulttuureista ympäri maailmaa tapaamieni ihmisten kautta. Samalla oppi myös arvostamaan enemmän omaa kulttuuriaan, Sara pohtii.


Suomen OpiskelijaAllianssi – OSKU ry kiersi toukokuussa 2016 ympäri Suomea kuulemassa ammattiin opiskelevien mielipiteitä koulutuksesta ja opiskelijan arjesta. teksti ja kuvat: Maiju Korhonen

K

ouluilla ympäri Suomen koettiin tänä keväänä merkittäviä hetkiä, kun OSKUn Unelmien amis -kuulemiskiertue saapui paikalle keräämään opiskelijoiden mielipiteitä. Ainutlaatuisen tilaisuuden osallistua ammatillisen koulutuksen kehittämiseen isojen uudistusten äärellä sai kouluilla 51 eri ryhmää, joista muodostui 800 opiskelijan osallistujajoukko. Nettikyselyyn vastasi 338 opiskelijaa niin ikään kattavasti eri puolilta Suomea. Osallistujajoukko edustaa hyvin ammatillisten opiskelijoiden kenttää koko Suomessa.

Kouluilla oskulaiset vierailivat luokissa ja pitivät avoimia auditoriotilaisuuksia sekä kysyivät opiskelijoilta, mihin suuntaan koulutusta pitäisi kehittää. Kyselyn toteuttamiseen käytettiin sähköistä KAHOOT-alustaa. Tuloksista käy ilmi, että ammatillinen koulutus on opiskelijoiden mielestä pääsääntöisesti laadukasta, mutta parannettavaa löytyy varsinkin toimintatavoista. Opiskelijat haluaisivat nykyistä enemmän työpaikoille oppimaan, mutta toisaalta työssäoppimisiin kaivataan parempaa ohjausta. Vastaukset kertovat, että opiskelijoi-

den mielestä osaamisperusteisuudessa sekä joustavissa opintopoluissa on vielä paljon kehitettävää. Opettajien rooli on suuri varsinkin perustutkinto-opiskelijoiden opiskelussa. Ammattiin opiskelevat kaipaavat opettajilta ohjausta erityisesti työssäoppimiseen, näyttöihin ja jatko-opintoihin liittyvissä asioissa. Opettajien toivottiin päivittävän työelämään liittyviä sekä tietoteknisiä taitojaan, sillä digitaalisten oppimisympäristöjen monipuolinen käyttö opetuksessa on vielä vierasta. Unelmien amis –kuulemiskiertueen raportti on luettavissa osoitteessa https://issuu.com/osku_ry/docs/unelmienamis.

KAHOOT-alustassa vastauskapulana toimii oma älypuhelin.


Markus Keränen • 21 vuotta • Suomussalmelta • opiskelee OSAO:ssa laborantiksi

Osallistuja äänessä Yksi Unelmien amis -kuulemiskiertueen innokkaista osallistujista oli oululainen opiskelija Markus Keränen. Laborantin opinnot Oulun seudun ammattiopistossa ovat olleet kiinnostavia kemiasta ja fysiikasta kiinnostuneelle nuorelle miehelle. Keränen pitää itseään ikuisena opiskelijana, ja jatko-opinnotkin kiinnostavat. Hän kokee oppineensa paljon uutta ja tavoitteena on aina oppia lisää.

Ammatillisen koulutuksen arvosteluasteikon hän muuttaisi monen muun kiertueelle osallistuneen tapaan asteikolle 1-5. Sen toteuttaminen tulisi hoitaa paremmin kuin osaamisperusteisuuteen siirtyminen. - Kun edelliset muutokset tulivat voimaan, joillekin tuli yhtäkkiä lisäopintoja. Kurssit vaihtuivat ja kukaan ei tuntunut olevan perillä, mitä tämä tarkoittaa. Toivoisin, että tulevissa muu-

Palvelualan mahdollisuuksia moneen lähtöön. Tutustu meihin ja avoimiin työpaikkoihimme osoitteessa coor.fi

www.coor.fi

toksissa huomioidaan paremmin opiskelijoiden tiedottaminen, hän summaa. Opettajat ovat Keräsen mukaan pääasiassa hyviä ja osaavia, mutta digitaidoissa nuoret ovat menneet edelle. - Opiskelijoiden osaaminen pitäisi ottaa paremmin käyttöön oppilaitoksissa. Vertaisoppiminen olisi mainio väline tähän myös amiksille. Joissain lukiossa se jo toimii, hän vertaa.

WORK


Am  matinvalintaa tulevaisuuden  Al   alla 95

Amerikium

13

Alumiini

teksti: Anette Pakarinen kuva: Jani Tuovinen

Helsinkiläinen 25-vuotias Sanna Määttänen lähti lukioon vuonna 2006, koska ei tuolloin tiennyt vielä mitä tahtoisi tulevalta ammatiltaan. Ammattikoulu olisi ollut hänelle varmasti mieluisin vaihtoehto, jos hän olisi tiennyt oikean suunnan. Viimeisenä lukiovuotena Sanna oli ammatinvalinnan kanssa vieläkin samassa pisteessä kuin peruskoulua lopettaessaan ja hän päätti kysyä neuvoa opintoohjaajalta. Sanna sopi tapaamisen ja laborantin koulutusohjelma herätti Sannan kiinnostuksen heti. He päättivät ottaa alasta tarkemmin selvää ja keskustelun pohjalta Sanna päätti hakea ammattikouluun laboratorioalan peruskoulutukseen YO-linjalle. - Olin opiskellut pitkänä aineita kuten historia ja psykologia, joita minua ei kiinnostanutkaan lähteä opiskelemaan pidemmälle, Sanna muistelee. Sanna aloitti opinnot syksyllä 2009. Koulussa opiskeltiin orgaanista, epäorgaanista ja analyyttistä kemiaa sekä biotieteitä. Kahden ja puolen vuoden aikana koulussa tehtiin valtava määrä mielenkiintoisia laboratoriotöitä edellä mainituilta osa-alueilta. Laborantiksi opiskellessaan Sanna

pääsi työssäoppimisjakson kautta kesätöihin Metsäntutkimuslaitokselle. Kuitenkin valmistuessaan laborantiksi hän meni ensin kiireapulaiseksi toimistotöihin rakennusalan yritykseen ja vietti toimistossa loppujen lopuksi neljä vuotta. - Jossakin kohtaa huomasin olevani tyytymätön, enkä halunnut työskennellä loppuelämääni toimistossa. Rupesin kaipaamaan takaisin laboratorioon ja luonnontieteiden pariin. Ilman kunnollista työkokemusta laboratorioalalta ja neljä vuotta valmistumisen jälkeen hänellä ei ollut mahdollisuuksia saada enää laborantin töitä. Hän päätti lähteä opiskelemaan ja laboratorioanalytiikan koulutusohjelma oli luonnollinen valinta. Sanna sai koulupaikan ja hänen on tarkoitus valmistua joulukuussa 2018. Ensimmäinen vuosi on mennyt mallikkaasti. Laboratorioanalyytikoksi opiskelu on mahtavaa ja samankaltaista kuin laborantiksi opiskelukin: sopiva yhdistelmä teoriaa ja käytäntöä. Opiskelu on joustavampaa ja vapaampaa, mutta toisaalta hyvä motivaatio on eduksi, sillä itsenäistä opiskelua on paljon. Teoriaa opiskellaan syvällisemmin kuin ammattikoulussa

ja analyytikon opinnoissa pääsee projektien muodossa paremmin kiinni kokeelliseen laboratoriotyöskentelyyn. Eli jos työohje ei anna näytteelle käsittelyvinkkejä, pääset itse miettimään ja kokeilemaan, miten saisit käsiteltyä näytteen niin, että siitä saadaan mitattua haluttu ominaisuus, esimerkiksi rautapitoisuus. Sanna sai myös jo fuksivuoden jälkeen laboratorioalan kesätyöpaikan Nesteeltä. Hänen työnsä liittyy tutkimukseen, jossa etsitään sopivia uusiutuvia raaka-aineita öljyteollisuuden tarpeisiin. Käytännössä hän saa erilaisia öljynäytteitä koereaktoreista ja tekee niille kaasukromatografisia määrityksiä. - Kemia on tulevaisuuden ala ja kemianteollisuus on suuri työllistäjä Suomessa. Tällä alalla pääset vaikka parantamaan maailmaa esimerkiksi ympäristötutkimuksen tai luontoystävällisempien tuotteiden kehityksessä, nainen pohtii Seuraavia opiskelijan haasteita kohdataan toisen vuoden ensimmäisessä työharjoittelussa ja tulevaisuudessa ehkä vielä vaihto-oppilaanakin. Sannan mielestä jokainen voi opiskella kemiaa, edes vähän.


Ilmoitus

Opiskeletko asentajaksi – tule älykkään kunnossapidon töihin Teollisuuden kunnossapitotyö on mielenkiintoinen tehtäväkenttä. Mekaanisen asennus- ja korjaustyön lisäksi siihen kuuluu ennakoivaa huoltoa, jossa sähkö- ja automaatio-osaamisen osuus kasvaa. Efora Oy on Stora Enson tytäryhtiö ja älykkään kunnossapidon edelläkävijä Suomessa. Työllistämme noin 900 henkilöä sellu-, kartonki ja paperitehtailla sekä mekaanisessa puunjalostuksessa.

Valitsemme joka vuosi uusia asentajia sekä vakituisiin töihin että oppisopimuskoulutukseen. Jos opiskelet asentajaksi, ja sinulla on monipuolisia taitoja ja jatkuvaa halua uuden oppimiseen, haet töitä Eforasta. Lisätietoa verkkosivuilta efora.fi sekä LinkedIn-profiilistamme (Efora Oy).

Näin vastaat työpaikkailmoitukseen 1

Kirjoita lyhyt työhakemus ja CV. Yksi sivu riittää kummastakin.

2

Jäsentele hakemus koulutuksen, työkokemuksen, omien kiinnostuksen kohteiden ja harrastusten mukaan.

3

Kerro myös vähän ”ekstraa” itsestäsi – esimerkiksi miten sinä edistät hyvää henkeä työyhteisössä.

4 5

Kerro selkeästi mikä tehtävä kiinnostaa sinua ja miksi. Jos ilmoituksessa on annettu kontaktihenkilö, soita ihmeessä hänelle. Valmistele muutama kysymys työpaikasta ja kerro miksi olet kiinnostunut juuri tästä paikasta.

Kysy lisää:

Älykkään kunnossapidon toimipaikkamme:

Iida Kylmänen, HR-asiantuntija, Efora Oy puh. 0400 381 382, iida.kylmanen@ efora.fi

Heinola – Honkalahti – Imatra – Kitee – Oulu – Uimaharju – Varkaus – Veitsiluoto


Esittelyssä

PARHAAT LAUTAPELIT

Teksti: Maria Neal

-klassikot ja uutuudet ALIAS

Klassikkopeli, joka tarjoaa varmasti hulvattoman vauhdikasta meininkiä. Pelistä saatavilla myös erilaisia versioita, kuten Party Alias ja Rähinä Alias. Pelin idea: Yksinkertainen lautapeli, jossa toinen pelaaja selittää sanan ja toinen arvaa. Alkuperäisessä Aliaksessa kisaillaan joukkueiden kesken, ensimmäinen joukkue maalissa voittaa. Parasta pelissä: Piinaavan jännittävät arvaushetket ja hullun hauskat selitykset. Peli soveltuu: Pelaajia olisi hyvä olla neljästä ylöspäin. Peli kestää noin tunnin verran.

CARCASSONNE Carcassonnen kaupungin mukaan nimetty hittipeli, joka on moneen makuun soveltuva ja helpposääntöinen kokonaisuus. Pelistä on saatavilla monia eri versioita ja lukuisia lisäosia. Pelin idea: Rakentaa neliskulmaisista laatoista keskiaikaisia kaupunkeja, luostareita, teitä ja peltoja, joita valloitetaan omilla pelihahmoilla. Valmiista alueista kerätään pisteitä ja eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa. Parasta pelissä: Nopeatempoinen ja viihdyttävä peli, jonka oppii helposti. Pelin mukaansatempaavuus vetoaa varmasti jokaiseen ikäluokkaan. Peli soveltuu: 2-5 pelaajalle. Yksi erä kestää noin 30 minuuttia tai alle.


PIIRRÄ JA ARVAA Toinen hervoton klassikkopeli, jonka ideana on selittää pelikorttien sanoja piirtäen. Pelistä löytyy myös party-versio hullunkurisin piirustustavoin. Pelin idea: Pelissä selitetään pelikavereille korttien sanoja piirtäen. Oikein arvannut pelaaja saa liikkua pelilaudalla eteenpäin. Parasta pelissä: Pelaajien koomiset piirrustukset. Luvassa on taatusti mestariteoksia. Peli soveltuu: 3-6 pelaajalle. Yksi erä kestää noin 30 minuuttia.

MYSTERIUM

Kutkuttavan jännittävä uusi murhamysteeripeli, jossa voi sukeltaa 1920-luvun kummitusten ja meedioiden maailmaan. Pelin idea: Pelaajien tavoitteena on selvittää yhteistyössä kartanoa kummittelevan kuolleen miespalvelijan kohtalo ja suoda rauha hänen sielulleen. Parasta pelissä: Visuaalisesti lumoava, mukaansatempaava ja kaunis kokonaisuus, jonka mukana tulee myöskin linkki netistä löytyvään tunnelmalliseen ääniraitaan pelin taustalle. Peli soveltuu: 2-7 pelaajalle. Noin tunnin mittainen peli, mutta ensimmäinen pelikerta kestää luultavasti kauemmin.

IKNOW: Hauska suomalainen lautapeli, joka tarjoaa enemmän kuin tavallinen tietovisailu. Pelaajat kilpailevat myös siitä, tuntevatko oikein toisten pelaajien tietotason. Pelin idea: Voittaja on pelaaja, joka on saanut ensimmäisenä kerättyä 20 pisteen arvosta pelimerkkejä vastaamalla ja veikkaamalla muita pelaajia paremmin. Parasta pelissä: Ei haittaa jos et tiedä jotain, sillä saat pisteitä myös siitä jos arvaat kuka kavereista tietää! Peli soveltuu: 2-6 pelaajalle. Kestää noin tunnin ajan.


a n o Leij r a t a g kunin

Viisivuotiaasta saakka laulajaksi halunnut Ellinoora on joutunut ottamaan riskejä ja tekemään uhrauksia unelmiensa eteen. Nyt ammattimuusikon ura on kuitenkin toden teolla urkenemassa. teksti ja kuvat: Joonas Lehtonen

R

adio- ja singlelistojen kärkipäässä keikkuneen Leijonakuningas-hitin sanoitukset pitävät vain osittain paikkansa. Laulaja Ellinoora on aina halunnut laulajaksi, mutta myöntää, ettei lätkänpelaajan ura ole oikeasti kuulunut hänen haaveammatteihinsa. - Idea sanoituksiin syntyi mediassa paljon esillä olleista nuorista Leijonista. Biisissä on aika paljon suomalaista mentaliteettia, nöyryyttä ja realismia. Jätkät osoittivat hienolla tavalla, että fuck it, Ellinoora kertoo. Myös Carrie- ja Minä elän –kappaleillaan tunnetuksi tullut artisti halusi samalla osoittaa, että nainenkin voi laulaa haluavansa lätkänpelaajaksi. Voimakastahtoisuus, rehellisyys ja vilpittömyys kuuluvat hänen musiikissaan.

Oli kuitenkin vähällä, että Ellinooran kappaleet olisivat jääneet pöytälaatikkoon. Hän kokeili aluksi muiden kirjoittamien kappaleiden esittämistä, mutta se ei tuntunut kuitenkaan omalta. Niinpä Ellinoora perui ensimmäisen singlensä julkaisun ja ilmoitti: homma tehdään hänen tavallaan tai ei tehdä ollenkaan. - Itselleni oli valtavan tärkeä oivallus, että minun ei ole tarkoitettu laulaa muiden kirjoittamia biisejä. Sitä seurannut tarinani on hyvä muistutus siitä, ettei ikinä saa antaa periksi.

Omaa tyyliä etsimässä Ellinoora muistaa tahtoneensa laulajaksi jo viisivuotiaana. Unelma konkretisoitui yläasteen lopulla, jolloin El-

linoora joutui käytännössä pohtimaan parasta väylää ammattimuusikon uralle. Kolmannesta luokasta lähtien musiikkiluokalla opiskellut nuori nainen päätyi musiikkiluokalle lukioon, mutta suoritti samalla myös laulajan perustutkinnon Oulun konservatoriossa. Kun Suomessa alettiin vuonna 2011 mainostaa hakua Voice of Finland –ohjelman ensimmäiselle tuotantokaudelle, Ellinoora näki tilaisuutensa tulleen. Ääni ratkaisi, mutta eri tavalla kuin Ellinoora oli ajatellut: levy-yhtiöihin demonsa lähettäneelle naiselle tarjottiinkin suoraan levytyssopimusta. Vain 17-vuotiaalle lupaukselle seurannut pyöritys oli hurjaa. - Mua ei ole koskaan nostettu jalustalle muiden ihmisten toimesta, vaan olen itse tehnyt juttuja ja yrittänyt ollamonessa mukana. Yhtäkkiä kaikella tuntui olevan joku tarkoitus, Ellinoora muistelee. Pohtiessaan omaa tyyliään muusikkona Ellinoora pääsi vuonna 2013 opiskelemaan Helsingin Pop&Jazz Konservatorioon. Se on ammatillista koulutusta muusikoille tarjoava oppilaitos, jossa voi tehdä opintoja ammattimuusikon uraa varten. - Aluksi mulla oli ihan alien-fiilis kun mietin, mihin kuulun ja kuka oikeasti olen. Koulussa mua kuitenkin ymmärrettiin ja annettiin mahdollisuus tehdä omaa juttuani. Hyvien opettajien kanssa pystyi oikeasti keskustelemaan

Ellinoora

Ikä: 22 Kotipaikka: Oulu, asuu Helsingissä Koulutus: ylioppilas Madetojan musiikkilukiosta, muusikon perustutkinto Oulun konservatoriosta, ammatillisia opintoja Helsingin Pop & Jazz Konservatoriossa

asioista.

24/7-ammatti Musiikkiaan Ellinoora kuvaa ”ajattomaksi ja orgaaniseksi popmusiikiksi”. Isot rummut ja kuorot tuovat sointiin ripauksen maailmanmusiikin tyyliä. Näyttävät äänimaailmat yhdistyvät kuitenkin pieniin, Ellinooralle tärkeisiin tarinoihin. - Joku on sanonut, että mun biiseissä on hyvällä tavalla suomalaista melankoliaa, mutta angstin läpi tulee toivo. Maailma tarvitsee nyt toivoa, Ellinoora kertoo. Hän kirjoittaa omien laulujensa lisäksi musiikkia myös muille artisteille. Muusikon ammattitaitoa ylläpidetään systemaattisesti tekemällä. Laulamisen ohella Ellinoora säveltää kappaleita esimerkiksi pianoa ja ukulelea soittaen. - Pitäisi varmaan kerrata enemmän teoriaa ja harjoitella tunteja päivittäin. Mielestäni muusikon ammatissa tekeminen on kuitenkin se avainsana. Pitää vaan koko ajan soittaa keikkoja ja kirjoittaa biisejä, Ellinoora pohtii. Hän kuvailee työtään ”24/7-amma-

tiksi”: musiikin tekemiseen liittyvät prosessit pyörivät aina mielessä, vaikkei olisikaan töissä. Hyvä artistius vaatii Ellinooran mielestä paljon muutakin kuin hyvän laulutaidon. - On ollut ihanaa huomata, että se riittää, kun on biiseissä läsnä. Ihan sama kuinka monta sointua niissä on, Ellinoora sanoo. Juuri aitoudestaan ja läsnäolostaan kehutun laulajan kesän keikat olivat toinen toistaan suositumpia. Ellinoora myöntää, ettei osannut ennen uransa alkua kuvitellakaan, kuinka siistejä juttuja tulisi tapahtumaan. - Keikoille meneminen on vähän kuin hyppäisit pää edellä veteen, etkä tiedä mitä tapahtuu. Vaikka olen kova jännittäjä, se on silti ehkä paras tunne tässä hommassa.

Unelmiin kannattaa uskoa Ellinooran debyyttialbumi julkaistaan syyskuussa. Hän kertoo tiivistäneensä pitkään tehdylle albumille kaikki tunteensa syntymästään tähän päivään asti. - Prosessi alkoi jo vuonna 2011. Vii-


Koulussa mua ymmärrettiin ja annettiin mahdollisuus tehdä omaa juttuani. Hyvien opettajien kanssa pystyi oikeasti keskustelemaan asioista.

si vuotta on mun elämästäni pitkä aika, joten nyt pitää vain uskoa siihen, että on tehnyt oikeita asioita. Itse tiedän tehneeni helvetin hienon levyn, Ellinoora naurahtaa. Laulajan ura on aina ollut ja on edelleen Ellinooran unelma-ammatti. Matka Oulun koulujen musiikkiluokista suurille festarilavoille on ollut pitkä, mutta nyt Ellinoora huomaa uhraustensa olleen niiden arvoisia. - Olisin tosi onneton, jos tekisin jotain muuta. Olen nyt päässyt biisintekijänä häpeän tunteen yli ja löytänyt taas itsevarmuuteni. Uskallan sanoa, että tavoitteeni on olla parin vuoden päästä iso artisti, Ellinoora kertoo. Hän haluaa olla muillekin esimerkki siitä, että aina ei tarvitse mennä ajan muottien mukaan. - Pitää olla vain sinä, ja se riittää. Itseään ei pidä alkaa muuttamaan sen mukaan, mikä on juuri nyt siistiä. Se pätee, vaikkei haluaisi laulajaksi, vaan miksi tahansa, hän sanoo. - Unelmiin kannattaa uskoa, eikä koskaan saa luovuttaa. Ne on kliseitä, mutta ne on vaan totta.


”OSKU on lupaus seikkail usta” Teksti Maiju Korhonen. Kuvat Maiju Korhonen, haastateltavien kotialbumit.

Millaista oskulainen opiskelijatoiminta on ollut vuosien varrella? Mikä saa aikuisen ihmisen uhraamaan viikonloppunsa ja nurkan asunnostaan oskulaisille? 15-vuotisjuhlavuoden kunniaksi haastattelimme pitkäaikaisia OsGuruja, Teemu Kärkkäistä ja Elina Saunamäkeä.

N E N

EN

Elina Saunamäki · · · · ·

Elina on ollut järjestämässä monia OsCamp-leirejä. Kuva vuodelta 2009 eli OsCamp X:ltä. Elina keskimmäisenä ruusuke päässä.

OsCruise oli Elina Saunamäen ensimmäinen OSKUtapahtuma vuonna 2006. Sen jälkeen hän on omien sanojensa mukaan kiertänyt ”melkein kaikki Suomen amikset”. Hänen uransa toimittajana lähti aikanaan AMIS-lehdestä: hän hoiti kansikuvakuvauksia ja opetteli kirjoittamaan. - OSKUssa on aina annettu mahdollisuudet kokeilla kaikkea ja löytää oma potentiaali. Täällä on ihmisiä, jotka uskovat sinuun ja tukevat lähtökohdista huolimatta, hehkuttaa Elina. Saunamäki oli nuorempana ujo ja epävarma, eikä tiennyt mitä haluaa. Muutos hiljaisesta tytöstä itsevarmaksi esiintyjäksi alkoi OsCampilta ja tapahtui nopeasti. Elina on oskulainen kasvutarina. OSKUssa annetaan vastuuta, mutta tuki ja turva ei silti ole ikinä kaukana. Omia rajoja ylitetään ja heittäytymiskyky kehittyy varmasti – ainakin jos vetää undulaattitanssia suomalaisen pikkukaupungin torilla, kuten Elina. - Kaikki sosiaaliset taitoni ovat peräisin OSKUsta, hän nauraa. Elinan mukaan OSKU eroaa monista järjestöistä siinä, että ihmiset eivät tule OSKUun tavoittelemaan tiettyjä asemia. Yhteisöllisyys ei lopu valmistumiseen, vaan muille halutaan

jakaa se, mitä on itse saanut ja oppinut. - OSKU on yhdistelmä ystävyyttä ja vaikuttamista. OSKUssa on ollut aina tilaa kaikille ja täällä nostetaan muita eikä pönkitetä omaa egoa, Elina analysoi. Opiskelijatoiminnan ei tarvitse olla pönöttämistä. Elinalle OSKU on ollut käytännön koulu, jossa hän on oppinut neuvottelutaitoja, ryhmäyttämistä ja organisointia. Oskulainen asenne on kantanut työelämässä. - Mietin aina, miten saisin tästä vielä paremman. Olen oppinut toteuttamaan asioita pikkurahalla. Meille opetettiin myös, että voit itse valita miten suhtaudut asioihin ja tehdä niille jotain. OSKU on antanut myös Elinalle elämänmittaisia ystävyyssuhteita ja monet elämän käännekohdat liittyvät OSKUn tapahtumiin. - OSKUa ei voi selittää, se täytyy kokea. Toiminta tarjoaa elämyksiä, joita ei voi muualta saada. Ikinä ei voi myöskään tietää, mihin päätyy. OSKU on lupaus seikkailusta, Elina virnistää.

T Y N

opiskeli OSKU-aikoinaan SEDUssa kaksoistutkinnon eli parturi-kampaaja + ylioppilas Social Media Planner SomeWorksilla freelancer-toimittaja, kirjoittaa mm. Cosmopolitaniin OsCamp XI hallituksessa 2007-2010


EN

Amis se vaan tienaa enemmän -kampanja oli menestys ja nostatti amisten tervettä ammattiylpeyttä. Teemu Taitaja-kisoissa OSKUn pisteellä vuonna 2006.

N E N

T Y N

Teemu Kärkkäinen · · · ·

Opiskeli OSKU-aikoinaan datanomiksi Nykyään jousiseppä ja metalliartesaani OsCamp II Aktiivisimmat OSKU-vuodet 2003-2010

Teemu Kärkkäinen on tuttu hahmo monille oskulaisille. Hän on ollut melkein OSKUn perustamisesta lähtien mukana ja osallistuu edelleen vuosittain esimerkiksi OsCruiselle. Hän oli ennen kaikkea aktiivinen opiskelijakuntatoimija ja lähti mukaan vuoden 2003 liittokokouksen kautta. Liittareita kertyikin OSKUssa lähes kymmenen kappaletta. - Alkuaikoina meillä ei ollut valmista kaavaa, vaan kaikki luotiin alusta lähtien itse. OSKUssa on ollut vuosien varrella paljon kokeiluja – myös RoadShow alkoi aikanaan sellaisena ja oli ensimmäinen oppilaitoskiertue lajissaan Suomessa, muistelee Kärkkäinen. Hän näkee, että OSKU on ollut tärkeässä roolissa murtamassa amis-stereotypioita ja nostamassa ammatillisen koulutuksen arvostusta sekä päättäjien että nuorten parissa. - OSKU on aina yrittänyt olla positiivinen eikä sanoa vain ”ei käy”. RoadShowlla pääosassa on alusta lähtien ollut hyvän fiiliksen levittäminen sekä ammatillisen identiteetin ja amisylpeyden nostattaminen.

Järjestönä OSKUa luonnehditaan poikkeuksetta yhdellä sanalla: yhteisö. Yhteisöllisyys on voimakasta ja Kärkkäisen mielestä oskulaisten keskinäiset ystävyyssuhteet ovat syvempiä kuin muualla. Hänellä on edelleen ystäviä OSKUn alkuajoilta vuosituhannen alusta. - Yhteiset kokemukset hitsaavat yhteen. Olen itse kasvanut ja aikuistunut OSKUssa. Olen aivan eri ihminen kuin aloittaessani, tarinoi Kärkkäinen. Kasvatusjärjestönä OSKU on ollut vertaansa vailla: vastuun saaminen ja kantaminen, toisista huolta pitäminen, avun antaminen ja saaminen, onnistumisen elämykset. Kärkkäisen mukaan olennaista on se, että kaikille annetaan mahdollisuus onnistua, ja että vastuu on vapaaehtoisilla. Vanhemmat opettavat nuorempiaan. - Parasta on ollut ehdottomasti OsCampit: uudet ihmiset otetaan mukaan ja jaetaan kaikki tietotaito. Lisäksi työelämässä tarvittavia asioita on saanut harjoitella sekä vuorovaikutus- ja ihmissuhdetaidot ovat kehittyneet.

OSKU-suomi-sanakirja OsCamp = leiri kesän lopulla. Tänne ei voi ilmoittautua, vaan jonkun täytyy vasikoida eli ilmiantaa osallistuja. Erikoistapauksissa voi laittaa hakemuksen. OsGurut kouluttavat kandikokelaita syksyn koitoksia varten. OsKandi = ”gurukokelas” eli koeajalla oleva tuleva guru. Kandit osallistuvat Campille ja RoadShow’lle. OsCruisella kandiajan kunnialla selvittäneet haalaroidaan ja ylennetään guruiksi. OsGuru= loistotyyppejä, amiksista poimittuja helmiä! Guruilla on OSKUn valkoiset, nimikoidut haalarit. Guru on aina guru, myös amiksen päätyttyä. RoadShow = syksyn kestävä valtakunnallinen oppilaitoskiertue, joka toteutetaan täysin vapaaehtoisvoimin. Kouluilla on OSKU-ständi ja kandien+gurujen vetämät amis-infot.


Yleisö taputtaa. Juontaja aloittaa. Takahuone hiljenee. Takahuoneessa keskipituus 178 cm. Sydän hakkaa Säkkijärven polkkaa. Hikikarpaloita otsalla. Vähän hymyilyttää. Iloa ja valoa - nyt mennään!


S

uoritin kolmantena opiskeluvuotenani kuusiviikkoisen työssäoppimisjaksoni turkulaisessa mallitoimisto Modelpointissa. Viimeistä opinnäytetyötäni varten halusin päästä täysin erilaiseen työympäristöön, koska opinnäytetyöni aiheena oli markkinointiviestintä. Sovimme työnantajani kanssa, että pääsen mukaan valmistelemaan ja toteuttamaan Turun Hansakorttelissa järjestettävää muotinäytöstä. Tiesin, että tulossa olisi intensiivinen kuusiviikkoinen.

Muotinäytöksen valmistelut alkoivat kuukautta ennen näytöspäivää. Ensitöikseni olin yhteydessä Hansakorttelin yrityksiin sähköpostitse. Oli todella jännittävää viestitellä niiden yritysten kanssa, joissa yleensä teen vaateostokseni, puhumattakaan puhelinkeskusteluista, joita kävin myymäläpäälliköiden kanssa. Puhelinkeskustelujen tuli olla myyviä, mutta samalla eri ihmisten mielipiteitä arvostavia. Iso osa näytösvalmisteluja oli palaveeraaminen eri tahojen kanssa. Suuremmissa palavereissa nautin pääosin kuulijan roolista, koska olin alalla melko kokematon. Ei ole lainkaan yksinkertaista päättää yhteisistä pelisäännöistä, jotka lopulta miellyttävät kaikkia osapuolia. Opettavaista olikin nähdä, kuinka yleisötapahtuman järjestäminen vie aikaa ja resursseja monelta eri taholta. Toimistomme malleille oli löydettävä vaatteet ja asusteet, jotka sopivat näytöksen neljään eri teemaan. Yrityksillä oli pääosin vapaat kädet luoda asukokonaisuuksia, mutta autoimme tarpeen vaatiessa. Kuvasin jokaisen valmiin asukokonaisuuden yksityiskohtia myöten, koska se helpotti asukokonaisuuksien palauttamista näytöksen jälkeen takaisin myymälöihin. Näytöksen kenraaliharjoitukset pidettiin päivää ennen

sti: Tek

a: Kuv e n n ala la J e a Mik

en son aak L va Mir

A

Asennetta isolla -työssäoppimassa mallitoimistossa

:lla

näytöstä. Ennen lavalla harjoittelua mallit kokeilivat heille tarkoitetut asukokonaisuudet, ja vaihdoin sopimattomat vaatteet ja asusteet sopiviin. Lavalle siirryimme kauppakeskuksen sulkeuduttua. Näytöskuvioiden sisäistäminen vaati valtavasti keskittymistä malleilta sekä tietysti kärsivällisyyttä mallitoimiston johtaja Sari Salolta. Mieleenpainuva kokemus oli seurata mallien sujuvaa lavakäyttäytymistä näytösbiisien soidessa taustalla desibeleistä piittaamatta. Puolenyön aikoihin pääsimme vihdoin nauttimaan lyhyistä yöunista, koska aamuseitsemältä ensimmäiset mallit riensivät jo meikkiin ja kampaukseen. Näytöspäivä oli hektinen. Aamulla kiiruhdin ja tein vielä viimeisiä asu- ja asustevaihdoksia. Suuri haaste oli luoda Finlaysonin pussilakanoista viidessäkymmenessä minuutissa liehuvat viitat näytösvaatteiksi malleille. Kylmä hiki nousi pintaan, kun viimeisen luomuksen kohdalla loppuivat hakaneulat, jotka pitivät luomukset kasassa. Nopsat jalat alle ja hakaneuloja ostamaan. Kolme minuuttia ennen näytöstä viimeinenkin luomus oli valmis ja näytös saattoi alkaa. Adrenaliinivirtaus näytöksen aikana oli huumaava, ja jokaisen näytöksen jälkeen olo oli kuin maratoonarilla. Autoin kaikissa kolmessa näytöksessä malleja pukeutumaan takahuoneessa, joten näin näytöksen vasta jälkikäteen videolta. Tuntui hyvältä nähdä yhteisen aherruksemme hieno lopputulos, josta yleisökin piti. Näytöksen jälkeen viimeinenkin vaatekappale tarkistettiin ja palautettiin. Kaikki yhteiset ponnistelumme olivat muutamassa tunnissa ohi. Olotila oli helpottunut, mutta myös tyhjä.


Hyvän tuulen

elämäntyyli

Teksti ja kuva:

Maria Neal

Purjelautailu on 23-vuotiaalle Aleksandra Blinnikalle elämäntapa, joka on tuonut mukanaan menestystä myös kansainvälisillä vesillä. Nykyisen kilpapurjelautailijan intohimo lajia kohtaan syntyi kuitenkin vasta kaksikymmentävuotiaana. Purjeet ylös Surffaus eli purjelautailu on laji, josta ei haasteita jää uupumaan. Aleksandra Blinnikka luonnehtii purjelautailua surffauksen ja purjehduksen intensiiviseksi yhdistelmäksi, johon tarvitaan positiivista asennetta, kärsivällisyyttä ja uimataitoa. - Kaikista tärkeintä on kuitenkin kehon kuunteleminen ja hetkestä nauttiminen, Aleksandra korostaa. Vantaalta kotoisin oleva tyttö sai ensikosketuksensa purjelautailuun vuonna 1992 Yyterin Surf Centerillä. Sen jälkeen harjoittelu on jatkunut Yyterissä vuosittain. Todellinen rakkaus lajia kohtaan heräsi kuitenkin vasta kaksikymmentävuotiaana. - Lähdin reissaamaan maailmalle ja näin millainen lifestyle kilpailemisen ja treenaamisen mukana tulee. Palo lajiin syttyi samantien, Aleksandra muistelee. Kilpaura alkoi koulujen loputtua. Valmistuttuaan MERCURIA Kauppiaitten Kauppaoppilaitoksesta taloushallinnonlinjalta yo-merkonomiksi vuonna 2011, Aleksandra muutti Espanjan Sevillaan ja aloitti kilpailun ohessa espanjan kielen opiskelun.

"En vaihtaisi tätä mihinkään" Opiskeluiden jälkeen Aleksandra keskittyi treenaamaan täysipäiväisesti. - Kun en ole vesillä tai salilla, niin olen töissä tai etsimässä uusia yhteistyökumppaneita, nainen toteaa. Treenaaminen ympärivuotisesti ja kesän vietto kisojen parissa selittää, miksi Aleksandran arki on kiireistä. - Menestyminen vaatii kokoaikaista työskentelyä, omistautumista lajille ja itsekuria. Jos haluaa oikeasti pärjätä kansainvälisellä tasolla, sinulla täytyy olla tarkka suunnitelma missä treenaat, milloin ja kenen kanssa, Blinnikka painottaa.

Vaikka aika onkin rajallista, purjelautailu on tuonut mukanaan upeita kokemuksia, itsevarmuutta, vapautta ja ystäviä. - Kaikista parasta koko lajissa on ihmiset, jotka sitä harrastavat. En vaihtaisi tätä elämäntyyliä mihinkään, Aleksandra toteaa hymyillen.

Kansainvälisillä vesillä Viime vuosi on ollut Aleksandralle tähän mennessä kaikista paras. Kolmannen vuoden aktiivisena kilpailijana aloittanut nainen voitti purjelautailun raceboard-luokassa EM-kilpailut ja MM-hopeaa. Lisäksi hänet valittiin vuoden purjelautailijaksi. Vuodenvaihteessa hän aloitti myöskin olympialuokassa purjelautailun, mikä on tuonut mukanansa runsaasti uusia haasteita. Lähitulevaisuudessa Aleksandra tähtää raceboard-luokan MM-voittoon. Toinen unelma olisi päästä vuoden 2020 olympialaisiin. Sinne pääsy riippuu kuitenkin kokonaan yhteistyökumppaneista ja taloudellisesta tuesta, jotka mahdollistavat ympärivuotisen harjoittelun, joko Suomessa tai ulkomailla. - Kaikista paras kokemukseni on EM-voitto, en voinut uskoa sitä todeksi! Olin niin onnellinen - tai no, olen vieläkin, Aleksandra iloitsee.


Kiinnostaako purjelautailu? Paras tapa tutustua purjelautailuun on ilmoittautua alkeiskurssille, jossa käydään läpi käsitteet ja perustekniikat. Et myöskään tarvitse minkäänlaisia välineitä, sillä kurssien järjestäjillä on kaikki tarvittava omasta takaa! Aloittelija keskittyy ymmärtämään perusasiat purjehtimisesta, kehittää tasapainoaan ja keskivartalon voimaa. Purjelautailun oppimista voi verrata pyöräilyn opettelemiseen – tarvitset lihasmuistia ja automaattista reagointia uusissa tilanteissa! Lajista kiinnostuneet voivat ottaa Aleksandraan suoraan yhteyttä sähköpostitse: aleksandra.blinnikka@hotmail.fi


KUULEEKO MAA?

eal Teksti : Maria N i Seppä Kuvitus : Aleks eal Kuva : Maria N

MILES

ALASHKEEUATUDU!

Mitä tapahtui, kun neljä Pekka Halosen Akatemian opiskelijaa päättivät yhdistää aatteensa, intohimonsa ja ammattitaitonsa? Syntyi vihreillä arvoilla varusteltu markkinointiraketti Miles Ahead. Se on kosminen graafisen suunnittelun tiimi, joka yhdistää visuaalisen suunnittelun palvelut ja hyväntekemisen.


Luovuus kukkii Keudassa

Pekka Halosen Akatemiasta vastavalmistuneet Ribal Chahin, Maria Neal, Aleksi Seppä ja Osmo Jokinen ovat pyörittäneet nyt omaa Miles Ahead -yritystään vuoden 2015 syksystä lähtien. Monimuotoisia visuaalisen suunnittelun palveluita tarjoava Miles Ahead rakentui eettisyyden ja ekologisuuden pohjalta. Graafista suunnittelua ja valokuvausta opiskelleet yrittäjät ohjaavat osan tuotoistaan omiin projekteihin, joiden tarkoitus on vaikuttaa positiivisesti ympäristön kehitykseen. Tällä hetkellä työn alla on dokumenttiprojekti, joka kertoo Suomeen tulleen turvapaikanhakijan tarinaa. - Lähdimme rakentamaan yritystämme hyvän tekemisen pohjalta, jotta pysyisimme yhteisille arvoillemme uskollisina, animointiin ja unelmointiin erikoistunut Aleksi Seppä kertoo. Keudan tarjoama tuki oli nuorille korvaamaton lähtölaskenta yrittäjyyteen. Koulussa toisensa löytäneet kaverukset saivat kipinän yhteiseen tekemiseen työstettyään edellistä AMIS-lehteä porukalla. Nelikon haaveesta perustaa

oma yritys tuli totta, kun Keudan Oppisopimuskeskus tarjoutui auttamaan toiminnan aluilleen ja lainaamaan omia toimitilojaan koulun viimeisen työssäoppimisen ajaksi.

dollistaa vauhdikkaamman kehityksen yrittäjänä. Myöskin mentorien neuvot ovat olleet meille kultaakin kalliimpia, yrityksen myynnistä vastaava Osmo Jokinen toteaa.

Tekemällä oppii vaikka rakettitiedettä

Auttamalla toisia autat itseäsi

Media-alan opiskelijat tiesivät yrittäjyydestä juuri sen verran mitä koulun yrittäjyyskursseilta muistivat. Kysymyksiä oman yrityksen pyörittämisestä nousi jatkuvasti pinnalle, mutta niihin löytyi yksinkertainen vastaus: yrittäjän ammattitutkinto oppisopimuksella. Keväällä 2016 Maria, Aleksi, Osmo ja Ribal aloittivat oppisopimuksen omassa yrityksessään, kukin omilla osa-alueillaan. Yrittäjän ammattitutkinnon sisältö sopii kirjavalle porukalle mainiosti, sillä se on jokaiselle henkilökohtaisesti räätälöity. Ideana on jakaa muiden kanssa oma osaaminen omilta kursseilta. Tutkintoon kuuluu myöskin mentorit, jotka ovat vahvoja osaajia omilla osa-alueillaan. Heidän tehtävänään on opastaa yrittäjyyden rakettitieteessä. - Oppiminen omassa yrityksessä mah-

- Korostamme toistemme luovaa hulluutta ja annamme mielikuvituksen laukata, sillä se on meidän tärkein työkalu, Aleksi kertoo. Miles Ahead pyrkii osuuskuntana verkostoitumaan muiden samanhenkisten tekijöiden kanssa. Nuoret uskovat, että hyvässä yhteistyössä mahdollisuudet moninkertaistuvat ja pidot paranevat. Miles Ahead toistaa, että hyvän työn takana on yleensä hyvin luistava yhteistyö ja avoimet mielet. - Kannattaa unelmoida isosti ja ottaa rohkeasti yhteyttä ihmisiin, joiden osaaminen kiinnostaa, Ribal lisää. Omia ideoita ja unelmia kannattaa ehdottomasti lähteä viemään eteenpäin, Miles Ahead kehottaa. Nuoret yrittäjänalut osaavat jo kertoa, että virheistä oppii ja kysyvälle apu löytyy läheltä.

d.fi

milesahea


Esittelyssä

FRISBEEGOLF

e

Harrastuksen aloittamiseen ei tarvita muutamaa frisbeegolfkiekkoa enempää. Niitä voit myös lainata kavereilta tai useimmista kirjastoistakin. Kiekkoja on satoja erilaisia, mutta aloitteleva pelaaja pärjää hyvin 1-3 kiekolla. Frisbeegolfkiekkojen hinnat pysyttelevät usein reilusti 20 euron alapuolella. Ensimmäiseksi kiekoksi suositellaan hankkimaan midrange-kiekko (midari). Se soveltuu hyvin kaikkiin frisbeegolfissa tuleviin tilanteisiin. Kokeneet heittäjät suosittelevat alkuun opettelemaan hyvän heittotekniikan vain muutamaa kiekkoa käyttäen. Kaiken kaikkiaan frisbeegolfratoja on Suomessa yli 500 kappaletta. Radat sijaitsevat usein kaupunkien ja kuntien ulkoilualueilla, mikä tekee myös lajin harrastamisen helpoksi.

li v ä ylä e P

r o i K

H

eittäj

L

ähiaikoina kovassa nosteessa ollut frisbeegolf on mukavan rento harrastus, jossa ulkona liikkuminen ja mielenkiintoinen peli yhdistyvät. Lajia kutsutaan nuorten keskuudessa fribaamiseksi. Sitä voit pelata joko yksin tai ryhmässä. Frisbeegolfissa tarkoituksena on heittää frisbee maalikoriin mahdollisimman vähillä heitoilla - kuten tavallisessa golfissakin, pienimmän tuloksen saanut voittaa. Frisbeegolfin harrastajia on Suomessa jo noin 80 000 ja määrä on kokoajan kasvussa. Yksi merkittävimmistä syistä frisbeegolfin suureen suosioon on lajin edullisuus.

H

ä

otyyli t t i

Teksti ja kuvat Paulus Grupmann ja Rene Stolt

Uusien ratojen löytäminen netistä on erityisen vaivatonta, kun sivustot käyttävät sijaintiasi näyttääkseen lähialueen radat ja rataluokitukset. Frisbeegolfratojen rataluokitukset kertovat radan haastavuudesta: mm. väylien määrästä ja niiden pituudesta sekä radan varustelutasosta. Peliväylä aloitetaan aloituspaikalta avausheitolla. Heittotekniikoita on monia, joista tavallisin ja helpoin niistä on rystyheitto. Putit taas heitetään yleensä vartalon edestä. Avausheitoissa käytetään kiekkona yleensä driveria, joka on suunniteltu lentämään parhaimmillaan yli 150 metriä. Seuraava heitto suoritetaan siitä paikasta, mihin edellinen heitto pysähtyi. Selvästi alle 100 metrin heitoissa käytetään lähestymisfrisbeetä, midaria, joka on pyöreäreunaisempi kuin draiveri. Korin läheisyydessä suositellaan käytettäväksi putteria, jottei kiekko karkaa liian kauas ohi heitettäessä. Väylä päättyy, kun oma frisbee on korissa. Frisbeegolfissa väylien pituudet vaihtelevat 50 metristä aina 300 metriin ja ratojen pituudet saattavat yltää lähes kolmeen kilometriin. Frisbeegolf on tällä nojalla erittäin hyvä liikunnan muoto, sillä kävelyä radoilla saattaa kertyä huomaamatta lähes kymmenen kilometriä kun mukaan lasketaan väylien väliset siirtymiset. Fribaaminen vahvistaa myös keskivartalon lihaksia, kun heittotekniikka on oikea. Ystävien tai perheen kanssa liikkuminen ei kauheasti hauskemmaksi tule.


Ota kanssamme askel ETEENPÄIN. Edelläkävijyys syntyy oikeista ihmisistä. Etsimme niitä, jotka suuntaavat itsenäisesti kohti yhteistä päämäärää. Haemme pioneereja, jotka heittäytyvät tuntemattomaan. Ja ajattelijoita, jotka näkevät hieman pidemmälle. Mahdollisuuksia on eri alojen osaajille – taito ja asenne ratkaisevat. Meille ainoa suunta on eteenpäin. Lue lisää: www.neste.com/urameillä


OSKUn liittohallitus 2016 teksti: Maiju Korhonen ja OSKUn liittohallitus

MIKÄ IHMEEN HALLITUS?

S

uomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry (tuttavallisemmin OSKU) on rekisteröity yhdistys, ihan kuten Martat tai mikä tahansa urheiluseura. Yhdistyksessä valta on jäsenillä – OSKUssa opiskelijakortti on merkki jäsenyydestä. Tärkeimmät päätökset tehdään yhdistyksen kokouksissa, jotka ovat avoimia kaikille jäsenille. OSKUssa ylin

• • • •

päättävä elin on liittokokous. Siellä valitaan hallitus hoitamaan asioita liittokokousten välillä, koska koko jäsenistöä ei ole järkevää kutsua koolle jokaista pikkuasiaa varten. Hallituksen koko ja tehtävät määritellään OSKUn säännöissä. Hallitus toteuttaa liittokokouksessa hyväksyttyjen linjojen mukaisesti toimintaa vuoden aikana. Vuonna 2016 hallitus on muun muassa: • rekrytoinut kaksi työntekijää

Nimi, ikä, kotipaikka la Opiskelupaikka ja –a e OSKUa kuvaava laus Oma mottoni

• • • • • •

kuvat: Pasi Järvenpää

päättänyt muuttaa OSKUn toimiston uuteen paikkaan valinnut 3 AMIS-stipendien saajaa perustanut edunvalvontatyöryhmän ja juhlavuosityöryhmän kilpailuttanut hankintoja päättänyt OSKUn uudesta graafisesta ilmeestä ja logosta ottanut ahkerasti kantaa ajankohtaisiin amiksia koskeviin asioihin

Rene Sto lt, puheenjohtaja

- 19 vuotta, Oulusta mutta asuu Helsingissä - Valmistui OSAO:sta merkonomiksi - ”OSKUn avulla nuori saa helposti kosketuksen järjestömaailmaan ja pääsee vaikuttamisen ytimeen.” - ”Rajat on tehty rikottaviksi” (#reneilmanrajoja)

Paulus Grupmann, varapuheenjohtaja - 22 vuotta, Espoosta - Omnia, ajoneuvoasentaja - ”OSKU on mulle sydämen muotoinen asia.” - ”Tee toisille niinkuin tekisit itselle.”

Em mi Pentikäinen

- 22 vuotta, Kittilästä - Lapin matkailuopiston Levi-instituutti, kokki - ”Parasta OSKU:ssa on ihmiset ja se, että pääsee kiertämään ympäri Suomea!” - “Be who you want to be , not what others want to see”


Eini Jär vi - 18 vuotta, Hämeenlinnasta - Tavastia, merkonomi - ”Ihmiset ja tapahtumat on OSKUssa paras juttu!” - ”Un poquito es màs que nada” (suom. Vähäkin on enemmän kuin ei mitään)

Noora Sarajärvi

- 20 vuotta, Oulusta - Valmistui OSAO:sta laborantiksi - ”OSKU:ssa parasta on yhtenäinen ja huippu porukka, johon voi aina luottaa” - ”If you hear music, dance!”

Julia Kemppainen - 19 vuotta, Oulusta - Valmistui OSAO:sta merkonomiksi - ”OSKUun lähdin mukaan hyvän yhteishengen ja ystävien innoittamana!” - ”Ei Roomaakaan yhdessä yössä rakennettu”

Peppi Nykänen

- 19 vuotta, Oulusta - OSAO Kaukovainio, yo-merkonomi - ”OSKU tempaisi minut mukaansa kuin Pokemon Go maailman älypuhelinkansan.” - ”Linja-autojen ja rakkauden perässä voi juosta tai odottaa seuraavaa” (Pariisin Kevät: Pikku-Huopalahti)

Em ma-Sofia Into

- 17 vuotta, Espoosta - Omnia, kokki - ”OSKU on kuin yksi iso perhe!” - ”Live each day as if it was your last” (suom. Elä joka päivä kuin se olisi viimeisesi)


NETFLIXIN

SYÖVEREISSÄ

Teksti: Anette Pakarinen Kuvankaappaukset: Netflix

Ei mitään tekemistä, pitäisi vältellä siivousta tai lukea kokeisiin. Mitä seurata Netflixistä, jotta unohtaisi arki-elämän stressin hetkeksi tai muuten vaan rentoutuisi?

SUOSIKKI: Shameless (US) Shameless kuvaa rappioitunutta Gallagherien suurperhettä, joka taistelee alkoholisti-isän metkuista ja maanis-depressiivisen äidin tempuista. Perheen vanhin tytär Fiona yrittää henkisesti, taloudellisesti ja fyysisesti pärjätä pitäessään huolta viidestä sisaruksestaan. Välillä perheellä menee jo kohtuullisesti, mutta seuraavassa käänteessä elämä on taas aivan nurin. Matkaan mahtuu aivan käsittämättömän kiinnostavia hahmoja sekä hahmoja, joista odottaa niiden uloskirjoittamista. Mukana on vaarallisia tilanteita ja naurulta ei voi välttyä. Katsottavissa on kolme ensimmäistä tuotantokautta, jotka takuulla katsoo lähes kertaheitolla. Sarja perustuu samannimiseen brittisarjaan. Netflixissä saatavilla olevat tuotantokaudet: 3 Ilmestyneet tuotantokaudet: 6

Orphan Black Klooneja. Täytyykö muuta sanoa? Orphan Black koukuttaa heti pilottijaksossa, koska haluaa vain seurata, milloin uusi klooni ilmestyy tai miten Sarahin tai muiden "siskosten" käy. Sarja on täytetty scifillä, jännityksellä ja aivan mielettömällä pääosalla, josta on moneksi. Netflixissä saatavilla olevat tuotantokaudet: 4 Ilmestyneet tuotantokaudet: 4


How I Met Your Mother How I Met Your Mother -sarjaa katsoessa voi unohtaa oman rakkauselämänsä täysin ja keskittyä vain siihen, milloin Ted paljastaa lasten äidin. Spoiler alert: sitä saa odottaa. Kahdeksan tuotantokautta puoli tuntia pitkiä jaksoja menee pelottavankin nopeasti, kun kiinnittyy viiden täysin päättömän hahmon elämään. Hahmot ovat rakastettavia: Ted keskittyy etsimään “sitä oikeaa”, Barney kaatamaan niin monta naista kun ehtii ja Robin ei tiedä oikein mitä elämältä haluaa. Lily ja Marshall ovat yhteenkasvanut pariskunta. Netflixissä saatavilla olevat tuotantokaudet: 8 Ilmestyneet tuotantokaudet: 8

Breaking Bad Breaking Bad pitäisi olla jo katsottu moneen otteeseen. Sitä katsoessa ei pety. Pelkkä sarjan kuvaustyyli on ennennäkemätöntä, joskus hieman ahdistavaakin. Walter White ja Jesse Pinkman keksivät pilottijaksossa, että pirin valmistamisella voisi tienata. Kemian opettaja Walter saa tietää sairastavansa keuhkosyöpää ja tahtoo ettei hänen perheensä jäisi rahattomaksi, kun hän kuolee. Alku ei ole kovin ruusuinen, mutta sarjan edetessä kumppaneilla on enemmän rahaa kuin he voisivat koskaan kuluttaa. Sarja sisältää tietysti mieletöntä huumoria, räiskintää ja paljon yllättäviä käänteitä. Netflixissä saatavilla olevat tuotantokaudet: 6 Ilmestyneet tuotantokaudet: 6

Brooklyn 99 Komedian ystäville Brooklyn 99 on loistavaa seurattavaa. On mahdotonta ajatella, ettei joku pääsisi nauramaan aivan kunnolla Jake Peraltan seikkailuille. Muutenkin jokainen poliisi talossa on aivan omaa luokkaansa. Yleensä itse rikostapaukset ovat sarjassa sivuseikkoja, joten rikossarjaa etsivälle Brooklyn 99 ei välttämättä ole paras valinta. Vakavuus ja mutkikkaat rikollisten juonet ovat sarjasta kaukana ja se luokin rennon Brooklyn 99 -maailman. Hyvää lepoa aivoille. Netflixissä saatavilla olevat tuotantokaudet: 2 Ilmestyneet tuotantokaudet: 3


Ilmoitus

Taitaja vei huipulle

Fashioniin. Nyt Juulia on valmistumassa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa tradenomiksi muotija vähittäiskaupan linjalle ja viime syksynä hän suoritti vaihto-opintoja New Yorkissa Parsons School of Designissa vaatesuunnittelun linjalla. - Kaikki lähti siitä kilpailuhenkisyydestä ja kunnianhimosta. Kisoihin treenaaminen on antanut minulle enemmän kuin pelkästään amiksen käyminen olisi ikinä voinut antaa, Juulia muistelee. Juulia aloitti uransa työskentelemällä 16-vuotiaasta asti vaatekaupoissa, kunnes noin neljä vuotta sitten hän päätti siirtyä päätoimiseksi yrittäjäksi opintojen ohella. Hän perusti toiminimen, jonka kautta tekee asiakkaille mittatilausvaatteita. Juulia on tehnyt paljon hääpukuja, vanhojentanssimekkoja, esiintymisasuja ja arkivaatteita. Hän on luonut esiintymisasuja esimerkiksi Antti Tuiskulle ja Saara Aallolle. Tänä päivänä Juulia myös työskentelee maailmanlaajuisesti kuuluisalla muoti- ja hääpukubrändillä Vera Wang. Hänen työnimikkeensä on Design Assistant hääpukusekä mittatilaustiimissä. Tällä hetkellä Juulia tahtookin työskennellä ulkomailla ja edetä urallaan siinä asemassa, missä nytkin työskentelee. Juulian tavoite olisi olla jokin päivä Design Director tai Creative Director, eli suunnittelun johtaja tai luova johtaja hääpukubrändillä. Kaukaisempana haaveena tulevaisuudessa Juulialla on panna pystyyn oma hääpukubrändi, kun hän on oppinut paljon alan työskentelytavoista. Sen hän harkitsee perustavansa Suomeen.

Kuva: Elisa Lepistö

J

uulia Peuhkuri, 24, on nuoresta asti harrastanut erilaisia kilpaurheilulajeja ja näin oppinut kilpailuhenkisyyteen. Heti ammattikouluun mennessään hän huomasi, että vaatteet, niiden suunnittelu ja valmistus on hänen juttunsa. Jo ensimmäisen vuoden lopulla häntä houkuteltiin Taitaja-kilpailun semifinaaleihin kahden muun koulutoverin kanssa. Juulia ajatteli, että jos hänen alallaan voi kisata ja pyrkiä olemaan parempi, hän olisi ehdottomasti mukana. - Kannattaa olla rohkea ja lähteä mukaan, siitä ei voi olla mitään muuta kuin hyötyä, Juulia sanoo. Ensimmäisen kerran Juulia osallistui Taitaja-kilpailuihin ammattikoulun toisena vuonna saavuttaen kolmannen sijan. Seuraavana vuonna hän lähti uudestaan Taitajiin (4. sija) ja niiden jälkeen Juulia päätyi treenaamaan kohti World Skills -karsintoja. Naisen tavoitteena oli päästä eteenpäin ja olla aina vaan parempi. Hän voittikin karsintakilpailut ja pääsi osallistumaan World Skills -kilpailuihin Lontoossa vuonna 2011. Lontoossa Juulia sai jaetun 5. sijan. Lontoon kilpailun jälkeen hän lähti vielä Euroskills-kisoihin Belgiaan vuonna 2012. Euroskills poiki Juulialle ensimmäisen sijan. Helsinkiläistyttö valmistui vuoden 2010 jouluna lukiosta sekä ammattikoulusta pukuompelijaksi. Kilpailuihin treenaamisen ohella Juulia suoritti ompelijamestarin erikoisammattitutkinnon nuorimpana suomalaisena tutkinnon suorittaneena, vain 20-vuotiaana. Tämän jälkeen hän lähti opiskelemaan Lontooseen vuodeksi vaatesuunnittelua London College of


Mitä on arkipäivän mukavuuden takana? Äärettömän monta Taitajaa! MITÄ? Ammattitaitokilpailu, jossa on sarjoja pääasiassa ammattikouluopiskelijoille, lukiolaisille ja yhdeksäsluokkalaisille. Noin 80 000 vierailijan ja noin 500 kilpailijan tapahtumassa vuoden teemana toimii ”kaupunki kaupungissa”. MISSÄ? Helsingin Messukeskuksessa sisä- ja ulkotiloissa. MILLOIN? 15.-18.5.2017. HINTA? Tapahtuman sisäänpääsy on maksuton. OHJELMA Kilpailujen lisäksi tapahtumasta löytyy galleria, seminaareja ja muuta tekemistä. MIKSI? Taitaja 2017 on mahtava tilaisuus laittaa oma ammattitaito koetukselle tai tulla seuraamaan kilpailuja. Lajeja on yli 50 ja aivan tuoreina osaamisalueina tapahtumassa nähdään pelituotannon sekä turvallisuusalan kilpailut. Nämä on nähtävä.

www.taitaja2017.fi


TILAA OPISKELIJAKORTTI NETISTÄ: www.osku.info/opiskelijakortti

OSKU-opiskelijakortilla saat opiskelija-alennuksen mm. seuraavilta yhteistyökumppaneiltamme:

OSKUn kanssa yhteistyössä:


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.