Magazine Lekstroom | Wintereditie 2022

Page 1

LEKSTROOM ondernemersplatform voor nieuwegein, houten, ijsselstein, wijk bij duurstede, vijfheerenlanden en culemborg CNC_FACTORY Digitaal op maat gezaagd blijkt gat in de markt + In deze editie: ondernemers over het thema digital

DE NIEUWE TOYOTA bZ4X

ALL ELECTRIC. ALL ADVENTURE.

Maak nu kennis met de nieuwe Toyota bZ4X. De 100% batterij-elektrische SUV die uitblinkt op elk terrein. Geniet van z’n sublieme rijgedrag, ruime interieur vol innovatieve features en… een actieradius tot wel 516 kilometer. Zonder uitstoot. In de intelligente cockpit kunt u volledig gebruikmaken van de vele handige functies op uw smartphone. Zo maakt de MyT app het leven onderweg gemakkelijker, met een scala aan connected functies. En er is meer goed nieuws. Op de Toyota bZ4X krijgt u tot en met 10 jaar garantie, inclusief de batterij*. Zin in een proefrit? Bezoek onze showroom of maak een afspraak op toyota-kooijman.nl.

GECOMBINEERD VERBRUIK (EU2017/1151) VARIEERT VAN 14,3 - 18,1 KWH/100 KM. WIJZIGINGEN VOORBEHOUDEN. Afgebeeld model kan afwijken van de genoemde prijzen en voorwaarden. *Toyota biedt tot 10 jaar of tot 200.000 km garantie voor zowel nieuwe als bestaande klanten, voor nieuwe maar ook gebruikte auto’s. Door het onderhoud uit te laten voeren door een Toyota dealer of Erkend Reparateur in Nederland kunnen we de betrouwbaarheid blijven garanderen. Vraag uw dealer naar de voorwaarden of lees de volledige voorwaarden op toyota.nl/10jaargarantie.

KOOIJMAN VIANEN

Vianen, Stuartweg 5, 0347-373245 toyota-kooijman.nl

€ 51.395,VANAF
TEAM VERNOOY CATERING
4 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 ONDERNEMERS KUNNEN NIET MEER OM ONDERNAMEN HEEN! WE ZIJN ACTIEF IN MAAR LIEFST VIJF REGIO’S IN DE PROVINCIE UTRECHT. MET MAGAZINES VOL ONDERNEMERSVERHALEN EN INSPIRERENDE NETWERKBIJEENKOMSTEN VORMT ONDERNAMEN HÉT ZAKELIJKE PLATFORM VOOR MIDDEN-NEDERLAND. OnderNamen ondernamen.nl OnderNamen facebook.com/ ondernamenlekstroom @ondernamen lopikerwaard woerden utrecht lekstroom woerden eemvallei Mont foor t Eemnes Bunschoten Barneveld Nijkerk Amersfoor t Leusden Soest Baarn Woudenberg De Bilt Zeist Utrecht Maarssen Bunnik Utrechtse Heuvelrug Wijk bij Duurstede Houten Culemborg Nieuwegein Lopik IJsselstein Oudewater Woerden Kamerik Zegveld Harmelen Nieuwerbrug Schoonhoven Vijfheerenlanden Bodegraven OOK JOUW NAAM IN ONDERNAMEN? KIJK OP WWW.ONDERNAMEN.NL

voorwoord

Lieve lezer, Ik zie er geweldig uit, de laatste tijd. Echt werkelijk waar fantastisch. Mijn huid straalt, mijn ogen sprankelen, mijn tanden shinen als nooit tevoren. Ik heb er eigenlijk nog nooit zo goed uitgezien! Hoe ouder, hoe mooier? Nou nee, ik noem het de kracht van Instagram, met haar levensechte, alles gladtrekkende filters. Hoe verschrikkelijk ik het ook vind dat we elkaar massaal in de maling nemen op social media; ik doe er zelf ook aan mee. Even een puistje wegmoffelen, net wat meer kleur aanbrengen op de achtergrond; bijna elke foto gaat door de VSCO-app. Nu ik het zo opschrijf schaam ik me dood, maar waarom doen we dit nou eigenlijk met z’n allen?

Volgens onderzoeken is het feit dat we onszelf vergelijken met anderen van alle tijden. Deden we dat vroeger door naar schilderijen te kijken, hebben we daar nu sociale media voor. Maar de social media-filters van tegenwoordig, geven een extra dimensie aan dit gegeven. In plaats van onszelf te vergelijken met een mooie zangeres of hippe popster, vergelijken we onszelf nu met… Jawel: onszelf. De gefilterde versie, welteverstaan. En hoe meer “echte mensen” deze gefilterde versie “liken”, hoe eerder je geneigd bent om die fijne filters vaker te gebruiken.

Nu ben ik opgegroeid in een tijd zonder social media, dus ik kan de gefilterde versie van mijn hoofd nog wel los zien van het hoofd dat ik na een avondje stappen de volgende ochtend in de spiegel zie. Ik denk dan gelijk aan een lange douche en een koud glas melk om erboven op te komen, maar op de generaties onder mij hebben die filters helaas een andere invloed. Cijfers wijzen uit dat het aantal jonge mensen dat openstaat voor plastische chirurgie nog nooit zo hoog is geweest. In 2017 overwoog slechts 17 procent van de jongeren serieus om een chirurgische ingreep te laten doen; vandaag de dag is dat meer dan dertig procent (onder meiden zelfs bijna vijftig procent). Ook depressies onder jongeren komen steeds vaker voor. Of dit één op één met elkaar te maken heeft kunnen we niet hardmaken, maar het zegt wel wat. Jongeren willen alles meemaken, vergelijken alles continu en meten zich aan schoonheidsbeelden die totaal niet realistisch zijn.

Ook dit is, helaas, de invloed van digitalisering; het thema waar we in deze OnderNamen-editie dieper op ingaan. Zakelijk gezien werken alle nieuwe technologieën perfect. Alles kan sneller, efficiënter en makkelijker door de komst van apps, data, slimme machines en andere digitale ontwikkelingen. Het internet – om het even breed te nemen – is wat mij betreft één van de meest geweldige ontwikkelingen van de afgelopen jaren. We hebben zóveel informatie tot onze beschikking, kunnen zó makkelijk communiceren met elkaar; dat maakt het leven én het zakendoen alleen maar dynamischer.

Maar wat mij betreft had het mogen stoppen bij laatstgenoemde uitvinding. Vooruit, de smartphone is ook wel erg handig. Maar onze Mark Zuckerberg had van Facebook wat mij betreft een magazine mogen maken. Een leuk geprint smoelenboek, dat je eens in de zoveel tijd op de mat krijgt en waarin je over vrienden en dorpsgenoten kunt lezen. Geen medium dat je hele leven in beslag neemt, maar gewoon een boekje dat je erbij kunt pakken als je er zelf zin in hebt.

Een beetje zoals OnderNamen, dus. Het is (godzijdank) geen eerste levensbehoefte, maar wel lekker om af en toe doorheen te bladeren. Daarom blijven wij ons magazine voorlopig nog “gewoon” drukken en valt ook de laatste editie van 2022 heerlijk ouderwets op de mat.

Jullie snappen hopelijk dat bovenstaande conclusie ietwat overdreven is. Natuurlijk moeten wij met OnderNamen ook mee met de tijd en werken wij aan de juiste digitale vertaalslag van ons platform. Maar één ding zweer ik: er wordt niet geliket en er komen geen filters in om jezelf nóg zakelijker te kunnen presenteren.

Wij hebben, net als jullie, genoeg plannen voor 2023. Leuk om daar – en over alle andere uitdagingen en ontwikkelingen die we om onze oren krijgen – volgend jaar te sparren met elkaar. Voor nu wens ik jullie veel leesplezier en ontzettend fijne, offline feestdagen!

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 5
Nick en Marlon - uitgevers OnderNamen Rosanne
6 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 onderelkaar 16 Houten On Stage 22 Broekhuis Zeist 28 The Official F1® Racing Centre/Racesquare Utrecht 41 Van Uem Autoschade 42 Terberg Totaal Installaties 44 Tech Campus ROC Midden Nederland 51 Arco Architecten 54 ROM Utrecht Region 56 Brecheisen Business Boxing ‘Door de juiste dingen aan de juiste persoon te vragen, kan je meer werk met de dezelfde mensen aan’ 10 COVERSTORY cnc_factory VERNOOY CATERING 14 VERWEIJ ELEKTROTECHNIEK 19 DE BIE GROENTENVERWERKING 25 artikelen LEKSTROOM ondernemersplatform voor nieuwegein, houten, ijsselstein, wijk bij duurstede en vijfheerenlanden CNC_FACTORY Digitaal op maat gezaagd blijkt gat in de markt + In deze editie: ondernemers over het thema digital ‘Digitalisering heeft ons veel gebracht, maar de expertise van onze mensen blijft essentieel’

Contactpersonen Rosanne Zijerveld-Bader Nick van Baaren Marlon de Jager - Wessel Redactie Rosanne Zijerveld-Bader Kelly Bakker Harriët Immerzeel Stefan Forsten Ellen van Leeuwen Marjan I. Jaarsma Stan Bos Karin Broeren Annemiek During Houten On Stage Roos Verkerk Fotografie Menno Ringnalda Cojan van Toor Terberg Totaal Installaties Houten On Stage Rodney Kersten Ruben May Vormgeving Andy Siebelink Wendy van Essen Rianne van der Meer Melanie Reindertsen Online redactie Melissa Cornelissen Sales Marlon de Jager - Wessel Harriët Immerzeel Melissa Cornelissen Druk Veldhuis Media Verspreiding RM Netherlands Oplage 5.000 Frequentie Per kwartaal (lente, zomer, herfst en winter)

Contactgegevens Pelmolenlaan 2 3447 GW Woerden 0348567459 lekstroom@ondernamen.nl ondernamen.nl

Copyright: Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgevers. OnderNamen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave alsmede voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 7
30 columns 18 Ruud Muis 24 Edwin Dullaart 40 Jeichien Plantema 50 Hans Odijk 59 Sjors Fröhlich Nick Oosterlaken ‘Ik hoor mijn broers nog wel eens lachend vertellen dat ze moesten inbellen voor internet’ OnderNamen ondernamen.nl OnderNamen facebook.com/ ondernamenlekstroom @ondernamen Colofon 08 ONDERTUSSEN 31 NIEUWENAMEN 32 ONZENAMEN 34 ONDERZOCHT 46 GOUDENPAREL 52 ONDERONSJE 60 FACTS & FIGURES ...

ondertussen

DE MAKERS ACHTER DE GOUDEN PAREL-AWARD VAN ONDERNAMEN

ZEIST - De Gouden Parel is een prijs die OnderNamen ieder jaar uitreikt aan een ondernemer uit de regio die zich op verschillende vlakken heeft weten te onderscheiden. OnderNamen is in de provincie Utrecht actief in vijf verschillende regio’s. Stemmen op de genomineerden gebeurt door collega-ondernemers, een vakjury en leden van OnderNamen. Dat maakt de Gouden Parel een prijs van en voor regionale ondernemers. Sinds 2019 is de award in samenwerking met W. van Veluw geheel vernieuwd.

Waar de award eerst nog bestond uit een gouden balletje op een stalen frame, vond de nieuwe directie het in 2019 tijd voor een nieuw, bijzonder ontwerp. Oud-Parel-winnaar Wouter van Veluw – eigenaar van W. van Veluw – schoof aan om mee te denken over het juiste design. De wens? Een herkenbare award, waarbij gebruik wordt gemaakt van diverse materialen, om zo de veelzijdigheid van de deelnemers aan de competitie te benadrukken.

‘Gewoon een gouden bal op een voet is te eenvoudig’, gaf de directie van OnderNamen aan. Daarom zijn er door Van Veluw meerdere ideeën uitgewerkt met 3D CAD-software. ‘Na de eerste selectie is het beste idee tot in detail uitgewerkt en verwerkt in een kartonnen model’, vertelt Wouter. ‘Er zijn verschillende testen gedaan met de glasafwerking, waarna uiteindelijk de matte afwerking van het doorzichtige glas werd verkozen. De nieuwe Gouden Parel-award was een feit!’

Scan de QR-code en lees het hele artikel online!

NIEUWEGEIN

NEEMT “MAX MOBIEL” IN GEBRUIK

NIEUWEGEIN - Op woensdag 2 november hebben wethouder Ellie Eggengoor van gemeente Nieuwegein en Pieter Polman, Managing Director Wereldhave Nederland, de zogenoemde Max Mobiel officieel in gebruik genomen. De Max Mobiel is een service waarbij mensen met een mobiliteitsbeperking voor slechts een euro per rit onder andere van- en naar Cityplaza gebracht kunnen worden.

Het tarief geldt ook voor andere ritten binnen Nieuwegein. De Max Mobiel is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen Cityplaza, de Max Mobiel, Gemeente Nieuwegein en Stichting de Ruilfabriek.

Arjanne de Vries – asset manager van Cityplaza namens eigenaar Wereldhave – is verheugd met de samenwerking: ‘Cityplaza is het bruisende stadshart van Nieuwegein: een plek om te ontmoeten. Het is ons doel om het leven van onze bezoekers gemakkelijker en aangenamer te maken. Met een service als de Max Mobiel zullen een hoop ouderen en minder mobiele mensen geholpen worden om zich op een makkelijke en goedkope manier te kunnen verplaatsen binnen Nieuwegein.’

8 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022

DOWN UNDER OPENT GROOTSTE POP-UP SCHAATSBAAN VAN DE REGIO

NIEUWEGEIN - Of het deze winter gaat vriezen of niet, de mutsen kunnen op en de sjaals om! Want Down Under Horeca & Recreatie in Nieuwegein opende begin december de grootste pop-up schaatsbaan van de regio. De ruim tweehonderd vierkante meter kunstijs biedt de komende maanden garantie voor ijspret en betoverende winterse sferen. Voor iedereen en voor zowel grote als kleine gezelschappen.

Op zaterdag 3 december ging Down Under On Ice officieel open. ‘De schaatsbaan is toegankelijk voor iedereen: van jong tot oud. We gaan zorgen voor heel veel schaatsplezier en gezelligheid. Kom dus alleen, met je gezin, je klas, al je collega’s of het hele bedrijf. Dan maken we er een feestje van!’, aldus Patrick van den Brink van Brothers Horeca Groep, waar Down Under onderdeel van is.

De schaatsbaan is van december tot en met februari 2023 zeven dagen per week open. Om er zeker van te zijn dat je terecht kunt voor een rondje schaatsen, is het handig om de website www.downunderonice.nl in de gaten te houden. Kun je terecht, dan

boek je via deze website gemakkelijk je ticket voor toegang tot de ijsbaan.

‘We houden van gezelligheid en het is dus ook mogelijk om een feest of evenement op en rondom de schaatsbaan te organiseren. Dat kan een kinderfeestje zijn, maar ook een bedrijfsfeest voor meer dan honderd personen’, legt Patrick uit. Er zijn verschillende arrangementen samengesteld voor zowel kleine als grote groepen. ‘Als je gebruikmaakt van zo’n arrangement, dan ben je verzekerd van een warm welkom en een winterse beleving’, vult Sybren Muijs, bedrijfsleider Down Under, aan.

Tickets en info via: www.downunderonice.nl

Scan de QR-code en lees het hele artikel online!

ondertussen

HET MEDIATIONKANTOOR HEEFT NIEUWE DIENST

IJSSELSTEIN - Sinds dit najaar heeft het Mediationkantoor uit IJsselstein er een nieuwe dienst bij: een extern vertrouwenspersoon bij bedrijven. Dit is bedoeld voor werknemers die zich om wat voor reden dan ook geïntimideerd voelen op de werkvloer.

‘Veel werknemers hebben te maken met ongewenst gedrag van collega’s’, legt eigenaresse Elma Sandee van het Mediationkantoor uit. ‘Vaak wordt dit afgedaan als een grapje. Ongewenste omgangsvormen kunnen echter leiden tot (langdurig) ziekteverzuim of onnodig verloop. Van belang is dat medewerkers weten waar ze terecht kunnen en dat de organisatie het serieus oppakt. Als externe vertrouwenspersoon bij bedrijven ondersteun ik het vormen en uitvoeren van het beleid ten aanzien van ongewenste omgangsvormen (PSA) en integriteitskwesties. Integriteitskwesties gaan eerder over bijvoorbeeld diefstal of fraude. Voor de medewerkers zorg ik dat ik vindbaar en toegankelijk ben, wanneer ze te maken hebben met intimidatie, discriminatie of integriteitskwesties. Voor hen ben ik een neutraal luisterend oor waar iedereen zijn of haar verhaal bij kwijt kan. Samen zoeken we dan naar de beste oplossing.’

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 9
HEB JE OOK NIEUWS TE MELDEN? LAAT HET ONS DAN WETEN!
nieuwsberichten@ ondernamen.nl
‘Digitalisering heeft ons veel gebracht, maar de expertise van onze mensen blijft essentieel’ CNC_FACTORY

U vraagt, cnc_factory zaagt. Wat begon als het efficiënt opvullen van overcapaciteit in de planning van zusterbedrijf a&a_expo, bleek een gat in de markt. cnc_factory groeide de afgelopen jaren uit tot een goedlopende dienstverlener op het gebied van maatwerk in zagen en frezen. Wie een digitaal zaagbestand aanlevert, rijdt naar huis met een compleet bouwpakket voor interieur-, stand- of aanbouw. Wij namen een kijkje in de werkplaats.

Wanneer we door de werkplaats lopen, valt ons meteen op hoe groot alles is. De werkplaats zelf, maar ook de enorme cnc-machines waarmee gewerkt wordt om plaatmateriaal te frezen en te zagen. ‘Veel mensen die hier op bezoek komen, verwachten niet dat we zo’n groot machinepark hebben staan’, vertelt accountmanager Harold Klok. Samen

met projectmanager Jeroen van Nieuwkasteele leidt hij ons rond door de factory en vertelt hij over het succes van de afgelopen jaren. ‘We zijn vier jaar geleden ontstaan vanuit a&a_expo’, vertelt Harold. ‘Voornamelijk in de automotive is a&a_expo heel groot en bouwen we luxe stands die wereldwijd gebruikt worden op beurzen en evenementen. Dat werk zorgt voor enorme pieken en dalen, waardoor we gaten in de planning hadden. Door met cnc_factory voor andere partijen te zagen, frezen en assembleren, vullen we die gaten op en benutten we de machines en de collega’s veel efficiënter.’

12 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
coverstory TEKST: STEFAN FORSTEN | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA Jeroen van Nieuwkasteele en Harold Klok

STROHALM IN CORONATIJD

Hoewel het de intentie was om gaten in de planning te vullen, veranderde corona anderhalf jaar na de start het complete speelveld. ‘Beurzen werden massaal afgelast en de complete planning van a&a_expo viel in een maand weg’, vertelt Jeroen. ‘Dat was het moment dat we met cnc_factory hard aan de slag moesten om ander werk binnen te halen. Het voordeel is dat we met ons machinepark bijna alles kunnen zagen, zolang het maar gemaakt is van hout. We frezen, zagen en assembleren bijvoorbeeld voor aannemers, standbouwers, interieurbouwers, enzovoort. Omdat we pre-corona al veel contacten hadden gelegd, konden we de collega’s, ondanks de sterk veranderde marktsituatie, goed bezighouden. Inmiddels mogen we ook met cnc_factory veel mooie projecten uitvoeren.’

VAN AANBOUW TOT MAATWERK KAST

Terwijl we verder lopen door de werkplaats, zien we podiumdelen voor tv-programma’s geassembleerd worden en zien we diverse maatwerkkasten staan. ‘Maar naast interieurbouw werken we ook voor aannemers, voornamelijk om prefab-elementen te maken’, vertelt Harold. ‘Zoals gevelelementen, scharnierdaken, casco chalets, vloeren, daken, noem maar op. Zo belde laatst een zzp’er die een aanbouw moest maken bij een particulier. Daar zou hij normaal gesproken drie weken mee bezig zijn, maar in plaats daarvan leverde hij ons de werktekening. Maandagochtend kwam hij alle elementen ophalen en om twaalf uur kreeg ik al een fotootje op de app dat alles in elkaar stond en hij aan de ramen kon beginnen. Fantastisch om te zien hoeveel werk dat iemand bespaart. Aan de voorkant is hij misschien wat meer tijd kwijt om bij ons de digitale tekening aan te leveren, maar op de bouw bespaart het enorm veel uren. Om nog niet te spreken van de klant die niet drie weken in de rommel zit.’

DIGITAAL ZAGEN

Bij elke machine waar we aan voorbijlopen, staat een operator aan een scherm. ‘Alles gaat digitaal in deze fabriek’, legt Jeroen uit. ‘De tekeningen worden door onze klanten aangeleverd in standaard werkbestanden, die door onze zaag- en freesmachines gelezen worden. Dat digitaal zagen is er al langere tijd, maar zo’n vijf jaar geleden zijn we daarnaast

ook gestart met een optimalisatieprogramma dat het plaatmateriaal efficiënt indeelt. De machine weet wat er gezaagd moet worden, kent de afmetingen van het materiaal en deelt het vervolgens optimaal in. Dat scheelt heel veel denkwerk vooraf en bovendien haal je meer uit je materiaal. Dat bespaart kosten en voorkomt restmateriaal dat overblijft als afval. Ook bespaart het tijd aan de machine, omdat je door efficiënter zagen minder platen hoeft te verwerken. Digitalisering heeft ons dus veel gebracht, zowel aan tijdbesparing als efficiëntie qua materiaal. Tegelijk blijft de menselijke factor essentieel. Onze operators kennen de machines en materialen als geen ander en weten precies hoe ze die op de juiste manier moeten instellen voor het mooiste resultaat. En dat resultaat is waar het uiteindelijk om draait.’

cnc_factory

Molenvliet 5 | 3961 MT Wijk bij Duurstede | 0689935465 harold@cncfactory.nl | cncfactory.nl

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 13
‘Omdat we pre-corona al veel contacten hadden gelegd, konden we alle collega’s aan het werk houden’

‘WE HEBBEN NOOIT IN HOKJES GEDACHT’

Van een lunch met een broodje kaas tot een heerlijk diner. Of van een privékok op een verjaardag tot de catering van een huwelijksfeest op Landgoed Sandenburg in Langbroek. Bij Vernooy Catering uit Houten - huiscateraar van OnderNamen - hebben ze een mooie brochure, maar genieten ze nog het meeste van maatwerk. ‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’, zegt eigenaar Paul Vernooy.

Een mooi staaltje creatief ondernemerschap. Tijdens de pandemie liep de zakelijke markt in de cateringservice hard terug. Mensen waren verplicht tot thuiswerken. Diverse publieksevenementen, waar Vernooy de crew- en artiestencatering voor zijn rekening neemt, lagen stil. ‘In die periode hebben we een Paasbox ontwikkeld met een brunch erin voor maximaal vier mensen’, vertelt Paul in zijn kantoor aan de Peppelkade in Houten. ‘Met meer mensen mocht je toch niet thuiszitten.’

In de veronderstelling dat ze bij Vernooy Catering maximaal driehonderd van die boxen hoefden te maken, liep het uit op een behoorlijk succes. Sterker, de Paasbox bleek een hit. Het bedrijf kreeg in totaal 1.100 bestellingen die door heel Nederland moesten worden vervoerd. ‘Dan kom je dus in een heel andere wereld terecht met een app en iDeal-betalingen. Daar hebben we in een korte periode veel van geleerd en het gaf een boost aan het hele bedrijf. Mede daardoor konden we bijna al ons personeel behouden. We hebben alleen wat natuurlijk verloop gehad.’

Juist door die pittige coronatijd merkte Paul dat er veel meer respect kwam. Niet alleen van klant naar bedrijf en andersom, maar ook van werkgever naar medewerkers. Ineens stond alles stil en moest er pas op de plaats worden gemaakt. ‘Ergens is het goed dat we die reset hebben meegemaakt. Op de particuliere markt, die ik heel leuk vind, zie je veranderingen. Mensen gingen niet naar het buitenland

14 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
Interview TEKST: STAN BOS | FOTOGRAFIE: COJAN VAN TOOR VERNOOY CATERING Paul Vernooy

en konden hun geld niet uitgeven. In plaats daarvan lieten ze bijvoorbeeld een kok naar hun verjaardag komen. Of dat een blijvertje is? Je ziet het in mindere mate doorgaan. Mensen nodigen liever een kleiner groepje uit dat dichter bij ze staat. Die mensen kunnen ze dan verwennen met lekker eten.’

OUDERS

Vernooy Catering weet hoe de hazen lopen. Dertig jaar geleden, in 1992, begonnen de ouders van Paul met hun eigen cateringbedrijf. In 2007 nam Paul het over. Zijn zus Joyce, alweer elf jaar werkzaam voor het bedrijf, is zijn rechterhand, z’n steun en toeverlaat. In 2007 zat het bedrijf nog in Wijk bij Duurstede, maar Paul vond het na een jaar of vijf tijd om zijn horizon te verbreden. Hij liet zijn oog vallen op een pand dat letterlijk om de hoek zit van waar het bedrijf nu is gehuisvest.

En niet zonder succes, want het cateringbedrijf groeide snel. De keuze om de diensten te verlenen in Houten en de regio Utrecht bleek een gouden greep. Paul kocht het huidige pand en liet het verbouwen. Met kantoren, een prachtige hoofdkeuken en een magazijn voor materiaalopslag groeide Vernooy Catering door naar een bedrijf met zo’n achttien medewerkers, met daaromheen een schil van een forse groep zzp’ers. Van een lunch met een broodje kaas tot een heerlijk diner; bij Vernooy worden ze blij van de uiteenlopende klussen.

‘Ik zeg altijd: catering is onderdeel van het geheel. We hebben een brochure, maar maatwerk vinden we nog altijd het leukste. We hebben een paar vaste locaties voor feesten en trouwerijen. Op Landgoed Sandenburg in Langbroek cateren we bijvoorbeeld huwelijken en zakelijke evenementen, maar we kunnen net zo goed een bedrijfshal of de tuin bij een particulier ombouwen tot een feestlocatie. Nooit hebben we in hokjes gedacht. Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd. Dat doen we bovendien met een leuke club mensen om ons heen.’

SAMENWERKING

Vernooy Catering is ook de vaste cateraar van OnderNamen. ‘Hartstikke leuk’, roemt Paul de samenwerking. ‘Ik word altijd netjes gebeld door de eventmanager. Samen gaan we op bezoek bij een locatie. Het is altijd leuk om bij een bedrijf te gaan kijken. De ene keer gaat het om een middagevenement, de andere keer is het ’s avonds. Of het om een borrel gaat bij Theater De Kom, een buffet bij Verweij in Nieuwegein of binnenkort bij Broekhuis in Houten; wij regelen het. Door de samenwerking met OnderNamen kan ik mijn kennis verbreden en m’n netwerk uitbreiden.’

Ook de digitalisering van de wereld is Paul niet ontgaan. Hij staat open voor contact met een softwarebouwer die een goed maatwerkpakket kan bouwen. ‘We willen meer digitaal doen. Bijvoorbeeld met een app voor onze chauffeurs, zodat ze makkelijk hun route kunnen bekijken. Of recepturen voor onze chefkoks. Als er een manco is of wat schade, dan willen we een foto kunnen maken die in een digitaal systeem meteen aan de klant kan worden gekoppeld. Dat zijn zaken die ik niet zelf kan ontwikkelen, maar waar ik wel voor opensta. Ik heb onlangs iemand aangenomen voor de sociale media. Daarop willen we niet alleen de grote huwelijken op Sandenburg laten zien, maar ook het puntzakje friet op publieksevenementen. Dat is namelijk net zo leuk om te doen.’

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 15
‘Door de samenwerking met OnderNamen kan ik mijn kennis verbreden en m’n netwerk uitbreiden’
Vernooy
Catering Peppelkade 3 | 3992 AL Houten | 0307370491 info@vernooycatering.nl | www.vernooycatering.nl

HOUTEN ON STAGE

VMBO’ERS IN THE SPOTLIGHT

Op dinsdag 21 maart 2023 gaat de rode loper uit voor vmbo’ers, tijdens het beroepenfeest van Houten On Stage. Een gezamenlijk initiatief vanuit de scholen, gemeente en het bedrijfsleven, waarbij leerlingen gaan netwerken met het lokale bedrijfsleven. Smit Installatiebedrijf uit Schalkwijk is één van de enthousiaste ambassadeurs van dit project. Zij hebben recent een nieuwe medewerker aangetrokken die ze hebben leren kennen via Houten On Stage.

Directeur Conrad Smit is de vierde generatie binnen het familiebedrijf dat komend jaar 115 jaar bestaat. Zoons Jorrit en Raimon worden klaargestoomd om in de toekomst het stokje over te nemen. ‘We zien deelname aan Houten On Stage als investering in de toekomst’, vertelt Conrad. ‘Al sinds de lts als onderwijsvorm is verdwenen, merken we een terugloop in technisch geschoolde jongeren. Steeds minder mensen hebben interesse in een technisch

beroep. En dat is zo jammer, want ons werk is het mooiste wat er is. Als branche moeten we opstaan en bij de jeugd de “techniekknop” weer aanzetten.’

Deelname als bedrijf aan Houten On Stage is een investering waard, want uit eerdere edities blijkt dat ruim dertig procent van de leerlingen contact houdt met de bedrijven die ze leren kennen tijdens het beroepenfeest. Ze gaan er stagelopen, vinden er een vakantiebaan of komen in dienst. In de huidige krappe arbeidsmarkt loont het om jongeren al vroeg te bereiken als werkgever. Smit Installatiebedrijf erkent dat en omarmt meerdere initiatieven vanuit scholen. Verschillende groepen van de nabijgelegen basisschool komen eens per jaar een kijkje nemen. ‘We organiseren dan een activiteit die past bij de leeftijd. Zo heeft de basisschool zakken vol pvc pijpen in bruikleen. Kinderen vinden het geweldig om hiermee te bouwen en te spelen. En het is tegelijkertijd goed voor de motoriek.’

16 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
Interview TEKST EN FOTOGRAFIE: HOUTEN ON STAGE
v.l.n.r. Conrad Smit, zoon Jorrit Smit en bedrijfsleider Maarten Houwer

Bedrijfsleider Maarten Houwer van Smit Installatiebedrijf heeft jarenlang gewerkt in het onderwijs voordat hij een switch maakte naar de installatietechniek. ‘Het is mijn ervaring dat je vroeg moet starten om het zaadje te planten voor techniek. Kinderen moeten de kans krijgen om te ontdekken hoeveel voldoening het geeft iets moois te maken. Dat vraagt van de technische sector dat we veel moeten zaaien om te kunnen oogsten.’

EEN DAGDEEL MEELOPEN IN DE PRAKTIJK

Voor de vmbo’ers organiseert Smit een onvergetelijke “Doe Dag” op 6 april 2023. Op het beroepenfeest maken de leerlingen matches met bedrijven. Maak je een match, dan krijg je een uitnodiging voor de Doe Dag. Hierbij kunnen leerlingen een ochtend of middag meekijken bij een bedrijf. Zo krijgen ze een completer beeld van een beroep. ‘De Doe Dag is bij ons een feestje’, vertelt Conrad. ‘We laten de jongens en meiden meerdere facetten van het vak zien, op een interactieve manier. Ze leren bijvoorbeeld hoe een cv-ketel en een warmtepomp werkt. En wat er gebeurt als je aan de thermostaat draait. Ze gaan oefenen met een rioolcamera en mogen mee in de hoogwerker. Alles op een speelse, maar leerzame manier. En met de nodige grappen en grollen, want we hebben zoveel plezier met z’n allen.’

POSITIEF PODIUM VOOR HET VMBO

Dit wordt inmiddels de vierde editie van Houten On Stage. Na twee jaren met de nodige aanpassingen door de beperkende regels, vindt het beroepenfeest weer als vanouds plaats in The Dome in Houten. De zaal wordt omgetoverd tot een feest voor de leerlingen en vrijwilligers. Compleet met rode loper om de leerlingen onder luid applaus welkom te heten. Een cruciaal onderdeel van het beroepenfeest. Hoewel het grootste deel van de Nederlandse beroepsbevolking uit vmbo’ers bestaat, wordt er nog steeds neergekeken op het niveau. Havo is bijvoorbeeld meer geaccepteerd. On Stage biedt vmbo-leerlingen juist daarom een positief podium.

Aan Houten On Stage doen de leerlingen van Yuverta, Houtens en Onderwijs 10-14 mee. In totaal zijn dat zo’n negenhonderd leerlingen die verdeeld over drie rondes kennismaken met de aanwezige beroepen. Leerlingen bereiden het beroepenfeest samen met hun mentor voor gedurende het schooljaar. Ze gaan aan

de slag met hun persoonlijke “On Stage paspoort” waarin ze onder andere een selectie maken van interessante bedrijven die ze willen ontmoeten op 21 maart. Daarnaast maken ze een persoonlijk visitekaartje waaruit blijkt wie ze zijn en wat hun talenten zijn. En ze worden getraind in netwerken. Ze leren hoe ze zichzelf het beste kunnen voorstellen en een gesprek kunnen openen en afronden.

NIEUW GEZICHT BIJ HOUTEN ON STAGE

Sinds kort is Claudia Verbree projectleider van Houten On Stage. Geboren en getogen in Tull en ’t Waal en woonachtig in Houten, kent ze de regio goed. Bovendien is ze haar eigen schoolcarrière gestart op het vmbo. ‘Houten On Stage is op zoek naar bedrijven die een bijdrage willen leveren. Er is plek voor alle beroepen. Van automonteur, kapper en hondentrainer tot aan boswachter, arts, apotheker of notaris en alles daartussenin. Je hoeft geen erkend leerbedrijf te hebben. Enthousiasme om iets te vertellen over je beroep wel.’ Aanmelden kan via de website houtenonstage.nl.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Claudia via mail@houtenonstage.nl.

Projectleiding Claudia Verbree | 0634625290 mail@houtenonstage.nl | www.houtenonstage.nl

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 17
vertellen
‘Je hoeft geen erkend leerbedrijf te hebben. Enthousiasme om iets te
over je beroep wel’
Houten On Stage
Houten On Stage
Claudia Verbree is projectleider Houten On Stage

Digitaal, er is geen ontkomen aan. Naast verduurzaming is digitalisering natuurlijk het onderwerp waar de hele ondernemende wereld om lijkt te draaien. Helemaal nieuw is dat natuurlijk niet, maar het gaat wel snel.

Fascinerend vond ik het. In 1996 kregen wij thuis onze eerste pc via het pc-privé project. Daarvoor waren de echte pioniers bezig met de Commodore 64. Lijkt een eeuwigheid geleden, maar is eigenlijk natuurlijk relatief recent. Want op mijn werk stond nog een telex en de fax was kort daarvoor geïntroduceerd. Wat waren we blij en wat gingen zaken veel sneller en efficiënter. Inmiddels staat de fax in het museum en zijn we alweer tientallen ontwikkelingen verder en het houdt niet op. Zonder internet ligt vrijwel elk bedrijf direct plat, ook het onze. Het is een niet weg te denken onderdeel geworden van onze dagelijkse praktijk.

Nu werk ik zelf in een industrie die behoorlijk oud en ook conservatief is. Maar dat wil niet zeggen dat we daar niet naar verdere digitalisering kijken. Door de vele introducties, dolt het je vaak. Maar ik heb een natuurlijke nieuwsgierigheid naar - en fascinatie voor nieuwe ideeën en concepten. Ik probeer me te bedenken of een systeem of techniek ons in de praktijk kan helpen, of het een gamechanger is en of het leven van onze klanten of binnen ons bedrijf er prettiger door wordt. Dat doe ik vanuit een paar, door schade en schande ontwikkelde, uitgangspunten aan te houden.

Ten eerste is iets interessant als het relatief standaard werk kan automatiseren. Niet noodzakelijkerwijs om loonkosten te besparen, maar om collega’s te kunnen inzetten op werk waarbij creativiteit en klantgerichtheid een belangrijke rol spelen. Dat is effectiever en hopelijk ook leuker en uitdagender voor de medewerker.

Ten tweede zie ik automatisering altijd als een middel en nooit als een doel. Vandaar dat we ons afvragen als er een nieuwe functionaliteit wordt gepresenteerd, wat dit voor onze klant betekent en of het ons bedrijf dichter bij ons doel brengt om de beste maritieme serviceverlener te worden.

Corona heeft veel in een versnelling gebracht. Videobellen werd een integraal onderdeel van onze dagelijkse werkzaamheden. En dat is prachtig, want het scheelt reistijd, is daarmee milieuvriendelijker en het is effectief. Maar een moeilijk gesprek, een salespitch of het onderhouden van een relatie doen we niet via Teams toch?

Daarnaast hebben we binnen ons bedrijf ingezet op remote service. In de coronaperiode konden we vaak niet fysiek naar een klant toe. Echter, met behulp van een Google Glass of een andere AR-toepassing, konden we vaak wel op afstand ondersteuning bieden. Nu corona (hopelijk) voorbij is, blijven we deze dienst inzetten. Om vooraf problemen te kunnen diagnosticeren of te verhelpen. Als we dan naar een schip moeten reizen, dan is dat omdat het niet anders kan. We komen voorbereid en we weten wat ons te doen staat. Dat is goed voor de klant, goed voor ons bedrijf en goed voor het milieu. Zo gebruiken we, ook digitaal, het liefst ons simpele boerenverstand.

Ruud

18 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
column ‘Het is een niet weg te denken onderdeel geworden van onze dagelijkse praktijk’
RUUD MUIS IS ONDERNEMER IN HART EN NIEREN. HIJ IS GELUKKIG GETROUWD MET ETSKE EN WOONT MET VEEL PLEZIER IN LANGBROEK. R.MUIS@AEGIRMARINE.COM 0343432509
DOL DIGITAAL

‘WE MOETEN NIET HARDER, MAAR SLIMMER WERKEN!’

Personeel gezocht. Wie roept het niet tegenwoordig? Het antwoord: algemeen directeur Roel van Stokkum van Verweij Elektrotechniek uit Nieuwegein. ‘Natuurlijk zijn nieuwe collega’s altijd welkom en moeten we wel eens een functie invullen, maar werven voor groei doen we niet meer’, vertelt hij. Het inzicht dat groei er ook voor kan zorgen dat alles begint te piepen en kraken, kregen Roel en operationeel directeur André Bouwman vorig jaar, toen Verweij bijna vijftig procent in één jaar groeide. ‘Het moest anders. Dus gingen we anders werken. Niet harder, maar slimmer. Door ieders kwaliteiten te benutten en nóg meer gebruik te maken van digitale hulpmiddelen.’

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 19 Interview TEKST: STEFAN FORSTEN FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA
VERWEIJ ELEKTROTECHNIEK Roel van Stokkum

In het twee jaar jonge pand van Verweij presenteert Roel ons de enorme bar, die net nieuw in de personeelsruimte is geplaatst. Alleen de tap ontbreekt. ‘Wij werken met flesjes’, grapt Roel. Dat de bar nu pas geplaatst is heeft een reden, want de afgelopen jaren waren hectisch bij Verweij Elektrotechniek. ‘We hebben het zo ontzettend druk gehad in 2021. We hadden er simpelweg de tijd niet voor. Nu we bepaalde keuzes hebben gemaakt, hebben we ook de rust om de laatste dingen in ons kantoorgebouw af te ronden. Die keuzes waren hard nodig, want door de enorme groei in 2021 waren we volledig uit balans. Dan krijgen mensen korte lontjes en ontstaat er wrijving. André en ik zag het gebeuren en besloten dat het anders moest. We vroegen een coach om met iedereen van het kernteam te gaan wandelen en hen te vragen waar het wrong. Die resultaten kregen wij vervolgens gepresenteerd. Dat was flink confronterend, want we hoorden opmerkingen dat het alleen maar om groei

draaide en dat het altijd maar meer moest. Dat was nooit onze intentie geweest, maar omdat alles tegelijk kwam, was dat beeld wel ontstaan.’

DOEN WAT WE LEUK VINDEN

‘Een van de eerste keuzes die we maakten, was minder opdrachten aannemen’, vertelt Roel. ‘We doen alleen nog projecten die bij ons passen, die leuk zijn en waar we normaal aan kunnen verdienen. Die willen we uitvoeren met de mensen die we hebben. Het liefst fluitend. We werken zoveel uren tijdens ons leven, dan moet je lol hebben met elkaar. We kijken daarom met een andere bril naar personeel. We kijken niet meer naar de functie of ervaring, maar naar iemands kwaliteiten. Met het kernteam begonnen we door voor iedereen een karakterprofiel op te stellen. Sociaal, leergierig, precies… Dus rood, blauw, geel of groen? Waar is iedereen goed in en waarin niet? We zijn hiervoor tweemaal twee dagen wegge-

20 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022

weest, om elkaar beter te snappen en elkaars kwaliteiten te benutten. Door de juiste dingen aan de juiste persoon te vragen, kan je meer werk met de dezelfde mensen aan. En wanneer je doet waar je kwaliteiten liggen, doe je dat bijna altijd fluitend.’

KWALITEITEN KUN JE NIET LEREN

Niet alleen de huidige collega’s worden ingezet op hun kwaliteiten, ook het aantrekken van nieuwe medewerkers gebeurt anders dan gebruikelijk. ‘Een advertentie met “Werkvoorbereider gezocht” is kansloos’, vertelt Roel stellig. ‘Als je al iemand vindt, dan krijg je iemand uit het vak, met ervaring. Maar heeft die persoon de kwaliteiten die wij zoeken? Daarom laten wij de functies los en zoeken we op eigenschappen. Wij zoeken dus een scherpzinnige speurder, wanneer we een inspecteur nodig hebben. Of een leergierige regelaar in plaats van een werkvoorbereider. Dat triggert de kwaliteiten die in iemands natuur zitten. Zo werkt hier nu een fotografe die de techniek in wilde. Zij beschikt over de eigenschappen die bij een werkvoorbereider passen en kan hier het vak verder leren. Het levert bijzondere vondsten op en het belangrijkste is dat je mensen op hun kernkwaliteiten benut. Techniek en kennis zijn leerbaar. Dat een wcd een stopcontact is, kan ik mensen wel uitleggen. Maar eigenschappen als servicegerichtheid of accuraatheid heb je, of heb je niet.’

ALLES VIA DE EIGEN APP

Sinds de zomer gebruikt Verweij een eigen bedrijfsapp voor de mobiele telefoon. ‘Samenwerken draait om communicatie en dat willen we zo goed mogelijk faciliteren’, vertelt Roel. ‘Er werken hier mensen van zestien tot 66 jaar oud en van praktisch tot universitair geschoold. We willen iedereen bereiken en communicatie zo makkelijk mogelijk maken voor iedereen. Daarom hebben we een eigen app gebouwd waarin alles samenkomt. Van persoonlijke informatie als loonstrookjes, vakantiedagen en ziekmeldingen, tot aan praktische handboeken voor veiligheid. Alles zit erin. Dat geeft gemak en bespaart bovendien een hoop tijd en gedoe. Declaraties zijn nu met een fotootje en een paar invulvelden gedaan, waar vroeger bonnetjes aan een papieren vel geniet werden en weer ingescand moesten worden. Van belangrijke documenten staat de actuele versie altijd in de app en hetzelfde geldt voor het smoelenboek. Voor -

heen ging er iedere maand een nieuwe telefoonlijst rond. Nu vind je het actuele smoelenboek in de app. En via de app kun je iemand meteen bellen of een berichtje sturen. Maar ook aanmelden voor een bedrijfsuitje zoals bowlen of een barbecue gaat nu veel eenvoudiger. De tijd van herinneringsbriefjes en papieren formuliertjes in postvakjes is voorbij. We hebben de app gelanceerd tijdens de zomerbarbecue, net voor de bouwvak. Zoals dat gaat bij dit soort nieuwtjes werd het sceptisch ontvangen, maar ik kan de statistieken zien en bijna iedereen gebruikt ‘m dagelijks. Al snel na de lancering kwamen bovendien de eerste suggesties of er extra functies toegevoegd konden worden, dus dat is erg positief. Zelfs de meest kritische monteurs gaven toe dat het toch wel erg handig is.’

DOOR EEN ANDERE BRIL

Als laatste laat Roel ons nog een bijzondere helm zien. ‘Deze maakt gebruik van augmented reality’, vertelt hij. ‘De bril projecteert de 3D-tekening van de ruimte waarin je staat. Je ziet daardoor precies waar een stopcontact of kabelgoot moet komen. Het is de volgende stap na BIM, het Building Information Managementsysteem waar alle werktekeningen voor een gebouw in samenkomen. Die kunnen monteurs al op hun iPad aflezen, maar door de bril op te zetten zien ze het letterlijk voor zich. Je kan bovendien extra informatie projecteren via een menu, of met een live-camera iemand op kantoor mee laten kijken. Het maakt het werk makkelijker, zeker voor minder ervaren collega’s die wat extra sturing of begeleiding nodig hebben. Zij zien precies wat ze waar moeten doen. Hoe we het gebruik optimaal kunnen inzetten zijn we nu aan het testen, maar ik geloof echt dat dit soort hulpmiddelen ons gaan helpen om gezamenlijk slimmer te werken.’

Verweij Elektrotechniek 5e Garnizoensdok 6 | 3439 JE Nieuwegein | 0302886513 info@veu.nl | veu.nl

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 21
‘Door de juiste dingen aan de juiste persoon te vragen, kan je meer werk met de dezelfde mensen aan’

DE ELEKTRISCHE BEDRIJFSAUTO DOET NU ECHT ZIJN INTREDE

Broekhuis Zeist geniet brede bekendheid om het ruime aanbod van personenauto’s, maar de autodealer heeft voor ondernemend Nederland ook een breed scala aan bedrijfsauto’s van het merk Ford. Met het oog op de toekomst worden die wagens elektrisch, wat voor de ondernemer grote voordelen oplevert. ‘Als ondernemer moet je vooruitkijken, maar vooral op tijd keuzes maken.’

Het indrukwekkende pand van Broekhuis aan de fraaie autoboulevard van Zeist is voor automobilisten die over de A28 rijden haast niet te missen. Bij de receptie hangt een scherm waarop gasten die op die dag hun nieuwe auto komen halen, met naam en toenaam welkom worden geheten. Die persoonlijke benadering is één van de belangrijkste waarden van het autobedrijf. Wie binnenloopt en op zoek is naar een (bedrijfs)auto krijgt niet te maken met een wirwar aan mensen, maar met één vertrouwd contactpersoon.

‘Dat mensgerichte contact vinden we gewoon heel belangrijk’, vertelt Dirk Staal, die inmiddels vijf jaar als accountmanager voor Broekhuis Zeist werkt. ‘Je moet doen wat je zegt en belooft. Bij een ondernemer vind ik het interessant wat hem of haar drijft en wat zijn visie is. Ik ben bij Broekhuis verantwoordelijk voor de bewerking van de zakelijke markt voor de Regio Zeist. Met negentien merken waaronder zes bedrijfswagens bieden we ondernemers een totaalaanbod en bieden wij advies op maat.’

Particulieren kunnen bij Broekhuis Zeist terecht voor een personenauto van het merk Volvo en Ford, ondernemers zijn aan het juiste adres voor een bedrijfswagen van Ford. ‘Dat merk heeft vijf modellen. Van groot naar klein zijn dat de Ford Transit, de Ford Transit Custom, de Ford Transit Connect, de Ford Transit Courier en de Ford Ranger. Ford ontwikkelde een plan om de bedrijfsauto elektrisch te maken. De Ford Transit is al volledig elektrisch lever -

22 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
Interview TEKST: STAN BOS | FOTOGRAFIE: RODNEY KERSTEN
BROEKHUIS ZEIST Dirk Staal en Erik Driebergen

baar.De Elektrische en Hybride Ford Transit Custom is begin 2023 jaar te bestellen en wordt na komende zomer geleverd. De compacte stadsauto de Ford Transit Courier wordt begin volgend jaar gepresenteerd

BRANCHE

Voor elke branche is er een geschikt model. Wie een eigen pakketbezorgingsdienst runt, heeft immers grotere bedrijfsauto’s nodig dan de ondernemer met een eigen schildersbedrijf. Alle bedrijfsauto’s zijn in diesel, hybride of volledig elektrisch verkrijgbaar. ‘Ford heeft een digitaal platform ontworpen - Ford Pro Telematics - waar de ondernemer zijn auto’s in kan beheren. Dit kunnen ondernemers via een app of desktop inzien en beheren. Zo kan je als ondernemer/ wagenparkbeheerder zien waar de auto’s op dat moment zijn, maar krijg je ook een melding als er onderhoud nodig is. Wij krijgen nu al reacties van ondernemers die zeggen winst te hebben geboekt, omdat hun wagens minder lang stationair draaien. Zij kunnen hun rijders aansporen de motor uit te zetten en zo brandstof te besparen. Dat levert rendement op voor de ondernemer.’

Maar hoe zit het met de aanschafwaarde van een elektrische bedrijfsauto? Ligt die niet hoger dan bij een normale bedrijfsauto die benzine of diesel rijdt? ‘De aanschaf is inderdaad hoger’, geeft Dirk toe. ‘Er zijn wel subsidies voor de aanschaf van elektrische auto’s en je bent vrijgesteld van wegenbelasting. In het totaalplaatje zitten de bedragen dicht tegen elkaar aan. Bovendien is het zo dat er vanaf 2025 BPM komt op bedrijfsauto’s die niet elektrisch zijn. Nu zit daar nog een vrijstelling op. Als ondernemer moet je dus vooruitkijken.’

Bovendien, zo vertelt Dirk, zijn er binnen nu en een paar jaar 27 steden waar je in bepaalde zones niet meer mag komen met een bedrijfsauto die nog op fossiele brandstof rijdt. Utrecht, Amersfoort en Ede zijn daar voorbeelden van. ‘Daarom kijken wij met de ondernemer juist vooruit. Als je halverwege 2023 bent en je hebt een jaar levertijd voor de auto, dan zit je al bijna in 2025. Nu is het moment om samen een plan te maken en op tijd tot de juiste keuzes te komen. Samen met Broekhuis Carplus kunnen we de goede adviezen geven, ook over de

inrichting van de bedrijfsauto. Een plank hier, een kastje daar, een la op die plek. Datzelfde geldt voor het stickeren en verzekeren van de bedrijfsauto. Wij maken een advies op maat, uit een totaalaanbod. Dat is de kracht van Broekhuis. We komen graag met ondernemers in contact om de mogelijkheden te bespreken.’

De digitalisering van de wereld is ondertussen ook niet aan Broekhuis voorbijgegaan. Via de website en de sociale mediakanalen krijgt het bedrijf veel respons. ‘Met onze leasemaatschappij Broekhuis lease kunnen we voor de ondernemer een digitaal platform bieden voor inzichten in het wagenpark. Denk aan factuurstromen, schade afhandelingen en nog veel meer. Het is belangrijk dat ondernemers met hun eigen business bezig kunnen zijn. Laat onze digitale diensten het wagenpark maar beheren.’

‘SHIRTS VAN LOKALE CLUBS INGELIJST’

Broekhuis Zeist zet zich lokaal en maatschappelijk in. ‘Zo doen we erg veel aan sponsoring van lokale sportclubs’, vertelt Dirk. ‘Je ziet hier ook de shirts van de clubs ingelijst aan de muur hangen. Als een lid van een vereniging die wij sponsoren een auto bij ons koopt, storten we een bedrag in de clubkas. Wij zijn graag in contact met leden en ondernemers en dragen met de clubbonus bij aan de clubkas.’

Broekhuis Volvo en Ford Zeist Blanckenhagenweg 4 | 3712 DE Zeist | 0307533350 0686828077 | zeist@broekhuis.nl www.broekhuis.nl/vestigingen/zeist

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 23
2025 komt er BPM op bedrijfsauto’s die niet elektrisch zijn. Nu zit daar een vrijstelling op,
maak
keuze!’
‘In
dus
een
‘Wij maken een totaalaanbod. Dat is de kracht van Broekhuis’

DIGITALISERING IN DE TECHNIEKSECTOR

Digitalisering is eigenlijk simpel uit te leggen, maar soms een uitdaging om te realiseren. Het is het proces waarbij analoge informatie wordt omgezet naar een digitale vorm. Hierdoor kan het beter worden gebruikt door elektronische apparaten waaronder computers. Een innovatie die door een groot gedeelte van de maatschappij zo vanzelfsprekend is als ademen, maar tegelijkertijd ook de nodige angsten en twijfels met zich meebrengt. In onze technische wereld is dat niet anders.

Het proces van digitalisering is op veel aspecten binnen onze groep technische bedrijven van toepassing. Aan de ene kant zie je dat installaties steeds slimmer worden en vanaf grote afstand kunnen worden bediend, door middel van bijvoorbeeld een gebouwbeheersysteem (GBS) en SMART-building. In plaats van gestandaardiseerde functionele en technische eisen, denkt het systeem met de eindgebruiker mee. Dit is mogelijk door middel van innovatieve technieken en installaties die zijn geïntegreerd in de werk- en leefomgeving. Wordt een kantoor niet gebruikt? Dan gaat het licht automatisch uit en de temperatuur omlaag. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld hotels. Dit is niet alleen praktisch, maar ook erg duurzaam en zorgt in veel gevallen voor een kostenbesparing.

Aan de andere kant ontstaat er hierdoor ook een extreem grote stroom aan data die niet altijd goed wordt of kan worden gemanaged. Welke data is relevant? Van wie is deze data eigenlijk? En hoe bescherm je de data tegen mogelijke cyberaanvallen? Binnen de technische markt zie je dat veel bedrijven dagelijks worstelen met het beantwoorden van deze vragen. Ook binnen onze onderneming zijn wij hier hard mee bezig. Systemen en pakketten als Power BI helpen ons om de data te zuiveren of helder te maken, waardoor het op de juiste manier ingezet kan worden en ook helpt bij het verbeteren van bepaalde besluitvormingen. Inhoud en context spelen daarbij een ontzettend belangrijke rol. Ook is het beschermen van onze gegevens aan de orde van de dag. De vraag is dan ook niet of je wordt aangevallen door cybercriminelen, maar wanneer.

De digitale revolutie heeft de wereld, en daarmee ook de technieksector, voorgoed veranderd. Naar mijn mening voornamelijk in positieve zin, maar alle bedrijven blijven worstelen met ingewikkelde vraagstukken over cybersecurity, het gebruik van data en andere digitale processen. Het is onze taak om deze uitdagingen aan te gaan, oplossingen te bieden voor onze opdrachtgevers en ook met elkaar de antwoorden te vinden. Want digitalisering stelt ons in staat om de diverse ambities te verwezenlijken en een mooie toekomst voor iedereen te creëren.

24 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
column
Edwin
‘Digitalisering stelt ons in staat om de diverse ambities te verwezenlijken en een mooie toekomst voor iedereen te creeren’
EDWIN IS DIRECTEUR VAN TECHNISCHE VERENIGDE BEDRIJVEN, EEN HOLDING WAAR VERSCHILLENDE TECHNISCHE BEDRIJVEN DEEL VAN UITMAKEN, ZOALS TERBERG TOTAAL INSTALLATIES, TECHNISCH BEHEER NEDERLAND EN VAN RENNES 0306860711 e.dullaart@tvb.eu

Broers die weten wat ze willen

Interview

De jongens van De Bie zijn heerlijk op stoom. De klantenkring is flink verbreed, er wordt volop geautomatiseerd en de omzet groeit. Ze tonen lef en kijken naar de lange termijn, ook als dat niet logisch lijkt. ‘Bij ons ben je niet voor even, maar voor je leven.’

Ze zijn de derde generatie van het familiebedrijf De Bie Groentenverwerking B.V.: dé groente- en fruitspecialist voor professionals. Opa legde het fundament, vader en oom bouwden verder en nu is het de beurt aan Jeffrey en Tommy. Sinds drie jaar staan ze aan het roer. Alhoewel, van directeurschap willen ze niet spreken: iedereen is gelijk bij De Bie Groentenverwerking B.V. en baas vinden ze een rotwoord. ‘Het is allemaal heel geleidelijk gegaan, er was niet één moment waarop wij ineens “de baas” werden’, legt Jeffrey uit, die alweer twintig jaar in het familiebedrijf werkt. ‘Nooit ergens anders gewerkt.’ Tommy staat sinds vijftien jaar op de loonlijst. Hij werkte eerst aan een carrière als kok, maar kon dit vak door fysieke problemen niet meer uitvoeren. ‘Ik kon tijdelijk werken in het bedrijf

van m’n vader en oom, en je ziet het: ik ben nooit meer weggegaan.’

Wie al lang met of voor De Bie werkt heeft wel in de gaten dat er een nieuwe generatie is opgestaan. Met veel liefde voor wat hun (groot) ouders hebben opgebouwd, tornen de twee voorzichtig aan wat heilige huisjes. ‘We hebben veel van hen geleerd, maar op een gegeven moment zeiden we: nu gaan we onze horizon verbreden. De oude generatie viste altijd in hetzelfde vijvertje. Jarenlang hadden we vooral zorgpartijen als UMCU en het Meander Ziekenhuis als klant. Wij leveren nu ook veel gesneden groenten aan catering en horeca. In die tak is de vraag naar gesneden groente enorm gestegen. Door het tekort aan arbeidskrachten is er geen personeel meer dat de groente kan snijden, dus vragen ze het ons te doen.’

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 25
TEKST: ELLEN VAN LEEUWEN FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA Jeffrey en Tommy de Bie

De oude generatie - die nog altijd onderdeel is van het bedrijf - toont soms wel twijfel wanneer Jeffrey en Tommy weer een wijziging voorstellen. Lachend zegt Jeffrey: ‘Ja, daar gaat soms gepuf aan vooraf, maar we durven aan onze ideeën vast te houden. Uiteindelijk zien zij het effect, het pakt tot nu toe allemaal positief uit.’

Een verandering waar de broers De Bie senior niet direct om stonden te springen is de nieuwe wijze waarop medewerkers worden aangenomen. Om de almaar stijgende vraag uit de markt aan te kunnen, willen ze absoluut niet meer achter de feiten aanlopen. De nieuwe theorie? Vooruit selecteren. ‘We hebben op dit moment een vacature voor een medewerker die we pas over een maand of drie, vier nodig hebben’, legt Jeffrey uit. ‘Natuurlijk, dan heb je soms te maken met overbezetting, maar omdat we weten dat er weer omzetstijging volgt, kunnen we ons dat permitteren. Dat is het mooie van de nieuwe generatie. Wij kennen onze positie in de markt en zien waar de groeipotentie zit.’

SERVICE EN GEMAK

‘We zijn misschien niet zulke verhalenvertellers, maar wat we doen, dat doen we goed. Als je met ons een afspraak maakt om 8.00uur, dan zijn we er om 7.50uur. Wordt het toch later, dan bellen we op tijd. De klant hoeft ons nooit te bellen om te vragen waar we blijven.’ Afspraak is afspraak bij De Bie en dat gaat soms ver. ‘Ook als het in ons nadeel is, houden we vast aan de gemaakte afspraken. Zijn bijvoorbeeld de grondstofprijzen (door wat voor oorzaak dan ook) gestegen, zullen wij de afgesproken prijs met onze klant vasthouden. Bij extremiteiten bespreken we altijd eerst in overleg met de klant waar er eventuele prijsaanpassingen of alternatieve producten mogelijk zijn.’ Prijs is een belangrijke factor op de groente- en fruitmarkt, maar niet zaligmakend, legt Jeffrey uit. Service is net zo belangrijk, net zoals het gemak dat je de klant kunt bieden. ‘We hebben heel veel trouwe klanten, die vast ergens voor een goedkopere prijs kunnen inkopen, maar ze blijven bij ons.’

En om die service en het gemak op een hoog level te houden, of zelfs te verhogen, hebben Jeffrey en Tommy ook flink geïnvesteerd in automatisering. Enthousiast vertellen ze over het nieuwe bestelsysteem. ‘Afnemers kunnen bestellen via een app op hun telefoon of tablet. Waar ze ook zijn, en op elk moment van de dag, kunnen ze bestellingen doorgeven. Bo-

26 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022

vendien kunnen wij patronen van de afnemers volgen. Bestellen ze altijd tomaat, maar ineens niet? Dan kunnen we ze helpen door te vragen of alles wel klopt. Ook kunnen we ze gerichte aanbiedingen doen. Vooral voor horecaondernemers is dit een fantastisch systeem.’ Ook de machines op de werkvloer zijn steeds vernuftiger. Er zijn machines die hele specifieke bestellingen kunnen snijden zoals perfecte blokjes paprika voor de shaslick, om maar wat te noemen. En de nieuwe gesloten centrifuges - die niet meer worden ingesteld door mensen - zorgen ervoor dat de sla altijd op dezelfde, perfecte manier gedroogd wordt. ‘Hiermee kunnen we onze klanten altijd de juiste kwaliteit garanderen en de daarbij behorende houdbaarheidsperiode.’

Die service zit ‘m ook in het meedenken met de klant. Dat gaat van het juiste moment inkopen van nectarines, peren of boerenkool tot het samenstellen van groentemixen voor ziekenhuispatiënten. ‘We luisteren naar klanten om samen tot iets optimaals te komen. Zo leveren we menu’s die volledig aansluiten op de behoeften van een bepaalde groep patiënten. Bijvoorbeeld een groentemix zonder selderie en taugé. We doen dit in samenwerking met

gisch. Het liefst kiezen ze voor een combinatie: een bepaald percentage biologisch en het andere deel regulier. Bij ons kan dat allebei, we hebben alles onder één dak. We vinden het ook een mooie uitdaging om daarin samen met de klant een goede balans te vinden. Iedereen wil goed voor de wereld zorgen, maar geld speelt ook een grote rol.’ Of de twee voor zichzelf hierin een voortrekkersrol zien? ‘Niet per sé. We bespreken het wel altijd met onze afnemers. Veel vinden het wel interessant en willen er meer mee doen. Maar vaak komt toch het stukje prijs kijken en kiezen ze voor regulier.’

Vragend naar uitdagingen die er zijn noemen de heren vooral de nasleep van de coronaperiode, en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Niet zozeer bij zichzelf, maar wel bij afnemers. Uitgestelde belastingbetalingen en daarbij de exploderende energierekeningen zorgen ervoor dat klanten het hoofd niet boven water kunnen houden. ‘Iedereen heeft daar last van, bedrijfsmatig en privé. Of het nu de horeca is, bedrijven, of de voetbalclub, het werkt overal in door. Het is een onzekere factor en ongrijpbaar, niemand weet hoe dat zich ontwikkelt. Daarom laten we ons er ook niet teveel door leiden. Vijf jaar geleden kende

dieetkoks van een ziekenhuis of zorgcentrum. Zij weten precies wat wel en niet mag en wij weten vervolgens hoe we toch een mooie mix samen kunnen stellen. Die nichehandel, zo specifiek voor een afdeling, daar zijn we echt goed in.’

BETERE WERELD

De Bie Groentenverwerking B.V. is volledig gecertificeerd om biologische groente en fruit te mogen leveren. Ze leveren al een aantal jaar voorgesneden groenten aan een grote biologische supermarktketen, Odin. Bovendien zien ze dat de vraag naar biologische groenten langzaamaan toeneemt. ‘Ook in de horeca kiezen steeds meer ondernemers voor biolo-

niemand corona en dacht niemand dat er ooit een oorlog uit zou breken in Europa. Ons motto: durf vooruit te kijken en te investeren, ook als niet alle seinen op groen staan.’

De Bie Groentenverwerking B.V. Ravenswade 12 | 3439 LD Nieuwegein | 0302817277 agf@debie.org | www.debie.org

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 27
‘Wij kennen onze positie in de markt en zien waar de groeipotentie zit’

HET BESTE ALTERNATIEF VOOR EEN ECHTE FORMULE 1-RACE

Niet eerder was de Formule 1 zó populair in Nederland als nu. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het ongekende succes van Max Verstappen. Op het moment dat we dit schrijven, is hij zelfs net Sebastian Vettel en Michael Schumacher voorbijgestreefd met het grootste aantal gewonnen Grand Prixs in één seizoen. Floris Boers en zijn partners liften met het The Official F1® Racing Centre, dat in 2020 is opgezet, mee op het succes van de sport. Zij geven bezoekers een ervaring die zo dicht mogelijk bij het echte racen komt als maar kan.

Het is eigenlijk een beetje ironisch, maar Floris is niet echt een Formule 1 fan, zo geeft hij toe. ‘Nee, ik heb er niet zoveel mee. Ik heb ook niet zoveel met computers haha. Maar wat ik wel heel erg leuk vind is conceptontwikkeling. Ik kijk graag naar concepten en transities in de markt en ik werd op een gegeven moment getriggerd door de toenemende populariteit van eSports. Ik woonde een meeting in Eindhoven bij, waar allerlei grote partijen bij aanwezig waren. Het verhaal van de KNVB triggerde mij. Zij zeiden: als je tegenwoordig jonge voetballers in bepaalde gebieden naar voetbaltraining wil krijgen, moet je eigenlijk eerst in de kantine FIFA met ze spe-

len op de PlayStation. Dat vond ik interessant: goed zijn in computerspellen is allang geen achterkamergebeuren meer. Op het moment dat ik na ging denken over wat er speelde in de sport, had Max Verstappen de kans om wereldkampioen te worden en was net de kogel door de kerk wat betreft de race in Zandvoort. Dat de beertender van Heineken uiteindelijk geen succes is geworden, omdat veel vrouwen zo’n log ding niet in de keuken willen, vond ik treffend. Datzelfde geldt voor een Formule 1-simulator, die komt ook de meeste huiskamers niet in. Toen dacht ik: waarom zou ik die simulatoren niet samenbrengen in een ruimte, waar vervolgens mensen van acht tot tachtig jaar kunnen racen en een echte Formule-1-beleving kunnen krijgen?’

RACESQUARE

Zo gezegd, zo gedaan. Floris is op zoek gegaan naar iemand die ervaring had met eSports en het ook technisch voor elkaar kon krijgen. Dat is mijn partner Niels geworden, die hiervoor bij een gamificatiebureau werkte. Daarna ga je terugrekenen: als je een x-aantal mensen wil laten racen, wat heb je dan nodig om de area te vullen? Hoeveel stoelen, hoeveel computers, welke techniek en andere aanvullingen?

28 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
Interview Floris Boers

Ze gingen in gesprek met de Formule 1 zelf en diverse andere belanghebbenden. Ze vonden een beschikbare ruimte in The Wall in Utrecht en openden daar in mei 2020, midden in coronatijd, de deuren van The Official F1® Racing Centre. Dit wordt per 1 januari 2023 Racesquare Utrecht. Racesquare, de organisatie achter The Official F1® Racing Centre, heeft de afgelopen jaren flink wat Racesquare-vestigingen geopend in Nederland. Dit is in Rotterdam, Zwolle, Alkmaar en Zandvoort zo goed bevallen, dat ze heel graag onder “eigen” merk door willen. Het geeft ze de vrijheid om de Formule-1-beleving nog meer naar eigen smaak in te richten en wensen van de bezoekers te vervullen.

‘Het zegt wel iets over de gekte rondom de sport dat het zo snel is gegaan met ons concept. We hebben er dan ook écht goed over nagedacht. We geloven heel erg in het museummodel, waar het niet alleen om de kunst gaat, maar om de totaalbeleving, dus inclusief horeca, F1 store, F1 live uitzendingen en andere F1 gerelateerde activiteiten. Mensen kopen geen product, maar een beleving. Hier gaat het ook veel verder dan racen.’

BEDRIJFSUITJE

In het indrukwekkende The Official F1® Racing Centre staan maar liefst zestig simulatoren, er is een grote bar in de vorm van een racebaan, een vergaderzaal en een F1 store vol met onder andere petjes en shirtjes van F1 teams. Er is bovendien een echt podium gebouwd voor prijsuitreikingen en er is een professionele keuken voor de nodige happen. Dat alles maakt het het ideale uitje voor families, vrijgezellenfeestjes én bedrijven. ‘Als een groep collega’s hier binnenkomt, ontvangen we deze met een hapje en drankje. Soms wil een bedrijf eerst een eigen presentatie geven, en daar hebben we alle technische middelen voor. We hebben dus ook ruimte om eerst te vergaderen. Vervolgens, wanneer we starten met het F1 Race Championship, splitsen we de groep, afhankelijk van de grootte, op. De ene helft gaat racen, terwijl de andere een presentatie krijgt van bijvoorbeeld Tim of Tom Coronel, of een andere racelegende of -expert. Dit kan ook een F1 Quiz op ons horecaplatform zijn. Hier wordt in kleine groepjes de F1 kennis getest. Er zit altijd een competitief tintje aan, want groepen worden tijdens een F1 Championship na de eerste race gehusseld op basis van prestaties. Waarna je een A, B, C finalerace met uiteindelijk een huldiging en medaille uitreiking op het F1 erepodium krijgt. In

overleg met het bedrijf kunnen de winnaars iets uitzoeken in de shop. Voor minder dan honderd euro de man ben je een paar uur zoet en heb je de hele ervaring, inclusief eten en drinken.’

Het digitale racen zelf komt zo dicht mogelijk in de buurt bij het echte racen als maar mogelijk is. ‘Je zit net zo laag en diep als in een echte F1-auto. We gebruiken officiële lichtaanduidingen, je voelt wind, krijgt rook, en je stuur trilt constant. Je doet, net als in een echt raceweekend, eerst een training, dan de kwalificatie en vervolgens de race. Tijdens de race moet je ook echt de pit in. Je wordt via een headset begeleid door één van onze race marshals. Daardoor hoef je ook niet bang te zijn het niet te kunnen. De basisinstellingen zijn zo ingesteld dat iedereen kan racen en via een button met de race marshal kan praten. Die weet alles van het betreffende circuit en kan je de hele race begeleiden. Het enige wat we niet kunnen, is een Ferrari harder laten rijden dan bijvoorbeeld een Honda, zoals in het echt wel het geval is. En bepaalde ontwikkelingen, zoals VR-racing, passen we niet toe, omdat te veel mensen er misselijk van worden. Maar verder is dit de beste F1-experience die je in Nederland kunt krijgen. De kans dat je ooit in een echte Formule 1-auto zult rijden is vrij klein, het alternatief is Racesquare.’

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 29
‘Voor bedrijven is het een betaalbaar en heel compleet uitje’ The Official F1® Racing Centre/Racesquare Utrecht Hertogswetering 171A | 3543 AS Utrecht | 0851304333 utrecht@racesquare.nl | www.racesquare.nl

DIGITAAL

Ik ben opgegroeid in het digitale tijdperk. Ik hoor mijn broers nog wel eens lachend vertellen dat ze moesten inbellen voor internet, maar zelf heb ik daar geen herinneringen aan. Voor mij is een computer altijd vanzelfsprekend geweest. Digitalisering en automatisering heeft voor mij altijd gezorgd dat dingen makkelijker werden. Snel contact via MSN, mail of Hyves. Gemakkelijk spullen bestellen via webshops. Allemaal superhandig en het scheelt een hoop tijd.

Ondanks dat heb ik wel het gevoel dat het doorschiet. Tegenwoordig moet echt alles digitaal. Als je de belastingdienst of grote bedrijven wilt spreken, moet je echt zoeken naar een telefoonnummer. In veel gevallen is deze niet te vinden. Hierdoor raken bedrijven en instanties het gevoel met de mensen kwijt en dat kan de bedoeling niet zijn.

Hierdoor ontstaat er een lastig spanningsveld. Je wilt in je onderneming zoveel mogelijk automatiseren, maar je wilt niet dat dit ten koste gaat van je klantenservice. O&O verzorgt het beheer van vastgoed en wij hebben daardoor ook veel contactmomenten met onze huurders. Wij lopen tegen het probleem aan dat storingen of klachten niet volledig bij ons binnenkwamen. Er ontbrak een adres in de mails of de exacte locatie van de lekkage. Om die reden heb ik met een compagnon een eigen systeem ontwikkelt: QReal Estate. Dit is een digitale tool op basis van een QR-code. Alle panden die wij beheren worden voorzien van QR-codes. Wanneer deze code wordt gescand, kan de klacht door het doorlopen van een korte beslisboom gemeld worden. Wanneer er zaken zijn die huurders zelf moeten oplossen krijgen ze ook een filmpje te zien hoe ze dit moeten oplossen. Dit is met name handig voor mijn leeftijdsgenoten, die alleen nog maar over linkerhanden lijken te beschikken.

Wanneer wij een storing binnenkrijgen via de mail of telefoon werken wij ook met dit systeem, waardoor we goed inzichtelijk krijgen wat precies het probleem is. De processen die voortkomen uit de melding worden deels geautomatiseerd. Op deze manier kunnen wij automatiseren en digitaliseren, zonder afbreuk te doen aan onze service.

Nick

NICK OOSTERLAKEN IS EIGENAAR VAN O&O VASTGOED DIENSTEN B.V. EN QREAL ESTATE B.V. MET DEZE ONDERNEMINGEN RICHT HIJ ZICH OP VASTGOEDBEHEER, ENERGIEBEHEER EN AANVERWANTE DIENSTVERLENING. MOTTO: EEN DAG HEEFT 24 UUR EN DAN HEB JE DE NACHT OOK NOG. INFO@O-OVASTGOEDDIENSTEN.NL 0681567110

‘Ik hoor mijn broers nog wel eens lachend vertellen dat ze moesten inbellen voor internet’

30 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
column

PEERSCOACHING

www.peerscoaching.com | Utrecht

PeerSCOaching begeleidt mensen op het gebied van mentale gezondheid. De doelgroep bestaat uit vrouwen met een migrantenachtergrond. Peer staat voor gelijkgestemden (Peers) en de letters SCO staan voor de initialen van Sunita Chote, de oprichtster. PeerSCOaching ziet zelfinzicht en bewustwording als de sleutel tot groei en de transformatie van klachten naar kracht en geluk. Sunita zorgt ervoor dat de mens achter de klachten zichtbaar wordt en dat deze weer gelukkig is met zichzelf. Focuspunten binnen de praktijk liggen onder andere op geweldloze communicatie, het vergroten van een positief zelfbeeld en assertiviteit.

BROUWER ZWAAR & SPECIAAL TRANSPORT NIEUWEGEIN

www.brouwer-speciaaltransport.nl Nieuwegein

Brouwer Zwaar & Speciaal Transport is een vooruitstrevend bedrijf op het gebied van vervoer van buitenprofielmateriaal. Denk hierbij aan het vervoer van hydraulische machines, helikranen en zelfs heuse spoormachines tot 100 ton. De firma Brouwer zorgt ervoor dat materiaal zo veilig en snel mogelijk op de gewenste locatie aankomt. Naast het transport worden ook alle aanverwante zaken geregeld, zoals benodigde ontheffingen en eventuele begeleiding.

DIGISTATE

www.digistate.nl | Nieuwegein

DigiState is een managed hosting provider met een persoonlijkez en directe aanpak. DigiState richt zich op het leveren van bereikbare webhosting. Ze zorgen ervoor dat jouw webshop, blog of bedrijfswebsite continu online blijft. Naast het hosten van websites helpen ze bij DigiState ook met domeinnaamregistraties, e-mail en bieden ze diensten die jouw organisatie beschermen tegen hackers.

VMBO

ON STAGE

www.onderwijsonstage.nl | Lekstroom

VMBO On Stage faciliteert een nieuw, duurzaam, persoonlijk en lokaal (beroeps)netwerk voor leerlingen van het vmbo. Dit “sociale kapitaal” draagt bij aan zelfvertrouwen, toekomstperspectief, kansengelijkheid en ondernemersvaardigheden. Op het jaarlijkse Beroepenfeest delen studenten hun ervaringen met elkaar en maken ze kennis met diverse beroepen en bedrijven. VMBO On Stage bestaat sinds 2007 en het doel van de organisatie is om toekomstdromen van jongeren waar te maken en hen mee te nemen in de juiste loopbaankeuze.

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 31
OOK LID WORDEN VAN ONDERNAMEN? GA DAN NAAR ONDERNAMEN.NL OF BEL 0348567459 VOOR MEER INFORMATIE. VIJFHEERENLANDEN WIJK BIJ DUURSTEDE HOUTEN CULEMBORG NIEUWEGEIN IJSSELSTEIN OnderNamen Lekstroom verwelkomt vier nieuwe leden dit kwartaal nieuwenamen

DigiState onzenamen

Boumans Installatietechniek

Bouwbedrijf Van Rijn Houten

Brasserie Het Raadhuis

Brecheisen Makelaars

28. Brokking Vloerkledenspecialist 29. Brothers

Brouwer Zwaar en Speciaal Transport

Burnex Europe

CE-Ester Keuringsbedrijf

CE-Ester Machine Safety

Claus van der Velden Elektroservice

cnc_Factory

De Vos Groep Facilitaire Dienstverleners

deNotarissen Beenen Dantuma Verschuren

Derko Installatietechniek

92. Knoop Autogroep 93. Koningsstal Infracare 94. Kooijman Autogroep 95. Lekhaven 96. Lemari Vastgoed 97. Loyalz 98. MANN+HUMMEL Vokes Air 99. Middenholland Evenementen 100. Miele 101. Mike Lamme SchilderwerkenTotaalonderhoud 102. Missing Piece 103. MKB Assist 104. MKB Finnovatie 105. MKB Schoon! 106. Multiwacht Groep 107. Muntstad 108. NBC Congrescentrum 109. Nefkens 110. NetworkApp 111. O&O Vastgoed Diensten 112. OC Office 113. ONmedia 114. Oranjeborch bedrijfsmakelaars 115. Orchidea-Consulting 116. Paans Service 117. PAQT 118. PE Hospitality 119. peerSCOaching 120. Perfect Events 121. Pouw Banden 122. Pouw Vervoer 123. ProRent Autoverhuur 124. Raaak Personeel 125. Rabobank Utrecht e.o. 126. Reeset 127. Restaurant Marnemoende 128. Rijver Development 129. Ringnalda fotografie 130. RM Glas Nederland 131. Rovitech Projects 132. RSC (onderdeel van RBM Holding) 133. RTL Cleaning

134. Samen voor Nieuwegein 135. Schadenet Winkel 136. Schildersbedrijf Van der Worp 137. Scholman Servicebedrijf

32 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
01. 4Jobs 02.
03.
04. ABN
05.
06.
07.
08.
09.
10. Alfa
11.
12. Anfras 13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
30.
31.
32.
33.
34.
35.
36.
37.
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
46. Driessen SmaakVermaak 47. Drogenbroek Zakelijk Advies 48. Druk Druk Drukst 49. E & R Opleidingen 50. Ekris Utrecht 51. Electronic Printcenter (EPC) 52. Energiefonds Utrecht 53. EPURPLE 54. F5 Projectengroep 55. Faay Vianen 56. Faber For Finance 57. FBM 58. Flantua accountants en adviseurs 59. Flexizone 60. Florentes Vermogensbeheer 61. Fortune Coffee 62. Fortune Coffee regio Kromme Rijnstreek 63. Fulcotheater 64. GBV 65. Geco | verhuur | verkoop | service 66. Gemeente Houten 67. Gemeente Nieuwegein 68. Gemeente Vijfheerenlanden 69. Gemeente Wijk bij Duurstede 70. Gevaert Makelaars 71. Go Rental 72. Gold ICT 73. Gomes Trucks Utrecht 74. Groene Dijk Advies 75. Hamoen Bouw 76. HANOS Utrecht 77. Heritage Auctions Europe 78. Het Mediationkantoor 79. Heveck 80. HLB Blömer 81. Hofmans de Allesdrukker 82. Houten on Stage 83. ING Bank 84. Installatietechniek Rijnhuis 85. Intro Personeel 86. Jaarsma Legal 87. Jacomij Metalen 88. Jakobs Hiemstra Advocatuur 89. Jeanette Verbeek 90. Klarenbeek Zonwering 91. KlaverOmega 45.
Aannemersbedrijf Molthoff
Aannemingsbedrijf Jos Scholman
AMRO
ABS Boekhorst Nieuwegein
Advisor ICT Solutions
AEGIR-Marine
Albert Heijn Hoogzandveld
Alexanderhoeve Nieuwegein
Accountants
Alpha Deuren Zuid-West
Aspekt Makelaars
Autobedrijf Cluistra Nieuwegein
Autotaalglas Nieuwegein
Baars Bloembinders IJsselstein
Barten Groep
Bébouw Midreth
Bergman Finance - Houten
Bleeker Concepts
BLR Bimon Klimaatbeheersing
Bosch
Car Service Nieuwenhuijsen
Broekhuis Jaguar Utrecht
Horeca Groep
Carwash Houten
Connect Real Estate
CROP Corporate Finance
db-adviseurs
DDM Demontage
De Rooy Transport - Logistiek

Sportcentrum Houten - The Dome

Antonius Onderzoeksfonds

College - ROC Midden Nederland

Terberg Verenigde Bedrijven

Timmer- en Onderhoudsbedrijf Van Dort / Bouwbedrijf Van Dort

Service & Onderhoud

Unicum Bedrijfskleding

Van Anraad Assurantien

Van den Berg Schildersbedrijf Utrecht

Van den Heuvel Aannemingsbedrijf

Van der Kreeft Heftrucks

Van Ginkel Mediation

Van Lanschot Bankiers

Van Vliet Duurzaamhout

LIDMAATSCHAP ONDERNAMEN LEKSTROOM

De leden van OnderNamen Lekstroom komen vijf keer per jaar samen tijdens georganiseerde bijeenkomsten. Het kenmerk van OnderNamen is verbinden. De organisatie richt zich erop dat leden elkaar kunnen ontmoeten in een toegankelijke en laagdrempelige setting.

Ben jij ondernemer in regio Lekstroom en wil jij ook onderdeel uitmaken van een spraakmakend en gevarieerd netwerk? Meld je dan nu aan voor OnderNamen Lekstroom!

Wil je meer weten over het lidmaatschap? Neem dan contact met ons op via lekstroom@ondernamen.nl of via 0348567459.

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 33 138.
139.
140.
141.
142.
143.
144.
145.
146.
147.
148.
149.
150.
151.
152.
153.
154.
155.
156.
157.
158.
159.
161.
162.
163.
165.
166.
167.
168.
169.
170.
171.
172.
173.
174.
175.
176.
177.
178.
Slootjes Kraanbedrijf
St.
Stadstheater de Kom
STATEMENT real estate
Steenplaza Frans de Bruyn
Stern
Straver Special Techniek
Stucadoorsbedrijf R. Westgeest
‘t Veerhuis
Tamminga & Verweij
Tech
The Mondial
Transportonderhoud Nieuwegein
Triade
TSN Groen
160.
Van Slagmaat Advocatuur 164. Van Uem Autoschade
Vendrig-IJsselstein
Ventana Zonwering & Interieur
Verheul & van Dijk
Vernooy Catering
Verweij Elektrotechniek
Vocal Center Nederland
Vocking Interieur
W3 Wijnen
Willems gerechtsdeurwaarders & incasso
Work System NL
Wouterse Installatie & Onderhoud
Xpletus
Zeeuw & Zeeuw
34 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
ONDERZOCHT

HOE DIGITALISERING STEEDS MEER ONDERDEEL WORDT VAN HET LEVEN en dus ook van het mkb

We leven in een wereld en tijdperk waarin digitalisering een steeds grotere rol gaat spelen. Het komt in ons dagelijks leven voor in de vorm van bijvoorbeeld de apps die we gebruiken op onze smartphone, zelfscankassa’s in de supermarkt en horloges die onze hartslag meten. Ook het mkb ontkomt niet aan digitale ontwikkelingen. Uitdagend, maar voor een toekomstbestendige bedrijfsstrategie ook niet langer meer te negeren. In dit themaverhaal gaan we in op de potentie van digitalisering en hoe je waardevolle data het beste kunt benutten.

Artifical Intelligence, Virtual Reality, cloud computing, robotisering en Internet of Things. Zomaar een paar digitale technologieën die de laatste jaren een vlucht hebben genomen. Technologieën die weliswaar veelbelovend klinken, maar wellicht moeilijker te implementeren zijn in een “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” mkb-bedrijf. Dat laten cijfers ook zien, in een onderzoek van RaboResearch (Rabobank). “Slechts” veertig procent van het Nederlandse bedrijfsleven geeft aan in grote tot zeer grote mate in te zetten op digitalisering. Opvallend, volgens de bank, omdat bedrijven die hier wél actief mee omgingen, meer omzetgroei realiseerden.

Desondanks zijn veel ondernemers zich ervan bewust dat digitalisering ook potentie biedt voor het bedrijfsleven en met name kansen biedt om de klantvraag beter en efficiënter te kunnen beantwoorden. Volgens RabobankResearch, dat in april dit jaar een publicatie over

het succesvol implementeren van digitalisering had, gaat digitalisering verder dan het omzetten van analoge gegevens naar digitale data. ‘Digitalisering behelst het geheel aan veranderingen in het verdienmodel van bedrijven waarmee zij aan de hand van nieuwe digitale technologieën zowel het concurrentievermogen als de reikwijdte van bedrijfsactiviteiten oprekken. Digitalisering kan kostenreductie opleveren in het primaire productieproces: denk aan hoogwaardige machines die nauwkeuriger, sneller en betrouwbaarder kunnen produceren. Maar digitalisering kan ook het klantcontact versterken. Denk aan snellere, meer frequente en meer accurate terugkoppeling van (veranderende) eisen die klanten aan producten stellen via digitale technologieën.’

WAAR BEGIN JE (AAN)?

Het verschilt per sector in hoeverre digitalisering al onderdeel uitmaakt van de bedrijfsprocessen. Zo geeft in de informatie- en communicatiesector meer dan 65 procent van de bedrijven aan in hoge tot zeer hoge mate in te zetten op digitalisering, terwijl dit percentage in de bouw en de horeca amper boven de 25 procent uitkomt. Rabobank: ‘Los van sectorale verschillen zien we ook dat grote bedrijven over het algemeen meer geneigd zijn te digitaliseren dan kleinere bedrijven. Mogelijk heeft dit te maken met schaalvoordelen die verbonden kunnen zijn aan de adoptie van nieuwe digitale technologieën. Zo zijn er binnen grote bedrijven meer middelen, mensen én de benodigde kennis aanwezig om bijvoorbeeld data-gedreven te kunnen werken.’

TEKST:
VISUALS:
DIGITAL
KELLY BAKKER
ANDY SIEBELINK & MELANIE REINDERTSEN
ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 35

Maar stel, je bent een klein tot middelgroot bedrijf en je hebt echt wel de wil om iets met digitalisering te doen, waar begin je dan? Het helpt in elk geval om enige kennis te hebben van digitale technologieën. Die kennis kun je volgens de OnderNamen-lezers die mee hebben gedaan aan de enquête over “digital” opdoen door:

- webinars te volgen; - veel te praten met collega-ondernemers, klanten, partners, leveranciers, medewerkers en andere stakeholders; - te luisteren en te kijken naar tv-programma’s, podcasts, vakliteratuur of de radio; - gebruik te maken van je netwerk; - en door de juiste mensen of professionele partijen in te schakelen.

BETROKKENHEID & VERTROUWEN

Verder is het van belang om te werken vanuit de behoefte van je klant, die je als het goed is als geen ander kent. Dat stelt ook trendwatcher Nancy Rademaker, die gespecialiseerd is in de invloed van digitalisering op klantgedrag. Zij stipt in haar lezingen dikwijls aan hoeveel macht consumenten tegenwoordig hebben en dat dit daardoor een goed startpunt is om je digitale omgeving in te richten. En, stelt ze, vergeet daarbij je medewerkers niet. ‘In de nieuwe wereld – die er trouwens al is – zijn klantgerichte organisaties de enigen die overleven. Maar als je je klanten de allerbeste ervaring wilt bieden, moet je tegelijkertijd de beste ervaring voor je werknemers creëren. Hun betrokkenheid is cruciaal voor het succes van je bedrijf. En één van de eerste cruciale aspecten om iedereen betrokken te laten zijn, is om ze op één lijn te krijgen met betrekking tot de waarden voor een optimale klantervaring en ze ook de ruimte te geven om een optimale werknemerservaring te creëren. Als je wilt dat je klanten het gevoel hebben dat ze je bedrijf kunnen “vertrouwen”, moeten je werknemers zich uiteraard ook vertrouwd voelen.’ Maar welke vorm van digitalisering je ook door wilt voeren, volgens Nancy is er altijd een hoge mate van lef voor nodig. ‘Er is veel lef nodig om te beginnen. Nog meer om door te groeien. Het wordt cruciaal om de bedrijfscultuur te veranderen, alle medewerkers op te leiden, digitale projecten te omarmen en vooral te leren hoe om te gaan met de weerstand tegen verandering. Het herijken van organisatiestructuren zal nodig zijn om nieuwe businessmodellen tot een succes te brengen.’

DATA, DATA, DATA

We gaan wat dieper in op de materie. Want als er één ontwikkeling is waar we rekening mee

moeten gaan houden is het wel het verzamelen en gebruiken van data. Die data kun je uiteindelijk gebruiken om computers of machines zelfstandig problemen op te laten lossen of voorspellingen te laten doen. Het hoogst haalbare daarin is een mechanisme dat deep learning heet. Say what? Deep learning is een subset van machine learning (ML), waarbij kunstmatige neurale netwerken (algoritmen die zijn gemodelleerd om te werken zoals het menselijk brein) leren van grote hoeveelheden data. Denk hierbij aan beeldherkenning, spraakherkenning of vertalingen. Juist, er is nog veel te leren.

Wil je als mkb’er gebruikmaken van data en daarmee je bedrijf laten groeien? Zorg dan in ieder geval dat de data waar je mee werkt van goede kwaliteit is én dat je weet waar je het over hebt. Doctor in de computerwetenschappen Wouter Haerick maakt onderscheid tussen big data en small data, waarbij vooral die laatste inhaakt op het bedrijfsleven. ‘Er wordt vandaag de dag veel over big data gepraat, maar de nieuwste trend is eigenlijk de small data. Big data voedden de deep learning-hype, maar al te vaak staarden we ons daarbij blind op de enorme impact die algoritmen op basis van big data vandaag al hebben in allerlei sociale media. Terwijl die sector niet voldoende representatief is’, stelt Haerick. ‘Sociale media worden van data voorzien door tientallen of honderden miljoenen gebruikers, die ook nog eens heel mooi verspreid zijn over allerlei subcategorieën. Bovendien zijn die kanalen ook nog

36 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022

eens in handen van ’s werelds grootste techbedrijven die ef fectief over de krachtigste en meest performante datacenters op deze planeet beschikken. In zo’n omgeving werkt deep learning inderdaad bijzonder goed, maar het is te kort door de bocht om dan zomaar de vertaalslag te maken naar de bedrijfswereld.’

CONCREET

Overweeg je als bedrijf om bepaalde AI-toepassingen in je productieproces te integreren, dan is een goed vertrekpunt een heel concrete probleembeschrijving, geeft Wouter Haerick aan. ‘Op welke soort data zit je zoal en welk type probleem kan je daarmee eventueel oplossen? Neem nu bijvoorbeeld data uit het productieproces. Als je die combineert met data over grondstromen die afkomstig zijn van je leveranciers – en die dus niet in je ERP-proces zitten – dan is het wellicht mogelijk om de hele flow een stuk te optimaliseren. Of misschien laat de combinatie van die verschillende datasets het

ook toe om je productkwaliteit op te krikken. Pas als die continue datastroom gegarandeerd is, kan je in een volgende fase ook een echte datawetenschapper aan het werk zetten. Die moet vervolgens nagaan welke data er eventueel ontbreken om – met behulp van welbepaalde algoritmen – alles ook te vertalen naar een model op maat van het bedrijf. Maar laat het duidelijk zijn: als het echt op deep learning aankomt, staat het gros van de bedrijven vandaag de dag nog nergens.’

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 37

Terug naar het heden. Want die digitale transformatie, daar blijven we voorlopig nog wel even in zitten. Sterker nog: veel mkb-bedrijven zijn er nog niet eens aan begonnen. Toch is het goed om wel op de hoogte te blijven van opkomende trends. Met welke ontwikkelingen kan het bedrijfsleven in de provincie Utrecht de komende tijd aan de slag? Hieronder vijf tips.

1. Breng al je beschikbare informatie samen op één plek

Voorkom dat belangrijke informatie over het hoofd wordt gezien en maak de bedrijfsgegevens die je uit apps en systemen haalt overzichtelijk toegankelijk vanuit één plek

2. Vorm multidisciplinaire teams

Zorg ervoor dat projecten worden aangepakt door mensen uit verschillende afdelingen. Bekijk een project niet langer vanuit het perspectief van welke afdeling de leiding zou moeten hebben, maar stel vast wat er moet worden bereikt. Hier haak je dan de juiste specialisten op aan.

3. Verken hyperautomatisering

Sneller, slimmer, beter. Maak tijd en geld vrij om processen nog slimmer in te richten of te automatiseren. Bedenk welke tijdrovende handeling gedigitaliseerd kan worden, zodat medewerkers uiteindelijk bezig kunnen zijn met belangrijkere taken.

4. Sta open voor hybride werken

Sinds corona zijn we allemaal gewend geraakt aan werken op afstand. Hierbij stellen we niet de werkplek centraal, maar de mens en zijn of haar vrijheid. Kan dit binnen jouw bedrijf (deels)? Sta er dan voor open om dit optimaal te faciliteren, waarbij de nadruk ligt op hybride. Deels thuis of op afstand, deels op de werkvloer. Zo behoud je betrokkenheid, maar geef je jouw medewerkers wel de ruimte om het flexibel in te richten. De belangrijkste voorwaarde is hierbij trouwens vertrouwen!

5. Creëer een holistische ervaring

We benoemden het hierboven al eens, maar het is heel belangrijk om als bedrijf alle stakeholders als even belangrijk te beschouwen én overal dezelfde waarden uit te stralen. De klantervaring, gebruikerservaring én de werknemerservaring; er mag (bijna) geen verschil tussenzitten. Is de balans hiertussen optimaal? Dan heb je binnen en buiten en jouw bedrijf een beleving die klopt. Deel jouw informatie en identiteit daarbij op elk denkbaar digitaal niveau; zowel intern als extern.

Podcast Jaco Vonhof over digitalisering Webinar iTanks helpt MKB digitaliseren –reeks webinars voor MKB010>>Next Boek 12 digitale technologieën die de wereld veranderen
Rabobank www.nancyrademaker.nl www.workspace365.net/nl/6-belangrijke-trends-voor-digitale-transformatie-in-2022 www.assets.synetic.nl/brochures/trendrapport_digitale_transformatie.pdf www.bloovi.nl/artikels/insights/2021/ondernemen-in-tijden-van-digitalisering-12-digitale-technologieen-die-de-wereld-kunnen-veranderen 38 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
BRONNEN
ONDERNAMENLEDEN OVER DIGITAL & DATA 99% 70% HEEFT 1 OF MEERDERE VORMEN VAN DIGITALISERING GEIMPLEMENTEERD IN ZIJN OF HAAR BEDRIJF 60% VINDT ‘MEEGAAN MET DE TIJD’ DE BELANGRIJKSTE REDEN OM TE DIGITALISEREN IS GOED OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN DIGITALISEREN 40% GEEFT AAN NOG NIET VOLDOENDE TE WETEN OVER DIGITALISERING 30% VINDT BEVEILIGEN VAN DATA DE GROOTSTE UITDAGING RONDOM DIGITALISEREN VINDT HET EEN TIJDROVENDE KLUS 50% GEEFT AAN NOG NIET VOLDOENDE TE WETEN OVER DIGITALISERING 10% DOET HET OM EFFICIENTER TE KUNNEN WERKER VOOR PROCESVERBETERING GEEFT AAN BEZIG TE ZIJN MET HET VERZAMELEN VAN DATA DIGITALE TRENDS DIE ONDERNEMERS NIET ZIEN ZITTEN: ROBOTS CO2 TRACKING de “makkelijke” digitale systemen van de Belastingdienst AI BLOCKCHAIN WILDGROEI VAN SOCIAL MEDIA PLATFORMS METAVERSE PERSONEEL WERVEN VIA ALGORITMES DIGITAAL KENNISMAKEN GROOTSTE VOORDELEN VAN DIGITALISEREN VOLGENS ONDERNEMERS: - efficientie - tijdswinst - snelheid - gebruiksvriendelijkheid - gemak ZO BLIJVEN ONDERNEMERS OP DE HOOGTE VAN DE LAATSTE ONTWIKKELINGEN: WEBINARS PODCASTS EVENTS BLOGS (VAK)LITERATUUR TV PROGRAMMA’S ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 39

Wel gluren niet leveren, dat is mijn werkwijze op social media.

Maar het is beter om Perfect Events meer zichtbaar te laten zijn op deze sociale platforms. Ik kan genieten van de social media-acties van andere bedrijven en haal er ook ideeën en inspiratie uit. Bijvoorbeeld een foto van een verbouwde locatie die niet meer top of mind was bij mij, en mij daarmee weer op leuke ideeën brengt.

Maar ja, de tijd en inspanning om goed en zinvol op de platforms te verschijnen is voor mij een vertrager: het moet natuurlijk wel direct Perfect! En dan is moeten en perfect geen goede combinatie om lekker in beweging te komen.

Om dit te doorbreken zijn we in actie gekomen om ons te laten informeren. We hebben een hele leuke sessie gehad met een social media expert die ons een update heeft gegeven over social media en veel leuke ideeën en invalshoeken heeft bedacht om goede content te creëren. We hebben stagiaire Lieke gevraagd om ook mee te denken en zij heeft ons ook voorzien van de nodige ideeën en voorbeelden. We hebben een geweldig handig programma geadviseerd gekregen om de gang naar een goede lancering compleet te maken. Een avondje gifjes maken om ook de posts op te leuken kon natuurlijk niet ontbreken.

Om beter te leren schrijven heb ik ook voor deze column een geweldig leuke workshop "columns schrijven" gevolgd bij Eva. Alles om meer fundament te krijgen om het makkelijker te maken.

Als het gaat om verhalen en content, maken we ook genoeg mee. We organiseren de mooiste evenementen met de leukste opdrachtgevers en gasten. Met deze content leggen we ook de mooiste herinneringen vast. Nu heb ik geleerd tijdens de workshop column schrijven, om dan ook te vertellen wat we kunnen, maar dat gaan we dus op social media doen.

Nu is het dus tijd om daadwerkelijk aan de slag te gaan en na deze column kunnen we ook echt niet meer terug. Tijd om te gaan leveren op social media en niet alleen maar te gluren. Gluurt u mee? Dan hoor ik graag wat u ervan vindt!

Jeichien

JEICHIEN PLANTEMA, EIGENAAR VAN PERFECT EVENTS. GENIET VAN MOOIE CONCEPTEN EN BLIJE KLANTEN. WERKT GRAAG SAMEN MET CREATIEVE PARTNERS DIE ANDERS KUNNEN DENKEN. PARTNER VAN DE LIEFSTE, MICHIEL, EN TROTSE MOEDER VAN TWEE PRACHTIGE MANNETJES, SIMON VAN TIEN EN FLORIS VAN ZEVEN JAAR. HOUDT VAN KOKEN, LEZEN, REIZEN EN ONDERZOEKEN. 0306364729

JEICHIEN@PERFECTEVENTS.NL

40 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
‘Een avondje gifjes maken om ook de posts op te leuken kon natuurlijk niet ontbreken’
LET’S GET DIGITAL!

ZEVENTIG JAAR ERVARING IN AUTOSCHADEHERSTEL

Schadeherstel van auto’s is teamwork. Dat merken we meteen wanneer we binnenlopen bij nieuw OnderNamen-lid Van Uem Autoschade in Wijk bij Duurstede. Afgelopen jaar vierde het team het dertigjarig jubileum van het schadeherstelbedrijf. De ervaring gaat echter vele jaren verder terug. Want eigenaar Bob van Uem kreeg het vak geleerd van niemand minder dan zijn vader, die tot zijn 82ste nog volop meedraaide in het bedrijf.

In de werkplaats aan de Molenvliet in Wijk bij Duurstede worden we ontvangen door Bobs dochter Michelle, die sinds een jaar ook bij Van Uem werkt. ‘Het was nooit per se mijn wens dat mijn kinderen hier kwamen werken’, vertelt Bob. ‘Ik vind dat iedereen daar zijn eigen keuze in moet maken. Michelle wordt binnenkort dertig en besloot dat ze hier wilde werken. Dat vind ik natuurlijk wel heel leuk en bovendien waardevol. Ze werkte hiervoor in de horeca en is heel gastvrij. Als mensenmens vormt ze nu de schakel tussen de klant en de werkplaats. Het klikt goed met de rest van de collega’s, waarvan de meesten hier al jaren in een vast team werken. Dat is erg belangrijk, want we doen het met z’n allen.’

den. Het is mooi om resultaat te zien van je werk. Vroeger ging ik al mee met mijn vader, die zelf als autoschadehersteller werkte. Op mijn 23ste besloot ik om voor mezelf te starten in de autoschade. Eerst in Langbroek en later hier in Wijk bij Duurstede, waar we dit pand nieuw hebben gebouwd. Ik heb het vak echt van mijn vader geleerd. Mijn vader heeft bijna zeventig jaar in de autoschade gewerkt, waarvan een groot deel hier in de zaak. Zoveel kennis en ervaring is fantastisch. Hij stopte pas twee jaar geleden op zijn 82ste.’

VAN FORD TOT FERRARI

Van Uem Autoschade Molenvliet 26 3961 MV Wijk bij Duurstede 0343563034

info@vanuemautoschade.nl vanuemautoschade.nl

ZO VADER, ZO ZOON

Bob is de helft van de tijd ook zelf nog in de werkplaats te vinden. ‘Ik hou ervan om met mijn handen bezig te zijn’, vertelt hij. ‘Ik had wat dat betreft ook timmerman kunnen wor -

De klantenkring van Van Uem reikt van particulieren tot bedrijven. Bob: ‘Wij werken voor alle verzekeringen en herstellen alle merken, van boodschappenwagen tot Bentley. Een auto is een auto, maar het is wel een goed teken dat mensen hier van heinde en verre met speciale wagens komen. Dan doe je toch iets goed. Het zijn mensen die van hun auto houden. Of we speciaal zijn weet ik niet, we doen gewoon ons werk en dat doen we graag goed. Van het opnemen en repareren van de schade, tot het regelen van verzekeringswerk en het inzetten van vervangend vervoer. Dat is waarom klanten bij ons terugkomen.’

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 41
VAN UEM AUTOSCHADE
Interview TEKST: STEFAN FORSTEN FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA
‘Het is een goed teken dat mensen hier van heinde en verre komen met speciale wagens’

TERBERG TOTAAL INSTALLATIES 75 JAAR JONG

Een jubileum moet gevierd worden. Zeker eentje van 75 jaar! Terberg Totaal Installaties weet wel hoe ze feestjes moeten geven. Zij vierden geen jubileumdag, -week of -maand, maar trokken een heel jaar uit voor tientallen festiviteiten rondom hun bijzondere lustrum. OnderNamen sprak met officemanager Mirjam Kortland en directiesecretaresse Fabienne van Wijngaarden over de afgelopen maanden én wat nog komen gaat.

Taart, feestjes, verwennerijen en cadeautjes. Wanneer we Fabienne en Mirjam vragen hoe zij het jubileumjaar van Terberg Totaal Installaties hebben gevierd, komt er bijna geen eind aan de opsomming van activiteiten die ze

hebben georganiseerd. ‘Het hele jaar moest in het teken staan van ons 75-jarige bestaan’, vertellen ze. ‘Het was de wens van Edwin, onze directeur, om iedere maand iets leuks te organiseren voor medewerkers en familie. En dat is meer dan gelukt!’

FEESTELIJKE AFTRAP

‘Het begon al met een feestweek in februari’ vertelt Fabienne. ‘Op zaterdag 12 februari bestond Terberg Totaal Installaties precies 75 jaar en viel bij iedere medewerker van TVB, de holding waar Terberg Totaal Installaties onderdeel van uitmaakt, een feestelijke kaart op de deurmat. Daarin kondigden we het feestjaar aan én dat alle collega’s 75 euro cadeau kregen om het jaar af te trappen. Intussen waren wij hier het complete kantoor aan het versieren. Slingers, ballonnen, een gouden loper bij de entree. Er was geen plekje onversierd. Maandag hadden we een proostmoment,

42 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
jubileum TEKST: STEFAN FORSTEN | FOTOGRAFIE: TERBERG TOTAAL INSTALLATIES TERBERG TOTAAL INSTALLATIES JUBILEUMJAAR IS ÉÉN GROTE BELEVENIS

was er taart en de rest van de week was er iedere dag wel iets leuks of lekkers geregeld. Denk aan smoothies, een foodtruck en gezonde broodjes. Vrijdags sloten we de feestweek af met een gezellige borrel.’

IEDERE MAAND FEEST

Waar een dergelijke feestweek voor de meeste bedrijven al een flinke viering is, was het voor Terberg slechts het begin. ‘We hadden een adventskalender gemaakt waarop iedere maand werd onthuld wat we die maand gingen vieren’, vertelt Mirjam. ‘Bijvoorbeeld een speciale jubilarisborrel, themafeestjes, of een open dag waarop familie ons nieuwe pand kon bekijken. Niet normaal hoeveel feesthoedjes en -mutsjes we dit jaar op hebben gehad, haha. De grote activiteiten organiseerden we TVB-breed, maar omdat Terberg Totaal Installaties het bedrijf is dat echt 75 jaar bestaat, hadden we op onze vestigingen in IJsselstein en Rotterdam regelmatig nog extraatjes zoals een frietkraam of gezonde snacks voor in de pauzes.’

VOOR IEDEREEN

Iedere activiteit werd zorgvuldig afgewogen en gepland door Fabienne, Mirjam en hun collega’s. ‘We wilden er altijd zeker van zijn dat iedereen mee kon doen’, vertellen ze. ‘We hebben veel collega’s in de buitendienst. Als zij niet van de activiteiten mee konden genieten, ging het niet door. Dat betekende dat we een koffietentje soms om zeven uur al klaar hadden staan. Daarnaast vinden we familie heel belangrijk. Iedereen werkt hier hard en het thuisfront krijgt dat mee. Thuis praat je over je werk en we vinden het belangrijk dat zij weten wat hier speelt. Daarom bezorgen we ons personeelsblad nog traditioneel thuis, sturen we alle uitnodigingskaarten naar het huisadres en nodigen we het gezin uit bij bedrijfsfeestjes als dat mogelijk is. Zo zorgen we dat de familie net zo betrokken is bij Terberg als de collega’s zelf.’

GROOTS PERSONEELSFEEST

Op 1 oktober was het grootse personeelsfeest, met een groot foodplein, cocktailbar en bierpoeverij, plus optredens van de DamesDraaienDoor, Tino Martin en Frans Duijts. ‘Het was enorm veel werk om te organiseren, maar het enthousiasme wat je terugkrijgt is echt goud’, vertelt Fabienne. ‘We regelen dit naast ons normale werk, dus het is soms best een kluif. Maar omdat het zo leuk is en je veel positie-

ve reacties krijgt, ben je al snel weer vergeten hoeveel werk er in zat. En daar doe je het voor! We begonnen met een save the date in de vorm van een uitnodigingskaart met confetti erin. Ook kon je VIP worden, als je de optredende artiesten wist te raden. De VIP’s ontvingen van te voren een gouden feestpakket en werden de hele avond extra in de watten gelegd door een butler. Door dit vooraf te communiceren wisten de mensen al dat het echt groots en gaaf werd. Het feest zelf was op onze vestiging in Rotterdam. In de bus was al muziek en waren gouden items om het thema “touch of gold” te versterken. Los van het eten en de muziek, hadden we een toffe lasershow laten maken, waarin alle logo’s van de TVB-bedrijven in verwerkt waren. Collega’s gingen helemaal los als hun logo voorbij kwam. Dat was zo leuk! We willen van ieder feestje altijd een complete belevenis maken. Van de uitnodiging tot aan de aftermovie, die mensen inmiddels kunnen terugkijken. Thuis, of in de pantry’s, waar we zelfs popcorn hebben neergezet om het helemaal af te maken.’

SPETTERENDE AFSLUITER

Ook in december staat er nog het één en ander te gebeuren. ‘De kerstmarkt is de grote afsluiter’, vertelt Mirjam. ‘Vorig jaar was die voor het eerst en door het succes van toen, wordt hij nu nog groter. Er kwamen destijds zelfs mensen van buitenaf die het zo’n leuke kerstmarkt vonden! We hebben ook dit jaar weer verschillende kraampjes met lokale of regionale ondernemers, waar collega’s en hun familieleden muntjes kunnen uitgeven aan gereedschap, lekker eten of cadeaus. We sluiten die avond met een spetterende verrassing af. Dat is gelijk het einde van ons feestjaar. Januari gebruiken we dan om terug te blikken met alle collega’s op een jubileumjaar vol belevenissen.’

Terberg Totaal Installaties

Swammerdamweg 7 | 3401 MP IJsselstein | 0306860711 info@terberg.eu | www.terberg.eu

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 43
‘Het personeelsfeest was veel werk om te organiseren, maar het enthousiasme wat je terugkrijgt is echt goud’
Totaal Installaties

ICT-STUDENTEN VAN DE TECH CAMPUS ZIJN DIGITALE PROBLEMEN VOOR

Een website of een app ontwikkelen? Een hack voorkomen? Een vastgelopen computer weer aan de praat krijgen? ICT-studenten van de Tech Campus van ROC Midden Nederland helpen ondernemers er graag mee. Het woord is aan vier studenten en vier docenten.

INTERNET OP ZEE

Lars van Oostrum is derdejaars student Expert IT Systems & Devices (niveau 4). Hij liep stage bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het aanleggen van alles wat een stekker heeft op een superjacht. Lars: ‘We begonnen ’s morgens met checken of er online aanvallen waren geweest. Je zag dan ook wie wat gegoogled had aan boord van een jacht. Soms was het nodig om websites te blokkeren. Op zee kan er zomaar iets uitvallen.’ Hoe is een jacht verbonden met internet? Lars: ‘Op het dak van een jacht zit een dome, een soort bol, die zorgt voor de verbinding.’

HOE VEILIG IS EEN WEBSITE?

‘Alle ondernemers hebben een website en een computersysteem. Onze studenten bouwen deze systemen en kijken daarbij naar de beveiliging, zoeken lekkages en zwakke punten op en komen met een passende oplossing’, vertelt docent Nawzad Delawi met trots. Bij de opleiding Expert IT Systems & Devices wordt projectmatig gewerkt. derdejaars student Tijmen van der Heijden: ‘We zijn op het moment bezig met een website ontwikkelen. Zo’n website moet goed beveiligd zijn, anders kan iedereen erin en kunnen privacygevoelige gegevens, zoals adressen en bankrekeningnummers, op straat komen te liggen. Veel mensen bouwen zelf een website met WordPress, waarin alles al een beetje voorgekauwd is. Een nadeel hiervan is, dat deze vanaf het begin niet veilig is.’ Docent Willem Harthoorn: ‘Na de opbouw en de beveiliging van de website, wordt de website getest en proberen andere studenten binnen te dringen. Dat is het tweede deel van het

44 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
Interview TEKST: MARJAN I. JAARSMA | FOTOGRAFIE: MENNO RINGNALDA
TECH CAMPUS ROC MIDDEN
NEDERLAND

project. We werken met servers die gedoneerd zijn door het bedrijfsleven en daar zijn we heel blij mee.’

SOFTWARE DEVELOPER

Hoeshna Bholai is dit collegejaar begonnen aan de opleiding Software Developer (niveau 4). Hoeshna: ‘Je leert hoe je software voor apps en webshopapplicaties maakt. Met programmeren ben ik in mijn vorige opleiding al bezig geweest. Ik werk in HTML/CSS (één van de programmeertalen) en vind het leuk om websites te maken en met anderen samen te werken.’ Docent Jim Dunk: ‘Het is een nieuwe manier van modulair lesgeven waarmee we dit jaar bij de opleiding Software Developer zijn begonnen. Studenten hebben invloed op hoe hun opleiding eruitziet, hoe lang ze erover doen en op welk moment ze op stage gaan. Concreet mag dit vanaf een bepaald niveau en dat kan een voordeel zijn voor een stagebedrijf. Stagiaires komen in een redelijk vroeg stadium van hun opleiding binnen en kunnen beter

Docent Wytze Bijleveld: ‘Naast coaching op de werkvloer bieden we workshops over bepaalde thema’s aan, zoals programmeertaal. De methode is gestoeld op community-vorming, omdat dat in een bedrijf gevraagd wordt. Je zoekt eerst dingen zelf uit, daarna samen en tot slot raadpleeg je een docent.’ Een week na dit interview zijn de eerste perioderesultaten bekend en die zullen er boven verwachting goed uitzien.

SMART TECHNOLOGIE

‘We zijn ook bezig met smart technologie. Slimme apparatuur communiceert op afstand met elkaar en is verbonden met internet. Daar zitten kwetsbaarheden in, mensen kunnen er op afstand bij, er kunnen gegevens worden uitgehaald. Studenten moeten hiermee leren werken en zwakheden eruit halen die in alle onderdelen zitten’, vertelt docent Nawzad Delawi. Voor dit onderdeel werkt de Tech Campus in samenwerking met het bedrijfsleven en overheden aan de uitstroomprofielen Cybersecurity Specialist en Cloud Engineer. Het interview is ten einde, het is

meegroeien met het bedrijf. Hier op de Tech Campus simuleren we een bedrijf met vaste werktijden en een gedragscode met werknemersvaardigheden.’ De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt op de werkvloer van de Tech Campus. De gedragscode is vertaald naar een opvallende banner en bestaat uit elf punten, waaronder “Iedereen is uniek”, “Durf te dromen”, “Gedraag je professioneel” en “Gebruik je devices smart”.

COACHING OP DE WERKVLOER

Eerstejaars student Thomas van Sprang bezocht eerst een open dag op de Tech Campus en koos daarna voor de opleiding Software Developer. Zijn je verwachtingen uitgekomen?

Thomas: ‘Ja, op de open dag had ik het idee gekregen dat je hier je eigen tempo kan bepalen en dat sprak me aan. We krijgen workshops. Je leert samen met medestudenten, leert pro-actief te zijn en vragen te stellen aan docenten.’

tijd voor de fotosessie. Een ding is overduidelijk: de kennis, het enthousiasme en vooral ook de heldere uitleg van deze studenten en docenten is meer dan nodig in een wereld die zich steeds verder digitaliseert.

Tech Campus ROC Midden Nederland

Harmonielaan 1 | 3438 EB Nieuwegein | 0882333444 www.rocmn.nl | www.tech.rocmn.nl www.bouweninterieur.rocmn.nl | www.ict.rocmn.nl www.automotive.rocmn.nl

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 45
‘Studenten hebben invloed op hoe hun opleiding eruit ziet, hoe lang ze erover doen en op welk moment ze op stage gaan’

Wie volgt jaco knoop op en wordt de gouden parel van 2022?

De Gouden Parel is een prijs die OnderNamen elk jaar uitreikt aan een ondernemer uit de regio die zich op verschillende vlakken heeft weten te onderscheiden. De verkiezing start met drie genomineerden die zijn aangedragen door collega-ondernemers en andere betrokkenen uit de regio. De genomineerden hebben na de bekendmaking enkele weken de tijd om campagne te voeren.

Op 13 december is er tijdens het winterevenement van OnderNamen Lekstroom door de leden live gestemd. De uitslag is inmiddels bekend!

Benieuwd naar de Gouden Parel van 2022? Check goudenparel-ondernamen.nl.

46 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022

KlaverOmega is sterk in fulfilment, direct mail en printmanagement. Je kunt als klant van KlaverOmega jouw volledige fulfillment-opdracht uitbesteden en hier heb je vervolgens geen omkijken meer naar. Van inpakken tot voorraadbeheer; KlaverOmega houdt klanten gedurende het gehele traject op de hoogte van de stand van zaken. Wil je direct-mailings versturen, zoek je gepersonaliseerd drukwerk of wil je postverzendingen organiseren? Er zijn talloze oplossingen en ook maatwerk behoort tot de mogelijkheden. Deze alleskunner uit Houten is creatief, duidelijk en gepassioneerd.

BEDRIJF: KlaverOmega www.klaveromega.nl EIGENSCHAPPEN: * Passievol * Teamplayer * Ambitieus
DE KLAVER KlaverOmega
REMCO
ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 47

JAN

BEDRIJF: Paans Installatiebedrijven
EIGENSCHAPPEN: * Familiebedrijf * Vooruitstrevend * Duurzaam Paans
www.paans.nl
Installatiebedrijven is al sinds de oprichting in 1964 een toonaangevende naam in de installatiemarkt. Traditioneel vakmanschap wordt vandaag de dag gecombineerd met kennis van de nieuwste duurzame oplossingen en ontwikkelingen. Paans biedt het totaalplaatje aan de klant, van cv-ketels tot aan laadpalen, zodat de klant geen zorgen meer heeft. Paans installeert en onderhoudt kortom de modernste verwarmingsinstallaties en duurzame oplossingen voor zowel de particuliere – als de zakelijke markt.
SMITS
LEONARD
Paans Installatiebedrijven
48 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
&
PAANS
parelfighters

RUUD SCHILDKNEGT & BART VAN DER KREEFT Van der Kreeft Heftrucks

Van der Kreeft is dé specialist in – en leverancier van heftrucks, magazijntrucks, hoogwerkers en veeg- en schrobmachines. Dit warme familiebedrijf is in 1937 opgericht, toen opa Van der Kreeft begon met de verhuur van bakfietsen in Utrecht. Langzaam maar zeker groeide het bedrijf uit tot wat het nu is. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer en blijft het bedrijf leren, ontwikkelen en de beste service leveren aan de klanten. Dit is namelijk iets waar Van der Kreeft zich mee wil onderscheiden. Want buiten de kwaliteit van de aangeboden producten, is het verlenen van service die alle verwachtingen overtreft, misschien nog wel het allerbelangrijkste.

BEDRIJF: Van der Kreeft Heftrucks www.heftruck.com EIGENSCHAPPEN: * Flexibel * Betrouwbaar * Duurzaam
ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 49

DIGITALISERING

Digitalisering! We hebben er allemaal mee te maken en we kunnen ons geen wereld meer voorstellen zonder internet en ander technische oplossingen. De digitale wereld brengt ons veel goede zaken en zal ons de komende jaren ook nog veel goeds brengen. Dingen die we jaren geleden nog niet kenden, kunnen we nu niet meer missen. Zakelijk denk ik hierbij met name aan de enorme vooruitgang op het gebied van overdracht van informatie via e-mail en app’s en aan de snelheid van verwerking van gegevens. En laten we ook de bereikbaarheid van iedereen, waar je je ook bevindt niet vergeten. Zonder Teams was de coronatijd toch echt complexer geweest. In heel veel gevallen levert digitalisering enorme voordelen op. Sterker nog, als je als bedrijf daar niet op inspeelt verlies je de concurrentiestrijd. Ook privé is het echt heel fijn om direct contact te hebben met je dierbaren via de smartphone. Of het nu appen, bellen of facetimen is; het brengt ons dichter bij elkaar. En ook eten thuisbezorgd krijgen is vaak prettig. Maar ieder voordeel heeft zijn nadeel!

Zitten we nu echt te wachten op een maatschappij die sneller en sneller wordt? Kunnen we niet meer zelf onze laatste boodschappen halen en, als we die online bestellen, moeten die dan echt binnen een kwartier worden geleverd door door de stad razende fietskoeriers? Is goedkoop vliegen naar een vakantieoord echt zo belangrijk dat het logistiek personeel op Schiphol moet worden uitgebuit? En dan heb ik het nog niet gehad over de CO2-uitstoot. Zitten we echt te wachten op een maatschappij die harder en harder wordt? Waarom geven we ons personeel zo weinig tijd voor de levering van een dienst of goederen? Vaak is een latere levering voor de klant ook geen probleem. We leggen onszelf vaak meer druk op dan nodig is. En dan heb ik het nog niet eens over alle onzin die er via de sociale media wordt gedeeld, waardoor mensen worden gekwetst of druk voelen.

We creëren een maatschappij waarin steeds meer mensen afvallen, omdat men het tempo niet meer bij kan houden en de druk niet meer aankan. Ik zie steeds meer mensen die het niet bijhouden en geloof mij, dat zijn echt niet alleen de ouderen. Juist veel jongeren hebben er moeite mee. Ook gaat het hierbij vaak niet alleen over werkdruk, maar ook over de sociale druk van de maatschappij. Want laten we eerlijk zijn; kleding kopen via de webshop is efficiënt, maar in een winkel geholpen worden door een deskundige verkoopster of verkoper is toch veel leuker? En vergaderen via Teams is heel efficiënt, maar een fysieke meeting met “echte” mensen levert ons toch veel meer op? En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen.

We zijn onszelf kwijtgeraakt en laten ons leiden door een maatschappelijke druk die vaak niets toevoegt. We zijn daardoor vaak onszelf niet meer. Hoe vinden we onszelf terug en hoe worden we weer wie we zijn, zodat we meer ontspannen kunnen leven? Laten we beginnen door in onze eigen omgeving de werkdruk en sociale druk beheersbaar te houden en niet te veel van anderen te eisen, zowel zakelijk als privé. Daar wordt het volgens mij alleen maar leuker van!

column
we echt te wachten op een maatschappij die harder en harder wordt?’ BEDRIJFSADVISEUR VOOR DE DGA, MET SPECIFIEKE AANDACHT VOOR BEDRIJFSFINANCIERING EN BEDRIJFSOPVOLGING. ODIJK@MKBFINNOVATIE.NL 0653996635
‘Zitten
Hans

De vraag naar rangeertrekkers van Terberg Special Vehicles neemt fors toe, en zal blijven stijgen. Een grotere productiehal in Benschop moet in de stijgende vraag kunnen voorzien. Arco Architecten ontwierp een nieuwe productiehal voor Terberg, die naadloos aansluit op de bestaande.

We spreken architect Erik Brusse over het uitdagende project. Samen met zijn team is hij verantwoordelijk voor het ontwerp van de aanbouw aan de productiehal in Benschop. ‘Terberg is een klant waarvoor we in het verleden al veel projecten hebben mogen doen. We zijn betrokken geweest bij de nieuwbouw van een pand voor Terberg traktors België en ook in Duitsland. Het is een prettige partij om voor te werken én we vinden het interessant om de utiliteitsbouw weer eens onder de aandacht te brengen, want dat is één van onze specialiteiten.’

Met deze uitbreiding kan de productiecapaciteit van de bestaande hal meer dan verdubbeld worden. Aan Arco Architecten de opdracht om een nieuwe hal te ontwerpen die perfect aansluit op de hal waar nu de machines worden gemaakt. Bovendien moeten er kantoren en faciliteiten voor medewerkers gerealiseerd worden, nabij de nieuwe productiehal. Wel zo prettig, want medewerkers vergaderen en douchen nu nog in een hal verderop.

REKENWERK

De nieuwe hal - duurzaam door de inzet van een warmtepomp en vloerverwarming en -koeling - van nog een keer hetzelfde volume, wordt pal voor de bestaande hal gebouwd. In een T-vorm, die verwijst naar Terberg, worden de kantoren en faciliteiten voor de medewerkers gebouwd. Wanneer de nieuwe hal gereed is, wordt deze aange-

sloten op de bestaande hal. Extra uitdaging: de productie moet tijdens de gehele bouwperiode door blijven draaien. ‘Als de nieuwe hal gebouwd is, wordt de bestaande hal gerenoveerd en gedeeltelijk herbouwd. Daarna wordt vanuit de bestaande hal het productieproces stap voor stap opgeschoven, totdat alles op elkaar aansluit’, legt Erik uit.

Om het productieproces in de toekomst vlekkeloos te laten lopen wordt de bestaande hoofddraagconstructie gehalveerd. ‘In de nieuwe hal komen straks vier productielijnen en we willen dat deze alle vier recht lopen, zonder dat medewerkers om obstakels heen moeten rijden. Er worden twaalf draagkolommen verwijderd. Ja, dat heeft ons wel wat reken- en denkwerk gekost.’ Ook aan de buitenkant van het nieuwe en bestaande bedrijfspand wordt flink gesleuteld. ‘Uiteindelijk wordt de buitenkant zodanig gerenoveerd, dat het er, als het af is, uit ziet als één grote hal.’

MAATWERK

Was het niet gemakkelijker om de oude hal plat te gooien en een volledig nieuwe te bouwen? ‘Jazeker, dat was eenvoudiger. Maar het is totaal ongewenst om het productieproces stil te leggen. We hebben echt maatwerk gecreëerd voor Terberg, dat maakt het heel interessant. Het meedenken in productieprocessen is onze expertise. We kijken hoe we, met ons ontwerp, het productieproces tot in perfectie kunnen verbeteren, waardoor de klant de maximale capaciteit uit zijn product kan halen. Daarbij zorgen we ervoor dat het proces efficiënt, veilig, duurzaam en logisch verloopt. Het is geweldig als uiteindelijk alle puzzelstukjes in elkaar passen.’

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 51
Arco Architecten Donkere Gaard 1-4 3421 AS Oudewater 0348561607 info@arcoarchitecten.nl www.arcoarchitecten.nl
ARCO ARCHITECTEN Interview
ELLEN VAN LEEUWEN VISUAL: ARCO ARCHITECTEN ARCO ARCHITECTEN
TERBERG SPECIAL VEHICLES GROEIEN
TEKST:
LAAT
52 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 onder OnderNamen ondernamen.nl OnderNamen facebook.com/ ondernamenlekstroom @ondernamen LOCATIE: TSN GROEN DATUM: 4 OKTOBER 2022 IN SAMENWERKING MET: NEXT KITCHEN, VERNOOY CATERING, KLAPROOS CULTURELE ONDERSTEUNING, W3 WIJNEN, TSN GROEN, NETWORKAPP

Voor de herfstbijeenkomst bij TSN Groen in Houten waren de businessclubs van OnderNamen Lekstroom én Utrecht uitgenodigd. Een interessante locatie waar onze leden volop werden geïnspireerd rondom het thema duurzame logistiek. TSN Groen is een vooruitstrevend bedrijf dat vooroploopt in volledig emissieloos transport. Daarnaast bouwen zij hun oude dieselbussen om tot elektrische bussen; een onderwerp waar menig OnderNamen-lid meer over wilde weten. Tijdens deze herfstbijeenkomst hebben we maar liefst twee covers onthuld en kregen onze leden netwerktips van Margriet de Groot. Tijdens de borrel hebben veel leden weer nieuwe ondernemers ontmoet door de leuke mix van twee businessclubs!

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 53 WIL JE OOK AANWEZIG ZIJN TIJDENS EEN VAN DE BIJEENKOMSTEN DIE ONDERNAMEN REGIO LEKSTROOM ORGANISEERT? NEEM DAN CONTACT OP VIA LEKSTROOM@ ONDERNAMEN.NL OF BEL MET 0348567459 EN VRAAG NAAR DE MOGELIJKHEDEN!
‘Een interessante locatie waar onze leden volop werden geïnspireerd’

INVESTEREN IN EEN INNOVATIEVE TOEKOMST

In de Utrecht Region zijn er vele innovatieve, ambitieuze ondernemingen die de wereld van morgen een stukje beter maken. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (ROM Utrecht Region) is er voor hen. Het snelgroeiende team van de ROM helpt deze bedrijven met innoveren en groeien. Dat doen ze op drie manieren: door kennis en een netwerk te bieden, door te ondersteunen met internationaliseren en door te investeren in kansrijke, innovatieve bedrijven. Linda van de Ven, Adinda Woelderink en Joyce Houterman zijn werkzaam in de laatste tak. De drie investmentmanagers vertellen hoe zij bijdragen aan de toekomstige economie, waarin duurzaamheid, digitalisering en gezondheid centraal staan.

De ROM is een maatschappelijke investeerder. ‘Wij bieden innovatieve ondernemers met veelbelovende ideeën toegang tot kapitaal om hun plannen te realiseren. Dat doen we voor starters met een schaalbaar businessmodel en voor bedrijven die al in de doorgroeifase zitten,’ vertelt Adinda. ‘Het gaat hierbij om innovatieve producten die vermarkt kunnen worden en die écht impact maken op onze samenleving.’

Interview TEKST: ANNEMIEK DURING | FOTOGRAFIE: MENNO RINGALDA ROM
UTRECHT REGION
v.l.n.r. Joyce Houterman, Adinda Woelderink en Linda van de Ven

EARTH VENTURES, METAVERSE VENTURES EN FUTURE HEALTH VENTURES

Elke ondernemer bevindt zich in een eigen ecosysteem: een levend netwerk van verschillende organisaties en kennisinstellingen die met elkaar en met de overheid samenwerken en concurreren. ‘Om ondernemers nog beter te bedienen, focust de dienstverlening van de ROM zich op deze ecosystemen. Want dat is hun wereld. De wereld waarin een innovatie kan groeien,’ legt Joyce uit. De ROM heeft recentelijk drie nieuwe labels gelanceerd: Earth Ventures, Metaverse Ventures en Future Health Ventures.

Joyce houdt zich bezig met Earth Ventures. ‘Wij richten ons op een gezonde en duurzame leefomgeving. Dat behelst natuurlijk van alles, want er vinden momenteel allerlei maatschappelijke transities plaats. Denk maar aan de energietransitie, klimaatadaptie, woningbouw en mobiliteit. Binnen Earth Ventures investeren wij in bedrijven die bijdragen aan deze maatschappelijke transities.’

Linda is investmentmanager binnen Metaverse Ventures. ‘Dat is het snijvlak van tech, media en gaming,’ legt ze uit. ‘Nieuwe digitale en technologische toepassingen, zoals kunstmatige intelligentie, Immersive content en datakluizen kunnen economische waarde bieden en een maatschappelijke bijdrage leveren aan bedrijven en hun omgeving.’

Future Health Ventures is de specialiteit van Adinda. ‘In de regio Utrecht is er een enorme hoeveelheid unieke kennis op het gebied van gezondheid beschikbaar. Wij investeren in die kennis. Dat doen we op het gebied van Life Sciences, waar initiatieven onder vallen die bijvoorbeeld bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe therapieën of manieren om ziektes te diagnosticeren. De tweede subsector is Medtech; slimme medische apparaten. Tot slot is er Digital Health; de gezondheidszorg heeft heel veel baat bij softwareoplossingen die gebruik maken van data.’

EEN ZAKELIJK HUWELIJK

Volgens de drie ROM’mers denken veel mensen dat hun werk als investmentmanager vooral een heel financiële functie is. ‘Dat is helemaal niet zo,’ verduidelijkt Adinda. ‘Het financiële verhaal is het sluitstuk van een veel

groter geheel. Want je kunt pas tot een goede investering komen als je de technologie achter het idee begrijpt, weet hoe de markt in elkaar zit én de mensen die het moeten gaan waarmaken leert kennen.’ Linda, Joyce en Adinda verdiepen zich dus steeds in een ander onderwerp. ‘We benaderen wereldwijd experts en zogenaamde “Key Opinion Leaders” en krijgen zo een beeld van een bepaalde technologie. Zo kunnen we beslissen of het mooie plan dat er ligt kans van slagen heeft. We ontwikkelen een visie op de propositie en bouwen een relatie op met de onderneming en het team. Daar moeten we alle vertrouwen in hebben. Alles moet kloppen.’ Dat werkt natuurlijk ook de andere kant op: het is belangrijk voor een bedrijf om met investeerders in zee te gaan die bij hen passen. Joyce vervolgt: ‘Het gaat ondernemers niet alleen om het geld, maar ook om de toegevoegde waarde van de investeerder. Want als de investeringsfase afgerond is, gaan we als aandeelhouder de beheerfase in. Dan helpen we het bedrijf groeien. We gaan dus echt een zakelijk huwelijk aan.’

MIDDEN IN DE TOEKOMST

In hun werk hebben Linda, Joyce en Adinda dagelijks contact met bevlogen ondernemers. ‘Dat vind ik fantastisch,’ vertelt Joyce. ‘Ze hebben zo veel ambitie en innovatiekracht. De wereld veranderen, daar geloven ze in. Dat begint hier in onze eigen regio, maar het wordt uiteindelijk veel groter. Door onze investeringen dragen we bij aan het toekomstbestendig maken en verbeteren van de maatschappij.’ Adinda vervolgt: ‘Wij zien nu al welke ontwikkelingen er gaande zijn. Wij zitten midden in de maatschappelijke veranderingen van de toekomst. Dat maakt ons werk zo betekenisvol.’

ROM Utrecht Region

Euclideslaan 1 | 3584 BL Utrecht 0850221344 | info@romutrechtregion.nl www.romutrechtregion.nl/investeren/ventures

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 55
‘Om bedrijven nog beter te bedienen, focust de dienstverlening van de ROM Utrecht Region zich op ecosystemen: de wereld van de ondernemers’

BOKSTIVAL

Vanaf februari opent het Utrechtse Brecheisen Business Boxing voor de zesde keer zijn deuren. Het grootste boks- en netwerktraject voor managers en ondernemers van de provincie komt er dus weer aan. Drie maanden lang, minimaal twee keer per week, wordt er met twintig gelijkgestemden getraind voor hoogstwaarschijnlijk één van de meest indrukwekkende momenten van je leven. We stomen je klaar voor het grootste en meest fenomenale business boksgala in de regio.

De fight night vindt dit jaar plaats op een nieuwe locatie: Fort bij Vechten in Bunnik. Een ideaal podium voor een boksgala in festivalstijl. Op woensdagavond 10 mei verandert het al iconische Fort bij Vechten daarom in een waar bokstival. Uiteraard met de benodigde luxe en

charme die je van dit spektakel gewend bent. Dit jaar is er wederom plek voor twintig ondernemers die deze unieke sport- en netwerkervaring met beide handen willen aangrijpen.

ERVARINGEN

Als medeorganisator van dit regionale event is Roos Verkerk dit jaar voor de vijfde keer van de partij. ‘Het is prachtig om mee te maken hoe de groep zich ieder jaar ontwikkelt. Allerlei type ondernemers doen mee. Grote aannemers, makelaarskantoren, groothandelaren, autobedrijven, installatiebedrijven, wijnimporteurs, investeerders en startups. Alles komt samen. De dynamiek en cultuur die ontstaat is steeds weer een verrassing. Van extreme vriendelijkheid en een hoge gunfactor op het ene moment, naar hoge rivaliteit en winnaarsmentaliteit op het andere. Maar pas in de ring wordt zichtbaar hoe iemand echt in de wedstrijd zit. Daar heb ik van alles zien gebeuren. Grootsprekerij, die na de eerste klap omslaat in angst. En op het oog verlegen hertjes, die na hun eerste moves, dansend de sterren van de hemel boksen.’

Roos stapte zelf ook in de ring. In 2019, toen één van de deelnemers vlak voor het gala uitviel

56 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022
Interview TEKST: ROOS VERKERK | FOTOGRAFIE: RUBEN MAY BRECHEISEN BUSINESS BOXING MANAGERS
EN ONDERNEMERS IN REGIO UTRECHT OPGELET!
Powered bij Nefkens BRECHEISEN BUSINESS
BOXING PRESENTS:

met een rughernia. ‘Een vrouwelijke invaller was met nog een paar weken te gaan onvindbaar. Ook ervaren invallers bedankten vriendelijk. Toen de voorzitter van de Nederlandse Boksbond, Boris, mij belde om te vragen of ik niet zelf de ring in wilde - ik had immers trouw meegetraind - lachte ik hem uit. Maar tegelijkertijd zag ik mijn vrouwenpartij in het water vallen. Een maand later stond ik er, in de ring.’

DE RING IN

Door de speakers klonk haar naam: “ROOS VERKERK, THE QUEEN OF BUSINESS BOXING!”. Ze vertelt hoe dat voelde: ‘Ik betrad de ring met knikkende knieën. Gelukkig zorgde het bitje dat ik droeg ervoor dat de glimlach niet van mijn gezicht te krijgen was. Trainer Peter Zwezerijnen duwde me de rode klappers door en bewoog me langzaam naar het midden. De scheids gaf wat laatste instructies – waar ik overigens niks van verstond door het joelende publiek en de kap die ik droeg – en de bel klonk. Focus. Error. Focus. “Hmm, dacht ik: dit gaat eigenlijk best goed!”. De uitslag? By unanimous decision, gewonnen.’

Dat was drie jaar geleden. De ervaringen in de ring hebben Roos veel gebracht. ‘Mijn onderneming heeft in die jaren erna serieus vorm gekregen. Met Bureau Geroosterd run ik mijn eigen employer branding-bureau en bouw ik aan sterke werkgeversmerken. Boksen is nog altijd een sportieve uitlaatklep. Maar het wordt pas echt een gouden combinatie wanneer je het sportieve element combineert met een zakelijk potje sparren. Niet voor niks zijn hoofdsponsor Brecheisen Bedrijfsmakelaars en mobiliteitspartner Nefkens dit jaar weer verbonden aan het business boksgala.’

Marco van Diggelen, van Brecheisen Bedrijfsmakelaars, legt uit waarom: ‘Sport verbindt. Dat geldt voor alle sporten, maar business boksen in het bijzonder. Het is een individuele sport, maar in een traject als dit doe je het echt samen. Het leuke is dat de muurtjes lager worden en daardoor wordt de gespreksstof anders, persoonlijker. Zakendoen gaat uiteindelijk om mensen. En dat menselijke aspect wordt in zo’n traject versterkt. Als je elkaar nodig hebt, weet je elkaar te vinden. Dat maakt business boksen een sterk concept. En nog goed voor je gezondheid ook. Al kan je ego er best een deuk van oplopen. Daarom echt alle respect voor al die mannen en vrouwen die dit aandurven.’

‘Iedere ondernemer is uit ander hout gesneden’,

vertelt Marco verder. ‘Dat maakt ons ondernemers. Maar wat ons gelijk maakt is dat we allemaal die focus hebben om iets te bereiken. Brecheisen Business Boxing is daarin een prachtige metafoor. Om iets te bereiken moet je dingen laten. Je moet kunnen focussen, doelen stellen. Maar lukt het je om hier volledig voor te gaan, dan word je hoe dan ook beloond. Een boksgala van dit formaat, zo groots en provinciaal opgezet, maak je normaal gesproken alleen mee als je professional bent. Voor zo’n groot publiek en in zo’n entourage de ring in stappen, dat is echt uniek. Ik wil alle ondernemers uitdagen om serieus te overwegen om mee te doen. Jezelf te overtreffen. Onder professionele begeleiding en in een prachtige ambiance. Deze ervaring neem je de rest van je leven mee.’

Ook Kasper Stikkelorum van Nefkens is onder de indruk van het spektakel en de entourage die business boxing brengt. ‘Ik had het minder spectaculair verwacht!’ In 2023 is Nefkens voor het tweede jaar mobiliteitspartner van Brecheisen Business Boxing. ‘Vorig jaar zijn we als sponsor aangehaakt vanwege de introductie van onze 100% elektrische Peugeot Boxer Bus. Nefkens zorgt als mobiliteitspartner voor het vervoer van de toekomst. Ik noem ons nog net geen consultants. Business boksen draagt bij aan het verbreden van ons netwerk en het verspreiden van onze kennis. Met name die bijdrage aan het netwerk is interessant. Je spreekt elkaar, in de gym, in de kleedkamer of waar dan ook en je weet elkaar daarna te vinden. Zo werkt een goed netwerk.’

AANMELDEN PROVINCIAAL BUSINESS BOXING EVENT

Op woensdag 10 mei 2023 is er op de mainstage, de boksring, plek voor twintig ondernemers. Kunnen jouw netwerkskills wel een boost gebruiken en ben je klaar voor de uitdaging van je leven? Doe dan mee aan het grootste provinciale netwerk- en boksevent van Utrecht. De inschrijvingen zijn geopend!

Meer informatie over de selectieprocedure en aanmeldmogelijkheden vind je op de website.

www.business-boxing.nl

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 57
‘Iedere ondernemer is uit ander hout gesneden, dat maakt ons ondernemers. Maar wat ons gelijk maakt is dat we allemaal die focus hebben om iets te bereiken’
WIJ VERTELLEN VERHALEN Ontdek meer over hét ondernemersplatform van de provincie Utrecht op www.ondernamen.nl! Lid worden van de businessclub of jouw unieke verhaal delen met ondernemers uit de regio? Dat kan al vanaf €495,- per jaar. info@ondernamen.nl | 0348567459 Waalseweg 10c • 3999 NS Tull en ‘t Waal 030 60 11 691 • info@boumansbv.nl Deze installaties worden door ons geïnstalleerd, beheerd en onderhouden WONINGBOUW • ONDERWIJS • GEZONDHEIDSZORG • RECREATIE • UTILITEIT Warmtetechniek Luchtbehandelingstechniek Duurzame energiesystemen Airconditioning Ventilatietechniek GBS systemen Archimedesbaan 19 | 3439 ME Nieuwegein | 030-605 22 22 info@electronicprintcenter.nl | printcenternieuwegein.nl EPC Nieuwegein epc_print_nieuwegein HÉT ADRES VOOR AL UW VISUELE COMMUNICATIE Betrouwbaar | Flexibel | Kwaliteit | Veelzijdig | Kleurrijk

DIGITAL

“Is er wifi?”, dat is een belangrijke vraag voor iedereen die met pubers op vakantie gaat. De locatie is vaak niet het grootste punt van discussie, maar het gegeven of er wifi is. Maar ook in menig kantoorpand is het belang van eenvoudige toegang tot internet direct helder. Vaste waarde in de bebording in vrijwel elk pand is naast de weg richting toiletten en de koffiecorner, een bordje met de naam van het openbare wifi-netwerk en het daaraan gekoppelde wachtwoord. Wifi is onze oprit richting de digitale snelweg. Een snelweg die als een rode draad door ons leven en werk loopt.

En we maken veelvuldig gebruik van die snelweg. De gemiddelde Nederlander, en de Vijfheerenlander is geen uitzondering, spendeert gemiddeld 5,5 uur per dag op het internet. In Nederland gebruikt 96 procent van de Nederlandse bevolking internet. En ik denk dat in deze via Google opgeduikelde informatie het online werken niet is meegenomen.

De digitalisering is één van de grootste veranderingen in de afgelopen decennia. Ook als gemeentelijke organisatie hebben wij stappen gemaakt. De tijd van de doorslagvellen en zware typemachines ligt ver achter ons. De grote paternosterkasten met draaideuren in het archief maakten plaats voor digitale archieven, communiceren gaat allang niet meer door een omroeper door de straten te sturen en de stand van het grondwater lezen we digitaal af. Kortom, op alle vlakken en beleidsvelden binnen onze organisatie zoeken we mogelijkheden om zaken te digitaliseren. Dat zal voor u als ondernemer niet anders zijn. Als gemeente zetten we daarom graag in op het faciliteren van inwoners en ondernemers, zodat de snelweg toegankelijk is en dat de juiste snelheid gereden kan worden, door de aanleg van glasvezel bijvoorbeeld.

Maar in onze route op de digitale snelweg wil ik me graag blijven richten op het doel van de digitalisering. Want voor mij is dat het verbeteren en vereenvoudigen van onze dienstverlening aan de inwoners en ondernemers van Vijfheerenlanden. In de schaalvergroting kunnen we door het inzetten van de digitale mogelijkheden ruimte maken voor het persoonlijke contact: een fysiek overleg, tijdens een vergadering, een wandeling of een bezoek aan één van onze kantoren. Want we werken met en voor mensen, dat geeft kleur en inhoud aan mijn werk als burgemeester; daar waar een proces niet om te zetten is naar eentjes en nulletjes, maar waar we terug mogen vallen op de verbinding van mens tot mens.

Sjors Fröhlich

SJORS FRÖHLICH IS SINDS

NOVEMBER 2019 BURGEMEESTER VAN DE GEMEENTE VIJFHEERENLANDEN. DAARVOOR WAS HIJ HOOFDREDACTEUR BIJ BNR NIEUWSRADIO.

ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 59
column
‘We werken met en voor mensen, dat geeft kleur en inhoud aan mijn werk als burgemeester’
60 | ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 digital fact&Figures De top vijf beste LinkedIn-posts van OnderNamen: 227 likes 79 comments 6 reposts 37.231 weergaven 185 likes 102 comments 34.881 weergaven Bekendmaking winnaar Gouden Parel Utrecht, 2021 1 April 2020 ‘Nick van Baaren maakt droom waar en maakt overstap naar FC-Utrecht’ Bekendmaking winnaar Gouden Parel Lopikerwaard, 2021 193 likes 18 comments 14.173 weergaven 157 likes 15 comments 11.759 weergaven Blue Monday 2020 ‘Uitgever Nick van Baaren waagt een dansje’ 1. 2. 3. 4.
ONDERNAMEN LEKSTROOM WINTER 2022 | 61 fact&Figures IN EEN GEMIDDELD INDESIGNDOCUMENT VAN EEN ONDERNAMENMAGAZINE ZITTEN ZO’N 25.000 WOORDEN 1 April 2021 ‘OnderNamen lanceert OnderBroek’ 90 likes 41 comments 12.751 weergaven het crm-systeem van ondernamen bevat maar liefst 19.872 contacten PER JAAR BESTEEDT ONDERNAMEN ZO’N 828 UUR AAN HET EDITTEN VAN VIDEO’S OP INSTAGRAM HEEFT ONDERNAMEN ER DIT JAAR 225 VOLGERS BIJGEKREGEN Culemborg joined the party! MEEST GELEZEN ONLINE ARTIKELEN: 1. JEVA METAALBEWERKING 1.352 KEER GELEZEN 2. WARMTEBOUW & SANITAIR-INSTALLATIE HOOGENDOORN 599 KEER GELEZEN 3. THEO POUW GROEP 548 KEER GELEZEN OP LINKEDIN HEEFT ONDERNAMEN ER DIT JAAR 305 VOLGERS BIJGEKREGEN PER JAAR VERSTUURT ONDERNAMEN ZO’N 20.000 E-MAILS MET UITNODIGINGEN EN REMINDERS VOOR EVENEMENTEN 5.
MIND YOUR OWN BUSINESS PELMOLENLAAN 2, WOERDEN DOEN WIJ JE COMMUNICATIE WEL 06 2841 2236 MYOBCOMMUNICATIE.NL LEG JULLIE JUBILEUM VAST IN EEN BOEK! BEREIKT JOUW BEDRIJF BINNENKORT EEN MOOIE MIJLPAAL? WIJ DENKEN GRAAG MET JE MEE OVER DE MOGELIJKHEDEN!

IN DE VOLGENDE EDITIE:

VEILIGHEID

Het thema van de lente-editie van 2023 is veiligheid. Een veelomvattend onderwerp, en het bewaken hiervan staat bij veel mkb-bedrijven hoog op de agenda. Topics die hierop aansluiten zijn bijvoorbeeld cybersecurity, het bieden van een veilige werkomgeving, de juiste arbo-omstandigheden, het beveiligen van panden en bezittingen en ga zo maar door. Kun je veiligheid – in al zijn vormen – garanderen? En zo niet, hoe dek je eventuele risico’s dan af? Hoe gaan bedrijven anno 2023 om met de #metoo-kwestie en welke andere omgevingsfactoren kunnen de veiligheid binnen bedrijven aantasten of juist verbeteren?

Er is kortom genoeg over te vertellen. Is veiligheid het thema waar jouw ondernemersverhaal perfect bij past? Deel jouw input dan met ons!

Dit kun je in de andere edities verwachten familie

zomer herfst winter

back to school

vanuit het hart

-Energy slim en voordelig laden -ENERGY -Energy Slim & voordelig laden -Energy slim en voordelig laden -Energy Slim en voordelig laden “Het is onze zaak om uw zaak vooruit te blijven helpen” Ondersteuning, leasing, financiering, onderhoud & reparaties, aanschaf, inrichting, verzekeringen, schadeherstel, laadoplossingen, signing... Voor uw wagenpark hoeft u niet verder te zoeken! Zeeuw & Zeeuw zet zich in om de stilstand van uw voertuig(en) te minimaliseren en ongemakken en kosten voor uw bedrijf te beperken. Alphen a/d Rijn H.K. Onnesweg 26 0172 - 42 91 91 Gouda Edisonstraat 2 0182 - 30 31 31 Krimpen a/d IJssel Van der Giessenweg 32 0180 - 54 81 81 Leiderdorp Weversbaan 11 071 - 579 38 00 Nieuwegein Ambachtsweg 2 - 4 030 - 600 64 64 Schoonhoven C.G. Roosweg 4 0182 - 30 32 11 Utrecht Landzigt 12 030 - 291 11 11 Woerden Wagenmakersweg 1 0348 - 49 60 60 onze merken:
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.