Page 1

ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

Din guide till ansökan och antagning

ANNONS

GYMNASIEMÄSSAN DISTRIBUERAS I DAGENS NYHETER I SEPTEMBER 2016

Innehåller presentationer av alla program

k ö s e b s s ä m t t i d a Planer

Ö V E R V ETA ! H E B U D T L L A S N IN ID E – H Ä R F U G S S Ä M A T T E L P M KO M E D H JÄ L P A V V Å R

2016

NEWSFACTORY ED 12 2016

FRI ENTRÈ

CAXTON & MOHAMMED

SÅ FUNKAR DET

Besök oss den 20-22 oktober på Stockholmsmässan.

Vi träffade personerna bakom föreläsningen ”Jag lever min dröm”.

Vi guidar dig genom ansökan och antagning. Allt du behöver veta!

Läs mer på gymnasiemassan.nu

Läs mer på sida 9

Läs mer på sidorna 14-15


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

2

ANNONS

LEDARE & INNEHÅLL

Välkommen till Gymnasiemässan!

7

INNEHÅLL

10

04 » Tips och råd 06 » Ditt mässbesök

23

06 » Ingmar Andersson 09 » Caxton & Mohammed

Vi vill hälsa dig varmt välkommen till Gymnasiemässan, en mötesplats fylld av inspiration för dig som snart ska göra ditt gymnasieval.

P

å Gymnasiemässan hittar du de allra flesta av länets gymnasie­ skolor och en del skolor från andra delar av landet. De är här för att du ska kunna ta reda på vad de kan erbjuda just dig. Bläddra gärna igenom den här tidningen innan du går på upptäcktsjakt bland skolorna det kan besvara flera av dina frågor och väcka nya. Ett annat bra sätt att förbereda dig för mässan är att besöka Gymnasiemässans webbplats, www.gymnasiemassan.nu. Här ser ­ du vilka skolor som erbjuder programmen du är intresserad av och var i mässhallen de finns. I Stockholmsmässans gratisapp, för både ­iPhone och Android, hittar du också information om de utställande skolornas program och om scenprogrammet. Känner du dig fortfarande villrådig i ditt val av program eller osäker på hur ansökningsprocessen ser ut? Stanna då till vid Gymnasie­ antagningens monter och Studievägledarmontern här finns hand­ läggare och vägledare som gärna svarar på alla frågor du har om vägarna till åren som kommer. Välkommen till det första steget mot din framtid. Se till att ha roligt på vägen! Patrik Löwstedt, projektchef på Stockholmsmässan Charlott Rydén, chef för Gymnasieantagningen Stockholms Län/KSL

10 » Två vägar – lika kul! 14 » Antagningsguide 15 » Välja program 17 » Christian Nordenström

28

18 » Plugga på annan ort

9

20 » Arbetsmetodik 23 » Framtidsspaning

15

24 » Drömjobbet 28 » Programguide

17

20

GYMNASIEMÄSSAN ÖPPETTIDER: Torsdag Fredag–Lördag

34 » Scenprogram, karta och utställare

20-22 oktober

kl 9.00–17.00 kl 9.00–16.00

ENTRÉ: Fri entré alla dagar. Ingen biljett behövs. PLATS: Stockholmsmässan i Älvsjö MER INFORMATION: www.gymnasiemassan.nu

HITTA HIT:

Det är lätt att hitta till mässan. Stockholmsmässan ligger knappt en mil från Stockholm city. Du tar dig lättast hit med bil alternativt med Pendeltåg till Älvsjö station Pendeltåg: Från Stockholms Central mot ­Älvsjö station avgår 8–10 gånger i timmen. Resan tar endast 10 minuter. Om du åker bil: Enklast kör du E4/E20 och ­följer skyltar mot Mässan/Älvsjö. Parkering: Stockholmsmässan har 4 000 parkeringsplatser varav 20 stycken är reserverade för funktionshindrade.

GYMNASIEMÄSSAN PÅ WEBBEN HITTA DRÖMSKOLAN PÅ NÄTET!

Här är sajterna som ger dig full koll inför gymnasievalet. Jämför skolor, läs elevbloggar, hitta information om olika yrken m.m. www.gyantagningen.se Det är här du gör dina gymnasieval och svarar på ditt antagningsbesked. Gäller för dig som bor i Stockholms län, Håbo och Gnesta. jamfor.gyantagningen.se En jämförelsesajt där du kan jämföra alla gymnasieskolor i Stockholms län.

Glöm inte Gymnasiemässans egen sajt:

www.gymnasiemassan.nu

och gilla Gymnasieantagningen på Facebook!

www.gymnasieinfo.se Här hittar du information om yrken, skolor och gymnasiets olika program.

www.yrmis.se En portal som visar filmer om olika yrken. Träffa människor med olika jobb och gå på ”studiebesök” på olika arbetsplatser. www.utbildningsinfo.se Skolverkets officiella sida om utbildningar i Sverige. Missa inte verktyget Välj & planera som hjälper dig att sätta upp och nå dina framtida mål. www.saco.se Här får du planeringsstöd och kan läsa om vad programmen kan leda till. Du kan ställa frågor till vår studievägledare, få tips om utlandsstudier och mycket annat.

Denna tematidning är producerad av Oh My! i sam­arbete med N ­ ewsfactory­Media Group och Stockholmsmässan. Projektledare Roland Wiklund ­Produktionsledare Jozef Lego Silfverberg ­Försäljning Erik Tingström Form Oh My! Traffic Newsfactory Skribenter Christian Albinsson, Lycke Ramel, Erik Backlund Repro Oh My! Tryck Bold/DNEX Newsfactory AB, Gävlegatan 12 A, 113 30 Stockholm, 0 ­ 8-545 03 990, info@newsfactory.se, www.newsfactory.se Är du intresserad av din egen kundtidning och vill veta mer om hur vi kan hjälpa er? K ­ ontakta vår affärsutvecklingschef Roland Wiklund på 08-545 03 598 eller roland.wiklund@newsfactory.se

Välkommen till

Affärsgymnasiet

Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år. Välkommen!

BESÖK OSS I MONTER

C12:47


BESÖK OSS I MONTER

C13:40

MINST

V

A N E T F HÄL

IL B T U DIN

Å P R Ä TID S G N I DN

. G A T E R ETT FÖ

INGE

LLEN

UDD H · A N TU

STO

· SO M L O H CK

a in h span s c o r e Läs m r Öppet hu fö datum

rk

www.y

et.se

asi n m y g es


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

4

ANNONS

TIPS & RÅD

Gymnasiemässan ­hjälper dig att välja Värt att klura på!

VÄLJ RÄTT DAG FÖR DITT BESÖK! » 

På torsdag och fredag är eleverna på mässan med sina skolor och det är ofta mer folk i hallen. Under lördagen är det lugnare och kanske lättare att prata länge med skolorna du är intresserad av.

HÄR ÄR ALLA DU KAN TRÄFFA PÅ MÄSSAN! 1. Lärare och rektorer från mer än 160 skolor. 2. Elever som går på skolan du är intresserad av. 3. Gymnasieantagningen. 4. Studie- och yrkesvägledare. 5. Branschorganisationer som berättar om olika yrken.

Läs mer!

Gymnasiemässan är ett unikt tillfälle att möta ett stort antal gymnasieskolor på en och samma plats. Foto: Sigrid Malmgren.

Snart är det dags! Ett nytt kapitel av ditt liv är på ingång, med tre år fyllda av möjligheter, utmaningar, nya vänner och så klart en hel del plugg. Men vad ska du plugga, och var? Ett besök på Gymnasiemässan kan ge dig svaren du behöver och inte minst en massa inspiration.

V

issa vet redan vad de ska plugga, andra har ingen aning. Oavsett om du har bestämt dig eller inte så är ett besök på Gymnasiemässan en chans du inte får missa. Mer än 160 gymna­ sieskolor från Stockholms län och några riksrekryterande gymnasieskolor ute i landet finns på plats för att berätta om sina program. Närmare 25 000 elever besöker mässan varje år. – Gymnasiemässan är ett unikt tillfälle att möta ett stort antal gymnasieskolor

på en och samma plats. Det finns så många valmöjligheter för elever i dag, och därför är det viktigt att kunna få svar på sina frågor från lärare, skol­personal, rektorer samt från elever som går på ­skolorna, säger Johanna Ström, projekt­ ledare för Gymnasiemässan på Gymna­ sieantagningen i Stockholms län/KSL. 3 RIKTIGT BRA SAKER MED GYMNASIEMÄSSAN 1. Du kan skaffa dig information om vad det finns för program och inriktningar och vilka skolor som erbjuder dessa. Glöm inte att kolla när skolan har öppet hus! 2. Du kan få hjälp av Gymnasieantag­ ningen när det gäller hur antagningen går till, hur du gör din ansökan, hur antagningsgränserna ser ut, betyg och mycket annat. 3. Studie- och yrkesvägledare kan för­ klara vad som skiljer de olika program­ men åt och vilka möjligheter till studier

På www.gy­ antagningen.se hittar du länkar till alla skolor.

som finns efter gymnasiet. Du kan också fråga dem om vilka program du kan gå för att förbereda dig för olika yrken. DE ÄLDRE ELEVERNA HAR SVAREN Eva Francke, projektledare för Gymna­ siemässan på Stockholmsmässan, tipsar om att inte missa alla branschorganisa­ tioner som också finns på mässan. – Från dem får du höra mer om olika yrken och branscher, och vilka möjlig­ heter som finns i framtiden. Det kan hjälpa dig att välja ut några intressanta skolor som du vill besöka på deras ­öppet hus. Och, tipsar Eva Francke, glöm inte att fråga eleverna som går i de olika ­skolorna vad de själva tycker. – I montrarna finns ju personal från skolorna men självklart även elever som berättar om sina erfarenheter. Fråga dem hur det fungerar på deras skola!

FÅ INTE PANIK! DU KAN VÄLJA OM » 

Självklart är det bra om det blir rätt från början. Men om valet du gjort till gymnasiet känns fel kan du ändra dig under omvalsperioden, 20 april–15 maj. Se det som lite extra betänke­ tid! Under de här veckorna kan du också lägga till fler alternativ, om det preliminära antagnings­ resultatet har visat att det behövs.

EKONOMIPROGRAMMET ÖKAR MEST » 

Enligt statistik från Skolverket är det ekonomiprogrammet som ökade mest i antalet sökande av de nationella programmen inför läsåret 2016/2017. Även teknikprogrammet och naturvetenskapliga programmet hade fler sökande än året innan, medan estetiska och samhällsvetenskapliga programmet minskade något.


SVENSKA MÄSTARE i ung företagsamhet

Vågar du välja ett gymnasium som utmanar dig varje dag? Vi på JENSEN söker dig med höga ambitioner. Vi tror på dig och dina drömmar. Vi ställer krav på dig men ger dig också verktygen för att lyckas. Vi sysslar helt enkelt med det vi är bäst på - Träning för verkligheten. Vågar du börja?

G Ö T E BO RG | H E L S I N G BO RG | J Ö NKÖ PI NG | LI NKÖ PI NG | LU ND | MALMÖ | S TO CKH O LM | U P P SA L A | V Ä ST ER Å S | ÖR EB R O JENSENGYMNASIUM.SE


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

6

ANNONS

DITT MÄSSBESÖK

Bra mässtips!

10 BRA FRÅGOR ATT STÄLLA TILL ­SKOLORNA 1. Hur många elever går det på skolan och hur stora är ­k­lasserna? 2. H  ur många lärare är behöriga att undervisa i sina ämnen? 3. Vilket arbetssätt eller vilken metodik använder skolan? 4. H  ur stor del av undervisningen är lärarledd? 5. F  inns det individuella utveck­ lingsplaner för varje elev? 6. H  ur ofta har jag utvecklings­ samtal? 7. F  inns det möjlighet att byta program om jag valt fel? 8. F  inns det skolsköterska, kurator, psykolog och studie- och yrkes­ vägledare? 9. Har skolan utbyten med andra länder inom de program jag är nyfiken på? 10. När har skolan öppet hus?

Glöm inte!

» Ett par sköna skor. » Något att äta och dricka. » Anteckningar med frågor du ska ställa.

» En väska eller kasse att s­ amla broschyrer och kataloger i.

» Den här tidningen! Här hittar du en hallkarta där du kan markera alla de montrar du vill besöka.

Kolla in skolor och program som du inte ens visste fanns. Foto: Gomer Swahn.

En dag på Gymnasiemässan – få ut det mesta av ditt besök Snöra på dig ett par sköna skor och ladda med en stadig f­rukost. Du har en inspirerande dag på Gymnasiemässan framför dig, men tänk på att planera ditt ­besök i förväg, och att valet inte behöver vara gjort så fort du går hem. Så här kan en dag på ­mässan se ut: 07:00 – Frukost. Fyll på med ­kolhydrater, proteiner och vitaminer, men passa o­ ckså på att förbereda dig inför mässan. Om du inte redan har gjort det, fundera på vil­ ka skolor och program du är intresserad

ÖPPET HUS 28 JANUARI 2017

av, skriv ned vilka frågor du ska ställa på ett papper och kolla runt på utbildnings­ info.se samt gymnasiemassan.nu för att läsa mer om de olika programmen som erbjuds och skolorna som ställer ut på mässan. Ladda också ner Gymnasie­ mässans app, där finns massor med ­användbar information!

09:01 – Fråga, fråga, fråga! Leta upp de montrar och skolor du är mest ­intresserad av. Se till att ställa alla frågor som dyker upp – en bättre chans att få information än den här får du inte. Vid Gymnasie­ antagningens monter kan du ställa alla frågor som rör din ansökan, om antag­ ning, poäng eller behörighet.

09:00 – Mässan öppnar. Välj ett par bekväma skor, du kommer att gå runt i många timmar. Ta med ditt ­exemplar av den här tidningen så har du en ­karta nära till hands hela tiden. Planera ­vilka scenframträdanden du vill se, hela ­programmet hittar du på sidan 34 och 35.

10:30 – Vad och var ska du plugga? Studie- och yrkesvägledaren Ingmar ­ ­Andersson är ett proffs på att göra ­svåra val! Han har väglett ungdomar i mer än 25 år och varje dag håller han sex ­föreläsningar på olika teman, en gång i timmen mellan 9.30 och 14.30. Du kan läsa mer om Ingmar i högerspalten intill.

23 UTBILDNINGAR Bygg- och anläggnings programmet Husbyggnad Ekonomiprogrammet Ekonomi Juridik

GYMNASIUM

www.nackagymnasium.nacka.se

El- och energiprogrammet Dator- och kommunikationsteknik Elteknik Introduktionsprogrammen

NACKA KOMMUN HAR

SVERIGES BÄSTA KOMMUNALA GYMNASIESKOLOR * VI SES PÅ GYMNASIEMÄSSAN *SKL har i sin undersökning tittat på genomströmning, vilket belyser hur många elever som tar examen efter tre år. I rapporten finns även analyserat behörighet till högskola och genomsnittlig betygspoäng. Lägger man samman placeringarna på genomströmning, högskolebehörighet och betygspoäng framgår det att Nacka kommun har Sveriges bästa kommunala gymnasieskolor.

Hantverksprogrammet Frisör Hotell- och turismprogrammet Turism och resor Natur vetenskapsprogrammet Biomedicin Naturvetenskap Naturvetenskap och samhälle Utland

Samhällsvetenskapsprogrammet Beteendevetenskap Konst och design Medier, information och kommunikation Musik och ljudproduktion Samhällsvetenskap Internationell Utland Teknikprogrammet Design och produktutveckling Informations- och mediateknik Teknik och musik Teknikvetenskap Gymnasiesärskolan


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

DITT MÄSSBESÖK

7

Varför är gymnasievalet så svårt? Välj efter dina intressen. Det är det vanligaste rådet till den som står inför gymnasievalet, menar studie-­och yrkesvägledaren Ingmar Andersson. Men problemet är att många inte riktigt vet vad de vill. På Gymnasiemässan delar han med sig av mängder av andra tips!

Foto: Gomer Swahn.

”Du har en inspirerande dag på ­Gymnasiemässan framför dig, men tänk på att planera ditt besök i förväg." 12:00 – Jag lever min dröm. Caxton Njuki och Mohammed Mouaid är engagerade i organisationen Make a Change som du kan läsa mer om på sidan 17. Varje dag klockan 10, 12 och 14 tar de plats på scenen med en inspirerande föreläsning om att hitta sin egen väg. Missa inte! 13:00 – Fråga mer, och igen! Känner du att du har ställt de frågor du hade med dig? Bra! Passa på att titta på de andra skolorna som deltar på mässan – man vet aldrig vad som kan dyka upp. Har du ­frågor kvar? Ingen panik, ta några varv till och kom ihåg att mässan har öppet i tre dagar, du kan alltid komma tillbaka om det behövs.

16:00 (17:00 på torsdag) – Mässan stänger. Men det är inte slut för det, och det är inte meningen att du ska ha fattat ditt beslut ännu! Gå hem, jämför programmens och skolornas timplaner ­ och poängplaner. Ofta finns det program­ fördjupningar och individuella val som skiljer sig åt. På skolverket. se kan du se vilka skillnader som finns mellan de o­ lika inriktningarna, och se om inriktningen börjar första eller andra året. Nästa steg är att besöka dina favoriters ”öppet hus”, där får du möjligheten att ta en närmare titt på lokalerna, känna av stämningen och få ännu mer information om skolorna och utbildningarna.

Det grundläggande problemet inför gymnasievalet är att vi tänker i begrepp som rätt och fel, i ett val som snarare handlar om din personlighet och vem du är innerst inne. Och där finns var­ ken något rätt eller fel, menar Ingmar Andersson. – Det finns lätta val och svåra val. Gymnasievalet hör definitivt till de ­svåra, eftersom du väljer mellan alter­ nativ som har olika fördelar och nack­ delar. Lite grann blir det som att jäm­ föra ­äpplen och päron när faktorer som avstånd till skolan, framtida lön och vilka språkval som erbjuds ska ställas mot varandra. Ingmar Andersson har varit studie- och yrkesvägledare i 25 år, och den fråga som alltid hängt med honom är ”Hur gör jag när jag inte vet?”. I dag driver han vid sidan av vägledningen eget ­företag och föreläser och skriver böcker på ämnet, men också om studieteknik. På Gymnasiemässan kommer han att hålla sex tjugominuters föreläsningar varje dag. – Jag kommer att prata om sådant som är viktigt att tänka på, både när man står inför valet, när man har fattat sitt beslut och hur man ska tänka för att komma ut på andra sidan.

”Jag kommer att prata om sådant som är ­viktigt att tänka på." Det korta svaret på den första frågan, hur man vet vad man ska välja, är: ­Använd hjärnan, hjärtat och fötterna. – Väldigt generellt kan man säga att

Ingmar Andersson, studie- och yrkesvägledare.

Missa inte!

INGMAR PÅ ­GYMNASIEMÄSSAN: Ingmar Andersson föreläser sex gånger om dagen på ­Gymnasiemässan, med en ­timmes mellanrum mellan ­klockan 9.30 och 14.30. Temana för föreläsningarna är: • Hur gör du för att välja? • Vad och var ska du plugga? • Tror du på slumpen? • Använd hjärnan, hjärtat och fötterna • Föräldrarna ska väl inte lägga sig i – eller?

du måste välja på tre olika sätt. Med hjärnan menas att du måste ta reda på all information och alla alternativ, med hjärtat att du ska ha känslorna med dig och känna efter vad du vill. Och med fötterna att du måste göra något prak­ tiskt för att komma närmare svaret. Till exempel som att gå på Gymnasie­ mässan och lyssna på mig.


Internationella

THORILDSPLANS - ETT AV STOCKHOLMS POPULÄRASTE GYMNASIUM Stockholm, Stockholms län

ÖPPET H U 21/1 201 S 7 KL 12-16

Engelska Gymnasiet

Study in English

in the heart of Södermalm

Find out more at our open house events: 18:00, October 27, 2016 18:00, January 26, 2017 18:00, April 27, 2017 Allhelgonagatan 4 T-bana: Skanstull Exit Allhelgonagatan www.engelskagymnasiet.se

TE EE HA ES EK

Study Programmes: l • International Baccalaureate l • Aesthetics (specialisation Drama or Fine Art)

l

• Economics l

(specialisation Law)

l • Natural Science

Kunskap, kreativitet, kvalitet, trygghet och studiero genomsyrar utbildningarna på Thorildsplans gymnasium. Som elev på skolan blir du en del av en gemenskap som präglas av sammanhållning och öppenhet. Skolans lärare utvecklar fortlöpande sin kompetens för att ge eleverna en utbildning med bredd, djup och spets.

En viktig del av det dagliga skolarbetet, som stimulerar eleverna till att ständigt vara aktiva, nyfikna och motiverade är att de erbjuds en varierad undervisning och ges tillfällen till studiebesök, föreläsningar, arbete i projekt, seminarier och studieresor. Skolan erbjuder anpassade lärmiljöer för elever med hörselnedsättning.

(specialisation Natural Science or Social Science)

l

• Social Science

l (specialisation Social Science)

THORILDSPLANS GYMNASIUM Tel: 08-508 43 500 info.thn@stockholm.se www.thg.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

INSPIRATION

9

Mohammed Mouaid och Caxton Njuki. Foto: Fanny Holländer.

”Nå dina drömmar genom att skapa din egen verklighet” Genom att hjälpa ungdomar att ta rätt beslut och hitta sina egna drivkrafter försöker Caxton Njuki och Mohammed Mouaid skapa en grund för att eleverna ska kunna leva sina drömmar. På Gymnasie­ mässan vill de inspirera ung­ domar att ta vara på sina förutsättningar och möjligheter. CAXTON NJUKI OCH Mohammed Mouadi har båda gått den hårda vägen för att komma dit de är i dag. De har haft tuffa uppväxter med inte minst krig och liv i flykt bakom sig. I dag föreläser de till­ sammans för att inspirera ungdomar att förverkliga sina drömmar. Men vägen dit de är i dag har inte varit den lättaste. MOHAMMED FÖDDES I slummen i ett flyk­ tingläger. Hans pappa flydde för att hans barn skulle få ett bättre liv och en bättre framtid. – När jag reste tillbaka till Syrien som nittonåring hamnade jag i fängelse. Jag blev anklagad för förfalskning av mitt svenska pass och att jag har förrått lan­ det genom att fly militärtjänstgöringen. CAXTON FÖDDES I Uganda och kom till Sverige som femåring med sin mamma och pappa.

– Min väg har kanske inte varit lika s­ tökig som Mohammeds, men jag vet hur det är att komma till ett nytt land med en helt annan kultur, säger han. HUR VAR NI I SKOLAN? – Jag var kaos i skolan. Jag blev utkastad flera gånger och hade dåliga betyg, säger Mohammed. Caxton var en idrottskille, något som han kom in på via sin pappa. – Min pappa spelade tennis i Uganda, och när vi kom till Sverige fortsatte han lira tennis som ett sätt att integreras i samhället, och blev senare hjälptränare. Idrotten blev min ryggrad. När jag var 15 år valde jag mellan tennis och fotboll, och valet föll på tennis, säger Caxton.

”Det gäller att hitta kraften. Att bara göra det.." DE TRÄFFADES UNDER en föreläsning i kyr­ kan. Efter ett tag insåg de att de kunde nå ut till många tack vare sina brokiga bakgrunder, ungdomarna lyssnade på dem. De jobbade också mot samma mål – att hjälpa unga människor skapa en bra framtid för sig själva. – Det som kännertecknar Mohammed är att han har det största hjärtat jag ­träffat på, säger Caxton.

I DAG ARBETAR de tillsammans med att inspirera ungdomar genom många ­olika projekt och initiativ. Inte minst genom föreläsningen Jag lever min dröm, som de kommer att hålla på Gymnasie­ mässan. – Du har ett val och kan skapa din egen verklighet. Alla kommer att ha en åsikt om hur du ska vara – dina föräld­ rar, kompisar och inte minst media. Men i slutänden är det du som bestämmer vilken väg du vill gå, menar Mohammed. – Jag tror att ungdomar som ska välja utbildning och står inför sitt första ­vuxna beslut behöver hjälp med att veta hur de ska tänka i sitt val, fyller Caxton i. MÅLET MED FÖRELÄSNINGEN är bland an­ nat att få ungdomar att få upp ögonen för sin egen verklighet och kunna se sig själv i framtiden. Att lära sig sätta mål och hitta sin drivkraft är också något som är avgörande, menar Mohammed. – Det gäller att hitta kraften. Att bara göra det. Vet man inte varför man gör något så tappar man motivationen. ­ Nummer ett är att veta vad man vill och hitta det man är bra på. Det gäller inte minst skolan.

Fakta! CAXTON NJUKI

Driver sedan fem år tillbaka det egna företaget Caxton Sports Management i Oxelösund. Han är ­ en professionell idrotts- och hälso­ coach, samt eftertraktad ­föreläsare inom ledarskap och kommunika­ tion, mental träning, kost samt personlig träning. Han hjälper in­ ­ divider, grupper och organisationer att uppnå sin fulla potential genom att sätta mål och sedan förstå vad som krävs för att nå det målet.

MOHAMMED MOUAID

Mohammed är initiativtagare och grundare till den prisbelönta tea­ terverksamheten Det Här Är Jag AB, som turnerar land och rike för att förmedla budskapet om ­ allas lika rätt och värde. Han jobbar även som inspirations- och motiva­ tionsföreläsare, behandlingsassis­ tent samt startar teater projekt på institutioner med frihetsberövade ungdomar samt boende assistent för ensamkommande flyktingbarn Föreläsningen "Jag lever min dröm" med Caxton Njuki och Moham­ med Mouaid sker kl 10, 12 och 14 den 20–22 oktober på Gymnasie­ mässan. Läs mer om föreläsningen på: www.jaglevermindrom.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

10

ANNONS

TVÅ VÄGAR – LIKA KUL!

Plugga vidare eller jobba? Det är frågan Står du och väger mellan yrkes­program eller högskoleförberedande program? Vill du plugga ­vidare efter gymnasiet eller ­längtar du ut i arbetslivet? ­Oavsett vad du väljer är det bra att veta att det finns flera ­vägar. Här är några tips för dig som … … vill jobba direkt efter gymnasiet Alla yrkesförberedande program låter eleverna komma ut på minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande under studie tiden. Här får du goda chanser att lära dig hantverket på plats och chansen att skaffa kontakter ute i arbetslivet som i bästa fall kan leda till jobb efter exa­ men. Om du väljer att läsa en lärlings­ utbildning spenderar du minst hälften av tiden på en arbetsplats. … vill plugga vidare De högskoleförberedande programmen har olika inriktningar så det kan vara klokt att fundera över vad som är viktigast för dig och passar dina mål bäst. På hög­ skolan kan du välja att söka ett program eller själv välja de kurser du vill läsa och på så sätt skapa din egen utbildning. … går ett yrkesförberedande program, men ändå vill plugga vidare Då kan du gardera dig och välja till

Både yrkes- och högskoleförberedande program skapar många möjligheter. Foto: Sigrid Malmgren.

ä­mnen och kurser under gymnasie­ tiden som ger dig behörighet att söka till ­ vissa högskole­ program. Då ska du ha läst ­ kurserna svenska/svenska som

a­ ndraspråk 2 och 3 och engelska 6, samt ha minst betyget E på dessa kurser. Efter ett yrkesprogram kan du också fortsätta att utbilda dig på yrkeshögskolan inom

ditt yrkesområde. Efter en yrkesexamen är eleven garanterad att läsa upp grund­ läggande behörighet på komvux om hen vill vara behörig till högskola/universitet.

”Min utbildning gäller i hela världen”

”Från natur till ­business”

Frida Ronge pluggade Hotell och Restaurang. Nu är hon kökschef för restaurang vRÅ på Clarion Hotel Post.

Jonathan Göransson gick Naturprogrammet. Sedan pluggade han Marknadsföring Business Management och började arbeta på Comviq i Holland. Nu ska han snart börja på telefonitjänsten Rebtel.

Två vägar – lika kul! Det är lätt att känna press över sitt gymnasieval, och tankar om framtiden, jobb och karriär snurrar otaliga varv i huvudet. Men programmet du väljer i dag behöver inte ha någonting alls med framtiden att göra, samtidigt som det kan också ha allt med framtiden att göra. Vi möter två personer som efter gymnasietiden gått två helt olika öden till mötes.

Foto: Sigrid Malmgren

VARFÖR VALDE DU HOTELL- OCH RESTAURANGPROGRAMMET? – Jag var trött på att plugga teoretiska ämnen, men framförallt var jag väldigt intresserad av mat. Det var det ­bästa valet jag kunde ha gjort – jag fick prak­ tikplats utomlands och kände v­ erkligen att kunskaperna jag fick i gymna­ siet var användbara i hela världen.

VARFÖR VALDE DU NATURVETENSKAP­ LIGA PROGRAMMET? – För att det var ett brett program och jag inte visste vad jag ville göra när jag blev vuxen. När man är 14 år är man ju alldeles för ung för att veta.

VAD GÖR DU I DAG? – Jag har arbetat runt om i Sverige och är nu kökschef på sushi- och råmatsres­ taurangen vRÅ i Göteborg. Folk är rädda för att man låser in sig när man väljer ett ämne som jag gjorde, men det är tvärt­ om. Det här är en jättebred bransch där det finns så många möjligheter.

VAD GÖR DU I DAG? – Jag har svängt lite från mina natur­ studier och jobbar inom telecombran­ schen. Jag har jobbat på Comviq i ­Holland där jag var ansvarig för att ta fram nya produkter, till exempel nya sorters mobilabonnemang. Det var otro­ ligt roligt. Nu ska jag snart börja på Rebtel.

HUR TYCKER DU ATT MAN SKA TÄNKA NÄR MAN VÄLJER TILL GYMNASIET? – Ingen vet vad man vill göra när man är 14 år gammal. Det viktigaste är att välja något som man tycker är kul här och nu. De andra bitarna faller på plats allt eftersom.

VILKA RÅD HAR DU TILL DEN SOM SKA VÄLJA GYMNASIEUTBILDNING? – Om du inte är 100 procent säker på vad du vill göra, se till att du håller dör­ rarna öppna. Och även om du är säker – glöm inte att det är rätt stor chans att du ändrar dig!


Franska Skolans Gymnasium är en tydlig förberedelse för högskolestudier.

 :

Naturvetenskapligt program Samhällsvetenskapligt program Humanistiskt program

   : Måndag  november .-. Måndag  december .-. Måndag  januari .-. Måndag  april .-.

   Ett svenskt gymnasium med fransk profil

För fördjupad information om Franska Skolans Gymnasium är Du välkommen att titta in på vår hemsida ..

NON-PROFIT

VRG DJURSHOLM • VRG JARLAPLAN • VRG ODENPLAN

WWW.VRG.SE

Detta är en annons från Xenter

Estetiska spetsutbildningar På Xenter/Tumba gymnasium förbereds du för framtiden. Oavsett om målet är att studera vidare eller gå ut i jobb direkt blir utbildningstiden här en bra grund – särskilt om du är intresserad av de estetiska utbildningarna som av Skolverket har utsetts till spetsutbildningar. En av skolans före detta elever är Rebecka Näsström som tog studenten 2012 och valde mellan olika fotoutbildningar när hon skulle börja gymnasiet. – Jag gick på många öppna hus, men magkänslan styrde mig mot Xenter. Min tid på skolan var starten på där jag är i dag. Det fanns resurser i form av utrustning, teknik och kompetens, och det fanns engagerade lärare som alltid såg oss och peppade oss till att konstant bli bättre, säger Rebecka som har gått på Fotoskolan i Göteborg där hon bland annat gjorde tre månaders praktik i New York. XEntEr har längE satsat stort på media

och estetiska utbildningar. Skolan har byggt upp en branschkunnig enhet med behörig personal, djup mediekompetens, special-

"Magkänslan styrde mig mot Xenter."

byggda lokaler och professionell teknik för en kvalificerad utbildning. Skolan har ett brett kontaktnät inom den audiovisuella upplevelseindustrin som är redo att hjälpa till att utveckla och kvalitetssäkra inriktningarna bild & form samt estetik & media. stockholm och mälardalEn är centrum för den audiovisuella industrin i Sverige och har även störst koncentration av högre utbildningar inom området. Xenter ger alla elever möjlighet att bygga upp ett personligt kontaktnät vilket ofta är avgörande för en vidare karriär inom branschen. skolvErkEt utsEr vilka skolor som får

bedriva riksrekrytering med spets och Tumba gymnasium har tre spetsutbildningar. Utbildningen ska erbjuda kvalitativ och fördjupad kunskap och elever från hela landet kan söka på lika villkor. För att säkErställa kvalitén på inne-

hållet i utbildningen kräver Skolverket en nära samverkan med flera högskolor. Xenter har därför en nära kontakt med högskolor som Södertörn, Akademin Valand, Konstfack, Stockholms dramatiska högskola, yrkeshögskolor samt företag och branschförbund.

Rebecka Näsström gick Foto på Estetiska programmet i Tumba.

XEntEr/tumba gymnasiums EstEtiska spEtsutbildningar: • Bild & Form – Animation • Foto • Film/TV • Radio & Ljuddesign så här sökEr du: Xenter samarbetar med Tumba gymnasium och driver deras Estetiska spetsutbildningar. Du söker därför till Tumba gymnasiums Estetiska program om du vill gå Xenters estetiska spetsutbildningar.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

12

ANNONS

TVÅ VÄGAR – LIKA KUL!

Foto: Shutterstock

”Välj med hjärtat och efter vad du känner för nu” Många tror att ett yrkesprogram inte kan leda vidare till högskolestudier, och att de redan nu måste bestämma sig för vad de vill göra resten av livet. – Men det behöver inte vara så, säger studie- och yrkesväg­ledaren Carina Tjärnstig.

l­­äser ett yrkesprogram väljer till kurserna Svenska 2 och 3 samt Engelska 6. För att sedan få behörighet till ett specifikt program kan det även krävas att du kom­ pletterar med fler kurser. – Om du till exempel kommer på att du vill bli biolog så kan du läsa till ett natur­ vetenskapligt basår efter s­ tudenten. Vill du i stället bli psykolog måste du läsa till Matematik 2 och k­omplettera med en samhällskunskapskurs. Men svårare än så är det inte.

I

dag finns det sex högskoleförberedan­ de program och tolv yrkesprogram att välja på. Men bara för att du väljer Hotell- och turismprogrammet eller For­ don- och transportprogrammet så inne­ bär det inte att du stänger dörren till en karriär som psykolog eller jurist. – Det här är en vanlig föreställning, men alla har rätt att lägga till kurser och därigenom få behörighet till hög­ skola och universitet, förklarar Carina Tjärnstig.

Glöm inte bort högskoleprovet – minst en tredjedel av antagningen till högskolan baseras på det.

VÄLJ MED HJÄRTAT Enligt Carina kan det till och med vara en fördel att läsa ett yrkesprogram, även om du vill plugga vidare efter gymnasiet. – Om du är duktig på hantverk eller på praktiska ämnen i allmänhet så kan ett yrkesprogram vara ett bra sätt att få höga betyg. Välj med hjärtat och efter vad du känner för nu. Många föräldrar tycker att man måste välja ett brett hög­ skoleförberedande program, men här är en liten hemlighet: vuxna kanske inte är så insatta som du tror.

TRE KURSER GER BEHÖRIGHET För att få grundläggande behörighet till högskolestudier krävs det att du som

Möt oss på Gymnasiemässan 20-22 oktober, vår monter C05:18

Enskilda Gymnasiet Vi finns på Tegnérlunden 5, 111 61 Stockholm www.enskildagymnasiet.se samt info@enskildagymnasiet.se

Naturvetenskapligt program Samhällsvetenskapligt program

Utbildning som skapar vägar för framtiden

Kärlek som grund . Ordning som stöd . Framsteg som mål

Vi söker de elever som vill göra sitt bästa!

Välkommen till öppet hus lördag 26 november 2016 kl. 11:00 -15:00

• • • •

Lastbil och mobila maskiner Personbil/MC Transport Vuxenutbildning

STFG

Stockholms transport och fordonstekniska gymnasium stfg.stockholm.se

Enskilda Gymnasiet är en skola med hög bildningsnivå som ger stimulans till goda prestationer i en miljö med god gemenskap. Hos oss får du . hög bildningsnivå . stimulans till goda prestationer i en miljö med god gemenskap . möjlighet att delta i olika aktiviteter som främjar din personliga utveckling . en solid grund för vidare studier i Sverige eller utomlands

Välkommen till öppet hus! 1 December kl 18:00 12 Januari kl 18:00 vänligen se skolans hemsida för mer information


• El- och energiprogrammet • Industritekniska programmet Monter C13:51

ÖPPET HUS Ons 26 oktober 18.00–19.30 Tis 29 november 18.00–19.30 Lör 4 februari 12.00-13.30 Tor 27 april 18.00–19.30

GYMNASIEMÄSSAN Vi ses i monter C03:09

Exklusiv och liten skola, med små klasser, som ger jobb och grundläggande högskolebehörighet.

Stockholms Tillskärarakademis Gymnasium Hantverksprogrammet Inriktning Textil Design

tillskararakademin.com/gymnasium Hagagatan 23A, T-bana Odenplan

Öppet Hus 2016–2017 Måndag 28 nov 2016, kl 16.00-19.00 Måndag 6 feb 2017, kl 16.00-19.00 Måndag 8 maj 2017, kl 16.00-19.00

www.t s gymnasiet.se

Vad är du intresserad av?

Hos oss finns möjligheterna! Matematik

Språk

Besök oss i monter C09:01

Musik

Juridik

Ekonomi

Samhällsvetenskap Estetik Media Beteendevetenskap Naturvetenskap Data El- och energi

KULTURAMA GYMNASIUM ÖPPET HUS/INFOKVÄLL Estetiska programmet

med profilerna Artist & Musiker (sång, trummor, bas, gitarr, piano/keyboard & blås eller singer/ songwriter), Dansare, Filmare, Fotograf, Konstnär & Designer, Musikalartist, Musikproducent, Skådespelare

Naturvetenskapsprogrammet fem särskilda varianter Bild, Dans, Media, Musik, Teater

Teknik

Kom på Öppet Hus! 28 januari 2017 kl 10-14

ÖPPET HUS

ons 26/10, lör 12/11, tis 29/11, tis 31/1, lör 4/2, tor 27/4

GYMNASIEMÄSSAN

Vi ses i monter C03:09

Ekonomiprogrammet inriktningarna ekonomi och juridik

Samhällsvetenskapsprogrammet inriktningarna beteendevetenskap och samhällsvetenskap

www.rudbeck.se www.rudbeck.se

Läs mer på phi.se/pahlmansgymnasium Hagagatan 23A, T-bana Odenplan

Hammarby sjöstad Tis 22 november 18-20 Infokväll Lör 21 januari 11-15 Öppet hus Tor 2 februari 18-20 Infokväll

GYMNASIEMÄSSAN Vi ses i monter C03:09

Läs mer på kulturama.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

14

ANTAGNINGSGUIDE

Din guide till ansökan och antagning Många frågor kring gymnasievalet kan bara du svara på, som vad du brinner för och vad du vill jobba med i framtiden. Men några frågetecken kan vi hjälpa till att räta ut. Här berättar studie- och yrkesvägledaren Sylvi Savér det du behöver veta om din gymnasieansökan och antagningsprocessen.

K

ANNONS

Antagningen

– de viktiga datumen

18 januari 2017

Sidan för ansökan öppnar.

AN ALLA SÖKA TILL GYMNASIET? – Så länge du har slutfört årskurs nio och inte fyllt 20 år och u ­ nder förutsättning att du inte redan har ­genomfört ett gymnasieprogram kan du söka till något av gymnasieskolans pro­ gram. För att räknas som behörig krävs det att du har godkända betyg i engel­ ska, m ­ atematik, svenska som andraspråk och ett antal andra ämnen, b ­ eroende på ­vilket program du söker. Om du ­riskerar att bli obehörig kan du i stället söka till ett introduktionsprogram.

det du helst vill komma in på står som förstaval och så vidare. Kom ihåg att du bara kan bli antagen till ett program!

HUR MÅNGA PROGRAM FÅR JAG SÖKA TILL? – Du får söka till hur många program du vill, men du måste rangordna dem så att

HUR VET JAG VILKEN CHANS JAG HAR ATT KOMMA IN PÅ ETT PROGRAM? Gå in på Gymnasieantagningens hemsida

VAD ÄR ETT MERITVÄRDE? – Meritvärdet är summan av värdet för dina 16 eller 17 (om du läst ett ­modernt språk som språkval) bästa ämnes­ betyg och kan högst vara 340 poäng. Om platserna på programmet du söker är färre än antalet sökande är det de sökandes meritvärden som avgör vem ­ som kommer in.

http://www.gyantagningen.se/slutliga-an­ tagningar.html och se vilka meritvärden (antagningsgränser) som har krävts för att komma in på ett visst program ­tidigare. Du kan dock inte vara säker på om du har kommit in på ett visst program förrän du får det slutgiltiga antagningsbeskedet i juni. JAG KOM INTE IN PÅ MITT FÖRSTAHANDSVAL – VAD GÖR JAG NU? – Tappa inte hoppet än. Från slutet av juli till mitten av september antas ­elever på platser som blivit lediga när andra har tackat nej eller blivit uppflyttade till ett högre rangordnat val.

”Kommer du inte in på ditt förstahandsval så prövas du vidare i reservantagningen."

15 februari 2017

Sidan för ansökan stängs kl. 24.00.

18 april 2017

Preliminärt antagningsresultat visas på eftermiddagen.

20 april 2017

Sidan öppnar för omval.

15 maj På gyantagningen.se/slutliga-antagningar kan du se vilka antagningsgränser som har krävts för att komma in på ett visst program. Foto: Sigrid Malmgren.

FÅ INTE PANIK – DU KAN VÄLJA OM

SÅ HÄR ANSÖKER DU TILL GYMNASIET

Självklart är det bra om det blir rätt från början. Men om valet du gjort till gymnasiet känns fel kan du ändra dig under omvals­ perioden, 20 april–15 maj 2017. Se det som lite extra betänketid! Under de här veckorna kan du också lägga till fler alternativ, om det preliminära antagnings­ resultatet har visat att det behövs.

1. Logga in på www.gyantagningen.se 2. Gör dina val. 3. Bekräfta och skriv din ut ansökan. 4. Skriv under din ansökan. 5. Lämna in ansökan till din SYV om du går i skolan. Om du inte går i skolan, posta den till Gymnasieantagningen Stockholms Län, Box 4404, 102 68 Stockholm.

”Du får söka till hur många program du vill.”

Har du fler frågor om reglerna kring din ansökan eller antagnings­ processen? Kika på www.gyantagningen.se eller besök Gymnasie­ antagningens monter på Gymnasiemässan.

2017

Sista dag för omval, sidan stänger kl. 24.00.

30 juni 2017

Antagningsbesked, logga in på din sida för att se ditt resultat.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

VÄLJA PROGRAM Bra att veta!

FRÅGORNA SOM HJÄLPER DIG I VALET:

1. Vilka ämnen i skolan gillar du bäst? Vad vill du lära dig mer om? 2. Vilka fritidsintressen har du? Är de något du kan tänka dig att jobba med?

3. Gillar du att arbeta teoretiskt eller praktiskt? 4. Gillar du att studera självständigt eller arbetar du bättre när undervis­ ningen är styrd av lärarna?

15 5. Är det viktigt att skolan ligger nära, eller kan du tänka dig att pendla eller att flytta hemifrån? 6. Vill du börja jobba direkt eller plugga­ vidare på universitetet?

Så väljer du rätt – steg för steg Följ dina intressen när du väljer gymnasieprogram så blir studierna både roligare och lättare – det säger studie- och yrkesvägledarna Britt-Marie Rasque och Viktoria Sölen. Här tipsar de om hur du hittar programmet som passar just dig.

1

3

2

4

GÖR EN INTRESSE-INVENTERING Kanske har du redan ett drömjobb i åtanke? Om inte, fundera över dina intressen, styrkor, mål och favorit­ ämnen. Tänk snarare ”vad är kul?” och ”vad s­ kulle jag vilja lära mig mer om?” än ”­vilket ämne har jag bra betyg i?”. PLUGGA PÅ OM PROGRAMMEN Sätt dig in i vad olika program innehåller samt vilka individuella val och fördjupningar som erbjuds. Detta kan skilja sig åt från skola till skola. Se till att programmen ger den högskolebehörighet du behöver. Väljer du ett yrkesprogram, läs då på om vilka möjligheter du har att få jobb efter gymnasiet. Och glöm inte att yrkesprogram också kan leda till högskole­ behörighet om du läser till kurser.

HITTA SKOLAN SOM KÄNNS RÄTT Försök att inte reflexmässigt välja som kompisarna. Titta på många alternativ och lyssna inte på rykten utan besök Gymnasiemässan och skolornas ”Öppet Hus” – och prata med elever och lärare därifrån. STRESSA INTE UPP DIG Att välja rätt till gymnasiet är vik­ tigt, men det är inget som hela din framtid hänger på. Du kan komplet­ tera eller ändra inriktning senare i livet. Gymnasiet handlar inte bara om att läsa rätt saker utan också om att ha roligt, växa som person och gå ut med god självkänsla.

Förälder: så hjälper du din tonåring Att stötta utan att styra är lättare sagt än gjort, men visst kan du hjälpa din tonåring i valet av gymnasieskola. Här är studie- och yrkesvägledarens bästa tips för engagerade vuxna.

D

et pratas mycket om att det här är tonåringens val – och det stäm­ mer! Men som vuxen kan du ta ansvar för att processen och funderan­ det kommer igång, säger Sylvi Savér, studie- och yrkesvägledare Värmdö ­ Gymnasium. Enligt Sylvi Savér handlar vuxnas stöd till stor del om att skapa en bra grund för beslutsfattandet. Att hålla koll på viktiga datum, följa med på mässor och se till att ditt barn har den information som behövs för att välja rätt gör mycket för processen. Här får man vara beredd på att det kan kräva både tid och enga­ gemang. – Det var troligtvis ett tag sedan du själv gick i gymnasiet och mycket har hänt inom skolväsendet, så även du kan behöva söka information på webben ­eller prata med studie- och yrkesväg­ ledaren på ditt barns skola. VANLIGA MISSTAG Sylvi Savér säger att föräldrar och an­ dra vuxna ibland gör misstaget att jaga fram ett beslut, hellre än att starta pro­

Bra info!

3 TIPS FÖR DIG SOM VILL STÖTTA UTAN ATT STYRA 1. Prata med ditt barn. Fråga om deras drömmar och om vad de oroar sig för. 2. Kolla upp detaljer som din tonåring kanske inte tänker på, som hur långt bort skolorna ligger och om lärarna där har behörighet. 3. Skriv ned viktiga datum och se till att ni följer tidsplanen.

cessen i god tid och undersöka de olika alternativen som barnen är intresserade av. Hon menar också att vissa har en felaktig inställning till vissa program, till exempel yrkesprogram, vilket kan påverka valet negativt. – Yrkesprogram öppnar upp för många möjligheter och kan absolut vara rätt val för ditt barn. Det bästa du som vuxen kan göra är att vara öppen och peppa din tonåring till att nå just deras mål. Och kom ihåg: det finns ett gymnasium för alla, oavsett hur betygen ser ut.

Foto: Kristoffer Rozental

Sluta skjuta upp!

Lyckas du inte släppa ifrån dig luren när du egentligen ska plugga inför provet? Ska du bara storstäda sovrummet innan du öppnar skolboken? Alexander Rozental, psykolog inom prokrastinering, har stenkoll på hur du tar tjuren vid hornen. VARFÖR SKJUTER VI UPP SAKER? – Som student ansvarar man själv för sin tid. Vad som kan vara ett bra knep är att betrakta sina studier som ett arbete. Fyll i almanackan att du studerar mellan 9 och 17 måndag till fredag och all tid utöver är fritid – precis som för vilken arbetande person som helst. Rutiner är tråkigt men behövs för att man ska bli produktiv och få saker gjorda. SKJUTER JAG UPP PÅ GRUND AV MIN ­PERSONLIGHET? – Det är ett beteende som går att ändra på. För att man ska ta itu med en uppgift behöver man en morot och den får inte ligga allt för långt bort, det är då man tenderar att inte göra uppgiften ­direkt. Det är mer tillfredställande att slösurfa på Instagram eller Facebook i­stället för att börja på uppgiften som ska in om tre veckor. Känner du dig ­ osäker inför en uppgift, eller inte får någon b ­ elöning, gör vi hellre något annat. Det går att träna bort, men det tar lite tid. FINNS DET NÅGRA ANDRA KNEP FÖR ATT KOMMA TILL SKOTT? – Var tydlig med dina delmål, du ska inte kunna komma ifrån dem. Skriv upp vil­ ken tid och dag du ska göra vad på och öka belöningarna i ditt arbete. Det kan vara att belöna dina prestationer konti­ nuerligt och inte bara när du är klar utan även under arbetets gång. När du avkla­ rat en dag av studier kanske du kan gå på bio eller träffa en kompis. Är det ett längre projekt kan du dela upp belöning­ arna i etapper. Ta reda på vad som spor­ rar dig och belöna dig själv några gånger under dagen för att hålla motivationen

uppe. Och belöna dig själv alltid efteråt inte före. Sitt inte längre än en t­imme med en uppgift, håll det till max 90 ­minuter, sträck på benen och låt hjärnan andas lite.

FYRA KNEP FÖR ATT BLI EN DOER 1. G E DIG SJÄLV BELÖNINGAR Det är svårt utan en morot. Klura ut vad som får dig att kicka igång och belöna dig själv efter varje liten uppgift. 2. T RO PÅ DIG SJÄLV För att kunna klara av något krävs ofta ett självförtroende, annars är det svårt att börja. Om uppsatsen känns övermäk­ tig, dela då upp den i etapper! 3. GÖR EN KONKRET PLAN Att nå mål som är flera ­månader bort är svårt för vem som helst. Skriv att-göra-listor med specifika tidslag för varje delmål, det minskar utrymmet för undanflykter. 4. S LUTA MULTITASKA … för det fungerar inte. Stäng av mobilen och tv:n och logga ut från Facebook. Jobba fokuserat med kortare pauser emellanåt och sträck på benen.


b-e-r-g.se

Öppet hus

Välkommen till Stockholms stads gymnasieskolor Bernadottegymnasiet

29 november och 7 februari kl 18.00

Blackebergs gymnasium

24 januari kl 17.00–20.00

Bromma gymnasium

17 januari kl 18.00–21.00

Enskede Gårds gymnasium

Kontakta skolan

ESS-gymnasiet

24 januari och 27 april kl 16.00–19.00

P A Fogelströms gymnasium

1 februari kl 18.00 och 11 februari kl 14.00

Globala gymnasiet

24 november och 19 januari kl 17.00–20.00

Stockholms hotelloch restaurangskola

27 oktober, 1 februari och 27 april kl 18.00–20.00

International School of the Stockholm Region, ISSR

15 november kl 17.00–19.00 och 7 mars kl 16.30–18.00

Kungsholmen gymnasium/ Stockholms musikgymnasium

19 januari kl 17.00–20.30

Kärrtorps gymnasium

29 november och 24 januari kl 18.00–20.30

Kungliga Svenska Balettskolan

21 januari kl 11.00–14.00

Kungsholmens västra gymnasium

18 januari kl 17.00–20.00 och 11 maj 16.00–18.00

Lindeparkens gymnasiesärskola

25 oktober kl 10.00–14.00 och 24 januari kl 16.00–19.00

Midsommarkransens gymnasium

23 november och 25 januari kl 17.30–20.00 samt 4 maj kl 17.30–19.00

Norra Reals gymnasium

17 januari kl 18.00–21.00

RgRh Stockholm

6 december kl 14.00–16.00

Stockholms byggtekniska gymnasium

29 oktober och 28 januari kl 12.00–15.00

Stockholms byggtekniska gymnasium, gymnasiesärskolan

16 november och 9 februari kl 13.00–19.00

S:t Eriks gymnasium

23 november kl 17.00–19.00 och 28 januari kl 11.00–14.00

Södra Latins gymnasium

18 januari kl 17.00–20.00

Spånga gymnasium

17 november och 7 februari kl 18.00–20.00

Stockholm Science & Innovation School, SSIS

22 november och 25 januari kl 18.00–20.00

Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium

12 november kl 11.00–15.00

Tensta gymnasium

Kontakta skolan

Thorildsplans gymnasium

21 januari kl 12.00–16.00

Östra Reals gymnasium

18 januari kl 17.30–20.00

Ny gymnasieskola öppnar på Södermalm I en fantastisk byggnad på söders höjder kommer P A Fogelströms gymnasium välkomna totalt 750 elever. Redan nu kan du söka till någon av de fyra ekonomiklasserna som startar hösten 2017. Fullt utbyggd ska skolan dessutom ha tre klasser på naturvetenskapliga programmet och 60 språkintroduktionselever. P A Fogelströms gymnasium blir en modern skola som tror på trygghet, arbetsro och eget ansvar. Kom och träffa rektor Thomas Lejdemalm på gymnasiemässan!


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

INSPIRATION

17

”Jag kände många gånger att jag inte orkade mer, men valde ändå livet varje gång” När Christian Nordenström var 13 år gammal försökte han ta sitt eget liv. Det var första men inte sista gången, och en konsekvens av att han blivit mobbad i tio år. I dag driver Christian organisationen Make a Change som vill skapa en djupare dialog kring mobbningen samt hitta moderna och effektiva verktyg för att få ett slut på den.

blev valet. Att i dag få använda min egen ­historia för att bidra till att rädda ­människors liv är någonting som framför allt hjälper andra, men också mig själv, ­säger Christian och fortsätter: – I dag är dessutom behovet för stöd och hjälp ännu större än när jag var l­iten. Klimatet är mycket hårdare och inte minst får de som utsätts för mobbning aldrig varken andas eller vila. Hade nät­ mobbning funnits när jag var liten är ris­ ken stor att jag inte hade suttit här i dag.

ATT BLI MOBBAD påverkar en människa genom hela livet. Och inte bara den som utsätts, utan också personens omgiv­ ning, kommande relationer och hela ens framtid. – Jag kände många gånger att jag inte orkade mer. Men varje gång valde jag ­livet, säger Christian.

FÖRRA ÅRET GRUNDADE han organisa­ tionen Make a Change, och i januari i år startade kampen mot mobbning med full kraft. Bakgrunden var att det befint­ liga arbetet mot mobbning, av både barn och vuxna, lämnade mycket att önska. – Genom att läsa mängder av böcker, undersöka alla åtgärdsprogram och den forskning som har gjorts fram till i dag, hittade jag snabbt många brister. Till exempel existerar knappt något arbete kring vuxenmobbning, och inte heller någon kvalitetssäkring eller licensiering av åtgärdsprogram.

UNDER NÄRMARE TIO år av sin skoltid blev han mobbad. Någonting som ledde till både alkohol- och drogmissbruk. Vid flera tillfällen försökte han avsluta sitt eget liv, innan han till slut bestämde sig för att det fick vara nog – de enda alter­ nativen som fanns kvar var att verkligen dö, eller fortsätta leva. – Ju äldre jag blev, desto enklare

UNDER DET NÄRMASTE året kommer or­ ganisationen bland annat att arbeta med att kartlägga mobbningen ur ett bredare

Arkitektur & design Beteendevetenskap Elteknik Husbyggnad Interaktiv design

perspektiv. Den vedertagna siffran att 60 000 svenskar utsätts för mobbning varje år är en siffra som ifrågasatts, både av forskare och Make a Change, men ­någonting det knappt talas om. ­Syftet är att skapa en djupare dialog kring gamla och nya arbetsmetoder, men också att vara med och skapa nya, moderna och mer effektiva verktyg. – Dialogen måste bli mer öppen. Orga­ nisationer som arbetar med frågan m ­ åste samarbeta mer och vi måste konstruktivt våga ifrågasätta varandra med fokus på att utvecklas – inte genom att stjälpa och konkurrera. Lärare borde genomgå en obligatorisk utbildning i hantering av mobbare och mobbade, och varför inte införa ett körkort i sociala medier? säger Christian.

Christian Nordenström. Foto: Maria Oldenstedt.

MAKE A CHANGE PÅ GYMNASIEMÄSSAN: Till Make a Changes monter kan du komma för att hänga eller snacka. Om mobbning, utanförskap, situationen för dagens ungdomar eller vad som helst. Ett särskilt fokus riktas på sociala medier och dess påverkan, och framför allt Instagrams för- och nackdelar. På plats kommer alla besökare också att kunna tävla om exempelvis föreläsningar på sin egen skola. På scenen föreläser Caxton Njuki och Mohammed Mouaid under flaggen ”Jag lever min dröm” varje dag klockan 10, 12 och 14. Du kan läsa mer om dem båda på sidan 9.

Bild & formgivning SPETS - llustration & grafisk formgivning Datateknik Dator & kommunikationsteknik Ekonomi Juridik Mediedesign Måleri Naturvetenskap Naturvetenskap & samhälle Robot Samhällsvetenskap VVS

BA EE EK ES SA NA TE VF

Telefon: 08-580 283 73 Mail: jarfallagymnasium@jarfalla.se Instagram: jarfallagymnasium Facebook: järfällagymnasium

www.jarfallagymnasium.se

Postdress: Mälarvägen 2 177 42 Järfälla

g

y

m

s na

ie

ÖPPE T

Din framtid börjar nu Vi är ett utåtriktat gymnasium som

Du ska vara den du är På Järfälla gymnasium är det lätt att träffa nya vänner och du möter ofta lärarna och rektorn i matsalen, i caféet eller i korridorerna.

Järfälla gymnasium är skolan där du får vara den du är - och blir uppskattad för det!

:21

Nytt för i år är att Skolverket beviljat oss att starta en riksrekryterande spetsutbildning inom det Estetiska programmet, Illustration & Grafisk formgivning - den enda i hela Sverige!

Det är högt i tak och bra stämning. Här kan alla trivas. Du också!

samarbetar med företag och med högskolor och skolor i andra länder. Självklart har du tillgång till kultur och sportaktiviteter, egen matsal, SYV, skolhälsovård och ett stort bibliotek. Vi vet att allt detta också gör det lättare att studera och få bra resultat.

C1 5

Du får kunskaper för livet Vi är övertygade om att en bra gymnasieskola ger en bra allmänbildning samtidigt som den utvecklar just din särskilda begåvning. Därför är vi ett gymnasium med stora valmöjligheter inom alla våra olika program.

Våra lärare är behöriga och kunniga inom sina ämnesområden. Det gör att du får undervisning av mycket hög kvalitet.

m onte r

På Järfälla gymnasium kan du välja att läsa inriktningar som förbereder dig för fortsatta studier på högskola/ universitet, eller inriktningar för att gå direkt ut i arbetslivet.

m

s äs

ä lv s j ö an i

S U H26/10 25/1

17:00 - 19:00 MÄLARVÄGEN 2 JÄRFÄLLA

nära jakobsbergs stn


Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

18

t på t y l F ? g å ng

PLUGGA PÅ ANNAN ORT Flytta till en annan stad, sadla om och börja nytt. Det kan vara en skrämmande och kittlande tanke. När det är dags att börja gymnasium är det för många en självklarhet att stanna kvar i staden där man växt upp och fortsätta sin skolresa med vänner och familj nära. Men det finns också personer som gör helt tvärtom – lämnar det trygga och flyttar till nytt. Vi har träffat en elev som flyttade för gymnasiet.

Att söka till annan ort – så funkar riksrekrytering och samverkansavtal K

ANNONS

ommunerna i Stockholms län och Håbo kommun har ett samver­ kansavtal gällande de nationella programmen som innebär att du som bor här blir förstahandsmottagen i hela samverkansområdet på lika villkor. ­Söker du ett nationellt program på en kommunal skola utanför samverkans­ området tar skolorna i första hand emot

Foto: Shutterstock

ANNONS

elever som är folkbokförda i kommunen. Vissa gymnasieprogram på kommunala skolor är riksrekryterande – det innebär att du som bor utanför kommunen har samma antagningsvillkor som dem som bor i kommunen. Till fristående gym­ nasieskolor söker och antas alla på lika villkor till de nationella programmen, oavsett var man bor.

Läs mer

Foto: Shutterstock

om reglerna för riksrekrytering, riksintag samt antagning till nationella idrottsutbildningar och spetsutbildningar på www.gyantagningen.se

”Om jag ­bestämmer mig för något som jag brinner för och vågar satsa, så går det hela vägen.”

Teaterintresset har funnits hos K ­ atja Lobas sedan barnsben. Drömmen blev till verklighet när hon packade sina väskor och fl­ yttade från Växjö till Stockholm för att börja teaterlinjen på Södra Latins gymnasium. I dag, fyra år efter studenten, har hon fortsatt sin resa – på Teaterhög­ skolan i Malmö.

K

atja Lobas bestämde sig i ovanligt tidig ålder för vilket gymnasium hon ville plugga på. När hon i tioårsåldern fick chansen att spela i teaterföreställ­ ningen ”Romeo och Julia” på sin lågsta­ dieskola i Växjö bestämde hon sig – hon skulle flytta till Stockholm och börja tea­ terlinjen på Södra Latins gymnasium. – När jag gick i fyran flyttade min sys­ ter till Stockholm, och hennes vän hade gått på Södra Latin. Jag fick höra om det via henne, och då bestämde jag mig för att flytta efter högstadiet. För Katja Lobas var det insikten om hur självständiga alla var i Stockholm som slog henne först. Men också att hon, som var den mest teatrala personen i sin

förra klass, plötsligt hamnade en klass med 29 andra lika teaterintresserade personer. – Jag gick från att vara den enda som drömde om att syssla med teater till att hamna i en klass där alla ville det, och det fick mig nog att känna mig ganska osäker i början. Det var också konstigt att vara ifrån mamma och pappa, och att inte ha alla vänner i samma stad. Men att ha min syster i Stockholm var en enorm trygghet. EN NY RESA TAR VID Nu är det fyra år sedan Katja Lobas tog studenten från Södra Latin, och i år bör­ jade ytterligare ett steg i hennes resa – hon blev antagen till Teaterhögskolan i Malmö. – Jag är väldigt nöjd över att jag ­flyttade till Stockholm. Det fick mig att mogna och våga satsa. På Södra Latin var v­ äldigt många duktiga, och jag är glad att jag fick känna på den konkurrensen tidigt – det pushade mig framåt. Jag tror också att det gav mig ­självförtroende, att om jag bestämmer mig för något som jag brinner för och vågar satsa så går det hela vägen.


Naturvetenskapsprogrammet inriktning NATUR med fördjupningar

M AT E M AT I K FORSKNING PROGRAMMERING

Vi hjälper dig inför gymnasievalet!

Öppet Hus 25 oktober 18 - 20 17 januari 18 - 20

metapontum.se

det akademiska alternativet söder om Söder i Långbroparken, Älvsjö

Välkommen till oss i monter C03:64 NYNÄSHAMNS GYMNASIUM WWW.NYNASHAMN.SE/GYMNASIET

Vi finns i monter C05:17

Inte för att skryta, men... Mälardalens tekniska gymnasium är en av Stockholmsregionens mest populära och attraktiva gymnasieskolor. Tittar du förbi hos oss är det lätt att förstå varför. Här kombinerar vi utbildning i världsklass med praktisk erfarenhet så att du får de bästa förutsättningarna när du kliver ut i arbetslivet.

HOS OSS FÅR DU: • tillgång till flera av Sveriges bästa lärare • studera teknik och produktion i toppmoderna lokaler • minst 15 veckors praktik • betalt sommarjobb

• högskolebehörighet upp till särskild behörighet • garanterat sex månaders anställning på AstraZeneca eller Scania efter studenten.

Besök oss på malardalenstekniska.se för att få veta mer om varför så många väljer oss som sitt förstahandsval.

26/10 ÖPPET HUS TJEJKVÄLL OCH TEKNIKKVÄLL Anmäl dig på vår hemsida

TE, IN


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

20

ANNONS

ARBETSMETODIK

Konst öppnar dörrar till ett kreativt sätt att arbeta och hjälper eleven att ta till sig teoretisk bildning, säger Ingela Blom, konstnärlig ledare på Fryshuset. Foto: Shutterstock.

Hur vill du lära dig? Vill du lösa ett verklighetsbaserat problem? Föredrar du att arbeta mer konstnärligt eller vill du kanske kunna utöva ett passionerat intresse i din utbildning?

O

rden metodik och pedagogik kan låta krångliga, men de betyder un­ gefär samma sak när det kommer till kritan – arbetssätt. Olika skolor job­ bar på olika sätt kring vad, varför och framför allt hur något ska läras ut. Och att välja rätt till gymnasiet handlar inte bara om just vad det är du vill lära dig, utan lika mycket om hur du vill göra det. I Sveriges gymnasieskolor finns vitt skilda arbetssätt och filosofier gällande lärande. Vi har pratat med tre skolor om hur de arbetar. Vilket sätt passar dig bäst? SJÖLINS GYMNASIUM – CASESTUDIER På Sjölins Gymnasium arbetar man med så kallad casemetodik, vars ur­ sprung finns i ekonomiutbildningen på det amerikanska universitetet Harvard. – Hälften av vår undervisning sker i sex till åtta veckor långa ”case”, där ­flera ämnen slås samman. Som elev får du ett verklighetsbaserat problem som ska lösas. Som jag ser det lär vi ut s­ aker på ett sätt som speglar verkligheten.

På arbetsplatsen kan man till exempel ­sällan arbeta från endast ett perspektiv, man måste tänka på flera infallsvinklar, säger Jennie Bubach, studievägledare ­ på Sjölins Gymnasium. MED KONSTEN SOM HJÄLPMEDEL PÅ VICTOR RYDBERGS GYMNASIUM Även Viktor Rydbergs gymnasier arbe­ tar flera gånger per år i projektform, och här ligger fokus på att konst och vetenskap går hand i hand. Skolchefen Kerstin Jakobsson Hallén säger att en förståelse för konst i sin bredaste be­ märkelse breddar elevernas perspektiv. De estetiska ämnena kopplas därför ofta samman med de teoretiska i un­ dervisningen. – Konst öppnar dörrar till ett kreativt sätt att arbeta och hjälper eleven att ta till sig teoretisk bildning. I stället för att bara läsa texter eller skriva rappor­ ter får våra elever friheten att använda hela sin person genom att kreativiteten får uttryckas med stöd i olika konst­ former.

FRYSHUSET TAR VARA PÅ PASSIONEN På Fryshusets gymnasium bygger peda­ gogiken på tre grundstenar: passioner, medskapande och ämnesintegration. Genom att skapa goda relationer med eleverna och utforma gymnasieåren utifrån deras intressen blir eleverna så självgående att det nästan är som

”Konst öppnar dörrar till ett kreativt sätt att arbeta och hjälper eleven att ta till sig teoretisk bildning.” att arbeta med kollegor, menar Ingela Blom, konstnärlig ledare på Fryshuset. – Möjligheten att utöva ett passionerat intresse skapar motivation för lärande. Och medskapandet, chansen att styra och vara drivande i sin egen utbildning, är ett bra sätt att lära människor att de kan förändra världen hellre än att repro­ ducera den. Sist men inte minst tror vi på att integrera ämnen – verkligheten är ju inte uppdelad i separata ämnen och kurser.

Fyra frågor!

FRÅGELISTA TILL SKOLORNA Alla skolor har inte en namngi­ ven metod som de arbetar efter, men det behöver inte betyda att de inte har ett eget arbetssätt. Här är ett par frågor som du kan ställa till skolan du är intres­ serad av, för att ta reda på om deras syn på lärande passar dig. 1. Arbetar era elever främst själv­ ständigt eller lärarlett? 2. Samarbetar man över ämnes­ gränserna eller lärs alla ämnen ut separat? 3. Arbetar ni främst med grupp­ arbeten eller individuella arbeten? 4. Arbetar ni praktiskt med teo­ retiska ämnen, och i så fall hur?

VÄSBY NYA GYMNASIUM Mer än en vanlig skola Skolan som ger dig goda förutsättningar att lyckas! Vi erbjuder dig en utbildning med tydlig koppling till både näringsliv och högskola, med engagerade, behöriga och kompetenta lärare. Vi har vunnit flera priser för vårt fokus på IT och ny teknik. Varmt välkommen att utvecklas tillsammans med oss i våra nybyggda, funktionella lokaler.

PROGRAM NIU inrikting simning från HT17

Välkommen till vår monter: C13

:18

upplandsvasby.se • 08-590 970 00 facebook.com/Vasbynyagymnasium • @vasbynyagymnasium

Foto: Caroline Lindqvist

Foto: Svenskt skolfoto

Berga är gymnasiet för dig som är intresserad av hästar, djursjukvård eller lantbruk! Du går en praktisk utbildning som ger dig en yrkesexamen eller en mer teoretisk utbildning som ger dig yrkesexamen med högskolebehörighet. Vi erbjuder även naturbruksprogrammet med natur- eller samhällsvetenskaplig profil. • På Berga är alla lärare behöriga och instruktörerna välutbildade. • Vi erbjuder boende på vårt internat och inackorderingsstall för elevers hästar. • Nationell idrottsutbildning, NIU, med elitsatsning inom ridsport. • Introduktionsprogram - Programinriktat individuellt val och Yrkesintroduktion. Tel 08 - 500 660 00

info.berga@sll.se

ww.bergagymnasium.se


BESÖK OSS I MONTER

C11:41

VÄLKOMMEN TILL INNOVATIONSGYMNASIET! HÄR BLIR DU FRAMTIDENS IDÉUTVECKLARE.

Vi brinner för att utveckla idéer från tanke till genomförande. I alla våra program är nytänkande och skapandekraft den röda tråden. Vi fokuserar på att väcka din nyfikenhet och kreativitet så att du kan forma idéer som gör framtiden bättre och smartare.

VÄLKOMMEN TILL ÖPPET HUS Torsdag 27 OKTOBER · kl. 18.00–20.00 Lördag 19 NOVEMBER · kl. 12.00–14.00 Lördag 3 DECEMBER · kl. 12.00–14.00 Du hittar oss på: Löjtnantsgatan 25 A 115 50 Stockholm

VÅRA POPULÄRA PROGRAM · Innovation Program · IT Program · Science Program

www.innovationsgymnasiet.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

FRAMTIDSSPANING

23

Studievalet: Välj med hjärna men inkludera ditt hjärta Vad man vill studera på efter­ gymnasial nivå är för många ett väldigt svårt val. En av de viktiga aspekterna till utbildningsvalet är vilka utbildningar som leder till jobb. Åke Heed, studie- och karriär­vägledare på Lunds universitet poängterar att det allra viktigaste är att man väljer något man tycker är intressant och roligt.

tionella utbildningarna är det tydligt att de trendiga, något kortare u ­ tbildningarna också är de som har hårdast k­ onkurrens och högre arbetslöshet. Det är helt enkelt för att dessa lockar till sig fler ­ studenter än vad marknaden efterfrågar. Men utbildningar som uppfattas som mindre attraktiva och oftast tar längre tid att utbilda sig i lovar både jobb och näst intill obefintlig arbetslöshet.

M

an får ofta höra om att personer med universitets- och högskole­ utbildning har enklare att få jobb men det är nödvändigtvis inte hela san­ ningen. Det kan också handla om vad företagen behöver på kort sikt och där har yrkesutbildningarna övertaget. Stu­ denter som utbildat sig på branschnära utbildningar, det vill säga utbildningar som är speciellt framtagna just för att efterfrågan är stor, ger studenten störst möjlighet på arbetsmarknaden. UTBILDNINGAR SOM ÄR branschnära gynnar både studenter och arbetsgivare. – Det är generellt sett enklare att få jobb efter en yrkesutbildning, just för att kom­ petensen omsätts i något praktiskt som fungerar i branschen, säger Åke Heed. TITTAR MAN NÄRMARE på de mer tradi­

YRKEN MED MINST/STÖRST ­KONKURRENS OM 5 ÅR: LITEN KONKURRENS: Arbetsterapeut • Arkitekt • Audionom • Biomedicinsk analytiker • Data-­­ v­etare • Djursjukskötare • Inrednings­ arkitekt • Kemist • Lärare i årskurs F-3 och årskurs 4-6 • Matematiker och statistiker • Planeringsarkitekt • Receptarie • Skolledare • Special­ lärare och specialpedagog • Tand­ hygienist • Yrkeslärare i gymnasie­ skolan • Ämneslärare i årskurs 7-9 och gymnasieskolan STOR KONKURRENS: Beteendevetare • Biolog • Hälsovetare • Kommunikationsyrken • Musei- och kulturyrken • Personalvetare • Sam­ hällsvetare • Veterinär Källa: www.saco.se

Utbildningar som uppfattas som mindre attraktiva och oftast tar längre tid att utbilda sig i ger dig stora chanser till jobb. Foto: Sigrid Malmgren.

Träffa oss i monter 09:21 och 09:29 på gymnasiemässan

Öppet hus Onsdag 26/10 kl 17-19 Torsdag 19/1 kl 17-19 Lördag 4/2 kl 11-14 Prova-på-dagar v4 och v6

Öppet hus Onsdag 26/10 kl 16-18 Lördag 21/1 kl 11-14 Prova-på-dagar 30-31/1

Skolan ligger i Liljeholmen, har cirka 700 elever och erbjuder sju olika nationella program, lärlingsutbildningar, introduktionsprogram samt gymnasiesärskola.

Skolan ligger 10 min från T-centralen, är en växande restaurangoch bageriskola med stark förankring i branschen och har drygt 140 elever. Yrkesexamen och högskoleförberedande.

Välkommen! www.grillska.se/stockholm

Välkommen! www.grillska.se/sundbyberg


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

24

ANNONS

DRÖMJOBBET

”Så hittade vi drömjobbet” Alla vill hitta drömjobbet, och lika mycket vill man veta hur man tar sig dit. Vi träffade en pilot, en verksamhetschef och en fotograf och lät dem berätta om sin väg till deras drömjobb. Kanske kan deras väg inspirera dig att hitta din.

JOHN ADAMSSON

Frågorna vi ställde!

1. Vad jobbar du med? 2. Vad läste du på gymnasiet? 3. Valde du rätt program för ditt nuvarande jobb? 4. Vad ska man tänka på när man väljer gymnasie­program?

1. Jag jobbar som pilot i flygvapnet där jag flyger det taktiska transportflygplanet Hercules C-130. I mitt jobb har jag för­ månen att få bidra med stöd vid katastro­ fer, delta i internationella insatser samt öva tillsammans med andra förband.

3. Kravet för att kunna söka ­utbildningen till pilot i flygvapnet är att du har en gymnasieexamen. Jag känner dock att ­ jag v­ alde rätt vad gäller den naturveten­ skapliga inriktningen då man har stor hjälp av matematiken under utbildningen.

2. Jag läste naturvetenskapliga pro­ grammet med inriktning på data.

4. Jag tror det är bra att inte nischa sig för mycket utan se till att hitta en ­balans

1. Jag arbetar som verksamhetschef för HVB-hem för ensamkommande asyl­ sökande barn och ungdomar för Upp­ sala kommun. Det är verkligen världens ­bästa jobb!

dag och inte heller sett till mina styrkor i skolan. Det var inte helt rätt, men inte heller helt fel eftersom det är en bred utbildning. Jag borde snarare ha läst samhällsvetenskapliga linjen.

2. Naturvetenskapliga programmet med inriktning bioteknik.

4. Det är väldigt svårt som ungdom att ha ett framtidstänk, men man får ­försöka fundera på vad man vill göra om tio år, och var man ser sig själv. Det är

PILOT I FLYGVAPNET

MONA FRÖJBERG VERKSAMHETSCHEF INOM UPPSALA KOMMUN

3. Nej, inte om man ser till mitt jobb i

1. Jag jobbar som fotograf på en content- och digitalbyrå. Jag fotar ­ mycket porträtt, bilder för artiklar och omslag samt bilder i studiomiljö. 2. Teknikprogrammet.

SIGRID MALMGREN

3. Nej, jag borde ha läst en estetisk ­inriktning, och det var egentligen o­ ckså

vad jag ville. Jag valde främst teknik­ programmet för att jag lyssnade på min pappa och själv kände mig osäker – som man ofta gör när man är 15. Nu fick jag mitt drömjobb ändå, tack vare senare studier, men jag hade kunnat bespara mig några år av osäkerhet. 4. Våga lyssna på din inre röst och fun­

FOTOGRAF

mellan vad du brinner för och vad som ger behörighet till vidare studier. Det är trots allt väldigt svårt att veta vad man kommer att vilja jobba med i framtiden, själv ville jag bli golfproffs ...

”Jag tror det är bra att inte nischa sig för mycket.”

ett stort beslut att fatta, så desto vikti­ gare att tänka efter noggrant. Det kan påverka mycket om du vill plugga vidare senare.

”Det är ett stort beslut att fatta, så desto viktigare att tänka efter noggrant.”

dera på vad du verkligen vill göra. Och tänk inte att du inte är tillräckligt duktig på någonting!

”Våga lyssna på din inre röst och fundera på vad du verkligen vill göra.”

Johan Movingers Gymnasium den varma kristna skolan med kvalitet i lärandet. Här utforskar vi tillvaron utifrån en trygg utgångspunkt. I en klassisk skolmiljö intill Karolinska Institutet erbjuder vi Naturvetenskapligt program, inriktning Naturvetenskap och medicin, samt Samhällsvetenskapligt program, inriktning Samhälle och ledarskap.

Öppet hus

26 oktober 17-19.30 25 januari 2017 från 17.00 08-618 05 03 ◆ info@movinger.nu ◆ www.movinger.nu


Du behövs på taken!

Det finns gott om jobb på taken. Att vara byggnadsplåtslagare innebär frihet, problemlösning och kreativitet på hög nivå. Har du vad som krävs? En byggnadsplåtslagare klär byggnaders tak och fasader med olika plåtmaterial och metaller så som stålplåt, koppar, zink och aluminium. Ibland täcker du ett villatak och ibland en hotellfasad eller en stor arena. Det är ett fritt yrke med höga krav på estetik och funktion. Oavsett byggnadstyp så kräver yrket att du är händig och kreativ samt en god problemlösare och matematiker. Det är ett yrke att vara stolt över. Omväxlande arbete En plåtslagare möter dessutom ständigt nya människor och får jobba i många olika miljöer. Det är därför viktigt att trivas med ett omväxlande arbete och att kunna samarbeta med både kända och okända medarbetare, ofta från andra yrkesgrupper så som målare, elektriker och snickare.

jobb  Gott om  Medellön r ca 30 000 k  Kreativt och fritt J

Eftertraktad utomlands Den som satsar på att bli byggnadsplåtslagare kan på sikt bli arbetsledare, egen företagare eller vidareutbilda sig till byggnadsingenjör. Som utbildad byggnadsplåtslagare med yrkesbevis öppnas även dörrarna till att arbeta i andra länder inom EU. Svenska plåtslagare är eftertraktade utomlands. Plåtkonsult eller besiktningsman Efter flertalet år i yrket som byggnadsplåtslagare finns det också möjlighet att arbeta som plåtkonsult och besiktningsman, dvs. att vara en länk mellan exempelvis byggföretag, arkitekter och plåtslagare. Flera utbildningsvägar Oavsett ålder eller bakgrund finns det alltid en väg att utbilda sig till byggnadsplåtslagare; via gymnasieskolans treåriga byggprogram, som företagslärling, via Arbetsförmedlingen eller Komvux. Det finns ett stort behov av utbildade byggnadsplåtslagare över hela landet. Medellön 30 000 kr En byggnadsplåtslagares ingångslön efter gymnasiet är ca 20 500 kr. När du har jobbat några år, avlagt yrkesprov och fått ditt yrkesbevis, är medellönen cirka 30 000 kr.

www.platslagare.nu facebook.com/platslagare www.pvf.se

Maxat med möjligheter Ett program – många yrken På VVS- och fastighetsprogrammet finns utbildningarna för dig som vill ha ett riktigt jobb efter plugget. Inom VVS kan utbilda dig till: • VVS-montör • Isoleringsmontör • Industrirörmontör

Du får lära dig ett yrke och kan börja jobba direkt efter skolan. Du kan bli platschef, arbetsledare eller starta eget företag, det finns bra möjligheter att jobba utomlands och du kan så klart även plugga vidare, antingen direkt eller efter några år. www.vvsyn.se

Välj en Förstklassig skola när du väljer VF-programmet – då får du en bra utbildning som förbereder dig för lärlingstiden och branschcertifikatet.


Tack futuremuseum.se och Andreas Nilsson för illustrationerna

www.bris.se

www.bris.se www.bris.se

Säg vi de bara he j så t t dä Till B r i från ar vad ris kan . d s

och om hel u alltid s s och varar p t. Våra k höra av d å frå prob u gor, ratore ig om l e m Vi ha . fund r lyss r öp nar erin pet g a r Välk varje o dag, och mmen året till B Bris om. -me ris 1 16 11 jlen 1, på B ris.s Bris-ch e atte n

116 111 www.bris.se

www.bris.se

ww


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

PROGRAMGUIDE

27

Din guide till

GYMNASIEPROGRAMMEN På de här sidorna hittar du vår kompletta guide till de olika programmen på gymnasiet – yrkesprogram, högskoleförberedande program, introduktionsprogram och mycket mer. Vi berättar om programmen, de olika inriktningarna och vad som händer efter din examen.

OM DU AKTIVERAR Resan till gym­ nasiet-appens pushnotiser blir allt så mycket enklare. Då får du automatiskt och i god tid påminnelser om att det är dags att göra något inför din ansökan. Dessutom kan du, om du vill göra det lite extra roligt, skapa en egen avatar, samla poäng på alla uppgifter som är avklarade och ”köpa” olika tillbehör till din figur. Men fiffigast av allt är för­ stås att du inte riskerar att missa något viktigt. Lycka till på resan!

S

nart får du bläddra vidare för att läsa allt om de nationella pro­ grammen, om introduktionspro­ grammen, International Baccalaureate-­ programmen och gymnasiesärskolan. Men kolla först rutan till höger och se vad som krävs för att bli behörig. ANDRA GYMNASIEUTBILDNINGAR Utöver de 18 nationella programmen finns det International Baccalaureate (IB), spetsutbildningar, lärlingsutbild­ ningar, idrottsutbildningar, riksrekryte­ rande utbildningar och så kallade sär­ skilda varianter. Här kan du läsa mer om de olika alternativen.

Behörighet

VADÅ "BEHÖRIGHET"? Olika gymnasieprogram kräver olika behörighet. Här kan du se vad som krävs för programmet du vill gå på.

LÄRLINGSUTBILDNING Det är möjligt att gå ett yrkesprogram som lärlingsutbildning i gymnasieskolan. Du får samma kunskaper som de elever som läser yrkesprogrammet i skolan. IDROTT Möjlighet att kombinera sin gymnasie­ utbildning med att idrotta på hög nivå.

Läs mer!

SÄRSKILDA VARIANTER En särskild variant är en gymnasieutbild­ ning där delar av utbildningens inriktning och programfördjupning avviker från det nationella programmet.

www.gy­antagningen.se Här hittar du länkar till alla skolor.

SPETSUTBILDNING Bredda och fördjupa dina kunskaper i teo­ retiska ämnen. INTERNATIONAL BACCALAUREATE DIPLOMA PROGRAMME (IB) IB är ett studieförberedande program med en internationellt erkänd examen som funnits i över 30 år.

SJÖFARTSUTBILDNING Sjöfartsutbildningen är en yrkesutbildning för dig som vill arbeta som befattnings­ havare inom däcks- eller maskinavdel­ ningen ombord på handelsfartyg.

YRKESPROGRAM För att vara behörig till de tolv yrkesprogrammen krävs att du har godkänt betyg i svenska/ svenska som andraspråk, eng­ elska och matematik. Dessut­ om måste du ha minst godkänt betyg i ytterligare fem ämnen – vilka fem ämnen som helst. HÖGSKOLEFÖRBEREDANDE PROGRAM För att vara behörig till de sex högskoleförberedande pro­ grammen krävs att du har god­ känt betyg i svenska/­ svenska som andraspråk, engelska och matematik. Dessutom måste du ha minst godkänt betyg i ytter­ligare nio ämnen, och vilka dessa ämnen varierar beroende på vilken pro­ gram du väljer: För Ekonomiprogrammet (EK), Humanistiska programmet (HU) och Samhällsvetenskapliga pro­ grammet (SA) ska fyra av de godkända ämnena vara geografi, historia, samhällsvetenskap och religion.

FLYGTEKNIK Flygteknikutbildningen är en yrkesutbild­ ning för dig som vill arbeta som mekani­ ker för flygplan eller helikoptrar. MARINTEKNIKUTBILDNING Marinteknikutbildningen är en yrkes­ utbildning för dig som vill arbeta som till exempel båtbyggare, marintekniker och marin systemtekniker.

APPEN SOM HJÄLPER DIG ATT HÅLLA KOLL PÅ ALLA VIKTIGA DATUM SOM RÖR DIN GYMNASIEANSÖKAN

Alla foton ovan: Shutterstock.

TÅGTEKNIKUTBILDNING Tågteknikutbildningen är en riksrekryte­ rande yrkesutbildning inom gymnasie­ skolan. SAMISKA NÄRINGAR Utbildningen samiska näringar är en riks­

rekryterande yrkesutbildning inom gym­ nasieskolan. YRKESDANSARUTBILDNING Yrkesdansarutbildningen är en yrkes­ utbildning i klassisk balett och modern nutida dans.

För Naturvetenskapliga program­ met (NA) och Teknikprogrammet (TE) ska tre av de godkända äm­ nena vara biologi, fysik och kemi. För Estetiska programmet (ES) gäller godkänt betyg i vilka nio ämnen som helst.


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

28

YRKESPROGRAM

D

et finns tolv yrkesprogram och de syftar främst till att förbereda dig för arbetslivet eller vidare studier på yrkeshögskola. Ett yrkesprogram ger gene­ rellt inte högskolebehörighet, men det går att uppnå om du väljer till rätt kurser. Läser du ett yrkesprogram ingår minst 15 veckors praktik. Inom yrkesprogrammen kan du välja att gå en lärlingsutbildning, där minst hälften av din utbildning genomförs på en eller flera arbetsplatser. Du får då handledning i en miljö som ger kunskap, erfarenhet och goda kontakter i branschen – men det krävs att du tar mycket eget ansvar. Även denna ut­ bildning leder till en yrkesexamen, och du kan välja att läsa fler kurser för att dessut­ om få grundläggande högskolebehörighet.

BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET [BF]

En utbildning för dig som är intresserad av pedagogik och vill arbeta med människor. Du lär dig att möta, assistera och stödja barn,

ANNONS

PROGRAMGUIDE ungdomar och vuxna i deras utveckling. Du läser exempelvis hälsopedagogik, lärande och utveckling och pedagogiskt ledarskap. Inom programmet finns tre inriktningar: • Fritid och hälsa • Pedagogiskt arbete • Socialt arbete Efter examen: Efter examen har du kunska­ perna som behövs för att arbeta med barn, ungdomar och vuxna inom pedagogiska och sociala yrkesområden eller i fritids- och friskvårdssektorn. Du kan bland annat arbe­ ta som idrottspersonal, väktare, personlig assistent eller barnskötare.

BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET [BA]

Programmet riktar sig till dig som är intresserad av bygg­ processer och tycker om att arbeta praktiskt. Du lär du dig om byggnation och anläggning vid till ex­ empel nyproduktion, ombyggnation och renovering. Inom programmet finns fem inriktningar: • Anläggningsfordon • Husbyggnad • Mark och anläggning • Måleri • Plåtslageri

Efter examen: Efter examen har du kunskaper­ na som krävs för att arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen. Du kan bland annat arbeta som golvläggare, murare, träarbetare, järnvägstekniker, väg- och anläggningsarbe­ tare, bergarbetare eller byggnadsplåtslagare.

EL- OCH ENERGIPROGRAMMET [EE]

Utbildningen riktar sig till dig som är tekniskt intresserad och gillar att arbeta praktiskt. Du lär dig om produktion, installation och distribution av el-, energi- och vattensystem. Du läser ämnen som till exempel datortek­ nik, elektromekanik och mekatronik. Inom programmet finns fyra inriktningar: • Automation • Dator- och kommunikationsteknik • Elteknik • Energiteknik Efter examen: Efter examen har du rätt kun­ skaper för att arbeta med automatiserade produktions-system, system för energi-, miljö- och vattenteknik, eller dator- och kommunikationssystem. Möjliga yrken är robottekniker, eventtekniker, nätverkstek­

niker, installationselektriker, larm- och sä­ kerhetstekniker eller driftoperatör. Du kan också jobba som elektriker inom eldistri­ bution eller elinstallation.

FORDONS- OCH TRANSPORTPROGRAMMET [FT]

En utbildning för dig som är intresserad av tekniken i och kring olika motordrivna for­ don. Du lär dig om funktion, konstruktion och service av fordon eller godshantering och säkerhet inom transport. Du läser till exempel fordonsteknik, maskinell godshan­ tering och lackeringsteknik. Inom programmet finns fem inriktningar: • Godshantering • Karosseri och lackering • Lastbil och mobila maskiner • Personbil • Transport Efter examen: Efter examen har du de kun­ skaper som behövs för att arbeta som till exempel billackerare, lastbilsförare, person­ bilsmekaniker, terminalarbetare eller bilska­ dereparatör.

Flygteknik Technical Training Du som väljer Flygteknik får kunskaper som behövs för att arbeta som mekaniker för flygplan. Du får möjlighet till både en svensk yrkesexamen och ett internationellt certifikat, Certificate of Recognition (kategori A1), som används för att få arbete som flygplansmekaniker i hela världen. Välkommen på Öppet hus 12 november och 21 januari, kl 10-14. Flygteknik passar dig som vill: • lösa avancerade tekniska problem • lära dig om samspelet mellan människa och maskin • få kunskaper om imponerande flygmaskiner • lära dig samarbeta och ta ansvar • få en yrkesutbildning med möjlighet till internationell karriär Utbildningen varvar teori och praktik i verklighetstrogna och toppmoderna lokaler vid Skavsta internationella flygplats i Nyköping. Läs mer på nykopingsgymnasium.se

Bromma gymnasium Kunskap och gemenskap Öppet Hus tisdagen 17/1 kl 18.00–21.00 www.brommagymnasium.stockholm.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

PROGRAMGUIDE HANTVERKSPROGRAMMET

HOTELL- OCH TURISMPROGRAMMET [HT]

Ett program för dig som tycker om att ar­ beta praktiskt och kreativt. Du lär dig om olika hantverksprocesser, att utveckla och tolka dina idéer, och om olika former av fö­ retagande. Exempel på ämnen du läser är entreprenörskap, hantverkskunskap samt tradition och utveckling.

Utbildningen riktar sig till dig som är in­ tresserad av service och bemötande, men också av olika människors traditioner och sociala och kulturella behov. Du lär dig om olika kommunikationssätt, marknadsföring, planering och organisation och läser ämnen som service och bemötande, engelska och turism.

[HV]

HANDELS- OCH ADMINISTRATIONS­ PROGRAMMET [HA]

Programmet riktar sig till dig som är intres­ serad av handel och försäljning. Du lär dig om varuflöden, affärsutveckling och mark­ nadsföring. Du läser till exempel informa­ tion och kommunikation, försäljning och kundservice. Inom programmet finns två inriktningar: • Administrativ service • Handel och service Efter examen: Efter examen har du de kunskaper som be­ hövs för att arbeta inom handelsyrken eller administrativa yrken. Du kan bland annat jobba som projektadministratör, redovisningsassistent, butikssäljare, in-kö­ pare eller orderadministratör.

Inom programmet finns fem inriktningar: • Finsnickeri • Florist • Frisör • Textildesign • Övriga hantverk Efter examen: Efter examen har du fått en grundläggande yrkesutbildning inom pro­ duktion, reparation och service inom vald inriktning. Du kan till exempel jobba som båtbyggare, inredningssnickare, urmakare, sömmerska, skomakare eller keramiker.

29 INDUSTRITEKNISKA PROGRAMMET [IN]

Programmet riktar sig till dig som är in­ tresserad av industriteknisk produktion. I utbildningen lär du dig om hela den in­ dustriella tillverkningsprocessen, hur ut­ rustningen fungerar och hur produkternas kvalitet kan säkras. Du läser till exempel industritekniska processer, produktions­ kunskap och produktionsutrustning. Inom programmet finns fyra inriktningar: • Driftsäkerhet och underhåll • Processteknik • Produkt och maskinteknik • Svetsteknik

Inom programmet finns två inriktningar: • Hotell och konferens • Turism och resor

Efter examen: Efter examen har du kunskaperna för att arbeta inom bland annat driftsäkerhet, pro­ duktframställning, svetsning och maskinell materialbearbetning. Möjliga yrken är pro­ cessoperatör, livsmedelstekniker, svetsare, produktionstekniker eller laboratorietekni­ ker inom den kemiska industrin.

Efter examen: Efter examen har du kunska­ perna som krävs för att arbeta inom ho­ tell-, konferens- och turistnäringen. Du kan arbeta i reception, på resebyrå eller med mässor, turistinformation, guidning, bok­ ning, försäljning och upplevelser.

www.etgsverige.se

VI FINNS I TYRESÖ GYMNASIUMS MONTER C14:4 9 Tyresö gymnasium är ETG-certifierade

ELTEKNIKBRANSCHENS GYMNASIESKOLOR Vi utbildar framtidens elektriker 9 AV 10 FÅR JOBB EFTER EXAMEN

ETG_annons_Gymnasiemassan_2016.indd 1

2016-09-12 11:57:16


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

30

ANNONS

PROGRAMGUIDE

YRKESPROGRAM NATURBRUKSPROGRAMMET [NB]

Programmet passar dig som är intresserad av djur och natur och vill lära dig mer om arbete inom exempelvis jordbruk, skogsbruk eller djurvård. Under utbildningen lär du dig om hur naturen kan brukas på bästa sätt sett ur både ett ekonomiskt och ett hållbart perspektiv. Du läser till exempel biologi, en­ treprenörskap och naturbruk och får möjlig­ het att läsa kurser som förbereder dig för högskolestudier inom naturvetenskap. Inom programmet finns fyra inriktningar: • Djur • Lantbruk • Skog • Trädgård

VÅRD- OCH OMSORGSPROGRAMMET [VO]

En utbildning för dig som är intresserad av tekniska system i olika typer av fastigheter. VVS står för värme, ventilation och sanitet och är en stor bransch inom byggsektorn. Du får lära dig om olika värme- och ventila­ tionssystem men också om drift, underhåll och förvaltning av fastigheter. Du läser till exempel el-lära, systemuppbyggnad, värme­ lära samt verktygs- och materialhantering.

Programmet riktar sig till dig som är intres­ serad av människors hälsa och vill lära dig mer om arbete inom vården. I utbildningen lär du dig om människans kropp och tankar men också hur man bemöter människor på ett bra sätt. Du läser till exempel hälso­ pedagogik, människors hälsa, medicin och psykologi. Du har också möjlighet att läsa kurser som förbereder för högskolestudier. Inriktningar: Vård- och omsorgsprogrammet har inga inriktningar men ger möjlighet till specia­ liseringar – kolla runt och se vad de olika skolorna har för alternativ.

RESTAURANG- OCH LIVSMEDELS­ PROGRAMMET [RL] Utbildningen riktar sig till dig som tycker om att laga mat och som är intresserad av hur man producerar och hanterar livsmedel. Under studierna lär du dig bland annat om restaurangbranschens olika grenar. Du läser till exempel livsmedels- och näringskunskap och service och bemötande.

Efter examen: Efter exa­ men kan du jobba inom naturbrukssektorn med växter, djur, mark, vat­ ten eller skog. Möjliga yrken finns inom djur­ vård med inriktning mot djursjukvård, skogsvård, trädgård, lantbruksma­ skiner, skogsmaskiner och hästskötsel med inriktning mot ridning.

VVS- OCH FASTIGHETSPROGRAMMET [VF]

Inom programmet finns 3 inriktningar: • Bageri och konditori • Färskvaror, delikatess och catering • Kök och servering Efter examen: Efter examen har du de kun­ skaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn, till ex­ empel som bagare eller konditor, kock, ser­ vitris eller butikssäljare inom färskvaror och ­delikatesser.

Inom programmet finns 4 inriktningar: • Fastighet • Kyl- och värmepumpsteknik • Ventilationsteknik • VVS

Efter examen: Efter examen kan du exempel­ vis arbeta inom hemtjänst, på sjukhus eller vårdcentral. Exempel på yrkesområden är akutsjukvård, hemsjukvård, psykiatri, barnoch ungdomssjukvård samt äldrevård. Möj­ liga yrken är ambulanssjukvårdare, barn­ morska, kurator eller tandsköterska.

Efter examen: Efter examen har du grundläg­ gande kunskaper för att arbeta inom vald in­ riktning, till exempel som fastighetsskötare, industrimontör, ventilationstekniker, fastig­ hetsvärd eller isoleringsmontör.

EN VANLIG SKOLA I LITET FORMAT Ingridskolan i Bergshamra är en grund- och gymnasieskola anpassad för elever med ASD (Autism Spectrum Disorder) / Asperger Syndrom men öppen för alla. Grundskolan bedriver undervisning från årskurs 1 till årskurs 9. Gymnasiet erbjuder Naturvetenskapsprogrammet, Estetiska programmet och Introduktionsprogrammet.

• Kunnig och lyhörd personal • Hög personaltäthet • Individanpassad undervisning • Små klasser • Trivsam och lugn miljö AJ. B&3M V, 1 FE O N ! 0 -1 OMNA HUS 9 . VÄLK N A ÖPPET ID HEMS FO PÅ MER IN

öppet hus 25/10, 27/10, 17/1, 23/4 18-20

#jobbamedmänniskor #undersköterska #lärare #läkare #barnmorska #massör #ambulansförare #idrottslärare #brandman #akutsjuksköterska #sjukgymnast #farmaceut

VO

Vård- och omsorgsprogrammet med högskoleförberedande fördjupningar mot:

• Akutsjukvård • Hälsa & Friskvård

www.ingridskolan.se - 08-27 26 23 - 08-26 88 20

www.ingridskolan.se - 08-27 26 23 - 08-26 88 20

Alltid högskolebehörighet

www.consensum-sollentuna.se


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

PROGRAMGUIDE

HÖGSKOLEFÖRBE­ REDANDE PROGRAM

D

et finns sex högskoleförberedande program, samtliga med syfte att förbereda dig för högskolestudier. På dessa utbildningar ingår ingen praktik. Studierna leder fram till en högskoleförbe­ redande examen. Sedan 2009 finns även riksrekryterande spetsutbildningar inom naturvetenskap, matematik, samhällsveten­ skap och humaniora. Spetsutbildningarna ska stimulera kunskapsutvecklingen hos de elever som har extra goda förutsättningar, bland annat genom att de får läsa kurser vid universitet eller högskola.

EKONOMIPROGRAMMET [EK] Ekonomiprogrammet riktar sig till dig som är intresserad av samhälls- och företagseko­ nomi samt hur vårt rättssystem är uppbyggt och fungerar. Du lär dig om hur företag och organisationer arbetar och om hur lagar blir till. Du läser ämnen som företagsekonomi, privatjuridik och psykologi.

Inom programmet finns två inriktningar: • Ekonomi • Juridik Efter examen: Efter examen kan du läsa vi­ dare på eftergymnasiala utbildningar inom ekonomi och samhällsvetenskapliga äm­ nen. De kan till exempel handla om folkrätt, civilekonomi, straffrätt, internationell rätt, statistik eller arbetsmarknadskunskap och management. Möjliga yrken är jurist, fastig­ hetsmäklare, eller revisor – och du är också väl rustad för att starta ett eget företag.

ESTETISKA PROGRAMMET [ES]

humanistiska och samhälls-vetenskapliga ämnesområden som kulturvetenskap, his­ toria, språk, kommunikation, dans, arkitek­ tur, design, musik och formgivning. Möjliga yrken är art director, fotograf, musiker eller producent på radio och tv.

HUMANISTISKA PROGRAMMET [HU] Programmet riktar sig till dig som vill lära dig mer om människors idévärld och om hur vårt samhälle fungerar. Med språket och kulturen i fokus lär du dig att analysera och förstå vår samtid och historia. Du läser till exempel filosofi, moderna språk och männ­ iskans språk.

Riktar sig till dig som är intresserad av att uttrycka dig konstnärligt och funderar över kulturens och människans roll i samhäl­ let. Du lär dig att tolka konst och kultur, att arbeta skapande och att kommunicera tankar och idéer genom estetiska uttryck. Du läser ämnen som konst och kultur, este­ tisk kommunikation samt konstarterna och samhället. Inom programmet finns fem inriktningar: • Bild och f­ormgivning • Dans • Estetik och media • Musik • Teater Efter examen: Efter examen kan du läsa vidare inom konstnärliga,

31

NATURVETENSKAPLIGA PROGRAMMET [NA] Det naturvetenskapliga programmet riktar sig till dig som är intresserad av vetenskap och matematik. I utbildningen lär du dig att tänka kritiskt och logiskt med hjälp av matematiska modeller, experiment, labora­ tioner och fältstudier. Du läser till exempel matematik, fysik och kemi. Inom programmet finns två inriktningar: • Kultur • Språk Efter examen: Efter examen kan du plugga vidare främst inom humaniora eller sam­ hällsvetenskap, exempelvis etnologi, konstoch bildvetenskap, kommunikation, filosofi, lingvistik eller översättning. Några möjliga yrken är journalist, bibliotekarie, socionom eller studie- och yrkesvägledare.

Inom programmet finns två inriktningar: • Naturvetenskap • Naturvetenskap och samhälle Efter examen: Efter examen är du förberedd för att plugga vidare främst inom naturve­ tenskap, matematik och teknik, exempel­ vis farkostteknik, lantmäteri, biomedicin, medicin och elektroteknik. Typiska yrken är biolog, civilingenjör eller läkare.

l l i t g ä v väl j din n e d i t m a fr

• Kunskap i fokus • Flerspråkighet som en styrka • Engagerade, behöriga lärare Välkommen till öppet hus:

1 februari, kl 18.00–20.00

BK97_Gymnasieannons_250x182_original.indd 1

8 december 2016, kl 18.00–19.30 2 februari 2017, kl 18.00–19.30 4 maj 2017, kl 18.00–19.30

9 november 2016, kl 18.00–20.00 1 februari 2017, kl 18.00–20.00 3 maj 2017, kl 18.00–19.00

160913 15:11


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

32

ANNONS

PROGRAMGUIDE

HÖGSKOLEFÖRBE­ REDANDE PROGRAM

INTRODUKTIONSPROGRAMMEN [IM] De fem introduktionsprogrammen riktar sig till dig som inte har behörighet till ett natio­ nellt program. Här tar man hänsyn till elev­ ernas individuella mål och situation. Sen gör du och skolan upp en plan för hur du ska ta dig in på ett yrkesprogram, ett högskoleför­ beredande program eller ut i arbetslivet.

SAMHÄLLSVETENSKAPSPROGRAMMET [SA]

Riktar sig till dig som är intresserad av hur samhället är uppbyggt och vad som styr det. I utbildningen lär du dig bland annat att se på förändringar i samhället både ur ett historiskt och ur ett internationellt per­ spektiv. Du läser till exempel samhällskun­ skap, psykologi och moderna språk. Inom programmet finns tre inriktningar: • Beteendevetenskap • Medier, information och kommunikation • Samhällsvetenskap Efter examen: Efter examen kan du plugga vidare främst inom samhällsvetenskap, ex­ empelvis juridik, ekonomi, statsvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, journalistik, beteendevetenskap eller peda­ gogik. Möjliga yrken är administratör, lärare, samhällsvetare eller journalist.

TEKNIKPROGRAMMET [TE] Riktar sig till dig som är intresserad av tek­ nik och teknikutveckling. I utbildningen får du bland annat lära dig om hur teknik kan användas för att utveckla nya produkter inom olika områden. Du läser till exempel teknik, fysik och kemi. Inom programmet finns fem inriktningar: • Design och produktutveckling • Informations- och medieteknik • Produktionsteknik • Samhällsbyggande och miljö • Teknikvetenskap Efter examen: Efter examen kan du plugga vidare främst inom teknik- och naturveten­ skap eller liknande områden. Det kan hand­ la om arkitektur, konstruktion, medietek­ nik, produktionsledning, produktutveckling, samhällsbyggnad och miljöteknik. Några möjliga yrken är arkitekt, dataspelsutveck­ lare och programmerare.

Det finns fem introduktionsprogram: • Preparandutbildningen ska ge behörighet till ett yrkesprogram eller ett högskoleför­ beredande program. Utbildningen är till för elever som gått ut grundskolan utan behö­ righet att söka till gymnasiet. Även du som är behörig till ett yrkesprogram men inte till ett högskoleförberedande program kan läsa preparandutbildningen. Utbildningen pågår i högst ett år.

• Individuellt alternativ riktar sig också till elever som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Individuellt alternativ leder vidare till yrkes­ introduktionen ovan, någon annan fortsatt utbildning eller arbetsmarknaden. • Språkintroduktion är en utbildning som fokuserar på att lära ungdomar som nyligen anlänt till Sverige det svenska språket. Tan­ ken är att eleven sedan ska kunna gå vidare till gymnasieskolan eller till någon annan utbildning.

• Programinriktat individuellt val är till för dig som har några men inte alla de god­ kända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Tanken är att du så snart som möjligt ska kunna antas till ett yrkes­ program. • Yrkesintroduktion vänder sig till dig som inte har de godkända betyg som krävs för behörighet till ett yrkesprogram. Syftet är att underlätta för dig att komma in på ar­ betsmarknaden eller att få behörighet till ett yrkesprogram.

Välj att studera på Dille! - en gymnasieutbildning för framtiden

ALLTID ÖPPET HUS -Boka ett besök, vi hämtar vid tåg/flyg och bjuder på boende och mat!

Vi finns i monter C08:32

Bageri och konditori Hotell och konferens Kök och servering Turism och resor Yrkesintroduktion Kök och servering

Stockholms hotelloch restaurangskola Intresset för restaurang, konditori, hotell och turism har ökat enormt de senaste åren och behovet av välutbildad personal är stort. Här finns utbildningarna som leder dig rakt in i flera heta framtidsbranscher. Välkommen till Sveriges mest prisbelönta hotell- och restaurangskola och en utbildning du kommer ha nytta av hela livet.

FLERA OLIKA INRIKTNINGAR -Välj mellan hund, äventyrsturism, häst/islandshäst, jakt&skog & skogsmaskinförare

Dille Gård Naturbruksgymnasium www.dillegard.se

16 november 16.30-19.00 1 februari 16.30-19.00


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

ANNONS

PROGRAMGUIDE

GYMNASIESÄRSKOLAN Gymnasiesärskolan i Sverige är fyraårig, frivillig och vänder sig till ungdomar med utvecklingsstörningar. Det finns nio yrkesin­ riktade nationella program. Det finns också individuella program för elever som behöver en utbildning som är anpassad för de egna förutsättningarna. Du kan läsa mer om gym­ nasiesärskolan på www.skolverket.se Programmen i gymnasiesärskolan är: • Programmet för administration, handel och varuhantering • Programmet för estetiska verksamheter • Programmet för fastighet, anläggning och byggnation • Programmet för fordonsvård och gods­ hantering • Programmet för hantverk och produktion • Programmet för hotell, restaurang och bageri • Programmet för hälsa, vård och omsorg • Programmet för samhälle, natur och språk • Programmet för skog, mark och djur • Individuella programmet: Individuella pro­ grammen vänder sig till dig som inte kan följa utbildningen på ett nationellt program.

33

INTERNATIONAL BACCALAUREATE

erna till test, och hur testerna ser ut varie­ rar från skola till skola. Vänd dig till den skola du är intresserad av för att få mer information.

[IB]

Efter examen: Efter examen är du väl för­ beredd för studier på universitetsnivå och eftersom diplomet är godkänt över hela världen har du möjlighet att söka till college och universitet var du vill.

På IB-programmet sker all undervisning på engelska. Du lär dig att arbeta mot deadli­ nes, argumentera, analysera och att tänka utifrån ett internationellt perspektiv. Efter­ som IB-programmet är ett 2-årigt program erbjuder svenska skolor ett preparandår (år 1 på gymnasiet) med svenska nationella kurser, fast med engelska som undervis­ ningsspråk. Kurserna under preparandåret tas från NA- och SA-programmens kursut­ bud och kan se lite olika ut på IB-skolorna. Inom programmet studeras sex uvalda äm­ nen från ämnesgrupperna språk, elevens modersmål, samhällsvetenskap, naturve­ tenskap, matematik samt konstnärliga äm­ nen. Därutöver läser alla de tre ämnena i IB:s kärna: ”Theory of knowledge” (ToK), ”Creativity, Action, Service” (CAS) samt specialarbetet "Extended Essay" – IB:s motsvarighet till svenska gymnasiepro­ grams projektarbete.

Läs mer om IB-programmet på www.ibo.org

Betygen bestäms till stor del av slutproven, vilka betygssätts av externa examinatorer. Muntliga examinationsformer samt vissa uppsatser och arbeten betygssätts internt av skolorna. Varje ämne betygssätts på en skala från 1 till 7. Varje skola kan ha olika krav för att bli anta­ gen. Majoriteten av IB-skolorna kallar elev­

Utbildningskontoret

Wendela Hebbegymnasiet Välkommen till öppet hus 30 november kl 16.00-19.30!

Bli maskinförare · Jobb direkt efter examen · Att köra maskin ingår i utbildningen · Du lär dig den senaste tekniken med moderna maskiner · Praktik (APL) hos företag i branschen ingår · Körkortsundervisning klass B ingår Brinner du för att köra maskiner och vill komma igång och jobba direkt efter gymnasiet? Välj Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning Anläggningsfordon. Vi finns hittills i Bålsta, Södertälje, Uppsala, Ingelstad och Svalöv. Läs mer på www.me.se/utbildning/me-skolan/gymnasieskola/ Besök vår monter på Gymnasiemässan så berättar våra elever mer.

Besök gärna vår monter på Gymnasiemässan 20-22 oktober

Estetiska programmet

Bild, teater, dans, musik, foto film 3D

Samhällsvetenskapsprogrammet Medier journalistik

Teknikprogrammet Design, samhällsbyggnad - arkitektur

Individuellt alternativ

ASK för elever med extra stödbehov inom nationellt program Utbildar branschen

www.wendelahebbegymnasiet.sodertalje.se • 08-523 015 25


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

34

ANNONS

MÄSSINFORMATION

Välkommen till

GYMNASIEMÄSSAN 20–22 oktober

Mässkarta, utställare och mycket mer hittar du i Stockholmsmässans app! Finns både för iPhone och Android.

Scen C2

Garderob

C02:02

C01:10

Gy an

SCENPROGRAM Sittyta

Torsdag 20 oktober

Fredag 21 oktober

Lördag 22 oktober

09:30 Hur  gör du för att välja? Lär dig tekniken att göra ett skickligt val. 10:00 Jag lever min dröm. 10:30 Vad och var ska du plugga? Du bestämmer, ingen annan. Då måste du gå smart och systematiskt tillväga. 11:30 Tror du på slumpen? Det gör jag. Låt mig därför visa hur du kan använda slumpen i ditt gymnasieval. 12:00 Jag lever min dröm. 12:30 Hur gör du för att välja? Lär dig tekniken att göra ett skickligt val. 13:30 Vad och var ska du plugga? Du bestämmer, ingen annan. Då måste du gå smart och systematiskt tillväga. 14:00 Jag lever min dröm. 14:30 Tror du på slumpen? Det gör jag. Låt mig därför visa hur du kan använda slumpen i ditt gymnasieval.

09:30 Hur  gör du för att välja? Lär dig tekniken att göra ett skickligt val. 10:00 J ag lever min dröm. 10:30 V ad och var ska du plugga? Du bestämmer, ingen annan. Då måste du gå smart och systematiskt tillväga. 12:00 J ag lever min dröm. 12:30 Hur  gör du för att välja? Lär dig tekniken att göra ett skickligt val. 13:30 V ad och var ska du plugga? Du bestämmer, ingen annan. Då måste du gå smart och systematiskt tillväga. 14:00 J ag lever min dröm. 14:30 T ror du på slumpen? Det gör jag. Låt mig därför visa hur du kan använda slumpen i ditt gymnasieval.

09:30 Hur gör du för att välja? Lär dig tekniken att göra ett skickligt val. 10:00 Jag lever min dröm. 10:30 Vad och var ska du plugga? Du bestämmer, ingen annan. Då måste du gå smart och systematiskt tillväga. 11:30 Använd hjärnan, hjärtat och fötterna – då kan du göra det perfekta valet 12:00 Jag lever min dröm. 12:30 Hur gör du för att välja? Lär dig tekniken att göra ett skickligt val. 13:30 Föräldrarna ska väl inte lägga sig i – eller? Så kan vi som A1:D18 hjälpa på bästa sätt 14:00 Jag lever min dröm. 14:30 Använd hjärnan, hjärtat och fötterna – då kan du göra det perfekta valet

UTSTÄLLARE MONTER

UTSTÄLLARE MONTER

UTSTÄLLARE MONTER

■ Alléskolan ■ ■ Academedia Support AB ■ Arlandagymnasiet ■ Atleticagymnasiet ■ Berga Naturbruksgymnasium ■ Bernadottegymnasiet ■ Blackebergs Gymnasium ■ Bollerups Naturbruksgymnasium ■ Bromma gymnasium ■ Campus Manilla Gymnasium ■ Consensum Gymnasium Sollentuna ■ Cybergymnasiet ■ Cybergymnasiet ■ Danderyds Gymnasium ■ Design & Construction College ■ ■ Designgymnasiet ■ ■ Didaktus ■ Dille Gård Naturbruksgymnasium ■ Djurgymnasiet Stockholm ■ ■ Drottning Blankas Gymnasieskola

C15:50 C10:20 C11:01 C16:43 C14:48 C05:33 C08:43 C14:60 C06:40 C03:62 C09:08 C12:59 C12:60 C07:09 C12:26 C13:28 C12:21 C15:62 C05:10 C12:20

■ EF Education First ■ ■ Elektrikergymnasiet ■ Enskilda Gymnasiet ■ ESS-gymnasiet ■ Europaskolan Strängnäs ■ Explorius ■ Forshagaakademin AB ■ ■ Framtidsgymnasiet i Stockholm ■ ■ Fredrika Bremergymnasierna ■ Fredrika Bremergymnasierna ■ ■ Fryshuset Gymnasium ■ Globala gymnasiet ■ Grillska Gymnasiet ■ Grillska Gymnasiet ■ Gullmarsgymnasiet ■ ■ Gustavsbergs Gymnasium ■ Gymnasieskolan Futurum ■ Gymnasieskolan Metapontum ■ Gymnasiesärskola ■ Hantverksprogrammet Guldsmed

C16:30 C15:11 C05:18 C05:40 C15:31 C14:19 C14:21 C10:19 C09:51 C09:62 C11:31 C06:25 C09:21 C09:29 C13:53 C04:50 C04:61 C05:17 C08:34 C09:49

■ Hermods Gymnasium ■ ■ Hersby Gymnasium ■ Huddingegymnasiet ■ Hushållningssällskapets Naturbruks­ gymnasium ■ Hvilan Utbildning ■ Ingridskolan ■ ■ International IT College of Sweden ■ International School of the Stockholm Region (ISSR) ■ Internationella Engelska Gymnasiet ■ ■ IT-Gymnasiet ■ ■ JENSEN Education ■ Johan Movingers Gymnasium ■ ■ Järfälla Gymnasium ■ Klara Södra Gymnasium Stockholm ■ Kommunal Stockholms Län ■ ■ Kulturama Gymnasium ■ Kungliga Svenska Balettskolan ■ ■ Kungsholmens gymnasium/Stock-

C01:20

C12:28 C14:31 C09:40 C12:64 C14:50 C16:47 C12:36 C06:42 C12:33 C12:11 C09:31 C02:42 C15:21 C10:25 C17:10 C03:09 C08:39 C05:44

C02:30

C02:38

C C02:40

C02:42

UTSTÄLLARE MONTER holms Musikgymnasium ■ Kungsholmens västra gymnasium ■ Kungstensgymnasiet ■ ■ Kunskapsgymnasiet ■ ■ Kärrtorps gymnasium ■ ■ Ljud & Bildskolan, LBS ■ ■ Lundsbergs skola ■ Malgomajskolan – Lapplands bästa gymnasieskola ■ Marina Läroverket ■ ■ Maskinentreprenörerna AB ■ ■ MediaGymnasiet Nacka Strand ■ Midsommarkransens gymnasium ■ Mikael Elias Gymnasium ■ Motorsportgymnasiet (MSG) ■ MTR Tunnelbanan ■ ■ Mälardalens Tekniska Gymnasium ■ ■ Nacka Gymnasium ■ ■ Naturbruksskolornas Förening ■ Nordiska Musikgymnasiet

C07:22 C11:02 C10:31 C08:32 C13:20 C14:23 C16:11 C07:19 C06:11 C06:51 C06:21 C11:25 C02:40 C14:08 C08:51 C03:51 C14:20 C03:11

Kombinera idrott och högskoleförberedande studier! Stockholms Idrottsgymnasium

Vi välkomnar elever inom alla idrotter! Stockholms Idrottsgymnasium är NIU-certifierad för: Tennis • Fotboll • Friidrott • Gymnastik • Bordtennis Handboll • Rugby • Badminton • Simning • Parkour

Läs mer om Öppet hus mm på: www.idrottsgymnasiet.se

Välj mellan 3 högskoleförberedande program

En skola i centrala Stockholm

St yrke

Naturvetenskapsprogrammet • Samhällsvetenskapsprogrammet • Ekonomiprogrammet

Adress: Roslagstullsbacken 35, 114 21 Stockholm. Tel: 08 56 240 240


ANNONS

Hela denna bilaga är en annons från Gymnasiemässan i samarbete med Newsfactory

n

Restaurant Restaurant Burger Shop Bar and Coffee

ANNONS

Restaurant C Café

C10:02 C02:02 C03:06

C05:01

C03:04

Gymnasieantagningen

C06:01

C07:01

C07:02

C09:08 C07:09

C05:10 C03:11 C05:18 C05:17

C03:09

C06:21C06:25

C05:11

C07:11

C06:11

C07:19

C10:01

C11:01

C14:01

C13:18 C13:01C14:08

C16:02

C09:10

C09:19

C05:31

C10:20

C03:40

C08:36 C08:32 C08:34 C07:33

C12:11

C13:20

C14:21

C08:31

C08:43

C12:20

C11:21

C10:26

C09:29

C10:25

C12:28

C11:25

C12:26

C14:20

Rosa gatan C06:40 C06:42 C06:44

C04:50

C03:62 C03:64 C03:60

C09:31

C10:31

C12:36

C12:33 C12:31

C12:39

C05:43 C11:19 C03:64 C02:43 C05:42 C07:01 C09:19 C10:62 C05:11 C12:31 C13:35 C06:44 C16:12 C13:01 C09:01 C10:21 C07:64 C07:62 C07:31 C06:01

C16:21

C16:30 C15:31

C14:31

C13:35

C15:39

C16:31

C06:51

C17:21

Rosa gatan C08:41 C09:40 C09:43

C08:49 C09:48

C10:41

C11:41

C12:47

C13:40

C09:49

C14:40 C13:49 C14:48

C16:40 C15:41

C14:49

C16:41

C15:49

Gröna gatan C07:51

C09:51

C08:51

C10:51 C11:51 C11:53 C10:59

C12:51

C11:55

C13:51

C12:59 C13:54

C07:62 C07:68

C08:60

C08:62

C09:62

UTSTÄLLARE MONTER ■ Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket ■ Sjödalsgymnasiet ■ Sjöfartsgymnasiet ■ Sjölins Gymnasium ■ Sjömansskolan ■ ■ Skanskagymnasiet ■ ■ Skolverket ■ Snitz Gymnasium ■ Solna Gymnasium ■ Sparre Gymnasium ■ Spånga gymnasium ■ Stiftelsen Kristofferskolan ■ Stiftelsen Viktor Rydbergs Skolor ■ ■ Stockholm Science and Innovation School SSIS ■ Stockholms byggtekniska gymnasium ■ Stockholms Estetiska Gymnasium ■ Stockholms Hotell och restaurangskola ■ Stockholms Idrottsgymnasium ■ ■ Stockholms Internationella Restaurangskola ■ Stockholms Transport och Fordons-

C14:18 C08:49 C15:58 C10:26 C14:51 C16:41 C02:38 C13:54 C05:01 C10:59 C08:31 C14:59 C12:39 C08:36 C07:33 C07:11 C05:41 C14:40 C11:21 C08:45

C10:62

C12:60

C14:59C15:58

C14:50

C12:64

C16:43

C14:51C15:50

C13:53

Röda gatan C04:61 C04:63 C07:64 C07:60

UTSTÄLLARE MONTER

C15:21

Blå gatan C11:31

C17:19

C15:28

Röda gatan

■ Norra Reals gymnasium ■ ■ NTI-Gymnasiet ■ Nynäshamns Gymnasium ■ ■ Odenplansgymnasiet ■ P A Fogelströms gymnasium ■ Peabskolan AB ■ Plusgymnasiet ■ Praktiska Gymnasiet ■ Psykologigymnasiet ■ ■ Realgymnasiet ■ ■ Realgymnasiet ■ RgRh Stockholm ■ Riksgymnasiet för döva och hörselskadade ■ Rotarys Ungdomsutbyte ■ Rudbeck ■ Rytmus ■ Rönninge Gymnasium ■ S:t Botvids Gymnasium ■ S:t Eriks Gymnasium ■ S:t Martins Gymnasium

C15:20 C14:23

Blå gatan C13:28

C17:10 C17:12

Gula gatan

C12:21

Gröna gatan C03:51

C16:11

C16:10 C15:11 C16:12

C14:11

C14:18

C08:45

C05:40 C05:42 C05:44

C02:42

C11:20

C08:39

C05:41

C02:43

C10:21

C09:21

C08:30 C07:31

C06:31

C05:43

C11:19

C09:18

C07:22 C07:20

C05:33

C03:38

C10:19

C14:19

Blå gatan

Studie- och yrkesvägledning

C02:40

C11:02

Lila gatan

Gula gatan

C03:39

C09:01

Lila gatan

C03:10

C02:38

C16:09

C09:02

C15:51 C16:45 C16:47

C14:62 C14:60 C15:62

UTSTÄLLARE MONTER

UTSTÄLLARE MONTER

tekniska Gymnasium ■ STS Student Travel Schools ■ Studentmedia AB/Magazine Chili ■ Svenska skolor utomlands ■ Sveriges Byggindustrier ■ Sveriges Elevkårer ■ Sveriges Ridgymnasium ■ Sågbäcksgymnasiet ■ Södra Latins gymnasium ■ Teknik & Service Gymnasiet ■ Thoren Business School ■ Thoren Innovation School ■ Thorildsplans gymnasium ■ Tibble Fristående Gymnasium ■ Torekällgymnasiet ■ Tullinge Gymnasium ■ Tumba Gymnasium ■ ■ Tyresö Gymnasium ■ Täby Enskilda Gymnasium ■ Täby Yrkesgymnasium

■ Täljegymnasiet ■ ■ Utbildningsförvaltningen – Syv/Information ■ ■ Vackstanäsgymnasiet ■ Vadstenagymnasiet ■ Wendela Hebbegymnasiet ■ Vård- och omsorgscollege Stockholm Värmdö Gymnasium ■ Värmdö Tekniska Utbildningar (VTU) ■ Väsby Nya Gymnasium ■ Västerås Ridgymnasium och Mälardalens Ridgymnasium ■ Xenter Botkyrka ■ Xenter Botkyrka ■ Yrkesgymnasiet ■ Yrkesplugget ■ Öknaskolan ■ Östra Gymnasiet ■ Östra Reals gymnasium

C14:01 C03:60 C15:39 C04:63 C16:10 C14:62 C09:48 C05:31 C13:51 C12:47 C11:41 C08:30 C09:18 C11:53 C07:60 C08:62 C14:49 C09:10 C03:04

C11:51 C06:31 C13:49 C10:01 C10:51 C03:40 C07:51 C02:43 C13:18 C16:45 C07:68 C08:60 C13:40 C10:41 C15:41 C08:41 C07:20

Utställarlistan per den 21 september 2016. Välkommen att besöka www.gymnasiemassan.nu för uppdaterad information.

Vàra program

Välkommen till

Affärsgymnasiet

VÄGEN TILL FRAMGÅNG BÖRJAR

I MONTER C12:47

Business Program Communication Program Management Program

Där drömmar blir framgång! www.affarsgymnasiet.se

MEDBORGARPLATSEN


Estetisk Samhälle Teknik Spel, ljud, foto, webb, animation, grafisk design, journalistik, film/tv

KOM PÅ ÖPPET HUS! 12 dec, 25 jan & 2 maj

”Den som vill jobba inom media måste ver kligen välja MediaGymnasiet.” Calle Eriksson, elev på MediaGymnasiet i Nacka

rliga Titta runt i våra hä ver ele t mö mt sa lokaler och lär are.

BESÖK VÅRA LÄRARE OCH ELEVER I MONTER C06:51

www.mediagymnasiet.se MediaGymnasietNackaStrand

jagarmg

MG_NackaStrand

Gymnasiemassan 2016 webb  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you