Sirdalmagasinet 2-2019

Page 1

ma gasin e t

2 • 2019

14. årgang. Løssalg kr 49,-

Flere lokale jobber side 10

I Sirdal hver helg

Påskeaktiviteter

side 8, 16, 38, 50

RUBETØDNANE, SINNES Illustrasjon

Tlf 476 31 168 / marianna.ellingsen@boligpartner.no Sirdalmagasinet · 2 / 2019

1


KUN 5 HYTTER IGJEN I BRENDEHEIA

Avtal visning med Inge Andreassen p책 906 49 865 eller inge@solhytten.no, s책 f책r du se v책r flotte visningshytte i Brendeheia!


3D: ENSIGN

Hønedalen hyttegrend. Her har Solhytten innfridd mange hyttedrømmer, i form av flotte hytter med fantastisk beliggenhet. Drøm deg bort en liten stund. Til hyttelivet. Men ikke drøm for lenge, det er kun 5 hytter igjen i byggetrinn 3 – og 2 av dem er klare til innflytning!

solhytten.no

AD. MOMENT

Byggetrinn 3 i populære Brendeheia ligger idyllisk til, 700 moh. i snøsikre


Innhold

Helårsdrift ved Sirdal Skisenter:

Ansetter flere lokale Rundt 100 personer fra ti forskjellige land jobber ved Sirdal Skisenter denne sesongen. – Men ekstra gledelig er det at vi nå kan ansette stadig flere lokale folk, sier servicesjef Sondre Sporastøyl.

10

Enya kan redde liv Til sammen trener Marianne Hompland og hunden hennes Enya opp mot 500 timer i året. To ganger i uken kjører de rundt tre timer tur/retur Tonstad for å få med seg de påkrevde treningene slik at Enya skal bli sertifisert som redningshund med fører.

20

Trebarnsfamilie på Nesset:

Hytta en avgjørende del av livet Foreldrene var de første som bygde hytte på Åsen Hyttefelt på Nesset i Sirdal. Hun og samboeren var de siste, eller de nest siste om vi skal være pinlig nøyaktige.

24

Eiendomsmegleren på Tonstad:

Et lovende første år Det er knapt ett år siden Aktiv Eiendomsmegling Sørlandet åpnet filial på Tonstad, vis-a-vis Tonstad Bakeri, - et år som bare har styrket den langsiktige planen om videre satsing i området.

LEDER Aktivitetsdag på Kvæven Ansetter flere lokale Sesilåmi og Sirdal Skimaraton Lag din egen softis i snøen Skred og skredtyper Enya kan redde liv På hytta AKTIV MED GUNN-RITA

4

Sirdalmagasinet · 2 / 2019

6 8 10 14 16 19 20 24 31

Eiendomsmegleren på Tonstad: Et lovende første år 30 vinteraktiviteter for barn Hytta; som å komme hjem HYTTEDØLEN Påskeaktiviteter Eiendomsomsetninger MAT: HVIT PIZZA OPPGAVER

36

36 38 42 49 50 54 57 60


Solheim Fjellgrend m Fjellgrend SolheimFjellgrend Fjellgrend Solheim Pris fra kr. 3.790.000,+ omk.

Sirdal --Nøkkelferdig hytte, 4hytte, soverom, Sirdal Nøkkelferdig 4 selveiertomt soverom, selveiertom ig hytte, 4 soverom, selveiertomt Sirdal - Nøkkelferdig hytte, 4 soverom, selveiertomt

Hyttefeltet ligger i Solheimsdalen opp fra Sageneset camping. Gjennom hyttefeltet går preparerte skiløyper. byr på en rolig og attraktiv beliggenhet camping. med gode turmuligheter Hyttefeltet ligger iHyttefeltet Solheimsdalen opp fra Sageneset Gjennom hyttefeltet går både sommer og vinter. Det er god avstand mellom hyttetomtene og de fleste tomtene har flott Hyttefeltet ligger i Solheimsdalen opp fraflotte Sageneset Gjennom hyttefeltet går preparerte skiløyper. Hyttefeltet på en roligcamping. og attraktiv beliggenhet med gode turmulighe Sageneset camping. Gjennom hyttefeltet går utsikt. Her tilbyr vi flere ulike hyttetyper påbyr 22 tomter!

pp fra preparerte skiløyper. Hyttefeltet byrgod på en rolig og attraktiv med gode både sommer og vinter. Detmed er avstand mellombeliggenhet hyttetomtene og turmuligheter de fleste tomtene har flo på en rolig og attraktiv beliggenhet gode turmuligheter Kontakt: Kjetil Pedersen, kp@aktiv.no/905 83 000 mellom - For visning, ring Per Oveog Øglænd, 952tomtene 52 613 har flott både sommer og vinter. Det er god avstand hyttetomtene de fleste utsikt. Her tilbyr vi flereulike ulike hyttetyper på har 22tomter! flotte avstand mellom dehyttetyper fleste tomtene flott tomter! utsikt.hyttetomtene Her tilbyr vi flereog på 22 flotte I samarbeid yper på 22 flotte tomter!med Kontakt: Kjetil Pedersen, Pedersen, kp@aktiv.no/905 83 00083 - For visning, Per Overing Øglænd, 613 Kontakt: Kjetil kp@aktiv.no/905 000 - Forring visning, Per952 Ove52Øglænd, 952 52 no/905 83 000 - For visning, ring Per Ove Øglænd, 952 52 613 I samarbeid med

I samarbeid med


Leder Det var fascinerende å høre historien om hytta fra 50-tallet, som i utgangspunktet hadde en grunnflate på 16 kvadratmeter.

m a g a sin e t HER FÅR DU KJØPT SIRDALMAGASINET I LØSSALG

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør.

Hyttehistorier og hund Det er alltid spennende å få komme hjem til folk, enten det er i boligen eller på hytta. I Sirdalmagasinet går det mest i hyttebesøk, og i dette nummeret har vi besøkt en hytte fra 50-tallet og en som er ganske så ny. Det var fascinerende å høre historien om hytta fra 50-tallet, som i utgangspunktet hadde en grunnflate på 16 kvadratmeter og som fungerte for familien på seks. Men etter hvert som barna fikk seg kjærester og egne barn, måtte de til slutt gjøre noe – og hytta ble påbygd, av far sjøl, slik at den i dag er godt over dobbelt så stor som den opprinnelig var. En fantastisk hytte med en særdeles hyggelig atmosfære. Det samme kan sies om den nye hytta på Nesset, bygd av eiendomsmegler Torill Kalsås med familie. Passelig tumleplass til tre små barna både inne og ute, - en hytteeiendom som ligger skjermet i terrenget og en romløsning som både er enkel, lekker og praktisk på samme tid. Dere får selvsagt være med inn og bli bedre kjent med både hytter og eiere. Så har vi truffet Marianne Hompland som da hun fikk valpen Enya skjønte at dette var en hund utenom det vanlige. I dag er de to godt i gang med opptreningen til å bli redningshund og fører, noe som krever ekstremt med treningstimer, kurs og samlinger. Minimum tre år med rundt 500 treningstimer i året er påkrevd, og det uten at Marianne og Enya får en krone for innsatsen. Dette samfunnsoppdraget er, som mye av redningstjenestene i dette landet, tuftet på frivillighet, og der er Marianne klar. Hun ønsker å gjøre noe for lokalsamfunnet sitt. Les saken, her er mye å lære. Og så er det gledelig å høre at Sirdal Skisenter ansetter flere lokale. Med helårsdrift åpner det seg helt andre muligheter, noe som gagner både den ene og andre.

AB Gasoline as YX Tonstad Byrkjedalstunet butikk Coop Marked Oltedal Coop Mega Ålgård Statoil Ålgård Coop Tonstad Coop Vikeså Fjellbutikken Coop Extra Ålgård GP Tjørhom Helgø-Meny Bogafjell Helgø-Meny Kvadrat

Helgø-Meny Mariero Helgø-Meny Maxi Sandnes Helgø-Meny Sandved Helgø-Meny Stokka Lafthuset Omlidbutikken Seven Eleven Helleland Sirdal Høyfjellshotell Stavanger Turistforening Tonstad Auto Tonstad Bakeri Vikeså Vegservice

Sirdalmagasinet er et politisk uavhengig magasin om Sirdal. Magasinet kommer ut seks ganger i året. REDAKTØR: Bethi Dirdal Jåtun, 450 44 029 bethiselskap@gmail.com ANNONSER: Katrine Killingland, Tlf. 901 40 447, katrine@lokomotiv.no DESIGNMAL: LOKOMOTIV MEDIA AS TRYKK & PRODUKSJON: Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger ÅRSABONNEMENT: kr 199,For bestilling av abonnement, gi Sirdalmagasinet i gave: www.sirdalmagasinet.no eller kontakt LOKOMOTIV MEDIA på telefon 51 77 84 00 eller post@lokomotiv.no. LØSSALG: kr 49,FORSIDEFOTO: Bethi Dirdal Jåtun Neste utgave av Sirdalmagasinet kommer ut 14. juni 2019. OPPLAG: 3000

UTGIVER:

Og til dere som synes det er OK å legge inn aktiviteter og kreative innslag i påskeferien, - les ekstra godt de sidene der overskriftene er i gult, for der er det gode påsketips til nettopp deg.

6

Sirdalmagasinet · 2 / 2019

M

1

24

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

Vi ønsker deg en riktig god påske med Sirdalmagasinet enten du er på hytta, i boligen din, i campingvogna, på hotellrommet eller andre steder.


ENSIGN

Å DNER A M FJELLGR END

3D EVE IMAGES

ØVERST I SIRDAL

Kritikerrost hyttefelt

Vinterens beste nyhet i Sirdal:

LEILIGHETER I ÅDNERAM FJELLGREND Her er godt nytt til deg som drømmer om et eget sted i Sirdal, og som gjerne vil ha en lettstelt fritidsbolig. Favoritthytten har nå leiligheter med tre soverom og snøsikker plassering like ved Sirekrokløypa og nær Ådneram skitrekk for salg. Og ja, her kan du få egen p-plass med lademuligheter for elbil!

92 M2 BRA + SKI- OG SMØREBOD | PRIS FRA KR. 3 490 000,-

Les mer om leilighetene på favoritthytten.no - se også våre ledige hytter Kontakt megler Espen Eide på 930 40 300 – ee@eie.no


magasinet

Sirdal Huskyfarm er på plass med hundespann under aktivitetsdagen på Kvæven påskeaften. Foto: Finn Roy Bakken

Familiesamling utenfor Kvævemoen kyrkje på Kvæven påskeaften også i år. Foto: Henning Huseby Jansen

PÅSKEAFTEN:

Aktivitetsdag på Kvæven

Eggmaling, hundekjøring, familiesamling, skirenn, filmvisning og åpen kafé er bare noen av aktivitetene lokale entusiaster inviterer til påskeaften på Kvæven.

A

ktivitetsdagen som starter klokken 1200 og varer til rundt 1600 påskeaften er blitt et tradisjonsrikt arrangement som både ferierende og fastboende ser fram til.

for å delta. Disse pengene går til Bahati House, et familiehjem i Tanga i Tanzania, der foreldreløse barn eller barn som har blitt forlatt av foreldre som ikke kan eller vil ta seg av dem, vokser opp.

TRIVSELSDAG

– I kafeen vises filmen «Fjellfolk» klokken 1800 onsdagen før påskeaften. Det er Magnar Undheim fra Sirdal Historielag som har regien. Flotte skibilder fra Sirdal, fortsetter Søyland.

– Dette er en trivselsdag og har blitt en viktig møteplass som mange setter pris på, sier ny kirkeverge i Sirdal, Yngve Bjørn Søyland. Det er kirka i Sirdal som sammen med flere andre lokale aktører står bak påskeaftenarrangementet på Kvæven. – I sin tid var det biskopen som utfordret oss til å etablere et samlingspunkt i påskehøytiden, og vi er veldig glade for at mange ande lokale aktører også har meldt seg på denne dugnaden, sier han.

BARNESKIRENN

Det blir eggmaling i kafeen og skirenn på tunet, og i år er det den lokale og humanitære organisasjonen Home of Bahati som står bak skirennet der hvert barn betaler 50 kroner 8

Sirdalmagasinet · 2 / 2019

FAMILIESAMLING OG KAFÉ

Sirdal Huskyfarm og Odd Kvinen stiller med hundespann på golfbanen og påskeprest Bård Egil Dyrhol inviterer til familiesamling foran kapellet om været tillater det. Om ikke, blir samlingen inne i kapellet. – Nå har vi også Smak i Sirdal å spille på lag med. De holder selvsagt åpent i kafeen denne dagen og tilbyr både varme og kalde fristelser, sier kirkevergen som berømmer kaféetableringen, noe han mener er en oppgradering av Kvæventunet.

Kirkeverge i Sirdal, Yngve Bjørn Søyland.

Det blir også husflidutstilling i Fjellmuseet, der altså også Sirdalsfilmen blir vist.

ØKENDE INTERESSE

Søyland forteller at interessen for arrangementet har vært økende. Han har da også hatt panoramaplass til begivenhetenes gang fra sin flerårige leilighet på Kvæven. – Det er tydelig at folk setter pris på dette samlingspunktet påskeaften, smiler han og gleder seg til årets aktivitetsdag der han nå står på arrangementssiden.


tenisagam

Kirkeprogram i Øvre Sirdal denne påsken • •

• •

Langfredag 19. april kl 1300: Påskeandakt i Kvinen turisthytte Langfredag 19. april kl 1800: Påskevandring utenfor Kvævemoen kapell

Påskeaften 20. april kl 1330: Familiesamling utenfor Kvævemoen kapell

Første påskedag 21. april kl 1100: Påskedagsgudstjeneste i Kvævemoen kapell

– Hva om snøen forsvinner? – Det er enda en stund til påske. Vi satser på at det fylles på med snø før den tid, svarer Søyland som velger å ikke ta de bekymringene nå.

Skjærtorsdag 18. april kl 1045: Påskeandakt i Ålsheia skisenter Skjærtorsdag 18. april kl 2000: Gudstjeneste med nattverd i Lunde kyrkje

Påskeprest Bård Egil Dyrhol.

m

- helt frem! Skapt for gode opplevelser med barna i naturen Ta Skeasy med i sekken og sett den på barnets ski når behovet melder seg!

ViViutfører alt Vi utfører Vialt utfører alt utfører alt innen mur, innen mur, mur, innen mur, utfører alt alt innen Vi utfører puss og flis puss og flis flis og flis nen mur, innenpuss mur,og puss ss og flis og flis 916 49 995 916 49 995 puss Bestill på

Kontakt Lars Hovland

Hovland for etLars pristilbud! Kontakt LarsKontakt Hovland

for et pristilbud!

for et pristilbud!

Kontakt Lars Hovland

for et pristilbud!

Kontak

for et

Kontakt Lars Hovland

for et pristilbud!

916 49 49 995 995 916

Industriveien16, 16,4330 4330 Ålgård Ålgård Industriveien

Industriveien 16, 4330 Ålgård

Industriveien 16, 4330 Ålgård

Sirdalmagasinet · 2 / 2019

9


Martine Hadland fra Tjørhom ble ansatt i en hundre prosent stilling ved Sirdal Skisenter i desember.

Samhold i medarbeiderflokken. Her samles folk i skipatruljen til frokost i restauranten en onsdag morgen.

HELÅRSDRIFT VED SIRDAL SKISENTER:

Ansetter flere lokale Rundt 100 personer fra ti forskjellige land jobber ved Sirdal Skisenter denne sesongen. – Men ekstra gledelig er det at vi nå kan ansette stadig flere lokale folk, sier servicesjef Sondre Sporastøyl.

– Det trengte vi. Starten på vinteren har vært litt krevende med varierte forhold. Vinterferien var imidlertid god og nå tar det seg opp med mye snø i løypene.

M

Resultatet og innsatsen ble feiret med en stor fest for de ansatte som ifølge Sporastøyl var merket etter en uke med knallhard jobbing, men også veldig ”happy” over en god gjennomføring og et enestående resultat. Han understreker viktigheten av stabilitet i arbeidsflokken og mener at utviklingen til helårsdrift har vært helt avgjørende for å kunne løfte tilbudet ytterligere.

ed betydelige investeringer og stor utviklingsvilje har Sirdal Skisenter de siste årene gått fra å være et skitrekk ispedd sommerdrift til å bli et helårstilbud. I september i fjor kom Høyt og Lavt Klatrepark på plass, og allerede denne våren skal parken videreutvikles med nye løyper og trolig også zipline over vannet, ifølge servicesjefen som først kom til Sirdal for å ”hjelpe til litt”, men

10 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

som siden juni 2017 har jobbet side om side som servicesjef sammen med broren, Tarjei Sporastøyl, som er daglig leder.

REKORDHØYE TALL I VINTERFERIEN

De to har nettopp lagt bak seg en vinterferieuke med høyere omsetningstall enn noen gang tidligere. 3,2 millioner i billettinntekter er ny rekord:


Sondre Sporastøyl, servicesjef ved Sirdal Skisenter har etterhvert flere ansatte fra Sirdal.

ZET-SERIEN FRA KRISTENSEN PASSER PERFEKT I HYTTEMILJØET. Velkommen til en annerledes møbelbutikk på Mariero!

HELÅRSDRIFT AVGJØRENDE

– Med helårsdrift kan vi rekruttere på en helt annen måte og skape en enda større stabilitet blant de som jobber her, noe som er svært avgjørende både for oss, de ansatte selv og for publikum, fastslår han og legger til at dette er et svært viktig premiss for å kunne levere best mulig kvalitet. En av de lokale som nylig begynte i en hundre prosents stilling ved skisenteret er Martine Hadland fra Tjørhom. I desember flyttet hun tilbake til Sirdal fra Sandnes og bor nå i en leilighet på Myraleite.

FLYTTET HJEM

– Jeg liker meg godt her hjemme og har fartet mye fram og tilbake helt siden jeg som 15-åring flyttet hjemmefra. Det var derfor ikke vanskelig å bestemme seg for fast jobb i Sirdal, smiler hun. – Hvordan trives du? – Jeg begynte i desember i fjor og har ikke så mye erfaring enda, men så langt har det vært veldig bra. Jeg har mange forskjellige oppgaver, noe jeg liker, sier hun. Denne sesongen har hun så langt jobbet seksti prosent i skiutleien og førti i skipatruljen.

ÅPENT 10-19 (18)

Langflåtveien 35, Mariero

140 FLERE DRIFTSDØGN

Sporastøyl ser med spenning fram mot vår og sommer. – Det blir vårt første år med skikkelig helårsdrift, sier han og forteller at Klatreparken var åpen allerede i vinterferien og kommer til å ha åpent hver helg fra april og utover. Fra og med juni blir det åpent hver eneste dag. – Vi visste ikke helt hva vi skulle forvente, men responsen i markedet på Høyt og Lavt Klatrepark, har vært langt større enn hva vi turte å håpe på. Så det var en riktig beslutning, smiler han. Nå blir det spennende å se hvordan besøket blir gjennom sommeren med åpningstider både i ukedager og helger. – Med helårsdrift øker vi antall driftsdøgn med 140, opplyser Sporastøyl som antar at de på det jevne vil være opp mot tjue ansatte på jobb.

SIRDAL FRAMFOR SILICON VALLEY

Sondre Sporastøyl valgte jobben i Sirdal framfor Silicon Valley i California USA og markedsavdelingen til Google, noe han ikke har angret på et eneste sekund. – Det er fantastisk å få være med å utvikle et skisenter og en destinasjon på denne måten. Å ha eiere og et styre i ryggen som er villige til å satse og investere, betyr ekstremt mye. Det vi gjør her nå får ikke bare betydning for dette senteret, men skaper ringvirkninger i hele Sirdal, ivrer han. Dessuten er han godt over snittet glad i snø, friluft, fart og spenning. Noe som gjør at Sirdal passer ham som hånd i hanske, selv om han som østlending aldri hadde sett for seg at han skulle havne i Rogaland/Agder. Sirdalmagasinet · 2 / 2019

11


magasinet

SKIINSTRUKTØR OG ANSVARLIG FOR SKIOPPLÆRINGEN:

Hubert Kwasny (21), Polen og Vikeså

H

ubert som opprinnelig er fra Polen, men som tidlig kom til Norge sammen med foreldrene, har vokst opp på Vikeså. Tilfeldighetene ville det slik at han i januar 2018 fikk jobben som ansvarlig for skiopplæringen ved Sirdal Skisenter.

EGENTLIG LEGESTUDENT

Vinterferieuken i Rogaland med fullt trøkk fra morgen til kveld er nettopp over, og det er langt roligere i bakken. Men selv om det er en vanlig onsdag, har Hubert skiskoleelever som venter. – Jeg skal opp i stolheisen nå, og senere i dag blir det undervisning her i bakken, forteller han og peker på området like ved Hulderheimen. Egentlig er han legestudent i Krakow, men ønsker å studere videre i USA, noe som har gitt ham et ”pauseår”.

i Alpene og siden januar i fjor, som ski­ instruktør i Tjørhomfjellet. – Jeg stortrives. Her får jeg muligheten til å legge ting opp slik jeg selv mener er best. Frihet under ansvar, smiler han og forteller at han bor bare rundt fem minutter fra bakken. Når han ikke jobber, kjører han gjerne selv, - enten ved Sirdal Skisenter eller i et av de andre anleggene. Trekkene i Sirdal har en avtale seg imellom om at de ansatte kan kjøre gratis hos hverandre. Men det har blitt mindre egentid i år enn i fjor. – Det har vært overraskende mange folk i fjellet denne vinteren, noe som jo er veldig bra for oss, sier han.

FRIHET UNDER ANSVAR

– Jeg må ta noen flere fag, sier han. Noe han har kombinert med blant annet et opphold

Hubert Kwasny (21) fra Polen og Vikeså jobber som skiinstruktør ved Sirdal Skisenter.

I SKIUTLEIEN OG SKIPATRULJEN:

Martine Hadland (23), Tjørhom

H

un flyttet fra Tjørhom til Sandnes allerede som 15-åring og har bodd der helt fram til nå.

– Jeg tok fagbrevet som tømrer og har siden jobbet i firmaet Byggservice på Sola, forteller hun.

TILBAKE TIL SIRDAL

Nå har hun imidlertid flyttet hjem til Sirdal igjen, - bor på Myraleite og har fått en hundre prosents stilling ved Sirdal Skisenter. – Jeg har alltid reist mye hjem og trives veldig godt her. Derfor var det egentlig ikke så mye å lure på når denne muligheten bød seg, smiler hun og legger til at mangelen på snø i byen også var en viktig årsak til at hun ville hjem. Nå har hun snø utenfor døra og en arbeidshverdag der hun også jobber i snøen. Bedre kan det nesten ikke bli.

MANGE INNOM EN ONSDAG

– Jeg gjør mye forskjellig, smiler hun og 12 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

forteller at hun i prinsippet jobber seksti prosent i skiutleien og førti prosent i skipatruljen. I dag har hun med seg en ungdomsskoleelev fra Stavanger som har arbeidsuke ved skisenteret. De to startet dagen med snømåking. I løpet av den korte tiden Sirdalmagasinet er til stede denne onsdags morgenen i mars, er det god trafikk i skiutleien. Først treffer vi en far og to barn fra Tonstad, der skolebarna fra første til fjerde klasse har fri om onsdagene. Nå gleder de seg til en dag i bakken. Så kommer ytterligere en familiefar med barna, noen utlendinger i følge og et par middelaldrende menn. Martine slår glatt over til engelsk når det behøves og bistår ellers gjestene smilende og serviceinnstilt. – Jeg har ikke jobbet her så veldig lenge, men så langt lover dette veldig godt, er hennes konklusjon.

Martine Hadland (23) fra Tjørhom har fått en hundre prosent stilling ved skisenteret i Tjørhomfjellet.


tenisagam

I SKIPATRULJEN:

Will Davis (35), Newcastle i England

H

an starter tidlig og slutter sent. Skipatruljens arbeidsdager er lange, bonusen er gode fridager innimellom slagene. Årets sesong er engelskmannens andre i Sirdal.

”DETTE ER EN GOD JOBB”

– Når kom du hit denne vinteren? – 21. november. – Og når drar du igjen? – Forhåpentligvis aldri. Jeg har hatt mange jobber oppigjennom, og dette er en god jobb, fastslår han. Før han fant veien til Sirdal og Sirdal Skisenter jobbet han ved et skisenter i Skottland.

Will Davis (35) fra Newcastle i England jobber i skipatruljen ved Sirdal Skisenter.

– I år er det ikke snø i Skottland i det hele tatt, forteller han hoderystende. Det var mangelen på snø som først fikk ham til å se mot Norge. Noe flere av de han jobbet med også gjorde. I dag er tre av medlemmene i skipatruljen ved Sirdal Skisenter fra Skottland.

TRYGGER OG SIKRER BAKKENE

Han og beskriver jobben som ”alt det folk ikke ser” når vi spør hva skipatruljens oppgaver er. – Vi skal sikre løypene, sørge for at alt er trygt og sikkert i og rundt bakkene. Så ingen kommer til skade, forteller han.

Og det er en god del bakker som skal følges opp. Dessuten går skipatruljen også folk til hånde. – Ja, vi er her for folk, understreker Will. Kontakten med gjestene er viktig. Det er en god del bakker som skal saumfares i løpet av en dag. Og selv om én bakke er tatt tidlig på dagen, må den også følges opp senere. Will har innfunnet seg med at hans jobbtilværelse ikke er som de fleste andres. Men han trives med det, og han trives veldig godt i Sirdal.

Vi skal sikre løypene, sørge for at alt er trygt og sikkert i og rundt bakkene, - så ingen kommer til skade.

Omlidbutikken

468 982 Nedretveit Moen

Skiljinghaugen 982

Åmli Åmlihølen 468

Tistelhola

Urdalsknuden

t

Telefon 908 18 973

berge Kråke

Butikken ligger 10 min fra GP- krysset mot Tonstad på Rv 468

468

narbutikken.omlid@narbutikken.no Sirdalmagasinet · 2 / 2019 13


magasinet

Nær tusen fullførte krevende Sesilåmi ”Takk for innsatsen til alle tøffinger som gjennomførte Sesilåmi 2019, et av de mest krevende i historien!” skriver rennleder Ørjan Ravndal på Sesilåmis Facebook-side.

T

otalt hadde årets Sesilåmi 1109 påmeldte, - Minilåmi hadde 210. Til tross for svært krevende vær, var det likevel bare 29 som brøt.

Årets vinner ble Sjur Obrestad Gabrielsen fra Sandnes IL. Hakk i hæl kom flekkefjæringen Joar Thele som går for Ski- og fotballklubben Lyn. I dameklassen var Elisa Hay Opsahl best. Hun kom inn på sterke 3:28. Helene Salte Håland fra Kverneland Ski kom inn på andreplass. For de aller minste vanket det også medaljer. Alle som deltok i «Minilåmi» på jordet ved siden av målområdet fikk hver sin medalje. Trolig vil flere av disse stille til start under hovedløpet om noen år. På tredjeplass blant herrene kom Marius Harv fra Oddersjaa SSK i Kristiansand. Tredje dame inn ble Wenche Lægreid Kvæven fra Sirdal Skilag. Sesilåmi har vært arrangert 40 ganger.

Godt driv over mange Sesilåmi-deltakere. Foto: Sesilåmi

Over 200 fullførte årets Sirdal Skimaraton Sirdal Skimaraton gikk lørdag 16. mars av stabelen for åttende gang, - under meget gode forhold.

E

tter varierende værvarsel de siste ukene før rennstart, ble det full klaff renndagen. Sola var stadig framme, og det var oppholdsvær så lenge rennet varte. En time etter rennslutt kom imidlertid snøen igjen.

KJENTE NAVN I TET Drøyt to hundre var påmeldt, de fleste av dem stilte også til start. Det ble konkurrert i hel- og halvmaraton og Wenche Kvæven og Torjus Idland, som begge har vunnet flere år på rad, vant igjen. Ifølge rennleder Lars Vagle hadde noen tidligere vinnere valgt Birken, som gikk samme dag. Han håper imidlertid de kommer tilbake neste år. En liten justering i årets trase gjorde at det var enda lettere å følge med på deltakernes utvikling.

Vinnertrioen halvmaraton herrer (f.v.): Magnus Bjerkreim, Torjus Idland og Erling Knutsen. Foto: Sirdal Skimaraton

MED SKIBYTTE Sirdal Skimaraton er trolig det eneste langløpet i Norge som har egen stasjon for skibytte. Denne ble brukt mye i år. Det er mulig å bytte begge skiene selv om ingenting er feil med dem. Veldig

14 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

mange ski lå klare i byttesonen dette året, trolig fordi det nesten var nullføre. Da er det godt å ha et zero-par liggende klar.


VI REALISERER DRØMMER Kom innom en av våre butikker og se alt det vi har å tilby!

Følg oss på sosiale medier!

BRYNE Hålandsveien 24, Man-Fre 7-16, Tors 7-18, Lør 9-14 EGERSUND Sokndalsveien 140, Man-Fre 7-17, Tors 7-19, Lør 9-14 FORUS Gamle Forusvei 14, Man-Fre 9-19, Lør 10-15 SANDNES Brannstasjonsveien 22, Man-Fre 6-16, Lør 9-14

Sirdalmagasinet · 2 / 2019 15


magasinet

Lag din egen softis i Med snø, salt og litt kroppsarbeid, får du din helt egen ismaskin og kan lage hjemmelaget softis. Kjempegøy for både store og små på tur… og ikke minst veldig godt. INGREDIENSER I stor pose (8 liter): 8 l pose 4 l snø (en 8 liters pose halvfull) 10 ss salt (200-250 gram)

• • •

I liten pose (6 liter):

• 2 dl kremfløte • 1 dl helmelk • 5 ss sukker • 1 ss vaniljesukker Topping:

• 1 stk kvikklunsj

SLIK GJØR DU

16 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

Ha snø og salt i en stor plastpose som rommer ca. 8 liter. Hell fløte, melk, sukker og vaniljesukker i en mindre pose som rommer ca. 6 liter. Blås inn luft og knyt posen godt igjen. Den skal være oppblåst slik at ca. halvparten består av luft. Putt fløteposen i posen med salt og snø, og knyt godt igjen rundt toppen så fløteposen sitter godt fast. Hold posen med begge hender og rist helt til fløten blir til softis, ca. 10 minutter.

GODE TIPS Hvor lenge du må riste kommer blant annet an på temperaturen ute og hvor hardt du rister. Du kan riste til ønsket konsistens. Blir isen for hard, kan du tine den litt igjen ved å varme opp posen med hendene til ønsket konsistens. Klipp hull på posen og klem ut softis i kopper. Server med kvikklunsj eller annen sjokolade. Du kan smaksette isen med litt revet eller knust sjokolade, eventuelt litt finrevet appelsin­­skall og –saft. Pakk alle elementene i små flasker eller syltetøyglass og ta det med i sekken, så kan du lage softis på rasteplassen.


tenisagam

snøen Lag din egen softis i snøen.

TJØRHOMFJELLET PANORAMA – SOLRIK BELIGGENHET LIKE VED VANNET

FRITTSTÅENDE HYTTER

STOLHEIS

VERTIKALDELTE HYTTER

Få steinkast fra stolheisen i Sirdal skisenter har vi nå hytter og vertikaldelte hytter til salgs. Her får du langrennsløype rett utenfor hyttedøren, Kjerag Lodge hvor du kan nyte en bedre middag, Høyt og Lavt klatrepark og mye mer! Se vår hjemmeside for mer informasjon.

tjorhomfjelletpanorama.no Lars Enok Wang 97 69 72 27 enok@sirdaleiendom.no

SIRDAL EIENDOM

Sirdalmagasinet · 2 / 2019 17


magasinet

Hvor går det skred og hvilke skredtyper finnes? Hvis all snø hadde den samme tetthet, hardhet og krystalltype, ville den vært stabil og faren for skred ville være liten. Det er imidlertid sjelden at det er tilfellet. Vind og temperaturforskjeller i løpet av vinteren gjør ofte at snøen legger seg på ulike måter hver gang det snør eller blåser. Dermed blir snøen bestående av mange ulike lag som alle har forskjellig tetthet og hardhet, og der snøkrystallenes form varierer.

LØSE LAG

Det er de løse lagene som normalt er årsaken til skred, siden de glir lettere enn de mer kompakte lagene. Snø som har falt i stille og kaldt vær, danner løse lag. Når det blåser, blir det dannet lag med fast og finkornet fokksnø. Hvis det først regner og siden blir kaldt, dannes det skare. I kalde netter kan det dannes rim med løs konsistens på snøoverflaten.

NÅR ER SKREDFAREN STOR?

Siden det i Norge ofte blåser fra vest eller sørvest, er normalt vestsidene av dalene ofte farligst. Men dette kan selvsagt variere, og ved å studere dalsidene kan du selv avgjøre hvor det er mest avblåst, og hvor snøen har hopet seg opp i skavler.

TEGN PÅ STOR SKREDFARE:

Når det er 30 grader helling eller mer (for bratt til å gå med feller) og bakken er mer enn 5 meter lang.

Snøen består av mange lag og det er de løse lagene som normalt er årsaken til snøskred. Foto: kmspeider.no

Når det har kommet store nedbørmengder, eller våt og tung snø.

skredet ofte går i svært bratte fjellsider hvor folk sjelden går på tur.

Når det er store temperaturforskjeller.

Når det er mye vind som lager fokksnø og skavler.

Er fjellsiden lang, som på Vestlandet og i enkelte områder i Nord-Norge, kan løssnøskred ofte utløses høyt oppe i fjellet og rase flere hundre meter nedover en renne før det ender i havet. (Kilde: Speidersport.no)

TO ULIKE SKREDTYPER

Vi skiller mellom løssnøskred og flakskred. Hvis skredet utløses i et punkt og utvider seg i en slags pæreform, har det gått et løssnøskred. Dette er et vanlig skred, men utgjør som regel liten fare for turgåere fordi

Vi møtes på GP!

Mandag-torsdag: 09-19, fredag: 09-21, lørdag: 09-18 og søndag: 11-19 Gjelder både bensinstasjonen og Jokerbutikken.

G.P Tjørhom - en tradisjonsrik butikk midt i smørøyet. Her finner du det du trenger! Tlf : 38 37 12 41


K J E LINOLEUM

OPPLEV DEN NYE JKE LINOLEUM UTVIKLET I SAMARBEID MED HALVOR BAKKE

“Linoleum er en liten revolusjon til kjøkkenet, et slitesterkt og bærekraftig naturmateriale. Dessuten er den matte, fløyelsmyke overflaten helt utrolig vakker og fantastisk sammen med materialer som eik og aluminium. Hvis du skal ha nytt kjøkken, måHALVOR duBAKKE komme og oppleve det!” S I G N AT U R E

Se mer på jke-design.com eller besøk vår butikk på: Stokkamyrveien 22 4313 Sandnes

Sirdalmagasinet · 2 / 2019 19


magasinet

Enya kan redde liv En til to ganger i uken kjører Marianne rundt tre timer tur/retur Tonstad for å få med seg de påkrevde treningene slik at Enya skal bli sertifisert som redningshund med fører.

–O

g belønningen? Marianne Hompland som til daglig jobber som helsesykepleier i Sirdal kommune smiler. – Motivasjonen for å begynne med dette var å kunne bruke hunden til noe som kan hjelpe andre. Dette er bygd på frivillighet som jo store deler av redningsarbeidet i Norge er.

EN SVÆRT AKTIV HUND

– Men du bruker mye tid på dette?

– Hun var helt ekstrem til å grave og elsket å hente ting som ble kastet til henne. Jeg husker jeg tenkte: ”Henne må jeg bruke til noe.”

FØRSTE MØTE MED NORSKE REDNINGSHUNDER (NRH)

Som mor til tre pluss ett bonusbarn har Marianne vært engasjert i styre og stell både i fotball og ski oppigjennom årene. Nå nærmet minstemann seg 13 år og hun kjente at tiden var moden for å engasjere seg i noe nytt.

– Da vår forrige hund døde, hadde nok jeg mest lyst på en ny og fant Enya, som er en blandings­ rase mellom labrador og golden retriever.

Tilfeldighetene ville det slik at Norske Redningshunder Sør-Rogaland ønsket et treningsfelt i Sirdal, der hun via-via ble involvert og foreslo navn på noen de kunne kontakte. Med Enya i bakhodet spurte hun samtidig om hvordan hun skulle gå fram for å finne ut om dette kunne være noe for dem. ”Det er introduksjonskurs om et par uker og lavineansvarlig arrangerer en trening i Øvre Sirdal i morgen. Du er velkommen dit.”

Enya skulle vise seg å ha en helt annen til­ nær­ming til livet enn den rolige kose­hunden familien Hompland så langt hadde hatt.

Dette var i begynnelsen av mars i fjor. Marianne og Enya, som da var fire måneder, stilte på sin første lavinetrening.

– Ressurskrevende er det. Både i tid og diesel. Jeg skjønner de parene som har valgt dette som en felles fritidssyssel, for å si det slik, sier hun fortsatt smilende og forteller at hun i utgangspunktet ikke hadde planlagt dette.

Marianne Hompland forstod at det var noe eget med Enya, som i dag trenes til å bli redningshund. Foto: Privat

20 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

– Det var utrolig kjekt, og jeg ble enda mer inspirert til å begynne. Siden har det gått slag i slag. Informasjonen på introduksjons­ kurset om hva dette bestod i vekket Mariannes nysgjerrighet ytterligere og Enya bestod egnethetstesten med glans i mai i fjor. Fire dager etter stilte hund og fører på sin første onsdagstrening.

FLERE DISIPLINER

– Læringskurven har vært utrolig bratt. Jeg har måttet lære meg mye nytt på kort tid, ikke minst når det gjelder begrepsbruk, sier hun. Hundeeierne lærer først og fremst hvordan de skal trene hunden, de får kurs i førstehjelp, sambandssystemer, orientering med kart og kompass og overlevelsesmetoder for å nevne noe. – Ingen blir gode alene. Her er det mange som jobber sammen for at jeg og hunden min skal bli så gode som mulig, noe som også forventes at vi skal bidra med overfor de andre. Det blir et helt eget NRH-miljø, sier hun.

Marianne og Enya tar stadig nye skritt på veien mot A-godkjenning. Foto: Privat


Motivasjonen for å begynne med dette var å kunne bruke hunden til noe som kan hjelpe andre.

Marianne Hompland

Foto: Privat

Etter minimum tre års jevnlige treninger og kurs, øvelser, samlinger og tester, går vi opp til siste prøve. Består vi denne, får vi A-godkjenning. Det innebærer at vi er i kontinuerlig beredskap og kan kalles ut på leteaksjoner så sant vi har muligheten til å stille.

Sirdalmagasinet · 2 / 2019 21


magasinet

Marianne Hompland, her foran kommunehuset på Tonstad, ønsker å gjøre en samfunnstjeneste sammen med hunden sin. Foto: Bethi Dirdal Jåtun

Snørikt på denne treningsturen. Foto: Privat

Trener sammen med gjengen i Rogaland, da Sirdal tilhører Sør-Vest politidistrikt. Foto: Privat 22 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

Det finnes tre disipliner for redningshunder: Ettersøking, lavine og katastrofesøk. Ettersøking foregår på barmark og kan være alt fra søk i bebyggelse til søk i skog og mark. En lavinehund brukes til å finne savnede personer i snø. Hundens luktesans gjør at den kan finne mennesker som ligger flere meter under snøen, mens katastrofesøk er en søksform som foregår i sammenraste bygninger og katastrofeområder.


tenisagam

Her ligger Marianne under snøen og venter på at Enya og/eller andre hunder skal finne henne. Foto: Privat Enya bestod egnethetsprøven med glans og er på god vei til å bli redningshund. Foto: Privat

at treningsnivået går ned. For ting skal opprettholdes slik at vi kan gjør en skikkelig jobb enten det gjelder søk i snø, på barmark eller i bygninger, sier hun. Så lenge man er aktiv i NRH forventes det seks til åtte treningsøkter per måned. – Vi har faste treninger onsdager og lørdager. Tre timer onsdagen (én økt) og seks timer lørdagen (to økter). Onsdagene trener vi på faste lag sammen med instruktører som følger den enkelte ekvipasjon, som hund pluss fører kalles på redningshundespråket, forteller hun og legger til at A-godkjenningen innebærer at man er i kontinuerlig beredskap og kan kalles ut på leteaksjoner så sant man har mulighet til å stille.

VIKTIG SAMFUNNSOPPDRAG Marianne har per i dag et mål om at hun og Enya skal ta både lavine og ettersøk.

KONTINUERLIG TRENING

– Når blir dere uteksaminert? – Etter minimum tre års jevnlige treninger og kurs, øvelser, samlinger og tester, går vi opp til siste prøve. Består vi denne, får vi A-godkjenning, men det betyr ikke

Det er organisasjonen Norske redningshunder som står bak undervisning, opplæring og treningstilbud. All innsats i organisasjonen gjøres på frivillig basis uten noen form for økonomisk kompensasjon. Dette gjelder både instruktører, tillitsvalgte og hundeførere.

opptatt av å kunne gjøre en innsats for Sirdal kommune og distriktet rundt.

TRENGER TRENINGSFELT I SIRDAL

– Vi er to stykk her i kommunen som tar utdanningen nå, opplyser hun. Grunnen til at Marianne er tilknyttet Norske Redningshunder Sør-Rogaland skyldes at polititjenesten i Sirdal er underlagt Sør-Vest politidistrikt. Det er langt å skulle reise til Jæren, Sandnesog Stavanger-området for å trene. Marianne håper å kunne finne et treningsområde lokalt, gjerne i Tonstadheiå. – Vi har mistet store treningsområder de siste årene både på grunn av utbygging og skogshogst. Det hadde vært fantastisk om noen kunne la oss få låne et treningsområde sommer som vinter her i kommunen, sier hun forhåpningsfullt.

– Jeg ser dette som et viktig samfunns­ oppdrag. Vi legger mye i det, men får også mye igjen, understreker Marianne som er Sirdalmagasinet · 2 / 2019 23


TREBARNSFAMILIEN PÅ NESSET:

Hytta en

Torill Kalsås (38) og samboer Thomas Hukkelås (42) drar til hytta på Nesset sammen med sine tre små så ofte de kan. 24 Sirdalmagasinet · 2 / 2019


avgjørende del av livet Foreldrene var de første som bygde hytte på Åsen Hyttefelt på Nesset i Sirdal. Hun og samboeren de siste, eller de nest siste om vi skal være pinlig nøyaktige.

F

ar og tre barn sitter klare til å sette utfor bakken ned mot den gråmalte hytta med svarte vinduskarmer på den fint planerte tomta omgitt av en god gammeldags skigard.

MÅTTE HA HYTTE

Sirdalmagasinet har svingt av inn mot Solheims­dalen, kjørt til Sageneset og tatt veien til venstre, mot Nesset – kjørt videre innover, forbi noen gårder og så noen bratte bakker før skiltet Åsen Hyttefelt dukker opp. Et par rimelig bratte bakker til, så en liten flate, et garasjeanlegg og der dukker firkløveret på kjelke og akebrett opp i syns­feltet. Snøen er løs. Mildværet har satt sine spor, men fortsatt er det snø nok til både aking og skigåing. Torill Kalsås (38) og samboer Thomas Hukkelås (42) bruker hytta i Sirdal så å si hver eneste helg hele året gjennom. For dem var anskaffelsen av hytta i Sirdal et must. Begge er helt avhengige av å ha tilgang på snø og natur. Så da de i 2014 fant sammen, ble de tidlig enige om å investere i en hytte på fjellet.

AKTIV LANGRENNSUTØVER

Torill, som er oppvokst på Ålgård, har gått på ski så lenge hun kan huske. Hun kjenner de fleste løyper i Sirdal, hun gikk på skigymnas på Tonstad og fortsatte skisatsingen på Lillehammer.

– Det er fantastisk å komme på hytta ikke minst nå, når vi har knappe hundre kvadratmeter å bevege oss på. Med to barn hadde det gått fint, men med tre er det rimelig kaotisk, beskriver Thomas.

– Jeg hadde ikke det siste kneppet som skulle til for å nå toppen, sier hun forklarende og forteller at hun en del år lå stabilt blant topp femten i norgesmesterskapet i sine årsklasser.

Da hyttejakten i Sirdal startet, var de ikke opp­ merk­somme på tomtemuligheten på Nesset.

– Nå er jeg glad det ble slik det ble. Livet som idrettsutøver er ganske ensformig. I dag går jeg på ski uten at det forhindrer meg i å bruke tid også på andre ting.

Men da de fikk høre om de to ledige tomtene ikke langt fra hytta til Torills foreldre på Nesset, slo de til.

Samboeren møtte hun på toppturfestival Svalbard i 2014. – Jeg var på vennetur. Han var festivalsjef. Søt musikk oppstod, og etter kort tid var de to et par. – I motsetning til Torill liker jeg best å stå nedover på ski, smiler Thomas, som er fra Trondheim og nok ikke hadde vært så lett å overtale til å komme sørover om det ikke var for hytta i Sirdal.

KJØPTE TOMT

– Vi bestemte oss tidlig for den, smiler Torill. I dag, fem år senere, er de to blitt en familie på fem med bostedsadresse Bogafjell i Sandnes. Akkurat nå leier de et hus i påvente av et nytt hus i rekke omtrent samme sted.

Hytta kom opp på noen få måneder og ligger bare et steinkast fra hytta Torill vokste opp med.

– Vi startet bredt og har sett på mye, sier Torill.

FERDIG PÅ UNDER HALVÅRET

– Vi er ganske kjappe til å ta beslutninger begge to, smiler Torill og forteller at de startet med å finne fram til hytteløsninger de likte. Planløsning, hyttetyper både innvendig og utvendig fant de gjennom søk på internett og gikk så til Nordbohus. – De hjalp oss med å tegne hytta. Forut­ setningen var at vi skulle flytte inn julen 2016. Og slik ble det. Byggearbeidene startet i august 2016, og 21. desember samme år kunne paret innvie hytta og feire sin første julaften sammen i Sirdal tre dager etter. – Vi har nokså lik smak, så det var ikke så vanskelig å komme fram til løsninger, sier Torill og forteller at de i utgangspunktet hadde bestemt seg for hvite dører og vinduskarmer innvendig, selv om vinduene utenpå har svarte lister.

Torill Kalsås er eiendomsmegler og har bidratt til salg av en god del hytter og leiligheter i Sirdal. Sirdalmagasinet · 2 / 2019 25


l on rs pe et rd ta Vi ig

Vårt lokketilbud: Stol & kaffe

Vi er i Stavanger, Sandnes og Bryne for deg som ønsker å være smart og ansvarlig med pengene dine. Om du vil sitte ned med oss for å finne løsninger som kan passe deg, lover vi deg gode råd til ditt beste. Og en kopp kaffe! Stavanger Sentrum handelsbanken.no/stavanger_sentrum

Bryne handelsbanken.no/bryne

Stavanger Straen handelsbanken.no/stavanger_straen

Sandnes handelsbanken.no/sandnes

Mye god tumleplass for de små.

Kjøkkenet er trukket tilbake fra stua, men er likevel en del av den.

Rekkverk i glass og stål? En romslig sofa og en stor, god peis er hovedelementene i den koselige stua på Nesset. Med rekkverk i glass får du beholde utsikten og lyset. Ønsker du rekkverk i syrefast stål? Vi leverer! SYREFAST REKKVERK fra Gjesdal Blikk

Industriveien 12. Ålgård

GRATIS BEFARING!

Tlf 51 61 08 80 / 95 02 02 83 E-post: oddbjorn@gjesdalblikk.no

Vi tar jobben på taket! Vi er lokale håndverkere du kjenner

Det brenner i peisen, en kurvstol henger ned fra taket og lager små bevegelser innimellom, en hjørnesofa i mintgrønt med fargerike puter fyller den ene veggen under vinduene og understreker det lune preget i hytta som fremstår som romslig.

– En typisk dag for oss her oppe vinterstid starter som regel med at jeg står tidlig opp og går en skitur.

(Nybygg og rehab) Over 23 års erfaring som taktekker.

Ta kontakt for et uforpliktende tilbud

Håkon Gjesdal Nilsen 930 36 209 E-post: post@gjesdaltak.no

PÅ SKIFT

Ved kjøkkenbordet serveres nybakte bollene som dufter himmelsk og smaker like godt, og snart ramler ungene inn døra.

Vi utfører papptekking, kompakt tak og rehabilitering av alle typer tak på boliger og bygg.

Industriveien 12, Ålgård

– Jeg er glad vi ombestemte oss og gikk for svart inne også. Det gir en lunere atmosfære.

– Når er tidlig? Vi er sentralt godkjent for ansvarsrett etter plan- og bygningsloven Taktekkingsarbeid i tiltaksklasse 2

– Rundt åtte. Så er jeg tilbake til nærmere ti. Da blir det litt leking før tvillingene legges på hvil og så er det Thomas som får sin skitur. Mye går på skift. Hun ler.


Dok

reload.no

...og det er enda mer spennende på innsiden

I loftstua har de leker, TV og spill.

Luftige og gode soverom i akkurat passe størrelse.

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

Lite slår ferske boller ved kjøkkenbordet på hytta.

– Når tvillingene våkner, spiser vi litt og så legger vi ut på tur igjen, hele familien. Tvillingene i sykkelvogn, der de stortrives, og Thea på ski. Jeg merker stor forskjell fra i fjor, da hun gikk ti meter og så ville ta av seg skiene, til i år, der hun virkelig har knekt koden. Det gleder et skimammahjerte.

EIENDOMSMEGLER TORILL

Med foreldrenes hytte like nedenfor, blir hyttehelgene dessuten ofte helger der de også får muligheten til å være sammen som storfamilie. – Jeg har to søsken med henholdsvis to og tre barn. De er ofte på hytta til foreldrene mine, noe som gjør at søskenbarna får vært mye sammen. Det er utrolig verdifullt, sier Torill som er opptatt av alle mulighetene Sirdal har å by på, noe hun som eiendomsmegler selvsagt har en innebygd teft for. – Sirdal er et spennende marked å jobbe i, og slik situasjonen er nå, er det også et lang raskere marked enn boligmarkedet, sier hun og beskriver interessen for en leilighet hun nylig solgte i Sinnes-området.

Tilstandsvurdering, verdi- og skadetaksering av alle typer eiendommer.

Hognestadveien 88, Bryne • Tlf. 916 00 700 • post@jaertakst.no

Sirdalmagasinet · 2 / 2019 27


magasinet

Hele gjengen på aking fra garasje­ anlegget og ned bakken til hytta.

På fanget til pappa.

Snart tid for en liten middagshvil.

pulk og det meste av utstyr. De har smørebod og har anlagt terrasse rundt store deler av huset. Den planerte tomta er ideell for små barn som kan boltre seg utenfor hytta der skigarden avgrenser eiendommen mot både vei og hyttenaboer. I andre etasje er en stor og romslig loftstue i tillegg til to soverom, en bod og et lite toalett.

LOVENDE UTVIKLING I SIRDAL – Jeg tror jeg telte rundt 80 anrop på telefonen. Det var helt vilt.

– Med tre små barn må nesten én av oss ha en friere rolle jobbmessig, sier han.

Når hun og Thomas og gjengen drar til fjells etter endt arbeidsuke, blir de søndagen ut.

– Det meste av turer foregår i mai, så da er jeg okkupert. Ellers i året er jeg svært fleksibel, smiler han og forteller at han aldri tidligere hadde vært i Sirdal og at han var imponert første gang han dro opp.

– Vi drar som regel alltid hjem mandag morgen. Står opp klokken seks og leverer i barnehagen klokken åtte. Så slipper vi køen hjem og ikke minst får en hel dag til på fjellet. Det er å anbefale.

SVALBARD SENTRALT

At Svalbard var plassen Torill og Thomas skulle møtes, var ikke tilfeldig. Thomas har bodd der i til sammen ti år. Han eier og driver en sportsbutikk der oppe, han etablerte Toppturfestivalen Svalbard i 2012 og driver også selskapet Svalbard ski & sail. Årlig kommer rundt 130.000 turister til Svalbard, forteller han. Og det er i stor grad blant disse han jobber. I år regner han med å reise til Svalbard sju-åtte ganger. 28 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

– Allerede på veien gjennom Hunnedalen, ble jeg mektig imponert. Landskapet er utrolig flott. Og selv om det var midt på sommeren var det ikke vanskelig å forestille seg hvordan det ville være med snødekke.

ROMSLIG HYTTE

Torill beklager rotet, men det er vanskelig å få øye på. Hytta fremstår som romslig og stilig. I førsteetasjen er et stort bad, et mindre vaskerom og to soverom i tillegg til stue, kjøkken og en romslig gang. – Den er viktig. Her får vi inn både vogner,

Thomas, som har utdanning innen markedsføring og som jo selv jobber med turisme, er begeistret over utviklingen i Sirdal. Han trekker fram Smak i Sirdal og Tjørhomfjellet som gode eksempler. – Dette betyr mye for Sirdal som destinasjon. Det er utrolig kult når folk våger å satse på denne måten, for å bidra til at Sirdal skal ha et tilbud til folk året rundt, ikke bare i vinterhalvåret. – Skal ikke vi to gå en skitur snart, pappa? Thea storesøster lener seg tilforlatelig inntil pappa´n mens de to småsøsknene stabber rundt på golvet i gangen, snart klare for dagens lur. – Så får jeg jobbe litt, sier Torill. Som eiendomsmegler har heller ikke hun noen åtte til fire jobb. Og selv om barna er små og trenger mye tilsyn og oppmerksomhet, er det mye som går mye lettere når omstendig­ hetene spiller på lag. Som her. På hytta. I Sirdal.


GRAVASSRYGGEN – HYTTER TIL SALGS PÅ NYDELIGE OG SOLRIKE UTSIKTSTOMTER Fra kr. 3 390.000,-

Snøen kommer tidlig på Gravatn i Sirdal. Høyt hevet over dalene rundt brer de flotteste heiene seg utover. Her ligger alt til rette for lange turer i nærkontakt med rype og rev, og like i nærheten ligger kjente områder som Storeknut, Dorgehei og Degevass. Gravassryggen ligger kun en time og tyve minutter fra Stavanger/Sandnes. Feltet ligger vakkert plassert like etter Hunnedalen på veien mot Sinnes. Akkurat passe langt hjemmefra til å legge hverdagslivet bak deg, men ikke verre enn at det går an å kombinere ferieliv med dagjobbing i byen. På Gravassryggen kan du vandre uforstyrret innover heia en tidlig morgen, eller sette utfor distriktets mest moderne alpinanlegg i Tjørhomfjellet. Liker du å bruke hytta hele året byr Sirdal på fantastiske naturopplevelser for både små og store. Mer info på www.gravassryggen.no

LL NY M O D E R E D N U G OPPFØRIN

KT TA KONTA TA IV R P R FO G VISNIN Nordvest for Tjørhomfjellet, i Sirdals flotteste natur, 32 tomter, seks hyttetyper. Noe for enhver smak – for deg som ønsker frihetsfølelse, har sansen for fantastisk natur og god gli på skiene. Men her er også rom for avslappet ro og gode stunder i stum ensomhet

eller sammen med dem som betyr mest for deg. NYTEGNET MODELL UNDER OPPFØRING SNART KLAR FOR INNFLYTTING BTA: 105 m2 Garasje/bod: 35 m2

KONTAKT Geir Inge Skåra, tlf.: 90 77 25 97 geir.inge.skara@dnbeiendom.no Johnny Nicolai Olsen, tlf.: 40 24 11 27 johnny.olsen@dnbeiendom.no


Nye Ford Focus stasjonsvogn Månedsleie med 1,99% rente fra

2.985,-

Nye Ford Focus stasjonsvogn er lenger, har mer plass i baksetet og et mye større bagasjerom som nå rommer hele 608 liter. Ford Focus får du nå i en rekke skreddersydde varianter som er smartere enn noen gang tidligere, og nye Ford Co-Pilot360 med selvkjørende egenskaper bidrar til økt trygghet både for fører, passasjerer og medtrafikanter. Kontakt oss for prøvekjøring og tilbud !!

Prisen er inklusive leveringsomkostninger Stavanger. Årsavgift kommer i tillegg. CO2-utslipp fra 91 – 136 g/km (1,5l TDCI 95-HK – 1,5l EcoBoost 150 HK ). Blandet drivstofforbruk fra 0,35 – 0,60 l/mil (1,5l TDCI 95-HK – 1,5l EcoBoost 150 HK ). Tilbudet kan ikke kombineres med andre rabatter. Startleie/etabl.geby.: kr 51.250,-. Månedsleie inkl etabl.gebyr: kr 2.985,- vil variere med rentenivået. Avtaletid: 2 års bindingstid. Total kjørelengde: 30.000 km. Forutsetter kredittgodkjenning av Ford Credit. Forbehold om prisendring og trykkfeil.

Kverneland Bil Ford

30 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

Kverneland Bil Ford | Bilhuset Kverneland Bil Bryne Vestre Svanholmen 9 Eskervegen 7 51 84 03 00 51 77 82 82

www.kvernelandbil.no


Aktiv med Gunn-Rita

Gunn-Rita Dahle Flesjå, verdens beste kvinnelige terrengsyklist, har avsluttet proff­ karrieren, men trener fortsatt og liker å være i aktivitet. Med hytte i Sirdal er hun i gang med å utforske mulighetene i Sirdal, noe hun deler med Sirdalmagasinets lesere.

SKIGLEDE FOR LITEN OG STOR Vinter og snø forbinder jeg med glede og moro. Etter vel 20 år uten ski på beina, har denne vinteren vært som et eventyr for meg. Sesilåmi ble en tøff utfordring, men gav mersmak. Det blir en årlig begivenhet for vår familie. Nå har vi hatt vår første vinter på hytta i Hønedalen/Brendeheia og det har vært helt magisk å være på ski igjen. Stort sett har vi fått en tur på ski både fredag, lørdag og søndag de helgene vi har vært oppe. Vi nyter hver tur vi får på ski, uansett vær.

NYE UTFORDRINGER Utfordringen med å gå Sesilåmi var ikke bra gjennomtenkt fra min side. Jeg måtte gjennom et par operasjoner, fot og tommel, i begynnelsen av januar og det satte jo litt skitrening på vent. Men i mitt hode så kunne jeg klare turen over fjellet dersom jeg tok det som en tur. Ikke tenke på tid og heller ikke konkurranse. Den taktikken forduftet ca. 30 sekunder etter at startskuddet gikk. Kenneth og jeg har hatt en bratt læringskurve med tanke på klassisk stil. Noen timer kursing for Kenneth. Jeg har lært masse av en sprek jentegjeng som jeg har trent litt sammen med, samt en lærer mye av å gå bak folk som går teknisk bra på ski. Det ser ganske så komisk ut når Kenneth bare tar ut bak noen som akkurat passerer i et noe høyere tempo enn hva vi holder. Så henger han på så lenge han orker. Sesilåmi ble en hard tur på mange måter, men det gav mersmak. Det var faktisk utrolig kjekt å være med. Vi hadde ikke noe å sammenligne med og forventet ikke noe. For å gjøre en lang tur over fjellet ganske så enkel, så kom jeg i mål på tiden 4 timer og 24 minutter. Kenneth vell 20 minutter raskere (hevnen er søt) etter en noe mer innholdsrik tur over fjellet. Brakk stav, gikk 4 km med en markeringspåle før han fikk nye staver. Han gikk totalt i kjelleren for å nå meg igjen… som faktisk var bak ham i løypen stort sett hele rennet.

LEK – BESTE LÆREMÅTEN Bjørnar er ung og lærer raskt. Han var

med en dag på SkiOpplevelsers kurs i vinterferien og det var helt fantastisk å se hvilken fremgang han hadde bare gjennom lek på ski sammen med andre. Vi burde ha slike kurs også for oss voksne. Forrige helg vi var på hytten så spente vi på skia like utenfor hyttedøra, lot stavene stå igjen og dro rett bort i akebakken. Det bør skrives at det var masse nysnø og gode forhold for lek i akebakken med ski på beina. Vi bygget hopp og satset alt på hoppkanten selvsagt. Det var mykt å lande uansett hvordan vi kom ned. Kunne også stå i hockey helt fra toppen av akebakken da det ikke gjorde noe som helst vondt om vi falt. Guuuuu for en balansetrening det er å leke seg slik på langrennskiene.

FIN SKITUR FOR ALLE Vi har stort sett alltid venner med oss på hytta i helgene og da må vi tenke på ALLE når vi legger ut på skitur. Turen bør ikke være for lang. En bør ha kort vei i sekken til drikke, sjokolade og kjeks. 2 minutters matstopp midt i løypene kan være avgjørende for om det blir en vellykket tur eller ikke. Ta en skikkelig stopp etter maks en time og sørg for at det er bakker en kan renne på ski i like ved. Ekstra votter og lue i sekken er greit å ha med, samt noe varmt på termosen. Et par store, svarte, søppelsekker kan være redningen for de yngste som gjerne blir litt trøtte i beina av å gå på ski. Aking i plastposer er alltid like gøy og da glemmer en fort at en er noe sliten. Jeg ser frem til en forrykende aktiv påske på fjellet i Sirdal. Ønsker dere alle en herlig påske med eller uten ski på beina.

Skiklem fra Gunn-Rita Sirdalmagasinet · 2 / 2019 31


Si

r e t m o t e t s e t t o fl s l rda ER PÅ

HYTT SYDDE

DER

SKRED

BYGG

HYTT

ING S

E PÅ

TART E

TOM

T 40,

R MA

BREN

I 201

9!

DEHE

IA


Er du på jakt etter å oppfylle den store hyttedrømmen, – vi har løsningen for deg. Våre hyttemodeller er utviklet for å oppfylle drømmer, derfor er vi også spesialister på å skreddersy hyttene etter dine drømmer. Brendeheia hyttefelt er en del av Hønedalen hyttegrend, som ofte kalles "Det beste av Sirdal". Her har du flotte tomter som tar deg nær opplevelsene hele året og er et godt valg for din hytte. Sommerstid er dette Sirdals grønneste dalføre, og der snøen legger seg først når vinteren kommer. De nye hyttene kommer midt i Hønedalens populære langrennsløyper, med en flott laftet varmestue på utsiktspunktet Slottet og et fint skileikområde/akebakke for store og små. Velger du å bygge hytte på en av de nye tomtene, så får du utmerkede sol- og utsiktsforhold hele året. Herfra har tar det heller ikke mange minuttene før du er på vei innover fjellheimen. Velkommen til Hønedalen!

å t t y h s e n e! n i S l i t n n a sk å m e p l st i r t ø e t t F Løypetk! . nøkkelferdig hy –1s TE JEKTER S O R P GE E MAN . R Å V V ESONG S NA E E T D S E NE HVA M LAR TIL K R ELLER E SOM HYTTER 183 977 29 : lf t , ik a.no Sigve V neshytt ed Tor in m .s t w k a w t w Ta kon tta.no inneshy s @ e v tor.sig


!

Thermotex Norge AS, Sjøhagen 2, 4016 Stavanger Tlf: 904 05 859 E-post: post@thermotex.no

NORGE

www.thermotex.no

Selvregulerende varmeelementer for HYTTE, BÅT, BOBIL, CARAVAN

Vi produserer og forhandler ulike varmeprodukter for bolig, hytte, båt og campingvogn. Termisk isolasjon

I tillegg leveres isolasjonsløsninger for rør, tanker, filtrer og ventiler.

LENGDE

BREDDE

HØYDE

1,00M

200mm

20mm

250W

0,75M

200mm

20mm

175W

0,50M

200mm

20mm

125W

1,00M

100mm

20mm

150W

0,75M

100mm

20mm

100W

0,50M

100mm

20mm

50W

1,00M

50mm

20mm

100W

0,75M

50mm

20mm

75W

0,50M

50mm

20mm

50W

1,00M

25mm

15mm

40W

Lagerførte standardstørrelser

MAX. EFFEKT

FROSTSIKRING Varmekabler og isolasjon for hytter Plug & Play løsninger Selvregulerende varmekabel 230V • Lufttermostat av/på. • Kaldledning og støpsel. • Ferdigkoblede lengder fra 1 – 25 meter.

Selvregulerende varmekabel 12-24Volt • Leveres i ønsket lengde med tilpasset kaldkabel.

Selvregulerende varmekabel • For frostsikring av vannrør, innvendig eller utvendig. • Leveres med kaldledning og støpsel.

Dette kan vi Vi har solgt fritidseiendommer i årevis. Våre meglere har unik lokalkunnskap om hytteområder, turløyper, skiforhold og det som fjellet ellers byr på. Skal du selge eller kjøpe fritidseiendom, er det lurt å snakke med noen som er godt kjent og kan markedet. Ikke nøl med å ta kontakt.

Kom innom våre kontorer

Andreas Dalmar 982 81 671 34 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

Ring oss 915 05560

Kontakt oss på emvest.no

DATATRYKK AS

• Skotørke-elementer • Elektriske varmeprodukter • Gulvvarme med selvregulerende varmekabler

• Lages i forskjellige utgaver / dimensjoner • Overflate temperatur som gjør at elementene kan plasseres over alt, på gulv og tepper • Egner seg utmerket for hytte, bobil og caravan i vinteropplag • Effekten justerer seg i.h.t. omgivelsestemperatur • Spenning 230V. • Materiale: Natureloksert aluminium • Ingen fare for antennelse ved tildekking • Elementene kan leveres med festebraketter for montering på vegg


tenisagam

Det blir ulike styrkeøvelser under årets Fitcamp på Sageneset i juni. Foto: Fotcamp

Løpsteknikk med en av landets fremste løpeeksperter i Sirdal i juni. Foto: Fitcamp

Fitcamp på Sageneset i juni For åttende år på rad arrangeres Fitcamp i Sirdal. En helg fylt med trening, yoga, sosialt samvær og god mat og drikke på Sageneset.

I

følge arrangøren passer opplegget for kvinner og menn i alle aldre, - for de som trener mye og de som trener mindre. Det er plass til 36 deltakere som alle bor i idylliske hytter på Sageneset og en egen kokk besørger alle måltider.

Fem instruktører blir med, blant andre en av landets fremste løpe­ eksperter, Jan Erik Christiansen som til daglig jobber på Løplabbet og som denne helga skal ha kurs i løpsteknikk. I tillegg blir følgende instruktører med: Stian Gilje, Irina Borisova, Cato Tjåland og Marianne Linjord. Programmet er rikholdig, og det er opp til den enkelte deltaker å sette sammen sitt helgeprogram. Det vil for eksempel også være mulig å bestille massasje, ta badstu, benytte svømmebassenget eller gå en tur i nærområdet.

Sirdalsdagane 2019:

30. august til 1. september

Ellen Veila er ny prosjektleder for Sirdalsdagane og allerede godt i gang med oppgavene. Stavangerkameratene kommer til Sirdalsdagane 2019.

N

oter dere tidspunktet allerede nå. Årets Sirdalsdager går av stabelen helgen 30. august til 1. september, og sauene kommer til Kvæven 30. august.

Ny prosjektleder for arrangementet som trekker mellom 5.000 og 10.000 besøkende hver eneste høst er Ellen Veila, som begynte i stillingen i januar i år.

Sirdalsdagane har utviklet seg fra å være et lite arrangement til å bli en årlig fest, og i år arrangeres dagane for 30. gang. Stavangerkameratene har allerede sagt at de kommer. Det blir selvsagt også barneaktiviteter, bygdedans og mye, mye mer. Området rundt Sirdal Fjellmuseum omgjøres også i år til en markedsplass med ca. 60 utstillere, og her er det anledning til å treffe både sirdøler, hyttedøler og “dagsdøler”. Sirdalmagasinet · 2 / 2019 35


magasinet

Eiendomsmegleren på Tonstad:

Et lovende første år Det er knapt ett år siden Aktiv Eiendomsmegling Sørlandet åpnet filial på Tonstad, vis-a-vis Tonstad Bakeri, - et år som bare har styrket den langsiktige planen om videre satsing i området.

–V

i skal oppover, ingen tvil om det, sier Bjørn Skjæveland som sammen med Torstein Hellestøl eier og driver Aktiv Eiendomsmegling Sørlandet, der Tonstad-kontoret så langt er det nyeste. De to var fra før av etablert med meglerkontorer både i Kristiansand, Farsund, Lyngdal, Evje og Kvinesdal.

BANKSAMARBEID

– Vi har franciseavtale med Aktiv, forklarer Torstein, som er daglig leder, og som legger til at Kvinesdal Sparebank har en mindre eierandel i selskapet og også er en viktig samarbeidspartner for dem. – Ved flere av kontorene våre er vi også samlokalisert, som her på Tonstad, sier han. På Tonstad representerer Birgitte Seland Berthelsen Kvinesdal Sparebank. Hun er på plass i lokalene på Tonstad mandag, tirsdag og torsdag. – Onsdag og fredag jobber jeg i Kvinesdal, men om noen har behov for et møte på Tonstad en av disse dagene, er ikke det vanskelig, smiler hun.

FLEKSIBILITET VIKTIG

Det samme understreker eiendomsmegler Marita Lervik som er Tonstad-kontorets ansikt utad og fast megler lokalt. 36 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

– Har vi et prosjekt som krever at jeg er her også andre dager i uken, legger vi selvsagt til rette for det. Som megler er fleksibiliteten viktig, smiler hun.

Så langt er det mest boligsalg Aktiv Eiendomsmegling Sørlandets Tonstad-kontor har beskjeftiget seg med, men det er ikke nok.

BOLIGSALG PÅ TONSTAD OGSÅ PROSJEKTER I ROGALAND

De to eierne er mye på farten mellom de ulike kontorene og i ulike prosjekter både i Agder og Rogaland. – Vi har hatt flere prosjekter i Rogaland også. I det siste har flere solgt hytter andre steder til fordel for hytte i Sirdal, forteller Bjørn.

– Det selges i gjennomsnitt opp mot ti boliger i året i Tonstad-området, og de prosjektene skal vi, som den lokale megleren, selvsagt ha, sier de to eierne som ikke har etablert seg på Tonstad for å nøye seg med bolig- og landbrukssalg. Hyttemarkedet er selvsagt også svært interessant for dem.


På Tonstad: Aktiv Eiendomsmegling Sørlandet og Kvinesdal Sparebank (f.v.): Birgitte Seland Berthelsen, Marita Lervik, Torstein Hellestøl og Bjørn Skjæveland.

– Hyttene befinner seg ikke bare i Øvre Sirdal. Det er mange hytter også her i Tonstadområdet, påpeker Skjæveland. Ifølge deres statistikker er det de siste fem årene solgt til sammen 124 hytter i nedre Sirdal, rundt 25 hytter i året med andre ord. – Fritidsmarkedet i Tonstad-området er selvsagt interessant for oss på samme måte som hyttemarkedet i Øvre Sirdal også er et stort og spennende marked for oss. Men vi skal være tålmodige. Det viktigste nå er

å etablere oss som den lokale megleren på Tonstad, fastslår de to meglerne. Målet er å ha folk på plass i lokalene hver dag. – Ellers ville vi jo ikke ha vært her. Vi ønsker å ha folk på jobb her hver eneste dag, men må ta det steg for steg.

OGSÅ VERDIFASTSETTING

Næringseiendommer, landbruk, boliger eller hytter – meglerkontoret på Tonstad verdisetter også eiendommer.

– Mange tror at vi utelukkende driver med eiendomssalg, men vi foretar også verdifastsettelser typisk i forbindelse med arv og skilsmisser, sier Bjørn Skjæveland. Til sammen har Torstein Hellestøl, Bjørn Skjæveland og Marita Lervik 25 års erfaring som eiendomsmeglere. Nå ser de fram til å få større innpass både på bolig- og hyttemarkedet i Sirdal.

Sirdalmagasinet · 2 / 2019 37


magasinet

30 vinteraktiviteter for barn Det er mye man kan finne på i snøen i tillegg til ski og aking. Klipp gjerne ut disse sidene og heng de på kjøleskapet – kryss av for hver gjennomførte aktivitet og se hvor langt dere kommer.

glasset med natron på toppen og pakk snøen hard rundt. Hell eddik oppi glasset med bakepulver, ta et par raske steg bakover og se hvordan vulkanen begynner å bruse.

Fyll opp noen store ballonger med vann og la dem fryse til is. Det kan bli til utrolig dekorative islykter.

10. MÅK SMÅ VEIER OG LEK MED BILER. Lag din egen bilbane med parkeringsplasser og snøhule-garasjer.

11. LAG EN KATAPULT. Hvem klarer å lage den beste katapulten for å kaste snøballer? 12. STIV HEKS. I Stiv heks vil ikke det å

«ha’n» overføres til den spilleren som blir tatt, som i ”tikken”, men den som blir tatt må stå helt stille helt til vedkommende befris av en som ennå ikke har blitt tatt. Dette foregår for eksempel ved at de som er blitt tatt må stå rett opp og ned med spredte ben, og en som ønsker å befri må krype mellom bena på vedkommende. Målet for den som da «har’n» vil være å paralysere alle andre spillere, før de rekker å befri hverandre igjen.

13. SNØBORG. En skikkelig snøborg er

1. FLASKEBANE. Lag to ved siden av hver-

skuespill? Finn frem kostymer og inviter mor, far, søsken og naboer på et skikkelig teater­ snøshow.

2. LEKEKJØKKEN. Ta med en tresleiv, et par

6. MAL PÅ SNØEN. Finn frem noen gamle ketchup-flasker, vannflasker eller spruteflasker og barna få pynte kunstverkene sine med vakre farger. Fyll flaskene med vann og ha i en god mengde konditorfarge. Rist godt.

3. TRE PÅ RAD. Finn noen kongler og kvister og spill det gode, gamle spillet «Tripp, trapp, tresko» i snøen! Regler: Spillet er for to spillere der hver spiller har sitt symbol og spilleflaten er et kvadrat med tre ganger tre ruter. Spillerne har kun lov til å sette symbolet sitt i en tom rute om gangen før de skifter tur. Førstemann som har tre av sine symboler langs en rett linje, har vunnet.

7. MAL PÅ SKARESNØ MED PENSEL OG MALING. Finn frem malepensler, litt vann

andre og se hvem som kommer først i mål. Eller se hvem av flaskene som kommer lengst. kjeler og noen kopper ut og lag et lekekjøkken. Det er masse morsomt man kan lage av kram snø. Og så kan mamma og pappa bestille bord på lekerestauranten.

4. SNØFIGURER. Det er ikke bare snømann som er morsomt å lage i snøen. Hva med å legge snøballer etter hverandre som former en lang larve? Eller hva med en enhjørning? Mal i vakre farger, så blir det ekstra fint. 5. SCENE I SNØEN. Hvorfor ikke lage et 38 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

nesten er must når man skal ha skikkelig snøballkrig. Hvorfor ikke dele opp i lag og lage to snøborger?

og et malingsskrin og la barna male ute.

8. SNØHULE. Å lage snøhule er alltid stas, la barna ha en hemmelig klubb og server dem kakao og annet godt. Tips! Glow-sticks eller lommelykt er et morsomt og trygt alternativ til levende lys. 9. VULKAN SOM SPRUTER LAVA.

Å lage en snøvulkan er kjempeenkelt og utrolig moro! Du trenger bare eddik og natron. Du trenger (1) et lite glass (2) Natron (3) Eddik (4) Konditorfarge/fargepulver (5) Snø. Ha noen teskjeer natron og farge i et lite glass. Lag en vulkan ute i snøen, sett

Klar for slalåbakken.


tenisagam

Finn frem malepensler, litt vann og et malingsskrin og la barna male ute.

18. SNØBALLKRIG. Morsomt for hele fa-

milien. Tips! Del familien eller vennegjengen inn i lag og spill GRIS. Hvert lag har hver sin camp og hver spiller har fire liv. For hver gang man blir truffet av en snøball mister man ett liv (man får en bokstav). Når man har fått alle bokstavene (G-R-I-S), er man ute.

19. ISBAR. Fyll opp noen sprayflasker med vann og konditorfarge. Lag en isbar ute i snøen og server ulike typer «is» til forbi­ passerende.

14. DYRESPOR. Er det en hund, eller er det

kanskje en gaupe? Eller en ulv? Det er spennende å se etter spor i snøen. La fantasien løpe løpsk sammen med barna! Hvor har dyret vært, og hvor skal det?

15. FOTBALL. Fotball er like gøy sommer

som vinter. Marker opp banen med en flaske farget vann, og la kampen begynne!

16. SNØENGLER. Finn et sted med masse løssnø, ta sats og hopp uti. Beveg på armer og ben og sørg for at hodet også gir avtrykk. Få gjerne hjelp til å komme deg opp, så ikke snøengelen blir ødelagt.

17. AKEBAKKE. Har du ikke et akebrett kan

du se om du finner en badering eller et badedyr. Aking er også kjempegøy i mørket. Bruk hodelykter og refleksvester.

20. SKATTEJAKT. Frys ned isbiter med konditorfarge (eller rød/gul saft), legg de rundt ute i hagen. Fortell barna hvor mange du har gjemt, og la dem lete.

21. SNØLYKTER. Få barna til å pynte opp ute i hagen med vakre snølykter!

22. ISLYKTER AV BALLONGER. Fyll opp noen store ballonger med vann og la de fryse til is. Det kan bli til utrolig dekorative islykter.

Kielland er vårt egendesignede, lokalproduserte kjøkken. Det gjenspeiler vår mangeårige erfaring fra kjøkkenbransjen og er et flott og bærekraftig produkt hvor vi har lagt vekt på funksjon, design og kvalitet til en konkurransedyktig pris.

Madlaveien 50, 4009 Stavanger 51 64 64 80 www.kielland-home.no

Sirdalmagasinet · 2 / 2019 39


magasinet

23. SNØMÅKING. La barna få være med å rydde vekk snøen.

24. GÅ PÅ SKI. Pakk ryggsekken med noe godt og ta med hele familien ut i skiløypa.

25. HOPP FRA TAKET NED I LØSSNØEN. Hvis det har snødd masse og det ligger

godt med løssnø på bakken, er det utrolig moro å hoppe ned i snøen. Bare sørg for at det er nok snø, og at den er myk å lande i.

26. BLÅS SÅPEBOBLER OG SE DEM FRYSE TIL IS. Når det er minusgrader ute

(minimum -5) fryser såpeboblene til is. Klarer dere å feste mange bobler sammen til et kunstverk? OBS! Vanlige såpebobler fungerer dårlig, man må lage en egen blanding. (Se egen sak)

27. SKRIV TING I SNØEN. Å skrive ord

eller bokstaver i snøen er en morsom og annerledes måte å øve på alfabetet på.

Morsomt for hele familien. Tips! Del familien eller vennegjengen inn i lag og spill GRIS.

28. GÅ PÅ SKØYTER. Et kjempegodt alternativ til å gå på ski. Husk bare å sjekke at isen er sikker, og bruk hjelm.

29. I SLALÅMBAKKEN. Ta med hele familien i bakken.

30. SNØBOCCIA. Lag snøballer og se hvem som er best til å kaste! Enten kan man finne en blink og forsøke å treffe, eller man kan rett og slett spille boccia.

(Kilde: goyforbarn.no)

Slettvolls kolleksjon utemøbler er presentert i ny vårutstilling. Velkommen. Slettvoll Stavanger Marieroveien 21A, 51 88 18 88 Åpningstider: 10.00–17.00, torsdag 10.00–19.00, lørdag 10.00–15.00 www.slettvoll.no

40 Sirdalmagasinet · 2 / 2019


918 87 448

post@teglogbetong.no

teglogbetong.no

VĂĽre samarbeidspartnere sikrer topp kvalitet i alle ledd: SinneshyttĂĽ

Modena Mur & Bygg

Stavanger Varmesenter

TreKompaniet

Sinus Elektro

Lie Blikk

ArticSpas Massasjebad AS


magasinet

Anne Wilson og Ivar Losnedal bruker hytta i Solheimsdalen hele året.

En fornøyd gjeng fra første yogahelg i Sirdal i januar. Instruktør Marina Sande nummer tre fra venstre.

Hytta:

Som å komme hjem 42 Sirdalmagasinet · 2 / 2019


tenisagam

Bilder av Che Guevara fyller stuekroken. En god bok hører med på hytta. Plutselig dukker den opp i landskapet, hytta til Hyttedølen Ivar Losnedal.

Slik så den opprinnelige hytta i Solheimsdalen ut.

Han kaller seg Hyttedølen, Ivar Losnedal, når han deler sine Sirdalsbetraktninger med leserne av Sirdalmagasinet. Helt siden han var liten guttunge har han feriert i Sirdal.

D

e begynner og slutter som regel med hytta i Solheimsdalen, de små anekdotene Ivar Losnedal skriver under vignetten ”Hyttedølen” i Sirdalmagasinet.

GJERNE ALENE

Den pensjonerte læreren bosatt på Madla i Stavanger drar til fjells så ofte han kan. De siste ti årene har det blitt ganske ofte. – Jeg drar gjerne opp i ukedagene, ikke bare i vinterhalvåret, men også om sommeren, ja, året rundt, sier han. Som gammel norsklærer har han rettet stiler i hopetall. Ifølge egne

beregninger rekker antall stilsider han har rettet fra Revheim skole og til Mosvannet, en strekning på over fem kilometer.

PÅ 50-TALLET

Losnedal har også lang fartstid som hyttedøl i Sirdal. Som gutt tilbrakte han så å si alle påskeferiene på fjellet. Da han var ti, kjøpte foreldrene egen hytte i Solheimsdalen. Det var ålgårdsbuen Ravndal som solgte sin egenartede hytte med form som en trekant og bare 16 kvadratmeters grunnflate. – Veien gjennom Hunnedalen var ikke åpen på den tiden, så de første årene reiste vi først

og fremst på hytta i påskeferiene og deler av sommerferien, forteller han. Som voksen overtok han hytta i Solheimsdalen sammen med Anne Wilson og deres etter hvert fem barn.

GRUNNFLATE PÅ SEKSTEN KVADRAT – På 16 kvadratmeter?

– I grunnflate, ja, smiler han. – Vi har loft. Barna sov oppe. I denne vesle hytta ferierte de som familie i år etter år. Først for femten år siden mottok Sirdal kommune en søknad om utbygging av hytta i Solheimsdalen. En utvidelse fra 16 til 80 kvadratmeter. Fra parkeringsplassen like ovenfor Folke­ Sirdalmagasinet · 2 / 2019 43


magasinet

hjelps­hytta går veien til hytta nedover i terrenget. Vi ser først toppen av et spisst møne, så ett til før hele hytteeiendommen kommer til syne og vi også ser vedskjulet foran hytta, bygd i samme trekant-fasong.

SELVGJORT ER VELGJORT

– Jeg satte først opp vedskjulet for å teste om jeg dugde som tømrer, forteller den pensjonerte læreren som ikke regner seg som spesielt nevenyttig, men som likevel planla å bygge ut familiehytta på egenhånd, noe han da også gjorde. – Jeg glemmer aldri da det første materiallasset ankom parkeringsplassen, sier Anne og husker hvordan de alle sammen, store og små, bar bord på bord ned til hytteeiendommen. Det gikk tre år fra byggestart til ferdigstilling. Den gamle hytta er nå blitt en ren soveromsfløy med bad, mens overgangen mellom denne og den nybygde trekanten rommer inngangsparti og bibliotek. Så kommer stue og kjøkken, også her med et romslig loft og ytterligere soveplasser. De har i alle fall sengeplasser til tolv, regner de ut. – Det spørs hvor tett vi ligger.

TURLIVET

med sine folk. Men Ivar er der mest. Allerede de siste årene han jobbet som lærer, sørget han for å gå gradvis ned i stilling slik at han kunne tilbringe mer tid på fjellet.

– Men i sum går vi mange turer. Tidlig vinter følger vi ofte utmerkede Sirdalsløyper, som forøvrig godt kan utvides. Seinvinters blir turene ofte lengre og i større grad utenfor allfarvei som Ousdal, Perskaret og området bak Bånefjell mot Haugevatn og Låghei/ Kvinen. I dette området kan du alltid velge fra øverste hylle, forteller han.

– Jeg liker aleneturer, sier han.

De har et avslappende forhold til turlivet og tilbringer gjerne også dager i godstolen med en god bok.

Sommer og høst holder de seg som oftest til Fjelljegeren foruten de obligatoriske og hemmelige sopp- og molteturene. – At vi noen ganger har sviktet regntunge høstdager og heller gått i fjell lenger sør, innrømmer vi gjerne, ja, sogar anbefaler andre sirdalsentusiaster å gjøre. I fjor var vi i Sierra Nevada og et par år tidligere i Pyreneene ferdig bestilt – i merkede løyper og kun med dagstursekk, forteller de to.

GJERNE ALENETURER

Jul og påske samles hele familien på hytta. Trangt blir det, men det er alle forberedt på og vant med. Barna bruker gjerne også hytta hver

– Å gå innover en onsdag eller torsdag når jeg har hele fjellet for meg selv, gir en helt egen ro. For skriveriene mine gir det også inspirasjon. Å komme seg ut slik setter meg i en egen stemning som jeg bruker når jeg skriver.

LIVETS SCENOGRAFI

I naturen oppleves livet sterkere: – På fjellet opplever jeg at jeg er en bit i en større scenografi. At naturen går sin gang, som også jeg gjør. En dag skal jeg ut av rekka, andre skal inn. Slik er det. På loftet i den nye delen av hytta står et staffeli foran det høye, smale vinduet. – Hvem er det som maler? – Det er jeg, kommer det fra Ivar som så vidt har begynt å leke seg med former og farger. Nok til at han har gitt noen malerier som gaver, blant annet til Annes søster.

SIRA-KVINA KRAFTSELSKAP

Vi trenger mer kraft Sira-Kvina kraftselskap er en spennende arbeidsplass og kan by på utfordringer og mange muligheter. Du finner mer informasjon om Sira-Kvina Kraftselskap på www.sirakvina.no

44 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

produserer fornybar energi i 7 vannkraftverk med nedslagsfelt i Rogaland, Vest- og Aust-Agder. Årsproduksjonen er på vel 6300 GWh, noe som tilsvarer omtrent 5 % av Norges kraftproduksjon. Selskapet er sertifisert i henhold til ISO-9001 kvalitetsstandard og ISO-14001 miljøstandard. Selskapet har 100 ansatte, og hovedkontoret med driftssentral og sentralverksted ligger på Tonstad i Sirdal. Sira-Kvina kraftselskap DA eies av Lyse Produksjon AS, Statkraft Energi AS, Skagerak Kraft AS og Agder Energi Produksjon AS.


tenisagam

Stor terrasse med bålpanne på baksiden av hytta.

Ivar Losnedal har begynt å male, nonfigurativt, forteller han.

EGEN HYTTEAVDELING PÅ JÆRHAGEN

VELKOMMEN!

Sirdalmagasinet · 2 / 2019 45


magasinet

En lang, herlig frokost med god tid også etterpå.

Gamlehytta ble påbygd, i samme stil som den gamle og utgjør nå et helt egenartet bygg i Sirdals hytteflora.

– De hadde lange diskusjoner om hvilken vei de skulle henge bildet, sier hun leende mot Ivar som ler med.

LENGRE HELG

– Nonfigurativ kunst, sier han forklarende og legger til at det nok er i det landskapet han først og fremst skal være.

– Nok på grunn av formen, tror de to, som så å si alltid sørger for å gjøre helga på hytta i Solheimsdalen så lang som mulig.

46 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

Fra gammelt av fikk hytta til Ivar og Anne navnet ”Heksehytta”.

– Som regel venter vi til mandag før vi drar hjem. Så har vi hele søndagen, en kø mindre og en kveld mer.


Å gå innover en onsdag eller torsdag når jeg har hele fjellet for meg selv, gir en helt egen ro. For skriveriene mine gir det også inspirasjon.

Ivar Losnedal skriver sine små Sirdalsbetraktninger under vignetten ”Hyttedølen” i Sirdalmagasinet.


Hyttedølen

Ivar Losnedal, pensjonert norsklærer med hytte i Solheimsdalen, har feriert i Sirdal siden han var liten guttunge og er stadig oftere i Sirdal. Her deler han Sirdalsbetraktninger fra sitt ståsted som hyttedøl.

Mens me ventar på snø

M

e fekk påskever i februar - lite snø og aukande lyngkransar rundt furuene. Hard skare gjorde at mange føretrekte ein snøbar terrasse framfor

samlingar på kirurgisk avdeling. Og snart fekk me svaret på mistankane. Februar var over 5 grader mildare enn normalt. Januar kom like bak med nesten 2 grader. I begge månadene var nedbøren normal - dersom regn er normalt. Og Sirdalen var ikkje eineståande. Heile landet fekk eit påslag på over 3 grader. Svalbard hadde temperaturar over normalen for hundrede gong - og sidan 1985 har øygruppa blitt 5 grader mildare.

Sirdal vår brikke I det store klimaspelet - med eit truande samanbrot i det globale økosystemet - er Sirdalen bare ei lita brikke - men ho

Den svenske ungjenta Greta Thunberg starta streiken for klimaet sommaren 2018.

er vår brikke. Me går nok mot meir ustabile vintrar - og kanskje enda verre - kan neste generasjon oppleve dei utan snø?

Ungdomsopprør

I klimaskuggen Me som bur i Rogaland - og særleg dei av oss som lever av

Den svenske ungjenta Greta Thunberg starta streiken for

«oljå» - har vanskeleg for å vere positive til det grøne skiftet. Det

klimaet sommaren 2018. Sidan har skuleungdom og studentar

er like forståeleg som det er uforståeleg at ikkje politikarane

over store delar av verda blitt med. I USA svara dei unge med

prøver å løfte blikket - sjå heilskapen og gjerne framtida.

Sunrise Movement - ei rørsle og eit opprør som neppe vil avta

Oljeverksemda synest å vere eit ikkje-tema i kretsar der makta

- det gjeld jo deira framtid og vår svikt. Saman med New Green

rår. Me må tole å ha ein offentleg samtale om denne viktige

Deal håpar dei å setje klima på kartet og slik utfordre Trump -

næringa - og gjerne førebu landsdelen på ei gradvis framtidig

med sin fossile ståstad - ved neste val.

omstilling - framfor ein marknadstyrt kollaps. Og omstilling betyr

Meir enn ord

at enkelte bransjar må vike for at andre skal vekse fram. I denne

Kva vil dei unge? Dei vil ha handling. Dei er lei av ambisiøse planar, lei av stadig nye mål og mangel på tiltak. Medan

prosessen treng ein slutteleg ei overordna hand på rattet.»

regjeringa vil snakke om elektriske bilar og kva me sjølv

Framover

kan gjere i kvardagen - ved hjelp av gulrøter - vil dei unge

Det var kjekt å sjå talrike ungdomar demonstrere for litt

ta tak i elefanten i rommet - nemleg Big Oil. Dei vil også ha

sidan - dei er morgondagens heltar. Eg veit ikkje om Equinor

staten sterkare på banen - ikkje bare med strenge lover og

er einig der dei driv med fasadepussing - som sponsor for

tydelege rammer - men også som aktiv økonomisk partnar i

Skiforbundet - på smeltende snø. Det har sludda og snødd

eit grønt skifte. Da er det bare rimeleg - som dei unge krev - at

gammaldags i heile dag. Kanskje er det vêrgudane som har

styresmaktene bruker ein del oljemilliarder til å utvikle nye

høyrt på ungdomane - for ei stund. Eg melder meg i alle fall inn i

næringar.

«Besteforeldrenes klimaaksjon».

48 Sirdalmagasinet · 2 / 2019


VIPP KJØKKEN - ET MODULÆRT KONSEPT

Et kjøkken skapt for hverdagslivet Et Vipp-kjøkken er et modulært konsept. Vi ser på det som byggeklosser, hvor det er fire forksjellige modultyper: øymodul, øymodul med sitteplass, veggmodul og høyskap. Kjøkkenet er skapt for å brukes hver dag for resten av livet. Det er ribbet for falmende trender og fylt med veloverveide og tekniske detaljer. Det blir ikke enklere. Ingen kompromisser på materialer, ikke noe tull. Bare ren funksjon. Et kjøkken er en investering, og vi mener kjøkkenet skal vare livet ut. Da er det viktig at du finner et du liker – nei, elsker! Og da må du se, og ta, og føle på det.

Bilde: Lars Petter Pettersen

Se mer på element-studio.no, eller besøk oss i butikken.

element-studio.no Lilleakerveien 25 , 0283 Oslo T: 22 13 26 70


magasinet

Islykter med ballonger Ballonger, vann og frost gir de nydeligste islykter. Prøv! DU TRENGER:

Ballonger, én per lykt.

Vann.

Kuldegrader (ute eller i fryseboks).

SLIK GJØR DU:

Fest ballongen på vannkranen og fyll den halvfull med vann.

Blås litt luft inn i ballongen og knyt igjen.

Plasser ballongen i en bolle og sett den utendørs (over natta) eller i frysen (ca. 6 timer)

Klipp hull i ballongen og dra den varsomt av isen.

Hakk forsiktig hull i isen, og tøm ut vannet som er igjen.

Tenn et telys eller kubbelys og sett inn i lykta.

Frysetid er avhengig av temperatur og størrelse på lykta, så her må du gjerne prøve deg fram.

Nydelige ballonglykter, - enkle å lage.

Såpebobler i minusgrader

H

ar du noen gang blåst såpebobler i minusgrader? Hvis ikke: Gjør det! Det er helt magisk å se hvordan frostrosene vokser i såpeboblehinnen.

DU TRENGER:

0,5 dl Sunlight, oppvasksåpe

1 dl vann

1 ts sukker

1 ts glyserol (kjøpes på apoteket)

SLIK GJØR DU: Rør sammen alle ingrediensene og ha i en flaske. Vent på at det blir en dag med minusgrader. Ta med såpeboblevannet og en vanlig såpeboblepinne til å blåse bobler med ut. Blås bobler. Små bobler er lettere å få til uten at de sprekker enn store, men store er enda morsommere å se mønster på.

Såpebobler i minusgrader er fantastisk.

50 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

For maksimal effekt bør det være minimum -5 grader eller kaldere. I tillegg er det en stor fordel at det er helt vindstille så såpeboblene ikke flyr avsted med en gang.


Vi s over elger halv av hy parten tte områ ne i det!

Skal du selge eller kjøpe hytte i Sirdal?

EiendomsMegler 1 er den desidert største aktøren på salg av fritidseiendommer i Sirdal, og har hatt posisjonen som markedsleder i en årrekke. Det betyr at vi kommer i kontakt med en stor andel aktuelle kjøpere og selgere i området. Ta kontakt med en av våre meglere i dag for en hyggelig hytteprat!

Dan Chruickshank Eiendomsmegler MNEF dan.chr@em1sr.no 41 41 66 31

Anne Havsø Eiendomsmegler MNEF anne.havso@em1sr.no 481 12 584

Sjekk ut hyttene vi har for salg på eiendomsmegler1.no

Kjetil Helland Eiendomsmegler MNEF kjetil.helland@em1sr.no 993 55 219

Torill Kalsaas Eiendomsmegler MNEF torill.kalsaas@em1sr.no 959 06 795


Solrike hyttetomter ved Ålsheia skisenter. Se soleiknuten.no

Tlf 970 88 111 // post@soleiknuten.no // soleiknuten.no

VELKOMMEN TIL SKIGLEDE PÅ FIDJELAND OG ÅDNERAM

Mars og april er flotte

måneder dere i fjellet. Vi ønsker alle velkommen til påskefjellet Ekstra tilbud i ukedager uke 10-14 dagskort kr 200,-

Snøforholdene er flotte Tilbudet gjelder i Fidjeland skitrekk som har åpent Våre torsdag bakkerog ligger fredagvelpreparerte kl 10-16, og klar i Ådneram skitrekk har åpent og er til å ta imot som påskegjestene. onsdag og fredag kl 10-16.

Åpningstider i påsken dag Ellers gjelder ordinære priser er og hver åpningstider i helger, påskeuken. Kl.vinterferie 10.00 – og 16.00

VIL DU ANNONSERE HER? NESTE UTGIVELSE: 14. juni BESTILLINGSFRIST: 23. mai

FIDJELAND SKITREKK

www.aadneram-skitrekk.no

www.fidjeland.com

Ta kontakt med: Katrine Killingland, tlf. 901 40 447 eller katrine@lokomotiv.no


Vi løfter hele Norge. Med Helitrans som partner, har du alltid et helikopter i nÌrheten uansett hvor oppdraget skal utføres. Effektivitet, punktlighet og sikkerhet. Tlf: 483 13 000 E-post: ordre@helitrans.no www.helitrans.no


Eiendom

Omsetning av eiendommer i Sirdal kommune

Tonstadveien 33 (Gnr 52, bnr 209) er overdradd fra Åste Lovise Bjørnestad til Ingrid Fintland Tonstad (31.01.2019)

Solheimsdalen 315 (Gnr 8, bnr 1, fnr 41) er solgt for kr 2.525.000 fra Tone Kaasen til Peter Bormann (06.02.2019)

Gnr 10, bnr 181 er solgt for kr 500.000 fra Rita Tjørhom til Sirdal Eiendom as (01.02.2019)

Snelldal 19 (Gnr 26, bnr 70) er overdradd for kr 630.000 fra Arne Nodland og Elisabeth Nodland til Lotte Sagland Nodland og Vidar Nodland (06.02.2019)

Gnr 10, bnr 182 er solgt for kr 500.000 fra Tormod Frafjord til Sirdal Eiendom as (01.02.2019) Beinesvatnet 65 (Gnr 10, bnr 12, fnr 15) er overdradd til Nina Bekkedal Lyse og Richard Lyse (01.02.2019) Andel av Djubedalen 13 (Gnr 9, bnr 300) er overdradd til Arnt Vegard Espeland og Ragnhild Kristin Espeland (01.02.2019) Djubedalen 13 (Gnr 9, bnr 300) er overdradd for kr 400.000 fra Tor Sigve Vik til Arnt Vegard Espeland og Ragnhild Kristin Espeland (01.02.2019) Gnr 10, bnr 180, seksjon 3 er solgt for kr 2.677.227 fra Anders Tjørhom og Vegard Tjørhom til Tom Klemetsen (05.02.2019)

54 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

Gnr 9, bnr 308 er solgt for kr 2.100.000 fra Hytteforeningen Brannbu til Kåre Joa Ravndal (08.02.2019) Sinnesstronde 34 (Gnr 9, bnr 6, fnr 28, seksjon 17) er solgt for kr 3.045.000 fra Ådneram as til Tone Torgersen (11.02.2019) Brendelie 52 (Gnr 7, bnr 272) er solgt for kr 5.895.000 fra Torfinn Arne Nesset til June Nødland Frafjord og Morten Frafjord (11.02.2019) Beinesvatnet 122 (Gnr 10, bnr 12, fnr 26) er overdradd til Geir Jåthun Hindenes og Solveig Jåthun Hindenes (11.02.2019) Rauneliklattane 9 (Gnr 7, bnr 149) er solgt for kr 3.600.000 fra Endre Håland og Chiew Yung Tan til Jan Inge Engeseth og Mona Vik Jensen (12.02.2019)

Gnr 10, bnr 180, seksjon 1 er solgt for kr 3.787.227 fra Anders Tjørhom og Vegard Tj¯rhom til Kenneth Stokkeland og Lisebeth Stokkeland (12.02.2019) Andel av Hunnedalsveien 6364 (Gnr 13, bnr 7) er solgt for kr 1.400.000 fra Bjørn Magne Vigre og Harald Vigre til Eivind Vigre (13.02.2019) Gnr 9, bnr 195, seksjon 30 er solgt for kr 2.120.000 fra Birte Berg til Anna Therese Asheim og Per Henrik Asheim (13.02.2019) Sinnesstronde 32 (Gnr 9, bnr 6, fnr 28, seksjon 16) er solgt for kr 3.100.000 fra Ådneram as til Heidi Salte og Thomas Vegheim (14.02.2019) Lavollen 39 (Gnr 1, bnr 56, fnr 9) er solgt for kr 3.550.000 til Alexander Arne Aske og Janne Gro SÊgrov (15.02.2019) Lavollen 41 (Gnr 1, bnr 56, fnr 8) er solgt for kr 3.550.000 til Synnøve Aadnesen og Tor ÿsteb¯ (15.02.2019) Gnr 3, bnr 1, fnr 41 er solgt for kr 3.050.000 fra Kåre Joa Ravndal til Erik Dambo og Bjørg Kirsten Sandal (18.02.2019)


Gnr 10, bnr 28, fnr 69 er overdradd til Kristine Bellika og Sigbjørn Seland (18.02.2019) Brende Myrane 122 (Gnr 19, bnr 85) er solgt for kr 3.920.000 fra Roar Fjermestad Eie og Bente Fjermestad-Eie til Siv Helen Mong og Erik Hov Svendsen (21.02.2019) Brendelie 44 (Gnr 7, bnr 275) er solgt for kr 4.795.000 fra Torfinn Arne Nesset til Espen Haugvaldstad (22.02.2019) Skjølberg 17 (Gnr 10, bnr 185) er solgt for kr 3.737.227 fra Anders Tjørhom og Vegard Tjørhom til Roar Fjermestad Eie og Bente Fjermestad-Eie (22.02.2019) Foto: Illustrasjonsfoto

Raudåmyre 22 (Gnr 8, bnr 2, fnr 54) er overdradd til Odd Meling (22.02.2019) Haugefjellveien 234 (Gnr 7, bnr 71) er solgt for kr 8.000.000 fra Arnstein Hernes og Tove Reidun Røisland Hernes til Kjell Morten Jekteberg (27.02.2019)

Andel av Raskjelldalen 10 (Gnr 10, bnr 5, fnr 1) er solgt for kr 1.220.000 fra Kjetil Skjeie til Sven Anders Sæbøe (28.02.2019) SportTech pakke:

Skinn/Alcantara-seter 17” Sport Aluminiumsfelger Chrom Sport grill Tåkelys Takrails sølv Mørke ruter fra B-Pilar Lakkerte dørhåndtak/Speil El. oppvarmede og innfellbare speil Multifunksjonsratt i skinn Analog sentermontert klokke Lyspakke interiør Radio/Bluetooth/USB/DAB+ Navigasjon Ryggekamera Alarm

Smartphone link Hill descent control Hill hold control Adaptive Cruise Control Radar Brake Support Automatisk klimaanlegg LED Kjørelys LED Hovedlys Parkeringssensor foran og bak Startknapp/nøkkelfritt system Regnsensor

(Levert av Ambita as)

NYE VITARA 4X4

Vi skal også bytte utstillings-modeller og demobiler. Gjør årets bilkjøp!

NÅ MED AUTOMATGIR HVORFOR VELGE BEST ISUZUKI? TEST

Verdi kr. 72.500.Kampanjetilbud: kr. 25.000.-

PÅSKEKLARE BILER Spar kr. 47.500.-

• 4x4 4-mode AllGrip med Lock Mode PÅ SIKKERHET PÅ PRIS • Høy bakkeklaring og enkel innstigning VG 20.05.15 VG 20.05.15 • Automat og manuell tilgjengelig • Rimelige eiekostnader og lavt verditap • Høyt utstyrsnivå • Reelt lavt forbruk • Verdensledende sikkerhetssystemer • Japansk driftsikkerhet og kvalitet • Suzuki forsikring fra gratis første mnd • Firehjulstrekk inkludert i prisen • Biler på lager for rask levering

Biler klare for rask levering

SPAR

SPAR

69.000,-

54.000,S-Cross SUV 4x4 fra 359.900,Automatgir + 15.000,-

Leasing:

Fardal BilBil ASAS Fardal Fardal Bil AS

2.827,- inkl mva pr mnd*

*Privatleievilkår: Vitara SUV 4x4 140HK m/automat, Norgespakke, vinterhjul og met. lakk

36mnd/30.000km. Startleie: kr. 62.500,- inkl.mva Etableringsgebyr: 5.363 ink.mva Rente: 3,95% Totalpris: kr. 172.299,- I tillegg kommer årsavgift og forsikring. 3 års bindingstid.

Vitara SUV 4x4 fra 334.900,Automatgir + 15.000,-

4x4 med automat tilgjengelig

PÅ TIDE MED NYE SOMMERDEKK? Din Suzuki forhandler hjelper deg å vurdere kvaliteten på dine dekk.

Alle som prøvekjører en ny Suzuki får påskegodt av oss. Velkommen!

Leasing:

2.909,- inkl mva pr mnd*

*S-Cross SUV 4x4 140HK med automat, SkyTechpakke, vinterhjul og met. lakk.

MirrorLink multimediasystem

36mnd/30.000km. Startleie: kr. 61.250,- ink.mva. Etableringsgebyr: 5.363 ink.mva. I tillegg kommer årsavgift og forsikring. 3 års bindingstid.

4x4 er standard

PRIS- OG AVGIFTSVINNER FIREHJULSTREKK 2019 Adaptiv Cruise og Radar Brake

Nye Vitara 4x4 fra Suzuki kan være årets største bilsensasjon. En ultramoderne bil med innovasjoner som LED hovedlys, Adaptive Cruise Control og sikkerhetssystemer som f.eks. Radar Brake Support som standard. Nye Vitara er en miljø- og avgiftsvinner med lavt forbruk og lave CO2- og NOx-utslipp. Suzukis nye overlegne Allgrip

Eideveien 1,Eideveien 4373 Egersund 1, 4373 Egersund automatgir. Etter sin introduksjon i Norge er Vitara-navnet kjent som en av SUV-segmentets pionerer. Vitara Eideveien 1,i 1989 4373 Egersund Eideveien 1, 4373 Egersund Tlf:design. 51 46 10nyeTlf: 00 Den helt Vitara51 bringer Suzukis arv videre og er som skapt for norske forhold. 46 10 00 Tlf: 51 46 10 00 Vitara 4x4 fra 299.900,Automatgir +00 15.000,Tlf: 51 46 10 www.fardalbil.no www.fardalbil.no www.fardalbil.no Veil. Priser inkl. mva. Frakt kommer i tillegg. CO2 106-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,45-0,57l www.fardalbil.no *Veil. Priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO2 111-131. Forbruk blandet kjøring fra 0,42-0,57l

PRIS- OG AVGIFTSVINNER FIREHJULSTREKK 2018

Som skapt for norske forhold! www.suzuki.no

Sirdalmagasinet · 2 / 2019 55


V I LEV ER ER OG MON TER E R I S I RD A L

RAIS 700 PRIS FRA 24 000,-

peisk� på hytta gjør noe med deg … livet ditt

Sterk Kommunikasjon

HA FJELL U T EP EI S I N KLU D ERT G RI LLRI S T OG G N I S T FA N G ER FRA 2 4 90 ,-

XXL

G-MAX

Maskinveien

Lagerveien Skeidar

Tvedtsenteret

Tvedtsenteret

Traktorveien

Forusbeen

W W W. V A R M E F A G S T A V A N G E R . N O

ÅPNINGSTIDER: HVERDAGER 9-18. LØRDAG 10-15.

ien orve Mot

Telefon 51 88 33 88

Fabrikkveien

skorsteinssystem som oss og vi hjelper deg.


Oppskrift

HVIT PIZZA MED HAVREBUNN

Hjemme hos oss har hvit saus på pizza blitt like vanlig som tomatsaus. Sausen kan lages med de krydderurtene man liker.

BUNN; DETTE TRENGER DU:

• • • • •

3 dl havremel 1 dl vann 2 egg 2 ss mager kesam 1 ts salt

SLIK GJØR DU: FYLL; DETTE TRENGER DU:

• ca. 100 g spekeskinke • ½ gul paprika • fetaost i chiliolje (125 g)

HVIT KREM; DETTE TRENGER DU:

• • • • •

½ beger crème fraîche light (150 g) ½ ts salt 1 fedd hvitløk ½ chili uten frø ca. 5 ss hakket basilikum

Sett ovnen på 200 grader varmluft. Bland alt som skal være i bunnen godt sammen. Deigen skal være klissete. Smør deigen ut på et bakepapir i en sirkel på ca. 27–28 cm i diameter. Forstek bunnen i 10 min. Sett så brettet på benken. Kutt chili, hvitløk og basilikum i små biter og tilsett dette i crème fraîche sammen med salt.

Smør halvparten godt utover pizzabunnen og topp med fetaost og paprika. Stek pizzaen videre i 10 min på samme temperatur. Ha på spekeskinke rett før servering sammen med resten av den hvite dressingen.

GODT NOK I «Godt nok» finner du enkle eksempler til turmat, kaffimat, lunsjer, hverdags­middager, desserter og brød med mer. Boka byr på sunne, nærings­rike og lekre oppskrifter som gir gode matopplevelser uten dårlig samvittighet.

godt nok

Etter suksessen med boken «Balanse» – sammen med Helene Lebrekk – er Maggi Gausel ute med sin nye bok «Godt nok».

Margrethe (Maggi) Gausel

godt nok - enkle og sunne matgleder

Jæren Forlag

Sirdalmagasinet · 2 / 2019 57


Sirdaltorget Ytterdører bygd for å tåle norsk klima.

Siste stopp før neste fjelltopp! Tlf 38 37 00 10 narbutikken.fjellbutikken @narbutikken.no Følg oss på facebook

Fleksible på det meste – bortsett fra kvaliteten.

Sirdal Bilberging Tlf.: 38 37 18 21

Forhandler av Yamaha snøscootere ATV

SIRDAL GRAVESERVICE TILBYR GRAVING, SPRENGING OG TRANSPORT. SIRDAL GRAVESERVICE AS – SINNES – 4443 TJØRHOM TELEFON: 38 37 12 51 – 913 59 661

LEVERING AV FERDIGBETONG. SAND OG SINGEL I STORSEKK. Dalevegen 25, Tonstad. Tlf. 950 34 615. www.sirdalbetong.no.

Gaute Kvæven Orden i små og store rom!

Din lokale byggmester Kvæven 4443 Tjørhom Mobil 909 53 585 www.mira-racks.no / tlf. 917 77 639

gau-kva@online.no

Tonstad Bakeri Ferske brød og kaker hver dag. Åpent: man-tors 07.00-16.30, fre 07.00-18.00, lør 07.30-15.00. Tlf.: 38 37 01 22

Velkommen til det nye bakeriet i sentrum! 58 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

38 37 02 00

sirdal@activeel.no

active-elektro.no


SKIGARD ET TRADISJONSHÅNDVERK

FOR INFO KONTAKT Scandinavian woodcraft Tlf +46702533921 roger@woodcraft.se

Kontakt oss gjerne! Geir Stangeland, Driftsleder - Tlf. 911 02 296 Tor Einar Jordbrekk, Daglig Leder - Tlf. 958 36 170

sirdalhuskyfarm.no – hallo@sirdalhuskyfarm.no Følg oss på Facebook

Hytter i forskjellige stander og størrelser, campingplasser for vogner, bobil og telt. Minigolf, kiosk/kafé, skiutleie og akebakke. Ligger ikke langt i fra skitrekk. Fiskemuligheter, turløyper og muligheter for leie av båt og kano.

Åge Haugen 4443 Tjørom Tlf: 915 82 111 E-post: h-kio@omline.no TVEIT & TJOMLID

TVEIT & TJOMLID

orjangilje@gmail.com - Tlf: 988 24 254 orjangilje@gmail.com - Tlf: 988 24 254 LIK OSS PÅ FACEBOOK FACEBOOK.COM/SIRDALMAGASINET

Tjenester: nybygg – tilbygg – rehabilitering terrasse – mur og flis arbeid www.solidhytta.no solidhytta@gmail.com tlf: 47662007 Myraleidet 81,4443 Tjørhom

Sirdalmagasinet · 2 / 2019 59


Oppgaver

20 SPØRSMÅL

HJERNETRIM

1. Hva heter hovedstaden i Libanon? 2. Hvilket program var den første «minutt for minutt»-sendingen NRK produserte, som varte i 7 timer og 16 minutter, ble sendt i 2009 og var en stor suksess? 3. Hva heter nabobyen til Andeby, i Donalds univers? 4. Hva heter det irske lavprisflyselskapet som blant annet er kjent for sine «kreative» gebyrer? 5. Hvem lå 2 uker på toppen av VG-lista med ”Jeg vil ha en blå ballong” i 1963? 6. I hvilken by kommer Avisa Nordland ut?

7. Hva kalles kanalbåtene i Venezia?

8. Hvor fort roterer en vanlig LP-plate? 9. Hvem var kirke- og undervisningsminister i regjeringen Einar Gerhardsen fra 1945 til 1948 og kringkastingssjef fram til 1962? 10. Hvilket engelsk fotballag blir kalt ”the Red Devils”? 11. Hvilken norsk forfatterinne fikk en Nobelpris i 1928? 12. Hvilket pseudonym bruker forfatterekteparet Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril når de skriver kriminalromaner om «kommissarie Joona Linna»? 13. På hvilken øy i Rogaland ligger Utstein kloster? 14. Hvilken kjent tidligere NRK-journalist var jazzspaltist i Dagens Næringsliv 1990-1995? 15. Hvor vokste sjimpansen Julius opp før han flyttet tilbake til Dyreparken i Kristiansand? 16. Hva var spesielt med sommer-OL i Berlin i 1916, i Tokyo i 1940 og i London 1944? 17. Hvilken Hollywood-skuespiller har vært sammen med Sherilyn Fenn, Winona Ryder, Jennifer Grey, Kate Moss og har to barn med Vanessa Paradis? 18. Hva er en palettkniv? 19. Hvilken opera av Puccini er musikalen ”Miss Saigon” basert på? 20. I hvilket rockabilly- og underholdningsband har Arnulf Paulsen spilt trommer?

4

1 11

4

5 5

1 2

2

3

2 6

6

6

STREKEN: Tallet i den svarte ruten viser antall streker som er koblet til denne ruten. Oppgaven går ut på å plassere horisontale eller vertikale streker i de de hvite rutene, som samsvarer med tallet. Alle de hvite rutene må fylles med en strek.

1. Beirut 2. Bergensbanen minutt for minutt 3. Gåseby 4. Ryanair 5. Arne Bendiksen 6. Bodø 7. Gondoler 8. 33 1/3 omdreininger i minuttet 9. Kaare Fostervoll 10. Manchester United 11. Sigrid Undset 12. Lars Kepler 13. Klosterøy 14. Knut Borge 15. Hjemme hos en menneskefamilie 16. Det ble ikke arrangert 17. Johnny Depp 18. En liten, avrundet kniv som ser ut som en stekespade 19. Madama Butterfly 20. Vazelina Bilopphøggers

Kryss og tvers

PÅ KRYSS OG TVERS T N Y D K

I

3

1

2 1

MINIKRYSSORD

1

N Ø Y K C G Å D L

4

S Y V Z Y A P U S Å U H N H L

3

E T Ø C F Q H E N R X U U B A

N G G S A J S Z E L

J D A S

I

I

1

E L H Æ B B

N T N T R S A T

R Y D E

I M G T E

I

I

I

E

I

3

R N O

2

G D Å G N S R D E R Y E L K F T

I

L

G Y A E R R L Y R B

E E S D U R

I

D F E D U G A E

B N J O R K

I

P E N T A

R K E Å F K S V H

I

I

E R

Vannrett 1. EU-land 6. Kvinne 7. Fullkommen 9. Fniste 10. Kraftløs 14. By i USA 15. Kattedyr 17. Rhodium 19. Lauge 21. Veggkledning

V U A X O N M L K S L H O

N K N P K K L G G N S K R E U Z E Æ E T A P P E N E E Z Ø S

H R T N A F E L G N A R K D F

du finne alle ordene? De9.kan stå vannrett, loddrett, diagonalt, og baklengs. 1. Kan BANKRAN GISSE 17. NURK 2. 1.BETRO 10. GJENGIVELSE 15. LYDTEKNIKER 18. RINGSIDE 8. FØRSTEFARMASØYT BANKRAN 16. MALES 9. GISSE BETRO 3. 2.BÆREREDSKAP 11. KOPIERER 19. UHINDRET 10.12. GJENGIVELSE BÆREREDSKAP 4. 3.ENERGIER KRANGLEFANT 17. NURK20. YITZHAK 18. RINGSIDE 11. KOPIERER 4. ENERGIER 5. 5.ETAPPENE 13. LITEN 19. UHINDRET 12. KRANGLEFANT ETAPPENE 6. 6.FOTBALL LUKING 20. YITZHAK 13.14. LITEN FOTBALL 7. 7.FRYDENLUND LYDTEKNIKER 14.15. LUKING FRYDENLUND 8. FØRSTEFARMASØYT 16. MALES 4

1

1

4 2

6

6

1

1 2

3 1

1

2

3

4

3

1

2

1

4

1

4

1

E L

R Y

Ø J

S E

A S

H E N R S Z

I

E L

U

N T N T R

I M G T E

I

E

I

N

D L L

B A

Æ B B A T

R N O

E E

D U R

T

N

L

I

G Y A E R R I

D F E D

I

P E

F K S V

R K

I

E M N

S

R E U

E T A P P E N E E

G

A E R

S L H O

R T N A F E L G N A R K 9. GISSE 10. GJENGIVELSE 11. KOPIERER 12. KRANGLEFANT 13. LITEN 14. LUKING 15. LYDTEKNIKER 16. MALES

N T

I

E

K

L

T A

U A

K N P

O N

R B

I

1. BANKRAN 2. BETRO 3. BÆREREDSKAP 4. ENERGIER 5. ETAPPENE 6. FOTBALL 7. FRYDENLUND 8. FØRSTEFARMASØYT

60 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

A

G N S R D E R Y E L K F

R K E

2

2

Y

K

G D I

1

3

organisme 13. Munter 16. Besvergelse 18. Eie 20. Fins

Kryss og tvers T

N G

2

3

1

Loddrett 1. Fortvilet 2. Vær hilset 3. Sjøpattedyr 4. Havørn 5. Negativ elektrode 8. Hvetekim 11. 4 + 5 12. Encellet organisme Vannrett Loddrett 1. EU-land 1. Fortvilet 13. Munter2. Vær hilset 6. Kvinne 7. Fullkommen 3. Sjøpattedyr 9. Fniste 4. Havørn 16. Besvergelse 10. Kraftløs 5. Negativ 14. By Eie i USA elektrode 18. 15. Kattedyr 8. Hvetekim 17. Rhodium 11. 4 + 5 20. Fins 12. Encellet 19. Lauge 21. Veggkledning

E

4

4

4

3

2 6

2 1

2

3

2 3

3

5 5

4

2

11

2

2

ULIKE NABOER: Målet med denne oppgaven er å plassere et tall fra 1 til 4 i hver enkelt blokk slik at ingen blokker som berører hverandre (også diagonalt) deler det samme tallet. Alle blokkene må fylles for at oppgaven skal være løst.

E M N V N T I

4

Ø S

17. NURK 18. RINGSIDE 19. UHINDRET 20. YITZHAK

F

LANGTUR: Rutenettet av prikker skal være forbundet i en lang sammenhengende sløyfe. Alle prikkene skal inngå i sløyfen, og strekene kan ikke krysse hverandre. For at du skal komme i gang med oppgaven, er noen av punktene allerede forbundet.


Oppgaver

VINNie

Finn riktig firmanavn

prem

Her er ni logoer som mangler ett eller flere element. Finn ut hva bedriftene heter og send inn svaret til: Lokomotiv Media, Hulda Garborgsveg 6, 4344 Bryne, eller konkurranse@lokomotiv.no innen 27. mai 2019. Premie er dagskort alpint/mountain cart fra Sirdal skisenter. Vinner av forrige utgaves «finn riktig firmanavn» er Severin Vistnes, Hafrsfjord

Doktor Proktors sensa

...og det er enda1mer spennende2på innsiden reload.no

3

D.D.S.

DYR DU SKULLE ØNS

Sirdal Sag A/S tlf 91 38 77 42 - post@sirdalsag.no - www.sirdalsag.no

UTSTILLING PÅ VITENGARD

Sirdal Sag A/S tlf 91 38 77 42 - post@sirdalsag.no - www.sirdalsag.no

4

5

6

8

9

OPNINGS MÅNDAG – FRED SUNDAG KL

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

7

Vi har åpnet kontor i Sirdal på Tonstad

Velkommen til oss!

Vi hjelper med verdivurdering og salg av bl.a. bolig, fritidseiendom, tomter, landbrukseiendom, næringsbygg m.m. Kontoret ligger i Kvinesdal Sparebank sine lokaler, med adresse Ytregarden 2, 4440 Tonstad. Aktiv Sørlandet Avdeling Kvinesdal, Lyngdal, Sirdal, Farsund, Evje og Hornnes. Kontakt Marita Lervik på telefon (+47) 401 74 219 eller på mail mle@aktiv.no

Svarseddel

Svar sendes enten pr. post til: Lokomotiv Media, Hulda Garborgsveg 6, 4344 Bryne, merk «konkurranse Sirdalmagasinet», eller til konkurranse@lokomotiv.no. 1

6

2

7

3

8

4

9

5 Navn: Adresse:

aktiv.no

Postnr./sted: E-post: Sirdalmagasinet · 2 / 2019 61


Blåsenborg Reklamebyrå

4

3

drommehytten.no 2 1

Fire hytter til salgs i Kvednhusbakken ved Ålsheia

Hytte på fjellet – er det på tide å realisere drømmen? Beliggenhet betyr mye, og vi har nå gleden av å tilby tomter midt i smørøyet for herlige vinterdager på fjellet. Med hytte i Kvednhusbakken like ved Ålsheia er det bare å stupe rett ut i skiløypene. ÅLSHEIA To-etasjes hytter med garasje på selveiertomt. 160 kvm bruksareal. Gjennomført høy kvalitet. SINNES Høy prisklasse. Tomtene (735 til 930 kvm) har flott plassering i terrenget – vestvendt med mye sol. ALPINT FJELLSTUE For mer info – ta kontakt med Drømmehytten på tlf. 51 61 75 50 eller e-post salg@drommehytten.no Vi har fast hyttekveld på Ålgård hver tirsdag kl 16–20. Vil du komme en annen dag etter arbeidstid, så fikser vi det.

KVEDNHUSBAKKEN

SINNESVATN

Skreddersydd kjøkken, bad og garderobe. Det lille ekstra får du hos oss!

62 Sirdalmagasinet · 2 / 2019

Torkel Haabethsv. 47 • 4325 Sandnes • Tlf.: 51 60 95 90


HÅNDVERKERE I SIRDAL

Byggmester

Tor Arne Liland AS Sirdalsveien 3993 Tlf. 91 66 01 01 – 976 78 367 E-post: tor.arne@bmliland.no Nystartet trelast og verktøy handel!

Butikk: Hanaveien 8 - Tlf. 51 60 19 90 Installasjonsavd: Daleveien 29. Tlf. 51 60 19 80 www.cei.no

Sirdal: Tlf. 976 82 241 Butikk: Brogaten 31, 4400 Flekkefjord. Tlf. 38 32 22 41 E-post: post@modalsliror.no www.bademiljo.no

Gir hytter og hus et særegent utseende Grønne tak gir et trivelig og variert utseende som kler ulike stiler innen hus- og hyttebygging. Bruk av grønne tak gir kjøligere inneklima om sommeren og er varmeisolerende om vinteren. Torvog sedumtak danner grønne lunger i tett bebyggelse, eller en får en hytte som er svært godt tilpasset landskapet den ligger i. Torvtak: Leveres i flere varianter, med enten ferdig sådd gressfrø, eller ferdigplen på toppen. Torvtak består i hovedsak av

grasmyrtorv, kompost og gjødselpellets. Jordblandingen kan levers i sekker a 1000 liter som heises på taket, eller i småsekk på 50 liter. Vi kan utføre legging og såing om ønskelig. Sedumtak: Vi har utviklet spesielle metoder for produksjon slik at vi kan tilby markedets beste og mest hardføre bergknappmatter. Vi leverer ferdig lagt tak eller kun materialer med beskrivelse av fremgangsmåte for utlegging.

Tlf: 51 62 75 48 www.grasrota.net

Sirdalmagasinet · 2 / 2019 63


AD. MOMENT

Returadresse: Lokomotiv Media AS, Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne

PÅ TIDE Å TENKE NYTT? HELT NYTT? solhytten.no

Livet er fullt av ”veikryss”. Noen mindre, noen større. Har du for eksempel arvet en hytte, er det ikke bare hytta du arver, men også minnene. Så når hytta begynner å skrante, slik alle gamle hytter gjør før eller senere, sitter det ofte langt inne å gjøre endringer – spesielt om de er store. Har du likevel kommet til den erkjennelsen at hytta må rives, uansett hvor glad du er i den, kan vi i Solhytten hjelpe deg med alt. Planleggingen. Selve rivningen. Grunnarbeidet. Oppføring av ny hytte. Og alt papirarbeidet. Så slipper du ”styret” med ulike aktører. Så kan du slappe av, slik du gjør på hytta. For mer informasjon, se solhytten.no/erstatningshytte eller kontakt Leif Moberg på 992 78 917 | leif@solhytten.no

Solhytten AS er en av Norges ledende leverandører av hytter og byggesett til tomter over hele landet.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.