Næring på Jæren 4-2017

Page 1

04

INFORMASJON

2017

OM NÆRINGSLIVET i KLEPP • TIME • HÅ 13. årgang • 04 • august 2017

LANDBRUK I SÆRKLASSE

Jærsk oppfinner i svensk TV-serie


www.volkswagen-nyttekjoretoy.no

2017

Nye Crafter. Ingen over. Sensorbasert beskyttelse ved siden.

Crafter fra kr 347.500,-* eks. mva.

Den eneste varebilen i sin klasse som tilbys med sensorbasert sidebeskyttelse, i tillegg til 15 andre førerassistentsystemer.

Nye Crafter. 100% Innovasjon. Volkswagen Crafter er mer innovativ enn noen gang og tilbyr rekordmange førerassistentsystemer som bidrar til å holde deg trygt på veien. Som den første i klassen med 8-trinns automatgir for alle drivlinjer åpner den også for utallige valgmuligheter og varianter. Den rommer opptil seks europaller og trekker inntil 3,5 tonn tilhengervekt. Alle komponentene i Crafter er laget for å vare og kvaliteten sikrer deg både lengre service intervaller og lavere drivstofforbruk, sammen med 5 års / 250.000 km Norgesgaranti. En jury av varebileksperter fra hele Europa har allerede kåret den til årets varebil – prøvekjør den hos Møller Bil Sandnes og Jæren eller Møller Bil Egersund og døm selv.

Volkswagen Nyttekjøretøy. Norges mest populære arbeidsplass på fire hjul. * Drivstofforbruk blandet kjøring: 7,5 - 8,1 l/100km, CO2-utslipp fra 197-210 g/km. Prisen er veil. levert forhandler inkl. leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr utover standard.

2

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Møller Bil Sandnes og Jæren Kvernelandsveien, 4323 Sandnes. Tlf. 24 03 49 00. sentralbord.795@moller.no

Møller Bil Egersund Fossveien 4, 4373 Egersund. Tlf. 24 03 29 00. egersund@moller.no


Bethi Dirdal Jåtun Redaktør

Æ

lnnhold Jærbonden er et begrep. Innovasjonsvillig, hardt arbeidende, oppfinnsom og resultatorientert står han fram som en bauta i en næring som igjen begynner å få en tydeligere plass i det norske samfunnet. Jærbøndene May Britt Lode, som har deltatt i den TV-sendte konkurransen ”Superbonden” og fjorårets ”Årets bonde”, Ingve Berntsen, opplever begge at samfunnet i økende grad setter pris på bonden og de verdiene han skaper. Bondelagsleder i Rogaland, Marit Epletveit, som selv er oppvokst på gård i Aust-Agder, nyanserer bildet noe og mener at Jæren og Rogaland står i en særstilling. – Her er en positivitet og driv du skal lete etter lenge, sier hun, samtidig som hun istemmer Lode og Berntsens oppfatning om at omdømmet til norsk landbruk er i stadig bedring. Stadig flere forbrukere har fått et mer bevisst forhold til matsikkerhet, noe bondelagsleder Epletveit også understreker viktigheten av. Et fortsatt importvern er i denne sammenheng like avgjørende som de økonomiske sidene av saken. Kommer Landbruksdirektoratet til Jæren? Det er fortsatt uvisst. Ifølge medier er uviljen blant de ansatte i Oslo stor. Politikerne har ikke tatt stilling enda. Saken er utsatt til over sommeren, men Næringsforeningen og flere med dem jobber aktivt for å få direktoratet til Rogaland. Næringsforeningens leder for Jæren, Gisle Høyland, ser det også i et regionsperspektiv i sin kronikk i sommerens utgave av Rosenkilden og skriver: «En høy prioritet for Næringsforeningen er å være med å bidra til å få Landbruksdirektoratet til vår region. Samme om det blir Stavanger, Sandnes eller Jæren, så vil det være et godt valg, og en «premieokse» å få inn i vår region som vil befeste regionen som jordbrukshovedstad i Norge.» Trekløveret Lønning, Gudmestad og Pollestad ønsker seg først og fremst Landbruksdirektoratet til Bryne. «Bryne kan tilby en totalpakke som ganske enkelt er bedre enn de øvrige alternativene. Her har vi kompetanse- og forskningsmiljøet som trengs, vi har god infrastruktur med nærhet til flyplass, bra fasiliteter for både kontorbygg og for mulige tilflyttere som følger med direktoratet hit, den flotte jærske naturen og kulturen, og ikke minst - et høyteknologisk, veldrevet landbruk», oppsummerer Gudmestad overfor Næring på Jæren. Vi er enige. Så gjenstår det å se om dette blir mer et politisk spill enn et valg basert på faglige argumenter. Ifølge en undersøkelse blant medlemmene i Næringsforeningen i Stavanger, opplyser over femti prosent av bedriftene at de nå er mer positive til framtiden enn de var for fem måneder siden, og omtrent dobbelt så mange som de som oppgir fortsatt nedbemanning, svarer at de skal bemanne. Det går mot lysere tider. Likevel, den harde medfarten de oljerelaterte bedriftene på Jæren har hatt de siste par årene, har satt sine tydelige spor det vil ta tid å justere. Vi er klare for en ny og spennende høst for og sammen med næringslivet på Jæren.

Næring på Jæren er et uavhengig magasin med fokus på næringslivet på Jæren. Næring på Jæren kommer ut syv ganger i året og distribueres til alle husstander og bedrifter i Klepp, Time, Hå og Eigersund kommune.

REDAKTØR: Bethi Dirdal Jåtun bethiselskap@gmail.com 450 440 29

UTGIVER:

ANNONSEANSVARLIG: Unni Stødle unni@lokomotiv.no Tlf.: 932 14 318

REDAKSJON: Bethi Dirdal Jåtun Tore Friestad

Ovalsaga klar for butikkhyller og svensk TV ....................... 4 Aktiv stemme i landbruket ..................................................... 8 SÆRING PÅ JÆREN: Bothild Åslaugsdotter Nordsletten ..... 11 TEMA: Landbruk i særklasse ............................. 15

Viktigst å framsnakke bonden ................................. 16 Jærske fôringsroboter til kontinentet ....................... 18

Supre, unge jærbønder .............................................20 Jæren som merkenavn ..............................................24 Automasjon i fjøs ........................................................28 Sunn bondeøkonomi ..................................................30 Kyllingproduksjon: Enorm vekst ..............................32

FØR & NÅ: Ester Royal ...........................................................38 NYTT OM NAVN ...................................................................44 MIN JOBB ................................................................................ 45 NYE SELSKAPER ...................................................................46 JURISTENS RÅD .................................................................... 49 KONKURRANSE ..................................................................... 49

08

16

20

32

DESIGN/PRODUKSJON: Lokomotiv Media AS FORSIDEFOTO: Tore Friestad TRYKK: Gunnarshaug Trykkeri

Følg oss på Facebook FACEBOOK.COM/NÆRING PÅ JÆREN M

1

24

Hetlandsgt 9, Forum Jæren, 4340 Bryne Tlf. 51 77 84 00 www.lokomotiv.no

DISTRIBUSJON: Schibsted Distribusjon Vest Opplag: 23 600

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

LANDBRUK I SÆRKLASSE

Neste utgave av Næring på Jæren kommer ut 3. oktober 2017. N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 3


NNER OPPFI

SK N E V S I RIE TV-SE

Ovalsaga kla TEKST/FOTO// BETHI DIRDAL JÅTUN

Tom Arild Bekkeheiens oppfinnelse, Hola Oval, blir snart å finne i butikkhyllene til norske byggvareforhandlere, men også i en svensk TV-serie, sammen med oppfinneren selv.

S Her, i verkstaden på låven, utformet Tom Arild Bekkeheien sin egen prototype for et par år siden.

nart to år er gått siden Næring på Jæren besøkte Tom-Arild Bekkeheien på ”verkstaden” på garden i Hå der han demonstrerte sin nye oppfinnelse, - en oval hullsag. I dag pakker og sender han ut sin egen oppfinnelse fra samme verkstad til både private og profesjonelle. Han har etablert nettbutikken holahull.no, og i september setter han kursen for TV-innspilling i Sverige.

Bjorlandstunet, Nærbø

Jysla jillt PÅ NÆRBØ

• Stort og allsidig idrettsmiljø • Trygge oppvekstvilkår • Sosialt for både store og små • Kort veg til toget

SKAR P.N O

• Rekkehus med spennende arkitektur og gode løsninger • Mange skoler og barnehager

Flotte rekkehus

fra 3 090 000,- + omk.* Areal fra 109 - 132 m2

Salgsansvarlig: Morten Moene 913 22 941 morten@teambygg.no

Megler: Randi Tveit 952 90 691 randi.tveit@em1.no

Se alle våre prosjekter på teambygg.no

4

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


lar for butikkhyller og svensk TV Også TV-innspilling En telefon fra den svenske TV-suksessen ”Ullared – Jakten på storsäljaren”, der Kanal 5 i samarbeid med Nordens største varehus, Ullared, inviterer ulike oppfinnere til å lansere sine produkter og kjempe om den beste plassen i butikkhyllene hos sentergiganten, kan gi Bekkeheien en boost i lanseringen på det svenske markedet. TV-serien vises også i Norge. – All PR er god PR, er det ikke så, smiler Bekkeheien. Elko, som han samarbeider med, hadde forut for TV-forespørselen allerede planlagt markedsføringen av ovalsaga i Sverige, og deretter Finland og Island. – Vi har funnet at det bare i Norge er rundt 40.000 snekkerbedrifter og 20.000 elektrikere, oppgir Bekkeheien.

Alltid på lager – Hvordan er du fornøyd med salget i Norge siden lanseringen i vår?

I april i år lanserte Bekkeheien sin nye oppfinnelse på pressekonferansen ved Bryne vidaregåande skule.

– Det er stigende, svarer den sindige jærbuen som fram til nå primært har levert hullsaga til tømrere.

– Jeg regner med at førsteproduksjonen på 1.000 stykk er utsolgt til jul, sier han og legger til at han alltid skal ha et lager på rundt 200.

ETABLERERBOLIGER PÅ BRYNE

7

urbane rekkehus

både sentral og landlig beliggenhet

Roald Amundsens veg

-Pris fra : kr. 2.839.000.- + omk. -Størrelse: 78m2 BRA -2 soverom -Eksklusivt terrasse og hageareal -Egen oppstilling i lukket parkering. -Utebod Egenkapital: 450.000.Lån 2.550.000.Månedlige rentekostnader v/2,5% rente og 27% skattelette på renter = kr.3879.- pr. mnd. Avdrag, forsikring, kommunale avgifter kr. 4000.- pr. mnd. Bo i egen bolig for kr. 7900.- pr. mnd *Forutsetter- Egeninnsats – Egenkapital – og nedbetaling på boliglånet.

Salgsinfo: Leif Undheim Tlf. 98 23 07 73

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 5


– Hvordan er tilbakemeldingene så langt? – Jeg har ikke fått en eneste negativ tilbakemelding, og det er bra, smiler han. – Hva med nettbutikken? – Her selger jeg mindre. Folk vil nok helst se og ta på produktet før de bestemmer seg, men på sikt kommer nok mer til å foregå på nett, tror han.

Tid å spare Ideen til ovalsaga kom da han for fire-fem år siden pusset opp eget hus og skulle lage hull til de mange elektriske ovalformede veggboksene. – Med Hola Oval sparer man opptil fem minutter per hull, oppga han under lanseringen av sin nye oppfinnelse på Bryne vidaregåande skule i vår. Rundt 60 prosent av de elektriske veggboksene på markedet i dag, er ovale.

Flere ideer på blokka Både Jæren Produktutvikling, Innovasjon Norge og IPark Jæren så potensialet i produktideen til Bekkeheien. Innovasjon Norge har støttet ham med 700.000 kroner, et beløp han også selv har lagt inn i utviklingsarbeidet. I tillegg kommer egeninnsatsen. Alt har skjedd ved siden av jobben som gartner

Oppfinner Tor Arild Bekkeheien er invitert av den svenske TV-produksjonen ”Ullared – Jakten på storsäljaren” og reiser til Sverige for å filme i september.

hos Grude gartneri. – Jeg har alltid vært teknisk anlagt, sier han og forteller at han nylig mottok siste prototype på sin nye oppfinnelse, Hola Vario, en sag som i likhet med Hola Oval også settes på drillen, men som gir større hull. – Over 200 millimeter, opplyser han og legger til at det nye verktøyet mest sannsynlig blir lansert om ett års tid. Nå jobber han først og fremst for å utnytte markedspotensialet i Hola Oval.

Ønsker norsk produksjon Planen var å produsere det nye verktøyet lokalt, men delene til den første produktserien på 1.000 eksemplarer måtte produseres i Danmark. – Jeg fant ingen bedrift som kunne gjøre det her til lands, men målet er å få det norskprodusert, sier han. Det var Jæren maskinering som lagde prototypene av det nye verktøyet som Bekkeheien foreløpig selv monterer hjemme på gården, etter at dagens gartnergjerning er gjennomført. Og prisen? Kroner 1.990 inkl. moms.

KH MASKIN

Vi tar oppdraget med rørinstallasjonen! 50 års erfaring med landbruk, både nybygg og servicearbeid.

Vesthagen 9, 4344 Bryne - Tlf. 51 77 82 00 post@bryneror.no - www.bryneror.no

6

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


Automatisk fôring med TKS - smart landbruk for smarte bønder

ENKEL LØSNING FOR ALLE FORHOLD! TKS K2 EasyFeed K2 EasyFeed, din inngang til automatisk fôring 20 grupper med 12 starttider pr. gruppe Individuell fôrmengde for hver gruppe Mobilt touch display for enklere betjening av maskin Kan punktutfôre, tilpasset båsfjøs Kan ha veieceller for vektutfôring Kan ha to kraftfôrslag og et grovfôr Enkel og lettfattelig styring - 62 doble kniver i Hardox - Hurtiginnfeste av kniver, uten skruer - Sentralsmøring er standard

I-mek

Kompetanse Løsninger Produkter

Montering Service Optimalisering

www.fkra.no

s e –L

Best på landbruk – tett på jærbonden i snart 120 år – fag- og bygdekultur frå Sør- og Vestlandet – 40 nummer i året

Bli abonnent du óg – då har du fullt oversyn!

www.bondevennen.no – post@bondevennen.no – Telefon: 51 88 72 61 N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 7


Aktiv stemm Vi forhandler alle Perstrup-produkter

TEKST// TORE FRIESTAD

bl.a.: • • • • • • • •

gjødseltanker Greenline gjødseltank skrapegulv nå også med gummibelegg industritanker tankoverdekning fôrtanker komplette fjøssystemer plansilo

4m, 5m, 6m beholdere, størrelse 10-50 elementer

Vi leverer rømningsstiger for bruk innvendig. Mob.93215061 www.perstrup.dk

Vi utfører alt innen bolig- og landbruksbygg Nybygg - påbygg - rehabilitering

VI FORHANDLER ALT AV BYGGEVARER: - Stålsperr - Limtre, stål og tre-åser - Sandwichelementer - Eternittplater - Plastmoplater - PVC vindu og dører.

HLB-rektor Dag Jørund Lønning forbereder flytting, jobber for å tiltrekke Landbruksdirektoratet til Jæren og lanserer snart ny bok, noe som skjer på en storstilt konferanse i Storstova 16. oktober, der de som omtales som ”verdens mest produktive bønder” er blant foredragsholderne.

H

øgskulen for landbruk og bygdeutvikling (HLB) begynte sin tilværelse i Nærlandsparken i Hå, flyttet til Særheim i Klepp og kommer i månedsskiftet august/september til Time og Bryne sentrum. – Serigstadbygget er et flott bygg med lang historie, fin beliggenhet nær gode kollektivforbindelser og andre sentrumstilbud, og vi får skreddersydd lokalene til våre behov og ønsker. Flyttingen vil gjøre det lettere for oss å tiltrekke oss både studenter og oppdragsgivere, og vil gjøre at vi lettere kan være en mer synlig aktør i landbruket på Jæren. Det skal blant annet jevnlig avholdes faglige foredrag rettet mot et allment publikum i møterommet vi kaller «Veslestovå». Vi gleder oss veldig til å komme til Bryne sentrum, sier Lønning.

Bryne landbrukshovedstaden Han mener at HLB ikke er den eneste landbruksaktøren som vil trives med en flytting til Bryne. Lønning har det siste halvåret argumentert for at Landbruksdirektoratet bør velge «landbrukshovedstaden» som sin nye lokasjon. – Arbeidsrapporten vi laget på HLB viser at verdiskapingspotensialet er størst om de velger å flytte til Jæren. Jeg kan bare håpe at det er fornuften som styrer i det valget. Men uansett om direktoratet kommer eller ei, må Bryne eie begrepet «landbrukshovedstaden» fremover og fylle det med innhold. Det er stort potensial og mye som kan gjøres for å trekke arrangementer og næringsaktører hit, fastslår han.

Muligheter i mold Det siste året har Lønning også jobbet intensivt med et bokprosjekt,

Ta kontakt for pris.

Ta kontakt på telefon 991 57 987 oskar@vigrestadbygg.no

Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling flytter i høst inn i Serigstadbygget i Bryne sentrum. Foto: HLB

8

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


me i landbruket

VIL HA MER DIALOG Dag Jørund Lønning mener et frittstående dialogforum bør være et fast innslag i den jærske jordbruksutviklingen, og etterlyser et initiativ fra det offentlige.

Det finnes mange muligheter i molden, og 16. oktober slippes Jordboka på et seminar som forteller mer om akkurat det. Foto: HLB

som nå snart er på vei ut i markedet. «Jordboka - Det fantastiske universet under føttene våre», som boka heter, handler ifølge forfatteren om det veldig kompliserte forholdet mellom mennesker og mold. – Det har vært utrolig spennende å jobbe med dette! Under føttene våre finnes et univers av liv så rikt og komplekst at det sprenger rammene for det vi er i stand til å fatte. Det er et univers vi kan uhyre lite om, og som vi i liten grad har interessert oss for. Men det er helt avgjørende for vår menneskelige eksistens. Boken vil bringe med seg ny kunnskap som vil skape store omveltninger i både jordbruk og hagestell, frister Lønning, og påpeker at mold kan være nøkkelen til en bærekraftig fremtid og at den mest effektive måten å møte klimaendringer på, er gjennom lagring av karbon i jorden.

Produktivt seminar Det renner allerede inn med bokbestillinger og foredragsønsker, kan Lønning for telle. Her på Jæren har man dog anledning til å være de første som hører hvilke tanker både han og andre har å dele om mold og mye mer når seminaret «Det høgproduktive og klimapositive framtidslandbruket» avholdes i Storstova 16. oktober. – Dette er første seminar i sitt slag. Målet er å utfordre etablert praksis og få en diskusjon i gang. Blant annet vil Tom og Elizabeth Kaiser fra Singing Frogs Farm i California i USA fortelle hvordan de har klart å bli verdens kanskje mest produktive bønder ved å utnytte ressursene i molden på en ny måte. Det bør være meget interessant for jærbøndene, som nok i større grad enn mange andre bønder i Norge er åpne for å teste ut nye ideer for å skape mer effektiv drift, inviterer Lønning.

Mellom 2013 og 2015 arbeidet pilotprosjektet ”Jærsmiå” med dialog som verktøy i arealutvikling, og før jul i fjor ble samme metodikk brukt for å finne løsninger i Prosjekt Makebytte. I Jærsmiå kom representanter for landbruk, næringsliv, utbyggere, friluftsinteresser, kulturvern, lokale og regionale politikere og utviklingsaktører sammen til en fordomsfri og åpen dialog om hvordan man kan skape en mer fremtidsrettet forvaltning av jærlandskapet. – Vi hadde svært gode resultater, der aktører på tvers av etablerte interessegrenser og sektorer samarbeidet med utfordringene rundt jordvern, arealutvikling og andre landbruksrelaterte problemstillinger. Dialog som metodikk skaper nye verdier og er et godt verktøy for å gjennomføre konfliktfrie prosesser og få et godt planverk for videre utvikling, sier Lønning. Både Jærsmiå og Prosjekt Makebytte ble finansiert med private midler, og Lønning mener at det offentlige i større grad bør omfavne prosjekter som dette. – Dessverre er det ofte slik at det velges minimumsløsninger for å tilfredsstille kravet om medvirkning rundt utbygging og annet, i stedet for at man går bredt ut og sørger for at man får gode, relevante tilbakemeldinger, samt skaper eierskap til prosjektet i lokalsamfunnet. Jærsmiå produserte gode medspillere, og det er litt skuffende at lokale myndigheter har stått litt på utsiden i stedet for å ta en aktiv del i en prosess med å skape et permanent tverrfaglig jærsk dialogforum som søker gode løsninger. Det er nesten merkelig at man ikke i større grad benytter seg av den rike, brede kompetansen vi har her på Jæren!

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 9


“Vi “Vigår gåraldri aldri fra en jobb før vi er fornøyd, og det ser bra ut.” ut.”

Markedets beste kalvefôr?

LOKOMOTIV MEDIA. Foto: Erlend Skarsaune, Jærbladet.

Bente Håland, daglig leder

Vi relanserer FORMEL Mysli Start FORMEL Mysli Start er et startfôr til kalv, lam og kje i mysliform. Fôret har svært god smakelighet, noe som gir kalven et tidligere og større opptak av kraftfôr. Dette legger grunnlaget for en optimal start med høg tilvekst og god økonomi i mjølk- og kjøttproduksjonen. FORMEL Mysli Start • Kraftfôr med valset og varmebehandlet bygg og mais blandet med en grunnpellets • Ca. 19% råprotein • Balansert innhold av stivelse, sukker og fiber • Kan gis i fri tilgang • Brukes frem til kalven er 8 uker

fkra.no - ordretelefon 994 30 640

10

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

bente@haalandasfalt.no


på Jæren En særing er en person som er litt spesiell, gjerne med spesielle interesser og/eller uvanlig gode kunnskaper og forståelse for et område. Ordet er så absolutt positivt ladet. En særing har mot til å gå 100% inn for noe, gjerne motstrøms, foreta egne valg og stå opp for dem. Særing på Jæren er en fast serie i Næring på Jæren.

Bondevenn, - og jærbu på sin hals TEKST// BETHI DIRDAL JÅTUN / ILLUSTRASJON/ HILDE B. LAMBRECHTS

Et liv i utlendighet har aldri rokket ved Bothild Åslaugsdotter Nordslettens jærske røtter. Tvert imot.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 11


M

ed en far som diplomat og ambassadør i blant annet Russland, har hun hatt en barndom og oppvekst ulik de fleste andre av oss, noe som både har sine fordeler og ulemper. Hun sier det hverdagslig. Som på automat. Dette er forhold hun trolig har kommentert ganske mange ganger og i ulike sammenhenger oppigjennom livet som nå har rundet 40.

Tusenvis av muligheter Bondevennens første kvinnelige redaktør snakker flytende russisk, behersker noe ukrainsk og polsk og legger om til ”østlandsk” i møte med Oslo-venner, men tar imot Næring på Jæren på jærsk til tross for at hun, ektefellen og deres to gutter på fire og seks, bare har bodd i Bryne i halvannet år, - så langt. Sammen med ektefellen forlot hun venner og storbyliv i hovedstaden til fordel for en tilværelse nærmere det meste, med tusenvis av muligheter, som hun uttrykker det opptil flere ganger i løpet av intervjuet. – Slik opplever vi det i alle fall. Her har vi absolutt alt og kan henge oss på ulike arrangementer, delta i organisasjonsliv, politikk og fritidsaktiviteter... Et liv med unger er uansett radikalt annerledes enn livet uten. Vi er i småbarnsfasen, og den er perfekt å tilbringe akkurat her, på Jæren.

Alltid tilbake til Jæren Sammen med lillebroren, moren og faren har hun tilbrakt alle somre så langt tilbake hun kan huske på Jæren, hos slektninger. – Gitt mange utenlandsopphold har mor og far, som begge er fra Jæren, vært veldig bevisste på å regelmessig få oss hjem, sier hun idet hun kommer fram fra bringebærbuskene

Da Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre startet valgkampen i Rogaland, intervjuet Bothild sin tidligere sjef i Utenriksdepartementet i en jordbæråker på Sola. Foto: Torstein Tvedt Solberg

12

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Hun kunne aldri ha bodd i et hus uten hage, sier hun. Hagestell og dyrking av eget forråd er en viktig del av livet. Foto: Bethi Dirdal Jåtun

i den store hagen utenfor 70-tallshuset i utkanten av Bryne med en liten, hvit skål i hånda, full av røde, fristende bær. – Det begynte for alvor å gå opp for meg i 20-årsalderen, da jeg oppdaget Jæren på egenhånd, til fots og på sykkel. Jeg fikk veldig lyst til å slå meg ned i dette landskapet. Ektefellen, som er fra Ytre Gulen i Sogn, møtte hun i Oslo der hun studerte statsvitenskap og etterhvert begynte å jobbe som journalist, først i Klassekampen, så i Dag og Tid og etter hvert som frilanser.

at de var bosatt på Grefsen, med drabantbylandskapet i Groruddalen tett på. Hjertet hadde hun imidlertid tapt til Jæren. Det skulle likevel gå en tid før hun satte nesen hjemover. Fra årene som journalist i hovedstaden, der også moren var journalist i NRK, gikk veien videre i farens fotspor og inn i utenrikstjenesten, først som ambassadesekretær ved ambassaden i Polen, deretter til Ukraina. – Fram til for noen år siden var jeg rastløs. Så meldte behovet for å slå røtter seg. Jeg klyper meg i armen hver dag, - for livet her er så bra.

Grønne fingre

Først og fremst engasjert

Hun beveger seg mellom pallekarmer med grønnsaker, blomster og urter i den omfangsrike hagen, - forklarer og peker, ramser opp flere navn jeg nå ikke klarer å gjenkalle og sier at hun aldri kunne ha bodd i et hus uten hage. Det er moren som har inspirert henne, sier hun. Hennes interesse for hagestell og dyrking til eget forråd har blitt ført videre. – Jeg er villabarn fra Oslo. Oppvokst med eplehage, sier hun med et smil og legger til

Hun hadde sikret seg ny jobb da de satte kursen vestover, som humlerøkter i Pollinering AS, landets største oppdrett av humler for pollinering i drivhus, lokalisert i Time kommune. – Et nytt fag for deg?! – Absolutt. Jeg fikk trolig stillingen på engasjementet mitt for pollinerende insekter alene, smiler hun. Det er da også det første hun nevner


på Jæren

Navn: Alder: Sosial status: Stilling:

Bothild Å. Nordsletten 41 år Gift, to gutter på 4 og 6 år Redaktør av Bondevennen

KVALITET OG FAGLIGHET ER VIKTIGERE ENN SENSASJON OG ”LIKES”.

når vi ber henne oppgi hvordan folk vil karakterisere henne som person. – Sikkert engasjert, kommer det kontant. Ikke til å undres over. Også folk som ikke kjenner henne spesielt godt vil nok fort komme opp med samme karakteristikk.

Opptatt av språk I tillegg til statsvitenskap har Bondevennenredaktøren også utdanning i russisk, noe hun hevder kommer godt med i landbruket, der mange etter hvert kommer fra slaviskspråklige land. Språk er i det hele tatt viktig for henne, og hun mener at små barn gjerne må lære seg flest mulig så tidlig som mulig. – Jeg tror det utvider hjernekapasiteten, sier hun og legger til at hun nok innimellom kan virke irriterende på omgivelsene med trangen til å påpeke dårlig språk. Hun er for eksempel ikke fremmed for å gi beskjed til butikkpersonell om orddelingsfeil på tilbudsplakater og liknende. – Slike feil drar jo ned helhetsinntrykket av bedriften, sier hun, men bedyrer at hun ikke gir beskjed så ofte. Selv har hun valgt nynorsk framfor bokmål. – Selvfølgelig. Språk er noe langt mer enn et kommunikasjonsmiddel. Det bærer i seg kultur, verdier og utgjør en viktig del av min identitet som jærbu og vestlending. Med så mye språklig bevisstløshet som finnes tror jeg nynorsk på sikt kan bli en ny status- og elitemarkør. Det krever hele tiden et bevisst valg og en stø penn, ikke å bli slukt av bokmålet. I tillegg virker nynorsk mer troverdig, iallefall på meg. Det forundrer meg at næringslivet ikke ser markedspotensialet i mer bruk av nynorsk.

Landbruket viktigst Det var ektefellen som først oppdaget utlysningen av redaktørstillingen til Bondevennen, fagbladet for bønder på Sør- og Vest landet, som eies av samvirkeorganisasjonene Nortura, Tine og Felleskjøpet, og som neste år runder 120 år.

Redaksjonen i Bondevennen har åtte ansatte. Her er noen av dem. F.h. Sten Solberg, Grete Botnan, Liv Kristin Sola og Bothild Å. Nordsletten. Foto: Sara Aarseth Jünger.

– Jeg visste umiddelbart at jeg måtte søke. – Hvorfor? – Landbruket er konstanten, den viktigste næringen i dette landet, alltid like relevant. Det handler om maten vi spiser hver dag. Dessuten skjer det mye i landbruket rent politisk, og i dag står vi overfor flere viktige avgjørelser, ikke minst med tanke på hvordan vi bruker jorda, klimaendringer og befolkningsvekst. Det er dypt meningsfullt å få delta i dette.

Et relevant Bondevennen Bladet utgis hver fredag i et opplag på rundt 6.000. Hun har planer om at tallet skal bli høyere, men først og fremst er hun opptatt av å gjøre Bondevennen stadig mer relevant for bonden, næringsmiddelindustrien og forvaltningen. – Bondevennen er en viktig stemme og referansepunkt for landbruket på Jæren. Vi blir kanskje oppfattet som trygge, på grensen til det gammelmodige, men jeg er overbevist om at bladet har tida foran seg. Kvalitet og faglighet er jo viktigere enn sensasjon og

”likes”, sier hun. Som redaktør er hun på sett og vis alltid på jobb. Radaren fanger automatisk opp impulser og ideer. – Skriver du dem ned umiddelbart? – Ja, gjerne over barnas tegninger. Hun ler lett. – Jeg er nok litt på hele tiden, men trives med det.

Til Bryne? Redaksjonen er lokalisert i Felleskjøpets lokaler i Hillevåg, Stavanger. Også mannen jobber i byen. – Vi benytter sparkesykkel og tog. – Hvor lang tid tar det fra du går ut døren hjemme til du er på jobb? – Én time. – Ikke så verst, det? – Altfor mye! – Du kan jo flytte kontoret til Bryne?!? – Det hadde vært fint... Samtidig er vi også tett på viktige aktører der vi holder til i dag. Vi får se... – En jobb du har tenkt å beholde lenge, dette? – Jeg har ennå mye ugjort, ja.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 13


Landbruksbanken Våre fem landbruksrådgivere bruker all sin tid på mer enn 700 jærske bønder som investerer ivrig og driver godt. Vi låner ut milliarder, har hundrevis av millioner i innskudd, forsikrer alt fra avlinger til bonden sjøl. Vår oppgave er å bidra til at jærbonden kan konsentrere seg om drifta. Vi heier på bøndene!

Kontakt landbruksavdelingen: Magne Moi, Randi Kleiveland, Otto Hustoft, Berit Austrått Jonassen og Kjell Hodne. Telefon 03290 | www.jaerensparebank.no

14

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


I hvert nummer av Næring på Jæren velger vi et næringsrelatert tema og belyser dette i ulike artikler. Fellesnevneren vil alltid være jærrelatert, men vi henter også inn andre kilder for å gi en fyldigere vinkling.

Jærbøndene regnes som de kanskje mest innovasjonsvillige og fremoverlente i landet. I samarbeid med industrien har de også hele tiden gitt sine bidrag til den teknologiske utviklingen som de siste tiårene har revolusjonert norsk landbruk og på mange måter satt den jærske landbruksindustrien i forsetet av utviklingen ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 15


«Den viktigste jobben er TEKST/FOTO// BETHI DIRDAL JÅTUN

Landbruket på Jæren står i en særstilling. Gode fagmiljøer, driftige bønder og ideelt landskap, gir gode vekstvilkår. Likevel, jærbøndenes frontkvinne har nok å jobbe med.

N

år vi spør Marit Epletveit om hva som er viktigst i jobben som bondelagsleder i Rogaland, nøler hun ikke ett sekund. Svaret kommer kontant: – Det er å framsnakke bonden!

Gladmaten en viktig arena Og hun er allerede godt i gang, nå sist under Gladmaten i Stavanger, der Bondelaget for første gang deltok med egen stand: – Jeg skulle veldig gjerne ha vært mer til stede for å snakke med folk, men vi er midt i kalvinga, smiler hun forklarende der vi sitter ved kjøkkenbordet hjemme på gården på Gjesdal i Gjesdal kommune. – Bare i natt tok vi imot to kalver. Det er dessuten valgår i år, noe som gjorde at Epletveit måtte prioritere store deler av Gladmat-tiden på potensielle Rogalandspolitikere til Stortinget.

Politikerpåvirkning Som tidligere leder av lokallaget i Gjesdal, var hun aktiv overfor lokalpolitikerne. Nå er

det fylkespolitikerne og Rogalandsbenken på Stortinget som står på agendaen. – Men den jobben lokallagene gjør overfor kommunepolitikerne er minst like viktig. Stortingspolitikerne rekrutteres fra lokalpolitikken, så har vi gjort en god jobb

GJØDSELPUMPER FOR ENHVER DRITTJOBB!

Ekstrautstyr! Trådløs fjernstyring!

- KJENT FOR HURTIG LEVERING OG LAVE PRISER Sidemontert lastestativ for type T-2 VV og T-2 Kombi Telefon 51 79 35 50 www.jaerbu.no

16

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

der, blir det videre arbeidet langt enklere. For oss er det viktig å få politikerne i tale og følge dem opp slik at de er godt orientert om hvilke saker som er spesielt viktige for landbruket i Rogaland, påpeker hun. – Og hvilke er det?

RING FOR ET GODT TILBUD! TLF. 51437506


LANDBRUK I SÆRKLASSE

å framsnakke bonden»

Bondelagsleder i Rogaland, Marit Epletveit, opplever stor optimisme og positivitet blant bøndene i Rogaland, og roser jærbonden.

markedspris og –balanse enn mange andre bønder, påpeker hun. Selv om de fleste politiske partiene i Norge fortsatt står på samme side som bondelagslederen i dette spørsmålet, presser liberalistiske krefter på: – Frp er for eksempel tydelige på at de ønsker mer import. Vi kan derfor ikke ta for gitt at det importvernet norsk landbruk har hatt over tid, automatisk står seg. Det må jobbes for, fastslår hun samtidig som hun legger til at hun også forstår forbrukeren: – Mange er svært positive til det som er norskprodusert helt til de kommer til kassa, noe jeg ikke har problemer med å skjønne. Men når det gjelder maten vi spiser, er det viktig å ha kontroll, noe vi oppnår gjennom det vernet vi har her i Norge. Det norske landbruket regnes som det kanskje reneste i verden, noe vi mener det er viktig å gjøre alt vi kan for å beholde. Vi bruker for eksempel bare 4 mg antibiotika per produsert kjøtt, mens Danmark og Sverige bruker henholdsvis 43 og 14 mg. Et land som Kypros bruker hele 408 mg. – Hva skyldes dette? – Dette handler om langsiktig godt avlsarbeid, om dyrleger som ikke har fortjeneste på salg av legemidler og om en dyktig næring som har jobbet målrettet.

Det viktige markedsvernet

Gjødselproblematikken

– Å jobbe for fortsatt markedsvern, er for eksempel svært viktig, ikke minst for jærbøndene som selv står for 85 prosent av inntjeningen og kun har 15 prosent i tilskudd. De er med det langt mer avhengige av god

Landbruksdirektoratet jobber for tiden med revisjon av den såkalte ”Gjødselforskriften” som skulle vært ute til høring i sommer, men som foreløpig er utsatt til årsskiftet.

– Denne blir viktig, ikke minst for jærbøndene som ikke har områder nok til å spreie gjødsel på. Spørsmålet blir hvordan overproduksjonen av gjødsel skal håndteres. En løsning kan være å redusere produksjonen, noe vi imidlertid kommer til å jobbe mot. Vi skal gjøre vårt for at dagens produksjonsnivå opprettholdes. Når det gjelder diskusjonen om hvor Landbruksdirektoratet skal lokaliseres, holder Epletveit en knapp på Jæren OM det blir flytting fra Oslo. – Det betyr flere lokale arbeidsplasser og større innflytelse, både indirekte og direkte. Ikke minst betyr det en større forståelse for hvordan det er å drive landbruk her i fylket.

Skryter av jærbonden Epletveit løfter fram jærbonden som hardtarbeidende og innovativ. – Lever bonden i Rogaland bedre enn andre bønder her til lands? – Jeg er vokst opp på en gård i Aust-Agder og opplever en langt større optimisme og positivitet blant bøndene her i fylket. Godt naboskap har også mye å si. Her er det mange som heier på hverandre og inspirerer hverandre, og jeg husker jo godt fra min oppvekst at det var vanlig å reise av fagdager til Jæren for å se og lære. I første omgang har hun ett år på seg til å gjøre sitt for bøndene i Rogaland. Bondelagslederen velges nemlig bare for ett år om gangen. – Så er det opp til jobben jeg gjør om det blir flere, smiler hun.

Landbrukstenester Hå Vi hjelper bonden med den arbeidskraft som trengs på garden. Vi betaler lønn til over 500 personer hver måned også for lokale bedrifter. Varhaug kontoret Møllevegen 4 900 58 324

Varhaug kontoret Møllevegen 4 51 79 36 65

VERKSTED • I-MEK • MASKINSTASJON

Nærbø kontoret Jadarvegen 26 C 900 58 324

Nærbø kontoret Jadarvegen 26 C 900 58 324

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 17


Økende behov for datakompetanse Både i det offentlige og i næringslivet har det de siste årene vokst fram et stadig økende behov for datakyndige. Ifølge Abelias Håkon Haugli styrer vi mot en kritisk underdekning. – Ifølge en rapport fra kommunal- og moderniseringsdepartementet vil én av fire IT-stillinger være ubesatt innen 2030 om vi ikke gjør noe. Til denne rapporten var ikke det økende behovet lagt til grunn, så sannsynligvis vil realiteten være mye mer alvorlig, påpeker Haugli i en pressemelding fra utdanningsinstitusjonen Noroff som nå dobler sin satsing på IT i sitt under visningstilbud og øker antall IT-studieplasser fra 90 til 188.

kan analysere store datamengder og trekke verdier ut av dem, vil derfor være ettertraktet, sier administrerende direktør i Noroff, Lars Erik Torjussen. Det nye bachelorstudiet til Noroff, Applied Data Science, er blant de første av sitt slag i Norge og inkluderer databehandling, analyse og visualisering, programvareutvikling og utplassering, matematisk og statistisk analyse, samt kunstig intelligens og maskinlæring.

Største ressurs framover – The Economist har sagt at vår største ressurs framover, er data. Å ha spesialister på dette, som forstår og kan omsette store datamengder til nye forretningsmodeller, som kan gi råd og skape nye løsninger – kommer til å ha stor betydning, fastslår Haugli.

Digitalt skifte krever mye – Å satse på IT-kompetanse er noe av det viktigste vi kan gjøre. Det er viktig for hele det norske samfunn, og ikke bare for det vi tenker på som IT-næringen, sier Haugli. – Det går direkte på vår evne til å møte store utfordringer innen for eksempel helse, klima og transport på. Vi står midt i et digitalt skifte, og i Norges omstillingsbilde er ingen faktor mer kritisk enn IT-kompetansen.

– Verden drukner i data – Verden drukner i data. Fagpersoner som

Jærske fô TEKST// TORE FRIESTAD

TKS Agri er Norges ledende produsent av fôringsroboter. Nå sikter den tradisjonsrike kvernelandsbedriften mot å i enda større grad innta det europeiske markedet.

T

KS Agri hadde i 2016 et driftsresultat på over 81 millioner kroner. Målet er at det tallet skal vokse, og Geir Kyllingstad mener at eksport innen fem år vil utgjøre 25-30 prosent av omsetningen, mot dagens 5-6 prosent. – Vi har allerede etablert gode forhold med flere forhandlere utenfor Norge, ikke minste Kuhn i Frankrike, en av verdens største landbruksfabrikker. Det vil fremover gi oss enda bedre innpass i det europeiske markedet. Vi har også nylig ansatt en selger som skal jobbe direkte med å øke eksporten. Å utvide vår kundemålgruppe fra «Norge» til «Europa» vil naturligvis være veldig lønnsomt, og om det går som vi håper, kan det bli nødvendig å utvide kapasiteten her på Kverneland, sier Geir Kyllingstad, markedssjef i TKS Agri.

Fortrinn på konkurrentene Norge har et stort behov for IT-kompetanse. Foto: Jeanette Bækkevold

TKS begynte med landbruksmaskiner så tidlig som i 1952, da Trygve Kverneland skiftet fokus fra smie til produksjon av høykanoner. Tre generasjoner senere er selskapet fremdeles i samme familie. Det er i dag Tønnes Helge Kverneland som er administrerende direktør. – Vi har mye verdifull erfaring og en stolt

LANDBRUKSPRESENNING Skreddersydde presenninger til bonden.

www. tjessempresenning.no 454 88 300 Tjessem Presenning AS Bedriftsveien 3, 4353 Klepp Stasjon

Trenger du ny silopresse, gjødselduk eller bare et overtrekk til redskapet? Vi kan levere. Bare spør! Det er kun fantasien som setter grenser for bruksområder og produksjoner. Gi oss gjerne en utfordring, eller ta kontakt for en uforpliktende samtale.

PALLETREKK - STILLASPRESENNING - BÅTPRESENNING - TILHENGERPRESENNING - SPESIALSØM - VERKTØYVESKER - OFFSHOREBAGGER DINE SPESIALVESKER - SKILLEVEGGER - ILY TERRASSEVEGGER

18

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


LANDBRUK I SÆRKLASSE

ôringsroboter til kontinentet Geir Kyllingstad, markedssjef i TKS Agri på Kverneland.

mange færre bønder, har ikke antall dyr sunket tilsvarende. Produksjonen øker, og hver ku melker i snitt langt mer i dag enn for bare få år siden, noe som ikke minst gjenspeiler den teknologiske utviklingen vi er en del av.

Nyskapende teknologi

Flere tusen norske bønder har TKS-produkter i sine fjøs. Foto: TKS Agri

historie. Det er hele tjue år siden vi begynte å jobbe med automatisk utfôring, og vi satset for alvor i den retning tilbake i 2005. Det gjør at vi har et solid fortrinn på konkurrenter som nå forsøker å komme seg inn i markedet. Automatisering i fjøset har lenge vært standard i Norge, mens det tidligere ikke har blitt så mye brukt i utlandet. Nå er dette på full fart inn i europeiske fjøs, og vi har som mål å være foretrukken leverandør, fastslår Kyllingstad, og forteller at det er faktorer som ustabil økonomi og lav melkepris som er fremste grunn til at det har tatt så lang tid å effektivisere landbruket utenfor Norges grenser.

Mindre marked i Norge Samtidig som utlandet, og da spesielt Europa, er et satsingsområde for TKS Agri, er Kyllingstad klar på at hovedfokus fremdeles skal ligge på norske bønder. – Norge er vårt hovedmarked, og vi kan levere løsninger til alt. Selv om kundegrunnlaget vårt her i landet har gått fra over 20.000 melkebønder til rundt 8.000 på mindre enn tjue år, har omsetningen vært noenlunde stabil. I dag selger vi oftere et komplett, komplekst anlegg til 700.000 kroner i stedet for en enkel, manuell løsning til 70.000. Det er også viktig å huske at selv om det har blitt

TKS Agri leverer til alle slags bønder, fra de som har ti kyr til de som har hundre, og bruker mye ressurser på å fremskaffe de produktene landbruket trenger. – Vi tar utvikling av morgendagens løsninger innen fôrutstyr på alvor, og har et godt samarbeid både internt og sammen med våre kunder på å finne ut hvilke behov vi kan dekke med vår neste maskin. Vi har for eksempel allerede fått mange bestillinger på et nytt produkt, fôringsutstyr rettet spesielt mot sau, som vi begynner levering av i september. Jeg kan også avsløre at vi jobber med noe utrolig spennende som skal lanseres i 2018. Det er ennå for tidlig å si mer, men jærske bønder vil definitivt finne dette interessant, så det er bare å rydde plass i økonomien og i fjøset, sier Kyllingstad med et stort smil om munnen.

LANDBRUKSTILBUD

STEMPELKOMPRESSOR STØPEJERNSBLOKK

VARMTVANNSVASKER

PW-H35/4S D1915P4 T 400V / 230V / 3FAS 40-190 bar 450-900 liter/time

19.950,-

+mva

VEIL 34.645,- + mva

Inkludert: Turbolanse, dobbellanse & 20m HT slange

PERFECT 3/100 400V / 230V / 3FAS 408L/MIN / 10 bar

PROFFSENTER

9.990,-

+mva VEIL 11.990,- + mva

En kompressor som tåler mye. Støpejernsblokk og lavt støynivå. Litt dyrere, men mye bedre.

51 41 22 50 - salg@vestec.no

Vestec as Møllevegen 1A Klepp Stasjon

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 19


Vi har mange flotte traktorer på lager Velkommen til vår traktorhall på Klepp for å se på utvalget

Kontakt selger

Valtra og Fendt:

Massey Ferguson

Bjørn Egil Bøe: 900 61 515 Ingve Garborg: 971 43 115

Henning Nyvoll: 930 42 123

www.jts.as Eiksenteret Klepp, Rogneveien, 4352 Kleppe | Eiksenteret Varhaug, Oppstadveien 651, 4360 Varhaug

NÅ HAR VI TILBUD PÅ

JS SERVICE

HJELPER DEG MED

Sandwich tak element Ivarsson Bølgeeternitt PVC dører

Landbruksbygg R R

PVC vinduer Imprignert kledning Grunnet hvit r

48 x 98 C-14 Trebetong himlingsplater

Vi tilbyr fleksible løsninger i materialvalg og sammensetninger som tilpasses dine ønsker og behov.

Plastmo himlingsplater Ta kontakt for gode tilbud

STADIG FLERE FORSTÅR AT SUBSIDIER TIL JORDBRUKET EGENTLIG ER SUBSIDIER TIL FORBRUKERNE. INGEN ØNSKER Å BETALE 30-40 KRONER FOR EN LITER MELK. INGVE BERNTSEN, ÅRETS UNGE BONDE 2016

Vesthagen 2, 4344 Bryne • www.js-service.no • post@js-service.no • Tlf. 51 48 84 00

20

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


LANDBRUK I SÆRKLASSE

Ingve Berntsen og May Britt Lode er gode representanter for de unge, fremadstormende jærbøndene.

SUPRE, UNGE

JÆRBØNDER TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

Ingve Berntsen ble kåret til Årets unge bonde 2016, mens May Britt Lode kom på tredjeplass i NRK-serien Superbonden. De to er gode eksempler på et jærsk landbruk preget av optimisme og stolthet.

H

er på Jæren er vi velsignet med matjord i verdensklasse, og har alle forutsetninger for å drive et effektivt og bra jordbruk. Den viktigste faktoren for å lykkes er dog fremtidsrettede bønder som har et ønske om å ta godt vare på dyrene og levere sunn og velsmakende mat til norske forbrukere.

Tøft yrke – Dette er et tøft yrke med mye tungt og utfordrende arbeid, der jeg vanligvis er i gang før solen står opp og ikke er ferdig før det er mørkt, og man må i tillegg investere store summer for å lykkes. Samtidig er det så utrolig givende å være bonde at jeg aldri kunne tenkt meg å holde på med noe annet, sier Ingve Berntsen, og får støtte fra May Britt Lode: – Jeg velger alltid å fokusere på det positive. Det er særdeles meningsfylt arbeid, og jeg føler at samfunnet setter mer og mer pris på det vi gjør og verdiene vi skaper. Det har nesten blitt litt «in» å være bonde, mener hun.

Lys fremtid med langsiktighet Når de to bøndene får spørsmål om fremtiden til det jærske jordbruket, er det engasjerte og positive svar som kommer. – Det er en veldig «drive» og satsningsvilje i folkene her, så det er ikke tvil om at jordbruket på Jæren har hele fremtiden foran seg. Alt ligger til rette for å lykkes på dette 40 minutter lange og 20 minutter brede området som blir kalt «Norges matfat». På Jæren kjenner alle en bonde, og det gjør at det i lokalsamfunnet er en veldig forståelse for og støtte til arbeidet som gjøres. Det er viktig og

betyr mye, sier Ingve. – Jeg tenker som Ingve at det er bra, men at det bare vil bli bedre. Det blir stadig flere folk som trenger mat, og stadig flere som ønsker at den maten skal komme fra lokale, trygge, norske forhold. I tillegg satses det mye på innovasjon og utvikling, noe som gjør at yrket er meget interessant, i tillegg til at teknologi gjør at stadig mer av den tunge jobben forsvinner. Så bondeyrket er noe å satse på om man har mulighet, mener May Britt. Begge er enige om at hvis det er én ting bønder trenger, er det langsiktighet fra politikernes side. – Å være bonde er et uforutsigbart yrke – vi vet aldri hva som vil skje en enkelt dag, og da er det viktig at vi har underliggende retningslinjer og regelverk som ikke endres fra år til år, eller alt etter hvem som styrer på tinget. Det kan fort bli dyrt og skape vanskeligheter om man hvert fjerde år må tilpasse driften til nye regler, fastslår de, og påpeker samtidig viktigheten av godt jordvern, spesielt i bynære områder.

Bedret omdømme og nye krefter Rekruttering til yrket og omdømme henger tett sammen, og her går det fra å fremsnakke bondelivet ut mot samfunnet, og også å være positiv innad i familien, samt å slippe nye krefter til hvis det kreves. – Lenge var bøndene kun i media når de kjørte traktorene til Oslo for å klage på politikerne, men bøndene har blitt flinkere til å kommunisere, og flere og flere nordmenn ser fordelene med å ha et aktivt landbruk i hele Norge. Stadig N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 21


tittelen som Norges Superbonde. – Vel, jeg hadde nok ikke meldt meg på om jeg faktisk trodde jeg var en superbonde – da hadde jeg hatt for mye å bevise. Jeg er ærlig på at det er veldig mye jeg ikke kan, og var nok den eneste der som ikke hadde som mål å vinne. Jeg meldte meg bare på fordi jeg tenkte det kunne være kjekt å være med på, og ble sikkert valgt som deltager fordi jeg er en dame med en stor gård og det er ganske uvanlig. Det er viktig å vise at kvinner kan lykkes i dette yrket like godt som menn, det handler bare om å gjøre de riktige tingene og stå på! May Britt endte til slutt på en respektabel tredjeplass, og ville ikke vært opplevelsen foruten. – Det var fantastisk jillt å være med på, og det som gjorde det bra var folkene. Jeg var litt redd for at dette skulle bli en konfliktfylt realityserie, men slik var det ikke. Og det er nok like greit, selv om jeg har det i meg å være litt bitch, så jeg kunne nok tatt den rollen, ler May Britt.

Skryt fra ministeren Ingve Berntsen lovet å farge traktoren rosa om han ble kåret til Årets unge bonde, og holdt det løftet.

flere forstår også at subsidier til jordbruket egentlig er subsidier til forbrukerne. Ingen ønsker å betale 30-40 kroner for en liter melk, påpeker Ingve. Tradisjonelt har rekruttering til bondeyrket vært en familietradisjon, men det blir stadig vanligere at gårder selges ut av familien. Det er mange som drømmer om å følge i Ingve og May Britts støvelspor i bondeyrket, men som sliter med å finne en gård til salgs. – Jeg mener at hver eneste nye person som vil inn i landbruket skal tas imot med åpne armer. Jeg har allerede bestemt at mine barn

ikke får overta gården før de har prøvd et annet yrke og forstår at det er utfordringer og ulemper med en syv-til-tre-kontorjobb også. Hvis de bestemmer seg for at de ikke vil overta gården, er det bedre at noen som brenner for yrket gjør det, fastslår May Britt.

Realitybonde på NRK Å skape et positivt omdømme handler også om å gjøre yrket synlig og interessant. I fjor samlet NRK ti bønder fra hele landet på en gård på Øksnevad for å konkurrere i bondekunnskap. Fra oktober til desember fulgte hundretusenvis av nordmenn May Britt sin kamp for å vinne

VI UTFØRER ALT FRA PLANLEGGING OG GRUNNARBEID TIL FERDIGSTILLING AV DITT UTEAREAL TIL PRIVATE, BEDRIFTER OG KOMMUNER MM. TOPP MODERNE MASKINPARK. Kleppveien 824, Voll, 51 65 41 61

22

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

byberg@hage-anlegg.no, www.hage-anlegg.no

«Dette er en god representant for næringa, og en som våger å satse», sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale om Ingve Berntsen da sistnevnte i november enstemmig ble kåret til Årets unge bonde 2016. – Jeg ble tatt litt på sengen av å bli nominert, og så kom jeg til finalen og så ble jeg kåret til vinner. Det var utrolig stas, men jeg er bare én av mange som legger ned arbeid hver dag for å skape god, norsk matproduksjon. Jeg ønsker å være en ambassadør for alle de, sier Ingve, og ser ned på de delvis rosa fingerneglene han har fått som følge av et valgløfte om å lakkere traktoren rosa i støtte for Rosa sløyfe-kampanjen hvis han vant.

Fikk svar på kveldsbønnen Selv om Ingve ennå er ung i alder, har 30-åringen drevet gården på Gausland de siste


LANDBRUK I SÆRKLASSE

ansatt på fast basis, og så overtok jeg for fem år siden, i samdrift med to andre gårder. Jeg har valgt å fokusere mest på det jeg liker å holde på med og er tett på dyrene, mens jeg har gode hjelpere som bistår i andre sider av driften.

Spennende bondefremtid

Ingve fikk skryt av landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

13 årene, og er således allerede en erfaren bonde. – Jeg er født i Tyskland og oppvokst i Sandnes, og det var lite som tydet på at jeg skulle overta en gård, selv om interessen alltid har vært der. Da jeg ba kveldsbønn som liten, ba jeg om tre ting: At jeg en dag skulle ha hund, at jeg en dag skulle ha katt, og at jeg en dag skulle ha gård. Da jeg var ti år fikk far mulighet til å overta den gamle slektsgården på odel, og jeg fikk alle mine bønner oppfylt. Driftsbygningen var falleferdig, lite var dyrket og huset trengte totalrenovering, så det var mye som måtte gjøres og jeg har de siste tjue årene jobbet med å bygge på gården. Da jeg var 17 år gammel tok jeg hele kontrollen over driften, selv om min far hele tiden har bodd på gården og hjulpet med regnskapet og papirmøllen som følger med gårdsdrift. I starten var det nok av folk som frarådet meg å satse på denne gården, men jeg grep sjansen og vil si at jeg har lykkes, selv om det fremdeles er mye igjen å gjøre. Heller ikke May Britt hadde trodd at hun skulle bli bonde på fulltid, selv om hun vokste opp på gården på Lode. – Vi flyttet inn i nabobygget hjemme for å bo landlig, men når jeg var i permisjon med minstegutten var jeg med å hjelpe litt på gården. Det endte opp med at jeg først ble

Nå er May Britt en av områdets største melkeprodusenter, med en kvote på nesten 600.000 liter, i tillegg til at hun leverer 900 slaktegriser i året til Jæren Smak, og nylig har krysset inn Angus i kyrne for å få bedre kjøttkvalitet. Ingve har gått i en litt annen retning, og har sakte, men sikkert rehabilitert og utviklet

gården de siste tjue årene. Nylig har han satt i gang en interessant nisjeproduksjon. – Jeg har alltid likt å gjøre ting litt annerledes, og har nå avlet opp Vestlandsk Fjordfe, en utrydningstruet rase som får mye skryt for kjøttet. Når Arne Brimi kaller det «topp 3-kjøtt» og flere kokker omtaler det som Norges svar på Kobe-kjøtt, er det selvsagt fascinerende å drive med. Det har tatt tid å bygge opp besetningen, men nå er snart de første dyrene klar for slakt, og det er veldig spennende! Jeg er veldig glad for at jeg får være bonde! – Ingen dag er lik når man er bonde, og det er herlig, fastslår May Britt.

JEG FØLER AT SAMFUNNET SETTER MER OG MER PRIS PÅ DET VI GJØR OG VERDIENE VI SKAPER. DET HAR NESTEN BLITT LITT «IN» Å VÆRE BONDE. MAY BRITT LODE, SUPERBONDE May Britt liker å jobbe tett på dyrene, og bruker mye tid i fjøset.

Besøk oss på facebook!

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 23


Jæren selger i hele Norge TEKST// TORE FRIESTAD

I menyer og butikker over det ganske land blir det stadig vanligere å se «fra Jæren» brukt som et salgsargument på ulike typer kjøtt og grønnsaker.

–J

æren har blitt et nasjonalt kvalitetsbegrep innen mat, og gjør det lett å fortelle kunden at dette er gode, sunne, trygge råvarer, sier Kjetil Skaret fra Kåsen, som har kokkelert over hele verden og nå styrer Déjà Vu Delikatesser i Stavanger. – Kokker over hele Norge kjenner til Jæren, og vet hva det står for. Jeg har reist landet rundt og ser at «fra Jæren» blir fremhevet i menyer i både Bergen, Oslo, Trondheim og andre steder. Med kun de to ordene kan man fortelle kunden at dette er et produkt som kommer fra dyktige bønder som brenner for faget og leverer kvalitet, fastslår Kjetil Skaret.

Jærsk kvalitet – Er mat fra Jæren faktisk bedre enn alternativene, eller er det bare en god måte å selge produktene på? – Det er nok litt av begge deler. På Jæren finner man et utrolig godt jordsmonn og en helt spesiell kultur, med stolte bønder som tør å investere og prøve nye ting, godt samarbeid mellom landbruk og foredling, samt et

Kjetil Skaret fra Kåsen mener at Jæren har potensial til å bli et anerkjent matvaremerke både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Foto: Tore Friestad

meget støttende lokalsamfunn. Det er med på å bygge merkevaren som gjør det lettere å gi produktet en historie man kan bruke til å selge til kunden som et kvalitetstegn. Mange mener at Stavanger er Norges mest attraktive matdestinasjon, og en stor del av grunnen til det er at flesteparten av råvarene her er av høy, jærsk kvalitet, forklarer Skaret.

– Nær ubegrenset potensial I menyen hos Déjà Vu finner man blant annet «Jærkylling» og «burger av Angusstut fra

Jæren». De har i sommer også hatt en meget populær cateringmeny kalt Jæren, som blant annet inkluderer grillet svinenakke av jærgris, grillet jærkylling, laks fra Håelva og Angusstut fra Obrestad. Kokk Skaret mener at «mat fra Jæren» som konsept vil vokse videre i fremtiden. – Dette kan bli mye, mye større enn man har klart å få til til nå. Jæren kan markedsføres både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Det viktigste er at begrepet ikke vannes ut, men at det fremdeles er ekte varer av høy kvalitet som markedsføres som «fra Jæren». Videre

E.VARHAUG transporterer det meste:

- TRAKTOR - GRAVEMASKIN - TRUCK - PERSONLIFT M.M.

Vi tilbyr utførelse av alle typer kranoppdrag,

Elling Varhaug

Jærveien 34, 4365 Nærbø

Tlf 982 24 530

24

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Ta kontakt: 975 42 880 KRAN OG KJETTING AS


LANDBRUK I SÆRKLASSE

JEG HAR REIST LANDET RUNDT OG SER AT «FRA JÆREN» BLIR FREMHEVET I MENYER I BÅDE BERGEN, OSLO, TRONDHEIM OG ANDRE STEDER. KJETIL SKARET, DÉJÀ VU

Markedssjef Anders Hellegaard og Prima Jæren har jobbet mye med å etablere Jæren Smak som en garanti for kvalitet. Foto: Berit Bryne

bygging av merkevaren vil naturligvis ta tid og kreve investering, men potensialet er nær ubegrenset. Se bare til Lyon, Toscana og Parma. Jæren kan ta en lignende posisjon i markedet om alle krefter jobber sammen, mener Skaret, som også skulle ønske at det ble gjort en innsats for å selge Jæren som matdestinasjon til turister som er i regionen for å nyte naturen.

Bekreftelse i forskning Kjetil Aukland, lektor på Institutt for markedsføring ved BI Stavanger, er enig i at

det vil kreve felles innsats om et felles budskap for å videre bygge merkevaren «Jæren» som et kvalitetstegn på mat. – Vi har forsket på dette i mange ulike produkt kategorier. Man kan for eksempel se på norske skidestinasjoner, som sliter med å få utenlandske turister på besøk. Mye av grunnen til det er at de fleste jobber for seg selv i stedet for å samarbeide, og da blir man for små i den store sammenheng med sterk konkurranse. Hvis Jæren skal lykkes med å nå sitt potensial nasjonalt og internasjonalt som merkevare, må alle aktører stå sammen og fremvise hva som er unikt med dette produktet. I likhet med Skaret fremhever Aukland viktigheten av å jobbe intenst med å bevare kvaliteten i produktene. – I bunn og grunn handler jo dette om at man bruker «fra Jæren» som et argument for høyere pris på en vare. Da er det essensielt at produktet leverer. Man kan lure kunder en stund med god markedsføring, men til syvende og sist er det kvaliteten som avgjør om man er villig til å betale mer enn for alternativet, sier BI-lektoren.

Den beste smaken Prima Jæren har i flere år jobbet aktivt med å bruke Jæren som et markedsverktøy, der deres Jæren Smak-produkter er premiumvarer med kvalitetsgaranti. «Naturligvis kommer den beste smaken fra Jæren», kan man lese på deres

nettside. Markedssjef Anders Hellegaard sier at de jobber tett på produsentene for å kunne skape de beste råvarene, og derfor har klart å etablere Jæren Smak som en merkevare som tilsvarer jevn kvalitet og trygg mat. – Jæren Smak er et tegn på kvalitet og legitimerer derfor en høyere pris. Det koster mer å utvikle et førsteklasses produkt, men jærske bønder er villige til å investere om de ser potensial for å skape et godt produkt som de tjener penger på. Så om vi kan få kundene til å betale mer fordi dette er fra Jæren og alt som assosieres med det, er det en oppskrift på suksess. Og det er nøyaktig det som har skjedd med Jæren Smak, forklarer Hellegaard. Prima Jæren har allerede samarbeid med flere kjente kvalitetsrestauranter, som Renaa, Bølgen & Moi og Tranchèr, samt Meny-kjeden som distribuerer Jæren Smak til privatpersoner over hele Norge.

BI-lektor Kjetil Aukland mener at samarbeid er essensielt for å bygge merkevaren «mat fra Jæren» videre. Foto: BI

Det komplette bilsenteret på Nærbø

bedriftshelsetjeneste

Hålandsvegen 24, 4344 Bryne, Tlf.: 51 79 95 60

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 25


Norsk Overflate Teknikk AS spiller på lag med landbruket For å sikre minimalt vedlikehold og lang levetid på hardt arbeidende landbruksprodukter er skikkelig korrosjonsbeskyttelse nødvendig. NOT er spesialister på overflatebehandling av stål, og leverer varmforsinking, pulverlakkering, sandblåsing og industrilakkering til hundrevis av jærske bønder. Norsk Overflate Teknikk AS tilbyr blant annet varmforsinkede gjødseltanker, gjødselrister, gjødselpumper, deler til gjødselpumper, gjødselmiksere, fôrhøstere, rundballekuttere, utstyr til automatfôring, lastestativ, dyrevogner, steinsvanser, stolper og innredninger, samt konstruksjoner til bygg, kraftfôrtanker og tilhengere. Overflatebehandling av gammelt landbruksutstyr utføres også. NOT Pulverlakk foretar pulverlakkering etter kundens ønske, mens NOT Industrimaling leverer industrilakkering av ploger og annet utstyr.

We protect and colour the future •

NOT Varmforzinking AS – Norges ledende bedrift innen varmforsinking

NOT Pulverlakk AS - markedsledende bedrift med høy kompetanse innen pulverlakkering på aluminium og varmforsinket stål

NOT Industrimaling AS - sandblåsing og maling etter kundens spesifikasjoner

Norsk Overflate Teknikk AS tilbyr to ulike prosesser for stål i svært korrosive miljø: Stål som brukes i spesielt utfordrende omgivelser, som landbruket, trenger ekstra beskyttelse fordi kravene til levetid er høye. Det er derfor viktig med optimal korrosjonsbeskyttelse, som NOT-PROSESSENE® gir. NOT-PROSESSENE® er et Duplex-system som består av én eller flere overflatebehandlinger som påføres varmforsinket stål. Dette gir karbonstålet den høyeste korrosjonsklasse og et bredt spekter av fargekombinasjoner, samt høy finish. NOT-PROSESSENE® som Duplex-system har mye lenger levetid enn beleggene hver for seg, og anbefales derfor aktører i landbruket.

Firma innen landbruket som NOT-gruppen leverer til:

26

www.not-as.no ‹‹ N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


Fjermestad Gjerdelager AS

/HYHUDQG¡U DY 6WnO $UPHULQJ RJ E\JJHYDUHU

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 27


LANDBRUK I SÆRKLASSE

SUKSESS MED MODERNE FJØS

Stor investeringsvilje hos bøndene på Jæren gjør at Fjøssystemer Vest på Nærbø har travle dager. I fjor leverte bedriften utstyr til driftsbygninger for alle dyreslag og hadde en omsetning på 143 mill. kroner.

TEKST// TORE FRIESTAD

Det er stor optimisme og høy investeringsvilje hos jærske bønder. Det gjør at det er travle dager for Jan Ove Dybing og Fjøssystemer Vest.

–D

a min far startet dette selskapet i 1991, var det gulv, ventilasjon og fôringsanlegg det handlet om. Plass, luft og mat. Nå er vi, i tillegg til å bistå med planlegging av bygging, en totalleverandør til fjøs innvendig. De siste fem årene har det tatt helt av med automatikk – de fleste bønder ønsker slike løsninger så snart de blir tilgjengelige, påpeker Jan Ove Dybing, daglig leder i Fjøssystemer Vest som har sine kontorer på Nærbø.

Helsegevinst Større investeringer i moderne teknologi gir vanligvis en økonomisk gevinst fordi man kan bruke tiden sin på annet relevant arbeid, men andre faktorer er minst like viktige. – Det er definitivt mindre stress, og om

28

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

ti-tjue år vil man definitivt se at tilstanden til knærne hos jærske bønder har blitt mye bedre fordi de slipper mange tunge løft, så de helsemessige fordelene er ikke til å komme unna. I tillegg hjelper automatisering med rekruttering til yrket. Hvis man slipper mye manuelt, repetitivt arbeid, er det mye mer attraktivt å overta gården, mener Dybing og sier at hans avdeling har ansvar for rundt 200 melkeroboter i region vest, og alltid er parat til å utføre service om noe går galt.

Bøndene initierer Noe av investeringene som blir gjort i landbruket kommer på grunn av nye krav fra offentlig hold. For eksempel vet Dybing at han og kollegaene vil ha mye arbeid hos eggleverandører de neste årene, siden de må gå fra bur til frittgående om de vil selge til dagligvarekjedene. Størsteparten av investeringene i landbruket blir likevel gjort på initiativ fra bøndene selv. – Det handler om å ivareta tradisjonen på gården som foreldre og besteforeldre har bygget opp, i tillegg til å forbedre driften for barnet som forhåpentligvis en dag skal overta. Jærske bønder har mye stolthet knyttet til levebrødet sitt, og ønsker å holde bygningsmasse og utstyr i orden, i tillegg til å skaffe seg ny teknologi

som er til fordel for gårdsdriften, forteller Dybing, som sier at rundt 40 prosent av deres omsetning kommer fra melkerelatert produksjon, mens de siste 60 prosentene er fordelt på fjørfe, gris, sau og ammeku.

Samarbeids- og samtalepartner Fjøssystemer Vest er opptatt av å være mer enn kun en leverandør, de vil være en samarbeids- og samtalepartner for bønder med byggeplaner. – Vi er alltid inne i planleggingsfasen og bistår med å kartlegge behov og lage en fremdriftsplan. Vi er opptatt av å ta bøndene som skal bygge med ut til referansekunder for å vise våre løsninger og la dem se på og ta på utstyret, og snakke med sine kollegaer som bruker det. Bygging av et storfefjøs fra prosjektstart til første ku er på plass vil vanligvis ta mellom ett og to år. – I motsetning til Fjøssystemer sin avdeling på Østlandet, har ikke vi her i vest en egen byggeavdeling. Det er fordi det finnes så mange dyktige entreprenører i regionen som har spesialisert seg på landbruk. Vi er opptatt av å støtte lokalt næringsliv for å sikre at Jæren har et sterkt kompetansemiljø på i-mek og bygg. Det er alle tjente med, både vi, bonden og forbrukeren, fastslår Dybing.


Vi leverer sandwichpanel for tak og vegger til alle typer bygg innen landbruk, industri og nĂŚring. Vi leverer over hele landet!

www.sandwichpanel.no

Kontor og lager er pĂĽ Sele i Klepp pĂĽ JĂŚren. Kontakt oss for mer informasjon! Trond Hermansen Mob: +47 959 76 320 post@sandwichpanel.no

Sandwichpanel Norge AS - Selevegen 33 - 4354 Voll

skarp.no

LANDBRUKSSYSTEMER Vi leverer vakum utgjødslingssystem fra fjøs til gjødsellager for alle typer storfe- og grisefjøs. Vi har et komplett program av ventiler og spjeld samt ferdige pumpesystemer i PE-beholder. Mange ürs erfaring og testing i inn- og utland ligger bak vür suksess.

RIANOR AS / Vardheivegen 58, 4340 Bryne / Tlf: 915 64 440 XXX SJBOPS OP N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‚‚ 2 9


LANDBRUK I SÆRKLASSE

Sørger for

sunn bondeøkonomi TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

Å være bonde vil si at man leder en bedrift med millionverdier, med store utgifter og komplisert økonomi. Det krever gode støttespillere. Jærbonden har mange solide ressurser tilgjengelig i nærområdet.

–L

andbruket gjennomsyrer hele organisasjonen vår, fra styre og banksjef til oss. Man må kunne bondeyrket for å skjønne mekanismene bak og for å møte kundene med relevant kunnskap. Vi er tett på bøndene og sørger i dialog med kunden for at tallene i driften er fornuftige. Vi kjenner bonden, faget, kulturen og de lokale forholdene, fastslår Kjell Hodne, koordinator for et team på fem stykker på landbruksavdelingen i Jæren Sparebank.

Bank og rekneskapslag En av teamdeltakerne er Magne Moi, som har lang fartstid som landbruksrådgiver. – Landbruket er en næring i vekst, spesielt her på Jæren. Her skjer det mye, og jærbonden er ofte langt fremme og setter i gang prosjekt raskere enn bønder andre steder i landet, som er mer sidrumpet. I tillegg er det nok en fordel at bøndene her har mange dyktige rådgivere

Kjell Hodne og Magne Moi forteller at landbruksavdelingen til Jæren Sparebank står for 57 prosent av bankens samlede forvaltning på bedriftsmarkedet.

og kan planlegge i samspill med bank og regnskapskontor, fastslår Moi. Det finnes flere regnskapskontor på Jæren som retter seg inn mot landbrukskunder, blant dem Klepp Rekneskapslag på Særheim. Daglig leder Martin Svebestad er enig i at det nå har vært noen gode år med mye aktivitet i det jærske landbruket. – Selvsagt svinger de ulike produksjonene litt, men det har generelt sett vært stor investeringsvilje i nybygg og gode resultater. Vi ser også et skifte mot spesialisering. Nå er gårdsbruk oftere rettet mot én produksjon, og det vil nok bare bli vanligere – mer profesjonell drift, mer teknologistyrt og større enheter. Det innebærer både fordeler og ulemper, men jeg har troen på at jordbruk på Jæren vil fortsette en positiv utvikling, sier Svebestad.

Utfordringer i landbruket

Martin Svebestad er daglig leder i Klepp Rekneskapslag, og han mener at økonomitilstanden i det jærske landbruket er god.

30

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Samtidig som det er mye bra i det jærske landbruket, er både Svebestad, Moi og Hodne klare på at ikke alt er gull og grønne skoger. – Prisnivået på leie og kjøp av melkekvote nærmer seg en smerteterskel. Mange vil ha og relativt få vil selge. Det gir et dilemma i

næringen, der det nesten er mer lønnsomt å leie ut melkekvoten enn å gjøre jobben som bonde. Spesielt blir regnestykket komplisert om man er i en utbyggingsfase og må øke produksjonen for å kunne forsvare å investere i nye bygg og lignende. Da er det viktig å ha en god samtalepartner med bransjekunnskap som kan hjelpe med veivalg og økonomisk rådgivning, fastslår Svebestad. En annen utfordring i landbruket er generasjonsskifte. Historisk sett har det nesten vært gitt at gården skulle videre til neste generasjon gjennom odelsretten. Nå er det ikke lenger slik at sønner og døtre nødvendigvis er interessert i å overta. – For tjue år siden kunne man gi videre nøkkelen og de 20 kyrne. Nå er det store bruk med flere enheter og mye gjeld. Det kan være en økonomisk utfordring å ta på seg videre drift av en gård. Da er det viktig at man har en skikkelig plan for hva som skal skje videre før man gjør investeringer. Det vil bli enda mer vanlig fremover at det skjer et salg eller leie ut av familien i stedet for at neste generasjon overtar, og da kan vi også bistå med å finne gode løsninger, forklarer Moi og Hodne.


Byggingen er igangsatt!

www.gartner-hagen.no

Randi Tveit 952 90 691 randi.tveit@em1.no

Ta kontakt med megler nå!

1355-0

Sjekk ledige leiligheter på:

Ravema AS AS Åsveien 21 Ringeriksveien 32F 3475 3414 Sætre Lierstranda Tlf. TlF. 66 66 85 8590 9010 10

Ravema Ravema AS Demosenter: Ravema Demosenter: Åsveien Orstadveien 21 134 Orstadveien 134 3475 4353 SætreKlepp St. 4353 Klepp St. Tlf. 66Reidar 85 90Kverneland 10 Tlf. Reidar 91 60 11 Kverneland 71. Tlf.www.ravema.no 91 60 11 71.

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 31

www.ravem


Kyllingbonde Svein Jarle Njærheim fra Hå er i gang med kyllingproduksjon, en produksjon han har store forventninger til.

32

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


LANDBRUK I SÆRKLASSE

VI HOLDER EN SÅ HØY STANDARD AT EUROPEISKE PRODUSENTER IKKE TROR DET ER MULIG, OG SØRGER FOR AT NORDMENN KAN NYTE DEN RENESTE KYLLINGEN I VERDEN

Kylling

er middagsvinneren TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

De siste ti årene har det vært en enorm vekst i kyllingproduksjonen i Rogaland, med en økning fra 9.000 tonn kjøtt i 2006, til 24.814 tonn i 2016. Det tallet skal bare fortsette å øke, mener ekspertene.

36.000

kyllinger kakler i kor i det 2.200 kvadratmeter store kyllinghuset til Svein Jarle Njærheim beliggende i vakre omgivelser like ved Hå Gamle Prestegard. Når Næring på Jæren er på besøk er det bare timer til de skal bli hentet for å bli kjørt en siste, kort tur til slakteriet i Kviamarka.

Ny i faget – Jeg begynte med kylling nå i vår, og så langt har det gått veldig bra. Det krevde en del investeringer, men jeg er sikker på at det er økonomi på sikt. Det fungerer ikke å være en bonde hvis man vil ha umiddelbar gevinst. Det er mye å lære og mye å gjøre, men det er en veldig kjekk produksjon. Alle har sin måte å gjøre jobben på, jeg er ennå i ferd med å finne min. Det har også andre fordeler, som at jeg får være mer hjemme med ungene, sier Svein Jarle.

30-åringen har tidligere i tillegg til bondelivet tatt snekkeroppdrag på deltid, men med satsingen på kylling i gang, er han fullt og helt bonde, som i tillegg til kylling holder på med ammeku, poteter, gress, og litt villaks.

Stor vekst Svein Jarle er én av åtti kyllingbønder på Jæren som leverer til Den Stolte Hane, en av de tre store aktørene på det norske kyllingmarkedet. Da slakteriet deres i Kviamarka stod ferdig i 2004, var det planer om en produksjon på 6-7 millioner kylling. Det tallet har nå passert 20 millioner. – Volumveksten vi har sett siden 90-tallet er enorm. Kylling har vokst fra så å si ingenting til å bli den viktigste proteinkilden på norske middagsbord. Det har også vært utfordringer, sist i 2014-15, da det etter krav fra forbrukerne N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 3 3


ble behov for å fjerne narasin fra fôret. Det var en krevende operasjon, men gikk veldig fort og veldig bra. Nå er det igjen god vekst i kyllingkategorien, og det er en vekst vi ser for oss vil fortsette, sier Fredrik Strømmen, daglig leder i Den Stolte Hane.

Bra samarbeid Svein Jarle forteller at han som ny kyllingbonde på Jæren har fått solid støtte fra andre bønder i regionen, i tillegg til ekspertise fra Den Stolte Hane. – Det er et godt samarbeid mellom kyllingbønder, kombinert med litt sunn konkurranse. Jeg har også fått mer enn forventet oppfølging fra Den Stolte Hane. Å levere til en langsiktig leverandør som bryr seg om produsentene, er veldig positivt. Da jeg hadde mitt første innsett, fikk jeg svært mange gode tips og råd fra Hallstein som også kom på besøk for å hjelpe.

Best i verden «Hallstein» er Hallstein Bø, som også er kyllingbonde, men også produsentkontakt for Den Stolte Hane. Det betyr at han følger opp jærbøndene og bistår med det han kan. – Jeg skal passe på at Den Stolte Hane får det de trenger og gjør avtaler med produsentene

for å få på plass dette. Vi satser mye på tett oppfølging og har to veterinærer som styrer det vi kaller Dyrehelseprogrammet. Jeg er imponert over jærske kyllingbønder, som nå er best i verden på flere faktorer innen kyllingproduksjon, som helse og teknologi. Vi holder en så høy standard at europeiske produsenter ikke tror det er mulig, og sørger for at nordmenn kan nyte den reneste kyllingen i verden, forteller Bø, som sier at Svein Jarle er et godt eksempel på dyktige kyllingbønder på Jæren som «får det til».

Populært hos de yngre Både Svein Jarle, Fredrik og Hallstein mener at det er rom for fortsatt vekst innen kylling, og tror jærske kyllingbønder vil ha travle tider også i årene fremover. – Kylling er spesielt populært hos den yngre målgruppen, som kanskje i enda større grad enn foreldre- og besteforeldregenerasjonen bryr seg om et sunt kosthold. Så fremover vil andelen kylling øke. Vi skal være en aktør som sørger for at de jærske bøndene vi spiller på lag med skal ha alle forutsetninger for å levere god kylling, og at forbrukerne får gode, sunne og spennende kyllingprodukter, fastslår Fredrik Strømmen.

Svein Jarle Njærheim har over tretti tusen kyllinger.

– Her i familien er det kyllingmiddag på bordet minst én gang i uken, sier Svein Jarle, som med et smil om munnen påpeker at han dog ikke ønsker at forbrukerne skal gå helt bort fra storfe, poteter og villaks, som er de andre matvarene han produserer.

B E T O N G A R B E I D

Alt i graving, støping, belegningsstein / kantstein og asfaltering Norsk Familieøkonomi hjelper 3000 Oslo-borgere å få tilbakebetalt eiendomsskatt - med trillebår fra Jæren!

Hognestadv. 137, Bryne - Mob. 975 05 446 / 977 48 048

34

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


LANDBRUK I SÆRKLASSE

MANGE GEVINSTER MED FJØSDIGITALISERING Digitalisering av fjøset gir ikke bare en mer fleksibel hverdag, den gir også bedre dyrehelse, mindre antibiotikabruk og lavere klimagassutslipp. Det fastslår TINE-veterinær.

N

orge er ett av landene i verden med størst tetthet av robotbruk. Mellom hver tredje og fjerde liter melk går gjennom en melkerobot i dagens norske landbruk.

Følger dyret minutt for minutt Framtidig sensorteknologi vil kunne hjelpe bonden med å avgjøre når kua trenger tilsyn av veterinær, noe som kan bidra til ytterligere å redusere bruken av antibiotika. I Norge har man redusert antibiotikabruken med 60 prosent de siste 15 årene, bare Island bruker mindre. – En robot skal likevel aldri vurdere antibiotikabehandling, men varsle om unormale verdier, noe bonden kan benytte som tilleggsinformasjon når han skal ta sin beslutning, påpeker veterinær i TINE og doktorstipendiat, Gunnar Dalen.

Redusert klimautslipp Dagens sensorer kan blant annet fortelle hvor mye kua beveger seg

TINE-veterinær ser mange gevinster ved digitaliseringen av melkeproduksjonen. Foto: TINE SA

i løpet av en dag og hvordan stoffskiftet er. Friske kyr produserer mindre metangass, en fordøyelsesgass som er skadelig for klimaet. Dette skyldes at friske dyr trenger mindre fôr for å produsere melk, noe som gir en lavere metangassproduksjon. Dermed står friske dyr for mindre klimagassutslipp per melkeglass. (Kilde: TINE SA)

Sammen med lokale samarbeidspartnere tilbyr vi smarte løsninger innen bygg og i-mek

Lely Vector

Lely Discovery

www.fjossystemer.no

Øst 2634 Fåvang Tlf. 61 28 35 00 ost@fjossystemer.no

Sør 3178 Våle Tlf. 33 30 69 61 sor@fjossystemer.no

Lely Astronaut

Fjøssystemers fangfront

Natura Step aviarsystem

Fjøssystemer støtter kombinertlandslaget

Vest 4365 Nærbø Tlf. 51 43 39 60 vest@fjossystemer.no

Nordvest 6770 Nordfjordeid Tlf. 57 86 25 05 nordvest@fjossystemer.no

Midt 7473 Trondheim Tlf. 72 89 41 00 midt@fjossystemer.no

Bygg 2634 Fåvang Tlf. 61 28 35 00 bygg@fjossystemer.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 3 5


Besøk oss på vår stand i landbruksavdelingen på Jærmessa 26. - 27. august

Drikkekar Super i støpejern kr. 650,- eks mva

Høytrykksvaskere:

Gode tilbud på drensrør

MÆLAND RØR AS 36

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Flott utstilling av Clenavaskere med gode tilbud


MOVE IT. MAKE IT. WORK IT. TRANSIT. GODE TILBUD PÅ VAREBILER, DEKK OG SERVICE!

NYE FORD TRANSIT SERIEN Transit, Transit Custom, Transit Connect og ikke minst den aller nyeste Transit Courier. Knapt noen er smartere, tøffere eller mer driftsøkonomiske. Alt i alt du finner ikke et mer effektivt arbeidsjern på fire hjul – alle håndverkeres drøm. Velkommen til Kverneland Bil!

Kverneland Bil Bryne Eskervegen 7 51 77 82 82

Kverneland Bil Ford | Bilhuset Vestre Svanholmen 9 51 84 03 00

kvernelandbil.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 37


Personlighetsforming i TEKST/FOTO// TORE FRIESTAD

Konkurransen i det jærske frisørmarkedet er tøff. Bare i Time kommune er det opp mot 50 salonger, og mer enn 20 av disse holder til i Bryne sentrum. Ester Royal har dog holdt stand i over 50 år og opplever en jevn stigning i omsetning.

–V

i lykkes ved å levere kvalitet og god service som gjør at man gleder seg til å komme tilbake i frisørstolen, sier Jørn Bjaanes. For elleve år siden kunne man i Næring på Jæren lese at Finn Bjaanes da klippet tredje og fjerde generasjon av det som var hans første kunder. Finn har siden hengt fra seg saksen, men familiebedriften holder stand. Jørn har overtatt rollen som leder av Ester Royal frisørsalong, mens 71 år gamle mor Ester ennå tar hånd om sine stamkunder og gjør kontorarbeid. – Vi har også inngått et partnerskap med Anne Bergene, som har jobbet her i snart 30 år og som er en uoffisiell del av familien. Å ha henne med som medeier, er meget positivt og gjør at vi er i posisjon til å beholde vår stilling som en av de ledende frisørene på Jæren. Målet er ikke å bli større eller å utvide til flere salonger, men å fortsette å levere kvalitet og slik sikre at vi får fortsette å holde på med det vi elsker, sier Jørn Bjaanes.

Skeptisk til robotklipping I andre deler av samfunnet har teknologiutviklingen vært enorm de siste femti årene. I frisøryrket er det dog ennå saksen og kammen som er de viktigste arbeidsredskapene. – Det kommer kanskje en dag hvor man kan gå inn i en boks, trykke på en knapp for å bestemme hvilken frisyre man skal ha, og så gjør lasere jobben på noen få sekunder. Men det er ennå langt unna, og jeg kan love at jeg ikke vil være førstemann inn i en slik bås! fastslår Jørn.

38

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Jørn Bjaanes ivaretar familiebedriften Ester Royal som Næring på Jæren skrev om i 2006, da med fokus på lærlinger, som fortsatt er en viktig del av driften.

Frisyren er en viktig del av folks uttrykk. Når du er på handletur på Jærhagen på Klepp, spasertur i Sandtangen på Bryne, eller på håndballkamp på Nærbø; ta en kikk på hårsveisen til folk. Hva forteller den om dem? – Det er noe av det som er mest gøy med å være frisør – man får forme personligheten

til et menneske. Mange kommer hit for å få noe nytt, og da er det vår jobb å finne den riktige løsningen. Så kompetansen og erfaringen våre frisører har bygget seg opp gjennom å tilpasse tusenvis av frisyrer, er meget verdifull. Det å være frisør handler mye om psykologi og god kundekontakt,


over femti år

«FØR & NÅ» er en artikkelserie i Næring på Jæren, der vi henter fram en person eller bedrift fra arkivet og sjekker hvordan stoda er i dag.

og det er en jobb maskiner ikke kan gjøre, fastslår Jørn, som sier at dette spesielt gjelder i deres parykk- og hårerstatningsavdeling, hvor de bistår de som har mistet håret, enten på grunn av kreftbehandling eller annet.

Fortsatt kompetansesatsing Næring på Jæren-saken fra 2006, ført i pennen av Ole Jørgen Alstadsæter, vinklet på at Ester Royal utdannet flest frisørlærlinger på Jæren. Den tradisjonen har fortsatt. – Det er viktig å sørge for at kompetansen opprettholdes i neste generasjon frisører, og vi har mye kunnskap å dele. Det er mange av de som driver salonger på Bryne som startet sin yrkeskarriere her, og det er vi stolte av, sier frisørmester Jørn.

Du kan lese saken fra 2006 på Næring på Jæren sin Facebook-side.

– Målet er ikke å bli større eller å utvide til flere salonger, men å fortsette å levere kvalitet, sier frisørmester Jørn Bjaanes i Ester Royal.

Arkitekttegnet

Sentralt på Bryne Storenubben

FLYTT I NN SOMME R/HØST

2018

• Barnevennlig • Gode solforhold

TA KONTAKT FOR VISNING

S K A RP.NO

• Inntil 4 soverom • Inntil 2 stuer

5 store rekkehus

fra 4 650 000,- + omk.* Areal fra 164 - 166 m2

Salgsansvarlig: Morten Moene 913 22 941 morten@teambygg.no

Megler: Randi Tveit 952 90 691 randi.tveit@em1.no

Se alle våre prosjekter på teambygg.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 39


LERER U T A R G I V MUNE TIME KOM TIL YGG MED NYB KOLE DS FRØYLAN

Bygget er ca 4000 m2

Vi takker for oppdraget!

40

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

ELEKTRO- OG SVAKSTRØMSARBEID

BETONGELEMENTER FRA

ALT I BYGNINGSBESLAG

ARKITEKT,RÅDG.ING. BYGGETEKNIKK, GEOTEKNIKK OG BYGNINGSFYSIKK.


FLISEARBEID

GULVLEGGERARBEID

STILLASARBEIDER

LEVERT LÅS OG BESLAG

PROSJEKTERT OG LEVERT SPRINKLERVARME- OG SANITÆRANLEGG

ISOLERING OG TAKTEKKING

PROSJEKTERT OG LEVERT VENTILASJONSANLEGG

LEVERT OG MONTERT ALUMINIUMSDØRER, VINDUER OG GLASSFASADER

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 41


LOKALAVISEN/dittbudskap.no

Hvordan stĂĽr det til med DIN ANNONSE taket ditt?

HER?

FĂĽ fjernet mose og grønske. Med vask og maling blir levetiden NÆRING pĂĽ ditt PĂ… JÆREN tak forlenget med mange ĂĽr. presenterer ulike bedrifter og

Her er eksempel pü før og etter takfornying: virksomheter som skaper

IRUKDQGOHU

verdier og utvikling. Magasinet fokuserer pĂĽ folk i det lokale nĂŚringslivet.

Kontakt: FULL DISTRIBUSJON – ALT AV HUS-I NĂŚring pĂĽ JĂŚren jobber ROMH 3DUDILQ %HQVLQ 6PÂĄUHROMH 'LHVHOWDQNHU $GEOXH %LRGLHVHO redaksjonen uavhengig av det Ta kontakt STANDER OG NÆRINGSLIV I KOMMUNENE Katrine pĂĽ tlf. 901 pĂĽ 40 447 som skjer pĂĽ annonsefronten. tips@lokomotiv.no Vi er eksperter pĂĽ ĂĽ holde tak/fasader rene og OG EIGERSUND KLEPP, TIME, HĂ… katrine@lokomotiv.no VĂĽre journalister er klare for fri for mose og grønske. )DFHERRN VRP KROGHU GHJ RSSGDWHUW PHG Q\H SULVHU KYHU XNH Sn Yn Lang levetid – 7 utgivelser i ĂĽret Høyt opplag – 23.600 eksemplarer

Vi utfører tak-/fasadevask büde for private borettslag og industri, inklusiv vedlikeholdsavtale.

Ring oss i dag for helt uforpliktende befaring og pristilbud.

dine innspill!

Unni pĂĽ tlf. 932 14 318 unni@lokomotiv.no

Tlf: 47 83 19 19 Mail: otto@123tak.no www.norsktakfornying.no

'LQ ORNDOH ROMHIRUKDQGOHU 9L OHYHUHU 'LHVHO )\ULQJVROMH 3DUDILQ %HQVLQ 6PÂĄUHROMH 'LHVHOWDQNHU $GEOXH %LRGLHVHO

5MG KBFSFOPMKF OP

42

‚‚

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N


982 17 880 : kih@linkbetong.no : www.linkbetong.no

www.nordsjokjokken.no

VELKOMMEN!

VI ER NÅ FORHANDLERE AV NORDSJØKJØKKEN OG VÅRE LOKALPRODUSERTE KJØKKEN

Vi på Vigrestad Kjøkken er stolte forhandlere av våre lokalproduserte kjøkken og nå også Nordsjøkjøkken. Med våre kvalitetskjøkken kan du velge mellom mange stilarter, farger, materialer, og skreddersydde løsninger i alle prisklasser. kjøkken. Vi har mange års erfaring fra kjøkkenbransjen, og hjelper deg gjerne med å få kjøkkendrømmen din satt ut i live. Stikk innom oss for en uforpliktende kjøkkenprat, så lager vi gjerne et forslag og et pristilbud til deg.

Vigrestad Kjøkken • Tlf: 906 98 896 • Langgata 23, 4362 Vigrestad vigrestad@vigrestadkjokken.no • www.vigrestadkjokken.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 4 3


Nytt om

‹‹

44

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

Robert Hannevig

Glenn Andrè Frøyland

begynte som senior IT-konsulent hos Timeit AS i mai. Han kommer fra stillingen som datasenteransvarlig hos Upheads AS og skal jobbe med kundeoppfølging og tjenesteutvikling.

jobber som prosessoperatør hos Den Stolte Hane AS i Kviamarka på Nærbø. Glenni er 27 år fra Varhaug, singel og aktiv i fotball på Varhaug. Han har en bachelorgrad som elektroingeniør fra UiS og relevant jobberfaring fra Aker Solutions og National Oilwell Varco.

Helle Hognestad

Thomas Guggedal

Veterinær Helle Hognestad startet i jobb ved Tu dyreklinikk 1. februar i år.

(36) startet i mars som teknisk sjef ved Den Stolte Hane i Kviamarka. Han er utdannet automatiker og har erfaring fra jobben som prosjektleder i Maritime System/Apply Oil & Gas og fagleder i Simex.

Henrik Gjeruldsen

Morten Jelsa

er ansatt som distriktssjef Rogaland & Agder i Øglænd System AS og har blant annet ansvar for elektroinstallatører og -grossister i distriktet. Han er utdannet elektroingeniør og kommer nå fra studier ved UiS, hvor han har tatt en MBA i økonomi og ledelse.

(36) fra Varhaug, er ansatt som fabrikksjef Jæren hos Den Stolte Hane i Kviamarka. Morten kommer fra stilling som QHSE/ Business Development Manager i Modex AS, som driver med utleie av offshore lastbærere, samt salg av offshore overskuddsmateriell. Morten har bred erfaring fra ulike funksjonsområder i Modex hvor han har vært i alle sine 15 arbeidsår.

Helge Aarsland

Tea Grude

(34) fra Varhaug, er ansatt som elektriker hos Den Stolte Hane AS i Kviamarka på Nærbø. Han har tidligere jobbet for Elektrofag Jæren og har vært elektriker hos Fjordkjøkken.

(25) er ansatt som planlegger i Den Stolte Hane AS i Kviamarka på Nærbø fra 1. juni. Tea kommer fra gård på Klepp og har nylig fullført bachelor i Logistikk og SCM på Høgskolen i Molde.

Wenche Haukland

Terje Vigre

(49) fra Nærbø er ansatt i Den Stolte Hane AS i Kviamarka på Nærbø, som administrasjonsmedarbeider. Tidligere har hun jobbet mange år i Posten og de siste 10 årene som resepsjonist hos Aarbakke.

(45), Nærbø, er ansatt som anleggsleder i Jærentreprenør og kommer fra en stilling i Gann Tre. Han har mesterbrev og Teknisk Fagskole.

Rune Byberg

André Sandvold

(43) fra Varhaug, ble fra 18.mai ansatt som lagermedarbeider hos Den Stolte Hane AS i Kviamarka på Nærbø. Rune har allsidig erfaring fra lager og logistikk, samt som servicemontør og fra trykkeri. Han er også en driftig kar i idrettslaget på Varhaug.

(42) er ansatt som anleggsleder for Jærentreprenør og kommer fra Frøyland Bygg der han styrte avdelingen for forsikringssaker. Før det var han i Skanska i åtte år.


Margret Hagerup Bosted: Kvernaland Nr. 4 på listen til Stortinget for Høyre

«Vi bor i Norges matfat, og må legge til rette for økt produksjon av trygg mat»

Yrke: Jordmor Navn: Elin Barane Helland Alder: 48 år Arbeidssted: Bryne helsestasjon

Jeg vil representere Jæren. Vil du ha meg på tinget? Stem Høyre!

Bonden er selvstendig næringsdrivende, og må ha mulighet til å investere og vokse. Høyre vil bidra til et mer lønnsomt og fremtidsrettet jordbruk.

1. Hvorfor ble du jordmor? – Jeg har alltid syntes at det hørtes spennende ut. Allerede da jeg var ni år hadde jeg bestemt meg for at det var jordmor jeg skulle bli. Og jeg har aldri angret på valget. 2. Hvilken utdannelse kreves? – Bachelor i sykepleie, i tillegg minimum 1 ½ år i jobb som sykepleier, videre en masterutdanning i jordmorfaget. 3. Hva er dine ansvarsområder og arbeidsoppgaver? – Jordmors hovedoppgaver er å bistå kvinner under svangerskapet, hjelpe til under fødselen og ta seg av den nye familien i tiden som følger. Jordmødre jobber også med generell kvinnehelse som gynekologiske rutinekontroller, prevensjonsveiledning og kvinnehelse i et livsløpsperspektiv. Som jordmor i kommunen følger jeg opp gravide i svangerskapet og i tiden etter fødsel. 4. Hvilke utviklingsmuligheter har du i stillingen? – Det er stadig nye arbeidsoppgaver, faglige oppdateringer og prosjekter som er spennende å jobbe med. 5. Hvordan er arbeidstiden? – Som kommunejordmor er det kontortid på dagtid. Da jeg jobbet på sykehuset, var det skiftarbeid hele døgnet. 6. Hva er snittlønnen i en stilling som dette? – Den ligger på cirka 500.000-560.000,- per år. 7. Hva er det beste med jobben? – Å få treffe familier i en spesiell fase av livet. Jobbe tett på familier, med liv og død. Dette er en svært selvstendig og fantastisk jobb.

Samarbeidsadvokat for Norges Bondelag siden 1985 Stavanger

Haugesund

e-post: kontoret@vierdal.no / tlf.: 906 54 444

8. Hva er den morsomste opplevelsen du har hatt på jobb? – For flere år siden hadde jeg et par i fødsel. Mor ønsket å gå i badekaret for å få litt smertelindring. Jeg fulgte opp varmt vann i badekaret og gikk ut et lite ærend. Da jeg kom inn igjen satt både mor og far nakne oppe i badekaret. Dette var ikke noe jeg hadde opplevd før, men jeg prøvde å ikke vise hvor overrasket jeg var. Paret og jeg lo godt av dette etterhvert. 9. Hvis du ikke hadde din nåværende jobb, hva ville du da arbeidet som? – Jeg vet ikke hva annet det skulle vært, jeg mener jeg har den beste jobben på jord. 10. Hva gleder du deg mest til i jobben fremover? – Det er å treffe nye par som skal få mulighet til å bli foreldre.

www.vierdal.no N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 4 5


JOHN STÅLE HØYLAND AS Gulakskroken 46, 4352 KLEPPE Daglig leder: John Ståle Høyland Styreleder: John Ståle Høyland

FRYD REVISJON AS Orstadbakken 42. 4355 KVERNALAND Daglig leder: Asbjørn Nygård Styreleder: Asbjørn Nygård

SMARTLAND AS Myrsnipevegen 7, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder: Baldvin Sigurdsson Styreleder: Sara Dögg Eidsdottir Virksomhet: Engroshandel med elektriske husholdningsapparater og -maskiner

GL HR AS Hetlandsgata 67, 4344 BRYNE Daglig leder: Gunnar Lemvik Styreleder: Gunnar Lemvik

AUESTAD HOLDING AS D. Carlsens veg 4, 4352 KLEPPE Daglig leder: Morten Auestad Styreleder: Morten Auestad CORTEX HOLDING AS Liljevegen 40, 4352 KLEPPE Daglig leder: Kjell Henning Boye Styreleder: Kjell Henning Boye

REQUESTIFY MUSIC AS Ørnahaugen 5B, 4340 BRYNE Daglig leder: Birger Christoffer Riseng Styreleder: Birger Christoffer Riseng Virksomhet: Produksjon og utgivelse av musikkog lydopptak

FRØY PANORAMA AS Engelsvollvegen 264, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder: Øyvind Hoelgaard Styreleder: Stein Magne Stangeland Virksomhet: Utvikling og salg av egen fast eiendom ellers

SG BETONG AS Garborgvegen 627, 4346 BRYNE Daglig leder: Jakob Oddvar Byberg Styreleder: Jakob Oddvar Byberg

ISOENERGI ROGALAND AS Toreskogvegen 102, 4352 KLEPPE Styreleder: Stefan Snær Hallgrimsson Virksomhet: Annen spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet

46

HANDYWORKS AS Erling Skjalgsons veg 15, 4344 BRYNE handyworks@lyse.net Daglig leder: Thomas Ådne-Karlsen Styreleder: Thomas Ådne-Karlsen

THIME STATION AS Storgata 8, 4340 BRYNE Daglig leder: Magnus Rommetveit Styreleder: Magnus Rommetveit Virksomhet: Drift av puber

BIKEFO AS Hågenholen 9B, 4346 BRYNE Styreleder: Vidar Lura Virksomhet: Engroshandel med sportsutstyr BOTAKST EIENDOM AS Gretebakken 12, 4355 KVERNALAND Daglig leder: Terje Thingbø Styreleder: Terje Thingbø KRINGSJÅ INVESTERING AS Vardheivegen 66, 4340 BRYNE Daglig leder: Gabriel Pollestad Styreleder: Gabriel Pollestad ROGALAND KEEPERSKOLE AS Hetlandsgata 26, 4344 BRYNE Daglig leder: Lars Hoel Styreleder: Bård Johannessen SERIGSTAD AS Nordlysvegen 5, 4340 BRYNE Daglig leder: Odd Sigve Sæbø Styreleder: Kjell Olav Hauge Virksomhet: Kjøp og salg av egen fast eiendom SL HÅLAND EIENDOM AS Markvegen 8, 4355 KVERNALAND Styreleder: Cecilie Karlsen Virksomhet: Utleie av egen eller leid fast eiendom ellers TOOLS2GO AS Mårvegen 15, 4347 LYE Daglig leder: Per-Erik Rustøen Styreleder: Per-Erik Rustøen Virksomhet: Postordre-/Internetthandel med annet spesialisert vareutvalg

LSH AS Blåtoppvegen 28, 4352 KLEPPE Daglig leder: Håvard Nordmark Styreleder: Tor Olav Meberg

B VATNE BYGG AS Topasvegen , 4355 KVERNALAND Daglig leder: Bengt Vatne Styreleder: Bengt Vatne Virksomhet. Oppføring av bygninger

REPSERV AS Vardebakken 15, 4352 KLEPPE Daglig leder: Stein Ronny Madsen Styreleder: Stein Ronny Madsen

PAINCLOUD EDUCATION AS Torvmyrvegen 1, 4345 BRYNE Daglig leder: Ole Morten Salte Styreleder: Ole Morten Salte

JÆRSTEIN AS Klungvegen 6, 4362 VIGRESTAD Daglig leder: Eivind Waldeland Styreleder: Eivind Waldeland

RØSAND HOLDING AS Kjøttmeisvegen 8, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder: Eirik Røsand Styreleder: Eirik Røsand

ALIBABA AS Storgata 6, 4340 BRYNE Daglig leder: Nargiza Urunova Styreleder: Nargiza Urunova

SNOWFLAKE APPAREL AS Søren Øvretveits veg 1, 4352 KLEPPE snowflakeapparel@outlook.com snowflakeapparel.eu Styreleder: Eva Marie Jansen

ALLTI ELEKTRO AS Austre Ring 10, 4344 BRYNE Daglig leder: Svein Hersdal Styreleder: Svein Hersdal Virksomhet: Elektrisk installasjonsarbeid

PIZZABAKERIET AS Stasjonsvegen 24, 4360 VARHAUG Daglig leder: Mohammed Belal Stanikzai Styreleder: Mohammed Belal Stanikzai Virksomhet: Drift av restauranter og kafeer

BROW REBELLE AS Høgaleitet 5, 4352 KLEPPE Daglig leder: Hanne Moldskred Styreleder: Trond Severinsen

ALVELANDET AS Meierigata 15, 4340 Bryne Daglig leder: Christine Skrettingland Styreleder: Christine Skrettingland

CYCREW AS Jernbanevegen 14, 4353 KLEPP STASJON Daglig leder: Roar Nesse Styreleder: Trond Viggo Gravdal Virksomhet: Undervisning innen idrett og rekreasjon

B&D UTVIKLING AS Co/DKAR Eiendom AS Hetlandsgata 12, 4344 BRYNE kh@dkar.no Daglig leder: Kristen Helland Styreleder: Egil Skjæveland

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

ROBOTIC INNOVATION AS Kvimarka 45, 4365 NÆRBØ Daglig leder: Annette Anfinnsen Styreleder: Geir Pallesen Virksomhet: Programmeringstjenester UTE OG INNE GULV AS Holmafjellet 74, 4364 SIREVÅG Daglig leder: Jan Omland Styreleder: Jan Omland VANNKANTEN FRØYLAND AS Opstadvegen 643, 4360 VARHAUG Daglig leder: Jan Erik Tuen Styreleder: Per Klingsheim


• Revisjon • Årsoppgjør • Rådgivning • Skatt/avgift

BedreÊøkonomi!

U regnskap/revisjon FSS REVISJON AS Stokkamyrveien 22, 4313 Sandnes. U årsoppgjør Tlf.: 51 63 85 00 · post@fss-revisjon.no · www.fss-revisjon.no U lønn U fakturering U firmaetablering U rådgivning BedreÊøkonomi! U EDB-tjenester U U U U U U U

Epost: post@jaertakst.no - tlf: 91 600 700

ss

www.jaertakst.no

REVISJON

Verdivurdering av landbrukseiendommer og tilstandsvurdering av alle typer bygg.

regnskap/revisjon La oss gjøre jobben, så får du bedre årsoppgjør tid til det du kan. Det er god økonomi! lønn fakturering firmaetablering rådgivning AUTORISERT REGNSKAPSFØRERSELSKAP EDB-tjenester

La oss gjøre jobben,Postboks så får du 118,bedre 4365 Nærbø tid til det du51 kan.79 Det12 er god Tlf. 60 økonomi! , Fax 51 43

33 50.

AUTORISERT REGNSKAPSFØRERSELSKAP Postboks 118, 4365 Nærbø

Tlf. 51 79 12 60 , Fax 51 43 33 50.

PROFESJONELT REGNSKAP PÅ KUNDENS PREMISSER • • Vi tar hele regnskapsarbeidet, eller deler av jobben • Vi arbeider om ønskelig i kundens lokaler •

GODT BONDEVET OG HØG KOMPETANSE Det beste alternativet for landbruksog forretningsrekneskap

'DWDSODQ 5HJQVNDS $6 1¨UEº %U\QH )RUXV 6DQGQHV 7DX 7OI ZZZ GDWDSODQ QR

Tlf. 51 77 18 00 ● post@timerl.no ● www.time-rekneskapslag.no skarp.no

ØKONOMI HANDLER OM MER ENN TALL

det handler også om perspektiv

Meierigata 17, 4340 Bryne. Tlf 51 77 97 10. www.jaerrevisjon.no

Bryne - tlf: 959 16 098 - www.undheimogueland.no

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‹‹ 47


Ditt lokale Ditt lokale bilverksted bilverksted )WJMLFU CJMNFSLF IBS EV )WJMLFU CJMNFSLF IBS EV 4PN .&$" WFSLTUFE FS WJ QÌ UÌ IFW OÌS CJMFO EJO LPNNFS UJM PTT FOUFO EFU HKFMEFS )WJMLFU CJMNFSLF IBS EV 4PN .&$" WFSLTUFE FS WJ QÌ UÌ IFW OÌS CJMFO EJO LPNNFS UJM PTT FOUFO EFU HKFMEFS WBOMJH TFSWJDF SFQBSBTKPO FMMFS &6 LPOUSPMM * .&$" LPOTFOUSFSFS WJ PTT LVO PN Ì 4PN .&$" WFSLTUFE FS WJ QÌ UÌ IFW OÌS CJMFO EJO LPNNFS UJM PTT FOUFO EFU HKFMEFS WBOMJH TFSWJDF SFQBSBTKPO FMMFS &6 LPOUSPMM * .&$" LPOTFOUSFSFS WJ PTT LVO PN Ì SFQBSFSF CJMFS PH EB CMJS NBO nJOL UJM EFU 4FMWG%MHFMJH HKFMEFS BMMF HBSBOUJFS QÌ WBOMJH TFSWJDF SFQBSBTKPO FMMFS &6 LPOUSPMM * .&$" LPOTFOUSFSFS WJ PTT LVO PN Ì SFQBSFSF CJMFS PH EB CMJS NBO nJOL UJM EFU 4FMWG%MHFMJH HKFMEFS BMMF HBSBOUJFS QÌ CJMFO &U .&$" TUFNQFM J TFSWJDFCPLFO CFUZS BU EV IBS UBUU HPEU WBSF QÌ CJMFO EJO SFQBSFSF CJMFS PH EB CMJS NBO nJOL UJM EFU 4FMWG%MHFMJH HKFMEFS BMMF HBSBOUJFS QÌ CJMFO &U .&$" TUFNQFM J TFSWJDFCPLFO CFUZS BU EV IBS UBUU HPEU WBSF QÌ CJMFO EJO 7FMLPNNFO UJM PTT CJMFO &U .&$" TUFNQFM J TFSWJDFCPLFO CFUZS BU EV IBS UBUU HPEU WBSF QÌ CJMFO EJO 7FMLPNNFO UJM PTT 7FMLPNNFO UJM PTT ,MFQQ "VUP #JMWFSLTUFE "4

,MFQQ "VUP #JMWFSLTUFE "4 ,K%QNBOOTCSPUFU ,MFQQF ,K%QNBOOTCSPUFU ,MFQQF 5MG ,MFQQ "VUP #JMWFSLTUFE "4 5MG ,K%QNBOOTCSPUFU ,MFQQF 5 #FSMBOE #JMWFSLTUFE #FESJGUTWFHFO ,MFQQ 4UBTKPO 5 #FSMBOE #JMWFSLTUFE #FESJGUTWFHFO ,MFQQ 4UBTKPO 5MG #FESJGUTWFHFO ,MFQQ 4UBTKPO 5MG 5MG

XXX NFDB OP XXX NFDB OP XXX NFDB OP

STÃ…LRØR din lokale stÃ¥lrørsleverandør

STÃ…LRØR din lokale stÃ¥lrørsleverandør www.hebra.no

www.hebra.no 48

‹‹

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

5 )#ZMBOE #JMWFSLTUFE 5 )#ZMBOE #JMWFSLTUFE #KPSIBVHTMFUUÌ /1SC% #KPSIBVHTMFUUÌ /1SC% 5MG 5 )#ZMBOE #JMWFSLTUFE 5MG #KPSIBVHTMFUUÌ /1SC% )BBMBOE #JMWFSLTUFE )BBMBOE #JMWFSLTUFE 0QTUBEWFHFO 7BSIBVH 5MG 0QTUBEWFHFO 7BSIBVH 5MG 5MG

Betal når det passer for deg! Betal det passer Opptilnår 24 mnd. rentefrifor deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning. nedbetalning. Betal når det passer for deg! Opptil 24 mnd. rentefri nedbetalning.


‚‚

NĂŚring pĂĽ JĂŚren har sin egen jurist, Per Bergstad fra ProJure. Han tar for seg ulike juridiske problemstillinger vedrørende ulike aspekter ved nĂŚringsliv og –virksomhet. Tips eller ønsker om tema? Kontakt NĂŚring pĂĽ JĂŚren pĂĽ post@lokomotiv.no

Her er ni logoer som mangler ett eller flere element. Finn ut hva bedriftene heter og send inn svaret til: Lokomotiv Media, Postboks 393, 4349 Bryne eller konkurranse@lokomotiv.no innen 14. september. Vinn et gavekort fra Klepp Soneterapi.

VERDIREDUKSJON – IKKE UTBEDRINGSKOSTNADENE

Vinneren av forrige nummers konkurranse er Olaug Obrestad, NÌrbø Gratulerer!

Rygg og nakkemassasje

Margret Hagerup 'LQ ORNDOH ROMHIRUKDQGOHU Bosted: Kvernaland Nr. 4 pü listen til 9L OHYHUHU Stortinget for Høyre 'LHVHO )\ULQJVROMH 3DUDILQ %HQVLQ 6P¥UHROMH 'LHVHOWDQNHU $GEOXH %LRGLHVHO

Den 9. mars 2017 avsa Høyesterett dom i en sak som gjaldt erstatning for mangel ved salg av fast eiendom. Til eiendommen hørte det med et )¥OJ RVV RJ Sn )DFHERRN VRP KROGHU GHJ RSSGDWHUW PHG Q\H SULVHU KYHU XNH Sn YnUH VHOYE loft hvor det var innredet to hybler. I motsetning til hva kjøperne hadde Vi bor i Norges grunn til ü tro, var hyblene pü loftet ikke godkjent for beboelse.

1

matfat, og mü legge til rette for Partene var enige om at forholdet utgjorde en mangel og at kjøper haddeøkt produksjon krav pü erstatning. Spørsmület for Høyesterett var om kjøperne hadde av trygg mat

krav pü erstatning for utbedringskostnadene, som utgjorde 1,6 millioner kroner, eller om kun verdireduksjonen skulle erstattes. Verdireduksjonen Bonden er selvstendig og mü ha for eiendommens markedsverdi ble anslütt til ca. kr 650 000. Med andrenÌringsdrivende, mulighet til ü investere og vokse. Høyre vil bidra til et ord en betydelig forskjell.

SEMINAR • KONFERANSE • LUNSJGRUPPER • OVERNATTING

– Le

– fag- og bygdekultur HJELPER DEG Tlf. 51791660MED •frĂĽ HĂĽvegen 347, 4365 NÆRBĂ˜ • post.hgp@ha.kommune.no • www.hagamleprestegard.no

4 'LQ ORNDOH ROMHIRUKDQGOHU 5 STĂ…LRĂ˜R 6 Foto: Elizabeth Croft Sør- og Vestlandet PVC dører Vi tilbyr fleksible ; Landbruksbygg – 40 nummer i ĂĽret PVC vinduer løsninger i ; Rehabilitering dinkledning lokale stĂĽlrørsleverandør Bli abonnent dumaterialvalg Ăłg og Imprignert Grunnet hvit ; Restaurering 9L OHYHUHU sammensetninger – dĂĽ har du fullt oversyn! 48 x 98 C-14 som tilpasses dine ; =/rertjenester 'LHVHO )\ULQJVROMH 3DUDILQ %HQVLQ 6PÂĄUHROMH 'LHVHOWDQNHU $GEOXH %LRGLHVHO ønsker og behov. Trebetong himlingsplater ; 1.+)

5MG STĂ…LRĂ˜R Plastmo himlingsplater

Ta kontakt for gode tilbud

www.bondevennen.no – post@bondevennen.no – Telefon: 51 88 72 61

din lokale stülrørsleverandør KBFSFOPMKF OP www.hebra.no

"REIMYRA "RYNE s WWW JS SERVICE NO s POST JS SERVICE NO s 4LF

7

8

9

www.hebra.no

Klipp her

%RRSRWI *SVERHVI TĂ… Svar sendes enten til Lokomotiv Media, PB 393, 4349 Bryne, eller til (VĂ…TIRI QIV RIHXSRIX JEVKI konkurranse@lokomotiv.no. ,IPX IROIPX QIH VMOXMKI FSOWXEZIV WSQ TĂ… OPMWXIVE Merk konvolutt eller epost “Konkurranse NĂŚring pĂĽ JĂŚrenâ€?. 8E FSVX OSVX MOSR IZX FEVI LE NÂ’VIR SPNI OSVXIX SK HVE HI WQĂ… SPNIPSKSIRI PIRKIV JVE LZIVERHVI 6 1 8IOWXIR J•PK SWW TĂ… JF|| XEW FSVX SK IVWXEXXIW QIH XIPIJSRRV 2IXXWMHI ,EHHI ZIVX OYPX SK XE

Byggingen er igangsatt!

2

Fosse Mekaniske

s

‚‚

Dommen fastslür süledes at en kjøper som oppdager rüdighetsmangel ikke kan belage seg pü ü fü dekket utbedringskostnaden. Høyesterett avslutter imidlertid med ü si at dette gjelder nür utbedringskostnaden klart overstiger mangelens betydning for eiendommens markedsmessige verdi. Hvorvidt Høyesterett her har ment at det kun er i slike tilfeller at verdireduksjonen skal legges til grunn, fremstür som noe uklart.

3

Jeg vil God mat • Unike lokaler • StorslĂĽtt natur representere JĂŚren. Vil du ha NĂ… HAR VI TILBUD PĂ… Best landbruk meg pĂĽpĂĽ tinget? Sandwich tak element JS SERVICE – tett pĂĽHøyre! jĂŚrbonden i snart 120 ĂĽr Stem Kontakt oss for informasjon og bestilling. Ivarsson Bølgeeternitt

mer lønnsomt og fremtidsrettet jordbruk.

Høyesteretts flertall pü tre dommere kom i likhet med lagmannsretten til at erstatningen mütte fastsettes med utgangspunkt i verdireduksjonen som rüdighetsmangelen medførte. Denne, og ikke utbedringskostnadene, ga det mest treffende uttrykket for kjøpernes direkte økonomiske tap, selv om utbedringskostnadene ville ha blitt høyere enn verdireduksjonen. Dette gjaldt uavhengig av om kjøperne ville komme til ü utbedre eller ikke. Det ble vist til hensynet til hva som var økonomisk forsvarlig, berikelsessynspunkter og sammenhengen i avhendingslovens regler.

2

Sjekk ledige leiligheter pĂĽ:

www.gartner-hagen.no

7

Randi Tveit 952 90 691 randi.tveit@em1.no

3

8

Rep. Av traktorer og redskaper

4

9

Salg av PETRON AS olje og smørefett

5

Ta kontakt med megler nĂĽ!

Navn: Adresse:

Tlf: Endre 907 42 902 Mail: fossemek@gmail.com Postnr./-sted:

N Æ R I N G PÅ J Æ R E N

‚‚ 49


Kæ skjer Hjelseth Computers / Foto Ingeborg Skrudland

A K T I V I T E TSG U IDE 2017

...og det er enda mer spennende på innsiden

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

15. AUG – 31. OKT

VITENFABRIKKEN

10. SEP.

VITENGARDEN

17. SEP – 30. NOV

VITENGARDEN

3. SEP

GRØDALAND

17. SEP

GARBORGSENTERET

1. OKT

GRØDALAND

1. OKT

LIMAGARDEN

VIPPAS’ GJENBRUKSBUTIKK Har du gamle leker som du vil selge? Nå er sjansen her! “Ein gong te” er Vippas sin nye gjenbruksbutikk, der små gründere fra hele Jæren kan få slippe til helt gratis. Butikken har åpent hver gledelige lørdag (som er første lørdag i måneden!) klokka 12-16. Gjenbruk av leker er bra for både miljøet og humøret – pluss at du kan tjene noen velfortjente kroner. “Ein gong te” er næring på Jæren for de små, rett og slett! Lyst å selge leker? Eller kanskje bare komme, kikke og gjerne kjøpe? Du finner all info du trenger på m44.no og på Facebook-siden vår!

Følg oss på sosiale medier!


SEMINAR • KONFERANSE • LUNSJGRUPPER • OVERNATTING God mat • Unike lokaler • Storslått natur

Kontakt oss for informasjon og bestilling. Tlf. 51791660 • Håvegen 347, 4365 NÆRBØ • post.hgp@ha.kommune.no • www.hagamleprestegard.no Foto: Elizabeth Croft

Brun pub på Varhaug

med hyggelig atmosfære Du finner oss midt i Undheim – i Garborg sitt rike Til private samlinger, jubileer, konserter, b^ccZhijcYZg, forfatterkvelder, markeder, møter eller hagevandring. Det er alltid en kunstutstilling i Smiegarden. Du kan leie grishus, smie og

smieloft, inkludert hagen. Vi har 2 dobbeltrom B&B. Telefon: 91 52 15 76 E-post: eli.undheim@gmail.com

Jærens beste fotballpub: Vi har rettighetene til å vise Premier League.

Se vår facebookside for arrangement. Medlem av www.hanen.no

BAND TIL JULEBORD, FEST ELLER FEIRING?

DOWNBEAT.NO

Populær quiz: Hver torsdag i partallsuker (oppstart etter ferie 24 august)

Firmasammenkomster/lønningspils: Ta kontakt med Olav Madland. Vi skreddersyr ett kjekt opplegg for dere. (419 24 000 | olav.madland@hotmail.no)

Rådhusgata 9, Varhaug

DIN ANNONSE HER? KONTAKT:


Vi bygger ut Sirevåg I Sirevåg kan du nyte hverdag eller ferie i vakker natur hele året.

Vurderer du å kjøpe eller kun se hvordan Skoran skal bli er du velkommen til info i vår nye møblerte enebolig Velkommen til Skoratuå 13, tirsdag 29. august kl 17-19! Bo nært Jærbanen i naturskjønne omgivelser med butikker, barnehager og alt du trenger tilgjengelig! blockwatne.no/skoratuaa

Illustrasjon

Illustrasjon

Skoratuå 13

Skoran 39-43

For salg nå: Ny stor enebolig, 2 solgt 2 ledige, 6 mannsbolig, 4 solgt og 2 ledige, 4 mannsbolig, 2 mannsbolig, 1 solgt og 1 ledig. Eneboligtomter med og uten byggeklausul. Salgsstart 3 rekkehus, Skoran 39-43 29. august kl. 19 i Skoratuå 13. OBOS medlemmer må melde fortrinnsrett innen fredag 25. august kl 14.00. Kjøp bolig av oss i september og få et godt høsttilbud. Alle våre boliger leveres nøkkelferdige, med høy standard. Opparbeidet tomt og hvitevarer – ingen egeninnsats. Trygt og oversiktlig. Langåpent på tirsdager til kl. 19.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.