Listerliv 2-2021

Page 1

2 • 2021 • 2. ÅRGANG

LISTER liv

NÆRINGSLIV • HANDEL • TURISME // I LYNGDAL, FARSUND OG FLEKKEFJORD

SMAKEN AV SOMMER

Fu ll d is t r ib u s jo n t il Ly n g d a l, Fa r s u n d og F le k ke f jo rd.

8 DRIVE IN HOS EDGARS I LYNGDAL 22 PÅ KURS MED LISTA SURFING 34 TRADISJONSRIK BOKHANDLER SATSER BREDT


Flere allerede solgt

Nye hytter på Ljosland til salgs!

 Ca. 3,5 t fra Stavanger

Første byggetrinn er godt på vei, og din nye hytte er klar for overtagelse allerede denne vinteren. Ljosland ligger i Åseral kommune og med sine 800 meter over havet kan du gå rett ut av hytta og inn i milevis med preparerte løyper på høyfjellet. Dette er en av de mest snøsikre skidestinasjonene i området og på sommeren kan du gå tur i urørt terreng, fiske og bade.

Hyttene leveres l med høy kvalitet og i forskjellige størrelser.

BYGGETRINN 1 RYPA - pris fra kr. 2 390 000,-* 60 kvm - 1 bad - 4 soverom - loftstue. Finn-kode: 190865061 TIUREN - PRIS FRA KR. 2 690 000,-* 77 kvm - 4 soverom - 2 bad Velg mellom 4 forskjellige versjoner. Finn-kode: 190866217 STINUEN - pris fra kr. 4 690 000,-* 136 kvm - 5 soverom - 2 bad - 1 wc badstue - TV-stue. Finn-kode: 190866970 * Oppgitt pris er veilendende, endelig pris avhenger av tomtestørrelse, type hytte, beliggenhet, tilvalg m.m.

Interessert? Ta kontakt :) TT Eiendom AS/Steffen Strømme  922 13 644  steffenttas.no www.stinuhyttefelt.no

Alle annonser


Vi hjelper deg med boliglån, sparing og forsikring Hos oss får du personlig rådgiving og service, i tillegg til gode digitale løsninger. Book møte med våre lokale rådgivere!

Gunnar Roland

Erlend Selvik Ask

Camilla Ore

Autorisert Finansiell rådgiver

Autorisert Premium-rådgiver

Autorisert Investeringsrådgiver

Telefon +47 911 23 812

Telefon +47 976 84 188

Telefon +47 974 05 818

Fotograf: Anette Hansen

Oddveig Juul

Anette Egeland Nesbø

Autorisert Premium-rådgiver

Finansiell rådgiver

Telefon +47 958 92 340

Telefon +47 976 92 547

Nordea Farsund, Torvet 3 | Nordea Mandal, Store elvegate 15 Book møte direkte i mobilbanken, chat med oss eller ring 23 20 60 01 for nærmere avtale


INNHOLD

Gratis utlån av sports- og friluftsutstyr – Vi vil oppfordre folk til å gjøre spennende og gøye ting og prøve ut forskjellige aktiviteter. Om man liker det man låner, kan man jo kjøpe eget utstyr i neste omgang, eller fortsette å låne hos oss, helt gratis, sier Beate Marie Johnsen i «Bua» i Lyngdal.

Finn din tur med «Tur Lister» Med appen «Tur Lister», som er kartbasert, får du turforslag i akkurat det området du befinner deg når du er i en av de seks kommunene i Listerregionen.

Besøk den gamle lensmannsgården i Farsund I den 300 år gamle lensmannsgården på Øyvoll i Farsund, i retning Åpta, inviteres du inn i en annerledes verden og møter billedhugger Jon Aslak Fintland og hans skulpturer både på Løa og i hageanlegget der du kan vandre mellom flere av skulpturene hans.

Ny elvepromenade i Flekkefjord I midten av mai kunne Flekkefjord-ordfører Torbjørn Klungland (Frp) fornøyd konstatere at den nye elvepromenaden i byen stod ferdig. – Dette blir i tillegg til en kontinuerlig gangvei også et matkvartal der man kan gå inn fra begge sider, poengterer han.

4

16 24 28 38

LEDER 6

Skulpturell oppdagelsesferd på Øyvoll

28

Drive In hos Edgars i Lyngdal

8

Ny bok: «Psykt deg»

32

Bibelcampen i Lyngdal, et begrep

12

Tradisjonsrik bokhandler satser bredt

34

Normal med butikk i Lyngdal

14

Rekordmange søkere til Lyngdal KVS

37

Gratis utleie av sports- og friluftsutstyr

16

Ny elvepromenade i Flekkefjord

38

Ut på tur i Listerregionen

20

Kunstutstilling på Nordberg Fort

40

Benytt appen «Tur Lister»

24

Englevakten Café i nye lokaler

41

Tre timer, og du kan stå på brett på Lista

25

MATOPPSKRIFT 42

ListerLiv 2/2021


#sommerikvinesdal

Velkommen til Kvinesdal! (Pigge du me?)

Foto: Leif Hunsbedt

r. Her m liker natur og kultu Knaben er for deg so ien og or spennende gruvehist kan du oppleve den emuseum, besøke Knaben Grub å d ve n ie or ist sh ig kr stille evandring. Du kan be uv gr på ed m re væ eller a Ferrata evelse på Knaben Vi en luftig klatreoppl har nådd Knabenknipen når du og nyte utsikten fra rterreng som ne byr på et flott tu ie he en ab Kn . en pp to e og små. er tilgjenglig for stor r info!

me abenviaferrata.no for

Se knaben.no og kn

Foto: Leah Henriette Rafoss

ie) kan du ller Nese som mi se I Liknes sentrum (e et. eller bade i Kvinabad la barna leke i parken Nico Mat, rodukter finner du på ttp kjø e st be s er st Li ne? sberømte Nicopylse en rd ve de d øv pr du har enade ker, en flott elveprom Vi har koselige butik lcamp i sentrum. og en populær bobi no

ndelshusetkvinesdal.

Se nicomat.no og ha

Foto: Innoventi

tte Utsikten dal finner du vårt flo På utsikten i Kvines aken til, gode t du ikke har sett m sik ut en ed m ll te rmeste Ho et herlig vertskap. Næ og at m lig de ny , er lfbane! seng Norges vakreste go k, ar lfp Go n te sik Ut nabo er t, og kanskje se ytterst ut til have Fra utsikten kan du bade eller turen til Feda for å ta å til et st fri du ir bl besøke Bøkkerbua. mer info. og utsiktengolf.no for Se utsiktenhotell.no

www.visitsorlandet.com/kvinesdal


LEDER

Bethi Dirdal Jåtun, redaktør

Stengte grenser og begrensede muligheter for utenlandsturer førte til et knallår for hyttemarkedet i fjor. Ifølge SSB ble det i alt solgt 15.800 hytter på det åpne markedet, noe som er en økning på 30 prosent fra året før. Eiendomsbransjen forventer den samme prisstigningen også dette året. Lav rente og anbefalinger om å ikke reise utlands gjør at 2021 nok kommer til å bli et minst like sterkt år for hyttesalg både ved sjøen og i fjellet. I fjor ble det solgt 2.697 hytter ved sjøen. Til sammenligning ble det solgt 4.739 fjellhytter. Men det er ikke bare de som ønsker å kjøpe hytte som må belage seg på prisøkning, det samme gjelder for leiemarkedet der prisene i fjor steg med ti prosent. Bransjen forventer at dette året vil toppe fjoråret. Ifølge Finn.no ligger snittprisen for hytteleie i år på 25.000 kroner per uke. Når det gjelder sjøhyttene i øvre sjikt er de fleste allerede utleid med en pris på mellom 70.000-110.000 kroner i uken. Mange velger Listerregionen som feriemål, enten de har hytte selv, leier hytte, kommer med bobil, legger seg inn på hotell eller slår seg ned på en av de mange campingplassene i regionen. Lista Surfing, som i fjor hadde sitt toppår i antall deltakere på kurs i surfing og brettseiling, forventer samme store pågang også i år og har allerede begynt å få inn bestillinger. Også Edgars Bakeri, som har etablert seg med spisesteder flere steder på Sørlandet, med blant annet to utsalg i Lyngdal, gleder seg til turistene kommer. I Flekkefjord sentrum ligger den nye elvepromenaden klar til benyttelse både for tilreisende og fastboende. Ifølge ordfører Torbjørn Klungland er dette et løft for sentrum av byen der reiselivsnæringen med Smaabyen Flekkefjord i spissen legger til rette for liv og røre hele sommeren gjennom. Vi har i dette nummeret også snakket med daglig leder av Lister Friluftsråd, som er kommunene i Listerregionen sin forlengede arm når det gjelder turforslag og friluftsliv. I appen «Tur Lister» ligger 500 kartbaserte turer og aktivitetsforslag, noe som betyr at du kan få opp aktuelle turer akkurat der du er. Dette er anbefalelsesverdig. Vi ønsker dere alle en strålende og smittefri sommer. Hilsen fra Bethi Dirdal Jåtun Redaktør i ListerLiv

LISTER liv ListerLiv er et politisk uavhengig gratismagasin med fokus på folk, fritids- og næringsliv i Listerregionen. REDAKTØR Bethi Dirdal Jåtun • T: 450 440 29 • bethiselskap@gmail.com ANNONSEBESTILLING Katrine Killingland • T: 901 40 447 • katrine@lokomotiv.no Elin Nærland • T: 92 84 70 8 • elin@lokomotiv.no Unni Stødle • T: 932 14 318 • unni@lokomotiv.no DISTRIBUSJON & OPPLAG Full distribusjon til husstander og bedrifter, samt større hyttefelt, campingplasser og turistdestinasjoner i Lyngdal, Farsund og Flekkefjord med et opplag på 16.500 eksemplarer. ListerLiv utgis fire ganger i året, to utgaver på våren og to på høsten. DESIGN Megabite J&D TRYKK & PRODUKSJON Gunnarshaug Trykkeri, Stavanger TIPS OSS Har du innspill til saker vi kan skrive om, ta kontat på tips@lokomotiv.no. NESTE UTGAVE Kommer 22. september 2021. UTGIVER:

Hulda Garborgsvei 6, 4344 Bryne telefon: 51 77 84 00 e-post: post@lokomotiv.no www.lokomotiv.no

6

ListerLiv 2/2021

1

24

VI UTGIR OGSÅ: Næring på Jæren Sirdalmagasinet

M

Ø M E RK E T ILJ

8 Trykksak 7

2

BRENNHETT HYTTEMARKED


Vi løfter hele Norge. Med Helitrans som partner, har du alltid et helikopter i nærheten uansett hvor oppdraget skal utføres. Effektivitet, punktlighet og sikkerhet. Tlf: 483 13 000 E-post: ordre@helitrans.no www.helitrans.no


«

DRIVE IN HOS EDGARS I LYNGDAL Som den første av Edgars tolv, snart tretten utsalgssteder, har Edgars i Handelsparken i Lyngdal fått Drive In. Det vil si at du kan hente allerede bestilt mat eller bestille maten i luka der og da - fra bilsetet.

–D

u kan ringe eller legge inn bestillingen din på nett enten du er på vei til hytta eller hjem fra jobb og få varene utlevert i luka når du kommer, beskriver Rune Vindsetmo som sammen med Hans Inge Justnes er hovedeier i Edgars-kjeden.

HANDELSPARKEN VIKTIG

Den etterhvert så kjente Edgarskjeden har de siste seks årene hatt en eksplosiv utvikling fra ett bakeri i Mandal til nå tolv, snart tretten utsalgssteder på Sørlandet. Flekkefjord fikk sin Edgars-kafé i oktober i fjor, og til høsten åpner de to herrene sitt tredje utsalgssted i Kristiansand.

Edgars har vært i Handelsparken i Lyngdal i to år, og Rune beskriver tiden som en «eventyrlig reise».

– Serveringstilbudet i dette området er ikke så stort, derfor er det viktig at vi kan levere flere ting, sier han og forteller at de både har middagsretter og Edgars egen «bakerpizza» som stekes på flere hundre grader og er ferdig på to minutter.

– Utsalget ligger midt i en smeltedigel av ulike butikker og tjenestetilbud, noe som betyr at mange mennesker ferdes her. Dessuten er det sjelden folk kommer utelukkende for å kjøpe én ting. De fleste gjør det som en aktivitet og vil STADIG NYE TING derfor gjerne også ta seg en matbit Drive in-konseptet er det så langt Kyllingsalaten er en signaturrett hos Edgars. bare Handelsparken i Lyngdal som og kose seg, ha det greit og se mennesker. Vi er opptatt av å lage møtehar. Når ListerLiv snakker med plasser der mennesker beveger seg og skape en sosial ramme, Vindsetmo i slutten av april, har det gått én uke siden sier han. lanseringen. – Hvordan har responsen vært? – Folk synes det er utrolig gøy, og hyttefolk sier det er verdt hele turen, smiler Rune som har jobbet i Lyngdal de siste ukene og akkurat nå er på vei til en kunde med en prøveordre.

8

Foreløpig er det kun utsalget i Handelsparken i Lyngdal som har drive in, men funker det, kommer nok Rune og Co. til å innføre drive in-konseptet også andre steder hvor det er praktisk mulig. «STEP BY STEP»

– En av bedriftskundene våre ønsket maten levert, noe vi ikke har begynt med enda, men jeg tenkte at vi kunne teste det ut. Så får vi se hvor fornøyd kunden blir når de får ferskt bakverk og pizza på døra. Der ringer det... Jeg må ta denne, kan du vente bittelitt?

I Lyngdal har de tatt ting «step by step», sier han. Det startet med et enkelt bakeriutsalg. Nå er kafédelen doblet og de har også lagt til rette for at bedrifter som enten skal ha møter med andre bedrifter eller interne samlinger, kan bestille ulike møte­pakker og benytte møterommet som er satt opp for formålet. Her står blant annet et flott langbord i eik, håndlagd, understreker gründeren.

Rune VIndsetmo er tydeligvis vant med å multitaske, for etter et halvt minutt er han ikke bare tilbake i samtalen, men også i tankerekka og forteller at menyen hos Edgars i Handelsparken i Lyngdal er ganske så bred.

Nylig satte de også opp et nytt, stort produksjonskjøkken samme sted, så nå er Handelsparken i Lyngdal i tillegg til sitt á la carte-tilbud blitt Edgars-kjedens hjerte og produserer varer også for de øvrige utsalgsstedene.

ListerLiv 2/2021


« Rune Vindsetmo og Yvonne Ball ved luka til Edgars foreløpig eneste drive in i Handelsparken i Lyngdal.

Vi skal bruke den beste kardemommen, og vi skal ha meierismør i deigen. Kalkulatoren tar vi først fram etterpå og finner ut hva vi må ta for at det skal bli lønnsomt. ListerLiv 2/2021

9


Rune Vindsetmo, en av hoved­eierne i Edgars, er stadig i farten.

Even er lærling ved Edgars i Handelsparken.

– Vi har tatt det «step by step», sier han. – Her i Lyngdal er tanken å holde åpent fra klokken 0600 om morgenen til utover kvelden. Slik kan vi sørge for at de som skal på jobb får frokosten sin og at de som jobber i byen kan hente med seg mat hjem. I tillegg kommer lunsjtilbudet som vi skal være veldig gode på. Han legger til at all mat lages fra bunnen av. SLIK STARTET DET

– Hva er historien bak? – Blir du sint nok, skjer det ting, sier han og forteller om bakeriet i Mandal, der han begynte å jobbe som 14-åring og etter­hvert tok over. Om hvordan de i alle år leverte bakverk til daglig­vare­butikkene i området og der utsalget i Mandal var en attåt­næring i sommermånedene. – Plutselig var vi ikke lenger like ønsket hos kjedene. Prispresset var enormt og risikoen ble etterhvert for stor. Vi fryktet for levebrødet vårt rett og slett.

BESØK OSS IDAG! Smibakken 7, 4520 Lindesnes

BESØK OSS Tlf: 481 29 809IDAG! Smibakken 7, 4520 Lindesnes E-post: post@lindesneslekeland.no www.lindesneslekeland.no Tlf: 481 29 809 E-post: post@lindesneslekeland.no www.lindesneslekeland.no

10 ListerLiv 2/2021

Skulle de kunne fortsette, måtte de ta skjeen i egen hånd. De begynte derfor å fokusere mer på egne utsalg og gikk produktene nøyere etter i sømmene. Innførte franske og italienske baketeknikker med surdeig, langtidsheving og steinovn. – Vi lagde rett og slett kule produkter som vi selv hadde lyst til å spise og som både leverte på smak og utseende, sier han. NY GIV

Kundene syntes dette var spennende, og Vindsetmo og Justnes, som begge har svennebrev som baker og konditor, mesterbrev og en samlet erfaring på 70 år i faget, fikk en ny giv. Det ble ny logo og en nøye gjennomgang av hvordan Edgars skulle være i alt fra menyer til interiør og eksteriør. Etterhvert ble de to kontaktet av flere som ønsket Edgars inn i sine lokaler.


«

Ved disken på Edgars i Lyngdal.

Fersk sandwich fra Edgars.

I løpet av seks år har de åpnet tolv utsalgssteder på Sørlandet. Snart kommer det trettende. – Det har gått fort, dette? – Ja, men vi føler oss langt fra ferdige og har lyst til å finne på mer. Det gjelder å ha mange muligheter i «verktøykassen» og passe på at alle utsalgsstedene utnytter sitt potensiale enten det er i Lyngdal eller i Markens i Kristiansand.

Avdelingsleder hos Edgars i Handelsparken Lyngdal, Yvonne Ball, byr på Edgars signaturprodukt «Kaneldrøm».

– Produktene. De er så gode at vi også selv vil spise dem. At vi ble kåret til «Årets bakeri 2018» hjelper nok også på, og så er vi opptatt av at vi skal ha kvalitet i absolutt alle ledd. Vi skal bruke den beste kardemommen, og vi skal ha meierismør i deigen. Kalkulatoren tar vi først fram etterpå og finner ut hva vi må ta for at det skal bli lønnsomt. Kundene både forstår dette – og de verdsetter det. Edgars tilpasser menyen til stedet der utsalget ligger.

Hovedbakeriet ligger fortsatt i Mandal, men det bakes også en del på de enkelte utsalgsstedene. De to gründerne er dessuten veldig hands on.

– Vi kan for eksempel ikke ha kjøkken med kokker alle steder, og i Sørlandsparken utenfor Kristiansand, der spisestedene er mange, har vi valgt å rendyrke bakeridelen av virksomheten.

KNALLGODT TEAM

Nå gleder han seg til sommeren kommer og med den, de mange turistene fra andre steder i landet.

– Ja, Hans Inge og jeg jobber med dette i det daglige og har det gøy! Vi gleder oss til å gå på jobb. Tenk så heldige vi er som kan si det etter 35 år. Og slik vil vi også at våre ansatte skal ha det. Vi trenger mennesker som gleder seg, som liker å være vertskap og som tar vare på gjestene våre. – Du, nå er jeg framme hos kunden. Kan jeg ringe deg opp igjen om tre minutter? Rune forsvinner noen minutter og er fornøyd i stemmen når han ringer tilbake igjen. Kunden var nok takknemlig. Han er selv daglig leder i den voksende bedriften, mens Hans Inge Justnes er produksjonssjef. I tillegg kommer de til sammen 160 menneskene som jobber i produksjonen eller bak disken hos Edgars.

SIGNATURRETT?!

– Turistene er viktige for oss. Mange velger oss mange ganger og leter oss også gjerne fram om de er i en annen by fordi de liker konseptet og vet hva de får. Når vi spør etter signaturrett, kommer svaret ganske kjapt: – Kaneldrømmen og Edgars kyllingsalat med konfiterte tomater og syltede grønnsaker. En god blanding av norsk husmannskost og franske teknikker.

– Et knallgodt team! fastslår han. ÅRETS BAKERI

– Hva er det som gjør at dere har lyktes så godt, tror du?

ListerLiv 2/2021

11


«

Mange tusen velger Bibelcamp i Lyngdal sommerstid. Foto: Justøyfamiliens Bibelcamping FB

«Bibelcampen» i Lyngdal, et begrep Det er nå over femti år siden den første bibelcampen i Lyngdal ble arrangert på Justøya i 1967. Også denne sommeren er det mange familier som setter kursen mot Bibelcampen i Lyngdal.

I

et tidligere intervju med sambåndet.no sier Gaute Ubostad ved Rosfjord Strand­ hotell, som ligger ved Rosfjord, strand i strand med campen, at de ikke anser Lyngdal bibelcamp som en konkurrent.

SIDE OM SIDE − Rosfjord familiecamping og Lyngdal bibel­ camp har sammen ført til betydelige gjeste­ strømmer til Lyngdal, sier han og mener at de begge er positive for hverandre.

Kjell Kvavik ved Kvavik Camping som ligger ved en strand like ved Lyngdal sentrum, snaue to kilometer fra Bibelcampen, er enig.

LA OSS TA VARE PÅ DIN BMW.

BMW Service

En serviceavtale fra BMW vil lønne seg •

Du betaler et engangsbeløp, og kan ha bilen på service så ofte det er nødvendig innenfor avtalen.

Ved aktiv avtale følger gratis veihjelp.

Serviceavtale kan kjøpes uavhengig av bilens alder.

Serviceavtalen kan brukes hos alle BMW verksteder i Norge.

Bavaria Farsund Ferjeveien 17 4550 Farsund T: 38 38 99 99 bavaria.no Bavaria Kristiansand Barstølveien 23 4636 Kristiansand T: 38 14 54 30

En del av Hedin Automotive

12 ListerLiv 2/2021


SMÅNYTT

– De som kommer til oss, vil ha en avslappende ferie. De som vil ha det spesielle, drar på Bibelcampen, sier han.

INNTEKTER TIL KOMMUNEN Lyngdal-ordfører Jan Kristensen (H) sier han er glad for at det er et slikt tilbud i kommunen i sommermånedene. − Lyngdal er et turiststed om sommeren. Da er det kjempe­viktig at det kommer til­ reisende for å delta på Lyngdal bibel­camp. De bidrar med inntekter til kommunen på lik linje med andre turister og til­reisende. Det er jo mye de samme familiene som kommer på Lyngdal bibel­camp år for år. Og deres barn tar med seg sine familier og venner, sier han. Aksel Tjora er professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU og har forsket på sosiale aspekter ved festivaler og møteplasser.

«IDENTITETSMARKØR» – Stevnene blir en identitetsmarkør for bygda, de setter stedet på kartet, sier Tjora i et intervju med Vårt Land.

Her reises møteteltet som er en sentral del av bibelcampen i Lyngdal. Foto: Justøyfamiliens Bibelcamping FB Sommerstid øker folketallet i Lyngdal fra i overkant av 8.000 til 25.000 innbyggere.

Lyngdal bibelcamp trekker alene normalt sett over 7.000 til sørlandsbyen.

Stolt av å bygge fiber for fremtidens Lyngdal.

ListerLiv 2/2021

13


SMÅNYTT

Normal med butikk i Lyngdal I slutten av april åpnet Normal sin nye butikk i Moderne og rimelige leiligheter Sentrumsgården i Lyngdal.

(Øvreid 23-25)

D

e tidligere lokalene til Vinmono­ polet og Eurosko er slått sammen til et stort lokale på 450 kvadrat­

barberingsutstyr, hårpleieprodukter og kosmetikk.

meter.

Kjedens aller første butikk åpnet i Silkeborg i Danmark i april 2013, og i juni 2017 åpnet kjeden sin første butikk utenfor Danmarks grenser – det var i Kristiansand. Året etter etablerte kjeden seg i Sverige og Nederland, så i Frankrike og i februar i år kom de med sitt første utsalg i Finland.

– Jeg har vært i kontakt med kjeden i flere år, og er veldig godt fornøyd med å ha fått til en avtale, sier Karl Igland til Lyngdals avis. Han er medeier av Sentrumsgården. Normal-kjeden har nå nær hundre butikker over hele Norge og markedsfører seg som en annerledes butikk med merker som vanligvis selges i utlandet. I Normal-butikken finner du alt fra Ajax rengjøringsmidler til Gillette

30. april åpnet Normal butikk på 450 kvadratmeter i Sentrumsgården i Lyngdal. Foto: Normal

Da Karl Igland for første gang var innom Normal-butikken i Kristiansand, syntes han den var så bra at han ville prøve å få den til Lyngdal. Det har han nå lyktes med og mener det er en berikelse av butikkfloraen i Sentrumsgården.

Rimelige leiligheter ved Sellura i Flekkefjord

lasse@stangborli-bygg.no 14 ListerLiv 2/2021

909 50 448


ør

Vi gratulerer

jem & fix Med nytt Lavpris byggemarked i Flekkefjord - med drive in. Ca 900 m2 innebutikk og ca 990 m2 uteareal Stikking/oppmåling

LISTER OPPMÅLING

Totalentreprenør

Vi har levert hurtigport

Alt innen ventilasjon

Vi har levert lås og beslag

Flisarbeider

Elektro og rør installasjon

Leverandør av byggevarer Klistermerke str. 12 x 5 cm

Hestehaven 9, 4520 Lindesnes felles.lindesnes@xl-bygg.no

Alt innen betongarbeid

Alt av grunnarbeid

Aluminiumsfelter og dørautomatikk

Tømrerarbeider

Rådgivende ingeniør bygg Lindland Byggprosjektering AS Lindland - stål ogFiskåveien betongarbeid Fiskåveien 4621 KristiansandS 4, 4, 4621 Kristiansand

Vi har utført brannteknisk prosjektering

KVINA MASKIN AS

Vi har levert alarmanlegg og kameraovervåking

Arkitekt

Kristiansen_185x55.pdf 1 28-04-2010 13:53:49

Rådgivende Ingeniører Rådgivende Ingeniør Bygge- og anleggsteknikk Bygge- og anleggsteknikk Prosjekteringsledelse Tilstandsanalyser av betong Prosjekteringsledelse Søknader Tilstandsanalyser av betong Uavhengig kontroll Landskapsarkitektur

99 77 56 •44epost: 77 | ivar@lbp.as 95 13 69 75 Tlf. 99 Tlf: 56 44 E-post: post@lbp.as


MED HAGEN I FOKUS

GRØNSKEKVERK

Effektiv mot grønske, alger og mose uten å skade underlaget. 5 ltr.

59

BRUDDSKIFER

Bua i Lyngdal drives av Frivilligsentralen og ligger i underetasjen på rådhuset i byen. Foto: Bua Lyngdal

Fra

249

GRATIS UTLÅN

pr. m2

MODENA UVÅR

L88 B88 H45. Vekt 25kg. Bålpanne inklusiv gnistfanger og ildrake. Trekk kr. 298,kommer i tillegg.

2990

KANONPRIS!

PRO SOLID

Grey rect flisheller 60x60 cm. T = 2 cm.

143

MODENA

Tråkkhelle grå 40x40 cm. T = 25-35 mm. Alle kanter er hugget.

pr. stk. (tilsvarer 399,-/m2.)

159 pr. stk.

MODENA LYNGDAL Fiboveien 2B, 4580 Lyngdal Tlf: 484 55 751

16 ListerLiv 2/2021

– Vi vil oppfordre folk til å gjøre spennende og gøye ting og prøve ut forskjellige aktiviteter. Om man liker det man låner, kan man jo kjøpe eget utstyr i neste omgang, eller fortsette å låne hos oss, helt gratis, sier Beate Marie Johnsen.

H

un er leder av Lyngdal Frivilligsentral der «Bua» er en del av tilbudet. Her kan folk låne frisbee­golfsett, telt, hengekøyer, fiske­utstyr, sove­poser, ligge­underlag, sparkesykler, hode­lykt, storm­kjøkken, sup, kniver, ryggsekker, i det hele tatt det meste du kan tenke deg av sports- og frilufts­­utstyr.


AV SPORTS- OG FRILUFTSUTSTYR OGSÅ TURISTER KAN LÅNE

Bua-tilbudet finnes flere steder i landet. I Lister-regionen har i tillegg til Lyngdal også Flekkefjord og Kvinesdal egne Bua-tilbud. Selv om konseptet er likt, kan tilbudet hos de enkelte aktørene variere. Det samme kan utleiebetingelsene. Mens noen utelukkende leier ut til egne innbyggere, går andre bredere ut. På Bua i Lyngdal ønsker Beate Marie Johnsen og hennes kolleger også tilreisende og turister velkommen til å benytte seg av gratistilbudet. – Alle som vil kan komme til oss. De må bare opp­rette en egen profil på bua.io først, sier Beate Marie Johnsen og oppfordrer interesserte til å sjekke til­budet

på samme nettside der Bua i Lyngdal har sin egen under­side med bilder av alt de har til låns.

jobb. Får vi mange nok, kan vi holde åpent hver eneste dag. Går ikke dette i orden, blir det som nå, åpent to ganger i uka, - tirsdager og torsdager.

NYTT OG FINT UTSTYR

Som hovedregel kan utstyret lånes i inn­­til en uke, og det er viktig at utstyret leveres tilbake innen avtalt tid. Utstyret er i hoved­sak kjøpt inn nytt med midler fra offentlige tilskuddsordninger, stiftelser og i noen tilfeller også donasjoner fra privat­personer.

LITE SVINN

– Det tar tid å bygge opp en god utstyrs­ park, men nå har vi ganske mye forskjellig å tilby, sier Johnsen som håper at de skal kunne holde åpent hver dag i sommer.

Det er første mann til mølla-prinsippet som gjelder.

– Planen er å ansette unge i sommer-

Bua i Lyngdal er inne i sitt tredje drifts­år. Johnsen forteller om en god vinter­sesong der mange har benyttet seg av tilbudet. – I februar var vi den tredje største ut­ låns­­sentralen i vår kategori, sier hun stolt.

– Vi anbefaler å følge oss på Facebook, så holder man seg oppdatert både om hva vi tilbyr og om åpningstider og slike ListerLiv 2/2021

17


« ting, oppfordrer Johnsen som framhever at de også ha sykler til låns, både sparkesykler og vanlige sykler. De har hatt lite svinn, forteller hun. – Hvis det blir skade på utstyret og vi ser at det må være selvforskyldt, må den som har lånt det, ordne opp for seg, sier hun. Dette har imidlertid i liten grad vært et problem så langt. FLOTTE MEDARBEIDERE

Johnsen er opptatt av å få fram medarbeiderne sine og understreker at de er flere frivillige som jobber i Lyngdal Frivilligsentral som altså Bua er en del av. – Det foregår mye frivillig arbeid hos oss, og jeg vil framheve Flora Vetland, Arne Lervik, Kari Lindeberg og Carsten Schäfers som alle gjør en kjempejobb. Det gjør også mine to ansatte Mona Fredbo og Christer Havre, sier Beate Marie Johnsen som oppfordrer alle om å se nærmere på Bua-tilbudet. Det er jo

Fiskeutstyr får du også lånt på Bua i Lyngdal. Foto: Bua Lyngdal

... og sparkesykler og myer mer. Foto: Bua Lyngdal

ikke alltid man trenger å kjøpe. Det kan noen ganger være en fordel å prøve ut ting først – og med et gratis tilbud som

dette, ligger jo alt til rette for en variert og fin aktivitetssommer.

VI MATCHER PRISENE PÅ ALL MALING HOS NORGES STØRSTE BYGGEVAREKJEDE

Montér Lyngdal Tlf. 38 33 08 50. Åpent: 7-17 (18) 9-14 Montér Farsund Tlf. 38 39 55 10. Åpent: 7-17 (18) 9-14 Montér Vanse Tlf. 38 39 61 00. Åpent: 7-17 (18) 8-14

Montér Flekkefjord Tlf. 47 82 70 00. Åpent: 7-16 (18) 9-14 Montér Kvinesdal Tlf. 47 82 70 00. Åpent: 7-16 (18) 9-14

- DIN KOMPLETTE RØRLEGGER -

Kimmy 994 94 453 Løvikgaten 15, 4400 Flekkefjord 18 ListerLiv 2/2021

|

TLF: 38 32 11 90

Kimmy - 994 94 453 |

flekkefjord@comfort.no

Dan-Christer - 971 63 576 |

www.comfort.no

|


Carrera 4S Cabriolet. 911 % begeistring. Timeless machine. Kan oppleves hos Porsche Center Kristiansand, eller på www.porsche.no.

Bensinforbruk (i l/100km) kombinert: 8,0; CO2-utslipp (i g/km) kombinert: 223

Porsche Center Kristiansand Grasdalen 30, 4636 Kristiansand Telefon: 33 20 09 11 post@porsche-kristiansand.no


« Farsund: Strendene Den mest spesielle naturen i Farsund kommune er strendene her, omtrent ti kilometer med sandstrender og sanddyner. I tillegg kommer rullesteinsstrendene. «Flat-Lista» er et begrep. Det ligner Jæren og er veldig sjeldent i Norge. Mulighetene er mange i Farsund, det kommer jo an på hva man er interessert i også. Farsund har mange små topper som er lette å gå til. Og så har Lista mange kulturminner, blant annet helleristninger av vikingskip på Pennefeltet på Vest-Lista.

Lyngdal: Austad Lister Friluftsråds Christian Landmark anbefaler:

20 ListerLiv 2/2021

Lyngdal er den kommunen vi har flest forslag til fotturer i. Et område mellom Lyngdal og Korshamn som heter Austad, er veldig flott, med mange merkede turstier. Ellers er det Skrelia som er Lyngdals mest særegne turområde. Her er blankskurte fjell som minner om høyfjellslandskap, selv om området ligger ved fjorden. Ørnemyrfjell, kommunens høyeste punkt, er også verdt et besøk.


« Flekkefjord: Anabeløy Flekkefjord har usedvanlig mange fine, lette toppturer rundt i hele kommunen. Dessuten er jo øya Hidra en stor øy som bør besøkes, som kommunen selv har utpekt den som et av de særegne områdene for besøkende. Ønsker du å oppleve en litt mer ukjent perle, er Anabeløy verdt et besøk, naboøya til Hidra. Den er mindre, men har også vakker kystnatur og fine turstier. Det går båt til begge øyene. Ellers er jo Brufjell ved Åna-Sira helt spesiell geologisk sett, men skal du dit sommerstid, går du sammen med veldig mange andre. Brufjell kan sies å være vår regions Prekestolen.

Kvinesdal: Dyreknuten I sør gir Dyreknuten på Sandsheia vest for Feda flott utsikt utover Fedafjorden. I nord har Knaben både flott fjellterreng og en interessant gruvehistorie å by på. Og mellom disse, opp gjennom hele dalen er det flere turstier til topper og utsiktspunkt enn man kan rekke over på en vanlig sommerferie.

ListerLiv 2/2021

21
«

Last ned appen Tur Lister, og du finner aktuelle turer og aktiviteter akkurat der du er.

Finn din tur med «Tur Lister» Med appen «Tur Lister», som er kartbasert, får du turforslag i akkurat det området du befinner deg i om du er i Farsund, Flekkefjord eller Lyngdal eller i en av de øvrige Lister-kommunene.

L

ister Friluftsråd lanserte appen «Tur Lister» i 2019 og har siden den gang gjort stadige forbedringer. I dag ligger til sammen nær 500 turer og aktivitets­forslag i kommunene Lyngdal, Farsund, Flekkefjord, Hægebostad, Kvines­dal og Sirdal inne. Turer for familien eller for den turvante, topptuer eller rusle­turer, sykkel­turer og fisketurer. I appen til Lister Friluftsråd får du de aller fleste typer turforslag.

– Den er kjappere enn hjemmesiden vår, sier han. Turforslagene finner du også om du går inn på Lister Friluftsråd sin hjemmeside, listerfriluft.no, der turene er kategorisert etter kommune, sted og aktivitet. – Fordelen med appen er at du får opp turene i og rundt akkurat det området hvor du befinner deg, ivrer Landmark som påpeker:

NÆR 500 TURER

– Vi har i altfor liten grad fått markeds­ ført appen vår, men har hele tiden jobbet mye med å opparbeide kvaliteten siden vi lanserte den for to år siden, sier Christian Landmark, som er daglig leder i Lister Friluftsråd og som anbefaler folk å laste ned appen og prøve den ut.

– Mye av jobben vår er å gjøre turmulighetene i de seks Listerkommunene tilgjengelige for folk.

– Vi har ikke et eksakt tallgrunnlag, men opplever at både bruken av nettsidene våre og antall henvendelser har tatt seg opp de siste årene. Vi ser det også på bruken av stier, at det er mer biler på parkeringsplasser til turstier og hvor raskt bøkene i turpostkasser skrives ut. Han sier det til og med skrives artikler i andre land om Norges måte å takle koronanedstengningen på med friluftsliv som et viktig element. – Friluftsliv er en del av det gode liv! Vi har både fantastiske muligheter og en lang og god tradisjon for dette.

STOR INTERESSE

At tur- og friluftsinteressen er økende, er det ifølge Landmark ingen tvil om.

Eget sykkelkart for Lister – Sykling er en fin fritidsaktivitet og noe vi ønsker å legge så godt som mulig til rette for. Derfor har vi utarbeidet sykkelkartet med forslag til turer i alle de seks medlems­ kommunene våre, sier Christian Landmark. Han er daglig leder av Lister Friluftsråd som ble stiftet i 2006 og er et inter­ 24 ListerLiv 2/2021

kommunalt samarbeid mellom kommunene Lyngdal, Farsund, Flekkefjord, Hæge­bostad, Kvinesdal og Sirdal. De seks kommunene utgjør til sammen Lister­regionen, et område på over 4.000 kvadrat­kilometer med et innbygger­tall på opp mot 38.000 mennesker.


TRE TIMER, OG DU KAN STÅ PÅ BRETT PÅ LISTA Lista har unike forhold for brettbasert vannsport og har lenge tiltrukket seg utøvere året rundt. Men også nybegynnerne har sin plass. I fjor var 250 på kurs hos Lista Surfing. I år kan det bli din tur.

Mannen bak Lista Surfing, Per Christian Brodschöll (t.v.), sammen med instruktør Filip Gustavsen. Foto: Lista Surfing


« I fjor var 250 på kurs hos Per Christian Brodschölls Lista Surfing. I år kan det bli din tur. I løpet av et tre timers nybegynnerkurs kan du lære deg å stå på seilbrett eller surfebrett på Lista.

«

I løpet av et tre timers ny­ begynnerkurs, vil du lære deg å stå på seilbrett eller surfebrett. Per Christian Brodschöll

I

følge Per Christian Brodschöll, som er en dreven utøver og som etablerte surfeskolen Lista Surfing i 2015, vil du i løpet av et tre timers nybegynnerkurs lære deg å stå på seilbrett eller surfebrett. – Slik at du klarer deg veldig godt på egenhånd etterpå, legger han til.

YPPERLIGE FORHOLD

Kursene i brettseiling arrangeres på Husebysanden, en idyllisk, langgrunn sandstrand med flatt vann i en skjermet bukt. Ifølge Brodschöll «helt ideell for brettseiling». Surfingen foregår på Haviksanden, hvor det er mer bølger. – Begge plassene er trygge. Du ender 26 ListerLiv 2/2021

alltid opp på en plass hvor du har bunnen under beina, lover Brodschöll.

som til daglig jobber som lærer på en videregående skole i området.

Husebysanden er nabostranden til Lomsesanden, og i sommer arrangerer Lista Surfing kurs tre-fire dager i uken. Påmelding gjøres på nettsiden til Lista Surfing, og lån av drakt og brett er inkludert i kursavgiften.

Han begynte selv med sporten tidlig på 80-tallet og ble fullstendig bitt av basillen. På nitti-tallet var han proff og konkurrerte i verdenscupen i brettseiling, og som ungdom vant han bronsemedalje i VM. Sønnen Mikael har arvet interessen etter sin far og er i dag en av Norges beste bølgesurfere. Han er også instruktør hos Lista Surfing og en av instruktørene du kan møte i sommer.

ERFARNE OG MERITTERTE INSTRUKTØRER

– Hvem kan melde seg på surfekurs hos dere?

ALLTID NOE NYTT Å LÆRE

– Alle som kan svømme, er over ti år og ønsker å lære brettseiling eller å surfe. Yngre deltagere kan være med, men da må det avtales, oppgir Brodschöll

Vi spør Per Christian Brodschöll hvor ofte han selv er ute på havet og tester bølgene. – Det blir som regel mellom to til fire


«

ganger i uken, svarer han. Lei har han så langt aldri blitt. – Forholdene er aldri helt like. Du får aldri de samme vindforholdene og de samme bølgene og kan derfor alltid bli bedre og lære mer. Kontakten med naturen, det å kjenne på naturkreftene, er dessuten en opplevelse i seg selv. Og så er det jo full action. LEIE AV UTSTYR OGSÅ MULIG

I tillegg til kursene, driver Lista Surfing også med utleie av brett og utstyr. Ikke alle ønsker kurs, og vil heller prøve seg på egen hånd. – Hvilke forventninger har du til årets sommer?

– I fjor hadde vi mange kornaturister, noe som for oss innebar en stor økning i forhold til året før. Vi arrangerte til sammen 32 kurs med i alt 250 deltakere, noe som er bra. Jeg tenker jo at denne sommeren kan bli nokså lik fjorårets, sier han og forteller at folk allerede har begynte å booke seg inn.

inclusive»-opplegg for større grupper, det være seg skoler, vennegjenger eller bedrifter.

– Med godt utstyr og fine forhold her på Lista, kan vi love deltakerne våre en god opplevelse. Dette er gøy, lover Brodschöll.

Når det gjelder bølgesurfing, er forholdene på Lista best i vinterhalvåret. Det er da bølgene er høyest. I sommerhalvåret er det brettseiling som gjelder, - og SUP. Noe du altså kan få hos Lista Surfing, enten du deltar på kurs eller bare leier utstyr.

ETTER SOMMEREN BLIR DET «SURF CAMPS»

I fjor høst utvidet Lista Surfing konseptet sitt til også å inneholde det de kaller «surf camps», som er et eget «all-

– Disse tilbyr vi ikke i sommer, men starter opp igjen i august og kommer til å ha tilbudet fram til november, forteller han.

ListerLiv 2/2021

27


Billedhugger Jon Aslak Finstad inviterer til verkstedet i «Løa» og til skulpturvandring i hagen til den gamle lensmannsgården på Øyvoll der han også produserer brukskunst. Alle foto: Privat

Skulpturell oppdagelsesferd på Øyvoll I den 300 år gamle lensmannsgården på Øyvoll i Farsund, i retning Åpta, inviteres du inn i en annerledes verden og møter billedhugger Jon Aslak Fintland og hans skulpturer både i verkstedet på Løa og i hageanlegget der du kan vandre mellom flere av skulpturene hans. 28 ListerLiv 2/2021


«

–J

eg har blant annet fått en del forespørsler om å lage bruksgjenstander etter gamle tradisjoner, som store og små trau, alle typer kniver, salatbestikk og slike ting, sier han og viser oss et utvalg av det han lager i verkstedet i den gamle låven. – Jeg har brukt mye tid på å restaurere bygningene og sette i stand hagen. I galleriet og verkstedet er skulpturer i ulike materialer utstilt. Fintland er en kunstner av mange uttrykk. Hyllene er fylt av spennende arbeider. Fra vinduet ser vi utover hagen som for lengst er våknet fra vinterdvalen. Umiddelbart fanger en søyleliknende steinskulptur i rustrøde nyanser synsfeltet. Ved nærmere ettersyn dukker flere steinskulpturer i ulike størrelser, former og fargesjatteringer fram. Hagen innbyr til meditativ vandring eller skulpturell oppdagelsesferd blant rustikke steingjerder og små sittebenker.

«

Det er som om alt forenes her, - mine skulpturer, bondekulturen, kystkulturen, nytt og gammelt håndverk.

trestammer i eik, som for et utrent øye ser porøse og forslitte ut, er rene gullet for en trekunstner og håndverker som Fintland. – Selve kjernen er massiv og tung og kan formes til stokker eller være emner til små kunstgjenstander. Jeg lager forresten også piper, sier han ivrig. – Hvert treemne har sine linjer og sin karakter, noe som utfordrer meg. De mindre gjenstandene legges ut for salg, slik at de som gjester den gamle lensmannsgården ikke bare kan la seg begeistre av skulpturer og kunstverk, men også få kjøpt med seg bruksgjenstander med kunstnerens signatur.

TILGANG PÅ RÅMATERIALER

– Sjekk denne! Fintland kopler til lyset i kjelleren i det gamle fjøset, der dyrene stod på bås i gamle dager. Strålene fra lampen lyser opp nesten hvert fiber i den gamle tømmerveggen innerst i rommet. – Her har dyrene stått og satt sitt preg på materialet. Dette er gammelt. Se fargen, er den ikke flott? Fintland er henrykt over hvordan skogene i området rundt gården gir ham materialer å jobbe med. Gamle

Jon Aslak Fintland, som opprinnelig er fra Flekkefjord, forteller at han nok alltid har hatt skapertrangen i seg. Nysgjerrigheten på livet, på religion, filosofi, naturvitenskap og mytologi har alltid opptatt ham. Da han som student i kunsthistorie oppdaget Henry Moore i en av pensumbøkene, stoppet verden opp noen sekunder. – Det sa pang. Jeg vil si det var livet før og livet etterpå. Det var ikke tvil. Jeg handlet som på autopilot. Fintland gikk i gang med større arbeider. Han hadde funnet frem til en kjerne i seg selv. –Jeg jobbet døgnet rundt og produserte mye i denne tiden. Dette var på 90-tallet, og jeg bodde da i Sirdal.

HER FINNER TING SAMMEN

Å komme til Øyvoll, har vært som å komme hjem. – Her tillater rause grunneiere at jeg får hente materialer i skogen. Dessuten finner jeg også mye spennende på Listastrendene. Det er som om alt forenes her, - mine skulpturer, bondekulturen, kystkulturen, nytt og gammelt håndverk.

FØRSTE UTSTILLING

– I 1996 hadde jeg min første store utstilling. Etter et møte med en estisk kunstner, ble jeg invitert til å holde utstilling i Tallin, noe som var en spennende opplevelse, forteller han. – Det var stort, men samtidig surrealistisk å plutselig være midtpunkt på denne måten, med den norske ambassadøren og kulturministeren i Estland til stede.

Åpningstider Torsdag Fredag Lørdag Søndag

14:00 - 19:00 12:00 - 16:00 11:00 - 16:00 12:00 - 16:00 (Juli)

Osenvegen 1, 4438 Sira

Vi fører merker som: Affari, I am interior, Fusion Mineral paint & Strömshaga

www.prestegardeninterior.no ListerLiv 2/2021

29


«

Flere av Fintlands mange arbeider er utstilt både inne på låven og i den frodige hagen utenfor.

I årene som fulgte var Jon Aslak Fintland flere ganger representert på Sørlands­utstillingen. Han stilte også ut arbeider på Lista Fyr, ble medlem i Billed­hugger­forbundet og arbeidet videre med skulpturer både i tre og stein. En lengre periode bodde han også i Tyskland, nær grensen til Sveits og Frankrike. Så, i 2014, ble han invitert til å stille ut på et galleri på Manhattan i New York, noe som kom til å bety mye.

30 ListerLiv 2/2021

PROSJEKTET PÅ ØYVOLL

– Jeg er i dialog med større aktører på turisme. Tanken er at stedet mitt her på Øyvoll blir et naturlig og hyggelig stoppested for både lokale folk og gjester som kommer til området. – Kunst trenger ikke alltid å være så alvorlig. Jo eldre jeg blir, jo mer har jeg lyst til å leke. Så det kommer nok også til å bli mye lek fram­over, smiler han, og forteller om seks­åringen fra nabohuset som en dag banket på døra. Han hadde funnet en tre­rot som han ville at Jon Aslak skulle ha.

– Se, den likner hodet til en sjiraff, viser han og sier at han skal lage en stor sjiraff som gresser ute i hagen, og tilegne den nabogutten. LIVET VIDERE

– Jeg gleder meg til fortsettelsen. Livet byr jo på så mangt. Men nå har jeg funnet min plass og trives godt her innerst inne i fjordarmen, et steinkast unna Øyvollsund-brua. Foreløpig tar jeg gjerne imot gjester etter avtale. – God sommer og på gjensyn, smiler han til avskjed.


Tingvatn fornminnepark

Lista museum Lista museum har mange besøksmål i Farsund kommune, blant annet Nordberg fort, Listaskøyta kystkultursenter, Østhassel redningsstasjon, friluftsmuseet i Vanse og Hetland skolemuseum. Lista museum fyller 100 år i år, og jubileet markeres med en stor kunstutstilling på fortet i sommer.

Folkevandrings- og vikingtid formidles på et gammelt tingsted med gravhauger og steinsettinger. Tingvatn fornminnepark ligger 2 km nord for Birkeland i Hægebostad. Sommeråpent onsdag – søndag fra 16. juni – 15. august.

Sommeråpent hver dag fra 20. juni – 15. august.

Mandal museum og Vigeland hus

Sjølingstad Uldvarefabrik

Byhistorie, kunst, sjøfartog fiskerihistorie. Besøk også barndomshjemmet til Gustav og Emanuel Vigeland.

Opplev den levende museumsfabrikken med produksjon av garn og ullvarer på gamle maskiner. Aktiviteter for barn hver dag. Enkel kafé og museumsbutikk med salg av garn, filt og tepper produsert på fabrikken.

I sommer kan du oppleve en helt ny lokalhistorisk utstilling i Andorsengården. Sommeråpent hver dag fra 20. juni – 15. august.

Sommeråpent hver dag fra 20. juni – 20. august.

Utstilling Ystepikene Varhaug

ut januar Vi utfører både Kampanje små og store prosjekter Bord med benker (uten brenner)tilnå kr 21.000,Hos oss får du alt fra standardprodukter imponerende betongkunst – Ordinær inne, ute eller anlegg. prispåkr 27.000,HAR DU EN IDE - TAR VI UTFORDINGEN! • • • • • • • • •

Høyfastbetong gir et eksklusivt uttrykk med den tette, glatte overflaten Betongmøbler som kan stå ute hele året Benkeplater Heller Blomsterkasser og urner i flere størrelser VBS-kum med fotskraperist - lagerfører alle størrelser Nyhet L-mur (forstøtningselement) Vi er leverandør til Grønn Kontakt på hurtigladestasjoner Få inspirasjon på vår nettside: www.vbs.as

www.vbs.as Skogateigen 9 • 4362 Vigrestad Tlf: 982 21 079 • Epost: post@vbs.as

ListerLiv 2/2021

31


TRENGER DU RØRLEGGER?

SMÅNYTT

TOTALRENOVERING TRENGER DUBAD INKL.ALLE FAG RØRLEGGER? VARMEANLEGG TRENGER DU VARMEPUMPER

RØRLEGGER? TOTALRENOVERING KAMERAINSPEKSJONBAD INKL.ALLE FAG TRASESØK

VARMEANLEGG STØRRE PROSJEKTERBAD TOTALRENOVERING VARMEPUMPER INKL.ALLE FAG INDUSTRI KAMERAINSPEKSJON VARMEANLEGG TRASESØK VARMEPUMPER

ge o k s STØRRE PROSJEKTER KAMERAINSPEKSJON Svege i k TRASESØK k i t u b r å BINDUSTRI e søk v

n!

en! g o gesk e v S i k en! Besøk vår butik g o Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 sk370 / al@frov.no ge04 e v S i k Besøk vår butik STØRRE PROSJEKTER

Den tidligere kommunepsykologen i Farsund har nylig gitt ut bok. Foto: Frisk Forlag

INDUSTRI

Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 04 370 / al@frov.no Svegeskogen 3, Flekkefjord / 38 32 32 20 / 455 04 370 / al@frov.no

NY BOK:

«Psykt deg», ikke bare for de unge Det er ikke alltid så lett å vite hvordan du skal håndtere det som gjør vondt eller er vanskelig, men denne boken har svar.

P

sykolog Maria Østhassel (29), som startet som kommune­ psykolog i Farsund kommune omtrent samtidig som Norge ble nedstengt, måtte finne en annen vei for å nå de unge og ble etter hvert psykolog på TikTok.

Hos oss kan du unne deg litt luksus i hverdagen Green Peel Microneedling Permanent makeup Microblading Vippeextension Vippeløft Gelélakk Vipper og Bryn Voks Ansikt/Kropp Hudpleie Spraytan Merker som vi fører: BARE MINERALS Dr. med. Christine SCHRAMMEK GREEN PEEL

ZO SKIN HEALTH ENVIRON

VITA LIBERATA

ELIXIR COSMECEUTICALS

Vi har også gavekort du kan kjøpe i nettbookingen, eller i salong. Ønsker du å få varer eller gavekort tilsendt hjem i posten? Vi sender fraktfritt.

Kirkegaten 8 | 4400 Flekkefjord | mob. 482 34 908 Du kan enkelt booke din time selv på: timma.no/luxbymaritalinett Følg oss på:

32 ListerLiv 2/2021

DELER «LIFEHACKS» I dag har hun sagt opp jobben som kommunepsykolog for å jobbe videre med det hun brenner for. Maria Østhassel startet kontoen @psyktdeg på sosiale medier under pandemien for å nå ut til ungdom med psykisk helsehjelp. I denne boken deler hun sine beste psykologiske lifehacks og masse nyttige verktøy, som kan hjelpe både ungdom, foreldre, og alle andre med å møte helt vanlige utfordringer, som vi ikke er alene om å leve med.

TEMAENE ER: Temaene i boken er: Litt om deg – dine følelser og din personlighet. Selvfølelsen – jeg liker ikke den dusten i speilet. Så sykt angst – redd, stressa og normal? Deppa – med og uten en spesiell grunn. Sex, kjærlighet og jævla seigpinende kjærlighets­ sorg. Med og uten venner – ensomhet, sjalusi og baksnakking. Mat, søvn og trening - de derre vanene som voksne maser om, men ikke alle voksne er så gode på selv en gang. Avhengighet – sex, porno, trening, skjerm, smertestillende og rus.

VANT PRIS Maria Østhassel er psykologen bak den populære kontoen @ psyktdeg på sosiale medier, hvor hun formidler og omtaler ulike tema innen psykisk helse med en lettfattelig og humoristisk stil. Maria opprettet kontoen under pandemien med et ønske om å nå ut til ungdom med tips og råd til hvordan man kan ivareta sin egen psykiske helse. For dette arbeidet vant hun den høytstående Åse Gruda Skard-prisen i 2020.


Kjøpesenteret midt i Lyngdal Sentrum 2 heter leilig 0m2 -160m e t t Flo a5 lgs fr til sa 4 665 tiv.no 95 4 l@ak lesto Tlofst.: t 9 in.hel orste Ep

Oppst juni 20art 21 (Flere solgt e)

Bygg 1 er utsolgt og overlevert Kan bygges med innv. mesanin Innvendig høyde 5,5 m Vaskehall og WC ListerLiv 2/2021

33


« FLEKKEFJORD

TRADISJONSRIK BOKHANDLER SATSER BREDT Med historie helt tilbake til 1877, kan det trygt hevdes at driverne av bok- og papirbutikken Norli Horjen i Flekkefjord har vært utrolig flinke til å følge samfunnsutviklingen og tilpasse tilbudet sitt deretter. mange forskjellige ting opp i gjennom. Alt fra innramming, som de til en viss grad også tilbyr i dag, til trykking av bøker. – Ting forandrer seg. Det blir mindre og mindre papir i samfunnet både på den ene og andre måten. Salgsvolumet vårt på kopimaskiner er ikke akkurat økende, men kundene har stort sett de samme maskinene som de jo innimellom trenger service på, sier han smilende. Jan Helge Horjen.

S

elvsagt får du kjøpt hånd­sprit og dispensere hos Horjen i Flekkefjord i dag. Det ligger i tiden, og som god leveran­dør av kontorutstyr til bedrifter i både Flekkefjord, Sokndal, Lund, Sirdal og Kvinesdal, var Horjen tidlig ute med koronasortimentet. – Dette er jo pandemirelaterte produkter som vi nok ikke kommer til å selge mye av etter den tid, tror Jan Helge Horjen, som er daglig leder av den tradisjonsrike virksomheten i småbyen Flekkefjord. Han er likevel overbevist om at mange kommer til å være nøyere med håndvask og hygiene også etter pandemiens slutt.

Norli Horjen har lenge hatt egen serviceavdeling på kontormaskiner, noe de fortsatt har. Den største delen av omsetningen ligger da også på kontormaskiner, -rekvisita, -møbler og -utstyr. – Kontorbiten utgjør vel halvparten av omsetningen vår. Ellers har vi selvsagt også produktene de fleste forbinder med en tradisjonell bok og papirhandel, fortsetter Horjen og beskriver en bransje der omstilling har dominert mye av arbeidet de siste tiårene. I OMSTILLING

– Før solgte vi i bøtter og spann av telefakser og skrive­maskiner. Nå forsvinner jo svært mange frankeringsmaskiner også, sier han.

– Så kanskje kommer vi til å selge noen av produktene også i framtiden, tenker han høyt.

Boksalget holder seg imidlertid på et stabilt nivå, men kundenes kjøpemønster har endret seg betydelig.

MINDRE PAPIR

– Vi har stort sett hatt en jevn omsetning, men også bøker blir mer og mer ferskvare. Det er nyhetens interesse som

Den tradisjonsrike og familieeide virksomheten i Flekkefjord har drevet med 34 ListerLiv 2/2021

råder og i veldig stor grad bestselgerne som gjelder. Det er de folk spør etter og de vi selger. Norli Horjen har i alle år også levert mye skolebøker. Dette salget foregår gjennom offentlige anbud. For tiden leverer butikken vi til kommunene Egersund, Lund og Sokndal. – Vi håper å få tilbake hjemkommunene, sier han. Som andre bokhandlere har også Norli Horjen i Flekkefjord utvidet med stadig nye produktgrupper, og i fjor høst flyttet leke­avdelingen, som tidligere lå i nabolokalet, inn i selve bok­handelen, noe som har gitt synergier.


Gjør klar til den fine tiden!

Marion Svege og Bodil R. Andersen jobber i en butikk som har både bøker, leker, konturutstyr og -møbler, kofferter og barnevogner.

LEKER OG BARNEUTSTYR

Stort utvalg!

Bestill på nett

– Det betyr jo at kundene blir eksponert for flere varegrupper, noe som er positivt, smiler bokhandleren som legger til at de samarbeider med kjeden «Yes! Vi leker». Skulle de ikke ha en vare i butikk er det mulig å bestille den på nettet, noe som er fint å kunne tilby kundene, sier han. – Vi har også en god del barneutstyr som bilstoler, barnevogner og slike ting, legger han til. Mange vil i det hele tatt kunne finne mye om de legger turen innom Norli Horjen i Flekkefjord en gang det passer. Familiebedriften Horjen har også en filial i Kvinesdal og en i Sokndal, begge tilpasset lokale behov og marked. I dag jobber de ni-ti ansatte i butikken i Flekkefjord.

KLIKK OG HENT

NETTBUTIKK

bondekompaniet.no Lyngdal, tlf. 38 33 10 70 · Flekkefjord, tlf. 38 32 68 40

– Vi var flere før, men må tilpasse oss markedet. Det er ikke ListerLiv 2/2021

35


« alltid like enkelt å erstatte produkter eller tidligere satsinger med nye ting, sier Jan Helge Horjen. REISEUTSTYR

Salget går også i sesonger. Akkurat nå er det skolesekker som gjelder. Mange foreldre og kommende førsteklassinger velger Horjen når de skal ha sin første skolesekk og kjøper gjerne også andre og eventuelt tredje samme sted. I butikken har de også reiseutstyr og er store på kofferter. – Men der har det ikke vært mye bevegelse det siste året, smiler Horjen litt hoderystende. De er stadig ute hos kundene for varelevering eller service og tar i den forbindelse gjerne opp nye bestillinger. Det blir også tid til å snakke litt sammen, noe som er viktig. Det siste året har imidlertid vært annerledes. – Spesielt de store kundene våre har vært svært restriktive i forhold til smittevern. Mange har jo heller ikke vært på jobb, men på hjemmekontor, utdyper han.

Jorna Tollaksen har hovedansvaret for bøkene hos Norli Horjen og leser mye selv.

NYE ARENAER

Etter 144 år i samme gate har Norli Horjen mange faste kunder og er også aktive på sosiale medier der de både fremmer produkter, aktiviteter og byr på seg selv. – Selv om vi ligger strategisk til i enden av gågata med egen kunde­parkering, har den tradisjonelle handlegata ikke samme

trafikk som tidligere. Den samme utviklingen ser vi over hele landet. Vi prøver derfor å henge med i den digitale hverdagen og tilbyr nettbutikk både på kontorrekvisita, leker og bøker, sier butikk­driver Horjen som nok fortsatt setter størst pris på handelen over disk, når mennesker møtes. Det er det aller kjekkeste.

Velkommen inn i vår nye Båtutstilling. Vi har også godt utvalg av utstyr til båt og fiske, hytte og fritid

+47 38 39 19 20 36 ListerLiv 2/2021


SMÅNYTT

KJØP TRYGT HOS FAGFOLK! HUSQVARNA MOTORSAGER

HUSQVARNA GRESSKLIPPERE

Den videregående skolen, KVS Lyngdal, har fått rekordmange søkere til skoleåret 2021/2022.

HUSQVARNA ROBOTKLIPPERE

REKORDMANGE SØKERE TIL KVS LYNGDAL Søkere fra hele regionen har strømmet inn til den videregående skolen KVS Lyngdal. Aller mest populært er idrettsfag som har fått 111 søkere til 30 plasser.

Eiksenteret Lyngdal Monoddveien 14, 4580 Lyngdal Tlf. 38 33 10 10

R

ektor Ståle Andersen oppgir det høye søkertallet til første året på skolen som historisk sterkt.

VENTELISTER Tallene for de som har vg1 på KVS Lyngdal som førstevalg (primærsøkere) ser slik ut: 83 søkere til vg1 studiespesialisering der skolen har 60 plasser, 93 søkere til vg1 naturbruk der skolen har 44 plasser og 111 søkere til vg1 idrettsfag der skolen har 30 plasser.

Dok

– Hvilke muligheter er det for endringer for de elevene som ombestemmer seg, eller ikke får førstevalget sitt oppfylt?

...og det er enda mer spennende på innsiden reload.no

– Når elever får tilbud, kan de takke nei. De som ikke får førstevalget sitt oppfylt vil stå på venteliste, forklarer Andersen til avisen Agder.

UTVIDER – Hva er eventuelt planer for videre utvikling av skolen? – Vi har planer om å bygge et nytt bygg. Ellers har vi ikke planer om videre utvidelser av tilbudet, opplyser Andersen. Først i juli vil de som har søkt få tilbud om plass. Da må de takke ja/nei til tilbudet. Når ungdommene har svart, justeres inntaket slik at skolene får det klart i slutten av juli.

ÅPNINGSTIDER: 01.09 - 31.05: Hverdager 10.00 - 16.00, søndag 10.00 - 18.00. 01.06 - 31.08: Hver dag 10.00 - 19.00. Kjeringholmen, Stavanger, telefon 51 93 93 00. norskolje.museum.no

ListerLiv 2/2021

37


«

Her er den nye elvepromenaden i Flekkefjord, som ikke bare blir en fin vei for gående og syklende men som også gir muligheter for serveringsstedene langs elva.

NY ELVEPROMENADE I FLEKKEFJORD I midten av mai kunne Flekkefjord-ordfører Torbjørn Klungland (Frp) fornøyd konstatere at den nye elvepromenaden i byen stod ferdig. – Dette blir i tillegg til en kontinuerlig gangvei også et matkvartal der man kan gå inn fra begge sider, poengterer han.

H

an forteller at restauranten La Strada kommer til å flytte ned til den nye elvepromenaden og at både Presterud Bakeri og Tollboden får mer plass og større muligheter for aktivitet. Arbeidet med den nye elve­ promenaden har ifølge ordføreren gått i «rekordfart». STOR AKTIVITET I SENTRUM

– Vi begynte tidlig i vår, og er nå så godt som ferdige. Dette har vært et meget effektivt prosjekt som betyr at vi får en mer eller mindre kontinuerlig gangvei gjennom store deler av sentrum langs elva. Dette gir et langt koseligere miljø både for gående og syklende, fastslår ordføreren som sier at Flekkefjord sentrum betyr svært mye for kommunen. 38 ListerLiv 2/2021

– En viktig del av reiselivsatsinga til kommunen ligger i sentrum, med den gamle Hollenderbyen i front. Vi har også hatt mye «street art» de siste årene og stor aktivitet med ulike tilbud som konserter, festivaler og andre arrangementer, sier han. Ordfører Klungland framhever også bobilturistenes oppstillingsplass i sentrum, som han vet er meget populær.

Ordfører Torbjørn Klungland (Frp) er veldig glad for satsingen på turisme i Flekkefjord, men håper også at flere vil komme og bosette seg i kommunen.

FLERE BOBILOPPSTILLINGSPLASSER?

–Kommer dere til å utvide denne eller legge til rette for nye bobiloppstillingsplasser i byen? –Det har vært snakk om en utvidelse en stund, men mye må avklares i forhold til grunneierforhold. Det er stor politisk

vilje for å få det til, men altså en del arbeid som gjenstår for at det skal kunne realiseres. Så sent som på et møte i dag snakket vi om forskjellige løsninger for å kunne tilby bobilturistene bedre plass. Vi er på ballen.


Torbjørn Klungland har sittet som ordfører i Flekkefjord kommune i to år nå og opplever et veldig fokus på reiseliv. – Jeg tror at vi mer enn noen gang tidligere ser på reiselivs­ næringen som svært viktig for Flekkefjord. I fjor sommer kom hele ni av ti pengetransaksjoner fra kortinnehavere med bosteds­adresse i andre kommuner. Det forteller med andre ord at 89 prosent av penge­transaksjonene i fjor sommer kom fra tilreisende. Og med det klarer ikke ordfører Torbjørn Klungland la være å framheve Flekkefjord som en fantastisk kommune også å bo i. Turistene er viktige for Flekkefjord, men enda viktigere er det at folk velger å bosette seg i kommunen. SOVER IKKE

– Innbyggertallet på 9.000 har ligget stabilt i mange år nå. Dette vil vi gjerne ha opp, sier Klungland og beskriver en kommune med stor aktivitet året rundt. Han vil ikke gå med på at Flekkefjord er en sovende by store deler av året. – Det er utfordrende å holde trykket oppe året rundt. Selvsagt taper det yrende folkelivet seg vinterstid, men det skjer mer hele året også i Flekkefjord. Han trekker fram gangbrua over elva i sør som en stor suksess. Kaller det et strategisk grep i den forstand at «menneske­vandringa» har forflyttet seg også til denne delen av byen. – Og denne brua er i bruk hele året, smiler han. E39 - Kristiandsand vest Mandal øst

FORVENTNINGER TIL SOMMEREN

Ifølge ordfører Torbjørn Klungland jobbes det hele tiden med ulike prosjekter for å gjøre sentrum av Flekkefjord så attraktivt som mulig. Nå, for å unngå tomme butikkvinduer, har de etablert et prosjekt som heter «Levende Lokaler» der målet er å få liv i butikklokalene der det ikke er fast næring i dag. – Hvilke forventninger har du til årets sommer i Flekkefjord? – Jeg tror nok at vi også i år kommer til å få mange nordmenn på besøk. De vil gjøre seg nye oppdagelser, noe som jeg tror fører til at ikke rent få nordmenn også etter pandemien vil velge Norge som feriemål. Selv er Klungland glad i sjø enten det dreier seg om å «cruise» rundt, fiske eller for å kjøre ut til en øy med formål om grilling og bading. MIDT I SMØRØYET

– Vi har masse å by på som reisemålskommune. Samtidig prøver jeg å selge inn at Flekkefjord også er en god plass å bo. Når nye E39 står ferdig, får vi mindre enn én time til «alt»; til storbyliv og fjell. Vi ligger midt i smørøyet. Ordføreren i Flekkefjord tenker også at pandemien med sin utstrakte bruk av hjemmekontor og digitale hjelpemidler har lært oss at det går an å jobbe på Forus i Stavanger, men likevel bo i Flekkefjord eller på andre mindre steder. – Det blir spennende å se hva dette kan komme til å bety for oss framover.

Våre ingeniører og rådgivere bidrar til

en verdifull utvikling Norconsult jobber spisset med innovasjon, og ligger i tet av den teknologiske utviklingen innen vår bransje. Vi hjelper deg å løse de vanskeligste oppgavene gjennom samhandling og teknologiske nyvinninger. Vår tverrfaglighet garanterer for anlegg som oppfyller kravene til funksjon, sikkerhet og økonomi. Vi bruker BIM som verktøy innen alle våre markedsområder og vi driver anleggsbransjen fremover og inn i den virtuelle verden – med moderne kompetanse og innovativ tilnærming.

norconsult.no/kristiansand

Norconsult ListerLiv 2/2021

39


« KUNSTUTSTILLING PÅ NORDBERG FORT

En av bygningene på Nordberg Fort på Lista, der utstillingen «Lista i kunsten» kan oppleves fra 30. mai og hele sommeren. Foto: Visit Sørlandet/Hanne Feyling

Stemningsfullt om kvelden på Nordberg Fort der deler av sommerens utstilling også er utendørs. Foto: Visit Sørlandet/Adam Read

Lista museum fyller 100 år i 2021, og jubileet markeres med en stor kunstutstilling på Nordberg fort. Utstillingen viser verk av kunstnere med en tilknytning til Lista alt fra eldre kunst av kjente malere og moderne kunst av store navn i samtidskunsten, til helt nye verk spesiallaget for utstillingen.

besøkende. Uteområdet på fortet er tilgjengelig hele døgnet, og utendørsdelen av utstillingen er tilgjengelig også utenom museets ordinære åpningstider.

Hele fortet brukes som utstillingsplass og publikum vil kunne se kunst både utendørs, i naturskjønne omgivelser, og inne i fortets bygninger.

– Det har vært en glede å invitere kunstnere til denne utstillingen. Alle har et forhold til Lista, både når det gjelder motiv, arbeidsted og arbeidslyst, fantasi og skaperkraft. Budskapet er fred, sier kurator for utstillingensom er et samarbeid mellom Lista museum og Galleri Lista Fyr.

DETTE ER KUNSTNERNE – En av hovedattraksjonene er samlingen av billedhuggeren Mathias Skeibroks skulpturer. Denne, som inkluderer verk som ikke er vist for publikum tidligere, åpner i hovedbygget på fortet samtidig med jubileumsutstillingen. I hovedbygget vises også eldre kunst, sier Elise Engesland-Hasne, avdelingsleder ved Lista museum.

«LISTA I KUNSTEN» I disse koronatider er et kunstprosjekt som dette publikumsvennlig og ivaretar alle smittevernhensyn. Nordberg fort har stor tilstrømming av besøkende, spesielt i sommerhalvåret. I sommerferien er museet åpent hver dag. «Lista i kunsten» vil være en attraksjon både for fastboende og

Utstillingen vil være tilgjengelig for publikum fra 30. mai til 5. september og presenterer verk fra følgende kunstnere: HM Dronning Sonja, Cato Augensen, Britt Juul, Hans Buch, Henning Ertzeid, Ole Ertzeid, Jon Aslak Fintland, Kjell PahrIversen, Else Marie Jakobsen, Olaf Karlsen, Marianne Lund, Solfrid Olette Mortensen, Kjellaug Grimsby Mydland, Kai Nessler, Amaldus Nielsen, Tønnes Omdal, Leonard Rickhard, Anette Rosenberg, Reidar Rudjord, Mathias Skeibrok, Oddbjørn Stølen, Barbro Raen Thomassen, Nikolai Ulfsten, Borghild Rudjord Unneland, Sveinung Unneland, Audgunn Vilhelmsen, Joon Vaagsvold, Alfred Vaagsvold, Arne Åmland og Kristy Kongevold.

Vi møblerer din bedrift

Ta kontakt for et uforpliktende tilbud

Tlf: 38 32 54 00

horjen.flekkefjord@norli.no

40 ListerLiv 2/2021


SMÅNYTT

Høytidelig åpning av Englevakten Café ved Flekkefjord-ordfører Torbjørn Klungland. Foto: Smaabyen

Mange hadde møtt opp for å markere åpningen En gammel murvegg er «hentet fram» bak i begynnelsen av mai.Foto: Smaabyen nyere kledning. Foto: Englevakten

ENGLEVAKTEN CAFÉ I NYE LOKALER I mai kunne endelig gjengen bak cafétilbudet «Englevakten» i Flekkefjord sentrum åpne dørene til den nye cafeen i Dydland-lokalene.

Englevakten Café har utspring i Pinsekirken i Flekkefjord, og pastor i pinsekirken, Christoffer Egeland, var en fornøyd mann på åpnings­dagen i begynnelsen av mai. Til lokalavisen uttalte han da:

GAMMELT BLIR NYTT Den nye cafeen er i stor grad gjort på dugnad, og det er ikke få timer som er lagt inn i de gamle lokalene som tidligere har huset både frisørsalong og fotobutikk.

– Jeg er takknemlig og stolt. Vi hadde ikke trodde det skulle bli så bra. Det er fem måneder med dugnad og fagfolk, mange avgjørelser og mye å gjøre. Det har vært en lang prosess og det er mange som har gjort en fantastisk jobb.

HELT EGEN ATMOSFÆRE Det er Kornelia Egeland som har hatt hovedansvaret for selve utformingen av cafeen. For henne har mye handlet om å gi lokalet personlig preg, noe som synes. Cafeen i Flekkefjord er moderne, men med en helt egen atmosfære.

I arbeidet med cafeen har gamle trevegger fra 1800-tallet blitt hentet fram igjen og en gammel murvegg som var bortgjemt i nyere kledning, har også kommet til heder og verdighet igjen. Gammelt fotoutstyr, som er en viktig del av byggets historie, er benyttet som dekor.

TO-KA Kirkegaten 17, Flekkefjord T: 38322535

Vi fører merker som: Katrin Uri IBEN By Ti-Mo Second Female Just Female Selected Femme Yas m.fler

KIRKEGATEN 7, FLEKKEFJORD T: 91 80 11 83

ÅPNINGSTIDER FRA 1.JULI

HVERDAGER: 10 - 17 TORSDAGER: 10 - 19 LØRDAGER: 10 - 15

HOUSE DOCTOR, NICOLAS VAHÈ, MERAKI, IB LAURSEN, HUBSCH, MENT ListerLiv 2/2021

41


MAT

Flamberte fiken og valnøtter

Denne retten ble til fordi vi ville lage en pavlovasaus til kokeboka vi holder på med. Senere har jeg laget dette som en egen dessert. Det er jo litt stas å flambere, men strengt tatt ikke nødvendig. Det blir uansett en nydelig, tyktflytende karamellsaus som kan brukes til både kaker og is. Flambere liker jeg best å gjøre utendørs, på bålpanne. Da er det ikke så farlig om flammene står litt høyt. Det er nødvendig å ha en stekepanne med langt skaft, og gjerne grillhansker.

Slik gjør du: Varm honningen i en vid stekepanne, tilsett smør og la det smelte inn i honningen mens du rører med en sleiv.

Du trenger: • 4 ss honning • 100 g smør • 200 g tørkede fiken • 100 g valnøtter • 2 – 3 ss konjakk eller rom (kan sløyfes hvis du ikke flamberer) • 2 dl kokosmelk

Når du har god temperatur i pannen, heller du på konjakk eller rom og bikker litt på pannen slik at ilden tar fatt i spriten. Eller hvis du er innendørs: Pass på at pannen ikke står under kjøkkenviften eller noe annet brennbart, og tenn på med en peistenner.

Tilsett tørkede fiken og valnøtter og bland godt sammen. Lager du retten ute på bål, er det en fordel å ha flammer og god varme. Er du innendørs på komfyr, skrur du opp varmen.

La flammene brenne ut, rør inn kokosmelk og la koke inn noen minutter slik at sausen tykner.

Glad av mat «Glad av mat» er kokebøker, matkurs og foredrag. Kokebokforfatter og gründer av konseptet er Gunhild Lovise Maudal (fremst i bildet). Hun sier: «Vi formidler enkle oppskrifter på mat som gir kraft og energi gjennom dagen og lager mat som fungerer både til hverdags og fest. Det er viktig for oss å utforske hva som skjer med kropp og sinn når fokuset rettes mot alt det gode naturen har å by på. Helt enkelt. På våre matkurs trenger du ikke delta i matlagingen, her er det bare å komme og nyte og bli inspirert. Mer på www.gladavmat.no

42 ListerLiv 2/2021


K AMT

Vi gratulerer

MALER

Maltech

Maritim Fjordhotell LISTER i Flekkefjord med GULVSPARKLING, VINYLBELEGG gjenåpning av hotellet!

NYTT PRIS! LEVERT TAK? KJØKKEN FAST OG GARDEROBER Lyngdal: 993 58 808 | E-post: kay@maltech.no

TAKMANNEN Bernt Olav Birkedal tlf. 469 85 479

torget

Kenneth - 41 76 76 38 kenneth@savikbygg.no LEVERT ALT AV REKKVERK TIL TAKTERRASSER-

TRAPPER – BALKONGER. OG ALUMINIUM OG GLASS TIL VINTERHAGER PÅ BALKONGER

Følg oss på

GRAVING, SPRENGING OG GRUNNARBEID

Foto:

TVEIT & TJOMLID

Tlf: 38 32 60 10 - Flekkefjord

Tømmerarbeid.

Tlf:

TJOMLID til rom, Levert og montert alt av TVEIT løse &møbler konferanserom, Lobby, bar og restaurant.

ventil

90584573

VEDLIKEHOLD OG ETTERSYN AV HUS OG HYTTER I LYNGDAL? Elektroarbeid. Landes Begravelsesbyrå AS www.landes.no +47 900 98 006

• Er taket tett? • Vedlikehold av brygga Vi kledning har levert: • Tilstand og systemhimlinger, vinduer • Trenger du anneks/bod? Gipshimlinger og glassvegg.

Produ

Trenger du container – kontakt oss!

Kvinesdal. Tlf. 38350272. Vi har tatt oss avwww.netlandogsonner.no alt avfallet ved

post@klmhus.no | www.klmhus.no Alt innen ventilasjon.

ombyggingen.

ListerLiv 4/2020 43