Stromma Magazine 2018

Page 1

ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>LEDARE

2018

74

”Ärlig matlagning är för mig fine dining” — KC WALLBERG

HÅLLBARA TURER FÖR LATA DAGAR & GLADA UPPTÅG

WWF X STROMMA TILLSAMMANS RÄDDAR VI TUMLAREN I ÖSTERSJÖN

Kasta loss & upplev

sommaren i skärgården HÅLLBARHET • MAT • KULTUR •SKÄRGÅRD • NÖJE • NATUR


PERSONLIG HUDVÅRD INA

L QU A

L

TE

U

UA Y G RAN

V IA

IG

IT

ED BY EX

På våra auktoriserade Exuviance kliniker får du träffa en hudterapeut som är professionellt utbildad i Exuviance hudvårdssystem. Första klinikbesöket inleds med en hudanalys och du får ett skräddarsytt hudvårdsprogram anpassat efter dina specifika behov och önskemål. Oavsett om du har hudproblem eller söker en vitaliserande och föryngrande effekt, så utformas behandlingen för att passa just din hud. Kombinera effektiva klinikbehandlingar med vetenskapligt utvecklade hudvårdsprodukter från Exuviance. Alltid strålande resultat!

NCE O R

Låt en Exuviance expert ta hand om din hud

EXPERTER PÅ HUDVÅRD Ta hand om din hud – köp dina Exuviance produkter hos en auktoriserad återförsäljare. www.exuviance.se | Instagram @exuviance_nordic | facebook.com/ExuvianceNordic Det finns cirka 1200 auktoriserade Exuviance kliniker i Norden. Hitta din närmaste på www.exuviance.se

1 998

20 1 8


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

Innehåll 2018

10

Ärlig matlagning Möt kocken KC Wallberg som tar hållbar matlagning till nästa nivå. För honom är ärlig mat fine dining på riktigt.

12

Säsongens råvaror Stjärnkocken Malin Söderström bjuder in till temakryssningar med menyer lagade på säsongens råvaror.

24

Hjälmare kanal Upplev en gammal klassiker i ny tappning. Följ med på en naturnära tur fylld av storslagna vyer och ett spännande djurliv.

39

Vikingaliv på Birka Testa på det äventyrsfyllda livet som viking. Sommaren på Birka erbjuder både festliga Vildsvinsgillen, hälsosamma weekends och aktiviter för både stora och små vikingaentusiaster.

05 VÄLKOMMEN Strommas vd Jan Larsén om hållbar turism. 07 MIDDAG OMBORD Matupplevelser till sjöss som bjuder på både smakliga menyer och vackra vyer.

20 FARTFYLLDA KASTELLET Utmaningar, utställningar och utsökta smaker på Vaxholms Kastell. 23 BLOOMSBURY SPIRIT Mytomspunnen konst och minnesvärda matupplevelser på Artipelag.

08 STROMMA X WWF Tillsammans räddar vi Östersjöns utrotningshotade tumlare.

24 GÖTA KANAL Bocka av din bucket list med sommarens härligaste minisemester.

15 SOCIAL HÅLLBARHET & TÄVLING Läs om Strommas arbete för social hållbarhet och tävla om två matkryssningar.

29 SKÄRGÅRDSPÄRLOR Lämna storstan för en guidad tur i Stockholms skärgård.

17 M/S ENKÖPING 150 ÅR Vi firar en anrik jubilar. 18 KUNGLIGA BÅTTURER Följ med till några av Sveriges absolut vackraste slott.

Stromma ges ut av Strömma Turism & Sjöfart Projektledare Stromma: Cecilia Sandberg Produktion: Make Your Mark Projektledare: Mia Nilsson Redaktör: Anna Thelning Art Director: Linn Lavér, Sofi Appelberg Medarbetare: Marie Bjerkevall, Tove Norberg, Mattias Dahlström, Johan Strindberg Repro: Linjepunkt Omslagsfoto: Magnus Rietz

33 DET BÄSTA AV EUROPA Lär känna Europas vackra städer.

Tryck: Aller Tryk

35 VIKINGALIV PÅ BIRKA Res tillbaka i tiden för en spännande dag i Sveriges första stad.

VI RESERVERAR OSS FÖR INSTÄLLDA AVGÅNGAR OCH EVENTUELLA FÖRÄNDRINGAR I TIDTABELLER. FÖR DE FLESTA AV TURERNA GÄLLER HALVA PRISET FÖR BARN 6–15 ÅR OCH GRATIS FÖR BARN 0–5 ÅR. FÖR YTTERLIGARE INFORMATION GÄLLANDE PRISER OCH TIDTABELLER BESÖK WWW.STROMMA.SE.

39 PLANERA DIN TUR Hitta din favorit bland Strommas breda utbud av upplevelser, mat och guidade turer. 3


SOMMAREN ÄR TILLSAMMANSTID

YASURAGI KIDS 1 JULI – 12 AUGUSTI I sommar är hela familjen, oavsett ålder, välkommen till Yasuragi. Upplev det japanska badhuset, öva närvaro med Shinrin-yoku; japanskt skogsbad, gå på sushiskola och mycket mer i en mobilfri miljö. Stanna över natten eller kom över dagen. Läs mer och boka på yasuragi.se/kids


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>VÄLKOMMEN

E

För en håll bar turism

FOTO MAGNUS RIETZ

F T E R E N L Å NG V I N T E R och vår hoppas vi att sommaren nu kommer med full fart. Och med den fantastiska möjligheter att upptäcka Stockholm och dess skärgård med våra turer. Extra glad är jag över att kunna presentera två nyheter – en heldagskryssning genom Mälaren till Mariefred och Gripsholm samt en kryssning på Sveriges äldsta kanal Hjälmare kanal (läs mer om dessa på sid 18 & 24 ). Vi har även en stolt jubilar. M/S Enköping, världens äldsta passagerarfartyg i trafik, fyller hela 150 år, vilket är fantastiskt eftersom hon ansågs gammal redan när Hjalmar Söderberg var sex år. I självbiografin ”Martin Bircks ungdom” skriver han om den puttrande gamla Enköping som passerar Nockebybryggan.Tillsammans med andra skärgårdsfartyg i vår flotta är M/S Enköping en viktig del av Stockholms stadsbild och kulturarv. Att vi vårdar våra fartyg kan te sig naturligt, men faktum är att i många andra städer har liknande fartyg skrotats för länge sedan. Under året har vi tagit ytterligare steg för att vara i framkant vad gäller hållbarhet – dels inom klassiska miljöområden såsom utsläpp och avfall men även när det gäller frågor som hållbar turism. Flera kända

turistdestinationer i Europa har drabbats av överturism där lokalbefolkningen upplever att deras livskvalitet påverkats negativt och turisterna å sin sida klagar över dåliga reseupplevelser. Turismen är en viktig inkomstkälla och något som berikar vår stad men här måste vi vara observanta så att konflikter mellan boende och turister inte uppstår genom att hitta incitament för turisterna att spridas ut över både stadsdelar och skärgårdsöar. Vad gäller mer klassiska miljöåtgärder kan jag med glädje meddela att vi numera har 20 eldrivna båtar i Köpenhamn och i Amsterdam har vi unika e-bussar som vi, tillsammans med en kollega i Paris, är först i världen med. Vi är även medlemmar i restaurangnätverket Hållbara restauranger med målet att alla våra båtar inom kort ska vara KRAV-märkta. Att få starta ytterligare en sommar med så många positiva nyheter känns förstås härligt och vi ser fram emot att ta emot både gamla och nya gäster och ge var och en av er ett minne för livet. Vi har ett stort ansvar att leverera upplevelser i toppklass. Ett ansvar som vi tar på allvar med ett stort leende på läpparna! /Jan Larsén, vd Strömma Turism & Sjöfart AB

Strömma Turism & Sjöfart AB är ett av Sveriges största upplevelseföretag med verksamhet i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Köpenhamn, Helsingfors, Oslo, Bergen, Stavanger, Geiranger, Ålesund, Amsterdam och Utrecht. Stromma äger ett 15-tal varumärken där målet alltid är att ge gästen minnesvärda upplevelser. Med historiska fartyg, moderna sightseeingbåtar, specialanpassade bussar, spännande utflyktsmål och guidade promenader bjuds gästerna på natur, kultur, skärgårdsutflykter, matupplevelser, familjeäventyr och mycket, mycket mer. I Stockholmsområdet är Stromma representerat av Birka Vikingastaden, Göta Kanalrederiet, Strömma Kanabolaget, Hop on-hop off, Stockholm Excursions, Stockholm Sightseeing, Cinderellabåtarna och Vaxholms Kastell.

5


” Den mest välbalanserade kniv jag någonsin använt” – Tareq Taylor –

Se Tareq ”in action” och alla knivserier på vikingsun.se


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>MIDDAG OMBORD

Första parkett

FOTO CLAES HELANDER

Överraska någon du tycker om med en middag på det böljande blå.

EN PIZZA MED VY

FOTO CLAES HELANDER

Vare sig du upptäcker Stockholm för allra första gången eller är en inbiten stadsbo, är en kvällkryssning längs med Stockholms kajer ett perfekt sätt att se staden med nya ögon. Ta med kompisen, kollegan eller kärestan på en kvällskryssning där ni serveras snacks, er favoritpizza och svalkande glass. TUR: PIZZAKRYSSNING STOCKHOLM. AVGÅNG: STRÖMKAJEN. KL. 19.30. TURLÄNGD: 1 TIM 30 MIN PRIS: FRÅN 360 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. 0–5 ÅR: GRATIS.

KVÄLLSKRYSSA MED CINDERELLA

Frossa i havets läckerheter Älskar du färska räkor och vackra vyer, då är en tur med M/S Strömma Kanal ett måste i sommar. Inled kvällen med ett glas mousserande på det öppna soldäcket innan du sätter dig till bords och frossar i nordatlantens läckerheter och tillbehör. Under hemvägen kan du beställa både kaffe och dessert med Stockholms vackra skärgård som backdrop. TUR: RÄKFROSSA I STOCKHOLMS SKÄRGÅRD. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: FRÅN 355 KR.

Alla räkor som serveras ombord är MSC-märkta.

FOTO COLOURBOX

Kliv ombord för en middagstur ut till Möja och tillbaka. Här njuter du av god mat, härliga drycker och fantastiska vyer. Välj valfri rätt ifrån à la cartemenyn som bjuder på delikata klassiker och rätter inspirerade av skärgården. Eller så låter du kocken bestämma vad som hamnar på tallriken. TUR: MIDDAGSKRYSSNING VIA MÖJA. AVGÅNG: STRANDVÄGEN, KAJPLATS 14. TURLÄNGD: 5 TIM. PRIS: FRÅN 120 KR FÖR KRYSSNING. MAT OCH DRYCK TILLKOMMER.

Kunglig underhållning

FOTO CLAES HELANDER

Ta på dig festklackarna och häng med på en riktig partykryssning med underhållningsorkestern Cotton Club Archipelago Orchestra. En institution för de invigda och en överraskning för den som aldrig tagit del av deras minst sagt svängiga kvällar. Under den tre timmar långa kryssningen avnjuter du en somrig middagsbuffé som håller energinivåerna i balans innan du släpper loss till takterna Vi har ännu fler av den allra bästa disco- och matkryssningar! soulmusiken på det bubblande dansgolvet. Läs mer och boka på TUR: THE LIVE MUSIC BOAT. AVGÅNG: NYBROPLAN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: FRÅN 700 KR.

7

stromma.se


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

HÅLLBARHET

RÄDDA ÖSTERSJÖTUMLAREN – en av världens mest hotade va lar

Det är få som har sett den, och de flesta vet inte ens om att den existerar i svenska vatten. Vi pratar om Östersjöns skyggaste och idag utrotningshotade invånare – tumlaren. WWF gör dock allt de kan för att rädda den. Ett arbete som stöds av Stromma. AV ANNA THELNING FOTO FLORIAN GRANER, WWF

Ö

ST E R SJÖN Ä R E T T hav i förvandling, tyvärr inte

populationens överlevnad men det är många som ska övertygas och drastiska åtgärder som måste till för att läget ska förändras. – Östersjötumlaren lever i ett av världens mest förorenade hav. Mänskliga aktiviteter orsakade av de närmare 90 miljoner människor som bor i de angränsande länderna tär alla på havets resurser och sätter det i obalans. Det allra största problemet för Östersjöns ekosystem är övergödningen som i huvudsak orsakas av näringsläckage från jordbruket, berättar Stina Nyström. För tumlaren anses de största hoten vara att den fastnar som bifångst i fiskeredskap, miljögifter, undervattensbuller och variationer i tillgången på mat.

i positiv bemärkelse. Det hav som en gång sjöd av liv och artrikedom är idag ett hav i kris. På ytan syns dock inte mycket, inte ännu. Men under ytan påverkas livet desto mer av den ständigt ökande konkurrensen om havets utrymmen och resurser. En art som drabbats hårt av miljöförstöringen är Östersjöns skyggaste och kanske mest okända invånare, den delfinliknande tumlaren, som 2015 rödlistades som akut hotad i den nationella artdatabanken. Stina Nyström, programsamordnare och sakkunnig marina däggdjur på Världsnaturfonden WWF, har länge arbetat för

8

ANNONS


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

SKYDDSOMRÅDEN Områden viktiga att skydda för bevarandet av tumlaren. Natura 2000-områden som skyddas av EU för att bevara den biologiska månfalden. Geografisk avgränsning mellan de olika tumlarpopulationerna i Östersjöregionen.

ANNONS

SAKER DU SJÄLV KAN GÖRA FÖR ATT RÄDDA HAVEN: • Släng inte skräp i naturen. • Släng inte gamla mediciner i toaletten. • Lämna färgrester och kemikalier till återvinningen. • Ät mindre och bättre kött och välj fisk som inte är hotad. Ladda ner WWFs appar Köttguiden och Fiskguiden för bra tips och råd. • Använd miljömärkta och fosfatfria tvättmedel. Fosfat göder haven. • Töm inte båttoaletter eller avloppsvatten i havet. • Välj miljöanpassade fordon och transporter. • Återvinn allt du kan i hemmet som matrester och förpackningar. • Ställ frågor till politiker, skriv insändare och ligg på. Tillsammans gör vi vår röst hörd. • Byt ut båtens tvåtaktsmotor mot en fyrtaktare. • Bli fadder själv eller ge bort ett fadderskap istället för en gåva nästa gång någon fyller år.

”De så kallade spöknäten är rena dödsfällorna för både fiskar, fåglar och däggdjur som fastnar i dem utan att komma loss.” – Tillgången på mat varierar kraftigt på grund av överfisket. Vilket bland annat att ett område söder om Gotland var extra viktigt vid ställer till det för den hungrige tumlaren, som behöver få i sig 5-10 fortplantningen och tumlarens första tid med sina nyfödda kalvar. procent av sin egen vikt varje dag. Tumlarna kan också fastna i alla – För drygt ett år sedan antogs området av svenska regeringen de gamla fiskenät som flyter omkring i haven. som ett av de havsområden som skulle bli så De så kallade spöknäten är rena dödsfällorna kallade Natura 2000-områden, det vill säga för både fiskar, fåglar och däggdjur som fastnar ett av EU skyddat område för bevarandet av i dem utan att komma loss. Höga bullernivåer i biologisk mångfald. Förhoppningsvis kommer haven stör också tumlarnas känsliga hörsel och detta hjälpa till att få upp det låga beståndet därmed deras förmåga att kommunicera med av tumlaren i Östersjön. varandra och att leta efter föda. Ett beslut som Stina framhåller som en stor Trots att tumlaren sedan 1973 är fridlyst i seger i en lång kamp, men hon belyser även svenska vatten består beståndet idag endast av vikten av att vi nu ser till att det verkligen blir Stromma stödjer Världsnaturfonden cirka 500 individer. Förr var den en vanlig syn i ett effektivt skydd och inte bara en geografisk WWF:s arbete för att rädda Östersjön Östersjön, idag är det få som får chansen att se gränsdragning. och den hotade tumlaren. Nästa gång den söta lilla valen. Men än är det inte för sent – Mycket har redan gått förlorat och går du bokar en tur med oss online kan att rädda denna unika varelse, det senaste året aldrig att reparera, men tillsammans har vi även du enkelt välja att ge ett bidrag. har flera viktiga framsteg gjorts. Bland annat fortfarande chansen att skapa fungerande Tillsammans gör vi skillnad! ledde det internationella forskningssamarbetet havsmiljöer i balans. Att få tillbaka beståndet SAMBAH (Static Acoustic Monitoring of the av tumlaren i Östersjön skulle inte bara vara en Baltic Sea Harbour Porpoise) till att man seger för tumlaren, utan också för alla oss som med hjälp av avlyssningsstationer under vattnet för första gången får chansen att fortsätta njuta av denna bedårande lilla varelse som kunde kartlägga tumlarens liv och rörelse. Resultaten visade faktiskt simmar runt i vårt allra närmaste hav.

HJÄLP WWF & STROMMA ATT RÄDDA ÖSTERSJÖTUMLAREN!

9


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

"Ärlig matlagning, det är för mig fine dining på riktigt."

10


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>LEDARE HÅLLBARHET

Fine dining på riktigt Ombord på M/S Carl Philip och S/S Drottningholm tar KC Wallberg tillvara på svenska mattraditioner och lagar mat från grunden. Här serveras en meny helt utan tillsatser, där varje råvara valts ut med omsorg för både människa och miljö. AV ANNA THELNING FOTO JOHAN STRINDBERG

D

E T A N DR A SL Ä NGE R bort tittar stjärnkrögaren

sätt. Till exempel använder jag samma sats hallon i fyra olika steg KC Wallberg närmare på. Med gastronomiska studier för att göra saft, sylt, glass och kakor utan att tappa varken kvalité i ryggen och två decenniers erfarenhet laborerar eller smak. han med både smaker och tillagningstekniker Fartygens begränsade utrymmen rimmar bra med det resursför att förvandla den enklaste råvara till snåla tänket och KC menar att fler borde ta efter sättet man kulinarisk smaksensation. Att behandla varje råvara med jobbar på till sjöss. respekt är A och O för KC som 2017 utsågs till Årets – Här har vi inte plats för mängder av råvaror och Hållbarhetskock för sitt outtröttliga engagemang väl till sjöss kan man inte bara springa och köpa nytt för naturlig och hållbar matlagning. när något tar slut. Det gör att man utan att tänka på – Vi slänger otroliga mängder mat som skulle det blir sparsam. Bara ombord på mina två fartyg kunna användas bara man tänkte efter före. Ta har vi över 170 000 passagerare per år. När man skalet från rotfrukter som exempel. Det hamnar börjar syna detaljerna och ifrågasätta varje sugrör, oftast i soppåsen men är en fenomenal ingrediens servett och råvara förstår man vilken stor skillnad om man vill göra en mustig grönsaksfond. Att vara man själv faktiskt kan göra. hållbar handlar om att tänka efter i varje steg vad gäller råvaror, transporter och ekonomi. I N T E E N E N DA C OL A eller Fanta har köpts in Sedan ett år tillbaka är Stromma medlem i till något av KC:s restaurangkoncept sedan 2005. restaurangnätverket Hållbara restauranger med Istället gör han sin egen saft och läsk vilket sparar KARL-CHRISTER ”KC” ambitionen att samtliga fartyg ska vara KRAVin på mängder av tomglas och tunga transporter. WALLBERG, 39 ÅR märkta inom en snar framtid. Ett arbete som KC Menyn har även den ett hållbart tänk rakt Bor: Sollentuna varit drivande i sedan han började jobba med igenom och utgår alltid från ekologiska råvaror i Stromma för två år sedan. Med en stark tro på säsong, gärna med både vilda och gröna inslag. Gör: Matentreprenör naturen och lång erfarenhet av den här typen Här står de genuina svenska smakerna i fokus, & stjärnkrögare. Driver av frågor vet han att målet inte nås via snabba inspirerade av KC:s egna somrar, som under restaurangerna ombord genvägar. Här krävs kunskap och hårt arbete, barndomen ofta tillbringades i skärgården bland på M/S Carl Philip och vilket för honom egentligen bara varit en morot kobbar och skär. S/S Drottningholm samt – Jag vill bjuda passagerarna på familjära smaker redan från start. Gubbhyllan på Skansen. typiska för oss svenskar – som jag själv minns dem – Är det för enkelt tröttnar jag fortare än kvickt. Matmotto: ”Kärnan i måltiden när jag var liten. Min personliga favorit är ”Farsans Jag gör allt från grunden och fokus ligger på rena är det enkla. För att göra det abborre” – pannstekt med lite smör, färskpotatis och levande råvaror. Allt vad heter tillsatser är enkla krävs kunskap. För att och färska örter. Det ska smaka precis som när totalförbjudet i mitt kök. följa det enkla krävs mod”. man grillar den ute på en klipphäll direkt efter Inspirationen hämtar fisketuren. Oavsett om du köper viltköttbullarna, jag från gamla abborren eller svartvinbärssaften är allt lagat matlagningspå ekologiska råvaror i säsong. Jag vill alltid optimera råvarornas traditioner som förnyats med ursmaker. Ärlig matlagning, det är för mig fine dining på riktigt. kunskap. Men för att det ska bli ekonomiskt hållbart M/S PRINS CARL PHILIP OCH S/S DROTTNINGHOLM GÅR ÄVEN ATT HYRA FÖR PRIVATA krävs det att det görs ARRANGEMANG MED FULL SERVERING. LÄS MER PÅ WWW.STROMMA.SE. fullt ut och på rätt

11


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

HÅLLBARHET

En båt med många ansikten Ombord på M/S Gustafsberg VII bjuder Malin Söderström på delikata smaker och vackra uppläggningar som lockar både öga och gom. Afternoon tea, kräftskiva, viltafton och surströmmingspremiär – temakryssningar med varierade smaker och hållbara råvaror i säsong. AV ANNA THELNING FOTO JOHAN STRINDBERG

R

E DA N S OM L I T E N drömde Malin Söderström om att

klassiska Afternoon tea-kryssning som lockat många gäster sedan arbeta med mat, och det helst på de stora öppna haven. starten 2015. Här serveras ett glas mousserande vin när man kliver Drömmar som idag uppfyllts, även om de stormiga ombord tillsammans med en välkomponerad landgång haven bytts ut mot lugnare vatten. Ombord i miniformat innan det dukas upp till en klassisk på M/S Gustafsberg VII tar hon med besökarna på Afternoon tea-buffé med bryggt te, kakor, bakverk middags- och lunchturer i Stockholms innersta och nybakade scones. Här har även fjolårets skärgård. Färder som kantas av historisk charm, bärskörd förvandlats till härliga marmelader. underbara vyer och kulinariska upplevelser som Planerna slutar dock inte vid Afternoon teaman garanterat längtar tillbaka till. kryssningarna och under hösten presenteras – Ända sedan jag var liten har jag fascinerats flera nya temakryssningar som kräftskiva, av den uppsluppna och glada stämningen som surströmmingspremiär, ölkryssning, fisk- & ofta upplevs ute på restaurang. När jag växte viltkvällar och skördefest. Alla med ett hållbart upp på 1970-talet i Gävle var restaurangutbudet säsongstänk som gemensam nämnare. ganska knapert och att gå ut och äta var närmast – Temakryssningarna har medvetet tydliga exotiskt. Det var något man bara gjorde vid speciella kopplingar till råvaror i säsong för att vi ska kunna tillfällen, men som jag älskade det! När jag som jobba så hållbart som möjligt. Jag bygger mina MALIN 15-åring hoppade på en klassisk kockutbildning, menyer kring svenska, lokalproducerade och SÖDERSTRÖM, kände jag direkt att jag hade hittat hem, berättar ekologiska råvaror som är lätta att få tag på. Jag 48 ÅR Malin Söderström med glittrande blick när vi träffar försöker även att inte servera för komplicerad mat Bor: Kungsholmen henne ombord på Strommas charmiga fartyg dagen då jag vill hålla rätterna så rena och ärliga som Gör: Krögare och kock innan årets premiärtur. möjligt. ombord på M/S Gustafsberg Kockskolan blev starten på en lång resa i matens En matfilosofi som i början av året uppmärkVIII, Restaurangen Moderna tecken. Under de senaste tio åren har Malin varit sammades av prestigefyllda restaurangguiden Museet och The Fishery en sann inspiratör på Stockholms kulinariska White Guide. För hennes jordnära matlagning som på Teatern i Ringens matscen och nobelmiddagar, kocklandslag och bidragit till att berika svensk matkultur gav de Köpcentrum. flertalet framgångsrika restaurangkoncept har Malin utmärkelsen ”Årets hyllning av en långtida Matmotto: God mat kan hunnit checkas av. Idag driver hon förutom M/S betydelsefull gastronomisk gärning”. bara lagas av glada kockar. Gustafsberg VII även Restaurangen på Moderna – Jag känner mig väldigt hedrad och stolt över att Museet och The Fishery på Teatern i köpcentret ha fått detta pris och har även chockartat insett att Ringen. jag blivit veteran i branschen, säger Malin med ett Att återskapa den där festliga och härliga brett leende. stämningen som hon själv upplevde som barn är något hon brinner HYR M/S GUSTAFSBERG VII FÖR PRIVATA FESTER. LÄS MER PÅ WWW.STROMMA.SE. för på tallriken, det dukade bordet och i restaurangen. Fartygets pampiga inredning från 1912 med vackra mässingsdetaljer, Högst upp: Nougatparfait med nyponkräm och säsongens bär – serveras mahognyklädda väggar och kungsblå sammetsgardiner har fått på chartrade turer. Till höger: Rimmad och drösad torsk med rostad en modern inramning med enkelt benvitt porslin med blå kant, morotskräm, friterad potatiskrokett och rotfruktschips – serveras på linnedukar och tallrikar med motiv av sailorinspirerade tatueringar. fiskkryssningen. Nedtill: Landgång som serveras som entrérätt innan sconesbuffén tar vid på Afternoon tea-kryssningen. Under våren och sommaren fortsätter succén med Malins

12

ANNONS


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

13

ANNONS


ANNONS

SANDHAMNS KAPELL

DJURÖ KYRKA

VÄRMDÖ KYRKA

ORNÖ KYRKA

FOTO: ARKIVBILDER

Gå på upptäcktsfärd i Stockholms kyrkor Stockholms stifts kyrkor rymmer historia från tidig medeltid ända in i 2000-talet. I sommar kan du återupptäcka den. Från innerstadens tempel, via förorternas moderna kyrkorum ut till skärgårdens kapell. Visste du att över hälften av Stockholms stift cirka 200 kyrkor är byggda på 1900- och 2000-talen? Ofta ritade av sin tids främsta arkitekter med konstnärliga utsmyckningar av framstående konstnärer. Tillsammans vittnar kyrkorna om skiftande ideal under århundraden av kristendomens historia. Kyrkorna är invigda platser för tillbedjan och andakt, rum för gudstjänst och gemenskap. Många människor tycker om att gå in i kyrkorummet för att sitta i stillhet, tända ett ljus eller beundra konstverk och inredning. Den rofyllda atmosfären gör gott i själen och kyrkan är ett rum öppet för alla. I sommar kan du passa på att se många av dem.

UTÖ KYRKA

Varför inte bli en kyrkvandrare och se hur många av kyrkorna du hinner besöka? Jämföra de äldre med de nyare. Vilka tycker du bäst om? Till din hjälp finns mobilappen KYRKGUIDEN. Med telefonen i handen kan du se vilka kyrkor som finns i närheten. Den visar även vad som är på gång där – gudstjänster, konserter och visningar. Med båt kan du nå flera kyrkor och kapell både i Stockholms skärgård och på Mälaröarna.

TÄVLING – STOCKHOLMS VACKRASTE KYRKA Rösta på din vackraste kyrka och vinn biobiljetter. Skriv en motivering och skicka till Info.sthlmstift@svenskakyrkan.se senast den 31 augusti. Tio vinnare dras bland de inskickade förslagen. Lägg gärna upp bilder på dina favoritkyrkor och tagga dem #stockholmsvackrastekyrka

VAXHOLMS KYRKA

MÖJA KYRKA


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>NYHETER

Nya krögare:

S/S Stockholm får ny energi

FOTO JOHAN STRINDBERG

E N N Y K RÖGA RT R IO med erfarenhet av att driva restaurang både i Sverige och utomlands kliver nu ombord på S/S Stockholm med visionen att skapa en restaurangbåt för alla tillfällen. Hjalmar Litzén, Jacob Bergström och Daniel Tingström (ej med på bild) vill forma en trivsam och avslappnad restaurang som är mer restaurangbåt än utflyktsbåt. – Vi vill sätta maten, drycken, servicen och den sköna stämningen i fokus. Skapa en restaurangupplevelse som i första hand lockar gäster som ser båten som en restaurang och inte som en turbåt med servering. Här ska man kunna låta after worken glida över till en middag på ett avslappnat sätt. Bardelen kommer få sig ett rejält uppsving så man kan ta en drink där innan avfärd, men även stanna kvar ombord efter angöring. Vår vision i en förlängning, är att skapa en ny restaurangadress på Strandvägen. Hur kommer det sig att just ni tre teamar ihop er? – Vi känner varandra sedan 20-30 år tillbaka och har arbetat tillsammans tidigare – en matsalsspecialist, en kock och en krögare med skärgården som specialitet. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt och ser nu fram emot att förvalta restaurangdriften på S/S Stockholm och höja båten till nästa nivå. Vad har vi att förvänta av menyn? – Det blir uppdaterade klassiker med råvaror från skärgården när det gäller à la carte-delen. Vi vill att gästerna ska känna igen maten och drycken men samtidigt överraskas genom att vi uppdaterat den. Vi kommer även att förändra brunchen en hel del och gå ifrån upplägget med smörgåsbord. Istället kommer vi servera en klassisk brunch vid bordet där drycken är minst lika viktig som maten. FÖR MER INFO BESÖK STROMMA.SE.

Vinn en kryssning för två!

Dela ditt bästa sommarminne på Instagram och vinn en skärgårdskryssning till Vaxholm för två! För att delta i tävlingen måste du ha ett öppet konto samt: 1. Följa oss på Instagram. 2. Dela ditt bästa sommarminne med en motivering på Instagram senast 25/6. 3. Tagga inlägget med #strommastockholm #sommarmedstromma. Tävlingen avslutas 25/6 och två vinnare kommer därefter att utses av en jury. Vinnarna meddelas av Stromma senast vecka 27.

15

SOCIAL HÅLLBARHET

VÅR PERSONAL: NYCKELN TILL FRAMGÅNG Evelina Brihall är operativ säljchef för sightseeingturer på Stromma och jobbar med hållbarhetsfrågor ur ett socialt perspektiv. Att Stromma jobbar för social hållbarhet, vad innebär det egentligen? – Att vi försöker hjälpa folk in på arbetsmarknaden genom att vid rekryteringar försöka nå ut till så många som möjligt. Vi vänder oss till nyanlända, då vi på flera tjänster inte har svenska som krav, samt till yngre målgrupper som kanske får sitt första jobb hos oss. För oss är personlighet ofta viktigare än tidigare erfarenheter. Vi vill leverera upplevelser i världsklass, då är det viktigaste för oss att våra anställda är glada och utåtriktade, tycker om människor och förstår värdet av god service. Vad ställer det för krav på er som arbetsgivare? – Vi behöver lägga mycket tid på utbildningar och även informera vad det innebär att arbeta i Sverige. Vilka regler och krav som gäller. Vi måste också få våra anställda att förstå att alla är olika och har olika sätt att göra och se på saker och ting. Mycket tid läggs även på teambuilding och aktiviteter utanför arbetet för att vi ska lära känna varandra. Vilken effekt har detta för Stromma i ett större perspektiv? – Våra gäster kommer från hela världen och att kunna möta dem på deras eget språk är en fantastisk möjlighet. Tillsammans pratar våra anställda ett 60-tal olika språk vilket gör att vi nästan kan tillgodose alla våra gästers behov. En annan positiv sak är att vi internt har en väldigt internationell kultur där vi lär oss mycket av varandra. Våra anställda uttrycker också att det är väldigt roligt att jobba här just för att man får lära känna människor från hela världen. Många träffar vänner för livet. En hel del som arbetar för oss försörjer ofta en hel familj och kommer till Sverige för att intensivt jobba under en period för att sedan Stromma Sverige kunna leva på det hela året. Att vi har möjlighar anställda från heten att ge någon ett 35 olika länder som jobb och känna att det tillsammans pratar ett verkligen hjälper dem 60-tal olika språk. är häftigt.


ANNONS

VI VET VAD SOM KRÄVS.

BÅTFÖRSÄKRINGEN SOM GER DIG RÄTT SKYDD OCH RÄTT HJÄLP TILL RÄTT PRIS. Båtförsäkringar ska vara lika tydliga som babord och styrbord. Därför ingår de här förmånerna i alla våra försäkringar: 1. ALLTID RÄTTVIS ERSÄTTNING. Både du och vi värderar en välskött båt högre. 2. ALDRIG GENERELLA AVDRAG. En ålderstabell ska inte avgöra värdet på din båt. 3. ALLTID FÖRSÄKRAD ÅRET RUNT. Använd din båt när du vill utan höjd självrisk och krångliga krav. 4. ALLTID KOSTNADSFRI ASSISTANS. Trygg till havs och vid bryggan. 5. ALLTID KONTAKT MED RÄTT PERSON NÄR DU BEHÖVER HJÄLP. Du får genast rätt råd av rätt person. 6. VI ÄR NORDENS LEDANDE SJÖFÖRSÄKRARE. Vårt långvariga engagemang för rederier och båtägare har gett oss ett svårslaget sjöfartskunnande. LÄS MER PÅ ALANDIA.SE ELLER RING OSS PÅ 08-630 02 45.

PÅ BÅTÄGARENS SIDA SEDAN 1938.


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

FOTO CLEAS HELANDER

>M/S ENKÖPING

M/S ENKÖPING

FOTO MAGNUS RIETZ

”Enköping” sattes i trafik på Mälaren 1868 och trafikerade sträckan Stockholm–Enköping. 16 år senare såldes båten till Östhammar och döptes om. Därefter har den trafikerat en mängd olika rutter och hetat både ”Skokloster”, ”Arholma” och ”Glafsfjorden”. 1989 tog Strömma Kanalbolaget över fartyget och båten fick tillbaka sitt ursprungsnamn.

Anrik jubilar 1868 gick premiärturen till Enköpings hamn. 150 år senare tuffar M/S Enköping stolt vidare mot nya äventyr. AV TOVE NORBERG

A

TT M/S E N KÖPI NG faktiskt fyller hela 150 år, och kan

ligger nere i den trånga kölen. Det finns inte så mycket svängrum här, men det är också det som är tjusningen med att jobba ombord på ett så gammalt fartyg. Man får ta det som det kommer. Fartyget kräver givetvis en hel del underhållsarbete och just nu håller vi på att slipa golven, måla om och knacka rost. Så lagom till dess att säsongen drar igång kommer hon vara i sitt livs toppform, berättar Arnauld Eygun med ett leende. Med sina två vackra matsalar och härliga soldäck är M/S Enköping den perfekta festvåningen. Många bröllop och födelsedagar har firats ombord under åren då fartyget hyrs ut till privata arrangemang under helgerna. Båten kör även allmänna turer till bland annat vackra konsthallen Artipelag och pampiga Skokloster slott i Uppsala. För den som abonnerar M/S Enköping ges tillfälle att njuta av Arnouds fantastiska trerättersmeny som genomsyras av svenska råvaror i modern tappning och klassiska rätter på skärgårdsvis. På dagsturerna serveras enklare sommarlunch, såsom sallader och pajer i cafeterian. Allt tillagat med mycket kärlek och viljan att leverera en upplevelse utöver det vanliga. – Jag vill ge gästerna ett personligt bemötande och hälsar dem alltid välkomna ombord. Jag tackar även av dem när det är dags att kliva av. Ett besök på M/S Enköping är verkligen en riktig upplevelse, både matmässigt och historiskt sett. Under mina tio år ombord har jag än så länge inte stött på någon som inte imponerats av det fina fartyget.

skryta med titeln världens äldsta passagerarfartyg i trafik, är helt klart unikt. Krögaren och kocken Arnaud Eygun har jobbat på båten i tio år och beskriver den som ett flytande museum.

– Jag brukar säga att när Titanic sjönk var M/S Enköping redan 44 år. Då inser folk hur länge båten faktiskt har funnits. Att båten är lite som ett levande museum går inte annat än att hålla med om. Så fort man kliver över relingen känns det som att gå in i en helt annan tid. Även om båten renoverats under åren, så har tidsandan och de vackra detaljerna bevarats. Eleganta medaljongtapeter pryder väggarna och tillsammans med båtens blanka mässingspelare, vita dukar och vackra trästolar med patina, har båten ett stilfullt och stolt uttryck. Den hedervärda åldern är inte alltid en fördel, dock en stor del av charmen. – Att fartyget är så pass gammalt märks bland annat i köket som

”Jag brukar säga att när Titanic sjönk var M/S Enköping redan 44 år.” 17


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>GUIDADE SLOTTSTURER

Turer med

kunglig glans Natursköna vatten, vackra slottsparker och ståtliga salar. Välkommen ombord för en spännande dag med majestätiska förtecken. PRAKTFULLA SKOKLOSTERS SLOTT Alldeles intill Mälarens strand reser sig Skoklosters slott. Här vilar 350 år av välbevarade minnen och ting som vittnar om en storhetstid i svunnen tid. Följ med på en guidad båttur till Europas främsta barockslott fullt av utsökta föremål och praktfulla interiörer. Från Stockholm färdas du ombord M/S Evert Taube på den historiska rutten Mälarens Kungsled medan du själv i lugn och ro kan avnjuta en kopp nybryggt kaffe, fikabröd eller en välsmakande lunch. Turer avgår även från Uppsala. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 8 TIM 45 MIN. PRIS: FRÅN 375 KR T/R. BARN 6–16: HALVA PRISET. 0–5 ÅR: GRATIS.

UPPLEV EN RIKTIG KLASSIKER

Nyhet!

Varva historiska anekdoter med vackra vyer medan du tar dig till Mariefreds stolthet – Gripsholms slott som grundades av Gustav Vasa 1537. Förutom höjdpunkter från slottets fyrahundraåriga historia, som Hertig Karls vackra kammare och Gustav III:s teater, samlas här även ett axplock från röda mattan. Här finns nämligen en porträttsamling av Sveriges kändiselit som varje år växer med ett nytt ansikte som får dela hedersplats med tidigare gelikar. Turen har en unik historia då det koleldade ångfartyget Mariefred trafikerat sträckan Stockholm–Mariefred sedan 1903. PERIOD: 2/6–9/9. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 10 TIM (3 TIM UPPEHÅLL I MARIEFRED). PRIS: 480 KR INKL KRYSSNING OCH ENTRÉ GRIPSHOLMS SLOTT.

VÄLBEVARAD PÄRLA Rosersbergs slott är lite av en bortglömd pärla och det är få som känner till detta praktfulla slott i Sigtuna. Rosersberg brukar kallas för den bäst bevarade hemligheten när man pratar om de svenska kungliga slotten. Här har tiden stått stilla och guidade visningar ges i de pampiga salarna som lämnats näst intill orörda sedan 1860. Missa heller inte årets nyhet, filmen ”200 år med ätten Bernadotte”. I turen, som går från Stockholm via Mälarens Kungsled, ingår guidad båtresa t/r samt entré och guidad tur på slottet. Fika och enklare lunch serveras ombord för den som önskar. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 8 TIM 45 MIN, PRIS: FRÅN 425 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET 0–5 ÅR: GRATIS.

För bokning och tips på fler slottsutflykter se stromma.se. 18


Drottningholms Slott ETT KUNGLIGT SLOTT OCH ETT VÄRLDSARV

Ä · V

·

OR

E M IA O ND

RL D S A R V

L D H ER

IT A

L

ur unesco:s motivering till upptagningen på väldsarvslistan

W

www.kungligaslotten.se tel +46 8 402 62 80

” ...det bäst bevarade exemplet på ett kungligt residens uppfört på 1700-talet i Sverige och som samtidigt är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från denna tid... ”

GE

IN

Välkommen till världsarvet Drottningholm! Upplev en historisk miljö av internationellt högsta klass med höjdpunkter som Hedvig Eleonoras paradsängkammare, den storslagna slottsparken och det kinesiska lustslottet. Slottsbutik och kafé.

· P A T RI M

O

Drottningsholms slottsanläggning är upptagen på Unesco:s världsarvlista


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

>AKTIVITETER

Äventyr på Kastellet

På Vaxholms Kastell återfinns både härlig skärgårdsmiljö och kniviga utmaningar. Lös kluriga gåtor, gå på plankan eller bara njut av stillhet och god mat.

FOTO MATS LINDFORS

AV ANNA THELNING

D

E N PI T TOR E SK A skärgårdsstaden Vaxholm är enkel att nå med både båt och bil. Här ligger även Vaxholms Kastell, som i sin ursprungsform restes av Gustav Vasa på 1500-talet för att skydda inloppet till Stockholm. Idag utkämpas som tur är inga krig här men roliga och utmanande aktiviteter håller fortfarande adrenalintillförseln på höga nivåer. Egon Persson är platschef på Kastellet och ser fram emot en ny spännande säsong som bjuder på både gamla och nya favoriter. – I fjol hade vi besök av skolklasser, företag, familjer och kompisgäng som utmanade varandra i fartfyllda Fångarna på Kastellet och nervkittlande Walk The Plank. I år adderar vi även Escape Kastellet till vår lista av aktiviteter vilket känns jättekul. Ett utmanande äventyr som går ut på att man på tid ska ta sig ut ur ett låst rum genom att lösa både gåtor och mysterier. Något som kräver både intelligens och kreativitet. På Kastellet tillbringar man med fördel en heldag med familjen eller kompisgänget och här kan garanteras att ingen, varken gammal eller ung, kommer ha tid eller lust att fundera över hemresan. Tar man sig hit med någon av Strommas gemytliga båtar blir även resan hit en upplevelse i sig. Och Egon har stenkoll på hur tiden bäst

spenderas på ön. – En perfekt dag på Kastellet börjar med en naturskön båttur från stan för att åtföljas av en guidad tur. Då får man en bra överblick över ön, dess historia och allt roligt som finns att göra här. Ön bär på anekdoter som innefattar både anfall av danskar och ryssar, genanta felbyggen och tillfångatagandet av en och annan skäggig sjörövare. Här spelade man nämligen in delar av Astrid Lindgrens älskade barnfilm ”Pippi på de sju haven”. I filmen räddar Pippi sin pappa som sitter inlåst högst upp i ett av Kastellets torn. Allt handlar dock inte om våghalsade utmaningar, här finns även goda möjligheter för kulinariska upplevelser på KRAV-märkta restaurang Bistro Kastellet och den nyöppnade sommarserveringen. Sistnämnda vackert belägen utanför murarna med första parkett mot det glittrande sundet. – För den som är obekant med det svenska köket är detta ett perfekt tillfälle att smaka på en bit av Sverige. Och gud bevare den som missar Bistro Kastellets fina utbud av lokala ostar från grannön Rindö. Det perfekta avslutet på dagen får den som slår sig ner på uteserveringen med en glass eller svalkande öl innan det är dags att ta kvällsbåten hem igen. En tur som ofta får sällskap av magiska solnedgångar, berättar Egon.

"I år adderar vi även Escape Kastellet till vår lista av aktiviteter"

20

ANNONS


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>AKTIVITETER

SJÖMINOR & UBÅTAR

ESCAPE KASTELLET & WALK THE PLANK

Grotta ner dig i svensk krigshistoria och intressanta berättelser om öns 500 år gamla fästning. Den 12 maj är det även premiär för första etappen av utställningen ”Sjöminan”. Ett samarbete mellan Vaxholms Fästnings Museum och Marinmuseum i Karlskrona som behandlar Sjöminans roll under slutet av 1700-talet fram till och med Kalla kriget. Det blir även premiär för en filminstallation om den sovjetiska ubåten U-137 som under mystiska omständigheter gick på grund utanför Karlskorna 1981. Sedan dess har den förbryllat det svenska försvaret. Vad gjorde den egentligen där?

Samla dina vänner för utmaningar som kräver både list och mod. Testa årets nyhet Escape Kastellet där man låses in i ett rum med uppgiften att ta sig ut inom en timme. Men det är inte så enkelt som det låter. Teamwork är nyckeln till framgång och tillsammans löser ni ett koppel av gåtor och mysterier. För ett riktigt nervkittlande avslut på dagen testar ni även Walk The Plank och kastar er ut över Kastellets borggård innan det är dags för hemfärd. FÖR MER INFORMATION OM ÖNS SPÄNNANDE UTBUD AV MAT OCH AKTIVITETER SE WWW.KASTELLET.COM.

LÄS MER OM UTSTÄLLNINGEN PÅ WWW.VAXHOLMSFASTNING.SE.

DETTA HÄNDER PÅ KASTELLET:

KRAVMÄRKTA SMAKER & VACKRA VYER

5/5: PREMIÄRHELG Bistro Kastellet, Walk the Plank och Vaxholms Fästnings Museum öppnar för säsongen.

För den som gillar menyer inspirerade av havet och det svenska köket är Bistro Kastellet med dess mysiga uteservering den perfekta platsen. I bästa söderläge kopplar du av med något gott att äta och dricka ackompanjerad av både sol och praktfull utsikt på vår nya sommarservering. Ett plus i kanten är att nya serveringen och all annan restaurangverksamhet på ön är KRAV-märkt. Så njut av smaker som gör gott för både magen och samvetet.

3/6: BESÖK BEREDSKAPSDAGEN Få grundläggande kunskaper och färdigheter i en mängd olika krissituationer. Hur lång tid skulle du egentligen klara dig utan el eller vatten? Och hur hjälper vi människor i nöd? Föredrag, uppvisningar och praktiska råd. För både barn och vuxna.

WWW.VAXHOLMSFASTNING.SE

Barnens dag bjuder på massor av bus och en mängd roliga gratisaktiviteter.

10/6: SEAN BANAN PÅ BARNENS DAG Barnens dag på Kastellet bjuder på bus och roliga gratisaktiviteter. Barnfavoriten Sean Banan underhåller på scenen.

5/7: ETT RESANDE TEATERSÄLLSKAP Se Kullehusteaterns uppsättning av August Blanches pjäs ”Ett resande teatersällskap”. 15/7: GETYOGA, MINDFULLNESS & MÅLNING En heldag i hälsans tecken där du får prova på getyoga, qigong eller att dansa salsa för att bara nämna några av alla aktiviteter man kan prova på under dagen. Museet anordnar även föreläsningar med matexperter och kända historiker med fokus på mat och hälsa. På borggården kan man även prova på lättare militär exersis. Alla barn kan även testa på att måla med staffli. Se hela programmet på waxholmsfastning.se. Alla aktiviteter ingår i entrén.

SÅ TAR DU DIG TILL KASTELLET: FOTO GETTY IMAGES

FRÅN VAXHOLM: LINFÄRJA GÅR DAGLIGEN 5/5–30/9 FLERA GÅNGER I TIMMEN MELLAN KL 10–22. FRÅN STOCKHOLM: S/S STOCKHOLM AVGÅR DAGLIGEN 26/5–19/8 FRÅN STRANDVÄGEN, KAJPLATS 16, KL. 12. ÅTERRESA KL 16.20.

21


Välkommen till

SANDHAMN SEGLARHOTELL

Vi ser fram emot en händelserik sommar med god mat och dryck, roliga aktiviteter, bra underhållning och skön träning! Boka bord, boende och båtplats samt se våra aktuella erbjudanden och sommarens hela program på sandhamn.com.

Musik & Underhållning After Sail med liveband och bar på stora bryggan. Lördagar 23 juni-4 augusti, ca kl.15-18. Nattklubb med dj i Seglarrestaurangen. Fredagar och lördagar hela sommaren, ca kl.23-02. Onsdagsklubben med livemusik av Hoffman & Tärnfors i Pub Almagrundet. Onsdagar 11 juli8 augusti, ca kl.22-01.

Mat & Dryck Seglarrestaurangen har en härlig utsikt mot hamn och hav. Här serverar vi frukost, lunch och middag. Njut av drinkar, mat och sol på Terrassen som är öppen hela sommaren. Pub Almagrundet är vår loungebar med uteplats mot stora bryggan. Här serveras olika sorters dryck och enklare tilltugg. Sea Club Poolbar & Grill belägen vid vattnet, strax öster om hamnen. Här serveras nygrillade hamburgare, goda sallader, öl, vin och cider. Café Seglarn – årets nykomling serverar goda smörgåsar, sallader, bullar, kaffe, vin, öl m.m.

Träning & Relax Yoga varje tisdag, torsdag, lördag och söndag i Sea Club, från 3 juli-12 augusti, kl.8.30-10. Jogga, promenera eller cykla på egen hand eller i sällskap. Stigarna tar dig genom tallskog, över kala klippor, längs stränder och hav. Gym & Relax Sjunk ner i bubbelpoolens varma vatten eller koppla av och svettas i bastun. Simma några längder i vår stora pool och håll dig i form i gymmet.


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>UTSTÄLLNING

FOTO CHARLIE BENNET

Bästa sättet att ta sig till Artipelag är med båt. M/S Enköping avgår kl. 10.30 från Nybrokajen, kajplats 6 och M/S Gustafsberg avgår kl. 11 från Nybrokajen, kajplats 8.

KONST I UNIK MILJÖ På konsthallen Artipelag möts konst, natur och god mat i en prisbelönt blandning. Ta båten ut till Värmdö för ett unikt möte med 2017 års vinnare av Stora Turismpriset. AV MATHIAS DAHLSTRÖM

A

RT I PE L AG Ä R E N aktör som med bred utställning med autentiska verk inom en mod och passion, i harmoni med mängd olika konstformer. naturen, under kort tid etablerat Journalisten, kritikern och författaren sig som en av de mest respekterade Ingela Lind, som är aktuell med en ny bok konsthallarna i Norden. Så löd motiveringen om gruppen, har satt samman utställningen när Artipelag vann Stora Turismpriset i tillsammans med Artipelags konsthallschef december förra året och den ramar väldigt bra Bo Nilsson. in det speciella med konsthallen på Värmdö. – Det blir nästan som ett 1800-talsmuseum Blandningen av förstklassig konst och idyllisk med olika dioramor och kopior av riktiga skärgård – i kombination med en ambitiös rum som vi har byggt upp. Det blir vansinnigt restaurangsatsning – skapar en unik miljö. stort och häftigt. – Att åka till Artipelag är en helhetsuppFör den andra utställningen ”Omvägar” levelse – och den ska vara ännu större i år, flyttar Artipelag för första gången konsten ut säger Artipelags VD Riitta Östberg. Därför har i naturen. Verk av ett antal stora svenska och vi två stora parallella utställningar i sommar, internationella skulptörer har placerats ut varav en utomhus. runt huset. Årets första utställning kretsar kring den – Vi vill att man ska kunna gå runt och mytomspunna Bloomsburygruppen, den uppleva både Artipelags natur och konst. krets av författare, konstnärer, ekonomer och Utställningen innehåller heller inga små Utställningen Bloomsbury Spirit visas på designer som samlades i London-stadsdelen statyer som lätt försvinner i skogen, utan Artipelag 23 mars – 30 september 2018. Bloomsbury under 1900-talets början. många av verken är över tre meter höga. – Det blir en utställning där man komOch hur ska man då bäst ta sig ut på mer vandra mellan olika miljöer. Man kommer in i London 1911, Värmdö för att se ”Omvägar”? Vattenvägen så klart. sen fortsätter resan genom miljöer man förknippar med Blooms– Att åka båt med Stromma är utan tvekan den vackraste burygruppen som lantstället Charleston och Cadena Café. Det är en vägen till Artipelag, säger Riitta Östberg.

23


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

> GÖTA KANAL

Allas vår kära kanal Göta kanal har en speciell plats i många hjärtan, den tar även plats på en och annan ”bucket list”. Upplev den historiska turen som kantats av drama och kreativa lösningar. AV MARIE BJERKEVALL FOTO HANNES ALMERÄNG

Erbjudande!

Boka en 2-dagarskryssning inkl. helpension fr. 3 950 kr/ person (ordinarie pris 4 370 kr). Boka senast 22/5 & uppge kod "Strommamagasinet 2018".

D

E FLESTA HAR någon slags relation till den vackra

kanalen som löper genom Götaland. Har du inte sett filmklassikern ”Göta kanal (Eller vem drog ur proppen?)” så har du kanske istället färdats via kanalen själv eller känner någon som har gjort det. Göta kanal är nämligen en av Sveriges mest populära upplevelser. Med tanke på dess natursköna skärgårdsvyer och spännande sevärdheter är det inte så konstigt. Strommas fina turpaket för 2,3,4 och 6 dagar serverar förstklassig utsikt och mat medan du själv lutar dig tillbaka medan du slussas genom några av, eller alla, kanalens 58 slussar. Men förra året hände något som aldrig tidigare hänt i kanalens historia, som sträcker sig så långt tillbaka som till år 1832. – Vi hade stora problem med vattennivån i kanalen. Under en period kunde våra fartyg inte gå hela kanalresan på grund av att vattendjupet inte räckte till. Självklart löste vi problemet på bästa sätt genom att ersätta inställda turer med andra fantastiska rutter och aktiviteter. Våra alternativa färdvägar verkade vara minst lika uppskattade som Göta kanal, säger Peter Henricson, affärsområdeschef på Stromma. Han skyndar sig dock att försäkra om att problemet inte kommer uppstå igen den här sommaren. Förra årets låga vattennivåer var en följd av flera års bristande nederbörd. Just nu ser dock prognosen bra ut då nederbörden har varit kraftig under hösten och vintern. – De sjöar som reglerar vattennivån i Göta kanal är välfyllda, beskriver Peter och berättar med entusiasm vidare om Strommas anrika fartyg som tar dig längs Göta kanal. M/S Juno är världens äldsta registrerade kryssningsfartyg, byggd 1874. M/S Wilhelm Tham stod färdig 1912 och M/S Diana 1931. När du färdas längs kanalen är det alltså inte bara den ljuva omgivningen och dess fascinerande historia som är inbjudande. Den goda maten, servicen och den personliga guidningen sätter även guldkant på båtresan.

24


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>GÖTA KANAL

IDYLLISK MINISEMESTER (2 DAGAR) UPPLEV GÖTA KANALS vackra Östgötadel ombord på M/S Wilhelm Tham. En kryssning som är perfekt för dig som vill njuta av en annorlunda och rofylld minisemester i Sverige. Turen går från Motala vid sjön Vätterns strand till idylliska Söderköping, eller DETTA INGÅR: tvärtom. Avnjut en förstklassig • 2 dagar och 1 natt ombord middag på båten tillsammans (natthamn vid Bergs slussar) med gott sällskap samtidigt som • Helpension med 1 frukost, du njuter av vackra landskap. 2 tvårättersluncher och Några av kanalens höjdpunk1 trerättersmiddag ter är Borenshults slusstrappa • Rundvandring på Runstorp säteri med fem slussar och den handAVGÅNGAR: MOTALA–SÖDERKÖPING manövrerade slussen i Borens29 JUNI, 3 JULI, 14 JULI, 18 JULI, berg. Du får även se Runstorp 29 JULI, 2 AUGUSTI OCH 13 AUGUSTI. säteri från stormaktstiden och SÖDERKÖPING–MOTALA 27 JUNI, om du önskar kan du göra en 1 JULI, 12 JULI, 16 JULI, 27 JULI, egen utflykt till Vreta klosterruin. 31 JULI OCH 11 AUGUSTI. Dessutom kommer du färdas PRIS: FRÅN 4 370 KR PER PERSON I DUBBELRUM/2 DAGAR. genom kanalens längsta slusstrappa, Carl-Johans, med sju sammankopplade slussar.

GÖTA KANALS PÄRLOR (3 DAGAR) LÅT M/S WILHELM THAM från 1912 ta dig med under tre

oförglömliga dagar på Göta kanal. Det här är en tur med fantastiska sevärdheter längs vattenvägen som uppskattas av resenärer från hela världen. Resan tar dig från Mariestad vid sjön Vänern till Norsholm i Östergötland, eller vice versa. Ombord på båten övernattar du i tidsenligt inredda hytter, och du bjuds på frukost, lunch DETTA INGÅR: och middag från fartygets • 3 dagar och 2 nätter eget kök. ombord (vid kaj) Under turen får du se några • Helpension med 2 frukostar, av de vackraste delarna av 3 tvårättersluncher och Göta kanal. Båten går igenom 2 trerättersmiddagar inte mindre än 44 slussar och • Kryssningsvärd du får uppleva kanalens två • Tre längre stopp för utflykter längsta slusstrappor, CarlAVGÅNGAR: MARIESTAD–NORSHOLM Johans och Borenshult. Om du 24 JUNI, 9 JULI, 24 JULI OCH vill väntar en guidad tur vid 8 AUGUSTI. NORSHOLM–MARIESTAD Forsvik Bruk, en av Sveriges 6 JULI, 21 JULI, 5 AUGUSTI OCH mest intressanta bruksmiljöer, 16 AUGUSTI. eller ett besök på Motala PRIS: FRÅN 7 995 KR PER PERSON Motormuseum som är I DUBBELRUM/3 DAGAR. Sveriges mest besökta bilmuseum.

VISSTE DU ATT GÖTA KANAL… …är ett av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. …grundades av Baltzar von Platen. Den främsta anledningen till att bygga kanalen var att slippa danskarnas höga tullavgifter. …började byggas år 1810. Den 26 september 1832 invigdes den färdiga kanalen med pompa och ståt i närvaro av Sveriges konung Karl XIV Johan. …är byggd av 58 000 soldater. …sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken. …på sträckan mellan Stockholm–Göteborg har totalt 98 slussar.

25


Hjälmare kanal

ANNONS

Upplev natursköna sträckan Kungsör–Notholmen. En nyhet för 2018.

FOTO CLEAS HELANDER

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

FOTO COLOURBOX

ANNONS

– nära naturen

Sveriges äldsta vattenväg har fått en ny tur mellan Kungsör och Notholmen! Följ med på en färd genom en slumrande skönhet fylld av storslagna vyer och ett spännande djurliv. AV TOVE NORBERG

L

ÅT DIG HÄNFÖRAS av naturskön omgivning

och intressanta kulturmiljöer samtidigt som du färdas över Sveriges äldsta vattenväg. Den 13 km långa kanalen förbinder Mälaren med Hjälmaren. Med anor ända från Gustav Vasas tid går Strommas nya kryssning mellan Kungsör och Notholmen genom ett historiskt kulturlandskap. – Med denna nya sträcka återupptar vi faktiskt en tur som vi hade för 15 år sedan. På den tiden körde vi dock hela vägen från Kungsör till Örebro. Den här gången fokuserar vi enbart på Hjälmare kanal, berättar Peter Henricson, affärsområdeschef Sverige på Stromma, och en av de stora entusiasterna för denna säsongsnyhet. Starta dagen på vattnet och upplev det sköna natur- och djurlivet som seglar förbi utanför relingen. I dagsturen ingår en välsmakande lunch. Väljer du eftermiddagsturen ingår istället en delikat 2-rättersmiddag. Louise Biloff, som till vardags driver mysiga restaurang Kungsudden i Kungsör, som faktiskt har en kunglig historia, är ansvarig för maten på M/S Nya Hjelmare Kanal. – Jag bakar och lagar riktig mat med kärlek, smör och mycket grädde. Mina gäster kommer få njuta av

menyer gjorda på högkvalitativa råvaror med inslag av marina influenser och nytänkande. Färden är en heldagsupplevelse där du möter storslagna vyer med både grönskande ängar och lummiga skogar. Peter Henricson, beskriver kanalen som en slumrande skönhet. – Många känner till Göta kanal men Hjälmare kanal är för många fortfarande en oupptäckt pärla. Det här är en fantastisk tur som visar på livet längs med kanalen, som haft en viktig roll för Stockholm stads utveckling, då kanalen i första hand byggdes för att forsla stål från Bergslagen. M/S NYA Turen går genom historiska miljöer, och precis HJELMARE KANAL som för 400 år sedan öppnas de nio slussarna som Fartyget byggdes 1951 passeras för hand. & har en maxfart på – Det är en unik upplevelse att låta sig lyftas och behagliga 15 knop. w sänkas i de gamla slussarna då kanalen har imponerande 22 meter i fallhöjd, fortsätter Peter. DAGSUTFLYKT Kanalen är Sveriges äldsta farbara och invigdes SÄSONG: 5/7–5/8, ONS–SÖN. redan 1629. Förutom ett vackert landskap åker du AVGÅNGSTID FRÅN KUNGSÖR: även igenom intressanta industrimiljöer som HjälKL. 11.15. PRIS: 595:- INKL. mare docka. Turen bjuder även på ett rikt djurliv CA 4 TIMMARSKRYSSNING MED LUNCH. TRANSFERBUSS AVGÅR FRÅN och här finns goda möjligheter att se både bäver och CITYTERMINALEN KL. 9, 225 KR/ T&R. ståtliga hägrar. En riktig dröm för den natur- och TILLBAKA IGEN CA KL. 17.15. kulturintresserade resenären.

26


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>HJÄLMARE KANAL

"Det är en unik upplevelse att låta sig lyftas och sänkas i de gamla slussarna..."

FOTO TINA VIITALA JOELSSON

HJÄLMARE KANAL • Kanalen byggdes mellan 1629–1639. Ett slitsamt och tungt arbete som under den här tiden sysselsatte som mest 500 man. De allra flesta av dem folk från bygden som undslapp krigstjänst i utbyte. • 600 meter av sträckan går genom ett berg, den så kallade Bergskanalen. • Kanalens nio slussar öppnas fortfarande för hand.

27


Båt, brygga eller kobbe

– vi kör maten till dig! Lägg din beställning på MatHem.se och få varorna levererade till dina koordinater.

Start v.26 läs mer på MatHem.se


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>GUIDADE SKÄRGÅRDSTURER

Sommar i skärgården AV ANNA THELNING & TOVE NORBERG

S

M A K A PÅ DE T bästa av Sverige genom att ta en av Strommas många turer ut i Stockholms underbara skärgård. Här visar den svenska sommaren upp sig från sin absolut bästa sida. Även om det svenska vädret ibland kan vara opålitligt bjuds skärgårdsgästerna allt som oftast på både klarblå himlar och glittrande hav. Stockholms skärgård är unik och består av 30 000 öar, allihop med sin speciella charm, så här finns något för alla som vill lämna storstadens buller för en stund och uppleva det stora lugnet. Här njuter du av saltstänkta bad, god mat och härliga upplevelser. Mys med en god bok på en solvarm klippa eller ge kroppen mer fysiska utmaningar med en kanottur. Med Stromma upplever du enkelt skärgårdens många ansikten, antingen på egen hand eller med någon av våra guidade turer. Här presenterar vi fem favoriter men många fler finns att finna på www.stromma.se.

1

NATURSKÖNT NÄRA STAN

AVGÅNG: STRANDVÄGEN, KAJPLATS 14, SAMT BRYGGOR UTMED VÄGEN. RESTID: 1 TIM 20 MIN. PRIS: FRÅN 130 KR, ENKEL RESA. BARN 0–5 ÅR: GRATIS. RABATT FÖR PENSIONÄRER. SE WWW.STROMMA.SE FÖR MER INFORMATION.

FOTO GETTY IMAGES

För dig som vill komma bort från storstadspulsen en stund är Grinda den ultimata tillflyktsorten. På endast en timme når du Grinda med Cinderellabåtarna för att njuta av allt den natursköna ön har att erbjuda. Spendera dagen på någon av de barnvänliga sandstränderna eller ta ett svalkande dopp från klipporna. Grinda Wärdshus erbjuder även ett stort utbud av aktiviteter som bland annat volleyboll, kajak och boulespel. Avsluta kvällen genom att avnjuta en god middag på någon av öns två restauranger.

29


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>GUIDADE SKÄRGÅRDSTURER

2 ÄKTA ÅNGBÅTSUTFLYKT

FOTO MAGNUS RIETZ

AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 10 TIM. PRIS: 350 KR.

4

3

FOTO CLAES HELANDER

Upplev en guidad båttur till pittoreska Mariefred. Vi färdas genom natursköna Mälaren och njuter av vackra vyer medan guiden berättar om historiska anekdoter och sevärdheter längs vägen. Njut av en lunch eller middag i det koleldade ångfartyget Mariefreds välbevarade matsal. När vi ankommit till Mariefred strosar du runt bland hantverksbodar och charmiga trähus. Du kan även passa på att göra ett besök i det välkända 1500-talsslottet Gripsholm. Turen kan bokas tillsammans med entrébiljett till Gripsholms slott.

TRE SKÄRGÅRDSPÄRLOR I EN TUR

Med denna guidade heldagskryssning med M/S Waxholm III upplever du det bästa av skärgården. Vi besöker idylliska Kymmendö som inspirerade August Strindberg till mästerverket "Hemsöborna". Vi kliver också iland på mysiga Bullerö som bjuder på historier om konstnären Bruno Liljefors som tillbringade många somrar här. På hemvägen gör vi även ett stopp på Sandhamn. Jesper Taube står för menyn ombord. Fika, lunch eller middag – allt lagat av lokala råvaror.

AVGÅNG: PREMIÄR 30/6, NYBROKAJEN, KAJPLATS 9. RESTID: 11 TIM. PRIS: FRÅN 1 275 KR.

UPPTÄCK STOCKHOLMS SKÄRGÅRD

Följ med på guidad båttur genom Stockholms skärgård med mysiga Gustavsberg som destination. Ombord på fartyget M/S Gustafsberg VII färdas vi genom smala passager och vacker miljö. Vi åker genom Skurusundet och Baggensstäket innan vi når den fina hamnen i Gustavsberg. Här kan du passa på att besöka Sveriges enda porslinsfabrik. Under färden stannar vi även till på Hålludden där konsthallen Artipelag ligger.

5

AVGÅNG: NYBROKAJEN, KAJPLATS 6-8. RESTID: 6 TIM. PRIS: FRÅN 285 KR.

AVGÅNG: NYBROKAJEN, KAJPLATS 10. RESTID: 8 TIM. PRIS: FRÅN 380 KR.

FOTO GETTY IMAGES

SOMRIGA SANDHAMN

Med M/S Strömma kanal tar vi dig ut till härligt sommarsprudlande Sandhamn. På soldäcket njuter du av den storslagna utsikten över grosshandlarvillor och vacker skärgårdsnatur, samtidigt som en guide berättar om både resan och Sandhamn i sig. Kritor och pysselbok finns ombord för de minsta passagerarna. Väl framme i Sandhamn väntar en guidad rundvandring runt ön där du får veta allt om dess spännande historia. Boka plats i restaurangen och bli serverad förstklassiga rätter. Vegetariskt alternativ finns för den som önskar.

30


FINCA LAS MORAS FOOD-FRIENDLY & ORGANIC AT FINCA LAS MORAS WE HAVE TWO BEST FRIENDS – EARTH AND FOOD. THIS ORGANIC CHARDONNAY IS PERFECTLY BALANCED AND GOES WELL WITH FISH, CHICKEN, PASTA AND VEGETARIAN CUISINE. OR AS AN APERITIF OR SIMPLY ON ITS OWN.

FINCA LAS MORAS

ORGANIC CHARDONNAY RESERVE 3000 ML, 229 KR ART NR. 16018 ALK. HALT 13 %

Alkohol i samband med arbete ökar risken för olyckor.


Maria Aksberg Skadereglerare Båtförsäkring 08-790 03 19 maria.aksberg@svedea.se

Därför gillar båtfolk vår båtförsäkring.

Jag kan inte tänka mig ett liv utan båt. Ända sedan barnsben har sjön varit mitt andra hem, de senaste tjugo åren ombord på familjens högsjöbåt från 60-talet. Jag vet av egen erfarenhet att båtlivet innehåller glädje men ibland också dramatik. Att ta väl hand om båtägare som drabbats av en skada är därför självklart för mig och de andra skadereglerarna på Svedea. Vi vill vara snabba, kunniga och personliga. Jämför oss gärna med andra.


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>STRÖMMA I EUROPA

Det bästa av EUROPA

Utforska några av Europas vackraste städer med hjälp av Strommas populära guide- och sightseeingturer. AV ANNA THELNING

Utmana dina rädslor på Köpenhamns nöjespark. Pampiga domkyrkan i Helsingfors är en av stadens signaturbyggnader.

Hoppa på Oslos charmigaste stadstaxi.

Upplev Göteborg från vattnet.

1. OST- & VINTUR I AMSTERDAM

Glid fram i sakta mak och upptäck romantiska Amsterdam från dess bästa vinkel – från vattnet. Här slingrar man sig fram mellan charmig arkitektur, färggranna tulpanstånd och världsberömda museer medan man sippar på utvalda viner och smakrika ostar. En oförglömlig start på kvällen i staden som aldrig sover. THE DUTCH CHEESE & WINE CRUISE. PERIOD: 23/3–4/11. AVGÅNG: PRINS HENDRIKKADE 33 A. RESTID: 2 TIM. PRIS: FRÅN 37,50 €. ÅLDERSGRÄNS: 18 ÅR. WWW.STROMMA.NI

Pittoreska Amsterdam – staden som aldrig sover.

2. HELSINGFORS TILL FOTS

3. FAMILJEVÄNLIGT GENOM OSLO

4. BÅTTUR & VILDA ÅK I KÖPENHAMN

GUIDED CITY WALKS. PERIOD: ÅRET RUNT. PRIS: FRÅN 12 €. WWW.STROMMA.FI

OSLO CITY TRAIN, HOP ON – HOP OFF. PERIOD: 1/6–31/8. PRIS: 135 NOK. BARN 6-15 ÅR: HALVA PRISET. 0-5 ÅR: GRATIS. WWW.STROMMA.NO

THE GRAND TOUR & TIVOLI. PERIOD: 29/4–4/5. AVGÅNG: NYHAMN & GAMMEL STRAND. PRIS: 190 DKK. WWW.STROMMA.DK

Lär känna Finlands vackra huvudstad som präglas av utmärkande arkitektur med sin praktfulla domkyrka och den överdådiga Uspenskijkatedralen. Du tas också med till hippa designdistriktet Arabia som bjuder på modern konst och design, trendsäkra livsstilsbutiker och fine dining. Ett besök på världsarvet Sveaborg inkluderas även det. Perfekt för den som besöker stan för första gången.

Hoppa på det gulliga lilla röda tåget för en 35 minuters tur genom Oslo, lagom för hela familjen. Här passeras stans populäraste platser och byggnader. Biljetten gäller för en heldag och du bestämmer själv när och var du vill hoppa av eller på under vägen. Kanske ett stopp vid det iögonfallande operahuset eller Kon-Tikimuseet faller dig i smaken?

33

Med utgång från charmiga Nyhamn och Gammel strand bjuds du här med på en klassisk kanaltur där en guide initierat berättar om Köpenhamns viktigaste sevärdheter som bockas av under färdens gång. Biljetten ger även fri entré och rabatter till nöjesparken Tivoli. Med andra ord väntar en heldag med mys och fartfylld action.

5. MAXAD VISTELSE I GÖTEBORG

Med Strommas upplevelsekort får du fritt inträde till över 30 olika sevärdheter i Göteborg och flertalet sightseeingturer med båt och buss. Med ett kort upplever du enkelt allt ifrån fartfyllda Liseberg och Universeum till njutningsfulla kryssningar i skärgården. Kortet finns att köpa för 1,2,3 och 5 dagar. I priset ingår även en guidebok fullmatad med bra tips för ett maxat stadsbesök. GOTHENBURG PASS BY STROMMA. PRIS: FRÅN 430 KR. WWW.GOTHENBURGPASS.SE


ANNONS

Bregott® Brynt Nya Bregott® Brynt är härligt krämig med en fyllig smak av brynt smör och smakar fantastiskt på nybakat bröd. Läs mer på arla.se/bregottbrynt

Övernaturligt gott.

SOMMAR PÅ SLOTTET Välkommen till Skoklosters slott – ett av världens främsta barockslott. Öppet juni–augusti kl 11–17 med visningar varje dag. Båtturer från Stockholm och Uppsala. Butik och café. Läs mer på: skoklostersslott.se


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>DAGSUTFLYKT BIRKA

Vikingaliv

på Birka

Upptäck Sveriges första stad och lär dig allt om vikingarnas liv och leverne. AV ANNA THELNING FOTO CLAES HELANDER

P

Å NATURSKÖNA BJÖRKÖ i Mälaren ligger Birka. En

unik plats som berättar historien om de mytomspunna vikingarna. Efterlämnade med ett rykte som bestialiska rövare ger Birka en mer nyanserad bild av folket som framför allt var skickliga hantverkare, jordbrukare och framgångsrika handelsmän. Under sin glansperiod var Birka en myllrande handelsplats som lockade handelsmän från hela världen som ville byta exotiska varor som kryddor och vackra tyger mot järn, päls och annat som vikingarna kunde förse dem med. Idag är Birka ett välbesökt utflyktsmål för både svenska och utländska turister, nyfikna på de skandinaviska vikingarna. Veronica Björkman, platschef på Birka, ser fram emot att välkomna både nya och gamla entusiaster till ännu en fartfylld sommar. – Förra året var fantastiskt med många roliga nyheter. Personliga favoriter var turen med häst och vagn runt ön och samarbetet med Birka Hovgårdens Gille som befolkade vikingakvarteren under högsäsongen. Restaurang Särimner fick sig också ett rejält lyft med hjälp av Martin "E-Type" Erikson som satte tidsenlig prägel på både interiör och meny. Ett samarbete som i år fortsätter att utvecklas, främst gällande restaurangens meny. Med orörda fornlämningsområden och en omsorgsfullt och autentiskt uppbyggd vikingaby, levandegörs historien på ett unikt och lekfullt sätt vilket lockar besökare från hela världen. – Björkö, som Birka ligger på, är en verklig sommaridyll i sig. Sen har självklart Birka en unik historia att berätta. Olika forskningsprojekt pågår kontinuerligt vilket gör att vi hela tiden får nya insikter kring hur man levde här. Jag tror också att vikingarnas självförtroende lockar till nyfikenhet. Berättelsen om den lilla befolkningen från det kalla och obefolkade Skandinavien, som gav sig ut och upptäckte

Bild till vänster: E-Type på restaurang Särimner som han gav ett rejält ansiktslyft förra säsongen.

I turen till Birka ingår båtresa, guidad promenad och entré till museet. världen med hjälp av uppfinningsrik navigering och välbyggda båtar. De var entreprenörer, stadsbyggare, uppfinnare och upptäcktsresande – kvaliteter som vi uppskattar även idag. Sedan lockar förstås alla hjältesagor och berättelser om gudar, väsen och mytologiska djur. Årets kanske mest spännande nyhet är att man en weekend under försommaren och hösten kommer hålla hälsoretreats. Under tre dagar får inbokade gäster njuta av öns vackra natur, hälsosam mat och frivilliga aktiviteter i fornnordisk tradition. Yoga, meditation och föreläsningar med hälsotema står också på agendan. Man återupptar även förra årets succéer med Vildsvinsgille på Restaurang Särimner, olika temadagar med föreläsare samt de uppskattade författarbesöken. Ekologiska odlingar blir även nya inslag på ön. – Vi jobbar hårt för att bevara vår unika miljö. En del av detta arbete sker genom att vi så gott det går arbetar med ekologiska och närproducerade råvaror. Och vad är väl mer närproducerat än att vi odlar själva på ön? I år ägnar vi oss därför åt ekologisk och tidsenlig odling av örter, grönsaker och rotfrukter som kommer användas i matlagningen på restaurang Särimner. Odlingarna blir även en publikattraktion där gästerna får lära sig mer om svenska grödor. Med andra ord finns all anledning att besöka Birka i sommar, både för stammisen och förstagångsbesökaren.

"...vad är väl mer närproducerat än att vi odlar själva på ön?" 35


Skandinaviens mest besĂśkta museum.

Ă–ppet dagligen. Mer information: www.vasamuseet.se


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>DAGSUTFLYKT BIRKA

Köerna slingrade sig långa under vildsvinsgillena på Restaurang Särimner förra sommaren.

VIKINGARNA – INTE BARA PLUNDRARE Oftast framställs vikingarna som barbariska plundrare men faktum är att de framför allt var skickliga hantverkare, jordbrukare, fiskare, upptäcksmän och handelsmän. De lade även grunden för den europeiska monetära processen.

VILDSVINSGILLE Efter fjolårets succé fortsätter samarbetet med grillmästarna och jägarna Peter Vilidu och Claes Rydberg. Under några lördagar i juli och augusti bjuder de in till riktig grillfest på Birka. Tidigt på morgonen tänds grillarna så att besökarna kan spisa nygrillat vildsvin från mälaröarna redan till lunch. För den som kan ta sig till Birka med egen båt och lägga till i hamnen över natten står även Vildsvinsgille på agendan några lördagar i sommar. En härlig vildsvinsbuffé med mängder av goda tillbehör dukas då upp och ackompanjeras av tidsenlig och levande musik. En riktig sommarfest! FÖR MER INFO OCH DATUM SE WWW.BIRKAVIKINGASTADEN.SE.

Testa på vikingalivet

FOTO CLEAS HELANDER

Den 9 juli–5 augusti lever vikingakvarteren upp lite extra då Birka Hovgårdens gille gästar byn och visar hur man levde och arbetade under Birkas storhetstid. Besök de tidstypiska smedjorna och vävstugorna, testa på något hantverk eller lär dig hur man bakar bröd på vikingavis. Kanske du även hittar någon fin souvenir som får följa med hem. Missa inte heller att titta närmare på det fina vikingaskeppet som ligger förtöjt i den lilla hamnen. Magnifikt hantverkt. LÄS MER PÅ WWW.BIRKAVIKINGASTADEN.SE.

SJÄLSLIG HÄLSOWEEKEND I gamla tider var de döda mer närvarande än idag och det hörde inte till ovanligheterna att man besökte avlidna släktingars gravar för att få råd och lugn i själen. Under en weekend i vår och höst anordnas hälsoretreats med inslag av bland annat yoga och hälsosam mat. Besökarna får också låna någon annans förfader för personlig meditation på en gravhög. Malin Rikardsdotter Ahlin som är projektansvarig för Birkas nya koncepthelger tror starkt på idén. – Det handlar om att se sin del i en lång kedja av människor som vandrat på jorden. Atmosfären på gravfältet är väldigt speciell och det är omöjligt att inte känna historiens vingslag. FÖR MER INFO SE WWW.BIRKAVIKINGASTAD.SE.

37

Birka Tranjuter – SVENSKA URSMAKER PÅ FLASKA

Testa ett läskande öl som påminner mer om bubblig champagne. Karin Tuvell, från Walhöll Brygghus i Söderbärke, är microbryggaren bakom Birka Tranjuter – Birkas eget hälsoöl med ursmaker av Sverige och Björkö. Birka Tranjuter är bryggt enligt gamla traditioner, vad innebär det? – Alla våra öl är färsköl. Vi kallkraschar alltså inte ölen vilket innebär att man kyler ner ölen så att jäst och proteiner flockas för att sedan tas bort. Detta görs för att ölen ska bli klarare, men då vi inte kolsyresätter våra öl behövs resterna av jästen så att ölen kan sekundärjäsa på flaska. Ölet får mer kropp och maltsorternas karaktär framträder tydligare. Basen i Birka Tranjuter är precis som i vanligt öl kornmalt men vi har valt att inte tillsätta humle som ger efterbeska, doft och smak. Det här är ett öl med svenska smaker. Tranbär och björklöv är smaker man i första hand kanske inte kopplar ihop med öl? – Birka ligger ju på Björkö så björklöv kändes passande. De användes förr till att göra te och att färga tyger med. De renar även kroppen från slaggprodukter. Med inslag av tranbär till detta blir Birka Tranjuter närmast en hälsodryck. Vad kan man förvänta sig smakmässigt? – Det smakar inte som vanligt öl så öppna flaskan med ett öppet sinne så blir du glatt överraskad. Smaken går lite mer åt ciderhållet och har en härlig fräschör. Sötsurt, krispigt och småbubbligt – tänk champagne. En perfekt törstsläckare varma sommardagar.

NY LINJE FRÅN SÖDERTÄLJE I år blir det lättare för alla Södertäljebor att ta sig till Birka med den helt nya turlinjen Södertälje–Birka. FÖR TIDER OCH BOKNING SE WWW.STROMMA.SE.


Syriens skolor och sjukhus bombas. Din hjälp behövs mer än någonsin.

Swisha 170 kr till 90 01 645 Barn och familjer som är på flykt inne i Syrien är i akut behov av hjälp. 170 kr räcker till sjukvård för en person. GRANATH / Foto: © UNHCR/Hameed Marouf


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

Planera din tur! Upplev den vackra skärgården, mat i världsklass och spännande aktiviteter. Strömma erbjuder sightseeingturer och kryssningar för alla smaker – hitta de turer som passar just dig! MIDDAGSKRYSSNING I YTTERSKÄRGÅRDEN Restaurangerna ombord på M/S Cinderella I bjuder på moderna smaker och fantastisk skärgårds­utsikt. Matkryssningar

LUNCH-/MIDDAGSKRYSSNING TILL VAXHOLM Njut av skärgården och à la carte-menyn ombord på S/S Stockholm. PERIOD: 3/4–16/11. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 200 KR. MAT OCH DRYCK TILLKOMMER.

LUNCH-/MIDDAGSKRYSSNING TILL DROTTNINGHOLM Lunch till sjöss på fartygen S/S Drottningholm eller M/S Prins Carl Philip. PERIOD: 30/3–21/10. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 2 TIM. PRIS: 200 KR. MAT OCH DRYCK TILLKOMMER.

FINE DINING PÅ S/S DROTTNINGHOLM 4-rättersmiddag med råvaror från Mälardalen. PERIOD: 15/5–31/8. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 2 TIM 30 MIN. PRIS: 845 KR FÖR 4 RÄTTER. DRYCK TILLKOMMER.

PIZZA-KRYSSNING Nygräddad pizza och glass till efterrätt. Färden går längs Stockholms kajer.

FOTO PER-ERIK BERGLUND

PERIOD: DAGLIGEN 21/5–26/8. AVGÅNG: STRÖMKAJEN. PRIS: 360 KR.

PERIOD: 14/5–31/8. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. TURLÄNGD: CA 4 TIM. PRIS: 120 KR. MAT OCH DRYCK TILLKOMMER.

RÄKFROSSA Frossa i havets läckerheter medan M/S Strömma Kanal färdas mot Vaxholms Kastell. PERIOD: 2/5–6/10. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 355 KR.

AFTERNOOON TEA Tekryssning ombord M/S Gustafsberg VII. Möjlighet till museibesök. PERIOD: 7/3–26/5 SAMT 1/9–11/11. UTVALDA LÖRDAGAR OCH SÖNDAGAR. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 505 KR INKL. AFTERNOON TEA.

Hoppa på någon av alla våra härliga båtar för en avkopplande dag med sol, vind och vatten. Läs mer om alla våra turer på stromma.se.

KVÄLLSKRYSSNING GUSTAFSBERG VII Varierande menyer under perioden med olika teman. Se www.stromma.se PERIOD: TISDAGAR OCH ONSDAGAR, 18/9–31/10. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 195 KR, MAT & DRYCK TILLKOMMER.

FOTO CLAES HELANDER

BRUNCH PÅ S/S STOCKHOLM Förstklassig brunch med Stockholms bästa fönsterbord. PERIOD: ÅRET RUNT. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 535 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS. PRISET GÄLLER RESA INKL. BRUNCHBUFFÉ.

JULBORDSKRYSSNING Traditionellt julbord. Välj mellan lunch-, middags- och eftermiddagskryssningar. PERIOD: NOV–DEC. PRIS: SE WWW.STROMMA.SE.

JULBORD PÅ KASTELLET Här blandas klassiska julrätter med moderna smaker. Välj mellan lunch eller middag. Julbordet kan även kombineras med Kastellets aktiviteter. PERIOD: NOV–DEC. PRIS: SE WWW.KASTELLET.COM.

BIRKA VIKINGASTADEN Guidad tur och museibesök i vikingastaden Birka.

Musikkryssningar

THE LIVE MUSIC BOAT Skärgårdens svängigaste kvällar. Mat och musikunderhållning med Cotton Club ombord på M/S Victoria. PERIOD: UTVALDA FREDAGAR 18/5–15/6 SAMT 24/8–5/10. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 700 KR INKL. BUFFÉ.

MÄLARKVÄLL Fartfylld middagskryssning på M/S Victoria, med DJ och sing-along. PERIOD: 15/5–30/6 SAMT 22/8–13/9. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 500 KR INKL. BUFFÉ.

Bild till vänster: Ombord på M/S Prins Carl Philip kan du njuta av denna anrättning och andra svenska delikatesser signerade KC Wallberg.

39

Guidade utflykter

SIGTUNA Vacker Mälarkryssning och besök i Sveriges första stad – Sigtuna. PERIOD: 30/6–12/8. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 8 TIM 45 MIN. PRIS: 280 KR

KANALTUREN TILL SANDHAMN Kliv ombord för en resa till båtfolkets mecka, med guidning både ombord och iland. PERIOD: 22/6–19/8. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 8 TIM. PRIS: 380 KR.

TUSEN ÖARS KRYSSNING Följ med på en resa genom skärgården med M/S Waxholm III. I turen ingår guidning, fika, lunch och middag samt besök på öarna Sandhamn, Kymmendö och Bullerö. PERIOD: 30/6–12/8. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 11 TIM. PRIS: 1 275 KR FÖR HUSMAN, 1 490 KR FÖR 2-RÄTTERS.

PERIOD: 28/4–23/9. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 7 TIM 30 MIN. PRIS: 400 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

NYHET! MÄLARKRYSSNING TILL MARIEFRED Kryssa med anrikt ångfartyg på Mälaren. Guidad tur med stopp i pittoreska Mariefred. PERIOD: 2/6–9/9. AVGÅNG: STOCKHOLM, KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 10 TIM PRIS: 350 KR.

STORA KANALTUREN TILL ARTIPELAG/ GUSTAVSBERG Naturskön kryssning i vackra kanaler till Gustavsberg och konsthallen Artipelag. PERIOD: 5/5–30/9. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 5 TIM 30 MIN. PRIS: 285 KR.

Priser för barn PÅ UTVALDA TURER HAR VI REDUCERADE PRISER FÖR BARN. MER INFO OM DETTA HITTAR DU PÅ WWW.STROMMA.SE UNDER RESPEKTIVE TUR.


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

FOTO CLAES HELANDER

>KALENDARIUM

Slottsutflykter med båt

Hop-on Hop-off

ROSERSBERGS SLOTT Båtfärd längs Mälarens vackra vatten och besök på outforskade Rosersbergs slott. PERIOD: 30/6–12/8. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 8 TIM 45 MIN. PRIS: 425 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

SKOKLOSTERS SLOTT Kryssning genom lummiga och natursköna Mälaren och guidat besök på Skoklosters slott. PERIOD: 30/6–12/8. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 8 TIM 45 MIN. PRIS: 375 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

SKOKLOSTER OCH UPPSALA Besök Skokloster och färdas genom hela Mälarens kungsled, Stockholm–Uppsala eller omvänt.

HOP-ON HOP-OFF (BUSS) Med de gröna Hop on Hop offbussarna och City Sightseeing Stockholm kan du se utvalda platser i staden under 24 timmar.

Åk till mysiga Fjäderholmarna. Endast 30 minuter från stan möts du av gemytligt och charmigt skärgårdsliv kantat av god mat och skickligt hantverk.

PERIOD: ÅRET RUNT. AVGÅNG: 24 OLIKA HÅLLPLATSER. TURLÄNGD: BILJETT GÄLLER I 24 TIM. PRIS: 320 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

HOP-ON HOP-OFF (BÅT) Ta dig runt smidigt och enkelt mellan Stockholms sevärdheter med båt. PERIOD: 28/4–2/9. AVGÅNG: DE GRÖNA HOP ON–HOP OFF-BÅTARNA AVGÅR FRÅN 8 OLIKA HÅLLPLATSER. TURLÄNGD: BILJETT GÄLLER I 24 TIM. PRIS: 220 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

PERIOD: 30/6–12/8. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. ELLER UPPSALA. TURLÄNGD: 7 TIM MED BÅT. PRIS: 230 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS. TUREN GÅR ATT KOMBINERA MED TÅG TILL/FRÅN UPPSALA. LÄS MER PÅ WWW.STROMMA.SE

För bokning och mer info se stromma.se

Utflykter på egen hand

UPPTÄCK FJÄDERHOLMARNA Besök Fjäderholmarna, Stockholms närmaste skärgårdsö. Ön bjuder på sol, konserter, stand up och familjeunderhållning.

VAXHOLMS KASTELL Gör en upptäcksfärd på den lilla ön med anrik fästning utanför Vaxholm. Besök Vaxholms Fästningsmuseum, prova café Bistro Kastellet, se konserter och testa på äventyrshoppet Walk the Plank. Under vår, sommar och höst finns även färjeförbindelse mellan Vaxholm och Kastellet. PERIOD: 26/5–19/8. AVGÅNG: STRANDVÄGEN KL 13:20. LÄS MER OM AKTIVITETERNA PÅ ÖN: WWW.KASTELLET.COM.

PERIOD: 28/4–2/9. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 30 MIN. PRIS: 150 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

DROTTNINGHOLM S/S Drottningholm och M/S Prins Carl Philip tar dig till Drottningholm. Besök slottet, strosa i parken eller se slottsteaterns föreställningar. PERIOD: 30/3–21/10. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 2 TIM. PRIS: 220 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

Skärgårdsturer med Cinderellabåtarna

VAXHOLM Skärgårdens huvudstad bjuder på ett levande hamnliv, pittoreska gator, spännande butiker och konstgallerier. Men även på lummiga trädgårdar och trivsamma badplatser. PERIOD: 27/4–4/11. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. TURLÄNGD: 50 MIN. PRIS: 125 KR (ENKEL). BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

STOCKHOLM PASS

SANDHAMN Idyllen och seglarstaden erbjuder allt från mysiga uteserveringar och hotell till böljande sandstränder och vackra promenadstråk.

Upptäck Stockholm med Stockholm Pass. Kortet ger fri entré till fler än 60 av Stockholms populäraste attraktioner, museer och sightseeingturer, fri transport med Strömmas hop on-hop off-båtar och -bussar samt en guidebok. Kortet gäller för 1, 2, 3 eller 5 dagar.

PERIOD: 27/4–4/11. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. TURLÄNGD: 2 TIM 15 MIN. PRIS: 180 KR (ENKEL). BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

PRIS: FRÅN 595 KR FÖR VUXEN, FRÅN 298 KR FÖR BARN 6–15 ÅR. LÄS MER OCH KÖP PÅ WWW.STOCKHOLMPASS.SE.

40

GRINDA Vill du njuta av sol och bad från klippor eller barnvänliga sandstränder är Grinda ön att besöka. Här kan du även titta in på Grinda Wärdshus eller Grinda Lanthandel och Café. PERIOD: 27/4–4/11. AVGÅNG: STRANDVÄGEN SAMT BRYGGOR UTMED VÄGEN. TURLÄNGD: 1 TIM 20 MIN. PRIS: 160 KR (ENKEL). BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

FINNHAMN Här drivs all verksamhet med stor hänsyn till miljön. Passa på att göra ett besök på öns ekologiska odlingar, blomstrande ängar och solvarma klipphällar. PERIOD: 27/4–4/11. AVGÅNG: STRANDVÄGEN SAMT BRYGGOR UTMED VÄGEN. TURLÄNGD: CA 2 TIM. PRIS: 180 KR (ENKEL). BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

MÖJA Här finns ett stort kulturliv, härliga promenadvägar och äkta skärgårdsnatur. PERIOD: 27/4–4/11. AVGÅNG: STRANDVÄGEN SAMT BRYGGOR UTMED VÄGEN. TURLÄNGD: CA 2 TIM 45 MIN. PRIS: 180 KR (ENKEL). BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.


EN FRISKT BUBBLANDE TRIO! Besök ett världsarv!

Freixenet cava – torr, halvtorr och rosé

Drottningholms Slottsteater 1766 Finns i beställningssortimentet.

Guidade turer dagligen Temavisningar Kungliga Förvandlingsakademien Pygmalion Syskonen i Mantua Barnaktiviteter Teaterboden och mycket annat!

www.dtm.se

FREIXENET CORDON ROSADO

FREIXENET CORDON NEGRO

FREIXENET CARTA NEVADA

Artnr: 77976 Pris: 94 kr Alc: 12 %

Artnr: 7738 Pris: 89 kr Alc: 11,5

Artnr: 7743 Pris: 79 kr Alc: 11,5 %

freixenet.se

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem.


MULDERBOSCH

VÅRNYTT

SUPERFYND

FYND! Allt om Vin 22/2 2018

BRA KÖP! Allt om Vin 22/2 2018

Ett vin för varje tillfälle!

Expressen Leva & Bo 22/7 2017

Dina Viner Professional # 298

vinunic.se vinunic.se

Dina Viner Professional # 298

ETT RIKTIGT FYND!

Mulderbosch har gjort succé i Sverige. En fatlagrad vit Chardonnay, krispig aromatisk Sauvignon Blanc och frisk fruktig rosé. Viner till middagen, minglet eller som aperitif på uteplatsen.

6006 Chardonnay, 750 ml 109 kr. Alkh. 13%.

75391 Sauvignon Blanc, 750 ml 109 kr. Alkh. 13,5%.

6077 Rosé, 750 ml 85 kr. Alkh. 12,5%.

Alkoholkonsumtion under graviditeten kan skada barnet


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

>KALENDARIUM STADSVANDRING I GAMLA STAN Guidad sightseeingtur genom Gamla stan.

Sightseeing

STOCKHOLM PANORAMA (BUSS) Se Stockholm från första parkett. Strömmas moderna panoramabuss åker genom alla stadsdelar, förbi stadens mest kända platser. PERIOD: 29/3–31/12. AVGÅNG: GUSTAV ADOLFS TORG. TURLÄNGD: 1 TIM 15 MIN. PRIS: 320 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

UNDER STOCKHOLMS BROAR (BÅT) Se Stockholms mest kända sevärdheter och byggnader från vattnet. PERIOD: 14/4–14/10. AVGÅNG: STRÖMKAJEN. TURLÄNGD: 2 TIM 15 MIN. PRIS: 280 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

DJURGÅRDEN RUNT (BÅT) Sightseeingtur med audioguide till Djurgården. PERIOD: 30/3–16/12. AVGÅNG: STRÖMKAJEN. TURLÄNGD: 50 MIN. PRIS: 220 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

PERIOD: 30/6–26/8. AVGÅNG: GUSTAF ADOLFS TORG. TURLÄNGD: 1 TIM 15 MIN. PRIS: 200 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

PROMENAD PÅ DJURGÅRDEN Guidad promenad på kungliga Djurgården.

STOCKHOLM VINTERTUR (BÅT) Från Stockholm till Fjäderholmarna. Ombord finns både glögg och ärtsoppa. PERIOD: DEC–APR. AVGÅNG: STRÖMKAJEN. TURLÄNGD: 1 TIM 15 MIN. PRIS: 280 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

STOCKHOLM GRAND TOUR (BUSS/BÅT) Omfattande sightseeingtur med båt, panoramabuss och guide.

PERIOD: 15/4–15/9. START: VISIT DJURGÅRDEN, DJURGÅRDSVÄGEN 2. TURLÄNGD: 1 TIM 30 MIN PRIS: 175 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS. LÄS MER PÅ: WWW.STROMMA.SE.

PERIOD: 24/4–1/10. AVGÅNG: GUSTAF ADOLFS TORG. TURLÄNGD: 3 TIM. 30 MIN. PRIS: 480 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

LILLA SKÄRGÅRDSTUREN MED GUIDE (BÅT) Guidad kryssning ombord på M/S Östanå I eller S/S Stockholm.

STOCKHOLM WINTER TOUR COMBINATION (BUSS/BÅT) Upplev Stockholm från Strommas glasbuss och isbrytande båt.

PERIOD: 23/3–31/12. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. TURLÄNGD: 2,5–3 TIM. PRIS: 295 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

KUNGSHOLMEN RUNT (BÅT) Sightseeingtur runt Kungsholmen, förbi Långholmen och vackra Reimers­holme. PERIOD: 2/6–12/8. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 50 MIN. PRIS: 220 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

PERIOD: DEC–APR. AVGÅNG: GUSTAV ADOLFS TORG. TURLÄNGD: 2 TIM 45 MIN. PRIS: WWW.STROMMA.SE. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

STOCKHOLM I ETT NÖTSKAL (BUSS/BÅT) Sightseeingtur med båt och buss.

GÖTA KANAL Kryssningar på Göta kanal. Guidade utflykter, prisbelönt mat och dryck samt umgänge med gäster från hela världen. PERIOD: 20/5–1/9. AVGÅNG: STOCKHOLM, GÖTEBORG, MARIESTAD, NORSHOLM, MOTALA OCH SÖDERKÖPING. TURLÄNGD: 2, 3, 4 ELLER 6 DAGAR. PRIS: FRÅN 4 370 KR (HELPENSION).

NYHET! KRYSSNING PÅ HJÄLMARE KANAL Färden går genom nio slussar mellan Kungsör och Notholmen i valfri riktning. Transferbuss tar dig tillbaka. PERIOD: 5/7–5/8. AVGÅNG: KUNGSÖR ALT. NOTHOLMEN BUSS TILL KUNGSÖR: 225 KR. PRIS DAGSKRYSSNING INKL. LUNCH: 595 KR. EFTERMIDDAG-/ KVÄLLSKRYSSNING INKL. 2-RÄTTERS: 695 KR.

PERIOD: 29/3–31/12. AVGÅNG: GUSTAV ADOLFS TORG. TURLÄNGD: 2 TIM 30 MIN. PRIS: 450 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

Den nya turen på Hjälmare kanal bjuder både på spännande djurliv och natursköna vyer.

Teaterkryssningar

FOTO COLORBOX

DROTTNINGHOLMS SLOTTSTEATER Båtfärd med 2-rättersmiddag. Föreställningen ”Pygmalion”. Returresa med buss till Cityterminalen. PERIOD: 31/6, 2, 7 & 9/8. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. PRIS: 1 445 KR INKL KRYSSNING, 2-RÄTTERSMIDDAG, FÖRESTÄLLNING OCH BUSSTRANSPORT TILLBAKA.

Bocka av en riktig svensk klassiker genom att ta en härligt avkopplande tur på Göta kanal. Läs mer om våra turer på s. 24.

ULRIKSDALS SLOTTSTEATER Båtfärd med bordsserverade svenska delikatesser och ett glas vin. Föreställningen ”Orfeus & Eurydike”. Returresa med buss till City-terminalen. FOTO MAGNUS RIETZ

FOTO ALMERÄNG

Kanalkryssningar

Hoppa ombord på M/S Gustavsberg för en vacker kanaltur till Stockholms enda porslinsfabrik.

43

PERIOD: ONS–TORS 1–23/8. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. PRIS: 1 155 KR INKL. KRYSSNING, MAT, FÖRESTÄLLNING OCH BUSSTRANSPORT TILLBAKA.


Ditt eget skärgårdsparadis Djurönäset är inte bara ett härligt 4-stjärnigt hotell mitt i Stockholms skärgård, det är en hel skärgårdsdestination! Här finner du alla möjligheter till sköna dagar för hela familjen. Bekväma hotellrum och lyxig svit, gästbryggor, tennisbana, sandstrand och badklippor samt ett härligt SPA med varm utomhuskälla med havsutsikt, och bastulandskap med stor inomhuspool. Dessutom vedeldad bastu med badtunnor och egen brygga, motionsspår och naturstigar, cyklar, roddbåtar och spabehandlingar. För mat och dryck väljer ni mellan Matsalen, Terrassen, Loungebaren eller skärgårdskrogen Sjöboden. Under sommaren kan du också besöka Folkparken med flera event och konserter. Allt detta bara 35 minuter med bil från Stockholm. Välkommen till Djurönäset.

Midsommarfirande 22 juni Skärgårdsfestivalen 7 juli Powerboat Weeked 14 juli

Djurönäset

433 Slussen 434 Slussen

Busshållplats Djurönäset, direktbuss, 50 min från Slussen.

www.djuronaset.com

Liveartister i Sjöboden! Var je tisdag & tor sdag hela sommaren Bröder na Rongedal, Blue Tr inity, Patr ik Isaksson, Jan Johansen, De Södervisa, Andreas Aleman och Louise Palmstier na, Hoffmans tr io med Gladys del Pilar & många fler ... Läs om fler artister i Sjöboden och konserter i Folkparken under året på www.djuronaset.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.