__MAIN_TEXT__

Page 1

ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >LEDARE

2019 GUIDE: 97 SKÖNA TURER SOM GER DIG MINNEN FÖR LIVET! HIPP HURRA: STRÖMMA KANALBOLAGET & GÖTA KANAL JUBILERAR KRAV-MÄRKTA: HÖGA AMBITIONER & HÅLLBARA MENYER

Nu omfamnar vi

skärgården och sommaren HÅLLBARHET • MAT • KULTUR • SKÄRGÅRD • NÖJE • NATUR


Start den 13:e juni!

Du mathemmar. Vi fixar sommaren. Lägg din beställning på MatHem.se och få allt du drömmer om direkt till dina koordinater. Svalkande glass, söta jordgubbar och roliga strandleksaker – vi har allt för sköna och slappa dagar i skärgården!


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

Innehåll 2019

10

Skärgårdspärlor

Ta del av den levande skärgården som bjuder på saltstänkta bad, annorlunda boenden och mysig hemma hos-känsla.

12

Mat med höga krav

Möt KC Wallberg som aldrig ger sig i arbetet med att skapa menyer, som är lika läckra som hållbara.

19

50-årsjubileum Strömma Kanalbolaget firar 50 år med pompa och ståt och erbjuder utvalda turer till 1969 års priser.

26

Vikingaliv på Birka

Lär dig mer om det äventyrsfyllda livet som viking. Sommaren på Birka erbjuder festliga vildsvinsgillen, fyndmöjligheter och aktiviteter för både stora och små vikingaentusiaster.

32

150 år på Göta kanal Ät, njut och umgås på Sveriges mest älskade kanal där vi har gett våra gäster fantastiska upplevelser i 150 år.

05 VÄLKOMMEN Strommas vd Jan Larsén blickar tillbaka. 07 MIDDAG PÅ VATTNET Välkomponerade menyer och vackra vyer. 16 ETT LEVANDE GRINDA På Grinda möter du en levande skärgårdsmiljö som vårdas av både djur och människor. 21 GUIDADE TURER Förkovra dig och upptäck nya platser med vattnet som närmsta granne. 24 KONST PÅ KASTELLET Utmaningar, utställningar och färgstark konst av Lena Linderholm.

28 KUNGLIGA TURER Upplev historiens vingslag och kulturupplevelser i världsklass! 31 FAGRA HJÄLMARE KANAL Tuffa fram och njut av lummiga ekhagar och läckra räkor medan du passerar anrika slussar.

Stromma ges ut av Strömma Turism & Sjöfart Projektledare Stromma: Cecilia Sandberg Produktion: Make Your Mark Projektledare: Mia Nilsson Redaktör: Anna Thelning Art Director: Linn Lavér Medarbetare: Adam Holmberg, Terese Allerts, Carin Roeraade, Johan Strindberg Korrektur: Jenny Björk Repro: Linjepunkt Omslagsfoto: Magnus Rietz

35 SE MER AV EUROPA Lär känna Europas vackra städer. 37 EXPERTERNA TIPSAR Vår personal ombord på våra båtar delar med sig av sina favoritdestinationer i Stockholms skärgård.

Tryck: Aller Tryk VI RESERVERAR OSS FÖR INSTÄLLDA AVGÅNGAR OCH EVENTUELLA FÖRÄNDRINGAR I TIDTABELLER. FÖR DE FLESTA AV TURERNA GÄLLER HALVA PRISET FÖR BARN 6–15 ÅR OCH GRATIS FÖR BARN 0–5 ÅR. FÖR YTTERLIGARE INFORMATION GÄLLANDE PRISER OCH TIDTABELLER BESÖK WWW.STROMMA.SE.

39 PLANERA DIN TUR Hitta din favorit bland Strommas breda utbud av upplevelser, mat och guidade turer.

3


SVENSKA FOTOGRAFER MÖTER VÄRLDEN 1862 – 2018 6 JUNI 2019 – 24 MAJ 2020

ANNONS

etnografiskamuseet.se

ostasiatiska.se


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >VÄLKOMMEN

D

Hipp hipp hurra! fyller en viktig roll för besökarnas upplevelser av våra omsorgsfullt utvalda destinationer. I år tar vi också ett extra stort kliv ut i världen med start i Berlin – en av Europas mest fantastiska turiststäder. Här startar vi Hop on Hop off-sightseeing med cirka 20 dubbeldäckare i april. För ett sightseeingbolag som vårt är det svårt att hitta en stad med fler berättelser än Berlin. Här återfinns en osannolik historia med krig blandad med kultur och litteratur den skrämmande tiden som kulminerade med andra världskriget, det kalla kriget där Berlin låg i centrum samt den bisarra situationen med Berlinmuren. Idag är Berlin en stad med ett myllrande uteliv där gamla byggnader restaurerats med ett tillägg av ny smakfull arkitektur på mycket hög nivå. Detta berättar vi mer om på våra turer i Berlin. Det är med lite extra stolthet jag för sista gången får välkomna er till en ny, härlig sommarsäsong fylld av fantastiska upplevelser.

FOTO MAGNUS RIETZ

ET HÄR ÄR VERKLIGEN jubileernas år och inom Stromma-koncernen har vi flera anledningar till att fira så det står härliga till! I år har nämligen Rederi AB Göta Kanal bjudit våra gäster på kanalturer i hela 150 år, och för 50 år sedan bildades det bolag som vi i dag känner som Strömma Turism & Sjöfart AB. Men dess historia slingrar sig egentligen mycket längre tillbaka än så då bolaget funnits betydligt längre under andra namn och former. Flertalet av våra anrika turbåtar har även bjudit sina passagerare på oförglömliga upplevelser i mer än ett sekel. Med missionen att ge ”Minnen för livet” har vi stolt guidat miljoner besökare till såväl pittoreska skärgårdsöar som kulturella, majestätiska och urbana destinationer. Själv har jag varit med i företagsledande ställning sedan 1981 och formellt som vd sedan 1985. Ett arbete jag nu lämnar med ålderns rätt. Men det är med stolthet jag kan se tillbaka på den fantastiska resa vi har gjort. Från att ha varit manuella, mekaniska och lokala till att bli digitala, globala och internationella. Jag kan även konstatera att vi är ett unikt företag som

Trevlig läsning och glad sommar, Jan Larsén

Strömma Turism & Sjöfart AB är ett av Sveriges största upplevelseföretag med verksamhet i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Köpenhamn, Århus, Helsingfors, Oslo, Bergen, Stavanger, Geiranger, Ålesund, Amsterdam, Berlin och Utrecht. Stromma äger ett 15-tal varumärken där målet alltid är att ge gästen minnesvärda upplevelser. Med historiska fartyg, moderna sightseeingbåtar, specialanpassade bussar, spännande utflyktsmål och guidade promenader bjuds gästerna på natur, kultur, skärgårdsutflykter, matupplevelser, familjeäventyr och mycket, mycket mer. I Stockholmsområdet är Stromma representerat av Birka Vikingastaden, Göta Kanalrederiet, Strömma Kanalbolaget, Hop On - Hop Off, Stockholm Excursions, Stockholm Sightseeing, Cinderellabåtarna och Vaxholms Kastell.

5


2ENTERTAIN, VICKY NÖJESPRODUKTION, KRALL ENTERTAINMENT, LIVE NATION och SINCLAIR ENTERTAINMENT i samarbete med CAMERON MACKINTOSH presenterar

M U S IK A L KO M E DI N

Linda OLSSON Vanna ROSENBERG

Kayo SHEKONI Ensemble & ORKESTER

Av JOHN DEMPSEY & DANA P ROWE Översättning EDWARD AF SILLÉN & DANIEL RÉHN

PREMIÄR 19/9 PÅ CIRKUS I STOCKHOLM. BOKA:


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >MIDDAG OMBORD

Strommas skärgårdsturer bjuder på läckra menyer och oslagbara vyer.

På den här resan står Italiens klassiker i fokus. Det här är nämligen något så unikt som en pizzakryssning. Kvällen börjar med snacks innan det är dags att avnjuta sin egen tjockbottnade och nygräddade pizza toppad med valda favoritingredienser. Pizzorna levereras direkt till båten av populära leverantören Pizzabakeren. Vare sig du tar med familjen, kompisgänget eller kollegorna utlovas en mysig kväll och prima smaker! AVGÅNG: STRÖMKAJEN, KL 19.30. TURLÄNGD: 1 TIM 30 MIN. PRIS: FRÅN 370 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS. I GRUNDPRISET INGÅR KRYSSNING, GLASS OCH SNACKS.

AFTERNOON TEA

Middagskryssning till Möja Kvällskryssa med Cinderellabåtarna, njut av en god middag och låt dig hänföras av Stockholms oslagbara skärgård! Under turen, som går från Stockholms innerstad till Möja och tillbaka, kan du antingen välja någon av krögarens färdigkomponerade trerättersmenyer eller prova något från den välsmakande à la carte-menyn. AVGÅNG: STRANDVÄGEN, KAJPLATS 14. TURLÄNGD: 5 TIM 5 MIN. PRIS: FRÅN 130 KR.

Gör som britterna och omfamna den lyxiga traditionen afternoon tea. Ombord på M/S Gustafsberg VII dukar prisade krögaren Malin Söderström upp allt som behövs för en riktigt lyckad testund. På bordet hittar du allt från kakor och bakverk till nybakade scones och traditionella tillbehör. Och såklart kryssningens huvudrollsinnehavare – det nybryggda teet. För att förgylla resan ytterligare bjuds alla gäster dessutom på ett glas mousserande vin med tillhörande landgång. Allt ackompanjerat av Stockholms natursköna skärgård. AVGÅNG: NYBROKAJEN, KAJPLATS 8, KL 13.30. TURLÄNGD: 2 TIM. PRIS: FRÅN 525 KR.

”Rösten i havet talar till själen.” – Kate Chopin 7

FOTO ANNA-KAJSA ROOS-WITHAM

Runda favoriter & vackra vyer


Drottningholms Slott ETT KUNGLIGT SLOTT OCH ETT VÄRLDSARV

” ...det bäst bevarade exemplet på ett kungligt residens uppfört på 1700-talet i Sverige och som samtidigt är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från denna tid... ”

·

OR L D H ER

www.kungligaslotten.se

RL D S A R V

E M IA O ND

W

Ä · V

IT A

L

ur unesco:s motivering till upptagningen på väldsarvslistan

GE

IN

Välkommen till världsarvet Drottningholm! Upplev en historisk miljö av internationellt högsta klass med höjdpunkter som Hedvig Eleonoras paradsängkammare, den storslagna slottsparken och det kinesiska lustslottet. Slottsbutik och kafé.

· P A T RI M

O

Drottningsholms slottsanläggning är upptagen på Unesco:s världsarvlista


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

MIDDAGSBUFFÉ MED TRUBADUR

ANNONS

 >MIDDAG OMBORD

FOTO CLAES HELANDER

På den här turen får du chansen att uppleva en kombo utöver det vanliga – livemusik, god mat och fantastisk skärgårdsutsikt. Under kvällen spelar båtens trubadur både svenska och internationella visor medan krögaren fyller buffébordet med sina bästa rätter. Efter middagen finns det tillfälle att njuta av kaffe och dessert från specialmenyn och före hemgång stannar båten till på en närliggande skärgårdsö. AVGÅNG: NYBROKAJEN, KAJPLATS 10, KL. 19.00. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: FRÅN 495 KR.

FOTO COLOURBOX

SCHLAGERDÄNGOR I SKÄRGÅRDEN

Har du en förkärlek för räkor, allra helst ihop med ett svalt glas mousserande, gott bröd och västerbottensost? Då är den här räkkryssningen ombord M/S Strömma Kanal något för dig. Under den tre timmar långa resan får du äta så mycket du vill av havets läckerheter. Räkorna är inte bara av högsta kvalitet, de är dessutom fiskade på ett miljövänligt sätt. Räkfrossan inleds i Nybroviken för att sedan fortsätta hela vägen ut till Vaxholms Kastell, där fartyget lägger till för ett kortare uppehåll så att du har möjlighet att avnjuta en promenad i kvällssolen. AVGÅNG: NYBROKAJEN, KAJPLATS 10, KL 19.30. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 365 KR.

FOTO CLAES HELANDER

Frossa i havets delikatesser

Följ med på en kväll i schlagerns tecken! Turen inleds med en somrig middagsbuffé och under kvällen spelar fartygets DJ populära schlagers som bjuder in till både allsång och dans. Middagen avslutas sedan med dessert och under hela kvällen kan du dessutom passa på att önska dina schlagerfavoriter. AVGÅNG: NYBROKAJEN, KAJPLATS 10, KL 19.00. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: FRÅN 525 KR.

À LA CARTE OMBORD Förgyll vardagen och kliv ombord S/S Stockholm som tar dig med på en kulinarisk resa genom Stockholms skärgård. Turen går till Vaxholm och tillbaka och medan du kryssar fram genom det vackra landskapet bjuds det på en välkomponerad meny bestående av klassiska favoriter och krögarnas husmansfavoriter med en spännande twist.

FOTO CLAES HELANDER

AVGÅNG: STRANDVÄGEN, KAJPLATS 16, KL 19.00. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: FRÅN 195 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS. I GRUNDPRISET INGÅR KRYSSNING MED RESERVERAD RESTAURANGPLATS.

9

Våra höga ambitioner i köket har nu gett oss en KRAV-märkning.


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

Skärgårdens gömda pärlor På sommaren sjuder skärgården av liv. Vi har samlat några utvalda favoriter väl värda en utflykt. AKTIVERA FAMILJEN PÅ FINNHAMN

SUSSA PÅ SVARTSÖ TILL TONER AV NATUREN

I Ragnars Kiosk på Finnhamn kan du inte bara äta en nygräddad våffla, dricka en kopp kaffe eller njuta av en svalkande glass. Du kan också testa fiskelyckan eller hyra en kanot, kajak, SUP eller roddbåt. Med andra ord finns här allt man behöver för en njutbar och aktiv semester.

Letar du efter en annorlunda och naturnära upplevelse, men utan ryggont och stel nacke? Då måste du testa på livet som lyxcampare. Till Svartsö krog och logi tar du dig bekvämt med Strommas Cinderellabåtar och här stannar du med fördel över natten. Börja med att avnjuta deras förstklassiga meny präglad av enkelhet och utvalda råvaror i säsong. Efter middag och goda drycker från lokala bryggerier och utvalda vinproducenter sover du sött i något av de mysiga canvastälten vid vattenkanten. Bekväma sängar, frukost på sängen och utsikt över glittrande vatten – kan man önska något mer? Antagligen inte, men stället är populärt så vill man sova över gäller det att boka sovplats i god tid.

AVGÅNG: CINDERELLABÅTARNA, STRANDVÄGEN, KAJPLATS 14. TURLÄNGD: 2 TIM 10 MIN. PRIS: 170 KR.

AVGÅNG: CINDERELLABÅTARNA, STRANDVÄGEN, KAJPLATS 14. TURLÄNGD: 1 TIM 30 MIN. PRIS: 160 KR.

SOMMARKÄNSLOR PÅ GÄLLNÖ

FOTO CECILIA MAGNUSSON

Mellan Grinda och Sandhamn ligger skärgårdspärlan Gällnö. Här upplever du lugnet och skärgården på bästa sätt – enkelt och genuint med välbevarade skärgårdsbebyggelser. På ön hittas bland annat ett vandrarhem, en camping och supermysiga Gällnö Handelsbod och Bar. Här njuter du av en sommarmeny inspirerad av Medelhavet och kolgrillat, underbara drinkar, plus en riktigt bra vinlista. Allt inramat av fågelsång, vågskvalp, prunkande äppelträd och härliga klippbad. (Stängt måndagar.) För familjen finns även en sandstrand perfekt för lek och bus. AVGÅNG: CINDERELLABÅTARNA, STRANDVÄGEN, KAJPLATS 14. TURLÄNGD: 1 TIM 30 MIN. PRIS: FRÅN 160 KR.

10 


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >LIVET I SKÄRGÅRDEN 3 X FJÄDERHOLMARNA

MÅNGSIDIG KONST PÅ ARTIPELAG

AVGÅNG: STORA KANALTUREN, NYBROKAJEN, KAJPLATS 10. TURLÄNGD: 1 TIM 35 MIN. PRIS: FRÅN 215 KR (ENKEL RESA).

FOTO DANIEL HERTZELL

På Artipelag väntar lugn, god mat och fantastisk konst. I sommar omfamnar man den italienska designern Piero Fornasetti vars produktiva och breda konstnärskap innehåller allt ifrån måleri, teckning, grafisk design, möbler och designföremål till rumsliga installationer. Kliv in i Fornasettis värld som i mångt och mycket framstår som en filosofisk reflektion över hur det är att vara människa under 1900-talet. Utställningen Fornasetti Insida Utsida öppnar 14 juni. Boka Strommas Stora kanalturen till Artipelag för en ultimat kombination av konst, båtliv och skärgård.

Endast 30 minuter med båt från stan hittar du Fjäderholmarna – skärgårdens närmaste destination som bjuder på både solklippor och mysig sandstrand. För den mat- och shoppingsugne finns även en hel del kul att finna.

SÖTSUGNA SYSTRAR En varm sommardag är Systrarna Degens glasstuga ett givet stopp för både stora och små glassälskare. Här njuter du av ekologisk glass gjord av svenska, naturliga råvaror. Systrarna driver även Fjäderholmarnas Choklad – avancerad chokladkonst i vackra färger och läckra smaker som lockar både öga och gom.

SJÄLFULL KERAMIK

PERSONLIGT I VAXHOLM Hoppa på Cinderellabåten och ta dig ut till mysiga Vaxholm för ett besök på Vaxholms Bed & Breakfast. Här kan du avnjuta både fika, lunch och middag i härlig hemmamiljö. Ta plats vid de personligt dukade borden i det mysiga växthuset eller under bigarråträdet som skuggar skönt när solen gassar. Luncher och middagar arrangeras enbart för bokade grupper som då abonnerar växthuset men under sommaren håller man öppet flera dagar i veckan med nygräddade våfflor och glass på menyn. De flesta söndagar dukas även en läcker och väldoftande kakbuffé upp för alla sötsugna. Då öppettiderna varierar lite gå in på vaxholmsbedandbreakfast.se för uppdaterad info. AVGÅNG: CINDERELLABÅTARNA, STRANDVÄGEN, KAJPLATS 14. TURLÄNGD: 50 MIN. PRIS: 120 KR.

Keramik är populärare än någonsin och på Fjäderholmarnas Krukmakeri hittar du gediget hantverk från åtta duktiga keramiker, alla med sin säregna stil. Anna Wadle är en av dem, och hon står bland annat bakom dessa stilfulla citruspressar i vacker, rå design. Varje exemplar är handgjort och därmed unikt.

SLÄCK TÖRSTEN PÅ ÖNS EGEN BREWPUB Torra strupar botas bäst på öns egen Brewpub. Fjäderholmarnas bryggeri är ett mikrobryggeri och pub i ett där du får chansen att uppleva nya spännande smaker tappade direkt ur tankarna. Här finns något för alla ölsmaker. AVGÅNG: STRANDVÄGEN, KAJPLATS 13. TURLÄNGD: 30 MIN. PRIS: 155 KR.

11


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

12 

ANNONS


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

HÅLLBARHET

Skyhöga ambitioner I år har Stromma KRAV-certifierat alla sina restauranger. Men KC Wallberg nöjer sig inte med en märkning och höjer den hållbara matlagningen ytterligare en nivå. AV ADAM HOLMBERG FOTO JOHAN STRINDBERG

K

O C K E N O C H M AT E N T R E PR E NÖR E N KC Wallberg har brunnit för hållbar matlagning i två decennier – långt innan det blev en trend. På sin restaurang Gubbhyllan på Skansen har han förfinat tillagningstekniker och laborerat fram smaker med ett stort hållbarhetstänk. All mat lagas från grunden, utan tillsatser och med stort fokus på råvaran. År 2017 utsågs han till Årets hållbarhetskock för sitt engagemang i frågan. Säsongen 2019 blir KC Wallbergs fjärde som krögare ombord M/S Carl Philip och S/S Drottningholm, två av Strommas mest klassiska restaurangfartyg. I år tar han även över rodret på det anrika fartyget M/S Angantyr. Varje säsong tillagar KC:s kök himmelska anrättningar till en kvarts miljon resenärer. – Vi lagar tillsatsfri mat från grunden med fokus på levande och rena råvaror, säger KC. Jag slutade till exempel med att köpa läsk till min verksamhet för 12 år sedan. Vi gör egen läsk och bakar våra egna småkakor. Ölen är gårdsproducerad och vinet är biodynamiskt. Titta på saften vi gör – det är ett otroligt hantverk, en process där vi nyttjar bäret fem gånger. Hållbarhet för mig är synen

13 13 

på råvaran – att utnyttja den till fullo. KC trivs bra ombord på sina fartyg. Han berättar att det faktiskt kan vara rogivande att arbeta i ett hektiskt restaurangkök när Stockholms skärgård glider förbi utanför fönstret. Han beskriver sina två fartyg som ”city-restauranger på vatten”. – 2019 kommer att bli vår starkaste säsong hittills, det är jag säker på, säger KC. I år använder vi till exempel mycket ekologisk svamp och har för första gången tagit bort allt nötkött från menyn. Våra köttbullar har vi alltid gjort på hjort. I år serverar vi även svensk anka – en otroligt fin och smakrik, men något bortglömd, skånsk råvara. Vi stödjer därmed en annan del av svensk fågelindustri. Det är också hållbarhet. E N N Y H E T FÖR i år är att gästerna ombord kan få med sig

recepten hem. Transparensen är med andra ord total – här finns inga gömda tillsatser. Det betyder även att en spanjor på besök i Stockholms skärgård kan åka hem och baka svenska småkakor. Sedan KC Wallberg 2016 tog över köket på två av Strommas restaurangfartyg har företagets miljöfokus växt sig allt starkare.

ANNONS


-Upptäck världen i stan -

MER TID, MINDRE FLYG Alla dina favoritsmaker på samma plats utan att korsa ett världshav. I Stockholms första foodcourt serveras mat från hela världen, morgon till sen kväll, sju dagar i veckan. Varmt välkommen!

KUNGSGATAN 44 • STOCKHOLM BAGATELLE CAFÉ | CHOPSTICKS FAST FOOD | IKKI SUSHI BAR | ZÓCALO | LATINO & CAJUN | LIBANON GRILL & MEZA | LITTLE INDIA | PANINI INTERNAZIONALE PONG ASIAN | PYTTIRIAN | SULTAN PIZZA & KEBAB | TACO BAR | TEXAS LONGHORN BURGERS & DELI | GREKISKA KOLGRILLSBAREN | VÄLKOMMEN!


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >HÅLLBARHET KC WALLBERG Ålder: 39 år Bor: I Sollentuna Gör: Matentreprenör och krögare. Driver restaurangerna ombord på M/S Carl Philip, S/S Drottningholm och M/S Angantyr samt restaurangen Gubbhyllan på Skansen.

”Men bara för att vi nu är KRAV-märkta så får vi inte slappna av – tvärtom.” Varför är KRAV-certifiering viktigt? – En certifiering driver utvecklingen av KRAV-märkta och hållbara livsmedel. Det är också fler och fler konsumenter som ställer krav på utematen och en certifiering gör det lättare för dem att göra hållbara val, säger Josefin Larsson. Enligt KC Wallberg är KRAV-certifieringen ett kvitto på det enorma hållbarhetsarbete som görs ombord på Strommas restaurangfartyg. – Men bara för att vi nu är KRAV-märkta så får vi inte slappna av – tvärtom. Nu ska vi verkställa allt, sen ska vi ta nästa stora kvalitetssteg.

För två år sedan blev Stromma en del av restaurangnätverket Hållbara Restauranger och från och med i år är alla fartyg KRAV-certifierade. – För att kunna jobba hållbart krävs kunskap – men framför allt krävs ett gemensamt engagemang från alla som jobbar i köken på Strommas fartyg. Vi började diskutera en KRAV-certifiering för ett år sedan – och ett år senare är vi certifierade. Det visar på en enorm kraft och en stolthet. Men vad innebär det egentligen att vara KRAV-certifierad? Josefin Larsson är marknads- och regelutvecklare restaurang och storkök på KRAV. – Certifiering av restauranger kan göras på tre nivåer, säger hon. Dessa nivåer baseras bland annat på hur stor del av restaurangens årliga inköp som utgörs av KRAV-märkta livsmedel. Nivån markeras med en, två eller tre stjärnor – ju fler stjärnor, desto högre andel KRAV-märkta produkter används i verksamheten. VA R J E Å R BE S ÖK S DE KRAV-märkta restaurangerna av ett

oberoende certifieringsorgan som kontrollerar att man uppfyller KRAV:s regler. De verksamheter som blir godkända får ett certifikat som även gästerna ska kunna ta del av. – Utöver inköpsandelen finns regler om att det ska finnas personal som har kunskap om KRAV-märkt produktion. Dessutom finns ytterligare grundläggande regler som ska följas av dem som arbetar i restaurangen, exempelvis när det gäller spårbarhet av inköpta livsmedel, val av engångsmaterial och användning av miljömärkta rengöringsmedel. En KRAV-certifierad restaurang får inte heller ha någon rödlistad fisk på menyn och de har uppsatta miljömål som ska stämmas av varje år.

15


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

STROMMA & RIKARE SKÄRGÅRDSLANDSKAP

Ett nytt Grinda På Grinda betar hästar, kor och getter på öns gamla betes– och åkermarker ­för att skapa en öppen och levande skärgårdsmiljö tillgänglig för alla. AV ADAM HOLMBERG

”Det krävs skötsel och mycket jobb för att bevara ett rikt och omväxlande skärgårdslandskap.”

gamla betesmarker och igenvuxna strandängar. Vi röjer och betar, röjer och betar. Det gynnar även friluftslivet. Ute på öns naturstigar kan du plötsligt stöta på en hage med hästar, får och lamm. M A R I A T R I VS M E D livet på Stockholms närmaste skärgårdsö.

– Jag älskar att träffa mycket människor – men jag vill bo på landet och vara nära naturen. Här får jag båda delarna, säger hon. Sara Lindh är projektledare på Skärgårdsstiftelsen och stolt över det arbete Maria gör på Grinda. – Vi plockar fram den värdefulla biologiska mångfalden och det ålderdomliga jordbrukslandskapet som en gång fanns på Grinda.

FOTO GETTY IMAGES

R

I K A R E SK Ä RGÅ R D SL A N D SK A P är ett utvecklingsprojekt och ett samarbete mellan Världsnaturfonden WWF, Upplandsstiftelsen och Skärgårdsstiftelsen. Projektet stöds av Stromma och syftet är att bevara skärgårdens unika ekosystem. Grinda är ett exempel på det viktiga arbete som görs. Här, på den vackra skärgårdsön, endast en timme från storstadens puls, har Maria Jörgensson sedan 2016 drivit ett småskaligt skärgårdslantbruk med syftet att levandegöra öns gamla betes- och åkermarker ­– och skapa en öppen och levande skärgårdsmiljö tillgänglig för alla. – I maj 2016 flyttade jag hit med min familj och våra djur, säger Maria. Djuren är här på ön i första hand som naturvårdare. Det finns de som tror att vi tar hit djuren i maj och sen får de lämna i september, som en attraktion, men så är det såklart inte. Projektet som Stromma är med och stödjer handlar om att vi ska kunna bedriva jordbruk och restaurera


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

 >GRINDA

ANNONS

 >MILJÖ

Ytterligare projekt Stromma stödjer:

TILLSAMMANS FÖR ETT RENARE ÖSTERSJÖN Stromma och Världsnaturfonden WWF samarbetar för ett renare Östersjön. Tillsammans arbetar vi för ett ekosystem i bättre balans och räddar djur som lever i och omkring Östersjön. Målet med samarbetet är att bli ledande när det gäller hållbarhetsfrågor i branschen samt att driva på utvecklingen. Stromma har också som mål att minska sin egen miljöpåverkan genom att sätta och följa branschledande miljömål för exempelvis begränsade utsläpp av CO2, kväve, svavel och avfall samt användning av giftfri bottenfärg.

ENSAMMA MAMMOR MED BARN FÅR UPPLEVA SJÖN

På Grinda arbetar människor och djur sida vid sida för att öppna upp och levandegöra det lummiga landskapet.

Vi gör inte allt på en gång, utan tar det steg för steg, säger Sara. Som besökare på ön märker man av den levande skärgårdsmiljön så fort man kliver av båten. Här får man väja för stöddiga höns på stigen mellan de måleriska betesmarkerna och hos Maria på Grinda Gård kan man hälsa på fjällkor, nordsvenskar, gotlandsruss, linderödsgrisar och jämtgetter. Här finns chansen att själv testa på bondgårdsaktiviteter som djurskötsel och ponnyridning. Det småskaliga jordbruket på Grinda gård drivs med den största respekt för både djur och natur. – Det krävs skötsel och mycket jobb för att bevara ett rikt och omväxlande skärgårdslandskap, vilket kan vara svårt att förstå för besökaren, många tror att det kommer naturligt. Jag tycker att det

är kul att vi värnar om både biologiska och kulturella värden på en så välbesökt skärgårdsö som Grinda, säger Sara. Sara själv är överförtjust i Grinda och tipsar om ön som utflyktsmål för alla som vill upptäcka skärgården med vandringskängor och ryggsäck. – Det finns inga trevligare vandringsmiljöer än betesmarker. Den populära Grindastigen går genom de omväxlande markerna vi har jobbat med, genom hagar, barrskog och lundar, säger hon och fortsätter: – Stromma ska vara stolta över att de bidrar till miljöförbättringar och ökar den biologiska mångfalden i skärgården.

AVGÅNG: CINDERELLABÅTARNA, STRANDVÄGEN, KAJPLATS 14. TURLÄNGD: 1 TIM 20 MIN. PRIS: 120 KR.

RENARE VATTEN & HAV

ATT TÄNKA PÅ I ETT NATURRESERVAT Det finns några saker att tänka på när man besöker ett naturreservat som Grinda. Utöver föreskrifter i lagar och författningar är det för allmänheten förbjudet att: Förstöra eller skada berg, jord eller sten genom att borra, hacka, spränga, rista, gräva, måla eller liknande. Bryta kvistar, fälla eller på annat sätt skada levande eller döda träd och buskar eller att skada vegetationen i övrigt genom

Fryshusets verksamhet Barn till ensamma mammor arbetar för att stödja barn som lever med sin ensamstående mamma under ekonomisk eller social utsatthet. Verksamheten anordnar regelbundna aktiviteter för mammor med barn i åldern 0–18 år. Sedan sommaren 2017 är Stromma stolta över att kunna erbjuda Fryshusets verksamhet Barn till ensamma mammor att följa med på utvalda upplevelser med båt i Stockholms city, skärgården och Mälaren.

att gräva upp växter såsom ris, örter, mossor eller lavar eller ta bort vedlevande svampar. Störa djurlivet (t.ex. genom att klättra i boträd, fånga eller döda däggdjur, fåglar, kräldjur eller groddjur). Medföra okopplad hund. Elda annat än på anvisad plats. Sätta upp tavla, plakat, affisch, skylt eller göra inskrift. Tälta på annat än anvisad plats.

17

Stromma har i samarbete med Världsnaturfonden WWF och Stockholms Hamnar placerat ut en Seabin vid Klara Mälarstrand som ett led i vårt gemensamma arbete för ett friskare och renare Östersjön. I sommar läggs ytterligare en i Nybroviken. En Seabin är en flytande papperskorg som själv samlar in skräp och partiklar i dess närhet. Skräp och vatten sugs in i en behållare och fångstpåse med hjälp av en pump. Pumpkapaciteten är 25 000 liter per timme. Vattnet pumpas därefter ut ur behållaren och skräpet blir kvar i påsen. En Seabin kan samla in ca 1,5 kg flytande skräp per dag.


Njut av arla ko® lagrade klassiker

12-14 måN lagrade sveNska klassiker, gjorda på mjölk fråN smålaNd och ölaNd.

SOMMAR PÅ SLOTTET Välkommen till Skoklosters slott – ett av världens främsta barockslott. Öppet juni–augusti kl 11–17 med visningar varje dag. Båtturer från Stockholm och Uppsala. Butik och café. Läs mer på: skoklostersslott.se


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >STRÖMMA 50 ÅR

Jubileum! Fira 50 år med oss!

I

ÅR FIRAR STRÖMMA KANALBOLAGET 50 år.

En resa som började 1968 med ett ledbrutet fartyg som med läckande tak och trasiga fönster, lämnats till sitt öde i Djurgårdsvarvet. Som tur var fick några båtentusiaster, med Richard Grönstedt, Carl-Olof Munkberg och Kjell Ronne i spetsen, upp ögonen för ångfartyget som då gick under namnet S/S Valkyria. Alla vurmade de för en levande båttrafik och gamla fartyg, och tillsammans bildade de Strömma Kanalbolaget. Ångfartyget, som vi idag känner som Drottningholm, totalrenoverades för att den 3 maj 1969 gå sin allra första tur på den klassiska sträckan StockholmDrottningholm. Sedan dess har fler anrika båtar

tillkommit i Strömmas flotta och bjudit sina passagerare på minnen för livet. Då de är varsamt renoverade har flera av dem kvar stora delar av sin originalinredning, vilket är en upplevelse i sig. Vart och ett av dem ett flytande tidsdokument som alla bär på sin egen unika historia. NÄR VI NU FYLLER JÄMNT, och har chansen att slå

på stora trumman, gör vi det genom att under våren och sommaren erbjuda ett antal utvalda turer där priserna är desamma som de var 1969. Med andra ord är detta ett ypperligt tillfälle att ta en tur med någon av våra fantastiska båtar. Turerna bokas efter först-till-kvarnen-principen på www.stromma.se.

Kryssa till 1969 års priser! APRIL Lilla skärgårdsturen med guide Söndag 28/4 kl 10:30 Ord.pris: 305 kr. Jubileumspris: 36 kr. MAJ Drottningholm Söndag 26/5 kl 12:00 (Valfri retur) Ord.pris: 230 kr. Jubileumspris: 27 kr. JUNI Fjäderholmarna Söndag 30/6 kl 10:30 (Valfri retur) Ord.pris: 155 kr. Jubileumspris: 18 kr. JULI Skokloster Söndag 28/7 kl 10:00 Ord.pris: 380 kr. Jubileumspris: 45 kr. AUGUSTI Vaxholm Söndag 25/8 kl 12:00 Ord.pris: 305 kr. Jubileumspris: 36 kr.

19


Balkongliv Inred balkongen med färgglada nyheter

Hängstol 899 kr / Filt 399 kr / Flaggspel 149 kr I utvalda butiker och på indiska.com


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >GUIDADE TURER

Upptäck skärgården AV TERESE ALLERT

L

FOTO MAGNUS RIETZ

Ä M NA STORSTA DE NS folkmyller bakom dig och möt sommaren ute på någon av de 30 000 öar som tillsammans bildar Stockholms skärgård. Med Strommas guidade turer möter du lugnet ute till havs och upplever skärgårdslivet från dess bästa sida. Här finns någonting för alla, oavsett om du föredrar att strosa runt på mysiga gator och testa nya kaféer eller vill upptäcka historiska slott och byggnader. Självklart är ett dopp i havet, klarblå himmel och solvarma klippor aldrig långt bort. Vi har samlat fem guidade turer, fler hittar du på www.stromma.se.

1

I FÖRFÄDERNAS FOTSPÅR

Välkommen på en tur som tar dig till Sigtuna – Sveriges äldsta ännu existerande stad. Följ med guiden genom Mälaren för att sedan mötas av stadens fina träbebyggelse från 1700-, 1800- och 1900-talet. Sigtuna är fylld med historia som kan upptäckas på många sätt. Vad sägs om ett besök på Lundströmska gården med anor från 1600-talet? För dig som föredrar att bara strosa runt och insupa atmosfären finns det gott om butiker och kaféer att välja mellan. Ombord finns både fika och enklare lunchalternativ. TUR: GUIDAD BÅTUTFLYKT TILL SIGTUNA. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. RESTID: 8 TIM 45 MIN. PRIS: FRÅN 380 KR.

21


SOMMARMÖTEN I SKÄRGÅRDEN 20 MIN FRÅN SLUSSEN Under sommarmånaderna njuter vi av att vistas utomhus. Hav och grönska, varma vindar och svalkande bad ger ny inspiration och kreativitet. Ofta lämnar mötet lokalens fyra väggar för en diskussion i solen. Även köket flyttar ut och serverar en härlig lunch på innergården. Upplev våra sommarmöten i skärgården.

WWW.VARGARD.SE 08 748 77 00 • INFO@VARGARD.SE


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >GUIDADE TURER

FOTO CECILIA SANDBERG

2

SPRUDLANDE SANDHAMN

I Stockholms yttre skärgård finner du populära Sandhamn. Hit tar vi oss under en guidad tur med M/S Strömma kanal, ett av få passagerarfartyg som kan gå i kanalen. Vi färdas genom trånga passager och förbi pittoreska skärgårdshus och trädgårdar. Passa på att njuta av både soldäck och restaurang under färden. När vi gått i land väntar en rundvandring där vi bekantar oss ytterligare med historien om båtfolkets Mecka. RESTID: 8 TIM. PRIS: FRÅN 385 KR .

FOTO CLAES HELANDER

3

TUR: STRÖMMA KANALTUR TILL SANDHAMN. AVGÅNG: NYBROKAJEN, KAJPLATS 10.

SLOTTSTUR TILL MARIEFRED

Känn historiens vingslag under vår guidade tur till charmiga Mariefred. Ombord på det koleldade ångfartyget S/S Mariefred, som färdats på denna rutt varje sommar sedan 1903, bjuds det på både historiska anekdoter och berättelser om sevärdheter vi passerar längs vägen. Om så önskas i kombination med ett besök i restaurangen. När vi går i land får du inte missa att besöka det välkända 1500-talsslottet Gripsholm och dess mystiska uppstoppade lejon(!). Det finns även tid för att utforska den historiska stadskärnan med charmiga trähus och trevliga hantverksbodar.

Varför inte upptäcka flera öar i skärgården under en och samma tur? Vi börjar i den inre skärgården och färdas ut till den yttre med stopp på Kymmendö, Bullerö och Sandhamn. Här strosar vi runt bland pittoreska hus och trolska skogar. Passa på att ta ett dopp innan vi vänder hemåt. Under den guidade kryssningen serveras både lunch och middag i den vackra matsalen där den välrenommerade krögaren Jesper Taube står för menyvalet. Eftersom turen är av det längre slaget rekommenderas den inte för barn. TUR: TUSEN ÖARS KRYSSNING. AVGÅNG: NYBROKAJEN, KAJPLATS 9. RESTID: 11 TIM. PRIS: FRÅN 1 300 KR.

5

KONST OCH DESIGN

FOTO CLAES HELANDER

4

FOTO KUNGL. HOVSTATERNA RAPHAEL STECKSEN

TRE SKÄRGÅRDSPÄRLOR I EN

TUR: MÄLARKRYSSNING TILL MARIEFRED. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. RESTID: 10 TIM. PRIS: FRÅN 360 KR.

23 

Charmiga Gustavsberg är ett perfekt utflyktsmål för den konst- och designintresserade. Turen börjar i Stockholms innerstad men vi stannar även till vid konsthallen Artipelag. Två timmar senare går du i land i Gustavsberg för att strosa runt bland mysiga restauranger och fik. Här huserar även Gustavsbergs konsthall, Gustavsbergs porslinsmuseum och den anrika porslinsfabriken. Turen går med M/S Gustavsberg VII, som faktiskt byggdes för denna rutt. TUR: STORA KANALTUREN TILL GUSTAVSBERG. AVGÅNG: NYBROKAJEN, KAJPLATS 6–8. RESTID: 6 TIM. PRIS: FRÅN 295 KR.


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

En dag på

Kastellet

SÅ TAR DU DIG TILL KASTELLET: FRÅN VAXHOLM: LINFÄRJA AVGÅR DAGLIGEN 5/5–30/9 FLERA GÅNGER I TIMMEN MELLAN KL 10–22. FRÅN STOCKHOLM: S/S STOCKHOLM AVGÅR DAGLIGEN 26/5–19/8 FRÅN STRANDVÄGEN, KAJPLATS 16, KL. 12.00. ÅTERRESA KL. 16.20.

Mat med KRAV I år stoltserar vi med att både restaurangen och kaféet på ön blivit KRAV-märkta.

FOTO PETER NERSTRÖM

UTMANA VÄNNERNA

GODA SMAKER & UTÖKAD GÄSTHAMN

Efter att du berikat kropp och knopp med historiska anekdoter och fartfyllda aktiviteter tar du med fördel en paus på uteserveringen till Kastellets mysiga kafé. Kaféet ligger vid gästhamnen, som i år fått tio nya båtplatser med y-bommar. Här serveras du, förutom härlig kvällssol, hembakat fikabröd, nygräddade våfflor, en kaffe eller ett glas mousserande medan du njuter av utsikten över vattnet.

24 

För den som gillar att gnugga geniknölarna och använda sin intelligens och kreativitet är ett tips att boka en tid i Kastellets eget Escape Room. Ni har 45 minuter på er att överlista larm, vakter och låsta dörrar för att ta er ut ur ett väl låst rum. Här är det teamwork som gäller. Rolig aktivitet för familjen, kompisgänget eller företaget. www.kastellet.com.

HÖGA HÖJDER En dag på Kastellet bjuder på natursköna vyer, militärisk historia och konst men även äventyr av mer nervkittlande karaktär. Eller vad sägs om att knata de 130 trappstegen upp i tornet för att sedan handlöst slänga sig ner över borggården? Läs mer om Walk the plank på www.kastellet.com.

FOTO MATS LINDFORS

Färgstark konst, militärhistoria och kluriga uppdrag – Kastellet har mycket roligt att erbjuda i sommar.


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

FOTO ANKI HIMMELSTRAND

 >VAXHOLMS KASTELL

RES TILLBAKA I TIDEN Under Camp Kastellet den 13 juli får du återuppleva krigsåren 1939–1945 genom dramatiska uppvisningar, militärhistoriska fordon och tidstypisk utrustning. Du kan även smaka på fältkökets meny. Dagen avslutas med en glittrande fest i 40-talsanda. För mer detaljer titta in på vaxholmsfastning.se.

Lena Linderholm öppnar galleri Konstnärinnan Lena Linderholm intar Kastellet i sommar och bjuder besökarna på färg, glädje och vardagsromantik.

I

SOMMAR SLÅR omtyckta

konstnärinnan Lena Linderholm upp dörrarna till sitt nya galleri på Kastellet. Ett tillskott som adderar både färg och härlig energi. – Kastellet är en otroligt vacker plats och jag älskar dess förankring i historien – jag är lite besatt av skönheten i det gamla. Jag är uppvuxen i skärgården med en seglingsgalen pappa och en färgstark mamma, så när Kastellet öppnade sina dörrar för mig tvekade jag inte en sekund. Det känns lite som att komma hem. I sommar blir det galleri men så småningom hoppas jag även få till en ateljé, berättar Lena. Inspirationen till sina konstverk hittar hon i det vardagliga livet. I en vacker tulpan, en solgul citron eller en rutig duk. – Alla små ting runt omkring mig inspirerar – naturen, ljuset, vattnet, den blå himlen – allt som ger kraft och glädje. Jag är inte de stora vidder-

nas målare utan gillar de små vardagsnära tingen. Just glädjen i vardagen är så viktig för mig. Galleriet kommer inte bara att erbjuda konst signerad henne själv utan här kommer även resten av hennes familj att finnas representerade, även de välkända profiler i konst- och kultur-Sverige. – I galleriet kommer man att hitta konst från både mig, min make Gösta Linderholm och vår dotter Emilia. Det blir keramik, textil och litteratur. Eventuellt blir det även något musikframträdande från såväl mig som min man eller min son, som är cellist vid Göteborgsoperan. Möjligheterna här är obegränsade. Det är med stor glädje vi ser fram emot att komma i gång, både Gösta och jag. Vi hoppas att många ska komma ut och dela detta med oss. Lena Linderholm tar med sig hela familjen när hon öppnar galleri på Kastellet i sommar.

25

BUS & SKRATT Barnens dag byter i år namn till Kastellets dag men fokus är detsamma. Den 9 juni står skratt, bus och äventyr på schemat och på scen underhåller en känd, barnkär artist. För uppdaterat och mer detaljerat schema gå in på www.kastellet.com.

EN TYSTAD REBELL Radio Nord var radiostationen som på internationellt vatten utmanade Sveriges Radio genom att sända underhållning i form av popmusik varvat med nyheter och reklam. Något som inte alls uppskattades av sittande politiker, som kallade grundaren Jack Kotschack för pirat. Succén var given men efter bara sex månader infördes en ny lag som tvingade radiostationen att lägga ner. 18 maj startar miniutställningen Radio Nord där du kan ta del av bilder, texter och föremål och lyssna på gamla sändningar. Läs mer på www.vaxholmsfastning.se.


STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

FOTO CLAES HELANDER

ANNONS

Livet på Birka Gör en resa i vikingarnas spår och besök Birka i sommar – en idyll tillika kulturarv i världsklass. AV THERESE AHLSTRÖM

S

M Å H US S OM trängs i smala gränder, hantverkare i varje

hörn, djur som strövar fritt på enkla gator och köpmän som byter dyrbara varor med varandra. Så har bilden av den mytomspunna och myllrande handelsplatsen Birka vuxit fram, med hjälp av de hundratusentals fynd som gjorts genom åren. Fynden har inte bara gjort Birka till en arkeologisk guldgruva, de har även i stor utsträckning kommit att identifiera hela vikingatiden. Trots det finns mycket kvar att upptäcka. – Olika forskningsprojekt pågår ständigt, vilket gör att vi hela tiden får nya insikter kring hur man levde här på Birka, säger Veronica Björkman, platschef på Birka. Men några saker vet vi. Handelsplatsen Birka, belägen på Björkö i Mälaren, var under sin glansperiod under 800- och 900-talet hemvist till som mest tusen personer. Hit strömmade människor från hela Mälardalen för att både köpa och sälja varor. Men platsen fungerade även som centrum för handeln i hela Norden dit utländska köpmän kom med dyrbara varor från hela Europa, som glas, arabiskt silver, exklusiva tyger och keramik som inte sällan byttes mot svenska varor som järn, hudar, horn och pälsar. Men det var inte bara varor som byttes här, utan även idéer och traditioner som på olika sätt fick fäste på den lilla ön. I dag tror vi oss veta ganska mycket om hur vikingalivet såg ut men än finns det pusselbitar att lägga. Som varför vikingarna efter tvåhundra år valde

att lämna denna myllrande handelsplats. En teori är politiska beslut medan landhöjningens negativa inverkan på Birkas strategiska läge är en annan. NÅG OT S OM Ä R säkert är att både Birka och vikingarnas

mytomspunna liv fortsätter att intressera och fascinera såväl unga som gamla. Det märks inte minst på platsen där Birka låg, som numera är ett välbesökt och uppskattat utflyktsmål. Varje sommar kommer både svenska och utländska besökare till den mysiga idyllen och den autentiskt uppbyggda vikingabyn. För att få veta mer om hur de skandinaviska vikingarna levde sina liv men lika ofta för att få prova vikingaliv för en dag. – I början av juli kommer livs levande vikingar till Birka och visar sitt hantverk och sina hus. Under programpunkten Vikingar på Birka får besökarna även möjlighet att baka bröd, lära sig spinna, karda ull och skjuta pilbåge, säger Veronica Björkman. Helt nytt för i år är att Birkamodellen, som specialtillverkades för SVT:s program Vetenskapens värld, flyttar hem till Mälaren och Birkamuseet den 4 maj. – Det är ett riktigt konstverk som byggdes till programserien om Birka som gick på 90-talet. Sedan dess har den ingått i Historiska museets basutställning om vikingatiden, men nu flyttar den alltså äntligen hem!

26 


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >VIKINGALIV PÅ BIRKA

VILDSVINSFEST PÅ BIRKA

VISSTE DU ATT … … man redan på vikingatiden åt ärtsoppa med fläsk? Spåren efter maträtten har hittats av arkeologer på gamla krukskärvor.

NÄRODLAT PÅ TALLRIKEN Från och med i år är restaurang Särimner KRAV-certifierad. Rätterna tillagas på svenska och ofta närodlade råvaror. Nytt för i sommar är också att menyn utökats med ännu fler veganska alternativ – i samma vikingainspirerade anda som den övriga menyn.

FOTO CLAES HELANDER

Häng med på en härlig sommarfest signerad grillmästarna och jägarna Peter Vilidu och Claes Rydberg! Grillarna tänds tidigt på morgonen så att den som vill börja tidigt kan äta nygrillat vildsvin från Mälaröarna redan till lunch. För den som kan ta sig till Birka med egen båt och lägga till i hamnen över natten står även vildsvinsgille på schemat – i form av en vildsvinsbuffé med goda tillbehör ackompanjerat av tidsenlig levande musik.

GRÅÄRT ELLER SVEDJEROVA? Förra årets odlingssuccé fortsätter även i år. Perfekt för den som vill lära sig mer om fornnordisk odling och bortglömda grödor som spånadslin, vejde, målla eller potatislök. Kryddväxterna och örterna odlas ekologiskt och för den som vill provsmaka återfinns flera av kryddorna på menyn hos restaurang Särimner.

BARNENS BIRKA

FOTO CLAES HELANDER

Låt barnen träffa en äkta vikingakrigare! Under juni och juli pågår Barnens Birka där vikingarna visar och lär barnen hur man hanterar svärd och sköld, och så blir det sagoberättelser från den fornnordiska mytologin. Lite senare under sommaren dyker även Barnens arkeologi upp i kalendern. Då får barnen prova på hur det är att vara arkeolog och kanske hitta ett eller annat fynd!

För mer info se www.birkavikingastad.se 27


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >KULTUR

Kungliga upplevelser Från opera i anrik rokokomiljö till barockmusik på världens äldsta teater. Upplev historiens vingslag och följ med till två av våra vackraste slott och kulturupplevelser i världsklass! AV THERESE AHLSTRÖM

KRYSSA TILL DROTTNINGHOLMS TEATERPÄRLA

FOTO MAGNUS RIETZ

Dröm dig bort till svunna tider innanför väggarna på världens äldsta och Sveriges mest välbevarade 1700-talsteater. Med det vackra ångfartyget S/S Drottningholm går färden mot Drottningholms anrika slottsteater, den enda, 1700-talsteatern i världen som fortfarande använder det gamla scenmaskineriet. Före ankomst finns möjligheten att avnjuta en fantastisk tvårättersmeny specialkomponerad av krögaren KC Wallberg. Vad sägs om räktoast med krispig svartkål, svenskt ankbröst med rödvinssås, salviaglaserad färskpotatis och säsongens godaste primörer? Allt tillagat ombord med noga utvalda råvaror. Väl framme bjuds det på en operaföreställning av högsta klass. På scen spelas nämligen föreställningen Ariodante, en av Händels mest spelade operor, till toner av barockmusik. Operan spelades för första gången 1735 på Covent Garden och 1964 i Sverige på just Drottningholms slottsteater. AVGÅNG: STADSHUSBRON KL 18.00 (OMBORDSTIGNING FRÅN 17.30). TURLÄNGD: 6 TIM. PRIS: FRÅN 1 660 KR (INKL. RETUR TILL CITY BUSSTERMINAL).

SOMMAROPERA PÅ ULRIKSDALS SLOTT Vill du uppleva en av sommarens bästa operor i genuin rokokomiljö? Då får du inte missa teaterkryssningen Confidencen. Resan, som går till Ulriksdals Slott, tar en och en halv timme men genom historien färdas du desto längre. Närmare bestämt till Sveriges äldsta rokokoteater, belägen i Ulriksdals slottspark. Under båtfärden, som går från Strandvägen via vackra Djurgårdsbrunnskanalen och vidare genom Stocksundet upp till Edsviken, hinner du avnjuta en delikatesstallrik med svenska smaker ackompanjerad av vin, öl eller ett alkoholfritt alternativ. Från teaterscenen bjuds det sedan på operaföreställningen Acis och Galatea från 1718 – ett av Georg Friedrich Händels mest älskade och spelade verk. AVGÅNG: STRANDVÄGEN, KL 17.00 (OMBORDSTIGNING FRÅN 16.30). TURLÄNGD: 4 TIM 30 MIN. PRIS: FRÅN 1 170 KR.

28 


Det är insidan som räknas På Systembolaget hittar du Deutz Brut Classic i ett snyggt och prydligt presentetui. Som bekant är det dock alltid insidan som är det viktigaste, i Deutz Brut Classic används uteslutande druvsaft från första press och vinet består av fler än 100 vingårdslägen i Champagne.

OMDÖMEN OM DEUTZ BRUT CLASSIC:

Mikael Mölstad, SvD ”En alldeles utomordentlig njutbar skapelse” Livet Goda ”Bästa standardchampagnen” Anders Röttorp, Vinbanken.se ”Deutzgod, helt enkelt!” Anders Melldén, SvD

750 ml. Artnr 7487. Pris 425 kr. Alkoholhalt 12% Finns även på halvflaska, magnum, jeroboam och mathusalem. Då utan etui.

Officiell champagne:

Läs mer om Champagne Deutz på www.swedishbrand.se

Alkohol är beroendeframkallande.


ANNONS

För er som ännu inte hittat detta fyndvin till fyndpris, ni har något att se fram emot! Allt om Mats årliga vinspecial, okt. 2018

2882 LA GASCOGNE par Alain Brumont 750 ml. alk.12%

Ett vin från vinunic.se Årets Vininportör, Allt om Vin

Att börja dricka i tidig ålder ökar risken för alkoholproblem


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >KANALTURER

Njut av fagra

Hjälmare kanal

Följ med på en kvällskryssning och njut av läckra räkor medan du passerar anrika slussar, lummiga ekhagar och grönskande ängar. AV CARIN ROERAADE

NATURSKÖN DAGSUTFLYKT

FOTO TINA PETERSSON

På dagsutflykten mellan Kungsör och Notholmen får du uppleva Hjälmare kanal på bästa sätt. Ombord berättar guiden om kanalens historia, den omgivande unika naturen, fågellivet och sevärdheter längs färdvägen. Du får också bevittna de handdrivna slussningarna på nära håll. Ombord serveras en härlig lunch. Det finns även ett kafé ombord med fullständiga rättigheter. SÄSONG: 5/7–11/8. AVGÅNGSTID FRÅN KUNGSÖR: KL. 11.15. TRANSFERBUSS TILLBAKA TILL KUNGSÖRS TÅGSTATION FRÅN NOTHOLMEN AVGÅR

H

15.15 OCH ANKOMMER 15.45. BUSSRESAN INGÅR

JÄLMARE KANAL har en lång historia som går tillbaka

I PRISET. FRÅN STOCKHOLM TAR DU DIG ENKELT – Det är en riktigt MED TÅG TILL KUNGSÖR. SJ HAR FLERA AVGÅNGAR trolsk miljö och man får DAGLIGEN. ofta både se bäver och häger, berättar Peter Henricson, affärsområdeschef Stromma Sverige. Mer ovanliga besökare är utter, lodjur och kronhjort, men de finns i området och kan mycket väl bevittnas. En säsongsnyhet för Stromma sommaren 2019 är kvällskryssningen med delikata räkor till middag. Till dessa kan du välja ekologiskt öl eller vin och för den som önskar något sött efter maten finns det även efterrätter att beställa. – Det här är en unik räkkryssning, olik andra middagskryssningar, eftersom det ingår så mycket slussning, berättar Peter och fortsätter: – Oavsett om du slussar med en Göta kanal-båt, en skärgårdsbåt eller Nya M/S Hjelmare Kanal är det alltid en speciell upplevelse att slussa! Att på nära håll få uppleva vattnets enorma krafter är häftigt. Vid Hjälmare Docka brukar gästerna känna sig som kungligheter då åskådarna ofta står uppradade utefter slussen. Varje sommar är det fullt med turister vid dockan som tittar på när båtarna slussar. Som resenär på en kryssning blir man en del av kanalens liv och det känns lite utvalt att vara där ombord på båten som alla beskådar.

ända till Gustav Vasas tid. Det är Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg och innan den fick sitt nuvarande namn kallades den Hertig Karls grav. Bygget av kanalen började på 1600-talet, den ursprungliga kanalen byggdes 16291639 och var då till för att forsla stål från Bergslagen. Sin nuvarande sträckning fick den dock 1830 då Baltzar von Platen lät bygga om den för att öka kanalens kapacitet. Den är fortfarande lika manuell som då och det finns nio handdrivna slussar på fem platser utmed kanalen. I dag kan resenärer ombord på Strommas båt Nya M/S Hjelmare Kanal glädjas åt kanalens storslagna omgivningar med både praktfull natur och intressanta industrimiljöer. Den 13 km långa färden, som till skillnad från Göta kanal för många fortfarande är en oupptäckt pärla, går förbi ängar, ekhagar, betesmarker och områden med rikt fågelliv och unik fauna.

RÄKKRYSSNING PÅ HJÄLMARE KANAL SÄSONG: 4/7–10/8 AVGÅR FRÅN HJÄLMARE DOCKA. TURENS LÄNGD: 3 TIM 30 MIN. AVGÅNG: HJÄLMARE DOCKA, KL. 19.00. BUSS SOM TAR DIG TILLBAKA TILL KUNGSÖR TILL KL. 22.00 INGÅR I PRISET. DU TAR DIG ENKELT TILL KUNGSÖR ÄVEN MED SJ.

31


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

Vi firar 150 år på

Göta kanal I ett och ett halvt sekel har vi arrangerat kanalturer på Göta kanal och detta ska givetvis firas med pompa och ståt! AV CARIN ROERAADE

FOTO ALMERÄNG

Jubileumserbjudande! 20% rabatt på ordinarie hyttpriser på utvalda avgångar. Läs mer på gotakanal.se.

32 

ANNONS


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

FOTO ALMERÄNG

 >KANALTURER

TRE ENASTÅENDE DAGAR FÄRDAS MED M/S WILHELM THAM under tre

M/S Juno, som trafikerar Göta kanal, byggdes på Motala Verkstad år 1874 och är i dag världens äldsta registrerade fartyg med övernattningsmöjligheter, och därmed troligen världens äldsta kryssningsfartyg.

G

ÖTA KANAL byggdes på 1800-talet och har sedan dess varit som en pulserande blodåder genom Sverige. – Det går inte att överskatta hur viktig kanalen till en början var för Sveriges industrialisering, som oumbärlig handelsväg. Det var den väg som mycket av industriproduktionen från Huskvarna och Jönköping tog upp genom Sverige, berättar Peter Henricson, affärsområdeschef Stromma Sverige. Kanalen byggdes senare ut för passagerartrafik och blev den turistattraktion den är i dag. – Förr åkte folk oftast kortare sträckor men i dag har det blivit populärt att åka hela kanalen, fortsätter Peter. Att färdas på Göta kanal är något alldeles speciellt och Peter berättar att resenärerna ofta förvånas över hur kanalen förtrollar dem. – Vi har ett stort soldäck på båtarna där man kan tillbringa mycket tid genom att bara njuta av landskapet som passerar

oförglömliga dagar på Göta kanal och se enastående sevärdheter som uppskattas av resenärer från hela världen. Färden går från Mariestad vid sjön Vänern till Norsholm i Östergötland, eller vice versa, genom hela 44 slussar. Ombord på båten övernattar du i tidsenligt inredda hytter, och bjuds på frukost, lunch och middag från fartygets egna prisvinnande kök.

förbi. Många har tagit med sig en diger lunta med böcker, tidningar och arbetspapper ombord, men de flesta lämnar dem orörda i hytten. Landskapet är så vackert och omväxlande att det tar all uppmärksamhet.

FÖLJANDE INGÅR: • 3 dagar och 2 nätter ombord (vid kaj) • Helpension med 2 frukostar, 3 tvårättersluncher och 2 trerättersmiddagar • Kryssningsvärd • Tre längre stopp för utflykter

ATT DET ÄR 150-årsjubileum i år är

AVGÅNGAR: MARIESTAD–NORSHOLM 24 JUNI, 9 JULI, 24 JULI OCH 8 AUGUSTI. NORSHOLM–MARIESTAD 6 JULI, 21 JULI, 5 AUGUSTI OCH 16 AUGUSTI. PRIS: FRÅN 7 995 KR PER PERSON I DUBBELRUM/ 3 DAGAR.

onekligen speciellt, men Peter berättar att varje sommar känns högtidlig utmed Göta kanal. – Det känns nästan som jubileum varje år! Båtarna som färdas på kanalen får så mycket uppmärksamhet. Inte minst vid Forsvik, där den frikyrkliga släkten Kindbom årligen sedan 1926 sjunger, delar ut sommarblommor och välsignar varje kryssningsbåt. Stromma planerar ändå att fira lite extra i år men exakt när är inte klart. – Vi kommer att samla båtarna vid ett och samma tillfälle vid kanalen så att besökare kan komma ombord och titta på alla våra underbara båtar. Mer info kommer, man får hålla utkik helt enkelt.

”Landskapet är så vackert och omväxlande att det tar all uppmärksamhet.”

FRIDFULL MINISEMESTER UPPLEV GÖTA KANALS vackra Östgötadel ombord på M/S Wilhelm Tham. En kryssning som är perfekt för dig som vill njuta av en unik minisemester i Sverige. Turen går från Motala vid sjön Vätterns strand till idylliska Söderköping, eller omvänt. Avnjut en förstklassig middag på båten samtidigt som du njuter av den praktfulla natur som båten sakta färdas genom.

FÖLJANDE INGÅR: • 2 dagar och 1 natt ombord (natthamn vid Bergs slussar) • Helpension med 1 frukost, 2 tvårättersluncher och 1 trerättersmiddag • Rundvandring på Runstorp säteri AVGÅNGAR: MOTALA–SÖDERKÖPING 29 JUNI, 3 JULI, 14 JULI, 18 JULI, 29 JULI, 2 AUGUSTI OCH 13 AUGUSTI. SÖDERKÖPING–MOTALA 27 JUNI, 1 JULI, 12 JULI, 16 JULI, 27 JULI, 31 JULI OCH 11 AUGUSTI. PRIS: FRÅN 4 370 KR PER PERSON I DUBBELRUM/2 DAGAR.

Vi har även fyra- & sexdagarsturer.

1500-TALET

1810

1832

1837

1981

2016

Biskop Brask i Linköping föreslår att det ska byggas en båtled tvärs över Sverige, från Östersjön till Västerhavet. Hans förslag blir dock inte verklighet förrän långt senare.

Bygget av Göta kanal inleds. Byggherren heter Baltzar von Platen, en viktig person i svensk historia som stod kungamakten nära och var mycket aktiv i den svenska politiken.

Göta kanal, ett av Sveriges i särklass största byggnadsverk, invigs med pompa och ståt i närvaro av ingen mindre än Sveriges dåvarande konung Karl XIV Johan.

Kanalen får celebert besök då författarna H.C. Andersen och Fredrika Bremer reser utmed kanalvägen och blir vänner när de båda gått upp för att se soluppgången.

Filmen Göta Kanal eller vem drog ut proppen? med bland annat Janne "Loffe" Carlsson i huvudrollen har premiär och blir en stor succé. Den är sedan dess en given klassiker.

Göta kanal 2.0 – det är namnet på den stora renovering av kanalen och dess slussar som påbörjades 2016 och pågår till 2020. Den som väntar på något gott ...

33


ANNONS

Under konstnärlig ledning av dirigenten Olof Boman presenterar Confidencen en ny festival som i sitt första år bjuder på verk av bland andra 1700-talsmästarna Händel och Roman i form av opera, dans, konserter och familjeföreställningar. Upplev magin i Sveriges äldsta rokokoteater!

Opera

Konsert

Acis and Galatea

- en pastoral om att älska och att mista

En confidence

med Jonas Nordberg & Marika Lagercrantz

1-24/8

10/8 kl. 15.00

Med Confidencens intima och praktfulla teaterrum som utgångspunkt ges ett av Händels tidiga mästerverk som blev en av hans mest älskade och spelade operor under 1700-talet.

Giovanni Girolamo Kapsbergers musik för teorb i 1600-talets Italien möter de persiska poeterna Rumi och Hafiz många hundra år äldre poesi.

Musik: Georg Friedrich Händel Dirigent: Olof Boman Regissör: Elisabeth Linton Med: Ylva Stenberg, Hyojong Kim,Staffan Liljas, Jihan Shin Kör & Confidencen Opera & Music Orchestra

Dans

Ode for St. Cecilia’s Day 6/8, 7/8, 8/8 kl. 19.00

Konsert

Under apelsinträden 11/8 & 18/8 kl. 13.00

I det vackra orangeriet i Ulriksdals slottspark framför årets festivalorkester musik av vår svenske barockmästare Johan Helmich Roman och ur den musikskatt han fick med sig från sina resor i Europa. Musikalisk ledning: Johan Lindström

Dansföreställning där publiken rör sig fritt i rummet bland dansare, sångare och musiker. Efter föreställningen bjuds publiken in till baren där artisterna fortsätter med musik, läsning, sång och förtroliga samtal. Musik: Georg Friedrich Händel Dirigent: Olof Boman Koreograf: Satoshi Kudo Medverkande: Ylva Stenberg, sopran, NN, tenor, Jonas Nordberg, luta, Mime Yamahiro Brinkmann, cello Dansare, kör och Confidencen Opera & Music Orchestra

Konsert

Allsång på Confidencen 24/8 kl. 15.00 - sångfest med publik och gästartister Olof Boman bjuder in folkmusikerna Lisa Rydberg och Lisa Långbacka samt barytonen och Evert Taube-kännaren Carl Ackerfeldt till en sångfest där alla kan sjunga med.

Familjeföreställning

Konsert

Hemligstämplat!

En confidence

26/7 kl. 11.15 & 27/7 kl. 11.15 & 12.30

med Mime Yamahiro Brinkmann

3/8 kl. 15.00 Bachs cellosviter har skänkt otaliga människor glädje och tröst sedan de återupptäcktes och gjordes kända på 1930-talet. Denna konsert blir till ett slags livsresa tillsammans med en av Europas bästa barockcellister, Mime Yamahiro Brinkmann.

En inblick i teatermagin. Var först med att uppleva sagan om kärleksparet Acis och Galatea! Vi börjar i foajéerna där vi introduceras till barockteaterns värld och dess hemligheter. Sedan får vi följa med in och tjuvkika på repetitionerna av sommarens opera. Rekommenderas från 6 år.

confidencen.se | 08-85 60 10


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >STROMMA I EUROPA

Se mer av EUROPA

Med hjälp av Strommas olika guide-och sightseeingturer får du se mer av några av Europas vackraste städer. AV TERESE ALLERT

Glid fram i sakta mak genom härliga Köpenhamn.

Upplev mysiga och exotiska Helsingfors vars arkitektur inspirerats av Sverige, Ryssland och kontinenten.

FOTO GETTY IMAGES

Berlin erbjuder såväl puls och ett sprudlande klubbliv som praktfull konst och arkitektur.

Geiranger bjuder på storslagna naturupplevelser.

NATURNÄRA I GEIRANGER

Norska Geiranger är synonymt med sin vackra fjord och de dramatiska landskapen. Den bästa överblicken och utsikten får du genom att hoppa på en av våra bussar som tar dig genom den lilla staden och upp till Flydalsjuvet. Där väntar ett stopp för att ta bilder på Geirangerfjorden, som finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Mer naturnära och storslaget än så här blir det inte.

HOP ON – HOP OFF BUS GEIRANGER PERIOD: 1/5–2/10 PRIS: FRÅN 315 NOK.

AMSTERDAM PÅ EGEN HAND

Skapa din egen sightseeingtur med hjälp av stadens populära trampbåtar. På egen hand njuter du av Amsterdams inbjudande atmosfär under turen, som är upp till en och en halv timme lång. Trampbåtarna finns att hyra på fyra olika ställen och ni trampar er fram på kanalen i er egen takt. Ett avkopplande nöje för hela familjen. PEDAL BOAT AMSTERDAM. PERIOD: 9/4–3/11 PRIS: FRÅN 10 EURO. ÅLDERSGRÄNS: 12 ÅR ANNARS BEHÖVS MÅLSMANS SÄLLSKAP.

PERSONLIG GUIDNING KRYSSA FRAM I HELSINGFORS I KÖPENHAMN

Upptäck Helsingfors till fots. Under den guidade vandringen bekantar du dig med landets historia, i form av bland annat överdådiga Uspenskijkatedralen och sjöfästningen Sveaborg. Historia kombineras med morgondagens teknologi i designdistriktet Arabia som bjuder på modern konst och trendsäkra livsstilsbutiker. Här får du en tydlig inblick i den mysiga och exotiska finska huvudstaden. GUIDED CITY WALKS. PERIOD: ÅRET RUNT. PRIS: FRÅN 12 EURO.

35

Hoppa på en av våra båtar och se staden från vattnet. Här glider du fram i lugn takt genom hamnen och Köpenhamns idylliska kanaler. Se när Christiansborgs slott tornar upp sig och hör berättelsen om den omtalade skulpturen Den lilla sjöjungfrun. Under 48 timmar väljer du fritt mellan att åka hela turen eller hoppa av vid de landmärken du vill titta närmare på.

SIGHTSEEING BY BOAT IN COPENHAGEN. PERIOD: 1/1–31/12 PRIS: FRÅN 105 DKK.

Trampbåt i Amsterdam.

KOMBINERA BUSS OCH BÅT I BERLIN

Välkommen till Strommas nya destination, Berlin. I den tyska huvudstaden upplever du kända landmärken och stadens unika arkitektur via både båt och buss. Under 24 eller 48 timmar får du fri tillgång till de olika busslinjerna och båtturen för att bland annat se Checkpoint Charlie, Brandenburger Tor och riksdagsbyggnaden. Du bestämmer själv hur lång turen blir. HOP ON – HOP OFF BUS & BOAT. BERLIN. PERIOD: 1/4–30/11 PRIS: FRÅN 55 EURO.


Drottningholms Slottsteater 2019 Ariodante 3–17 augusti

Dövheten

En samproduktion med Dramaten

5–15 september

Kungliga Förvandlingsakademien 24 maj–2 juni

Visningar av teaterbyggnaden, temavisningar med 1700-talstema och barnevenemang hela säsongen! dtm.se


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

Skärgårdstips från experterna

ANNONS

 >PERSONALEN TIPSAR

FOTO JOHAN ANDER

KULTUR & BURGARE PÅ KYMENDÖ

Bullerö – skärgårdens orörda pärla ”Bullerö är en fantastisk upplevelse. Här njuter du av härliga badklippor, ett sprudlande fågelliv och vacker natur. Ön har också en intressant historia då den mellan 1923 och 1967 ägdes av Torsten Kreuger. Till sitt sommarnöje på ön bjöd han dåtidens kändiselit och både Charlie Chaplin och vår egen stjärna Zarah Leander har vistats på ön. Zarah fick till och med en egen sandstrand anlagd och döpt efter sig då hon som den diva hon var helt enkelt vägrade att bada från klipporna. Här återfinns även Bruno Liljefors gamla jaktstuga som i dag härbärgerar en utställning om Bullerös historia och det rika djurlivet på ön.” /Kristofer Gegenwarth, guide Stromma.

På Bullerö hittar du mysiga stigar genom blommande ängar. Du kan även besöka Bruno Liljefors gamla jaktstuga som i dag fungerar som galleri.

”När familjen ska ut på sjön är vårt favoritstopp lagunen på Ornö Huvud. Här är vattnet helt stilla, varmare än ute i havet, och man badar från både klippor och strand. På eftermiddagen kör vi ner till Kymendö. Här avslutas en härlig dag i skärgården med en grillad burgare på Carlssons Bakficka. Ofta tar vi också promenaden upp till Strindbergs skrivstuga, som står kvar på ön. Barnen måste få lite kultur också.” /Martin Durnik, försäljningschef Stromma Sverige. TA DIG HIT: TUREN TUSEN ÖARS KRYSSNING GÖR ETT STOPP PÅ KYMENDÖ.

IDYLLEN GÄLLNÖ

”Djur som betar på ängarna, små mysiga stränder och fantastisk mat – det är mitt Gällnö – skärgårdens kanske vackraste ö. Här upplever du en orörd skärgård utan busslaster med turister. Här kan man slappna av på riktigt och bara njuta av natur och djurliv på första parkett.” /Thomas Hansen, befälhavare Stromma. TA DIG HIT: CINDERELLABÅTARNA, NYBROKAJEN.

TA DIG HIT: TUREN TUSEN ÖARS KRYSSNING GÖR ETT STOPP PÅ BULLERÖ.

NATURSKÖNA GRINDA ”För den som vill uppleva sommaren i skärgården på bästa sätt är ett besök på natursköna Grinda att rekommendera. Här finns allt man kan tänkas behöva för att inta semesterläge – god mat, svalkande glass, gulliga djur, soliga klippor och glittrande hav.” /Anna Thelning, redaktör Stromma

På Grinda, endast en dryg timmes båtresa från Stockholm, hittar du det stora lugnet och den fina skärgårdsnaturen.

TA DIG HIT: CINDERELLABÅTARNA, NYBROKAJEN.

37


Visste du att 80% av allt skräp i havet kommer från land? Plastpåsar, engångsmuggar, sugrör, fimpar, snabbmatsförpackningar… Skräpet förs ut till havet av regnvatten, smältvatten och vind där det bryts ned till mindre plaster som skadar det marina livet och oss själva. Tack för att du inte skräpar ner havet på land eller till sjöss.

Tack för att du undviker plast så långt du kan. Om du vill hjälpa havet ytterligare arrangerar Håll Sverige Rent aktiviteten Nordiska Kusträddardagen för att minska skräp vid våra vatten. Vi söker dig som vill bli Kusträddare och av kärlek till havet vill göra någonting på riktigt. Anmäl dig på hsr.se eller följ gärna Håll Sverige Rent på Facebook och Instagram.


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

Planera din tur!

 >KALENDARIUM

Upplev den vackra skärgården, mat i världsklass och spännande aktiviteter. Strömma erbjuder sightseeingturer och kryssningar för alla smaker – hitta de turer som passar just dig! RÄKFROSSA Frossa i havets läckerheter medan M/S Strömma Kanal färdas mot Vaxholms Kastell.

Sandhamn är en populär destination för den som söker en levande skärgård med lika mycket fest som mys.

PERIOD: 2/5–5/10. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 355 KR.

LUNCH-/MIDDAGSKRYSSNING TILL VAXHOLM Njut av skärgården och à la carte-menyn ombord på S/S Stockholm. PERIOD: 2/4–4/11. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 195 KR. MAT OCH DRYCK TILLKOMMER.

LUNCH-/MIDDAGSKRYSSNING TILL DROTTNINGHOLM Lunch till sjöss på fartygen S/S Drottningholm eller M/S Prins Carl Philip. PERIOD: 29/3–22/9. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 2 TIM. PRIS: 195 KR. MAT OCH DRYCK TILLKOMMER.

FINE DINING PÅ S/S DROTTNINGHOLM 4-rättersmiddag med råvaror från Mälardalen. PERIOD: 15/5–30/8. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 2 TIM 30 MIN. PRIS: 854 KR FÖR 4 RÄTTER. DRYCK TILLKOMMER.

PIZZAKRYSSNING Nygräddad pizza och glass till efterrätt. Färden går längs Stockholms kajer. PERIOD: TIS–FRE 25/6–23/8. AVGÅNG: STRÖMKAJEN. PRIS: 370 KR.

LUNCH–/MIDDAGSKRYSSNING I YTTERSKÄRGÅRDEN Restaurangerna ombord på M/S Cinderella I bjuder på moderna smaker och fantastisk skärgårds­utsikt. PERIOD: 17/5–31/9. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. TURLÄNGD: CA 4 TIM. PRIS: 130 KR. MAT OCH DRYCK TILLKOMMER.

RÄKKRYSSNING HJÄLMARE KANAL En kanalkryssning i vackra omgivningar för alla räkälskare. PERIOD: 3/7–11/8. AVGÅNG: HJÄLMARE DOCKA. TURLÄNGD: 2,5 TIM. PRIS: 395 KR .

FOTO MARTIN DURNIK

Matkryssningar

BRUNCH PÅ S/S STOCKHOLM Förstklassig brunch med Stockholms bästa fönsterbord. PERIOD: ÅRET RUNT. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 545 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS. PRISET GÄLLER RESA INKL. BRUNCHBUFFÉ.

AFTERNOOON TEA Tekryssning ombord på M/S Gustafsberg VII. Möjlighet till museibesök.

PERIOD: TISDAGAR OCH ONSDAGAR 17/9–30/10. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: FRÅN 560 KR INKL. MAT.

PERIOD: NOV–DEC. PRIS: SE WWW.KASTELLET.COM.

JULBORDSKRYSSNING Traditionellt julbord. Välj mellan lunch-, middags- och eftermiddagskryssningar. PERIOD: NOV–DEC. PRIS: SE WWW.STROMMA.SE.

Guidade utflykter

SIGTUNA Vacker Mälarkryssning och besök i Sveriges första stad – Sigtuna.

PERIOD: 6/4–2/6 SAMT 1/9–2/11. UTVALDA LÖRDAGAR OCH SÖNDAGAR. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 525 KR INKL. AFTERNOON TEA.

JULBORD PÅ KASTELLET Här blandas klassiska julrätter med moderna smaker. Välj mellan lunch och middag. Julbordet kan även kombineras med Kastellets aktiviteter.

BIRKA VIKINGASTADEN Guidad tur och museibesök i vikingastaden Birka.

KVÄLLSKRYSSNING GUSTAFSBERG VII Varierande menyer under perioden med olika teman. Se www.stromma.se

PERIOD: 29/6–11/8. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 8 TIM 45 MIN. PRIS: 380 KR.

Musikkryssningar

SCHLAGERKVÄLL I SKÄRGÅRDEN Fartfylld kväll med schlagermusik, sing-along och somrig middagsbuffé. PERIOD: 17/5–4/10. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 525 KR.

SKÄRGÅRDSKRYSSNING MED TRUBADUR Stämningsfull kryssning med middagsbuffé och trubadurunderhållning. PERIOD: 14/5–12/9. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 3 TIM. PRIS: 495 KR .

39

KANALTUREN TILL SANDHAMN Kliv ombord för en resa till båtfolkets Mecka, med guidning både ombord och i land. PERIOD: 21/6–18/8. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 8 TIM. PRIS: 385 KR.

TUSEN ÖARS KRYSSNING Följ med på en resa genom skärgården med M/S Waxholm III. I turen ingår guidning, fika, lunch och middag samt besök på öarna Sandhamn, Kymmendö och Bullerö. PERIOD: 29/6–11/8. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 11 TIM. PRIS: 1 300 KR FÖR HUSMAN, 1 515 KR FÖR 2-RÄTTERS.

PERIOD: 4/4–22/9. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 7 TIM 30 MIN. PRIS: 410 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

MÄLARKRYSSNING TILL MARIEFRED Kryssa med anrikt ångfartyg på Mälaren. Guidad tur med stopp i pittoreska Mariefred. PERIOD: 2/6–9/9. AVGÅNG: STOCKHOLM, KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 10 TIM PRIS: 360 KR.

STORA KANALTUREN TILL ARTIPELAG/ GUSTAVSBERG Naturskön kryssning i vackra kanaler till Gustavsberg och konsthallen Artipelag. PERIOD: 4/5–29/9. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 5 TIM 30 MIN. PRIS: 295 KR.

Priser för barn PÅ UTVALDA TURER HAR VI REDUCERADE PRISER FÖR BARN. MER INFO OM DETTA HITTAR DU PÅ WWW.STROMMA.SE UNDER RESPEKTIVE TUR.


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >KALENDARIUM Besök praktfulla Drottningholms slott som är det svenska kungaparets officiella bostad sedan 1981.

SKOKLOSTERS SLOTT Kryssning genom lummiga och natursköna Mälaren och guidat besök på Skoklosters slott. PERIOD: 29/6–11/8. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 8 TIM 45 MIN. PRIS: 380 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

SKOKLOSTER OCH UPPSALA Besök Skokloster och färdas genom hela Mälarens kungsled, Stockholm–Uppsala eller omvänt. PERIOD: 29/6–11/8. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND ELLER UPPSALA. TURLÄNGD: 7 TIM MED BÅT. PRIS: 240 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS. TUREN GÅR ATT KOMBINERA MED TÅG TILL/FRÅN UPPSALA. LÄS MER PÅ WWW.STROMMA.SE.

MÄLARKRYSSNING TILL GRIPSHOLM Guidad tur genom Mälaren till Gripsholms slott.

FOTO MAGNUS RIETZ

PERIOD: 2/6–9/9. AVGÅNG: STOCKHOLM, KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 10 TIM. PRIS: 360 KR.

Hop-on Hop-off

HOP-ON HOP-OFF (BUSS) Med de gröna Hop on Hop offbussarna och City Sightseeing Stockholm kan du se utvalda platser i staden under 24 timmar.

FOTO MAGNUS RIETZ

Slottsutflykter med båt

PERIOD: ÅRET RUNT. AVGÅNG: 23 OLIKA HÅLLPLATSER. TURLÄNGD: BILJETT GÄLLER I 24 TIM. PRIS: 320 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

HOP-ON HOP-OFF (BÅT) Ta dig runt smidigt och enkelt mellan Stockholms sevärdheter med båt. PERIOD: 28/4–2/9. AVGÅNG: DE GRÖNA HOP ON–HOP OFF-BÅTARNA AVGÅR FRÅN 8 OLIKA HÅLLPLATSER. TURLÄNGD: BILJETT GÄLLER I 24 TIM. PRIS: 230 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

Utflykter på egen hand

UPPTÄCK FJÄDERHOLMARNA Besök Fjäderholmarna, Stockholms närmaste skärgårdsö. Ön bjuder på sol, konserter, standup och familjeunderhållning. PERIOD: 4/5–8/9. AVGÅNG: NYBROKAJEN. TURLÄNGD: 30 MIN. PRIS: 150 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

Skärgårdsturer med Cinderellabåtarna

VAXHOLM Skärgårdens huvudstad bjuder på ett levande hamnliv, pittoreska gator, spännande butiker och konstgallerier. Men även på lummiga trädgårdar och trivsamma badplatser. PERIOD: 18/4–3/11. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. TURLÄNGD: 50 MIN. PRIS: 130 KR (ENKEL). BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

FINNHAMN Här drivs all verksamhet med stor hänsyn till miljön. Passa på att göra ett besök på öns ekologiska odlingar, blomstrande ängar och solvarma klipphällar. PERIOD: 18/4–3/11. AVGÅNG: STRANDVÄGEN SAMT BRYGGOR UTMED VÄGEN. TURLÄNGD: CA 2 TIM. PRIS: 185 KR (ENKEL). BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

MÖJA Här finns ett stort kulturliv, härliga promenadvägar och äkta skärgårdsnatur. PERIOD: 18/4–3/11. AVGÅNG: STRANDVÄGEN SAMT BRYGGOR UTMED VÄGEN. TURLÄNGD: CA 2 TIM 45 MIN. PRIS: 185 KR (ENKEL). BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

DROTTNINGHOLM S/S Drottningholm och M/S Prins Carl Philip tar dig till Drottningholm. Besök slottet, strosa i parken eller se slottsteaterns föreställningar.

SANDHAMN Idyllen och seglarstaden erbjuder allt från mysiga uteserveringar och hotell till böljande sandstränder och vackra promenadstråk.

PERIOD: 29/3–20/10. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 2 TIM. PRIS: 230 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

PERIOD: 18/4–3/11. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. TURLÄNGD: 2 TIM 15 MIN. PRIS: 185 KR (ENKEL). BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

PERIOD: 18/4–3/11 AVGÅNG: STRANDVÄGEN SAMT BRYGGOR UTMED VÄGEN. TURLÄNGD: 1 TIM 35 MIN. PRIS: 180 KR (ENKEL). BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

VAXHOLMS KASTELL Gör en upptäcktsfärd på den lilla ön med anrik fästning utanför Vaxholm. Besök Vaxholms Fästningsmuseum, prova Café och Bistro Kastellet, se konserter och testa på äventyrshoppet Walk the plank. Under vår, sommar och höst finns även färjeförbindelse mellan Vaxholm och Kastellet.

GRINDA Vill du njuta av sol och bad från klippor eller barnvänliga sandstränder är Grinda ön att besöka. Här kan du även titta in på Grinda Wärdshus eller Grinda Lanthandel & Café.

SVARTSÖ/ALSVIK Här finns fina promenad- och cykelvägar. Missa inte de små insjöarna, perfekta för bad om havet känns för kallt.

PERIOD: 24/5–18/8. AVGÅNG: STRANDVÄGEN KL 13:20. LÄS MER OM AKTIVITETERNA PÅ ÖN: WWW.KASTELLET.COM.

40 

PERIOD: 18/4–3/11. AVGÅNG: STRANDVÄGEN SAMT BRYGGOR UTMED VÄGEN. TURLÄNGD: 1 TIM 20 MIN. PRIS: 165 KR (ENKEL). BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

GÄLLNÖ En lugn och stillsam ö i mellanskärgården med fina badmöjligheter och vandrarhem.

PERIOD: 18/4–3/11 AVGÅNG: STRANDVÄGEN SAMT BRYGGOR UTMED VÄGEN. TURLÄNGD: 1 TIM 30 MIN. PRIS: 180 KR (ENKEL). BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.


ANNONS

STRÖMMA TURISM & SJÖFART

ANNONS

 >KALENDARIUM STADSVANDRING I GAMLA STAN Guidad sightseeingtur genom Gamla stan.

Sightseeing

STOCKHOLM PANORAMA (BUSS) Se Stockholm från första parkett. Strömmas moderna panoramabuss åker genom alla stadsdelar, förbi stadens mest kända platser. PERIOD: 29/3–31/12. AVGÅNG: GUSTAV ADOLFS TORG. TURLÄNGD: 1 TIM 15 MIN. PRIS: 330 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

UNDER STOCKHOLMS BROAR (BÅT) Se Stockholms mest kända sevärdheter och byggnader från vattnet. PERIOD: 12/4–13/10. AVGÅNG: STRÖMKAJEN. TURLÄNGD: 2 TIM 15 MIN. PRIS: 290 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

För bokning och mer info se stromma.se

DJURGÅRDEN RUNT (BÅT) Sightseeingtur med audioguide till Djurgården. PERIOD: 5/4–15/12. AVGÅNG: STRÖMKAJEN. TURLÄNGD: 50 MIN. PRIS: 2 320 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

PERIOD: 4/5–25/8. AVGÅNG: GUSTAV ADOLFS TORG. TURLÄNGD: 1 TIM 15 MIN. PRIS: 220 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

LILLA SKÄRGÅRDSTUREN MED GUIDE (BÅT) Guidad kryssning ombord på M/S Östanå I eller S/S Stockholm. PERIOD: 22/3–31/12. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. TURLÄNGD: 2,5–3 TIM. PRIS: 305 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

KUNGSHOLMEN RUNT (BÅT) Sightseeingtur runt Kungsholmen, förbi Långholmen och vackra Reimers­holme. PERIOD: 1/6–11/8. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. TURLÄNGD: 50 MIN. PRIS: 230 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

STOCKHOLM GRAND TOUR (BUSS/BÅT) Omfattande sightseeingtur med båt, panoramabuss och guide.

STOCKHOLM WINTER TOUR COMBINATION (BUSS/BÅT) Upplev Stockholm från Strommas glasbuss och isbrytande båt. PERIOD: DEC–APR. AVGÅNG: GUSTAV ADOLFS TORG. TURLÄNGD: 2 TIM 45 MIN. PRIS: 500 KR. WWW.STROMMA.SE. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

STOCKHOLM I ETT NÖTSKAL (BUSS/BÅT) Sightseeingtur med båt och buss. PERIOD: 29/3–31/12. AVGÅNG: GUSTAV ADOLFS TORG. TURLÄNGD: 2 TIM 30 MIN. PRIS: 450 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

STOCKHOLM VINTERTUR (BÅT) Från Stockholm till Fjäderholmarna. Ombord finns både glögg och ärtsoppa. PERIOD: DEC–APR. AVGÅNG: STRÖMKAJEN. TURLÄNGD: 1 TIM 15 MIN. PRIS: 290 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

Kanalkryssningar

GÖTA KANAL Kryssningar på Göta kanal. Guidade utflykter, prisbelönt mat och dryck samt umgänge med gäster från hela världen. PERIOD: 17/5–1/9. AVGÅNG: STOCKHOLM, GÖTEBORG, MARIESTAD, NORSHOLM, MOTALA OCH SÖDERKÖPING. TURLÄNGD: 2, 3, 4 ELLER 6 DAGAR. PRIS: FRÅN 4 495 KR (HELPENSION).

NYHET! KRYSSNING PÅ HJÄLMARE KANAL Färden går genom nio slussar mellan Kungsör och Notholmen. Transferbuss tar dig tillbaka. PERIOD: 3/7–11/8. AVGÅNG: KUNGSÖR ALT. NOTHOLMEN. PRIS: DAGSKRYSSNING INKL. LUNCH 595 KR. EFTERMIDDAGS/KVÄLLSKRYSSNING SE MATKRYSSNINGAR.

PERIOD: 27/4–8/9. AVGÅNG: GUSTAV ADOLFS TORG. TURLÄNGD: 3 TIM. 30 MIN. PRIS: 500 KR. BARN 6–15 ÅR: HALVA PRISET. BARN 0–5 ÅR: GRATIS.

Teaterkryssningar

DROTTNINGHOLMS SLOTTSTEATER Båtfärd med 2-rättersmiddag. Föreställningen Ariodante. Returresa med buss till Cityterminalen. PERIOD: 5, 7, 9, 13 OCH 15/8. AVGÅNG: KLARA MÄLARSTRAND. PRIS: 1 660 KR INKL. KRYSSNING, 2-RÄTTERSMIDDAG, FÖRESTÄLLNING OCH BUSSTRANSPORT TILLBAKA.

ULRIKSDALS SLOTTSTEATER CONFIDENCEN Båtfärd med bordsserverade svenska delikatesser och ett glas vin. Föreställningen Acis & Galatea. Returresa med buss till City-terminalen. PERIOD: 14, 15, 20, 21 OCH 23/8. AVGÅNG: STRANDVÄGEN. PRIS: 1 170 KR INKL. KRYSSNING, MAT, FÖRESTÄLLNING OCH BUSSTRANSPORT TILLBAKA.

42 


SOMMAREN ÄR TILLSAMMANSTID

ANNONS

YASURAGI KIDS 24 JUNI – 11 AUGUSTI I sommar är hela familjen, oavsett ålder, välkommen till Yasuragi. Upplev det japanska badhuset, öva närvaro med Shinrin-yoku; japanskt skogsbad, gå på sushiskola och mycket mer i en mobilfri miljö. Stanna över natten eller kom över dagen. Läs mer och boka på yasuragi.se/kids


MYCKET NU.

Fullt ös rentav, med liveartister på vår skärgårdskrog Sjöboden varje tisdag och torsdag. Resten av sommarschemat är fullspäckat med konserter i Folkparken, avkoppling, pooldopp, goda middagar, yoga, bastubad och, ja, helt enkelt allt du kan tänka dig och lite till på ett spahotell mitt i Stockholms skärgård. Kom och upplev sommaren på vårt sätt.

www.djuronaset.com

Profile for Make Your Mark

Stromma 2019  

Stromma 2019  

Advertisement