Bra Koll 5-6 2016

Page 1

Bra Koll

TM

Nummer 5-6 2016 flygbra.se

B R A KO L L N U M M E R

VISBY

Därför blev Gotland Sveriges Midsomer

5 -6 2 0 16

TROLLHÄT TAN

Magisk sommarfest med världens bästa seglare UMEÅ

Röd rockmusik och näringslivsutveckling GÖTEBORG O M B O R D M AG A S I N E T

Foodies vallfärdar till en smedja i Lindome KALMAR

Största satsningen sedan Ölandsbron

N Ä R M A R E

TEMA: HÅLLBARHET

VISBY

D I G

Kaffehipstern som började odla tebuskar SUNDSVALL

Slutade boxas för att bli fosterfar – tuff resa mot OS-comeback VÄXJÖ

Fullt fokus i flygledartornet

> Mikrospinneri > Svensk teodling > Ekologisk oas

GRÖNT GULD

F LYG B R A . S E

Möt innovatörerna som vill rädda världen med odlade alger

O M B O R D M A G A S I N E T

N Ä R M A R E

D I G


LEXUS RX I SIFFROR. • Privatleasing från 9 432 kr/mån* inkl service. • Business Lease från 7 800 kr/mån* inkl service och försäkring. • Förmånsvärde från 3 067 kr/mån.** Bränsledeklaration blandad körning: RX 450h 5,3-5,5 l/100 km, CO 2 122-127 g/km. 313 hk. Skattebefriad i fem år. RX 200t 7,9-8,1 l/100 km, CO 2 184-189 g/km. Miljöklass Euro 6. Bilen på bilden är extrautrustad. *Lexus Financial Services: Privatleasing inkl. service, månadskostnad baserad på 36 månader, 4 500 mil, garanterat restvärde, 0% särskild leasingavgift, fast ränta. Som tillägg går det att inkludera Lexus Bilförsäkring Bas från 542 kr/mån. Business Lease inkl. service och Lexus in Business Bilförsäkring Stor, månadskostnad baserad på 36 månader, 4 500 mil, garanterat restvärde, rörlig ränta per maj 2016. Övermil och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Med reservation för ev. prisändringar. **Netto vid 50% marginalskatt.


insikt

VARJEDAGSLYX. NYA LEXUS RX. När du ser din nya Lexus RX för första gången möts du av en sofistikerad Lexus-ikon med komfort i världsklass och låga CO2utsläpp. Men det är inte dessa ytligheter som får dig att sitta kvar bakom ratten, år efter år. Det som får dig att sitta kvar är att du har vant dig vid en helt ny standard. En standard som säger att servicen ska vara lika fläckfri som den är proaktiv. En standard som säger att automat ingår, vilken utrustningsnivå du än väljer. En standard som säger att alla i bilen, både förare och passagerare, ska få uppleva den omtalade Lexus-komforten. Varje dag. Att vänja sig vid en Lexus är att vänja sig vid en ny standard. Kanske är det därför Lexus har haft Sveriges mest nöjda bilägare. Fem år i rad. Välkommen in på en provkörning.

Lexus Stockholm Norr Lexus Stockholm Söder Lexus Malmö

Ytterbyvägen 14-18, 183 30 Täby. Öppet mån-fre 10-18, lör 11-15. Tel 010-497 63 50. Bolmensvägen 51, 120 50 Årsta. Öppet mån-fre 10-18, lör 11-15. Tel 010-497 63 50. Djurhagegatan 17, 213 76 Malmö. Öppet mån-fre 10-18, lör 11-15. Tel 010-497 97 80.

www.lexusstockholm.se www.lexusmalmo.se

SVER IGES M E S T N Ö J DA B I L ÄGAR E

I I I I I

N N N N N

UTO

D D D D D

E E E E E

X X X X X

2 2 2 2 2

0 0 0 0 0

1 1 1 1 1

2 3 4 5 6


Fler poäng så ’’fort jag sätter mig bakom ratten.’’ Tjäna 500 poäng hos BRA när du hyr hos oss.

Sara


Vinjett

INNEHÅLL

Bra Koll #5–6/2016 8 Möt kocktvillingsjälarna på Lilla Spinneriet i Göteborg. 13 Ullkärlek utanför Östersund. 34

18 Alger vapen mot klimatkris i Malmö och Göteborg. 26 Kennedy Katende boxas för Sundsvall­i Rio-OS.

26

13

50

28 Från »det gaur inte« till kreativ explosion i Kalmar. 34 Universitetet är allt i Umeå. 36 Tid för te i Visby, Stockholm och Ronneby.

36

44 Crimetime i Visby – hur blev Gotland Sveriges Midsomer? 48 Flygledarvardag i Växjö.

18 8 36 48

illustration Nils-Petter Ekwall

18

44

50 Hannapee om social kontroll i en by utanför Sundsvall.

28 36

26

28

S ervering ombordpå – se hela menyn sidan 9!

BRA är Sveriges nya inrikesflyg. Vi tror på att förenkla din vardag, göra verklighet av drömmar och skapa framtidstro. Men framför allt tror vi på att vårt land behöver flexibla och nära kommunikationer. Vi flyger till 13 destinationer: Bromma, Göteborg, Halmstad, Kalmar, Malmö, Ronneby, Sundsvall, Trollhättan, Umeå, Visby, Växjö, Ängelholm och Östersund. Kundcenter tel 0771–44 00 10. Mer information flygbra.se. Bra Koll ges ut av BRA, Box 61, 161 26 Bromma. Projektledare & ansvarig utgivare BRA Anders Engzell. Produktion Make Your Mark. Chefredaktör Kjell Häglund. Art Director Katarina Bengtsson. Redaktör Adam Holmberg. Korrektur Jenny Björk AB. Projektledare Anna Olsson. Repro Linjepunkt. Tryck Sörmlands Printing Solutions. BRA reserverar sig för eventuella tryckfel. Omslagsfoto Johan Strindberg. Menyfoto Pelle Lundberg.

5


LEDARE VÅR DIGITALA VÄRLD – @FLYGBRA

Din egen resekompis. Sköt hela ditt resande i din smartphone eller surfplatta. Följ oss på Instagram för uppdateringar, tävlingar och erbjudanden. Här är några av alla som taggat oss med ­#flygbra den senaste tiden:

@ia_solveig flög Zlatan till Malmö och kommenterade: »Gullig kille.«

@emeliehanna träffade skidproffsen Maria PH och Hans Ohlsson på Åre Östersund Airport.

@elina.trp vann VIP-biljetterna i BRA:s och Sweden Rocks Facebooktävling. Blev så här glad!

Gilla oss på Facebook och se vad som händer i just din region.

Grönare flyg för ett levande Sverige SÅ HÄR MED SOMMAREN får vi äran att hälsa många nya kunder väl­ komna ombord. Under större delen av året dominerar affärsresenärerna hos oss men under juli och augusti möter vi många på väg till släkt och vänner, på upptäcktsresa eller på jakt efter soldagar. Ni vet väl förresten att Visby, Halmstad och Kalmar brukar tävla om att vinna solligan och utmärkelsen »Sveriges sommarstad«? Vi flyger självklart till alla tre. En vecka i juli skiljer ut sig markant: Almedalsveckan. Politiker­ veckan som utvecklats till en gigantisk marknadsplats för idéer och framtidstro, internationellt hyllad, ibland även ifrågasatt. Almedalsveckan hade inte kunnat äga rum om inte flyget och färjetra­ fiken gått på högvarv. Samtidigt utreder regeringen en flygskatt som skulle få svåra konsekvenser för orter som är beroende av flyget, som Visby, Östersund och Umeå. En försämrad flygtrafik innebär tappade arbetstillfällen, skatteintäkter och i förlängningen också invånare. Det är en straffskatt på möten mellan människor och kulturer – och på möjligheten att göra affärer.

Den föreslagna flygskatten skulle få svåra konsekvenser för Visby, Östersund och Umeå. Biobränsle är en bättre väg.

PÅ BRA MENAR VI att vi i framtiden inte ska flyga mindre utan grönare. Flyget står inför ett paradigmskifte. Äldre flygplan byts ut mot nya, bränslesnåla plan som minskar utsläppen med en tredjedel per resenär. Vi arbetar för att få rakare flygvägar och för att kunna göra gröna inflygningar där vi glidflyger för att minska bränsleförbrukningen. Det räcker en bra bit på vägen. Men den sista pusselbiten för att vi ska kunna flyga fossilfritt stavas biobränsle. Sverige och Norden har förutsättningar att gå före och bli en bioflygregion. Vi har råvaran – skogsavfall – och vi har viljan, både i branschen och bland våra kunder. Nu återstår att etablera en storskalig och effektiv produktion av biobränsle i Sverige. Ett första steg är satsningen Fly Green Fund, där du som företagare eller privatperson till att börja med kan betala för din andel biobränsle när du flyger. Förhoppningen är att göra biobränslet kommersiellt gångbart. Min skolkamrat Anna Lindh sa en gång att hon ville kunna flyga med gott samvete. Meningen har fastnat hos mig. Vi har börjat vår resa mot ett fossilfritt inrikesflyg. Och genom Fly Green Fund har du möjlighet att vara med.

Vårt digitala nav. Lokala sidor med allt du behöver veta.

Anders Ehrling, koncernchef på BRA

6


Elite x2

Designad för IT, älskad av användare Med FunktionsIT får du en paketerad tjänst för en effektiv arbetsplats till en fast månadskostnad. Lönsamt, enkelt och tryggt. Läs mer om fördelarna med FunktionsIT på officeitpartner.se/funktions-it

HP Elite x2 1012

Företagsklassad säkerhet

Service på plats

Alltid uppkopplad

Branschledande säkerhet som hjälper till att skydda data även utanför kontoret, till och med innan maskinen startat upp.

IT-experter kan byta ut delar direkt på plats, vilket minimerar tiden då maskinen inte kan användas.

Med inbyggda HP Mobile Connect Pro och Qualcomm® Snapdragon™ X5 LTE får du säkert mobilt bredband i över 115 länder.

*Skärmar är simulerade, kan förändras. Windows Store-appar säljs separat. App-tillgänglighet och upplevelser kan variera mellan marknader. © Copyright 2015. HP Development Company, L.P. Informationen i detta dokument kan komma att ändras utan föregående meddelande. De enda garantierna som gäller för HPs produkter och tjänster är de som anges i de uttryckliga garantivillkor som medföljer sådan produkt och tjänst. Ingenting i detta dokument skall anses utgöra en ytterligare garanti. HP ansvarar inte för tekniska eller redaktionella fel eller utelämnad information i detta dokument. Microsoft, Windows och Windows-logotypen är registrerade varumärken i USA som tillhör Microsoft Corporation. USB Type-C™ och USB-C™ är varumärken som tillhör USB Implementers Forum. Intel, Intel-logotypen, Intel Core, Thunderbolt, vPro och Core Inside är varumärken eller registrerade varumärken som tillhör Intel Corporation eller dess dotterbolag i USA och/eller andra länder. Qualcomm, Snapdragon och Gobi är varumärken som tillhör Qualcomm Incorporated som är registrerade i USA och andra länder. Varumärken som tillhör Qualcomm Incorporated används med tillstånd. Alla rättigheter förbehålls.


Bra Start Mat & dryck ombord Inga ord behövs när äkta paret Palmdahl står i köket. De har finslipat sitt samspel i 25 år.

Tvillingsjälarna Katja & Patrick förför foodies på västkusten ljuvlig kummel med krämig risotto. LUNCHKÖN RINGLAR HELA vägen ut på Tillsammans med sin make Patrick öppparkeringen. Inne i orangeriet trängs pensionärer med unga foodies och snickare nade hon Lilla Spinneriet i februari i år. i blåställ. Vi befinner oss på Spinneriet Att det blev just Lindome var en slump. i Lindome, en rödteglad bomullsfabrik De hade växt ur sin restaurang på Stora med anor från 1830, Holms säteri och hörde gömd mellan E6:an och talas om hur allt fler »Vi träffades när Katja designers och konstnärer Mölndals golfklubb. Här firade sitt kock-SMmitt i ingenstans har det hyrde in sig i fabriken. silver 1992. Efter alla plötsligt poppat upp en Det visade sig att den ny matdestination. gamla smedjan stod år ihop vet vi exakt – I går hade vi en vad den andra tänker ledig. Nu har de byggt familj från Karlstad som om huset från scratch. när vi lagar mat.« åkte hit bara för att äta. – Tanken är att skapa Jag är själv lite chockad, en känsla av vardagsvi har inte ens hunnit lägga klart taket, rum. Vi är ju inga trendnissar, maten ska säger Katja Palmdahl medan hon om vartanvara enkel, vacker och god. Jag brukar inte nämna orden ekologiskt, närodlat nat svischar runt i köket, byter blommor, och hemmagjort – det är så självklart. står i kassan, torkar bord och serverar

8

Katja är en veteran i västsvenska matkretsar. Hon valde restauranglinjen för att bli dietist, men upptäckte att kockarna var roligare. Efter skolan gav hon sig ut i världen, jobbade på finkrogar i Sydney, segelfartyg i Söderhavet, skidbarer i S:t Anton. Tillbaka i Göteborg började hon som kallskänka på 28+. Strax därefter hade restaurangen fått sin första stjärna. – Det var en fantastisk skola. Jag lärde mig komponera menyer och behandla råvaror som bebisar. Men perfektionist har jag alltid varit. Om jag så hade stått i en korvtjorre skulle jag gjort de snyggaste moskluttarna, skrattar Katja. I samma veva började hon tävla i mat. Under 1980-talet vann hon såväl Årets kallskänka som Årets kvinnliga kock och Viltkocken, samt tog silver i par-SM ihop ›

text Jonatan Leman foto Jonny Lindh

OMBORD Nu vallfärdar matälskare till en smedja i Lindome. Möt perfektionisterna på BRA-leverantören Lilla Spinneriet.


Färskt, närproducerat, ekologiskt och noga utvalt – BRA har en omsorgsfull ombordmeny. Därtill höghöjdstestad, eftersom smaksinnet påverkas när du flyger! EFTERSOM FÄRSKT ÄR godast, nära är bra för miljön och Sverige bubblar av lokala mat­producenter serverar vi mat och dryck ombord som i möjligaste mån kommer från våra 13 destinationer – det kan vara långlagrad ost från Småland, nybakat surdegsbröd från ett bageri i Visby, Trollhätteblandad müsli eller färskpressad must från Kullabygden. Och vi har ett »grönt« ale från Sigtuna, Fairtrade-kaffe samt lokal­producerat även i snacksutbudet i form av Bjäre Chips. Ett utbud med något för alla, och lite av en resa i sig, tänker vi. En smakresa.

Vi bjuder på en Bra Start! Det kan aldrig vara bra att flyga på fastande mage. Därför bjuder vi våra morgontidiga resenärer på frukost fram till klockan 9. Njut av gott Fairtrade-kaffe, nybakat bröd, yoghurt, hemblandad müsli och färskpressad must. Bekanta dig med lokala smaker, landa pigg och redo att möta dagen.

~Dryck~ Vin

Vitt 187 ml 70 kr O'Natura Chardonnay Eko Rött 187 ml 70 kr O'Natura Cabernet Sauvignon Eko Rosé 187 ml 70 kr Petit Paul Sapin Eko Öl

65 kr Åbro Lejon Ekologisk 55 kr Falcon alkoholfri 25 kr Sigtuna Organic Ale

~Mat~

40 kr 60 kr Dagens måltid 90 kr Dagens wrap 55 kr Liten smörgås

Frukostkonceptet är närproducerat och varierar mellan destinationerna.

Stor smörgås

~Bakverk~ Bulle/muffins Kaka

25 kr

25 kr

~Snacks~

25 kr Bjäre Chips 20 kr Peace and Love 30 kr

Gott & Blandat

Ekorrens Ekologiska

Flower Power 30 kr Ekorrens Ekologiska Chokladdoppade pumpakärnor 30 kr Renée Voltaire Fruktbar Madegood 30 kr Raw, vegan, laktos-/soja-/glutenfri

Övriga drycker Coca-Cola/Coca-Cola Zero Fanta

25 kr

25 kr

15 kr 15 kr Vatten kolsyrat 33 cl 15 kr Smakis Krav Eko

Vatten stilla 33 cl

Kaffe eller te bjuder vi på!

Hållbart Att tänka hållbart är viktigt för oss. Vi prioriterar eko- och Fairtradeprodukter och källsorterar för att minimera vårt avtryck på miljön.

~

Färskt Allt vi serverar ombord kommer i möjligaste mån från lokala leverantörer med bra miljöprofil – grönsaker efter säsong, svenskt kött och fågel, MSC-märkt fisk.

Vi reserverar oss för att just ditt alternativ kan vara slutsålt, men vi hjälper gärna till att rekommendera något annat. Vill du veta vad vår mat innehåller, kontakta någon i besättningen för innehållsdeklaration. Vi säljer öl/vin efter klockan 11, åldersgräns 18 år. Vi tar endast kort, ej elektronkort eller kontanter.


Mat & dryck ombord

Den gamla fabriken i Lindome har blivit en ny matdestination. På Lilla Spinneriet behandlas de lokala råvarorna som bebisar.

»Vi är särskilt nöjda med yoghurten i BRAfrukostlådan, då vi kan variera sylten, och jaga perfektionen, efter smak och säsong.«

med Jonas Dahlbom 1992. När de gick ut för att fira på kvällen träffade hon Patrick. – Jag var köksmästare på Westra Piren då, minns han. Nu har vi varit gifta i 20 år. I dag när vi lagar mat behöver vi inte ens prata, det bara händer. Vi vet exakt vad den andra tänker. NÄR BARNEN FÖDDES bytte Katja till frilanslivet. Hon startade företaget Gaffelkonst som blev pionjärer inom matstyling. Genom åren har hon gjort ett dussin kokböcker, och så många reklamjobb i Stockholm att hon fick guldkort hos Malmö Aviation. Men nu har duon hittat hem på Lilla Spinneriet. Här driver de sitt eget bageri och en butik med lokala delikatesser. Dessutom öppnar de i sommar en ny krog i Botaniska Trädgården i Göteborg. Och som om inte allt detta vore nog lagar de även frukosten till BRA:s resenärer. – När du öppnar lådan vill jag att du

ska slås av omsorgen i varenda detalj. Vi valde ett surdegsbröd i dubbel skiva i stället för en fralla, det ger mer fräschör. Men vi finslipar ännu på degens täthet och höstvete kontra vårvete, säger Katja, och Patrick fyller i: – Jag är särskilt nöjd med yoghurten, som vi packar själva. Det gör att vi kan variera sylten efter smak och säsong. Den där jakten på fulländning är vad som gör jobbet så kul. Lunchrusningen har ebbat ut. Katja ställer sig och kokar rabarberkompott till nästa morgons frukostlådor, medan hon småpratar med några gäster som nyligen

10

haft sitt 60-årskalas här. – Vi brukar fira på Kometen hos Leif Mannerström, berättar sällskapet. Men det här var dubbelt så gott för halva priset. Så Mannerström – släng dig i väggen!


TID FÖR DRÖMPLATS!

Nytta & nöje sedan 1705

Succén med All inclusive fortsätter!

sommARsToppeT 2 DAgAR

mInIsemesTeR 3 DAgAR

I paketet ingår: - Logi 1 natt med del i dubbelrum - Frukostbuffé - Varmrätt på buffé på kvällen - Entré till Brunnsbadet - Fri parkering - All inclusive för barn vecka 27-32 (upp till 15 år)

I paketet ingår: - Logi 2 nätter med del i dubbelrum - Frukostbuffé alla dagar - Varmrätt på buffé på kvällarna - Entré till Brunnsbadet - Fri parkering - All inclusive för barn vecka 27-32 (upp till 15 år)

fr. 995:Gäller 4/7-14/8 Barn 0 - 6 år fritt i föräldrars säng. Barn 7 - 15 år i extrabädd fr. 655:-. Max 2 extra bäddar per rum.

fr. 1.895:Gäller 4/7-14/8 Barn 0 - 6 år fritt i föräldrars säng. Barn 7 - 15 år i extrabädd fr. 655:-. Max 2 extra bäddar per rum.

Boka på ronnebybrunn.se

Välkommen!

www.ronnebybrunn.se • info@ronnebybrunn.se Tel: 0457-75 000 • Följ oss på Facebook

All inclusive för barn

(upp till 15 år) vecka 27-32 - Fri läsk* - Fri glass* - Fri barnklubb - Entré till Brunnsbadet - Lunch på Brunnsterrassen - En god överraskning vid incheck Ingår i alla sommarpaket *Gäller vissa tider och ett visst utbud.


Foto: Patrik Leonardsson, Per Nilsson, Destination Halmstad

Våra bästa bad HAVET. Klippbad, små enskilda vikar och kilometerlånga sandstränder. Insjöbad eller några simtag i bassäng. Ett efterlängtat dopp är alltid nära i Halmstad. Vi tipsar dig här om fem badplatser du inte får missa i Halmstad. Men glöm inte - det allra bästa tipset, de gömda smultronställena - de känner Halmstadborna till. Så tveka inte att ställa frågan till en Halmstadbo som mer än gärna berättar om platsen de sprungit barfota på i sanden ända sedan de var små. FLAGGSKEPPET TYLÖSAND. Vackra sommmardagar är det tätt mellan badlakanen på Tylösand. Redan lång innan sommarsolen är på väg ner är after beachen i full gång.

TJUVAR OCH PIRATER. Här förekom både sjöröveri och smuggling förr i tiden. Idag går natursköna Prins Bertils stig förbi den välbesökta badviken Tjuvahålan.

SIMLÅNGSSJÖARNA. Vid Gyltigesjön och Brearedssjön kan du slå ihop badturen med grillutflykten. Båda badplatserna har grillplatser med sjöutsikt. BESÖK OSS FÖR MER INSPIRATION www.destinationhalmstad.se

ETT DOPP KRYDDAT MED ÄVENTYR. Det bästa sättet att njuta av vår natur är att vara aktiv i den. Med utsikt över Kattegatt är Grötvik samlingsplatsen för både fartfyllda och vilsamma äventyr. Allt från wakeboard, snorkling, klättring och cykling är möjligt här. destinationhalmstad.se/outdoor

KUSTNÄRA UTOMHUSBAD. Simstadion Brottet är Halmstads största utomhusbad och ligger utmed vägen till Tylösand. I det lummiga grönområdet alldeles invid havet finns en 50-metersbassäng med särskilt avgränsade banor för motionssimning, undervisningsbassäng, vattenrutschbana och småbarnsbassäng.


Bra Start Prylar, nyheter & upplevelser Lena Persson med Torstas och UllForums egenframtagna Jämtlandsfår.

Småskalig ull får Lena att gå i spinn

text Mattias Dahlström foto Sandra Pettersson

HANTVERK UllForum utanför Östersund är Sveriges bästa och mest eftertraktade minispinneri. SVENSK ULL SLÄNGS ofta eftersom många fårägare äger så pass få djur att stora spinnerier inte är intresse­ rade. Det är där Lena Persson på Torstas minispinneri UllForum, i Ås utanför Östersund, kommer in: – Vi tar emot små mängder ull och hoppas att många fårägare vill göra eget garn i stället för att kasta ullen. – Hos oss kan de utnyttja OFDA, Sveriges enda ullanalysutrustning, och få råd om vad ullen bäst kan använ­ das till. Om ullen är bulkig kan den bli stoppning. Stickig ull håller längre och kan användas i mattor. All ull är användbar bara man vet till vad. Stickigheten, ja. Ullens obekväma rykte är inget Lena försöker släta över. – Nej, mycket ull sticks. Så är det bara. Det beror på fiberns finhet. Tunna fibrer böjer sig medan grövre fibrer inte viks ned och upplevs som stickiga. Torsta och UllForum har ihop med fårägare i Jämtland även avlat fram Jämtlandsfåret – en blandning av Sveafår och danska Merinobaggar med rötterna i Tasmanien – med kroppsnära ull som inte sticks. – Kött är den stora inkomstkällan, ullen ses mest som en kostnad, berättar Lena. Och det finns ofta ett motsats­ förhållande: har fåret mjuk ull ger det inte mycket kött, och tvärtom. Med Jämtlandsfåret skapades ett djur med finfibrig ull som samtidigt gav kött.

»Vi tar emot små mängder och hoppas fårägare vill göra eget garn i stället Byt in dina för att slänga ullen.«

BRA Vänner-poäng mot biljetter till Storsjöyran.

13


Prylar, nyheter & upplevelser

Tryggare Trollhättan

FÖR ATT UPPMUNTRA lokalt håll­­ bar­hetsarbete delar BRA ut priset Årets hållbarhetskämpe på samt­ liga 13 destinationer. I Trollhättan gick prissumman 10 000 kronor till det IFK Trollhättan-ledda Sporty Friday-projektet, som främjar integration och delaktig­ het i föreningslivet genom att rekrytera och ge positiv syssel­ sättning åt nyanlända och andra socialt utsatta barn och ungdomar i Trollhättan.

Sommarens mest spännande drama MISSA INTE! Till formen låter den som en modern kriminaldoku­-­podd, men P3:s De dödas röster Poddeckare är en ren dramaserie av CirkelnSara. i åtta delar, skapad av ett spännande manusteam med Cirkeln-författaren Sara Bergmark Elfgren i spetsen. Sänds lördagar under juli och augusti men finns redan i sin helhet i Sveriges Radio Play-appen.

DAN LJUNGSVIK

Sporty Friday över­ bryggar samhälls­ klyftor i Trollhättan.

Vind i seglen för årets stora publikfest SPORT Lysekil Women’s Match har världens största prispott men lockar inte bara världseliten utan även storpublik med konserter, god mat och magisk miljö. EN UNIK NÄRHET till publiken på ­ ranitklipporna runt tävlingsbanan g lockar seglarna till Lysekil Women’s Match – om nu inte världens största prispott inom kvinnlig segling skulle räcka. Just närheten verkar förstås även åt andra hållet, och gör detta till sommarens största publikfest inom segling. Tävlingsformen är matchracing, vilket innebär att båtarna gör upp i dueller, två och två. Även det är publikfriande – täv­ landet blir lätt att följa och förstå även för den som inte själv seglar. Båtarna lottas

Båtarna gör upp i dueller, två och två, vilket gör tävlandet lätt att följa även för den som inte seglar.

till besättningarna inför varje tävling. De stora prispengarna lockar den absoluta världseliten med stjärnor som ­Stephanie­ Roble från USA och danska Camilla Ulrikkeholm Klinkby.

Skepparna Anna Östling och Caroline Syl­ van, båda från GKSS, Göteborgs Kungliga

Segelsällskap,­är de svenska deltagare som ligger närmast att ­kunna utmana om medaljplatserna. Tävlingen ingår i internationella Match Racing Series med final i december på US Virgin Islands i Karibien. Lysekil Women’s Match arrangeras den 8–13 augusti i viken mellan Släggö och Havets hus. I Havsbadsparken pågår sommarfesten under hela tävlingsveckan med konserter, utställningar, restaurang­ tält och shopping.

SOMMARPRISER!!!! SOMMARPAKET fr. 860:-/pers. Gäller två nätter i dubbelrum, inkl. frukost

GOLFPAKET fr. 890:/pers. Gäller per person/natt i dubbelrum, inkl. frukost och greenfee

www.hotelvalhallpark.se

Stjernswärds Allé. Valhall Park, ÄNGELHOLM Tel. +46 (0)431 255 20

Fr. 1/6 - 31/8, 2016


Utställningarna du måste se i sommar

Färgstarkt, inspirerande och rörande om härliga gör-det-själv-kulturen cosplay. Japan byter om, Etnografiska museet i Stockholm, t o m 28/8.

KONST & DESIGN Cosplay-fantasier, Waldersten-retrospektiv och massor av retrogodis för möbelnördar.

Jesper Walderstens största separatutställning hittills, med hela bredden av foto, måleri, poesi, teckning och skulptur. Vägen ut finns här inne av Jesper Waldersten, VIDA Museum & Konsthall, Öland, 2/7–14/8. Det är 100 år sedan designlegenden Stig Lindberg föddes i Umeå. Sju konstnärer tolkar hans arv på konsthallen, och porslinsmuseet har stor jubileumsutställning. Stig Lindberg 100 år, Gustavsbergs Porslins­ museum, och Karneval, Gustavsbergs Konsthall, båda t o m 11/9.

Designnördar älskar paret Eames men vill ofta ha dem till sobert vuxna minimalister – i själva verket var de, livet ut, barnsligt kreativa maximalister! Charles och Ray Eames, Bildmuseet, Umeå, t o m 4/9.

I det allra första Ikeavaruhuset, byggt 1958, har möbeljätten öppnat museum – mycket nostalgiskt och retrosnyggt men också framtidsvisionärt och med förstklassig restaurang och museishop. IKEA Museum, Älmhult, öppet nu.

LEDIGT KONTOR I ÄNGELHOLM Ledigt kontor på 3000 kvadratmeter med närhet till flygplats, E6 och tågstation. Yteffektiva kontor som enkelt anpassas efter Er verksamhet. Möjlighet att bygga till lager, produktionshall och dyl. Fastigheten erbjuder dessutom fri parkering. www.brannbornfastigheter.se

0431 - 44 98 11 info@brannborn.se

Heimdallgatan 52, 262 71 Ängelholm


Prylar, nyheter & upplevelser

Sommarens hetaste prylar TEKNIK Koppla bort störningsmoment under semestern med hjälp av ny smart teknik.

1

6

Sov gott ombord!

2

Perfekt grillat!

7

3

4

1. Mini-videokamera

som autoredigerar snygga videor, 2 100 kr, Graava.

2. SUP-bräda som med ett enda handtryck blåses upp från ryggsäcksstorlek, 5 000 kr, Sipaboards Air. 3. Grilltermometern 8

Meater är den enda som är heltigenom trådlös, 650 kr, Apption Labs.

4. Solcellsladdare

Ginkgo Solar Tree för smartphones och surfplattor, i form av gingkoträd, 1 049 kr, XD Design.

5. Expanderande vattenslang som växer

från 10 till 30 meter när den fylls med vatten, 299 kr, Coolstuff.se.

6. Bästa resekudden som gjorts! Travel Pillow, 550 kr, Bullrest.

7. Hörlurar MDR-100ABN som har allt – trådlöshet, superljud, brusreducering. 2 990 kr, Sony.

8. Floatti, smart res­väska med digitala funktioner som gps-spårning och telefonstyrning via hand­ taget, 2 900 kr, Floatti.com. 5

16


”Vi låg dubbelvikta av skratt” ”Så underbart befriande” ”Genialt”

É N R U T Å P N É C C U S T T A R K S

ember pt se 20 d a st n ia st ri K • r be em • Karlskrona 19 sept oktober 24 r a lm a K • r be em pt se 21 n • Karlsham tober ok 26 jö x Vä • r be to ok 25 n m • Oskarsha

&

B IL J ETTER

www.tickster.se

Stockholm

16 november!

Läs mer: www.facebook.com/lyckligepessimisten Trots positivt tänkande och fler lyckobringande mantran än någonsin är vi inte lyckliga hela tiden. Varför är det så? En underhållande föreställning som med lika delar psykologi och humor levererar träffsäkra analyser med hög igenkänningsfaktor!

Duon Jan Bylund & Mattias Lundberg presenterar “Den lyckliga pessimisten”, en föreställning om optimistmaffian, självhjälpsböcker och hysterisk mindfulness.

I samarbete med


Vinjett

MALMÖ–GÖTEBORG

Alger ska rädda världen Alger gör solenergin effektivare och räddar haven från utfiskning. Möt Fredrika Gullfot på Simris Alg och Sofie Allert på Swedish Algae Factory – svenskarna bakom den nya algrevolutionen. text Jonatan Leman foto Johan Strindberg, Jonny Lindh illustrationer Elin Jonsson 18


Sex mil långa glasrör med alger på Simris Alg i Hammenhög.

19


Alger ska rädda världen

Framtid med alger: levande regnskog, rena hav, stora fiskbestånd och bättre solenergi.

Framtid utan alger: skövlad regnskog, döda hav, smältande poler och smutsig energi.

Ett växthus på Österlen har blivit hem för Sveriges första stora algodling.

E

TT RYMDSKEPP HAR landat mitt på Österlen. Åtminstone är det känslan när man kliver in i den nya algfarmen i byn Hammenhög, strax utanför Simrishamn. Fem glaspyramider skjuter upp mot himlen. Bländande lampor studsar vitt ljus mellan blankt stål. Moduler med milslånga rör pumpar runt en vätska svart som kaffe. Det doftar hav och framtid. Här i Weibulls gamla växthus har entreprenören, civilingenjören och ultralöparen Fredrika Gullfot skapat Sveriges första algodling för oljeproduktion: Simris Alg. Ett pionjärprojekt som förenar modern bioteknik med klassiskt lantbruk och som sedan starten 2011 blivit ett av Europas hetaste greentechbolag. Förra året utsågs Fredrika av det ledande teknikmagasinet Wired till en av tolv innovatörer med potential att förändra världen.

Nu är hon på god väg att göra det. I våras noterades Simris Alg på börsen och fick genast över 3 000 nya investerare. Parallellt har man satsat 30 miljoner i att bygga ut algfarmen till industriell skala. I augusti påbörjas den globala försäljningen av deras kärnprodukt, den nyttiga omega 3-oljan, med fokus på Asien, där marknaden pekar spikrakt uppåt. Plötsligt pratar såväl aktieplacerare som miljöaktivister om att algernas tid är nu. – Alger är den gröna superhjälten. Det är inte lösningen på alla världens problem, men på många, säger Fredrika medan hon visar runt på farmen, där marinbiologer silar dagens första skörd tillsammans med sommarjobbande ungdomar från trakten. Så vad kan alger göra? De är en av jordens äldsta organismer, basen i havets näringskedja och uppfinnaren av fotosyntesen. De lagrar solens energi och omvandlar koldioxid till syre. Vartannat andetag har vi algerna att tacka för. Samtidigt innehåller de en biomassa från vilken man kan generera en olja som teoretiskt sett kan ersätta både fossila bränslen och regnskogens palmolja. Eller bli ett grönt substitut i allt från smink till läkemedel. Simris Alg har valt ett annat spår: omega 3 från ›

»Vi har byggt en evighetsmaskin. Principen är enkel, som att odla surdeg. Men du måste mata algerna med salt, sol och kärlek.«

20


FREDRIKA GULLFOT Simris Alg Fredrika, 48, är grundare och vd på pionjärföretaget Simris Alg. Genom att odla fram egna alger som källa till omega 3-olja vill hon rädda haven från utfiskning.

21


Alger ska rädda världen

»80 procent av jordens fiskbestånd är ut­fiskade. Det mesta blir fiskmjöl och fiskolja. Det går 600 sardiner på en burk omega 3-olja.«

som fångas för att bli fiskmjöl och fiskolja – 600 sardiner för en enda burk omega 3-olja. Det är galet. Men fiskens omega 3 kommer ju från alger, så om man i stället odlar algolja bidrar man inte till utfiskningen och får en bättre produkt utan miljögifter. VÄGEN TILL ALGBONDE var krokig. Fredrika föddes i Schweiz och växte upp i Tyskland. Mamman var operasångerska, pappan korrespondent för Ekot, så det var ett ständigt flyttande. Som barn sparade hon veckopengen för att köpa Forskning & Framsteg och drömde om att bygga en »vattenmaskin«. Men tonåren var stökiga, hon hoppade av skolan, pluggade till mekaniker och gjorde ett år som bartender i Grekland innan hon till slut landade i Stockholm. Här hittade hon två nya intressen: kilskrift och signalspaning, vilket ledde vidare till en tjänst som analytiker på FRA. Snart tröttnade hon dock igen och började läsa finansiell matematik. Ett nytt och, så här strax före millennieskiftet, stekhett ämne. Innan Fredrika ens tagit examen blev hon headhuntad till investmentbanken Dresdner Kleinwort i Frankfurt. – Jobbet var superglassigt, men otroligt andefattigt. Vi bara skyfflade runt pengar. Så jag sa upp mig. En kväll såg jag en BBC-dokumentär om att klona spindlar med getter, så att man via getmjölken fick fram ett material starkare än kevlar. Tårarna rann nedför kinderna. Det slog mig: jag ska forska!

alger i stället för fisk. Här i växthuset pågår ett slutet och världsunikt kretslopp. Allt börjar med några droppar av algen phaeodactylum i en skalkolv med hembryggt havsvatten, vidare in i en kolonn med bubblande koldioxid och till sist ut i labyrinten av glasrör. Algerna växer genom att dela sig och ju fler de blir, desto mörkare blir vätskan. På tio veckor går man från en till tusentals liter. – Vi har byggt en evighetsmaskin. När vi har skördat algerna centrifugeras vattnet in i rören igen och allt börjar om. Det är som att odla surdeg. Principen är enkel, men du måste mata dem med salt, sol och kärlek, säger Fredrika ömt om sitt encelliga levebröd. Den skördade algpastan, »smetig som Nutella«, mals och frystorkas. Sedan pressar man ut oljan som kapslas in och förpackas i burkar. Omega 3 från alger kan låta som en smal nisch, men den globala marknaden är redan värd över 30 miljarder dollar. Och framför allt: det kan rädda våra världshav från utfiskning. – I dag är 80 procent av jordens fiskbestånd ­utfiskade. De stora volymerna är inte matfisk utan fisk

FORSKARNAS ALGFAVORITER

1

2

4

3

5

1. Chlorella lever i sötvatten över hela världen. 2. Schizochytrium trivs bäst nära kusterna. 3. Phaeodactylum är algen som odlas i Hammenhög. 4. Spirulina växer i tropiska klimat, den mest odlade. 5. Dunaliella vill ha extremt salt vatten.

Alger växer genom att dela sig och ju fler de blir, desto mörkare vatten. På 48 timmar har antalet fördubblats.

22


Alger & solceller: Kiselalgen är gjord för att leva i mörka klimat. När ljuset träffar skalet, som består av tre lager av nanoporer, studsar det runt i algen. Genom att bygga in nanomaterialet i solceller kan man öka dess effekt med minst 30 procent.

Fredrika sålde sin lägenhet på Öster­ malm och satsade allt på att läsa till civilingenjör. Våren 2007, samma år som hon fyllde 40, tog hon examen och halvvägs in i doktorsavhandlingen fann hon sin stora kärlek. Algerna. Hon gick ner i tjänst för att resa på algkonferenser världen över. Hon var på plats i Berlin när Direktlinjen det första flygplanet lyfte på enbart Göteborg-ÖsterSOFIE ALLERT algbränsle. sund/Åre tillbaka Swedish Algae Factory 18/12–30/4. Boka – Det var mindboggling. OptiSofie, 25, är grundare och vd vintersemestern mismen inför alger var enorm de på cleantechbolaget Swedish redan nu! här åren. Oljejättar som Exxon Algae Factory. Med hjälp av kiselalgen vill hon skapa och Shell investerade gigantiska TRETTIO MIL NORR om effektivare solceller och en belopp. Men i Sverige fanns bara en Hammenhög, i Stena mer hållbar industri. forskare som bedrev en pytteliten Centers gula tegelhus ett stenkast algstudie. På den tiden sprang jag från Chalmers i Göteborg, sitter tokmycket, flera mil nästan varje Sofie Allert och brottas med andra dag. Det var under löprundorna som idén om Simris kalkyler. Sofie läste bioteknik och skrev sitt kandiAlg tog form. datarbete om alger när hon 2013 mötte en forskare I dag kallar sig Fredrika för en grön kapitalist. som gjort en oväntad upptäckt. Vid en expedition till Hon jämför med Greenpeace-aktivisten i sin lilla Arktis hade man hittat en ny kiselalg. Den växte en flotte framför fisketrålaren. Kanske ger det några dryg meter ner under isen, men lyckades ändå få nog minuter i rampljuset, men stoppar det trålaren? Nej, med ljus och näring för att överleva. i stället måste man erbjuda en lösning så lönsam att Detta blev starten för Swedish Algae Factory, där fultekniken blir obsolet. Finansvärlden lärde henne Sofie är vd. Hypotesen var initialt att sälja algerna att »pengar är power«. Därför har hon, genom åren, som vattenrening, då de även binder kväve och fosfor, reviderat sin affärsmodell. för att täcka utgifterna för bränsleproduktion. Idén › – Ingen vill investera i Simris Alg för att vi är en gullig algfarm på Österlen. Det är the bottom line »Forskare i USA har visat att algerna ökar som räknas. Vi vet redan att algerna kan lösa både klimatet och bränslefrågan, men det krävs odlingar på ­solcellens effekt med 30 procent, men i våra tusentals hektar om vi inte ska sälja bensin per gram. tester är siffran betydligt högre än så.« Kalkylen går inte ihop, säger Fredrika medan hon ritar diagram på fikarummets whiteboard.

23


Alger ska rädda världen

SEX NYANSER AV ALGER I höst startar Simris Alg den globala exporten av sina algprodukter. Här finns bland annat tre olika kapslar med omega 3-olja från egna alger samt algpulver, algströssel, algmüsli och algte från andra algbönder i Europa.

form till en annan. Det är en lag som hon nu vill få hela industrin att inspireras av. – Det är dags att människan hoppar av sin höga häst. Vi har gjort fel i 200 år. Naturen har haft fyra miljarder år på sig att hitta ett system som funkar inom planetens gränser. Den har hittat svaret.

gav henne tre miljoner i stöd från Vinnova och Niklas Zennströms Green Award. Men längs vägen fick hon syn på något ännu mer spännande: kiselalgens skal. – Skalet är naturligt optimerat för att fånga solljus. Det består av ett nanomaterial som vi nu försöker bygga in i solceller. Forskare i USA har visat att det ökar solcellens effekt med 30 procent, men i våra tester är siffran betydligt högre än så. Kanske inte så konstigt eftersom kiselalgen måste överleva i kalla och mörka klimat, berättar Sofie entusiastiskt. Nästa år ska Swedish Algae Factorys första större anläggning börja byggas på taket av en landbaserad fiskodling i Kungshamn. Planen är att man här ska producera algens lukrativa nanoskal och sedan låta lokala behov styra hur resten av biomassan används: som fiskfoder, ekogödsel, substitut till palmolja eller råolja. Allt beror på hur den bearbetas. Och hon siktar högt – hundra fabriker senast år 2030. – Om vi får allt att funka är hundra snarast för lite. Då kan vi lika gärna ha tusen fabriker. Med alger skapar vi en cirkulär ekonomisk modell. Vi odlar dem på avfallsvatten, fångar koldioxid i processen och tar vara på alla delar av algen. Så resurseffektivt! Sofie Allert blev tidigt förtjust i kemiska reaktioner. Särskilt i naturens mest grundläggande lag: att inget försvinner eller skapas, allt bara omvandlas från en

TILLBAKA PÅ ÖSTERLEN. Vi kör mellan lysande rapsfält ner till Simrishamns sandstrand. Här planerar Fredrika Gullfot en sommarfest med algchips och algshots. Hon har nyss köpt hus i trakten och pendlar mellan Stockholm och Skåne. Platsen är inte bara ­perfekt för algodling rent klimatmässigt. Den är också, poängterar Fredrika, en bördig idémylla. – Österlen är inte Sveriges Provence, det är vårt Silicon Valley. Det är inte pensionärer och Lantmännen­ kepsar, tvärtom finns här sjukt mycket kapital och grannar med MBA:s från Princeton. Vi lever livet som alla hipsters i Hornstull bara drömmer om, skrattar hon. Nu är målet att Simris Alg ska ta fem procent av världsmarknaden för algolja. Dessutom har man börjat sälja alggoodies (müsli, te, strössel) från andra algbönder i Europa. Men trots att Fredrika fått en ­flygande start – inget bioteknikbolag har gått lika snabbt från skrivbord till industriell skala – menar hon att algens potential är outforskad. – Det finns uppåt en miljon algsorter och bara ett tiotal odlas i dag. Ingen Flyg vet allt de kan göra. Jag tror att nästa Malmö–Visby stora grej blir alger som nya alternativ året runt. Extra turer i sommar. till antiobiotika eller som medicin mot cancer. Algerna är ju naturens egna biokemister. De är en revolution.

»Det är dags att människan hoppar av sin höga häst. Vi har gjort fel i 200 år. Naturen har haft 4 miljarder år på sig och hittat svaret.«

24


Äntligen, nu kan du sluta leta! Flex Applications har allt ditt företag behöver när det gäller traktamenten, utlägg, körjournal och kontokortshantering. Ett heltäckande system. I Flex HRM Travel täcks alla moment i reseräkningshanteringen in, från inregistrering där den anställde själv registrerar sina reseräkningar till uträkning, attestering och utbetalning. Flex HRM Travel är ett lättanvänt system med många finesser som t.ex. fota kvitton, satellitpositionering, körjournal m.m.

Tillgänglighet och valfrihet. Flex HRM Travel är helt webbaserat, vilket innebär att du alltid har tillgång till programmet via dator, surfplatta eller smartphone. Systemet kan användas som molntjänst eller i egen regi. Flex HRM Travel är ett delsystem som ingår i Flex HRM, vilket även innehåller modulerna tidredovisning, bemanning, lön och HR.

www.flexapplications.se

Örebro 019-10 39 15

Stockholm 08-410 174 47

Göteborg 031-348 88 81

RIVIERASTRAND.SE

DRÖMBOENDE I BÅSTAD På Riviera Strand finns 148 modernt fullt utrustade sviter i fyra olika storlekar och nu finns endast ett fåtal kvar till försäljning. Alla med smart planlösning för hela familjen. Investera i en svit som ger ett bekvämt och bekymmersfritt semesterboende med pris från 1 665 200 kr. Vårt ägarkoncept innebär att du nyttjar din svit upp till 3 månader om året. Resterande tid lämnas sviten till hotelloperatören för uthyrning och du får en del av intäkterna. Välkommen att kontakta Frida Paulsson på tel 0703-533 833 eller frida@rivierastrand.se

Oslo +47-412 146 47


Vinjett

Kennedy Katende tävlar för Sundsvall och Uganda. Här 37 kilo lättare än för drygt ett år sedan.

MIN RESA

Kennedys tuffa resa mot Rio Han hade lagt av med boxningen och lämnat proffs­ livet i USA för att bli fosterpappa till syster­sonen i Sundsvall. Nu är Kennedy Katende tillbaka – i OS! text Lars Nylin foto Kristofer Lönnå

för OS i Rio de Janeiro – snart bär det av PÅ VÄGGARNA AFFISCHER om boxningstill ett träningläger i USA. Inte en minut matcher från alla tider. I taket päronbollar får gå till spillo, intervjuer gör han ett lagade med maskeringstejp. Mitt på golvet par frågor i taget mellan två boxningsringar som sett sina bästa dagar. En »Jag har gett upp hela 30-sekunderspassen. – Jag har gett upp hela scen ur The Wire? Nej, tiden. Det är hemskt. tiden. Det är hemskt. Sundsvalls BoxningsMen jag tvingar mig Men jag tvingar mig klubbs slitna källarlokal själv att fortsätta, komunder Sporthallen. Förr själv att fortsätta.« huserade brottningslementerar han andfådd den comeback som efter två års uppehåll genderna Frank Andersson och Pelle Svensson leder till OS, hans första för födelselandet här, nu dansar boxaren Kennedy Katende Uganda – han kom till Sverige som tioårrunt med hantlar i händerna medan hiphop-beats pumpar. 35-åringen spurtar ing och bar blågul dress i Peking 2008.

26

Återkomsten har varit tuff. Han hade hoppat av proffsboxningen för att kunna bli fosterpappa åt sin systerson Akilles. Men när systern fick tillbaka vårdnaden bestämde sig Kennedy för comeback i ringen. Det innebar bland annat 37 kilos viktminskning under ett halvår 2015. När han i maj i år vann SM tvingades han banta ytterligare två och ett halvt kilo. Metoden: den klassiska med varma kläder i en extra het bastu. Även när han en gång började var vikten i fokus. Han hade nyligen flyttat till pappa i Sverige när mamman gick bort: – Jag mådde dåligt efter mammas död, pappa tvingade mig att springa för att komma ner i vikt. Hellre boxning än löpning, tänkte jag. Nu sluts Gör som cirkeln när han Kennedy Katende – får representera Följ BRA Sundsvall på Facebook! Uganda – ett land där boxning är nationalsport.


P R E S E N T E R A R

UNNA DIG ÅRETS NÖJESUPPLEVELSE! KRALL ENTERTAINMENT PRESENTERAR

SVERIGES STÖRSTA SOMMARTURNÉ

KR

AR:

ENTER

T PRES

INMEN

TERTA ALL EN

KRALL ENTERTAINMENT, PISCON OCH TOPEJA EVENT PRESENTERAR

LINDA BENGTZING I OSCAR ZIA I PER ANDERSSON MEDINA I LASSE HOLM I MAGNUS CARLSSON ACE WILDER I JESSICA ANDERSSON I THOMAS DI LEVA LINDA PRITCHARD I MAGNUS JOHANSSON

LA NÖJE FÖR HE FAMILJEN!

BJÖRN SKIFS, SANNE SALOMONSEN, MATS RONANDER, TOMMY NILSSON, NINA SÖDERQUIST, LISA NILSSON & ANDERS BERGLUND MED BAND

Biljetter fr. 395:-. Ta med två barn t o m 14 år gratis när du köper sittplats i det gröna.

BORGHOLMS SLOTTSRUIN, ÖLAND

I EN ORT NÄRA DIG BOKA DINA BILJETTER PÅ DIGGILOO.COM ELLER NORTIC 0455-61 97 00 SPONSORER

21-23, 26-29 JULI

PÅ SVERIGETURNÉ!

BILJETTER FR. 395:- TA MED TVÅ BARN T O M 14 ÅR GRATIS NÄR DU KÖPER SITTPLATS I DET GRÖNA. BOKA DINA BILJETTER PÅ HASSELOTTA.SE ELLER NORTIC 0455-61 97 00

PARTNERS

KRALL ENTERTAINMENT & SANGRÉ EVENT PRE SENTERAR:

Sverigeturné 2016

ANDERS BERGLUND PRESENTERAR

CHRISTMASNIGHT.SE

BOKA DINA BILJETTER PÅ BADROCK.NU ELLER NORTIC 0455-61 97 00 K R A L L E N T E R TA I N M E N T PRESENTERAR:

Ola Salo Molly Sandén Henrik Schyffert Jill Johnson Martin Stenmarck

VÄLKOMMEN PÅ GNISTRANDE JUBILEUMSSHOW! BOKA BILJETTER & LÄS MER PÅ

H BILJETTRUSNING H

SVERIGETURNÉ HÖSTEN 2016 BILJETTER & MER INFORMATION PÅ

STJÄRNKLART.SE W W W . K R A L L . S E

VASATEATERN STOCKHOLM HÖSTEN 2016 PREMIÄR 13 OKTOBER BOKA PÅ LABERO.SE, TICNET.SE ELLER 077-170 70 70


Vinjett KALMAR

Den sömniga gamla stiftsstaden har förvandlats till en ung, spännande universitetsstad. När till och med Kalmar Slott vibrerar av kreativitet och moderna möten – vad är det egentligen som hänt?

Kalmar ömsar skinn text Petter Eklund foto Helén Karlsson

Kalmar konstmuseum, »Svarta huset«, invigdes 2008 och är ritat av Tham & Videgård. »Plattform« kallade de sitt vinnande bidrag i den internationella arkitekttävlingen.

28


Vinjett

Anneli Berglund från konst­museet idélunchar på nygamla Park Hermina med Mimmi Mannheimer från Kalmar slott och Lolita Persson från kommunen.

K

ALMAR ÄR STADEN som vaknat. Från flygbussen liknar den andra svenska städer med nedlagd flygbas, folkhemslängor, prydliga villor, ­pizzerior och Stig Nilssons ­cykel­butik – trevligt men lite sömnigt? Skenet bedrar. Kalmar har under 2000-talet lyft sig ur bruksandan till en nyfiken och välkomnande stad laddad med småländskt innovationsklimat. Det finns en punkt, eller ska vi säga ett utropstecken, som samlar det nya Kalmar. »Aha, Svarta huset«, som taxichauffören formulerar det på väg mot Kalmar konstmuseum, som sedan åtta år tronar mitt i stadsparken. – Museet har landat riktigt bra nu, men i ­början­ ville många inte alls ha det här, berättar Anneli Berglund, konstkonsulent i Kalmar län och för tillfället också museichef innan den nya permanenta chefen Joanna Sandell, som lett Botkyrka konsthall i Stockholm, b ­ örjar senare i sommar. Museet satsade tidigt på internationell samtidskonst med hög svansföring, något som drog blickarna till Kalmars nya konsthubb, som blev en viktig röst i samtiden. I det dramatiska betongtrapphuset rinner stojande floder av skolungar som kollar samlingarna och målar i Ateljén. K ­ almars framtid börjar här, vare sig det är med ­teckning eller drömmar om en ny app. Anneli Berglund är en hemvändare, uppvuxen i ett Kalmar fastlåst i industritillverkning. – På 1970- och 80-talen hände ingenting här. Folk stannade inte i Kalmar utan åkte till Glasriket och Öland. Alla jobbade på Televerket, Volvo, ABB:s tågfabrik och Nordchoklad. Det luktade choklad i hela stan. Anneli drog till Stockholm och skulle »aldrig flytta tillbaka«. Hon läste konstvetenskap, ville bli konstnär, reste utomlands, gick på Orrefors glasskola, pluggade i Umeå i tre år. Med tiden började Kalmar kännas

trivsamt igen, »staden hade vaknat till liv«. Hon träffade sin man, en kapten på Gotlandsbåtarna, fick barn och flyttade tillbaka till Kalmar. PÅ VÄG UT mot Kalmar Science Park på Varvsholmen, där det byggts båtar i flera hundra år men där Kalmars sjöstad nu växer, hörs det dova »bump bump bump« från pålkranarna som grundlägger Universitetskajen, Linnéuniversitetets nya campus i Kalmar. Det är en miljardsatsning på en toppmodern kunskapsbas mitt i stan, den största statliga satsningen på Kalmar sedan Ölandsbron. Många i stan kommenterar pålningarna. Det är ljudet av framtid. Science Park vid stranden glänser på det moderna Silicon Valley-viset. Det jobbas koncentrerat bakom stängda dörrar. Företagen heter moderna saker som Accitor, Easyfy och Softwerk, men också Börjes logistik och spedition och Tokige Ture, Kalmars godiskung som satsar på nätbutik. E-handel flyter ihop med reklam, teknikutveckling och inkubatorverksamhet, allt som allt ett sjuttiotal företag, alla med kunskapsbas och fokus på tillväxt. ›

»När jag kom hit var uttrycket ›det gaur inte‹ nästan som Kalmars slogan. Att kunna tvätta bort en sån stämpel, det är otroligt.«

29


Kalmar ömsar skinn Kalmars framtidsdrömmar börjar på konstmuseet. 3 500–4 000 barn om året gästar museets verkstad.

»Kalmar har blivit gladare, med bättre service. Folk kräver mer nu, nivån har höjts«, säger Anneli Berglund.

– Och film, som växt explosionsartat på Youtube och Facebook, säger vd:n Hans Hofvergård, som kom till stan för 20 år sedan och prisar närheten mellan platser, institutioner och invånare. – Man behöver inte vara så himla planerad här. Livet är smidigt, gå på möten, hämta på dagis, allt blir lättare än i storstaden. Folk som är lite på hugget lär känna varandra snabbt.

– Vi är en mötesplats för näringsliv, akademi och samhälle, en plantskola och startplatta för idéer och näringar, säger Louise Östlund, vd och Kalmarbo som är utbildad på högskolan och har disputerat i datavetenskap. Vi studerar innovationshöjd, tillväxtpotential och viljan att växa, vare sig det gäller hattar eller avancerad teknologi. Från början låg fokus på IT, nu har det bildats ett starkt kluster kring e-handel och digitala affärer, det är spjutspetsen här. Louise understryker Science Parks roll som brygga mellan näringslivet och den akademiska forskningen. – Det är en jättedröm att få universitetet hit till stan. Snart kommer vi att inse vilken magnet det kommer att vara. I Växjö kan man leva campusliv, vill man studera mitt i stan gör man det i Kalmar. Vi knackar på hos Wilson Creative, en reklambyrå, där jobbet tycks utföras sömlöst med rundpingis. Tolv unga medarbetare, de flesta Kalmarbor, gör hemsidor, kampanjer, grafiska manualer.

INNE I CENTRUM, i Kullzénska caféets bevarade 1800-talsvåning, träffar vi Jonas Andersson som nyligen flyttat till Kalmar efter studier i Norrköping och Växjö. Nu är han kultursamordnare på landstinget och har hamnat mitt i stadens utveckling. Han bekräftar den gamla bilden av Kalmar, men efter bara ett halvår här har han upptäckt en helt annan stad. – Det offentliga har börjat förstå vitsen med kulturella och kreativa näringar och vad de gör för samhällstillståndet i Kalmar. Det är massor vi är bra på här, så det gäller att gräva där vi står. Lunchdags på Park Hermina, Kalmars nygamla nöjesplats, vägg i vägg med Konstmuseet. Förr hette stället Byttan och var en institution sedan 1800-talet. – Där åt man söndagsmiddag, det var stek och vita dukar och personal i svartvitt med guldknappar. I ett hörn satt en herre och spelade elorgel, minns Anneli.

»Livet är smidigt här, gå på möten, hämta på dagis, allt blir lättare än i storstaden. Folk som är lite på hugget lär känna varandra snabbt.«

30


Vinjett

»Det är ett kulturellt generationsskifte, med nya tankar om integration, identitetsskapande, att vara del i ett samhälle. Även för de unga.«

Stället nystartades i vintras som Park Hermina av Kalmarkrögaren Anders Hansson ihop med Robert Gustafsson. Grunden är ett klassiskt kök med lokala råvaror och runt det shower och mycket »bus och framträdanden«. Anders Hansson kom till Kalmar 1998 och är fascinerad av hur staden har utvecklats. – När jag kom hit fanns ett uttryck som löd »Det gaur inte«. Det satt i skallen på alla Kalmarbor sedan generationer, nästan som Kalmars slogan. I dag är uttrycket raderat. Att kunna tvätta bort en sån in­­ arbetad stämpel, det är otroligt. Mimmi Mannheimer, chef för det klassiska besöks­målet och alltmer livaktiga evenemangscentret Kalmar slott, dyker upp med Lolita Persson, förvaltningschef på Kultur- och fritidsförvaltningen på Kalmar kommun. Vi pratar om stadens förändring. 1997 brukar anges som startåret för det nya Kalmar, då hela kommunen kraftsamlade inför 600-årsjubileet av Kalmarunionen. – Då lärde sig Kalmar att det faktiskt går att samlas kring sin egen kultur, säger Mannheimer. Det tycks också ha skett ett kulturellt generationsskifte. Nu kommer nya tankar om integration och identitetsskapande och att vara del i ett samhälle, även för de unga.

vi jazzade runt, sen åkte de hem och det blev tyst igen. Skulle man roa sig åkte man till Borgholm, berättar Anneli Berglund. Lolita Persson berättar om Kulturkvarteret, en 250-miljonerssatsning som ska ge Kalmar ett centrum med stadsbibliotek, kulturskolan, utställningar, förenings- och konsertlokaler – allt är investeringar i liv och framtid, just det som behövs när universitetet drar hit nya människor. – Folk förstår nog inte hur stort det är. Om tio år kommer vi att säga andra saker om Kalmar, då är det en helt annan stad, så betydelsefull är universitetssatsningen, säger Lolita Persson. Lite avsides på Lindö, i ett stiligt före detta epidemi­sjukhus, ligger Lindöateljéerna där konstnärer arbetar sedan 1980-talet. Camilla Ed och Edwin Böck tar en paus i solen på trappan. Att vara konstnär i en mindre stad är att kunna vara flexibel och röra sig över flera arbetsfält. Goda idéer behövs alltid. Att bo i en småstad är ingen nackdel, tvärtom. Närheten är ›

KALMAR HAR UNDER de senaste tio åren blivit en evenemangsstad. Förr var det tunnsått med stjärnor. – Wilmer X kom hit och spelade på ett lastbilsflak,

Storindustrin har försvunnit men arbetslösheten minskar ändå när turistnäring och handel tar över. Ikea kom till stan för tio år sedan och är en viktig arbetsplats. Volvofabriken, 1970-talets storsatsning, är i dag fylld av krativa småföretag.

31


Kalmar ömsar skinn

Anders Hansson, Kalmar­ krögare. »Ska det gå bra för Kalmar måste det också gå bra för Öland och Glasriket. ›Ensam är stark‹ gäller inte längre.«

»Det offentliga har börjat förstå vitsen med kulturella och kreativa näringar och vad de gör för samhällstillståndet i Kalmar.«

Konstnären Tone Ougaard arbetar med »analoga 3D-bilder«, kollage i en dekorativ surrealistisk stämning som hon skapar från äldre bilderböcker.

effektiv. Camilla är scenograf, utställningsformgivare och producent. Edwin är skulptör och konstnär, ibland lärare på Linnéuniversitetet. Just nu handhugger han en sitt- och lekskulptur i öländsk kalksten till torget i Borghamn. – Våra första år som Kalmarinflyttade var lite sega, stan var sömnigare då, det SOMMAREN I KALMAR fanns väl en pub och disco på Rakt ner i fickan, stjärnfars på lördagarna i bästa fall, säger Krusenstiernska, t o m 30/7. Edwin. Men allt ljusnar när 10 Ways with Swedish Glass, man skapat sitt nätverk. glaskonstutställning på Kalmar Slott, ­t o m 30/10. – Direktkontakten med beslutsfattare som man får i en Sandskulpturfestival, Kalmarmindre stad är häftig, en stor sundsbadet, 11–15/7. kvalitet, fortsätter Camilla. The Italian Village, matmarknad Jag är superglad för att få vara utanför Baronen, 18–23/7. här, Kalmar har blivit en sån International Lighthouse Run, levande mötesplats. 17 mils välgörenhetsjogg mellan Ölands yttersta fyrar, 20–22/7.

PÅ VÄG TILLBAKA passerar vi Kalmars smultronställen. Restaurang Söderport, SagaDamfotboll: Sverige–Japan, biografen och Krusenstiernska Guldfågeln Arena, 21/7. gården, en oas mitt i stan, med Swedish Beach Tour, elittouren kolonilotter, kafé och sommari beachvolley, Långviken 22–24/7. teater. Det är mycket »gamla« i Kalmar, gamla kvarnen, nu Rossinis Askungen – opera på Kalmar Slott, 29–30/7. museum, gamla posten och badhuset, gamla vattentornet Kalmar Grand Prix – cykeleliten som blivit bostäder. Gamla mitt i stan, Kvarnholmen, 5/8. just för att de har blivit något Kalmar Stadsfest, 11–13/8. nytt. På flygplatsen väntar ett Ironman Kalmar 2016, 20/8. gäng som ska med planet. En Bo Kaspers Orkester, kvinna från Indien och tre Kalmarsundsparken, 26/8. svenska herrar äter glass och Kalmar Horse Show, diskuterar sitt jobb Fredriksskans, 28/8. med kontaktlinser på Kalmar blev hög och Årets sommarstad entusiastisk nivå. Javisst, 2016 – för andra året avancerade saker, sånt grejar i rad! Upplev KalmarEdwin Böck är uppväxt sommaren, boka på och utbildad i hantverk i man med här. Kalmar har Tyskland. Han flyttade till flygbra.se vaknat och ser glasklart mot Kalmar för 26 år sedan i kölvattnet på vänner. framtiden. Joel Alme, Larmtorget, 21/7.

32


Absolut gehör. Oändlig omsorg. Tre minuters promenad från Östermalmstorg i Stockholm ligger Mornington Hotel, ett fyrstjärnigt hotell som varit familjeägt i tre generationer. Hos oss är vi anhängare av absolut gehör för våra gästers önskemål och en oändlig omsorg om detaljerna. Förhoppningsvis i så stor utsträckning att du (nästan) aldrig vill åka härifrån.Välkommen in på en bit mat, ett glas svalkande dryck eller en väldigt god natts sömn!

rotisserie I restaurangen kan du smaka korv som vi gjort själva, tryffel från Gotland och kryddor från örtträdgården på vår innergård. I rotisseriet grillas franska kycklingar som fått växa långsamt på sina gårdar. Många ekologiska viner och öl från lokala bryggerier.

rum 610

Våra 221 rum är alla inredda med möbler av välkända formgivare, varma textilier och naturmaterial som trä och marmor. På många rum hänger fotokonst ur vår samling. I dagarna inviger vi dessutom vår nya svit — Sven-Bertil Taube-sviten i rum 610.

västerbottendipp Gott till grillat och chips

3 äggulor 2 dl matolja 1 dl kallpressad rapsolja 50 gr västerbottenost 1/2 citron Blanda som när du gör majonnäs, smaka av med salt och champagnevinäger.

en innergård med rabarber Vår hemliga innergård är en vilsam värld i stadens myller. I odlingslådorna finns tomatplantor, vinbärsbuskar, rabarber och vinrankor. Öppen från frukost till sent.

visa mig din boksamling... ...och jag ska säga dig vem du är. Till biblioteket i vår lobby väljer ägarfamiljen själva, med stor omsorg, ut de mest intressanta titlarna och välskrivna raderna. Låna med dig upp på rummet eller ta med hem och lämna tillbaka nästa gång du besöker oss. I samarbete med NK Bokhandel säljer vi dessutom de bästa böckerna om Stockholm och litteratur från all världens topplistor — så att du ska slippa stressa runt i trånga souvenirbutiker.

ta det lugnt Varva ner eller fyll på med energi i vår Health Club — Stockholms hemligaste gym. Fullt utrustat och med flera pass per vecka. Handduk och vattenflaska ingår vid alla besök.

Hotel · Bar · Restaurang · Rotisserie · Health Club · Nybrogatan 53, Stockholm · 08-507 330 00 · mornington.se/stockholm


Kalmar ömsar skinn – som Umeå Refused på hemmaplan under senaste Umeå Open, som är Europas största inomhusfestival. Kulturen och universitetet leder stadens utveckling.

Ta del av lokala erbjudanden från Umeå och gilla oss på Facebook.com/ BRAumea

UMEÅ

Universitetsstaden som rockar Kommuner bör satsa på kultur om ett nytt universitet ska bli det stora lyftet. Kalmar bör snegla på Umeå, där universitetet betytt precis allt de senaste 50 åren. text Henrik Rådmark foto Herman Dahlgren/Rockfoto VISST FANNS UMEÅ på kartan även före universitetets ankomst 1965. Men det var inte mycket mer. Och så hade det nog förblivit om inte regering och riksdag fattat beslutet för 50 år sedan. Fråga vem som helst med anknytning till Umeå och svaret blir detsamma: universitetet har betytt allt för utvecklingen. Så säger inte minst forskningen, exempelvis idéhistorikern Sverker Sörlin, som i boken Universiteten som drivkrafter beskriver inte bara denna tillväxt och utvecklingen utan också hur universitetet gjort staden till en förebild, en modell för hur ett universitet kan påverka en region. – Sambandet är inte självklart, säger

han. I Umeå fanns en samverkan mellan generösa statsbidrag och smarta politiker som satsade på kultur. – Men kanske beror framgången i grunden på att man stod först i kön och att staten var väldigt uthållig i sina satsningar på 1960- och 70-talen, säger han. Det råder ingen tvekan om att universitetet format Umeå till den stad den är i dag. Störst i Norrland – den gick om Sundsvall i befolkningsmängd 1992 – och med en inflyttning som är rekordhög. Numera är över hälften av de 121 000 invånarna födda utanför Umeå. Turismen har blivit en av regionens viktigaste näringar. Under första halvåret 2015 besökte 430 000 personer Umeå. En

34

drastisk ökning mot föregående år, som i sig var bra tack vare att staden då var kulturhuvudstad. Erja Back på Visit Umeå hävdar att trenden delvis drivs av studenter som lockar till sig släkt och vänner. – Men också alla tusentals personer som kommer hit med anledning av möten och konferenser på universitetet och NUS, Norrlands Universitetssjukhus, säger hon och tillägger att utbildningen i turism också hjälper regionen att utveckla förutsättningarna för besöksnäringen. HÄRMED HAR UMEÅ utvecklats även som bostadsort. I tidningen Fokus rankning av boendekvalitet 2016 placerar sig Umeå på andra plats i kategorin stadskommuner och sjua totalt. Inget tyder på att Umeås positiva utveckling med universitetet som draglok avstannar. I början av året etablerades dessutom ytterligare en motor i regionen när Ikea öppnade sitt 20:e svenska varuhus i kommunen.


HYR SMART

MED MABI Brett och prisvärt utbud av hyrbilar i samband med flygresan. Läs mer på Mabi.se

Boka: 020-110 10 00 / www.mabi.se

VANLIGA OCH OVANLIGA HYRBILAR


Vinjett

VISBY

TILLBAKA TILL RÖTTERNA Sedan Carl von Linné misslyckades på 1700-talet har ingen försökt odla te i Sverige. Inte förrän nu, när klassiska Kränku i Visby sått fröna till en ny, gotländsk te-epok. text Mattias Dahlström foto Kamilla Kraczkowski 36


Kränkus innovativa eldsjäl Oskar Dahlbom inspekterar första generationen te­plantor på gården i Eskelhem.


Tillbaka till rötterna

O

SKAR DAHLBOM SLÅR demonstrativt ut med armen över de två rader av växter han står mellan. Med lite tur ska de inom ett par, tre år växa upp och ihop till täta buskar. – Vi tog med en planta till vårt morgonmöte en gång, och en anställd lyfte upp den, tittade på den och sa: »Det här är allt vi håller på med, det här är roten till alla våra jobb och till att vi har kunnat hålla på i 40 år.« Vi befinner oss på en gård i Eskelhem, ett par mil söder om Visby, och den till synes oansenliga odlingen är i själva verket ett spännande experiment, unikt i Sverige. De prydligt uppradade, friskt gröna och nätta buskarna heter Camellia sinensis på latin, men oftast kallas de teplantor. Få svenskar känner igen den. För att vara grunden för en av våra ­populäraste varma drycker är själva växten ­besynnerligt okänd. Men så har tebusken heller aldrig slagit rot i Sverige. Sedan Carl von Linné – utan någon som helst framgång – vid 1700-talets mitt gjorde sitt yttersta för att importera och sedan odla växten som skulle ge honom fri tillgång till den då allt populärare drycken har få svenskar försökt producera te i någon större skala. Om inte ens Linné kunde få tebladen att spira, vem skulle kunna lyckas? Kanske, förhoppningsvis, Kränku, den legendariska te- och kaffehandeln i ­Hästbacken innanför Visbys ringmur. – Tanken är att den här odlingen ska leda till produktion, fortsätter Oskar Dahlbom. Vi vill göra ett gotländskt te, en sort som står på egna ben. Det vore otroligt häftigt.

Genom att sälja teplantor binder Kränku te- och kaffehandel samman produkten med kunden, som får en ännu större förståelse för varifrån te kommer och hur det produceras.

SKULLE ODLINGEN, SOM Kränku driver tillsammans med företaget Verdure, verkligen ta fart kommer Kränku att ha en minst sagt exklusiv produkt. En fullvuxen buske beräknas ge ungefär ett hekto färdigt te per år, så produktionen behöver bli större. Till en början kommer det gotländska teet därför, om allt går som det ska, att säljas gramvis. Oskars föräldrar Sylve och Anneli startade butiken 1977 – det kan man nästan ana när man ser den karakteristiska 1970-talslogotypen med en gutebonde sittande på en mjölkpall (Kränku betyder just mjölk- ›

»Någon höll upp en teplanta på ett morgonmöte och sa: ›Det här är roten till allas våra jobb, till att vi har kunnat hålla på i 40 år.‹«

Den svårodlade plantan gäckade Carl von Linné på 1700-talet. Nu vill Kränku och företaget Verdure producera eget te.

38


Vinjett I en villa på Kränkus bakgård bor Oskar Dahlboms föräldrar, som startade butiken 1977. Sylve Dahlbom är hjärnan bakom det legendariska Guteblandning-teet.

39


Tillbaka till rötterna

pall på gutamål) – och har sedan dess försett både Gotland och stora delar av den fastländska förskingringen med sina blandningar. – I nästan 40 år har vi sålt kinesiskt te på Gotland, säger Oskar. Och även om vi satt gotländska namn på våra sorter har teet egentligen ingen annan koppling hit än att pappa var så passionerat intresserad och älskade att göra egna blandningar. Det är först nu vi tar nästa steg. – Att ha den här odlingen ligger helt i linje med vilken typ av butik vi vill vara. Vi ska vara med i hela produktionen så långt det går. Det är bra gentemot kunderna också. Det är inte alla som vet ens att grönt och svart te kommer från samma planta, att det är efterbehandlingen som avgör vad vilken sort det blir. Kan man hålla en planta i handen och visa hur den fungerar blir det enklare att förklara hur det går till när te görs. Är det någonstans teodling ska kunna lyckas är det väl just här. TE-STEGSRAKETEN Gotlänningar är vana vid att odla mot oddsen. – Folk på ön har lyckats odla både saffran och tryffel, säger Oskar, så det är något speciellt med klimatet. Och gotlänningarna. Vi låter oss inte nedslås av dåliga förutsättningar. Utmaningen är en del av charmen. Allt måste inte vara så lätt hela tiden.

Tre måsten för gott te

1. Vattentemperatur 95 grader för svart och rött te. Låt vattenkokaren vila någon minut före upphällning. Grönt te, 70–85, vitt te 75 grader.

2. Dragningstid Svart te ska dra 3–5 minuter, grönt 0,5–3, vitt 2–5, rött 5–10 och Oolong 2–4 minuter.

Oskar Dahlbom (till höger) vill prova nya saker. Här häller han upp sitt kolsyrade kallbryggda kaffe. En självklar hit varma dagar under Almedalsveckan.

huvudansvar för inköp. OSKAR VÄXTE UPP i familjens 3. Mängd Tebladen måste få Den nya generationen med butik men lämnade sedan Gotgott om utrymme – 1 tsk te till 2 dl Oskar, Josefin och Fredrik håller land för att studera i Lund. Nu vatten. Om teet är för svagt är det hårt i de fyra decennier gamla är både han och brodern Fredrik bättre att ta mer än att brygga traditionerna, samtidigt som de tillbaka för att driva familjeförelängre, då det är när teet extraheras för länge som det blir bittert. också vill experimentera och hitta taget vidare medan föräldrarna sina egna vägar framåt. så smått trappar ned. 66-årige – Det är så lätt att komma Sylve har delvis gått i pension in och tro att man måste ändra på allt och göra det men jobbar fortfarande mycket och blandar tesorter i modernare och hippare. Men eftersom jag växte ett insynsskyddat hus på Kränkus innergård, där det upp med butiken och våra kunder har jag en enorm äldre gardet också bor i en villa. Fem år yngre Anneli respekt för vad som redan finns här. Vårt varumärke arbetar kvar i företaget och har hand om en stor del ligger i att vi är en gammal fin tebutik, sen har vi av personalfrågorna, tillsammans med Oskars fästmö lagt till ett motto om att vi är i ständig förändring. Vi Josefin, som flyttade med från Lund och även har måste ändå hänga med i i utvecklingen, i vissa fall till och med leda den. »Inga smaker tar över i Guteblandningen, allt Hur förhåller man sig i ett familjeföretag till de på hänger ihop. Sen var det exakt så pappa luk- pappret kanske svårförenliga ytterligheterna tradition tade efter en dag på jobbet när jag var liten.« och innovation? I Kränkus fall försöker man få dem att samsas. – Övergången har varit ganska smärtfri för oss,

40


säger Oskar. Vi pratade med en expert på generationsväxlingar för ett tag sedan och han var stenhård i att allt skulle vara bestämt och ordnat. Men han hade sett ganska många skräckexempel på familjeföretag där barnen kommit in och ändrat allt och stora bråk hade uppstått. Vi har mer mjuka värden i vår familj. Det är klart det kan bli knepigt när man både driver en verksamhet och är en familj, men vi kan prata om allt med varandra.

känd som en nydanare inom den nya bryggkaffe­ kulturen, har tagit fram ett kallbryggt kaffe – där nymalet kaffe får ligga i kallt vatten och dra i 18 timmar – som tappas på flaska eller fat (då det kolsyras för att efterlikna, till utseende om än inte smak, en nytappad Guinness). Dessutom har han arbetat för att skapa ett kolsyrat och inte så sött iste. Men trots att Oskar och hans bror Fredrik försöker hitta sin egen väg framåt för familjeföretaget kommer vissa saker aldrig att förändras. Som Guteblandningen, Kränkus storsäljare som pappa Sylve uppfann 1978, året efter att butiken öppnade. – Det är en så fin balans i det teet, säger Oskar. Trots att det innehåller både citrus och anis så smakar det varken citron eller lakrits, Du som är utan allt hänger samman. När man står medlem i BRA och blandar Guteblandningen och slår Vänner kan byta i den sista sorten och doften slår emot in poäng mot en delikatesslåda från en har man åstadkommit något. Plus att Kränku. det var exakt så pappa luktade efter en dag på jobbet när jag var liten.

SYLVE OCH ANNELI är också i allra högsta grad en del av de båda sönernas förändringsprocess. – Mina föräldrar blev väldigt rörda när vi var ute på odlingen tillsammans med resten av personalen, berättar Oskar. De tyckte det var väldigt speciellt att få se nästa steg och det var självklart väldigt fint för mig och Fredrik att se den reaktionen och ett slags bekräftelse på att det går fortsatt bra för företaget, men att vi nu också har ytterligare ett ben att stå på. Den nya inriktningen för Kränku stannar inte vid bara odlingen. Oskar, som hittills främst gjort sig

41


RONNEBY KOMMUN

Mer te

Te-Sverige dukar upp! Ett traditionellt japanskt tehus och två av landets bästa butiker – tetrenden växer och utmanar kaffekulturen. Sofia Roger och Jonas Almberg utanför sin tebutik på Norrtullsgatan 9 i Stockholm.

RONNEBY JAPANSKA TETRÄDGÅRDEN

I en japansk trädgård anses varje växt eller mossbeklädd sten ha en egen själ. Den måste därför skötas med extra stor omtanke och en hel del tålamod. Den japanska trädgården i Ronneby anlades 1987 av landskapsarkitekten Sven-Ingvar Andersson och den japanske landskapsarkitekten Akira Mochizuki. Mitt i trädgården ligger en så kallad roji – en grönskande passage som leder fram till ett litet tehus. Roji, som betyder daggfuktig stig på japanska, är en viktig del av den traditionella japanska teceremonin. Längs stigen lämnar man vardagens stress och bestyr bakom sig och kliver in i teets välgörande värld. I det lilla tehuset finns tid för eftertanke medan man avnjuter en kopp medtagen matcha.

MALMÖ FIVE O'CLOCK

BROMMA IN THE MOOD FOR TEA

På en bakgata vid Odenplan i Stockholm ligger Sofia Rogers och Jonas Almbergs tebutik In the Mood for Tea. Jonas, som är född i Hongkong, har te i blodet. Hans morfars morfar var tehandlare i Kina under Qingdynastin. Sedan butiken öppnade 2007 har det äkta paret frälst nyfikna stockholmare med egenimporterade ursprungsteer från länder som Kina, Korea och Japan. Five o'Clocks – Vi har ett noga utvalt sortiment, säger Sofia. Isabel Berg på plats bland Vi skippar alla grossister, och importerar rena teodlingarna. ursprungsteer direkt från gård. Vi reser mycket i Asien där vi träffar odlarna och väljer ut de bästa teerna. Bland kunderna finns såväl noviser som konnässörer och stans finkrogar. – Vi vill sprida ursprungsländernas tekultur och få upp intresset för te i Sverige, säger Sofia.

42

Klassiskt familjeföretag, döpt efter den traditionellt optimala afternoon tea-tiden (mellan klockan 16 och 18), som i över 35 år försett skåningarna med många av världens finaste och mest exotiska teer. Driver butiker i Malmö och Lund samt webbshoppen Fiveoclock.se, men satsar även hårt på de egna inköpsresorna, där man låter personalen vara med och arbeta på teodlingarna världen över och lära sig hantverket från grunden.


Vill du mer än bara lata dig på semestern? På den karibiska paradisön Guadeloupe har du möjlighet att besöka en aktiv vulkan, snorkla med sköldpaddor, prova canyoning, bättra på tennisen eller om du vill, faktiskt bara lata dig!

Langley Resort Fort Royal Du bor avskilt på en halvö, omgiven av hav och regnskog. Här finns allt du behöver för en aktiv och avkopplande semester. Två egna stränder, ett Sail & Surf-center, personlig service och fantastisk mat.

langley.eu

0771 12 12 12


VÅR TID

Författarna mördar helst på Gotland I augusti är det dags för Crimetime-festivalen i Visby igen. Men – på 20 år har det bara begåtts enstaka mord på Gotland, i kriminallitteraturen snarare 20 mord årligen. Hur blev Gotland Sveriges Midsomer? text Henrik Rådmark

Jungstedt, Östhlund, Jansson, Cedervall – kvartetten som mördar massor på Gotland. Alla är med på årets Crimetime-festival i Visby.

fortsätter att sluka de bestialiska Över 60 internationella författare – däribland historierna. menar han. Läsare lockas till ön av True Detective-skaparen Kanske är det så att författare, för böckerna och ön lockar läsare till Nic Pizzolatto – möter både bekvämlighetens och mil­ böckerna. publiken i allt från seminarier jötrovärdighetens skull, förlägger och författarmiddagar sina historier till den plats där de MEN FRÄMST HANDLAR framgångs­ till mordvandringar och själva helst arbetar. Gotland är ju formeln om kontraster skrivarskola. en dokumenterat uppskattad ort och igenkänning. för författare och konstnärer. Att Där är Karl Berglund det rör sig om en ö bidrar rimligen också. Författa­ överens med Mari Jungstedt: – Att läsa om hemskheter som utspe­ ren Mari Jungstedt, som med ordbehandlare haft ihjäl lar sig i en miljö som man kanske själv närmare 30 människor på Gotland, har i en inter­ känner sig hemma vju i Sveriges Radio konstaterat att den geografiska avgränsningen som en ö skapar gynnar dramatiken. i och som de flesta förknip­ Karl Berglund, doktorand på litteraturvetenskapliga Följ BRA Gotland par med sol och institutionen på Uppsala Universitet, har ett annat på Facebook – och ta chansen att vinna svar. I nya boken Mordförpackningar, med särskild upp­ bad är lockande. festivalpass till De lata märksamhet vid gotländska deckare, för han fram en Crimetime. dagarna i solen, teori som snarast handlar om ekonomi. den rinnande – Gotland intar en särställning när det gäller glassen och barnens förbindelser mellan svenska deckare och turism, lek vid havet är kanske inte tillräckligt. För att vi verkli­ »Gotland intar en särställning i kopplingen gen ska uppskatta idyllen och mellan deckare och turism. Läsare lockas semesterveckornas ro behövs till ön, som i sin tur lockar nya läsare.« också motsatsen. Bloddrypande bokläsning under solparasollet.

44

Nic Pizzolatto har länge vägrat intervjuer – men kommer till Visby.

GETTY IMAGES

BARNEN LEKER I vattnet, sanden bränner behagfullt och glassen smälter i den gotländska semestersolen. Idyllen peakar, som varje år. Samtidigt härjar ondskan, bara ett ögonkast bort. Få områdenen är lika drabbade av ond, bråd död som Gotland. Och få morddrabbade områden är lika populära semestermål. Det är en märklig, snarast makaber kontrast. Om det nu inte vore för att ondskan är fantasier skapade av i huvudsak fyra svenska deckarförfattare. I verklig­ heten ligger Gotland i botten när det gäller mordsta­ tistiken i Sverige. Mellan 2010 och 2014 togs inte en enda människa av daga på ön. Så medan semesterön uppenbarligen inte är en plats där det mördas i särskilt hög grad fortsätter svenska deckarförfattare att odla bilden att den är ett av de mord­ CRIMETIME 2016 tätaste platserna i Sverige. Och folk


BOKA DITT EVENT IDAG! K O M M U N I K AT I O N • U P P L E V E L S E • K I C K O F F • L O G I S T I K • I N S P I R AT I O N • K R E AT I V I T E T

Konferenser & events i hela världen

www.bokningsbolaget.se | info@bokningsbolaget.se | 08-506 285 00 | 031-701 01 10


Vinjett

LOJALITETSPROGR AMMET BR A VÄNNER

Modern twist på det klassiska hos nyöppnade Elite Hotel Mimer i Umeå.

Pampig hotellupplevelse i stadens hjärta

MITT I CENTRALA Umeå, i en vacker tegelbyggnad från förra sekelskiftet som tidigare inrymde en skola, finns nu pampiga, nyöppnade Elite Hotel Mimer. – Vi är väldigt glada att äntligen få öppna hotellet här, säger Bicky Chakraborty, ägare och vd på Elite Hotels of Sweden. Många Umeåbor har en personlig koppling till fastigheten och vi ser fram emot att få välkomna även dem och inte bara inresta besökare. Hotellet består av 136 modernt inredda rum, en svit samt två juniorsviter som alla inretts i en klassisk stil. Inget rum är det andra likt. Här

VÄLKOMMEN TILL BRA VÄNNER BRA Vänner är vårt nya lojalitetsprogram för dig som flyger med oss och vill göra en bra resa ännu bättre. Det är helt gratis och som medlem kan du både samla och använda poäng med BRA och våra utvalda partners. Som medlem får du även förmåner som rabatter, erbjudanden och inbjudningar till trevliga event. Det finns tre medlemsnivåer i BRA Vänner: Silver, Guld och Merit.

finns även en vacker festsal, ett gym, en relaxavdelning med bastu och en restaurang i toppklass. Etableringen i Umeå är ett viktigt steg i Elite Hotels Norrlandssatsning. De senaste tre åren har fyra Elite-hotell öppnat längs Norrlandskusten. Som medlem i BRA:s Läs mer om lojalitetsprogram Bra Vänner kan vårt lojalitetsdu både tjäna och spendera poäng program och bli hos alla 28 Elite-hotell runt om i medlem på Sverige. Som bonusmedlem tjänar www.flygbra.se/ bravanner du 500 poäng per hotellvistelse. Ett dubbelrum, fredag till måndag, kostar 25 000 poäng.

46

foto Sandra Birgersdotter

Som medlem i BRA Vänner får du förmåner på Elite Hotels över hela landet. I Umeå öppnade ­nyligen hotell nummer 28 – Elite Hotel Mimer.


Upplev på Malmö Arena!

Orup – Viva La Pop

Laleh – Kristallerturnén

23–24 september 2016

5 november 2016

Efter två utsålda säsonger på Hamburger Börs i Stockholm och den pågående andra säsongen på Rondo i Göteborg som avslutades den 23 april i år, inleds i höst en arenaturné till tolv städer runt om i landet.

Laleh har släppt nya singeln ”Bara få va mig själv” och åker på arenaturné med popband och symfoniorkester i höst!

I “Viva La Pop” bjuder Orup tillsammans med sitt band på en storslagen och imponerande hitkavalkad från sin långa karriär. Allt från 80-talets tidlösa popklassiker till de senaste årens hits och uppmärksammade covers från “Så mycket bättre” på TV4. “Viva La Pop” är en helkväll med Sveriges popkung i en föreställning som lyfts till skyarna i media. Expressen frågar sig om han “någonsin varit mer underhållande”, Göteborgs-Posten skriver att han är “svensk mästare i konsten att leverera en obönhörligt effektiv och sexig krogshow” och Aftonbladet beskriver “Viva La Pop” som “klassisk scenkonst av ädlaste sort”.

I samarbete med:

Det är lätt att urskilja Laleh från artistskaran. Med sin otämjbara energiska själ levererar hon rakt från hjärtat, vare sig det är på svenska; ”Goliat” eller på engelska “Some die young”, eller debutmegahiten ”Live tomorrow”. Hösten 2014 släpptes den hyllade dokumentären om Laleh, “Jag är inte beredd att dö än”. Den vittnar om hur brustna konventioner banade väg för en karriär som lyser lika varmt nu som när hon först debuterade för 11 år sedan, varför just mamma var den enda som fick följa med på Grammisgalan, hur hon lyckades bli första kvinnan i svensk historia som vunnit priset som Årets Producent, hur Benny Andersson och ABBA förde Sverige och Laleh samman. Sedan dess har Laleh nått stora framgångar som låtskrivare och producent i USA samt slutfört sitt eget nya album.

Biljetter: ticketmaster.se, 077-578 00 00 VIP / Företagspaket: 040-642 04 00 Boka bord: 040-642 04 44

– www.malmoarena.com –


foto Lina Eidenberg Adamo Vinjett

48


Vinjett

ETT BRA ÖGONBLICK

Växjö Airport, tisdag kl 14:08 TITTA NOGA PÅ bilden – den är nämligen en raritet! Till vardags gäller ensambetjäning i flygledartornet i Växjö. På sin höjd är två personer på plats samtidigt, under avlösningen mellan femtimmarspassen. – Nu är det rena folksamlingen,­ skrattar flygledaren Lisbeth Möllerstedt, som avlöser Stefan Johansson och samtidigt hand­leder­ flygledar­eleven Johanna Gunneriusson med medhörning via headset. Johanna har suttit med simulator och kurskamrater på utbildningen på Sturup i 1,5 år innan den lokala utbildningen tagit vid. – Det enda simulatorn inte förberett mig på är ensamjobbandet, säger hon. Det är jag spänd på att få uppleva. Hittills har allt varit väldigt socialt, från att jag föll för jobbet på en gymnasie-jobbmässa till utbildning och praktik. – Du kommer att värdesätta passavlösningarna, både socialt och jobbmässigt, säger Lisbeth. Det är det tillfället man har att kunna ventilera saker med varandra.

49


HEMKÄRLEK I EXIL

Därför går man inte på byn i hörlurar Lilla Östansjö utanför Sundsvall har något Stockholm inte har – en närhet till alla andra invånare och en ansvarskänsla över generationsgränserna. text Hanna Persson foto Emma Kupari

FRÅGAN OM FLYTTEN kom från en programledare på ett jättestort drama men ändå ett tydligt bevis på att en stor radiokanal och var riktad till artisten Annika vi var bara var en del av flera generationer före oss. Och kanske var det den typen av kopplingar kors Norlin, ni vet hon som sjunger kluriga texter i fina och tvärs som gjorde det omöjligt att sänka eller melodier med norrländsk dialekt. Hon har alltså stänga blicken. Jag säger inte att alla kände precis flyttat tillbaka till »Norrland«, som programledaren alla, men kopplingen mellan människor i mindre hänvisade till. Närmare bestämt Östersund. städer känns starkare och inte bara som ett myller av Visst, det är naturligt att fråga »varför?«. Skälen att egna agendor. bo i Stockholm är ju till synes fler när du jobbar som artist och behöver vara nära mediehus, konsertlokaler och människor att jobba med. Men Annikas dräpande OM DU MOT förmodan skulle råka stöta till någon svar i den där intervjun har jag burit med mig sen på gatan var ett »ursäkta« och senare ett »hej« en jag för sju år sedan lämnade Sundsvall för en flytt till självklarhet – du kanske kände hen! Om inte juar Stockholm: bu så förmodligen snart – ni bodde ju båda på »För att folk tittar en i ögonen hemma.« samma ställe. Ett ställe med inte så många vägar och Kanske är det svårt att förklara människor. Att gå på stan med pricksäkerheten med det sänkt blick eller att kliva in här citatet för er som inte på affärn med näsan i en har erfarenhet av att bo i skärm vore bara otrevligt. en mindre stad eller ort, Och kanske är det därmen jag tänkte försöka. för jag, när jag åker hem Jag växte upp i byn igen, ser så många färre Östansjö, två mil utanför människor med hörlurar i bruksorten ­Matfors, som öronen jämfört med här i i sin tur ligger två mil Stockholm. utanför Sundsvall. Jag tänker ibland på den »På affär’n« bredvid där fördomen kring mindre skolan jobbade klasskomstäder och landsorten, hur det ofta målas upp som en pisens mamma och tanten Hanna Persson, 27, källa till främlingsfientligi grannbyn som alltid Flyg till Visby från är programledare för köpte jultidningar av mig. Det var het och ren rasism. Visst ungdomsprogram på Sundsvall – direktSVT samt bloggare en liten och nära värld där alla stämmer det delvis, vi linje under hela och poddare. Bor i hade koppling med alla. Jag var har till och med politisk sommaren! Stockholm, uppvuxen »Perssons jänta« för gubben på statistik på att det finns i Sundsvall. bänken utanför skolan och alla rädsla och trångsynthet här. mina lärare hade tidigare varit Men parallellt tycker jag mig se lärare till mina äldre syskon – och vissa till min pappa. en helt motsatt sida hos den landsbygd jag växt upp i. Att det just på grund av den lilla storleken hela tiden finns en helt annan möjlighet att se andra människor. EN DAG BLEV en kille i min mellanstadieklass konLära känna och möta dem. En varm nyfikenhet på fronterad av en tjej som anklagade hans pappa för att »det andra«, en öppen blick och frågor som ställs av vara en »buse«, då hennes pappa minsann hade berätärlighet och inte för att stilla ett dåligt samvete. tat att killens pappa »bar kniv« under ungdomen. Inte Så varför lämnade jag allt det här då? Jo, för att vara nära mediehus, konsertlokaler och människor »Vi har statistik på trång­syntheten. jag vill jobba med, det vill säga allt det som Annika Men här finns även motsatsen, varm Norlin inte tyckte vägde så tungt i jämförelse. Men nyfikenhet, öppen blick och ärliga frågor.« varje sommar åker jag hem och blir tittad i ögonen igen. Och vem vet, om några kloka år väger det kanske tyngre.

50


ESCAPE TRAVEL / mer av världen

SVENSKTALANDE GUIDE

NEW YORK THANKSGIVING, 7 DAGAR Upplev en av USAs största högtider. Vi ser Thanksgivingparaden, shoppar på Black Friday och äter traditionell thanksgivingmiddag med kalkon och amerikansk fotboll. Dessutom ingår outletshopping och guidad stadsrundtur.

Avresa 23 november 2016

fr. 16 990,-

Från Stockholm

SVENSKTALANDE VÄRD I FLORIDA

SVENSKTALANDE GUIDE

SVENSKTALANDE GUIDE

LYXIG KRYSSNING I KARIBIEN

JULBORDSRESOR TILL ISLAND

NYÅRSRESA TILL NEW YORK

Upptäck östra Karibien med Celebrity Equinox. 2 hotellnätter i Florida följt av 10 nätters kryssning i balkonghytt inkl. helpension och dryckespaket.

Ät julbord på Island, bada i den berömda Blå Lagunen och upplev Gyllene Cirkeln med vattenfall och gejsrar. En skön getaway på Island med centralt hotell i 3 nätter.

Räkna in det nya året på Times Square! Direktflyg med SAS, transfer och stadsrundtur med svensktalande guide samt centralt hotell i 4 nätter ingår.

Avresor 7 dec 2016, 18 jan, 8 feb 2017

Avr: 24 nov, 1 dec 2016

- ALL INCLUSIVE MED CELEBRITY

Från Stockholm

fr. 24 990,-

Från Stockholm & Köpenhamn

fr. 6 750,-

Avresa 29 dec 2016

fr. 15 990,-

Från Stockholm & Göteborg

Priserna gäller per person i delat dubbelrum med frukost, flyg t/r inkl. flygskatter & bagage, transfers t/r, guide/värd enligt specifikation, samt måltider och utflykter enligt dagsprogram. Läs mer på vår hemsida www.escapetravel.se.

BOKA DIN RESA OCH BESTÄLL VÅR KATALOG PÅ: WWW.ESCAPETRAVEL.SE

Tel. 08 - 450 38 90 Tel. 031 - 762 85 10

info@escapetravel.se


Prova på framtidens finansiella rådgivning! vi ger dig iråd – en rådgivningstjänst som hjälper dig med dina pensionsval. Prova själv i Almedalen, du hittar oss på Strandvägen vid Wisby Strand mellan 4 - 8 juli. Vi ses i Almedalen!

soderbergpartners.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.