Page 1

ECHTE ROTTERDAMMERS wie denken we wel dat we zijn

DE N I OP T SE R M A A H D E T! t 2014 R J I E L O T HAA ST ROT LING Ot/m 16 maar MEE ONSTELn Las Palmas O tterdam i T N TE seum Ro

en te zi

u

bij M

1


/museum.rotterdam

Hard werken. Zeggen waar het op staat. Trouw aan anderen én jezelf. Rauw, echt, modern, eerlijk en trots. Als je honderden Rotterdammers vraagt wat zij typisch Rotterdams vinden, krijg je dit vaak te horen.

www.museumrotterdam.nl info@museumrotterdam.nl /museum.rotterdam MuseumRotterdam

halte: Wilhelminaplein kassa: 010 2030482

En dat is precies wat Museum Rotterdam heeft gedaan, op zoek naar het Rotterdamgevoel. Dit magazine laat een paar van deze Rotterdammers aan het woord over hun stad en stadsgenoten. Vol trots, recht voor zijn raap en soms ook Rotterdams kankerend. Ze staan tussen scheepsladingen Rotterdamsheid in gebouw Las Palmas op de Wilhelminapier. Hier heeft Museum Rotterdam het heden en verleden van die typisch Rotterdamse eigenschappen bij elkaar gebracht in de tentoonstelling ECHTE ROTTERDAMMERS – wie denken we wel dat we zijn. Een feest van herkenning én verrassing rond onze stad en haar bewoners die geen rechtgesnaarde Rotterdammer mag missen. Kom naar Museum Rotterdam in Las Palmas en geniet van de Rotterdamsheid. Laat je mening achter, doe mee met de vele activiteiten, of organiseer je eigen evenement in de tentoonstelling. Want als Rotterdammer mag jouw aandeel natuurlijk niet ontbreken.

Echte Rotterdammers gaan samen!

neem gratis iemand mee naar de tentoonstelling in Las Palmas

Je mag van ons alvast gratis iemand meenemen:

tegen inlevering van deze bon tweede persoon gratis toegang tot de tentoonstelling Echte Rotterdammers - wie denken we wel dat we zijn t/m 16 maart 2014

1

MuseumRott

Museum Rotterdam in Las Palmas, Wilhelminakade 326 www.museumrotterdam.nl

illustratie ikRotterdam (Evalien Lang, Ferry van Steijn en Marc Kolle)

ECHTE ROTTERDAMMERS

Museum Rotterdam in Las Palmas LP2, Wilhelminakade 326 3072 AR Rotterdam


naam Jinai Looi leeftijd 34 beroep mede-eigenaresse kookstudio/winkel woont in centrum Jinai kwam op 4-jarige leeftijd vanuit Singapore naar Nederland. Ze is architect, fotograaf, ondernemer en muziektherapeut. Haar grootste passie is voedsel.

ECHTE ROTTERDAMMERS WERKEN HARD Hard werken, ondernemen, je kansen grijpen en risico's durven nemen is ons met de paplepel ingegoten. Mijn familie bestaat uit harde werkers, maar ook onze Rotterdamse buren werkten altijd hard. ZIJN JONG Het straatbeeld in Rotterdam is jong en divers. ZIJN HIER GEBOREN EN GETOGEN Hoeft niet. Rotterdammer zijn is ook een mentaliteit. Je houdt van de stad of juist niet. MAKEN SAMEN DE STAD Ik geloof in harmonie en diversiteit. Neem de West-Kruiskade, dat is zo'n uniek gebied met al die verschillende nationaliteiten en winkels. Daardoor ontstaat er een bijzondere, bijna dorpsachtige sfeer. GELOVEN ALLES Ik ben christelijk opgevoed. Veel van mijn vrienden zijn dat niet of hebben een ander geloof. Rotterdam is wat geloof betreft een tolerante stad.

HOUDEN VAN HUN KLUPPIE Mijn broer is een enorme Feyenoordfan, maar zelf ben ik niet zo van de clubs. Ik heb vroeger aan vechtsport gedaan: Muay Thai. Ik heb nu weinig tijd, maar ik hoop het weer op te pakken. WONEN IN EEN BOUWPUT De hele stad lijkt af en toe één grote bouwput. Er is altijd wel iets. Soms is dat lastig, maar het hoort bij vernieuwing. HOOR JE VAN VERRE Echte Rotterdammers hoor je niet alleen van verre, je ziet ze ook van verre. Ze zijn zo anders dan Amsterdammers. WAT VIEL JE OP AAN DE EXPOSITIE? De diversiteit in de kleding. Iedereen heeft een eigen stijl. Alles kan door elkaar. WAAROM DEZE UITSPRAAK Ik heb een jaar in Amsterdam gewerkt en ik vond het moeilijk concrete afspraken met mensen te maken. In Rotterdam gaan dingen veel makkelijker. Hier doen mensen wat ze toezeggen.


naam Aruna Vermeulen leeftijd 34 beroep algemeen directeur Hiphophuis woont in centrum Als breakdancer deed Aruna een schat aan kennis en ervaring op. In het Hiphophuis helpt ze hiermee Rotterdamse jongeren bij het ontwikkelen van hun talent.

ECHTE ROTTERDAMMERS WERKEN HARD In mijn omgeving worden absoluut meters gemaakt. Ook de nieuwe generatie Rotterdammers weet van aanpakken. ZIJN JONG Ik werk met en voor jongeren. Dus mijn beeld is zeker dat Rotterdam een jonge stad is. Maar juist de combinatie van volwassenen, ouderen en jongeren maakt de stad interessant. ZIJN HIER GEBOREN EN GETOGEN Wat ik altijd bijzonder vind is als mensen die in Rotterdam komen wonen, bewust voor deze stad kiezen. Ze hadden elke plek in de wereld kunnen kiezen, maar ze komen hierheen. Dit zijn de beste ambassadeurs en dat maakt hen op en top Rotterdammer.

WONEN IN EEN BOUWPUT Rotterdam is altijd in beweging. Dat zorgt voor continue verandering, rommel en oponthoud. Maar ook voor bedrijvigheid en dynamiek. Dat hoort bij een metropool. WAAROM DEZE UITSPRAAK In Rotterdam zijn mensen niet zo makkelijk te verleiden door snelle praatjes of marketing machines. Mensen staan met beide benen op de grond en gaan recht op hun doel af. Dus als je niet wil botsen met een Rotterdammer moet je soms zelf een bocht of buiging maken.


naam John (l) en Karel (r) van de Graaf leeftijd 32 en 38 beroep John: incassomedewerker Karel: gemeenteambtenaar wonen in John: Hillesluis Karel: Noordereiland De broers Van de Graaf zijn voetballiefhebbers in hart en nieren. Ze volgen hun favoriete team op de voet. Ze voelen een grote liefde voor een kleine club.

ECHTE ROTTERDAMMERS WERKEN HARD Karel: Ik kwam 12 jaar geleden in dienst van de gemeente met een halfjaarscontract. Door hard te werken heb ik een vast contract afgedwongen. ZIJN JONG Karel: Er zijn juist heel veel oudere echte Rotterdammers. Die zijn eerder belegen dan jong. ZIJN HIER GEBOREN EN GETOGEN John: Als je hier geboren en getogen bent, ga je nooit meer weg. Misschien verhuizen ze later naar een buitenwijk, maar Rotterdammers blijven het liefst in hun eigen stad. MAKEN SAMEN DE STAD John: Er zijn steeds meer activiteiten gekomen die mensen samen doen. Denk aan Opzoomeren. Dat is typisch Rotterdams. Pak een bezem en veeg samen je straatje aan. GELOVEN ALLES Karel: Geloven in jezelf is het belangrijkste. John: Vroeger zei ik altijd: Feyenoord is mijn geloof en De Kuip mijn tempel.

HOUDEN VAN HUN KLUPPIE Karel: We kwamen ooit met het Jeugdvakantiepaspoort op Woudestein terecht. Vanaf dat moment waren we fan van twee clubs. WONEN IN EEN BOUWPUT John: Het is altijd wat. Er ligt nu meer open dan 70 jaar geleden met het bombardement. HOOR JE VAN VERRE Karel: wij spraken van huis uit algemeen Nederlands. Dat ging richting plat Rotterdams toen we een tijdje seizoenkaarten hadden voor Feyenoord. WAAROM DEZE UITSPRAAK John: Feyenoord is groot en professioneel. Excelsior is gemoedelijk en voelt als familie. Ik ben er vrijwilliger. Dat Rotterdam drie clubs heeft in het betaalde voetbal is uniek.


naam Amina Hussen leeftijd 52 beroep mensen samenbrengen woont in centrum Amina vluchtte 21 jaar geleden uit verscheurd Somalië. Via Friesland kwam ze in Rotterdam terecht en voelde zich er meteen thuis. Ze doet veel aan vrijwilligerswerk en zet zich in voor vrouwen in de wijk.

ECHTE ROTTERDAMMERS WERKEN HARD Ik hou van deze stad. Ik ben ook dankbaar dat ik hier een tweede kans heb gekregen. Daarom ben ik actief voor de wijk en de stad. ZIJN JONG Rotterdammer zijn, zit in je hart. Maakt niet uit hoe oud je bent of waar je vandaan komt. GELOVEN ALLES Ik ben moslima, maar organiseer elke woensdag voor een gemengde groep kinderen activiteiten in de Paradijskerk. Het is mooi dat die twee werelden samengaan. Zo hoort het. HOUDEN VAN HUN KLUPPIE Ik ben voor Feyenoord en ben met een grote groep kinderen in de vakantie naar De Kuip geweest. Ik kijk samen met mijn zonen naar voetbal op tv. WONEN IN EEN BOUWPUT Soms is het te veel. Ze bouwen alles vol. Er zou meer groen over moeten blijven.

HOOR JE VAN VERRE Rotterdammers zijn nogal luidruchtig, net als Somaliërs. Ik hoor geen verschil in volume. WAT IS JOUW ROTTERDAMGEVOEL? Het down-to-earth karakter van Rotterdammers spreekt me aan. De directheid en bereidheid handen uit de mouwen te steken. WAAROM DEZE UITSPRAAK Ik kan goed overweg met verschillende groepen. Ik kan mensen met elkaar verbinden. Samen werken aan een betere omgeving. Dat is mijn kracht. Ik doe het met mijn hele hart.


naam Esmé de Smit leeftijd 37 beroep mede-eigenaresse organisatiebureau woont in Oude Noorden In 2006 richtte Esmé SHPPR op. De winkel bood jonge designers en opkomende merken een platform. In 2010 werd SHPPR Events geboren dat zich richt op het organiseren van events waaronder Swan Market.

ECHTE ROTTERDAMMERS WERKEN HARD Rotterdammers weten van aanpakken. ZIJN JONG Nou nee, er zijn ook heel veel ouderen die al hun hele leven Echte Rotterdammer zijn. ZIJN HIER GEBOREN EN GETOGEN Vind ik niet. Er zijn inmiddels zoveel mensen naar deze stad gekomen omdat hier zo veel mogelijk is. Zij voelen zich al gauw Rotterdammer. HOUDEN VAN HUN KLUPPIE Ik deed altijd aan individuele sporten; judo, taekwondo en boksen. Tegenwoordig heb ik nauwelijks tijd. Mijn zoontje voetbalt en nu ga ik op zaterdagochtend mee naar zijn wedstrijden. WONEN IN EEN BOUWPUT Waar ik woon zijn ze altijd aan het werk. Of de straat ligt open, of de stoep.

WAT HERKENDE JE IN DE EXPOSITIE? Ik zit in de modewereld en herkende een aantal figuren op de catwalk. De haven zag ik ook. Net als Bep van Klaveren. Mijn vader bokste vroeger met hem. WAAROM DEZE UITSPRAAK Ik voel me echt een Rotterdammer en wilde met Swan Market iets tofs neerzetten waar alle Rotterdammers en hopelijk ook mensen van buiten de stad iets aan hebben.


E T

H C

E

O R

t o R m u e s m / u t

M 1

w n

e k en

d ie

w

E T T


M M

A D

R E

w

S R E

e w at

w e

d l e

n j i z

s a lm

a P s a L n i 4 m 1 a 0 d 2 r t e r t a t a m 6 1 m

1


naam Frans en Tiny van de Heerik leeftijd 73 en 63 beroep Frans is gepensioneerd en actief als bokstrainer. Tiny is huisvrouw wonen in Feijenoord Frans en Tiny zijn actieve Rotterdammers voor wie sport belangrijk is. Frans traint dagelijks jongeren op de boksschool. Samen staan ze elke dag vroeg op om te joggen in het park.

ECHTE ROTTERDAMMERS WERKEN HARD Frans: Ik was 12 toen ik ging werken. Dat was nodig in een gezin met 10 kinderen. We hebben altijd hard gewerkt. Ik ga nog elke dag naar de boksschool. Achter de geraniums? Echt niet! ZIJN JONG Frans: De boksschool zit stampvol met jongeren van alle nationaliteiten. Gaat prima onderling, maar ze zijn vaak gemakzuchtig. Ik probeer ze discipline bij te brengen. GELOVEN ALLES Frans: Wij gaan niet naar de kerk. Maar elke avond voordat we gaan slapen bidden we dat we de volgende ochtend weer wakker mogen worden. Tiny: Of je christen, moslim of hindoe bent, uiteindelijk is er maar ĂŠĂŠn geloof. Maar iedereen belijdt het anders. Als je anderen respecteert heb ik daar geen moeite mee.

HOUDEN VAN HUN KLUPPIE Frans: Ik was 14 toen ik ging boksen. Rechtstreeks uit het werk naar de boksschool. Daarna thuis een prakkie eten en vroeg naar bed. Ik hou van boksen. Feyenoord komt op de tweede plaats. WONEN IN EEN BOUWPUT Frans: Hup, weer een school erbij. Het houdt nooit op. HOOR JE VAN VERRE Tiny: vroeger hoorde ik op cassettebandjes wel eens mijn stem terug. Dat was soms schrikken, zo Rotterdams klonk dat. Maar in je eigen stad maakt dat niet uit. WAAROM DEZE UITSPRAAK Frans: Ik zeg waar het op staat. Als ze staan te klooien zeg ik er wat van. Ik draai er niet om heen, maar als ze een schouderklopje verdienen, krijgen ze dat ook.


naam Hans Visser leeftijd 71 beroep gepensioneerd predikant woont in centrum Dominee Visser nam het in de Pauluskerk op voor daklozen, illegalen en druggebruikers. Hij predikte niet alleen naastenliefde, hij bracht het ook in de praktijk.

ECHTE ROTTERDAMMERS WERKEN HARD In mijn werk was doorzettingsvermogen belangrijk. Ik moest tegen de stroom oproeien en conicten accepteren als deel van het proces. Vooral in het begin liep niet alles gesmeerd, maar ik volgde de stem van mijn geweten. ZIJN JONG Rotterdam is geloof ik wel een jonge stad. Ik zie heel veel jongeren op straat. ZIJN HIER GEBOREN EN GETOGEN Ik ben in Den Haag geboren, maar woon inmiddels langer in Rotterdam dan ik ooit in Den Haag heb gewoond. Na 34 jaar voel ik me wel Rotterdammer. MAKEN SAMEN DE STAD Een stad is wat mensen samen bedenken en uitvoeren. GELOVEN ALLES In Rotterdam leven verschillende religies naast elkaar. Tolerantie is een basisgoed voor een samenleving.

WONEN IN EEN BOUWPUT Dat clichĂŠ is wel waar. Voortdurend bouwen en breken levert bouwputten op. HOOR JE VAN VERRE Ik ben niet zo gericht op taal. Men vertelt mij wel eens dat ik nog een Haags accent heb. Het kan best dat het Rotterdams er toch is ingeslopen. WAAROM DEZE UITSPRAAK Een echte Rotterdammer is tolerant en vindt rechtvaardigheid belangrijker dan liefdadigheid.


naam Lies en Henk Houweling leeftijd 71 en 70 beroep beiden gepensioneerd wonen in centrum Lies en Henk hadden 26 jaar een groentewinkel aan de Nieuwe Binnenweg. Ze hielden ervan hard te werken en onder de mensen te zijn.

ECHTE ROTTERDAMMERS WERKEN HARD Lies: We hebben zelf altijd hard moeten werken in onze zaak. Het was aanpoten, elke dag weer. ZIJN JONG Lies: Je hebt jonge Rotterdammers en oude. Het hangt niet van je leeftijd af of je Rotterdammer bent. ZIJN HIER GEBOREN EN GETOGEN Lies: Dus niet. Ik ben in Limburg geboren maar voel me Rotterdammer. MAKEN SAMEN DE STAD Lies: Je hebt elkaar nodig. Alleen red je het niet. Je moet contact hebben met anderen. Ook iets voor die ander doen. Je buren helpen is voor ons vanzelfsprekend. GELOVEN ALLES Lies: Mensen moeten elkaars geloof respecteren. HOUDEN VAN HUN KLUPPIE Lies: Ik ben een echte Feyenoordse, mijn man is Spartaan. Dat gaat goed samen. We voelen allebei clubliefde, maar niet voor dezelfde club.

WONEN IN EEN BOUWPUT Henk: Soms vind ik het vreselijk. Niet alleen de overlast, maar ook dat alles vol raakt. We hebben nog uitzicht gehad op het Land van Hoboken. HOOR JE VAN VERRE Lies: Echt wel, maar Amsterdammers vind ik nog een beetje erger. Wij praten niet zachtjes, maar er zijn er die een stuk luidruchtiger zijn. We ergeren ons aan al dat gebel in de metro. Hele gesprekken kan je meeluisteren. WAT VIEL JULLIE OP AAN DE EXPOSITIE? Lies: Ik herkende Ted Langenbach op de catwalk. Ted kwam vroeger bij ons in de winkel. WAAROM DEZE UITSPRAAK Henk: De oude Rotterdammers verhuisden naar de buitenwijken en de nieuwe mensen wilden andere producten. Wij zijn niet meegegaan met de veranderde tijd en de winkel moest dicht.


naam Ricardo Mercey leeftijd 30 beroep werkzaam in haventransport woont in Vreewijk Ricardo werkt hard en vindt Rotterdam de mooiste stad die er is. Uit trots liet hij de stad op zijn lichaam tatoeëren.

ECHTE ROTTERDAMMERS WERKEN HARD Als je ziet hoe we de stad hebben opgebouwd na de oorlog, dan mag je wel zeggen dat Rotterdammers hard werken. En echte Rotterdammers werken natuurlijk in de haven. ZIJN JONG Over het algemeen wel. Rotterdam is jong en heel divers. ZIJN HIER GEBOREN EN GETOGEN Hier geboren zijn hoeft niet, maar je moet er wel een aantal jaren gewoond hebben. We doen niet moeilijk als je hier niet vandaan komt. Als je je een beetje aanpast, ben je al gauw een Rotterdammer. MAKEN SAMEN DE STAD Ik draag mijn steentje bij aan de samenleving. Ik zorg dat sommige processen goed en snel verlopen. Zonder haven ziet het er toch anders uit. GELOVEN ALLES Ik ben niet religieus. Rotterdam is mijn geloof.

HOUDEN VAN HUN KLUPPIE Er is voor mij maar één club: Feyenoord. Als jongetje ging ik al naar De Kuip. Ik heb een paar jaar geen seizoenkaart meer. Ik word binnenkort vader en heb nu andere prioriteiten. Maar als die kleine er is, gaan we samen naar naar de club. WONEN IN EEN BOUWPUT Als je straat nooit is opgebroken ben je geen echte Rotterdammer. Ze zijn altijd bezig. Daarom hebben we ook zo'n mooie stad. HOOR JE VAN VERRE Aan mij kun je wel horen dat ik uit Rotterdam kom. Nou en? Het is een mooie taal. WAAROM DEZE UITSPRAAK Ik ben in de schaduw van De Kuip opgegroeid. Als kind wist ik al dat we in een mooie, bijzondere stad woonden. Die trots voel ik mijn hele leven.


naam Guy de Hoog leeftijd 24 beroep ondernemer woont in Kleiwegkwartier Guy had al een webshop op zijn 17de. Daarna zakten die activiteiten in. Een paar jaar geleden pakte hij de draad weer op en ontwikkelde Nultien Kleding.

ECHTE ROTTERDAMMERS WERKEN HARD Ik ben opgegroeid in de economische crisis van de jaren '90. Dingen gingen niet van een leien dakje. Mensen moesten aan de bak om te overleven. ZIJN JONG De doelgroep jong is vrij groot, maar je kunt de mensen die deze stad weer hebben opgebouwd niet vergeten. Rotterdam is juist heel divers. ZIJN HIER GEBOREN EN GETOGEN Een stad is jouw stad als je er een binding mee hebt. Die kan je ook ontwikkelen als je op latere leeftijd hier naar toe komt. MAKEN SAMEN DE STAD Het gaat erom wat je samen doet voor de stad. Een visie hebben en die uitwerken. GELOVEN ALLES Iedereen mag van mij zijn geloof hebben, maar hou rekening met anderen. Ik ben niet religieus en ga niet naar de kerk. Er is een bepaalde energie die ik niet kan benoemen, maar er wel is.

HOUDEN VAN HUN KLUPPIE Rotterdammers zijn loyaal en steunen hun club door dik en dun. Ik hou van voetbal en vooral van Feyenoord. WONEN IN EEN BOUWPUT Al dat bouwen is toch positief? Het hoort bij vooruitgang en vernieuwing. Als er maar structuur in zit en leidt tot verbetering. HOOR JE VAN VERRE Op het Grafisch Lyceum zaten ook mensen uit Brabant en de Hoekse Waard. Die schrokken soms van me omdat ik harder ga praten als ik enthousiast of boos ben. WAAROM DEZE UITSPRAAK Je kunt op meerdere manieren zakendoen. Voor mij werkt het om eerlijk en loyaal te zijn. Je houden aan afspraken. Die nuchterheid vind ik typisch Rotterdams. En het werkt.


Programma highlights dit is een uitgave van

ter gelegenheid van de tentoonstelling ECHTE ROTTERDAMMERS wie denken we wel dat we zijn te zien bij Museum Rotterdam in Las Palmas t/m 16 maart 2014 LP2, Wilhelminakade 326 3072 AR Rotterdam kassa: 010 - 2030482 info@museumrotterdam.nl openingstijden zo t/m wo: 11.00 tot 17.00 uur do t/m za: 11.00 tot 20.00 uur maandag: gesloten 5, 24 en 31 december: 11.00 tot 16.00 uur 25 december en 1 januari: gesloten prijzen entree: € 6,kinderen t/m 17 jaar, Rotterdampas en museumkaart: gratis entree groepen vanaf 15 personen, studentenpas, CJP: 50% korting op de entreeprijs happy hours donderdag t/m zaterdag tussen 17.00 en 20.00 uur toegang halve prijs

Kijk voor het volledige en up to date programma op www.museumrotterdam.nl en volg ons op facebook en twitter. /museum.rotterdam

MuseumRotterdam

de kapsalon: calorierijk cultuurgoed Lezing over een razend populaire Rotterdamse vinding: de calorierijke kapsalon. za 21 december van 15 tot 16 uur de Kap Salon Laat je knippen in de tentoonstelling en praat over je stad. zo 22 december van 14 tot 16 uur Asena Haarmode zo 29 december van 14 tot 16 uur Kinki Kappers vrij 24 januari van 17.30 tot 19.30 uur The Secret Hairsociety Rotterdamse kerstlunch Gezinslunch in echt Rotterdamse kerstsfeer. prijs: €17,50 voor volwassenen, €12,50 voor kinderen (excl. entree) aanmelden via ellisvdberg@planet.nl do 26 december van 13 tot 15 uur Rotterdamse Kwis Avond Meet je Rotterdamkennis in kwissen en andere weetjeswedstrijden. prijs: € 10,- (incl. entree) aanmelden via reservering@museumrotterdam.nl za 28 december van 19.30 tot 22 uur homemade in Rotterdam Rotterdammers van allerlei nationaliteiten trakteren op een snack én hun verhaal. zo 12 januari om 15 uur Jorge Lizardo Ro Theater speelt Heimwee Rotterdammers met wereldwijde wortels vertellen over hun dromen, verlangens en thuis, ver van Rotterdam. prijs: € 10,-, voorverkoop via www.rotheater.nl 17/18/19 januari, 14/15/16 maart happy Sunday Kom uit je winterdip en laat echte Rotterdammers van jouw dag een happy sunday maken. zo 26 januari van 12 tot 16 uur

Deze special wordt huis-aan-huis verspreid in de regio Rotterdam. Met dank aan Edwin Veekens en Veenman+ Fotografie: Erno Wientjens (grote portretten en tentoonstellingsoverzicht) en Museum Rotterdam (kleine portretten middenpagina) Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt op enige wijze zonder voorafgaande toestemming van de redactie.

Echte Rotterdammers wordt ondersteund door:

Ro Theater speelt Moeders Melancholie, muziek en de mooiste verhalen over het 'thuis' van Rotterdamse vrouwen. Moeders geeft een kijkje in de keuken van vrouwen die je in Rotterdam gewoon kunt tegenkomen. prijs: € 10,-, voorverkoop via www.rotheater.nl 14/15/16 februari kejje da nie horríh dan? Waarom praten Rotterdammers zo Rotterdams? Lezing door Marc van Oostendorp speciaal voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. zo 2 maart 15 tot 16 uur museumnacht Wie een kijkje wil nemen in de wereld van Ratten en Rode Huzaren, wie het verhaal wil horen over Het Paard in de Wieg en andere kroegtaal, die moet bij Echte Rotterdammers wezen. za 8 maart van 20.00 tot 02.00 uur Stemlokaal Echte Rotterdammers Stemmen voor de gemeenteraadsverkiezing in Echte Rotterdammers. wo 19 maart Ratten en Rode Huzaren Muziektheater over de Zandstraatbuurt. 21/22 /23 maart Jouw evenement organiseren in Echte Rotterdammers? neem contact op met n.vandijk@museumrotterdam.nl


dit is een uitgave van

bij de tentoonstelling

ECHTE ROTTERDAMMERS wie denken we wel dat we zijn

te zien bij Museum Rotterdam in Las Palmas t/m 16 maart 2014 www.museumrotterdam.nl /museum.rotterdam

MuseumRotterdam

1

ECHTE ROTTERDAMMERS magazine  
ECHTE ROTTERDAMMERS magazine  

Hard werken. Zeggen waar het op staat. Trouw aan anderen én jezelf. Rauw, echt, modern, eerlijk en trots. Als je honderden Rotterdammers vra...

Advertisement