MSJ MAGASIN #6

Page 1

MSJ MAGASIN #6

SOMMER ENDELIG

Vi byder velkommen til en farverig palet af museumsoplevelser for hele familien i det sønderjyske sommerland

JULI-SEPTEMBER 2023

LEDER

Alle årstider har deres egen charme. Men sommeren i Sønderjylland er nu noget særligt.

Jeg er selv tilflytter, og i mit arbejde kører jeg ofte rundt til alle vores museer i hele Sønderjylland. Uanset årstid slår det mig al tid, hvor foranderligt og fantastisk her er: på bare en times kør sel når man fra de bakkede frodige landskaber i øst til de flade langstrakte vidder og den vilde natur i vest.

For mange byder sommeren på bedre tid – og lyst til at komme ud og opleve noget. Hvis du er en af dem, så har vi i år en helt ny type billet, som vi kalder feriebilletten . Billetten giver adgang til alle vores museer i 14 dage. Så hvis I besøger Sønderjylland og bor i sommerhus eller campingvogn, eller I får gæster i længere tid, så kunne feriebilletten måske være noget for jer? Vi har naturligvis stadig vores årskort, der giver adgang til det hele i 365 dage – hvis 14 dage ikke er nok.

Til sidst vil jeg slå et slag for alle sommerens aktiviteter i MSJ. Vi har ringridning og gratis omvisninger på Sønderborg Slot. På Arkæologi Haderslev kan store og små komme på to-dages kursus som arkæolog. Vi inviterer til picnic i parken, fortællinger og Billedskole på Brundlund Slot. Og i Gram Lergrav står fossilguiderne klar til at hjælpe jer til en god fossiljagt.

Og så har vi ikke mindre end tre nye særudstillinger klar i Tønder, Aabenraa og Sønderborg. Alt det og meget mere kan du læse om i dette nummer af Museum Sønderjyllands online-magasin.

God læselyst og god fornøjelse i det Sønderjyske sommerlandskab.

Nina Nørgaard Jørgensen

Publikums- og formidlingschef

2
3 PÅ OPDAGELSE I HISTORIEN GRAV I FORTIDEN UD I DET GRØNNE HELE FARVEPALETTEN TID TIL EN PAUSE SENGETID I NEDERLAGETS SKYGGE SØNDERJYDERNE OG DEN STORE KRIG SPOR FRA FORTIDEN ARKÆOLOGIENS DAG SOMMERLÆSNING FOREDRAG 4 6 8 10 12 16 18 20 24 26 30 32 INDHOLD

PÅ OPDAGELSE

HISTORIEN

På Sønderborg Slot I

Besøg Sønderborg Slot i sommerferien og gå på opdagelse i historien sammen med hertuger, konger og en kæmpe Mark IV tank i pap. Du kan komme på omvisninger og blandt andet få historien om Christian 2., som sad fanget på slottet i 17 år, eller du kan lege

detektiv med Museumsmysteriet og sørge for, at slottets mest dyrebare skat ikke bliver stjålet.

Hver tirsdag fra 4. juli til 8. august kan du opleve historisk ringridning foran slottet kl. 17. Ryttere i middelalderdragter viser et flot show med smukke heste og ridekunst.

4

DET SKER

26. juni – 4. august (man.-fre.) kl. 11

Omvisning i Sønderborg Slots

historie

26. juni – 4. august (man.-fre.) kl. 13

Omvisning i Sønderborg Slots

udstillinger

4. juli – 8. august (tirsdage) kl. 17

Historisk Ringridning

Arrangeret af Museum Sønderjylland

i samarbejde med Ringridermuseet og

Visit Sønderborg

5

GRAV I FORTIDEN

DET SKER

4.-5. juli

Jeg er arkæolog – familieholdet

Tilmeld her

6.-7. juli

Jeg er arkæolog – fra 15 år

Tilmeld her

2. september

Arkæologiens Dag

ARKÆOLOGI HADERSLEV

Dalgade 7, 6100 Haderslev

Kom og vær med arkæologen på arbejde, når vi holder to dages kursus i starten af juli. Der er både et familiehold og et voksenhold. Tilmelding er påkrævet til begge.

Du kan også komme med til Arkæologiens Dag den 2. september. Her kan du være med til at grave, solde og datere fund fra den tidlige Danmarkshistorie. Der er gratis adgang hele dagen.

6

I Gram Lergrav kan du finde 10 mio. år gamle fossiler i lergraven sammen med vores dygtige Fossil Hunter Guider, som hjælper med gravetips og tricks.

På museet møder du fossiler af hvaler og hajer, der levede i Gramhavet, som dækkede en stor del af Sønderjylland for 10 millioner år siden.

DET SKER

26. juni – 20. august (alle dage)

Fossil hunting med guide

28.-29. juni

Ophold ved Gram Slot med fossiljagt

– familieholdet

Tilmelding påkrævet

Læs mere

GRAM LEGRAV – PALÆONTOLOGI

Lergravsvej 2, 6510 Gram

7
Vil du vide mere om, hvad der gemmer sig i jorden?

UD I DET GRØNNE

Oplev marsken og Højer

Museum Sønderjylland inviterer dig med ud i naturen med spændende aktiviteter.

I Højer kan du male dit eget mel eller havregryn på gamle kværne og valser i den gamle mølle. Du får melet med hjem sammen med et par opskrifter.

Fra Højer Mølle kan du også tage på smukke vandreture i Tøndermarsken.

Vores guider fortæller om byens historie og naturen i Vadehavet.

DET SKER

18. juni

Dansk Mølledag

27. juni – 1. august (tirsdage)

kl. 10

Familietur i marsken

29. juni – 6. august (torsdage)

kl. 13-15

Mal jeres eget mel

HØJER MØLLE

Møllegade 13, 6280 Højer

8

Flere udendørs sommeroplevelser

Den smukke natur finder du også ved Cathrinesminde Teglværk ved Flensborg Fjord. Gå på opdagelse

mellem bygningerne og få historien om teglproduktionen og livet på teglværket fortalt i den udendørs fortælling. Den 21.-23. juli bliver hele historien vakt til live, når Landsbylaugene for Broager

afholder Det Levende Teglværk. Du kan selv lege med, gå i skole, stryge tegl og smage gamle retter.

Ved Arkæologi Haderslev kan du lære om livet på landet i frilandsmuseet, prøve de gamle legeredskaber og tage en pause i græsset med en is.

DET SKER

21.-23. juli

Det Levende Teglværk

Arrangeret af Landsbylaugene for Broagerland

CATHRINESMINDE TEGLVÆRK

Illerstrandvej 7, 6310 Broager

9

HELE FARVEPALETTEN

Vil du gerne lære mere om farver og teknikker, så er Kunstmuseet

Brundlund Slot lige stedet for dig.

Billedskolen inviterer til dage med sjov farverig leg i parken og på slottet, hvor du får nye opgaver hver dag.

DET SKER

27.-29. juni kl. 12-15

Prøv at gå i Billedskole

Aktiviteten er støttet af Aabenraa

Kommune og er derfor gratis

Tilmelding påkrævet

Tilmeld

29. juni og 3. august kl. 11

Picnic i parken (gratis)

Læs mere

20. august

Herregårdenes Dag

Omvisning kl. 11.30, 13.30 og kl. 15

KUNSTMUSEET BRUNDLUND SLOT

Brundlund Slot 1, 6200 Aabenraa

10

Picnic i parken

Hele familien kan pakke madkurven og det store tæppe til en anderledes sommerpicnic i parken ved Brundlund Slot. Museumsinspektør Sally Schlosser Schmidt fortæller om slottets historie og kunsten i parken, mens I nyder madkurvens indhold.

11

TID TIL EN PAUSE

På museerne kan du tage en pause i caféerne med en god kop stempelkaffe og hjemmelavet sønderjysk brødtort.

Der vil også være mulighed for lette frokostserveringer på kunstmuseerne, på Højer Mølle og på Sønderborg Slot.

I Gram Lergrav kan I købe en madpakke, som kan tages med på fossiljagten i lergraven.

Arkæologi Haderslev byder på kolde drikkevarer og is, som kan nydes ude i gården eller på græsset rundt om museet og frilandsafdelingen.

12 12
13

Få ubegrænset entré til vores museer i 14 dage for 185 kr. med det spritnye tilbud, feriebilletten:

FERIEBILLETTEN FERIEBILLET

2023

14

Én billet til syv museer fordelt i Sønderjylland med oplevelser inden for historie, kunst, naturhistorie og arkæologi.

Med max en times kørsel mellem museerne, kan I tage på tur i det sønderjyske landskab over flere dage uden at tænke over endnu en entré, der skal betales.

15 Køb feriebilletten
her

SENGETID

Kunstmuseet i Tønder 09/06/23-07/01/24

I udstillingen Sengetid bliver kunstnerne Adam Christensen og Ursula Reuter Christiansen sat i stævne.

Medkurator til udstillingen Mai

Dengsøe har talt med Adam Christensen om hans første møde med Ursula Reuter Christiansen og om hans værker.

Christensen: Min barndomsveninde ringede til mig [Red. i år 2000] og var helt oppe at køre; for nu var der kommet rigtig kunst til Vejen. Det var Ursula. Nu blev der ikke kun vist gamle ting og sager! Her var vildskab, maleri og feministisk historie. Så det var enormt spændende. Især den måde hun havde valgt at lave udstillingen på, hvor hun proppede ALT IND. Der var så sindssygt meget, og man kunne bare blive ved og ved og ved. Derudover aktiverede hun også nogle rum, som aldrig var blevet brugt før; rum der som regel blev brugt til undervisning og formidling. Her proppede hun også en masse ting ind og hang sine malerier op i børneværkstedet, hvor de så

hang ved siden af nogle cute plakater. Sammen med hendes aggressive billeder! De glinsede som diamanter, fordi der var sand i pigmentet. Et motiv af to identiske kvinder var som et kys med blod. Jeg havde natarbejde på margarinefabrikken dengang, men jeg tror, at jeg tog ned på museet hver dag.

I store dele i udstillingen bruger Adam Christensen gardiner i sine værker som en membran mellem det private og offentlige rum.

Christensen: Jeg har før arbejdet med at skabe hemmelige rum, som folk kunne komme med ind i, hvis de havde lyst. Men der var virkelig aldrig nogen, som turde gå med mig, for det var jo mit private rum, hvor jeg sad og lagde sminke på. Det var kun, hvis jeg hev dem med derind, at de fulgte med. Men så blev det pludselig meget performativt. Hvilket det ofte gør, når man forsøger at lave kunstrummet om til et intimt og hjemligt rum. I mine værker ønsker jeg at være inkluderende, men det er klart, at det private rum også kan virke ekskluderende.

16

I udstillingen kan man opleve videoværket Under hypnose (2020), som Museum Sønderjylland har erhvervet til samlingen. Hvad er det særlige, som videokunst kan?

Christensen: Nogle synes videokunst er anstrengende, fordi det kræver, at man sidder længe og følger med. Det elsker jeg. I videokunstens mørke rum kan man forsvinde ind i historien. Nogle gange har jeg brug for at forsvinde, og det kan være svært. Men i de mørke videorum kan man netop det. Derfor kan jeg bedst lide at installere mine film ved at bruge gardiner, hvor man skaber en indramning og installation. Jeg foretrækker at vise filmen på en tv-skærm, så lyden flyder ind i rummene og bliver en del af alle de andre værker og hele oplevelsen for stedets gæster. Med skærme bliver værket mere konkret og fysisk.

Født 1979 i England (opvokset i Vejen)

Bor i dag i et kunstnerkollektiv i London

17
Foto: Caroline Krzyszton Foto: Malle Madsen

GULDALDERENS GLEMTE KUNSTNERE

Smukke danske landskaber, hvor bøgen står i fuldt flor og himlen er blå, er typiske kendetegn for guldaldermalerier. Det var danskhed. Det er i hvert fald det, vi har fået fortalt om guldalderkunst.

Guldalderen var dog også en brydningstid med to slesvigske krige og voldsomme kampe om, hvordan danskhed egentlig så ud. På den ene og velkendte side grønne bøgetræer og en kunstuddannelse i Danmark. På den anden side grænseoverskridende europæisksindede kunstnere med internationalt netværk, udsyn og motiver påvirket af en tysk kunstuddannelse.

Kosmopolitterne opsøgte udenlandske kunstcentre for at dygtiggøre sig eller slet og ret tjene til livet, men det kostede dem deres navne i kunsthistorien – blandt andet på grund af kunsthistoriker Emil Hannover.

15. juni kl. 16

Omvisning

– andre blikke på kunsten

v/ forskningsleder ved Rigsarkivet

Hans Schultz-Hansen

31. august kl. 16

Omvisning

– andre blikke på kunsten

v/ Elisabeth Hertzum, formand for Grænselandsudstillingen

Reservér plads

18
DET SKER

”De lod sig bedaare af den moderne tyske Lyvekunst ... og lod den vanskelige Natur i Stikken. Ikke blot

Traditionerne for den danske, men

Traditionerne for den gode Kunst var det, de svigtede”.

19 Kunstmuseet Brundlund Slot 11/05/23-17/09/23
Kunsthistoriker Emil Hannover, 1901-07

SØNDERJYDERNE OG DEN STORE KRIG

20
21 Sønderborg Slot 27/04/23 –efterår 25
11. november
DAG PÅ SLOTTET med fokus på krigen
HUSK
HISTORISK

TÆT PÅ EN SKÆBNE

Iført sin sorte brudekjole besøger Mette Nørregaard mindesmærket for Ravsted Sogns faldne, deriblandt hendes Hans.

22
Sønderjysk

”Så Hans kan kende mig, når vi mødes”

Mette Nørgaard blev i 1911 gift med landmand Hans Nørregård fra Korup i Ravsted sogn. De fik to sønner, den yngste, blev født i foråret 1914 nogle måneder før, hans far blev indkaldt som soldat under den tyske fane. Hans blev sendt til Østfronten og faldt i Rusland i 1915.

Mette sad nu alene tilbage på gården med sine to små børn. Hun klarede sig gennem de svære krigsår, men sorgen og savnet kom hun sig aldrig sig over. Derfor var det naturligt for hende at bære sorg, altid at gå i sort tøj, og det holdt hun ved resten af sit liv både til hverdag og til fest.

Til pænt brug brugte Mette altid sin sorte brudekjole. Det måtte hun undertiden høre for fra folk uden for familien, men det generede hende ikke. Ved brylluppet havde hun lovet at være sin ægtemand tro hele sit liv, og det løfte holdt hun. Brudekjolen var med til at fastholde mindet om de tre lykkelige år, før verdenskrigen ødelagde så meget.

I 1976 markerede hun sit krondiamantbryllup ved at lægge en buket ved mindesmærket for sognets faldne i Første Verdenskrig ved kirkegården i Ravsted.

Hans var begravet i Rusland, og hun kunne derfor kun lægge blomster til ham. Under den sorte frakke bar hun sin brudekjole, og hun blev fotograferet ved stenen, hvor hendes mands navn var indhugget.

Det var Mettes ønske at blive begravet i den sorte brudekjole, “så Hans kan kende mig, når vi mødes”, sagde hun jævnligt. For hun var helt sikker på et gensyn, men det bekymrede hende, at Hans ville være lige så ung, som da han døde, mens hun selv var blevet en gammel kone. Derfor ville hun have sin brudekjole på, når de skulle mødes i Himmelen. Men Mette døde på plejehjem, og der kom en bedemand og klarede det praktiske. Og han havde ikke hørt om det med brudekjolen. Den blev hængende i skabet. Det var jo en forfærdelig forglemmelse.

Men nu er brudekjolen givet til Sønderborg Slot, så den kan fortælle om Mettes kærlighed, hendes faste Gudstro og forvisning om et gensyn med Hans i Himmelen.

Kjolen kan opleves i udstillingen ”Sønderjyderne og Den Store Krig” på Sønderborg Slot.

23

SPOR FRA FORTIDEN

10.000 år på en eftermiddag

Våben, smykker og dagligdagens redskaber fortæller sammen med sporene af grav- og bopladser om livet i den sønderjyske oldtid.

Besøg Arkæologi Haderslevs udstilling og tag med på en rejse tilbage i tiden, der begynder i stenalderen for 10.000 år siden. Gennem udgravede genstande fra fortiden får du fortællinger om livet i Sønderjylland helt frem til 1600-tallet.

Lige nu og frem til den 6. august kan du blive klogere på våben i middelalderen i særudstillingen Nyredolken fra Næsset.

Glæd dig også til næste særudstilling De første – rensdyrjægerne fra Jels, som åbner den 1. september. Her kan du komme tæt på stenalderjægernes levevis i Hamburgkulturen og hamburgjægernes særlige flinteværktøj zinken, som var et multiværktøj a la vor tids schweizerkniv.

Er du på Tønderegnen, så snyd ikke dig selv for at se kopierne af Guldhornene fra Gallehus på museet i Tønder og få fortællingen om det prægtige offerfund fra jernalderen.

24

DE FØRSTE – rensdyrjægerne fra Jels

Efterårsdagene er kølige efter den sidste, store istid, mellem 15.000 og 12.000 år f.v.t. En gruppe rensdyrjægere opholder sig på et bakkedrag med udsigt over Jelssøerne, smeltevandsdalene og tundra-landskabet omkring. Isranden har trukket sig tilbage og står nu 2-300 km mod øst.

Mellem spredt bevoksning af dværgbirk, polarpil og rypelyng gror rensdyrenes livret – rensdyrlav. Jægerne har fulgt de store dyr nordpå til sommergræsning, hvor de også har sat deres kalve i verden. Nu er renerne

på vej tilbage til deres vinteropholdssteder, gennem tunneldalene, hvor jægerne venter på dem.

Efter jagten slagtes byttet. Inden jægerne nogle få dage senere drager videre fra Jelssøerne efter renerne, hugger de nye pilespidser og knive af flint til næste jagt.

Rensdyrjægerne er de første moderne mennesker, som når det sydlige Skandinavien. Vi kender dem fra flintredskaberne, de efterlod ved Jelssøerne.

25
Tegning: Jørgen Andersen

ARKÆOLOGIENS DAG 2023

GRATIS ADGANG

Lørdag 2. september er der atter Arkæologiens Dag på Museum Sønderjylland i Haderslev. Mellem kl. 10 og kl. 16 vil museumsområdet mellem Åstrupvej 48 og Dalgade 7 myldre med aktiviteter, du kan være en del af.

Kom og se, hvad museets arkæologer arbejder med. Få selv jord under neglene og gør spændende fund i solden, skær en hyldefløjte, flet en lurendrejer, find perler til en kæde eller nedlæg et (halm)dyr med bue og pil. Kom på rundvis-

ning i Sønderjyllands forhistorie og Haderslevs byhistorie. Hør om skeletter i grave, smykker i urner og droner i luften. Gæt en knogle, en flintøkse eller et fredet fortidsminde. Lyt til lyden af oldtiden og smag på grubestegt mad fra vikingetiden og middelalderen.

Bliver du sulten for alvor, kan du købe søde pandekager, lækre hotdogs, varm kaffe, kølige vand og kolde is.

GRATIS ADGANG hele dagen

26
27 Hold dig opdateret her

MERE KUNST OVER GRÆNSEN

Det nuværende museum var tidligere Emil Noldes beboelses- og atelierhus, som han selv havde tegnet. Bygningen minder med sine retlinede former om 1920’ernes Bauhaus-arkitektur. Den tilhørende museumshave, er i sig selv et besøg værd.

I Noldes tidligere atelier, er hans religiøse billeder, med hovedværket den ni delte cyklus „Kristi liv“

(1911-12), udstillet i dag. På museet kan man også se Noldes farveintense akvareller og grafiske tryk.

28

Besøg Nolde Museum Seebüll – lige over grænsen ved Tønder

Læs mere om Nolde Museum Seebüll her

Du kan på museerne i Tønder købe en kombibillet til 144 kr., der både giver entré til Kulturhistorie Tønder, Vandtårnet med Wegner stole og Kunstmuseet i Tønder OG til Nolde Museum Seebüll.

Nolde Museum Seebüll ligger kun 12 km (ca. 15 minutters kørsel) væk fra museerne i Tønder.

29
Foto: Nolde Museum Seebüll

SOMMERLÆSNING

Vil du gerne mere i dybden med museets udstillinger og forskning, så har vi samlet et udvalg af de nyeste udgivelser fra Museum Sønderjylland. Bøgerne kan købes i museums-butikkerne.

Skulle lige den bog, du gerne vil købe, være på et af de andre museer, kan vi være behjælpelige med at få den pågældende bog til et museum nær dig.

30
Kunstmuseet Brundlund Slot Kunstmuseet Brundlund Slot
31
Sønderborg Slot Sønderborg Slot Sønderborg Slot Arkæologi Haderslev

STRIKKECAFÉ

Strikkecaféen åbner endnu en gang op for nogle spændende og hyggelige timer, der altid begynder med et foredrag og dernæst oplæsning – du kan strikke imens, eller blot lytte.

Alle er velkomne, uanset om man strikker eller ej.

DATOER

26. september kl. 14

Kvinderne i Første Verdenskrig v/ museumsinspektør

Anne Marie Ludvigsen

28. november kl. 14

Christian Stöcklers oplevelser under Første Verdenskrig v/ museumsinspektør

René Rasmussen

KULTURHISTORIE TØNDER

Pumpehuset

Wegners Plads 1, 6270 Tønder

Køb billet

32

MÅNEDSMØDER

Kom og hør om den Vestslesvigske kultur og rigdom, når vi går helt tæt på kniplinger, møbler og velstanden i området.

DATOER

28. september kl. 19.30

Museum Sønderjyllands

Kniplingssamling

v/ Inger Lauridsen

26. oktober kl. 19.30

Velstand i Vestslesvig

v/ Anne Marie Ludvigsen

30. november kl. 19.30

Tønder Museum 1923-2023

v/ Elsemarie Dam-Jensen

Arrangeres i samarbejde med Tønder Museums Vennekreds og Folkeuniversitetet.

KULTURHISTORIE TØNDER

Pumpehuset

Wegners Plads 1, 6270

Tønder Læs mere

33

MED ARKÆOLOGEN PÅ ARBEJDE

Tag med arkæologen på arbejde og få indblik i udvalgte fund og udgravninger, og hvilken betydning de har haft for vores forståelse af de forskellige tidsaldre.

Læs mere

DATOER

26. september kl. 19

Tumbølgård – en rig gravplads fra det første århundrede efter Kristus

10. oktober kl. 19

Oldtidens kulturlandskab ved Havnbjerg

24. oktober kl. 19

Perlegade 21 – en bygård i Sønderborg gennem 700 år

ARKÆOLOGI HADERSLEV

Dalgade 7, 6100 haderslev

Foredragene er arrangeret i samarbejde med Sønderjyllands Amatørarkæologer og Folkeuniversitetet.

34

AU-LIVESTREAM

Gram Lergrav inviterer indenfor til naturvidenskabelige foredrag i samarbejde med Aarhus Universitet.

Med foredragsserien Offentlige foredrag i Naturvidenskab kan du komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab.

Alle foredrag afholdes inde på museet ved Gram Lergrav kl. 19.

DATOER

19. september Saving our insects

26. september: Kan fortidens DNA hjælpe os i fremtiden?

24. oktober: Hvordan fungerer hjernen?

07. november: Antistof og antiverden

14. november: Uden kryptering, ingen internet

21.november: Celler deler is

Det er gratis at deltage

Mere info om forelæserne på ofn.au.dk GRAM LERGRAV Lergravsvej 2, 6510 Gram

Tid: kl. 19.00–21.00

Sted: Gram Lergrav, Lergravsvej 2, Gram

Det er gratis at deltage

35
Læs mere

FOREDRAG

En aften med Schackfamilien

Lensgreve Hans Schack var sammen med flere andre af familiens medlemmer ivrige fotografer, og det samme var godsinspektør H.C. Davidsen.

Museumsinspektør Lisette Juhl Orhan viser de originale fotografier og familiealbums frem og fortæller om samlingen, og historiker Mariann Kristensen vil fortælle om familien Schack i 1800 og 1900-tallet.

14. september kl. 19

En aften med Schackfamilien

v/ Lisette Juhl Orhan

BEVARINGSCENTER

SØNDERJYLLAND

Voldbrovej 5, Brunde

6230 Rødekro

Læs mere Tilmelding påkrævet

Skæbner på den forkerte side – dansksindede i tysk krigstjeneste under 1. Verdenskrig

Under 1. Verdenskrig måtte godt 30.000 sønderjyder aftjene værnepligten i den tyske hær. Trods dansk sindelag måtte mange tusinderne kæmpe ved fronterne i tysk uniform, fordi Sønderjylland fra 18641920 var en del af Tyskland. Der var sønderjyder på alle krigens fronter, men det var især skyttegravskampene på Vestfronten, i det nordlige Frankrig og belgiske Flandern, som formede de sønderjyske krigserfaringer.

7. september kl. 19

Skæbner på den forkerte side

v/ Steffen Lind Christensen

FOLKEHJEM

Haderslevvej 7

6200 Aabenraa

Tilmeld

senest 28/8

36

HERREGÅRDENES DAG

I anledning af ”Herregårdenes

Dag” arrangerer Museum Sønderjylland tre omvisninger på Brundlund Slot, hvor der vil være fokus på bygningens historie.

Brundlund har i hele sin historie været kongers og hertugers slot, men de er kun kommet forbi på korte besøg. I det daglige var Brundlund i 500 år amtmandsbolig – en ganske usædvanlig kontinuitet .

DET SKER

20. august Herregårdenes Dag

Omvisning kl. 11.30, 13.30 og kl. 15.00

Læs mere

37

Stort JULEMARKED

på Sønderborg Slot

Kom til Sønderjyllands mest stemningsfulde julemarked på Sønderborg Slot og oplev alt, hvad der hører et julemarked til.

Du vil kunne opleve op til 80 udstillere med alt, hvad julehjertet begærer.

SÆT KRYDS

I KALENDEREN

1.-3. december

38

HOLD DIG OPDATERET

Se hele årsprogrammet på

39 msj.dk

TIL VORES MUSEER

Gram Lergrav Palæontologi

Arkæologi Haderslev

Højer Mølle

Drøhses Hus

Kunstmuseet og Kulturhistorie i Tønder

Bevaringscenter Sønderjylland

Kulturhistorie

Aabenraa

Kunstmuseet Brundlund Slot

Sønderborg Slot

Cathrinesminde Teglværk

40
FIND VEJ

Sønderbro 1 • 6400 Sønderborg • T 65 37 08 07 Sønderborg Slot er med sin storslåede beliggenhed ved indsejlingen til Sønderborg et nationalt dansk ikon. Slottet rummer næsten 800 års dramatisk historie om Sønderjylland og Slesvig.

KUNSTMUSEET OG KULTURHISTORIE I TØNDER

Her finder du hele tre museer i ét: Kunstmuseet og Kulturhistorie i Tønder samt den store samling af Wegnerstole i Vandtårnet. Museet er beliggende slotsbanke og resterne af Tønderhus.

Her kan du opleve nogle af de fineste arkæologiske fund fra den sønderjyske muld. Gå på opdagelse i den fascinerende sønderjyske oldtid, købstaden Haderslevs historie og nyd den skønne frilandsafdeling.

Brundlund Slot 1 • 6200 Aabenraa • T 65 37 08 02 På det lille, fine slot kan du opleve kunsthistoriske udstillinger og præsentationer af samtidskunst af høj kvalitet. Slottet er omgivet af en smuk skulpturpark, og caféen i tårnet serverer udsøgt kaffe og kage.

(vinterlukket november-marts)

Besøg det naturhistoriske museum i Gram, hvor du selv kan grave fossiler frem og tage med hjem. Kom og bliv klogere, mens du får jord under neglene. Oplev også den flotte udstilling med forstenede havdyr.

Højer Mølle er et velbevaret kulturmiljø på kanten af Tøndermarsken og Vadehavet. Se Nordeuropas største hollændermølle med kornmagasiner, klimaLab, møllerbolig og den stemningsfulde Møllehave.

(udstilling midlertidigt lukket i 2023)

Illerstrandvej 7 • 6310 Broager • T 65 37 08 03

Det velbevarede kulturmiljø med en naturskøn beliggenhed ved Iller der prægede egnen stærkt gennem mere end 200 år. I 2023 er der kun udendørs formidling.

(midlertidigt lukket i 2023)

H.P. Hanssens gade 33 • 6200 Aabenraa • T 65 37 08 05 Udstillingerne i søfartsmuseet viser afbildninger af de stolte skibe fra Aabenraa, der sejlede på verdenshavene, og de eksotiske genstande, kaptajner og søfolk bragte hjem fra fjerne verdensdele.

Nyd det smukke, stemningsfulde hus med de mange detaljer og har indbragt Europa-Nostra-prisen. Huset rummer udstillinger med de berømte Tønderkniplinger.

(åben ved arr. eller efter aftale)

Voldbrovej 5, Brunde • 6230 Rødekro • T 65 37 07 11 Det store, nyopførte Bevaringscenter rummer Museum Sønderjyllands samlede opmagasinerede genstande, men indeholder også en konserveringsdel og en besøgsdel samt Sønderjyllands Mediearkiv.

41
Sønderborg

FÅ ADGANG TIL DET HELE

– med et årskort til Museum Sønderjylland

ÅRSKORT FOR 1 PERSON: 300 KR

ÅRSKORT FOR 1 PERSON + 1 GÆST: 400 KR

MED ET ÅRSKORT FÅR DU:

Fri entré til alle vores museer

20 % rabat i vores caféer og butikker (undtagen bøger)

20 % rabat på foredrag og arrangementer

50 % rabat til de naturhistoriske museer i DK

Årskort kan købes på www.msj.dk

eller i museumsbutikkerne

GLÆD DIG

Næste nummer udkommer sidst i september. Se hele årsprogrammet for 2023 på msj.dk

Køb årskort