Tranemo Inspirationsmagasin 2022 SE

Page 1

VÄLKOMMEN IN I VÅR VÄRLD!


VÄLKOMMEN TILL VÅR VÄRLD!

ALLT FÖR EN SÄKRARE ARBETSPLATS. SEDAN 1934. Vi arbetar tvärfunktionellt i samarbete med våra kunder för att finna lösningar som hjälper oss båda att utveckla våra arbetsmetoder. Kundernas utmaningar skiljer sig ofta åt men våra helhetslösningar har alltid fokus på den personliga säkerheten. Du hittar våra skyddskläder inom segmenten el & kraft, metallurgi, gruvor, svets, järnväg, kemi och petrokemi. Vad behöver du hjälp med? Med utgångspunkt från vår långa erfarenhet av arbete med skyddskläder kan vi idag bistå med riskbedömning på din arbetsplats, ge förslag på kompletta skyddssystem eller utveckla nya speciallösningar för just ert behov.

@TRANEMO.WORKWEAR #TRANEMOWORKWEAR

Med det här magasinet vill vi ge dig en inblick i framtidens trender och säkerhetsprodukter. Följ med Tranemo på resan mot att bli Europas ledande leverantör av inherent flamskyddade arbetskläder. Vi hoppas att vi snart lämnar pandemin bakom oss och istället blickar fram mot en ny dynamisk tid där vi hjälper kunder och samarbetspartner på ett bättre, säkrare och mer digitaliserat sätt. Ta en stund och låt dig inspireras av Tranemos värld.

Christian Kreisel, Group Director Sales & Marketing, Tranemo


Hållbarhet har sedan länge en central roll i allt vi gör. Av oss på Tranemo kan du förvänta dig säkert och hållbart skydd, återvunna fibrer, återvinning av våra textilier och viktigast av allt, en överlägsen plagglivslängd. Innovationer som till exempel våra fluorkarbonfria flamskyddskläder flyttar gränserna för hållbara skyddskläder.

VAD ÄR NYTT? 2022 är fyllt med spännande produktutveckling och innovationer. Tranemo håller fast vid löftet att erbjuda säkrare och mer miljövänliga lösningar för arbetsrelaterade risker. Stretch, skal, lättviktsmaterial, merinoull och ett komplett damsortiment är marknadstrender som driver vår produktutveckling inför 2022. Det du trivs med vad gäller dina privata kläder kan du nu även förvänta dig av dina arbetskläder. Arbetsgivare som verkligen bryr sig om sina kollegor säkerställer att de har rätt personlig skyddsutrustning från topp till tå och inifrån och ut. Det här holistiska synsättet på en säker arbetsmiljö, motiverar oss att utveckla kompletta skyddssystem snarare än enskilda produkter. Utmärkta exempel på detta är vårt SWITCH-sortiment, som skyddar mot ljusbåge med hög energi samt Tranemo Skinsafe™, vårt lager-på-lagerskyddssystem, som nu är uppdaterat med ELIM och som redan är mer omfattande än något annat system som vi känner till.

Cantex WS har redan tagit språnget in i framtiden. Hög skyddsnivå, med ett lätt och stretchigt tyg, dubbelt så starkt och PFAS-fritt! En glad nyhet för alla som arbetar med flytande metall eller metallarbete som svetsning, skärning och slipning. Banbrytande innovation när den är som bäst.


Vi arbetar proaktivt för att maximera våra produkters livslängd. Samtidigt strävar vi efter att minska vår miljöpåverkan genom Tranemo Climate Actions enligt vår miljöstrategi. Våra miljöåtgärder innefattar bland annat minskad energianvändning, bättre produktionsteknologi med färre kemikalier och mer hållbara material.

MED FOKUS PÅ HÅLLBARHET UTVECKLING AV AVANCERADE ARBETSKLÄDER Sedan 1934 har vi förespråkat hållbarhet genom att få våra skyddsplagg att vara länge. Idag skapar vi morgondagens skydd med fördelar både för användaren och miljön genom att öka innovationstakten. Redan i designprocessen säkerställer vi att varje liten detalj har en hög säkerhetsstandard utan att äventyra hållbarheten. Det ger oss möjlighet att skapa värde för våra kunder och för omvärlden, genom effektiva flamskyddslösningar som är säkra och hållbara.


”VI HAR ALLTID STRÄVAT EFTER ATT TILLVERKA SKYDDSKLÄDER MED LÄNGRE LIVSLÄNGD. DETTA FÖRHÅLLNINGSSÄTT FINNS DJUPT INBYGGT I VÅRT DNA” Max Larsson, CEO Tranemo


CANTEX WELD STRETCH EN BANBRYTANDE SATSNING PÅ INNOVATION Cantex Weld Stretch är världens första kollektion av inherent flamskyddade arbetskläder som ger kemiskt skydd enligt EN 13034 och som samtidigt är helt fri från fluorkarbon (PFAS-fri). Kollektionen är certifierad enligt den högsta skyddsnivån mot stänk av smält metall och överträffar kraven för tung svetsning enligt EN ISO 11611 klass 2. Den tredje generationen Cantex har avsevärt förbättrad slitstyrka – hela 200 procent – och rivstyrkan har förbättrats med upp till 100 procent. Övriga fördelar med Cantex WS: - Stretchmaterial på baksidan - Extra skydd på framsidan - Lättviktstyg - Förbättrad synbarhet - Specialdesignade kollektioner för både dam och herr


LÄNGRE LIVSLÄNGD, LÄGRE KOSTNADER ”I och med lanseringen av Cantex WS tar vi vår hållbarhetssatsning till nästa nivå. Det känns inspirerande att ta fram innovativa lösningar med mindre miljöpåverkan utan att kompromissa med skyddsnivån. Cantex WS tar oss närmare målet att gradvis fasa ut fluorkarboner ur våra produkter,” säger Nieke Sarink, Sustainability Manager vid Tranemo. Se Cantex WS filmen


SAMMA MÖJLIGHETER FÖR ALLA! Idag arbetar fler kvinnor inom traditionellt mansdominerade branscher. Samtidigt strävar många företag efter en mer jämställd arbetsplats. De senaste åren har vi genomfört en stor satsning på utveckling av skyddskläder för kvinnor, med fokus på deras behov och arbetssituation. Idag kan vi stolt erbjuda marknadens bredaste och mest genomtänkta kollektion av flamskyddade plagg för kvinnor, med hög funktionalitet och skydd mot olika risksituationer.

INTERVJU MED SVETSARE SANNA ORAVA

”ÄNTLIGEN BRA ARBETSKLÄDER FÖR TJEJER SOM SVETSAR!” Sanna Orava, Compia

Sanna Orava arbetar som svetsare vid Compia i Storuman och är en av de första som har provat den senaste innovationen från Tranemo – Cantex Weld Stretch. Av företagets tolv svetsare är det bara Sanna och ytterligare en till kollega som är kvinnor. ”Kvinnor kanske inte vågar sig in i svetsbranschen eftersom det huvudsakligen är en manlig bransch. Men förhoppningsvis kommer det att öka i takt med att fler tjejer söker sig till svetsaryrket,” säger Sanna. Sanna har sin uppfattning om skyddskläder klar: ”Det viktigaste är att arbetskläderna skyddar väl mot svetsloppor och slipsprut. De måste vara flamskyddade, hållbara, bekväma och snygga, med en bra passform.”


MED FOKUS PÅ KVINNORS BEHOV Alla har rätt till bekväma, välsittande arbetskläder med den högsta tillgängliga skyddsnivån. Att alltid bära rätt skyddskläder är användarens livförsäkring om en olycka inträffar. Därför är passform och känslan av att trivas i sina skyddskläder otroligt viktigt. Bra passform är kvinnors vanligaste krav vid val av skyddskläder. Genom att uppfylla det kan vi säkerställa att våra kvinnliga användare erhåller väldesignade och funktionella arbetskläder.

VISSTE DU ATT? ”Vi kan göra gravidbyxor av nästan alla våra byxor och har redan ett stort utbud som är certifierade och redo att användas. Vi lanserar dessutom en gravidtrosa och har flera olika BH-lösningar för att öka komforten för kvinnor i sitt dagliga arbete under och efter graviditeten.”

Louise Svensson, Technical Development Manager Tranemo


SWITCH IT UP! EXTREMT HÖGT SKYDD MOT LJUSBÅGE SWITCH höjer säkerheten för dig som arbetar i elektriska anläggningar med höga energinivåer. Med EN 61482-2 APC 2, ELIM 40 cal/cm² och EBT 44 cal/cm² uppnår SWITCH den högsta skyddskategorin mot ljusbågeolyckor (PPE 4 NFPA 70E).

VISSTE DU ATT? De flesta ljusbågeolyckor sker pga material- eller handhavandefel. Med Switch får du ett heltäckande system för ljusbågeskydd för kroppen. Kollektionen består av mjuka och flexibla, vind- och vattenavvisande softshellplagg.


TRANEMO SKINSAFE™ SKYDDSSYSTEM I FLERA LAGER Tranemo Skinsafe™ är namnet på vårt flerlagerssystem designat för att skydda användarens hud mot flamma, hetta och ljusbågeolyckor. Med individen i fokus och med hänsyn till krävande arbetssituationer, har Tranemo utvecklat en effektiv kombination av skyddslager, från huden och utåt. Användning av flera tunnare lager i kombination med varandra istället för ett tjockt lager, ger användaren ett flamskydd med en lägre vikt och bättre rörelsefrihet. Systemets skydd är ofta högre än summan av de enskilda lagren.

LJUSBÅGE OCH ELIM Vi är övertygade om att vi tillhandahåller bästa möjliga lager-på-lagerskydd eftersom våra kombinationer testas i enlighet med den nya och mer krävande europeiska standarden EN 61482-2 inklusive ljusbågeklassificeringen – ELIM*. Vi utför tester av både tyg och plagg och under 2022 har vi fler lagerkombinationer än någon annan på marknaden. ELIM-värdet visar vid vilken energinivå som du löper en teoretisk nollprocentig risk för andra gradens brännskada, jämfört med det äldre ATPV-värdet** som visar vid vilken energinivå du löper 50 procents risk att drabbas av andra gradens brännskada. *ELIM = Incident Energy Limit (Termisk ljusbågeenergi) **ATPV = Arc Thermal Performance Value (Termiskt prestandavärde mot ljusbåge)

VISSTE DU ATT? Vi har Skinsafe™-system mot strålningsvärme. Perfekt för smältverk och gjuterier.

Här ser du alla våra Skinsafe™-system


STEGET TILL NÄSTA NIVÅ Vi ser en enorm potential i den nyligen utvecklade tekniken som eliminerar behandling med fluorkarbon utan att påverka arbetsklädernas totala skyddsnivå.

ST

RIC

T LEGISL

AT

IO

N

SU

PP

T

PF

T

AS

EN

EM CO

O

C

’S

V

SE

Genom våra avancerade produktinnovationer vill vi bidra till positiv miljöinverkan. Lanseringen av Cantex Weld Stretch som är helt fluorkarbonfri tar oss närmare vårt mål att successivt fasa ut fluorkarboner ur våra produkter.

R

EM

Vi använder innovation för att identifiera hållbara material med unika egenskaper. Genom att använda återvunnen bomull i våra kläder minskar vi mängden ny bomull som behöver odlas. Merparten av de tyger och tillbehör som vi använder är dessutom certifierade enligt klass 2 i Oeko-Tex®-standard 100.

O

CH

Vårt mål är att se till att alla användare får de mest miljövänliga produkterna med rätt skyddsnivå. Vi producerar därför skyddskläder som är utformade för att ha en så lång livslängd som möjligt genom smart design och teknik.

Vi ingår nu i den svenska icke-vinstdrivande organisationen ChemSecs PFASrörelse ”No to PFAS” för att påverka hur kemikalielagstiftning införs i praktiken.

TO

DESIGNADE FÖR ATT HÅLLA

WE

VI BRYR OSS

Perfluoroalkylämnen (PFAS) har använts i textilindustrin under lång tid för att skydda textilier mot fukt, fett och smuts. Dessa ämnen bryts emellertid ner extremt långsamt och har därför en negativ påverkan på miljö och hälsa.

RP

O R AT E PF

AS

M


VÅRDA OCH REPARERA Vi konstruerar kläder som är enkla att reparera. På så sätt får kunden ett plagg med längre livslängd vilket minskar den totala ägandekostnaden (TCO) och minimerar miljöavtrycket. Sedan 1934 har vi producerat skyddskläder för att de ska vara så hållbara som möjligt. Men ibland vid flitig användning av arbetskläder kan en dragkedja gå sönder eller en knapp lossna. För att ytterligare förlänga plaggets livslängd erbjuder vi därför ett reparationskit som också innehåller en beskrivning på hur man lagar våra skyddskläder.


SAFE MOVEMENT TRENDEN SOM ÄR HÄR FÖR ATT STANNA ”Mycket bekväma. Lätta att röra sig i” säger Emil Viberg vid Infranord, som är en av de första användarna som provar nästa nivå i Zenith-kollektionen - flamskyddade varselbyxor med stretchzoner. Eftersom vi märker en stigande efterfrågan på bekväma kläder ser vi till att införliva det när vi utvecklar nya. Våra kunders behov är alltid i fokus och vi är stolta över att ha ett nära samarbete med våra tygleverantörer för att framställa de bästa materialinnovationerna. När det gäller stretchmaterial är den största utmaningen att bibehålla flamskyddsegenskaperna hos plagget samtidigt som stretchfibrerna måste klara industritvätt vid 60 grader. Detta kräver att vi arbetar med material av mycket hög kvalitet. Med Zenith stretchbyxor, en av våra nyheter 2022, har vi åstadkommit en utmärkt kombination av komfort och skydd för personer som arbetar inom högriskområden där hög synbarhet är viktig. Ett högt Arc Rating värde på ELIM 8,0 cal/cm² och ATPV 8,6 cal/cm² tillsammans med stretchpaneler och en låg tygvikt på endast 260 g/m², ger användaren total flexibilitet.

Se hela Zenith kollektionen här

Se Stretch FR videon


VILL DU VETA MER? Gå vår Safety Academy för att nå nästa steg inom säkerhet och flamskyddade arbetskläder. I samarbete med våra kunder utvecklar vi nya material och produktserier för att tillgodose ökande krav och utmaningar. Detta ger oss en gedigen erfarenhet och gör att vi ständigt fortsätter utvecklas. Nu är det dags att dela med sig av det vi har lärt oss! Tranemo Safety Academy erbjuder skräddarsydda utbildningar och expertråd om hur du bäst skyddar dig mot olika arbetsmiljörisker. Våra egna säkerhetsexperter delar med sig av relevanta standarder och testmetoder och förklarar terminologin, så att du enkelt kan välja rätt skyddslösning för ditt team. Kontakta oss för mer information!

Anmäl dig här till Tranemo Safety Academy


YOU ARE WORTH DEFENDING.

BESÖK VÅR WEBBPLATS FÖR DE SENASTE NYHETERNA INOM FLAMSKYDD TRANEMO.COM


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.